Първо в ПИК! Би Ти Ви с рекорден рейтинг! MasterChef България привлече 126 хиляди зрители повече само за ден

http://pik.bg/първо-в-пик-би-ти-ви-с-рекорден-рейтинг-masterchef-българия-привлече-126-хиляди-зрители-по-news294023.html

Първо в ПИК! Би Ти Ви с рекорден рейтинг! MasterChef България привлече 126 хиляди зрители повече само за ден

След триумфа на пилотния епизод на MasterChef България, вторият епизод на кулинарното шоу привлече 126 хил. зрители повече в сравнение със старта му. 1 млн. 126 хил. души проследиха кулинарните страсти и реакциите на журито. Коментарите на Андре Токев, Виктор Ангелов и Петър Михалчев привлякоха още повече зрители с втората си телевизионна поява, като достигнаха аудиторен дял от 43%.

За два дни MasterChef България се превърна в абсолютния фаворит на зрителите на възраст 18-34 и 18-49 г., като вчера постигна над 50% аудиторен дял сред младите зрители, сочат данните на ГАРБ (виж графиката долу).

Резултатите на премиерното за българския ефир шоу набират значителна преднина пред останалите телевизии, като аудиторният дял на bTV е над два пъти по-голям от този на втората в класацията телевизия, а три пъти повече зрители на възраст 18-34 г. гледат bTV в интервала между 21.30 – 22.30 ч.

 

 

 

 

 

Apple отлага производството на по-голям iPad?

http://www.investor.bg/harduer/459/a/apple-otlaga-proizvodstvoto-na-po-goliam-ipad-190412/

Вместо през това тримесечие, производството ще започне през септември, твърди Bloomberg

Болницата в Добрич получава дарение от Швейцария

http://pik.bg/болницата-в-добрич-получава-дарение-от-швейцария-news294031.html

Болницата в Добрич получава дарение от Швейцария

Със съдействието на посланик Меглена Плугчиева и кмета на Добрич Детелина Николова МБАЛ Добрич получи дарение от болнични легла, болнични шкафчета и дюшеци на стойност 450 евро.

Дарението включва 42 болнични легла, 42 шкафчета и 72 броя дюшеци. То се осигурява от Сдружението „Солидарност Швейцария – Източна Европа“.

На 6 март дарението ще премине митнически контрол и заплащане на митническите такси.

Стилиян става треньор във Висшата лига

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4637041

Стилиян Петров се връща в „Астън Вила", и то като част от треньорския щаб на първия тим. Мениджърът Тим Шърууд разкри новината на пресконференция вчера, но не уточни точната позиция на българина в екипа. 

Стилиян игра в клуба в периода 2006-2012 година и спря с футбола точно във „Вила“ заради диагноза левкемия преди 3 години, когато бе капитан н
Стилиян Петров се връща в „Астън Вила", и то като част от треньорския щаб на първия тим. Мениджърът Тим Шърууд разкри новината на пресконференция вчера, но не уточни точната позиция на българина в екипа. Стилиян игра в клуба в периода 2006-2012 година и спря с футбола точно във „Вила“ заради диагноза левкемия преди 3 години, когато бе капитан н

БСП лява България постави пред президента темите за заема и санкциите срещу Русия

http://www.cross.bg/bulgariya-vigenin-levitzata-1455470.html

София /КРОСС/ БСП лява България постави при срещата си с президента Плевнелиев два основни въпроса: заемът от 16 млрд. лв. и икономическите санкции, наложени от ЕС върху Русия, контрасанкциите и негативния резултат от тях върху българската икономиката. „БСП участва в тези консултации като опозиционна политическа група. В този смисъл, част от темите, които предлага държавният глава са отговорност на управляващите политически сили и основно на ГЕРБ". Това заяви пред медиите след консултациите при президента секретарят на ПГ на БСП лява България и член на ИБ на НС на БСП Кристиан Вигенин. „Само по данни от Министерство на икономиката общите преки загуби за страната ни от санкциите срещу Русия за миналата година са над 50 млн. долара", подчерта Вигенин. Той допълни, че преките ефекти от тези санкции засягат една сравнително ограничена група предприятия и производители, но косвените засягат много по-голям кръг фирми. „Изразихме безпокойствието си, че не се предприемат никакви мерки за създаване на компенсационни механизми за тези предприятия, нито се предприемат каквито и да е мерки за подкрепа на производителите за търсене на нови възможности за износ", обясни бившият външен министър. Вигенин подчерта, че тези санкции са доказали, че не водят до политически ефект, което дори от американска страна е било признато преди дни

Дичо стана баща за първи път

http://frognews.bg/news_87174/

Дичо стана баща за първи път. Приятелката му Карина, с която са заедно от 7 години, роди момиченце тази сутрин.

Андрей Райчев: Изборът на Бъчварова е блестящ ход на Борисов

http://pik.bg/андрей-райчев-изборът-на-бъчварова-е-блестящ-ход-на-борисов-news294029.html

Андрей Райчев: Изборът на Бъчварова е блестящ ход на Борисов

Бойко Борисов направи поредния си нетривиален ход.

Така социологът Андрей Райчев коментира ситуацията с оставката на вътрешния министър Веселин Вучков.

"Случва се това, че господин Борисов направи поредния си нетривиален красив ход в една много тежка ситуация, в която изпадна пред някакви вътрешни проблеми в ГЕРБ, с очевидни, някакви съпротивителни сили вътре, недостатъчни да го съборят, но достатъчно да създадат неприятен живот. И пред ясното обвинение:

"Защо толерираш господата Владимир Писанчев и Светлозар Лазаров пред твоя собствен вътрешен министър?" Той постъпи някак си, изгони всички, това направи", разясни Райчев в интервю за БНР.

Според него изборът на Румяна Бъчварова за министър е блестящ.

"Аз не й завиждам, тя ми е колежка социоложка. Това ще бъде уникален експеримент в България, досега социолог не е ставал вътрешен министър. Не се сещам друг социолог, освен нея, който би се съгласил. Това е много, много далече от социологията, защото вътрешният министър е човек на твърдата ситуация, на тайните твърди решения и т.н. Но от гледна точка на капацитет на г-жа Бъчварова, мисля, че е много удачен избор. Тя е вече човек с опит, била е 4 години завеждащ кабинет в министерство, сега вее е вицепремиер няколко месеца.

Не мисля, че ще съжалява г-н Борисов, че я е предложил. Жена, която изключително умело избягва скандали и не защото лавира, а за защото не доближава точката, където има пари. Мисля, че ще се справи, ще видите, малко неочаквани за всички, но ще се справи. Тя е достатъчно хладнокръвна, не е човек на сензациите, не е на резките движения. Мисля, че изборът е блестящ", каза още Райчев. Според социологът Борисов е силен импровизатор.

"Борисов е много силен импровизатор. Далечните му замисли, това не е неговата стихия, стратегически да мисли, но бързата реакция, точното намиране на решения е една трудна ситуация това е характерно за неговия спорт, той е каратист. В каратето няма много да се философства, освен общите принципи, трябва да се внимава за момента и да се действа много точно в дадения момент. Ами той всъщност сне всички напрежения – и вътрешните, и външните. Той удовлетвори своите критици като каза:

"Добре, няма да стоя като Китайска стена зад Лазаров и Писанчев", а от друга страна не даде победата на тези , които бяха техни противници, а просто отстрани и вътрешния министър", завърши Райчев.

Андрей Райчев: Изборът на Бъчварова е уникален експеримент

http://frognews.bg/news_87173/

"Случва се това, че господин Борисов направи поредния си нетривиален красив ход в една много тежка ситуация, в която изпадна пред някакви вътрешни проблеми в ГЕРБ, с очевидни, някакви съпротивителни сили вътре, недостатъчни да го съборят, но достатъчно да създадат неприятен живот. Така социологът Андрей Райчев коментира ситуацията с оставката на вътрешния министър Веселин Вучков и номинацията на Румяна Бъчварова.

Отменени са извънредните мерки за птичи грип в Бургаско

http://www.moreto.net/novini.php?n=282043

Извънредните мерки наложени за възникналото огнище на птичи грип от подтип H5N1 при домашни птици в с. Константиново, Бургаско, се отменят. Това стана ясно на проведено в Министерство на земеделието и храните заседание на Националния кризисен щаб, сформиран със Заповед на министър-председателя предвид възникналата епизоотична обстановка.

Няма улики срещу Слона за убийството на Вероника

http://www.bnews.bg/article-130668

Журналисти откриха мъжки кожени ръкавици и празно женско портмоне на 100 м от мястото, където бе намерен трупът на момичето.

Кончита Вурст пуска дебютен албум

http://frognews.bg/news_87172/

Австрийската победителка в музикалния конкурс "Евровизия" Кончита Вурст ще пусне на пазара своя дебютен едноименен албум на 13 март.

Методи Андреев към Моллов: Имам достатъчно поглед за това как се управлява БАБХ през последните 3 месеца и оценка, която не е във ваша полза

http://pik.bg/методи-андреев-към-моллов-имам-достатъчно-поглед-за-това-как-се-управлява-бабх-през-послед-news294017.html

Методи Андреев към Моллов: Имам достатъчно поглед за това как се управлява БАБХ през последните 3 месеца и оценка, която не е във ваша полза

Имам достатъчно поглед за това как се управлява БАБХ през последните 3 месеца и оценка, която не е във ваша полза. Това каза народният представител от ПГ на ГЕРБ по време на парламентарната комисията по земеделие и храни, на която се изслушва изпълнителният директор на БАБХ Пламен Моллов.

„Моето лично убеждение е, че колкото и да сте убедителен в цялата тази работа с обществената поръчка на ваксините за „син език“ има предизвестени победители“, обясни Андреев. Цвета Караянчева от ПГ на ГЕРБ допълни, че всичко, което е изложено води до една единствена фирма, която да доставя ваксините „син език“.

„Това забавяне на обществените поръчки е резултат от не достатъчно добро планиране, за да може да се използва най-добрата цена, което води до извода, че е имало ясен победител в тази обществена поръчка“, каза още Караянчева. „Защо е поканен само един участник в обществената поръчка?”, попита още тя. 

Украйна ще увеличи армията си с една трета

http://www.vesti.bg/sviat/evropa/ukrajna-shte-uvelichi-armiiata-si-s-edna-treta-6032589

Законът предвижда армията да се увеличи до 250 000 души. Той беше подкрепен от 270 депутати, което е доста над 226-те необходими

Дичо стана баща

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4637014

Дичо стана баща за първи път. Приятелката му Карина, с която са заедно от 7 години, роди момиченце тази сутрин.
Дичо стана баща за първи път. Приятелката му Карина, с която са заедно от 7 години, роди момиченце тази сутрин. "Амии.. да ви се похваля, най-накрая и от мен излезе човек! : )) Thanx to ДИЧО Христов, на който му предстои да бъде най-готиния татко на света!", написа Карина във фейсбук. Дичо не разкрива как ще се казва бебето.

Дичо стана баща

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4637017

Дичо стана баща за първи път. Приятелката му Карина, с която са заедно от 7 години, роди момиченце тази сутрин. "Амии.. да ви се похваля, най-накрая и от мен излезе човек! : )) Thanx to ДИЧО Христов, на който му предстои да бъде най-готиния татко на света!", написа Карина във фейсбук.
Дичо не разкрива как ще се казва бебето.
Дичо стана баща за първи път. Приятелката му Карина, с която са заедно от 7 години, роди момиченце тази сутрин. "Амии.. да ви се похваля, най-накрая и от мен излезе човек! : )) Thanx to ДИЧО Христов, на който му предстои да бъде най-готиния татко на света!", написа Карина във фейсбук. Дичо не разкрива как ще се казва бебето.

Бербатов скоро ще подпише нов договор, обявиха от "Монако"

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/03/05/2485151_berbatov_skoro_shte_podpishe_nov_dogovor_obiaviha_ot/?ref=rss


Нападателят на "Монако" Димитър Бербатов скоро ще подпише нов договор, обяви вицепрезидентът на клуба Вадим Василиев. Настоящият контракт на 34-годишния българин изтича през лятото, а освен него с "монегаските" се очаква да преподпише и капитанът Жереми Тулалан.

"Говорихме с тях и с други играчи. Ще видите, когато обявим. Надявам се да стане в близките дни. Сега не е моментът да говорим за това", заяви Василиев пред football.fr след загубата от ПСЖ (0:2) в четвъртфиналите за Купата...

Валежите продължават и през нощта, обхващат и Източна България

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4637015

През нощта валежите ще продължат и ще достигнат и Източна България. Ще духа умерен източен вятър. Минималните температури ще са предимно между минус 1° и 4°. През деня постепенно дъждът ще преминава в сняг, най-късно в Източна България. Валежите в по-голямата част от страната ще са значителни и на много места ще се образува снежна покривка.
През нощта валежите ще продължат и ще достигнат и Източна България. Ще духа умерен източен вятър. Минималните температури ще са предимно между минус 1° и 4°. През деня постепенно дъждът ще преминава в сняг, най-късно в Източна България. Валежите в по-голямата част от страната ще са значителни и на много места ще се образува снежна покривка.

Путин: Ситуацията в Украйна остава сложна

http://www.cross.bg/ykraiina-ostava-yregylirane-1455469.html

/КРОСС/ Ситуацията в Украйна остава сложна, но поне боевете спряха, заяви руският президент Владимир Путин след разговори с италианския премиер Матео Ренци."Обменихме мнения около кризата в Украйна. Министър-председателят изрази позицията си по този въпрос. Направи редица ценни предложения за това какво може да се направи за по-нататъшното урегулиране на ситуацията", каза президентът. По думите му ситуацията в Украйна, " като е известно, остава трудна, но поне бойните действия са прекратени, не се убиват хора, не се унищожават градове". "Ние бяхме единодушни в мнението, че двете страни трябва да спазват стриктно договореностите, постигнати на 12 февруари в Минск. Сигурен съм, че това е възможност за постигане на цялостно мирно урегулиране и пряк диалог между Киев, Донецк и Луганск", каза руският лидер.

Ще продължи да вали и през нощта, дъждът и снегът ще достигнат и Източна България

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4637027

През нощта валежите ще продължат и ще достигнат и Източна България. Ще духа умерен източен вятър. Минималните температури ще са предимно между минус 1° и 4°. През деня постепенно дъждът ще преминава в сняг, най-късно в Източна България. Валежите в по-голямата част от страната ще са значителни и на много места ще се образува снежна покривка.
През нощта валежите ще продължат и ще достигнат и Източна България. Ще духа умерен източен вятър. Минималните температури ще са предимно между минус 1° и 4°. През деня постепенно дъждът ще преминава в сняг, най-късно в Източна България. Валежите в по-голямата част от страната ще са значителни и на много места ще се образува снежна покривка.

Здравната каса спира плащания към болници без електронна регистрация

http://www.dnevnik.bg/zdrave/2015/03/05/2485154_zdravnata_kasa_spira_plashtaniia_kum_bolnici_bez/?ref=rss


Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) ще спре плащанията към болниците, които не въведат новата електронна Регистрационната системата за хоспитализаци и дехоспитализация на пациенти до края на март, съобщиха от институцията. От 1 април всички болници трябва да отчитат приетите и изписаните пациенти чрез специална регистрационна система.

Системата беше одобрена в края на миналата година, като болниците имаха гратисен период до 31 март да се подготвят за въвеждането й.
...

Полк. Марков хвърли бомба от ефира на News 7: Ставаме свидетели на държавна измяна

http://petel.bg/Polk--Markov-hvarli-bomba-ot-efira-na-News-7--Stavame-svideteli-na-darzhavna-izmyana__103674

Няма еднозначен отговор дали Борисов е зависим пряко от ДПС. Уверявам ви, че аз имам своите доказателства, но сега не е момента за тях. ДПС...

Би ли спасил човешки живот, ако можеш

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4634951

Откровен разговор с проф. Д-р Емил Паскалев
Проф. Емил Паскалев работи в Университетска болница „Александровска” - София, където е началник на Клиника по нефрология и трансплантация и Ръководител на Катедра по нефрология на Медицински Университет – София. По волята на нефрологичната общност в страната е Председател на Българско нефрологично
Откровен разговор с проф. Д-р Емил Паскалев Проф. Емил Паскалев работи в Университетска болница „Александровска” - София, където е началник на Клиника по нефрология и трансплантация и Ръководител на Катедра по нефрология на Медицински Университет – София. По волята на нефрологичната общност в страната е Председател на Българско нефрологично

Записите от запалването на Пламен във Варна ще се пазят 10 години

http://www.moreto.net/novini.php?n=282056

Видеозаписите, запечатали самозапалването на Пламен Горанов на 20 февруари 2013 г., ще се съхраняват 10 г., съобщиха от районната прокуратура във Варна. Мъжът почина от раните си на 3 март, а три дни по-късно кметът на Варна Кирил Йорданов подаде оставка.

Брюксел даде 100 млн. евро за проекти, преодоляващи енергийната изолация

http://www.mediapool.bg/bryuksel-dade-100-mln-evro-za-proekti-preodolyavashti-energiynata-izolatsiya-news231321.html

Европейската комисия отпуска 100 милиона евро за проекти, насочени към преодоляването на "енергийната изолация" в ЕС. Сумата е предназначена за 248 проекта, десетина от които засягат България и обхващат нейната територия, предаде БТА в четвъртък. Сред тях са изграждането до 2020 г. на високоволтови линии за пренос на ток и тръбопроводи, чиято цел е по-голяма енергийна сигурност. До края на годината финансирането за развитието на европейската енергийна инфраструктура ще достигне 650 милиона евро. Комисията очаква предложенията до края на април, а през юли ще съобщи кои от тях е избрала да подкрепи. За да получат финансиране, предложенията трябва да присъстват в списъка на "проектите от общ интерес". До 2020 г. бюджетът на ЕС в тази област е 5,85 милиарда евро. ЕС ще финансира до 50 процента от проучванията и строителните работи, а в отделни, особено важни случаи - до 75 на сто от разходите. Комисията пояснява, че свързването на енергийните системи в ЕС ще доведе до по-голямата им надеждност, ще намали опасността от прекъсвания на захранването, ще бъдат спестени средства с ограничаването на необходимостта от изграждането на нови електроцентрали. Потребителите ще имат по-голям избор и така ще се появи натиск за намаляване на сметките на домакинствата. Според неотдавнашно проучване потребителите в ЕС биха могли да спестяват всяка година между 12 и 40 милиарда евро, ако енергийните пазари са напълно свързани.

Apple отложи производството на 12.9-инчовите iPad-и

http://www.cross.bg/apple-proizvodstvoto-novite-1455426.html

/КРОСС/ Американската компания Apple отложи производството на новите устройства с 12.9-инчов екран за втората половина на 2015 година. The Wall Street Journal отбелязва, че първоначално корпорацията е съобщила на доставчиците си, че възнамерява да започне производството на най-големите си iPad-и през първото тримесечие на 2015 г. По-късно обаче от Apple са помолили азиатските си доставчици да забавят производството за по-късна дата.Американски журналисти отбелязват, че причина за отлагането е желанието на Apple иска да изпипа новите функции и дизайн на джаджата.

Казахстан вече няма да получава руски газ

http://asia.actualno.com/Kazahstan-veche-njama-da-poluchava-ruski-gaz-news_460429.html

Богатата на енергийни източници държава Казахстан спря доставките на руско гориво и газ, за да защити своя местен пазар от излишъци поради отслабената рубла. Енергийното министерство потвърди замразя...

Лукарски похвали Писанчев

http://politics.actualno.com/Lukarski-pohvali-Pisanchev-news_460441.html

Председателят на ДАНС Владимир Писанчев си върши доста професионално работата. Това заяви министърът на икономиката Божидар Лукарски пред БТВ. Той все пак отбеляза, че би подкрепил искането на премие...

3 неща, които научихме тази нощ в НБА

http://basketball.actualno.com/3-neshta-koito-nauchihme-tazi-nosht-v-NBA-news_460443.html

"3 неща, които научихме тази нощ в НБА" е най-новата рубрика на сайта за спортни новини Sportline.bg, която ще проследява най-интересните неща от най-доброто баскетболно първенство на планет...

Плевнелиев: Политическите партии да работят за постигането на консенсус по важните за обществото реформи

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4636997

Парламентарно представените политически партии, независимо дали са част от управлението или са в опозиция, да търсят допирните точки в своите програми, за да придвижат напред важните за обществото реформи в енергетиката, съдебната система, здравеопазването, администрацията и пенсионната система. За това призова президентът Росен Плевнелиев,
Парламентарно представените политически партии, независимо дали са част от управлението или са в опозиция, да търсят допирните точки в своите програми, за да придвижат напред важните за обществото реформи в енергетиката, съдебната система, здравеопазването, администрацията и пенсионната система. За това призова президентът Росен Плевнелиев,

Това е статията на Сидеров, заради която прекратиха заседанието на парламента

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4637003

Коментар на Волен Сидеров във в. „Демокрация“ от 1991 г. стана повод за поредния безумен скандал между депутати на „Атака“ и Патриотичния фронт днес в парламента.
Димитър Байрактаров излезе на трибуната и успя да прочете само заглавието, когато Десислав Чуколов се засили срещу него и го замери с куп листи.
Коментар на Волен Сидеров във в. „Демокрация“ от 1991 г. стана повод за поредния безумен скандал между депутати на „Атака“ и Патриотичния фронт днес в парламента. Димитър Байрактаров излезе на трибуната и успя да прочете само заглавието, когато Десислав Чуколов се засили срещу него и го замери с куп листи.

Арестуваха бивш президент на испански клуб заради уредени мачове

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/03/05/2485150_arestuvaha_bivsh_prezident_na_ispanski_klub_zaradi/?ref=rss


Мащабна акция срещу уредени футболни мачове започна в Испания, съобщават местните медии.

Част от нея бе и арестът на Мигел Арчанко, който е бивш президент на испанския клуб "Осасуна".

В северния испански град Памплона, столица на провинция Навара, са арестувани още бившите технически директори на клуба Чума Пералта и Анхел Вискай.

Вискай е бил уличен в предлагането на подкуп на тимовете "Бетис" и "Еспаньол" в мачовете им с "Осасуна" през миналия сезон.
...

Ето статията на Сидеров, заради която се счепкаха атакисти и патриоти в парламента

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4636984

Коментар на Волен Сидеров във в. „Демокрация“ от 1991 г. стана повод за поредния безумен скандал между депутати на „Атака“ и Патриотичния фронт днес в парламента.
Димитър Байрактаров излезе на трибуната и успя да прочете само заглавието, когато Десислав Чуколов се засили срещу него и го замери с куп листи.
Коментар на Волен Сидеров във в. „Демокрация“ от 1991 г. стана повод за поредния безумен скандал между депутати на „Атака“ и Патриотичния фронт днес в парламента. Димитър Байрактаров излезе на трибуната и успя да прочете само заглавието, когато Десислав Чуколов се засили срещу него и го замери с куп листи.

Вложителите в КТБ изтеглили 3,512 млрд. лв.

http://www.cross.bg/garantiranite-vlogove-vlozhiteli-1455468.html

София /КРОСС/ От 4 декември миналата година до 4 март 2015-а вложители в КТБ са се разпоредили с гарантираните си влогове в размер на 3,512 млрд. лв., съобщи Фондът за гарантиране на влоговете в банките.Според представените данни до 17 часа на 4 март точно 102 640 вложители са се разпоредили с влогове до размер от 196 000 лева. Процесът по изплащане на гарантираните депозити започна на 4 декември м.г.Процесът по теглене на средствата, който се извършва чрез клоновата мрежа на 9 български банки, тече доста бързо. Според предварително оповестени данни, общият размер на гарантираните депозити е около 3,6 млрд. лв., така че остават да бъдат изплатени по-малко от 90 млн. лева. В случая става въпрос за влогове в малки размери, защото общият брой на гарантираните вложители е около 250 000 лица и фирми.

Русия отхвърли американските обвинения, че разполага войници в Украйна

http://www.moreto.net/novini.php?n=282053

Русия отхвърли обвиненията на САЩ, че Източна Украйна има множество руски войници. В сряда заместник държавният секретар на САЩ Виктория Нюланд заяви, че в Източна Украйна са разположени „хиляди“ руски войници с военно оборудване. Говорителят на руското министерство на външните работи Александър Лукашевич каза, че изявлението на Нюланд „предизвиква недоумение и дезориентира международната общност".

Плевнелиев: Политическите партии да работят за постигането на консенсус по важните за обществото реформи

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4636992

Парламентарно представените политически партии, независимо дали са част от управлението или са в опозиция, да търсят допирните точки в своите програми, за да придвижат напред важните за обществото реформи в енергетиката, съдебната система, здравеопазването, администрацията и пенсионната система. За това призова президентът Росен Плевнелиев,
Парламентарно представените политически партии, независимо дали са част от управлението или са в опозиция, да търсят допирните точки в своите програми, за да придвижат напред важните за обществото реформи в енергетиката, съдебната система, здравеопазването, администрацията и пенсионната система. За това призова президентът Росен Плевнелиев,

Aгент на ДС ще бори задкулисието в администрацията на Външно

http://www.cross.bg/mvnr-panov-administratziyata-1455467.html

София /КРОСС/ Бившият посланик на България в Етиопия Светлозар Панов - агент и секретен сътрудник на бившата Държавна сигурност - е ръководител на проект за подобряване на ефективността и оптимизиране на администрацията на Министерството на външните работи (МВнР).Това стана ясно по време на пресконференция посветена на проекта, който ще продължи до 31 август и има за цел да даде на ръководството на МВнР препоръки за промени в администрацията на ведомството.По думите на Панов неговата основна цел е да даде предложения на как да бъдат прекратени задкулисните практики и субективните зависимости в администрацията на МВнР. Той обясни, че му било предложено да оглави изпълнението на проекта.Панов беше кандидат за евродепутат от ГЕРБ през 2007 г., но беше изваден от листата именно заради разкритието, че е бил агент на ДС. Той е сътрудничил на Първо главно и Второ главно управление на ДС с псевдонимите Морис и Свежин. Той има картонче, има и документи за получавано заплащане. Делото му обаче е било унищожено. Тогава Панов беше категоричен, че твърденията за принадлежността му към ДС "са силно преувеличени" и не знае какво точно означават картончетата. Проектът, на който Панов е ръководител, се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Административен капацитет", като се съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд и е на обща стойност 145 833,45 лв

Плевнелиев: Партиите да търсят консенсус по важните за обществото реформи

http://pik.bg/плевнелиев-партиите-да-търсят-консенсус-по-важните-за-обществото-реформи-news293988.html

Плевнелиев: Партиите да търсят консенсус по важните за обществото реформи

Парламентарно представените политически партии, независимо дали са част от управлението или са в опозиция, да търсят допирните точки в своите програми, за да придвижат напред важните за обществото реформи в енергетиката, съдебната система, здравеопазването, администрацията и пенсионната система.

За това призова президентът Росен Плевнелиев, който разговаря на "Дондуков" 2 с ръководството на БСП - Лява България в рамките на месеца на политическите консултации с парламентарно представените политически сили, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Плевнелиев подчерта, че както Националната програма за развитие до 2020 г., така и Споразумението за партньорство с Европейската комисия 2014-2020 г., са резултат на политически консенсус и изискват обединените усилия на всички партии за тяхното успешно изпълнение.

В съобщението се посочва, че "обща беше оценката, че страната ни трябва да се стреми към по-бързото присъединяване към Шенгенското пространство без граничен контрол, да стане част от Европейския банков съюз и да работи за присъединяване към Еврозоната, с което да гарантира стабилност, като основа за привличането на инвестиции и икономически растеж".

Народните представители потвърдиха принципната позиция на БСП за приемането на устройствени закони за дейността на службите в сектор "Сигурност". По време на срещата представителите на БСП отново изразиха позицията си, че сключеният от българското правителство договор за дилърство за набирането на до 8 млрд. евро от международните пазари създава риск от финансова дестабилизация, както и опасност от последваща "дългова спирала" за държавата.

Според представителите на левицата, България търпи големи загуби от наложените от ЕС санкции на Руската Федерация, в резултат на кризата в Украйна, както и от ответните санкции на Русия спрямо ЕС.

Народните представители призоваха да се търсят възможности за компенсация на засегнатите български предприятия и се обявиха за европейски дебат за постепенно отпадане на ограничителните режими, въведени от началото на кризата в Украйна.

Какаов крем е натровил децата в Асеновград

http://pik.bg/какаов-крем-е-натровил-децата-в-асеновград-news293981.html

Какаов крем е натровил децата в Асеновград

Какаов крем със стафилококова инфекция е причинил натравянето на децата с увреждания в Асеновград. Това съобщи д-р Николай Петков от отдел „Контрол на храните“ в пловдивската дирекция на Агенцията по безопасност на храните, информира "Дарик". При взетите проби е установено наличие на стафилококос ауреус.

Разпоредени са изследвания на персонала от дома за деца с увреждания и кетъринговата фирма, взети са смивки от посудата.  Резултатите от изпратените допълнителни проби се очакват на 9 март. Предстои да бъде уточнено по какъв начин е заразен десертът, който са консумирали 12-те деца на 1-ви март, каза Петков.

На кетъринговата фирма, която обслужва и други обекти,  е съставен акт. Максималният размер на глобата е 5 хиляди лева, но точната санкция ще бъде определена от юристи при изготвянето на наказателното постановление, допълни д-р Петко

Двойно скочиха болните от грип в Хасково за седмица

http://pik.bg/двойно-скочиха-болните-от-грип-в-хасково-за-седмица-news293985.html

Двойно скочиха болните от грип в Хасково за седмица

Двойно са скочили болните от грип в Хасково само за седмица.

Според данните на Регионалната здравна инспекция острите респираторни заболявания са 230 на 10 000 при праг за грипна епидемия от 288.

През последните 7 дни хората с ОРЗ бяха едва 114.

Лекари обясниха, че в областния град има вълна от болни. Ежедневно пред кабинетите на детските лекари е пълно с чакащи за преглед, пише topnovini.bg.

От Регионалния инспекторат по образованието казват, че няма необичайно много отсъстващи деца от училище.

 

Музеят за зверствата в Гулаг отива в историята

http://www.mediapool.bg/muzeyat-za-zverstvata-v-gulag-otiva-v-istoriyata-news231320.html

"Перм-36" - единственият по рода си музей в Русия, разказващ тъжната история на политическите репресии в Съветския съюз отива в историята. Тази новина беше пропусната от руските информационни агенции, но отразена от западните. Само в интернет може да се открие информацията, че след 20 години на съществуване се разпуска неправителствената организация "Перм-36", основателка на единствения по рода си в Русия музей на политическите репресии в бившия Съветския съюз. Организацията е останала без правата си над имота, след като е загубила дело срещу регионалното министерство на културата, а преговорите с местните власти в Перм за запазването на музея са се провалили, съобщи Виктор Шмиров, директор на музея пред АП. Шефът на московското бюро на фондация "Хайнрих Бьол" Йенс Зигерт изобщо не е изненадан. "Още през миналата година имаше атаки от управата в Перм срещу музея", припомня той пред Дойче веле. После за музея се застъпи Михаил Федотов, който ръководи дейността на президентския Съвет по човешките права, и беше създадена специална комисия. Но и това не помогна особено, допълва Зигерт. Най-именитият затворник - украински поет Музеят на политическите репресии "Перм-36" работи от 1996 г. на площадката на бившия наказателен лагер за политически затворници. Той се намира на 1100 километра източно от Москва. Създателите на музея са успели да възстановят част от бараките, наблюдателните кули и стените с бодлива тел. Лагерът "Перм-36" е играл съществена роля в зловещата система "Гулаг" от наказателни и трудови лагери в бившия Съветски съюз, погубили милиони хора. Неговата история започва през 1946 г. по времето на Сталин. Лагерът възниква край село Кучино, на 120 километра от Перм в подножието на Урал, като наказателна колония за изпаднали в немилост бивши държавни служители. По-късно там започват да изпращат и престъпници, а от 1972 г. и политически затворници. Повечето от тях са дисиденти от балтийските републики и Украйна. Едни от най-известните обитатели на лагера са правозащитниците Сергей Ковальов и Натан Шарански. Но най-именитият затворник е украинският поет и преводач Васил Стус, предложен от Хайнрих Бьол за литературната Нобелова награда. Той обаче не я получава - през 1985 г. Стус умира в "Перм-36" на 47-годишна възраст, а три години по-късно съветският ръководител Михаил Горбачов затваря лагера и дава амнистия на всички затворници. Дългата сянка на войната в Източна Украйна Три десетилетия по-късно събитията в днешна Украйна като че ли предопределиха съдбата на музея край Перм, пише Дойче веле. След началото на украинския конфликт в Русия се появиха обвинения, според които музеят възхвалявал "украинските фашисти". Така в Русия наричат украинските активисти, които се борят срещу проруските сепаратисти в Източна Украйна. Бивши надзиратели в "Перм-36" пък възроптаха, че се отдавала почит на "украинските националисти". Проблемите на музея обаче започват още много преди събитията в Украйна. През 2012 г. настъпва промяна в отношението на властите в Перм към музея, става ясно от официалното прессъобщение. Същата година Владимир Путин е преизбран за трети път за президент на Русия. През 2014 г. държавата сменя изцяло управата на музея и е избрано ново ръководство, което изхвърля от проекта неправителствената организация. В тази връзка критиците говорят за "враждебно придобиване". "Перм-36" - "грешният" музей Арсений Рогински, ръководител на правозащитната организация "Мемориал", която напомня за престъпленията на сталинизма, вижда конфликт между идеята за музея и новите настроения в Русия днес. От години шефът на Кремъл и бивш офицер от КГБ се опитва да представи Съветския съюз за успешен проект, към който иска да приобщи Русия. Музеят "Перм-36" просто не се вписва в тази картина. "Той не разказва славното минало на страната, а осветлява тъмните страници от нейната история, които днес ни карат да се срамуваме", казва Рогински за Дойче веле. Според него "Перм-36" почита хора, които са оказвали съпротива на съветската власт. В този смисъл той е музей на съпротивата. По същия начин вижда нещата и Йенс Зигерт от фондация "Хайнрих Бьол". Според него музеят е станал "жертва в битката на Кремъл за ново тълкуване на историята". Все още не е ясно каква, в крайна сметка, ще бъде съдбата на "Перм-36". Земята и сградата са държавна собственост, но експонатите принадлежат на едноименната неправителствена организация. Зигерт се опасява, че на практика музеят вече е ликвидиран. През миналата година имаше опити за изнасяне на експонати от него. Други - като входният портал - вече са унищожени. В същото време основателите и служителите на музея обявиха, че ще продължат да работят. Но тяхната дейност ще има вече само "академичен характер".

Откриха мощите на четирима светци

http://www.bnews.bg/article-130666

Работещите с тях реставратори твърдят, че дὁсега с мощите им премахвал всякакви болежки и им вдъхвал странен прилив на сили и радостни чувства.

Производството на фалшив пармезан надхвърлило това на оригиналния

http://www.mediapool.bg/proizvodstvoto-na-falshiv-parmezan-nadhvarlilo-tova-na-originalniya-news231319.html

Производството на фалшиво сирене пармезан за първи път през 2014 г. е надхвърлило това на оригиналния продукт. Освен това цената на традиционното италианско твърдо сирене е намаляла с 20%. Всичко това застрашава бизнеса на производителите от областта Емилия - Романя, между Парма и Болоня, заявиха представители на сектора, цитирани от агенция "Франс прес". По техни данни през миналата година са произведени 295 000 тона оригинален пармезан и около 300 000 тона имитиращи продукти, които се правят основно в САЩ. Цената на италианското сирене пък паднала от 9.12 евро за килограм през януари 2014 г. до 7.31 евро през декември. Тази ситуация излага на риск сектора, който има оборот от около 4 млрд. евро, ако се вземе предвид и сиренето "грана падано", което е близко до пармезана, твърдят производителите. Според тях тези проблеми застрашават много повече производството на пармезан, отколкото разрушенията в следствие на силното земетресение в района Емилия-Романя от 2012 г. Сиренето "пармиджано реджано" е защитено на европейско равнище и това име могат да носи само продуктът, произведен в този италиански регион.

Очевидец: Убиецът на Шмид побягна като сърна

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4636982

Анонимен свидетел разказал как видял сочения за автокрадец Михаил Туцов-Вандала да празни цял пълнител от автомат по тялото на боса Красимир Гочев-Шмид в Своге. След което убиецът побегнал като сърна. Това се разбра в Софийския апелативен съд, където Вандала поиска свободата си.
Според обвинението той е надупчил с 6 куршума Шмид на 20 май м.г.
Анонимен свидетел разказал как видял сочения за автокрадец Михаил Туцов-Вандала да празни цял пълнител от автомат по тялото на боса Красимир Гочев-Шмид в Своге. След което убиецът побегнал като сърна. Това се разбра в Софийския апелативен съд, където Вандала поиска свободата си. Според обвинението той е надупчил с 6 куршума Шмид на 20 май м.г.

ЕЦБ стартира покупката на облилгации на 9-и март

http://econ.bg/Новини/ЕЦБ-стартира-покупката-на-облилгации-на-9-и-март_l.a_i.660249_at.1.html

На 9-и март Европейската централна банка (ЕЦБ) ще стартира одобрената през януари програма за покупки на държавни облигации в еврозоната за над 1...

Жена пострада при катастрофа край Шумен

http://pik.bg/жена-пострада-при-катастрофа-край-шумен-news293983.html

Жена пострада при катастрофа край Шумен

38-годишна жена е пострадала при пътен инцидент край Шумен, съобщиха от полицията. В 15.13 ч. в оперативната дежурна част на МВР е получен сигнал, че на главен път Русе-Варна в близост до пътен възел с главен път София-Варна -разклона за Търговище е станала катастрофа.

На място са изпратени служители на сектор „Пътна полиция” при ОД на МВР Шумен.

По първоначални данни са се ударили лек автомобил „Рено”, с шуменска регистрация, управляван 38-годишна жена от град Шумен, движещ се в посока Шумен и лек автомобил „Опел”, с търговищка регистрация, управляван от 35-годишен мъж от Търговище, движещ се в посока разклон Търговище.

Жената, управлявала лекия автомобил „Рено” е откарана в МБАЛ Шумен, като по първоначална информация най-вероятно е с фрактури на двата крака.

На мястото на инцидента се извършва оглед.

Водачът на лекия автомобил „Опел” е изпробван с техническо средство, като не е отчетено наличие на алкохол.

 

БСП: Кабинетът не работи за икономически растеж

http://www.vesti.bg/bulgaria/politika/bsp-kabinetyt-ne-raboti-za-ikonomicheski-rastezh-6032586

Ефектът върху икономиката ни от санкциите на ЕС срещу Русия носи рискове за страната ни, смятат от левицата

Комуникационен модул на НАТО ще бъде изграден в Горна Малина

http://pik.bg/комуникационен-модул-на-нато-ще-бъде-изграден-в-горна-малина-news293975.html

Комуникационен модул на НАТО ще бъде изграден в Горна Малина

Министерството на отбраната обявява обществена поръчка за избор на изпълнител на строително-монтажни работи за изграждане модул на НАТО в Горна Малина, съобщиха от МО.

Военното министерство и главна дирекция "Инфраструктура на отбраната" съобщават, че организира възлагане на обществена поръчка чрез ограничена процедура по Закона за обществените поръчки с предмет: "Избор на изпълнител на строително-монтажни работи с цел адаптиране на инфраструктурата за разполагане на Националния мобилен комуникационен модул на НАТО (DCM-F) по проект 3HQ31001 "Съоръжения за КИС модули на НАТО за развръщане" във войсково формирование 28 860 – Горна Малина от Допълнение 4 към Пакет от способности СР 0A0149 "Гарнизонни съоръжения за развръщащ се комуникационно-информационен модул" по Програмата на НАТО за инвестиции в сигурността (NSIP)".

Документацията за обществената поръчка е публикувана в Регистъра по обществени поръчки на 5 март 2015 г., както и в раздела "Текущи процедури" от сайта на МО. 

76 спортни клуба във Варна ще получават средства от общината

http://www.moreto.net/novini.php?n=282059

76 спортни клуба ще получават финансиране от община Варна по решение, взето от експертна комисия и работна група, назначени със заповед на кмета Иван Портних, съобщиха от Община Варна за Moreto.net. Документите на кандидатите са разгледани съгласно приета от общинския съвет „Наредба за финансово подпомагане на спортни клубове”.

Мариана Попова и Орлин Горанов с общ концерт на 11 март

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4636158

Двамата вече са познати на публиката като дует, а сега предстои да направят и съвместно участие. Концертът на двете български звезди ще бъде идната сряда в столичен клуб. Мариана Попова и Орлин Горанов ще представят съвместните си парчета, както и свои самостоятелни сингли. Публиката ще чуе и кавъри на популярни световни хитове.
Двамата вече са познати на публиката като дует, а сега предстои да направят и съвместно участие. Концертът на двете български звезди ще бъде идната сряда в столичен клуб. Мариана Попова и Орлин Горанов ще представят съвместните си парчета, както и свои самостоятелни сингли. Публиката ще чуе и кавъри на популярни световни хитове.

Тодорова: Регулаторът не е страна по дългосрочните договори в енергетиката

http://pik.bg/тодорова-регулаторът-не-е-страна-по-дългосрочните-договори-в-енергетиката-news293978.html

Тодорова: Регулаторът не е страна по дългосрочните договори в енергетиката

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) не е страна по дългосрочните договори между Националната енергийна компания и американските централи в Маришкия басейн. Да се търси вина на комисията защо договорите са такива, не е уместно.

Този коментар направи председателят на КЕВР Светла Тодорова пред депутати по време на заседание на парламентарната комисия за контрол над дейността на регулатора. Тодорова получи въпрос от председателя на комисията Искрен Веселинов, който се позова на медийни публикации относно големите печалби на двете американски централи, съответно 26% и 29% за 2014 година. Темата бе подхваната и от гостуващия на заседанието на комисията представител на гражданска организация Стефан Гамизов.

Той попита членовете на КЕВР дали те са регулаторен или регистриращ орган, след като няма какво да направят по отношение на цената на тока от въпросните централи. Комисията в никакъв случай не е регистратор - по закон тя е регулатор, отвърна Светла Тодорова, но подчерта, че когато дългосрочните договори с американските централи влизат в действия, те са били одобрени от комисията, но само в началния момент и няма как да се търси днес вина за това какви са финансовите модели и какви резултати дават.

Регулаторната комисия не може да въздейства върху дългосрочните договори, категорична бе Тодорова. Ние сме най-бедната държава, формираме от разходите си най-голям процент за енергия, след което благодарение на това, че сме енергийно бедни сме формирали най-голямата печалба в тези фирми, обобщи Гамизов ситуацията. Той попита и защо КЕВР допуска по-висока цена за разполагаемост за Марица-3, отколкото за българската Марица-2. Плаща се за наличие на надеждна мощност, а Марица-3 трупа повече аварии от Марица-2 - тогава защо им плащате повече и не сте орязали тази цена, попита Гамизов. В отговор Тодорова отново отвърна, че тази цена е предмет на дългосрочните договори, сключени с американския инвеститор, а КЕВР не е страна по този договор. "Разликата в договорите е очевадна, но те са такива, каквито са - аномалията е факт", призна членът на КЕВР Димитър Димитров.

Той добави, че имал разговори с директора на една от американските централи, но той му е отговорил, че си изпълнява сключения договор. По време на заседанието на парламентарната комисия за дейността на КЕВР стана ясно, че ЕРП-тата вече се справят по-добре с отчитането на сметките за ток.

Тодорова припомни случая с двойното фактуриране при "Енерго-про", но обясни, че като цяло в сравнение с минали периоди няма повторяемост на нарушенията при трите ЕРП-та и "дружествата значително са подобрили работата си", като едно от малкото изключения е случаят с "Енерго-про", за който КЕВР скоро ще се произнесе по отношение на санкциите.  

Накъде летят частните самолети по света?

http://www.investor.bg/style/345/a/nakyde-letiat-chastnite-samoleti-po-sveta-190403/

Богаташите летят най-често от и до Ню Йорк, а най-популярният маршрут е от Москва към Лазурния бряг

Валутни курсове на БНБ за 6 март 2015 година

http://pik.bg/валутни-курсове-на-бнб-за-6-март-2015-година-news293976.html

Валутни курсове на БНБ за 6 март 2015 година

Валутни курсове на БНБ за 6 март 2015 година.

1 EUR - 1.95583 1 USD - 1.76694 100 JPY - 1.46944 100 CZK - 7.13234 1 GBP - 2.69732 1000 HUF - 6.40500 10 PLN - 4.72457 10 RON - 4.39977 10 SEK - 2.12267 1 CHF - 1.82839 10 NOK - 1.82839 10 TRY - 6.82354 1 AUD - 1.37686 1 CAD - 1.42036 

Сингапур осъди двама германци на затвор и бой с пръчка заради вандализъм

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/03/05/2485125_singapur_osudi_dvama_germanci_na_zatvor_i_boi_s/?ref=rss


Съд в Сингапур осъди двама германци на девет месеца затвор и три удара с пръчка, защото надраскали вагони на метрото в града, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

22-годишният Андреас фон Кноре и 21-годишният Елтън Хинц бяха признати за виновни по обвинения във вандализъм. Двамата нахлули миналия ноември в депо на метрото в Сингапур и рисували със спрей по вагоните на един от влаковете. После избягали от страната, но били арестувани в съседна Малайзия и върнати в...

Горанов: Дебатът за великденските добавки не е приключил, но много скоро всичко ще бъде ясно

http://petel.bg/Goranov--Debatat-za-velikdenskite-dobavki-ne-e-priklyuchil--no-mnogo-skoro-vsichko-shhe-bade-yasno__103672

Дебатът за това, какви добавки ще получат пенсионерите за Великден все още не е приключил. Това заяви министърът на финансите Владислав...

Наблюдаващият прокурор проговори за зверското убийство на Вероника! Има ли задържан?

http://petel.bg/Nablyudavashhiyat-prokuror-progovori-za-zverskoto-ubiystvo-na-Veronika--Ima-li-zadarzhan--__103673

Все още няма задържан за убийството на 23-годишната студентка Вероника Здравкова във Велико Търново, каза за Дарик наблюдаващият...

Цачева: За България е предизвикателство бежанската вълна

http://pik.bg/цачева-за-българия-е-предизвикателство-бежанската-вълна-news293973.html

Цачева: За България е предизвикателство бежанската вълна

Съвместно заседание на групите за приятелство в българския парламент и в Сената на Франция ще бъде проведено в рамките на инициативата за представянето на тракийското изкуство в музея "Лувър" в Париж в периода 14 април – 22 юли 2015 г. Това бе договорено по време на срещата на председателя на Народното събрание Цецка Цачева с председателя на Групата за приятелство Франция-България в Сената на Франция Лоик Ерве, съобщиха от НС.

Експозицията е резултат на съвместните усилия на България и Франция за по-тясно развитие на междукултурните връзки. Цецка Цачева и френският сенатор потвърдиха, че българо-френските отношения са традиционно близки и приятелски – както на правителствено, така и на парламентарно ниво. Изтъкнат бе общият интерес от засилване на двустранното сътрудничество във всички области от взаимен интерес. България придава изключително значение на установяването на преки и постоянни контакти с Франция като наш стратегически партньор, заяви Цецка Цачева. Тя подчерта, че страната ни е силно заинтересована от увеличаване на стокообмена и на френските инвестиции у нас.

По думите й е необходима бърза и адекватна оценка, както и нови решения за преодоляване на предизвикателствата пред Европа днес. В разговора с френския сенатор Цецка Цачева отбеляза, че за България като външна граница на ЕС такова предизвикателство е бежанската вълна – тема, която е предмет на обществен дебат и е в дневния ред на всички български институции. Тя допълни също, че страната ни в момента провежда редица реформи в много сфери – особено в съдебната власт, където стриктно се съобразяваме и прилагаме препоръките на Европейския съюз.

Общо бе мнението, че създаването на благоприятна, предвидима и стабилна политическа, икономическа и регулаторна среда за развитието на бизнеса е ключово за по-нататъшното развитие на българо-френските търговско-икономически отношения. По-късно тази вечер председателят на парламента ще се срещне с председателя на Националното събрание на Франция Клод Бартолон. Мартеница, която като традиционен български символ ще бъде включена в края на 2015 г. в нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО, подари председателят на Народното събрание Цецка Цачева на 5 март 2015 г. на видния френски политик Катрин Лалюмиер.

Двете се срещнаха в Дома на Европа в Париж в рамките на участието на председателя на парламента в срещата на високо равнище на ЮНЕСКО под надслов: "Преосмисляне на овластяването на жените и равенството между половете през 2015 и след това". По време на разговора бяха обсъдени актуални теми от дневния ред на Европа и приносът на гражданското общество в посрещането на предизвикателствата пред европейския проект. По повод Националния празник на Република България бившият генерален секретар на Съвета на Европа Катрин Лалюмиер ще бъде удостоена тази вечер с почетна грамота от председателя на Народното събрание. Отличието й се връчва за изключителен принос за развитието на българо-френските политически отношения и за присъединяването на България към европейските структури. 

Откриха мощи на четирима светци

http://www.cross.bg/natzionalniya-moshtehranitelnitza-istoricheski-1455466.html

/КРОСС/ Инкрустирани слепени кости на четирима светци откриха при реставрация на мощехранителница. Те са били в правоъгълна ниша под изображение на Св. Богородица. Мощехранителницата е от т. нар. секретен фонд на Националния исторически музей (НИМ), съобщават от музея.От надпис на гръцки език става ясно, че това са: „Мощи свети на Св. Дионисий, Св. Панталеймон, Св. Параскева и Св. Харалампий. Манастир Косиница".Мощехранителницата е изработена от сребро и злато с висока проба. Завършена е от йеромонаха Серафим на 25 март 1821 г., както добре личи от отлично съхранения надпис отново на гръцки език.Манастирът „Св. Богородица Косиница" се намира и днес край град Драма (Гърция). От НИМ обясняват, че той е основан през Средните векове сред българска етническа общност и затова има българско име. Гърците, водени от своя патриотизъм, са го прекръстили на „Ейкосифиница" (20-те палми) и настояват, че винаги се е казвал така. Както личи не само от тази мощехранителница, но и от други документи, манастирът винаги се е наричал Косиница, категорични са от Националния исторически музей.От музея припомнят, че през 1917 г. български разузнавачи, начело с Богдан Филов, прибират в София част от църковната утвар на манастира, включително и тази мощехранителница. Всичко това е засекретено в специален фонд, тъй като съгласно Ньойския договор трябвало да го върнем на Кралство Гърция. Разсекретяването им се извършва през 1992 г

Обновиха сертификата на Несебър за културно наследство за 2015

http://nessebar.actualno.com/Obnoviha-sertifikata-na-Nesebyr-za-kulturno-nasledstvo-za-2015-news_460436.html

Организацията на градовете световно наследство обнови сертификата на община Несебър за 2015 година като член на добра воля. Организацията е основана на 8 септември 1993 в гр.Фес, Мароко. Седалището ...

Градският транспорт в Търново ще бъде безплатен за дамите на 8 март

http://velikotarnovo.actualno.com/Gradskijat-transport-v-Tyrnovo-shte-byde-bezplaten-za-damite-na-8-mart-news_460424.html

За поредна година дамите във Велико Търново ще ползват безплатно обществените линии от градския транспорт в града. Това съобщиха от пресцентъра на Община Велико Търново. С любезното съдействие на ...

Семинар за родители на деца с хронични заболявания във Варна

http://varna.actualno.com/Seminar-za-roditeli-na-deca-s-hronichni-zaboljavanija-vyv-Varna-news_460437.html

На 7 март, събота, в сградата на Община Варна, зала Варна, ще се проведе семинар за родители на деца с хронични заболявания и деца, нуждаещи се от специална диета. Инициативата е част от проекта за и...

Участничка в Мис България стана Мис Банско

http://blagoevgrad.actualno.com/Uchastnichka-v-Mis-Bylgarija-stana-Mis-Bansko-news_460438.html

Красивата Паулина Вълчева, участничка в тазгодишното издание на конкурса Мис България, стана Мис Банско 2015, който се проведе в клуб Рококо. Короната й бе поставена от общинския съветник Ваня Чечева....

GTA Spano разчита на колосален 8-литров V10 двигател

http://cars.actualno.com/GTA-Spano-razchita-na-kolosalen-8-litrov-V10-dvigatel-news_460439.html

Една от най-интересните коли в Женева е GTA Spano на испанския производител GTA Spania. И ако 6-литровият двигател на Huayra е впечатляващ, то какво да се каже за бруталния 8-литров V10 битурбо звяр п...

Димитър Абаджиев: България бързо трябва да вземе газовата инициатива в свои ръце

http://pik.bg/димитър-абаджиев-българия-бързо-трябва-да-вземе-газовата-инициатива-в-свои-ръце-news293974.html

Димитър Абаджиев: България бързо трябва да вземе газовата инициатива в свои ръце

Трябва да говорим за възобновяване на идеята за газопровод от турската граница до Централна Европа, а не за самия проект "Набуко".

Самата компания "Набуко" беше ликвидирана прибързано. Как ще се нарича този проект няма никакво значение, но е важно да се осъществи. Важно е проектът да се осъществи, независимо какво ще бъде неговото име и в този контекст идеята на премиера Бойко Борисов трябва да бъде приветствана. Тя е актуална по няколко причини.

Първо, компанията, която разработва находището "Шах Дениз" в азербайджанската акватория на Каспийско море, разполага с около 30 милиарда куб.м. газ, които ще се продават в чужбина. От тези 30 милиарда има около 15 милиарда куб.м. газ, които ще се продават в Европейския съюз. Второ, Трансадриатическият газопровод /ТАП/ е абсолютно нереална идея, която няма да се осъществи, така както беше нереална идеята за "Южен поток".

Последният беше един скъпоплатен блъф с цел да се унищожи проекта "Набуко" и да се понижат цените на газопреносната мрежа на Украйна. ТАП е нереален проект, защото той е предвиден да транспортира газ за Южна Италия през Гърция по дъното на Адриатическо море. Това е икономически неизгодно, защото в Южна Италия има диверсификация на източниците.

Там няма зависимост от руски газ и потреблението на газ е минимално. То е много по-малко, отколкото в Централна и Югоизточна Европа. Газът от ТАП трябва да се транспортира с нови газопроводи на север към Хърватия през планините. За това се говореше още преди 2-3 години, но тогава надделяха други аргументи. Европейският съюз допусна грешка, когато подкрепи идеята за ТАП и по този начин угоди на Владимир Путин проектът "Набуко" да бъде унищожен. Смятам, че ТАП няма да се реализира изобщо и за ЕС е важно да има тръба, която да транспортира газ от турската граница до Централна Европа.

От стратегическа важност за ЕС е в югоизточния фланг да има алтернатива на доставките и то не от Русия. Бих посъветвал българското правителство и по-конкретно министрите на енергетиката и външните работи да предприемат бързи инициатива съвместно с техните колеги от региона – най-вече Румъния, Унгария и Австрия – паралелно и заедно с Европейската комисия и комисаря по енергетика да се очертае първо правната рамка как ще се възобнови тази идея.

Проектът "Набуко" беше въз основата на едно споразумение между тези държави. България може да прояви инициативата като най-заинтересована страна. Всичко трябва да започне с много бързи дипломатически совалки със съгласието и сътрудничеството на Брюксел, който има да изкупува вина, защото бяха допуснати много грешки затова проектът "Набуко" да бъде преждевременно унищожен. Идеята за изграждане на газов хъб в България и рестартирането на проекта за газопровод, който ще пренася азербайджански газ, са напълно съчетаеми.

Този газопровод ще бъде с по-голям капацитет. Ако има газ, който да се открие в Черно море, или се изградят терминали за втечнен природен газ, тези количества също ще могат да се транспортират по бъдещия тръбопровод. Така че двете идеи са напълно съчетаеми, тогава България може да се превърне в газов хъб на региона. 

Вземете мерки срещу ранно кафяво гниене

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4636213

Напомняме на начинаещите градинари, че е задължително да вземат мерки срещу ранно кафяво гниене. Болестта напада повечето костилкови видове, като особено чувствителни са слива, кайсия, праскова, череша, вишня.
Целия текст четете в
Напомняме на начинаещите градинари, че е задължително да вземат мерки срещу ранно кафяво гниене. Болестта напада повечето костилкови видове, като особено чувствителни са слива, кайсия, праскова, череша, вишня. Целия текст четете в "Български

Калфин в Москва: Европа днес няма алтернатива на руския газ

http://www.dnevnik.bg/biznes/companii/2015/03/05/2485116_kalfin_v_moskva_evropa_dnes_niama_alternativa_na/?ref=rss


Българското правителство не вижда към сегашния момент алтернатива за доставките на руски газ за Европа и е готово да проучи условията за доставка на природен газ по "Турски поток", е заявил вицепремиерът Ивайло Калфин на среща в Москва, цитиран от "Интерфакс".  

"Сега Европа се опитва да ограничи доставките на руски газ. В сегашния момент обаче той няма алтернатива. Това е позицията на българското правителство и има смисъл да поработим заедно и да осигурим възможно най-изгодните...

Журналисти намериха ръкавици и портмоне до мястото на убийството на Вероника

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4636971

 
До ранния следобед днес на мястото до моста между жп гарата и южния пътен възел във Велико Търново се извършваше пореден оглед. Водолази и криминалисти с металотърсачи издирваха оръжието на престъплението, както и чантата и телефона на Вероника.
Докато ченгетата за пореден път бяха съсредоточени край реката, само на 100 метра от мястото,
  До ранния следобед днес на мястото до моста между жп гарата и южния пътен възел във Велико Търново се извършваше пореден оглед. Водолази и криминалисти с металотърсачи издирваха оръжието на престъплението, както и чантата и телефона на Вероника. Докато ченгетата за пореден път бяха съсредоточени край реката, само на 100 метра от мястото,

Николай Малинов се оттегля като издател на "Дума"! БСП се готви сама да издържа вестника

http://pik.bg/николай-малинов-се-оттегля-като-издател-на-дума-бсп-се-готви-сама-да-издържа-вестника-news293966.html

Николай Малинов се оттегля като издател на "Дума"! БСП се готви сама да издържа вестника

Всички журналисти от в. "Дума", около 30 души, са получили предизвестия за прекратяване на трудовия им договор.

Още на 5 януари т.г. досегашният издател Николай Малинов е предупредил, че на 5 април 2015 г. ще финализира решението си да се оттегли от тази си дейност.

Паника във вестника няма, защото още в края на януари т.г. председателят на БСП Михаил Миков е провел среща с колектива на вестника и е съобщил, че варианти за помощ има.

Те са два - или партията сама да си издава вестника или да създаде фондация, която да поеме тази функция, като за предпочитане била втората възможност.

И при двата варианта екипът на "Дума" ще бъде съхранен, без отделни хора да изпаднат от списъка при преназначаването, няма да има и прекъсване на трудовия им стаж.

Предстои на 20 март да бъдат сключени новите договори с журналистите от новата структура, която ще издава вестника. Няма драматургия нито драма във в. "Дума", увериха колегите ни от изданието.

Още един район във Варна остава без вода днес

http://www.moreto.net/novini.php?n=282060

От ВиК-Варна съобщиха за Moreto.net, че поради възникнали аварии, без вода ще останат абонатите в следните райони: - абонатите около ресторант "Камелия" и хотели "Бриз" до 20 часа; По-рано днес без вода останаха следните места: - кв.

Депутати от "Атака" и Фронта приключиха със скандал работния си ден (видео)

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/03/05/2485110_deputati_ot_ataka_i_fronta_prikljuchiha_sus_skandal/?ref=rss


Депутати от Патриотичния фронт и от "Атака" се скараха по време на днешното заседание на Народното събрание и в крайна сметка то приключи в 13.45 ч. - 15 минути по-рано от обичайното.

След изказване на лидера на "Атака" Волен Сидеров по време на дебатите около промени в Закона за отбраната и въоръжените сили срещу предлаганите промени на трибуната се качи Димитър Байрактаров от Патриотичния фронт, който носеше в ръце таблет и от него започна да чете стара статия на Волен Сидеров....

Шефът на БДЖ: В Товарни превози се очаква дълбока реформа

http://pik.bg/шефът-на-бдж-в-товарни-превози-се-очаква-дълбока-реформа-news293969.html

Шефът на БДЖ: В Товарни превози се очаква дълбока реформа

"Холдинг БДЖ" ЕАД изготвя план за периода 2015-2022 година, като в момента се работи по него. По отношение на „БДЖ-Товарни превози" се очаква дълбока реформа. Това каза пред журналисти изпълнителният директор на „Холдинг БДЖ" ЕАД Владимир Владимиров по време на дискусия относно икономическото и социално значение и възможности за развитие на „БДЖ - Товарни превози” ЕООД, съобщи „Фокус".

Владимиров посочи, че когато планът стане готов, първо ще запознаят министъра на транспорта, а след това ще има и публично изявление. „Проблемите в БДЖ са доста и са натрупвани с дълги години, изискват много съсредоточена работа. Правят се сметки за милиони, дори за милиарди левове. Към момента сме в завършваща фаза на плана. Не мога да се ангажирам с точен и краен срок", заяви Владимиров.

Той уточни, че са имали една седмица обмяна на опит с железници, които са извършвали успешни реформи и сега им е нужно време, за да може да бъдат включени в този план една част от нещата, които са видели. Относно това дали в стратегията се предвижда спиране на влакове, Владимиров заяви, че не се предвижда такова нещо.

„Спирането и пускането на влакове зависи преди всичко от държавата. Ние сме изпълнителна услуга. Ако държавата поиска да има повече влакове, ще пуснем повече, ако иска по-малко - ще има по-малко. Търсим по-добро решение от това, което имаме в момента", обясни Владимир Владимиров.

 

 

ЕЦБ очаква 1.5% растеж на икономиката на еврозоната тази година

http://www.dnevnik.bg/biznes/2015/03/05/2485113_ecb_ochakva_15_rastej_na_ikonomikata_na_evrozonata/?ref=rss


Европейската централна банка (ЕЦБ) очаква през 2015 г. инфлацията да се забави до нулево равнище въпреки мащабната й програма за изкупуване на държавни облигации на стойност 1 трилион евро, която ще започне да се прилага на 9 март. Това заяви днес президентът на институцията Марио Драги, цитиран от световните агенции. Заседанието на ЕЦБ се провежда в Никозия.

ЕЦБ повиши днес прогнозите си икономическия растеж в еврозоната през 2015 и 2016 година, отчитайки най-вече поевтиняването на...

Владимиров обеща дълбока реформа в „Товарни превози"

http://www.cross.bg/vladimirov-vlakove-prevozi-1455465.html

София /КРОСС/ БДЖ изготвя план за периода 2015-2022 година. По отношение на „Товарни превози" се очаква дълбока реформа, каза пред журналисти изпълнителният директор на „Холдинг БДЖ" ЕАД Владимир Владимиров по време на дискусия относно икономическото и социално значение и възможности за развитие на „БДЖ - Товарни превози" ЕООД. Владимиров посочи, че когато планът стане готов, първо ще запознаят министъра на транспорта, а след това ще има и публично изявление. „Проблемите в БДЖ са доста и са натрупвани с дълги години, изискват много съсредоточена работа. Правят се сметки за милиони, дори за милиарди левове. Към момента сме в завършваща фаза на плана. Не мога да се ангажирам с точен и краен срок", заяви Владимиров. Той уточни, че са имали една седмица обмяна на опит с железници, които са извършвали успешни реформи и сега им е нужно време, за да може да бъдат включени в този план една част от нещата, които са видели. Относно това дали в стратегията се предвижда спиране на влакове, Владимиров заяви, че не се предвижда такова нещо. „Спирането и пускането на влакове зависи преди всичко от държавата. Ние сме изпълнителна услуга. Ако държавата поиска да има повече влакове, ще пуснем повече, ако иска по-малко - ще има по-малко. Търсим по-добро решение от това, което имаме в момента", обясни Владимир Владимиров.

Образователният министър против религията като задължителен учебен предмет

http://www.moreto.net/novini.php?n=282049

Министърът на образованието и науката проф. Тодор Танев се обяви против идеята религията да стане задължителен учебен предмет, предаде БТА. Темата той коментира след среща с патриарх Неофит и с Ловчанския митрополит Гаврил в четвъртък.

Атанаска с нова лъжа: Г-н Петров уби Алекс

http://frognews.bg/news_87169/

Атанаска Георгиева, подсъдима за убийството на 8-годишната Александра Тодорова от Поморие, дава над 3 часа обяснения в Окръжния съд на Бургас. Тя посочи като извършител "господин Петров". Него познавала само по име.

Танев се срещна с патриарх Неофит

http://pik.bg/танев-се-срещна-с-патриарх-неофит-news293967.html

Танев се срещна с патриарх Неофит

Министърът на образованието и науката Тодор Танев се срещна с българския патриарх Неофит днес в синодалната палата в София. На срещата, на която присъстваше още и председателят на културно-просветния отдел на св. Синод митрополит Гавриил бяха обсъдени теми, свързани с внесения за обсъждане в българския парламент нов законопроект за предучилищното и училищното образование, както и за религиозното образование на децата и учениците, съобщиха от МОН.

В рамките на проведения диалог бе постигнато съгласие от страна на Българската православна църква (БПЦ) да бъде изготвено становище във връзка с проектозакона за предучилищното и училищното образование, което да бъде обсъдено с експертите на просветното министерство. Образователният министър Тодор Танев изрази увереност, че резултатите от подобна съвместна работа могат да бъдат внесени от народните представители за разглеждане в пленарната залата, "за да бъде включено това, което те преценят в рамките на новия закон." Според министъра "при всички случаи става дума за това, че духовността е част от създаването на човека" и добави, че българската духовност се е крепила на религията.

Същевременно Танев подчерта, че за религиите като задължителен предмет въобще не става и дума. Новият закон за училищното образование и свободата, която той създава за известно адаптиране към всяко отделно училище на учебните програми, биха дали възможност "за по-голяма координация на това, което се изучава в момента и за добавяне на някои нови елементи."

Танев добави, че под религия не разбира само и единствено християнската религия, но официално признатите у нас. Това са според него съвременните европейски тенденции, които ще бъдат следвани. На разговора в Светия Синод бяха поставени въпросите също така за работата на експертите по религия към Регионалните инспекторати по образованието и за средните професионални училища, подготвящи кадри за църквата.

Беше припомнена и ролята на БПЦ за спасяването на българските граждани от еврейски произход по време на Втората световна война като положителен пример за толерантност и гражданска доблест.

Марк Зукърбърг: Бих наел само хора, за които бих искал да работя

http://www.dnevnik.bg/tehnologii/2015/03/05/2484782_mark_zukurburg_bih_nael_samo_hora_za_koito_bih_iskal/?ref=rss


Един от основните проблеми на стартиращите компании е как да избират служителите си. Марк Зукърбърг има интересна концепция, която следва и до ден днешен.

"Имам просто правило. Когато трябва да наема някой, който да работи директно с мен, избирам само хора, за които бих работил аз самият", казва Зукърбърг по време на публично интервю с посетители на Mobile World Congress в Барселона, цитиран от онлайн изданието VentureBeat.

Той допълва, че ключът към създаването на силна...

Черно море смаза с 5:0 Локо в Горна Оряховица, след 7 години отново е на полуфинал

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4636963

Черно море смаза Локомотив (Горна Оряховица) с 5:0 като гост в 1/4-финален реванш за Купата на България. Така тимът на Никола Спасов с общ резултат 6:0 се класира за пети път в своята история на полуфинал в турнира и за първи от 2008 г., когато отново той бе начело на "моряците".
Варненци направо разпиляха своя съперник за 45 минути,
Черно море смаза Локомотив (Горна Оряховица) с 5:0 като гост в 1/4-финален реванш за Купата на България. Така тимът на Никола Спасов с общ резултат 6:0 се класира за пети път в своята история на полуфинал в турнира и за първи от 2008 г., когато отново той бе начело на "моряците". Варненци направо разпиляха своя съперник за 45 минути,

„Моряците” изхвърлиха Локо (ГО) от надпреварата за Купата

http://www.cross.bg/vkara-tyrnira-sreshtata-1455463.html

/КРОСС/ Отборът на Черно море победи Локомотив (Горна Оряховица) с 5:0 в реванша от четвъртфиналите в турнира за Купата на България и с общ резултат 6:0 се класира за следващата фаза на турнира. И петте попадения бяха отбелязани през първата част на срещата. Резултатът бе открит още във 2-ата минута от Марчин Бургхард. В 23-ата Кирил Котев вкара за 2:0, а три минути по-късно Мамуту Кулибали направи преднината на „моряците" класическа. Вилиян Бижев вкара за 4:0 в 38-ата минута, а малко преди края на първата част Стенио вкара петия гол за Черно море.Левски и Локомотив (Пловдив) вече се класираха за полуфиналите на турнира, а последният полуфиналист ще бъде определен от срещата между Лудогорец и Литекс. Първата среща помежду им завърши при резултат 0:0.

Черно море е на полуфинал за купата, разби Локомотив в Горна Оряховица с 5:0

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4636951

Черно море смаза Локомотив (Горна Оряховица) с 5:0 като гост в 1/4-финален реванш за Купата на България. Така тимът на Никола Спасов с общ резултат 6:0 се класира за пети път в своята история на полуфинал в турнира и за първи от 2008 г., когато отново той бе начело на
Черно море смаза Локомотив (Горна Оряховица) с 5:0 като гост в 1/4-финален реванш за Купата на България. Така тимът на Никола Спасов с общ резултат 6:0 се класира за пети път в своята история на полуфинал в турнира и за първи от 2008 г., когато отново той бе начело на "моряците". Варненци направо разпиляха своя съперник за 45 минути,

Москва: Маневрите на НАТО в Черно море влияят негативно

http://svetoven.pogled.info/news/62876/Moskva-Manevrite-na-NATO-v-CHerno-more-vliyayat-negativno

/Поглед.инфо/ Появата на кораби на САЩ и други страни от НАТО в Черно море, както и провеждането на военноморски учения може да повлияят негативно на мирното регулиране на кризата в Украйна.

Ваньо Шарков: Директорът на болница "Света Анна" не е сменен

http://pik.bg/ваньо-шарков-директорът-на-болница-света-анна-не-е-сменен-news293964.html

Ваньо Шарков: Директорът на болница "Света Анна" не е сменен

Директорът на болница "Света Анна" в София засега не е сменен, обяви заместник здравният министър д-р Ваньо Шарков след заседание на Надзорния съвет на НЗОК.

Директорът на Окръжна болница не може да бъде сменен с еднократен акт на министъра, защото трябва да се проведе Общо събрание, такива са законите на страната. То се свиква и има едномесечен срок, в който се провежда, коментира д-р Шарков пред БНР. Вчера министърът на здравеопазването Петър Москов съобщи, че три големи болници в страната са държали значителна част от средствата си в КТБ.

По данни на министерството освен болница "Света Анна" и от "Света Марина" във Варна са държали над 25% от средствата си в тази банка. За третата оповестена болница – "Свети Георги" в Пловдив – е установено, че е държала много малък процент от капитала си в КТБ.

Заместник здравният министър д-р Бойко Пенков съобщи, че още седем болници и в момента държат повече от 25% от капитала си в определени банки. "Пак сме отправили писмени покани към директорите, които в различни банки имат по-голям от 25 процента влог. Ние сме ги подканили отново да изпълнят указанията на Министерството на финансите.

Всеки месец ги следим, дават отчет къде си държат парите и колко са там вътре, и като видим нещо, което нарушава правилата, веднага ги предупреждаваме да бъде коригирано", каза д-р Пенков.

Статията на Волен Сидеров, която ядоса депутатите от "Атака"

http://offnews.bg/news/n_1/n_471348.html

Скандал в парламента стана причина заседанието да бъде прекратено предсрочно. Конфликтът възникна между депутати от Патриотичния фронт и "Атака" по време на изказване на депутата от ПФ Димитър Байрактаров при дебатите по промени в Закона за отбраната и въоръжените сили на България. Байрактаров започна да чете статия на Волен Сидеров от 90-те години със заглавие " Да освободим Альоша от наряд ". В статията, публикувана във в. "Демокрация", Сидеров пише, че " там, където е стъпил ботушът на Альоша, друго, освен робство, хората не са узнавали" . От статията се вижда, че Сидеров преживява интересен поврат във вижданията си и геополитическите си пристрастия. До напускането на вестник „Демокрация" е отявлен защитник на западната демокрация и САЩ, а Русия е „агресор" и „окупатор".  Материалът завършва с призива: "Ако пък не можем да минем без страж на мира, нека тогава бъде този, който защити демокрацията. Американските момчета ни показаха как става това ". Това предизвика реакция на Десислав Чуколов и негови колеги от "Атака", които тръгнаха към трибуната, а Чуколов дори замери с листове Байрактаров.  Публикуваме цялата статия на Волен Сидеров, сами можете да направите оценка на обрата във вижданията на българския политик: Съветската армия е страж на мира”-тази лъжа се насаждаше в главата на българина от буквара на първолака до вестника на пенсионера. Песни се пееха и стихосбирки се тиражираха в прослава на “легендарната Червена армия” Не знам друга нация да е възпявала така окупатора си и да му е издигала мегаломански паметници, по-високи от телевизионната кула. България го е правила.Гнусотата на голяма демагогия изискваше не само да се подчиниш, но и да обожаваш този, който ти носи робството. А там, където е стъпил ботушът на Альоша, друго, освен робство,хората не са узнавали. Предполагам, че в бъдещите буквари и енциклопедии определението за съветската армия ще бъде “Страж на робството до разпадане на империята”. За мен утешително и радостно е, че ще доживея това време. Както е радостно разтурването на Варшавския договор. Слава Богу, никой няма да ме защитава от “враговете на социализма”. Логично и закономерно беше това разтурване.Както логично е логично и закономерно това, че нито един съветски войник не участва във войната срещу Саддам. И как иначе – нали отсреща стрелят със съветски калашници. Не върви да се биеш срещу една армия , която е твоя рожба. За залива не заминаха и български кинтексаджиии, които години наред продаваха оръжие на иракския фюрер, след което се връщаха и купуваха от българския Кореком “Лада” и кожено палто за своята другарка. Срам ме е, че нито един български войник не замина за Кувейт. Срам ме е за тези, които нападнаха Желю Желев, когато стана дума за българското военно присъствие в залива, пък макар и символично. Това са хората, които издигат паметници на своите агресори. За тях Альоша винаги е бил страж на собственото им дебелашко благополучие. Войната в залива потвърди истината, че в края на двайсти век велика сила не е тази държава, която има голяма армия, а тази, която има голяма икономика и висока култура.. За да гарантираш нечия свобода, собствената ти държава трябва да се състои от свободни хора и да е що-годе цивилизована. Тези две качества липсват в съветската империя. Нейната армия беше страж на мира през четиредесет и пета година, когато трябваше да се изолира половин Европа от цивилизацията. Тя беше страж на мира и през 56-а в Унгария, през 69-а в Чехословакия, през 79-та-а в Афганистан, през 91–а в Литва…Не е ли време вече да го освободим вече от този наряд този верен страж…Да изуе най-после мужишките си ботуши и да си гледа работата. Ако пък не можем да минем без страж на мира, нека тогава бъде този, който защити демокрацията. Американските момчета ни показаха как става това. 4 март 1991 г. в. Демокрация ВОЛЕН СИДЕРОВ

Цацаров изпрати прокурори във Враца и Бяла Слатина

http://www.bnews.bg/article-130667

Екип от прокурори от ВКП проверява на място Окръжна прокуратура – Враца и в Районна прокуратура – Бяла Слатина.

Президентът на Египет уволни шестима министри

http://www.cross.bg/prezidentut-na-egipet-yvolni-shestima-ministri-1455462.html

/КРОСС/ Египетският президент Абдел Фатах ал Сиси проведе мащабни промени в правителството. Държавният глава е сменил шестима министри, съобщиха от канцеларията му. шест министри. То се съобщава от Службата на египетския лидер.Най-важната промяна е в Министерството на вътрешните работи. Със своите постове са се разделили и министрите на туризма, образованието, комуникациите и др.    

Д-р Михайлов: Бъчварова е най-обикновена екстензия на Борисов

http://bulgarski.pogled.info/news/62875/D-r-Mihailov-Bachvarova-e-nai-obiknovena-ekstenziya-na-Borisov

/Поглед.инфо/ Румяна Бъчварова е продължение на Бойко Борисов, така д-р Николай Михайлов – психиатър и бивш депутат, коментира пред БНР случващото се във вътрешното министерство.

След убийството на Вероника: Осветяват опасния път до жп гарата в Търново

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4636947

След убийството на 23-годишната студентка Вероника Здравкова и надигналото се обществено недоволство започва изграждане на осветление в опасния район от жп гарата до южншия пътен възел в Търново. Кметът Даниел Панов инициира спешна работна среща във връзка с възможностите за решаване на проблемите в запустялото пространство.
След убийството на 23-годишната студентка Вероника Здравкова и надигналото се обществено недоволство започва изграждане на осветление в опасния район от жп гарата до южншия пътен възел в Търново. Кметът Даниел Панов инициира спешна работна среща във връзка с възможностите за решаване на проблемите в запустялото пространство.

Храните най-евтини в световен мащаб от четири години

http://www.mediapool.bg/hranite-nai-evtini-v-svetoven-mashtab-ot-chetiri-godini-news231318.html

Световните цени на храните достигнаха най-ниското си равнище от четири години насам, след като през февруари отново поевтиняха. Цените на зърното, месото и захарта са паднали, докато маслата остават без промяна. В същото време млечните продукти рязко са поскъпнали. Това съобщи Организацията на ООН по прехрана и земеделие (ФАО), цитирана от Ройтерс в четвъртък. Индексът на организацията, отчитащ месечните ценови промени на кошница от зърнени храни, маслодайни култури, млечни и месни продукти и захарта, е достигнал средно 179.4 пункта през февруари. Това е понижение от 1.8 на сто спрямо януари. Голямото световно производство, ниските цени на петрола и ограниченото търсене на някои големи вносители, включително Китай, са причините за ограничаването на растежа на цените през изминалата 2014 г. Индексът отчита спад от април 2014 г. и достига най-ниското си равнище от юли 2010 г. Прогнозите са, че запасите от зърно в края на сезон 2014-2015 г. ще бъдат 630.5 милиона тона, което е с 8 милиона тона повече спрямо предишните данни и ще достигнат най-високото си равнище от 15 години. ФАО очаква световното производство на зърно през 2015 г. да достигне 2.542 милиарда тона, което е с 8 милиона тона повече от прогнозите през януари. Цените на зърното са спаднали с 3.2% спрямо януари, като цените на пшеницата рязко са се понижили заради очакванията за добри добиви и по-големите запаси. Месото е поевтиняло с 1.4%, а захарта - с 4.9%. Цените на млечните продукти са се повишили най-много - с 4.6% спрямо януари, което е първото им увеличение от година. Повишението е предизвикано от сушата в Нова Зеландия и ограниченото предлагане за износ от Австралия, наред с ограничението на европейското производство, за да не се нарушат квотите.

Чакат тежко лято и ниски заплати в курортите край Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=282046

За тежко лято, сериозен отлив на гости от източните пазари и ниски заплати се готвят от туристическия бранш във Варна. Въпреки че цените на пакетите ще се запазят същите като миналата година, сега хотелиери и ресторантьори може да прибегнат в последния момент и до намаления в офертите от 10 до 20 процента, за да запълнят легловата си база.

Ген. Петров за Фрог: Бъчварова шеф на МВР ?! Екзотиката идва в повече !

http://frognews.bg/news_87168/

Мълча! Как да коментирам? То просто не е за коментар. голяма екзотика е, ама май малко в повечко идва! Имахме вече екзотични решения от типа на Ана-Мария Борисова , от типа на "тежката артилерия" Десислава Атанасова и др. Екзотични решения много. Но МВР не е случайно министерство. Не може с лека ръка да се прави това, което в момента се случва. Още повече, че се прави от хора, минали през министерството. Това каза бившият главен секретар на МВР Валентин Петров за номинацията на Румяна Бъчварова за вътрешен министър.

Шарков: Директорът на болница "Св. Анна" засега не е сменен

http://www.cross.bg/bolnitza-sveta-direktorut-1455461.html

София /КРОСС/ Директорът на болница "Света Анна" в София засега не е сменен, обяви заместник здравният министър д-р Ваньо Шарков след заседание на Надзорния съвет на Касата. Директорът на Окръжна болница не може да бъде сменен с еднократен акт на министъра, защото трябва да се проведе Общо събрание, такива са законите на страната. То се свиква и има едномесечен срок, в който се провежда, посочи той.Преди дни министърът на здравеопазването съобщи, че три големи болници в страната са държали значителна част от средствата си в КТБ.По данни на министерството освен болница "Света Анна" и от "Света Марина" във Варна са държали над 25 на сто от средствата си в тази банка. За третата оповестена болница - "Свети Георги" в Пловдив - е установено, че е държала много малък процент от капитала си в КТБ. Заместник здравният министър д-р Бойко Пенков съобщи, че още седем болници и в момента държат повече от 25 на сто от капитала си в определени банки.Пак сме отправили писмени покани към директорите, които в различни банки, много имат, по-голям от 25 процента влог. Ние сме ги подканили отново да изпълнят указанията на министерство на финансите. Всеки месец ги следим, дават отчет къде си държат парите и колко са там вътре, и като видим нещо, което нарушава правилата, веднага ги предупреждаваме да бъде коригирано, коментира Пенков, цитиран от БНР.

Танев против религията да стане задължителен предмет

http://www.cross.bg/tanev-obrazovanie-religiya-1455455.html

София /КРОСС/ Министърът на образованието и науката проф. Тодор Танев се срещна с българския патриарх Неофит днес в синодалната палата в София. На срещата, на която присъстваше още и председателят на културно-просветния отдел на св. Синод митрополит Гавриил бяха обсъдени теми, свързани с внесения за обсъждане в българския парламент нов законопроект за предучилищното и училищното образование, както и за религиозното образование на децата и учениците.В рамките на проведения диалог бе постигнато съгласие от страна на Българската православна църква (БПЦ) да бъде изготвено становище във връзка с проектозакона за предучилищното и училищното образование, което да бъде обсъдено с експертите на просветното министерство.Образователният министър Тодор Танев изрази увереност, че резултатите от подобна съвместна работа могат да бъдат внесени от народните представители за разглеждане в пленарната залата, „за да бъде включено това, което те преценят в рамките на новия закон." Според министъра „при всички случаи става дума за това, че духовността е част от създаването на човека" и добави, че българската духовност се е крепила на религията. Същевременно министър Танев подчерта, че за религиите като задължителен предмет въобще не става и дума

Шефът на БДЖ: В Товарни превози се очаква дълбока реформа

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4636945

"Холдинг БДЖ" ЕАД изготвя план за периода 2015-2022 година, като в момента се работи по него. По отношение на „БДЖ-Товарни превози" се очаква дълбока реформа. Това каза пред журналисти изпълнителният директор на „Холдинг БДЖ" ЕАД Владимир Владимиров по време на дискусия относно икономическото и социално значение и възможности за развитие на „БДЖ -
"Холдинг БДЖ" ЕАД изготвя план за периода 2015-2022 година, като в момента се работи по него. По отношение на „БДЖ-Товарни превози" се очаква дълбока реформа. Това каза пред журналисти изпълнителният директор на „Холдинг БДЖ" ЕАД Владимир Владимиров по време на дискусия относно икономическото и социално значение и възможности за развитие на „БДЖ -

София ще инвестира 5.5 млн. лева в спортни площадки до 2017 г.

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/03/05/2485062_sofiia_shte_investira_55_mln_leva_v_sportni_ploshtadki/?ref=rss


Около 5.5 милиона лева по различни програми ще инвестира Столичната община за спортни площадки в следващите три години, обяви кметът Йорданка Фандъкова.

С парите ще се построят нови и ще се ремонтират вече съществуващи физкултурни салони, ще се ремонтират три училищни басейна. В плановете влиза изграждането на 24 фитнес площадки на открито на стойност 400 000 лева и поставянето на тенис маси в парковете за 60 000 лева.

Фандъкова заяви още, че до 2017 г. столицата трябва да...

Кери: За свалянето на Асад може да се наложи и военен натиск

http://www.cross.bg/natisk-voenen-nalozhi-1455460.html

/КРОСС/ Държавният секретар на САЩ Джон Кери е убеден, че за свалянето на президента Башар ал-Асад може да се наложи и военен натиск, съобщава „Франс прес". "Той загуби всякаква легитимност, но ние имаме голям приоритет - унищожаването и постигане на победа над "Ислямска държава", каза Кери. „В крайна сметка, за да се постигне промяна на режима, ще ни потрябва комбинацията от дипломация и натиск ", добави той. Дипломатът подчерта, че за постигане на поставените цели може да се наложи и използването на военен натиск. По-рано секретарят на Съвета по безопасност на Русия Николай Патрушев заяви, че по всичко изглежда, че САЩ не се стремят към бързо унищожаване на "Ислямска държава", за да не се улесни положението на Асад.    

Шефът на БДЖ: В Товарни превози се очаква дълбока реформа

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4636925


"Холдинг БДЖ" ЕАД изготвя план за периода 2015-2022 година, като в момента се работи по него. По отношение на „БДЖ-Товарни превози" се очаква дълбока реформа. Това каза пред журналисти изпълнителният директор на „Холдинг БДЖ" ЕАД Владимир Владимиров по време на дискусия относно икономическото и социално значение и възможности за развитие на „БДЖ -

Външно: България няма да има посланик само за Фиджи

http://offnews.bg/news/n_1/n_471158.html

България няма да има посланик, които да отговаря единствено за Република Фиджи. Това уточниха за OFFNews от Министерство на външните работи (МВнР), след като вчера МС гласува България да има посланик не къде да е, а именно в екзотичната островна държава. Дипломатическите отношения на страната ни с Фиджи ще се поемат от посланик, които вече отговаря за държава в района, увериха от Външно. Тази задача най-вероятно щяла да бъде дадена на посланика на България в Индонезия или на този в Австралия. Установяването на дипломатически отношения на най-високо равнище с Фиджи има за цел да има благоприятен ефект върху усилията на България да осигури подкрепа на български кандидатури в международни организации, обясниха от Външно след недоумението ни по повод решението за посланика. Така например страната ни иска да си получи гласа на Фиджи, който е еднакъв с този на всяка друга страна, при гласуването за нов генерален секретар на ООН, добавиха от МВнР. Едно от спряганите имена за този пост е настоящият генерален директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова. За намерението на страната ни да установи дипломатически отношения стана ясно от вчерашното заседание на Министерския съвет . Според правителството това отговаряло на "приоритетите на правителството за развитие на отношенията със страните от Азиатско-тихоокеанския регион".

Жълт код за опасно време

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/N-M-PcSNT9s/

Жълт код за опасно време е обявен за утре в общо 21 области. Оранжев е кодът за предупреждение в останалите седем, съобщават от НИМХ към БАН. В петък над цялата страна се очакват обилни валежи. В южните и югоизточните части и по Черноморието от дъжд, а в Северна-Северозападна България – от сняг.

Жълт код за обилни дъждове е обявен в областите Бургас, Варна, Добрич, Шумен, Сливен и Ямбол. Оранжев код за дъждове и поледици ще има в Хасково, Стара Загора, Пловдив, Кърджали, Смолян, Пазарджик и Благоевград. В останалите области от страната се предупреждава за снегове и поледици.

През уикенда ни очаква дъждовно и студено време. В събота максималните температури ще достигнат 5-7 градуса, а в неделя – 4-5. Навръх 8 март Баба Марта ще се разлюти и ще изпрати сняг в почти цялата страна.

Шарена музикална програма по време на София Филм Фест 2015

http://music.actualno.com/Sharena-muzikalna-programa-po-vreme-na-Sofija-Film-Fest-2015-news_460430.html

Цяла седмица, между 6-ти и 12-ти март, всички мело и киномани ще слушат 1000 names, Jeremy?, The Top Stoppers, Acoustic Corporation, LaText, Mr Morski и Swing Revival Collective на живо. Музикалната п...

България влезе в топ 10 на "Европейско дърво на годината 2015"

http://curious.actualno.com/Bylgarija-vleze-v-top-10-na-Evropejsko-dyrvo-na-godinata-2015-news_460404.html

Близо 185 хиляди души от цяла Европа се включиха в онлайн гласуването в конкурса за любими на хората дървета, което протече от 1 до 28 февруари. Тази година за първи път в състезанието участваха предс...

„Трубадур” с водещи солисти на Варненския оперен театър на 5 март

http://varna.actualno.com/Trubadur-s-vodeshti-solisti-na-Varnenskija-operen-teatyr-na-5-mart-news_460425.html

Непосредствено след празничните дни около Националния празник на България, на 5 март от 19 часа, ни предстои среща с операта „Трубадур”, в режисьорския прочит на Кузман Попов, под ...

БДЖ обещава "дълбока реформа" в "Товарни превозни"

http://business.actualno.com/BDJ-obeshtava-dylboka-reforma-v-Tovarni-prevozni-news_460420.html

"Холдинг БДЖ" ЕАД изготвя план за периода 2015-2022 година. В момента се работи по него. По отношение на "БДЖ-Товарни превози" се очаква дълбока реформа. Информацията съобщи пред ж...

Свилен Николов в „Севилският бръснар” на 6 март

http://varna.actualno.com/Svilen-Nikolov-v-Sevilskijat-brysnar-na-6-mart--news_460427.html

На 6 март от 19.00 ч. главния диригент на Държавна опера Варна Светослав Борисов ще дирижира популярната комична творба „Севилският бръснар” от Джоакино Росини. Постановката е де...

Романтичен спектакъл с Гео Чобанов, Жанета Бенун и Любен Чаталов на 7 март

http://varna.actualno.com/Romantichen-spektakyl-s-Geo-Chobanov-Janeta-Benun-i-Luben-Chatalov-na-7-mart-news_460428.html

След като триото с добре известни имена от артистичната сцена, баса Гео Чобанов, пианистката Жанета Бенун и актьора Любен Чаталов, привлече вниманието на зрителите с техния Романтичен спектакъл на 14 ...

Италия и Русия правят общ фонд в размер на 1 млрд. долара

http://europe.actualno.com/Italija-i-Rusija-pravjat-obsht-fond-v-razmer-na-1-mlrd-dolara--news_460414.html

Руският фонд за директни инвестиции (РФПИ) ще създаде заедно с италиански партньори общ фонд в размер на 1 млрд. долара. Информацията съобщи президентът на Русия Владимир Путин след разговори с минист...

Фестивалът „Милениум” гостува на СФФ 2015

http://cinema.actualno.com/Festivalyt-Milenium-gostuva-na-SFF-2015-news_460431.html

За четвърта година българската документалистка Златина Русева ще представи избрана програма от фестивала „Милениум”, който тя и продуцентът Любомир Георгиев организират успешно в Б...

Все още не е сигурно по колко ще са великденски надбавки, заяви Горанов

http://business.actualno.com/Vse-oshte-ne-e-sigurno-po-kolko-shte-sa-velikdenski-nadbavki-zajavi-Goranov-news_460432.html

Все още не е напълно ясно в какъв размер ще бъдат великденските надбавки за пенсионерите. "Дебатът за това какви добавки ще вземат пенсионерите за Великден все още не е приключил", заяви ми...

София Филм Фест подарява ЗЛАТЕН БИЛЕТ

http://cinema.actualno.com/Sofija-Film-Fest-podarjava-ZLATEN-BILET-news_460434.html

София Филм Фест стартира новата си кампания – ЗЛАТЕН БИЛЕТ - с която всеки ще може да изпробва късмета си! При закупуване на БИЛЕТ в кен от търговската мрежа, той може да се окаже златен бе...

АИКБ: Промените в закона за земите трябва да действат само „в бъдеще“

http://www.investor.bg/bylgariia/451/a/aikb-promenite-v-zakona-za-zemite-triabva-da-deistvat-samo-v-bydeshte-190402/

От асоциацията предлагат в разпоредбите да се добави параграф, че измененията не се прилагат за имоти, придобити преди 1 май 2015 г.

Евростат: През 2013 година заплатите на жените в България са били с 13,5% по-ниски от тези на мъжете

http://www.moreto.net/novini.php?n=282041

През 2013 година заплатите на жените в България са били с 13,5% по-ниски от тези на мъжете, което представлява увеличаване на разликата с 1,2% спрямо 2008 година, сочат данните на Евростат. През 2013 година най-малка е била разликата в заплатите на двата пола в Словения (3,2%), Малта (5,1%), Полша (6,4%), Италия (7,3%), Хърватия (7,4%), Люксембург (8,6%), Румъния (9,1%) и Белгия (9,8%).

Апелативна прокуратура Търново взе под специален надзор разследването за Вероника

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4636924

Образуваното на 3 март досъдебно производство срещу неизвестен извършител за умишленото умъртвяване на студентката Вероника Здравкова, е взето на специален надзор от Апелативната прокуратура във Велико Търново, съобщиха оттам.
По него все още няма задържани и конкретен заподозрян. Разследващите работят по няколко версии,
Образуваното на 3 март досъдебно производство срещу неизвестен извършител за умишленото умъртвяване на студентката Вероника Здравкова, е взето на специален надзор от Апелативната прокуратура във Велико Търново, съобщиха оттам. По него все още няма задържани и конкретен заподозрян. Разследващите работят по няколко версии,

Ще има великденски надбавки за пенсионерите

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4636915

Великденски надбавки за пенсионерите ще има. Това каза финансовият министър Владислaв Горанов пред
Великденски надбавки за пенсионерите ще има. Това каза финансовият министър Владислaв Горанов пред "Карай направо" с Диана Найденова. Надбавките ще бъдат в същия размер, както и коледните

Ще има великденски надбавки за пенсионерите

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4636928

Великденски надбавки за пенсионерите ще има. Това каза финансовият министър Владислaв Горанов пред "Карай направо" с Диана Найденова.
Надбавките ще бъдат в същия размер, както и коледните
Великденски надбавки за пенсионерите ще има. Това каза финансовият министър Владислaв Горанов пред "Карай направо" с Диана Найденова. Надбавките ще бъдат в същия размер, както и коледните

Просветният министър е против задължителното изучаване на религия в училище

http://www.mediapool.bg/prosvetniyat-ministar-e-protiv-zadalzhitelnoto-izuchavane-na-religiya-v-uchilishte-news231317.html

Министърът на образованието Тодор Танев заяви, че е против религията да стане задължителен учебен предмет, след като се срещна в четвъртък с патриарх Неофит и с Ловчанския митрополит Гавриил. Той посочи, че в момента познания по религия се получават от няколко учебни предмета, както и като свободно избираема или задължително избираема подготовка и с автономията, която се дава на училищата с новия училищен закон, ще има възможност да се добавят и някои нови неща. Танев допълни,, че под религия не разбираме единствено и само християнската религия, а говорим и за официално признатите вероизповедания. "Духовността е част от създаването на човека, независимо дали това е човекът на миналото, или на бъдещето", каза министър Танев. Той заяви, че религията не е отживелица и добави, че "религията е преди всичко тук и сега, и тя ни трябва". Танев допълни, че българската духовност се е крепила на религията. "Българската православна църква никога няма да се откаже от искането си за въвеждането на обучението по религия в задължителната програма в училище, но това не означава, че искаме всички деца задължително да изучават една религия", каза след срещата Ловчанският митрополит Гавриил. "Ние искаме, както се прави в повечето страни в Европа, да се изберат няколко модула - няколко традиционни за дадена страни религии - от две до четири, да се изберат и един-два светски предмета, които възпитават - като "Етика", например, и от тези предмети родителите да са задължени да изберат един, който да стане за децата задължителен", обясни митрополит Гавриил.

Потвърдиха присъдата на мотоциклетиста, прегазил Лора на пешеходна пътека

http://petel.bg/Potvardiha-prisadata-na-mototsikletista--pregazil-Lora-na-peshehodna-pateka__103668

Варненският апелативен съд потвърди присъдата на мотoциклетиста Деян Станчев, който през лятото на 2011 г. прегази на пешеходна пътека...

Как да избегнем 10-те основни източника на алергии в дома си?

http://petel.bg/Kak-da-izbegnem-10-te-osnovni-iztochnika-na-alergii-v-doma-si---__103669

Вие сте алергични към нещо? Е, бъдете внимателни, тъй като източниците на алергии се намират около самите нас. Факторите,...

Нова версия: Белята убит на наркосреща за подялба на София

http://petel.bg/Nova-versiya--Belyata-ubit-na-narkosreshha-za-podyalba-na-Sofiya__103670

Бруталният разстрел на Борис Борисов-Белята на 26 февруари изглеждал буквално като кървава сцена от криминален филм, пише "168 часа", като...

Би Ти Ви с рекорден рейтинг! Удари Нова ТВ тежко с новото кулинарно шоу!

http://petel.bg/Bi-Ti-Vi-s-rekorden-reyting--Udari-Nova-TV-tezhko-s-novoto-kulinarno-shou-__103671

След триумфа на пилотния епизод на MasterChef България, вторият епизод на кулинарното шоу привлече 126 хил. зрители повече в сравнение със...

Д-р Михайлов: Бъчварова е най-обикновена екстензия на Борисов

http://pik.bg/д-р-михайлов-бъчварова-е-най-обикновена-екстензия-на-борисов-news293914.html

Д-р Михайлов: Бъчварова е най-обикновена екстензия на Борисов

Румяна Бъчварова е продължение на Бойко Борисов, така д-р Николай Михайлов – психиатър и бивш депутат, коментира пред БНР случващото се във вътрешното министерство. "Има една външна страна, която протича по сензационната логика, и друга скрита страна, по която гадаем, но парите обединяват частите на тази коалиция и дори свързват управлението с неговата формална опозиция в лицето на ДПС, а тайните разединяват, това е много важно.

Силовото министерство, когато става точка на спор, разединява сериозно, защото там е концентрирана максималната власт. Това, което направи Борисов сега, за да разреши този конфликт, е един компромис и разхвърлянето на изкупителни жертви в двете посоки – и Писанчев, и Лазаров ще си отидат, и Вучков, всички ще си отидат, той ще остане в един дълъг, проточен, много приятелски, даже закачливо приятелски, загадъчно близък разговор между него и Радан Кънев", заяви Михайлов. Между тях протича някакво особено мъжко съгласие, знаете това, те се харесват интензивно и при това положение нищо по-стабилно от тази власт, нищо по-стабилно. Това, което се говори за разклащане на основите, за управление на риск, ми се струва много повърхностно, добави Михайлов. Той подчерта, че сега Румяна Бъчварова е една най-обикновена екстензия на Борисов.

"Тя ще бъде там дамското присъствие, сама по себе си един крайно консервативен човек, тя е здравомислеща, умерена и не представлява въобще никакъв реформатор. Нищо няма да дръзне да направи, уверявам ви, но това, което ще съумее да извърши, е козметиката на управлението, тя се грижи внимателно и бих казал ефективно за неговия публичен образ. Ще успее на това място, никой няма да има особени претенции към Румяна Бъчварова, която седи като разумно присъствие между, да не казвам луди, но между, както казваме ние в психиатрията, акцентуирани", с други думи, особени, допълни Михайлов. "Препоръчвам обратния начин на прочит на това, което Местан казва. Хубаво е да се чуе какво той казва, за да се разбере точно обратното. Той казва, че спокойно няма никаква такава перверзна връзка между опозицията и управлението, това означава: спокойно, ние се разбрахме, ние сме в управлението. Ние се управляваме с ГЕРБ и интересите ни са хармонизирани, това означава.

Нищо друго не означава. Има една смехотворност от страна на РБ да не спира да твърди, че управлението е реформаторско и че ние възлизаме от реформа към реформа, от политически успех към политически успех и сега ето, Бъчварова ще реформира силовите структури. Това вече е приспивна песен за деца, да знаете", категоричен е Михайлов. Според него, е абсолютно вярно, че ключовите фигури на това управление са Борисов и Кънев. "Борисов се нуждае от Кънев като своеобразна проевропейска легитимация, а Кънев от Борисов като трегер на властта и като гарант, условие за присъствието на тази немощна формация – РБ във властта на България. Те се разбират великолепно, то е брак по сметка и те са в този смисъл гарант на управлението. А иначе ПФ ту ще бъде допускан, ту ще бъде изключван, но няма полезен ход, защото те са пределно немощни в своята вътрешна фрагментираност, в това, че присъстват там около 10-тина партии и затова, че парламентарната им кариера по-нататък е повече от съмнителна, добави Михайлов. Според него, "следователно нищо по-стабилно от това управление – единственият риск за управлението е – не капризите на Борисов да приключи неговия живот, а изчислението му да си даде сметка кога трябва да го напусне, за да стане президент на България, например". Това, което различава Борисов от "първия" Борисов е, че сега той не присъства така интензивно в медията и не дава знак, че сутрин се събужда, гледайки блоковете на националните телевизии, което правеше преди. Сега той е малко инкогнито и нищо повече.

Театралната му игра е същата, той успява да танцува с тези хора, които имат илюзията, че го управляват, представете си, защото тук имаше и натиск през тази оставка на Вучков, разбира се. Това е дълго подготвяно от хора като Атанасов и други, добави Михайлов. В същото време обаче, на финалната права има ефектна победа в състезание по бойно изкуство, това е ликвидация на всички претенции и извличане на коз в лицето на Румяна Бъчварова и толкова. Велик покой. Сега чуваме и Атанасов, и Радан Кънев да казват: чудесно е, че Бъчварова е зам.министър-председател, сякаш тя ще реализира техните титанични реформаторски амбиции. Това е смешно и е жалко да се твърди публично. Това означава едно игрово, бих казал даже феминизирано управление. Зад кулисите това са хора толкова приятно настанени във властта, че не им минава и през ум да я жертват, подчерта Михайлов.

Слушах внимателно Радан Кънев какво говори днес. На въпроса какво става с управлението, кой ни управлява. Той каза: не, в никакъв случай не ни управлява "кой". Защо не ни управлява "кой"? Защото имал дълъг четиричасов разговор с "кой" снощи, имам предвид Борисов и там е протекло много приятно. Изпили са много кафе, а може би и друго. И сега тази Протестна мрежа след това, което казва Кънев, ще твърди отново, че имаме управление "кой".

Това означава, че сутрин имаме управление "кой", следобед нямаме управление "кой" или обратното, според конюнктурата на някакви отношения, които са непроследими. Но всъщност в дълбочина статуквото е бетонирано, статуквото е 16 млрд. дълг и печат върху тайните, това е то, подчерта още Михайлов.

Пращаме 110 спортисти на първата Европейска Олимпиада

http://offnews.bg/news/n_1/n_471310.html

България ще участва с поне 110 спортисти в първите Европейски олимпийски игри, които ще се проведат от 12 до 28 юни в Баку, Aзербайджан. Това заяви генералният секретар на БОК Белчо Горанов на пресконференция в сряда. За част от спортовете като борба и джудо игрите ще бъдат със статут на европейско първенство. В 12 спорта ще се разпределят квоти за олимпийските игри в Рио де Жанейро. „Това е напълно нов проект в спорта , който следва утвърдилите се и вече традиционни континентални състезания – азиатски игри, панамерикански игри и др.," заяви Белчо Горанов. Министерството на спорта е обещало да отпусне 1 милион лева за участието на българските състезатели, но вероятно ще трябват още финанси с наближаването на игрите. "Имаме готовност да покрием остатъка от средствата с наши ресурси", заяви генералният секретар на БОК. За Баку ще заминат всички спортисти, които са спечелили квоти. "Гледаме на Европейските игри като възможност за трупане на опит, а няма да се концентрираме върху медалите. Другата основна цел е да се спечелят възможно най-много квоти за игрите в Рио" , добави Горанов. Във волейбола вероятно България ще участва с първия си отбор , а Б отборът ще играе в Световната лига, където има гарантирано домакинство на финалите във втора група. "Ще участваме с възможно най-добрите ни спортисти, където това е възможно. Особено в ключовите спортове за България като борбата", каза Горанов. Първите по рода си Европейски олимпийски игри няма да включват редица престижни и гледаеми спортове като баскетбол, футбол, гребане, тенис и хандбал. "Времето за организацията на тези игри беше прекалено малко и не всички спортове успяха да напаснат програмата си. Провеждането им обаче е голямо предизвикателство", коментира Белчо Горанов. В началото на март България има 110 квоти, но се очаква до 12 април – когато е срокът за даване на поименните заявки – те да нараснат с още нови в спортовете: джудо, бадминтон, стрелба с лък, карате, таекуондо, тенис на маса и аеробика. Това означава, че делегацията от спортисти, треньори и обслужващ персонал ще бъде около 200 души , съобщиха от БОК. Азербайджан инвестира около 1 милиард евро за цялостната организация на игрите, като в сумата влиза и инвестицията в инфраструктурата. Очаква се да участват повече от 6000 спортисти, които ще се състезават в 20 спорта.

Афганистанци облякоха бурки в подкрепа на правата на жените

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/03/05/2485024_afganistanci_obliakoha_burki_v_podkrepa_na_pravata_na/?ref=rss


Група афганистански мъже привлякоха вниманието в четвъртък, след като излязоха по улиците на столицата Кабул в Афганистан облечени в бурки, предаде "Ройтерс". Акцията има за цел да обърне вниманието върху правата на жените в страната.

Талибаните принудиха жените да носят бурки на публични места по време на управлението си през 90-те години на 20 век. В момента в страната расте тревогата, че правата на жените са отново изложени на риск след свалянето на режима през 2001 г.
...

Подпалиха култов ресторант в Слънчев бряг, изгоря изцяло

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4636904

Култов ресторант изгоря в Слънчев бряг. Заведението, собственост на Любен Панайотов от близкото курортно селище Кошарица, се намира между два хотела - „Лилия“ и „Хризантема“. В момента токът и водата му били спрени. Бистрото работело само през лятото и било посещавано от туристите, имало си застраховка. От стихията е изгоряло изцяло.
Култов ресторант изгоря в Слънчев бряг. Заведението, собственост на Любен Панайотов от близкото курортно селище Кошарица, се намира между два хотела - „Лилия“ и „Хризантема“. В момента токът и водата му били спрени. Бистрото работело само през лятото и било посещавано от туристите, имало си застраховка. От стихията е изгоряло изцяло.

От 1 април единна регистрационна система всички лечебни заведения

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/xJTZIVmAHHY/

На 1 април 2015 г. изтича гратисният период, през който лечебните заведения трябва да се подготвят за приложение на Регистрационната системата за хоспитализаци и дехоспитализация на пациенти, съобщиха от НЗОК.

Системата е разработена по поръчка на НЗОК и има за цел да бъде завишен контролът при прием и изписване на пациенти в ЛЗБП, като отчита двете дейности едновременно, както в болничното заведение, така и в НЗОК във времето, когато те реално се случват.

Въвеждането на системата е договорено между Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и Българския лекарски съюз (БЛС) в Националния рамков договор 2015 за медицински дейности.

До момента само 88 договорни партньори подават данни в Регистрационната система, като по-малко от 50% от тях правят това регулярно. В пет области – Велико Търново, Ловеч, Перник, Смолян и Търговище, няма нито едно ЛЗБП, което да е внедрило Регистрационната система. В шест области броят на въвелите Регистрационната система спрямо общия брой договорни партньори е минимален: Благоевград – 1 от 13, Габрово – 1 от 6, Кюстендил – 1 от 6, Пазарджик – 2 от 13, Софийска област – 2 от 14, Ямбол – 1 от 4.

НЗОК напомня, че от 01.04.2015 г. медицинските дейности, отчетени за пациенти, за които няма записи в Регистрационната система, няма да бъдат заплащани.

От 1 април всички лечебни заведения ще регистрират приетите и изписани пациенти

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/0jNcXnNAFfM/

На 1 април 2015 г. изтича гратисният период, през който лечебните заведения трябва да се подготвят за приложение на Регистрационната системата за хоспитализаци и дехоспитализация на пациенти, съобщиха от НЗОК.

Системата е разработена по поръчка на НЗОК и има за цел да бъде завишен контролът при прием и изписване на пациенти в ЛЗБП, като отчита двете дейности едновременно, както в болничното заведение, така и в НЗОК във времето, когато те реално се случват.

Въвеждането на системата е договорено между Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и Българския лекарски съюз (БЛС) в Националния рамков договор 2015 за медицински дейности.

До момента само 88 договорни партньори подават данни в Регистрационната система, като по-малко от 50% от тях правят това регулярно. В пет области – Велико Търново, Ловеч, Перник, Смолян и Търговище, няма нито едно ЛЗБП, което да е внедрило Регистрационната система. В шест области броят на въвелите Регистрационната система спрямо общия брой договорни партньори е минимален: Благоевград – 1 от 13, Габрово – 1 от 6, Кюстендил – 1 от 6, Пазарджик – 2 от 13, Софийска област – 2 от 14, Ямбол – 1 от 4.

НЗОК напомня, че от 01.04.2015 г. медицинските дейности, отчетени за пациенти, за които няма записи в Регистрационната система, няма да бъдат заплащани.

КРИБ: Да обсъдим търговията с акцизни стоки

http://pik.bg/криб-да-обсъдим-търговията-с-акцизни-стоки-news293913.html

КРИБ: Да обсъдим търговията с акцизни стоки

Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България /КРИБ/ ще поиска среща с премиера Бойко Борисов, министъра на финансите и ръководителите на акцизната и митническа администрация.

По време на срещата от КРИБ искат да обсъдят всички скорошни и предстоящи промени на нормативната уредба, засягаща производството и търговията с акцизни стоки в страната.

На обща среща в КРИБ ръководствата на Българската петролна и газова асоциация, Националната лозаро-винарска камара, "Булгартабак Холдинг" АД и "КТ Интернешънъл" ЕАД и други са се обединили около мнението, че промените в акцизното и данъчно законодателство, както на законовите, така и на подзаконовите нормативни актове, се извършват без оценка на въздействието им върху бизнеса, с налагане на свръхадминистративна тежест изцяло за негова сметка и при липса на диалог, се казва в съобщение от КРИБ.

Aгент на ДС ще се бори със задкулисието в администрацията на Външно

http://offnews.bg/news/n_1/n_471190.html

Бившият посланик на България в Етиопия Светлозар Панов - агент и секретен сътрудник на бившата Държавна сигурност - е ръководител на проект за подобряване на ефективността и оптимизиране на администрацията на Министерството на външните работи (МВнР). Това стана ясно по време на пресконференция посветена на проекта, който ще продължи до 31 август и има за цел да даде на ръководството на МВнР препоръки за промени в администрацията на ведомството. По думите на Панов неговата основна цел е да даде предложения на как да бъдат прекратени задкулисните практики и субективните зависимости в администрацията на МВнР. Той обясни, че му било предложено да оглави изпълнението на проекта. Панов беше кандидат за евродепутат от ГЕРБ през 2007 г. , но беше изваден от листата именно заради разкритието, че е бил агент на ДС. Той е сътрудничил на Първо главно и Второ главно управление на ДС с псевдонимите Морис и Свежин. Той има картонче, има и документи за получавано заплащане. Делото му обаче е било унищожено. Тогава Панов беше категоричен, че твърденията за принадлежността му към ДС "са силно преувеличени" и не знае какво точно означават картончетата. Проектът, на който Панов е ръководител, се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Административен капацитет”, като се съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд и е на обща стойност 145 833,45 лв. По предложенията ще работят външни експерти, които ще наблюдава и оценява работата на ведомството. Панов заедно с още няколко негови колеги от МВнР ще помагат на тези експерти. За анализа ще бъде обявена обществена поръчка за български и чуждестранни фирми . Служителите на МВнР, които ще участват в проекта, ще се стремят спечелилата фирма да получи "действителен дисекционен поглед" върху състоянието на законодателната база и практическата дейност на МВнР. Освен това той ще помага при подготовката на препоръките, които фирмата ще даде накрая. "Мисля, че с този акт сегашното ръководство на МВнР демонстрира един отворен подход към обществото, една готовност да се даде добра възможност на хората да видят отвън какво става вътре във външно министерство", каза Панов пред OFFNews. Той обясни още, че външният министър и неговите заместници не са длъжни да изпълнят препоръките , но "всеки разумен индивид би трябвало да се вслуша, защото поеме половината от нещата да са нерелевантни, но другата- да са". "За нас, като служители, надеждата е, че някои от кривиците могат да бъдат изправени и да допринесат за по- високата мотивация на служителите при изпълнение на техните задачи", добави той. Той обеща пълна прозрачност на проекта , като обясни че вече има и конкретни идеи как сегашната ситуация във ведомството може да се подобри- да се създадат норми, които да определят назначаването в дипломатическата служба и развитието на кадрите. Той призна, че в МВнР има хора, които са против новия проект , но това било защото "българският народ и шопът смятат: "Он че ми каже на мене", мислят че всичко, което извършват е безгрешно". В момента Светлозар Панов е посланик със специални поръчения. Освен посланик в Етиопия той е бил и на задгранични мисии в Италия и САЩ. Един мандат е бил посланик на България в Будапеща и Любляна. Автор е и на няколко романа.

Мнозинството прие отново да бъде поставено пред свършен факт

http://www.mediapool.bg/mnozinstvoto-prie-otnovo-da-bade-postaveno-pred-svarshen-fakt-news231316.html

Независимо от откровението на премиера Борисов, че всички знаели, че е "неуправляем", депутати бяха искрено изненадани от решението му да предложи вицепремиера по коалиционните въпроси Румяна Бъчварова за министър на вътрешните работи. Реформаторският блок, както и председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов, които преди ден положиха неимоверни усилия да предотвратят оставката на досегашния вътрешен министър Веселин Вучков, в четвъртък вече се бяха примирили с факта, че той ще бъде жертван, въпреки че Борисов в крайна сметка склони да смени главния секретар на МВР и председателя на ДАНС, за което настояваше Вучков. Очевидно желанието на управляващите за по-бързо и безболезнено преодоляване на кризата, избухнала с оставката на Вучков, надделя над здравия политически разум, който повеляваше премиерът да обоснове намерението си за освобождаването на сегашния вътрешен министър, както и на главния секретар в МВР и на шефа на ДАНС. Тези въпроси бяха поставени от Румен Петков от АБВ, който каза, подходът на премиера да поставя Народното събрание пред свършен факт е твърде неприемлив. Пред БНР той припомни, че по същия начин ГЕРБ са действали с промяната на пенсионния модел и с договора за външния дълг. "Сега имаме пореден такъв пример, в който нямаме никакъв предварителен разговор по стратегически въпроси от гледна точка на конструкцията на правителството. Разбира се, че никой не е очаквал предложението да бъде друго освен на министър-председателя, но мисля, че оставката от вчера представляваше изключително сериозен кризисен момент в работата на правителството, още повече, като отчитаме условията, при които тя беше подадена", каза Петков. "Начинът за подаване на оставката (на Вучков-бел.ред.) и мотивите хвърлиха пред обществото много повече въпроси, отколкото дадоха отговори. В доста от коментарите в пространството няма съмнение, че водещият ключов мотив на министър Вучков е бил неприемането на предложението, което той прави за промени на върха в персоналното ръководство на МВР и Агенцията "Национална сигурност" и ДОТО. Днес обаче министър-председателят категорично заявява, че тези хора ще бъдат сменени. Това какво означава, че президентът е гумен печат? Че всъщност вътрешният министър е на ръчно управление при министър-председателя? Т.е. един стил на поведение, който не е добър и той внася повече недоверие, отколкото усещане на стабилност и за сигурност, нещо, което беше отличителна черта на правителството през първите му 100 дни", заяви Румен Петков, който бе вътрешен министър в кабинета на тройната коалиция. "Нямам никакви съмнения в личните качества на госпожа Бъчварова, но тук веднага излизат няколко въпроса. Министър Вучков представя една концепция за развитието на сектор "Сигурност", която беше много бурно акламирана от мандатоносителя ГЕРБ и в чието представяне участваха по този начин и подкрепиха практически две трети от състава на кабинета. Това означава ли, че това е концепцията на г-жа Бъчварова? Второ, аз мисля, че преди избора трябва много ясно да прозвучи от който и да е кандидат виждането на професионалното ръководство на МВР и за ръководството на ДАНС", каза още Румен Петков. Според него назначаването на външен човек на системата за сигурност няма да предизвика трусове в нея: "По-голямата част от историята на МВР то е било с политически ръководител, който е външен на системата, много малко са били случаите в които професионален служител на системата е огласявал ведомството". Цветанов: Това е най-правилното управленско решение Веселин Вучков не смята да се връща като депутат в парламента, въпреки че конституцията му дава това право, обяви шефът на ПГ на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов. Според Цветанов такова било желанието на подалият оставка Вучков. Той определи решението на премиера за Румяна Бъчварова и оставките на главния секретар на МВР Светлозар Лазаров и председателя на ДАНС Владимир Писанчев като най-правилното управленско решение. Така щели да бъдат пресечени всякакви спекулации и внушения. "Премиерът винаги е доказвал, че е отговорен държавник и смятам, че с действията си той го показва ежедневно, обяви Цветанов. На въпрос дали е трябвало да бъде жертван министър Вучков, за да бъдат сменени Лазаров и Писанчев Цветанов каза, че "можеше да бъдат ограничени емоциите от вчера до днес". "След като се е стигнало до тях все пак, трябваше да има някакво решение, което е в правото само на министър-председателя", допълни Цветан Цветанов. От ГЕРБ, Реформаторския блок, АБВ, а вероятно и от БДЦ ще подкрепят кандидатурата на Бъчварова. Красимир Велчев от ГЕРБ заяви, че те са научили в пленарната зала за номинацията. "Защо да е изненада? Това е правото на премиера да определи своя екип. Аз мисля, че хората около него са достойни и ще се справят". Велчев сподели, че не е знаел преди това за тази кандидатура и подчерта, че я подкрепя: Както виждате, нещата са много динамични, много бързо се развиват, ние го разбрахме в залата", каза той пред репортери. Радан Кънев: Това е много силен знак на политическа отговорност от страна на ГЕРБ Съпредседателят на Реформаторския блок Радан Кънев съобщи, че още в сряда вечерта след разговора с премиера е знаел, че Румяна Бъчварова ще бъде предложена за министър на вътрешните работи, но все още не е било ясно дали тя ще приеме: "Това е много силен знак на политическа отговорност от страна на ГЕРБ – заместник-председател и един от най-изявените лидери на партията да поеме вътрешното министерство, в кризисна ситуация така се прави, а и крайно време беше България да има жена вътрешен министър. За мен предложението е на ГЕРБ и Борисов, не е имало между нас преговори кой да бъде вътрешният министър, а имаше от негова страна ангажимент, че ще е човек, който в сътрудничество с ДПС и модела "Кой" по никакъв начин не може да бъде подозиран, и това е случаят". На разговора с премиера не са коментирани имена за постовете главен секретар на МВР и председател на ДАНС, каза още Кънев. Той се съгласи с критиките на премиера към коалиционните партньори. Въпреки това съпредседателят на Реформаторския блок определи диалога като добър: "При изготвянето на програмната декларация беше ясно, че по някои въпроси има несъгласие, тонът се отнася особено за Патриотичния фронт и АБВ и в незначителна степен за Реформаторския блок". Според председателя на вътрешната комисия Атанас Атанасов (РБ) кандидатурата е удачна: "Ние смятаме, че това е много добро решение, защото говори за висока политическа отговорност – вицепремиерът от правителството да поеме този важен пост в тази ситуация. Решението за нас е много добро. Ще ви кажа нещо лично. Аз винаги съм считал, че за българското вътрешно министерство е много разумно да бъде назначена за министър жена, защото жените имат качествата да успокояват нещата и да работят по-спокойно. Човек, за да е министър, не трябва да е продукт на системата". Кирил Цочев от АВБ заяви, че ще подкрепят Бъчварова: "Според мене, той (Бойко Борисов -бел.ред.) беше съвсем убедителен и много коректен. Според мен е добра фигура, добра кандидатура, но той беше убедителен и кандидатурата, според мен, е изненадваща, но е добра". Патриотите: "Това сериозно ли е? Единствено съпредседателите на Патриотичния фронт (ПФ) Красимир Каракачанов и Валери Симеонов останаха с убеждението, че министър-председателят се е пошегувал с номинацията на Бъчварова: "Това сериозно ли е? Той го каза с усмивка, "ще предложа професионалист". Изненадан съм. Аз няма да работя с нея, те ще работят с нея. Ще я подкрепим сигурно, но малко смешно ми се вижда това. Не мисля, че от всеки човек става министър на вътрешните работи". Каракачанов каза, че ПФ не са разбрали конкретните причини за оставката на Веселин Вучков: "От самото изказване на министър-председателят не стана ясно защо. Беше обяснено как е станало подаването на оставка. Разбира се, всеки един министър е правото си по лични причини, или по политически причини, или поради несъвместимост за изпълняване на своите задължения , ако има конфликт със своите колеги или неразбиране от страна на Министерския съвет да си подаде оставката, Това е негово право. Причините според мен са ясни, може би нежеланието на г-н Вучков да работи с някои от хората, които завари като екип в МВР и служите за сигурност". Каракачанов коментира и думите на Бойко Борисов, че при важни гласувания партиите, които подкрепят управлението, са създали усещането, че ДПС поддържа кабинета: "Не сме го създавали ние това усещане, а самото гласуване на ДПС създаде това усещане не само в нас, а в цялото българско общество. Това първо, защото гласуването на ДПС в някои моменти, в които гласуването на коалиционните партньори желаехме да има повече дебати, повече яснота и да има повече разбиране и слушаемост, както се казва, когато ГЕРБ прибягваха до вкарване на някои решения в 12 без 5, както беше случаят с частните пенсионни фондове,к ние имаме право на собствено мнение, ние не сме машинки за гласуване. Плюс това извинявам се много, но това правителство сме го избрали ние, а не правителството е избрало депутатите от ПФ. В нашата програма има неща, които се разминават с определени решения на правителството, Тук има един много прост въпрос – чии интереси обслужване – на хората, които са ни избрали или гласуваме автоматично без да мислим. В това отношение нашето поведение е много ясно и прогнозируемо. За Росен Петров от БДЦ, кандидатурата на Румяна Бъчварова е удачна: "Мисля, че е изненадващ ход, но е много удачен, тъй като по този начин доказа, че не е обвързана с ДПС". Интересно е как ще се разменят ролите – госпожа Бъчварова и госпожа Кунева Атанас Мерджанов от БСП окачестви номинацията като "интересно хрумване": "Интересно хрумване на министър-председателя. Това е втората жена – министър на вътрешните работи, поне по мои спомени. Ще бъде интересно как госпожа Бъчварова ще се справя с ангажиментите в този тежък и много сложен ресор. Интересно е как ще се разменят ролите – госпожа Бъчварова и госпожа Кунева, тъй като по длъжностни характеристики, поне до този момент, госпожа Кунева отговаряше за координацията в сектор "Сигурност". Нотев: "Не си представям г-жа Бъчварова в ролята на ръководещ операция" Явор Нотев от "Атака" коментира, че едва ли е имало някой в залата, който да не е бил изненадан, макар че "нещата се връщат в една позната формула, министърът, политическата фигура". "Не си представям госпожа Бъчварова в ролята на ръководещ, конкретно операция... или пък автор на такава. Професионалното ръководство в лицето на главния секретар – дано там да сме свидетели на едно истинско попадение", каза Нотев. Местан: Решението снема внушенията за задкулисие в отношенията с ДПС Решението на премиера да приеме оставката на вътрешния министър Веселин Вучков и да номинира Румяна Бъчварова за поста и заедно с това да обяви, че ще поиска оставките на главния секретар на МВР и на ДАНС, снема внушенията за задкулисие в отношенията с ДПС, коментира лидерът на партията Лютви Местан. И допълни, че като опозиция на настоящото управление ДПС ще гласува в пленарна зала против кандидатурата на Румяна Бъчварова за министър на вътрешните работи. Предположение за лобита в коалицията изказа заместник-председателят на парламентарната вътрешна комисия и депутат от ДПС Хамид Хамид. "Самият Веселин Вучков не би провокирал премиера със своята оставка по този начин. Станахме свидетели на една коалиционна оперативка, където чухме от министър-председател на Република България, че той е бил провокиран. Провокацията се състои в начина, по който е подадена оставката. Аз добре познавам министър Вучков и не вярвам той сам да е предприел такава постъпка, той е достатъчно уравновесен, спокоен човек, за да причини това на премиера. Явно има някакви други сили. Ами вижте, това го каза и самият премиер, той беше неприятно притиснат, предполагам става дума за лобита в коалицията. По друг начин не мога да си обясня, но можем само да гадаем", каза Хамид пред БНР.

Софарма: Руският пазар възстанови нормалния си темп

http://www.investor.bg/novini-i-analizi/339/a/sofarma-ruskiiat-pazar-vyzstanovi-normalniia-si-temp-190404/

Ситуацията в Украйна обаче все още налага ограничение на износа, посочват от фармацевтичната компания

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване