Столична община не може да открие председателя на ДПС, за да му връчи акт за глоба за агитация на турски език

http://www.cross.bg/ezik-tyrski-agitatziya-1444120.html

/КРОСС/Служители на столичния район „Изгрев" все още не са връчили акта за глоба за агитация на турски език на лидера на ДПС Лютви Местан по време на предизборната кампания за последните парламентарни избори. Това съобщи пред Bpost.bg председателката на Районната избирателна комисия в Русе Десислава Дивчева „Актът е изпратен в район „Изгрев" още след изборите през октомври, но все още не е връчен. Днес е получен отговор от Столична община, който е изпратен в Областната управа", обясни Дивчева. Тя не пожела да съобщи точния размер на наложената санкция. Районната избирателна комисия в Русе наложи глоба на лидера на ДПС Лютви Местан за агитация на турски език по време на предизборната кампания в село Обретеник, състояла се вечерта на 17 септември. Наложената санкция за агитация на турски език в Русенско не е единствената за Лютви Местан. Той и депутатът Хюсеин Хафъзов имат и актове за съставени актове за административни нарушения в областите Велико Търново, Пловдив и Кърджали. Проверка на ЦИК е установила, че лидерът на ДПС е агитирал на турски език на 16 септември в село Върбовка, община Павликени, на 23 септември - в село Долни Воден, област Пловдив, както и на 29 септември - в село Подкова, област Кърджали. Също в Подкова предизборна кампания на различен от българския език е водил и Хюсеин Хафъзов.  

Започват нов ОВОС за изграждане на скоростен път в Кресненското дефиле

http://www.investor.bg/bylgariia/451/a/zapochvat-nov-ovos-za-izgrajdane-na-skorosten-pyt-v-kresnenskoto-defile-185662/

За 65 хил. лв. държавата ще разработи два варианта за изграждането на магистрала „Струма“ - с дълъг тунел или чрез няколко по-къси тунела и виадукта

Лекарка е била нападната в град Раковски

http://www.mediapool.bg/lekarka-e-bila-napadnata-v-grad-rakovski-news228339.html

Лекарка е била нападната в болнично заведение в град Раковски, съобщиха от полицията в Пловдив.   Сигналът е подаден от пострадалата лекарка. В кабинета на Спешна помощ в град Раковски лекарката е прегледала дете на около 2 години, което по думи на роднини е изпило перилен препарат.   Тя насочва пациентите за преглед в друг кабинет, при което придружителят на детето е нанесъл удар по лицето ѝ и си е тръгнал. Полицията издирва извършителят, съобщи "Фокус".

Кабинки вместо хотелски стаи може да приютяват туристите в Париж

http://www.dnevnik.bg/istorii_na_denia/2014/12/15/2438016_kabinki_vmesto_hotelski_stai_moje_da_prijutiavat/?ref=rss


Със 120 музея, което го прави града с най-много музеи в света, и с непрекъснато увеличаващ се поток от туристи, Париж е на път да се превърне в град-музей. Това твърдят архитектите от MenoMenoPiu Architects, които представиха проект за крайречни кабини, които да служат на чужденците вместо хотелски стаи.

Авторите на идеята твърдят, че предложението им ще е полезно както за туристите, така и за местните жители, които все по-масово напускат централните части на града и се заселват в...

Тръбите за "Южен поток" отпътуват от Варна (снимки)

http://pik.bg/тръбите-за-южен-поток-отпътуват-от-варна-снимки-news261560.html

Тръбите за "Южен поток" отпътуват от Варна (снимки)

На пристанище Варна продължава товаренето на тръбите, които бяха предназначени за "Южен поток", след като проектът беше спрян от руския президент Владимир Путин.

Припомняме, на 1 декември руският президент Владимир Путин заяви на пресконференция в Анкара, че Москва спира изграждането на „Южен поток" и че ще замести този проект с нов газопровод до Турция. 

 

 

Битата лекарка: Не ме е страх, унизена съм

http://www.vesti.bg/bulgaria/incidenti/bitata-lekarka-ne-me-e-strah-unizena-sym-6028990

Пострадалата в град Раковски педиатърка д-р Божидара Пеевска сама е подала сигнала за инцидента на тел. 112

Най-доброто място за забавление в София - ледената пързалка на езерото Ариана

http://www.cross.bg/mtel-rink-ledenata-1444118.html

/КРОСС/Най-доброто място за забавление в София отново се оказа ледената пързалка Мтел Ринк на езерото Ариана. Наред с любителите гост на леда стана и безспорният професионалист и многократен шампион по фигурно пързаляне на България - Иван Динев. Първият български фигурист, успял да приземи успешно четворен скок, не пропусна да изпробва ледената настилка заедно с приятели и остана очарован от големината на съоръжението:„Прекрасно е, че има такива пързалки като Мтел Ринк, където децата могат да се забавляват и същевременно да спортуват. Защото спортът е здраве, той възпитава и дисциплинира. Фигурното пързаляне е много специално за мен. Макар вече да не се състезавам, продължавам да работя като треньор в САЩ и затова оценявам възможността, която се дава на младите с едно такова място. Надявам се да има повече места като Мтел Ринк в България". Ледената пързалка работи 24 часа в денонощието, а всеки ден от 8 до 9:30 часа учениците от държавните и общински училища ще могат да се пързалят напълно безплатно. Зимният атракцион ще функционира до края на март 2015 година.

Британци ще вдигнат тост за Путин на Коледа

http://www.cross.bg/tost-vdignat-pytin-1444119.html

/КРОСС/ Англичани ще вдигнат тост в чест на Путин по време на коледните празненства, съобщи телевизия „Звезда”. Британците ще пият за здравето на руския президент заради това, че благодарение на Русия, тоест на ответните й санкции, ястията на празничната трапеза значително са поевтинели. Пренасищането със стока е предизвикало спад в цените. Поевтинели са картофите, брюкселското зеле, както и сладкишите и свинското. Британските колбаси и беконът са по-евтини с 14 %, а тестените изделия с 15 %. За радост на британците, с 5 % е паднала и цената на традиционното коледно ястие – пуйката. Причината за поевтиняването е евтиното зърно, което е позволило на фермерите да съкратят разходите.

Пенсионерите в Донецк съдят украинското правителство

http://www.cross.bg/pensioneri-ykrainskoto-roditeli-1444121.html

/КРОСС/ Он 1 декември Донбас се озова в икономическа блокада. Там не се изплащат нито пенсии, нито социални помощи. Останали буквално без средства за съществуване, донецките пенсионери решиха да отстояват правата си чрез съд. По тяхно мнение, украинското правителство нарушава конституционните права, цитира ТАСС. Икономическата блокада ще действа до момента, в който Киев не си върне контрола над Донбас. „Нямам никакви средства за живеене, нямам възможност дори да се лекувам, а то е най-елементарното. Нали не искам кой знае какво? Не моля никого за помощ. Но тук целенасочено са решили да ни унищожат, така смятам. Нашия президент има родители, които работят и живеят нормално. Защо аз да не мога да живея така, като неговите родители?", разказва пенсионерката Валентина Сиротенко. Съдебните искове вече са подадени в административния съд в Киев. Донецките пенсионери не разчитат на положително решение, но смятат съдебните заседания в украинската столица за необходим етап. По думите на юристите, представляващи интересите на пенсионерите, следващата стъпка ще бъде обръщението в Страсбургския съд по правата на човека.    

Отново бита лекарка

http://www.vesti.bg/bulgaria/incidenti/otnovo-bita-lekarka-6028990

Пострадалата в град Раковски педиатърка д-р Божидара Пеевска сама е подала сигнала за инцидента на тел. 112

Борисов: Няма печалба за България от "Южен поток"

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/borisov-niama-pechalba-za-bylgariia-ot-iujen-potok-185665/

Приходите от косвена дейност по газопровода ще са по-големи от транзитните такси, смята премиерът

Не връщат тялото на обезглавената Троянка на родителите й

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4483167

Родителите на посечената от мъжа с брадва Троянка четвърти ден не могат да вземат трупа на дъщеря си. 21-годишната жена бе обезглавена от съпруга си Янко в четвъртък по обяд във фамилната им къща в "Столипиново". 22-годишният мъж е бил под влияние на наркотици по време на касапницата. Писъците на младата жена са чути от съседи,
Родителите на посечената от мъжа с брадва Троянка четвърти ден не могат да вземат трупа на дъщеря си. 21-годишната жена бе обезглавена от съпруга си Янко в четвъртък по обяд във фамилната им къща в "Столипиново". 22-годишният мъж е бил под влияние на наркотици по време на касапницата. Писъците на младата жена са чути от съседи,

Таско Ерменков подозрителен за газовия хъб

http://www.moreto.net/novini.php?n=274088

Едва ли има правителство, което е работило по “Южен поток”, и да няма някаква вина по неговия провал, заяви в студиото на “Денят започва” Таско Ерменков, депутат от БСП лява България. “Онези, които бяха най-виновни за провала му и оклеветяването на България пред Европейската комисия, сега се правят спасители на държавата, ще правят сега някакъв си хъб някъде, само че не е ясно откъде ще докарат газ там”, коментира той.

"Роксет" ще изнесат втори концерт в България догодина

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2014/12/15/2438089_rokset_shte_iznesat_vtori_koncert_v_bulgariia_dogodina/?ref=rss


Шведският поп-рок дует "Роксет" ще се завърне в България за още един концерт - на 17 юни 2015 г. в зала "Арена Армеец", съобщават организаторите от Sofia Music Enterprises.

Шоуто е част от юбилейното турне на групата, с което тя празнува 30 години на сцена и 25 години, откакто парчето им The Look оглави класацията на "Билборд".

Освен него на концерта почитателите на групата ще чуят други от серията им големи хитове - Listen To Your Heart, How Do You Do, Sleeping In My Car...

Roxette ще направят втори концерт в България догодина

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2014/12/15/2438089_roxette_shte_napraviat_vtori_koncert_v_bulgariia/?ref=rss


Шведският поп-рок дует Roxette ще се завърне в България за още един концерт - на 17 юни 2015 г. в зала "Арена Армеец", съобщават организаторите от Sofia Music Enterprises.

Шоуто е част от юбилейното турне на групата, с което тя празнува 30 години на сцена и 25 години, откакто парчето им The Look оглави класацията Billboard.

Освен него на концерта почитателите на групата ще чуят други от серията им големи хитове - Listen To Your Heart, How Do You Do, Sleeping In My Car и...

Еврото и доларът достигнаха нови максимуми спрямо рублата

http://www.mediapool.bg/evroto-i-dolarat-dostignaha-novi-maksimumi-spryamo-rublata-news228338.html

Обезценяването на руската валута продължи и в началото на днешната търговия на Московската борса, като еврото и доларът достигнаха нови максимуми, съобщи ТАСС.   Курсът на еврото се повиши с 86 копейки до 73.14 рубли. Курсът на долара нарасна с 57 копейки до 58.75 рубли.

Енергийният министър Петкова: Няма да има газова криза

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4483139

„Няма да има газова криза
„Няма да има газова криза". Това заяви за bTV енергийният министър Теменужка Петкова. По повод публикации за задаваща се газова криза, Теменужка Петкова успокои, че няма никакви проблеми между "Булгаргаз" и "Газпром", като утре и на 22 декември ще бъдат платени два транша от по 19 млн. долара, за да се предплати синьото гориво за този месец.

Министър Петкова: Няма да има газова криза

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4483161

„Няма да има газова криза". Това заяви за bTV енергийният министър Теменужка Петкова.
По повод публикации за задаваща се газова криза, Теменужка Петкова успокои, че няма никакви проблеми между "Булгаргаз" и "Газпром", като утре и на 22 декември ще бъдат платени два транша от по 19 млн. долара, за да се предплати синьото гориво за този месец.
„Няма да има газова криза". Това заяви за bTV енергийният министър Теменужка Петкова. По повод публикации за задаваща се газова криза, Теменужка Петкова успокои, че няма никакви проблеми между "Булгаргаз" и "Газпром", като утре и на 22 декември ще бъдат платени два транша от по 19 млн. долара, за да се предплати синьото гориво за този месец.

Борисов в Берлин: Искров и Орешарски събориха КТБ

http://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-krizata-s-ktb/borisov-v-berlin-iskrov-i-oresharski-syboriha-ktb-6028989

Премиерът е на официално посещение в Германия, където ще се срещне с канцлерката Ангела Меркел

135 хиляди бежанци атакували Европа тази година

http://www.bnews.bg/article-124452

Заместник- министърът на МВР Красимир Ципов обяви, че най-важното в кризата с бежанците е приемането на единен миграционен закон.

Не връщат тялото на обезглавената Троянка на родителите й

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4483149

Родителите на посечената от мъжа с брадва Троянка четвърти ден не могат да вземат трупа на дъщеря си. 21-годишната жена бе обезглавена от съпруга си Янко в четвъртък по обяд във фамилната им къща в
Родителите на посечената от мъжа с брадва Троянка четвърти ден не могат да вземат трупа на дъщеря си. 21-годишната жена бе обезглавена от съпруга си Янко в четвъртък по обяд във фамилната им къща в "Столипиново". 22-годишният мъж е бил под влияние на наркотици по време на касапницата. Писъците на младата жена са чути от съседи,

ВАС под блокада от огромен обществен интерес по делото КТБ

http://news.ibox.bg/news/id_486705663

Делото КТБ блокира Върховния административен съд. Заради засиления медиен и обществен интерес пред входа на съда се бе извила голяма опашка от чакащи да влязат. Това е първото заседание във ВАС по делото на „Бромак" срещу решението за отнемане на лиценза на Корпоративна търговска банка

Повече от 13 000 книги за деца в неравностойно положение

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4483144

Кампанията на Lidl „Купи за теб - подари на дете” приключи успешно - за две седмици в магазините бяха продадени 13 842 детски книжки. Lidl пое ангажимент същият брой книги да бъде дарен на деца в неравностойно положение.
„Благодарим на всички, които ни подкрепиха - споделят от Lidl. - С общи усилия ще зарадваме хиляди деца,
Кампанията на Lidl „Купи за теб - подари на дете” приключи успешно - за две седмици в магазините бяха продадени 13 842 детски книжки. Lidl пое ангажимент същият брой книги да бъде дарен на деца в неравностойно положение. „Благодарим на всички, които ни подкрепиха - споделят от Lidl. - С общи усилия ще зарадваме хиляди деца,

Работодателите трябва да пазят 3 години болничните на хартиен носител

http://offnews.bg/news/n_1/n_431444.html

С въвеждането на нов режим за изпращане на болничните листове в Национален осигурителен институт (НОИ) на работодателите се вменява задължението да съхраняват 3 години болничните на хартиен носител, съобщиха от пенсионното. От 1 януари 2015 г. лекарите имат задължение да изпращат по електронен път болничнте листове. За осигурителите и самоосигуряващите се лица вече отпада задължението да представят в териториалните поделения (ТП) на НОИ болничните листове, издадени след 31 декември 2014 г., но с оглед осъществяването на последващ контрол от компетентните органи, е необходимо работодателите да ги съхраняват за срок 3 години, уточняват от НОИ. Важно е да се знае, че издадените след 31 декември 2014 г. болнични листове върху бланки „Болничен лист за временна неработоспособност, са невалидни.  От 1 декември лекарите и болниците ще трябва да се регистрират като потребители на уеб услугите, предоставяни от НОИ. Така те ще могат да заявяват и получават уникални номера на болнични листове онлайн, да подават данни, както и да тестват подаването на данни и получаването на справки от електронния регистър на болничните листове и решенията по обжалването им.

Васил Найденов на делото за КТБ, не допускат други вложители в залата

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4483024

Васил Найденов току-що пристигна във Върховния административен съд, където се гледа делото срещу отнемането на лиценза на КТБ.
Той беше единственият вложител, допуснат в залата. Десетки други са отвън, тъй като малкото помещение било препълнено. Служители разказват, че също не са допуснати.
Извън залата са и повечето медии.
Очаквайте подробности!
Васил Найденов току-що пристигна във Върховния административен съд, където се гледа делото срещу отнемането на лиценза на КТБ. Той беше единственият вложител, допуснат в залата. Десетки други са отвън, тъй като малкото помещение било препълнено. Служители разказват, че също не са допуснати. Извън залата са и повечето медии. Очаквайте подробности!

Институтът за икономически изследвания при БАН представя доклад за Бюджет 2015

http://www.cross.bg/signal-bulgariya-dimitrov-1444117.html

/КРОСС/Институтът за икономически изследвания при Българската академия на науките представя днес доклад за бюджет 2015 на държавата. В аванс директора на Института проф. д-р Митко Димитров коментира пред Радио Пловдив ще се подобри ли бизнес климатът у нас, ще се вдигнат ли цените и ръст или намаление на безработицатата ни очаква. Относно критиките към Бюджет 2015, определен като бюджет на статуквото, нереформаторски, консервативен, пица в кутия с двойно дъно и пр., проф. Димитров коментира: Положителен е фактът, че този бюджет успя или Министерството на финансите, респективно правителството, успяха да върнат бюджетния дефицит в 3-процентовата граница, т. е. това е сигнал за бизнеса и в България, и извън България, за потенциални инвеститори, че свръх дефицита от миналата година е било нещо случайно, т. е. страната продължава да бъде стабилна и това за мене е много важен сигнал и наистина заслужава да се отбележи. Понеже има различни оценки на значението на бюджета, аз искам пак да повторя - значи, това е сигнал за бизнеса, това е сигнал за средата за правене на бизнес в България, това не е отчет пред Брюксел, т. е. някой път се представя като ученици трябва да се отчетат пред учителката си, да не ги накаже и т. н. Не е това проблемът. Проблемът е за сигнала, който даваме на бизнеса в България и в света. Това е положителен сигнал по този пункт иначе неблагоприятните процеси, тенденции в средата си остават

Лекар от спешен кабинет в Раковски е бил нападнат

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/12/15/2438084_lekar_ot_speshen_kabinet_v_rakovski_e_bil_napadnat/?ref=rss


Лекар от спешен кабинет в град Раковски е бил нападнат от родители на пострадало дете, съобщи агенция "Фокус", като се позова на информация от полицията в Пловдив.

Инцидентът е станал около 21.30 часа снощи, като сигнала за нападението е подаден от пострадалата. Тя е обяснила, че в кабинета на Спешна помощ е прегледала 2-годишно дете, чиито роднини обяснили, че е погълнало перилен препарат.

Лекарката е насочила детето за преглед в друг кабинет, при което придружителят му я...

Тази вечер „Лешникотрошачката” – предпремиера на XV Коледен музикален фестивал във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=274078

XV Коледен музикален фестивал – Варна 2014 ще прикове вниманието на 15 и 16 декември с предпремиерата на „Лешникотрошачката” от П. И. Чайковски, съобщиха от операта за Moreto.net. Постановката и хореографията са на един от големите съвременни балетни творци Сергей Бобров - з.

Поевтиняването на горивата върна дефлацията през ноември

http://www.dnevnik.bg/biznes/companii/2014/12/15/2438065_poevtiniavaneto_na_gorivata_vurna_deflaciiata_prez/?ref=rss


Инфлацията се върна към отрицателните стойности през ноември, когато  индексът на потребителските цени се е понижил с 0.4% спрямо октомври, се вижда от данните на Националния статистически институт. 

През последната година месечна инфлация е регистрирана само през четири от месеците - през декември 2013 г., през април, юли и октомври 2014 г. и така годишната инфлация е минус 0.6%. Средногодишната инфлация за периода декември 2013 - ноември 2014 г. спрямо предходните 12 месеца е минус...

Павол Ранков: Шегата с войната е средство за оцеляване, а не цинизъм

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4482195

Известният словашки писател Павол Ранков, автор на провокативни романи за оцеляването на малкия човек през различни видове диктатури и политически режими, беше сред специалните гости на 42-рия Софийски международен панаир на книгата. Той представи българските издания на нашумелите си книги "Случи се на първи септември" (изд. "Ерго") и "Майки"...
Известният словашки писател Павол Ранков, автор на провокативни романи за оцеляването на малкия човек през различни видове диктатури и политически режими, беше сред специалните гости на 42-рия Софийски международен панаир на книгата. Той представи българските издания на нашумелите си книги "Случи се на първи септември" (изд. "Ерго") и "Майки"...

Военният министър: Трябва да се направи преразчет на средствата в бюджета за следващата година

http://www.cross.bg/vratza-ministur-nenchev-1444116.html

/КРОСС/Министърът на отбраната Николай Ненчев посети Враца, за да се убеди, че механизираният батальон в града под Околчица функционира нормално и скоро в него ще има 250 служащи. Заедно с министър Ненчев пристигна заместник-председателят на 43-о Народно събрание Явор Хайтов. Кметът на Враца Николай Иванов, областният управител Малина Николова и заместниците й Ирина Иванова и Мирослав Комитски чакаха гостите във военното поделение. "100 машини вече са на разположение във Враца, 70% от личния състав също е окомплектован. Тези, които ще допълват, са хора, които са освободени от това поделение и ще им се даде възможност да се върнат пак тук. Но трябва време, за да кандидатстват и да заемат местата си в строя. Така че пътната карта ще бъде изпълнена...", обясни началникът на отбраната вицеадмирал Румен Николов, цитиран от радио Видин.  Военният министър Николай Ненчев увери, че въпреки липсата на пари за отбрана в следващия бюджет, поделението в града под Околчица ще функционира нормално. "Естествено, трябва да се направи преразчет на средствата в бюджета за следващата година. Не можем да очакваме, че в сегашните условия, ще можем да отделим 17 милиона лева за ново изграждане на казармата във Враца, но ще бъдат създадени нормални условия, така че поделението да изпълнява своите основни задължения." - каза министър Ненчев  Бъдещето на военните във Враца е сигурно, увери още веднъж вицеадмирал Румен Николов

Заплашили голмайстор на Лудогорец: Мъртъв си!

http://www.bnews.bg/article-124454

Голмайсторът на Лудогорец Абел Анисе е получил заплашителни sms-и.

Само в ПИК! Бисер Миланов пред свои поддръжници: Моята детска мечта е да бъда свободен, да докажем, че сме народ със силен дух и история

http://pik.bg/само-в-пик-бисер-миланов-пред-свои-поддръжници-моята-детска-мечта-е-да-бъда-свободен-да-до-news261553.html

Само в ПИК! Бисер Миланов пред свои поддръжници: Моята детска мечта е да бъда свободен, да докажем, че сме народ със силен дух и история

Лидерът на Национално движение "Свобода" Бисер Миланов събра соите хора на събрание. Самото мероприятие се е провело на 13 ноември, а днес Миланов изпрати до медията ни писмо за теми, които са дискутирани.

Вижте целия текст:

Въпреки финансовите затруднения, Национално движение Свобода отново събра членове и ръководства от североизточна България и от столицата, на обявеното от тях преди месец събрание, което се проведе na 13.11.в град Русе.

На събранието беше избрано ново ръководство, като за председател беше избран самият лидер на движението Бисер Миланов, който в същност беше единственият против, като се обоснова със следните думи:

"Моята детска мечта е да съм свободен!" Със заемането на този пост аз поемам спрямо всички Вас огромна отговорност и знам, че по този начин никога няма да бъда свободен, но го правя единствено, защото е дълг и чест на всеки български гражданин и баща да си отстоява правата и да защитава Отечеството си, за да може утре  да погледне гордо децата си в очите и да им каже, че не е стоял, а е направил всичко по силите си да живеят свободни и да имат бъдеще!

За областен председател на движението беше единодушно избран Тихомир Марков. Активно, участие взеха много от членовете и някои от симпатизантите,  един от които предложи, членуването в "СВОБОДА" да е със членски внос, като се обоснова с думите "ако ние не си помогнем сами, няма кой да ни помогне " и така ще бъдем независими след бурни дебати предложението на Ивайло Илиев беше прието единодушно.

Също така, Миланов заяви твърдо: "Ще отстояваме правата и сигурността си на  граждани, а всеки който действа подривно, чрез познати стари полицейски практики, чрез средствата за масова информация, чрез притискане от горно ниво на полицейски служители, както и висши магистрати да извършват престъпления срещу  нас гражданите от "Национално Движение Свобода", нека знаят, че по този начин извършват измяна и предателство към собствения си народ и към към отечеството си, а това са най-тежките престъпления и един ден тези лица, ще бъдат наказвани с цялата строгост на закона ! Миланов завърши обръщението си с думите:

"Нека докажем, че сме народ със силен дух,  народ с история, традиции и чест и заедно да възстановим и запазим родината си и нека никой не забравя, че властта произтича от народа!" Ръководството на Национално Движение Свобода поеха инициатива за свикване на ''общо събрание на населението''на град Русе, което ще се проведе през месец януари 2015г. Датата и мястото за предстоящото събрание ще бъде известени в средствата за масова информация!

От 1 януари са в сила нови образци за болнични и майчинство

http://www.moreto.net/novini.php?n=274083

От 1 януари 2015 г. влизат в сила нови образци на документи за изплащане на парични обезщетения при болест и майчинство, иведомяват от Националният осигурителен институт. Изменени и допълнени са образците на придружително писмо (Приложение № 8) и опис на документите (Приложение № 9) към Наредбата за изчисляване и изплащане на паричните обезщетения и помощи от държавното обществено осигуряване.

Експлоатация! Българи със смени от 23 часа и 55 минути в Германия за 3 евро надница

http://pik.bg/експлоатация-българи-със-смени-от-23-часа-и-55-минути-в-германия-за-3-евро-надница-news261552.html

Експлоатация! Българи със смени от 23 часа и 55 минути в Германия за 3 евро надница

Робски труд по 12 и дори по 16 часа на ден са принудени да извършват стотици работници на надница от България и Румъния в Германия. Това сочат данните от проверка на държавна комисия в бундесрепубликата за миналата година.

Един от най-потресаващите случаи, регистрирани при проверката е на работник, чиято смяна продължила 23 часа и 55 минути. За унизителните и крайно изтощителни условия на работа разказва „Дойче веле”, цитирани от Труд. 

Работниците от двете източноевропейски страни системно работели по над 12 часа на ден, освен това са неосигурени, експлоатирани и заплашвани. В голяма част от случаите битовите условия също са нетърпими. Често се случвало работниците да изкарат една 8-часова смяна, след което да си починат няколко часа и да се върнат, за да изкарат още една вечерна 8-часова смяна. Абсолютният рекорд обаче принадлежи на работник, който изкарал на смяна 23 часа и 55 минути. Заплащането за този наистина робски труд било нищожно – между 3 и 8 евро на час. Не се спазвани никакви задължителни тарифни ставки. Самите договори и сложната верига от посредници, които печелят на техен гръб, са непрозрачни и твърде съмнителни в законово отношение, констатират още авторите на доклада.

След труд до пълно изтощение много от работниците просто не можели да се изправят на краката си. Често пъти обаче се случвало и обратното – да няма работа за тях, тъй че били принуждавани да си останат по стаите. Дори леглата им понякога били разчетени на смени – в едно легло се редували да спят по двама души. Понякога работодателите не им разрешавали да се отклонят от работа, за да посетят лекаря след нараняване на работното място. Практикуващите лекари пък отказвали да приемат българите и румънците, защото техните здравни осигуровки, обикновено направени в собствените им страни, не покриват разходите за медицински услуги в Германия. Независимо от всичко това почти никой не се оплаквал, констатира докладът. Работниците от Източна Европа се страхували да не изгубят работата си, а посредници заплашвали тях и техните семейства.

Коледно парти за най-активните читатели и най-четените съвременни български автори организира Столичната библиотека

http://www.cross.bg/chitatel-biblioteka-chitateli-1444115.html

/КРОСС/Столичната библиотека ще награди най-четените съвременни авторите и най-активните читатели за последните 6 месеца. Библиотеката прави тази класация за първи път. Събитието ще се състои на 17 декември, сряда, от 16:00 часа. В мраморното фоайе на библиотеката ще се съберат библиотекари, читатели и писатели. Ще бъдат връчени грамоти на писателите Георги Господинов, Милен Русков, Калин Терзийски, Захари Карабашлиев, Марин Бодаков и др. Авторите ще връчат на читателите наградите на Столична библиотека за 2014 година в различни категории: „Читател на българска съвременна литература", „Читател-дарител", „Читател с най-много онлайн заявки", „Читател с най-много заети книги", както и голямата награда „Читател на Столична библиотека" за 2014 година.  

Прокуратурата ще образува дело за изчезването на Сертов?

http://www.bnews.bg/article-124453

Върховна касационна прокуратура ще проведе съвещание дали трябва да бъде образувано досъдебно производство за изчезването на бившия шеф на ДАНС. В неделя вътрешният министър Веселин Вучков първи съобщи, че ще има такава среща.

Нови правила при ипотечните и потребителските кредити от 2015 г.

http://econ.bg/Новини/Нови-правила-при-ипотечните-и-потребителските-кредити-от-2015-г-_l.a_i.625070_at.1.html

Нови правила при ипотечните и потребителските кредити може да влязат в сила от 2015 г. Готвените изменения трябва да въведат нормите от европейска...

Държавната агенция за национална сигурност ще продължи да подслушва

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/12/15/2438059_durjavnata_agenciia_za_nacionalna_sigurnost_shte/?ref=rss


Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) ще продължи да използва специални разузнавателни средства (СРС) в рамките на контраразузнавателните й функции, както и срещу течове на информация от специализираната служба за подслушване - Държавна агенция "Технически операции" (ДАТО), пише в. "Сега". Законовите поправки, свързани с използването на подслушвателни средства от агенцията, ще бъдат внесени между първо и второ четене на предложения от ГЕРБ проект за промени в Закона за МВР.
...

Нови правила при ипотечните и потребителските кредити от 2015 г.

http://econ.bg/Новини/Нови-правила-по-при-ипотечните-и-потребителите-кредити-от-2015-г-_l.a_i.625070_at.1.html

Нови правила при ипотечните и потребителските кредити може да влязат в сила от 2015 г. Готвените изменения трябва да въведат нормите от европейска...

„Предколедна магия“ в Националния военноисторически музей

http://www.cross.bg/myzeya-myzeii-natzionalniya-1444114.html

/КРОСС/Празнична кампания „Предколедна магия" започва на 16 декември в Националния военноисторически музей със запалване светлините на коледната елха в музея и приключва с дни на отворени врати на 27 и 28 декември, съобщиха от музея. На 16 декември екипът на НВИМ, малките посетители на музея и неговите дарители и приятели ще обсъдят как и защо да дариш своите ценни спомени и така да ги превърнеш в част от историческото наследство, вместо да ги запазиш или продадеш. От 17 до 19 декември се предлага свободен достъп до Детския музей МИГ (Мислители, изобретатели, герои). По същото време НВИМ със съдействието на National Geographic Channel предлага за посетителите от всички възрасти и безплатни прожекции на филмовата поредица „Апокалипсис: Първа световна война". Прожекциите ще бъдат от 11:00 до 16:00 часа. Коледната програма на Националния военноисторически музей ще завърши с Дни на отворени врати на 27 и 28 декември. Посетителите ще могат безплатно да разгледат хронологичната и външната експозиция на музея.  

Български лекари измислиха иновативен метод за безопасни чернодробни операции

http://goodnews.actualno.com/Bylgarski-lekari-izmisliha-inovativen-metod-za-bezopasni-chernodrobni-operacii-news_446445.html

Реномираното американско медицинско издание "Journal of the American College of Surgeons" публикува в декемврийския си брой концептуално нов хирургичен подход, който повишава сигурността за ...

Русия готви намаляване на разходите заради санкциите

http://europe.actualno.com/Rusija-gotvi-namaljavane-na-razhodite-zaradi-sankciite-news_446451.html

Руският премиер Дмитрий Медведев поиска от правителството да намали с 10% планираните разходи в бюджет 2015 г., тъй като приходите намаляват заради украинската криза и спада на цената на петрола, с...

21% от българите под линията на бедността

http://society.actualno.com/21-ot-bylgarite-pod-linijata-na-bednostta-news_446453.html

През 2013 г. линията на бедност общо за страната e 285.92 лв. средно месечно на лице от домакинство. При този размер на линията под прага на бедност са били 1 527.5 хил. лица, или 21.0% от населени...

Писанчев не иска ГДБОП да излиза от ДАНС

http://politics.actualno.com/Pisanchev-ne-iska-GDBOP-da-izliza-ot-DANS-news_446455.html

Председателят на ДАНС Владимир Писанчев, който застана на поста след скандала с Делян Пеевски, не желае ГДБОП да бъде отделена от агенцията и да се върне към структурите на МВР. Това става ясно от офи...

Царят вече се чувства по-добре

http://society.actualno.com/Carjat-veche-se-chuvstva-po-dobre-news_446457.html

Симеон Сакскобургготски се чувства по-добре след инцидента в храма на манастира "Св. Св. Кирик и Юлита". Припомняме, че царят припадна заради умората от пътуването в ранните часове на деня и...

От юни 2015 г. роумингът на Балканите поевтинява

http://balkani.actualno.com/Ot-uni-2015-g-roumingyt-na-Balkanite-poevtinjava-news_446460.html

Цените на роуминг услугите в страните от Западните Балкани ще бъдат намалени от края на юни догодина, съобщава черногорският вестник "Дневне новине", цитиран от БГНЕС. Според изданието на...

СДВР започва акция „Пешеходна пътека”

http://www.cross.bg/dvizhenie-platno-putnoto-1444113.html

/КРОСС/С цел намаляване на пътно-транспортните произшествия в София, свързани с пешеходци, от понеделник, 15 декември, отдел „Пътна полиция" към СДВР предприема акция „Пешеходна пътека", съобщиха от пресцентъра на МВР. Акцията се организира след отчетената тревожна тенденция на повишения брой на инциденти с пешеходци през последните дни. От 24 ноември до 9 декември 2014 г. блъснатите пешеходци са 54, от които трима са загинали, а 51 - ранени. Анализът показва, че тези инциденти обикновено се случват след 17:00 часа, като някои от тях са извън обозначени за пресичане места. На пешеходни пътеки в столицата са настъпили 23 пътно-транспортни произшествия, при които са загинали двама и са ранени 21 души. Преобладаващата част от пострадалите - трима загинали и 27 ранени - са в активна възраст, деветима са пострадалите граждани над 64 г., а десет са деца и юноши. Тревожната статистика дава основание на отдел "Пътна полиция" при СДВР отново да напомни на гражданите основните правила за движение: 1. Пресичайте пътното платно само на разрешените за пресичане места- пешеходни подлези, пешеходни пътеки и места с добра видимост;2. Пресичайте пътното платно, когато сте се убедили, че нищо не Ви застрашава;3. В тъмната част на денонощието пресичайте пътя на добре осветени места, за да сте видими за останалите участници в движението;4

Унищожиха 266 кг наркотици на стойност 89 милиона лева

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4482987

266 кг. наркотици бяха унищожени в инсинератора на Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда към МОСВ. В пещите на Александровска болница изгоряха 103 кг. хероин, 24 кг. кокаин, 13 кг. амфетамин, 93 кг. марихуана, съобщиха от Агенция
266 кг. наркотици бяха унищожени в инсинератора на Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда към МОСВ. В пещите на Александровска болница изгоряха 103 кг. хероин, 24 кг. кокаин, 13 кг. амфетамин, 93 кг. марихуана, съобщиха от Агенция "Митници". Общата стойност на унищожените наркотици по цени на "черния пазар" е 89

Наркотици на стойност 89 милиона лева бяха унищожени

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4483006

266 кг. наркотици бяха унищожени в инсинератора на Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда към МОСВ. В пещите на Александровска болница изгоряха 103 кг. хероин, 24 кг. кокаин, 13 кг. амфетамин, 93 кг. марихуана, съобщиха от Агенция "Митници".
Общата стойност на унищожените наркотици по цени на "черния пазар" е 89
266 кг. наркотици бяха унищожени в инсинератора на Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда към МОСВ. В пещите на Александровска болница изгоряха 103 кг. хероин, 24 кг. кокаин, 13 кг. амфетамин, 93 кг. марихуана, съобщиха от Агенция "Митници". Общата стойност на унищожените наркотици по цени на "черния пазар" е 89

Родители откриха дъщеря си, смятали я за мъртва 7 години

http://www.vesti.bg/bulgaria/sad/roditeli-otkriha-dyshteria-si-smiatali-ia-za-myrtva-7-godini-6028977

Половината от семействата на децата в домовете за увреждания не са знаели дали те са живи, сочат данни на Агенцията за закрила на детето

Порошенко постави ултиматум на Русия. Примирието е дало възможност за усилване на позициите

http://www.cross.bg/poroshenko-prezident-rysiya-1444112.html

/КРОСС/ Украинският президент Петро Порошенко по време на съвещание с ръководителите на силовите ведомства заяви, че режимът за прекратяване на огъня в Донбас, установен на 9 декември, е позволил усилването на позициите на украинските военни. Това се съобщава в заявление на пресслужбата, публикувано на сайта на украинския президент, пише lifenews.ru. „Храбростта на украинските въоръжени сили и ефективността на работата на другите силови подразделения ни позволиха за кратко време да бъде извършено техническо превъоръжаване, да се възстанови боеспособността на частите, да се увеличи тяхното количество и да се демонстрира, че Украйна е силна държава. Защото мир могат да осигурят само силните въоръжени сили”, каза Порошенко. Обръщайки се към председателя на Службата за сигурност на Украйна, президентът даде нареждане да бъдат положени всички възможни усилия, за да бъдат върнати у дома войниците, които са в плен. „Изисквам точна и координирана работа между Службата за сигурност и Министерството на външните работи за ускоряване на връщането на нашите по домовете. Задачата е такава, че до Коледа всички, които са в списъците, а те към днешна дата са повече от 600, да могат да се върнат  по домовете си”, каза още Порошенко. По време на съвещанието украинският президент обърна внимание на тежката хуманитарна обстановка в Донбас и заяви, че на жителите на региона трябва да бъдат осигурени медикаменти и хранителни продукти

Министър Петкова: Няма да има газова криза

http://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-iuzhen-potok/ministyr-petkova-niama-da-ima-gazova-kriza-6028987

Все още България не е официално уведомена за решението на Русия да се откаже от "Южен поток"

Борисов: КТБ беше умишлено съборена от предишното правителство

http://www.cross.bg/borisov-berlin-oresharski-1444111.html

/КРОСС/Пред българската общност в Берлин премиерът Бойко Борисов заяви, че на срещата си с канцлера Меркел се надява Германия да заяви своята готовност да помогне на страната ни за преодоляване на натрупаните негативи по време на предишното управление. Министър-председателят е на официално посещение в Берлин, където ще разговаря с канцлера Ангела Меркел, с председателя на Бундестага Норберт Ламерт и ще проведе работни срещи. „КТБ беше умишлено съборена от предишното правителство. Орешарски, Чобанов и Искров са хората, които предизвикаха и допуснаха фалита на банката", добави Борисов. „Затова чрез Гаранционния фонд сега ние започнахме да изплащаме парите на хората. 2 милиарда отидоха там, за да може хората да си получат парите. Освен това 4 милиарда лева вече са задълженията на НЕК. В същото време стоят и чакат милиони левове неплатени договори на общините. И докато при нас четири години икономическата ни политика беше давана като пример от Берлин пред цяла Европа и света, само за последната една година правителството на Орешарски доведе България до рекордни дългове и фалити. Това е равносметката от експеримента Орешарски", каза още Борисов.  

Хванаха 1,2 млн. къса контрабандни цигари за Европейския съюз в София

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4482995

1,2 млн. къса контрабандни цигари, предназначени за европейския пазар, задържаха в София митническите служители от отдел „Митническо разузнаване и разследване" на Митница Столична. Цигарите, укрити в добре опакована и палетизирана стока, са задържани в момента на натоварването им в превозно средство, което е трябвало да отпътува за страна от ЕС.
1,2 млн. къса контрабандни цигари, предназначени за европейския пазар, задържаха в София митническите служители от отдел „Митническо разузнаване и разследване" на Митница Столична. Цигарите, укрити в добре опакована и палетизирана стока, са задържани в момента на натоварването им в превозно средство, което е трябвало да отпътува за страна от ЕС.

Хванаха 1,2 млн. къса контрабандни цигари за Европейския съюз

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4482983

1,2 млн. къса контрабандни цигари, предназначени за европейския пазар, задържаха в София митническите служители от отдел „Митническо разузнаване и разследване
1,2 млн. къса контрабандни цигари, предназначени за европейския пазар, задържаха в София митническите служители от отдел „Митническо разузнаване и разследване" на Митница Столична. Цигарите, укрити в добре опакована и палетизирана стока, са задържани в момента на натоварването им в превозно средство, което е трябвало да отпътува за страна от ЕС.

Екарисажите във Варна и Шумен спират работа

http://www.moreto.net/novini.php?n=274086

Нов риск от екологична криза в страната. Причината - единствените два екарисажа в страната спират работа заради липсата на договор с Агенцията по безопасност на храните, въпреки че от там заявиха, че са превели парите от старите си задължения.

Футболист на Лудогорец получи смъртни заплахи

http://offnews.bg/news/n_1/n_431446.html

Заплахи за живота си е получил футболистът на Лудогорец Абел Анисе, съобщава "Стандарт". В неделя той вкара победния гол за шампионите при успеха с 1-0 над Ботев (Пловдив). Феновете на легендарния пловдивски тим не са успели да преглътнат радостта на Анисе след попадението във вратата на бившия му клуб. Те са намерили телефонния номер на играча от Мадагаскар и са го засипали със заплашителни SMS-и. "Мъртъв си", гласели някои от тях. Анисе взе участие като титуляр в първия двубой на Лудогорец от груповата фаза на Шампионската лига срещу Лудогорец на "Анфилд", завършил 2-1 за "Мърсисайдци" Нещата обаче не спрели дотук. Грозното дело не подминало и приятелката на футболиста, която все още редовно пътува до Пловдив. Нейният телефонен номер също е бил намерен и на него са изпратени подобни съобщения. Футболистът на Лудогорец се е оплакал пред шефовете и е поискал те да вземат мерки.

Деца в чекмедже

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4482327

Деца в чекмедже Твърдението, че всичко се прави за доброто на децата, хладнокръвно се опровергава от практиката и подобен начин на живот. Министерство Деца в чекмедже Твърдението, че всичко се прави за доброто на децата, хладнокръвно се опровергава от практиката и подобен начин на живот. Министерство
Деца в чекмедже Твърдението, че всичко се прави за доброто на децата, хладнокръвно се опровергава от практиката и подобен начин на живот. Министерство Деца в чекмедже Твърдението, че всичко се прави за доброто на децата, хладнокръвно се опровергава от практиката и подобен начин на живот. Министерство

Рецептите на политиците за еврозоната задълбочават още повече кризата ѝ

http://www.investor.bg/evropa/334/a/receptite-na-politicite-za-evrozonata-zadylbochavat-oshte-poveche-krizata--185661/

Валутният съюз е пример като от учебник за опасностите, които позволяват на политиката да се налага над икономиката, пише The Guardian

Roxette с концерт в София на 17 юни

http://offnews.bg/news/n_1/n_431465.html

Шведската поп-рок група Roxette пристига за концерт на 17 юни в столичната зала "Арена Армеец", съобщиха организаторите от Sofia Music Enterprises. Гостуването на Roxette у нас ще бъде част от световното им турне по случай 30 години на музикалната сцена. Продажбата на билети започва от 17 декември (сряда), като пропуските ще са на цена от 50 до 120 лева. На концерта в столичната Арена Армеец ще се насладим на емблематични хитове като „Listen To Your Heart”, “The Look”, “How Do You Do”, “Sleeping In My Car” и разтапящата балада “It Must Have Been Love” от саундтрака на „Хубава жена“. Изминаха 25 години от големия пробив на Роксет с хита „The Look“, превзел върха на класацията за сингли на Billboard през март 1989 г. „Listen To Your Heart“, „It Must Have Been Love“ и „Joyride“ също се подредиха под номер 1 в Америка, което утвърди Мари и Пер като една от най-големите поп банди на всички времена. Roxette са продали над 75 милиона албума – бройка, която се увеличава с всеки изминал ден! Със своята впечатляваща колекция от хитове, дуото властва в класациите от 90-те години до днес.

Издирват Лютви Местан

http://www.bnews.bg/article-124451

Районната избирателна комисия в Русе наложи глоба на лидера на ДПС Лютви Местан за агитация на турски език по време на предизборната кампания в село Обретеник, състояла се вечерта на 17 септември. Самият Местан обаче още не е открит, за да си получи акта.

Пожарникарите с нова техника за борба с бедствията за 97 млн. лева

http://pik.bg/пожарникарите-с-нова-техника-за-борба-с-бедствията-за-97-млн-лева-news261549.html

Пожарникарите с нова техника за борба с бедствията за 97 млн. лева

Служителите на Главна дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението” – МВР вече имат нова техника, с която трябва по-бързо и по-ефективно да помагат на хората в случаи на природно бедствие, съобщи Нова ТВ.

„Беше закупена техника, която да може да се използва още в първите часове на възникналите наводнения”, обясни Първан Секинаров, директор „Оперативни дейности".

Общата стойност на проекта, по който са доставени машините, е 97.3 милиона лева, от които само 20% са дошли от държавния бюджет. В рамките на проекта са закупени и лодки с извънбордов двигател, надуваеми салове, контейнерни жилища, системи за пречистване на питейна вода.

В едно от най-пострадалите от наводненията населени места, Гълъбово хората дни наред се бориха с водното бедствие. Заради пороите домакинствата там останаха отчасти на тъмно и на студено. Бедственото положение там продължи повече от седмица. Пороите наводниха стотици къщи и земи в общината. Дни наред хората преживяваха с аварийно подаване на ток заради наводнената подстанция.

От градската управа обясниха, че още в първия ден след като водата влязла в къщите на хората, започнали изграждането на дига около подстанцията. Възстановяването на нормалното подаването на ток обаче се оказало труден за решаване проблем. Водната стихия обаче не наводнила само подстанцията. Засегнала още 10 декара площ в района. От „Пожарна безопасност и защита на населението” разказаха, че за да отводнят съоръженията, екипите вече използват последно поколение помпи, купени с европейски пари по Оперативна програма „Околна среда”. Самите помпи работят с компютър.

След сложните технологични операции подстанцията вече се почиства, поетапно беше възстановено и уличното осветление. Очаква се да бъде подновено и нормалното подаване на ток в домовете на пострадалите от водната стихия.

От газовия "Южен поток" до шистовия южен потоп...

http://www.cross.bg/bulgariya-potok-yuzhen-1444109.html

/КРОСС/Още откакто през април тази година на последното си заседание старият Европейски парламент прие нещо като документ, нещо като резолюция, нещо като нищо на света срещу проекта "Южен пото", беше ясно, че пътят на този мащабен проект ще бъде миниран и че рано или късно около него ще има и политическа и дипломатическа криза. Това, което никой не очакваше, беше изявлението на Владимир Путин, избрал Анкара съвсем неслучайно като място, където да обяви, че прекратява този проект. Като черешка на тортата той допълни, че, ако България е суверенна държава, трябва да настоява за компенсации пред Еврокомисията.  У нас веднага спуснаха на идеологическите центрове на десницата опорна точка да се възмущават от това, че Путин бил поставял под въпрос независимостта на страната ни и да твърдят, че Москва можела да строи газопровода при европейските правила, но очевидно не искала да се съобразява с тях. И понеже "Южен поток" от много време насам не е въпрос само на специалисти по газови доставки, а болезнен политически проблем, може би е време да си кажем, при това съвсем политнекоректно, някои основни истини за него. И най-вече някои истини за клишетата, които се опитват да ни пробутат като истина, както и за неистините, с които е обраснала тази тема

Бившата робиня на Тимошенко обвини Лейди Ю в ужасяващо убийство

http://www.cross.bg/timoshenko-oksana-leiidi-1444110.html

/КРОСС/ Тя искала да накара тази жена да замълчи завинаги и правела всичко, за да не се появи интервюто и в ефир. Но планът и се обърка. За първи път и само в предаването „Нови руски сензации" - шокиращата изповед на робинята, служила на Юлия Тимошенко в затвора. Тази, от признанията на която Юлия Тимошенко се бои най-много, се укрива в стара селска къща, на половин час път от Симферопол. Казва се Оксана Мелник и именно тя е бившата робиня на Юлия Тимошенко. Робинята на Оранжевата Принцеса, Оксана попада в затвора, а по-точно в женския затвор в Харков. Специално за Юлия Владимировна търсели приятна, любезна съкилийничка. С добро поведение и подходяща присъда: „Икономически престъпления". На поръчките на своята годподарка, Оксана трябвало безропотно да се подчинява. По време на престоя си в затвора, Лейди Ю се храни само от нейните ръце. И това е нейното основно задължение - първо да приготви, а след това да опита храната. Все пак предпазливата Тимошенко има сериозни съмнения за храната. Оксана поема отговорността, жертвайки своето здраве, за да покаже на съкилийницата си, че в храната на господарката и няма никакви отровни вещества. Рискът на Лейди Ю може да се окаже опасен за нея. Тимошенко направи всичко, за да не се появи интервюто на Оксана Мелник в ефир. Но тя допусна грешка. И сега е невъзможно да изплаши или да подкупи своята робиня

Алексей Петров: Сертов е изтеглил консултантските си хонорари

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4482944


"Петко Сертов е консултирал пет фирми", каза бившата барета Алексей Петров след края на съдебното заседание по делото "Октопод".  Петров повтори, че са възнамерявали да работят със Сертов по общите проекти. Шестте хиляди хиляди лева, които Сертов е изтеглил в деня на изчезването си, били неговите консултантски хонорари.

ТИР затапи пътя В. Търново - Русе

http://www.bnews.bg/article-124450

Временно е преустановено движението на автомобили по пътя В. Търново - Русе, в района на с. Самоводене.

Труп на възрастен мъж бе открит в дере край Момчилград

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4482977

Полицията в Момчилград откри труп на 73-годишен мъж в дере в землището на село Градинка. Това съобщиха от ОД на МВР – Кърджали.
От там уточниха, че трупът е бил открит вчера около 8 часа. Шофьор забелязал тялото и подал сигнал в полицията. Извършен е оглед, при който не са открити следи от насилствена смърт.
Полицията в Момчилград откри труп на 73-годишен мъж в дере в землището на село Градинка. Това съобщиха от ОД на МВР – Кърджали. От там уточниха, че трупът е бил открит вчера около 8 часа. Шофьор забелязал тялото и подал сигнал в полицията. Извършен е оглед, при който не са открити следи от насилствена смърт.

Глоби от 1000 до 3000 лв. за изнасилването в Дебелт

http://www.vesti.bg/bulgaria/incidenti/globi-ot-1000-do-3000-lv.-za-iznasilvaneto-v-debelt-6028986

Насилникът е настанен в специализирано заведение и ще бъде обект на Закона за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни

Унищожиха наркотици за 89 милиона лева

http://www.cross.bg/narkotitzi-miliona-narkotichni-1444108.html

/КРОСС/266 кг. наркотици бяха унищожени днес в инсинератора на Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда към МОСВ. В пещите на Александровска болница изгоряха 103 кг. хероин, 24 кг. кокаин, 13 кг. амфетамин, 93 кг. марихуана. Общата стойност на унищожените наркотици по цени на "черния пазар" е 89 милиона лева. Наркотиците са задържани от правоприлагащите органи - Агенция "Митници", МВР и ДАНС. Унищожават се само тези количества наркотични вещества, за които има влезли в сила присъди или за тях са издадени постановления на прокуратурата. Изгорените днес наркотици са по 883 наказателни производства.За четиринадесет години Агенция "Митници" организира и осъществи 47 процедури по унищожаване на общо над 32,8 тона наркотични вещества.

Откриха труп на възрастен мъж в дере край Момчилград

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4482970

Полицията в Момчилград откри труп на 73-годишен мъж в дере в землището на село Градинка. Това съобщиха от ОД на МВР – Кърджали.
От там уточниха, че трупът е бил открит вчера около 8 часа. Шофьор забелязал тялото и подал сигнал в полицията. Извършен е оглед, при който не са открити следи от насилствена смърт.
Полицията в Момчилград откри труп на 73-годишен мъж в дере в землището на село Градинка. Това съобщиха от ОД на МВР – Кърджали. От там уточниха, че трупът е бил открит вчера около 8 часа. Шофьор забелязал тялото и подал сигнал в полицията. Извършен е оглед, при който не са открити следи от насилствена смърт.

Контрабандни цигари, предназначени за европейския пазар, задържаха в София

http://www.cross.bg/tzigari-kusa-mitnitza-1444107.html

/КРОСС/1,2 млн. къса контрабандни цигари, предназначени за европейския пазар, задържаха в София митническите служители от отдел „Митническо разузнаване и разследване" на Митница Столична. Цигарите, укрити в добре опакована и палетизирана стока, са задържани в момента на натоварването им в превозно средство, което е трябвало да отпътува за страна от ЕС. Задържани са общо 1,2 млн. къса цигари. Цигарите са били предназначени за страна от ЕС и по предварителни данни са произведени на територията на България. Бързото взаимодействие с партньорската служба в другата държава членка на ЕС е дало възможност да бъде осветлена и организацията при получаване на контрабандните стоки. По случая е образувано досъдебно производство по описа на Митница Столична.В други два случая в последните дни служителите от отдел „Митническо разузнаване и разследване" на Митница Столична извършват две проверки на автомобили, управлявани от лица, за които е събрана информация, че извършват незаконни действия с акцизни стоки. При извършените проверки в двата автомобила са открити цигари без бандерол. В рамките на образуваните досъдебни производства са извършени претърсвания на два адреса, в които лицата са съхранявали акцизните стоки. Задържани са над 60 000 къса цигари без бандерол.

Борисов: Заемът, който взехме, отива за КТБ и лъжите на кабинета Орешарски

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4482953

Днес с германския канцлер Ангела Меркел на 4 очи ще разговаря българският премиер Бойко Борисов.
Той пристигна в Берлин с делегация, включваща трима вицепремиери – Кунева, Калфин и Дончева, както и Радан Кънев и Цветан Цветанов. Така Борисов искал да демонстрира пред Берлин, че правителството е единно и решено да работи.
Днес с германския канцлер Ангела Меркел на 4 очи ще разговаря българският премиер Бойко Борисов. Той пристигна в Берлин с делегация, включваща трима вицепремиери – Кунева, Калфин и Дончева, както и Радан Кънев и Цветан Цветанов. Така Борисов искал да демонстрира пред Берлин, че правителството е единно и решено да работи.

Медведев: Украйна да внимава с ЕС, за да не я сполети съдбата на България

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/12/15/2438057_medvedev_ukraina_da_vnimava_s_es_za_da_ne_ia_spoleti/?ref=rss


Войната можеше да бъде избегната, ако Украйна бе обсъдила с Русия споразумението за асоциирането си с Европейския съюз, пише руският премиер Дмитрий Медведев в статия, публикувана днес във вестник "Независимая газета". В публикацията, озаглавена "Русия и Украйна: живот по нови правила", той освен това съветва новите украински власти да се поучат от негативния според него опит на страни като България след присъединяването им към ЕС.

Медведев критикува Европейския съюз, че е можел да...

Татяна Дончева: Съдебната реформа е пред скоби

http://www.moreto.net/novini.php?n=274082

Правосъдието е нещо, което трябва да бъде реформирано пред скоби, за да бъде реформирана държавата. Това заяви лидерът на „Движение 21” Татяна Дончева в студиото на „Тази сутрин”. Тя посочи, че докато не стане това, двете основни медийни империи ще спорят за сферите си на влияние и уточни, че говори за групите около Иво Прокопиев и Делян Пеевски.

Персоналът в училището в Дебелт ще бъде глобен с до 3 хил. лв. след случая на изнасилено дете

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/12/15/2438056_personalut_v_uchilishteto_v_debelt_shte_bude_globen_s/?ref=rss


Глоби от хиляда до 3 хил. лева за административни нарушения ще бъдат наложени на директора на училището в Дебелт, медицинската сестра, ресурсния учител и класния ръководител на петокласника, който е бил сексуално насилен от по-голямо момче в училището. Това съобщи директорът на Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) Ева Жечева пред Би Ти Ви.

Сигналът за насилие над детето, което е с лека форма на умствена изостаналост, е подаден от майка му, но случаят показа, че в училището...

Инвестиционният ни рейтинг отлетя

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4482006

ПОВЕЧЕТО лоши финансови новини се случват в петък. Затварят банки, рухват борси. В петък България очаквано изгуби инвестиционния си кредитен рейтинг, който преди 10 г. беше извоюван от две реформаторски правителства. Вече сме в графата junk (“боклук”) – при по-рисковите държави.
Благоприятният цикъл 1997-2008 г. След голямата криза от 1996-1997 г.
ПОВЕЧЕТО лоши финансови новини се случват в петък. Затварят банки, рухват борси. В петък България очаквано изгуби инвестиционния си кредитен рейтинг, който преди 10 г. беше извоюван от две реформаторски правителства. Вече сме в графата junk (“боклук”) – при по-рисковите държави. Благоприятният цикъл 1997-2008 г. След голямата криза от 1996-1997 г.

Коледни концерти и партита в Младежки дом - Мошино

http://www.zapernik.com/pernik/koledni-koncerti-i-partita-v-mladejki-dom-moshino_36405/

За светлите коледни празници Младежки дом – Мошино традиционно ще зарадва своите възпитаници и техните родители с поредица от изяви на творческите състави и формации. Първи ще бъдат малките музиканти от класа по пиано на Славена Вражалска, заедно с детската вокална формация...

Продължава

Коледни концерти и партита

http://www.zapernik.com/obshtestvo/koledni-koncerti-i-partita_36405/

За светлите коледни празници Младежки дом – Мошино традиционно ще зарадва своите възпитаници и техните родители с поредица от изяви на творческите състави и формации. Първи ще бъдат малките музиканти от класа по пиано на Славена Вражалска, заедно с детската вокална формация „Хвърчило”с музикален ръководител...

Продължава

Започва делото срещу отнемането на лиценза на КТБ

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4482946

Делото за връщането на лиценза на Корпоративна търговска банка (КТБ) тръгва във Върховния административен съд (ВАС). То бе образувано по жалба на дружествата “Бромак” и “Бългериън акуизишън къмпани”, които притежават основната част от капитала на банката, съобщи БНР.
Към техните жалби бяха присъиденине жалби на вложители и служители на банката.
Делото за връщането на лиценза на Корпоративна търговска банка (КТБ) тръгва във Върховния административен съд (ВАС). То бе образувано по жалба на дружествата “Бромак” и “Бългериън акуизишън къмпани”, които притежават основната част от капитала на банката, съобщи БНР. Към техните жалби бяха присъиденине жалби на вложители и служители на банката.

Съдийка изрази съчувствие към близките на Стоян Балтов в писмо

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4482950

„Искам да изразя съчувствие към близките на пострадалия Стоян Балтов. Аз, като председателстващ съдебния състав в конкретното наказателно производство, съм се ръководила изцяло от закона”.
Това казва съдия Петя Крънчева, съдия в Софийски градски съд, в отговор на обвиненията на майката и брата на убития студент Стоян Балтов пред дискотека в
„Искам да изразя съчувствие към близките на пострадалия Стоян Балтов. Аз, като председателстващ съдебния състав в конкретното наказателно производство, съм се ръководила изцяло от закона”. Това казва съдия Петя Крънчева, съдия в Софийски градски съд, в отговор на обвиненията на майката и брата на убития студент Стоян Балтов пред дискотека в

Афганистан излязъл на САЩ по-скъп от плана „Маршал“

http://www.vesti.bg/sviat/amerika/afganistan-izliazyl-na-sasht-po-skyp-ot-plana-marshal-6028985

Цената на всички действия в Афганистан надхвърля 1 трилион долара, а само за възстановяването на страната са похарчени над 100 млрд. долара

Започва делото срещу отнемането на лиценза на КТБ

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4482938

Делото за връщането на лиценза на Корпоративна търговска банка (КТБ) тръгва във Върховния административен съд (ВАС). То бе образувано по жалба на дружествата “Бромак” и “Бългериън акуизишън къмпани”, които притежават основната част от капитала на банката, съобщи БНР.
Към техните жалби бяха присъиденине жалби на вложители и служители на банката.
Делото за връщането на лиценза на Корпоративна търговска банка (КТБ) тръгва във Върховния административен съд (ВАС). То бе образувано по жалба на дружествата “Бромак” и “Бългериън акуизишън къмпани”, които притежават основната част от капитала на банката, съобщи БНР. Към техните жалби бяха присъиденине жалби на вложители и служители на банката.

Ерменков: Алтернативният газов хъб е за замазване на провала с „Южен поток"

http://www.cross.bg/ermenkov-bulgariya-potok-1444106.html

/КРОСС/„Как ще се случи този енергиен хъб на брега на Черно море, ако няма морски газопровод?" Това попита в ефира на БНТ народният представител от ПГ на "БСП - лява България" Таско Ернеков, който е член на Комисията по енергетика и зам.-председател на Комисията за наблюдение на дейността на ДКЕВР. Въпросът му бе във връзка с идеята на управляващите за изграждане на газов хъб в България, който да разпределя синьото гориво за Европа и да бъде управляван от Брюксел.  По думите на Ерменков този „алтернативен" хъб е само прах в очите на хората, за да се отвлече вниманието от провала на „Южен поток". Ерменков подчерта, че едва ли има правителство, което да е работило по „Южен поток" и да няма вина за провала му. „Тези обаче, които имат най-голяма вина за спирането му и за оклеветяването на държавата пред Брюксел, сега се правят на спасители на държавата и ще правят някакъв си хъб някъде", коментира депутатът от левицата. Ерменков отбеляза също, че не е ясно откъде ще бъде доставена суровината. Той обясни, че газът, който се очаква да бъде открит в находището „Хан Аспарух" е 5%, и не е ясно дали Русия ще се съгласи на прокара тръба до него. „Остава да го караме с имагинерни доставки от имагинерни дестинации, което не се знае колко ще струва", категоричен бе зам.-председателят на комисията за ДКЕВР

Без поскъпване на парното през зимата

http://econ.bg/Новини/Без-поскъпване-на-парното-през-зимата_l.a_i.625056_at.1.html

Искането за увеличаване от „Булгаргаз“ на цената на газа с 2% от началото на следващата година е отхвърлено от Държавната комисия за енергийно и...

Съдия Петя Крънчева изрази съчувствие към близките на Стоян Балтов в писмо

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4482928

„Искам да изразя съчувствие към близките на пострадалия Стоян Балтов. Аз, като председателстващ съдебния състав в конкретното наказателно производство, съм се ръководила изцяло от закона”.
Това казва съдия Петя Крънчева, съдия в Софийски градски съд, в отговор на обвиненията на майката и брата на убития студент Стоян Балтов пред дискотека в
„Искам да изразя съчувствие към близките на пострадалия Стоян Балтов. Аз, като председателстващ съдебния състав в конкретното наказателно производство, съм се ръководила изцяло от закона”. Това казва съдия Петя Крънчева, съдия в Софийски градски съд, в отговор на обвиненията на майката и брата на убития студент Стоян Балтов пред дискотека в

Хамилтън победи Макилрой за "Спортна личност на годината" във Великобритания

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/12/15/2438063_hamiltun_pobedi_makilroi_za_sportna_lichnost_na/?ref=rss


Новият световен шампион във Формула 1 Люис Хамилтън беше избран за "Спортна личност на годината" във Великобритания.

Пилотът на "Мерцедес", който през ноември пребори съотборника си Нико Розберг и спечели втора титла в кариерата си, изпревари голфъра Рори Макилрой и лекоатлетката Джоан Пейви за отличието.

29-годишният англичанин два пъти завършва на втора позиция в авторитетната класация на Би Би Си, но този път победи големия фаворит Макилрой в гласуването на...

Борисов се хвали в Германия, че оправя кашата на Орешарски с КТБ и Южен поток

http://www.bnews.bg/article-124449

„КТБ беше умишлено съборена от предишното правителство. Орешарски, Чобанов и Искров са хората, които предизвикаха и допуснаха фалита на банката“, каза пред Българите в Берлин премиерът Бойко Борисов.

Днес във Варна ще се проведе безплатна лекция "Как да създадем модерен бизнес в 21-ви век?"

http://www.moreto.net/novini.php?n=274077

Лекция на тема „Виртуална реалност: Как да създадем модерен бизнес в 21-ви век?” ще води Мартин Сребров в Икономически университет – Варна. Събитието ще се състои тази вечер от 19:15 в зала 122 на Университета, съобщиха от учебното заведение за Moreto.

Бъчварова: Обществото ни е напълно готово да посрещне бежанците

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4482935

Последните месеци показаха, че обществото ни не е напълно готово да посрещне бежанците. Това каза по време на Международната конференция „Миграционни предизвикателства пред България като външна граница на ЕС“ заместник министър-председателят по коалиционна политика и държавна администрация Румяна Бъчварова.
Последните месеци показаха, че обществото ни не е напълно готово да посрещне бежанците. Това каза по време на Международната конференция „Миграционни предизвикателства пред България като външна граница на ЕС“ заместник министър-председателят по коалиционна политика и държавна администрация Румяна Бъчварова.

Катастрофираха два тира и автобус на изхода на столицата

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4482923

Два тира и автобус катастрофираха на бул. "Ломско шосе" на изхода на столицата, съобщи Дарик.
Леко пострадали са двама от шофьорите, които са откарани в болница. Полицията извършва оглед на мястото. Движението по булеварда е силно затруднено и в двете
Два тира и автобус катастрофираха на бул. "Ломско шосе" на изхода на столицата, съобщи Дарик. Леко пострадали са двама от шофьорите, които са откарани в болница. Полицията извършва оглед на мястото. Движението по булеварда е силно затруднено и в двете

Класика на открито - за първи път на Великденския остров

http://www.cross.bg/otkrito-ostrov-orkestur-1444105.html

/КРОСС/За първи път в историята на чилийския остров Пасха ще звучи симфонична музика на открито. Денят 17 декември 2014г. действително ще бъде запомнен в най-новите културни хроники на Великденския остров, защото тогава под открито небе звукът на класическата музика ще достигне до много хора. Островът е една от най-големите забележителности на Чили и традиционно е обект на силен туристически интерес, а мястото на предстоящия концерт е много специално - крайбрежието Аху Тахаи , една свещена и древна културна територия, с прочутите каменни колоси „моаи". Именно там ще свири Симфоничният оркестър на Чили, дирижиран от Алехандро Урутия, заедно с местния пианист Махани Теаве, който иска да привлече оркестъра да свири на едно от най-интересните места в света. Програмата на концерта на открито има за цел да покаже пред света композиция, която е била специално написана за остров Пасха, въпреки че са включени и европейски творби - Увертюрата „1812" от Чайковски, „Картини от една изложба" на Мусоргски /в оркестрацията на Равел/ и Концерта за пиано и оркестър от Григ. Най-атрактивната част от този концерт ще бъде симфонията „Хоту Матуа" /върху легендата за местния вожд Хоту Матуа/ от чилийския композитор, лекар и антрополог Рамон Кампбел, който е живял на това място и се възхищавал от красотата му. Премиерата на творбата се е състояла през 1966г

Няма заплаха за газовите доставки, заяви енергийният министър

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/niama-zaplaha-za-gazovite-dostavki-zaiavi-energiiniiat-ministyr-185657/

По проекта „Южен поток” не са сключени най-важните договори – за транзитните такси и за финансовия модел, коментира Теменужка Петкова

Бъчварова: Обществото ни е напълно готово да посрещне бежанците

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4482929

Последните месеци показаха, че обществото ни не е напълно готово да посрещне бежанците. Това каза по време на Международната конференция „Миграционни предизвикателства пред България като външна граница на ЕС“ заместник министър-председателят по коалиционна политика и държавна администрация Румяна Бъчварова.
Последните месеци показаха, че обществото ни не е напълно готово да посрещне бежанците. Това каза по време на Международната конференция „Миграционни предизвикателства пред България като външна граница на ЕС“ заместник министър-председателят по коалиционна политика и държавна администрация Румяна Бъчварова.

Западните оръжейни компании доминират световния пазар, сочи доклад на СИПРИ

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/12/15/2438028_zapadnite_orujeini_kompanii_dominirat_svetovniia_pazar/?ref=rss


Западните оръжейни компании доминират световния пазар, руските са подкрепени от държавни поръчки. Това са основните изводи от годишния доклад на Шведския институт за изследване на мира (СИПРИ) за 100-те най-големи фирми - производителки на оръжие, в света.

Челната стотица е направила през 2013 г. оборот от общо 402 милиарда долара - с 2% по-малко в реална стойност в сравнение с предходната 2012 г. Намаление е регистрирано за трета поредна година.

Тенденцията обаче се...

Пожарникарите с нова техника за борба с бедствията за 97 млн. лева

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4482899

Служителите на Главна дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението” – МВР вече имат нова техника, с която трябва по-бързо и по-ефективно да помагат на хората в случаи на природно бедствие, съобщи Нова ТВ.
„Беше закупена техника, която да може да се използва още в първите часове на възникналите наводнения”, обясни Първан Секинаров,
Служителите на Главна дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението” – МВР вече имат нова техника, с която трябва по-бързо и по-ефективно да помагат на хората в случаи на природно бедствие, съобщи Нова ТВ. „Беше закупена техника, която да може да се използва още в първите часове на възникналите наводнения”, обясни Първан Секинаров,

Два тира и автобус катастрофираха в София

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4482908

Два тира и автобус катастрофираха на бул.
Два тира и автобус катастрофираха на бул. "Ломско шосе" на изхода на столицата, съобщи Дарик. Леко пострадали са двама от шофьорите, които са откарани в болница. Полицията извършва оглед на мястото. Движението по булеварда е силно затруднено и в двете

Пожарникарите с нова техника за борба с бедствията за 97 млн. лева

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4482919

Служителите на Главна дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението” – МВР вече имат нова техника, с която трябва по-бързо и по-ефективно да помагат на хората в случаи на природно бедствие, съобщи Нова ТВ.
„Беше закупена техника, която да може да се използва още в първите часове на възникналите наводнения”, обясни Първан Секинаров,
Служителите на Главна дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението” – МВР вече имат нова техника, с която трябва по-бързо и по-ефективно да помагат на хората в случаи на природно бедствие, съобщи Нова ТВ. „Беше закупена техника, която да може да се използва още в първите часове на възникналите наводнения”, обясни Първан Секинаров,

Сините фенове пак скочиха на Батков

http://www.cross.bg/levski-krysha-batkov-1444104.html

/КРОСС/Загубата от Славия стана поредният повод част от феновете да скочат на собственика на клуба Тодор Батков. Една от фейсбук групите на феновете "ПфК Левски София" отново го призова да напусне, защото тимът се е превърнал в боксова круша. "Скъпи приятели, левскари. Изпращаме една унизителна откъм спортно-технически "достойнства" година. Година, в която под мъдрото ръководство на г-н Машиниста нашата любов, радост и болка - Левски, продължи да пропада все повече и повече. 5 поредни загуби във вечното дерби не бяха достатъчни, а сините книжни тигри се постараха да загубят почти навсякъде, често и на Герена". Стадион, на който само допреди 5-6 години гостите трепереха в тунела не само на декемврийските мачове... Това са фактите, факт е и трагичният разпад, който продължава да се случва в Левски, и никакви извинения и увъртания вече не могат да скрият това. Показателен е последният мач, в който сините загубиха не от претендент за титлата, а от боксовата круша на половин А група Славия. Дали пък ние не сме се запътили към метаморфоза в точно такава боксова круша? Нека мустакатият демагог отговаря. Но след всичко видяно, преживяно и изтърпяно през Юбилейната 2014 година, ясно е едно - униженията и пораженията ще следват едно след друго и през пролетта! Извиняваме се на всички с розови очилца, лещи и бинокли

Майка намери детето си след 7 години в дом, мислела го за мъртво

http://www.zapernik.com/obshtestvo/maika-nameri-deteto-si-sled-7-godini-v-dom-mislela_36404/

Родители успяха да намерят дъщеря си, след като 7 години я смятаха за мъртва. Детето е родено с толкова тежки увреждания, че по думите на родителите лекарите са ги посъветвали да го оставят, защото не могат да се грижат за него. Оказва се, че това дори не е единичен случай, предаде Нова Тв.

Половината от семействата на децата в домовете за увреждания не са знаели живи ли са те, сочат данни на Агенцията за закрила на детето.

Това е установено, след като агенцията преди 4 години...

Продължава

Столична община не може да издири Местан, за да го глоби за агитация на турски

http://politics.actualno.com/Stolichna-obshtina-ne-moje-da-izdiri-Mestan-za-da-go-globi-za-agitacija-na-turski-news_446436.html

Служители на столичния район „Изгрев" все още не са връчили акта за глоба за агитация на турски език на лидера на ДПС Лютви Местан по време на предизборната кампания за последните парла...

Коби Брайънт счупи рекорд на Майкъл Джордан

http://basketball.actualno.com/Kobi-Brajynt-schupi-rekord-na-Majkyl-Djordan-news_446439.html

Един от най-великите баскетболисти в историята - звездата на "Лос Анджелис Лейкърс" Коби Брайнът, счупи пореден рекорд в бляскавата си кариера. Със своите 26 точки в мача срещу Минесота, Бра...

Ромска партия се обяви против новия герб на Македония

http://balkani.actualno.com/Romska-partija-se-objavi-protiv-novija-gerb-na-Makedonija-news_446437.html

Партията за цялостна еманципация на ромите (ПЦЕР) се обяви против новия държавен герб на Македония, предаде македонското електронно издание Плус инфо. Лидерът на ПЦЕР Самка Ибраимовски заяви, че няма...

Какво казва твоята буква за характера ти

http://curious.actualno.com/Kakvo-kazva-tvojata-bukva-za-haraktera-ti-news_446441.html

Няма нищо случайно на този свят, дори и името, което носиш има своето значение. Първата буква от името на всеки носи част от неговите най-характерни черти. Виж кои са твоите:А - Темпераментен характер...

Планинско градче в Италия носи името БЪЛГАРИЯ

http://curious.actualno.com/Planinsko-gradche-v-Italija-nosi-imeto-BYLGARIJa-news_446444.html

Има едно малко планинско градче в Италия, което повече от 15 века носи името България (Monte Bulgheria). Градчето се намира в провинция Салерно, Южна Италия.България се издига на няколко километра от ...

Generation Awake: Да превърнеш корка в мода

http://europe.actualno.com/Generation-Awake-Da-prevyrnesh-korka-v-moda-news_446447.html

Сандра Корреа е трето поколение собственик на португалска компания за производство на корк, създадена от дядо й. Тя винаги е живяла и работила в сферата на семейния бизнес, но внася иновации в традици...

Днес решават ще го има ли Миньор

http://www.zapernik.com/pernik/dnes-reshavat-shte-go-ima-li-minior_36403/

Днес става ясно бъдещето на пернишкия клуб Миньор. Управителният съвет на клуба ще заседава по повод тежкото финансово положение на "чуковете". Ще бъде представен и отчет за изминалия полусезон.

Играчите на Миньор, които играеха без заплати, досега са показали завиден морал, според треньора Валерий Дамянов. Касата на Миньор обаче е празна и едва ли ще им издържат нервите, ако не се намери някой, който да финансира пернишкият тим и да им изплати натрупаните...

Продължава

Новото украинско правителство възнамерява да си върне Крим до две години

http://www.moreto.net/novini.php?n=274080

Украйна смята да си върне Крим до две години и да реши проблемите със сепаратисткия бунт в Донбас. Това се посочва в програмата на украинското правителство за следващите две години, която бе утвърдена от Върховната рада. Освен това сред приоритетите на кабинета в Киев са оздравяване на икономиката, стабилизиране на националната валута - гривнята, и решаване на проблема с енергийната зависимост от Русия.

"Левски" търси поне петима нови

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4482308

място. Просто така не може да продължава. От кадрите - до финансите.
По-простите рокади предстоят в състава. Положението обаче зависи и от тримесечната вече дилема ще дойде ли Димитър Димитров за треньори ли не. Без Херо промените ще са умерени. С бургазлията – по-сериозни.

Димитров настояваше за революция в отбора. Махане на поне дузина играчи
място. Просто така не може да продължава. От кадрите - до финансите. По-простите рокади предстоят в състава. Положението обаче зависи и от тримесечната вече дилема ще дойде ли Димитър Димитров за треньори ли не. Без Херо промените ще са умерени. С бургазлията – по-сериозни. Димитров настояваше за революция в отбора. Махане на поне дузина играчи

Студенти събират благотворително дрехи за деца от домове

http://pik.bg/студенти-събират-благотворително-дрехи-за-деца-от-домове-news261537.html

Студенти събират благотворително дрехи за деца от домове

Благотворителна кампания за събиране на дрехи за възпитаниците на пловдивските Домове за деца, лишени от родителски грижи "Княгиня Мария-Луиза" и "Олга Скобелева" организира Студентският съвет на ПУ "Паисий Хилендарски".

"Всяка зима в нашия календар има заложено по едно събитие, целящо да покаже социалната ни ангажираност към обществото и колегите ни", съобщават от Съвета. Миналата зима студентите помогнаха за събирането на средства за бъбречна трансплантация на своя колежка, пише novini.bg.

Тази година те организират събирането на стари, но запазени дрехи под наслов "Да дарим топлина". Кампанията ще се проведе на 17,18 и 19 декември от 10 до 15 ч. пред сградата на Ректората на Пловдивския университет. Студентите ще почерпят дарителите със сладки и чай, а събраните дрешки ще подарят лично на децата от двата дома.

Фандъкова призна, че държавата е била неподготвена за емигрантите

http://www.bnews.bg/article-124444

Трябва да имаме нашия ангажимент – хуманен, да помогнем на хора, които са в беда. Кметът на София поиска и по-голяма подкрепа от ЕС.

Влюбените Благо и Куини отпрашиха за Дубай

http://www.bnews.bg/article-124447

Влюбените ще се завърнат у нас след Коледа, добра се до информация лидерът в светските новини BLife.

Борисов: КТБ беше умишлено съборена от предишното правителство

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4482884

Да покажем, че сме единни и можем да си подредим държавата. За това призова премиерът Бойко Борисов по време на провелата се снощи среща с българската общност в столицата на Федерална република Германия, съобщиха от правителствената пресслужба. 
Министър-председателят е на официално посещение в Берлин, където ще разговаря с канцлера Ангела Меркел,
Да покажем, че сме единни и можем да си подредим държавата. За това призова премиерът Бойко Борисов по време на провелата се снощи среща с българската общност в столицата на Федерална република Германия, съобщиха от правителствената пресслужба.  Министър-председателят е на официално посещение в Берлин, където ще разговаря с канцлера Ангела Меркел,

Фандъкова: София понесе най-сериoзния бежански натиск

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4482880

София беше градът, който имаше най-сериозния бежански натиск през последните две години. Това каза по време на Международната конференция „Миграционни предизвикателства пред България като външна граница на ЕС“ кметът на Столична община Йорданка Фандъкова, съобщи Фокус.
„Мисията, която сме припознали като гражданско сдружение с цел създаване на
София беше градът, който имаше най-сериозния бежански натиск през последните две години. Това каза по време на Международната конференция „Миграционни предизвикателства пред България като външна граница на ЕС“ кметът на Столична община Йорданка Фандъкова, съобщи Фокус. „Мисията, която сме припознали като гражданско сдружение с цел създаване на

Фандъкова: София понесе най-сероизния бежански натиск

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4482870

София беше градът, който имаше най-сериозния бежански натиск през последните две години. Това каза по време на Международната конференция „Миграционни предизвикателства пред България като външна граница на ЕС“ кметът на Столична община Йорданка Фандъкова, съобщи Фокус.
„Мисията, която сме припознали като гражданско сдружение с цел създаване на
София беше градът, който имаше най-сериозния бежански натиск през последните две години. Това каза по време на Международната конференция „Миграционни предизвикателства пред България като външна граница на ЕС“ кметът на Столична община Йорданка Фандъкова, съобщи Фокус. „Мисията, която сме припознали като гражданско сдружение с цел създаване на

Лавров и Кери се срещнаха в Рим

http://www.cross.bg/lavrov-rysiya-keri-1444103.html

/КРОСС/ Министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров на среща в Рим с държавния секретар на САЩ Джон Кери заяви, че опитите за натиск върху Русия са безперспективни, предаде RT. Тази среща е 17-та между външните министри на Русия и САЩ. Това се казва в публикуваното в понеделник съобщение на страницата на МВнР на Русия във Facebook. При обсъждането на двустранните отношения Сергей Лавров изтъкна, че „тяхното развитие е възможно само на основата на равноправието и взаимното зачитане на интересите". Също така, двамата обсъдиха ситуацията в Украйна, като руският министър подчерта, че тя може да бъде урегулирана само чрез преговори между страните и се надява на скорошна среща в Минск на контактната група. Двамата дипломати обсъдиха и въпросите за близкоизточното уреждане, които спешно трябва да бъдат решени, както и това, че трябва да се направи така, че да не деградира ситуацията. Това заяви в неделя руският външен министър Сергей Лавров на срещата с държавния секретар на САЩ Джон Кери. Срещата се проведе в резиденцията на американския посланик в Италия. Близкоизточната тема беше заявена като централна, с оглед на планираните консултации в Рим на Кери с израелския премиер Бинямин Нетаняху, съобщи по-рано официалният представител на държавния департамент на САЩ Мари Харф.    

Мъж издъхна на улица в Благоевград

http://pik.bg/мъж-издъхна-на-улица-в-благоевград-news261534.html

Мъж издъхна на улица в Благоевград

60-годишен благоевградчанин издъхна тази сутрин на улицата. Трагичният инцидент е станал в района на голям супермаркет в града.

Мъжът вървял по улицата, когато внезапно се почувствал зле, паднал на земята и издъхнал, пише struma.bg. Случайни минувачи подали сигнал на тел.112. Екип на полицията в момента е на място.

Татяна Дончева: ВСС трябва да подаде оставка

http://www.cross.bg/doncheva-chenalova-instryment-1444102.html

/КРОСС/ВСС трябва да подаде оставка заради скандалите в съдебната система, смята юристът и лидер на "Движение 21" Татяна Дончева. Според нея е необходимо управляващите и обществото да стигнат до консенсус, че е нужна промяна в системата и има магистрати, които могат да я извършат. "Тук въпросът е субективен. Въпросът е за главите на системата", каза Дончева пред Би Ти Ви и даде пример с Румъния, която вече е направила успешни стъпки в съдебната реформа. Тя коментира и съдия Румяна Ченалова, която стана обект на сериозно медийно внимание, след като посланикът на Франция у нас изрази съмнения, че чрез нейно решение се прави опит за кражба на български клон на френска фирма. Впоследствие се оказа, че Ченалова е един от съдиите от Софийския градски съд, в които е съсредоточен голям брой общественоважни дела. Според Дончева съдия Ченалова, която й е състудент, "не е лош експерт, но много често изпада в ситуация, в която човек да си каже: Пак ли ти, бе, Руме". По думите й Румяна Ченалова не е глупав съдия и "може да ви извърти много квалифициран номер". "Може да ви докара синдик с килийно училище, да ви го назначи и да ви обясни по най-добър начин защо трябва да е той", коментира Дончева. Тя обаче изтъкна, че спорът около Ченалова е свързан със системата за случайно разпределение на делата и в случая проблемът е по-скоро липсата на добросъвестност

Деца от Варна отбелязват 170 години от рождението на Капитан Петко Войвода

http://www.moreto.net/novini.php?n=274076

Два юбилея ще отбележат през настоящата учебна година възпитаниците на Основно училище "Капитан Петко войвода" във варненския квартал "Галата". Децата ще отпразнуват с редица инициативи 130 години от основаването на школото и 170 години от рождението на патрона им, съобщиха за Moreto.

Пореден случай на побой над лекар

http://www.cross.bg/peevska-rakovski-pomosht-1444101.html

/КРОСС/Лекарка от Спешна помощ в Раковски е пребита по време на дежурство. Това съобщи директорът на Бърза неотложна медицинска помощ Георги Георгиев пред trafficNews.bg. Инцидентът с д-р Божидара Пеевска е станал снощи. Тя се е намирала в дежурния кабинет, когато група роми я нападнали. Те водели за преглед дете, за което обяснили, че е пило от препарат. Д-р Пеевска прегледала детето и го насочила за промивка на стомаха в друг лекарски кабинет на болницата, в която се помещава и Спешна помощ-Раковски. Тя уверила близките, че няма опасност за живота на детето. Ромите обаче не си тръгнали, а настояли именно тя да извърши манипулацията, след което се нахвърлили върху лекарката. Тя получила няколко удара в главата. „Д-р Пеевска е стресирана от случилото се, тя е прегледана от свои колеги и в момента дава показания в районното управление в Раковски", каза още директорът на Бърза неотложна медицинска помощ в Раковски. Георгиев изтъкна, че за случая е съобщил в здравното министерство и дирекцията на полицията в Пловдив. "Ще настояваме за осигуряването на жива охрана пред Спешния център, защото лекарите ще ги е страх от тук нататък да идват на работа", каза още медикът. Полицията издирва нападателите на д-р Пеевска.  

Борисов: Надявам се Меркел да помогне да преодолеем негативите от предишното управление

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4482867

Да покажем, че сме единни и можем да си подредим държавата. За това призова премиерът Бойко Борисов по време на провелата се снощи среща с българската общност в столицата на Федерална република Германия, съобщиха от правителствената пресслужба. 
Министър-председателят е на официално посещение в Берлин, където ще разговаря с канцлера Ангела Меркел,
Да покажем, че сме единни и можем да си подредим държавата. За това призова премиерът Бойко Борисов по време на провелата се снощи среща с българската общност в столицата на Федерална република Германия, съобщиха от правителствената пресслужба.  Министър-председателят е на официално посещение в Берлин, където ще разговаря с канцлера Ангела Меркел,

Щастлива развръзка! Родители намериха дъщеря си, смятана 7 години за мъртва

http://pik.bg/щастлива-развръзка-родители-намериха-дъщеря-си-смятана-7-години-за-мъртва-news261531.html

Щастлива развръзка! Родители намериха дъщеря си, смятана 7 години за мъртва

Родители успяха да намерят дъщеря си, след като 7 години я смятаха за мъртва, съобщава Нова тв.

Детето е родено с толкова тежки увреждания, че по думите на родителите лекарите са ги посъветвали да го оставят, защото не могат да се грижат за него. Оказва се, че това дори не е единичен случай.

Половината от семействата на децата в домовете за увреждания не са знаели живи ли са те, сочат данни на Агенцията за закрила на детето.

Това е установено, след като агенцията преди четири години започва да издирва родителите на всички близо 2000 деца в тези домове.

Причината – в повечето родилни отделения родителите не са били консултирани от психолог и им е съобщавано, че детето им няма да живее дълго. Последствията от това са история като тази, която следва.

Годината е 2003 г. В семейството на Цонка и Теньо от сливенското село Бяла, след три момчета, най-накрая се ражда момиченце. Самата Цонка едва оцелява, а за детето никой не дава шанс.

„Дойде после докторката до мен и каза, че детето е много увредено. Спина бифида, хидроцевалия, пареза на червата... Очаквах, че даже докато съм там, ще стане нещо, те я сложиха в кувьоз, то беше мъничко – 2 кг и нещо. "Имаш четири големи здрави момчета, гледай си децата, а тя надали ще оцелее, явно няма никакъв шанс”, ми казаха", спомня си Цонка Георгиева – майка на Теодора.

Оказва се, че с подписа си майката и бащата на Теодора се отказват от родителски права. Месец по-късно те решават да потърсят момиченцето си.

Няколко месеца след опитите да потърсят детето си, Цонка и Теньо заминават за Гърция. В същото време Теодора е едва на 20 км от тях в Дом „Майка и дете”. И така седем години до 2010 г. Тогава стартира проект на Държавната агенция за закрила на детето да бъдат намерени родителите на всички близо 2000 деца с увреждания в домовете.

„Данните показаха, че над 50% от родителите искат да поддържат връзка с децата си, но те не са знаели, че са живи”, разказва Цветелина Георгиева, експерт в ДАЗД.

Междувременно родителите на Теодора получават писмо със следното съобщение: „Детето е вече голямо за Сливен и трябва да го преместят в Кермен”, разказва Цонка.

Първото, което правят, е да отидат в Кермен. Именно там бащата вижда за първи път детето си. А майката за първи път го докосва.

„Кръвта вода не става. Като го пое майка му, прегърна я, стиска я за врата и не я пуска, иначе не може да се мърда, ама ръцете си движеше… Прегърна майка си… Ще кажеш, че усеща, че му е майка…”, разказва бащата на Теодора Теньо Георгиев.

„Веднага казаха с бащата, че ще го вземат, независимо колко е увредено”, обясни Събина Славова, директорка на дома в Кермен.

Теодора е едно от 61 от децата в домове за увреждания, които се връщат при истинските си родители. Но някои последици са необратими. Според специалисти един месец в дома забавя развитието на едно дете с няколко месеца.

След като си я прибират у дома, започва операция след операция. Първата е за хидроцефалията. А от лекаря в болницата майката чува, че детето е прекалено слабо – на 8 години тежи 8 кимограма.

Но откакто е при родителите си, Теодора определено е повече от 8 килограма. Добре е и е се е научила на много нови неща. Но майката и бащата нямат пари за лечение в Русия, което ще й помогне да проговори.

Акушерката на Цонка – д-р Пашева отрече да я е съветвала да остави детето си. Но категорично отказа да застане пред камерата ни. В същото време проверка на Агенцията за закрила на детето показа, че това е честа практика.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване