Извън закона ли е проституцията

http://www.klassa.bg/News/Read/article/249743_%D0%98%D0%B7%D0%B2%D1%8A%D0%BD+%D0%B7%D0%B0%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D0%B0+%D0%BB%D0%B8+%D0%B5+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%82%D1%83%D1%86%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0

 Извън закона ли е проституцията у нас? И да, и не. В Наказателния кодекс (НК) няма текст, който да я провъзгласява за престъпление. В същото време няма и закон, който да регламентира търговията с плът, макар че от 1991 г. периодично се подновяват призивите за легализиране на проституцията и въвеждането на ясни правила. Оттогава досега дебатът си остава вербален, реални стъпки в тази посока няма. Но и категоричен отказ проблемът да се уреди нормативно не е налице.

 

И докато проститутките съществуват на ръба на закона, сутеньорството е обявено за престъпление още от 1968 година.

 

Впрочем проституцията си върви. Нещо повече, обществена тайна е, че непълнолетни момичета са най-предпочитаните жрици на любовта. Незрели, неопитни, уплашени, тези деца са лесна плячка.

 

В ръцете на „клиентите“

 

Понякога в ръцете на „клиентите“ ги тикат собствените им майки. Тази история е такава.

 

Майка карала непълнолетната си дъщеря да проституира срещу суми от 5 до 25 лв. на сеанс! Тежкото обвинение срещу Елена Димитрова потресе Смолян, където се е разиграла драмата.

 

Трийсет и осем годишната Елена е в ареста, задето от януари до август 2013 г. неколкократно е склонявала момичето да прави секс с уредени от нея клиенти. А после прибирала парите. Жертвата сама е сигнализирала за случващото се социалните служби, а след това и полицията. Предстои първото по рода си дело в Смолян да влезе в съда. Дотогава Елена ще остане зад решетките с постановена постоянна мярка, за да не може да влияе на 16-годишната си дъщеря. Заплашват я от 3 до 10 години затвор (чл. 155, ал. 5, т. 2 от НК).

 

По тънък лед

 

„Такъв вид дела са свързани с интимната сфера на страните. При тях се разгласяват факти, които участниците не биха искали да стават публично достояние. Това засяга както пострадалия, така и свидетелите“, казват от съда в Смолян. По конкретния случай част от свидетелите, които са плащали, за да спят с момичето, са семейни. За да избегнат проблеми в семействата си, те едва ли биха си признали за извършеното. Още повече че платеният секс с непълнолетна е и престъпление. Освен това близката родствена връзка на майката и дъщерята е предпоставка основният свидетел - Албена, да се откаже от показанията си. Съдебната практика познава подобни случаи, например при дела за изнасилване, сочат магистрати.

 

„При доказването на такъв тип престъпления се върви по тънък лед. Проблемът не е в това с какви доказателства разполага прокуратурата в хода на досъдебното производство, а колко от тях ще се потвърдят в съда“, твърдят юристи. Делото би трябвало да се гледа при закрити врата, а част от свидетелите да бъдат защитени.

 

Според прокуратурата засега доказателствата срещу майката Елена са достатъчно. „Момичето е последователно – от първия момент, когато отива в полицията през август 2013 г., разказва една и съща версия пред служителите на реда, пред социалните, по време на снемане на обясненията, след това е разпитвана пред разследващия полицай, после пред съдия. Във всичките тези пет случая говори абсолютно еднакви факти“, казва наблюдаващият прокурор поделото Иван Спиров. Самият той признава, че е трудно да се намерят и разпитат всички, които са ползвали услугите на детето.

 

Хората, за които обвинението знае, че са правили секс с момичето, отричат, че са били с него. До момента само един свидетел е потвърдил, че си е платил за сеанс с непълнолетната. А тя твърди, че не ги познава. Психолози обясняват липсата на образи в съзнанието й като защитна реакция.

 

Обявена за обжодържавно издирване

 

Повече от година полицията търси Елена Димитрова, за да й повдигне обвинение. Жената дори е обявена за общодържавно издирване. В началото на февруари 16-годишната й дъщеря избяга от центъра за настаняване от семеен тип в Смолян и беше намерена при майка си в Момчилград. Там Елена живеела в колиба без адресна регистрация, занимавала се с краварство.

 

Извън обвинението засега остава началото на тази тъжна история. Тя е започнала още когато момичето било на 11 години, година по-късно то дори забременяло и родило. Детето на малолетната майка е настанено в дома в Широка лъка, а след това при приемно семейство.

 

Самата Албена също е прибрана от социалните служби и изпратена да живее в съседен на детето си дом в Широка лъка за деца в риск над 7 години. След това е върната в семейството си.

 

Две години по-късно Албена е избягала от родния дом заради майчиния натиск да продава плътта си. Още тогава е образувана преписка, като са сезирани и служителите от отдел „Закрила на детето“. Албена е настанена в центъра от семеен тип в Смолян, но срещите й с мъже не са спрели до днес. Според източници на „Преса“ служителите на реда често получавали сигнали, че момичето закъснява вечер, а униформените я откривали при различни мъже.

 

Не съм виновна, Албена лъже!“

 

Пред окръжния съд, който гледаше мярката й за неотклонение, Елена не се призна за виновна и твърдеше, че не е виждала дъщеря си от година и половина.

 

„Ще се обеся, ако стоя в ареста. Не съм виновна, всичко е лъжа“, ридаеше тя в залата. Магистратите потвърдиха постоянния й арест заради опасност да се укрие отново.

 

„Искам да ме освободите, да си вървя на работа. Коя майка ще пусне детето си да прави такива неща. Аз съм я отгледала“, нареждаше Елена. Тя разказа без притеснение, че Албена избягала от къщи и заживяла при свой приятел, а тя ходила да си я прибира. Дъщерята отказвала да тръгне и на десетия ден потърсила помощта на полицията и с патрулка взели момичето. „Тогава ми каза, че ще излъже, че я пускам за пари да ходи, защото съм искала да я разделя с мъжа й“, казва обвинената в сводничество майка.

 

За нейна подкрепа на делото беше дошъл и синът й Димитър. „Тя не е направила такова нещо. Добра майка е. Баща ни влезе през 2003 г. в затвора за изнасилване и тя се е грижила сама за нас. Работеше, за да ни издържа, не ни е дала по домовете, не ни е изоставила. Не сме ходили мръсни и гладни“, твърдеше 20-годишният младеж.

 

На 16 години Албена е ученичка в шести клас в смолянско училище. Животът й бил тежък - майка й я карала да проституира, а баща й – да краде. Още през 2011 г. влиза в регистрите на „Закрила на детето“. Не посешавала училище, защото образованието не било приоритет в семейството.

 

„През август 2013 г. е предприета поредна мярка за закрила и момичето е настанено в център от семеен тип. Оттогава с нея работи и екип от специалисти, сред които психолог и социален работник. Това е първият подобен случай, при който дете е изведено от семейството заради склоняване към проституция“, казват от „Социално подпомагане“-Смолян.

 

Наказателният кодекс лъкатуши

 

В българския Наказателен кодекс (НК) има няколко текста, свързани с проституцията. Едните са насочени към сутеньорите, другите - към клиентите на услугата. Но само ако става дума за непълнолетни.

 

Така от 2009 г. в НК има чл. 154а. Той гласи: „Който, като даде или обещае облага, извърши блудствени действия или съвкупление с непълнолетно лице, което се занимава с проституция, се наказва с лишаване от свобода до три години.“

 

Наказанията за сутеньорите са описани в чл. 155 от НК. Той съществува от 1968 г., когато е приет действащият НК и променян общо седем пъти. Само един от тях е през 1982 г., останалите шест промени са след 1990 г.

 

Според чл. 155, ал. 1: „Който склонява друго лице към проституция или свожда към блудствени действия или съвкупление, се наказва с лишаване от свобода до три години и глоба от 1000 до 3000 лева.“

 

А според чл. 155, ал. 3: „Когато деянията са извършени с користна цел, наказанието е лишаване от свобода от една до шест години и глоба от 5000 до 15 000 лева.“

 

А ако сутеньорът действа по поръчение на организирана престъпна група; ако жертвите не са навършили 18 години или са невменяеми; ако става дума за две или повече лица и т.н., санкцията скача на лишаване от свобода от 3 до 10 години и глоба от 10 000 до 25 000 лева (чл. 155, ал. 5).

 

Лъкатушното отношение на държавата към проблема прави наказателното преследване неефективно, твърди в изследване за фондация „Риск монитор“ прокурорът Васил Миков. Така например предвиждането на наказание за платен секс само ако непълнолетните момичета вече са проститутки е недомислица, сочи обвинителят. Защото самото предлагане на облага вече е въвличане в проституция, което представлява по-голяма обществена опасност.

Какво знаем до момента за втория пилот на германския "Еърбъс"

http://www.klassa.bg/News/Read/article/249742_%D0%9A%D0%B0%D0%BA%D0%B2%D0%BE+%D0%B7%D0%BD%D0%B0%D0%B5%D0%BC+%D0%B4%D0%BE+%D0%BC%D0%BE%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D1%82%D0%B0+%D0%B7%D0%B0+%D0%B2%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%8F+%D0%BF%D0%B8%D0%BB%D0%BE%D1%82+%D0%BD%D0%

 Спортна натура, много компетентен, мечтаещ да лети - с такива думи познати и приятели описваха днес Андреас Любиц, втория пилот на разбилия се във френските Алпи самолет на германската авиокомпания "Джърмануингс, обобщава Франс прес. 


"Той беше млад и по-скоро нормален човек, чувстващ се добре от живота, който водеше, не се отличаваше в нищо, беше също много компетентен", разказва пред Франс прес 66-годишният Клаус Радке, президент на авиоклуба ЛСЦ Вестервалд в Монтабаур, малко западногерманско градче. В този клуб Лубиц се учил да лети като юноша.

Андреас Любиц, заподозрян от френските съдебни власти, че нарочно е предизвикал катастрофата с германския самолет, като го е врязал в алпийски склон, живеел в част от къщата на родителите си в Монтабаур, населено място с 12 500 души. Днес зоната около къщата в Монтабаур беше отцепена от полицията.

 

Съседи на семейството описват Андреас като млад спортен човек, който имал по-малък брат и гадже и който обичал бягането. В местни състезания той дори се класирал на водещи места. "Не мога и не искам да вярвам. Много съм шокиран. Срещах го рядко, но той беше винаги любезен и приятелски настроен. Не знам дали е бил в депресия, дали е бил болен, никога не съм чувал за по-специални проблеми с него или със семейството му", казва 23-годишния Йоханес Росбах, жител на градчето. 

Според ръководството на "Луфтханза", компанията майка на "Джърмануингс", Андреас е започнал да учи за пилот през 2008 г., като подготовката е била извършвана към Луфтханза в Бремен. Той е завършил учението през 2012 г., преди да бъде назначен в Джърмануингс през септември 2013 г.

Когато не е бил в Монтабаур, Андреас е живеел в апартамента си в Дюселдорф, който сега се обискира от полицията. Той е имал 630 часа пилотиране зад гърба си и през 2013 г. е получил сертификат от Американското управление за гражданско въздухоплаване.

 

Според "Луфтханза" Андреас е преминал психологически изследвания, предвидени в обучението му. Той обаче е преустановил за няколко месеца учебния си процес. Ръководството на Луфтханза отказа да отговори на въпроса дали това прекъсване е било евентуално по медицински причини. Според журналисти от сп."Шпигел" през 2009 г., когато е било прекъсването, Любиц е страдал от депресия или преумора.

В изявление по повод катастрофата авиоклубът в Монтабаур пишеше по адрес на Андреас, че той е бил запленен от летенето и като станал пилот е осъществила мечтата си. Това изявление обаче беше публикувано преди разкритията за предполагаемата му роля в катастрофата.

Според шефа на авиоклуба Андреас започнал да лети на 14 или 15 години. Миналата година той летял необходимите часове в клуба, за да запази разрешителното си за пилотиране на планер. Според Клаус Радке Любиц е бил винаги мил, забавен и учтив. От профила му в социалната мрежа Фейсбук, който вече е закрит, става ясно, че интересите на Любиц са съвсем нормални за млад мъж - интересувал се е от авиация, технологии, електронна музика и боулинг.

 

Реално убийство е в сюжета на “Установено при огледа”

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4679591

“През юли 2011 едно момиче е насилено и убито в центъра на София. Този трагичен случай влиза задълго във водовъртежа на общественото внимание. Около него се раждат и героите на този спектакъл - невинно задържан „клошар“ и неговата майка, медии хиени, полицаи с отговорни държавни задачи, журналист гуру, а накрая и осъден...
“През юли 2011 едно момиче е насилено и убито в центъра на София. Този трагичен случай влиза задълго във водовъртежа на общественото внимание. Около него се раждат и героите на този спектакъл - невинно задържан „клошар“ и неговата майка, медии хиени, полицаи с отговорни държавни задачи, журналист гуру, а накрая и осъден...

Кой ще работи някога за армията и службите, ако военният министър разкрие досиетата?

http://www.klassa.bg/News/Read/article/249741_%D0%9A%D0%BE%D0%B9+%D1%89%D0%B5+%D1%80%D0%B0%D0%B1%D0%BE%D1%82%D0%B8+%D0%BD%D1%8F%D0%BA%D0%BE%D0%B3%D0%B0+%D0%B7%D0%B0+%D0%B0%D1%80%D0%BC%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0+%D0%B8+%D1%81%D0%BB%D1%83%D0%B6%D0%B1%D0%B8%D1%

 Решението на министъра на отбраната да публикува досиетата на чуждите граждани работили за българското военно разузнаване - твърди се, че никоя държава в света не го е правила. Който го направи, завинаги губи шанс да вербува някога чужденец да работи за военното разузнаване. Всъщност губи шанса да вербува и българи да работят за него, освен щатните служители, които очевидно не са достатъчни.

Въпросът е в друго. Един случаен човек, който не разбира от армия и разузнаване, е назначен за министър на отбраната и взима подобно съдбовно решение. Това решение ще разруши или поне ще осакати за десетилетия военното ни разузнаване. Подобна постъпка спокойно може да бъде определена като национално предателство. Повечето медии мълчат, но най-важното мълчи и министър-председателя, който е назначил този министър и който обикновенно реагира изключително остро при много по-малки издънки на министрите си. Въпросът е защо?

Отговорът изглежда е, някой е спуснал тази задача на правителството. Някой, който иска България не само да няма армия, но и остатъчната “бутиковата формация”, която ни е останала да е “сляпа и глуха”. Ако бях параноик, бих сметнал, че някой готви финалното унищожаване на държавата носеща името Република България. И това унищожаване е непосредствено предстоящо.

Коментарът е от страницата на автора във Фейсбук

Предвождана от Саудитска Арабия коалиция атакува Йемен

http://www.klassa.bg/News/Read/article/249740_%D0%9F%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%B2%D0%BE%D0%B6%D0%B4%D0%B0%D0%BD%D0%B0+%D0%BE%D1%82+%D0%A1%D0%B0%D1%83%D0%B4%D0%B8%D1%82%D1%81%D0%BA%D0%B0+%D0%90%D1%80%D0%B0%D0%B1%D0%B8%D1%8F+%D0%BA%D0%BE%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D1%86%

 Саудитска Арабия оглави 10-членна коалиция, която на 25 март предприе въздушни удари срещу цели на хусите в Йемен. Остава неясно кои страни са се включили в коалицията и какви наземни цели са набелязани, но се говори, че участниците са Обединените арабски емирства, Кувейт, Йордания, Катар, Бахрейн, Пакистан, Мароко, Египет и Судан. Трябва да се отбележи, че Съединените щати заемат второстепенно място в операцията, като ограничават ролята си до “логистична и разузнавателна подкрепа”. Дори с тази ограничена роля Съединените щати могат да окажат решаваща подкрепа, когато става дума за удари с прецизно насочване.

При положение че няма буфер за защита на кралството, на Саудитска Арабия от стратегическа гледна точка й се налага да ограничи напредъка на хусите в Йемен. Лесно е да се каже, но е трудно да се направи. Макар Саудитска Арабия да е подложена на огромен натиск да спре настъплението на хусите в Йемен, само военновъздушни действия едва ли ще имат голям ефект. Ако не бъдат включени подготвени сухопътни сили, които да действат съгласувано, въздушната мощ ще служи само като допълнение към сухопътната.

Без необходимата координация между структурите за събиране на информация, наблюдение, разузнаване и ударните сили на саудитците, техните съюзници и САЩ на Саудитска Арабия ще й е много по-трудно да избегне съпътстващи щети при въздушните си удари, особено в гъстонаселена градска среда. В крайна сметка съпътстващите щети, включващи цивилни жертви, са факторът, който ще насочи погледите на много джихадисти към кралството.

Именно тук идва ролята на Съединените щати. Белият дом поддържа тясна връзка със саудитците на етапа на планиране, а Вашингтон обяви, че ще предостави логистична и разузнавателна подкрепа за операцията. С американска помощ в събирането на информация, наблюдението и разузнаването предвожданите от Саудитска Арабия сили може да съумеят да нанесат прецизни удари.

Операцията може да се развие по сходен начин със събитията в Ирак и Сирия, при положение че целта е да се нанесе удар по материално-техническата база на хусите и подкрепящите Салех сили и да се отслаби способността им да използват и придвижват тежки оръжия като танкове и артилерия. Все пак подобни въздушни удари няма особено да ограничат “пехотата” на хусите, а ограниченията за сухопътна операция остават.

Саудитска Арабия освен това не може да очаква да повтори успешната си намеса в Бахрейн през 2011 г., когато помогна на правителството да потуши въстание, в което участваха предимно шиити. Потушаването на бунт на хусите, подкрепян както от Иран, така и от предимно сунитските въоръжени сили, верни на бившия йеменски президент Али Абдула Салех, е мисия, която доста надхвърля възможностите на предвожданите от Саудитска Арабия сили, да не говорим за политическата воля на която и да е от тези държави. Освен това в обширния район, в който се водят боевете, има различни групи, борещи се за влияние, като Ал Каида на Арабския полуостров и сепаратистите от Юга, а това допълнително усложнява нещата.

Най-доброто оръжие, което Саудитска Арабия може да използва по отношение на Йемен, е финансовата й мощ. Иран вече изпитва трудности да финансира скъпи войни в Сирия и Ирак и не е особено надежден финансов покровител за хусите. Най-доброто, на което могат да се надяват саудитците при тези условия, е съчетанието от финансов и военен натиск да доведе хусите - или поне Салех - до масата за преговори.

Това ще отнеме време и в никакъв случай не е сигурно. Същевременно Саудитска Арабия ще действа при значителни ограничения в тази военна операция. Като се имат предвид ограниченията за цялостна сухопътна операция, предвожданите от Саудитска Арабия сили вероятно ще се съсредоточат върху военновъздушна кампания и ембарго за контролираната от хусите територия. Потвърждаването на коалиционните партньори също така ще разкрие важни неща - не само кой участва, а и кой се набива на очи с отсъствието си. Оман например граничи с южната част на Йемен и има деликатни отношения с Иран - Маскат даже беше ключов посредник между Съединените щати и Иран при тайни преговори - и би предпочел да не се включва в тази битка.

Турция е още един важен играч, който трябва да бъде наблюдаван, въпреки че засега няма признаци Анкара да е сред десетте членки на коалицията. Турция отдавна се бори да стане лидер на сунитите в региона, макар че Саудитска Арабия поема водачеството, опитвайки се по военен път да противодейства на Иран и неговите съюзници от Сирия до Ирак, а сега и Йемен.

Малък брой членове на пакистанските сили за специални операции са в Саудитска Арабия - както се твърди, за учението “Самсам 5″, но те може да са използвали тренировъчните дейности като прикритие за оказване на подкрепа на саудитските гранични войски. Забележително би било участието на Судан в тази операция - не заради военните му възможности, а единствено заради политическата му подкрепа. През последните няколко месеца Саудитска Арабия и Египет усилено агитират Хартум да намали сътрудничеството си с Иран, като по този начин бъдат ограничени маршрутите за доставки, минаващи през Судан и Синай за Газа.

Фактът, че Саудитска Арабия е успяла да събере коалиция от 10 сунитски държави за една неминуемо неясна мисия в Йемен, показва една важна истина: Съединените щати вече не са тези, които първи реагират на кризи в този регион, въпреки че продължават да играят решаваща роля в логистичен план от задна линия. Време е играчите в региона да поемат водачеството.

Междувременно Съединените щати ще продължат преговорите с Иран, като държат отворени възможностите си и остават готови да работят с всички страни по протежение на междуобщностната разделителна линия с цел уреждане на ситуацията в региона. Този ден най-добре илюстрира стратегията на баланса на силите: в същия ден, в който Съединените щати предоставиха въздушна подкрепа на предвождана от Иран операция в сунитската крепост Тикрит в Ирак, те оказват разузнавателна и логистична поддръжка на предвождани от Саудитска Арабия сили в Йемен. Добре дошли в новата реалност в Близкия изток.

Още по темата: Военната операция на арабските сунитски страни създава предпоставки за конфронтация с шиитски Иран
Саудитска Арабия и арабските страни от Персийския залив предприеха в Йемен военна операция, включваща въздушни удари, срещу бунтовниците хуси, затягащи хватката си над град Аден, където потърси убежище йеменският президент Абд Рабу Мансур Хади.

Интервенцията срещу подкрепяните от Иран шиитски милиции заплашва да превърне сунитско-шиитската студена война в по-пряк конфликт, пише британският в. “Файненшъл таймс”. След драматичен ден, наситен със събития - хусите щурмуваха военновъздушна база недалеч от Аден, беше съобщено, че йеменският президент Абд Рабу Мансур Хади е избягал от Аден по море, което съветниците му опровергаха - йеменският външен министър заяви, че сунитските страни от Персийския залив са се отзовали на поисканата от йеменското правителство военна интервенция за обуздаване на настъплението на хусите.

Тази стъпка създава предпоставки за конфронтация между преобладаващо сунитските страни и шиитски Иран, който те обвиняват в намеса във вътрешните работи на страните в арабския свят, като подпомага групировки като хусите - последователи на шиитското течение зайдизъм, посочва вестникът.

Според анализатори Саудитска Арабия възприема отбранителна позиция по саудитско-йеменската граница в съседство със централната територия на хусите или може би се опитва да въвлече силите на милицията в битка на втори фронт в северните планински райони.

Възможно е също сунитските страни да планират общи сили в подкрепа на Хади, когото те, заедно с ООН, подкрепят като легитимен президент.

Хусите, които контролират столицата Сана от септември миналата година, твърдят, че настъпват към Аден, за да пресекат нарастващото влияние на Ал Каида. Според тях терористичната организация се е включила в коалицията на Хади с преданите му военни и племената от Юга. Анализаторите се опасяват, че бойците на Ал Каида, които имат силно влияние в Централен Йемен, може да се превърнат в ударна сила на евентуална сунитска отбрана, задълбочавайки поляризирания междуверски конфликт.

Настъплението на хусите набра скорост след кървавите бомбени атентати миналата седмица в две джамии в Сана, взели многобройни жертви сред зайдитските богомолци. Според анализатори бързият щурм на хусите цели да запази териториалните им завоевания, преди потенциална военна интервенция или мирни преговори.

Саудитски представители заявиха, че ще предприемат необходимите мерки, ако мирните усилия (оглавени от пратеника на ООН в Сана Джамал Беномар) пропаднат. Катар се опита да убеди ключови йеменски посредници да се срещнат в Доха, за да се договори мир, но засега военните действия получават преимущество пред дипломацията, заключава “Файненшъл таймс”.

Новият път на имигрантите - мъчително пътуване през Балканите

http://www.klassa.bg/News/Read/article/249739_%D0%9D%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%8F%D1%82+%D0%BF%D1%8A%D1%82+%D0%BD%D0%B0+%D0%B8%D0%BC%D0%B8%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%BD%D1%82%D0%B8%D1%82%D0%B5+-+%D0%BC%D1%8A%D1%87%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%BD%D0%BE+%D0%BF%D1%8A%D1%

 Имигрантите от Африка, Азия и Близкия изток използват много пътища, за да влязат нелегално в Европейския съюз и всички те са свързани с вероятни разочарования и ненадейни опасности. Най-новият път през задната врата на Европа - Балканите, е съпроводен с жестоко отклонение - епично 250-километрово пътешествие, което става все по-популярно, независимо от това, че повечето, които се опитват да го направят, се провалят.

Този месец Асошиейтед прес пътува в продължение на десет дни и нощи с 45-членна група имигранти от Западна Африка, опитващи се да стигнат до Германия и Франция през Унгария, крайната точка на западнобалканския маршрут. Много преселници от години не успяват да достигнат до сърцето на Европа по други морски или въздушни пътища и откриха наскоро, че новият път поставя своите собствени особени изисквания към онези, които го пробват.

Предлагаме ви историята на имигрантите от събирането им на 27 февруари в северния гръцки град Солун през десетте дни на нарастваща агония и провал освен за неколцина щастливци. 32 мъже и 11 жени, наблъскани в приземен апартамент от две стаи, напуснали Западна Африка в търсене на по-добър живот в Европа. Отнело им месеци, а на някои и години, за да стигнат до този момент на надежда.

Две от жените водят със себе си деца на десет месеца, родени по време на пътешествието - момчето е било родено в Гърция, а момичето - в Турция. Повечето са дошли през Турция и след като платили на контрабандисти около 1000 евро всеки, отплавали към близките гръцки острови, за да търсят убежище на територия на ЕС. Но никой от тях не иска да остане в Гърция с нейната безкрайна дългова криза и висока безработица. За да избягат, означава да се насочат на север към Унгария през бивша Югославия и основната връзка в пътуването - Македония, трябва да бъде премината пеш заради солените наказателни глоби за трафикантите.

Контрабандистът, бивш войник, който осигури на АП достъп до групата при условие, че остане анонимен, строго казва на своите клиенти да бъдат готови за едно предизвикателство, което ще изисква палатки, спални чували, дрехи за студено време, добри обувки и много чорапи. Той им обещава да ги отведе до сръбската граница за десет дни за цена средно по 500 долара на човек. Неколцина отиват до магазина за необходими продоволствия в последната минута.

Всички спят на пресекулки на пода. До границата Отнема половин ден на цялата група да се качи на автобуси на централната автогара в Солун, пълна с групи азиатски и арабски имигранти - голям контингент за имиграционната полиция, която проверява лични документи. Двама от 45-те африканци се провалят на тази първа пречка и са изправени пред арест, защото нямат документи, които да ги идентифицират като търсещи убежище.

Останалите започват дългата си разходка един час на север в гръцкия граничен град Поликастро. Те следват активна железопътна линия над разнебитен дървен мост през горите в продължение на десет часа, стигайки до границата с Македония малко преди полунощ. Преценява се, че е твърде късно за преминаване.

Времето е студено, но ясно и те спят под открито небе. Следващата нощ по-голямата част от ходенето ще бъде по тъмно, за да бъде намален рискът да бъдат засечени, арестувани или депортирани обратно в Гърция. Те преминават границата под носа на полицейски наблюдателен пост на върха на хълм. След като претичват на малки групи през голяма магистрала, те издигат десет палатки в Македония в добро настроение.

Път към гибел

Раздорите започват, когато един имигрант, доверено лице на трафиканта, губи телефона си и иска всеки да бъде претърсен. Групата преминава през планинско било, пътен възел, зеленчуково поле и реки по време на 40-километровия преход, който приключва в 4 часа сутринта под надлез на магистрала. 34-годишна жена от Мали с болки в крака кара групата да спре по средата на пътя. Мъж я носи половин час, след това казва, че или трябва да ходи или ще бъде изоставена. Следващата сутрин подозренията за кражба сред имигрантите прераства в сериозен скандал. Трафикантът предупреждава, че ще ги върне всички в Атина, ако не се помирят.

Те го правят. Времето става все по-лошо и дъждът преминава в сняг. Двете десетмесечни бебета не могат да бъдат утешени по време на нощния студ, групата закъснява два дни и гладът надвива духа. Групата намалява на 42-ма, след като 41-годишен мъж, придвижващ се с бастун, не може да продължи и е оставен близо до село, за да бъде върнат в Гърция. На шестата нощ ходене групата най-накрая стига до град Неготино, все още на повече от половината път до сръбската граница. С паднал дух и много въпроси за това защо са предприели пътуването. Някои обвиняващи жените и децата, че ги бавят. Два дни по-късно снеговалежът се засилва и някои от палатките се късат.

Имигранти от Афганистан и Сирия бият африканците, за да им вземат палатките, а групата не се смесва заради страх от кражби. Нещастия и хаос На деветия ден камерунската майка на 10-месечното момченце казва, че не може да продължи и те я изоставят през нощта в православна църква. Останалите 40 души продължават да следват пътя северно от река Вардар до първия голям град по маршрута, Велес. Трафикантът казва, че трябва да изчакат докато се стъмни и да вървят покрай влаковата линия.

Но след 145 километра пеш, късметът им свършва. Младежи виждат африканците и започват да крещят обиди срещу тях. Появяват се двама полицаи и, виждайки големия брой имигранти, използват палките си срещу тях. Петима са арестувани, включително майката на 10-месечното момиче. По време на сблъсъка детето е отнесено от друг имигрант. Друга жена е със счупен глезен и е настанена в болница. На следващия ден трафикантът и всички от групата с изключение на 13 души са в македонски затвор и са върнати обратно в Гърция.

Нов опит

В момента, в който имигрантите са разтоварени на границата и им е наредено да вървят обратно в Гърция, много от арабите и азиатците правят бърз обратен завой, изчезвайки в гората и отново опитвайки късмета си в Македония. Падналите духом африканци тръгват към убежището си в Солун, за да се реорганизират. Малцина, сред които майката на 10-месечното момче, се отказват и се връщат в Атина. Десет дни след провала във Велес, трафикантът тръгва отново с 33-ма клиенти, сред които е и майката на 10-месечното момиче. Детето чака на сръбската граница като част от 13-те имигранти от първата група, които са стигнали до убежище на границата със Сърбия.

Без деца, които да бъдат носени, втората групата напредва по-бързо, докато полицията не ги арестува южно от Велес. Тази седмица трафикантът предприема трети опит, в който участват поне 20 души от първите два неуспешни опита. Майката, разделена от детето си, също участва. Това е третият й опит за три седмици да стигне до съпруга, майка си и други нейни роднини в Париж. След като походът се възобновява, малцина от имигрантите, избегнали полицията във Велес, изпращат радостни съобщения на приятелите си; платили са по 100 евро на човек на трафикантите, за да бъдат прекарани нелегално през Сърбия и са в Унгария, вход за преминаване в ЕС без граничен контрол. Опитвайки достатъчно, казва трафикантът, всеки ще успее.

Лекции за съвременно изкуство със свободен вход стартират от април в Пловдив

http://www.klassa.bg/News/Read/article/249738_%D0%9B%D0%B5%D0%BA%D1%86%D0%B8%D0%B8+%D0%B7%D0%B0+%D1%81%D1%8A%D0%B2%D1%80%D0%B5%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D0%BD%D0%BE+%D0%B8%D0%B7%D0%BA%D1%83%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE+%D1%81%D1%8A%D1%81+%D1%81%D0%B2%D0%BE%D0%B1%D0%BE

 През април и май в Пловдив ще се проведе за първи път курсът от безплатни лекции „Въведение в съвременното изкуство”, организиран от фондация „Отворени изкуства“. Образователната серия е за всеки, които иска да научи повече за художниците, изложбите, музеите и най-вече за идеите, които движат изкуството от 60-те години на 20 век до днес. Той е насочен към публика, която няма теоретична подготовка по история на изкуство, но има афинитет и интерес към съвременната култура и изкуство.

 

Първото пловдивско издание на курса „Въведение в съвременното изкуство” ще се състои от пет лекции и ще бъде водено от Весела Ножарова – един от изявените теоретици и критици на съвременно изкуство в България. Всички събития ще се провеждат в  Lucky Дом на киното в Пловдив на ул. Гладстоун 1 в съботните следобеди от 4 април до 16 май, от 14 до 17:00 часа. Достъпът до лекциите е свободен и става с предварително записване на e-mail assistant@openarts.info.  

 

Първите три лекции ще си поставят за цел да разяснят какво всъщност се разбира под термина „съвременно изкуство”. Освен терминологията, ще се обърне специално внимание на основните направления в изкуството и начините за изразяване на съвременните художници. В тях ще бъдат представяни значими автори и техните произведения, ще бъде гледано и коментирано изкуството, което те създават. Специално внимание ще бъде отделено на начините и местата, в които се представя съвременното изкуство. Публиката ще се запознае с най-важните световни институции, музеите и галериите, големите международни изложби, панаирите за изкуство.

Последните две лекции ще са посветени на историята на българското съвременно изкуство в рамките на две десетилетия. Първият период от 1984 до 1994 г. е периодът на неконвенционалното изкуство. Последната лекция от тазгодишния курс ще бъде посветена на годините от 1995 до 2005 г. и периода на постепенното институционализиране и професионализиране на съвременното изкуство в България и включването му в международната художествена сцена.

График и теми на лекциите:

04 април 2015 - Какво представлява съвременното изкуство?
18 април 2015 - В центъра е художникът
25 април 2015 – Посредниците в света на съвременното изкуство
2 май 2015 - История на българското съвременно изкуство - I част
16 май 2015 - История на българското съвременно изкуство - II част
                                                                                                                                                     Организатор: Фондация „Отворени изкуства“
С подкрепата на Община Пловдив
Партньор: Lucky Дом на киното
С медийната подкрепа на: Радио Пловдив, Dnevnik.bg,  LIGHT , plovdiv-online, 24plovdiv, Programata, Timeart, PodTepeto, Kapana, Меdiacafe,  PlovedivClubs, PLOVEDIV

---

 

Вход свободен

Записване на адрес: assistant@openarts.info

„Бъди грамотен” за шести път ще тества студенти по журналистика

http://www.klassa.bg/News/Read/article/249737_%E2%80%9E%D0%91%D1%8A%D0%B4%D0%B8+%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%BC%D0%BE%D1%82%D0%B5%D0%BD%E2%80%9D+%D0%B7%D0%B0+%D1%88%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8+%D0%BF%D1%8A%D1%82+%D1%89%D0%B5+%D1%82%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B0+%D1%

 С правописен маратон за студенти започва тазгодишното издание на инициативата „Бъди грамотен“. За шести път знания по български език ще премерят бъдещи журналисти и медийни експерти.

На 27.03. от 10 ч. в БТА ще се съберат студенти студенти от три водещи университета – УНСС, НБУ и СУ.

Трите отбора ще тестват своите познания по правопис. След това всеки отбор ще „изпита” със свои правописни задачи колегите си от другите университети. Предвидени са и допълнителни въпроси към публиката. Поканени са студенти, изучаващи журналистика, връзки с обществеността и медийни комуникации.

В края на събитието организаторите ще дадат думата на студентите за кратка дискусия, свързана с най-честите грешки в медите.

Всички участници ще получат книги от издателствата „Колибри“, „Жанет 45“ и „Кръгозор“, както и билети за театър, предоставени от Театъра на българската армия, Театър 199 и Учебния театър на НАТФИЗ.

Националната кампания „Бъди грамотен“ се организира от Академика БГ от 2009 г. Целта на инициативата е да се поощри правилното писане и да се стимулира интересът към българския език. До момента са реализирани близо 120 прояви с над 35 000 участници от всички възрасти. През 2015 година кампанията „Бъди грамотен“ ще гостува в градовете Русе, Димитровград и Варна.

Студентският правописен маратон се реализира с подкрепата на „Риск Инженеринг” АД.

"Майстори на къщи в клоните на дърветата”.

http://www.klassa.bg/News/Read/article/249736_%22%D0%9C%D0%B0%D0%B9%D1%81%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B8+%D0%BD%D0%B0+%D0%BA%D1%8A%D1%89%D0%B8+%D0%B2+%D0%BA%D0%BB%D0%BE%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+%D0%B4%D1%8A%D1%80%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B0%D1%82%D0%B0%E

 „Майстори на къщи в клоните на дърветата” ще накара зрителите да се докоснат до магичния свят, който се крие по върховете на дърветата заедно с визионера Пийт Нелсън. Той създава изолирани убежища за желаещите да се свържат отново с природата и да събудят детето в себе си. Архитектът се наема с нелеката задача да сътвори спиращи дъха постройки за своите клиенти, които включват многостайни къщи с функциониращо електричество и водопровод до семпли едностайни помещения.


Пийт Нелсън - експертът по къщи в клоните на дърветата

 


Пийт Нелсън е истински визионер, творчески гений и ръководител на „Nelson Treehouse & Supply”. Той живее във Фол Сити, Вашингтон, където притежава и ръководи „Treehouse Point, уединено пространство от 6 къщи в клоните на дърветата, които клиентите могат да наемат, за да се насладят на едно невероятно преживяване - да живеят на дърво. Всеки един от членовете на семейството на Пийт му помага в бизнеса - съпругата му, Джуди; дъщерята му, Емили; двамата му синове, Чарли и Хенри; и, разбира се, трите му кучета, Рой, Чика и Вик!


 

 

Пийт винаги е готов да помогне и да даде интересни идеи, той е човек, който е  пълен с енергия и креативност. Неговото мото е „Ако можеш да си го представиш, можеш да го построиш!”. С всяка къща, която Пийт създава, уменията му се развиват все повече. Неговото въображение и способности са безгранични, позволявайки му да построи къщи в клоните на дърветата, които никой не е виждал досега. Той създава „Nelson Treehouse & Supply” заедно със семейството си в минутата, в която разбира, че има достатъчно опит, за да построи своя собствена къща. Оттогава Пийт и неговите клиенти изпитват границите на възможностите на архитектурата, създавайки по цял свят луксозни уединени пространства в клоните на дървета на голяма височина.

 

 

 

 

Discovery Channel излъчва новия вълнуващ четвърти сезон на поредицата „В аквариума”

http://www.klassa.bg/News/Read/article/249735_Discovery+Channel+%D0%B8%D0%B7%D0%BB%D1%8A%D1%87%D0%B2%D0%B0+%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%8F+%D0%B2%D1%8A%D0%BB%D0%BD%D1%83%D0%B2%D0%B0%D1%89+%D1%87%D0%B5%D1%82%D0%B2%D1%8A%D1%80%D1%82%D0%B8+%D1%81%D0%B5%D0%B7%

 Поредицата „В аквариума” се завръща с нов четвърти сезон по Discovery Channel на 1-ви април, сряда, от 21:00 ч. В предаването зрителите ще се срещнат със създателите на най-голямата американска компания за изработка на аквариуми, Acrylic Tank Manufacturing (ATM), Уейд Кинг и Брет Реймър. Бизнес партньорите, най-добри приятели и в същото време постоянни съперници, ще представят уникални аквариуми, които създават за клиентите си в цяла Северна Америка.

В новите епизоди на „В аквариума” дуото ще отпътува към сърцето на Алабама, за да изгради гигантски бар-аквариум за собствениците на „Creek Casino“. Това е десетхилядният аквариум за ATM и е един от най-големите, които партньорите са създавали до момента. В четвъртия сезон Уейд Кинг и Брет Реймър ще се изправят пред още едно предизвикателство – да превърнат цял Тойота Хайлендър в аквариум и същевременно да отварят нов офис на компанията си в Южна Флорида. Музеят по естествена история в Лас Вегас се обръща към тях с молба да построят аквариум с формата на въртележка с морски кончета, а шампионът от НАСКАР Райън Нюман поръчва аквариум за офис.

В личния живот на двамата водещи също настъпват промени. Уейд споделя със зрителите ролята си на баща, притеснен от първата среща на порасналата си дъщеря. Разберете дали тя ще се вслуша в неговите съвети, докато той и Брет заминават за Ню Йорк, за да построят гигантски аквариум във формата на бутилка и какви са новите предизвикателства, пред които ще се изправят от 1-ви април, сряда, от 21:00 ч. по Discovery Channel

ФОНДАЦИЯ „ДИМИТЪР БЕРБАТОВ“ ОБЯВИ КЛУБ 2014 НА „УСПЕЛИТЕ ДЕЦА НА БЪЛГАРИЯ“

http://www.klassa.bg/News/Read/article/249734_%D0%A4%D0%9E%D0%9D%D0%94%D0%90%D0%A6%D0%98%D0%AF+%E2%80%9E%D0%94%D0%98%D0%9C%D0%98%D0%A2%D0%AA%D0%A0+%D0%91%D0%95%D0%A0%D0%91%D0%90%D0%A2%D0%9E%D0%92%E2%80%9C+%D0%9E%D0%91%D0%AF%D0%92%D0%98+%D0%9A%D0%9B%D0%A3%

 За седми пореден път Фондация „Димитър Бербатов“ представя успелите в рамките на последната година българчета. От 20 декември 2014 г. до 15 февруари 2015 г. по установен ред постъпваха номинации за децата в ученическа възраст с постижения в изкуствата, науките и спорта през 2014 г.

 

„Добре дошли на членовете на Клуб 2014! Виждам, че отчитаме устойчиво развитие на голяма част от децата, които познаваме от предходните години. И с радост посрещаме новите имена, които тепърва ще следим“ – каза учредителят на едноименната фондация, футболната ни суперзвезда Димитър Бербатов.

 

В Клуб 2014 най-много са децата от областите София, Варна и Пловдив, следвани от Кюстендил, Търговище, Бургас, В. Търново, Хасково, Габрово, Русе, Ст. Загора, Ловеч, Плевен, Враца, Разград и Шумен, Благоевград, Добрич и Перник, Силистра и Смолян, Пазарджик и Сливен, Видин, Кърджали и Ямбол. Няма включени само от област Монтана.

Най-много, както всяка година, са представителите на НМУ „Любомир Пипков“ - София. Следват го МГ „Д-р Петър Берон“ – Варна, и СМГ „Паисий Хилендарски“. Тези училища традиционно излъчват и финалистите за Голямата награда на фондацията. Сред общообразователните училища най-представено е СОУ „Николай Катранов“ – Свищов.

Преобладават номинациите в област Изкуства, а по възрасти – група V-VІІІ клас. „В изкуствата се запазва тенденцията най-силни постижения да имат пианистите, а най-малките да имат най-многобройни изяви в изобразителното изкуство. При математиците се появяват нови конкурси, които се провеждат дистанционно и това позволява да има много участници. В спорта преобладават занимаващите се с бойни изкуства“ – сподели първи впечатления изпълнителният директор на  фондацията Димитрина Ходжева. Постъпилата информация тепърва ще бъде анализирана.    

Четири от децата на фондацията, които вече са студенти, са се номинирали за последно. Регламентът предвижда номинация на студенти първокурсници с успехите им от последната ученическа година.

 

В момента тече оценяване и ще започне подготовка на церемонията по връчване на наградите на най-добрите. Тя обичайно се провежда в края на май - началото на юни, когато Димитър Бербатов е в страната.

 

Проектът “Награди за успелите деца на България” традиционно се осъществява със съдействието на Министерството на образованието и науката и на Асоциацията на българските училища в чужбина.

Всяка година пробоно за Фондацията работят агенция „Юнайтед Партнърс” и агенция e-marketing. 

 

Повече за проекта и номинираните можете да прочетете на уебсайта: http://dberbatov.org/projects/nagradi/ или на Фейсбук страницата: http://on.fb.me/QFD3NB

Секторът на млякото в ЕС се подготвя за края на квотите за мляко и млечни продукти

http://www.klassa.bg/News/Read/article/249733_%D0%A1%D0%B5%D0%BA%D1%82%D0%BE%D1%80%D1%8A%D1%82+%D0%BD%D0%B0+%D0%BC%D0%BB%D1%8F%D0%BA%D0%BE%D1%82%D0%BE+%D0%B2+%D0%95%D0%A1+%D1%81%D0%B5+%D0%BF%D0%BE%D0%B4%D0%B3%D0%BE%D1%82%D0%B2%D1%8F+%D0%B7%D0%B0+%D0%BA%D1

 Действието на квотния режим за мляко и млечни продукти в ЕС изтича на 31 март 2015 г. Въведен за пръв път през 1984 г., когато производството в ЕС значително надхвърля търсенето, квотният режим е един от инструментите за преодоляване на тези структурни излишъци. Последователните реформи на Общата селскостопанска политика на ЕС доведоха до засилване на пазарната ориентация на сектора, а успоредно с това и до предоставяне на набор от други, по-целенасочени инструменти за подпомагане на производители в уязвими области — като планински райони, където производствените разходи са по-високи. През 2003 г. бе взето решение за крайния срок за премахване на квотите, за да се осигури на производителите от ЕС повече гъвкавост в отговор на нарастващото търсене, особено на световния пазар. Решението бе потвърдено през 2008 г. със серия от мерки, насочени към плавно премахване на квотната система. През последните 5 години въпреки квотите износът на ЕС на мляко и млечни продукти нарасна с 45 % като обем и с 95 % като стойност. Пазарните прогнози показват, че перспективите за по-нататъшен растеж остават силни, особено що се отнася до продукти с добавена стойност като сиренето, както и до съставки, използвани в хранителни, спортни и диетични продукти. Преди изтичането на квотния режим комисарят по земеделие и развитие на селските райони Фил Хоган заяви: „Краят на млечните квоти е едновременно предизвикателство и възможност за Съюза. Той е предизвикателство, тъй като цяло едно поколение млекопроизводители ще трябва да живее при съвсем нови условия и със сигурност нестабилността ще бъде част от тези условия. С увереност може да се каже обаче, че този край е и възможност, що се отнася до растежа и заетостта. Чрез засилване на вниманието към продуктите с добавена стойност и към съставките за функционални храни секторът на млякото може да се превърне в един от двигателите на икономиката на ЕС. По-уязвимите сфери, за които краят на квотната система може да бъде заплаха, могат да се възползват от разнообразни мерки за развитие на селските райони въз основа на принципа на субсидиарност“ . 

Тази година се очертава едно много горещо лято за България.

http://www.klassa.bg/News/Read/article/249732_%D0%A2%D0%B0%D0%B7%D0%B8+%D0%B3%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D0%B0+%D1%81%D0%B5+%D0%BE%D1%87%D0%B5%D1%80%D1%82%D0%B0%D0%B2%D0%B0+%D0%B5%D0%B4%D0%BD%D0%BE+%D0%BC%D0%BD%D0%BE%D0%B3%D0%BE+%D0%B3%D0%BE%D1%80%D0%B5%D1%8

 Тази година се очертава едно много горещо лято за България. По покана на Babyface Company и ПРофайл https://www.facebook.com/babyface.bg?pnref=lhc в страната се очаква да пристигне хип-хоп изпълнител номер едно за Руска Федерация - ТИМАТИ. https://www.facebook.com/timatimusic?fref=ts       

 
Тимур Юнусов а.к.а ТИМАТИ е продуцент,актьор и предприемач
 
Взима участие в проекти на звезди на световно ниво в музикалния бранш - Snoop Dogg, Busta Rhymes, P.Diddy - Dirty Money, Timbaland, Flo Rida, Fat Joe, Xzibit, Mario Winans, Eve.
Изпълнителен директор на собствения си лейбъл, "Black Star Inc
От 2010г. ТИМАТИ притежава и собствена модна линия – BLACKSTAR ( https://www.facebook.com/blackstarwearen )
 
През лятото на 2011 ТИМАТИ оглавява класациите в Люксембург, Полша и Румъния с тоталния хит "Welcome to St. Tropez" vs. DJ Antoine and feat. Kalenna(DJ Antoine vs Timati feat. Kalenna - Welcome to St. Tropez (DJ Antoine vs Mad Mark Remix) [Lyrics] ) , застава начело на BOX OFFICE класацията на Европа! В момента гледанията на песента в YOUTUBE надвишават 123 284 571.
 
През 2012 излиза скандалния видео клип, който предизвика скандал между ТИМАТИ и Филип Киркоров. ‪#‎ДАВАЙДОСВИДАНИЯ. ( #ДАВАЙДОСВИДАНИЯ (OFFICIAL VIDEO) )
 
ТИМАТИ има концертни участия в Руска Федерация и в най-големите имиджови клубове в Европа: GOTHA CLUB CANNES,VIP ROOM DUBAI,VIP ROOM SAINT TROPEZ,DSTRKT LONDON и още много други.
 
Пролетта на 2014 ТИМАТИ става баща на момиченце с името Алис. Майката на детето му е неговата приятелка и руски модел Алена Шишкова – МИС РУСИЯ 2012 (https://www.facebook.com/missalenashishkova?fref=ts)

Младият Джон Тери затоплял тоалетната на старите пушки

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4679622

В съблекалнята на “Челси” са царували нрави като в родната казарма преди години. Сегашният капитан Джон Тери разкри пикантни детайли от младините си като новобранец в отбора.
“Бях като прислужник на старите пушки, правех им чай и кафе, изпълнявах каквото ми кажат, включително някои странни прищявки”, разказа 34-годишният защитник.
В съблекалнята на “Челси” са царували нрави като в родната казарма преди години. Сегашният капитан Джон Тери разкри пикантни детайли от младините си като новобранец в отбора. “Бях като прислужник на старите пушки, правех им чай и кафе, изпълнявах каквото ми кажат, включително някои странни прищявки”, разказа 34-годишният защитник.

14 украински моряци бедстват край Варна

http://pik.bg/14-украински-моряци-бедстват-край-варна-news306257.html

14 украински моряци бедстват край Варна

14 украински моряци бедстват на борда на кораб във Варненското езеро. Днес Българският Червен кръст започва подпомагането им с провизии от първа необходимост.

Корабът се казва "ASIAN DREAM". Плавателният съд е пуснал котва в езерото. Моряците са напълно изоставени от работодателя си – гръцка фирма. От няколко дни мъжете са на ограничени количества храна, тъй като запасите и водата на кораба са на привършване. Екипажът обяви, че ще напусне кораба, ако не бъдат доставени поне хранителни продукти. Корабът, който е под либерийски флаг, е пристигнал за ремонт във Варна преди повече от месец.

Задържан е заради натрупването на много задължения към фирми и институции, и не може да напусне страната. Екипажът не е получавал заплати от 3 месеца. Засега усилията на либерийските и украинските власти да се свържат с корабособственика са неуспешни. Гръцката фирма е скрита зад множество офшорки. Освен от храна, моряците се нуждаят спешно и от юридическа помощ, за да се изясни техният статут и по какъв начин могат да си получат възнагражденията.

Украински моряци бедстват край Варна

http://pik.bg/украински-моряци-бедстват-край-варна-news306150.html

Украински моряци бедстват край Варна

14 украински моряци бедстват на борда на кораб във Варненското езеро. Днес Българският Червен кръст започва подпомагането им с провизии от първа необходимост.

Кореспондентът на БГНЕС от морската столица уточни, че към момента не е ясно точното местонахождение на плавателния съд. Помощта ще даде възможност да се стабилизира ситуацията докато действащите институции постигнат решение на проблема.

Украинци и англичани търсят имоти в Банско

http://pik.bg/украинци-и-англичани-търсят-имоти-в-банско-news305979.html

Украинци и англичани търсят имоти в Банско

Голям интерес към имоти в курорта Банско от страна на украинци и англичани има през последните няколко месеца. Най-важното е, че имотният пазар е силен, няма падане на цените, твърдят брокери в курортния град. Имоти в Банско купуват и сърби, българи и македонци. "Млади семейства от Украйна искат да живеят тук, за да избягат мъжете от мобилизацията в армията, пише "Стандарт". Вече са сключени десетина сделки с украински клиенти. Идват и пенсионери, които искат спокойствие и мир, а не напрежение и война", каза брокерът на имоти Атанас Бутилов.

Англичаните в последните 3-4 години само продаваха закупените от тях жилища. Но сега отново са клиенти в Банско. На практика те купуват имоти на свои сънародници. Активни са на пазара, защото паундът се стабилизира спрямо еврото и те искат да инвестират в недвижимо имущество. При това се сдобиват с апартаменти на много по-поносими цени за разлика от онези англичани, които купиха над 2000 жилища при бума на продажбите преди десетина години. По-заможните украинци и англичани дават по 40-50 хил. евро за апартаменти, които са поне 70 квадратни метра, други пък дават по 25-30 хил. евро за жилища от 40-50 квадратни метра. Имотите са с добра локация - близо до начална станция на кабинковия лифт.

Квадратният метър в повечето сгради върви по 400-500 евро, но те са по-далече от лифта. Преди 7-8 години тези жилища вървяха между 1000 и 1500 евро за кв. метър. "Имоти, които са далече от лифта, се предлагат и за по 300 евро за кв. метър. Сключват се сделки за 12 хил. евро за студиа от 35-40 кв метра. Някои наши клиенти са толкова впечатлени от курорта, че пращат свои близки, които да си купят жилища тук", твърди Атанас Бутилов.

 

2-годишно дете и баба му се задушиха от газ

http://pik.bg/2-годишно-дете-и-баба-му-се-задушиха-от-газ-news306117.html

2-годишно дете и баба му се задушиха от газ

2-годишно дете и баба му са били намерени мъртви в дома им в русенското село Дряновец снощи. По първоначална информация те са се задушили вследствие изтичане на газ. Сигналът е бил подаден от съпруга на 54-годишната жена.

Той се прибрал вечерта вкъщи и е усетил силна миризма на газ. Когато влязъл в стаята, открил жената си и внучето безжизнени. Мъжът веднага се е обадил на телефон 112, откъдето са изпратили линейка.

Медиците от "Спешна помощ" само констатирали смъртта на детето и баба му. По случая се води разследване, причините за инцидента се изясняват. /

Украински моряци гладуват на кораб във Варна

http://pik.bg/украински-моряци-гладуват-на-кораб-във-варна-news305977.html

Украински моряци гладуват на кораб във Варна

14 украински моряци гладуват на товарния кораб Asian Dream, който се намира във Варненското езеро. Въпреки че от седмица икономисвали продуктите си, в четвъртък храната им окончателно свършила. Подобна е ситуацията и с питейната вода.

Корабът, плаващ под флага на Бахамските острови, е собственост на китайска фирма. Неволите на моряците започнали преди няколко месеца, когато корабособственикът престанал да им дава заплати и да се грижи за екипажа, пише "Труд". Морският съд на практика е задържан в България по две причини. От близо месец Asian Dream е бил на планов ремонт в “Булярд”, но собственикът не превел нито една от договорените суми. Затова корабният завод поискал задържането му, докато собственикът се издължи.

От друга страна, “Морска администрация” е разпоредила задържане, докато не се изплатят заплатите на моряците и не се създадат нормални условия за работа и живот на борда.

Шефът на “Морска администрация”-Варна кап. Валентин Енчев е информирал посолството на Украйна у нас и оттам са се заели да осигурят храна, вода и правна помощ на сънародниците си.

Моряците не смеят да напускат кораба, защото ако го направят, няма да могат да претендират за дължимите им суми. Кап. Енчев е категоричен, че корабособственикът няма да получи плавателния съд, докато не изчисти всичките си задължения.

Хвърлиха бутилка със запалителна течност в община Варна

http://pik.bg/хвърлиха-бутилка-със-запалителна-течност-в-община-варна-news306275.html

Хвърлиха бутилка със запалителна течност в община Варна

Материални щети са нанесени, след като неизвестен хвърли бутилка със запалителна течност в общината. Запаленото помещение е кабинет на служители от дирекция "Човешки ресурси".

Освен копията са изгорели щорите на прозореца, два монитора и част от кабелите. По информация на полицията сред щетите са и две компютърни мишки, опушени са и 100 кв. м от стените. Инцидентът станал тази нощ, около 02:30 часа. Благодарение на бързата реакцията на дежурния полицай, огънят е бил много бързо потушен с два пожарогасителя. 

Дойдоха 3 млрд. евро от новия дълг

http://pik.bg/дойдоха-3-млрд-евро-от-новия-дълг-news305973.html

Дойдоха 3 млрд. евро от новия дълг

В хазната влязоха парите от емитирането на новия дълг в размер на 3,1 млрд. евро на международните капиталови пазари. Точният размер на постъпилите в хазната средства е по-малък от номинала на облигациите, тъй като те освен с лихвен купон са пласирани и с малка отстъпка.

През миналата седмица бяха пласирани 7, 12 и 20-годишни облигации. Лихвата по тях е средно 2,55% и емисиите се оценяват много добре от пазара, става ясно от стенограмата на думите на министъра на финансите Владислав Горанов по време на заседанието на Министерски съвет в сряда, пише "Стандарт". Очаква се след като парите вече са в хазната, днес да бъде погасен мостовият заем в размер на 1,5 млрд. евро, който беше взет в средата на декември миналата година. Тези средства бяха взети заради предоставения заем на Фонда за гарантиране на влоговете, с който бяха изплатени гарантираните депозити в КТБ, както и за да се финансира бюджетният дефицит за 2014 г. и за да се гарантира ликвидност на банковата система.

 

Шок! Мераклия за с.кс пребит и ограбен от "Фейсбук" приятелка

http://pik.bg/шок-мераклия-за-скс-пребит-и-ограбен-от-фейсбук-приятелка-news305953.html

Шок! Мераклия за с.кс пребит и ограбен от "Фейсбук" приятелка

26- годишен бургазлия бил бит и ограбен след горещо познанство в социалната мрежа "Фейсбук".

Със своя позната от мрежата той се уговорил за интимна среща извън града. В 20.35 часа навитакът се срещнал с красавицата. С нейния автомобил отишли в землището на квартал Горно Езерово, на около километър вдясно от автобаза Капчето, очевидно за да правят секс, необезпокоявани от хора и автомобили. Малко по-късно обаче при тях дошъл приятел на жената, който нанесъл побой на бургазлията, след което извадил газов пистолет и стрелял по него, пише "Труд".

Нападателят и прелъстителката задигнали от младока единия му мобилен телефон и сумата от 220 лева. Той пък със сетни сили успял да спре автомобил и бил откаран от добри хора в Спешния център в Бургас.

Настанен е в Неврохирургично отделение с контузия на главата и мозъчно сътресение

Кънев: Сделката с LIC33 заплашва националната сигурност

http://pik.bg/кънев-сделката-с-lic33-заплашва-националната-сигурност-news306253.html

Кънев: Сделката с LIC33 заплашва националната сигурност

Сделката за придобиването на БТК, Дунарит и останалите компании от базираната в Люксембург фирма LIC33 оставя без отговор въпроси за националната сигурност. Налице е заплаха за националната сигурност и незабавно трябва да се предприемат действия от ДАНС, НАП и други.

На тази позиция застана парламентарната група на Реформаторския блок чрез декларация, изчетена от съпредседателя Радан Кънев.

Придобивантето на БТК, на военни заводи и други компании от неиндентифицирани фирми, чиито собственик не е известен с друго, освен с връзките с лидерите на сепаратистите в Украйна, поставя много сериозни въпроси, каза Кънев. Има пряка заплаха и по отношение възстановяването на средства от част от тези фирми към КТБ, предупреди той. Чрез тази сделка лъсва фактът, че и в миналото цялата тази власт е била в едни ръце, каза той.

По думите му, това означава, че предупрежденията на протестиращите са били напълно основателни. Упорито според Кънев е било отричано, че тези фирми са били в едни ръце по силата на незаконно финансиране и дълго време това лице уж не ги е било купило, но сега се оказва, че едно лице ги продава. Кой е бездействал тогава, попита Кънев от трибуната на НС.

Според него е налице вертикална концентрация на фирми с допълваща се дейност, които осигуряват силна власт и възможности за дестабилизация. Има опасност военна промишленост, телекомуникации, медии и други да се окажат в ръцете на чужда държава с меко казано изострени отношение с НАТО и ЕС към момента. Налице са сериозни съмнения за сериозен риск за държавата, категоричен бе той. Кънев призова ДАНС, финансовите служби и всички компетентните институции да започнат незабавно разследване за произхода на капиталите на физическите и юридическите лица, които стоят зад LIC33. Службите трябва да установят и има ли тази фирма връзки с близки до управлението в Москва и зависими от Кремъл олигарси, както и има ли съмнения за вражески действия с оглед сложната геополитическа ситуация.

Тази сделка представлява пример за изпиране на пари и трансферно ценообразуване, настоя Радан Кънев. Той призова НАП и временните синдици в КТБ за незабавни действия за запор върху акциите и цялото имущество на тези предприятия, които имат дългове към КТБ. Има признаци, че държавата е на мястото си, особено ДАНС със своето ново ръководство, макар и временно, каза Кънев.

"Бихме ли повярвали, че Писанчев щеше активно да разследва тази сделка", попита той. В изказването си Радан Кънев намекна, че е възможна смяна и ръководството на НАП, тъй като заяви, че може би ще се наложи и там да има временно ръководство. Той призова НАП да проследи какво се е вършило преди, за да се допусне съсредоточаване на толкова власт чрез въпросите фирми на едно място и изрази надежда като изпълнителната власт и ДАНС, така и НАП да си свърши работата. 

Проф. Духомир Минев: Нашата драма е в некадърното, невежо, аморално управление

http://pik.bg/проф-духомир-минев-нашата-драма-е-в-некадърното-невежо-аморално-управление-news306034.html

Проф. Духомир Минев: Нашата драма е в некадърното, невежо, аморално управление

Пропастта между бедни и богати в България се увеличава, защото преживяваме продължителен период на голям упадък. Без да попадаме в клещите на идеологическите щампи и предразсъдъци може да се каже, че това време не е свързано нито с капитализъм, нито със социализъм, нито с неолиберализъм, а е просто упадък.

В подобна ситуация са много страни по света - упадъкът е общовалиден и универсален, особено за развитите страни. Затова оставаме с впечатлението, че има огромна пропаст между някогашното българско Възраждане и сегашния статус на държавата ни. Наистина е така. Изглежда на пръв поглед абсурдно - как така сривът на България се ускори, след като станахме член на ЕС? Защо? Нека да разграничаваме ЕС като структура, обединение или, както казват някои анализатори доста превзето "семейство от държави" и неговото управление. Защото управлението на ЕС през последните 10-15 г. беше лошо и неудовлетворително на фона на първоначалните цели.

А ключовата ЕК ерозира статута на ЕС. Затова много от критиките към ЕК бяха абсолютно основателни и, по същество, бяха защита на ЕС от европейската бюрокрация. Същността на лошите политики в ЕС се състоят в това, че те породиха този период на икономически и социален упадък в последните десетилетия. Преднамерено, с неадекватни послания и действия. Кризата, в която попадна европейската общност, се дължи на тях. А поведението на българските политици е част от тази изкривена рамка на управлението на европейско ниво. Те дори не си помислиха, а камо ли да го направят - да излязат извън нея, да настояват, да надигат тон: чакайте, България е зле, не може да понесе тези шокови ограничения.

Да обяснят, че тук не е Италия и Франция, и лековете за тях не са приложими за нас, дори напротив - унищожават ни. Политиците ни трябваше денонощно да алармират, че българският народ /забелязвате ли, че те дори се срамуват да използват вече това понятие - бел.а./ понесе вече голямата тояга, наречена преход и сега искаме да сменим траекторията. Да тръгнем към развитие, към позитивна икономическа и социална динамика колкото се може по-бързо. Но никой в България не направи това. Напротив.

Пееха точно по фалшивите нотите, спуснати им от две поредни провалени ЕК, заради което Жан-Клод Юнкер се принуди да признае, че неговата комисия е "комисия на последния шанс" за излизане от този коловоз. На всичко отгоре непрекъснато внушаваха на народа ни в разни доклади, че сме недорасли, че упорито отказваме да се демократизираме, направо - непълноценни. Ако трябва да се вменява вина някому за социалния срив у нас, то това не е българският народ, онзи, за който пише незабравимия Тончо Жечев в своята книга "Българският Великден или страстите български", а некадърното, невежо, аморално управление. Или - лошата селекция на конкретните фигури, които формират политиките, стратегиите и законите.

Тези хора са дълбоко объркани и пренесоха това объркване в цялостната социална и икономическа динамика на страната и обществото. Лош народ по принцип няма, всеизвестна е тази максима.

Погледнете Гърция. Каквито и обругавания да понесоха лидерите на СИРИЗА и техните коалиционни партньори, те успяха да влязат в диалог с политиците от Брюксел. И всяка от тези две страни, защото са интелигентни и с достатъчно опит и интелектуален капацитет, направи някакви отстъпки. В края на краищата ще постигнат консенсус. Но се съмнявам, че сегашната конфигурация у нас на управляващите е способна на такъв интелектуален подвиг. Пожелавам успех на Велизар Енчев в реализацията на политическия му проект, но съм разколебан по ред причини, че в България може да се повтори феномена СИРИЗА.

Все пак, няма никакво съмнение, че българите остро се нуждаем от различната политическа сила, която да отчита интересите на народа, на обикновените хора, които понесоха толкова много жертви, на пострадалите от прехода предприемчиви наши сънародници. Остава да вярваме, че това рано или късно ще стане. 

Горанов: 65 държавни дружества са държали в КТБ 247.6 млн. лв. в края на 2014 г.

http://pik.bg/горанов-65-държавни-дружества-са-държали-в-ктб-2476-млн-лв-в-края-на-2014-г-news306217.html

Горанов: 65 държавни дружества са държали в КТБ 247.6 млн. лв. в края на 2014 г.

Първата отчетна дата на БНБ след поставяне на КТБ под специален надзор към 30 юни 2014 г. Държавните дружества в банката са 65 на брой, а общата сума, която държат в нея са 247.6 млн. лв.

Това заяви финансовият министър Владислав Горанов в отговор на депутатско питане за това кои държавни и общински дружества са имали банкови депозити в КТБ. Според предоставената в МФ информация към 31 декември 2014 г. над 90% от дружествата са приели правилата и са спазили изискванията средствата в една банка да не надвишават 25% от общите средства на съответното дружество.

Горанов препрати отговор на въпроса кой орган е взел решение парите на държавните дружества да бъдат в КТБ към ресорните министри, които са принципали на съответните дружества. Не разполагаме в МФ с данни кои общински дружества са разполагали със средства в КТБ, каза министърът. По смисъла на закона конкретните суми на всяко едно дружество представлява банкова тайна. Не съм останал с впечатление, че министърът на финансите има право да разполага с банкова тайна, подчерта още Горанов. 

Орешарски защити Батко в съда

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4679609

Медийният шум около аферата „Батко и братко“ притеснил Европейската комисия (ЕК), но нямало доказателства за конфликт на интереси. Това обясни вчера бившият премиер Пламен Орешарски в Софийския градски съд по делото срещу бившия шеф на пътния фонд Веселин Георгиев.
Той доби известен като Батко, след като през 2008 г.
Медийният шум около аферата „Батко и братко“ притеснил Европейската комисия (ЕК), но нямало доказателства за конфликт на интереси. Това обясни вчера бившият премиер Пламен Орешарски в Софийския градски съд по делото срещу бившия шеф на пътния фонд Веселин Георгиев. Той доби известен като Батко, след като през 2008 г.

Взрив в жилищна сграда в Ню Йорк, има пострадали

http://news.ibox.bg/news/id_1917735623

Най-малко 30 души са пострадали, няколко от ранените са в критично състояние

Правосъдният министър пак иска дисциплинарка срещу Янева (обзор)

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4679631

Ново предложение за дисциплинарка срещу бившата шефка на Софийския градски съд (СГС) Владимира Янева внесе вчера министърът на правосъдието Христо Иванов във Висшия съдебен съвет (ВСС). Той е допълнил предишното си предложение да й се търси дисциплинарна отговорност заради нарушения по делото „Червей“.
Ново предложение за дисциплинарка срещу бившата шефка на Софийския градски съд (СГС) Владимира Янева внесе вчера министърът на правосъдието Христо Иванов във Висшия съдебен съвет (ВСС). Той е допълнил предишното си предложение да й се търси дисциплинарна отговорност заради нарушения по делото „Червей“.

Преведоха 266 млн. лева на пенсионните фондове

http://pik.bg/преведоха-266-млн-лева-на-пенсионните-фондове-news305948.html

Преведоха 266 млн. лева на пенсионните фондове

Няма задържане на осигурителни вноски за втора пенсия към пенсионните дружества от страна на НАП. Това заяви Милена Кръстанова, зам. изпълнителен директор на НАП, пред депутатите от временната парламентарна комисия за пенсионните фондове.

Кръстанова представи данни, според които от началото на годината до 24 март НАП е превела 266 млн. лв. от вноски за втора пенсия, пише "Стандарт". През първото тримесечие на 2014 г. са били преведени 248 млн. лв. Кръстанова посочи, че 7446 лица за първи път са започнали да се осигуряват от началото на годината. От тях 2365 са подали заявления към края на февруари за избор на фонд и вноските се превеждат в определения срок. Вноските на останалите са налични в НАП до избор на фонд.

 

Бразилия отнесе Франция с 3:1 в повторение на финала на световното през 1998 година

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/03/27/2500424_braziliia_otnese_franciia_s_31_v_povtorenie_na_finala/?ref=rss


Бразилия победи Франция с 3:1 в приятелска среща, играна на препълнения "Стад дьо Франс" в Париж.

Домакините успяха да поведат чрез Варан в 21-ата минута , но допуснаха пълен обрат след попадения на Оскар в 40-ата, Неймар в 57-ата и Густаво в 69-ата. Мачът напълно оправда очакванията за футболно шоу.

Срещата започна с минута мълчание за 150-те загинали в самолетната катастрофа в Алпите. След това на терена бяха представени и някои от легендите на френския футбол, спечелили...

Григор Димитров започва срещу канадски квалификант в Маями

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/03/27/2500419_grigor_dimitrov_zapochva_sreshtu_kanadski_kvalifikant/?ref=rss


Григор Димитров ще се изправи срещу квалификанта Вашек Поспишил в първия си мач на турнира в Маями.

Най-добрият български тенисист почива във първия кръг и започва директно от следващата фаза.

Поспишил пък стигна до мача с хасковлията, след като победи бившият световен №4 Хуан Мартин дел Потро с 6:4, 7:6. Аржентинецът се завърна на корта сле ддълго отсъствие заради травма и все още е далеч от най-добрата си форма.

Димитров и Поспишил досега са имали само един...

Филми в Дневник След 5: Малки бъркотии

http://www.dnevnik.bg/sled5/filmi/2015/03/27/2499905_malki_burkotii/?ref=rss


Жанр: Драма
Великобритания / 2014 / 116 минути
Сценарист: Алисън Деган
Режисьор: Алън Рикман
В ролите: Кейт Уинслет, Стивън Уадингтън, Матиас Шоенертс, Хелън Макрори, Стенли Тучи, Дженифър Ел, Алън Рикман, Ейдриан Скарбороу, Даниел Уеб
В "Малки бъркотии" носителката на "Оскар" Кейт Уинслет и Алън Рикман (вече в ролята и на режисьор) работят отново заедно - за първи път след снимките за "Разум и чувства" преди близо две десетилетия.

Годината е 1682. Сабин...

Kaloyan Rider и DJ Doncho в Перник

http://www.zapernik.com/obshtestvo/kaloyan-rider-i-dj-doncho-v-pernik_37906/

Младият талант на гр.Перник Kaloyan Rider прави съвместно парти с най-добрият DJ на България DJ Doncho.Партито ще се проведе на 1 Април в Общински Младежки Дом от 19:00.Билетите са на цена от 2 лв.Тогава публиката ще чуе...

Продължава

Филми в Дневник След 5: Дани Колинс

http://www.dnevnik.bg/sled5/filmi/2015/03/27/2499887_dani_kolins/?ref=rss


Жанр: Драма, Комедия
САЩ / 2015 / 106 минути
Сценарист: Дан Фогелман
Режисьор: Дан Фогелман
В ролите: Мелиса Беноист, Джош Пек, Кристофър Плъмър, Боби Канавал, Дженифър Гарнър, Анет Бенинг, Ал Пачино, Арти Ман
Все още радващ се на успеха на старите си хитовете, певецът Дани Колинс (Ал Пачино) сякаш има всичко – пари, слава, нова годеница, пълни зали… Уви, годините бурен живот, множеството провалени връзки и изпълняването на едни и същи песни вечер след вечер са...

Филми в Дневник След 5: У дома

http://www.dnevnik.bg/sled5/filmi/2015/03/27/2499878_u_doma/?ref=rss


Жанр: Анимация, 3D
САЩ / 2015 / 95 минути
Сценарист: Том Дж. Астъл, Мат Ембър
Режисьор: Тим Джонсън
Анимационната лента разказва за приятелско настроена извънземна раса, която се премества на Земята с надеждата, че така ще се скрие от своя смъртен враг. Но когато един от новопристигналите извънземни случайно уведомява враговете за местонахождението си, той е принуден да търси скривалище на непознатата за него човешка планета.

В негов спътник се превръща младо...

На 27 март рожден ден имат

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4679467

Проф. Димитър Луджев, вицепремиер в правителството на Д. Попов, бивш депутат
Димитър Зоров, председател на Асоциацията на млекопреработвателите
Калоян Нинов, бизнесмен
Мадлена Бояджиева, областен управител на Ловеч
Проф. д-р Милан Петров, изпълнителен директор на ЗОК “Надежда”
Хилда Казасян, джаз певица
Юксел Кадриев, тв водещ
Янчо Костадинов,
Проф. Димитър Луджев, вицепремиер в правителството на Д. Попов, бивш депутат Димитър Зоров, председател на Асоциацията на млекопреработвателите Калоян Нинов, бизнесмен Мадлена Бояджиева, областен управител на Ловеч Проф. д-р Милан Петров, изпълнителен директор на ЗОК “Надежда” Хилда Казасян, джаз певица Юксел Кадриев, тв водещ Янчо Костадинов,

Днес да почерпят

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4676402

Димитър Зоров, председател на Асоциацията на млекопреработвателите, 45 г.
Проф. Димитър Луджев, политик и историк, 65 г.
Мадлена Бояджиева-Ничева, областен управител на Ловеч.
Хилда Казасян, джазпевица.
Цветан Цветков, бивш зам.-председател на Сметната палата, 52 г.
Юксел Кадриев, телевизионен водещ, 42 г.
Димитър Зоров, председател на Асоциацията на млекопреработвателите, 45 г. Проф. Димитър Луджев, политик и историк, 65 г. Мадлена Бояджиева-Ничева, областен управител на Ловеч. Хилда Казасян, джазпевица. Цветан Цветков, бивш зам.-председател на Сметната палата, 52 г. Юксел Кадриев, телевизионен водещ, 42 г.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване