Заради бурния вятър, във Вършец е обявено бедствено положение, Враца - с режим на водата

http://www.cross.bg/mesta-vyatur-durveta-1450649.html

/КРОСС/ Във Вършец е обявено бедствено положение заради ураганния вятър, има села без електрозахранване. Три населени места са откъснати от света от паднали по пътищата към тях дървета. Сериозни поражения има и в община Берковица. Вятърът е причинил значителни материални щети и в общините Георги Дамяново и Чипровци. Няма информация за пострадали хора, съобщава БНР. Водоподаването във Враца бе прекъснато тази нощ заради паднало захранване на хидровъзел „Среченска бара", но рано сустринта бе възстановено. Бурята причини и и няколко прекъсвания на тока във Враца тази нощ. Водата няма да бъде спирана отново, както се съобщаваше по-рано. На този етап е осигурено електроподаване към хидротехническото съоръжение и не се налага въвеждане на воден режим Електропроводите в района на язовир „Среченска бара" са били изключени превантивно тази нощ заради мощния вятър, който достигна на места до 110 км/час. Бурята предизвика повече сигнали на телефон 112 от десетки населени места в област Монтана. Има повредени покриви, запалени комини и паднали дървета и части от сгради в общините Вършец, Берковица, Георги Дамяново и Чипровци. Няма информация за пострадали хора, населени места в подножието на Стара планина остават без електрозахранване. От полунощ е възстановено движението по пътя през прохода Петрохан, който беше затрупан на места от паднали дървета

Хасан и Ибрахим свирят с баща си по сватби

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4569724

Близнаците Хасан и Ибрахим, които заедно с Крисия Тодорова спечелиха второ място на детската Евровизия в Малта, в събота и неделя свирят по турски сватби с баща си.
Близнаците Хасан и Ибрахим, които заедно с Крисия Тодорова спечелиха второ място на детската Евровизия в Малта, в събота и неделя свирят по турски сватби с баща си. "За тях това е школа. Големи наши музиканти със световна слава като Иво Папазов, Теодосий Спасов и други са почнали от сватбарските сцени", казва баща им Денис Игнатов.

Съдия Боряна Бончева трябва да умре!

http://www.bnews.bg/article-128225

Проверката установила, че в Съдебната палата освен съдия Бончева, няма друг съдия или служител с това име. Така станало ясно, че посланието е адресирано за Боряна Бончева.

Видео: Стоичков проби и в американския футбол, игра без "скафандър"

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/01/31/2463619_video_stoichkov_probi_i_v_amerikanskiia_futbol_igra/?ref=rss


В дните около Супербоул всички погледи са насочени към американския футбол. Независимо на какво ниво.

Христо Стоичков и колегите му от телевизията Univision участваха в шоу събитие заедно с други известни личности. Българският коментатор влезе в ролята на състезател.

"Стана уникално шоу, страшно се забавлявахме. Слава Богу, не ми сложиха скафандър на главата", каза шеговито Стоичков пред "Труд".

"Сам реших да играя без каска. Иначе едва ли щях да мога да тичам...

К. Пенчев: Лозан Панов запали война между лобитата

http://frognews.bg/news_85207/

Изборът на Лозан Панов предизвика война между лобитата във ВСС. Нито едно лоби не е добро. Панов ще изненада всички и тези които са „за” него и против него. Може да изненада и себе си. Той ще бъде съдия №1. Ако бях на избора, щях да гласувам за него, заяви в „Лице в лице” омбудсманът на републиката Константин Пенчев.

Качиха Цветан Цветанов от ГЕРБ на сцената на Сурва, а Михаил Миков от БСП отдолу прави смешки на председателя на Общинския съвет Милан Миланов - снимки

http://www.zapernik.com/pernik/kachiha-cvetan-cvetanov-ot-gerb-na-scenata-na-surva-a_37062/

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов бе качен на сцената на фестивала Сурва 2015г. Цветанов държа даже слово на микрофона, което опонента му - шефът на БСП Михаил Миков изгледа отдолу, при публиката, правейки смях на председателя на общинския съвет в Перник...

Продължава

Враца пред бедствено положение заради вчерашната буря

http://pik.bg/враца-пред-бедствено-положение-заради-вчерашната-буря-news279563.html

Враца пред бедствено положение заради вчерашната буря

Кризисният щаб във Враца заседава, очаква се да бъде обявено бедствено положение. Заради ураганния вятър снощи има населени места без ток, три села са откъснати от света поради дървета, паднали на пътищата към тях.

Сериозни щети има и в община Берковица. Вятърът е причинил значителни материални щети в общините Георги Дамяново и Чипровци. Екипи на ЕРП работят за възстановяването на електроподаването. Бурята снощи остави без ток и редица селища в област Враца. Градът ще остане без вода след 11 часа, защото бурята е наложила превантивно спиране на електроподаването в района на язовир Сречанска бара. Този язовир захранва с питейна вода повече от 20 селища, съобщи БНР.

Източването на язовир Жребчево ще бъде временно спряно днес заради очакваните обилни валежи по поречието на р. Тунджа, съобщиха от дружество напоителни системи в Сливен. През последните два дни нивото на реката край Елхово беше половин метър под критичните 395 см. Язовир Жребчево има 280 млн. куб. метра вода при максимален обем около 400 млн.

Села в Шуменско и Монтанско без ток заради силния вятър

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4570129

Без електрозахранване след 9.00 часа тази сутрин са селата Средня, Черенча, Новосел и част от село Салманово в област Шумен вследствие на силния вятър. Това съобщи за Радио „Фокус” - Шумен дежурният в Областния съвет по сигурност. Екипи на електроразпределителното дружество работят по проблемните участъци и се очаква в близките часове авариите да
Без електрозахранване след 9.00 часа тази сутрин са селата Средня, Черенча, Новосел и част от село Салманово в област Шумен вследствие на силния вятър. Това съобщи за Радио „Фокус” - Шумен дежурният в Областния съвет по сигурност. Екипи на електроразпределителното дружество работят по проблемните участъци и се очаква в близките часове авариите да

Бедствено положение е обявено в Берковица, вятър със 144 км/ч в Русе

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/01/31/2463616_bedstveno_polojenie_e_obiaveno_v_berkovica_viatur_sus/?ref=rss


Няма загинали, пострадали или бедстващи хора в следствие на бурния вятър, който тази нощ се изви над много места в страната, съобщават от пресцентъра на МВР, цитирани от агенция Фокус.

Въпреки това в някои региони ситуацията остава усложнена. Във Вършец е обявено бедствено положение заради ураганния вятър, съобщава БНР. Всички села в района са без електричество, а пътищата до три села са блокирани заради паднали дървета.

Силният вятър е нанесъл значително материални щети в...

Гръцкото правителство обяви край на приватизацията

http://www.cross.bg/razprodazhbata-nezavisimi-gurtzi-1450648.html

/КРОСС/ Гръцкото правителство премахва Фонда за управление на гръцкото държавно имущество, с което се слага край на процеса на приватизация, съобщи първата заместничка на министъра на финансите Надя Валавани, цитирана от ТАСС.  Изпълнявайки предизборните обещания на СИРИЗА и коалиционния партньор „Независими гърци", Валавани е поискала оставката на ръководството на фонда. Преди изборите Гавриил Аврамидис - депутат от партията „Независими гърци", заяви пред ТАСС, че неговата партия е за ликвидацията на приватизационния фонд и за одит на държавния дълг. „Договорите, довели до разпродажбата на гръцкото държавно имущество, трябва да бъдат проверени", подчерта Аврамидис, като посочи, че при нарушения сделките ще бъдат анулирани. „Ние сме против това, приватизационният фонд да бъде посредник на разпродажбата на националното богатство", допълни той.

Гръцкото правителство обяви край на приватизацията

http://www.cross.bg/razprodazhbata-nezavisimi-avramidis-1450648.html

/КРОСС/ Гръцкото правителство премахва Фонда за управление на гръцкото държавно имущество, с което се слага край на процеса на приватизация, съобщи първата заместничка на министъра на финансите Надя Валавани, цитирана от ТАСС.  Изпълнявайки предизборните обещания на СИРИЗА и коалиционния партньор „Независими гърци", Валавани е поискала оставката на ръководството на фонда. Преди изборите Гавриил Аврамидис - депутат от партията „Независими гърци", азаяви пред ТАСС, че неговата партия е за ликвидацията на приватизационния фонд и за одит на държавния дълг. „Договорите, довели до разпродажбата на гръцкото държавно имущество, трябва да бъдат проверени ", подчерта Аврамидис, като посочи, че при нарушения сделките ще бъдат анулирани. „Ние сме против това, приватизационният фонд да бъде посредник на разпродажбата на националното богатство", допълни той.

Експерти бранят стари къщи в центъра на Варна, искат корекции в ОУП

http://www.moreto.net/novini.php?n=278647

Членовете на Обществения съвет за архитектурното наследство на Варна се обявиха против строителството на осеметажна сграда, която трябва да се появи на мястото на архитектурен ансамбъл от емблематични къщи на ул. „Братя Шкорпил“. С писмо до кмета на града те ще настояват за корекции в Общия устройствен план, стана ясно на вчерашното заседание, предаде репортер на Moreto.

ДКЕВР е установила нарушения на Енерго-Про

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/dkevr-e-ustanovila-narusheniia-na-energo-pro-188396/

Графикът за отчитане на електромерите през декември не съвпада с реално извършения, твърди регулаторът

Частично затвориха и Порт Варна

http://pik.bg/частично-затвориха-и-порт-варна-news279561.html

Частично затвориха и Порт Варна

Пристанище Варна е частично затворено заради силен вятър, съобщиха от Координационния център на порта, цитирани от Фокус. Затворен е втори канал на пристанище Варна – Запад.

Вълнението в района на пристанището е слабо, около два бала и не пречи на маневрите на корабите и съоръженията.

Видимостта е добра, вятърът е силен. Скоростта му достига 15-20 метра в секунда, а при нови пориви до 25 м/сек. Припомняме, тази сутрин заради силен вятър бе затворено и Пристанище Бургас.

ДКЕВР констатира нарушение на Енерго-про

http://business.actualno.com/DKEVR-konstatira-narushenie-na-Energo-pro-news_454132.html

Въпреки че трябваше да бъде взето в понеделник, Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) е взела решение по отношение на големите сметки за ток във Варна. Това става ясно от информац...

Не говорете с пеленачетата на "бебешки език"

http://interest.actualno.com/Ne-govorete-s-pelenachetata-na-bebeshki-ezik-news_454135.html

Родителите да не общуват с пеленачетата на "бебешки език". Нормалната реч е по-разбираема за тях. Учени от института Рикен в Токио установили, че майките имат навика да говорят с бебетата н...

Села в Шуменско и Монтанско без ток заради силния вятър

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4570110

Без електрозахранване след 9.00 часа тази сутрин са селата Средня, Черенча, Новосел и част от село Салманово в област Шумен вследствие на силния вятър. Това съобщи за Радио „Фокус” - Шумен дежурният в Областния съвет по сигурност. Екипи на електроразпределителното дружество работят по проблемните участъци и се очаква в близките часове авариите да
Без електрозахранване след 9.00 часа тази сутрин са селата Средня, Черенча, Новосел и част от село Салманово в област Шумен вследствие на силния вятър. Това съобщи за Радио „Фокус” - Шумен дежурният в Областния съвет по сигурност. Екипи на електроразпределителното дружество работят по проблемните участъци и се очаква в близките часове авариите да

Ще представя на премиера малко, ефективно звено от прокурори, ДАНС и МВР против корупцията

http://www.cross.bg/vlast-sudebnata-prestupleniya-1450647.html

- Г-н Цацаров, преди два дни бе публикуван мониторинговият доклад на Европейската комисия за правосъдието - оценките варират от "по-мек от очакваното" до "даващ кредит на доверие". Вашата оценка? - Обективен - точна картина на действителната ситуация у нас. Интересното е, че именно тези, които предричаха унищожителен доклад, сега използват думите "мек" и "обран", за да го характеризират в изявите си от парламентарната трибуна или пред камерите и микрофоните. Дори в думите им е скрита известна изненада, да не кажа неудовлетворение, че предричаният апокалипсис не се е състоял. Всъщност това е може би най-големият наш недостатък - да се гледа на годишния мониторингов доклад като на средство, оръжие във вътрешните ни борби и дрязги. А всъщност замисълът на целия Механизъм за сътрудничество и проверка е да бъде стимул, катализатор за позитивни и прагматични действия на всяка от трите власти. И тези действия са като скачени съдове ефективността на съдебната власт зависи от самата нея, но и от наличието на адекватно законодателство, отговорността за което е на парламента. Не прехвърлям камъни в чужд двор, казвам само, че тази отговорност е обща. - А оценките за прокуратурата? - Не мога да скрия, че съм удовлетворен от оценките за работата на прокуратурата. Сочи се значителен напредък в изпълнението на Плана за действие, приет през 2013 г

Красота: Гранд каньон "преля" от облаци (видео)

http://www.vesti.bg/razvlechenia/lyubopitno/krasota-grand-kanion-prelia-ot-oblaci-video-6030954

Така се получава, когато влажен и студен въздух се оказва в каньона под слой по-топъл въздух

САЩ отслабват ембаргото върху Крим

http://www.cross.bg/krim-chastni-bankovi-1450646.html

/КРОСС/ Министерството на финансите на САЩ отслаби ембаргото върху Крим, разрешавайки частни банкови транзакции. На частни лица и банки от САЩ бе разрешено да правят „некомерчески" и „лични" банкови преводи в посока Крим. На американците се разрешава и да превеждат пари на „обикновени граждани" на Крим, чиито имена не фигурират в списъка със санкции, както и да приемат такива преводи от жители на полуострова. Американското финансово министерство разрешава и на банките в САЩ да откриват сметки на жители на Крим. Сумите по тях обаче може да бъдат използвани само за „частни нужди", не и за правенето на бизнес в Крим. Разрешават се и частните банкови транзакции с Крим, отнасящи се до заплащането на телекомуникационни и пощенски услуги. Под възбрана за гражданите на САЩ остават продажбата на телекомуникационни технологии и услуги на фирми от Крим или частни лица, фигуриращи в черния списък. Санкциите срещу Крим, явяващи се част от санкциите срещу Русия, бяха наложени заради присъеднияването на полуострова към Москва в началото на миналата година.  

Имаме регрес, но щом Румъния може, и ние можем!

http://www.bnews.bg/article-128223

След 8 години и 14 доклада с критики към съдебната ни система, вицепремиера Меглена Кунева продължава да вярва, че можем с нов опит да тръгнем и напред.

Заплашиха със смърт окръжен съдия от Хасково!

http://pik.bg/заплашиха-със-смърт-окръжен-съдия-от-хасково-news279556.html

Заплашиха със смърт окръжен съдия от Хасково!

Окръжният съдия от Хасково Боряна Бончева (на снимката) е получила смъртна заплаха за живота си, твърди Topnovini.bg.

Вчера анонимен мъжки глас се обадил на тел. 112 и заявил: „Боряна от Окръжен съд Хасково трябва да умре”. Полицията била вдигната на крак. Проверката установила, че в Съдебната палата освен съдия Бончева, няма друг съдия или служител с това име. Така станало ясно, че посланието е адресирано за Боряна Бончева.

Полицаите успели да локализират мястото, откъдето е обаждането. Оказало се, че това е село Стамболийски, а на тел. 112 е позвънил психично болен мъж. За него се установило, че от известно време не е вземал предписаните му лекарства, а в последния месец имал стотици обаждания на спешния телефон с фалшиви сигнали към Бърза помощ и Пожарната.

Въпреки, че полицаите задържали автора на заплахата, работят по версията, че психично болният мъж е бил накаран от някого да се обади. Криминалистите са проверили дали реално заплахата не идва от някой подсъдим, но хипотезата не е намерила опора. В прокуратурата е заведена преписка.

Нямам охрана и съм спокойна, каза Боряна Бончева пред изданието.

Опасността от лавини се е увеличила заради снеговалежа и силния югозападен вятър

http://pik.bg/опасността-от-лавини-се-е-увеличила-заради-снеговалежа-и-силния-югозападен-вятър-news279559.html

Опасността от лавини се е увеличила заради снеговалежа и силния югозападен вятър

През изминалото денонощие опасността от лавини се е увеличила заради снеговалежа и силния югозападен вятър, съобщиха за Агенция „Фокус” от Планинска спасителна служба (ПСС) към БЧК. От ПСС уточниха, че вероятността от падане на лавини се определя в зависимост от валежите в планините. Силният югозападен вятър пренася много сняг и са се формирали т.нар. снежни връзки. В по-високите части на планините лавинната опасност е по-висока.

Информация за обстановката в планините може да намерите на адреса на ПСС в интернет.
Телефоните на ПСС са: 02/ 9632000 и 1470.

БДЖ възстановява движението на 33 влака от утре

http://www.cross.bg/karlovo-livada-gabrovo-1450645.html

/КРОСС/ От утре, 1 февруари, „Холдинг БДЖ" ЕАД ще възстанови движението на 33 влака, три от които ще се движат само в част от ссвоя маршрут. Ще бъде възстановено и движението по цялото направление на осем от всички 10 влака, чийто маршрут на пътуване беше съкратен. Два влака, които се движат между Пещера и Стамболийски, ще продължават да пътуват в този участък, вместо между Пещера и Пловдив, поради ремонтни дейности по железния път между Стамболийски и Пловдив.   Пътническите влакове, движението на които ще бъде възстановено от утре (1 февруари), са следните: № на влак   Категория   Маршрут   Заминава   Пристига   20131 ПВ Враца - Плевен 04:30 ч. 06:45 ч. 30113 ПВ София - Карлово 13:27 ч. 16:55 ч. 30116 ПВ Карлово - София 13:30 ч. 17:07 ч. 30117 ПВ София - Карлово 19:50 ч. 22:59 ч. 30118 ПВ Карлово - София 17:14 ч. 20:39 ч. 30133 ПВ Карлово - Сливен 11:00 ч. 13:59 ч. 30140 ПВ Сливен - Димитровград север 07:15 ч. 10:49 ч. 30141 ПВ Стара Загора - Сливен 04:25 ч. 06:54 ч. 30143 ПВ Карлово - Тулово 07:00 ч. 08:34 ч. 70101 ПВ Видин - Мездра 10:30 ч. 14:07 ч

Дърева: Хората, които Желев създаде в СДС, искаха и другото му дете да умре

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4570107

Хората, които създаде Желю Желев в СДС, се обърнаха срещу него и крещяха: "Дано ти умре и другото дете!" Същите палеха и книгата му "Фашизмът" под прозорците на президентството. Непростимо е! Това сподели пред bTV журналистката Валислава Дърева, която бе много близка с президента.  "Желю беше много храбър човек.
Хората, които създаде Желю Желев в СДС, се обърнаха срещу него и крещяха: "Дано ти умре и другото дете!" Същите палеха и книгата му "Фашизмът" под прозорците на президентството. Непростимо е! Това сподели пред bTV журналистката Валислава Дърева, която бе много близка с президента. "Желю беше много храбър човек.

Временната ограда с Турция ще е като Берлинската стена

http://www.moreto.net/novini.php?n=278669

Новата 82-километрова ограда по границата с Турция ще е с няколко метра по-висока, по-широка и добре вкопана в земята и по нищо няма да прилича на временно съоръжение. Това научи "Сега" от източници от вътрешното министерство, на което правителството възложи до 30 януари да представи проект.

Лъже се, който мисли, че с Панов на върха на ВКС ще поникне дърво с гнили ябълки

http://news.ibox.bg/news/id_2042783861

За това предупреди главният прокурор Цацаров. По повод недоволството от проведеното електронно гласуване при избора на съдия номер 1, Цацаров попита къде е проблемът, при условие, че и законите в НС се гласуват с "машинка". Мненията, че изборът на Лозан Панов бил предрешен, главният прокурор парира с думите: "не е бил избран кандидатът, който някой е посочил".

Валидността на винетките изтича

http://econ.bg/Новини/Валидността-на-винетките-изтича_l.a_i.652169_at.1.html

Валидността на годишните винетки за 2014 г. изтича днес, 31 януари, напомниха от Агенция „Пътна инфраструктура“. Шофьорите, които досега не са...

По-голяма междусрочна ваканция срещу грипа

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4569449

И друг път “24 часа” е писал, че междусрочната ваканция трябва да е малко по-голяма по две причини. Първата е ясна - че така децата ще си поемат дъх преди втория срок. А втората е, че точно между двата срока е пикът на грипните епидемии и немалко училища затварят. Практиката го показва - тази година в подобна ситуация са 433 училища в страната. (Ви
И друг път “24 часа” е писал, че междусрочната ваканция трябва да е малко по-голяма по две причини. Първата е ясна - че така децата ще си поемат дъх преди втория срок. А втората е, че точно между двата срока е пикът на грипните епидемии и немалко училища затварят. Практиката го показва - тази година в подобна ситуация са 433 училища в страната. (Ви

Дърева: Хората, които Желев създаде в СДС, искаха и другото му дете да умре

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4570094

Хората, които създаде Желю Желев в СДС, се обърнаха срещу него и крещяха:
Хората, които създаде Желю Желев в СДС, се обърнаха срещу него и крещяха: "Дано ти умре и другото дете!" Същите палеха и книгата му "Фашизмът" под прозорците на президентството. Непростимо е! Това сподели пред bTV журналистката Валислава Дърева, която бе много близка с президента. "Желю беше много храбър човек.

Дърева: Хората, които създаде Желев, палеха книгата му „Фашизмът”

http://frognews.bg/news_85206/

Хората, които създаде Желю Желев в СДС, се обърнаха срещу него и крещяха: "Дано ти умре и другото дете!" Същите палеха и книгата му "Фашизмът" под прозорците на президентството. Непростимо е! Това разказа журналистката Валислава Дърева.

Цацаров защити новия председател на Върховния касационен съд

http://politics.actualno.com/Cacarov-zashtiti-novija-predsedatel-na-Vyrhovnija-kasacionen-syd-news_454125.html

Новоизбраният председател на Върховния касационен съд Лозан Панов не е „гнила ябълка“. Това заяви главният прокурор Сотир Цацаров в коментар на призива от Реформаторския блок към п...

Назначиха временен шеф на митницата в Свиленград

http://haskovo.actualno.com/Naznachiha-vremenen-shef-na-mitnicata-v-Svilengrad--news_454129.html

Заместник-началникът на свиленградската митница Юлия Чолакова оглави ведомството. Това се случва, след като началникът Тодор Караиванов беше арестуван. Чолакова е в системата от 1994 година и е заема...

Костас Караманлис отхвърлил президентска номинация от СИРИЗА

http://balkani.actualno.com/Kostas-Karamanlis-othvyrlil-prezidentska-nominacija-ot-SIRIZA-news_454130.html

Бившият гръцки премиер Костас Караманлис отхвърли предложението на управляващата партия СИРИЗА на премиера Алексис Ципрас да бъде издигнат за кандидат-президент. Новият премиер попитал Караманлис дал...

До днес се изплащат таксите за ползване на водни обекти около Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=278659

До днес - 31 януари 2015 година, всеки титуляр на разрешително издадено по реда на Закона за водите, трябва да представи в Басейнова дирекция за Черноморски район – Варна Декларация по чл.194 б от Закона за водите с попълнена информация за използваните обеми вода и дължимата такса за периода 01.

Фандъкова: Около 100 сигнала са получени за паднали дървета, огради, къщи останали без електричество

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4570089

Към момента обстановката в София е спокойна, но в следствие на ураганния вятър през нощта, който на моменти достигаше 15-20 м/сек получихме около 100 сигнала за паднали дървета, огради, къщи останали без електричество. Това каза кметът на Столична община Йорданка Фандъкова за Агенция „Фокус”. „Най-много сигнали получихме от районите Витоша,
Към момента обстановката в София е спокойна, но в следствие на ураганния вятър през нощта, който на моменти достигаше 15-20 м/сек получихме около 100 сигнала за паднали дървета, огради, къщи останали без електричество. Това каза кметът на Столична община Йорданка Фандъкова за Агенция „Фокус”. „Най-много сигнали получихме от районите Витоша,

100 сигнала в София след бурята за паднали дървета и огради

http://offnews.bg/news/n_1/n_455818.html

Около 100 сигнала от граждани са получени през последната нощ за паднали дървета, огради, къщи останали без електричество в района на София в следствие на силната буря. Пред "Фокус" кметът на Столична община Йорданка Фандъкова заяви, че най-много сигнали са получени от район Витоша, Овча купел, Люлин, Банкя. "Има сигнали и от другите райони, от ж.к. „Младост” включително. Звеното за „Реакция при кризи” към Столична община, екипи на „Пожарна безопасност и защита на населението”, а също и екипи на електроразпределителното дружество бяха на терен цяла нощ и обработваха сигналите”, заяви Фандъкова. „Към момента работата продължава във всички райони. Продължава обаче и силният вятър на Витоша. Няколко хижи все още са без електричество, не работи Симеоновският лифт и колите не се пускат до хижа Алеко”, подчерта кметът на София. „Продължава отстраняването на паднали дървета и проверката на други сигнали”, допълни още Фандъкова.

Фандъкова: Около 100 сигнала са получени за паднали дървета, огради, къщи останали без електричество

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4570085

Към момента обстановката в София е спокойна, но в следствие на ураганния вятър през нощта, който на моменти достигаше 15-20 м/сек получихме около 100 сигнала за паднали дървета, огради, къщи останали без електричество. Това каза кметът на Столична община Йорданка Фандъкова за Агенция „Фокус”. „Най-много сигнали получихме от районите Витоша,
Към момента обстановката в София е спокойна, но в следствие на ураганния вятър през нощта, който на моменти достигаше 15-20 м/сек получихме около 100 сигнала за паднали дървета, огради, къщи останали без електричество. Това каза кметът на Столична община Йорданка Фандъкова за Агенция „Фокус”. „Най-много сигнали получихме от районите Витоша,

Изтича валидността на годишните винетки за 2014 година

http://pik.bg/изтича-валидността-на-годишните-винетки-за-2014-година-news279554.html

Изтича валидността на годишните винетки за 2014 година

Днес изтича валидността на годишните винетки за 2014 г., припомнят от агенция "Пътна инфраструктура". Шофьорите, които досега не са купили стикер за 2015 г., могат да го направят от дистрибуторската мрежа - бензиностанции, пощи, големи търговски вериги, областните пътни управления, граничните контролно-пропускателните пунктове и други места.

Цените на винетките през 2015 г. са непроменени. За шеста поредна година годишната винетка за леки автомобили струва 67 лв., месечната - 25 лв., а седмичната - 10 лв. Без промяна са и цените на стикерите за тежкотоварните камиони и автобусите. Разпространението и продажбата им стартира от 15 декември м. г. През 2014 г. са продадени над 6,3 милиона винетки от всички видове и категории. Начислените приходи са над 224,6 млн. лв.

Те са с близо 2 млн. лв. повече спрямо 2013 г. Агенция "Пътна инфраструктура" е предоставила на дирекциите "Социално подпомогане" 155 896 безплатни годишни винетки за 2015 г. на стойност 10 445 032 лв. Според нормативната уредба хората с увреждания получават безплатно годишен винетен стикер за автомобили.

Такова право имат гражданите с 50 и над 50 на сто намалена работоспособност или вид и степен на увреждане, както и семействата, отглеждащи деца с трайни увреждания до 18-годишна възраст и до завършване на средното им образование. През 2014 г. на дирекциите "Социално подпомагане" АПИ предостави безплатно над 176 хил. годишни винетки за близо 12 млн. лв. Агенция "Пътна инфраструктура" препоръчва на шофьорите да закупуват винетки само от официално определените за това места.

Това са големите бензиностанции и търговски вериги, офисите на "Български пощи", областните пътни управления и ГКПП. Винетки се продават в над 3300 разпространителски пункта.

Фандъкова потвърди, че на Витоша има хижи без ток

http://pik.bg/фандъкова-потвърди-че-на-витоша-има-хижи-без-ток-news279553.html

Фандъкова потвърди, че на Витоша има хижи без ток

На Витоша има хижи без ток, а лифтът на Симеоново не работи в момента. Около 100 сигнала са получени в следствие на снощната буря. Вятърът в столицата е бил най-силен кварталите „Витоша”, „Овча купел” и „Люлин”.

Поривът му е бил 15-20 метра в секунда. Това обяви пред bTV столичният кмет Йорданка Фандъкова.„Има паднали дървета и огради, но нещата под контрол. Все още име силен вятър на Витоша”, добави тя.

Цацаров: Прокуратурата не работи за ДПС, Протестна мрежа ни сезира за КТБ

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4570079

Защо Цветан Цветанов е невинен, обясни в предаването пред Нова тв главният прокурор Сотир Цацаров.
Защо Цветан Цветанов е невинен, обясни в предаването пред Нова тв главният прокурор Сотир Цацаров. "Цветанов е обвинен в бездействие. По новия законопроект за МВР определени действия са престъпление само при война. Обвиненията срещу подчинените на Цветанов отпадат, тогава и той е невинен", поясни Цацаров.

Цацаров: Прокуратурата не работи за ДПС, Протестна мрежа всъщност ни зезира за КТБ

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4570082

Главният прокурор Сотир Цацаров отрече обвиненията, че активността на прокуратурата по случая "КТБ" обслужва ДПС. В интервю пред Нова тв той припомни предисторията на събитията.  "Кой описа първи сигнала за КТБ до прокуратурата? Протестна мрежа. С ДПС ли работя?", попита риторично Цацаров. Малко преди това той обясни защо действията на
Главният прокурор Сотир Цацаров отрече обвиненията, че активността на прокуратурата по случая "КТБ" обслужва ДПС. В интервю пред Нова тв той припомни предисторията на събитията. "Кой описа първи сигнала за КТБ до прокуратурата? Протестна мрежа. С ДПС ли работя?", попита риторично Цацаров. Малко преди това той обясни защо действията на

Премиерът е уволнил шефа на Агенцията по заетостта

http://www.cross.bg/zaetostta-angelov-posta-1450644.html

/КРОСС/ Премиерът Бойко Борисов е освободил Асен Ангелов от поста директор на Агенцията по заетостта. Предложението е на министъра на труда и социалната политика. За временно изпълняващ длъжността е назначена заместничката на Ангелов Валентина Георгиева. Очаква се титуляр на поста да бъде назначен до месец.  

Съболезнователна книга в президентството в памет на Желю Желев

http://offnews.bg/news/n_1/n_455815.html

Съболезнователна книга в памет на покойния президент на България (1990-1997 г.) д-р Желю Желев е открита днес в сградата на президентството. Книгата за съболезнования ще бъде изложена при Парадния вход (Гвардейски вход) на сградата на бул. "Дондуков" 2 в София от 09.30 часа до 19.30 часа, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. В деня на национален траур, 1 февруари, съболезнователната книга ще бъде отворена за граждани от 12.00 часа по време на поклонението пред паметта на д-р Желю Желев в Патриаршеския храм "Свети Александър Невски" в столицата.

Българите в Судан все още остават в плен

http://www.moreto.net/novini.php?n=278664

Шестимата българи, задържани в Судан от бунтовническата групировка "Sudan People’s Liberation Movement-North" (SPLM-North) в района на град Кадугли, продължават да бъдат в плен, въпреки че говорител на групировката съобщи в петък, че тяхното освобождаване вече е договорено.

Гуардиола: Не успяхме да се справим с контраатаките на "Волфсбург"

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/01/31/2463598_guardiola_ne_uspiahme_da_se_spravim_s_kontraatakite_na/?ref=rss


Треньорът на "Байерн" Хосеп Гуардиола заяви, че отборът му заслужено е бил надигран от "Волфсбург". "Вълците" спечелиха с 4:1 в първия мач в Бундеслигата за новата година и нанесоха най-тежкото поражение на шампионите в последните сезони.

"Те стигнаха до ранен гол. След това не успяхме да се справим с контраатаките им през първото полувреме", каза Гуардиола.

"Не трябваше да им оставяме толкова много пространство. Поздравявам "Волфсбург" - бяха по-добри в подходящите...

Рождениците днес

http://www.cross.bg/rozhdenitzite-dnes-1450642.html

/КРОСС/ Красимир Минчев, посланик в Украйна Петър Маринков, драматург и белетрист Пламен Таушанов, председател на УС на Българската асоциация за закрила на пациентите Петър Попангелов, скиор, единственият българин с победа в старт от световната купа по алпийски дисциплини Светлана Янчева, актриса Проф. Юлиан Вучков

Теми и гости в ефира

http://www.cross.bg/subota-svetlo-subydi-1450643.html

/КРОСС/ Нова телевизия, „Събуди се" За Иван и Борислава - абитуриентите без бал. Болестта им щяла да загрози празника на съучениците. Една история за различните... Пенсионните фондове, а сега накъде? Истината за парите ни за старини Професия „наемен убиец". Истории от долната земя... Главният прокурор Сотир Цацаров - ексклузивно по Нова. Никол Станкулова подкара трамвай. Само в „Събуди се" - събота в „Никол и специалистите".   Нова телевизия, „На светло" В предаването „На светло с Люба Кулезич" в събота по Нова реформите у нас ще коментира омбудсманът Константин Пенчев. Актуалните политически събития, както и отношенията между ГЕРБ и Реформаторския блок ще анализират Гроздан Караджов и Методи Андреев. Гост в студиото ще бъде и социологът Мира Радева.  

31 януари в историята

http://www.cross.bg/bulgariya-tryman-obyavyava-1450640.html

/КРОСС/ 1862 г. - Американският астроном Алван Кларк първи наблюдава бледо бяло джудже компаньон на най-ярката звезда на небосклона - Сириус. 1878 г. - По време на Руско-турска война (1877-1878) е сключено примирие, което дава началото на прекратяването на войната.1879 г. - Във Франция 14 юли е обявен за национален празник.1899 г. - Съставено е XVIII правителство на България, начело с Димитър Греков.1906 г. - Земетресение с магнитуд 8,8 по скалата на Рихтер разтърсва крайбрежието на Еквадор.1915 г. - Първата световна война: германската армия за първи път използва отровен газ, при военни действия срещу руснаците.1946 г. - Социалистическа федеративна република Югославия приема нова конституция, чрез която се установяват шест съставни републики: Босна и Херцеговина, Хърватия, Република Македония, Черна гора, Сърбия и Словения.1950 г. - Президентът на САЩ Хари Труман обявява програма за създаване на водородната бомба.1958 г. - САЩ пускат своя първи изкуствен спътник Експлорър 1.1968 г. - Науру обявява независимост от Австралия.1971 г. - Програма Аполо: Аполо 14 потегля към Луната.1990 г. - Първият McDonald's в Съветския съюз отваря в Москва.2001 г. - В Холандия, шотландски съд осъжда един либиец и оправдава друг във връзка с атентата над Локърби през 1988 година.2006 г. - Открити са телата на двете сестри Белнейски в местността Грамадата, между Пещера и Брацигово2007 г. - Започва изграждането на магистрала Люлин в България.   Илюстрация: Хари Труман, президент на САЩ

Няколко хижи на Витоша са без ток, в планината духа силен вятър

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4570075

Няколко хижи на Витоша са без ток, в планината духа силен вятър. Това съобщиха от пресцентъра на Столична община. Екипи на електрозахранващото дружество работят по отстраняване на аварията. Не работи и кабинковата линия на Витоша.   Екипи на фирите, ангажирани със снегопочистването, опесъчават заледен участък преди Морените.
Няколко хижи на Витоша са без ток, в планината духа силен вятър. Това съобщиха от пресцентъра на Столична община. Екипи на електрозахранващото дружество работят по отстраняване на аварията. Не работи и кабинковата линия на Витоша. Екипи на фирите, ангажирани със снегопочистването, опесъчават заледен участък преди Морените.

Предстоящи събития в страната за днес, 31 януари

http://www.cross.bg/zala-sustoi-haskovo-1450639.html

/КРОСС/ *** София.От 10 ч. в Ботаническата градина към БАН ще бъде открита изложба на азалии. ***Варна.От 13 ч. в зала „Варна" на Община Варна вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин ще даде пресконференция. ***Пловдив.От 10 ч. в зала „Пълдин" на хотел „Санкт Петербург" ще се състои форум „Предизвикателствата пред лявото в Европа и в България през 2015 г."От 11.30 ч. е предвиден брифинг. ***Бургас.От 14.30 ч. в хотел „Бургас" народните представители от Реформаторския блок Димитър Танев, заместник-председател на „Движение България на гражданите", и Костадин Марков, заместник-председател на СДС, ще дадат пресконференция в Бургас ***Велико Търново.От 11 ч. по случай 161-години от рождението на видния революционер Стефан Стамболов ще се състои военен ритуал и поклонение пред паметника му на Самоводската чаршия. ***Хасково/Сливен/Ямбол.От 11 ч. в Хасково в Голямата зала в Дома на техниката, министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова започва национална разяснителна кампания по програмата за енергийна ефективност на многофамилните жилища. От 14.30 ч. в Държавен куклен театър Сливен се предвижда среща с представители на общината и собственици на сгради. От 16.30 ч. в Голямата зала на Община Ямбол ще се проведе разяснителна кампания. ***ХасковоОт 11 ч

Св. безсребреници и чудотворци Кир и Йоан. Св. мчци Клавдий и Диодор

http://www.cross.bg/iioan-kanop-lekar-1450641.html

/КРОСС/ Св. безсребреник и чудотворец Кир бил египтянин. Родил се през втората половина на ІІІ в. в Канопа и се прочул като знаменит лекар в славния гр. Александрия. Той бил дълбоко вярващ християнин и като лекувал с огромен успех различни болести, от никого не приемал никаква награда за своите трудове. Малко се ползвал от рецептите на Хипократ и Гален, а вдъхновено разказвал за учението на апостолите и пророците и внушавал на всички, че основната причина за всички болести са греховете, които предизвикват тежки страдания на тялото и още по-тежки старадания на душата. Лекувал повече с чудотворна молитва, отколкото с тогавашната медицина. Благодарни за своето излекуване и удивени от истините на неговата евангелска вяра, мнозина от жителите на този център на елинистичната култура ставали възторжени изповедници на християнската вяра. Когато пламнало по всички краища на Римската империя десетото гонение (при император Диоклетиан), александрийският лекар Кир избягал в Аравийската пустиня. Не страх подгонил св. безсребреник. Той помнил наставлението на своя божествен Учител: "Кога ви пъдят от един град, бягайте в друг" (Мaт. 10:23). Предали го на управителя, че е християнин и християнски мисионер и било дадено нареждане да бъде задържан под стража, а той имал желание да помогне на други за тяхното спасение от болестите и от езическите заблуждения. Но също така имал желание и да се подготви още по-достойно за близкото мъченичество

В община Сепарева баня не е имало ток през нощта

http://pik.bg/в-община-сепарева-баня-не-е-имало-ток-през-нощта-news279551.html

В община Сепарева баня не е имало ток през нощта

Тази нощ не е имало ток на територията на община Сепарева Баня. Това съобщи за "Фокус" Катя Табачка, говорител на ОДМВР-Кюстендил. Заради силния вятър през нощта са паднали много дървета по пътя Сепарева баня - Паничище. Пътят е бил затворен, тази сутрин е започнало почистването на пътя с техника.

От Областно пътно управление - Кюстендил посочиха, че в района на Осоговска планина, „Гюешево”, „Стражата” в Конявска планина е валяло сняг, като 4 машини извършват почистване. По информация на ОПУ- Кюстендил няма проблеми свързани с движението на моторни превозни средства по Републиканската пътна мрежа на територията на област Кюстендил. 

Няколко хижи на Витоша са без ток, в планината духа силен вятър

http://pik.bg/няколко-хижи-на-витоша-са-без-ток-в-планината-духа-силен-вятър-news279550.html

Няколко хижи на Витоша са без ток, в планината духа силен вятър

Няколко хижи на Витоша са без ток, в планината духа силен вятър. Това съобщиха от пресцентъра на Столична община.

Екипи на електрозахранващото дружество работят по отстраняване на аварията. Не работи и кабинковата линия на Витоша. Екипи на фирите, ангажирани със снегопочистването, опесъчават заледен участък преди Морените. След приключване на работата им ще бъде възстановено движението.

Точно Панов ще бъде съдия №1, увери омбудсманът

http://petel.bg/Tochno-Panov-shhe-bade-sadiya----1--uveri-ombudsmanat__99472

Едно от малкото хубави неща, които са се случили в съдебната система, е избирането на Лозан Панов за председател на ВКС. Това обяви в...

"Досие": И през 1896 г. и днес, учителките с 220 лeва пенсия

http://petel.bg/Dosie--I-prez-1896-g--i-dnes--uchitelkite-s-220-leva-pensiya__99473

Пенсия на учителка - 219 лв. и 91 ст. след 30 години учителски стаж. Пенсия на генерал след 19 г. служба в армията - 789 лв. Тези данни са били...

Канадец спечели джакпот от 27 млн. долара! Няма да повярвате защо не му го изплатиха

http://petel.bg/Kanadets-specheli-dzhakpot-ot-27-mln--dolara--Nyama-da-povyarvate-zashho-ne-mu-go-izplatiha__99474

Канадец, който не е получил част от джакпот в размер на 27 милиона канадски долара, защото регистрацията на печелившия билет се е забавила...

Цигуларят Венцислав Такев: В чужбина пишат българинът Венцислав Такев, а тук - ромският цигулар. Обидно е

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4568830

- Г-н Такев, отпразнувахте рождения си ден на Бъдни вечер. Набожен човек ли сте?
- Това, което мога да кажа специално за моя рожден ден, е това, че датата показва, че съм малко по-различен от другите хора. Защото на моя рожден ден цял свят празнува - може би затова. Датата на раждането има голямо значение.
- Г-н Такев, отпразнувахте рождения си ден на Бъдни вечер. Набожен човек ли сте? - Това, което мога да кажа специално за моя рожден ден, е това, че датата показва, че съм малко по-различен от другите хора. Защото на моя рожден ден цял свят празнува - може би затова. Датата на раждането има голямо значение.

Меркел сигурна: Гръцкият дълг не може да бъде отписан

http://offnews.bg/news/n_1/n_455808.html

Не виждам възможност за по-нататъшно отписване на задълженията на Гърция, заяви германската канцлерка Ангела Меркел, цитирана от ТАСС. “Частните кредитори отказаха да направят това, а банките и без това вече опростиха няколко милиарда на Гърция. Не виждам възможност за по-нататъшно отписване на дългове”, заяви Меркел пред “Хамбургер абендблат”. За да получава регулярно траншовете по финансовата помощ, Атина до края на 2015 г. трябва да направи големи съкращения, структурни реформи и приватизация на държавни активи за около 50 млрд. евро. Коалиционният кабинет на Андонис Самарас, както и предшестващият го бяха приели тези условия. След като обаче СИРИЗА победи на изборите, новият премиер Алексис Ципрас обяви край на икономиите и взимането на нови кредити за обслужване на старите. Ципрас обяви и че Атина няма да преговаря повече с Тройката (ЕС, МВФ, ЕПЦ), а поотделно с лидерите на страните-кредиторки.

Пристанище Варна-Запад е затворено

http://www.moreto.net/novini.php?n=278667

Пристанище Варна Запад и канал 2 на порт Варна Изток са затворени за маневриране поради, съобщиха от ДП "Пристанищна инфраструктура" за Moreto.net. Причината за наложената забрана силен вятър с пориви 18 м/с. Жълт код е обявен днес във Варна заради силния вятър и очаквани интензивни валежи.

Опасността от лавини се е увеличила заради снеговалежа и силния югозападен вятър

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4570066

През изминалото денонощие опасността от лавини се е увеличила заради снеговалежа и силния югозападен вятър, съобщиха за Агенция „Фокус” от Планинска спасителна служба (ПСС) към БЧК. От ПСС уточниха, че вероятността от падане на лавини се определя в зависимост от валежите в планините. Силният югозападен вятър пренася много сняг и са се формирали т.
През изминалото денонощие опасността от лавини се е увеличила заради снеговалежа и силния югозападен вятър, съобщиха за Агенция „Фокус” от Планинска спасителна служба (ПСС) към БЧК. От ПСС уточниха, че вероятността от падане на лавини се определя в зависимост от валежите в планините. Силният югозападен вятър пренася много сняг и са се формирали т.

Опасността от лавини се е увеличила заради снеговалежа и силния югозападен вятър

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4570063

През изминалото денонощие опасността от лавини се е увеличила заради снеговалежа и силния югозападен вятър, съобщиха за Агенция „Фокус” от Планинска спасителна служба (ПСС) към БЧК. От ПСС уточниха, че вероятността от падане на лавини се определя в зависимост от валежите в планините. Силният югозападен вятър пренася много сняг и са се формирали т.
През изминалото денонощие опасността от лавини се е увеличила заради снеговалежа и силния югозападен вятър, съобщиха за Агенция „Фокус” от Планинска спасителна служба (ПСС) към БЧК. От ПСС уточниха, че вероятността от падане на лавини се определя в зависимост от валежите в планините. Силният югозападен вятър пренася много сняг и са се формирали т.

Кукери, бабугери и сурвакари шестват в Перник, вижте реда на представяне на групите

http://www.zapernik.com/obshtestvo/kukeri-babugeri-i-survakari-shestvat-v-pernik-vijte-reda-na_37061/

От днес кукери и сурвакари шестват из Перник. дефилетата на групите, които ще се представят пред журито започват от 10:00ч.

В Съботния ден групите, които ще дефилират са от Ивайловград, Сопот, Драгичево, Кошов, Вресово, Долно Езерово, Витановци, Окорж, Веселиново, Оборище, Копаница и Бегуновци.

Чуждестранни групи ще дефилират между 11.30 и 12.30 часа.

След тях идва ред на кв. Струмско гр. Благоевград, Европейски политехнически университет гр. Перник, Зидарци, Лесново,...

Продължава

Ураганен вятър затвори пристанище Бургас

http://pik.bg/ураганен-вятър-затвори-пристанище-бургас-news279547.html

Ураганен вятър затвори пристанище Бургас

Пристанище Бургас е затворено заради силен вятър. Това съобщиха от Ръководството на корабния трафик – Черно море. Забранени са маневри на плавателните съдове. Няколко сигнала са получени в Община Бургас във връзка със силния вятър, съобщи пред Радио „Фокус” – Бургас оперативният дежурен в общината. Няма нанесени сериозни поражения.

Клон на дърво е паднал в к-с „Славейков”, както и две огради на строителни обекти, които обаче вече са възстановени. Пожарната е възстановила ламарина на покрив на блок 76 отново в к-с „Славейков”. Наклонен е стълб за улично осветление в к-с „Братя Миладинови”. В момента на мястото работи фирмата, отговаряща за поддръжката на стълбовете.

Във Виена: Едни танцуваха валс, а други протестираха

http://www.vesti.bg/sviat/evropa/vyv-viena-edni-tancuvaha-vals-a-drugi-protestiraha-6030952

Един полицай е ранен от бомбички, пострадал е и най-малко един от протестиращите. Общо са били арестувани 38 души, а към полунощ протестиращите се разотиваха

Програмата Борисов 2.0 – ще може ли правителството да я изпълни?

http://www.dnevnik.bg/analizi/2015/01/31/2460157_programata_borisov_20_shte_moje_li_pravitelstvoto_da/?ref=rss


Реформите са тежки и спасение дебне отвсякъде, казва Петър Щурм Константинов в третата и последна част от анализа на управленската програма. В първите две той разгледа намеренията на правителството в икономиката, правната система, образованието.  "Дневник" ще публикува и други коментари за документа

За съжаление икономиката, здравеопазването, образованието и правораздаването не са единствените сектори, в които ситуацията е критична. Те излизат пред скоба, просто защото всичко друго...

Първо в ПИК! Цацаров разкри истината за Цветанов, Брендо, Бисеров, КТБ, "Протестна мрежа" и Цветан Василев (обновена)

http://pik.bg/първо-в-пик-цацаров-разкри-истината-за-цветанов-брендо-бисеров-ктб-протестна-мрежа-и-цвета-news279543.html

Първо в ПИК! Цацаров разкри истината за Цветанов, Брендо, Бисеров, КТБ, "Протестна мрежа" и Цветан Василев (обновена)

Защо Цветан Цветанов е невинен, обясни в предаването "Карай направо" главният прокурор Сотир Цацаров. "Цветанов е обвинен в бездействие. По новия законопроект за МВР определени действия са престъпление само при война. Обвиненията срещу подчинените на Цветанов отпадат, тогава и той е невинен", поясни Цацаров.

"Спекулациите "Чадър над Бисеров" трябва да спрат. Те са удобни на някои медии. Бисеров отива на съд, казвам го. На него му е наложена забрана да напуска страната", каза Цацаров.

Къде е Евелин Банов-Брендо Цацаров не можел да каже.  "Казусът на Брендо е в ръцете на Софийския апелативен съд. А самият той има наложена мярка за неотклонение "Подписка", поясни главният прокурор. 

Делото за екстрадиция на Цветан Василев в Сърбия не е започнало, защото е имало обща стачка на адвокатите. "Постигнато е вече споразумение. Какво ще се случи с Василев е в ръцете на Белград. Не е коректно да коментирам действията на сръбските власти", каза Цацаров. 

Цацаров посочи, че максимално законосъобразно е действала прокуратурата по време на Костинбродската афера. Това била позицията по казуса и на Конституционния съд, оправда се Цацаров за действията на обвинението, но не даде обяснение, защо дадоха шумна и манипулативна пресконференция, която обърна вота през май 2013 г. 

"Нашият брифинг беше провокиран от изтекло писмо в медийното пространство. След тази афера парламентът прие строги правила при печатането и съхранението на бюлетини, значи проблеми е имало", допълни главният прокурор.

Цацаров отрече обвиненията, че активността на прокуратурата по случая "КТБ" обслужва ДПС.

"Кой описа първи сигнала за КТБ до прокуратурата? Протестна мрежа. С ДПС ли работя?", попита риторично Цацаров. Малко преди това той обясни защо действията на прокуратурата винаги ще бъдат гледани с критично око от нейните врагове. "Думата пирамида бе използвана от Стив Ханке. После я използва, ако се не лъжа, Левон Хампарцумян. Ако тази пирамида, която се е захранвала с въртене на парите, беше рухнала след една година, какво щяха да напишат специалистите - "Прокуратурата не си свърши работата..."

 "Нито Лозан Панов, нито Павлина Павлова са гнили ябълки. Те са умни с поглед за начина, по който трябва да се върви напред", каза Цацаров по повод избора на ВКС.

"Защо?", така Цацаров отговори на водещата Диана Найденова, че това, което "Петко Сертов е направил с правораздавателната система е по-лошо и от доклада на ЕК". Тя му разказа виц: "Сертов се прибрал вкъщи и питал жена си: "Някой да ме е разсърдил". 

Първо в ПИК! Цацаров разкри истината за Цветанов, Брендо, Бисеров и Цветан Василев (обновена)

http://pik.bg/първо-в-пик-цацаров-разкри-истината-за-цветанов-брендо-бисеров-и-цветан-василев-обновена-news279543.html

Първо в ПИК! Цацаров разкри истината за Цветанов, Брендо, Бисеров и Цветан Василев (обновена)

Защо Цветан Цветанов е невинен, обясни в предаването "Карай направо" главният прокурор Сотир Цацаров. "Цветанов е обвинен в бездействие. По новия законопроект за МВР определени действия са престъпление само при война. Обвиненията срещу подчинените на Цветанов отпадат, тогава и той е невинен", поясни Цацаров.

"Спекулациите "Чадър над Бисеров" трябва да спрат. Те са удобни на някои медии. Бисеров отива на съд, каквам го. На него му е наложена забрана да напуска страната", каза Цацаров.

Къде е Евелин Банов-Брендо Цацаров не можел да каже.  "Казусът на Брендо е в ръцете на Софийския апелативен съд. А самият той има наложена мярка за неотклонение "Подписка", поясни главният прокурор. 

Делото по екстрадация на Цветан Василев в Сърбия не е започнало, защото е имало обща стачка на адвокатите. "Постигнато е вече споразумение. Какво ще се случи с Василев е в ръцете на Белград. Не е коректно да коментирам действията на сръбските власти", каза Цацаров. 

 

 

 

Откъс от "Реквием" на Лорън Оливър

http://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2015/01/31/2454313_otkus_ot_rekviem_na_lorun_olivur/?ref=rss


Днес в рубриката "Четиво" на "Детски Дневник" е ви предлагаме откъс от "Реквием" на Лорън Оливър, предоставен ни от издателство "Ентусиаст" в превод от английски на Маргарита Терзиева.

Книгата е последната от трилогията на автора, която се развива в едно утопично общество и стана международна сензация след излизането на първата - "Делириум" и втората - "Пандемониум" . През 2011 г. "Амазон" я обявява за най-добрия роман за тийнейджъри, а по него е заснет и филм.

Приятно...

Силният вятър в София събаря огради на строежи, столична община под тревога

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4570056

Екипи на Столичната община са работили по отстраняване на паднали клони и огради на строителни обекти вследствие на силния вятър. 51 сигнала са получени тази нощ на дежурните телефони на Столичната община във връзка със проблеми възникнали вследствие на силния вятър в София. Това съобщиха от пресцентъра на Столична община.
Екипи на Столичната община са работили по отстраняване на паднали клони и огради на строителни обекти вследствие на силния вятър. 51 сигнала са получени тази нощ на дежурните телефони на Столичната община във връзка със проблеми възникнали вследствие на силния вятър в София. Това съобщиха от пресцентъра на Столична община.

Н. Чолакова: Роди и Мила са битови престъпници

http://frognews.bg/news_85205/

Всички бандити са братовчеди. Оплетени са като свински черва, коментира разследващата журналистка Надя Чолакова класическата организирана престъпност.

БГ висшистите намират работа месец преди европейците

http://www.moreto.net/novini.php?n=278660

Българските младежи с висше образование се реализират по-бързо на пазара на труда в сравнение с европейските си връстници. Това показва проучването „Ключови данни за образованието в Европа” за 2012 г. Според изследването след като напуснат ВУЗ-а, европейците се нуждаят от 5,1 месеца, за да намерят първата си работа.

Силният вятър в София събаря огради на строежи, столична община под тревога

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4570046

Екипи на Столичната община са работили по отстраняване на паднали клони и огради на строителни обекти вследствие на силния вятър. 51 сигнала са получени тази нощ на дежурните телефони на Столичната община във връзка със проблеми възникнали вследствие на силния вятър в София. Това съобщиха от пресцентъра на Столична община.
Екипи на Столичната община са работили по отстраняване на паднали клони и огради на строителни обекти вследствие на силния вятър. 51 сигнала са получени тази нощ на дежурните телефони на Столичната община във връзка със проблеми възникнали вследствие на силния вятър в София. Това съобщиха от пресцентъра на Столична община.

Старецът и маската

http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/starecyt-i-maskata-6030930

За традицията на старчовските игри в карловско и танца на белогащите и баджаците, разказва Елеонора Гаджева

Българска песен тръгва в ефира на MTV (видео)

http://offnews.bg/news/n_1/n_455801.html

MTV ADRIA започва излъчването на видеото към сингъла на JEREMY? - "Fake Fruits". От днес песента на българската група ще се бъде включена в ефира на музикалната медия, който покрива териториите на цели шест държави - Сърбия, Хърватска, Словения, Босна и Херцеговина, Македония и Черна гора. Сингълът "Fake Fruits" се появи в края на декември миналата година, като през януари намери засилена ротация във водещите музикални медии в България. Към този момент JEREMY? работят усилено по следващ сингъл и цялостен албуми, планирани за месеците март и април. Паралелно с това българската банда се готви за турне в няколко държави през май и юни, като вече има сигурни дати в Лондон, Берлин и Прага. През ноември Jeremy? и PIF свириха в любимия клуб на Пол Маккартни в Лондон - The 100 CLub. The 100 Club съществува от далечната 1942-ра година, като името му идва от адресът му, който остава непроменен и до днес - 100 Oxford Street. Видеото към Fake Fruits:

Майка успяла да спаси бебето си по чудо от взрива в мексиканската болница

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4570040

Роден с късмет - тази фраза с пълна сила важи за малкия Филип Ману. Бебето е едва на два дни, когато в родилния дом в Куахилампас в покрайнините на Мексико сити избухва цистерна с природен газ. Спира тока, всичко се руши. Болницата е превърната в руини за секунди. Филип Ману обаче е в сигурните прегръдки на своята майка - 26-годишната Касандра
Роден с късмет - тази фраза с пълна сила важи за малкия Филип Ману. Бебето е едва на два дни, когато в родилния дом в Куахилампас в покрайнините на Мексико сити избухва цистерна с природен газ. Спира тока, всичко се руши. Болницата е превърната в руини за секунди. Филип Ману обаче е в сигурните прегръдки на своята майка - 26-годишната Касандра

Майка успяла да спаси бебето си по чудо от взрива в мексиканската болница

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4570044

Роден с късмет - тази фраза с пълна сила важи за малкия Филип Ману. Бебето е едва на два дни, когато в родилния дом в Куахилампас в покрайнините на Мексико сити избухва цистерна с природен газ. Спира тока, всичко се руши. Болницата е превърната в руини за секунди. Филип Ману обаче е в сигурните прегръдки на своята майка - 26-годишната Касандра
Роден с късмет - тази фраза с пълна сила важи за малкия Филип Ману. Бебето е едва на два дни, когато в родилния дом в Куахилампас в покрайнините на Мексико сити избухва цистерна с природен газ. Спира тока, всичко се руши. Болницата е превърната в руини за секунди. Филип Ману обаче е в сигурните прегръдки на своята майка - 26-годишната Касандра

Изтича валидността на старите винетки

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/r2y7P_yzylo/

На 31 януари изтича валидността на старите годишни винетки за 2014 г. Тези, които все още не са си закупили нов стикер за настоящата година, могат да го направят от бензиностанции, пощи, големи търговски вериги, областните пътни управления, гранично контролно-пропускателните пунктове, съобщават от агенция “Пътна инфраструктура” (АПИ).

Няма промяна в цените на винетките за 2015 г. Така годишната винетка за леки автомобили е 67 лв., месечната е 25 лв., а седмичната – 10 лв. Няма промяна и в стойността на стикерите за тежкотоварните камиони и автобусите.”Разпространението и продажбата на винетките стартира от 15 декември 2014 г.

От агенцията съобщават, че са предоставили 155 896 броя безплатни годишни винетки за 2015 г., които ще бъдат предоставени на гражданите с 50 и над 50 на сто намалена работоспособност или вид и степен на увреждане, както и семействата, отглеждащи деца с трайни увреждания до 18-годишна възраст и до завършване на средното им образование.

В Кюстендилско останаха без ток заради урагана

http://pik.bg/в-кюстендилско-останаха-без-ток-заради-урагана-news279540.html

В Кюстендилско останаха без ток заради урагана

През изминалата нощ е имало ураганен вятър, със скорост над 100 км/ч. В следствие на това, е нарушено електрозахранването на една част от селищата в област Кюстендил, които ЧЕЗ обслужва, съобщи Виктор Станчев от „Експлоатация и поддържане” в ЧЕЗ България, пише "Фокус". Той обясни, че в момента най-сериозно е положението в област Монтана, като части от община Берковица, община Вършец, община Георги Дамяново и община Чипровци са с нарушено електрозахранване.

„Другата област, която е с повече селища без електрозахранване е област Кюстендил. Част от селищата в общините Трекляно, Сапарева Баня, Невестино и община Дупница са с нарушено електрозахранване. През цялата нощ аварийните екипи на ЧЕЗ не са спирали да отстраняват аварии, като и в момента са на терен”, заяви Станчев. Той добави, че има мобилизирани допълнителни екипи, които да се включат във възстановителните работи и посочи, че не са постъпвали сигнали за пострадали граждани. 

Менторска програма между ученици и млади професионалисти за първи път във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=278658

ABLE Mentor е програма, която цели повишаване мотивацията на учениците и развиване на потенциала им. Проектът е разработен от Асоциацията на българските лидери и предприемачи (ABLE) и е изцяло на доброволен принцип. ABLE Mentor създава менторски взаимоотношения между студенти и млади професионалисти с ученици от 10 или 11 клас.

Отнесени покриви и дървета, хиляди без ток след бурята

http://www.vesti.bg/bulgaria/incidenti/otneseni-pokrivi-i-dyrveta-hiliadi-bez-tok-sled-buriata-6030951

Ураганен вятър предизвика хаос в Северна България. Най-сериозна е ситуацията в град Вършец, където поривите на вятъра достигат до 150 километра в час. В града няма ток, отнесени са и покриви на къщи

Отнесени покриви и дървета след бурята в страната

http://www.vesti.bg/bulgaria/incidenti/otneseni-pokrivi-i-dyrveta-sled-buriata-v-stranata-6030951

Ураганен вятър предизвика хаос в Северна България. Най-сериозна е ситуацията в град Вършец, където поривите на вятъра достигат до 150 километра в час. В града няма ток, отнесени са и покриви на къщи

51 сигнала получи Столична община заради силния вятър

http://pik.bg/51-сигнала-получи-столична-община-заради-силния-вятър-news279542.html

51 сигнала получи Столична община заради силния вятър

51 сигнала са получени тази нощ на дежурните телефони на Столичната община във връзка със проблеми възникнали вследствие на силния вятър в София, съобщиха от пресцентъра на Столична община, цитирани от Фокус.

Екипи на аварийно-спасителното звено са работили на 15 адреса, като са отстранили паднала строителна ограда в „Люлин“ и клони на дървета от пътните платна. Проверени са два крана на строителни обекти.

Отделни сгради са останали без ток. Екипи на ЧЕЗ работят по отстраняване на авариите. Напомняме на гражданите да избягват престоят на открито и преминаването в близост от строителни обекти, както и да отстранят всички недобре закрепени предмети от балконите и прозорците си.

Бургас на протест в подкрепа на работниците от БДЖ

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/2pKuNgkyOdk/

Протест срещу плановете за приватизация, концесии и общинско финансиране на държавните железници и в подкрепа на работниците от БДЖ ще се проведе в Бургас.

Протестът е предвиден за 14 ч. пред жп гарата в Бургас. Хората се организират в социалната мрежа. „След успешната отмяна на заповедта за спиране на влаковете, Автономният работнически Синдикат – Варна и София заедно с активисти от Пазарджик и Бургас ще излязат на координиран национален протест в подкрепа на работниците от БДЖ против плановете за приватизация, концесии и общинско финансиране на държавните железници (ремуниципализация)”, посочват организаторите на протеста на страницата в социалната мрежа,цитира Кросс.

Исканията са за мораториум за всякакъв вид концесии и приватизации на БДЖ, обединение на звената в БДЖ, с цел намаление на административните разходи, референдум за всяка промяна в целостта и собствеността на което и да е държавно предприятие, ревизия на дейността на ръководството и администрацията на БДЖ от независими експерти с участието на граждански и работнически организации.

 

 

 

Намусена съм, щот' работя

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4569341


Намусена съм,
щот' работя
Особености на
социалистическото
мислене в условията
на демокрация и
пазарна икономика
ДИЛЯНА ГОГОВА
Модерни хора сме по принцип техническа нация, уж гоним световните тенденции във всяко отношение, гледаме да сме в крак с прогресивния свят, обаче остатъците от миналото незнайно защо продължават неумолимо да ни дърпат
Намусена съм, щот' работя Особености на социалистическото мислене в условията на демокрация и пазарна икономика ДИЛЯНА ГОГОВА Модерни хора сме по принцип техническа нация, уж гоним световните тенденции във всяко отношение, гледаме да сме в крак с прогресивния свят, обаче остатъците от миналото незнайно защо продължават неумолимо да ни дърпат

Кметът на Велико Търново: Ще има повече пари за „Местни инициативи“

http://pik.bg/кметът-на-велико-търново-ще-има-повече-пари-за-„местни-инициативи“-news279541.html

Кметът на Велико Търново: Ще има повече пари за „Местни инициативи“

“Ще има повече пари за „Местни инициативи“, заяви кметът на Велико Търново пред кметове и кметски наместници на населени места в общината. Пътят Самоводене – Обединение ще бъде обновен изцяло до есента.

Ще бъдат основно почистени и ремонтирани канавки и пътни съоръжения по това трасе. С половин милион лева ще разполагат кметовете и наместниците за ремонт на улици в населените места. 270 000 лв. по бюджет 2015 и 230 000 по инвестиционната програма са предложените средства за ремонт на пътища и улици. 300 000 ще бъдат средствата, които общината ще отпусне през тази година за проектите по „Местни инициативи“.

Сумата е увеличена чувствително - с над 60 000 лв. или 25% в сравнение с 2014 г. Със съдействието на общината във Велико Търново ще се изградят системи за видеонаблюдение и разширяване и ремонт на видеонаблюдението в населените места на територията на общината.

В 22 населени места в общината е изградено видеонаблюдение, съобщиха още от общинската администрация. Търси се вариант за ефективна и навременна поддръжка и ремонт на съоръженията.

През месец март кмета на община Велико Търново Даниел Панов, съвместно с представители на полицейските органи предстои да проведе поредица от срещи с жителите на населените места в рамките на общината./topnovini.bg

Все повече варненци подкрепят благотворителната кампания за талантливите деца

http://petel.bg/Vse-poveche-varnentsi-podkrepyat-blagotvoritelnata-kampaniya-za-talantlivite-detsa__99467

Все повече варненци подкрепят благотворителната кампания „Талантливите деца на Варна“, която започна по инициатива на Борислав...

БДЖ възстановява 33 влака от утре

http://petel.bg/BDZH-vazstanovyava-33-vlaka-ot-utre__99468

От утре, 1 февруари, „Холдинг БДЖ” ЕАД ще възстанови движението на 33 влака, като 3 от тях ще се движат само в част от съществуващия им...

Хасан и Ибрахим свирят с баща си по сватби

http://petel.bg/Hasan-i-Ibrahim-sviryat-s-bashha-si-po-svatbi__99470

Близнаците Хасан и Ибрахим, които заедно с Крисия Тодорова спечелиха второ място на детската Евровизия в Малта, в събота и неделя свирят...

Градушка удари Варна

http://petel.bg/Gradushka-udari-Varna__99471

Силен дъжд, придружен с градушка се изсипа над Варна, преди минути. Размерът на градушката е колкото грахово зърно. Градушка валя в...

Съболезнователна книга в памет на Желю Желев ще бъде изложена днес в президентството

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/01/31/2463395_suboleznovatelna_kniga_v_pamet_na_jelju_jelev_shte/?ref=rss


Съболезнователна книга в памет на покойния президент на България (1990-1997 г.) д-р Желю Желев ще бъде открита в събота, 31 януари, в сградата на Администрацията на президента.

Книгата за съболезнования ще бъде изложена при Парадния вход (Гвардейски вход) на сградата на бул. "Дондуков" 2 в София от 09.30 часа до 19.30 часа, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

В деня на национален траур, 1 февруари, съболезнователната книга ще бъде отворена за граждани от 12.00...

Днес изтича валидността на винетките за 2014 година

http://pik.bg/днес-изтича-валидността-на-винетките-за-2014-година-news279538.html

Днес изтича валидността на винетките за 2014 година

На 31 януари изтича валидността на старите годишни винетки за 2014 г. Тези, които все още не са си закупили нов стикер за настоящата година, могат да го направят от бензиностанции, пощи, големи търговски вериги, областните пътни управления, гранично контролно-пропускателните пунктове, съобщават от агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ).

От ведомството припомнят, че няма промяна в цените на винетките за 2015 г. Така годишната винетка за леки автомобили е 67 лв., месечната е 25 лв., а седмичната - 10 лв. Няма промяна и в стойността на стикерите за тежкотоварните камиони и автобусите.

"Разпространението и продажбата на винетките стартира от 15 декември 2014 г. Досега са продадени 585 хил. бр. стикери от всички видове и категории. От тях близо 430 хил. бр. са годишните винетки за леки автомобили, а над 75 хил. бр. са седмичните", отчитат от АПИ.

Според данните на структурата към 22 януари приходите от продадени винетки са в размер на 39 млн. лв. През 2014 г. са продадени над 6,3 млн. бр. винетки от всички видове и категории. Начислените приходи са над 224,6 млн. лв. Те са с близо 2 млн. лв. повече спрямо 2013 г.

От агенцията съобщават, че са предоставили 155 896 броя безплатни годишни винетки за 2015 г., които ще бъдат предоставени на гражданите с 50 и над 50 на сто намалена работоспособност или вид и степен на увреждане, както и семействата, отглеждащи деца с трайни увреждания до 18-годишна възраст и до завършване на средното им образование.

Северозападна България пострада от силни бури

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/severozapadna-bylgariia-postrada-ot-silni-buri-188393/

Бурният вятър прекъсна електрозахранването на някои места, във Враца ще има режим на водата

Испанската икономика с най-бързия темп на растеж за последните седем години

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4570030

Испанската икономика отбеляза най-бързия си темп на растеж от началото на финансовата криза преди седем години на фона на признаците, че възстановяването се усеща във всички сфери на икономиката, пише The Financial Times.  През последното тримесечие на 2014 г. БВП се е увеличил с 0,7% в сравнение с предходните три месеца,
Испанската икономика отбеляза най-бързия си темп на растеж от началото на финансовата криза преди седем години на фона на признаците, че възстановяването се усеща във всички сфери на икономиката, пише The Financial Times. През последното тримесечие на 2014 г. БВП се е увеличил с 0,7% в сравнение с предходните три месеца,

Германия се радва на срама на "Байерн"

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4570031

Германия се зарадва искрено на огромната загуба на "Байерн" с 1:4 като гост на "Волфсбург" на старта на пролетния сезон в Бундеслигата. Така остава надежда, че първенството поне няма да е решено още през март. "Волфсбург" е преследвачът на баварците, но поне вече е на... осем точки. А тимът на Гуардиола въобще не изглеждаше толкова страшен.
Германия се зарадва искрено на огромната загуба на "Байерн" с 1:4 като гост на "Волфсбург" на старта на пролетния сезон в Бундеслигата. Така остава надежда, че първенството поне няма да е решено още през март. "Волфсбург" е преследвачът на баварците, но поне вече е на... осем точки. А тимът на Гуардиола въобще не изглеждаше толкова страшен.

Инвестициите в солидарната система не обещават положителна доходност

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/investiciite-v-solidarnata-sistema-ne-obeshtavat-polojitelna-dohodnost-188336/

Експерти обясняват защо при евентуално прехвърляне на партида от УПФ с положителна доходност в НОИ загубата на доходност е сигурна

Изтича срокът на годишните винетки за 2014 година

http://www.moreto.net/novini.php?n=278663

На 31 януари изтича валидността на годишните винетки за 2014 година. Цените през 2015 г. са непроменени. Годишната винетка за леки автомобили струва 67 лв., месечната - 25 лв., а седмичната - 10 лв. Без промяна са и цените на стикерите за тежкотоварните камиони и автобусите.

Ошашавихме хората с тези фондове, обяви Иван Нейков

http://pik.bg/ошашавихме-хората-с-тези-фондове-обяви-иван-нейков-news279537.html

Ошашавихме хората с тези фондове, обяви Иван Нейков

Пенсионните фондове коментираха в предаването „Събуди се“ по Нова телевизия бившият социален министър Иван Нейков, президентът на КНСБ Пламен Димитров и изпълнителният директор на Пенсионноосигурителна компания "ДСК-Родина" Николай Марев. Според Марев намеренията са абсолютно прозрачни.

„Става дума за привличане на един ресурс в Сребърния фонд и това ще запуши едни фискални дупки в бюджета“, посочи той. Нека да не създаваме допълнителни сигнали за несигурност, няма такива намерения, прекъсна го Пламен Димитров. „Аз имам съмнения към начина, по който се управляват парите в някои фондове. Има нещо в цялата работа“, изрази съмнения той. Според него трябва да се направят стрес тестове на всички фондове.

„Аз не искам да всявам паника, но смятам, че българските регулатори показаха, че не са на висотата, на която трябва да бъдат“, отбеляза още президентът на КНСБ. Един човек, който не е специалист, ние го ошашавихме. Той вече не знае кое е добро и кое зло, изтъкна от своя страна Иван Нейков. Той препоръча:

„Бих ви предложил да отделяте по 30 секунди на ден, а не 5 минути годишно, да поглеждате във вашия фонд след 16:00 часа, за да видите на каква цена върви един дял от него“.

Какво време ни чака: Вятър, дъжд и високи температури

http://www.bnews.bg/article-128220

Високи дневни температури през уикенда, но вятъра и дъжда продължават с пълна сила.

Дъжд вали на много места в Пловдивско, пътищата са хлъзгави

http://pik.bg/дъжд-вали-на-много-места-в-пловдивско-пътищата-са-хлъзгави-news279536.html

Дъжд вали на много места в Пловдивско, пътищата са хлъзгави

Мокри и хлъзгави са пътните настилки в Пловдивско, съобщиха от Областното пътно управление. Дъжд вали на много места в областта, включително и в Пловдив.

Жълт код с предупреждение за обилни валежи в Пловдивска област обявиха за днес от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН.

До обяд времето ще е облачно и ще вали дъжд. Към обяд валежите ще намалеят и ще спират. Облачността временно ще се разкъса. Привечер от юг облачността ще се увеличи и отново ще завали дъжд.

Към полунощ (срещу неделя) валежите ще се усилят и в Югоизточна България ще са интензивни. Очакваните количества са от порядъка на 40-50 л/кв.м. В неделя валежите ще продължат до след обяд, но с по-слаб интензитет. Привечер облачността ще се разкъса и намалее. И през двата дни ще духа силен вятър от юг.

Под влияние на циклона ще остане топло за сезона. Минималните температури ще бъдат между 5 и 10 градуса. Максималните ще бъдат между 9 и 14 градуса за първия ден, а в неделя ще се повишат с няколко градуса, съобщи Иван Митев, дежурен прогнозист в НИМХ-БАН, Филиал Пловдив./topnovini.bg

Днес изтича валидността на старите винетки

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4570023

На 31 януари изтича валидността на старите годишни винетки за 2014 г. Тези, които все още не са си закупили нов стикер за настоящата година, могат да го направят от бензиностанции, пощи, големи търговски вериги, областните пътни управления, гранично контролно-пропускателните пунктове, съобщават от агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ).
На 31 януари изтича валидността на старите годишни винетки за 2014 г. Тези, които все още не са си закупили нов стикер за настоящата година, могат да го направят от бензиностанции, пощи, големи търговски вериги, областните пътни управления, гранично контролно-пропускателните пунктове, съобщават от агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ).

Община Гълъбово ще помага за бебета ин витро

http://pik.bg/община-гълъбово-ще-помага-за-бебета-ин-витро-news279535.html

Община Гълъбово ще помага за бебета ин витро

„За първи път община Гълъбово ще подпомогне семейства и двойки с репродуктивни проблеми по определен от местния парламент ред”, съобщи зам.-кметът Димитър Василев. По  негово предложение Общинският съвет одобри Правилник  за финансово подпомагане на семейства и двойки с репродуктивни проблеми.

„В Гълъбово има много граждани с репродуктивни проблеми.

Високите цени на лекарствата, манипулациите и все още ниската ефективност на процедурите не позволяват на много от тях да имат свое бебе. Тревога буди и  снижаването на възрастовата граница сред жените, които не могат да се сдобият с дете по естествен биологичен път”, мотивира инициативата зам.-кметът. По думите му това е част от демографската политика на общината. За социални помощи на гражданите в тазгодишния бюджета са заложени 80 хиляди лева.

 

Кандидатстването за финансово подпомагане на „ин-витро“ процедури е само за жители на община Гълъбово. Ще се дават по 1000 лева на двойка за един опит в рамките на една  календарна година.  Специална комисия ще разглежда подадените документи, а Общинският съвет ще ги одобрява./topnovini.bg

Днес изтича валидността на старите винетки

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4570021

На 31 януари изтича валидността на старите годишни винетки за 2014 г. Тези, които все още не са си закупили нов стикер за настоящата година, могат да го направят от бензиностанции, пощи, големи търговски вериги, областните пътни управления, гранично контролно-пропускателните пунктове, съобщават от агенция
На 31 януари изтича валидността на старите годишни винетки за 2014 г. Тези, които все още не са си закупили нов стикер за настоящата година, могат да го направят от бензиностанции, пощи, големи търговски вериги, областните пътни управления, гранично контролно-пропускателните пунктове, съобщават от агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ).

Опасени бури и оранжев код за Хасково, Кърджали и Смолян днес

http://offnews.bg/news/n_1/n_455792.html

Оранжев код за дъжд и вятър е обявен за събота в областите Хасково, Кърджали и Смолян. . За 18 области на страната обявеният код е жълт. За Перник, София-град, София-област, Кюстендил, Благоевград, Пазарджик, Пловдив и Стара Загора предупреждението е заради очаквани интензивни валежи. За Сливен, Ямбол, Бургас, Варна, Добрич, Силистра, Разград, Русе, Търговище и Шумен жълтият код е заради бурен вятър и валежи. За останалите 7 области е в сила зелен код. В събота следобед ще започне повишение на речните нива в по-голямата част от страната. По данни и прогнози на Националния институт по хидрология и метеорология през деня и през нощта срещу 1 февруари ще бъде дъждовно. Сумарните количества се очаква да бъдат до 30-40 л/кв. м, а в Родопската област - около и над 50 л/кв. м.

Десетки са арестувани в протест срещу бал във Виена

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/01/31/2463586_desetki_sa_arestuvani_v_protest_sreshtu_bal_vuv_viena/?ref=rss


Австрийската полиция арестува десетки протестиращи по време на сблъсъци в петък срещу годишния бал във виенския дворец "Хофбург", на който традиционно се събират представители на консервативните и крайно десните среди, съобщи "Ройтерс".

Около 5000 души, мнозина от които са пристигнали от чужбина, излязоха по улиците на Виена срещу т.нар. Академичен бал, част от сезона на виенските балове. Организатор е крайно дясната австрийска Партия на свободата и в миналото е привличал такива...

Шарапова излиза за титла и мъст срещу Уилямс в Мелбърн

http://offnews.bg/news/n_1/n_455791.html

Днес от 10:30 часа българско време в Мелбърн, Австралия Мария Шарапова ще излезе срещу Серина Уилямс в битка за титлата на турнира от Големия шлем Australian Open.  Освен така желаната титла, Шарапова ще излезе на корта, за да прекъсна една 11-годишна негативна серия от загуби срещу тъмнокожата тенисистка. Уилямс е побеждавала рускинята цели 16 пъти в официални мачове, докато Шарапова е надделявала над американката едва 2 пъти. Шарапова не е побеждавала Уилямс от 11 години. 33-годишната Уилямс има в своята биография записани пет титли от Australian Open, а днес има шанс да завоюва своята 19-та титла от Големия шлем. Шарапова за последно спечели финал в Мелбърн през 2008-ма година.

Меркел: Няма как дългът на Гърция може да бъде отписан

http://europe.actualno.com/Merkel-Njama-kak-dylgyt-na-Gyrcija-moje-da-byde-otpisan--news_454109.html

Канцлерът на Германия Ангела Меркел не вижда възможност за отписване на външния дълг на Гърция. "Частните кредитори отказаха да направят това, а банките опростиха на Гърция вече няколко милиарда...

Условията за туризъм в планините са лоши

http://society.actualno.com/Uslovijata-za-turizym-v-planinite-sa-loshi--news_454116.html

Условията за туризъм в планините са лоши. Във високите части духа ураганен вятър, има разкъсана облачност, а температурите са между -3 и 0 градуса. Това съобщиха за Агенция „Фокус&rdqu...

Постигнат е сериозен напредък по иранската ядрена програма?

http://asia.actualno.com/Postignat-e-seriozen-napredyk-po-iranskata-jadrena-programa--news_454119.html

Администрацията на президента Барак Обама е приела 80 на сто от исканията, които Иран е поставил в преговорите за своята ядрена програма, съобщи в. Jerusalem Post. Информацията е била съобщена от офи...

Силният вятър отлепи облицовката на столичен мол

http://sofia.actualno.com/Silnijat-vjatyr-otlepi-oblicovkata-na-stolichen-mol-news_454123.html

Силният вятър е отлепил облицовката на мол „Парадайс“ и тя е летяла във въздуха. Информацията съобщиха очевидци за агенция БЛИЦ. Силният вятър е съборил и дървета в столицата. Пад...

П. Димитров: Стрес тестове за пенсионните фондове!

http://frognews.bg/news_85204/

Дебат трябва да има за това как се управляват парите за пенсии в някои фондове. Имам подозрения за някои фондове, но нямам доказателства, за да ги обява публично, заяви лидерът на КНСБ Пламен Димитров.

Съученици на Иван, когото изритаха от бала, искали той да дойде, но без майка му

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4570010

Искахме да дойде, но без майка му. Това обяви пред Нова тв съученичка на Иван, който не успя да се наслади на абитуриентския си празник като ученик от Професионалната гимназия по хранителни технологии в Червен бряг. Иван е ученик с увреждания, който е приобщен в една от паралелките.  Това се случило преди завършването на випуск 2014,
Искахме да дойде, но без майка му. Това обяви пред Нова тв съученичка на Иван, който не успя да се наслади на абитуриентския си празник като ученик от Професионалната гимназия по хранителни технологии в Червен бряг. Иван е ученик с увреждания, който е приобщен в една от паралелките. Това се случило преди завършването на випуск 2014,

Несъответствия във фактурите на "Енерго-Про" бяха открити от ДКЕВР

http://www.moreto.net/novini.php?n=278662

Несъответствия между утвърдените от Държавната комисия за енергийно и водно регулирне (ДКЕВР) Общи условия и тяхното прилагане от страна на лицензираните дружества „Енерго-Про Мрежи” и „Енерго-Про Продажби" откри при проверка държавният регулатор.

Съученици на Иван, когото изключиха от бала: Искахме да дойде, но без майка му

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4570006

Искахме да дойде, но без майка му. Това обяви пред Нова тв съученичка на Иван, който не успя да се наслади на абитуриентския си празник като ученик от Професионалната гимназия по хранителни технологии в Червен бряг. Иван е ученик с увреждания, който е приобщен в една от паралелките.  Това се случило преди завършването на випуск 2014,
Искахме да дойде, но без майка му. Това обяви пред Нова тв съученичка на Иван, който не успя да се наслади на абитуриентския си празник като ученик от Професионалната гимназия по хранителни технологии в Червен бряг. Иван е ученик с увреждания, който е приобщен в една от паралелките. Това се случило преди завършването на випуск 2014,

Отменена е грипната епидемия в Бургаско

http://www.dnevnik.bg/zdrave/2015/01/31/2463359_otmenena_e_gripnata_epidemiia_v_burgasko/?ref=rss


От днес се отменя грипната епидемия в област Бургас, която бе въведена на 19 януари.

Възобновяват се плановите операции и свижданията в болниците, както и детските консултации и имунизации и консултациите на бременните жени.

Решението за отмяна на специалните противоепидемични мерки бе взето вчера на заседание на Регионалният щаб за борба с грипа и острите респираторни заболявания. Според Регионалната здравна инспекция в последните дни има значителен спад на заболелите...

Видео: Новините в 100 секунди

http://www.dnevnik.bg/video/2015/01/31/2463505_video_novinite_v_100_sekundi/?ref=rss


Рубриката на БНТ "Новините в 100 секунди" можете да гледате и на "Дневник.бг". Емисията се подготвя специално за интернет.


БСП обсъжда предстоящите местни избори на семинар в Пловдив

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4569999

Предстоящите местни избори ще обсъжда ръководството на БСП на семинар в Пловдив в събота и неделя. На него ще участват и двамата лидери – както на ПЕС Сергей Станишев, така и Михаил Миков, информира Нова тв.
Очаква се доклад на Станишев за предизвикателствата пред левицата, както и на Михаил Миков за състоянието на партията днес.
Предстоящите местни избори ще обсъжда ръководството на БСП на семинар в Пловдив в събота и неделя. На него ще участват и двамата лидери – както на ПЕС Сергей Станишев, така и Михаил Миков, информира Нова тв. Очаква се доклад на Станишев за предизвикателствата пред левицата, както и на Михаил Миков за състоянието на партията днес.

БСП обсъжда предстоящите местни избори на семинар в Пловдив

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4569997

Предстоящите местни избори ще обсъжда ръководството на БСП на семинар в Пловдив в събота и неделя. На него ще участват и двамата лидери – както на ПЕС Сергей Станишев, така и Михаил Миков, информира Нова тв.
Очаква се доклад на Станишев за предизвикателствата пред левицата, както и на Михаил Миков за състоянието на партията днес.
Предстоящите местни избори ще обсъжда ръководството на БСП на семинар в Пловдив в събота и неделя. На него ще участват и двамата лидери – както на ПЕС Сергей Станишев, така и Михаил Миков, информира Нова тв. Очаква се доклад на Станишев за предизвикателствата пред левицата, както и на Михаил Миков за състоянието на партията днес.

Жълт код за Варна заради вятър и дъжд

http://www.moreto.net/novini.php?n=278657

За силен и бурен вятър с посока юг и югозапад, достигащ скорост от 15-20 метра в секунда, а при пориви – до 25 метра в секунда, предупреждават от Областна управа – Варна. Данните са за днес, 31.01.2015 г., и са предоставени от Националния институт по метеорология и хидрология към БАН.

Вършец преживял истински ужас: Нещо страшно!

http://www.bnews.bg/article-128219

Нещо страшно и невиждано са преживели жителите на Вършец, каза кметът на общината Иван Лазаров. Там от сутринта е обявено и бедствено положение.

Лиляна Павлова представя програмата за саниране на панелките в Ямбол

http://pik.bg/лиляна-павлова-представя-програмата-за-саниране-на-панелките-в-ямбол-news279521.html

Лиляна Павлова представя програмата за саниране на панелките в Ямбол

Кметът на Ямбол Георги Славов кани всички заинтересовани от програмата за саниране на панелните жилища на информационна среща с министър Лиляна Павлова, която ще се състои от 15:00 часа в Голямата зала на община Ямбол, съобщиха от пресцентъра на община Ямбол.

Срещата е организирана съвместно от община Ямбол и Министерство на регионалното развитие и благоустройството и е част от обиколката на министър Павлова за разясняване на основните моменти от Националната програма за енергийна ефективност в многофамилните жилищни сгради. На срещата ще бъдат представени основите стъпки за кандидатстване, в това число редът за регистриране на Сдружение на собствениците, етапите на одобрение на проектите, какви мерки за енергийна ефективност могат да се прилагат, финансиране на дейностите и други. За участие в информационния ден са поканени домоуправителите на панелни блокове, влизащи в обхвата на програмата. Срещата е отворена за всички заинтересовани страни - граждани, представители на строителни фирми, проектанти и други.

Испанската лява партия "Подемос" провежда демонстрация в Мадрид

http://www.dnevnik.bg/evropa/novini_ot_es/2015/01/31/2463028_ispanskata_liava_partiia_podemos_provejda/?ref=rss


Насърчена от победата на гръцката радикална левица СИРИЗА на парламентарните избори, испанската партия "Подемос" организира днес голяма демонстрация в Мадрид и така поставя началото на една наситена с избори година в Испания, съобщи "Франс прес", цитирана от БТА.

През май "Подемос" ще се представи на областните избори. В края на годината в страната са насрочени парламентарни избори, които лидерът на "Подемос" Пабло Иглесиас, 36-годишен бивш преподавател по политически науки, иска да...

БГ висшистите намират работа месец преди европейците

http://pik.bg/бг-висшистите-намират-работа-месец-преди-европейците-news279522.html

БГ висшистите намират работа месец преди европейците

Българските младежи с висше образование се реализират по-бързо на пазара на труда в сравнение с европейските си връстници. Това показва проучването „Ключови данни за образованието в Европа” за 2012 г., пише в. "Монитор".

Според изследването след като напуснат ВУЗ-а, европейците се нуждаят от 5,1 месеца, за да намерят първата си работа. Българските студенти обаче започват да се трудят месец по-рано. Резултатите показват още, че колкото по-образовани са хората, толкова по-кратък е периодът на преход от училищната скамейка към бюрото в офиса.

В ЕС на тези, които са прекъснали училище с основно или по-ниско образование, са нужни средно 9,8 месеца, за да намерят работа. За необразованите българи този срок е двойно по-дълъг – 21,5 месеца. По данни на социалното министерство през миналата година 60% от трудещите се българи са били със средно образование. Според европейското проучване безработните с диплома от гимназия у нас намират препитание почти година след като завършат. За сравнение на останалите европейци с подобна квалификация са им нужни 7,4 месеца. „За повечето работодатели по-важен е опитът, който имат кандидатите, а не образованието”, обясни пред „Монитор специалистът по подбор на персонала Светослав Маринов.

Според него стажовете по време на обучението осигуряват предимство при намиране на първа работа за младежите. В началото на година започнаха новите схеми за младежка заетост, по които 8000 младежи ще могат да стажуват в частни фирми, за да натрупат опит. Идеята е младежите да имат практически умения, които да им помогнат за по-лесното намиране на работа. Анализ на социалното министерство за тенденциите на пазара на труда за следващите 4 години показва, че ще се задълбочава дисбалансът между степен на образование и заемана длъжност.

„До 2018 г. недозаетостта сред висшистите се очаква да нарасне до 31% т.е. ще нараства броят на хората, които ще работят на позиции, изискващи по-нисък образователен ценз”, се казва в анализа. През миналата година около 137 800 нашенци са били свръхквалифицирани за позицията, която заемат. Други 77 800 служители пък са били наети на длъжности, изискващи по-висока от тяхната квалификация.

Ураганните ветрове и дъждовете постепенно затихват

http://pik.bg/ураганните-ветрове-и-дъждовете-постепенно-затихват-news279517.html

Ураганните ветрове и дъждовете постепенно затихват

Днес още от сутринта облачността от запад ще започне да се разкъсва и временно да намалява, по-значително над Северна България. Това съобщи за „Фокус” дежурният синоптик Красимир Стоев от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН. В Източна България ще има валежи, които в следобедните часове временно ще спрат, но от юг-югозапад отново ще завали. 

Преди обяд в Източна България ще продължи да духа силен и бурен юг-югозападен вятър, който след обяд временно ще отслабне, но към края на деня отново ще започне да се усилва. Дневните температури ще останат високи, в повечето места максималните ще са между 10° и 15°. През нощта срещу неделя, ще бъде облачно с валежи от дъжд, а в планините, по високите западни полета и в Предбалкана - от сняг. На много места, особено в Югоизточна България валежите ще са интензивни. Отново ще бъде и твърде ветровито. Атмосферното налягане е значително по-ниско от средното за януари -през деня слабо ще се повиши.

Над Черноморието ще бъде облачно, дъждовно и ветровито. Ще духа силен и бурен юг-югозападен вятър, който в следобедните часове временно ще отслабне, а валежите за кратко ще спрат. Максимални температури: 10° - 14°. Температура на морската вода е 6-7°. Вълнение на морето ще бъде 3-5 бала.

В планините бурният югозападен вятър временно ще отслабне и в по-ниските части ще се ориентира от югоизток. Валежите също временно ще спрат, а облачността ще се разкъса, но в следобедните часове от юг отново ще завали. Максимална температура на 1200 метра около 6°, на 2000 метра - около минус 1°.

Град Вършец, област Монтана, се готви за бедствено положение, две села са откъснати от света

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4569988

Очаква се да обявят бедствено положение в град Вършец поради отнесени покриви на къщи и изкоренени дървета. Това съобщи за
Очаква се да обявят бедствено положение в град Вършец поради отнесени покриви на къщи и изкоренени дървета. Това съобщи за "Фокус" областният управител на Монтана Ивайло Петров. По думите му, в град Вършец има скъсани електропроводи. „Положението е същото и в град Берковица. В градовете Чипровци и Дамяново също е било прекъснато

Ивайло Калфин: Частните пенсионни дружества работят добре, няма основание за съмнения

http://www.moreto.net/novini.php?n=278652

Няма основания да се съмняваме в състоянието на универсалните пенсионни фондове, както и в работата на КФН. Това съобщи за ТВ "Европа" вицепремиерът Ивайло Калфин. Той заяви, че отрицателната доходност, която отчитат дружествата за последните 10 години е нещо нормално и го сравни с доходността от един банков депозит.

Силен вятър с температури между 10° и 15°

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4569978

Днес още от сутринта облачността от запад ще започне да се разкъсва и временно да намалява, по-значително над Северна България. Това съобщи за „Фокус” дежурният синоптик Красимир Стоев от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН. В Източна България ще има валежи, които в следобедните часове временно ще спрат,
Днес още от сутринта облачността от запад ще започне да се разкъсва и временно да намалява, по-значително над Северна България. Това съобщи за „Фокус” дежурният синоптик Красимир Стоев от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН. В Източна България ще има валежи, които в следобедните часове временно ще спрат,

В Кюрдистан утрините са тихи

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4569624

Авторът на този текст Борис Кънев завършва История и Политика преди да се отправи на пътешествие пеша и на стоп из безкрайните пътища на Азия. Повече за приключенията му можете да прочетете на rovingsnails.com, както и на неговата фейсбук страница.


Тътен, гърмеж, пукотевица. Спорадично небето пламва и озарява нощта. В Ирак сме. 
Страна, превъ
Авторът на този текст Борис Кънев завършва История и Политика преди да се отправи на пътешествие пеша и на стоп из безкрайните пътища на Азия. Повече за приключенията му можете да прочетете на rovingsnails.com, както и на неговата фейсбук страница. Тътен, гърмеж, пукотевица. Спорадично небето пламва и озарява нощта. В Ирак сме. Страна, превъ

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване