Петьо Петров е подал оставка като следовател

http://www.bnews.bg/article-130627

Цацаров направи искане оставката на Петров да бъде разгледана като допълнителна точка в дневния ред на днешното заседание на ВСС.

Най-новият руски изтребител

http://www.cross.bg/samoleti-samoleta-amerikanskiya-1455372.html

/КРОСС/ Т-50 „Сухой“ притежава най-съвършената технология „stealth“ и е много по-добър от американския конкурент F-22 Raptor. Главнокомандващият ВВС на Русия генерал-полковник Виктор Бондарев заяви, че до следващата година изтребителят от ново поколение Т-50 (ПАК ФА) започва да постъпва във войската. Това съобщение е било направено на среща с ветерани от Барнаулското висше военно авиоучилище, разформировано през 2006 г, уточнява ТАСС. “Авиацията е жива и с всяка година нараства количествено, увеличават се нейните възможности. Вече пристигат самолети от поколение 4++, а от следващата година ще започнем да получаваме Т-50 – самолет пето поколение, който по нищо не отстъпва на американските F-22,  а по повечето показатели ги и превъзхожда”, подчерта главнокомандващият руските ВВС. Сега на въоръжение в руските въоръжени сили постъпват изтребители Су-30СМ и Су-35С, както и модернизираните щурмови самолети Су-25, посочи генерал-полковник Бондарев. Русия и САЩ от десетилетия са в жестока конкуренция при технологиите за невидими бойни самолети. Идеята е самолетите да се появят възможно най-късно или изобщо да не бъдат засечени от радарите – благодарение на технологията stealth. Според данни на Ростех, ефективната площ на разсейване (RSC – Radar Cross-Section) на Т-50 e колкото на хандбална топка – средно между 10 кв. см и 1 кв.м

Борисов извънредно в парламента за оставката : Няма свещени крави

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4635850

Няма свещени крави, това каза  по повод оставката на вътрешния министър Веселин Вучков премиерът Бойко Борисов, който дойде извънредно в парламента.Моментът, в който Веселин Вучков подаде оставката си - в деня, в който у нас бяха шефът на ФБР Джеймс Коми и президентът на Азербайджан Илхам Алиев, е бил изключително неподходящ.
Няма свещени крави, това каза  по повод оставката на вътрешния министър Веселин Вучков премиерът Бойко Борисов, който дойде извънредно в парламента.Моментът, в който Веселин Вучков подаде оставката си - в деня, в който у нас бяха шефът на ФБР Джеймс Коми и президентът на Азербайджан Илхам Алиев, е бил изключително неподходящ.

НАП се заема в търговците на едро с цветя

http://www.cross.bg/tzvetya-zakona-litza-1455374.html

/КРОСС/Броени дни преди 8 март НАП започва проверки на търговците на едро с цветя в цялата страна. От приходната администрация посочват, че анализ на риска за укриване на печалби от произвеждащи или търгуващи с цветя и растения, е установил, че средногодишно бюджетът губи по 6,9 млн. лв. от непостъпили ДДС и преки данъци от дейността в този сектор. Експертите на НАП са пресметнали, че най-голяма е щетата за бюджета по Закона за данък върху добавената стойност - 4,4 млн. лв. средногодишно, следват загубите по Закона за корпоративното подоходно облагане - 1,6 млн. лв., както и по Закона за данъците върху доходите на физическите лица - 953 хил. лв. В доклада се отчита също, че през анализирания период 2008 г.-2010 г., рискът се е проявил при 1 231 задължени лица, които представляват 54,54% от всички 2 257 лица, осъществявали доставки с цветя и растения тогава. Целенасочени проверки и наблюдения се извършват за втора поредна година. През 2014 г. бяха осъществени общо 200 контролни действия (оперативни наблюдения, проверки и ревизии) в резултат, на които бяха установени допълнително 2,1 млн. лв. задължения на търговци към хазната. Проверките се извършват в цялата страна и са първа крачка от цялостна програма за повлияването на този риск и намаляването на щетите за бюджета.    

Давутоглу: Турция няма да участва в сраженията срещу Ислямска държава

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4635866

Tурция няма да участва в сраженията срещу „Ислямска държава“ в Ирак, но ще помага на иракските власти в борбата срещу джихадистите. Това заяви турският премиер Ахмет Давутоглу, пише Фокус, позовавайки се на АФП.
„Турция няма да бъде страна във въоръжения конфликт в Ирак или Сирия. Ще подкрепим офанзивата в Мосул,
Tурция няма да участва в сраженията срещу „Ислямска държава“ в Ирак, но ще помага на иракските власти в борбата срещу джихадистите. Това заяви турският премиер Ахмет Давутоглу, пише Фокус, позовавайки се на АФП. „Турция няма да бъде страна във въоръжения конфликт в Ирак или Сирия. Ще подкрепим офанзивата в Мосул,

Adidas отчете 14 пъти по-голяма загуба за четвъртото тримесечие

http://www.investor.bg/novini/346/a/adidas-otchete-14-pyti-po-goliama-zaguba-za-chetvyrtoto-trimesechie-190363/

Германският концерн отдаде загубата на по-високите разходи за производствени ресурси, негативните валутни ефекти и обезценката на репутация

ЧЕЗ получи награда за отговорен бизнес

http://www.cross.bg/kapital-bulgariya-choveshkiya-1455371.html

/КРОСС/ „ЧЕЗ България" ЕАД бе отличена с първа награда в категория „Инвеститор в човешкия капитал и условията на труд" в 12-тото издание на Годишните награди за отговорен бизнес 2014 на Българския форум на бизнес лидерите (БФБЛ). Наградата бе връчена на регионалния мениджър на ЧЕЗ за България - Петър Докладал, от Гълъб Донев - зам.министър на труда и социалната политика на тържествена церемония, която се състоя на 25 февруари. За приза „Инвеститор в човешкия капитал" ЧЕЗ се състезава с проекта си „Хората на ЧЕЗ са в сърцето на бизнеса". „Това е важна награда и признание, че инвестицията в човешкия капитал си заслужава и се възвръща. Хората са не само актив.Те са двигателят, чрез който компанията постига стратегическите си цели. Наградата е доказателство, че ЧЕЗ е социално отговорна компания, която инвестира в здраве, спорт, обучение, професионално и кариерно развитие на своите служители, провежда дарителски кампании и развива доброволчески програми, осигурява достойно заплащане на труда и диалог със социалните партньори", заяви Петър Докладал при получаване на наградата. Общо 77 проекта на 55 компании участваха в най-престижния конкурс в областта на корпоративната социална отговорност в България, чиято цел е да популяризира добрите практики на компаниите и да поощри останалите фирми да развиват активна социална политика

Броят на засегнатите от наводнения ще се утрои

http://www.vesti.bg/sviat/broiat-na-zasegnatite-ot-navodneniia-shte-se-utroi-6032554

Около 20 млн. души са изложени в момента на риск от наводнения. Според новата оценка тази цифра може да нарасне до 50 млн. души само за 15 години

Семейства подкрепиха пред съда близките на прегазения Паоло

http://www.cross.bg/paolo-plovdiv-sapyndzhiev-1455370.html

/КРОСС/Семейства от Стара Загора подкрепиха пред съда в Пловдив родителите на 4-годишния Паоло преди началото на заседанието в Апелативния съд в Пловдив. Те настояваха за максимална присъда на шофьора Георги Сапунджиев, който миналата година прегази момчето. "Очаквам съдът да уважи нашите искания и да даде адекватна присъда от около 10 години", каза пред журналисти майката на починалото дете Красимира Иванова, цитирана от Дарик.  По думите й цинизмът, арогантността, безхаберието и безотговорността напоследък са се превърнали в някакви ценности. „Този човек е рецидивист на пътя, има хиляди нарушения и глоби, които не е плащал и ще е смешно, ако бъде оправдан", допълни Иванова. Апелативният съд в Пловдив гледа днес делото за смъртта на 4-годишния Паоло от Стара Загора. То е образувано по жалба на подсъдимия и по жалба на частните обвинители. Георги Сапунджиев бе признат на първа инстанция за виновен, че на 2 юни миналата година в Стара Загора при управление на МПС е нарушил правилата за движение и по непредпазливост е причинил смъртта на Паоло Иванов, 4 г., и за невинен, че е извършил деянието на пешеходна пътека. На Сапунджиев бе наложено наказание от три години и четири месеца лишаване от свобода при първоначален общ режим, както и лишаване от право да управлява МПС за срок от 5 години.    

Следователят от Софийска градска прокуратура Петьо Петров хвърли оставка

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4635861

Петьо Петров, следовател в следствения отдел на Софийска градска прокуратура подаде оставка и моли да бъде освободен от длъжността следовател, като освобождаването му да се счита от датата 5 април 2015г. Това каза главният прокурор Сотир Цацаров. Той обясни, че е получил молбата за напускане днес.
Главният прокурор съобщи, че доскорошният зам.
Петьо Петров, следовател в следствения отдел на Софийска градска прокуратура подаде оставка и моли да бъде освободен от длъжността следовател, като освобождаването му да се счита от датата 5 април 2015г. Това каза главният прокурор Сотир Цацаров. Той обясни, че е получил молбата за напускане днес. Главният прокурор съобщи, че доскорошният зам.

Шефът на областната полиция във Враца хвърли оставката си

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4635793

Шефът на ОД на МВР Иван Кирилов си е подал оставката, след като тя му била поискана от главния секретар на вътрешното министерство Светлозар Лазаров в сряда следобед.
Шефът на ОД на МВР Иван Кирилов си е подал оставката, след като тя му била поискана от главния секретар на вътрешното министерство Светлозар Лазаров в сряда следобед. "Не ми бяха посочени мотиви за напускане на поста, нито аз представих такива в молбата си за оставка", коментира Кирилов ред репортер на вестника.

Борисов предлага Румяна Бъчварова за вътрешен министър

http://offnews.bg/news/n_1/n_471075.html

За да спрат спекулациите, ще предложа Румяна Бъчварова за вътрешен министър. Това обяви премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов, който изненадващо се появи в парламента, за да обясни лично на депутатите какво се случва в правителството след оставката на вътрешния министър Веселин Вучков. Той каза оше, че ще поиска оставките на главният секретар на МВР Светлозар Лазаров и шефа на ДАНС Владимир Писанчев Борисов отново изрази разочарованието си от факта, че именно във вчерашния ден, когато в София бяха шефът на ФБР Джеймс Коми и президентът на Азербайджан  Илхам Алиев , Вучков е избрал да подаде оставка. Борисов е сърдит на вътрешния министър в оставка, че е изместил новината за шефа на ФБР и посещението на президента на Азербайджан. Очаквайте подробности!

Новата мода: Крадат кофи за боклук

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4635863

Жилищен квартал в Русе пропищя от кражби на контейнери за смет, показа репортаж на TV7. Само за двадесетина дни са били откраднати над 100 пластмасови съда. За да спасят оцелелите контейнери, хората са принудени да прибягват до заключването им с вериги.  От общината са им осигурили нови, но ако и те изчезнат,
Жилищен квартал в Русе пропищя от кражби на контейнери за смет, показа репортаж на TV7. Само за двадесетина дни са били откраднати над 100 пластмасови съда. За да спасят оцелелите контейнери, хората са принудени да прибягват до заключването им с вериги. От общината са им осигурили нови, но ако и те изчезнат,

Варненски заведения вече пускат менюта с алергените

http://www.moreto.net/novini.php?n=281986

Варненски заведения започват да предлагат на клиентите си списъци с алергените, които съдържат някои от храните в менюто. Това установи репортерска проверка на вестник „Черно море“. Така например известна бирария е решила да сложи притурка към менюто си, в което описва какви алергени се съдържат в блюдата.

Бивш зам.-шеф на ДАНС се връща в прокуратурата

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4635835

Ваня Стефанова, която напусна зам.-шефския пост в ДАНС заради несъответствие със закона, е подала молба за възстановяване на предишната си длъжност - прокурор в Софийска градска прокуратура (СГП).
Следователт от Софийска градска прокуратура Петьо Петров пък е подал молба за напускане. Допълнителните точки в дневния ред на ВСС бяха пояснени от
Ваня Стефанова, която напусна зам.-шефския пост в ДАНС заради несъответствие със закона, е подала молба за възстановяване на предишната си длъжност - прокурор в Софийска градска прокуратура (СГП). Следователт от Софийска градска прокуратура Петьо Петров пък е подал молба за напускане. Допълнителните точки в дневния ред на ВСС бяха пояснени от

Валери Симеонов зове: Колеги, подкрепете промените в Закона за горите, внесен от „Атака”

http://pik.bg/валери-симеонов-зове-колеги-подкрепете-промените-в-закона-за-горите-внесен-от-„атака”-news293739.html

Валери Симеонов зове: Колеги, подкрепете промените в Закона за горите, внесен от „Атака”

Призовавам колегите да подкрепят промените в Закона за горите, внесен от „Атака”, като между 1-ро и 2-ро четене се внесат промени. Това каза Валери Симеонов, председател на ПФ на Патриотичния фронт, по време на първо гласуване на промените на Закона за горите.

„Този законопроект трябва да бъде приет, защото трябва да наложим много сериозни санкции срещу сечта“, обясни Симеонов. Той допълни, че възразява срещу предложението на „Атака” в техните законопроекти, където се дава възможност да се конфискуват МПС средства на хора, които практикуват незаконна сеч, защото цената на МПС многократно надвишава цената на незаконната сеч.

Симеонов посочи, че възразява срещу законопроекта внесен от „БСП лява България”, като изтъкна, че не те първи са предложили такъв законопроект. Той коментира, че това е заложено от предизборната програма на ПФ. „В нашата програма сме заложили мораториум върху сечта и износа на дървесина“, добави Симеонов.

Корнелия Нинова от ПГ на „БСП лява България” изказа мнението си, че трябва да се подкрепят и четирите предлагани законопроекта, като между 1-ро и 2-ро четене те да се обединят в един общ законопроект. Нинова добави, че загубата на българската гора води до големи катаклизми в страната.

На мода са кражбите на кофи за боклук

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4635830

Жилищен квартал в Русе пропищя от кражби на контейнери за смет, показа репортаж на TV7. Само за двадесетина дни са били откраднати над 100 пластмасови съда. За да спасят оцелелите контейнери, хората са принудени да прибягват до заключването им с вериги.  От общината са им осигурили нови, но ако и те изчезнат,
Жилищен квартал в Русе пропищя от кражби на контейнери за смет, показа репортаж на TV7. Само за двадесетина дни са били откраднати над 100 пластмасови съда. За да спасят оцелелите контейнери, хората са принудени да прибягват до заключването им с вериги. От общината са им осигурили нови, но ако и те изчезнат,

Съдът увеличи присъдата на убиеца на Паоло

http://society.actualno.com/Sydyt-uvelichi-prisydata-na-ubieca-na-Paolo-news_460318.html

Апелативният съд в Пловдив увеличи присъдата на Георги Сапунджиев, убил 4-годишния Паоло с колата си на пешеходна пътека в Стара Загора, предаде БГНЕС. С бурни ръкопляскания и сълзи посрещна съдебн...

Ноам Чомски: Сноудън е герой, на Вашингтон не му пука за тероризма

http://america.actualno.com/Noam-Chomski-Snoudyn-e-geroj-na-Vashington-ne-mu-puka-za-terorizma-news_460217.html

Едуард Сноудън трябва да се върне в САЩ и да бъде посрещнат като герой, а не да бъде заплашван от съд. За съд са тези, които той изобличи пред широката общественост, коментира известният политически а...

Научи ме на зелена енергия

http://society.actualno.com/Nauchi-me-na-zelena-energija-news_460320.html

Представете си как едно дете играе на дама и скачайки върху числата, произвежда енергия. Това забавление му донася точки, с които може да отиде на кино или в библиотека. Първата ви реакция може би би ...

Хаменей се бори за живота си след операция?

http://asia.actualno.com/Hamenej-se-bori-za-jivota-si-sled-operacija--news_460319.html

Духовният лидер на Иран аятолах Али Хаменей се намира в критично състояние след операция в болница в Техеран, предаде Интерфакс. Според местни медии 76-годишният Хаменей е бил приет в болницата вчера...

6 училища в Сливен са разпуснати за 2 дни заради грип

http://sliven.actualno.com/6-uchilishta-v-Sliven-sa-razpusnati-za-2-dni-zaradi-grip-news_460325.html

Поради висока грипна заболеваемост е преустановен учебният процес на 5 и 6 март 2015 г. в 6 училища в област Сливен, съобщиха от МОН. Това са училищата СОУ "Н. Рилски"- гр. Твърдица, НУ &qu...

Барса се класира за финала на Купата на краля

http://www.bnews.bg/article-130626

Два гола отбеляза Неймар (3-та и 88-а минути), а третият бе дело на Луис Суарес (73-та минута). Почетното попадение за домакините реализира в 39-ата минута Хонатан дос Сантос.

Възрастен мъж почина на спирка във Варна

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4635841

73-годишен мъж е починал на автобусна спирка във Варна тази сутрин. Това съобщиха за Фокус от ОД на МВР – Варна. Сигналът е подаден малко преди осем часа. Мъжът е чакал автобус на спирката на автоподлеза до Фестивалния комплекс на бул. "Приморски" в посока към ЖП гарата. Внезапно прилошаване е причината мъжът да издъхне,
73-годишен мъж е починал на автобусна спирка във Варна тази сутрин. Това съобщиха за Фокус от ОД на МВР – Варна. Сигналът е подаден малко преди осем часа. Мъжът е чакал автобус на спирката на автоподлеза до Фестивалния комплекс на бул. "Приморски" в посока към ЖП гарата. Внезапно прилошаване е причината мъжът да издъхне,

Тодор Стойков е новият спортен директор на "Лукойл Академик"

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/03/05/2484621_todor_stoikov_e_noviiat_sporten_direktor_na_lukoil/?ref=rss


Тодор Стойков е новият спортен директор на мъжкия баскетболен отбор на "Лукойл Академик", част от спортната агенция на "Лукойл", съобщиха от клуба.

Дългогодишният капитан и лидер на отбора влиза в новата си роля от 1 март 2015 г. 
  Бившият капитан на националния отбор на България беше част "Лукойл Академик" от 2001 до края на кариерата си през 2013 г. с едно кратко прекъсване през 2006 г. Печелил е многократно наградата за MVP на българското първенство. За последен път това...

„Десен сектор” вилнее в Одеса

http://www.cross.bg/sektor-odesa-desen-1455369.html

/КРОСС/ Радикали от „Десен сектор” устроиха сбиване в Одеса. Ултраси от националистическото движение се опитали да атакуват казино, намиращо се на третия етаж на една от сградите на ул. „Дерибасовская” и „Екатерининская” в града, предаде телевизия „Звезда”. Радикалите от „Десен сектор” са използвали травматично оръжие. Бойците се барикадирали на втория етаж на сградата, където започнали да обстрелват със сълзотворен газ. Докато пристигне полицията, на пода вече лежали окървавени хора. В резултат от сблъсъците са пострадали най-малко четирима души, а един се намира в тежко състояние. За да въдворят ред, на място пристигнали органи на реда и затворили игралната зала. По-рано в централата на “Десен сектор” в центъра на Одеса прогърмя мощен взрив, съобщи Газета.ру. Експлозията е станала на централната улица “Коблевская” 40. Според очевидци взривът е повредил фасадата на близките сгради и паркираните в близост автомобили. Към момента няма данни за загинали в резултат от експлозията. Припомняме, че „Десен сектор” е обединение на украинските радикални националистически организации. Движението обединява екстремистките групировки, приели участие в един от първите протести на Евромайдана през ноември 2013 г. Основната политическа цел на движението е създаването на национална украинска държава и национална революция

Възрастен мъж почина на спирка във Варна

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4635833

73-годишен мъж е починал на автобусна спирка във Варна тази сутрин. Това съобщиха за Фокус от ОД на МВР – Варна. Сигналът е подаден малко преди осем часа. Мъжът е чакал автобус на спирката на автоподлеза до Фестивалния комплекс на бул.
73-годишен мъж е починал на автобусна спирка във Варна тази сутрин. Това съобщиха за Фокус от ОД на МВР – Варна. Сигналът е подаден малко преди осем часа. Мъжът е чакал автобус на спирката на автоподлеза до Фестивалния комплекс на бул. "Приморски" в посока към ЖП гарата. Внезапно прилошаване е причината мъжът да издъхне,

Венета Райкова засади коледното си дръвче в гората

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4634836

Венета Райкова избра първите по-топли дни, за да засади коледното си дръвче. Тя и съпругът и? Тихомир направиха заедно това в гората в близост до апартамента им в навечерието на 3 март. След това водещата се похвали със снимка във фейсбук и написа: “Чудесен ден да засадим коледната ни елха в гората!”.
Венета Райкова избра първите по-топли дни, за да засади коледното си дръвче. Тя и съпругът и? Тихомир направиха заедно това в гората в близост до апартамента им в навечерието на 3 март. След това водещата се похвали със снимка във фейсбук и написа: “Чудесен ден да засадим коледната ни елха в гората!”.

Ето как може да започнете работа при Марк Зукърбърг

http://petel.bg/Eto-kak-mozhe-da-zapochnete-rabota-pri-Mark-Zukarbarg__103618

Наемайте хора, за които вие самите бихте работили. Тази проста и лесна, но изключително ефективна формула използва Марк Зукърбърг при...

Извънредно! Мъж задържан за убийството на Вероника?

http://petel.bg/Izvanredno--Mazh-zadarzhan-za-ubiystvoto-na-Veronika-__103620

По непотвърдена информация има задържан във връзка с убийството на 23-годишната Вероника Здравкова. Източници на Нова телевизия, пожелали...

Обраха офиса на личния лекар на Шумахер

http://petel.bg/Obraha-ofisa-na-lichniya-lekar-na-SHumaher__103621

Офисът на личния лекар на Михаел Шумахер е бил обран. Взети са пари, рецепти, личният лаптоп и други вещи не медика, съобщи немският...

Черно море БАСК с девета победа. Изкачи се на пето място във Висшата лига

http://petel.bg/CHerno-more-BASK-s-deveta-pobeda--Izkachi-se-na-peto-myasto-vav-Visshata-liga__103622

Черно море БАСК победи Локомотив 1926 (Пд) с 3:0 (25:17, 25:22, 25:23) в отложен мач от 13-ия кръг на Висшата лига. Варненци вече имат 9 победи и се...

Грипът пак настъпва! Шест училища затвориха врати в Сливен

http://petel.bg/Gripat-pak-nastapva--SHest-uchilishha-zatvoriha-vrati-v-Sliven__103623

Поради висока грипна заболеваемост е преустановен учебният процес на 5 и 6 март 2015 г. в 6 училища в област Сливен, съобщиха от МОН, цитирани...

Висше образование в Холандия

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4634321

Изборът на университет е нелека задача, особенo на фона на изключително богатото предлагане. Затова от съществено значение е да сме си изработили критерии, които да ни водят в търсенето. Един такъв критерий са международните рейтингови проучвания. В схемата за определяне на рейтинга се включват много критерии, сред които качеството на преподаване,
Изборът на университет е нелека задача, особенo на фона на изключително богатото предлагане. Затова от съществено значение е да сме си изработили критерии, които да ни водят в търсенето. Един такъв критерий са международните рейтингови проучвания. В схемата за определяне на рейтинга се включват много критерии, сред които качеството на преподаване,

Калорекс топи мастните депа

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4635816

Всеки килограм отгоре тежи на организма и затруднява функционирането му. Но когато излишните тлъстини се „лепнат“ на най-любимото си място – корема и талията, гледката е наистина грозна. Даже ако положим усилия и с диета и активно движение почнем да губим килограми, обикновено това е неравномерно. Винаги остават неразградени точно тези омразни
Всеки килограм отгоре тежи на организма и затруднява функционирането му. Но когато излишните тлъстини се „лепнат“ на най-любимото си място – корема и талията, гледката е наистина грозна. Даже ако положим усилия и с диета и активно движение почнем да губим килограми, обикновено това е неравномерно. Винаги остават неразградени точно тези омразни

Здравей, Фиджи!

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4635832


Една голяма мечта на поколения българи се сбъдна вчера – проницателното ни и мъдро правителство установи дипломатически отношения с Фиджи!
 Туй е национален капитал чудесен – да си имаме собствен тропически рай. Вече няма да се душим из бетона на Слънчев бряг, а ще събираме тен на бял ситен пясък. Като ни стане горещо,
Една голяма мечта на поколения българи се сбъдна вчера – проницателното ни и мъдро правителство установи дипломатически отношения с Фиджи! Туй е национален капитал чудесен – да си имаме собствен тропически рай. Вече няма да се душим из бетона на Слънчев бряг, а ще събираме тен на бял ситен пясък. Като ни стане горещо,

Висше образование в Холандия

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4634278

Изборът на университет е нелека задача, особенo на фона на изключително богатото предлагане. Затова от съществено значение е да сме си изработили критерии, които да ни водят в търсенето. Един такъв критерий са международните рейтингови проучвания. В схемата за определяне на рейтинга се включват много критерии, сред които качеството на преподаване,
Изборът на университет е нелека задача, особенo на фона на изключително богатото предлагане. Затова от съществено значение е да сме си изработили критерии, които да ни водят в търсенето. Един такъв критерий са международните рейтингови проучвания. В схемата за определяне на рейтинга се включват много критерии, сред които качеството на преподаване,

Калорекс топи мастните депа

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4635797

Всеки килограм отгоре тежи на организма и затруднява функционирането му. Но когато излишните тлъстини се „лепнат“ на най-любимото си място – корема и талията, гледката е наистина грозна. Даже ако положим усилия и с диета и активно движение почнем да губим килограми, обикновено това е неравномерно. Винаги остават неразградени точно тези омразни
Всеки килограм отгоре тежи на организма и затруднява функционирането му. Но когато излишните тлъстини се „лепнат“ на най-любимото си място – корема и талията, гледката е наистина грозна. Даже ако положим усилия и с диета и активно движение почнем да губим килограми, обикновено това е неравномерно. Винаги остават неразградени точно тези омразни

НАП проверява търговците на едро с цветя

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4635831

НАП започва проверки на търговците на едро с цветя в цялата страна, съобщиха от приходната администрация. Анализ на риска за укриване на печалби от произвеждащи или търгуващи с цветя и растения, е установил, че средногодишно бюджетът губи по 6,9 млн. лв. от непостъпили ДДС и преки данъци от дейността в този сектор.
НАП започва проверки на търговците на едро с цветя в цялата страна, съобщиха от приходната администрация. Анализ на риска за укриване на печалби от произвеждащи или търгуващи с цветя и растения, е установил, че средногодишно бюджетът губи по 6,9 млн. лв. от непостъпили ДДС и преки данъци от дейността в този сектор.

Ако НС не гласува оставката на Вучков, това ще бъде вот на недоверие към правителството

http://www.cross.bg/ostavkata-vychkov-trimata-1455368.html

/КРОСС/ „От вчерашната стенограма личи, че разговорът е прекъснат. Реформаторският блок твърдо искат оставката на тримата ключови служители в сектор „Сигурност", АБВ и „Патриотичен фронт" - също, т.е. тримата основни партньори го искат. Зад смяната застана и Цветан Цветанов. Ако пленарната зала гласува срещу оставката на Вучков, това ще бъде вот на недоверие към правителството", каза Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията в интервю за „Преди всички" на БНР. Това е втора криза след гласуването на рамката за посредниците за дълга. Представете си как изглежда страната отвън. В деня, в който идва директорът на ФБР, се оказва, че той няма с кого да говори. За Борисов е много важно вътрешният министър да е лично лоялен. Във Вучков той не видя това. За съжаление, в рамките на деня, всички външни партньори започнаха да питат какво става, посочи Безлов.

Радан Кънев: Вучков си отива, гласуваме новия министър до седмица

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4635712

Имам уверението от премиера, че реформите ще продължат като политика и като персонални решения. В тази ситуация му имам доверие и това в голяма степен крепи правителството в този момент. Това заяви съпредседателят на парламентарната група на Реформаторския блок Радан Кънев в отговор на въпрос дали Бойко Борисов му е обещал,
Имам уверението от премиера, че реформите ще продължат като политика и като персонални решения. В тази ситуация му имам доверие и това в голяма степен крепи правителството в този момент. Това заяви съпредседателят на парламентарната група на Реформаторския блок Радан Кънев в отговор на въпрос дали Бойко Борисов му е обещал,

Окончателно одобриха новите правила за отглеждане на ГМО в ЕС

http://www.moreto.net/novini.php?n=281982

Новите правила, които дават възможност на страните от общността да забранят или ограничат отглеждането на генно-модифицирани организми (ГМО), бяха окончателно одобрени от Съвета на ЕС и ще влязат в сила 20 дни след публикуването им в Официалния вестник на ЕС.

Проф. Енчев: „Крайно време е да изплатят вторите етапи по текущите договори“

http://www.klassa.bg/News/Read/article/249368_%D0%9F%D1%80%D0%BE%D1%84.+%D0%95%D0%BD%D1%87%D0%B5%D0%B2%3A+%E2%80%9E%D0%9A%D1%80%D0%B0%D0%B9%D0%BD%D0%BE+%D0%B2%D1%80%D0%B5%D0%BC%D0%B5+%D0%B5+%D0%B4%D0%B0+%D0%B8%D0%B7%D0%BF%D0%BB%D0%B0%D1%82%D1%8F%D1%82+%D0


 

 

Сибила Кусева

 

двувластие. В противен случай не се изпълняват много от задълженията Проф. Венелин Енчев е член на Изпълнителния съвет на Фонд „Научни изследвания“ от 19 февруари 2012 г. През април 2013 г. е избран за Председател на Изпълнителния съвет. Той е химик, ръководител на лаборатория „Теоретична химия“ в Института по органична химия на БАН. Негови автобиографични данни са публикувани в справочника Who’s Who in the World.

 

-          Проф. Енчев, дни преди изтичане на мандата на ИС, каква е равносметката Ви за изминалите две години, подобри ли се дейността на ФНИ?

 

 

-          Дейността на Фонд „Научни изследвания“ може да се подобри единствено с изменение на Закона за насърчаване на научните изследвания и да се премахне съществуващото. Вече две години управителите на Фонда не сключват анекси и не изплащат вторите етапи на договорите от 2008 г. до 2012 г. Все пак да не бъдем негативни. Много неща се направиха и се изпълниха всички препоръки на Агенцията за държавен и финансов контрол. Изработиха се вътрешно-нормативни документи, всички протоколи на Изпълнителния съвет от 2008 г. до сега станаха публични и се качиха на сайта на Фонда. Започна да се издава ежемесечен информационен бюлетин, който отразява някои от успешните проекти, финансирани от Фонд „Научни изследвания“. Определено за всичко това допринесе и сплотения екип на Изпълнителния съвет. Без тяхна помощ, би било невъзможно да се справя с много от проблемите, които съм срещал като Председател.

 

 

-          Вие поехте поста на председател в един доста труден момент и в година, която се оказа нулева, беше ли Ви страх от това предизвикателство?

 

 

-          Всичко тогава се случи прекалено бързо и нямах време да мисля, дали ме е страх или не. Трябваше да организирам работата си така, че да отделям достатъчно време на Фонда и да загърбя научно-изследователската си дейност. Тогава все още не знаех пред какво предизвикателство ще се изправя, поемайки този пост.

 

 

-          Проф. Енчев, от коя страна човек е по-полезен, като член на ИС или като Председател и кои са плюсовете и минусите?

 

 

-          Сам по себе си Председателят не може да направи нищо, ако няма подкрепата на членовете на Изпълнителния съвет. Той и членовете са взаимно свързани и няма еднозначен отговор. Аз съм благодарен, че работих с толкова добър екип и имах подкрепата им.

 

 

-          Според Вас, Фонд „Научни изследвания“ спечели или загуби, след като проф. Мишев подаде оставката си като председател, а след това  и като член на ИС?

 

 

-          Определено бих казал, че Фонд „Научни изследвания“ загуби. Проф. Пламен Мишев е един много добър администратор, който си разбираше от работата. Той не веднъж е съветвал управителите и администрацията, уменията му като икономист му помогнаха също да се справи с проблемите на Фонда. Именно той въведе изискването всички решения по договорите да имат становище както от рецензент, така и от финансист преди да се разгледат от Изпълнителния съвет. Финансовият одитор е човекът, който не веднъж е хващал нарушения и е предпазвал ръководството на Фонд „Научни изследвания“ от грешки.

 

 

-          Защо според Вас 2013 г. се оказа нулева, след като ИС имаше решение за обявяване на конкурсна сесия? Къде е проблемът?

 

 

-          Тук отново ще спомена, че основен проблем във Фонд „Научни изследвания“ е двувластието. 2013 г. се оказа нулева, понеже тогавашният управител на Фонд „Научни изследвания“ не пожела да изпълни решението на Изпълнителния съвет и да свика първото заседание на временните научно-експертни комисии, както се прави според Правилника на Фонда. Тогава ние бяхме взели решение за откриване на конкурсна сесия, бяхме изготвили насоки за кандидатстване и бяхме определили членовете на временните комисии. Останалото е работа на Управителя. За жалост, Изпълнителния съвет няма правомощия да санкционира Управителя и така конкурсната сесия не се състоя.

 

 

-          Има ли други случаи, в които не са изпълнявани решения на Изпълнителния съвет?

 

 

-          Да, има. Пет пъти Изпълнителният съвет е вземал решение, неговият технически секретар да е на постоянен трудов договор. Това се налага, тъй като учените редовно искат среща с Председателя и трябва постоянно да има човек в кабинета на Изпълнителния съвет. Освен това цялата информация от председателите на постоянните комисии отива при този секретар и се налага тя да бъде обработвана, води се протокол на заседанията, отговаря се на кореспонденцията на Изпълнителния съвет и т.н. Въпреки тези решения, управителите на Фонда отказват да отпуснат щатна бройка за техническия ни сътрудник. В много от протоколите ни фигурират решения за изплащания на текущи договори. Тези решения не се изпълняват.

 

 

-          За първи път Изпълнителния съвет и Управител работиха ръка за ръка и се проведоха две успешни сесии, трудно ли бе да се постигне този синхрон?

 

 

-          Не мога да скрия, че сегашния управител на Фонда прояви доза мъжественост и устоя на всички атаки, целящи да провалят конкурсните сесии в последния момент. Благодарен съм, че той съвместно с мен и членовете на Изпълнителния съвет проведе успешно две конкурсни сесии, от които се финансираха общо 202 проектни предложения.

 

 

-          Какво бихте посъветвали следващият председател на ИС?

 

 

-          Най-вече да е смел и твърд в решенията си и да следва принципите си. Председателят трябва да е добър администратор, да не се поддава на натиск и да защитава интересите на учените.

 

 

Младежката организация на ББЦ изпрати отворено писмо до Николай Бареков

http://pik.bg/младежката-организация-на-ббц-изпрати-отворено-писмо-до-николай-бареков-news293729.html

Младежката организация на ББЦ изпрати отворено писмо до Николай Бареков

Младежката организация на "България без цензура" изпрати отворено писмо до Николай Бареков. В него те изразяват възмущението си от парламентарната група на партията и поведението й при вземането на решения в НС. 

Ето и пълният текст на писмото: 

 

ОТВОРЕНО ПИСМО

до Председателя на ПП „България без цензура” Николай Бареков

от Ръководството на Младежката организация на ББЦ

 

Уважаеми г-н Бареков,

През последните месеци сме зрители от първия ред на една бездарно написана и изиграна пиеса, наречена „парламентарна г(т)рупа на БДЦ”. Почти без изключение всеки представител на тази трупа изобразява най-безпринципното и най-некадърното политическо поведение, на което сме ставали свидетели. Слабите артисти, които превърнахме в народни представители, ежедневно се гаврят с нашия труд и доверието, което им дадохме.

Единодушното гласуване на нов дълг от 16 млрд. лв. беше само кулминацията в този театър. Докато стигнем до тук се нагледахме на невежество, продажничество и всевъзможно примери за безпринципност от страна на нашите депутати. Един не знае кой е шеф на ДАНС, а иска вътрешна комисия. Друг ще легализира проституцията, за да узакони собствените си грехове. Трети и четвърти ходят да си правят поменни фотосесии с лица от властта, срещу които са си градили предизборните кампании и политическото определение. Да не говорим за робите от ПП ЛИДЕР, които могат и да минат за лобисти на Христо Ковачки, но не по никакъв начин не се вписват в описанието за избраник, който защитава хората.

Доста! Предаването на цялата власт в парламентарната група и партията в ръцете на един човек беше грешен ход, който ни постави в зависимост.  Вашият заместник-председател Светлин Тачнев е просто поредният, който ни предаде и който злоупотреби с гласовете на 180 000 българи. Съмняваме се, че грубото нарушаване на интересите и решенията на партията е случайно, още повече че мнението на господина за взимането на дълга се смени само за няколко минути. Чии интереси защитава Танчев дори не искаме и да гадаем, но сме сигурни, че не са нашите. Ясно е единствено, че нито Танчев, нито другите 11 подкрепили дълга от БДЦ имат куража и качествата да устояват на задкулисието, корупцията и модела „ковачки”.

Сега, г-н Бареков, трябва да поемете отговорност и да платите цената за тази политическа грешка, защото ако не платите сега, всички ние ще платим на следващите избори.

Приемете това писмо като искане към Вас и към Контролния съвет за изключването на Светлин Танчев като член на ПП „България без цензура” и освобождаването му от всички постове в партията. Нека с чиста съвест Танчев и депутатите му станат евтини клакьори на властта, но без да се ползват с нашето доверие. Мандатът им е до време, а на България не й е нужно втори ГЕРБ или ДСБ. Радваме се, че се освободихме от тези, които дойдоха в ББЦ заради келепира и желанието за власт на всяка цена. Нека всеки, който поставя личния, олигархичния или правосъдния си интерес над обществения да тръгне по своя път. Само така ще можем да продължим да ходим с вдигнати глави, работейки за това да дойде времето за истинска промяна.

Никола Митев,

Председател на МББЦ 

Китай намали целта си за растежа до около 7%

http://www.investor.bg/novini/130/a/kitai-namali-celta-si-za-rasteja-do-okolo-7-190359/

По-умереният ръст трябва да позволи изграждането на едно средно заможно общество, по-ориентирано към потреблението и услугите, заяви премиерът Къцян

Пожарът на войната очерта границите на разделението

http://www.cross.bg/ykraiina-bulgariya-zashto-1455367.html

/КРОСС/ 70-години след ужаса на Втората Световна война, отнела живота на милиони руснаци и украинци, братските по език, история, съдба, славянска принадлежност народи на Украйна и Русия, са изправени пред пропастта на омразата и пълното отчуждение. Петте хиляди невинни жертви в Донбас, унищожените градове и села в безсмислената, но жестока гражданска война начертаха границата на разделението. „Няма да простим", заявиха на 21 февруари митингуващите в Москва по повод годишнината от украинския преврат, „Няма да забравим", отговориха хилядите киевчани, излезли да почетат загиналите на Майдана. Как се стигна до подобна ескалация на безчовечност и защо убийството на цивилно население в сърцето на Европа, през 21-ви век не предизвика обществен резонанс и осъждане на престъпленията, тези и други въпроси бяха обсъдени на среща в СБЖ с участието на поета Георги Константинов. Българи и живеещи в България руснаци и украинци изказаха болката си от случващото се. „Защо ни мразят нас, руснаците? Може би, защото сме дали на света Толстой, Достоевски, Чехов, Менделеев, Ломоносов, Гагарин? Дали защото помогнахме за освобождението на България и Сърбия от турско робство или защото освободихме Европа от ужаса на фашизма?" Въпросите ги задава Алексей Казаков в емоционалния си клип „Горжусь тем, что я русский".Тази страхотна агресия Русия не я заслужава, сподели председателката на клуб „Славянка" Ирина Кръстева

Преглед на печата, четвъртък, 5 март

http://econ.bg/Новини/Преглед-на-печата-четвъртък-5-март_l.a_i.660204_at.1.html

Приемът по мярката за инвестиции ще бъде с по-дълъг срок „Приемът по мярка 4.1 „Инвестиции в земеделски стопанства“ от Програма за развитие на...

МББЦ към Бареков: Изключете Танчев от партията!

http://www.bnews.bg/article-130625

Ръководството на Младежката организация на ББЦ призова Николай Бареков да изключи депутата Светлин Танчев от партията.

Дете е в тежко състояние в болница, два дни лекувано вкъщи

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4635776

Момиченце на 1 годинка и 10 месеца от благоевградското село Микрево било откарано вчера около 12 часа в санданската болница в тежко състояние. От два дни детето е с обилно повръщане, но е било лекувано вкъщи от родителите си, съобщава struma.bg.
Детенцето било транспортирано с линейка от гр. Кресна в приемен кабинет на МБАЛ “Свети Врач“.
Момиченце на 1 годинка и 10 месеца от благоевградското село Микрево било откарано вчера около 12 часа в санданската болница в тежко състояние. От два дни детето е с обилно повръщане, но е било лекувано вкъщи от родителите си, съобщава struma.bg. Детенцето било транспортирано с линейка от гр. Кресна в приемен кабинет на МБАЛ “Свети Врач“.

Откриха част от черепа и кичур от трупа край Приморско

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4635801

Полицаи откриха при огледите част от черепа и кичур коса, принадлежели на трупа, открит от местни хора край Приморско. Част от човешко тяло бе намерена в местността "Беглигташ".
 Трупът бил разкъсан от чакали и засега все още само се предполага, че принадлижи на жена, тъй като кичурът коса бил дълъг, съобщиха осведомени източници.
Полицаи откриха при огледите част от черепа и кичур коса, принадлежели на трупа, открит от местни хора край Приморско. Част от човешко тяло бе намерена в местността "Беглигташ". Трупът бил разкъсан от чакали и засега все още само се предполага, че принадлижи на жена, тъй като кичурът коса бил дълъг, съобщиха осведомени източници.

Радан Кънев: Борисов ми обеща да смени Лазаров и Писанчев

http://offnews.bg/news/n_1/n_471051.html

Съпредседателят на ПГ на Реформаторския блок Радан Кънев е получил уверението на премиера, че главният секретар на МВР Светлозар Лазаров и председателят на ДАНС Владимир Писанчев ще бъдат сменени. Това съобщи преди минути Кънев в кулоарите на парламента. Вчера вътрешният министър Веселин Вучков  подаде оставка в знак на несъгласие със запазването на главния секретар на МВР Светлозар Лазаров и шефа на ДАНС Владимир Писанчев. Кънев подчерта, че с Борисов са имали може би най-дългият разговор досега. „Премиерът подробно изложи позицията си, че моментът за оставката на Вучков е бил възможно най-неподходящият с оглед посещението на президента на Азербайджан, на шефа на ФБР. Това обяснява в голяма степен решението му да не продължава с министър Вучков. Като имаме предвид, че става дума за министър на ГЕРБ, не мисля, че би трябвало ние да се намесваме персонално във въпроса”, каза още Кънев. Той допълни, че е убедил Борисов, че липсата на персонални промени вместо до стабилност, води до нестабилност. Лидерът на ДСБ уточни, че очаква парламентът да гласува оставката на Вучков и предложението за негов наследник следващата седмица. Според него премиерът вече е определил новия министър, но можело да има и варианти. "Всички съмнения за роля на ДПС ще бъдат разсеяни с персоналните промени, които ще се направят", подчерта Радан Кънев на въпрос дали партията на Лютви Местан има връзка с оставката на вътрешния министър. На въпрос дали това ще разклати коалицията Кънев отговори, че това е пореден тест за здравината ѝ. "Премиерът ще реши това, което е добро за държавата, относно смяната на главния секретар и шефа на ДАНС", заяви бившият вътрешен министър и председател на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов . На въпрос дали ще бъдат сменяни шефът на ДАНС и главният комисар, Цветанов отговори, че знае много неща, но решението за това е единствено на министър-председателя Бойко Борисов. „Познавайки го добре смятам, че той ще вземе правилното решение“, заяви още той.

Данъчните подхванаха търговците на цветя

http://www.mediapool.bg/danachnite-podhvanaha-targovtsite-na-tsvetya-news231289.html

След акцията срещу фризьори и козметици под прицела на данъчните попаднаха търговците на цветя. Националната агенция за приходите (НАП) започва проверки на търговците на едро с цветя в цялата страна, съобщиха от ведомството. Анализ на риска за укриване на печалби от произвеждащи или търгуващи с цветя и растения, е установил, че средногодишно бюджетът губи по 6.9 млн. лв. от непостъпили ДДС и преки данъци от дейността в този сектор. Експертите на НАП са пресметнали, че най-голяма е щетата за бюджета по Закона за данък върху добавената стойност – 4.4 млн. лв. средногодишно, следват загубите по Закона за корпоративното подоходно облагане – 1.6 млн. лв., както и по Закона за данъците върху доходите на физическите лица - 953 хил. лв. В доклада се отчита също, че през анализирания период 2008 г. - 2010 г., рискът се е проявил при 1231 задължени лица, които представляват 54.54% от всички 2257 лица, осъществявали доставки с цветя и растения тогава. Целенасочени проверки и наблюдения се извършват за втора поредна година. През 2014 г. са били направени общо 200 контролни действия - оперативни наблюдения, проверки и ревизии в резултат, на които бяха установени допълнително 2.1 млн. лв. задължения на търговци към хазната. Оперативните проверки се извършват в цялата страна и са първа крачка от цялостна програма за повлияването на този риск и намаляването на щетите за бюджета. До момента НАП публично не е оповестила анализа на риска й за търговците на горива, цигари, алкохол, от където идват най-големите приходи в държавния бюджет. През последните години заложените прогнози като правило не се спазват.

Петьо Петров подаде оставка и като следовател

http://offnews.bg/news/n_1/n_471061.html

Бившият шеф на Столичното следствие Петьо Петров  е поискал да бъде освободен от длъжността следовател, като освобождаването му да се счита от датата 5 април 2015г. Това каза пред журналисти главният прокурор Сотир Цацаров. Той обясни, че тази сутрин получил молбата и предложи точката да бъде включена в дневния ред на заседанието на ВСС. С искането си до главния прокурор сега той иска да напусне съдебната система. Предстои то да бъде разгледано и гласувано от ВСС. Пред журналисти Петров обясни, че мотивите му са лични и добави, че психолозите препоръчвали на 5-6 години човек да си сменя работата. Той е категоричен, че оставката му нямала общо с проверката, която започна в прокуратурата след решението на ВКС.  Петров подаде оставка като шеф на Столичното следствие още на 3 февруари, след като Върховният касационен съд (ВКС) оправда окончателно бившият военен министър Николай Цонев . Със заповед на градския прокурор Христо Динев той беше освободен като завеждащ Следствения отдел.  По делото срещу Цонев Петров беше основен свидетел. В мотивите на ВКС към оправдателната присъда се посочва, че следователят, който е популярен с прозвището Пепи Еврото , с намесата на службите , е имал за задача да провокира извършването на престпъление, за да компрометира Цонев и другите двама подсъдими по делото.  Според върховните съдии мотивите на Апелативния съд, с които Цонев, съдия Петър Сантиров и финансиста Тенчо Попов са оправдани, "разкрива картината на емблематичен пример за полицейска провокация, инсценирана и проведена с участието на свидетеля Петьо Петров, под ръководството на лица от службите за сигурност, полицията и държавното обвинение." Съдиите са на мнение, че без активната намеса на Петров двамата подсъдими, които от прокуратурата са посочени като посредници при даването на подкупа, не биха се ангажирали в извършването на корупционния акт. От записите на СРС-та ставало ясно, че нито един от подсъдимите не е знаел за водено дело срещу Цонев, така че да проявят интерес за благоприятното му разрешаване в полза на бившия военен министър. От разговорите не ставало ясно и че Цонев е имал намерение да въздейства върху разследването. Съдът заключава, че идеята за даване на подкуп е била съзнателно „имплантирана“ от следователя Петров „чрез неговото последователно и целенасочено упорито поведение в изпълнение на предварително разработен план и стратегия за протичане на срещите с участие на служители от МВР и ДАНС“. Делото срещу Николай Цонев стана популярно със зрелищния му арест. Тогава МВР разпространи видеозапис, на който се чува как тогавашния зам. градски прокурор Роман Василен кара Цонев да застане на колене, за да му бъдат поставени белезници, тъй като е "абсолютен престъпник". Малко преди акцията Василев обяви, че по "Великден ще бъдат разпнати трима". Заради ареста Цонев заведе дело в Европейския съд за правата на човека (ЕСПЧ). За да не съди държавата, правителството отправи предложение до ексминистъра, с което му изплаща 15 хил. евро , за да се откаже от претенциите си срещу държавата. В същото време Цонев обмисля завеждането на ново дело във връзка с оправдателната присъда, която получи в началото на февруари. 

Следователят Петьо Петров иска да напусне съдебната система

http://www.mediapool.bg/sledovatelyat-petyo-petrov-iska-da-napusne-sadebnata-sistema-news231288.html

Бившият шеф на следствения отдел към Софийската градска прокуратура Петьо Петров - Пепи Еврото е подал оставка като магистрат, съобщи главният прокурор Сотир Цацаров в четвъртък преди началото на заседанието на Висшия съдебен съвет. Молбата на следователя е подадена точно преди заседанието. Той ще напусне съдебната система окончателно на 5 април, за да се спази 30-дневното предизвестие. Петров обяснява, че причините за решението му са лични, а и психолозите препоръчвали на хората да си сменят работата на всеки 5-6 години. Оставката му нямало общо с проверката, която започна в прокуратурата срещу него заради решението на Върховния касационен съд по делото срещу бившия военен министър Николай Цонев, финансиста Тенчо Попов и съдията Петър Сантиров. Ако ВСС гласува оставката на Петьо Петров, без да му се образува дисциплинарно производство, той ще напусне системата с полагащите му десетина брутни магистратски заплати. На 3 февруари върховните съдии оневиниха окончателно тримата подсъдими по делото срещу “абсолютния престъпник“. В решението си ВКС сочи, че това дело е емблематичен пример за провокация към подкуп, а следователят Петров, който бе основен прокурорски свидетел, е осъществил именно провокация към подкуп, което е престъпление. Прокуратурата има време до 1 април да обвини Петров, защото тогава изтича давността на престъплението му, установена от три последователни съдебни инстанции. Това предупреди преди две седмици Константин Симеонов, адвокат на финансиста Тенчо Попов. По делото прокуратурата твърдеше, че Цонев е дал 20 000 евро подкуп на следователя чрез посредничеството на Сантиров и Попов. Съдът обаче прие, че Петров е провокирал двамата сочени за посредници да участват в схемата, без никой от подсъдимите да е инициирал това. Веднага след решението на ВКС Петров подаде молба да бъде освободен като шеф на следствения отдел към СГП. Тогава той помоли и да се извърши "пълна проверка, която да изясни всички факти и обстоятелства по случая и действията на абсолютно всички длъжностни лица от всички посочени в решението институции – МВР, ДАНС, прокуратура“. По онова време разследването се ръководеше от тогавашния заместник-градски прокурор Роман Василев и наблюдавано от заместник-главния прокурор Бойко Найденов. След като се разбра за своеволия на Василев покрай използването на специални разузнавателни средства по казуса, тойбе сменен с прокурор Божидар Джамбазов. В средата на миналата година Роман Василев най-напред бе командирован в Апелативната специализирана прокуратура, а след това напусна съдебната система. Междувременно системата напусна и Бойко Найденов. Арестът на Цонев, Сантиров и Попов бе осъществен на 1 април 2010 г., когато вътрешен министър бе Цветан Цветанов. В изява пред медиите преди три години Николай Цонев заяви, че Цветанов наредил ареста му да бъде по унизителен начин. Именно заради това Цонев подаде жалба до Съда в Страсбург. През септември 2014 г. стана ясно, че българската държава е признала пред ЕСПЧ, че правата на Цонев са били нарушени. Съдът в Страсбург предложидържавата и Цонев да сключат споразумение, цената на което е, освен признаването на нарушението от страна на държавата, но и обезщетение 15 000 евро за неимуществени вреди, които да бъдат платени на Цонев. Все още няма решение на правителството по предлаганото споразумение.

Най-известната кавър банда на Coldplay ще свири днес в София

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2015/03/05/2484610_nai-izvestnata_kavur_banda_na_coldplay_shte_sviri_dnes/?ref=rss


Британските музиканти известни като Coldplayer  ще излязат тази вечер за концерт в София.  

Една от най-популярните трибют групи (от англ. - tribute, почит, група, която изпълнява кавъри на друга група) на световно известната рок банда Coldplay и ще свири за пръв път пред българска публика на сцената в столичния клуб "Joy Station" от 21.45 часа.

В ролята на вокалиста на Coldplay Крис Мартин влиза Сет Рубин, а групата е допълнена от Гарет Уайтсайд на китара, Крейг Джонсън...

Румяна Бъчварова: Борисов ще уволни Лазаров и Писанчев. Ама по-късно

http://www.moreto.net/novini.php?n=281974

Министър-председателят Бойко Борисов ще освободи главния секретар на МВР Светлозар Лазаров и председателя на ДАНС Владимир Писанчев, но в подходящо време. Това заяви вицепремиерката Румяна Бъчварова в коментар на оставката на министъра на вътрешните работи Веселин Вучков.

Петьо Петров напуска съдебната система

http://www.cross.bg/petrov-petyo-tzatzarov-1455366.html

/КРОСС/Бившият шеф на Столичното следствие Петьо Петров е подал молба за напускане на съдебната система. Това съобщи в началото на заседанието на ВСС главният прокурор Сотир Цацаров. Това съобщи в началото на заседанието на Висшия съдебен съвет главният прокурор Сотир Цацаров като уточни, че молбата е депозирана тази сутрин, като в нея е посочено, че той иска да напусне системата, считано от 5 април. Петров обясни, че мотивите му били лични и решението му няма връзка с проверката, която беше разпоредена от Сотир Цацаров, след решението на ВКС по делото „Цонев, Попов, Сантиров". Преди месец Константин Симеонов, адвокат на финансиста Тенчо Попов, който заедно с бившия военен министър Николай Цонев и съдия Петър Сантиров беше подсъдим по окончателно приключилото с оправдателни присъди във вторник корупционно дело, предупреди, че Петьо Петров, известен с прозвището си "Еврото", може да бъде обвинен в провокация към подкуп в следващите два месеца, тъй като в този срок изтича давността на престъплението му, установена от три последователни съдебни инстанции. Преди време последната съдебна инстанция оправда бившия военен министър Николай Цонев, финансиста Пенчо Попов и съдията Петър Сантиров. Те бяха оправдани с мотив, който съдът посочи, че не те са предлагали пари на Петьо Петров, за да „смачка" дело срещу Николай Цонев, а по-скоро той ги е провокирал към подкуп. Проверката все още не приключила или поне медиите не знаят за нейния финал

Нападнаха с бръснач американския посланик в Сеул (Снимки 18+)

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4635778

Посланикът на Съединените щати в Южна Корея Марк Липърт беше нападнат и ранен в центъра на Сеул от мъж, въоръжен с бръснач. Той е приет в болница без опасност за живота, съобщава Ройтерс.
Нападателят се нахвърли срещу 42-годишния посланик, който участваше във форум на Корейския съвет за помирение и сътрудничество.
Посланикът на Съединените щати в Южна Корея Марк Липърт беше нападнат и ранен в центъра на Сеул от мъж, въоръжен с бръснач. Той е приет в болница без опасност за живота, съобщава Ройтерс. Нападателят се нахвърли срещу 42-годишния посланик, който участваше във форум на Корейския съвет за помирение и сътрудничество.

Борисов бил уверил Кънев: Без Вучков и смяна на Писанчев и Лазаров

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/03/05/2484614_borisov_bil_uveril_kunev_bez_vuchkov_i_smiana_na/?ref=rss


Премиерът Бойко Борисов бил уверил съпредседателя на парламентарната група на Реформаторския блок Радан Кънев, че реформите в сектор сигурност щели да продължат и като политика, и като персонални решения. Получил уверение, че ще се обмисли смяната на главния секретар на Министерството на вътрешните работи (МВР) Светлозар Лазаров и на шефа на Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) Владимир Писанчев.

Обещанията били дадени снощи на среща между Кънев и Борисов "с най-дългия...

Радан Кънев: Трябва да бъдат сменени вътрешния министър, главния секретар и шефа на ДАНС

http://pik.bg/радан-кънев-трябва-да-бъдат-сменени-вътрешния-министър-главния-секретар-и-шефа-на-данс-news293724.html

Радан Кънев: Трябва да бъдат сменени вътрешния министър, главния секретар и шефа на ДАНС

Имам уверението от премиера, че реформите ще продължат като политика и като персонални решения. Това заяви съпредседателят на парламентарната група на Реформаторския блок Радан Кънев в отговор на въпрос дали Бойко Борисов му е обещал, че ще бъде сменен главният секретар на МВР.

В тази ситуация му имам доверие и това в голяма степен крепи правителството в този момент, добави Кънев, който обясни, че снощи е имал среща с Борисов. Двамата не са коментирали възможни имена за нов министър. Запитан кога ще се гласува новият министър, Кънев отвърна, че "една седмица е предостатъчно време да се консолидира позиция на мнозинството, премиерът да прецени с кого да замени хората, които трябва да си отидат".

На въпрос дали е възможно новият министър да бъде гласуван заедно с нов главен секретар на МВР, Кънев отвърна, че това са различни решения и актовете на различни институции. "На мен ми звучи много добре да бъде гласуването заедно, защото това показва волята на премиера и на правителството да продължи реформи. Но не бихме натрапвали подобно решение, то е изцяло на премиера", каза Радан Кънев.

Запитан защо тогава се налага смяна на министъра, след като ще има смени на главния секретар и на други фигури, заради които Вучков подава оставка, Кънев отвърна: "Това е въпрос вътре в ГЕРБ". Той нарече това "кризисна ситуация вътре в ГЕРБ", но обяви, че кризата е бързо овладяна. На въпрос дали все пак Реформаторският блок ще гласува "за" оставката на Вучков в пленарна зала, Кънев отговори, че не би могъл да поеме лични ангажименти от името блока, но по-скоро да. 

След разговор с Борисов реформаторите гласуват "за" оставката на Вучков

http://news.ibox.bg/news/id_1469061428

„В тази ситуация му имам доверие и това в голяма степен крепи правителството в този момент", отбеляза Радан Кънев по адрес на премиера.

Кореец нападна с бръснач американския посланик в Сеул (Снимки 18+)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4635730

Посланикът на Съединените щати в Южна Корея Марк Липърт беше нападнат и ранен в центъра на Сеул от мъж, въоръжен с бръснач. Той е приет в болница без опасност за живота, съобщава Ройтерс.
Нападателят се нахвърли срещу 42-годишния посланик, който участваше във форум на Корейския съвет за помирение и сътрудничество.
Посланикът на Съединените щати в Южна Корея Марк Липърт беше нападнат и ранен в центъра на Сеул от мъж, въоръжен с бръснач. Той е приет в болница без опасност за живота, съобщава Ройтерс. Нападателят се нахвърли срещу 42-годишния посланик, който участваше във форум на Корейския съвет за помирение и сътрудничество.

Цветанов: Борисов ще реши за смяната на шефа на ДАНС и главния секретар на МВР

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4635775

Премиерът ще реши това, което е добро за държавата относно смяната на главния секретар и шефа на ДАНС. Това каза пред журналисти Цветан Цветанов от ПГ на ГЕРБ в Народното събрание, предаде „Фокус“.
Цветанов обясни, че решението за смяната на шефа на ДАНС Владимир Писанчев и главния секретар на МВР е единствено на министър-председателя Бойко
Премиерът ще реши това, което е добро за държавата относно смяната на главния секретар и шефа на ДАНС. Това каза пред журналисти Цветан Цветанов от ПГ на ГЕРБ в Народното събрание, предаде „Фокус“. Цветанов обясни, че решението за смяната на шефа на ДАНС Владимир Писанчев и главния секретар на МВР е единствено на министър-председателя Бойко

Организират протест срещу управлението на „Кой“

http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/organizirat-protest-sreshtu-upravlenieto-na-koj-6032551

Демонстрацията ще се проведе тази вечер в 18:30 ч. пред сградата на Министерския съвет в София

До края на март хуманитарните помощи на БЧК ще потеглят към Украйна

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4635794

До края на месец март хуманитарните помощи на Българския червен кръст ще потеглят към Украйна. Това съобщи за Фокус председателят на БЧК Христо Григоров. Той отбеляза, че много българи изявяват желание да помогнат на хората в размирните региони на Украйна. Григоров изрази надежда, че помощта ще достигне до всички нуждаещи се.
До края на месец март хуманитарните помощи на Българския червен кръст ще потеглят към Украйна. Това съобщи за Фокус председателят на БЧК Христо Григоров. Той отбеляза, че много българи изявяват желание да помогнат на хората в размирните региони на Украйна. Григоров изрази надежда, че помощта ще достигне до всички нуждаещи се.

НАП започва проверки на търговците на едро с цветя

http://pik.bg/нап-започва-проверки-на-търговците-на-едро-с-цветя-news293723.html

НАП започва проверки на търговците на едро с цветя

НАП започва проверки на търговците на едро с цветя в цялата страна, съобщиха от приходната администрация.

Анализ на риска за укриване на печалби от произвеждащи или търгуващи с цветя и растения, е установил, че средногодишно бюджетът губи по 6,9 млн. лв. от непостъпили ДДС и преки данъци от дейността в този сектор. Експертите на НАП са пресметнали, че най-голяма е щетата за бюджета по Закона за данък върху добавената стойност – 4,4 млн. лв. средногодишно, следват загубите по Закона за корпоративното подоходно облагане – 1,6 млн. лв., както и по Закона за данъците върху доходите на физическите лица - 953 хил. лв. В доклада се отчита също, че през анализирания период 2008 г.-2010 г., рискът се е проявил при 1 231 задължени лица, които представляват 54,54% от всички 2 257 лица, осъществявали доставки с цветя и растения тогава.

Целенасочени проверки и наблюдения се извършват за втора поредна година. През 2014 г. бяха осъществени общо 200 контролни действия (оперативни наблюдения, проверки и ревизии) в резултат, на които бяха установени допълнително 2,1 млн. лв. задължения на търговци към хазната. Оперативните проверки се извършват в цялата страна и са първа крачка от цялостна програма за повлияването на този риск и намаляването на щетите за бюджета. 

До края на март хуманитарните помощи на БЧК ще потеглят към Украйна

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4635770

До края на месец март хуманитарните помощи на Българския червен кръст ще потеглят към Украйна. Това съобщи за Фокус председателят на БЧК Христо Григоров. Той отбеляза, че много българи изявяват желание да помогнат на хората в размирните региони на Украйна. Григоров изрази надежда, че помощта ще достигне до всички нуждаещи се.
До края на месец март хуманитарните помощи на Българския червен кръст ще потеглят към Украйна. Това съобщи за Фокус председателят на БЧК Христо Григоров. Той отбеляза, че много българи изявяват желание да помогнат на хората в размирните региони на Украйна. Григоров изрази надежда, че помощта ще достигне до всички нуждаещи се.

Тройката се връща в Атина, но с друго име

http://www.grreporter.info/troikata-se-vrshcha-v-atina-no-s-drugo-ime/16951

Гръцкото правителство продължава да настоява, че не води никакви разговори с кредиторите.

прочети повече

Ден на траур в Украйна

http://www.cross.bg/donetzk-ykraiina-trayr-1455365.html

/КРОСС/В Украйна е ден на траур за загиналите в каменовъглената мина в източноукраинския град Донецк. След взрив на газ метан под земята бяха затрупани много миньори. По данни на властите в Донецк в мината е имало 230 миньори. Снощи беше съобщено за 33-ма загинали. Украйна е в траур, въпреки че Донецк се самопровъзгласи за народна република, чието ръководство не признава централната власт в Киев. Украинският премиер Арсений Яценюк обвини ръководството на републиката, че не е допуснало украински специалисти в разследването на трагедията.  

България ще има посланик във Фиджи

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4635768

България вече ще има дипломатически отношения с островната държава Фиджи в Тихия океан на ниво посланик, реши вчера правителството. Пресцентърът на “Дондуков” 1 съобщи, че решението е взето в съответствие с приоритетите на правителството за развитие на отношенията със страните от Азиатско-Тихоокеанския регион.
България вече ще има дипломатически отношения с островната държава Фиджи в Тихия океан на ниво посланик, реши вчера правителството. Пресцентърът на “Дондуков” 1 съобщи, че решението е взето в съответствие с приоритетите на правителството за развитие на отношенията със страните от Азиатско-Тихоокеанския регион.

Оставката

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4634954

ЩАБ ОТ ЕКСПЕРТИ И ПОЛИТИЦИ С КОМЕНТАРИ ЗА ХОДА НА ВЪТРЕШНИЯ МИНИСТЪР
Денят за напускането на поста е лошо избран -
постави в неловка ситуация премиера и държавата.
По друго време щеше да има по-реален ефект.
Евентуалният избор на нов вътрешен министър
ще бъде много сложен в тази ситуация.
Вътрешният министър Веселин Вучков подаде оставка вчера по
ЩАБ ОТ ЕКСПЕРТИ И ПОЛИТИЦИ С КОМЕНТАРИ ЗА ХОДА НА ВЪТРЕШНИЯ МИНИСТЪР Денят за напускането на поста е лошо избран - постави в неловка ситуация премиера и държавата. По друго време щеше да има по-реален ефект. Евентуалният избор на нов вътрешен министър ще бъде много сложен в тази ситуация. Вътрешният министър Веселин Вучков подаде оставка вчера по

Първо в 24 часа: Среща Борисов - Цветанов - Вучков решава оставката днес

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4635724

Извънредна среща тази сутрин между премиера Бойко Борисов, шефа на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов и вътрешния министър Веселин Вучков решава дали вчерашната оставка е била ритуална или реална. Не е ясно в колко часа важната тройка се събира, но срещата е била поискана спешно снощи, твърдят от ПГ на ГЕРБ.
Извънредна среща тази сутрин между премиера Бойко Борисов, шефа на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов и вътрешния министър Веселин Вучков решава дали вчерашната оставка е била ритуална или реална. Не е ясно в колко часа важната тройка се събира, но срещата е била поискана спешно снощи, твърдят от ПГ на ГЕРБ.

Супер изненада! Петьо Петров подаде оставка и като следовател! Знаковият свидетел напуска системата на правосъдието

http://pik.bg/супер-изненада-петьо-петров-подаде-оставка-и-като-следовател-знаковият-свидетел-напуска-си-news293722.html

Супер изненада! Петьо Петров подаде оставка и като следовател! Знаковият свидетел напуска системата на правосъдието

Петьо Петров, следовател в следствения отдел на Софийска градска прокуратура подаде оставка и моли да бъде освободен от длъжността следовател, като освобождаването му да се счита от датата 5 април 2015г. Това каза главният прокурор Сотир Цацаров, като подчерта, че получил молбата на Петров днес.

Цацаров допълни, че тази сутрин получил молбата и предложи точката да бъде включена в дневния ред на заседанието на ВСС. Припомняме, че на 3 февруари 2015 г. Петьо Петров, завеждащ Следствения отдел (СО) към Софийска градска прокуратура (СГП), подаде заявление за освобождаване от ръководна длъжност. Със заповед на градския прокурор Христо Динев, Петьо Петров бе освободен като завеждащ Следствения отдел. Временно, до определяне на титуляр, ръководството на СО към СГП бе възложено от градския прокурор на негов заместник.

Освобождаването на Петьо Петров, който е известен с прозвището си Пепи Еврото, дойде часове, след като окончателно Върховният касационен съд (ВКС) потвърди оправдателните присъди по делото за даване на подкуп бившия военен министър Николай Цонев, съдията Петър Сантиров и ексглавния секретар на финансовото министерство Тенчо Попов. Петьо Петров беше подал и заявление до главния прокурор.

В него Петров уведомява, че предвид Решение № 189/2015 на ВКС по дело № 515/2014 г., в което се твърди, че става дума "за емблематичен пример на полицейска провокация, инсценирана и проведена с участието на свидетеля П. Петров под ръководството на лица от службите за сигурност, полицията и държавното обвинение", той моли да се извърши "пълна проверка, която да изясни всички факти и обстоятелства по случая и действията на абсолютно всички длъжностни лица от всички посочени в решението институции – МВР, ДАНС, прокуратура, без оглед и значение на длъжностите, които са заемали към онзи момент, както и понастоящем".

От прокуратурата тогава съобщиха, че проверката ще се извърши от прокурори от Върховна касационна прокуратура (ВКП).

Николай Цонев, Петър Сантиров и Тенчо Попов бяха обвинени по времето на ГЕРБ, че са предлагали подкуп от 20 000 евро именно на него, за да прекрати дело срещу Цонев. През октомври 2012 г. СГС оправда и тримата подсъдими. А в мотивите си съдия Иван Коев посочи, че следователят Петров сам си е поискал подкупа. По-късно присъдата бе потвърдена и от апелативните съдии. През ноември 2014 г. стана ясно, че прокуратурата ще го проверява и във връзка с друг скандално известен случай – този с изчезналите тефтери на Филип Златанов. Тази проверка е заради информацията, че негов подчинен е знаел за изчезването на тефтерчетата. Експертът Стефан Бенчев, от чиято чанта изчезнаха тефтерчетата на Филип Златанов, че следовател е знаел за кражбата преди информацията да добие публичност чрез медиите. 

Вучков не е депозирал оставка в Народното събрание

http://www.cross.bg/vychkov-ministur-subranie-1455364.html

/КРОСС/ На този етап оставката на вътрешния министър Веселин Вучков не е депозирана в Народното събрание. Ако тя обаче бъде депозирана, никой от депутатите не се съмнява, че ще бъде приета, съобщава Нова телевизия. „Патриотичен фронт" и АБВ ще гласуват „за" оставката на Вучков с мотива, че не могат да задържат човек, който не иска да стои на този пост. От ГЕРБ също ще натиснат зеления бутон за свободата на вътрешния министър, въпреки че вчера Цветан Цветанов заяви, че от групата не са съгласни министър Вучков да си ходи.

Шеф Манчев в битка с пернишки кошмар

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4635762

Неподозиран пернишки кошмар очаква шеф Манчев в първия епизод на новия сезон на „Кошмари в кухнята” тази вечер от 21:00 ч. по Нова. Предаването ще отведе зрителите в пицария „Рагаци” в Перник, която от години се бори за оцеляването си. За първи път екипът на „Кошмари в кухнята” ще се върне в заведението,
Неподозиран пернишки кошмар очаква шеф Манчев в първия епизод на новия сезон на „Кошмари в кухнята” тази вечер от 21:00 ч. по Нова. Предаването ще отведе зрителите в пицария „Рагаци” в Перник, която от години се бори за оцеляването си. За първи път екипът на „Кошмари в кухнята” ще се върне в заведението,

Шеф Манчев в битка с пернишки кошмар

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4635760

Неподозиран пернишки кошмар очаква шеф Манчев в първия епизод на новия сезон на „Кошмари в кухнята” тази вечер от 21:00 ч. по Нова. Предаването ще отведе зрителите в пицария „Рагаци” в Перник, която от години се бори за оцеляването си. За първи път екипът на „Кошмари в кухнята” ще се върне в заведението,
Неподозиран пернишки кошмар очаква шеф Манчев в първия епизод на новия сезон на „Кошмари в кухнята” тази вечер от 21:00 ч. по Нова. Предаването ще отведе зрителите в пицария „Рагаци” в Перник, която от години се бори за оцеляването си. За първи път екипът на „Кошмари в кухнята” ще се върне в заведението,

Цветанов: Премиерът ще вземе добро решение за главния секретар

http://pik.bg/цветанов-премиерът-ще-вземе-добро-решение-за-главния-секретар-news293721.html

Цветанов: Премиерът ще вземе добро решение за главния секретар

Премиерът ще реши това, което е добро за държавата, относно смяната на главния секретар и шефа на ДАНС. Това каза пред журналисти Цветан Цветанов от ГЕРБ в Народното събрание.

На въпрос дали ще бъдат сменяни шефът на ДАНС и главният комисар, Цветанов отговори, че знае много неща, но решението за това е единствено на министър-председателя Бойко Борисов. „Познавайки го добре смятам, че той ще вземе правилното решение“, заяви Цветан Цветанов.

ЕЦБ започва изкупуването на 1.1 трилиона евро дълг от 9 март

http://www.mediapool.bg/etsb-zapochva-izkupuvaneto-na-11-triliona-evro-dalg-ot-9-mart-news231287.html

В опит да ускори инфлацията и да повиши икономическия растеж, Европейската централна банка (ЕЦБ) започва програмата си за изкупуването на държавен дълг на стойност 1.1 трилиона евро на 9 март в понеделник. Това обяви президентът на ЕЦБ Марио Драги на пресконференция в Никозия, след месечното заседание на банката в четвъртък. ЕЦБ ще продължи и програмата за изкупуване на ценни книжа, гарантирани с активи, която започна миналата година, каза още Драги. Банката планира да налива в европейската икономика поне по 60 млрд. евро месечно чрез изкупуване на държавни облигации и на активи от частния сектор до края на септември 2016 г. Програмата може да бъде прекратена и предсрочно, ако ЕЦБ види желаната корекция на инфлацията в посока нагоре, като целта е достигането на близо 2% през 2017 г., стана ясно от изказването на Драги. За последните два месеца Евростат отчете дефлация от 0.5 на сто през януари и 0.1 на сто през декември. По пътя към растежа За да бъде постигнат желаният икономически растеж, очаквано ЕЦБ запази рекордно ниските нива на лихвите. Основният лихвен процент на банката остава 0.05 на сто. ЕЦБ запази и ставката по пределното кредитно улеснение от 0.30%. Лихвата по депозитите остана отрицателна от минус 0.20%. И трите ставки бяха понижени за последно през септември 2014 г. Оттогава насам няколко от най-високопоставените ръководители на ЕЦБ посочиха, че лихвите вероятно няма да бъдат понижавани повече, защото това не би оказало съществено влияние върху икономиката. ЕЦБ актуализира в посока нагоре и прогнозите за икономически растеж в еврозоната в следващите три години. Банката очаква увеличение на брутния вътрешен продукт в еврозоната от 1 на 1.5% за тази година и от 1.5 на 1.9% през 2016 г., обяви Драги. За първи път ЕЦБ публикува и очакванията си за икономическия растеж през 2017 г. в еврозоната от 2.1 на сто. Вече сме свидетели на значителен брой положителни ефекти от решенията ни относно паричната политика, отбеляза Драги. Той посочи като пример подобрените условията по заемите за фирмите и домакинствата, по които лихвите паднаха значително. "Нещо повече, паричното предлагане и кредитната динамика се ускориха", каза Марио Драги. По думите му паричната политика е насочена към поддържане на ценовата стабилност в средносрочен план и подкрепа на икономическата активност. Все пак "от решаващо значение е структурните реформи да бъдат приложени бързо, надеждно и ефективно, тъй като паричната политика не може само да увеличи бъдещия устойчив растеж на еврозоната", отбеляза Марио Драги. Инфлация от близо 2% през 2017 г. Президентът на ЕЦБ се надява, че всички тези мерки ще осигурят подкрепа за възстановяването на еврозоната и ще изпратят инфлация към нива близо до 2% в средносрочен план. ЕЦБ очаква инфлацията в еврозоната да остане критично ниска през следващите няколко месеца. Според последните прогнози на ЕЦБ ръстът на потребителските цени ще е нулев през 2015 г. За следващата година прогнозата е за инфлацията от 1.5%, а за 2017 г. - 1.8%. Новите прогнозни данни са по-високи с 0.2 пункта спрямо предишните очаквания на ЕЦБ. Рекорден спад на курса на еврото След изказването на Марио Драги очаквано еврото пое още надолу и достигна до най-ниското си ниво спрямо щатския долар от август 2003 г. насам. По време на ранната търговия на борсите в Европа едно евро се търгуваше за 1.1049 долара, докато след изказването на Драги курсът на еврото падна до 1.1007 за един долар. За поевтиняването на европейската валута повлияха и стабилните макро икономически данни на САЩ, които съхраниха надеждите за скорошно покачване на лихвените ставки от страна на Федералния резерв. "Важно е, че ЕЦБ ще купуват повече европейски облигации, отколкото са издадени от правителствата като част от тяхното изискване за финансиране, така че на практика ние сме свидетели на отрицателна нетна емисия. По своята същност това ще запази доходността по европейските облигации ниска... Крайният резултат трябва да е дългосрочно по-слабо евро", отбеляза в анализ Крис Уестън от "Ай Джи".

Еврото удари 12-годишно дъно

http://www.mediapool.bg/evroto-udari-12-godishno-dano-news231287.html

Еврото продължи да губи позиции и в четвъртък достигна до най-ниското си ниво спрямо щатския долар от август 2003 г. насам. Това става след стабилните макроданни на САЩ и въпреки по-скоро положителните сигнали, идващи от еврозоната. По време на ранната търговия на Стария континент в четвъртък едно евро се търгува за 1.1049 долара. Последното отстъпление на европейската валута е продиктувано от засилването на щатския долар в предишната сесия на фона на стабилните данни от САЩ, които съхраниха надеждите за скорошно покачване на лихвените ставки от страна на Федералния резерв. По-късно днес президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги вероятно ще даде повече яснота за програмата за количествено облекчаване, която институцията обяви официално през януари. Освен това банката ще представи и своите обновени макроикономически прогнози за региона. "Важно е, че ЕЦБ ще купуват повече европейски облигации, отколкото са издадени от правителствата като част от тяхното изискване за финансиране, така че на практика ние сме свидетели на отрицателна нетна емисия. По своята същност това ще запази доходността по европейските облигации ниска... Крайният резултат трябва да е дългосрочно по-слабо евро", отбеляза в анализ Крис Уестън от "Ай Джи".

Пет патрулни кораба на НАТО идват във Варна

http://offnews.bg/news/n_1/n_471052.html

Пет патрулни кораба на НАТО ще участват в учение край Варна на 9 март, съобщиха от Министерството на отбраната.  От 7 март до 9 март 2015 г. на пристанище Варна ще акостират корабите от състава на Втората постоянна военноморска група патрулни кораби на НАТО (SNMG 2). Групата е в състав флагман - USS VICKSBURG (САЩ), и FGS SPESSART (Германия), ITS ALISEO (Италия), HMCS FREDERICTON (Канада), TCG TURGUTREIS (Турция). Командир на групата е контраадмирал Брад Уилямсън от ВМС на САЩ. По време на посещението на 7 март 2015 г. ще се проведе пресконференция на борда на един от корабите от групата, а на 8 март - благотворително посещение в Дома за деца, лишени от родителски грижи „Княгиня Надежда” . След напускането на пристанище Варна на 9 март 2015 г. ще се проведе учение от типа PASSEX , в което заедно с корабите от SNMG 2 ще участва фрегатата „Дръзки” от българските ВМС. През март тази година корабите ще участват и в други предварително планирани тренировки в Черно море с кораби от военноморските сили на България, Румъния и Турция, в пълно съответствие с международните конвенции, уточняват от МО. През 2014 г. групата провежда комплексни многонационални учения в Средиземно море заедно с кораби от военноморските сили на държави членки на Алианса, едно от най-големите от които е учението „ Noble Justification “ („Благороден аргумент“). През същата година SNMG 2 участва и в дейностите по сертифицирането на Силите за отговор на НАТО. Следват участия в дейности по море в подкрепа на Мисията на НАТО в борбата срещу тероризма, операцията “ Active Endeavor ”, както и участия в съвместно обучение и тренировки.

Омбудсманът призова за законови промени в защита на хората с ментални проблеми

http://www.cross.bg/hora-problemi-horata-1455362.html

/КРОСС/Три години, след като България ратифицира конвенцията за защита правата на хората с увреждания, съдът продължава да поставя под запрещение хора с психични и интелектуални проблеми. Разгоря се полемика за отпадането на запрещението. В дискусия тази сутрин по БНТ се включи и националният омбудсман Константин Пенчев. Той бе категоричен, че законът трябва да се промени. Пенчев приветства изготвения проектозакон, който ще осигури защита на правата на хората с ментални проблеми. "Очевидно трябва да има освен съответните социални служби да имат такива специалисти, тук трябва и неправителствения сектор да се намеси много. Защото когато лицето има роднини, близки хора, това не е трудно, но когато няма никой - тогава трябва обществото да поеме по някакъв начин тези мерки за подкрепа. Но, вижте и в момента тези лица ако мислите, че са защитени- те не са. Тези лица които са в домове за хора с ментални увреждания, на всички тях директорът на дома им е представител- това е конфликт на интереси. Така, че те не са по-защитени, те са изолирани от обществото" - каза омбудсманът.   

Хванаха свекър на калъп със снаха си

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4635756

70-годишен бивш готвач от Сандански е хванат на калъп със снаха си. Любовната драма се разиграла във вила в местността Попина лъка. Там дългогодишният готвач отишъл с жената на по-малкия си син, с която имали връзка, коментират запознати. Някой обаче се обадил на двамата му синове и им съобщил да отидат във вилата, че се случва нещо пикантно.
70-годишен бивш готвач от Сандански е хванат на калъп със снаха си. Любовната драма се разиграла във вила в местността Попина лъка. Там дългогодишният готвач отишъл с жената на по-малкия си син, с която имали връзка, коментират запознати. Някой обаче се обадил на двамата му синове и им съобщил да отидат във вилата, че се случва нещо пикантно.

Камен Донев и „Оркестърчи” отново във Варна през март

http://www.moreto.net/novini.php?n=281970

Днес и утре, 5-ти и 6-ти март от 19:00 часа майсторът на моноспектакъла, Камен Донев, за втори път ще гостува във Варна със своя концерт-спектакъл „Оркестърчи”, съобщиха организаторите за Moreto.net. Повторната изява на гениалния актьор е породена от големия зрителски интерес, предизвикан по време на премиерния му за морската столица концерт през декември, когато много желаещи не успяха да закупят билети, а присъстващите в Зала 1 на ФКЦ – Варна, изправени на крака, поканиха Камен два пъти на бис.

Дядо издъхна на спирка в центъра на Варна

http://pik.bg/дядо-издъхна-на-спирка-в-центъра-на-варна-news293719.html

Дядо издъхна на спирка в центъра на Варна

Пенсионер почина, докато чака автобус в центъра на Варна. На 73-годишния мъж му е прилошало и се свлякъл на земята на спирка на бул. „Приморски“ в района край Фестивалния и конгресен център.

Сигналът е подаден на тел. 112 в 7:50 ч. На мястото е изпратен и полицейски екип, който не е открил улики за насилствена смърт, съобщиха от пресслужбата на областната дирекция, информира "Дарки".

 

 

Р. Кънев: Вучков си отива, новият министър ще бъде от ГЕРБ

http://www.cross.bg/ministur-premiera-gerb-1455361.html

/КРОСС/ Оставката на вътрешния министър Веселин Вучков е необратим акт. Шефът на ДАНС Владимир Писанчев и главният секретар на МВР Светлозар Лазаров обаче също ще бъдат сменени, стана ясно от думите на лидера на ДСБ Радан Кънев. Той обясни, че снощи е имал дълъг разговор с премиера по тази тема, съобщава „Клуб Z". „Проведох снощи много дълъг, сериозен разговор с премиера. Това, което мога да кажа, е, че очевидно ще има нов министър на вътрешните работи. Оставката на г-н Вучков няма да бъде оттеглена. Решението е безвъзвратно и от двете страни. Ще има обща позиция на ГЕРБ и Реформаторския блок, надявам се и на другите политически сили, които подкрепят правителството, обща подкрепа за нов министър на вътрешните работи. Но и получих безусловния ангажимент на премиера за продължаване на реформите - и като посока, и като персонални решения. Дълго време проявявах разбиране към желанието на премиера да отложи тези смени (на шефа на ДАНС Владимир Писанчев и главния секретар Свелтозар Лазаров) в името на стабилността. Но всички видяхме, че фактът, че тези хора не бяха сменени се превърна във фактор на нестабилност само по себе си. Той предизвика оставката на министър и то на министър от ГЕРБ. От тук нататък стабилността изисква те да бъдат сменени и премиерът го разбира, каза Кънев„Аз имам моята увереност и доверие към него, че ще ги има тези персонални смени, които ние сме обявили, че искаме", добави лидерът на ДСБ

Само в "Петел"! Кадри от мястото! Тир скочи от моста в река Струма! (Видео)

http://petel.bg/Samo-v-Petel--Kadri-ot-myastoto--Tir-skochi-ot-mosta-v-reka-Struma---Video-__103615

Нашият читател Венцислав Елезов, пътуващ по пътя от Петрич към Гърция изпрати видео, което показва как тир е паднал преди малко от моста...

Психолог: Атанаска призна, че е убила Алекс и я е скрила под леглото в жилището си

http://petel.bg/Psiholog--Atanaska-prizna--che-e-ubila-Aleks-i-ya-e-skrila-pod-legloto-v-zhilishheto-si__103616

Атанаска Георгиева притежава типичните черти на аутсайдер: подтисната, затворена, неуверена, неудовлетворена от живота, за което...

Прокуратурата привлече като обвиняем ген. Стоян Тонев - за безстопанственост и неизгодни договори

http://petel.bg/Prokuraturata-privleche-kato-obvinyaem-gen--Stoyan-Tonev---za-bezstopanstvenost-i-neizgodni-dogovori__103617

Днес, 5 март Военно-окръжна прокуратура – София привлече като обвиняем бившия директор на ВМА ген. Стоян Тонев. На същия е предявено...

Само във Фрог: Сертов се страхува от братя Галеви, моли премиера за помощ

http://frognews.bg/news_87128/

Хора на Фрог в правителството потвърдиха, че разследвания от ФБР Петко Сертов е имал среща с премиера на България Бойко Борисов. На него бившият шеф на ДАНС е поискал от премиера да го назначи в някоя по-далечна държава посланик, консул или търговски представител, за да не го гръмнат. Хората, на които Сертов дължал пари заради "китайските " кораби, били братя Галеви, потвърдиха източници на Фрог от службите.

След дълъг разговор между Борисов и Радан Кънев: Вучков си отива, ще има рокади по върховете на службите

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4635728

Новият министър на вътрешните работи ще бъде гласуван след седмица. Това заяви в кулоарите на парламента днес неформалният лидер на Реформаторския блок Радан Кънев. Снощи двамата с премиера Бойко Борисов са имали дълъг разговор.
Оставката на вътрешния министър Веселин Вучков е недвусмислена и няма връщане назад, стана ясно от думите на Кънев.
Новият министър на вътрешните работи ще бъде гласуван след седмица. Това заяви в кулоарите на парламента днес неформалният лидер на Реформаторския блок Радан Кънев. Снощи двамата с премиера Бойко Борисов са имали дълъг разговор. Оставката на вътрешния министър Веселин Вучков е недвусмислена и няма връщане назад, стана ясно от думите на Кънев.

Улично осветление ли?

http://www.dnevnik.bg/live/novini_ot_vas/2015/03/05/2484408_ulichno_osvetlenie_li/?ref=rss


В началото на януари написах е-писмо до кмета на Столична община по повод неработещо улично осветление. След 20 дни получих писмо от изп.директор на Ул.осветление, който ме известява, че лампите... светят.

Тъй като от прозорците си продължавам да виждам точно обратното, написах второ писмо до кмета. И днес получих ново писмо от изп.директор, че осветлението свети...
Слязох и направих снимки - ето го "светещото" улично...

Докато качвах...

Започват очни ставки по операция Червей

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4635719

Бившият шеф на Вътрешна сигурност към МВР Тодор Костадинов влезе преди минути в столичното следствие, където му предстоят очни ставки във връзка с разследването за разработката Червеи. 
Той бе придружен от адвоката си Людмил Рангелов. До момента Костадинов не е обвиняем. Той вече два пъти бе разпитвам като свидетел.
Бившият шеф на Вътрешна сигурност към МВР Тодор Костадинов влезе преди минути в столичното следствие, където му предстоят очни ставки във връзка с разследването за разработката Червеи.  Той бе придружен от адвоката си Людмил Рангелов. До момента Костадинов не е обвиняем. Той вече два пъти бе разпитвам като свидетел.

Еврото удари 12-годишно дъно в очакване на срещата на ЕЦБ

http://www.investor.bg/novini/130/a/evroto-udari-12-godishno-dyno-v-ochakvane-na-sreshtata-na-ecb-190357/

Единната валута отстъпи на фона на стабилните макроданни от САЩ и въпреки по-скоро положителните сигнали, идващи от еврозоната

Хванаха 70-годишен свекър в леглото със снаха си

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4635706

70-годишен бивш готвач от Сандански е хванат на калъп със снаха си. Любовната драма се разиграла във вила в местността Попина лъка. Там дългогодишният готвач отишъл с жената на по-малкия си син, с която имали връзка, коментират запознати. Някой обаче се обадил на двамата му синове и им съобщил да отидат във вилата, че се случва нещо пикантно.
70-годишен бивш готвач от Сандански е хванат на калъп със снаха си. Любовната драма се разиграла във вила в местността Попина лъка. Там дългогодишният готвач отишъл с жената на по-малкия си син, с която имали връзка, коментират запознати. Някой обаче се обадил на двамата му синове и им съобщил да отидат във вилата, че се случва нещо пикантно.

Ердоган: "Ислямска държава" убива исляма

http://www.mediapool.bg/erdogan-islyamska-darzhava-ubiva-islyama-news231286.html

Терористичната групировка "Ислямска държава" се опитва да унищожи историческото наследство и култура на ислямската цивилизация, каза президентът на Турция Реджеп Таийп Ердоган, коментирайки опожаряването от екстремистите на библиотеката в иракския град Мосул. Ердоган оприличи действията на "Ислямска държава" на унищожаването на библиотеката на Багдад при превземането му от монголите през XIIIвек и изгарянето от радикалните ислямисти на уникалната библиотека на Тимбукту през януари 2013 г. "Днес терористичната организация, действаща в Сирия и Ирак, върви по същия път, опитвайки се да унищожи културата и корените на нашата цивилизация. За съжаление, библиотеката на Мосул, в което се съхраняваха около осем хиляди редки книги, беше опожарена от членове на тази групировка", каза Ердоган при откриването на изложба на класическо изкуство в Истанбул.

Виктория Ребенсбург приключва сезона заради контузия

http://www.cross.bg/distziplini-germanskata-spyskaneto-1455360.html

/КРОСС/Виктория Ребенсбург приключи преждевременно надпреварата за Световната купа по ски-алпийски дисциплини заради контузия в лявото коляно. Германската състезателка падна по време на тренировка преди стартовете през уикенда в Гармиш-Партенкирхен, Германия. От Германската федерация по ски обясниха, че 25-годишната Ребенсбург е усукала коляното си. Олимпийска шампионка от Ванкувър 2010 обясни, че е закачила врата при спускането си и това е довело до падането. Тя беше единствената германска състезателка в скоростните дисциплини през сезона. Последните ѝ стартове за годината се оказват тези в Банско. Най-предното ѝ класиране е в спускането, където е трета.  

Убитата Вероника е била изненадана от нападателя си

http://velikotarnovo.actualno.com/Ubitata-Veronika-e-bila-iznenadana-ot-napadatelja-si--news_460267.html

Нараняванията на 23-годишната Вероника Здравкова, която бе убита зверски на 28 февруари във Велико Търново, са само по главата. Студентката няма никакви рани по ръцете. Това значи, че нападателят я е ...

Давутоглу: Турция няма да участва в сраженията срещу "Ислямска държава"

http://asia.actualno.com/Davutoglu-Turcija-njama-da-uchastva-v-srajenijata-sreshtu-Isljamska-dyrjava-news_460307.html

Tурция няма да участва в сраженията срещу „Ислямска държава“ в Ирак, но ще помага на иракските власти в борбата срещу джихадистите. Това заяви турският премиер Ахмет Давутоглу, цит...

Няма да повярвате какъв обет даде този младоженец

http://curious.actualno.com/Njama-da-povjarvate-kakyv-obet-dade-tozi-mladojenec-news_460309.html

Разчувствате ли се на сватби? Това видео със сигурност ще ви трогне (най-емоционалната част започва в 4.15 минута). Младоженецът Браян Скот посвети сватбения си обет не на любимата си, а на..... Разб...

Калфин: Готови сме да преговаряме за включване в "Турски поток"

http://business.actualno.com/Kalfin-Gotovi-sme-da-pregovarjame-za-vkluchvane-v-Turski-potok-news_460311.html

Българското правителство не вижда алтернатива на доставките на руски газ за Европа. То е готово да проучи условията на доставките на газ към "Турски поток". Информацията съобщи вицепремиерът...

Скандално: Депутати си правят селфи по време на работа

http://curious.actualno.com/Skandalno-Deputati-si-pravjat-selfi-po-vreme-na-rabota-news_460314.html

Напоследък парламентарният живот в България ври и кипи. Няколко седмици тема номер едно беше така прословутият заем от 16 милиарда лева. Гласуването и дебатите за него бяха отлагани неведнъж. Сега на ...

Прокуратурата повдигна обвинения на Стоян Тонев

http://society.actualno.com/Prokuraturata-povdigna-obvinenija-na-Stojan-Tonev--news_460316.html

Военна прокуратура повдигна обвинения на бившия директор на Военномедицинска академия (ВМА) ген.-майор Стоян Тонев, предаде БГНЕС. Обвиненията, които са повдигнати на бившия директор на ВМА, са за ...

Сумата, търсена по програма "Спортни таланти" на Еврофутбол - близо милион

http://moresport.actualno.com/Sumata-tyrsena-po-programa-Sportni-talanti-na-Evrofutbol---blizo-milion-news_460315.html

Близо 1 милион лева е сумата, която е търсена по програма "Спортни таланти" на "Еврофутбол" в нейното четвърто издание. Точната цифра е 966 068 лева, от които 770 615 лева са искан...

Пореден случай на убит царски орел

http://society.actualno.com/Poreden-sluchaj-na-ubit-carski-orel--news_460317.html

Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) алармира за нов случай на застрелян световно застрашен царски орел. Царският орел Кралчо, който бе спасен преди малко повече от година след прострелва...

Синът на убитата във Филипините българка: Затриха мама за 30 000 долара

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4635716

"Застреляха я като куче, защото искахме да развалим договор за покупка на къща и да ни върнат 30-те хил. долара депозит", заяви пред "България Днес" Денцислав Христов, синът на брутално убитата във Филипините българка Лина Христова.
65-годишната жена бе публично разстреляна преди по-малко от месец на 9 февруари в град Санта Мария, провинция Булкан.
"Застреляха я като куче, защото искахме да развалим договор за покупка на къща и да ни върнат 30-те хил. долара депозит", заяви пред "България Днес" Денцислав Христов, синът на брутално убитата във Филипините българка Лина Христова. 65-годишната жена бе публично разстреляна преди по-малко от месец на 9 февруари в град Санта Мария, провинция Булкан.

Синът на убитата във Филипините българка: Затриха мама за 30 000 долара

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4635709


"Застреляха я като куче, защото искахме да развалим договор за покупка на къща и да ни върнат 30-те хил. долара депозит", заяви пред "България Днес" Денцислав Христов, синът на брутално убитата във Филипините българка Лина Христова. 65-годишната жена бе публично разстреляна преди по-малко от месец на 9 февруари в град Санта Мария, провинция Булкан.

Цветанов: Познавам Борисов, ще вземе правилното решение

http://www.bnews.bg/article-130623

Знам много неща, но решението за смените е само и единствено на премиера, това каза в кулоарите на парламента Цветан Цветанов във връзка със смените в МВР и ДАНС.

Доскорошният шеф на Столичното следствие Петьо Петров напуска системата (обновена)

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/03/05/2484613_doskoroshniiat_shef_na_stolichnoto_sledstvie_petyo/?ref=rss


Шефът на Столичната следствена служба Петьо Петров, известен с прозвището Еврото, е пожелал да напусне съдебната система. Това съобщи в началото на заседанието на Висшия съдебен съвет (ВСС) главният прокурор Сотир Цацаров.

Той уточни, че молбата е депозирана тази сутрин, като в нея е посочено, че той иска да напусне системата, считано от пети април, за да се спази 30 дневното предизвестие.

Пред "Дневник" Петров заяви, че мотивите му са "лични" и че в решението му няма нищо...

Шефът на Столичното следствие Петьо Петров напуска системата

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/03/05/2484613_shefut_na_stolichnoto_sledstvie_petyo_petrov_napuska/?ref=rss


Шефът на Столичната следствена служба Петьо Петров, известен с прозвището Еврото е пожелал да напусне съдебната система. Това съобщи в началото на заседанието на Висшия съдебен съвет главният прокурор Сотир Цацаров.

Той уточни, че молбата е депозирана тази сутрин, като в нея е посочено, че той иска да напусне системата, считано от пети април

Пред "Дневник" Петров заяви, че мотивите му са "лични" и че в решението му няма нищо изненадващо. Той 

"Психолозите май...

Кънев говорил с Борисов: Вучков си отива, с него и Лазаров и Писанчев

http://www.bnews.bg/article-130624

„Новият министър на вътрешните работи ще бъде гласуван след седмица“, заяви Кънев.

QX30 Concept - за тези, които искат повече от статукво

http://www.cross.bg/qx-concept-premiym-1455359.html

/КРОСС/Infiniti доказа намеренията си за увеличаване на пазарното си присъствие със световната премиера на QX30 Concept по време на автомобилния салон в Женева. QX30 е дизайнерска визия за бъдещ нов премиум компактен кросоувър, който е насочен към младото поколение индивидуалисти - премиум клиенти. Комбинирайки плавни линии на купе с мощната осанка на кросоувър 4х4, QX30 Concept обещава да бъде едновременно способен в градското навигиране и почивките през уикенда извън града. "С QX30 Concept показваме отличителна модерна алтернатива в премиум компактния сегмент за тези, които искат повече от статукво", коментира Роланд Кругер, президент и изпълнителен директор на Infiniti. Международен екип е създал дизайна на QX30 Concept така, че да се хареса на глобалния клиент. За допълване на високата осанка на автомобила дизайнерите са добавили визуални елементи за идентифициране на концепцията, като 21-инчови джанти, големи гуми, по-ниски брони, изваяни престилки и много отличителни релси на покрива. "Използвахме материалите по неочакван начин и придадохме артистизъм на функционалните елементи, коментира Алфонсо Албаиса, отговарящ за дизайна в Infiniti. - Неконвенционалната употреба на конвенционални елементи прави QX30 Concept дизайнерски лидер." Също така в Женева дебютира на европейска почва Q60 Concept, загатвайки за следващото спортно купе на Infiniti

Посланикът на САЩ в Южна Корея беше ранен при атака с бръснач

http://www.moreto.net/novini.php?n=281976

Посланикът на САЩ в Южна Корея получи сериозни наранявания, след като въоръжен с бръснач мъж го нападна в центъра на Сеул, съобщиха информационните агенции. Посланик Марк Липърт бързал за лекция, която е трябвало да изнесе, когато нападателят го атакувал, крещейки: "Южна и Северна Корея трябва да се обединят!".

Свлачище блокира движението през Кресненското дефиле

http://www.mediapool.bg/svlachishte-blokira-dvizhenieto-prez-kresnenskoto-defile-news231285.html

Временно е ограничено движението през Кресненското дефиле заради свлечена скална маса, съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура". Свлачището се е активизирало преди малкия тунел по главния път. Водачите на моторни превозни средства се призовават да шофират с повишено внимание по обходния маршрут по старото платно до главния път. Настилките в Благоевградска област са мокри.

Кадиров смени Iphone с руския YotaPhone 2

http://www.cross.bg/yotaphone-kadirov-ryski-1455358.html

/КРОСС/ „Скъпи приятели! Аз по-рано писах, че смятам да се откажа от използването на Iphone. През цялото това време аз проучвах новия YotaPhone. Днес пристигна моя приятел Тимати – Тимур Юнусов @TIMATIOFFICIAL. Аз му направих подарък и оттогава и двамата ползваме само родния ни YotaPhone. Той е удобен за работа, има красив дизайн и, най-важното, това е руски продукт”, написа Кадиров. По-рано известната телевизионна водеща Тина Канделаки подари на Кадиров новия руски смартфон YotaPhone 2. Тогава чеченският президент призова руските граждани да се откажат от американските социални мрежи и смартфони.

САМО в ПИК! Ще гласуват ли оставката на Вучков в парламента? Театър ли е оттеглянето му? Поведението на Цветанов? Ето отговорите на ключовия фактор в БСП Мерджанов!

http://pik.bg/само-в-пик-ще-гласуват-ли-оставката-на-вучков-в-парламента-театър-ли-е-оттеглянето-му-пове-news293710.html

САМО в ПИК! Ще гласуват ли оставката на Вучков в парламента? Театър ли е оттеглянето му? Поведението на Цветанов? Ето отговорите на ключовия фактор в БСП Мерджанов!

"Въпреки вчерашните двусмислени впечатления, които остави Цветан Цветанов, аз съм сигурен, че оставката на Вучков ще мине в парламента. Смятам, че управляващото мнозинство ще гласува оставката, защото ако това не се случи, то това ще бъде бламиране на категоричната реакция на министър-председателя", заяви пред ПИК Атанас Мерджанов, зам.-председател на парламентарната група на коалиция "Лява България" и член на вътрешната комисия в 43-ото Народно събрание.

На въпрос на медията ни - дали оставката е форма на театър, Мерджанов бе категоричен:

"Не, не смятам, че е театър. Това са различия, които бяха очертани още в началото на предизборната кампания и в предходния опозиционен мандат на ГЕРБ. Тези различия претърпяха редица метаморфози и за мен е странно, че това различие не е било изчистено още в началото на действията на правителството.

След като Вучков е приел да бъде министър, той е трябвало да бъде наясно по главните кадрови въпроси. А с кой друг би ги съгласувал, ако не с премиера. Ако това не е станало още в самото начало, то Вучков сам се е поставил в качеството на пионка чийто шлифер държат някъде без значение къде".

 

Ето какви са първите участници в “Женени от пръв поглед”

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4635671

Какви са първите 1000 българи, осмелили се да участват в социалния експеримент “Женени от пръв поглед”?
Най-голямата изненада е, че това са млади, добре изглеждащи хора, всеки със своите успехи в сферата, в която се изявява. Преобладаващо кандидатите са под 35 години, живеят в София, но са от различни градове.
Какви са първите 1000 българи, осмелили се да участват в социалния експеримент “Женени от пръв поглед”? Най-голямата изненада е, че това са млади, добре изглеждащи хора, всеки със своите успехи в сферата, в която се изявява. Преобладаващо кандидатите са под 35 години, живеят в София, но са от различни градове.

Ето какви са първите участници в “Женени от пръв поглед”

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4635694

Какви са първите 1000 българи, осмелили се да участват в социалния експеримент “Женени от пръв поглед”?
Най-голямата изненада е, че това са млади, добре изглеждащи хора, всеки със своите успехи в сферата, в която се изявява. Преобладаващо кандидатите са под 35 години, живеят в София, но са от различни градове.
Какви са първите 1000 българи, осмелили се да участват в социалния експеримент “Женени от пръв поглед”? Най-голямата изненада е, че това са млади, добре изглеждащи хора, всеки със своите успехи в сферата, в която се изявява. Преобладаващо кандидатите са под 35 години, живеят в София, но са от различни градове.

"Сантяго Бернабеу" е фаворит да приеме финала между "Барселона" и "Атлетик"

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/03/05/2484607_santiago_bernabeu_e_favorit_da_prieme_finala_mejdu/?ref=rss


"Сантяго Бернабеу" изглежда големият фаворит да посрещне финала за Купата на краля, пише "Ас". В мача на 30 май един срещу друг ще се изправят "Барселона" и "Атлетик" (Билбао).

Единственото изискване на испанската федерация е срещата да се проведе на стадион, побиращ поне 50 хиляди души. Общо седем съоръжения отговарят на изискванията, но две от тях - "Монджуик" и "Висенте Калдерон" - отпадат заради концерти на AC/DC.

Вариантите остават "Сантяго Бернабеу", "Камп ноу", "Сан...

Продължаващите валежи може да доведат до внезапни преливания на реки

http://www.mediapool.bg/prodalzhavashtite-valezhi-mozhe-da-dovedat-do-vnezapni-prelivaniya-na-reki-news231284.html

Започналите силни валежи ще продължат и в петък и ще достигнат Източна България като е възможно да доведат до внезапни преливания на реки, предупредиха от Министерството на околната среда и водите, позовавайки се на прогноза на Националния институт по метеорология и хидрология при БАН. Най-тежко се очаква да е положението в Рило-Родопската област, където ще паднат между 50 и 70 литра на квадратен метър валежи, в южните части на страната те ще са до 25-35 л/кв. м, а в Северна България – от 15 до 25 л. За 6 март червен код за обилни снеговалежи и силен вятър е обявен за областите Смолян и Кърджали. Минималните температури ще са предимно между минус 1° и 4°, максималните – от 0° - 3° в северозападните райони до 7° – 9° по крайбрежието на морето. Вятърът ще е умерен до силен. Ще има условия за виелици и навявания. Още след днешните дъждове нивата на реките в почти цялата страна ще започнат да се повишават и в петък и през уикенда са възможни съществени повишения на нивата на реките Лом, Тимок, Огоста, Камчия и редица други. Има опасност от преливане на Марица при Пловдив, Харманли и Свиленград, но чак в събота, Очаква се рязко повишаване на нивото на река Мочурица при с. Воденичане още в петък вечерта, а при село Чарда в неделя. Тунджа при Ямбол ще достигне оранжевия праг на предупреждение след 8 март. Рука Елховска при Рудозем ще притесни населението още в петък, но после ще започне да спада. Повишаване на нивата ще има и при редица други реки. В събота валежите ще продължат. И в крайните югоизточни райони дъждът ще премине в сняг. Ще остане ветровито, с умерен до силен вятър от север-североизток. Температурите ще са без съществен дневен ход - предимно между 0° и 5°, в югозападните райони до 8-9°. В неделя ще се задържи облачно. В по-голямата част от страната все още ще превалява сняг, но валежите ще отслабват, а в западната част от Дунавската равнина и ще спрат. Температурите ще са почти без промяна. В понеделник валежите в цялата страна ще спрат, ще остане предимно облачно, но ще започне бавно разкъсване на облачността. Минималните температури ще са с градус-два по-ниски, а дневните - по-високи от предишните дни.

Оранжев код за валежи в седем области в петък

http://www.mediapool.bg/oranzhev-kod-za-valezhi-v-sedem-oblasti-v-petak-news231284.html

Оранжев код за опасни метеорологични явления е обявен в седем области за петък. Това сочи справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при Българска академия на науките. Областите с обявен оранжев код са Благоевград, Пловдив, Пазарджик, Пловдив, Смолян, Стара Загора, Кърджали и Хасково. Там прогнозата за времето включва обилни валежи от дъжд и сняг. В други 19 области обявеният кодът е жълт. Това са Видин, Монтана, София, Перник, Кюстендил, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе, Силистра, Разград, Търговище, Сливен, Ямбол и Бургас. В София вали сняг В четвъртък времето ще е облачно и още сутринта в Западна България вали сняг.  По-късно през деня и в Централна България ще завали дъжд. Почти без валежи ще остане в източните райони на страната. Вятърът ще е до умерен от югоизток. Максималните температури в повечето места ще са между 5 и 10 градуса, в югоизточните райони с градус-два по-високи. По Черномориетоще е предимно облачно. Ще духа до умерен югоизточен вятър. Максималните температури на въздуха ще са 7-10градуса. Температурата на морската вода е 6-7 градуса. Вълнение на морето около 3 бала, вечерта ще се усилва. В планинитеще е облачно, с превалявания от сняг, главно в масивите от Западна и Централна България. Вятърът ще е от юг, югоизток силен, по откритите високи части до бурен. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 2 градуса, на 2000 метра – около минус 2 градуса.

Мобилните игри - между преносимите устройства и търсенето на приходи

http://www.investor.bg/analizi/262/a/mobilnite-igri-mejdu-prenosimite-ustroistva-i-tyrseneto-na-prihodi-190341/

Разработчиците на игри за мобилни устройства търсят алтернативни източници на приходи в ерата на интернет на нещата

Емануил Йорданов: Борисов е като Алекс Фъргюсън, всички се въртят около шлифера

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4635685

Оставката на вътрешния министър Веселин Вучков не може да доведе до сътресения в най-голямата парламентарна партия. Това мнение изрази в студиото на bTV бившият министър на МВР Емануил Йорданов.
"За пореден път виждаме потвърждение, че ГЕРБ е лидерска партия и се управляваме от лидерска партия. Борисов е като Алекс Фъргюсън,
Оставката на вътрешния министър Веселин Вучков не може да доведе до сътресения в най-голямата парламентарна партия. Това мнение изрази в студиото на bTV бившият министър на МВР Емануил Йорданов. "За пореден път виждаме потвърждение, че ГЕРБ е лидерска партия и се управляваме от лидерска партия. Борисов е като Алекс Фъргюсън,

Бивш вътрешен министър: Борисов е като Алекс Фъргюсън, всички се въртят около шлифера

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4635672

Оставката на вътрешния министър Веселин Вучков не може да доведе до сътресения в най-голямата парламентарна партия. Това мнение изрази в студиото на bTV бившият министър на МВР Емануил Йорданов.
Оставката на вътрешния министър Веселин Вучков не може да доведе до сътресения в най-голямата парламентарна партия. Това мнение изрази в студиото на bTV бившият министър на МВР Емануил Йорданов. "За пореден път виждаме потвърждение, че ГЕРБ е лидерска партия и се управляваме от лидерска партия. Борисов е като Алекс Фъргюсън,

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване