ООН: От началото на конфликта в Украйна са загинали над 6 000 човека

http://www.cross.bg/ykraiina-hyuseiin-zaginali-1454916.html

/КРОСС/ Над 6000 души са загинали в резултат на боевете в Източна Украйна от април м.г. Това обяви върховният комисар по човешките права към ООН Зейд Раад ал Хюсейн. В доклада се отбелязва още безмилостното унищожение на човешки животи и инфраструктура. Ал Хюсейн призова отново враждуващите страни да спазват Минското споразумение и да прекратят обстрела и бойните действия, които поставят цивилните в района в бедствена ситуация. По-рано от ООН заявиха, че ситуацията в източната част на Украйна е критична.

"Скромното предложение" на Варуфакис

http://www.klassa.bg/News/Read/article/249298_%22%D0%A1%D0%BA%D1%80%D0%BE%D0%BC%D0%BD%D0%BE%D1%82%D0%BE+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%BB%D0%BE%D0%B6%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5%22+%D0%BD%D0%B0+%D0%92%D0%B0%D1%80%D1%83%D1%84%D0%B0%D0%BA%D0%B8%D1%81

 Бившият преподавател по икономика Янис Варуфакис е написал книгата си в съавторство с двама известни икономисти: британеца Стюарт Холанд, бивш съветник на Жак Делор, и американеца Джеймс К. Гълбрайт. В нея се съдържат идеи, разработени от авторите за пръв път през 2010 и постоянно актуализирани чак до днес. Предисловието към германското издание на книгата е от самия Варуфакис - написано в самолета от Берлин за Атина след неговото посещение при германския му колега Волфганг Шойбле.

Четирите измерения на кризата

В съдържателно отношение, тънката книжка от 64 страници, представлява критика на досегашния мениджмънт по преодоляването на еврокризата. "Намерението ни беше чисто и просто да оборим опасния мит, че няма алтернатива на досегашната линия. Линия, която обрича Европа да затъне още по-дълбоко във водовъртежа от дългове и дефлация", обяснява Варуфакис. Авторите смятат, че кризата в еврозоната има "четири взаимно свързани измерения": криза на банките, криза на дълговете, на инвестициите и на социалното дело. Анализът е последван от съответни конкретни предложения.

Влезлият наскоро в сила частичен Европейски банков съюз е контрапродуктивен - смятат Варуфакис и двамата му съавтори, защото "държавите-членки дават гаранции за суми, които не са в състояние да поемат реално". Затова те предлагат закъсалите банки да бъдат санирани с помощта на постоянно действащия Европейски спасителен механизъм и на ЕЦБ. Как да става това? ЕЦБ определя ново ръководство на закъсалата банка, проверява документацията ѝ и изработва концепция за спасяването ѝ. Финансовите дупки се запушват със средства от Европейския спасителен механизъм. В замяна на това Фондът получава дялове от банката, които би могъл да продаде на печалба след успешното ѝ саниране. Този подход гарантирал, че "както страните с дефицит, така и тези с бюджетен излишък няма да са принудени да поемат високи дългове в определен момент", се казва в книгата.

Централната роля на Центъра

Варуфакис работил над книгата вкл. в самолета на връщане от Берлин за среща с германския му колега В. Шойбле

И другите предложения предвиждат централна роля на ЕЦБ. В рамките на "ограничена програма за преструктуриране на дългове", банката трябвало да покрива държавните заеми на страни от еврозоната, които са на падеж. Авторите явно не виждат в това нарушение на забраната Европейската централна банка да финансира държави - тъй като ЕЦБ нито изкупува заеми, нито печата пари: "По-скоро тя издава собствени заеми, а това означава, че заема пари на международните финансови пазари, което не противоречи на нейния статут."

Отпуснатата авансово сума от ЕЦБ отива по сметката на страната-длъжник, която в даден момент ще трябва да връща парите, олихвени с актуалния към момента лихвен процент на ЕЦБ, пишат още авторите. Предимството, според тях, е, че задлъжнелите страни получават изгодна възможност за разсрочване на дълговете си, като същевременно получават и стимул в дългосрочен план да намаляват общото си ниво на дълговете до 60% от БВП, тъй като финансирането на по-високи дългови нива е значително по-скъпо.

Подобен подход предлагат авторите и по отношение на общоевропейския "New Deal", който да осигури набирането на инвестиции в размер на 8 на сто от БВП на еврозоната. Досега инвестиционните програми се финансираха наполовина от страните-членки и наполовина от Европейската инвестиционна банка (EIB) и Европейския инвестиционен фонд (EIF). Тъй като много държави няма да успяват да покриват своя дял от средствата, авторите на книгата предлагат ЕЦБ и тук да помага със собствени заеми. Предимството, според Варуфакис, е: "Тези заеми ще се покриват направо от инвестиционните приходи [...] и няма да повишават нивото на държавните дългове на страните-членки, в които се инвестира."

Варуфакис е автор и на други книги: обложката на "Глобалния минотавър"

Авторите пледират и за създаването на "Спешна програма за социална солидарност", която да работи по модела на американската програма за социалнослаби, покриваща основните потребности на нуждаещите се от хранителни продукти, енергия и транспорт. "Морален и политически дълг на ЕС" било да се предприемат спешни действия в тази насока, тъй като "структурната еврокриза, в комбинация с мерките за икономии, наложени на по-слабите държави-членки, не им дава възможност да полагат грижи за изпадналите в беда техни граждани."

Нужен е дебат за алтернативните варианти

Критиките срещу това "Скромно предложение за решаване на еврокризата" са предвидими: всички идеи на Варуфакис предвиждат поемането на нови дългове. Новото е само това, че ЕЦБ се явява в ролята на финансиращ орган или на посредник във финансирането. В този смисъл предлаганите решения отговарят на възгледите на лявоориентираните икономисти. Критиците в Германия вероятно ще се усъмнят и в това дали стратегиите, предлагани от Варуфакис, наистина са съвместими със статута на ЕЦБ.

Все пак не би било редно позициите на тримата автори да бъдат отхвърлени с лека ръка. Сегашното статукво с неговите проблеми е достатъчно доказателство, че подобен ход би бил погрешен: създаден беше един доста половинчат Банков съюз, Централната банка "налива" милиарди в Еврозоната, икономическият ръст обаче остава слаб, има опасност от дефлация, висока безработица и засилване на евроскептичните партии.

Предложенията на Варуфакис, Холанд и Гълбрайт заслужават да бъдат обстойно обсъдени и проверени. Защото те съдържат неща, които дълго време бяха отричани, а и защото са нещо съществено за всяка демократична система: предлагането на алтернативи.

Y. Varoufakis, S. Holland, J. Galbraith: "Bescheidener Vorschlag zur Lösung der Eurokrise", Verlag Antje Kunstmann

Да бъдеш опонент на Кремъл - смъртоносно

http://www.klassa.bg/News/Read/article/249297_%D0%94%D0%B0+%D0%B1%D1%8A%D0%B4%D0%B5%D1%88+%D0%BE%D0%BF%D0%BE%D0%BD%D0%B5%D0%BD%D1%82+%D0%BD%D0%B0+%D0%9A%D1%80%D0%B5%D0%BC%D1%8A%D0%BB+-+%D1%81%D0%BC%D1%8A%D1%80%D1%82%D0%BE%D0%BD%D0%BE%D1%81%D0%BD%D0%BE

 Убийството на бившия руски вицепремиер Борис Немцов, застрелян в Москва, разширява списъка с трагично загиналите опоненти на Кремъл, отбелязва Франс прес. Агенцията изброява “основните имена от списък, съдържащ още десетки”:

23 март 2013 г.: някогашният олигарх Борис Березовски, избягал във Великобритания след конфликт с Владимир Путин, е открит мъртъв на 67-годишна възраст в банята на луксозното си жилище в Аскот, югозападно от Лондон, с парче плат около врата. Разследването не успява да определи дали става дума за убийство или самоубийство.

16 ноември 2009 г.: адвокатът по данъчни дела Сергей Магницки, арестуван след направени от него разкрития за мащабна финансова машинация, умира поради липса на грижи в московски затвор след едногодишен предварителен арест. Смъртта му предизвиква криза в отношенията между Москва и Вашингтон.

15 юли 2009 г.: правозащитничката Наталия Естемирова (50 г.), представляваща в Чечения неправителствената организация “Мемориал” и критикувала злоупотребите на местните власти, е отвлечена в Грозни и намерена мъртва часове по-късно в Ингушетия - съседна република в руски Кавказ.

19 януари 2009 г.: трийсет и четиригодишният адвокат Станислав Маркелов, експерт по човешки права, и журналистката от опозицията Анастасия Бабурова на 25 години са застреляни в Москва посред бял ден на излизане от пресконференция.

7 октомври 2006 г.: опозиционната журналистка Анна Политковская, изобличавала по-специално нарушенията на човешките права в Чечения, е застреляна на 48-годишна възраст във входа на своя блок в Москва.

23 ноември 2006 г.: в Лондон умира като беглец Александър Литвиненко, 43-годишен бивш руски шпионин, сътрудничел с британската служба МИ-6 и отровен с полоний след разговор на чаша чай с бизнесмените Дмитрий Ковтун и Андрей Луговой, бивши агенти на КГБ.

17 април 2003 г.: депутатът Сергей Юшенков, лидер на партията “Либерална Русия” и бивш съюзник на олигарха Борис Березовски, е убит на 52-годишна възраст с куршум от пистолет със заглушител, докато влиза в блока си в Москва.

Паметта на загиналия Немцов ще бъде почетена днес в 14 ч. с траурно шествие в Москва. Очаква се в него да участват около 50 хиляди души.

БТА

 

5, 5 по Рихтер удари Китай

http://frognews.bg/news_86980/

Земетресение с магнитут 5,5 по Рихтер удари Китай. 20 души са ранени, около 600 са евакуирани. Засега не се съобщава за жертви.

Проф. Божидар Димитров: Невежи и корумпирани експерти разрешават пускането на реставрираните крепости

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4630388

Третата страна сме в Европа по културно-исторически ценности, но никой не казва, че те са сравнени със земята от последната цивилизация – ислямската. Какво ще направим, ако оставим в земята тея основи – ще привлечете 500 000 туристи, колкото привлече Белчин миналата година? 500 000 билета са продадени.
Третата страна сме в Европа по културно-исторически ценности, но никой не казва, че те са сравнени със земята от последната цивилизация – ислямската. Какво ще направим, ако оставим в земята тея основи – ще привлечете 500 000 туристи, колкото привлече Белчин миналата година? 500 000 билета са продадени.

Проф. Божидар Димитров: Едни невежи и корумпирани експерти разрешават пускането на реставрираните крепости

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4630383

Третата страна сме в Европа по културно-исторически ценности, но никой не казва, че те са сравнени със земята от последната цивилизация – ислямската. Какво ще направим, ако оставим в земята тея основи – ще привлечете 500 000 туристи, колкото привлече Белчин миналата година? 500 000 билета са продадени.
Третата страна сме в Европа по културно-исторически ценности, но никой не казва, че те са сравнени със земята от последната цивилизация – ислямската. Какво ще направим, ако оставим в земята тея основи – ще привлечете 500 000 туристи, колкото привлече Белчин миналата година? 500 000 билета са продадени.

Димитров: Възстановяваме историческата си памет, защо ни е Царевец в ЮНЕСКО?

http://www.cross.bg/zemyata-pokoleniya-tzarevetz-1454915.html

/КРОСС/ Третата страна сме в Европа по културно-исторически ценности, но никой не казва, че те са сравнени със земята от последната цивилизация - ислямската. Какво ще направим, ако оставим в земята тея основи - ще привлечете 500 000 туристи, колкото привлече Белчин миналата година? 500 000 билета са продадени. Това заяви пред bTV шефът на НИМ Божидар Димитров.Той направи този коментар във връзка с множеството реставрирани крепости у нас, за някои от които има сериозни съмнения, че не са автентични. Особено нашумя случаят с крепостта Кракра край Перник, чиито стени със странни плоскости и приличат по-скоро на театрален декор.„Тези ценности, които ние наследяваме, представляват едни послания от минали поколения към бъдещи поколения и те днес се намират временно в наши ръце. Нашият върховен дълг е да ги предадем на след поколения в цялото богатство на тяхната автентичност, които принципи са напълно нарушени в онова, което съществува сега в момента", заяви проф. Тодор Кръстев, почетен член на Международния съвет за паметниците на културата и авторитетен експерт на ЮНЕСКО.По думите му даже най-известната възстановка, тази на Царевец, е по-скоро „хипотеза" и „благодарение на това Велико Търново няма никакъв шанс да влезе в списъка на световното наследство".Димитров скочи срещу думите на професора: „Заявявам, че т.нар проф

Уолстрийт джърнъл: Хилари тръгва към Белия дом през април

http://www.klassa.bg/News/Read/article/249296_%D0%A3%D0%BE%D0%BB%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B8%D0%B9%D1%82+%D0%B4%D0%B6%D1%8A%D1%80%D0%BD%D1%8A%D0%BB%3A+%D0%A5%D0%B8%D0%BB%D0%B0%D1%80%D0%B8+%D1%82%D1%80%D1%8A%D0%B3%D0%B2%D0%B0+%D0%BA%D1%8A%D0%BC+%D0%91%D0%B5%D0

 Бившата първа дама и бивш държавен секретар на САЩ Хилари Клинтън ще обяви участието си в следващите президентски избори през април 2015 година, пише "Уолстрийт джърнъл" (Wall Street Journal) като се позовава на спонсори на нейната предизборна кампания.

Според изданието Клинтън е съобщила на спонсорите на Демократическата партия, че ще започне участието си в президентската надпревара по-рано от очакваното. Благодарение на това, тя ще може по-бързо да започне събиране на средства. Според източниците на вестника фондът на кампанията би трябвало да надмине един милиард щатски долара.

Официално бившата първа дама не е обявила намерението си да се кандидатира за поста държавен глава, но през септември 2014 година тя намекна, че ще участва в президентските избори през 2016 година. През 2008 тя беше основен конкурент на Барак Обама на вътрешните избори в партията.

През ноември президентът на САЩ Барак Обама заяви, че от бившия държавен секретар Хилари Клинтън ще стане "забележителен президент". 

 

 

 

БГНЕС

Обама заплашил да сваля израелски бойни самолети

http://www.klassa.bg/News/Read/article/249295_%D0%9E%D0%B1%D0%B0%D0%BC%D0%B0+%D0%B7%D0%B0%D0%BF%D0%BB%D0%B0%D1%88%D0%B8%D0%BB+%D0%B4%D0%B0+%D1%81%D0%B2%D0%B0%D0%BB%D1%8F+%D0%B8%D0%B7%D1%80%D0%B0%D0%B5%D0%BB%D1%81%D0%BA%D0%B8+%D0%B1%D0%BE%D0%B9%D0%BD%D0%B8

 Американският президент Барак Обама осуетил през 2014 г. израелска военна акция срещу ирански ядрени обекти със заплахата израелски бойни самолети да бъдат свалени преди да имат в обхвата си своите цели в Иран, съобщи базирана във Витлеем информационна агенция, цитираща кувейтски вестник.

В резултат на заплахата на Вашингтон премиерът Бенямин Нетаняху бил принуден да се откаже от планираната бойна акция.

Правителството на Нетаняху взело решение за военен удар по обекти в Иран през 2014 г. малко след като в Йерусалим разбрали че САЩ и Иран водят секретни преговори за иранската ядрена програма и се готвят да подпишат споразумение в тази област зад гърба на Израел. Според публикацията неназован израелски министър, който имал добри връзки с американската администрация, разкрил плана за атака пред държавния секретар Джон Кери. След това Обама заплашил, че американски сили ще свалят израелските бойни самолети преди да вземат на мушка целите в Иран. До решението за нанасяне на удари стигнали Нетаняху, министърът на отбраната Моше Яалон и тогавашният външен министър Авигдор Либерман след консултации с шефове на тайните служби. След като умували четири дни по въпроса, "Нетаняху и подчинените му командири взели решение да натоварят шефа на генералния щаб Бени Ганц с подготовката на операция срещу иранската ядрена програма. Освен това Нетаняху и неговите министри решили да направят всичко по силите си, за да предотвратят възможно споразумение между САЩ и Иран, защото подобно нещо било възприемано като заплаха за сигурността на Израел".

Според публикацията Ганц и подчинените му висши военни подготвили необходимия план и израелски бойни самолети тренирали няколко седмици удар по цели в Иран. Дори един път влезли в иранското въздушно пространство, след като успели да минат под радарите.

Всъщност идеята за удар по израелските самолети била изразена публично от бившия съветник по националната сигурност Збигнев Бжежински. В интервю за "Дейли Бийст" той казал: "Те трябва да прелетят над наши позиции в Ирак. И ние, какво, предполага се, че само ще ги гледаме ли?".

 

 

 

БГНЕС

17 стека контрабандни цигари и 16 кг тютюн иззеха полицаи от 50-годишен в Свищов

http://pik.bg/17-стека-контрабандни-цигари-и-16-кг-тютюн-иззеха-полицаи-от-50-годишен-в-свищов-news292003.html

17 стека контрабандни цигари и 16 кг тютюн иззеха полицаи от 50-годишен в Свищов

17 стека цигари и около 16 кг тютюн, без бандерол иззеха свищовски полицаи, съобщава великотърновската дирекция на полицията.

В събота при провеждане на специализирана полицейска операция по линия "акцизи" е извършена проверка на автогарата в Свищов.

При проверка на 50-годишен мъж с инициали Б. С. от крайдунавския град, неизвестен до момента на полицията е установено, че същият държи в себе си 17 стека цигари от различни марки  и 5 пакета, съдържащи насипен тютюн с общо тегло около 16 кг.

Всички те били без поставен акцизен бандерол. Контрабандната стока е иззета. Срещу мъжът е образувано бързо производство./topnovini.bg

Надал триумфира в Буенос Айрес

http://www.cross.bg/nadal-aiires-byenos-1454914.html

/КРОСС/ Рафаел Надал спечели турнира в Буенос Айрес с награден фонд 500 000 долара. На финала испанецът победи представителя на домакините Хуан Монако с 6:4, 6:1. Това е 46-ия му трофей на червени кортове, с което изравни рекорда на аржентинеца Гийермо Вилас, който гледаше от трибуните."Бях подготвен много добре за този турнир, затова очаквах да спечеля", каза Рафа Надал.

С шествие ще честват Трети март в Белене

http://pik.bg/с-шествие-ще-честват-трети-март-в-белене-news292001.html

С шествие ще честват Трети март в Белене

Тържествата в Белене за Трети март – Националния празник на България, са обявени за утре от 10 часа, съобщават от пресцентъра на общинската управа.

Церемонията пред сградата на Общината ще започне с издигането на националното знаме на Р България. След това с шествие беленчани ще се отправят към паметника на загиналите във войните, където ще бъдат поднесени цветя и венци.

Българската кирилица между Крепча и Улан Батор

http://www.moreto.net/novini.php?n=281722

През 864 г. княз Борис I взема решение, променило кардинално съдбата на България. В столицата Плиска е прието християнството и започват да се строят църкви. Още при езическите ханове България се превръща в една от трите империи на ранносредновековна Европа заедно с Византия и Франкската държава на Карл Велики.

Ден на отворени врати и специална изложба за 3 март в НВИМ

http://www.klassa.bg/News/Read/article/249294_%D0%94%D0%B5%D0%BD+%D0%BD%D0%B0+%D0%BE%D1%82%D0%B2%D0%BE%D1%80%D0%B5%D0%BD%D0%B8+%D0%B2%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%B8+%D0%B8+%D1%81%D0%BF%D0%B5%D1%86%D0%B8%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%B0+%D0%B8%D0%B7%D0%BB%D0%BE%D0%B6%D0%B

 За шеста поредна година Националният военноисторически музей (НВИМ) ще отбележи Деня на Освобождението на България – 3 март, с Ден на отворени врати и специална изложба "Трети март – три войни – три съдби", която посетителите ще могат да разгледат не само безплатно, но и единствено в този ден.

По повод празника НВИМ обявява свободен достъп и до своята постоянна хронологична и външна експозиция, съобщават от музея.

Изложбата "Трети март – три войни – три съдби" представя съдбата на три офицерски фамилии, в която се оглежда почти век национална история.

Сто тридесет и седмата годишнина от Руско-турската война ще бъде разгледана не като низ от бойни действия, а като проекция в бъдещето чрез съдбите на трима опълченци, станали генерали в освободена България – Данаил Николаев, Стефан Тошев и Кръстю Маринов, както и на техните синове – подп. Николай Николаев, ген.-лейтенант Тодор Тошев и ген.-лейтенант Иван Маринов.

Атрактивният визуален и звуков разказ на изложбата, посветена на Националния празник, ще покаже на посетителите експонати, свързани с живота и военния път на представителите на тези фамилии, както и много уникални реликви, отдавна превърнали се в символ на националното ни битие. Включени са и иновативни мултимедийни подходи, които ще засилят внушението от прочита на свободата, идеалите, политическите пристрастия и болезнените рани на времето.

На 3 март всички гости на НВИМ ще имат възможността да се докоснат и до повече от 300 експоната, свидетели на Руско-турската война, представени целогодишно в постоянната експозиция на музея.

В деня на Националния празник вратите на музея ще бъдат отворени за посещение от 10.00 до 18.00 ч. По повод празника вход свободен е обявен и във филиалите на НВИМ във Варна – Военноморски музей и Парк-музей на бойната дружба 1444 г., както и в Музея на авиацията – Пловдив.



БГНЕС

С убийството на Немцов властта и динамичният слой от обществото в Русия окончателно се разминават

http://www.mediapool.bg/s-ubiystvoto-na-nemtsov-vlastta-i-dinamichniyat-sloi-ot-obshtestvoto-v-rusiya-okonchatelno-se-razminavat-news231206.html

Убийството на руския опозиционер Борис Немцов е лош знак и с него е прекрачена психологическа граница, отвъд която властта и динамичният слой от обществото в Русия окончателно се разминават. Това коментират политици и експерти пред "Ведомости". "Щом преди няколко дни из града тръгват хора с плакати "Да доубием петата колона", а днес убиват Немцов, нека се замислим какво ще стане утре. Всички трябва да спрем. Власт, опозиция, либерали, комунисти, националисти, консерватори. Време е да спрем поне за минута и да помислим къде ще заведем Русия", коментира Анатолий Чубайс - бивш вицепремиер, после съратник на Немцов в опозицията. Михаил Касянов - съпредседател на партия РПР-ПАРНАС наред с Немцов, нарича убийството "политическа разправа с извънредно ярък опозиционен лидер, разкривал проблеми и престъпления на властта и бизнес групировките". Опозиционерът и бивш депутат Генадий Гудков свързва гибелта на Немцов с гоненията срещу опозицията в Русия. "Трябва да спрем това безумие, за да предотвратим гражданска война", казва той. Немцов бе модератор между различните опозиционни лидери; сега руската опозиция трябва да открие друга такава фигура, за да гради нова стратегия на протестното движение, казва политологът Александър Пожалов. Убийците на Немцов може да са залагали на сценария, използван от италианския диктатор Мусолини - след покушение срещу съратника му генерал Мариоти Мусолини доведе страната си до пълна фашизация, заявява аналитикът Игор Бунин пред "Независимая газета", цитиран от Би Би Си. "Първите жестове на властта сочат, че за известно време градусът на омразата, създаван в руското общество, може да бъде намален - смята Бунин. - Путин и целият елит се изказаха за Немцов с уважение, демонстрирайки за момент рационално поведение. Ако парадигмата поне малко се промени, може да разчитаме някак да еволюира политическата система. Но е трудно да говорим убедено, та нали всичко зависи само от един човек." Убийството на Немцов бе отзвук от украинските събития, твърди пред "Ведомости" наблюдателят Алексей Макаркин, цитиран от БТА. Войната в Украйна според него е материализирала "виртуалната реалност на послания и идеологеми". "Затова бе въпрос на време условният Донецк да стигне до Москва. Част от тази реалност е спадналата цена на човешкия живот", обяснява експертът. В Русия бе нарушено табуто върху убийствата на политици от първа величина. Властта и опозицията ще запазят недоверието помежду си, също както Киев и сепаратисткият Донецк, но Кремъл няма до безкрай да затяга гайките, за да не скъса резбата, и ще се опита да смекчи конфронтацията. За това говори например разрешеното шествие в памет на Немцов, добавя Макаркин. Убийството на Немцов може би е изгодно за националистическото силово мнозинство, създадено от Путин: президентът вече не може да го контролира, но все така ще се опира на него, отбелязва коментаторът Дмитрий Орешкин. Демократите в Русия вече няма да дойдат на власт, докато страната не рухне, предрича той. "Ето логиката на властта: който е силен, той е прав. Опозицията не мисли така и няма готовност да стреля по властта - това е точно немцовският легализъм. При днешния строй обаче той не е конструктивен" - затова режимът може да рухне до 2-3 години заради икономически колапс или някакви механични причини. "И ще влезем в нов етап от разпадането на страната", допълва Орешкин. Убийството, станало "в най-силния разгар на студената гражданска война в обществото", неизбежно ще промени Русия, пише "Ведомости" в редакционен коментар. Войната в Украйна, създаването на "образ на врага" разделят обществото на свои и чужди. Властта обаче тук не е арбитър, а ключов играч на една от страните. Другата страна и голяма част от обществото са обявени за "врагове", "пета колона", "недограждани" и тези думи подбуждат към действие обикновения "антимайдански патриот". Държавните телевизии три години разказваха на своите зрители какъв враг е Немцов и колко вреди на страната. Освен това, кампаниите в Крим и Донбас накараха обикновения човек да свикне с принципната двойственост на руската политика. Всяка публична измама вече се приема за военна хитрост, пише вестникът. "Кримското мнозинство", възхваляващо анексията на полуострова, ще приеме всяка официална версия за убийството, а опозиционното малцинство може да не повярва в която и да било - от 15 години насам не е открит нито един поръчител на шумно политическо убийство в Русия. И демонстративното поръчково убийство край стените на Кремъл налага властта да промени своята политика, заключава "Ведомости". Убийството едва ли ще промени отношението на международните инвеститори към Русия, смятат експерти и играчи на пазара, говорили пред "Комерсант". Изданието очаква известна реакция на фондовия и на валутния пазар през първия търговски ден след трагедията, но според него решаващи са други фактори. "Трудно бихме назовали страна, където да няма политически убийства. Заради покушението срещу Йоан Павел Втори никой не започна да се отнася по-зле към Италия или Турция, не се промени отношението към САЩ заради убийството на Кенеди или към Израел след убийството на Рабин", пояснява бизнесменът Андрей Мовчан. Според него, инвеститорите "вече са се примирили, че руската демокрация не отговаря на западните стандарти и ситуацията със сигурността или съдебната система в Русия е далеч от съвършенството". "Гибелта на политик от опозицията потвърждава имиджа (на Русия) като страна, където се рушат държавните институции, а в такава страна чуждите инвеститори не могат да се чувстват защитени", предупреждава обаче финансистът Сергей Романчук. Важно е не самото убийство, "а реакцията на обществото и на властта. Точно нея следят чужденците. Засега реакцията е адекватна", смята икономистът Алексей Мамонтов. Ако руските власти поемат курс към по-нататъшна изолация на страната, "бездруго далечната перспектива за отваряне на външните пазари ще бъде изтласкана на още по-далечен план". Но ако "властта отправи сигнал, че опозиционните дейци не са маргинали, разправата с които е позволена", "тенденцията може да се обърне", прогнозира експертът.

По заповед на кмета, Ихтиман чества 3 март днес

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/03/02/2482884_po_zapoved_na_kmeta_ihtiman_chestva_3_mart_dnes/?ref=rss


Ихтиман ще отбележи с официални чествания Освобождението днес, а не на 3 март, когато празнува цялата страна. Решението за преместването на празника е на кмета, който е издал заповед честванията за 3 март да са днес.

Така, за 11.00 часа е насрочено тържественото шествие за Националния празник, което ще тръгне от главната улица до училище "Христо Ботев" и ще завърши при местността Кръста,.

На мястото, където ихтиманци посрещат руските войски начело с генерал Шувалов от отряда на генерал Гурко, ще бъде направена историческа възстановка на боевете за освобождаването на Ихтиман между руските и турските военни части. Спектакълът ще бъде пресъздаден от членове на софийското дружество "Традиция".

Участници във възстановката били заети на 3 март и затова честванията са днес, отбелязва "Нова" ТВ.

Това не е първият път, в който местната администрация премества национален празник. Миналата година Съединението е празнувано също с ден по-рано. Причината била, че 6-и септември се падал в събота. Така, за да не нарушат чиновниците почивните си дни, се е стигнало до куриозното изместване на празника.

Пред Би Ти Ви хора от Ихтиман преди дни се шегуваха, че трябва да питат кмета кога ще дойде Нова година. 

Б. Димитров: България е трета по културно-исторически ценности в Европа

http://frognews.bg/news_86979/

България е третата страна по културно-исторически ценности в Европа. Това обяви директорът на Националния исторически музей (НИМ) проф. Божидар Димитров в ефира на БТВ. В навечерието на националния празник на страната ни - 3 март и в тон с упреците от гилдията, че у нас паметниците се възстановяват по бутафорен начин, проф. Димитров попита защо да не възстановим историческата си памет.

ООН: Над 6000 души са станали жертва на конфликта в Украйна

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4630375

Над 6000 души са станали жертва на конфликта в Украйна. Това сочат нови данни на ООН, цитирани от РИА Новости.
Според информацията, към 2 март броят на загиналите в Украйна е над 6000 души. В тази цифра се включват и 298-те пътници на малайзийския самолет Боинг, който се разби в Източна Украйна.
В резултат на конфликта са ранени още около 14 800
Над 6000 души са станали жертва на конфликта в Украйна. Това сочат нови данни на ООН, цитирани от РИА Новости. Според информацията, към 2 март броят на загиналите в Украйна е над 6000 души. В тази цифра се включват и 298-те пътници на малайзийския самолет Боинг, който се разби в Източна Украйна. В резултат на конфликта са ранени още около 14 800

Залп от руско оръдие прогонва турците от Горна Джумая

http://www.klassa.bg/News/Read/article/249293_%D0%97%D0%B0%D0%BB%D0%BF+%D0%BE%D1%82+%D1%80%D1%83%D1%81%D0%BA%D0%BE+%D0%BE%D1%80%D1%8A%D0%B4%D0%B8%D0%B5+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B3%D0%BE%D0%BD%D0%B2%D0%B0+%D1%82%D1%83%D1%80%D1%86%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BE%D1%8

 Един-единствен залп от руско оръдие, даден от хълма "Баларбаши" е достатъчен, за да прогони османлиите от Горна Джумая, днес Благоевград, предаде кореспондентът на БГНЕС в града.

Горна Джумая, прекръстена на Благоевград през 1950 г., е освобождаван два пъти от турско робство. През 1878 и 34-години по-късно, през 1912 година. Между двете освобождения в региона избухват три въстания – Кресненско- разложкото от 1878 г, Горноджумайското от есента на 1902 г. и Илинденско-преображенското на Илинден- 1903 г. И трите са потушени. Пиринският край дава и 100-ина опълченци, били се редом с руските освободители в боевете на Шипка, Шейново, Плевен и други места.

Първото освобождение става факт на 12 февруари /по нов стил/ 1878 година. Градът освобождава отряда на IV Мариополски полк, командван от майор Иван Павлович Орлински. По ирония на съдбата освободителят на Горна Джумая се заразява от тиф и умира през пролетта на същата година, погребан е тук. По-късно тленните му останки са пренесени в родната му страна, за да бъдат върнати обратно в Горна Джумая. Над гроба му в двора на храма "Въведение Богородично" е поставен паметен знак.

"Информацията за майор Иван Павлович Орлински е твърде оскъдна. Неговият отряд е част от предния отряд на генерал Гурко, който след Освобождението на София на 4 януари 1878 г. продължава на юг по направлението на р. Струма и освобождава няколко села в дупнишко, след което се установява в Дупница. Междувременно в горноджумайско и по течението на река Рилска се образуват няколко чети, организирани от учителите в Горна Джумая Арсени Костенцев и Константин Босилков и даскал Петър Рафаилов от с. Стоб, които чети трябвало да защитават местното християнско население от набезите на башибозука и черкезките банди", разказа пред БГНЕС Елена Александрова, уредник в Регионалния исторически музей.

Когато отрядът на майор Орлински, състоял се от пехота, кавалерия и артилерия, се установил в Дупница, е изпратена депутация с молба да продължи движението си на юг по течението на река Струма и да овладее Горна Джумая. По силата на Одринското примирие от 31.1. 1978 г., руските части, намиращи с в непосредствена близост до Горна Джумая трябвало да продължат движението си на юг. Това се оказва отрядът на майор Орлински. Когато пристигат на височината "Баларбаши" над Г. Джумая, и започват сражение с местния гарнизон, турците мислят, че водят битка с местните чети. Но тогава един топовен изстрел им показал, че дошлата артилерия е руска, а не на местните четници. Този топовен изстрел и вестта, че руснаците идват, кара турското население на Горна Джумая, което било мнозинство, да изпадне в паника. "Преобладаващото турско население заедно с гарнизона се изтегля в посока Симитли. Така на 12 февруари руският отряд на майор Орлински е посрещнат от цялото християнско гражданство на Горна Джумая", допълни Александрова. Посрещането на освободителите става на Сапунджи дере в района на днешния стадион. На мястото върху няколко обли камъка е поставен паметен знак. Тук благоевградската общественост на 3 март поднася венци и цветя.

След Освобождението на Горна Джумая на 12 февруари 1878 година майор Орлински се заразява от тиф и умира още същата пролет. Погребан е в освободения от него град, по-късно костите му са пренесени в Русия, за да се върнат пак в двора на храма "Въведение Богородично", където има паметна плоча. Тук на 12 февруари се чества първото освобождение на Горна Джумая.

"Веднага след освобождението на града, започва организирането на гражданското му управление. За окръжен управител е назначен Йосиф Вартоломеевич Шевченко, а за администратори в другите сфери на гражданския живот са назначени местни първенци и учител, сред които Арсени Костенцев, Васил Разсолков, хаджи Коте Чорбаджигошев, Спас Харизанов. От Горна Джумая и района веднага се записват доброволци в българската Земска войска, която е първата войскова единица на Княжество България", разказва Александрова.

Пиринска Македония участва и в опълчението.

"През есента на 1876 година в Ливадия се поставя началото на първата българска войскова единица-опълчението, което влиза в състава на руската армия. От джумайския регион в българското опълчение се записват над 70 участници. Преобладаващата част са от неврокопско, сега Гоце Делчев и разложко, някъде десетина са опълченците от Горна Джумая. Те са участвали в боевете при Шипка и село Шейново, някои от тях като Никола Джаров например е участвал в битката за Плевен, други в боевете при Стара Загора и при село Зелено дърво-габровско", обясни уредникът в благоевградския музей. Заради което впоследствие са награждавани с ордени и медали и отличителни нагръдни знаци, част от които се съхраняват в Регионалния исторически музей в Благоевград.

След 12 февруари 1978 г., единственият град от Пиринско, който се освобождава от османско иго е Горна Джумая. Демаркационната линия била поставена при село Железница, така останалата част от Пиринска Македония остават под турско робство. По силата на Берлинския договор от юли 1878 г. целият пирински регион е върнат в границите на османската империя.

"Първите действия, които осъществяват гражданите на джумаята, обединени около учителите Арсени Костенцев и останалите са изпращане на петиции до представителите на Великите сили, с молба градът и регионът да бъдат присъединени към свободното княжество. Горноджумайци участват в митингите, правени в София и Пловдив, но мирните протести не дават резултат. Така се стига до решението за въоръжен отпор на решенията от Берлин. Организират се комитетите "Единство", формирани от участници в национално-освободителните борби преди освобождението начело със Стефан Стамболов, Захари Стоянов и др. дейци. Отново се организират местни чети, и на 5 октомври в Кресненско и на 8 октомври 1878 г. в Разложко избухва Кресненско-разложкото въстание, което обаче поради стихийния му характер е потушено, въпреки, че са освободени 43 села. Епизодични бойни действия продължават и през следващата-1879 година. Идейният ръководител на самото въстание е Митрополит Натанаил Охридски. Поражението на въстанието и жестокостите на турската войска и башибозук над населението принуждават над 25 000 души от Мелнишко, Горноджумайско, Разложко и други краища на Македония да напуснат родните си селища и да потърсят убежище в Княжество България. Преди Илинденско-преображенското въстание избухва още едно.

Горноджумайското или Джумайското въстание е организирано от Върховния македоно-одрински комитет и въоръжен бунт на българите от Североизточна Македония против османското владичество, избухва през есента на 1902 година. Това въстание е част от мащабната организация на ВМОК, което цели вдигне масово въстание в цяла Македония. За целта са пратени няколко десетки чети във вътрешността на Македония: Вангел Иванов в Мегленско, Тома Пожарлиев във Воденско, Иванчо Карасулийски в Гевгелийско, Атанас Орджанов в Ениджевардарско, Атанас Чопката в Кукушко, Атанас Янков в Костурско. Главно заради противодействието на дейците на ВМОРО въстанието в тези райони е осуетено.

Въстанието е извършено без съгласието на княз Фердинанд I, българското правителство и Вътрешната македоно-одринска организация и без осигурена подкрепа на международната дипломатическа сцена, което го обрича на неуспех. Провалът му задълбочава кризата и разцеплението в македонското освободително движение от една страна, а от друга провокира дейците на ВМОРО да преминат към подготовка на всеобщо въстание през 1903 година.

Второто освобождение на Горна Джумая е на 5 октомври 1912 година. Части на VII-а Рилска дивизия помитат охраната на границата на османската империя, намираща се на моста на р. Рилска при село Бараково и освобождават днешния Благоевград. Частите на българската армия продължават победоносния си поход на юг и така освобождават окончателно от османско иго целия Пирински край. 

 

БГНЕС

Ново нападение над екип на Спешна помощ. Пребиха шофьор на линейка

http://petel.bg/Novo-napadenie-nad-ekip-na-Speshna-pomoshh--Prebiha-shofor-na-lineyka__103268

Нов случай на нападение срещу екип на Спешна помощ от близки на пациент. Шофьор на линейка е пребит в събота вечерта в столичния квартал...

Българка патентова лек срещу рака

http://petel.bg/Balgarka-patentova-lek-sreshhu-raka__103269

Българка патентова лек срещу рака. Продуктът вече е преминал през тестове върху пациенти в Националната онкологична болница в София....

Лейди Гага се топна в ледените води на езерото Мичиган

http://www.cross.bg/sredstva-ezeroto-gaga-1454913.html

/КРОСС/ Лейди Гага отново прикова погледите върху себе си. Този път ексцентричната изпълнителка се хвърли в леденостудените води на езерото Мичиган, като част от благотворителна акция за набиране на средства за организацията Special Olympics. Организацията набира средства за спортни стипендии за деца с умствена изостаналост. Годеникът на Гага - актьорът Тейлър Кини, я занесе до почти замръзналата вода на езерото, преди двамата да се хвърлят в нея. По данни на метеорологичната служба на Съединените щати температурата на въздуха по време на къпането е била минус 7 градуса по Целзий, а тази на водата малко над нулата.В кампанията за набиране на средства взеха участие повече от 4 500 души. Организаторите съобщиха, че са успели да съберат над 1 млн. долара с благотворителното "къпане".

Управляващите в Естония спечелиха парламентарните избори

http://offnews.bg/news/n_1/n_469670.html

Управляващата Естонска партия на реформите спечели парламентарните избори в страната, показва финалното преброяване на гласовете, съобщават световните медии. Лидерът на партията и настоящ премиер Таави Рийвас по всяка вероятност ще получи втори мандат, като партията му спечели 28% от гласовете на избирателите и получава 30 места в НС от общо 101. Втора се нарежда проруската Естонска центристка партия, която има 25% и получава 27 места в парламента, а трети са Социалдемократите с 15% и 15 места. Реформаторите и социалдемократите досега имаха 52 места в НС, но след изборите спадат на общо 45 места в парламента, което значи, че се налага да търсят още един партньор, с когото да управляват. Избирателната активност е била 63,7% от общо 900 000 естонци с право на глас. В електронното гласуване са взели участие 176 000 души, което е рекорд за страната.

17-годишна българка блъсната на пешеходна пътека в Италия

http://offnews.bg/news/n_1/n_469673.html

17-годишна българска ученичка е била блъсната на пешеходна пътека в италианския град Монтекатини Терме. Инцидентът е станал около 21 часа снощи местно време. Момичето е било блъснато от тъмен Опел. Автомобилът се е движел с висока скорост въпреки дъждовното време. Шофьорът блъснал българката и избягал с автомобила си, като дори не направил опит да спре, разказват очевидци. Момичето е тежко ранено. Откарано е в местна болница. Засега лекарите не правят прогнози за състоянието му. 17-годишната българка живее в града с родителите си и учи в местно училище. Името на момичето не се споменава.

ООН: Над 6000 души са станали жертва на конфликта в Украйна

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4630371

Над 6000 души са станали жертва на конфликта в Украйна. Това сочат нови данни на ООН, цитирани от РИА Новости.
Според информацията, към 2 март броят на загиналите в Украйна е над 6000 души. В тази цифра се включват и 298-те пътници на малайзийския самолет Боинг, който се разби в Източна Украйна.
В резултат на конфликта са ранени още около 14 800
Над 6000 души са станали жертва на конфликта в Украйна. Това сочат нови данни на ООН, цитирани от РИА Новости. Според информацията, към 2 март броят на загиналите в Украйна е над 6000 души. В тази цифра се включват и 298-те пътници на малайзийския самолет Боинг, който се разби в Източна Украйна. В резултат на конфликта са ранени още около 14 800

Мъртъв пеликан изплува на плажа в Бургас

http://pik.bg/мъртъв-пеликан-изплува-на-плажа-в-бургас-news291999.html

Мъртъв пеликан изплува на плажа в Бургас

Морето изхвърли мъртъв пеликан на бургаския плаж. Тялото на умрялата птица се намира в близост до старата фрегата. По него няма следи от наранявания.

„Не знам какво би могло да я умори по този начин. Дано не е птичи грип или нещо друго сериозно и опасно и за хората“, пише в писмото до Флагман.бг.

Пеликаните са едни от най-едрите птици на Земята, включени са в червения списък на защитени животни в страната.

В България те могат да се видят най-вече в резерват „Сребърна“, но от известно време се срещат и по българското Черноморие. Припомняме, че точно такъв вид птица донесе птичи грип миналия месец в Бургаско.

Ихтиман празнува 3 март днес

http://www.cross.bg/ihtiman-ryskite-general-1454912.html

/КРОСС/ Ихтиман ще празнува 3 март ден по-рано. Със заповед на кмета Освобождението ще се чества днес. Тържественото шествие за Националния празник до местността Кръста ще тръгне от главната улица до училището „Христо Ботев" в 11 часа.На мястото, където ихтиманци посрещат руските войски начело с генерал Шувалов от отряда на генерал Гурко, ще бъде направена историческа възстановка на боевете за освобождаването на Ихтиман между руските и турските военни части. Спектакълът ще бъде пресъздаден от членове на софийското дружество "Традиция", съобщава Нова телевизия.

Полицията арестува 50 души в Москва на траурното шествие

http://www.bnews.bg/article-130457

Част от задържаните по време на вчерашния траурен марш в в Москва памет на убития опозиционер Борис Немцов прекараха в ареста цяла нощ.

Руски издания: Промените в Русия предстоят

http://frognews.bg/news_86978/

Убийството на руския опозиционер Борис Немцов е лош знак, изтъкват единодушно политици и експерти пред "Ведомости". Според тях е прекрачена психологическа граница, отвъд която властта и динамичният слой от обществото в Русия окончателно се разминават.

Бареков смая с английски /видео/

http://www.cross.bg/barekov-angliiiski-videoto-1454911.html

/КРОСС/ Евродепутатът Николай Бареков доби голяма популярност с интервю на английски, дадено от Брюксел. Лидерът на ББЦ говори пред репортер на EU Reporter за това защо участва в дискусията "Още един глас за свободен Иран", който се проведе на 25 февруари в Европейския парламент.В Youtube се появи клип с отговорите на бившия телевизионер, а популярността, която набира видеото, се дължи на английския, който политикът говори.Коментарите под видеото са предимно на възмутени българи, които изразяват своите съмнения в познанията на Бареков в областта на чуждите езици. Някои от потребителите го сравняват с този на футболната легенда Христо Стоичков. Видео

Иранската пропаст между Обама и Нетаняху

http://www.klassa.bg/News/Read/article/249292_%D0%98%D1%80%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%BF%D0%B0%D1%81%D1%82+%D0%BC%D0%B5%D0%B6%D0%B4%D1%83+%D0%9E%D0%B1%D0%B0%D0%BC%D0%B0+%D0%B8+%D0%9D%D0%B5%D1%82%D0%B0%D0%BD%D1%8F%D1%85

 Правителствата на Израел и САЩ най-вероятно никога не са били толкова отдалечени едно от друго по отношение на политиката, както са в момента. Пропастта между тях не е само по отношение на иранските преговори (за ядрената програма на Техеран – бел. ред.), но и още по-на дълбоко - за използването на силата срещу дипломацията.

 

Източник от офиса на израелския министър-председател Бенямин Нетаняху, който пожела да не бъде назоваван, разказва на "Ал Монитор" за подбудите, които са накарали премиера да говори пред американския конгрес на 3 март, независимо от възраженията на президента Барак Обама. Според източника Нетаняху никога не е вярвал в желанието за постигане на сделка - той винаги е виждал Иран като абсолютното зло, поставило си за цел да унищожи Израел с ядрени оръжия.

В общи линии Нетаняху никога не е бил особено вярващ в международните споразумения. Това е особено вярно, когато става въпрос за възможни сделки с арабски и мюсюлмански държави – споразумения, в които той вижда подобие на Мюнхенските споразумения, т.е. провалени опити да се усмири врага. Той вярва, че другата страна ще приеме сделка, но в действителност разбира само от езика на агресията.

Отначало Нетаняху по всяка вероятност е предпочитал да използва сила срещу Иран, въпреки че се въздържал да инициира атака сам, следвайки съветите на силите за сигурност. Още по-добра алтернатива за него обаче би била тази САЩ да нападнат Иран. Това е и причината той да е толкова разочарован от Обама, който очевидно е възприемал като усмирител на левите либерали.

Тези разсъждения върху Иран биха могли да дадат тълкувание на философския свят, на базата на който Нетаняху действа – тотално недоверие към всеки, който е враждебен към Израел или не е напълно съгласен с неговата позиция. Именно затова премиерът не само, че предпочита никаква сделка вместо лоша, но той би предпочел никаква сделка пред добра такава. Нетаняху просто не вярва на сделки като цяло.

В допълнение фиаското с Конгреса показва, че той вярва силно на силата на думите, реториката и демагогията, което не се различава от други десни режими. На това ниво има бездна между него и Обама, да не говорим за Европейския съюз и арабския свят.

Източник от Държавния департамент на САЩ каза пред "Ал монитор", че наистина има идеологическа пропаст между американския президент и израелския премиер по иранския въпрос, който се простира отвъд тактическите съображения, които засягат ръководенето на преговорите. Обама възприема важността на споразумението, не само за да обуздае иранският ядрен военен капацитет, но и заради възможното дългосрочно сприятеляване с иранците.

Според американския президент с укрепването на прагматичните сили в страната би могло да се предвиди такова сближаване. Той е инструктирал държавния секретар Джон Кери да поеме твърда линия по въпросите на споразумението, като обаче уважава нуждата на Иран да спаси достойнството си.

Според виждането на американската държавна администрация най-големият враг на добрата сделка е перфектната сделка. Това означава, че амбициите на Запада (или Израел) да постигнат перфектно споразумение би могло да рискува бъдещо унижение на иранския режим, което пък от своя страна да доведе до липсата на каквато и да е било сделка.

Освен това администрацията на САЩ обмисля запазването на алианса между петте постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН плюс Германия (Р5+1) непокътнат, не само за настоящите преговори, но и в перспектива за бъдещето. САЩ вече гледат един ход напред, отвъд ядрените споразумения, към евентуално развитие или реабилитация на отношенията на Запада с Иран и възможни решения за другите регионални конфликти.

Гледната точка на философията на Обама за международните отношения е базирана на създаването на коалиции и компромиси, като употребата на сила е краен вариант. Цял набор от противоречиви възприятия разделят световете на Нетаняху и Обама.

Тази политическа и философска бездна прави създаването на общ език между двамата световни лидери невъзможно. Още повече тази пропаст се отразява на още по-дълбоките различия между ценностните системи, които следват двамата лидери. Обама вярва в равенството – между хора, но и между държави, в това число и правото им да определят сами себе си и политиката си. Нетаняху е човек на йерархията – има значение силата, тя е водеща. Това са причините за повтарящите се кризи в отношенията САЩ-Израел.

Ако Нетаняху бъде преизбран, може да бъде предвидено задълбочаването на пропастта в отношенията по основни политически въпроси. Първото, както вече споменахме, ще е по иранските преговори. В допълнение Нетаняху може да наблегне дори повече на критиките си срещу САЩ по въпроса с борбата срещу тероризма, повтаряйки, че Вашингтон не прави достатъчно на този фронт. Очевидно, преизбирането на израелския премиер би могло да удължи дипломатическото безизходно положение, върху което Нетаняху процъфтява и да увеличи опасността САЩ да оттегли политическата си подкрепа за Израел на международната сцена.

Именно затова трябва да гледаме на настоящата криза с речта на Нетаняху пред Конгреса като едва на върха на айсберга.


БГНЕС

Топ 25 на Труд за февруари: Порновирус „превзема“ профили във фейсбук

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4619122

Порновирус превзема профили във фейсбук и оттам поема отдалечен контрол върху компютъра на жертвата, предупредиха ИТ специалисти. Хората „пипват“ заразата, като кликнат върху интересно клипче, най-често с порно, или сензационна новина, споделена от приятел.
Понякога виждате съобщение, че трябва да актуализирате Flashplayer-а си,
Порновирус превзема профили във фейсбук и оттам поема отдалечен контрол върху компютъра на жертвата, предупредиха ИТ специалисти. Хората „пипват“ заразата, като кликнат върху интересно клипче, най-често с порно, или сензационна новина, споделена от приятел. Понякога виждате съобщение, че трябва да актуализирате Flashplayer-а си,

Киното ни остава безсилно пред Апостола

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4626845

Режисьорът Максим Генчев не е първият, осмелил се да покаже Апостола на свободата като филмов герой. Опити има още от зората на българското кино, но всички дръзновения от тогава до наши дни се провалят.
Първи в списъка е режисьорът Борис Грежов, който през септември 1923 г. дебютира с мелодрамата
Режисьорът Максим Генчев не е първият, осмелил се да покаже Апостола на свободата като филмов герой. Опити има още от зората на българското кино, но всички дръзновения от тогава до наши дни се провалят. Първи в списъка е режисьорът Борис Грежов, който през септември 1923 г. дебютира с мелодрамата "Момина скала", изградена върху легендата за любов

Фики Стораро за гафа си: Нямаше други места, за първи път ми е

http://society.actualno.com/Fiki-Storaro-za-gafa-si-Njamashe-drugi-mesta-za-pyrvi-pyt-mi-e-news_459829.html

"Това го направих за първи път, защото нямаше други места". Така певецът Фики Стораро обясни решението си да паркира на място за инвалиди в паркинга на столичен мол. В ефира на Нова телевиз...

Фенингер няма спирка, отново спечели пред Мазе

http://moresport.actualno.com/Feninger-njama-spirka-otnovo-specheli-pred-Maze-news_459832.html

Невероятното става възможно - австрийката Ана Фенингер взе втора поредна победа в Банско, този път в отложения от петък (27 февруари) супергигантски слалом и скъси с още 20 точки преднината на изглежд...

Домът на премиера, направил България европейска страна, има нужда от благодетели

http://www.klassa.bg/News/Read/article/249291_%D0%94%D0%BE%D0%BC%D1%8A%D1%82+%D0%BD%D0%B0+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%BC%D0%B8%D0%B5%D1%80%D0%B0%2C+%D0%BD%D0%B0%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B8%D0%BB+%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F+%D0%B5%D0%B2%D1

 Формулата за добрия политик е ясна още от времето на Конфуций: Умни мъже на отговорни постове – няма друго. И тогава е било така и сега трябва да бъде по същия начин. Нямало е далавера и дребни сметчици. Това е рецептата! Това казва пред БГНЕС доц. д-р Емануел Мутафов, директор на Института за изследване на изкуствата към БАН, с когото говорим за Андрей Ляпчев.

 

В сградата на Института, който той ръководи днес, преди близо век е живял един от тези умни мъже на отговорен пост, когото историята помни като човекът, дал стабилност на България. Андрей Ляпчев – българин роден в Ресен, който получава европейско образование и заради своите качества стига до поста министър-председател на страната. На този пост работи за благото на всички и дори и след смъртта си е завещал това, което е имал на БАН - на знанието и напредъка. Сградата е в самия център на София на метри от Софийския университет. Тя е дарена през 1933 г. Домът, в който е живял бележитият политик, обаче днес има нужда от благодетели. Въпреки усилията, които полага ръководството, парите, които успява да отдели, са за частични ремонти и освежаване и не са достатъчни. Пълен ремонт не е правен от десетилетия, а всяка крачка в тази къща е пропита с история и разказва за времената на държавника, под чието управление страната ни е на едно от първите места на Балканите по икономически показатели. Времена, в които един не толкова известен днес политик тогава е успял с мъдрост, знание "со кротце, со благо..." да управлява така, че средният годишен доход на българина е бил един от най-високите на Балканите. България тогава има на Балканите най-сериозната комуникационна система – пътища, телефони. Въобще една истинска европейска държава, за която ние носталгично трябва да мечтаем тепърва, разказва доц. д-р Емануел Мутафов.

 

Домът....историята и бюрото, на което са мислени 2 държавни заема...

 

Сградата, в която Ляпчев прекарва последни 10 години от живота си, е купена от него през 1923 г. Преди смъртта си завещава цялото си имущество на БАН ведно с дълговете си към банките – доказателство, че не се е облагодетелствал от поста си. А днес близо век по-късно тук все още се минава през мраморната настилка на входа, прекрачвана от Ляпчев, неговите министри и цялата софийска бохема от онова време. Вижда се гостната, в която днес правят всичко възможно да съхранят с духа на 30-те години на XX в. Едното помещение пази автентична от времето на Ляпчев камина, стените са украсени с портрети, които пресъздават епохата. Дори и заседателната зала днес е маса - реликва от онова време. В тази стая има и запазена и автентична кахлена печка. Те са били характерни за богатските домове от 20-те и 30-те години на миналия век в София. Тук модерните времена напомнят за себе си с монитора, на който се правят презентациите на заседанията, провеждани сега на това място. В помещение пряко свързано с гостната преди е стоял роялът на жената на премиера – Констанца Ляпчева. Сега там пак има пиано, което не е автентичното й, но от Института имат амбицията в гостната отново да звучи музика, както е било преди близо век.

 

Дървената стълба води към втория етаж на къщата. И тя е автентична – такава, каквито е била от времето на премиера. Стълбите се нуждаят от една по-сериозна реставрация, макар от Института от време на време да ги боядисват. В прехода по стълбите до втория етаж на стените днес са поставени портретите на директорите на Института – изключителни имена и интелектуалци не само в българския, но и европейския живот.

 

А на втория етаж се намира и най-голямото съкровище от времето на Ляпчев. В малкия, но само като площ, директорски кабинет е бюрото на бележития българин. Политиците ни от миналото са били далеч по-скромни, но обратнопропорционално на това са вършили далеч по-велики дела, казва доц. Мутафов. Той споделя, че на това бюро именно е мислено и са писани документите, свързани с бежанския заем от 1926 г. и стабилизационния заем през 1928 г. "В началото на века един велик българин като Андрей Ляпчев също е бил пред дилемата дали да заеме пари от Обществено на народите (днес ООН) или не, за да стабилизира България. Страната ни е била в период след война, в друга ситуация с огромен бежански поток от откъснатите територии", обяснява доц. Мутафов. На това бюро са взети изключително важни решения, които довеждат страната до изключителен стабилитет, до водещо място на Балканите. "И това е една от прозаичните причини в учебниците по история да има само няколко реда за Андрей Ляпчев, тъй като писаното за по-новата история е свързано предимно с пикантерия и тъй като периодът на неговото управление се асоциира с възход и стабилизация в управлението на страната, затова нямаме много данни", разказва той. Доц. Мутафов също работи на това бюро и сам признава, че това е изключителна отговорност и не се чувства много добре, тъй като съзнава какви по-важни дела са вършени на него. Когато разговаря с хора, предпочита да сяда другаде – за да го гледа, за да му подсказва, че трябва да бъде по същия начин отговорен и разумен. Бюрото на Ляпчев сменило много собственици допреди да се върне тук и споделило съдбата на фотьойла срещу него. Той също оригинално е принадлежал на къщата на Андрей Ляпчев, но допреди няколко години е бил в Института по литература при БАН. Там установяват каква е неговата история и го даряват, за да се върне там, където му е мястото. В кабинета има и портрет на самия Андрей Ляпчев - изключително качествено направен от художника Борис Митов. Музикална кутия от края XIX в. също допълва духа на времето, макар и да има нужда от реставрация, за да засвири и макар за нея да не са сигурни, че е принадлежала на Ляпчев.

 

Борба за спасение на историята, домът на Ляпчев има нужда днес от благодетели...

 

Всъщност цялото каре около района на бившата сладкарница "Пролет" е на БАН, след като през 1933 г. Андрей Ляпчев завещава цялото си имущество на Академията. За съжаление обаче, парите, които могат да бъдат отпускани централизирано или са минимални или въобще липсват. От Института се опитват със собствени сили да спасяват части от къщата, ремонтирайки ги, но на парче и по-малко през няколко години. Два месеца след като застава начело на Института през м. октомври 2014 г. доц. Мутафов решава да разчистят първия етаж от ненужни библиотечни рафтове, стари хранилища. Така става възможно учените да се събират на партера. Тук имат идея да превърнат т. нар. "Гостната на Ляпчев" в пространство, което да се отдава под наем за представяне на книги, да се правят камерни концерти, за беседи, събрания. А с евентуалните приходи от това да продължат да спасяват къщата. "Макар формално да не е паметник на културата, тя е една много важна част от историята на София и на нацията. Тъй като тук е живял един великан", казва доц. Мутафов. Ученият подчертава, че Андрей Ляпчев е българин, който има изключителна роля за утвърждаването на България като независима държава на Балканите, за ориентирането й към западните сили. Той стопля отношенията и насочва външната ни политика предимно към Италия. В качеството си на един от строителите на съвременното ни отечество Ляпчев поставя подписа си под важни документи за страната – т. нар. Солунско примирие за края на Първата световна война – много тежко решение, което успява поне да не допусне чуждестранни войски на наша територия. Роденият в Ресен, днес в Македония, българин е бил забележителен патриот. Историята го помни като изключителна личност, едновременно активна в политиката като част от Демократическата партия и много скромен човек. Андрей Ляпчев е управник, който води страната към вътрешен мир и стопанско възстановяване. Той либерализира политическия живот на страната: по негово време се легализира забранената до тогава Комунистическата партия, като така успява да контролира радикализиращото се работническо движение след 1923 г. Макар и отявлен антикомунист, дава амнистия на около 7000 души – политически затворници. Самият той преди това, заради политическото противопоставяне у нас, също е бил в затвор, припомня доц. Мутафов. За съжаление, обикновеният българин свързва Ляпчев единствено и само с прочутата му фраза: "со кротце, со благо...", което донякъде принизява изключителните му заслуги, казва директорът на Института на БАН. Икономиката на страната ни е стабилизирана именно благодарение на неговите заслуги. Ляпчев набляга върху индустриализацията на страната, което е изключително прогресивно за Балканите от 30-те години на ХХ в. Смъртта го настига след неуспешна операция, заради рака, който го мъчи. Последните дни от живота си Андрей Ляпчев прекарва именно в сградата на ул. "Кракра". След като умира атестат за почитта към него от съвременниците му е огромно множество софиянци, което се събира пред дома му и го изпраща до гробищата.

 

Търсят се родолюбиви българи....

 

Гостната на Ляпчев може да се използва вече, тя е освежена, но има много други помещения, които трябва и могат да бъдат ремонтирани. Ръководството на Института планира след освежаване да използва помещение на първия етаж като зала камерни концерти, кинопрожекции, беседи по тази тема. "Търсим родолюбиви българи, които биха помогнали, било то с материали, било с труд, за спасяването на тази къща и за предаването й на поколенията", споделя доц. Мутафов. Терасата - пред кабинета например - има теч от години, който сваля вода и влага в долното помещение, там е била библиотеката на сектор "Музика". От влагата обаче се появили гъби и трябвало да изхвърлят около 30 % от книгите, които са събирани десетилетия наред, а библиотеката се налага да преместят в друга сграда в по-нови помещения. Самата къща също има нужда от освежаване, намеси на различни места. Сред тях дори и покривът и навесът, както и таваните. Засега са успели със собствени икономии да съберат средства и след трети март е предвиден ремонт в едно от помещенията – за да се заздрави т. нар. кара таван.

 

Историята не забравя големите и тези, които са отдали живота си и делото си за България. Дали ние обаче ги помним и дали ще позволим на тези след нас да ги помнят?! Дали не трябва да се сещаме за тях не само преди празниците, може би има какво още да научим от историята...."со кротце и со благо" без разделение за доброто на България. 

 

БГНЕС

Блъснаха млада българка на пешеходна пътека в Италия

http://www.cross.bg/puteka-mestno-peshehodna-1454910.html

/КРОСС/ 17-годишна българка пострада тежко при катастрофа в италианския курортен град Монтекатини Терме, съобщиха местни издания. Ученичката, чието име не се съобщава, е била блъсната снощи около 21 ч. местно време на пешеходна пътека от тъмен Опел. Колата се е движела с висока скорост при мрачно и дъждовно време.Шофьорът ударил момичето на пешеходната пътека, а после избягал от местопрестъплението. По думите на свидетели, той дори не е направил опит да спре. Очевидци на трагедията извикали Бърза помощ и полицията. Пострадалата е откарана в местна болница, но лекарите се въздържат да правят прогнози за състоянието й.17-годишното момиче живее в града с родителите си и учи в местно училище.

Над 6000 души са ранени и загинали в Украйна

http://frognews.bg/news_86977/

Над 6000 души са станали жертва на конфликта в Украйна. Това сочат нови данни на ООН, цитирани от РИА Новости.

Стара Загора подарява знамена срещу заявление за саниране

http://www.klassa.bg/News/Read/article/249290_%D0%A1%D1%82%D0%B0%D1%80%D0%B0+%D0%97%D0%B0%D0%B3%D0%BE%D1%80%D0%B0+%D0%BF%D0%BE%D0%B4%D0%B0%D1%80%D1%8F%D0%B2%D0%B0+%D0%B7%D0%BD%D0%B0%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D0%B0+%D1%81%D1%80%D0%B5%D1%89%D1%83+%D0%B7%D0%B0%D1%8F

 Домоуправители на жилищни блокове са получили от община Стара Загора като подарък 500 български знамена по случай националния празник на България. Кампанията на общината е под мотото "Да развеем българския трибагреник" и се е провела от 19 февруари до днес. За родолюбивата си кампания, обаче, от общината са имали изискване всички домоуправители на жилищни блокове до края на февруари да са подали заявления в общината за участие в "Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради". 

Създадените сдружения на собствениците са показали воля, единство и загриженост за 
средата, в която живеят, уточняват от общината. Трибагреникът ще се развее и във всички входове на сгради, които се отличават с добра визия, поддържани междублокови пространства и градинки. Община Стара Загора призовава всички старозагорци да бъдат единни и да не забравят, че живеят в град опожарен до основи, въздигнат от пепелта, символ на българщината и силата на духа, се казва в съобщение на общината

Ограничават движението на МПС над 12 тона

http://www.cross.bg/dvizhenieto-infrastryktyra-putna-1454909.html

София /КРОСС/ На 3 март, между 14.00 часа и 20.00 часа, се ограничава движението на тежкотоварните превозни средства над 12 тона по автомагистралите и определени участъци от републиканската пътна мрежа, съобщиха от пресцентъра на Агенция „Пътна инфраструктура". Целта е повишаване на безопасността на движение при засиления трафик, който традиционно се наблюдава в края на официалните почивни дни, и увеличаване на пропускателната способност на пътната инфраструктура. Временната организация на движението ще е за следните участъци от републиканската пътна мрежа: автомагистралите, с изключение на участъка Харманли - ГКПП „Капитан Андреево" от АМ „Марица",път I-1 с. Ребърково - Ботевград, като движението се пренасочва по път II-16 Ребърково - Своге - София,път I-1 етапна връзка на лот 1 на АМ „Струма" при п. в. „Дупница Север" - ГКПП „Кулата", път I-4, път I-5 Русе - Велико Търново, път I-8 Пловдив - Харманли, път I-9 Дуранкулак - Варна - Бургас, път II-18 Околовръстен път София, участък „Южна дъга" от км 26+100 до км 62+007, път II-19 Симитли - Гоце Делчев, път II-86 Пловдив - Смолян, път II-99 Бургас - Царево. Временната организация в движението не важи за МПС, превозващи бързоразвалящи се хранителни продукти и товари на температурен режим, живи животни и опасни товари (ADR)

Видео: Новините в 100 секунди

http://www.dnevnik.bg/video/2015/03/02/2482718_video_novinite_v_100_sekundi/?ref=rss


Рубриката на БНТ "Новините в 100 секунди" можете да гледате и на "Дневник.бг". Емисията се подготвя специално за интернет.

Ето акцентите от днес:


Утре спират движението на тирове по магистралите

http://frognews.bg/news_86976/

На 3 март, между 14.00 часа и 20.00 часа, се ограничава движението на тежкотоварните превозни средства над 12 тона по автомагистралите и определени участъци от републиканската пътна мрежа, съобщиха от пресцентъра на Агенция „Пътна инфраструктура”.

Три дни захвърлени спринцовки с игли пред блока си в Мошино събира пернишкият маг Венци Жиров

http://www.zapernik.com/obshtestvo/tri-dni-zahvurleni-sprincovki-s-igli-pred-bloka-si-v_37532/

За захвърлени използвани спринцовки с игли пред блок 8 в кв. Машино съобщи пернишкият илюзонист Венци Жиров. Вече трети ден той събира спринцовки, най-вероятно хвърлени от наркомани и пита: къде да изхвърля спринцовките и има ли кой да се погрижи това да не се повтаря?

Жиров разказа пред репортер на "За Перник", че първият път, когато е забелязал спринцовки ги е взел и ги е...

Продължава

Шафнерът от влака София-Кардам: Нямам вина

http://www.cross.bg/vina-vagon-georgiev-1454908.html

София /КРОСС/ Седем години след трагедията във влака София-Кардам, където огненият ад погуби живота на девет души, Нова телевизия се срещна с шафнера на изгорелия вагон. Той е с условна присъда и все още работи като кондуктор в спален вагон. И все още не мисли, че има причина да изпитва чувство за вина. "Какво да кажа на родителите? Да кажа: "Извинете, аз убих Вашето дете!" Така ли да им кажа? Аз убил ли съм тяхното дете? Не съм убивал никой", заявява Георги Георгиев. Кондукторът на пламналия вагон бе обвинен в престъпно бездействие, довело до смъртта на девет пътници. Според материалите по делото Георгиев не е спрял влака навреме, ползвал е негоден пожарогасител, действал е хаотично и не е предупредил пътниците за пожара. "Нямам вина, за да имам чувство за вина. Убиец е вагонът. Не съм предизвиквал пожар, не съм натискал никого да остава вътре. Не съм запречвал врати. Каквото съм могъл, съм го направил. Аз не съм спасител, аз съм кондуктор. Това е положението", категоричен е той. Шафнерът отхвърли обвиненията на родителите на жертвите, че е консумирал алкохол в деня на инцидента. "Аз съм извикал. Мога ли всяко отделно купе да отварям и да казвам. Цялата работа е за едни чанти. Добруджанецът си обича чантите- лаптопа и останалото. Нищо не могат да ми направят, без да съм извършил нарушение", казва Георгиев. В отговор бащата на една от жертвите заяви: „Този човек не го смятам за мъж

Атанас Зафиров ще участва в тържественото отбелязване на 3 март в Измаил

http://www.cross.bg/zafirov-atanas-bulgarski-1454907.html

/КРОСС/ По покана на Българската община Св.София в град Измаил, Украйна, народният представител от ПГ "БСП лява България" Атанас Зафиров ще вземе участие в тържествата по отбелязването на 3 март в града, където ще поднесе венец от името на Народното събрание на паметника на Христо Ботев. В програмата на Зафиров е включена и лекция на тема "Отношенията България-Украйна", която той ще изнесе пред студенти и преподаватели от Измаилския държавен хуманитарен университет, по покана на ректора на университета Ярослав Кичук. След лекцията Зафиров ще проведе и срещи с български студенти и учители по български език от региона, както и ще присъства на откриването на изложба на големия бесарабски художник от български произход, проф. Иван Пастир. На следващият ден, народният избраник ще посети с.Заря, Одеска област и ще се срещне с представители на местната българска общност. Атанас Зафиров е част от народните представители от БСП в 43-то НС, които инициираха създаването на постоянна парламентарна Комисия по политика за българите в чужбина, от която се очаква че ще се ангажира с едно ново отношение и активна политика, насочена към българските общности по света.

Залп от руско оръдие прогонва турците от Горна Джумая

http://pik.bg/залп-от-руско-оръдие-прогонва-турците-от-горна-джумая-news291983.html

Залп от руско оръдие прогонва турците от Горна Джумая

Един-единствен залп от руско оръдие, даден от хълча "Баларбаши" е достатъчен, за да прогони османлиите от Горна Джумая, днес Благоевград. Горна Джумая, прекръстена на Благоевград през 1950 г., е освобождаван два пъти от турско робство. През 1878 и 34-години по-късно, през 1912 година. Между двете освобождения в региона избухват три въстания – Кресненско- разложкото от 1878 г, Горноджумайското от есента на 1902 г. и Илинденско-преображенското на Илинден- 1903 г. И трите са потушени. Пиринският край дава и 100-ина опълченци, били се редом с руските освободители в боевете на Шипка, Шейново, Плевен и други места.


Първото освобождение става факт на 12 февруари /по нов стил/ 1878 година. Градът освобождава отряда на IV Мариополски полк, командван от майор Иван Павлович Орлински. По ирония на съдбата освободителят на Горна Джумая се заразява от тиф и умира през пролетта на същата година, погребан е тук. По-късно тленните му останки са пренесени в родната му страна, за да бъдат върнати обратно в Горна Джумая. Над гроба му в двора на храма "Въведение Богородично" е поставен паметен знак. "Информацията за майор Иван Павлович Орлински е твърде оскъдна. Неговият отряд е част от предния отряд на генерал Гурко, който след Освобождението на София на 4 януари 1878 г. продължава на юг по направлението на р. Струма и освобождава няколко села в дупнишко, след което се установява в Дупница. Междувременно в горноджумайско и по течението на река Рилска се образуват няколко чети, организирани от учителите в Горна Джумая Арсени Костенцев и Константин Босилков и даскал Петър Рафаилов от с. Стоб, които чети трябвало да защитават местното християнско население от набезите на башибозука и черкезките банди", разказа пред БГНЕС Елена Александрова, уредник в Регионалния исторически музей. Когато отрядът на майор Орлински, състоял се от пехота, кавалерия и артилерия, се установил в Дупница, е изпратена депутация с молба да продължи движението си на юг по течението на река Струма и да овладее Горна Джумая. По силата на Одринското примирие от 31.1. 1978 г., руските части, намиращи с в непосредствена близост до Горна Джумая трябвало да продължат движението си на юг. Това се оказва отрядът на майор Орлински. Когато пристигат на височината "Баларбаши" над Г. Джумая, и започват сражение с местния гарнизон, турците мислят, че водят битка с местните чети. Но тогава един топовен изстрел им показал, че дошлата артилерия е руска, а не на местните четници. Този топовен изстрел и вестта, че руснаците идват, кара турското население на Горна Джумая, което било мнозинство, да изпадне в паника.

"Преобладаващото турско население заедно с гарнизона се изтегля в посока Симитли. Така на 12 февруари руският отряд на майор Орлински е посрещнат от цялото християнско гражданство на Горна Джумая", допълни Александрова. Посрещането на освободителите става на Сапунджи дере в района на днешния стадион. На мястото върху няколко обли камъка е поставен паметен знак. Тук благоевградската общественост на 3 март поднася венци и цветя. След Освобождението на Горна Джумая на 12 февруари 1878 година майор Орлински се заразява от тиф и умира още същата пролет. Погребан е в освободения от него град, по-късно костите му са пренесени в Русия, за да се върнат пак в двора на храма "Въведение Богородично", където има паметна плоча. Тук на 12 февруари се чества първото освобождение на Горна Джумая. "Веднага след освобождението на града, започва организирането на гражданското му управление. За окръжен управител е назначен Йосиф Вартоломеевич Шевченко, а за администратори в другите сфери на гражданския живот са назначени местни първенци и учител, сред които Арсени Костенцев, Васил Разсолков, хаджи Коте Чорбаджигошев, Спас Харизанов. От Горна Джумая и района веднага се записват доброволци в българската Земска войска, която е първата войскова единица на Княжество България", разказва Александрова. Пиринска Македония участва и в опълчението. "През есента на 1876 година в Ливадия се поставя началото на първата българска войскова единица-опълчението, което влиза в състава на руската армия. От джумайския регион в българското опълчение се записват над 70 участници. Преобладаващата част са от неврокопско, сега Гоце Делчев и разложко, някъде десетина са опълченците от Горна Джумая.

Те са участвали в боевете при Шипка и село Шейново, някои от тях като Никола Джаров например е участвал в битката за Плевен, други в боевете при Стара Загора и при село Зелено дърво-габровско", обясни уредникът в благоевградския музей. Заради което впоследствие са награждавани с ордени и медали и отличителни нагръдни знаци, част от които се съхраняват в Регионалния исторически музей в Благоевград. След 12 февруари 1978 г., единственият град от Пиринско, който се освобождава от османско иго е Горна Джумая. Демаркационната линия била поставена при село Железница, така останалата част от Пиринска Македония остават под турско робство. По силата на Берлинския договор от юли 1878 г. целият пирински регион е върнат в границите на османската империя. "Първите действия, които осъществяват гражданите на джумаята, обединени около учителите Арсени Костенцев и останалите са изпращане на петиции до представителите на Великите сили, с молба градът и регионът да бъдат присъединени към свободното княжество. Горноджумайци участват в митингите, правени в София и Пловдив, но мирните протести не дават резултат.

Така се стига до решението за въоръжен отпор на решенията от Берлин. Организират се комитетите "Единство", формирани от участници в национално-освободителните борби преди освобождението начело със Стефан Стамболов, Захари Стоянов и др. дейци. Отново се организират местни чети, и на 5 октомври в Кресненско и на 8 октомври 1878 г. в Разложко избухва Кресненско-разложкото въстание, което обаче поради стихийния му характер е потушено, въпреки, че са освободени 43 села. Епизодични бойни действия продължават и през следващата-1879 година. Идейният ръководител на самото въстание е Митрополит Натанаил Охридски. Поражението на въстанието и жестокостите на турската войска и башибозук над населението принуждават над 25 000 души от Мелнишко, Горноджумайско, Разложко и други краища на Македония да напуснат родните си селища и да потърсят убежище в Княжество България. Преди Илинденско-преображенското въстание избухва още едно. Горноджумайското или Джумайското въстание е организирано от Върховния македоно-одрински комитет и въоръжен бунт на българите от Североизточна Македония против османското владичество, избухва през есента на 1902 година. Това въстание е част от мащабната организация на ВМОК, което цели вдигне масово въстание в цяла Македония. За целта са пратени няколко десетки чети във вътрешността на Македония: Вангел Иванов в Мегленско, Тома Пожарлиев във Воденско, Иванчо Карасулийски в Гевгелийско, Атанас Орджанов в Ениджевардарско, Атанас Чопката в Кукушко, Атанас Янков в Костурско.

Главно заради противодействието на дейците на ВМОРО въстанието в тези райони е осуетено. Въстанието е извършено без съгласието на княз Фердинанд I, българското правителство и Вътрешната македоно-одринска организация и без осигурена подкрепа на международната дипломатическа сцена, което го обрича на неуспех. Провалът му задълбочава кризата и разцеплението в македонското освободително движение от една страна, а от друга провокира дейците на ВМОРО да преминат към подготовка на всеобщо въстание през 1903 година. Второто освобождение на Горна Джумая е на 5 октомври 1912 година. Части на VII-а Рилска дивизия помитат охраната на границата на османската империя, намираща се на моста на р. Рилска при село Бараково и освобождават днешния Благоевград. Частите на българската армия продължават победоносния си поход на юг и така освобождават окончателно от османско иго целия Пирински край.

Android Pay API се очаква през май на Google I/O

http://www.cross.bg/android-google-prilozheniya-1454906.html

/КРОСС/ Google планира да обяви платежна система Android Pay с нов приложен програмен интерфейс (API) на конференцията за разработчици през май тази година.Android Pay API ще позволи на външни разработчици да добавят опция за мобилни плащания в своите приложения, с помощта на която потребителите ще могат лесно да въвеждат информация за кредитни или дебитни карти и да извършват транзакции вътре от приложенията.Освен това интерфейсът на Android Pay ще бъде адаптиран за плащания с едно докосване чрез терминалите в търговските обекти. Тази функция се базира на технология Host Card Emulation (HCE), която използва поддръжката на NFC в Android смартфони.За разлика от Google Wallet, интерфейсът Android Pay API се създава „от нулата" и използва HCE. Все още Google няма партньори в този проект. Твърди се, че потребителите ще могат лесно да свързват своите акаунти в Google Wallet с външни приложения, използващи Android Pay, пише technews.bg.

Километрични опашки от ТИР-ове на българо-турската граница

http://offnews.bg/news/n_1/n_469656.html

Километрични опашки от десетки тирове са се образували на граничните пунктове между България и Турция, точещи се още от петъка, съобщи БНР. Според турските митничари опашката от тирове на ГКПП Капъкуле е 11 км. Много шофьори поради задръстването на Капъкуле се насочили към друг пункт - Хамзабейли-Лесово. Но и там се е натрупала опашка от около 10 км. Турция обвинява българските власти за забавянето, като изтъква, че на Капитан Андреево е най-зле, защото голяма част от родните митничари са в почивка, което бави обработката на превозните средства. Представител на турските митници заяви, че екипи на полицията постоянно патрулират около колите, особено през нощта, защото имало случаи на бежанци, които се промъквали през в камионите, като прерязвали брезентите им.

Кобляков: Г-н Путин, лично ще си платите за всичко!

http://frognews.bg/news_86975/

Правозащитникът Николай Кобляков иска разследването на убийството на Борис Немцов да се проведе под международен контрол. Той заяви по БНР, че вчерашните шествия в Москва и Санкт Петербург дават надежда за промяна, но до постигането на реална свобода в Русия има още много време:

Надежда Нейнски: Не може да се говори за пряка намеса на Путин в убийството на Немцов

http://www.mediapool.bg/nadezhda-neinski-ne-mozhe-da-se-govori-za-pryaka-namesa-na-putin-v-ubiystvoto-na-nemtsov-news231205.html

Едва ли може да се говори за пряка намеса на президента Путин в убийството на Борис Немцов, но атмосферата на непоносимост към чуждото мнение в Русия е това, което прави възможни подобни неща, коментира бившият външен министър Надежда Нейнски. Според нея е рано да се каже как случилото се ще се отрази на страната и на опозицията. ”Това ще бъде един дълъг процес на преодоляване и на страха, защото в крайна сметка репресивният апарат е нещо, на което много трудно и много малко хора имат куража да се противопоставят. Но аз определено вярвам, че Русия не е случайна държава и че в нея има много будна и много силна интелигенция, която рано или късно ще се консолидира и ще се превърне във водач на своя народ”, каза Нейнски пред БНР. Надежда Нейнски коментира и думите на Радан Кънев от Реформаторския блок, според когото незабавно трябва да бъдат предприети дейстия за укрепване на службите за сигурност, тъй като България е страна в риск. "Самата аз си спомням преди години, когато като министър бях поканена на посещение в Русия и заради политиката на нашето правителство тогава, която беше силно прозападна, насочена към стремежа на България за членство в НАТО и ЕС, аз си спомням, че самолетът тогава наказателно беше държан във въздуха, така че подобни назидателни акции, аз самата съм била обект на такава и знам какво означава. В този смисъл тази опасност по никакъв начин не е преминала. Напротив, бих казала, с влошаването на ситуацията и с последните събития около кризата в Украйна, тази опасност става много по-видима”, каза Нейснки. Тя посочи, че отношението на България към ”Русия, страната Русия, народа и културата, разбира се, че трябва да бъде позитивно”. ”Но отношението към това, което се случва политически в Русия и към режима в страната, няма как да бъде положително при положение, че се извършват политически убийства. В тази връзка смятам, че оценката за тези събития трябва да бъде абсолютно еднозначна, както и за събитията в Украйна. Няма как анексирането на Крим да бъде наречено с други думи извън на практика прекрояването на територии в 21-и век. Няма как нахлуването на руски паравоенни части в Украйна да бъде наречено по друг начин, освен агресия спрямо съседна държава. Тук не се изисква кой знае каква политическа култура, за да дадеш оценка на подобни събития”, каза още тя. Нейнски каза още, че не очаква Русия да допусне международна намеса в разследването на убийството на Немцов. ”За тях това в голяма степен ще означава недоверие към обективността на разследването. Нещо, което и Путин и властта в Русия ще разграничи. Това личи и от начина, по който те реагираха на самото събитие. По-тревожното е атмосферата, която дава възможност в Русия да се извършват подобни политически разстрели. Споделям вижданията на мнозина, че едва ли може да се говори за пряка намеса на президента в едно такова убийство, обаче атмосферата, която е създадена на непоносимост към чуждото мнение, на агресия към онези, които си позволяват да оспорват властта на Кремъл, е онова, което прави възможни подобни убийства”, каза още тя.  

Вижте къде ще бъде ограничено движението на 3 март

http://pik.bg/вижте-къде-ще-бъде-ограничено-движението-на-3-март-news291984.html

Вижте къде ще бъде ограничено движението на 3 март

На 3 март, между 14.00 часа и 20.00 часа, се ограничава движението на тежкотоварните превозни средства над 12 тона по автомагистралите и определени участъци от републиканската пътна мрежа, съобщиха от пресцентъра на Агенция „Пътна инфраструктура”.

Целта е повишаване на безопасността на движение при засиления трафик, който традиционно се наблюдава в края на официалните почивни дни, и увеличаване на пропускателната способност на пътната инфраструктура.

Временната организация на движението ще е за следните участъци от републиканската пътна мрежа: автомагистралите, с изключение на участъка Харманли - ГКПП „Капитан Андреево“ от АМ „Марица“,път I-1 с.Ребърково - Ботевград, като движението се пренасочва по път II-16 Ребърково - Своге – София,път I-1 етапна връзка на лот 1 на АМ „Струма” при п. в. „Дупница Север“ - ГКПП „Кулата”, път I-4, път I-5 Русе - Велико Търново, път I-8 Пловдив – Харманли, път I-9 Дуранкулак – Варна – Бургас, път II-18 Околовръстен път София, участък „Южна дъга“ от км 26+100 до км 62+007, път II-19 Симитли - Гоце Делчев, път II-86 Пловдив – Смолян, път II-99 Бургас - Царево.

Временната организация в движението не важи за МПС, превозващи бързоразвалящи се хранителни продукти и товари на температурен режим, живи животни и опасни товари (ADR).

Агенция „Пътна инфраструктура“ препоръчва на шофьорите на тежкотоварни моторни превозни средства и на леки автомобили да карат със скорост, съобразена с метеорологичните условия и да спазват указанията на „Пътна полиция“.



VW Passat 1.4 TSI ACT: с 2 до 4 цилиндъра

http://www.cross.bg/ruchna-transmisiya-izmestvat-1454905.html

Отмествам крака от газта, а между оборотомера и скоростомера се показва надпис 2-cylinder mode. В този момент във втори и трети цилиндър на 1,4-литровия турбомотор действително не се извършва горивен процес - с цел икономия на бензин. Оборотомер и скоростомер в типичния им вид обаче няма: системата Active Info Display (1133 лв.) на Passat прожектира техни изображения, a в пространството между „кръговете" излиза картата на навигацията (от 1212 лв.). Любимецът на традиционалистите къса с традициите, за да продължи да печели клиенти. В осмото си поколение моделът от среден клас изглежда зрял и уверен - и действително е такъв. С огромния си багажник от 586 литра той дори надминава премиум конкуренти като Mercedes E-клас (540 л) и BMW Серия 5 (520 л). VW обаче има правото да се нарича „премиум" и заради превъзходното качество на материалите в интериора, както и заради многото място на задната седалка. 1,4-литровият TSI под капака използва ангренажен ремък. По този начин VW слага край на кошмара с дефектните ангренажни вериги, заради които огромен брой бензинови автомобили на концерна трябваше да посетят принудително сервизите. Освен със своите 150 к.с., гарантиращи сравнително спокойни изпреварвания, задвижващият агрегат радва шофьора и с тихата си работа. По време на теста бордовият компютър отчиташе средно малко над 7 л на 100 км. 6-степенната ръчна трансмисия превключва прецизно, а возията е стегната. С други думи - всичко е наред..

Търсят 60 варненци за работа в Мак Доналдс в Германия

http://www.moreto.net/novini.php?n=281718

Агенцията по заетостта съвместно с МакДоналдс Юг – Германия обяви възможност за професионална реализация на 60 сътрудници за работа в заведения за бърза закуска на веригата в различни части на Германия (Мюнхен, Берлин, Хамбург, Франкфурт).

Стара Загора подарява знамена срещу заявление за саниране

http://pik.bg/стара-загора-подарява-знамена-срещу-заявление-за-саниране-news291982.html

Стара Загора подарява знамена срещу заявление за саниране

Домоуправители на жилищни блокове са получили от община Стара Загора като подарък 500 български знамена по случай националния празник на България. Кампанията на общината е под мотото "Да развеем българския трибагреник" и се е провела от 19 февруари до днес. За родолюбивата си кампания, обаче, от общината са имали изискване всички домоуправители на жилищни блокове до края на февруари да са подали заявления в общината за участие в "Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради".

Създадените сдружения на собствениците са показали воля, единство и загриженост за
средата, в която живеят, уточняват от общината. Трибагреникът ще се развее и във всички входове на сгради, които се отличават с добра визия, поддържани междублокови пространства и градинки. Община Стара Загора призовава всички старозагорци да бъдат единни и да не забравят, че живеят в град опожарен до основи, въздигнат от пепелта, символ на българщината и силата на духа, се казва в съобщение на общината

Ихтиман празнува 3 март днес

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4630353

Ихтиман ще празнува 3 март ден по-рано. Със заповед на кмета Освобождението ще се чества днес, съобщава Нова тв.
Тържественото шествие за Националния празник до местността Кръста ще тръгне от главната улица до училището „Христо Ботев
Ихтиман ще празнува 3 март ден по-рано. Със заповед на кмета Освобождението ще се чества днес, съобщава Нова тв. Тържественото шествие за Националния празник до местността Кръста ще тръгне от главната улица до училището „Христо Ботев" в 11 часа. На мястото, където ихтиманци посрещат руските войски начело с генерал Шувалов от отряда на генерал

3 март в Истанбул: Изложба на стари карти и гравюри

http://www.bnews.bg/article-130455

Изложбата ще бъде открита със слово на чл.кор.проф.дин Иван Илчев – ректор на СУ „Климент Охридски“.

Св. свещеномъченик Теодот Киринейски

http://www.cross.bg/hrista-teodot-mucheniya-1454903.html

Житие на св. свещеномъченик Теодот, епископ Киринейски Св. Теодот, родом от Галатия (Мала Азия), дошъл в края на третия век на остров Кипър да проповядва Христа. Неговите думи и добродетелен живот силно действали на езичниците. Мнозина повярвали и като се обърнали към Господа, поставили Теодота епископ в град Киринея. Теодот много години управлявал църквата и, без да се бои от мъчения и смърт, проповядвал Иисуса Христа. В царуването на император Ликиний, жесток гонител на християните, областният управител Савин заповядал да повикат епископа на съд. Теодот, като узнал заповедта, не дочакал пратените за него и сам се явил при управителя. - Аз съм тоя, когото ти търсиш - казал му той. - Не се крия, но сам дойдох да изповядам истинския Бог. Управителят заповядал да бият епископа с ремъци и след това му казал: "Виждаш ли какво ти докара твоята дързост?" Епископът отговорил: "Да бяха духовните ти очи отворени, ти щеше да разбереш какво ще ми донесе моето мъжество, което ти наричаш дързост. Но понеже си сляп, аз не чувствам мъченията, защото душевната радост превъзмогва телесната болка..." - Ти не можеш да ме измамиш - казал управителят. - Аз ще те мъча дотогава, докогато признаеш силата на нашите богове, защото аз имам власт над тебе. - Тия заплахи не ме смущават - отговорил светият епископ, - защото служа на Бога, Който може да ми помогне сред страданията. Управителят заповядал да стържат страдалеца с остри железни куки. Св

Клинтън отново се кандидатира за президент

http://petel.bg/Klintan-otnovo-se-kandidatira-za-prezident__103262

Бившият държавен секретар на САЩ Хилари Клинтън се включви в надпреварата за президент на САЩ през 2016 година. Тя ще обяви офииално...

Карък си разби главата, опитвайки да строши с тухла стъклото на автомобил (видео)

http://petel.bg/Karak-si-razbi-glavata--opitvayki-da-stroshi-s-tuhla-stakloto-na-avtomobil--video-__103263

Карък автокрадец си строши главата, опитвайки се да разбие стъклото на автомобил. Клипът със злополучния джамбазин обиколи интернет, а...

Две катастрофи и двама пострадали за денонощие във Варна

http://petel.bg/Dve-katastrofi-i-dvama-postradali-za-denonoshhie-vav-Varna__103264

Две катастрофи с двама пострадали са регистрирани през денонощието във Варна и региона. Това съобщи Радио „Фокус” – Варна, позовавайки...

Временно променят организацията на движение за 3-ти март във Варна

http://petel.bg/Vremenno-promenyat-organizatsiyata-na-dvizhenie-za-3-ti-mart-vav-Varna__103265

Във връзка с тържественото отбелязване на 137 г. от Освобождението на България от турско робство, вдигане на националното знаме и...

Две трагедии с работници в почивния ден

http://petel.bg/Dve-tragedii-s-rabotnitsi-v-pochivniya-den__103266

В обявения за неработен ден понеделник при два тежки инцидента в столицата има загинал работник, а друг е ранен, съобщи Блиц....

Google планира важна промяна в алгоритъма за търсене от 21 април

http://petel.bg/Google-planira-vazhna-promyana-v-algoritama-za-tarsene-ot-21-april__103267

Сайтовете, проектирани с идеята за удобно ползване и на мобилни устройства, ще бъдат позиционирани по-добре в резултатите от търсене в...

2 март в историята

http://www.cross.bg/purviyat-samolet-istoriyata-1454901.html

/КРОСС/ На днешната дата през 986 г. Луи V става крал на Франките. През 1353 г. турците завладяват голямата крепост Галиполи, изходна база за превземане на балкански територии. През 1498 г. по време на колонизаторското си плаване Вашко да Гама пристига в днешен Мозамбик. През 1699 г. френският изследовател д'Ибервил открива устието на река Мисисипи (САЩ). През 1796 г. 26-годишният генерал Наполеон Бонапарт е назначен за командващ френската армия в Италия. През 1855 г. Александър II става цар на Русия. През 1896 г. Великите сили признават Фердинанд I за княз на България. През 1923 г. излиза първият брой на списание Time. През 1933 г. в Ню Йорк е премиерата на филма „Кинг Конг". През 1949 г. американският пилот Джеймс Галахън завършва със самолет Lucky Lady II (B-50 Superfortress) първия в историята околосветски полет без прекъсване с 4 зареждания на гориво във въздуха. През 1951 г. в NBA се провежда първият мач на звездите. През 1951 г. пощенска спестовна каса и множество по-малки банки са обединени в Държавна спестовна каса (сега Банка ДСК). През 1954 г. УЕФА взема решение за учредяване на футболната Купа на европейските шампиони. През 1969 г. се извършва първият изпитателен полет на френско-английския свръхзвуков пътнически самолет Конкорд. През 1983 г. в Англия фирмите Sony, Philips и Polygram за първи път демонстрират съвместната си разработка - компактдиска. През 1987 г. е закрита корпорацията „Америкън Моторс". През 1989 г

Рождениците днес

http://www.cross.bg/rozhdenitzite-dnes-1454902.html

София /КРОСС/ Информационна агенция КРОСС честити рождените дни на: Цветан Симеонов, председател на Българската търговско-промишлена палата Ана Вълчанова, актриса Бойко Младенов, баскетболист Георги Вачев, актьор и фотограф Гиньо Ганев, първият омбудсман на България Иван Сунгарски, политик Йоаникий, Сливенски митрополит Румен Данев, политик Таню Киряков, шампион по спортна стрелба    

Около 50 души арестувани на траурния марш в памет на Немцов

http://frognews.bg/news_86974/

Около 50 души бяха арестувани от московската полиция по време на опозиционното траурно шествие. Това са предимно привърженици на националистически организации, които бяха обвинени за неподчинение на органите на реда и за носенето на непозволена символика, съобщи БНР.

Берлускони си счупи глезена

http://www.cross.bg/berlyskoni-glezena-schypi-1454900.html

/КРОСС/ Бившият италиански премиер Силвио Берлускони счупи десния си глезен. Инцидентът е станал докато 78-годишният политик излизал от автомобила си, съобщи в неделя личният му лекар Алберто Дзангрило. "Берлускони има малка фрактура на глезена, която получи преди няколко дни, поставяйки неправилно крака си при слизане от колата", посочи той. По думите на лекаря, политикът ще се придвижва с патерици, но през следващите 20 дни трябва да е много внимателен. Заради фрактурата Берлускони бе принуден да отмени някои от планираните за следващите дни срещи.

Коритаров: С убийството на Немцов изчезна доказателството срещу Путин

http://offnews.bg/news/n_1/n_469657.html

Има много конкретна причина за убийството на Борис Немцов. Той беше не просто един от ярките опозиционери в Русия, а най-яркият жив представител и доказателство за това, че в Русия е имало и либерална алтернатива за управление на страната. Това заяви пред Нова телевизия журналистът Георги Коритаров. По думите му Немцов е бил живото изобличение на зараждащия се руски нацизъм, чието най-крайно проявление е случващото се в Украйна. Няма значение кои са преките извършители на убийството. Важни са последиците от отстраняването на такъв символ като харизматичния опозиционер, коментира Коритаров. Трябва да обърнем внимание на това кои са най-емблематичните противници на режима, които са ликвидирани, каза в заключение той.

ООН: Ситуацията с човешките права в Украйна се влошава рязко

http://europe.actualno.com/OON-Situacijata-s-choveshkite-prava-v-Ukrajna-se-vloshava-rjazko-news_459827.html

Над 6000 души са загинали от април миналата година в резултат на боевете в източна Украйна. Информацията съобщи в Женева върховният представител на ООН за правата на човека Заид Раад ал Хусейн, предад...

Как държавата ще бори безработицата през 2015 година

http://www.mediapool.bg/kak-darzhavata-shte-bori-bezrabotitsata-prez-2015-godina-news231204.html

Министерството на труда вече подготви Националния план за действие по заетостта (НПДЗ) за 2015 година. Предвидените средства са точно колкото за миналата година, 73 млн. лв., но програмите и мерките, които правителството ще изпълнява се различават малко по своя обхват и размер. Като за начало, можем да обърнем внимание на две неща. Първо, въпреки че повечето програми са разписани до левче, общата им сума е точно 73 000 000 лв., което навява на мисълта, че средствата, които правителството иска да изхарчи отново са точно 73 млн. лв., а програмите се напасват според тях. Второ, политиките на пазара на труда отново са с фокус върху субсидираната заетост. По данни на Евростат в държавите от ЕС по-малко от 20% от парите по активните политики на трудовия пазар се харчат за директно създаване на заетост, докато в България процентът е 75%. Българското правителство отново ще наема хора, които в общия случай остават без работа след приключването на програмата, вместо да консултира, ориентира и квалифицира безработните, за да могат те самите да си намерят работа и да са конкурентни на пазара. Планът за заетост предвижда през 2015 г. да се създаде временна заетост за 26 415 души и да се обучат 12 161 души. От всичките 73 млн. лв. 90% са по национални програми и проекти, 8% по насърчителни мерки по ЗНЗ и 2% за обучение на възрастни, като се забелязва увеличение на програмите за заетост и обучение за сметка на насърчителните мерки по Закона за насърчаване на заетостта. Най-големите шест програми (по които ще се изхарчат по над 4 млн. лв.) са за директно създаване на заетост. През 2015 г. по тях ще бъдат наети 19 050 души (над 80% от всички, които ще участват в субсидирана заетост по национални програми и проекти през 2015 г.) и обучени 150 души (едва 1,4% от всички, които ще бъдат обучени по национални програми и проекти през 2015 година). Това ще струва на данъкоплатците общо 37,8 млн. лв., което е с 2,45 млн. лв. по-малко от 2014 г. и 51,8% от всички средства в НПДЗ. Мерките, по които само ще се наемат хора са на стойност 38 млн. лв. или 52% от всички средства. Тези, по които ще се обучават хора са на стойност 5 млн. лв. или 6,7%. Останалите 30 млн. лв. или 40% от всички средства смесено ще осигуряват заетост и обучение. Най-голямата програма за 2015 г. ще бъде „Асистенти на хора с увреждания”, която ще струва почти 9 млн. лева и ще създаде временна заетост на 2 700 души. Интересното е, че скорошен доклад на МТСП, показа, че това е една от най-неефективните програми в НПДЗ (единствено "От социални помощи към осигуряване на заетост” има по-нисък резултат) и само 15,6% от преминалите през нея са си намерили работа при проверка една година след програмата. Другата неефективна програма от гледна точка на последваща заетост е "От социални помощи към осигуряване на заетост”, която пък е намалена от над 10 млн. лв. през 2014 г. (това беше най-скъпоструващата програма през последните 10 години) до 4 млн. лева през 2015 година. Тук трябва да се има предвид, че част от мерките по тази програма са прехвърлени в регионалните програми и реално намалението не е толкова голямо. Все пак похвално е, че министерството на труда вече започна да осъзнава, че хората, които наема по тази програма (основно за почистване и охрана) излизат от нея без никаква допълнителна квалификация и отново са безработни. Това по никакъв начин не решава проблемите с дългосрочната безработица, обезкуражените и структурната безработица. Въпреки че от министерството твърдяха, че през 2015 г. фокус ще бъде насърчаването на заетостта на младежите до 29 години, на безработните над 50-годишна възраст и на трайно безработните, публикуваният план показва друго. И за трите групи средствата през 2015 г. са по-малко в сравнение с 2014 година. Като цяло близо 6 млн. лв. от средствата по насърчителните мерки за работодателите (за наемане на младежи, възрастни, майки, чираци, стажанти, хора с увреждания) се преливат в националните програми, където основният работодател е държавата (общините). От всичко това могат да се направят няколко извода: продължава да се харчи без реално да се оценява ефектът от програмите; продължава да се залага на директно създаване на заетост, а не на пасивни мерки; продължава да липсва връзката между програмите и нуждите на пазара на труда, а държавата остава основният работодател по програмите. Планирани средства по някои от програмите в НПДЗ, 2014 и 2015 г., лв. Източник: НПЗД 2014 и 2015

Таксата за забавачка в Бургас вече може да се плаща в интернет

http://pik.bg/таксата-за-забавачка-в-бургас-вече-може-да-се-плаща-в-интернет-news291977.html

Таксата за забавачка в Бургас вече може да се плаща в интернет

Административните услуги, свързани с детските градини в Бургас, все по-бързо навлизат в бъдещето. След като записването на малчуганите вече е електронно, сега и таксата за забавачка ще може да се плаща по интернет. Онлайн плащането вече е достъпно за всички детски градини на територията на Общината.

Иновативната услуга беше въведена още миналия месец. Тя тръгна пилотно в няколко детски градини. От 1 март родителите на всички деца вече могат да се възползват от нея.

Плащането ще става в интернет на адрес: www.dzburgas.org – поле „Задължения”. Само с ЕГН-то на детето родителят може да провери задълженията си, както и да заплати таксата.

Родителите, които желаят да плащат в интернет, първо трябва да подадат заявление в съответното детско заведение. Акаунтът им ще се активира до няколко дни. Плащането става с банкова карта. Данните ви са на 100 % защитени, уверяват авторите на платформата.

Ако родител е подал заявление за плащане в интернет, това не изключва и възможността за внасяне на такса на място в детската градина. Плащането става от до 10-то число, както е и досега.

Бургас е първият град в страната, който въвежда подобен вид услуга. Идеята е да се улеснят родителите, на които често се налага да тичат в работно време, за да не закъснеят с плащането. /topnovini.bg

Нова снежна буря връхлетя САЩ

http://www.cross.bg/koli-poleta-loshoto-1454899.html

/КРОСС/ Американските авиокомпании отмениха над 1600 полета от североизточни летища на САЩ заради петата за този сезон снежна буря, предаде ТАСС. Закъснения имаше на 5000 полета.Най-затруднена е работата на летищата в Ню Йорк и Филаделфия. Проблеми се очакват и днес и хората са приканени да не излизат с автомобили заради бурята. Според синоптиците лошото време ще се задържи до утре.В петък и събота сняг валя дори в южните щати, където това е много рядко явление. В Далас заради снега бяха отменени1500 полета. В Тексас заради лошото време 40 коли се сблъскаха на магистрала, а в Мисури - 30 коли също се удариха във верижна катастрофа.

Николай Кобляков: Убийството на Немцов да се разследва международно

http://offnews.bg/news/n_1/n_469649.html

Опозиционерът на Путин и актвист Николай Кобляков поиска разследването на убийството на Борис Немцов да бъде контролирано от международната общност, заяви Кобляков пред БНР. Кобляков беше арестуван в България през август миналата година, когато Москва го обяви за издирване чрез Интерпол поради финансови измами и поиска неговото екстрадиране. Съдът в София обаче отказа да го изпрати в Москва и го пусна да се завърне във Франция, където живее от години. Според него протестите вчера в Москва, Санкт Петербург и други места в страната дават надежда за промяна, но е необходимо да бъде извървяно още много, преди да има реални ефекти. "Не, за съжаление не вярвам. Днес в Москва по улиците бяха много по-малко хора, отколкото през 2011 година. А Путин преодоля много лесно протестите тогава. По това време имаше 150 хиляди души по улиците на руската столица, а днес те бяха едва 50 хиляди. Това обаче не е причина да спираме с дейността си. Само чрез тези демократични методи можем да променим положението в Русия и да и помогнем да стане свободна страна. Затова не мисля, че днешните шествия ще накарат господин Путин да се оттегли от власт, но те са много важно начало", каза Кобляков.

Горбачов навършва 84 години

http://frognews.bg/news_86973/

Днес се навършват 84 години от рождението на Михаил Горбачов. Той е последният Генерален секретар на КПСС, първият и последен президент на СССР.

HTC представи новия си флагман One M9

http://www.dnevnik.bg/tehnologii/2015/03/02/2482772_htc_predstavi_noviia_si_flagman_one_m9/?ref=rss

HTC започна ударно своето участие на Mobile World Congress в Барселона, като показа новото поколение на своя смартфон от висок клас. Моделът HTC One M9 цели да надгради постигнатото от неговите предшественици One M8 и М7.

Новият модел разчита на най-харесваните дизайнерски елементи в корпусите на предишните две поколения, като ги обединява на едно място. Корпусът отново е метален, изработен от едно парче. На външен вид М9 не се различава особено от предшествениците си, но феновете на...

Изгоряха оставени за ремонт автомобили, майката на монтьора едва не припадна от ужас

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4630337

Огнен ад в Сандански изпепели
Огнен ад в Сандански изпепели "Форд Фиеста", АТВ и мотор „Ямаха“, паркирани в гаража на автомонтьора Юлиян Д., а непосредствено пред гаража на улицата горяха мерцедесът на брат му, Опел и джип, които били оставени за ремонт от негови клиенти. Страшният инцидент станал около 1 часа тази нощ в ромската махала, съобщава Struma.bg.

Седмицата започва с топло време

http://www.cross.bg/sedmitzata-zapochva-s-toplo-vreme-1454898.html

София /КРОСС/ И днес времето ще остане сравнително топло за началото на месец март. Облачността ще е променлива, често значителна, до вечерта без валежи, съобщиха от НИМХ.В сутрешните часове в низините ще има и локални мъгли, но още преди обяд ще се разсеят. Вятърът през деня в по-голямата част от страната ще е западен, предимно слаб, по Черноморието на моменти умерен от югозапад.През нощта с преминаващ от запад на изток атмосферен фронт ще настъпи временно усилване, ще има и краткотрайни превалявания. Температурите ще останат без съществена промяна, минимални между 2° и 7°, максимални от 11° до 16°.

Нова снежна буря връхлетя Съединените щати

http://www.mediapool.bg/nova-snezhna-burya-vrahletya-saedinenite-shtati-news231203.html

Американските авиокомпании отмениха над 1600 полета от североизточни летища на САЩ заради петата за този зимен сезон снежна буря, съобщиха информационните агенции.  Закъснения имаше на 5000 полета. Най-затруднена е работата на летищата в Ню Йорк и Филаделфия. Проблеми се очакват и днес и хората са приканени да не излизат с автомобили заради бурята. Според синоптиците лошото време ще се задържи до утре. В петък и събота сняг валя дори в южните щати, където това е много рядко явление. В Далас заради снега бяха отменени 1500 полета. В Тексас заради лошото време 40 коли се сблъскаха на магистрала, а в Мисури - 30 коли също се удариха във верижна катастрофа.

Имат ли някакво значение думите?

http://www.dnevnik.bg/analizi/2015/03/02/2480632_imat_li_niakakvo_znachenie_dumite/?ref=rss


"Parole, parole, parole…"

Далида

Попитах мои студенти какво значи "модерно". Повечето определиха думата със синоними като съвременно или модно. Но никой не помисли за модернизъм в изкуството или за модерна епоха в исторически смисъл.

В моята младост за стожерите на комунистическата идеология "модерно" беше нещо лошо – упадъчно буржоазно изкуство, или извратена буржоазна мода: мъже с дълги коси и жени с къси поли... Днес, ако приемем, че живеем в постмодерната...

Опашки от ТИР-ове блокираха границата с Турция

http://frognews.bg/news_86972/

Дълги конвои от десетки ТИР-ове са се образували на турско-българските гранични пунктове от турска страна. Те чакат за преминаване към България. Задръстването на турския пункт е от петък следобед, съобщава кореспондентката на БНР в Истанбул.

Закопчаха наша врачка в Сърбия

http://www.cross.bg/zakopchaha-nasha-vrachka-v-surbiya-1454897.html

/КРОСС/ Полицията в сръбския град Крушевац е задържала за 48-часа 36-годишна врачка от България, предаде Radio-televizija Srbije /RTS/. Тя е обвинена за измами чрез "магически действия".Българката е успяла да вземе от пенсионерки от Варварин около 2500 евро, за да им гадае.Полицията е призовала граждани да сигнализират, ако са били жертва на българката.

Изобретяването на "родопска" раса

http://www.dnevnik.bg/analizi/2015/03/02/2479559_izobretiavaneto_na_rodopska_rasa/?ref=rss


Статията на Нурие Муратова "Пряк потомък на славяните и траките, а сега вече и на прабългарите /Етническата антропология и възродителния процес в България/" е публикувана в научното списание "Балканистичен форум". "Дневник" я препечатва с разрешението на автора. Направени са значителни съкращения. Заглавието е на редакцията

Нова, "родопска" раса "открива" за световната наука антропологическо изследване през 1980-1981 г. Целта е да се докаже българският произход на помаците и турците....

Божидар Димитров: Културата отдавна не е приоритет

http://pik.bg/божидар-димитров-културата-отдавна-не-е-приоритет-news291974.html

Божидар Димитров: Културата отдавна не е приоритет

"Вие виждали ли сте снимка от крепостта Царевец от Съединението през 1908 г.?", попита в ефира на БТВ професор Божидар Димитров.

С този въпрос той се опита и да отговори на критики отправени от професор Тодор Кръстев, който заяви, че голяма част от възстановените исторически сгради, включително крепостите "Царевец" във Велико Търново, "Кракра" в Перник, не са реставрирани по исторически картини и определи резултата от реставраторските работи като бутафорни.

"Бутафорно е само в Перник", категоричен бе директорът на Националния исторически музей (НИМ). Той попита:

Вие виждали сте снимки от Царевец от 1908 г., когато е провъзгласено Съединението. Княжество България и Източна Румелия се обединяват на 6 септември 1885 г. в Пловдив. Третата българска обявява своята независимост от Османската империя на 22 септември 1908 г. в Търново (сега Велико Търново).

"Културата отдавна не е приоритет", каза още Димитров. Той потвърди, че утре по случай националния празник входът в НИМ ще е безплатен и първите 10 посетители ще получат като подарък негова книга.

The Guardian: Убийството на Немцов бележи нова ера за Путин и Русия

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4630324

Шокиращото убийство на опозиционната фигура Борис Немцов буквално пред стените на Кремъл очевидно бележи началото на нова ера в руската политика и тя едва ли ще бъде красива, коментира политологът Марк Галеоти в статия за The Guardian, съобщи Фокус.
На този етап е абсолютно неясно кой е отговорен за тази смърт. Правителството?
Шокиращото убийство на опозиционната фигура Борис Немцов буквално пред стените на Кремъл очевидно бележи началото на нова ера в руската политика и тя едва ли ще бъде красива, коментира политологът Марк Галеоти в статия за The Guardian, съобщи Фокус. На този етап е абсолютно неясно кой е отговорен за тази смърт. Правителството?

The Guardian: Убийството на Немцов бележи нова ера за Путин и Русия

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4630328

Шокиращото убийство на опозиционната фигура Борис Немцов буквално пред стените на Кремъл очевидно бележи началото на нова ера в руската политика и тя едва ли ще бъде красива, коментира политологът Марк Галеоти в статия за The Guardian, съобщи Фокус.
На този етап е абсолютно неясно кой е отговорен за тази смърт. Правителството?
Шокиращото убийство на опозиционната фигура Борис Немцов буквално пред стените на Кремъл очевидно бележи началото на нова ера в руската политика и тя едва ли ще бъде красива, коментира политологът Марк Галеоти в статия за The Guardian, съобщи Фокус. На този етап е абсолютно неясно кой е отговорен за тази смърт. Правителството?

Топ 25 на Труд за февруари - Йордан Василев: Всичко е било планирано, може би в Москва

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4621772

- Г-н Василев, днес се навършват 25 г. от излизането на първия брой на вестник „Демокрация", чийто първи главен редактор сте вие. Днес с гняв ли се обръщате назад?
- Не с гняв, а с тъга. Защото това, което започнахме с толкова ентусиазъм, беше затрито. В крайна сметка фалираха вестника. Когато след 8 месеца ме свалиха от поста на главния редактор,
- Г-н Василев, днес се навършват 25 г. от излизането на първия брой на вестник „Демокрация", чийто първи главен редактор сте вие. Днес с гняв ли се обръщате назад? - Не с гняв, а с тъга. Защото това, което започнахме с толкова ентусиазъм, беше затрито. В крайна сметка фалираха вестника. Когато след 8 месеца ме свалиха от поста на главния редактор,

Конвои от тирове на българо-турската граница

http://www.cross.bg/kapukyle-granitzata-strana-1454896.html

/КРОСВС/ Десетки ТИР-ове, които чакат за преминаване към България, са образували дълги конвои на турско-българските гранични пунктове от турска страна. Задръстването на турския пункт е от петък следобед. Турските митнически власти съобщиха, че опашката от ТИР-ове на ГКПП Капъкуле е 11 км. Много шофьори поради задръстването на Капъкуле се насочили към друг пункт - Хамзабейли-Лесово. Но и там се е натрупала опашка от около 10 км. Турските власти съобщиха, че задръстването на граничните пунктове е поради забавяне на работата на Капитан Андреево. Заради почивните дни българската митница работи с намален персонал, поради което се забавя обработването на колите. И понеже на Капитан Андреево плацът е малък, затова ТИР-овете чакат на турската страна, където се образуват и дълги опашки по пътя към границата, каза отговорен служител от Капъкуле. Той заяви още, че екипи на полицията постоянно патрулират около колите, особено през нощта. Имало няколко случая, при които нелегални бежанци, използвайки тъмнината като прикритие, разрязвали брезента и се промъквали в ремаркетата, за да ги прехвърлят нелегално през границата, съобщава БНР. Снимка: Булфото, всички права запазени

Конвои от ТИР-ове на границата ни с Турция

http://pik.bg/конвои-от-тир-ове-на-границата-ни-с-турция-news291973.html

Конвои от ТИР-ове на границата ни с Турция

Десетки ТИР-ове, които чакат за преминаване към България, са образували дълги конвои на турско-българските гранични пунктове от турска страна. Задръстването на турския пункт е от петък следобед, информира БНР.

Турските митнически власти съобщиха, че опашката от ТИР-ове на ГКПП Капъкуле е 11 км. Много шофьори поради задръстването на Капъкуле се насочили към друг пункт - Хамзабейли-Лесово. Но и там се е натрупала опашка от около 10 км.

Турските власти съобщиха, че задръстването на граничните пунктове е поради забавяне на работата на Капитан Андреево. Заради почивните дни българската митница работи с намален персонал, поради което се забавя обработването на колите. И понеже на Капитан Андреево плацът е малък, затова ТИР-овете чакат на турската страна, където се образуват и дълги опашки по пътя към границата, каза отговорен служител от Капъкуле.

Той заяви още, че екипи на полицията постоянно патрулират около колите, особено през нощта. Имало няколко случая, при които нелегални бежанци, използвайки тъмнината като прикритие, разрязвали брезента и се промъквали в ремаркетата, за да ги прехвърлят нелегално през границата.


Тристранни преговори за руския газ

http://www.cross.bg/rysiya-paket-pregovori-1454895.html

Днес в Брюксел ще се състои тристранна среща във формат Европейски Съюз-Русия-Украйна по въпросите на природния газ. Основна тема на разговорите се очаква да бъдат газовите доставки от Русия за Украйна.От руска страна във форума ще участва енергийният министър Александър Новак, а от украинска - колегата му Володимир Демчишин. Председател на срещата и посредник на преговорите ще е еврокомисарят за енергийния съюз Марош Шефчович. Последните тристранни преговори в столицата на Белгия бяха на 31 октомври 2014. Тогава бе подписан „зимният пакет", с което бяха подсигурени доставките на газ до 31 март и надеждният транзит до ЕС. В края на февруари обаче в газовия спор между Русия и Украйна се появи нов фигурант - Донбас, а зимният пакет се оказа под заплаха.

8-годишният Виктор от Ню Йорк: Искам да живея в Трън!

http://frognews.bg/news_86971/

8-годишният Виктор, който живее с родителите си в Ню Йорк призна: Искам да живея в Трън! Българчето развълнува всички с песента си за 3-ти март.

Десетки души са задържани на траурния марш за Борис Немцов в Москва

http://www.moreto.net/novini.php?n=281712

Десетки арести е извършила московската полиция на траурното шествие в памет на убития опозиционен лидер Борис Немцов. Сред задържаните е и депутатът от украинската Върховна рада Алексей Гончаренко. В Москва над 70 000 души се включиха в траурния марш, който премина покрай лобното място на Немцов - Москворецкия мост.

Заплатите на българите са се увеличили три пъти по-малко през 2014 година

http://pik.bg/заплатите-на-българите-са-се-увеличили-три-пъти-по-малко-през-2014-година-news291972.html

Заплатите на българите са се увеличили три пъти по-малко през 2014 година

През 2014 година заплатите са се увеличили три пъти по-малко, отколкото през 2013-а, показват данните на националната статистика. Най-ниски остават доходите на заетите в хотелиерството, администрацията и строителството - между 600 и 700 лева, а най-високи заплати взимат в сферите на далекосъобщенията, енергетиката и добивната промишленост - средно почти до 1800 лева.

В края на миналата година българинът е получавал средно по 865 лева на месец брутен доход. Това е само с 19 лева повече спрямо декември 2013-а, защото през предходните 12 месеца увеличението на средната заплата е било 44 лева, съобщи Нова телевизия.

Когато от този доход се удържат данъци и осигуровки, в бюджета ни влизат още по-малко – средно около 680 лева. Броят на работещите остава приблизително един и същ за последните две години, но все пак намалява. След края на активния летен сезон са освободени хиляди служители. Както обикновено, най-много от тях са в хотелиерството, селското стопанство и културата. Само по морето без работа след сезона остават 47 000 души.

Броени месеци преди туристите отново да атакуват летните ни курорти в хотелите по Черноморието подготовката започва. Последни подобрения по стаите и ресторантите и търсене на нови служители.

Много малка част от сезонните работници успяват да отидат на борсата – предимно камериерки, сервитьори, бармани и готвачи. Повечето търсят работа по зимните курорти. За да могат да разчитат на старите си кадри от сезон на сезон, хотелиерите настояват държавата да улесни кандидатстването им в бюрата по труда.

Музей на открито в центъра на Велико Търново

http://www.cross.bg/veliko-myzeii-predmeti-1454894.html

Велико Търново /КРОСС/ Музей на открито с предмети и въоръжение от Руско-турската освободителна война ще бъде подреден на 3 март в центъра на Велико Търново.Експозицията ще бъде разположена край паметника "Майка България" и ще представи вещи и оръжия на турската и руската армия, както и предмети от бита на войниците и опълченците - канчета, котелки, раници, тежки зимни униформи и други.Инициативата е на членовете на търновския клуб "Традиция". Те са подготвили още една атракция на националния празник. Великотърновци отново ще видят как се приготвя чай в самовар с армейски ботуш, съобщава ТВ7.

Осъдиха болен от левкемия, гледал канабис срещу болките

http://www.bnews.bg/article-130454

Младият мъж изпитва непоносими болки и продължава да се бори с левкемията.

Българска врачка арестувана за измами в Сърбия

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4630320

Полицията в Крушевац е задържала за 48-часа 36-годишна врачка от България, предаде Radio-televizija Srbije /RTS/ . Тя е обвинена за измами чрез "магически действия".
Българката е успяла да вземе от пенсионерки от Варварин около 2500 евро, за да им гадае.
Полицията е призовала граждани да сигнализират, ако са били жертва на българката.
Полицията в Крушевац е задържала за 48-часа 36-годишна врачка от България, предаде Radio-televizija Srbije /RTS/ . Тя е обвинена за измами чрез "магически действия". Българката е успяла да вземе от пенсионерки от Варварин около 2500 евро, за да им гадае. Полицията е призовала граждани да сигнализират, ако са били жертва на българката.

Българска врачка арестувана за измами в Сърбия

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4630313

Полицията в Крушевац е задържала за 48-часа 36-годишна врачка от България, предаде Radio-televizija Srbije /RTS/ . Тя е обвинена за измами чрез
Полицията в Крушевац е задържала за 48-часа 36-годишна врачка от България, предаде Radio-televizija Srbije /RTS/ . Тя е обвинена за измами чрез "магически действия". Българката е успяла да вземе от пенсионерки от Варварин около 2500 евро, за да им гадае. Полицията е призовала граждани да сигнализират, ако са били жертва на българката.

Шафнерът на влака София-Кардам: Не съм убивал никой

http://pik.bg/шафнерът-на-влака-софия-кардам-не-съм-убивал-никой-news291971.html

Шафнерът на влака София-Кардам: Не съм убивал никой

Седем години след трагедията във влака София-Кардам, където огненият ад погуби живота на девет души, Миролюба Бенатова се срещна с шафнера на изгорелия вагон. Той е с условна присъда и все още работи като кондуктор в спален вагон. И все още не мисли, че има причина да изпитва чувство за вина. "Какво да кажа на родителите? Да кажа:

"Извинете, аз убих Вашето дете!" Така ли да им кажа? Аз убил ли съм тяхното дете? Не съм убивал никой", заяви пред Нова телевизия Георги Георгиев. Кондукторът на пламналия вагон бе обвинен в престъпно бездействие, довело до смъртта на девет пътници. Според материалите по делото Георгиев не е спрял влака навреме, ползвал е негоден пожарогасител, действал е хаотично и не е предупредил пътниците за пожара.

"Нямам вина, за да имам чувство за вина. Убиец е вагонът. Не съм предизвиквал пожар, не съм натискал никого да остава вътре. Не съм запречвал врати. Каквото съм могъл, съм го направил. Аз не съм спасител, аз съм кондуктор. Това е положението", категоричен е той. Шафнерът отхвърли обвиненията на родителите на жертвите, че е консумирал алкохол в деня на инцидента.

"Аз съм извикал. Мога ли всяко отделно купе да отварям и да казвам. Цялата работа е за едни чанти. Добруджанецът си обича чантите- лаптопа и останалото. Нищо не могат да ми направят, без да съм извършил нарушение", каза Георгиев.

Политолог: Големият печеливш от историята с дълга е ДПС

http://www.cross.bg/povedenieto-pechelivsh-dulga-1454893.html

/КРОСС/ Има проблем с поведението на Георги Първанов, заяви пред ТВ7 журналистът Александър Симов.Денят, в който той напусне политическия пейзаж, ще бъде добър ден и ще бъде добра новина за левицата, добави политологът Кирил Аврамов.Големият печеливш от историята с дълга е ДПС, а големият губещ - тези, които отвориха път на желаещите да правят СИРИЗА у нас. Това отвори ниша за ляв популизъм и формации, които бяхме позабравили, отбеляза Аврамов. Според Симов оттук насетне парламентът ще е по-малко стабилен, защото малките партньори ще се отнасят с недоверие към поведението на ГЕРБ.

Кралят на клея все още не е официално коронован

http://tennis.actualno.com/Kraljat-na-kleja-vse-oshte-ne-e-oficialno-koronovan-news_459824.html

От много време насам за всички тенис фенове в света е ясно, че Рафаел Надал Парера е неоспоримият властелин на землената настилка - достатъчно е само да бъдат посочени деветте му трофея от "Ролан...

Нов опит за регистрация на партия ще направи Венци Чикагото за 3 март

http://pik.bg/нов-опит-за-регистрация-на-партия-ще-направи-венци-чикагото-за-3-март-news291968.html

Нов опит за регистрация на партия ще направи Венци Чикагото за 3 март

Венцислав Ангелов, известен с прякора "Чикагото" ще направи нов опит за регистрация на партия на националния празник 3 март. Учредителното събрание е насрочено за 12:00 в зала "Дунав", като за регистрацията са необходими минимум 500 човека. 

Предвижда се преди това неговите съмишленици да се съберат в 9:30 пред Пантеона, където ще направят импровизирана литургия за всички българи, "които са си отдали животите в различни военни конфликти за да ни има днес всички нас".  След това ще бъде организиран "поход на промяната" по русенските улици, който ще продължи до спорна зала "Дунав". 

Скъпи Приятели...!!! След като на 18.02.2015 година в град София на площад Народно Събрание , ние Будни Българи и Българи заявихме нашите категорични и твърди намерения по създаването на Народна Патриотична Партия ПРОМЯНА , предстои да се съберем минимум 500 човека за да учредим нашата партия !!!!
ВРЕМЕ НАВСТАВА, ТУПКАТ СЪРЦА НИ...!!!! ВРЕМЕ е за ИСТИНСКА ПРОМЯНА...!!!!, 
се казва в призива към всички симпатизанти на движението.

През август 2014 Ангелов опита да регистрира Народна патриотична партия „Промяна“, като обаче не успя да събере изискваните по закон 500 учредителя. Още тогава те дадоха заявка, че не направят нов опит за регистрация./topnovini.bg

Джамбазки: ДПС е най-краткият път да загубиш властта

http://www.cross.bg/naii-kratkiyat-dzhambazki-vlastta-1454892.html

София /КРОСС/ С поведението си ДПС се опитват да внушат, че са незаобиколим фактор и без тях не може да се управлява. Опитват се да се вклинят в това управление още от самото му начало и да извиват ръцете на Бойко Борисов, а е целта е единствено да се запази обръчът от административни нарушения, които им хранят обръча от фирми, коментира пред ТВ7 евродепутатът Ангел Джамбазки.Той препоръча на ГЕРБ да не залагат на ДПС, защото това е най-краткият път да загубят властта за втори път.Ден преди националния празник Джамбазки призова да развяваме по-малко чужди знамена и българският трибагреник да се издига най-високо.

Лейди Гага се гмурна в ледените води на Мичиган

http://www.vesti.bg/razvlechenia/shoubiznes/lejdi-gaga-se-gmurna-v-ledenite-vodi-na-michigan-6032451

Певицата влезе в езерото сред огромни ледени блокове заедно с годеника си Тейлър Кини с благотворителна цел

Предстоящи събития в страната за днес, 2 март

http://www.cross.bg/kross-predstavena-konstitytziyata-1454891.html

***София /КРОСС/ От 10.00 часа ще бъде представена за първи път Конституцията на Княжество България, подписана от народните представители в Учредителното събрание в Търново на 16 април 1879 г. Конституцията е част от експозиция, която ще бъде представена в Гербовата зала на „Дондуков" 2. ***Казанлък /КРОСС/ От 18.00 часа, в НЧ „Искра 1860" ще бъде изнесен тържествен концерт по случай 3 март с участието на АНТП „Искра" - Казанлък и ФА"Звездица" - Димитровград ***Сърница /КРОСС/ От 14 до 16 часа в клуба на общинската организация на на ГЕРБ на ул."Свобода" 20 в гр. Сърница се организира приемна на народния представител от ПГ на ГЕРБ - Димитър Главчев. ***Велико Търново /КРОСС/ От 19.00 часа на площад "Цар Асен I" ще бъде излъчен аудио-визуалния спектакъл „Царевград Търнов- звук и светлина".  

Осъдиха онкоболен, защото се лекува с канабис

http://www.cross.bg/kaloyan-kanabis-zatvora-1454890.html

София /КРОСС/ Мъж, болен от левкемия, беше осъден на година и половина условно, тъй като посял 20 стръка канабис, за да си направи олио от канабис.На 31 септември дома на Калоян Иванов спира патрулка. Подаден е сигнал за престъпление. Добри съседи явно са казали на местния полицай. Съобщили са, че Kалоян е посадил 20 стръка канабис в градината си. За държавата това е поредната ожъната нива с марихуана, Калоян е поредният престъпник, а статистиката ще се увеличи с още един осъден. Калоян обаче вече има присъда - левкемия. От тези 20 стръка Калоян е трябвало да приготви олио от канабис. За него олиото е единственото лекарство, което спира ужасните мускулни болки от химиотерапията. Според изследвания съдържащите се в конопа канабиониди не само отстраняват симптоми на рак като гадене, болка, загуба на апетит или умора, но и имат антитуморен ефект. Така медицинската марихуана е разрешена в редица щати в САЩ, както и в няколко държави в Европа, сред които Германия, Австрия, Великобритания и други. Освен себе си Калоян иска да лекува и майка си и сина си - също покосени от рак. Ако обаче отново започне да се лекува с канабис, той рискува да влезе в затвора. „Ако трябва да вляза в затвора, ще вляза в затвора, което означава сигурна смърт. Искаш да живееш, но си ограничен от държавата, от общовъзприетите догми, че това е забранено", заявява младият мъж.

БДЖ пуска още 9 хиляди места

http://frognews.bg/news_86970/

От БДЖ пускат 9 хиляди места повече, за да улеснят пътуването през почивните дни около 3 март. Днес ще бъде увеличен съставът на влаковете по направленията между София и Бургас, Варна, Ямбол и Видин.

Показват Търновската конституция в президентството

http://www.cross.bg/prezidentstvoto-turnovskata-konstitytziya-1454889.html

София /КРОСС/ Търновската конституция ще бъде изложена за първи път в сградата на президентството.По повод предстоящия национален празник, в Гербовата зала на "Дондуков" 2 ще бъдат представени и други експонати от Освобождението на България.Сред тях - лични вещи и военно облекло на княз Александър I, държавни и военни ордени и медали на участници в освободителната война. Експонатите са част от фонда на Централния Държавен архив.Изложбата в президентството включва и богата колекция от документални свидетелства, които представят историческото ново начало на българската държавност след вековете османско владичество.

Държавата с контраудар срещу разкрилите злоупотреби с евросредства

http://www.cross.bg/tzentura-dokymenti-detzata-1454888.html

/КРОСС/ Обвинения в несвършена работа и груби нарушения на Закона за закрила на детето получиха в ефира на bTV две от служителките на Центъра за настаняване от семеен тип във Велинград, които преди дни излязоха с лицата си и разказаха за злоупотреби с европари.Припомняме, докато се плащат хиляди левове за няколко пътувания, дрехи и даже по 2 лева на руло тоалетна хартия, през 90% от времето в центъра няма вода.Служителките смятат, че не получават заплатите си, защото отказват да участват в схемата и да отчисляват пари за ръководителя на проекта Недялка Стефанова.Днес директорът на Регионалната дирекция за социално подпомагане в Пазарджик Цветелина Арапова заяви, че проговорилите пред bTV логопедът Илияна Гешева и психологът Мария Маркова са на граждански договор, в който е било ясно записано колко часа на месец трябва да работят с децата - а двете не са го правили.Тя каза още, че е направила няколко проверки в центъра през февруари и не ги е видяла, като в същото време се познавала с децата по име. Служителките я репликираха, като посочиха, че ако не е била запозната със случая само по документи, е щяла да знае колко лоша идея е деца с лека форма на умствена изостаналост да бъдат заедно с такива с параноидна шизофрения.Арапова посочи, че не са представени документи, с които Маркова и Гешева да удостоверят, че са свършили работа, като веднага й беше показан такъв, заверен от кмета на Велинград

Роми нападнаха лекарски екип в София

http://www.cross.bg/pomosht-speshna-bebe-1454887.html

София /КРОСС/ Роми отново нападнаха лекарски екип. Екип на Спешна помощ е бил извикан в столичния кв. "Орландовци" заради болно бебе. Докато лекарят и сестрата са преглеждали бебето, отвън е бил нападнат шофьорът на линейката и е бил пребит, съобщава БНТ. Сигналът за инцидента е постъпил след 23 часа. Шофьорът е с наранявания по лицето и гръдния кош. Той е получил медицинска помощ, след което е изписан за домашно лечение. Екипът на Спешна помощ е бил на адрес в кв. Орландовци на ул. "Старата воденица" №6, за да помогне на едномесечно бебе. Шофьорът е бил бит заради това, че лекарите са закъснели за адреса, обеснява Мария Пеева, началник на дневна смяна в Спешна помощ. Лекарката и сестрата не са пострадали. От Спешна помощ посочват, че при едномесечното бебе, чиято майка е на 16 години, парамедиците са идвали вече три пъти. Причината е обрив по лицето на бебето. Сигналът е бил приет към 19,30 часа, а лекарите са отишли към 22 часа, защото и предния ден е посещавано детето, което не е имало никакво заболяване. По тази причина и повикването не е определено като спешно. След побоя един от нападателите е арестуван. Разследване за изясняване на причините, довели до инцидента продължава.

Шафнерът от горящия влак: Ако не съм се опитал да помогна на никого, тогава ще имам вина

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4630309

Шафнерът на влака София-Кардам, в чийто горящ вагон на 28 февруари 2008 г. намериха смъртта си девет души, днес не изпитва никаква вина. Нито за трагедията, нито за невинните жертви. Първоначално Георги Георгиев е осъден на 12 години затвор. Последната инстанция отменя присъдата и му дава 3 години условно.
Шафнерът на влака София-Кардам, в чийто горящ вагон на 28 февруари 2008 г. намериха смъртта си девет души, днес не изпитва никаква вина. Нито за трагедията, нито за невинните жертви. Първоначално Георги Георгиев е осъден на 12 години затвор. Последната инстанция отменя присъдата и му дава 3 години условно.

Осъдиха болен от левкемия мъж, гледал канабис, за да се спаси от мъките

http://pik.bg/осъдиха-болен-от-левкемия-мъж-гледал-канабис-за-да-се-спаси-от-мъките-news291965.html

Осъдиха болен от левкемия мъж, гледал канабис, за да се спаси от мъките

Млад мъж е наказан от закона, защото отглеждал канабис. Пред Темида всички, дръзнали да отглеждат забранената трева, са престъпници. Оказва се, че Калоян е посял канабиса, за да се лекува. Младият мъж изпитва непоносими болки и продължава да се бори с левкемията.

„Искаш да живееш, но си ограничен от общоприетите догми. Държавата ми пречи да живея. А аз искам да живея“, сподели Калоян пред Нова телевизия. Канабисовото олио, което той приготвял, го облекчавало и му давало сили да продължи трудната битка.

Той е категоричен, че по-добре да влезе в затвора, отколкото да продължи да живее, наказан от болката си. От коварната болест са поразени и майката, и невръстния син на Калоян. Мъжът настоява да се преразгледа законът и да се легализира използването на марихуаната за медицински цели – така, както е разрешено в много страни по света.

Шафнерът от горящия влак: Аз не съм спасител, аз съм кондуктор. Аз тези хора не мога да ги върна

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4630307

Шафнерът на влака София-Кардам, в чийто горящ вагон на 28 февруари 2008 г. намериха смъртта си девет души, днес не изпитва никаква вина. Нито за трагедията, нито за невинните жертви. Първоначално Георги Георгиев е осъден на 12 години затвор. Последната инстанция отменя присъдата и му дава 3 години условно.
Шафнерът на влака София-Кардам, в чийто горящ вагон на 28 февруари 2008 г. намериха смъртта си девет души, днес не изпитва никаква вина. Нито за трагедията, нито за невинните жертви. Първоначално Георги Георгиев е осъден на 12 години затвор. Последната инстанция отменя присъдата и му дава 3 години условно.

Заплатите са се увеличили три пъти по-малко през 2014-а

http://www.cross.bg/leva-sezon-sredno-1454886.html

София /КРОСС/ През 2014 година заплатите са се увеличили три пъти по-малко, отколкото през 2013-а, показват данните на националната статистика. Най-ниски остават доходите на заетите в хотелиерството, администрацията и строителството - между 600 и 700 лева, а най-високи заплати взимат в сферите на далекосъобщенията, енергетиката и добивната промишленост - средно почти до 1800 лева.В края на миналата година българинът е получавал средно по 865 лева на месец брутен доход. Това е само с 19 лева повече спрямо декември 2013-а, защото през предходните 12 месеца увеличението на средната заплата е било 44 лева, съобщи Нова телевизия.Когато от този доход се удържат данъци и осигуровки, в бюджета ни влизат още по-малко - средно около 680 лева. Броят на работещите остава приблизително един и същ за последните две години, но все пак намалява. След края на активния летен сезон са освободени хиляди служители. Както обикновено, най-много от тях са в хотелиерството, селското стопанство и културата. Само по морето без работа след сезона остават 47 000 души.Броени месеци преди туристите отново да атакуват летните ни курорти в хотелите по Черноморието подготовката започва. Последни подобрения по стаите и ресторантите и търсене на нови служители.Много малка част от сезонните работници успяват да отидат на борсата - предимно камериерки, сервитьори, бармани и готвачи. Повечето търсят работа по зимните курорти

ООН: Над 6000 души са станали жертва на конфликта в Украйна

http://petel.bg/OON--Nad-6000-dushi-sa-stanali-zhertva-na-konflikta-v-Ukrayna__103258

Над 6000 души са станали жертва на конфликта в Украйна. Това сочат нови данни на ООН, цитирани от РИА Новости и "24 часа". Според...

Вижте руско-турската война в уникална фотогалерия (снимки)

http://petel.bg/Vizhte-rusko-turskata-voyna-v-unikalna-fotogaleriya--snimki-__103259

Сайтът "Изгубената България" е издирил и събрал уникални фотографии от Руско-турската война 1877-1878 г. На тях са запечатани както моменти от...

Почина икономистът проф. д-р Чавдар Николов

http://petel.bg/Pochina-ikonomistat-prof--d-r-CHavdar-Nikolov__103261

Тази сутрин почина бившият декан на Стопанския факултет в ЮЗУ, изтъкнатият икономист проф. д-р Чавдар Николов, съобщава struma.bg. Той бе...

Музикалното училище с концерт„Миш – маш”

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/sPJncAMm_rk/

Каква е рецептата за миш-маш и има ли изобщо рецепта за миш-маш, или това ястие се нарича миш-маш точно защото няма точна рецепта?
Своята оригинална рецепта за това невероятно ястие ще представи тази седмица Националното училище за музикално и сценично изкуство „проф.Панчо Владигеров”.
Класическата рецепта за това кулинарно изкушение ще бъде поднесена с много талант, страст и любов към изкуството, защото миш – маша спада към експресните рецепти, които идват на помощ, в моментите, когато се чувстваш самотен и денят ти е сив.
Преподаватели и ученици ще забъркат пред погледа на зрителите до еднородна смес 2 пълни шепи Хитове на световни певци, 1 чаена чаша добре пресяти Песни от филми, 2 супени лъжици едро смлени Рок парчета, като добавят и 2 – 3 капки Руски романси. Накрая всички заедно ще изсипят в изобилие талант и желание за творчество. Готовото ястие ще бъде сервирано с плам на любимата публика.
В приготвянето на този шедьовър ще вземат участие бъдещите звезди от класовете по Поп и джаз пеене. „Миш – маш” провокацията се осъществява в рамките на проект „На концерт в сряда” , тази сряда – 4 март от 18 часа, в концертната зала на Музикалното училище, вход свободен.

Българският трибагреник бе издигнат в центъра на Чикаго

http://www.mediapool.bg/balgarskiyat-tribagrenik-be-izdignat-v-tsentara-na-chikago-news231202.html

Българският трибагреник бе издигнат в центъра на Чикаго, съобщи Нова телевизия. Традицията по повод националния ни празник датира от 1960 г. и след прекъсване беше възстановена през 2007 г. Множество българи се събраха за издигането на националния ни флаг на фона на химна. В програмата участваха ученици от български училища в Чикаго, които пяха български песни и рецитираха стихове за България.  

Българско знаме в центъра на Чикаго

http://www.cross.bg/chikago-natzionalniya-bulgarski-1454885.html

/КРОСС/ Българският трибагреник се развя гордо в центъра на Чикаго. Традицията по повод националния ни празник датира от 1960 г. и след прекъсване беше възстановена през 2007 г.Множество българи се събраха за издигането на националния ни флаг на фона на химна. В програмата участваха ученици от български училища в Чикаго, които пяха български песни и рецитираха стихове за България, съобщава Нова телевизия.

Шафнерът на влака-убиец: Не съм длъжен да нося всеки на гръб и да го спасявам

http://frognews.bg/news_86969/

Няма да се извиня на близките на загиналите. Това каза по НТВ шафнерът на влака София-Кардам, в чийто горящ вагон на 28 февруари 2008 г. загинаха девет души.

Конституцията на Княжество България ще бъде изложена в президентството

http://www.mediapool.bg/konstitutsiyata-na-knyazhestvo-bulgaria-shte-bade-izlozhena-v-prezidentstvoto-news231201.html

За първи път Конституцията на Княжество България, подписана от народните представители в Учредителното събрание в Търново на 16 април 1879 г., ще бъде изложена в сградата на президентството. Експонатът от фонда на Централния държавен архив ще бъде част от изложбата, която ще отвори врати за посетители на 2 март от 10:00 часа до 16:00 часа в Гербовата зала на "Дондуков" 2. В навечерието на Деня на Освобождението на България в сградата на президентската администрация ще бъдат изложени ценни реликви от времето на Руско-турската освободителна война (1877-1878) г. и на първите години от изграждането на модерната българска държава. Сред експонатите ще бъдат лични вещи и военно облекло на княз Александър I, автентично огнестрелно и хладно оръжие, държавни и военни ордени и медали на участници в освободителната война. Експозицията в администрацията на президента включва още богата колекция от документални свидетелства, които представят историческото ново начало на българската държавност след вековете турско робство. Изложбата е организирана от Администрацията на президента, съвместно с Националния военноисторически музей, Държавна агенция "Архиви" и Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий".

БДЖ пуска допълнителни места за празниците

http://www.cross.bg/mesta-bilet-vlakovete-1454884.html

София /КРОСС/ Допълнителни билети за влаковете по най-натоварените дестинации. От БДЖ пускат 9 хиляди места повече, за да улеснят пътуването през почивните дни около 3 март. Днес ще бъде увеличен съставът на влаковете по направленията между София и Бургас, Варна, Ямбол и Видин.Повече места в празничните дни ще има и за междуградските автобуси. Превозвачите очакват най-много пътници през целия ден на 3 март, информира НТВ. От БДЖ напомнят, че при закупуване на двупосочен билет, клиентите могат да пътуват между 10 и 30% по-евтино. Намаления има и при автобусните фирми. Двупосочният билет излиза приблизително с 20% по-ниска цена.

Заплатите са се увеличили три пъти по-малко през 2014 година

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4630284

През 2014 година заплатите са се увеличили три пъти по-малко, отколкото през 2013-а, показват данните на националната статистика. Най-ниски остават доходите на заетите в хотелиерството, администрацията и строителството - между 600 и 700 лева, а най-високи заплати взимат в сферите на далекосъобщенията,
През 2014 година заплатите са се увеличили три пъти по-малко, отколкото през 2013-а, показват данните на националната статистика. Най-ниски остават доходите на заетите в хотелиерството, администрацията и строителството - между 600 и 700 лева, а най-високи заплати взимат в сферите на далекосъобщенията,

БДЖ пуска още вагони за 114 влака на 3 март

http://www.bnews.bg/article-130453

С увеличени състави през празничните дни ще се движат общо 15 бързи влака със задължителна резервация и 99 бързи влака.

Високата зона на Виница без вода до обяд

http://www.moreto.net/novini.php?n=281717

Абонатите във високата зона на кв. Виница са без вода от снощи, а безводието ще продължи до днес на обяд. Това съобщиха от ВиК-Варна за Moreto.net и уточниха, че причината не е в тях, а в енергото. Според водоснабдителното дружество авария на електроразпределителното дружество е прекъснато захранването на помпена станция "Виница ".

Радио Сафари ФМ на пернишките DJ Keks, DJ Happy One, DJ Maxy и Димитър Стоянов от Несебър отново тръгна в ефир

http://www.zapernik.com/pernik/radio-safari-fm-na-pernishkite-dj-keks-dj-happy-one_37545/

Радио Сафари ФМ е Интернет радио, което се поддържа от диджеи, които го правят изцяло за своите фенове.

Музикалната програма е насочена към световната музика от 80-те години до днес.

Преди радиото да спре, често гостуваше на популярни заведения като бар „Струма”, клуб „Маракеш”, клуб „Инсигния”, механа „Кракра” в Перник, „Бианко...

Продължава

Нова авторска книга на Черньо Чернев

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/7nicVDpLaCI/

В чест на националния празник 3 март, излезе от печат и е пусната на пазара новата девета по ред книга на поморийския автор „Света гора – извън времето и пространството”.
Рецензията на видния български учен проф. д-р Иван Карайотов разкрива богата палитра от информация, анализи и лични впечатления на Черньо Чернев, който предизвиква съдбата си, да произведе образно казано в завършен вид един успешен труд, резултат от дълги изследвания на различни архиви във Ватикана, Високата порта в Истанбул и манастирите на монашеската република Света гора.
Да анализираш необходимото от прочетеното в концепцията на самата идея и да поднесеш тази информация по един интересен начин не е само предизвикателство. Да усетиш тръпката от движението пешком по тесните и скалисти пътеки с раница на гърба сред девствената природа на Света гора в студения месец април на 2014 година. С тези многочасови преходи през последните години в планината Атон, всред самата атмосфера на смълчаните във вечен покой манастири, приличащи на крепости си заслужава положения труд. Уникалната природа събрала в едно море и планина, дървета и цветя, монаси и вяра – спомените за които не могат да бъдат забравени дълго време. Всъщност в Света гора времето е спряло преди повече от хиляда години.
В това море от записани тайни, чудеса и загадки е много трудно да се ориентираш кое, как и защо, все търсейки отговорите на тези и други неизяснени въпроси, записани акуратно в манастирските дневници или в разказите на монасите. Последните дори трудно откликват на лавината от предложения за евентуални контакти, а самото мълчание подсказва, че по каноните на църквата те строго пазят най съкровените тайни. За да се открият техните души и разкажат това, което те знаят е необходимо и малко късмет. Разбираем е даденият обет за мълчание, че предавайки от поколения различните истории, преплетени в живота им, е нещо повече от закон. Владеенето на чужди езици от автора е несъмнено предимство в реализацията на тези контакти, продължаващи понякога до ранни зори.
За първи път се изнасят данни за секретните експедиции на още по- секретните служби на Хитлер. Авторът се е добрал до архивни материали – доклади, снимки и писма от онова време. За тайнствената група „Аненербе”, подчинена на СС и обединяваща повече от 50 института под прикритието за изучаване на родовата памет на немците. От тези проучвания узнаваме за зловещите тайни опити, проведени в Германия и след войната в Съветска Русия и САЩ.
Увлекателно той ни разказва за личните си срещи в Света гора с академик Ангел Гълъбов, зам. -председател на Българската академия на науките, който е ръководил специална експедиция в чужбина за проучване произхода на българите. В своя научен доклад, с обосновани факти и доказателства, споделя, че ние сме дали писмеността на Русия, че у нас малко се говори и за траките.
Своебразните беседи за диханието на душата и споделената тайна за молитвата разкриват многопластовото обаяние на автора да разкрие не малко тайни свързани с живота в Атон. Според него, такава е тайната на Света Троица – един кръст за човешката мисъл, самобитност, вечност, неизменяемост, неизмеримост и вездесъщие.

Осъдиха болен от левкемия мъж, гледал канабис, за да се спаси от болките

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4630270

Млад мъж е наказан от закона, защото отглеждал канабис. Пред Темида всички, дръзнали да отглеждат забранената трева, са престъпници. Оказва се, че Калоян е посял канабиса, за да се лекува. Младият мъж изпитва непоносими болки и продължава да се бори с левкемията.
„Искаш да живееш, но си ограничен от общоприетите догми. Държавата ми пречи да живея.
Млад мъж е наказан от закона, защото отглеждал канабис. Пред Темида всички, дръзнали да отглеждат забранената трева, са престъпници. Оказва се, че Калоян е посял канабиса, за да се лекува. Младият мъж изпитва непоносими болки и продължава да се бори с левкемията. „Искаш да живееш, но си ограничен от общоприетите догми. Държавата ми пречи да живея.

Осъдиха болен от левкемия мъж, гледал канабис, за да се спаси от болките

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4630265

Млад мъж е наказан от закона, защото отглеждал канабис. Пред Темида всички, дръзнали да отглеждат забранената трева, са престъпници. Оказва се, че Калоян е посял канабиса, за да се лекува. Младият мъж изпитва непоносими болки и продължава да се бори с левкемията.
„Искаш да живееш, но си ограничен от общоприетите догми. Държавата ми пречи да живея.
Млад мъж е наказан от закона, защото отглеждал канабис. Пред Темида всички, дръзнали да отглеждат забранената трева, са престъпници. Оказва се, че Калоян е посял канабиса, за да се лекува. Младият мъж изпитва непоносими болки и продължава да се бори с левкемията. „Искаш да живееш, но си ограничен от общоприетите догми. Държавата ми пречи да живея.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване