Рак или сърдечни болести са сред най-честите причини за инвалидност във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=278195

През 2014 година Трудово-експертните лекарски комисии във Варна са издавали най-често решения за процент инвалидност на хора с онкологични и сърдечно-съдови заболявания. Това сочи статистиката на Регионалната Картотека на Медицинските експертизи, научи Moreto.

Хакерите от LizardSquad "свалили" Фейсбук

http://petel.bg/Hakerite-ot-LizardSquad-svalili-Feysbuk__98936

Хакерската група LizardSquad пое отговорност за свалянето на социалната мрежа Фейсбуктази сутрин, информира Нова ТВ.  От Twitter страницата им...

Защитата на пазарджишките имами иска да се разпитат 10 души от Саудитска Арабия

http://petel.bg/Zashhitata-na-pazardzhishkite-imami-iska-da-se-razpitat-10-dushi-ot-Sauditska-Arabiya__98937

В Пловдивския апелативен съд се гледа обжалването на присъдите на 13-те имами за проповядване на радикален ислям. В началото на...

Пенсионна реформа не се прави с вдигане на данъците и осигуровките

http://www.cross.bg/rust-osigyrovkite-sistemata-1449901.html

/КРОСС/Пенсионна реформа не се прави с вдигане на данъците и осигуровките. Това ще доведе допълнителна стагнация на пазара на труда. Вместо това трябва да насочим усилията към ръст на икономиката, ръст на заетостта, увеличаване на събираемостта на осигуровките и намаляване на преразходите в системата, коментира пред ТВ7 председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев. Той подчерта, че месец-два ръст във възрастта за пенсиониране е твърде плавен ръст, който ни отдалечава от търсения резултат. Велев призова политиците да спазват предизборните си обещания и да не вдигат данъци и осигуровки, защото нямат мандат за това от българските граждани. Вместо това да се премине към решаване на истинските проблеми в системата какъвто са например многото инвалидни пенсии.  

Вижте кои са най-добрите любовници в Eвропа

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4560912

Французите са най-добрите любовници в Европа, показа ново проучване с участието на 10 000 жени, направено от европейски сайт за запознанства. 
Редовните посетителки на сайта оценили мъжете от различните страни не само от гледна точка на уменията им в леглото, но и според критерии като чувство за хумор и атрактивен външен вид, пише БГНЕС.
Французите са най-добрите любовници в Европа, показа ново проучване с участието на 10 000 жени, направено от европейски сайт за запознанства.  Редовните посетителки на сайта оценили мъжете от различните страни не само от гледна точка на уменията им в леглото, но и според критерии като чувство за хумор и атрактивен външен вид, пише БГНЕС.

Шарапова безгрешна към титлата в Мелбърн

http://www.bnews.bg/article-127859

След успех с 6:3, 6:2 срещу Южени Бушар, приятелката на Григор Димитров ще се изправи срещу сънародничката си Екатерина Макарова.

Снежна буря спря транспорта в Ню Йорк

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4560889

Историческа зимна буря удря САЩ. Близо 57 милиона души от Вашингтон до Ню Йорк и Бостън ще бъдат засегнати от снежното бедствие, пише "Ню Йорк Пост".
Днес властите и жителите в района на седем щата, сред които Ню Йорк, Масачузетс, Мейн и Пенсилвания, се готвят за обилни снеговалежи, поройни дъждове и ураганни ветрове със скорост до 70 км/ч днес
Историческа зимна буря удря САЩ. Близо 57 милиона души от Вашингтон до Ню Йорк и Бостън ще бъдат засегнати от снежното бедствие, пише "Ню Йорк Пост". Днес властите и жителите в района на седем щата, сред които Ню Йорк, Масачузетс, Мейн и Пенсилвания, се готвят за обилни снеговалежи, поройни дъждове и ураганни ветрове със скорост до 70 км/ч днес

Фед ще демонстрира търпение на предстоящата си среща

http://www.investor.bg/sasht/337/a/fed-shte-demonstrira-tyrpenie-na-predstoiashtata-si-sreshta-188081/

Централната банка на САЩ вероятно ще вдигне лихвите си през лятото, прогнозират анализатори

Люстам пред ШОУ: Групата на Гошо Бучинеца пазеше Перник от мутри, ВИС не смееха да припарят до града

http://www.zapernik.com/pernik/lyustam-pred-shou-grupata-na-gosho-buchineca-pazeshe-pernik_36991/

В предишния брой на „ШОУ” за пръв път проговори Любомир Стаменов – Люстам - пионерът на българския шоубизнес. Първият частен импресарио, мениджър, организатор и т.н. още отпреди 1989 г., чиято дейност в бранша продължава и до ден-днешен. И днес няма човек от гилдията, който да не го познава, който да не сваля шапка пред колоритния перничанин Люстам. Ето и втората част от неговите уникални спомени за великите, известните и... скандалните.

- Вие и Лили Иванова май сте...

Продължава

Люстам пред ШОУ: Групата на Гошо Бучинеца пазеше Перник от мутри, ВИС не смееха да припарят до града

http://www.zapernik.com/obshtestvo/lyustam-pred-shou-grupata-na-gosho-buchineca-pazeshe-pernik_36991/

В предишния брой на „ШОУ” за пръв път проговори Любомир Стаменов – Люстам - пионерът на българския шоубизнес. Първият частен импресарио, мениджър, организатор и т.н. още отпреди 1989 г., чиято дейност в бранша продължава и до ден-днешен. И днес няма човек от гилдията, който да не го познава, който да не сваля шапка пред колоритния перничанин Люстам. Ето и втората част от неговите уникални спомени за великите, известните и... скандалните.

- Вие и Лили Иванова май сте единствени в...

Продължава

67 осъдени се следят чрез електронни гривни

http://www.cross.bg/osudeni-sledyat-elektronno-1449900.html

/КРОСС/67 осъдени в България в момента се следят с електронни гривни. Пред Нова телевизия от Министерството на правосъдието обявиха, че по норвежки проект трябва да бъдат осигурени 180 устройства. Гривната се поставя на лица, които са осъдени на пробация или затвор. Мерките за неотклонение "домашен арест" и "подписка", каквато беше наложена на изчезналия Евелин Банев-Брендо, не са обект на електронно наблюдение. Ако осъден реши да напусне дома си, устройството подава сигнал до контролен център, от който местоположението му се следи 24 часа в денонощието. Осъдените дори се къпят с гривната. Устройството дава 99% надеждност. В Полша 35 хил. осъдени са подложени на електронно наблюдение. Тенденцията в Европа е затворът да се превърне в последна и крайна мярка за изтърпяване на наказание.  

Хакери свалиха „Фейсбук“ за около час

http://www.vesti.bg/tehnologii/kompyutri-i-djadji/hakeri-svaliha-fejsbuk-za-okolo-chas-6030720

Сегашният срив вероятно е най-голямото прекъсване от 24 септември 2010 г., когато „Фейсбук“ не работеше за около два часа и половина

Марешки загуби дело срещу Здравната каса за 10 млн. лева

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4560904

Здравната каса спечели на последна инстанция дело на обща стойност за приблизително 10 млн. лева, заведено от аптеки от веригата „Марешки”, предаде Нова телевизия.
Причината за делото е, че през 2008-2009 година Касата се договаряше с аптеките да правят отстъпка от 8% на пациентите за лекарствата от позитивния списък.
Здравната каса спечели на последна инстанция дело на обща стойност за приблизително 10 млн. лева, заведено от аптеки от веригата „Марешки”, предаде Нова телевизия. Причината за делото е, че през 2008-2009 година Касата се договаряше с аптеките да правят отстъпка от 8% на пациентите за лекарствата от позитивния списък.

„Фейсбук“ изчезна за около час

http://www.vesti.bg/tehnologii/kompyutri-i-djadji/fejsbuk-izchezna-za-okolo-chas-6030720

Миналата година „Фейсбук“ също имаше подобни сривове, сегашният обаче вероятно ще е рекорден

ГЕРБ се страхуват от нови протести заради сметките за ток, твърди Жельо Бойчев

http://pik.bg/герб-се-страхуват-от-нови-протести-заради-сметките-за-ток-твърди-жельо-бойчев-news277778.html

ГЕРБ се страхуват от нови протести заради сметките за ток, твърди Жельо Бойчев

Необходима е промяна на цялата нормативна и регулаторна база, в която работят ЕРП-тата. Само завишените глоби няма да помогнат, за да бъдат защитени правата на потребителите. Това заяви в интервю за БНР Жельо Бойчев, член на парламентарната комисия по енергетика.

Според него преждевременно приключилият живот на предишното Народно събрание и обструкцията на ГЕРБ са попречили на приемането на тези промени. "Това, което се прави със завишаване на глобата, е заради страх от протести. Трябва да променим цялата регулаторна среда за ЕРП-тата.

Драстичната цена на глобата няма до доведе до нищо. Трябва да променим и работата на контролните институции, за да си вършат те работата", каза Бойчев и напомни, че вече имаше налагане на глоби, но нямаше тяхно прилагане. Бойчев каза, че в комисията днес очаква да се види дали ще застанат зад големите корпоративни интереси или зад потребителите.

"Ние бихме подкрепили мерките в система от няколко решения. Един от тях е да няма такъв вариант да можеш да оспориш сметката, след като я платиш, а да можеш да я оспориш преди това", допълни депутатът от БСП.


Еню Димитров: "Южен поток" е нужен, но нежелан от страх

http://www.cross.bg/potok-yuzhen-tyrtziya-1449899.html

/КРОСС/Вече 25 години България е лошо управлявана отвътре и доста често злонамерено наставлявана отвън. Последното от многото свидетелства за това е просто пред очите ни - спирането на "Южен поток". Почти всеобщо е мнението, че нашите политици с престорената си загриженост и с престъпното си бездействие подариха този крупен и перспективен проект на Турция. Те бяха длъжни да разчетат предварително всички положителни и слаби страни от него преди да дадат пълномощия други да правят това от наше име и да ни представляват в преговорите с Русия. Такова нещо могат да правят лица и държави, смятащи себе си за лишени от дееспособност. В този дух на мислене не са верни внушенията на разни "експерти" и политолози, че решението на Путин било ново, спонтанно и неочаквано и целяло да бъде наказана България. Това решение за изместване трасето на Южен поток е съвсем естествена алтернатива на предпочитаното досега трасе през наша територия. Вариантът през Турция е съществувал в главите на експертите и със сигурност и в главите на държавните ръководители на Русия, Турция и Гърция. Смехотворни са изказванията на някои в смисъл, че "Турски поток" бил по-добър за нас. Отказвайки се от трасето през наша територия ние сме щели да спасим безценната си земя в Северна България, която сме договорили на много ниска цена

Купете си вестник Труд - вече и със sms

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4560921

В MediaMall.bg вече може да закупите вестник "Труд" в PDF формат - като изпратите sms на стойност 1,20 лева.  Също така от MediaMall.bg може да се закупуват архивни броеве на вестника до 3 месеца назад. При поискване е възможно да се закупуват и архивни броеве в PDF формат до 2002 г. включително - за целта пишете с конкретното си искане на
В MediaMall.bg вече може да закупите вестник "Труд" в PDF формат - като изпратите sms на стойност 1,20 лева. Също така от MediaMall.bg може да се закупуват архивни броеве на вестника до 3 месеца назад. При поискване е възможно да се закупуват и архивни броеве в PDF формат до 2002 г. включително - за целта пишете с конкретното си искане на

Марешки загуби дело срещу Здравната каса за 10 млн. лева

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4560888

Здравната каса спечели на последна инстанция дело на обща стойност за приблизително 10 млн. лева, заведено от аптеки от веригата „Марешки”, предаде Нова телевизия.
Причината за делото е, че през 2008-2009 година Касата се договаряше с аптеките да правят отстъпка от 8% на пациентите за лекарствата от позитивния списък.
Здравната каса спечели на последна инстанция дело на обща стойност за приблизително 10 млн. лева, заведено от аптеки от веригата „Марешки”, предаде Нова телевизия. Причината за делото е, че през 2008-2009 година Касата се договаряше с аптеките да правят отстъпка от 8% на пациентите за лекарствата от позитивния списък.

184 от властта крият имането си

http://www.moreto.net/novini.php?n=278218

184 представители на властта не са декларирали пари и имоти пред Сметната палата. Такъв е изводът на одитната институция след проверката за несъответствие между обявеното през 2014 година и реално притежаваното от лицата, заемащи висши държавни длъжности имане.

Стартира пролетният прием в магистърска програма “Банков мениджмънт”

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4560075

Програмата е резултат на общите усилия на Нов български университет, департамент „Икономика ” и Международен банков институт ООД. Магистърска програма “Банков мениджмънт” е с двугодишно обучение (три учебни семестъра и четвърти семестър - дипломантски) . Изградена е съобразно вътрешните правила на НБУ.
Програмата е резултат на общите усилия на Нов български университет, департамент „Икономика ” и Международен банков институт ООД. Магистърска програма “Банков мениджмънт” е с двугодишно обучение (три учебни семестъра и четвърти семестър - дипломантски) . Изградена е съобразно вътрешните правила на НБУ.

Преглед на печата, вторник, 27 януари

http://econ.bg/Новини/Преглед-на-печата-вторник-27-януари_l.a_i.650751_at.1.html

СТАНДАРТ: През 2015 г.: Заложете на долара и златото Инвеститорите може да заложат на долара и златото през 2015 г. Това смятат анализаторите...

Историческа снежна буря спря транспорта в Ню Йорк (снимки)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4560846

Историческа зимна буря удря САЩ. Близо 57 милиона души от Вашингтон до Ню Йорк и Бостън ще бъдат засегнати от снежното бедствие, пише
Историческа зимна буря удря САЩ. Близо 57 милиона души от Вашингтон до Ню Йорк и Бостън ще бъдат засегнати от снежното бедствие, пише "Ню Йорк Пост". Днес властите и жителите в района на седем щата, сред които Ню Йорк, Масачузетс, Мейн и Пенсилвания, се готвят за обилни снеговалежи, поройни дъждове и ураганни ветрове със скорост до 70 км/ч днес

Стартира пролетния прием в магистърска програма “Банков мениджмънт”

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4559925

Програмата е резултат на общите усилия на Нов български университет, департамент „Икономика ” и Международен банков институт ООД. Магистърска програма “Банков мениджмънт” е с двугодишно обучение (три учебни семестъра и четвърти семестър - дипломантски) . Изградена е съобразно вътрешните правила на НБУ.
Програмата е резултат на общите усилия на Нов български университет, департамент „Икономика ” и Международен банков институт ООД. Магистърска програма “Банков мениджмънт” е с двугодишно обучение (три учебни семестъра и четвърти семестър - дипломантски) . Изградена е съобразно вътрешните правила на НБУ.

Румен Порожанов: С евросубсидии са взети само 7 скъпи коли над 50 хил. лева

http://offnews.bg/news/n_1/n_453642.html

Луксозни яхти и хеликоптери не са договаряни по време на първия ми мандат. По мярка 311 и 312 на проектите за селски туризъм са взети 7 скъпи коли над 50 хил. лева, увери по БТВ новият стар директор на ДФ"Земеделие" Румен Порожанов. През 2012 година по негова заповед бе обявен прием на проекти "Разнообразяване към неземеделски дейности" и "Подкрепа за създаване и развитие на микропредприятия" от програмата за селските райони. По мерките по данни на фонд "Земеделие" за този период са подадени над 1200 проекта. Впечатляващото е, че една забележима част от тях включваха покупката единствено на превозни средства - общо 208 проекта, или всеки шести. В повечето случаи става въпрос за автомобили с цел превоз на туристи. Според Порожанов "субсидията по тези  проекти била редуцирана и средствата не били отпуснати на кандидатите". Новият стар директор на ДФ"Земеделие"  отчете, че към края на ноември 2014 г., когато той се върна отново начело на ДФЗ, загубите за България по Програмата за развитие на селските райони са били в размер на около 110-120 млн. евро. „Към края на годината успяхме да снижим сумата до около 50 млн. евро, а сега след счетоводните операции ще се качи до 53 млн. евро”, допълни той. Директорът на фонд „Земеделие” отчете  и кампанията по изплащането за площ, която започна от вчера. 949 млн. лв. ще бъдат раздадени на 94 000 земеделски стопани по директните плащания на площ. Общо схемата за единно плащане на площ е в размер на 1,051 млрд. лв. „Към края на март ще бъдат изплатени още около 100 млн. лв., както и още 105 млн. лв. по преразпределителното плащане към края на март. Общо сумата за земеделските производители ще възлезе на 1 150 000 000 лв.”, обобщи Порожанов.

Бяла приказка

http://www.zapernik.com/pernik/byala-prikazka_36989/

Не е случайно времето вън. Не е случаен този танц на снежинките, който се вихри във въздуха. Не е случайна бялата постеля от пухкав и чист сняг. Господ приема при себе си един човек, една борбена жена, чиято орисия бе да бъде политик. А бедния български народец е научен да мрази, плюе и обижда. Да обвинява другите за собствените си неуспехи. На този, който не иска сам да си помогне и Бог не може да му помогне!

Не е случайно времето вън. То иска да скрие болката на почернените близки,...

Продължава

Йордан Лечков съди държавата и прокуратурата в Сливен за нанесени вреди

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4560878

Йордан Лечков съди държавата за нанесени вреди, съобщи самият той за "Фокус". Искът е внесен в Окръжен съд – Сливен и по първоначални данни първото съдебно заседание е насрочено за 29 януари.
В същото време Лечков е завел граждански иск за нанесени неимуществени вреди срещу бизнесмена Илия Георгиев, по прякор Манастира.
Йордан Лечков съди държавата за нанесени вреди, съобщи самият той за "Фокус". Искът е внесен в Окръжен съд – Сливен и по първоначални данни първото съдебно заседание е насрочено за 29 януари. В същото време Лечков е завел граждански иск за нанесени неимуществени вреди срещу бизнесмена Илия Георгиев, по прякор Манастира.

Зам.-министър Грудев: Ще подпомагаме само активните земеделски производители

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4560860

Два нови елемента има в тазгодишната кампания за изплащане на субсидии на земеделските производители. Това заяви в“ заместник-министърът на земеделието и храните Васил Грудев пред Фокус.
Първата промяна е, че всеки земеделски стопанин, който иска да получи подпомагане по линията на директните плащания на площ, трябва да бъде активен.
Два нови елемента има в тазгодишната кампания за изплащане на субсидии на земеделските производители. Това заяви в“ заместник-министърът на земеделието и храните Васил Грудев пред Фокус. Първата промяна е, че всеки земеделски стопанин, който иска да получи подпомагане по линията на директните плащания на площ, трябва да бъде активен.

Ван Перси: Не знам дали ще ми предложат нов договор

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/01/27/2460672_van_persi_ne_znam_dali_shte_mi_predlojat_nov_dogovor/?ref=rss


Робин ван Перси обяви, че не е сигурен за дългосрочното си бъдеще в "Манчестър юнайтед". Нападателят призна, че няма идея дали клубът ще му предложи нов договор.

Настоящият контракт на 31-годишния холандец, който не е отбелязвал гол от 26 декември, изтича след 18 месеца. През ноември сайтът Goal.com обяви, че се очаква да започнат преговори за неговото удължаване, но това още не се е случило.

Бившият нападател на "Арсенал", който вкара само осем гола за "червените дяволи"...

Зам.-министър Грудев: Ще подпомагаме само активните земеделски производители

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4560870

Два нови елемента има в тазгодишната кампания за изплащане на субсидии на земеделските производители. Това заяви в“ заместник-министърът на земеделието и храните Васил Грудев пред Фокус.
Първата промяна е, че всеки земеделски стопанин, който иска да получи подпомагане по линията на директните плащания на площ, трябва да бъде активен.
Два нови елемента има в тазгодишната кампания за изплащане на субсидии на земеделските производители. Това заяви в“ заместник-министърът на земеделието и храните Васил Грудев пред Фокус. Първата промяна е, че всеки земеделски стопанин, който иска да получи подпомагане по линията на директните плащания на площ, трябва да бъде активен.

Ангелкова за проект на Стойнев: Изтеглих късата клечка

http://www.bnews.bg/article-127805

Не обичам заварените договори, но късата клечка е при нас. Така представи проекта за насърчаване на вътрешния туризъм на предшественика си министър Николина Ангелкова.

Йордан Лечков отвръща на удара - съди държавата за 550 хиляди лева

http://pik.bg/йордан-лечков-отвръща-на-удара---съди-държавата-за-550-хиляди-лева-news277777.html

Йордан Лечков отвръща на удара - съди държавата за 550 хиляди лева

Йордан Лечков съди държавата за нанесени вреди, съобщи „Фокус”.

Искът е внесен в Окръжен съд – Сливен и по първоначални данни, първото съдебно заседание е насрочено за 29 януари.

В същото време, Лечков е завел граждански иск за нанесени неимуществени вреди срещу бизнесмена Илия Георгиев, по прякор Манастира. Говорителят на Окръжен съд – Сливен съдия Мартин Данчев уточни, че Лечков настоява да получи компенсация от 50 хиляди лева. Според иска, Йордан Лечков претендира, че Илия Манастира му е причинил вреда, като е написал молба, по която Прокуратурата в Сливен е завела дело за търговия с влияние.

По това обвинение Лечков бе оправдан от Окръжен съд – Стара Загора.

Делото срещу държавата и Окръжна прокуратура – Сливен е заведено след оправдателната присъда на Старозагорския съд. Ищецът Йордан Лечков настоява да получи компенсация от 550 хиляди лева. От тях 450 хиляди за причинени неимуществени вреди, 2 000 лв. за имуществени и над 99 хил. лв. – обезщетение за забава, уточни съдия Данчев.

Съгласно чл. 7 от Конституцията на Република България държавата отговаря за вреди, причинени от незаконни актове или действия на нейни органи и длъжностни лица. Тази специална извъндоговорна деликтна отговорност е уредена в Закона за отговорността на държавата и общините за вреди.

На 25 март 2011 година Окръжният съд в Стара Загора обяви Йордан Лечков за невинен по обвинение за търговия с влияние и измама. Делото беше заведено по жалба на Илия Георгиев. Според Манастира през 2005 г. Лечков е поискал и приел от него 5000 лева като дарение за ОФК "Сливен 2000".

Срещу парите кметът обещал да съдейства пред държавните институции за изграждане на водопровод до бистрото на бизнесмена. Съдът счете жалбата за неоснователна и обяви сливенския кмет за невинен.

„Разчитам на справедливостта на съда, както винаги съм го правил”, коментира Йордан Лечков. Той обяви, че ще настоява да получи компенсации и за всички останали дела, водени срещу него.

„Позволявам си да съдя държавата, защото не мога да заведа дело само срещу окръжния прокурор Пламен Стефанов. Нито едно от неговите обвинения не бе признато от съда. Това означава, че той напразно е харчил държавни средства. Ще настоявам за справедливост”, заяви Лечков. Делото срещу Илия Манастира е днес. 

Близнашки: Надявам се правителството да издържи поне до местните избори

http://www.cross.bg/bliznashki-izbori-izdurzhi-1449898.html

/КРОСС/Оценката за настоящия кабинет не може да бъде друга, освен положителна. Самият факт, че имаме правителство, е успех. Това каза бившият служебен премиер Георги Близнашки в интервю за бТВ. Той смята, че управляващите са набелязали верните ориентири, затова професорът по конституционно право се надява кабинетът да издържи поне до местните избори. „На нас ни трябва въвеждане на задължителното гласуване. Навлиза едно ново поколение, което е отчуждено от това, което се случва", коментира Близнашки. Относно станалата известна с „гнилите си ябълки" съдебна система, той заяви, че не одобрява появата на френския посланик в медиите. „Последва още едно вмешателство на други посланици. Аз съм за реформата, но сега могат да бъдат въведени неща, които да я взривят по-късно", каза Близнашки. На въпрос дали ще се върне в политиката, той бе категоричен: „Определено не". Близнашки сподели, че се чувства добре като преподавател и се е върнал там, където му е мястото. Снимка: Булфото

Лечков съди държавата и прокуратурата в Сливен

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4560845

Йордан Лечков съди държавата за нанесени вреди, съобщи самият той за
Йордан Лечков съди държавата за нанесени вреди, съобщи самият той за "Фокус". Искът е внесен в Окръжен съд – Сливен и по първоначални данни първото съдебно заседание е насрочено за 29 януари. В същото време Лечков е завел граждански иск за нанесени неимуществени вреди срещу бизнесмена Илия Георгиев, по прякор Манастира.

Фейсбук се срина за около час (обновена)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4560757

Потребителите на фейсбук в България загубиха връзка със социалната мрежа към 8,20 ч сутринта до около 9,20. Сега достъпът до социалната мрежа е възстановен.
Вместо познатите снимки и съобщения на екрана излизаше единствено надпис, че екипът се опитва да отстрани проблема.
Нямаше информация колко време ще продължи липсата на връзка,
Потребителите на фейсбук в България загубиха връзка със социалната мрежа към 8,20 ч сутринта до около 9,20. Сега достъпът до социалната мрежа е възстановен. Вместо познатите снимки и съобщения на екрана излизаше единствено надпис, че екипът се опитва да отстрани проблема. Нямаше информация колко време ще продължи липсата на връзка,

Цените на петрола и еврото няма да отворят дупка в бюджета, смята Димитър Главчев

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/01/27/2460680_cenite_na_petrola_i_evroto_niama_da_otvoriat_dupka_v/?ref=rss


Поевтиняването на петрола на световните пазари и спада на еврото спрямо долара няма да се отразят значително на бюджета на България, заяви зам.-председателят на Народното събрание Димитър Главчев пред БНТ.

"Много е рано да се говори за актуализация на бюджета. Всичко това са хипотези и спекулации", каза Главчев.

Според него, промените на пазарите ще се отразят най-много на заложените приходи от ДДС.

"Трудно може да се каже, че точно това е дупката, която може да...

Спасиха изгубен младеж на Витоша

http://society.actualno.com/Spasiha-izguben-mladej-na-Vitosha----news_453308.html

Планинска спасителна служба при БЧК спаси тази нощ изгубен младеж във Витоша, съобщиха от БЧК.  В 18.30 вечерта е получено обаждане за загубен младеж в района на ски пистата "Конярника&...

Македония: Договорът за добросъседство с България е одобрен на 95%

http://balkani.actualno.com/Makedonija-Dogovoryt-za-dobrosysedstvo-s-Bylgarija-e-odobren-na-95--news_453304.html

Текстът от Договора за добросъседство между България и Македония е одобрен на 95%. Документът, по искане на София, се основава на Договора, който бе подписан през 1999 година. След като това предло...

Писмо на една майка към българските учители

http://curious.actualno.com/Pismo-na-edna-majka-kym-bylgarskite-uchiteli-news_453306.html

Фейсбук стана мястото, на което можеш да видиш всичко - от най-глуповатите статуси, до най-смислените изказвания. Това писмо е на една майка, разочарована от учителите, образованието и положението, в ...

Сириза: Не може да се очаква от Гърция да плати дълга си

http://balkani.actualno.com/Siriza-Ne-moje-da-se-ochakva-ot-Gyrcija-da-plati-dylga-si-news_453307.html

Нереалистично е да се очаква от Гърция да изплати изцяло огромния си дълг. Това заяви пред ВВС говорителят по икономическите въпроси на гръцката партия Сириза, която победи на парламентарните избори в...

Трима пациенти с рак на простата бяха оперирани безкръвно в Токуда

http://healthy.actualno.com/Trima-pacienti-s-rak-na-prostata-bjaha-operirani-bezkryvno-v-Tokuda-news_453313.html

Трима мъже с рак на простатата на 68, 72 и 73-годишна възраст бяха оперирани безкръвно в отделението по Урология на МБАЛ „Токуда Болница София“. „Безкръвната хирургия пр...

Версия: МВР проверява дали банкер не е поръчал убийството на Манджуков

http://crime.actualno.com/Versija-MVR-proverjava-dali-banker-ne-e-porychal-ubijstvoto-na-Mandjukov-news_453312.html

Известен банкер е бил сред основните заподозрени като поръчители на разстрела на варненския бизнесмен Борислав Манджуков, твърди ПИК. 38-годишният мъж беше убит в края на март 2014 година в дома си в...

Transfiguration Festival, село Долен, Югозападни Родопи

http://smolyan.actualno.com/Transfiguration-Festival-selo-Dolen-Ugozapadni-Rodopi-news_453316.html

Какво е Transfiguration Festival Някъде там, в Родопите, едно малко село, забравено в планината, е притихнало в себе си, притаило изконния дух на началото. Хора, сенки и спомени се пресичат в руините...

ОПЕК: Цената на петрола може да достигне 200 долара

http://asia.actualno.com/OPEK-Cenata-na-petrola-moje-da-dostigne-200-dolara-news_453319.html

Цената на петрола скоро ще започне да расте, като може да достигне $200 за барел, смята шефът на ОПЕК Абдула ал-Бадри. "Сегашните цени от $45-$55 долара за барел стигнаха дъното. Мисля, че петро...

78% от българите искат мониторингът на ЕК да продължи

http://society.actualno.com/78-ot-bylgarite-iskat-monitoringyt-na-EK-da-prodylji-news_453320.html

78% от българите смятат, че механизмът за сътрудничество и проверка трябва да продължи да действа, показва тематично проучване на Евробарометър по поръчка на Европейската комисия, предаде БГНЕС. Пр...

Не дадоха ход на делото за радикален ислям в Пловдив

http://plovdiv.actualno.com/Ne-dadoha-hod-na-deloto-za-radikalen-isljam-v-Plovdiv--news_453322.html

Пловдивският Апелативен съд не даде ход на делото за разпространение на радикален ислям. Мотивите на съдийския състав начело със съдия Евдокия Кемалова бяха, че подадената възивна жалба на защитницит...

Купете си вестник 24 часа - вече и със sms

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4560841

В MediaMall.bg вече може да закупите вестник
В MediaMall.bg вече може да закупите вестник "24 часа" в PDF формат - като изпратите sms на стойност 1,20 лева. Също така от MediaMall.bg може да се закупуват архивни броеве на вестника до 3 месеца назад. При поискване е възможно да се закупуват и архивни броеве в PDF формат до 2002 г. включително - за целта пишете с конкретното си искане на

Очакват двоен спад на руски и украински туристи

http://www.moreto.net/novini.php?n=278176

През тази година се очаква спадът на руските и украинските туристи да е два пъти пъти по-голям в сравнение с понижението от 2014 г. Това съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова, която представи днес кампания за насърчаването на вътрешния туризъм.

Тъп народ, много университети

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4560245

Очевидно много тъпи хора вече учат висше. Студентът от Благоевград (Алма матер на правосъдната ни система), който дал на тв врачка да му развали магия, е на интелектуалното ниво на 92-годишна баба с напреднал алцхаймер, която дава пари на телефонни измамници.
Щом такъв екземпляр е допуснат да учи в университет, правете сметка какво
Очевидно много тъпи хора вече учат висше. Студентът от Благоевград (Алма матер на правосъдната ни система), който дал на тв врачка да му развали магия, е на интелектуалното ниво на 92-годишна баба с напреднал алцхаймер, която дава пари на телефонни измамници. Щом такъв екземпляр е допуснат да учи в университет, правете сметка какво

Продължава делото за радикален ислям

http://www.mediapool.bg/prodalzhava-deloto-za-radikalen-islyam-news229821.html

Делото за радикален ислям, по което беше осъден в ПазарджикАхмед Муса Ахмед, продължава в Апелативния съд в Пловдив. Той обжалва наложената му през март миналата година присъда от една година затвор и глоба от 5 хиляди лева.   В жалбата са включени и имената и на останалите 12 подсъдими, които са с по-леки наказания.  Пред Съдебната палата в Пловдив започна демонстрация преди началото на заседанието на Апелативния съд. Протестът е в подкрепа на съда и против разпространение на радикален ислям в България. Делото протича при засилени мерки за сигурност, съобщи БНР. Ахмед Муса Ахмед беше признат за виновен от Пазарджишкия окръжен съд за разпространение на антидемократична идеология, насаждане на омраза и участие в нерегистрирана организация.

Мълчалив протест срещу радикалния ислям преди процеса срещу имамите в Пловдив

http://pik.bg/мълчалив-протест-срещу-радикалния-ислям-преди-процеса-срещу-имамите-в-пловдив-news277775.html

Мълчалив протест срещу радикалния ислям преди процеса срещу имамите в Пловдив

Повече от 20 души са се събрали пред сградата на съда на Апелативния съд в Пловдив, където в 9 часа започва делото за радикалния ислям, предава репортер на Topnovini.bg. Транспарантите са с надписи "Всичко в името на България", "Ние сме Буново", "Да браним България не е престъпление", "Извинете ни за неудобството, опитваме се да спасим малкото, останало от България".

Активистите се обявяват в подкрепа работата на магистратите и против разпространението на радикалния ислям у нас.

 

Иво Ангелов побърка американците - едва не пребори шампиона им Спенсър Манго в Колорадо Спрингс

http://www.zapernik.com/sport/ivo-angelov-poburka-amerikancite-edva-ne-prebori-shampiona-im_36988/

Пернишкото момче Иво Ангелов побърка американците, като едва не победи звездата им Спенсър Манго в турнира „Джак Пинто", който се състоя в Колорадо Спрингс. Световният ни шампион водеше до последно в схватката с Манго с 2:1`и държеше в постоянно напрежение американската публика. Две секунди преди края на мача обаче съперникът на Иво Ангелов направи захват и рискува с хвърляне - 3 точки и победа.

Във Фейсбук коментар Иво Ангелов изрази надежда пак да се срещне с Манго, защото иска...

Продължава

Шулева: Местенето на вноски ще струва много на данъкоплатците

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/shuleva-mesteneto-na-vnoski-shte-struva-mnogo-na-danykoplatcite-188079/

При прехвърляне в Сребърния фонд положителната доходност ще се загуби, защото пенсията ще се изчислява само на база доходността

Протест преди началото на делото срещу имамите в Пловдив

http://www.cross.bg/plovdiv-bulgariya-ahmed-1449897.html

/КРНОСС/Граждани в подкрепа на съда и против разпространение на радикален ислям в България се събраха пред Съдебната палата в Пловдив преди началото на заседанието на Апелативния съд по делото срещу имамите. Протестиращите националисти са убедени, че става въпрос за джихадизъм. Процесът протича при засилени мерки за сигурност. Днес Апелативният съд Пловдив ще разглежда жалбите на арестуваните в Пазарджик имами за разпространението на радикален ислям. 11-те обжалват присъдите си от Пазарджишкия окръжен съд. Според тях Ахмед Муса Ахмед беше признат за виновен за разпространение на антидемократична идеология, насаждане на омраза и участие в нерегистрирана организация. Той беше осъден на една година затвор и глоба в размер на 5000 лева. Съдът призна за виновен и Саит Мутлу по две от повдигнатите обвинения, за което е осъден на 1 година условно и 3000 лева глоба. Останалите получиха по-леки условни присъди или глоби. Повече от 30 души, които традиционно присъстват преди заседанията на съда по това дело, са се събрали днес с плакати: „Да браниш родината не е престъпление, а задължение", „Патриотизмът не е престъпление", „Всичко в името на България", „Извиняваме се за неудобството, опитваме се да спасим и малкото, останало от България".  

Кабинетът готви данък върху финансовите операции на капиталовия пазар

http://econ.bg/Новини/Кабинетът-готви-данък-върху-финансовите-операции-на-капиталовия-пазар_l.a_i.650746_at.1.html

Кабинетът готви влизането в сила на данък върху финансовите операции на капиталовия пазар. Тази идея от Министерски съвет (МС) са заложили в...

Член на ДКЕВР: Има ли нарушения, ще има и глоби

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4560830

В момента увеличението на цената на тока не е на дневен ред на ДКЕВР. Нито са подадени искания от ЕРП-тата, нито от НЕК. Сега даваме само указания. Дали цената ще се повиши или понижи, това е въпрос на анализи. А анализите започват, след като се подадат заявленията”. Това заяви  инж. Илиян Илиев - член на ДКЕВР пред Нова ТВ.
В момента увеличението на цената на тока не е на дневен ред на ДКЕВР. Нито са подадени искания от ЕРП-тата, нито от НЕК. Сега даваме само указания. Дали цената ще се повиши или понижи, това е въпрос на анализи. А анализите започват, след като се подадат заявленията”. Това заяви  инж. Илиян Илиев - член на ДКЕВР пред Нова ТВ.

Протестират мълчаливо против радикалния ислям пред сградата на Пловдивския съд

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4560835

Мълчаливо бдение се провежда пред сградата на Пловдивския съд преди делото за радикален ислям, съобщи „Фокус”. Демонстрацията е в подкрепа на съда и против радикалния ислям.
Събрали са се около 20 души, предимно представители на ПП „Патриотичен фронт”, които традиционно присъстват преди заседанията на съда по това дело.
Мълчаливо бдение се провежда пред сградата на Пловдивския съд преди делото за радикален ислям, съобщи „Фокус”. Демонстрацията е в подкрепа на съда и против радикалния ислям. Събрали са се около 20 души, предимно представители на ПП „Патриотичен фронт”, които традиционно присъстват преди заседанията на съда по това дело.

Марин Льо Пен: Скланям глава пред Русия

http://www.cross.bg/rysiya-otnosheniya-marin-1449896.html

/КРОСС/Лидерката на френската крайна десница Марин Льо Пен е на мнение, че нейната страна трябва да поддържа стратегически отношения с Москва, а не да бъде в сегашното състояние, близко до студена война с Русия. В интервю за японския вестник "Асахи" Льо Пен заявява: "Скланям глава пред Русия, която след краха на Съветския съюз премина през тежък период и успя да възстанови икономиката си. Русия, която изгради различен от САЩ модел на държава, е велика страна и с нея трябва да се установят стратегически отношения. Независимо от това Европейският съюз може да поддържа с Русия само отношения, наподобяващи студена война, тъй като следва диктовката на САЩ." Лидерката на Националния фронт осъди в интервюто Евросъюза: "Ние не получаваме от ЕС никакви облаги, а само дългове, безработица и крах на идентичността. Ние загубихме суверенитета си във финансите, бюджета и законодателството и не можем сами да решаваме съдбата си. Всичко се решава от шепа бюрократи въпреки волята на гражданите, което ги води към нищета и отчаяние."  

Хиляди варненци остават без вода в сряда

http://petel.bg/Hilyadi-varnentsi-ostavat-bez-voda-v-sryada__98932

Хиляди варненци ще останат без вода в сряда заради авариен ремонт на магистрален водопровод Варна-Златни пясъци, съобщават от ВиК. Режим...

22-годишната Боряна Тихолова почина от менингит

http://petel.bg/22-godishnata-Boryana-Tiholova-pochina-ot-meningit__98933

22-годишната Боряна Тихолова, впечатлила зрителите в първия български сезон на “Х Фактор” с красотата и уникалния си глас, е починала,...

"Пик": Службите подозират банкер за поръчителството на разстрела на Борислав Манджуков

http://petel.bg/Pik--Sluzhbite-podozirat-banker-za-porachitelstvoto-na-razstrela-na-Borislav-Mandzhukov__98934

Известен банкер е бил сред основните заподозрени като поръчители на разстрела на бизнесмена Петър Манджуков, съобщава "Пик"....

Армения плаши Азербайджан с превантивен удар

http://petel.bg/Armeniya-plashi-Azerbaydzhan-s-prevantiven-udar__98935

Арменският президент Серж Саркисян заплаши Азербайджан с превантивен удар в случай на струпване на войски по границата между двете...

Член на ДКЕВР: Има ли нарушения, ще има и глоби

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4560821

В момента увеличението на цената на тока не е на дневен ред на ДКЕВР. Нито са подадени искания от ЕРП-тата, нито от НЕК. Сега даваме само указания. Дали цената ще се повиши или понижи, това е въпрос на анализи. А анализите започват, след като се подадат заявленията”. Това заяви  инж. Илиян Илиев - член на ДКЕВР пред Нова ТВ.
В момента увеличението на цената на тока не е на дневен ред на ДКЕВР. Нито са подадени искания от ЕРП-тата, нито от НЕК. Сега даваме само указания. Дали цената ще се повиши или понижи, това е въпрос на анализи. А анализите започват, след като се подадат заявленията”. Това заяви  инж. Илиян Илиев - член на ДКЕВР пред Нова ТВ.

Сривът на "Фейсбук" не бил заради хакери, а заради въвеждане на ъпдейт

http://www.mediapool.bg/srivat-na-feisbuk-ne-bil-zaradi-hakeri-a-zaradi-vavezhdane-na-apdeit-news229820.html

Социалната мрежа "Фейсбук", която претърпя тази сутрин срив в продължение на петдесетина минути, отрече да е била извършвана каквато и да е атака срещу системите й от хакери, противно на циркулиращите в интернет слухове, съобщи Франс прес.   "Много хора изпитаха затруднения да влязат във "Фейсбук" и "Инстаграм". Това не е заради атака от трета страна, а стана след въвеждането на ъпдейт, който засегна конфигурационните ни системи", съобщи компанията.   Достъпът в социалната мрежа "Фейсбук" бе затруднен от прекъсвания след 8 часа българско време във вторник сутринта. Съобщение "Sorry, something went wrong.We're working on it and we'll get it fixed as soon as we can” известяваше потребителите за проблемите на мрежата.   Недостъпна бе и услугата за споделяне на снимки и видео клипове "Инстаграм", която посочи в "Туитър" акаунта си, че работи по отстраняването на проблема.   След като това стана, хакерската група "Лизърд скуод" публикува в "Туитър" неясно съобщение: "Фейсбук, Инстаграм, Тиндър, Ей Ай Ем, Хипчат #офлайн #Лизърд скуод". То бе изтълкувано като твърдение, че групата стои зад временното блокиране.   "Бързо отстранихме проблема и двете услуги функционират отново на 100 процента в цял свят", допълни "Фейсбук".

Facebook се срина за малко

http://www.mediapool.bg/facebook-se-srina-za-malko-news229820.html

Социалната мрежа Facebook ("Фейсбук") бе недостъпна за кратко във вторник сутринта. Съобщение ” Sorry, something went wrong.We're working on it and we'll get it fixed as soon as we can” известяваше потребителите за проблемите на мрежата. Проблеми имаше и със страницата на Instagram.

Грипна ваканция от днес до 3 февруари е обявена във Варна

http://www.dnevnik.bg/zdrave/2015/01/27/2460675_gripna_vakanciia_ot_dnes_do_3_fevruari_e_obiavena_vuv/?ref=rss


Учебните занятия във Варна се прекратяват до 3 февруари заради грипна епидемия. Това съобщи пред БНР д-р Светла Станева, директор на Регионалната здравна инспекция.

Решението за обявяване на грипната епидемия в града беше взето...

Мълчаливо бдение против радикалния ислям се провежда пред Пловдивския съд

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4560825

Мълчаливо бдение се провежда пред сградата на Пловдивския съд преди делото за радикален ислям, съобщи „Фокус”. Демонстрацията е в подкрепа на съда и против радикалния ислям.
Събрали са се около 20 души, предимно представители на ПП „Патриотичен фронт”, които традиционно присъстват преди заседанията на съда по това дело.
Мълчаливо бдение се провежда пред сградата на Пловдивския съд преди делото за радикален ислям, съобщи „Фокус”. Демонстрацията е в подкрепа на съда и против радикалния ислям. Събрали са се около 20 души, предимно представители на ПП „Патриотичен фронт”, които традиционно присъстват преди заседанията на съда по това дело.

Лъжите за българските МиГ-ове

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4559835

АКЦЕНТ
Военният министър Ненчев изнася неверни данни за цените за ремонт и поддръжката на изтребителите ни
АЛЕКСАНДЪР АЛЕКСАНДРОВ*
Като представител на Руската самолетостроителна корпорация „МиГ" изразявам личното си несъгласие с неистините, изказани по отношение на подръжката и ремонта на „МиГ-29",
АКЦЕНТ Военният министър Ненчев изнася неверни данни за цените за ремонт и поддръжката на изтребителите ни АЛЕКСАНДЪР АЛЕКСАНДРОВ* Като представител на Руската самолетостроителна корпорация „МиГ" изразявам личното си несъгласие с неистините, изказани по отношение на подръжката и ремонта на „МиГ-29",

За честта на ВКС и за страха на ВСС

http://www.dnevnik.bg/analizi/2015/01/27/2460273_za_chestta_na_vks_i_za_straha_na_vss/?ref=rss


На 29.01.2015 г. предстои да се извърши може би най-важният избор в съдебната власт, този за председател на Върховния касационен съд.

Защо това е ключов избор и защо е толкова важно да се говори и пише за него?

На първо място, председателят на ВКС е една от трите фигури в съдебната власт, която има най-дългият мандат – 7 години (другите двама са председателят на Върховния административен съд и главният прокурор). Това е мандат, който надхвърля този на един парламент и едно...

Делян Добрев: Малко вероятно е да има грешка в показанията на електромерите

http://www.moreto.net/novini.php?n=278226

Според мен е небрежност. Формално те са спазили изискванията на наредбата, като са отчели в рамките на месеца веднъж показанията на електромерите и след това са направили второ засичане. Но те са сляли двете фактури и изискват плащане в един краен срок, което прави тази фактура два пъти по-голяма, отколкото трябва да бъде”.

Удариха банда за рекет и убийства в Пловдив

http://www.bnews.bg/article-127855

Престъпна група, обвинена в опит за убийство, палежи, рекет и други тежки криминални престъпления, е била заловена в Пловдив.

Неймар поиска специално наказание за Кристиано Роналдо

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/01/27/2460669_neimar_poiska_specialno_nakazanie_za_kristiano_ronaldo/?ref=rss


Бразилската звезда на "Барселона" Неймар заяви, че някои футболисти често провокират съперниците си на терена, но не получават заслужено наказание за това.

Той уточни, че има предвид Кристиано Роналдо по време на победата на "Реал" (Мадрид) с 2:1 над "Кордоба".

Роналдо беше отстранен от терена с директен червен картон, след като удари, а след това и ритна...

Атанас Мерджанов: Отдалечихме се от някои изконни леви ценности

http://www.cross.bg/izbori-politika-lyava-1449895.html

/КРОСС/ Говорителят на БСП Атанас Мерджанов за политиката на партията в навечерието на местните избори, за това как отговаря на предложението на АБВ за съюз и за победата на СИРИЗА в Гърция - В събота Националният съвет на БСП се събра за пръв път за т.г. Симпатизантите на партията очакват от първия пленум да чуят посланията за годината, още повече че предстоят местни избори. Какво чуха, г-н Мерджанов? - Че БСП е решена сериозно да се бори за правата на своите избиратели и симпатизанти. Тежката загуба на парламентарните избори м.г. стимулира към повече откритост и честност за преодоляване на натрупаните слабости. Пленумът утвърди мерки за политическо и организационно укрепване на БСП. Това се налага от начина, по който говорим пред хората и представяме своите приоритети. Промяната в публичния образ налага един друг тип поведение - на откритост, на колективно вземане на решения и на сериозното им отстояване както в рамките на партията, така и в парламента и обществото като цяло. Това, разбира се, предполага широк арсенал от модерни информационни средства - преса, електронни медии, интернет. Но не бива да се забравя, че не винаги пиарските технологии могат да компенсират липсата на плътност в образа. Хората очакват искреност. Ние бяхме наказани на последните избори със загуба на огромно обществено доверие. То не може да бъде компенсирано само с медийни технологии. Преди всичко е необходима почтеност и точност в поемането и отстояването на ангажиментите

Шокови януарски сметки за ток в Пловдив

http://pik.bg/шокови-януарски-сметки-за-ток-в-пловдив-news277772.html

Шокови януарски сметки за ток в Пловдив

Шокови сметки за електричество ще плащаме през февруари. Фактурите обхващат почти целия януари и ще бъдат готови следващата седмица.

"Очаква да са по-високи от предходните заради застудяването и рекордното потребление на Нова година", коментираха от EVN. В последния ден от 2014-а сме похарчили 1942 метаватчаса енергия. Средната консумация на абонатите за декември е била 61, 30 лв. с ДДС.

От EVN обясниха, че са засичали електромерите и на празниците и по тази причина никой няма да получи фактура с два периода от общо 50 дни, както стана в Североизточна България. Сметките ще включват похарчения ток за срок не по-голям от 31 дни. Изключения може да има само в случаи, когато имотът е на трудно достъпно място.

"Нямаме вълна от жалби за завишени декемврийски фактури", твърди шефът на пресслужбата на EVN Петър Костадинов. Клиентите могат да поискат два вида проверка на уредите си. Първата се прави от служители на дружеството в присъствие на титуляра, като цената й 49 лв. Срокът й за изпълнението й е до 7 календарни дни след постъпване на заявлението от страна на абоната. Втората се извършва в лаборатория на Института по метрология и струва 69 лева. Ако се окаже, че електромерът е неточен, то EVN поема разходите.

Безплатна е консултацията с колцентъра на компанията на тел. 070017777, където операторите дават информация за месечното потребление.

Балотаж в неделя ще определи новия председател на Софийската адвокатска колегия

http://www.cross.bg/kolegiya-sofiiiskata-advokatska-1449894.html

/КРОСС/ Софийската адвокатска колегия ще има нов председател, след като сегашният - Петър Китанов, не събра нужните гласове, за да продължи участието си в надпреварата.  Балотаж в неделя ще определи кой ще е новият председател на Софийската адвокатска колегия. В надпреварата за поста остават двама кандидати - Ивайло Данов и Владислав Янев. Претендентите бяха четирима, но никой от тях не събра повече от половината гласове на общото събрание на защитниците. В крайна сметка от общо 1363 действителни бюлетини Данов е получил 455 „за", а Янев - 317. Досегашният шеф на колегията Петър Китанов е събрал 309 „за", Албена Пенова - 262. При балотажа в неделя ще спечели претендентът, който получи повече гласове - тук вече няма изискване за 50 плюс един. Софийската адвокатска колегия (САК) е най-голямата в страната и на Балканите. В момента в регистъра са вписани 5220 защитници. За последните три години броят им е нараснал с около 400 души, а само от 2013 г. в София са се появили нови 138 адвокати. Владислав Янев е кандидатът на обединение „Адвокати за промяна и развитие", в което влизат също секциите на жените адвокати и на защитниците франкофони. Член е на сегашното ръководство на САК. В неговата листа са Петя Колчева - първата българка, изкачила Еверест, както и правозащитникът Александър Кашъмов. Ивайло Данов е зам.-шеф на столичните адвокати, бивш член на „Адвокати за промяна". В професията е от 1992 г

Идат шокови януарски сметки за ток в Пловдив

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4559923

Шокови сметки за електричество ще плащаме през февруари. Фактурите обхващат почти целия януари и ще бъдат готови следващата седмица.
Шокови сметки за електричество ще плащаме през февруари. Фактурите обхващат почти целия януари и ще бъдат готови следващата седмица. "Очаква да са по-високи от предходните заради застудяването и рекордното потребление на Нова година", коментираха от EVN. В последния ден от 2014-а сме похарчили 1942 метаватчаса енергия. Средната консумация

Българските хотели са на 18-о място в света по качествен интернет

http://www.dnevnik.bg/na_put/2015/01/27/2459817_bulgarskite_hoteli_sa_na_18-o_miasto_v_sveta_po/?ref=rss


Българските хотели са на 18-о място в света по качествен интернет в стаите, сочи годишният доклад на водещата световна компания за проучвания в тази област Hotel WiFi Test, публикуван миналата седмица. 

България заема престижното място със 58.6% покритие с бърз и стабилен безжичен интернет на местата за настаняване, от които 69.7% са безплатни.

Според доклада в Европа е с 33% по-вероятно, че ще получите качествен интернет в хотелската си стая, отколкото в САЩ, но в щатите...

Продължават консултациите за пенсионната реформа

http://www.mediapool.bg/prodalzhavat-konsultatsiite-za-pensionnata-reforma-news229819.html

Продължават консултациите за промени в пенсионната система при вицепремиера и социален министър Ивайло Калфин, в които участват представители на политическите партии, социалните партньори и експерти и в рамките на които трябва да бъде подготвен пакет пенсионни промени до края на март. Този вторник темата на срещата са парите за втора пенсия и възможността осигуряването за нея да става както в държавното осигуряване, така и в частните фондове. В края на миналата година мнозинството на ГЕРБ прокара набързо спорни промени в Кодекса за социалното осигуряване, с които се даде правото на родените след 1959 година да избират дали да се осигуряват за втора пенсия в частен фонд или само в НОИ, като прехвърлянето на пари към държавното осигуряване е необратимо. Младежите, които тепърва започват работа след 1 януари тази година пък имат една година, за да посочат дали искат да се осигуряват за втора пенсия в частен фонд и ако не го направят, парите им се разпределят автоматично към НОИ без право да променят избора си до края на трудовия си живот. Под големия обществен натиск и недоволство срещу приетите промени, управляващите склониха да ги ревизират. Миналата седмица Министерството на финансите обяви подготвяните промени. Едно от предложенията е парите за втора пенсия да отиват в държавния Сребърен фонд, ако родените след 1959 г. решат да се осигуряват само в НОИ. Сумите, преместени в Сребърния фонд, ще могат да се връщат обратно в допълнителното осигуряване при условие, че работещите променят мнението си и поискат отново да спестяват за втора пенсия. В ревизираните от финансовото министерство текстове се предлага  хората да могат да сменят частния с държавен фонд и обратното през 1 година. За последно обаче ще могат да заявят, че искат да се осигуряват за втора пенсия 5 години преди да изпълнят изискванията за пенсионна възраст и стаж. Остава и възможността родените след 1959 г. да могат да изберат дали цялата им вноска за пенсия да отива в НОИ или 5% от осигурителния им доход да продължи да постъпва в частен фонд. В момента решението е необратимо и работещите, предпочели този вариант, не могат повече да се осигуряват за втора пенсия. Министерството предлага и връщане на служебното разпределяне към частен фонд за тепърва започващите работа, ако те направят избор в рамките на три месеца.

Консултациите за пенсионни промени продължават с парите за втора пенсия

http://www.mediapool.bg/konsultatsiite-za-pensionni-promeni-prodalzhavat-s-parite-za-vtora-pensiya-news229819.html

Продължават консултациите за промени в пенсионната система при вицепремиера и социален министър Ивайло Калфин, в които участват представители на политическите партии, социалните партньори и експерти и в рамките на които трябва да бъде подготвен пакет пенсионни промени до края на март. Този вторник темата на срещата са парите за втора пенсия и възможността осигуряването за нея да става както в държавното осигуряване, така и в частните фондове. В края на миналата година мнозинството на ГЕРБ прокара набързо спорни промени в Кодекса за социалното осигуряване, с които се даде правото на родените след 1959 година да избират дали да се осигуряват за втора пенсия в частен фонд или само в НОИ, като прехвърлянето на пари към държавното осигуряване е необратимо. Младежите, които тепърва започват работа след 1 януари тази година пък имат една година, за да посочат дали искат да се осигуряват за втора пенсия в частен фонд и ако не го направят, парите им се разпределят автоматично към НОИ без право да променят избора си до края на трудовия си живот. Под големия обществен натиск и недоволство срещу приетите промени, управляващите склониха да ги ревизират. Миналата седмица Министерството на финансите обяви подготвяните промени. Едно от предложенията е парите за втора пенсия да отиват в държавния Сребърен фонд, ако родените след 1959 г. решат да се осигуряват само в НОИ. Сумите, преместени в Сребърния фонд, ще могат да се връщат обратно в допълнителното осигуряване при условие, че работещите променят мнението си и поискат отново да спестяват за втора пенсия. В ревизираните от финансовото министерство текстове се предлага  хората да могат да сменят частния с държавен фонд и обратното през 1 година. За последно обаче ще могат да заявят, че искат да се осигуряват за втора пенсия 5 години преди да изпълнят изискванията за пенсионна възраст и стаж. Остава и възможността родените след 1959 г. да могат да изберат дали цялата им вноска за пенсия да отива в НОИ или 5% от осигурителния им доход да продължи да постъпва в частен фонд. В момента решението е необратимо и работещите, предпочели този вариант, не могат повече да се осигуряват за втора пенсия. Министерството предлага и връщане на служебното разпределяне към частен фонд за тепърва започващите работа, ако те направят избор в рамките на три месеца.

Експерти: Отказът от Южен поток не е блъф, има голям търговски смисъл

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4560812

Когато Русия се отказа от строителството на газопровода "Южен поток" за доставките на природен газ за страните от Европейския съюз, а също така заяви, че ще пренасочи този проект по посока Турция, някои наблюдатели помислиха, че това е блъф. Други видяха в направеното изявление признак за финансова слабост, а имаше и такива,
Когато Русия се отказа от строителството на газопровода "Южен поток" за доставките на природен газ за страните от Европейския съюз, а също така заяви, че ще пренасочи този проект по посока Турция, някои наблюдатели помислиха, че това е блъф. Други видяха в направеното изявление признак за финансова слабост, а имаше и такива,

Арестуваха врачка, разваляла магии срещу 3 бона

http://pik.bg/арестуваха-врачка-разваляла-магии-срещу-3-бона-news277769.html

Арестуваха врачка, разваляла магии срещу 3 бона

23-годишната приказлива Николина Василева от град Златарица, подвизаваща се като “магьосница” с псевдонима Ходжа Гюлшен, беше арестувана в събота в Сандански, уличена в измами, пише в. "Монитор".

От поне 2 години жената ходжа разваляла черни магии, като зарибявала своите жертви с един и същ телевизионен рекламен клип из кабеларките в цялата страна. Обещавала им разваляне на всякакъв вид черни магии на отделни хора, както и на цели семейства. Мизата за тази й дейност се движела от 1500 до 3000 лева, които зарибените превеждали, обикновено на два транша, на посочени от нея мъжко име и адрес някъде в България.

Из­­мамените не са никак малко, след като тя е плащала месечно по 2 хиляди лева на много местни телевизии, за да въртят постоянно рекламния й клип. Заедно с “магьосницата” от ромски произход в Сандански и Благоевград бяха арестувани още сестра й и други двама мъже. В полицията вече са наясно, че става дума за организирана престъпна група измамници.

Оперативната работа и разобличаването на Гюлшен и аверите й полицията започва през месец ноември миналата година, когато студентът С. П. от Югозападния университет “Неофит Рилски” изгоря с 1690 лева, които изпратил на посочен адрес за разваляне на черна магия на цялото му семейство. Трябвало да й преведе още 1500 лева, но младият 26-годишен благоевградчанин се усетил, че има нещо гнило и в телефонен разговор с “магьосницата” поискал да му върне дадените в аванс пари. В отговор тя му се заканила, че ако продължава да й се обажда и притеснява, още утре щял да намери майка си студена: “Как ще ти е по-добре, да дадеш още 1500 лева или да търсиш 4-5000 лева за погребение на майка ти”, отговорила тя на молбите на младежа да й върне парите, после му затворила телефона.

Да, ама зарибеният не бил чак толкова “омагьосан” и направил запис на разговора си с “магьосницата”. Цялото изнудване на студента продължило от 27 ноември до 3 декември 2014 година. На 23 януари тази година Ходжа Гюлшен прави грешна стъпка, като отново се връща в Благоевградски регион и по същата схема за разваляне на черна магия отмъкнала в “аванс” 260 лева от благоевградчанка. Служителите на ОД на МВР-Благоевград хващат следите й и в събота е арестувана. В Сандански е хваната и нейната сестра в момент на теглене на парите от банкомат.

Преди това в писмена жалба до Първо управление на МВР в Благоевград 26-годишният студент депозирал като доказателство и записа на телефонния си разговор с “магьосницата”. “Усъмних се в нея, защото хората, които наистина помагат, не вземат толкова пари. Освен това не може така жестоко да ме плаши, че ще умрат най-близките ми хора”, обяснява пред полицията рекетираният млад мъж, който подал жалбата.

По случая е образувано досъдебно производство. Благоевградската полиция и прокуратура апелират към всички измамени от цяла България да сигнализират на тел. 112, за да се разнищи цялата схема на организираната престъпна група “Ходжа Гюлшен”.


Експерти: Отказът от Южен поток не е блъф, има голям търговски смисъл

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4560804

Когато Русия се отказа от строителството на газопровода
Когато Русия се отказа от строителството на газопровода "Южен поток" за доставките на природен газ за страните от Европейския съюз, а също така заяви, че ще пренасочи този проект по посока Турция, някои наблюдатели помислиха, че това е блъф. Други видяха в направеното изявление признак за финансова слабост, а имаше и такива,

Ципрас ще обяви състава на новото правителство на Гърция

http://www.cross.bg/gurtziya-tzipras-sustava-1449893.html

/КРОСС/ Днес новият премиер на Гърция Алексис Ципрас трябва да обяви състава на коалиционното правителство, предаде AFP. Вчера партията на Ципрас СИРИЗА и дясната суверенистка формация „Независими гърци", които се обявяват срещу строгите мерки за икономии, поеха управлението на Гърция. Двете политически сили постигнаха съюз, който им дава абсолютно мнозинство от 162 гласа в 300-местния парламент.

Ужас за маниаците: Фейсбук се срина за около час!

http://www.bnews.bg/article-127854

Потребителите на социалната мрежа в България констатираха, че на могат да влязат в профилите си малко след 8 часа тази сутрин.

От днес затварят кучкарника в Каменар, заради болно животно

http://www.moreto.net/novini.php?n=278217

От днес - вторник, 27-ми януари, приютът за безстопанствени животни в село Каменар временно ще бъде затворен, съобщиха от ръководството на звеното за Moreto.net. Предписанието е дадено от Областната дирекция по безопасност на храните заради заболяло животно със съмнение за бруцелоза.

Проф. Близнашки: Оценката ми за кабинета е положителна

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4560806

Оценката за настоящия кабинет не може да бъде друга, освен положителна. Самият факт, че имаме правителство, е успех. Това мнение изрази пред bTV бившият служебен премиер Георги Близнашки.
По думите му управляващите са набелязали верните ориентири. Професорът по конституционно право призна, че се надява кабинетът да издържи поне до местните избори.
Оценката за настоящия кабинет не може да бъде друга, освен положителна. Самият факт, че имаме правителство, е успех. Това мнение изрази пред bTV бившият служебен премиер Георги Близнашки. По думите му управляващите са набелязали верните ориентири. Професорът по конституционно право призна, че се надява кабинетът да издържи поне до местните избори.

Близнашки: Оценката за кабинета не може да е друга, освен положителна

http://offnews.bg/news/n_1/n_453635.html

Оценката за настоящия кабинет не може да бъде друга, освен положителна. Самият факт, че имаме правителство, е успех. Това мнение изрази пред bTV бившият служебен премиер Георги Близнашки. По думите му управляващите са набелязали верните ориентири. Професорът по конституционно право призна, че се надява кабинетът да издържи поне до местните избори. „На нас ни трябва въвеждане на задължителното гласуване. Навлиза едно ново поколение, което е отчуждено от това, което се случва”, коментира Близнашки. Относно станалата известна с „гнилите си ябълки“ съдебна система, той заяви, че не одобрява появата на френския посланик в медиите. „Последва още едно вмешателство на други посланици. Аз съм за реформата, но сега могат да бъдат въведени неща, които да я взривят по-късно”, каза Близнашки. На въпрос дали ще се върне в политиката, той бе категоричен: „Определено не”. Близнашки сподели, че се чувства добре като преподавател и се е върнал там, където му е мястото.

Проф. Близнашки: Оценката ми за кабинета е положителна

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4560798

Оценката за настоящия кабинет не може да бъде друга, освен положителна. Самият факт, че имаме правителство, е успех. Това мнение изрази пред bTV бившият служебен премиер Георги Близнашки.
По думите му управляващите са набелязали верните ориентири. Професорът по конституционно право призна, че се надява кабинетът да издържи поне до местните избори.
Оценката за настоящия кабинет не може да бъде друга, освен положителна. Самият факт, че имаме правителство, е успех. Това мнение изрази пред bTV бившият служебен премиер Георги Близнашки. По думите му управляващите са набелязали верните ориентири. Професорът по конституционно право призна, че се надява кабинетът да издържи поне до местните избори.

В Пловдив продължава делото за радикален ислям

http://www.cross.bg/ahmed-mysa-prisuda-1449891.html

/КРОСС/ Делото за радикален ислям, по което Ахмед Муса Ахмед беше осъден в Пазарджик, продължава днес в Апелативния съд в Пловдив.  Ахмед обжалва наложената му през март миналата година присъда от година затвор и глоба от 5 хил. лева. В жалбата са включени и имената и на останалите 12 подсъдими, които са с по-леки наказания. Ахмед Муса Ахмед беше признат за виновен от Пазарджишкия окръжен съд за разпространение на антидемократична идеология, насаждане на омраза и участие в нерегистрирана организация. За другия подсъдим по делото - Саид Мутлу, магистратите определиха присъда от година условно и 3 хил. лв. глоба. Абдулах Салих е с 10 месеца условна присъда и глоба в същия размер. Останалите 10 подсъдими са само с парични санкции. В жалбите на всички има оплаквания за незаконосъобразност и необоснованост и искане наказанията им да отпаднат. В края на ноември миналата година, след специализираната операция на ДАНС и последвалите арести, срещу Ахмед Муса Ахмед беше повдигнато ново аналогично обвинение.

Журналист: Има хора от висшите етажи в БДЖ, замесени в кражбите

http://pik.bg/журналист-има-хора-от-висшите-етажи-в-бдж-замесени-в-кражбите-news277766.html

Журналист: Има хора от висшите етажи в БДЖ, замесени в кражбите

„Има хора от висшите етажи в БДЖ, които по един или друг начин са замесени в тази схема. Най-лесно се доказват преките извършители, а тези, които упражняват чадър и получават облаги от това, са малко по-трудни за доказване. Имаме предвид някои хора, имаме имена, които ще ги оповестим, когато докажем какво правят”, каза в „Здравей, България” по Нова телевизия журналистът Марин Николов.

„Това не е голяма новина. Ясно е, е в железниците се краде от доста години. Досега не ни беше ясно точно как се краде гориво”, заяви от своя страна Любомир Илиев, управител на "БДЖ - Товарни превози".

Той обясни още, че с всяка изминала година разходът на гориво в БДЖ се увеличава с по един литър и не се знае защо. „За две години имаме около 2 милиона лева в литри, които са отгоре”, допълни той. Управителят на БДЖ беше категоричен, че ще разследват къде отиват тези пари.

„Всички лица, които са заснети във разследването, дават обяснение и ще бъдат дадени на прокурор. Тече разследване по цялата схема”, заяви Илиев.


Павлина Панова: Командироването е начин за кадруване в съдебната система

http://www.cross.bg/panova-panov-sistema-1449890.html

/КРОСС/ Никой административен ръководител в съдебната система не се е радвал на подкрепата, на която се радва Павлина Панова, призна тя в интервю за ВTV.  Конкурентът й за председателското място във Върховния касационен съд Лозан Панов отказа двамата да гостуват заедно в „Тази сутрин". От Висшия съдебен съвет ни предложиха общи медийни изяви. Вчера в друга телевизия се появихме заедно и това беше единствената ни съвместна изява", коментира Панова. По думите й Панов очевидно той следва своя стратегия за медийни изяви. Общо над 70 съдии подкрепиха кандидатурата на Панова за председател на ВКС. Подкрепата бе изразена с открито писмо до ВСС. В четвъртък ще стане ясно кой ще заеме поста. Изборът на председател на Върховния касационен съд е публична процедура и затова не смятам, че подкрепата на 70 магистрати за мен може да бъде оценена като натиск, заяви Панова. „С времето прагматизмът на съдия Панов от началния етап на номинациите леко се потисна", заяви Панова в коментар на тезата за избор, предопределен в полза на Лозан Панов. Панова заяви, че процедурата върви коректно и в руслото на нормалния дебат. „Командироването е начин за кадруване и за избягване на конкурсите в съдебната система", отбеляза Панова и добави, че това става само с решение на административните ръководители на съда

Фейсбук се срина за около час, проблемът не е ясен

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4560799

Потребителите на фейсбук в България загубиха връзка със социалната мрежа към 8,20 ч сутринта. Тя беше възстановена към 9,20 ч.
Част от потребителите виждаха екран, на който е изписано, че сайтът не работи, а на други се изписва, че достъпът до страницата не е възможен.
Нямаше информация колко време ще продължи проблемът.
Потребителите на фейсбук в България загубиха връзка със социалната мрежа към 8,20 ч сутринта. Тя беше възстановена към 9,20 ч. Част от потребителите виждаха екран, на който е изписано, че сайтът не работи, а на други се изписва, че достъпът до страницата не е възможен. Нямаше информация колко време ще продължи проблемът.

Високите сметки за ток са от небрежност и безхаберие, заяви Делян Добрев

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/01/27/2460665_visokite_smetki_za_tok_sa_ot_nebrejnost_i_bezhaberie/?ref=rss


"Днес ще извикаме в комисията представителите на "Енерго Про" и на другите две енергоразпределителни дружества. Доколкото знам, те са предприели действия за разсрочване на втората фактура. Хубавото е, че това са само 5% от абонатите на Енерго Про", коментира сигналите за завишени сметки за ток Делян Добрев, председател на енергийната комисия в Народното събрание, пред "Нова телевизия".

Той обясни, че в случая с "Енерго Про" дружеството формално е спазило нормативната уредба. Според...

Румен Христов: Необходим ни е нов Закон за земята, който да работи поне 20 г.

http://www.investor.bg/imenata-na-biznesa/107/a/rumen-hristov-neobhodim-ni-e-nov-zakon-za-zemiata-koito-da-raboti-pone-20-g-188049/

Спираме практиката да се ползват пасища от фирми, които не се занимават със земеделска дейност, заяви председателят на парламентарната комисия по земеделие

Светът отбелязва 70 години от освобождаването на Аушвиц

http://www.cross.bg/ayshvitz-osvobozhdenieto-lagera-1449892.html

/КРОСС/Редица световни лидери ще се съберат днес в Полша за церемонията по отбелязване на 70-тата годишнина от освобождението на Аушвиц. 9-членната делегация на САЩ ще бъде оглавена от финансовия министър Джак Лю. Предварителният списък със световни лидери, които са заявили, че ще присъстват на церемонията, включва: френският президент Франсоа Оланд, германският му колега Йоахим Гаук, президента на Австрия Ханс Фишер, кралят на Белгия Филип, кралят на Холандия Вилем-Александър и принцът на Дания Фредерик. България ще бъде представена от президента Росен Плевнелиев. Президентът на САЩ Барак Обама обаче трябваше да бъде в Индия по време на церемонията, но в последната минута промени графика си, заради смъртта на краля на Саудитска Арабия Абдула бин Абдул Азис. Обама и първата дама на САЩ Мишел Обама ще посетят Рияд във вторник, където ще се срещнат с новия крал на Саудитска Арабия Салман ибн Абдулазиз ал Сауд и така няма да успеят да се включат в отбелязването на 70-годишнината от освобождението на Аушвиц. Близо 300 оцелели от Холокоста, повечето от които в 90-те години на живота си, ще присъстват на церемонията, която ще се проведе в концентрационния полски лагер, където бяха избити над 1.1 милиона души. Оцелели концлагеристи от Аушвиц/Биркенау посетиха бившия нацистки лагер на смъртта ден преди честванията на 70-ата годишнина от освобождаването му, за да отдадат почит на свои близки и на милионите избити по време на Холокоста, предадоха ТАСС и АП

Светът отбелязва 70 години от освобождаването на Аушвиц

http://www.cross.bg/ayshvitz-tzeremoniyata-osvobozhdenieto-1449892.html

/КРОСС/Редица световни лидери ще се съберат днес в Полша за церемонията по отбелязване на 70-тата годишнина от освобождението на Аушвиц. 9-членната делегация на САЩ ще бъде оглавена от финансовия министър Джак Лю. Предварителният списък със световни лидери, които са заявили, че ще присъстват на церемонията, включва: френският президент Франсоа Оланд, германският му колега Йоахим Гаук, президента на Австрия Ханс Фишер, кралят на Белгия Филип, кралят на Холандия Вилем-Александър и принцът на Дания Фредерик. България ще бъде представена от президента Росен Плевнелиев. Президентът на САЩ Барак Обама обаче трябваше да бъде в Индия по време на церемонията, но в последната минута промени графика си, заради смъртта на краля на Саудитска Арабия Абдула бин Абдул Азис. Обама и първата дама на САЩ Мишел Обама ще посетят Рияд във вторник, където ще се срещнат с новия крал на Саудитска Арабия Салман ибн Абдулазиз ал Сауд и така няма да успеят да се включат в отбелязването на 70-годишнината от освобождението на Аушвиц. Близо 300 оцелели от Холокоста, повечето от които в 90-те години на живота си, ще присъстват на церемонията, която ще се проведе в концентрационния полски лагер, където бяха избити над 1.1 милиона души. Оцелели концлагеристи от Аушвиц/Биркенау посетиха бившия нацистки лагер на смъртта ден преди честванията на 70-ата годишнина от освобождаването му, за да отдадат почит на свои близки и на милионите избити по време на Холокоста, предадоха ТАСС и АП

Перник изпраща Росица Янакиева

http://offnews.bg/news/n_1/n_453631.html

Град Перник се сбогува днес с бившия кмет на града и заместник-председател на Народното събрание Росица Янакиева, която почина на 60-годишна възраст. Поклонението започва в 11.00 часа в сградата на Двореца на културата в града, съобщи БНР. Янакиева беше два мандата кмет на Перник. От 1995-2005 година е кмет на район "Изток", а от 2005 до предишните местни избори бе народен представител от Коалиция за България. Беше и член на управителния съвет на Демократичния съюз на жените. В 43-тия парламент бе депутат от партия АБВ и заместник-председател на Народното събрание. Председателят на парламента Цецка Цачева изрази своите съболезнования на близки и роднини. В писмо до тях се отбелязва, че една от каузите, в които Росица Янакиева влага цялото си сърце, е пълноправното участие на жените във всички сфери на нашия живот. Според Цачева, Росица Янакиева ще бъде запомнена и с активната й гражданска позиция, която е отстоявала и като депутат в 40-то Народно събрание, както и на заместник-председател на 43-тия парламент.

Обмислят ограничения при отпускането на детски

http://www.moreto.net/novini.php?n=278224

Нов начин за получаване на детските планират от социалното министерство. През февруари те ще представят предложенията си за законодателни промени. Към момента идеята е социалните работници сами да могат да преценяват на кое дете да дадат пари и кое да подкрепят по друг начин.

Купуваме 180 електронни гривни за престъпници

http://www.bnews.bg/article-127851

Само няколко гривни за престъпници имало в България, които се поставят на крака.

Бердих разби Надал и написа история

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4560792

Томас Бердих разби Рафаел Надал с 6:2, 6:0 и 7:6 и влезе в четвъртфиналите на Откритото първенство на Австралия по тенис. 29-годишният чех чака там победителят от Анди Мъри и Никос Кириос, а с успеха си написа история по два параграфа.

Бердих стана едва вторият действащ тенисист, побеждавал Големите четири (Надал, Джокович, Мъри и Федерер) в тур
Томас Бердих разби Рафаел Надал с 6:2, 6:0 и 7:6 и влезе в четвъртфиналите на Откритото първенство на Австралия по тенис. 29-годишният чех чака там победителят от Анди Мъри и Никос Кириос, а с успеха си написа история по два параграфа. Бердих стана едва вторият действащ тенисист, побеждавал Големите четири (Надал, Джокович, Мъри и Федерер) в тур

86 снегорина чистят София днес

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4560786

След снеговалежа от тази нощ в столицата, фирмите, отговарящи за снегопочистването, са започнали обработката със смеси срещу заледяване, съобщават от пресцентъра на Столична община.
В момента на терен работят 86 снегопочистващи машини. Почистват се и се обработват улици и булеварди, по които се движи градския транспорт,
След снеговалежа от тази нощ в столицата, фирмите, отговарящи за снегопочистването, са започнали обработката със смеси срещу заледяване, съобщават от пресцентъра на Столична община. В момента на терен работят 86 снегопочистващи машини. Почистват се и се обработват улици и булеварди, по които се движи градския транспорт,

S&P понижи рейтинга на Русия до Junk

http://www.cross.bg/rysiya-reiitinga-junk-1449888.html

/КРОСС/ Standard & Poor's понижи кредитния рейтинг на Русия в чуждестранна валута до т. нар. Junk (лоши, нискокачествени активи), което се дава на високорисковите ценни книжа, съобщава агенция Bloomberg. Рейтингът на страната е намален до това ниво за пръв път през последното десетилетие. Решението на компанията показва „прекомерен песимизъм", отбелязва в отговор на понижението на рейтинга финансовият министър на Русия Антон Силуанов.  

Румен Петков приет във ВМА

http://www.cross.bg/petkov-rymen-priet-1449889.html

/КРОСС/Заместник-председателят на политическа партия АБВ Румен Петков е приет във ВМА, съобщи БНТ, позовавайки се на информация от АБВ.  Самият Румен Петков е съобщил, че е в болницата за рутинен преглед и че не става дума за нещо сериозно. От партията дори казаха, че го очакват след два дни на работа.  

Делян Добрев: Малко вероятно е да има грешки в показанията на електромерите

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4560776

Малко вероятно е да има грешки в показанията на електромерите, отчетени от трите ЕРП - та. Това заяви в студиото на сутрешния блок на Нова телевизия бившият енергиен министър и настоящ председател на енергийната комисия в НС Делян Добрев.
Той коментира двете сметки, които получиха много от абонатите на ел.
Малко вероятно е да има грешки в показанията на електромерите, отчетени от трите ЕРП - та. Това заяви в студиото на сутрешния блок на Нова телевизия бившият енергиен министър и настоящ председател на енергийната комисия в НС Делян Добрев. Той коментира двете сметки, които получиха много от абонатите на ел.

86 снегорина чистят София днес

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4560781

След снеговалежа от тази нощ в столицата, фирмите, отговарящи за снегопочистването, са започнали обработката със смеси срещу заледяване, съобщават от пресцентъра на Столична община.
В момента на терен работят 86 снегопочистващи машини. Почистват се и се обработват улици и булеварди, по които се движи градския транспорт,
След снеговалежа от тази нощ в столицата, фирмите, отговарящи за снегопочистването, са започнали обработката със смеси срещу заледяване, съобщават от пресцентъра на Столична община. В момента на терен работят 86 снегопочистващи машини. Почистват се и се обработват улици и булеварди, по които се движи градския транспорт,

Делян Добрев: Малко вероятно е да има грешки в показанията на електромерите

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4560783

Малко вероятно е да има грешки в показанията на електромерите, отчетени от трите ЕРП - та. Това заяви в студиото на сутрешния блок на Нова телевизия бившият енергиен министър и настоящ председател на енергийната комисия в НС Делян Добрев.
Той коментира двете сметки, които получиха много от абонатите на ел.
Малко вероятно е да има грешки в показанията на електромерите, отчетени от трите ЕРП - та. Това заяви в студиото на сутрешния блок на Нова телевизия бившият енергиен министър и настоящ председател на енергийната комисия в НС Делян Добрев. Той коментира двете сметки, които получиха много от абонатите на ел.

Шарапова изнесе лекция на Бушар и ще играе руски полуфинал

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/01/27/2460659_sharapova_iznese_lekciia_na_bushar_i_shte_igrae_ruski/?ref=rss


Мария Шарапова вкара своя опит в големи мачове и показа брутална ефективност, за да отстрани 20-годишната канадка Южени Бушар в четвъртфиналите на Australian Open.

Рускинята изнесе 78-минутна лекция за победата с 6:3, 6:2, с което показа, че все още не е готова да отвори вратата за по-младото поколение тенисистки.

27-годишната Шарапова вече има четири победи от четири мача срещу канадката, която миналата година стигна до два полуфинала в турнири от Големия шлем и финал на...

Част от Младост остава без вода

http://www.moreto.net/novini.php?n=278227

От ВиК-Варна съобщиха за Moreto.net, че поради възникнала авария без вода ще останат абонатите в кв."Младост" бл.115 и бл.117. Водоподаването ще бъде възстановено до 15 часа, уточняват от ВиК.

Когато СИРИЗА се изправи пред проблемите, ще ги погледне реалистично

http://www.grreporter.info/kogato-siriza-se-izpravi-pred-problemite-shche-gi-pogledne-realistichno/16744

Коалицията на радикалната левица обеща много неща, които няма да може да изпълни, заявява в интервю за GRReporter бившият министър и евродепутат Мариета Янаку.

прочети повече

Преглед на варненския печат - 27 януари

http://www.moreto.net/novini.php?n=278216

„Обявиха грипна епидемия във Варна”, е водеща тема за двата регионални варненски вестника „Народно дело” и „Черно море”. Вестник „Черно море” посочва, че във връзка с усложнената обстановка от днес до края на седмицата се прекратяват учебните занятия в училищата на територията на общината.

Луканката, изпратена от пощите в Нигерия, пристигна в Токиo месец по-късно

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4560772

В началото на месеца  един абсурд на Българските пощи остави българско семейство в Япония без коледния им подарък-луканка и лютеница от България.  Колетът с луканка и лютеница беше изпратен на 12 декември 2014 година за Токио и не само не пристигна в Япония, ами се оказа в Нигерия.
Едуард Вичинян е подготвил вкусна пратка с луканка и лютеница,
В началото на месеца  един абсурд на Българските пощи остави българско семейство в Япония без коледния им подарък-луканка и лютеница от България.  Колетът с луканка и лютеница беше изпратен на 12 декември 2014 година за Токио и не само не пристигна в Япония, ами се оказа в Нигерия. Едуард Вичинян е подготвил вкусна пратка с луканка и лютеница,

Луканката, изпратена от пощите в Нигерия, пристигна в Токиo месец по-късно

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4560760

В началото на месеца  един абсурд на Българските пощи остави българско семейство в Япония без коледния им подарък-луканка и лютеница от България.  Колетът с луканка и лютеница беше изпратен на 12 декември 2014 година за Токио и не само не пристигна в Япония, ами се оказа в Нигерия.
Едуард Вичинян е подготвил вкусна пратка с луканка и лютеница,
В началото на месеца  един абсурд на Българските пощи остави българско семейство в Япония без коледния им подарък-луканка и лютеница от България.  Колетът с луканка и лютеница беше изпратен на 12 декември 2014 година за Токио и не само не пристигна в Япония, ами се оказа в Нигерия. Едуард Вичинян е подготвил вкусна пратка с луканка и лютеница,

Закопчаха с гривна за престъпници водещия Виктор Николаев

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4560767

Водещият на сутрешния блок на Нова тв Виктор Николаев се съгласи да стане "престъпник", за да демонстрира как работят електронните гривни, предвидени за нарушилите закона и изтърпяващи наказание "пробация". Експериментът стана в ефир.
Електронната гривна щракна върху глезена на тв водещия. Преди това му бе взета мярка,
Водещият на сутрешния блок на Нова тв Виктор Николаев се съгласи да стане "престъпник", за да демонстрира как работят електронните гривни, предвидени за нарушилите закона и изтърпяващи наказание "пробация". Експериментът стана в ефир. Електронната гривна щракна върху глезена на тв водещия. Преди това му бе взета мярка,

Обмислят данък върху финансовите операции на капиталовия пазар

http://www.cross.bg/danuk-operatzii-ponesli-1449887.html

/КРОСС/Данък върху финансовите операции на капиталовия пазар - това намерение на правителството е записано в приоритетите в данъчната програма на кабинета в следващите три години. Експерти смятат, че въвеждането на този налог ще доведе до двойно оскъпяване на сделките. В момента тези операции не се облагат. Ако това се промени, от решението ще бъдат засегнати, както индивидуалните участници на пазара, така и бизнесът, твърди инвестиционният консултант Камелия Лазарова. Клиентите на инвестиционните посредници, които търгуват на капиталовите пазари, биха понесли тежестта от този данък. Ако намерението е, да се търси някаква синхронизация, с някои от страните в Европа, може би говорим за данък в порядъка на 0.1 % от размера на всяка финансова транзакция. Данъкът, който би се събрал, би бил под 1 000 000 лева. Реално, самото прилагане на данъка може да излезе по-скъпо на държавата, отколкото примирията, които биха се понесли." - коментира Лазарова, цитирана от БНР.   Експертите предупреждават също, че дори сделката да не е печеливша, тя пак ще се облага с данък. Ние бихме платили данък и когато купуваме съответната ценна книга, и когато я продаваме, макар да я продаваме на загуба.  

Закопчаха с гривна за престъпници водещия Виктор Николаев

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4560744

Водещият на сутрешния блок на Нова тв Виктор Николаев се съгласи да стане
Водещият на сутрешния блок на Нова тв Виктор Николаев се съгласи да стане "престъпник", за да демонстрира как работят електронните гривни, предвидени за нарушилите закона и изтърпяващи наказание "пробация". Експериментът стана в ефир. Електронната гривна щракна върху глезена на тв водещия. Преди това му бе взета мярка,

Facebook и Instagram паднаха за близо час (обновена)

http://www.dnevnik.bg/tehnologii/2015/01/27/2460662_facebook_i_instagram_padnaha_za_blizo_chas_obnovena/?ref=rss


Социалната мрежа Facebook ("Фейсбук") и Instagram ("Инстаграм") бяха недостъпни за близо час - между 8 и 9 ч. тази сутрин. Най-вероятно това ще бъде най-дълго продължилият срив на сайта на Марк Зукърбърг.

От около 8.10 ч. Facebook не се отваряше и излизаше съобщение: Sorry, something went wrong.We're working on it and we'll get it fixed as soon as we can. (Съжаляваме, нещо се обърка. Работим по отстраняването му, колкото се може по-бързо). ahaaa #facebookdown that explains a lot...

Facebook и Instagram паднаха за близо час (обновена в 9.10 ч.)

http://www.dnevnik.bg/tehnologii/2015/01/27/2460662_facebook_i_instagram_padnaha_za_blizo_chas_obnovena_v/?ref=rss


Социалната мрежа Facebook ("Фейсбук") и Instagram ("Инстаграм") бяха недостъпни за близо час - между 8 и 9 ч. тази сутрин. Най-вероятно това ще бъде най-дълго продължилият срив на сайта на Марк Зукърбърг.

От около 8.10 ч. Facebook не се отваряше и излизаше съобщение: Sorry, something went wrong.We're working on it and we'll get it fixed as soon as we can. (Съжаляваме, нещо се обърка. Работим по отстраняването му, колкото се може по-бързо). ahaaa #facebookdown that explains a lot...

Перник се сбогува с Росица Янакиева

http://www.cross.bg/yanakieva-rositza-zamestnik-predsedatel-1449886.html

/КРОСС/Град Перник се сбогува днес с бившия кмет на града и настоящ заместник-председател на Народното събрание Росица Янакиева, която почина на 60-годишна възраст. Поклонението започва в 11.00 часа в сградата на Двореца на културата в града. Янакиева беше два мандата кмет на Перник. От 1995-2005 година е кмет на район "Изток", а от 2005 до предишните местни избори бе народен представител от Коалиция за България. Беше и член на управителния съвет на Демократичния съюз на жените. В 43-тия парламент бе депутат от партия АБВ и заместник-председател на Народното събрание. Председателят на парламента Цецка Цачева изрази своите съболезнования на близки и роднини. В писмо до тях се отбелязва, че една от каузите, в които Росица Янакиева влага цялото си сърце, е пълноправното участие на жените във всички сфери на нашия живот. Според Цачева, Росица Янакиева ще бъде запомнена и с активната й гражданска позиция, която е отстоявала и като депутат в 40-то Народно събрание, както и на заместник-председател на 43-тия парламент.  

Facebook и Instagram паднаха (обновена)

http://www.dnevnik.bg/tehnologii/2015/01/27/2460662_facebook_i_instagram_padnaha_obnovena/?ref=rss


Социалната мрежа Facebook ("Фейсбук") не е достъпна, съобщиха читатели на "Дневник". Недостъпна е и страницата на Instagram ("Инстаграм").

От около 8.20 ч. Facebook не се отворя и излиза съобщение: Sorry, something went wrong.We're working on it and we'll get it fixed as soon as we can. (Съжаляваме, нещо се обърка. Работим по отстраняването му, колкото се може по-бързо). ahaaa #facebookdown that explains a lot

— Iv Todorovska (@ivtodorovska) January 27, 2015Страницата...

Фейсбук се срина

http://offnews.bg/news/n_1/n_453624.html

Социалната мрежа "Фейсбук" се срина. Достъпът до нея е блокиран. Към момента не са ясни причините за проблема.  Най-голямата социална мрежа остана недостъпна от България малко преди 8.30 часа сутринта. Съобщение показва, че се работи върху отстраняването на проблема: Sorry, something went wrong. We're working on it and we'll get it fixed as soon as we can. (Съжаляваме, нещо се обърка. Ние работим по отстраняването му, колкото се може по-бързо).  Два подобни срива имаше през юни и август 2014 година. Най-големият срив в историята на социалната мрежа обаче се случи през септември 2010 г., когато софтуерна грешка попречи на 135 милиона потребители да използват профилите си за близо 2 часа и половина.

Жельо Бойчев: Нужна е промяна в нормативната база за ЕРП

http://www.cross.bg/boiichev-globata-potrebitelite-1449885.html

/КРОСС/Необходима е промяна на цялата нормативна и регулаторна база, в която работят ЕРП-тата, само завишените глоби няма да помогнат, за да бъдат защитени правата на потребителите, заяви пред БНР Жельо Бойчев - член на парламентарната комисия по енергетика. Според него преждевременно приключилия живот на предишното Народно събрание и обструкцията на ГЕРБ са попречили на приемането на тези промени. Това, което се прави със завишаване на глобата е заради страх от протести. Трябва да променим цялата регулаторна среда за ЕРП-тата. Драстичната цена на глобата няма до доведе до нищо. Трябва да променим и работата на контролните институции, за да си вършат те работата", каза Бойчев и напомни, че вече имаше налагане на глоби, но нямаше тяхно прилагане, коментира Бойчев.  Ние бихме подкрепили мерките в система от няколко решения. Един от тях е да няма такъв вариант да можеш да оспориш сметката след като я платиш, а да можеш да я оспориш преди това, допълни той. Според Бойчев на заседанието на комисията днес, на която ще бъдат изслушани представители на трите ЕРП-та у нас, ще стане ясно кой зад кого застава - зад големите корпоративни интереси или зад потребителите.    

Промените в образованието търсят мислещите деца, а не зубрачите

http://www.moreto.net/novini.php?n=278223

Стандартизирана е образователната система в България, не предлага специален подход към различните деца, печелят зубрачите, а ние ще търсим мислещите деца. Така коментира в Разград промените в просветната сфера министърът на образованието проф.

Спасиха изгубен на Витоша младеж

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4560750

Планинска спасителна служба при БЧК спаси тази нощ изгубен младеж във Витоша. Това каза  председателят на БЧК Христо Григоров пред Фокус. В 18:30 вечерта е получено обаждане за загубен младеж в района на ски пистата „Конярника”, между Черни връх и хижа „Кумата”. Две групи са участвали при спасяването му.
Планинска спасителна служба при БЧК спаси тази нощ изгубен младеж във Витоша. Това каза  председателят на БЧК Христо Григоров пред Фокус. В 18:30 вечерта е получено обаждане за загубен младеж в района на ски пистата „Конярника”, между Черни връх и хижа „Кумата”. Две групи са участвали при спасяването му.

86 снегорина почистват и обработват софийските улици

http://pik.bg/86-снегорина-почистват-и-обработват-софийските-улици-news277763.html

86 снегорина почистват и обработват софийските улици

След снеговалежа от тази нощ в столицата, фирмите, отговарящи за снегопочистването, са започнали обработката със смеси срещу заледяване, съобщават от пресцентъра на Столична община.

В момента на терен работят 86 снегопочистващи машини. Почистват се и се обработват улици и булеварди, по които се движи градския транспорт, както и опасни и стръмни участъци и мостове.

Приключва обработката на Южната дъга и на пътищата към парк Витоша. В сутрешния час градският транспорт се движи нормално.

 

Аржентинският президент разпуска спецслужбите на страната

http://www.cross.bg/kirshner-slyzhbi-nisman-1449884.html

/КРОСС/ Президентът на Аржентина Кристина Киршнер обяви, че планира да разпусне спецслужбите на страната, предаде „Интерфакс". Киршнер вече е поискала разрешение от парламента, за да предприеме съответни стъпки. Киршнер заяви, че ще издаде указ за създаване на ново ведомство. Според нея разузнавателните служби не са били променяни или реформирани от края на военното правителство в Аржентина през 1983 година. Решението на Киршнер идва след мистериозната смърт на прокурора Алберто Нисман само часове преди да свидетелства срещу висш държавен служител. Нисман работеше по разследването за взривена бомба в еврейски център в столицата Буенос Айрес през 1994 г., при което загинаха 85 души. Той обвини някои висши държавни фигури, сред които президентът Киршнер и външният министър Хектор Тимерман, че прикриват предполагаема роля на Иран в заговора. „Подготвям законопроект за реформа на разузнавателните служби", каза президентът в своето обръщение и допълни, че иска предложението й да бъде обсъдено на извънредна среща на Конгреса. Тя допълни още, че планът предвижда създаването на Федерална агенция за разузнаване, чието ръководство ще бъде избирано от президента, но ще се одобрява от Сената.

Мълчаливо бдение преди делото за радикален ислям

http://www.vesti.bg/bulgaria/sad/mylchalivo-bdenie-predi-deloto-za-radikalen-isliam-6030717

Имамът Ахмед Муса обжалва наложената му през март 2014 г. присъда от една година затвор и глоба от 5 хил. лв.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване