Теменужка Петкова: Само високите глоби могат да възпрат дружествата от извършване на нарушения

http://pik.bg/теменужка-петкова-само-високите-глоби-могат-да-възпрат-дружествата-от-извършване-на-наруше-news279378.html

Теменужка Петкова: Само високите глоби могат да възпрат дружествата от извършване на нарушения

Поразително много съвпадения има с февруари 2013 г. - отново Варна, отново "Енерго-Про", отново двойни фактури. Това каза в предаването "Лице в лице" по Би Ти Ви министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Това накара и мен, и цялото правителството, да реагираме много бързо. Никой няма нужда в момента от излишно напрежение, породено от високите сметки за ток, добави тя. Теменужка Петкова уточни, че енергийното министерство веднага е извършило проверка и експертите са установили нарушения. Тя посочи, че едно от тях е, че "Енерго-Про" системата е така организирана, че клиентите разбират каква е сметката, която трябва да платят, едва когато отидат в офисите им. Не съществува и възможност клиентите да проверят какви са сметките им назад във времето.

Подобен проблем в другите две дружества не съществува. След анализ ще преценим дали това е умишлено, или става въпрос за не добра организация на работа, каза Петкова. Тя заяви, че е склонна да подкрепи десетократното завишаване на глобите на ЕРП-тата. Само високите глоби могат да възпрат дружествата от извършване на нарушения, подчерта енергийният министър. Тя уточни, че на този етап не са водени разговори за отнемане на лиценза на "Енерго-Про". Петкова заяви още, че евентуалното повишение на цената на тока е в компетенциите на ДКЕВР. Това, което мога да кажа, че в сферата на енергетиката има огромен дефицит. В момента готвим законодателни промени. Там са предвидени мерки за свиване на дефицита в НЕК. Тя съобщи, че се водят преговори с двете американски компании собственици на Мариците Почти на финала на преговорите сме и се надяваме да имаме добри новини. Дефицитът в НЕК до голяма степен ще бъде свит, каза още Теменужка Петкова.


Откриха три деца, обявени за издирване

http://www.cross.bg/montana-berkovitza-obyaveni-1450607.html

Монтана /КРОСС/ Криминалисти от ОДМВР Монтана са открили в областния град две 14-годишни момчета от гр. Монтана и гр. Вълчедръм и 15-годишно момиче също от Монтана. Децата са обявени за общодържавно издирване като бегълци от ДДЛРГ "Люба Тенева" в гр. Берковица. Те са обявени за издирване същия ден от РУ МВР Берковица с мярка "задържане". Тримата са съпроводени от полицейски служители до ДДЛРГ "Люба Тенева" в гр. Берковица и предадени на директора на дома.

Освободиха най-зловещия убиец от режима на апартейд

http://frognews.bg/news_85195/

Освободиха условно най-зловещия убиец от времето на режима на апартейд. Юджийн де Кок е отговорен за отвличания, изтезания и убийства на чернокожи активисти през 80-те и началото на 90-те години на миналия век.

Арестуваха ме, за да не разкрия контрабандни канали, твърди заловеният с подкуп началник на митницата в Свиленград

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/01/30/2463479_arestuvaha_me_za_da_ne_razkriia_kontrabandni_kanali/?ref=rss


Арестът ми е с цел да се провали разкриване на контрабандни канали, каза днес заловеният в сряда с взет подкип временно изпълняващ длъжността начални на митницата в Свиленград Тодор Караиванов. След заседанието на Хасковския окръжен съд за мярката му за неотклонение, той допълни, че през август 2013 година е получил по телефона заплаха за живота си, след като е обявил, че ще работи срещу контрабандата.

Съдът днес постанови Караиванов да остане в ареста, тъй като има сериозни...

Русия отчете 0,6% ръст на БВП през 2014 г.

http://www.investor.bg/novini/130/a/rusiia-otchete-06-ryst-na-bvp-prez-2014-g-188379/

Разширението на икономиката съвпадна с предварителните очаквания на правителството в Москва

Панов се сопна: Иванов да не говори, след като не е бил на първия ред!

http://www.bnews.bg/article-128212

„Считам, че екипът на президента е наблюдавал конкурса и вярвам в обективната преценка. Няма да се почувствам обиден, защото аз защитих кандидатурата си“, заяви Панов.

Ударен от ток почина, след като го изписаха от Пирогов

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4569282

52-годишен мъж от Благоевград, обгорял при токов удар при трудова злополука преди 56 дни, почина днес от инфаркт, два часа след като се прибра у дома си след лечение в Пирогов, съобщи БГНЕС.
Олег К. пострада по обяд на 5 декември миналата година при инцидент в подстанцията в ж.к. "Еленово". С 30% изгаряния той бе транспортиран в клиниката по
52-годишен мъж от Благоевград, обгорял при токов удар при трудова злополука преди 56 дни, почина днес от инфаркт, два часа след като се прибра у дома си след лечение в Пирогов, съобщи БГНЕС. Олег К. пострада по обяд на 5 декември миналата година при инцидент в подстанцията в ж.к. "Еленово". С 30% изгаряния той бе транспортиран в клиниката по

Ударен от ток почина 55 дни по-късно от инфаркт, 2 часа след като се прибра от Пирогов (Снимки)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4569274

52-годишен мъж от Благоевград, обгорял при токов удар при трудова злополука преди 56 дни, почина днес от инфаркт, два часа след като се прибра у дома си след лечение в Пирогов, съобщи БГНЕС.
Олег К. пострада по обяд на 5 декември миналата година при инцидент в подстанцията в ж.к.
52-годишен мъж от Благоевград, обгорял при токов удар при трудова злополука преди 56 дни, почина днес от инфаркт, два часа след като се прибра у дома си след лечение в Пирогов, съобщи БГНЕС. Олег К. пострада по обяд на 5 декември миналата година при инцидент в подстанцията в ж.к. "Еленово". С 30% изгаряния той бе транспортиран в клиниката по

Предстоят широки дискусии за пенсионните промени

http://www.moreto.net/novini.php?n=278635

Предстоят широки дискусии за промените в Кодекса за социално осигуряване, даващи възможност за преместване на парите на хората от универсален пенсионен фонд към Държавното обществено осигуряване, каза при парламентарния контрол вицепремиерът Ивайло Калфин.

Вижте кои бяха любимите неща на Желю Желев

http://pik.bg/вижте-кои-бяха-любимите-неща-на-желю-желев-news279379.html

Вижте кои бяха любимите неща на Желю Желев

Президентът на България (1990-1997) д-р Желю Желев е толкова далеч от вещоманията, че с триста зора уточняваме седемте му любими предмета. Така започва текстът във в. "24 часа", публикуван през 2010 г. И продължава:

Веднага изброи първите три - гъбите, въдицата и туристическите обувки. За останалите 4 доста се замисли. Сигурен съм, че ако трябваше да говори за любими философи, философски течения, управление на държавата и любими световни политици, щеше да е много по-лесно.

Сигурно ще ви направи впечатление, че една част от предметите са му подарени. Като всеки голям философ и д-р Желев е по-своему непрактичен, далеч от детайлите на бита. За шопинг терапия пък въобще да не говорим.

Ето ви ги все пак любимите предмети на д-р Желю Желев, който на 3 март навърши 75 години. Като президент му беше лесно, защото съчетаваше рождения си ден с националния празник на България.

1. Гъбите

Брането на гъби е едно от най-любимите занимания на д-р Желев. Освен практик той е и голям теоритик. Ще ви обясни, че гъбите са вкусна храна, която съдържа много белтъци полезни за организма. Гъбите се делят на едливи и неедливи. Неедливи в смисъл на безвкусни. Те от своя страна биват отровни и неотровни. А отровните са "пироговки" и "орландовки".

В географския пояс на България има 5 вида, които влизат в царския клас гъби. Това са: ливадна печурка, горска печурка, манатарка, булка и сърнела.

Заради пристрастията си към гъбите в двора на къщата в с. Грозден д-р Желев е поставил манатарки, направени от пръст, добре боядисани и изглеждащи досущ като истински. Толкова истински, че след изненадата от мястото им гостите се навеждали да ги откъснат. Желю Желев получил тези гъби като подарък за 70-годишнината си.

2. Въдицата

Д-р Желев предпочита да лови риба с ръце. Заради тази страст природозащитници искаха да го съдят по време на президентството му. Риба с ръце обаче се лови в сравнително плитки вирове. До дълбочина, че като се наведеш гащите ти да опират водата. Оттам е произлязла поговорката: "Сухо дупе риба не яде".

Д-р Желев обаче грижливо пази и въдицата, подарък му от Гала, когато участвал в предаването й "На кафе с Гала". Въдицата е много модерна, макарата й има 7 сачми. Нея експрезидентът използва при по-дълбоки вирове. Отдавна има идея да налови риби с въдицата и да ги подари на Гала. Пустото време обаче все не достига.

3. Туристическите обувки

Те са германски и са подарък от Димитър Бочев, който дълги години работеше в радио "Свободна Европа". Д-р Желев ги получава през 1991. Въпреки яката им експлоатация по планини и чукари обувките са все така здрави. Дълги години Желев всяка събота или неделя излиза на Витоша. Любимият му маршрут е през Черни връх до Ярлово. Определя го като добър и удобен и през зимата, и през лятото.

4. Историческата кухня

Прословутата кухничка на Желева е в апартамента, в който семейството живее под наем през 80-те години на миналия век. Кооперацията се намира на ул."Чавдар войвода" 7. В кухнята се събират приятели на д-р Желев и бистрят плитическите и икономическите проблеми на България. Тук са поставени основите на дисидентството, на Клуба за подкрепа на гласността и преустройството, на СДС.

След 10 ноември се разбра, че комунистическата власт е знаела съдържанието на почти всички разговори, тъй като в краката на масата били поставени "бръмбари". Понеже предполагали, че ги подслушват при по-важните разговори пускали чешмата да тече.

5. Пистолет "Макаров"

Д-р Желев е пацифист, но на шега твърди, че мирът се брани с оръжие. Пистолетът му е подарък от военните заводи в Казанлък при едно посещение като президент. Има и друг пищов, подарен му от началника на Генералния щаб на турската армия.

Оръжието си д-р Желев носи рядко. Обикновено, когато е на излет на Витоша. Пистолетът е преди всичко да се пази, ако го нападне мечка. Според него всички мечки у нас са стръвници и без страх се хвърлят срещу хора.

6. Книгата "Фашизмът"

Тя излезе през 1982 г. и предизвика политически скандал. Властта я иззе от книжарниците, редакторите й бяха уволнени.

През 1965 г. главният редактор на в. "Литфронт", поръчва на Желю Желев да напише по-различна статия за 9 май. Авторът носи текст, в който е описан Третият райх. Ужасен, редакторът я връща, и уплашен казва, че ако я публикува, ще му хвръкне главата.

Желев се амбицира, проучва управленията не само на Германия, но и на Италия, Испания и Португалия. Книгата е наречена "Диктаторската държава" и е готова през 1967 г. Нито едно издателство не иска да я издаде. Уговорено е да бъде отпечатана през 1968 г. в Чехословакия. Танковете на Варшавския договор обаче нахлуват в Прага и идеята пропада.

7. Уиски "Джони Уокър"

Харесал го като президент. Там го употребявал по протоколно задължение. Д-р Желев каза, че той е авторът на протокола, по който и днес се правят приемите във властта. Започва се с ракия, салата. Видът й се определя според вкуса на чуждестранните гости. Следва ордьовърът - ядки за уиски и по-леки мезета - суджуци, салами, шунки и др. След ордьовъра следва шедьовърът. При първия се пие бяло вино, при втория - червено.

Източник: "24 часа"

Шефът на митница „Свиленград” остава в ареста

http://www.cross.bg/shefut-na-mitnitza-svilengrad-ostava-v-aresta-1450606.html

Хасково /КРОСС/ Хасковският окръжен съд остави в ареста шефа на митница „Свиленград" Тодор Караиванов. Съдът уважи искането на прокурор Владимир Дешев от софийска градска прокуратура и мотивите му, че е налице опасност обвиняемият да извърши ново престъпление и да се укрие. Решението може да бъде обжалвано в 3-дневен срок пред Пловдивския апелативен съд.

Българо-швейцарски проект ще повишава мотивацията на прокурорите

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/01/30/2463469_bulgaro-shveicarski_proekt_shte_povishava_motivaciiata/?ref=rss


"Повишаване на интегритета и мотивацията на прокурорите в контекста на новите предизвикателства в борбата с организираната престъпност" - този проект на прокуратурата представи главният прокурор Сотир Цацаров заедно посланика на Швейцария Денис Кнобел.

Една от целите е свързана със създаването на самостоятелен капацитет за разследване.  Цацаров определи  проекта като изключително важен, защото само по този начин можело да започне "изграждането на една нова криминалистична служба"....

Еврозоната с дефлация от 0,6%

http://econ.bg/Новини/Еврозоната-с-дефлация-от-0-6-_l.a_i.652145_at.1.html

0,6% е дефлацията в еврозоната през януари, става явно от данните на Евростат. Тенденцията към понижение продължава, след като през декември службата...

Всички партии издигнаха Чочкова и Точкова за главен съдебен инспектор

http://www.cross.bg/tochkova-chochkova-partii-1450605.html

София /КРОСС/ Парламентарно представените партии издигнаха съдиите Вера Чочкова и Теодора Точкова за позицията на главен съдебен инспектор. Подписите под предложението за Чочкова и Точкова са положили председателят на правната комисия Данаил Кирилов (ГЕРБ), Мая Манолова (БСП), Ферихан Ахмедова (ДПС), Петър Славов (Реформаторски блок), Емил Димитров (Патриотичен фронт), Христиан Митев (Патриотичен фронт), Светослав Белемезов (АБВ), заместник-председателите на Народното събрание Явор Хайтов (Български демократичен център) и Явор Нотев ("Атака"). Тази подкрепа не подсказва около коя от двете кандидатури ще се обединят депутатите. За успешен избор са необходими 160 гласа в полза на едната номинация.През тази седмица общо 11 неправителствени организации отново внесоха предложение до депутатите за официалното издигане на кандидатурите на Чочкова и Точкова. Отвореното писмо на гражданското общество този път предизвика ефект."Очакваме предстоящата парламентарна процедура да е насочена към задълбочена оценка на качествата и концепциите на кандидатите, така че да се постигне резултат, убедителен за съсловието и обществото.", написаха до парламента организациите

Акцентите в бизнеса на 30 януари

http://www.investor.bg/sviat/6/a/akcentite-v-biznesa-na-30-ianuari-188380/

Най-интересното от света на бизнеса през погледа на редакторите на Investor.bg

Чудовищна грешка във ВАС - съдът е прекратил чуждо дело по казуса КТБ

http://frognews.bg/news_85194/

Безумното бързане с прекратяването на делото по казуса КТБ е накарало съдиите от ВАС да спрат друго дело. Преди седмица тричленен състав на ВАС изненадващо отреди, че акционерите в КТБ нямат правен интерес да оспорват отнемането на лиценза на банката от БНБ и прекрати делото.

Лозан Панов отговаря на министъра на правосъдието: Явно не пожела да участва във филма

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4569260

"Явно министърът не пожела да участва в този филм. Той нямаше право на глас, но можеше да води процедурата по избора на заседанието на ВСС. Не е добре да говориш, след като не си бил там, а министърът не беше на първия ред”, това заяви новоизбраният шеф на ВКС Лозан Панов в предаването "Лице в лице" по bTV по повод думите на правосъдния министър
"Явно министърът не пожела да участва в този филм. Той нямаше право на глас, но можеше да води процедурата по избора на заседанието на ВСС. Не е добре да говориш, след като не си бил там, а министърът не беше на първия ред”, това заяви новоизбраният шеф на ВКС Лозан Панов в предаването "Лице в лице" по bTV по повод думите на правосъдния министър

Дървета от 14 държави в надпревара за титлата "Европейско дърво на годината"

http://www.cross.bg/durvo-durveta-bulgariya-1450604.html

/КРОСС/ Набиращото все по-голяма популярност международно съревнование за любими на хората дървета е в предстартова готовност. Конкуренцията тази година е по-сериозна от досегашните издания, тъй като в него участват представители на 14 държави - Англия, Белгия, България, Естония, Ирландия, Испания, Италия, Полша, Словакия, Уелс, Унгария, Франция, Чехия и Шотландия. Любопитните истории и снимки на дърветата-финалисти вече са достъпни на интернет страницата на конкурса, която от тази година е и с обновена визия. Конкурсът „Европейско дърво на годината 2015" се организира от сдружение „Партньорство за околна среда" (Environmental Partnership Association). Целта на инициативата, стартирала за първи път като национален конкурс в Чехия преди повече от 10 години, е да привлече вниманието върху ценните не само за жизнената ни среда, но и за културната идентичност и общностен дух, величествени представители на растителното царство, и да призове за повече отговорност към тяхното съхраняване. За първи път през 2014-а българско дърво спечели състезанието и донесе международно признание и популярност на страната ни. Дългоочакваната титла получи любимият на сливналии Стар бряст, събрал 77 526 гласа на поддръжници от цялата страна и чужбина. Тази годината България ще представя чинарът, растящ на площада в с. Арчар, Видинско, който спечели приза „Дърво с корен 2014" в ежегодния конкурс, организиран от фондация ЕкоОбщност"

219 акта за незаконна сеч са съставили горските инспектори във Варна за 2014-та

http://www.moreto.net/novini.php?n=278623

132 сечища и 1319 превозни средства, транспортиращи дървесина, са проверени от горските инспектори във Варненска област през изминалата 2014 година. Това каза за Радио „Фокус” – Варна инж. Тодор Гичев, директор на Регионална дирекция по горите – Варна.

Григор чупи най-атрактивно (видео)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4569258

Григор Димитров поведе в неофициалната класация за най-атрактивно чупене на ракета от началото на сезона. Изпълнението на най-добрия български тенисист е от Australian Open в мача с Анди Мъри (Шот), а номинацията е на Tennis.com. Припомнено е и как чупиха ракети Серена Уилямс и Маркос Багдатис (четири една след друга на стола по време на

Семир Абумелих, депутат от ГЕРБ пред 168 часа: По време на войната в Ирак се барикадирахме

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4566691

Сима Владимирова
- Г-н Абумелих, как бихте се представили?
- Баща ми е лекар иракчанин, завършил в България. Майка ми е българка. Женен съм за австралийка. Имам три прекрасни деца.
Семейството ми е разпростряно на 3 континента. Завършил съм информационни технологии, но никога не съм се занимавал с това.
Сима Владимирова - Г-н Абумелих, как бихте се представили? - Баща ми е лекар иракчанин, завършил в България. Майка ми е българка. Женен съм за австралийка. Имам три прекрасни деца. Семейството ми е разпростряно на 3 континента. Завършил съм информационни технологии, но никога не съм се занимавал с това.

Алекс Раева заведе Дончо на Малдивите

http://www.bnews.bg/article-128176

Водещата на X Factor Алекс Раева е използвала екранната ваканция на шоуто, за да пори с плавници водите край Малдивите заедно с любимия си Дончо.

Почина създателят на курорта "Албена"

http://www.cross.bg/staiikov-albena-zhelyo-1450603.html

/КРОСС/ Почина един от доайените на българския туризъм - първият генерален директор и създател на КК "Албена" Жельо Стайков Желев.Жельо Стайков е роден на 10 декември 1927 г. в село Чернево, област Варна. Завършва висше образование във Варненския икономически институт, специалност „Икономика на външната търговия".Работи 28 години в сферата на туризма. Жельо Стайков е генерален директор на "Албена" от 1966 г. до 1977 г. Заедно с Тодор Живков той прерязва трикольорната лента в деня на тържественото откриване на комплекса на 24 август 1969 г. В най-трудните години на изграждане и утвърждаване на курорта хората работили, увлечени от примера му. Освен за създаването на Албена, добруджанци са му благодарни и за запазването на комплекса като цяло. С изграждането на единна структура и архитектурен облик всъщност той направи концепцията за Албена - цяла и неделима.През 1978 г. Жельо Стайков е назначен за първи зам.-председател на Комитета по туризма, където има лични заслуги за превръщането на стопанския туризъм във водещ отрасъл на българската икономика. Две години по-късно поема длъжността главен представител на Комитета по туризма в Москва. През 1984 г. Жельо Стайков се завръща в България и поема изключителната отговорност за развитието на отрасъла като главен директор на Комитета по туризъм, а заедно с това и продължаващото бурно развитие на стопанския туризъм в Добричка област

Лозан Панов за избора си: Явно министър Иванов не пожела да участва във филма

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4569239


"Явно министърът не пожела да участва в този филм. Той нямаше право на глас, но можеше да води процедурата по избора на заседанието на ВСС. Не е добре да говориш, след като не си бил там, а министърът не беше на първия ред”, това заяви новоизбраният шеф на ВКС Лозан Панов в предаването "Лице в лице" по bTV по повод думите на правосъдния министър

Борисов: Турция ще позволи ли руският газ да ни подмине?

http://www.vesti.bg/bulgaria/politika/borisov-turciia-shte-pozvoli-li-ruskiiat-gaz-da-ni-podmine-6030941

Този поток, минавайки през Турция, има реалния шанс да изолира България, а страната ни има изградена газопреносна система за над 25 милиарда и това не бива да се допуска да се случи, заяви премиерът пред Американската търговска камара

Борисов: Турция ще позволи ли руския газ да ни подмине?

http://www.vesti.bg/bulgaria/politika/borisov-turciia-shte-pozvoli-li-ruskiia-gaz-da-ni-podmine-6030941

Този поток, минавайки през Турция, има реалния шанс да изолира България, а страната ни има изградена газопреносна система за над 25 милиарда и това не бива да се допуска да се случи, заяви премиерът пред Американската търговска камара

Почина създателят на курорта Албена Жельо Стайков Желев

http://offnews.bg/news/n_1/n_455587.html

Почина един от доайените на българския туризъм - първият генерален директор и създател на КК "Албена" Жельо Стайков Желев, съобщиха от туристическата компания. Жельо Стайков е роден на 10 декември 1927 г. в село Чернево, област Варна. Завършва висше образование във Варненския икономически институт, специалност „Икономика на външната търговия". Работи 28 години в сферата на туризма. Жельо Стайков е генерален директор на "Албена" от 1966 г. до 1977 г. Заедно с Тодор Живков той прерязва трикольорната лента в деня на тържественото откриване на комплекса на 24 август 1969 г. В най-трудните години на изграждане и утвърждаване на курорта хората работили, увлечени от примера му. Освен за създаването на Албена, добруджанци са му благодарни и за запазването на комплекса като цяло. С изграждането на единна структура и архитектурен облик всъщност той направи концепцията за Албена - цяла и неделима. През 1978 г. Жельо Стайков е назначен за първи зам.-председател на Комитета по туризма, където има лични заслуги за превръщането на стопанския туризъм във водещ отрасъл на българската икономика. Две години по-късно поема длъжността главен представител на Комитета по туризма в Москва. През 1984 г. Жельо Стайков се завръща в България и поема изключителната отговорност за развитието на отрасъла като главен директор на Комитета по туризъм, а заедно с това и продължаващото бурно развитие на стопанския туризъм в Добричка област. Жельо Стайков е носител на званието „Заслужил деятел на туризма". От 2002 г. е член на Съвета на Директорите на "Албена" АД.

Медведев: Имаме ресурси, за да преодолеем трудностите в икономиката

http://www.cross.bg/medvedev-resyrsi-trydnostite-1450602.html

/КРОСС/ Руският премиер Дмитрий Медведев заяви, че правителството разполага с ресурси, за да се справи с трудностите в икономиката."Тази трудна година току-що започна, предстои ни да направим много, но ние имаме и ресурси, и лостове за справяне с тези трудности", написа Медведев на профила си във Facebook.Той припомни, че тази седмица е бил приет антикризисен план, чието изпълнение зависело от координираната работата на властите на всички нива."Всеки ръководител е лично отговорен за изпълнението на тази част от плана, която е насочена към конкретното министерства", пише още министър-председателят.

Мит Ромни опроверга информацията, че ще се кандидатира за президент на САЩ

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/01/30/2463461_mit_romni_oproverga_informaciiata_che_shte_se/?ref=rss


Мит Ромни опроверга информацията, че ще се кандидатира за президент на САЩ през 2016 г. В официално изявление републиканецът заяви, че няма да участва в предизборната надпревара.

По-рано информационната агенция Bloomberg съобщи, че в петък Мит Ромни ще обяви официално плановете си да се кандидатира за президент на САЩ.

Ромни изгуби президентската битка през 2012 г., когато Барак Обама беше преизбран за втори мандат. През 2008 г. той участваше в първичните избори на...

За Драгоманското блато и развитието на туризма

http://news.ibox.bg/news/id_1210568554

2 млн. лева потъват в реклама, вместо да се отговори на реалните нужди на туризма

НСИ отчете спад на производствените цени през януари

http://econ.bg/Новини/НСИ-отчете-спад-на-производствените-цени-през-януари_l.a_i.652136_at.1.html

Общият индекс на цените на производител през декември 2014 г. спада с 1.7% спрямо предходния месец, отчитат от Националния статистически институт...

23-годишен потроши селско кафене

http://pik.bg/23-годишен-потроши-селско-кафене-news279374.html

23-годишен потроши селско кафене

На 29 януари в полицията е образувано бързо производство срещу М. С. 23-годишен от село Бежаново за това, че на същата дата от 21.00 до 21.40 часа в кафе-аперетив, намиращо се на адрес в населеното място, унищожил чужда движима вещ - два броя стъкла на прозорци с размери 180 см/240 см. и предпазното стъкло с размери 55 см/ 55 см на монитора на детски игрален автомат.

И енергийният министър се съмнява за "случайността" при "Енерго Про"

http://business.actualno.com/I-energijnijat-ministyr-se-symnjava-za-sluchajnostta-pri-Energo-Pro-news_454061.html

Има поразително много съвпадения – отново Варна, отново януари, отново сметки за ток. Това заяви енергийният министър Теменужка Петкова по адрес на "Енерго Про" и двете сметки за...

Киев гони задържани заради сигнал за бомба руски журналисти

http://europe.actualno.com/Kiev-goni-zadyrjani-zaradi-signal-za-bomba-ruski-jurnalisti-news_454063.html

Украинските власти смятат да изгонят задържаните днес телевизионни журналистки от Русия и да им забранят влизане в страната за срок от 5 години. Това съобщи Маркиян Лубковски, съветник на ръководите...

Заради работата Самюел Джаксън казва "не" на веганството

http://showbusiness.actualno.com/Zaradi-rabotata-Samuel-Djaksyn-kazva-ne-na-veganstvoto-news_454065.html

Американският актьор Самюел Джаксън се отказа от веганството заради предстоящата си роля в игралния филм "Тарзан". Джаксън сподели, че ще трябва да напълнее с поне 10 кг, за да изиграе пол...

Чеченци се бият на страната на "Ислямска държава"

http://asia.actualno.com/Chechenci-se-bijat-na-stranata-na-Isljamska-dyrjava-news_454069.html

Чеченски джихадисти от бригадите на Шамил Басаев и Джохар Дудаев се бият на страната "Ислямска държава" (ИД) в Сирия", гласи съобщение на Върховният съд на Русия, цитирано от БГНЕС. ...

Opel Corsa 1,4T: Върхът на острието (тест-драйв)

http://cars.actualno.com/Opel-Corsa-14T-Vyrhyt-na-ostrieto-test-drajv-news_454072.html

В началото на своята Христова 33-та годишнина и след четири поколения Opel Corsa е утвърден бестселър – от него са реализирани 12,4 млн. бройки. Казано по друг начин, на Corsa се пада всяка ...

Водата от язовир "Тича" остава негодна за пиене

http://shumen.actualno.com/Vodata-ot-jazovir-Ticha-ostava-negodna-za-piene-news_454070.html

С повишена мътност остава водата, доставяна от язовир "Тича". Това показват поредните проби, взети от централнотоводоснабдяване в Шумен от понеделник до днес включително, съобщават от Регион...

Финансова яма от 1 700 000 лв. в "Левски", още 4 400 000 трябват за бюджет

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4569176

Че положението с парите в “Левски” е зле, е ясно горе-долу от началото на сезона, но финансовата дупка придоби конкретни измерения след втората част от управителния съвет на “синия” клуб за тази седмица. Първата бе във вторник, но на нея бе решено да се изчака връщането на собственика Тодор Батков от чужбина.
Че положението с парите в “Левски” е зле, е ясно горе-долу от началото на сезона, но финансовата дупка придоби конкретни измерения след втората част от управителния съвет на “синия” клуб за тази седмица. Първата бе във вторник, но на нея бе решено да се изчака връщането на собственика Тодор Батков от чужбина.

Всички партии издигнаха Чочкова и Точкова за главен съдебен инспектор

http://www.mediapool.bg/vsichki-partii-izdignaha-chochkova-i-tochkova-za-glaven-sadeben-inspektor-news230005.html

Парламентарно представените партии демонстрираха в петък много рядко срещан консенсус и дружно издигнаха съдиите Вера Чочкова и Теодора Точкова за позицията на главен съдебен инспектор. Двете бяха издигнати след демократична вътрешна процедурата, проведена в началото на миналата година от Съюза на съдиите в България. В предишния парламент техните номинации бяха внесени от БСП, но до гласуване не се стигна, защото мандатът на Народното събрание бе прекратен предсрочно. Както Mediapool съобщи преди ден, партиите в НС демонстрират консенсус около двамата кандидати на съдийската общност. Подписите под предложението за Чочкова и Точкова са положили председателят на правната комисия Данаил Кирилов (ГЕРБ), Мая Манолова (БСП), Ферихан Ахмедова (ДПС), Петър Славов (Реформаторски блок), Емил Димитров (Патриотичен фронт), Христиан Митев (Патриотичен фронт), Светослав Белемезов (АБВ), заместник-председателите на Народното събрание Явор Хайтов (Български демократичен център) и Явор Нотев ("Атака"). Тази подкрепа не подсказва около коя от двете кандидатури ще се обединят депутатите. За успешен избор са необходими 160 гласа в полза на едната номинация. През тази седмица общо 11 неправителствени организации отново внесоха предложение до депутатите за официалното издигане на кандидатурите на Чочкова и Точкова. Отвореното писмо на гражданското общество този път предизвика ефект. "Очакваме предстоящата парламентарна процедура да е насочена към задълбочена оценка на качествата и концепциите на кандидатите, така че да се постигне резултат, убедителен за съсловието и обществото.", написаха до парламента организациите. Подкрепа бе демонстрирана от Съюза на юристите в България, Съюза на съдиите, Асоциацията на българските административни съдии, Българския институт за правни инициативи, Български адвокати за правата на човека, Асоциацията за европейска интеграция и права на човека, Фондация "РискМонитор", Центъра за изследване на демокрацията, Сдружението "Център НПО-Разград", Програмата за развитие на съдебната система и Програма "Достъп до информация". В последния доклад Европейската комисия се казва, че изборът на нов главен съдебен инспектор е важен тест за способността да се правят прозрачни и основани на заслуги назначения в съдебната система. Политическият документ индиректно посочва, че изборът е тест и за способността на управляващите да постигнат необходимия консенсус за прокарването на съдебната реформа.

С подобрени условия за работещите в добивния бранш беше подписан новият отраслов трудов договор

http://frognews.bg/news_85192/

Компаниите от минерално-суровинния бранш показаха за пореден път, че работят прозрачно и с грижа за работниците и служителите. Това е сигнал, че човека, неговата сигурност, стандарт на живот, здраве и безопасност са поставени на първо място, заяви при подписването проф. Лъчезар Цоцорков, председател на Българската минно-геоложка камара.

Цветанов: Премиерът реши за назначението на Яне Янев

http://www.moreto.net/novini.php?n=278636

„Това е решение на премиера". Това каза Цветан Цветанов от ГЕРБ по повод назначаването на Яне Янев за съветник на министър-председателя Бойко Борисов. „Това не е важно. Яне Янев е назначен от Борисов за съветник в Министерския съвет.

Енергийният министър оповести ред нарушения в "Енерго-Про"

http://petel.bg/Energiyniyat-ministar-opovesti-red-narusheniya-v-Energo-Pro__99412

Има поразително много съвпадения с януари 2013 г.: отново Варна, отново „Енерго-Про”, отново две фактури – този път с падеж един и същи ден....

Левски е пред фалит

http://petel.bg/Levski-e-pred-falit__99413

Председателят на Управителния съвет на Левски Иво Тонев има големи опасения относно взимането на лиценз за Европа за следващия сезон....

Бомба уби 40 души в шиитска джамия

http://petel.bg/Bomba-ubi-40-dushi-v-shiitska-dzhamiya__99414

Бомба се взриви в джамия в град Шикарпур, който се намира в южен Пакистан. Най-малко 40 души са убити, а над 50 души са ранени. Нападението е...

Разследването по случая “Христо Бисеров” е към края си

http://petel.bg/Razsledvaneto-po-sluchaya----Hristo-Biserov----e-kam-kraya-si__99415

Бившият зам.-председател на Народното събрание и на ДПС Христо Бисеров ще бъде изправен пред съда по обвинението за пране на пари, съобщи...

Борисов: Има телевизии, които въобще не бих искал да ги гледам, нямам ги на програмата дори

http://petel.bg/Borisov--Ima-televizii--koito-vaobshhe-ne-bih-iskal-da-gi-gledam--nyamam-gi-na-programata-dori__99416

Има телевизии, които въобще не бих искал да ги гледам, нямам ги на програмата дори. Това каза премиерът Бойко Борисов, който присъства днес...

219 акта за незаконна сеч са съставили горските инспектори във Варна за 2014-та

http://petel.bg/219-akta-za-nezakonna-sech-sa-sastavili-gorskite-inspektori-vav-Varna-za-2014-ta__99417

132 сечища и 1319 превозни средства, транспортиращи дървесина, са проверени от горските инспектори във Варненска област през изминалата 2014...

Седем души са убити при серия от смъртоносни атаки в Донецк

http://petel.bg/Sedem-dushi-sa-ubiti-pri-seriya-ot-smartonosni-ataki-v-Donetsk__99418

Седем души бяха убити, а други трима – ранени, след серия от смъртоносни атаки в западната част на Донецк, включително и обстрел срещу...

Арестуваният митнически шеф Тодор Караиванов: Подкуп? Това е провокация

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4569162

Арестуваният за подкуп шеф на свиленградската митница Тодор Караиванов (44 г.) остава в следствената килия. Това реши в петък привечер Хасковският окръжен съд. Мотивите са, че Караиванов може да се укрие или да извърши друго престъпление, ако му бъде наложена по-лека мярка за неотклонение. Адвокатката на обвиняемия - Гергана Георгиева,
Арестуваният за подкуп шеф на свиленградската митница Тодор Караиванов (44 г.) остава в следствената килия. Това реши в петък привечер Хасковският окръжен съд. Мотивите са, че Караиванов може да се укрие или да извърши друго престъпление, ако му бъде наложена по-лека мярка за неотклонение. Адвокатката на обвиняемия - Гергана Георгиева,

Кои бяха любимите неща на Желю Желев - гъбите, въдицата, туристическите обувки

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4569189

Президентът на България (1990-1997) д-р Желю Желев е толкова далеч от вещоманията, че с триста зора уточняваме седемте му любими предмета. Така започва текстът във в.
Президентът на България (1990-1997) д-р Желю Желев е толкова далеч от вещоманията, че с триста зора уточняваме седемте му любими предмета. Така започва текстът във в. "24 часа", публикуван през 2010 г. И продължава: Веднага изброи първите три - гъбите, въдицата и туристическите обувки. За останалите 4 доста се замисли.

Христо Стоичков се пробва в американския футбол (Снимки)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4569200

Христо Стоичков се включи в традиционния демонстративен мач по американски футбол “Латинобоул” или, както звучи на испански, Tazon Latino.
Това е шоу, което има за цел да подгрее зрителите за най-гледаното спортно събитие в света - “Супербоул”, или финала по американски футбол. Тази година той ще е в Глендейл, Аризона.
Христо Стоичков се включи в традиционния демонстративен мач по американски футбол “Латинобоул” или, както звучи на испански, Tazon Latino. Това е шоу, което има за цел да подгрее зрителите за най-гледаното спортно събитие в света - “Супербоул”, или финала по американски футбол. Тази година той ще е в Глендейл, Аризона.

Петкова: Поразително много са съвпаденията с 2013 г.

http://frognews.bg/news_85189/

Поразително много съвпадения има днес с януари 2013 година, заяви по БТВ министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Това ни накара да реагираме много бързо, защото никой няма полза от напрежение.

Шефът на митница „Свиленград” заплашван с убийство през 2013-а

http://www.cross.bg/mitnitza-karaivanov-ybiiistvo-1450601.html

Хасково /КРОСС/ Началникът на Свиленградската митница Тодор Караиванов бил заплашен с убийство в SMS през 2013 година. Това разказа сам той минути преди в хасковския окръжен съд днес да се гледа мярката му за постоянно задържане под стража заради обвиненията срещу него във взимане на подкупи.„Както всеки държавен служител и аз съм бил подложен на провокативни действия, но съм се старал да ги избягвам. Работил съм все пак 12 години в митническо разследване и разузнаване и в това си качество наистина съм имал срещи с оперативно интересни лица както за Агенция митници, така и за службите за разузнаване. Докладвал съм много случаи, в които е разкрита контрабанда и лично съм разкрил много контрабандни деяния. Това, което се случва сега е много провокативно и насочено тенденциозно срещу мен.", каза Караиванов.Той обясни, че при акцията на ДАНС в ръцете и в джобовете му не са намирани никакви пари, както беше съобщено официално.За намерената сума от 600 лв. в дома му, Караиванов посочи, че е обичайно да държи в къщата си такива суми, съобщава "Стандарт".

Млад шофьор прегази пенсионер на пешеходна пътека в Пловдив

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4569229

Млад безразсъден шофьор прегази пенсионер на пешеходна пътека в пловдивския квартал Кючук Париж, съобщи trafficnews.bg.
Възрастният мъж пресичал ул. "Стефан Стамболов" , когато младежът връхлетял с реното си върху него. При удара човекът излетял на няколко метра и паднал на асфалта. След минути пристигнала линейка, която го откарала в болница.
Млад безразсъден шофьор прегази пенсионер на пешеходна пътека в пловдивския квартал Кючук Париж, съобщи trafficnews.bg. Възрастният мъж пресичал ул. "Стефан Стамболов" , когато младежът връхлетял с реното си върху него. При удара човекът излетял на няколко метра и паднал на асфалта. След минути пристигнала линейка, която го откарала в болница.

Цитат на деня: Матурите ще хващат по-голям спектър от деца, разбиращи от различни области в подобласти на една област

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/citat_na_deniia/2015/01/30/2463448_citat_na_denia_maturite_shte_hvashtat_po-goliam/?ref=rss


Матурите няма да бъдат по трудни, а ще бъдат по адекватни, трябва да бъдат по индивидуализирани, с повече мисъл в тях и ще хващат много по-голям спектър от деца, разбиращи от различни области в подобласти на една област.

Това каза министърът на образованието Тодор Танев, цитиран от БНР, в опит да разясни какво ще се промени в изпитите на кандидат-студентите в новия закон за училищното образование.

Опел падна в 5-метров изкоп на "Марица"

http://www.bnews.bg/article-128182

Автомобил падна в дълбок изкоп на строящата се магистрала "Марица".

Съмнения за птичи грип по домашни кокошки в бургаско село

http://www.cross.bg/ptichi-grip-byrgas-1450600.html

Бургас /КРОСС/ Съмнения за птичи грип по домашни кокошки има в село Константиново, което се намира край бургаското езеро Мандра. Кръвни проби са изпратени в лаборатория в София. Дворът с птиците е дезинфектиран, а първите резултати се очакват най-рано утре, съобщи за bTV директорът на Агенцията за безопасност на храните в Бургас д-р Георги Митев.На фона на засилените мерки против разпространението на птичи грип в Бургаско, в болницата в града преди два дни постъпиха двама души, консумирали мъртъв лебед.Андрей Станчев на 37 години и 16-годишният му син Иван са в бургаската болница. Преди десетина дни двамата намерили мъртъв лебед в езерото Вая и го изпържили.Категорично няма повод за притеснение за здравето на хората след установения случай на птичи грип в Бургас. Това каза проф. Мира Кожухарова, национален консултант по епидемиология на инфекциозните болести. Тя добави, че рискът за хората е нищожен, тъй като това е заболяване при дивите птици.

Лозан Панов: Една гнила ябълка е достатъчна, да изгният и прекрасните в купата

http://frognews.bg/news_85187/

Съжалявам, че с г-н Иванов не гледахме заедно този филм, той има право на съвещателен глас, заяви по БТВ новоизбраният председател на ВКС Лозан Панов по повод думите на министъра, че изборът е бил филм с предизвестен край.

25 хитови плажа чакат концесионер

http://www.moreto.net/novini.php?n=278638

Двадесет и пет плажа, които са предпочитани от летовниците, ще бъдат предложени за концесия, тъй като в момента нямат стопанин, обяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова. Ако отново към тях не бъде показан интерес, правителството има резервен вариант Процедурите по концесиониране ще започнат още през февруари, за да не се губи ценно време, уточни министърът.

Украинският посланик: Светът трябва да спре агресията на Русия

http://pik.bg/украинският-посланик-светът-трябва-да-спре-агресията-на-русия-news279360.html

Украинският посланик: Светът трябва да спре агресията на Русия

"Светът трябва да спре агресията на Русия", каза Микола Балтажи, извънреден и пълномощен посланик на Украйна в България, цитиран от "Фокус". „Ситуацията е извънредно сложна. Имаме безпрецедентно активизиране на военните действия в страната от незаконни въоръжени формирования. Бяха извършени престъпления във Волноваха, Донецк, Мариупол и на други места. Те бяха осъдени от страна на ООН, НАТО, ОССЕ и ЕС, от ПАСЕ, която вчера прие решението да бъдат продължени санкциите, заяви Микола Балтажи. 

„Изискванията на целия цивилизован свят са еднозначни. За тези престъпления трябва да се понесе отговорността, но имайки предвид, че това са престъпления срещу човечеството, ние сме дълбоко убедени, че отговорност трябва да понесат не само изпълнителите, но и онези, които подкрепят и финансират тероризма в Украйна – т.е Руската федерация. Целият свят вижда и има неопровержими доказателства, че при военните действия в Източна Украйна има руско оръжие, руски военни. Всеки един свободен човек разбира, че часът за изявления мина – сега трябва активно да се действа”, допълни още той.

„Светът трябва да спре агресията на Русия. И аз призовавам всички честни български политици, журналисти, политолози, правозащитници да не мълчат повече", заяви Н. ПР. Балтажи. „България е демократична държава, а хората имат правото и заслужават обективна, а не на лъжлива информация”, добави той. 

4-ма нападатели на британски граждани - в ареста

http://www.vesti.bg/bulgaria/incidenti/4-ma-napadateli-na-britanski-grazhdani-v-aresta-6030939

Извършителите предварително получили информация от домашната прислужница на семейството, че в касата на семейството в този ден трябва да е налична сумата от 50 хил. лв.

Панов: Няма се обидя, ако президентът не издаде указ за назначаването ми

http://www.cross.bg/panov-sistema-sudebnata-1450599.html

София /КРОСС/ Проблемите в системата на съдебната система са защото ние не сме направили нещо. Ако искаме да я реформираме и променяме, трябва да направим нещо, каза пред bTV избраният от ВСС за председател на ВКС Лозан Панов. Той добави, че няма да се почувства обиден, ако президентът не издаде указ за назначаването му. Уважавам президентската институция и мисля, че екипът на президента е наблюдавал процедурата. Няма да се почувствам обиден, защото е важно не кой, а как ще бъде избран, посочи Панов. С политици се познавам, потвърди Панов. Срещи с политици във връзка с избора си не съм правил. Не мисля, че някой е ходил при Борисов да лобира, България е малка, щеше да се разбере. На въпрос дали съдебната ни система е заложник на една партия, той каза: Не мисля! Системата трябва да покаже, че принципът на разделението на властите е част от кръвообръщението на всеки един магистрат. Трябва да отстояваме своята свобода, настоя той.Когато в една прекрасна купа се сложат много прекрасни ябълки и има една гнила, няма как гнилостните процеси да не се разпрострат и върху останалите , метафорично заключи той, настоявайки, че за състоянието на съдебната система са виновни всички - със своите действия и бездействия. За реформата не е необходимо усилието само на съдебната система, а и на останалите власти - законодателна и изпълнителна, но не за сметка на свободата на която и да е от тях, каза още Панов.

Баскетболист на "Берое" е дал положителна допинг проба

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/01/30/2463414_basketbolist_na_beroe_e_dal_polojitelna_doping_proba/?ref=rss


Баскетболистът на "Берое" Ростислав Алексов е дал положителна допинг проба, съобщава сайтът Bgbasket.com.

205-сантиметровият бургазлия е бил тестван в двубоя с "Рилски спортист" на 31 октомври миналата година.

Според публикацията в урината му е имало наличие на забраненото вещество нандролон пет пъти повече от допустимото. След приемането си стероидът действа около три седмици.

Българският олимпийски комитет (БОК) е наказал баскетболиста с лишаване на...

19-годишен джигит прегази пенсионер на пешеходна пътека в Пловдив

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4569197

Млад безразсъден шофьор прегази пенсионер на пешеходна пътека в пловдивския квартал Кючук Париж, съобщи trafficnews.bg.
Възрастният мъж пресичал ул.
Млад безразсъден шофьор прегази пенсионер на пешеходна пътека в пловдивския квартал Кючук Париж, съобщи trafficnews.bg. Възрастният мъж пресичал ул. "Стефан Стамболов" , когато младежът връхлетял с реното си върху него. При удара човекът излетял на няколко метра и паднал на асфалта. След минути пристигнала линейка, която го откарала в болница.

Безлов: Изборът на Панов за председател на ВКС е победа на статуквото

http://frognews.bg/news_85193/

Изборът на Лозан Панов за председател на ВКС е победа на статуквото. Това каза анализаторът Тихомир Безлов по "Фокус".

Съмнения за птичи грип по домашни кокошки в село край Бургас

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4569181

Съмнения за птичи грип по домашни кокошки има в село Константиново, което се намира край бургаското езеро Мандра. Кръвни проби са изпратени в лаборатория в София. Дворът с птиците е дезинфектиран, а първите резултати се очакват най-рано утре, съобщи за bTV директорът на Агенцията за безопасност на храните в Бургас д-р Георги Митев.
Съмнения за птичи грип по домашни кокошки има в село Константиново, което се намира край бургаското езеро Мандра. Кръвни проби са изпратени в лаборатория в София. Дворът с птиците е дезинфектиран, а първите резултати се очакват най-рано утре, съобщи за bTV директорът на Агенцията за безопасност на храните в Бургас д-р Георги Митев.

Миков започна поредица от срещи с посланици

http://www.cross.bg/sreshti-problemite-diplomaticheski-1450598.html

/КРОСС/ През изминалата седмица председателят на Националния съвет на БСП, Михаил Миков, проведе поредица от срещи с дипломатически представители у нас. Бяха проведени срещи с посланиците на Испания - Хосе Луис Тапиа и Куба - Педро Пабло Сан Хорхе, а също и с турския посланик Сюлейман Гьокче и с палестинския посланик, д-р Ахмед ал Мадбух.В хода на разговорите бяха обсъдени актуалната политическа ситуация в България и международната обстановка. Бяха поставени въпроси, свързани с двустранните отношения, проблемите на българските общности в съответните държави, възможностите за насърчаване на икономическите връзки. Бяха обсъдени редица актуални въпроси, свързани със сигурността на региона и проблемите на ситуацията в Близкия Изток. Срещите на лидера на левицата с ръководители на дипломатически представителства у нас ще продължат и през следващите седмици.    

Съмнения за птичи грип по домашни кокошки в село край Бургас

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4569175

Съмнения за птичи грип по домашни кокошки има в село Константиново, което се намира край бургаското езеро Мандра. Кръвни проби са изпратени в лаборатория в София. Дворът с птиците е дезинфектиран, а първите резултати се очакват най-рано утре, съобщи за bTV директорът на Агенцията за безопасност на храните в Бургас д-р Георги Митев.
Съмнения за птичи грип по домашни кокошки има в село Константиново, което се намира край бургаското езеро Мандра. Кръвни проби са изпратени в лаборатория в София. Дворът с птиците е дезинфектиран, а първите резултати се очакват най-рано утре, съобщи за bTV директорът на Агенцията за безопасност на храните в Бургас д-р Георги Митев.

Горбачов: Европа е общият ни дом, не театър на военни действия

http://frognews.bg/news_85191/

Вместо да се драматизира около ситуацията с отношенията между Русия и Парламентарната асамблеята на Съвета на Европа (ПАСЕ), да се намери решение на европейските проблеми.

Жена стреля с Калашник по полицейско управление в Истанбул

http://www.cross.bg/istanbyl-ypravlenie-politzeiisko-1450597.html

/КРОСС/ Неизвестен откри огън днес следобед по полицейско управление, разположено на площад Таксим в Истанбул, съобщават местни медии. При стрелбата няма пострадали. Нанесени са щети по полицейски автомобил, паркиран в близост до площада. Нападателят е хвърлил оръжието и е избягал. Полицията го издирва. По информация на в. „Хюриет" стрелецът е била руса жена, облечена в черно, въоръжена с автомат Калашников. Според свидетели на инцидента, тя е произвела над 10 изстрела, след което е избягала.

НДК може да бъде ремонтиран заради българското председателство на ЕС

http://www.mediapool.bg/ndk-mozhe-da-bade-remontiran-zaradi-balgarskoto-predsedatelstvo-na-es-news230004.html

Националният дворец на културата (НДК) да се ремонтира, а бизнесът да доставя безплатно вода за българското председателство на Европейския съюз (ЕС) през 2018 г. Това обсъждат министрите на последното заседание на правителството пише в стенограмата от него. Въпросът е повдигнат при одобряването на бюджетната процедура за 2016 г. от вицепремиера по европейските въпроси Меглена Кунева. Тя предупреждава министъра на финансите Владислав Горанов, че в бюджета за догодина трябва да бъдат предвидени средства за подготовката на председателството. Според сметките на Кунева за това щели да са нужни 50 - 60 млн. евро. "Знам, че звучи много сериозно тази сума, но съм готова ред по ред да я дискутирам с Министерство на финансите", казва вицепремиерът и добавя, че е добре да се направи работна група под председателството на финансовото министерство, която да изготви проект за финансирането. За да се спестят средства, Кунева предлага бизнесът да се включи, като осигури безплатно вода за срещите в София и Брюксел. За пример тя дава Дания, чието председателство струвало само 50 млн. евро, но защото в организирането му безвъзмездно се включили и частни компании. Финансовият министър Горанов отговаря, че най-големият разход ще е за инфраструктура. "Отсега се огледайте в кои държавни къщи ще настаняваме делегациите като идват. Трябва да имаме безброй офиси със съответното оборудване вътре. Върти ми се в главата дали НДК не може да се използва като инфраструктура", казва той. Според него още отсега трябва да започне подготовката на проектите за ремонти, за да се направят навреме. Другият вариант за сграда, в която да се състоят мероприятията покрай европредседателството, според министрите, е държавната резиденция в "Бояна". Според министъра на културата Вежди Рашидов обаче единственото "представително място", където може да се правят срещите през 2018 г. е НДК. Той напомня, че за сградата отговаря Министерството на културата и предупреждава, че й е нужен сериозен ремонт. "Състоянието на НДК в момента е такова, каквото е състоянието на паметника отпред. Сградата е много амортизирана, в много лош вътрешен вид, единствено в годините са ремонтирани двете тоалетни до Зала №1", обяснява Рашидов. Според него още тази година трябва да се подготвят конкретни проекти за ремонта на НДК, с които да се кандидатства и за пари от еврофондовете. "Сега просто си говорим. Аз не искам да си говорим, а да ми представите план", прекъсва дискусията премиерът Бойко Борисов. След това обяснява, че "то не е само за сградите, то са бронирани коли за всички делегации, това са огромни ресурси, което не може от днес за утре да стане".

Борисов: Установят ли се нарушения в КФН, никой няма да бъде пожален

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/01/30/2463429_borisov_ustanoviat_li_se_narusheniia_v_kfn_nikoi_niama/?ref=rss


"Надявам се в Комисията за финансов надзор да не се натъкнем на същото, като в БНБ. Установят ли се нарушения и в КФН, мисля, че никой не би пожалил никого, след това, което се случи в КТБ." Това заяви премиерът Бойко Борисов, който по-рано днес участва във форума на Американската търговска камара. Борисов направи изказването ден след като партньорите му в управлението от Реформаторския блок поискаха да бъдат прекратени мандатите на двата финансови регулатора – КФН и БНБ.

Премиерът...

Чочкова и Точкова кандидати за главен инспектор в Инспектората към ВСС

http://pik.bg/чочкова-и-точкова-кандидати-за-главен-инспектор-в-инспектората-към-всс-news279359.html

Чочкова и Точкова кандидати за главен инспектор в Инспектората към ВСС

В деловодството на Народното събрание са внесени две предложения за избор на главен инспектор в Инспектората към Висшия съдебен съвет - Вера Точкова и Теодора Чочкова. Двете кандидатури са внесени по отделно, но са подкрепени от представители на всички парламентарни групи, предаде БГНЕС.

Днес изтича срокът за внасяне на предложения. Фактът, че кандидатурите им са подкрепени от всички партии, говори, че този път може да има избран инспектор. За да бъде той избран, са нужни гласовете на минимум 160 народни представители.

Кандидатурите на Вера Точкова и Теодора Чочкова бяха издигнати и преди година, но тогава до избор не се стигна заради липсата на консенсус. Неизбирането на главен съдебен инспектор вече две години бе отчетено като липса на напредък и в Мониторинговия доклад на Европейската комисия, обявен в сряда.

Двете съдийки са номинирани от 11 НПО-та. В юридическите среди се коментира, че номинирането на Точкова и Чочкова, които са членове на Съюза на съдиите в България, ще осигури и подписването от Росен Плевнелиев на указа за встъпването в длъжност на новия председател на Върховния касационен съд Лозан Панов. Вчера той беше избран с необходимите минимум 17 гласа от Висшия съдебен съвет.

Обмислят нов тест вместо матура за влизане в университетите

http://www.moreto.net/novini.php?n=278639

Матурите за зрелостниците трябва да са насочени повече към мисленето на учениците. Това каза образователният министър Тодор Танев. По думите му зрелостните изпити няма да бъдат по-сложни през тази учебна година, но ще са по-индивидуализирани.

Министърът на образованието е против усложняването на матурите за зрелостниците

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/01/30/2463441_ministurut_na_obrazovanieto_e_protiv_uslojniavaneto_na/?ref=rss


Министърът на образованието Тодор Танев заяви, че е против усложняването на матурите. Той обеща, че през тази учебна година матурите няма да са по-сложни, но ще са индивидуализирани и насочени към мисленето на учениците.

"Няма да бъдат по трудни, а ще бъдат по адекватни, трябва да бъдат по индивидуализирани, с повече мисъл в тях и ще хващат много по-голям спектър от деца, разбиращи от различни области в подобласти на една област", обясни Танев, цитиран от БНР.

Той обаче...

Епископ Лонгин: Проклетите САЩ искат да видят как православни християни се убиват едни други

http://www.cross.bg/voiina-hilyadi-hristiyani-1450596.html

/КРОСС/ Киевската хунта възнамерява да подведе под наказателна отговорност православен архипастир, обвинявайки го в това, че призовава юноши да не участват в братоубийствената война в Новорусия. Министерството на културата на Украйна ще съди представителя на Украинската Православна църква към Московски Патриархат, който призовава за „прекратяване на мобилизацията в Украйна“. Това съобщи директорът на Департамента по религиозни дела към украинското министерство на културата Андрей Юраш. Причината за преследването на епископ Лонгин е негова проповед, публикувана в румънския вестник Libertatea Cuvantului. В проповедта е казано следното: „Призовавам ви да бъдете единни и да не изпращате децата си на смърт. Нашата православна вяра не ни позволява да се убиваме едни други. Те искат гибелта на нашите хора, живеещи в мир и с Бога, и те правят това в името на политическите си интереси, заради тези, които защитават бизнеса и ръководните им длъжности. Скъпи мои, вие нямате правото да стреляте и убивате. Бог дава живот и той е този, който го отнема. Украинските лидери заявиха, че „православната вяра е най-големият враг на Украйна“ така са им продиктували чужденците, за които истината е непоносима, сякаш са слепци. Как може да вдигнеш оръжие и да стреляш в Божие творение? То, също както и вие, има майка, жена, дете. Защо насила ни карат да убиваме? Тайното ще стане явно: загинаха хиляди и десетки хиляди, а те говорят за стотици

Пенис от стъкло отпреди 15 века удиви проф. Божидар Димитров

http://pik.bg/пенис-от-стъкло-отпреди-15-века-удиви-проф-божидар-димитров-news279347.html

Пенис от стъкло отпреди 15 века удиви проф. Божидар Димитров

"Всяко едно от тези неща може да влезе в Лувъра или в който и да е голям музей в света", възкликва директорът на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров, когато вижда какво са му донесли от ДАНС. Все е виждал находки - повечето т.нар. археологически скраб на кило (т. ест. всичко, което иманярите са обрали от обекта - копчета, части от бижута, катарами и т.н.), но тук излизат шедьовър след шедьовър и дори той ахка при всяка отворена кутия.

Събуждат го в полунощ на 26 срещу 27 януари. Питат го дали може да отвори музея и да приеме антиките. Съгласява се веднага. Те са резултат от акция по разбиването на международна банда в 11 града. Конфискуваните работи са общо 2000, в НИМ идват 101 - каймакът на експонатите. Всичките явно предназначени за крупни колекционери, защото тръгват от 10 000 поне до 100 000 евро, преценява проф. Димитров. Датирани са от VІ в. пр. н. е. до VІ в. след н.е. Уникално запазени, вероятно извадени от гробници, където да били неподвластни на времето. Особено крехкото стъкло, което се намира много рядко при разкопки.

През очите му са изцяло запазени съдове с рисувана червено-черна керамика от Черноморския район с характерните гладиатори и ритуални и любовни игри, египетски и сирийски съдове, римски вази, оригинални статуетки и най-вече изделия от цветно стъкло - изключително редки. "Уникати! Явно е ударен крупен дилър, защото дори НИМ не може да се похвали с някои от ценности като тези", коментира Димитров. Той се пошегува, че сред предметите, предадени в НИМ, е и "първият вибратор" - изключително майсторски изработен пенис до последния детайл - "с топки даже" - от цветно стъкло.

 

Откриха нов динозавър, наречен "Дракон на Цицзян"

http://www.vesti.bg/tehnologii/nauka-i-tehnika/otkriha-nov-dinozavyr-narechen-drakon-na-ciczian-6030938

Това е вид динозавър, приличащ на дракон, с големина над 15 метра, който може би е бродил по земята преди 160 млн. години

Пътят Стара Загора – Раднево ще бъде ремонтиран с европейски пари, обяви министър Павлова на роудшоуто за санирането

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/01/30/2463437_putiat_stara_zagora_radnevo_shte_bude_remontiran_s/?ref=rss


"Пътят Стара Загора – Раднево ще бъде основно реконструиран със средства от ЕС. Това е ангажимент, който бях поела в предизборната си кампания и сега в качеството си на министър изпълнявам", обяви на пресконференция в Града на липите министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.

Тя е в Стара Загора в рамките на започнало днес своеобразно роудшоу, на което ще разяснява и популяризира започващото саниране на жилищни сгради със средства от Европа. Първата...

"Левски" повишава цените на билетите

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4569166

Явно с цел да се повишат приходите от продажба на билети в “Левски” бяха заковани нови цени на пропуските, които са по-високи от предишните. Решението е взето със съгласието на националния фенклуб на привържениците.
“На 4 февруари ще пуснем абонаментните карти, като цените за сектор “В” ще бъдат 96 лева, а за сектор “Б” - 60 лв.
Явно с цел да се повишат приходите от продажба на билети в “Левски” бяха заковани нови цени на пропуските, които са по-високи от предишните. Решението е взето със съгласието на националния фенклуб на привържениците. “На 4 февруари ще пуснем абонаментните карти, като цените за сектор “В” ще бъдат 96 лева, а за сектор “Б” - 60 лв.

Борисов скастри Турция и Русия пред Американската търговска камара

http://offnews.bg/news/n_1/n_455551.html

Турция създава проблеми на България, тъй като се съгласи да изгради "Турски поток", което създава опасност страната ни да бъде изолирана от газопровода, заяви премиерът Бойко Борисов пред  Американската търговска камара. „Не бива да допускаме това да се случи. В момента България плаща около 6 млрд. и 600 млн. лева за газ и нефт. Това показва, че сме добър пазар. Стабилността в България не се харесва на много хора”, коментира Борисов. Той изрази надежда, че съседите ни все пак няма да позволят държавата ни да "да бъде наказана". В противен случай би означавало, че Турция не е страна партньор на България. Той засегна и темата за АЕЦ "Белене", като заяви, че в Женева се водят съдебни дела за милиарди левове. „Вярно е, че ние нямахме пари да строим, но и огромни пари сме дали. Сега доколкото разбирам от срещата между руския и турския президент в Анкара, Турция ще строи четири ядрени руски реактора. Може ли НАТО-вска България да не го прави, а НАТО-вска Турция да го прави? Това е въпрос, който чака отговор от нашите европейски и американски партньори”, каза министър-председателят. Според Борисов българският народ обича руския и му е задължен. Това значи обаче, че ако връзката между двете страни е толкова силна, то Москва би трябвало да ни продава газ на същата цена, на каквото търгува и с Германия. Председателят на ГЕРБ обеща да отстоява този интерес на България, дори и това да струва падането му от власт. Той обеща, че се търси вариант за диверсификация на енергията на страната, като изрази съжаление, че "Набуко" не се е осъществил, защото "ако го имаше, сега България нямаше да зависи толкова от "Южен поток". Премиерът даде съвет на американския бизнес у нас да се държи добре, защото е длъжен да го прави, тъй като ние години наред сме казвали "вижте как е в САЩ", когато сме искали да изтъкнем нещо хубаво. „Само преди 10 дни Джон Кери на посещение ни върна на мястото ни. България беше изпаднала в тотална изолация. Взе се решение за 4 важни комисии в областта на сигурността, отбраната, енергетиката и културата. В момента от другата ни страна в Украйна се води война. България винаги е бил добър евроатлантически партньор”, коментира още Бойко Борисов. Темата за шистовия газ също не беше подмината от премиера - той каза, че по време на срещата с Кери не е било обсъждано добиването му, тъй като сме наложили мораториум. „Ние се съобразихме с обществените страхове. Затова и на Джон Кери казах: тази тема днес не се коментира. Друг е въпросът, ако има обществен дебат, защото България е най-богата в Европа на шистов газ. Какво би се случило, ако имаме такъв евтин добив, но никой досега не го повдига”, каза още министър-председателят. Ще завършим мандата, Плевнелиев е много добър президент  Все повече се радвам на синхрона на работата на министрите. Това ми дава оптимизъм, че правителството ще завърши мандата си, каза премиерът. Борисов заяви, че се надява местните избори да се проведат в условията на толерантна предизборна кампания. По думите му най-важното е България да е стабилна, а това е възможно само със стабилно правителство. Премиерът заяви, че не вярва на ЕРП-тата и оправданията им за проблеми в софтуера и попита защо тези проблеми не се случват в полза на потребителите. Борисов подчерта, че Росен Плевнелиев е много добър президент и допълни, че е горчиво е съжалил за шегата си за жената президент. Лидерът на ГЕРБ е категоричен, че президентските избори са далеч и тепърва всяка от партиите ще решава как ще подходи.

"Сампдория" вероятно ще привлече национала Гълъбинов

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/01/30/2463400_sampdoriia_veroiatno_shte_privleche_nacionala_gulubinov/?ref=rss


Нападателят на националния отбор Андрей Гълъбинов вероятно ще подпише предварителен договор с първодивизионния италиански отбор "Сампдория". 

Интересът на "Самп" е от миналата зима, като първоначалните намерения на ръководството на клуба бяха да привлече Гълъбинов през лятото на 2014 г. През този сезон българинът вече вкара пет гола в 13 мача и помогна на "Ливорно" да се изкачи на трето място в Серия Б. 

Гълъбинов ще доиграе сезона в настоящия си отбор и ще се присъедини...

Деканът на Факултета по медицина към МУ е новият шеф на Лекарския съюз във Варна

http://www.cross.bg/varna-marina-bolnitza-1450595.html

Варна /КРОСС/ Началникът на Клиниката по гръдна хирургия в Университетската болница „Св. Марина" проф. д-р Радослав Радев е новият шеф на Лекарския съюз във Варна. Изборът се проведе на днешното отчетно-изборно заседание на Колегията в зала „Пленарна" на Община Варна.Проф. Радев поема ръководството на регионалната структура на БЛС, след като изтекоха двата мандата на досегашния председател д-р Светлин Митев. Новият шеф ще има трима заместници. Управителката на ДКЦ II "Св. Иван Рилски" в кв. „Аспарухово" д-р Татяна Аврамова ще отговаря за специализираната извънболнична помощ, проф. Валентин, директор лечебно-диагностична дейност в УМБАЛ "Св. Марина" поема въпросите, свързани с болничното лечение, а д-р Атанас Константинов ще се занимава с проблемите на първичната медицинска помощ. На отчетното си събрание варненските лекари се обединиха около идеята да заявят активна позиция при важни за здравеопазването в страната решения и законопроекти. Ще се работи активно и за по-тясно сътрудничество с медиите. „Лекарите във Варна трябва да предлагат и становища по законодателни промени, свързани с реформата в здравеопазването, която е най-важна за страната в момента", каза пред Радио Варна проф. Радев. Проф. Радослав Радев е роден през 1953 г. в град Бяла, Русенски окръг. Освен началник на Клиниката по гръдна хирургия в болница "Св

Марин льо Пен - президент, ако изборите във Франция бяха днес

http://frognews.bg/news_85190/

Ако президентските избори във Франция бяха днес, лидерът на крайната десница „Национален фронт" Марин льо Пен щеше да е първа с резултат между 29 и 31 процента от гласовете на избирателите.

Затвор за 28-годишен варненец, откраднал инструменти от строителен обект

http://www.moreto.net/novini.php?n=278622

В незабавно производство Районният съд наложи ефективно наказаниe на 28-годишeн мъж за кражба на инструменти от строителен обект, съобщиха от институцията за Moreto.net. По силата на постигнато в съдебна зала споразумение, съдът наложи на 28-год.

Мит Ромни отново ще се кандидатира за президент на САЩ, съобщи Bloomberg

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/01/30/2463409_mit_romni_otnovo_shte_se_kandidatira_za_prezident_na/?ref=rss


Републиканецът Мит Ромни ще се кандидатира за президент на САЩ за трети път през 2016 г. Това съобщи информационната агенция Bloomberg, според която в петък Ромни предстои да обяви официално намерението си пред поддръжници.

Ромни изгуби президентската битка през 2012 г., когато Барак Обама беше преизбран за втори мандат. През 2008 г. той участваше в първичните избори на републиканците за кандидат-президент, но в крайна сметка тогава срещу Обама се изправи Джон Маккейн.

...

Какво интересно можете да видите в България през февруари

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4569115

1 ФЕВРУАРИВАРНА -
1 ФЕВРУАРИВАРНА - "Спанак с картофи", комедия от Золтан Егреши, театър "Българан", 19 ч - "Вик за любов", театър "Българан", 18 ч.БЛАГОЕВГРАД - Село Малка Верея - традиционният ритуал по зарязване на лозята и коронясване на Цар Трифон. Състезание за най-добро домашно младо бяло и червено вино - начало в 10 ч.

Благоевград няма да вдига местните данъци и такси

http://www.cross.bg/blagoevgrad-mestnite-g-1450594.html

Благоевград /КРОСС/ И тази година местните данъци и такси в Благоевград няма да бъдат вдигани. След гласуване Общински съвет даде правото на данъкоплатците да ползват 5% отстъпка от дължимата сума при внесен данък до края на месец април, 2015г., като самото плащане на местните налози стартира от 2 февруари 2015 г., а не както до сега от 1 март. На днешното редовно заседание председателят на Общински съвет- Благоевград Радослав Тасков направи отчет на дейността за 2014г. Отчетени бяха отлични резултати, в това число 18 заседания, от които 12 редовни, 4 извънредни, и 2 почетни заседания. Едни от най-важните решения за миналата година са разрешените два основни проблема за община Благоевград с 20-годишна давност. Това са узаконяването на жилищата в кв. Освобождение и вилните постройки в местността „Бодрост" на Картала. Три улици в Благоевград получиха нови имена на днешното редовно заседание на Общински съвет - Благоевград. Това са улица „Димитър Янев" в кв. Еленово, „Професор Кирил Стефанов" по Плана за IV Микрорайон, както и улица „Александър Кокарешков" в ж.к. Ален Мак.Багоевградските съветници одобриха и предложението относно преобразуване на Професионалната гимназия по текстил и облекло в Професионална гимназия по туризъм и лека промишленост „Гоце Делчев".Кметът Атанас Камбитов определи План за бюджет 2015г. като напълно постижим и реален

Американското посолство изказа съболезнования за смъртта на Желю Желев

http://pik.bg/американското-посолство-изказа-съболезнования-за-смъртта-на-желю-желев-news279350.html

Американското посолство изказа съболезнования за смъртта на Желю Желев

Американското посолство в България публикува съболезнователен адрес по повод кончината на д-р Желю Желев на официалната си страница във фейсбук: 

Изказваме съболезнования по повод смъртта на първия демократично избран български президент д-р Желю Желев (1990-1997). На 28 септември 1990 година президентът Желев се среща в Белия дом с американския президент Джордж Буш. Това е първото посещение на български държавен глава в САЩ.

Поклон пред паметта му!

Без разширение на пътя Бургас-Слънчев бряг и през 2015 г.

http://www.mediapool.bg/bez-razshirenie-na-patya-burgas-slanchev-bryag-i-prez-2015-g-news230003.html

Четвърта поредна година ще остане замразен проектът за разширяване на пътя Бургас-Слънчев бряг, независимо че шосето се сочи за приоритетно от правителството на Бойко Борисов. Причината и 2015 г. да е нулева стартирания през 2012 г. проект е в това, че не е проведена нито една отчуждителна процедура на терен за разширението, нито е започнато изготвянето на екологичната оценка на проекта, стана ясно от думите на регионалния министър Лиляна Павлова, която бе на посещение в Бургас в петък. Стойността на проекта е 87 милиона лева, а средствата за отчуждителните процедури се очаква да достигнат 17 милиона лева. Ще се търси възможност за финансиране през държавния бюджет и други източници като международни финансови институции, каза Павлова. Според нея, критичен за разширението е участъкът около Поморие, тъй като там 8 километра влизат в защитена зона от европейската екологична мрежа НАТУРА 2000 и трябва да бъде направена цялостна оценка за въздействие на околната среда. Като е готова тази оценка, ще могат да започнат дейности по отчуждаване на имотите и чак след това може да се престъпи реално към строителството на пътя. "Но важно е да задвижим процеса, защото той буквално е спрян. За този сезон за съжаление няма да имаме строителни дейности, но поне да имаме извършени отчуждения, да имаме екологична оценка", каза регионалният министър. Тя информира, че през година ще започне ремонт на пътя Бургас - квартал "Сарафово", в чийто район се намира летището. Ремонтът по план там трябва да започне след приключване на зимния сезон. Няма да се прави пълна реконструкция на пътя, заради липса на достатъчно средства, а ще се прави частична рехабилитация на най-критичните участъци, обясни тя. До юни се очаква да бъде одобрена програмата "Региони в растеж" 2014-2020 година. Нейният бюджет е малко над 3 милиарда лева, припомни министър Павлова.

Среща с Дворжак, на възглавници

http://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2015/01/30/2463303_sreshta_s_dvorjak_na_vuzglavnici/?ref=rss


Чехия е следващата спирка от музикалното пътешествие из Европа на "Концерти на възглавници". А пътуването до там ще е с танцова стъпка - тази от музиката на Антонин Дворжак, съобщават организаторите на проекта - "Модо България". 

Дворжак е на близо четиридесет години, когато добива популярност извън собствената си държава. Това става с публикуването на неговите "Славянски танци" по препоръка на композитора Йоханес Брамс, чиито "Унгарски танци" пък са моделът, използван от Дворжак за...

Блондинка откри огън в центъра на Истанбул и избяга

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4569097

Неизвестна блондинка откри днес огън по патрулна кола в центъра на Истанбул, съобщи  ТАСС.
Облечената в черно нападателка приближила полицейската кола, която дежурила на площад "Таксим", и от известно разстояние открила огън с "Калашников". След като й свършили патроните, тя извадила пистолет и също изпразнила пълнителя по набелязаната цел.
Неизвестна блондинка откри днес огън по патрулна кола в центъра на Истанбул, съобщи  ТАСС. Облечената в черно нападателка приближила полицейската кола, която дежурила на площад "Таксим", и от известно разстояние открила огън с "Калашников". След като й свършили патроните, тя извадила пистолет и също изпразнила пълнителя по набелязаната цел.

Блондинка откри огън в центъра на Истанбул и избяга

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4569088

Неизвестна блондинка откри днес огън по патрулна кола в центъра на Истанбул, съобщи  ТАСС.
Облечената в черно нападателка приближила полицейската кола, която дежурила на площад
Неизвестна блондинка откри днес огън по патрулна кола в центъра на Истанбул, съобщи  ТАСС. Облечената в черно нападателка приближила полицейската кола, която дежурила на площад "Таксим", и от известно разстояние открила огън с "Калашников". След като й свършили патроните, тя извадила пистолет и също изпразнила пълнителя по набелязаната цел.

"Първият вибратор" сред конфискуваните антики, цените им - до 100 000 евро всяка

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4569053


"Всяко едно от тези неща може да влезе в Лувъра или в който и да е голям музей в света", възкликва директорът на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров, когато вижда какво са му донесли от ДАНС. Все е виждал находки - повечето т.нар. археологическа скраб на кило (т. ест. всичко, което иманярите са обрали от обекта).

Арестуваният митничар: Целта ми е да предотвратявам контрабанда

http://frognews.bg/news_85188/

Единствената ми цел е да предотвратявам контрабандата. Това каза пред журналисти в съда арестуваният шеф на свиленградската митница Тодор Караиванов.

Най-вредните неща, които си причинява съвременният мъж

http://frognews.bg/news_85186/

Съвременният човек е обездвижен, храни се нездравословно, а когато се забавлява, това често означава още алкохол, още цигари и други неща. Ето кои са най-вредните неща, които съвременният мъж причинява на тялото си, представени от списание Men‘s Fitness.

Германското антиислямско движение ПЕГИДА се разцепи

http://www.moreto.net/novini.php?n=278571

Антиислямското движение "Патриотични европейци срещу ислямизирането на Запада" се разцепи. Бивши негови поддръжници създадоха отцепническа група в Дрезден. Съоснователят на ПЕГИДА Рене Ян каза, че отцепилата се група, която все още си няма име, ще организира свои собствени шествия всеки понеделник в Дрезден, предаде ДПА, цитирана от ДПА.

Водата от язовир "Тича" остава негодна за пиене

http://news.ibox.bg/news/id_1735077011

Водните количества на реките са около и над праговете на високи води

До 2 седмици грипът удря и другите големи градове

http://www.bnews.bg/article-128211

До седмица - две и в останалите по-големи градове на страната ще има грипна епидемия. В Бургас, където първо бе обявена грипна епидемия, се отменя от утре.

Американското посолство изказа съболезнования за смъртта на Желю Желев

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4569075

Американското посолство в България публикува съболезнователен адрес по повод кончината на д-р Желю Желев на официалната си страница във фейсбук: 
Изказваме съболезнования по повод смъртта на първия демократично избран български президент д-р Желю Желев (1990-1997). На 28 септември 1990 година президентът Желев се среща в Белия дом с американския
Американското посолство в България публикува съболезнователен адрес по повод кончината на д-р Желю Желев на официалната си страница във фейсбук:  Изказваме съболезнования по повод смъртта на първия демократично избран български президент д-р Желю Желев (1990-1997). На 28 септември 1990 година президентът Желев се среща в Белия дом с американския

Американското посолство изказа съболезнования за смъртта на Желю Желев

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4569060

Американското посолство в България публикува съболезнователен адрес по повод кончината на д-р Желю Желев на официалната си страница във фейсбук: 
Изказваме съболезнования по повод смъртта на първия демократично избран български президент д-р Желю Желев (1990-1997). На 28 септември 1990 година президентът Желев се среща в Белия дом с американския
Американското посолство в България публикува съболезнователен адрес по повод кончината на д-р Желю Желев на официалната си страница във фейсбук:  Изказваме съболезнования по повод смъртта на първия демократично избран български президент д-р Желю Желев (1990-1997). На 28 септември 1990 година президентът Желев се среща в Белия дом с американския

Плевнелиев: България все още се готви за строежа на „Южен поток“

http://offnews.bg/news/n_1/n_455556.html

България до момента не е получавала официално заявление от Русия за отказ от проекта „Южен поток“, затова продължава подготовката по реализирането на проекта. Това заяви президента Росен Плевнелиев в интервю за чешкия вестник Lidove noviny. „Ние не изключваме никой от възможните варианти, тъй като не сме получили официалната позиция на руската страна. Българското правителство продължава подготвителните работи. Надявам се, че проектът в края на краищата ще получи всички необходими за строителството разрешения. Българската позиция е ясна – проектът може да се реализира само по условия, които съответстват с правните норми на ЕС“, посочи Плевнелиев. „Искаме Русия да бъде наш партньор и да води с нас преговори като с партньор. Един партньор би ни изпратил писмо, в което ни информира за своите планове. Но Русия не направи това. Ние до момента не сме получавали официална информация за това, че проектът „Южен поток“ е спрян. Имаме само публичните изказвания на президента Путин. Освен това ни се струва, че това беше едно много емоционално изказване. Във всеки случай предизвика много спекулации и въпроси“, каза още Плевнелиев.  Руският президент Владимир Путин обяви на 1 декември 2014 г. спирането на проекта „Южен поток“. Като причина беше посочено това, че България все още не е издала разрешение за строеж на газопровода. Тогава Путин посочи, че руският газ ще бъде насочен към Турция. Малко след това информацията за спирането на проекта беше потвърдена от директора на „Газпром“ Алексей Милер, който подчерта, че няма връщане назад. Плевнелиев обясни, че до края на 2016 г. ще бъде построен газопровода с Гърция, за който ще се плати с европейски средства. По отношение на Русия ние оставяме отворени вратите. Ние винаги приветстваме руските инвестиции, но с оглед на тяхното съответствие с нормите на Европейския съюз, подчерта президентът.

Премиерът се закани уклончиво на финансовия надзор

http://www.mediapool.bg/premierat-se-zakani-uklonchivo-na-finansoviya-nadzor-news230002.html

Премиерът Бойко Борисов съобщи, че процедурата за смяна управителя на БНБ Иван Искров ще започне през юни -юли и въпреки убеждението му, че Искров носи лична отговорност за срива на КТБ, парламентът ще дочака края на мандата му през октомври т.г. В изказване пред представители на Американската търговска камара в петък Борисов коментира и Комисията за финансов надзор (КФН), където според него "ситуацията е по-различна", но ако се установят нарушения, "никой не би пожалил никого". "Продължавам да считам, че управителят на БНБ Иван Искров носи лична отговорност за КТБ и не мога да си обясня поведението му да не си подаде оставка. Считам, че той дължеше на обществото подаването си на оставка", каза Борисов и допълни, че евентуалното предсрочно освобождаване на Искров би било законово нарушение. "Години наред БНБ беше символ на стабилност и давана за пример, а законът за банковата система може би е най-добрият в Европа. Аз и сега твърдя, че законът ни е много добър", коментира още Борисов. "Що се касае до КФН ситуацията там е по-различна. Повдигнахме темата с пенсионните фондове и от това, което ми докладваха от парламента, за съжаление, в много сфери сме прави. Вчера и с Радан Кънев говорих на тази тема", заяви Борисов. Преди ден Радан Кънев поиска от името на Реформаторския блок оставките и на Искров, и на председателя на КФН Стоян Мавродиев, тъй като са фактори за дестабилизация във финансовия сектор. ГЕРБ и ДПС обаче координирано защитиха действията на КФН и дори отправиха упреци към пенсионни дружества, внесли сигнал в КФН за съмнителни сделки на други четири пенсионни дружества. Борисов каза, че до две седмици КФН трябва да даде отговор на въпросите, които парламентарната комисия е задала. "Надявам се там, да не се натъкваме на същото, като в БНБ. Установят ли се нарушения и в КФН, мисля, че никой не би пожалил никого, след това, което се случи в КТБ. Повече държавата няма ресурс да плаща, нито хората имат търпение. Компромис с никого не би трябвало да се прави. Във финансовата институция трябва да се пипа, след като си установил нещо внимателно, не бива да се предизвикват и сътресения", продължи министър-председателят, който отдавна алармира за нарушения в пенсионни фондове, но в същото време няма претенции към надзора, извършван от КФН. "Ще си довършим работата докрай, за да гарантираме на хората, че всичко там е наред, където е наред, а където не е, ще се вземат мерки. Не мога да съм спокоен, че нещата са брилянтни. Считам, че са обезпокоителни и трябва да направим необходимото", допълни още Бойко Борисов, уточнявайки, че разбрал това от разговор с председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова (ГЕРБ). В четвъртък Мавродиев обясни, че няма да подава оставка, тъй като комисията е "перфектна" и "пунктуална" в работата си.

Премиерът се закани уклончиво на КФН

http://www.mediapool.bg/premierat-se-zakani-uklonchivo-na-kfn-news230002.html

Премиерът Бойко Борисов съобщи, че процедурата за смяна управителя на БНБ Иван Искров ще започне през юни -юли и въпреки убеждението му, че Искров носи лична отговорност за срива на КТБ, парламентът ще дочака края на мандата му през октомври т.г. В изказване пред представители на Американската търговска камара в петък Борисов коментира и Комисията за финансов надзор (КФН), където според него "ситуацията е по-различна", но ако се установят нарушения, "никой не би пожалил никого". "Продължавам да считам, че управителят на БНБ Иван Искров носи лична отговорност за КТБ и не мога да си обясня поведението му да не си подаде оставка. Считам, че той дължеше на обществото подаването си на оставка", каза Борисов и допълни, че евентуалното предсрочно освобождаване на Искров би било законово нарушение. "Години наред БНБ беше символ на стабилност и давана за пример, а законът за банковата система може би е най-добрият в Европа. Аз и сега твърдя, че законът ни е много добър", коментира още Борисов. "Що се касае до КФН ситуацията там е по-различна. Повдигнахме темата с пенсионните фондове и от това, което ми докладваха от парламента, за съжаление, в много сфери сме прави. Вчера и с Радан Кънев говорих на тази тема", заяви Борисов. Преди ден Радан Кънев поиска от името на Реформаторския блок оставките и на Искров, и на председателя на КФН Стоян Мавродиев, тъй като са фактори за дестабилизация във финансовия сектор. ГЕРБ и ДПС обаче координирано защитиха действията на КФН и дори отправиха упреци към пенсионни дружества, внесли сигнал в КФН за съмнителни сделки на други четири пенсионни дружества. Борисов каза, че до две седмици КФН трябва да даде отговор на въпросите, които парламентарната комисия е задала. "Надявам се там, да не се натъкваме на същото, като в БНБ. Установят ли се нарушения и в КФН, мисля, че никой не би пожалил никого, след това, което се случи в КТБ. Повече държавата няма ресурс да плаща, нито хората имат търпение. Компромис с никого не би трябвало да се прави. Във финансовата институция трябва да се пипа, след като си установил нещо внимателно, не бива да се предизвикват и сътресения", продължи министър-председателят, който отдавна алармира за нарушения в пенсионни фондове, но в същото време няма претенции към надзора, извършван от КФН. "Ще си довършим работата докрай, за да гарантираме на хората, че всичко там е наред, където е наред, а където не е, ще се вземат мерки. Не мога да съм спокоен, че нещата са брилянтни. Считам, че са обезпокоителни и трябва да направим необходимото", допълни още Бойко Борисов, уточнявайки, че разбрал това от разговор с председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова (ГЕРБ). В четвъртък Мавродиев обясни, че няма да подава оставка, тъй като комисията е "перфектна" и "пунктуална" в работата си.

Полицията намери млада жена в дере, състоянието й е тежко

http://pik.bg/полицията-намери-млада-жена-в-дере-състоянието-й-е-тежко-news279343.html

Полицията намери млада жена в дере, състоянието й е тежко

Полицията, ангажирана с издирването на 46-годишна жена от якорудското село Конарско, откри преди малко в дере край черен път за селото 35-годишна жена в изключително тежко състояние, тя е изчезнала по същото време, когато изчезна и 46 -годишната жена. Откритата днес е дехидратирана, неадекватна, преживяла е две нощи в дерето, закарана е в болница, пише Struma.com.

В същото време продължава издирването на 46 годишната жена от село Конарско, която мистериозно изчезна на връщане от селския магазин.

Вчера полицията откри чантата й с продукти, но нея не. Има ли връзка между двете жени не е ясно, какво се е случило та да изчезнат и двете горе долу по едно и също време. Мистерията в селото се заплита, паника е обзела живущите там. Издирването на 46 -годишната продължава. И двете не са семейни, едната живеела със семейството на брат си, а другата с родителите си.

Командна структура на НАТО ще бъде разположена в София, а не в Шабла

http://www.mediapool.bg/komandna-struktura-na-nato-shte-bade-razpolozhena-v-sofiya-a-ne-v-shabla-news230001.html

Въпросът за изграждането на команден център на НАТО и военна база в близост до град Шабла или на територията на Добричка област не е стоял на вниманието на Министерството на отбраната. Това съобщи министърът на отбраната Николай Ненчев по време на парламентарния контрол в петък в отговор на въпрос на Волен Сидеров, който в последните дни се е заел активно да обяснява, че България се готви едва ли не за война с Русия.   Министърът заяви, че към настоящия момент се предвижда структура на НАТО за командване и управление да бъде разположена в София, като 50 процента от личния състав ще бъдат военнослужещи от страните-членки на НАТО.   Ненчев каза, че въпросът за изграждането на съоръжение в Шабла никога не е стоял и не е взето подобно решение. Никога от страна на НАТО не е искано в България да бъде разположена подобна база, а се касае за координационен център, който ще бъде най-вероятно разположен в София, но все още не е решено това, каза още той. Министърът припомни, че на основание решение на Министерски съвет, на срещата на върха в Уелс през септември миналата година българската страна е изразила подкрепа за решението на 28-те членки на НАТО за предприемане на необходимите мерки за гарантиране защита на страните от Алианса в отговор на съвременните заплахи. Ненчев допълни, че една от приетите мерки е създаване на структури на НАТО за командване и управление, които да подпомагат изпълнението на мерки за гарантиране сигурността на страните от Алианса.   Основното им предназначение се предвижда да бъде координиране и подпомагане планирането и провеждането на многонационални учения и тренировки на НАТО, синхронизирани с националното планиране, както и осигуряване приемането и настаняването на други формирования от Алианса, посочи Ненчев.   Той опроверга и твърденията на Сидеров за "привикване на граждани в съответните областни военни отдели".   Никаква мобилизация под никаква форма не се извършва, заяви министърът на отбраната. Никой от нашите партньори в НАТО не е искал от нас подобно нещо, посочи министърът и отбеляза, че командните центрове са свързани единствено с обучението и поддържането на сигурността в региона.

Франс прес: Желев бе скромен герой, свалил комунизма в България

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4569045

В световните медии продължават коментарите по повод кончината на президента (1990 - 1997 г.) Желю Желев.
"Отиде си един от скромните герои, които свалиха комунизма в България", написа Франс прес.
Белгийската агенция Белга допълва, че Желев е бил не само политик, но също философ и преподавател и един от малкото критици на комунистическия режим
В световните медии продължават коментарите по повод кончината на президента (1990 - 1997 г.) Желю Желев. "Отиде си един от скромните герои, които свалиха комунизма в България", написа Франс прес. Белгийската агенция Белга допълва, че Желев е бил не само политик, но също философ и преподавател и един от малкото критици на комунистическия режим

Пътят Стара Загора-Раднево ще бъде реконструиран със средства от ЕС

http://www.cross.bg/stara-zagora-pavlova-1450593.html

Стара Загора /КРОСС/ Пътят Стара Загора - Раднево ще бъде основно реконструиран със средства от ЕС. Това е ангажимент, който бях поела в предизборната си кампания и сега в качеството си на министър изпълнявам, обяви на пресконференция в Стара Загора министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова в Града на липите. Пътят е близо 40 км и се нуждае от пълна реконструкция на основата му, от изграждане на отводнителни системи и ново асфалтово покритие. Парите могат да бъдат осигурени от новата оперативна програма „Региони в растеж", посочи министърът.„Община Стара Загора е една от най-активните в усвояването на европейски средства. Тя изпълнява 12 проекта, които се очаква да приключат успешно", заяви Лиляна Павлова. При наличие на достатъчно спестен ресурс, то той ще бъде предоставен на общините отново за надграждане на реализирани вече проектите за зелена градска среда. По тази ос Стара Загора вече е закупила нови тролеи, а при наличие на спестявания ще има възможност да кандидатства и за 55 нови автобуси, каза още министърът.Лиляна Павлова обясни, че новата Оперативна програма „Региони в растеж" е на стойност 3 млрд. лв. От тях 63 млн. лв. са резервирани за Стара Загора по най-голямата приоритетна ос за градска среда и градски транспорт. Това е минимумът, на който може да разчита общината. Извън този ресурс, тя ще има възможност да кандидатства и по други инструменти на ОПРР, допълни регионалният министър

Ники Михайлов сюрпризира Алисия с джип за 100 бона

http://www.bnews.bg/article-128177

Ники Михайлов е подарил на гаджето си Алисия червено ,,Ауди" Q7 за около 100 бона. Малката перука е зарадвал половинката си с гъзарското возило за новата 2015 година.

Образователното министерство обмисля "дали да се увеличи количеството на матурите"

http://www.mediapool.bg/obrazovatelnoto-ministerstvo-obmislya-dali-da-se-uvelichi-kolichestvoto-na-maturite-news230000.html

Въпросът "дали да се увеличи количеството на матурите" ще бъде повдигнат от министъра на образованието Тодор Танев при разработването на 18 държавни образователни стандарта след приемането на новия Закон за училищното образование. Това съобщи Танев в петък. Сега зрелостниците се явяват на две задължителни матури – една по български език и литература и една по избор измежду 13 учебни предмета. От думите на министъра така и не стана ясно дали ще бъде въведена трета задължителна матура или ще се увеличат предметите, между които учениците избират за втората задължителна матура. Танев обаче уточни, че през тази година промени в броя и съдържанието на матурите няма да има, но е вероятно да бъдат уточнени някои от критериите. "След като ще имаме 18 области, за които ще има държавни образователни стандарти, а 13 са матурите - какво ще правим с останалите пет области? Задавам риторичен въпрос", уточни Танев. Той посочи, че зрелостник, който завършва Националното музикално училище, е почти невъзможно да се яви на матура по музика и затова избира друг предмет, например история. "Не е редно така, поне за някои училища", посочи образователният министър. На въпрос дали в законопроекта за училищното образование се предвижда да има трета задължителна матура, министър Танев каза, че "той" не влиза в тези подробности и отбеляза, че това е законопроект, а какъв ще е законът ще видим след няколко месеца. Той посочи, че въпросът за матурите не е дебатиран и "изисква много умове да се съберат, много съгласие да се постигне, много емоции и единични гледни точки да бъдат взаимно преборени, за да се стигне до крайния продукт, който толкова много искаме". По отношение на сложността на матурите Танев коментира, че е против по-сложните матури, но ако Законът за висшето образование, който трябва да бъде реформиран, изисква от матурите да представляват форма на влизане в учебните заведения, то може да се помисли за нещо подобно на изпитите в американските висши учебни заведения - по обща подготовка и по начин на мислене. "Матурите, според мен, трябва да се разделят с тегобата да филтрират децата и да ги аранжират, като много по-умни и много по-малко умни или средни и съвсем неумни, което е абсурд", заяви министър Танев. Той допълни, че всяко дете има талант. Според Танев средните тестове са най-лошото нещо, защото в тях, само тези, които са зубрачите, минават. Тестовете трябва да бъдат по-индивидуализирани, с повече мисъл в тях, посочи министърът. Той има амбицията да направи матурите по-адекватни, така че "да хващат" много по-голям спектър от деца, разбиращи от различни подобласти на една област.

Работна група ще предложи параметри по сделката за уличния Биг Брадър във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=278633

Да бъде създадена работна група, която да предложи параметри на сделката за придобиване на пълна собственост от Община Варна върху системата за видеонаблюдение в града. Това решение взеха членовете на комисията по финанси, предаде репортер на Moreto.

Адвокатурата иска да се включи в реформата в съдебната система

http://www.cross.bg/sistema-sudebnata-dokladi-1450592.html

София /КРОСС/ Асоциация "Адвокати за промяна" настоя българската адвокатура да бъде включена в реформите в съдебната система с мотива, че е реален участник в нея. Дни преди избора на председател на Софийската адвокатска колегия, от гилдията коментираха проблемите и казаното в доклада на Европейската комисия.От адвокатската колегия изявиха готовност активно да се включат в процеса по обновяване на законодателството и реформите в съдебната система. От асоциацията представиха кандидата си за председател на Софийската адвокатска колегия - адвокат Владислав Янев. Изборът ще се състои на 1-ви февруари, съобщава БНР.Янев посочи, че един от основните фактори, за да се стигне до корупционна криза в съдебната система, е несъвършенството на законодателството и несъвършения Закон за адвокатурата, който дава възможност техните права да бъдат ограничавани. Изготвен е и проект за промяна на Закона, който предвижда актуализация на правата на адвокатите и регламентира по-строго техните задължения. Той е внесен в Народното събрание и предстои неговото гласуване.За да бъде ефективен адвокатският труд, очакването е за адекватни мерки от Европа, каза Янев и добави, че докладът на ЕК не е напълно реален.Тъй като до момента 7 години се правят мониторингови доклади, които за наше огромно учудване и съжаление се изготвят без участието на българската адвокатура и без анкета сред българския народ

Най-безопасният град в света е Токио

http://www.investor.bg/style/345/a/nai-bezopasniiat-grad-v-sveta-e-tokio-188372/

Японската столица е следвана от Сингапур, Осака и Стокхолм, сочи индекс на списание The Economist

"Бромак" на Цветан Василев иска публично разпределяне на делото за лиценза на КТБ

http://www.mediapool.bg/bromak-na-tsvetan-vasilev-iska-publichno-razpredelyane-na-deloto-za-litsenza-na-ktb-news229999.html

Фирмата "Бромак", собственост на банкера Цветан Василев, настоява пред председателя на Върховния административен съд (ВАС) Георги Колев делото за отнетия лиценз на втора инстанция да бъде публично разпределено на 5-членен състав. Това става ясно от молба, разпратена до медиите в петък от адвоката на дружеството – Менко Менков. Тя е адресирана още до еврокомисаря по правосъдие Вера Юрова, президента Росен Плевнелиев, парламентарния шеф Цецка Цачева, Висшия съдебен съвет, главния прокурор Сотир Цацаров и правосъдния министър Христо Иванов. Адвокатите на компанията предлагат Колев да покани на процедурата жалбоподателите, посланиците на ЕС, медиите и институциите, до които е изпратено копието на писмото. "По този начин ще покажете на българското общество, на държавите от ЕС и на Европейската комисия, че българското правораздаване е открито, прозрачно, както и че реформата на съдебната система е в реален ход, а не само имитация и на думи", завършва писмото. По-рано в петък Менков обяви пред БНТ, че внася жалбата срещу определението на ВАС, което потвърди решението за отнемане на лиценза на КТБ. С него двама от тримата членове на съдебния състав отказаха да разгледат жалбата на акционерите заради липса на правен интерес. "Подаваме и допълнителна молба, с която приканваме чрез БНТ г-н Георги Колев, председател на Върховния административен съд, да организира пред журналисти публичното случайно разпределение на делото пред 5-членен състав на ВАС и държим всички 5 члена на този състав да бъдат определени на случаен принцип в присъствието на журналисти", заяви още адвокатът на "Бромак". Подобна молба бе изпратена до Колев от журналисти още преди разпределянето на казуса на първа инстанция, но тя бе мълчаливо отхвърлена.

"Бромак" на Цветан Василев настоя за публично разпределяне на делото за лиценза на КТБ

http://www.mediapool.bg/bromak-na-tsvetan-vasilev-nastoya-za-publichno-razpredelyane-na-deloto-za-litsenza-na-ktb-news229999.html

Фирмата "Бромак", собственост на банкера Цветан Василев, настоява пред председателя на Върховния административен съд (ВАС) Георги Колев делото за отнетия лиценз на втора инстанция да бъде публично разпределено на 5-членен състав. Това става ясно от молба, разпратена до медиите в петък от адвоката на дружеството – Менко Менков. Тя е адресирана още до еврокомисаря по правосъдие Вера Юрова, президента Росен Плевнелиев, парламентарния шеф Цецка Цачева, Висшия съдебен съвет, главния прокурор Сотир Цацаров и правосъдния министър Христо Иванов. Адвокатите на компанията предлагат Колев да покани на процедурата жалбоподателите, посланиците на ЕС, медиите и институциите, до които е изпратено копието на писмото. "По този начин ще покажете на българското общество, на държавите от ЕС и на Европейската комисия, че българското правораздаване е открито, прозрачно, както и че реформата на съдебната система е в реален ход, а не само имитация и на думи", завършва писмото. По-рано в петък Менков обяви пред БНТ, че внася жалбата срещу определението на ВАС, което потвърди решението за отнемане на лиценза на КТБ. С него двама от тримата членове на съдебния състав отказаха да разгледат жалбата на акционерите заради липса на правен интерес. "Подаваме и допълнителна молба, с която приканваме чрез БНТ г-н Георги Колев, председател на Върховния административен съд, да организира пред журналисти публичното случайно разпределение на делото пред 5-членен състав на ВАС и държим всички 5 члена на този състав да бъдат определени на случаен принцип в присъствието на журналисти", заяви още адвокатът на "Бромак". Подобна молба бе изпратена до Колев от журналисти още преди разпределянето на казуса на първа инстанция, но тя бе мълчаливо отхвърлена.

Франс прес за Желю Желев: Отиде си скромен герой, свалил комунизма

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4569038

В световните медии продължават коментарите по повод кончината на президента (1990 - 1997 г.) Желю Желев.
В световните медии продължават коментарите по повод кончината на президента (1990 - 1997 г.) Желю Желев. "Отиде си един от скромните герои, които свалиха комунизма в България", написа Франс прес. Белгийската агенция Белга допълва, че Желев е бил не само политик, но също философ и преподавател и един от малкото критици на комунистическия режим

Арестуваният митничарски шеф искал по 50 лв. на ТИР със задна дата

http://www.cross.bg/leva-karaivanov-deshev-1450591.html

Хасково /КРОСС/ Арестуваният и разследван за два подкупа за общо 1800 лева временен шеф на митница Свиленград Тодор Караиванов искал по 50 лева за вече преминал през ГКПП "Капитан Андреево" камион. Това заяви прокурорът от Софийска градска прокуратура Владимир Дешев в Хасковския окръжен съд вчера на мярката за неоклонение на задържания късно следобяд вчера. Обвинителят се позова на показанията на изнудвания спедитор Стилян Христозов."Обвиняемият е залагал сигнали за проверки на превозите на свидетеля. Те са имали среща още през октомври миналата година, когато той е е бил информиран, че трябва да плаща", каза държавният обвинител.Митническият началник бе задържан при акция на ДАНС в сряда вечерта пред сградата на митническата администрация в квартал "Гарата" в Силенград. За час в края на работния ден той приел два рушвета от по 600 евро и 600 лева, но парите вече били белязани предварително.Другият изнудван бил превозвача Хабиб Хабил, от когото също била искана такса "спокойствие". Той започнал да търпи загуби, след като камионите му редовно били задържани за проверки."Работел съм 12 години в сектор "Митническо разузнаване". Единствената ми цел и при други подобни срещи е била установяване и предотвратяване на контрабандна дейност", каза пред журналисти Караиванов. "Този случай е провокация срещу мене, която продължава още от 2011-та година

19-годишен сириец почина от менингит

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4569029

19-годишен сириец почина от менингит във временния емигрантски център в Пъстрогор, съобщиха оттам. Заболяването тръгнало от възпалено ухото на младежа с малко име Халеб. Той бил в лагера от 15-ти януари т. г. и още нямал личен лекар. Аутопсията е установила бактериалната инфекция на
19-годишен сириец почина от менингит във временния емигрантски център в Пъстрогор, съобщиха оттам. Заболяването тръгнало от възпалено ухото на младежа с малко име Халеб. Той бил в лагера от 15-ти януари т. г. и още нямал личен лекар. Аутопсията е установила бактериалната инфекция на

Млад сириец е починал от менингит в бежанския лагер в Пъстрогор

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/01/30/2463397_mlad_siriec_e_pochinal_ot_meningit_v_bejanskiia_lager/?ref=rss


19-годишен бежанец от Сирия е починал в центъра за настаняване в Пъстрогор, съобщи Би Ти Ви. Според направената аутопсия, младият мъж е починал вследствие на бактериален менингит, прогресирал до тежка форма на менинго-енцефалит.

Заболяването не се предава по въздушно-капков път. Независимо от това обаче здравната инспекция в Хасково е препоръчала да се направи дезинфекция на всички помещения на четвъртия етаж, където е бил настанен бежанецът.

Петима мъже, които са живеели...

Луиш Фиго получи подкрепата на шест федерации за ФИФА

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/01/30/2463365_luish_figo_poluchi_podkrepata_na_shest_federacii_za/?ref=rss


Португалската футболна легенда Луиш Фиго потвърди, че е получил подкрепа на шест футболни федерации в битката си за президентския пост на ФИФА.

За участие в изборите е нужна подкрепа от минимум пет футболни централи. Фиго е сред петте кандидати за поста на Сеп Блатер, който преследва своя пети мандат начело на организацията.

Останалите са председателят на холандската футболна асоциация Михаел ван Прааг, принцът на Йордания Али бин ал Хюсеин и французите Давид Жинола и...

8% от бежанците у нас са висшисти

http://www.cross.bg/bezhantzite-osnovno-siriya-1450590.html

/КРОСС/ Само 8% от чужденците, които търсят закрила у нас, са с висше или полувисше образвание, 30% са с начално, а една четвърт са с основно. Данните оповести старши юрисконсулт в Държавната агенция по бежанците Татяна Кулинова.Според справките през годините, средно в България са влизали около 1000 имигранти. Както е известно рязка покачване на броя им беше отбелязано през лятото на 2013 година.През миналата година 11 081 чужденци са потърсили закрила у нас. Те идват основно от Сирия и Афганистан.Разликата е обаче във факта,че бежанците от Сирия са семейства, докато от Афганистан пристигат предимно млади необвързани мъже.6254 са подадените молби за бежански статут в ДАБ през 2014 година, като повечето от половината резонно са подадени от сирийци, а 1/3 са от афганистанци.От ДАБ обявиха още, че към момента 61% от центровете ни за настаняване на бежанци са запълнени. Последните данни са от преди седмица, когато от общо 6000 места в бежанските лагери, са заети 3 672. От всички настанени в лагерите, сирийците са 2751, съобщава haskovo.net.

ДАНС погна В. Б., проверяват античната му колекция

http://frognews.bg/news_85185/

ДАНС погна античната колекция на В. Б./бел. на ред. не е Валери Божинов, предполага се, че става дума за Васил Божков/. Това съобщиха от службата. Действията на агентите са били във връзка с акция срещу българи, които се занимават с търговия с ценности.

Щатските индекси с минимални отклонения в началото на сесията*

http://www.investor.bg/sasht/337/a/shtatskite-indeksi-s-minimalni-otkloneniia-v-nachaloto-na-sesiiata-188374/

Намеренията на Фед за затягане на политиката може и да не са най-доброто решение точно сега, посочва експерт

Украинци бягат в Русия от вълната насилие в родината си

http://www.moreto.net/novini.php?n=278566

През последните дни и седмици расте броят на украинските бежанци, които бягат от насилието в родината си в съседна Русия. Бежански лагер в село Приморка в руския Ростовски район спешно поставя нови легла, за да посрещне увеличаващия се приток от Донецка и Луганска област на Украйна.

Видео: Новините в 100 секунди

http://www.dnevnik.bg/video/2015/01/30/2463502_video_novinite_v_100_sekundi/?ref=rss


Рубриката на БНТ "Новините в 100 секунди" можете да гледате и на "Дневник.бг". Емисията се подготвя специално за интернет.

Акцентите в новините в 17 часа:

1 февруари е обявен за ден на национален траур в памет  на д-р Желю Желев. 

За първи път в 25 годишната история на проучванията за издръжка на живота у нас е отчетено средногодишно намаление. 

НАТО ще разположи командно контролни пунктове в шест източноевропейски държави, като част от плана за...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване