С убийството на Борис Немцов Русия се връща към сталинизма

http://www.klassa.bg/News/Read/article/249283_%D0%A1+%D1%83%D0%B1%D0%B8%D0%B9%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE%D1%82%D0%BE+%D0%BD%D0%B0+%D0%91%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%81+%D0%9D%D0%B5%D0%BC%D1%86%D0%BE%D0%B2+%D0%A0%D1%83%D1%81%D0%B8%D1%8F+%D1%81%D0%B5+%D0%B2%D1%80%D1%

 Показният разстрел на един от водачите на руската опозиция само на метри от Кремъл отеква болезнено и шокира не само Русия, но и целия свят. С него беше премината червената линия, която отделяше управлението на президента Путин от най-мрачните страници в най-новата история на Русия - периода на Сталин. Борис Немцов беше трън в очите на мнозина крайни националисти, които доразвиха главния идеологически постулат в сегашната кампания за оцеляване на режима на Путин - “Родината в опасност” - в догма и послание към фанатиците да защитават до смърт своя Месия.

Немцов не можеше да бъде спрян с арести от полиция или със съдебен произвол - прекалено голяма фигура беше за да бъде накаран да замълчи. Той действително беше първоначалния избор на Елцин за негов заместник, но в последствие службите наложиха своя избраник Путин. Немцов, заедно с Касянов, Рижков и Милов бяха заемали най-високи постове във властта и като такива знаеха механизмите, които движат Кремъл.

Дейността на Борис по разобличаване на Путиновата политика в Украйна и безпределната му тревога за разкъсване на историческите връзки между два братски народа нямаше как да не бъдат наказани от някой, който стреля в Украйна в защита на сепаратистите и комуто Немцов пречи. Фронтовата линия на битките в Източна Украйна минава и през Москва - и там стрелят и убиват хора.

Да, малко вероятно е Путин лично да е дал нареждане за убийството на Немцов. Както беше и за Литвиненко или за Ана Политковская. За това си има неформали, полувоенни, организирана престъпност и служби, който пазят режима. Но руският президент носи пряка отговорност за възраждането на крайните форми на руския национализъм, за възраждането на духа и похватите от времето на Сталин, за потискане на инакомислието, за разгръщане на омразата и разделението, за насаждане на атмосфера на терор и безвластие, за пренебрегване на елементарни човешки права и свободи - и всичко в името на оцеляването на Путин.

Ако дълго и упорито насаждаш омраза, насилие и недоверие към външния свят, то неусетно те започват да преливат около теб, прерастват в недоверие, насилие и омраза към ближния и съседа. И един ден някой започва да убива.

Най-големият кошмар на Владимир Путин е, че в стремежа си да се огради отвсякъде от заплахите на Майдана и на демократичната опозиция, той насърчи създаването на различни неформални и полувоенни структури като обществен буфер срещу опозицията. Тези сили не могат да бъдат постоянно държани под контрол защото в екзалтацията си по доказване на своята лоялност към Вожда и “защита на Родината от майдановци” те винаги могат да прекрачват границата и поемат нещата в свои ръце.

Затова днес Путин не може да се измъкне с дежурното обяснение, че някой го провокира - тази система и режим са създадени изключително и само за да обслужват оставането му на власт. Бъдете сигурни, че скоро ще бъде намерен някой дежурен виновен, който да поеме отговорността за разстрела. Но никой разследващ няма да се осмели да стигне до истинския морален убиец и поръчителите.

Не изключвам и други крайности в отчаяните опити за информационно противодействие за да се снеме личната отговорност на първия човек в Кремъл за убийството на една от най-ярките фигури на политическия небосклон на Русия в последните двадесет и пет години. Борис Немцов беше всичко, което Путин не бе - ерудиран, харизматичен, висок във всякакъв смисъл човек.

От тук нататък Русия няма да бъде същата. Дългото сбогуване на руския президент с властта ще бъде болезнен, неравен и частично обратим, но неизбежен процес. Убийството на Немцов не е последното - много хора още ще загубят своя живот и в Русия и извън нея - защото царете в Кремъл, особено тези с власт и пари, никога не си тръгват доброволно. 100 години след 1917 изглежда Русия върви към нова революция.

136 години от рождението на Александър Стамболийски

http://www.klassa.bg/News/Read/article/249282_136+%D0%B3%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D0%B8+%D0%BE%D1%82+%D1%80%D0%BE%D0%B6%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5%D1%82%D0%BE+%D0%BD%D0%B0+%D0%90%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D1%81%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D1%8A%D1%80+%D0%A1%D1%82%D0%B0%D

 Днес отбелязваме 136-та годишнина от рождението на земеделския лидер Александър Стамболийски.

Годишнината ще бъде отбелязана с поднасяне на венци и цветя пред паметника на Стамболийски на ул. "Врабча" 1 в София. В церемонията от 12.00 ч. ще участват председателят на ПП Обединени земеделци Петя Ставрева, членове на националното ръководство на партията, земеделци и симпатизанти.

Стамболийски е водач на Българския земеделски народен съюз (БЗНС) и министър-председател на България в правителството на БЗНС (1919–1923). Убит на 14 юни 1923 година във вилата му в Славовица. 

 

 

БГНЕС

Смелчаци се къпят в студеното море във Варна (снимки)

http://petel.bg/Smelchatsi-se-kapyat-v-studenoto-more-vav-Varna--snimki-__103164

фото: Румен Сарандев   Днес съвсем не е най-подхидящият момент за морски бани, но има хора, за които студената вода не е проблем. Вижте какво засне фотографът на "Петел" преди минути:

„Дойче веле”: Вашингтон сипе подигравки и сарказъм към Меркел

http://petel.bg/---Doyche-vele-----Vashington-sipe-podigravki-i-sarkazam-kam-Merkel__103165

Вашингтон сипе сарказъм и подигравки по адрес на федералния канцлер Ангела Меркел и нейните усилия да уреди кризата в Украйна и проблема...

Най-скъпата мартеница стигна... 500 лева

http://petel.bg/Nay-skapata-martenitsa-stigna----500-leva__103152

Най-скъпите мартеници тази година вървят около 400-500 лева. Това са големи около 2 метра метра, луксозно изработени и са предназначени да...

Палачът на Ислямска държава Джихадиста Джон искал да се самоубие

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4629084

Мохамед Емуази, мистериозният маскиран палач на "Ислямска държава", станал известен като Джихадиста Джон, е възнамерявал да се самоубие през 2010 г., защото всяко негово движение било следено от британските служби за сигурност, пише "Дейли Мейл".
Човекът, който се появи в няколко видеа с обезглавяване на заложници, написал през 2010 г.
Мохамед Емуази, мистериозният маскиран палач на "Ислямска държава", станал известен като Джихадиста Джон, е възнамерявал да се самоубие през 2010 г., защото всяко негово движение било следено от британските служби за сигурност, пише "Дейли Мейл". Човекът, който се появи в няколко видеа с обезглавяване на заложници, написал през 2010 г.

Радан Кънев: Мусолини, Хитлер, Франко и...Путин

http://www.cross.bg/pytin-kremul-nemtzov-1454844.html

/КРОСС/ Tвърдението, че Путин е невинен на принципа Cui bono? (кому ползите) е крайно несъстоятелно. Този принцип не важи в диктатурите - те по принцип основават властта си на насилие и страх. Още по-слаб аргумент е 86%-овия „рейтинг" на диктатора. На този принцип a priori оневиняваме Мусолини, Пиночет и още десетки диктатори за извършените под техния режим убийства...Ак се потвърди обаче, че Немцов е подготвял материали за руските диверсионни планове в Украйна, аргументът Cui bono рухва със страшна сила... Предположението, че извършителите са крайнодесни фашистки (т. нар „рашистки") активисти, независими или непряко зависими от Путин, е сравнително достоверно. Повечето политически убийства се приписват именно на крайни, „несистемни" поддръжници на съответния режим, толерирани, но не пряко и особено не официално ръководени от него. Примери десетки, аз ще дам български, от нашата богата на политическо насилие нова история - Стамболов, Стамболийски (ех, тези „македонци"), Петко Д. Петков, Никола Генадиев... Истината е, че всяка диктатура отглежда своите крайни, често на думи „опозиционни", радикални шпиц-команди. Използва ги, освен за разправа с противници на режима, и за заплаха към съседите и международната общност, за да представи диктатора за умерен, човечен, притиснат в ъгъла от радикалите баща на нацията. Типични примери - Мусолини, Хитлер, Франко и ... Путин

Нека с Баба Марта дойде пролетта!

http://www.klassa.bg/News/Read/article/249281_%D0%9D%D0%B5%D0%BA%D0%B0+%D1%81+%D0%91%D0%B0%D0%B1%D0%B0+%D0%9C%D0%B0%D1%80%D1%82%D0%B0+%D0%B4%D0%BE%D0%B9%D0%B4%D0%B5+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D1%82%D1%82%D0%B0%21

 Празникът на Баба Марта е символ на пролетта, който свързваме с пожелания за здраве и плодородие. Това е началото на новия цикъл в природата.

В народната традиция пролетта идва с Баба Марта. Нейният двойствен образ – ту весел, ту сърдит – представя женското начало, което ражда живота, и в същото време – пак женското, но стихийно, рушащо начало.

Древна традиция ни пренася в света на траките и прабългарите. Една стара легенда разказва, че траките слагали мартеници, за да отбележат края на студа и пробуждането на природата за нов живот. Според друга тяхната поява е свързана с идването на Аспаруховите българи. Те вярвали, че в природата съществува злата сила "лошотия", но мартеницата има магията да защити своя притежател от нейното въздействие.

Обичаят за връзване на мартеница е познат не само в България, но и в Румъния, Молдова, Албания, Гърция, Македония и Сърбия. В Румъния те се връзват на ръцете на жените и малките деца, докато в Гърция – само на ръцете на децата.

На 1 март е прието най-възрастната жена да почисти дома преди изгрев, да простре навън червена тъкан, за да зарадва Баба Марта и да предизвика нейната благосклонност към къщата и нейните обитатели. На децата и младите булки се връзват усуканите бели и червени конци – мартеници. Те трябва да излязат непременно навън, за да ги види Баба Марта, защото иначе ще я разгневят. 

 

 

 

БГНЕС

Парламентът - едно голямо семейство

http://frognews.bg/news_86940/

Роднинската връзка с някой от народните представители дава предимство при подбора на нещатни сътрудници в парламента.

Юсеин Болт започна сезона със загуба на родна земя

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/03/01/2482580_jusein_bolt_zapochna_sezona_sus_zaguba_na_rodna_zemia/?ref=rss


Спринтьорът Юсеин Болт започна годината със загуба на родна земя.

Ямаецът стартира на състезанието Gibson Relays в Кингстън за клуба си Racers Lions в щабетата на 4 по 100 метра, но отборът му беше победен във финала.

Квартетът, от който беше част и Болт, зае второто място с резултат 38.29 секунди. Победата извоюва съставът на University of Technology с 38.23 секунди.

Това беше първа загуба за Болт в щафета на 4 по 100 м от 2007 година. Преди осем години той...

Свидетели на Йехова" готви експанзия в България

http://www.klassa.bg/News/Read/article/249280_%D0%A1%D0%B2%D0%B8%D0%B4%D0%B5%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%B8+%D0%BD%D0%B0+%D0%99%D0%B5%D1%85%D0%BE%D0%B2%D0%B0%22+%D0%B3%D0%BE%D1%82%D0%B2%D0%B8+%D0%B5%D0%BA%D1%81%D0%BF%D0%B0%D0%BD%D0%B7%D0%B8%D1%8F+%D0%B2+%D0%91%D

 Религиозната общност "Свидетели на Йехова" засилва дейността си у нас. На няколко места в столицата през последната седмица са засечени младежи, които раздават рекламни брошури, сигнализираха читатели на БГНЕС.

Една от брошурите, която е на български език, дава възможност всеки желаещ да попълни адрес, на който да бъде посетен от представители на "Свидетели на Йехова". На брошурата е посочен и интернет-сайт, от който може да се получи и достъп до Библията.

Проверка на БГНЕС установи, че става въпрос за интернет-портал, който разяснява на общо 714 езика и диалекти от цял свят всичко за религиозното вероизповедание. От българската версия на сайта става ясно, че "Свидетели на Йехова" готвят своеобразна експанзия в България в следващите седмици. Кулминацията трябва да е през месец май 2015 г. Публикувани са заготовките на три "списания", издател, на които е посочена организацията "Watch Tower Bible and Tract Society of Pennsylvania". Същата организация стои и зад интернет-портала. На кориците на две от 16-страничните "списания", на фона на апокалиптични колажи, са заснети мъже и жени, заедно с деца, като са изписани и следните заглавия: "Близо ли е краят?" и "Пробудете се! Надежда за бездомните и бедните". Първото списание, на което е посочена дата за разпространение 1 май 2015 г., е преведено на 231 езика и е с глобален тираж от почти 53 млн. броя. Второто, на което е посочено, че трябва да излезе през май 2015 г., е преведено на 101 езика и е с глобален тираж от почти 52 млн. броя. На третото "списание" има изобразени един възрастен мъж и двама мисионери. На корицата е посочена като дата за разпространение - 15 май 2015 г. Върху заглавната страница са публикувани и следните заглавия: "Бъди нащрек! Сатаната иска да те погълне!" – 29 юни – 5 юли; "Можеш да спечелиш битката срещу Сатаната!" – 6-12 юли и други.

От друга брошура става ясно, че за 03 април 2015 г. (петък), т.е. седмица преди отбелязването на Разпети Петък, според Православната църква, от "Свидетели на Йехова" приканват всички желаещи да се включат във "Възпоменанието на Христовата смърт". Поканата завършва с обещанието: "ще научите как животът и смъртта на Исус Христос могат да са от полза лично за Вас".

Интернет-порталът на "Свидетели на Йехова", включително българската му версия, има отделни секции с филмово, музикално и литературно съдържание, както и три специални секции: една за родители и семейства и две, които са посветени изцяло за младежи и дори за деца.

В секцията за тийнейджъри сред съветите, които се дават, са: колко и какви SMS е най-добре да се пишат. Други "отговори", които "Свидетели на Йехова" предоставят, са свързани с въпроси като: "Готов ли съм да се изнеса от къщи?", "Какво да правя, ако родителите ми се развеждат?", "Привличат ме хора от същия пол - означава ли, че съм хомосексуалист?", "Защо се порязвам умишлено?" и други. От съдържанието на тази част от интернет-портала става ясно, че то е насочено основно към младежи на възраст между 13 и 18 години.

В секцията за деца могат да бъдат открити атрактивни, озвучени на български език, анимационни клипове, песни и форми за оцветяване, които могат да бъдат изтеглени и разпечатани. Един от анимационните клиповете, озаглавен Урок №9 - "учи" децата, че "Йехова е създал всичко". "Първо Йехова направил Исус, после ангелите, но още нямало Слънце, Луна, звезди, нито Земя...", обяснява нарисуван татко на сина си, който носи българското име Стефчо. В клип, озаглавен Урок №2, нарисуваната майка на Стефчо, го учи, как "магиите са нещо лошо", защото идвали от Сатаната, а Йехова не ги харесвал. Анимационният клип продължава със "съвети" как децата не трябва да си играят с играчки, които Йехова не би харесал. Краят на клипа показва как детето е принудено да изхвърли играчката си в кофата за отпадъци, нещо, с което Йехова бива "зарадван". Друг от клиповете, озаглавен Урок №3, под музикален аранжимент дете изпълнява песен, която всъщност е "Молитва за Йехова", която трябва да се пее възможно най-често. "Всеки ден, всеки час моля се и Йехова ме чува добре. Всяка сутрин дори, щом отворя очи, моля се хубав ден да ми даде. И сред хора и шум аз моля се наум, но Йехова ме чува и така", гласи текстът на детската песен. От съдържанието на тази част от сайта става ясно, че то е насочено към деца на възраст между 4-5 и 8-9 години.

"Свидетели на Йехова" е името на религиозно движение, което е основано в САЩ през 19-ти век. Твърди се, че в света общият брой на членовете на тази общност са над 8 млн. души. Първото правно признание на движението у нас датира от 6 май 1938 г., но десет години по-късно неговата дейност е прекратена. Движението е регистрирано отново през 1991 г. Актуалната справка в Регистъра на вероизповеданията в България показва, че "Свидетели на Йехова в България" се ръководи от Никлаус Дейвид, който е гражданин на Южна Африка. Като заместник-председател на религиозната организация е вписан Кристиан Новак, гражданин на Полша. Единственият българин, който е сред управляващите организацията у нас е 41-годишният Георги Гогов. По твърденията на самата организация у нас има повече от 1800 последователи на "Свидетели на Йехова". Като източник на доходи на организацията са посочени – дарения. На българската версия на сайта обаче не са публикувани никакви дарителски сметки, нито има информация за финансови отчети. Посочено е обаче, че организацията се финансира от "анонимни дарения". Седалището на организацията у нас се намира в масивна сграда, построена преди около 15 години в столичния квартал "Павлово". Последователите наричат този имот "Бетел", което означавало "дом на Бог".

Движението "Свидетели на Йехова" е причина за множество конфликтни ситуации в изминалите 25 години. Един от последните скандали възникна след началото на настоящата учебна година в Благоевград. Причината бе разкриването на молитвен храм в близост до училище. През 2011 г. маскирани младежи нападнаха клона на "Свидетели на Йехова" в Бургас. Протести срещу дейността на общността имаше и във Варна през 2012 г.

Тези и други инциденти, свързани с дейността на "Свидетели на Йехова" в България, намират място в ежегодните Доклади на Държавния департамент на САЩ за състоянието на "свободата на вероизповедания в световен мащаб". Докладът на Държавния департамент на САЩ за 2013 г. критикува българските власти заради "оплаквания" на представители на религиозните общности. "Свидетелите на Йехова" съобщиха за тормоз от страна на местната полиция в Кюстендил, посочвайки, че на 21 ноември 2013 г. близо 20 полицаи нахлули в Залата на Царството по време на сбирка на паството и проверили личните карти на присъстващите. Полицейските служители не дали никакви обяснения за действията си", пише в частта за България на Доклада, който е публикуван на сайта на Американското посолство у нас. Американската държавна администрация критикува България и заради това, че "община Кюстендил е продължила да възпрепятства изграждането на молитвен дом на "Свидетелите на Йехова". От Доклада става ясно още, че през 2013 г. американските дипломати са се срещали с представители на различни религиозни общности у нас, включително и членове на "Свидетели на Йехова" , като на въпросните срещи са били "обсъждани нарушаването на свободата на вероизповедание, популяризаторските дейности и предложенията за изменения в законодателството".

От българската страна контрол върху дейността на религиозни общности като "Свидетели на Йехова" осъществява Дирекция "Вероизповедание" към Министерския съвет. 

 

 

БГНЕС

Вежди Рашидов с номинация за академик

http://www.cross.bg/akademitzi-rashidov-pisatelyat-1454843.html

/КРОСС/ Министърът на културата Вежди Рашидов е номиниран за академик на БАН. Публикацията на академията за предстоящия избор на академици не се посочва чия е номинацията на Рашидов. Участниците в конкурса за академици и член-кореспонденти на БАН може да бъдат предлагани от група академици (не по-малка от четирима души, от които поне двама са от областта на конкурса); от научните съвети на всички държавни научни организации в страната; от факултетните съвети от висши училища; от централните ръководства на научните и творческите съюзи. Конкурсът е обявен на 19 януари, а защитата на кандидатурите предстои. Номинацията на Рашидов е в категорията „Изкуство и изкуствознание", в която са номинирани и писателят и преподавател в Софийския университет проф. Боян Биолчев, писателят Анжел Вагенщайн, Аксиния Джурова, Любомир Левчев, писателят Кирил Топалов и др. БАН предстои да избере 16 от общо кандидатиралите се 52 за академици в различни клонове на науката и изкуството. Решението е взето в петък от Управителния съвет на академията. С най-много номинации е химикът член-кореспондент Илия Рашков, когото осем академици са посочили като достоен носител на най-високата научна титла у нас. До 13 март желаещите да продължат напред в надпреварата трябва да подадат документи и да потвърдят участие пред администрацията на БАН

Палачът на Ислямска държава Джихадиста Джон искал да се самоубие

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4629081

Мохамед Емуази, мистериозният маскиран палач на
Мохамед Емуази, мистериозният маскиран палач на "Ислямска държава", станал известен като Джихадиста Джон, е възнамерявал да се самоубие през 2010 г., защото всяко негово движение било следено от британските служби за сигурност, пише "Дейли Мейл". Човекът, който се появи в няколко видеа с обезглавяване на заложници, написал през 2010 г.

Радан Кънев: България е страна в много голям риск

http://www.mediapool.bg/radan-kanev-bulgaria-e-strana-v-mnogo-golyam-risk-news231186.html

България е страна в много голям риск, не трябва да се допуска никакво подценяване и незабавно трябва да се предприемат действия за укрепване на службите за сигурност. До тези изводи стига лидерът на ДСБ и съпредседател на ПГ на Реформаторския блок Радан Кънев, по повод убийството на Борис Немцов и „остротата на диктатурата в Кремъл и податливостта на българските медии и коментатори на абсурдните и евтини пропагандни тези на руското разузнаване”. Той аргументира и тезата, че „отговорността за убийството на Немцов е на режима в Кремъл. Независимо дали от там е дошло прякото нареждане, което е също твърде възможно”. Mediapoolпубликува текста на Радан Кънев от неговия профил във „Фейсбук”. Tвърдението, че Путин е невинен на принципа "Cui bono?" (кому ползите) е крайно несъстоятелно. Този принцип не важи в диктатурите - те по принцип основават властта си на насилие и страх. Още по-слаб аргумент е 86%-овия "рейтинг" на диктатора. На този принцип a priori оневиняваме Мусолини, Пиночет и още десетки диктатори за извършените под техния режим убийства... Ако се потвърди обаче, че Немцов е подготвял материали за руските диверсионни планове в Украйна, аргументът Cui bono рухва със страшна сила... Предположението, че извършителите са крайнодесни фашистки (т.нар "рашистки") активисти, независими или непряко зависими от Путин, е сравнително достоверно. Повечето политически убийства се приписват именно на крайни, "несистемни" поддръжници на съответния режим, толерирани, но не пряко и особено не официално ръководени от него. Примери десетки, аз ще дам български, от нашата богата на политическо насилие нова история - Стамболов, Стамболийски (ех, тези "македонци"), Петко Д. Петков, Никола Генадиев... Истината е, че всяка диктатура отглежда своите крайни, често на думи "опозиционни", радикални шпиц-команди. Използва ги, освен за разправа с противници на режима, и за заплаха към съседите и международната общност, за да представи диктатора за умерен, човечен, притиснат в ъгъла от радикалите баща на нацията. Типични примери - Мусолини, Хитлер, Франко и ... Путин. Фашистките шпицкоманди са 100% рожба на властта в Кремъл, дори някои от тях да излизат извън контрол. Прочее, не е чудно ако излизат извън контрол, защото Путин десетилетие насаждаше дива ислямофобия, а днес брутално флиртува с мюсюлманското население на Федерацията, използвайки антизападните му настроения. Днес крепостта на Путин е Чечня, пръв политически другар - Кадиров, а самият Путин се държи като халиф на Кавказ и Каспийския басейн. Фашистите в Москва надали са щастливи. За мен е ясно, на база на горните аргументи, че отговорността за убийството на Немцов е на режима в Кремъл. Независимо дали от там е дошло прякото нареждане, което е също твърде възможно. Пиша този доста дълъг текст обаче с друга цел, пиша го като български политик. Дълбочината на кризата в РСФСР, остротата на диктатурата в Кремъл и податливостта на българските медии и коментатори на абсурдните и евтини пропагандни тези на руското разузнаване, показват, че България е страна в много голям риск. Никакво подценяване не бива да се допусне. И незабавно трябва да се предприемат действия за укрепване на службите за сигурност - ДАНС (руско направление), разузнаване, военно разузнаване, да се провери издъно МВР и прокуратурата за влияние и за готовност да реагират на престъпления срещу Републиката, да се проследят комуникационните и медийни канали на пропагандата. Националната сигурност не е да следиш любовниците на опозицията, не и сега. И накрая, за малко успокоение. Другари резиденти, напълнихте ми главата с информацията, че Немцов имал младо гадже и обичал жени. Затова и не бива да жалим за него. Не беше ли лошо само да си гей по вашите стандарти? Объркахте опорните точки.

Лъвица налегна пиян руснак, той едва оцеля

http://www.bnews.bg/article-130421

Мъжът изглежда сметнал, че няма такава, и бил хванат и задушен от лъвицата. По тялото му имало множество наранявания, а тестовете показали алкохол в кръвта.

И през първите два месеца на 2015 г. жертвите от катастрофи се увеличават (графика)

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/03/01/2482532_i_prez_purvite_dva_meseca_na_2015_g_jertvite_ot/?ref=rss


През първите два месеца на 2015 година жертвите от катастрофи продължават да се увеличават. Тази негативна тенденция, която се появи отново през 2014 година, запазва темпото си, показват данните на МВР и на Асоциацията на пострадалите от катастрофи.

От началото на година загиналите в страната са 88 души, ранените са 1166, а произшествията са 946. За същия период на 2014 година статистиката показва - 79 починали, 975 ранени, а катастрофите са 796. Mиналата година беше първата година от 2010 насам, в която се отбелязва ръст на жертвите, след като няколко години тенденцията беше за намаляване на техния брой.

От данните на Пътна полиция става ясно, че основната причина за пътните произшествия е карането с несъобразена скорост и неправилното изпреварване. Проблем са и по-честите случаи, в които зад волана застава неправоспособен шофьор или шофьор с отнета книжка. В края на седмицата парламентът върна свободата на КАТ да ползва мобилни камери за контрол на скоростта, като глобите от тях се налагат с електронен фиш. Това стана с поредни промени в Закона за движение по пътища.

Очаква се до няколко месеца мобилните камери да започнат да действат и отново. Тяхното не достатъчно използване е и една от причините за ръста на катастрофите. Миналата година в свое тълкувателно решение Върховния административен съд (ВАС) прие, че мобилните камери не отговарят на изискванията на закона, защото не може да бъде установено (нямат GPS координати) местоположението на автомобила, на който са монтирани. Промените в закона за движението по пътищата поправиха този

Лиляна Павлова: Честита Баба Марта! Желая ви радост и сбъднати мечти

http://pik.bg/лиляна-павлова-честита-баба-марта-желая-ви-радост-и-сбъднати-мечти-news291491.html

Лиляна Павлова: Честита Баба Марта! Желая ви радост и сбъднати мечти

Министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова поздрави всички за празника във "Фейсбук". Тя пожела много радост и сбъднати мечти.

"Честита Баба Марта!

Баба Марта днес разнася, пълна кошница с цветя!

И на всеки на ръката връзва някаква мечта! 
Желая ви здраве, радост и сбъднати мечти!"

 

Живей дълго и се развивай, или в памет на Спок от "Стар Трек"

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2015/03/01/2482576_jivei_dulgo_i_se_razvivai_ili_v_pamet_na_spok_ot_star/?ref=rss


Ленърд Нимой, актьорът, който спечели феновете на фантастиката с ролята си на Спок в първите серии от сагата "Стар Трек", почина в петък сутрин на 83-годишна възраст в дома си в Лос Анджелис.

Съпругата му, Сюзън Bay Нимой, обяви че причината за кончината му е краен стадий на хронична обструктивна белодробна болест.

Нимой обяви миналата година, че има заболяване, което се дължи на тютюнопушенето - навик, който той бе отказал три десетилетия по-рано. Той е бил хоспитализиран...

Живей дълго и се развивай, или в памет на Спок

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2015/03/01/2482576_jivei_dulgo_i_se_razvivai_ili_v_pamet_na_spok/?ref=rss


Ленърд Нимой, актьорът, който спечели феновете на фантастиката с ролята си на Спок в първите серии от сагата "Стар Трек", почина в петък сутрин на 83-годишна възраст в дома си в Лос Анджелис.

Съпругата му, Сюзън Bay Нимой, обяви че причината за кончината му е краен стадий на хронична обструктивна белодробна болест.

Нимой обяви миналата година, че има заболяване, което се дължи на тютюнопушенето - навик, който той бе отказал три десетилетия по-рано. Той е бил хоспитализиран...

Лоран Блан: За "Монако" Бербатов е като Ибрахимович за ПСЖ

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/03/01/2482577_loran_blan_za_monako_berbatov_e_kato_ibrahimovich_za/?ref=rss


Треньорът на ПСЖ Лоран Блан определи Димитър Бербатов като основна заплаха за неговия отбор преди сблъсъка на парижани с "Монако"

Мачът ще се играе тази вечер в княжеството, а наставникът на гостите сравни българския нападател със звездата на неговия отбор Златан Ибрахимович.

"Бербатов е много важен за Монако, тъй като е много силен технически, умее правилно да избира позицията и позволява на отбора да се придвижва напред. Димитър е техният ключов играч, защото внася...

Антония Петрова в шок от убийството на Немцов:Беше много земен и духовит, много умен и интелигентен

http://www.zapernik.com/obshtestvo/antoniya-petrova-v-shok-ot-ubiistvoto-na-nemcov-beshe-mnogo-zemen_37538/

Аз съм в шок! Много жалко, че си отиде такъв добър човек! Искрени съболезнования! - това написа на страницата си във Facebook "Мис България" 2009 г. от Перник Антония Петрова-Бередин по повод убийството на Борис Немцов.

Миската заяви за NEWS7, че с най-големия руски опозиционер са били семейни приятели и в продължение на 5 години всеки февруари са ходили заедно на почивка в Египет. Днес тя качи снимки от първата им съвместна почивка през 2006 г.

Прекарвахме си...

Продължава

Радан Кънев: България е под голяма заплаха от Русия

http://offnews.bg/news/n_1/n_469296.html

Радан Кънев публикува още един коментар във Фейсбук, свързан с убийството на руския опозиционер Борис Немцов . Публикуваме го без редакторски намеси, като заглавието е сложено от редакцията на OFFNews. Tвърдението, че Путин е невинен на принципа "Cui bono?" (кому ползите) е крайно несъстоятелно. Този принцип не важи в диктатурите - те по принцип основават властта си на насилие и страх. Още по-слаб аргумент е 86%-овия "рейтинг" на диктатора. На този принцип a priori оневиняваме Мусолини, Пиночет и още десетки диктатори за извършените под техния режим убийства...Ако се потвърди обаче, че Немцов е подготвял материали за руските диверсионни планове в Украйна, аргументът Cui bono рухва със страшна сила... Предположението, че извършителите са крайнодесни фашистки (т.нар "рашистки") активисти, независими или непряко зависими от Путин, е сравнително достоверно. Повечето политически убийства се приписват именно на крайни, "несистемни" поддръжници на съответния режим, толерирани, но не пряко и особено не официално ръководени от него. Примери десетки, аз ще дам български, от нашата богата на политическо насилие нова история - Стамболов, Стамболийски (ех, тези "македонци"), Петко Д. Петков, Никола Генадиев... Истината е, че всяка диктатура отглежда своите крайни, често на думи "опозиционни", радикални шпиц-команди. Използва ги, освен за разправа с противници на режима, и за заплаха към съседите и международната общност, за да представи диктатора за умерен, човечен, притиснат в ъгъла от радикалите баща на нацията. Типични примери - Мусолини, Хитлер, Франко и ... Путин. Рашистките шпицкоманди са 100% рожба на властта в Кремъл, дори някои от тях да излизат извън контрол. Прочее, не е чудно ако излизат извън контрол, защото Путин десетилетие насаждаше дива ислямофобия, а днес брутално флиртува с мюсюлманското население на Федерацията, използвайки антизападните му настроения. Днес крепостта на Путин е Чечня, пръв политически другар - Кадиров, а самият Путин се държи като халиф на Кавказ и Каспийския басейн. Рашистите в Москва надали са щастливи. За мен е ясно, на база на горните аргументи, че отговорността за убийството на Немцов е на режима в Кремъл . Независимо дали от там е дошло прякото нареждане, което е също твърде възможно. Пиша този доста дълъг текст обаче с друга цел, пиша го като български политик. Дълбочината на кризата в РСФСР, остротата на диктатурата в Кремъл и податливостта на българските медии и коментатори на абсурдните и евтини пропагандни тези на руското разузнаване, показват, че България е страна в много голям риск . Никакво подценяване не бива да се допусне. И незабавно трябва да се предприемат действия за укрепване на службите за сигурност - ДАНС (руско направление), разузнаване, военно разузнаване, да се провери издъно МВР и прокуратурата за влияние и за готовност да реагират на престъпления срещу Републиката, да се проследят комуникационните и медийни канали на пропагандата. Националната сигурност не е да следиш любовниците на опозицията, не и сега. И накрая, за малко успокоение. Другари резиденти, напълнихте ми главата с информацията, че Немцов имал младо гадже и обичал жени. Затова и не бива да жалим за него. Не беше ли лошо само да си гей по вашите стандарти? Объркахте опорните точки.

Кой го уби. И какво се променя

http://www.moreto.net/novini.php?n=281636

Почти 24 часа след убийството на Борис Немцов спорът е дали го е убил Путин или ЦРУ. Фактите са почти без значение. Путинистите изтъкват, че Путин нямал интерес. Антипутинистите – че наопаки. Същественият въпрос, струва ми се, не е кой го е убил.

Две титли за Таня Карамфилова от Комфорт на държавното по тенис на маса

http://petel.bg/Dve-titli-za-Tanya-Karamfilova-ot-Komfort-na-darzhavnoto-po-tenis-na-masa__103162

Топсъстезателката на варненския клуб Комфорт Таня Карамфилова спечели две титли от държавното лично първенство по тенис на маса за жени...

Мартенско настроение във Варна: Момичета в носии раздават мартенички (снимки)

http://petel.bg/Martensko-nastroenie-vav-Varna--Momicheta-v-nosii-razdavat-martenichki--snimki-__103163

Празнично настроение цари във Варна, въпреки мрачното време. Момичета в народни носии раздават мартенички в Морската градина, видя "Петел". С усмивка те закичват всеки, който се спре за минутка при тях:   фото: Румен Сарандев

Антония Петрова: Борис Немцов ми беше приятел, в шок съм!

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4629050

Аз съм в шок! Много жалко, че си отиде такъв добър човек! Искрени съболезнования! Това написа на страницата си във фейсбук
Аз съм в шок! Много жалко, че си отиде такъв добър човек! Искрени съболезнования! Това написа на страницата си във фейсбук "Мис България" 2009 г. Антония Петрова-Бередин по повод убийството на руския опозиционер Борис Немцов. Пред News7 миската заяви, че с Немцов са били семейни приятели и в продължение на 5 години всеки февруари са ходили заедно

Антония Петрова: Борис Немцов ми беше приятел, в шок съм!

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4629055

Аз съм в шок! Много жалко, че си отиде такъв добър човек! Искрени съболезнования! Това написа на страницата си във фейсбук "Мис България" 2009 г. Антония Петрова-Бередин по повод убийството на руския опозиционер Борис Немцов.
Пред News7 миската заяви, че с Немцов са били семейни приятели и в продължение на 5 години всеки февруари са ходили заедно
Аз съм в шок! Много жалко, че си отиде такъв добър човек! Искрени съболезнования! Това написа на страницата си във фейсбук "Мис България" 2009 г. Антония Петрова-Бередин по повод убийството на руския опозиционер Борис Немцов. Пред News7 миската заяви, че с Немцов са били семейни приятели и в продължение на 5 години всеки февруари са ходили заедно

Ръчното миене на чинии може да защити децата от алергии

http://www.dnevnik.bg/zdrave/2015/03/01/2482427_ruchnoto_miene_na_chinii_moje_da_zashtiti_decata_ot/?ref=rss


Ново проучване показва, че ръчно миене на съдове и оставянето на някой и друг микроб по вилица, купа или чиния може да намали риска от развитие на алергия при децата. Така че връчвайте по една гъба на децата си и ги дръжте далеч от миялната машина, съветва "Los Angeles Thimes".

Шведски изследователи са стигнали до заключението, че в семействата, които ръчно мият посудата, децата страдат значително по-малко от екземи, астма или сенна хрема за разлика от децата на семейства, които...

"Свидетелите на Йехова" настъпва в България - във всички сфери на живота

http://society.actualno.com/Svidetelite-na-Jehova-nastypva-v-Bylgarija---vyv-vsichki-sferi-na-jivota-news_459719.html

Религиозната общност "Свидетели на Йехова" засилва дейността си у нас. На няколко места в столицата през последната седмица са засечени младежи, които раздават рекламни брошури. Една от б...

Кувейт ще използва роднините на Джон Джихадиста, за да го хване

http://asia.actualno.com/Kuvejt-shte-izpolzva-rodninite-na-Djon-Djihadista-za-da-go-hvane-news_459723.html

Кувейтските власти следят внимателно няколко роднини на "Джихадиста Джон", които живеят и работят в емирството, където е роден убиецът от "Ислямска държава". Няколко роднини на ...

Религиозната общност "Свидетели на Йехова" засилва дейността си в България

http://pik.bg/религиозната-общност-свидетели-на-йехова-засилва-дейността-си-в-българия-news291486.html

Религиозната общност "Свидетели на Йехова" засилва дейността си в България

Религиозната общност "Свидетели на Йехова" засилва дейността си у нас. На няколко места в столицата през последната седмица са засечени младежи, които раздават рекламни брошури.

Една от брошурите, която е на български език, дава възможност всеки желаещ да попълни адрес, на който да бъде посетен от представители на "Свидетели на Йехова". На брошурата е посочен и интернет-сайт, от който може да се получи и достъп до Библията.

Става въпрос за интернет-портал, който разяснява на общо 714 езика и диалекти от цял свят всичко за религиозното вероизповедание. От българската версия на сайта става ясно, че "Свидетели на Йехова" готвят своеобразна експанзия в България в следващите седмици. Кулминацията трябва да е през месец май 2015 г. Публикувани са заготовките на три "списания", издател, на които е посочена организацията "Watch Tower Bible and Tract Society of Pennsylvania".

Същата организация стои и зад интернет-портала. На кориците на две от 16-страничните "списания", на фона на апокалиптични колажи, са заснети мъже и жени, заедно с деца, като са изписани и следните заглавия: "Близо ли е краят?" и "Пробудете се! Надежда за бездомните и бедните".

Първото списание, на което е посочена дата за разпространение 1 май 2015 г., е преведено на 231 езика и е с глобален тираж от почти 53 млн. броя. Второто, на което е посочено, че трябва да излезе през май 2015 г., е преведено на 101 езика и е с глобален тираж от почти 52 млн. броя. На третото "списание" има изобразени един възрастен мъж и двама мисионери. На корицата е посочена като дата за разпространение - 15 май 2015 г. Върху заглавната страница са публикувани и следните заглавия: "Бъди нащрек! Сатаната иска да те погълне!" – 29 юни – 5 юли; "Можеш да спечелиш битката срещу Сатаната!" – 6-12 юли и други.

От друга брошура става ясно, че за 03 април 2015 г. (петък), т.е. седмица преди отбелязването на Разпети Петък, според Православната църква, от "Свидетели на Йехова" приканват всички желаещи да се включат във "Възпоменанието на Христовата смърт". Поканата завършва с обещанието: "ще научите как животът и смъртта на Исус Христос могат да са от полза лично за Вас".

Интернет-порталът на "Свидетели на Йехова", включително българската му версия, има отделни секции с филмово, музикално и литературно съдържание, както и три специални секции: една за родители и семейства и две, които са посветени изцяло за младежи и дори за деца. В секцията за тийнейджъри сред съветите, които се дават, са: колко и какви SMS е най-добре да се пишат. Други "отговори", които "Свидетели на Йехова" предоставят, са свързани с въпроси като: "Готов ли съм да се изнеса от къщи?", "Какво да правя, ако родителите ми се развеждат?", "Привличат ме хора от същия пол - означава ли, че съм хомосексуалист?", "Защо се порязвам умишлено?" и други.

От съдържанието на тази част от интернет-портала става ясно, че то е насочено основно към младежи на възраст между 13 и 18 години. В секцията за деца могат да бъдат открити атрактивни, озвучени на български език, анимационни клипове, песни и форми за оцветяване, които могат да бъдат изтеглени и разпечатани. Един от анимационните клиповете, озаглавен Урок №9 - "учи" децата, че "Йехова е създал всичко". "Първо Йехова направил Исус, после ангелите, но още нямало Слънце, Луна, звезди, нито Земя...", обяснява нарисуван татко на сина си, който носи българското име Стефчо. В клип, озаглавен Урок №2, нарисуваната майка на Стефчо, го учи, как "магиите са нещо лошо", защото идвали от Сатаната, а Йехова не ги харесвал.

Анимационният клип продължава със "съвети" как децата не трябва да си играят с играчки, които Йехова не би харесал. Краят на клипа показва как детето е принудено да изхвърли играчката си в кофата за отпадъци, нещо, с което Йехова бива "зарадван".

Друг от клиповете, озаглавен Урок №3, под музикален аранжимент дете изпълнява песен, която всъщност е "Молитва за Йехова", която трябва да се пее възможно най-често. "Всеки ден, всеки час моля се и Йехова ме чува добре. Всяка сутрин дори, щом отворя очи, моля се хубав ден да ми даде. И сред хора и шум аз моля се наум, но Йехова ме чува и така", гласи текстът на детската песен.

От съдържанието на тази част от сайта става ясно, че то е насочено към деца на възраст между 4-5 и 8-9 години. "Свидетели на Йехова" е името на религиозно движение, което е основано в САЩ през 19-ти век. Твърди се, че в света общият брой на членовете на тази общност са над 8 млн. души. Първото правно признание на движението у нас датира от 6 май 1938 г., но десет години по-късно неговата дейност е прекратена.

Движението е регистрирано отново през 1991 г. Актуалната справка в Регистъра на вероизповеданията в България показва, че "Свидетели на Йехова в България" се ръководи от Никлаус Дейвид, който е гражданин на Южна Африка. Като заместник-председател на религиозната организация е вписан Кристиан Новак, гражданин на Полша. Единственият българин, който е сред управляващите организацията у нас е 41-годишният Георги Гогов. По твърденията на самата организация у нас има повече от 1800 последователи на "Свидетели на Йехова". Като източник на доходи на организацията са посочени – дарения.

На българската версия на сайта обаче не са публикувани никакви дарителски сметки, нито има информация за финансови отчети. Посочено е обаче, че организацията се финансира от "анонимни дарения". Седалището на организацията у нас се намира в масивна сграда, построена преди около 15 години в столичния квартал "Павлово".

Последователите наричат този имот "Бетел", което означавало "дом на Бог". Движението "Свидетели на Йехова" е причина за множество конфликтни ситуации в изминалите 25 години. Един от последните скандали възникна след началото на настоящата учебна година в Благоевград. Причината бе разкриването на молитвен храм в близост до училище. През 2011 г. маскирани младежи нападнаха клона на "Свидетели на Йехова" в Бургас.

Протести срещу дейността на общността имаше и във Варна през 2012 г. Тези и други инциденти, свързани с дейността на "Свидетели на Йехова" в България, намират място в ежегодните Доклади на Държавния департамент на САЩ за състоянието на "свободата на вероизповедания в световен мащаб".

Докладът на Държавния департамент на САЩ за 2013 г. критикува българските власти заради "оплаквания" на представители на религиозните общности. "Свидетелите на Йехова" съобщиха за тормоз от страна на местната полиция в Кюстендил, посочвайки, че на 21 ноември 2013 г. близо 20 полицаи нахлули в Залата на Царството по време на сбирка на паството и проверили личните карти на присъстващите. Полицейските служители не дали никакви обяснения за действията си", пише в частта за България на Доклада, който е публикуван на сайта на Американското посолство у нас. Американската държавна администрация критикува България и заради това, че "община Кюстендил е продължила да възпрепятства изграждането на молитвен дом на "Свидетелите на Йехова".

От Доклада става ясно още, че през 2013 г. американските дипломати са се срещали с представители на различни религиозни общности у нас, включително и членове на "Свидетели на Йехова" , като на въпросните срещи са били "обсъждани нарушаването на свободата на вероизповедание, популяризаторските дейности и предложенията за изменения в законодателството".

От българската страна контрол върху дейността на религиозни общности като "Свидетели на Йехова" осъществява Дирекция "Вероизповедание" към Министерския съвет. 

Депутати от ГЕРБ в Сливен участват в Европейска конференция

http://pik.bg/депутати-от-герб-в-сливен-участват-в-европейска-конференция-news291488.html

Депутати от ГЕРБ в Сливен участват в Европейска конференция

Народните представители от ПП ГЕРБ Корнелия Маринова и Галя Захариева участват в Конференцията на жените парламентаристи от Югоизточна Европа, която ще се проведе от 2-ри до 3-ти март в Белград.

Конференцията се организира съвместно от Парламентарната мрежа на жените в Сърбия и мисията на ОССЕ в Сърбия с подкрепата на Службата за демократични институции и човешки права.

„Форумът ще разгледа ролята на жените-народни представители за намаляването на неравнопоставеността между половете. Организаторите предвиждат създаване на платформа за сътрудничество между жените в парламента от държавите в Югоизточна Европа. Ще бъде предложен за одобрение и подписване Меморандум за разбирателство”, информира народният представител от ГЕРБ-Сливен Галя Захариева. Ще присъстват членове на парламентите на държави от Югоизточна Европа (Словения, Хърватия, Босна и Херцеговина, Черна гора, Македония, Албания, Турция, Молдова, Румъния, България, Унгария и Гърция), членове на Европейския парламент, представители на Световния форум „Жените в парламентите“, представители на съответните институции от Сърбия, членове на НПО и международни организации./topnovini.bg

Германия вярва в гръцкото правителство

http://www.cross.bg/gurtziya-pravitelstvo-ministur-1454842.html

/КРОСС/ Трябва да дадем малко време на гръцкото правителство, за да реализира обещаните реформи, заяви германският финансов министър Волфганг Шойбле в интервю за вестник Bild am Sonntag, цитиран от информационните агенции.  Шойбле говори положително и за финансовия министър на Гърция Янис Варуфакис и премиера Алексис Ципрас, наричайки ги "добре образовани и компетентни." Министърът допълни, че гръцкото правителство трябва стриктно да изпълнява условията, поставени от Еврогрупата, като отбелязва, че Германия е готова да помогне на Гърция в прилагането на данъчната реформа.Берлин е основният кредитор на Гърция, чиито общ дълг е над 320 млрд. евро. Само през 2015 г. Атина се нуждае от 21 млрд. евро за погасяване на лихви по заеми. От 2008 г. в резултат на кризата БВП на Гърция се срина с 25%, докато доходите на населението намаляха с 40 процента. Атина ще превърне в приоритет изплащането на дълговете към Международния валутен фонд, обяви гръцкият финансов министър Янис Варуфакис в интервю за АП. Според него плащанията към Европейската централна банка са „в друга лига" и подлежат на обсъждане с кредиторите.

Германия вярва в гръцкото правителство

http://www.cross.bg/pravitelstvo-intervyu-atina-1454842.html

/КРОСС/ Трябва да дадем малко време на гръцкото правителство, за да реализира обещаните реформи, заяви германският финансов министър Волфганг Шойбле в интервю за вестник Bild am Sonntag, цитиран от информационните агенции.  Той изразява увереност в желанието на Атина да направи реформи. „Новото гръцко правителство е силно подкрепяно от народа. Имам му доверие, че ще въведе необходимите мерки и ще спази ангажиментите си", казва Шойбле. Атина ще превърне в приоритет изплащането на дълговете към Международния валутен фонд, обяви гръцкият финансов министър Янис Варуфакис в интервю за АП. Според него плащанията към Европейската централна банка са „в друга лига" и подлежат на обсъждане с кредиторите.

"Надежда" е шансът на ЦСКА да стигне върха на класацията

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4629042

Сезонът в
Сезонът в "А" група се поднови и първата голяма изненада вече е факт - шампионът Лудогорец се препъна в Ловеч. Това дава шанс на ЦСКА да увеличи преднината си на върха в класирането. "Червените" имат аванс от 3 точки пред разградчани, но те могат да станат 6, ако отборът на Стойчо Младенов спечели гостуването си на Локомотив (София).

"Надежда" е шансът на ЦСКА да стигне върха на класацията

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4629046

Сезонът в "А" група се поднови и първата голяма изненада вече е факт - шампионът Лудогорец се препъна в Ловеч. Това дава шанс на ЦСКА да увеличи преднината си на върха в класирането. "Червените" имат аванс от 3 точки пред разградчани, но те могат да станат 6, ако отборът на Стойчо Младенов спечели гостуването си на Локомотив (София).
Сезонът в "А" група се поднови и първата голяма изненада вече е факт - шампионът Лудогорец се препъна в Ловеч. Това дава шанс на ЦСКА да увеличи преднината си на върха в класирането. "Червените" имат аванс от 3 точки пред разградчани, но те могат да станат 6, ако отборът на Стойчо Младенов спечели гостуването си на Локомотив (София).

Топ 25 на Труд за февруари - Проф. Ивайло Дичев: Никой у нас не чака спасител, чака отмъстител

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4623868

- Когато терористи избиха карикатуристите от „Шарли ебдо”, светът се потресе от това докъде може стигне религиозният фанатизъм. Чисто естетически има ли проблем в това да осмиваш вярата на друга общност, проф. Дичев?
- В съвременния свят религията настъпва по всички фронтове. За исляма ясно. Православната църква е дясната ръка на Путин в Русия.
- Когато терористи избиха карикатуристите от „Шарли ебдо”, светът се потресе от това докъде може стигне религиозният фанатизъм. Чисто естетически има ли проблем в това да осмиваш вярата на друга общност, проф. Дичев? - В съвременния свят религията настъпва по всички фронтове. За исляма ясно. Православната църква е дясната ръка на Путин в Русия.

Стартира националният кръг на състезанието „Стани стипендиант на ЧЕЗ” в направление Икономика

http://www.cross.bg/krug-sustezanieto-napravlenie-1454841.html

/КРОСС/ Стартира националният кръг на състезанието „Стани стипендиант на ЧЕЗ" в направление Икономика На 25.02.2015 г. стартира националният кръг на състезанието „Стани стипендиант на ЧЕЗ" в направление „икономика". С бизнес проекти в онлайн гласуването се състезават петима дванадесетокласници от ПГ „Проф. д-р Асен Златаров", Видин, СОУ „Христо Ботев", Горна Малина, ПТГ „Никола Й. Вапцаров", Самоков, Нaционална търговско-банкова гимназия и Национална финансово-стопанска гимназия, София. Съгласно регламента на конкурса, победителите от всяка една гимназия от училищния кръг, приключил на 20.02.2015 г., ще продължат надпреварата в националния кръг. Класираните бизнес проекти на тема „ЧЕЗ: Иновации в обслужването на клиенти" вече са публикувани в секция „Гласуване" на сайта на състезанието www.stipendiant.com. Трите проекта, събрали най-много гласове, ще се борят за първите три места на 27.03.2015 г. пред комисия на ЧЕЗ. Проектът, спечелил първо място, ще бъде реализиран с подкрепата на компанията.

Шойбле изрази увереност, че гръцкото правителство ще изпълни обещаните реформи

http://www.mediapool.bg/shoible-izrazi-uverenost-che-gratskoto-pravitelstvo-shte-izpalni-obeshtanite-reformi-news231185.html

Германският финансов министър Волфганг Шойбле изрази увереност, че новото гръцко правителство ще осъществи обещаните реформи. „Новото правителство в Атина се ползва с широко доверие сред населението. Вярвам, че гръцките власти ще предприемат необходимите мерки, ще осъществяват по-ефективно данъчно управление и в крайна сметка ще изпълнят всички условия“, каза Шойбле в интервю за вестник „Билд ам зонтаг”. Той определи финансовия министър Янис Варуфакис и премиера на Гърция Алексис Ципрас като „добре образовани и компетентни“. Министърът добави, че гръцкото правителство трябва да изпълнява стриктно изисканите от Еврогрупата условия и отбеляза, че Германия е готова да помогне на Гърция в реализирането на данъчните реформи.

Жените от ГЕРБ Перник с дарение по повод Баба Марта, раздадоха мартенички и лакомства на децата от Ресурсния център в града, подариха им образователна игра

http://www.zapernik.com/politika/jenite-ot-gerb-pernik-s-darenie-po-povod-baba-marta_37537/

По традиция женската структура на ГЕРБ-Перник направи дарение на Ресурсен център за деца със СОП. Дамите зарадваха малчуганите с лакомства и мартенички по повод Баба Марта.

Представителките на ЖГЕРБ-Перник дариха на Центъра и образователна игра за деца със СОП. Областният координатор на структурата Милена Миланова заяви, че се гордее с факта, че до настоящия момент женската структура винаги е била съпричастна с каузата децата на България да растат здрави и...

Продължава

ДАНС щели да изгонят руски дипломат от България

http://www.bnews.bg/article-130420

През миналата година ДАНС са щели да изгонят руски дипломат от българската страна.

Биатлонът на ръба за квота

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4626476



Шампионатът на планетата в Контиолахти (Фин) и последният кръг от световната купа в Ханти-Мансийск (Рус) ще са решаващи за квота на България в мъжкия биатлон. В момента в класирането по нации нашите са на 13-а позиция. На много малка разлика обаче са следващите 3 държави Швеция, САЩ и Словакия. Те имат силни състезатели и могат да изпреварят
Шампионатът на планетата в Контиолахти (Фин) и последният кръг от световната купа в Ханти-Мансийск (Рус) ще са решаващи за квота на България в мъжкия биатлон. В момента в класирането по нации нашите са на 13-а позиция. На много малка разлика обаче са следващите 3 държави Швеция, САЩ и Словакия. Те имат силни състезатели и могат да изпреварят

Редки снимки на войниците на Наполен (галерия)

http://offnews.bg/news/n_1/n_469288.html

Последната загуба на Наполен Бонапарт е при Ватерло през 1815 г. Дори след смъртта му през 1821 г. оцелелите войници от Голямата армия почита неговото легендарно военно майсторство. Всяка година на 5 май, денят на смъртта на Наполеон, ветераните марширували до площад Вандом в пълно бойно снаряжение, за да почетат своя император. Снимките са направени по време на един от маршовете, вероятно през 1858 г. Всички мъже по това време вече са между 70 и 80 години и носят медали Света Елена, които са връчени през август 1857 г. на всички ветерани от войните на империята. Това са единствените оцелели снимки на ветерани от Великата армия, които носят истинските си униформи и атрибути. Не е известна самоличността на фотографа. Част от снимките са замазани, което говори, че за мъжете на снимките може и да е било трудно да седят дълго време изправени неподвижно. Някои от войниците са наддали тегло след войните, което е наложило разширяване на униформите.

Условията за туризъм в планините са добри

http://pik.bg/условията-за-туризъм-в-планините-са-добри-news291482.html

Условията за туризъм в планините са добри

Добри са условията за туризъм в планините за момента. Това съобщиха от Планинска спасителна служба (ПСС) при БЧК за агенция "Фокус".

Очаква се обаче разваляне на времето в следобедните часове, така че всеки трябва да си направи сметка за колко време ще излиза, какъв маршрут ще избере и в коя част на планината.

Курортите работят, съоръженията също, пистите са обработени. По билото на Стара планина също времето е подходящо, единствено на Ботев връх е минус 5 градуса с мъгла и слаб вятър.

Пътеките са навети и движението по тях трябва да се осъществява внимателно и само по зимната маркировка. Няма регистрирани инциденти през изминалото денонощие. 

Две местности край Варна без вода днес

http://www.moreto.net/novini.php?n=281660

Две варненски местности ще останат без вода днес поради авария. На сухо ще са абонатите в част от местност "Ален мак" и к.к."Чайка". Аварията се очаква да бъде отстранена привечер, а водоподаването възстановено до 18 часа, уточниха от ВиК-Варна за Moreto.

Главчев: Споразумението за дълга прави България предвидима

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/glavchev-sporazumenieto-za-dylga-pravi-bylgariia-predvidima-190182/

Обещанието на Горанов да не се харчи цялата предвидена сума в договора за дълга е достатъчно сериозно, смята депутатът от ГЕРБ

Повечето жители на ДНР не виждат бъдеще с Украйна

http://www.cross.bg/ykraiina-budeshte-zhiteli-1454840.html

/КРОСС/ Проучване на общественото мнение, проведено от университета в Донецк показва, че повечето жители на самопровъзгласилата се Донецка народна република вярват на ръководството й и не виждат бъдеще като граждани на Украйна, предаде ТАСС. Така са отговорили 55% от запитаните, докато за 33% е все още рано да се прецени управлението на сегашните лидери. За 74% от запитаните бъдеще с Украйна е невъзможно, докато 19% вярват в него, но искат повече независимост за Донбас. Над 94% определят водените военни действия като агресия на Украйна срещу собствените й граждани. На въпрос как трябва да се реши военният конфликт в Източна Украйна, над 70% искат лидерът Александър Захарченко да се стреми към примирие, но в съответствие с исканията на ДНР. Значително по-малко са предпочитащите военно разрешаване на въпроса. Допитването е проведено сред 3217 жители на няколко града в Донбас./news.bg  

Защо Русия не спаси Левски

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4629039

Cамо една сила можеше да спаси Васил Левски - великата сила Русия. Империята обаче не направи нищо, за да го отърве от бесилото. Нещо повече, набеди Апостола на свободата, че вкарва невинни българи в
Cамо една сила можеше да спаси Васил Левски - великата сила Русия. Империята обаче не направи нищо, за да го отърве от бесилото. Нещо повече, набеди Апостола на свободата, че вкарва невинни българи в "капана" на революционната организация. В архива на Найден Геров се съхранява кореспонденция, която свидетелства за отношението на официална Русия

Испания и Португалия отговориха на обвиненията на Ципрас

http://www.mediapool.bg/ispaniya-i-portugaliya-otgovoriha-na-obvineniyata-na-tsipras-news231184.html

Испанският премиер Мариано Рахой реагира с възмущение на вербалната атака на гръцкия премиер Алексис Ципрас и поиска официално от председателя на Европейския съвет Доналд Туск и от председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер да осъдят думите на гръцкия лидер, съобщи испанският в. "Мундо". Ципрас обвини Испания и Португалия във водене на консервативна конспирация за сваляне на неговото ляво правителство. Според Рахой нападката е в противовес с духа на солидарност, който трябва да ръководи отношенията между членовете на ЕС. Португалският премиер Педру Пасуш Коелю също изпрати протестна нота до Юнкер и Туск, в която нарече думите на гръцкия си колега "неверни, нечувани и непристойни за европейски лидер", отбеляза в. "Паис".

Д-р Илко Семерджиев: Отдалечаваме се от разума

http://pik.bg/д-р-илко-семерджиев-отдалечаваме-се-от-разума-news291481.html

Д-р Илко Семерджиев: Отдалечаваме се от разума

Д-р Илко Семерджиев, бивш здравен министър, смята, че въвеждането на три пакета в здравеопазването - базов, допълнителен и спешен, би задълбочило проблемите.

"Това е лошо планиране. Изход винаги има, но трябва разум и воля за действие. Отдалечаваме се от разума. Ефектите не само ще продължат, а и ще се задълбочат", заяви той по Нова телевизия, като изтъкна, че това ще създаде листи на чакащи пациенти и ще доведе със себе си намален достъп до медицинска помощ и в същото време оскъпяване на медицинската помощ.

Той поясни, че когато имаме универсален достъп до здравни услуги, тогава в реално време може да получим медицинска помощ. Когато обаче се появи листа на чакащите, може да ни се наложи да чакаме 2-3 месеца, което пък би ни подтикнало да си платим, за да сме по-напред в списъка.

"Безумна е идеята да се плащат толкова пари за връщане на здравни права. За данъците задната дата е 5 години, няма как за здравните осигуровки да е 15 години", заяви на свой ред вицепрезидентът на КНСБ д-р Иван Кокалов по повод предложението на министър Петър Москов за здравното осигуряване.

Според Кокалов достъпът за хора, които не плащат, трябва да бъде доста солиден, но идеята за 15 години назад няма как да стане. От своя страна д-р Десислава Кателиева от Националната асоциация на работещите в Спешна помощ изтъкна, че спешната помощ изнемогва.

"Ние се превърнахме в един буфер. При нас идват всички, които не са осигурени, и всички, които искат да си спестят пари. През 2013 г. всеки трети българин се е преглеждал в спешното. Няма как всеки от тях да е бил спешен случай. Трябва да се въведе ред, защото не смогваме и вече не сме истинска спешна помощ", заяви тя, като допълни, че все пак има светлина в тунела и това е концепцията за развитие на спешната помощ, която ще постави рамки.

Според д-р Кокалов причината за голямата натовареност в спешната помощ е фактът, че има много неосигурени.

"Малцинствените групи товарят спешната помощ, тъй като те не са осигурени и единствената им възможност да бъдат прегледани е да извикат спешен екип", поясни той. Според д-р Семерджиев допълнителен проблем се явява фактът, че държавата опитва да сложи ръка върху касата с парите.

"Държавата одържавява парите на нас, данъкоплатците, намесвайки се в Здравната каса. Тя си присвоява обществения ресурс, който е събран в НЗОК. Държавата не само е безотговорна, тя прибира и ресурс, който не й се полага", заяви бившият министър. 

Руското следствие обяви официалните версии за убийството на Немцов

http://www.cross.bg/nemtzov-rysiya-boris-1454839.html

/КРОСС/ Руското следствие обяви официалните версии за убийството на опозиционния политик Борис Немцов. Разследващите говорят за мотиви, свързани с ислямския екстремизъм, украинския конфликт, лична мъст и провокация с цел политическа дестабилизация в Русия. По-подробно на различните версии: Ислямистите и "Шарли Ебдо" По данни на следствието Борис Немцов е получавал заплахи, свързани с позицията му за нападението срещу "Шарли Ебдо" в Париж. Немцов наистина демонстрираше активна позиция срещу ислямистката нелегална дейност. Като един от най-видните руски либерали той нерядко се изказваше за тероризма и екстремизма, по-специално ислямисткия. Като се отчете, че в Русия наистина съществува широка мрежа от ислямисти, свързана със Задкавказието и Близкия изток, не може да се изключи една хипотетична ислямска следа, особено като се знае високото равнище на подготовка на терористичните клетки в Русия. Лична мъст Борис Немцов е имал успех сред противоположния пол, при това толкова явен, че той не го е отричал в многобройните си интервюта. Така че вариантът лична мъст не бива да се изключва. Особено ако се вземе пред вид информацията в медиите за аборта на спътничката му и единствената свидетелка на убийството му. Макар че достоверността на тази информацията не е потвърдена. Политическа провокация и украинският конфликт Тази версия е най-сложна, макар че тя е посочвана най-често. Тя трябва да бъде разделена на две части

Владимир Путин: Ще бъде направено всичко убийците на Немцов да бъдат наказани

http://www.cross.bg/nemtzov-vladimir-pytin-1454831.html

/КРОСС/ „Ще бъде направено всичко, за да може организаторите и извършителите на това подло и цинично убийство да получат заслуженото наказание". Това се казва в съболезнователно писмо на руския президент Владимир Путин, публикувано на сайта на руското президентство по повод похищението на опозиционния лидер Борис Немцов. Президентът поднесе и своите съболезнования на майката на Немцов. „Борис Немцов остави своята следа в историята, политиката и обществения живот на Русия. Той заемаше отговорни постове в трудния период на преход на нашата страна. Той винаги честно и открито заявяваше своята позиция и отстояваше възгледите си", се казва още в писмото, цитирано от Интерфакс.  

Управляващата в Естония коалиция вероятно ще запази властта след днешните избори

http://www.mediapool.bg/upravlyavashtata-v-estoniya-koalitsiya-veroyatno-shte-zapazi-vlastta-sled-dneshnite-izbori-news231183.html

В Естония в неделя се провеждат парламентарни избори, след които се очаква управляващата коалиция да запази властта, предаде Франс прес. Според последните допитвания до общественото мнение Естонската центристка партия ще спечели 27 процента от гласовете и ще излезе на първо място. Партията, която открито афишира проруските си симпатии и разчита на подкрепата на руското малцинство, няма обаче да може да състави сама правителство. На второ и трето място според допитванията ще останат десноцентристката Естонска партия на реформите с 22 процента и социалдемократите с 18 процента. Двете политически формации сега са на власт. За да имат мнозинство в парламента, естонските партии трябва да спечелят 101 депутатски места. Така че се очертава досегашната управляваща коалиция да се задържи на власт и да е подкрепяна от консерваторите от десноцентристкия съюз "Про патрия" и "Рес публика". Преди изборите всички основни партии обещаваха да увеличат минималната заплата, на намалят данъчното бреме за хората с най-ниски доходи и да повишат социалните добавки за семейства с деца. Темата за националната сигурност неизменно присъстваше в предизборната кампания. Управляващите партии подчертават, че членството на малка Естония в НАТО е гаранция, че тя ще е защитена от евентуални посегателства на големия си и могъщ съсед - Русия. Във вторник в естонския град Нарва, който е на границата с Русия, по случай Деня на независимостта се състоя военен парад с участието на натовски войски, който бе изтълкуван като демонстрация на силата и солидарността на алианса.

Роднините са с предимство при назначаване в парламента

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4629033

Роднинската връзка с някой от народните представители дава предимство при подбора на нещатни сътрудници в парламента. Това показва справка на bTV в регистрите.
Оказва се, че ако си син или брат на депутат можеш да си експерт в 42-то Народно събрание в една сфера, а в 43-то - в коренно различна.
Нещатните сътрудници не са на заплата и това винаги
Роднинската връзка с някой от народните представители дава предимство при подбора на нещатни сътрудници в парламента. Това показва справка на bTV в регистрите. Оказва се, че ако си син или брат на депутат можеш да си експерт в 42-то Народно събрание в една сфера, а в 43-то - в коренно различна. Нещатните сътрудници не са на заплата и това винаги

Роднинската връзка дава предимство при назначаване в парламента

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4629030

Роднинската връзка с някой от народните представители дава предимство при подбора на нещатни сътрудници в парламента. Това показва справка на bTV в регистрите.
Оказва се, че ако си син или брат на депутат можеш да си експерт в 42-то Народно събрание в една сфера, а в 43-то - в коренно различна.
Нещатните сътрудници не са на заплата и това винаги
Роднинската връзка с някой от народните представители дава предимство при подбора на нещатни сътрудници в парламента. Това показва справка на bTV в регистрите. Оказва се, че ако си син или брат на депутат можеш да си експерт в 42-то Народно събрание в една сфера, а в 43-то - в коренно различна. Нещатните сътрудници не са на заплата и това винаги

Ферер спечели турнира в Акапулко

http://www.moreto.net/novini.php?n=281659

Давид Ферер спечели турнира в Акапулко. Миналата година турнирът беше спечелен от Григор Димитров, но тази той отпадна още във втория кръг след загуба от квалификанта Райън Харисън. Ферер победи на финала водача в схемата Кей Нишикори от Япония с 6-3, 7-5 за по-малко от час и половина игра.

Честита баба Марта, перничани!

http://www.zapernik.com/pernik/chestita-baba-marta-pernichani_37536/

Българите почитат днес обичая "Баба Марта", който е един от най-тачените български обичаи с хилядолетна традиция - най-вероятно езически.

На този празник всеки подарява на близките си специален амулет, наречен мартеница, за здраве и сила през следващата година.

Мартениците се изработват само за 1 март, когато според българския народ започва новата стопанска година.

На 1 март хората, дърветата и животните се закичват за здраве и успех с мартеници, направени...

Продължава

Жената на Луканов: Добрев отнесе тайната за убийството

http://frognews.bg/news_86938/

Преди 90-та г. живях в облаците. След това започнах да живея нормално като всички българи. Често съм разтрисана от депресии. Андрей ми каза, че няма да се занимава с политика, но не удържа на думата си. Постоянно усещах заплахата срещу него. Разбира се, че имахме усещането, че ни следят. Той често казваше, че няма да се посвенят да го убият. Но не ни го повтаряше, не искаше да ни плаши. Той не беше страхлив човек.

Венецуела въвежда входни визи за граждани на САЩ

http://www.mediapool.bg/venetsuela-vavezhda-vhodni-vizi-za-grazhdani-na-sasht-news231182.html

Президентът на Венецуела Николас Мадуро обяви въвеждане навходни визи за граждани на САЩ и поиска съкращаване наамериканския дипломатически персонал в Каракас, съобщи Франспрес. В публична реч, произнесена пред симпатизанти, Мадуро каза,че на някои американци ще се забрани да влизат на територията наВенецуела. "Няколко политически ръководители на САЩ, нарушилиправата на човека, бомбардирайки" страни като Сирия, Ирак иАфганистан "няма да могат да влизат във Венецуела, защото сатерористи", каза Мадуро. Президентът изброи имената на Джордж У.Буш, бившия вицепрезидент Дик Чейни и двама републиканскиконгресмени - Боб Мелендес и Марко Рубио. Венецуелският президент не уточни откога ще влезе визовиятрежим, а единствено спомена, че таксите за визи ще бъдат същите,каквито гражданите на Венецуела плащат за американски визи,отбеляза Асошиейтед прес. През първите девет месеца на 2014година само 36 000 американци са посетили Венецуела по данни навенецуелското министерство на туризма - два пъти по-малко,отколкото са били американските туристи преди две години. Тозиспад се случва на фона на растящата престъпност вюжноамериканската страна, трудното контролиране на обменнитевалутни курсове и атаките на Мадуро срещу американскотоправителство, отбеляза АП. Мадуро поиска да бъде намален броят на американскитедипломати в Каракас, съгласно Виенската конвенция задипломатическите отношения. САЩ "имат 100 служители (в Каракас),а ние 17 (във Вашингтон). Нека установим равенство междудържавите", каза той. Двете страни не са си разменяли посланици от 2010 г., ноподдържат отношения чрез дипломати от по-ниски класове ирангове.

Дойчин Боянов за връх София на Антарктида

http://petel.bg/Doychin-Boyanov-za-vrah-Sofiya-na-Antarktida__103160

Алпинистът Дойчин Боянов гостува в предаването „Тази неделя”. Наскоро той се завърна от поредната си експедиция в Антарктида, а днес...

Добри са условията за туризъм в планините

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4629017

Добри са условията за туризъм в планините за момента. Това съобщиха пред „Фокус” от Планинска спасителна служба (ПСС) при БЧК.
Очаква се обаче разваляне на времето в следобедните часове, така че всеки трябва да си направи сметка за колко време ще излиза, какъв маршрут ще избере и в коя част на планината.
Добри са условията за туризъм в планините за момента. Това съобщиха пред „Фокус” от Планинска спасителна служба (ПСС) при БЧК. Очаква се обаче разваляне на времето в следобедните часове, така че всеки трябва да си направи сметка за колко време ще излиза, какъв маршрут ще избере и в коя част на планината.

Нека има една руска фондация като „Америка за България” – да помага на Волен, на БСП, на русофилите

http://cite.actualno.com/Neka-ima-edna-ruska-fondacija-kato-Amerika-za-Bylgarija--da-pomaga-na-Volen-na-BSP-na-rusofilite-news_459720.html

С тези думи поетът Румен Леонидов коментира неспирната пропаганда в част от българското медийно пространство, която упорито внушава, че печеленето на проекти от неправителствени организации е нещо нез...

Бинев се жалва чак в Брюксел от "репресията на БНТ и БНР"

http://society.actualno.com/Binev-se-jalva-chak-v-Bruksel-ot-represijata-na-BNT-i-BNR-news_459722.html

След като наскоро Слави Бинев обяви, че ще поиска временна парламентарна комисия за разследване на БНТ, БНР и СЕМ, тази седмица депутатът от "Патриотичния фронт" се е срещнал лично с предста...

Гражданите на Русия вече не могат да влизат в Украйна с руски вътрешен паспорт

http://www.mediapool.bg/grazhdanite-na-rusiya-veche-ne-mogat-da-vlizat-v-ukraina-s-ruski-vatreshen-pasport-news231181.html

Гражданите на Русия от днес не могат да влизат в Украйна само с руски вътрешен личен паспорт или свидетелство за раждане (за деца под 14-годишна възраст), съобщи руското външно министерство, цитирано в неделя от ТАСС. В началото на февруари министерският съвет на Украйна прие решение да измени реда за влизане в страната на руски граждани. Външнополитическото ведомство напомня на руснаците, че за влизане и пребиваване на територията на Украйна ще бъде необходим задграничен, дипломатически, моряшки или служебен паспорт.

Анна Фенингер отвя Тина Мазе и спечели алпийската комбинация в Банско

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/03/01/2482559_anna_feninger_otvia_tina_maze_i_specheli_alpiiskata/?ref=rss


Анна Фенингер от Австрия триумфира в алпийската комбинация за Световната купа в Банско, след като изпревари основната си съперничка за Кристалния глобус словенката Тина Мазе.

Фенингер поведе след супергигантския слалом за комбинация с преднина от 0,45 секунди пред Мазе, а в слалома направи страхотно каране, с което изпревари с 0,39 секунди Мазе, която бе по-бърза в слалома.

Трета остана друга австрийка - Катрин Цетел, която беше девета след супер Г, но навакса изоставането...

НА ЖИВО: Ана Фенингер изпревари Тина Мазе и спечели комбинацията в Банско

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/03/01/2482559_na_jivo_ana_feninger_izprevari_tina_maze_i_specheli/?ref=rss


Анна Фенингер от Австрия води след супергигантския слалом за комбинация с преднина от 0,45 секунди пред основната си съперничка за Световната купа Тина Мазе.

Никол Хосп и Доминик Жизен делят третата позиция с изоставане от 0,59 секунди. Пета е Елизабет Гьоргъл на 0,80 секунди, а шеста - Тина Вайратер на 0,88 секунди.

Състезанието днес беше отлагано и прекъсвано заради мъгла, но все пак всички записани в стартовия списък скиорки успяха да се спуснат. Мария Киркова падна и...

НА ЖИВО: Фенингер води след Супер Г за комбинация, слаломът е в 14.45

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/03/01/2482559_na_jivo_feninger_vodi_sled_super_g_za_kombinaciia/?ref=rss


Анна Фенингер от Австрия води след супергигантския слалом за комбинация с преднина от 0,45 секунди пред основната си съперничка за Световната купа Тина Мазе.

Никол Хосп и Доминик Жизен делят третата позиция с изоставане от 0,59 секунди. Пета е Елизабет Гьоргъл на 0,80 секунди, а шеста - Тина Вайратер на 0,88 секунди.

Състезанието днес беше отлагано и прекъсвано заради мъгла, но все пак всички записани в стартовия списък скиорки успяха да се спуснат. Мария Киркова падна и...

НА ЖИВО: Анна Фенингер води след Супер Г за комбинация

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/03/01/2482559_na_jivo_anna_feninger_vodi_sled_super_g_za_kombinaciia/?ref=rss


След мъгливите петък и събота състезателките в алпийските ски очакваха първия си старт от Световната купа на българска земя в Банско. Днес трябва да се състои алпийската комбинация. 

Отложеният заради мъглата супергигантски слалом от петъкще се проведе в понеделник.

Американката Линдзи Вон води в класирането в дисциплината с 280 точки. Основната ѝ съперничка в борбата за Малката купа е Ана Фенингер, като австрийката изостава с осем точки. Трета е Лара Гут от Швейцария със...

НА ЖИВО: Супер Г от алпийската комбинация беше прекъснат след 6 състезателки

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/03/01/2482559_na_jivo_super_g_ot_alpiiskata_kombinaciia_beshe/?ref=rss


След мъгливите петък и събота състезателките в алпийските ски очакваха първия си старт от Световната купа на българска земя в Банско. Днес трябва да се състои алпийската комбинация. 

Отложеният заради мъглата супергигантски слалом от петъкще се проведе в понеделник.

Американката Линдзи Вон води в класирането в дисциплината с 280 точки. Основната ѝ съперничка в борбата за Малката купа е Ана Фенингер, като австрийката изостава с осем точки. Трета е Лара Гут от Швейцария със...

НА ЖИВО: Мъгла падна точно преди старта на алпийската комбинация в Банско

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/03/01/2482559_na_jivo_mugla_padna_tochno_predi_starta_na_alpiiskata/?ref=rss


След мъгливите петък и събота състезателките в алпийските ски очакваха първия си старт от Световната купа на българска земя в Банско. Днес трябва да се състои алпийската комбинация. 

Отложеният заради мъглата супергигантски слалом от петъкще се проведе в понеделник.

Американката Линдзи Вон води в класирането в дисциплината с 280 точки. Основната ѝ съперничка в борбата за Малката купа е Ана Фенингер, като австрийката изостава с осем точки. Трета е Лара Гут от Швейцария със...

Венецуела ще въведе входни визи за граждани на САЩ

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/03/01/2482564_venecuela_shte_vuvede_vhodni_vizi_za_grajdani_na_sasht/?ref=rss


Президентът на Венецуела Николас Мадуро обяви въвеждане на входни визи за граждани на САЩ и поиска съкращаване на американския дипломатически персонал в Каракас, съобщи Франс прес.

В публична реч, произнесена пред симпатизанти, Мадуро каза, че на някои американци ще се забрани да влизат на територията на Венецуела. "Няколко политически ръководители на САЩ, нарушили правата на човека, бомбардирайки" страни като Сирия, Ирак и Афганистан "няма да могат да влизат във Венецуела, защото са...

Хиляди се събраха на антиевропейски митинг в Рим

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/03/01/2482563_hiliadi_se_subraha_na_antievropeiski_miting_v_rim/?ref=rss


Антиевропейската и ксенофобска италианска партия Северна лига изпълни в събота със симпатизанти един от най-големите площади в столицата. На многохилядния митинг премиерът социалист Матео Ренци бе обвинен, че продава страната си на безименни бюрократи в Брюксел.

В пламенна реч лидерът на партията Матео Салвини говори за куп теми – от нелегалната имиграция и дъмпинга на румънските шофьори на камиони до данъчните власти, банките и едрия бизнес.

"Проблемът не е Ренци, то е...

80-годишна Баба Марта радва над половин век децата в Бъзън

http://pik.bg/80-годишна-баба-марта-радва-над-половин-век-децата-в-бъзън-news291475.html

80-годишна Баба Марта радва над половин век децата в Бъзън

80-годишна Баба Марта радва над половин век децата в русенското село Бъзън. Всяка година 1 март е специален ден за Пенка Тодорова, която влиза в ролята си и раздава мартенички на малчуганите. Освен като Баба Марта пенсионерката е известна и с оригиналната си колекция от мартеници, които е събирала повече от 50 години. За първи път Пенка Тодорова става Баба Марта през 1962 г.

Тя се справя толкова добре с този образ, че в селото вече не си и помислят да ангажират друг човек. Пенсионерката разказва, че блясъкът в очите на децата, когато отиде при тях като Баба Марта, я прави много щастлива и затова с удоволствие изпълнява тази роля вече 53 години. Когато се среща с малчуганите от Бъзън, тя им разказва легенди за празника и им показва своята интересна колекция.

В нея има над 100 мартенички, събирани повече от половин век. Най-старите са от 60-те години, изработени от вълна и памук, с фигурки към тях. За децата е любопитно да видят с какво са се окичвали техните баби и дядовци и техните родители, когато са били малки. Пенка Тодорова се включва и в работилничките за изработка на мартеници, които правят децата от Бъзън. Тази година творенията в бяло и червено ще бъдат продавани с благотворителна цел като част от кампанията, подета от жителите на село Бъзън. Те събират средства, за да си купят обратно сградата на училището, продадено преди няколко години.

Зомботрони

http://offnews.bg/news/n_1/n_469189.html

Лоши времена настъпиха, братя и сестри. Сега е постно време, помолих се Господ да ми прости волнодумствата. Но бидох обвинен в липса на ясна позиция и в дезориентираност. По въпроса за Немцов. По този въпрос не искам да имам друга позиция освен тази – Бог да го прости. Това е позицията ми на православен. Той вече не е между живите. Убиха го. Преди това убиха Политковская, Литвиненко... Георги Марков убиха. И Кенеди убиха... Гадините са жестоки и безскрупулни. Зверствата на ФСБ (КГБ), ЦРУ са винаги едни и същи, зверски, хладнокръвно извършени. Разбира се, че срещу тях имам позиция ясна и категорична. Но как да кажа кой е убил Немцов, като нямам доказателства? Убийците са го убили, а те са изчадия, те са зомботрони, ходещи трупове, цапат по земята  известно време, но всъщност са мъртви още приживе. Дали заради политика, или заради други интереси, те са такива, антихристи. Путиновият режим се преструва на православен. Под хастара, под покривалото обаче си е кагебистки и това ще му изяде главата. Ако беше истински православен, щеше да оцелее. Сега обаче ще му е трудно, защото само се преструва, защото времето ни е лицемерно, защото вече сме само в Божиите ръце. Не в собствените си. Путиновият режим не умее по друг начин. Бих ги разбрал, ако изградят държавата си наново и по друг начин. Но тази държава също като нашата е покварена от комунистическата зараза, прогнила и разкапана е в същността си. И да иска, не може да бъде православна. Защото е жестока. Липсва им елементарна хуманност. Така, държавата не е православна. Страната е такава. Правете разлика между двете. И нашата държава не е православна, а православните хора останаха малко. Намаляват от ден на ден и това води до катаклизмите в света. Но като казвам православните, не влагам автоматика, може да има православни по душа човешки същества, които са живели праведно някъде в Нова Зеландия, да речем и за които също Бог си има добри планове. Да не взема сега да наруша каноните, само ми се иска ние всички човеци да не се месим в Божиите дела. Да си вършим нашата работа, па каквото ще да става. Та довършвам започнатата мисъл – остават все по-малко свестните и съмняващите се. Светът се модернизира, живуркаме си лековато, с много удобства, с плазми и интернет, с вещи и джиджавки. И заспахме, и забравихме, че имаме друга мисия. Лековато ни е едно такова. Не се сещаме, че оцеляването на света зависи от оцеляването на моята и твоята душа поотделно. И тук вече ще ползвам точната дума, стига с политкоректния език – не оцеляването, а спасението на душите ни е по-важно от всичко друго. Седнал съм да проповядвам, ама не четете, ако не ви е приятно, днеска ми е проповедническо. Коментарите отдолу ще ги спра, за да не се изкушавате и вие да влизате в грях заради мен. Антихристи са всички злодеи, които са взели Православието на мушка. И разкатават страните, в които още я има Православната църква – България, Гърция, Русия. Отвътре или отвън, те ни нападат. Дали с тайни служби, дали с външни НПО, няма значение, целта е една, да ни разкатаят православната фамилия. Да ни унижат и унищожат. Не ми се привиждат дяволи навсякъде, само наблюдавам накъде се е запътило целокупно човечеството. Ето я моята позиция – дяволите са навсякъде. Те са и в Кремъл, и в политическите централи по цял свят. Врагове са им хората с чисти вътрешни светове, хората с праведен живот, от които не твърдя, че съм, но към които мечтая да се присъединя. Зомботроните се люшкат между двата края на махалото. Комунистическите зомботрони като Волгин по цял ден блеят едно и също, за тях ония червендалести тъпанари са чисти сълзици, те не вярват в съществуването на оня реален свят, нарисуван във филма „Левиатан“. Антикомунистическите зомботрони са на другия полюс и не пропускат да отбележат колко единствен и неделим е светът на Левиатан, злодеят в същия филм, как е вездесъщ и как е погълнал без остатък цялата Православна църква дори. И правят и следващата крачка – слагат знак за тъждество между Православието и Путиновия режим, сливат ги някак странно в едно, както са ги слели във филма, и изкривяват цялата представа за Църквата. И какво излиза накрая? Комунистите са антихристи, антикомунистите също са антихристи. Така е. Това им е мечтата на антихристите, идеологически всички да са срещу Православието, да го обвинят в какво ли не, само и само да го подкопаят. Това е войната. Ще убият още много в нея. За протокола само да отбележа, че днес понятията комунизъм и фашизъм нямат нищо общо с първичния си замисъл. До ден днешен в центъра на Бела Слатина си стои непокътната онази каменна вещица, пиедесталът е висок, гледа с високомерие на цялото градче, тази нейна висота е много удобна, оказва се, на всички днешни "леберали" и демократи, явно имат една и съща цел, да са отгоре, да са над другите, да задушават с присъствието си всичко светло и красиво. Докато това проклятие тегне над града, той бел ден нема да види. В центъра на Бургас е онзи комунистически войник, вдигнал ръка нагоре като за благословия. Ама черна благословия, дяволска. В центъра на София, Пловдив, Русе и т. н. положението е същото – проклятията си стоят. Е как да прокопсаме с толкова проклятия навсякъде? И защо не ги махат, питате ли се? Защото им изнасят. Защото им държат народонаселението омагьосано, маносано, обсебено от тия демони. И какво излиза накрая? И едните, и другите имат една и съща цел, ама не щото всички са маскари, а понеже такъв им е интересът и имат общ враг – Православието. Бай Ганю бил балкански тарикат, обвиниха ме в байганювщина, понеже не заклеймявам убийството на Немцов като дело на Путиновия режим. А аз не искам да казвам нещо, което може и да не е истина. Не обичам недоказаните обвинения. Конкретно за този случай говоря. Ако са си го убили те, зле за тях, превърнал се е пак някой в убиец, ако са го убили други, и за тях зле, няма добро убийство. Православието е над режимите. Над политическите фигурки и шахматните партийки върху дъската на света. Убийството е грях навсякъде, независимо дали е убит руски политик, иракски деца на улицата, френски карикатуристи. Никои убийства не са по-мерзки от други убийства. Православието осъжда убийството като такова, няма добро убийство. Православието е трън в очите на дяволите и те работят срещу него неуморно. Те искат да докажат, че има и полезно, добронамерено или оправдано убийство. Или че едно е по-важно от друго. Това е разделението, тук е фронтовата линия, граничната бразда, а не другаде, както удобно ни замъгляват съзнанието същите демони. Няма добър Запад и лоша Русия, няма и добра Русия и лош Запад, има Христос, има борба за всяка душа, има Православен редут. Твоята и моята душа също са важни. Най-важните. Те са полето на битката, те са територията, която искат да превземат онези. Това достатъчно ясна позиция ли е, приятели? Питам онези, дето ме обвиняват в конформизъм, балкански тарикатлък и съучастие в злодействата на ония руски гадове. Сори, друга не мога да имам. Не мога да вляза във филмите ви. "Левиатан" е лош филм именно заради похулването на Православието, не заради показването на истинското лице на властимащите. Актьорът, който играе кмета на оня северен град, е великолепен. Това друг освен руска свиня не може да го изиграе, да докара тоя разноглед поглед. Обаче не спазиха мярката пичовете с тоя филм. Прекрачиха границата на грубата манипулация. Ей така, спираш да ги гледаш, да ги слушаш, спираш да мислиш за тях, спираш да се поддаваш на пропагандите от двете страни, защото те всъщност са една пропаганда, затваряш сетивата си навън, отваряш ги навътре в съзнанието си и си говориш с Твореца на всичко видимо и невидимо. Той ще ти разкрие всеки замисъл и ще те успокои. Не се обръщам към вас сега, сам си приказвам. А може да се опитате да не бъдете чак такива зомботрони. Да не оставяте друг да мисли вместо вас. Да се съмнявате. Да не се поддавате на махалото. Да не ви повлича инерцията му. Много мощна стана тя напоследък. Но още може, аз съм песи оптимист.

"Блумбърг": Петролната стратегия на Саудитска Арабия постигна целта си

http://www.dnevnik.bg/biznes/2015/03/01/2481811_blumburg_petrolnata_strategiia_na_sauditska_arabiia/?ref=rss


Три месеца след като Саудитска Арабия даде да се разбере, че ще остави цената на петрола да се срине, изглежда стратегията на Рияд е била успешна, пише "Блумбърг". Американските петролни фирми масово изоставят сондажи, свиват инвестициите си и уволняват хиляди работници.

Това е доказателство, че решението на ОПЕК да не свива добива си в опит да защити пазарния си дял, продиктувано от Саудитска Арабия постига целта си. Цената на петрола спадна до нива, които застрашават печалбата на...

Враговете на Луканов от СДС и Позитано си подадоха ръка, според съпругата му

http://news.ibox.bg/news/id_1220204365

Няма да се посвенят да ме убият. Това е казвал Андрей Луканов на съпругата си Лилия Герасимова. Според нея той е знаел, че може да бъде убит, но не е споделял пред семейството си, за да не ги притеснява. Убийството става на рождения ден на Лилия.

Ива Софиянска и Антон Божков ще си имат второ дете

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4629011

Ива Софиянска и Антон Божков чакат второ дете. Това обяви дъщерята на Стефан Софиянски пред Нова телевизия. Бебето ще се роди през август, а видеозонът е показал, че ще е момче.
Софиняска разби всички съмненич, че с Антон ще се развеждат. "С Антон няма да се развеждаме, напротив. В семейството ни всичко върви по мед и масло,
Ива Софиянска и Антон Божков чакат второ дете. Това обяви дъщерята на Стефан Софиянски пред Нова телевизия. Бебето ще се роди през август, а видеозонът е показал, че ще е момче. Софиняска разби всички съмненич, че с Антон ще се развеждат. "С Антон няма да се развеждаме, напротив. В семейството ни всичко върви по мед и масло,

Ива Софиянска и Антон Божков ще си имат второ дете

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4629007

Ива Софиянска и Антон Божков чакат второ дете. Това обяви дъщерята на Стефан Софиянски пред Нова телевизия. Бебето ще се роди през август, а видеозонът е показал, че ще е момче.
Софиняска разби всички съмненич, че с Антон ще се развеждат.
Ива Софиянска и Антон Божков чакат второ дете. Това обяви дъщерята на Стефан Софиянски пред Нова телевизия. Бебето ще се роди през август, а видеозонът е показал, че ще е момче. Софиняска разби всички съмненич, че с Антон ще се развеждат. "С Антон няма да се развеждаме, напротив. В семейството ни всичко върви по мед и масло,

Поставиха под карантина вицепрезидента на Сиера Леоне, бодигардът му умря от ебола

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4629003

Вицепрезидентът на Сиера Леоне е поставен под карантина, след като един от телохранителите му умря от ебола, съобщават световните агенции.
Самюел Сам-Сумана сам е взел решението да бъде изолиран за 21 дни (максималният срок на инкубационния период на вируса), за да се убеди, че не е заразен от вируса.
Вицепрезидентът на Сиера Леоне е поставен под карантина, след като един от телохранителите му умря от ебола, съобщават световните агенции. Самюел Сам-Сумана сам е взел решението да бъде изолиран за 21 дни (максималният срок на инкубационния период на вируса), за да се убеди, че не е заразен от вируса.

Поставиха под карантина вицепрезидента на Сиера Леоне, бодигардът му умря от ебола

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4628995

Вицепрезидентът на Сиера Леоне е поставен под карантина, след като един от телохранителите му умря от ебола, съобщават световните агенции.
Самюел Сам-Сумана сам е взел решението да бъде изолиран за 21 дни (максималният срок на инкубационния период на вируса), за да се убеди, че не е заразен от вируса.
Вицепрезидентът на Сиера Леоне е поставен под карантина, след като един от телохранителите му умря от ебола, съобщават световните агенции. Самюел Сам-Сумана сам е взел решението да бъде изолиран за 21 дни (максималният срок на инкубационния период на вируса), за да се убеди, че не е заразен от вируса.

Видео: Новините в 100 секунди

http://www.dnevnik.bg/video/2015/03/01/2482397_video_novinite_v_100_sekundi/?ref=rss


Рубриката на БНТ "Новините в 100 секунди" можете да гледате и на "Дневник.бг". Емисията се подготвя специално за интернет.

Ето акцентите от днес:

Над 50 хиляди заляха центъра на Москва в памет на Борис Немцов

http://www.mediapool.bg/nad-50-hilyadi-zalyaha-tsentara-na-moskva-v-pamet-na-boris-nemtsov-news231180.html

Десетки хиляди се събраха в центъра на Москва в неделя, за да се включат в шествието в памет на убития опозиционер и бивш вицепремиер на Русия Борис Немцов. Той бе убит в петък преди полунощ на Големия Москворецки мост. Според организаторите в шествието, продължило около четири часа, в него са участвали над 50 хиляди души, които носеха портрети на Немцов и хиляди национални знамена с траурни лентички. По единодушна оценка на осведомителните агенции обаче това е било най-масовата проява в Русия от години насам, определена и като "най-тъжният митинг в историята на съвременна Русия". Шествието започна от метростанция „Китай-город“, премина под стените на Кремъл и достигна моста, където Немцов бе застрелян. После то се придвижи до площад „Болотни“. Мястото е символично, защото преди 4 години там се събраха десетки хиляди протестиращи срещу начина, по който бе избран за нов мандат президентът Владимир Путин. В челната част на колоната бе разгърнат транспарант, широк няколко десетки метра, с надпис "Героите не умират, тези куршуми са изстреляни срещу всекиго от нас". Когато шествието достигна до Москворецкия мост, се чу скандиране "Русия без Путин!”. После авангардът на колоната скандираше "Русия ще бъде свободна”, "Оставка на Путин”, "Героите не умират”, "Не на войната!”. Събитието премина без инциденти с изключение на задържането на десетина анархисти и националисти. За днес бе насрочено шествие срещу войната в Украйна в отдалечен от центъра на Москва район, което трябваше да бъде оглавено от Немцов. След новината за смъртта му, близки и съмишленици настояха то да бъде превърнато в траурно шествие. Властите и органите на реда в Москва решили да направят изключение, тъй като по закон заявката за публични събирания се подава поне 10 дни преди провеждането им. Траурно шествие в памет на опозиционния руски политик, премина и през центъра на Санкт Петербург. Около 10 хиляди души стигнаха до площад Марсово поле, където започна траурен митинг. Огромен портрет на Немцов е поставен над сцената на митинга. "Борис Немцов - няма да забравим, няма да простим" бе изписано на черен транспарант, който пренесоха по улиците на града представители на РПР-ПАРНАС - партията на Немцов, и опозиционни депутати от Законодателното събрание на Санкт Петербург. Събралите се на Марсово поле издигнаха руски национални знамена, знамената на Санкт Петербург и на опозиционната партия "Яблоко"; другите организации се отказаха да използват партийни символи. Няколко часа преди покушението Немцов призова в ефира на радио "Ехото на Москва" руснаците да излязат на протест в неделя срещу, както се изрази той, агресията на Путин в Украйна. След убийството Путин пое ангажимент да направи всичко по силите си за залавянето на убийците на Немцов, чиято смърт потресе западни лидери и опозицията в Русия. В същото време поддръжниците на Кремъл нарекоха покушението провокация, целяща дестабилизиране на страната. Борис Немцов е оставил своята следа в историята на Русия, в политиката и в обществения живот. Той заемаше важен пост в трудния преходен период за нашата страна. Винаги открито и честно заявяваше своята позиция и отстояваше гледната си точка, гласи съболезнователното съобщение на руския държавен глава. Премиерът Дмитрий Медведев определи във Facebook трагичното събитие като "жестоко и цинично убийство“. "Това е голяма загуба за обществото ни, чиято свобода и ценности той винаги отстояваше. Борис Немцов стана един от най-талантливите политици в периода на демократични промени в нашата страна и до последно остана ярка личност и принципен човек. Той действаше открито, последователно и никога не изменяше на възгледите си. Такъв ще остане и в паметта ни. Съчувствам на мъката на роднините, близките и съратниците му“, казва още Медведев. Борис Немцов - съпредседател на РПР-ПАРНАС, ще бъде погребан на 3 март в Троекуровското гробище в руската столица. Преди погребението ще има гражданска панихида в московския център "Сахаров".

Над 50 хиляди хиляди заляха центъра на Москва в памет на Борис Немцов

http://www.mediapool.bg/nad-50-hilyadi-hilyadi-zalyaha-tsentara-na-moskva-v-pamet-na-boris-nemtsov-news231180.html

Десетки хиляди се събраха в центъра на Москва в неделя, за да се включат в шествието в памет на убития опозиционер и бивш вицепремиер на Русия Борис Немцов. Той бе убит в петък преди полунощ на Големия Москворецки мост.   Според организаторите в шествието, продължило около четири часа, в него са участвали над 50 хиляди души, които носеха портрети на Немцов и хиляди национални знамена с траурни лентички.   По единодушна оценка на осведомителните агенции обаче това е било най-масовата проява в Русия от години насам, определена и като "най-тъжният митинг в историята на съвременна Русия".   Шествието започна от метростанция „Китай-город“, премина под стените на Кремъл и достигна моста, където Немцов бе застрелян. После то се придвижи до площад „Болотни“. Мястото е символично, защото преди 4 години там се събраха десетки хиляди протестиращи срещу начина, по който бе избран за нов мандат президентът Владимир Путин.   В челната част на колоната бе разгърнат транспарант, широк няколко десетки метра, с надпис "Героите не умират, тези куршуми са изстреляни срещу всекиго от нас".   Когато шествието достигна до Москворецкия мост, се чу скандиране „Русия без Путин!”. После авангардът на колоната скандираше „Русия ще бъде свободна”, „Оставка на Путин”, „Героите не умират”, „Не на войната!”.   Събитието премина без инциденти с изключение на задържането на десетина анархисти и националисти.   За днес бе насрочено шествие срещу войната в Украйна в отдалечен от центъра на Москва район, което трябваше да бъде оглавено от Немцов. След новината за смъртта му, близки и съмишленици настояха то да бъде превърнато в траурно шествие. Властите и органите на реда в Москва решили да направят изключение, тъй като по закон заявката за публични събирания се подава поне 10 дни преди провеждането им.   Траурно шествие в памет на опозиционния руски политик, премина и през центъра на Санкт Петербург. Около 10 хиляди души стигнаха до площад Марсово поле, където започна траурен митинг. Огромен портрет на Немцов е поставен над сцената на митинга. "Борис Немцов - няма да забравим, няма да простим" бе изписано на черен транспарант, който пренесоха по улиците на града представители на РПР-ПАРНАС - партията на Немцов, и опозиционни депутати от Законодателното събрание на Санкт Петербург.   Събралите се на Марсово поле издигнаха руски национални знамена, знамената на Санкт Петербург и на опозиционната партия "Яблоко"; другите организации се отказаха да използват партийни символи.   Няколко часа преди покушението Немцов призова в ефира на радио "Ехото на Москва" руснаците да излязат на протест в неделя срещу, както се изрази той, агресията на Путин в Украйна.   След убийството Путин пое ангажимент да направи всичко по силите си за залавянето на убийците на Немцов, чиято смърт потресе западни лидери и опозицията в Русия. В същото време поддръжниците на Кремъл нарекоха покушението провокация, целяща дестабилизиране на страната.   Борис Немцов е оставил своята следа в историята на Русия, в политиката и в обществения живот. Той заемаше важен пост в трудния преходен период за нашата страна. Винаги открито и честно заявяваше своята позиция и отстояваше гледната си точка, гласи съболезнователното съобщение на руския държавен глава.   Премиерът Дмитрий Медведев определи във Facebook трагичното събитие като „жестоко и цинично убийство“.   „Това е голяма загуба за обществото ни, чиято свобода и ценности той винаги отстояваше. Борис Немцов стана един от най-талантливите политици в периода на демократични промени в нашата страна и до последно остана ярка личност и принципен човек. Той действаше открито, последователно и никога не изменяше на възгледите си. Такъв ще остане и в паметта ни. Съчувствам на мъката на роднините, близките и съратниците му“, казва още Медведев.   Борис Немцов - съпредседател на РПР-ПАРНАС, ще бъде погребан на 3 март в Троекуровското гробище в руската столица. Преди погребението ще има гражданска панихида в московския център "Сахаров".

Десетки хиляди в центъра на Москва на шествие в памет на Борис Немцов

http://www.mediapool.bg/desetki-hilyadi-v-tsentara-na-moskva-na-shestvie-v-pamet-na-boris-nemtsov-news231180.html

Десетки хиляди се събраха в центъра на Москва в неделя, за да се включат в шествието в памет на убития опозиционер и бивш вицепремиер на Русия Борис Немцов. Той бе убит в петък преди полунощ на Големия Москворецки мост. Според организаторите в шествието, което може да бъде проследено на живо на сайта „Открита Русия”, участват над 50 хиляди души. Те носят портрети на Немцов и хиляди национални знамена с траурни лентички. На 1 март бе насрочено шествие срещу войната в Украйна в отдалечен от центъра на Москва район, което трябваше да бъде оглавено от Немцов. След новината за смъртта му, близки и съмишленици настояха то да бъде превърнато в траурно шествие. Властите и органите на реда в Москва решили да направят изключение, тъй като по закон заявката за публични събирания се подава поне 10 дни преди провеждането им. Шествието започна от метростанция „Китай-город“, премина под стените на Кремъл и достигна моста, където Немцов бе застрелян. После то ще продължи до площад „Болотни“. Мястото е символично, защото преди 4 години там се събраха десетки хиляди протестиращи срещу начина, по който бе избран за нов мандат президентът Владимир Путин. Когато шествието достигна до Москворецкия мост, се чу скандиране „Русия без Путин!”. После авангардът на колоната скандираше „Русия ще бъде свободна”, „Оставка на Путин”, „Героите не умират”, „Не на войната!”, „Тези куршуми бяха за всеки от нас”. Траурно шествие в памет на опозиционния руски политик, започна и в центъра на Санкт Петербург. Около 10 хиляди души се движат към площад Марсово поле, където е насрочен траурен митинг. Мнозина държат портрети на Немцов. Няколко часа преди покушението Немцов призова в ефира на радио "Ехото на Москва" руснаците да излязат на протест в неделя срещу, както се изрази той, агресията на Путин в Украйна. След убийството Путин пое ангажимент да направи всичко по силите си за залавянето на убийците на Немцов, чиято смърт потресе западни лидери и опозицията в Русия. В същото време поддръжниците на Кремъл нарекоха покушението провокация, целяща дестабилизиране на страната. Борис Немцов е оставил своята следа в историята на Русия, в политиката и в обществения живот. Той заемаше важен пост в трудния преходен период за нашата страна. Винаги открито и честно заявяваше своята позиция и отстояваше гледната си точка, гласи съболезнователното съобщение на руския държавен глава. Премиерът Дмитрий Медведев определи във Facebook трагичното събитие като „жестоко и цинично убийство“. „Това е голяма загуба за обществото ни, чиято свобода и ценности той винаги отстояваше. Борис Немцов стана един от най-талантливите политици в периода на демократични промени в нашата страна и до последно остана ярка личност и принципен човек. Той действаше открито, последователно и никога не изменяше на възгледите си. Такъв ще остане и в паметта ни. Съчувствам на мъката на роднините, близките и съратниците му“, казва още Медведев. Уеб камера е заснела убийството, убиецът не е стрелял от кола Уеб камера е заснела убийството на руския политик Борис Немцов, съобщи руската телевизия ТВ Центр. На записа се вижда, макар и от далечно разстояние, как около 23.31 часа в петък Немцов и неговата спътница вървят по Големия Москворецки мост, а покрай тях се движи снегорин. В този момент неизвестен към момента трети човек побягва и се качва в минаващ автомобил. Снегоринът спира, а човекът с Немцов (вероятно Анна Дурицкая) отива при шофьора, като остава няколко минути при него. Междувременно някои пешеходци се спират, докато други подминават. Двама души побягват под моста и се връщат, когато на мястото на убийството идва първата полицейска кола. Според цитирани от ТВЦ експерти, професионални убийци не биха избрали подобно публично място, но със сигурност Немцов е бил следен и убийците му са знаели добре неговия маршрут. Борис Немцов обмислял да поиска политическо убежище от Литва Руският опозиционер е обмислял да поиска политическо убежище в Литва през 2012 г., страхувайки се от преследвания от страна на Кремъл, съобщи Андрюс Кубилюс, който по това време бе министър-председател на балтийската страна, предаде Франс прес. Кубилюс обещал в личен разговор на Немцов, че ще го приеме, но опозиционерът в крайна сметка решил да остане в Русия. "Немцов каза, че се страхува да не бъде арестуван и вкаран в затвор" след протести на опозицията срещу избирането на Владимир Путин за трети президентски мандат през 2012 г.”, каза Кубилюс. Борис Немцов - съпредседател на РПР-ПАРНАС, ще бъде погребан на 3 март в Троекуровското гробище в руската столица. Преди погребението ще има гражданска панихида в московския център "Сахаров".

Хиляди се събират в центъра на Москва на шествие в памет на Борис Немцов

http://www.mediapool.bg/hilyadi-se-sabirat-v-tsentara-na-moskva-na-shestvie-v-pamet-na-boris-nemtsov-news231180.html

Хиляди се събират в центъра на Москвав неделя, за да се включат в шествието в памет на убития опозиционер и бивш вицепремиер на Русия Борис Немцов. Той бе убит в петък преди полунощ на Големия Москворецки мост. На Славянския площад участниците в проявата носят портрети на Немцов, раздават се руски национални знаменца с траурни лентички. Московската полиция е взела засилени мерки за сигурност. Руските власти позволиха на опозицията да проведе траурно шествие на 1 март в памет на застреляния Борис Немцов, съобщи съпредседателят на Партията на народната свобода и бивш премиер Михаил Касянов във Facebook. Заявеният брой участници е 50 000 души, личи от разрешението, което Касянов е публикувал в страницата на събитието. Очаква се да се съберат много повече хора. На 1 март бе насрочено шествие срещу войната в Украйна в отдалечен от центъра на Москва район, което трябваше да бъде оглавено от Немцов. След новината за смъртта му, близки и съмишленици настояха то да бъде превърнато в траурно шествие. Властите и органите на реда в Москва решили да направят изключение, тъй като по закон заявката за публични събирания се подава поне 10 дни преди провеждането им. Шествието ще започне в 15 часа местно време (14 часа българско време) от метростанция „Китай-город“, ще премине под стените на Кремъл и по моста, където Немцов бе застрелян, след което ще продължи до площад „Болотни“. Мястото е символично, защото преди 4 години там се събраха десетки хиляди протестиращи срещу начина, по който бе избран за нов мандат президентът Владимир Путин. Организаторите заявяват на специалния сайт във "Фейсбук", че "не изключваме полицията да не допусне на марша плакати и транспаранти с политическо и протестно съдържание, но сме решени с всички средства да защитаваме от незаконни посегателства свободата на изказване на участниците". За пристигащите се уточнява, че основните знамена ще бъдат тези на Русия, но няма ограничения да се носят и други с молба на тях да бъдат привързани траурни ленти. Както е обичайно през последните години, на подстъпите към сборния пункт се монтират арки-детектори, през които преминават всички. Поради това е препоръчано да не се носят бутилки с течности, раници, големи чанти, както и дървени и метални пръти за знамена и плакати. Няколко хиляди души в събота поднесоха цветя и свещи на мястото на убийството на 55-годишния опозиционен политик. Траурно шествие в памет на опозиционния руски политик, започна в неделя и в центъра на Санкт Петербург. Неколкостотин души се движат към площад Марсово поле, където е насрочен траурен митинг. Мнозина държат портрети на Немцов, информира ТАСС. След запитване от организационния комитет на акцията градската управа на Санкт Петербург разреши възпоменателната проява вместо предвидения за днес и съгласуван по-рано антикризисен и антивоенен митинг на опозицията. Вчера жители на Санкт Петербург положиха цветя и запалиха свещи пред портрети на Немцов, поставени пред Соловецкия камък - паметник на жертвите на политическите репресии в Русия. Няколко часа преди покушението Немцов призова в ефира на радио "Ехото на Москва" руснаците да излязат на протест в неделя срещу, както се изрази той, агресията на Путин в Украйна. След убийството Путин пое ангажимент да направи всичко по силите си за залавянето на убийците на Немцов, чиято смърт потресе западни лидери и опозицията в Русия. В същото време поддръжниците на Кремъл нарекоха покушението провокация, целяща дестабилизиране на страната. Борис Немцов е оставил своята следа в историята на Русия, в политиката и в обществения живот. Той заемаше важен пост в трудния преходен период за нашата страна. Винаги открито и честно заявяваше своята позиция и отстояваше гледната си точка, гласи съболезнователното съобщение на руския държавен глава. Премиерът Дмитрий Медведев определи във Facebook трагичното събитие като „жестоко и цинично убийство“. „Това е голяма загуба за обществото ни, чиято свобода и ценности той винаги отстояваше. Борис Немцов стана един от най-талантливите политици в периода на демократични промени в нашата страна и до последно остана ярка личност и принципен човек. Той действаше открито, последователно и никога не изменяше на възгледите си. Такъв ще остане и в паметта ни. Съчувствам на мъката на роднините, близките и съратниците му“, казва още Медведев. Уеб камера е заснела убийството, убиецът не е стрелял от кола Уеб камера е заснела убийството на руския политик Борис Немцов, съобщи руската телевизия ТВ Центр. На записа се вижда, макар и от далечно разстояние, как около 23.31 часа в петък Немцов и неговата спътница вървят по Големия Москворецки мост, а покрай тях се движи снегорин. В този момент неизвестен към момента трети човек побягва и се качва в минаващ автомобил. Снегоринът спира, а човекът с Немцов (вероятно Анна Дурицкая) отива при шофьора, като остава няколко минути при него. Междувременно някои пешеходци се спират, докато други подминават. Двама души побягват под моста и се връщат, когато на мястото на убийството идва първата полицейска кола. Според цитирани от ТВЦ експерти, професионални убийци не биха избрали подобно публично място, но със сигурност Немцов е бил следен и убийците му са знаели добре неговия маршрут. Борис Немцов обмислял да поиска политическо убежище от Литва Руският опозиционер е обмислял да поиска политическо убежище в Литва през 2012 г., страхувайки се от преследвания от страна на Кремъл, съобщи Андрюс Кубилюс, който по това време бе министър-председател на балтийската страна, предаде Франс прес. Кубилюс обещал в личен разговор на Немцов, че ще го приеме, но опозиционерът в крайна сметка решил да остане в Русия. "Немцов каза, че се страхува да не бъде арестуван и вкаран в затвор" след протести на опозицията срещу избирането на Владимир Путин за трети президентски мандат през 2012 г.”, каза Кубилюс. Борис Немцов - съпредседател на РПР-ПАРНАС, ще бъде погребан на 3 март в Троекуровското гробище в руската столица. Преди погребението ще има гражданска панихида в московския център "Сахаров".

Шествие в памет на Борис Немцов в Москва

http://www.mediapool.bg/shestvie-v-pamet-na-boris-nemtsov-v-moskva-news231180.html

В центъра на Москва в неделя ще се проведе шествие в памет на убития опозиционер и бивш вицепремиер на Русия Борис Немцов. Той бе убит в петък преди полунощ на Големия Москворецки мост. По него бяха изстреляни няколко куршума от движеща се кола, четири от които попаднаха в гърба на опозиционера, който загина на място. Руските власти позволиха на опозицията да проведе траурно шествие на 1 март в памет на застреляния Борис Немцов, съобщи съпредседателят на Партията на народната свобода и бивш премиер Михаил Касянов във Facebook. Заявеният брой участници е 50 000 души, личи от разрешението, което Касянов е публикувал в страницата на събитието. Очаква се да се съберат много повече хора. На 1 март бе насрочено шествие срещу войната в Украйна в отдалечен от центъра на Москва район, което трябваше да бъде оглавено от Немцов. След новината за смъртта му, близки и съмишленици настояха то да бъде превърнато в траурно шествие. Властите и органите на реда в Москва решили да направят изключение, тъй като по закон заявката за публични събирания се подава поне 10 дни преди провеждането им. Шествието ще започне от метростанция „Китай-город“, ще премине под стените на Кремъл и по моста, където Немцов бе застрелян, след което ще продължи до площад „Болотни“. Мястото е символично, защото преди 4 години там се събраха десетки хиляди протестиращи срещу начина, по който бе избран за нов мандат президентът Владимир Путин. Няколко хиляди души в събота поднесоха цветя и свещи на мястото на убийството на 55-годишния опозиционен политик. Няколко часа преди покушението Немцов призова в ефира на радио "Ехото на Москва" руснаците да излязат на протест в неделя срещу, както се изрази той, агресията на Путин в Украйна. След убийството Путин пое ангажимент да направи всичко по силите си за залавянето на убийците на Немцов, чиято смърт потресе западни лидери и опозицията в Русия. В същото време поддръжниците на Кремъл нарекоха покушението провокация, целяща дестабилизиране на страната. Борис Немцов е оставил своята следа в историята на Русия, в политиката и в обществения живот. Той заемаше важен пост в трудния преходен период за нашата страна. Винаги открито и честно заявяваше своята позиция и отстояваше гледната си точка, гласи съболезнователното съобщение на руския държавен глава. Премиерът Дмитрий Медведев определи във Facebook трагичното събитие като „жестоко и цинично убийство“. „Това е голяма загуба за обществото ни, чиято свобода и ценности той винаги отстояваше. Борис Немцов стана един от най-талантливите политици в периода на демократични промени в нашата страна и до последно остана ярка личност и принципен човек. Той действаше открито, последователно и никога не изменяше на възгледите си. Такъв ще остане и в паметта ни. Съчувствам на мъката на роднините, близките и съратниците му“, казва още Медведев. Борис Немцов обмислял да поиска политическо убежище от Литва Руският опозиционер е обмислял да поиска политическо убежище в Литва през 2012 г., страхувайки се от преследвания от страна на Кремъл, съобщи Андрюс Кубилюс, който по това време бе министър-председател на балтийската страна, предаде Франс прес. Кубилюс обещал в личен разговор на Немцов, че ще го приеме, но опозиционерът в крайна сметка решил да остане в Русия. "Немцов каза, че се страхува да не бъде арестуван и вкаран в затвор" след протести на опозицията срещу избирането на Владимир Путин за трети президентски мандат през 2012 г.”, каза Кубилюс.

Безплатен концерт за деца и родители днес във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=281658

Атрактивен безплатен концерт ще подарят на децата днес - 1 март от община Варна и НУИ „Добри Христов“. Той ще започне в 11 часа в Градската художествената галерия. Събитието е подготвено предимно за малчугани от 3 до 10-годишна възраст, защото ще бъдат представени възможностите на различни музикални инструменти и всеки желаещ ще може да опита да посвири на тях, съобщиха от Община Варна за Moreto.

Михаил Миков: Честита Баба Марта! Нека бъдем винаги така близки, както на най-българския празник

http://www.cross.bg/baba-mikov-neka-1454838.html

/КРОСС/ Председателят на БСП Михаил Миков поздрави всички българи за Баба Марта. В своето обръщение лидерът на социалистите пожелава здраве и щастие и призовава да запазим и в делниците близостта от празничния ден, като съхраним в отношенията си солидарността, която я прави възможна. Миков изразява своята надежда, че празникът, който е предвестник на пролетта, ще върне на всички нас, заедно, надеждата за по-добър живот. Пълeн текст на поздрава, публикуван във Фейсбук: Скъпи приятели, Уважаеми сънародници, Приемете искрен поздрав за най-българския празник, Баба Марта. Празник, който ни зарежда с позитивно настроение заради приближаващата пролет, с оптимизъм за утрешния слънчев ден, с надежда за ново начало, за възраждане и благоденствие. Днес си разменяме пожелания за здраве, за щастие, поздравяваме се топло с близки и познати. Нека не ограничаваме тази атмосфера на близост, на съпричастност само в празничния ден, а да я запазим и в общуването си в следващите делници. Нека бъдем така усмихнати, така грижовни един към друг, така близки през цялата година. Близостта е онова чувство, което сплотява всяка общност - семейството, рода, народа. Освен днес, можем да я изпитваме и всеки друг ден, като бъдем по-солидарни - и в хубавите моменти, и в тежките. Да ни е Честита Баба Марта! Да ни донесе жадуваното пролетно настроение и равновесие! Да върне надеждата за по-добър живот - на всеки от нас и на всички нас, заедно!  

КНСБ: Идеята на Москов за здравните осигуровки е безумна

http://www.cross.bg/pomosht-semerdzhiev-ministur-1454837.html

/КРОСС/ Идеята да се плащат толкова пари за връщане на здравни права е безумна. Задната дата за данъците е пет години. Няма как за здравните осигуровки да е 15, заяви вицепрезидентът на КНСБ д-р Иван Кокалов в интервю за Нова телевизия по повод предложението на министър Петър Москов за здравното осигуряване. Според бившия здравен министър д-р Илко Семерджиев въвеждането на три пакета в здравеопазването - базов, допълнителен и спешен, би задълбочило проблемите. „Това е лошо планиране. Изход винаги има, но трябва разум и воля за действие. Отдалечаваме се от разума. Ефектите не само ще продължат, а и ще се задълбочат", заяви той, допълвайки, че това ще създаде листи на чакащи пациенти, намален достъп до медицинска помощ и увеличено плащане. Когато имаме универсален достъп до здравни услуги, може да получим медицинска помощ в реално време. Когато обаче се появи листа на чакащите, може да ни се наложи да чакаме два-три месеца, което би ни подтикнало да потърсим платена услуга, отбеляза Семерджиев. Бившият министър смята, че държавата опитва да сложи ръка върху касата с парите: „Държавата одържавява парите на данкъкоплатците, намесвайки се в Здравната каса. Тя си присвоява събрания в НЗОК обществения ресурс. Държавата е не само безотговорна, тя прибира и ресурс, който не й се полага", заяви д-р Семерджиев. Спешната помощ изнемогва, отбеляза д-р Десислава Кателиева от Националната асоциация на работещите в Спешна помощ

1 март в историята

http://www.cross.bg/purviyat-suzdadena-voiina-1454836.html

/КРОСС/ 86 г. пр.н.е.- Битка при Херонея (86 пр.н.е.). Римляните превземат Атина. 317 г. - Константин I Велики провъзгласява сина си Крисп за цезар в Сердика и го изпраща като префект на Галия.1331 г. - Османският владетел Орхан Гази превзема Никея.1462 г. - Френската благородничка Шарлот дьо Валоа, дъщеря на крал Шарл VII и Агнес Сорел, сключва брак с граф Жак дьо Брезе.1555 г. - Нострадамус публикува книгата „Столетия", съдържаща предсказания за събития от европейската история.1562 г. - Във френския град Васи католици-екстремисти избиват повече от 1000 хугеноти. Начало на религиозната война. 1565 г. - В Бразилия е основана колонията Рио де Жанейро.1700 г. - В Швеция е въведен нов календар, известен като Шведски календар.1803 г. - Охайо става 17 щат на САЩ.1841 г. - Атанас Иванов открива в Стара Загора взаимно училище.1845 г. - Президентът на САЩ Джон Тайлър приема законопроект с който САЩ анексира Република Тексас.1848 г. - Германска революция 1848/49: Започва Мартенската революция в Баден с окупирането на сградата на баденския парламент в Карлсруе.1859 г. - Експедицията на английския полярен изследовател Френсис Макклинток достига северния магнитен полюс.1872 г. - В САЩ е открит Йелоустоун - първият национален парк в света.1873 г. - Фирмата E. Remington & Sons започва производство на първите пишещи машини за масова употреба.1878 г. - Направено е първото зимно изкачване на връх Ането - най-високият връх в Пиренеите от Роже дьо Монт, Б. Куреж и Б

Предстоящи събития в страната за днес, 1 март

http://www.cross.bg/sofiya-provede-varna-1454832.html

*** София.  От 11 ч. пред паметника на Александър Стамболийски на ул. „Врабча" 1, ще бъдат поднесени цветя и венци от членове на Земеделски съюз „Александър Стамболийски". *** София. От 11 ч. в Борисовата градина ще се проведе благотворително надбягване в подкрепа на децата от бежанските центрове в града. *** София. От 11 ч. Музеят за историята на София организира Ателие „Мартеничка" в сградата на пл. „Блански" № 1. *** Бургас. От 10 ч. в зала „Бойчо Брънзов" ще се проведат финалите на Купата на България при жените по баскетбол. *** Благоевград. От 11 ч. на площад „Македония" в Благоевград ще бъде открита работилница за мартеници. *** Варна. От 18 ч. Галерия „Тони Арт" в МОЛ Варна организира изложба по случай 1 март. *** Пловдив. От 17 ч. в Дома на културата „Борис Христов" ще се проведе благотворителен спектакъл за хората с редки болести. *** София. Ще се проведе заседание на Управителния съвет на РЗС, на който ще се приеме стратегия за кампанията на местния вот през октомври.  

Рождениците днес

http://www.cross.bg/rozhdenitzite-dnes-1454833.html

/КРОСС/ Проф. Вихрони Попнеделев, художник Проф. д-р Дора Христова, диригент на ансамбъл „Мистерията на българските гласове"Любомир Дяковски, оперен певецМагдалена Ташева, депутатМинчо Спасов, юрист, бивш депутатПетър Андонов, посланик в Република КореяПроф. Рангел Гюров, бивш председател на Изпълнителния съвет на Фонд „Научни изследвания"Румен Еленски, адвокатСтанка Златева, петкратната световна шампионка по борбаТодор Радулов, бивш депутатТрендафил Василев, поет, управител на издателство „Българска книжница Ути Бъчваров, тв водещ

Теми и гости в ефира

http://www.cross.bg/tema-gost-petur-1454834.html

/КРОСС/ Нова телевизия, „На светло" с Люба Кулезич Тема: Сакво лъсна и какво остана скрито зад парламентарната черупка след поредния вот „на косъм"?Гост: Поетът Румен Леонидов и политологът Антон Тодоров Тема: Вбесен на Темида, сливенският бизнесмен Петър Топалов раздаде справедливост за смъртта на брат си заради условна присъда за жестоко убийство Тема: Защо класните мъже не искат златотърсачки? Плеймейтката Кети Кор тръгва на война с „евтините" опортюнистки, окупирали София   Нова телевизия, „ Дикoff" Тема: Първото телевизионното интервю на Фики Стораро,Гост: Тема: Приказка за малки деца и гледка за пораснали момчета Гост: Гери Дончева, модел Тема: Шест години след отвличането Гост: Киро Киров Тема: Трябва ли държавата да печели от разврат? Гост: Стефан Кенов, депутат Тема: Миролюба Бенатова представя: Отвлечен от затвораГост: Васил Маникатов Тема: Рецепти от кухнята на българската журналистика

Първа Неделя на Великия пост - Православна. Св. прпмчца Евдокия

http://www.cross.bg/evdokiya-boga-zhivot-1454835.html

/КРОСС/ На другия ден Иисус поиска да отиде в Галилея, и намира Филипа и му казва: върви след Мене. А Филип беше от Витсаида, от града Андреев и Петров. Филип намира Натанаила и му казва: намерихме Иисуса, сина Иосифов, от Назарет, за Когото писа Моисей в Закона, и говориха пророците. А Натанаил му рече: от Назарет може ли да излезе нещо добро? Филип му казва: дойди и виж. Иисус видя Натанаила да отива към Него и казва: ето истински израилтянин, у когото няма лукавство. Натанаил Му казва: отде ме познаваш? Иисус отговори и му рече: преди Филип да те повика, когато ти беше под смоковницата, видях те. Натанаил Му отговори: Рави! Ти си Син Божий, Ти си Царят Израилев. Иисус му отговори и рече: ти вярваш, понеже ти казах: видях те под смоковницата; по-големи неща от това ще видиш. И казва му: истина, истина ви говоря: отсега ще виждате небето отворено, и Ангелите Божии да възлизат и слизат над Сина Човечески. (Иоан 1:43-51)   Тържество на Православието Днес празнуваме деня на тържеството на Православието над неправдата, ересите, лъжеученията; но не празнуваме тържеството на православните над другите хора, а ликуваме за това, че Бог от столетие в столетие е намерил в нашата среда хора, които така дълбоко са Му предани, така способни да се приобщят към Него, да Го познават, че Той е открил на нас, понякога непросветени, понякога със замъглени сърца и умове, истината за Себе Си

От днес - визов режим за руснаци в Украйна

http://petel.bg/Ot-dnes---vizov-rezhim-za-rusnatsi-v-Ukrayna__103157

Въвеждането на по-строги правила за пресичането на границата е с цел засилване на сигурността в страната От днес - 1 март влиза в сила...

Ексклузивно: Развежда ли се Ива Софиянска?

http://petel.bg/Ekskluzivno--Razvezhda-li-se-Iva-Sofiyanska-__103158

"Не се развеждам. Не знам откъде е дошло това". Това заяви Ива Софиянска ексклузивно за Нова телевизия във връзка със слуховете, които от...

Тежка катастрофа и отнет живот на АМ "Тракия"

http://frognews.bg/news_86937/

Мъж загина при катастрофата на автомагистрала "Тракия" при 22-23 км, след разклона за Вакарел в посока София. Сигналът за инцидента е подаден в 5.46 часа.

Вицeпрезидентът на КНСБ: Безумна е идеята на Москов за осигуряването

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4628997

Безумна е идеята да се плащат толкова пари за връщане на здравни права. За данъците задната дата е 5 години. Няма как за здравните осигуровки да е 15 години. Това заяви вицепрезидентът на КНСБ д-р Иван Кокалов в предаването пред Нова телевизия по повод предложението на министър Петър Москов за здравното осигуряване.
Безумна е идеята да се плащат толкова пари за връщане на здравни права. За данъците задната дата е 5 години. Няма как за здравните осигуровки да е 15 години. Това заяви вицепрезидентът на КНСБ д-р Иван Кокалов в предаването пред Нова телевизия по повод предложението на министър Петър Москов за здравното осигуряване.

Вицпрезидентът на КНСБ: Безумна е идеята на Москов за осигуряването

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4628982

Безумна е идеята да се плащат толкова пари за връщане на здравни права. За данъците задната дата е 5 години. Няма как за здравните осигуровки да е 15 години. Това заяви вицепрезидентът на КНСБ д-р Иван Кокалов в предаването пред Нова телевизия по повод предложението на министър Петър Москов за здравното осигуряване.
Безумна е идеята да се плащат толкова пари за връщане на здравни права. За данъците задната дата е 5 години. Няма как за здравните осигуровки да е 15 години. Това заяви вицепрезидентът на КНСБ д-р Иван Кокалов в предаването пред Нова телевизия по повод предложението на министър Петър Москов за здравното осигуряване.

Съпругата на Андрей Луканов: Съжалявам, че не успя да види внуците си!

http://pik.bg/съпругата-на-андрей-луканов-съжалявам-че-не-успя-да-види-внуците-си-news291467.html

Съпругата на Андрей Луканов: Съжалявам, че не успя да види внуците си!

"Андрей ми липсва във всичко, което правя. Най-много съжалявам, че не успя да види внуците си". Това каза по Би Ти Ви съпругата на убития бивш премиер Андрей Луканов Лилия Герасимова.

"Внучката му много прилича на него", допълни Герасимова.

Очакайте подробности!!!

Вицепрезидентът на Сиера Леоне влезе под карантина заради ебола

http://africa.actualno.com/Viceprezidentyt-na-Siera-Leone-vleze-pod-karantina-zaradi-ebola-news_459709.html

Вицепрезидентът на Сиера Леоне е поставен под карантина заради смъртта на свой телохранител, предизвикана от вируса ебола, предаде БГНЕС. Самюел Сам-Сумана сам е взел решението да бъде изолиран за 21...

Спомен за Борис Немцов от България

http://actualno.actualno.com/Spomen-za-Boris-Nemcov-ot-Bylgarija-news_459710.html

Запознах се Борис Немцов през далечната вече 1994 година в Бостън на конференция, организирана от факултета по журналистика към Североизточния университет, в който завършвах магистратурата си&nb...

Пиар агенция иска обезщетение от Шарън Стоун

http://curious.actualno.com/Piar-agencija-iska-obezshtetenie-ot-Sharyn-Stoun-news_459711.html

Американската пиар агенция MCSquared заведе дело срещу холивудската звезда Шарън Стоун. Агенцията иска Стоун да ѝ върне парите, които са били похарчени за участието й в кампания в Еквадор срещу петр...

Омагьосан кръг ли е българското здравеопазване?

http://healthy.actualno.com/Omagiosan-kryg-li-e-bylgarskoto-zdraveopazvane-news_459715.html

Въвеждането на три пакета в здравеопазването - базов, допълнителен и спешен, би задълбочило проблемите. Това счита бившият здравен министър д-р Илко Семерджиев, който изказа мнението си в неделния су...

Примирието в Украйна - твърде крехко, за да издържи

http://europe.actualno.com/Primirieto-v-Ukrajna---tvyrde-krehko-za-da-izdyrji-news_459708.html

Украинските силоваци използват примирието, за да се прегрупират и да се подготвят за нови бойни действия, предаде кореспондентът на BBC в Донбас Пол Ууд, пише БГНЕС. Репортерът е бил от дв...

Македония даде старт на националната си газификация

http://balkani.actualno.com/Makedonija-dade-start-na-nacionalnata-si-gazifikacija-news_459716.html

В Македония започва изграждането на национален газопровод, което е първа фаза от проекта за газифициране на страната. Втората фаза на проекта предвижда изграждането на газопреносната мрежа в общини...

И на 80 години Баба Марта радва децата

http://goodnews.actualno.com/I-na-80-godini-Baba-Marta-radva-decata-news_459717.html

80-годишна Баба Марта радва над половин век децата в русенското село Бъзън. Всяка година 1 март е специален ден за Пенка Тодорова, която влиза в ролята си и раздава мартенички на малчуганите. Освен...

Мадона оставила децата си да решат дали да пробват дрога

http://curious.actualno.com/Madona-ostavila-decata-si-da-reshat-dali-da-probvat-droga-news_459713.html

Кралицата на попа Мадона шокира почитателите си, като призна, че разрешава на децата си да използват наркотици. Относно текстовете на песните си, в които пее за дрога и употребата на наркотици, Мад...

САМО в ПИК! Тежка контузия повали Сашо Тонев! Това е причината да не играе срещу "Интер"

http://pik.bg/само-в-пик-тежка-контузия-повали-сашо-тонев-това-е-причината-да-не-играе-срещу-интер-news291465.html

САМО в ПИК! Тежка контузия повали Сашо Тонев! Това е причината да не играе срещу "Интер"

Неприятна контузия попречи на национала Александър Тонев да играе в мача на "Селтик" срещу "Интер" (Милано), научи ПИК.

Няколко дни преди важния двубой от евротурнирите, Тонев е претърпял разкъсване на мускула в областта на глезена.

Талантливият нападател е стъпил накриво върху ходилото си по време на тренировка и го е навехнал.

Според лекарският щаб на "Детелините" Тонев ще трябва да се възстанови поне месец.

Контузията е поредният лош момент, който претърпява Александър през последните месеци.

В края на миналата година той бе наказан незаслужено и тенденциозно за расистка обида.

Обвинението не бе установено с категоричност, но въпреки това нашето момче бе санкционирано със седем мача.

Агенция ПИК пожелава на Тонев бързо да се възстанови и отново да покаже класата си.

 

Искат селска полиция да охранява реколтата и старите къщи

http://www.moreto.net/novini.php?n=281656

Създаване на селска полиция, която да пази не само фермите и насажденията, но и възрастните хора от набезите на крадците, както и старите къщи. За това ще настояват представителите на Асоциацията на българските села през тази пролет.

Гърция обещава да плати дълга си към МВФ, ще налага нови данъци

http://www.grreporter.info/grtsiya-obeshchava-da-plati-dlga-si-km-mvf-shche-nalaga-novi-dantsi/16936

Няма да се вдига ДДС в туристическия сектор, ще се увеличава постепенно необлагаемият минимум. Според министъра на финансите богатите ще бъдат ударени безмилостно.

прочети повече

Съпругата на Андрей Луканов: Когато го убиха, вкъщи бяхме с дъщеря ми Ани

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4628991

Когато убиха Андрей Луканов, вкъщи бяхме с дъщеря ми Ани. Аз й казах, че сa стреляли по баща й. Това разказа съпругата на Луканов Лилия Герасимова пред bTV.
„Раздрусана съм след 1990 година. Андрей ми каза, че няма да се занимава с политика, но не удържа на думата си. Постоянно усещах заплаха срещу него", сподели жената до него.
Когато убиха Андрей Луканов, вкъщи бяхме с дъщеря ми Ани. Аз й казах, че сa стреляли по баща й. Това разказа съпругата на Луканов Лилия Герасимова пред bTV. „Раздрусана съм след 1990 година. Андрей ми каза, че няма да се занимава с политика, но не удържа на думата си. Постоянно усещах заплаха срещу него", сподели жената до него.

Съпругата на Андрей Луканов: С дъщеря ми Ани бяхме вкъщи, когато го убиха (Обновена)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4628985

Когато убиха Андрей Луканов, вкъщи бяхме с дъщеря ми Ани. Аз й казах, че сa стреляли по баща й. Това разказа съпругата на Луканов Лилия Герасимова пред bTV.
„Раздрусана съм след 1990 година. Андрей ми каза, че няма да се занимава с политика, но не удържа на думата си. Постоянно усещах заплаха срещу него
Когато убиха Андрей Луканов, вкъщи бяхме с дъщеря ми Ани. Аз й казах, че сa стреляли по баща й. Това разказа съпругата на Луканов Лилия Герасимова пред bTV. „Раздрусана съм след 1990 година. Андрей ми каза, че няма да се занимава с политика, но не удържа на думата си. Постоянно усещах заплаха срещу него", сподели жената до него.

Турските туристи в зимните ни курорти се увеличават с 41%

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/turskite-turisti-v-zimnite-ni-kurorti-se-uvelichavat-s-41-190181/

Правителството ще работи за развитието на ски туризма и в курортите в Стара планина, заяви Николина Ангелкова

Венецуела налага санкции на САЩ

http://offnews.bg/news/n_1/n_469273.html

Президентът на Венецуела Николас Мадуро обяви, че ще намали бройката на американските дипломати, които могат да работят в посолството на САЩ в страната, както и че ще въведе задължителни визи за американците, които пътуват до социалистическата страна, съобщи "Гардиън". Той добави, че всички дипломатически срещу между двете страни ще  трябва да бъдат одобрени от венецуелското правителство. Мерките се налагат, след като Венецуела е заловила пилот на САЩ от латиноамериканско потекло, който е шпионирал. Мадуро освен това обвини Вашингтон, че се опитва да го свали от власт, като помага на противниците му. Думите на президента бяха посрещнати от множество в червени цветове, скандиращо: "Мадуро, Мадуро, удари янките силно". Двете страни не са разменяли посланици от 2010 г. насам. В допълнение Венецуела забранява на някои американски политици да влизат на територията й. Сред тях са бившият президент Джордж Буш, бившият вицепрезидент Дик Чейни, бившият директор на ЦРУ Джордж Тенет и още няколко политици, които критикуват Венецуела. "Отказваме визи на хора, които са нарушили човешките права и са бомбардирали Ирак, Сирия и Виетнам", каза Мадуро. Санкциите идват в отговор на мерките на Белия дом, които забраниха на няколко венецуелски политици и семействата им да влизат в САЩ, тъй като били отговорни за нарушения на човешките права и корупция. Санкциите идват в момент, когато 30-милионната страна е разкъсвана от протести на опозицията заради недостиг на храна, покачваща се инфлация и постоянен спад на цената на суровия нефт, който е основен икономически източник за Венецуела.

Българи, руси и турци се бият на "Орлово гнездо" и Беклемето

http://frognews.bg/news_86936/

По повод 3 март за първи път на Беклемето над сто участника ще представят историческа възстановка на преминаването на отряда на ген. Карцов през Троянския Балкан и боевете при "Орлово гнездо".

Горя къща в село край Бяла Слатина

http://pik.bg/горя-къща-в-село-край-бяла-слатина-news291463.html

Горя къща в село край Бяла Слатина

Минути след 2 часа тази нощ в полицията в Бяла Слатина чрез телефон 112 е получен сигнал от А.А. от Галиче. Жената съобщила, че в селото гори къща. Огнеборците тръгнали веднага, пише "Трибали".

Пожарът вилнял в къщата на Ю.А.М. Изгорели са 100 квадратни метра покривна конструкция и цялото имущество на втория етаж. Пожарникарите са предотвратили по-нататъшно разпространение на огъня. Днес ще бъде извършен допълнителен оглед на мястото на инцидента. Образувано е досъдебно производство.

Да, извънземните отдавна са тук, мистър Подеста!

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4626545

Миналия петък, 13-и февруари, съветникът на американския президент Джон Подеста подаде оставка. Веднага след това в Туитър-профила си той обяви, че съжалява само за това, че не е разкрил истината за извънземните. Освен това, 66-годишният Подеста призова американското правителство да публикува всички документи за съществуването на НЛО.
Миналия петък, 13-и февруари, съветникът на американския президент Джон Подеста подаде оставка. Веднага след това в Туитър-профила си той обяви, че съжалява само за това, че не е разкрил истината за извънземните. Освен това, 66-годишният Подеста призова американското правителство да публикува всички документи за съществуването на НЛО.

За какво са ти реформи, като може и с дълг?

http://www.mediapool.bg/za-kakvo-sa-ti-reformi-kato-mozhe-i-s-dalg-news231179.html

Според един израелски политик „хората и нациите започват да се държат разумно едва след като са изчерпали всички други средства”. Новите идеи за съживяване на електроенергетиката със сигурност ще опровергаят това твърдение, тъй като те всъщност не са нови, а са стари и доказано неработещи. С други думи след като са изчерпани всички средства, някои от тях ще бъдат повторени, за всеки случай. В понеделник стана ясно, че управляващите обмислят отпускането на държавни гаранции за емисия на 4 млрд. лв. дълг, с които да бъдат покрити дълговете на Националната електрическа компания (НЕК). Това няма да има никакъв положителен ефект по чисто практически причини – НЕК отдавна получава кредити, които по никакъв начин не са облекчили нито нейното финансово състояние, нито това на останалите компании в сектора. От съобщението на агенцията за кредитен рейтинг Fitch относно рейтинга на Българския енергиен холдинг става ясно, че към края на 2013 г. компанията е отпуснала кредити в размер на 1,23 млрд. лв. на НЕК. Преди да сте попитали – не, това не доведе до „рестартиране” на сектора, по същия начин, по който отпускане на 4 млрд. лв. заем на НЕК няма да го направи. Наливането на ликвидни средства в НЕК няма да има положителен резултат, тъй като компанията няма ликвиден проблем, а структурен. Това най-лесно може да се види от отчетите на компанията за деветмесечието на 2013 и 2014 г. Общият всеобхватен доход на компанията до септември 2014 г. възлиза на -425 млн. лв. в сравнение с -113 млн. лв. за същия период на 2013 г., което е резултат почти изцяло от загубите от оперативна дейност. В резултат на това задълженията на компанията се увеличават от 2,8 млрд. лв. на 3,2 млрд. лв., а собствения капитал се свива от 4,1 млрд. лв. на малко под 1,9 млрд. лв. Заедно с това активите ѝ намаляват от близо 7 млрд. лв. на 5,1 млрд. лв. Накратко – компанията работи на загуба и отпускането на 4 млрд. лв. заем няма да промени това. Защо компанията работи на загуба? Защото оперативната ѝ дейност не е ефективна заради: 1) твърде ниските регулирани цени, които ДКЕВР определя, и 2) злоупотреби при сделките на свободния пазар. Политиците в България продължават да се държат все едно чрез цените на електроенергията може да се провежда социална политика. В резултат на това въобразяване Държавната комисия за енергийно и водно регулиране традиционно определя цени на електроенергията за регулирания пазар, които не покриват разходите за производството, преноса и разпределението ѝ, да не говорим за необходимите инвестиции. Това води до трупане на огромни дефицити в НЕК, които дори и самата ДКЕВР отчита, но цените продължават да са ниски. Другият проблем са неизгодните сделки на свободния пазар. Отпускането на заем няма да промени тези проблеми. Когато става въпрос за състоянието на електроенергийния сектор, трябва да се прави разлика между натрупаните дефицити в НЕК. Единият е поради гореизложените причини, а другият – заради нерентабилната ѝ инвестиционна дейност. По силно консервативните оценки на ДКЕВР дефицитът на НЕК за периода 2010-2014 г. възлиза на 1,5 млрд. лв., в резултат на регулираната му дейност, и 1,4 млрд. лв., в резултат на инвестиционната ѝ дейност. Нито потребителите, нито останалите компании в сектора са виновни, че компанията е загробила 1,4 млрд. лв. в безумни проекти като АЕЦ „Белен” и хидровъзела „Цанков камък”. Най-малка вина пък имат данъкоплатците, от чието име е държавната гаранция, която, ако бъде активирана, ще се плаща от тях. С други думи като се търси решение на трудностите в сектора, то е изолирано единствено и само до дейността на НЕК, свързана с търговия с електроенергия на регулирания и свободния пазар. Ако компанията има проблеми с производството на електроенергия от ВЕЦ и/или с инвестиционната си дейност, това не е проблем на целия сектор и не може заради тези трудности да се бавят плащания на производители и мрежови оператори. Още по-малко може тези нередности да се присламчват и да надуват общата сметка, която държавата ще гарантира. Крайна време е НЕК да бъде разделен на няколко дружества, за да се види ясно точно в кои дейности са проблемите и да се предприемат мерки за решаването им. Ако е необходима държавна гаранция за осигуряване на ликвидност на вече разделените компании, то тагава има логика да се отпуска единствено на дружеството, което оперира на регулирания пазар, тъй като състоянието му в голяма степен е пряк резултат от регулаторната политика в сектора. Ако дружествата, в които са разделени другите дейности – производство, търговия на свободния пазар и инвестиционна дейност имат загуби или изпитват финансови затруднения, то това е резултат единствено и само от неефективното управление на тези дейности. Крайно време е практиката всички да плащат за грешното управление на едно предприятие да бъде изкоренена. Няма нужда от още един „Кремиковци”, „БДЖ”, „ВМЗ-Сопот” или някой друг държавен мастодонт. *Текстът е публикуван на сайта на Института за пазарна икономика.

Камера е заснела кадри от убийството на Борис Немцов! (видео)

http://www.cross.bg/ybiiistvoto-mosta-dvama-1454830.html

/КРОСС/ Телевизионният канал ТВЦ показа запис от видеокамера, която е била поставена сравнително близо до мястото, на което бе убит политикът Борис Немцов в центъра на Москва, предаде РИА Новости. Каналът показва кадри от външна камера, която е насочена към Големия Москворецки мост. Тя е снимала убийството, макар и качеството на материала да не е много добро. Според часовника на камерата убийството е станало в 23:30 часа. Кадрите показват движението на хората и колите по моста по време на убийството. Към 23:37 часа се виждат двама души, които пребягват под моста. Към 23:42 часа идва полиция, а под моста се забелязват отново двама мъже. Вижте видеото с коментар на случващото се от руски журналист: ВИДЕО  

Как БСП и СДС оковаха Йордан Радичков в парламента

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4626973

РОСЕН ТАХОВ Йордан Радичков е единственият депутат, закотвен насила в Народното събрание. Стандартният българин драпа с нокти и зъби за парламента, където са тлъстите заплати и сочните кюфтета. Радичков обаче е нестандартен. БСП го подлъга да влезе в Цитаделата на лъжата, а СДС не го пусна да излезе от нея.
РОСЕН ТАХОВ Йордан Радичков е единственият депутат, закотвен насила в Народното събрание. Стандартният българин драпа с нокти и зъби за парламента, където са тлъстите заплати и сочните кюфтета. Радичков обаче е нестандартен. БСП го подлъга да влезе в Цитаделата на лъжата, а СДС не го пусна да излезе от нея.

Ципрас се обяви за жертва на конспирация

http://www.vesti.bg/sviat/evropa/cipras-se-obiavi-za-zhertva-na-konspiraciia-6032434

Гръцкият премиер обяви, че в Мадрид и Лисабон се страхували от примера на Гърция и затова саботирали СИРИЗА

Уникално парти за 8000 души разтърси „Арена Армеец”

http://www.bnews.bg/article-130416

Над 8000 техно маниаци се наслаждаваха на уникалното шоу в компанията на водка FLIRT.

Кънев: Путин се държи като халиф на Кавказ и Каспийския басейн

http://pik.bg/кънев-путин-се-държи-като-халиф-на-кавказ-и-каспийския-басейн-news291461.html

Кънев: Путин се държи като халиф на Кавказ и Каспийския басейн

Несъстоятелни са твърденията, че Путин е невинен за убийството на Немцов, защото няма полза от това, са несъстоятелни. Ако се потвърди, че Немцов е подготвял материали за руските диверсионни планове в Украйна, аргументът Cui bono рухва със страшна сила.

Това написа във Фейсбук лидерът на ДСБ Радан Кънев в анализ за убийството на руския опозиционен лидер. Един от съпредседателите на Реформаторския блок подчертава, че казва това като български политик. Ето пълния текст на Радан Кънев: Tвърдението, че Путин е невинен на принципа "Cui bono?" (кому ползите) е крайно несъстоятелно. Този принцип не важи в диктатурите - те по принцип основават властта си на насилие и страх. Още по-слаб аргумент е 86%-овия "рейтинг" на диктатора.

На този принцип a priori оневиняваме Мусолини, Пиночет и още десетки диктатори за извършените под техния режим убийства... Ако се потвърди обаче, че Немцов е подготвял материали за руските диверсионни планове в Украйна, аргументът Cui bono рухва със страшна сила... Предположението, че извършителите са крайнодесни фашистки (т.нар "рашистки") активисти, независими или непряко зависими от Владимир Путин, е сравнително достоверно.

Повечето политически убийства се приписват именно на крайни, "несистемни" поддръжници на съответния режим, толерирани, но не пряко и особено не официално ръководени от него. Примери десетки, аз ще дам български, от нашата богата на политическо насилие нова история - Стамболов, Стамболийски (ех, тези "македонци"), Петко Д. Петков, Никола Генадиев... Истината е, че всяка диктатура отглежда своите крайни, често на думи "опозиционни", радикални шпиц-команди. Използва ги, освен за разправа с противници на режима, и за заплаха към съседите и международната общност, за да представи диктатора за умерен, човечен, притиснат в ъгъла от радикалите баща на нацията.

Типични примери - Мусолини, Хитлер, Франко и ... Путин. Рашистките шпицкоманди са 100% рожба на властта в Кремъл, дори някои от тях да излизат извън контрол. Прочее, не е чудно ако излизат извън контрол, защото Путин десетилетие насаждаше дива ислямофобия, а днес брутално флиртува с мюсюлманското население на Федерацията, използвайки антизападните му настроения. Днес крепостта на Путин е Чечня, пръв политически другар - Кадиров, а самият Путин се държи като халиф на Кавказ и Каспийския басейн.

Рашистите в Москва надали са щастливи. За мен е ясно, на база на горните аргументи, че отговорността на за убийството на Немцов е на режима в Кремъл. Независимо дали от там е дошло прякото нареждане, което е също твърде възможно. Пиша този доста дълъг текст обаче с друга цел, пиша го като български политик.

Дълбочината на кризата в РСФСР, остротата на диктатурата в Кремъл и податливостта на българските медии и коментатори на абсурдните и евтини пропагандни тези на руското разузнаване, показват, че България е страна в много голям риск. Никакво подценяване не бива да се допусне. И незабавно трябва да се предприемат действия за укрепване на службите за сигурност - ДАНС (руско направление), разузнаване, военно разузнаване, да се провери издъно МВР и прокуратурата за влияние и за готовност да реагират на престъпления срещу Републиката, да се проследят комуникационните и медийни канали на пропагандата.

Националната сигурност не е да следиш любовниците на опозицията, не и сега. И накрая, за малко успокоение. Другари резиденти, напълнихте ми главата с информацията, че Немцов имал младо гадже и обичал жени. Затова и не бива да жалим за него. Не беше ли лошо само да си гей по вашите стандарти? Объркахте опорните точки.

Роднинската връзка дава предимство при назначаване в парламента

http://petel.bg/Rodninskata-vrazka-dava-predimstvo-pri-naznachavane-v-parlamenta__103149

Роднинската връзка с някой от народните представители дава предимство при подбора на нещатни сътрудници в парламента. Това показва...

Антония Петрова: Борис Немцов ми беше приятел, в шок съм!

http://petel.bg/Antoniya-Petrova--Boris-Nemtsov-mi-beshe-priyatel--v-shok-sam-__103154

Аз съм в шок! Много жалко, че си отиде такъв добър човек! Искрени съболезнования! Това написа на страницата си във фейсбук "Мис България" 2009...

Апартамент гори във "Възраждане" (снимки)

http://petel.bg/Apartament-gori-vav-Vazrazhdane--snimki-__103155

"Гъст дим излиза от апартамент на 3-ия етаж в блок 54 във Възраждане", съобщи  Varnautre.bg. Две пожарни, линейка и полицейски екип са в момента...

Булевард-убиец в Русе (видео)

http://petel.bg/Bulevard-ubiets-v-Ruse--video-__103156

Жителите на три русенски квартала съобщават за абсурд, в който им се налага да живеят. Всеки ден са принудени да минават през окаяни...

16 катастрофи във Варна през изминалото денонощие

http://www.moreto.net/novini.php?n=281655

16 пътни произшествия са станали във Варна и областта през изминалото денонощие. Това съобщи за Радио „Фокус” – Варна дежурният от КАТ – Варна. При всички инциденти са нанесени само материални щети и няма пострадали граждани. Сравнително спокойно е към този час движението по варненските улици.

Убийството на Немцов – подготовка за „Майдана“ в Русия

http://www.klassa.bg/News/Read/article/249279_%D0%A3%D0%B1%D0%B8%D0%B9%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE%D1%82%D0%BE+%D0%BD%D0%B0+%D0%9D%D0%B5%D0%BC%D1%86%D0%BE%D0%B2+%E2%80%93+%D0%BF%D0%BE%D0%B4%D0%B3%D0%BE%D1%82%D0%BE%D0%B2%D0%BA%D0%B0+%D0%B7%D0%B0+%E2%80%9E%D0%9

 Убийството в центъра на Москва на либералния опозиционер Борис Немцов е опит за реализиране на „Майдана“ в Русия, пишат руски медии.

В нощта срещу събота на Големия Москворецки мост до стените на Кремъл Борис Немцов е разстрелян от преминаваща наблизо кола. Очевидно е, че мястото и времето за убийството е било избрано не случайно. На 1 март либералната опозиция планираше да проведе Пролетен марш в центъра на Москва. Столичните власти обаче, дадоха разрешение за провеждане на марша в отдалечен район на руската столица. Сега опозицията настоява за провеждане на „траурен“ марш в центъра на Москва, на мястото на убийството на Борис Немцов.

Президентът на Русия Владимир Путин отбеляза, че убийството на Немцов „има всички признаци на поръчково убийство и носи изключително провокативен характер“.

Руският президент е наредил на ръководителите на Следствения комитет на РФ, МВР и Федералните служби за сигурност, да образуват следствена група и да държат под личен контрол хода на следствието.

В събота от Следствения Комитет на РФ съобщиха, че престъплението е било добре планирано, а организаторите и изпълнителите, по всички личи, са били добре осведомени за предполагаемия маршрут за движение на политика.

Следствието разглежда няколко версии: Първа – убийство, като провокация за дестабилизиране на политическата обстановка в страната. Втората версия е свързана с ислямско-екстремистката следа (има мнения, че Немцов е получавал заплахи относно неговата позиция за разстрела на журналистите в редакцията на списание „Шарли ебдо“ в Париж. Освен това се проверява и трета версия, свързана с вътрешния украински конфликт.

Не са изключени и версии, свързани с търговската дейност на Немцов и лична неприязън към него, както и други битови версии.

„Каквито версии и да се предлагат сега, ние трябва да имаме предвид, че враговете на нашата страна, всякакви мерзавци максимално използват всякакви действия за да се дестабилизира ситуацията в страната ни“, заяви лидерът на комунистическата партия Генадий Зюганов.

Убийството на Немцов е цинично режисирано срещу Русия, заяви в събота пред журналисти лидерът на комитета за сигурност и противодействие на корупцията от Държавната дума Ирина Яровая.

„Очевидно е, че то носи демонстративно провокационен, демонстративно поръчков и демонстративно дързък характер. Това престъпление е режисирано демонстративно цинично срещу Русия“, смята Яровая. Тя посочи факта, че САЩ реагираха буквално няколко минути след убийството на Немцов. Бивш ият служител на американските спецслужби Едуард Сноудън написа на страницата си в популарна социална мрежа:

„Те започнаха да отстраняват онези, които храниха множество години. На тях не са им нужни онези, които не можаха да изпълнят техните планов, както и онези, които знаят техните тайни. Държавният департамент на САЩ няма да се спре само с Немцов, те ще продължат нататък“.

От днес руснаците могат да влизат в Украйна с международен паспорт

http://offnews.bg/news/n_1/n_469267.html

От днес, първи март, влизат в сила промените в украинския закон, които ще позволяват на руснаците да влизат на територията на страната с международен паспорт, а не както досега - с личен. Децата до 14 години също вече няма да може да пътуват до Украйна само с акт за раждане. Руските власти заявиха, че не възнамеряват да предприемат ответна забрана спрямо граждани на Украйна. Договор между двете страни от 2007 г. позволяваше на руснаците да пътуват из своята западна съседка само с руския си паспорт, както и с други видове лични документи. Киев оправда своето решение, като каза, че ще възприеме европейски мерки за преминаване на границата си.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване