Виктор, който разплака света с песен за 3 март: В България има много хубави полета и безплатна вода (видео)

http://pik.bg/виктор-който-разплака-света-с-песен-за-3-март-в-българия-има-много-хубави-полета-и-безплат-news291959.html

Виктор, който разплака света с песен за 3 март: В България има много хубави полета и безплатна вода (видео)

Българчето, което разплака с песента си за 3 март всички родолюбци по света, мечтае да живее в родината на майка си. Малкият Виктор сподели пред Нова телевизия, че обича България и иска един ден да се установи тук. „В България има много хубави полета и безплатна вода. Има и хубави коне“, каза талантливото българче.

„За мен България е като един прибог, но на земята. Като порасна искам да живея в Трън. Защото там на мама таткото почти построи една къща, ама умря, преди да я построи цялата. Аз искам да я направя тая къща“, сподели момчето.

„Знам, че много хора не искат да живеят в България. Защото в България няма пари. Ама аз харесвам България и искам да съм в България“, допълни Виктор.

Запитан какво знае за 3 март, малкият родолюбец отговори: „На 3 март България се е освободила от турците. Това е важен ден. Искам да кажа на всички българи – честит 3 март и да имате много хубави дни“.

Виктор е роден и живял досега само в Ню Йорк и само три пъти е идвал в родината на майка си. 8-годишното момче записва песен, която просълзява всички български емигранти по света. Тя бързо става хит сред сънародниците ни в интернет и то точно в навечерието на националния празник 3 март. Над 23 хиляди души са гледали видеоклипчето само за ден-два. През пролетта на 2014-та година, когато разбира, че майка му е купила билети за ваканция в България и за трети път в живота си ще се върне в родината си, Виктор съчинява своята песен за България. Музиката е изцяло негова, а за текста му помага майка му, Кристина Велинова - поетеса, която има записани доста песни по нейни текстове през 90-те.

Издигнаха българското знаме в центъра на Чикаго

http://offnews.bg/news/n_1/n_469636.html

Българското знаме беше издигнато в центъра на Чикаго по повод 3 март, съобщи Нова тв. Традицията датира от 1960 г. и е била възстановена през 2007 г. след прекъсване. Множество българи се събраха за издигането на националния ни флаг на фона на химна. В програмата участваха ученици от български училища в Чикаго, които пяха български песни и рецитираха стихове за България.

Унищожиха зелените площи и две дръвчета, за да прокарат нова пътека до паркинга на хотел Струма

http://www.zapernik.com/obshtestvo/unishtojiha-zelenite-ploshti-i-dve-druvcheta-za-da-prokarat-nova_37543/

Няколко дръвчета са отсечени, поредната тревна площ е съсипана, за да се прокара още един вход към паркинга на хотел Струма, съобщиха читатели, живеещи в района.

Новият достъп до хотела и по-скоро до паркинга на хотел Струма, намиращ се в центъра на Перник е откъм жилищните блокове.

Сериал подпомага сериозно продажбите на уиски в Япония

http://curious.actualno.com/Serial-podpomaga-seriozno-prodajbite-na-uiski-v-Japonija-news_459820.html

Търсенето на уиски в Япония никога не е било толкова силно, колкото след излъчването на телевизионен сериал по един от обществените канали. Поредицата проследява  историята на японски произво...

Григор излезе от топ 10, Мъри изхвърча от топ 4

http://tennis.actualno.com/Grigor-izleze-ot-top-10-Myri-izhvyrcha-ot-top-4-news_459822.html

Както се и очакваше, ужасното представяне в Акапулко на първата ни ракета при мъжете Григор Димитров доведе до изпадането му от първата десетка на света. За щастие Григор загуби само едно място и с 30...

Ниското заплащане и липсата на реализация гонят акушерките

http://healthy.actualno.com/Niskoto-zaplashtane-i-lipsata-na-realizacija-gonjat-akusherkite-news_459825.html

95% от дипломираните акушерки в България напускат страната. Обяснява се с липсата на реализация в страната. Това каза за Радио „Фокус” Тони Калушкова, зам.-председател на Алианса н...

Татковци изпитват какво е да си бременен за деня на майката

http://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2015/03/02/2480390_tatkovci_izpitvat_kakvo_e_da_si_bremenen_za_denia_na/?ref=rss


С наближаването на деня на майката, който във Великобритания се празнува на 15 март, трима татковци решават да не подаряват цветя на съпругите си, а разбиране. Те приемат едномесечно предизвикателство, което ще им помогне да усетят какво означава да си бременен, пише "Дейли мейл".

Джейсън Брамли, Стийв Хансън и Джони Бигинс цели 30 дни ще носят специални "бременни" костюми, а преживяванията си публикуват в блог, създаден за случая.

Костюмите включват корем и изкуствени...

Камиони без номера прекарват незаконно дърва в Ботевградско

http://frognews.bg/news_86968/

Камиони без регистрационни номера са били засечени незаконно да прекарват дърва в Ботевградско. Всичко е заснето със скрита камера от членове на „Сдружение за Ботевград“. Част от кадрите бяха излъчени по НТВ.

Британски портал рекламира родопското село Орехово

http://www.dnevnik.bg/na_put/2015/03/02/2482819_britanski_portal_reklamira_rodopskoto_selo_orehovo/?ref=rss


Първото нещо, което трябва да направите, когато пристигнете в Орехово, е просто да вдишате дълбоко, тъй като въздухът там е толкова свеж, че можете да почувствате как дробовете ви се отварят, за да поемат кислорода. Така започва описанието на родопското село Орехово в британския портал за непознати туристически дестинации New Destinations Network.

Създателят на портала Майкъл Бляк е посетил селото по покана на собственици на местна къща за гости, с които се запознал на туристическа...

Откриха мъртва американка в колата й 5 години след смъртта й

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4630251

Тялото на компютърна специалистка от Детройт е престояло в апартамента й повече от пет години, пише "Дейли мейл". Накрая вратата е била разбита заради натрупалите се неплатени сметки. Интересното е, че Пиа Фаренкорф е имала много живи роднини и приятели. Те обаче казали, че не се обезпокоили, тъй като тя си била затворена.
Тялото на компютърна специалистка от Детройт е престояло в апартамента й повече от пет години, пише "Дейли мейл". Накрая вратата е била разбита заради натрупалите се неплатени сметки. Интересното е, че Пиа Фаренкорф е имала много живи роднини и приятели. Те обаче казали, че не се обезпокоили, тъй като тя си била затворена.

Откриха мъртва американка в колата й 5 години след смъртта й

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4630242

Тялото на компютърна специалистка от Детройт е престояло в апартамента й повече от пет години, пише
Тялото на компютърна специалистка от Детройт е престояло в апартамента й повече от пет години, пише "Дейли мейл". Накрая вратата е била разбита заради натрупалите се неплатени сметки. Интересното е, че Пиа Фаренкорф е имала много живи роднини и приятели. Те обаче казали, че не се обезпокоили, тъй като тя си била затворена.

Спряха помощите на ученици от Сливенско с над пет неизвинени отсъствия

http://pik.bg/спряха-помощите-на-ученици-от-сливенско-с-над-пет-неизвинени-отсъствия-news291954.html

Спряха помощите на ученици от Сливенско с над пет неизвинени отсъствия

Семейните помощи на 638 ученика от областта, допуснали 5 и повече неизвинени отсъствия и на 24 деца в предучилищна възраст с 3 или повече отсъствия по неуважителни причини, са спрени през месец януари, съобщават от Регионалната дирекция за социално подпомагане в Сливен.

Без помощи са родителите на 50 деца ученици в Oбщина Котел, 147 в Нова Загора общо на 158 ученици и деца в предучилищна възраст, 199 са в Твърдица.

В най-голямата Oбщина Сливен са спрени семейните помощи на 244 деца ученици и на 11 деца в предучилищна възраст./topnovini.bg

Българка патентова лекарство от чесън, борещо се с рака

http://www.moreto.net/novini.php?n=281714

Българка патентова лек срещу рака. Продуктът НАТАНАЛ вече е преминал през тестове върху пациенти в Националната онкологична болница в София. Изследванията показват, че след употребата му при пациентите се наблюдава намаляване на раковите клетки в организма, както и отстраняване на негативния ефект от химио- и лъчетерапията, съобщи БНТ.

Коритаров: Немцов беше живото изобличение на зараждащия се руски нацизъм

http://pik.bg/коритаров-немцов-беше-живото-изобличение-на-зараждащия-се-руски-нацизъм-news291953.html

Коритаров: Немцов беше живото изобличение на зараждащия се руски нацизъм

"Има много конкретна причина за убийството на Борис Немцов". Това заяви журналистът Георги Коритаров в "Здравей, България" по Нова телевизия. По думите му Немцов е бил не просто един от ярките опозиционери на Русия, а най-яркият жив представител и доказателство за това, че в Русия е имало и либерална алтернатиа за управление на страната.  

"Немцов беше живото изобличение на зараждащия се руски нацизъм, чието най-крайно проявление са действията в Украйна", изтъкна Коритаров. Той допълни, че дори няма значение кои са преките извършители. Важни са последиците от отстраняването на такъв символ като харизматичния опизицонер.

"Изчезна доказателството срещу Владимир Путин",заключи Коритаров, като призова да обърнем внимание върху това кои са били най-емблематичните противници на режима, които са били ликвидирани. 

Атанас Зафиров ще участва в тържествата по отбелязването на 3 март в Украйна

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/3MicTFZLPBU/

По покана на Българската община“Св.София“ в гр.Измаил, Р.Украйна, народният представител от ПГ“БСП лява България“ Атанас Зафиров ще вземе участие в тържествата по отбелязването на 3 март в града, където ще поднесе венец от името на Народното събрание на паметника на Христо Ботев,съобщиха от пресцентъра на БСП-Бургас.
В програмата на Зафиров е включена и лекция на тема“ Отношенията България-Украйна“, която той ще изнесе пред студенти и преподаватели от Измаилския държавен хуманитарен университет, по покана на ректора на университета Ярослав Кичук. След лекцията Зафиров ще проведе и срещи с български студенти и учители по български език от региона, както и ще присъства на откриването на изложба на големия бесарабски художник от български произход, проф. Иван Пастир. На следващият ден, народният избраник ще посети с.Заря, Одеска област и ще се срещне с представители на местната българска общност.
Атанас Зафиров е част от народните представители от БСП в 43-то НС, които инициираха създаването на постоянна парламентарна Комисия по политика за българите в чужбина, от която се очаква че ще се ангажира с едно ново отношение и активна политика, насочена към българските общности по света.

БДЖ пуска допълнителни 9 хиляди места

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4630237

Допълнителни билети за влаковете по най-натоварените дестинации. От БДЖ пускат 9 хиляди места повече, за да улеснят пътуването през почивните дни около 3 март. Днес ще бъде увеличен съставът на влаковете по направленията между София и Бургас, Варна, Ямбол и Видин.
Повече места в празничните дни ще има и за междуградските автобуси.
Допълнителни билети за влаковете по най-натоварените дестинации. От БДЖ пускат 9 хиляди места повече, за да улеснят пътуването през почивните дни около 3 март. Днес ще бъде увеличен съставът на влаковете по направленията между София и Бургас, Варна, Ямбол и Видин. Повече места в празничните дни ще има и за междуградските автобуси.

Научен център в Луизиана изпуснал опасна бактерия през 2014 г.

http://svetoven.pogled.info/news/62799/Nauchen-tsentar-v-Luiziana-izpusnal-opasna-bakteriya-prez-2014-g

/Поглед.инфо/ Властите в Луизиана искат да разберат как опасна и много смъртоносна бактерия се е оказала извън лабораторията на изследователски център с висока степен на сигурност, съобщава в неделя "Ю Ес Ей тудей" (USA Today).

БДЖ пуска допълнителни 9 хиляди места

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4630235

Допълнителни билети за влаковете по най-натоварените дестинации. От БДЖ пускат 9 хиляди места повече, за да улеснят пътуването през почивните дни около 3 март. Днес ще бъде увеличен съставът на влаковете по направленията между София и Бургас, Варна, Ямбол и Видин.
Повече места в празничните дни ще има и за междуградските автобуси.
Допълнителни билети за влаковете по най-натоварените дестинации. От БДЖ пускат 9 хиляди места повече, за да улеснят пътуването през почивните дни около 3 март. Днес ще бъде увеличен съставът на влаковете по направленията между София и Бургас, Варна, Ямбол и Видин. Повече места в празничните дни ще има и за междуградските автобуси.

Показват Търновската конституция в Президентството

http://offnews.bg/news/n_1/n_469629.html

В президентството ще бъде изложена за разглеждане Търновската конституция заедно с ценни реликви от времето на Руско-Турската освободителна война и на първите години от изграждането на модерната българска държава. Експозицията отваря врати в Гербовата зала на "Дондуков" 2 от 10 до 16 часа . В навечерието на 3 март в Президентството ще бъдат изложени лични вещи и военно облекло на княз Александър I, автентично огнестрелно и хладно оръжие, държавни и военни ордени и медали на участници в освободителната война. Експозицията включва още богата колекция от документални свидетелства, които представят историческото ново начало на българската държавност след вековете османско владичество.

ГЕРБ спази традцията, раздаде стотици мартеници в област Бургас

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/D8eNQfEGHfE/

Структурите на ГЕРБ в област Бургас спазиха една от най-хубавите български традиции и за поредна година раздадоха раздадоха стотици мартеници по случай 1 март в различни населени места, съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ-Бургас. В инициативата в Поморие се включиха организационният секретар Ана Желева, общинският съветник Живко Костадинов и дами от ръководството на партията в морския град. Те изненадоха жителите и им подариха от червено-белите символи.
ГЕРБ-Камено зарадва малко и големи, като подаряваше в центъра на града мартеници за здраве и благополучие. В инициативата участваха членове на МГЕРБ, които поздравиха своите съграждани с празника, предвестник на пролетта. ,,От изключително значение е да уважаваме и съхраняваме традициите си”, подчерта председателят на младежката структура Камен Тодоров.
Ръководството на ГЕРБ-Карнобат реши да изненада обитателите на Дома за възрастни хора с деменция в с. Огнен. Антоанета Стоянова, организационен секретар, и членове на партията бяха посрещнати от директора Биляна Банчева. В рамките на посещението бе изнесена културно-музикална програма. В дома се грижат за 45 души. Всички те получиха мартеници и подаръци от ГЕРБ-Карнобат.

Адвокат: Марихуаната за медицински цели трябва да бъде легализирана

http://pik.bg/адвокат-марихуаната-за-медицински-цели-трябва-да-бъде-легализирана-news291952.html

Адвокат: Марихуаната за медицински цели трябва да бъде легализирана

"Марихуаната за медицински цели категорично трябва да бъде легализирана". Това заяви адвокатът Николай Хаджигенов за сутрешния блок на Нова телевизия "Здравей, България".

Изказването му е по повод обществения дебат редно ли е тежкоболни хора да бъдат осъждани, защото са отглеждали растението за медицински цели с цел да облекчат болката си. "За мен употребата за лечебни цели изобщо не е престъпление. Раздават жестоки присъди на болни хора, а същевременно у нас минава дрога на кораби", коментира Хаджигенов.

Д-р Алекасндър Канчелов, специалист по лечение на наркозависимости се присъедини към мнението му, но само частично. Той изрази опасения, че легализирането на марихуаната за медицински цели би било стъпка към легализирането на марихуаната въобще.

"Всяко лекарство, което допринася за подобряване на състоянието на пациента, трябва да бъде използвано, но при съответните регулации и съответните специалисти. Така наречената медицинска марихуана не трябва да излиза от тази рамка", изтъкна експертът. В същото време д-р Канчелов изтъкна, че има разлика между "легализиране" и "разрешение за използване на марихуана за медицински цели" и че той подкрепя второто.

Републиканци: Обама е виновен за възхода на ИДИЛ

http://www.cross.bg/islyamska-durzhava-peiilin-1454883.html

/КРОСС/ Администрацията на президента на САЩ Барак Обама е виновна за възхода на "Ислямска държава". Това заяви бившият губернатор на Аляска Сара Пейлин на конференция на консервативните американски политици в Нашънъл Харбър, Мериленд, пише британският в. "Индипендънт", цитиран от БТА. Пейлин обвини президента, че не е направил достатъчно за да предотврати разрастването на ислямистката групировка. Когато войските на САЩ се изтегляха от Ирак, някои съветници препоръчваха да се запазят известни американски сили в страната. "Възходът на "Ислямска държава" е пряко следствие от отказа на администрацията да се вслуша в това предупреждение", цитира в. "Индипендънт" думите на бившата кандидатка на Републиканската партия за вицепрезидент през 2008 година. "Близкият изток е барутен погреб и се пука по шевовете", добави Пейлин. По думите й екстремистите контролират повече територии, отколкото преди началото на войната срещу тероризма. "Обама смята, че можем да съжителстваме мирно с тези главорези", но единственото, което пази САЩ, е американската армия, заяви тя. Според Пейлин САЩ могат да се справят с "Ислямска държава" с военна сила, "също както са избили нацистите", отбелязва "Блумбърг". Британският в

Георги Коритаров: С убийството на Немцов изчезва доказателството срещу Путин

http://frognews.bg/news_86967/

Всички версии, които гравитират около това, че Борис Немцов е убит от западните тайни служби, ще изчезнат в мига, в който си дадем сметка кой е той. Това каза журналистът Георги Коритаров по НТВ по повод убийството на опозиционния лидер в Москва.

Агробизнесът се събира на БАТА АГРО в Стара Загора

http://pik.bg/агробизнесът-се-събира-на-бата-агро-в-стара-загора-news291949.html

Агробизнесът се събира на БАТА АГРО в Стара Загора

Първото пролетно издание на най-голямото и авторитетно изложение в агросектора БАТА АГРО, организирано от Българската асоциация на търговците на агротехника, ще се проведе от 4 до 7 март в Стара Загора, съобщиха организаторите.  Форумът ще открие министърът  на земеделието и храните Десислава Танева.

Около 100 фирми ще представят продукти и услуги на повече от 23 хил. кв. метра изложбени площи. Отчита се силен интерес от чуждестранни фирми изложители, както и от фермери от съседни страни, които също ще посетят изложението.

Уникално за България ще бъде специално изградено съоръжение с покрита площ от 4 000 кв.м, в което ще бъдат разположени щандове на фирми. Там ще се намира и пресцентърът, където ще се провеждат пресконференции и семинари.  В закритата площ ще има експозиция на най-новите продукти, представени от членовете на БАТА АГРО, която ще бъде разположена на почти 1000 кв.м изложбена площ. Посетителите ще имат възможността да видят най-модерната и иновативна техника на световни брандове, представлявани от членовете на Асоциацията БАТА АГРО.

Акцент в съпътстващата програма ще бъде информационен семинар на тема: "Възможности за финансиране на инвестиции по ПРСР 2014-2020 и новости при директните плащания", който ще се проведе на 4 март.  В него ще участват експерти от Българската асоциация на консултантите по европейски програми и експерти от Министерството на земеделието и храните.

За първи път изложението  БАТА АГРО ще се проведе два пъти в годината./topnovini.bg

Иранската пропаст между Обама и Нетаняху

http://svetoven.pogled.info/news/62798/Iranskata-propast-mezhdu-Obama-i-Netanyahu

/Поглед.инфо/ Правителствата на Израел и САЩ най-вероятно никога не са били толкова отдалечени едно от друго по отношение на политиката, както са в момента. Пропастта между тях не е само по отношение на иранските преговори (за ядрената програма на Техеран – бел. ред.), но и още по-на дълбоко - за използването на силата срещу дипломацията.

Ихтиман празнува 3 март днес

http://petel.bg/Ihtiman-praznuva-3-mart-dnes__103253

Ихтиман ще празнува 3 март ден по-рано. Със заповед на кмета Освобождението ще се чества днес, съобщава "Нова тв", цитирана от "24 часа"....

Осъдиха болен от левкемия мъж, гледал канабис, за да се спаси от болките

http://petel.bg/Osadiha-bolen-ot-levkemiya-mazh--gledal-kanabis--za-da-se-spasi-ot-bolkite__103254

Млад мъж е наказан от закона, защото отглеждал канабис. Пред Темида всички, дръзнали да отглеждат забранената трева, са престъпници....

Десетки са ранени в Китай след земетресение с магнинуд 5,5

http://petel.bg/Desetki-sa-raneni-v-Kitay-sled-zemetresenie-s-magninud-5-5__103255

20 души са ранени, около 600 са евакуирани след като земетресение с магнитуд 5,5 по Рихтер разтърси Китай. Няма жертви след труса....

Експерт от спецслужбите: Около 5 милиона долара е струвало убийството на Немцов

http://petel.bg/Ekspert-ot-spetssluzhbite--Okolo-5-miliona-dolara-e-struvalo-ubiystvoto-na-Nemtsov__103256

Убийството на Борис Немцов е било заснето от 4 камери едновременно. Следователите са получили кадри от тях няколко минути след...

Родна картинка: "Лада" тегли кон в Приморско (снимки)

http://petel.bg/Rodna-kartinka--Lada-tegli-kon-v-Primorsko--snimki-__103257

Странен впряг прикова вниманието на шофьорите на пътя Приморско-Ясна поляна. Мургав водач, управляващ със завидно самочувствие лека кола...

Пловдивчанка смени личния си лекар с йеменски (ВИДЕО)

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4630231

Пловдивчанка реши да смени българския си личен с лекар с такъв от Йемен. 78-годишната Стефка Марешова дълги години е работила в МВР и военно поделение. Разочарована е от голяма част от българските лекари, защото постоянно й искали пари. Казва, че има и изключения, но били рядкост. По тази причина сега я лекува йеменски лекар.

Старейшините на ГЕРБ занесоха храна и мартеници на хора с увреждания от защитено жилище в Перник

http://www.zapernik.com/politika/stareishinite-na-gerb-zanesoha-hrana-i-martenici-na-hora-s_37544/

Структурата на ГЕРБ-Старейшини в Перник направи дарение на обитателите на защитено жилище в града. По повод 1-ви март членовете на организацията занесоха хранителни продукти и мартеници на хора с увреждания от институцията.

„Това е първата, но няма да е последната ни инициатива тук. Обещаваме, че регулярно ще помагаме“, заяви общинският координатор на ГЕРБ –Старейшини Искра Златанова. Тя допълни, че това са хора, които имат нужда от внимание и човешко отношение....

Продължава

ЕС субсидира млади и еко земеделски производители с 1,4 млрд. лв

http://www.moreto.net/novini.php?n=281697

От 1 март земеделските производители могат да кандидатстват за 1,4 млрд. лв. директни субсидии от Европейския съюз (ЕС). Средствата обаче ще се получават в началото на 2016 г. Според новите правила освен плащанията на площ, фермерите ще получават добавки за млади производители, покриване на екологични изисквания, повече средства за първите заявени в стопанствата декари.

Шофьор блъсна българска ученичка на пешеходна пътека в Италия

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4630257

17-годишна българска ученичка е била тежко ранена в катастрофа в италианския курортен град Монтекатини Терме, предава iltirreno.com. Българката, чието име не се съобщава, е била блъсната снощи около 21 ч. местно време на пешеходна пътека от тъмен Опел. Колата се движела с висока скорост при мрачно и дъждовно време.
17-годишна българска ученичка е била тежко ранена в катастрофа в италианския курортен град Монтекатини Терме, предава iltirreno.com. Българката, чието име не се съобщава, е била блъсната снощи около 21 ч. местно време на пешеходна пътека от тъмен Опел. Колата се движела с висока скорост при мрачно и дъждовно време.

Българска ученичка е блъсната на пешеходна пътека в Италия

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4630254

17-годишна българска ученичка е била тежко ранена в катастрофа в италианския курортен град Монтекатини Терме, предава iltirreno.com. Българката, чието име не се съобщава, е била блъсната снощи около 21 ч. местно време на пешеходна пътека от тъмен Опел. Колата се движела с висока скорост при мрачно и дъждовно време.
17-годишна българска ученичка е била тежко ранена в катастрофа в италианския курортен град Монтекатини Терме, предава iltirreno.com. Българката, чието име не се съобщава, е била блъсната снощи около 21 ч. местно време на пешеходна пътека от тъмен Опел. Колата се движела с висока скорост при мрачно и дъждовно време.

Пловдивчанка смени личния си лекар с йеменски (ВИДЕО)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4630229

Пловдивчанка реши да смени българския си личен с лекар с такъв от Йемен. 78-годишната Стефка Марешова дълги години е работила в МВР и военно поделение. Разочарована е от голяма част от българските лекари, защото постоянно й искали пари. Казва, че има и изключения, но били рядкост. По тази причина сега я лекува йеменски лекар.

Политиците са тези, които осигуриха всевластие на банките у нас

http://bulgarski.pogled.info/news/62797/Polititsite-sa-tezi-koito-osiguriha-vsevlastie-na-bankite-u-nas

/Поглед.инфо/ Прекалено големите правомощия на банковия сектор в България, без преувеличение, е продължение на цялостната политика за дестабилизиране на страната и за ограбване на българите.

Опашки от тирове на българо-турската граница

http://www.mediapool.bg/opashki-ot-tirove-na-balgaro-turskata-granitsa-news231200.html

Десетки тирове, които чакат за преминаване към България, са образували дълги конвои на турско-българските гранични пунктове от турска страна. Задръстването на турския пункт е от петък следобед, съобщи БНР. Турските митнически власти съобщиха, че опашката от тирове на ГКПП Капъкуле е 11 км. Много шофори поради задръстването на Капъкуле се насочили към друг пункт - Хамзабейли-Лесово. Но и там се е натрупала опашка от около 10 км. Турските власти съобщиха, че задръстването на гаринчите пунктове е поради забавяне на работата на Капитан Андреево. Заради почивните дни българската митница работи с намален персонал, поради което се забавя обработването на колите. И понеже на Капитан Андреево плацът е малък, затова тировете чакат на турската страна, където се образуват и дълги опашки по пътя към границата, каза отговорен служител от Капъкуле. Той заяви още, че екипи на полицията постоянно патрулират около колите, особено през нощта. Имало няколко случая, при които нелегални бежанци, използвайки тъмнината като прикритие, разрязвали брезента и се промъквали в ремаркетата, за да ги  прехвърлят нелегално през границата.

Търновската конституция гостува на Дондуков 2

http://www.bnews.bg/article-130451

Експонатът от фонда на Централния държавен архив ще бъде част от изложбата, която ще отвори врати за посетители в Гербовата зала на „Дондуков“ 2.

Най-малко 172 джихадисти са ликвидирани на Синайския полуостров

http://www.mediapool.bg/nai-malko-172-dzhihadisti-sa-likvidirani-na-sinaiskiya-poluostrov-news231199.html

Най-малко 172 джихадисти са били ликвидирани на  Синайския полуостров миналия месец при съвместна операция на армията и полицията на Египет, съобщи Франс прес. Арестувани са близо 230 екстремисти, открити и унищожени са десетки скривалища на оръжия. Междувременно в западните и турските медии продължава темата за младите хора, които тръгват групово на джихад.  Световните агенции съобщиха, че данни от охранителни камери проследяват как три изчезнали от Лондон британски ученички отпътуват с автобус от Истанбул за границата със Сирия, съобщи БНР. Трите момичета се превърнаха в едни от най-известните чужди джихадистки в редиците на Ислямска държава, посочва италианският вестник "Кориере дела сера".

Русия с условие за разрешаване на вноса на плодове и зеленчуци от ЕС

http://europe.actualno.com/Rusija-s-uslovie-za-razreshavane-na-vnosa-na-plodove-i-zelenchuci-ot-ES-news_459817.html

Русия може да разреши вноса на селскостопански продукти от Европа и Съединените щати. Това ще се случи при условие, че западните компании инвестират в изграждането на съоръжения за преработката им в Р...

Асен Агов: Бъдещето на Путин е тъжно

http://pik.bg/асен-агов-бъдещето-на-путин-е-тъжно-news291945.html

Асен Агов: Бъдещето на Путин е тъжно

Бъдещото на руския президент Владимир Путин е тъжно, каза Асен Агов по БТВ. По този начин бившият журналист предположи какви събития би могло да станат в Русия след убийството на една от главните опозиционни фигури Борис Немцов.

Агов, който бе депутат в няколко парламента, предположи, че стопанинът на Кремъл може да повтори съдбата на Слободан Милошевич.

Сръбският президент бе свален през 2000 г. след бунтове в Белград. По-късно държавният глава бе предаден на Международния трибунал за бивша Югославия и почина в килията на предварителния арест през 2006 г.

Българска ученичка блъсната на пешеходна пътека в Италия

http://www.mediapool.bg/balgarska-uchenichka-blasnata-na-peshehodna-pateka-v-italiya-news231198.html

Българска ученичка е била сериозно ранена в катастрофа в италианския курортен град Монтекатини Терме, съобщи сайтът "Тирено", цитиран от БТА. Момичето, което живее в града с родителите си и учи в местно училище, е на 17 години. Българката, чието име не съобщава, е била блъсната снощи около 21 ч. местно време на пешеходна пътека от тъмен Опел. Колата се движела с висока скорост при мрачно и дъждовно време. Водачът помел момичето на пешеходната пътека, а после избягал с автомобила от местопрестъплението. Очевидци разказват, че шофьорът дори не направил опит да спре. Хора, станали свидетели на трагедията, извикали Бърза помощ и полицията. Българското момиче е откарано в местна болница, но лекарите се въздържат да правят прогнози за състоянието му.

Берлускони ще ходи с патерици, счупил си глезена

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4630226

Бившият премиер на Италия Силвио Берлускони е счупил десния си глезен, съобщи il Giornale като се позовава на личния лекар на политика Алберто Дзангрило (Alberto Zangrillo).
Според Дзангрило инцидентът е станал преди няколко дни, когато 78-годишният Берлускони си е подгънал крака при излизане от автомобил.
Бившият премиер на Италия Силвио Берлускони е счупил десния си глезен, съобщи il Giornale като се позовава на личния лекар на политика Алберто Дзангрило (Alberto Zangrillo). Според Дзангрило инцидентът е станал преди няколко дни, когато 78-годишният Берлускони си е подгънал крака при излизане от автомобил.

В Москва ще има паметник на Великия княз Владимир

http://www.cross.bg/vladimir-knyaz-proektiraneto-1454882.html

/КРОСС/ Монументът в чест на кръстителя на Русия ще бъде издигат на Воробьови гори - такова постановление прие Московската градска дума, предаде ТАСС. По думите на председателя на комисията по култура и масови комуникации Евгений Герасимов паметникът може да бъде открит в Деня на народното единство - 4 ноември. Идеята е била подкрепена и от президента на РФ Владимир Путин. Проектирането и установката на паметника ще струват 150 милиона рубли. Проектирането се поема Министерството на културата на РФ, а изготвянето и установката на паметника - от Руското военно-историческо дружество, което е инициатор на идеята. Със средства от бюджета на Москва ще бъде благоустроена територията около паметника. Архитект на монумента е Салават Шчербаков. Височината на бронзовата фигура на княз Владимир заедно с постамента ще е 25 метра. През 988 г., когато Владимир е Велик киевски княз става покръстването на Русия. Затова е известен като Свети Владимир, Владимир Велики, Владимир Кръстител.  

Прозападна партия спечели парламентарните избори в Естония

http://www.mediapool.bg/prozapadna-partiya-specheli-parlamentarnite-izbori-v-estoniya-news231197.html

Естонската партия на реформите спечели изборите за естонски парламент, проведени в неделя.  Това сочат окончателните данни на Централната избирателна комисия, цитирани от Франс прес. Досегашният естонски премиер, лидер на ЕПР Таави Рийвас ще получи най-вероятно втори управленчески мандат. Партията му спечели 28 процента от гласовете на избирателите и получава 30 места от общо 101 места в парламента. На второ място е проруската Естонска центристка партия, която има 25 процента и получава 27 места в парламента.  Социалдемократите имат 15 процента и 15 места. Те са досегашен коалиционен партньор на ЕПР, а консерваторите от десноцентристкия съюз "Про партия" и "Рес публика" получават 14 места, след като спечелиха 8 процента, посочва Франс прес, цитирана от БТА. Нито една от останалите партии не е преминала прага от 5 процента за влизане в парламента, допълва агенцията. Резултатите показват, че ЕПР и социалдемократите имат общо 45 места в парламента. Досега те имаха общо 52 места.  Следователно сега те са в позиция на малцинство и ще трябва да търсят още един коалиционен партньор, отбелязва Франс прес. Това означава, че са възможни промени в досегашния състав на кабинета, допълва Асошиейтед прес. Визборите имаха право на глас около 900 000 граждани от общо 1.3 милиона, посочва ТАСС. Избирателната активност беше от 63.7 процента, посочва Франс прес. От 2005 г. Естония, в която електронната администрация, е доста напреднала, разрешава онлайн гласуването. Тази година гласуваха електронно 176 000 души, което беше рекорд, допълва АП. В този електронен вот партията на премиера Рийвас печели 37.5 процента, консерваторите получават 1.72 процента, социалдемократите – 16.8 процента, а центристите 7.7 процента, допълва Франс прес. Резултатът от изборите затвърди подкрепата за коалиционното правителство на Рийвас, което призова Запада да се обедини срещу Владимир Путин. Естония претърпя най-много нарушения на въздушното си пространство от руски военни самолети откакто Москва анексира Крим, отбелязва Ройтерс. Изборите се състояха в контекст на безпокойство от руските действия в украинската криза. В навечерието на вота Русия организира учения близо до границата с Естония, което засили притесненията. Защитник на НАТО и на свободния пазар Рийвас, който е на 35 години е най-младият европейски лидер. Ако той запази премиерския пост, вероятно ще продължи с консервативната икономическа политика. Естония преживя доста успехи в икономически план. Винаги сме били много отворени към нашите съюзници и искаме да продължим по този път, заяви Рийвас пред Ройтерс, след като обяви победата на партията си на изборите. Запитан дали ще се опита да състави кабинет с центристите, Рийвас категорично отрече този вариант. При правителството на Рийвас Естония беше една от малкото страни от НАТО, които запазиха на 2% от БВП разходите за отбраната. От 1992 г. в Естония има плосък данък. Фискалната политика на страната е такава, че позволи на Естония да има дълг през 2014 г. от 9.6% БВП срещу например 175% от БВП за Гърция. Безработицата в Естония през 2014 г. беше 7.4% срещу 16.7 на сто през 2010 г., когато страната беше в рецесия. Една четвърт от населението на Естония е рускоговорящо и около 70 процента от тях подкрепят центристите. През 2004 г. центристите сключиха споразумение за сътрудничество с партията Единна Русия на Владимир Путин. Днес партийният лидер Едгар Сависаар каза, че сребърният медал на изборите не трябва да е повод за разочарование за никого, посочва Ройтерс. Той добави, че една толкова много подкрепяна партия не може да бъде заглушена. По време на предизборната кампания центристите обещаваха утрояване на минималната заплата, така че тя да стане 1000 евро и намаляване на вноските по социалните осигуровки, допълва Франс прес. В навечерието на изборите допитванията показваха, че центристите ще излязат начело, но това не се случи.

Берлускони си счупил глезена, ще ходи с патерици

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4630222

Бившият премиер на Италия Силвио Берлускони е счупил десния си глезен, съобщи il Giornale като се позовава на личния лекар на политика Алберто Дзангрило (Alberto Zangrillo).
Според Дзангрило инцидентът е станал преди няколко дни, когато 78-годишният Берлускони си е подгънал крака при излизане от автомобил.
Бившият премиер на Италия Силвио Берлускони е счупил десния си глезен, съобщи il Giornale като се позовава на личния лекар на политика Алберто Дзангрило (Alberto Zangrillo). Според Дзангрило инцидентът е станал преди няколко дни, когато 78-годишният Берлускони си е подгънал крака при излизане от автомобил.

Северна Корея изстреля 2 ракети в знак на протест срещу САЩ

http://offnews.bg/news/n_1/n_469622.html

Северна Корея е изстреляла в Японско море две ракети с малък обсег, в знак на протест срещу ежегодните съвместни учения на САЩ и Южна Корея „Ключово решение“ и „Токсури- Фоул йигъл“ , които започват в понеделник, съобщава РИА Новости. Ракетите са паднали във водата, след като са прелетели около 490 километра. По-рано Пхенян обеща да въведе мораториум върху ядрените изпитания, в случай че САЩ и Южна Корея се откажат от провеждането на военни учения, но това не се случи. Ученията „Ключово решение“ приключват в средата на март, а „Токсури- Фоул йигъл“ в края на април. В миналите години Северна Корея също реагираше остро на тях.

Опашка от камиони на българо-турската граница

http://pik.bg/опашка-от-камиони-на-българо-турската-граница-news291940.html

Опашка от камиони на българо-турската граница

Десетки тирове, които чакат за преминаване към България, са образували дълги конвои на турско-българските гранични пунктове от турска страна. Задръстването на турския пункт е от петък следобед, информира БНР. 

Турските митнически власти съобщиха, че опашката от тирове на ГКПП Капъкуле е 11 км. Много шофори поради задръстването на Капъкуле се насочили към друг пункт - Хамзабейли-Лесово. Но и там се е натрупала опашка от около 10 км. 

Турските власти съобщиха, че задръстването на гаринчите пунктове е поради забавяне на работата на Капитан Андреево. Заради почивните дни българската митница работи с намален персонал, поради което се забавя обработването на колите. И понеже на Капитан Андреево плацът е малък, затова тировете чакат на турската страна, където се образуват и дълги опашки по пътя към границата, каза отговорен служител от Капъкуле. 

Той заяви още, че екипи на полицията постоянно патрулират около колите, особено през нощта. Имало няколко случая, при които нелегални бежанци, използвайки тъмнината като прикритие, разрязвали брезента и се промъквали в ремаркетата, за да ги  прехвърлят нелегално през границата. 

Президентството показва Търновската конституция

http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/prezidentstvoto-pokazva-tyrnovskata-konstituciia-6032449

Изложбата с реликви от Руско-турската война и първите години от изграждането на нова българска държава ще бъде отворена от 10 до 16 ч. в Гербовата зала на „Дондуков“ 2

Прозападното правителство запази властта в Естония

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/03/02/2482817_prozapadnoto_pravitelstvo_zapazi_vlastta_v_estoniia/?ref=rss


Дясноцентристкият естонски премиер Таави Ройвас обяви, че партията му е победила в парламентарните избори в неделя. Това затвърждава пронатовската политика на властта в кампания, доминирана от опасенията от намеса на Русия след анексирането на Крим и събитията в Източна Украйна.

Реформистката партия получава 28% от гласовете срещу опозиционната лява Партия на центъра, която иска естонците да променят външната политика и да се сближат с Москва в името на повече сигурност за малката...

Българка създаде лек срещу рака

http://www.bnews.bg/article-130450

Продуктът вече е преминал през тестове върху пациенти в Националната онкологична болница в София.

Виктор от Ню Йорк, разплакал с песен света за 3 март: Искам да живея в Трън!

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4630212

Българчето, което разплака с песента си за 3 март всички родолюбци по света, мечтае да живее в родината на майка си. Малкият Виктор сподели пред Нова телевизия, че обича България и иска един ден да се установи тук. „В България има много хубави полета и безплатна вода. Има и хубави коне“, каза талантливото българче.

САЩ и Република Корея започват мащабни учения

http://www.mediapool.bg/sasht-i-republika-koreya-zapochvat-mashtabni-ucheniya-news231196.html

САЩ и Република Корея започват в понеделник годишните си мащабни военни учения, които винаги са предизвиквали гнева на Северна Корея, съобщи ТАСС. Първото учение "Ки ризолв" ще продължи до 13 март и се осъществява с помощта на компютърна симулация моделиране, като в него участват 10 000 южнокорейски военни и 8600 американски военни. За първи път в това учение ръководната роля е поверена на генералния щаб на въоръжените сили на Южна Корея. В това учение ще има и военни от Великобритания, Австралия, Дания, Канада и Франция. Учението Фоул игъл ще продължи до 24 март. Според Франс прес пък учението ще продължи 8 седмици. В него ще участват 200 000 южнокорейски военни и 3700 американски военни. Това са реални маневри с участието на сухопътни войски, на военновъздушните сили, на военноморските сили, на военното разузнаване. Пхенян призова САЩ и Южна Корея да не провеждат военните маневри. Северна Кория изстреля две балистични ракети с малък обсег в акваторията на Японско море. Ракетите са с радиус на действие 490 километра. В отговор армията на Южна Корея обяви повишена бойна готовност. Двете ракети са били изстреляни от район на град Нампо, на около 60 км югозападно от Пхенян и както изглежда са паднали в Японско море. Пхенян отправи и заплахи за безмилостни удари срещу Южна Корея и САЩ заради съвместните маневри.

Екшън в Благоевград! Директорка на гимназия и пазач се млатят пред ученици!

http://pik.bg/екшън-в-благоевград-директорка-на-гимназия-и-пазач-се-млатят-пред-ученици-news291932.html

Екшън в Благоевград! Директорка на гимназия и пазач се млатят пред ученици!

Грозен екшън между директора на Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия в Благоевград Дочка Караджова и домакина на Втори учебен корпус на ЮЗУ „Н. Рилски” Кирил Янински се разигра пред входа на сградата в центъра на града, която обитават и двете учебни заведения, предава struma.bg.

Свидетели станаха ученици, преподаватели, студенти и не малко минувачи. „Ябълката на раздора” се оказа указателна табела на ЮЗУ, на която е отбелязан съответният корпус, който се ползва от катедрата по химия при Природо-математическия факултет. 

Завчера работници от дърводелската работилница поставили табелата, която доскоро стоеше на входа, под тази на Строителната гимназия, тъй като неотдавна била изчезнала. Вчера сутринта табелата отново изчезнала и се наложило да монтират поредната нова. В ранния следобед директорката на средното училище Дочка Караджова тръгнала да сваля табелата, но я съзрял домакинът на корпуса Кирил Янински и се стигнало до шумна разправия, в която той й наранил ръката. Караджова извикала полиция. След разговор с един от униформените служители на реда директорката си тръгнала.

„Войната” на ръководството на Строителната гимназия  и университетското ръководство има сериозна история. Преди години сградата, която е до полицията в областния център, била строена за училището, но впоследствие то бе преместено в нова сграда  на сегашното ХІ ОУ, а старата - предоставена на ЮЗУ за университетски корпус. След съдебни дела, продължили години, се стигна до компромисен вариант и за двете учебни заведения, като ЮЗУ отстъпи на средното училище два етажа и двора и  продължи да ползва последния, на който са разположени лаборатории по спечелени европроекти. „Битката” на директорите на Строителната гимназия и за последния етаж, започната от пенсионираната вече Катя Кастелова, обаче продължава, в момента тя се води и от настоящия шеф Дочка Караджова.

Ректорът на ЮЗУ проф. Иван Мирчев бе лаконичен, че с Караджова вече 5 години няма диалог, въпреки нееднократните му опити за такъв, и припомни нелепите обвинения отпреди около година, че химиците с опитите си тровели децата в училището.

Най-умната жена в света е от Благоевград

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4630208

Коефициентът на интелигентност на Даниела Симидчиева е по-висок от този на Айнщайн или Бил Гейтс. Тя има 192 от 200 възможни точки от теста на МЕНСА.
Все още никой не е подобрил нейния резултат, съобщи БНТ.
Даниела Симидчиева в момента работи в Българската стопанска камара. За кратък период е била и директор на МЕНСА.
Коефициентът на интелигентност на Даниела Симидчиева е по-висок от този на Айнщайн или Бил Гейтс. Тя има 192 от 200 възможни точки от теста на МЕНСА. Все още никой не е подобрил нейния резултат, съобщи БНТ. Даниела Симидчиева в момента работи в Българската стопанска камара. За кратък период е била и директор на МЕНСА.

Конвои от тирове на българо-турската граница

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/VT1YI_e0R8Y/

Десетки ТИР-ове, които чакат за преминаване към България, са образували дълги конвои на турско-българските гранични пунктове от турска страна. Задръстването на турския пункт е от петък следобед. Турските митнически власти съобщиха, че опашката от ТИР-ове на ГКПП Капъкуле е 11 км. Много шофьори поради задръстването на Капъкуле се насочили към друг пункт – Хамзабейли-Лесово. Но и там се е натрупала опашка от около 10 км. Турските власти съобщиха, че задръстването на граничните пунктове е поради забавяне на работата на Капитан Андреево. Заради почивните дни българската митница работи с намален персонал, поради което се забавя обработването на колите. И понеже на Капитан Андреево плацът е малък, затова ТИР-овете чакат на турската страна, където се образуват и дълги опашки по пътя към границата, каза отговорен служител от Капъкуле. Той заяви още, че екипи на полицията постоянно патрулират около колите, особено през нощта. Имало няколко случая, при които нелегални бежанци, използвайки тъмнината като прикритие, разрязвали брезента и се промъквали в ремаркетата, за да ги прехвърлят нелегално през границата, съобщава Кросс.

Най-умната жена в света е от Благоевград

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4630205

Коефициентът на интелигентност на Даниела Симидчиева е по-висок от този на Айнщайн или Бил Гейтс. Тя има 192 от 200 възможни точки от теста на МЕНСА.
Все още никой не е подобрил нейния резултат, съобщи БНТ.
Даниела Симидчиева в момента работи в Българската стопанска камара. За кратък период е била и директор на МЕНСА.
Коефициентът на интелигентност на Даниела Симидчиева е по-висок от този на Айнщайн или Бил Гейтс. Тя има 192 от 200 възможни точки от теста на МЕНСА. Все още никой не е подобрил нейния резултат, съобщи БНТ. Даниела Симидчиева в момента работи в Българската стопанска камара. За кратък период е била и директор на МЕНСА.

Между 11° и 16° в цялата страна

http://offnews.bg/news/n_1/n_469618.html

Днес, на втори март, в цялата страна ще преобладава предимно топло време за месеца - между 11 и 16 градуса, в София - 12, съобщи НИМХ към БАН, цитирани от "Фокус". Ще има значителна, променлива облачност, но няма да вали. Вятърът ще е слаб западен, в Източна България до умерен от югозапад. Облачността по Черноморието по-често ще е значителна, но ще остане без валежи. Ще духа до умерен вятър от юг-югозапад. Максимални температури между 11° и 14°. Вълнението ще е 2-3 бала, температурата на морската вода е 6°. Вечерта в планините ще има превалявания от запад на изток. Вятърът ще е предимно умерен от запад, с тенденция на усилване към края на деня, а през нощта вече от северозапад. Дневна температура на 1200 метра около 6°, на 2000 метра около 0°.

Адвокат: Големите правомощия на банковия сектор в България са продължение на цялостната политика за дестабилизиране на страната

http://pik.bg/адвокат-големите-правомощия-на-банковия-сектор-в-българия-са-продължение-на-цялостната-пол-news291925.html

Адвокат: Големите правомощия на банковия сектор в България са продължение на цялостната политика за дестабилизиране на страната

Прекалено големите правомощия на банковия сектор в България, без преувеличение, е продължение на цялостната политика за дестабилизиране на страната и за ограбване на българите. Каквото и да говорят водещите политици, каквито и аргументи да вадят обратно на тази реалност. Защото никой от т.нар. елит не желае да погледне сериозно на въпросите за неравенството в правата между банките и техните клиенти, които поставяме, отказват дори да ги коментират, казва адвокат Веска Волева.

Чудя се дали това е от преднамереност или от незнание. Всъщност, не допускам да се прави от незнание. Обикновено за лошите практики на банките в България научаваме от Брюксел. У нас едни и същи гласове от години говорят за банковия рекет над обикновените граждани, но те се неглижират, запушва се устата на такава критика. Помните за подготвяния закон, който предвиждаше затвор за "опасно" говорене срещу банките и който, слава Богу, не се прие. Но фактът, че БНБ и депутати като Йордан Цонев направиха такъв опит, е показателен. Вече извадихме няколко милиарда за КТБ и ако възникне подобна ситуация за други банки ще платим приблизително толкова, защото режимът е един и същ. А, ние, като данъкоплатци, чинно попълваме, май ще го правим и занапред, т.нар. "дупки" в банковата система - сегашните и бъдещите. Защо ли? Ами законодателството не е мръднало и на сантиметър в защита на потребителите на банкови услуги у нас. То върви само в посока права на банките и ограничаване на всички правни субекти, физически лица и бизнес, в България по отношение на тях.

Винаги имаме на повърхността на публичния интерес по медиите някой отвличащ скандал, но под нея върви чудовищно изземване от банки и ЧСИ на имотите на хората у нас. Ограбването не става само с порочните банкови практики, но и чрез месомелачката на социалното изключване - изхвърляне от работа, трайна безработица, съсипване на бизнеси. С тези 16 млрд. лв. нови заеми, нечувани за нашата държава, какво ще плащаме? Защо трябва да ги вземаме, след като икономиката ни е на изкуствено дишане, основно по вина на банките и няма как да гарантираме връщането на парите на кредиторите? А ако има някакъв бизнес, който работи и печели, то той задължително е свързан с политиците и с елита. Справка - американските ТЕЦ-ове в "Марица-Изток", които получават преференциални условия и цени за изкупуване, съвсем различни от тези на другите производители на енергия.

Вижте и абсурда - сега им се молим да свалят цените. А в същото време вземаме заем от 16 млрд. лв. Ето, затова сме бедни - защото допускаме такива скандални деформации, на уж свободния пазар. Ние си говорим, пишем, а няма сила, която да накара управляващите да отговорят на конкретни въпроси: откъде точно извадихте трите милиарда да платите за КТБ, а как така бързо намерихте милиарда да помогнете на ПИБ?

Като юрист никога няма да се съглася частни субекти да подпомагат банковата система. Звучи ми алогично, когато политици заговорят за стабилност на банковата система. Има наливане на пари във финансови институции, собственост на хитреци. Звучи малко грубо, но е вярно. Защото ощетените сме всички ние. В изявление наскоро повторих и потретих мнението си за т.нар. гуверньор на БНБ Иван Искров. Признавам, то е откровено обидно за него.

Всички помним как по дни миналата година сменяше позицията си за финансовото състояние на КТБ, как изправи на нокти за месеци наред вложителите на банката. Искров каза, че не бил отговарял за действията на подчинените си. Сега само от него зависело да предложи свой заместник. Но той, иначе, не отговаря за нищо. Как така - парадокс на квадрат!

Общественото напрежение спрямо банките е огромно. И то не сред платените клакьори от "умните и красиви" митинги. Хората се събудиха, но за да избухне масовият спонтанен протест те трябва да бъдат доведени до невъзможност да продължат да живеят в този стрес, при който банките са им наложили непосилни лихви и условия. Но усилено вървим натам. Вярно, правителството си осигури известен комфорт с тези 16 млрд. лв., но кажете ми къде точно ще отидат тези пари? При бизнеса няма, няма и да има.

Отминавам сълзливите истории за обгрижването на децата с детски площадки, кончета и катерушки, с които успиват общественото мнение. Такива благини са функция от добрия бизнес, а не от сладникави приказки на временни властници. Голямата цел е да се вдигне икономиката, защото там се плащат данъци, а не да обещаваме светли бъднини със социални помощи.

Трети опит за супергигантски слалом в Банско

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/03/02/2482815_treti_opit_za_supergigantski_slalom_v_bansko/?ref=rss


Днес ще бъде направен трети опит да се проведе единият от двата супергигантски слалома, които бяха предвидени в рамките на програмата на Световната купа по ски алпийски дисциплини за жени в Банско.

Състезанието ще е това, което беше отложено от петък. То от своя страна беше отложен старт от Бад Клайнкирхайм, който също не се състоя заради лоши условия. Днешният старт е предвиден за 11.00 часа.

В стартовия списък за днешния Супер Г трите най-големи имена в женските ски в...

Преглед на печата - 2 март

http://www.moreto.net/novini.php?n=281710

„24 часа": Българите отделят средно до 10 лв. за мартеници Обикновените мартеници от по 10 стотинки, при които за лев можете да вземете 10 бройки, са най-купувани. Продавачите са единодушни, че това е резултат от ниския социален статус на българина и неговата бедност.

Кметът на Ихтиман: Патриот не се става за ден

http://pik.bg/кметът-на-ихтиман-патриот-не-се-става-за-ден-news291928.html

Кметът на Ихтиман: Патриот не се става за ден

Не може човек да стане патриот за един ден, каза кметът на Ихтиман Калоян Илиев по БНТ. Градоначалникът обясни защо днес в града ще има празненства по повод Освобождението на България.

"Ние поканихме дружество Традиция, които да направят възстановява на влизането на руските войски в града", каза той. Според Илиев представители на дружеството са били заети на 3-и и заради това ще дойдат днес. Той допълни, че отбелязването на националния празник е започнало в края на февруари и това е направено заради годишнината от влизането на руските войски.

По този начин Илиев отговори на критиките, отправени заради неговото решение основните събития по повод националния празник да бъдат проведени днес. Утре ще се отслужи молебен, каквато е традицията в нашия град, допълни Илиев.

Българка патентова лек срещу рака

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4630200

Българка патентова лек срещу рака. Продуктът вече е преминал през тестове върху пациенти в Националната онкологична болница в София. Изследванията показват, че след употребата му при пациентите се наблюдава намаляване на раковите клетки в организма, както и отстраняване на негативния ефект от химио- и лъчетерапията, съобщи БНТ.
Българка патентова лек срещу рака. Продуктът вече е преминал през тестове върху пациенти в Националната онкологична болница в София. Изследванията показват, че след употребата му при пациентите се наблюдава намаляване на раковите клетки в организма, както и отстраняване на негативния ефект от химио- и лъчетерапията, съобщи БНТ.

Партията на реформите спечели парламентарните избори в Естони

http://europe.actualno.com/Partijata-na-reformite-specheli-parlamentarnite-izbori-v-Estoni-news_459813.html

Естонската партия на реформите спечели изборите за естонски парламент, произведени вчера в страната. Това сочат окончателните данни на Централната избирателна комисия, цитираниот Франс прес. Досегашн...

Българка създаде лек срещу рака

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4630196

Българка патентова лек срещу рака. Продуктът вече е преминал през тестове върху пациенти в Националната онкологична болница в София. Изследванията показват, че след употребата му при пациентите се наблюдава намаляване на раковите клетки в организма, както и отстраняване на негативния ефект от химио- и лъчетерапията, съобщи БНТ.
Българка патентова лек срещу рака. Продуктът вече е преминал през тестове върху пациенти в Националната онкологична болница в София. Изследванията показват, че след употребата му при пациентите се наблюдава намаляване на раковите клетки в организма, както и отстраняване на негативния ефект от химио- и лъчетерапията, съобщи БНТ.

Изграждане на канализация затваря улици в Банкя

http://pik.bg/изграждане-на-канализация-затваря-улици-в-банкя-news291922.html

Изграждане на канализация затваря улици в Банкя

Въвежда се временна организация на движението в град Банкя, съобщиха от пресцентъра на Столична община предаде агенция "Фокус". От 4.30 часа до 24.00 часа се забранява влизането на пътни превозни средства в двете посоки по ул. „Варна” при ул. „Петър Никифоров” в кв. „Вердикал на Банкя”. 

За времето от 4.30 часа до 24.00 часа се променя маршрутът на автобусна линия 49. Бусовете по линия 48 ще се движат от метростанция „Сливница” по бул. „Сливница”, наляво по Банско шосе до град Банкя, наляво по ул. „Иванянско шосе”, надясно по ул. „София”, по ул. „Цар Освободител”, по ул. „Ал. Стамболийски”, надясно ул. „Св. Св. Кирил и Методий” наляво по ул. „Варна” до временната спирка на ул. „Методи Иванов”.

Причина за промяната в организацията на движение е изграждане на канализация в град Банкя.

“Постмодерният” български феодализъм

http://www.klassa.bg/News/Read/article/249289_%E2%80%9C%D0%9F%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%BC%D0%BE%D0%B4%D0%B5%D1%80%D0%BD%D0%B8%D1%8F%D1%82%E2%80%9D+%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B8+%D1%84%D0%B5%D0%BE%D0%B4%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D0%B7%D1%8A%D0

 Палежът в с. Галиче ни подсеща за явлението “местни феодали” - новобогаташи, лихвари, кметове - неподвластни на ничие правосъдие, освен на наложеното от самите тях. А колко още български села и градове имат същата участ?

Когато слушаме скандалните новини от село Галиче, в което повече от десет години властва всесилният, та чак митологичен със своето могъщество кмет Цонко Чоков, разследван неведнъж от прокуратурата в Бяла Слатина и Враца, се питаме как така в европейска България през ХХІ век има място за не един и двама местни феодали. Някои, облечени и в институционалност, законно избрани наместници на държавата, други – новобогаташи с тъмни бизнеси и неограничени възможности и влияние, но въвеждащи “свой ред” и налагащи господството си с непозволени средства като насилие и насаждане на страх, “пазаруване” на хора в полицията, съда и прокуратурата.

Каква е причината за неотстранимостта на местните феодали и защо тяхната власт намира дори благоприятна почва сред населението, особено в места, населени от големи етнически общности - и ромски и турски?

Тягата към ред, макар и грубо и арогантно наложен, и сигурност, дори елементарна и на ръба на оцеляването, ли пораждат подчинението? Или то се корени в страха за насъщния, в безперспективността на хората?

Тягата към респект, все едно какъв

Достатъчно е да си припомним как половин Дупница коленопреклонно тачеше “приносите” на братя Галеви за “просперитета” на града: защитниците им изтъкваха облагородяването на градския парк, намалелите кражби и престъпни деяния. Полицията в Дупница, съдът и прокуратурата в Кюстендил, пък и навсякъде в страната, никога не са били възприемани с подобен респект от хората.

Мирела Иванова

Идентичен е и случаят във “феодалното село” на Чоков, където той е наложил собствено правосъдие, основано на публични побои и палежи – кой може да защити “подчинените му” и кога? Всеки свидетел срещу деянията му се превръща в мишена, а това разгръща всепозволеността на кмета, обогатил се дори с чужди земи с подправени документи, “заразил с могъществото си” и своя непълнолетен още син . Да си припомним и “единния строй” към урните на последните избори, в Бяла Слатина още тече разследване за купуване на гласове.

Въпросът е и дали населяващите село Галиче искат да се спасят от този тип управление, не се ли боят да не бъдат оставени на самите себе си, на хаоса и безчинствата, които вероятно могат да настъпят след отстраняването на всесилният им бащица?

Много безутешни места – много местни феодали

Местните феодали, чиито имена се знаят добре, се възползват от общата несигурност в обществото, от вратички в законите и тромавото правосъдие, ако въобще го има, за да завладяват и подчиняват все повече хора, да ги поставят във всевъзможни зависимости. Трудно представимо е колко порочни схеми са разгърнати: на лихварство, фалшиви нотариални актове за земи и имоти, прехвърляне на дългове, заробване с нископлатен и опасен труд като във взривилия се завод “Миджур” край Горни Лом.

Бедността, гладът и неграмотността са сред най-преданите съучастници на феодалите, а какво да говорим за страха от насилие и липсата на поминък. Уви, съучастници са им и липсващите контролни органи на държавата, нехаещата или корумпирана администрация по места, и най-вече усещането за хаос и тотална несигурност в обществото.

Николай Хаджигенов: Медицинсаката марихунана трябва да се разреши

http://frognews.bg/news_86966/

Медицинската марихуна трябва да се разреши. Това не е престъпление. Прави ми впечатление, че се раздават жестоки присъди за подобно нещо. Това не е правосъдие, каза адвокат Николай Хаджигенов по НТВ.

Домът на премиера, направил България европейска страна, има нужда от благодетели

http://pik.bg/домът-на-премиера-направил-българия-европейска-страна-има-нужда-от-благодетели-news291921.html

Домът на премиера, направил България европейска страна, има нужда от благодетели

Формулата за добрия политик е ясна още от времето на Конфуций: Умни мъже на отговорни постове – няма друго. И тогава е било така и сега трябва да бъде по същия начин. Нямало е далавера и дребни сметчици. Това е рецептата! Това казва пред БГНЕС доц. д-р Емануел Мутафов, директор на Института за изследване на изкуствата към БАН. В сградата на Института, който той ръководи днес, преди близо век е живял един от тези умни мъже на отговорен пост, когото историята помни като човекът, дал стабилност на България. Андрей Ляпчев – българин роден в Ресен, който получава европейско образование и заради своите качества стига до поста министър-председател на страната. На този пост работи за благото на всички и дори и след смъртта си е завещал това, което е имал на БАН - на знанието и напредъка.

Сградата е в самия център на София на метри от Софийския университет. Тя е дарена през 1933 г. Домът, в който е живял бележитият политик, обаче днес има нужда от благодетели. Въпреки усилията, които полага ръководството, парите, които успява да отдели, са за частични ремонти и освежаване и не са достатъчни. Пълен ремонт не е правен от десетилетия, а всяка крачка в тази къща е пропита с история и разказва за времената на държавника, под чието управление страната ни е на едно от първите места на Балканите по икономически показатели.

Времена, в които един не толкова известен днес политик тогава е успял с мъдрост, знание "со кротце, со благо..." да управлява така, че средният годишен доход на българина е бил един от най-високите на Балканите. България тогава има на Балканите най-сериозната комуникационна система – пътища, телефони. Въобще една истинска европейска държава, за която ние носталгично трябва да мечтаем тепърва, разказва доц. д-р Емануел Мутафов. Домът....историята и бюрото, на което са мислени 2 държавни заема... Сградата, в която Ляпчев прекарва последни 10 години от живота си, е купена от него през 1923 г. Преди смъртта си завещава цялото си имущество на БАН ведно с дълговете си към банките – доказателство, че не се е облагодетелствал от поста си. А днес близо век по-късно тук все още се минава през мраморната настилка на входа, прекрачвана от Ляпчев, неговите министри и цялата софийска бохема от онова време. Вижда се гостната, в която днес правят всичко възможно да съхранят с духа на 30-те години на XX в. Едното помещение пази автентична от времето на Ляпчев камина, стените са украсени с портрети, които пресъздават епохата. Дори и заседателната зала днес е маса - реликва от онова време. В тази стая има и запазена и автентична кахлена печка. Те са били характерни за богатските домове от 20-те и 30-те години на миналия век в София. Тук модерните времена напомнят за себе си с монитора, на който се правят презентациите на заседанията, провеждани сега на това място. В помещение пряко свързано с гостната преди е стоял роялът на жената на премиера – Констанца Ляпчева. Сега там пак има пиано, което не е автентичното й, но от Института имат амбицията в гостната отново да звучи музика, както е било преди близо век. Дървената стълба води към втория етаж на къщата. И тя е автентична – такава, каквито е била от времето на премиера. Стълбите се нуждаят от една по-сериозна реставрация, макар от Института от време на време да ги боядисват. В прехода по стълбите до втория етаж на стените днес са поставени портретите на директорите на Института – изключителни имена и интелектуалци не само в българския, но и европейския живот. А на втория етаж се намира и най-голямото съкровище от времето на Ляпчев. В малкия, но само като площ, директорски кабинет е бюрото на бележития българин. Политиците ни от миналото са били далеч по-скромни, но обратнопропорционално на това са вършили далеч по-велики дела, казва доц. Мутафов. Той споделя, че на това бюро именно е мислено и са писани документите, свързани с бежанския заем от 1926 г. и стабилизационния заем през 1928 г. "В началото на века един велик българин като Андрей Ляпчев също е бил пред дилемата дали да заеме пари от Обществено на народите (днес ООН) или не, за да стабилизира България. Страната ни е била в период след война, в друга ситуация с огромен бежански поток от откъснатите територии", обяснява доц. Мутафов. На това бюро са взети изключително важни решения, които довеждат страната до изключителен стабилитет, до водещо място на Балканите. "И това е една от прозаичните причини в учебниците по история да има само няколко реда за Андрей Ляпчев, тъй като писаното за по-новата история е свързано предимно с пикантерия и тъй като периодът на неговото управление се асоциира с възход и стабилизация в управлението на страната, затова нямаме много данни", разказва той. Доц. Мутафов също работи на това бюро и сам признава, че това е изключителна отговорност и не се чувства много добре, тъй като съзнава какви по-важни дела са вършени на него. Когато разговаря с хора, предпочита да сяда другаде – за да го гледа, за да му подсказва, че трябва да бъде по същия начин отговорен и разумен.

Бюрото на Ляпчев сменило много собственици допреди да се върне тук и споделило съдбата на фотьойла срещу него. Той също оригинално е принадлежал на къщата на Андрей Ляпчев, но допреди няколко години е бил в Института по литература при БАН. Там установяват каква е неговата история и го даряват, за да се върне там, където му е мястото. В кабинета има и портрет на самия Андрей Ляпчев - изключително качествено направен от художника Борис Митов. Музикална кутия от края XIX в. също допълва духа на времето, макар и да има нужда от реставрация, за да засвири и макар за нея да не са сигурни, че е принадлежала на Ляпчев. Борба за спасение на историята, домът на Ляпчев има нужда днес от благодетели... Всъщност цялото каре около района на бившата сладкарница "Пролет" е на БАН, след като през 1933 г. Андрей Ляпчев завещава цялото си имущество на Академията. За съжаление обаче, парите, които могат да бъдат отпускани централизирано или са минимални или въобще липсват. От Института се опитват със собствени сили да спасяват части от къщата, ремонтирайки ги, но на парче и по-малко през няколко години. Два месеца след като застава начело на Института през м. октомври 2014 г. доц. Мутафов решава да разчистят първия етаж от ненужни библиотечни рафтове, стари хранилища. Така става възможно учените да се събират на партера. Тук имат идея да превърнат т. нар. "Гостната на Ляпчев" в пространство, което да се отдава под наем за представяне на книги, да се правят камерни концерти, за беседи, събрания. А с евентуалните приходи от това да продължат да спасяват къщата. "Макар формално да не е паметник на културата, тя е една много важна част от историята на София и на нацията. Тъй като тук е живял един великан", казва доц. Мутафов. Ученият подчертава, че Андрей Ляпчев е българин, който има изключителна роля за утвърждаването на България като независима държава на Балканите, за ориентирането й към западните сили. Той стопля отношенията и насочва външната ни политика предимно към Италия. В качеството си на един от строителите на съвременното ни отечество Ляпчев поставя подписа си под важни документи за страната – т. нар. Солунско примирие за края на Първата световна война – много тежко решение, което успява поне да не допусне чуждестранни войски на наша територия. Роденият в Ресен, днес в Македония, българин е бил забележителен патриот. Историята го помни като изключителна личност, едновременно активна в политиката като част от Демократическата партия и много скромен човек. Андрей Ляпчев е управник, който води страната към вътрешен мир и стопанско възстановяване. Той либерализира политическия живот на страната: по негово време се легализира забранената до тогава Комунистическата партия, като така успява да контролира радикализиращото се работническо движение след 1923 г. Макар и отявлен антикомунист, дава амнистия на около 7000 души – политически затворници. Самият той преди това, заради политическото противопоставяне у нас, също е бил в затвор, припомня доц. Мутафов. За съжаление, обикновеният българин свързва Ляпчев единствено и само с прочутата му фраза: "со кротце, со благо...", което донякъде принизява изключителните му заслуги, казва директорът на Института на БАН. Икономиката на страната ни е стабилизирана именно благодарение на неговите заслуги. Ляпчев набляга върху индустриализацията на страната, което е изключително прогресивно за Балканите от 30-те години на ХХ в. Смъртта го настига след неуспешна операция, заради рака, който го мъчи. Последните дни от живота си Андрей Ляпчев прекарва именно в сградата на ул. "Кракра". След като умира атестат за почитта към него от съвременниците му е огромно множество софиянци, което се събира пред дома му и го изпраща до гробищата. Търсят се родолюбиви българи.... Гостната на Ляпчев може да се използва вече, тя е освежена, но има много други помещения, които трябва и могат да бъдат ремонтирани. Ръководството на Института планира след освежаване да използва помещение на първия етаж като зала камерни концерти, кинопрожекции, беседи по тази тема. "Търсим родолюбиви българи, които биха помогнали, било то с материали, било с труд, за спасяването на тази къща и за предаването й на поколенията", споделя доц. Мутафов. Терасата - пред кабинета например - има теч от години, който сваля вода и влага в долното помещение, там е била библиотеката на сектор "Музика". От влагата обаче се появили гъби и трябвало да изхвърлят около 30 % от книгите, които са събирани десетилетия наред, а библиотеката се налага да преместят в друга сграда в по-нови помещения. Самата къща също има нужда от освежаване, намеси на различни места. Сред тях дори и покривът и навесът, както и таваните. Засега са успели със собствени икономии да съберат средства и след трети март е предвиден ремонт в едно от помещенията – за да се заздрави т. нар. кара таван. Историята не забравя големите и тези, които са отдали живота си и делото си за България. Дали ние обаче ги помним и дали ще позволим на тези след нас да ги помнят?! Дали не трябва да се сещаме за тях не само преди празниците, може би има какво още да научим от историята...."со кротце и со благо" без разделение за доброто на България. /БГНЕС / 

Къде КАТ-Варна ще следи днес - 2 март за превишена скорост

http://www.moreto.net/novini.php?n=281707

Във Варна продължава засиленото присъствие на пътна полиция по най-натоварените места в града, съобщиха от полицията за Moreto.net. Ето къде ще има униформени екипи днес - 2 март - понеделник, както и нощта срещу втроник, които ще следят предимно за превишена скорост: 07:30 - 09:00 бул.

Учителка от София: Защо учениците в софийските професионални гимназии са мотивирани в учението?Защото Районния инспекторат си върши съвестно работата, а директорите не наричат учителите прости и не ги подлагат на психически тормоз и унижение

http://www.zapernik.com/pernik/uchitelka-ot-sofiya-zashto-uchenicite-v-sofiiskite-profesionalni-gimnazii-sa_37523/

От няколко месеца работя в една от най-елитните професионални гимназии в София и се чувствам истински удовлетворен от работата си. Децата постъпват в осми клас грамотни по български език, научени са дори на краснопис. Колегите ми са с професионалноквалификационни степени, защото те се заплащат така, че да мотивират учителите да се квалифицират.

Учителите не идват на работа смърдящи на алкохол и пот, със скъсани чорапогащи, обличат се подходящо според възрастта и длъжността, която...

Продължава

Google ще цензурира алтернативните и независимите медии

http://www.cross.bg/saiitove-kompaniyata-google-1454880.html

/КРОСС/ Търсачката на Google ще показва резултати от информационни сайтове, които компанията счита за „достоверни" В състоянието на бушуваща нестихваща война интернет гиганта ще промени начина, по който търсачката му ще подрежда резултатите от търсенията на потребителите за новини и информация. Целта е да се изхвърлят всички независими сайтове и алтернативни медии от новинарският поток. Разработчиците в Google ще направят така че в резултатите от търсенето на потребителите най-отгоре да излизат само сайтовете, които компанията е вкарала във свой "Knowledge-Based Trust score" . Това ще представлява база данни със сайтове, които според компанията били „достоверни източници". Тоест, източник, който не поддържа „истината", която счита интернет гиганта, ще бъде автоматично забутан назад в резултатите. Основното притеснение е натиска, над който и сега е подложена интернет компанията от правителствата на САЩ. Интернет гиганта събира и предоставя данните на своите потребители на американските агенции и служби. По този повод Едуард Сноудън бе заявил, че базираната на американски сървари компания е „частно ФБР" и действа като „шпионска система". След разразяването на скандала относно подслушването на немския канцлер Меркел и милиони граждани на Франция германския вътрешен министър Ханс Фридрих призна, че вече не използва сайтове като Google и Facebok

БДЖ пуска 9000 допълнителни места за презниците

http://petel.bg/BDZH-puska-9000-dopalnitelni-mesta-za-preznitsite__103249

Допълнителни билети за влаковете по най-натоварените дестинации. От БДЖ пускат 9 хиляди места повече, за да улеснят пътуването през...

Издигнаха българското знаме в центъра на Чикаго

http://petel.bg/Izdignaha-balgarskoto-zname-v-tsentara-na-CHikago__103250

Българското знаме беше издигнато в центъра на Чикаго по повод 3 март, съобщи Нова тв. Традицията датира от 1960 г. и е била възстановена през...

Част от квартал "Виница" остава без вода до обяд

http://petel.bg/CHast-ot-kvartal-Vinitsa-ostava-bez-voda-do-obyad__103251

Абонатите във високата зона на кв. Виница са без вода от снощи, а безводието ще продължи до днес на обяд, съобщиха от ВиК-Варна и уточниха,...

Григор Димитров изпадна от Топ 10 на световната ранглиста

http://petel.bg/Grigor-Dimitrov-izpadna-ot-Top-10-na-svetovnata-ranglista__103252

През изминалата седмица Григор Димитров официално се завърна в Топ 10 на световната ранглиста, но престоят му там не продължи никак дълго...

При санирането: Вдигаме за своя сметка съборените носещи стени

http://www.bnews.bg/article-130448

Собственици на жилища, които са избили носещи стени, ще трябва да ги вдигнат отново за своя сметка, ако сградата ще се санира.

Кой има интерес от смъртта на Немцов

http://www.klassa.bg/News/Read/article/249288_%D0%9A%D0%BE%D0%B9+%D0%B8%D0%BC%D0%B0+%D0%B8%D0%BD%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%B5%D1%81+%D0%BE%D1%82+%D1%81%D0%BC%D1%8A%D1%80%D1%82%D1%82%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%9D%D0%B5%D0%BC%D1%86%D0%BE%D0%B2

 Руското следствие обяви официалните версии за убийството на опозиционния политик Борис Немцов. Разследващите говорят за мотиви, свързани с ислямския екстремизъм, украинския конфликт, лична мъст и провокация с цел политическа дестабилизация в Русия.

Ето различните версии:

Ислямистите и "Шарли Ебдо"

По данни на следствието Борис Немцов е получавал заплахи, свързани с позицията му за нападението срещу "Шарли Ебдо" в Париж. Немцов наистина демонстрираше активна позиция срещу ислямистката нелегална дейност. Като един от най-видните руски либерали той нерядко се изказваше за тероризма и екстремизма, по-специално ислямисткия. Като се отчете, че в Русия наистина съществува широка мрежа от ислямисти, свързана със Задкавказието и Близкия изток, не може да се изключи една хипотетична ислямска следа, особено като се знае високото равнище на подготовка на терористичните клетки в Русия.

Лична мъст

Борис Немцов е имал успех сред противоположния пол, при това толкова явен, че той не го е отричал в многобройните си интервюта. Така че вариантът лична мъст не бива да се изключва. Особено ако се вземе пред вид информацията в медиите за аборта на спътничката му и единствената свидетелка на убийството му. Макар че достоверността на тази информацията не е потвърдена.

Политическа провокация и украинският конфликт

Тази версия е най-сложна, макар че тя е посочвана най-често. Тя трябва да бъде разделена на две части. Първата е крайно неприятна за мнозинството жители на Русия: покушението може да е организирано от патриотично настроените бойци от югоизточна Украйна. В полза на тази версия говори изборът на мястото на убийството – на няколко десетки метра от Кремъл. Според привържениците на тази хипотеза такава демонстрация може да е изгодна за онази част от патриотично настроените граждани, които смятат, че в украинския конфликт Москва е отишла на твърде сериозни отстъпки, поддавайки се на внушенията на елити, олицетворявани именно от Немцов. Но от друга страна, при тази версия привържениците на Новорусия влизат в ролята на покровители на убийци и терористи, готови за физическо отстраняване на опоненти в центъра на Москва и по този начин застрашаващи стабилността на самата Русия.

Така че "новоруската" версия по-скоро насочва към поръчител от страна на Украйна, където – както вече неведнъж се е случвало – е необходим голям политически скандал, способен като минимум да върже ръцете на привържениците на Новорусия в Москва, а като максимум – да ги изхвърли от играта.

Това ни довежда и до втората част на украинската версия, която е свързана със сегашната власт в Киев. Мотивацията за провал на мирните споразумения е напълно реална. Немалко значение имат и намерените гилзи – по данни на следствието те са от различни производители, което косвено също насочва към украинския конфликт. Може да се припомнят и информационните провокации, свързани със свалянето на "Боинга" в Украйна – в момента всичко подсказва, че убийството (на Немцов) ще бъде използвано за информационно-пропагандни цели. Напълно логично тук изглеждат връзките на Борис Немцов с елита на предишните украински "оранжеви" - на тях им е по-лесно да се доберат до човек, който познават украинската върхушка и няма да пита защо примерно хипотетичната среща е насрочена толкова късно и в такова странно място.

Политическа провокация и вътрешните елити

От самото начало на украинската криза в страната биха могли да се сформират елити, които не са съвсем доволни от хода на събитията – особено ако бизнес интересите на тази категория граждани са свързани с чужди страни. Ясно е, че твърдата позиция на Русия по украинския конфликт и последвалите тежки преговори са разтурили немалко схеми, носещи колосални пари. Пък и сегашната конфигурация на властта с доминиране на няколко групи би могла да бъде в ущърб на онези сили в Кремъл, които се обвяват за твърда външнополитическа линия. Много е важно да се каже, че както точно отбелязват специалистите по руския елит вицепремиерското равнище на Борис Немцов (в миналото – ред) му е давало определени гаранции за сигурност: в Русия не е прието да се посяга върху такива хора. Така че неговата гибел трябва да се разглежда като елемент от играта не срещу Русия, а лично срещу Владимир Путин. И на такава игра могат да се решат сили, които са заинтересовани в смяна на властта и вероятно в промяна на външнополитическата линия. Малко вероятно е те да не са свързани непременно със западни служби, но напълно е възможно да се допуснат техни връзки със службите (руските) или просто с хора, които могат да извършват външно наблюдение.

Ярославската следа

Работата на Немцов като депутат на Ярославската областна дума също може да се разглежда като мотив за покушение. (Става дума за Думата или законодателното събрание на Ярославска област). С негово съдействие последната година и половина районът е разтърсен от гръмки корупционни скандали. Отначало се прости с поста си вицегубернаторът на областта Александър Сенин, когото Немцов обвини в машинации със закупуване на лекарства и оборудване за болниците и поликлиниките в региона. По данни на опозиционния политик конкурсите за доставка винаги са били спечелвани от фирма, чийто собственик била съпругата на вицегубернатора.

Този скандал доведе до посещение в областта на ръководителя на антикорупционното управление към президентството Олег Плохой, който докладвал за сериозни проблеми в региона (изяснило се, например, че в областта изобщо не действало подразделението на администрацията за борба с корупцията). По-късно, през ноември миналата година, Немцов разгласи информация, че областта е купила лекарства на завишена цена от фирма, в която работи дъщерята на самия губернатор Сергей Ястребов. В региона историята бе потулена, но миналия месец Борис Немцов изпрати на ръководителя на президентската администрация Сергей Иванов писмо с предложение да бъде уволнен Сергей Ястребов поради загуба на доверие, а като една от причините се посочва и скандалът с фирмата на дъщерята. Трябва да се отбележи, че вече цяла година Ястребов заема последните места в губернаторския рейтинг на Фонда за развитие на гражданското общество и експертите го възприемат като "куцото пате" без никакви перспективи да остане в креслото до края на мандата си през 2017 година.

За съпричастност на губернатора към убийството не може да се говори, но в случая може да е сработил "ефектът на изпълнителя" - в най-близкото обкръжение на Сергей Ястребов има достатъчно хора, които зависят от неговото благополучие или пък искрено мразят руската опозиция.

Тайната на ингушетските номера

Една от следите, с която се залавя следствието, несъмнено е колата, в която са се придвижвали предполагаемите убийци. Захвърлената кола бе открита в един от вътрешните дворове на жилищна кооперация около метростанцията "Смоленская". Това е бяла "Лада Приора" с регистрационни номера на Република Ингушетия (това е съседна на Чечня кавказка република, в която се смята, че все още действат въоръжени ислямисти и сепаратисти – ред). Колата е засечена от няколко камери, тя е била видяна и от свидетелката на престъплението, 23-годишната украинска фотомоделка и приятелка на политика Ана Дурицкая. Тя не е запомнила номера на колата.

Ако регистрацията на колата и местоживеенето на престъпниците съвпадат, то изпълнителите могат да се окажат както радикални ислямисти с бойна подготовка, така и хора от криминалния свят. Вторият вариант е по-малко вероятен, ако отчетем професионализма, демонстриран при стрелбата, който явно надхвърля възможностите на обикновените бандити.

Така че първият вариант ни кара пак да се върнем към ислямистката версия, но разглеждана от по-друг ъгъл. В случая целта на поръчителите, които очевидно са от чужбина, не е сам по себе си Борис Немцов, който все пак не е влизал в списъка на приоритетните мишени за терористите. Целта е стабилността и безопасността на Русия – най-сериозният опонент на ислямистите на евроазиатския континент. В този случай убийството на Борис Немцов носи потенциала да предизвика продължителна нестабилност на Москва, отслабвайки нейните външнополитически (включително военни) възможности. То може теоретично да се разглежда и като елемент от план за дестабилизиране на ислямските райони на Кавказ и на съюзните с Русия държави от Централна Азия. А украинският конфликт и противоборството между власт и опозиция в случая стават само удобен фон за онези, които преследват свои планове в условията на нарастваща несигурност в света. 

БДЖ пуска допълнително 9 хиляди места повече

http://pik.bg/бдж-пуска-допълнително-9-хиляди-места-повече-news291916.html

БДЖ пуска допълнително 9 хиляди места повече

Допълнителни билети за влаковете по най-натоварените дестинации. От БДЖ пускат 9 хиляди места повече, за да улеснят пътуването през почивните дни около 3 март. Днес ще бъде увеличен съставът на влаковете по направленията между София и Бургас, Варна, Ямбол и Видин.

Повече места в празничните дни ще има и за междуградските автобуси. Превозвачите очакват най-много пътници през целия ден на 3 март, информира НТВ. От БДЖ напомнят, че при закупуване на двупосочен билет, клиентите могат да пътуват между 10 и 30% по-евтино. Намаления има и при автобусните фирми. Двупосочният билет излиза приблизително с 20% по-ниска цена.

Банско - литъл бит нЕрвЪс

http://actualno.actualno.com/Bansko---lityl-bit-nErvYs-news_459734.html

Мъглата определено си поигра три дни поред чаканият с огромно нетърпение старт на жените от поредния кръг за Световната купа по ски алпийски дисциплини в Банско. Отлагане на стартове, изчакване за про...

Коритаров: Има много конкретна причина за убийството на Немцов

http://politics.actualno.com/Koritarov-Ima-mnogo-konkretna-prichina-za-ubijstvoto-na-Nemcov-news_459811.html

"Има много конкретна причина за убийството на Борис Немцов". Това заяви журналистът Георги Коритаров в студиото на Нова телевизия. Убитият опозиционер е бил не просто един от ярките опозицио...

Да помогнем на Македония

http://viewpoint.actualno.com/Da-pomognem-na-Makedonija-news_459402.html

Вече всеки божи ден медийният поток ни поднася нови и нови информации за ожесточаване на политическото противопоставяне в Македония и за изглеждащото все по-необратимо забавяне на процеса на европейск...

Полицаи застреляха бездомник в центъра на Лос Анджелис (видео)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4630175

В Лос Анджелис, в центъра на район Скид-Роу полицаи застреляха бездомник, който оказа съпротива при задържането му, пише The Los Angeles Times.
Инцидентът е бил заснет на видеокамера, а очевидци са заснели свои видеозаписи във Фейсбук. Камерата е засекла и други униформени, които повалят на земята съпротивляващия се бездомник.
В Лос Анджелис, в центъра на район Скид-Роу полицаи застреляха бездомник, който оказа съпротива при задържането му, пише The Los Angeles Times. Инцидентът е бил заснет на видеокамера, а очевидци са заснели свои видеозаписи във Фейсбук. Камерата е засекла и други униформени, които повалят на земята съпротивляващия се бездомник.

Политиците са тези, които осигуриха всевластие на банките у нас

http://www.klassa.bg/News/Read/article/249287_+%D0%9F%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B8%D1%86%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D1%81%D0%B0+%D1%82%D0%B5%D0%B7%D0%B8%2C+%D0%BA%D0%BE%D0%B8%D1%82%D0%BE+%D0%BE%D1%81%D0%B8%D0%B3%D1%83%D1%80%D0%B8%D1%85%D0%B0+%D0%B2%D1%81%D0%B5%D

 Прекалено големите правомощия на банковия сектор в България, без преувеличение, е продължение на цялостната политика за дестабилизиране на страната и за ограбване на българите.

 

Каквото и да говорят водещите политици, каквито и аргументи да вадят обратно на тази реалност. Защото никой от т.нар. елит не желае да погледне сериозно на въпросите за неравенството в правата между банките и техните клиенти, които поставяме, отказват дори да ги коментират. Чудя се дали това е от преднамереност или от незнание. Всъщност, не допускам да се прави от незнание.

Обикновено за лошите практики на банките в България научаваме от Брюксел. У нас едни и същи гласове от години говорят за банковия рекет над обикновените граждани, но те се неглижират, запушва се устата на такава критика. Помните за подготвяния закон, който предвиждаше затвор за "опасно" говорене срещу банките и който, слава Богу, не се прие. Но фактът, че БНБ и депутати като Йордан Цонев направиха такъв опит, е показателен.

Вече извадихме няколко милиарда за КТБ и ако възникне подобна ситуация за други банки ще платим приблизително толкова, защото режимът е един и същ. А, ние, като данъкоплатци, чинно попълваме, май ще го правим и занапред, т.нар. "дупки" в банковата система - сегашните и бъдещите. Защо ли? Ами законодателството не е мръднало и на сантиметър в защита на потребителите на банкови услуги у нас. То върви само в посока права на банките и ограничаване на всички правни субекти, физически лица и бизнес, в България по отношение на тях.

Винаги имаме на повърхността на публичния интерес по медиите някой отвличащ скандал, но под нея върви чудовищно изземване от банки и ЧСИ на имотите на хората у нас. Ограбването не става само с порочните банкови практики, но и чрез месомелачката на социалното изключване - изхвърляне от работа, трайна безработица, съсипване на бизнеси. С тези 16 млрд. лв. нови заеми, нечувани за нашата държава, какво ще плащаме? Защо трябва да ги вземаме, след като икономиката ни е на изкуствено дишане, основно по вина на банките и няма как да гарантираме връщането на парите на кредиторите? А ако има някакъв бизнес, който работи и печели, то той задължително е свързан с политиците и с елита. Справка - американските ТЕЦ-ове в "Марица-Изток", които получават преференциални условия и цени за изкупуване, съвсем различни от тези на другите производители на енергия. Вижте и абсурда - сега им се молим да свалят цените. А в същото време вземаме заем от 16 млрд. лв. Ето, затова сме бедни - защото допускаме такива скандални деформации, на уж свободния пазар.

Ние си говорим, пишем, а няма сила, която да накара управляващите да отговорят на конкретни въпроси: откъде точно извадихте трите милиарда да платите за КТБ, а как така бързо намерихте милиарда да помогнете на ПИБ? Като юрист никога няма да се съглася частни субекти да подпомагат банковата система. Звучи ми алогично, когато политици заговорят за стабилност на банковата система. Има наливане на пари във финансови институции, собственост на хитреци. Звучи малко грубо, но е вярно. Защото ощетените сме всички ние.

В изявление наскоро повторих и потретих мнението си за т.нар. гуверньор на БНБ Иван Искров. Признавам, то е откровено обидно за него. Всички помним как по дни миналата година сменяше позицията си за финансовото състояние на КТБ, как изправи на нокти за месеци наред вложителите на банката. Искров каза, че не бил отговарял за действията на подчинените си. Сега само от него зависело да предложи свой заместник. Но той, иначе, не отговаря за нищо. Как така - парадокс на квадрат!

Общественото напрежение спрямо банките е огромно. И то не сред платените клакьори от "умните и красиви" митинги. Хората се събудиха, но за да избухне масовият спонтанен протест те трябва да бъдат доведени до невъзможност да продължат да живеят в този стрес, при който банките са им наложили непосилни лихви и условия. Но усилено вървим натам.

Вярно, правителството си осигури известен комфорт с тези 16 млрд. лв., но кажете ми къде точно ще отидат тези пари? При бизнеса няма, няма и да има. Отминавам сълзливите истории за обгрижването на децата с детски площадки, кончета и катерушки, с които успиват общественото мнение. Такива благини са функция от добрия бизнес, а не от сладникави приказки на временни властници.

Голямата цел е да се вдигне икономиката, защото там се плащат данъци, а не да обещаваме светли бъднини със социални помощи. /БГНЕС

Пол Робъртс: Не Путин, а ЦРУ има изгода от убийството на Борис Немцов

http://www.cross.bg/nemtzov-roburts-ybit-1454878.html

/КРОСС/ Според бившия зам.финансов министър на САЩ, икономист и журналист Пол Крейг Робъртс убийството на про-американския политик ще се използва за пропагандни цели В своя статия Пол Робъртс нарече Борис Немцов „западен агент" и се усъмни, че руския президент би поръчал неговата екзекуция, особено в такъв момент.Според бившия финансист в администрацията на президента Роналд Рейгън руския опозиционер Борис Немцов най-вероятно е разочаровал западните си покровители заради непостигнатите резултати в разклащането на властта в Кремъл, или убийството му е организирано с цел провокация. Според Робъртс е твърде вероятно той да е бил убит от руски националисти, недоволни от връзките му със САЩ и про-американската власт в Киев. „Ако Немцов не е убит от ЦРУ, с цел да бъде обвинен Владимир Путин, най-вероятно е бил убит от руски националисти, които са гледали на него като на агент на Вашингтон", пише Робъртс. „Мога да ви кажа едно нещо със сигурност: Путин е прекалено умен, за да попадне в подобни игри на Вашингтон. Нещо повече, Немцов беше една голяма уста, но нямаше никакво влияние над 85-процентната подкрепа, която има руския президент като рейтинг на одобрение. Немцов получаваше средства от НПО-та, финансирани от Вашингтон в Русия. Ако ЦРУ са го убили, то те са убили една от собствените си марионетки", допълва Пол Робъртс./alterinformation  

Държавата наема безработни за 1 година по нова програма

http://www.moreto.net/novini.php?n=281701

Нова програма осигурява обучение и заетост на хората, регистрирани в бюрата по труда повече от една година. Вместо социални помощи срещу 14 дни общественополезен труд те ще работят по цял месец за минимална заплата. Пилотната програма стартира този месец месец и ще осигури заетост на 850 души.

Пак нападнаха лекарски екип

http://frognews.bg/news_86965/

Лекарски екип бил нападнат в столичния кв. „Орландовци“. Ранен е само шофьорът, съобщи БНТ.

Съдът в Хасково остави в ареста обвинен в грабеж

http://pik.bg/съдът-в-хасково-остави-в-ареста-обвинен-в-грабеж-news291910.html

Съдът в Хасково остави в ареста обвинен в грабеж

26-годишен харманлиец бе арестуван от полицаи в Димитровград. А след това криминално проявеният Данаил С., бе предаден на съда. Според МВР и прокуратурата той е извършил грабеж.

Младежът е откраднал мобилен телефон от 23-годишен мъж в началото на февруари в района на жп гарата в Димитровград.

Прокуратурата поиска мярка за неотклонение „задържане под стража”.  Състав на Окръжен съд Хасково се съгласи със становището на държавното обвинение. Според съдът на свобода той би се укрил, а може да извърши и друго престъпление.

Разследването на грабежа извършен в началото на февруари продължава./topnovini.bg

Максималните температури ще са между 11° и 16°, в София около 12°

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4630165

Времето ще остане сравнително топло за началото на март. Облачността ще е променлива, често значителна, но без валежи, съобщи за Агенция „Фокус” дежурният синоптик Христо Христов от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН. В сутрешните часове в низините ще има и локални мъгли, но още преди обяд ще се разсеят.
Времето ще остане сравнително топло за началото на март. Облачността ще е променлива, често значителна, но без валежи, съобщи за Агенция „Фокус” дежурният синоптик Христо Христов от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН. В сутрешните часове в низините ще има и локални мъгли, но още преди обяд ще се разсеят.

Топло време ни очаква днес

http://pik.bg/топло-време-ни-очаква-днес-news291866.html

Топло време ни очаква днес

Времето ще остане сравнително топло за началото на месеца. Облачността ще е променлива, често значителна, до вечерта без валежи, съобщиха от НИМХ. В сутрешните часове в низините ще има и локални мъгли, но още преди обяд ще се разсеят.

Вятърът през деня в по-голямата част от страната ще е западен, предимно слаб, по Черноморието на моменти умерен от югозапад. През нощта с преминаващ от запад на изток атмосферен фронт ще настъпи временно усилване, ще има и краткотрайни превалявания. Температурите ще останат без съществена промяна, минимални между 2° и 7°, максимални от 11° до 16°. /БГНЕС 

Украйна без Крим е ненужна на САЩ и НАТО

http://www.cross.bg/krim-rysiya-more-1454879.html

/КРОСС/ След като Крим стана Русия, поява в Украйна на американска база губи смисъл и съдържание. Това е и причината Украйна да не бъде присъединена към НАТО За разлика от политиците, военните предпочитат да гледат картите. Полезно е да се погледне така наречената Втора кримска война и причините за нея през техния поглед. И да се отговори на няколко важни въпроса. Може ли да бъде затворен руският военноморски форт в Черно море. От момента, в който Крим окончателно премина под юрисдикцията на Руската федерация, такава възможност вече няма никой. Комплексите „Искандер" напълно контролират крайбрежието на цялото Черно море и Босфора. Това автоматически превърна Русия в стопанин на Черно море. Контролът над Дарданелите не е толкова важен. Проливите тук са достатъчно широки, за да бъдат преграда за руските военни кораби. Но да се поставят мини на дъното на тесния Босфор и по този начин да бъде затворен, е напълно възможно. Разбира се, Турция никога няма да рискува това. Защото „Искандер" могат не само напълно да разчистят пролива, но и да превърнат в руини половината Истанбул. Това означава, че да бъде затворен руският флот в Черно море в случай на война не е възможно. Освен това географското разположение на севастополската база позволява да се контролира цялото крайбрежие - румънското, българското, турското. Грузинското и украинското вече отпаднаха. Нужен ли е Крим на американците? Това беше тяхната основна цел още от 2004 г

Днес започва Mobile World Congress 2015 в Бареселона

http://www.dnevnik.bg/tehnologii/2015/03/02/2482768_dnes_zapochva_mobile_world_congress_2015_v_bareselona/?ref=rss


Днес е първият ден на Mobile World Congress 2015. Най-важното събитие за годината по отношение на мобилните технологии и тази година традиционно ще се проведе в Барселона.

Обикновено MWC в края на февруари, но тази година е малко по-късно и събитието ще протече между 2-ри и 5-ти март. Част от водещите компании вече представиха основните си продукти. Sony, LG, HTC, Lenovo, Samsung и др. вдигнаха завесите над новите си продукти. Очаква се компаниите да представят и още новости.

Лейди Гага влезе в ледените води на Мичиган

http://frognews.bg/news_86964/

Певицата Лейди Гага, актьорът Винс Вон и годеникът на Лейди Гага - актьорът Тейлър Кини, се гмурнаха в ледените води на езерото Мичиган в Чикаго с благотворителна цел, предаде Асошиейтед прес.

Ще има проверки за пияни и неправоспособни шофьори в Търговище

http://pik.bg/ще-има-проверки-за-пияни-и-неправоспособни-шофьори-в-търговище-news291904.html

Ще има проверки за пияни и неправоспособни шофьори в Търговище

Пияни и неправоспособни водачи ще лови пътната полиция в Търговище тази вечер. За времето от 20 часа до полунощ на територията на квартал “Въбел”  и селата Здравец и Подгорица, ще се проведе специализирана полицейска операция с насоченост “Алкохол и неправоспособност”, информираха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР.  От там допълниха, че проверките ще са по метода на широкообхватен контрол.

Подобна акция имаше предишната нощ в омуртагските села Врани кон, Звездица и Плъстина. Ден по-рано пътните полицаи в Попово проверяваха за водачи, които карат пияни, шофьори без книжка, наличие на валидна застраховка “Гражданска отговорност”, управление на нерегистрирани и технически неизправни автомобили, както и за използване на обезопасителни колани и светлини./topnovini.bg

Най-важното от Варна във вчерашния 1 март

http://www.moreto.net/novini.php?n=281706

Двуметрови Пижо и Пенда украсиха Варна Гигантска мартеница украсява Варна за един от най-обичаните български празници – Баба Марта. Скулптурите на „Пижо и Пенда“, изработени от варненските автори Венцислав Марков и Христина Цонкова са монтирани на входа на Морската градина.

Прегазиха българка на пешеходна пътека в Италия

http://frognews.bg/news_86963/

Етикети прегазена, пешеходна пътека, катастрофа Българска ученичка е била сериозно ранена в катастрофа в италианския курортен град Монтекатини Терме, съобщава сайтът "Тирено", предава БТА.

Топ 25 на Труд за февруари: 21 неща, които трябва да се променят в образованието

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4630064

Отворено писмо до министъра на образованието от
СВЕТОСЛАВ КОНСТАНТИНОВ, учител по математика с 29-годишен стаж от 96 СОУ „Л. Н. Толстой”, град София
Уважаеми господин министър, пиша Ви по повод поредните промени, които искате да направите в образованието, промени, продиктувани от финансовите интереси на определени групи хора,
Отворено писмо до министъра на образованието от СВЕТОСЛАВ КОНСТАНТИНОВ, учител по математика с 29-годишен стаж от 96 СОУ „Л. Н. Толстой”, град София Уважаеми господин министър, пиша Ви по повод поредните промени, които искате да направите в образованието, промени, продиктувани от финансовите интереси на определени групи хора,

Шафнерът на влака-убиец: Няма да се извиня на близките на загиналите

http://petel.bg/SHafnerat-na-vlaka-ubiets--Nyama-da-se-izvinya-na-blizkite-na-zaginalite__103247

Шафнерът на влака София-Кардам, в чийто горящ вагон на 28 февруари 2008 г. намериха смъртта си девет души, днес не изпитва никаква вина. Нито...

36-годишна българска врачка арестувана в Крушевац

http://petel.bg/36-godishna-balgarska-vrachka-arestuvana-v-Krushevats__103248

Полицията в Крушевац е задържала за 48-часа 36-годишна врачка от България, предаде Radio-televizija Srbije /RTS/. Тя е обвинена за измами чрез "магически...

Спорт по телевизията днес

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4626470

                                                                                                                                                                                                                                                                                                            
                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

Показват Търновската конституция в президентството

http://frognews.bg/news_86962/

За първи път Конституцията на Княжество България, подписана от народните представители в Учредителното събрание в Търново на 16 април 1879 г., ще бъде изложена в президентската институция, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Пътищата са проходими при зимни условия

http://pik.bg/пътищата-са-проходими-при-зимни-условия-news291892.html

 Пътищата са проходими при зимни условия

 Републиканските пътища са проходими при зимни условия.
Температурите са в интервала от - 4 С° до + 8 С°. Времето над страната е предимно облачно. 
Слаб дъжд превалява в района на Банкя. Пътните настилки са сухи, на места мокри, заснежени, обработени и опесъчени. Намалена видимост поради мъгла:
- до 50 м в района на АМ „Тракия“/обл. София/, Видин, Котел, Трън, Гулянци и Муселиево. 
- до 100 м в района на Кула, проход „Република“, Оряхово, Бяла Слатина, Искър, Плевен, Кнежа, Любеново и Деков.
ОГРАНИЧЕНИЯ ЗА ТОВАРНИ АВТОМОБИЛИ:
С цел осигуряване на по-висока безопасност, ще се ограничава движението по участъци от републиканската пътна мрежа на тежкотоварни автомобили над 12 тона (включително ремаркета и полуремаркета) с повече от две оси, селскостопанска и земеделска техника, трактори и специализирана строителна техника за официалните празнични дни целогодишно за периода на официалните празници: последният работен ден преди празници – от 16:00 часа до 20:00 часа и последният почивен /празничен/ ден – от 14:00 часа до 20:00 часа.
Ограниченията важат само по участъците от републиканската пътна мрежа, както следва:
- автомагистралите, с изключение на участъка Харманли-ГКПП „Капитан Андреево“ от АМ „Марица“;
- път I-1 с. Ребърково-Ботевград, като движението се пренасочва по път II-16 Ребърково-Своге-София;
- път I-1 етапна връзка на ЛОТ 1 на АМ „Струма” при п.в. Дупница север-ГКПП „Кулата”;
- път I-4;
- път I-5 Русе-Велико Търново;
- път I-8 Пловдив-Харманли;
- път I-9 Дуранкулак-Варна-Бургас;
- път II-18 Околовръстен път София, участък „Южна дъга“ от км 26+100 до км 62+007;
- път II-19 Симитли-Гоце Делчев;
- път II-86 Пловдив-Смолян;
- път II-99 Бургас-Царево.

Забраната се отнася за всички периоди, в които е определен повече от един почивен или празничен ден.
Забраната не важи за моторни превозни средства, които извършват превози на опасни товари (ADR), живи животни, бързо развалящи се хранителни продукти и товари на температурен режим.

СЪСТОЯНИЕ НА АВТОМАГИСТРАЛИТЕ:

АМ „Тракия”: област Ямбол: във връзка с изпълнение на обект: ”Търговски комплекс – бензиностанция с АГСС, обслужваща сграда със заведение за бързо хранене и паркинги” на АМ „Тракия” в участъка Ямбол-Карнобат при км 298+152 и при км 298+234, ляво, е въведена ВОБД за ограничение на скоростта до 70 км/ч.
АМ „Хемус”: област София: поради предстоящо извършване на авариен ремонт на виадукт „Елешница” е въведена временна организация, като движението на МПС изцяло се насочва от активната лента в изпреварващата лента на ляво платно в посока Варна – София от км 6+500 до км 8+000. 
АМ „Люлин”: без ограничения.
АМ „Марица”: без ограничения.
АМ „Черно море”: без ограничения.
АМ „Струма”: без ограничения.

СЪСТОЯНИЕ НА ПРОХОДИТЕ:
- „Златишки” - затворен за всички МПС;
- „Върбишки” - затворен за всички МПС; 
- „Троянски” - затворен за всички МПС;
- „Предела” - отворен за всички МПС;
- „Пампорово” - отворен за всички МПС;
- „Ришки” - отворен за всички МПС;
- „Обзорски” - отворен за всички МПС;
- „Републиката” - отворен за всички МПС;
- „Айтоски” - отворен за всички МПС;
- „Котленски” - отворен за всички МПС;
- „Печинско” - отворен за всички МПС;
- „Рожен” - отворен за всички МПС;
- „Превала”- отворен за всички МПС;
- „Петрохан” - забранено за движение на МПС над 12 т; 
- „Твърдишки” - забранено е движението на МПС над 10 т;
- „Дюлински” - забранено за тежкотоварни автомобили;
- „Вратник” - забранено е движението на МПС над 10 т;
- „Шипка” - отворен за движение. Забранено е движението на моторни превозни средства, предназначени за превоз на товари с технически допустима максимална маса над 12 тона от категория N3, както и тегленето на ремаркета и полуремаркета с технически допустима максимална маса над 10 тона от категория О4 до 31.03.2015 г.; на 03.03.2015 г. от 8:00 ч. до 14.30 ч. се въвежда забрана за движение на транзитно преминаващите МПС поради провеждане на тържествен митинг по повод Националния празник на България.

ОГРАНИЧЕНИЯ В ДВИЖЕНИЕТО НА МПС ПО ПЪРВОКЛАСНАТА ПЪТНА МРЕЖА: 

- път I-1 /Е79/ Граница Румъния-Видин-Монтана-Враца-София-Благоевград-Кулата-граница Гърция: област София: Временно е затворен в двете посоки в участъка от км 205+000 /село Врачеш-язовир Бебреш/ до км 213+000 /разклон за с. Горно Камарци/. Мярката се налага поради укрепително-възстановителни работи на анкерна стена, при км 26+050 на АМ „Хемус”. За обходен маршрут да се ползва Ботевград /път І-1/ - път ІІ-17-АМ „Хемус” /п.в. Ботевград-п.в. Витинска река/; София - Перник - забранено за тежкотоварни автомобили над 15 т; област Благоевград: във връзка с изграждането на АМ „Струма” се ограничава движението на МПС от км 427+500 (разклон за гр. Петрич) до км 442+400 (разклон за с. Кулата). 
Обходен маршрут:
В посока София-Кулата и обратно: път І-1 при км 427+500 (пътният възел с път ІІІ-108 за гр. Петрич и път ІІІ-109 за гр.Мелник), продължава по път ІІІ-108 до кръстовището на път ІІІ-108 с ул. „Цар Борис ІІІ” в гр. Петрич (регулирано от светофарна уредба). В Петрич обходът е по улиците „Цар Борис” ІІІ, „Солунска” и „Ел тепе” до кръстовището с път ІІІ-198 при км 71+590 (регулирано от светофарна уредба). Обходният маршрут продължава по път ІІІ-198- с. Марино поле-с. Чучулигово-с. Кулата и се свързва с път І-1 при км 442+400; област Монтана: обходен път на гр. Монтана, подобект „ВОБД по съществуващ път І-1 /Е-79/ при пътен възел на км 102+753” – затворен за движение на МПС е участък от пътя с. Долна Вереница – вход гр. Монтана.
Обходен маршрут:
- за МПС над 3,5 тона се пренасочва от І-1 /Е-79/ при гр. Дунавци по път ІІ-11 – път ІІІ-112 /с. Добри Дол/ до гр. Монтана и обратно.
- за МПС до 3,5 тона се пренасочва от път І-1 /Е-79/ по Общински път ІV-11222 през с. Клисурица до с. Славотин и по път ІІІ-112 през с. Славотин–Д-р Йосифово–Студено буче–Монтана и обратно.Срок до 04.03.2015 г.
Обходен път на гр. Монтана – затворен за движение на МПС от пътен възел на км 108+392 до пътен възел на км 110+009. 
Обходен маршрут:
- гр. Монтана-ул. „Димитър Ерийски” през кв.”Кошарник” за пътуващите по път ІІІ-112 от и за Студено Буче-Доктор Йосифово-Арчар. Срок до 15.04.2015 г.
- път І-2 Граница Румъния-Русе-Цар Калоян-Разград-Шумен-Девня-Варна: няма.
- път І-3 Гара Бяла-Плевен-Луковит-Коритна-Ябланица-Ботевград: област София: На път І-3/ Правец-с. Разлив-Трудовец-Ботевград/ се въвежда забрана за движение на МПС над 12 т в участъка от км 193+345 /отклонение за п.в. „Правец”/ до км 204+200 /заустване в път І-1 Видин-Враца-Ботевград/. За обходен маршрут се ползва АМ „Хемус” /за п.в. „Правец”/-път ІІ-17/(Мездра-Ботевград)-п.в.І-3-п.в. „Ботевград” на АМ „Хемус”/ и обратно.
- път І-4 Коритна-Български Извор-Микре-Севлиево-В.Търново-Омуртаг-Търговище-Шумен: няма.
-път І-5 Русе-В.Търново-Шипка-СтараЗагора-Хасково-Кърджали-Маказа-граница Гърция: област Кърджали: забранено е движението на МПС с тегло над 15 т по път Черноочене-Кърджали; забранено е движението на МПС с тегло над 3,5 т в участъка Подкова-Маказа; област Русе: Русе-В.Търново от км 3+970 до км 4+020 /при изхода от магазин „Метро” в чертите на гр.Русе/ – движението е пренасочено двупосочно в лявата лента в посока В.Търново, поради пропадане и деформация на пътното платно с дължина около 30 м; област Стара Загора: на 03.03.2015 г. от 08.00 ч до 14.30 ч – във връзка с наближаващия Национален празник 3 март се преустановява движението на транзитно преминаващите МПС по главен път І-5 /Е- 85/ Габрово-Шипка-Казанлък в двете посоки. Обходен маршрут за област Стара Загора /проход „Република“/ по следния маршрут: път І-6 Калофер-Казанлък-път II-55 Гурково-Велико Търново и обратно, като пренасочването да става от пътен възел ,,Мъглиж’’ /път І-5 с път І-6/.
- път І-6 Граница Македония-Гърляно-Кюстендил-Перник-София-Пирдоп-Карлово -Сливен-Карнобат-Бургас: няма.
- път І-7 Граница Румъния-Силистра-Дулово-Преслав-Върбишки проход-Петолъчката-Елхово-Лесово-граница Турция: няма.
- път І-8 Граница Сърбия-Драгоман-София-Ихтиман-Пазарджик-Пловдив-Хасково-Капитан Андреево-граница Турция: област Пазарджик: във връзка със строително-монтажни работи се въвежда временна организация на движението. За всички видове моторни превозни средства се затваря за движение в двете посоки участъкът от Пазарджик до село Мало Конаре /на път I-8 - от км 192+440 до км 197+662 - кръстовището за с. Мало Конаре/.
Обходни маршрути:
- за пътуващите от Пазарджик към Пловдив: път I-8-гр. Пазарджик-с. Огняново-кръстовище при с. Мало Конаре-път I-8;
- в посока Пловдив-Пазарджик: път I-8-кръстовището при с. Мало Конаре-с. Мало Конаре- кръстовището за с. Добровница-с. Добровница-Пазарджик-път I-8.
- път І-9 граница Румъния-Дуранкулак-Балчик-Варна-Бургас-Звездец-Малко Търново-граница Турция: област Бургас: Поради свличане на дясната лента на път І-9 Малко Търново-ГКПП Малко Търново при км 316+400 – движението на МПС се извършва с една лента. Въведено е ограничение на скоростта на движение на 50км/час.

ОГРАНИЧЕНИЯ В ДВИЖЕНИЕТО НА МПС ПО ПЪТИЩАТА II и III клас: ]

ОПУ-Благоевград:
Временно въведени забрани за движение на МПС:
Път ІІІ-1903 на мост при км 1+550 – поради опасност от изменение /деформиране/ на връхната конструкция от тежкотоварни MПС, движението на лекотоварни МПС се извършва в едната лента и се въвежда забрана за движение на МПС с тегло над 20 т.
ОПУ-Бургас:
Временно въведени забрани за движение на МПС:
Път ІІІ-7306 Черница-Сунгурларе-Чубра – ограничава се движението на тежкотоварни автомобили с общо тегло над 10 т; път ІІІ-9901 Царево-Резово (на км 9+975 - стоманобетонен мост с отвор 10,00 м на река Чифчиево дере) – се ограничава движението на тежкотоварни автомобили с общо тегло над 20 т; път ІІІ-992 Ясна поляна-Веселие – затворен поради паднал мост на река Ропотамо от наводненията; път ІІ-99 Приморско-Царево, пропаднала част от асфалтовата настилка на лявата лента непосредствено преди мостово съоръжение над р. Караагач при км 48+964. Затворена за движение e лявата лента в участъка, скоростта на движение се ограничава до 30 км/час и се въвежда забрана за движение на МПС над 10 т. Обходен маршрут за МПС над 10 т. е: Приморско-Ново Паничарево-Крушевец-Босна-Визица-Царево; път III-7908 Димчево-Присад затворен поради наводнение. Обход: през с. Извор.
ОПУ-Варна:
Временно въведени забрани за движение на МПС: няма.
ОПУ-В. Търново:
Временно въведени забрани за движение на МПС: 
Път ІІІ-4073 Царски извор-Драганово от км 0+000 до км 5+5000 е затворен поради свлачище.
Обходен маршрут: Царски извор-Сушица-Драганово и обратно.
Път ІІІ-551 Дебелец-Средни колиби-Елена от км 13+299 до км 21+879 поради лошо експлоатационно състояние ограничено движението за товарни автомобили над 10 т.
Обходен маршрут: Дебелец-В.Търново-Лясковски кантон-Мерданя-Златица-Златишки кантон-Елена и обратно. 
Път ІІ-53 Поликраище-Елена от км 22+672 до км 35+788 /с.Мерданя-гр.Елена/ е затворен поради пропадане на пътното платно. 
Обходен маршрут: Поликраище–Мерданя–Златарица–Златаришки кантон–Елена и обратно. 
ОПУ-Видин:
Временно въведени забрани за движение на МПС: няма.
ОПУ-Враца:
Временно въведени забрани за движение на МПС: 
Път ІІ-11 Оряхово-Лесковец-граница Плевен, ограничение на движението за товарни автомобили над 3,5т. поради свлачищни процеси и големи деформации в асфалтовата настилка от км 118+000 до км 119+000. Обходен маршрут: Оряхово-Селановци/път ІІІ-306/ -Галово-Остров/пътища ІV-ти клас/-път ІІ-11граница Плевен.
ОПУ-Габрово:
Временно въведени забрани за движение на МПС: 
Път III-5004 от км 8+000 /след пътен възел „Поповци”/ до км 10+940 /кв. „Чехлевци”-ул. „Малина”/ - затворен за движение.
Обходен маршрут: път II-44 и път III-4404 през град Габрово.
Път ІІІ-4404 Габрово-Дебел дял - в участъка от разклона за к.к. ”Люляците” до с. Дебел дял е затворен за движение на МПС, заради пропадане на пътното платно.
Обходен маршрут: Габрово-Гъбене-Музга-Дебел Дял.
Път III-403 Кормянско-Малък Вършец-Крамолин при км 10+080 - забранено е движението на МПС с ширина по-голяма от 3.5 м /включително и товара/, заради стеснен участък при мост над река Крапец. 
Обходен маршрут:
- за МПС с ширина над 3.5 м по път III-401 Кормянско-Малък Вършец при км 46+800, след това в дясно по общински път до път III-403 в с. Малък Вършец.
ОПУ-Добрич:
Временно въведени забрани за движение на МПС: няма.
ОПУ-Кюстендил:
Временно въведени забрани за движение на МПС: 
Път ІІІ-6222 Смоличано-Пелатиково – забранено е движението на товарни МПС; път III–602 (О.п.Кюстендил-Радомир) Коняво-Горна Козница-Мала Фуча-Бобов дол при км 25+200 /след село Бабино в посока гр. Бобов дол/ – поради свлачищни процеси се забранява движението на товарни автомобили над 12 т. Обходен маршрут:
- с. Коркина-с. Паничарево-път II-62 Кюстендил-Дупница-път III-623 Големо село-Мало село- Мламолово-Бобов дол и обратно;
- с. Бабино-с. Долистово-път II-62 Кюстендил-Дупница-път III-623 Големо село-Мало село-Мламолово-Бобов дол и обратно;
ОПУ-Кърджали:
Временно въведени забрани за движение на МПС: 
Път ІІ-59 Момчилград-Крумовград в участъка от км 17+000 до км 21+400 (с. Карамфил) забранено е движението на МПС с тегло над 5 т, поради свлачище. Обходен маршрут в двете посоки за движение: рудник в района на с. Звездел-с. Токачка-Крумовград.
ОПУ-Ловеч:
Временно въведени забрани за движение на МПС: няма.
ОПУ-Монтана:
Временно въведени забрани за движение на МПС: няма.
ОПУ-Пазарджик: 
Временно въведени забрани за движение на МПС:
Път ІІ-37 Батак-Доспат – товарните МПС да се движат без ремаркета и полуремаркета.
ОПУ-Плевен:
Временно въведени забрани за движение на МПС:
Път ІІІ-304 Изгрев-Трънчовица-Бацова махала-Новачене-Дебово /от км 0+030 до км 24+650/ – целогодишно е забранено транзитното движение на МПС над 15 т.
Обходен маршрут: по път ІІ-34 Плевен-Никопол.
Път ІІІ-3004 Опанец-Долна Митрополия /от км 0+000 до км 6+125 - в района на с. Опанец/ – целогодишно пренасочено транзитно движение на МПС над 3,5 т. 
- Обходен маршрут: по път І-3 Бяла-Плевен-Ботевград (от п.в. "КАТ", км 88+973 към п.в. на км 95+099); път ІІІ-118, Гулянци-Подем-Долна Митрополия до кръстовище с път ІІІ-3004, Опанец-Долна Митрополия-Тръстеник-Оряховица; 
Път ІІІ-3005 от км 1+793 до км 4+223, Ясен-Търнене-Градина- в района на с.Ясен – целогодишно пренасочено транзитно движение на ППС над 3,5 т, осигурен е сигнализиран обходен маршрут; път ІІІ-3005 от км 21+062 до км 27+123- Ясен-Търнене-Градина-Петърница-Бъркач-Беглеж - в района на с. Беглеж – целогодишна забрана за обществено ползване от МПС над 8 т.
Обходен маршрут: по прилежащ път ІІІ-3502 Брестовец-Горталово-Беглеж-Бежаново-Ъглен; Път ІІІ-3006 от км 8+904 до км 9+22 Радомирци-Рупци-Червен бряг – в участъка на свлачище в землището на гр. Червен бряг - целогодишна забрана за ППС над 12 т.
Обходен маршрут: по път І-3 до гр. Луковит, кръстовище с път ІІІ-306, дясно, до гр. Червен бряг и обратно.
Път ІІІ-301 от км 1+750 /край регулация с. Козар Белене/ до км 5+753 /начало регулация гр. Левски/ – забранява се движението на пътни превозни средства с общо тегло над 7 т.
Обходен маршрут: път III-303 Българене-Малчика-Аспарухово-Левски.
Път ІІІ-306 Червен бряг-Чомаковци, аварирал мост на км 17+724 – затворен за движение
Обходен маршрут:направление Кнежа и Оряхово-от гр.Луковит по Републикански път І-3 до гр. Долни Дъбник, от гр. Долни Дъбник по Републикански път ІІ-13- гр. Искър-гр. Кнежа.
Път ІІ-11 граница област Враца – с. Крушовене, временно се забранява движението на пътни превозни средства с общо тегло над 3,5 т. поради свлачищни процеси и големи деформации в асфалтовата настилка от км 118+000 до км 119+000.Обходен маршрут: Крушовене - Кнежа - Селановци.
ОПУ-Перник:
Временно въведени забрани за движение на МПС: няма.
ОПУ-Пловдив:
Временно въведени забрани за движение на МПС:
Път III-862 Пловдив-Ситово-Лилково при км 7+450 (началото на с. Храбрино) – забранява се движението на тежкотоварни автомобили над 3.5 т в двете посоки на с. Храбрино, поради пропадане на пътната конструкция. За лекотоварните автомобили движението се отбива по обходен път; път ІІІ-5802 Леново-Поройна – затворен заради наводнен участък. 
Обходен маршрут: Асеновград-Тополово-Леново.
път III-8611 Белица-Загражден-Давидково, в участъка от км 13+500 до км 18+431 – затворен за движение поради разрушена настилка от поройните дъждове. 
ОПУ-Разград:
Временно въведени забрани за движение на МПС: няма. 
ОПУ- Русе:
Временно въведени забрани за движение на МПС: 
Път ІІІ-202 Русе-Щръклево-Нисово-Кацелово при км 36+945 – аварийно-възстановителни работи на мост над река Черни Лом - ограничение за движение на автомобили с обща маса над 10 т, като дясната лента е затворена за движение и е въведен пропускателен режим по лявата лента за движение; път ІІ-51 Бяла-Попово между км 0+858 до км 0+908 /в чертите на гр. Бяла/ – ограничава се движението на тежкотоварни автомобили с тегло над 10 т.
Обходен маршрут: път ІІІ-5101 (Бяла-Попово)-Пет кладенци-Борово.
път ІІІ-501 Русе-Иваново-Две могили-Бяла при км 6+100, движение в едното платно поради наводнен участък.
ОПУ-Силистра:
Временно въведени забрани за движение на МПС: няма.
ОПУ-Сливен:
Временно въведени забрани за движение на МПС: 
Път ІІ-53 Елена-Сливен при км 107+200 - пропаднал участък при банкета. Водачите да се движат с повишено внимание.
ОПУ-Смолян:
Временно въведени забрани за движение на МПС: 
Път ІІІ-863 Малка Арда-Баните при км 28+500 – движението на МПС се осъществява с пропускателен режим в едната пътна лента до пълното почистване на падналите скални маси; път ІІ-37 Батак-Доспат – движението на МПС при км 207+350 се осъществява в едната лента поради нарушение на целостта на пътното платно в следствие на наводнение; път ІІІ-197 Борино-Тешел при км 75+400 – движение в едната лента, поради наводненията; път ІІІ-197 Девин-Тешел при км 78+100 и 78+300 – движение в едната лента поради паднала подпорна стена заради наводненията; път ІІІ-8683 с. Арда-с. Горна Арда – пропадане на пътния банкет и част от платното за движение, ограничено е движението на товарни автомобили над 10 т ; път ІІІ-8652 Бял Извор-Неделино при км 10+000 – движение в едната лента, заради срутване на земна маса.
ОПУ-София: 
Временно въведени забрани за движение на МПС: 
Път II-16 / Ребърково-Елисейна-Своге- Нови Искър/ при км 22+860 след тунел Елисейна ( посока Елисейна- Своге -Нови Искър) са затворени двете ленти за движение. Движението на МПС е пренасочено двупосочно през банкета и аварийната площадка; В участъка от км 44+200 до км 44+400 /с. Церово-с.гара Бов/ се ограничава скоростта на движение на МПС на 10 км/час; път ІІ-16/Ребърково- Елисейна-Своге- Нови Искър/ е в реконструкция/ЛОТ 17/и е въведена ВОБД. Скоростта на движение на МПС е ограничена на 40км/ч.; път ІІ-82 в участъка от км 0+000 до км 39+176 /Костенец - Самоков/ - забранява се транзитното движение на товарни МПС с обща маса над 10 т в двете посоки; път ІІІ-3701 участък от км 16+600 /край с. Ямна/ до км 22+300 /г-ца ОПУ Ловеч/ - затворен поради свлачища.
Обходен маршрут: път II-37/Етрополе/-Лъга-Джурово-път I-3 /Джурово-Ябланица/-граница ОПУ Ловеч-път III-358/ Ябланица-Гложене/-път III-3701/ Гложене-Черни Вит/; път ІІІ-8102 от км 10+000 до км 16+750 /Чибаовци-Свидня/ - затворен участък поради активирали се свлачища.
Обходен маршрут: до Чибаовци да се ползва път II-81; до Бучин проход-път III-164 Бучин проход-Искрец-Свидня; път ІІІ-801 от км 0+000 до км 22+133 /Вакарел-Белица/ – въвежда се ограничение за движение на МПС с ремаркета. Срок до 31.03.2015 г. 
ОПУ-Стара Загора:
Временно въведени забрани за движение на МПС: 
Път ІІІ-5007 Ягода-Ветрен-Конаре е затворен в гр. Николаево; път ІІІ-807 – затворен мост над р. Марица при с. Скобелево. 
Обходни маршрути: 
- път ІІ-66 Поповица-Плодовитово-Първомай-Скобелево;
- път ІІ-66 Чирпан-Плодовитово-Първомай-Скобелево;
- Скобелево-Първомай-Плодовитово-път ІІ-66.
Път ІІІ-5031 Опан-Гълъбово-забранено движението на МПС над 10 т с обходни маршрути: път І-5 Стара Загора-Димитровград и път ІІІ-554 Раднево-Гълъбово.
ОПУ-Търговище:
Временно въведени забрани за движение на МПС: няма.
ОПУ-Хасково:
Временно въведени забрани за движение на МПС: няма
ОПУ-Шумен:
Временно въведени забрани за движение на МПС: 
Път ІІІ-731 Радко Димитриево-Друмево - поради свлачищни процеси е въведена забрана за движение на товарни автомобили. 
Обходен маршрут: Шумен-Овчарово-Друмево; 
ОПУ-Ямбол:
Временно въведени забрани за движение на МПС: 
Път ІІ-53 от км 149+190 до км 149+930 (в урбанизираната територия на град Ямбол) – затворен за движение. Обходните маршрути са градските улици.

Опасност от падащи камъни: Искърско дефиле; Кресненско дефиле; проход на Републиката; път І-1 /Е-79/ Мездра-Ботевград и Видин-Монтана; път I-4 София-Варна при с. Пролаз и Коритна-Български Извор-Микре; път I-5 /Е 85/ В. Търново-Дряново-Габрово-Шипка; път І-6 София-Карлово-Бургас „Козница” и „Стражата”; път ІІ-19 Симитли- Г. Делчев; път II-35 Троян-Кърнаре; път II-37 Пещера-Батак-Ш. Поляна; път ІІ-62 Самоков-Дупница /местност Дервена/; път ІІ-82 Самоков-София /Г.Окол-Пасарел-Кокаляне/; път II-84 Варвара-гара Костандово /кръстовище за Св. Петка/; път ІІ-86 Асеновград-Смолян; път ІІІ-102 Превала-Монтана; път ІІІ-104 Бобошево-Четирци; път ІІІ-107 Рила-Рилски Манастир; път ІІІ-488 Градец-Ичера-Сливен; път ІІІ-601 Горановци-Олтоманци; път ІІІ-606 в района на Копривщица; път ІІІ-622 Дромухар-Ваксево; път III-842 Юндола-Голямо Белово; път ІІІ-861 Юговско ханче-Югово-Лъки-Здравец; път ІІІ-865; Стояново-Ардино; път ІІІ-866 Смолян-Кричим-Стамболийски-път І-8; път ІІІ-3011 стената на яз. „Ал. Стамболийски”; път ІІІ-8611 Белица-Загражден, всички пътища на област Смолян; път II-55 от км 34+900 до км 45+000 на Прохода на Републиката има опасност от свличане на скални и земни мас; път ІІ-73 Шумен-Карнобат.

Челси триумфира за Купата на лигата и взе реванш от Тотнъм

http://football.actualno.com/Chelsi-triumfira-za-Kupata-na-ligata-i-vze-revansh-ot-Totnym-news_459797.html

Играчите на Челси вече могат да се похвалят с първи трофей за сезона, след като стигнаха до отлично изкован успех с 2:0 срещу Тотнъм във финала за Купата на Лигата (Кепитъл Уан Къп). Това беше своеоб...

Времето остава сравнително топло за началото на март

http://society.actualno.com/Vremeto-ostava-sravnitelno-toplo-za-nachaloto-na-mart-news_459809.html

Времето ще остане сравнително топло за началото на март. Облачността ще е променлива често значителна, но без валежи. В сутрешните часове в низините ще има и локални мъгли, но още преди обяд ще се ра...

Галя Станева, водещ мениджър в „Цептер-България”: Лидерът е този, който най-много служи

http://interview.actualno.com/Galja-Staneva-vodesht-menidjyr-v-Cepter-Bylgarija-Lideryt-e-tozi-kojto-naj-mnogo-sluji-news_459461.html

Разкажете за първата си среща с „Цептер” и как решихте да се присъедините към екипа на компанията? Започнах работа в компанията преди 9  години по покана на консултант от...

Търновската конституция и военно облекло на княз Александър I ще бъдат изложени в президентството

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/03/02/2481824_turnovskata_konstituciia_i_voenno_obleklo_na_kniaz/?ref=rss


Конституцията на Княжество България, подписана от народните представители в Учредителното събрание в Търново на 16 април 1879 г., ще бъде изложена днес в президентската институция. Експонатът от фонда на Централния държавен архив ще бъде част от изложбата, която ще отвори врати за посетители днес от 10 до 16 часа в Гербовата зала на "Дондуков" 2, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

В навечерието на Деня на Освобождението на България в сградата на президентската...

Пътна обстановка в страната - 2 март

http://www.moreto.net/novini.php?n=281705

Ограничения за товарни автомобили: С цел осигуряване на по-висока безопасност, ще се ограничава движението по участъци от републиканската пътна мрежа на тежкотоварни автомобили над 12 тона (включително ремаркета и полуремаркета) с повече от две оси, селскостопанска и земеделска техника, трактори и специализирана строителна техника за официалните празнични дни целогодишно за периода на официалните празници: последния работен ден преди празници – от 16:00 часа до 20:00 часа и последния почивен /празничен/ ден – от 14:00 часа до 20:00 часа.

Закуска за шампиони

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4626636

По 24 часа на ден 7 пъти в седмицата лъскави списания, всякакви телевизии и целият интернет бомбардират нас, мъжете, с едни и същи приказки, които могат да се обобщят в едно изречение: „Скачай в шортите и бъди истински мъж!“ Всеки път обещанията са на едро: „Влез във форма за 21 дни!“
Господи, каква отвратителна лъжа!
По 24 часа на ден 7 пъти в седмицата лъскави списания, всякакви телевизии и целият интернет бомбардират нас, мъжете, с едни и същи приказки, които могат да се обобщят в едно изречение: „Скачай в шортите и бъди истински мъж!“ Всеки път обещанията са на едро: „Влез във форма за 21 дни!“ Господи, каква отвратителна лъжа!

Топло, но с мъгли навсякъде

http://frognews.bg/news_86961/

Тази сутрин почти навсякъде има мъгли. Радостното е, че температурите са над нула градуса.

Пловдивчанка смени личния си лекар с йеменски (видео)

http://petel.bg/Plovdivchanka-smeni-lichniya-si-lekar-s-yemenski--video-__103234

Пловдивчанка реши да смени българския си личен с лекар с такъв от Йемен. 78-годишната Стефка Марешова дълги години е работила в МВР и...

Откриха мумия на американка, след като й изтекоха кредитните карти

http://petel.bg/Otkriha-mumiya-na-amerikanka--sled-kato-y-iztekoha-kreditnite-karti__103235

Тялото на компютърна специалистка от Детройт е престояло в апартамента й повече от пет години, пише "Дейли мейл". Накрая вратата е била...

Облачно, но без валежи по Черноморието

http://petel.bg/Oblachno--no-bez-valezhi-po-CHernomorieto__103236

Облачността по Черноморието ще е по-често значителна, но ще остане без валежи. Ще остане сравнително топло за началото на месеца. Ще духа...

Силвио Берлускони счупи крак при нелеп инцидент

http://petel.bg/Silvio-Berluskoni-schupi-krak-pri-nelep-intsident__103237

Бившият премиер на Италия Силвио Берлускони е счупил десния си глезен, съобщава "Лента.ру" като се позовава на il Giornale. Информацията е...

Спират издирването на малайзийския Боинг

http://petel.bg/Spirat-izdirvaneto-na-malayziyskiya-Boing__103238

Китай, Австралия и Малайзия са на път да приключат операцията по издирването на изчезналия точно преди година самолет на Малайзийските...

Не повече от 1 час музика дневно, предупреждават от СЗО

http://petel.bg/Ne-poveche-ot-1-chas-muzika-dnevno--preduprezhdavat-ot-SZO__103239

Световната здравна организация (СЗО) предупреди, че слушането на музика по-дълго от един час на ден може да бъде опасно за слуха, съобщава...

Фики Стораро паркира на място за инвалиди, разкая се пред Сашо Диков

http://petel.bg/Fiki-Storaro-parkira-na-myasto-za-invalidi--razkaya-se-pred-Sasho-Dikov__103240

И Фики Стораро не остана по-назад от общата тузарска мания - да паркират, където им падне, без да се съобразяват с ограниченията. Оказа се,...

Bild публикува статия на гръцки

http://petel.bg/Bild-publikuva-statiya-na-gratski__103241

Немският таблоид Bild публикува за първи път статия, написана на гръцки, в която той призовава Гърция да се върне към драхмата. През...

Българчето, разплакало с песен света за 3 март: Искам да живея в Трън!

http://petel.bg/Balgarcheto--razplakalo-s-pesen-sveta-za-3-mart--Iskam-da-zhiveya-v-Tran-__103242

Българчето, което разплака с песента си за 3 март всички родолюбци по света, мечтае да живее в родината на майка си. Малкият Виктор сподели...

Най-умната жена в света е от Благоевград

http://petel.bg/Nay-umnata-zhena-v-sveta-e-ot-Blagoevgrad__103243

Коефициентът на интелигентност на Даниела Симидчиева е по-висок от този на Айнщайн или Бил Гейтс. Тя има 192 от 200 възможни точки от теста на...

Правозащитник: Вчерашните шествия в Москва и Санкт Петербург дават надежда за промяна

http://petel.bg/Pravozashhitnik--Vcherashnite-shestviya-v-Moskva-i-Sankt-Peterburg-davat-nadezhda-za-promyana__103244

Правозащитникът Николай Кобляков съобщи пред БНР, че базираната в Париж асоциация "Русия:свободи" настоява раследването на убийството на...

Българска ученичка е блъсната на пешеходна пътека в Италия

http://petel.bg/Balgarska-uchenichka-e-blasnata-na-peshehodna-pateka-v-Italiya__103245

17-годишна българска ученичка е била тежко ранена в катастрофа в италианския курортен град Монтекатини Терме, предава iltirreno.com. Българката,...

Енергетиците с най-високи заплати у нас, хотелиерите - с най-нисък доход

http://petel.bg/Energetitsite-s-nay-visoki-zaplati-u-nas--hotelierite---s-nay-nisak-dohod__103246

През 2014 година заплатите са се увеличили три пъти по-малко, отколкото през 2013-а, показват данните на националната статистика. Най-ниски...

Направиха фоторобот на убиеца на Немцов

http://frognews.bg/news_86960/

Руската полиция е изготвила фоторобот на убиеца на Борис Немцов, съобщава РИА „Новости".Става дума за мъж с ръст 170-175 см, нормално телосложение, късо подстриган, тъмнокос. Убиецът е бил е облечен със сини дънки и кафяво яке, разкриха от следствието.

В президентството се открива изложба за националния ни празник

http://pik.bg/в-президентството-се-открива-изложба-за-националния-ни-празник-news291884.html

В президентството се открива изложба за националния ни празник

По случай националния празник на България - 3 март, днес в президентството ще бъде открита изложба с експонати от фонда на Централния държавен архив. Тя ще бъде отворена за посетители от 10.00 ч. до 16.00 ч. и ще представи ценни реликви от времето на Руско-турската освободителна война (1877-1878 г.) и от първите години на изграждането на модерната българска държава.

2 март в историята

http://www.moreto.net/novini.php?n=281704

986 г. — Луи V става крал на Франките. 1353 г. — Османските турци завладяват голямата крепост Галиполи, изходна база за завладяване на балкански територии. 1498 г. — По време на колонизаторското си плаване Вашко да Гама пристига в днешен Мозамбик.

В Сопот започват днес тържествата послучай 3 март

http://pik.bg/в-сопот-започват-днес-тържествата-послучай-3-март-news291883.html

В Сопот започват днес тържествата послучай 3 март

В Сопот още днес започват тържествата за 3 март.

От 18.00 ч. днес на площад "Иван Вазов" в града ще започне тържествена заря-проверка по повод националния празник на България. В нея ще участват представителни роти на 61-ва Стрямска механизирана бригада и военен духов оркестър. 

Седмицата започва с топло и сухо време

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/03/02/2482757_sedmicata_zapochva_s_toplo_i_suho_vreme/?ref=rss


Времето ще остане сравнително топло за началото на месеца. Облачността ще е променлива, често значителна, до вечерта без валежи, показва прогнозата на времето на Националния институт по метереология и хидрология (НИМХ). Температурите ще останат без съществена промяна, минимални между 2° и 7°, максимални от 11° до 16°.

В сутрешните часове в низините ще има и мъгли, но още преди обяд ще се разсеят. Вятърът през деня в по-голямата част от страната ще е западен, предимно слаб, по...

Времето ще остане топло

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/03/02/2482757_vremeto_shte_ostane_toplo/?ref=rss


Времето ще остане сравнително топло за началото на месеца. Облачността ще е променлива, често значителна, до вечерта без валежи, показва прогнозата на времето на Националния институт по метереология и хидрология (НИМХ). Температурите ще останат без съществена промяна, минимални между 2° и 7°, максимални от 11° до 16°.

В сутрешните часове в низините ще има и мъгли, но още преди обяд ще се разсеят. Вятърът през деня в по-голямата част от страната ще е западен, предимно слаб, по...

Прогноза за времето - 2 март

http://www.moreto.net/novini.php?n=281703

Облачността по Черноморието ще е по-често значителна, но ще остане без валежи. Ще остане сравнително топло за началото на месеца. Ще духа до умерен вятър, предимно от юг. Максимални температури между 11° и 14°. Вълнението ще е 2-3 бала, температурата на морската вода е 6°.

Топ 25 на Труд за февруари - Проф. Ивайло Дичев: Никой у нас не чака спасител, чака отмъстител

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4630060

- Когато терористи избиха карикатуристите от „Шарли ебдо”, светът се потресе от това докъде може стигне религиозният фанатизъм. Чисто естетически има ли проблем в това да осмиваш вярата на друга общност, проф. Дичев?
- В съвременния свят религията настъпва по всички фронтове. За исляма ясно. Православната църква е дясната ръка на Путин в Русия.
- Когато терористи избиха карикатуристите от „Шарли ебдо”, светът се потресе от това докъде може стигне религиозният фанатизъм. Чисто естетически има ли проблем в това да осмиваш вярата на друга общност, проф. Дичев? - В съвременния свят религията настъпва по всички фронтове. За исляма ясно. Православната църква е дясната ръка на Путин в Русия.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване