В Йемен става страшно

http://svetoven.pogled.info/news/63370/V-Iemen-stava-strashno

/Поглед.инфо/ Кризата в Йемен не е от вчера. Но международната общност дълго време не се интересуваше от тази най-бедна страна на Арабския полуостров. И сега плаща твърде висока цена заради това.

Св. Матрона Солунска

http://www.cross.bg/matrona-evreiikata-tyaloto-1458520.html

Житие на св. мъченица Матрона Солунска Св. Матрона, като момиче-сираче, била слугиня в Солун, в къщата на един евреин. Жената на тоя евреин постоянно хулела Матрона заради нейната вяра в Христа и я принуждавала да се отрече от Христа и да отиде в синагогата. Но кротката Матрона вярно служела на своята господарка, без да й възразява на хулите и тайно се молела на Христа Бога. Един ден еврейката узнала, че Матрона скришом от нея отишла в църква и ядосана я запитала защо не е отишла в синагогата. Матрона кротко й отговорила: "Защото живият Бог е в християнската Църква, а от еврейската синагога Той е отстъпил." Побесняла от тоя смел отговор, еврейката жестоко я била и затворила в една мрачна стая, като при това я и вързала. На другия ден тя намерила девойката развързана чрез Божията сила. Матрона на колене се молела Богу. Господарката повторила няколко дни това наказание, докато най-после чрез глад и побой тя уморила девойката. Тогава еврейката взела тялото на светата мъченица и от горния етаж на къщата си го хвърлила на улицата. Християните взели тялото на мъченицата и с чест го погребали. Епископ Александър пък, като узнал за чудесата, които се извършват при гроба на светата мъченица, издигнал там църква в нейна чест. А злата еврейка скоро получила заслуженото: от същото място на къщата, откъдето хвърлила тялото на св. Матрона, тя паднала на камъните на улицата и се убила.  

Истинска история! Животът или кучето? Баба избра да живее, осъдиха я

http://petel.bg/Istinska-istoriya--ZHivotat-ili-kucheto--Baba-izbra-da-zhivee--osadiha-ya__106200

70-годишна жена от дупнишкото село Делян е осъдена на 3 м. условно за това, че с незаконна пушка застреляла кучето на съседа си. Съдия...

Минути преди смъртоносния сблъсък: Командирът на самолета се опитал да влезе в пилотската кабина с брадва!

http://petel.bg/Minuti-predi-smartonosniya-sblasak--Komandirat-na-samoleta-se-opital-da-vleze-v-pilotskata-kabina-s-bradva-__106201

Командирът на полет 9525 на „Джърмънуингс“, който е бил заключен извън пилотската кабина, се е опитал да разбие вратата с брадва, съобщава...

Новите синдици влизат в КТБ с финансовия министър и зам.-главния прокурор

http://petel.bg/Novite-sinditsi-vlizat-v-KTB-s-finansoviya-ministar-i-zam--glavniya-prokuror__106202

Представители на прокуратурата, Министерство на финансите ще отидат заедно с новите синдици на КТБ в офиса на банката на площад...

Снимки от община Варна! Районът е отцепен. Огромна дупка зее в стъклото на партера

http://petel.bg/Snimki-ot-obshhina-Varna--Rayonat-e-ottsepen--Ogromna-dupka-zee-v-stakloto-na-partera__106203

Огромна дупка зее в стъклените врати на първия етаж на община Варна след като снощи неизвестен към момента човек хвърлил по сградата...

Изпитания на две ваксини срещу ебола показаха, че те са безопасни за хората

http://www.cross.bg/liberiya-virysa-pokazaha-1458519.html

/КРОСС/ Клиничните изпитания на две ваксини срещу болестта, причинявана от вируса Ебола, показаха, че препаратите са безопасни за хората, съобщи Националният институт по здравеопазване на САЩ, цитиран от ТАСС. Става дума за препарати на британската компания „ГлаксоСмитКлайн" и на американската корпорация „НюЛинк". Изпитанията за безопасността и ефективността на ваксините бяха проведени в Либерия с участието на над 600 души. По данни на Световната здравна организация от началото на епидемията от ебола в Гвинея, Либерия и Сиера Леоне са починали около 10 300 души, а около 25 000 са се заразили с вируса.    

Теория на конспирацията: Изпитания на американски лазер са свалили А320

http://www.klassa.bg/News/Read/article/249746_%D0%A2%D0%B5%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%8F+%D0%BD%D0%B0+%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D1%81%D0%BF%D0%B8%D1%80%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0%3A+%D0%98%D0%B7%D0%BF%D0%B8%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%8F+%D0%BD%D0%B0+%D0%B0%D0

 Цял свят гадае каква е истинската причина зад трагедията с Еърбъс 320 на Germanwings, който се разби във Френските Алпи. При катастрофата загинаха 150 души. Според разшифрованите данни от първата черна кутия, самолетът е бил умишлено забит в земята от втория пилот Андреас Любиц. Любителите на теориите на конспирациите обаче не се задоволяват само с това обяснение. Интернет прегаря от най-различни версии за случилото се. Според една от тях самолетът е бил свален от неуспешно изпитание на американски лазер.

Според статия в мрежата, която лансиора тази версия, министерството на отбраната на Русия е докладвало информация от Северния флот, която показва, че катастрофата във Френските Алпи на самолета на Germanwings е «пряк резултат” от неуспешни изпитания на ВВС на САЩ на високоенергийната система с течен лазер (High Energy Liquid Laser Area Defense System (HELLADS)), която се е опитала да свали трансконтинентална балистична ракета, но вместо това е разрушила самолета, убивайки 150 души. 

Според доклад до Министерството на отбраната на Русия на Северния флот, за инцидента е съобщил корабът за борба с подводници Североморск, в момента изпълняващ задачи в Средиземно море. Той е съобщил, че са били регистрирани в атмосферата електрически аномалии над Южна Франция, Западна Италия и Югозападна Швейцария. Районът, регистриран от Североморск, съвпада с военната оперативна зона на 510-та изтребителна ескадрила на ВВС на САЩ, оперираща от авиобазата Авиано в Италия. 

Любопитното е, че този доклад също отбелязва, че дадените аномалии във въпросната военна зона, са възникнали и в същото време, когато британските граждански радари са ослепели, което бе потвърдено и от съобщение на службата за безопасност на полетите: «Наблюдавам Манчестър, гледам нагоре и виждам А380 преминаващ над главата ми, но нищо не виждам на радара”. В докладът се уточнява, че радиолокационните системи на САЩ, Великобритания и ЕС често ослепяват по време на излитането и кацането на бомбардировачите В1. Във вчерашния случай ослепяването може да е свързано с действия на британски бомбардировач British B-1 Lancer Bomber, който е един от способните самолети да експлоатира HELLADS на ВВС на САЩ. 

В доклада се разказва до колко опасни могат да бъдат военните игри на САЩ. За това говори инцидент от 3 март над Южна Франция, когато се е моделирали изпитанията от миналите дни. Тогава Еърбъс А321 на Луфтханза с номер на полета LH1172 рязко изгуби височина за няколко минути. За щастие пилотите са успели да овладеят машината преди тя да се разбие и да я приземят в Нант. 

Това, което е станало причината за тоталното разрушение на А320, е за първи път е регистрирано на 3 февруари, когато ВВС на САЩ изпитаха HELLADS, като я насочиха към остарял спътник за прогнозиране на времето. Спътникът бе унищожен отвътре навън чрез нагряване, в резултат на което той се взриви в орбита. Освен това, както казват експертите от министерството на отбраната, химическият лазер на тези системи, е известен с това, че е много трудно да бъде насочен към цели, намиращи се на далечни дистанции, защото въздействието им, по правило, се разпространява в атмосферата, влияейки на всичко, което е на пътя им. 

Точният сценарий, довел до падането на самолета в Алпите, според експертите на ведомството, е бил комбиниран опит на западния алианс да проведе «изпитания в плътните слоеве на атмосферата”, имитиращи атака на руска ядрена ракета. Специфичните «изпитания в плътните слоеве на атмосферата”, които се провалиха, бяха анонсирани по-рано за трансконтинентална балистична ракета, изстреляна рано сутринта в понеделник от обект на ВВС на САЩ в Калифорния. 

Целият текст на статията може да прочете на английски тук и на руски тук. 

Лекарският съюз и касата бистрят цените на клиничните пътеки

http://pik.bg/лекарският-съюз-и-касата-бистрят-цените-на-клиничните-пътеки-news306031.html

Лекарският съюз и касата бистрят цените на клиничните пътеки

По предложение на Финансовото министерство Здравната каса е поканила днес Българския лекарски съюз (БЛС) на среща, на която да се обсъди намаляването на цените на отделни клинични пътеки.

Причината за разговорите е фактът, че парите за здраве не стигат. Само за първите два месеца от годината болниците са изхарчили със 114 млн. лв. повече от планираното.

В настоящия рамков договор има законов механизъм, по който цените на клиничните пътеки могат да бъдат намалявани в случай, че се стигне до дефицит в бюджета за здравеопазване. 

Откриха важна улика в дома на пилота, разбил самолета на Germanwings

http://www.cross.bg/doma-germanwings-apartamenta-1458518.html

/КРОСС/ Германската полиция е открила важна улика в дома на втория пилот Андреас Любиц, който е смятан за виновник за катастрофата на самолета на компанията Germanwings, съобщава вестник "Дейли мейл". Детективите съобщават, че са направи важно откритие по време на четиричасовото претърсване на апартамента му, но че това не е предсмъртно писмо, пише вестникът."Снощи полицията извърши обиск в дома на семейство Любиц в малкото градче на север от Франкфурт и в апартамента му в Дюселдорф. Иззети са компютри, лаптопи и други материали", отбелязва изданието. Пилотът живеел ту в апартамента си, ту в къщата на родителите си."Открихме нещо, което ще бъде подложено на изследване. Сега не можем да кажем какво е това, но то може да бъде много важен ключ към това, което се е случило.", казаха от полицията."Дейли мейл" посочва, че пилотът е бил в период на депресия. Междувременно много авиокомпании решиха да променят правилата по време на полет. След разкрития за катастрофата на германския самолет на "Germanwings" вече става задължително винаги да има двама души в кабината. Когато един от двамата пилоти напусне кокпита, ръководителят на кабината (главната стюардеса), ще заеме неговото място. Въпросите около самоличността на Андреас Лубиц са много. Как така той е минал, и то с отличие, психологическите тестове; до колко тези тестове са надеждни; какво би станало, ако командирът на полета не беше излязъл за момент от кабинета

Пилотът Лубиц ходил на психиатър

http://frognews.bg/news_88433/

Пилотът Андреас Лубиц, който се смята за виновник за катастрофата на самолета на авиокомпанията Germanwings на 24 март в югоизточната част на Франция, общо година и половина е посещавал психиатър, пише германският таблоид Bild, позовавайки се на източници в Lufthansa – компанията майка на Germanwings.

Интензивни дъждове се очакват в областите Смолян и Кърджали

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4679929

Оранжев код за очакван дъжд е обявен в две области в страната - Смолян и Кърджали. Такава е прогнозата в сайта на Националния институт по хидрология и метеорология (НИМХ) към (БАН), цитиран от
Оранжев код за очакван дъжд е обявен в две области в страната - Смолян и Кърджали. Такава е прогнозата в сайта на Националния институт по хидрология и метеорология (НИМХ) към (БАН), цитиран от "Фокус". Очакват се валежи, най-значителни в Родопите и интензивно снеготопене. Жълт код за дъжд е обявен в 4 области в страната – Хасково, Пловдив,

Нашата драма е в некадърното, невежо, аморално управление

http://bulgarski.pogled.info/news/63369/Nashata-drama-e-v-nekadarnoto-nevezho-amoralno-upravlenie

/Поглед.инфо/ Пропастта между бедни и богати в България се увеличава, защото преживяваме продължителен период на голям упадък. Без да попадаме в клещите на идеологическите щампи и предразсъдъци може да се каже, че това време не е свързано нито с капитализъм, нито със социализъм, нито с неолиберализъм, а е просто упадък.

Съдът ще обсъжда допустими ли са жалбите на акционерите по делото за лиценза на КТБ

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/03/27/2500236_sudut_shte_obsujda_dopustimi_li_sa_jalbite_na/?ref=rss


Петчленен състав на Върховния административен съд (ВАС) ще обсъжда допустими ли са жалбите на акционерите срещу отнемането на лиценза на Корпоративна търговска банка (КТБ).

В края на януари тричленен състав на ВАС отхвърли жалбите поради липса на правен интерес. Съдия Соня Янкулова подписа определението с особено мнение. Ако решението на първата инстанция бъде потвърдено това ще означава край на административното производство и отблокиране на делото за фалита, което се гледа в...

Румъния арестува министър на финансите за корупция

http://www.klassa.bg/News/Read/article/249745_%D0%A0%D1%83%D0%BC%D1%8A%D0%BD%D0%B8%D1%8F+%D0%B0%D1%80%D0%B5%D1%81%D1%82%D1%83%D0%B2%D0%B0+%D0%BC%D0%B8%D0%BD%D0%B8%D1%81%D1%82%D1%8A%D1%80+%D0%BD%D0%B0+%D1%84%D0%B8%D0%BD%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%B8%D1%82%D0%B5+

 Румънската прокуратура арестува бившия финансов министър Дариус Вълков, съобщи Ройтерс. Той е обвинен в незаконно ръководене на бизнес по време на мандата си като министър и във вземане на подкупи като кмет на южния град Слатина. Вълков отрича всички обвинения.

В сейфа на министъра са открити $ 90 хиляди в брой, 3 кг злато и картина на Пиер-Огюст Реноар. Разследването срещу Вълков започна в началото на март. 

Според прокуратурата той е взел 2 млн. евро срещу уреждане на фирма с договор за изпълнение на държавна поръчка, когато е бил кмет. 

Дни след като разследването започна, политикът напусна министерския пост. В момента функциите на финансов министър изпълнява премиерът Виктор Понта, който поясни, че е трудно да се намери “камикадзе”, който да заеме поста.

През последните две години в Румъния за корупция бяха осъдени няколко държавни чиновници, включително бившият премиер Адриан Нъстасе, както и десет министри.
 

По публикацията работи: Златко Желев


Линейният ускорител пристига във Варна до 6 месеца

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4679237

Линейният ускорител за Специализираната болница за активно лечение на онкологични заболявания “Д-р Марко Марков” във Варна ще бъде доставен до 6 месеца. Това съобщиха от общината, която е принципал на лечебното заведение.
Новата апаратура ще бъде доставена по проект, финансиран от ОП “Регионално развитие” 2007-2013 г.
Линейният ускорител за Специализираната болница за активно лечение на онкологични заболявания “Д-р Марко Марков” във Варна ще бъде доставен до 6 месеца. Това съобщиха от общината, която е принципал на лечебното заведение. Новата апаратура ще бъде доставена по проект, финансиран от ОП “Регионално развитие” 2007-2013 г.

Експлозия срути 3 сгради в Ню Йорк, 19 са ранени (видео)

http://offnews.bg/news/n_1/n_481438.html

19 души бяха ранени в Ню Йорк, след като газова експлозия причини пожар в четири жилищни сгради, три от които рухнаха, предаде Reuters. Четирима от тях са в критично състояние. Взривът станал малко преди 15 ч. местно време, изпращайки огнени пламъци в небето и разтърсил жилищната зона в Манхатън. От сградите са излизали бягащи и окървавени хора, разказват свидетели. Кметът на Ню Йорк Бил де Блазио обяви на пресконференция, че предварителните данни сочат, че експлозията причинена от взрив на газ. Говорител на пожарната служба обяви, че три от сградите са напълно или частично срутени. Провежда се разследване.

Вестниците пишат...

http://www.cross.bg/bulgariya-smetnata-predsedatel-1458517.html

София /КРОСС/ Водещи заглавия в българската преса:   „Народното събрание избра Сметната палата да бъде оглавена от Цветан Цветков, който е бил заместник-председател на одитната институция. Със 146 гласа "за", 1 - "против" и 21 "въздържал се" депутатите приеха предложението на управляващата коалиция от ГЕРБ и Реформаторския блок.Изненадващо партньорът им Патриотичен фронт оттегли своето предложение за председател Горица Грънчарова-Кожарева, което предизвика съмнения в БСП и "Атака" за политическа сделка за състезание с един кон. След като по време на дебатите и от ДПС съобщиха, че ще подкрепят кандидата, социалистът Георги Кадиев сравни ситуацията с пенсионните промени и ратификацията за заем от 16 млрд. лева, когато партията на Лютви Местан също даде подкрепа за управляващите."След заседание на групата и обстойно обсъждане ние решихме, че не бива да допускаме избора на председател на Сметната палата да се превръща в поле на политически сражения", обяви съпредседателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов. По думите му от формацията обстойно са се запознали с работата на Цветан Цветков и смятат, че заслужава поста."Видяхме как ясно се получава съглашенство и как се прави състезание с един кон", отвърна лидерът на "Атака" Волен Сидеров и обяви, че депутатите му няма да гласуват, защото оттеглянето на кандидата на фронта е задкулисие..." - в. „Дневник"

Индикар иска да влезе в освободени от Формула 1 пазари, за да стане глобален

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/03/27/2500400_indikar_iska_da_vleze_v_osvobodeni_ot_formula_1_pazari/?ref=rss


Шефът на Индикар Марк Майлс смята, че високите суми за домакинство на състезания във Формула 1 може да бъдат използвани и американският шампионат да напусне континента. 

Шампионатът се опитва да промени календара си, като започва и завършва по-рано през годината. Но тъй като през февруари и март няма особено големи възможности да състезания в Америка, се проучва възможността да прескочи в чужбина.

Първата стъпка в тази посока трябваше да е състезание в Бразилия този месец,...

Рождениците днес

http://www.cross.bg/rozhdenitzite-dnes-1458516.html

София /КРОСС/ Информационна агенция КРОСС честити рождените дни на: Димитър Зоров - председател на Асоциацията на млекопреработвателите Димитър Луджев - бивш министър на отбраната Калоян Нинов - бивш зам.-министър на икономиката Проф. Милан Петров - лекар, бивш началник на ВМА Хилда Казасян - джаз певица Юксел Кадриев - тв водещ    

Най-важното от Варна във вчерашния 26 март

http://www.moreto.net/novini.php?n=284231

За да има канал Русе–Варна, река Дунав трябва да е плавателна целогодишно За да бъде реализиран мега проектът за канал, който да свързва река Дунав с Черно море, първо трябва да се изградят шлюзове при Силистра и Русе. Хидротехническите съоръжения за повдигане и спускане на плавателни съдове са много скъпи и от румънска страна също има интерес такива да бъдат изградени.

Пилотът, разбил самолета, бил в депресия

http://www.klassa.bg/News/Read/article/249744_%D0%9F%D0%B8%D0%BB%D0%BE%D1%82%D1%8A%D1%82%2C+%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%B1%D0%B8%D0%BB+%D1%81%D0%B0%D0%BC%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D1%82%D0%B0%2C+%D0%B1%D0%B8%D0%BB+%D0%B2+%D0%B4%D0%B5%D0%BF%D1%80%D0%B5%D1%81%D0%B8%D1%8F

 Германската полиция е открила важна улика в дома на пилота Андреас Любиц, който е смятан за виновник за катастрофата на самолета на компанията Germanwings, съобщава вестник "Дейли мейл". Детективите казали, че са направи важно откритие по време на четиричасовото претърсване на апартамента му, но че това не е предсмъртно писмо, пише вестникът, цитиран от БГНЕС. "Снощи полицията извърши обиск в дома на семейство Любиц в малкото градче на север от Франкфурт и в апартамента му в Дюселдорф, иззети са компютри, лаптопи и други материали", отбелязва изданието. Пилотът живеел ту в апартамента си, ту в къщата на родителите си. "Открихме нещо, което ще бъде подложено на изследване. Сега не можем да кажем какво е това, но то може да бъде много важен ключ към това, което се е случило.", казаха от полицията. "Дейли мейл" посочва, че пилотът е бил в период на депресия. Общо година и половина той е посещавал психиатър, пише германският таблоид Bild, позовавайки се на източници в Lufthansa – компанията майка на Germanwings. Любиц е прекъснал обучението си няколко месеца. Bild твърди, че причината за това са психически проблеми у бъдещия втори пилот. Според вестника, заради депресия е имал проблеми с обучението си в училището на Lufthansa във Феникс, САЩ, дори временно е причисляван към неспособните да летят. В досието му във федералното управление по гражданска е имало бележка, че той се нуждае от "специални и редовни медицински прегледи." Същата забележка фигурира и в лиценза му за пилот. Следователите смятат, че вината за катастрофата на 24 март е на Андреас Люлбиц, който е бил сам в кабината, след като колегата му излязъл. Любиц заключил пилотската кабина, за да попречи на командира на екипажа да влезе вътре, след което започнал да снижава височината и накрая самолетът се разбил в планината.

Прочети повече на: http://profit.bg/news/Pilotut,-razbil-samoleta,-bil-v-depresiya/nid-136559.html

Германия изкупува меда ни

http://pik.bg/германия-изкупува-меда-ни-news306027.html

Германия изкупува меда ни

Цената на българския мед се контролира от Германия, съобщи в Добрич Росимир Матеев, председател на новоучредената Конфедерация на пчеларите. “Две фирми от Германия и една от Полша са основните изкупвачи на българския мед и те определят цената. В световен мащаб основните монополисти са девет, които са си разпределили зоните, в които ще работят. България изнася мед за Германия, а Румъния – за Италия”, обясни Матеев.

Годишно страната ни експортира между 8 и 15 000 тона, пише "Монитор". В момента миналогодишната реколта мед се изкупува по 5.20 лв. за кг. Прогнозната цена на пчеларите за нова реколта е 6 лв. за кг, но според Матеев, преработвателите вече са се договорили за изкупна цена от 4.50 лв., което изобщо не е изгодно за пчеларите.

Три са основните проблеми в бранша, подчерта Матеев - кражбите на пчели, зимната смъртност и отравянето им от арендатори. Отравянето е най-големият проблем, тъй като е трудно да бъде установено кой точно е пръскал с препарати и е унищожил пчелите. Затова има предложение да се създаде компютърна информационна система, която да се грижи за предотвратяване тровенето на пчелите. Арендаторите, които ще пръскат нивите си, ще получават SMS, който да ги информира къде в района има кошери. Най-много отровени пчели има в Добричка област, където се произвежда над 35 на сто от меда в цялата страна, следват Плевен, Ямбол, Бургас, Пловдив, Пазарджик.

“Миналата година беше много тежка за пчеларството – имаше много дъждове, зимата беше тежка и смъртността – висока. Добивите в по-силните райони бяха около 35 кг, в по-слабите – едва 7-8 кг. По принцип добивите в Добруджа са по 50 кг

Лично аз съм оптимист за 2015-а и смятам, че годината ще е добра”, каза Росимир Матеев, който присъства на откриването на 12-ото специализирано изложение “Пчеломания”. Органи­зираторите от Добрички панаир събираха близо 70 фирми от България, Ру­­мъния, Гърц­ия и Сърбия.

Пчелари предлагаха вче­ра в Добрич мед с перга, с канела и със сусамов тахан като укрепващо средство срещу пролетната умора. “Четири в едно” е комбинация от мед, пчелен прашец, пчелно млечице и прополис, има тонизиращо действие, влияе благотворно на сърдечно-съдовата и храносмилателната система, действа при депресии, дава сила на възрастните хора, похвали се местната пчеларка Недялка Михова.

Безобразие! Полицаи паркират неправилно пред входа на магазин, за да си хапнат кюфтета

http://pik.bg/безобразие-полицаи-паркират-неправилно-пред-входа-на-магазин-за-да-си-хапнат-кюфтета-news306026.html

Безобразие! Полицаи паркират неправилно пред входа на магазин, за да си хапнат кюфтета

Полицаи паркираха колата си неправилно пред входа на голям магазин в столичния квартал "Свобода".

„В този момент имаше свободни места на паркинга, не беше час пик, нямаше умиращ човек в обекта, а и не се извършваше обир или инкасо.

Държавните служители просто хапваха скара в близост до търговския обект“, добавя възмутен гражданин в рубриката „Моята новина“ на Нова телевизия.

Лубиц, разбил самолета в Алпите, ходил година и половина на психиатър

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4679924

Пилотът Андреас Лубиц, който се смята за виновник за катастрофата на самолета на авиокомпанията Germanwings на 24 март в югоизточната част на Франция, общо година и половина е посещавал психиатър, пише германският таблоид Bild, позовавайки се на източници в Lufthansa – компанията майка на Germanwings.
Пилотът Андреас Лубиц, който се смята за виновник за катастрофата на самолета на авиокомпанията Germanwings на 24 март в югоизточната част на Франция, общо година и половина е посещавал психиатър, пише германският таблоид Bild, позовавайки се на източници в Lufthansa – компанията майка на Germanwings.

Пилотът Андреас Лубиц имал психически проблеми

http://www.vesti.bg/sviat/evropa/pilotyt-andreas-lubic-imal-psihicheski-problemi-6033665

В досието му във федералното управление по гражданска е имало бележка, че той се нуждае от „специални и редовни медицински прегледи“, пише немският таблоид „Билд“

Международен ден на театъра

http://www.cross.bg/teatur-rolyata-ikar-1458515.html

София /КРОСС/ Днес е Международният ден на театъра. Той е определен през 1961 г. от IХ конгрес на Международния театрален институт (International Theatre Institute, ITI). Чества се всяка година на тази дата с разнообразни представления на местно и международно ниво. Приема се, че театралното изкуство възниква в древна Елада. Първообразът му са пиесите, играни по време на празниците в чест на Дионис - прочутите дитирамби. Характерното за древногръцкия театър е, че една пиеса включва максимум до 3 актьора, като те са само мъже. Актьорите носят маски в зависимост от персонажа, който играят. През цялото време на сцената присъства хор, който служи като акомпанимент. Тази вечер по традиция Съюзът на артистите в България ще връчи наградите „Икар 2015" на официална церемония в Народния театър „Иван Вазов".Специалната награда на Съюза на артистите в България за изключителен творчески принос отива при големият актьор Никола Анастасов. С наградата „Икар" за чест и достойнство, която се определя и връчва от председателя на Съюза Христо Мутафчиев, е удостоен актьорът Стефан Илиев.Наградите „Икар" се връчват в 16 различни категории. Сред тях са цирково изкуство, куклен спектакъл, сценография, дебют, водеща женска и мъжка роля и режисура

27 март в историята

http://www.cross.bg/kral-frantziya-voiina-1458514.html

/КРОСС/ На днешната дата през 196 г. пр.н.е. Птолемей V се изкачва на трона на Египет. През 1309 г. папа Климент V отлъчва Венеция и цялото и население. През 1625 г. Чарлз I става крал на Англия, Шотландия и Ирландия и претендира за крал на Франция. През 1854 г. Великобритания обявява война на Русия -Кримска война През 1860 г. в САЩ е патентован тирбушонът. През 1867 г. Карл Маркс завършва първия том на Капиталът, в който са формулирани икономическите закони за развитието на капиталистическото общество. През 1899 г. италианският инженер Гилермо Маркони осъществява първата международна радиовръзка - между Англия и Франция, като използва морзовата азбука. През 1914 г. е направено първото в света кръвопреливане, извършено в болница в Брюксел. През 1918 г. Молдова и Бесарабия се присъединяват към Румъния. През 1933 г. Япония напуска Обществото на народите. През 1962 г. за първи път се чества Международният ден на театъра През 1964 г. най-силното земетресение, регистрирано в САЩ с магнитуд 9,2 по скалата на Рихтер разтърсва южна и централна Аляска и убива 125 души. През 1973 г. американският актьор Марлон Брандо се отказва от наградата Оскар, в знак на подкрепа на правата на индианците. През 1976 г. влиза в експлоатация вторият реактор на АЕЦ „Козлодуй". През 1976 г. е открито метрото на Вашингтон. През 1977 г. при най-голямата в историята самолетна катастрофа два самолета Боинг се сблъскват над Тенерифе (Канарски острови), при което загиват 583 души. През 1990 г

Има как да опазим климата

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4679619


АКО екологичното предизвикателство е глобално, решенията са преди всичко местни. Тъй като големите градове са на кръстопътя на тези две нива, от тях се очаква да бъдат в челните редици на борбата срещу глобалното затопляне и като резултат да са срещу изменението на климата.
Това е причината, поради която ние, европейските столици и метрополиси,
АКО екологичното предизвикателство е глобално, решенията са преди всичко местни. Тъй като големите градове са на кръстопътя на тези две нива, от тях се очаква да бъдат в челните редици на борбата срещу глобалното затопляне и като резултат да са срещу изменението на климата. Това е причината, поради която ние, европейските столици и метрополиси,

Шефът на Apple дава цялото си състояние за благотворителност

http://www.cross.bg/sredstvata-blagotvoritelnost-apple-1458513.html

/КРОСС/ Изпълнителният директор на Apple Тим Кук планира да даде цялото си състояние за благотворителност. Кук смята да си запази само средствата, които ще са му необходими за образованието на 10-годишния му племенник, стана ясно от думите на бизнесмена, който даде интервю за сп. "Форчън". Според оценката на изданието, общата стойност на активите, притежавани от Кук надхвърля 800 милиона долара. Тим Кук възнамерява да предостави средствата за борба с разпространението на СПИН, за цели, свързани със защитата на правата на човека, както и за реформиране на имиграционната система в САЩ.Кук заявява пред списанието, че вече е започнал, без много шум, да дарява средства, но иска да разработи систематичен подход към филантропията, а не само от време на време да пише чекове.

Лубиц, разбил самолета в Алпите, ходил година и половина на психиатър

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4679921

Пилотът Андреас Лубиц, който се смята за виновник за катастрофата на самолета на авиокомпанията Germanwings на 24 март в югоизточната част на Франция, общо година и половина е посещавал психиатър, пише германският таблоид Bild, позовавайки се на източници в Lufthansa – компанията майка на Germanwings.
Пилотът Андреас Лубиц, който се смята за виновник за катастрофата на самолета на авиокомпанията Germanwings на 24 март в югоизточната част на Франция, общо година и половина е посещавал психиатър, пише германският таблоид Bild, позовавайки се на източници в Lufthansa – компанията майка на Germanwings.

В неделя минаваме на лятно часово време

http://pik.bg/в-неделя-минаваме-на-лятно-часово-време-news306025.html

В неделя минаваме на лятно часово време

В неделя 3.00 часа сутринта ще преместим стрелките на часовниците си с един час напред. Така ще преминем към лятното часово време. Лятното часово време е система, въведена за спестяване на разходи за осветление, чрез увеличаване на използването на дневна светлина. При нея официалното време се измества обикновено с един час по-напред от астрономическото време, като остава така за пролетните и летните месеци.

С това се цели подсигуряване на по-добро съвпадане на часовете от светлата част на денонощието и активните часове за работа и училище. За пръв път сериозно то е предложено от Уилям Уилет в "Пилеене на дневна светлина", публикувана през 1907 г. Той не успява да убеди британския парламент да го приеме, въпреки наличието на значително лоби. Идеята за лятно часово време за пръв път се въвежда на практика от германското правителство по време на Първата световна война в периода 30 април - 1 октомври 1916 г. Скоро след това Великобритания последват примера, като в началото въвежда лятно време от 21 май до 1 октомври 1916 г.

Лятното часово време е въведено в България на 1 април 1979 година. От 1999 лятното часово време продължава до четири часа в последната неделя на октомври, когато часовникът се връща с един час назад. Преместването на стрелките с час назад, когато се връщаме към астрономическото време, намалява риска от инфаркт, а преминаването към лятното време го увеличава, твърдят шведски учени от Каролинския институт.

Те са анализирали статистиката за инфарктите в Швеция по време на преминаването от лятно към зимно часово време и обратното от 1987 г. до днес. Резултатите показват, че рискът от инфаркт на миокарда се повишава средно с 5% през първата седмица от прехода към лятно време в сравнение с другите седмици от годината. Изследователите са убедени, че преминаването в края на октомври към астрономическото часово време се съпровожда с понижаване на риска от инфаркт на следващия ден – в понеделник. Връщането към астрономическото часово време ще бъде в 4.00 часа на 25 октомври 2015 г. Тогава часовниците ще се върнат с един час назад. 

7000 са застрашени от инсулт и инфаркт на млади години

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4679436

Около 7000 българи са застрашени от ранен инсулт или инфаркт заради фамилна холестеролемия - състояние, пораждащо изключително висок сърдечносъдов риск, който обаче с лечение може да бъде намален. Това обясни ендокринологът от Александровска болница доц. Пламен Попиванов. Той ще се включи в проект на Федерация
Около 7000 българи са застрашени от ранен инсулт или инфаркт заради фамилна холестеролемия - състояние, пораждащо изключително висок сърдечносъдов риск, който обаче с лечение може да бъде намален. Това обясни ендокринологът от Александровска болница доц. Пламен Попиванов. Той ще се включи в проект на Федерация "Български пациентски форум" за

Решават до дни за нов фонтан на "Витошка"

http://pik.bg/решават-до-дни-за-нов-фонтан-на-витошка-news306024.html

Решават до дни за нов фонтан на "Витошка"

През следващата седмица ще се реши дали най-скъпият софийски булевард „Витоша” да се къпе с втори фонтан. Той ще е разположен пред ритуалната зала между улиците „Солунска” и „Алабин”. За вида му трябва да бъде обявен конкурс през януари, за да не повтори съдбата на противоречивия шадраван в участъка от ул. „Неофит Рилски” до „Солунска”.

„Не ми се иска, достатъчно беше първият. По този въпрос другата седмица ще направим среща с изпълнителите”, обясни вчера главният архитект на София Петър Диков. Точно срещу ритуалната зала „Триадица” ще се паркира и „Старият трамвай”. В специално реставрираната мотриса, която се е движила по софийските улици в началото на XX в., ще се разположи културно-информационен център.

Съдбата на първия фонтан обаче остава неясна. Причината е, че в общината е постъпила подписка от стотици граждани, които живеят в района и настояват водната площ да остане. Така през лятото окончателно ще се реши дали той ще остане.

Още в сряда общината започна ремонта на булеварда ­ от „Солунска” до „Алабин”. 

Явор Гърдев: Българският театър има думата

http://scene.actualno.com/Javor-Gyrdev-Bylgarskijat-teatyr-ima-dumata-news_464410.html

Театърът в България има думата. Може би ще прозвучи учудващо, но всъщност той е на важно обществено място в родината ни, и дори много по-важно, отколкото заема в други страни. Българската публика го ц...

От днес се открива кандидатстването за личен асистент

http://society.actualno.com/Ot-dnes-se-otkriva-kandidatstvaneto-za-lichen-asistent--news_464411.html

От днес се открива кандидатстването за личен асистент по социална програма с европейски фондове. Услугата е насочена към възрастни и деца с увреждания, като и самотно живеещи болни. Одобряването става...

Експерти: Не се знае какво е станало със самолета на Germanwings

http://europe.actualno.com/Eksperti-Ne-se-znae-kakvo-e-stanalo-sys-samoleta-na-Germanwings-news_464412.html

В самолетите Airbus има специална процедура за влизане в кабината на пилотите. Пилотите имат възможност да заключат вратата със специален код, но всъщност всеки от екипажа на даден самолет трябва да з...

Богдан Джорджеску, Intel: Умните аксесоари са с безграничен потенциал

http://www.dnevnik.bg/tehnologii/2015/03/27/2493750_bogdan_djordjesku_intel_umnite_aksesoari_sa_s/?ref=rss


Богдан Джорджеску e Channel Account Manager на Intel за България и Румъния. Иначе казано, отговаря за развитието на бизнеса на компанията в сферата на B2B и дистрибуцията. Работи в Intel от 2009 г., като преди това е работил в сферата на продажбите, маркетинга и управление на работата с клиенти. Разговаряме с него за развитието на технологиите, бъдещето на умните аксесоари и компютрите.

Intel е едноличен лидер при процесорите за компютри, но продължава да изпитва затруднения при...

Депутатите слизат от лимузините за вота

http://www.cross.bg/depytatite-vreme-kodeks-1458512.html

София /КРОСС/ На депутатите ще бъде забранено да използват служебните автомобили на НС по време на кампанията за предстоящите местни избори през есента. Очаква се парламентарната шефка Цецка Цачева да издаде заповед за това в синхрон с приетия през 2014 година Изборен кодекс. Мярката вече е прилагана преди вота „2 в 1" за местна власт и президент през 2011 година, когато Цачева оглавяваше 41-вото НС. Тогава освен използването на парламентарните лимузини, на депутатите бяха резнати и парите за бензин за личните им автомобили, както и командировъчните за дните, посветени на предизборни обиколки, пише в. Монитор. В изборния закон пише: „Във връзка с предизборната кампания се забранява безплатното използване на публичен административен ресурс бюджетни средства, помещения, автомобили, самолети и други транспортни средства, оборудване и други движими и недвижими вещи - държавна или общинска собственост, предоставени на администрацията, държавните и местните органи, и държавните и общинските предприятия"." За нарушителите даже са предвидени санкции, вариращи от 1000 лв. до 10 000 лв." Освен че служебните коли ще бъдат прибрани в парламентарния гараж, обмисля се още както в предишни случаи законотворците да си дадат почивка за седмица-две и да се посветят изцяло на агитация, вместо да се чудят как да скрепят крехкия по традиция преди избори кворум, докато мнозина са по избирателните си райони

Значителни валежи с гръмотевици в Родопската област

http://pik.bg/значителни-валежи-с-гръмотевици-в-родопската-област-news306021.html

Значителни валежи с гръмотевици в Родопската област

Атмосферното налягане е по-ниско от средното за месеца и ще продължи да се понижава.

Сутрешните температурите ще са високи - между 7 и 12 градуса, в София - около 8 градуса, съобщиха от НИМХ-БАН.

На много места ще има валежи, значителни - в Родопската област, и главно там ще има и гръмотевици. Ще продължи да духа до умерен вятър от изток и югоизток.

Максималните температури се очаква да бъдат между 11 и 16 градуса, в София - около 11 градуса.


Няма биологичен материал от друг човек по убитото дете и куфара

http://www.cross.bg/danni-natzionalnata-kyfar-1458511.html

София /КРОСС/ ДНК-то на убитото момченце, което беше открито в река Искър, натъпкано в куфар, ще бъде сравнено с профили от националната ДНК база данни на криминално проявените лица, регистрирани от МВР като извършители на престъпления. Съвпадение ще се търси и с базата данни на Интерпол, защото не е изключено родителите на момченцето да са чужденци. Очаква се ДНК анализът да е готов до няколко дни, съобщава „24 часа". Засега никой не е подал сигнал в МВР, че дете с външните белези на момчето от зеления куфар е изчезнало. Това с голяма вероятност означавало, че поне единият родител е замесен в престъплението.По установяването на самоличността на детето и родителите му са ангажирани служители от отдел „Издирване" към столичната и националната полиция. Засега няма данни за открит биологичен материал по тялото на детето и куфара от друг човек.Хлапето е починало от задушаване, а главата му преди това е удряна в твърда повърхност.

Пътна обстановка в страната - 28 март

http://www.moreto.net/novini.php?n=284277

Състояние на автомагистралите: АМ „Тракия”: без ограничения. АМ „Хемус”: област София: поради предстоящо извършване на авариен ремонт на виадукт „Елешница” е въведена временна организация, като движението на МПС изцяло се насочва от активната лента в изпреварващата лента на ляво платно в посока Варна-София от км 6+500 до км 8+000; извършване на авариен ремонт на връхната конструкция на виадукт на км 33+100 ляво платно (посока Варна-София) е въведена ВОБД, като движението се пренасочва в крайната лява лента; поради ремонт на осветителната инсталация в дясната тръба (посока София-Ботевград) на тунел „ Ечемишка” ще бъде въвеждана ВОБД, като движението на МПС ще бъде затваряно за една от лентите за движение и ще бъде пренасочвано в съседната.

Назначават персонал на летище Русе

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4679244

Летище Русе ще заработи отново като общинско. Местният парламент на крайдунавския град гласува на сесия да се назначат първите 4 щатни служители на аеропорта. Звеното към ОП "Паркстрой" ще има ръководител, двама авиомеханици и специалист по сигурността на въздушния транспорт. Те ще обслужват само летателната площадка,
Летище Русе ще заработи отново като общинско. Местният парламент на крайдунавския град гласува на сесия да се назначат първите 4 щатни служители на аеропорта. Звеното към ОП "Паркстрой" ще има ръководител, двама авиомеханици и специалист по сигурността на въздушния транспорт. Те ще обслужват само летателната площадка,

Ако можете, помогнете! 23-годишно момиче в кома заради дупка на магистрала Хемус

http://petel.bg/Ako-mozhete--pomognete--23-godishno-momiche-v-koma-zaradi-dupka-na-magistrala-Hemus__106195

След пътен инцидент заради огромна дупка на магистрала "Хемус" 23-годишна студентка е в кома вече четвърти месец. А виновни още няма. За да...

Шефът на Apple дарява цялото си състоянието за благотворителност

http://petel.bg/SHefat-na-Apple-daryava-tsyaloto-si-sastoyanieto-za-blagotvoritelnost__106196

Изпълнителният директор на американската компания Apple Тим Кук планира да даде цялото си състояние за благотворителност, като си запази...

Спират водата в кв. "Левски" за около 6 часа

http://petel.bg/Spirat-vodata-v-kv--Levski-za-okolo-6-chasa__106197

Част от варненския кв. "Левски" ще остане без вода днес, съобщиха от ВиК-дружеството. Причината е авария, а засегнати са абонатите в карето...

Извънредно! Хвърлиха "коктейл Молотов" в сградата на община Варна!

http://petel.bg/Izvanredno--Hvarliha-kokteyl-Molotov-v-sgradata-na-obshhina-Varna-__106198

Тази нощ в около 2,30 ч. неизвестно лице е хвърлило запалителна смес в сградата на община Варна, вследствие на което е счупен прозорец на...

Зъл гений! Създадоха супербактерии, които могат да убиват 1 млн. китайци годишно

http://petel.bg/Zal-geniy--Sazdadoha-superbakterii--koito-mogat-da-ubivat-1-mln--kitaytsi-godishno__106199

Китай е застрашен от 1 млн. смъртни случаи годишно от устойчиви на антибиотици супербактерии и загуба от 20 трлн. долара до 2050 г., съобщи...

Валежи и до 16° днес

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4679915

Днес на много места ще има валежи, значителни в Родопската област и главно там ще има и гръмотевици. Ще продължи да духа до умерен вятър от изток и югоизток. Максимални температури между 11° и 16°, в София около 11°. Това съобщи за "Фокус"  от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ)към БАН.
Днес на много места ще има валежи, значителни в Родопската област и главно там ще има и гръмотевици. Ще продължи да духа до умерен вятър от изток и югоизток. Максимални температури между 11° и 16°, в София около 11°. Това съобщи за "Фокус"  от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ)към БАН.

Валежи и до 16° днес

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4679912

Днес на много места ще има валежи, значителни в Родопската област и главно там ще има и гръмотевици. Ще продължи да духа до умерен вятър от изток и югоизток. Максимални температури между 11° и 16°, в София около 11°. Това съобщи за
Днес на много места ще има валежи, значителни в Родопската област и главно там ще има и гръмотевици. Ще продължи да духа до умерен вятър от изток и югоизток. Максимални температури между 11° и 16°, в София около 11°. Това съобщи за "Фокус"  от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ)към БАН.

Марк Зукърбърг: Искаме да помогнем на хората да изкарват пари

http://www.dnevnik.bg/tehnologii/2015/03/27/2500151_mark_zukurburg_iskame_da_pomognem_na_horata_da/?ref=rss


След като представи доста новости по време на конференцията си F8, Facebook си спечели доста коментари, че се превръща в директен конкурент на Google в сферата на онлайн видеото и интернет рекламата. Според Марк Зукърбърг това не е така.

В интервю за специализираното издание Wired, Зукърбърг заявява, че не вижда Facebook като конкурент на Google. "Мисля, че хората, които пишат за нас мислят за конкуренцията повече от самите нас, които ръководим компаниите. Може би е забавно да се...

Предстоящи събития в страната за днес, 27 март

http://www.cross.bg/kross-sofiya-provede-1458510.html

***София /КРОСС/ От 9.00 часа започва редовното заседание на Народното събрание. ***София /КРОСС/ Министър-председателят Бойко Борисов ще се срещне с премиера на Черна гора Мило Джуканович в Министерски съвет. В официалната делегация, придружаваща министър-председателя на Черна гора, участват министърът на икономиката Владимир Каварич, министърът на туризма Бранимир Гвозденович, както и министърът на културата и средствата за масова информация Павле Горанович. ***София /КРОСС/ Президентът Росен Плевнелиев ще проведе среща на „Дондуков" 2 с министър-председателя на Черна гора Мило Джуканович. ***София /КРОСС/ От 9.00 часа състав на ВКС ще разгледа делото на Венцислав Чамурджиев - бивш общински съветник и адвокат. ***София /КРОСС/ От 9.30 ч. състав на СГС ще заседава по делото за Софийски имоти . ***София /КРОСС/ От 09.00 ч. ще се проведе пресконференция във връзка със започващата бизнес-среща, организирана от Института за външна търговия ICEX Испания, за състоянието на ядрената енергетика в България. Събитието ще се проведе в хотел „Хилтън", зала „Мусала". ***София /КРОСС/ От 10.00 часа Комисията по анализ и отчитане степента на натовареност на органите на съдебната власт организира в сградата на Националния институт на правосъдието публично представяне на доклад „Социално-икономически фактори и натовареност на районните съдилища". ***София /КРОСС/ От 10.00 часа ще се проведе открито заседание на КЕВР

Пътищата са мокри, в 15 области вали дъжд

http://news.ibox.bg/news/id_144193594

Температурите са в интервала от 0° до 13°, времето над страната е облачно

Списък на "черните" и "белите" овце в КТБ - синдици точат ножа

http://frognews.bg/news_88432/

Нали си спомняте тефтерчето на Филип Златанов? В него бившият председател на комисията за конфликт на интереси си беше записвал кой да бъде ударен, по кое време, кой да бъде пазен, коя фирма рекетирана и пр.

Закриват колежа на Красьо Черния

http://pik.bg/закриват-колежа-на-красьо-черния-news306020.html

Закриват колежа на Красьо Черния

Колежът по икономика и управление към Стопанската академия в Свищов да бъде закрит, предлага на МС министърът на образованието Тодор Танев. Единственият държавен колеж у нас не изпълнявал изискванията за достатъчен брой преподаватели, за да бъде акредитиран.

От 2009/2010 г. той не приема студенти по всички направления, а в момента там няма нито един. За последно били останали 7, от които са се дипломирали 6-има. Колежът на свищовската академия стана известен през 2009 г. покрай съдебния лобист и бизнесмен Красимир Георгиев-Красьо Черния.

В негов тефтер бяха открити телефонните номера на множество съдии, членове на ВСС, политици. Той бе докторант на ректора на академията Величко Адамов. В колежа се обучаваше тогавашната приятелка на Черния - фолкпевицата Магда. През 2010 г. тя бе изключена, защото не ходела на занятия и не се явявала на изпити редовно. Докторантурата на Георгиев в академията пък бе прекъсната.

“Подаръкът” за Искров щял да дойде от чужбина

http://www.cross.bg/iskrov-georgiev-radev-1458509.html

София /КРОСС/Димитър Радев или Николай Георгиев е много вероятно да се нарича "подаръкът" за рожден ден, поискан от самия управител на БНБ Иван Искров преди дни, твърди "24 часа". По време на изслушването на гуверньора от специалната комисия за КТБ в парламента Иван Искров ги призова бързо да му изберат заместник. Отлично информирани източници разказват, че профилът на бъдещия управител на БНБ, който да поеме поста от Иван Искров е бил деликатно "нарисуван" при посещението на американския държавен секретар Джон Кери в България в средата на януари. Тогава било обърнато особено внимание на банковата стабилност и било препоръчано, че за да стои България и всяка от нейните институции по-стабилно в очите на света, както и за да се върне доверието към банковата система, разклатено от трусовете около КТБ, би било добре да се лансират необвързани със статуквото у нас кандидатури. Дипломатично загатнатият профил бил на "непознат у нас банкер, работил дълго и единствено само в чужбина". Елитът на банкерството ни бил в БНБ и скандалът КТБ до голяма степен оцапал всички, обяснява източникът ни. Затова идеята е гуверньорът да бъде българин, но да е отдалечен от нашите бакии, който едновременно с това да има изключително добра експертиза. Така натоварените със задачата да намерят подходящи кандидатури за върха на БНБ стигнали до решението покана за поста да получи Димитър Радев. Роденият на 12 юли 1956 г. Радев от години живее зад океана

Топенето на снеговете се засилва, иде нов дъжд!

http://www.bnews.bg/article-132026

Заради снеготопенето е активирано Оперативното звено в екоминистерството, съобщиха оттам.

Съдия и енергетик пазят Корпоративна

http://www.cross.bg/iliev-glaven-banka-1458508.html

София /КРОСС/ Съдия и енергетик ще пазят Корпоративна търговска банка от разграбване. Назначените от съда временни синдици са юристи с дългогодишен опит в банковата сфера. Работили са и в държавната администрация. Фигурират в списъка с 26 имена на експерти, изготвен от Българската народна банка. Там са вписани още през 1997-1998 г. Така че избирането на Росен Ангелчев и Лазар Илиев за временни синдици на затворената КТБ не е изненада за хората, работещи във финансовата сфера.Лазар Илиев е преминал през школата на три банки - Централна кооперативна, Първа инвестиционна и БНБ. За добрите му професионални умения е допринесла и квалификацията от Austrian Bankers College. Илиев е работил 10 години като изпълнителен директор на ЦКБ. Преди това е бил главен юрисконсулт в Първа инвестиционна банка. В началните години на кариерата си Илиев е минал за кратко и през управление "Правно" на БНБ и е бил стажант-съдия в Софийския окръжен съд. До предлагането му за временен синдик на КТБ Илиев бил главен секретар на Сметната палата. На този пост той се е издига през миналата година. Според професионалната му характеристика той "притежава високи организационни умения и компетенции в областта на правото, икономиката, финансите и управлението на работните процеси, придобити в хода на професионалното му развитие".За 57-годишния Росен Ангелчев атестациите също са доста добри от Фонда за гарантиране на влоговете в банките

Пилотите ще минават редовни проверки на психическа и физическа годност

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4679908

Структурата на ООН, отговаряща за гражданската авиация, обяви, че пилотите трябва да преминават през редовни проверки на психическата и физическата годност, след като стана ясно, че катастрофата на самолета на Germanwings вероятно се дължи на преднаметрените действия на единия от пилотите, предаде AFP, цитиран от
Структурата на ООН, отговаряща за гражданската авиация, обяви, че пилотите трябва да преминават през редовни проверки на психическата и физическата годност, след като стана ясно, че катастрофата на самолета на Germanwings вероятно се дължи на преднаметрените действия на единия от пилотите, предаде AFP, цитиран от "Фокус".

Иде кален дъжд от Сахара и гръмотевични бури

http://frognews.bg/news_88435/

Оранжев код за очакван дъжд е обявен в две области в страната - Смолян и Кърджали. Най-значителни валежи се очакват в Родопите, както и интензивно снеготопене. Жълт код за дъжд е обявен в 4 области в страната – Хасково, Пловдив, Пазарджик и Благоевград.

Лисица броди из центъра на Петрич

http://pik.bg/лисица-броди-из-центъра-на-петрич-news306016.html

Лисица броди из центъра на Петрич

В центъра на Петрич лисица стъписа десетки минувачи посред бял ден, ровейки в обърнат варел за смет. Близо минута те наблюдаваха как красивата хищница душеше за храна с острата си муцунка в изхвърлените найлонови пликове.

“В началото помислих, че е изоставен домашен любимец, но когато видях как бързо се отдалечи по стълбите към баира над града, влачейки грациозно рунтавата си опашка, с изненада познах, че е лисица”, сподели петричанка, видяла неканената гостенка. “Опашката й беше рунтава, много красива. Когато я видяхме се стъписахме, от изненада не се сетихме да я снимаме с телефоните си. Мечтая да имам такава яка”, допълни тийнейджърка, излязла в голямо междучасие с приятелката си. “От няколко дни граждани се оплакват, че намират разпердушинени пера и установяват отвлечени кокошки от дворовете си", коментира пред в. Монитор случката Димитър Китанов, секретар на ловно-рибарското дружество в южния град.

"Макар и в центъра, тук хората си гледат кокошки в дворовете си и появата на лисици е притеснителна. Лисиците не са агресивни, но сеят зарази, затова е опасно да са близо до хората. Щом слизат посред бял ден в града за храна, значи гладът мъчи и тях, не само хората”, допълни ловецът.

Социални помощи могат да бъдат отказвани на имигрантите, смята адвокат от Съда на ЕС

http://www.dnevnik.bg/evropa/novini_ot_es/2015/03/27/2500258_socialni_pomoshti_mogat_da_budat_otkazvani_na/?ref=rss


Държавите членки в ЕС могат да отказват социални помощи на имигранти, които не са работили преди в своите държави, заключи германски адвокат, предаде "Ройтерс".

По думите на генералния адвокат от Съда на Европейския съюз Мелхиор Вателет, дори и активното търсене на работа не е достатъчно, за да може да се кандидатства за помощи.

Мнението на Вателет ще бъде взето предвид при финалното отсъждане на Съда и със сигурност ще се радва на подкрепа от страна на евроскептичните...

Мая Манолова: БСП има един лидер, той трябва да я изведе на вота като отбор

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4679357

- Г-жо Манолова, има ли двама лидери в БСП, каквато теза налагат някои ваши опоненти след семинара във Варна?
- Да. Ние имаме двама лидери. Лидерът на българските социалисти се казва Михаил Миков, а на европейските социалисти се казва Сергей Станишев. Всъщност
и ГЕРБ има двама лидери - Бойко Борисов и Жозеф Дол.
- Г-жо Манолова, има ли двама лидери в БСП, каквато теза налагат някои ваши опоненти след семинара във Варна? - Да. Ние имаме двама лидери. Лидерът на българските социалисти се казва Михаил Миков, а на европейските социалисти се казва Сергей Станишев. Всъщност и ГЕРБ има двама лидери - Бойко Борисов и Жозеф Дол.

Приказка за Кратуната, Сандала и Цицата

http://www.dnevnik.bg/analizi/2015/03/27/2499975_prikazka_za_kratunata_sandala_i_cicata/?ref=rss

Във филма "Животът на Брайън" на едни от най-великите сатирици от последния половин век, "Монти Пайтън", полудяла от религиозен възторг тълпа преследва въпросния Брайън, след като погрешно го е взела за новия пророк. Тълпата носи една кратуна, която набеденият месия е изпуснал, а в бързината той загубва и единия си сандал. Тълпата се спира възторжена, защото това е Знак, който Той им дава. Започват да спорят дали трябва да си събуят и те единия сандал, както и дали е точно сандал или обувка....

София – гетото на Европа или най-бързо развиващият се град?

http://frognews.bg/news_88414/

София – гетото на Европа или сред най-бързо развиващите се европейски градове? Зависи от гледната точка. Столичната кметица гордо гордо обяви тези дни как София е сред най-бързо проспериращите градове в икономическо отношение. Столицата ни е на 30-о място сред 300-те най-големи градове в света в класация на „Глобул Метро Монитор” за 2014 г. Уау. Радост. Има увеличение и на заетостта на 3,4%. Софиянци са в очакване още на над 30 км обновени пътища, нови тротоари, кръстовище на две нива. В началото на април и нови станции на метрото до летището, и 126 нови автобуса на метан...

27 март в историята

http://www.moreto.net/novini.php?n=284276

Събития 196 г. пр.н.е. — Птолемей V се изкачва на трона на Египет. 1309 г. — Папа Климент V отлъчва Венеция и цялото и население. 1329 г. — В Агро Доминико Папа Йоан XXII осъжда някои писания на Майстер Екхарт като ерес.

Авиокомпаниите променят инструкциите за екипажите си

http://europe.actualno.com/Aviokompaniite-promenjat-instrukciite-za-ekipajite-si-news_464408.html

Ръководството на норвежката авиокомпания Norwegian Air Shuttle ASA спешно променя работните инструкции за работата на екипажите си, след като стана ясни подробности за причината за катастрофата на Air...

Културният ни център в Босилеград се бори за оцеляване

http://politics.actualno.com/Kulturnijat-ni-centyr-v-Bosilegrad-se-bori-za-oceljavane-news_464407.html

Българите в Босилеград от години защитават своя български произход и самосъзнание, въпреки сериозните опити на сръбските власти да асимилират сънародниците ни там. Това каза в сутрешния блок на БТВ Ан...

Оранжев и жълт код за интензивни валежи в Южна България

http://pik.bg/оранжев-и-жълт-код-за-интензивни-валежи-в-южна-българия-news306012.html

Оранжев и жълт код за интензивни валежи в Южна България

Оранжев код е обявен за 27 март в 2 области на Южна България заради интензивни валежи от дъжд, предаде репортер на БГНЕС. Кодът е в сила за областите Смолянска и Кърджалийска. Там ще има интензивни и значителни валежи от дъжд. Сумарното количество за денонощието ще бъде до 40 л/кв.м. Очаква се и интензивно снеготопене. Жълт код е обявен за 4 области в страната също за обилни валежи от дъжд. Това са Благоевградска, Пловдивска, Пазарджишка и Хасковска. В Благоевградска и Хасковска области ще има интензивни валежи от дъжд, сумарното количество за денонощието ще бъде до 20 -25 л/кв.м. В Пловдивска и Пазарджишка области сумарното количество дъжд за денонощието ще бъде до 20 л/кв. м. В планинската част на областите ще има и интензивно снеготопене. За останалата част от страната е обявен зелен код. През деня на много места в страната ще има валежи, значителни в Родопската област и главно там ще има и гръмотевици. Ще продължи да духа до умерен вятър от изток и югоизток. НИМХ предупреждава, че времето е опасно. Сутрешните температурите ще са високи – между 7° и 12°, в София около 8°. Максималните температури ще бъдат между 11° и 16°, в София около 11°. Над планините ще духа умерен и силен южен вятър. Ще има валежи от дъжд, над около 1800 метра от сняг. В Родопите ще има и гръмотевици. Максималната температура на 1200 метра ще бъде около 6°, на 2000 метра около 1-2°. По Черноморието ще има значителна облачност и слаби валежи. Ще духа до умерен югоизточен вятър. /БГНЕС

Оранжев код за проливни дъждове е обявен за две области в Южна България

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/03/27/2500043_oranjev_kod_za_prolivni_dujdove_e_obiaven_za_dve/?ref=rss


Оранжев код заради проливни валежи е обявен за областите Хасково и Смолян днес, показва справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология при БАН.

Очаква се там валежите да са интензивни с количества до 40 литра на кв.м, като на този фон ще има и активно снеготопене в планинските части в двете области.

"Възможни са наводнения на имоти и в транспортната мрежа. Възможни са прекъсвания в електроснабдяването, комуникациите и водопреносната мрежа. Възможно е...

Канада нареди по двама пилота задължително в кабината

http://svetoven.pogled.info/news/63368/Kanada-naredi-po-dvama-pilota-zadalzhitelno-v-kabinata

/Поглед.инфо/ След катастрофата на Еърбъс А 320 канадското правителство въведе правилото за задължително присъствие в кабината на самолетите на двама пилоти. Примерът на Отава бе последван от отделни авиокомпании по света.

"Фолксваген фест" ще се проведе в София този уикенд

http://www.dnevnik.bg/skorost/2015/03/27/2500155_folksvagen_fest_shte_se_provede_v_sofiia_tozi_uikend/?ref=rss


Шестото издание на "Фолксваген клуб фест" ще се проведе този уикенд в Интер експо център в София, съобщиха организаторите. Той ще се настани в зали пет и шест на изложбеният център.

"Фолксваген клуб фест" е с работно време от 9.30 до 17 часа, като входът е пет лева. Ученици до 18 години ще влизат срещу 3 лева, а деца до 12 г. - безплатно.

Очаква се тази година посетителите да са над 10 000. Първото издание на "Фолксваген клуб фест" се проведе през март 2010 година. Това...

Ломчани на бунт срещу лошо строителство

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4679277


Жителите на крайдунавски квартал в Лом се вдигнаха на протести заради некачественото според тях изпълнение на европейски проект.
"Вместо да модернизира инфраструктурата и да подобри условията на живот, новото строителство създава неудобства и хаос!", заявиха гражданите и поискаха общинската управа да промени част от планираните преобразувания.
Жителите на крайдунавски квартал в Лом се вдигнаха на протести заради некачественото според тях изпълнение на европейски проект. "Вместо да модернизира инфраструктурата и да подобри условията на живот, новото строителство създава неудобства и хаос!", заявиха гражданите и поискаха общинската управа да промени част от планираните преобразувания.

На бул. "Витоша" в София може да се появи и нов фонтан, и да остане старият

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/03/27/2500083_na_bul_vitosha_v_sofiia_moje_da_se_poiavi_i_nov_fontan/?ref=rss


Много вероятно е на единствения пешеходен булевард в София "Витоша" и да остане съществуващият фонтан, и да бъде поставен още един.

В Столичната община е постъпила подписка от живеещи в района на булеварда с искане съществуващият фонтан да бъде запазен и да му бъде пусната водата, съобщи пред "Дневник" зам.-кметът по транспорта Любомир Христов.

Също така в проекта за ремонт на третия участък - между улиците "Алабин" и "Солунска", е предвиден още един фонтан. Обновлението...

ICAO: Пилотите да минават през физически и психо тестове

http://svetoven.pogled.info/news/63367/ICAO-Pilotite-da-minavat-prez-fizicheski-i-psiho-testove

/Поглед.инфо/ Международната организация за гражданска авиация (ICAO) обяви, че пилотите трябва да преминават през редовни проверки на психическата и физическата годност, след като стана ясно, че катастрофата на самолета на Germanwings във Франция вероятно се дължи на преднаметрените действия на единия от пилотите.

Интензивни валежи над цялата страна

http://pik.bg/интензивни-валежи-над-цялата-страна-news306000.html

Интензивни валежи над цялата страна

През деня на много места в страната ще има валежи, значителни в Родопската област и главно там ще има и гръмотевици. Ще продължи да духа до умерен вятър от изток и югоизток, съобщиха от НИМХ. Сутрешните температурите ще са високи – между 7° и 12°, в София около 8°. Максималните температури ще бъдат между 11° и 16°, в София около 11°. Над планините ще духа умерен и силен южен вятър. Ще има валежи от дъжд, над около 1800 метра от сняг. В Родопите ще има и гръмотевици. Максималната температура на 1200 метра ще бъде около 6°, на 2000 метра около 1-2°. По Черноморието ще има значителна облачност и слаби валежи. Ще духа до умерен югоизточен вятър. /БГНЕС 

Прогноза за времето - 27 март

http://www.moreto.net/novini.php?n=284275

Днес на много места ще има валежи, значителни в Родопската област и главно там ще има и гръмотевици. Ще продължи да духа до умерен вятър от изток и югоизток. Максимални температури между 11° и 16°, в София около 11°. Над Черноморието ще има значителна облачност и слаби валежи.

Религиозен календар

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4679043

Св. мчца Матрона Солунска
Св. Матрона била слугиня в къщата на евреин, чиято жена я принуждавала да се отрече от вярата си в Христа и да отиде в синагогата. Господарката жестоко я биела заради отказа , затваряла я вързана в мрачна стая. Чрез глад и побой тя уморила девойката. Тогава изхвърлила тялото от горния етаж на къщата си.
Св. мчца Матрона Солунска Св. Матрона била слугиня в къщата на евреин, чиято жена я принуждавала да се отрече от вярата си в Христа и да отиде в синагогата. Господарката жестоко я биела заради отказа , затваряла я вързана в мрачна стая. Чрез глад и побой тя уморила девойката. Тогава изхвърлила тялото от горния етаж на къщата си.

САЩ дават $ 3 млн. за двама руски хакери

http://svetoven.pogled.info/amerika/news/63366/SASHT-davat-3-mln-za-dvama-ruski-hakeri

/Поглед.инфо/ Американските власти са готови да платят за информация, която ще помогне за залавянето на руските хакери Роман Золотарев и Константин Лопатин, като предлага 2 милиона долара за първия и 1 милион за втория, съобщи Държавният департамент на САЩ, посочвайки, че посочените лица се обвиняват във финансови измами и кибер престъпления.

БГ реалност! Родители тровят 2-годишно момиченце с лекарства, заради социални помощи (видео)

http://petel.bg/BG-realnost--Roditeli-trovyat-2-godishno-momichentse-s-lekarstva--zaradi-sotsialni-pomoshhi--video-__106193

Родители тровят детето си с лекарства, само за да вземат социална пенсия. През лятото екип на Нова телевизия разказа историята на...

Лечков: Националният е като малко дете - важна е всяка крачка до прохождането

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4679709


Крайно време е Боби да гледа важните дела в УЕФА и да остави отговорността в БФС на вицепрезидента
“Бий големите, за да ставаш голям. А и това ни е възможността, за да останем в играта.” Това призова чрез вестник
Крайно време е Боби да гледа важните дела в УЕФА и да остави отговорността в БФС на вицепрезидента “Бий големите, за да ставаш голям. А и това ни е възможността, за да останем в играта.” Това призова чрез вестник "24 часа" футболистите на България вицепрезидентът на БФС и отговорник за националния отбор Йордан Лечков преди утрешната

Австралия анулира над 100 паспорта на потенциални джихадисти

http://asia.actualno.com/Avstralija-anulira-nad-100-pasporta-na-potencialni-djihadisti-news_464401.html

Австралия е анулирала повече от 100 паспорта на свои граждани, които, според властите, имали намерение да се отправят към Близкия изток и да се присъединят към екстремистите. Това съобщи министърът на...

Красен Станчев: Ако идеи като на Манолова минат, казусът "КТБ" ще е общ

http://business.actualno.com/Krasen-Stanchev-Ako-idei-kato-na-Manolova-minat-kazusyt-KTB-shte-e-obsht-news_464403.html

Много често определени дългове не се събират, защото държавните такси на съдебни изпълнители са много по-високи, отколкото на частните съдебни изпълнители. А частните изпълнители събират за бюджета ок...

Сграда се срути в Ню Йорк, има ранени

http://america.actualno.com/Sgrada-se-sruti-v-Nu-Jork-ima-raneni-news_464404.html

Дванадесет души са пострадали при взрив и частично рухване на жилищна сграда в Манхатън, Ню Йорк, съобщават световните агенции. Инцидентът е станал около 15 часа местно време. Четирима от ранените са ...

Шефът на Apple дава цялото си състояние за благотворителност

http://sciencelogy.actualno.com/Shefyt-na-Apple-dava-cjaloto-si-systojanie-za-blagotvoritelnost-news_464402.html

Изпълнителният директор на американската корпорация Apple Тим Кук планира да даде цялото си състояние за благотворителност, като си запази само средствата, които ще са му необходими за образованието н...

Заради дупка на магистрала "Хемус" млада жена е в кома

http://varna.actualno.com/Zaradi-dupka-na-magistrala-Hemus-mlada-jena-e-v-koma-news_464405.html

Потресаващ случай – дупка на магистрала „Хемус”, в която е имало арматурно желязо, води до кома за млада жена. 24-годишната Ивета изхвърча на три-четири метра от кола със...

Започва кандидатстването за личен асистент

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/fSRP23cpbyA/

От днес се открива кандидатстването за личен асистент по социална програма с европейски фондове. Услугата е насочена към възрастни и деца с увреждания, като и самотно живеещи болни. Одобряването става след класиране, съобщи Кросс.
За да кандидатстват, нуждаещите се трябва да подадат документи в Дирекция “Социално подпомагане” до 9-ти април.
Самата услуга ще започне през май и ще продължи 10 месеца.

Валутни курсове на БНБ за 27 март 2015 година

http://pik.bg/валутни-курсове-на-бнб-за-27-март-2015-година-news305999.html

Валутни курсове на БНБ за 27 март 2015 година

Валутни курсове на БНБ за 27 март 2015 година 1 EUR -1,95583 1 USD - 1.782400 10 JPY - 1.496770 10 CZK - 7.144320 1 DKK - 2.619020 1 GBP - 2.653410 100 HUF - 6.527050 1 PLN - 4.798050 1 RON - 4.417960 1 SEK - 2.097400 1 CHF - 1.863050 1 NOK - 2.274090 1 TRY - 6.880670 1 AUD -1.398020 1 CAD - 1.432530 /БГНЕС 

Саудитска Арабия е започнала операцията в Йемен след консултации със САЩ

http://svetoven.pogled.info/news/63365/Sauditska-Arabiya-e-zapochnala-operatsiyata-v-Iemen-sled-konsultatsii-sas-SASHT

/Поглед.инфо/ Саудитска Арабия е започнала операцията в Йемен след продължителни консултации със САЩ и координира действията си в страната с Вашингтон. Това съобщи в четвъртък по телевизионния канал CNN посланикът на Саудитска Арабия в САЩ Адел бин Ахмед Ал Джубейр, който преди това първи обяви началото на военните действия в Йемен.

Може ли човечеството без електричество?

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4679356

Цялото електричество на Земята спира за една нощ. Изключва се всякаква електроника. Влаковете и колите спират на място, корабите застиват във водата, а летателните апарати започват да падат и да се разбиват. През следвашите 15 години хората са принудени да се адаптират в свят без електричество. Само че семейство Матисън е готово за отмъщение и да
Цялото електричество на Земята спира за една нощ. Изключва се всякаква електроника. Влаковете и колите спират на място, корабите застиват във водата, а летателните апарати започват да падат и да се разбиват. През следвашите 15 години хората са принудени да се адаптират в свят без електричество. Само че семейство Матисън е готово за отмъщение и да

Депутатите слизат от лимузините заради местния вот

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/4hqLeXY-jPQ/

На депутатите ще бъде забранено да използват служебните автомобили на НС по време на кампанията за предстоящите местни избори през есента. Очаква се парламентарната шефка Цецка Цачева да издаде заповед за това в синхрон с приетия през 2014 година Изборен кодекс. Мярката вече е прилагана преди вота „2 в 1″ за местна власт и президент през 2011 година, когато Цачева оглавяваше 41-вото НС. Тогава освен използването на парламентарните лимузини, на депутатите бяха резнати и парите за бензин за личните им автомобили, както и командировъчните за дните, посветени на предизборни обиколки, пише в. Монитор. В изборния закон пише: „Във връзка с предизборната кампания се забранява безплатното използване на публичен административен ресурс бюджетни средства, помещения, автомобили, самолети и други транспортни средства, оборудване и други движими и недвижими вещи – държавна или общинска собственост, предоставени на администрацията, държавните и местните органи, и държавните и общинските предприятия”.” За нарушителите даже са предвидени санкции, вариращи от 1000 лв. до 10 000 лв.” Освен че служебните коли ще бъдат прибрани в парламентарния гараж, обмисля се още както в предишни случаи законотворците да си дадат почивка за седмица-две и да се посветят изцяло на агитация, вместо да се чудят как да скрепят крехкия по традиция преди избори кворум, докато мнозина са по избирателните си райони. В подкрепа на тази идея се обявиха както управляващите, така и представители на опозицията. Лятната ваканция на депутатите, която по правилник е през целия август, да се измести с месец-два заради местните избори. Такава идея дори лансира шефът на правната комисия в НС Данаил Кирилов. По думите му конкретно решение по въпроса засега нямало, но подобна стъпка щяла да е най-логичната. Така народните представители ще коват ударно закони цял август, а точно в кампанията за вота НС няма да става поле за агитация и предизборни битки, коментира депутатът от ГЕРБ. Текстовете на парламентарния правилник позволяват подобна рокада. В него пише, че промени в дните за ваканция може да се правят по изключение. Според Кирилов друг вариант, върху който може да се помисли, бил лятната почивка да се разцепи. Така депутатите все пак ще могат да излязат 15 дни във ваканция за августко море, а останалите 15-да бъдат ползвани в рамките на кампанията. Кирилов е категоричен, че автопаркът на НС няма да бъде използван за предизборна агитация от депутатите. Той подчерта, че има изрична забрана за това в Изборния кодекс, а и се очаквало председателят на парламента Цецка Цачева да излезе с нарочна заповед по въпроса. Министрите също няма да използват държавните лимузини за предизборни обиколки. Освен че ограничението в Изборния кодекс важи и за тях, премиерът Бойко Борисов вече обяви, че ще поиска по време на кампанията те да се съсредоточат изцяло върху служебните си задължения. Самият той щял да даде личен пример, като не присъства на предизборните мероприятия на ГЕРБ. Според мен по време на кампания на трябва да се използват колите на НС, заяви зам.-шефът на депутатите от ГЕРБ Красимир Велчев. По думите му, когато законотворците бъдат освободени, за да ходят по районите си, гаражът трябва да се запечата, както по време на отпуск. Той уточни, че не е сигурен дали това е регламентирано в Изборния кодекс, но лансира и друга опция – депутатите да могат да използват парламентарен транспорт, но срещу заплащане, което на практика не се изключва като хипотеза от закона. Ако искат, някои депутати да си наемат например бусче на НС под наем и да си плащат на километър, предложи народният избраник. Той е на мнение, че НС не бива да заседава през последните две седмици от кампанията, за да не се използва трибуната за предизборни и користни цели. В противен случай ще има много повече негативни, отколкото позитивни последици. Става дума за демокрацията. Няма да пострада толкова държавата. Иначе не би имало равнопоставеност между партиите и неправителствените организации, които са издигнали свои кандидати. Всички знаем как се използва парламентарното време в петък, когато се включат телевизионните камери. Няма как партиите да не се възползват, а и няма как да се ограничи правото на хората да се осведомяват за случващото се в НС от медиите, коментира Велчев. НС да хлопне кепенци поне за седмицата преди вота, за да не се използва парламентарната трибуна за нерегламентирана агитация. Такива са настроенията и сред социалистите. Практиката обикновено е в последната седмица НС да не работи, припомни Мая Манолова от БСП. Тя обаче подчерта, че конкретното решение за евентуални дни без заседания трябва да се вземе спрямо законодателната програма в този период. Все пак, ако има спешни закони, които не търпят отлагане, не бива да се забавят заради изборите, направи уговорка соцдепутатката. Като основен автор на настоящите разпоредби в Изборния кодекс Манолова също бе категорична, че текстовете в него изрично забраняват на депутатите да използват автомобилите на НС за агитация. Министрите и местната власт също няма да имат право да ползват публичен административен ресурс като коли, зали и оборудване./КРОСС/

Значителна облачност и слаби валежи

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/OYizrKh-brM/

Над Черноморието ще има значителна облачност и слаби валежи, според Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ)към БАН. Ще духа до умерен югоизточен вятър. Максимални температури между 9° и 12°. Температурата на морската вода е 7-8°. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.

Времето е потенциално опасно. В районите, където нивата на реките и сега са много високи, са възможни преливания. Днес на много места в страната ще има валежи, значителни в Родопската област и главно там ще има и гръмотевици, обявен е оранжев код. Ще продължи да духа до умерен вятър от изток и югоизток. Максимални температури между 11° и 16°.
През следващите дни се  очаква и кален дъжд от Сахара.

Мадуро е готов на диалог с Обама за нормализиране на отношенията

http://svetoven.pogled.info/news/63364/Maduro-e-gotov-na-dialog-s-Obama-za-normalizirane-na-otnosheniyata

/Поглед.инфо/ Президентът на Венецуела Николас Мадуро заяви готовността на страната си за диалог със Съединените щати за нормализиране на отношенията.

Спортът по телевизията днес

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4679283

                                                                                                                                                                                                                                                                                                            
                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

Преглед на печата от 27 март

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/03/27/2500336_pregled_na_pechata_ot_27_mart/?ref=rss


Държавно управление

Капитал Daily

От Дневник: Заради нечовешки условия в затворите европейски комитет излезе с крайно предупреждение към България
Европейският комитет към съвета на Европа за предотвратяване на изтезанията и на нечовешкото или унизително отношение или наказание (CPT) предприе крайна мярка в опит да накара България да подобри състоянието на затворите и отношението към лишените от свобода

Генеричните компании са против споразумение на...

Важно! Обявиха оранжев код за две области на страната

http://petel.bg/Vazhno--Obyaviha-oranzhev-kod-za-dve-oblasti-na-stranata__106188

Оранжев код за очакван дъжд е обявен в две области в страната - Смолян и Кърджали. Такава е прогнозата в сайта на Националния институт по...

Отнемат лимузините, бензина и командировъчните на депутатите

http://petel.bg/Otnemat-limuzinite--benzina-i-komandirovachnite-na-deputatite__106191

На депутатите ще бъде забранено да използват служебните автомобили на НС по време на кампанията за предстоящите местни избори през...

Пилотът на самолета-ковчег страдал от любовна мъка

http://petel.bg/Pilotat-na-samoleta-kovcheg-stradal-ot-lyubovna-maka__106192

Пилотът, за който се смята, че нарочно е разбил във Френските Алпи самолета Еърбъс A320, в който загинаха 150 души, е страдал от любовна мъка,...

Вицепрезидентът се прехласна в Екомузея на Русе

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4679402

Вицепрезидентът Маргарита Попова се прехласна в ултрамодерния Екомузей с аквариум в Русе. Тя разгледа всички експозиции, преди да отпътува като лектор на студенти второкурсници във Велико Търново. "Успявате да привлечете посетители от всички възрасти с археологически и природонаучни експонати отпреди 3 милиона години", впечатли се Попова.
Вицепрезидентът Маргарита Попова се прехласна в ултрамодерния Екомузей с аквариум в Русе. Тя разгледа всички експозиции, преди да отпътува като лектор на студенти второкурсници във Велико Търново. "Успявате да привлечете посетители от всички възрасти с археологически и природонаучни експонати отпреди 3 милиона години", впечатли се Попова.

Открита е важна улика в дома на пилота, разбил самолета на Germanwings

http://svetoven.pogled.info/news/63363/Otkrita-e-vazhna-ulika-v-doma-na-pilota-razbil-samoleta-na-Germanwings

/Поглед.инфо/ Германската полиция е открила важна улика в дома на пилота Андреас Любиц, който е смятан за виновник за катастрофата на самолета на компанията Germanwings, съобщава вестник "Дейли мейл".

Владислав Горанов разяснява отношенията на държавата с ПИБ

http://pik.bg/владислав-горанов-разяснява-отношенията-на-държавата-с-пиб-news306002.html

Владислав Горанов разяснява отношенията на държавата с ПИБ

Близо 7 часа и 30 минути ще трябват на народното представителство, ако трябва да изслуша отговорите на министрите на 48 въпроси и питания, предаде репортер на БГНЕС. Финансовият министър Владислав Горанов ще отговори на въпрос на Велизар Енчев относно отношенията на държавата с Първа инвестиционна банка (ПИБ). Към Горанов е отправен и въпрос за размера на средствата в КТБ на държавни и общински дружества. Даниел Митов, министър на външните работи ще отговори на въпрос относно проведеното гласуване от Общото събрание на ООН относно резолюцията, внесена от Русия за осъждане на героизирането на фашизма. От дипломат номер едно се очаква и да даде повече подробности за срещата си с държавния секретар на САЩ Джон Кери на 02.12.2014 г. Правосъдният министър Христо Иванов се очаква да даде нови подробности за съдебната реформа. Към него има отправен въпрос относно промени в Устройствения правилник на Агенция по вписванията. В предварителния списък на представителите на изпълнителната власт, които ще се явят на парламентарен контрол няма нито един вицепремиер. Премиерът Бойко Борисов също не фигурира в него. /БГНЕС 

В Албания има лагери за обучение на ислямисти

http://svetoven.pogled.info/balkani/news/63362/V-Albaniya-ima-lageri-za-obuchenie-na-islyamisti

/Поглед.инфо/ Италианската полиция разпространи снимки, които са заснети в Албания и от които става ясно, че там има лагери за обучение на ислямисти.

Вторият пилот на Airbus-A30 имал нужда от специални и редовни медицински прегледи

http://europe.actualno.com/Vtorijat-pilot-na-Airbus-A30-imal-nujda-ot-specialni-i-redovni-medicinski-pregledi-news_464398.html

Пилотът Андреас Любиц, който се смята за виновник за катастрофата на самолета на авиокомпанията Germanwings на 24 март в югоизточната част на Франция, общо година и половина е посещавал психиатър, пиш...

В Йемен става страшно

http://asia.actualno.com/V-Jemen-stava-strashno-news_464399.html

Кризата в Йемен не е от вчера. Но международната общност дълго време не се интересуваше от тази най-бедна страна на Арабския полуостров. И сега плаща твърде висока цена заради това, пише Дойче Веле...

Днес е Международният ден на театъра

http://scene.actualno.com/Dnes-e-Mejdunarodnijat-den-na-teatyra-news_464400.html

Днес е Международният ден на театъра. Той е определен през 1961 г. от IХ конгрес на Международния театрален институт (International Theatre Institute, ITI). Чества се всяка година на тази дата с ра...

Ердоган: Стремежът на Иран да доминира в региона е нетърпим

http://news.ibox.bg/news/id_397835531

Иран да спре подкрепата за хусите и да изведе силите си от Йемен, Сирия и Ирак

Цената на отмъщението и прошката

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4679359

Четири сезона, повече от 700 епизода и изключителен успех в Турция - с това може да се похвали премиерната поредица на Нова телевизия “Прости ми”. Епизодите се излъчват всеки делничен ден от 14,30 ч. Освен заплетен сюжет, сериалът предлага и впечатляваща актьорска игра. За разлика от повечето известни тв поредици в югоизточната ни съседка,
Четири сезона, повече от 700 епизода и изключителен успех в Турция - с това може да се похвали премиерната поредица на Нова телевизия “Прости ми”. Епизодите се излъчват всеки делничен ден от 14,30 ч. Освен заплетен сюжет, сериалът предлага и впечатляваща актьорска игра. За разлика от повечето известни тв поредици в югоизточната ни съседка,

Запознайте се с Деница - най-известната жена в България през последните дни

http://petel.bg/Zapoznayte-se-s-Denitsa---nay-izvestnata-zhena-v-Balgariya-prez-poslednite-dni__106184

Мъжът й разработва квантов компютър, преподавал в университета на принц Уилям и Катрин Една майка накърми детето си пред бутик в мола и...

"Билд": Лубиц ходил година и половина на психиатър

http://petel.bg/Bild--Lubits-hodil-godina-i-polovina-na-psihiatar__106185

Пилотът Андреас Лубиц, който се смята за виновник за катастрофата със самолета на авиокомпанията Germanwings на 24 март в югоизточната част на...

Времето: Гръмотевици в Родопите, дъжд и вятър в цялата страна

http://petel.bg/Vremeto--Gramotevitsi-v-Rodopite--dazhd-i-vyatar-v-tsyalata-strana__106186

Днес на много места ще има валежи, значителни в Родопската област и главно там ще има и гръмотевици. Ще продължи да духа до умерен вятър от...

В понеделник ще спим един час по-малко

http://petel.bg/V-ponedelnik-shhe-spim-edin-chas-po-malko__106187

В неделя 3.00 часа сутринта ще преместим стрелките на часовниците си с един час напред. Така ще преминем към лятното часово време. Лятното...

Посланик Плугчиева награди швейцарката Анита Хамер

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4679505

за нейната 25-годишна благотворителна дейност за България, съобщи посолството ни в Берн. Връчването на “Златна лаврова клонка” на Министерството на външните работи е станало на церемония в сряда. Анита Хамер е отличена за дарения за модернизиране на болници и социални
за нейната 25-годишна благотворителна дейност за България, съобщи посолството ни в Берн. Връчването на “Златна лаврова клонка” на Министерството на външните работи е станало на церемония в сряда. Анита Хамер е отличена за дарения за модернизиране на болници и социални

При най-голямата самолетна катастрофа в историята два Боинг-а се сблъскват на летище "Лос Родеос"

http://chronicles.actualno.com/Pri-naj-goljamata-samoletna-katastrofa-v-istorijata-dva-Boing-a-se-sblyskvat-na-letishte-Los-Rodeos-news_464212.html

Авиокатастрофата на летище Тенерифе Север е с най-много жертви в историята на авиацията, изключвайки атентатите в Ню Йорк от 11 септември 2011 г. Летище Тенерифе Север е разположено край гр. Сан Крис...

Оранжев и жълт код за интензивни валежи в Южна България

http://society.actualno.com/Oranjev-i-jylt-kod-za-intenzivni-valeji-v-Ujna-Bylgarija-news_464397.html

Оранжев код е обявен за 27 март в 2 области на Южна България заради интензивни валежи от дъжд, предаде репортер на БГНЕС. Кодът е в сила за областите Смолянска и Кърджалийска. Там ще има интензивни ...

Столетница рецитира "Малък Пенчо"

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4679391

Назмия Алишева от град Нови пазар празнува 100-годишен юбилей в четвъртък и за почуда на близките си демонстрира отлична памет. Дълголетницата е учила до 4 клас и още помни какво е попивала в училище, затова рецитира без грешка: "Пенчо бре, учи! Пенчо си мълчи..." Освен поучителното стихотворение от Петко Славейков,
Назмия Алишева от град Нови пазар празнува 100-годишен юбилей в четвъртък и за почуда на близките си демонстрира отлична памет. Дълголетницата е учила до 4 клас и още помни какво е попивала в училище, затова рецитира без грешка: "Пенчо бре, учи! Пенчо си мълчи..." Освен поучителното стихотворение от Петко Славейков,

Полицията в Дюселдорф извърши обиск в дома на пилота Андреас Любиц

http://news.ibox.bg/news/id_274689316

Според в. „Mirror”, разследващите са открили важна улика. Полицаите са заявили, че са намерили вероятен „ключ”, който може да разкрие причината за трагедията. Те не са съобщили подробности, но са пояснили, че не става дума за предсмъртно писмо.

Дневен хороскоп: Риби, просто протегнете ръка и вземете всичко, което поискате

http://petel.bg/Dneven-horoskop--Ribi--prosto-protegnete-raka-i-vzemete-vsichko--koeto-poiskate__106182

Овен  Днес финансите на Овена могат да запеят такива сърцераздирателни романси, че отзвукът им ще звучи по време на разговора, който ще...

Наш специалист: Прибързано е да се хвърля вината за самолета върху Лубиц

http://petel.bg/Nash-spetsialist--Pribarzano-e-da-se-hvarlya-vinata-za-samoleta-varhu-Lubits__106183

Твърде рано е да се говори, че вторият пилот на самолета А320 на "Джърман Уингс" Андреас Лубиц е разбил умишлено машината във Френските Алпи....

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване