Live Leak пусна запис, за който твърди, че е последната минута от фаталния полет 4U 9525

http://www.mediapool.bg/live-leak-pusna-zapis-za-koito-tvardi-che-e-poslednata-minuta-ot-fatalniya-polet-4u-9525-news232259.html

Сайтът Live Leak публикува аудиозапис, за който твърди, че е на последните 60 секунди от фаталния полет 4U 9525 на "Джърмануингс", който се разби във френските Алпи на 24 март. Според френските разследващи авиокатастрофата е резултат от съзнателните действия на втория пилот. Преди ден прокурорът, оглавяващ разследването, разказа подробно по минути какво се е случило в първия половин час на полета. Прокурорът разказа как капитанът е излязъл от кабината, оставяйки контрола в ръцете на своя помощник Андреас Лубиц. След това опитвайки да се върне, остава заключен отвън. Капитанът започва да чука и да блъска по вратата, но без резултат. По думите на прокурора в последните минути се чуват и писъците на пътниците. В петък френски пилоти и експерти обаче изразиха съмнение в достоверността на информацията, съобщена след първото разшифроване на записите от "черната кутия" на разбилия се самолет. "Не трябва да се възприема сериозно изявлението на Бюрото за разследване на катастрофи, че на записите се чувало как пилотът, който е насочил самолета към земята, "диша спокойно". В пилотската кабина има много шумове и такъв запис - на звука от дишането, може да осигурят само плътно прилепнали за главата слушалки - никак не е сигурно, че той си ги е бил сложил в този момент", заяви шефът на синдиката на пилотите от гражданската авиация във Франция.

Почина поетът Томас Транстрьомер

http://www.klassa.bg/News/Read/article/249757_%D0%9F%D0%BE%D1%87%D0%B8%D0%BD%D0%B0+%D0%BF%D0%BE%D0%B5%D1%82%D1%8A%D1%82+%D0%A2%D0%BE%D0%BC%D0%B0%D1%81+%D0%A2%D1%80%D0%B0%D0%BD%D1%81%D1%82%D1%80%D1%8C%D0%BE%D0%BC%D0%B5%D1%80

 Световноизвестният шведски поет Томас Транстрьомер, носител на Нобелова награда за литература през 2011 г., почина след кратко боледуване на 83-годишна възраст, съобщиха Франс прес и ТАСС, като се позоваха на информация от издателство "Бониер".

Томас Транстрьомер, един от най-големите поети на ХХ век в света, е роден през 1931 г. в Стокхолм.

През 60-те години съвместява професията си на психолог с призванието на поет. Томас Транстрьомер е най-превежданият шведски поет.

В миналото пътува много, включително на Балканите, живее с музиката, самият той свири на пиано и орган. Прекарва много лета на остров Рунмарьо и много зими във Вестерос (градче на около 60 км от Стокхолм).

Източник: ЕПА/БГНЕС

Във Вестерос основават специална награда на името на Транстрьомер. През 1990 година Транстрьомер получава международната награда за литература "Нойщад", предшествана от множество други. Томас Транстрьомер е превеждан на повече от 30 езика по целия свят.

Малко преди да загуби говора си след тежък инсулт през 1990 година, издава стихосбирката "За живите и мъртвите".

Сред другите му стихосбирки са "17 стихотворения" ( 1954 г.); "Тайни по пътя" (1958); "Недовършеното небе" (1962); "Звуци и следи" (1966); "Да виждаш в тъмното" (1970); "Пътеки" (1973); "Балтийски морета" (1974); "Бариерата на истината" (1978); "Дивият площад" (1983); "За живите и мъртвите" (1989); "Траурната гондола" (1996); "Затвор" (2001).

От 50-те години на миналия век Томас Транстрьомер е близък приятел с американския поет Робърт Блай, който е превеждал на английски език много от творбите му. По думите на Блай, Транстрьомер притежава "странен гений за образа и умело комбинира сцени от природата и технологията, за да илюстрира един свят в преход".

"Транстрьомер е невероятно умел творец на образи, неговите метафори откриват света пред нас и го правят по-конкретен. Той пише за "Големите въпроси" - за смъртта, историята, паметта и природата", казва постоянният секретар на Шведската академия по литература Петер Енглунд през 2011 година, при обявяването на Транстрьомер за Нобелов лауреат.

Наръганият ученик в Перник се оказа син на тотомилионера Русимов

http://pik.bg/наръганият-ученик-в-перник-се-оказа-син-на-тотомилионера-русимов-news306461.html

Наръганият ученик в Перник се оказа син на тотомилионера Русимов

16-годишният Еди Русимов, който бе наръган с нож в Перник, е синът на местния тотомилионер Росен Русимов, съобщи Нова телевизия.

Бащата разказа, че е знаел 15 минути преди полицията кой е нападнал сина му. Според една от версиите момчето се прибирало към дома си, когато видяло как мъж се опитва да ограби непозната жена. Нападението е станало в градинката зад ПМГ „Христо Смирненски”.

Еди Русимов подгонил крадеца, започнал да се бори с него и бил наръган с нож. За щастие раната не е смъртоносна, но тийнейджърът се намира под лекарско наблюдение. Нападателят е задържан от полицията. Води се разследване на случая.

Борисов: Ако има протести на тютюнопроизводители, те са от радост

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4681572

Ако продължи да има протести на тютюнопроизводителите, то ще е, защото те правят протести от радост. Това коментира вчера премиерът Бойко Борисов след среща в Министерския съвет с представители на различните сортови групи тютюн и животновъди.
Близо 105 млн. лв. вече са преведени на 40 500 тютюнопроизводители по схемата за национални доплащания,
Ако продължи да има протести на тютюнопроизводителите, то ще е, защото те правят протести от радост. Това коментира вчера премиерът Бойко Борисов след среща в Министерския съвет с представители на различните сортови групи тютюн и животновъди. Близо 105 млн. лв. вече са преведени на 40 500 тютюнопроизводители по схемата за национални доплащания,

„ЕВРОФУТБОЛ“ – ПОВЕЧЕ ОТ УСПЕХ

http://www.monitor.bg/article?id=465055

Минавам през книжния пазар на площад „Славейков“ и погледът ми пробягва през книгите, наредени на масите пред заведение за бърза закуска

ЕС иска да се премахне геоблокирането на онлайн съдържание

http://www.klassa.bg/News/Read/article/249756_%D0%95%D0%A1+%D0%B8%D1%81%D0%BA%D0%B0+%D0%B4%D0%B0+%D1%81%D0%B5+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%BC%D0%B0%D1%85%D0%BD%D0%B5+%D0%B3%D0%B5%D0%BE%D0%B1%D0%BB%D0%BE%D0%BA%D0%B8%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B5%D1%82%D0%BE+%D0%BD%D0%B

 Европейската комисия съобщи, че иска да премахне геоблокирането – практиката на ограничаване на достъпа до онлайн съдържание или услуга, според местоположението на потребителя. 

Вътрешният пазар и геоблокирането на територията на ЕС „не могат да съществуват заедно“,

заяви еврокомисарят Андрус Ансип.

Проблемът с геоблокирането е обект на спорове от години, защото той поставя граници онлайн, които не съществуват офлайн. Някои услуги, купени в интернет, са достъпни само на територията на страната, в която са купени. Тази практика е използвана, за да не се налага плащането за авторските права или лицензите за излъчване в други държави, пише Владислава Колчева в Smartnews.bg.

„Има две логики. Логиката на геоблокирането и логиката на вътрешния пазар. Ние трябва да направим своя избор. Двете не могат да съществуват заедно“, подчерта Ансип. 

Той обаче допълни, че тази практика е допустима в „някои случаи“. 

„Когато например в една държава е забранен онлайн хазартът, тогава геоблокирането е напълно приемливо. Ако има различия в националните законодателства и [геоблокирането] е единственият възможен начин за защита на хората в страната, то тогава е приемливо. 

Но дълбоко в сърцето си бих искал да кажа: мразя геоблокирането. Мисля, че

то е старомодно и не е честно.

Няма нужда да използваме подобни инструменти в XXI век“, заяви Ансип.

През следващите шест седмици Европейската комисия ще се опита да намери решение на тези проблеми и да предложи законодателни мерки. 

„Няма никакви илюзии. Това ще е трудна битка“, казва Ансип.

България върна заема, изтеглен за депозитите в КТБ

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4681872

Министерството на финансите погаси вчера мостовия заем от 1,5 млрд. евро, отпуснат от четири банки в края на миналата година. Това са HSBC Bank, Societe Generale, Citibank, клон Лондон, и УниКредит Булбанк, които отпуснаха парите на 18 декември м.г. Те бяха използвани за финансиране на Фонда за гарантиране на влоговете в банките във връзка с
Министерството на финансите погаси вчера мостовия заем от 1,5 млрд. евро, отпуснат от четири банки в края на миналата година. Това са HSBC Bank, Societe Generale, Citibank, клон Лондон, и УниКредит Булбанк, които отпуснаха парите на 18 декември м.г. Те бяха използвани за финансиране на Фонда за гарантиране на влоговете в банките във връзка с

НАСА изстреля балон със свръхвисоко налягане

http://www.klassa.bg/News/Read/article/249755_%D0%9D%D0%90%D0%A1%D0%90+%D0%B8%D0%B7%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B5%D0%BB%D1%8F+%D0%B1%D0%B0%D0%BB%D0%BE%D0%BD+%D1%81%D1%8A%D1%81+%D1%81%D0%B2%D1%80%D1%8A%D1%85%D0%B2%D0%B8%D1%81%D0%BE%D0%BA%D0%BE+%D0%BD%D0%B0%D0%BB

 НАСА успешно изстреля огромен изследователски балон със свръхналягане от новозеландския Южен остров, предаде ДПА.

От американската космическа агенция се надяват, че балонът ще подобри досегашния рекорд за продължителност на полета от 54 дни.

Целта на НАСА е да покаже, че разработваните нови балони със свръхналягане могат да поддържат стабилна височина от 33 километра над Земята в продължение на до 100 дни.

Летателният апарат с тегло 2,3 тона се различава от стандартните балони на НАСА, които се издигат и спускат в атмосферата съобразно дневното затопляне и нощното охлаждане. От агенцията са посветили 15 години на разработката на технологията за балони със свръхналягане - огромни летателни апарати, наподобяващи тиква. Когато са изцяло напълнени с газ, в тях може да се побере футболно игрище.

Директорът на програмата за балони със свръхналягане Деби Феърбрадър обяснява, че изследователските летателни апарати осигуряват на учените евтин достъп до близка космическа среда, в която да тестват инструменти за бъдещо използване в космически кораби.

Балонът със свръхналягане, изстрелян от летището на Уанака на новозеландския Южен остров, се очаква да прави пълна обиколка около Земята на всеки между една и три седмици в зависимост от скоростта на ветровете, преди да кацне в Южна Америка.

От НАСА съобщават, че балонът се вижда от земната повърхност на територии в южното полукълбо като Аржентина, Нова Зеландия, Австралия и Южна Африка, най-вече по изгрев и залез слънце.

Десислава Танева: Подкрепихме фермерите с 1,2 млрд. лв.

http://business.actualno.com/Desislava-Taneva-Podkrepihme-fermerite-s-12-mlrd-lv-news_464580.html

С 1,2 млрд. лв. бяха подкрепени земеделските стопани от 1 януари тази година. Това каза министърът на земеделието и храните Десислава Танева в предаването на „Лице в лице” по BTV...

3,5 млрд. евро носят икономическите реформи в Гърция

http://europe.actualno.com/35-mlrd-evro-nosjat-ikonomicheskite-reformi-v-Gyrcija-news_464581.html

Гръцкото ляво правителство обяви, че е подготвило списъка с икономически реформи, изисквани от кредиторите и съобщи, че до края на деня те ще бъдат изпратени в Брюксел. Депутатът от управляващата п...

Крадци бягаха от пернишки полицаи и скочиха от 20 метра

http://pik.bg/крадци-бягаха-от-пернишки-полицаи-и-скочиха-от-20-метра-news306456.html

Крадци бягаха от пернишки полицаи и скочиха от 20 метра

Крадци опитаха да прегазят полицай, удариха патрулка и скочиха от 20 метра височина.

Полицаите от среднощния екшън са Тодор Даскалов и Златко Асенов. Четирима крадци се изплъзнали на колегите им от Кюстендил.

Пернишките полицаи получават задачата да ги спрат. Вдигат им палка на пътен възел Даскалово.

„Предполагах, че няма да спре, ама... Обръщайки се към движението, чух много силен шум от двигател. Виждам кола със страшна скорост да идва към мен. След като ме видя, водачът даде още газ и тръгна към мен”, обяснява Тодор Даскалов. Златко Асенов не вярва на очите си, когато бегълците изпускат от контрол колата. Следва удар.

„Много силен, то станции, всичко се разхвърча. Ударих си главата в колонката, малко така, докато реагирам и тръгнах след тях, казва той. И точно, когато полицаите се готвят да им щракнат белезниците, четиримата показват, че по-скоро ще се научат да летят. След като бегълците осъзнават, че ще бъдат заловени, вземат решение пътят им за бягство да продължи надолу. Първият вече е скочил, на път е вторият.

„Скачайки успях да го хвана за крака. Той висна с главата надолу и аз му казах: „Вдигай се, много е високо”. Той ме ритна и аз го изпуснах, падна долу”, разказва Тодор Даскалов. Според полицаите в тъмното крадците едва ли са видели, че височината е 20 метра. Въпреки това под моста е открит само един от тях. Другите са продължили бягството и са заловени са часове по-късно.

Използването на смартфони променя мозъка

http://www.moreto.net/novini.php?n=284324

Писане на съобщения, проверка на имейли, разглеждане на страници в интернет - постоянното използване на смартфони е неизменна част от всекидневието на съвременните хора. Резултатите от швейцарско проучване, публикувано в сп. "Кърънт байолъджи", показват, че употребата на устройствата променя човешкия мозък и допринася за еволюцията му, предаде Ройтерс.

България предлага да изнася електричество за Черна гора

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/bylgariia-predlaga-da-iznasia-elektrichestvo-za-cherna-gora-191897/

Енергийният пазар у нас е либерализиран и черногорските компании могат да купуват ток от български производители и търговци, заяви Теменужка Петкова

Германският пилот имал болничен за деня на инцидента

http://www.klassa.bg/News/Read/article/249754_%D0%93%D0%B5%D1%80%D0%BC%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%8F%D1%82+%D0%BF%D0%B8%D0%BB%D0%BE%D1%82+%D0%B8%D0%BC%D0%B0%D0%BB+%D0%B1%D0%BE%D0%BB%D0%BD%D0%B8%D1%87%D0%B5%D0%BD+%D0%B7%D0%B0+%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D1%8F

 В деня на самолетната катастрофа във френските Алпи вторият пилот Андреас Лубиц, смятан за виновник за инцидента, не е трябвало да бъде на работа.

Той е имал болничен лист, но документът е бил открит скъсан в кофа за боклук при обиска в дома на Лубиц, съобщи прокуратурата в Дюселдорф.
Пилотът е скрил от работодателите си свое психическо заболяване, казват още от прокуратурата.
При обиска обаче не са били открити нито прощално писмо, нито документи, които биха могли да насочат разследващите към евентуални политически или религиозни мотиви за действията му.

По-рано днес немският таблоид "Билд" писа, че Лубиц е имал

емоционални проблеми, свързани с приятелката му

(виж негови снимки). Смята се, че 28-годишният мъж е преживявал криза във връзката си седмици преди катастрофата или се е опитвал да преживее евентуалната им раздяла.

Двойката е била сгодена и е трябвало да се ожени догодина, като двамата са живеели в апартамент в Дюселдорф, който германската полиция претърсва четири часа.

Разкрито беше също, че пилотът продължавал да ходи на психолог допреди катастрофата със самолета.

Той е бил фитнес маниак, страдал е от депресия и изтощение, които са задържали кариерното му развитие. Въпреки това обаче той е минал всички психологически тестове и е бил смятан за годен да управлява самолет.

Спортна натура, много компетентен, мечтаещ да лети -

с такива думи познати и приятели описаха Лубиц, разказва АФП. "Той беше млад и по-скоро нормален човек, харесваше живота си", казва 66-годишният Клаус Радке, президент на авиоклуба ЛСЦ Вестервалд в малкото западногерманско градче Монтабаур, където Лубиц се учил да лети като юноша. Там той живеел в част от къщата на родителите си.

Съседи на семейството описват Андреас като спортен тип, който обичал бягането. В местни състезания той дори се класирал на водещи места.

"Не мога и не искам да вярвам. Много съм шокиран. Срещах го рядко, но той беше винаги любезен и приятелски настроен. Не знам дали е бил в депресия, дали е бил болен, никога не съм чувал за по-специални проблеми с него или със семейството му", казва 23-годишния Йоханес Росбах, жител на градчето.

Андреас ЛубицАндреас ЛубицИзточник: Нова ТВ

Според ръководството на "Луфтханза", компанията майка на "Джърмануингс", Андреас е започнал да учи за пилот през 2008 г., като подготовката е била извършвана към "Луфтханза" в Бремен. Той е завършил учението през 2012 г., преди да бъде назначен в "Джърмануингс" през септември 2013 г.

Той е имал 630 часа пилотиране зад гърба си

и през 2013 г. е получил сертификат от Американското управление за гражданско въздухоплаване. Според компанията Андреас е преминал психологически изследвания, предвидени в обучението му. Той обаче е преустановил за няколко месеца учебния си процес. Ръководството на "Луфтханза" отказа да отговори на въпроса дали това е било евентуално по медицински причини.

В изявление по повод катастрофата авиоклубът в Монтабаур написа по адрес на Андреас, че той е бил запленен от летенето и като станал пилот, осъществил мечтата си. Това изявление обаче беше публикувано преди разкритията за предполагаемата му роля в катастрофата.

Според записите от "черната кутия" катастрофата на самолета, в която загинаха 149 души, е резултат от умишлените действия на втория пилот. 

Смята се, че той се е заключил в кабината, за да не пусне командира на екипажа, и езапочнал да снижава самолета, след което го е разбил в планината. 

Новините от деня, петък, 27 март

http://econ.bg/Новини/Новините-от-деня-петък-27-март_l.a_i.663690_at.1.html

Брюксел призова да закрием профилите си във Facebook Европеската комисия (ЕК) предупреди гражданите на ЕС да закрият профилите си във Facebook,...

Отварят пазара за БГ животни в Турция

http://www.monitor.bg/article?id=465049

Отново се отваря пазарът на български животни в Турция след петгодишна пауза. Това стана ясно вчера след среща в Министерския съвет на премиера Бойко Борисов, министъра на земеделието Десислава Танева и шефа на ДФ „Земеделие” Румен Порожанов с тютюнопроизводители и износители на животни.

Цветанов: ГЕРБ си поставя високи цели за местните избори

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4681841

ГЕРБ си поставя високи цели за предстоящите местни избори. Това обяви Цветан Цветанов, председател на Парламентарната група на ГЕРБ и заместник-председател на партията, при откриването на Европейски информационен център на членовете на Европейския парламент от ГЕРБ/ЕНП в Пловдив, съобщи
ГЕРБ си поставя високи цели за предстоящите местни избори. Това обяви Цветан Цветанов, председател на Парламентарната група на ГЕРБ и заместник-председател на партията, при откриването на Европейски информационен център на членовете на Европейския парламент от ГЕРБ/ЕНП в Пловдив, съобщи "Фокус". По думите му на първо място ГЕРБ трябва да повтори

Цветан Цветанов: Поставяме си високи цели за местните избори

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4681857

ГЕРБ си поставя високи цели за предстоящите местни избори. Това обяви Цветан Цветанов, председател на Парламентарната група на ГЕРБ и заместник-председател на партията, при откриването на Европейски информационен център на членовете на Европейския парламент от ГЕРБ/ЕНП в Пловдив, съобщи "Фокус".
По думите му на първо място ГЕРБ трябва да повтори
ГЕРБ си поставя високи цели за предстоящите местни избори. Това обяви Цветан Цветанов, председател на Парламентарната група на ГЕРБ и заместник-председател на партията, при откриването на Европейски информационен център на членовете на Европейския парламент от ГЕРБ/ЕНП в Пловдив, съобщи "Фокус". По думите му на първо място ГЕРБ трябва да повтори

Амок пилотът Андреас Лубиц криел болест, скъсал преди полета болничен (обзор)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4681537

Вторият пилот на самолета на “Джърмануингс” криел от компанията и от колегите си, че е болен и се лекува, като същевременно продължавал да лети, обяви германската прокуратура днес.
Полицаи, обискирали дома на 28-годишния Андреас Лубиц предния ден, открили скъсан болничен лист от
лекар, който го
освобождава от
работа за деня на
фаталния полет,
Вторият пилот на самолета на “Джърмануингс” криел от компанията и от колегите си, че е болен и се лекува, като същевременно продължавал да лети, обяви германската прокуратура днес. Полицаи, обискирали дома на 28-годишния Андреас Лубиц предния ден, открили скъсан болничен лист от лекар, който го освобождава от работа за деня на фаталния полет,

Мария Цънцарова и Стоян Георгиев сменят Биляна Гавазова

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4681478

Биляна Гавазова няма да е водеща на сутрешния блок на Би Ти Ви от понеделник. Тя излиза в отпуск по майчинство, за да роди първото си дете в края на май. Колегата и? Антон Хекимян и? подари за довиждане голям букет. “Дай сега да те целуна, за да пишат, че и аз съм те награбила”, пошегува се Гавазова с него.
Биляна Гавазова няма да е водеща на сутрешния блок на Би Ти Ви от понеделник. Тя излиза в отпуск по майчинство, за да роди първото си дете в края на май. Колегата и? Антон Хекимян и? подари за довиждане голям букет. “Дай сега да те целуна, за да пишат, че и аз съм те награбила”, пошегува се Гавазова с него.

Наръганият в Перник ученик е син на тотомилионера Росен Русимов

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4681842

16-годишният Еди Русимов, който бе наръган с нож в Перник, е син на местния тотомилионер Росен Русимов. Пред Нова телевизия бащата заяви, че е знаел 15 минути преди полицията кой е нападнал сина му.
Според една от версиите момчето се прибирало към дома си, когато видяло как мъж се опитва да ограби непозната жена.
16-годишният Еди Русимов, който бе наръган с нож в Перник, е син на местния тотомилионер Росен Русимов. Пред Нова телевизия бащата заяви, че е знаел 15 минути преди полицията кой е нападнал сина му. Според една от версиите момчето се прибирало към дома си, когато видяло как мъж се опитва да ограби непозната жена.

Договорът със сметосъбиращата фирма във Видин е прекратен

http://www.cross.bg/vidin-pochistvaneto-boklyka-1458692.html

/КРОСС/ Договорът със сметосъбиращата фирма във Видин е прекратен заради спряното от седмица събиране на боклука. От днес градът се чисти от общинска строителна група. От Общината отправиха апел и гражданите да се включат в почистването на града, съобщава БНР. До прекратяването на договора за дейностите по чистота се стигна, след като в последния месец почистването на населените места беше спирано три пъти заради неизплатени задължения на сметосъбиращата фирма към работниците. От днес строителната група на общината почиства града. Изпълняващият длъжността кмет на Видин Добромир Дилов призова гражданите също да се включат. „Молбата ни е към всички наши съграждани, всеки да покаже колко обича Видин. Днес Община Видин е започнала със собствени средства. Сформирали сме три екипа, които са започнали почистване на нашия град. Разчитаме и на съзнанието на съгражданите. До контейнерите ще бъдат оставени чували, като молбата ни е хората, които изхвърлят пликовете, боклука, да го събират в тези чували, да е компактно, тъй като ние не разполагаме със сметоизвозващи машини", посочи Добромир Дилов. От Общината апелираха строителните и транспортни фирми също да помогнат с техника за извозването на боклука. В понеделник ще бъде внесено предложение за свикване на извънредно заседание на Общинския съвет, на което да се обсъди създаването на звено към отдел „Екология" за изпълнение на дейностите по почистването на населените места.

Започва кампания „Левски” не е негов”

http://www.cross.bg/batkov-kolev-izklyuchen-1458693.html

/КРОСС/ Председателят на „Синя България" Васил Колев ще предложи Тодор Батков да бъде изключен от организацията. Това ще се случи по време на заседанието на Управителния съвет на тръста в понеделник. „Това ще е първият и вероятно единствен изключен член. Защо? Защото когато той е подавал молба, се е съгласил с устава и целите на сдружението. Той не работи за целите на сдружението и следователно няма място в него. Ако след консултация с юристите преценим, че той трябва да бъде изключен, ще го изключим", заяви Колев на днешната пресконференция. От понеделник ще стартира кампания „Левски" не е негов". Идеята на тази кампания ще бъде да се съберат средства, с които да бъдат изкупени акциите на Батков, допълни той.Според председателят на „Синя България" много от феновете са отдръпват от кампанията „Левски" е твой", защото нямат доверие на мажоритарния собственик.Това беше причината тръстът да поиска от Батков всичките му акции, докато тече кампанията. Той обаче отказа и заради това „Синя България" и Националният клуб на привържениците подадоха оставки като членове на Управителния съвет.„Всеки трима от четирима фенове, в това число сериозни бизнесмени, които срещнахме из страната, нямат доверие към Тодор Батков. На юбилея, когато левскарската общност видя, че него го няма, нещата се случиха. Това се повтори и на празника в „Арена Армеец", заяви Колев.

Клаха тийнейджър при опит за грабеж

http://www.monitor.bg/article?id=465037

Ученик от пернишка гимназия беше наръган вчера при опит за уличен грабеж. Драмата се разиграла в центъра на миньорския град около 13,30 часа.

Варненска група възпя "СПАРТАК" (ВН) в рок парче

http://www.moreto.net/novini.php?n=284347

Варненската група "Ил Пасаро" възпя "Спартак" (Вн) в рок парче. Нашата песен е подарък за всички вас, които във вярност се вричате и вечно ще обичате "Спартак" (Вн), пишат в края на клипа членовете на групата IL PASARO: Евгени Генчев - вокал, Росен Петров - китари, Атанас Николов - бас, Мирослав Славов - ударни.

Наръганият в Перник ученик е син на тотомилионера Росен Русимов

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4681835

16-годишният Еди Русимов, който бе наръган с нож в Перник, е синът на местния тотомилионер Росен Русимов. Пред Нова телевизия бащата заяви, че е знаел 15 минути преди полицията кой е нападнал сина му.
Според една от версиите момчето се прибирало към дома си, когато видяло как мъж се опитва да ограби непозната жена.
16-годишният Еди Русимов, който бе наръган с нож в Перник, е синът на местния тотомилионер Росен Русимов. Пред Нова телевизия бащата заяви, че е знаел 15 минути преди полицията кой е нападнал сина му. Според една от версиите момчето се прибирало към дома си, когато видяло как мъж се опитва да ограби непозната жена.

Президент се прави на рок звезда

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4681654

Видео, показващо президента Андрей Киска (52 г.) как пее и свири на китара с рок групата "Бизнес лидери", бе гледано 100 000 пъти 6 часа след пускането му във фейсбук, предаде АФП. То е неотдавнашна благотворителна проява, на която облеченият с костюм и вратовръзка Киска изпълнява песента "Усмивка" от 1977 г.

Брюксел поиска проверка на лицата, участвали в горски заменки

http://econ.bg/Новини/Брюксел-поиска-проверка-на-лицата-участвали-в-горски-заменки_l.a_i.663693_at.1.html

България трябва да направи проверка за свързаност на лицата, участвали във всички замени на горски територии, които са предмет на решение на ЕК от 5...

Над 2 милиона холандци бяха 5 часа без ток

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/03/27/2501084_nad_2_miliona_holandci_biaha_5_chasa_bez_tok/?ref=rss


Power #Blackout Sweeps Through the City of #Amsterdam >>>http://t.co/chEw7IYFHO pic.twitter.com/8Sr2eCWPEs

— Nunki (@NunkiApp) March 27, 2015

Районът на Амстердам бе без ток в продължение на повече от 5 часа и инцидентът засегна над 1 милион домакинства, предизвика временно затваряне на натовареното летище "Скипхол" и парализира националната мрежа за обществен транспорт. Захранването бе възстановено във финансовия кватрал на най-големия холандски град след повече от 2...

Българин ще участва в квалификациите на световното по снукър

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/03/27/2501081_bulgarin_shte_uchastva_v_kvalifikaciite_na_svetovnoto/?ref=rss


За първи път в историята на световните първенства по снукър ще има български състезател. Той ще участва в квалификационния турнир чрез "уайлд кард". Името му ще стане ясно след турнир между четиримата най-добри български играчи според ранглистата - Георги Величков, Братислав Кръстев, Христо Сираков и Ивайло Петков.

Като част от плановете на Световната билярд и снукър асосциация (WPBSA) за популяризиране и развитие на снукъра от тази година броят на участниците в квалификациите беше...

Свалиха рекламите на Germanwings в лондонското метро

http://offnews.bg/news/n_1/n_481874.html

Рекламите на авиокомпанията Germanwings в лондонското метро бяха свалени, съобщи The Telegraph. Рекламите са премахнати по искане на самата компания след самолетната катастрофа, предизвикана по всяка вероятност от втория пилот на самолета. От транспортната компания в Лондон съобщиха, че всички над 80 реклами на авиокомпанията са били свалени. По-рано днес стана ясно, че е направено предложение на правилата за пилотите в Европа. Според тези промени в пилотската кабина на самолета винаги да има двама души по време на полет. Авиокомпаниите easyJet, Air Transat и Norwegian Air Shuttle обявиха още вчера, че променят правилата за пилотите си, като ги задължават да в пилотската кабина винаги да има двама членове на екипажа. Ако един от пилотите трябва да напусне кабината, главната стюардеса ще заема мястото му. Изискването в кабината да не може да остане един човек е въведено от няколко години и в България.

Снимки на читател: Изтърбушиха "Мак Драйв" във Варна

http://petel.bg/Snimki-na-chitatel--Iztarbushiha-Mak-Drayv-vav-Varna__106285

Мак Драйв не работи и сградата, в която се намира явно ще се ремонтира. Покрива вече е разрушен, работи се по цялата й част. Оградена е и има...

Рок изпълнение на словашкия президент e хит в интернет

http://www.vesti.bg/sviat/evropa/rok-izpylnenie-na-slovashkiia-prezident-e-hit-v-internet-6033726

Известен филантроп и предприемач, Андрей Киска се присъединил към рок бандата "Бизнес лидърс" и заедно те изпълнили словашкото парче "Усмивка", композирано през 1977 г. от легендарната местна рок група "Модус"

Горанов потвърди, че новият шеф на БНБ идва от МВФ (обзор)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4681511

“Водим консултации с няколко човека, които не е редно да коментирам, преди да се съгласят с евентуалната си кандидатура за този пост”. Това заяви вчера в парламента финансовият министър Владислав Горанов по повод номинациите за смяна на управителя на БНБ Иван Искров. Но уточни, че “информацията за две имена на работещите в МВФ - Димитър Радев и
“Водим консултации с няколко човека, които не е редно да коментирам, преди да се съгласят с евентуалната си кандидатура за този пост”. Това заяви вчера в парламента финансовият министър Владислав Горанов по повод номинациите за смяна на управителя на БНБ Иван Искров. Но уточни, че “информацията за две имена на работещите в МВФ - Димитър Радев и

Убит цивилен при обстрел край Мариупол

http://news.ibox.bg/news/id_50092421

Сепаратистите са предали телата на 22 правителствени войници

НЕК дължи 800 млн. лв. на двете американски електроцентрали

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4681329

"Националната електрическа компания (НЕК) дължи на двете американски електроцентрали в комплекса "Марица-изток" 800 млн. лв., а ТЕЦ-овете от своя страна имат 180 млн. лв. задължения към държавните "Мини Марица-изток". Това съобщи в Гълъбово зам.-министърът на енергетиката Николай Николов. Той потвърди,
"Националната електрическа компания (НЕК) дължи на двете американски електроцентрали в комплекса "Марица-изток" 800 млн. лв., а ТЕЦ-овете от своя страна имат 180 млн. лв. задължения към държавните "Мини Марица-изток". Това съобщи в Гълъбово зам.-министърът на енергетиката Николай Николов. Той потвърди,

ЕСО разработи мерки за избягване на големи аварии

http://society.actualno.com/ESO-razraboti-merki-za-izbjagvane-na-golemi-avarii-news_464578.html

Електроенергийният системен оператор (ЕСО) работи по разширяване и поддържане на просеките около електропроводите, за да не се стига до нови аварии, които да оставят десетки хиляди абонати без ток....

Спецчастите освободиха хотел в Сомалия; 10 загинаха

http://africa.actualno.com/Specchastite-osvobodiha-hotel-v-Somalija-10-zaginaha-news_464582.html

Сомалийските специални части са освободили посетителите, взети за заложници в хотел в Могадишу, предаде Reuters. При проведената спецоперация са били убити шест от деветимата нападатели, съобщават от...

Адвокатите на Цветан Василев искат отвод на целия съдебен състав

http://www.bnews.bg/article-132110

Адвокатите на Цветан Василев поискаха всички отвода на целия екип от съдии по делото за лиценза на КТБ.

Андреас Лубиц е имал заболяване, забраняващо му да е пилот

http://www.moreto.net/novini.php?n=284398

Германски прокурори обявиха, че са открили доказателства, според които младият пилот на Germanwings, заподозрян, че се е самоубил, блъскайки самолет със 150 души на борда, е бил болен. Те не разкриват какво е заболяването на Андреас Лубиц, но обясняват, че той го е прикривал от работодателите си.

Разнопосочни движения на европейските борси след разпродажбите

http://www.investor.bg/evropa/334/a/raznoposochni-dvijeniia-na-evropeiskite-borsi-sled-razprodajbite-191900/

Търговията беше предпазлива, а опасенията на инвеститорите от задълбочаване на конфликта в Йемен отслабнаха

Неограничени пълномощия за турската полиция

http://www.cross.bg/politziyata-litza-reda-1458691.html

/КРОСС/ Турският парламент одобри промените в закона за гарантиране на вътрешната сигурност. Законът бе гласуван след ожесточени дебати, продължили няколко седмици. Той разширява пълномощията на полицията и губернаторите за поддържането на обществения ред. Без предварително разрешение полицаите ще задържат до две денонощия демонстранти, чиито действия могат да доведат до нарушаване на реда. Освен това е възможен личен обиск на лица и на тяхното имущество след само устно разпореждане на полицията „при наличието на достатъчни основания". При необходимост властите ще могат да подслушват телефоните на гражданите в продължение на две денонощия без разрешение от съда. „За неутрализация на заплаха" полицията получава и правото да използва оръжие спрямо онези, които нападат или правят опит за нападение върху стражите на реда и други лица. По време на масовите безредици властите ще могат да използват боядисана вода от водомети за разгонване на тълпите. Обсъждането на законопроекта няколко пъти доведе до побоища в парламента. Опозицията смята, че промяната в закона превръща Турция в полицейска държава, като дава практически неограничени пълномощия на стражите на ред.

Слагат нови табели в метрото до летището

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4681345

Работници лъскаха в четвъртък станцията на метрото в столичния квартал “Дружба”, видя репортер на “Труд”. По част от трасето до летището вече са поставени и табелите, които указват удължаването на маршрута на подземната железница.
Очаква се допълнителните станции да бъдат открити в началото на април.
Работници лъскаха в четвъртък станцията на метрото в столичния квартал “Дружба”, видя репортер на “Труд”. По част от трасето до летището вече са поставени и табелите, които указват удължаването на маршрута на подземната железница. Очаква се допълнителните станции да бъдат открити в началото на април.

Адско задръстване предизвикаха ТИР-ове на ГКПП Кулата-Промахон в посока България

http://pik.bg/адско-задръстване-предизвикаха-тир-ове-на-гкпп-кулата-промахон-в-посока-българия-news306443.html

Адско задръстване предизвикаха ТИР-ове на ГКПП Кулата-Промахон в посока България

Почти 3 км е опашката от ТИР-ове на Кулата-Промахон в посока България, предаде Агенция „Фокус”.

Шофьорите са изнервени до крайност. Няма изгледи скоро ситуацията да се нормализира.

Ники Михайлов подари 50 билета за мача с Италия и футболни топки на таланти

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4681644


В навечерието на европейската квалификация срещу Италия вратарят Николай Михайлов зарадва 50 бъдещи таланти с топки, календари на националния отбор, значки и негови картички с автографи. Отделно връчи на малчуганите и 50 билета за мача срещу “скуадра адзура” . А след като зарадва малчуганите от школата на ФК “Национал”,
В навечерието на европейската квалификация срещу Италия вратарят Николай Михайлов зарадва 50 бъдещи таланти с топки, календари на националния отбор, значки и негови картички с автографи. Отделно връчи на малчуганите и 50 билета за мача срещу “скуадра адзура” . А след като зарадва малчуганите от школата на ФК “Национал”,

“Джърмануингс” маха реклама: Гответе се за изненади

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4681591

Авиопревозвачът “Джърмануингс” обяви, че маха свои рекламни материали от лондонското метро, които напомнят на катастрофата във Франция.
На плакатите се вижда стюардеса в униформа на компанията до надпис: “Гответе се за изненади. Посетете Германия”, пише в. “Дейли мирър”.
Дъщерната нискотарифна компания на “Луфтханза” прибягва до крайната мярка
Авиопревозвачът “Джърмануингс” обяви, че маха свои рекламни материали от лондонското метро, които напомнят на катастрофата във Франция. На плакатите се вижда стюардеса в униформа на компанията до надпис: “Гответе се за изненади. Посетете Германия”, пише в. “Дейли мирър”. Дъщерната нискотарифна компания на “Луфтханза” прибягва до крайната мярка

Канадските визи на крачка от отпадане

http://www.monitor.bg/article?id=465024

Канадският визов режим за българите е на път да отпадне, стана ясно по време на посещението на вицепремиера и МВР шеф Румяна Бъчварова в северноамериканската държава. „Работим за безвизов режим с Европа, в това число и България”, заявил министърът по гражданството и имиграцията на Канада Крис Алекзандър на срещата си с нея в Отава, информираха от силовото ведомство.

Д. Танева: С 1,2 млрд. лв. бяха подкрепени земеделските стопани от 1 януари

http://www.cross.bg/taneva-vodesht-desislava-1458690.html

/КРОСС/ Водещ: Земеделският министър Десислава Танева е тук. Вземам пример от това, което каза премиерът - ще успеем ли да изнесем българските телета в Турция преди да станат крави? Десислава Танева: Какво мога да кажа по темата? Наистина, от вчера след проведена работна среща между България и Турция, която договорихме при моето посещение в Анкара с колегата - турският министър на земеделието, има постигната договореност. Нещо, което наистина от доста време насам се иска от производителите. Има постигната договореност да изпълним 4 условия, след което пазарът на телета до 300 км живи животни и такива, за отглеждане, както и агнета, две седмици по-късно да могат да бъдат изнасяни. Водещ: В какви срокове го виждате, г-жо Танева? Десислава Танева: Във възможно най-кратки. В момента, в който ние изпълним тези условия, днес следобед след срещата, която имахме пред премиера, също се чух по телефона с турския министър да му благодаря за бързата реакция. Защото в рамките на един месец, малко повече от месец, нашите преговори дадоха резултат. Ние трябва да премахнем дезинфекционната площадка долу на границата, като нейното отваряне трябва да става винаги, както и с тяхната, по решение на двамата ветеринарни лекари главни на държавите. И по съответната необходимост поехме ангажимент също така обслужването на транзитните камиони с плодове и зеленчуци от Турция за Европа да бъдат много по-бързо обслужвани и без допълнителни такси, които по никакъв регламент не се дължат

Цитат на деня: И пилотите имаме семейства и довечера ще се прибера у дома

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/03/27/2501076_citat_na_denia_i_pilotite_imame_semeistva_i_dovechera/?ref=rss


Лично съобщение във "Фейсбук" на пътничка на авиокомпания Germanwings бе публикувано от няколко медии и стана толкова популярно, че тя помоли хилядите, прочели кратката история, да спрат да ѝ изпращат молби за "приятелство".

Британската новинарска агенция "Прес асосиейшън" разпространи текста на Брита Енглих, с който тя благодари на пилот от авиокомпанията в центъра на трагичната катастрофа от вторник.

Енглих споделя, че се качила на борда на техен полет от Хамбург ко...

Формация "Петлите" показва спектакъла си "Път за всеки" и във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=284362

През Варна и още девет града ще премине петото поредно национално турне „Път за всеки“ на танцова формация „Петлите“, научи Moreto.net. Изявата в морската столица ще бъде на осми април от 18.00 часа в Младежки дом. Входът е свободен.

Кметът на Симитли: Струма прелива

http://frognews.bg/news_88499/

"Нивото на река Струма се покачва с всяка минута, възможно е ситуацията да излезе извън контрол". Това съобщи кметът на община Симитли Апостол Апостолов за "Фокус".

Ще бъдат проверени за свързаност участниците в горските заменки

http://www.dnevnik.bg/zelen/2015/03/27/2501077_shte_budat_provereni_za_svurzanost_uchastnicite_v/?ref=rss


По препоръка на Европейската комисия България ще направи проверка за свързаност на лицата, участвали във всички замени на горски територии, съобщи Министерството на земеделието.  

Според решението на ЕК от 5 септември 2014 г. сделките за замяна, осъществени от България в периода от 1 януари 2007 г., когато тя се присъедини към ЕС, до 27 януари 2009 г., когато замените бяха преустановени от българските органи, са държавна помощ в случаите, в които другата страна по сделката е...

Инджов подписа пълномощно в ефир, с което прехвърли акциите си на феновете на ЦСКА

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4681806

Един от основните акционери на ЦСКА - бизнесменът Юлиян Инджов, подписа в ефира на БНТ пълномощно, с което прехвърли своите акции на феновете. Строителният предприемач обяви, че същото ще стори и Петър Манджуков.
Инджов разкри, че двамата с Петър Манджуков се отказват да си търсят парите, които са дадени на ЦСКА и които възлизат на близо 4 млн.
Един от основните акционери на ЦСКА - бизнесменът Юлиян Инджов, подписа в ефира на БНТ пълномощно, с което прехвърли своите акции на феновете. Строителният предприемач обяви, че същото ще стори и Петър Манджуков. Инджов разкри, че двамата с Петър Манджуков се отказват да си търсят парите, които са дадени на ЦСКА и които възлизат на близо 4 млн.

Инджов подарява 1 млн. евро на ЦСКА

http://frognews.bg/news_88498/

Юлиян Инджов продава за 1 лев акциите си в ЦСКА на симпатизантите на тима. Те са на стойност на 1 млн. евро. Феновете да излъчат нови акционери, призова в "Още от деня" единият от спонсорите на отбора Юлиян Инджов.

Бебе се роди с числото 12 на челото си (видео)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4681782

Уникално бебе с числото 12 на челото си се роди в Йоханесбург, съобщава в."Дейли мирър". Малкият Ханру ван Никерк се родил на 11 ноември 2014 година, напук на белега на челцето му. Отначало неговите родители не забелязали дванайсетицата, а според баба му Катрин числото станало отчетливо едва по-късно. Лекарите казали, че то ще избледнее с времето.

Бум на прием в болниците

http://frognews.bg/news_88497/

Има сигнали за много висок прием в някои болници в страната, заради притеснения от листи на чакащи. Такива сигнали в Българския лекарски съюз са получени за София, Пловдив, Лом. Това каза председателят на организацията Цветан Райчинов след среща между Надзорния съвет на Здравната каса и съсловната организация, цитиран от БНР.

Свлачище на Е-79 стана кариера за добив на инертни материали

http://pik.bg/свлачище-на-е-79-стана-кариера-за-добив-на-инертни-материали-news306437.html

Свлачище на Е-79 стана кариера за добив на инертни материали

Свлачището на ГП Е-79 в Кресненското дефиле вече е кариера за добив на инертни материали, които се използват при строителството на ЛОТ-4 на АМ "Струма".

За "превъплъщението" на свлачището в кариера са запознати както шефът на Областното пътно управление, така и областният управител. Десният скат в началото на дефилето откъм Симитли се свлече на 5 март и затвори и двете пътни ленти. За щастие, между свлачището и река Струма има стар път, по който бе отбит трафикът по най-натоварената пътна артерия в югозапада. Така е вече 23 дни. Веднага започна почистването на свлачището, чрез прокарване на временни пътища от двете му страни.

Свалени бяха стотици кубични метра скална и земна маса. Това ставаше с непрекъсната работа на два багера, единият от които "чук". На 21 февруари лично премиерът Бойко Борисов и министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова инспектираха "зарязания" ЛОТ-4 от Сандански до ГКПП "Кулата-Промахон".

"Както го оставихме, така го и заварихме, даже и неразплатено", констатира тогава Борисов. Същия ден започна наново строителството на зарязания още през есента от гръцката фирма "Актор" участък от АМ "Струма". За да не бъдем съдени от гръцката фирма за прекратяване на договора й за строителството на ЛОТ-4, бе измислено "соломоновското" решение, той да бъде довършен от благоевградската фирма "Агромах".

Като доставчик на услуги, както каза Лиляна Павлова. Преди 34 дни премиерът и Методи Бачев, съсобственик на "Агромах" си обещаха тук среща на 1 август, за да режат лентата на готовия 15-километров участък. Свлеклият се на 5 март скат дойде "дюшеш" на "Агромах", тъй като за насипване на участъка, зарязан от гръцките им колеги, им бе необходим стотици хиляди кубични метри инертен материал.

Така започна терасирането на ската, при което за вече 23 дни бяха обрушени стотици кубични метри инертни материали. С товарни автомобили - "гондоли" на фирма "Агромах", те се транспортират за насипни работи в участъка от Сандански до Кулата. Скатът малко по-малко се топи, багерите навлизат все по-навътре и нагоре и скоро завоят на Е-79 там ще бъде изправен. Вече на всички е ясно, че свлачището е кариера.

Но в интерес на истината веднъж завинаги ще бъде решен проблемът с това свлачище, паднало няколко пъти през последните години. На ден гондолите правят по няколко курса от началото на дефилето до Петрич и Сандански. В началото на тези курсове кметът на Сандански Андон Тотев скочи срещу "Агромах" с обвинението, че тежките автомобили рушат както Е-79, така и второстепенните пътища на територията на общината. Впоследствие кметът даде заден ход, с думите, че по никакъв начин не е искал да саботира строителството на ЛОТ-4.

Освен фучащите по Е-79 гондоли, натоварени с пръст и камъни, неудобството е и за трафика, който заобикаля по стария път ската, който буквално е разпарчетосан от багерите. Скоростта също е ниска, тъй като старият път не е асфалтиран, но в интерес на истината става дума за участък от около 70-80 метра.

Често движението се спира, за да маневрират както верижната техника, така и тежките камиони, за да бъдат натоварени. Ситуацията със ската и ЛОТ-а е като в поговорката "трай моме за хубост".

Наръгаха с нож сина на тотомилионера от Перник

http://petel.bg/Naragaha-s-nozh-sina-na-totomilionera-ot-Pernik__106282

Синът на тотомилионера от Перник е наръганото с нож момче. 16-годишен ученик от Природо-математическата гимназия в Перник бе ранен при...

Италианците пристигнаха в София, отидоха на стадиона

http://petel.bg/Italiantsite-pristignaha-v-Sofiya--otidoha-na-stadiona__106283

Националният отбор на Италия пристигна в София за европейската квалификация. Мачът е в събота от 21,45 часа българско време на стадион...

Запори от НАП за скандалната сделка на Цветан Василев

http://petel.bg/Zapori-ot-NAP-za-skandalnata-sdelka-na-TSvetan-Vasilev__106284

След като в продължение на няколко дни държавата се чудеше какво да направи, за да попречи на скандалната сделка на Цветан Василев, при...

БФБ завърши седмицата с ниска инвестиционна активност

http://econ.bg/Новини/БФБ-завърши-седмицата-с-ниска-инвестиционна-активност_l.a_i.663686_at.1.html

Тръговията на БФБ завърши с ниската инвестиционна активност, макар че всички показатели приключиха на зелено. Дневният оборот на регулирания пазар...

Девет загинали при атентат в сомалийски хотел

http://news.ibox.bg/news/id_593398785

Групировката "Ал Шебаб", свързана с "Ал Кайда" и отговорна за много нападения

Убийците от Варна остават в ареста, единият съден за групово изнасилване

http://www.bnews.bg/article-132119

Убийците на Костадин Костадинов от кв. Чайка във Варна са клошари, без постоянен адрес и работа.

Човек на РБ оглави Агенцията по вписванията (Обзор)

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4681744

Търговски регистрации посред нощ били правени в Агенцията по вписванията (АВ). Актове по партиди са вписвани между 19 и 23,49 ч, а служители влизали в сградата на агенцията между 4,40 ч и 6 сутринта. Това сочи докладът на Главния инспекторат към Министерския съвет за работата на агенцията, който доведе до уволнението на шефа й Венцислав Спирдонов.
Търговски регистрации посред нощ били правени в Агенцията по вписванията (АВ). Актове по партиди са вписвани между 19 и 23,49 ч, а служители влизали в сградата на агенцията между 4,40 ч и 6 сутринта. Това сочи докладът на Главния инспекторат към Министерския съвет за работата на агенцията, който доведе до уволнението на шефа й Венцислав Спирдонов.

Агенцията за закрила на детето влиза в "Бойчиновци"

http://frognews.bg/news_88496/

Експерти на Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) влизат от днес на посещение в поправителния дом за непълнолетни в Бойчиновци, съобщиха от институцията.

Юлиян Инджов подписа в ефир пълномощно за акциите си в ЦСКА

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4681763

Юлиян Инджов, от когото се очакваше да е бъдещият най-голям акционер в ЦСКА, подписа директно в ефира БНТ1 в предаването на Димитър Цонев
Юлиян Инджов, от когото се очакваше да е бъдещият най-голям акционер в ЦСКА, подписа директно в ефира БНТ1 в предаването на Димитър Цонев "Оше от деня" пълномощно, с което дарява своя дял на привържениците. Така строителният предприемач отговори на призива на някои фракции като "Офанзива" и "Анималс", влизащи във Фен клуб "Сектор Г",

Спим с час по-малко, отколкото преди 100 години

http://www.monitor.bg/article?id=465020

- Проф. Димитров, как се отразява върху здравето на хората смяната на часовото време? Към какво трябва да сме по-предпазливи? - Нека първо да кажем, че най-важното нещо, за да имаме добър сън, е да има връзка между движението на планетите.

39 млрд. евро е брутният външен дълг на България към края на януари

http://www.moreto.net/novini.php?n=284363

39 млрд. евро е брутният външен дълг към края на януари, сочат данните на БНБ. В статистиката се включва както държавният дълг, така и задълженията на частния сектор, съобщава БНР. Със 724 млн. евро или 1,8% от брутния вътрешен продукт е намалението на общия дълг спрямо януари миналата година.

Изгониха Божидар Димитров от обществено обсъждане за "Пловдивския Дисниленд"

http://www.mediapool.bg/izgoniha-bozhidar-dimitrov-ot-obshtestveno-obsazhdane-za-plovdivskiya-disnilend-news232258.html

Директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров е бил изгонен от общественото обсъждане на проекта за изграждане на "Цитаделата на Одриса" върху археологическия комплекс Небет тепе в Пловдив, съобщи в петък сайтът "Под тепето". Той напуснал залата, но не заради освирквания, а заради аплодисментите, с които десетки гости на събитието не му позволиха да се изкаже, допълва медията. Проектът предвижда надграждане на съществуващата в момента крепостна стена на Небет тепе. Така тя ще порасне с 8 метра над съществуващите в момента метър и половина. Авторът арх. Юлий Фърков е предвидил и 14-метрова кула. Критиците на проекта го наричат бутафория и "Пловдивския Дисниленд". Според тях проблемът е, че няма данни предложените нови елементи да са съществували. Божидар Димитров пристигнал като защитник на проекта. След като чул острите критики от залата, той избухнал и започнал да обижда изказалите се преди него. Тогава залата започнала да го освирква, допълва информацията Клуб Z. Димитров опитал да продължи, но чул скандирания "Довиждане" и "Наздраве". Следващите няколко опита на Димитров да се изкаже били посрещнати с шумни ръкопляскания. Малко по-късно той се отказал и напуснал залата. Общественото обсъждане било организирано от кмета на града Иван Тотев.

Над 90% от разгледаните м.г. в СГС наказателни дела завършват с осъдителни присъди

http://www.mediapool.bg/nad-90-ot-razgledanite-mg-v-sgs-nakazatelni-dela-zavarshvat-s-osaditelni-prisadi-news232257.html

Над 90% от приключилите през 2014 г. наказателни дела в Софийския градски съд (СГС) са завършили с постановяването на осъдителни присъди или споразумения, става ясно от годишния отчет на съда, огласен в петък. Постановени са общо 439 присъди и споразумения, като от тях осъдителни са 400, а приключилите с изцяло оправдателна присъда са 39. Броят на приключилите със споразумение дела е 191, а общо осъдените лица са 427. За строгостта на наказателните съдии в СГС обаче е по-красноречива друга, не особено положителна тенденция. От данните, посочени в отчета става ясно, че от приключилите общо 261 първоинстанционни дела потвърдените на следващата инстанция са 124, а останалите 137 са върнати. От тях частично изменените присъди са 58, а 22 са отменени изцяло – основно заради необосновано суровите наказания, наложени от градския съд. "Горното води на извод, че съдебните състави правилно установяват фактическата обстановка и я преценяват от правна страна, но не достатъчно точно определят вида и размера на наказанията, които следва да се налагат на подсъдимите лица. Предвид констатираните тенденции, свързани с намаляване от контролиращите инстанции на определените от СГС наказания или посредством намаляване на самите наказания, или чрез преквалифициране на деянията, могат да се направят изводи, че първоинстанционните съдебни състави от СГС значително завишават наказанията на подсъдимите лица, което не се оценява положително от апелативните и касационните съдии и често е обект на сериозна критика в съдебните актове", се констатира в доклада на Наказателното отделение на съда. От отчета става ясно още, че през миналата година в градския съд са постъпили 3579 искания за използване на специални разузнавателни средства (СРС), от които са разрешени 3549. Постановените 30 отказа представляват значително увеличение на фона на общо отказаните 25 за предишните две години. Въпреки това се наблюдава и негативна тенденция – изготвените от СРС-та доказателства през 2014 г. са едва 413. За сравнение – през 2013 г. разрешените СРС-та бяха 4324, но постъпилите от тях доказателства бяха над два пъти повече – 910. Данните в отчета на градския съд за постъпилите искания за проследяване на трафични данни по Закона за електронните съобщения (ЗЕС) са още по-смущаващи. За разлика от предходната година, когато имаше поне 3 отказа, през миналата година са одобрени всичките 338 искания за предоставяне на мобилни и трафични данни.

Александър Найденов: Катастрофирах, не са ме били!

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4681767


"Претърпях автомобилна катастрофа, никой не ме е бил!" Това заяви пред "България Днес" бизнесменът Александър Найденов по повод публикуваните снимки, на които заможният бос е с травми и насинено око. Шефът на "Олинеза" разказа, че в понеделник е претърпял пътно произшествие с джипа си на влизане в София, но се отървал само с леки наранявания.

Мерки срещу пожари и корояди в четири резервата за 4.4 млн. лв.

http://www.mediapool.bg/merki-sreshtu-pozhari-i-koroyadi-v-chetiri-rezervata-za-44-mln-lv-news232256.html

Четири резервата в планините Витоша, Средна гора и Западен Предбалкан до края на октомври 2015 г. трябва да се сдобият със система за 24-часово наблюдение, която в реално време да предупреждава за опасност от пожари. Екопътеките в тях ще получат нова маркировка, а мостчета, пейки, заслони и места за пикник ще бъдат ремонтирани. Популацията на насекомите корояди ще бъде намалена, за да не нанася щети на горите, а след това ще бъде държана под строг контрол със специални капани. Това предвижда европроект, изпълняван от регионалната екоинспекция в София, който е за 4.438 млн. лв., от които над 3.772 млн. лв. са от еврофондовете.   Става въпрос за двата витошки резервата "Бистришко бранище“ и "Торфено бранище“, за средногорския "Богдан“, намираш се в близост до Копривщица, и "Училищна гора“, който е разположен в Западния Предбалкан, в близост до село Боженица, и е слабо популярен дори сред местните хора.   В момента част от екомаршрутите в резерватите са опасни за туристи и дори някои от тях са затворени, заради паднали стари дървета, потрошени дървени мостчета и парапети, липсваща маркировка, замърсени и порутени заслони, счупени пейки, обясниха пред журналисти директорката на Регионалната инспекция по околна среда и води (РИОСВ) -София Ирена Петкова и Мила Кръстева, координатор на проекта.   Става въпрос за екомашрутите, тръгващи от началото на резервата „Богдан“ до едноименната хижа, от Черни връх до хижа "Кумата", от Меча поляна в "Бистришко бранище“ до хижа "Бистрица" и до хижа "Физкултурник“ и от хижа "Видра“ до границата на резервата "Училищна гора“. Общата им дължина е 16 700 метра.   Чака се затоплянето на времето, за да започне почистването на териториите на екопътеките, смяната на маркировката, която е в окаяно състояние след падналия снеголом, и възстановяването на мостчета, пейки, заслони и места за пикник. Само за тези дейности ще отидат 57 хил. лв. от бюджета на проекта. Вече е извършен ремонт на информационния посетителски център на парк "Витоша“ в Драгалевци.   Основното перо на разходите е за изграждането на система за противопожарно наблюдение на четирите резервата, която ще следи постоянно територията на защитените зони и при опасност от пожар ще предупреждава РИОСВ на момента. За това ще бъдат похарчени над 1.311 млн. лв., а съоръженията ще бъдат доставени от специално създаденото за целта дружество "Противопожарни системи“ ДЗЗД. Четири кули, високи 25 метра, ще бъдат вдигнати на специално подбрани места така, че хем да имат видимост към цялата територия на резерватите, хем да не са разположени в тях, тъй като в такива защитени територии е забранено всякакво строителство, обясни Петкова.   На върха на кулите, които ще имат собствено електрозахранване от слънчеви панели, ще са разположени камери. Те ще имат 360 градуса видимост, ще могат да засичат топлина, силата на вятъра, влажността и други метеорологични показатели. В момента се разработва софтуерът на системата като се записват специфичните за резерватите шумове, за да може тя да разпознава след това нетипичното за гората и да подаде сигнал за това на оператора в центъра за наблюдение, който ще е разположен в регионалната екоинспекцията. Идеята е при сигнал за нередност дежурният да провери чрез ръчно управление на камерите дали има опасност от пожар и да предупреди за това съответните служби, обясниха от екоинспекцията.   Сред другите цели на проекта е ограничаване на популацията на насекомото корояд, което унищожава паднали и изгорели дървета, които не се вадят от резервата. При нормални обстоятелства то не е проблем, но в ББистришко бранище“ от стари природни бедствия има цели камари гниещи дървени трупи. След пожара там през 2012 г. положението си усложнява и популацията корояд се разраства до степен, в която се превръща в заплаха и за живите дървета в резервата и дори в целия парк "Витоша“. 20 хил. куб. м гора е била засегната от насекомото до 2012 г., но популацията му вече е ограничена. Това е станало възможно с част от парите от общия проект, с които разположени феромонови капани в дървета примамки, които ги привличат в размножителния период, обясни Петкова. В бъдеще ще продължи да се следи опасността от корояди.   Като част от проекта ще се разработят и поредица от образователни програми за популяризиране на красотите в четирите резервата, за да бъдат посещавани те от любители на природата. "Ходим в чужбина да гледаме природни забележителности, а често не знаем, че на няколко километра от родните ни домове има уникални красиви места“, коментира Петкова.   Друга цел е обогатяване на музейната сбирка на посетителския център в Драгалевци с нови природни експонати, за да стане той още по-атрактивен за туристите. Шефът на екоинспекцията посочва, че в момента инфоцентърът изпитва недостиг на експерти, които да работят в него, но допълва, че намеренията са да се обявяват стажове или практики за желаещи да представят забележителностите и красотите на резерватите.

Министър Танева: Земеделието беше ликвидирано през 1990 г.

http://www.cross.bg/taneva-hranite-zemedelieto-1458689.html

/КРОСС/ „Земеделските стопани бяха подкрепени с 1,2 млрд. лв. от 1 януари тази година", каза министърът на земеделието и храните Десислава Танева в интервю за ВTV. Един милиард от тази сума са представлявали т. нар. директни плащания, които вече са били изплатени през януари. „Преразпределителното плащане ще бъде извършено до Великден", посочи министър Танева. Земеделският министър коментира и новия закон за храните, който по думите й е необходим, за да се почувстват българските производителите защитени. „Сегашния закон за храните е остарял, той е приеман преди приемането на страната в ЕС и е актуализиран във връзка с някои аргументи", каза Танева. Ръст ще бъде отчетен и стойностите до 1990 г. ще бъдат достигнати, когато в работата на Министерството на земеделието и храните бъде установена приемственост, подчерта тя. „Когато през 1990 г. беше ликвидирано земеделието чрез ликвидационни съвети, трябваше да си зададем въпроса, какво ще стане с едно добре развито животновъдство, когато се върнат по две-три крави на човек, който не се е занимавал от много време с отглеждането на крави", отбеляза Танева. Министър Танева обясни, че от понеделник БАБХ започва тематични проверки по отношение на качеството на предлаганите храни и меса във всички търговски обекти и вериги. „Надяваме се, че мерките, които сме взели, ще доведат до гарантирано използване на качествени храни, за да няма проблем по празниците

Борисов: Офертата за БТК за 1 евро е част от руската хибридна война (Обзор)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4681650

Като част от хибридната война, която Русия води чрез пропаганда у нас, окачестви премиерът Бойко Борисов офертата за изкупуване на БТК, 2 мултиплекса, 2 военни завода и още една компания срещу едно евро от регистрираната наскоро фирма LIC 33.
Оборотите на петте компании се оценяват на над 5 млрд. евро.
“Пропагандата тече във всички посоки.
Като част от хибридната война, която Русия води чрез пропаганда у нас, окачестви премиерът Бойко Борисов офертата за изкупуване на БТК, 2 мултиплекса, 2 военни завода и още една компания срещу едно евро от регистрираната наскоро фирма LIC 33. Оборотите на петте компании се оценяват на над 5 млрд. евро. “Пропагандата тече във всички посоки.

Сменени са шефове и в компанията за спрения нефтопровод "Бургас - Алесандруполис"

http://www.dnevnik.bg/biznes/companii/2015/03/27/2501054_smeneni_sa_shefove_i_v_kompaniiata_za_spreniia/?ref=rss


Проектната компания за изграждането на спрения преди точно две години проект за строителството на нефтопровод "Бургас - Александруполис" от 31 март ще е с ново ръководство, информира "Медиапул" като се позовава на Търговския регистър.

Принципал на дружеството е Министерството на финансите. В  "Проектна компания Бургас-Александруполис БГ" работят четирима души, трима от които са членовете на съвета на директорите. Принципалът сменя  изпълнителния директор Анжел Димитров и члена на...

Лудият пилот с болничен за деня на катастрофата

http://www.monitor.bg/article?id=465016

Вторият пилот, виновен за катастрофата на разбилия се във Френските Алпи самолет на „Джърмануингс” и съответно смъртта на 149 души, Андреас Лубиц е укрил здравословното си състояние от своите работодатели. Доказателства за това са открили германските следователи, които работят по случая.

Елена Маркова оглавява Агенцията по вписванията

http://frognews.bg/news_88495/

Елена Маркова, която досега беше заместник- директор на Агенцията по вписванията, от днес оглавява институцията. Това съобщиха от Министерството на правосъдието.Досегашният шеф Венцислав Спиридонов беше уволнен в четвъртък заради установени редица нарушения при управлението на агенцията - организацията на работа и дейността на длъжностните лица по вписванията.

Българите увеличават пътуванията в чужбина

http://econ.bg/Новини/Българите-увеличават-пътуванията-в-чужбина_l.a_i.663676_at.1.html

С близо 3% са се увеличили пътуващите българи в чужбина през февруари спрямо същия месец на миналата година. За миналия месец предприелите пътуване...

Крадец задейства сота в църква, хванаха го

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4681453

Нагъл крадец се промъкнал през един от прозорците на параклиса "Свети Георги Победоносец" в морската градина на Бургас и влязъл вътре.
Крадецът се надявал да намери в светата обител суми от дарения, които посетителите оставят, но не открил нищо. Паникьосал се как ще излезе обратно през високия прозорец и докато се опитвал да се измъкне,
Нагъл крадец се промъкнал през един от прозорците на параклиса "Свети Георги Победоносец" в морската градина на Бургас и влязъл вътре. Крадецът се надявал да намери в светата обител суми от дарения, които посетителите оставят, но не открил нищо. Паникьосал се как ще излезе обратно през високия прозорец и докато се опитвал да се измъкне,

Ще се търси връзка между фирмите, правили горски заменки

http://www.mediapool.bg/shte-se-tarsi-vrazka-mezhdu-firmite-pravili-gorski-zamenki-news232255.html

Министерството на земеделието трябва да провери дали лицата и фирмите, участвали в горски заменки по времето на кабинета "Станишев", са свързани по пряко помежду си. Такава препоръка е отправила Европейската комисия, след като от ведомството я запознали с действията си по казуса, съобщиха от Министерството на земеделието и храните. Миналата година Брюксел реши, че заменките на горски територии, основно от типа "кон за кокошка" са неправомерна държавна помощ. България има срок от ЕК до септември 2015 г. да преоцени договорите за продажбата на гори от държавния фонд на близки до тогавашната власт фирми или да анулира сделките. Ако това не стане, държавата ни ще бъде изправена пред Европейския съд. Решението на Брюксел засяга 1185 имота. Коментарите на Брюксел са в следствие на подадена жалба до ЕК срещу меарките, прилагани от правителството за възстановяване на неправомерната държавна помощ. В сигнала се посочва, че част от собствениците, които попадат в списъка за допустима държавна помощ (до 200 000 евро), участват и в други юридически лица, страни по сделки за замени, предмет на решението на ЕК. По този начин отпусната им помощ от държавата надвишава максималния допустим праг. Приложени са и документи в защита на твърденията в жалбата. В момента Министерството на земеделието се опитва за втори път да избере фирма, която да направи оценка на заменените имоти, за да се прецени размерът на държавната помощ, получена от отделните фирми. Първият опит за избор на фирма бе прекратен през януари. Причината е, че двама от тримата оценители на единствения кандидат "Булкарго" са в конфликт на интереси. Те са част от държавните експерти, които вече са оценявали заменените на безценица горски имоти. Двете са били в състава на комисиите на Държавното горско стопанство във Варна и са одобрявали оценките на извършените заменки. Освен това "Булкарго" не отговаря и на изискванията, поставени от възложителя. Така на 20 март министерството стартирана нова процедура за избор на оценители, за която техническата спецификация е преработена, за да се изключи възможност за извършване на оценки от лица, участвали на някакъв етап в процеса на извършване на замените. Дадените държавни горски имоти, които подлежат на преоценка, се намират най-вече край Царево, Несебър, Балчик, Пампорово, Разлог, Добринище, Старо Оряхово, Ракитово и Пловдив. Сред най-крупните купувачи на такива терени са фирмите "Ол Сийз Пропърти 2" и "Трейшън клифс енд спа резорт", където акционер е рекламният и медиен бос Красимир Гергов, които са сред инвеститорите в голф комплексите край Балчик. "Литекс Комерс" на захарния бос Гриша Ганчев и "Ел Ем Импекс" на енергийния бос Христо Ковачки, който бе съден за укриване на данъци, също са сред напазарувалите евтини държавни гори, които би трябвало да плащат на държавата разликата в цените. Според изчисления на различни неправителствени организации, обявявани през годините, щетите от заменките за държавата варират от 200 млн. лева до 1 млрд. лева.

Цветан Райчинов: Не сме договаряли намаляване на клинични пътеки

http://healthy.actualno.com/Cvetan-Rajchinov-Ne-sme-dogovarjali-namaljavane-na-klinichni-pyteki-news_464571.html

Българският лекарски съюз не е договарял намаляване на цени на клинични пътеки, каза председателят на организацията д-р Цветан Райчинов след среща между Надзорния съвет на Здравната каса със съслов...

ЕС започва да умува за членството на Сърбия

http://europe.actualno.com/ES-zapochva-da-umuva-za-chlenstvoto-na-Syrbija-news_464579.html

Европейският съюз е готов да отвори първите глави от преговорното досие за присъединяване на Сърбия към ЕС през тази година, каза в Белград Федерика Могерини на пресконференция с премиера на странат...

САЩ и Иран работят за потушаване на ядрените си различия

http://asia.actualno.com/SASht-i-Iran-rabotjat-za-potushavane-na-jadrenite-si-razlichija-news_464575.html

Различията в позициите на страните в преговорите по ядрената програма остават, но се работи усилено, за да бъдат преодолени, заяви иранският външен министър Мохамед Джавад Зариф, отговаряйки на въ...

Унищожават горите край варненското село Звездица

http://www.moreto.net/novini.php?n=284376

Горите край варненското село Звездица се изсичат поголовно без разрешение, алармират жители на населеното място. Добитата дървесина пък се предлагала съвсем спокойно на местните хора. Товарът се извозвал без притеснения в селото, включително в светлата част на деня, разказват от жители на Звездица.

6 шампиона сред 16-те финалиста на Евро 2015 в България

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4681707


Станаха ясни всички 16 финалисти на европейското по футбол до 17 г., което ще се проведе в България от 6 до 22 май. Настоящият шампион Англия и още 5 бивши първенци спечелиха квоти. Еврошампионите от последните 9 г. - Англия (2014, 2010), Русия (2013, 2006), Холандия (2012, 2011), Германия (2009), Испания (2008, 2007) ще спорят за титлата и у нас.
Станаха ясни всички 16 финалисти на европейското по футбол до 17 г., което ще се проведе в България от 6 до 22 май. Настоящият шампион Англия и още 5 бивши първенци спечелиха квоти. Еврошампионите от последните 9 г. - Англия (2014, 2010), Русия (2013, 2006), Холандия (2012, 2011), Германия (2009), Испания (2008, 2007) ще спорят за титлата и у нас.

Акцентите в бизнеса на 27 март

http://www.investor.bg/sviat/6/a/akcentite-v-biznesa-na-27-mart-191891/

Най-интересното от света на бизнеса през погледа на редакторите на Investor.bg

Столичната полиция ще охранява агитката на Италия

http://www.bnews.bg/article-132125

СДВР предприема мерки за охрана на обществения ред в столицата преди, по време и след футболната среща между националните отбори на България и Италия, съобщиха от пресцентъра на МВР

Б. Димитров – освиркан на обществена дискусия за Небет тепе

http://www.cross.bg/dimitrov-proekta-zalata-1458688.html

/КРОСС/ Директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров е бил изгонен от общественото обсъждане на проекта за изграждане на „Цитаделата на Одриса" върху археологическия комплекс Небет тепе в Пловдив, съобщава Клуб Z, позовавайки се на участници в дискусията. Проектът предвижда изграждане на допълнителни 8 м височина върху съществуващата крепостна стена от 1,5 метра. Авторът - арх. Юлий Фърков, е предвидил и 14-метрова кула. Критиците на проекта го наричат бутафория и „Пловдивския Дисниленд". Проблемът е, че няма данни предложените нови елементи да са съществували в историята.Божидар Димитров пристигнал като защитник на проекта. След като чул острите критики от залата, още 15 минути след началото, той избухнал и започнал да обижда изказалите се преди него. Тогава залата започнала да го освирква.Димитров опитал да продължи, но чул скандирания: „Довиждане" и „Наздраве". Следващите няколко опита на Димитров да се изкаже били посрещнати с шумни ръкопляскания. Малко по-късно той се отказал и напуснал залата. Общественото обсъждане било организирано от кмета на града Иван Тотев, който няколко пъти казал, че процедурата не го задължава да прави такова събиране, но все пак решил да чуе повече мнения.

ЕК: Правилата за полети в ЕС няма да се променят скоро

http://www.cross.bg/predstavitelyat-razbirane-promenyat-1458687.html

/КРОСС/ „Правилата за безопасност на полетите в Европейския съюз ще се променят, когато има ясно разбиране за това какво трябва да се направи", заяви представител на Европейската комисия на брифинг, свикан заради катастрофата на Airbus А320 във френските Алпи. „Промяна на правилата за безопасност в ЕС може да се случи, когато има ясно разбиране за това, което трябва да се предприеме като конкретни действия", заяви представителят в отговор на въпрос за възможността за общоевропейски изисквания двамата пилоти да бъдат задължени да не напускат кабината. В ЕС в момента не съществува правило за това, че в пилотската кабина трябва да има най-малко двама членове на екипажа. ОТ ЕК обясниха още, че след атентата на 11 септември 2001 г. всички врати са подсилени и не могат да се отварят отвън, ако са били заключени отвътре. „Тази мярка предотвратява редица терористични атаки и престъпни дейности на борда на самолета", обясниха от ЕК. Според представителят на комисията авиокомпанията е отговорна за спазването на всички медицински критерии за допускането на един пилот да седне зад кормилото.  

Баща на пътник от полет 4U 9525: Жал ми е за родителите на Лубиц (видео)

http://offnews.bg/news/n_1/n_481851.html

"Не можем да заличим болката, но имаме ръце и сърца, с които можем да бъдем до опечалените, като има покажем нашата солидарност". Това заяви германският президент Йоаким Гаук, който присъства на мемориалната церемония в памет на загиналите в самолетната катастрофа във Франция 16 увеници и техните двама учители. Учениците от училище в от гимназия "Йозеф Кониг" в град Халерн ам Зее са били на разменни начала в Испания и са се връщали в Германия със самолета на авиокомпания Germanwings, който беше свален умишлено от втория пилот на самолета Андреас Лубиц. В самолетната катастрофа загинаха общо 150 души – 144 пътници и 6 души екипаж. Родителите на един от загиналите пътници - 37-годишният американец Робърт Оливър, разказаха пред АФП, че намират утеха в спомените за своя син. Вместо да се фокусираме върху тези последни 9 или 10 минути от полета, ние предпочитаме да мислим за тези 37 години, през които сме били заедно, обяснява бащата на Робърт Оливър Калво. Той подчерта, че не изпитва гняв към втория пилот Андреас Лубиц, обвинен в това, че е свалил умишлено самолета, убивайки всички 150 души на борда. Много ми е тъжно за родителите на този млад пилот. Не мога да си представя през какво преминават в момента, каза той. Робърт Оливър е живеел в Барселона, където живеят и родителите му. Той е работил за компания за дрехи в испанския град.

Танева: С 1,2 млрд.лв. бяха подкрепени земеделските стопани от 1 януари тази година

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4681720


"С 1,2 млрд.лв. бяха подкрепени земеделските стопани от 1 януари тази година". Това каза министърът на земеделието и храните Десислава Танева пред bTV. Тя уточни, че 1 млрд. лв. от тази сума са били за така наречените директни плащания, които вече са били изплатени през януари. „До Великден ще разплатим и преразпределителното плащане,

Засякоха в Германия Хюриет, затрил трима навръх Гергьовден

http://petel.bg/Zasyakoha-v-Germaniya-Hyuriet--zatril-trima-navrah-Gergovden__106279

Ловешкият окръжен съд даде днес ход на делото срещу Хюриет Сюлейманов. Стана ясно, че безумният шофьор, който уби в катастрофа край...

Разтърсващо! Появи се аудиозапис, за който се твърди, че е последната минута от фаталния полет 4U 9525

http://petel.bg/Raztarsvashho--Poyavi-se-audiozapis--za-koyto-se-tvardi--che-e-poslednata-minuta-ot-fatalniya-polet-4U-9525__106280

Сайтът Live Leak публикува аудиозапис, за който твърди, че е на последните 60 секунди от фаталния полет 4U 9525, предаде bTV. Самолетът на Germanwings се...

Стефан Хаджиев-Котката и Петко Ковачев-Пехо са задържаните в днешната спецакция в Бургас

http://petel.bg/Stefan-Hadzhiev-Kotkata-i-Petko-Kovachev-Peho-sa-zadarzhanite-v-dneshnata-spetsaktsiya-v-Burgas-__106281

Стефан Хаджиев-Котката и Петко Ковачев-Пехо са задържани днес сутринта около 11 часа при спецакция за наркотици, информира Флагман.БГ....

Реабилитират завоя надясно на червено

http://www.monitor.bg/article?id=465015

Шофьорите да могат да завиват надясно, когато светофарът свети червено, предлагат депутати с промяна в Закона за движение по пътищата. Целта е да се улесни придвижването и да се намалят задръстванията. В момента на част от кръстовищата има отделна светлинна сигнализация, която позволява автомобилите да направят завоя, когато за движещите се направо и наляво свети червено. С поправката обаче това ще става и на места, където няма отделна светлинна сигнализация или знак.

Доверието като капитал

http://www.mediapool.bg/doverieto-kato-kapital-news232254.html

І. 1 Аз идвам от Норвегия. Това е една мирна страна. Ние се убиваме едни други относително рядко, като изключим зверствата, които извърши един мъж през 2011 г. – тогава той уби 77 души. Обикновено ние сме на дъното в сравнителните изследвания по броя на убийства на глава от населението. Но това е сега, по-рано не беше така. Във времената на викингите ние сме били големи убийци както у дома, така и по света. Постепенно обаче сме загубили този навик. След епохата на викингите сме били принудени да оцеляваме с помощта на нашите собствени ресурси, като лова, риболова и земеделието. Тежък живот, да, но с някои добри последици. За да оцелеят, земеделците в долините и рибарите по крайбрежието са се научили да си сътрудничат. Сътрудничеството в полза на оцеляването изисква доверие между хората. Но сътрудничеството, освен това, поражда доверие: аз ще ти помогна – на теб и на твоето семейство, когато лодката ти е разбита в зимната буря, а ти, от своя страна, ще ми помогнеш, ако ме сполети беда. Да бъдеш известен като човек, на който може да се има доверие в такова общество, е било от ключово значение. Доверието се е превърнало в основния вид капитал, към който наистина може да се изпитва доверие. Там горе, на север, има и други причини за доверието. Ние сме малко хора, разпръснати по тази толкова дълга ивица земя. Географията изисква от нас да разчитаме на съседите, а не на специалистите, които обикновено са далече. Пък и исторически, ние сме се оказали далеч от императори, които да искат да ни завладеят. В продължение на четири века сме били управлявани от Дания, но между нас и Дания има доста вода – датските крале и техните воини са били на удобна дистанция от нас. През 1814 г. ние приехме наша собствена конституция. В нея и в законите, които я последваха скоро след това, званията и привилегиите на благородничеството в страната ни бяха премахнати. Превърнахме се до известна степен в общество на равни. Или поне се опитахме да се превърнем. Освен това, постепенно се превърнахме в страна със силна работническа класа. Профсъюзите бяха в центъра на това развитие. Един стар докер веднъж ми разказа за младостта си: „На работа имахме една малка кутия. Всеки петък, в деня за заплата, ние оставяхме по малко пари в тази кутия. Те бяха за черни дни – ако ни сполети болест или друго нещастие. Но казвам ти, Нилс, трябваше да си в много голяма беда, за да си позволиш да бръкнеш в тази кутия. Твоите приятели можеше да се нуждаят повече от теб от тези пари.” Основен елемент в установяването на доверие е да можем да гледаме на човека, на който имаме доверие, като на човешко същество – като на един от нас. Доверието до голяма степен се гради върху способността да виждаме другите, да ги виждаме като човешки същества – може би различни на външен вид, но преди всичко хора, подобни на нас самите. Като цяло, ние не убиваме братята или сестрите си, или онези, на които гледаме като на човешки същества. Божията заповед „Не убивай!“ е дълбоко залегнала в нашата култура. Аз лично прозрях колко е важна способността да виждаме Другия като пълноценно и заслужаващо доверие човешко същество, докато изучавах едни убийства, извършени в Норвегия по време на Втората световна война. Беше се случило далече – горе, в северна Норвегия. Хитлер воюваше с Русия. Беше закарал няколкостотин югославски затворници, повечето от тях – партизани, за да строят пътища за войната и да умрат там. И те загинаха, повечето от тях. Норвежките им охранители участваха в тези злодеяния. Аз проведох разговори с повечето от тях – по-късно те бяха осъдени за убийствата и за насилието, което са упражнявали върху затворниците. Разговарях и със също толкова охранители от тези лагери, които не бяха насилвали или убивали. Основополагащата разлика – и тя се превърна в един от моите водещи интереси през по-голямата част от живота ми – беше, че убийците никога не бяха се сближили с югославяните. Те никога не са били толкова близо до тях, че да ги възприемат като човешки същества. Никога не са били толкова близо, че да възприемат партизаните като братя или приятели. Затворниците са били на границата на смъртта от недохранване и тормоз. Но за тези пазачи те са представлявали мръсни, смърдящи, биещи се помежду си за коричка хляб „диви животни от Балканите” – точно както се беше изразил германският комендант на лагера. Не е било никакъв проблем да бъдат убивани – един вид, „разчистване”. Но онези, които не бяха убивали в лагера, бяха видели и нещо друго. Те бяха видели отчаяни човешки същества, изнемощели до смърт. Да видиш Другия, означава да приемеш, че си включен в мрежата от норми, които ни правят хора. Онези измежду норвежките охранители в лагера, които не бяха убивали, бяха видели в югославските пленници човешки същества, подобни на тях самите, и бяха станали неспособни да убиват. Способността да видиш Другия като пълноценно човешко същество е за мен ключова, за да разберем как сме успели да построим и запазим социално отговорната държава. Социално отговорните държави не могат да съществуват без доверието. Не можем да постигнем социално отговорна държава, ако голяма част от нас не си плащат данъците или мислят, че лекарите или милосърдните сестри имат нужда от пари „на ръка”, за да ги лекуват добре. И то е все още с нас – в значителна степен доверието е съхранено. Преди две седмици един от нашите популярни ежедневници направи интересен експеримент. Умишлено пръснаха из Осло и в околностите му двадесет портфейла. Разположиха ги така, че портфейлите да изглеждат изгубени. Разхвърляха ги по пътеки, в паркове, пред станции на метрото и прочее. Във всички „изгубени” портфейли имаше визитка с името, телефона и леснодостъпен адрес на предполагаемия собственик, както и около 300 крони в брой, което прави около 25 евро. 15 от 20-те портфейла бяха върнати, два от тях – без парите, един – с малки липси, но останалите бяха непокътнати. За мен днес, в модерните общества, е от основно значение да пазим и да развиваме доверието на хората към съгражданите им. Вместо от хора с пръсти на спусъка, ние имаме нужда от хора с ръце, готови да се здрависат.   ІІ. Но днес в моята страна взаимното доверие е застрашено – застрашено е от петрола и от охолството. Парите имат способността да задълбочават неравенството. Богатите хора „изчезват” в охолството си. Обикновените хора ги губят от полезрението си някъде във висините, а богатите губят способността си да забелязват обикновените хора – долу, в подножието на социалната стълбица. Тези хора могат дори да започнат да изглеждат като чудовища един за друг. Така се полага основата за социални конфликти и насилие. А пък парите, за добро или за лошо, ни правят свободни. Ако съм богат, аз мога да водя живот, независим от онези, които по-рано са били близко до мен. Мога да живея където си искам, мога да платя, за да бъда приет в харесван от мен квартал, мога да пътувам до Испания или Италия всяка година и така да си спестя тъмната зима у дома. Паричният капитал убива съществени форми на взаимна зависимост и проблемите не закъсняват. Особено важно е, че той подхранва у човека убеждението, че не се нуждае от другите хора. В повечето индустриализирани общества живеем така, сякаш сме си поставили за цел да намалим доверието помежду си и да разтурим общностите. Съседите стават все по-маловажни за нас. Не ги виждаме, не ги познаваме и смятаме, че нямаме нужда от тях. Аз обаче искам да тръгна по другия път. Когато сме изправени пред отчуждаващите сили на модерността, за нас е жизнено важно да запазим местните общности заедно с разбирането, което обитателите им имат за общия си интерес и за това кои са те самите – хората, които живеят там заедно. Когато местното познание за общността, за другите и за сходствата помежду ни напусне обществото, тогава идва полицията. Това е неизбежно. А съседите, разбира се, са по-добра полиция от самата полиция. Някои от тях са постоянно наоколо. Спомням си една пощенска картичка, на която попаднахме в Германия преди време. На нея бяха изобразени две дами, които разговарят помежду си на входните врати на къщите си. Текстът гласеше: „Бог вижда всички, а съседите – още повече”. В Норвегия, с цената на известно усилие, е възможно да разбереш колко данъци плащат гражданите. Когато бях дете, имахме един съсед – елегантен в маниерите и в облеклото си, елегантни бяха дори автомобилите, които караше. Той обаче някак си съумяваше да не плаща данъци. Баща ми не му продума никога. За някои хора животът в съседската общност, изпълнен с многообразни отношения между обитателите, е първообраз на добрия живот. Там знаеш на кого можеш да се довериш. Аз лично съм от тези хора. Най-уважаваният министър-председател на Норвегия, който имахме по времето на моя живот, никога не смени квартала, в който живееше – и той, и неговото семейство продължиха да живеят в стария си блок в една от по-старите части на Осло. Никога няма да забравя една дама, която срещнах на един стръмен хълм над Каракас, във Венецуела. Толкова стръмен и оголен, че обикновен човек не би пожелал, пък и не би могъл да живее там. Беше във фавелата или барио – едно от онези очевидно злочести места, където бедните завземаха земя и издигаха някакви импровизирани постройки, които да ги предпазят от дъжда и слънцето. Мястото се славеше с ужасно висока престъпност и много опасности. Имаше наоколо и няколко деца, и няколко възрастни, мисля, че всички бяха роднини. Гледахме, дълбоко под нас, светлините на Каракас, когато тя каза: „Можех да отида да живея долу, да наема прилично място за живот. Но аз не познавам никого там. Тук е моят живот. Тук, горе, аз се чувствам сигурна.” Стъпки към запазване на местните квартални общности могат да бъдат направени, ако големите градове се раздробят на по-малки части – ако бъдат превърнати в своеобразни села в рамките на града с максимална автономия на самоуправление. За добро или за лошо, като намалим размерите на кварталите, ние увеличаваме мащаба и значимостта на всеки от живеещите в тях. Полицейските участъци също трябва да бъдат местни. В Норвегия, като реакция на бавната полицейска реакция в отговор на неотдавнашните терористични атаки, възникнаха идеи за засилване на централизацията на полицията. Това може да се окаже полезно за упражняването на определени функции. Но по своята същност полицията трябва да бъде интегрална част от квартала, от местната квартална общност. По-рано нашите „lensmenn” – местните ни полицейски шерифи, имаха задължение да живеят в своите полицейски райони. Същата задача трябва да бъде поставена и днес на полицейските сили по отношение на техните квартални общности. Както неотдавна го формулира един парламентарист – жител на от една от нашите долини: „Най-добрите шерифи са онези, които нямат престъпност, за която да докладват.” Те познават кварталните си общности, познават съкварталците си и контролират сигурността в квартала чрез това познание. Същото се отнася за социалната работа. Тенденцията е социалните работници за големите квартали да се съсредоточават в големи офиси. Предполага се, че това е добре за обществото и за професионалното развитие на социалните работници. Аз искам обаче техните офиси да се раздробят на по-малки, искам да раздалеча един от друг социалните работници, за да изпитат нуждата да се социализират – да се свържат с хората, на които трябва да помагат.   ІІІ. С голямо облекчение много от нас – особено онези, които имат какво да крият, избягват местните съседски общности и се ориентират към ситуация, в която никой не познава никого и където полицията е оставена сама в контрола над живота и смъртта, и върху престъпността. При това положение, някои хора ще разпознаят в затворите основната алтернатива за обуздаване на престъпността. Очевидно затворите също са необходими, понякога. Мъжът, извършил зверствата в Норвегия през 2011 г., не може да бъде контролиран и възпрян от съседи или социални работници. Същото се отнася и до някои други престъпници. Но затворите поставят и няколко големи проблема. Всяко наказание е преднамерено причиняване на болка. Тези, които го изтърпяват, трябва да страдат и това страдание им се причинява преднамерено. За социалната държава това е една шизофренна ситуация – от една страна, полагаме социални грижи за хората, но, от друга страна, чрез затворите, причиняваме болка на някои от най-уязвимите. Понякога у дома, в Норвегия, в спорове по въпросите на наказанието аз питам опонентите: „Наистина ли искате да повишите нивото на причинената болка в Норвегия?”. Затворниците често пъти изглеждат окаяно. И те наистина са окаяни, включително по причини, които не произтичат от самото наказание. Затворите са основно места за бедните, за губещите в обществото – без пари, без подслон, без стабилно семейство, без образование. В допълнение, ние ги осъждаме на още повече страдание. Съществуват големи различия в подхода на държавите по света към затвора като наказателна мярка. Броят на затворниците в Италия е относително скромен – около107 затворници на 100 000 жители. Вашите затвори обаче са силно пренаселени. По официални данни, вие имате физическо пространство за около 47 700 затворници, а общата им численост понастоящем стига до 65 000 души. Голяма част от тях изтърпяват извънредно дълги наказания. Ако правилно разбирам докладите от Италия, 1500 от затворниците изтърпяват доживотни присъди и поне 1000 от тях никога няма да напуснат затвора. Те нямат надежда. Те ще умрат там. Това състояние на нещата, изглежда, е резултат от войната срещу мафията. Но войните са опасно нещо. Те могат да разрушат онова, което държавата се бори да запази. Друга особеност – Италия е сред първите в политиките за затваряне на психиатричните си болници. Страдащите от тежки психически заболявания трябва да бъдат интегрирани в ежедневния живот. Човекът, който стоеше зад тези реформи, беше Франко Базалия2. Срещал съм се с него и високо го ценя. Но самата Италия също се промени. Семействата се свиха и остана по-малко място за старите, за болните, за лудите. В подобна ситуация е неизбежно една част от психично болните хора да стигнат до някакъв вид затвор. Но други държави в Европа имат повече затворници, отколкото у вас. Англия и Уелс, както и Испания, имат по около 150 затворници на 100 000 жители срещу вашите 107. Скандинавците са на дъното на скалата – те имат по 70-80 затворници на 100 000 души население. Гигантът в това отношение са САЩ с техните 716 затворници на 100 000 души, което почти седем пъти надхвърля италианската статистика. САЩ имат повече от 2 200 000 затворници днес – повечето от тях бедни и злочести. Повечето от тях са чернокожи или испаноговорящи. Навсякъде по света наблюдаваме едно и също – затворите са главно за бедните. Това за мен означава, че е особено важно затворническата популация да се поддържа на възможно най-ниско равнище. Не бива целенасочено да поваляме вече съкрушени от живота хора. И, разбира се, престоят в затвора не допринася особено за почтен живот след освобождаването. Съкилийниците могат да бъдат добри учители в престъпния занаят, установяват се приятелства, съкилийничеството може да стане източник на гордост и чест.   ІV. Всичко това прави жизнено важно намирането на алтернативи на затворите или най-малкото – на начини за намаляване на разрушителните последици от лишаването от свобода. Най-обещаващата алтернатива, в допълнение на съседския контрол, изглежда е един подход, който често наричат „възстановително правосъдие” или, в моята страна – „комитети за справяне с конфликтите3”. Системата е много проста. Например, някой е откраднал колелото ми, полицията открива злосторника и аз се срещам с него на територията на нашия местен помирителен съвет. Той разказва своята история, аз изливам яда си. Постигаме съгласие, че той трябва да поправи велосипеда. Той го поправя. След това се събираме на чаша кафе. Понякога, в резултат на подобен процес, следва помирение. Или, нека си представим, че някой е обрал банка. Касиерката казва: „Той ме заплаши да ме убие. Не мога да спя оттогава, образът на студените му очи зад маската ме измъчва ден и нощ.“ „Той е осъден на няколко години затвор. Но аз още не мога да спя“, споделя тя, и пожелава да се види с него на среща, организирана от помирителната комисия. Срещата се провежда в затвора, където той изтърпява наказанието си. Накрая тя казва: „Тук, в затвора, той не носеше маска. Той се превърна в човешко същество. Аз изразих ужаса, който той ми причини. Мисля, че той разбра малко по-добре как се чувствам. А аз станах по-спокойна нощем”. Подобни срещи се организират също между убийци и близки на убитите. Това не е алтернатива на лишаването от свобода. Това е алтернатива на нехуманността. За жертвите основното преживяване е свързано с важността да почувстват облекчение, намирайки отговори на въпроси, като: „Какво точно се случи? Какво се случи на съпруга ми или на детето ми?“ Или, например в Аржентина: „Какво се случи с внука, който ми отнеха, след като офицерите от военната хунта убиха бащата и майката на детето?”. Понякога се оказва значително по-важно да узнаеш какво точно се е случило, отколкото да накажеш злосторниците. Мислил съм какви са възможностите да се използват комисии от типа на Комисиите за истина и помирение4, когато чета и размишлявам за проблемите с корупцията и престъпността във вашата страна. Но повече от всичко си мисля за това, което вие вече постигнахте чрез работата, инициирана от Бепе Грило и сега продължена от Движението на петте звезди – вие намерихте начин да създадете отново видимост! Чрез упорития си отказ да правите компромиси, направихте същността на конфликтите видима. И когато мнозинството не го е грижа за идеалите, се чувствате достатъчно свободни да изразите това открито. Вие не притежавате мнозинството и не печелите гласове. Но сте дали ясно да се разбере кои са ценностите и как те често са пренебрегвани от властовия елит. Чрез това изясняване на ценности, вие по някакъв начин отново създавате някои черти на малките общества – като тези в селата. В тях всеки може да види за какво става въпрос. Злоупотребата с власт не може толкова лесно да остане скрита в неясни компромиси. Желая ви късмет във важната работа, която вършите в Италия! ---------------------------------------------------------- Към началото *Текстът е публикуван във вестник "Култура" 1.Проф. Нилс Кристи произнася това слово като гост на V3Day – събитие, организирано от „Движението на 5-те звезди” (MoVimento Cinque Stelle, M5S) в Генуа, Италия, на 1.12.2013 г.. VDay celebration е организирано от Бепе Грило за пръв път на 8 септември 2007г. в Италия. V идва от италианската дума vaffanculo („майната ти/ви”). Събитието събира над 2 милиона италианци. Организираният за пореден път VДен през 2013г. се провежда в 3 града: Болоня, Торино и Генуа. През 2008г. The Guardian включва блога на Грило в класацията за най-влиятелните блогове (поставен е на 9-о място от общо 50). Петте звезди в названието на движението са пет обществени приоритета: вода, екологично устойчив транспорт, развитие, свързаност (интернет) и околна среда. Движението изповядва ценностите на демокрация на участието, функционираща чрез интернет и форми за директно участие. Тя поставя ударението върху широкото участие на гражданите в работата на политическите системи и цели по-голямата им степен на въвлеченост за разлика от представителната демокрация. 2.Франко Базалия (1924-1980) е италиански психиатър, поставил началото на деинституционализацията на психично болните през 70-те години. В основата на тази реформа е залегнала концепцията за т.нар. демократична психиатрия, при която психиатричната помощ на тежките психиатрични болести (шизофрения, манио-депресивна болест) се осъществава в мрежа от децентрализирани (обшностни) малки интегративни служби за психиатрични грижи, които обхващат целия спектър от потребности (диагноза, лечение в острата фаза, поддържащо лечение, психосоциална рехабилитация - развиване на умения за самостоятелен живот в общостта), съчетани с промяна на нагласите на общностите към психично болните, ключови за които са защитените работни места в общността (в контраст с трудово-лечебните стопанства в традицията на големите болници-приюти) и защитени жилища в общността, в които уменията за самостятелен живот имат смисъл, съвсем различен от приютно-институционалната култура на домовете за хронично болни). Издигнати са възражения срещу реформата, основани на увеличавенето на броя на тежко психичноболните правонарушители в затворите. Подобни процеси на деинституционализация текат в психиатричните системи на всички напреднали демокрации в света от 60-те години на XX век насам. 3.Помирителни съвети. В Норвегия такива съвети има към всяка община (428 на брой). Всеки помирителен съвет се състои от трима съдебни заседатели, както и от трима членове, назначени от общинския съвет за период от 4 години. Тези помирителни съвети посредничат при спорове и са оторизирани да постановяват актове. По-голямата част от гражданските спорове се решават в тези съвети. Помирителните съвети не разглеждат наказателни дела и участието в техните изслушвания е доброволно. За сравнение – районните съдилища в Норвегия (tingrett) са 83 на брой – б. пр. 4.Комисии за разкриване на истината за злодеяния, извършени в миналото от държавното управление – недържавни органи, създадени с цел да се преодолее социалната травма, нанесена в миналото от политиките на потисничество. Тези комисии възникват обикновено в т.нар. „общества в преход” от насилнически политически режими (автократични, тоталитарни) към политически режими на демократично и приобщаващо по ненасилнически начин публично управление. Подобни комисии възникват и в случаи, при които определени общества си поставят за цел да възстановят социалното доверие след периоди на държавни политики на социално изключване и дискриминация по етнически признак (спрямо инуити в Канада, спрямо аборигени в Австралия, политиките на апартейд спрямо чернокожите в Южна Африка). Обикновено работата на тези комисии (форуми) се разглеждат в контраст и като допълнение на традиционното възмездително правосъдие. Вж. разсъжденията на Нилс Кристи върху Нюрнбергския процес в статията „Помирение или наказание” в „Култура”, бр. 7, 2014 г. – б. пр.  

Видео: Бербатов посети ЕК по покана на Кристалина Георгиeва

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/03/27/2501048_video_berbatov_poseti_ek_po_pokana_na_kristalina/?ref=rss


Нападателят на "Монако" Димитър Бербатов посети днес централната сграда на Европейската комисия по покана на заместник-председателя на организацията Кристалина Георгиева.

Футболистът беше придружен от своя мениджър Емил Данчев. Тримата разговориха за възможностите да се насърчи масовият и професионалният спорт в България.

Бербатов и Данчев запознаха Георгиева с плановете си да изградят детска футболна академия "Димитър Бербатов" в София. Нападателят и неговият агент...

Винят Груевски, че взел 20 млн. евро подкуп

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4681724

Македонският опозиционен лидер Зоран Заев обвини премиера Никола Груевски, че е получил 20 милиона евро подкуп от китайски фирми. Срещу рушвета те получили договори за изграждане и концесии на две магистрали, без провеждането на публичен търг, предаде АФП.
"Това е един от най-големите корупционни скандали не само в нашата страна, но и в региона",
Македонският опозиционен лидер Зоран Заев обвини премиера Никола Груевски, че е получил 20 милиона евро подкуп от китайски фирми. Срещу рушвета те получили договори за изграждане и концесии на две магистрали, без провеждането на публичен търг, предаде АФП. "Това е един от най-големите корупционни скандали не само в нашата страна, но и в региона",

Сидеров: Ако се наложи, руснаците пак ще ни освобождават

http://offnews.bg/news/n_1/n_481808.html

Ако се наложи, пак руснаците ще ни освобождават. Няма да ни спасяват англичаните, нито американците, ако другарят Ердоган реши нещо да си прибере от нашата територия. Той вече преправя картите на Балканите. Това заяви лидерът на "Атака" Волен Сидеров в ефира на бТВ. Сидеров твърди, че чувал заплахи - срещу него щяло да бъде започнато разследване, което да го злепостави. "Да започнат разследване срещу мен и да накарат ДАНС да започнат разследване - вече смениха ръководителите и ще са по-послушни. И да ни изкарат врагове на националната сигурност", заяви Сидеров. Той обясни, че подобни разследвания няма да постигнат нищо, защото ще открият единствено, че "имал убеждения". Коментарът му бе по повод доклада на Министерство на отбраната, според който Кремъл води "хибридна война" в България, а общественото мнение се манипулира чрез „дезинформация, пропагандни кампании, медийна манипулация, използване на социалните мрежи за дезинформация, опити на популистки партийни лидери за манипулиране на групи избиратели и за предизвикване на объркване сред населението и др.” "Какво означава връзки с Москва? А това, че Борисов ходи в Турция да се прегръща с Ердоган. Това какво е? Моите посещения също са официални - когато ме поканят от Думата (бел. ред.-руския парламент), аз отивам и се виждам с колеги парламентаристи", заяви лидерът на "Атака". Той заяви, че протестите срещу кабинета на Пламен Орешарски са били "измислени протести". "Чрез български Майдан направиха един преврат фактически. Слава Богу - безкръвен. И сега вече имаме седморна коалиция, защото днес сложих и БСП (в управлението). ДПС отдавна са там", каза още Сидеров. Той не пропусна да заяви, че страната ни се готви за война и всеки, който твърди противното, лъже.  "Всички сме на мнение, че сме на фронтовата линия. Какво означава да сме на фронтова линия - такава има, ако сме във война. Значи сме във война", заяви той. Като аргумент в подкрепа на тезата си той подчерта, че през 2015 година са предвидени 22 учения на Българската армия. Според него това било прецедент и никога до сега не е имало толкова много учения. "Дали по времето на Орешарски са се правели по 22 учения в година?" - попита Сидеров. Според министерството на отбраната това са обичайни учения и няма нищо извънредно. Сидеров каза още, че бившият президент на Украйна Виктор Янукович е бил свален с национален преврат, а България била "поставена в капан да признава украинското правителство, което е резултат от преврат".

ЕК иска и проверка на участвалите в замени на горски територии

http://pik.bg/ек-иска-и-проверка-на-участвалите-в-замени-на-горски-територии-news306425.html

ЕК иска и проверка на участвалите в замени на горски територии

България трябва да направи и проверка за свързаност на лицата, участвали във всички замени на горски територии, които са предмет на решение на ЕК от 5 септември 2014 г. относно Схема за държавна помощ, приведена в действие от България при замените на горска земя. Тези препоръки отправи Европейската комисия по време на видеоконферентен разговор между Министерство на земеделието и храните и представители на Главна дирекция "Конкуренция", съобщиха от МЗХ.

Министерството инициира разговора, за да запознае Комисията с действията на страната ни по отношение на процедурата за възстановяване на неправомерна държавна помощ. Коментарите на Брюксел са в следствие на подадена жалба до Комисията срещу "прилагането от българското правителство на мерки за възстановяване на държавна помощ, несъвместима с вътрешния пазар".

В сигнала са изложени доводи и са представени документи, че част от собствениците, които попадат в списъка за de minimis (до 200 000 евро), участват и в други юридически лица, страни по сделки за замени, предмет на решението на ЕК. Списъкът от 1185 имота е съгласуван от Главна дирекция "Конкуренция" още през октомври 2014 г., след което е обявена обществената поръчка за избор на правоспособен независим оценител и/или оценителски екип, регистрирани по Закона за независимите оценители, които да извършат оценка на поземлени имоти в горски територии.

Процедурата бе прекратена през месец януари 2015 година, тъй като оценителите, представени от единствения участник, са участвали при даване на становища за целесъобразност и приемане на оценки за замените, обект на обществената поръчка. Освен това участникът не отговаря и на изискванията поставени от възложителя.

На 20 март 2015 година министерството стартира нова процедура за избор на оценители, за която техническата спецификация е преработена, за да се изключи възможност за извършване на оценки от лица, участвали на някакъв етап в процеса на извършване на замените. С оглед на препоръките от ЕК България ще се съобрази с отправените коментари и ще направи проверка за свързаност на лицата, участвали във всички замени на горски територии, заявяват още от МЗХ.

Брюксел призова да закрием профилите си във Facebook

http://econ.bg/Новини/Брюксел-призова-да-закрием-профилите-си-във-Facebook_l.a_i.663663_at.1.html

Европеската комисия (ЕК) предупреди гражданите на ЕС да закрият профилите си във Facebook, ако искат да опазят личните си данни от тайните служби на...

България ще направи проверка за свързаност на лицата, участвали във всички замени на горски територии

http://www.moreto.net/novini.php?n=284400

България трябва да направи и проверка за свързаност на лицата, участвали във всички замени на горски територии, които са предмет на решение на Европейската комисията от 5 септември 2014 г. относно Схема за държавна помощ, приведена в действие от Република България при замените на горска земя.

Почина поетът Томас Транстрьомер

http://www.vesti.bg/sviat/pochina-poetyt-tomas-transtriomer-6033724

Томас Транстрьомер един от най-големите поети на ХХ век в света. Той е най-превежданият шведски поет

Двама в болница след бой за паркиране

http://www.bnews.bg/article-132107

41-годишен сливенец със счупен пръст и 57-годишен шофьор на автобус с високо кръвно налягане са приети в здравното заведение.

Пилотът Лубиц и убиецът Брайвик-огледални психопати

http://frognews.bg/news_88494/

За катастрофата на самолета на „Джърманунгс” има няколко версии, включително и лансирано в руски сайтове подозрение, че тя е в резултат на инцидент с изпитване на американско лазерно оръжие HELLADS (с течен лазер), прихванало по погрешка гражданския полет.

Полша ще обвини двама руски диспечери за авиокатастрофата край Смоленск

http://www.mediapool.bg/polsha-shte-obvini-dvama-ruski-dispecheri-za-aviokatastrofata-krai-smolensk-news232253.html

Полша ще повдигне обвинения срещу двама руски авиодиспечери заради самолетната катастрофа край Смоленск през 2010 година, при която загина президентът Лех Качински. Това съобщи полският военен прокурор Иренеуш Шелаг в петък, цитиран от Ройтерс. По думите му полските разследващи са установили, че катастрофата е причинена от невъзможността на екипажа на самолета да реагира адекватно на метеорологичните условия. "Мненията на експертите ни дават основания да повдигнем обвинения срещу двама руски граждани, членове на наземния контрол", обяви прокурор Шелаг. Полското държавно обвинение вече е започнало процедура по повдигане на обвиненията срещу авиодиспечерите, които са насочили самолета за кацане на летището в Смоленск. Едното обвинение ще е за пряко причиняване на заплаха от въздушна катастрофа, а другото - за неумишлено причиняване на въздушна катастрофа. Малко е вероятно Русия да се съгласи да екстрадира своите граждани, за да бъдат изправени пред полския съд, предаде Ройтерс. В момента Варшава е сред най-силните критици на политиката на Русия заради поддръжката на проруските сепаратисти в Източна Украйна. Новите действията на Полша вероятно ще обтегнат допълнително отношенията между двете държави. Прокурор Шелаг не назова имената на обвиняемите и не посочи подробности за техните действия или бездействия, които са допринесли за инцидента. При катастрофата загинаха осем души екипаж и 88 пътници, в това число президентът Качински и други високопоставени полски политици и военни. Трагедията шокира полското общество и продължава да е източник на силни антируски настроения. Качински и придружаващата го делегация пътуваха за Смоленск, където трябваше да присъстват на възпоменателна церемония в памет на жертвите на Катинското клане. По време на Втората световна война край Катин по заповед на Сталин съветските служби екзекутират хиляди пленени полски офицери и ги заравят в масови гробове.

КолеЖКА или колеГА е журналистКАТА?

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4681334

Напоследък спорът дали трябва да се ползва женски род, когато се указват професиите на дамите, отново се възроди. Още повече, че наскоро се появи и инициатива за реабилитацията на ползването на женския род в речта ни. Акцията бе подета от водещата на “За думите” Венета Гаврилова по програма “Христо Ботев” на БНР,
Напоследък спорът дали трябва да се ползва женски род, когато се указват професиите на дамите, отново се възроди. Още повече, че наскоро се появи и инициатива за реабилитацията на ползването на женския род в речта ни. Акцията бе подета от водещата на “За думите” Венета Гаврилова по програма “Христо Ботев” на БНР,

България ще направи проверка за свързаност на лицата, участвали във всички замени на горски територии

http://www.cross.bg/ychastvali-teritorii-gorski-1458686.html

/КРОСС/ България трябва да направи и проверка за свързаност на лицата, участвали във всички замени на горски територии, които са предмет на решение на Европейската комисията от 5 септември 2014 г. относно Схема за държавна помощ, приведена в действие от Република България при замените на горска земя. Тези препоръки отправи Европейската комисия по време на видеоконферентен разговор между Министерство на земеделието и храните и представители на Главна дирекция „Конкуренция". Министерството инициира разговора, за да запознае Комисията с действията на страната ни по отношение на процедурата за възстановяване на неправомерна държавна помощ. Коментарите на Брюксел са в следствие на подадена жалба до Комисията срещу „прилагането от българското правителство на мерки за възстановяване на държавна помощ, несъвместима с вътрешния пазар". В сигнала са изложени доводи и са представени документи, че част от собствениците, които попадат в списъка за de minimis (до 200 хил. евро), участват и в други юридически лица, страни по сделки за замени, предмет на решението на ЕК. Списъкът от 1185 имота е съгласуван от Главна дирекция „Конкуренция" още през октомври 2014 г., след което е обявена обществената поръчка за избор на правоспособен независим оценител и/или оценителски екип, регистрирани по Закона за независимите оценители, които да извършат оценка на поземлени имоти в горски територии, посочва пресцентърът на МЗХ

Видео: Новините в 100 секунди

http://www.dnevnik.bg/video/2015/03/27/2501045_video_novinite_v_100_sekundi/?ref=rss


Рубриката на БНТ "Новините в 100 секунди" можете да гледате и на "Дневник.бг". Емисията се подготвя специално за интернет.

Акцентите от вечерната емисия:

- Германската полиция е намерила важна улика в дома на втория пилот на катастрофиралия самолет.
От "Луфтханза" потвърдиха, че пилотът е прекъснал обучението си за 6 месеца, но не уточниха по какви причини.

- Амстердам и околностите останаха без ток заради претоварване на електрическата мрежа. 

-...

Фиксинг на БНБ, петък, 27 март

http://econ.bg/Новини/Фиксинг-на-БНБ-петък-27-март_l.a_i.663673_at.1.html

Валутните курсове на БНБ за петък, 27 март, в сила от 16:00 ч. днес до 16:00 ч. на следващия ден, са: за ...

Пет начина да бъдем по-смели на работа

http://www.vesti.bg/razvlechenia/lyubopitno/pet-nachina-da-bydem-po-smeli-na-rabota-6033723

На повечето от нас ни се иска да бяхме по-смели, особено що се отнася до това да изразим мнението си за това какво наистина трябва да бъде направено в нашата работа

Кметът на Симитли: Нивото на Струма се покачва, ситуацията може да излезе извън контрол

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4681686

"Нивото на река Струма се покачва с всяка минута, възможно е ситуацията да излезе извън контрол". Това съобщи кметът на община Симитли Апостол Апостолов за "Фокус". Освен от Струма, опасност има и от река Орановска, която приижда постоянно и наводнява целия квартал Ораново, допълни Апостолов.
„Имайки предвид, че в планината продължава да вали,
"Нивото на река Струма се покачва с всяка минута, възможно е ситуацията да излезе извън контрол". Това съобщи кметът на община Симитли Апостол Апостолов за "Фокус". Освен от Струма, опасност има и от река Орановска, която приижда постоянно и наводнява целия квартал Ораново, допълни Апостолов. „Имайки предвид, че в планината продължава да вали,

Кметът на Симитли: Струма прелива, ситуацията може да излезе извън контрол

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4681699


"Нивото на река Струма се покачва с всяка минута, възможно е ситуацията да излезе извън контрол". Това съобщи кметът на община Симитли Апостол Апостолов за "Фокус". Освен от Струма, опасност има и от река Орановска, която приижда постоянно и наводнява целия квартал Ораново, допълни Апостолов. „Имайки предвид, че в планината продължава да вали,

Д-р Валерия Костадинова: В търговската мрежа на Варна преобладават българските яйца

http://www.moreto.net/novini.php?n=284374

По-голямата част от яйцата, които се предлагат във варненската търговска мрежа са български. Това съобщи за Радио „Фокус” – Варна д-р Валерия Костадинова, началник Отдел „Контрол на храните” към Областна дирекция по безопасност на храните във Варна.

Започна делото срещу убиеца на Цвети, Ники и Влади, въпреки че го издирват

http://frognews.bg/news_88493/

Окръжният съд в Ловеч даде ход на делото срещу Хюриет Сюлейманов, който предизвика тежка катастрофа на пътя София - Варна край Луковит на 5 май миналата година. Тогава на място загинаха двама 20-годишни младежи от Плевен - Ники и Влади, а тяхната спътничка Цвети почина в болницата. Обвиняемият е обявен за общодържавно издирване.

Водещият Джеймс Кордън изпя песен на Марая Кери пред нея

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4680069

Телевизионният водещ Джеймс Кордън покани певицата Марая Кери да пътуват заедно в един автомобил.
Той пуска нейна песен и започва да пее пред певицата.  Видеото вижте
Телевизионният водещ Джеймс Кордън покани певицата Марая Кери да пътуват заедно в един автомобил. Той пуска нейна песен и започва да пее пред певицата. Видеото вижте

Патриотичният фронт скочи срещу новия шеф на борда на летище Пловдив

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4681622

"Бог да пази летище "Пловдив" с такъв шеф на борда!", заявиха в петък със специална декларация от Патриотичния фронт по повод назначаването на скандалната бивша кметица на район "Южен" доц. Павлинка Кацарова за нов председател на борда на директорите на аеропорта. На този пост функционерката на ГЕРБ и настоящ секретар на районно кметство "Южен"
"Бог да пази летище "Пловдив" с такъв шеф на борда!", заявиха в петък със специална декларация от Патриотичния фронт по повод назначаването на скандалната бивша кметица на район "Южен" доц. Павлинка Кацарова за нов председател на борда на директорите на аеропорта. На този пост функционерката на ГЕРБ и настоящ секретар на районно кметство "Южен"

Три слаби земетресения в Перник, Кричим и Павликени

http://www.mediapool.bg/tri-slabi-zemetreseniya-v-pernik-krichim-i-pavlikeni-news232252.html

Три слаби земетресения са регистрирани на територията на страната в района на Перник, Кричим и Павликени.   Земетресение с магнитуд от втора степен по скалата на Рихтер е било регистрирано в 11.54 часа с епицентър на 7 км югоизточно от Перник и на 26 км югозападно от София, с дълбочина 0 км. Няма данни за пострадали и материални щети, съобщиха от Европейския сеизмологичен център.   Геофизичният институт на БАН отчита земетресение с магнитуд 2 по скалата на Рихтер, но с епицентър между Кричим и Перущица, което е станало в днес в 14.28 ч. Трусът е с дълбочина 1.6 км.   Още едно земетресение отчита Геофизичният институт на БАН с магнитуд 2.4 по скалата на Рихтер, с епицентър северозападно от Павликени и южно от град Левски, с дълбочина 90.8 км. Няма данни за материални щети.

Инджов дава акциите на феновете за 1 лев - подписа пълномощното

http://bgfootball.actualno.com/Indjov-dava-akciite-na-fenovete-za-1-lev---podpisa-pylnomoshtnoto-news_464570.html

Давам на феновете своите акции на стойност 1 млн. евро за 1 лев. Моля и Томов, и Петър Манджуков да направят същото. В разговор с мен Манджуков пое тази отговорност. Остава и Томов да се съгласи. Т...

Лазаревик: Груевски води към Македония към разпад

http://europe.actualno.com/Lazarevik-Gruevski-vodi-kym-Makedonija-kym-razpad-news_464572.html

Търсим политическа отговорност на Никола Груевски лично и на правителството в Македония. Опозицията ги обвинява, че са подслушвали 20 000 души в период от 4 години, което е изключителен скандал и с...

Русия очаква запазване в нивата на газовите доставки

http://europe.actualno.com/Rusija-ochakva-zapazvane-v-nivata-na-gazovite-dostavki-news_464574.html

Министерство на енергетиката на Русия очаква износът на газ през 2015 г. да остане на нивата от 2014 г. или да се увеличи малко, съобщи министър Александър Новак, предаде РИА Новости. „Сп...

Ема Уотсън е "най-забележителната жена на годината" на списание Ask Men

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2015/03/27/2501038_ema_uotsun_e_nai-zabelejitelnata_jena_na_godinata_na/?ref=rss


Актрисата Ема Уотсън, която е посланик на добра воля към ООН за правата на жените, оглави класацията "Най-забележителна жена на света"  на популярното мъжко издание Ask Men. Списъкът събира 99 жени, които са "едновременно красиви и влиятелни в своята област".

Ема Уотсън е номинирана заради кампанията HeForShe (от англ. - "Той за нея"), която я  "превърна в съвременното лице на феминизма. Тя помага на мъжете да променят мисленето си за жените. Това се казва власт!", пишат Ask Men....

Pepsi-Cola измести диетичната Coca-Cola в САЩ

http://www.investor.bg/novini/346/a/pepsi-cola-izmesti-dietichnata-coca-cola-v-sasht--191894/

Консумацията на газирани напитки в САЩ спадна с 0,9% през миналата година, отбелязвайки десетия пореден годишен спад

Кабинетът погаси заема за КТБ и ПИБ за €1.5 млрд.

http://www.bnews.bg/article-132124

Заемът към четирите банки от края на миналата година е погасен с част от средствата, набрани чрез емисия еврооблигации на външните пазари миналата седмица.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване