Борисов изпрати поздравителен адрес на Алексис Ципрас

http://pik.bg/борисов-изпрати-поздравителен-адрес-на-алексис-ципрас-news278060.html

Борисов изпрати поздравителен адрес на Алексис Ципрас

Премиерът Бойко Борисов изпрати поздравителна телеграма до Алексис Ципрас по повод поемането от него на поста министър-председател на Гърция след успеха, постигнат от СИРИЗА на предсрочните парламентарни избори в страната. Това съобщиха от правителствената информационна служба.

„България и Гърция са приятелски и партньорски държави и сътрудничеството между тях има стратегически измерения”, посочва Борисов. Той изтъква, че това сътрудничество има много допълнителни възможности за развитие, включително в сферата на енергетиката, както и в процесите в района на Югоизточна Европа.

„Бих искал да Ви уверя отново, че в лицето на България винаги ще имате искрен приятел и надежден партньор”, се казва в телеграмата на премиера Борисов, който пожелава на колегата си Ципрас успех в бъдещата му дейност.

Финансовите министри на ЕС утвърдиха помощ за Украйна за 1,8 милиарда евро

http://www.mediapool.bg/finansovite-ministri-na-es-utvardiha-pomosht-za-ukraina-za-18-miliarda-evro-news229857.html

Съветът на ЕС на равнище министри на икономиката и финансите (Екофин) утвърди макроикономическа помощ за Украйна на стойност 1,8 милиарда евро (2 милиарда долара), предаде Ройтерс във вторник. "Европейската комисия заделя 1,8 милиарда евро. Сега трябва бързо да се пристъпи към практическото използване на пакета", заяви френският финансов министър Мишел Сапен в края на срещата с колегите си от ЕС. Украйна, която води скъпоструваща война срещу проруските сепаратисти, се надява на спасително въже от Международния валутен фонд (МВФ), за да избегне неплатежоспособност, но някои икономисти твърдят, че дупката в хазната й е за 15 милиарда долара, отбелязва Ройтерс. Програмата на МВФ за подпомагане на Киев е на стойност 17 милиарда долара и украинските власти се надяват, че новият кръг от преговори, които се водят в момента, ще доведе до деблокирането на свежи заеми.

Делян Добрев е против разделянето на ДКЕВР на два състава

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/delian-dobrev-e-protiv-razdelianeto-na-dkevr-na-dva-systava-188140/

Част от дефицита на НЕК може да бъде покриван със средствата от продажба на парникови емисии, посочи депутатът

Гюнай Хюсмен изхвърча от ДПС

http://www.cross.bg/hyusmen-izklyuchen-gyunaii-1450027.html

/КРОСС/ Гюнай Хюсмен е изключен от Движението за права и свободи. Това съобщи областният лидер на партията Ахмед Ахмедов. Пррипомняме, че през ноември миналата година Хюсмен бе изключен от парламентарната група на ДПС заради неспазване на партийната дисциплина, отстранен бе и от лидерската позиция в общинската организация в Исперих, той обаче остана редови член на ДПС. Конкретният мотив за изключването му бе неспазване на мъжката дума, дадена от кандидатите на ДПС, да не работят за преференциален вот за себе си. Хюсмен бе осми в осемчленната партийна листа в Разградско, но събра над 6000 преференции и влезе в парламента. Същият е бил аргументът и на Областния съвет. Решението обаче не е прието единодушно, на заседанието са присъствали 24 от 30-те членове на ръководния орган, 15 са гласували „за", 9 - „въздържал се".

Консултанти във Варна пазят служители от измамни обяви за работа

http://www.moreto.net/novini.php?n=278266

Мнозина сигурно са се оказвали в неприятната ситуация да работят при високо натоварване, недостатъчно заплащане и пълна липса на право на глас пред шефа си. Често изходът от тази ситуация е следният – откривате привлекателна обява, която отговоря на вашите изисквания, и набързо решавате да смените работата си.

Да помогнем на Антонио!

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4562261

Община Плевен организира благотворителен концерт за набиране на средства за лечението на 15-годишния Антонио Антонов в Москва.
Момчето от ранна възраст страда от детска церебрална парализа. Досега е претърпял седем операции, обясни баща му Николай Антонов.
Преди време е бил в инвалидна количка, но операциите са му помогнали да стъпи на крака.
Община Плевен организира благотворителен концерт за набиране на средства за лечението на 15-годишния Антонио Антонов в Москва. Момчето от ранна възраст страда от детска церебрална парализа. Досега е претърпял седем операции, обясни баща му Николай Антонов. Преди време е бил в инвалидна количка, но операциите са му помогнали да стъпи на крака.

Лечков съди държавата за нанесени вреди

http://www.cross.bg/lechkov-sliven-iiordan-1450026.html

София /КРОСС/ Йордан Лечков съди държавата за нанесени вреди. Това потвърди за Нова телезия самият Лечков. Искът е внесен в Окръжния съд в Сливен и по първоначални данни първото съдебно заседание е насрочено за 29 януари.Бившият кмет на Сливен е завел граждански иск за нанесени неимуществени вреди срещу бизнесмена Илия Георгиев, по прякор Манастира. Лечков настоява да получи компенсация от над 500 000 лева. От тях 450 000 за причинени неимуществени вреди, 2 000 лв. - за имуществени и над 99 000 лв. - обезщетение за забава.Според иска Йордан Лечков претендира, че Илия Манастира му е причинил вреда, като е написал молба, по която прокуратурата в Сливен е завела дело за търговия с влияние. По това обвинение Лечков бе оправдан от Окръжен съд - Стара Загора. Делото срещу държавата и Окръжна прокуратура - Сливен е заведено след оправдателната присъда на Старозагорския съд. Припомняме, че на 25 март 2011 г. Окръжният съд в Стара Загора обяви Йордан Лечков за невинен по обвинение за търговия с влияние и измама. Делото беше заведено по жалба на Илия Георгиев, по прякор Манастира. Според Манастира през 2005 г. Йордан Лечков е поискал и приел от него 5000 лева като дарение за ОФК "Сливен 2000". Срещу парите кметът обещал да съдейства пред държавните институции за изграждане на водопровод до бистрото на бизнесмена. Тогава съдът счете жалбата за неоснователна и обяви сливенския кмет за невинен

Служител на руската централна банка уби трима свои колеги и се самоуби

http://www.mediapool.bg/sluzhitel-na-ruskata-tsentralna-banka-ubi-trima-svoi-kolegi-i-se-samoubi-news229856.html

Служител на клон на руската централна банка в Далечния изток уби трима свои колеги и сложи край на живота си, предаде Франс прес, като се позова на източник от следствието. Владимир Левкин, вицепрезидент на филиала на Банката на Русия в Благовешченск, застрелял две жени и един мъж, вътре в службата, съобщи говорител на Следствения комитет на Руската федерация. Убиецът, както изглежда, е стрелял от гняв. Според телевизия Лайф нюз (LifeNews) Левкин е стрелял с ловно оръжие по колегите си в отмъщение за това, че те гласували той да бъде уволнен.

Русия обяви, че първият газ по "Турски поток" ще потече през декември 2016 г.

http://www.mediapool.bg/rusiya-obyavi-che-parviyat-gaz-po-turski-potok-shte-poteche-prez-dekemvri-2016-g-news229855.html

Първият газ по тръбата "Турски поток" ще тръгне през декември 2016 г., съобщи президентът на руския монополист "Газпром" Алексей Милер, цитиран от пресцентъра на компанията във вторник след негова визита в Анкара. В турската столица той е разговарял в министъра не енергетиката Танер Йълдъз. Двамата са обсъдили ключови въпроси около строителството на газопровода по дъното на Черно море, заменящ прекратения от руснаците проект за "Южен поток", който трябваше за излиза на българското крайбрежие. "Газопроводът ще ползва 660 км от стария коридор на "Южен поток" и 250 км нов коридор в направление европейската част на Турция", пише в съобщението. По думите на Милер капацитетът на първата линия на газопровода от 15.75 млрд. куб. м годишно ще е предназначен изцяло за турския пазар. Компанията отбелязва, че самостоятелно ще реализира морския участък от трасето на "Турски поток", а сухопътният ще се строи съвместно с турската БОТАШ, но предстои да се определят дяловете в бъдещото дружество. След като на 1 декември 2014 г. руският президент Владимир Путин обяви края на "Южен поток" и раждането на "Турски поток", в средата на януари Милер обясни, че новият газопровод напълно ще замени Украйна като трасе за доставка на руски природен газ до Европа. Въпреки че от Брюксел твърдят, че това ще е нарушение на договорите на "Газпром", в които изрично е указано мястото на газовите доставки, руският монополист продължава да лансира "Турски поток" като единствен заместител на доставките през Украйна. Междувременно Унгария, която бе част от маршрута на "Южен поток", обяви във вторник, че е готова да води преговори за присъединяването си към "Турски поток, предаде руското издание "Комерсант". По думите на външния министър на Унгария Петер Сийярто страната му би искала да започне преговори за получаване "поне на част от газа" през Турция. В момента Унгария получава над 60 процента от необходимия й газ от Русия. На среща с турският си колега Мевлут Кавусоглу в Анкара Сийярто каза, че "ние очакваме окончателните резултати от оценката на този проект и бихме искали възможно най-бързо да започнем преговорите за доставка поне на част от газа в Централна Европа през Турция". Той допълва, че Унгария вече е започнала преговорите със Сърбия и Македония за нов маршрут на доставки и би искаля най-бързо да започне преговори и с новото правителство на Гърция.

Ланс Армстронг: Отново бих взел допинг

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4562112

Ланс Армстронг обяви в интервю за Би Би Си, че ако би върнал времето отново ще използва забранени стимуланти. 


„Ако се състезавах през 2015-а  нямаше да взимам допинг, защото не мисля, че е необходимо. Ако ме върнете обаче в 1995-а, когато допингът бе вездесъщ сигурно пак щях да го направя“, довери бившият американски колоездач. Седемте победи
Ланс Армстронг обяви в интервю за Би Би Си, че ако би върнал времето отново ще използва забранени стимуланти. „Ако се състезавах през 2015-а нямаше да взимам допинг, защото не мисля, че е необходимо. Ако ме върнете обаче в 1995-а, когато допингът бе вездесъщ сигурно пак щях да го направя“, довери бившият американски колоездач. Седемте победи

Бежанци са спрени на граничен пункт въпреки препоръката на Борисов

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/01/27/2461215_bejanci_sa_spreni_na_granichen_punkt_vupreki/?ref=rss


Група сирийски бежанци не са били пуснати да влязат в България през граничния пункт "Капитан Андреево", макар че в началото на месеца на заседание на правителството премиерът Борисов каза, че трябва да минават през официалните гранични пунктове. За случая пред "Дневник" съобщи българка, която помага на сирийското семейство, което търси убежище. То се състои от шест момичета на по 18-20 години, възрастна жена и дете.

На първото заседание на правителството през тази година премиерът...

Борисов: Заводът за боклук ще понижи цената за топлоенергия на близо 40 000 домакинства

http://www.cross.bg/zavoda-borisov-tzenata-1450025.html

София /КРОСС/ Заводът за отпадъци край село Яна ще понижи цената за топлоенергия на близо 40 000 домакинства. Това каза премиерът Бойко Борисов пред журналисти по време на проверка на строителството на завода.Той заръча на столичния кмет Йорданка Фандъкова и заместника й Мария Бояджийска "само макове да цъфтят около завода за отпадъци"."Нали си спомняте, че преди една година тук социалистите садиха макове. Можеше поне домати и краставици да насадят. Искам около завода само макове да цъфтят. Ще пресадите маковете на Станишев и им го препишете на тях, че са направили завода", заяви Борисов. Според него от БСП-София са водили целенасочена кампания за провалянето на проекта.„Специално дойдох да видя завода, защото имаме много история с него. Такива конспиративни мероприятия бяха правени за този завод, така бяха подлъгвани софиянци, квартал по квартал, пачка след пачка, протест след протест, години наред с умисъл, за да няма завод - да има кризи и да се възползват от балиране, извозване и съхранение", коментира Борисов.„Не бива да забравяме тези години, защото това са стотици милиони загуби за София- град. Какво ли не правиха, тези поляни ги знам една по една и мога да Ви ги опиша. То не се срещахме с населението, не ги лъжеха, че ще е смрад, че ще е мизерия и болести", каза още премиерът.Министър-председателят благодари на кмета на район „Кремиковци"

Да помогнем на Антонио!

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4562226

Община Плевен организира благотворителен концерт за набиране на средства за лечението на 15-годишния Антонио Антонов в Москва.
Момчето от ранна възраст страда от детска церебрална парализа. Досега е претърпял седем операции, обясни баща му Николай Антонов.
Преди време е бил в инвалидна количка, но операциите са му помогнали да стъпи на крака.
Община Плевен организира благотворителен концерт за набиране на средства за лечението на 15-годишния Антонио Антонов в Москва. Момчето от ранна възраст страда от детска церебрална парализа. Досега е претърпял седем операции, обясни баща му Николай Антонов. Преди време е бил в инвалидна количка, но операциите са му помогнали да стъпи на крака.

БСП и ДПС разкритикуваха управленската програма на кабинета

http://www.moreto.net/novini.php?n=278309

БСП и ДПС разкритикуваха управленската програма на кабинета „Борисов 2”. От движението посочиха, че планът е твърде амбициозен, хаотичен и неподреден. Според социалистите пък програмата има пиарски смисъл, но не и идея за действие.

Бягайки, обирджия налетя на полицай в двора му

http://www.bnews.bg/article-127893

Пернишки полицаи задържаха двама криминално проявени за опит за грабеж на павилион и нападение на полицай.

Вероятно е имало още два опита за убийство над Александър Литвиненко

http://europe.actualno.com/Verojatno-e-imalo-oshte-dva-opita-za-ubijstvo-nad-Aleksandyr-Litvinenko-news_453439.html

По всяка вероятност е имало два други опита за убийството на бившият руски шпионин Александър Литвиненко преди той да почине от натравяне с радиация през 2006 г. Повече информация по въпроса липсва. ...

Кадиев върна на Домусчиев: Лобизъм е да искаш да токът да поевтинее за избрани за сметка на домакинствата

http://business.actualno.com/Kadiev-vyrna-na-Domuschiev-Lobizym-e-da-iskash-da-tokyt-da-poevtinee-za-izbrani-za-smetka-na-domakinstvata-news_453436.html

Войната между червения депутат Георги Кадиев и показващата все по-топло отношение към премиера Бойко Борисов чрез председателя си Кирил Домусчиев КРИБ се разгаря с пълна сила. След Кадиев коментира п...

Куриозни въпроси за секса из българските форуми

http://curious.actualno.com/Kuriozni-vyprosi-za-seksa-iz-bylgarskite-forumi-news_453428.html

В България темата за секса малко или много е тема табу. Не при всички и не навсякъде. Често пъти гледаме по американските филми сцени с онези "неудобни" разговори между родители и деца, в ко...

"Ислямска държава" заплашва да екзекутира двама заложници

http://asia.actualno.com/Isljamska-dyrjava-zaplashva-da-ekzekutira-dvama-zalojnici-news_453443.html

Джихадистката групировка "Ислямска държава" заплаши да убие японски журналист и йордански пилот след 24 часа. До това положение ще стигне, ако Йордания не освободи осъдената на смърт Саджида...

Протестите на работещите в затворите спират

http://society.actualno.com/Protestite-na-raboteshtite-v-zatvorite-spirat-news_453444.html

Надзирателите в затворите спират протестите. Това стана ясно след поредната среща на ръководството на синдиката на служителите в затворите със зам.-министъра на правосъдието Андрей Янкулов, информира ...

"Бяла мечка" стресна пътниците в лондонското метро

http://curious.actualno.com/Bjala-mechka-stresna-pytnicite-v-londonskoto-metro-news_453445.html

Пътниците в лондонското метро се стреснаха, когато огромна бяла мечка се качи на при тях във влака. Оказа се, че тя не е жива, а е направена от холивудската компания за специални ефекти FX, като я уп...

Тестовете на завода за боклук в София трябва да започнат през август

http://sofia.actualno.com/Testovete-na-zavoda-za-bokluk-v-Sofija-trjabva-da-zapochnat-prez-avgust-news_453446.html

Заводът за преработка на битовите отпадъци на столицата ще намали цената на парното. Това съобщи премиерът Бойко Борисов при проверка на строителството. Той заедно с кмета на София Йорданка Фандъкова...

Новините от деня, вторник, 27 януари

http://econ.bg/Новини/Новините-от-деня-вторник-27-януари_l.a_i.650968_at.1.html

ДКЕВР: Има ли нарушения при ЕРП-тата, ще има и глоби Ако ЕРП-тата са допуснали нарушения, то те ще бъдат глобени. Това заяви Илиян Илиев, член на...

Борисов изпрати поздравителен адрес на Ципрас

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4562220

Премиерът Бойко Борисов изпрати поздравителна телеграма до Алексис Ципрас по повод поемането от него на поста министър-председател на Гърция след успеха, постигнат от СИРИЗА на предсрочните парламентарни избори в страната. Това съобщиха от правителствената информационна служба.
„България и Гърция са приятелски и партньорски държави и
Премиерът Бойко Борисов изпрати поздравителна телеграма до Алексис Ципрас по повод поемането от него на поста министър-председател на Гърция след успеха, постигнат от СИРИЗА на предсрочните парламентарни избори в страната. Това съобщиха от правителствената информационна служба. „България и Гърция са приятелски и партньорски държави и

Борисов изпрати поздравителен адрес на Ципрас

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4562229

Премиерът Бойко Борисов изпрати поздравителна телеграма до Алексис Ципрас по повод поемането от него на поста министър-председател на Гърция след успеха, постигнат от СИРИЗА на предсрочните парламентарни избори в страната. Това съобщиха от правителствената информационна служба.
„България и Гърция са приятелски и партньорски държави и
Премиерът Бойко Борисов изпрати поздравителна телеграма до Алексис Ципрас по повод поемането от него на поста министър-председател на Гърция след успеха, постигнат от СИРИЗА на предсрочните парламентарни избори в страната. Това съобщиха от правителствената информационна служба. „България и Гърция са приятелски и партньорски държави и

Въоръжени обраха офис на куриерска фирма в София

http://www.cross.bg/sofiya-vuoruzheni-firma-1450024.html

София /КРОСС/ Въоръжени нападнаха и ограбиха офис на куриерска фирма в столичния квартал "Модерно предградие", научи bTV.По първоначална информация бандитите са взели около 450 лева от касата.Маскираните мъже са избягали от местопрестъплението с лек автомобил, който се издирва.

Три сценария пред Гърция под управлението на СИРИЗА и Ципрас

http://www.mediapool.bg/tri-stsenariya-pred-gartsiya-pod-upravlenieto-na-siriza-i-tsipras-news229854.html

След парламентарните избори в неделя в Гърция стана това, от което силно се притесняваха много политици и икономисти – на власт в Атина дойдоха хора, които искат прекратяване на курса на строги икономии, отписване на част от гръцкия дълг и въвеждане на многобройни и скъпоструващи облекчения за средната класа. И всичко това при празна хазна. При това положение възможните сценарии за развитие на ситуацията в Гърция са три, пише във вторник германското списание "Шпигел". Първият сценарий: Планът на Ципрас се реализира Като първи сценарий авторът на анализа Флориан Дикман разглежда вероятността планът на лидера на СИРИЗА и нов премиер Алексис Ципрас да бъде реализиран. През миналата година от Гърция започнаха да идват добри новини: за първи път от повече от 6 години гръцката икономика започна да расте. Прогнозите за 2015-та обещават ускоряване на растежа. Според този оптимистичен сценарий, на новото правителство ще му се удаде да опрости държавното управление и да промени данъчната система така, че богатите гърци да бъдат по-силно въвлечени във финансирането на държавата и постъпленията в бюджета да започнат съществено да се увеличават. Всичко това би дало възможност на Ципрас да изпълни поне най-важните си социални обещания. "Но щом в портфейлите на най-бедните гърци се появят пари, те веднага ще започнат да ги харчат", прогнозира Дикман. Което ще стимулира икономическата активност в страната и ще доведе до по-нататъшен ръст. Този оптимистичен сценарий обаче според автора е най-малко вероятен. Главният икономист на Berenberg Bank Холгер Шмидинг обяснява това с два негативни фактора в гръцката икономика: първо, от ноември насам постъпленията в бюджета започнаха да намаляват, което, както твърдят местните медии, е станало причина за появата на дупка в бюджета на Гърция за тази година в размер на 2,3 милиарда евро; и второ, вложителите масово изтеглят спестяванията си – само за първия, при това непълен, месец на 2015-та от банките са изтеглени повече от 5 милиарда евро. В резултат на това вместо инвестиционен бум Гърция преживява бягство на капитали, което прави всички прогнози на пух и прах. Втори сценарий: Най-лошият от всички Вторият сценарий, анализиран в публикацията на "Шпигел" е най-лошият от всички. Въпреки липсата на пари в хазната и бягството на капитали новото гръцко правителство започва да прилага програмата си: в страната нараства броят на чиновниците, приемат се данъчни облекчения, нарастват социалните разходи. При това положение кредиторите ще бъдат непреклонни и няма да приемат отписване на гръцки дълг. Много скоро, прогнозира авторът, Гърция ще се окаже неплатежоспособна и няма да може да извършва плащанията по дълговете си. В отговор Европейската централна банка (ЕЦБ) ще прекрати финансирането на гръцки банки и на Гърция ще й се наложи да се откаже от еврото и да се върне към драхмата. Така ще настъпи Grexit (съчетание от Greеce- Гърция и exit – изход, използване като наименовение на евентуалното гръцко напускане на еврозоната – бел. ред.). Последиците за Гърция ще са катастрофални: в страната стремително ще нарасне нищетата, на по-голямата част от гърците ще им се наложи буквално да се борят за съществуването си. Ще бъдат разтърсени и останалите страни от еврозоната, особено кризисните държави като Италия или Испания, които заради сътресенията в банковия си сектор вероятно ще трябва да се простят с надеждата за икономически растеж. Анализаторът Холгер Шмидинг оценява вероятността от настъпване на подобен сценарий на 30 процента. Много по-вероятен (50%) според него е третият сценарий. Трети сценарий - най-вероятният Според този сценарий няма да има нито официално отписване на дългове и край на курса на икономии, нито изход от еврозоната. Решаваща роля при този сценарий може да изиграе желанието и на Ципрас, и на неговите партньори в Европа да предотвратят Grexit и неговите катастрофални последици. Двете страни ще се постараят да намерят компромис, който да позволи на всяка от тях да твърди, че не е отстъпила: кредиторите, например, биха могли да се съгласят на допълнителни облекчения по отношение на гръцкия дълг (отсрочени плащания, увеличаване срока на целия дълг, понижени лихви) и едновременно с това да твърдят на всеослушание, че това не е никакво отписване на дълг. На свой ред гръцкото правителство би могло да прави обратното - да "продаде" на своите граждани тези облекчения като отписване на дълг. За подобно решение са необходими продължителни и тежки преговори и министрите на финансите на страните от ЕС могат да предоставят това време, като удължат до средата на годината днешната спасителна програма на Гърция, която иначе изтича в края на февруари, пише "Шпигел". В този най-вероятен сценарий обаче има един проблем, добавя изданието. Премиерът Ципрас ще може да твърди, че не е отстъпил, но каквото и да е подобрение в благосъстоянието на гърците няма да настъпи. Социалните сътресения от миналите години ще продължат, безработицата ще остане висока, още повече жители на страната ще изпаднат в бедност. В резултат - много от днешните избиратели на Ципрас няма да му простят това и много скоро той ще се окаже в положението, в което в неделя се оказа загубилият изборите негов предшественик Андонис Самарас, завършва анализът на Флорин Дикман в германското списание "Шпигел".

„Ислямска държава" заплаши да екзекутира втория си японски заложник

http://www.cross.bg/zalozhnik-vtoriya-yaponski-1450023.html

/КРОСС/ Екстремистите от „Ислямска държава" заплашиха в следващите 24 часа да екзекутират втория си японски заложник. Екзекуцията ще се състои, ако властите в Йордания откажат да освободят арестувана по-рано жена-джихадист.От групировката са разпространили видеозапис с японския заложник и заловения йордански пилот Муат Касасбех. Видео

Варненски съдии се оплакват от натиск, министърът сигнализира ВСС

http://www.moreto.net/novini.php?n=278305

Правосъдният министър Христо Иванов е предложил Висшият съдебен съвет да разгледа на следващото си заседание отвореното писмо на варненски магистрати, които се оплакват, че им е оказван натиск, научи Moreto.net. Документът, адресиран до ведомството е подписан от 11 от общо дванадесетте съдии в Административния съд в морската столица.

Кои са министри в правителството на Ципрас?

http://svetoven.pogled.info/balkani/news/61907/Koi-sa-ministri-v-pravitelstvoto-na-TSipras

/Поглед.инфо/ Алексис Ципрас сформира своето правителство, което се представя днес в късния следобед.

Ново убийство в София! Задържаха заподозряния за убийството

http://petel.bg/Novo-ubiystvo-v-Sofiya--Zadarzhaha-zapodozryaniya-za-ubiystvoto__99009

В резултат на разследване на криминалисти от СДВР е разкрит и задържан извършител на тежко престъпление. Работата по случая започнала...

Крадците в "Еконт" блъснали служителка на земята, тя е в шок

http://petel.bg/Kradtsite-v-Ekont-blasnali-sluzhitelka-na-zemyata--tya-e-v-shok__99010

Офисът на куриерската фирма "Еконт" в кв. "Модерно предградие" в София, който, както съобщи първо блиц, беше обран днес в късния следобед,...

"24 часа": Апартаментът на убитата Татяна Стоянова струвал 120 00 лева. Тя го купила за 40 000

http://petel.bg/24-chasa--Apartamentat-na-ubitata-Tatyana-Stoyanova-struval-120-00-leva--Tya-go-kupila-za-40-000__99011

Убитата в Пазарджик Татяна Стоянова е купила апартамента си за 40 хиляди лв., научи "24часа" от свой източници. Жилището, което е в нова...

Директорка нападна учителка в детска градина в Свищов

http://petel.bg/Direktorka-napadna-uchitelka-v-detska-gradina-v-Svishhov__99012

Истински екшън се разиграл в детска градина „Калина Малина” в Свищов. Директорката на заведението Ани Мекушева напада една от...

Вдовицата на Митко Лудия се заключи с мъката си

http://petel.bg/Vdovitsata-na-Mitko-Ludiya-se-zaklyuchi-s-makata-si__99013

Приятелки на бившата топмоделка Роси Черногорова, която миналата седмица погреба съпруга си Димитър Стоянов - Митьо Лудия, разстрелян...

Убиецът на хубавата Стефка се прави на глух в затвора

http://petel.bg/Ubietsat-na-hubavata-Stefka-se-pravi-na-gluh-v-zatvora__99014

Подсъдимият за убийството на красивата абитуриентка от Пловдив Стефка Маджарова Владимир Костадинов има сериозни проблеми със слуха....

Облачно с валежи до края на седмицата

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4562202

Тази нощ няма да има резки промени във времето. Атмосферното налягане няма да се променя съществено и ще е по-ниско от средното за месеца. През нощта ще бъде облачно и на много места ще превалява - в Горнотракийската низина и Черноморието – дъжд, в планините и повечето райони на Западна и Северна България – сняг.
Тази нощ няма да има резки промени във времето. Атмосферното налягане няма да се променя съществено и ще е по-ниско от средното за месеца. През нощта ще бъде облачно и на много места ще превалява - в Горнотракийската низина и Черноморието – дъжд, в планините и повечето райони на Западна и Северна България – сняг.

Путин: Зад пренаписването на историята крият собствения си позор

http://www.cross.bg/pytin-pozor-natzistite-1450022.html

/КРОСС/ Президентът на Русия Владимир Путин заяви, че всякакви опити за преписване на историята са недопустими и безнравствени, предаде ТАСС. Според руския държавен ръководител, зад тях стои желанието да се скрие собствения си позор и сътрудничество с нацистите. Във вторник, в деня на 70-годишнината от освобождението на концлагера Освиенцим от съветските войски, Владимир Путин посети Еврейския музей и Центъра за толерантност в Москва, съобщиха от Кремъл. "За престъпленията срещу човечеството, извършени от нацистите по време на Втората световна война, няма и не може да има срок на давност. Такива престъпления не трябва нито да се забравят, нито да се прощават. Всеки един опит да се замълчи за тези събития, да се преиначат тези събития, да се изопачи историята е недопустим и неморален. Често зад тези опити стои желанието да се скрие собствения позор, лицемерие и предателство. Това е опит да се оправдае прякото или косвеното сътрудничество с нацистите", заяви държавният глава. Путин подчерта, че всички исторически факти трябва да бъдат помнени. Той каза, че евреите в Киев, украинските градове Одеса и Лвов са били избивани и от местни хора. Руският президент заяви, че колаборационисти от Литва, Латвия и Естония също са извършвали престъпления срещу човечеството. Думите на руския президент дойдоха след изказването на полския външен министър Гжегож Схетина отпреди няколко дни, който заяви, че украински войници са освободили Освиенцим.  

Борисов поздрави Ципрас

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/01/27/2461225_borisov_pozdravi_cipras/?ref=rss


Премиерът Бойко Борисов е изпратил поздравителна телеграма до Алексис Ципрас по повод поемането от него на поста министър-председател на Гърция след успеха, постигнат от СИРИЗА на предсрочните парламентарни избори в страната, съобщиха от правителствената пресслужба.

"България и Гърция са приятелски и партньорски държави и сътрудничеството между тях има стратегически измерения", посочва Борисов. Той добавя, че това сътрудничество има много допълнителни възможности за развитие,...

Илиян Василев: В Гърция се случи не бъдещето, а миналото на Европа

http://offnews.bg/news/n_1/n_453852.html

Илиян Василев е български дипломат и наш посланик в Русия от 2000 до 2006 г. Днес Василев е политически и икономически анализатор. Господин Василев, след изборите в Гърция се появиха твърдения, че Атина ударила шамар на Брюксел. Дали е така обаче и кой ще се смее последен? Няма особен смисъл от подобно политическо сеирджийство. Проблемите на Гърция си остават, независимо от това колко ще пострада от нея Европа. Както вече съм казвал, дори и целият дълг да им бъде отписан, Гърция ще продължава да харчи повече, отколкото изкарва и то благодарение на постоянните инжекции отвън. С популизъм и национализъм доверие сред инвеститорите обаче не може да се спечели. Нищо внятно няма как така ще се генерират икономически растеж и повече приходи в бюджета. Няма кого и да облагат с високите данъци сред богатите, защото техните пари са зад граница. С идеология не може да се генерира икономическо развитие! Идеята през държавната администрация да се създаде заетост е рецепта за още по-дълбок срив. Нека премине следизборният махмурлук и тогава да преценим колко струват илюзиите. Но си мисля, че Гърция е в следизборна левитация. Европа още помни Хайдер, а Австрия пък помни какво се случи после. Къде се крие силата на такива крайно леви, или крайно десни групировки, за по-удобно наричани партии? В склонността на хората да живеят в паралелна реалност и да избягват трудните въпроси, които изискват техен личен ангажимент и усилие. Колко по-лесно е да не се напрягаш, да не пестиш, да не се трудиш упорито, да не рискуваш в частния сектор, а да печелиш чрез власт и влияние в държавната администрация? Крайните по дефиниция са леви. Не случайно всички подрепят харченето на "чужди пари" на "широка нога", както и руската агресия в Украйна. Но те рядко имат масова, още по-малко вътрешна подкрепа, чрез която да се самоиздържат като партии и политици. Винаги в края на уравнението се мержелее някакъв тип Коминтерн. Вижте кой финансира Льо Пен във Франция. Да не мислите, че други финансират крайните в Гърция? Въпреки всичко, случилото се в Гърция как го тълкувате - като камък в позаспалото езеро "Брюксел" или като вироглаво поведение на надменните гърци? ​Европейският съюз има реални проблеми, пред които е изправен и които не решава. Това най-вече е предизвикателството за дългосрочната му конкурентоспособност, а именно - технология на развитие, "мините" в банковата и финансова система, неустойчивите демографските и етно-религиозни баланси. Но в този контекст, случилото се в Гърция, е символ не на бъдещето, а на миналото на Европа. Твърде много са европейците, които не разбират, че изоставаме от САЩ и Китай не заради друго, а защото работим по-малко и по-неефективно, но и защото интеграционният модел не е завършен и солидарен - както по отношение на възможностите, така и на ползите и на разходите. Може ли резултатите от изборите в Гърция да имат пряко отношение към България? Особено в момент, в който пак обявихме, че ще въвеждаме еврото? ​Ефект ще имат, но различен в кратко- и средносрочен хоризонт. В краткосрочен порядък вероятно ще окуражат българските леви и националпопулисти, които получиха силен удар на последните избори. Но в дългосрочен план по-тревожно за нас е да се справим с последствията от евентуална дестабилизация в южната ни съседка. Не е изключено след управлението на "Сириза" да последва вълна от нестабилност. Може да се стигне до ръст на национализма и турбулентност, която лесно да прелее през границата. Има обаче и добри сценарии, но те са свързани с по-умерено управление на Ципрас и с признаване на реалностите, но това няма да се случи нито днес, нито утре. Ако пък това "чудо" с еврото някога се случи, какво да очаква българинът? Хлябът от 1 лев да стане 1 евро или нещо друго? ​Проблемът за членството ни в еврозоната не е академичен или привилегия на неколцина просветени и професионално ангажирани с това политици или експерти. Крайно време е да провеждаме пълноценни и информирани дебати, в които и управляващи, и управлявани да намерят оптималното съчетание на цели, интереси и ресурси. Членството в еврозоната е логично, но не е панацея и е свързано с редица неблагоприятни възможни последствия - особено при нереформирани базови системи. Приемането на еврото не може да замени необходимостта от реформи, от изпреварващи и конкуренти политики и от усилване на конкурентоспособността на икономиката ни. При това не само вътре, но и извън ЕС - там, където дали имаме евро, или не, няма значение. И сега парите в България, в банките, и в корпорациите, във все по-малка степен се превръщат в инвестиции. Засилва се тревожната тенденция за изтичане на капитали поради невъзможност да бъде намерено ефективно приложение или поради неуправляем политически риск. Въпросът за добив на шистов газ в България се размахва като плашило. Че има опасни технологии, има, ама те са от средата на миналия век. Кой трябва да се плаши от евентуален добив на шистов газ у нас и защо? ​Посредниците на страх и на нищоправенето! Толкова много пари се наливат в това да се спре инициативността и предприемчивостта на другите... Ако можехме да продаваме зад граница идеологически предразсъдъци и контрареволюции - щяхме да бъдем Швейцария. Няма дебат, няма знания и информираност - има забрани и шаманство! Единственото противодействие е светлината - повече светлина и информация. Хората не са глупави. Затова и противниците на шистовия газ и фракинга бягат като дявол от тамян от открити публични дебати. Силата им е в задкулисието, не в знанието.​ ​Те забраниха не само фракинг, а на пракитка блокираха целия сектор на проучавнето и добива, което на практика торпилира най-важния сегмент на енергийната ни независимост. Тя не е абстрактен лозунг - а пари, заетост, несъстояло се благоденствие.​ Този рязък спад на цените на петрола резултат от какво беше? Не беше ли това поредната тиха и подмолна война, но между кои сили? И не беше ли това част от санкциите срещу Русия? ​Когато отидете на бензиноколонката, не забравяйте да благодарите на шистовата революция в САЩ - на тези милиони заети учени, инженери, търговци, инвеститори, които не престават да удивяват света с възможносите си, да преодоляват граници и предразсъдъци. Със сигурност са помогнали и санкциите, които на практика ограничиха възможностите на Русия да добива газ и петрол. Но в основата на ниските цени са пазарни реалии - устойчиво превишаване на предлагането над търсенето. Всичко друго е вторично. Вие сте бил посланик на България в Русия. Затова ви питам - как бихте разтълкувал посланието "Руска мечка" и адекватно ли се държи Москва в поведението си към целия останал свят днес? ​Приемам нещата такива каквито са - това е Русия, това Кремъл, това е Владимир Путин. Никой не може да причини на Русия това, което нейните управници могат да и причинят самите те.  Този национализъм, който руският президент възроди и насърчи, за да запази властта си, трудно ще бъде обуздан - той има нужда от все повече агресия във вътрешен и особено във външен план, за да се оправдаят провалите в икономическата и социална политика. По тази писта Русия върви към новия си Сталин. ​ Както добре знаете, от прословутия проект "Бургас - Александруполис" досега са построени само Бургас и Александруполис, но и двата града имат хилядолетна история и все са си там. Защо същото се случи с "Южен поток"? Даже Хари Худини няма такъв фокус - няма нищо, а изведнъж към 300 млн. лева изчезнали. Как става този номер и кой ще плаща сметката? ​Не е толкова трудно да се разбере - има заинтересовани лица, има преразпределителни процеси, които обективно не са преставали да текат. Само външните форми са различни - в дадения случай -  дали ще бъде проект от енергиен шлем, или държавна поръчка, без или с манипулиран търг, дали ще бъде откровена кражба - няма значение. Всичко у нас е безнаказано.​ ​​Какво означава да си "идиот" в днешно време - да си държиш парите в банката, примерно КТБ, или поне да идеш да видиш Рио, както казваше Остап Бендер? ​Вероятно, най-близкият признак за обществено призната нерационалност е да не си задаваш трудни въпрси и да се носиш "по течението". Средата у нас не е саморегулираща се, или самоналагаща равновесие и справедливост - затова трябва да бъдем нащрек и проактивни!

Борисов поздрави новия министър-председател на Гърция

http://www.cross.bg/borisov-gurtziya-tzipras-1450021.html

/КРОСС/ Премиерът Бойко Борисов изпрати поздравителна телеграма до Алексис Ципрас по повод поемането от него на поста министър-председател на Гърция след успеха, постигнат от СИРИЗА на предсрочните парламентарни избори в страната.„България и Гърция са приятелски и партньорски държави и сътрудничеството между тях има стратегически измерения", посочва Борисов. Той изтъква, че това сътрудничество има много допълнителни възможности за развитие, включително в сферата на енергетиката, както и в процесите в района на Югоизточна Европа.„Бих искал да Ви уверя отново, че в лицето на България винаги ще имате искрен приятел и надежден партньор", се казва в телеграмата на премиера Борисов, който пожелава на колегата си Ципрас успех в бъдещата му дейност.    

Облачно с валежи до края на седмицата

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4562212

Тази нощ няма да има резки промени във времето. Атмосферното налягане няма да се променя съществено и ще е по-ниско от средното за месеца. През нощта ще бъде облачно и на много места ще превалява - в Горнотракийската низина и Черноморието – дъжд, в планините и повечето райони на Западна и Северна България – сняг.
Тази нощ няма да има резки промени във времето. Атмосферното налягане няма да се променя съществено и ще е по-ниско от средното за месеца. През нощта ще бъде облачно и на много места ще превалява - в Горнотракийската низина и Черноморието – дъжд, в планините и повечето райони на Западна и Северна България – сняг.

Транссексуален испанец се срещна с папата във Ватикана

http://www.cross.bg/papata-vatikana-ispanetz-1450020.html

/КРОСС/ Диего Нериа Леарага, който се подложи на операция за промяна на пола, получи покана да се срещне с папата, съобщава The Local.Испанецът, който е католик, разказва, че в родния му град не го допускат до църковните служби, а свещеникът го нарича "дъщеря на дявола". Мъжът бил крайно възмутен от това и решил да се обади в резиденцията на папата. Негодуванието му било взето присърце и той бил поканен на аудиенция във Ватикана."Все още не мога да повярвам, че това се случва с мен, защото моят проблем е незначителен. Навсякъде по света страдат толкова много хора и много малко от тях получават внимание от страна на папата", казва испанецът. Срещата се е състояла в неделя, в 17 часа във Ватикана. От Светия престол не коментират посещението на транссексуалния испанец.

Депутатите си дадоха още седмица за внасяне на промени в закона за енергетиката

http://www.dnevnik.bg/biznes/companii/2015/01/27/2461223_deputatite_si_dadoha_oshte_sedmica_za_vnasiane_na/?ref=rss


Членовете на парламентарната комисия по енергетика приеха удължаване с една седмица на срока за внасяне на промени в Закона за енергетиката, който изтича този четвъртък, съобщи БТА.

Целта е времето да бъде използвано за подготовка на законови промени, с които да се намали дефицитът на НЕК, вместо на по-късен етап да бъдат внасяни проекти за нови изменения, поясни председателят на комисията Делян Добрев. Той отбеляза, че дефицитът в НЕК е между 600 и 800 млн. лв. и трябва да се...

Русия и Турция договориха трасето на "Турски поток"

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/01/27/2461222_rusiia_i_turciia_dogovoriha_traseto_na_turski_potok/?ref=rss


Русия и Турция са се договорили за маршрута на строителството на газопровода "Турски поток" по дъното на Черно море, пише РБК, позовавайки се на прессъобщение на "Газпром".

"Турски поток" ще ползва 660 километра от коридора на стария проект "Южен поток" и 250 километра нов коридор към европейската част на Турция. Мощността на четирите линии на газопровода ще бъде общо 63 милиарда кубически метра природен газ на година.

Тази информация "Газпром" оповести след среща на...

Ислямска държава заплаши: Ще убие и втория японски заложник

http://www.bnews.bg/article-127916

Ислямска държава“ заплаши да екзекутира и втория си японски заложник до 24 часа

Борбата с корупцията в България е все така неефективна

http://www.mediapool.bg/borbata-s-koruptsiyata-v-bulgaria-e-vse-taka-neefektivna-news229853.html

Въпреки всички препоръки на Брюксел, последвани от обещания, мерки и екшън планове на българските правителства, действията на българските власти срещу корупцията остават хаотични и неефективни. Такова е основното заключение и в най-новия доклад на Европейската комисия, който отчита свършеното през последната година в областта на правосъдието, вътрешния ред, борбата с корупцията и организираната престъпност. Проектът, с който Mediapool разполага, освен това отправя резки критики към Висшия съдебен съвет и отчита бавен напредък в съдебната реформа. "Макар вече да съществуват инспекторати към министерствата, за да се демонстрира по-добър контрол, липсата на централизирана структура или общи ориентири провокират некоординирани действия от тяхна страна", се казва в политическата част на доклада, който ще бъде официално представен в сряда. Проверяващите подлагат на сериозна критика Центъра за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност към Министерския съвет (МС), известен като БРОКОР. Според тях постигнатите от звеното резултати в анализа на корупционния риск очевидно не са "пропорционални на разходите му". БОРКОР – загадъчното звено "Един от най-загадъчните аспекти на българската антикорупционна институционална структура е БОРКОР. Това аналитично звено е създадено от МС и в продължение на няколко години ползва голям персонал и финансови ресурси", иронично е описан въпросният център, който е "рожба" на първото правителство на Бойко Борисов и за чиято неясна роля и сериозно финансиране Mediapool неведнъж е писал. "Този орган не е предназначен да осигури политическа посока", посочва ЕК, обобщавайки, че "публичната администрация не разполага с цялостна система за задължително наблюдение на антикорупционните дейности и отчитане на една централизирана визия". "Ефективното съдебно преследване и окончателните присъди са централни за правилността на всяка стратегия за борба с корупцията. Окончателните присъди по дела, свързани с корупция обаче, са много малко, въпреки мащаба на проблема", се казва още в доклада. Положително се оценява увеличението на разследванията по такива случаи, след като бе направено междуведомствено между прокуратурата, ДАНС, МВР, НАП и митниците. "Моделът на специализирани структури за борба с корупцията изглежда дава някои начални резултати, но тестът ще дойде с повече случаи на високо равнище и развитие на оперативния капацитет. Също така ще бъде важно структурните промени в ДАНС да не подкопават ефективността на тази дейност", демонстрират умерен позитивизъм евроекспертите. Като друг сериозен проблем в борбата с корупцията са посочени твърде остарелите и формализирани процедури в Наказателния кодекс (НК). В доклада директно се отбелязва, че "изглежда има остра нужда от промени на НК в тази област". Липсва координация Евроекспертите подчертават още, че въпреки препоръките в тази посока, включени в миналогодишния доклад, "антикорупционните усилия остават неорганизирани, без нито една институция с правомощия и автономия, позволяващи й активно да координира борбата с корупцията". Цитирани са и няколко международни изследвания, според които България традиционно остава на дъното в европейските класации по ниво на противодействието на корупцията, която се смята за основна пречка за външни инвестиции. Корупцията е най-проблематичният фактор за бизнеса в България "Според бизнес лидери и експерти, анкетирани от Световния икономически форум за индекса на глобалната конкурентоспособност, корупцията представлява единственият най-проблематичен фактор за правене на бизнес в България", се казва в доклада. Авторите му цитират и индикатора за управление на Световната банка, в който България е последна в ЕС по критерия за контрол на корупцията. Anchor"През 2009 г. България прие интегрирана стратегия за борба с корупцията и организираната престъпност, която бе последвана от поредица от планове за действие. Редица конкретни мерки бяха приложени, за да се засили борбата срещу корупцията. Все пак, въпреки тези мерки, общият подход е критикуван като разпокъсан и лишен от цялостна ефективност и координация", заключват от ЕК. "Сериозни пречки" за разследване на корупция по върховете на властта Като основна причина за плачевните резултати отново е посочена липсата на ефективни разследвания на корупционни случаи. Досегашният опит на проверяващите в България "показва, че съществуват сериозни пречки за ефективното разследване и наказателно преследване на корупцията, особено с участието на високопоставени длъжностни лица". "Редица случаи са поемани от прокуратурата, често придружени с широко покритие в пресата, но присъдите са рядкост и, когато те се случват, обикновено са атакувани от продължителни обжалвания. Комисията има трудности при разпознаването на случаи на високо ниво, които са били доведени до окончателно потвърждаване", се казва в доклада. Авторите му все пак отбелязват, че от данните, предоставени на ЕК от прокуратурата, се забелязва "известно развитие" по отношение на разследването на новите случаи на корупция или внесените в съда. Цитирана е информация от държавното обвинение, според която през първите 10 месеца на м.г. са образувани досъдебни производства срещу 61 високопоставени държавни служители, сред които член на парламента, заместник-министър, заместник- управител на БНБ, четири общински кметове, шестима заместник-кметове, двама областни управители и други. Като предадени на съд пък са посочени бившият главен секретар на МС Росен Желязков (подсъдим за аферата "Костинброд" – бел.ред.), както и председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов. Еврокомисията отчита и намаляване на случаите, в които съдилищата връщат на прокуратурата обвинителни актове заради допуснати съществени процесуални нарушения, "въпреки че делът им остава висок". "Въпреки това, общата картина остава непроменена. Макар и да има повече случаи на корупция, вкарани в съда, отколкото преди това, резултатите изглеждат все още ниски в сравнение с мащаба на проблемите, признати в страната и в международен план", продължава техническата част на доклада. Цитирана е статистика на правосъдното министерство, според която в момента в българските затвори присъди за даване на подкуп излежават 12 души, а за взимане – "само две лица". Изчезването на тефтерите на Златанов попада в доклада Както се очакваше, скандалът около мистериозното изчезване на тефтерите с политически поръчки на бившия шеф на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси (КПУКИ) Филип Златанов, е отбелязано от евроекспертите. "Създаването на тази комисия е иновативна стъпка, която обещаваше по-активен подход в тази важна област. Комисията обаче бе въвлечена в скандал през 2013 г., когато нейният председател бе арестуван и обвинен в длъжностно престъпление и заподозрян в търговия с влияние. Съществуваха и данни, водещи към възможна пряка политическа намеса в работата на комисията", пишат авторите на доклада, подчертавайки, че "през ноември 2014 г. важна част от доказателства по делото изчезна от колата на съдебен експерт, на когото бе възложено за анализ". "Предвид високото ниво на случая, това предизвика сериозни противоречия", лаконично отбелязват от ЕК без обаче да се спират на множеството съмнения за манипулации от страна на разследващите, изразени в особеното мнение на съдия Иван Стойчев от Софийския апелативен съд при потвърждаването на осъдителната присъда на Златанов в края на м.г. Делата срещу организираната престъпност се увеличават, резултатите – не В частта, посветена на борбата с организираната престъпност, авторите на доклада отбелязват "последните нашумели случаи на публични стрелби", като знак към управляващите, че проблемите в тази област продължават да се сериозни. Отчетено е все пак, че се забелязва увеличаване на броя на делата срещу членове на престъпни банди, но делът на влезлите в сила присъди остава нисък. "Органи, работещи в тази област са съобщили на ЕК за свои опасения за натиск на местно ниво, които пречат на ефективното разследване на организираната престъпност и корупцията. Заплашването на свидетели продължава да бъде сериозен проблем", допълват евроекспертите, подчертавайки, че е необходимо да се намери начин "за насърчаване на свидетелите да приемат по-лесно свидетелските програми за защита". Приетият под натиск от Брюксел през 2013 г. Закон за отнемане на незаконно придобито имущество се разглежда като положителна стъпка, но наред с това е отбелязано, че действията по него "все още не изглеждат достатъчно целенасочени срещу организирани престъпни групи". Като сериозен проблем за успеха на подобни разследвания ЕК посочва липсата на централизирано бюро за вещи лица, компетентни по въпроси, по които МВР не разполага със свой експертен персонал, например. "МВР има собствен капацитет за криминалистични анализи, ДНК, балистична експертиза и графология, но други специализирани области изискват използване на експерти, акредитирани към съдилища, повдигайки въпроси за наличност, компетентност, разходите и, евентуално, безпристрастност", се казва още в доклада. По отношение на поредната реформа на ДАНС, която предвижда връщането на антимафиотите от ГДБОП в състава на вътрешното министерство, от ЕК отбелязват, че съществува риск от "ненужна нестабилност". Отбелязано е обаче, че ресорните министри в новия кабинет "Борисов" "са изразили решимост да сведе до минимум този срив".

Акциите на Софарма АД с рекорден обем от над 1,500 лота на БФБ

http://econ.bg/Новини/Акциите-на-Софарма-АД-с-рекорден-обем-от-над-1-500-лота-на-БФБ_l.a_i.650964_at.1.html

Индексите на Българската фондова борса (БФБ) завършиха днешната търговия на зелено. Най-голям ръст от 0,31% отчете BGREIT. Той достигна...

Шон Пен получава "Сезар"

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4562191

Шон Пен ще добави към колекцията си и почетна награда "Сезар", съобщава "Франс Прес".
Американският актьор ще получи отличието си на 40-ата церемония за наградите "Сезар" на 20 февруари в Париж, оповести Френската академия за кинематографично изкуство.
"Митичен актьор и изключителен режисьор, Шон Пен е икона на американското кино.
Шон Пен ще добави към колекцията си и почетна награда "Сезар", съобщава "Франс Прес". Американският актьор ще получи отличието си на 40-ата церемония за наградите "Сезар" на 20 февруари в Париж, оповести Френската академия за кинематографично изкуство. "Митичен актьор и изключителен режисьор, Шон Пен е икона на американското кино.

Шон Пен получава "Сезар"

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4562171

Шон Пен ще добави към колекцията си и почетна награда
Шон Пен ще добави към колекцията си и почетна награда "Сезар", съобщава "Франс Прес". Американският актьор ще получи отличието си на 40-ата церемония за наградите "Сезар" на 20 февруари в Париж, оповести Френската академия за кинематографично изкуство. "Митичен актьор и изключителен режисьор, Шон Пен е икона на американското кино.

Заради хардуерен проблем от "Енерго Про" издали две фактури с един и същ падеж

http://www.moreto.net/novini.php?n=278304

Хардуерен е проблемът, довел до издаване на две фактури с един и същ падеж, посочи на изслушване в парламентарната комисия по енергетика Стефан Абаджиев, управител на "Енерго Про". Абаджиев каза, че е било спазено изискването да не се надвишава срокът на отчет от 31 дни и затова е бил направен междинен отчет едва на 5% от клиентите на дружеството.

"Ню Йорк Таймс": Снежната буря пощади Ню Йорк

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4562188

След като Ню Йорк беше затворен през изминалата нощ, метрото беше спряно за първи път в историята му заради сняг, то той градът беше пощаден от снежната буря над североизточната част на САЩ, съобщава The New York Times.
След като забраните за пътувания бяха отменени и транзитните услуги постепенно отменени,
След като Ню Йорк беше затворен през изминалата нощ, метрото беше спряно за първи път в историята му заради сняг, то той градът беше пощаден от снежната буря над североизточната част на САЩ, съобщава The New York Times. След като забраните за пътувания бяха отменени и транзитните услуги постепенно отменени,

"Ню Йорк Таймс": Снежната буря пощади Ню Йорк

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4562174

След като Ню Йорк беше затворен през изминалата нощ, метрото беше спряно за първи път в историята му заради сняг, то той градът беше пощаден от снежната буря над североизточната част на САЩ, съобщава The New York Times.
След като забраните за пътувания бяха отменени и транзитните услуги постепенно отменени,
След като Ню Йорк беше затворен през изминалата нощ, метрото беше спряно за първи път в историята му заради сняг, то той градът беше пощаден от снежната буря над североизточната част на САЩ, съобщава The New York Times. След като забраните за пътувания бяха отменени и транзитните услуги постепенно отменени,

Ципрас се скара с Брюксел за Украйна

http://www.grreporter.info/tsipras-se-skara-s-bryuksel-za-ukraina/16749

Той издаде гневно съобщение, в което изрази недоволството си от факта, че комисарят по външната политика на Европейския съюз Федерика Могерини е издала документ от името на лидерите на страните и правителствата на ЕС, без да се допита до Атина.

прочети повече

Цацаров и Москов с общи усилия срещу нападенията над лекари

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/cacarov-i-moskov-s-obshti-usiliia-sreshtu-napadeniiata-nad-lekari-188136/

Създава се пряк канал за комуникация между главния прокурор и здравния министър при нападения над медици

Военни разузнавачи дадоха министър Ненчев на прокуратурата

http://www.cross.bg/nenchev-razyznavachi-hora-1450019.html

София /КРОСС/ Офицери от военното разузнаване са подали сигнал до прокуратурата срещу министъра на отбраната Николай Ненчев, заради упражнен от него натиск да се разкрие агентурния апарат на службата в чужбина отпреди 1989 г. Това съобщи пред Дарик ген. Валентин Цанков. Освен това военните разузнавачи ще заведат и граждански иск срещу министър Ненчев, който преди дни ги сравни с терористи.Преди две седмици военният министър Николай Ненчев гостува по бТВ по тема, свързана с терористичните атаки в Париж. В отговор на въпрос за намерението на военни разузнавачи от резерва да съдят министъра за натиска му службата да предаде на Комисията по досиетата още една част от архивите си, Николай Ненчев отговори: „На мен ми се струва, че бившите военни разузнавачи действат приблизително по начина, по който действат тези терористи. Искат да вземат страха на хората . и да ме накарат да се водя по други правила, а не по правилата, които са разписани съобразно закона и моите вътрешни убеждения".Това е смущаващо сравнение, необосновано и необмислено, заяви пред Дарик ген. Валентин Цанков. Той каза, че заедно с негови колеги офицери вече са писали на президента и парламентарния шеф за изказването на министъра и ще заведат гражданско дело срещу него.„Това ще бъде граждански иск срещу него, във връзка с това, че ни нарече хора, които действат като френските терористи. Ние считаме, че това е недоказуемо в съда

Съдът отхвърли молбата на видинския кмет за отмяна на отстраняването му от длъжност

http://www.cross.bg/dluzhnost-gergov-molbata-1450018.html

Видин /КРОСС/ Видинският окръжен съд отхвърли молбата на кмета Герго Гергов за отмяна на мярката за отстраняване от длъжност. Съдия Анета Петкова посочи, че обвиняемият не се съобразява с наложената му принудителна мярка отстраняване от длъжност и на практика получава възнаграждение от общината. „На практика обвиняемия Гергов може да окаже влияние и да възпрепятства хода на разследването. Затова съдът остава без уважение молбата на обвиняемия", заяви съдия Петкова. Решението може да бъде обжалвано в тридневен срок пред Софийски апелативен съд.Герго Гергов заяви, че ще го направи.

Светът почита жертвите на Холокоста

http://www.vesti.bg/sviat/svetyt-pochita-zhertvite-na-holokosta-6030758

Тази година се навършват 70 години от освобождаването на „Аушвиц“ – един от най-ужасяващите концлагери на нацисткия режим

Ще се промени формулата за изчисляване на пенсии

http://www.vesti.bg/bulgaria/politika/shte-se-promeni-formulata-za-izchisliavane-na-pensii-6030761

нСъгласие беше постигнато за това изчислението на индивидуалния коефициент за пенсии, както и за запазването на правото на работещите пенсионери сами да решават дали да им се преизчисляват пенсиите

Европроект с амбиция да вдигне международния имидж на Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=278294

Община Варна да кандидатства с проектно предложение „Общи и споделени европейски ценности“ за безвъзмездна финансова помощ по програма „Европа за граждани“. Това решиха членовете на комисията по европейски въпроси, предаде репортер на Moreto.

Служител уби 3 колеги в клон на руската централна банка

http://www.vesti.bg/sviat/evropa/sluzhitel-ubi-3-kolegi-v-klon-na-ruskata-centralna-banka-6030760

Според телевизия „Лайф нюз“ мъжът стрелял с ловно оръжие по колегите си, защото те гласували той да бъде уволнен

Ислямска държава заплаши да екзекутира и втория японски заложник до 24 часа (Видео)

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4562169

Екстремистите от „Ислямска държава“ обявиха, че възнамеряват да екзекутират втория японски заложник и заловения йордански пилот Муат Касасбех в следващите 24 часа, ако властите в Йордания откажат да освободят арестувана по-рано жена-джихадист, предаде Газета ру. От групировката „Ислямска държава“ са разпространили видеозапис с японския заложник,

Борисов поиска "само макове да цъфтят около завода за отпадъци"

http://www.dnevnik.bg/live/gradska_sreda/2015/01/27/2461197_borisov_poiska_samo_makove_da_cuftiat_okolo_zavoda_za/?ref=rss


Премиерът Бойко Борисов заръча на столичния кмет Йорданка Фандъкова и заместника й Мария Бояджийска "само макове да цъфтят около завода за отпадъци". Днес той инспектира строителството на съоръжението, което самият той обеща като столичен кмет преди години. Поводът беше посещението на ръководителят на главна дирекция "Околна среда" в Европейската комисия Джордж Кремлис и представители на консорциума "Актор-Хелектор", които са изпълнители на проекта.

"Нали си спомняте, че преди една...

Руският газ през Турция потича през декември 2016-та

http://svetoven.pogled.info/news/61906/Ruskiyat-gaz-prez-Turtsiya-poticha-prez-dekemvri-2016-ta

/Поглед.инфо/ Руският концерн "Газпром" планира новият газов маршрут през Турция да влезе в сила до края на 2016 година.

Котешките гени може да крият тайната на лечението на човешките болести

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4562162

Котешките гени може да се окажат ключ към лекуването на много човешки болести, пише The Guardian.
Учените смятат, че генетичният профил на котките съдържа важна информация за заболявания, към които както котките, така и хората са предразположени. Сред тези болести са диабетът, астмата и някои случаи на слепота.
Котешките гени може да се окажат ключ към лекуването на много човешки болести, пише The Guardian. Учените смятат, че генетичният профил на котките съдържа важна информация за заболявания, към които както котките, така и хората са предразположени. Сред тези болести са диабетът, астмата и някои случаи на слепота.

Котешките гени може да крият тайната на лечението на човешките болести

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4562149

Котешките гени може да се окажат ключ към лекуването на много човешки болести, пише The Guardian.
Учените смятат, че генетичният профил на котките съдържа важна информация за заболявания, към които както котките, така и хората са предразположени. Сред тези болести са диабетът, астмата и някои случаи на слепота.
Котешките гени може да се окажат ключ към лекуването на много човешки болести, пише The Guardian. Учените смятат, че генетичният профил на котките съдържа важна информация за заболявания, към които както котките, така и хората са предразположени. Сред тези болести са диабетът, астмата и някои случаи на слепота.

Ислямска държава заплаши да екзекутира и втория заложник до 24 часа (Видео)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4562147

Екстремистите от „Ислямска държава“ обявиха, че възнамеряват да екзекутират втория японски заложник и заловения йордански пилот Муат Касасбех в следващите 24 часа, ако властите в Йордания откажат да освободят арестувана по-рано жена-джихадист, предаде Газета ру. От групировката „Ислямска държава“ са разпространили видеозапис с японския заложник,

В Испания са по следите на гроба на Мигел де Сервантес

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2015/01/27/2461040_v_ispaniia_sa_po_sledite_na_groba_na_migel_de_servantes/?ref=rss


Испански изследователи откриха ковчег, в който се предполага, че почиват останките на Мигел де Сервантес, писа "Индепендънт". Върху него има гвоздеи, които оформят инициалите "МС". Намерените кости в ковчега, обаче, не са само на един човек, затова в момента експерти провеждат изследвания, за да разберат дали някои от тях не са принадлежали на автора на "Дон Кихот".

Мигел де Сервантес е авторът на първия европейски съвременен роман. Точното местоположение на гроба му се търси от...

Цитат на деня: ДПС отдавна е спряло да коментира Костов за българския етнически модел

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/citat_na_deniia/2015/01/27/2461206_citat_na_denia_dps_otdavna_e_sprialo_da_komentira/?ref=rss


"ДПС отдавна е спряло да коментира изявленията на Иван Костов относно българския етнически модел, защото те са несъстоятелни и времето го показа". Това заяви депутатът от ДПС Йордан Цонев, помолен да коментира доклада на Лабораторията за оценка на риска на НБУ с ръководител Иван Костов, според който етническият модел в България е комунистически продукт.

Цонев припомни скорошно изявление на "един от много изявените политически анализатори Иван Кръстев", в които той казва, че според...

Добрев: Санкциите срещу ЕРП-тата трябва да бъдат увеличени

http://www.cross.bg/dobrev-dkevr-yvelicheni-1450017.html

София /КРОСС/ Убеден съм, че санкциите срещу електроразпределителните дружества трябва да бъдат увеличени. Това каза пред журналисти в Народното събрание председателят на парламентарната комисия по енергетика Делян Добре. По думите му парламентът не глобява, а решава колко да бъдат санкциите срещу тях. „Виждате колко е болезнен въпросът и ако не се увеличат санкциите, няма да има решение на въпроса ефективно. Смятам да предложа да бъдат 10 пъти увеличени глобите в случаите, на които се докаже нарушение на ЕРП-та", обясни той. Според него „Енерго-про" е взело някои правилни решения в тази насока, но не трябва едва след като държавата е предприела мерки, да се взимат такива. Делян Добрев коментира, че след проверките на ДКЕВР, ако бъдат установени решения, ще има и глоби срещу „Енерго-про".Добрев съобщи, че дефицитът в НЕК е между 600 и 800 милиона лв. и трябва да се направи всичко той да бъде свит. Има различни предложения за това и ще ви запознаем през следващите дни. Има внесени предложения от други групи народни представили за разделянето на ДКЕВР на два отделни състава, които аз лично не подкрепям, посочи Добрев. Според него е неудобство разделянето на ДКЕВР, въпреки че ще бъде по-удобно, но ще доведе до едно създаване на втори контролен орган. Не виждам смисъл да създаваме две администрации за това, каза той

Предлагат по-точно изчисление на приноса на работещите към пенсионната система

http://econ.bg/Новини/Предлагат-по-точно-изчисление-на-приноса-на-работещите-към-пенсионната-система-_l.a_i.650959_at.1.html

Работната група по пенсионната реформа предлага индивидуалният коефициент за изчисляване на пенсия да се определя като средноаритметично на месечните...

Петев повика петима дебютанти за мача с Румъния, Ивелин Попов отпада

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/01/27/2461199_petev_povika_petima_debjutanti_za_macha_s_rumuniia/?ref=rss


Селекционерът на националния отбор Ивайло Петев направи шест промени спрямо първоначално обявения състав за приятелската среща с Румъния.

В обновения списък попаднаха петима дебютанти. Това са вратарят на "Берое" Благой Макенджиев, защитникът на "Ботев" Радослав Терзиев, нападателят на "Славия" Радослав Василев, Георги Божилов от "Черно море" и полузащитникът на "Литекс" Кристиян Малинов.

Шестият добавен в списъка за мача е Страхил Попов.

Малко след...

Петев повика петима дебютанти в обновения списък за мача с Румъния

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/01/27/2461199_petev_povika_petima_debjutanti_v_obnoveniia_spisuk_za/?ref=rss


Селекционерът на националния отбор Ивайло Петев направи шест промени спрямо първоначално обявения състав за приятелската среща с Румъния.

В обновения списък попаднаха петима дебютанти. Това са вратарят на "Берое" Благой Макенджиев, защитникът на "Ботев" Радослав Терзиев, нападателят на "Славия" Радослав Василев, Георги Божилов от "Черно море" и полузащитникът на "Литекс" Кристиян Малинов.

Шестият добавен в списъка за мача е Страхил Попов.

Двубоят е извън...

Кунева тук. Кунева там.

http://web.barometar.net/66570/

Докато в Брюксел докладът за „напредъка“ на България в областта на правосъдието и вътрешния ред още „набухва“, в София вече кипи усилен труд. Поне с такова впечатление ще останете, ако сте абонирани за прессъобщенията на Движение „България на гражданите“. От партийната централа на вицепремиера по институционалните въпроси Меглена Кунева буквално са преизпълнили петилетката за медийни [...]

ЦСКА сезира прокуратурата за престъпна група целяща фалит на клуба

http://frognews.bg/news_85003/

ЦСКА се обърна към главния прокурор Сотир Цацаров със сигнал за опит за предумишлен фалит на клуба. Червените са изпратили писмо и до минстъра на младежта и спорта Красен Кралев, както и до президента на БФС Борислав Михайлов.

Съдът отново отказа да върне на поста кмета на Видин

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4562153

Окръжният съд във Видин отхвърли молбата на кмета Герго Гергов да бъде възстановен на поста. Решението бе взето във вторник от съдия Анета Петкова, която за втори път разглежда такъв иск на градоначалника и отново отказа да го възстанови на длъжност.
В мотивите си от съда посочиха, че с поведението си Гергов не се съобразява с наложената му мярка
Окръжният съд във Видин отхвърли молбата на кмета Герго Гергов да бъде възстановен на поста. Решението бе взето във вторник от съдия Анета Петкова, която за втори път разглежда такъв иск на градоначалника и отново отказа да го възстанови на длъжност. В мотивите си от съда посочиха, че с поведението си Гергов не се съобразява с наложената му мярка

Видео: Новините в 100 секунди

http://www.dnevnik.bg/video/2015/01/27/2461194_video_novinite_v_100_sekundi/?ref=rss


Рубриката на БНТ "Новините в 100 секунди" можете да гледате и на "Дневник.бг". Емисията се подготвя специално за интернет.

Ето акцентите от вечерната емисия:

-  В Бургас е регистриран случай на птичи грип, обявиха от Министерството на земеделието и храните.
- За последните две години кражбите на гориво в БДЖ са за над 2 млн. лева, заяви управителят на  "БДЖ - Товарни превози" Любомир Илиев.
- Заради двойните сметки за ток енергийната комисия привика на извънредно...

Зографски спечели златен медал от зимната универсиада

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/01/27/2461198_zografski_specheli_zlaten_medal_ot_zimnata_universiada/?ref=rss


Българският ски скачач Владимир Зографски спечели златен медал от зимната универсиада в Словакия. 21-годишният състезател стана шампион на малката шанца в Щръбске плесо.

Зографски завоюва първото място с убедителен аванс пред руснаците Илмир Хазетдинов и Евгений Климов.

Българинът поведе с близо пет точки след първите скокове, след като преодоля 95 метра и събра 123.1 точки. Във втория кръг той даде втори резултат от 125.7 точки след скок от 94 метра.

Зографски...

Дракула се завръща като политик

http://kulturen.pogled.info/news/61905/Drakula-se-zavrashta-kato-politik

/Поглед.инфо/ След две годишна пауза, нашумелият спектакъл на Балет Арабеск  за Граф Дракула на хореографа Мила Искренова, се завръща на сцената на Музикалния театър в нова редакция на 29 януари 2015 г. от 19.00 ч.

Овчаров: Не е работа на парламента да изслушва ЕРП-тата

http://www.cross.bg/erp-tata-ovcharov-produlzhava-1450016.html

София /КРОСС/ Не е работа на парламента да изслушва ЕРП-тата. Това коментира пред bTV социалистът Румен Овчаров. Това, което прави НС, е страх лозе пази, да не би да се събудят спомените от преди две години, коментира той.По думите му кошмарът със сметките за ток ще продължава, докато политиците не спрат да действат като еднодневки и не решат генерално въпроса за енергетиката. Овчаров бе категоричен, че проблемите в сектора са два - че продължава да трупа дефицити и че продължава да няма независим от политиците регулиращ орган. ЕРП-тата имат вина, но те не са най-големите виновници, посочи той. Цената на тока ще се повишава, предрече той и добави, че трябва да се преразгледат договорите с ВЕИ-тата, където имало хора, незаконно влезли в този бизнес; както и взаимоотношенията с американските централи.Българското правителство - и на Орешарски, и на Борисов, има вина за спирането на „Южен поток", каза още бившият икономически министър.

Румен Овчаров: Проблемите на енергетиката са работа на ДКЕВР, БПС няма да успее без доза прагматизъм!

http://pik.bg/румен-овчаров-проблемите-на-енергетиката-са-работа-на-дкевр-бпс-няма-да-успее-без-доза-пра-news278044.html

Румен Овчаров: Проблемите на енергетиката са работа на ДКЕВР, БПС няма да успее без доза прагматизъм!

"На държавата й е удобно да има един постоянен виновник, ще правим такива комисии, но няма да решаваме нито един от проблемите на енергетиката."

Това коментира бившият енергиен министър Румен Овчаров в предаването „Лице в лице“ по БТВ.

"Работа на ДКЕВР е да се справя с проблемите в енергетиката, а не на парламента", посочи той. "Сериозният проблем в енергетиката е, че продължават да се трупат дефицитите. Няма независим от политиците регулираш орган. Трябва да бъде направена тази стъпка", каза Овчаров.

"Имат вина и ЕРП-тата, но не е тяхната вина най-голяма", смята Румен Овчаров. "Русия преразглежда стратегията си по отношение на газовите доставки", коментира бившият енергиенм инистър.

"БСП в момента не е в състояние да отговори на исканията на гражданите. Ясно че без известна доза прагматизъм БСП няма да може да успее", заяви още Овчаров.

Софтуерен проблем бил причината за двете сметки за ток

http://offnews.bg/news/n_1/n_453936.html

Заради почивните дни около празниците нямаше как да спазим правилото отчетният период да не е повече от 31 дни, затова направихме междинно отчитане, а двете фактури са с един и същи срок за заплащане, защото софтуерът ни не позволява промяна на датите. Това заяви управителят на електроразпределителното дружество Енерго-Про Стефан Абаджиев по време на изслушването на ЕРП-тата заради високите сметки за ток, получени от потребители. Нашият софтуер е по немски стандарт и не позволява, ако един клиент е отчетен в определен период, да се промени датата на падежа на сметката. Оказа се, че са нужни месеци за промяна на софтуера. Ако в закона беше казано, че трябва да се фактурира в различни месеци, щяхме да отстраним отдавна проблема, подчерта Абаджиев. 5% от абонатите на Енерго-Про са получили по-високи сметки за ток с по-голям отчетен период. По думите на Абаджиев електроразпределителното дружество е разпространило още в самото начало информация, според която на тези абонати е отпуснат допълнителен период от 15 дни за заплащане на сметките, като през това време няма да се начислява лихва и няма да бъде спиран токът. Получаваме много обаждания, но не са много жалбите заради двете сметки – няма много недоволни клиенти, коментира Абаджиев. За да се реши този проблем, в правилата може да бъде допълнено, че когато има повече почивни дни, към срокът от 31 дни за отчитане на потребената електроенергия, се добави броят на половината от почивните дни, каза управителят на Енерго-Про. На заседанието бяха изслушани и представители на другите електроразпределителни дружества, които обясниха, че компаниите са успели да се справят с отчитането, без да се увеличава отчетният период.  Калина Трифонова от EVN обясни, че всички абонати са разделени на четири отчетни периода и по този начин през декември са отчетени 99,72% от абонатите, като при останалите е имало обективни причини - лоши метеорологични условия или липсата на достъп, да не се осъществи отчитане в рамките на 31 дни, а е станало няколко дни по-късно. До дружеството има 9 подадени жалби, които обаче не са за периода на отчитане, а след проверка се е оказало, че само 2 от тях са основателни.  Зорница Генова от ЧЕЗ пък посочи, че всички клиенти на електроразпределителното дружество в рамките на 31 дни, като част от електромерите се отчитат дистанционно. До дружеството е подадена само една жалба за неспазване на периода на отчет за декември - януари, която обаче се е оказала неоснователна. Депутатите от комисията обявиха, че не са удовлетворени от отговора на Енерго-Про. Депутатът от БСП Таско Ерменков пък изрази мнението, че единствената причина за извънредното заседание е страхът на ГЕРБ да не се повтори ситуацията от 2012 г., когато правителството на ГЕРБ подаде оставка след поредица от протести срещу високите цени на тока. Единствената причина да се съберем на това заседание е да платим данък „Обществено мнение“ . Показваме съпричастност към обществото, без да има някакъв смисъл. Изпълняваме упражнението „Пожарогасител“, коментира Ерменков. Сега обаче ситуацията е различна от 2012 г. Периодът на управление на ГЕРБ е само четири месеца, а не 3 години, както беше през 2012 г. Има още инерция от предишното правителство. Освен това през 2012 г. не само че имаше по-високи сметки на тока, а и ДКЕВР говореше за увеличение на цената на тока с 20%, допълни той. На извънредното заседание на комисията беше взето решение след края на проверките на електроразпределителните дружества да се изслушат председателите на работните групи, които извършват проверката, като заседанието е съвместно с комисията за контрол на ДКЕВР. Депутатите решиха и да удължат със 7 дни срока преди разглеждането на второ четене на Закона за енергетиката, за да има време за допълнителни поправки.

Край на издирването на жертвите от самолета на AirAsia

http://www.moreto.net/novini.php?n=278291

Операциите за изваждане на катастрофиралия през декември самолет на AirAsia приключват след поредица неуспешни опити, обяви армията на Индонезия, цитирана от АФП. „Изтеглихме всички сили от района”, заяви контраадмирал Видодо, оглавил спасително-издирвателните операции.

Foxconn готви големи съкращения на служители

http://www.investor.bg/novini/261/a/foxconn-gotvi-golemi-sykrashteniia-na-slujiteli-188137/

Един от най-големите частни работодатели в света не разкрива кога и колко работници ще уволни

Свлачище скоростно поглъща участък от международен път край Малко Търново

http://pik.bg/свлачище-скоростно-поглъща-участък-от-международен-път-край-малко-търново-news278042.html

Свлачище скоростно поглъща участък от международен път край Малко Търново

Международният път за Турция в района на граничния пункт край Малко Търново е пред разруха. За това алармира кметът на Малко Търново Илиян Янчев. Активизирало се е старо свлачище на 2 км преди граничния пункт, което е на път да погълне участъка, ако не се вземат спешни мерки.

Новото пропадане е започнало снощи, като само за няколко часа се отворил огромен процеп в асфалта. „Това значи, че ако така се движат нещата, утре пътят към границата може да е затворен напълно”, заяви Янчев.

Проблемът е изключително сериозен, тъй като това е единственият път за границата, алтернатива няма. В момента е затворена едната пътна лента, участъкът е обозначен с пътни знаци, но движението не е спряно.

Една от основните причини за активизиране на свлачището са тежките камиони, натоварени с дървесина, които непрекъснато минават през участъка. „Пред очите ми тирове, претоварени с 10-15 тона над допустимото, разбиват пътищата от републиканската и четвъртокласната общинска пътна мрежа. Пътища, водещи до туристически обекти, до най-стойностното ни наследство, нашата гордост - културната история, водещи до селата, до параклисите, до реките”, заяви кметът Янчев.

Той се е обърнал с молба за помощ към областния управител Вълчо Чолаков, който пък от своя страна е сезирал компетентните институции. Проведен е разговор с шефа на Областно пътно управление в Бургас Димитър Порязов, който поел ангажимент да се предприемат мерки по отстраняване на проблема. Губернаторът е поел ангажимент да се въведе ред в извозването на дървесината.

Какво е предизвикало самото свлачище, което е подпомогнато от тировете, трябва да се произнесат експертите, каза Янчев. Той обаче е убеден, че една от причините са тежките машини, преминаващи оттам.

В обръщение във фейсбук Илиян Янчев призова всички за помощ кой с каквото може.

„Искам помощ от медиите, от всички зрели хора, от всички онези, които живеят в Странджа. Ние сме малка община, но не искаме по никой начин да бъдем пренебрегнати. И това, което го имаме, искаме да го запазим и за поколенията, за децата”, заяви малкотърновският кмет пред Topnovini.bg. Той допълни, че ще поискат среща с Държавното горско стопанство да им обяснят плановете за сеч, в какъв период ще се възстанови гората, защото всяко едно отсечено дърво е на по 80-100 години, дали ще е достатъчен един човешки живот, за да го отсечеш и отнесеш за Гърция или Турция.

Пътуваме повече към Австрия, Италия и Франция

http://econ.bg/Новини/Пътуваме-повече-към-Австрия-Италия-и-Франция_l.a_i.650940_at.1.html

С над 12% са се увеличили пътуванията на българия в чужбина през декември миналата година спрямо същия месец на предходната година. Увеличение на...

Поправки в закона за енергетиката спестяват на големите бизнес играчи 40 млн. лв

http://bulgarski.pogled.info/news/61904/Popravki-v-zakona-za-energetikata-spestyavat-na-golemite-biznes-igrachi-40-mln-lv

/Поглед.инфо/ Отворено писмо на Георги Кадиев до КРИБ и БФИЕК по повод реакцията на мое изявление в медиите, в което сигнализирах за готвени поправки в закона за енергетиката, които ще спестят на големите бизнес играчи 40 млн лв годишно от цената на електроенергията и ще повишат цената на тока за обикновените потребители.

Парамов: Още тази година да влизаме в чакалнята на еврозоната!

http://frognews.bg/news_84994/

В последните дни валутните пазари не са свързани изобщо с Гърция, промените дойдоха от Швейцария, като се вдигна курсът на швейцарския франк, за да се изземе временно част от силна подкрепа на китайски и други средства, заяви по ТВ Европа икономическият анализатор Кольо Парамов. Това се правело, за да се стабилизира американската икономика.

ЦСКА сезира прокуратурата за престъпна група, източила "гигантски суми" от клуба

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/01/27/2461169_cska_sezira_prokuraturata_za_prestupna_grupa_iztochila/?ref=rss


ЦСКА се обърна към главния прокурор Сотир Цацаров със сигнал за опит за предумишлен фалит на клуба. Червените са изпратили писмо и до министъра на младежта и спорта Красен Кралев, както и до президента на БФС Борислав Михайлов.

От клуба изтъкват, че повече от година предоставят сигнали в прокуратурата по случая. "Тези дела са на специалното внимание на ФИФА и УЕФА. Липсата на резултати от разследването по тези теми едва ли спомага за авторитета на страната и на нашата съдебна...

Икономическата програма "Борисов-2" била копи-пейст на плана "Орешарски"

http://frognews.bg/news_85001/

Голяма част от програмата на правителството на Бойко Борисов в областта на икономиката е копи-пейст от тази на кабинета на Пламен Орешарски. Това каза на пресконференция днес депутатът от ДПС Йордан Цонев. "Най-много ни притеснява фактът, че има цял раздел как пазарно ще се управлява дългът, а никъде не е посочено как ще бъде предотвратено влизането на страната в дългова спирала, ще бъде ли спряна възможността страната да влезе в дългова спирала", коментира той.

Епизоотичната комисия в Добрич се събира на заседание

http://www.cross.bg/dobrich-prieti-zasedanie-1450015.html

Добрич /КРОСС/ Заради регистрирания случай на птичи грип в Бургас в четвъртък ще се проведе заседание на Областната епизоотична комисия в Добрич. Това съобщи за "Стандарт" директорът на регионалната дирекция на Българската агенция за безопасност на храните д-р Розалина Брайкова."В момента при нас няма регистрирани случаи на мъртви птици и подадени сигнали. Въпреки това ще се проведе заседание, на което ще се обсъди актуалната обстановка в областта и на база на ситуацията ще се набележат мерки. Във всяка община ще се дадат препоръки за действие предвид спецификата", каза още д-р Брайкова.На този етап и острите респираторни заболявания протичат сравнително спокойно, като няма изобилие на случаи с усложнения, каза директорът на Многопрофилната болница в Добрич д-р Николов. През миналата седмица в здравното заведение са били приети 39 души с пневмонии след усложнения от остри респираторни заболявания. Д-р Николов обаче коментира, че случаите не са тежки и няма приети пациенти в Отделението по реанимация, както бе през миналата година. В Спешно отделение през миналата седмица са прегледани 106 деца, от които 16 са приети в Детско отделение. През спешното са преминали и 42 възрастни, хоспитализирани са петима. Останалите болни от пневмония са насочени към болницата от личните лекари.

Овчаров: Цената на тока ще се повишава

http://frognews.bg/news_84998/

Очевидно на държавата й е изгодно да има постоянен виновник, за да си бърше с него ръцете и краката, заяви по БТВ бившият енергиен министър Румен Овчаров по повод двойните фактури за ток. ДКЕВР трябва да се заеме с това, а не НС. Това, което прави НС, е страх лозе пази, да не би да се събудят спомените от преди две години, коментира той.

Община Варна плаща 1.4 млн. лева за поддръжка и изграждане на зелени площи в „Одесос“

http://www.moreto.net/novini.php?n=278307

Обществена поръчка на стойност 1 млн. 375 хил. лева за изграждане и поддръжка на зелени площи в район „Одесос“ е обявена от Община Варна, научи Moreto.net. Задължение на изпълнителя ще бъде поддържането на около 385 дка. тревна и алейна площ и приблизително 9 000 броя дървета, отразени по картотека.

Виновен за двойните сметки за ток се оказа... софтуерът

http://www.mediapool.bg/vinoven-za-dvoinite-smetki-za-tok-se-okaza-softuerat-news229852.html

Причината 67 хиляди клиенти на "Енерго-Про" да получат две сметки за 50-дневно потребление с един и същ срок за плащането им бил в софтуера на компанията, който разделял потребителите на три групи на отчитане на електромерите, всяка от които с конкретен падеж на плащането. Автоматично при издаването на двете последователни фактури софтуерът сложил една и съща дата за плащането им, обясни управителят на доставчика на ток за Североизточна България Стефан Абаджиев пред депутатите от парламентарната енергийна комисия. Те се събраха извънредно във вторник заради проблема със сметките на "Енерго-Про", които вече провокираха протест в неделя във Варна, а енергийното министерство и Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) светкавично разпоредиха проверки и в трите електроразпределителни предприятия (ЕРП). Проблемът идва от това, че на 12 януари от "Енерго-Про" решават да направят извънредно засичане на електромерите на 5 процента от потребителите си, за да спазят законовите изисквания периодът на отчитане да не е повече от 31 дни. Причината била, че по коледните и новогодишните празници, които продължиха повече от обичайното, инкасаторите не отчели електромерите. Така "Енерго-Про" формално спазва нормативните разпоредби на ДКЕВР, но взривява недоволството сред потърпевшите абонати, сервирайки им две сметки накуп с един и същи срок за плащане. Абаджиев обясни пред депутатите, че дружеството било наясно с проблема, който ще възникне, но иначе рискували да нарушат правилата за отчитане, а нямало време за промяна на софтуера, което сега предстояло, но щяло да отнеме месеци. Още с издаването на фактурите било решено срокът за втората да се отложи с 15 дни и вместо на 10 февруари да е платима до 25 февруари, но в същото време потърпевшите клиенти не били информирани предварително за това, стана ясно от думите на управителя на предприятието. Запитан от Данаил Кирилов от ГЕРБ защо  ЕРП-то не изпратило съобщение до клиентите си заедно с фактурата, Абаджиев каза, че не го направили, за да не се създаде напрежение сред останалите 95 на сто от хората. "Ние през центровете за услуги и по телефона давахме информация за автоматичното разсрочване на втората сметка и за това, че при забавяне няма да се дължат лихви и няма да се спира токът", каза управителят на "Енерго-Про". Според него освен софтуерът, виновна за създалото се напрежение е и нормативната уредба, която не позволява отчитане за по-дълъг период от един месец и плащане на средномесечни фактури и изравнително отчитане на електромера. Той също така каза, че решението за междинен отчет е взето и заради постоянния натиск от страна на ДКЕВР върху ЕРП-тата да свиват разходите си, а нормалното отчитане по празниците би означавало наемането на допълнителни инкасатори. Абаджиев допълни още, че откакто е станал ясен проблемът с двойните сметки, в дружеството има 19 жалби, само 4 от които са свързани с периода на отчитане. В отговор на въпрос на председателя на комисията Делян Добрев защо дружеството не смени електромерите си с уреди за дистанционно отчитане на показанията им, шефът на "Енерго-Про" посочи, че вече 76 хил. от електромерите на дружеството са именно дистанционни, но смятана на всички уреди има немалка цена. Той даде за пример как при обсъждането на цените на тока през 2013 г. в ДКЕВР бил направен разчет за ефекта от поетапна подмяна на 20 процента от електромерите годишно с новите уреди и било преценено, че това ще доведе до рязко поскъпване на тока за домакинствата. Обясненията му обаче бяха коментирани като неприемливи от Делян Добрев и сапъртиеца му Валентин Николов, който се възмути от това, че "Енерго-Про" пренебрегнали изричните предупреждения на премиера Бойко Борисов през декември към ЕРП-тата да внимават с отчитането на зимните сметки. "Не приемам да се прехвърля отговорността за двете сметки с един срок на плащане върху правилата за отчитане. Как другите две дружества успяха да се справят?",коментира Добрев. Валентин Николов пък се зачуди защо "Енерго-Про" е провокирало хората така и прехвърля границата им на търпимост. "Ако нормативно с нещо не семе предизвикали това, значи става дума за произвол, създава се напрежение в обществото с цел да се дестабилизира кабинетът със социално напрежение. Това е надменно отношение", заяви той. Членът на управата на ЕВН Калина Трифонова обясни пред депутатите, че клиентите на това дружество се отчитат в четири групи и данните за декември сочат, че 99.42 на сто от потребителите са отчетени за 31 дни, при останалите имало кратко забавяне на отчета заради неосигурен достъп до електромерите и лошите метеорологични условия. Девет жалби са постъпили за сметките през декември, но те не били за отчетения период, а за стойността на фактурите и от тях само две се оказали основателни и са взети мерки за корекцията им, каза Трифонова.     Шефът на "ЧЕЗ Електро" Зорница Генова каза, че в нейното дружество стриктно е спазван срокът за 31-дневен отчет и за периода декември-януари в ЧЕЗ има постъпила само една жалба за неспазен срок на отчитане и при проверка се оказало, че тя е неоснователна. Представителите и на трите електроразпределителни дружества реагираха остро на изявленията на депутата от "Атака" Магдалена Ташева, която ги обвини, че раздуват цените си и удвояват по навик сметките през декември заради наложилото се мнение за двойно по-голямо потребление на ток. Славчо Атанасов от Патриотични фронт пък призова да се удължи започналата през март 2014 г. процедура по отнемане на лицензите на трите дружества, доставящи електроенергия, на ДКЕВР да се вменят нови правомощия относно контрола върху отчитането на електромерите, а лаборатории на БАН и Агенцията за метрология да проверят може ли електромерите да се манипулират. Неговите предложения бяха подминати, но в крайна сметка парламентарната комисия реши като приключи назначената в понеделник от ДКЕВР проверка на трите ЕРП-та за начина на отчитане на електромерите нейните резултати да бъдат разгледане на общо заседание на енергийната комисия и тази, която следи дейността на ДКЕВР. По предложение на Делян Добрев комисията реши да му даде моралната си подкрепа за удължаване с още една седмица на срока за внасяне на предложения за поправки в Закона за енергетиката между първо и второ четене. Срокът вече бе удължен от една на две седмици и изтича в четвъртък, но при сегашното положение отсрочката ще е до 5 февруари. Дотогава от ГЕРБ ще предложат поправки, с които да отпадне задължението на НЕК да изкупува електроенергията от неефективни топлофикации, както и от заводски централи, които уж трябва да произвеждат ток за собствените си нужди, а те купуват електроенергия от свободния пазар или от НЕК, а продават своя ток на многократно по-високи цени. Също така ще се предложи приходите от продажбата на спестените от държавата парникови емисии да отиват за покриване на дефицита на НЕК.

Виновен за двете сметки за ток накуп се оказа... софтуерът

http://www.mediapool.bg/vinoven-za-dvete-smetki-za-tok-nakup-se-okaza-softuerat-news229852.html

Причината 67 хиляди клиенти на "Енерго-Про" да получат две сметки за 50-дневно потребление с един и същ срок за плащането им бил в софтуера на компанията, който разделял потребителите на три групи на отчитане на електромерите, всяка от които с конкретен падеж на плащането. Автоматично при издаването на двете последователни фактури софтуерът сложил една и съща дата за плащането им, обясни управителят на доставчика на ток за Североизточна България Стефан Абаджиев пред депутатите от парламентарната енергийна комисия. Те се събраха извънредно във вторник заради проблема със сметките на "Енерго-Про", които вече провокираха протест в неделя във Варна, а енергийното министерство и Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) светкавично разпоредиха проверки и в трите електроразпределителни предприятия (ЕРП). Проблемът идва от това, че на 12 януари от "Енерго-Про" решават да направят извънредно засичане на електромерите на 5 процента от потребителите си, за да спазят законовите изисквания периодът на отчитане да не е повече от 31 дни. Причината била, че по коледните и новогодишните празници, които продължиха повече от обичайното, инкасаторите не отчели електромерите. Така "Енерго-Про" формално спазва нормативните разпоредби на ДКЕВР, но взривява недоволството сред потърпевшите абонати, сервирайки им две сметки накуп с един и същи срок за плащане. Абаджиев обясни пред депутатите, че дружеството било наясно с проблема, който ще възникне, но иначе рискували да нарушат правилата за отчитане, а нямало време за промяна на софтуера, което сега предстояло, но щяло да отнеме месеци. Още с издаването на фактурите било решено срокът за втората да се отложи с 15 дни и вместо на 10 февруари да е платима до 25 февруари, но в същото време потърпевшите клиенти не били информирани предварително за това, стана ясно от думите на управителя на предприятието. Запитан от Данаил Кирилов от ГЕРБ защо  ЕРП-то не изпратило съобщение до клиентите си заедно с фактурата, Абаджиев каза, че не го направили, за да не се създаде напрежение сред останалите 95 на сто от хората. "Ние през центровете за услуги и по телефона давахме информация за автоматичното разсрочване на втората сметка и за това, че при забавяне няма да се дължат лихви и няма да се спира токът", каза управителят на "Енерго-Про". Според него освен софтуерът, виновна за създалото се напрежение е и нормативната уредба, която не позволява отчитане за по-дълъг период от един месец и плащане на средномесечни фактури и изравнително отчитане на електромера. Той също така каза, че решението за междинен отчет е взето и заради постоянния натиск от страна на ДКЕВР върху ЕРП-тата да свиват разходите си, а нормалното отчитане по празниците би означавало наемането на допълнителни инкасатори. Абаджиев допълни още, че откакто е станал ясен проблемът с двойните сметки, в дружеството има 19 жалби, само 4 от които са свързани с периода на отчитане. В отговор на въпрос на председателя на комисията Делян Добрев защо дружеството не смени електромерите си с уреди за дистанционно отчитане на показанията им, шефът на "Енерго-Про" посочи, че вече 76 хил. от електромерите на дружеството са именно дистанционни, но смятана на всички уреди има немалка цена. Той даде за пример как при обсъждането на цените на тока през 2013 г. в ДКЕВР бил направен разчет за ефекта от поетапна подмяна на 20 процента от електромерите годишно с новите уреди и било преценено, че това ще доведе до рязко поскъпване на тока за домакинствата. Обясненията му обаче бяха коментирани като неприемливи от Делян Добрев и сапъртиеца му Валентин Николов, който се възмути от това, че "Енерго-Про" пренебрегнали изричните предупреждения на премиера Бойко Борисов през декември към ЕРП-тата да внимават с отчитането на зимните сметки. "Не приемам да се прехвърля отговорността за двете сметки с един срок на плащане върху правилата за отчитане. Как другите две дружества успяха да се справят?",коментира Добрев. Валентин Николов пък се зачуди защо "Енерго-Про" е провокирало хората така и прехвърля границата им на търпимост. "Ако нормативно с нещо не семе предизвикали това, значи става дума за произвол, създава се напрежение в обществото с цел да се дестабилизира кабинетът със социално напрежение. Това е надменно отношение", заяви той. Членът на управата на ЕВН Калина Трифонова обясни пред депутатите, че клиентите на това дружество се отчитат в четири групи и данните за декември сочат, че 99.42 на сто от потребителите са отчетени за 31 дни, при останалите имало кратко забавяне на отчета заради неосигурен достъп до електромерите и лошите метеорологични условия. Девет жалби са постъпили за сметките през декември, но те не били за отчетения период, а за стойността на фактурите и от тях само две се оказали основателни и са взети мерки за корекцията им, каза Трифонова.     Шефът на "ЧЕЗ Електро" Зорница Генова каза, че в нейното дружество стриктно е спазван срокът за 31-дневен отчет и за периода декември-януари в ЧЕЗ има постъпила само една жалба за неспазен срок на отчитане и при проверка се оказало, че тя е неоснователна. Представителите и на трите електроразпределителни дружества реагираха остро на изявленията на депутата от "Атака" Магдалена Ташева, която ги обвини, че раздуват цените си и удвояват по навик сметките през декември заради наложилото се мнение за двойно по-голямо потребление на ток. Славчо Атанасов от Патриотични фронт пък призова да се удължи започналата през март 2014 г. процедура по отнемане на лицензите на трите дружества, доставящи електроенергия, на ДКЕВР да се вменят нови правомощия относно контрола върху отчитането на електромерите, а лаборатории на БАН и Агенцията за метрология да проверят може ли електромерите да се манипулират. Неговите предложения бяха подминати, но в крайна сметка парламентарната комисия реши като приключи назначената в понеделник от ДКЕВР проверка на трите ЕРП-та за начина на отчитане на електромерите нейните резултати да бъдат разгледане на общо заседание на енергийната комисия и тази, която следи дейността на ДКЕВР. По предложение на Делян Добрев комисията реши да му даде моралната си подкрепа за удължаване с още една седмица на срока за внасяне на предложения за поправки в Закона за енергетиката между първо и второ четене. Срокът вече бе удължен от една на две седмици и изтича в четвъртък, но при сегашното положение отсрочката ще е до 5 февруари. Дотогава от ГЕРБ ще предложат поправки, с които да отпадне задължението на НЕК да изкупува електроенергията от неефективни топлофикации, както и от заводски централи, които уж трябва да произвеждат ток за собствените си нужди, а те купуват електроенергия от свободния пазар или от НЕК, а продават своя ток на многократно по-високи цени. Също така ще се предложи приходите от продажбата на спестените от държавата парникови емисии да отиват за покриване на дефицита на НЕК.

16 години затвор за бащата, пребил до смърт дъщеря си

http://www.cross.bg/plamen-dushterya-plamena-1450014.html

Русе /КРОСС/ 16 години затвор при първоначален строг режим получи 38-годишният Пламен Петров от Русе, който на 20 април 2014 г. преби до смърт 7-годишната си дъщеря Пламена. Това постанови Русенският окръжен съд. От присъдата ще се приспаднат близо 9 месеца - времето, което Пламен е прекарал в следствения арест. Съдът оправда съпругата му Емилия, която бе обвинена, че не се е притекла на помощ на детето. От прокуратурата отказаха коментар дали ще обжалват присъдата в законовия 15-дневен срок, но защитникът на Пламен бе категоричен, че ще го направи за своя клиент. Преди това прокурор Кремена Колицова поиска доживотна присъда без право на замяна за подсъдимия Пламен Петров. Според прокуратурата той е убил умишлено детето си по особено жесток и мъчителен за 7-годишната Пламена начин, демонстрирайки ярост, ожесточеност и садизъм. За това се съди от броя на ударите и начина на побоя - с дръжка на метла, точилка и ритници, при които са нанесени мозъчни травми и е разкъсано сърцето. Последните думи на двамата подсъдими преди произнасянето на присъдите бяха, че съжаляват за станалото. „В него ден не съм осъзнавал, че мога да убия дъщеря си. Моля съдът да ми наложи по-ниско наказание", каза Пламен. "Съжалявам за Пламена", каза съпругата му Емилия.    

Висшият съдебен съвет е разнищен в новия доклад на ЕК

http://www.mediapool.bg/visshiyat-sadeben-savet-e-raznishten-v-noviya-doklad-na-ek-news229851.html

Новият доклад на Брюксел отчита тежък провал на Висшия съдебен съвет (ВСС), а органът е посочен като основен фактор за неслучването на съдебната реформа. За нейното провеждане Еврокомисията се уповава на стратегията, изготвена от екипа на правосъдния министър Христо Иванов и гласувана наскоро от парламента. В проектодоклада и техническата част към него, с които Mediapool разполага, е отбелязано, че политическата несигурност през 2014 г. "не е предложила стабилна платформа за действие". Докладът за напредъка на България в областта на правосъдието, вътрешния ред и борбата с корупция ще бъде представен официално в сряда с мнение за продължаване на наблюдението, под което страната ни е поставена още от присъединяването си към Европейския съюз през 2007 г. Единственото признание към българските власти е за приемането на Стратегията за съдебна реформа, която е заслуга преди всичко на новия екип на Министерството на правосъдието. Без стратегията, която преди седмица бе гласувана като показен жест към Брюксел дори от опонентите й, в евродоклада щяха да останат само тежките критики. За да подплати оценките си, ЕК цитира и мнението на самите български граждани, които, според последното изследване на Евробарометър, са почти единодушни, че ситуацията със съдебната реформа, борбата с корупцията и справянето с организираната престъпност се е влошила. "Настоящото правителство предприе важна крачка с приемането на стратегия за съдебна реформа с впечатляваща прецизност", отчита Европейската комисия. Следва допълнението, че това е само началото на истинската реформа. Предстои властите да покажат, че съдебната реформа е техен реален приоритет, като се създаде необходимия политически консенсус около документа и "прецизното" му прилагане. "За тази цел ще е нужна промяна в политическата култура и създаване на истинско усещане, че решаването на проблемите (в съдебната система) е първостепенен въпрос в политическия дневен ред", казва докладът на ЕК. Предстоящият избор на главен съдебен инспектор се оценява като тест за възможностите на българските власти за прозрачни назначения. Индиректното послание е, че този избор ще е тест и за възможността да се намери политическия консенсус за реформата. [div class='right_orange']Препоръки на Брюксел Задължителна реформа на ВСС, в която да участва гражданското общество. Целта е да бъде избран Висш съдебен съвет, който да управлява уверено. Да бъде решен проблемът със съдебните назначения. Да бъде избран нов главен съдебен инспектор. Да се реши проблемът със случайното разпределение на делата. Да се приложат идеите от Стратегията за съдебна реформа заедно с предложенията за децентрализация на прокуратурата. Да се приемат промени в Наказателния кодекс за решаване на проблемите с борбата с корупцията и организираната престъпност Да се приеме ясен график за приоритетите при написването на новия Наказателен кодекс. Да се реши проблемът с неравномерното натоварване на магистратите заедно с приемане на нови дисциплинарни процедури. Да се гарантира прилагането на съдебните решения, за да не случват повече бягства на осъдени. Ускорено въвеждане на електронно правосъдие.[class='right_orange' div] Реакцията по всеки въпрос е важна "Напредъкът на България много зависи от реакцията на властите на всяко специфично събитие и случай", е едно от политическите заключения на ЕК. Идентифицираните проблеми са много - липсата на прозрачност при кадруването в съдебната система, липса на качества на някои от назначените, бягства на осъдени, съмнения за случайното разпределение на делата – това са главните причини за критиките. "Реакцията на българските власти по тези специфични случаи продължава да бъде неубедителна, което засилва съмненията в липсата на независимост на съдебната система", твърди докладът. На това се дължи "скептицизмът на българите за съдебната реформа" наред с малкото случаи на осъдени високопоставени служители за корупция и малкото осъдени мафиоти. Разсипващи критики за Висшия съдебен съвет Кадровиците на Темида са основна мишена в критиките на Брюксел. Отбелязва се, че "политическата нестабилност не осигури стабилна платформа за действия" в съдебната реформа. Нищо, свързано с ВСС, не е убегнало на ЕК. Споменават се съдийските бунтове от декември, съмнителното уволнение на Камен Ситнилски, "гнилите ябълки" в съдебната власт и скандалите около случайното разпределение на делата. Посочени са съмненията към електронната система за гласуване, включително факта, че членовете на ВСС могат да се контролират едни други как гласуват, чрез надничане през пултовете. ЕК отново повдига "вечния" въпрос за по-голяма прозрачност при избора на шефове в съдебната система. Документът изобилства с препратки към предишния мониторингов доклад от 2014 година, които ясно показват, че в повечето ключови сфери от реформата България не е направила нищо. В доклада отпреди година ВСС се разглежда като орган, който е неспособен да защити ефективно независимостта на съдебната власт от политически посегателства. Настоящият доклад отчита същото. ВСС продължава да създава скандали с кадруването и уволнението на магистрати. Като допълнение идват и проблемите на ВСС със създания от него Граждански съвет. Кадровиците на Темида са критикувани, че масовото напускане на граждански организации от съвета е предизвикано от нежеланието да се приемат почти всички техни предложения. ВСС е критикуван директно, че не приема ключови идеи от Стратегията за съдебна реформа. Пълнотата на изброяване на недостатъците показва, че доверието на ЕК към сегашния орган е напълно изчерпано. ЕК директно казва, че Висшият съдебен съвет трябва да бъде преструктуриран. При толкова изчерпателни и открояващи се критики, въпросът за смяната на членовете на ВСС, остава открит, но в докладите на Брюксел никога не са отправяни препоръки за конкретни кадрови промени. Във ВСС няма напредък по нито един въпрос "Въпреки че пикът на скандалите при назначенията на магистрати бе през 2012 и 2013 година, през 2014 година също имаше няколко случая на кадруване в съдебната система, които повдигат въпроси", се казва в доклада. Експертите на ЕК припомнят, че изборът за председател на Върховния касационен съд (ВКС) бе отлаган няколко пъти, въпреки че имаше издигнати двама кандидати с добра професионална биография. Брюксел отчита противоречия и при други назначения в системата. Съдебният съвет е критикуван за формалните проверки на качествата на кандидатите. Друг проблем, поставен в миналогодишния доклад, беше за системата за случайното разпределение на съдебните дела. Новият доклад отбелязва, че ВСС не е взел достатъчно мерки, които да подобрят сигурността на системата. Всичко това е довело до "избухването на скандалите" в Софийския градски съд през есента на 2014 година. Скандалите започнаха с разпределението на делото за фалита на КТБ, последвани от изказване на френския посланик у нас Ксавие дьо Кабан, който заподозря кражба на дружества чрез съда и заяви, че в българската съдебна система има "гнили ябълки". Тези факти са изброени в доклада. "Проблемите (със случайното разпределение) не бяха идентифицирани от ВСС – въпросите бяха повдигнати от външни за системата лица. Реакцията на ВСС показа, че решаването на този въпрос е с нисък приоритет за съвета", се казва в доклада. Упрек с подобна острота е безпрецедентен за докладите на Брюксел. "Изглежда, че репутацията на българската съдебна система ще продължи да страда, докато не бъде въведена напълно сигурна система", твърдят експертите на ЕК. Отделно като голям проблем е отчетено неравномерното натоварване на магистратите в системата, което е "фактор за нейната неефективност". Това също е камък в градината на ВСС. Дисциплинарната дейност на съдебния съвет отново е критикувана. Брюксел отчита, че ВСС е предприел някакви действия, но те не са основани на детайлни анализи и няма гаранции за прекратяване на скандалите. В този контекст е приложен и примерът с уволнението на Камен Ситнилски. Докладът съдържа позитивни оценки за правосъдния министър Христо Иванов и специално за стратегията за съдебна реформа, която адресира критиките от доклада през 2014 година. Действията на прокуратурата, предприети от 2013 г. насам, също получават положителна оценка. "Отчасти разпален от стратегията за съдебна реформа, главният прокурор също направи своите предложения за децентрализация на прокуратурата", се казва в доклада на Брюксел.

ВСС е разнищен в новия доклад на Брюксел

http://www.mediapool.bg/vss-e-raznishten-v-noviya-doklad-na-bryuksel-news229851.html

Новият доклад на Брюксел отчита тежък провал на Висшия съдебен съвет (ВСС), а органът е посочен като основен фактор за неслучването на съдебната реформа. За нейното провеждане Еврокомисията се уповава на стратегията, изготвена от екипа на правосъдния министър Христо Иванов и гласувана наскоро от парламента. В проектодоклада и техническата част към него, с които Mediapool разполага, е отбелязано, че политическата несигурност през 2014 г. "не е предложила стабилна платформа за действие". Докладът за напредъка на България в областта на правосъдието, вътрешния ред и борбата с корупция ще бъде представен официално в сряда с мнение за продължаване на наблюдението, под което страната ни е поставена още от присъединяването си към Европейския съюз през 2007 г. Единственото признание към българските власти е за приемането на Стратегията за съдебна реформа, която е заслуга преди всичко на новия екип на Министерството на правосъдието. Без стратегията, която преди седмица бе гласувана като показен жест към Брюксел дори от опонентите й, в евродоклада щяха да останат само тежките критики. За да подплати оценките си, ЕК цитира и мнението на самите български граждани, които, според последното изследване на Евробарометър, са почти единодушни, че ситуацията със съдебната реформа, борбата с корупцията и справянето с организираната престъпност се е влошила. "Настоящото правителство предприе важна крачка с приемането на стратегия за съдебна реформа с впечатляваща прецизност", отчита Европейската комисия. Следва допълнението, че това е само началото на истинската реформа, а властите предстои да покажат, че съдебната реформа е техен реален приоритет, като се създаде необходимия политически консенсус около документа и "прецизното" му прилагане. "За тази цел ще е нужна промяна в политическата култура и създаване на истинско усещане, че решаването на проблемите (в съдебната система) е първостепенен въпрос в политическия дневен ред", казва докладът на ЕК. Предстоящият избор на главен съдебен инспектор се оценява като тест за възможностите на българските власти за прозрачни назначения. Индиректното послание е, че този избор ще е тест и за възможността да се намери политическия консенсус за реформата. [div class='right_orange']Препоръки на Брюксел Задължителна реформа на ВСС, в която да участва гражданското общество. Целта е да бъде избран Висш съдебен съвет, който да управлява уверено. Да бъде решен проблемът със съдебните назначения. Да бъде избран нов главен съдебен инспектор. Да се реши проблемът със случайното разпределение на делата. Да се приложат идеите от Стратегията за съдебна реформа заедно с предложенията за децентрализация на прокуратурата. Да се приемат промени в Наказателния кодекс за решаване на проблемите с борбата с корупцията и организираната престъпност Да се приеме ясен график за приоритетите при написването на новия Наказателен кодекс. Да се реши проблемът с неравномерното натоварване на магистратите заедно с приемане на нови дисциплинарни процедури. Да се гарантира прилагането на съдебните решения, за да не случват повече бягства на осъдени. Ускорено въвеждане на електронно правосъдие.[class='right_orange' div] Реакцията по всеки въпрос е важна "Напредъкът на България много зависи от реакцията на властите на всяко специфично събитие и случай", е едно от политическите заключения на ЕК. Идентифицираните проблеми са много - липсата на прозрачност при кадруването в съдебната система, липса на качества на някои от назначените, бягства на осъдени, съмнения за случайното разпределение на делата – това са главните причини за критиките. "Реакцията на българските власти по тези специфични случаи продължава да бъде неубедителна, което засилва съмненията в липсата на независимост на съдебната система", твърди докладът. На това се дължи "скептицизмът на българите за съдебната реформа" наред с малкото случаи на осъдени високопоставени служители за корупция и малкото осъдени мафиоти. Разсипващи критики за Висшия съдебен съвет Кадровиците на Темида са основна мишена в критиките на Брюксел. Отбелязва се, че "политическата нестабилност не осигури стабилна платформа за действия" в съдебната реформа. Нищо, свързано с ВСС, не е убегнало на ЕК. Споменават се съдийските бунтове от декември, съмнителното уволнение на Камен Ситнилски, "гнилите ябълки" в съдебната власт и скандалите около случайното разпределение на делата. Посочени са съмненията към електронната система за гласуване, включително факта, че членовете на ВСС могат да се контролират едни други как гласуват, чрез надничане през пултовете. ЕК отново повдига "вечния" въпрос за по-голяма прозрачност при избора на шефове в съдебната система. Документът изобилства с препратки към предишния мониторингов доклад от 2014 година, които ясно показват, че в повечето ключови сфери от реформата България не е направила нищо. В доклада отпреди година ВСС се разглежда като орган, който е неспособен да защити ефективно независимостта на съдебната власт от политически посегателства. Настоящият доклад отчита същото. ВСС продължава да създава скандали с кадруването и уволнението на магистрати. Като допълнение идват и проблемите на ВСС със създания от него Граждански съвет. Кадровиците на Темида са критикувани, че масовото напускане на граждански организации от съвета е предизвикано от нежеланието да се приемат почти всички техни предложения. ВСС е критикуван директно, че не приема ключови идеи от Стратегията за съдебна реформа. Пълнотата на изброяване на недостатъците показва, че доверието на ЕК към сегашния орган е напълно изчерпано. ЕК директно казва, че Висшият съдебен съвет трябва да бъде преструктуриран. При толкова изчерпателни и открояващи се критики, въпросът за смяната на членовете на ВСС, остава открит, но в докладите на Брюксел никога не са отправяни препоръки за конкретни кадрови промени. Във ВСС няма напредък по нито един въпрос "Въпреки че пикът на скандалите при назначенията на магистрати бе през 2012 и 2013 година, през 2014 година също имаше няколко случая на кадруване в съдебната система, които повдигат въпроси", се казва в доклада. Експертите на ЕК припомнят, че изборът за председател на Върховния касационен съд (ВКС) бе отлаган няколко пъти, въпреки че имаше издигнати двама кандидати с добра професионална биография. Брюксел отчита противоречия и при други назначения в системата. Съдебният съвет е критикуван за формалните проверки на качествата на кандидатите. Друг проблем, поставен в миналогодишния доклад, беше за системата за случайното разпределение на съдебните дела. Новият доклад отбелязва, че ВСС не е взел достатъчно мерки, които да подобрят сигурността на системата. Всичко това е довело до "избухването на скандалите" в Софийския градски съд през есента на 2014 година. Скандалите започнаха с разпределението на делото за фалита на КТБ, последвани от изказване на френския посланик у нас Ксавие дьо Кабан, който заподозря кражба на дружества чрез съда и заяви, че в българската съдебна система има "гнили ябълки". Тези факти са изброени в доклада. "Проблемите (със случайното разпределение) не бяха идентифицирани от ВСС – въпросите бяха повдигнати от външни за системата лица. Реакцията на ВСС показа, че решаването на този въпрос е с нисък приоритет за съвета", се казва в доклада. Упрек с подобна острота е безпрецедентен за докладите на Брюксел. "Изглежда, че репутацията на българската съдебна система ще продължи да страда, докато не бъде въведена напълно сигурна система", твърдят експертите на ЕК. Отделно като голям проблем е отчетено неравномерното натоварване на магистратите в системата, което е "фактор за нейната неефективност". Това също е камък в градината на ВСС. Дисциплинарната дейност на съдебния съвет отново е критикувана. Брюксел отчита, че ВСС е предприел някакви действия, но те не са основани на детайлни анализи и няма гаранции за прекратяване на скандалите. В този контекст е приложен и примерът с уволнението на Камен Ситнилски. Докладът съдържа позитивни оценки за правосъдния министър Христо Иванов и специално за стратегията за съдебна реформа, която адресира критиките от доклада през 2014 година. Действията на прокуратурата, предприети от 2013 г. насам, също получават положителна оценка. "Отчасти разпален от стратегията за съдебна реформа, главният прокурор също направи своите предложения за децентрализация на прокуратурата", се казва в доклада на Брюксел.

Гришо: Благодаря на всички за подкрепата

http://www.klassa.bg/News/Read/article/248514_%D0%93%D1%80%D0%B8%D1%88%D0%BE%3A+%D0%91%D0%BB%D0%B0%D0%B3%D0%BE%D0%B4%D0%B0%D1%80%D1%8F+%D0%BD%D0%B0+%D0%B2%D1%81%D0%B8%D1%87%D0%BA%D0%B8+%D0%B7%D0%B0+%D0%BF%D0%BE%D0%B4%D0%BA%D1%80%D0%B5%D0%BF%D0%B0%D1%82%D0

 Най-добрият ни тенисист Григор Димитров благодари за подкрепата, която е получил на турнира Australian Open.

„Обичам всеки един момент, който имах в Австралия. Благодаря на всички за подкрепата. Време е да се прибера у дома“, написа Гришо в Туитър.

Българинът, който отпадна от Australian Open, ще има близо две седмици за почивка.
Хасковлията си тръгва от Австралия с полуфинал на турнира в Бризбейн, където загуби от Федерер и осминафинал на Australian Open (с поражение от Мъри).

Добрев: Скоро ще има либерализация на пазара на ток

http://frognews.bg/news_85000/

Не чухме смислен отговор от дружеството, това е незадоволително и смятаме, че санкциите трябва да се увеличат, заяви екс енергийният министър Делян Добрев по повод двойните фактури на ЕНЕРГО ПРО.

16 години затвор за бащата, пребил малката Пламена до смърт

http://frognews.bg/news_85002/

16 години затвор получи Пламен Петров, който навръх Великден преби до смърт 7-годишната си дъщеря Пламена. Подсъдима е и съпругата му Емилия, която не е оказала помощ на детето.

КАТ глобили над 230 души за три дни

http://pik.bg/кат-глобили-над-230-души-за-три-дни-news278030.html

КАТ глобили над 230 души за три дни

Повече от 150 шофьори и 80 пешеходци в София са глобени от неделя до днес в рамките на полицейска акция срещу високата скорост на пътя и срещу неправилното паркиране, пише "Стандарт". Това обяви пред БНР инспектор Николай Крушарски от Пътната полиция.

По думите му от началото на акцията катастрофите в столицата са намалели около три пъти. Пътните полицаи проверяват и дали шофьорите са платили наложените им към момента глоби. По тази причина досега на трима шофьори са отнети шофьорските книжки, допълни той

Това изискване го има залегнало в закона, когато шофьор управлява автомобил, без да е платил съответно глобите си, законът е предвидил да бъде лишен от правоуправление до заплащане на съответните задължения. При извършване на проверката се прави справка в единния ни регистър, от което е видно, че шофьорът е длъжник. Местата всеки ден са различни, като информацията за точното местонахождение на екипите се обявява ежедневно в интернет страницата на отдел "Пътна полиция".

Над 400 таксита са били проверени в събота и неделя от Агенция "Автомобилна администрация" за изправността на документите. Издадени са над 70 акта. Голяма част от нарушенията са свързани с липса на необходимите документи за извършване на таксиметров превоз.

 

"Енерго-Про” оправдаха двете фактури с хардуерен проблем

http://www.cross.bg/otchet-perioda-abadzhiev-1450013.html

София /КРОСС/ Хардуерен е проблемът, довел до издаване на две фактури с един и същ падеж. Това заяви по време на изслушване в парламентарната комисия по енергетика управителят на "Енерго-Про" Стефан Абаджиев. Той съобщи, че изискването да не се надвишава срокът на отчет от 31 дни е било спазено и затова е бил направен междинен отчет едва на 5% от клиентите на дружеството. Направихме всичко възможно, за да не натоварим хората, предвидихме възможността за разсрочено плащане на сметката от междинния отчет с 15 дни и клиентите, които това ги касае, бяха уведомени, посочи Абаджиев. Например, ако срокът за плащане по фактурата от междинния отчет е 10 февруари, то тя ще бъде разсрочена до 25 февруари, ако срокът е 16 февруари, те ще бъде разсрочена до 4 март, а при падеж 25 февруари - до 13 март. Това ще доведе и до удължаване на срока за прекъсване на електрозаханването поради забавено плащане с допълнителни 15 дни след падежа на фактурата, уточни Абаджиев. Калина Трифонова, член на УС на ЕВН България, посочи че, дружеството има график на четири отчетни периода, за да изпълнява изискването отчетният период да не е повече от 31 дни. Това изискване е спазено за 99,72% от нашите клиенти, а в останалите случаи периодът е надвишен заради неосигурен достъп или лоши метеорологични условия. До момента имаме 9 сигнала, които не засягат периода на отчитане, а стойността на фактурата, от тях само два сигнала се оказват основателни и съответната корекция е направена, каза Трифонова

Американските акции започват сесията със спадове*

http://www.investor.bg/sasht/337/a/amerikanskite-akcii-zapochvat-sesiiata-sys-spadove-188134/

Влошените данни за поръчките на дълготрайни стоки повдигат въпроса доколко бизнесът в САЩ всъщност е готов да засили инвестициите през 2015 г.

Изслушват на 9 февруари кандидат-шефовете на българите зад граница

http://www.bnews.bg/article-127913

Това реши днес комисията по изслушването, която се събра на първото си заседание и прие правила за провеждането на процедурата. Сред тях не е приятелката на министър Божидар Лукарски - Ива Йорданова.

След публикация на OFFNews "Южен поток България" намалява заплатите

http://offnews.bg/news/n_1/n_453788.html

След публикация на OFFNews за скандално високите заплати в "Южен поток България" те ще бъдат намалени, обещаха днес от Българския енергиен холдинг в отговор на наше запитване. Новите им размери обаче ще предложи изпълнителният й директор от българска страна Димитър Гогов, става ясно от отговора. По информация на OFFNews, публикувана на 12 декември, руският директор на проектната компания Игор Елкин (някога директор и на "Топенерджи") получава над 15 500 евро (31 000 лева) на месец. Отделно той има бонуси, безплатно жилище с напълно покрити разходи, безплатни застраховки, безплатни самолетни билети за него и семейството му, допълнително безплатно медицинско обслужване в Правителствена болница и избран от него зъболекар. От документите, които получихме, не ставаше ясна заплатата на българския директор Димитър Гогов , общите разходи на компанията, собственост на БЕХ и "Газпром", надхвърлят 50 млн. лева. Компанията продължава да генерира разходи и след като руският президент Владимир Путин обяви окончателното спиране на проекта. На заседание от 20 януари Съветът на директорите в БЕХ е възложил на изпълнителния директор от българска страна Димитър Гогов да разработи предложение до Съвета на директорите на "Южен поток България" за коригиране на трудовите възнаграждения на служителите до изравняването им с осреднения размер на трудови възнаграждения за сектор "Енергетика" , се казва в отговор от БЕХ до OFFNews. Справка в статистическите данни показва, че средната заплата за производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия на газообразни горива е 1528 лв за четвъртото тримесечие на 2014 година. От принципала на БЕХ Министерството на енергетиката заявиха, че не можели да се месят едностранно в определянето на възнагражденията в "Южен поток България", заплатите трябвало да коригира ръководството на дружеството. Самото дружество не можело да бъде закрито, защото няма официално уведомление за спирането на проекта от Русия, обясниха от МЕ. Не е ясно в какъв срок заплатите ще бъдат намалени, нито до какъв размер ще бъдат коригирани трудовите възнаграждения. OFFNews изпратихме и запитване до премиера Бойко Борисов знае ли размера на заплатите в дружеството "Южен поток България" и какви мерки ще предприеме за тяхното преразглеждане. До момента нямаме отговор на медийното ни запитване. Междувременно, получихме документи с още по-скандални данни за парите, получавани от ръководството на "Южен поток България", които проверяваме.

Огромен астероид мина покрай Земята

http://www.klassa.bg/News/Read/article/248513_%D0%9E%D0%B3%D1%80%D0%BE%D0%BC%D0%B5%D0%BD+%D0%B0%D1%81%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%BE%D0%B8%D0%B4+%D0%BC%D0%B8%D0%BD%D0%B0+%D0%BF%D0%BE%D0%BA%D1%80%D0%B0%D0%B9+%D0%97%D0%B5%D0%BC%D1%8F%D1%82%D0%B0

 Вчера близо покрай Земята мина огромен астероид. Както бе предвидено, небесното тяло не бе опастност за Земята, а само удобен случай за наблюдение. Разкри се нова информация за космическата скала, включително подобрено измерване на размерите му и потвърждение за най-малко една луна. Астероидът 2004 BL86 се приближи на 745 000 мили (1,2 млн км) до Земята или около три пъти разстоянието от нашата планета до Луната в понеделник приблизително в 11:20 EST (18:20 българско време).  "Космическата скала се е приближавала от дълбините на пространството към нас със скорост 56 300 км / ч", заявиха от НАСА. Учените предполагат, че следващия му "среща" със Земята ще бъде не по-рано от 200 години. Все пак, жителите на Земята ще имат късмета да наблюдават подобен на него по размер на астероид  - 1999 AN10  на приблизително същото разстояниепрез 2027 г. Изображението на астероид 2004 BL86 взето сутринта на 26-ти януари, в момента на най-близък подход към Земята показва луна в орбита точно над астероида. Снимка: НАСА "Това е доста голямо приближаване до Земята на относително голям обект, което предоставя уникална възможност за наблюдение и допълнителни изследвания," - каза изследователят от НАСА Дон Еоманс. Новите наблюдения имат резолюция от около 13 фута (четири метра) на пиксел и показват, че 2004 BL86 е около 1 000 фута (300 м) широк. Той е значително по-малък от предишните оценки, според които диаметърът на астероида е около 1800 фута (550 м). "Новите изображения показват също втори обект разположен в близост до 2004 BL86", - заяви Ланс Бенър от НАСА пред Space.com," а вторият обект е луна, с диаметър между 164 и 328 фута (50 и 100 m). Около 17% от астероидите с размери  сходни с тези на 2004 BL86 има по-малки обекти, които пътуват в космоса заедно с тях. За още новини и теми от областта на науката и технологиите, посетете новия ни сайт:  nauka.offnews.bg

За българския етнически модел и тероризма

http://www.vesti.bg/analizi-i-komentari/analiz/za-bylgarskiia-etnicheski-model-i-terorizma-6030759

Лабораторията за управление на риска към НБУ публикува извънреден доклад за риска от тероризма

ЕК: България е постигнала напредък, но той не е достатъчен

http://econ.bg/Новини/ЕК-България-е-постигнала-напредък-но-той-не-е-достатъчен_l.a_i.650958_at.1.html

Новият доклад за напредъка на България с корупцията, организираната престъпност и напредъка в съдебната система няма да бъде толкова критичен,...

Джихадисти минават през Турция - ЕС трябва да има предвид това

http://european-parliament.pogled.info/news/61903/Dzhihadisti-minavat-prez-Turtsiya-ES-tryabva-da-ima-predvid-tova

/Поглед.инфо/ Вярно е, че джихадисти минават през Турция и ЕС трябва да има предвид това при разговорите си с Анкара, заяви координаторът на ЕС за борба с тероризма Жил де Кирхов пред Европейския парламент

Делян Добрев: Недоволните клиенти ще могат да сменят ЕРП-то си

http://pik.bg/делян-добрев-недоволните-клиенти-ще-могат-да-сменят-ерп-то-си-news278037.html

Делян Добрев: Недоволните клиенти ще могат да сменят ЕРП-то си

Обмисляме налагането на санкции при констатирани нередности от страна на ЕРП-тата. Това каза председателят на Комисията по енергетика в НС от ГЕРБ Делян Добрев в предаването "Лице в лице" по БТВ.

Ако има фрапантни нарушения от страна на ЕРП-тата и се стигне до отнемане на лиценза, това ще се реши от ДКЕВР. До средата на годината ще променим законодателството така, че да се либерализира пазара на енергетиката в страната, увери Добрев. По този начин недоволните клиенти ще могат да сменят доставчика си на ток.

Българи изнасят суперхрани през Китай

http://www.moreto.net/novini.php?n=278281

Мощни храни чудо, сред които природни афродизиаци, антиоксиданти, антидепресанти пласират български предприемачи през Китай. Родните производители чупят рекорди с оферти за хиляди тонове. Екзотичната стока, редом с традиционни български продукти пълни огромните пазари на Поднебесната република, които обслужват клиенти по целия свят.

Пак задържаха бившия шеф на ДАИ-Велико Търново

http://www.cross.bg/petrov-prokyratyra-turnovo-1450012.html

София /КРОСС/ Бившият шеф на ДАИ-Велико Търново е задържан отново. На 25 януари 2015 г. Специализираната прокуратура повдигна второ обвинение на Петър Петров, бивш директор на Териториална дирекция автомобилна администрация - Велико Търново. Петров е обвинен за подбуждане към лъжесвидетелстване на разпитани по дело, което се води в Специализирана прокуратура, и по което той е обвинен в ръководене на организирана престъпна група за получаване на подкупи (обвинение по чл. 293 ал. 2, вр. ал 1 от НК). По първото дело Петров има наложена мярка за неотклонение „Парична гаранция" в размер на 10 000 лв. Петър Петров е задържан на 25 януари 2015 г. при специализирана операция на ДАНС под ръководството и надзора на Специализирана прокуратура. С постановление на Петров е наложено прокурорско задържане до 72 часа. На 28 януари 2015 г. в Специализирания наказателен съд ще бъде внесено искане за налагане на мярка за неотклонение „Задържане под стража".

Кондиционен специалист от Италия очакват в Спартак 1918. Екипировката дойде

http://petel.bg/Konditsionen-spetsialist-ot-Italiya-ochakvat-v-Spartak-1918--Ekipirovkata-doyde__99008

Нов кондиционен специалист ще се присъедини към Спартак 1918 в края на седмицата. Това каза шефът на Управителният съвет на клуба Антон...

Зловеща находка в софийски гараж! Вижте какво откриха полицаи

http://petel.bg/Zloveshha-nahodka-v-sofiyski-garazh--Vizhte-kakvo-otkriha-politsai__99009

В резултат на разследване на криминалисти от СДВР е разкрит и задържан извършител на тежко престъпление. Работата по случая започнала...

Никой не знае колко струва „българският Лувър“, как се казва и какво ще показва

http://www.klassa.bg/News/Read/article/248512_%D0%9D%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%B9+%D0%BD%D0%B5+%D0%B7%D0%BD%D0%B0%D0%B5+%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%BA%D0%BE+%D1%81%D1%82%D1%80%D1%83%D0%B2%D0%B0+%E2%80%9E%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%8F%D1

 Никой от работещите в Националния музеен комплекс-София (НМК), известен като „българския „Лувър", изглежда не знае какво се случва с него. Това става ясно след получените отговори на запитване на OFFNews към управата на музея, който трябва да отвори врати на 24 май, но все още си няма нито име, нито концепция. Според представител на музея официално обявен краен срок за избиране на име на НМК няма, като „засега най-много гласове събира предложението за „Квартал 500“ . Министър Рашидов обаче смята, че най-популярното име всъщност е  „Квадрат 500“ . „Квадратът е художествена форма, 500 е абстракция“, заяви той на 22 декември миналата година .  Според ръководството на музея неговото създаване не противоречи на чл. 25 от Закона за културното наследство*, на каквото мнение са проф. Велислав Минеков и други културни дейци. Въпреки това проектът е започнат без готова концепция. Концепция, която не е готова и до този момент – музей има, но не се знае за какво точно. „Отдавна съществува идеята за изграждането на национален музеен комплекс, но към конкретни действия в тази посока се пристъпи едва след осигуряването на средства. След представянето на предложение за реализацията на НМК от експертен съвет, министерството на културата обяви конкурс за проект за неговото изграждане, спечелен от архитектурното бюро на арх. Янко Апостолов и впоследствие реализиран от изпълнителя ГБС. В края на януари 2015 г. ще бъде представена концепцията на работна група с председател акад. Светлин Русев за постоянната експозиция на НМК, след което ще започне и същинското подреждане на колекциите", казаха от НМК. Попитахме още ръководството обоснована ли е обществената необходимост изобщо от създаването на подобен музей, като ни се отговори следното: „Що се отнася до въпроса за обществената необходимост от подобен музей, следва да се отбележи, че нито Националният музей за българско изобразително изкуство, нито Национална галерия за чуждестранно изкуство се нуждаят от защита. Двете институции отдавна са се утвърдили като притегателен културен център в София и страната, и са познат и предпочитан партньор на културни институции извън границата на България“. Двете галерии бяха обединени в едно – Национален музеен комплекс-София, с постановление от 22 декември миналата година. Засега се очаква те да предоставят на новата музейна сграда свои произведения, които са пазени в хранилищата им, тъй като в сградите на НМБИИ и НГЧИ не е имало достатъчно място да бъдат изложени. Това обаче не е официално потвърдено, тъй като концепцията все още не е изготвена. "Ремонтните работи в Националната художествена галерия са към своя край, а не е ясно какво ще има там и при каква организация на дейностите - такъв абсурд в живота си не съм виждал", заяви на 16 юли 2013 г. тогавашният културен министър Петър Стоянович , въпреки че само 4 дни след това той запя напълно нова песен . Художници и скулптори изтъкват, че от над 25 години държавата не е закупила нито едно родно произведение на изкуството, с което се заличава цяло едно поколение български творци от историята на изкуството ни. Освен това в страната няма и музей за съвременно българско изкуство, каквато функция можеше да придобие НМК или част от него. "Софийският Арсенал – музей за съвременно изкуство" (САМСИ), който беше ремонтиран с паричната помощ на Исландия, Лихтенщайн и Норвегия, от доста време не работи, като последната новина, публикувана на сайта му, е от края на 2013 г. От НМК заявиха, че скоро предстои втори етап на ремонт на САМСИ, след което той ще започне да функционира. Артисти, до които се допита OFFNews, обаче не са въодушевени от "Софийския арсенал". От Националния музеен комплекс не се наеха да заявят и колко пари ще са необходими , за да може той да функционира – за охрана, за заплати, за изложби и т.н. „Прогнозни разчети за бюджета са правени от страна на двете галерии още преди тяхното преобразуване в Национален музеен комплекс. Факт е обаче, че НМК е една чисто нова институция, обединяваща дейности, служители и сграден фонд на двете национални галерии с прилежащите филиали. Това налага изключително голяма прецизност при отчитането и анализа на огромната база данни. Още повече, че при формирането на бюджета, трябва да се вземат под внимание и въпроси, които не зависят само от НМК или МК, като например този за охраната на музейния комплекс. Така че, какъвто и прогнозен бюджет да бъде изготвен за първата година, то той неминуемо ще претърпи промени“, съобщиха за OFFNews от музея. Изглежда, че нямат и прогнозна посещаемост и не знаят нито от колко души приблизително ще се посещава той месечно или годишно, нито колко пари ще генерира и дали ще може да се самоиздържа, и в крайна сметка – колко пари ще струва функционирането му на данъкоплатците. „Не бихме могли да се ангажираме с точна прогноза за посещаемост. Факт е обаче, че очакването за откриването на НМК сред обществеността е голяма, което ни дава основания да мислим, че и посетителите ще са много. Мисля, че през първата година това няма да е възможно“, заяви ПР-ът на НМК. Оттам изтъкнаха, че не знаят кога изтича договорът на клуб „Планет“, помещаващ се в южното крило на сградата, тъй като „НМК като нова институция и правоприемник на НГЧИ, не е и не е била страна по договора за наем със заведението в блока по ул. „Оборище”. Не знаят и за колко пари е отдадено зданието, както и кога заведението ще напусне сградата, за да може да започне предвиденият ремонт, след който южното крило ще започне да функционира като част от музея. Бившият вече министър Стоянович изглежда знае: "Къде е големият проблем с бъдещата Национална художествена галерия, защото за български Лувър вече можем да говорим само в кавички. Въпросът е дали ще имаме един или два музея - досега това не е ясно. Има един престъпен договор между министерството и заведението "Планет" , в който няма клауза разваляне на договора и той е "само" за едни 10 години и се отнася "само" за един наем от 3000 лева на месец. Какво ще правим при това положение", прочитаме отново думите на Стоянович от преди близо 2 години. Другото, което музеят не знае, е колко е струвала издръжката на сградата, преди тя да бъде открита на 12 юни 2014 г. От OFFNews разбрахме, че ремонтът на сградата е бил готов една година преди откриването ѝ, но Акт 16 е бил подписан чак в началото на юни 2014 г., като дотогава зданието е седяло и чакало. От културната институция не потвърдиха, но и не отрекоха твърдението, че ремонтът е бил готов много преди откриването, нито обясниха кое е наложило това забавяне. „Акт 16 е подписан в началото на юни 2014 г. когато са изпълнени определените за това в ЗУТ изисквания. НГЧИ, чиито правоприемник е НМК, не разполага с данни колко е струвала издръжката на сградата“, коментираха от Националния музеен комплекс. Изпратихме официално запитване по горните въпроси към Министерството на културата, откъдето първоначално пренасочиха въпросите ни към НМК, за да разберем какво се случва. Ремонтът на сградата, където ще се помещава НМК, се направи за 27 251 872, 70 лв., които бяха отпуснати по европрограма. За ремонта на южното крило са предвидени още 12 милиона лева. Трите крила на "Лувъра" се строят от 1999 г. и бяха завършени едва през 2014 г. с издаването на акт 16 от Държавната приемателна комисия. ________________________________________________________________________________ *Чл. 25. от Закона за културното наследство (Изм. - ДВ, бр. 54 от 2011 г.), (1) Музей се създава при наличие на: 1. културни ценности, идентифицирани по реда на наредбата по чл. 107, ал. 1, които могат да бъдат представяни във вид на музейна експозиция; 2. сграден фонд, осигуряващ условия за съхраняването на движимите културни ценности, определени с наредбата по чл. 34, ал. 6, и условия за представянето на движимите културни ценности, определени с наредбата по чл. 185; 3. постоянен източник за финансиране дейността на музея (издръжка на сградата и персонала и средства за дейности за издирване, изучаване, опазване и представяне на движимите културни и природни ценности и образци); 4. специалисти с необходимата квалификация съгласно класификатора по чл. 37, ал. 2. (2) Музеи могат да се създават: 1. за представяне на личности, дейности, явления и събития, както и с тематично обособени групи от произведения на изкуството, предмети и образци, които нямат качество на движими културни ценности или не са придобили качество на такива, но в съвкупност представляват научен, културен, обществен, религиозен или туристически интерес; 2. при наличие на сграден фонд, осигуряващ условия за съхраняване и представяне на предметите по т. 1. (3) Създаването на музеи по ал. 2 и представянето на техните фондове в експозиции се урежда по ред, определен с наредба, издадена от министъра на културата.

16 г. затвор за мъжа, убил 7-годишната си дъщеря. Той: Не съм вярвал, че мога да убия детето си

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4562086

16 години затвор при първоначален строг режим получи 38-годишният Пламен Петров от Русе, който на 20 април 2014 г. преби до смърт 7-годишната си дъщеря Пламена, предаде БГНЕС.
Присъдата постанови Русенският окръжен съд, като го призна за виновен в умишлено убийство на рождената му дъщеря, убита по особено жесток и мъчителен начин.
16 години затвор при първоначален строг режим получи 38-годишният Пламен Петров от Русе, който на 20 април 2014 г. преби до смърт 7-годишната си дъщеря Пламена, предаде БГНЕС. Присъдата постанови Русенският окръжен съд, като го призна за виновен в умишлено убийство на рождената му дъщеря, убита по особено жесток и мъчителен начин.

Бащата, убил малката Пламена, осъден на 16 г. затвор

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4562093

На 16 г. затвор при първоначален строг режим беше осъден от окръжния съд в Русе бащата убиец на 7-годишната Пламена. Пламен Петров /38 г./ беше признат за виновен, че е убил по особено жесток начин дъщеричката си навръх Великден м.г. Съучастничката му и мащеха на детето - Емилия Петрова /33 г./, беше оневинена.
На 16 г. затвор при първоначален строг режим беше осъден от окръжния съд в Русе бащата убиец на 7-годишната Пламена. Пламен Петров /38 г./ беше признат за виновен, че е убил по особено жесток начин дъщеричката си навръх Великден м.г. Съучастничката му и мащеха на детето - Емилия Петрова /33 г./, беше оневинена.

Глобиха „Енерго Про“ за несправедливи клаузи в договорите

http://web.barometar.net/66569/

С разпореждане на Варненския окръжен съд на „Енерго-Про Мрежи” АД и „Енерго-Про Продажби” АД е наложена глоба в размер на 25 000 лв. Това стана след като от Комисията за защита на потребителит са поискали да бъдат наложени такива санкции на дружествата, съобщиха от комисията. За окончателните решения на съда от КЗП са информирали Държавна [...]

България има година и половина да стегне затворите си

http://www.mediapool.bg/bulgaria-ima-godina-i-polovina-da-stegne-zatvorite-si-news229850.html

България получи има 18 месеца, за да подобри лошите условия в затворите си. Това постанови в свое пилотно решение Европейският съд за правата на човека (ЕСПЧ) по жалбите на петима затворници. Съдът в Страсбург признава за системен проблем нечовешкото и унизително отнасяне към лишените от свобода заради лошите условия в затворите. Другият основен извод е, че затворниците на практика нямат ефективни средства за защита. В момента пред европейския съд висят жалбите на други 40 лишени от свобода. Съдиите подчертават, че системният проблем със затворите може да доведе до огромен брой оплаквания в бъдеще. Затворниците са около 11 000 души и всеки един от тях може да осъди държавата за лошите условия. Съдът в Страсбург допълва, че България, без значение какви са финансовите й възможности, е задължена така да организира своята система за изтърпяване на наказанията, че това да не води до нечовешки и унизителни условия на задържане. Съдът заключава, че проблемът със затворите произтича от множество фактори. Един от тези фактори е, че местата за лишаване от свобода са малко, а сградите са морално остарели. Другият фактор е, че затворниците нямат свободен достъп до тоалетна през нощта, което вероятно се дължи на наложилите се практики и недостатъчния брой охранители. ЕСПЧ казва директно, че ако България не вземе мерки, тя трябва да се откаже от строгата наказателна политика и да възприеме система за налагане на алтернативни наказания. Всичко това трябва да се случи без никакво забавяне, пише съдът. "Вярно е, че за решаването на тези проблеми ще са нужни значителни финансови ресурси . Въпреки това, липсата на пари по принцип не може да оправдае толкова лоши условия на задържане", се казва в решението. Съдът в Страсбург препоръчва на държавата да създаде специален орган, който да контролира какво става в затворите, арестите и други "корекционни заведения". Причината е, че затворниците по принцип получават много малки обезщетения от българските съдилища за изтърпените страдания. За сметката на това те чакат твърде дълго съдебно решение, за да ги получат.

Най-малко осем души бяха убити при нападение срещу хотел в Либия

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/01/27/2461173_nai-malko_osem_dushi_biaha_ubiti_pri_napadenie_sreshtu/?ref=rss


Поне осем души, сред тях петима чужденци, бяха убити след престрелка в луксозен хотел в либийската столица Триполи, съобщава "Ройтерс", позовавайки се на източници в полицията.

Не е известно кой стои зад нападението, но според мониторинговата група SITE отговорност за него е поела групировка, свързана с "Ислямска държава".

Хотел "Коринтия" е един от най-известните хотели в Триполи, където често отсядат държавни служители и представители на чуждестранни делегации. "Ройтерс"...

Управител на заведение в Свищов отива в затвора за сводничество

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4562075


5 месеца лишаване от свобода даде Районният съд в Свищов на управител на бар, признат за виновен по обвинение в трафик на хора.
Цветан Ц. стопанисвал известен бар в центъра на града. Заведението било наето от него през 2012 г. И започнал активно да го разработва. Барът се радвал на много добра посещаемост,
5 месеца лишаване от свобода даде Районният съд в Свищов на управител на бар, признат за виновен по обвинение в трафик на хора. Цветан Ц. стопанисвал известен бар в центъра на града. Заведението било наето от него през 2012 г. И започнал активно да го разработва. Барът се радвал на много добра посещаемост,

Ненчев и румънският му колега: Югоизточният фланг на НАТО има нужда от подсилване

http://www.cross.bg/otbranata-nato-izgrazhdaneto-1450011.html

София /КРОСС/ Министрите на отбраната на Република България и Румъния Николай Ненчев и Мирча Душа се срещнаха в София. Целта на визитата беше да се координират позициите на двете страни преди предстоящата среща на министрите на отбраната от НАТО през февруари в Брюксел. Двамата министри се съгласиха, че единният и прагматичен подход за сътрудничество между страните ни е единственият възможен.Те се обединиха около позицията, че югоизточният фланг на Алианса има нужда от подсилване и трябва да се търсят допълнителни финансови средства за това.По време на разговорите беше обсъдено изграждането на елементи от Системата за командване и контрол, която ще бъде разположена в двете страни като основна част от Плана за готовност на НАТО (Readiness Action Plan). Договорена беше и размяната на военнослужещи в двата елемента, както и споделянето на опит при структурирането и изграждането им.Двамата министри дискутираха възможността за по-ефективно използване на полигоните на двете армии при провеждането на съвместни тренировки и учения със страни-членки и партньори на Алианса.От българска страна в срещата участваха заместник-министърът на отбраната Димитър Кюмюрджиев, началникът на отбраната вицеадмирал Румен Николов и командирът на ВВС генерал-майор Румен Радев, а от румънска - държавният секретар по въпросите на отбранителната политика и планирането Валериу Никуц и началникът на Генералния щаб генерал-лейтенант Николае Чука.

Съветът на президентите се събира утре на "Дондуков" 2

http://pik.bg/съветът-на-президентите-се-събира-утре-на-дондуков-2-news278032.html

Съветът на президентите се събира утре на "Дондуков" 2

Съветът на президентите ще се събере утре за трета поредна година по инициатива на държавния глава Росен Плевнелиев, съобщиха от прессекретариата на президента.

Четиримата демократично избрани президенти на България д-р Желю Желев, Петър Стоянов, Георги Първанов и Росен Плевнелиев ще обменят мнения по актуални въпроси на националния и международен политически дневен ред, се посочва в съобщението.

Варненски съветник се притесни за морала в Средношколското общежитие

http://www.moreto.net/novini.php?n=278303

Ремонтите, остарялата ел. инсталация, но и моралът в Средношколското общежитие във Варна станаха център на днешното заседание на образователната комисия на градския парламент. Живо интересуващ се от съдбата на звеното, съветникът от БСП проф.

Oсъдиха българин в Румъния на 5 години затвор за шпионаж

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4562051

Петчленен състав на румънския Върховен касационен съд намали днес присъдите на двама бивши румънски министри и на българина Стамен Станчев по т. нар.
Петчленен състав на румънския Върховен касационен съд намали днес присъдите на двама бивши румънски министри и на българина Стамен Станчев по т. нар. "дело за стратегическите приватизации", съобщaва bTV. Бившият министър на икономиката в Румъния Кодруц Шереш беше осъден окончателно на четири години и осем месеца затвор,

Oсъдиха българин в Румъния на 5 години затвор за шпионаж

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4562072

Петчленен състав на румънския Върховен касационен съд намали днес присъдите на двама бивши румънски министри и на българина Стамен Станчев по т. нар. "дело за стратегическите приватизации", съобщaва bTV.
Бившият министър на икономиката в Румъния Кодруц Шереш беше осъден окончателно на четири години и осем месеца затвор,
Петчленен състав на румънския Върховен касационен съд намали днес присъдите на двама бивши румънски министри и на българина Стамен Станчев по т. нар. "дело за стратегическите приватизации", съобщaва bTV. Бившият министър на икономиката в Румъния Кодруц Шереш беше осъден окончателно на четири години и осем месеца затвор,

"Газпром" определи маршрута на "Турски поток"

http://www.cross.bg/gazprom-potok-kompaniya-1450010.html

/КРОСС/ "Газпром" определи маршрута на газопровода "Турски поток" по дъното на Черно море, съобщиха от руската компания. На среща с турската компания "Боташ" днес са били разгледани предварителните резултати от технико-икономическия анализ на новия газопровод."Мощността на четирите тръби ще е 63 млрд. куб. м газ годишно. 660 км от газопровода ще са по трасето на "Южен поток", а 250 км ще са в нов коридор към европейската част на Турция", обясняват от "Газпром". До седмица "Газпром" и "Боташ" ще съгласуват план-график за строителството. Очаква се първият газ да постъпи на територията на Турция през декември 2016 г.

Улица в София ще носи името на Николай Добрев

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/01/27/2461168_ulica_v_sofiia_shte_nosi_imeto_na_nikolai_dobrev/?ref=rss


Улица в столичния квартал "Надежда" ще носи името на покойния вътрешен министър Николай Добрев (БСП), който на 4 февруари 1997 г. като кандидат за премиер заедно с тогавашния лидер на социалистите Георги Първанов върна на президента Петър Стоянов неизпълнен мандата за второ правителство на БСП.

Инициативата е на Съюза на бившите служители на МВР, която е одобрена от Столичния общински съвет през юли 2014 г., по предложение на общинските съветници от БСП Калоян Паргов и Владимир...

Скопие обяви и Алексис Ципрас за македонец

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4562037

Новоизбраният гръцки премиер Алексис Ципрас е македонец, твърди македонското издание Плусинфо.
Според изданието майката на Ципарис е македонка, баба му и дядо му - също.
Те са живяли в село Правище, днешна Северна Гърция, където е израснала майка му.
Правища е разположен на 17 километра западно от град Кавала в югоизточното подножие на планината
Новоизбраният гръцки премиер Алексис Ципрас е македонец, твърди македонското издание Плусинфо. Според изданието майката на Ципарис е македонка, баба му и дядо му - също. Те са живяли в село Правище, днешна Северна Гърция, където е израснала майка му. Правища е разположен на 17 километра западно от град Кавала в югоизточното подножие на планината

Скопие не закъсня да обяви: Ципрас е наш

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4562062

Новоизбраният гръцки премиер Алексис Ципрас е македонец, твърди македонското издание Плусинфо.
Според изданието майката на Ципарис е македонка, баба му и дядо му - също.
Те са живяли в село Правище, днешна Северна Гърция, където е израснала майка му.
Правища е разположен на 17 километра западно от град Кавала в югоизточното подножие на планината
Новоизбраният гръцки премиер Алексис Ципрас е македонец, твърди македонското издание Плусинфо. Според изданието майката на Ципарис е македонка, баба му и дядо му - също. Те са живяли в село Правище, днешна Северна Гърция, където е израснала майка му. Правища е разположен на 17 километра западно от град Кавала в югоизточното подножие на планината

Пациентът, загубил половин лице е лекуван в Плевен качествено и своевременно

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4562052

Право на отговор от Клиника по УНГ към УМБАЛ „Георги Странски” – Плевен
Медицинският екип от Клиника по УНГ към УМБАЛ „Георги Странски”, гр. Плевен , счита за некоректно поднесено съдържанието в публикациите на онлайн и вестникарското издание на „24 часа” със заглавие „Спасяват мъж, загубил половин лице след бой” ,
Право на отговор от Клиника по УНГ към УМБАЛ „Георги Странски” – Плевен Медицинският екип от Клиника по УНГ към УМБАЛ „Георги Странски”, гр. Плевен , счита за некоректно поднесено съдържанието в публикациите на онлайн и вестникарското издание на „24 часа” със заглавие „Спасяват мъж, загубил половин лице след бой” ,

Българка вечеря с Джъстин Бийбър в Бевърли Хилс

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4562047

Лидия Иванова ще ни представи на престижен конкурс в САЩ, била е и на парти на Чарли
от ЦВЕТИНА СТАМЕНОВА,
Лидия Иванова ще ни представи на престижен конкурс в САЩ, била е и на парти на Чарли от ЦВЕТИНА СТАМЕНОВА, "168 часа" Ежедневието на американските знаменитости е изпълнено с крещящи и превъзбудени фенове, а папараците са вечно по петите им. Красивите ергени като Джъстин Бийбър не могат да се зарадват и на миг спокойствие.

86-годишен сложи край на живота си

http://pik.bg/86-годишен-сложи-край-на-живота-си-news278025.html

86-годишен сложи край на живота си

Възрастен мъж, на когото лекарите поставили диагнозата рак на простатата, бе намерен мъртъв пред блок "Химик-6" във Враца. 86-годишния Крум Маринов живеел на втория етаж. На безжизненото му тяло се натъкнал съсед, който излязъл от входа около 7:00 ч. сутринта, съобщи "24 часа".

Според разследващите пенсионерът се прехвърлил сам през парапета на терасата на апартамента, в който живеел със съпругата си. Не е имал никакъв шанс, падайки от близо 7-метрова височина.

Въпреки напредналата си възраст бившият началник на смяна в закрития вече комбинат "Химко" бил много жизнен и оптимистичен човек, твърдят съседите му в блока.

Бай Крум често правел сутрин 3-километрови разходки до парка "Хижата" над Враца и се качвал до последния 8 етаж на блока без да ползва асансьор.

Нещата обаче се променили когато научил за фаталното си заболяване, разказали близките му пред полицаите. Възрастният човек се затворил през последните дни и често споделял, че е безсмислено да се бори за живота си и да утежнява битието на роднините си с тежката болест.



Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване