НАТО: Създаването на командните центрове е с отбранителен характер

http://www.cross.bg/nato-tzentrove-komandni-1450626.html

/КРОСС/ Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че създаването на командни центрове на Алианса в страни от Източна Европа не трябва да се разглежда от Русия като провокация срещу нея."Това е напълно в съответствие с нашите международни задължения и това, което правим, носи само отбранителен характер", каза Столтенберг пред Ройтерс.По-рано беше съобщено, че НАТО смята да създаде командни центрове най-малко в шест източноевропейски страни-съюзници - три балтийски държави, Полша, Румъния и България. По думите му всяко подразделение ще се състои от 50-60 военнослужещи.Решението за създаването на нови командни центрове ще бъде взето на среща на министрите на отбраната от НАТО през следващата седмица.

Военният министър: Без база на НАТО в Шабла, но с пункт в София (Обзор)

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4569400

В Шабла няма да бъде разположена военна база на НАТО. Това съобщи военният министър Николай Ненчев в отговор на въпрос на лидера на „Атака“ Волен Сидеров в парламента. В София обаче ще има многонационален команден щаб, който ще е постоянен, а половината от състава му ще е български. Ненчев заяви, че въпросът за база на Шабла на алианса никога не е
В Шабла няма да бъде разположена военна база на НАТО. Това съобщи военният министър Николай Ненчев в отговор на въпрос на лидера на „Атака“ Волен Сидеров в парламента. В София обаче ще има многонационален команден щаб, който ще е постоянен, а половината от състава му ще е български. Ненчев заяви, че въпросът за база на Шабла на алианса никога не е

България е на опашката в Европа с 210 км ски писти и 110 лифта

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4569541

Състоянието на ски лифтовете и пистите на Витоша е в най-лошото си състояние от създаването им, категорични бяха повечето участници в дискусията.  Трябва спешно да се реши как да се модернизират сегашните съоръжения на Витоша, за да бъдат безопасни, заяви министър Ангелкова. Трябва ли някой да загине, за да почнем да се чудим как да осигурим
Състоянието на ски лифтовете и пистите на Витоша е в най-лошото си състояние от създаването им, категорични бяха повечето участници в дискусията. Трябва спешно да се реши как да се модернизират сегашните съоръжения на Витоша, за да бъдат безопасни, заяви министър Ангелкова. Трябва ли някой да загине, за да почнем да се чудим как да осигурим

Политолог от САЩ: Западът иска Русия да се откаже от интересите си

http://svetoven.pogled.info/news/61996/Politolog-ot-SASHT-Zapadat-iska-Rusiya-da-se-otkazhe-ot-interesite-si

/Поглед.инфо/ Същността на политиката на Запада към Русия е да се създават лъжливи поводи за санкции, след което да се предложи смекчаването им в замяна на отказа на Москва от геополитическите й интереси.

Награда на Германската икономика в България

http://www.klassa.bg/News/Read/article/248629_%D0%9D%D0%B0%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%93%D0%B5%D1%80%D0%BC%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D0%BE%D0%BC%D0%B8%D0%BA%D0%B0+%D0%B2+%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3

 Булпрос Консултинг, КАН Учтехспорт България и Рефан България спечелиха Наградата на Германската икономика в България

На 29 януари 2014 година Германо-Българската индустриално-търговска камара (ГБИТК) награди за единадесети път фирми, допринесли през последните дванадесет месеца за развитието на българо-германските икономически отношения. Церемонията се състоя в Софийската опера и балет. Наградата се връчва в три категории и се присъжда за постижения през 2014 г. Общо 30 предприятия бяха номинирани. Членството в ГБИТК не бе условие за участие.

Наградата в категория „Голямо предприятие“ спечели Булпрос Консултинг.Заместник-министърът на икономиката Любен Петров връчи статуетката „Слава“ от скулптура Александър Пройнов на Ивайло Славов, Изпълнителен директор на Булпрос Консултинг. Номинациите в категория „Голямо предприятие“ бяха осем. Булпрос Консултинг се развива в сферата на информационните и комуникационните технологии. Около 70 % от приходите на компанията за 2014 г. са генерирани от сделки с над 30 германски фирми. Ръстът в приходите на фирмата през 2014 г. спрямо 2013 г. е 95 %.

Малките и средните предприятия са фактор за успеха на икономиката. На тях до голяма степен се дължи и просперитета на германската икономика. В категория „Малко и средно предприятие“ за Наградата на Германската икономика се съревноваваха осем компании.Наградата в категория „Малко и средно предприятие“ получи КАН Учтехспорт България. Посланикът на Германия в България Н. Пр. Детлеф Лингеман връчи наградата на Деница Каназирева, Заместник-управител на КАН Учтехспорт България. Фирмата произвежда училищна мебел и спортни стоки. От пет години работи изцяло с машини, произведени в Германия. Общата стойност, на която възлиза оборудването, е 357 900 евро.

Третата категория акцентира върху общественозначими проекти, при които комерсиалният фактор не е водещ. В т. нар. „отворена категория“ по традиция наградата се присъжда за успешни проекти, иновации, ангажираност в социални дейности. 14 фирми и други организации бяха номинирани. Отличието в „отворената категория“ получи Рефан България. Д-р Рюдигер Хьобен-Щьормер, Президент на ГБИТК, връчи наградата на Таня Христозова, Мениджър Международни продажби, Рефан България. Производителят на парфюмерия и козметика Рефан България дари през 2014 г. сума на обща стойност близо 47 000 евро за храни, учебни пособия, за домове за сираци, училища и фондации в подкрепа на спорта и за културни събития.

Победителят във всяка една от категориите беше определен от жури от представители на Посолството на Германия в България, Германската агенция за инвестиции и търговия Germany Trade and Invest, Института за пазарна икономика, Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия, ГБИТК и Консултативния съвет „Индустрия“ към ГБИТК.

В категория „Голямо предприятие“ номинирани бяха: АЛС БЪЛГАРИЯ ЕООД, Аурубис България АД, Лидл България ЕООД енд Ко КД, Шенкер ЕООД, Булпрос Консултинг АД, ВИТТЕ Аутомотив България ЕООД, КЦМ АД, ТЕД-БЕД ЕАД.

В категория „Малко и средно предприятие“ номинирани бяха: Прим41 ООД, НиърСофт ООД, ЗМД Истърн Еуроп ЕООД, Kарго-партнер ЕООД, КАН УЧТЕХСПОРТ БЪЛГАРИЯ ООД, Скейл Фокус АД, БиоСтайл ООД, Рожен Пласт ЕООД.

В т. нар. „отворена категория“ (проекти, организации, социална ангажираност, иновации) номинираните бяха: Алианц България Холдинг АД, Аурубис България АД, StudiMed GmbH, Държавно предприятие „Българо-германски център за професионално обучение“ (ДП  БГЦПО), Техем Сървисис ЕООД, TELUS International Europe, Общинска фондация „Пловдив 2019“, КАТРО България ЕООД, „Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт“ АД, Рефан България ООД, Ди Би Шенкер Рейл България ЕООД, Вюрт Електроник ИБЕ БГ ЕООД, Ди Ейч Ел Експрес България ЕООД, Шенкер ЕООД.

Носители на Наградата на Германската икономика в България за 2004 година са фирмите Пирин Текс ООД и Фесто Производство ЕООД, за 2005 година – Софарма АД и Болярка Велико Търново АД, за 2006 година - Сименс ЕООД, Спесима ООД и МАКСКОМ ЕООД, за 2007 година - Либхер Хаусгерете Марица ЕООД, Елиттур ООД и Петров П.М. ЕООД, за 2008 година – Вестникарска група България ООД, Филкаб АД и СънСЪРВИЗ ЕООД, за 2009 година – Аурубис България, Иксетик ООД, Тандем-В ООД, Шарлопов Хотелс ЕАД – специална награда за български инвестиции в Германия, за 2010 година – АББ АУТОМЕЙШЪН ЕООД, Гео Пауър ООД и М+С Хидравлик АД, за 2011 година – КолПойнт Ню Юръп АД ЕООД и Юпитер 05 ООД, за 2012 година – Луфтханза Техник София ООД, Винтерхалдер България ЕООД, Либхер Хаусгерете Марица ЕООД, за 2013 година – АББ България ЕООД, Тангра АВ ООД, САП Лабс България ЕООД.

Мишел Уелбек отново влиза в роля

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2015/01/30/2463499_mishel_uelbek_otnovo_vliza_v_rolia/?ref=rss


Мишел Уелбек ще участва в следващия филмов проект на режисьора Гюстав Керверн, съобщи Le Figaro. Така Уелбек ще сбъдне мечтата си да играе с белгийския актьор Беноа Поелвоорд, а другият му партньор ще бъде Жерар Депардийо.

Изборът на Керверн е любопитен, но има и своето обяснение. Ако имат нещо общо помежду си тримата бъдещи колеги във филма е, че всичките са играли преди това във филми на режисьора.
Жерар Депардийо изпълнява главната роля в "Mammuth", 2010 с Йоланд Моро и...

Таен агент на ДАНС следил Караиванов от месеци

http://www.bnews.bg/article-128214

Според изнесените данни в съдебната зала, Караиванов е бил следен от агент под прикритие на ДАНС в продължение на месеци.

Стотици изпратиха Демис Русос с венци и аплодисменти

http://www.vesti.bg/sviat/balkani/stotici-izpratiha-demis-rusos-s-venci-i-aplodismenti-6030946

Хората, събрали се на погребението, по гръцка традиция посрещнаха с гръмки аплодисменти ковчега с тялото на Русос при изнасянето му от храма след опелото

Намаляват цената на тока за бизнеса

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4569538

Депутати от ГЕРБ обмислят да намалят цената на тока за големите промишлени предприятия, научи „Труд“. Това ще стане чрез  т. нар. добавка „задължения към обществото“, която ще бъде понижена с  между 5 и 10%. В добавката влизат разходите за зелен ток, кафява енергия от топлофикации и заводи, както и компенсация за по-високите цени на американските ц
Депутати от ГЕРБ обмислят да намалят цената на тока за големите промишлени предприятия, научи „Труд“. Това ще стане чрез т. нар. добавка „задължения към обществото“, която ще бъде понижена с между 5 и 10%. В добавката влизат разходите за зелен ток, кафява енергия от топлофикации и заводи, както и компенсация за по-високите цени на американските ц

Камелия Воче булка в Неапол

http://www.monitor.bg/article?id=458889

Най-добрата кулинарка сред джаз изпълнителите у нас - Камелия Воче, ще се разходи до олтара с любимия мъж през есента. Избрала е този сезон заради традицията на неаполитанците, които правели тържествата си или през пролетта, или в разгара на циганското лято.

В Стара Загора 377 сгради могат да бъдат санирани

http://www.klassa.bg/News/Read/article/248628_%D0%92+%D0%A1%D1%82%D0%B0%D1%80%D0%B0+%D0%97%D0%B0%D0%B3%D0%BE%D1%80%D0%B0+377+%D1%81%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%B8+%D0%BC%D0%BE%D0%B3%D0%B0%D1%82+%D0%B4%D0%B0+%D0%B1%D1%8A%D0%B4%D0%B0%D1%82+%D1%81%D0%B0%D0%BD

 „Пътят Стара Загора – Раднево ще бъде основно реконструиран със средства от ЕС. Това е ангажимент, който бях поела в предизборната си кампания и сега в качеството си на министър изпълнявам“. Това обяви на пресконференция в Стара Загора министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова в Града на липите. Пътят е близо 40 км и се нуждае от пълна реконструкция на основата му, от изграждане на отводнителни системи и ново асфалтово покритие. Парите могат да бъдат осигурени от новата оперативна програма „Региони в растеж“, посочи министърът.

 

„Община Стара Загора е една от най-активните в усвояването на европейски средства. Тя изпълнява 12 проекта, които се очаква да приключат успешно“, заяви Лиляна Павлова.  При наличие на достатъчно спестен ресурс, то той ще бъде предоставен на общините отново за надграждане на реализирани вече проектите за зелена градска среда. По тази ос Стара Загора вече е закупила нови тролеи, а при наличие на спестявания ще има възможност да кандидатства и за 55 нови автобуси, каза още министърът.

Лиляна Павлова обясни, че новата Оперативна програма „Региони в растеж“ е на стойност 3 млрд. лв. От тях 63 млн. лв. са резервирани за Стара Загора по най-голямата приоритетна ос за градска среда и градски транспорт. Това е минимумът, на който може да разчита общината. Извън този ресурс, тя ще има възможност да кандидатства и по други инструменти на ОПРР, допълни регионалният министър.

Министър на регионалното развитие уточни, че след първите две години програмата за саниране няма да е напълно безплатна, а ще има процент съфинансиране. Целта е да мотивираме хората да бъдат активни сега, а не да отлагат във времето решението.

НДК: Сметките ни не са запорирани

http://www.bnews.bg/article-128210

Няма запор върху сметките ни, обявиха от пресцентъра на НДК.

Фарът на демокрацията Желю Желев угасна (Обзор)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4569518

Само 33 дни не достигнаха на д-р Желю Желев да навърши 80 години. Първият български демократично избран президент почина в съня си през нощта на четвъртък срещу петък 2015 г. Казват, че така заминават в другия свят само най-праведните хора.
Летоброенето при всички народи неизменно се свързва с конкретна личност, която Времето и Историята след това
Само 33 дни не достигнаха на д-р Желю Желев да навърши 80 години. Първият български демократично избран президент почина в съня си през нощта на четвъртък срещу петък 2015 г. Казват, че така заминават в другия свят само най-праведните хора. Летоброенето при всички народи неизменно се свързва с конкретна личност, която Времето и Историята след това

Още две руски шампионки в атлетиката са наказани за допинг

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/01/30/2463497_oshte_dve_ruski_shampionki_v_atletikata_sa_nakazani_za/?ref=rss


Олимпийската шампионка на 3000 метра стипълчейз Юлия Зарипова и световната шампионка в седмобоя за 2011 г. Татяна Чернова са поредните руски атлети със спрени състезателни права заради употреба на допинг. 

Зарипова е наказана за период от две години и половина и ще трябва да върне своя златен медал от олимпийските игри в Лондон през 2012 г.

Чернова, която е и двукратна бронзова медалистка от олимпийски игри, е със спрени права за 24 месеца.

Всички резултати на...

Сменят шефа на Агенцията по заетостта

http://www.cross.bg/smenyat-shefa-na-agentziyata-po-zaetostta-1450625.html

София /КРОСС/ Освободен е директорът на Агенцията по заетостта Асен Ангелов. Преценката е на министъра на труда и социалната политика и заповедта е подписана от премиера Бойко Борисов. За временно изпълняващ длъжността е назначена неговата заместничка Валентина Георгиева.Очаква се титуляр на поста да бъде назначен до месец, съобщава БНР.

Над 5000 кукери се събират на "Сурва" в Перник

http://www.moreto.net/novini.php?n=278649

Над 5000 кукери ще отбележат началото на традиционния фестивал „Сурва” в Перник. Градът ще посрещне 85 групи от всички етнографски области у нас, както и представители на още 10 държави. Очаква се над 100 000 туристи през трите фестивални дни в Перник да проследят дефилетата.

Шакира и Пике избраха име на бебето

http://www.cross.bg/pike-shakira-sasha-1450624.html

/КРОСС/ Тази сутрин стана ясно, че Шакира и Жерар Пике са станали родители за втори път. Новият член на семейството се казва Саша. В превод от гръцки и руски името означава „защитник" или „воин". „Имаме удоволствието да съобщим за раждането на Саша Пике Мебарак - син на Шакира Мебарак и Жерар Пике. Момчето се роди в 21:54 часа на 29 януари в Барселона", става ясно от съобщение на сайта на 37-годишната изпълнителка. Малкият, подобно на брат си, веднага бе приет за член на Барселона. Той получи и два екипа на отбора.

"24 часа": Арестуваният митничар искал по 50 лв. на ТИР със задна дата

http://petel.bg/24-chasa--Arestuvaniyat-mitnichar-iskal-po-50-lv--na-TIR-sas-zadna-data__99428

Арестуваният и разследван за два подкупа за общо 1800 лева временен шеф на митница Свиленград Тодор Караиванов искал по 50 лева за вече...

Желев вдигнал температура, сутринта дъщеря му Станка го заварила мъртъв (обзор)

http://petel.bg/ZHelev-vdignal-temperatura--sutrinta-dashherya-mu-Stanka-go-zavarila-martav--obzor-__99430

Преди седмица президентът Желю Желев е бил в родното село на жена си Грозден и сложил хризантеми на гроба й. "Сякаш се прости с нея. Той не...

Желев вдигнал температура, сутринта дъщеря му Станка го заварила мъртъв

http://petel.bg/ZHelev-vdignal-temperatura--sutrinta-dashherya-mu-Stanka-go-zavarila-martav__99431

на снимката: Иванка Тодорова на гроба на Мария Желева. В него са погребани и бащата на Мария, и тримесечният им син с Желю Желев. Преди...

Етническите българи в Украйна не могат да останат извън мобилизацията

http://politics.actualno.com/Etnicheskite-bylgari-v-Ukrajna-ne-mogat-da-ostanat-izvyn-mobilizacijata-news_454078.html

Няма дискриминация по отношение на мобилизацията, обявена от украинския президент Петро Порошенко. Това твърди посланикът на бившата съветска република у нас Микола Балтажи, информира Агенция "Фо...

Мит Ромни отстъпва, дава шанс на Джеб Буш да стане президент на САЩ

http://america.actualno.com/Mit-Romni-otstypva-dava-shans-na-Djeb-Bush-da-stane-prezident-na-SASht-news_454084.html

Кандидатиралият се два пъти за президент на Мит Ромни няма да се включва в трета надпревара за Белия дом, предаде Reuters. Следващите президентски избори в САЩ са през 2016 година. По думите на Ромни...

Ивайло Калфин смени директора на Агенцията по заетостта

http://business.actualno.com/Ivajlo-Kalfin-smeni-direktora-na-Agencijata-po-zaetostta-news_454080.html

Директорът на Агенцията по заетостта Асен Ангелов е освободен, съобщи БНР. Освобождаването е станало по предложение на министъра на труда и социалната политика Ивайло Калфин, заповедта е подписана о...

Промяната на Москов за вноските е противозаконна

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4569287

Предложената промяна от здравния министър д-р Петър Москов всеки, които не се осигурява, да плати здравните си вноски от 2000 г. досега, е противозаконна. Това заявиха пред „Труд" депутати от опозицията, от управляващото мнозинство и висши магистрати. Според върховни съдии законова поправка не може да има ретроактивно действие,
Предложената промяна от здравния министър д-р Петър Москов всеки, които не се осигурява, да плати здравните си вноски от 2000 г. досега, е противозаконна. Това заявиха пред „Труд" депутати от опозицията, от управляващото мнозинство и висши магистрати. Според върховни съдии законова поправка не може да има ретроактивно действие,

Disney показа новата си принцеса

http://www.cross.bg/printzesa-elena-novata-1450623.html

/КРОСС/ Disney представи първата си принцеса от латиноамерикански произход. Тя е на 16 години, казва се Елена и живее в кралство Авалор. Образът й е вдъхновен от "разнообразието на латиноамериканската култура и фолклор". Първата поява на новата принцеса ще е в епизод от анимационния филм "София Първа" по канала на Disney през 2016 година. През същата година започва и "Елена от Авалор", където новата принцеса ще бъде главен герой. Елена се озвучава от американската актриса Ейми Кареро, която е родена в Доминиканската република.

АФП: България е канал за ислямисти

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4569563


Когато българската полиция арестува на 1 януари французина Фриц Жоли Жоашен, той сам призна, че е “стар приятел” на нападателите на “Шарли eбдо”, но не е първият заподозрян ислямист, опитал да пресече европейската югоизточна граница към Турция, коментира агенция Франс прес в материал за България.
Всъщност българският министър на вътрешните работи
Когато българската полиция арестува на 1 януари французина Фриц Жоли Жоашен, той сам призна, че е “стар приятел” на нападателите на “Шарли eбдо”, но не е първият заподозрян ислямист, опитал да пресече европейската югоизточна граница към Турция, коментира агенция Франс прес в материал за България. Всъщност българският министър на вътрешните работи

Хага потвърди доживотните присъди за клането в Сребреница

http://www.cross.bg/osudeni-prestupleniya-srebrenitza-1450622.html

/КРОСС/ Международният трибунал за военни престъпления в бивша Югославия в Хага потвърди присъдите на обвинените за клането в Сребреница. Решението е окончателно.Магистратите оставиха в сила присъди на 57-годишния Вуядин Попович и 75-годишния Любиша Беара, бивши офицери от армията на босненските сърби, които по време на събитията са били под прякото командване на Ратко Младич. През 2010 година те бяха осъдени през 2010 г. на доживотен затвор по обвинения в геноцид и престъпления срещу човечеството заедно с петима други босненски сърби.Делото за престъпления в бивша Югославия започна през 2006 г. и досега по него за престъпленията в Сребреница са били осъдени 20 души. Сред тях е и лидерът на босненските сърби Радован Караджич и неговият военен съюзник Радко Младич.Другите осъдени по делото са Драго Николич е с присъда от 35 години, Радивое Милетич - на 19 години, Винко Пандуревич - на 13 години.

Повече престъпления от непълнолетни във Варна са извършени през втората половина на миналата година

http://www.moreto.net/novini.php?n=278625

Увеличава се броят на престъпленията реализирани от непълнолетни във Варна, извършени във втората половина на миналата година. Това съобщиха за Радио „Фокус” – Варна от ОД на МВР – Варна. Справката е на база данните от 1-и юли до 1-и декември 2014-а година.

Оценката на българите по ключови въпроси е останала непокътната 25 години

http://bulgarski.pogled.info/news/61994/Otsenkata-na-balgarite-po-klyuchovi-vaprosi-e-ostanala-nepokatnata-25-godini

/Поглед.инфо/ „Дяловете на хората, които оценяват периода отпреди 1989 г. подчертано добре, са чувствителни. И бих казал, че между двете столетия тези дялове дори са набъбнали, макар че не продължават да растат. Обратно, оценката за времето след 1989 г. е противоречива, но с подчертан негативизъм.“

Левски" търси 1,7 млн. лв. за 50 дни

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4569515

„Левски" трябва да осигури 1,7 млн. лв. до 20 март за лиценз за евротурнирите. На едночасова пресконференция от управителния съвет очертаха сериозното положение.


„Заседавахме два дни и 12 часа - каза шефът Иво Тонев. - Първият проблем е в тези около 1,7 млн. лв., дължими към 31 декември. Второ - обсъждахме проектобюджет с разходи до минимум. Д
„Левски" трябва да осигури 1,7 млн. лв. до 20 март за лиценз за евротурнирите. На едночасова пресконференция от управителния съвет очертаха сериозното положение. „Заседавахме два дни и 12 часа - каза шефът Иво Тонев. - Първият проблем е в тези около 1,7 млн. лв., дължими към 31 декември. Второ - обсъждахме проектобюджет с разходи до минимум. Д

ВАС отмени таксите за забавачки в Търново

http://www.cross.bg/taksi-zakona-otstupka-1450621.html

/КРОСС/ Върховният административен съд /ВАС/ е отменил окончателно таксите за детски градини във Велико Търново. През април миналата година по протест на Районната прокуратура в старата столица местният Административен съд ги обяви за противозаконни. Сумите бяха гласувани през 2011 г. от Общинския съвет. Държавното обвинение се разнищи казуса по сигнали от недоволни родители. Негодуванието им бе породено от това, че едни от тях получават право на отстъпка, а други - не. Намаление от 50% можеха да позлват само тези майки и татковци, които са платили в срок данъците си към общинската хазна.Така съдът реши, че има несъответствие на общинската наредба за местни данъци и такси със Закона за народната просвета. Тойъ задължава родителите да запишат детето си в подготвителна група преди започване на училище, като обучението е безплатно. С наредбата за местни такси и цени на услуги обаче е въведена месечна такса от 50 лева. Следващата разпоредба предвижда отстъпка от 50%, ако родителите на малчуганите са изрядни данъкоплатци.Административният съд се мотивира, че пари за забавачките могат да бъдат искани само за допълнителни дейности извън образованието. Затова таските са отменени, тъй като също противоречат на Закона за народната просвета, Закона за местните данъци и такси и дори на Закона за нормативните актове, събщава "Труд".Решението на Административния съд бе обжалвано от местния парламент

БЕХ поиска по-ниски заплати за българските служители в "Южен поток България"

http://www.mediapool.bg/beh-poiska-po-niski-zaplati-za-balgarskite-sluzhiteli-v-yuzhen-potok-bulgaria-news230012.html

Ръководството на "Българския енергиен холдинг" е предложило на директора на "Южен поток България" от българска страна Димитър Гогов българските служители на смесеното дружества да получават възнаграждения съгласно средните в сектор "Енегретика". Това решение за препоръка е било взета но 20 януари, съобщи енергийният министър Теменужка Петкова в петък пред бТВ. Тя отказа за каже какви точно са заплатите в дружеството, създадено за реализацията на българското трасе на газопровода, с мотива, че те са публична тайна. Според медийни публикации, заплатите в "Южен поток България" са средно за 10 358 лв. Според финансовия отчет на дружеството за 2013 г. за заплати са похарчени около 3 млн. лв. Още миналата седмица председателят не енергийната парламентарна комисия Делян Добрев предложи да се намалят заплатите в дружеството до изясняването на бъдещето му. Логично е да се предприемат действия по ликвидация на "Южен поток България", но руската практика е да държи на трупчета подобни проектни компании. Конкретен пример в това отношение е проектната компания за строежа на петролопровода "Бургас-Александруполис", която въпреки отказа на България от проекта, продължава да съществува. Петкова напомни, че все още руската компания "Газпром", която държи 50 процента в дружеството, не е внесла в компанията официален документ, че спира строежа на газопровода, както обяви това на 1 декември 2014 г. руският президент Владимир Путин.

Бойко иска подкрепа от САЩ срещу "Турски поток"

http://bulgarski.pogled.info/news/61993/Boiko-iska-podkrepa-ot-SASHT-sreshtu-Turski-potok

/Поглед.инфо/ Премиерът Бойко Борисов поиска подкрепа от САЩ, за да не бъде България заобиколена при транзита на газ от Русия към Западна Европа. Според него това ще стане с построяването на т. нар. "Турски поток".

Продават гориво от цистерни и варели

http://www.cross.bg/benzinostantzii-prodazhbata-vareli-1450620.html

София /КРОСС/ Дизелово гориво се продава от цистерни и варели без връзка с Националната агенция за приходи и без никаква отчетност. Това показва направената през януари проверка на служители на НАП на т.н. ведомствени бензиностанции. При 3105 легални бензиностанции в страната над 30 хил. са ведомствените бензиностанции, пише в анализ на Министерството на финансите за риска от укриване на данъци при продажбата на горива.Загубата за държавния бюджет от укрити данъци при продажбата на нелегални горива се оценява на 1,1-1,2 млрд. лв. Затова от тази година има изискване всички обекти за продажба на горива да имат нивомерни системи и да бъдат свързани дистанционно с НАП. Против промяната обаче се обявиха фермерите, които зареждат от ведомствени бензиностанции селскостопанските си машини. Затова на последното заседание на земеделската комисия депутатите гласуваха новото изискване да отпадне, като това не беше подкрепено само от депутатите от ГЕРБ. Гласуването в зала предстои следващата седмица, съобщава standartnews.com.

Животът на сгазената от трамвай още в риск

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4569457

Все още има опасност за живота на 44-годишната д-р Иглика Михайлова - жената от попадналото под трамвай семейство, съобщиха пред “24 часа” от “Пирогов”.
Иглика и съпругът  Илия, също лекар, бяха прегазени на 20 януари. При пресичане на бул. “Ситняково” ги хванал червения светофар, те се затичали и подхлъзнали. Жената бе приета в реанимаци
Все още има опасност за живота на 44-годишната д-р Иглика Михайлова - жената от попадналото под трамвай семейство, съобщиха пред “24 часа” от “Пирогов”. Иглика и съпругът Илия, също лекар, бяха прегазени на 20 януари. При пресичане на бул. “Ситняково” ги хванал червения светофар, те се затичали и подхлъзнали. Жената бе приета в реанимаци

Иво Тонев: Сектор "А" ще е готов през лятото

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4569529

През лятото сектор „А" на „Аспарухов" ще е готов и ще бъде отворен следващия сезон, обяви Иво Тонев. 


„По това време м. г. строежът бе спрян и подсказвах, че не е случайно - заяви шефът с намек за политическата обстановка. - Говорим за 15 000 кв. м. разгъната застроена площ с височина на 8-етажен блок. Вложени са 4 млн. лв., ще дължим 5 млн. л
През лятото сектор „А" на „Аспарухов" ще е готов и ще бъде отворен следващия сезон, обяви Иво Тонев. „По това време м. г. строежът бе спрян и подсказвах, че не е случайно - заяви шефът с намек за политическата обстановка. - Говорим за 15 000 кв. м. разгъната застроена площ с височина на 8-етажен блок. Вложени са 4 млн. лв., ще дължим 5 млн. л

Министър Янис Варуфакис: Гърция няма да работи с прогнилата Тройка

http://svetoven.pogled.info/evropa/news/61992/Ministar-YAnis-Varufakis-Gartsiya-nyama-da-raboti-s-prognilata-Troika

/Поглед.инфо/ Новият гръцки министър Янис Варуфакис каза, че Атина ще търси "максимално сътрудничество" с международните кредитори, но няма да работи с т. нар. Тройка

Кралев се обяви за изграждането на втори лифт на Банско

http://offnews.bg/news/n_1/n_455600.html

"Банско е прекрасна ски зона, но за да стане курорт от световна величина, категорично е необходимо изграждането на още един кабинков лифт". Това каза спортният министър Красен Кралев по време на кръгла маса за развитието на планинския туризъм в България, която беше организирана от министърa на туризма Николина Ангелкова. На срещата присъстваха  представители на туристическата индустрия, кметове на общини и екоорганизации. Министър Кралев застана зад тезата, че рекламата, която получава страната ни с организирането на Световните купи по ски алписйски дисциплини, се превръща в антиреклама - когато чужденците видят опашките, които се образуват пред лифтовете. Кралев заяви, че инфраструктурите проблеми не са само в Банско. Той изреди постиженията на спортистите ни, които се състезават в зимните спортове, като подчерта, че повечето от тях "се готвят предимно в чужбина, което излиза доста скъпо на държавата". Спортният министър заяви, че заради лошата инфраструктура, пистите и съоръженията в курортите ни се използват основно от туристи и "не остава пространство, което да бъде отделено за подготовката за елитните ски състезатели". "За да не ми се задават въпроси защо нямаме условия за подготовка на елитни спортисти - ами да стане при 200 км писти в сравнение със 7 000 км в Чешката република и 1800 в Словения, отговорът е ясен. Правим това, което можем, според инфраструктурата и възможностите", каза Кралев. Той обясни, че основен приоритет на спортното министерство е да създаде условия за развитие на масовия и детско-юношеския спорт, но "с наличната инфраструктура в зимните ни курорти това е почти невъзможно". "На повечето места липсват подходящите условия и съоръжения, защото съществуващите са морално и технически остарели. Това създава предпоставка за сериозни инциденти", каза още спортният министър.  "Искам да подчертая обаче, че е задължително да се спазват правилата и да се пази екоравновесието. Ключовата дума за нас е баланс и тя важи както за концесионерите, така и за екоактивистите. За нас най-важно е здравето на нацията, поръчали сме анализ, които да покаже колко икономии в здравеопазването ще доведе всеки един лев, инвестиран в спорта ", допълни Кралев. Министърът на туризма също застана зад тезата, че може да се изградят нови ски писти и лифтове. Тя обясни, че сега страната ни е на дъното на класациите по брой писти и лифтове, а ѝ се иска "не просто да констатираме какво са направили другите, а да участваме активно в процеса и да дават и нас за пример". "От една страна казвате: рекламираме обекти, а те половината нямат достъпност . От друга страна, когато тези обекти са в планинските региони, вие казвате: еми там не може лифтове, защото нарушават екоразвновесието . Всъщност ние сами си противоречим, да не забравяме, че лифтовете са най-зеленият вид транспорт", каза още Ангелкова по време на дискусията. Ангелкова обаче обяви, че първо ще инициира промени в Закона за туризма, които да позволят модернизация и подмяна на съществуващата инфраструктуара. За целта ще се създаде работна група. Приоритет са и промените, свързани с единна система за туристическа информация. Тя подчерта, че ще търси баланс при решаването за законовите промени и че ще изслуша всеки, който има предложения. След това Ангелкова ще се заеме и с дългосрочното развитие в туризма за минимум 10 години напред. "България има достатъчно голям потенциал и аз смятам, че нашите деца могат да живеят добре предвид всичко, което природата ни е дала и предвид това къде сме разположени. Само да имаме желание да се развиваме в положителна посока. Не знам защо в последно време търсим негатива, вместо да направим това, което можем, за да тръгнем напред", каза тя. "Който иска да свърши нещо, намира начини, а който не иска - намира причини", зави Ангелкова и допълни, че подобна кръгла маса ще има и след две седмици.

"Досие": За първи път - ДМС и премии вдигат пенсията

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4566147

Експерти: Правилният избор на период с най-висок доход и спазване на принципи за стажа води до увеличаване на парите за старини
от ИВАН БУТОВСКИ
Съществуват способи, с които можем да увеличим парите си за старини, твърдят експерти пред в. „Досие”. При това дори и след като вече сме се пенсионирали.
Оказва се,
Експерти: Правилният избор на период с най-висок доход и спазване на принципи за стажа води до увеличаване на парите за старини от ИВАН БУТОВСКИ Съществуват способи, с които можем да увеличим парите си за старини, твърдят експерти пред в. „Досие”. При това дори и след като вече сме се пенсионирали. Оказва се,

„Сотбис” продава 5 шедьовъра на Клод Моне на търг в Лондон

http://www.moreto.net/novini.php?n=278582

Картини на обща стойност 142 милиона паунда /или 215 милиона долара/ ще бъдат предложени на търг от аукционна къща "Сотбис" на 3 февруари в Лондон. Лотовете представляват най-скъпата колекция импресионистично и съвременно изкуство в историята на аукционера досега.

Предстоящи събития в страната за утре, 31 януари

http://www.cross.bg/kross-zala-sustoi-1450619.html

***София /КРОСС/ От 10.00 часа в Ботаническата градина към БАН ще бъде открита изложба на азалии. ***Варна /КРОСС/ От 13.00 часа в зала „Варна" на Община Варна вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин ще даде пресконференция. ***Пловдив /КРОСС/ От 10.00 часа в зала „Пълдин" на хотел „Санкт Петербург" ще се състои форум „Предизвикателствата пред лявото в Европа и в България през 2015 г."От 11.30 часа е предвиден брифинг. ***Велико Търново /КРОСС/ От 11,00 ч. по случай 161-години от рождението на видния революционер Стефан Стамболов ще се състои военен ритуал и поклонение пред паметника му на Самоводската чаршия. ***Хасково/Сливен/Ямбол /КРОСС/ От 11. 00 часа в Хасково в Голямата зала в Дома на техниката, министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова започва национална разяснителна кампания по програмата за енергийна ефективност на многофамилните жилища.От 14.30 часа в Държавен куклен театър Сливен се предвижда среща с представители на общината и собственици на сгради.От 16.30 часа в Голямата зала на Община Ямбол ще се проведе разяснителна кампания. ***Видин /КРОСС/ От 17.30 часа в залата на Общински съвет - Видин ще се проведе втора среща с домоуправители и граждани във връзка с необходимостта от нови указания относно условията за кандидатстване по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради. ***Вършец /КРОСС/ От 11:00ч

Опълчението на ДНР обкръжило 8-хилядна групировка

http://svetoven.pogled.info/news/61991/Opalchenieto-na-DNR-obkrazhilo-8-hilyadna-grupirovka

/Поглед.инфо/ Опълчението на Донецката народна република (ДНР) напълно е обкръжила групировка на правителствените силоваци в района на град Дебалцево, съобщи Едуард Басурин от военното министерство на ДНР.

Цветанов за Борисов и Яне: Това не е важно!

http://www.bnews.bg/article-128213

Почти 24 часа след като стана ясно, че Яне Янев ще съветва Бойко Борисов, никой от двамата не коментира темата.

Руски експерт: България става цел заради обектите на НАТО

http://petel.bg/Ruski-ekspert--Balgariya-stava-tsel-zaradi-obektite-na-NATO__99424

Разполагането на каквато и да било инфраструктура на НАТО в България принуждава Русия да използва тези места като цел на възможен удар в...

Погребват Желю Желев в Бояна до дъщеря му Йорданка

http://petel.bg/Pogrebvat-ZHelyu-ZHelev-v-Boyana-do-dashherya-mu-Yordanka__99425

Ден на траур за 1 февруари, неделя, обяви правителството за смъртта на първия демократично избран президент Желю Желев. Тогава ще е и...

Проф. Огнян Герджиков: Желю Желев не беше за нашето общество

http://petel.bg/Prof--Ognyan-Gerdzhikov--ZHelyu-ZHelev-ne-beshe-za-nasheto-obshhestvo__99426

"Желю Желев не беше за нашето общество и нашето време", каза бившият председател на НС проф. Огнян Герджиков в предаването "Панорама" на...

Разкриха мистерията с двете обаждания от "номера на смъртта" на Мтел!

http://petel.bg/Razkriha-misteriyata-s-dvete-obazhdaniya-ot-nomera-na-smartta-na-Mtel-__99427

Колегите от Флагман.БГ са успели да разплетат мистерията с двете позвънявания от прочулия се като "номер на смъртта" на Мтел към...

Антична практика - да си носиш фалос на шията или на пръста

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4569306

Фалоси и статуетки с двойки в еротични пози се оказаха основните находки в една конфискувана от ДАНС колекция в съвместна акция с италианските карабинети в.г. От изработката личи, че  те са били носени като талисмани, бижута, медалиони, пръстени, били са украси за дома. вярвало, че присъствието им около хората е сигурен знак, че ще има плодородие.
Фалоси и статуетки с двойки в еротични пози се оказаха основните находки в една конфискувана от ДАНС колекция в съвместна акция с италианските карабинети в.г. От изработката личи, че те са били носени като талисмани, бижута, медалиони, пръстени, били са украси за дома. вярвало, че присъствието им около хората е сигурен знак, че ще има плодородие.

Пенсионер разбра, че бил ограбен, като му върнаха златото

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4569356

Пенсионер от Сливен научи, че е бил ограбен в дома си, когато полицията му върна всичките златни накити - съобщиха от ОД на МВР в града. Престъплението било разкрито, след като 26-годишната крадла се опитала да продаде бижутата. Ченгетата я задържали в ареста.
Първоначално Н.М. увъртала откъде има скъпите накити. Накрая си признала.
Пенсионер от Сливен научи, че е бил ограбен в дома си, когато полицията му върна всичките златни накити - съобщиха от ОД на МВР в града. Престъплението било разкрито, след като 26-годишната крадла се опитала да продаде бижутата. Ченгетата я задържали в ареста. Първоначално Н.М. увъртала откъде има скъпите накити. Накрая си признала.

Пиян шофьор кара със 120 км/ч срещу движението на "Тракия", виновна му била сигнализацията

http://www.dnevnik.bg/skorost/2015/01/30/2463496_piian_shofyor_kara_sus_120_kmch_sreshtu_dvijenieto_na/?ref=rss


Шофьор е бил засечен да кара със 120 км/час в насрещното платно на магистрала "Тракия" в отсечката Сливен-Бургас на 20 януари, съобщи днес Би Ти Ви, като пусна и видео, предоставено от зрител. Авторът на клипчето Теофил Лучков казва, че на места мъглата е била много гъста, а закъснялата реакция на полицията е поставила пътуващите в риск.

Движещият се срещу останалите коли автомобил е бил спрян чак на входа на Бургас, а проверка с дрегер на водача е показала 0.99 промила алкохол....

Пиян шофьор кара със 120 км/ч срещу движението на "Тракия", виновна му била сигнализацията

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/01/30/2463496_piian_shofyor_kara_sus_120_kmch_sreshtu_dvijenieto_na/?ref=rss


Шофьор е бил засечен да кара със 120 км/час в насрещното платно на магистрала "Тракия" в отсечката Сливен-Бургас на 20 януари, съобщи днес Би Ти Ви, като пусна и видео, предоставено от зрител. Авторът на клипчето Теофил Лучков казва, че на места мъглата е била много гъста, а закъснялата реакция на полицията е поставила пътуващите в риск.

Движещият се срещу останалите коли автомобил е бил спрян чак на входа на Бургас, а проверка с дрегер на водача е показала 0.99 промила алкохол....

Ангелкова: Изоставаме значително в развитието на планинския туризъм

http://www.cross.bg/tyrizum-angelkova-bulgariya-1450618.html

София /КРОСС/ Въпреки огромния си потенциал България е на едно от последните места в Европа по съоръжения за планински туризъм. Това каза по време на среща-дискусия за развитието на планинския туризъм министърът на туризма Николина Ангелкова. В кръглата маса участваха и министърът на младежта и спорта Красен Кралев, заместник-министърът на земеделието и горите Георги Костов, заместник-министърът на икономиката Даниела Везиева и др. „Страната ни изостава значително в развитието на планинския ни туризъм", каза министър Ангелкова. В Австрия на площ от 10 кв. км се пада по 1 км ски писта, в Германия - на 300 кв. км по 1 км ски писта, а в България на площ от 579 кв. км се пада по 1 км ски писта. „В България има общо 32 ски зони и общо 110 лифта", посочи Николина Ангелкова. За сравнение в Чехия има 176 ски зони с 816 лифта, в Австрия - 254 ски зони с 3028 лифта, а във Франция - 325 ски зони и 3595 лифта. „При такива показатели не можем да бъдем конкурентоспособни на туристическия пазар", допълни министърът на туризма. По думите й България има потенциал за нови ски писти и съоръжения, които да бъдат изградени, но без да се нарушава екологичната среда, парковете, флората и фауната. Министър Ангелкова призова да се търси баланс при решаването на тези въпроси и даде за пример Испания, където туризмът е основният отрасъл с принос за излизане от кризата чрез откриване на нови работни места и увеличаване на приходите

Кюрдски генерал гине в боеве в Ирак

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4569481


“Ислямска държава” започна масови нападения срещу кюрдските сили на югозапад от иракския град Киркук, съобщи Ройтерс. Властите в района, известен с добива на нефт, съобщиха, че джихадистите използвали минохвъргачки и атакували позиции на бойците им в четири посоки.
Най-малко четирима кюрди са загинали в битките,
“Ислямска държава” започна масови нападения срещу кюрдските сили на югозапад от иракския град Киркук, съобщи Ройтерс. Властите в района, известен с добива на нефт, съобщиха, че джихадистите използвали минохвъргачки и атакували позиции на бойците им в четири посоки. Най-малко четирима кюрди са загинали в битките,

Социални откриха деца сред фекалии и въшки

http://www.cross.bg/detzata-aiitos-roditelite-1450617.html

/КРОСС/ Шест деца живеят при първобитни условия, в пълна мизерия - сред лайна, въшки, болести, помия близо до сметището в Айтос. Колибата им едва се крепи, а малчуганите изглеждат като диви животни, не приличат на хора. Няма и следа от детска мимика по лицата им, ходят през зимата боси и голи. Постоянно са болни, със сплъстени коси, а родителите им ги пращат да просят, независимо дали вън вали или пък са минусови температури, разказаха потресени местни жители пред Флагман.бг. Най-малкото от децата е бебе на 7 месеца, а най -голямото е на 7 години, а едва може да говори. Ако някой се опита да прояви нежност към тях - те се дърпат и инстинктивно подават ръка. Децата са раждани през година от майка им Анка, която е на 27 години и е кожа и кости. Хората в Айтос казаха, че дори и сега тя смятала, че е бременна.Ужасът, в който раснат децата обаче явно не трогвал особено техния баща. Негов близък подал сигнал до институциите, че родителят вместо да купи храна за мършавите си рожби, с парите от поредните социални помощи си купил тонколони.Този сигнал дал повод и на социалните служители в Айтос да фокусират вниманието си върху условията, в които живеят децата и загрижеността на родителите им към тях. Това, което заварили, ги оставило без думи, гледката била толкова потресаваща, че надминала и най-песимистичните им очаквания. Многолюдната фамилия нямала дори елементарна тоалетна, фекалиите били директно пред входа на колибата. Децата пък изскачали изпод мизерните легла

Седемте неща, които Желю Желев обичаше

http://society.actualno.com/Sedemte-neshta-koito-Jelu-Jelev-obichashe-news_454068.html

Седем - това е числото на любимите неща в живота на президента на България д-р Желю Желев, който почина днес. Гъбите, въдицата и туристическите обувки са първите три - безспорно. Защото Желев се сеща...

Варненски дебют на Мария Радоева като Виолета Валери на 4 февруари

http://www.moreto.net/novini.php?n=278628

На 4 февруари от 18 часа Държавна опера Варна ще представи своята последна постановка на „Травиата”, режисьор и художник Кузман Попов, диригент Маестро Борислав Иванов. В нея за пръв път на варненска сцена ще дебютира в ролята на Виолета Валери Мария Радоева, съобщиха от операта за Moreto.

Утре силен вятър в цяла България

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4569489

Оранжев код за дъжд и вятър е обявен за областите Смолян, Хасково и Кърджали за утре, сочи справка на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН, съобщи Фокус.
За други десет области, е обявен жълт код за силен вятър и обилен валеж. Кодът е в сила за Сливен, Ямбол, Бургас, Варна, Шумен, Добрич, Търговище, Русе, Разград и Силистра.
Оранжев код за дъжд и вятър е обявен за областите Смолян, Хасково и Кърджали за утре, сочи справка на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН, съобщи Фокус. За други десет области, е обявен жълт код за силен вятър и обилен валеж. Кодът е в сила за Сливен, Ямбол, Бургас, Варна, Шумен, Добрич, Търговище, Русе, Разград и Силистра.

Шакира и Пике имат втори син

http://www.mediapool.bg/shakira-i-pike-imat-vtori-sin-news230011.html

Колумбийската поп звезда Щакира и испанският футболист Жерер Пике станаха родители за втори път. Певицата е родила момче в Барселона в петък, съобщиха испанските меди. роди второ момченце в и син Двамата имат един син, кръстен Милан, който се роди през 2013 г. 37-годишната Шакира и 27-годишният защитник на Барселона се срещат от 2010 г., но потвърдиха своята връзка през март 2013 г. Според испанските медии певицата е родила в клиниката Текнон в Барселона, но от болницата не потвърждават тази информация, предаде Ройтерс. Както и при раждането на първото си дете, двойката помоли феновете си, вместо подаръци за бебето, да дарят пари за закупуване на вода и ваксини за деца в нужда. Шакира е посланик на добра воля на организацията УНИЦЕФ.

Ципрас се стяга за официална визита в Кипър

http://www.cross.bg/ministur-kolega-varyfakis-1450616.html

/КРОСС/ Първата държава, която ще посети новият гръцки премиер Алексис Ципрас, ще бъде Кипър. Визитата му е насрочена за понеделник, 2 февруари.Според информация от канцеларията на гръцкия министър-председател, на 2 февруари е запланувана среща между министъра на финансите Янис Варуфакис и британския му колега Джордж Осбърн в Лондон. Целта на разговорите е създаването на по-тесни връзки между двете страни по общи европейски въпроси.В следобедните часове се очаква Варуфакис да пристигне в Париж, където ще се срещне с министъра на труда Мишел Сапен и френския министър на икономиката Емануел Маркон.Във вторник сутринта гръцкият финансов министър ще проведе разговори в Рим с италианския си колега Пиер Карло Падоан. Очаква се срещата да бъде посветена на макроикономическите проблеми в еврозоната.

Началникът на свиленградската митница остава в ареста

http://www.mediapool.bg/nachalnikat-na-svilengradskata-mitnitsa-ostava-v-aresta-news230010.html

Временният началник на митницата в Свиленград Тодор Караиванов, който бе задържан за корупция преди дни, остава в ареста, реши в петък Хасковският окръжен съд. В съдебната зала обвиняемият заяви, че е готов да съдейства, защото "е в мой интерес истината да излезе наяве", добавяйки, че "този случай е провокация срещу мен". Митничарят отрича обвиненията. Според прокуратурата на 28 януари в рамките на около половин час Караиванов е получил два подкупа - първият в размер на 600 лева, а вторият в размер на 600 евро. След получаването на втория подкуп, той е бил задържан на местопрестъплението. Акцията на ДАНС е била реализирана след два последователни сигнала, че Караиванов иска т. нар. такса "спокойствие" от собственици на спедиторски и транспортни фирми, за да не бъдат подлагани камионите им на щателна митническа проверка. Прокуратурата цитира показанията на Стилиян Христозов и Хакиф Хабил, които многократно са подавали подобни сигнали. Караиванов призна, че се е срещал с двамата, тъй като в продължение на 12 г. работил в областта на митническото разузнаване и се срещал с "оперативно интересни лица".

Утре силен вятър в цяла България

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4569478

Оранжев код за дъжд и вятър е обявен за областите Смолян, Хасково и Кърджали за утре, сочи справка на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН, съобщи Фокус.
За други десет области, е обявен жълт код за силен вятър и обилен валеж. Кодът е в сила за Сливен, Ямбол, Бургас, Варна, Шумен, Добрич, Търговище, Русе, Разград и Силистра.
Оранжев код за дъжд и вятър е обявен за областите Смолян, Хасково и Кърджали за утре, сочи справка на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН, съобщи Фокус. За други десет области, е обявен жълт код за силен вятър и обилен валеж. Кодът е в сила за Сливен, Ямбол, Бургас, Варна, Шумен, Добрич, Търговище, Русе, Разград и Силистра.

Зная кой ще е кандидат на БСП за президент

http://bulgarski.pogled.info/news/61990/Znaya-koi-shte-e-kandidat-na-BSP-za-prezident

/Поглед.инфо/ Зная кой ще е кандидатът на БСП за президент. Това заяви пред БНТ евродепутатът Илияна Йотова, но не пожела да разкрие нито името, нито дали ще е жена.

Илияна Йотова: За местните избори са важни коалициите по места, а не тази на БСП с АБВ

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4569476

Евродепутатът Илияна Йотова обяви по БНТ, че за БСП са важни коалициите по места, а не тази с АБВ, за която се говори толкова по време на предстоящите местни избори.
„БСП е в период, в който трябва да се вгледа в себе си. Миков трябва да направи тежка реформа в партията. Ще му трябва много сили, защото ще има съпротива.
Евродепутатът Илияна Йотова обяви по БНТ, че за БСП са важни коалициите по места, а не тази с АБВ, за която се говори толкова по време на предстоящите местни избори. „БСП е в период, в който трябва да се вгледа в себе си. Миков трябва да направи тежка реформа в партията. Ще му трябва много сили, защото ще има съпротива.

Новините от деня, петък, 30 януари

http://econ.bg/Новини/Новините-от-деня-петък-30-януари_l.a_i.652163_at.1.html

Еврозоната с дефлация от 0,6% 0,6% е дефлацията в еврозоната през януари, става явно от данните на Евростат. Тенденцията към понижение...

Щайнмайер: С България ни свързва приятелство

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4569453


“Скъпи Даниел, радвам се, че днес разговаряхме подробно по двустранните ни отношения, по темите от деня, касаещи Европа, по онова, което ни тревожи. С България отдавна ни свързва приятелство, но не е само това. Отношенията между хората на нашите два народа са тесни.” Това заяви германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер след среща вчера с
“Скъпи Даниел, радвам се, че днес разговаряхме подробно по двустранните ни отношения, по темите от деня, касаещи Европа, по онова, което ни тревожи. С България отдавна ни свързва приятелство, но не е само това. Отношенията между хората на нашите два народа са тесни.” Това заяви германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер след среща вчера с

Путин нареди Русия да има най-добрата армия в света

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/01/30/2463489_putin_naredi_rusiia_da_ima_nai-dobrata_armiia_v_sveta/?ref=rss


Президентът Владимир Путин е поставил задача да не се допуска никоя страна в света да има военно превъзходство над Русия, съобщи министърът на отбраната Сергей Шойгу.

Той допълни, че през 2015г. ще бъдат усилени "групировките войски по стратегическите направления".

Шойгу не даде повече подробности, но добави, че задачата "безусловно ще бъде изпълнена", предаде агенция "Интерфакс". Напоследък Русия подсилва военните си структури в анексирания Крим, Калининградска област и...

Илияна Йотова за местните избори: За БСП са важни коалициите по места, а не с АБВ

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4569451

Евродепутатът Илияна Йотова обяви по БНТ, че за БСП са важни коалициите по места, а не тази с АБВ, за която се говори толкова по време на предстоящите местни избори.
„БСП е в период, в който трябва да се вгледа в себе си. Миков трябва да направи тежка реформа в партията. Ще му трябва много сили, защото ще има съпротива.
Евродепутатът Илияна Йотова обяви по БНТ, че за БСП са важни коалициите по места, а не тази с АБВ, за която се говори толкова по време на предстоящите местни избори. „БСП е в период, в който трябва да се вгледа в себе си. Миков трябва да направи тежка реформа в партията. Ще му трябва много сили, защото ще има съпротива.

Джонсън: Джихадистите са онанисти и не ги бива с жени

http://www.vesti.bg/dzhonsyn-dzhihadistite-sa-onanisti-i-ne-gi-biva-s-zheni-6030942

Джонсън казва още, че мюсюлманската общност в Лондон, включително духовните лица, трябва да правят „значително повече“, за да предотвратяват радикализирането на отделни нейни членове

30 убити, над 100 ранени в атентати в Египет

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4569431


Най-малко 30 души загинаха и над 100 бяха ранени в Египет при едни от най-кървавите атентати през последните години срещу военни и полицейски обекти на полуостров Синай, предадоха световните агенции.
4 големи и няколко по-малки атаки бяха извършени за няколко часа завчера вечерта в провинциите Северен Синай и Суец.
Най-малко 30 души загинаха и над 100 бяха ранени в Египет при едни от най-кървавите атентати през последните години срещу военни и полицейски обекти на полуостров Синай, предадоха световните агенции. 4 големи и няколко по-малки атаки бяха извършени за няколко часа завчера вечерта в провинциите Северен Синай и Суец.

София - център на ислямската просвета

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4569455

ПРЕДИ години статия на в. “Гардиън” ме прати в Сърница. Публикацията стряскаше, че в Родопите обучавали бъдещи фундаменталисти. Беше след въздушния атентат срещу Световния търговски център в Ню Йорк и страхът бе реален. В центъра на Сърница сириец бе купил сграда и отворил школа за имами. Преподаваха четирима, завършили ислямския университет в Меди
ПРЕДИ години статия на в. “Гардиън” ме прати в Сърница. Публикацията стряскаше, че в Родопите обучавали бъдещи фундаменталисти. Беше след въздушния атентат срещу Световния търговски център в Ню Йорк и страхът бе реален. В центъра на Сърница сириец бе купил сграда и отворил школа за имами. Преподаваха четирима, завършили ислямския университет в Меди

Нови „зелени” коли представят големите автопроизводители във Вашингтон

http://www.moreto.net/novini.php?n=278565

Най-големите световни автомобилопроизводители показаха последните си природосъобразени модели коли на автосалона във Вашингтон. "Фолксваген", "Дженерал Моторс", "Форд", "Тойота" и "Хонда" предлагат на клиентите най-новото в автомобилните технологии, свързано с чистата енергия: от превозни средства, задвижвани от водород, до умни, интелигентни коли, чиито двигатели палят сами.

Стоичков №1 и на американски футбол, игра срещу мис Америка

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4569349

Христо Стоичков вече е звезда и в американския футбол. Камата беше обявен за MVP (най-полезен играч) в демонстративен мач между известни личности в Глендейл (Аризона). Най-известният българин събра погледите на зрителите, като направи два тъчдауна и осигури победата на своя отбор. А негов капитан бе Дейон Сандърс, един от петте най-велики в история
Христо Стоичков вече е звезда и в американския футбол. Камата беше обявен за MVP (най-полезен играч) в демонстративен мач между известни личности в Глендейл (Аризона). Най-известният българин събра погледите на зрителите, като направи два тъчдауна и осигури победата на своя отбор. А негов капитан бе Дейон Сандърс, един от петте най-велики в история

24 часа арест за варненка, препикала РУП и псувала ченгета

http://www.bnews.bg/article-128157

Полицията спипа млада жена, която препикала двора на полицейския участък в Аксаково, а след това напсувала полицаите, които искали да я арестуват.

Хората, които изневеряват, постигат успехи в политиката

http://www.vesti.bg/razvlechenia/lyubopitno/horata-koito-izneveriavat-postigat-uspehi-v-politikata-6030945

Като примери за изневерили на половинките си политици се посочват бившият президент на САЩ Бил Клинтън, бившият вицепремиер на Великобритания Джон Прескот, бившият британски министър на вътрешните работи Дейвид Бланкет и др.

Кметът на Лондон: Поддръжниците на джихадистите са фенове на порнографията

http://www.cross.bg/pornografiyata-fenove-kmetut-1450613.html

/КРОСС/ Кметът на Лондон Борис Джонсън заяви, че хората, които се присъединяват към екстремистки религиозни групи като "Ислямска държава", са "загубеняци" и фенове на порнографията, съобщава Би Би Си. По думите му тези, които се обръщат към насилието, имат ниско самочувствие и не се ползват успех с жените. Като пример той посочи доклад на MI-5 за екстремизма, в който са направени психологични профили на джихадистите."Ако погледнете всички психологически данни за атентаторите-самоубийци, те са запалени фенове на порнографията", каза Джонсън. Той отбеляза, че участието в джихадистки групировка им позволява да се "чувстват като победители".

БЕХ е поискал от "Южен поток" - България да намали заплатите до нивата в сектор "Енергетика"

http://www.dnevnik.bg/biznes/2015/01/30/2463488_beh_e_poiskal_ot_jujen_potok_-_bulgariia_da_namali/?ref=rss


Ръководството на Българския енергиен холдинг е предложило на директора на "Южен поток България" от българска страна българските служители на смесеното дружества да получават възнаграждения съгласно средните в сектор "Енегретика", каза днес по Би Ти Ви енергийният министър Теменужка Петкова.  В отговор на въпрос, тя уточни, че големите заплати в дружеството са публична тайна, но така и не обявен техния точен размер.

В медиите се появиха информации за 10 358 лв. средна месечна заплата,...

Горанов не изключи да има великденски добавки за пенсионерите

http://www.mediapool.bg/goranov-ne-izklyuchi-da-ima-velikdenski-dobavki-za-pensionerite-news230009.html

С очакван малък бюджетен излишък през януари се похвали за втори път в петък министърът на финансите Владислав Горанов. Докато разглеждаше строящата се в Пловдив нова спортна зала, той обясни, че приходите в бюджета през първия месец на годината ще са с 400-500 млн. лв. повече в сравнение с януари 2014 г. „Също така е много вероятно за първи път от 2009 г. насам бюджетът за този месец да бъде на излишък. Това е добра новина и добра тенденция, защото показва, че усилията, които полагаме са в правилна посока, също така и скритите резерви в сивата икономика трябва да бъдат извадени“, каза Горанов. На въпрос дали се предвиждат добавки за пенсионерите за Великден, Горанов не отговори конкретно, но даде да се разбере, че има някакъв шанс за това. Наскоро премиерът Бойко Борисов обяви, че се работи за увеличаване на приходите в бюджета - основно с мерки срещу контрабандата и сивата икономика, тъй като и пенсионерите очаквали добавки за Великден, след като получиха такива за Коледа.

Френски експерт: СИРИЗА натика Германия в ъгъла

http://svetoven.pogled.info/evropa/news/61988/Frenski-ekspert-SIRIZA-natika-Germaniya-v-agala

/Поглед.инфо/ Ако Германия реагира твърде рязко на проблема с Гърция, това косвено може да доведе до разпада на еврозоната, пише на сайта си Жак Сапир, директорът Центъра за изследване на индустриализацията.

Мит Ромни няма отново да се кандидатира за президент на САЩ

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4569423

Републиканецът Мит Ромни заяви, че няма да се кандидатира на президентските избори в САЩ през 2016 г., съобщиха световните агенции.
По-рано информационната агенция „Блумбърг” съобщи, че днес Ромни ще обяви официално плановете си да се кандидатира за държавен глава.
Ромни изгуби президентската битка през 2012 г.
Републиканецът Мит Ромни заяви, че няма да се кандидатира на президентските избори в САЩ през 2016 г., съобщиха световните агенции. По-рано информационната агенция „Блумбърг” съобщи, че днес Ромни ще обяви официално плановете си да се кандидатира за държавен глава. Ромни изгуби президентската битка през 2012 г.

Джо Лин Търнър похвали Славин от Х фактор. Чуйте хита Can’t let you go, изпълнен от българското момче

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4569391

Вокалът на Rainbow и Deep Purple Джо Лин Търнър похвали Славин от "Х фактор". Той изрази възхищението си от него за интерпретацията на една от култовите песни на Rainbow – Can’t let you go.  На своята официална страница във фейсбук Търнър е споделил клип с изпълнението на Славин и е написал: „Истинска чест е, че изпя една от нашите песни.

ДАНС проверила частния музей на Васил Божков

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/01/30/2463468_dans_proverila_chastniia_muzei_na_vasil_bojkov/?ref=rss


Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) е проверила частния музей на мажоритарния собственик на "Нове Холдинг" Васил Божков по време на спецакция срещу незаконния трафик на антики. Това потвърдиха за "Дневник" източници, запознати с акцията.

По-рано днес агенцията обяви, че между 26 ноември - 26 януари е осъществила две мащабни специализирани операции срещу незаконния трафик на антики. В съобщението на интернет страницата си спецагенцията се казва само, че е извършена...

Мит Ромни: Няма да се кандидатирам за президент на САЩ

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4569402

Републиканецът Мит Ромни заяви, че няма да се кандидатира на президентските избори в САЩ през 2016 г., съобщиха световните агенции.
По-рано информационната агенция „Блумбърг” съобщи, че днес Ромни ще обяви официално плановете си да се кандидатира за държавен глава.
Ромни изгуби президентската битка през 2012 г.
Републиканецът Мит Ромни заяви, че няма да се кандидатира на президентските избори в САЩ през 2016 г., съобщиха световните агенции. По-рано информационната агенция „Блумбърг” съобщи, че днес Ромни ще обяви официално плановете си да се кандидатира за държавен глава. Ромни изгуби президентската битка през 2012 г.

Кольо Парамов пред Фрог: Желев беше жестоко обиден от Иван Костов

http://frognews.bg/news_85197/

Желю Желев беше жестоко обиден от Иван Костов. Това каза пред Фрогнюз финансовият експерт Кольо Парамов.

Само във Варна подготвят специалисти със средно образование за корабостроенето и пристанищата

http://www.moreto.net/novini.php?n=278619

Само във Варна може да се получи средно образование по специалностите „Корабостроене“ и „Експлоатация на флота и пристанищата“ (ЕПФ), сочи справка на Maritime.bg. Единствено Варненска морска гимназия „Св. Н. Чудотворец“ продължава да обучава бъдещи специалисти по тях.

Гръцкото правителство няма да си сътрудничи с Тройката

http://www.investor.bg/evropa/334/a/gryckoto-pravitelstvo-niama-da-si-sytrudnichi-s-troikata-188383/

Атина планира свои реформи, които ще повишат конкурентоспособността на икономиката, съобщи финансовият министър Янис Варуфакис

Киното отново си спомня за "Бийтълс"

http://showbusiness.actualno.com/Kinoto-otnovo-si-spomnja-za-Bijtyls-news_454071.html

Нов документален филм за "Бийтълс" ще излезе по кината следващата седмица, предаде БГНЕС. Той ще включва части от концерти на 10 групи, изпълняващи песни на ливърпулската четворка от разли...

Сириза предизвика официално МВФ и еврозоната

http://balkani.actualno.com/Siriza-predizvika-oficialno-MVF-i-evrozonata-news_454075.html

Гърция няма да си сътрудничи с „Тройката” - Европейската централна банка, Европейският съюз и Международният валутен фонд. Това заяви новият гръцки финансов министър Янис Варуфакис...

Заплаха от фалит тегне над Левски

http://bgfootball.actualno.com/Zaplaha-ot-falit-tegne-nad-Levski-news_454076.html

1 700 000 лв дължи Левски към края на 2014-та година и това може да коства лиценза на клуба за следващия сезон. Такива опасения изрази председателят на Управителния съвет на Левски Иво Тонев след ...

Джон Кери отива в Украйна следващата седмица

http://america.actualno.com/Djon-Keri-otiva-v-Ukrajna-sledvashtata-sedmica-news_454077.html

Държавният секретар на САЩ Джон Кери ще посети Украйна на 5 февруари, съобщи представителят на Държавния департамент на САЩ Джейн Псаки, предаде Агенция "Фокус". При посещението си Кери ще...

С половин уста Борисов заяви, че към КФН няма специално отношение

http://politics.actualno.com/S-polovin-usta-Borisov-zajavi-che-kym-KFN-njama-specialno-otnoshenie-news_454082.html

"Повече държавата няма ресурс да плаща, нито хората имат търпение. Компромис с никого не би трябвало да се прави". Това заяви премиерът Бойко Борисов по адрес на Комисията за финансов надзор...

Йотова: Зная кой ще е кандидатът на БСП за президент

http://www.cross.bg/iiotova-imeto-izbori-1450612.html

София /КРОСС/ Зная кой ще е кандидатът на БСП за президент. Това заяви пред БНТ евродепутатът Илияна Йотова, но не пожела да разкрие нито името, нито дали ще е жена. По думите й е рано името му да бъде съобщено. Според Йотова БСП ще се представи много добре на предстоящите през октомври местни избори. По думите й за БСП са важни коалициите по места, а не тази с АБВ. „БСП е в период, в който трябва да се вгледа в себе си. Миков трябва да направи тежка реформа в партията. Ще му трябва много сили, защото ще има съпротива. Конгресът не е мястото за реформи, а той само може да узакони процес, който върви. Местните избори вече чукат на вратата и към тях трябва да се подходи сериозно", каза тя.

Василев иска съдиите по делото за КТБ да бъдат избрани пред посланиците от ЕС

http://offnews.bg/news/n_1/n_455505.html

"Бромак" ЕООД, собственост на Цветан Василев, изпрати молба до председателя на Върховния административен съд Георги Колев, в която иска публичен случаен избор на съдиите по делото за отнемане на лиценза на КТБ. Целта, според "Бромак", е да бъдат разсети всякакви съмнения в "обществото и евроатлантическите стратегически партньори" на България в случайността и прозрачността на избора на съдията-докладчик и съдиите от петчленния състав на ВАС, които ще гледат делото на КТБ. "По този начин ще покажете на българското общество, на държавите от ЕС и на ЕК, че българското правораздаване е открито, прозрачно, както и че рефомата на съдебната система е в реален ход, а не е само имитация и на думи", се посочва в писмото. Копие от него е било пратено до президента на България, председателя на НС, омбудсмана, членовете на ВСС, Сотир Цацаров, министъра на правосъдието и медиите.  То призовава всички, до които е адресирано, плюс посланиците на държавите-членки на ЕС у нас, да присъстват на избора.

Село Веселиново тъгува за Желю Желев

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4569393

Жителите на шуменското село Веселиново и община Смядово изпратиха съболезнователна телеграма до близките на президента д-р Желю Желев. Областният управител на Шумен Донка Иванова също изказа съболезнования
"Ще запомним д-р Желев като радетел на европейския път на България, като човек, отдал живота си в името на демократичното развитие на страната
Жителите на шуменското село Веселиново и община Смядово изпратиха съболезнователна телеграма до близките на президента д-р Желю Желев. Областният управител на Шумен Донка Иванова също изказа съболезнования "Ще запомним д-р Желев като радетел на европейския път на България, като човек, отдал живота си в името на демократичното развитие на страната

Добавка в списъка с проблеми: Гърция се превръща в притегателен център за терористи

http://offnews.bg/news/n_1/n_455566.html

Анализ на CNN Новото гръцко правителство се изправя пред поредица от предизвикателства: растящ дълг, хронична безработица и отношения с останалата част на Европа. Освен всичко това спешно възниква и въпросът за сигурността. Неволно Гърция се превърна в кръстопът: на нейна територия се разминават джихадисти, тръгнали от Европа, които се опитват да се доберат до Ирак и Сирия, и бойци, завръщащи се у дома от Близкия Изток. Дългата морска граница на Гърция, близостта й с Турция, взривът на нелегална емиграция от Сирия и ужасното финансово състояние на държавата превръщат страната в примамливо пристанище за различни джихадистки групировки, по сведения на много източници, занимаващи се с контратероризъм. Близък до гръцките разузнавателни служби източник съобщи за СНН, че в страната вероятно има около 200 души, свързани с формирования като Ислямска държава в Ирак и Сирия /ИДИС/ или ислямистката групировка Фронт „Нусра“, която е известна като клон на Ал Кайда в Сирия. Европейците и в двете са най-многобройни. Четири са най-новите случаи с гръцка връзка: Абделхамид Абаауд е известен белгийски джихадист в ИДИС, за когото белгийските служби вярват, че е пътувал от Сирия към Гърция, а после е разговарял по телефона с терористична клетка, неотдавна унищожена от белгийската полиция; В началото на януари трима белгийски младежи са арестувани на международното летище Шарлероа край Брюксел, докато се канели да излетят за Гърция. От Службата на белгийския Главен прокурор твърдят, че участват в терористична група; На 17 януари гръцката полиция задържа 33-годишен алжирец, за чиято екстрадиция Белгия настоява във връзка с атентата в Париж. Той не е казал името си, но е заявил, че е невинен. Миналата година са арестувани двама френски джихадисти, докато се опитвали да върнат у дома. Единият е задържан, докато преминавал през Италия. Казва се Ибрахим Будина, 23-годишен французин по националност, роден в град Алжир. Гръцките граничари открили у него USB устройство с инструкции как се правят самоделни бомби. Не го задържали, но предупредили френските служби, които по-късно откриват в апартамента му недалеч от Кан оборудване за създаване на подобни бомби. Будина отхвърля обвиненията в тероризъм и очаква делото да влезе в съда. Няма сведения обаче колко са джихадистите, които пътуват индивидуално във всяка посока, нито колко използват подкрепа на мрежата. „Не цел, просто вход“ „Гърция не е цел, а само входна врата за Европа и спирка по пътя на бойците към дома им“, информира източник, близък до гръцкото разузнаване. „Големите имигрантски общности в Гърция, особено в Атина, могат да подслоняват джихадистите и други лица, свързани с подобни групировки, и обикновено им помагат да останат анонимни“, заявява той. Според данни на полиицята, през 2011 година гръцките власти са задържали близо 50 000 нелегални имигранти от Афганистан и Пакистан. Според анализатор, който изследва моделите на придвижване на джихадистите, съществуват индикации, че в Гърция се създават логистични, вербовъчни и финансови клетки, целящи отчасти да подпомогнат пътуващите от Косово и Албания, чийто брой расте и които са потенциални бъдещи бойци. ИДИС вече създаде няколко пропагандни видеоклипа, на които косовари призовават сънародниците си да се присъединят към тях. Властите в Косово са убедени, че около 200 човека са напуснали страната, за да се включат в „свещената война“ в Ирак и Сирия. Не Балканите не са единствените, които осигуряват условия за „пътешествениците“. „Установихме, че през последните две години през Гърция са преминали около 2 000 души, идвали са предимно от Италия с кораб, страната им е послужила като междинна спирка по пътя им,“ съобщил на СНН източник, близък до разузнаването. „Като се има предвид броят на напусналите Европа и заминали за Сирия и Средния Изток, не смятаме, че това е особено висока цифра. Съществува обаче твърде голяма веорятност тя да е доста по-голяма отколкото ни е известно“ добавил той. Притокът към Гърция расте заедно с напрежението в Сирия От другата посока броят на мигрантите, опитващи се нелегално да стигнат до Европа, се увеличава, колкото повече се засилва напрежението в Сирия. Пътуват главно по море. Мнозина тръгват към Гърция и Италия на стари ръждясали „щайги“, използвани за риболов по турското карйбрежие. Така тези бежанци се опитват да избягат от отчаянието и безнадеждността. Джон М. Номикос, директор на атинския Изследователски институт за Европа и Америка, казва, че много мигранти са без документи, защото трафикантите им ги вземат предварително, а щом се доберат до Гърция търсят политическо убежище. По дадни на Института малцина от пристигащите в страната по-късно се женят за гъркини и получават гръцки лични карти или паспорти, с които могат да пътуват из Европейския Съюз. По данни на Фронтекс , Службата на Е.С. по безопасност на външните граници, през изминалата 2014 в Съюза са се опитали да влязат нелегално 270 000 души, като напливът по централните и източните средиземноморски граници е нараснал неимоверно. Един от неизяснените въпроси, пораждащи тревога сред европейските чиновници, е дали ИДИС или някоя от останалите групировки вече използват този канал, за да инфилтрират свои членове в Европа. Гръцкото Вътрешно министерство признава, че има слаба информация за броя на нелегално пребиваващите в страната. Номикос и други твърдят, че силно са намалели и твърде много са ограничени възможностите на гръцките власти да проследяват кандидатите за политическо убежище и потенциалните джихадисти . През последните шест години на рецесия бюджетите са окастрени, а висшите служители от разузнаването или са загубили работата си, или са се пенсионирали преждевременно. Съчетано с политическите назначения в службите за сигурност и с липсата на специалисти за борба с тероризма, това е довело до убийствен „дефицит на експертиза“ във време, когато заплахите се умножават, твърди Номикос. Не помага и обстоятелството, че гръцката полиция е свръхангажирана в битката с остатъците от крайно лявата групировка „17 ноември“, които понякога напомнят за себе си, като извършват саботажи и организират политически убийства. Западните съюзници трябва да помогнат Според Номикос съществува и неравнопоставеност в координацията между Националната разузнавателна сулжба, полицията и другите институции, а Гърция има огромна нужда от спешна помощ от страна на САЩ или Европейската Комисия, за да реформира системата си за сигурност. „На държавата е крайно необходим Департамент за вътрешна сигурност, който да съгласува събирането на информацията между Гръцкото разузнаване (NIS-EYP), антитерористичната разузнавателна единица“ и полицията, бреговото и военното разузнаване, казва Номикос. В сравнение с която и да е друга част от Европа, балканските държави на север от Гърция са се превърнали в главен източник на джихадистки клетки. По мнението на някои анализатори възможно е военните групировки от Близкия Изток да проникнат и в този прикрит пазар на оръжия. През ноември албанската полиция арестува осем души в Шияк и иззе пушки и амуниции. Прокурорите, цитирани в албанските медии, заявяват, че оръжието е било предназначено за Сирия или Ирак. Непосредствено след атентатите в Париж от началото на януари, Федерика Могерини, шеф на европейската външна политика, обеща по-добра координация между разузнаванията в целия ЕС и засегнатите арабски държави в борбата с тероризма. Срещата на върха на 12 февруари в ЕС ще се занимава именно с тази тема. Една седмица по-късно предстои подобна среща и във Вашингтон . Каквито и да са икономическите разногласия между новото гръцко правителството на Сириза и неговите партньори, то има нужда от един по-добре координиран подход, тъй като, не може самосотятелно да преодолее опасността, пред която се е изправило. ------------------ Автори: Тим Листър и Йоанис Манцикос, CNN Йоанис Манцикос е изследовател и консултант по въпросите на исляма в Африка и на тероризма, живее в Атина. В изготвянето на този коментар участва и Елинда Лабрапулу .

Печалбата на банките се увеличила със 145 млн. лв.

http://www.mediapool.bg/pechalbata-na-bankite-se-uvelichila-sas-145-mln-lv-news230008.html

Печалбата на банките е нараснала със 145 млн. лв. до 746 млн. лв. през последните три месеца на 2014 г., показват данните на Българската народна банка (БНБ) за състоянието на системата. Според централната банка в края на годината банките отчитат висока ликвидност и добри финансови показатели. Общите им активи са 85.1 млрд. лв. и са нараснали с 3.1 млрд. лв. от октомври до края на декември. Това се обяснява с отварянето на банка Виктория, отнемането на лиценза на КТБ и последвалото изплащане на гарантираните влоговете в нея. "Процесът на изплащане на депозитите в двете банки в групата КТБ потвърди доверието в банковата система. Освен че почти целият изплатен ресурс остана в банковия сектор, през периода бяха привлечени и допълнителни средства", пише в анализа на БНБ. Към края на декември брутните кредити са за общо 55.6 млрд. лв., като са се увеличили с 1.4 млрд. лв. за тримесечието. Намалели са ипотечните и потребителски заеми. Привлечените средства от банките също се увеличили - с 3.2 млрд. лв., и достигат 73.5 млрд. лв. Двигател на този растеж са депозитите на домакинствата, които за трите месеца са се увеличили с 4.1 млрд. лв.

Михаил Миков започна поредица от срещи с посланици

http://bulgarski.pogled.info/news/61987/Mihail-Mikov-zapochna-poreditsa-ot-sreshti-s-poslanitsi

/Поглед.инфо/ През изминалата седмица председателят на Националния съвет на БСП, Михаил Миков, проведе поредица от срещи с дипломатически представители у нас.

Мит Ромни няма да се включва в президентската надпревара

http://www.cross.bg/prezident-romni-bivshiya-1450611.html

/КРОСС/ Републиканецът Мит Ромни, който през 2012 година беше съперник на Барак Обама в президентската надпревара, обяви, че няма да участва в изброите, които ще се проведат през ноември 2016 година. "След дълъг размисъл реших, че би било добре да се даде възможност някой друг от Републиканската партия да бъде президент", каза Ромни.По-рано редица американски медии съобщиха, че политикът е решил да се кандидатира отново за президент. Според наблюдатели, отказът на Ромни да атакува Белия дом на първо място се дължи на факта, че много от неговите поддръжници и спонсори, които го подкрепиха през 2012 г., вече се дали съгласието си да подкрепят бившия губернатор на Флорида Джеб Буш - брат на бившия президент Джордж У. Буш.

ВАС отмени таксите за забавачки в Търново

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4569244

Върховният административен съд /ВАС/ е отменил окончателно таксите за детски градини във Велико Търново. През април миналата година по протест на Районната прокуратура в старата столица местният Административен съд ги обяви за противозаконни. Сумите бяха гласувани през 2011 г. от Общинския съвет. Държавното обвинение се разнищи казуса по сигнали
Върховният административен съд /ВАС/ е отменил окончателно таксите за детски градини във Велико Търново. През април миналата година по протест на Районната прокуратура в старата столица местният Административен съд ги обяви за противозаконни. Сумите бяха гласувани през 2011 г. от Общинския съвет. Държавното обвинение се разнищи казуса по сигнали

Ще е фатално, ако пенсионната реформа се сведе до дялане на дребни трески

http://www.mediapool.bg/shte-e-fatalno-ako-pensionnata-reforma-se-svede-do-dyalane-na-drebni-treski-news230007.html

Подготвяните промени в пенсионната система трябва да имат ясна цел, за да получат обществена подкрепа, а не да изглеждат като наказание за хората. Необходимо е да се фокусират върху радикално решаване на големите проблеми като ранното пенсиониране и инвалидните пенсии, а не върху дялане на дребни трески. Такава препоръка отправят експерти по повод започналото обсъждане на предложенията за пенсионна реформа, подготвени от вицепремиера и социален министър Ивайло Калфин. И предупреждават, че палиативни мерки и чудене дали пенсионната възраст да се вдига с по два или с по един месец с хоризонт 2040 година, е недопустимо на фона на мрачната демографска картина. Ивайло Калфин вече предложи някои промени за вдигането на възрастта и стажа, но други въпроси – като инвалидните пенсии и ТЕЛК, парите за втора пенсия и пенсионирането в силовите ведомства, тепърва предстои да бъдат обсъждани. Консултациите започнаха преди десетина дни с идея до края на март правителството да излезе с предложения за реформи. Калфин е привърженик на плавното покачване на възрастта и стажа за пенсиониране с цел да се постигне широко съгласие и приетите промени да не бъдат ревизирани от следващи управления. Опасността от подобен мек подход обаче е, решаването на проблемите да се отложи толкова далеч във времето, че системата да не издържи дотогава и след някоя друга година отново да се прави реформа на реформата "на пожар". Липсата на ясна цел оставя у хората впечатление, че идеята е да страдат "Хубавото е, че вече има съгласие и всички са узрели до безспорните идеи за вдигане на възрастта за пенсия и изравняване на годините за пенсия за мъжете и жените", коментира бившият социален министър и експерт по пенсионните въпроси Иван Нейков пред Mediapool. Според него обаче липсва ясно формулирана цел за това какво трябва да постигне реформата. "Ако се постави за цел пенсията да е 800 лева, колкото е сега осигурителният доход, трябва да подготвим разчети кога искаме това да се случи и какви мерки със съответните разчети към тях трябва да се предприемат, за да се случи. Това сега не се прави, което разклаща и малкия кредит на доверие към пенсионните промени, тъй като оставя у хората впечатлението, че основната цел на вдигането на осигуровките е страданието, изразено в това да не не могат да се пенсионират", коментира Нейков. Според него разчетите за ефекта от всяка мярка трябва да се правят предварително от този, който ги предлага, а не да се хвърлят отделни предложения на масата и след това НОИ да пресмята до какво ще доведе това. Радикални мерки срещу ранното пенсиониране "В България има твърде много ранно пенсиониращи се. Средната ефективна възраст на пенсиониране е 56.2 години. Ние всички спорим сега на 64 години или на 65 години да се пенсионират хората, а реално тези, които се пенсионират под 60 години, в момента са точно 50%", коментира пред Mediapool икономистът от "Индъстри Уоч" Лъчезар Богданов. Той смята, че по отношение на дадените на определени групи привилегии за ранно пенсиониране са нужни кардинални действия и трябва "да се рине с лопата" Нейков също коментира, че за ранното пенсиониране са необходими не палиативни, а много по-радикални действия от предлаганите. Той припомни, че при промените в пенсионната система през 2000 г., когато той бе социален министър, е било заложено работещите в първа категория труд да се пенсионират 8 години по-рано от редовната възраст, а тези от втора категория - три години по-рано. Впоследствие възрастта за най-масовата трета категория се увеличава, но категорийните работници са пощадени от редица правителства, поради което сега те се пенсионират съответно 13 години и 6 години по-рано от трета категория труд. "И сега този проблем се прехвърля на професионалните фондовете и се казва, че са лоши, че не могат да плащат срочни пенсии до навършването на редовната възраст, а той не е техен проблем, причинен е от политически решения", посочи Нейков. Сега достигането на заветните 8 и 3 години по-ранно пенсиониране се изнася за още няколко десетилетия напред, заради което, по думите на Нейков, "дълго още ще сърбаме надробената попара". Според него категорийните работници трябва да работят в тежки условия до определени години и след това да бъдат преквалифицирани от работодателите за друга работа и по този начин няма да стои въпросът – "защо карат миньорите да полагат толкова години този тежък труд". Нейков уточни, че това е задължение на работодателите. Аргументите, че така се увеличават разходите им за труд, олекват, когато се има предвид, че иначе се уврежда здравето на работниците. По думите му това е съвременното решение, а не даването на кофички с кисело мляко за вреден труд. Ако не става по демократичен път, привилегиите се премахват с бунтове Лъзезар Богданов е за тотално премахване на привилегиите за ранно пенсиониране, особено за работещите в силовите ведомства. "Това не са права, това са привилегии и на тях се посяга. От хилядолетия е имало бунтове и революции срещу привилегиите и ще има бунтове срещу тях, ако не се премахват по мирен и демократичен път. В Белгия полицаите протестираха срещу повишението на възрастта им за пенсиониране от 60 на 62 години. При положение, че в България средната възраст на пенсиониране за военните и полицаите е точно 50 години. Т.е. те се пенсионират 10 години по-рано от белгийските полицаи", отбеляза икономистът пред Mediapool. Според него изобщо не трябва да се влиза в дебата кой е полицай и кой чиновник в тези ведомства. "Тръгнем ли в този дебат, започваме да даваме на заден ход. Тук трябва с голямата лопата да се рине. Цялата презумпция, че някакъв инспектор или чиновник, а не е полицай в бойна част, трябва да се пенсионира по-рано, е абсурдна. Една каста си е заслужила привилегията да живее на гърба на останалите и такива кастови системи исторически са били премахвани с бунтове и революции. Защото останалата част от населението носи, носи, носи и в един момент вече не може да носи", заяви той. "Инвалидните пенсии също са голям проблем. Има социални проблеми в държавата и понеже е неадекватна социалната политика, хората като няма какво да правят – лесният начин е да вземат едно ТЕЛК решение и да се вземе някаква пенсия. Което на индивидуално ниво не е голямо постижение, но когато са много хора – ето го проблемът. Така че трябва да се адресират големите проблеми, да се махнат гредите, а не да дяламе треските", посочи Богданов. Той коментира, че "реформа, при която се гледа 2040 година, е абсурд". "Ние имаме демографски проблем сега, утре, след пет години. Тя системата може да се срути преди да сте стигне дотогава", посочи Богданов. Според Нейков също са нужни по-смели решения, но пакетът пенсионни промени, който ще бъде приет, трябва задължително да постигне такъв консенсус, че повече никой да не го променя, защото иначе всичко се обезсмисля. Запазваме ли пенсионния модел или го хвърляме под миндера? Според Нейков онова, което е спорно при сегашните обсъждания, е искаме ли да запазим сегашния пенсионен модел или искаме "да го хвърлим под миндера и да го заменим с нещо друго". Той обърна внимание, че се подават несинхронизирани сигнали от страна на финансовия и министър Владислав Горанов, който движи промените около парите за втора пенсия, и вицепремиера и социален министър Ивайло Калфин, който координира дискусията и предложенията около цялостната пенсионна реформа. Неправилно е да бъдат противопоставяни частните фондове на държавното осигуряване и да се търси конкуренция между тях, тъй като при създаването на модела са мислени като взаимно допълващи се, каза още Иван Нейков. Той припомни, че идеята е била вноската за родените след 1959 година в частните фондове постепенно да расте и така да има плавен преход към по-голям дял на капиталовия стълб и в крайна сметка пенсията от двата стълба и евентуално от третия доброволен да заместят достойно трудовия доход на човек. Тази реформа обаче е замразена, а сега, по думите на Нейков, на дневен ред стои изобщо оцеляването на този модел и при атаките срещу фондовете е малко вероятно да се възприеме засилване на ролята им. Той коментира, че не може да се говори, че солидарната система е само лоша или че капиталовата е само лоша и че й двете имат слабости и достойнства. Или разчиташ и се молиш на държавата за по-висока пенсия, или сам отговаряш за нея Лъчезар Богданов обаче е доста по-радикален във вижданията си и смята, че пенсиите трябва да са предимно лична отговорност. Той разглежда действията на управляващите около парите за втора пенсия като "натиск върху частните пенсионни фондове и създаване усещане у гражданите, че те не са заключени и държавата не ги е насочила насилствено към едни частни олигополисти". "Генерално погледнато, не съм привърженик на половинчатите неща и те се разпадат във времето. Или ще имаме изцяло държавни пенсии и хората ще се молят на държавата всяка година да им вдигне пенсиите, или в максимално голяма степен ще има лична свобода и отговорност къде да си внасяш парите за пенсия, как да ги управляваш, на кого да ги довериш, но съответно след това не разчиташ някой да те спасява", коментира той. Лична отговорност и истинска конкуренция Сега изборът е силно ограничен, напомни Богданов. "Моето разбиране за капиталова система е с повече свобода, включително да има пенсионни сметки, управлявани от банки, включително да можеш да инвестираш в различни фондове с различен рисков профил. Всяко спестяване, стига да не можеш да го теглиш преди навършване на определена възраст, да се третира като пенсионна сметка, тези пари да не се облагат и да се приема, че ти спестяваш за пенсия. И тогава вече ще има конкуренция, а сега имаме нещо като ограничена конкуренция и всички разчитаме на регулатора. Ако разчитаме само на един да следи какво се случва и той сбърка, после се плаща горчива цена", коментира Богданов. "Или сме в този модел, при който всичко е политическо и този, който вика и кряка под прозорците на министър-председателя получава, или принципно да се каже, че пенсиите са лична отговорност – внасяйте повече пари, хората да ги следят, регулатора да ги следи, хората да следят регулатора, да се интересуват от пенсиите си и после да не мрънкат на държавата, ако не им стигат парите", предлага той. Дългосрочното предизвикателство е да има работни места и осигуряващи се Но като цяло генералният проблем пред пенсионната система, според Богданов, е че малко хора работят и се осигуряват. "И големият въпрос е, мислейки си за пенсии и осигуровки, да не убием пазара на труда и икономиката. Няма страна със стагниращ пазар на труда, в която не се създават работни места, в която работят малко хора, да има добро социално осигуряване и в частност пенсии. Така че дългосрочното предизвикателство е да има работни места и хора, които се осигуряват", посочи Богданов. А Нейков предупреждава да се избягва постоянно повтарящата се през годините грешка – през пенсионната система да се решават проблеми на други системи, давайки пример с намаляването на вноските за пенсия, защото натоварвали работодателите, отлагането на ранното пенсиониране, защото било зле за работниците и т.н.

На 31 януари изтича валидността на старите винетки

http://bulgarski.pogled.info/news/61986/Na-31-yanuari-izticha-validnostta-na-starite-vinetki

/Поглед.инфо/ На 31 януари изтича валидността на старите годишни винетки за 2014 г. Тези, които все още не са си закупили нов стикер за настоящата година, могат да го направят от бензиностанции, пощи, големи търговски вериги, областните пътни управления, гранично контролно-пропускателните пунктове, съобщават от агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ).

България е на опашката в Европа по съоръжения за зимен планински туризъм

http://www.moreto.net/novini.php?n=278637

Въпреки огромния си потенциал България е на едно от последните места в Европа по съоръжения за зимен планински туризъм. Това каза по време на среща-дискусия за развитието на планинския туризъм министърът на туризма Николина Ангелкова.

Ще заменим ли родопски картофи за волфрам?

http://offnews.bg/news/n_1/n_455501.html

В началото на годината сдружение "Байкария" организира оригинална акция, която да демонстрира пред жителите на с. Кръстава алтернатива на  евентуалното откриване на мина за добив на волфрам. Природозащитниците предлагат да бъдат посредници между градските любители на екологични картофи и земеделците. За броени дни заявките надхвърлят 5 тона, много повече отколкото са се надявали и производителите, и организаторите. От днес до 20ч и в следващите дни - събота (31.01) - от 10 до 18 ч. и неделя (01.02) - от 10 до 18ч. ще се раздават картофи на хората, подкрепили акцията - в “Клуба на Пътешественика” на ул. Виктор Юго 5, София. Село Кръстава е живописно родопско село, разположено на около 1300 м.н.в. в подножието на връх Велийца, Западни Родопи. Както в повечето родопски села и тук животът не е особено лек. Препитанието на хората е свързано основно с дребно животновъдство, дърводобив и събирателство на горски плодове и гъби. Отскоро жителите на селото са поставени пред нов и отново не особено лесен избор - възможността за откриване на рудник за добив на волфрам в непосредствена близост до Кръстава. Труден избор От една страна, защото фирмата инвеститор щедро обещава възможности за работа и високи заплати на хората от селото, а от друга е реалната перспектива Кръстава да загуби своята съхранена природа и възможността за развитие на биологично земеделие и алтернативен туризъм. Естествено, заставайки пред такъв избор, хората от Кръстава са раздвоени - част от тях защитават мината, а друга част са категорично против. Идеята за акция “Картофи” на сдружение “Байкария”  Кръстава, както и множеството селца и махали в района са известни с вкусните и чисти картофи, които отглеждат. Те, наред с млечните продукти, горските плодове и гъбите, са основния ресурс за развитие на устойчиво екологично земеделие в района. Тази възможност обаче не се реализира, поради куп обстоятелства, характерни за нашата действителност. Идеята на сдружение “Байкария” е чрез акция “Картофи” да подпомогнат местните жители, които тази година са отгледали добра реколта да стигнат до тези от вас, които обичат чистата и вкусна храна, като по този начин да бъдат съпричастни на каузата “Не на волфрамовата мина край Кръстава”. Какво се случи? Акция "Картофи", организирана във фейсбук групата  на каузата. се увенча с неочакван за организаторите ѝ успех - събрани са повече от 5 500 кг картофи, които в момента се раздават в “Клуба на Пътешественика”  на ул. Виктор Юго 5. Акцията на сдружение “Байкария” демонстрира пред жителите на Кръстава алтернативата, която биха загубили след евентуалното откриване на мината. Въпроси Жителите от околностите, които включват и Велинград, са сериозно обезпокоени. Те задават въпросите от страниците на социалните мрежи: Каква е гаранцията и кой гарантира, че "инвеститорите" няма да добиват каквото им се прииска безотчетно? Знаем, че контролът върху мините е нулев. Не минимален - нулев. И още нещо: как си представяте колони от по 50 камиона всеки ден да се точат през спа-столицата на Балканите, градът с най-много минерални извори, градът, в който десетки хиляди българи се лекуват с вода? Или просто си почиват. По 50 камиона всеки ден - в едната и в другата посока - пълни с всевъзможни отпадъци от и ресурси за дълбочинно вадене на волфрам... Общината щяла (евентуално) да получава 30% от концесионните приходи. А колко са концесионните приходи? Процент и половина, както при Дънди Прешъс и Асарел Медет ли? 200 работни места. В съблазнителното, безвредно за здравето производство на волфрам. Колко ще спечелят тези 200 души от заплати и колко ще изгубят от здраве? Отпадните води щели да се заустват в двете основни за района реки, ама след пречистване. Като това на Елаците, Асарел и Дънди ли? Дето с чистите си отпадни води изтровиха природа и хора само за 10-ина години?! Акции за запазване на природата в района се организират и във фейсбук групата:  Запазване на община Велинград, като екологично чист регион без рудодобив

Киев гони руски журналистки

http://svetoven.pogled.info/news/61985/Kiev-goni-ruski-zhurnalistki

/Поглед.инфо/ Украинските власти смятат да изгонят задържаните днес телевизионни журналистки от Русия и да им забранят влизане в страната за срок от 5 години.

ЦСКА си запази 15% от Сержиу Буш

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4569366

Сержиу Буш е в Англия, където финализира трансфера си с “Шефилд Уензди”. ЦСКА ще получи за нападателя половин милион евро веднага. Лятото англичаните трябва да доплатят още 300 000 евро.
Отделно в договора има клаузи за изиграни мачове, вкарани голове и евентуална промоция на отбора в елита на Англия,
Сержиу Буш е в Англия, където финализира трансфера си с “Шефилд Уензди”. ЦСКА ще получи за нападателя половин милион евро веднага. Лятото англичаните трябва да доплатят още 300 000 евро. Отделно в договора има клаузи за изиграни мачове, вкарани голове и евентуална промоция на отбора в елита на Англия,

„Ислямска държава“ иска да получи признание като суверенна страна?

http://petel.bg/---Islyamska-darzhava----iska-da-poluchi-priznanie-kato-suverenna-strana-__99419

Искането подкуп за освобождаването на заложници от страна на "Ислямска държава" е дипломатически ход, с който джихадистите търсят...

Радослав Лазаров е назначен за временен окръжен прокурор на Варна

http://petel.bg/Radoslav-Lazarov-e-naznachen-za-vremenen-okrazhen-prokuror-na-Varna__99420

Радослав Лазаров е назначен за временно изпълняващ длъжността административен ръководител на Окръжна прокуратура – Варна. Това...

Учени установиха: Парите намаляват усещането за тъга

http://petel.bg/Ucheni-ustanoviha--Parite-namalyavat-useshhaneto-za-taga__99422

Obekti.bg Противно на житейските разбирания, парите не гарантират щастие, но имат възможността да намалят чувството на тъга у хора, твърдят...

Проф. Радослав Радев е новият председател на Лекрския съюз във Варна

http://petel.bg/Prof--Radoslav-Radev-e-noviyat-predsedatel-na-Lekrskiya-sayuz-vav-Varna__99423

Началникът на Клиниката по гръдна хирургия в Университетската болница „Св. Марина“ проф. д-р Радослав Радев е новият шеф на Лекарския...

Вътрешното отделение в Карнобат пред закриване

http://pik.bg/вътрешното-отделение-в-карнобат-пред-закриване-news279385.html

Вътрешното отделение в Карнобат пред закриване

След бързата реакция на замeстник областния управител Владимир Крумов отделението по вътрешни болести в МБАЛ-Карнобат няма да бъде закрито.

Така населението на общините Карнобат и Сунгурларе ще имат достъп до здравеопазване. Проблемът с липсата на специалисти, които да обслужват звеното беше основна причина да се заговори за закриването му тези дни, пише "Флагман". 

В тази връзка Крумов е провел редица  разговори с народния представител, член на парламентарната комисия по здравеопазване Семир Абу Мелих, който му е оказал пълно съдействие при намирането на лекар, който да работи във вътрешното отделение. 

„Ситуацията с отделението по вътрешни болести е много сериозна и на практика , ако не беше намерен специалист незабавно, който да започне работа там, от 1 февруари 2015 година, то трябваше да преустанови работа. Така жителите на Карнобат щяха да бъдат лишени от правото на здравеопазване, въпреки наличието на болнична база. За всички отговорни институции здравето и живота на хората трябва да бъде приоритет. Като представител на държавата и като жител на гр. Карнобат бях длъжен да потърся решение. Болницата в Карнобат обслужва пациенти от две общини и ако се беше стигнало до закриване на толкова важно отделение гражданите трябваше да пътуват до Бургас“, коментира заместник областният управител Владимир Крумов.

„Намерили сме специалист, който да попълни екипа на отделението по вътрешни болести. Това, което предстои, за да бъде окончателно решен проблемът, е документацията подадена от  управителя за сключване на договор със Здравната каса да бъде изрядна“ - допълни още той.

В Кърджали строят втора джамия

http://www.cross.bg/kurdzhali-ahmed-vtora-1450610.html

/КРОСС/ В Кърджали започна изграждането на втора джамия. Тя ше се издига над града, в квартал "Прилепци". Техника на джебелската фирма „Деведжи" започна изкопни работи.По този повод кметът на Кърджали Хасан Азис даде курбан, както повелява ислямската традиция. Кръвта на жертвения бик попи в бъдещите основи на храма. С месото от бика следващия петък в джамията на Пазара ще бъде раздаден пилаф. Месо от жертвеното животно ще бъде предоставено на храма „Св.Георги", за да бъде раздадено от отец Петър и на християни.За Курбана в Кърджали пристигнаха генералният консул на Република Турция в Пловдив Алпер Акташ, народните представители от Кърджалийския многомандатен район Ердинч Хайрула, Мустафа Ахмед и Шабанали Ахмед. На обекта дойдоха и председателят на Общинския съвет Раиф Мустафа, зам.-кметовете Юсеин Ахмед и Мухаррем Мухаррем.Присъстващите отправиха молитва към Всевишния. В посланието си към тях районният мюфтия Бейхан Мехмед пожела новият храм да стане център на възпитание на подрастващите. Този молитвен дом ще бъде център на толерантност в Кърджали, категоричен бе духовникът.Народният представител Шабанали Ахмед сподели за Кърджали бг вести, че ще има отделна церемония за първа копка. Очакват се много хора от чужбина. Той не се ангажира дали няма да присъстват представители на турското правителство.Храмът ще побира 1200 богомолци и ще бъде един от най-големите в страната

Френските власти обвиниха в тероризъм екстрадирания от България Жоашен

http://www.mediapool.bg/frenskite-vlasti-obviniha-v-terorizam-ekstradiraniya-ot-bulgaria-zhoashen-news230006.html

Френските власти са повдигнали обвинения в тероризъм срещу Фриц Жоли Жоашен, който беше екстрадиран от България преди ден. Той ще остане в предварителния арест за най-малко четири месеца, предаде АП, цитирана от БНР. Французинът беше задържан на граничния пункт "Капитан Андреево" на 1 януари тази година при опит да премине в Турция с тригодишното си дете. Междувременно се получи европейска заповед за арест по обвинение за участието му в терористична група и близки връзки с братята Куаши, които разстреляха 12 души в редакцията на "Шарли Ебдо" в Париж. В четвъртък французинът бе екстрадиран при засилени мерки за сигурност. Той бе предаден на представител на френските служби на летище София, а по време на полета за Париж бе охраняван от френски спецполицаи. Пред френските съдии Жоашен заяви, че е искал да отиде в Турция на почивка, а не за да се присъедини към бойците в Сирия.

Чеченски джихадисти се бият за "Ислямската държава"

http://svetoven.pogled.info/news/61984/CHechenski-dzhihadisti-se-biyat-za-Islyamskata-darzhava

/Поглед.инфо/ Чеченски джихадисти от бригадите на Шамил Басаев и Джохар Дудаев се бият на страната "Ислямска държава" (ИД) в Сирия", гласи съобщение на Върховният съд на Русия.

Оранжев код за дъжд и вятър, повишават се нивата на реки

http://www.vesti.bg/bulgaria/oranzhev-kod-za-dyzhd-i-viatyr-povishavat-se-nivata-na-reki-6030944

За утре е обявен оранжев код за вятър и дъжд в областите Хасково, Кърджали и Смолян, съобщиха от пресцентъра на МОСВ

НАТО: Правим 6 щаба, единия в България

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4569395


НАТО ще създаде командни центрове в 6 държави в Източна Европа - България, Румъния, Полша, Естония, Латвия и Литва. Това обяви шефът на алианса Йенс Столтенберг на пресконференция в Брюксел, предадоха агенциите. На 22 януари Столтенберг обяви новината за първи път при визитата си в София.
Центровете ще бъдат създадени следващите месеци и ще
НАТО ще създаде командни центрове в 6 държави в Източна Европа - България, Румъния, Полша, Естония, Латвия и Литва. Това обяви шефът на алианса Йенс Столтенберг на пресконференция в Брюксел, предадоха агенциите. На 22 януари Столтенберг обяви новината за първи път при визитата си в София. Центровете ще бъдат създадени следващите месеци и ще

Печалбата на Chevron пада заради ниската цена на петрола

http://www.investor.bg/sasht/337/a/pechalbata-na-chevron-pada-zaradi-niskata-cena-na-petrola-188375/

Продажбата на активи, както и бизнесът с рафинерии омекотяват удара от поевтинелия петрол за американската компания

И. Йотова: Знам кой ще е кандидат-президентът на БСП

http://frognews.bg/news_85196/

Лявото в България не е тъжно, а е заредено с очаквания, ние сме на сериозен кръстопът, както и дясното, каза по БНТ евродепутатът Илияна Йотова. Традиционните партии трябва да разберат, че живеем в друг свят.

Кувейтска компания с интерес към „Белене”

http://www.cross.bg/postupilo-kompaniya-yuzhen-1450609.html

София /КРОСС/ Министърът на енергетиката Теменужка Петкова се обяви „за" десетократното вдигане на санкциите за енергийните компании. Смятам, че единствено високите санкции са мярката, която може да възпре от подобни действия електроразпределителните дружества, каза тя пред bTV.Енергетик №1 подчерта, че енергийният регулатор е този, който определя цената на тока, но посочи, че в енергетиката има голям дефицит - 3.3 млрд. лева на НЕК, от които текущ 598 млн.По думите й в момента се работи по законодателни промени, с които от енергийния микс да излязат ТЕЦ-овете, които произвеждат неефективно ток. Освен това, преговорите с т.нар американски централи са в напреднала фаза и операторите на двата ТЕЦ-а показват склонност за промяна в параметрите по дългосрочните им договори.Петкова подчерта, че евентуален успех ще намали дефицита на НЕК, но освен това централите си чакат 600 млн. лева.Министър Петкова съобщи, че в Министерски съвет е постъпило писмо от кувейтска компания с интерес към АЕЦ „Белене". По думите й „редът е необичаен за подобна инвестиция" - писмото не е постъпило чрез посолството на арабската страна или Българската агенция за инвестиции, а просто чрез пощата на МС.„Честно да Ви призная, начинът, по който е постъпило това писмо за инвестиционни намерения, смятам, че не е сериозен", коментира министърът.Въпреки това, тя подчерта, че ядрената експертиза на фирмата ще бъде подробно проверена

Магистрално интервю на Сотир Цацаров пред "24 часа": Обвиняват Бисеров до дни

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4569242


Обвинителен акт срещу Христо Бисеров ще има до дни обяви в голямо интервю пред
Обвинителен акт срещу Христо Бисеров ще има до дни обяви в голямо интервю пред "24 часа" главният прокурор Сотир Цацаров. Запитан какво се случва с делото "Бисеров" и дали прокуратурата нарочно го бави главният прокурор отговаря: " Финализиране на разследването в максимално кратък срок и обвинителен акт - това следва по делото “Бисеров”.

Деца живеят при първобитни условия сред помия и въшки

http://pik.bg/деца-живеят-при-първобитни-условия-сред-помия-и-въшки-news279381.html

Деца живеят при първобитни условия сред помия и въшки

Шест деца живеят при първобитни условия, в пълна мизерия – сред лайна, въшки, болести, помия близо до сметището в Айтос. Колибата им едва се крепи, а малчуганите изглеждат като диви животни, не приличат на хора., пише "Флагман". Няма и следа от детска мимика по лицата им, ходят през зимата боси и голи. Постоянно са болни, със сплъстени коси, а родителите им ги пращат да просят, независимо дали вън вали или пък са минусови температури, разказаха потресени местни жители пред Флагман.бг. Най-малкото от децата е бебе на 7 месеца, а най -голямото е на 7 години, а едва може да говори. Ако някой се опита да прояви нежност към тях – те се дърпат и инстинктивно подават ръка. Децата са раждани през година от майка им Анка, която е на 27 години и е кожа и кости. Хората в Айтос казаха, че дори и сега тя смятала, че е бременна.

Ужасът, в който раснат децата обаче явно не трогвал особено техния баща. Негов близък подал сигнал до институциите, че родителят вместо да купи храна за мършавите си рожби, с парите от поредните социални помощи си купил тонколони.

Този сигнал дал повод и на социалните служители в Айтос да фокусират вниманието си върху условията, в които живеят децата и загрижеността на родителите им към тях. Това, което заварили, ги оставило без думи, гледката била толкова потресаваща, че надминала и най-песимистичните им очаквания. Многолюдната фамилия нямала дори елементарна тоалетна, фекалиите били директно пред входа на колибата. Децата пък изскачали изпод мизерните легла. Седеммесечното бебе едва достигало тегло от 5 кг.

„Дори най-шокиращия филм не е достатъчен, за да опиша как изглеждаха децата. Никога не бях виждала подобно нещо“, каза шефката на „Социално подпомагане“ в Айтос Пенка Добрева.

Преценката на проверяващите била, че децата се нуждаят от медицински грижи и нормална среда и трябва да бъдат изведени от животинския си дом. В момента три от тях са в приемно семейство в Девня, а останалите три в дом „Майка и дете“, тъй като са недохранени, с температура и им е необходима медицинска помощ.

След като социалните извели децата от мизерията ги почистили, дали им храна, опитали се да разговарят мило с тях, за да почувстват закрила и човешко отношение. През този период обаче, вместо да се чувства облекчен, че децата му ще имат шанс за по-добър живот, бащата заплашвал, че ще се залее с бензин и ще се самозапали. Истински екшън се разиграл вчера, когато децата били качени на кола, за да бъдат отведени към новия си временен дом.

„Обяснихме подробно на родителите, че децата им не са им отнети завинаги, а докато започнат поне малко да им осигуряват нормален начин на живот. Говорим им подробно по темата, ще се помъчим да осигурим работа на бащата, за да могат да живеят по-добре“, каза още Добрева, която приема случая изключително емоционално.

Същевременно обаче жители на Айтос са категорични, че родителите, които са от цигански произход, всъщност не тъгуват за децата си, а за социалните помощи, които получават заради тях. В момента, в който държавата поеме грижата за малчуганите, придобивките за безотговорните майка и баща секват.

 

 

Фиксинг на БНБ, петък, 30 януари

http://econ.bg/Новини/Фиксинг-на-БНБ-петък-30-януари_l.a_i.652152_at.1.html

Валутните курсове на БНБ за 30 януари, в сила от 16:00 ч. днес до 16:00 ч. на следващия ден, са: за ...

Иззеха наркотици от 34-годишен варненец

http://www.moreto.net/novini.php?n=278579

На 28 януари, около 12:15 часа, на бул. "Чаталджа", при извършване на полицейска проверка на лек автомобил "Сеат" с водач Н.Н. на 34 г. от гр. Варна, неосъждан, са намерени и иззети различни видове наркотици, съобщиха от ОД на МВР-Варна за Moreto.

Историята за „Бараката на свещениците“ в лагера Дахау

http://www.vesti.bg/sviat/evropa/istoriiata-za-barakata-na-sveshtenicite-v-lagera-dahau-6030943

В периода 1938 – 1945 г. в нацисткия концентрационен лагер били затворени над 2 хил. християнски духовници

Инфаркт покоси 52-годишен мъж, обгорял при токов удар

http://www.cross.bg/ydar-doma-pirogov-1450608.html

Благоевград /КРОСС/ 52-годишен мъж от Благоевград, обгорял при токов удар при трудова злополука преди 56 дни, почина днес от инфаркт, два часа след като се прибра у дома си след лечение в "Пирогов". Олег К. пострада по обяд на 5 декември миналата година при инцидент в подстанцията в ж.к. "Еленово". С 30% изгаряния той бе транспортиран в клиниката по изгаряния на УМБАЛСМ "Пирогов".След лечението днес сутринта той е изписан от "Пирогов". Прибрал се в дома си в ж. к. "Еленово" по обяд. Към 14 часа днес му прилошало, извикана е спешна помощ. За съжаление мъжът вече бил издъхнал. Близките му не са пожелали аутопсия.Най-вероятно токовият удар от 5 декември е засегнал и сърцето му. Още един негов колега пострада тогава, но не пожела хоспитализация. Няколко часа по-късно той се върна и бе настанен в отделението по хирургия на МБАЛ-Благоевград, съобщава БГНЕС.

Министър Петкова за сметките за ток: Поразително много съвпадения с февруари 2013 г.

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4569301

В този момент никой няма полза от напрежение в обществото, породено от проблема с високите сметки за ток. Това каза Теменужка Петкова, министър на енергетиката, по повод двойните сметки за ток пред bTV.
„Това, което направи Министерство на енергетиката е веднага да се назначи проверка. Изпратихме екип на министерството и извършихме проверка на
В този момент никой няма полза от напрежение в обществото, породено от проблема с високите сметки за ток. Това каза Теменужка Петкова, министър на енергетиката, по повод двойните сметки за ток пред bTV. „Това, което направи Министерство на енергетиката е веднага да се назначи проверка. Изпратихме екип на министерството и извършихме проверка на

Съмнения за птичи грип при домашни кокошки в бургаско село

http://offnews.bg/news/n_1/n_455605.html

Има съмнения за болни от птичи грип домашни кокошки в село Константиново, което се намира край бургаското езеро Мандра. Кръвни проби са изпратени в лаборатория в София, съобщи директорът на Агенцията за безопасност на храните в Бургас д-р Георги Митев пред bTV. Дворът с птиците е дезинфектиран, а първите резултати се очакват най-рано утре. На фона на засилените мерки против разпространението на птичи грип в Бургаско, в болницата в града преди два дни постъпиха двама души, консумирали мъртъв лебед. Андрей Станчев на 37 години и 16-годишният му син Иван още са в бургаската болница. Oт Областната агенция за безопасност на храните в Бургас препоръчват да се избягват контактите с диви птици и да се спазва добра лична хигиена. Всички малки собственици на ферми са информирани да не пускат птиците свободно да се разхождат в двора. Забранен е ловът на дивеч, както и транспортирането на домашни птици, непраработен тор, обявиха представители от Българската агенция за безопасност на храните. Според специалистите от областната епизоотична комисия не трябва да се създава психоза сред населението по повод т. нар. „птичи грип”, защото консумацията на пилешко месо след термична обработка не крие никакви опасности за хората.

Министър Петкова за сметките за ток: Поразително много съвпадения с февруари 2013 г.

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4569288

В този момент никой няма полза от напрежение в обществото, породено от проблема с високите сметки за ток. Това каза Теменужка Петкова, Министър на енергетиката, по повод двойните сметки за ток пред bTV.
„Това, което направи Министерство на енергетиката е веднага да се назначи проверка. Изпратихме екип на министерството и извършихме проверка на
В този момент никой няма полза от напрежение в обществото, породено от проблема с високите сметки за ток. Това каза Теменужка Петкова, Министър на енергетиката, по повод двойните сметки за ток пред bTV. „Това, което направи Министерство на енергетиката е веднага да се назначи проверка. Изпратихме екип на министерството и извършихме проверка на

Теменужка Петкова: Съвпаденията с февруари 2013 г. са поразително много - отново Варна, отново "Енерго-про"

http://pik.bg/теменужка-петкова-съвпаденията-с-февруари-2013-г-са-поразително-много---отново-варна-отнов-news279378.html

Теменужка Петкова: Съвпаденията с февруари 2013 г. са поразително много - отново Варна, отново "Енерго-про"

Поразително много съвпадения има с февруари 2013 г. - отново Варна, отново "Енерго-про", отново двойни фактури. Това каза в предаването "Лице в лице" по Би Ти Ви министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Това накара и мен, и цялото правителството, да реагираме много бързо. Никой няма нужда в момента от излишно напрежение, породено от високите сметки за ток, добави тя. Теменужка Петкова уточни, че енергийното министерство веднага е извършило проверка и експертите са установили нарушения.

Тя посочи, че едно от тях е, че "Енерго-про" системата е така организирана, че клиентите разбират каква е сметката, която трябва да платят, едва когато отидат в офисите им. Не съществува и възможност клиентите да проверят какви са сметките им назад във времето. Подобен проблем в другите две дружества не съществува. След анализ ще преценим дали това е умишлено, или става въпрос за недобра организация на работа, каза Петкова.

Тя заяви, че е склонна да подкрепи десетократното завишаване на глобите на ЕРП-тата. Само високите глоби могат да възпрат дружествата от извършване на нарушения, подчерта енергийният министър.

Тя уточни, че на този етап не са водени разговори за отнемане на лиценза на "Енерго-про". Петкова заяви още, че евентуалното повишение на цената на тока е в компетенциите на ДКЕВР. Това, което мога да кажа, е, че в сферата на енергетиката има огромен дефицит. В момента готвим законодателни промени. Там са предвидени мерки за свиване на дефицита в НЕК. Тя съобщи, че се водят преговори с двете американски компании собственици на "Мариците". Почти на финала на преговорите сме и се надяваме да имаме добри новини. Дефицитът в НЕК до голяма степен ще бъде свит, каза още Теменужка Петкова.


Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване