Призовават депутатите от СИРИЗА да върнат спестяванията си в Гърция

http://www.grreporter.info/prizovavat-deputatite-ot-siriza-da-vrnat-spestyavaniyata-si-v-grtsiya/16942

С писмо до председателката на гръцкия парламент Зои Констандопулу депутатът от ПАСОК Одисеас Констандинопулос призова колегите си да върнат влоговете си от чуждестранни в гръцки банки.

прочети повече

Сретен Йосич оневинен за убийството на хърватски журналист, ще съди държавата

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4630670

Апелативният съд в Белград освободи Сретен Йосич, известен като Йоца Амстердамски, съобщи електронното издание на сръбския вестник Blic, цитиран от "Фокус". Той беше обвинен за убийството на хърватския журналист Иво Пуканич.
Йосич може да получи 500 000 евро обезщетение от държавата.
Прокуратурата го обвиняваше като основен организатор на атентата
Апелативният съд в Белград освободи Сретен Йосич, известен като Йоца Амстердамски, съобщи електронното издание на сръбския вестник Blic, цитиран от "Фокус". Той беше обвинен за убийството на хърватския журналист Иво Пуканич. Йосич може да получи 500 000 евро обезщетение от държавата. Прокуратурата го обвиняваше като основен организатор на атентата

Сретен Йосич оневинен за убийството на журналист, ще съди държавата

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4630666

Апелативният съд в Белград освободи Сретен Йосич, известен като Йоца Амстердамски, съобщи електронното издание на сръбския вестник Blic, цитиран от
Апелативният съд в Белград освободи Сретен Йосич, известен като Йоца Амстердамски, съобщи електронното издание на сръбския вестник Blic, цитиран от "Фокус". Той беше обвинен за убийството на хърватския журналист Иво Пуканич. Другият обвиняем по делото – Желко Милованович е осъден на 40 години затвор.

Калфин: Държавата ще даде почти 570 млн. лева на семействата с деца

http://frognews.bg/news_86999/

568 683 000 лв. ще плати държавата през 2015 г. под формата на семейни помощи за деца. Това става ясно от писмения отговор на вицепремиера и министър на социалната политика Ивайло Калфин на депутатски въпрос. Плащанията са регламентирани по Закона за семейните помощи и са разписани в бюджетна програма "Подпомагане на семействата с деца", която е част от политиката в областта на социалното включване, предаде БГНЕС.

Държавата ще даде близо 570 млн. лв. за помощи за семейства с деца

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/03/02/2482976_durjavata_shte_dade_blizo_570_mln_lv_za_pomoshti_za/?ref=rss


568 683 000 лв. ще плати държавата под формата на семейни помощи за деца през тази година. Това става ясно от писмения отговор на вицепремиера и министър на социалната политика Ивайло Калфин на депутатски въпрос, съобщава БГНЕС.

Предвидените средства в бюджета за настоящата година са разпределени в девет категории. За еднократна помощ при бременност са заделени 3.2 млн. лв., за еднократна помощ при раждане на дете – 30.1 млн.лв, а за еднократна помощ за близнаци държавата е заделила...

Посланик Коцев: България съжалява за "Южен поток”

http://www.cross.bg/potok-bulgariya-yuzhen-1454962.html

/КРОСС/ България се отнася със съжаление към решението на Москва да спре работата по газопровода "Южен поток". Това заяви българският посланик в Русия Бойко Коцев. "С внимание и голямо уважение следим изявленията на руски топ мениджъри и се отнасяме със съжаление към основния инвеститор да спре работата по "Южен поток". България беше надежден партньор в този проект", посочи дипломатът. По думите му българските компании продължават да работят по проекта и изпълняват задълженията си по сключените договори. „Много внимателно следим, какво говорят публичните фигури в Русия, но ние имаме и договорни задължения, които в рамките на тези договори официално никой не е отменял", посочи Бойко Коцев.По думите му публичните изказвания и договорните отношения не са едно и също.

Нов портрет на Елизабет II върху британските монети

http://www.vesti.bg/pari/nov-portret-na-elizabet-ii-vyrhu-britanskite-moneti-6032457

Това е петият портрет на 88-годишната кралица, който ще бъде отпечатан върху паричните знаци

Нов портрет на Елизабет II върху британските монети

http://www.vesti.bg/sviat/evropa/nov-portret-na-elizabet-ii-vyrhu-britanskite-moneti-6032457

Това е петият портрет на 88-годишната кралица, който ще бъде отпечатан върху паричните знаци

Трибагрениците, които се шият в Китай, не отговарят на стандартите

http://society.actualno.com/Tribagrenicite-koito-se-shijat-v-Kitaj-ne-otgovarjat-na-standartite-news_459854.html

Големият проблем е, че българският трибагреник се възпроизвежда в Китай и по никакъв начин не отговаря на стандартите и еталона. Това обясни в ефира на БНР Атанаска Велчева, която от 20 години години ...

Бойко Коцев: България съжалява за ”Южен поток”

http://www.mediapool.bg/boiko-kotsev-bulgaria-sazhalyava-za-yuzhen-potok-news231215.html

България се отнася със съжаление към решението на Москва да спре работата по газопровода "Южен поток", заяви в понеделник българският посланик в Русия Бойко Коцев. ”С внимание и голямо уважение следим изявленията на руски топ мениджъри и се отнасяме със съжаление към това основният инвеститор да спре работата по "Южен поток". България беше надежден партньор в този проект", каза дипломатът. Той посочи, че българските компании продължават да работят по проекта "Южен поток" и изпълняват задълженията си по сключените договори. Коцев допълни, че в Европейския съюз сега се обсъжда как регионът да бъде осигурен с енергийни ресурси. "Получаваме газ от три направления, сега се разработва и четвърто - Каспийския регион, в перспектива и пето - от Близкия изток. За нас това е много важно, тъй като, когато Русия и Украйна се карат, страда България", отбеляза Коцев. ”Активно разработваме връзки с Гърция, Турция, Сърбия и Румъния. България има разклонена газотранспортна система, която я прави надежден транзитен партньор", заяви той. ”По данни от геоложки проучвания в българския континентален шелф има големи залежи от газ и ние планираме да започнем разработването им”, каза още посланикът.  

Издирват 23-годишната Вероника Здравкова

http://frognews.bg/news_86998/

Близките и полицията издирват 23-годишната Вероника Здравкова. На 28-и февруари тя е била на работа в мебелна фирма във Велико Търново. Към 19 часа напуска смяната. Последно е видяна в района на жп гарата в старата столица. След това от нея няма вести. Мобилният й телефон е изключен, не се е прибрала в къщи.

Взрив на газова бутилка събори лятна кухня във Ветово

http://www.cross.bg/vetovo-ryse-lyatna-1454961.html

Русе /КРОСС/ Газова бутилка е гръмнала в дом в град Ветово, съобщиха от полицията в Русе. 80-годишна жена е леко ранена, без опасност за живота. Екип на Спешна помощ е прегледал пострадалата и тя е освободена за домашно лечение.Инцидентът е станал десетина минути преди 10:00 ч. тази сутрин. При взрива е избита PVC дограма на лятна кухня.Причините за злополуката се изясняват.

Сидеров: Военният заем може да достигне до 35 млрд. лв.

http://www.cross.bg/nemtzov-siderov-rysiya-1454960.html

София /КРОСС/ Военният заем, взет от ГЕРБ, всъщност не е 27 млрд. лв, а много по-голям. Според договора с банките 5%-та лихва може да нарасне до 10% и дългът да достигне 35 млрд. лв. Това коментира лидерът на "Атака" Волен Сидеров в предаването „Неделник" по ТВ АЛФА.Той припомни как решенията за дълга са взети със светкавична бързина. В един и същи ден решението е взето от Министерския съвет и веднага е вкарано в парламента. Сидеров заяви, че "Атака" е вкарала редица законопроекти още в първия ден на 43-то Народно събрание, но още не са придвижени до пленарна зала. В предаването той припомни как беше обсъждан и приет заема в НС. След като правителството не може да събере необходимата подкрепа, по искане на Валери Симеонов бяха отложени дебатите по заема и това даде възможност на ГЕРБ да се спазари с ДПС, които гласуваха за заема. ПФ също беше „За", с опцията „Въздържал се". „Ние видяхме мост между ДПС и ПФ, в който ПФ осигури времето за пазаруване не само на себе си, а и на АБВ и ДПС. Единствената група, която от самото начало е против заема е "Атака", заяви Сидеров. „Най-важният и тревожен въпрос за нас е, че в управляващата коалиция досега скрито, а сега вече и открито, се включи ДПС", добави още националистът. Той коментира и убийството на Борис Немцов, като опит за Майдан в Русия. Сидеров заяви, че българските медии са показали американската гледна точка

Спешното във врачанската болница претъпкано, жена припада пред кабинет

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4630647

Спешното отделение във Враца е препълнено, съобщи „Конкурент“. Пациентите чакали много дълго време да бъдат приети, като дори една жена е припаднала и се наложило охраната да извика екипа, за да й се окаже помощ. Пред вратите чакат и много настинали деца.
Спешното отделение във Враца е препълнено, съобщи „Конкурент“. Пациентите чакали много дълго време да бъдат приети, като дори една жена е припаднала и се наложило охраната да извика екипа, за да й се окаже помощ. Пред вратите чакат и много настинали деца. "Нито едно друго здравно заведение в областта не работи.

Спешното във врачанската болница претъпкано, пациентка припада пред кабинет

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4630653

Спешното отделение във Враца е препълнено, съобщи „Конкурент“. Пациентите чакали много дълго време да бъдат приети, като дори една жена е припаднала и се наложило охраната да извика екипа, за да й се окаже помощ. Пред вратите чакат и много настинали деца.
"Нито едно друго здравно заведение в областта не работи.
Спешното отделение във Враца е препълнено, съобщи „Конкурент“. Пациентите чакали много дълго време да бъдат приети, като дори една жена е припаднала и се наложило охраната да извика екипа, за да й се окаже помощ. Пред вратите чакат и много настинали деца. "Нито едно друго здравно заведение в областта не работи.

Не пускат гаджето на Немцов на погребението му

http://frognews.bg/news_86997/

Гаджето на Борис Немцов вероятно няма да отиде на погребението му. Гордове ядържат под ключ Анна Дурницкая и не е ясно докога ще продължи това положение, предаде РИА новости. "Намирам се под охрана и не ме пускат. Не зная и кога ще е възможно по-бързото ми завръщане у дома", каза Дурицкая в ефира на тв канала "Дожд".

Безработицата в България падна до 10,8%

http://pik.bg/безработицата-в-българия-падна-до-108-news292133.html

Безработицата в България падна до 10,8%

Безработицата в България е паднала до 10,8% през януари 2015 г., сочат статистиките на европейската служба Евростат. За сравнение, през същия период на миналата година нивото на безработицата в страната ни е било 12,6%, а през декември 2014 г. - 10,9%, съобщава Нова телевизия.

Евростат посочва, че през януари в България е имало 367 000 безработни. Точно година по-рано техният брой е бил 424 000.

Безработицата в еврозоната също бележи спад, достигайки 11,2% през януари. Това е най-ниският процент, измерен от април 2012 г. насам. За сравнение през същия период на 2014 г. безработицата в съюза на единната валута е била 11,8%, а през декември е достигнала 11,3%.

Сред държавите с най-ниска безработица се нареждат Германия с 4,7% и Австрия с 4,8%. Най-лошо е положението в Гърция - 25,8% (през ноември миналата година) и Испания - 23,4%.

През януари тази година младежката безработица в рамките на ЕС е била 21,2%, а в еврозоната - 22,9%. Това значи, че 4,889 милиона души под 25-годишна възраст в ЕС са били без работа, като от тях 3,281 милиона са граждани на страните-членки на еврозоната, пояснява Евростат.

Сравнено със същия период на миналата година безработните младежи са намалели с 562 000 души в 28-членния блок и с 259 000 във валутния съюз. И тук отново най-ниските нива на безработица се наблюдават в Германия и Австрия, а най-високите- в Испания и Гърция, следвани от Хърватия и Италия.

Плевнелиев: Банско тепърва ще се развива и ние ще го подкрепяме по всеки възможен начин

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4630627

Банско тепърва ще се развива и ние ще го подкрепяме по всеки възможен начин. Това заяви президентът Росен Плевнелиев, който присъстваше на супер гигантския слалом, кръг от Световната купа по ски алпийски дисциплини за жени в Банско, предаде БНТ.
„Светът обича Банско и ние трябва да го обичаме”, заяви още президентът.
Банско тепърва ще се развива и ние ще го подкрепяме по всеки възможен начин. Това заяви президентът Росен Плевнелиев, който присъстваше на супер гигантския слалом, кръг от Световната купа по ски алпийски дисциплини за жени в Банско, предаде БНТ. „Светът обича Банско и ние трябва да го обичаме”, заяви още президентът.

Седем изложби на Международния панаир в Пловдив от 4 март

http://pik.bg/седем-изложби-на-международния-панаир-в-пловдив-от-4-март-news292143.html

Седем изложби на Международния панаир в Пловдив от 4 март

Седем изложения на новости в 170 бранша представя Международен панаир Пловдив от 4 до 8 март. Над 650 фирми от 25 държави участват в изложбите на храни, вина, спиртни напитки и гурме деликатеси, туристически обекти, а съпътстващите събития са 40.

Международната селскостопанска изложба "Агра" и специализираната изложба " Био Агра" ще привлече вниманието на специалистите с 50 новости, 10 от които световни, а 12- европейски. Тазгодишното издание е посветено на модерния фермер, в него ще има и автосалон, предназначен специално за селскостопански производители.

В рамките на седмицата се провеждат и международните изложби "Винария" и "Фудтех". "Апи България" пък демонстрира постиженията на родното пчеларство. "Хорека Пловдив" показва най- новото в оборудването на хотелиерство и ресторантьорство.

Отговор на всички въпроси за италианската кухня дава изложбата "Вкусовете на Италия". Водещи специалисти в производството на висококачествени продукти и учени от Университета по хранителни технологии споделят опита си, а посетителите могат да опитат моцарела, сирена, салами, маслини, зехтин.

Това се комбинира добре с дегустациите на вино от 40 български и чуждестранни изби, които ще бъдат представени в Града на виното, който се прави за пръв път. В рамките на изложбата "Фудтех" пък ще има работилници "Сготви си здраве", в които млади хора могат да получат първите си уроци от майстори кулинари. Ще бъдат разгадани стари рецепти за традиционни ястия. 

Българин участва в истински Кървав спорт

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4630648

Българският ММА боец Камен Георгиев участва в турнир, който наподобява прочутия филм Кървав спорт. Концепцията на организаторите е да съберат осем бойци от различни бойни спортове, които определиха най-добрият между тях в една вечер. Надпреварата се проведе в Япония и беше наречена "Ганрюжима".
В турнира се пуснаха боец от капоейрата, кикбоксьор,
Българският ММА боец Камен Георгиев участва в турнир, който наподобява прочутия филм Кървав спорт. Концепцията на организаторите е да съберат осем бойци от различни бойни спортове, които определиха най-добрият между тях в една вечер. Надпреварата се проведе в Япония и беше наречена "Ганрюжима". В турнира се пуснаха боец от капоейрата, кикбоксьор,

Тина Мазе: Хубаво е, че показах истинските си възможности

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/03/02/2482954_tina_maze_hubavo_e_che_pokazah_istinskite_si/?ref=rss


Лидерката в генералното класиране за Световната купа по ски алпийски дисциплини Тина Мазе заяви, че е доволна от двете си места в Банско след някои трудности в последно време. 

Тя не завърши два пъти на световното първенство, а както самата словенка уточни - отпаданията са три заедно със супергигантския слалом в Сен Мориц.

"Разбира се, не е лесно да отпаднеш два пъти, всъщност три пъти, защото преди световното първенство отпаднаха в Супер Г в Сен Мориц. Не е лесно да се...

Промяна в движението заради Националния празник

http://pik.bg/промяна-в-движението-заради-националния-празник-news292142.html

Промяна в движението заради Националния празник

Въвежда се организация на движението за провеждането на мероприятия в София по повод тържественото честване на Националния празник на Република България - 3-ти март, съобщиха от Столична община.

Забранява се влизането на пътни превозни средства в двете посоки, престоят и паркирането, както следва: От 18.00 часа до приключване на мероприятието на 02.03.2015 г. по ул. "Аксаков" между ул. "Г.С.Раковски" и ул. "Дякон Игнатий". От 08.00 часа до 12.30 часа на 03.03.2015 г.: - по ул. "Оборище" между бул. "Васил Левски" и ул. "Г.С. Раковски"; по ул. "Московска" между бул. "Васил Левски" и ул. "Г.С. Раковски"; по ул. "11-ти август" между бул. "Княз Ал. Дондуков" и пл. "Св. Ал. Невски"; по ул. "15-ти ноември" между бул. "Цар Освободител" и пл. "Св. Ал. Невски"; От 14.00 часа до 20.00 часа на 03.03.2015 г.: - по бул. "Цар Освободител" между бул. "Васил Левски" и ул. "Г.С. Раковски"; по ул. "15-ти ноември" между бул. "Цар Освободител" и пл. "Св. Ал. Невски"; по ул. "Аксаков" между бул. "Васил Левски" и ул. "Г.С. Раковски"; по ул. "Цар Шишман" между ул. "Славянска" и пл. "Народно събрание"; по ул. "6-ти септември" между ул. "Славянска" и бул. "Цар Освободител"; по ул. "Хаджи Димитър" между бул. "Васил Левски" и ул. "Цар Шишман". От 11.30 до 12.30 часа на 03.03.2015 г. по ул. "Леге" между ул. "Съборна" и пл. "Атанас Буров".

Забранява се престоят и паркирането на пътни превозни средства, с изключение на автомобилите осигуряващи мероприятията, както следва: От 15.00 часа на 02.03.2015 г. до приключване на концерта: на ул. "Аксаков" между ул. Г.Бенковски" и ул. "Дякон Игнатий"; паркинга на пл. "Кн. Александър І". От 14.00 часа на 02.03.2015 г. до 20.00 часа на 03.03.2015 г. по ул. "Оборище" между ул. "Г.С. Раковски" и ул. "11-ти август". Закриват се и базарите за художествени произведения. От 08.00 часа до 12.30 часа на 03.03.2015 г.: на паркинга на пл. "Николай Гяуров"; От 08.00 часа до 20.00 часа на 03.03.2015 г.: на паркингите на пл. "Народно събрание"; на паркингите на пл. "Св. Александър Невски"; на ул. "Оборище" между ул. "Г.С. Раковски" и бул. "Васил Левски".

От 19.30 часа до приключване на мероприятието на 03.03.2015 г. се забранява влизането на пътни превозни средства по бул. "Цар Освободител" между ул. "15-ти ноември" и ул. "Г.С.Раковски", само при необходимост и по преценка на отдел "Пътна полиция" при СДВР. Столична дирекция на вътрешните работи осигурява охрана, постове за контрол и регулиране на движението на възловите кръстовища. 

Българин участва в истински Кървав спорт

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4630643

Българският ММА боец Камен Георгиев участва в турнир, който наподобява прочутия филм Кървав спорт. Концепцията на организаторите е да съберат осем бойци от различни бойни спортове, които определиха най-добрият между тях в една вечер. Надпреварата се проведе в Япония и беше наречена
Българският ММА боец Камен Георгиев участва в турнир, който наподобява прочутия филм Кървав спорт. Концепцията на организаторите е да съберат осем бойци от различни бойни спортове, които определиха най-добрият между тях в една вечер. Надпреварата се проведе в Япония и беше наречена "Ганрюжима". В турнира се пуснаха боец от капоейрата, кикбоксьор,

Плевнелиев: Банско тепърва ще се развива и ние ще го подкрепяме по всеки възможен начин

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4630624

Банско тепърва ще се развива и ние ще го подкрепяме по всеки възможен начин. Това заяви президентът Росен Плевнелиев, който присъстваше на супер гигантския слалом, кръг от Световната купа по ски алпийски дисциплини за жени в Банско, предаде БНТ.
„Светът обича Банско и ние трябва да го обичаме”, заяви още президентът.
Банско тепърва ще се развива и ние ще го подкрепяме по всеки възможен начин. Това заяви президентът Росен Плевнелиев, който присъстваше на супер гигантския слалом, кръг от Световната купа по ски алпийски дисциплини за жени в Банско, предаде БНТ. „Светът обича Банско и ние трябва да го обичаме”, заяви още президентът.

Ралица Негенцова: Затягат контрола върху работата на адвокатите

http://offnews.bg/news/n_1/n_469177.html

Ралица Негенцова е председател на Висшия адвокатски съвет. Член и говорител на ЦИК в периода 1992-2013 г. Била е и два мандата председател на Висшия дисциплинарен съд. Любопитен момент от биографията на Ралица е, че тя е братовчедка на бразилския президент Дилма Русеф и внучка на големия писател Генчо Негенцов, известен с псевдонима си Ран Босилек. Разговаряме с Негенцова за готвените промени в Закона за адвокатурата. Знам, че адвокатите нямате пряко отношение към готвената съдебна реформа, която никой още не знае как ще изглежда. Няма как да нямате поне морална позиция. Каква е тя - дори не като юристи, а като част от това общество? Като юристи и адвокати ние трябва да сме част от съдебната реформа. В ежедневното ни изпълнение на професионалните задължения най-добре виждаме какви проблеми имат гражданите с правосъдието. Адвокатурата има много важно място в съдебната реформа. Кой, ако не адвокатите, в ежедневното си изпълнение на професионалните си задължения, имат пряко и непосредствено впечатление от проблемите с правосъдието, с които техните клиенти се сблъскват всеки ден. Неслучайно във Висшия адвокатски съвет сме предприели действия, за да изясним каква е ролята на адвокатурата в актуализираната Стратегия за съдебна реформа и какви да са практическите мерки за нейното осъществяване. Сега да скачаме в дълбокото. Знаем, че се готвят промени в Закона за адвокатурата. В каква посока са те? Да, действително има внесен за разглеждане в Народното събрание проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за адвокатурата. Промените са продиктувани от това, че през последните години много от процесуалните закони се промениха, приети бяха множество нови закони, промениха се и социалните условия. Всичко това води до нови изисквания към функциите, правата и задълженията на адвокатурата и нейните органи. Какво точно се променя? Промените са в няколко направления. Първото е в насока съдържанието и обхвата на адвокатската дейност и се изразява в по-детайлна уредба на адвокатската дейност, без посочените дейности да са изчерпателно изброени. С промените става значително по-ясно кои са тези, които имат право да упражняват адвокатска професия. По този начин се защитават правата и законните интереси на нашите клиенти. Една от възможностите е предоставяне на удостоверителни функции на адвокатите. Разбира се, не за всякакъв вид нотариални удостоверявания, а само за тези, които не подлежат на вписване. Когато адвокат изготви пълномощно, при сегашната уредба клиентът следва да отиде при нотариус, да го завери и отново да се върне при адвоката. С предлаганите промени клиентът ще може да избира дали заверката да стане от адвоката или от нотариус. Така се облекчава и улеснява гражданският оборот. Възможността адвокатите да могат да предоставят удостоверителни функции не е безконтролна. Редът се определя от министъра на правосъдието, съвместно с Висшия адвокатски съвет. Значи ли това, че нотариусите няма да вършат посочените от вас удостоверявания? Не, разбира се. За промените не трябва да се говори от това, което е дочуто или се говори. За да бъдат коментирани предлаганите промени, то преди това обсъждащият ги следва да се е запознал с тях и да познава характера на адвокатската професия. Ние и досега по силата на Закона за адвокатурата, когато представяме документи в съдебно заседание, ги заверяваме, че са верни с оригинала. С предлаганите промени искаме да бъдат улеснени гражданите. Говори се, че този закон превръща действащите адвокати едва ли не в каста. Новите юристи какъв точно изпит и пред кого ще трябва да го държат, ако искат да упражняват тази професия? Адвокатската дейност е конституционно закрепена в чл.134 от Конституцията. С предлаганите промени по-детайлно са посочени критериите за допускане до упражняването на адвокатската професия. Предлага се да има единен изпит за всички кандидати за адвокати. Изключение правят хабилитирани научни работници по правни науки и лица, които преди прекратяването на правата си като адвокати са имали поне десет години адвокатски стаж. Наличието на изпит, за да стане някой юрист адвокат или младши адвокат, не е нещо различно от другите правни професии. Изпити има и при съдиите, прокурорите, следователите, нотариусите, частните съдебни изпълнители. Например, сега аз ако искам да стана съдия, независимо че имам 30 години адвокатски стаж, ще трябва да полагам изпит. И сега има изпит за приемане на адвокати и младши адвокати. Редът и условията са определени в специална наредба на Висшия адвокатски съвет. Разликата е, че сега изпити се държат и от юристи, които или нямат никакъв юридически стаж, или той е по-малък от пет години. Лошото е, че някои от кандидатите имат на хартия нужните пет години юридически стаж, но през това време са се водили в семейни фирми или дори ги е нямало в страната и така нямат никакъв практически опит. Какъв ще е критерият при тези изпити? С тях се цели да са налице гаранции за влизане в адвокатурата на лица с висока квалификация. Ще ви изпреваря като кажа, че за тези, които вече са адвокати, също така има задължение за повишаване на квалификацията. За адвокати пък, които не изпълняват добросъвестно своите задължения, то адвокатурата, като самоуправляваща се общност, се самопрочиства посредством дисциплинарната дейност. В тази насока са и част от предлаганите изменения – нови основания за търсене на дисциплинарна отговорност; увеличаване на сроковете, в които може да се образува дисциплинарно производство; даване на възможност адвокатските съвети и Висшият адвокатски съвет да се самосезират за извършени дисциплинарни нарушения. Няма да има дискриминация към никого. Както вече посочих, и при сега действащата уредба колегите, които сега започват трудовата си дейност държат изпити. Ако аз не искам адвокат и искам да се защитавам сам, как става това според вашия закон? Никой не може да ви попречи да се защитавате сам. Но дали това ще е качествено и в съответствие с многото и различни закони? И дали ще бъде успешна защитата ви? За това отговорност носите само вие. Лошото е, че гражданите късно се сещат кой може да им помогне най-добре и чак тогава се обръщат към адвокат. Какви права ще даде този закон на адвокатите, ако бъде приет? Това, което се търси с промените, не е самоцелно за нас. Целим укрепване и разширяване възможностите гражданите да получават качествена защита и качествено правно съдействие. Промените биха довели до възможността нашите клиенти да са защитени от висококвалифицирани адвокати; би довело до улеснение за тях, за да защитят правата и законните си интереси, би довело и до улеснен достъп до тези услуги. Да говорим конкретно. Например,  "Топлофикация" те съди за неплатено парно с фактури за топлина, която не си получавал, дори в най-големите студове или м обилен оператор те съди, защото се отказваш от него заради крайната му некоректност, но си се отказал от договора сам. Това как се отнася към правната култура на българина и как може той да постъпва? В тази посока, всеки ли договор трябва да сключваме с адвокат? Разумният човек за решаване на възникнал проблем, независимо от какъв характер е, търси съответният специалист. Никой не изключва възможността проблемът да бъде разрешен и от самия човек – сам да си поправи пералнята, ел. инсталацията, компютъра. Не пречи и сам да защитава интересите си пред съда. Но нищо не му гарантира успешен резултат. Лошото е, че някои хора се сещат да търсят адвокат, едва когато са загубили безвъзвратно имоти или пари благодарение на давани съвети от хора без необходимите правни знания и без възможността да търсят за това отговорност на далите им „съветите”, довели до загубите. Това се стремим да бъде предотвратено. С предложените промени за изменение и допълнение в Закона за адвокатурата се въвеждат нови разпоредби, даващи възможност да бъдат налагани административни наказания – глоби - на лицата, които упражняват адвокатска дейност без да са вписани като адвокати. Сега малко по-весело. Поддържате ли връзка с Дилма Русеф, която ви е братовчедка, и не ви ли се иска да сте адвокат в Бразилия? Щастлива съм, че при идването на братовчедка ми в България имах възможност да се срещна с нея. Среща, за която съм мечтала, но не съм вярвала, че ще се случи. Това е един незабравим спомен за цял живот, както и пример за това, когато човек вярва в нещо и е убеден в правотата си, как да се бори и да постигне целите си. Иначе в която и да е държава адвокатът има една и съща цел – защита свободата, правата и законните интереси на своите клиенти. Ако дядо ви, Ран Босилек, беше жив днес, приказки ли щеше да пише, или да извади тоягата? В приказките по своеобразен и достъпен до всички начин, с противопоставяне на добро и зло, весело и тъжно, справедливо и несправедливо, се изваждат поуки и изграждат ценности, които с тояга не би могло да бъдат постигнати. Приказките са най-добрият начин да се покаже на хората още от най–малка възраст към какво да се стремят и с какво да се борят.

Левче вход, за да си купиш булка

http://petel.bg/Levche-vhod--za-da-si-kupish-bulka__103287

„Един бие тъпана – друг обира парсата" – с тази народна поговорка може да се определи ситуацията на тазгодишния пазар на...

Глобиха Би Ти Ви заради Луиза Григорова

http://petel.bg/Globiha-Bi-Ti-Vi-zaradi-Luiza-Grigorova__103288

Върховният административен съд потвърди глоба от 3000 лева, наложена от Съвета за електронни медии (СЕМ) на Би Ти Ви. Санкцията е за...

Украйна - мостът към Европа за джихадистите

http://www.cross.bg/ykraiina-lesno-evropa-1454959.html

/КРОСС/ Украйна се превърна в моста към Европа за бойци-ислямисти. Това пише американското издание Intercept."В Украйна лесно можете да си купите нова самоличност и документи. Срещу 15 хиляди долара боецът получава ново име и легален документ, удостоверяващ украинско гражданство. Украйна не е включена в Европейския съюз, но тя е лесен път за имиграция на Запад. Украинците много лесно получават визи за влизане в съседна Полша, където могат да работят на строителни обекти и в ресторанти", пише авторът на материала. Той посочва, че в Украйна можеш да се занимаваш с нелегален бизнес и много лесно можеш да спечелиш лесни пари за „братята", воюващи в Кавказ, в Сирия и Афганистан. Можеш легално да се снабдиш с нерегистрирано оръжие, с което да се биеш с проруски настроените опълченци, след което да го експортираш, подкупвайки корумпираните украинските митничари, пише изданието.

Общинските болници предупредиха за опасност от фалити

http://www.dnevnik.bg/zdrave/2015/03/02/2482956_obshtinskite_bolnici_preduprediha_za_opasnost_ot_faliti/?ref=rss


Сдружението на общинските болници подготвя възражение срещу новата методика за заплащане на дейността на лечебните заведения, която влиза в сила от този месец. Това съобщи председателят на Националното сдружение на общинските болници в България и директор на болницата в Чирпан д-р Неделчо Тотев пред БНР.

Според новата методика болниците ще работят с 90% от разходите си за миналата година, Здравната каса няма да плаща за лечение над лимита и трябва така да планират дейността си, че...

Предлагат всички ученици да учат в една смян

http://www.moreto.net/novini.php?n=281745

Може ли да се сложи край на стоенето до късно в училище? Граждански организации предлагат всички ученици да учат в една смяна. В момента там, където има повече ученици, смените са две. Тоест, редуват се при смяната на срока. Обикновено малките и по-големите ученици учат по различно време, за да не си пречат.

Установиха как изглежда килърът на Немцов

http://www.cross.bg/nemtzov-viktor-boris-1454969.html

/КРОСС/ Приятелката на Борис Немцов - 23-годишната манекенка Анна Дурицкая и свидетелят Виктор М. са описали пред разследващите органи килърът, който пред очите им застреля известния политик. По тяхното описание е изготвен фоторобот на убиеца. "Търсим мъж с ръст 170-175 см, нормално телосложение, късо подстриган, тъмнокос. Бил е облечен със сини дънки и кафяво яке", казва пред Lifenews.ru източник от следствието. Виктор М., който се опитал да спаси Борис Немцов, е дал по-подробно охисание на килъра. Младият мъж вървял по моста, когато убиецът открил огън по политика. Свидетелят се намирал на около 80 метра от местопрестъплението. Вчера Виктор М. Разказа, че Немцов е издъхнал буквално в ръцете му. Анна Дурицкая е казала пред следователите, че почти нищо не си спомня от случилото се, тъй като е изпаднала в шок.  

Лавров: Подлото убийство на Немцов ще бъде разследвано с цялата строгост на закона

http://www.mediapool.bg/lavrov-podloto-ubiystvo-na-nemtsov-shte-bade-razsledvano-s-tsyalata-strogost-na-zakona-news231214.html

Подлото убийство на Борис Немцов ще бъде разследвано с цялата строгост на закона, за да не могат виновниците да се изплъзнат от отговорност, заяви днес руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от ТАСС. Той говори на провеждащата се на високо равнище в Женева 28-а сесия на Съвета на ООН по правата на човека. "Кощунствено е да се използват такива трагедии, като подлото убийство на Борис Немцов, за опити да се подменят органите на следствието и правосъдието и да се издигат откровено политизирани, голословни и провокационни интерпретации", каза още той. Лавров посочи, че руският президент Владимир Путин "незабавно даде всички необходими поръчения" във връзка с разследването и изпълнението им е "взето под особен контрол". В словото си руският външен министър изрази дълбока тревога от положението в Украйна, където " в резултат на организиран преди една година антиконституционен държавен преврат рязко се активизираха ултра-радикални сили, включително и открито изявяващи се под нацистки лозунги и призоваващи към етническо прочистване". Лавров настоя за разследване на "многобройните престъпления, извършени против мирни граждани на майдана, в Одеса, Мариупол и други украински градове", които остават неразкрити. Той призова ръководството на Украйна да се разграничи от "партията на войната" и от всякакви екстремисти и да вземе курс към постигане на мир и съгласие в многонационалното украинско общество на общоприемлива основа". Според него път към тази цел откриват съгласуваните в Минск на 12 февруари комплексни договорености, които са одобрени и в резолюция на Съвета за сигурност на ООН. "Необходимо е да се гарантира тяхното изпълнение в пълен обем, включително провеждането на конституционна реформа, в рамките на която да бъдат гарантирани законните права и интереси на гражданите от Източна Украйна", посочи той. Лавров насочи вниманието към кризисната хуманитарна ситуация в Източна Украйна и призова украинското правителство "незабавно да вдигне въведената от него фактическа блокада на този регион, да възстанови икономическите връзки, социалните плащания, банковите услуги, свободата на придвижване на хората между Донбас и останалите райони на страната". Шефът на руската дипломация предупреди също, че онези, "които настояват за доставки на оръжие за Киев, поемат върху себе си отговорността за проваляне на мирното уреждане" на кризата. Според него такива призиви не отговарят на интересите на украинския народ и няма да допринесат за спасяването на живота на много хора. Освен това Лавров се срещна в Женева и с държавния секретар на САЩ Джон Кери. Кери заяви, че е провел откровена дискусия за Украйна с руския външен министър. В съобщение в туитър Кери казва още, че е обсъдил с руския си колега ситуацията в Сирия и преговорите по иранската ядрена програма.

Берлускони си счупил глезена, ще ходи с патерици

http://www.bnews.bg/article-130461

Бившият премиер, както отбелязва лекарят, ще може да ходи с патерици, но ще трябва да внимава.

Проф. Генчо Начев: Касата се източва по два пъти

http://frognews.bg/news_86996/

НЗОК се източва много отдавна. Това каза проф. д-р Генчо Начев, изпълнителен директор на болница "Св. Екатерина" по Фокус.

Издигнаха българското знаме в Чикаго

http://www.vesti.bg/sviat/izdignaha-bylgarskoto-zname-v-chikago-6032456

Традицията по повод 3 март датира от 1960 г., когато кметът на града обявява датата за български ден в Чикаго

Издирват Вероника, изчезнала на 28 февруари

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4630636

23-годишното момиче е изчезнало в 19:00 часа на 28 февруари. Вероника Здравкова приключила работната си смяна в мебели "Явор" във Велико Търново от последния ден на месеца и била изпратена от колеги до паркинга на "Технополис". Последно е видяна в района на жп гарата в старата столица. След това от нея няма вести.
23-годишното момиче е изчезнало в 19:00 часа на 28 февруари. Вероника Здравкова приключила работната си смяна в мебели "Явор" във Велико Търново от последния ден на месеца и била изпратена от колеги до паркинга на "Технополис". Последно е видяна в района на жп гарата в старата столица. След това от нея няма вести.

23-годишната Вероника Здравкова е изчезнала мистериозно на 28 февруари

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4630630

23-годишното момиче е изчезнало в 19:00 часа на 28 февруари. Вероника Здравкова приключила работната си смяна в мебели
23-годишното момиче е изчезнало в 19:00 часа на 28 февруари. Вероника Здравкова приключила работната си смяна в мебели "Явор" във Велико Търново от последния ден на месеца и била изпратена от колеги до паркинга на "Технополис". Последно е видяна в района на жп гарата в старата столица. След това от нея няма вести.

Сдружение: Общинските болници са застрашени от фалит

http://healthy.actualno.com/Sdrujenie-Obshtinskite-bolnici-sa-zastrasheni-ot-falit-news_459853.html

Сдружението на общинските болници подготвя възражение срещу новата методика за заплащане на дейността на лечебните заведения, която влиза в сила от този месец. Информацията съобщи председателят на орг...

Посрещаме частица от мощите на Николай Чудотворец

http://www.cross.bg/nikolaii-moshti-svetite-1454958.html

/КРОСС/ Свети Николай Чудотворец ще благослови християните от Пловдивска епархия. Негово Високопреосвещенство митрополит Исайя от Кипърската Православна Църква ще донесе частица от светите мощи на свети Николай Чудотворец на 12 март 2015 г. в Епархийския манастир „Св. св. Кирик и Юлита" край кв. „Горни Воден" на гр. Асеновград.Светите мощи - в украсена кувуклия, ще бъдат поставени за поклонение на вярващите в центъра на манастирския храм „Св. Параскева". Програма за посрещане на светите мощи: 12 март - четвъртък - 10.30 ч. - Посрещане на светите мощи пред централните порти на манастира „Св. св. Кирик и Юлита" от Пловдивския митрополит Николай и свещенството на епархията; - Молебен канон и Акатист към свети Николай Чудотворец пред светите мощи, отслужен от двамата митрополити; - 11.30 ч. - Литийно шествие от централния храм, предвождано от двамата митрополити Николай и Исайя, до възстановения манастирски параклис - посветен на светите богоотци Йоаким и Анна - при втория етаж на източното крило на манастира; - Освещаване на параклиса и пренасяне на чудотворната икона с образите на св. Йоаким и св. Анна, която ще остане в новоосветения параклис. 13 март - петък - 8.00 ч. - Утринна, Часове, Вечерня с Преждеосвещена св. Литургия в манастирския храм; - 17.00 ч. - Малко повечерие с Акатист на св. Богородица - 3 статия

Евростад: Безработицата спадна през януари

http://frognews.bg/news_86995/

Спад на безработицата в еврозоната и Европейския съюз за януари 2015 година, отчита Евростат. В еврозоната на сезонно-изгладена основа безработицата през януари 2015 година е 11,2%, като се отчита спад от 11,3% през декември 2014 година и от 11,8% през януари 2014 година. Това е най-ниското ниво във валутния съюз от април 2012 година.

Анна Фенингер: Ще е трудно да изпреваря Тина Мазе за Световната купа (видео)

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/03/02/2482935_anna_feninger_shte_e_trudno_da_izprevaria_tina_maze_za/?ref=rss

Победителката в двете състезания в Банско Анна Фенингер заяви, че въпреки съкратената разлика от лидерката за Световната купа по ски алпийски дисциплини Тина Мазе, ще ѝ е трудно да я победи накрая. 

"Не знам дали е възможно да я изпреваря, защото Тина участва в две дисциплини повече. Тя кара и слалом. Ще се опитам да вървя по този начин и да я притискам колкото е възможно. И каквото стане", заяви Фенингер на пресконференция след успеха в супергигантския слалом.

Австрийката...

Чепеларе стана лидер в производството на ски

http://www.cross.bg/chepelare-proizvodstvo-fabrika-1454957.html

/КРОСС/ Фабриката за производство на ски в Чепеларе се наложи като световен лидер в бранша, след като в две поредни години пусна на пазара по над 800 000 чифта. От шест години заводът в родопското градче с 5200 жители е собственост на финландския гигант „Амер Спортс Груп". Родната фабрика държи рекорда сред останалите цехове в света и вади двойно повече спортни пособия от другия производител на ски на компанията - в Австрия, твърди управителят Йордан Ламбрев. Още след покупката на родния завод през 2008 г. финландците обявиха, че в родопското градче ще се правят 1/5 от ските в света. Преди да станат част от „Амер Спортс", чепеларци произвеждали 4 пъти по-малко. Български ски се продават от Австралия до Канада „Проучвания на „Амер Спортс Груп" сочат, че в Чепеларе се произвеждат най-много алпийки и бегачки в сравнение с останалите заводи на различни корпорации в Китай, Германия, Австрия, Франция, Испания, Чехия, Украйна, Финландия и Япония. Финландската компания държи рекордните 24% от световния пазар за оборудване на зимните спортове и притежава марките Wilson, Atomic, Suunto, Precor, Mavic, Salomon и Arcterix. Според експертите соченият доскоро като лидер в бранша Rossignol отстъпва първите позиции и се нарежда наравно с Jarden в челната тройка с около 13% пазарен дял.„Продаваме чак в Австралия, Нова Зеландия, Япония, както и в САЩ, Канада и цяла Европа

Полицаи застреляха бездомник в САЩ (видео)

http://offnews.bg/news/n_1/n_469758.html

Видео показва как полицаи в Лос Анджелис се сборичкват с бездомник, след което го застрелват, предаде "Ройтерс". Действието се разиграва в центъра на града, на място, където бездомниците се събират и си правят навеси, за да нощуват. На записа се вижда как няколко униформени събарят на земята буйстващия бездомник, който обаче продължава да се съпротивлява, което кара 3 от униформените да извадят оръжията си и да го застрелят, докато лежи на настилката. Убитият отново е чернокож, което за пореден път през последната година повдига въпроса за расовата дискриминация в полицейските служби, след като имаше няколко случая на застреляни от полицаи невъоръжени чернокожи, включително и един тийнейджър. Показанията на очевидците са разнопосочни. Един казва, че бездомникът е посегнал към оръжието на един от униформените, друг чул полицай да казва - "той взе пистолета ми", трети твърди, че полицията е ударила мъжа с електрошок, преди да го застреля. Полицейски представители твърдят, че единственият начин ситуацията да се развие толкова бързо и критично е бездомникът наистина да се е пресегнал към пистолета на някой от силите на реда. Първоначално полицията е извикана по сигнал за обир в района. Убитият мъж е бил познат като Африка, той е бил на улицата от няколко месеца, след като е прекарал 10 години в заведение за душевно болни.

Превалявания за националния празник по Черноморието

http://www.moreto.net/novini.php?n=281744

Времето на 3-ти март по Черноморието ще е облачно с валежи от дъжд. По-късно след обяд валежите ще спират и облачността ще се разкъсва. Преди обяд ще духа слаб до умерен вятър от запад-югозапад, който постепенно ще се ориентира от северозапад и ще се усили.

Пински скандал в Добрич завърши с бой и труп

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4630618

Мъж от Добрич на 43 години с инициали Л. Д. е убит в нощта на 28 февруари срещу 1 март, съобщиха от Областната дирекция на МВР. Случайни минувачи са видели безжизненото тяло и са подали сигнал на тел. 112. Установено е, че мъжът е починал от нанесен му тежък побой.
За по-малко от 24 часа убийството е разкрито, има двама задържани,
Мъж от Добрич на 43 години с инициали Л. Д. е убит в нощта на 28 февруари срещу 1 март, съобщиха от Областната дирекция на МВР. Случайни минувачи са видели безжизненото тяло и са подали сигнал на тел. 112. Установено е, че мъжът е починал от нанесен му тежък побой. За по-малко от 24 часа убийството е разкрито, има двама задържани,

Пребиха до смърт мъж в Добрич

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4630613

Мъж от Добрич на 43 години с инициали Л. Д. е убит в нощта на 28 февруари срещу 1 март, съобщиха от Областната дирекция на МВР. Случайни минувачи са видели безжизненото тяло и са подали сигнал на тел. 112. Установено е, че мъжът е починал от нанесен му тежък побой.
За по-малко от 24 часа убийството е разкрито, има двама задържани,
Мъж от Добрич на 43 години с инициали Л. Д. е убит в нощта на 28 февруари срещу 1 март, съобщиха от Областната дирекция на МВР. Случайни минувачи са видели безжизненото тяло и са подали сигнал на тел. 112. Установено е, че мъжът е починал от нанесен му тежък побой. За по-малко от 24 часа убийството е разкрито, има двама задържани,

Топ 25 на Труд за февруари - Петър Москов: Направленията за лекар-специалист отпадат

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4619135

- Г-н министър, депутати от опозицията, а и от ГЕРБ, определиха предложените от вас промени за плащането на здравните вноски 15 г. назад за противозаконни. Какво ще им отговорите?
- Проблемът е големият брой хора, които не плащат здравни осигуровки. Но това не е проблем на министъра на здравеопазването или на финансите,
- Г-н министър, депутати от опозицията, а и от ГЕРБ, определиха предложените от вас промени за плащането на здравните вноски 15 г. назад за противозаконни. Какво ще им отговорите? - Проблемът е големият брой хора, които не плащат здравни осигуровки. Но това не е проблем на министъра на здравеопазването или на финансите,

ООН ожесточава оръжейното ембарго срещу Либия?

http://www.cross.bg/libiya-oruzhiyata-oruzheiinoto-1454956.html

/КРОСС/ ООН предлага оръжейното ембарго срещу Либия, наложено по време на въоръжения конфликт през 2011 година, да бъде затегнато. Според организацията, местните власти не са в състояние да контролират оръжията на територията на страната. Експертите се опасяват, че оръжията могат да попаднат в ръцете на екстремисти, а подобно развитие "представлява сериозна заплаха за другите страни в региона", съобщава АП. В доклада също така се призовава международната общност да създаде група за мониторинг, която да следи потока на оръжия за Либия по море и незаконния износ на петрол.    

60-годишна австрийка роди близнаци

http://www.cross.bg/-godishna-bliznatzi-rodi-1454955.html

/КРОСС/ 60-годишна австрийка роди близнаци. Жената е забременяла с помощта на донор на яйцеклетки. Като цяло, бременността й е преминала без усложнения. За Австрия раждания от 60-годишни жени са изключително редки. Това се е случвало само два пъти от 1970 г. насам.    

Смразяващо видео! Парашутист изпадна в безсъзнание по време на скок, инструкторът го спаси

http://petel.bg/Smrazyavashho-video--Parashutist-izpadna-v-bezsaznanie-po-vreme-na-skok--instruktorat-go-spasi__103285

Скайдайвър получи пристъп по време на скок от над 3500 метра надморска височина. Само бързата реакция на инструктора го спаси, пише "24...

Приятелката на Немцов: Държахме се за ръце, когато той омекна и се свлече (видео)

http://petel.bg/Priyatelkata-na-Nemtsov--Darzhahme-se-za-ratse--kogato-toy-omekna-i-se-svleche--video-__103286

Свидетелката на убийството на Борис Немцов изключва версията за престъпление от ревност. "Не смятам, че това е било заради ревност. Нямаше...

Любовницата на Немцов няма да отиде на погребението му

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4630602

Пряката свидетелка на убийството на Борис Немцов Анна Дурницкая заяви, че няма да успее да отиде на погребението му утре, тъй като все още не може да излезе от апартамента, където се намира под охрана, предаде РИА новости. "Намирам се под охрана и не ме пускат. Не зная и кога ще е възможно по-бързото ми завръщане у дома",
Пряката свидетелка на убийството на Борис Немцов Анна Дурницкая заяви, че няма да успее да отиде на погребението му утре, тъй като все още не може да излезе от апартамента, където се намира под охрана, предаде РИА новости. "Намирам се под охрана и не ме пускат. Не зная и кога ще е възможно по-бързото ми завръщане у дома",

Любовницата на Немцов няма да отиде на погребението му

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4630600

Пряката свидетелка на убийството на Борис Немцов Анна Дурницкая заяви, че няма да успее да отиде на погребението му утре, тъй като все още не може да излезе от апартамента, където се намира под охрана, предаде РИА новости.
Пряката свидетелка на убийството на Борис Немцов Анна Дурницкая заяви, че няма да успее да отиде на погребението му утре, тъй като все още не може да излезе от апартамента, където се намира под охрана, предаде РИА новости. "Намирам се под охрана и не ме пускат. Не зная и кога ще е възможно по-бързото ми завръщане у дома",

Любовницата на Немцов няма да отиде на погребението му

http://www.bnews.bg/article-130467

Московски следователи вече са възстановили до най-дребните детайли не само маршрута на Борис Немцов до лобното му място на Големия Москворецки мост.

Плевнелиев: Светът обича Банско и ние трябва да го обичаме

http://www.cross.bg/bansko-prezidentut-plevneliev-1454954.html

/КРОСС/ Имам специално отношение към Банско и Банско ми се отблагодари. Това заяви президентът Росен Плевнелиев, който присъства на супер гигантския слалом, кръг от Световната купа по ски алпийски дисциплини за жени в Банско."Ние сме специален народ със здрави корени, голямо бъдеще. Хората тук са сигурно от поне 30 държави дошли и всеки един от тях, от която и да е федерация казва: вие сте добри хора, вие с огромно сърце организирате това първенство на световно ниво и отваряте ски спорта, който е мир и разбирателство между народите за по-широк регион", добави Плевнелиев."Светът обича Банско и ние трябва да го обичаме", каза още президентът.    

Осъдиха онкоболен, лекувал се с канабис

http://www.moreto.net/novini.php?n=281739

Мъж, болен от левкемия, беше осъден на година и половина условно, тъй като посял 20 стръка канабис, за да си направи олио от канабис, предава Нова телевизия. На 31 септември дома на Калоян Иванов спира патрулка. Подаден е сигнал за престъпление.

Политолог от САЩ: Конфронтацията в Македония е между две личности

http://svetoven.pogled.info/balkani/news/62806/Politolog-ot-SASHT-Konfrontatsiyata-v-Makedoniya-e-mezhdu-dve-lichnosti

/Поглед.инфо/ Няма иредентистко движение в Македония, чийто конституция впрочем забранява териториални претенции към съседни страни.

Калфин: През 2015 г. държавата дава 568 млн.лв. за семейни помощи за деца

http://www.cross.bg/mlnlv-detza-pomoshti-1454953.html

София /КРОСС/ 568 683 000 лв. ще плати държавата през 2015 г. под формата на семейни помощи за деца. Това става ясно от писмения отговор на вицепремиера и министър на социалната политика Ивайло Калфин на депутатски въпрос.Плащанията са регламентирани по Закона за семейните помощи и са разписани в бюджетна програма "Подпомагане на семействата с деца", която е част от политиката в областта на социалното включване. Предвидените средства в бюджета за настоящата година са разпределени в девет категории: За еднократна помощ при бременност са заделени 3,2 млн.лв. За еднократна помощ при раждане на дете са осигурени 30,1 млн.лв. За еднократна помощ за отглеждане на близнаци до навършване на една година през 2015 г. държавата е заделила 6 млн.лв.12 млн. лв. от бюджета са заделени за еднократна парична помощ за отглеждане на дете до навършване на една година, ако майката е студент, редовно обучение. За 2015 г. сумата е в размер на 2880 лв. Социалните установили, че в последните 4 години броя на майките-студентки се е увеличил двойно. Причината - много от жените се записвали да учат, с цел получаването на еднократната помощ, след което не продължавали обучението си. В тази връзка, от МТСП обмислят промяна на механизма на плащане на помощта и нейното разпределяне в поне два семестъра.Най-сериозно е перото за плащане на месечните помощи на дете до завършване на средното му образование. За 2015 г. са предвидени 400 млн.лв

Българският посланик в Москва: Съжаляваме за "Южен поток"

http://www.dnevnik.bg/biznes/2015/03/02/2482950_bulgarskiiat_poslanik_v_moskva_sujaliavame_za_jujen/?ref=rss


"България се отнася със съжаление към решението на Москва да спре работата по газопровода "Южен поток", е заявил българският посланик в Русия Бойко Коцев, цитиран от БТА. Той изтъква, че страната е била надежден партньор в проекта за газопровода, като същевременно обяснява, че българските компании продължават да работят и изпълняват задълженията си по сключените договори.

"Много внимателно следим какво говорят публичните фигури в Русия, но ние имаме и договорни задължения, които в...

Броят на цивилните жертви в Украйна надхвърли 6000

http://svetoven.pogled.info/news/62805/Broyat-na-tsivilnite-zhertvi-v-Ukraina-nadhvarli-6000

/Поглед.инфо/ Броят на цивилните жертви в Украйна надхвърли 6000 души, а на ранените достигна близо 14 000, обяви ООН.

Безработицата в еврозоната падна до 11,2%

http://www.cross.bg/bezrabotitzata-v-evrozonata-padna-do--1454952.html

/КРОСС/ През януари безработицата в еврозоната се е понижила с 0,1% до 11,2%. Това съобщи „Франс прес", позовавайки се на данни на Евростат. Това са най-ниските нива на този показател от април 2012 г. на фона на признаците за икономическо възстановяване. През декември делът на безработните е бил 11,3%. Според данните, общият брой на безработните се е понижил със 140 000 души до 18,06 млн.

Калфин: През 2015 г. държавата дава 568 млн. лв. за семейни помощи за деца

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4630594

568 683 000 лв. ще плати държавата през 2015 г. под формата на семейни помощи за деца. Това става ясно от писмения отговор на вицепремиера и министър на социалната политика Ивайло Калфин на депутатски въпрос. Плащанията са регламентирани по Закона за семейните помощи и са разписани в бюджетна програма "Подпомагане на семействата с деца",
568 683 000 лв. ще плати държавата през 2015 г. под формата на семейни помощи за деца. Това става ясно от писмения отговор на вицепремиера и министър на социалната политика Ивайло Калфин на депутатски въпрос. Плащанията са регламентирани по Закона за семейните помощи и са разписани в бюджетна програма "Подпомагане на семействата с деца",

Тристранна среща за газа в Брюксел, Милер няма да присъства

http://www.bnews.bg/article-130466

Шефът на Газпром Алексей Милер няма да присъства на тристранните преговори за природния газ между в Брюксел.

Калфин: Държавата ще даде почти 570 млн. лева на семействата с деца

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4630592

568 683 000 лв. ще плати държавата през 2015 г. под формата на семейни помощи за деца. Това става ясно от писмения отговор на вицепремиера и министър на социалната политика Ивайло Калфин на депутатски въпрос. Плащанията са регламентирани по Закона за семейните помощи и са разписани в бюджетна програма
568 683 000 лв. ще плати държавата през 2015 г. под формата на семейни помощи за деца. Това става ясно от писмения отговор на вицепремиера и министър на социалната политика Ивайло Калфин на депутатски въпрос. Плащанията са регламентирани по Закона за семейните помощи и са разписани в бюджетна програма "Подпомагане на семействата с деца",

Милер няма да участва в срещата за газа в Брюксел

http://www.cross.bg/ychastie-miler-vzeme-1454951.html

/КРОСС/ Шефът на "Газпром" Алексей Милер няма да вземе участие в тристранните преговори за природния газ между Русия, Украйна и ЕС. Това съобщи представител на руската делегация. От руска страна в преговорите участие ще вземе министърът на енергетиката Александър Новак.

Задържаха наквасен шофьор

http://pik.bg/задържаха-наквасен-шофьор-news292119.html

Задържаха наквасен шофьор

Мъртво пиян мъж бе заловен снощи в град Баня, съобщават от полицията.

Около 19.40 часа служители на РУ - Карлово спрели 33-годишен водач от село Климент, който шофирал пил. С дрегер е установено, че мъжът е седнал зад волана с 2,86 промила алкохол в издишания въздух, предаде "Дарик"

Образувано е бързо производство и нарушителят е задържан за едно денонощие.

Лавров: Путин лично контролира разследването за смъртта на Немцов

http://frognews.bg/news_86994/

В изказването си на 28-ата сесия на Съвета за човешките права на ООН в Женева руският министър на външните работи Сергей Лавров заяви, че има осезаем напредък по прилагането на Минското споразумение в Източна Украйна:

Историк: Търновската конституция ни направи модерни граждани на света

http://pik.bg/историк-търновската-конституция-ни-направи-модерни-граждани-на-света-news292120.html

Историк: Търновската конституция ни направи модерни граждани на света

"Търновската конституция е документът, който ни прави модерни граждани на света", каза историкът проф. Милко Палангурски пред БНР“.

"В основата на Търновската конституция са румънската, гръцка и сръбска конституция. Не са толкова много конституционните устройства по това време в света, особено такива, които създават конституционна монархия. Съвсем логично е дипломатите да препишат или да използват модела на онова, което  е било достъпно, т.е. онова, което вече функционира в румънската и отчасти в сръбската конституция. За това те се обръщат към тях, обясни той и добави: По-важното е случая е, че нашите първостроители колкото и да нямат юридически опит, успяват  да я нагодят в една сравнително успешна форма."

Според историка, България е успяла успешно да се откъсне от Османска империя и да създаде своя национална държава и да я разшири: "Трябва да внимаваме в чисто исторически и юридически план какво говорим. Берлинският договор е валиден за българската политическа обстановка и териториална цялост  и по него е изградена конституцията.  По-важното е, че така е направен Берлинския договор, че конституцията е онзи последен акт, след който започваме да съществуваме като самостоятелна държава."

Белица събира подписка за Спешен център

http://www.cross.bg/belitza-podpiska-yakoryda-1454950.html

/КРОСС/ Жители на община Белица подемат акция за събиране но подписка с искане за откриването на филиал на Спешна помощ. Те отдавна алармират за проблема, но засега резултат няма.„Не е нормално да чакаме линейки от съседните общини Якоруда и Разлог. Времето е фатално понякога. Толкова ли е скъпо да има няколко медици и поне една линейка?! Ще инициираме събирането на подписка, която ще връчим на компетентните институции", твърдят местни хора. Те искат да се създаде медицинско звено на територията на общината. Категорични са, че не може градът и още 11 населени места да са без собствен филиал за спешна медицинска помощ. Надяват се, че ще се намерят най-сетне пари за откриването му в Белица. Най-радикално настроените предупреждават, че ще излязат на протести, ако не бъдат чути исканията им.Кметът на общината Ибрахим Палев повече от 10 години настоява за решаването на този проблем. Ще постави въпроса и пред настоящото правителство.„Тук живеят над 10 000 души, необходимо е да разполагаме с медицински център. Давам пример - село Златарица е на над 50 км от Разлог и на още по-голямо разстояние от Якоруда. На линейката й трябва над час, за да стигне там. Смятам, че не трябват толкова много финансови средства за създаването на такъв здравен екип", допълва градоначалникът, съобщава standartnews.com.

И част кв. "Христо Ботев" във Варна без вода

http://www.moreto.net/novini.php?n=281742

Поради авария без вода е районът между лиците "Тодор Влайков", " Кракра" и "Княз Черказки", съобщиха от ВиК-Варна за Moreto.net Повредата се очаква да бъде отстранена в късния следобяд, а водоподаването възстановено до 17 часа.

МААЕ: Иран не е представила ключова информация за ядрената си програма

http://asia.actualno.com/MAAE-Iran-ne-e-predstavila-kluchova-informacija-za-jadrenata-si-programa-news_459847.html

Разследването на иранската ядрена програма не може да продължава вечно. Това заяви директорът на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Юкия Амано, цитиран от Ройтерс и ТАСС. Техеран все още ...

Радан Кънев: Нямаме 8 години за съдебна реформа

http://politics.actualno.com/Radan-Kynev-Njamame-8-godini-za-sydebna-reforma-news_459850.html

Проведох работна среща с президента на ЕНП Жозеф Дол на тема съдебна реформа, борба с корупцията, няколко думи за местните избори. Това обяви съпредсетелят на ПГ на Реформаторския блок и лидер на ДСБ ...

Диетолог: Продължителните пости не са вредни за тялото

http://healthy.actualno.com/Dietolog-Prodyljitelnite-posti-ne-sa-vredni-za-tjaloto-news_459852.html

Великденските пости влияят пречистващо на нашето тяло. Това коментира диетологът Грета Узунова. Според нея това е така, защото в този период се избягват храни от животински произход и мазни храни, кои...

Топло, но дъждовно утре по Черноморието

http://petel.bg/Toplo--no-dazhdovno-utre-po-CHernomorieto__103283

Утре по Черноморието ще е облачно с валежи от дъжд. По-късно след обяд валежите ще спират и облачността ще се разкъсва. Преди обяд ще духа...

Вижте снимки от жестоката катастрофа на Е80! Жена почина, четирима са ранени

http://petel.bg/Vizhte-snimki-ot-zhestokata-katastrofa-na-E80--ZHena-pochina--chetirima-sa-raneni-__103284

снимки: БулФото Турска кола Опел „Астра“ и български Опел „Вектра“ се сблъскаха челно в село Стойково.  Катастрофата станa вчера на...

Кралят на Йордания: Битката с ИД е Трета световна война

http://offnews.bg/news/n_1/n_469730.html

Кралят на Йордания Абдула I нарече борбата с "Ислямска държава" Трета световна война по време на интервю относно това как е най-добре да се справят с ИД. "Това е Трета световна война, но в друг смисъл. Тя събра мюсюлмани, християни и други религии заедно, за да се бият", каза той пред Си Ен Ен. Той добави, че това не е война само на Запада, а на целия ислямски свят, защото всички се обединяват срещу престъпниците, каквито са терористите. Йордания участва активно във водената от САЩ коалиция срещу ИД, но действията й се ожесточиха, след като джихадистите изгориха жив в клетка пленения йордански пилот Моаз ал Касасба. В отговор йорданците нанесоха нови въздушни удари и екзекутираха няколко членове на ИД като отмъщение.

Министър Танев ще се срещне с еврокомисаря Карлос Моедас и Кристалина Георгиева

http://www.cross.bg/izsledvaniya-bulgariya-tanev-1454949.html

/КРОСС/ Министърът на образованието и науката проф. Тодор Танев ще се срещне с еврокомисаря по изследвания, наука и иновации Карлос Моедас в Брюксел на 3 март 2015 г., за да представят стартирането на използването и прилагането на инструмента Policy Support Facility (инструмент за подкрепа на политиките) в България като част от политиката на сближаване на Европейския съюз в рамките на програмата Хоризонт 2020.След срещата от 9.00 до 9.30 часа е предвиден брифинг за медиите в Брюксел.По-късно през деня проф. Танев ще бъде гост на традиционния Ден на България в централната сграда на Европейската комисия Берлемон. Той се организира по случай Националния празник на Република България 3 март и се провежда за шеста поредна година по инициатива на заместник-председателя на Европейската комисия г-жа Кристалина Георгиева, която ще се срещне с министър Танев в 17.00 ч.Инструментът Policy Support Facility ще се прилага единствено в България през настоящата година и цели да допринесе за подобряване на цялостната нормативна среда по отношение на мониторинг и оценка на системата за научни изследвания и иновации, развитие на човешките ресурси в областта на науката и изграждане и подобряване на политиките за трансфер на знания и технологии

И Нейнски била жертва на руска диверсия

http://www.bnews.bg/article-130465

Oтношението на България към Русия, страната Русия, народа и културата, тябва да бъде позитивно, смята бившият външен министър.

Посланикът ни в Москва: Още не са ни уведомили за „Южен поток"

http://frognews.bg/news_86993/

София все още не е получила официално уведомление от руската страна за замразяване на проекта „Южен поток". Това обяви на пресконференция българският посланик в Москва Бойко Коцев, цитиран от руски медии.

„Комерсант“: Немцов е убит от непрофесионалисти

http://www.vesti.bg/sviat/evropa/komersant-nemcov-e-ubit-ot-neprofesionalisti-6032455

Изпълнителите може да не са знаели срещу кого точно стрелят в петък вечерта близо до Кремъл, твърди още изданието

Работник падна от скеле при ремонтни дейности в столичния квартал „Бояна”

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4630575

Работник е паднал от скеле при ремонтни дейности в столичния квартал „Бояна”. Това съобщиха за „Фокус” от пресцентъра на МВР. Пострадалият е настанен в болница без опасност за
Работник е паднал от скеле при ремонтни дейности в столичния квартал „Бояна”. Това съобщиха за „Фокус” от пресцентъра на МВР. Пострадалият е настанен в болница без опасност за

ДПС-Кърджали роптае пред Ахмед Доган срещу Делян Пеевски

http://www.cross.bg/peevski-dogan-partiyata-1454948.html

/КРОСС/ Малко преди Нова година делегация на ДПС-Кърджали е била на аудиенция при почетния председател на партията Ахмед Доган в Боянския сарай. Това научи Клуб Z в кулоарите на НС.Повод за посещението е била прекомерно голямата власт, която Делян Пеевски има в партията. "Ага, тази партия е турска, какви са тия еничари". Това била една от репликите, които чул Доган от своите подопечни.Доган се опитал да успокои напрежението като обяснил на хората от Кърджали, че Пеевски има власт най-вече в София и Пазарджик. Те обаче му заявили, че "успелият млад човек" действа с размах и върти бизнес в цялата страна.Настроенията срещу Пеевски в ДПС не са от вчера. Малко след избора му за шеф на ДАНС в миналия парламент бивш депутат от движението призна, че най-големият проблем на движението са българите в него. Той визираше не само Пеевски, а и Христо Бисеров, срещу когото, ако се вярва на думите на главния прокурор Сотир Цацаров, скоро ще има обвинителен акт по разследване за пране на пари.Според запознати лидерът на ДПС Лютви Местан клонял към позицията на местната структура в Кърджали. Това довело до напрежение между него и Доган. Почетният председател на партията категорично заявил на формалния лидер, че неговата работа е само и единствено в парламента.

Работник падна от скеле при ремонтни дейности в столичния квартал „Бояна”

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4630572

Работник е паднал от скеле при ремонтни дейности в столичния квартал „Бояна”. Това съобщиха за „Фокус” от пресцентъра на МВР. Пострадалият е настанен в болница без опасност за
Работник е паднал от скеле при ремонтни дейности в столичния квартал „Бояна”. Това съобщиха за „Фокус” от пресцентъра на МВР. Пострадалият е настанен в болница без опасност за

Калфин: През 2015 г. държавата дава 568 млн. лв. за семейни помощи за деца

http://pik.bg/калфин-през-2015-г-държавата-дава-568-млн-лв-за-семейни-помощи-за-деца-news292117.html

Калфин: През 2015 г. държавата дава 568 млн. лв. за семейни помощи за деца

568 683 000 лв. ще плати държавата през 2015 г. под формата на семейни помощи за деца. Това става ясно от писмения отговор на вицепремиера и министър на социалната политика Ивайло Калфин на депутатски въпрос. Плащанията са регламентирани по Закона за семейните помощи и са разписани в бюджетна програма "Подпомагане на семействата с деца", която е част от политиката в областта на социалното включване, предаде БГНЕС.

Предвидените средства в бюджета за настоящата година са разпределени в девет категории: За еднократна помощ при бременност са заделени 3,2 млн.лв. За еднократна помощ при раждане на дете са осигурени 30,1 млн.лв. За еднократна помощ за отглеждане на близнаци до навършване на една година през 2015 г. държавата е заделила 6 млн.лв. 12 млн. лв. от бюджета са заделени за еднократна парична помощ за отглеждане на дете до навършване на една година, ако майката е студент, редовно обучение. За 2015 г. сумата е в размер на 2880 лв. Социалните установили, че в последните 4 години броя на майките-студентки се е увеличил двойно.

Причината – много от жените се записвали да учат, с цел получаването на еднократната помощ, след което не продължавали обучението си. В тази връзка, от МТСП обмислят промяна на механизма на плащане на помощта и нейното разпределяне в поне два семестъра. Най-сериозно е перото за плащане на месечните помощи на дете до завършване на средното му образование. За 2015 г. са предвидени 400 млн.лв. Идеите на Министерството на труда и социалната политика са от следващата година тази политика да бъда променена, с оглед превръщането на отглеждането на деца като основен източник на доходи при част от малцинствените групи.

В следващите месеци темата ще бъде обект на политически дебати и законодателни решения. За 2015 г. още 31,2 млн.лв. държавата дава за отглеждането на дете до навършването на една година. За месечна добавка за деца с трайни увреждания до 18-годишна възраст са заделени 73,5 млн.лв. Многодетните майки ще бъдат подпомогнати за безплатно пътуване с автобусен и жп транспорт с 1,35 млн.лв. от държавата. За "целеви" помощи за ученици през 2015 г. са предвидени и 11,3 млн.лв.

В отговора на вицепремиера и министър на социалната политика не се уточнява за какви точно помощи става въпрос. Според данните на Националния статистически институт през 2013 г. у нас са родени 67 061 деца.

Данните за раждаемостта за миналата година на НСИ още не са оповестени, но според информацията на Министерството на здравеопазването през 2014 г. е налице спад от 6,2%. Данните на МЗ сочат, че през миналата година са родени 62 932 деца. 

Безсмислици и лъжи за "дълга"

http://www.cross.bg/miliarda-dulg-vreme-1454947.html

Истеричната кампания на някои български партии срещу т.нар. "нов външен дълг" тотално се разминава с действителността. Защо разпространяват безсмислици и лъжи и какви ще са последиците? „Ще натоварят народа с нови 16 милиарда", „тихомълком се пробутва" "дълг, който ни прави роби в мирно време", „днес теглим заем, утре ще ни вкарат във война", „българският народ - кучета го яли", „САЩ налагат на колониалните управници военен заем, с който да купуваме старото им оръжие", "ако не разбирате с добро, ще видите как играе тоягата (просешка)"... За две седмици повечето партии в парламента избълваха огромен фонтан от популистки безсмислици, измишльотини и лъжи около т.нар. „нов външен дълг". Тъй че, ако сте имали някаква надежда, че в българската политика е настъпила промяна, че най-после спокойният, цивилизован тон и аргументите са започнали да изместват истерията и празните приказки - забравете. А истината е всъщност елементарна като „2 плюс 2" и не са нужни никакви сложни финансови и политически обяснения, за да се докаже, че отново „филмът не е шведски, а съветски". Нито е "дълг", нито е "нов" Най-напред - най-очевидното, което обаче мнозина може и да не са разбрали покрай истеричните крясъци: никой нито е предлагал, нито е гласувал „дълг", още по-малко пък „нов"

Редица инициативи във Варна за 3-ти март

http://www.moreto.net/novini.php?n=281740

Редица инициативи са предвидени във Варна във връзка 137 г. от Освобождението на България от турско робство в деня, в който отбелязваме и националния си празник. На 3-ти март честваме 137 години от подписването на Сан Стефанския договор, според който България е освободена от Турско робство.

Блокът между ГЕРБ и РБ е обречен

http://www.cross.bg/horata-gerb-strana-1454946.html

Социологът Живко Георгиев пред Поглед Инфо - В събота с ваши колеги се обединихте около тезата, че след 25 години демокрация уж има свободни институции, но те не удовлетворяват нуждите на гражданите. Затова ли има толкова отчуждени от държавата ни хора, г-н Георгиев? - Тази констатация не е новост, вече взе да става шаблонна през последните 10 години, но преди това все още имахме надежди. Ние коментирахме какви възможности трябва да се създадат, така че повече граждани да вземат участие в правенето на политика. Както и за осъществяването на демократичен контрол върху работата на институциите. Най-големият ни проблем с днешна дата е това, че демокрацията, която създадохме, е фасадна. - Кой е виновен за това? - Всички дружно трябва да се покаем. Хората все още робуват на погрешното схващане, че демокрацията се заключава само и единствено в процедурите. На практика обаче трябва да я има и в културата, в гражданската активност и чувствителност и най-вече във възможностите за контрол над ведомствата. У нас я имаме само по време на избори, когато се дава шанс на хората да изразят своето мнение за това накъде да върви България. Веднага след това обаче институциите си поемат в обичайното русло, обслужват интересите само на управляващия елит, на бизнеса, а пък за гражданите се сещат чак на следващ вот

Надежда Нейнски: Путин надали е намесен пряко при убийството на Немцов

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/03/02/2482945_nadejda_neinski_putin_nadali_e_namesen_priako_pri/?ref=rss


"Споделям вижданията на мнозина, че едва ли може да се говори за пряка намеса на президента в едно такова убийство, обаче атмосферата, която е създадена на непоносимост към чуждото мнение, на агресия към онези, които си позволяват да оспорват властта на Кремъл, е онова, което прави възможни подобни убийства." Така бившият външен министър Надежда Нейнски коментира пред БНР убийството на руския опозиционен лидер Борис Немцов, с когото се е запознала преди години в Москва.

Според...

Надежда Нейнски била жертва в назидателни руски акции

http://offnews.bg/news/n_1/n_469732.html

Едва ли може да се говори за пряка намеса на президента Владимир Путин в убийството на опозиционера Борис Немцов, но атмосферата на непоносимост към чуждото мнение в Русия прави възможни подобни неща. Това заяви пред БНР бившият външен министър Надежда Нейнски. С Борис Немцов сме се виждали само веднъж преди 10 години в Москва. Още тогава той беше човек, който имаше непримиримост към фалша и стремежите на Русия да контролира голямата част от бившите територии, които принадлежаха към СССР. Той имаше  будна мисъл и много нестандартно чувство по отношение на необходимостта Русия да се превърне в демократична държава. Един такъв човек ще остави много сериозна диря в нейната трудна и неравна битка за свобода и демокрация, допълни Нейнски. По думите й е рано да се каже как убийството на Немцов ще се отрази на Русия и на опозицията в страната. Това ще бъде един дълъг процес на преодоляване на страха, защото в крайна сметка репресивният апарат е нещо, на което много трудно и много малко хора имат куража да се противопоставят, но аз вярвам, че Русия не е случайна държава и че в нея има много будна и силна интелигенция, която рано или късно ще се консолидира и ще се превърне във водач на своя народ, коментира Нейнски. „Самата аз си спомням преди години, когато като министър бях поканена на посещение в Русия и заради политиката на нашето правителство тогава, която беше силно прозападна, насочена към стремежа на България за членство в НАТО и ЕС, аз си спомням, че самолетът тогава наказателно беше държан във въздуха, така че подобни назидателни акции, аз самата съм била обект на такава и знам какво означава. В този смисъл тази опасност по никакъв начин не е преминала. Напротив, бих казала, с влошаването на ситуацията и с последните събития около кризата в Украйна, тази опасност става много по-видима“, каза тя по повод изказването на Радан Кънев, според когото трябва да предприемем незабавни действия, защото България е под голяма заплаха от Русия. Въпреки това според Нейнски „отношението на България към Русия, страната Русия, народа и културата, разбира се, че трябва да бъде позитивно, защото Русия е страна с огромен потенциал, с невероятна културна история“.

Ирак атакува територии на "Ислямска държава" северно от Багдад

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/03/02/2482941_irak_atakuva_teritorii_na_isliamska_durjava_severno_ot/?ref=rss


Иракската армия, подкрепяна от съюзнически шиитски и сунитски бойци, започна операция за отвоюването на град Тикрит от джихадистите. Това съобщи иракската държавна телевизия, цитирана от "Асошиейтед прес" и БТА. Правителствените сили атакуват родния град на Саддам Хюсеин с подкрепата на артилерия и въздушни удари от иракски изтребители.

Офанзивата е най-голямата военна операция, откакто Тикрит, на 130 км северно от Багдад, падна в ръцете на ИД миналото лято, заедно с втория по...

Радан Кънев и Цветозар Томов - двама кандидати за диктатори

http://www.cross.bg/kunev-bulgariya-tomov-1454945.html

  Ще започнем този текст с нови два цитата от безкрайната енциклопедия на българските идиотщини и радикално безумие. Искам да ви предупредя - не нося никаква отговорност за мътната каша от злост, лудост, обиди, съскане и маниакалност, която ще ви залее. Времената в които живеем наистина са опасни, защото политическите пациенти на психиатрията са се коронясали като крале на демокрацията и, ако човек не внимава може да облъчи като едното нищо мозъка си с тяхната отрова.   Първият цитат приндлежи на лидера на ДСБ Радан Кънев и представлява откъс от негово психеделично упражнение на тема "кървавият ботуш на Путин". В момента в който за малко се откъсва от дебрите на голямата геополитика, коалиционният партньор на ГЕРБ тръгва да дава рецепти за справяне с проблема на българска почва и съзнанието му ражда ето това:   "Дълбочината на кризата в РСФСР, остротата на диктатурата в Кремъл и податливостта на българските медии и коментатори на абсурдните и евтини пропагандни тези на руското разузнаване, показват, че България е страна в много голям риск. Никакво подценяване не бива да се допусне. И незабавно трябва да се предприемат действия за укрепване на службите за сигурност - ДАНС (руско направление), разузнаване, военно разузнаване, да се провери издъно МВР и прокуратурата за влияние и за готовност да реагират на престъпления срещу Републиката, да се проследят комуникационните и медийни канали на пропагандата"

Движението през Шипка се пренасочва към Прохода на Републиката на 3 март

http://pik.bg/движението-през-шипка-се-пренасочва-към-прохода-на-републиката-на-3-март-news292112.html

Движението през Шипка се пренасочва към Прохода на Републиката на 3 март

По повод тържествата на връх Шипка за Националния празник, между 8 ч. и 14,30 ч. на 3 март се ограничава транзитното преминаване на превозни средства през Шипченския проход – път I-5 /Е-85/ Габрово - Шипка - Казанлък /в двете посоки/, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура". Транзитно пътуващите се насочват през Прохода на Републиката - път II-55, по следния маршрута: Русе - Велико Търново - Дебелец - Проход на Републиката – Гурково и обратно. Шофьорите от област Габрово и пътуващите от северозапад могат да ползват маршрута: Габрово - Трявна - Белица - Вонеща вода - "Прохода на Републиката" и обратно. За област Стара Загора движението ще преминава към Прохода на Републиката по маршрута: път I-6 Калофер - Казанлък - път II-55 - Гурково – Велико Търново и обратно, като пренасочването ще става при пътен възел "Мъглиж" (път I-5 с път I-6).

Ограничението в движението през Шипченския проход не важи за организирания междуградски автобусен транспорт. /БГНЕС / Дата на публикуване: 2015-03-02 12:46:01 Категория: Общество Град: Казанлък Държава: България

Не ни оставяй, бàщице!

http://www.cross.bg/purvanov-zaema-ostavkata-1454944.html

Миналата седмица ние, простите граждани, прогнозирахме, че въпреки всичко заемът ще мине в парламента, и той взе, че мина. Вярно, мина по един екстравагантен начин. Мина при съпротивата на „националистите" от Атака и „социалистите" от БСП (устойчива коалиция, която вече не изненадва никого с принципната си абсурдност) и при подкрепата на АБВ и ДПС (млад и обещаващ брокерски картел). Отдавна е ясно, че въпросът за заема не е нито финансов, нито икономически. Той е единствено политически и властови. Той е демаркационна линия и партиите трескаво се чудят от коя страна да застанат, та да не сбъркат, да не отвратят избирателите си и да не докачат своите спонсори и външнополитически поддръжници. И докато избирателите се отвращават доказано трудно, то с останалите две категории трябва да се внимава. Разбира се партиите са загрижени и за своето присъствие във властта, ясно съзнавайки, че днешното присъствие лесно може да се превърне в утрешно отсъствие, докато днешното отсъствие не гарантира бъдещо присъствие, а в повечето случаи безрадостно се задълбочава и става трайно. Цялата тази сложност на ситуацията, а всъщност нейната кристална простота, ако погледнем от правилния ъгъл, роди и събитието на седмицата - оставката на Георги Първанов. Може би е по-добре да кажем „намерението за оставка", защото такава все още не е подадена

Анна Фенингер спечели Супер-Г в Банско

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4630563

Австрийската Анна Фенингер спечели нов изненадващ успех в Банско и след вчерашната си победа в алпийската комбинация, днес триумфира и в старта от Световната купа в Супер-Г. Родената в Залцбург красавица ще отпразнува днес своя 12-и успех в кариерага и четвърти за сезона. Тя даде време 1:14.59 минути, като изпревари словенката Тина Мазе с 0,
Австрийската Анна Фенингер спечели нов изненадващ успех в Банско и след вчерашната си победа в алпийската комбинация, днес триумфира и в старта от Световната купа в Супер-Г. Родената в Залцбург красавица ще отпразнува днес своя 12-и успех в кариерага и четвърти за сезона. Тя даде време 1:14.59 минути, като изпревари словенката Тина Мазе с 0,

Анна Фенингер спечели Супер-Г в Банско

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4630567

Австрийската Анна Фенингер спечели нов изненадващ успех в Банско и след вчерашната си победа в алпийската комбинация, днес триумфира и в старта от Световната купа в Супер-Г. Родената в Залцбург красавица ще отпразнува днес своя 12-и успех в кариерага и четвърти за сезона. Тя даде време 1:14.59 минути, като изпревари словенката Тина Мазе с 0,
Австрийската Анна Фенингер спечели нов изненадващ успех в Банско и след вчерашната си победа в алпийската комбинация, днес триумфира и в старта от Световната купа в Супер-Г. Родената в Залцбург красавица ще отпразнува днес своя 12-и успех в кариерага и четвърти за сезона. Тя даде време 1:14.59 минути, като изпревари словенката Тина Мазе с 0,

Жертвите на конфликта в Източна Украйна са 6 хил. за година

http://www.moreto.net/novini.php?n=281738

Убитите в конфликта в Източна Украйна от април 2014 г. досега надвишава 6000 души. Това обявиха от службата по правата на човека на ООН. Броят на жертвите расте в последно време, въпреки последователните прекратявания на огъня. Ескалацията на боевете през последните седмици, особено в близост до летището в Донецк и района на Дебалцево, е довела до стотици загинали.

СИРИЗА даде тласък на потребителското доверие в Гърция

http://www.grreporter.info/siriza-dade-tlask-na-potrebitelskoto-doverie-v-grtsiya/16941

Индексът на икономическия климат в Гърция достигна 98,2 пункта през февруари спрямо 95,3 пункта през първия месец на годината, показва проучване на Института за икономически и промишлени изследвания

прочети повече

Росен Плевнелиев: Имам специално отношение към Банско

http://pik.bg/росен-плевнелиев-имам-специално-отношение-към-банско-news292105.html

Росен Плевнелиев: Имам специално отношение към Банско

"Имам специално отношение към Банско и Банско ми се отблагодари." Това заяви президентът Росен Плевнелиев, който присъстваше на супер гигантския слалом, кръг от Световната купа по ски алпийски дисциплини за жени в Банско.

"Ние сме специален народ със здрави корени, голямо бъдеще. Хората тук са сигурно от поне 30 държави дошли и всеки един от тях, от която и да е федерация казва: вие сте добри хора, вие с огромно сърце организирате това първенство на световно ниво и отваряте ски спорта, който е мир и разбирателство между народите за по-широк регион", добави Плевнелиев.

"Светът обича Банско и ние трябва да го обичаме", каза още президентът. 

Старец загина при пожар в дома си

http://www.cross.bg/staretz-zagina-pri-pozhar-v-doma-si-1454943.html

Пазарджик /КРОСС/ 83-годишен мъж от Пазарджик е загинал при пожар в апартамента си. Инцидентът е станал през нощта, а сигналът е подаден от съседи. На място веднага са пристигнали два противопожарни автомобила. Огънят е бил бързо потушен, но самотноживеещият мъж е починал най-вероятно от задушаване. Това е пети смъртен случай при пожар в Пазарджик от началото на зимния сезон.    

Зверско убийство потресе Добрич! Пребиха фатално мъж след пиянски скандал

http://pik.bg/зверско-убийство-потресе-добрич-пребиха-фатално-мъж-след-пиянски-скандал-news292106.html

Зверско убийство потресе Добрич! Пребиха фатално мъж след пиянски скандал

Мъж от Добрич на 43 години с инициали Л. Д.  е убит в нощта на 28 февруари срещу 1 март, пише Topnovini.bg.

Случайни минувачи са видели безжизненото тяло и са подали сигнал на тел. 112.

Установено е, че мъжът е починал от нанесен му тежък побой.

За по-малко от 24 часа убийството е разкрито, има двама задържани.

Установено е, че то е станало след възникнал скандал в компания.

След употреба на голямо количество алкохол в няколко заведения в Добрич между тях възникнал скандал, който прераснал в побой, завършил фатално.

 

Откриха телата на 400 украински войници до летището в Донецк

http://www.cross.bg/letishteto-ykrainski-donetzk-1454970.html

/КРОСС/ Телата на близо 400 украински военни намериха опълченците от самопровъзгласилата се Донецка народна република (ДНР) на територията на разрушеното летище, съобщава "Интерфакс". Това е заявил пред журналисти зам.-министърът на отбраната на ДНР Едуард Басурин. "От 20 февруари на летището в Донецк са намерени телата на 373 украински военни. На Киев вече са предадени 306 от тях", е посочил Басурин. Припомняме, че за контрола на летището в Донецк се водеха ожесточени сражения. През януари то окончателно премина в ръцете на проруските опълченци.  

Ирак започна офанзива за превземане на Тикрит

http://www.cross.bg/tikrit-ofanziva-prevzemane-1454942.html

/КРОСС/ Иракските сили започнаха офанзива за превземане на Тикрит, който е в ръцете на „Ислямска държава", съобщават Би Би Си и „Ал Арабия".Местна медия информира, че армията е атакувала родния град на Саддам Хюсеин, подкрепяна от удари на иракски бойни самолети.Жителите на града са започнали да се евакуират преди военната операция.Тикрит се намира на 150 километра северно от столицата Багдад и беше превзет от ислямистите през юни 2014 година.

Блокът между ГЕРБ и РБ е обречен

http://bulgarski.pogled.info/news/62804/Blokat-mezhdu-GERB-i-RB-e-obrechen

/Поглед.инфо/ Интервю на Аделина Делийска със социолога Живко Георгиев за партиите, които не преосмислят грешките си

Стив Ханке: Инфлацията в Украйна е най-високата в света

http://frognews.bg/news_86992/

Годишната инфлацията в Украйна е най-високата в света 272%, ако се изчисли по обменния курс на гривнята. Това съобщава The Washington Post, като се позовава на изследване на професор Стив Ханке от университета "Джон Хопкинс".

Асен Агов: Путин го чака съдбата на Милошевич

http://petel.bg/Asen-Agov--Putin-go-chaka-sadbata-na-Miloshevich__103280

Ако направим равносметка, това убийство е резултат от яростна пропаганда, шовинистична, националистическа пропаганда на омразата. Така...

Оправдаха Сретен Йосич за убийството на Пуканич

http://petel.bg/Opravdaha-Sreten-Yosich-za-ubiystvoto-na-Pukanich__103282

Апелативният съд в Белград освободи Сретен Йосич, известен като Йоца Амстердам, предаде сръбския Blic. Той беше обвинен за убийството на...

Стив Ханке: Инфлацията в Украйна е най-високата в света - 272%

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4630558

Годишната инфлацията в Украйна е най-високата в света 272%, ако се изчисли по обменния курс на гривнята. Това съобщава The Washington Post, като се позовава на изследване на професор Стив Ханке от университета "Джон Хопкинс". Експертът твърди, че хиперинфлацията в Украйна е достигнала 64% в месец, предаде УНИАН.
Годишната инфлацията в Украйна е най-високата в света 272%, ако се изчисли по обменния курс на гривнята. Това съобщава The Washington Post, като се позовава на изследване на професор Стив Ханке от университета "Джон Хопкинс". Експертът твърди, че хиперинфлацията в Украйна е достигнала 64% в месец, предаде УНИАН.

Лавров: Действията на САЩ по ПРО оказаха деструктувно влияние на стратегическата стабилност

http://www.cross.bg/strategicheskata-stabilnost-deiistviyata-1454941.html

/КРОСС/ Действията на американските власти и съюзниците им в областта на противоракетната отбрана оказаха деструктувно влияние на стратегическата стабилност. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров по време на конференция за разоръжаването в Женева, съобщава РИА „Новости"."Сега на стратегическия паритет влияят редица фактори. Сред тях са едностранните действия на САЩ и съюзниците им в сферата на ПРО, които само оказват деструктивно въздействие над стратегическата стабилност", подчерта той.Лавров коментира и Иран. Според него ядрените преговори се движат в конструктивна посока.По-рано руският външен министър разговаря с държавния секретар на САЩ Джон Кери за Украйна, ситуацията в Сирия и ядрената програма на Иран.

Стив Ханке: Инфлацията в Украйна е най-високата в света - 272%

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4630551

Годишната инфлацията в Украйна е най-високата в света 272%, ако се изчисли по обменния курс на гривнята. Това съобщава The Washington Post, като се позовава на изследване на професор Стив Ханке от университета
Годишната инфлацията в Украйна е най-високата в света 272%, ако се изчисли по обменния курс на гривнята. Това съобщава The Washington Post, като се позовава на изследване на професор Стив Ханке от университета "Джон Хопкинс". Експертът твърди, че хиперинфлацията в Украйна е достигнала 64% в месец, предаде УНИАН.

Топ 25 на Труд за февруари: Уволниха шефа на "Риц" в Лондон заради българка

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4630494

Шефът на суперлуксозния хотел “Риц” в Лондон е уволнен заради българка, писа в. “Дейли мейл”. Управителният директор Стивън Боксал загуби работата си, защото назначил приятелката си за певица в ресторанта на петзвездния хотел.
Дамата, описана като Александра Анастас, всъщност е участничка в първото българско музикално риалити - Star Academy.
Шефът на суперлуксозния хотел “Риц” в Лондон е уволнен заради българка, писа в. “Дейли мейл”. Управителният директор Стивън Боксал загуби работата си, защото назначил приятелката си за певица в ресторанта на петзвездния хотел. Дамата, описана като Александра Анастас, всъщност е участничка в първото българско музикално риалити - Star Academy.

Общинските болници недоволни от новата методика за заплащане

http://www.cross.bg/totev-zavedeniya-nedelcho-1454940.html

София /КРОСС/ Националното сдружение на общинските болници не е съгласно с новата методика за заплащане на дейността на лечебните заведения, която влиза в сила този месец. Именно заради това подготвя и възражение. Това съобщи председателят на сдружението и директор на болницата в Чирпан д-р Неделчо Тотев, цитиран от БНР. Той обясни, че възражението ще бъде адресирано до всички заинтересовани институции, които имат отговорности да ориентират здравеопазването в страната. Освен това от сдружението са подели и кампания да инициират Лекарският съюз, като най-засегната страна, да обжалва постановление 788 в частта му то да не важи за лечебните заведения за болнична помощ. По думите на Неделчо Тотев, парадоксът бил, че болниците трябва до 25-и да си изплатят на НАП задълженията за осигуровки на служителите, а най-често получават финансирането си от касата на 27-о, 28-о число, т.е. ние на 25-и вече са в просрочие. На този етап в сдружението общинските болници темата за протести не е коментирана. Д-р Неделчо Тотев е убеден, че новата методика за заплащане ще доведе до това хората да ходят от болница в болница, а общинските лечебни заведения ще фалират. В общинското здравеопазване колкото повече работиш, толкова повече затъваш, коментира още Тотев.

Експерт: Жените стават осъзнато майки след 25-тата си година

http://healthy.actualno.com/Ekspert-Jenite-stavat-osyznato-majki-sled-25-tata-si-godina-news_459843.html

Възрастта на жените, които осъзнато стават майки, е над 25-26 години. Това каза за Радио „Фокус” Тони Калушкова, зам.-председател на Алианса на българските акушерки. Възрастта им ...

ПСК "Черно море" спечели 14 медала на старшата в София

http://www.moreto.net/novini.php?n=281731

Състезателите на ПСК "Черно море" спечелиха 14 медала - 1 златен, 6 сребърни и 7 бронзови на държавния личен отборен шампионат по плуване за юноши и девойки старша възраст, съобщиха от клуба за Moreto.net. Надпреварата се проведе на 25-метровия басейн в "Спортната палата" в София.

Взрив на газова бутилка рани леко възрастна жена във Ветово

http://pik.bg/взрив-на-газова-бутилка-рани-леко-възрастна-жена-във-ветово-news292097.html

Взрив на газова бутилка рани леко възрастна жена във Ветово

Газова бутилка е избухнала днес в гр. Ветово, пише Topnovini.bg.

По първоначална информация леко е пострадала възрастна жена.

От ОД на МВР потвърдиха информацията, като уточнават, че сигналът е подаден около 9:50. Леко е пострадала самотно живееща жена на 80 години.

Според пристигналите на мястото служби жената се е отървала само с опърлени дрехи и не е пострадала сериозно. Екипът на Спешна помощ я е прегледал на място и я е освободил за домашно лечение. 

Нанесени са материални щети на лятната кухня, където се е намирала газовата бутилка, има съборени стени, избита е и PVC дограма.

 

Младеж преби мъж пред дискотека в Монтана

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4630543

21-годишен е арестуван заради побой пред дискотека
21-годишен е арестуван заради побой пред дискотека "Клеопатра" в Монтана в нощта срещу неделя, съобщиха от полицията. Р.М.Д. от село Вирове е набил 30-годишния Ц.И.К. При мелето по-възрастният мъж останал без преден зъб, изпаднал в комоцио и е транспортиран в болница. По данни на криминалистите опасност за живота му няма.

Шофьор на линейка е бил нападнат в столичния квартал "Орландовци" снощи

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/03/02/2482931_shofyor_na_lineika_e_bil_napadnat_v_stolichniia/?ref=rss


Поредно нападение над екип на "Спешна помощ" е регистрирано снощи в столичния квартал "Орландовци", съобщава БНТ. Шофьор на линейка е бил бит от роднините на едномесечно бебе, според които медиците закъснели за спешно повикване. Той е изписан с наранявания по лицето и гръдния кош, а единият от нападателите е задържан.

Няколко души от ромски произход са нападнали шофьора, докато лекарката и сестрата са преглеждали детето около 22 ч. снощи, каза пред БНТ Мария Пеева, началник на дневна...

Баба и дядо са в болница след катастрофа на пътя между Първенец и Бойково

http://pik.bg/баба-и-дядо-са-в-болница-след-катастрофа-на-пътя-между-първенец-и-бойково-news292096.html

Баба и дядо са в болница след катастрофа на пътя между Първенец и Бойково

Възрастен мъж и възрастна жена са в болница след катастрофа на пътя между Първенец и Бойково, съобщиха от Областната дирекция на МВР.

Заради несъобразена скорост шофьорът, на 76 години от Пловдив, загубил контрол над автомобила си и се блъснал в мантинела. Пострадала е й 71-годишната му спътница. Двамата са настанени в лечебно заведение за наблюдение.

Няма данни за употреба на алкохол от страна на шофьора, поясниха от полицията.

 

Светът вече вижда САЩ като по-голям враг

http://svetoven.pogled.info/news/62803/Svetat-veche-vizhda-SASHT-kato-po-golyam-vrag

/Поглед.инфо/ Интервю на Мариела Балева с проф. Нина Дюлгерова за конфликта в Украйна и ще свърши ли скоро той

Дядо загина при пожар в Пазарджик

http://frognews.bg/news_86991/

83-годишен мъж от Пазарджик е загинал при пожар в апартамента си. Инцидентът е станал през нощта. Сигналът е подаден от съседи.

Ликът на Левски грейна на фасада в Бургас

http://www.cross.bg/byrgas-metra-greiina-1454939.html

Бургас /КРОСС/ Огромен портрет на апостола на свободата Васил Левски грейна върху административна сграда в центъра на град Бургас. Един от най-известните портрети на Дякона е нарисуван върху 40 кв. метра площ, а художник е Иван Янков. Той е е с височина 9 метра и ширина 4 метра. За същинската дейност са използвани специални бои, с които се рисуват графитите.Проектът се реализира от Ротаракт и Ротари клуб Бургас Пиргос със съдействието на ВиК Бургас, които предоставиха фасадата си.    

Григор Димитров отпадна от Топ 10

http://offnews.bg/news/n_1/n_469714.html

Григор Димитров отпадна от Топ 10 на световната ранглиста, след като загуби от 169-ия в света Райън Харис в Акапулко и не успя да защити титлата си от миналата година. Българинът успя да защити само 45 от 500-те си точки от миналата година с победата си в първия кръг, а след мача се извини на феновете си. Димитров вече е на 11-о място в световната ранглиста. Следващите турнири на Григор Димитров са Мастърсите в Индиън Уелс и Маями. Лидер в световната ранглиста продължава да е Новак Джокович, следван от Роджър Федерер и Рафаел Надал.

Предлагат всички ученици да учат в една смяна

http://www.cross.bg/ychat-smyana-ychenitzi-1454938.html

София /КРОСС/ Може ли да се сложи край на стоенето до късно в училище? Граждански организации предлагат всички ученици да учат в една смяна. В момента там, където има повече ученици, смените са две. Тоест редуват се при смяната на срока. Обикновено малките и по-големите ученици учат по различно време, за да не си пречат. В столичното 119-то училище има 1400 ученици. В началото на тази учебна година то беше първенец и по прием на първокласници. Цели седем паралелки бяха запълнени. Именно в такива големи учебни заведения обаче ще е много трудно учениците да учат в една смяна заради липсата на място. Според експерти ученето в една смяна създава проблеми.Проверяваме каква е ситуацията и в Монтана. Тук една сграда е събрала две основни училища. За да не си пречат учениците, те също са на смени. Редуват се обаче не на срок, а всеки месец. И тук децата учат до тъмно. „Според мен, трябва да учим всички заедно и да е сутрин, защото ако сме втора смяна си губим времето повече, а и сме по-уморени", споделят ученици. А според учителите, ако всички учат в една смяна, така ще остава повече време и за домашните, и за почивка. „Вечер учат, на другия ден до обяд също, защото сутрин се изкушават да си поспят", коментира Диляна Каменова, преподавател по математика.За вносителите на закона от ГЕРБ идеята е добра, а обучението трябва да върви в тази посока

Десетки катастрофи на кръгово край Враца

http://frognews.bg/news_86990/

Околовръстният път на Враца е на челно място в класацията за най-рискови трасета у нас. От пуска през юли до момента там са станали близо 40 катастрофи, следите от последната още личат на шосето, алармира БТВ.

Божидар Димитров: За какво ни е Царевец да влиза в ЮНЕСКО

http://offnews.bg/news/n_1/n_469689.html

Професор Божидар Димитров изрази недоумение защо трябва и какви биха били ползите Царевец да бъде включен в списъка на ЮНЕСКО за световното културно наследство. Отговорът му дойде след обвинението на проф. Тодор Кръстев , почетен член на Международния съвет за паметниците на културата и авторитетен експерт на ЮНЕСКО, че заради въображаемата реставрация на църквата на Царевец - Велико Търново вече не отговаря на критериите и няма шанс да влезе в списъка със световно културно наследство. „Заявявам, че т.нар проф. Тодор Кръстев е един супер мошеник, никакъв експерт не е той, нищо не разбира от тези работи, не познава международното законодателство, не познава международната практика", избухна Димитров пред bTV . Той посочи, че архитектът през целия си живот имал само една творческа реализация, която е била „една суха чешма до с.Ястребино”. Директорът на НИМ обвини освен арх. Кръстев и останалите специалисти, работещи в Националния институт за недвижимо културно наследство , които се противопоставят на реставрациите на крепости с твърдението, че възстановките са на база фантазия, а не факти, което ги лишава от историческата им достоверност. "Третата страна сме в Европа по културно-исторически ценности, но никой не казва, че те са сравнени със земята от последната цивилизация – ислямската. Какво ще направим, ако оставим в земята тея основи – ще привлечете 500 000 туристи, колкото привлече Белчин миналата година? 500 000 билета са продадени. Сега възстановяваме историческата си памет – защо трябва да се примиряваме с резултатите от турското нашествие", заяви Димитров и нарече работещите в НИНКН „набедени, невежи и, бих казал, корумпирани експерти” . Арх. Кръстев и други негови колеги силно критикуват реставрациите както на Кракра, така и на Цари Мали Град и други исторически останки, които според тях са вдигнати до зъбер изцяло на основата на хипотези или фантазии, което компрометира тяхната достоверност. „Тези ценности, които ние наследяваме, представляват едни послания от минали поколения към бъдещи поколения и те днес се намират временно в наши ръце. Нашият върховен дълг е да ги предадем на след поколения в цялото богатство на тяхната автентичност, които принципи са напълно нарушени в онова, което съществува сега в момента”, коментира специалистът пред bTV. Димитров определи експерта като невежа и изтъкна, че всички одобрени реставрации са подписани именно от работещите в НИНКН. Той допълни, че Европа продължава да дава пари за подобни ремонти, които тази година ще възлязат на 300 милиона лв., защото явно е доволна от резултатите и всичко се върши по установените международни закони. Директорът на НИМ накрая каза, че за тази година големите проекти, които вече са разписани от Борисов, са Голямата базилика в и източната крепостна порта в Плиска, Трапезица и крепостта на Созопол. Историкът сподели, че Националният исторически музей ще отвори вратите си безплатно от 09:00 до 17:30 часа утре, на 3 март, като първите десет посетители ще получат подарък - автобиографичната му книга „За кожата на едно ченге“, подписана лично от него.

75-годишен опита да се убие със селскостопанска отрова

http://www.bnews.bg/article-130460

Бил заварен в безпомощно състояние от роднини и е спасен в болницата в Гоце Делчев.

Гари Каспаров: Песимист съм за мирен преход от диктатурата на Путин към демократично управление

http://www.mediapool.bg/gari-kasparov-pesimist-sam-za-miren-prehod-ot-diktaturata-na-putin-kam-demokratichno-upravlenie-news231213.html

Песимист съм за мирен преход от диктатурата на Путин към демократично управление в Русия. Това заяви Гари Каспаров в интервю, цитирано от Ройтерс. Бившият световен шампион по шахмат е сред най-отявлените противници на президента Путин и живее в самоналожено изгнание в САЩ. Не виждам начин Русия да еволюира от бруталната путинова диктатура към нещо поне толкова умерено, както преди 10 години, каза той и предрече, че към промяна може би ще се стигне чрез народно въстание с насилие. "Борис се надяваше, както виждаме - напразно, да види някаква форма на мирен преход към нормално, цивилизовано демократично управление", заяви Каспаров пред Ройтерс, описвайки Немцов като един от водещите руски привърженици на ненасилствено политическо поведение. Каспаров подозира, че руските власти стоят зад убийството с цел да се изпрати недвусмислено послание към активистите, обявяващи се срещу Путин. "Това е сигнал към всички, ангажирани в опозиционното движение - ето, няма да си губим времето да ви преследваме по съдебен ред и да се правим, че спазваме върховенството на закона, а просто ще ви елиминираме", отбеляза Каспаров. Бившият световен шампион по шахмат каза, че няма телохранители в САЩ и не чувства заплаха за живота си, докато е извън Русия. Той добави, че няма да се връща в Москва, дори и за погребението на Немцов. ”Всичко това ще продължава, докато на власт е Путин, който, за да поддържа имиджа си на силен лидер, се възползва от идеологията на омразата, който не признава компромиси и използва сила, както за потушаването на изблиците на недоволство, така и външна агресия. Няма никакво значение дали Путин е знаел за подготвяното убийство, дали го е извършил някой от близкото му обкръжение, или страничен човек, по всяка вероятност свързан с руската война в Украйна - в крайна сметка това е резултат от фашизирането и милитаризирането на обществото, което всеки ден се чувства в състояние на война”, каза Каспаров. Запитан дали има някаква политическа стратегия как да се върви напред, той бе лаконично категоричен: "Нямам стратегия. Това не е игра на шах - в шаха има правила". Според него руските опозиционни активисти имат твърде ограничено поле за маневри, а още по-малко - да разработят политическа стратегия. "Каква стратегия да има, ако просто те убиват?", запита той риторично.

Калфин в Москва на националния ни празник

http://pik.bg/калфин-в-москва-на-националния-ни-празник-news292093.html

Калфин в Москва на националния ни празник

Българският вицепремиер и министър на труда Ивайло Калфин пристига утре на официално посещение в Москва. Това обяви на пресконференция в Москва посланикът ни Бойко Коцев, цитиран от ТАСС.

По думите му "в програмата на посещението на Калфин са предвидени срещи с членове на руското правителство и Федералното събрание. Посещението, което съвпада с националния ни празник, все още не е потвърдено от българското правителство. Тази година България ще опрости издаването на визи за руски граждани, които вече са посещавали нашата страна, обяви още Бойко Коцев на пресконференцията.

По думите му процедурата по получаване на визи ще бъде по-бърза за онези, които вече са посещавали България и не са нарушавали визовия лежим. "Ние предвиждаме, ако човек вече е бил в България и всичко е минало нормално, ние ще му издаваме многократна виза за една година. Аналогични мерки се предвиждат и за онези, които имат имоти, виза ще се издава за три години", посочи Бойко Коцев.

По думите му Русия е четвърта по брой чужденци, посещаващи България. "Миналата година 650 000 турски туристи да посетили България, над 400 000 руснаци има имоти в нашата страна", добави посланикът ни. "Това, което ме радва в сферата на туризма, е огромният ръст на детския туризъм, с 30 процента.

На руските граждани не им е все едно къде изпащат децата си. Ние създаваме гостоприемни условия, организираме хубави детски лагери. Освен това много руски младежи всяка година идват на фестивали, организирани в България", каза още Бойко Коцев.

Какви са кулинарните провали на топ готвачите в MasterChef?

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4627925

Кои кулинарни произведения ненавижда журито, което ще оценява участниците в MasterChef по Би Ти Ви? От 3 март Виктор Ангелов, Андре Токев и Петър Михалчев, които имат дългогодишен стаж като шеф готвачи, ще проверяват уменията на кандидатите за голямата слава.
За Виктор най-ужасни са преварените тестени изделия, в частност попарата.
Кои кулинарни произведения ненавижда журито, което ще оценява участниците в MasterChef по Би Ти Ви? От 3 март Виктор Ангелов, Андре Токев и Петър Михалчев, които имат дългогодишен стаж като шеф готвачи, ще проверяват уменията на кандидатите за голямата слава. За Виктор най-ужасни са преварените тестени изделия, в частност попарата.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване