Каракачанов: Компромисите винаги имат своя край, били сме максимално коректни

http://pik.bg/каракачанов-компромисите-винаги-имат-своя-край-били-сме-максимално-коректни-news293819.html

Каракачанов: Компромисите винаги имат своя край, били сме максимално коректни

Компромисите винаги имат своя край - колко близо е той не зависи от нас, до момента сме се опитвали да бъдем максимално коректни. Когато нещо не ни харесва си го казваме, а когато трябва да се подкрепи - подкрепяме. Без диалог краят ще се ускори. Това заяви съпредседателят на парламентарната група на Патриотичния фронт Красимир Каракачанов.

Тепърва парламентарната група на Патриотичния фронт ще разгледа кандидатурата на Румяна Бъчварова за министър на вътрешните работи, обяви Каракачанов като призна, че той е научил заедно с журналистите за тази кандидатура по време на изявлението на премиера от трибуната на Народното събрание. Той обяви, че оттегляне на подкрепата в момента ще бъде "доста крайна и неадекватна" мярка, но все пак компромисите си имат край.

Каракачанов обяви, че не приема критиката на премиера за коалиционната подкрепа на Патриотичния фронт, защото когато някой е в коалиция и четири партии подкрепят едно правителство, не може да бъде важна само програмата на една от партиите. "Той ни казва – "ако не беше подкрепата на ДПС, проектите на ГЕРБ нямаше да станат". Ама чакайте - тук има програма за управление, която е съгласувана с четирите партии", настоя лидерът на ВМРО и добави, че не приемат забележките за гласуване по съвест.

"Да, ще гласуваме по съвест, защото ние сме изпратени в парламента от избиралите на Патриотичния фронт", подчерта той.

"Когато си партньор с някого, търсиш неговото мнение и обсъждаш с него, а не се опитваш да спускаш решения и да се сърдиш после", продължи с коментара си по отношение на думите на Борисов един от неговите партньори.

"Явно министър-председателят не е счел за необходимо да ни уведоми нас. След като не е счел да ни уведоми, ние смятаме за правилно да обсъдим помежду си кандидатурата на Бъчварова", каза той по отношение на предложението за нов силов министър. Не сме поемали ангажимент да подкрепяме всичко, което предлага ГЕРБ, каза малко по-късно и лидерът на НФСБ Валери Симеонов.

Според него "има заблуда у премиера" по този въпрос. Симеонов припомни, че още по време на преговорите за съставянето на правителството са обявили, че няма за подкрепят запазването на плоския данък. Никъде в своята програма Патриотичният фронт също така не е казвал, че ще гласува 16 млрд. лева дълг. Запитан дали има проблем в управляващата коалиция Симеонов отговори, че няма "нищо ново под слънцето" и вече трети месец ситуацията е такава. 

В. Симеонов: Борисов се е заблудил, че ще подкрепяме ГЕРБ за всичко

http://www.cross.bg/simeonov-izpulnyava-podkrepyame-1455405.html

/КРОСС/Никъде не сме поемали ангажимент да подкрепяме всичко, което предлага ГЕРБ. Тук има заблуда у министър-председателя, заяли съпредседателят на ПФ Валери Симеонов в парламента, след като премиерът Борисов обяви, че ще предложи Румяна Бъчварова за вътрешен министър след оставката на Веселин Вучков и нападна партньорите си, че ако са подкрепяли предложенията на правителството, нямаше да има нужда от рамото на ДПС. Валери Симеонов припомни, че още по време на преговорите за съставяне на правителство от ПФ са заявили, че няма да подкрепят запазването на плоския данък вместо семейното подоходно облагане. „Никъде в предварителната програма не сме казвали, нито те, че трябва да гласуваме 16 млрд. лева дълг, затова не ги подкрепихме", коментира той. Що се отнася до предложението на Борисов Румяна Бъчварова да бъде министър на вътрешните работи, Симеонов заяви: „Ако изпълнява програмата, под която сме се подписали всички, ще я подкрепяме. Ако не изпълнява - дали е Бъчварова, дали е Вучков, дали е Борисов, ние ще сме против". На въпрос дали има проблем в коалицията Симеонов отвърна: „Нищо ново под слънцето. Вече трети месец е така. Ние подкрепяме програмата, а кой ще я изпълнява е от по-малка значимост. Важното е това, което сме записали, да се изпълнява", подчерта той.   

Въвеждането на „трета тарифа“ няма да промени консумацията на ток

http://econ.bg/Новини/Въвеждането-на-трета-тарифа-няма-да-промени-консумацията-на-ток_l.a_i.660224_at.1.html

Въвеждането на „трета тарифа“ при отчитане на консумацията на електроенергия през денонощието – в пиковите часове между 7 и 9 часа и от 19 до 21 часа...

Въвеждането на „трета тарифа“ няма д апромени консумацията на ток

http://econ.bg/Новини/Въвеждането-на-трета-тарифа-няма-д-апромени-консумацията-на-ток_l.a_i.660224_at.1.html

Въвеждането на „трета тарифа“ при отчитане на консумацията на електроенергия през денонощието – в пиковите часове между 7 и 9 часа и от 19 до 21 часа...

Депутатите от управлението са доволни от номинацията на Бъчварова

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/deputatite-ot-upravlenieto-sa-dovolni-ot-nominaciiata-na-bychvarova-190386/

От БСП определиха избора като „интересно хрумване“, ПФ ще я подкрепи, ако изпълнява програмата на правителството

Села Сю се завръща с концерт в НДК

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4636081

Почитатели на съвременното соул, реге и фънк звучене ще могат да се насладят на емоционалните изпълнения на Села Сю.
Красивата белгийка, която беше част от програмата на Spirit of Burgas през 2013 г., ще представи новия си албум на 14 май в зала 3 на НДК. Reason ще излезе официално на 30 март и ще включва вече познатите Alone и Won’t Go for More.
Почитатели на съвременното соул, реге и фънк звучене ще могат да се насладят на емоционалните изпълнения на Села Сю. Красивата белгийка, която беше част от програмата на Spirit of Burgas през 2013 г., ще представи новия си албум на 14 май в зала 3 на НДК. Reason ще излезе официално на 30 март и ще включва вече познатите Alone и Won’t Go for More.

Ген. Тонев вече с обвинение

http://frognews.bg/news_87150/

Военно-окръжна прокуратура – София привлече като обвиняем бившия директор на ВМА ген. Стоян Тонев. На същия е предявено обвинение за умишлена безстопанственост и сключване на неизгодни за ВМА договори, съобщиха от прокуратурата.

Георге Иванов: Македония се намира в "огнен пръстен"

http://balkani.actualno.com/George-Ivanov-Makedonija-se-namira-v-ognen-prysten--news_460354.html

Република Македония иска бърза евроинтеграция - членство в ЕС и НАТО, защото се намира в центъра на "един огнен пръстен". Това казва пред швейцарското издание "Льо Тан" македон...

Безплатни прегледи за неврологични заболявания в Ловеч

http://lovech.actualno.com/Bezplatni-pregledi-za-nevrologichni-zaboljavanija-v-Lovech-news_460357.html

Днес, от 18:00 часа, в Община Ловеч ще има среща на лекари и медицински специалисти от Ловеч с детския невролог от УСБАЛНП „Св. Наум“ - София, доц. д-р Петя Димова. Срещата се орга...

8 бащи със златни сърца

http://curious.actualno.com/8-bashti-sys-zlatni-syrca-news_460359.html

Моментът, в който един мъж става баща, е моментът, в който подарява част от сърцето си завинаги. Любовта, която получават в замяна е нещото, за което си струва да живее. Един баща би направил всичко з...

Евгений Дайнов: Реформаторският блок трябва да се подготви да напусне властта

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/03/05/2484815_evgenii_dainov_reformatorskiiat_blok_triabva_da_se/?ref=rss


Реформаторският блок трябва да се подготви да напусне властта, за да "не потъва в калта" заедно със своя коалиционен партньор от ГЕРБ, заяви политологът Евгений Дайнов пред Нова телевизия тази сутрин.

Дайнов определи като "притеснително" подаването на оставка на вътрешния министър Веселин Вучков. Той бе най-реформаторския министър, който пръв предложи реформите си, и изглежда е срещнал отпор, заяви политологът.

Според него не е ясно дали предложените реформи и в други...

Върховният лидер на Иран приет в болница

http://news.ibox.bg/news/id_383215147

Преди 6 месеца Али Хаменей претърпя операция от рак на простатата

Apple отново отлага производството на голям iPad

http://www.dnevnik.bg/tehnologii/2015/03/05/2484733_apple_otnovo_otlaga_proizvodstvoto_na_goliam_ipad/?ref=rss


Apple отново ще отложи производството на голям iPad. Първоначално се очакваше 12.9-инчовият iPad да се появи тази пролет, но, изглежда, е отложен за есента, съобщава агенция Bloomberg.

Според източниците на агенцията този път причина са забавяния в доставките на дисплеите за устройството. Компанията до последно е искала да започне производството на големия iPad още през първото тримесечие на тази година.

Остава неясно дали Apple все пак ще представи таблета по време на...

Леки понижения за индексите на БФБ*

http://www.investor.bg/novini-i-analizi/339/a/leki-ponijeniia-za-indeksite-na-bfb-190387/

Съотношението печеливши/губещи акции на борсата е 7/14, а при 5 позиции няма промяна

МОСВ: Очаква се повишение на речните нива

http://www.cross.bg/niva-subota-rechnite-1455403.html

/КРОСС/В петък и събота се очаква повишение на речните нива, съобщиха от министерството на околната среда и водите. Главно в източната половина от страната и в Рило-Родопската област се очакват значителни валежи, които могат да достигнат между 30 и 50 литра на кв.м. В събота валежите ще отслабнат, като почти навсякъде дъждът ще премине в сняг. Към момента всички наблюдавани реки са над праговете за високи води.  

Пребитият кардиолог: Полицаите ме биха зверски, вързан с белезници, с фланелка на главата

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4636174

Полицаите ме биха зверски, завързан с белезници, с фланелка на главата ми, за да не ги виждам и в стая, в която предполагам няма камери. Това заяви от болничното легло за struma.com кардиологът д-р Чавдар Великов, който, както по-рано съобщихме, бе зверски пребит при полицейско задържане. Не само ребрата ми са счупени, имам счупени синуси,
Полицаите ме биха зверски, завързан с белезници, с фланелка на главата ми, за да не ги виждам и в стая, в която предполагам няма камери. Това заяви от болничното легло за struma.com кардиологът д-р Чавдар Великов, който, както по-рано съобщихме, бе зверски пребит при полицейско задържане. Не само ребрата ми са счупени, имам счупени синуси,

Абсурдно! Задигат кофите за смет заедно с боклука в Русе

http://pik.bg/абсурдно-задигат-кофите-за-смет-заедно-с-боклука-в-русе-news293815.html

Абсурдно! Задигат кофите за смет заедно с боклука в Русе

Жителите на русенски квартал са принудени да опасват с вериги пластмасовите си контейнери за боклук, за да не ги откраднат.

Тъй като в русенския квартал има предимно къщи, всяко домакинство си изхвърля боклука в собствен контейнер. Само за месец обаче в района около църквата "Св.Петка" са изчезнали над 100 съда за смет.

Хората разказват, че от години не е имало такова чудо. От кражби на пластмасови контейнери са изпищели десетки семейства. Те са подали искания в общината да им дадат нови съдове, а след като ги получат, веднага са взели мерки в опит да ги опазят. Някои, като Пепа Иванова, си ги държат в двора и ги изнасят само в деня за събиране на сметта. Антоанета Войкова е направила комбина с единия от съседите си – осигурили са верига и катинар и заедно изхвърлят боклука в един съд. Стефан Михайлов е вдигнал ръце, след като неговият контейнер е бил откраднат заедно с боклука.

Пенсионерът казва, че повече няма да си поръчва съд, а ще събира боклука в найлонови чували и ще го изхвърля на друго място. Хората не знаят кой краде контейнерите и защо. Повечето предположения са, че крадците ги носят по селата, където ги продават за съхранение на фураж и храна за животните. Другият вариант е да ги режат и предават пластмасата на вторични суровини.

От общината обясниха, че са получили множество сигнали за липсващи контейнери. Засега са поставили нови безплатно, но при следваща кражба, ще искат да получат копие от подадена жалба в полицията. В противен случай хората ще трябва да си купуват сами съдовете срещу 85 лева бройката. 

Реформаторите одобряват Бъчварова, ДПС – не

http://www.vesti.bg/bulgaria/politika/reformatorite-odobriavat-bychvarova-dps-ne-6032567

Партиите, подкрепящи правителството, изразиха одобрението си, а от опозицията призоваха Борисов да не занимава обществото с вътрешнокоалиционните проблеми

Учен изобрети паста за зъби, която пломбира и възстановява емайла

http://petel.bg/Uchen-izobreti-pasta-za-zabi--koyato-plombira-i-vazstanovyava-emayla__103639

В Япония ученият Казуе Ямагаши е направил революционно изобретение в областта на личната хигиена. Благодарение на своето изобретение –...

На живо: Локомотив (ГО) – Черно море 0:5 (снимки)

http://petel.bg/Na-zhivo--Lokomotiv--GO------CHerno-more-0-5--snimki--__103636

Отборът на Черно море води с 5:0 на Локомотив през първото полувреме на ¼-финалния мач-реванш от турнира за купата на България в Горна...

Ново меле между депутати в парламента! Вижте какво се случи преди минути!

http://petel.bg/Novo-mele-mezhdu-deputati-v-parlamenta--Vizhte-kakvo-se-sluchi-predi-minuti-__103640

Ново меле между представителите на Патриотичния фронт и Атака взриви атмосферата в Народното събрание и заседанието бе прекратено....

Пребитият кардиолог: Полицаите ме биха зверски, вързан с белезници, с фланелка на главата

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4636159

Полицаите ме биха зверски, завързан с белезници, с фланелка на главата ми, за да не ги виждам и в стая, в която предполагам няма камери. Това заяви от болничното легло за struma.com кардиологът д-р Чавдар Великов, който, както по-рано съобщихме, бе зверски пребит при полицейско задържане. Не само ребрата ми са счупени, имам счупени синуси,
Полицаите ме биха зверски, завързан с белезници, с фланелка на главата ми, за да не ги виждам и в стая, в която предполагам няма камери. Това заяви от болничното легло за struma.com кардиологът д-р Чавдар Великов, който, както по-рано съобщихме, бе зверски пребит при полицейско задържане. Не само ребрата ми са счупени, имам счупени синуси,

Левски иска служебна победа срещу Лудогорец

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4636156

Председателят на тръст „Синя България” Васил Колев ще предложи на ръководството на Левски да настоява за служебна победа срещу Лудогорец, ако защитникът на орлите Козмин Моци играе в неделния мач между двата отбора. Причината за това е малкото, според Колев, наказание, което БФС наложи на бранителя за червения му картон и последвалите жестове на
Председателят на тръст „Синя България” Васил Колев ще предложи на ръководството на Левски да настоява за служебна победа срещу Лудогорец, ако защитникът на орлите Козмин Моци играе в неделния мач между двата отбора. Причината за това е малкото, според Колев, наказание, което БФС наложи на бранителя за червения му картон и последвалите жестове на

Левски иска служебна победа срещу Лудогорец

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4636169

Председателят на тръст „Синя България” Васил Колев ще предложи на ръководството на Левски да настоява за служебна победа срещу Лудогорец, ако защитникът на орлите Козмин Моци играе в неделния мач между двата отбора. Причината за това е малкото, според Колев, наказание, което БФС наложи на бранителя за червения му картон и последвалите жестове на
Председателят на тръст „Синя България” Васил Колев ще предложи на ръководството на Левски да настоява за служебна победа срещу Лудогорец, ако защитникът на орлите Козмин Моци играе в неделния мач между двата отбора. Причината за това е малкото, според Колев, наказание, което БФС наложи на бранителя за червения му картон и последвалите жестове на

Ново от EVN България: всеки клиент вече може лесно да проследи своето потребление и фактури за 13 месеца назад през интернет

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/PDCA476-DH4/

Безплатната информация е налична следеднократна регистрация в системата „EVN Онлайн плюс“ на www.evn.bg

EVN_Online_plus_grafika_potreblenie

EVN България вече предлага на всеки свой клиент подробна история на неговото месечно потребление и фактури за консумирана електроенергия за последните 13 месеца под формата на цветни графики.Безплатната информация е достъпна след еднократна регистрация в системата „EVN Онлайн плюс“ на интернет страницата на компанията на линк: https://www.evn.bg/Online-Services/Login.aspx.

Цветните графики се намират в меню „История на фактури“и предоставят:
• информация за количеството потребена електроенергия (в киловатчасa) за 13 месеца назад за съответната ИТН (измервателна точка номер). Графиката дава информация за потреблението за отделните месеци по тарифи – дневна и нощна.
• информация за стойността на фактурата за консумирана електроенергия (в лева) за 13 месеца назад за съответното ИТН (измервателна точка номер).

Целта е клиентите да са максимално информирани за интензивността на тяхното потребление за всеки един от последните 13 месеца, което е предпоставка за по-добра информираност и енергийна ефективност.Периодът от 13 месеца е избран, за да включва и зимните месеци, когато потреблението традиционно е най-голямо. За да се възползват от предимствата на “ЕVN Онлайн плюс”, клиентите е необходимо да извършат лесна еднократна регистрация, за която са необходими клиентски номер, номер на фактура (без значение актуална или по-стара) и имейл адрес.

Към края на 2014 г. в системата са регистрирани общо 270 000 клиентски номера, което потвърждава очакванията на клиентите на дружеството за повече онлайн услуги. В „EVN Онлайн плюс“ всеки регистриран клиент може да види отчетените показания на електромераси по тарифи, консумираните киловатчаса, периодът на отчитане, стойност на фактура, крайна дата на плащане, номер на фактура, номер на електромер и др. Допълнително в меню „История на плащанията“ е налична информация и за плащанията за потребена енергия, извършени през системата.

Сред основните предимства на„EVN Онлайн плюс“ са:
o незабавно и сигурно онлайн плащане на консумирана електрическа и топлинна енергия с кредитна или дебитна карта, оторизирана за интернет разплащания, чрез системата на БОРИКА – БАНКСЕРВИЗ
o по-голяма защита на личните данни, чрез криптирана връзка
o достъп до информация и плащане не само за актуални, но и за стари неплатени задължения за изразходвана електрическа или топлинна енергия
o заплащането на цена за възстановяване на електрозахранването, прекъснато поради неплащане, вече също може да стане през „EVN Онлайн плюс“. Преди това беше възможно само на каса в „Български пощи“ ЕАД
o възможност за регистрация до 5 клиентски номера без ограничение на броя ИТН (измервателна точка номер) към тях, като по всяко време могатда се добавят или премахват клиентски номера.

Докога варненската прокуратура ще си затваря очите за казуса „Спортен комплекс Варна”?

http://web.barometar.net/66957/

След като стана ясно, че в учредителният договор за създаване на „Спортен комплекс Варна“ от 4 май 2005 г. между община Варна и „Химимпорт“, подписан от представителят на Общински съвет – Варна Апостол Димитров и гласуван от същия този съвет, няма условие за строителство на нов стадион е логично да попитаме:  Как така кметът на [...]

Вучков смятал да не се връща в парламента

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/03/05/2484837_vuchkov_smiatal_da_ne_se_vrushta_v_parlamenta/?ref=rss


Бившият вътрешен министър Веселин Вучков, който подаде оставка в сряда, няма да се върне като депутат в Народното събрание. Това каза пред журналисти в парламента председателят на парламентарната група на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов.

Според Конституцията след като народен представител бъде избран за министър, мястото му в парламента се пази и може да се върне там, ако бъде освободен като министър.

Цветанов коментира, че е решение на Вучков дали да...

Джохар Царнаев призна вината си за атаките по време на Бостънския маратон

http://www.moreto.net/novini.php?n=282000

Обвиняемият за взривовете на Бостънския маратон през 2013 г. Джохар Царнаев призна вината си. Това стана в началото на съдебния процес, съобщава АП. По този начин Царнаев се опитва да избегне заплахата от смъртна присъда. Адвокатът му заяви, че той е бил под влияние на по-големия си брат Тамерлан, който беше убит при полицейското преследване след атентата.

Сметопочистващата фирма във Видин бави заплати от 8 месеца

http://www.dnevnik.bg/biznes/companii/2015/03/05/2484825_smetopochistvashtata_firma_vuv_vidin_bavi_zaplati_ot_8/?ref=rss


Работниците от  сметопочистващата фирма "Титан АС" ЕООД – Видин стачкуват от днес заради забавени от 8 месеца заплати, съобщи КНСБ. 

Стачката е ефективна и безсрочна, но работниците са се ангажирали да почистват районите около болниците, училищата и детските градини по график.

До решението за стачка се стигна, след като 114-те работници в дружеството не са получавали заплати от юли 2014 г. досега. 

Варианти за разрешаване на проблема ще се търсят на среща при...

Дали пряката демокрация лекува или убива партиите

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4634924

Преди няколко години на конференция в чужбина се запознах с идеолога на претърпялата неочакван възход Пиратска партия в Германия, който ми обясни, че тя е изцяло в интернет, където всички членове гласуват за всяко решение и за всеки лидер. Дори решенията на представителите им в Берлинската община се вземат,
Преди няколко години на конференция в чужбина се запознах с идеолога на претърпялата неочакван възход Пиратска партия в Германия, който ми обясни, че тя е изцяло в интернет, където всички членове гласуват за всяко решение и за всеки лидер. Дори решенията на представителите им в Берлинската община се вземат,

Кампания на AVON набира средства за национална телефонна линия в помощ на жертви на домашно насилие

http://www.cross.bg/nasilie-avon-otkrito-1455401.html

/КРОСС/ Кампанията на AVON „Говори открито срещу домашното насилие" отново си постави отговорна и амбициозна задача - да набере средства за откриване на денонощна национална телефонна линия в помощ на жертви на тормоз. Проектът цели значително да улесни връзката на засегнатите със специалисти от цялата страна и да стимулира повече дами да говорят открито за проблема. Жертвите ще бъдат насочвани към организации, членки на дългогодишния партньор на инициативата - „Алианс за защита от насилие, основано на пола".  За да набере необходимата сума за стартиране и функциониране на телефонната линия, Компанията за жени продължава да набира средства, предлагайки специални благотворителни продукти от синята серия. Най-новият сред тях е елегантна гривна, представена от топ модела и лице на AVON Ирина Шейк. С подкрепата на каузата на световно ниво Ирина още веднъж призовава жените да не бъдат пасивни и да се изправят смело срещу домашното насилие. Вече пета година „Говори открито срещу домашното насилие" води битка с домашния тормоз в България. До момента в рамките на кампанията на AVON са дарени 75 хил. лв., с които са осъществени близо 1000 безплатни социално-психологически и юридически консултации за жертви на домашно насилие, а през 2015 г. ще бъде подпомогната дейността на първия кризисен център в Югозападна България за жени и деца, жертви на насилие - този в Димитровград

Задържаха мъж за убийството на Вероника Здравкова

http://www.cross.bg/veronika-ybiiistvoto-zdravkova-1455402.html

/КРОСС/По непотвърдена информация във Велико Търново е задържан мъж във връзка с убийството на 23-годишната Вероника Здравкова, съобщава Нова телевизия. Задържаният е мъж по прякор Слона, който вероятно има и съучастник. Водещата версия, че убийството е било с цел грабеж, остава. Днес във Великотърновския университет бе обявен ден на траур в памет на Вероника. Всички учебни занятия ще започнат с минута мълчание в памет на Вероника. На сградата на университета и във Стопанския факултет ще бъдат поставени траурни знамена, а в специален траурен кът колегите на момичето ще могат да оставят цветя и да напишат съболезнования към близките й.  

Сделките с имоти "продажба и после наемане" отново са в пик

http://www.dnevnik.bg/biznes/imoti/2015/03/05/2484750_sdelkite_s_imoti_prodajba_i_posle_naemane_otnovo_sa_v/?ref=rss


Последното проучване на световната консултантска компания Colliers International показа внезапен ръст на продажбите с обратно наемане (SLB) в Европа, които представляват 6.4% от целия пазар на стойност 3.8 млрд. евро в сравнение с по-малко от 3% в края на 2013 г.

Тези сделки представляват продажба на имот, който след това веднага се наема от продавача за много дълъг период - обикновено от 15 до 30 години. По този начин купувачът получава имот на пазарна цена с гарантирана...

Съкращават броя на номинациите за Оскар преди церемонията на 24 март

http://www.cross.bg/oskar-broya-nayka-1455384.html

/КРОСС/Американската академия за кинематографично изкуство и наука иска да съкрати броя на филмите, които ще бъдат номинирани за Оскар в най-престижната категория - за най-добър филм, на пет, съобщи "Холивуд рипортър". Сега регламентът позволява да бъдат номинирани до 10 филма. Според добре осведомени източници в Американската академия за кинематографично изкуство и наука са окачествили като неуспешен досегашния 6-годишен експеримент за увеличаване броя на номинираните за Оскар филми. Следващото събрание на Оскар-овия комитет трябва да се състои на 24 март. По всяка вероятност решението ще бъде взето именно тогава.  

Брус Уилис ще дебютира на Бродуей

http://www.vesti.bg/razvlechenia/shoubiznes/brus-uilis-shte-debiutira-na-broduej-6032564

Актьорът ще участва в пиесата "Мизъри" – сценична адаптация по романа на Стивън Кинг

Титан-Видин се вдигна на стачка заради неизплатени заплати

http://pik.bg/титан-видин-се-вдигна-на-стачка-заради-неизплатени-заплати-news293810.html

Титан-Видин се вдигна на стачка заради неизплатени заплати

От днес работниците от сметопочистващата фирма "Титан АС" ЕООД – Видин, са в безсрочни ефективни стачни действия, съобщиха от КНСБ.

До решението за стачка се стигна, след като работниците в дружеството не са получавали заплати вече 8 месеца. От 114 души по списъчен състав, 103-ма са членове на ФНСДУО-КНСБ, като всички те стачкуват. Съгласно постановеното арбитражно решение от НИПА /Национален институт за помирение и арбитраж/, стачкуващите ще почистват районите около болници, училища и детски градини по определени графици.

По искане на Стачния комитет днес от 15.00 ч. е насрочена спешна среща на Областния съвет за тристранно сътрудничество, на която областният управител, кметът на общината, работодателят и представителите на работниците ще обсъждат варианти за общо разрешаване на проблема. Стачкуващите работници са решени да продължат действията си до изплащането на работните заплати, дължими за периода от м. юли 2014 г. до м. февруари 2015 г.

ДОО е във фалит de facto, частните спестявания ги изземват de jure

http://www.dnevnik.bg/biznes/lichni_finansi/2015/03/05/2484806_doo_e_vuv_falit_de_facto_chastnite_spestiavaniia_gi/?ref=rss


"Дневник" публикува статията на Красен Станчев и Петър Ганев от Седмичния бюлетин на Института за пазарна икономика. 

Предложението за уж доброволно прехвърляне на средства от частните фондове към държавното пенсионно осигуряване (все едно дали Националния осигурителен институт (НОИ) или т.нар. Сребърен фонд) най-вероятно ще се натъкне на конституционни проблеми, независимо дали ще бъдат приети или не предложенията на министерство на финансите за промяна в приетия през декември...

Има арестуван за зверското убийство на Вероника?

http://www.bnews.bg/article-130641

Слона е задържан за убийството на Вероника, сочи непотвърдена информация.

Задържаха Слона за смъртта на Вероника

http://frognews.bg/news_87149/

По непотвърдена информация има задържан във връзка с убийството на 23-годишната Вероника Здравкова. Хора, пожелали анонимност, заявиха, че полицията е задържала и разследва мъж с прякор Слона, който вероятно има и съучастник. Така водещата версия за престъплението остава убийство с цел грабеж, а вероятните извършители са група клошари.

Патриотите се чудят дали да подкрепят Бъчварова за вътрешен министър

http://offnews.bg/news/n_1/n_471150.html

Патриотичният фронт може и да не подкрепи номинацията на Румяна Бъчварова за министър на вътрешните работи. "Никъде не сме поемали ангажимент да подкрепяме всичко, което предлага ГЕРБ. Тук има заблуда у министър-председателя", заяви съпредседателят на ПГ на Патриотичния фронт Валери Симеонов по повод номинацията й, направена днес от премиера Борисов. Вицепремиерът Бъчварова бе посочена от Борисов, след като вчера Веселин Вучков подаде оставка, несъгласен с оставането на Светлозар Лазаров на поста главен секретар на МВР и на Владимир Писанчев начело на ДАНС. Симеонов заяви директно, че той няма да работи с нея, но ако изпълнява управленската програма, ПФ щели да я подкрепят, а ако министърът - който и да е той - не я изпълнява, не можел да разчита на подкрепата на Патриотите. Другият съпредседател на ПФ Красимир Каракачанов също изрази резерви към номинацията с мотива, че предпочитал професионалист да поеме ръководството на МВР. АБВ заявиха, че ще гласуват "за" избора на Бъчварова. "Според мен Румяна Бъчварова е добра кандидатура за министър на вътрешните работи", това каза Кирил Цочев  от парламентарната група на движението. По думите му министър-председателят е бил много убедителен и коректен с коалиционните си партньори и затова те трябвало да му отвърнат с достатъчна подкрепа. АБВ щели да гласуват "за" оставката на Веселин Вучков, защото "когато един човек решава да си отива, той си отива".

Атанас Мерджанов: Борисов призна натиска от коалиционните партньори

http://www.cross.bg/merdzhanov-koalitzionnite-partnyori-1455399.html

/КРОСС/ „Интересно хрумване" нарече зам.-председателят на ПГ „БСП лява България" Атанас Мерджанов предложението на премиера Бойко Борисов министър на вътрешните работи да бъде Румяна Бъчварова.  „Това е втората жена-министър на вътрешните работи, поне по мои спомени. Ще бъде интересно как г-жа Бъчварова ще се справя с ангажиментите в този много тежък и сложен ресор. Интересно е как ще си разменят ролите г-жа Бъчварова и г-жа Кунева, тъй като по длъжностни характеристики, поне до момента, г-жа Кунева отговаряше за координацията в сектор „Сигурност", допълни той. Мерджанов изтъкна, че изненадващата поява на министър-председателя Бойко Борисов в парламента говори за няколко неща, първото от които е признание за нестабилност в управляващата коалиция. „Очевидно е, че в коалицията има дефицит на доверие. Министър-председателят призна, че под натиск отвън и отвътре е длъжен да направи съответните смени в сектор „Сигурност", обясни народният представител. По неговите думи е очевидно, че в определени отношения министър-председателят признава безсилието си заради това, че „му се въртят номера зад гърба, и то не от някой друг, а от коалиционните партньори". Мерджанов обърна внимание и на факта, че премиерът използва пленарна зала за своеобразна оперативка на коалиционните партньори

Спрягат Димитър Георгиев за главсек на МВР

http://frognews.bg/news_87148/

Димитър Георгиев е спряган за главен секретар на МВР, съобщиха за Фрог нюз източници от парламента. Според тях бившият зам.-министър на МВР в първия кабинет на Борисов има реални шансове да стане наследник на Светлозар Лазаров. Според депутати от ГЕРБ, обаче, тази кандидатура не е много сигурна. Този следобед ще се нищят и други предложения.

Гомис искал да се върне в игра, след като колабира на терена

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/03/05/2484798_gomis_iskal_da_se_vurne_v_igra_sled_kato_kolabira_na/?ref=rss


Нападателят на "Суонзи" Бафетимби Гомис е поискал да се върне в игра, след като колабира в началото на вчерашния мач с "Тотнъм" (2:3). Той припадна в седмата минута и остана на тревата около пет минути, докато получаваше медицинска помощ. След това французинът беше изнесен на носилка в съзнание и контактен.

По-късно Гомис използва профила си в Twitter, за да успокои всички, че няма проблем със здравословното му състояние. Той заяви, че е бил под стрес, а треньорът му Гари Монк...

ВОС насрочи за 6 април 2015 година делото за убийството на Хюлия Маджар

http://www.moreto.net/novini.php?n=282004

Иван Тодоров, подсъдим по делото за убийството на Хюлия Маджар от с.Белоградец ще се изправи пред разширен състав на Варненския окръжен съд (ВОС) на 6 април 2015 година, научи Moreto.net. 26 годишният мъж е обвинен, че на 2 януари миналата година в с.

В парламента за Бъчварова - от "интересно хрумване" до "премиерът има право"

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/03/05/2484768_v_parlamenta_za_buchvarova_-_ot_interesno_hrumvane_do/?ref=rss


Първите реакции на депутатите за предложението на премиера Бойко Борисов за нов вътрешен министър - вицепремиерът Румяна Бъчварова, по-скоро клонят към положителни. Партиите, подкрепящи правителството, изразиха съгласие, а от опозицията останаха изненадани, че Борисов занимавал цялата пленарна зала с проблемите в управлящата коалиция.

"Решението за нас е много добро и говори за висока политическа отговорност", заяви пред журналисти в кулоарите на парламента депутатът от...

Разследват личните имейли на Хилари Клинтън заради атентатите в Бенгази

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4636104

Анкетна комисия в Камарата на представителите на САЩ обяви, че ще изиска по юридически път от Държавния департамент достъп до имейлите, отнасящи се до атентатите в Бенгази, изпратени от Хилари Клинтън по личната й поща, информира АФП.
Председателят на анкетната комисия за атаките срещу дипломатическата мисия в Бенгази, Либия, през 2012 г.
Анкетна комисия в Камарата на представителите на САЩ обяви, че ще изиска по юридически път от Държавния департамент достъп до имейлите, отнасящи се до атентатите в Бенгази, изпратени от Хилари Клинтън по личната й поща, информира АФП. Председателят на анкетната комисия за атаките срещу дипломатическата мисия в Бенгази, Либия, през 2012 г.

Патрушев: Русия е подготвена за борба с „цветни революции”

http://www.cross.bg/patryshev-rysiya-sigyrnost-1455398.html

/КРОСС/ С въвеждането на санкциите САЩ разчитаха на рязкото влошаване на условията на живот на руските граждани и масови протести. Такова мнение изрази пред журналисти секретарят на Съвета за сигурност на Русия Николай Патрушев. „Очевидно Белият дом е разчитал на рязкото влошаване на качеството на живот на руснаците и масови протести, – отбеляза той. – В Русия е натрупан достатъчен запас от икономическа, финансова, и най-важното, политическа сила, има солидарност и подкрепа от страна на чуждестранните партньори, в това число и в рамките на болшинството многостранни формати”. Коментирайки резултатите от работните си посещения в Египет и Обединените Арабски Емирства, Патрушев констатира, че „опитите да са окаже влияние върху нашата държава отвън не престават”. Според секретаря на Съвета за сигурност на Русия, самите САЩ наричат тези опити „усилия за подобряване на демократичното положение”. „В Китай и в много други страни по света, непосредствено сблъскали се с такива прояви, се използва терминът „цветни революции”, отбеляза той. Патрушев подчерта, че методите на Вашингтон не са се променили през последните десетилетия. „Те са изпитани върху постъветското пространство, страните от Близкия изток и Северна Африка, както и в други региони по света”, припомни той

Двама германци са осъдени в Сингапур на три удара с пръчка

http://www.mediapool.bg/dvama-germantsi-sa-osadeni-v-singapur-na-tri-udara-s-prachka-news231296.html

Трибунал в Сингапур осъди двама германци на девет месеца затвор и три удара с пръчка, защото надраскали вагони на метрото в града, предадоха световните агенции. Двадесет и две годишният Андреа фон Кноре и двадесет и една годишният Елтън Хинц бяха признати за виновни по обвинения във вандализъм. Двамата нахлули миналия ноември в депо на метрото в Сингапур и рисували със спрей по вагоните на един от влаковете. После избягали от страната, но били арестувани в съседна Малайзия и върнати в Сингапур. Сингапур е известен със строгите си наказания. През 1994 г. американски тийнейджър беше осъден на удари с пръчка, защото повредил няколко автомобила и друго обществено имущество. През 2010 г. швейцарски гражданин беше осъден на седем месеца затвор и на три удара с пръчка, защото надраскал със спрей влак в депо в Сингапур.

Назрява скандал около отнетия лиценз на "Дунарит"

http://www.vesti.bg/pari/biznes/nazriava-skandal-okolo-otnetiia-licenz-na-dunarit-6032566

От ръководството на печелившия военен завод в Русе искат обяснение за изненадващото решение на властите, което според тях може да доведе предприятието до фалит

Видин може да бъде зарит в боклуци

http://news.ibox.bg/news/id_183056174

Работниците от чистотата са в ефективна стачка заради неполучени заплати от юли м.г.

Прокуратурата повдигна обвинения на Стоян Тонев

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/prokuraturata-povdigna-obvineniia-na-stoian-tonev-190377/

Бившият директор на ВМА е обвинен в умишлена безстопанственост и сключване на неизгодни за болницата договори

6 години затвор за шофьора убиец на Паоло

http://frognews.bg/news_87147/

Пловдивският апелативен съд постанови 6 годни лишаване от свобода на Георги Сапунджиев, който на 2 юни 2014 г. прегази 4-годишния Паоло в пешеходната зона на Стара Загора. Подсъдимият няма да може да управлява МПС 8 години.

ВОС насрочи за 6 април делото за убийството на Хюлия Маджар

http://www.cross.bg/hyuliya-todorov-ivan-1455396.html

/КРОСС/ Иван Тодоров, подсъдим по делото за убийството на Хюлия Маджар от с. Белоградец, ще се изправи пред разширен състав на Варненския окръжен съд (ВОС) на 6 април 2015 година. 26-годишният мъж е обвинен, че на 2 януари миналата година в с. Белоградец, Варненска област, умишлено, по особено мъчителен начин и с особена жестокост убил студентката Хюлия Маджар, съобщава пресцентърът на съда. В обвинителния акт се посочва, че подсъдимият и момичето се познавали от ученическите си години в ПГИ „Д-р Ив. Богоров" във Варна, а след това продължили образованието си във ВСУ „Ч. Храбър". В първия ден на 2014 година Хюлия и нейни приятели се събрали в заведението на баща й в Белоградец, за да продължат новогодишния купон. Малко преди полунощ Иван потърсил Хюлия по телефона и я уведомил, че ще я чака пред офиса на баща й. Младата жена казала на компанията, че излиза да се види с Иван, който бил наблизо заради уговорена среща с приятел на магистралата. Според обвинителния акт минути по-късно Тодоров спрял автомобила на отбивката, непосредствено преди магистралата. Следващите два часа подсъдимият и Хюлия били на това място. Момичето разговаряло по телефона няколкократно с приятеля си и с майка си, като обяснявала, че продължават да чакат приятеля на Иван. Тогава между двамата възникнал спор, който „отключил агресията на подсъдимия", казва обвинението. Хюлия излязла от автомобила, последвана от Тодоров, който я ударил с юмрук в лицето

Шефът на полицията във Враца подаде оставка

http://www.cross.bg/vychkov-ostavkata-glavniya-1455397.html

/КРОСС/Директорът на Областната дирекция на МВР във Враца Иван Кирилов е подал вчера оставка без да посочва мотиви, тъй като такива не са посочени и от главния секретар на МВР Светлозар Лазаров, който му е поискал оставката.  Кирилов ще напусне и системата на МВР. Вчера в коментар за оставката на Веселин Вучков като вътрешен министър премиерът Бойко Борисов изрази притеснението си от случващото се във врачанското село Галиче. Междувременно Вучков си тръгна от кабинета поради несъгласие със становище на правната дирекция в Министерския съвет за евентуални смени по върховете на МВР и ДАНС, които той настояваше, че трябва да се направят. Премиерът прие вчера оставката на Вучков и предстои решение на парламента. Днес министър-председателят номинира за наследник на поста на Вучков заместника си Румяна Бъчварова и обяви, че ще поиска оставките на главния секретар на МВР Светлозар Лазаров и на шефа на ДАНС Владимир Писанчев.  

Нов случай на застрелян царски орел

http://www.vesti.bg/bulgaria/incidenti/nov-sluchaj-na-zastrelian-carski-orel-6032565

За случая са сезирани всички компетентни органи и се водят съответните действия за откриване на извършителя

Руби си купила баровски имоти с милионите от Берлускони

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4636084

Прокурори в Милано разследват с какви пари мароканката Карима Ел Махруг или Руби си е купила в прочутия морски курорт “Плая дел Кармен” ресторант, сладкарница и две жилищни сгради с десетина луксозни апартамента.
Правейки сметката, че ако разчита на официалните си доходи, знойната хубавица може само да мечтае за подобни имоти,
Прокурори в Милано разследват с какви пари мароканката Карима Ел Махруг или Руби си е купила в прочутия морски курорт “Плая дел Кармен” ресторант, сладкарница и две жилищни сгради с десетина луксозни апартамента. Правейки сметката, че ако разчита на официалните си доходи, знойната хубавица може само да мечтае за подобни имоти,

Цитат на деня: Героят има правилни възгледи, но е нетърпелив

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/citat_na_deniia/2015/03/05/2484791_citat_na_denia_geroiat_ima_pravilni_vuzgledi_no_e/?ref=rss


"Имаше един такъв сюжет в социалистическия реализъм: героят има правилни възгледи, но е нетърпелив - иска по-бързо да постигне комунизма, откъдето вреди на партията. Наказан, но симпатичен. Така изобразява ГЕРБ самоотлъчилия се министър."

Това коментира във "Фейсбук" културологът Ивайло Дичев по повод изказванията за Веселин Вучков от среди на управляващите.


6 години затвор за Георги Сапунджиев, прегазил 4-годишния Паоло

http://www.moreto.net/novini.php?n=282002

Пловдивският апелативен съд осъди на 6 години лишаване от свобода Георги Сапунджиев, като го призна за виновен, че на 2 юни 2014 година, при управление на моторно превозно средство, е нарушил правилата за движение по пътищата и по непредпазливост е причинил смъртта на 4-годишния Паоло, предаде репортер на Радио "Фокус"-Пловдив.

Задържаха мъж за убийството на Вероника Здравкова

http://offnews.bg/news/n_1/n_471154.html

По непотвърдена информация във Велико Търново е задържан мъж във връзка с убийството на 23-годишната Вероника Здравкова, пише Нова телевизия. Задържаният е мъж по прякор Слона, който вероятно има и съучастник. Водещата версия, че убийството е било с цел грабеж, остава. Днес във Великотърновския университет бе обявен ден на траур в памет на Вероника. Всички учебни занятия ще започнат с минута мълчание в памет на Вероника. На сградата на университета и във Стопанския факултет ще бъдат поставени траурни знамена, а в специален траурен кът колегите на момичето ще могат да оставят цветя и да напишат съболезнования към близките й.

Има задържан за убийството на Вероника?

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4636097

По непотвърдена информация има задържан във връзка с убийството на 23-годишната Вероника Здравкова. Източници на Нова телевизия, пожелали анонимност, заявиха, че полицията е задържала и разследва мъж с прякор Слона, който вероятно има и съучастник. Така водеща версия за престъплението остава убийство с цел грабеж,
По непотвърдена информация има задържан във връзка с убийството на 23-годишната Вероника Здравкова. Източници на Нова телевизия, пожелали анонимност, заявиха, че полицията е задържала и разследва мъж с прякор Слона, който вероятно има и съучастник. Така водеща версия за престъплението остава убийство с цел грабеж,

Над 50 човека разпитани за смъртта на Вероника, проверяват се алибита

http://petel.bg/Nad-50-choveka-razpitani-za-smartta-na-Veronika--proveryavat-se-alibita__103637

Разследващите на убийството на Вероника Здравкова във Велико Търново отрекоха да има задържан за пъкленото престъпление. В...

Вижте как едно 16-годишно момиче си спечели 3000 лева

http://petel.bg/Vizhte-kak-edno-16-godishno-momiche-si-specheli-3000-leva__103638

Община Сливен бе осъдена да заплати 3000 лева на 16-годишно момиче, което е паднало в улична шахта. Присъдата е на Районен съд - Сливен и тя...

MoMA в Ню Йорк се готви за голямата ретроспективна изложба на Бьорк

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2015/03/05/2484189_moma_v_nju_iork_se_gotvi_za_goliamata_retrospektivna/?ref=rss


Пулсиращ звук, зашеметяващи клипове, сложни костюми - Музеят за модерно изкуство  в Ню Йорк (МоМA) се готви да разкаже артистичния път на една от най-необичайните музикантки - исландката Бьорк.

Голямата ретроспектива на певицата, която съвпада с юбилея й и излизането на деветия й студиен албум Vulnicura, ще бъде открита в неделя, разказва "Ройтерс".

Експозицията проследява работата на Бьорк от първия й солов албум "Дебют" от 1993 г. до последните музикални инсталации,...

Мъж задържан за убийството на Вероника?

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4636092

По непотвърдена информация има задържан във връзка с убийството на 23-годишната Вероника Здравкова. Източници на Нова телевизия, пожелали анонимност, заявиха, че полицията е задържала и разследва мъж с прякор Слона, който вероятно има и съучастник. Така водеща версия за престъплението остава убийство с цел грабеж,
По непотвърдена информация има задържан във връзка с убийството на 23-годишната Вероника Здравкова. Източници на Нова телевизия, пожелали анонимност, заявиха, че полицията е задържала и разследва мъж с прякор Слона, който вероятно има и съучастник. Така водеща версия за престъплението остава убийство с цел грабеж,

НАП погва търговците на цветя, не плащали данъци

http://www.bnews.bg/article-130639

Оперативните проверки се извършват в цялата страна и са първа крачка от цялостна програма за намаляването на щетите за бюджета.

Световната купа по ски в Банско – пропиляната възможност за реклама на България

http://www.cross.bg/bulgariya-reklama-kypa-1455395.html

/КРОСС/България напълно пропиля уникалния си шанс да направи реклама на зимния си туризъм чрез Световната купа по ски в Банско. Това е горчивият извод от най-значимото събитие в спортния календар на страната ни за 2015 г., който прави "Гласове". Борбата за спечелване на такъв старт в световните ски е уникално признание - за възможностите на българските специалисти да организират състезанието, да изградят трасе по изискванията на FIS, да осигурят условия за настаняване на световния ски елит, които включват не само хотел и храна, а приятни емоции, организация на сигурността, координация с медиите по цял свят. И когато всичко това е факт, когато по време на Световното първенство по ски от САЩ постоянно тече реклама за предстоящите стартове в България, ние съвсем по нашенски пропускаме всяка възможност да се говори не просто за купа по ски, а за България като място за любителите на зимни спортове. Пропуските са във всякаква координация между медиите и ведомства в начина на отразяване на цялото събитие; в проспиване на всички възможности да бъдем оригинални и уникални. Така топката остана у скиорките, които едно говореха пред българските журналисти и плюеха с пълна сила по условията за каране пред агенция „Ройтерс". У нас от години се говори за съдържанието на международна туристическа реклама на България, финансирана с европейски средства

НАП ще проверява търговците на цветя за укрити данъци

http://econ.bg/Новини/НАП-ще-проверява-търговците-на-цветя-за-укрити-данъци_l.a_i.660218_at.1.html

Националната агенция за приходите (НАП) започва проверки на търговците на едро с цветя в цялата страна, съобщиха от приходната администрация. Анализ...

Партньорите: Борисов нещо се е сбъркал

http://www.bnews.bg/article-130636

Патриотичният фронт не е подписал брачен договор с ГЕРБ, че да се говори по този начин, коментира в кулоарите лидерът му Валери Сиемонов.

BABA ZULA също ще свирят на TRANSFIGURATION FESTIVAL 2015

http://music.actualno.com/BABA-ZULA-syshto-shte-svirjat-na-TRANSFIGURATION-FESTIVAL-2015-news_460348.html

Афишът на Tranfiguration Festival, който ще се проведе за пръв път между 6 и 9 август тази година в село Долен (на 28км южно от Гоце Делчев), включи още едно голямо и обичано име от балканската сцена....

Украйна увеличава числеността на армията си с 1/3

http://europe.actualno.com/Ukrajna-uvelichava-chislenostta-na-armijata-si-s-13-news_460350.html

Украинският парламент прие днес закон за увеличаване на числеността на армията с една трета, предаде Ройтерс. Документът предвижда числеността на въоръжените сили да се увеличи до 250 000 души. Той б...

ВСС не освободи Петьо Петров

http://society.actualno.com/VSS-ne-osvobodi-Petio-Petrov-news_460352.html

ВСС не прие оставката на Петьо Петров като следовател в Софийска градска прокуратура. Разпределението на гласовете беше 12 гласа „за“, 4 гласа „против“ и 2 глас...

Тест: Способни ли сте на убийство?

http://curious.actualno.com/Test-Sposobni-li-ste-na-ubijstvo-news_460353.html

Този тест е разработен от американски психолози, съвместно с учени, за установяването на бизнесмени, способни да отстранят конкурентите си. Според създателите на теста, той е точен до 90-95% и към хор...

Как НЕ трябва да зареждаме смартфона си

http://curious.actualno.com/Kak-NE-trjabva-da-zarejdame-smartfona-si-news_460355.html

В днешно време повечето хора в развитите държави ползват смартфони. Основният минус на тези устройства е, че батериите им не са издържливи. Ето кои са трите най-популярните мита за зареждането на теле...

Приключиха очните ставки на Тодор Костадинов по операция Червей

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4636089

Приключиха очните ставки на бившия шеф на отдел Вътрешна сигурност към МВР Тодор Костадинов във връзка с разследването по разработката
Приключиха очните ставки на бившия шеф на отдел Вътрешна сигурност към МВР Тодор Костадинов във връзка с разследването по разработката "Червей". Очните ставки са били с двама служители на отдела, а следобед предстои още една.  Това е третата изява на Костадинов в столичното следствие. Обвинение не му е повдигнато.

Мерджанов: Борисов призна, че му въртят номера зад гърба

http://www.bnews.bg/article-130633

Това е знак за нестабилност на управляващата коалиция, коментира след речта на Борисов депутатът от левицата Атанас Мерджанов.

Реформаторите харесаха Бъчварова за вътрешен министър

http://offnews.bg/news/n_1/n_471110.html

Реформаторският блок одобри избора на Румяна Бъчварова за нов вътрешен министър. Те определиха номинацията на премиера Борисов като "много добро решение". "Ние смятаме, че това е много добро решение, защото говори за висока политическа отговорност . Вицепремиер от правителството да поеме този важен пост в тази ситуация",  заяви бившият шеф на контраразузнаването и депутат от Реформаторския блок ген.  Атанас Атанасов . Ако парламентът одобри номинацията, Бъчварова ще наследи подалия оставка вчера министър Веселин Вучков . Той напусна, след като стана ясно, че намерението му да бъдат избрани нов главен секретар на МВР на мястото на Светлозар Лазаров  и шеф на ДАНС на мястото на Владимир Писанчев е осуетено. Борисов веднага прие оставката и ядосано заяви, че нямало да допусне да му въртят "номерца". На фона на всичко това днес изненадващо  Бойко Борисов се появи изненадващо в парламента и от трибуната заяви, че ще освободи Лазаров и Писанчев и номинира вицепремиера по коалиционна политика и държавна администрация Румяна Бъчварова за министър на вътрешните работи . Атанасов заяви, че не е проблем, че Меглена Кунева , която е вицепремиер с ресор "Сигурност", не е избрана за вътрешен министър. Той допълни, че винаги е считал за разумно МВР да има министър жена, "защото жените имат качества да успокояват нещата и да работят спокойно, не са остри в действията си, а това министерство има нужда от реформи, които да бъдат проведени спокойно, а не в динамика, която да изостри отношенията". По думите му било добре, че Бъчварова не е "продукт на системата". "Даже да си от системата в някакъв смисъл е контрапродуктивно", категоричен беше той. Според Атанасов да си министър не означава да познаваш конкретната полицейска дейност на районния инспектор. "Трябва да се променят структурите, да се освободи системата от излишния товар. Там има една камара чантаджии, както се изрази Борисов вчера, които не знаят защо взимат заплати", коментира бившият шеф на контраразузнаването.

Адв. К. Симеонов за Фрог: Пепи Еврото е направил сделка с прокуратурата?

http://frognews.bg/news_87146/

Слава Богу, че един кърлеж на съдебната система няма да е вече там. Търсенето на отговорност по отношение на него няма да престане обаче – отговорност не като следовател, а като физическо лице. Ще настояваме прокуратурата да образува досъдебно производство срещу него, коментира пред Фрог нюз адвокат Константин Симеонов напускането на следователя Петър Петров – Пепи Еврото съдебната система.

Изпражненията на Еверест вече са заплаха за здравето на алпинистите

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/03/05/2484705_izprajneniiata_na_everest_veche_sa_zaplaha_za_zdraveto/?ref=rss


Екскрементите, оставени от изкачващите Еверест вече е проблем, който освен, че причинява замърсяване на околната среда, може да предизвика разпространението на болести на най-високия връх в света, заяви шефът на Непалската планинска асоциация. 

Повече от 700 алпинисти и гидове прекарват ежегодно повече от два месеца по склоновете на Еверест по време на активния сезон и оставят огромни количества изпражнения и урина. Това е въпрос, който до момента не се повдига, заяви Ан Черинг пред...

Хипотези, пропаганда и прогнози след убийството на Немцов

http://www.mediapool.bg/hipotezi-propaganda-i-prognozi-sled-ubiystvoto-na-nemtsov-news231295.html

Извънредният доклад очертава хипотезите, пропагандата, съмненията и прогнозите след убийството на Борис Немцов, единствено с оглед на фактическите обстоятелства и тенденции. При изготвянето му са взети всички мерки за осигуряване на обективна и точна информация, която е базирана на публични източници. Хипотезите Следственият Комитет, който е главна разследваща институция в Русия, обяви своите хипотези 12 часа след убийството на Борис Немцов. Подредени по реда на тяхното изложение те са: I."Убийството като провокация за дестабилизиране на политическата обстановка в страната; фигурата на Немцов би могла да стане своеобразна сакрална жертва за тези, които не се гнусят от никакви методи, за да достигнат своите политически цели; II. Внимателно се обработва също версията, свързана с ислямско-екстремистката следа. Следствието има сведения, че Немцов е получавал заплахи във връзка с неговите позиции относно разстрела на журналистите от редакцията на списание "Шарли Ебдо“ в Париж; III. Освен това се проверява версията, свързана с вътрешно - украинските събития. Не е тайна, че в средите на двете страни от конфликта има много радикални персонажи, които не се подчиняват на никакви власти; но IV. не са изключени, разбира се, и версии свързани с търговската дейност на Немцов и лична неприязън към него; а също и V. други битови версии“. Има VI-та хипотеза, че "правителството е подбудило свои поддръжници да убият най-големият му опонент, заради активната му дейност по документиране на военното участие на Русия в Украйна и планирани нови разкрития в тази посока". Поради този "пропуск“ лицата, които са заплашвали открито, че ще убият Немцов, не са попаднали в списъка на заподозрените. Ето заплахите: Александър Дугин, лидерът на движението за Евразия в Русия, в продължение на години призова за "окончателно решение“ с предателите в Русия, с Петата колона, където посочва изрично Немцов. През май 2013 г. Евразийското младежко движение, председателствано от Дугин, организира в Ростов на Дон инсталация с балони, изобразяващи лицата на Борис Немцов и трима други "предатели", които бяха разстреляни пред публиката. В свое дълго интервю с Владимир Познер, Дугин посочва Немцов като пример за либералите, които "трябва да бъдат унищожени". Познер подкрепи свой въпрос в интервюто с цитат на дугинова статия с красноречивото заглавия "Либералите – до стената";   Игор Гиркин (приятел на Дугин и "герой“ от първия етап на хибридната война на Русия в Украйна) официално обяви, че той, чрез неговото Новорусийско движение, ще послужи като паравоенен гарант, че на членовете на опозицията няма да бъде позволено да направят "Майдан" в Русия. В официалния манифест на Движението изрично се посочва неговата мисия"...в случай на масови антиправителствени действия ние ще застанем на страната на сегашното правителство, включително, ако се налага да употребим сила, за да се справим с опозицията". В тази програма Гиркин обещава да защитава Русия, дори когато тя не иска да се защити и ще се борят срещу предателите с всички средства, "включително чрез използване на сила". Новорусийското движение изрично посочваше Борис Немцов като архи-враг на "патриотичните сили“ в страната;   Многочислени представители на паравоенни казашки сили, които са важен елемент на руската инвазия на Украйна, изрично заплашваха Немцов, ако той не си затвори устата и не спре критикува, например дори такъв стратегически и обобщаващ документ като Руската военна доктрина. При новината за смъртта му, уебсайтът "Имперски съюз на Казаците " злорадо съобщи: "Евреинът Немцов е бил убит";   Дугин и Гиркин са близки сътрудници, в действителност, платени служители на руския олигарх и приближен на Путин Константин Малофеев, човекът, който финансира голяма част от инвазията в Украйна. Изложената по-горе VI-та версия, че убийството на Немцов, както и на други опозиционери преди него, е извършено от надъхани от властта нейни защитници, се споделя широко извън Русия. Между тази версия и втората хипотеза на Следствения Комитет се разполага случаят с Рамзан Кадиров – Имама на Путин в Чечня. Но неговите мотиви са съвсем други. Незначителна е вероятността руските мюсюлмани да са били до кръв засегнати от защитата на Немцов на "Шарли Ебдо" и затова да са решили да го убият. Трагедията в центъра на Париж и солидарният отговор на ЕС не породиха никакви реакции в населените от мюсюлмани райони на Русия; а изказаното от Немцов становище по темата беше само едно от стотици подобни на руски либерални фигури и на много журналисти. Кадиров следва да бъде причислен към "пропуснатата“ VI-та версия, заради други мотиви. Той ги излага в свой постинг и напълно ги разкрива с версията си за западните спецслужби като убийци на Немцов. В тези мотиви няма и следа от II-та хипотеза на руските следователи. Рамзан Кадиров, който изпрати батальон чеченци, за да се бият с редовните украински военни части заедно с Гиркин, са сред основните заподозрени в разпореждане на убийството на Немцов, който се е канил да разкрие агресията срещу Украйна. Противниците на Кадиров вече го обвиниха заедно с братовчеда му Адам Делимханов като възложител и извършител на убийството. На обвинението на противниците на Кадиров веднага отговори Следственият Комитет през в. "Известия“ с версията, че организатор на убийството на Немцов е криминално проявения чеченец Адам, но Осмаев, воюващ против сепаратистите от ДНР и ЛНР. Версията е, че съгласно плана на украинските специални служби, убийството на опозиционера е трябвало да дискредитира ръководството на Русияi. Тази версия не отговаря на въпроса, защо украинските служби ще отстранят своя най-отявлен поддръжник в Русия и противник на войната? Съмнения Съставът и подредбата на хипотезите на властта за убийството на Борис Немцов сами по себе си пораждат основателни съмнения. На тях ще се спрем още веднъж при анализа на действията на руската пропаганда след убийството. Първото основателно съмнение е защо посочените в VI-та хипотеза лица са изцяло извън заподозрените. Сред тях не се търсят подбудителите и извършителите на убийството, което е недопустимо за едно безпристрастно следствие. Затова вече има гласове, които настояват за независимо международно разследване. Второто съмнение произтича от стереотипите на действие на руските специални служби. Доказано е с много документи, че преди митинги и протести тези служби поставят лидерите на опозицията под строго наблюдение, следят ги, фотографират ги и ги заснемат, извършват подслушване на разговорите им, включително в заведения. Основателният въпрос, е дали е вярна информацията, че със съдействие на властта във въпросната вечер наблюдението над Борис Немцов е преустановено. Какви са шансовете основен организатор на предстоящия на 1 март протест и видна опозиционна фигура, да остане извън полезрението на специалните служби точно пред Кремъл и точно преди ново рисково за властта събитие? Трето съмнение поражда бързо и масово разпространената информация, че атентатът не е заснет от камери. Тази официална информация не се оказа вярна. Намери се камера заснела, макар и с недобро качество събитията, които са се разиграли на лобното място. Бивш руски журналист от ТАСС подкрепи със снимки своето твърдение, че от мястото на местопрестъплението е заснел три камери, които го наблюдават от непосредствена близост и биха показали ясно скритото зад снегорина убийство. Той обвини ФСО в лъжа, че камерите им са насочени само към Кремъл. Четвъртото съмнение е изземането на материалите за готвения от Борис Немцов доклад – разобличение на участието на редовни руски войски във войната в Източна Украйна. Това изземане се оказа от първостепенна важност за следствените органи, толкова важна, че е изпълнена веднага след разстрела на опозиционера. Руската пропаганда Руската пропаганда започва още от I-та хипотеза на Следствения Комитет. Тя е почти буквален преразказ на изявление на Путин, предавано по телевизията преди 3 години, в което са: терминът "сакрална жертва“, внушението, че ще бъде инсценировка на опозицията и на тези, "които стоят отвън“, и абсолютната убеденост, че опозицията е толкова безпринципна и без ценностна, че с цел дестабилизиране на политическата обстановка е готова да пусне собствена кръв. Преди всички ключови протестни инициативи това негово задочно обвинение се пуска в обращение от хора от обкръжението му, цитирайки "вътрешна информация“. Прогнозата му обаче никога не се сбъдва. Тезата бе рециклирана моментално и върната в обращение след първото изказване на Путин, че "убийството на Немцов е поръчково и провокация“. Всички държавни и про-кремълски медии включиха тезата в заглавията си, като основният контекст е "ето ви и сакралната жертва, за която толкова години ви предупреждавахме“. Кремъл разчита на около 25 изключително влиятелни блогъри, които задават тона на своите последователи – които са както платени тролове, така и лоялни, публични и влиятелни общественици. Списъкът с тези блогъри стана известен след като хакери проникнаха в пощенската кутия на Тимур Прокопенко, Директор на дирекция "Вътрешна Политика“ в Кремъл, отговарящ неформално за ПР политиката на Путин. Оттам стана ясно, че ежедневно на тези блогъри се спускат основни тези за деня, които в голямата си част включват тезиси за атака върху политически опоненти, а понякога и неопозиционни конкуренти. Всички тези блогъри пуснаха в обращение тезата за сакрална жертва няколко часа след убийството, очевидно след като са получили инструкции за това. Тезата бе подкрепена и от друга ключова дума: "провокация“ в комбинация с Немцов. В течение на 28.02, всички кремълски тролове се придържаха към следните тези: "Сакралната жертва“ от опозицията като ключова теза; "Украинската връзка“ чрез пускане на подвеждащи "въпроси без отговор“ за украинската приятелка; Украинските служби; ЦРУ: ("А забелязахте ли, че един и същ посланик на САЩ е в Москва при убийството на Немцов, както и в Киев при убийството на журналиста Гонгадзе през 2004?“ "А забелязахте ли колко бързо реагира САЩ?“ Московски Комсомолец дори пусна тезата, че Уикипедиа е била редактирана със смъртта на Борис Немцов няколко часа преди смъртта му) Убийството бе "обработено“ от руските специални служби по техния протокол и след това реализирано през официалните институции и пропагандна машина. Първата процедура е масово внушаване на официалните тези: "сакрална жертва" на "опозицията", "провокация", "дестабилизация" на руското ръководство. Втората процедура е насищане на медиите с многообразие от "теоретични възможности“, поднесени и легитимирани от "информирани източници“. Целта на многообразието от възможности е да се заглуши най-очевидната, че убийството на най-отявления опозиционер най-вероятно следва да бъде обяснено с неговата политическа дейност. Многообразието създава илюзията, че всички обяснения (макар и често абсурдни) са еднакво възможни. Третата процедура ( и основна от гледна точка на съдържанието на пропагандата на руските специални служби) е целенасочено атакуване на отделни общности с цел пораждане на негативна реакция към случилото се. Целта на подобни манипулации е да се причини разочарование от събитието сред различни целеви групи, като се използва тяхната чувствителност към различни емоционални сигнали. Ето и примери за доказателство: За най-консервативния електорат, всички про-кремълски медии и блогъри използваха думата "любовница“ за Анна Дурицкая; тя никога не се споменава само по име, а винаги като "украинския 23 г. фотомодел...“; всички "обобщения“ на предисторията на Немцов пък включваха – с изричен или завоалиран намек – неговия "бурен семеен живот“. В един от постингите на кремълски блогър, например, бе изрично написано: "Любовната история на Немцов бе като сапунена история; нищо чудно и случилото му се да е поредния епизод, свързан с ревност например“. Един от разпространяваните от кремълски тролове фалшификати, например, беше полугола "снимка на Дурицкая“; която при елементарна проверка се разкрива като снимка на друга жена. Жълтият официоз "Лайфнюс" пък пусна неподплатен с нищо слух, че украинската приятелка е работела като ескорт, с двоен подтекст: уронващ репутацията на Немцов пост-мортем, и намеквайки, че при определни обстоятелства тя би могла да бъде (платен) съучастник на истинските убийци. За анти-украински настроените руснаци се разпространяваха постинги, че "най-доволни от убийството изглеждат хохлите“, че "колата, с която са избягали убийците, е украинска“ (в случая се изопачава грубо официалната информация, че колата ЗАЗ е производство на украински завод, но тя не е била с украински номера). За анти-американски настроената аудитория бяха върнати в обращение снимки на Немцов с американски президенти и политици, с текстове "Ето, използваха го и го убиха“. За любителите на конспирацията е предназначена съответна масово тиражирана хроника. Единствената посока на положителни послания е западната аудитория – "ще разследваме строго подлото убийство на Немцов“; "Путин лично контролира разследването за смъртта на Немцов“. Следва да се отбележи, обаче, че след първоначалните бомбастични заявления за бързо и приоритетно разследване, посланията от Кремъл по темата се разредиха и към настоящия момент вече нито Путин, нито съветниците не потвърждават публично поетото обещание. Според някои руски наблюдатели, това е симптом за евентуално стресираща за Путин информация за реалния организатор и изпълнител на престъплението. Отразяването в България За разлика от свалянето на малайзийския самолет, медийното отразяване на убийството на Борис Немцов у нас е различно. Разбира се, официалните руски версии бяха размножени, публикувани бяха руските пропагандни тези за консервативния читател и зрител. Но, атентатът срещу видния опозиционер бе посрещнат студено от българските медии и сайтове. Фактите бяха отразени коректно и пестеливо. Руските пропагандни тези не бяха подети от масовите медии и от посещаваните сайтове. Коментарите у нас са предимно осъдителни, но без адресиране на вина. Преобладава европейската и атлантическа гледна точка с акцент върху подозренията към днешните "черносотници“ на властта и внимателно наблюдение на действията на руския президент. Предназначените и за наша употреба положителни послания на външния министър Лавров бяха цитирани без коментар. Българските медии изглежда не вярват на обещанията за строго разследване под контрола на Путин. Рупорите на руската пропаганда в България реагираха по същия начин, разбира се като подчертаваха нарасналия рейтинг на Путин, препечатваха хвалебствия за него от британски автори и повтаряха за изтеглянето на тежките оръжия от зоните на военни действия в Източна Украйна. Препечатваха версии на руските разследващи власти и дори тези на руската пропаганда, но внимаваха балансът на гледните точки да бъде в посочената по-горе евро-атлантическа посока. Разбира се, има няколко изключения, които посочваме под линия. Прогнозите Сред руските опозиционни наблюдатели е разпространен страхът, че ще започнат репресии, както след убийството на С. М. Киров. Това не е вероятно предвид отсъствието на сталиновата машина за масов терор. Нашата прогноза за рисковете в Русия е, че ако властта не разкрие и накаже възложителят и убиецът на Немцов, е напълно възможно нейните "черносотници“ сами, стихийно да започнат отстраняването на други опозиционери. Мудните, неефективни и подвеждащи следствени действия ще бъдат възприети от крайните националисти и другите антилиберални екстремистки групировки (вкл. Кадиров), като сигнал за окуражаване от властта, като гаранция за неприкосновеност. Не е учудващо, че вече са отправени и нови заплахи. Много вероятно е след първоначално моментно повишаване на свободата на политическо говорене в дните след убийството, в средносрочен план автоцензурата и бягството от политически позиции да обхванат както опозиционерите, така и по-критично мислещите сред управляващите. С това властта в Кремъл ще се отдалечава от стандартите за демокрация и свобода. Най-вероятно е да отслабне единството на близкия кръг на президента и да се засили съсредоточаването на власт в него. Убийството на Немцов засилва властта на Путин и страха от него. Нашата прогноза за рисковете в България е, че страхът от Путин може да блокира желанието на политическите лидери и на публичните говорители да защитават българските интереси и да се противопоставят на опасната посока, в която поема руската политика. Убийството на Немцов очерта разграничителна линия между Кремъл и София, която досега е пресечена само от една малка партия. Русия загуби позиции в България. Публикуваме основната част от доклада с изричното разрешение на "Лаборатория управление на рискове" към НБУ. Пълната версия на документа е достъпна на сайта на ЛУР.   Докладът е насочен към академичния и публичен дебат. Без изричното писмено съгласие на авторите съдържанието му: не може да бъде променяно, преработвано, приспособявано или допълвано; от него не могат да се разработват производни материали. При използване и позоваване текстът на доклада следва да се цитира. За нанесените вреди се носи съответна имуществена отговорност. Авторите не носят отговорност за информация и материали, изхождащи от други източници; за неточно, непълно и превратно използване на анализа.

Три оставки във властта за няколко часа

http://offnews.bg/news/n_1/n_471145.html

Трима души напуснаха управленските си позиции само за няколко часа днес: директорът на полицията във Враца, директорът на бежанския лагер в Харманли и бившият директор на Следствието Петьо Петков, който вече няма да работи и като следовател. Директорът на ОДМВР-Враца Иван Кирилов си е подал оставката, след като тя му била поискана от главния секретар на МВР  Светлозар Лазаров в сряда следобед. Пред OFFNews Кирилов каза, че оставката му е поискана без каквито и да било мотиви. "Имам лоша новина - трябва да си подадеш оставката", казал Лазаров на шефа на врачанската полиция вчера следобед по телефона. "Казах: "Добре", пиша я веднага и я нося. Той каза, че и утре (в четвъртък, бел ред.) може да я занеса. Казах: "Не, довечера я нося". И вчера в 19.30 часа я бях занесъл в министерството", разказа Кирилов.  Вчера премиерът Бойко Борисов отправи критики към работата на МВР заради палежите в село Галиче. Директорът на ОДМВР-Враца обясни, че полицията е свършила работата си. Установено било, че палежът на къща в селото не е умишлен и не е свързан с кмета Ценко Чоков, каквито обвинения отправиха собствениците на изгорялата постройка. "Става въпрос за късо съединение", обясни Кирилов.  "Ако за това ми искат оставката, в Стара Загора като имаше пет запалени чисто нови камиона и три трактора с щети на голяма стойност, значи и там трябва да има оставка", каза още той. Кирилов беше назначен на поста от бившия вътрешен министър Цветлин Йовчев на 23 юли 2013 година - деня на оставката на правителството на Пламен Орешарски . Оставката му трябва да бъде подписана от министъра на вътрешните работи в оставка Веселин Вучков . Бившият шеф на Столичното следствие Петьо Петров  пък е поискал да бъде освободен от длъжността следовател, като освобождаването му да се счита от датата 5 април 2015 г. За напускането му съобщи главният прокурор Сотир Цацаров. Той получил тази сутрин молбата и предложи точката да бъде включена в дневния ред на заседанието на ВСС. С искането си до главния прокурор сега той иска да напусне съдебната система. Предстои то да бъде разгледано и гласувано от ВСС. Пред журналисти Петров обясни, че мотивите му са лични и добави, че психолозите препоръчвали на 5-6 години човек да си сменя работата. Той е категоричен, че оставката му нямала общо с проверката, която започна в прокуратурата след решението на ВКС.  Петров подаде оставка като шеф на Столичното следствие още на 3 февруари, след като Върховният касационен съд (ВКС) оправда окончателно бившият военен министър Николай Цонев . Със заповед на градския прокурор Христо Динев той беше освободен като завеждащ Следствения отдел.  По делото срещу Цонев Петров беше основен свидетел. В мотивите на ВКС към оправдателната присъда се посочва, че следователят, който е популярен с прозвището Пепи Еврото , с намесата на службите , е имал за задача да провокира извършването на престпъление, за да компрометира Цонев и другите двама подсъдими по делото.  Според върховните съдии мотивите на Апелативния съд, с които Цонев, съдия Петър Сантиров и финансиста Тенчо Попов са оправдани, "разкрива картината на емблематичен пример за полицейска провокация, инсценирана и проведена с участието на свидетеля Петьо Петров, под ръководството на лица от службите за сигурност, полицията и държавното обвинение." Съдиите са на мнение, че без активната намеса на Петров двамата подсъдими, които от прокуратурата са посочени като посредници при даването на подкупа, не биха се ангажирали в извършването на корупционния акт. От записите на СРС-та ставало ясно, че нито един от подсъдимите не е знаел за водено дело срещу Цонев, така че да проявят интерес за благоприятното му разрешаване в полза на бившия военен министър. От разговорите не ставало ясно и че Цонев е имал намерение да въздейства върху разследването. Съдът заключава, че идеята за даване на подкуп е била съзнателно „имплантирана“ от следователя Петров „чрез неговото последователно и целенасочено упорито поведение в изпълнение на предварително разработен план и стратегия за протичане на срещите с участие на служители от МВР и ДАНС“. Делото срещу Николай Цонев стана популярно със зрелищния му арест. Тогава МВР разпространи видеозапис, на който се чува как тогавашния зам. градски прокурор Роман Василев  кара Цонев да застане на колене, за да му бъдат поставени белезници, тъй като е "абсолютен престъпник". Малко преди акцията Василев обяви, че по "Великден ще бъдат разпнати трима". Заради ареста Цонев заведе дело в Европейския съд за правата на човека (ЕСПЧ). За да не съди държавата, правителството отправи предложение до ексминистъра, с което му изплаща 15 хил. евро , за да се откаже от претенциите си срещу държавата. В същото време Цонев обмисля завеждането на ново дело във връзка с оправдателната присъда, която получи в началото на февруари.  Директорът на бежанския лагер в Харманли Марко Петров пък е бил уволнен, съобщи БНР. Заповедта за уволнението му е издадена на 27 януари от председателя на Държавната агенция за бежанците Никола Казаков. Петров обаче не бил открит, за да му бъде връчена заповедта, тъй като бил в болничен. Поради това заповедта за уволнение е била поставена на видно място в лагера, а след изтичането на законовия срок е влязла в сила. В бежанския лагер в Харманли е извършена проверка, която е установила редица нарушения. По непотвърдена информация за мястото на Марко Петров се спряга Йордан Малинов, който заемаше позицията по време на първото управление на Никола Казаков в Агенцията на бежанците.

Извели братя зад граница, превърнали ги в просяци

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4636069

Бандити извели с измама двама безработни братя от Лом в чужбина, където ги превърнали в просяци и ги подложили на глад и мъчения, съобщи tribali.info. Единият мъж успял да се спаси от престъпниците, но другият лежи тежко болен на остров Крит и чака помощ, за да се върне при близките си.
Драмата с бедната ромска фамилия,
Бандити извели с измама двама безработни братя от Лом в чужбина, където ги превърнали в просяци и ги подложили на глад и мъчения, съобщи tribali.info. Единият мъж успял да се спаси от престъпниците, но другият лежи тежко болен на остров Крит и чака помощ, за да се върне при близките си. Драмата с бедната ромска фамилия,

Шест години затвор за убиеца на Паоло

http://www.cross.bg/lishavane-puteka-peshehodna-1455394.html

/КРОСС/ Пловдивският апелативен съд отмени присъдата на Старозагорския окръжен съд, с която на подсъдимия Георги Сапунджиев е било наложено наказание от три години и четири месеца лишаване от свобода при първоначален строг режим, както и лишаване от право да управлява МПС за срок от пет години, като вместо това постанови наказание от шест години лишаване от свобода при първоначален строг режим, както и лишаване от право да управлява МПС за срок от осем години, съобщава пресцентърът на съда. Апелативният съд призна Сапунджиев за виновен по първоначално повдигнатото му обвинение за по тежко престъпление, а именно, че на 2 юни 2014 г. в Стара Загора при управление на МПС е нарушил правилата за движение и по непредпазливост е причинил смъртта на Паоло Иванов, 4-годишен, като деянието е извършено на пешеходна пътека - престъпление по чл. 343 ал. 3 от НК. За да приеме това обвинение за установено, съдът се позова на събраните по делото доказателства, от които е видно, че след първоначалния удар с пострадалото дете, подсъдимият изобщо не е реагирал и не е преустановил движението си, като в резултат на това е продължил напред и е прегазил детето на пешеходна пътека. Според становището на експертите по делото, ако подсъдимият е реагирал на първоначалния удар със задействане на спирачките, не би се стигнало до влачене на велосипеда и детето и прегазването му на пешеходна пътека. Присъдата не е окончателна и подлежи на обжалване и протест пред ВКС в 15-дневен срок.

Читател: Уличките в района на площад „Отец Паисий“ са като лунен пейзаж

http://www.moreto.net/novini.php?n=281997

В лунен пейзаж се е превърнала улицата, която опасва площад „Отец Паисий“ в района на новостроящата се църква „Св. Прокопий Варненски“, жалва се читател на Moreto.net. Пътната отсечка е осеяна с кратери. Проблемния участък достатъчно нагледно представят снимките, които е изпратил недоволният варненец.

Видео: Свлачище ограничи движението през Кресненското дефиле

http://www.dnevnik.bg/video/2015/03/05/2484769_video_svlachishte_ogranichi_dvijenieto_prez/?ref=rss




Скално слачище е затворило и двете платна на път Е-79 в Кресненското дефиле, а движението се осъществява по обходен път покрай самото свлачище. Свлачището е на десния завой преди тунел на входа на дефилето откъм Симитли.

На място е пристигнал екип на пътно-поддържащата фирма, чийто служители регулират и пренасочват трафика по стария път между свлачището и река Струма, съобщиха от агенция "Пътна инфраструктура".

Свлачището е нестабилно, продължават да падат...

КНСБ: ЕК се ангажира за засилване на социалния диалог

http://pik.bg/кнсб-ек-се-ангажира-за-засилване-на-социалния-диалог-news293795.html

КНСБ: ЕК се ангажира за засилване на социалния диалог

Конференция на високо равнище на тема "Ново начало за социалния диалог" се провежда днес в Брюксел, Белгия.Тя се организира от Европейската комисия и в нея участват над 400 души – представители на Комисията и лидери на националните социални партньори. Сред тях са трима представители от България – президентът на КНСБ Пламен Димитров, председателят на АИКБ Васил Велев и заместник-председателят на БСК Димитър Бранков, съобщиха от КНСБ.

Социалният диалог на всички нива е необходимо условие за функционирането на социална пазарна икономика в Европа и е от решаващо значение за насърчаване на растежа, конкурентоспособността и справедливостта. Ето защо Комисията е поела ангажимент за засилване на диалога със социалните партньори.

Конференцията ще определи как социалният диалог може да допринесе в шест специфични области: "Европейския семестър"; "Индустриални отношения и изграждане на капацитет на национално равнище"; "Макро-икономическа стратегия на ЕС"; "Социален диалог и по-добро регулиране"; "Цифровия единен пазар" и "Потребности от умения, образование и обучение в променяща се работна среда".

Целта на днешната конференция, в която основни говорители са Жан Клод Юнкер – председател на ЕК, и Валдис Домбровскис – вицепрезидент на ЕК за еврото и социалния диалог, е да се ангажират изцяло междуотрасловите и секторни организации на социалните партньори от ЕС, както и техните членове на национално ниво, за да се споразумеят за конкретни начини за засилване на социалния диалог на всички нива. На конференцията председателят на Комисията Жан Клод Юнкер ще предложи своите виждания относно ключовата роля на социалния диалог за справяне с предизвикателствата в Европа. 

Станишев: Влизането в ЕС и освобождаването на медиците ни в Либия са ни обединявали. Влизането в Шенген може да е трета обща кауза

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4636076


"В последните години са били малко случаите когато имаме общи национални каузи, но те бяха успешни. Така беше и при приемането ни в ЕС, и освобождаването на българските медици в Либия. Сега можем да се обединим по националната кауза за приемане на България в Шенген, защото няма причини това да бъде отлагано".
"В последните години са били малко случаите когато имаме общи национални каузи, но те бяха успешни. Така беше и при приемането ни в ЕС, и освобождаването на българските медици в Либия. Сега можем да се обединим по националната кауза за приемане на България в Шенген, защото няма причини това да бъде отлагано".

Станишев: Влизането в ЕС и освобождаването на медиците ни в Либия са ни обединявали. Влизането в Шенген може да е трета обща кауза

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4636066


"В последните години са били малко случаите когато имаме общи национални каузи, но те бяха успешни. Така беше и при приемането ни в ЕС, и освобождаването на българските медици в Либия. Сега можем да се обединим по националната кауза за приемане на България в Шенген, защото няма причини това да бъде отлагано".

Организират се над 1000 изнесени приемни за земеделските производители в страната

http://pik.bg/организират-се-над-1000-изнесени-приемни-за-земеделските-производители-в-страната-news293794.html

Организират се над 1000 изнесени приемни за земеделските производители в страната

Национална служба за съвети в земеделието (НССЗ) ще организира над 1 000 изнесени приемни в страната до края на годината. Целта на приемните е да се разшири и улесни достъпа на земеделските производители до консултантските услуги на службата, съобщиха от МЗХ.

По време на изнесените приемни всеки един стопанин ще може на място си да получи актуална информация и съвети в областта на земеделието и развитието на селските райони включително и за възможностите за финансиране по Програмата за развитие на селските райони 2014 -2020 г., схемите за директни плащания и националните схеми за подпомагане.

Информация с датите, часовете и местата на провеждане на изнесените приемните ще се актуализира на всеки три месеца. Графикът за периода март-май 2015 г. е публикуван на електронната страница на Министерство на земеделието и храните в рубриката "Актуално", както и на интернет страницата на НССЗ в рубрика "Обучения и информационни дейности", подрубрика "Изнесени приемни".

Съдът увеличи присъдата на шофьора, прегазил Паоло

http://www.vesti.bg/bulgaria/sad/sydyt-uvelichi-prisydata-na-shofiora-pregazil-paolo-6032563

След съдебното заседание, майката на 4-годишния Паоло каза, че е доволна от присъдата и е почувствала справедливост

Военната прокуратура повдигна обвинения срещу Стоян Тонев

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/03/05/2484779_voennata_prokuratura_povdigna_obvineniia_sreshtu/?ref=rss


Военно-окръжната прокуратура в София привлече като обвиняем бившия директор на Военномедицинска академия (ВМА) ген. Стоян Тонев, съобщиха от държавното обвинение.

Обвинението е за умишлена безстопанственост и сключване на неизгодни за ВМА договори. Според него от действията на Тонев на болницата са нанесени щети за общо над 600 хиляди лева. 

Според прокуратурата в периода от 29 ноември 2004 до 1 декември 2007 г. в качеството си на длъжностно лице, той умишлено не е положил...

Румъния: И конфискация при присъди за корупция

http://www.vesti.bg/sviat/evropa/rumyniia-i-konfiskaciia-pri-prisydi-za-korupciia-6032562

Сумата е равна на средствата за заплатите, които държавата плаща на всички лекари в Румъния за една година

Борисов поиска оставките на Лазаров и Писанчев, Бъчварова оглавява МВР

http://web.barometar.net/66956/

Премиерът Бойко Борисов се появи изненадващо в парламента и поиска оставките на главния сектретар на МВР Светлозар Лазаров и на шефа на ДАНС Владимир Писанчев. За вътрешен министър е номиниран вицепремиерът Румяна Бъчварова. Двете ключови оставки на шефа на ДАНС и главния секретар на МВР, които костваха и поста на вътрешния министър Веселин Вучков, бяха [...]

Военна прокуратура повдигна обвинения на Стоян Тонев

http://offnews.bg/news/n_1/n_471139.html

Военна прокуратура повдигна обвинения на бившия директор на Военномедицинска академия и доскорошен председател на здравната комисия в парламента ген. Стоян Тонев, съобщи БГНЕС. Срещу Тонев са повдигнати обвинения за умишлена безстопанственост и сключване на неизгодни за болницата договори през периода 29 ноември 2004 г. – 1 декември 2007 г.  Ген. Тонев е обвинен в това, че съзнателно е сключил два неизгодни договора с частна фирма, с които е предоставил за ползване апаратура на ВМА – лазерни системи за дермална пластика. По първия договор са нанесени щети на ВМА в размер на около 98 000 лева, а по втория договор – в размер на 447 000 лева. След доклад на Министерството на отбраната след проверка във ВМА стана ясно, че в Клиниката по дерматология в болницата са генерирани загуби от около 10 млн. лева след договори на клиниката с частната фирма „Дерма Прим МК“, която е 84% собственост на началника на клиниката проф. Мирослава Кадурина. При подписването на тези договори директор на болницата е ген. Стоян Тонев. След разкритията ген. Тонев подаде оставка като председател на здравната комисия и като депутат.

Атанасов доволен от номинацията Бъчварова - шеф на МВР

http://frognews.bg/news_87145/

Шефът на парламентарната комисия по вътрешен ред и сигурност Атанас Атанасов изрази задоволство от номинацията на Румяна Бъчварова за министър на вътрешните работи. Той симпатизира на идеята, че по принцип това министерство трябва да се води от жена, предаде репортер на Фрог нюз от Народното събрание. В полза на тезата той изрази становище, че дамите били по-последователни, отстоявали позициите си, но в същото време го правели без агресия и напрежение.

Да употребиш Апостола в пошла пропаганда

http://www.cross.bg/apostola-bulgariya-svobodata-1455393.html

/КРОСС/ „Който ни освободи, той и ще да ни пороби..." - така бил казал Левски според една реклама на един филм с претенциите на последна инстанция на истината за Апостола и за свободата на България. В навечерието на 3 март - националния празник на страната ни, подтекстът на въпросната реклама е прозрачен - Русия не е никаква освободителка, а чиста проба поробителка. Шипка, Плевен, Стара Загора, Самарско знаме, пролятата кръв на руски воини и български опълченци... - това са понятия от нафталина, минало за „мухъли", а новото „умно и красиво" поколение на България има нужда от друга история, която като опашата лисица да замита следите на времето. Така следващите поколения ще тръгнат по правата линия и ще знаят, че пъпната връв ни свързва с братята американци и с европейците. Още повече, че не друг, а един от президентите на родината ни - Петър Стоянов, зовеше заедно с един пишман учен от Австрия да се откажем от кирилицата и да усвоим латиницата, сиреч да последваме неговия жизнен пример... Друг, настоящ президент - Росен Плевнелиев, в абсолютно трезв вид, без да му мигне окото навръх 3 март миналата година забрави дори да спомене, че Русия има някакво отношение към празника..

Ген. Стоян Тонев e обвиняем за скандала във ВМА!

http://www.bnews.bg/article-130637

Ген. Тонев е обвинен за това, че в периода 29.11.2004 – 01.12.2007 г. в гр. София, в качеството си на длъжностно лице, умишлено не е положил грижи за управлението на поверенето му имущество.

Убиецът на Шмид подскачал като сърна, обвиняемият Туцов имал същия проблем с походката

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4636032


Апелативният съд в София остави в ареста обвиняемият за убийството на Красимир Гочев-Шмид в ареста. Шмид беше убит през миналата година в Своге. Няколко месеца по-късно арестуваха бившия автокрадец Михаил Туцов - Вандала за убийството. Един от свидетелите с тайна самоличност твърди, че човекът, който е стрелял срещу Шмид,
Апелативният съд в София остави в ареста обвиняемият за убийството на Красимир Гочев-Шмид в ареста. Шмид беше убит през миналата година в Своге. Няколко месеца по-късно арестуваха бившия автокрадец Михаил Туцов - Вандала за убийството. Един от свидетелите с тайна самоличност твърди, че човекът, който е стрелял срещу Шмид,

Прокуратурата повдигна обвинение на бившия директор на ВМА и бивш депутат от ГЕРБ Стоян Тонев

http://www.cross.bg/tonev-razmer-stoyan-1455392.html

/КРОСС/Окръжната прокуратура София е повдигнала обвинение на бившия директор на ВМА и бивш депутат от ГЕРБ Стоян Тонев за умишлена безстопанственост и сключване на неизгодни договори. Той е с наложена мярка за неотклонение „парична гаранция" в размер на 10 000 лв. Според държавното обвинение, през периода ноември 2004 до декември 2007 година, Тонев е допуснал на Военномедицинската академия да бъдат нанесени финансови щети чрез сключването на два неизгодни договори с частна фирма, в размер на 96 000 лв. Стоян Тонев е обвинен и в съзнателно сключване на два неизгодни договора с частна фирма, по силата на които се предоставя за ползване на търговското дружество апаратура, собственост на ВМА. Предоставената медицинска апаратура е лазерни системи за дермална пластика. По първия договор (от 03.12.2007 г.) щетите за болничното заведение са в размер на около 98 000 лв., а по втория (от 05.10.2009 г.) щетата е в размер на 447 000 лв. Заради огромния дълг от над 100 млн. лева Военномедицинска академия (ВМА) е принудена да свие дейността си, да съкращава персонал и дори цели структури. Началници на клиники и лекари са притеснени, че икономиите ще се отразят на качеството на лечение. Те са категорични, че скандалът около Клиниката по дерматология, довел до оставката на бившия началник на ВМА ген. Стоян Тонев като председател на здравната комисия в НС, се е отразил сериозно на болницата

Сеп Блатер иска изпадане за отборите при расистки прояви на феновете

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/03/05/2484741_sep_blater_iska_izpadane_za_otborite_pri_rasistki/?ref=rss


Президентът на ФИФА Сеп Блатер поиска клубовете да бъдат наказвани с отнемане на точки и изваждане от първенствата и турнирите в случай на расистки прояви от феновете им.

Швейцарецът говори по време на заседание на южноафриканската футболна конфедереация КОНМЕБОЛ в Асунсион, Парагвай. Повод за изказването му беше скорошен инцидент в Перу, при който нападателят Луис Техада напусна терена заради расистки обиди.

Според президента на ФИФА, който се бори за пети мандат начело...

Прокуратурата повдигна обвинение на бившия директор на ВМА и бивш депутат от ГЕРБ Стоян Тонев

http://www.cross.bg/tonev-stoyan-neizgodni-1455392.html

/КРОСС/Окръжната прокуратура София е повдигнала обвинение на бившия директор на ВМА и бивш депутат от ГЕРБ Стоян Тонев за умишлена безстопанственост и сключване на неизгодни договори. Според държавното обвинение, през периода ноември 2004 до декември 2007 година, Тонев е допуснал на Военномедицинската академия да бъдат нанесени финансови щети чрез сключването на два неизгодни договори с частна фирма, в размер на 96 000 лв. Стоян Тонев е обвинен и в съзнателно сключване на два неизгодни договора с частна фирма, по силата на които се предоставя за ползване на търговското дружество апаратура, собственост на ВМА. Предоставената медицинска апаратура е лазерни системи за дермална пластика. По първия договор (от 03.12.2007 г.) щетите за болничното заведение са в размер на около 98 000 лв., а по втория (от 05.10.2009 г.) щетата е в размер на 447 000 лв. Заради огромния дълг от над 100 млн. лева Военномедицинска академия (ВМА) е принудена да свие дейността си, да съкращава персонал и дори цели структури. Началници на клиники и лекари са притеснени, че икономиите ще се отразят на качеството на лечение. Те са категорични, че скандалът около Клиниката по дерматология, довел до оставката на бившия началник на ВМА ген. Стоян Тонев като председател на здравната комисия в НС, се е отразил сериозно на болницата. "Отливът на пациенти се почувства веднага, дори работата в спешно-приемно отделение падна наполовина", казаха лекари.    

Кунева: Имаме нов план за интеграция на хората, получили убежище в България

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4636062

В много кратък срок и в следствие на много работа имаме нов план за интеграция на хората, получили убежище в България, който скоро ще има и подробен финансов разчет. Това каза вицепремиерът Меглена Кунева по време на форум на тема "Словото - път към Другия", предаде "Фокус".   Основните акценти от плана за интеграция са - да бъдат създадени
В много кратък срок и в следствие на много работа имаме нов план за интеграция на хората, получили убежище в България, който скоро ще има и подробен финансов разчет. Това каза вицепремиерът Меглена Кунева по време на форум на тема "Словото - път към Другия", предаде "Фокус". Основните акценти от плана за интеграция са - да бъдат създадени

БДЗП настоява за промени в ловното законодателство след отстрел на царски орел

http://pik.bg/бдзп-настоява-за-промени-в-ловното-законодателство-след-отстрел-на-царски-орел-news293790.html

БДЗП настоява за промени в ловното законодателство след отстрел на царски орел

БДЗП настоява за промени в ловното законодателство и за въвеждането на проверовъчни изпити в районите, където е регистриран отстрел на защитени видове.

Царският орел Кралчо, който бе спасен преди малко повече от година след прострелване, със съвместните усилия на БДЗП и Зелени Балкани, бе намерен убит на 28 февруари от екип на БДЗП в района на Община Елхово. След направена рентгенографията в Центъра на Зелени Балкани бе установено, че в тялото на птицата има сачми.(вижте подробности в "още по темата")

Тъжната сага на Кралчо започна в края на януари 2014 г., когато служители на Община Свиленград намериха птицата в безпомощно състояние в района на с. Райкова могила. Тежко пострадалият орел бе транспортиран до Спасителния център за диви животни на Зелени Балкани в Стара Загора, където ветеринарните лекари направиха и невъзможното, за да го спасят. Орелът беше със счупено крило и крак и 4 сачми в тялото. След много грижи, птицата успя да се възстанови и беше пусната в дивата природа на същото място, където бе открита.

Преди това обаче на царския орел бе поставен сателитен предавател, предоставен от БДЗП, който да дава информация за неговите движения и местонахождение.

Орелът Кралчо не сформира двойка след инцидента, а остана да се скита сам. В края на февруари тази година предавателят на Кралчо започна да излъчва наземен сигнал, който обикновено е знак за това, че птицата е в беда и не се движи. Двама експерти на БДЗП посетиха мястото, от където бе последният GPS сигнал и откриха останки от птицата, както и нейния сателитен предавател. Тялото на мъртвия орел бе занесено в Центъра на Зелени Балкани, където бе направена рентгенография за установяване на причините за смъртта.

Открити бяха отново сачми от прострелване, които този път са станали причина за мъчителния край на птицата. За случая са сезирани всички компетентни органи и се водят съответните действия за откриване на извършителя. Отстрелът на грабливи птици е криминално деяние, което според Наказателния кодекс на Република България, чл. 278, ал. д, се наказва с глоба от 5 до 20 хиляди лева и лишаване от свобода до 5 години. Царският орел е една от най редките птици както в България, така и в световен мащаб.

У нас са останали едва 25 двойки. Загиването на дори една птица, оказва драматично влияние върху националната популация на вида, тъй като представлява 4% от нея. Благодарение на над 20-годишната работа на БДЗП и останалите природозащитни организации за опазването му, популацията на царския орел бележи ръст в последните години, но той е в списъка на световно застрашените видове на Международния съюз за опазване на природата (IUCN).

БДЗП осъществи 5-годишен проект, финансиран по програма LIFE+ на Европейския съюз за опазване на царския орел и ловния сокол, в рамките на който благодарение на поредица от комплексни дейности бе отбелязан ръст от 20 на 25 двойки за последните 5 години. Поставени бяха сателитни предаватели на 25 млади птици и благодарение на проследяването им с модерната технология преди две години бе констатиран и друг случай на прострелян от бракониер царски орел.

Той бе открит в района на гр. Карнобат и по-късно загина от раните си. С подобни бракониерски дейности се посяга на един национален символ, какъвто е царският орел и се компрометират дългогодишните усилия на природозащитната общност за спасяването на вида в дивата природа в национален и световен мащаб. Този случай, както и регистрираните през миналата година случаи на простреляни други видове орли, включително морски орел, показват нуждата от промени в ловното законодателство, както и въвеждането на проверовъчни изпити за ловците от районите, където е регистриран отстрел на защитени видове.

Румяна Бъчварова – вътрешен министър, Лазаров и Писанчев - аут

http://frognews.bg/news_87144/

Премиерът Борисов се появи изненадващо в Народното събрание и обяви, че ще предложи Румяна Бъчварова за мястото на подалия оставка Веселин Вучков, за да няма спекулации с имена. Оставките на Светлозар Лазаров и Владимир Писанчев ще бъдат поискани, заяви още Борисов и каза, че ще го предложи още на следващото заседание на Министерски съвет.

Стоян Тонев е с обвинение за неизгодни договори и безстопанственост

http://www.mediapool.bg/stoyan-tonev-e-s-obvinenie-za-neizgodni-dogovori-i-bezstopanstvenost-news231294.html

Прокуратурата повдигна обвинения на бившия директор на Военномедицинската академия (ВМА) и доскорошен депутат от ГЕРБ Стоян Тонев за умишлена безстопанственост и сключване на неизгодни за болницата договори. В периода от 29 ноември 2004 г. до 1 декември 2007 г. той умишлено не е положил грижи за управлението на поверенето му имущество на ВМА. От това са настъпили вреди за ВМА в размер на 96 000 лева. Това съобщи прокуратурата в четвъртък, броени дни след като самият Тонев поиска да проверен заради огласения от медиите одит на военното министерство, разкриващ злоупотреби във военна болница. Отделно Стоян Тонев е обвинен и за съзнателно сключване на два неизгодни договора с частната фирма "Дерма Прим", по силата на които се предоставя за ползване на търговското дружество апаратура, собственост на ВМА. Става дум за лазерни системи за дермална пластика. По първия договор, който е в сила от 3 декември 2007 г., щетите за ВМА са около 98 000 лева. По втория договор, който е сила от 5 октомври 2009 г., болницата е ощетена с 447 000 лева. Стоян Тонев, който миналата седмица напусна парламента, е оставен на свобода срещу парична гаранция от 10 000 лева. Разследването срещу Тонев започна след одит на Министерството на отбраната (МО), което е принципал на ВМА, за договор между държавното лечебно заведение и частната клиника на проф. Мирослава Кадурина "Дерма Прим". Според одитния доклад "Дерма прим" е действала десет години на територията на Клиниката по дерматология във ВМА, генерирайки загуби за 10 млн. лева за сметка на ведомствената болница. Обвиненията идват само десет дни след медийното оповестяване на одита и последвалия скандал, който в крайна сметка стана причина премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов да снеме политическото си доверие от Тонев и да поиска оттеглянето му от парламента. Одитът обаче е бил предаден на прокуратурата още през август миналата година, когато е бил изготвен. Миналата седмица бившият военен министър и принципал на ВМА Ангел Найденов (БСП) дори коментира, че изнесените в публичното пространство факти "не са някаква новост", а са известни от май миналата година. Той съобщи, че има и други одити на ВМА, констатирали нарушения, които са предадени на прокуратурата. Реакцията на прокуратурата обаче идва едва сега, след като политическото доверие от Тонев бе свалено и само за медийно оповестения одит. След избухването на скандала новото ръководство на ВМА разкри, че в болницата са сключени и други неизгодни договори, които са били прекратени и сумите драстично намалени. Болницата е реализирала над 20 млн. лева икономия през второто полугодие на 2014 г. спрямо същия период на 2013 г., като е орязала наполовина някои свръхвисоки разходи за лекарства и външни услуги като хранене, чистене, поддръжка на асансьори, климатици и други.

Стоян Тонев е обвинен за нанасяне на щети на ВМА за близо 650 000 лева

http://www.mediapool.bg/stoyan-tonev-e-obvinen-za-nanasyane-na-shteti-na-vma-za-blizo-650-000-leva-news231294.html

Бившият депутат от ГЕРБ и бивш шеф на Военномедицинската академия (ВМА) Стоян Тонев бе обвинен в четвъртък за умишлена безстопанственост и сключване на неизгодни за болницата договори.   Прокуратурата съобщава, че в периода от 29 ноември 2004 година до 1 декември 2007 година той умишлено не е положил грижи за управлението на поверенето му имущество на ВМА. От това са настъпили вреди за ВМА в размер на 96 000 лв.   Отделно Стоян Тонев е обвинен и за съзнателно сключване на два неизгодни договора с частна фирма, по силата на които се предоставя за ползване на търговското дружество апаратура, собственост на ВМА. Става дума за лазерни системи за дермална пластика, предоставени на фирмата “Дерма прим”.   По първия договор, който е в сила от 3 декември 2007 година, щетите за ВМА са в размер на около 98 000 лв. По втория договор, който е сила от 5 октомври 2009 година, щетата е в размер на 447 000 лв.   Стоян Тонев е оставен на свобода срещу парична гаранция от 10 000 лева.   Разследването срещу Тонев започна след одит на Министерството на отбраната (МО), което е принципал на ВМА, за договор между държавното лечебно заведение и частната клиника на проф. Мирослава Кадурина "Дерма Прим".   До реакцията на ГЕРБ и оставката на Тонев обаче се стигна след като бТВ излъчи разследване, базирано на одита, за това как частната фирма на близката до Тонев професорка е действала на територията на ВМА, използвайки ресурса, базата и апаратурата на държавната болница. В резултат на това "сътрудничество" ВМА е генерирала загуби от 10 млн. лева.

Йоан Кукузел ще пеят на 16 април в Париж

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4636025

Йоан Кукузел ще пеят на 16 април в Нотр-Дам в Париж. Това ще е във връзка с откриването на изложбата
Йоан Кукузел ще пеят на 16 април в Нотр-Дам в Париж. Това ще е във връзка с откриването на изложбата "Епопея на тракийските царе. Археологически открития в България". Това съобщи вчера министър Вежди Рашидов при откриването на семинара "Валоризация на културното наследство, музейна политика: Реставрация , комуникация и медии".

В Александровска болница започват безплатни прегледи на жени за оценка на сърдечносъдовия риск

http://www.cross.bg/zheni-bolnitza-aleksandrovska-1455391.html

/КРОСС/От утре в Александровска болница ще се извършват безплатни прегледи на жени за оценка на сърдечносъдовия риск. Лекарите от Александровска болница ще консултират и преглеждат от 12 до 17 часа. Не се изисква направление, но е необходимо предварително записване на телефон 02/92-30-586. По данни на Световната здравна организация, всяка година в света 8,6 милиона жени умират от сърдечносъдови заболявания, което е повече от всички жени, които са починали от злокачествени заболявания, туберкулоза, малария и СПИН. Специалистите съветват за ограничаване или избягване на употребата на солени и мазни храни, също обездвижването, тютюнопушенето, злоупотребата с алкохол, психосоциалния стрес, както и хормонални нарушения. Така би могло да се отложи или предотврати възникването на сърдечносъдово заболяване, както и значително да се подобри контролът му. Инициативата на Александровска болница е по повод Международния ден на жената и е по идея на Дружеството на кардиолозите в България.  

6 г. затвор за убиеца на 4-годишния Паоло

http://offnews.bg/news/n_1/n_471134.html

Убиецът на 4-годишния Паоло Георги Сапунджиев да лежи 6 години в затвора, реши Пловдивският апелативен съд. Инцидентът стана на 2 юни 2014 г. Тогава Сапунджиев прегазва с джипа си момченцето в пешеходната зона на Стара Загора. Мъжът, който призна вината си, ще излежи присъдата си в общежитие от открит тип. 8 години той няма да има правото да шофира. Сапуджиев ще плати и разноските по делото в размер на близо 14 хиляди лева за семейството на Паоло. Присъдата може да бъде обжалвана пред ВКС. След края на заседанието на съда майката Красимира Иванова каза, че е доволна от присъдата. Тя благодари на съда и сподели, че е почувствала, че има справедливост. Максималната присъда можеше да бъде 9 години, но тя бе намалена с 1/3, защото извършителят призна вината си.

Кардиолог бе зверски пребит при полицейско задържане в Петрич

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4636048

Известен петрички кардиолог е настанен в реанимация на болница с тежки контузии и счупени ребра след нанесен му побой. 
Състоянието на д-р Чавдар Великов е тревожно. В реанимация наколко пъти е изпадал в несвяст и колегите му са спасявали живота му. От болничното легло докторът почти без глас помоли "Изчакайте, не пишете,
Известен петрички кардиолог е настанен в реанимация на болница с тежки контузии и счупени ребра след нанесен му побой.  Състоянието на д-р Чавдар Великов е тревожно. В реанимация наколко пъти е изпадал в несвяст и колегите му са спасявали живота му. От болничното легло докторът почти без глас помоли "Изчакайте, не пишете,

"Ножът опря до кокала", убедена е Кунева по повод бежанците

http://news.ibox.bg/news/id_802634753

В центровете за имигранти у нас са настанени 3 800 души, към 600 са на външни адреси

Красимир Велчев: Кандидатурата на Румяна Бъчварова за шеф на МВР не е изненадваща

http://pik.bg/красимир-велчев-кандидатурата-на-румяна-бъчварова-за-шеф-на-мвр-не-е-изненадваща-news293787.html

Красимир Велчев: Кандидатурата на Румяна Бъчварова за шеф на МВР не е изненадваща

Право е на премиера да определи своя екип. Това каза народният представител от ПГ на ГЕРБ Красимир Велчев пред журналисти в парламента.

По думите му кандидатурата на Румяна Бъчварова за министър на вътрешните работи не е изненадваща. „Аз мисля, че хората около министър-председателя Бойко Борисов са достойни и той ще се справи“, заяви Велчев. 

Той уточни, че не е знаел за тази кандидатура на Румяна Бъчварова. „Както виждате нещата са много динамични и много бързо се развиват. Ние разбрахме за кандидатурата на Румяна Бъчварова за вътрешен министър в пленарна зала“, допълни той. 

Кунева: Имаме нов план за интеграция на хората, получили убежище в България

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4636030

В много кратък срок и в следствие на много работа имаме нов план за интеграция на хората, получили убежище в България, който скоро ще има и подробен финансов разчет. Това каза вицепремиерът Меглена Кунева по време на форум на тема
В много кратък срок и в следствие на много работа имаме нов план за интеграция на хората, получили убежище в България, който скоро ще има и подробен финансов разчет. Това каза вицепремиерът Меглена Кунева по време на форум на тема "Словото - път към Другия", предаде "Фокус". Основните акценти от плана за интеграция са - да бъдат създадени

Валери Симеонов за предложението Бъчварова да е вътрешен министър: Ако изпълнява програмата, ще работим с нея

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4636053

Никъде не сме поемали ангажимент да подкрепяме всичко, което предлага ГЕРБ. Това заяви председателят на ПГ на Патриотичния фронт Валери Симеонов пред журналисти в парламента, предаде „Фокус”.
Относно предложението на Бойко Борисов Румяна Бъчварова да бъде министър на вътрешните работи, Валери Симеонов обясни, че той няма да работи с нея.
Никъде не сме поемали ангажимент да подкрепяме всичко, което предлага ГЕРБ. Това заяви председателят на ПГ на Патриотичния фронт Валери Симеонов пред журналисти в парламента, предаде „Фокус”. Относно предложението на Бойко Борисов Румяна Бъчварова да бъде министър на вътрешните работи, Валери Симеонов обясни, че той няма да работи с нея.

Операта в Сидни ще бъде обновена от държавния бюджет

http://www.cross.bg/sidni-zala-operata-1455390.html

/КРОСС/ 202 млн. долара ще бъдат инвестирани в обновяването на Концертната зала на Операта в Сидни, където Симфоничният оркестър на Сидни изнася повече от 200 концерта годишно пред публика от над 200 хиляди души. Архитектурният шедьовър е дом на оркестъра на Сидни от откриването си през 1973 година. Идеята за цялостното обновяване на музикалната институция е на правителството на Нов Южен Уелс. То поема и целия финансов ангажимент към операта. „Съживяването на Концертната зала ще има не само голямо въздействие върху артистичната общност в Нов Южен Уелс и Австралия, но и положителни последствия върху икономиката, като ръст на туризма и публичната ангажираност" - се казва в изявление на ръководството на оркестъра. Подчертава се, че подобна инвестиция в инфраструктурата действително заслужава подкрепата на правителството. Общо 600 млн. долара са заделени във създадения фонд за културна инфраструктура, като 202 милиона от тях се насочват към модернизирането на най-голямата зала в Операта на Сидни. Така ще бъдат усъвършенствани качествата на акустиката, за която отдавна се счита, че е недостатъчно добра, театралната техника, достъпът до самата зала ще се подобри, а нейните размери ще се разширят, включително ще бъдат подновени и репетиционните пространства. Завършването на мащабните ремонтни работи се очаква през 2018 година. Все още не е известно къде ще пребивава оркестърът през този период.

Патриотите: Премиерът е в заблуда, че ще подкрепяме всичко, предложено от ГЕРБ

http://www.moreto.net/novini.php?n=281996

Никъде не сме поемали ангажимент да подкрепяме всичко, което предлага ГЕРБ. Това заяви председателят на ПГ на Патриотичния фронт Валери Симеонов пред журналисти в парламента, предаде репортер на Агенция „Фокус”. „Тук има заблуда у министър-председателя”, добави той.

Ген. Стоян Тонев е обвиняем с 10 хил. лв. гаранция

http://www.vesti.bg/bulgaria/sad/gen.-stoian-tonev-e-obviniaem-s-10-hil.-lv.-garanciia-6032561

Обвиненията, които са повдигнати на бившия директор на ВМА, са за умишлена безстопанственост и сключване на неизгодни за ВМА договори

Кардиолог бе зверски пребит при полицейско задържане в Петрич

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4636023

Известен петрички кардиолог е настанен в реанимация на болница с тежки контузии и счупени ребра след нанесен му побой. 
Състоянието на д-р Чавдар Великов е тревожно. В реанимация наколко пъти е изпадал в несвяст и колегите му са спасявали живота му. От болничното легло докторът почти без глас помоли
Известен петрички кардиолог е настанен в реанимация на болница с тежки контузии и счупени ребра след нанесен му побой.  Състоянието на д-р Чавдар Великов е тревожно. В реанимация наколко пъти е изпадал в несвяст и колегите му са спасявали живота му. От болничното легло докторът почти без глас помоли "Изчакайте, не пишете,

Прокуратурата привлече като обвиняем ген. Стоян Тонев - за безстопанственост и неизгодни договори

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4636039

Днес, 5 март Военно-окръжна прокуратура – София привлече като обвиняем бившия директор на ВМА ген. Стоян Тонев. На същия е предявено обвинение за умишлена безстопанственост и сключване на неизгодни за ВМА договори, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.
Ген. Тонев е обвинен за това, че в периода 29.11.2004 – 01.12.2007 г. в гр.
Днес, 5 март Военно-окръжна прокуратура – София привлече като обвиняем бившия директор на ВМА ген. Стоян Тонев. На същия е предявено обвинение за умишлена безстопанственост и сключване на неизгодни за ВМА договори, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата. Ген. Тонев е обвинен за това, че в периода 29.11.2004 – 01.12.2007 г. в гр.

Записки по русофилството (поглед отвътре)

http://www.dnevnik.bg/analizi/2015/03/05/2484664_zapiski_po_rusofilstvoto_pogled_otvutre/?ref=rss


"Дневник" препечатва текста от портала "Култура". Акцентите са на редакцията:

1 март, 12 ч. Студът и почивните дни буквално са обезлюдили центъра на София, тъй че направо не вярвам на ушите си, когато чувам на високи децибели да ехти руската песничка "Пусть всегда будет солнце". В съчетание със студено-смръщеното небе, ефектът е ударен: като да ви облеят ненадейно с одеколон "Тройной" или пък да се озовете в ръце с броеве на "Мурзилка" и "Крокодил" вместо с неделната българска...

Прокуратурата повдигна обвинения на Стоян Тонев

http://www.vesti.bg/bulgaria/sad/prokuraturata-povdigna-obvineniia-na-stoian-tonev-6032561

Обвиненията, които са повдигнати на бившия директор на ВМА, са за умишлена безстопанственост и сключване на неизгодни за ВМА договори

Валери Симеонов: Ако Бъчварова изпълнява програмата на кабинета, ще работим с нея

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4636019

Никъде не сме поемали ангажимент да подкрепяме всичко, което предлага ГЕРБ. Това заяви председателят на ПГ на Патриотичния фронт Валери Симеонов пред журналисти в парламента, предаде „Фокус”.
Относно предложението на Бойко Борисов Румяна Бъчварова да бъде министър на вътрешните работи, Валери Симеонов обясни, че той няма да работи с нея.
Никъде не сме поемали ангажимент да подкрепяме всичко, което предлага ГЕРБ. Това заяви председателят на ПГ на Патриотичния фронт Валери Симеонов пред журналисти в парламента, предаде „Фокус”. Относно предложението на Бойко Борисов Румяна Бъчварова да бъде министър на вътрешните работи, Валери Симеонов обясни, че той няма да работи с нея.

Генерал Стоян Тонев - обвиняем за безстопанственост и неизгодни договори

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4636027

Днес, 5 март Военно-окръжна прокуратура – София привлече като обвиняем бившия директор на ВМА ген. Стоян Тонев. На същия е предявено обвинение за умишлена безстопанственост и сключване на неизгодни за ВМА договори, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.
Ген. Тонев е обвинен за това, че в периода 29.11.2004 – 01.12.2007 г. в гр.
Днес, 5 март Военно-окръжна прокуратура – София привлече като обвиняем бившия директор на ВМА ген. Стоян Тонев. На същия е предявено обвинение за умишлена безстопанственост и сключване на неизгодни за ВМА договори, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата. Ген. Тонев е обвинен за това, че в периода 29.11.2004 – 01.12.2007 г. в гр.

Калфин: Няма алтернатива на руския газ в Европа

http://econ.bg/Новини/Калфин-Няма-алтернатива-на-руския-газ-в-Европа_l.a_i.660212_at.1.html

В момента няма алтернатива на руския газ. Това е заявил вицепремиерът Ивайло Калфин на срещата с ръководителя на Комисията по международни...

Прокуратурата повдигна обвинения на Стоян Тонев

http://www.klassa.bg/News/Read/article/249374_%D0%9F%D1%80%D0%BE%D0%BA%D1%83%D1%80%D0%B0%D1%82%D1%83%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BF%D0%BE%D0%B2%D0%B4%D0%B8%D0%B3%D0%BD%D0%B0+%D0%BE%D0%B1%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%8F+%D0%BD%D0%B0+%D0%A1%D1%82%

 Военна прокуратура повдигна обвинения на бившия директор на Военномедицинска академия (ВМА) ген.-майор Стоян Тонев, предаде репортер на БГНЕС.

Обвиненията, които са повдигнати на бившия директор на ВМА, са за умишлена безстопанственост и сключване на неизгодни за ВМА договори.

Ген. Тонев е обвинен за това, че в периода 29.11.2004 – 01.12.2007 г. в гр. София, в качеството си на длъжностно лице, умишлено не е положил грижи за управлението на поверенето му имущество, от което са настъпили вреди за ВМА в размер на 96 000 лв. (престъпление по чл. 219, ал. 4, вр. ал.3, вр. ал.1 от НК).

Стоян Тонев е обвинен и в съзнателно сключване на два неизгодни договора с частна фирма, по силата на които се предоставя за ползване на търговското дружество апаратура, собственост на ВМА (престъпления по чл. 220, ал. 2, вр. ал.1 от НК и престъпление по чл. 220, ал. 2, вр. ал. 1 от НК). Предоставената медицинска апаратура е лазерни системи за дермална пластика. По първия договор (от 03.12.2007 г.) щетите за болничното заведение са в размер на ок. 98 000 лв., а по втория (от 05.10.2009 г.) щетата е в размер на 447 000 лв.

БГНЕС припомня, че Стоян Тонев подаде оставка като депутат и напусна председателското място в здравната комисия заради скандални разкрития за периода, в който бе начело на Военномедицинска академия (ВМА).

В доклад на Дирекция "Вътрешен одит" при Министерство на отбрана беше разкрито, че само в една от клиниките на ВМА са били генерирани загуби за 10 милиона лева, които са за сметка на печалба на частна фирма. Всичко стартира преди 11 години, когато между ВМА и частната фирма "Дерма Прим" се сключва договор за медицински услуги. По това време началник на болницата е о.р. генерал Стоян Тонев. Вместо приходи за болницата, партньорството с частната фирма носи само загуби. Скандалното в случая е, че началникът на Клиниката по дерматология във ВМА проф. Мирослава Кадурина е собственик на 84% от "Дерма Прим". /БГНЕС

Фермери ще получават консултации в над 1000 изнесени приемни

http://www.dnevnik.bg/biznes/companii/2015/03/05/2484748_fermeri_shte_poluchavat_konsultacii_v_nad_1000/?ref=rss


Национална служба за съвети в земеделието (НССЗ) ще организира над 1 000 изнесени приемни в страната до края на годината. Целта е да се разшири и улесни достъпа на земеделските производители до консултантските услуги на службата.

Експертите ще дават информация и за възможностите за финансиране по Програмата за развитие на селските райони 2014 -2020 г., схемите за директни плащания и националните схеми за подпомагане.

Информация с датите, часовете и местата на провеждане на...

Областният управител на Варна: Имам 400 лева сметка за ток, но не се оплаквам

http://petel.bg/Oblastniyat-upravitel-na-Varna--Imam-400-leva-smetka-za-tok--no-ne-se-oplakvam__103625

Росен Марков подари мартеница-електромер на областния управител на Варна Стоян Пасев. Оригинално изработена с пожелание, гласящо: „За...

Любовна сага от Сандански: Хванаха свекър на калъп със снаха си

http://petel.bg/Lyubovna-saga-ot-Sandanski--Hvanaha-svekar-na-kalap-sas-snaha-si__103630

70-годишен бивш готвач от Сандански е хванат на калъп със снаха си. Любовната драма се разиграла във вила в местността Попина лъка. Там...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване