Президентът: Новото поколение мисли отвъд границите

http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/prezidentyt-novoto-pokolenie-misli-otvyd-granicite-6030875

Броят на спечелени от България медали по природни науки се увеличава с всяка изминала година

Миков призова кабинета и ЕК да преосмислят позицията си за санкциите срещу Русия

http://offnews.bg/news/n_1/n_455090.html

Лидерът на БСП Михаил Миков призова правителството да преосмисли позицията си за санкциите срещу Русия. „Призовавам българското правителство и Европейската комисия спешно да преосмислят заявените си намерения да наложат нови санкции срещу Русия“, написа Миков на страницата си във Facebook. Миков посочи още, че позицията на БСП не се е променила и партията е категорично против наложените санкции. „БСП има ясна позиция против каквото и да е разширяването на тези санкции. Тази позиция отчита неефективността на тези санкции за намаляването на напрежението и нормализирането на отношенията между Русия и Украйна от една страна и Русия и ЕС, от друга страна“, заяви Миков. „Тази позиция отчита обаче - и това е не по-малко важно - естеството на отношенията между България и Русия. Не е в интерес на България да участва в процесите, които различни субекти инициират периодично срещу Русия. В резултат на тази политика на ЕС, която не съобразява в достатъчна степен интересите на нашата страна, вече претърпяхме достатъчно загуби. Крайно време е да отстоим по-решително националните си интереси", написа още лидерът на БСП. Миналата седмица министърът на икономиката Божидар Лукарски призова ЕС да не спира санкциите срещу Русия, въпреки че България е една от най-потърпевшите от наложените санкции. "Позицията на Реформаторския блок и на правителството е, че подкрепяме налаганите от ЕС санкции срещу Русия и не смятам, че има основание за тяхното редуциране или отмяна. България, като преден мостик в тази конфронтация с Русия, търпи доста неприятни последици, но политически не отстъпваме от това да подкрепим украинския народ в неговите справедливи искания за териториална цялост на украинската държава, заяви Лукарски на среща с посланика на Украйна Микола Балтажи.

Жълт код е обявен за утре в цялата страна

http://www.moreto.net/novini.php?n=278529

Жълт код е обявен за утре - 30 януари, петък в цялата страна, с изключение на Видинска област, научи Moreto.net. Предупрежденията на синоптиците са за много силен, бурен южен вятър, с пориви на моменти превишаващи 100 км/ч. Очаква се и рязко повишение на температурите.

Избраха Лозан Панов за шеф на ВКС

http://frognews.bg/news_85135/

Съдия Лозан Панов е новият председател на ВКС. След повече от 8 часа умуване и дискусии Лозан Панов получи необходимите 17 гласа в своя подкрепа. За конкурентката му - съдия Павлина Панова гласуваха само 6 члена на ВСС.

Хуй и Зиуей под домашен арест заради змиорки

http://frognews.bg/news_85134/

Китайците Лин Хуй и Чен Зиуей бяха пуснати под домашен арест, след като се опитаха преди дни да вкарат в България 2 милиона змиорки.

До 2030 г. ще има по-малко глад и смърт

http://econ.bg/Новини/До-2030-г-ще-има-по-малко-глад-и-смърт_l.a_i.651847_at.1.html

Конфликтът в Украйна, еболата в Западна Африка, победният ход на "Ислямска държава" и още безброй много кървави новини ни карат да гледаме с голяма...

Всяко второ изнасилване е лъжа

http://pik.bg/всяко-второ-изнасилване-е-лъжа-news278992.html

Всяко второ изнасилване е лъжа

Всеки втори сигнал за изнасилване, подаден в полицията през последната година, е бил фалшив, сочи статистика на МВР. От 237 жалби едва 120 са се оказали реални. А от случаите, в които действително жертвата е претърпяла посегателство, са били разкрити 74. През 2014 г. общо 125 души са били заловени като извършители на изнасилване, като в това число се включват и хора, които са извършили престъпленията си в предходни години, пише "168 часа".

Извършителите на сексуални посегателства са нискообразовани българи между 18 и 30 години, страдащи от комплекси, коментира Магдалена Иванова от ГД "Криминална полиция". Най-голям дял от изнасилвачите през изминалата година у нас са от български произход - 85 души. След тях са ромите насилници - 24-ма, и турците - 15. Само в един случай престъпникът е бил от четвърти, различен, етнос. 19 непълнолетни са били заловени като изнасилвачи през последната година. Най-много извършители на такъв тип престъпление има на възраст между 18 и 30 години - 50 души.

Следващата група са от 31 до 40 г. - 30, а насилниците над 40 г. са 25-има. Посегателствата в отдел "разврат" са най-малко на брой от общия дял на престъпленията срещу личността - около 0,59%. В много от случаите обаче, дори да има реално изнасилване, жертвата не подава сигнал от страх или срам. "Едни от жертвите, които най-трудно преживяват подобно посегателство, са жени над 60 годиниПодобни случаи има в малките обезлюдени села. Извършителите обикновено са от същото населено място, често с психични проблеми.

При такива ситуации жертвите най-често скриват за насилието. Когато нямат явни физически следи от преживяното, особено често не сигнализират. За посегателството разбираме от трето лице. Например, ако са разказали на някоя приятелка от селото си, тя подава сигнал в полицията. Другата възрастова група, която преживява изключително тежко изнасилванията и също често не подава оплакване, са децата", коментира Магдалена Иванова. Броят на фалшивите сигнали обаче е огромен поради различни причини, коментират от МВР. В повечето такива случаи накрая "жертвата" сама оттегля молбата си. Най-често оплакване за изнасилване, което не съвпада с истината, се подава заради запазване на честта, с цел изнудване или отмъщение. Проблемът за девствеността също се е оказал повод за редица фалшиви оплаквания, коментират от полицията. Представителки на различни от българския етноси най-често се оплаквали от фалшиви изнасилвания, за да не се разбере след сватбата, че са имали сексуални контакти с други мъже.

Причините за лъжливите оплаквания често се оказват и напълно нелепи. През февруари миналата година жена, натопила съседа си за изнасилвач на телефон 112, беше осъдена да плати 1000 лв. глоба Административното наказание за фалшивия сигнал от Гюлшен Салиева от село Развигорово е на районния съд в Шумен.


СE: В затвори в България има системни побои

http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/se-v-zatvori-v-bylgariia-ima-sistemni-poboi-6030873

Като пример се малтретирането на задържаните в арестите и затворите, насилието между затворниците, пренаселеността на затворите

Комитет в Съвета на Европа: 20 г. еднакви проблеми в затворите ви

http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/komitet-v-syveta-na-evropa-20-g.-ednakvi-problemi-v-zatvorite-vi-6030873

Като пример се малтретирането на задържаните в арестите и затворите, насилието между затворниците, пренаселеността на затворите

Избраха Лозан Панов за председател на Върховния касационен съд

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4566881

ВСС избра Лозан Панов за председател на Върховния касационен съд (ВКС). 17 гласа
ВСС избра Лозан Панов за председател на Върховния касационен съд (ВКС). 17 гласа "за" получи Лозан Панов, 6 гласуваха "против", нямаше въздържали се. Кандидатурата на съдия Павлина Панова бе подкрепена с 6 гласа, 11 гласуваха против нея. Предстои указ на президента Росен Плевнелиев, за да влезе законно в длъжност новият председател на ВСК.

ВСС очаквано избра Лозан Панов за председател на ВКС

http://offnews.bg/news/n_1/n_455080.html

Висшият съдебен съвет (ВСС) избра Лозан Панов за председател на Върховния касационен съд (ВКС). Той ще заеме мястото на проф. Лазар Груев, а мандатът му на поста ще е 7 години.  Лозан Панов получи 17 гласа "за", "против" гласуваха  шест, въздържали се нямаше. Първо беше гласувана кандидатурата на съдия Павлина Панова, която получи едва шест гласа "за", против 11, въздържали се шест.  Гласуването във ВСС мина в отсъствието правосъдния министър Христо Иванов, който е на неформална среща на министрите на правосъдието в Рига. Срещата е планирана за 29 и 30 януари, но министърът е там от сряда.  Преди гласуването беше отхвърлено предложението на Калин Калпакчиев за провеждане на избора с бюлетини, така че да се избегнат съмненията за манипулация на вота, както и да бъде запазена тайната на вота. Искането му беше отхвърлено и гласуването беше проведено с машинната система за гласуване на ВСС.  Съмнения за това, че изборът за шеф на ВКС е предрешен и че неговото име ще бъде Лозан Панов,  се появиха още преди месец . Очаквайте подробности!

В Габрово извършват проверки заради птичия грип

http://gabrovo.actualno.com/V-Gabrovo-izvyrshvat-proverki-zaradi-ptichija-grip-news_453878.html

Областната дирекция по безопасност на храните в Габрово извършва проверки на животновъдни обекти във връзка с разпространението на „птичи грип”. Това каза д-р Светослав Спасов, дир...

ВСС избра Лозан Панов за председател на ВКС

http://www.cross.bg/sudiya-panov-lozan-1450411.html

София /КРОСС/ След продължително изслушване ВСС избра Лозан Панов за председател на ВКС. Това е втори опит да бъде избран ръководител на ВКС. За поста се бореха зам.-председателят на ВКС Павлина Панова и съдията от Върховния административен съд (ВАС) Лозан Панов.За кандидатурата на съдия Панова гласуваха шестима от кадровиците, шестима се въздържаха, а 11 бяха против. Кандидатурата на Лозан Панов бе подкрепена от 17 члена на съвета, против бяха 6, въздържали се - 0. Кандидатурата на Лозан Панов беше представена от Димитър Узунов (член на съвета от парламентарната квота, номинация на РЗС). Той го определи като "визионер, новатор, реформатор и лидер" и "един европейски магистрат". След като завършва право в СУ "Св. Климент Охридски" Лозан Панов работи в НОИ и Дирекция "Застрахователен надзор" към финансовото министерство. Той е назначен за съдия в Софийския районен съд през 1999 г., а пет години по-късно е повишен в Софийския градски съд. Три години по-късно е избран за ръководител на Административен съд - София град, който пост заема до 2012 г., когато става редови съдия във Върховния административен съд.Кандидатурата на съдия Панов е подкрепена от неправителствената организация "Юристи срещу корупцията", чийто учредител е бившият ректор на правния факултет на ЮЗУ "Неофит Рилски" проф. Александър Воденичаров.Павлина Панова беше представена от Камен Иванов. Тя започва кариерата си като прокурор през 1992 г

Лозан Панов е новият председател на ВКС

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4566883

Със 17 гласа "за" Лозан Панов бе избран за председател на Върховния касационен съд. Това стана преди минути на заседание на Висшия съдебен съвет.
"Против" кандидатурата на Панов бяха шестима членове на ВСС.
Другият кандидат - Павлина Панова, получи 6 гласа "за". 11 бяха "против". Шестима се въздържаха.
Заседанието започна в 9,30 ч.
Със 17 гласа "за" Лозан Панов бе избран за председател на Върховния касационен съд. Това стана преди минути на заседание на Висшия съдебен съвет. "Против" кандидатурата на Панов бяха шестима членове на ВСС. Другият кандидат - Павлина Панова, получи 6 гласа "за". 11 бяха "против". Шестима се въздържаха. Заседанието започна в 9,30 ч.

ВСС избра Лозан Панов за председател на ВКС

http://www.cross.bg/panov-sudiya-sofiiiskiya-1450411.html

София /КРОСС/ След продължитело над седем часа изслушване ВСС избра Лозан Панов за председател на ВКС. Това е втори опит на ВСС за избор на ръководител на ВКС. За поста се бореха зам.-председателят на ВКС Павлина Панова и съдията от Върховния административен съд (ВАС) Лозан Панов.За кандидатурата на съдия Панова гласуваха шестима от кадровиците, шестима се въздържаха, а 11 бяха против. Кандидатурата на Лозан Панов бе подкрепена от 17 члена на съвета, против бяха 6, въздържали се - 0. Кандидатурата на Лозан Панов беше представена от Димитър Узунов (член на съвета от парламентарната квота, номинация на РЗС). Той го определи като "визионер, новатор, реформатор и лидер" и "един европейски магистрат". След като завършва право в СУ "Св. Климент Охридски" Лозан Панов работи в НОИ и Дирекция "Застрахователен надзор" към финансовото министерство. Той е назначен за съдия в Софийския районен съд през 1999 г., а пет години по-късно е повишен в Софийския градски съд. Три години по-късно е избран за ръководител на Административен съд - София град, който пост заема до 2012 г., когато става редови съдия във Върховния административен съд.Кандидатурата на съдия Панов е подкрепена от неправителствената организация "Юристи срещу корупцията", чийто учредител е бившият ректор на правния факултет на ЮЗУ "Неофит Рилски" проф. Александър Воденичаров.Павлина Панова беше представена от Камен Иванов

Лъчезар Балтанов получи повиквателна за контролата с Румъния

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/01/29/2462581_luchezar_baltanov_poluchi_povikvatelna_za_kontrolata_s/?ref=rss


Полузащитникът на "Ботев" (Пловдив) Лъчезар Балтанов получи повиквателна за приятелската среща между България и Румъния на 7 февруари.

26-годишният халф е вторият играч на "канарчетата" , който попада в продължаващия да се променя списък на селекционера Ивайло Петев. Другият е защитникът Радослав Василев, за когото повиквателната беше първа в кариерата му.

Балтанов и Василев ще пропуснат по-голямата част от лагера на "Ботев" в Анталия. Те ще се присъединят към националния...

Клиентите на ЕВН могат да научат предварително сметката си по 7 начина

http://www.mediapool.bg/klientite-na-evn-mogat-da-nauchat-predvaritelno-smetkata-si-po-7-nachina-news229949.html

По седем различни начина клиентите на ЕВН в Югоизточна България могат да получават предварителни данни за потребената от тях електроенергия и дължимата за това сума, съобщиха от дружеството в четвъртък. Два дни по-рано депутатът от БСП и бивш министър на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев попита представители на доставчиците на ток дали дават информация за потреблението преди настъпването на срока за плащане на сметката и се усъмни с утвърдителния им отговор. По този повод от ЕВН заявиха, че всеки техен абонат може да избира своя безплатен начин за получаване на тази информация. Това може да стане с известие чрез хартиена фактура, чрез имейл, със SMS, електронна фактура, а в малките населени места, където не са налице онлайн каси, клиентите получават предварително разпечатани фактури. Другите варианти са проверка в системата на сайта на компанията, която е достъпна и на български, и на английски език и позволява директно плащане на сметката, както и на денонощния телефонен център на компанията 0700 1 0207. "Всеки клиент има възможност по всяко време да промени желания метод за получаване на информацията за своите задълженията си", декларират от компанията. Тя посочва, че се стреми също така да предлага максимално широки възможности за плащане на сметките. Това може да става в касите на "Български пощи", през системата на сайта, чрез банкомат, чрез платежните интернет платформи epay.bg и easypay.bg, като директен дебит от банкова сметка, през интернет банкиране; Transcard и със SMS.

Горанов не бърза с промените за пенсионните фондове

http://frognews.bg/news_85133/

Още от утре може да въведем необходимите наредби и указания, така че да заработи моделът с прехвърляне на активи от пенсионните фондове в НОИ.

Спасиха 3 тона живи котки от тигана

http://www.bnews.bg/article-128114

Шофьорът е казал на служителите на реда, че котките са закупени от провинция в северната част на Китай и са предвидени за консумация в столицата, без обаче да се споменава дали те е трябвало да се продават на ресторанти.

Изверги мъчат в София по 100 бездомни животни на година

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4566877

През ден изверги мъчат и бият до смърт бездомни кучета и котки в София. За миналата година само около 100 са били уличните животни, за които се знае, че ги е сполетяла такава съдба. Останалите умират, без да се разбере.
Голяма част от тях са блъснати с кола нарочно, стреляни са или са удряни, ритани и замеряни с камъни.
За 2014 г.
През ден изверги мъчат и бият до смърт бездомни кучета и котки в София. За миналата година само около 100 са били уличните животни, за които се знае, че ги е сполетяла такава съдба. Останалите умират, без да се разбере. Голяма част от тях са блъснати с кола нарочно, стреляни са или са удряни, ритани и замеряни с камъни. За 2014 г.

Ремонтират тротоари край забавачки и школа във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=278523

Община Варна ще изготви списък с всички тротоари около училища и детски градини, които трябва да бъдат ремонтирани. Това обяви зам.-кметът Христо Иванов, предаде репортер на Moreto.net. В момента градската управа събира информация от директорите, а скоро ще бъде изготвена и количествено-стойностна сметка за стойността на ремонтите.

Шанън Бригс се договорил с Кличко

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4566865


Шанън Бригс обяви, че се е договорил за мач с Владимир Кличко през септември. Скандалният американски боксьор преследва световния шампион от една година.
Думите на 43-годишния ветеран все още не са потвърдени от мениджъра на украинеца. Според Бригс обаче той бил разговарял с Бернт Бьонте, който гарантирал, че шампионът е съгласен.
Шанън Бригс обяви, че се е договорил за мач с Владимир Кличко през септември. Скандалният американски боксьор преследва световния шампион от една година. Думите на 43-годишния ветеран все още не са потвърдени от мениджъра на украинеца. Според Бригс обаче той бил разговарял с Бернт Бьонте, който гарантирал, че шампионът е съгласен.

Въвеждат вечерен час в бежанските лагери

http://offnews.bg/news/n_1/n_455074.html

От следващата седмица ще бъде въведен вечерен час във всички бежански лагери в България. Това съобщи директорът на Агенцията за бежанците Никола Казаков. Бежанците трябва да се контролират и ако трябва, ще ги преброяваме. Заповедта за въвеждането на вечерен час ще влезе в сила вероятно още на 2 февруари. Ограничението ще бъде 20 часа през зимата и 22 часа през лятото, обясни Казаков пред БНР. Не е срамно, защото ние трябва да имаме отчет на хората, които са в тези центрове. Някои от тях напускат, идват нови. Трябва да има пълен отчет в центровете по държави, по брой хора, по настаняване, деца, всичко, както сега правим, и това ще продължи да се прави. Това изисква дисциплина, коментира Казаков. Вечерен час беше въведен и при предишния мандат на Казаков. Отначало имаше жалби, оплаквания, но направихме няколко срещи с бежанците. Тогава го нямаше все още големия център в Харманли. Имаше в „Овча купел“, в село Баня и Пъстрогор. Вечерният час определено се спазваше. Това е добре за тях, каза още Казаков. Когато се спазва вечерният час и когато охраната има правото да провери по стаите, получаваше се  някой път - това не го крия - че външни хора влизаха и се настаняваха при тези, които имат право да се настаняват.  Ние носим отговорност за тези хора, които са настанени, а всеки един външен човек трябва да го знаем кой е, що е, как е, защо е, подчерта директорът на Агенцията.

Горанов потвърди: Ще се изчака с промените за пенсионните фондове

http://www.cross.bg/fond-sreburniya-rodenite-1450410.html

София /КРОСС/ Няма причина да се смята, че предложените от Министерство на финансите промени в Кодекса за социално подпомагане ще създадат допълнителни административни или финансови разходи за когото и да било. Това заяви по време на заседание на комисията по бюджет и финанси в парламента министърът на финансите Владислав Горанов.Горанов уточни, че в момента има пресечна точка между родените преди 1960 г. и след нея и за родените след 31 декември 1959 г. е задължително част от вноската да е в универсален пенсионен фонд и ако до три месеца не извършат избор, се прави служебно разпределение.Финансовият министър отговори и на един най-задаваните въпроси защо са избрали Сребърния фонд като най-подходящ инструмент. „Основните критики бяха дали правителството не прави опит за национализация и дали не търси решение на фискални проблеми. Ако попадат в Сребърния фонд, който може да се използва само за финансиране на пенсионната реформа, тогава критиките стават несъстоятелни. Ще се гарантира 100% държавна пенсия и ще се осигури приход в ДОО", увери той и даде за пример, че ако 5000 лева постъпят в Сребърния фонд, лицето една година стои в осигуряване в ДОО и след година реши да се върне в универсален фонд, същата сума ще напусне фискалния резерв и ще бъде в пенсионния фонд.„Ако хората нямат право на избор, има риск пенсионните права за родените след 1960 г. да се окажат равни, по-ниски или по-високи", заяви той

Експлозия в родилен дом в Мексико взе жертви

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/01/29/2462579_eksploziia_v_rodilen_dom_v_meksiko_vze_jertvi/?ref=rss


Explosión GRAVE en el Hospital materno infantil Contadero. URGE APOYO DE AMBULANCIAS! pic.twitter.com/MWhtGMpaoU

— Adrián Rubalcava (@AdrianRubalcava) January 29, 2015





Експлозия разтърси родилен дом в столицата на Мексико в четвъртък, съобщи агенция "Ройтерс".

Голяма част от самата сграда е разрушена, а според властите най-малко седем души са загинали. 54 души са ранени, 22 от които деца, заяви кметът на Мексико сити Анхел Мансера. Все...

Обвиненият в тероризъм Жоашен е екстрадиран във Франция

http://offnews.bg/news/n_1/n_455073.html

Издирваният за тероризъм французин Фриц Жоли Жоашен, който беше задържан на границата ни с Турция, е екстрадиран във Франция, съобщава БНР. Жоашен беше задържан на граничния пункт "Капитан Андреево" на 1-ви януари в опит да премине в Турция с тригодишното си дете. Междувременно беше получена европейска заповед за арест по обвинение за участието му в терористична група и близки връзки с братята Куаши, които разстреляха 12 души в Париж. На 20-и януари Хасковският окръжен съд реши, че Жоашен ще бъде предаден на Франция, където ще започне разследването.

КФН разследва сигнал за пазарни манипулации от пенсионни дружества

http://www.investor.bg/novini-i-analizi/339/a/kfn-razsledva-signal-za-pazarni-manipulacii-ot-pensionni-drujestva-188294/

За последните десет години средната реална доходност на УПФ е отрицателна - минус 0,16% на годишна база, а за периода е минус 1,75%

Искров предлага Д. Костов за шеф на "Банков надзор"

http://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-krizata-s-ktb/iskrov-predlaga-d.-kostov-za-shef-na-bankov-nadzor-6030871

Предложението се прави във връзка с освобождаването на Цветан Гунев от длъжността на 21 януари

Македония забрани вноса на птиче месо и яйца от България

http://www.moreto.net/novini.php?n=278528

Македонската Агенция по храните забрани вноса на птиче месо и яйца от България, пише днес македонският вестник “Вечер”. От Агенцията са съобщили, че причина за забраната е появата на птичи грип в района на Бургас. Оттам още са заявили, че в Македония в момента няма регистрирани случаи на птичи грип и всички продукти, които се продават по магазините са безопасни.

Фиксинг на БНБ, четвъртък, 29 януари

http://econ.bg/Новини/Фиксинг-на-БНБ-четвъртък-29-януари_l.a_i.651840_at.1.html

Валутните курсове на БНБ за 29 януари, в сила от 16:00 ч. днес до 16:00 ч. на следващия ден, са: за ...

Пуснаха под гаранция футболен фен след 7 месеца в ареста

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4566839

Благоевградският окръжен съд пусна под гаранция 28-годишния фен на ЦСКА Иван Велчев, предаде БГНЕС.
Той бе задържан под стража над 7 месеца, след като на 22 юни 2014 г. в Банско заедно с още петима ултраси биха трима бизнесмени от курортния град. До инцидента се стигнало, след като автомобилите на феновете на ЦСКА, които си почивали в Банско,
Благоевградският окръжен съд пусна под гаранция 28-годишния фен на ЦСКА Иван Велчев, предаде БГНЕС. Той бе задържан под стража над 7 месеца, след като на 22 юни 2014 г. в Банско заедно с още петима ултраси биха трима бизнесмени от курортния град. До инцидента се стигнало, след като автомобилите на феновете на ЦСКА, които си почивали в Банско,

Прощално от Сертов: Ще се видим на оня свят, ако го има...

http://www.bnews.bg/article-128113

Двете съобщения са получени привечер в един и същи ден - 20 декември, който е 15-ото поред денонощие от излизането му от страната.

Ива Йорданова пред 168 часа: Аз съм самостоятелна бойна единица, не съм допълнение на Лукарски

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4566663

Сима Владимирова
- Г-жо Йорданова, защо пуснахте писмо до медиите?
- Причината беше в множеството спекулации дали ще се кандидатирам за председател на Държавната агенция за българите в чужбина. Исках да кажа, че не съм кандидат.
- Защо не сте кандидат, нали бяхте категорична през октомври, че ще се явите?
Сима Владимирова - Г-жо Йорданова, защо пуснахте писмо до медиите? - Причината беше в множеството спекулации дали ще се кандидатирам за председател на Държавната агенция за българите в чужбина. Исках да кажа, че не съм кандидат. - Защо не сте кандидат, нали бяхте категорична през октомври, че ще се явите?

Подуправителят на БНБ Димитър Костов сменя ресора си с този на махнатия Гунев

http://www.mediapool.bg/podupravitelyat-na-bnb-dimitar-kostov-smenya-resora-si-s-tozi-na-mahnatiya-gunev-news229948.html

Сегашният подуправител на БНБ Димитър Костов, който ръководи управление "Банково", е предложен от гуверньора на Централната банка Иван Искров за поста шеф на управление "Банков надзор" на мястото на махнатия от парламента Цветан Гунев. Това съобщиха в четвъртък от БНБ. Мандатът на Гунев бе предсрочно прекратен миналата сряда поради невъзможността му да изпълнява служебните си задължения за повече от 6 месеца Гунев бе в отпуск от средата на 2014 г., след като срещу него бяха повдигнати обвинения, че не е изпълнявал правомощията си на подуправител "Банков надзор" относно фалиралата Корпоративна търговска банка" (КТБ). Допълнителен аргументи за прекратяването на мандата на Гунев бе отнетия му достъп до класифицирана информация и отстраняването му от длъжност от Софийския апелативен съд. Предлагането на Костов на мястото на Гунев бе очакван ход. Искров мотивира решението си с това, че и в момента Костов изпълнява задълженията на Гунев, които поел след излизането му в отпуск в средата на юни 2014 г., когато всъщност КТБ бе поставена под надзора на БНБ. Ако парламентът одобри Димитър Костов за ръководител на управление "Банков надзор", то ще трябва да се търси нов човек за овакантяващото се място на шеф на управление "Банково". Костов, който не е член на политическа партия, е начело на управление "Банково" от юни 2005 г. като през април 2011 г. е избран за втори мандат. От Централната банка посочват, че той е "добре познат и уважаван професионалист не само от банковата и професионална общност в нашата страна, но и от Европейската система от централни банки (ЕСЦБ) и международните финансови институции, където е алтернативен гуверньор за България (институциите от групата на Световната банка, Европейската банка за възстановяване и развитие)". Според Искров, кандидатурата на Костов за новия пост е особено подходяща и с оглед предстоящите през 2015 г. оценки на дейността и промени в практиките на управление "Банков надзор“ на БНБ, за чието успешно осъществяване са необходими сериозен опит и познания. От новия поуправител "Банков надзор" се очаква да посрещне след средата на 2015 г. мисия по Програмата за оценка на финансовата система (FSAP), по която вече се извършва самооценка от страна на БНБ на съответствието на надзорните практики в България с "основните базелски принципи“. Също така през първата половина на 2015 г. предстои извършване на поискания от БНБ в началото на юли 2014 г. независим преглед от страна на Единния банков орган на качеството, капацитета, практиките и процедурите на управление "Банков надзор“ в БНБ. "През първото тримесечие на 2015 г. предстои въвеждането в българското законодателство на Директива 2014/59/ЕС за създаване на рамка за възстановяване и преструктуриране на кредитни институции и инвестиционни посредници. В тази връзка следва да бъдат изготвени планове за възстановяване и планове за преструктуриране на българските кредитни институции в съответствие с изискванията на директивата и с указанията на Европейския банков орган, както и да бъдат разработени и въведени на законово и подзаконово ниво различните видове инструменти за преструктуриране съгласно европейската правна рамка. Посочените комплексни промени в нормативната уредба, както и необходимостта от извършване на реформи в дейността на банковия надзор, изискват ръководството на управлението да бъде поверено на човек, притежаващ сериозен опит в банковата система и финансовите регулации, както и необходимите личностни и мениджърски качества", допълва се аргументацията в съобщението на БНБ.

Две години затвор грозят журналистка, обидила Ердоган във Facebook

http://frognews.bg/news_85132/

Две години затвор поиска прокуратура в Турция за журналистка, критикувала президента Реджеп Ердоган в профила си във Facebook, съобщи вестник „Заман”.

Лукашенко мразел парите

http://www.cross.bg/belarys-lykashenko-horata-1450409.html

/КРОСС/ Президентът на Беларус Александър Лукашенко заяви, че мрази пари, защото носели неприятности на хората. "Честно казано, страшно много, повече от всичко мразя парите. Те носят толкова вреди на хората. Но, разбира се, без тях не може", каза Лукашенко.Той каза още, че подаръците, които получава, дава на приятели и познати, а даровете от държавни ръководители държи в президентската резиденция.Днес президентът на Беларус даде най-дългата си пресконференция. Тя продължи над седем часа. По време на брифинга Лукашенко засегна много въпроси. Той увери, че в Беларус е невъзможен "Майдан", а при необходимост Русия би ударила рамо на икономиката на Беларус.

Предлагат системата за видеонаблюдение във Варна да заработи отново

http://www.moreto.net/novini.php?n=278526

Има реална възможност системата за видеонаблюдение да възстанови работа, ако в общинския бюджет бъде гласувана сумата от 1.6 млн. лева. Тя е необходима основно, за плащания към австрийската фирма „Ефкон“, която реализира поставянето на камерите и системата.

Индексите на БФБ завършиха на червено

http://econ.bg/Новини/Индексите-на-БФБ-завършиха-на-червено_l.a_i.651838_at.1.html

Търговията на Българската фондова борса (БФБ) в четвъртък (29 януари) завърши с червени индекси. SOFIX отчете спад от 0,64% до 498,42 пункта....

София отново иска профибокс

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4566832


София ще кандидатства и за втория етап от битките в професионалната верига на международната федерация по бокс АИБА. Става въпрос за категория до 81 килограма, в която се бие Спас Генов.
Във втория етап ще се включат още двама българи - Тервел Пулев, който пропусна първия заради операция от апандисит, и Александър Александров-Памперса,
София ще кандидатства и за втория етап от битките в професионалната верига на международната федерация по бокс АИБА. Става въпрос за категория до 81 килограма, в която се бие Спас Генов. Във втория етап ще се включат още двама българи - Тервел Пулев, който пропусна първия заради операция от апандисит, и Александър Александров-Памперса,

Екстрадираха Фриц Жоли Жоашен във Франция

http://www.vesti.bg/bulgaria/sad/ekstradiraha-fric-zholi-zhoashen-vyv-franciia-6030868

Французинът, обвинен в тероризъм, бе задържан в новогодишната нощ на границата с Турция

"Досие": Източени ли са парите за пенсии?

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4566126

До 1948 г. имаме един от най-стабилните фондове в Европа. Днес не знаем къде отиват парите ни за старост и какво ще вземем утре
от ИВАН БУТОВСКИ
Има ли тайно източени пенсионни фондове? Зрее ли нов финансов скандал като този с разграбената КТБ и какво наложи рязко идеята осигуряващите се да прехвърлят парите си от частните дружества в държавния
До 1948 г. имаме един от най-стабилните фондове в Европа. Днес не знаем къде отиват парите ни за старост и какво ще вземем утре от ИВАН БУТОВСКИ Има ли тайно източени пенсионни фондове? Зрее ли нов финансов скандал като този с разграбената КТБ и какво наложи рязко идеята осигуряващите се да прехвърлят парите си от частните дружества в държавния

Русия е унищожила 84,4% от химическото си оръжие

http://asia.actualno.com/Rusija-e-unishtojila-844-ot-himicheskoto-si-oryjie-news_453874.html

До момента Русия е унищожила 84,8% от химическото си оръжие, съобщи днес председателят на Държавната комисия по химическо разоръжаване на Русия Михаил Бабич, предаде РИА Новости. „Към 29 ян...

Над 40 хил. двойки с репродуктивни проблеми се нуждаят от донорство на яйцеклетка

http://society.actualno.com/Nad-40-hil-dvojki-s-reproduktivni-problemi-se-nujdajat-ot-donorstvo-na-jajcekletka-news_453875.html

Над 40 хиляди двойки с репродуктивни проблеми се нуждаят от донорство на яйцеклетка. Това каза председателят на Фондация „Майки за донорството” Мариела Великова във връзка с програ...

Нетаняху: "Хизбула" ще си плати за обстрела на израелска територия

http://asia.actualno.com/Netanjahu-Hizbula-shte-si-plati-za-obstrela-na-izraelska-teritorija-news_453876.html

Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху предупреди ливанската шиитска милиция „Хизбула“, че ще си плати „пълната цена“ за загиналите двама израелски в...

Горанов: Имам пълно доверие на Ваньо Танов

http://politics.actualno.com/Goranov-Imam-pylno-doverie-na-Vanio-Tanov-news_453877.html

Ген. Ваньо Танов е добър професионалист, доказал се е в способността си да ръководи сложна система. Това заяви пред журналисти след заседанието на комисията по бюджет и финанси министърът на финансите...

Връщат вечерния час за бежанците

http://frognews.bg/news_85131/

Възстановява се вечерният час във всички центрове за временно настаняване в страната, като през зимните месеци бежанците не трябва да напускат лагерите след 20 часа, а през лятото часът се удължава до 22.00.

Миков против нови санкции срещу Русия, не били в интерес на България

http://pik.bg/миков-против-нови-санкции-срещу-русия-не-били-в-интерес-на-българия-news278979.html

Миков против нови санкции срещу Русия, не били в интерес на България

Призовавам българското правителство и Европейската комисия спешно да преосмислят заявените си намерения да наложат нови санкции срещу Русия. Това заяви във "Фейсбук" профила си лидерът на БСП и бивш шеф на парламента Михаил Миков.

"БСП има ясна позиция против каквото и да е разширяването на тези санкции. Тази позиция отчита неефективността на тези санкции за намаляването на напрежението и нормализирането на отношенията между Русия и Украйна от една страна и Русия и ЕС, от друга страна. Тази позиция отчита обаче - и това е не по-малко важно - естеството на отношенията между България и Русия. Не е в интерес на България да участва в процесите, които различни субекти инициират периодично срещу Русия. В резултат на тази политика на ЕС, която не съобразява в достатъчна степен интересите на нашата страна, вече претърпяхме достатъчно загуби. Крайно време е да отстоим по-решително националните си интереси! Какво мислите Вие?", написа още той.

Община Мездра започна изплащането на еднократната помощ на новородените

http://pik.bg/община-мездра-започна-изплащането-на-еднократната-помощ-на-новородените-news278976.html

Община Мездра започна изплащането на еднократната помощ на новородените

Община Мездра започна изплащането на еднократната помощ за новородени през второто шестмесечие на миналата година. За целта местната хазна ще задели 25 900 лв., с които ще бъдат подпомогнати финансово 71 родилки, подали молби в установения срок. Размерът на помощта за първо дете е 350 лв., за второ - 300 лв., за трето - 100 лв.; като близнаците са равнопоставени, а при осиновяване на дете важат същите правила като при раждане.

Правоимащите могат да получат парите си всеки делничен ден от 9.00 до 17.00 часа в Центъра за услуги и информация на гражданите, който се намира на партера  в сградата на Общинската администрация.

Условията за отпускане на еднократната помощ са: 1. Детето да е родено в община Мездра или на друго място поради медицински усложнения; 2. Поне един от родителите да има настоящ и постоянен адрес на територията на общината една година преди раждането на детето. Целевите средства се отпускат в изпълнение на Решение 500/ Протокол №30/ 27.02.2014 г. на Общинския съвет, с което бе приет Бюджетът на Община Мездра за м. г.

Други 29 майки, родили през първото полугодие на м. г., получиха еднократна помощ през лятото. Така за 2014 г. ще бъдат подпомогнати общо 100 семейства, за което в общинския бюджет са предвидени 38 150 лв.

Жребият отреди Гвинея да е последният четвъртфиналист в Купата на Африка

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/01/29/2462572_jrebiiat_otredi_gvineia_da_e_posledniiat/?ref=rss


Гвинея е последният четвъртфиналист в тазгодишното издание на Купата на африканските нации. Това отреди тегленият днес жребий в хотел "Хилтън" в Малабо, Екваториална Гвинея. Другият отбор в урната беше Мали, който напуска надпреварата.

До тегленето на жребий се стигна, след като три мача не бяха достатъчни на двете страни да определят кой ще заеме второто място в група D.

В сряда Гвинея и Мали завършиха 1:1 в директния мач помежду им. При този резултат приключиха и...

Вноските в пенсионните фондове се стопили с 0,7% за 10 години

http://www.moreto.net/novini.php?n=278520

Реалната доходност на пенсионните фондове за периода от 1 юли 2004 до края на 2014 година е минус 0.7%. Това обяви заместник-председателят на Комисията по финансов надзор Ангел Джалузов пред депутати по време на заседание на парламентарната комисия по бюджет и финанси, предаде репортер на БГНЕС.

БНБ предложи Димитър Костов за ръководител на банковия надзор

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/bnb-predloji-dimityr-kostov-za-rykovoditel-na-bankoviia-nadzor-188292/

Кандидатът, номиниран от Иван Искров, е бивш финансов министър в правителството на Жан Виденов, а сега подуправител на БНБ

Миков: Не на санкциите срещу Русия!

http://frognews.bg/news_85130/

Призовавам българското правителство и Европейската комисия спешно да преосмислят заявените си намерения да наложат нови санкции срещу Русия, заяви лидерът на БСП Михаил Миков.

Сорос: ЕС да даде на Украйна поне $15 милиарда!

http://www.cross.bg/ykraiina-soros-dolara-1450408.html

/КРОСС/ Украйна спешно се нуждае поне от 15 милиарда долара помощ от страна на Европейския съюз. Такова мнение изказа в статия за New York Times американският финансист Джордж Сорос. Той подчертава, че "за да се обезпечи оцеляването на Украйна и да се стимулират частните инвестиции, западните държави трябва да поемат задължението да предоставят допълнителни средства. "Обемът на тази помощ трябва да зависи от това, ще бъдат ли реформите в Украйна успешни, а също така как се развива ситуацията в източната част на страната. В началото на януари в интервю за Financial Times пък Сорос заяви, че за стабилизиране на украинската икономика е необходима сума от поне 50 милиарда долара. "Ръководството на Евросъюза се отнася с Украйна като към поредната закъсала страна, без да разбира, че кризата на източните граници на ЕС представлява за икономиката на Съюза и самото му оцеляване, много по-голяма заплаха от изборите в Гърция например", отбеляза тогава Сорос  

Акцентите в бизнеса на 29 януари

http://www.investor.bg/drugi/338/a/akcentite-v-biznesa-na-29-ianuari-188290/

Най-интересното от света на бизнеса през погледа на редакторите на Investor.bg

Иван Костов: Рискът от тероризъм у нас е реален!

http://pik.bg/иван-костов-рискът-от-тероризъм-у-нас-е-реален-news278977.html

Иван Костов: Рискът от тероризъм у нас е реален!

След събитията във Франция се наложи да направим извънреден анализ на риска, на който е подложена страната ни. Най-важното в анализа е сравнението между събитията във Франция и България. Рискът от тероризъм у нас е реален.

Това каза бившият премиер Иван Костов в предаването "Лице в лице" по БТВ. Етническият модел в България пречи на малцинствата, защото ги капсулира, а не ги интегрира, посочи Костов. Той посочи, че начините за поддържане на етническия мир са интеграцията и това е ясно. Проблемът е, че нашия модел не дава интеграция, а капсулира. Вижда се, че не работи и европейският модел на мултикултурност. Именно този факт ни накара да изготвим доклада. Радикалните мюсюлмани привличат последователи на "Ислямска държава" именно то тези групи. Костов предвиди, че предстоят много тежки дебати по тези теми. У нас тези групи се държат в зависимости, посочи бившият премиер.

Той даде пример: Ако не внасяш вноски за пенсии, а получаваш пенсии или внасяш малко, а получаваш повече. ДПС си е извоювала статут на неприкосновеност, отбеляза Костов. Всяко решение, което не е изгодно на партията се обявява като заплаха за етническия мир в страната. Той посочи, че два сектори са в критична ситуация - социалната политика и политическата система.

Сертов написал на приятел от Гърция: Ще се видим на о`ня свят, ако го има

http://frognews.bg/news_85129/

Два мейлите е пратил Петко Сертов от Гърция. И в двата бившият шеф на ДАНС намеква за самоубийство.

Миков призова кабинета и еврокомисията спешно да преосмислят новите санкции срещу Русия

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/01/29/2462570_mikov_prizova_kabineta_i_evrokomisiiata_speshno_da/?ref=rss


Председателят на БСП Михаил Миков призова българското правителство и Европейската комисия спешно да преосмислят заявените си намерения да наложат нови санкции срещу Русия. В социалната мрежа "Фейсбук" той пита приятелите си какво мислят по въпроса.

"БСП има ясна позиция против каквото и да е разширяване на тези санкции. Тази позиция отчита неефективността на тези санкции за намаляването на напрежението и нормализирането на отношенията между Русия и Украйна, от една страна, и Русия и...

Мобилните камери се връщат на пътя

http://www.cross.bg/kameri-mobilnite-zakonodatelstvo-1450407.html

София /КРОСС/ Парламентът прие промени в Закона за движение по пътищата, внесени от ГЕРБ, с които се връщат мобилните камери на пътя.В края на януари миналата година Върховният административен съд постанови, че камерите на КАТ по пътищата могат да бъдат само стационарни, което означава, че мобилни устройства няма да издържат в съда по делата срещу актовете на пътната полиция. Причината за решението на съда беше, че правилата за ползването на мобилните камери не бяха ясно разписани.С приетите днес промени е предвидено редът и начинът на използването на мобилните камери да бъде регламентиран с акт на министъра на вътрешните работи.Създава се и уредба за реда за обозначаване на местата за контрол чрез пътни знаци, на сайта на МВР и в медиите.От ГЕРБ посочват, че мобилните камери са налични и не се изискват пари за влизането на промените в закона в сила.С измененията се синхронизира и сегашното законодателство с директивата на ЕС за безопасността на движението по отношение на обмяната на информация на извършените нарушения.При определените категории пътни нарушения, като превишена скорост, неизползване на предпазен колан, шофиране след употреба на алкохол, говорене по телефона по време на шофиране, ще се улесни реалното прилагане на наложените санкции.Парламентът одобри на първо четене и промени, приети от Министерския съвет, с които ще има нови правила за возенето на деца в кола

Костов: От фалита на КТБ печели правителството

http://frognews.bg/news_85128/

Наложи се изготвянето на нов доклад "Тези за риска от тероризъм" заради променената ситуация. Т. нар. етнически модел в България е постсъветски. С малцинствата се работи с налагане на атеизъм и корупция. Вместо към интеграция, той е насочен към капсулиране.

Понижения на БФБ на фона на някои отчети

http://www.investor.bg/novini-i-analizi/339/a/ponijeniia-na-bfb-na-fona-na-niakoi-otcheti-188293/

Съотношението печеливши/губещи акции на борсата бе 19/24, а при 10 позиции нямаше промяна

Михаил Миков против нови санкции срещу Русия

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4566807

Призовавам българското правителство и Европейската комисия спешно да преосмислят заявените си намерения да наложат нови санкции срещу Русия. Това заяви във фейсбук профила си лидерът на БСП и бивш шеф на парламента Михаил Миков.
"БСП има ясна позиция против каквото и да е разширяването на тези санкции.
Призовавам българското правителство и Европейската комисия спешно да преосмислят заявените си намерения да наложат нови санкции срещу Русия. Това заяви във фейсбук профила си лидерът на БСП и бивш шеф на парламента Михаил Миков. "БСП има ясна позиция против каквото и да е разширяването на тези санкции.

Зеленогорски готов пак да е кмет на Плевен

http://www.vesti.bg/bulgaria/politika/zelenogorski-gotov-pak-da-e-kmet-na-pleven-6030869

По думите му партиите в Реформаторския блок ще се явят заедно на местните избори

Опасно силен вятър вдига градусите в петък

http://www.cross.bg/petuk-silen-vyatur-1450406.html

София /КРОСС/ Жълт код е обявен за петък в цялата страна, с изключение на Видинска област, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология при БАН. Предупрежденията на синоптиците са за много силен, бурен южен вятър, с пориви на моменти превишаващи 100 км/ч.Очаква се и рязко повишение на температурите.

Миков против нови санкции срещу Русия

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4566800

Призовавам българското правителство и Европейската комисия спешно да преосмислят заявените си намерения да наложат нови санкции срещу Русия. Това заяви във фейсбук профила си лидерът на БСП и бивш шеф на парламента Михаил Миков.
Призовавам българското правителство и Европейската комисия спешно да преосмислят заявените си намерения да наложат нови санкции срещу Русия. Това заяви във фейсбук профила си лидерът на БСП и бивш шеф на парламента Михаил Миков. "БСП има ясна позиция против каквото и да е разширяването на тези санкции.

Задържаха 28-годишен варненец за кражба на строителни инструменти

http://www.moreto.net/novini.php?n=278474

На 27 януари, около 22:00 часа, е получен сигнал от собственик на строителен обект, намиращ се на ул. "Скайлер" в гр. Варна, за това, че неизвестно лице е проникнало в обекта и е извършило кражба на строителни инструменти.

Властта не се отказва - още иска оставката на Искров

http://www.bnews.bg/article-128109

Финансовият министър и ГЕРБ не са се отказали от оставката на шефа на БНБ Иван Искров.

ЦСКА: Няма да спрем да воюваме срещу тези, които искат да източват клуба

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4566790

Ръководството на ЦСКА публикува на клубния сайт декларация по повод публикации и изявления от последните дни.
Ето пълния текст на документа:

Още за схемите за източване на ЦСКА
Тези дни беше публикуван документ за комисионно плащане по привличането на състезателя Серджиу Буш в ЦСКА.
Този документ е невалиден поради следната причина: само ден след
Ръководството на ЦСКА публикува на клубния сайт декларация по повод публикации и изявления от последните дни. Ето пълния текст на документа: Още за схемите за източване на ЦСКА Тези дни беше публикуван документ за комисионно плащане по привличането на състезателя Серджиу Буш в ЦСКА. Този документ е невалиден поради следната причина: само ден след

Иван Искров предложи нов подуправител на БНБ

http://offnews.bg/news/n_1/n_455064.html

Председателят на БНБ Иван Искров предложи на парламента да избере нов подуправител на БНБ. За поста на отстранения Цветан Гунев той предлага Димитър Костов, съобщиха от пресцентъра на БНБ. Димитър Костов е бил подуправител на БНБ, ръководител на управление „Банково“, от 11 юни 2005 г. до 11 юни 2011 г. С решение на Народното събрание от 08.04.2011 г. той е избран за подуправител на БНБ, ръководител на управление „Банково“, за нов 6-годишен мандат, който е започнал на 12.06.2011 г. След излизането на Гунев в отпуск от средата на юни 2014 г. Костов, успоредно с изпълнение на своите задължения на ръководител на управление „Банково“, осъществява и оперативното наблюдение, контрол и координация на дейността на управление „Банков надзор“. Ето и мотивите: Димитър Костов е добре познат и уважаван професионалист не само от банковата и професионална общност в нашата страна, но и от Европейската система от централни банки (ЕСЦБ) и международните финансови институции, където е алтернативен гуверньор за България (институциите от групата на Световната банка, Европейската банка за възстановяване и развитие). През близо десетгодишния период на работата си в БНБ Костов успя професионално, безконфликтно и с високо чувство за отговорност да затвърди не само моето и на колегите си от БНБ, а и на българската професионална общност доверие като подуправител на банката, но и успя да защити интересите и имиджа на страната в редица международни институции в качеството си на заместник-управител за България. Според управителя на БНБ, през дългогодишната си дейност като подуправител, ръководещ управление „Банково“ на БНБ, Костов безспорно доказа, че има висока квалификация в областта на банковото дело с познания и опит както в конкретната технология и бизнес процеси на финансовото посредничество, така и в областта на функциите и отговорностите на централната банка. Опитът в областта на публичните финанси и особено в Министерството на финансите в изключително трудния за България икономически преход в началото на 90-те години на миналия век, му дава хладнокръвие, трезв и прагматичен поглед върху макроикономическите баланси и процеси в страната. Добрите му управленски умения позволиха успешна реализация на редица проекти на БНБ, банковата общност и ЕСЦБ, свързани с платежната инфраструктура на страната. По-важните изпълнени задачи под негово пряко ръководство са: сливането на двата оператора на платежни системи – БОРИКА и „Банксервиз“, в едно дружество със сериозен капацитет да посрещне нарастващата конкуренция на европейския пазар; осигуряването на свързаността на българската банкова система с еврозоната по осъществяването на платежни услуги посредством включване в ТАРГЕТ 2 и изграждането на спомагателна система за плащания на дребно в евро на територията на страната (БИСЕРА 7); своевременно изготвяне на адекватни предложения в областта на използването на минималните задължителни резерви като важен инструмент на антицикличната политика на БНБ; успешното внедряване на нова банкова счетоводна система, с което БНБ изравни своята практика с водещите централни банки в еврозоната; установяване на консервативна политика по лицензиране и надзор над платежните институции и платежните системи; осигуряване на своевременно и успешно транспониране на европейските директиви по платежните услуги, окончателност на сетълмента и електронните пари и много други задачи. Димитър Костов владее английски език, което е задължително условие с оглед на дейността на БНБ, особено в международен план. Не членува в политически партии. В допълнение, кандидатурата на Костов като специалист с близо десетгодишен опит като подуправител, ръководещ управление „Банково“ на БНБ, е особено подходяща и с оглед предстоящите през 2015 г. оценки на дейността и промени в практиките на управление „Банков надзор“ на БНБ, за чието успешно осъществяване са необходими сериозен опит и познания. Във връзка с проведена кореспонденция през лятото на 2014 г. с Европейския банков орган през първата половина на 2015 г. предстои извършване на поискания от БНБ в началото на юли 2014 г. независим преглед на качеството, капацитета, практиките и процедурите на управление „Банков надзор“ в БНБ. Успоредно с това, през октомври 2014 г. вицепрезидентът на Световната банка, отговарящ за Европа и Централноазиатския район, и ръководителят на звеното за парични и капиталови пазари на МВФ в отговор на наше писмено запитване потвърдиха пред БНБ и Министерството на финансите, че по Програмата за оценка на финансовата система (FSAP) може да бъде организирана мисия в България не по-рано от средата на 2015 г. Като част от първия етап от FSAP към настоящия момент в БНБ се извършва самооценка на съответствието на надзорните практики в България с „основните базелски принципи“ (Вasel Core Principles for Effective Banking Supervision of 14 Sept. 2012). През първото тримесечие на 2015 г. предстои въвеждането в българското законодателство на Директива 2014/59/ЕС за създаване на рамка за възстановяване и преструктуриране на кредитни институции и инвестиционни посредници. В тази връзка следва да бъдат изготвени планове за възстановяване и планове за преструктуриране на българските кредитни институции в съответствие с изискванията на директивата и с указанията на Европейския банков орган, както и да бъдат разработени и въведени на законово и подзаконово ниво различните видове инструменти за преструктуриране съгласно европейската правна рамка. Посочените комплексни промени в нормативната уредба, както и необходимостта от извършване на реформи в дейността на банковия надзор, изискват ръководството на управлението да бъде поверено на човек, притежаващ сериозен опит в банковата система и финансовите регулации, както и необходимите личностни и мениджърски качества. От друга страна, независимо че в управление „Банков надзор“ работят немалко добри специалисти, на този етап е необходимо да бъде внесен нов поглед, с което да се подпомогнат текущите процеси на преценка и анализ на надзорната дейност, с оглед подобряване на надзорните практики, оптимизиране организацията на работата и ясно дефиниране на отговорностите. Според управителя на БНБ посочените цели се постигат чрез предлаганата кандидатура на г-н Костов, който притежава безспорен професионален капацитет и висока репутация, има достатъчно опит и познания във финансовия сектор, като същевременно досега не е бил непосредствено ангажиран в банковия надзор. Управителят на БНБ Иван Искров вярва, че предложеният кандидат за подуправител на БНБ и ръководител на управление „Банков надзор” заслужава доверието на народните представители и отправя призив към тях да дадат положителния си вот за кандидатурата в кратки срокове.

Европа с пореден критичен доклад за състоянието на българските затвори

http://www.cross.bg/bulgarskite-doklad-zatvorite-1450405.html

София /КРОСС/ Комитетът за предотвратяване на изтезанията и нечовешкото или унизително отнасяне или наказание (КПИ) към Съвета на Европа публикува днес очаквания доклад за резултатите от посещението си в България през март/април 2014 г. и отговора на българските власти. Посещението е дало възможност за преглед на изпълнението на препоръките, направени след предишни посещения на Комитета, като специално внимание се обръща на третирането на задържаните от полицията, на положението на непълнолетните в пенитенциарните заведения, както и условията на задържане и предоставянето на медицински грижи в затворите.До една седмица Министерството на правосъдието ще публикува превода на 62-страничния доклад, който на места е издържан в доста остър тон.Комитетът отбелязва, че по-голямата част от неговите дългогодишни препоръки, някои от които датират от времето на първото посещение в България през 1995 г., остават нереализирани. Като пример се сочат препоръките по отношение на малтретирането на задържаните както в полицейските арести, така и в затворите, насилието между затворниците, пренаселеността на затворите, битовите условия на задържане в следствените арести и в затворите, медицинските услуги в местата за лишаване от свобода, недостатъчната численост на персонала, правилата на дисциплината, сегрегацията и контактът с външния свят

Китай изрази безпокойство заради спряната приватизация на пристанището в Пирея

http://www.investor.bg/po-sveta/453/a/kitai-izrazi-bezpokoistvo-zaradi-sprianata-privatizaciia-na-pristanishteto-v-pireia-188291/

Очакванията бяха китайската компания Cosco да да изкупи 67 процента от държавните дялове в компанията, която управлява порта

Франция си прибра Фриц Жоли Жоашен

http://www.cross.bg/frantziya-zholi-fritz-1450404.html

/КРОСС/ Французинът Фриц Жоли Жоашен беше екстрадиран във Франция, която го обвинява в тероризъм. Той беше задържан на граничния пункт "Капитан Андреево" на 1 януари тази година при опит да премине в Турция с тригодишното си дете, съобщи БНР. Междувременно се получи европейска заповед за арест по обвинение за участието му в терористична група и близки връзки с братята Куаши, които разстреляха 12 души от "Шарли ебдо" в Париж.

Русия обмисля увеличаване на пенсионната възраст заради икономическата криза

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/01/29/2462555_rusiia_obmislia_uvelichavane_na_pensionnata_vuzrast/?ref=rss


Заради кризата руското правителство се върна към обсъждането на увеличението на пенсионната възраст след 2018 г., пише РБК. Въпросът е бил повдигнат и на заседание при президента Владимир Путин, но решение по темата все още не е взето.

Обмисля се след 2018 г. за срок от 5 години ежегодно пенсионната възраст да бъде увеличавана с по шест месеца. Засега няма формално нареждане финансовите и икономическите ведомства да разработят план как точно да се проведе реформата.

Зад...

Свидетел срещу кмета на Неделино колабирал след телефонно обаждане

http://pik.bg/свидетел-срещу-кмета-на-неделино-колабирал-след-телефонно-обаждане-news278966.html

Свидетел срещу кмета на Неделино колабирал след телефонно обаждане

За силен натиск срещу свидетели по делото срещу кмета на Неделино алармира прокурор Лилия Симеонова от Софийска градска прокуратура. "Упражнява се много силен административен натиск върху гражданите, които са заявили позиция по това съдебно производство, независимо дали помежду си, в съвета или пред мен", каза Симеонова след третото отложено от смолянския Окръжен съд дело за отстраняването от длъжност на кмета Стоян Беширов, цитирана от "Фокус".

Лилия Симеонова уточни, че всички тези граждани получават заповеди за уволнения, като се подготвят и още. Симеонова каза още, че хората дори споделят, че има създадено доброволно формирование, инициативен комитет, които непрекъснато са около онези граждани от Неделино и Златоград, за които Стоян Беширов и заместващият го в момента кмет, Фанка Георгиева, считат, че могат да им навредят.

„Най-сетне хората от Неделино, от Смолян, от Кърджали, от Пловдив, започнаха да говорят”, каза още прокурорът и допълни, че е тук от вчера, за да разпитва свидетели.

„Един от свидетелите, който бях призовала, докато чакаше да свърша с разпита на предишния, колабира и вдигна кръвно налягане след като някой му се е обадил по телефона и в момента е на лечение в смолянската болница”, каза още Симеонова и допълни, че това е сложна ситуация за тези хора и за това и усилията на целия екип, който работи по случая, и ДАНС правят всичко възможно по-бързо да завърши разследването и да се отнесе в съда.

Фриц Жоашен с обвинение за тероризъм във Франция, екстрадираха го

http://frognews.bg/news_85127/

Французинът Фриц Жоли Жоашен вече е екстрадиран във Франция, където му е повдигнато обвинение за тероризъм.

В центровете за бежанци се въвежда вечерен час от следващата седмица

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/01/29/2462550_v_centrovete_za_bejanci_se_vuvejda_vecheren_chas_ot/?ref=rss


От следващата седмица ще бъде наложен вечерен час за бежанците от всички центрове за настаняване в страната. Това съобщи председателят на Държавната агенция за бежанците Никола Казаков.

"Бежанците трябва да се контролират, ако трябва, и ще ги преброяваме, не е срамно, защото ние трябва да имаме отчет на хората, които са в центровете. Някои от тях напускат, нови идват", заяви Казаков, цитиран от агенция "Фокус".

Той припомни, че вечерен час е бил наложен по време на стария...

Оказват натиск върху свидетели срещу кмета на Неделино

http://frognews.bg/news_85126/

За силен натиск срещу свидетели по делото срещу кмета на Неделино алармира прокурор Лилия Симеонова от Софийска градска прокуратура. "Упражнява се много силен административен натиск върху гражданите, които са заявили позиция по това съдебно производство, независимо дали помежду си, в съвета или пред мен", каза Симеонова след третото отложено от смолянския Окръжен съд дело за отстраняването от длъжност на кмета Стоян Беширов, цитирана от Фокус.

Македония забрани вноса на БГ яйца и пилешко

http://www.bnews.bg/article-128112

Македония спря вноса на българско пилешко месо и яйца заради птичия грип.

Райфъла остава за постоянно в ареста, две камери уличават килърите

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4566756

Пловдивският бизнесмен и шеф на първата частна неотложна помощ в града под тепетата Атанас Червенков-Райфъла остава за постоянно в ареста заедно с един от съучастниците си от организираната престъпна група Васил Василев, който се оказа, че е хандбалист. Това е решението на Пловдивския районен съд по искането на Районна прокуратура за залагане на
Пловдивският бизнесмен и шеф на първата частна неотложна помощ в града под тепетата Атанас Червенков-Райфъла остава за постоянно в ареста заедно с един от съучастниците си от организираната престъпна група Васил Василев, който се оказа, че е хандбалист. Това е решението на Пловдивския районен съд по искането на Районна прокуратура за залагане на

Медици: Доплащане или фалити на болници заради лимитите

http://www.moreto.net/novini.php?n=278503

Пациентите ще си доплащат за лечение или има опасност отделения и болници да фалират и затворят. Това предвиждат лекари и пациенти, след като тази година клиниките се оказаха с твърди бюджети от здравната каса, листи на чакащите и възможност за намаляване на цените на клиничните пътеки.

Светлозар Лазаров: Каквото обществото, такива и полицаите!

http://petel.bg/Svetlozar-Lazarov--Kakvoto-obshhestvoto--takiva-i-politsaite-__99285

Главният секретар на МВР Светлозар Лазаров заяви, че полицаите показват висока устойчивост и лоялност. "Обективната истина е такава, че...

Градев за Томов: Истинският престъпник го съдят за източване на ЦСКА

http://petel.bg/Gradev-za-Tomov--Istinskiyat-prestapnik-go-sadyat-za-iztochvane-na-TSSKA__99286

Специалистът по спортно право Георги Градев отрече да има финансови претенции към ЦСКА за сумата от 320 хиляди евро. В декларация на...

Два пътни проекта край Варна дават шанс за 600 нови работни места

http://petel.bg/Dva-patni-proekta-kray-Varna-davat-shans-za-600-novi-rabotni-mesta__99287

Реализацията на два пътни проекта може да отвори поне 600 нови работни места в северната индустриална зона на Аксаково, съобщи кметът на...

Скандален бизнесмен пострада при катастрофа край Е-79

http://www.cross.bg/e-selo-velev-1450402.html

/КРОСС/ Скандалният Димитър Велев-Шумаро от симитклийското село Крупник пострада тежко при катастрофа край главен път Е-79. При инцидента, който е станал около 15 часа днес, са пострадали трима души. По първоначална информация шофьор на камион е изхвърчал от моста за село Брежани, разкъсал е мантинелата и е паднал на пътното платно на Е-79. Тримата мъже са употребили алкохол. В момента лекари реанимират Димитър Велев, предстои да му бъдат направени обстойни изследвания. Другите двама ранени също са транспортирани в благоевградската болница.В края на 2013 г. Шумаро влезе в затвора в Бобов дол за нанесен побой над медик. Той бе задържан в сградата на община Симитли от служители на Второ РУП - Благоевград и съдебна охрана за изпълнение на присъда 9 месеца затвор при първоначален строг режим на изтърпяване, пише struma.bg.В миналото Велев беше известен като дървен бос.

Член на ВСС с процедурна хватка забави дискусията за председател на Касационния съд

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/01/29/2462547_chlen_na_vss_s_procedurna_hvatka_zabavi_diskusiiata_za/?ref=rss


На седмия час от заседанието на Висшия съдебен съвет (ВСС) за избор на председател на Върховния касационен съд (ВКС) изведнъж членът от прокурорската вота Михаил Кожарев, известен като близък до кръга около шефа на ВАС Георги Колев, взе думата и предложи да се изостави електронната система и да се гласува с бюлетини.

Членовете на ВСС видимо се изненадаха от предложението, тъй като сутринта, преди да започнат изслушванията на двамата кандидати, Юлия Ковачева предложи да се обсъди този...

БСП и движението на Борислав Цеков ще правят общ фронт в борбата за социална справедливост

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/01/29/2462554_bsp_i_dvijenieto_na_borislav_cekov_shte_praviat_obsht/?ref=rss


БСП и гражданското непартийно движение "Модерна България" подписаха споразумение, което ще обедини усилията им за постигане на демократична, социална и правова държава, съобщиха от пресцентъра на левицата.

Цеков, който беше депутат от НДСВ и "Новото време", а на президентските избори през 2011 г. оглави инициативния комитет, издигнал Меглена Кунева за кандидат-президент, на извънредния парламентарен вот на 5 октомври беше в листите на левицата в София. Той води активна кампания за...

ГЕРБ настоява за оставката на Искров, но не и на Мавродиев

http://www.dnevnik.bg/biznes/2015/01/29/2462567_gerb_nastoiava_za_ostavkata_na_iskrov_no_ne_i_na/?ref=rss


ГЕРБ настоява за оставката на управителя на Българската народна банка (БНБ) Иван Искров, но засега не вижда основание за същото искане за председателя на Комисията за финансов надзор (КФН) Стоян Мавродиев. 

"Днес ние идентифицирахме нарушения, които да ни дадат подобна увереност", коментира пред медиите председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова след изслушване на ръководството на КФН на заседанието на бюджетната комисия. По-рано днес от парламентарната трибуна...

Райфъла: Срам ме е, че ме изкарват бандит, аз съм почтен

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4566730

Най-тежката мярка
Най-тежката мярка "задържане под стража" взе вчера пловдивският районен съд срещу бизнесмена Атанас Червенков-Райфъла. Срещу него са повдигнати три обвинения: приготовление за убийство и опит за причиняване на тежка телесна повреда на собственика на медицински център "Хипоталамус" Аргир Гяуров и подбудителство за палежи на 7 автомобила.

ДАНС тръгнала след блога на Бареков, хората се чудят: Това ли е проблем №1 на държавата?

http://www.bnews.bg/article-128111

ДАНС от няколко седмици „издирва“ собствеността на виртуалното пространство, където се разполага блогът на Николай Бареков.

Плевнелиев: В България расте ново поколение, подготвено за предизвикателствата на ХХI век

http://pik.bg/плевнелиев-в-българия-расте-ново-поколение-подготвено-за-предизвикателствата-на-ххi-век-news278960.html

Плевнелиев: В България расте ново поколение, подготвено за предизвикателствата на ХХI век

В България расте едно ново поколение, което е подготвено за предизвикателствата на ХХI век. Това заяви президентът Росен Плевнелиев, който взе участие в Четвъртата годишна олимпийска среща на българските отбори по природни науки, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Традиционно събитието се провежда под патронажа на държавния глава. 

Президентът определи младежите, които достойно представят страната ни на престижните състезания, като бъдещите лидери на България. „Бъдещето не се състои в изграждане на нови граници, а в мисленето отвъд тях. Бъдещето принадлежи на просветените“, обърна се Росен Плевнелиев към талантливите млади българи и техните преподаватели.

Държавният глава призова младежите не просто да търсят границите на възможното, а да вървят отвъд него. 

Президентът отбеляза, че броят на спечелени от България медали по природни науки се увеличава с всяка изминала година, като през миналата година 67 са завоюваните отличия от българските отбори по информатика, математика, физика, химия, биология, астрономия и математическа лингвистика. 

„Гордеем се изключително много с вас и с вашите постижения - те не идват даром, те са резултат от дългогодишна и упорита работа. Вие сте успешни и уверени обаче и благодарение на вашите преподаватели“, заяви президентът. Титлата „Мъж на годината“, присъдена за 2014 година на учителя по физика от Казанлък Теодосий Теодосиев, е знак за нова България, в която едно сплотено общество награждава тези, които му се посвещават и работят за бъдещето, каза още президентът Росен Плевнелиев. 

ЦСКА обяви за невалиден договора за комисионата на мениджъра на Буш

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/01/29/2462510_cska_obiavi_za_nevaliden_dogovora_za_komisionata_na/?ref=rss


Ръководството на ЦСКА обяви за невалиден публикувания от футболния мениджър Георги Градев договор за покупката на Серджиу Буш, в който се вижда, че на агента на играча Флорин Манеа е трябвало да бъде изплатена комисиона от 80 хиляди евро.

Оправданието, което червените скалъпиха в декларация на клубния си сайт днес, е, че само един ден след подписването на контракта румънският нападател се е отказал от своя агент, за което бил подписал необходимия документ.

"Поради тази...

Искров предложи Димитър Костов да замести Гунев в БНБ

http://frognews.bg/news_85125/

В момент, когато от РБ искат оставката на управителя на БНБ Иван Искров, той внесе в деловодството на парламента предложение Димитър Костов да седне на мястото на освободения от длъжност Цветан Гунев, съобщиха от БНБ.

Българите похарчили над 22 млн. евро по празниците в чужбина

http://econ.bg/Новини/Българите-похарчили-над-22-млн-евро-по-празниците-в-чужбина_l.a_i.651829_at.1.html

Над 22 млн. евро са изхарчили българите в чужбина около Коледа и Нова година. Това е ръст от 16% спрямо същия период на миналата година. Броят на...

Миков: Правителството и ЕК спешно да преосмислят намеренията си за нови санкции срещу Русия

http://www.cross.bg/rysiya-pozitziya-sanktzii-1450400.html

София /КРОСС/ БСП има ясна позиция против каквото и да е разширяването на тези санкции. Тази позиция отчита неефективността на тези санкции за намаляването на напрежението и нормализирането на отношенията между Русия и Украйна от една страна и Русия и ЕС, от друга страна, написа във Фейсбук председателят на БСП Михаил Миков. „Тази позиция отчита обаче - и това е не по-малко важно - естеството на отношенията между България и Русия", допълни той. Според Миков не е в интерес на България да участва в процесите, които различни субекти инициират периодично срещу Русия. „В резултат на тази политика на ЕС, която не съобразява в достатъчна степен интересите на нашата страна, вече претърпяхме достатъчно загуби. Крайно време е да отстоим по-решително националните си интереси!", категоричен е председателят на БСП. Ето и пълния текст на коментара на Миков: Призовавам българското правителство и Европейската комисия спешно да преосмислят заявените си намерения да наложат нови санкции срещу Русия. БСП има ясна позиция против каквото и да е разширяването на тези санкции. Тази позиция отчита неефективността на тези санкции за намаляването на напрежението и нормализирането на отношенията между Русия и Украйна от една страна и Русия и ЕС, от друга страна. Тази позиция отчита обаче - и това е не по-малко важно - естеството на отношенията между България и Русия

Българите похарчили над 22 млн. евро по празниците в чужбина

http://econ.bg/Новини/Българите-похарчили-над-22-млн-евро-в-чужбина-около-Коледа-и-Нова-година_l.a_i.651829_at.1.html

Над 22 млн. евро са изхарчили българите в чужбина около Коледа и Нова година. Това е ръст от 16% спрямо същия период на миналата година. Броят на...

ЦСКА към критиците: Алчността ви е безгранична

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4566755

Ръководството на ЦСКА излезе с декларация по повод публикации в последните дни по адрес на клуба. Ето пълният текст, обнародван в официалния сайт:
Тези дни беше публикуван документ за комисионно плащане по привличането на състезателя Серджиу Буш в ЦСКА. Този документ е невалиден поради следната причина: само ден след неговото издаване Буш се е
Ръководството на ЦСКА излезе с декларация по повод публикации в последните дни по адрес на клуба. Ето пълният текст, обнародван в официалния сайт: Тези дни беше публикуван документ за комисионно плащане по привличането на състезателя Серджиу Буш в ЦСКА. Този документ е невалиден поради следната причина: само ден след неговото издаване Буш се е

Ужас! Извадиха 12 см тропически червей от окото на момиче

http://pik.bg/ужас-извадиха-12-см-тропически-червей-от-окото-на-момиче-news278957.html

Ужас! Извадиха 12 см тропически червей от окото на момиче

12-сантиметров червей беше изваден от окото на 19-годишно момиче.

„Случаят е уникален с това, че паразитът се е предвижил от крака до окото и се е загнездил в очните тъкани и пространството около тях. Било е доста трудно неговото изваждане с оглед на това, че е бил жив. Какъв е точно паразитът, ще се разбере, след като той се изследва. Момичето дойде, за да може паразитът да се извади естетично и да не се обезобрази лицето й. Ние се учудихме на това, което излезе“, обясниха от болницата, пише в. „Телеграф“.

Засега лекарите предполагат, че става въпрос за екзотичен за нашите географски ширини паразит. Най-вероятно заразяването е станало чрез ухапване от комар.

Строят два паркинга край Морската градина във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=278518

В момента община Варна обследва терени покрай бул. „Княз Борис I“ да бъдат превърнати в открити паркинги. Става въпрос за места от страната на квартал “Чайка” и откъм Морската градина в района между ресторант „Хоризонт“ и Делфинариума.

Две години затвор грозят журналистка за обида към Ердоган във Facebook

http://www.cross.bg/erdogan-provintziya-adana-1450399.html

/КРОСС/ Две години затвор поиска прокуратура в Турция за журналистка, критикувала президента Реджеп Ердоган в профила си във Facebook, съобщава вестник „Заман". 28-годишната Мине Бекироглу работи в провинция Адана, а квалифицираните като обидни за Ердоган статуси са станали обект на преследване от отдела за борбата с кибер-престъпленията при местната полицейска дирекция на 15 февруари 2014 г.Мине е била задържана под стража, компютърът ѝ е конфискуван, а по-късно е пусната на свобода. След приключването на разследването прокуратурата внесе обвинителен акт срещу нея за разпространяване на гласови, писмени и видео клеветнически и позорящи материали.Цитирано е изявлението на говорителя на Наказателният съд в провинция Адана, според което обвиненията срещу заподозряната в умишлено тиражиране в интернет на обиди срещу държавен служител се приемат напълно, както и доказателствата, че тя е извършила престъплението.„Стоя зад всяка своя дума, написана от мен. Статусите ми не са обида, а коментари и критика. Никога не се колебая да изразявам мислите си свободно. Това съдебно дело е индикация за управлението на Партията на справедливостта и развитието, демонстрация на политиката на сплашването", заявява в съда журналистката.Турските медии, отразили процеса, обаче не цитират какви са били точно думите, които младата жена е използвала срещу Ердоган.

Цветан Цветанов оправдан по делото за подслушване

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4566750

Софийски градски съд оправда бившия министър на вътрешните работи Цветан Цветанов по делото за мобилното подслушване.
Оправдателни присъди получиха всички по делото.
ветанов бе подсъдим заедно с тримата бивши директори на СДОТО - Сергей Кацаров, Камен Костов и Цветан Иванов. Делото бе секретно и затова след произнасянето на присъдата съдия Петър
Софийски градски съд оправда бившия министър на вътрешните работи Цветан Цветанов по делото за мобилното подслушване. Оправдателни присъди получиха всички по делото. ветанов бе подсъдим заедно с тримата бивши директори на СДОТО - Сергей Кацаров, Камен Костов и Цветан Иванов. Делото бе секретно и затова след произнасянето на присъдата съдия Петър

Хората смятат, че по-скъпите лекарства са по-ефикасни

http://www.vesti.bg/zdravoslovno/uchenite-kazvat/horata-smiatat-che-po-skypite-lekarstva-sa-po-efikasni-6030860

"Очакванията на болните играят важна роля за ефикасността на лечението им и в случая плацебо ефектът бе потвърден сред пациенти, засегнати от болестта на Паркинсон", обясняват авторите на ново изследване

Франсоа Оланд призова Турция да се стреми към истината за арменския геноцид

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/01/29/2462540_fransoa_oland_prizova_turciia_da_se_stremi_kum/?ref=rss


Френският президент Франсоа Оланд призова Турция да продължи усилието към постигане на истина във връзка с арменския геноцид отпреди един век, изтъквайки, че е време да се разрушат табутата, съобщи агенция "Франс прес", цитирана от БТА.

"Стремежът към истина трябва да продължи и аз съм убеден, че тази година, на стогодишнината, ще има нови жестове, нови етапи по пътя на признаването", заяви Оланд във сряда, на годишна вечеря в Париж на Съвета за координация на арменските организации...

Два мейла от Гърция разкриват: Сертов пред самоубийство

http://www.cross.bg/sertov-meiila-semeiistvoto-1450398.html

София /КРОСС/ Бившият шеф на ДАНС Петко Сертов, който бе в неизвестност цели 39 денонощия и вдигна на крак цялата държава, че и Интерпол и полицията в съседна Гърция, по време на изчезването си е изпаднал в тежка психическа криза и е бил на ръба на опит за самоубийство.Това става ясно от два мейла, които в разгара на издирването той е изпратил на съпругата си Емилия и на много близък приятел. Получаването на тези съобщения по интернет е пазено в дълбока тайна както от семейството, така и от разследващия екип."168 часа" публикува краткото им съдържание поради силния обществен интерес по темата, както и заради факта, че нито Петко Сертов, нито семейството му дадоха дори и лаконично обяснение на неговото мистериозно изчезване, което принуди държавата да хвърли огромни средства в търсенето му, включително и със сили, средства и скоросг, каквито в България не са прилагани дори за изчезнали деца.Все още никой не знае какво точно се е случило с ексшефа на ДАНС - дали не е бил принуден от някого да се крие в Гърция повече от месец. Малкото информация от семейството е твърде противоречива и не само не дава отговор на тези въпроси, а създава почва за нови и нови слухове.Двете съобщения са получени привечер в един и същи ден - 20 декември, който е 15-ото поред денонощие от излизането му от страната. И двата мейла са лаконични, но със съдържание, което подсказва сериозен психически срив, в който Сертов е изпаднал, както и силен намек за намерение да посегне на живота си

Плевнелиев: В България расте едно ново поколение, подготвено за предизвикателствата на 21-ви век

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4566742

В България расте едно ново поколение, което е подготвено за предизвикателствата на 21-ви век, заяви президентът Росен Плевнелиев, който взе участие в Четвъртата годишна олимпийска среща на българските отбори по природни науки. Традиционно събитието се провежда под патронажа на държавния глава, съобщиха от президентския пресцентър.
В България расте едно ново поколение, което е подготвено за предизвикателствата на 21-ви век, заяви президентът Росен Плевнелиев, който взе участие в Четвъртата годишна олимпийска среща на българските отбори по природни науки. Традиционно събитието се провежда под патронажа на държавния глава, съобщиха от президентския пресцентър.

Възстановяват българо-руска икономическа спогодба

http://www.cross.bg/ikonomikata-rysiya-lykarski-1450397.html

Бургас /КРОСС/ Действието на стара българо-руска междуправителствена спогодба в сферата на икономиката и научно-техническите отношения ще бъде възстановено. Решението за това е било обсъдено на среща между министъра на икономиката Божидар Лукарски и посланика на Русия като част от мерките против намалението на стокооборота между двете страни и отлива на инвеститори.В разговорите си с дипломата министър Лукарски е изразил желанието си да се намали отражението на политическите и икономически санкции върху стокообмена, инвестициите и броя на руските туристи у нас.Според анализите стокоборотът с Русия е спаднал през 2014 год., съобащва Дарик.

Турция: ЕС да затегне граничния контрол срещу джихадистите

http://asia.actualno.com/Turcija-ES-da-zategne-granichnija-kontrol-sreshtu-djihadistite--news_453865.html

Европейският съюз трябва да затегне контрола по границите си, за да предотврати пътуването на джихадисти през Турция за Сирия, зави турският външен министър Мевлут Чавушоглу, предаде БГНЕС. Всички ...

Лозан Панов е новият председател на ВКС

http://society.actualno.com/Lozan-Panov-e-novijat-predsedatel-na-VKS-news_453868.html

Висшият съдебен съвет избра нов председател на ВКС след над 8 часа дискусия и последвали дебати на кадровиците в съдебната система. Със 17 гласа "за" беше избран съдия Лозан Панов. Шестима ...

Слагат вечерен час на бежанците

http://society.actualno.com/Slagat-vecheren-chas-na-bejancite-news_453866.html

Вечерен час влиза в сила за всички бежанци в центровете в страната. Това заяви на брифинг председателят на ДАБ Никола Казаков. Казаков обясни, че в стария му мандат такъв час е бил въведен, през лято...

КПИ с пореден критичен доклад за българските затвори

http://society.actualno.com/KPI-s-poreden-kritichen-doklad-za-bylgarskite-zatvori--news_453869.html

Комитетът за предотвратяване на изтезанията и нечовешкото или унизително отнасяне или наказание (КПИ) към Съвета на Европа публикува пореден критичен доклад за състоянието на българските затвори, с...

Животновъди притеснени от син език

http://society.actualno.com/Jivotnovydi-pritesneni-ot-sin-ezik-news_453872.html

Не трябва да се допуска втора вълна на болестта син език, защото това ще бъде пагубно за сектора, заяви председателят на Националната асоциация на животновъдите Бойко Синапов. Той не скри притесненият...

Филмът „Легендата се завръща” с престижна награда (видео)

http://cars.actualno.com/Filmyt-Legendata-se-zavryshta-s-prestijna-nagrada-video-news_453657.html

На 27 януари, по време на 30-ия Международен автомобилен фестивал, Peugeot бе отличен с Голямата награда за най-хубав рекламен филм за „Легендата се завръща”. Замислен във връзка с...

Шулц получи уверенията на Ципрас, че Гърция ще сътрудничи на Европа

http://europe.actualno.com/Shulc-poluchi-uverenijata-na-Cipras-che-Gyrcija-shte-sytrudnichi-na-Evropa-news_453873.html

Председателят на Европарламента се срещна в Атина с новия премиер Алексис Ципрас. Повече от два часа продължи „опознавателната среща” между двамата политици, които според Мартин Шу...

Искров посочи Димитър Костов за подуправител

http://www.bnews.bg/article-128108

Управителят на БНБ Иван Искров внесе в парламента предложение Димитър Костов да бъде избран за подуправител на националната банка. Той очаква положителния вот на депутатите в кратки срокове.

Плевнелиев: В България расте едно ново поколение, подготвено за предизвикателствата на 21-ви век

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4566734

В България расте едно ново поколение, което е подготвено за предизвикателствата на 21-ви век, заяви президентът Росен Плевнелиев, който взе участие в Четвъртата годишна олимпийска среща на българските отбори по природни науки. Традиционно събитието се провежда под патронажа на държавния глава, съобщиха от президентския пресцентър.
В България расте едно ново поколение, което е подготвено за предизвикателствата на 21-ви век, заяви президентът Росен Плевнелиев, който взе участие в Четвъртата годишна олимпийска среща на българските отбори по природни науки. Традиционно събитието се провежда под патронажа на държавния глава, съобщиха от президентския пресцентър.

Олигарх прокарва проруски интереси в новото гръцко правителство

http://www.grreporter.info/oligarkh-prokarva-proruski-interesi-v-novoto-grtsko-pravitelstvo/16763

В настоящия контекст за Русия е най-важно да се разбие обръчът на изолацията, наложена й от ЕС и САЩ поради ролята й в Украйна. Затова и първата "помощ" от новото гръцко правителство е в тази посока, казва анализаторът Христо Грозев в интервю за GRReporter.

прочети повече

Приключи изслушването на кандидатите за председател на ВКС

http://www.cross.bg/predsedatel-byuletini-doklada-1450403.html

София /КРОСС/ Приключи изслушването на двамата кандидати за председател на ВКС. Михаил Кожарев направи предложение, гласуването за председател да стане или по електронен път, или чрез бюлетини. Той уточни, че ако се прие неговото решение за промяна на начина на гласуване, той би искал това да стане чрез бюлетини. Той обясни, че по този начин според него най-малко ще се намалят предположенията за манипулиране на вота. Припомняме, че в началото на заседанието членът на съвета Юлия Ковачева предложи, "за да се избегнат всякакви спекулации", да се обсъди възможността да се гласува с бюлетини. Точно такава препоръка има в доклада на ЕК заради съмненията в обективността на електронната система.Друг член на ВСС заяви, че в доклада не е споменато да има проблем в технически характер по отношение на начина на гласуване. След почивката членовете на ВСС преминаха към дебати по отношение на двете кандидатури за председател на ВКС.

168 часа: Два мейла от Гърция разкриват: Сертов пред самоубийство

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4566638

Бившият шеф на ДАНС Петко Сертов, който бе в неизвестност цели 39 денонощия и вдигна на крак цялата държава, че и Интерпол и полицията в съседна Гърция, по време на изчезването си е изпаднал в тежка психическа криза и е бил на ръба на опит за самоубийство. Това става ясно от два мейла, които в разгара на издирването той е изпратил на съпругата си
Бившият шеф на ДАНС Петко Сертов, който бе в неизвестност цели 39 денонощия и вдигна на крак цялата държава, че и Интерпол и полицията в съседна Гърция, по време на изчезването си е изпаднал в тежка психическа криза и е бил на ръба на опит за самоубийство. Това става ясно от два мейла, които в разгара на издирването той е изпратил на съпругата си

МФ се оправда, че арестът на митницата бил изолиран случай

http://frognews.bg/news_85123/

Арестът на митница „Слинеград” е единичен случай. Това се казва в съобщение на министерство на финансите. Ето какво още обясниха от там:

Министър Николина Ангелкова се срещна с краля на Испания Фелипе VI

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4566544

 Министърът на туризма Николина Ангелкова се срещна с краля на Кралство Испания Фелипе VI. Това стана по време на официалното откриване на Международното туристическо изложение FITUR 2015 (International Tourism Trade Fair), което се провежда в Мадрид. В рамките на двудневното си посещение в Испания министър Ангелкова проведе срещи и с генералния
 Министърът на туризма Николина Ангелкова се срещна с краля на Кралство Испания Фелипе VI. Това стана по време на официалното откриване на Международното туристическо изложение FITUR 2015 (International Tourism Trade Fair), което се провежда в Мадрид. В рамките на двудневното си посещение в Испания министър Ангелкова проведе срещи и с генералния

Гръцкото правителство е отворено за инвеститорите, въпреки замразяването на някои приватизационни планове

http://www.moreto.net/novini.php?n=278446

Новият премиер на Гърция Алексис Ципрас отправи първите предизвикателства към международните кредитори на страната, като нареди спиране на приватизацията на ключови държавни активи – условие, включено в спасителната програма на страната с ЕС и МВФ.

Искров с предложение за нов подуправител

http://econ.bg/Новини/Искров-с-предложение-за-нов-подуправител_l.a_i.651820_at.1.html

Димитър Костов да заеме поста подуправител на БНБ на мястото на освободения от длъжност Цветан Гунев. Такова предложение е внесъл в деловодството на...

Гражданските патрули и МВР-Варна се разбраха

http://pik.bg/гражданските-патрули-и-мвр-варна-се-разбраха-news278949.html

Гражданските патрули и МВР-Варна се разбраха

Планираният от гражданските патрули във Варна протест срещу МВР засега се отлага. Борещите се с джебчийките доброволци се отказаха от първоначалните си намерения след среща с ръководството на Областната дирекция на полицията в морския град, на която са обсъдени мерки за по-голяма ефективност в противодействието на джебчийските набези.

По време на разговорите директорът на ОДП-Варна Николай Калчев е заявил, че органите на реда ще направят всичко, което е по силите им, за да се справят с проблема. От своя страна доброволците са отправили конкретни предложения, сред които униформени полицаи да се качват в градските автобуси за по-няколко спирки в рисковите участъци, за да вдъхват респект и поне една патрулка да обикаля редовно централната част на града.

Така служителите на реда биха реагирали много по-бързо ако патрулите успеят да заловят джебчийка в действие, смята инициаторът им Калоян Георгиев. Той посочи, че доброволците не са се отказали от намеренията си за протест, а просто са решили да дадат две седмици отсрочка на МВР, в които да бъдат предприети мерки. Ако това не се случи патрулиращите граждани са готови да протестират на 15 февруари.

Техните предложения ще бъдат обсъдени, стана ясно от думите на говорителката на варненската полиция Ивана Милева. Тя обърна внимание, че все пак дейностите трябва да бъдат съобразени с правомощията на полицейските служители.

Близо 500 съмнителни лица са били проверени от пролетта на 2014 г. до края на годината, сочи равносметката за работата на полицията в това направление. 216 са били задържани с цел установяване на съпричастност към джебчийски кражби, а срещу 24 лица са повдигнати обвинения./topnovini.bg

Свидетел срещу кмета на Неделино колабира след обаждане по телефона

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4566714

За силен натиск срещу свидетели по делото срещу кмета на Неделино алармира прокурор Лилия Симеонова от Софийска градска прокуратура. "Упражнява се много силен административен натиск върху гражданите, които са заявили позиция по това съдебно производство, независимо дали помежду си, в съвета или пред мен",
За силен натиск срещу свидетели по делото срещу кмета на Неделино алармира прокурор Лилия Симеонова от Софийска градска прокуратура. "Упражнява се много силен административен натиск върху гражданите, които са заявили позиция по това съдебно производство, независимо дали помежду си, в съвета или пред мен",

Един от потрошените край Симитли пребил фелдшерка преди 4 години

http://www.bnews.bg/article-128107

Димитър Велев-Шумаро от симитлийското село Крупник е тежко раненият в катастрофата край главен път Е-79.Преди 4 години той нападна и преби по време на работа фелдшерка.

Свидетел срещу кмета на Неделино колабира след обаждане по телефона

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4566709

За силен натиск срещу свидетели по делото срещу кмета на Неделино алармира прокурор Лилия Симеонова от Софийска градска прокуратура.
За силен натиск срещу свидетели по делото срещу кмета на Неделино алармира прокурор Лилия Симеонова от Софийска градска прокуратура. "Упражнява се много силен административен натиск върху гражданите, които са заявили позиция по това съдебно производство, независимо дали помежду си, в съвета или пред мен",

Владимир Илиев спечели бронз от европейското по биатлон

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/01/29/2462534_vladimir_iliev_specheli_bronz_ot_evropeiskoto_po/?ref=rss


Българският биатлонист Владимир Илиев спечели бронзов медал от европейското първенство в Отепя, Естония.

27-годишният състезател от Троян завърши трети в индивидуалния старт на 20 километра и завоюва първо отличие от континентален шампионат в кариерата си.

Досега най-доброто му класиране на европейско първенство беше шестото място в спринта в Осърбле през 2012 г.

Илиев имаше отлични шансове за европейската титла, след като премина без грешка в първите си две...

Съдът оправда Цветанов за нерегламентираните подслушвания

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/01/29/2462545_sudut_opravda_cvetanov_za_nereglamentiranite/?ref=rss


Софийският градски съд (СГС) оправда бившия вътрешен министър Цветан Цветанов по делото за т.нар. кетчъри (автомобили, оборудвани с устройства за подслушване от разстояние).

По-рано днес прокуратурата оттегли обвиненията по делото, по което освен Цветанов, за незаконни подслушвания са подсъдими и трима бивши директори на специализираната дирекция "Оперативни технически операции" (СДОТО) - Цветан Иванов, Камен Костов и Сергей Кацаров.

Единият от прокурорите - зам.-градският...

Вноските в пенсионните фондове се стопили с 0,7% за 10 години

http://www.cross.bg/pensionnite-fondove-dohodnost-1450396.html

София /КРОСС/ Реалната доходност на пенсионноосигурителните дружества за последните десет години е минус 0.7%. Това заяви на заседанието на Комисията по бюджет и финанси заместник-председателят на Комисията за финансов надзор Ангел Джалъзов. Той обясни, че на годишна база реалната доходност за този период е минус 0.16%. По думите му от 2004 до 2014 година средно на годишна база номиналната доходност е 4.20% като тя се изчислява най-общо по формулата изваждане на инфлацията от номиналната доходност.На въпрос на депутата от БСП Румен Гечев за гаранциите на КФН за свързаните лица, Джалъзов обясни, че с оглед на това да се е повиши ефикасността по отношение на сделките за свързани лица предлагат да се въведе дефиниция, когато се обследва капиталовия пазар. От КФН искат да се разшири обемът за групата от предприятието „майка", за да стане ясно дали контролира едно или повече дъщерни дружества, за да могат да се проследят всички транзакции.Депутатът от ГЕРБ Делян Добрев попита защо да не се задължат пенсионните фондове да си показват на сайтовете пълните портфейли и къде са инвестирали. Джалъзов отговори, че по закон сега пенсионните фондове са длъжни да си публикуват инвестициите си на 31 март всяка година и че не могат да инвестират в офошрни компании. Той каза, че няма да е лошо пенсионните фондове да публикуват по-често информация за инвестициите.    

Над 20 бона събрала общината от годишна такса „домашен любимец“ във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=278517

Приходите на общината от годишната такса „домашен любимец“ са над 20 хил. лева за изминалата 2014-та. Това сочат данните за дейността на звеното „Контрол и регистрация“ към общинската дирекция „Управление на сигурността и контрол на обществения ред“.

Избраха Лозан Панов за председател на Върховния касационен съд

http://petel.bg/Izbraha-Lozan-Panov-za-predsedatel-na-Varhovniya-kasatsionen-sad__99282

ВСС избра Лозан Панов за председател на Върховния касационен съд. 17 гласа "за" получи Лозан Панов, 6 гласуваха "против", нямаше въздържали...

Пик: Ани Цолова с половин заплата след жесток скандал! Глобиха я заради системни закъснения

http://petel.bg/Pik--Ani-TSolova-s-polovin-zaplata-sled-zhestok-skandal--Globiha-ya-zaradi-sistemni-zakasneniya-__99283

Ани Цолова заформи жесток скандал в Нова телевизия, научи „Ретро”. Водещата на „Здравей, България” е първата звезда на медията, глобена...

Ето я личната драма на новия председател на ВКС Лозан Панов

http://petel.bg/Eto-ya-lichnata-drama-na-noviya-predsedatel-na-VKS-Lozan-Panov__99284

На 17 декември новият председател на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов разкри пред Висшия съдебен съвет (ВСС) личната си драма,...

Райфъла остава в ареста

http://www.cross.bg/prestuplenie-plovdiv-podbyditel-1450395.html

Пловдив /КРОСС/ Пловдивският районен съд взе мярка за неотклонение „задържане под стража" по отношение на Атанас Червенков-Райфъла и Васил В.Срещу Васил В. е повдигнато обвинение по чл. 330 от НК, за това, че на 09.01.2014 г. в гр. Пловдив при условията на продължавано престъпление в съучастие с Веселин З. като подбудител и помагач, е запалил имущество със значителна стойност - л.а. „Мерцедес".Срещу Райфъла са повдигнати обвинения по чл. 330 ал.1, чл.128 ал.1 и чл.117 ал.1 от НК.В периода 09.01.2014 г. - 22.01.2015 г. в гр. Пловдив като подбудител при условията на продължавано престъпление в съучастие с Веселин З. като подбудител и помагач, умишлено е склонил Васил В., Бисер Р. и Симеон Г. като извършители, да запалят имущество със значителна стойност - 3 л.а. Мерцедес и л.а.Шкода „Октавия".На 12.02.2014 г. в гр. Пловдив като подбудител в съучастие с Веселин З., последният като подбудител и помагач, а Бисер Р. и Симеон Г. като извършители, умишлено е склонил останалите да извършат престъпление - да направят опит да причинят на Аргир Г. тежка телесна повреда.В периода от 01.02.2014 г. до 12.02.2014 г. в гр. Пловдив е извършил приготовление към убийството на Аргир Г., изразяващо се в подготвяне на средства, намиране на съучастници и създаване на условия за извършване на намислено престъпление, преди да е започнало неговото изпълнение

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване