Василев: България уважава човешките права само на мърши

http://www.vesti.bg/bulgaria/vasilev-bylgariia-uvazhava-choveshkite-prava-samo-na-myrshi-6035175

В обръщение на личната си страница в интернет Цветанов казва, че България уважава "човешките права само на мърши, които слугуват на идеолозите на бленуваната от някои прокурорска Република България”.

20 000 сърби на митинг срещу правителството

http://www.klassa.bg/News/Read/article/251581_20+000+%D1%81%D1%8A%D1%80%D0%B1%D0%B8+%D0%BD%D0%B0+%D0%BC%D0%B8%D1%82%D0%B8%D0%BD%D0%B3+%D1%81%D1%80%D0%B5%D1%89%D1%83+%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE%D1%82%D0%BE

 Позабравени плакати "Готов йе!" (свършен е, умрял е, б.р.) от времето на Слободан Милошевич бяха издигнати на снощния 20-хиляден митинг в Белград срещу управлението на Александър Вучич. Демонстриращите се събраха заради провала на правителството в икономиката, а на центъра на столицата имаше знакови песни като "Бандо червена", "Свобода - не" и звуци от хиляди свирки.

"Казват, че от нас са наследили всичко най-лошо. Дали забравихме какво ни оставиха Вучич, Николич, Милошевич", каза лидерът на опозиционната Демократическа партия Боян Пайтич.

Той заяви, че и през 2012 г. Сърбия е била "както винаги сиромашка държава", но е имала най-добрите икономически показатели в региона. А в четвъртата година на управлението на Сръбската прогрусивна партия (SNS) страната вече е с най-лошите показатели.

След митинга на централния площад около 1000 души се отправиха на мирно шествие до сградата на Министерския съвет.

Очаквано - АБВ си преизбра Първанов

http://www.klassa.bg/News/Read/article/251580_%D0%9E%D1%87%D0%B0%D0%BA%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%BE+-+%D0%90%D0%91%D0%92+%D1%81%D0%B8+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B8%D0%B7%D0%B1%D1%80%D0%B0+%D0%9F%D1%8A%D1%80%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%BE%D0%B2

 АБВ очаквано избра за лидер  предишния си председател Георги Първанов. Общият брой на членовете и симпатизантите, които са се включили във вота е 27 471 души. За Първанов гласа си са дали 10 748 членове (93,57 %) и 14 745 симпатизанти (92,24 %).

Изборът бе между трима кандидати - преизбраният председател в оставка, бивш президент и създател на формацията Георги Първанов, шефът на партийната структура в Русе Стелиян Стефанов и областният управител на Пазарджик Трендафил Величков.

Втори на вота остана Стефанов с общо 1005 гласа на членове и симпатизанти. Трети - Величков със 704 бюлетини общо.

След избирането му Първанов направи кратко изявление, подчертавайки, че на три вътрешнопартийни избора кандидатите за лидер на СДС са получили по-малко гласове отколкото АБВ за един избор. И това при положение, че АБВ е партия само на една година.

„Има такава партия”, каза в заключение новият стар лидер.

Новият стар лидер Георги Първанов с най-верните си съпартийци - Румен Петков...
... и Борислав Борисов.

Официалните резултати бяха съобщени на Националната конференция на партията, която се провежда в НДК в столицата. Броенето на бюлетините е продължило цялата нощ, но пък и никой не очакваше изненади при избора.

Делегати на конгреса издадоха пред наш репортер, че при предварителните обсъждания преди националното съвещание са станали ясни някои "опорни точки" за бъдещето на АБВ в управлението. На първо място президентът Първанов смятал, че партията не трябва да напуска властта, тъй като вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин вършел работа "като за петима министри".

Ивайло Калфин работи като за петима, смята лидерът на АБВ.

Първанов обмислял и да поиска ремонт в кабинета в ресорите енергетика, икономика, външна политика и отбрана, т.е. смяна на титулярите в тези ведомства Теменужка Петкова, Божидар Лукарски, Даниел Митов и Николай Ненчев.

Вотът за лидер на АБВ се проведе вчера като на национални избори - всеки можеше да гласува по местоживеене, включително и по електронен път. 

Залата в очакване на конгреса.

До оставката на Първанов се стигна след подкрепата на депутатите му за ратификацията на заем от 16 млрд. лева. Ето какво коментира тогава бившият президент:

„На парламентарната група вярвам. Това, че някой е изкривил информацията, че не е довел докрай изпълнението на политическия съвет - е друга история. Трябва да тълкувате моята оставка като протест към онова, което става в парламента изобщо. Беше одобрен един дълг, в който както се видя има надписани числа, не е добре структуриран - това го призна самият министър Горанов, и го призна на финала на едно продължително обсъждане, вместо да извадим разчетите, да направим сметките и да покажем нещо, което е изпълнимо, за да можем да успокоим хората". 

Първа в света магистърска програма по Тайдзи разкриват в Търново

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4733705


Университетът във Велико Търново ще обучава магистри по китайското бойно изкуство Тайдзи, съобщиха от ректората.
Ректорът на Великотърновски университет проф. Пламен Легкоступ и грандмайстор Ян Дзюн, който е председател на Международната Асоциация по Тайдзи в Америка, Сиатъл, подписаха двустранен договор за стартиране на новата магистърска
Университетът във Велико Търново ще обучава магистри по китайското бойно изкуство Тайдзи, съобщиха от ректората. Ректорът на Великотърновски университет проф. Пламен Легкоступ и грандмайстор Ян Дзюн, който е председател на Международната Асоциация по Тайдзи в Америка, Сиатъл, подписаха двустранен договор за стартиране на новата магистърска

Шеф в Google загина в лавината след труса в Непал

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/04/26/2520404_shef_v_google_zagina_v_lavinata_sled_trusa_v_nepal/?ref=rss


Дан Фрединбърг, директор в интернет гиганта "Гугъл" (Google), е сред жертвите на падналата вчера лавина в Хималаите, която затрупа базовия лагер на алпинистите, подготвящи се да атакуват най-високия връх на планетата. Това съобщи агенция "Ройтерс", като се позова на официално съобщение на компанията. 

Лавината беше отключена от опустошителното земетресение в Непал с магнитуд 7.9 по Рихтер. 

Дан Фрединбърг, шеф в изследователското звено на "Гугъл", се готвел да атакува...

Кунева доволна - във всеки километър, във всеки ремонт вижда европари

http://www.klassa.bg/News/Read/article/251579_%D0%9A%D1%83%D0%BD%D0%B5%D0%B2%D0%B0+%D0%B4%D0%BE%D0%B2%D0%BE%D0%BB%D0%BD%D0%B0+-+%D0%B2%D1%8A%D0%B2+%D0%B2%D1%81%D0%B5%D0%BA%D0%B8+%D0%BA%D0%B8%D0%BB%D0%BE%D0%BC%D0%B5%D1%82%D1%8A%D1%80%2C+%D0%B2%D1%8A%D0%B2+

 Ако не беше европейският бюджет, България щеше да има нулеви публични разходи.

Това каза вицепремиерът по европейските въпроси и механизма за сътрудничество и проверка Меглена Кунева в предаването „Денят започва” по БНТ

 „Българите сме убедени европейци. Подкрепата за ЕС не е намаляла. Дори бих казала, че вярваме на европейските институции повече, отколкото на българските. Това не е нещо уникално. В много други страни казват: „Предпочитаме да направите законодателството в ЕК, защото иначе тук на местно ниво ще започнат някакви лобистки интереси и за нас е по-сигурно да имаме качествено законодателство отвън”, обясни Кунева . Тя подчерта, че с това не трябва да се прекалява.

„Възможността страната да вземе национално решение, така както е предвидено в договорите по истински националните въпроси, трябва да остане”, посочи вицепремиерът. Кунева отбеляза, че не живеем в спокойно време, но тъкмо това, че сме в ЕС, че има покрив над главата ни, прави нещата за България и Румъния много по-различни. „Представете си една страна, която се бори извън ЕС, и то страна като нашата или като Румъния. Има страни, които се борят сами с тероризма, с икономическата криза. По време на тази икономическа криза инвестициите спряха почти навсякъде”, уточни Кунева.

„През тази криза всеки един километър, който е строен, всеки ремонт, всичко минаваше през европейските програми. Ако ги нямаше, ние щяхме да бъдем много по-зле”, допълни Меглена Кунева.

Ново силно земетресение разтърси Непал

http://offnews.bg/news/n_1/n_495867.html

Ново силно земетресение разтърси Непал 25 часа след като страната бе опустошена от трус с магнитуд 7.8 по скалата на Рихтер. Днешното земетресение, станало в 7:09 ч. (Координирано универсално време), е с магнитуд 6.7 по скалата на Рихтер, по данни на Европейския средиземноморски сеизмологичен център. Епицентърът е на 78 км източно от столицата Катманду и на 18 км югоизточно от Кодари. Дълбочината му е 10 км. Земетресението е усетено и в столицата на Индия Ню Делхи. Алпинисти съобщават за нови лавини край Еверест. Освен в Непал, земетресението е усетено силно и в Индия. Ето как са го усетили хора в Индия, писали до ЕССЦ: „Молех се в църква...и внезапно, отникъде, земята започна да се тресе... Внимателно отидох до по-сигурно място, но когато излязох навън, гледката беше просто....“; „Опасно е, тълпи от хора бягат от домовете си. Плашещо е“; „Продължи около 30 секунди... Моля ви, предупреждавайте, че идва земетресение“; „Не беше толкова дълго, колкото вчера, но продължи около 15-20 секунди“; „Не можех да мръдна“. Очаквайте подробности.

Ваньо Танов: Канал за контрабандни цигари тръгва от Турция

http://www.klassa.bg/News/Read/article/251578_%D0%92%D0%B0%D0%BD%D1%8C%D0%BE+%D0%A2%D0%B0%D0%BD%D0%BE%D0%B2%3A+%D0%9A%D0%B0%D0%BD%D0%B0%D0%BB+%D0%B7%D0%B0+%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%B1%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D0%BD%D0%B8+%D1%86%D0%B8%D0%B3%D0%B0%D1

 17% повишаване на събираемостта има от началото на годината, съобщи шефът на митниците Ваньо Танов на път за митница „Калотина”, шофирайки пред камерата в рубриката "Карай направо" по Нова телевизия. Там той направи проверка.

Всяка сряда се събираме при премиера, там присъстват и министърът на вътрешните работи, и от ДАНС, и от НАП и се докладва свършеното, заяви Танов. Премиерът знае за всички мерки, които са предлагани, неслучайно приходите в тия 3 месеца растяха доста; около 120 млн. са нараснали по отношение на акциза.

Според него от предишното правителство не е имало желание за събираемост; приходите оставали у основните играчи, а в различните сектори - акцизи, тютюн, горива тези играчи били известни, каза Танов, но не ги назова.

Когато има политическа воля, приходите могат да се събират и това може да доведе до сериозни постъпления в държавата, съобщи Танов.

За 4 месеца почти се стопи разликата от бюджет 2014 и 2015. Явно предишните управляващи не са имали желание да се събират пари от митниците. Това е било желание на определени кръгове. При акцизите няколко са основните играчи – при горивата са ясни, при цигарите са ясни. Когато има политическа воля, може да се събират пари в бюджета

Той разказа за канал за контрабандни цигари, тръгващ от Турция. Ставало дума вероятно за международно организирана престъпна група. Но пък имало период, в който на нашия пазар почти нямало контрабандни цигари.

Мащабите на контрабандата били намалели, пък и нямало държави, в които контрабандата да е нула, похвали се Танов и увери: "По наши данни няма нелегално производство на цигари."

Стига! Не ви вярвам, репликира водещата и добави: Вие сте направо за орден "Стара планина"!

Фестивалът SOFIA UNDERGROUND се завърна в НДК

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4733701

Една от най-интересните и предизвикателни платформи SOFIA UNDERGROUND се завърна в Електро-контролната зала на Националния дворец на културата (НДК) в дните 25-26 април 2015 г.
Като универсален художествен модел, фестивалът SOFIA UNDERGROUND - 2015 ползва темата “Машини”, за да потърси полетата и средствата в зоната на разлома или сблъсъка между
Една от най-интересните и предизвикателни платформи SOFIA UNDERGROUND се завърна в Електро-контролната зала на Националния дворец на културата (НДК) в дните 25-26 април 2015 г. Като универсален художествен модел, фестивалът SOFIA UNDERGROUND - 2015 ползва темата “Машини”, за да потърси полетата и средствата в зоната на разлома или сблъсъка между

SOFIA UNDERGROUND се завърна в НДК

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4733697

Една от най-интересните и предизвикателни платформи SOFIA UNDERGROUND се завърна в Електро-контролната зала на Националния дворец на културата (НДК) в дните 25-26 април 2015 г.
Като универсален художествен модел, фестивалът SOFIA UNDERGROUND - 2015 ползва темата “Машини”, за да потърси полетата и средствата в зоната на разлома или сблъсъка между
Една от най-интересните и предизвикателни платформи SOFIA UNDERGROUND се завърна в Електро-контролната зала на Националния дворец на културата (НДК) в дните 25-26 април 2015 г. Като универсален художествен модел, фестивалът SOFIA UNDERGROUND - 2015 ползва темата “Машини”, за да потърси полетата и средствата в зоната на разлома или сблъсъка между

Нов трус с магнитуд 6,9 удари Непал

http://www.cross.bg/nepal-indiya-zaginalite-1462624.html

/КРОСС/ Ден след катастрофалния трус от 7,9 по Рихтер, ново земетресение с магнитуд 6,9 удари Непал.  Повече от 1900 са загиналите при вчерашното земетресение в Непал. Броят на ранените надвишава 4700. Броят на жертвите и пострадалите обаче най-вероятно ще се увеличи, защото властите нямат връзка с много райони, които са близо до епицентъра на труса, и данните за загиналите там са по-скоро прогнозни. Хиляди сгради са изравнени със земята, включително вековни архитектурни паметници. Прекъснати комуникационни кабели оставиха голяма част от Непал откъсната от света. Земетресението и последвалите вторични трусове бяха усетени силно в Китай, Индия, Пакистан и Бангладеш. Милиони хора прекараха нощта на улицата, страхувайки се от вторични трусове. Болниците в Катманду не могат да се справят с жертвите и ранените. Лекари работят директно на улиците сред разрушените сгради. Правителството на Непал е поискало извънредна помощ от строителни компании да се включат в разчистването на отломките. 17 тела бяха извадени от снега, след падналата лавина. 61 души са били ранени от снежната маса. По-рано беше съобщено, че поне 10 от жертвите са чужденци. Няколко групи от български алпинисти в момента са в Хималаите, но по първоначална информация не са били близо до инцидента. Според посолството на България в Индия, акредитирано и за Непал, към момента няма данни за пострадали българи след разрушителното земетресение

Бойко Борисов откри новопостроена пречиствателна станция

http://www.klassa.bg/News/Read/article/251577_%D0%91%D0%BE%D0%B9%D0%BA%D0%BE+%D0%91%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%81%D0%BE%D0%B2+%D0%BE%D1%82%D0%BA%D1%80%D0%B8+%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%BE%D0%BF%D0%BE%D1%81%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%B5%D0%BD%D0%B0+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D1%87%

 Премиерът Бойко Борисов откри новопостроената пречиствателна станция в Свиленград.

Станцията е построена със средства по Оперативна програма „Околна среда 2007 – 2013 г.”. По проекта е реконструирана и модернизирана и канализационната мрежа на Свиленград.

На събитието присъстват още министърът на околната среда и водите Ивелина Василева, министърът на транспорта Ивайло Московски, депутати от ГЕРБ и областният координатор на ГЕРБ-Хасково Делян Добрев.

Ред сълзи, ред сополи за жертвите на някое клане, а пребиваме и обираме бежанци на границата

http://www.klassa.bg/News/Read/article/251576_%D0%A0%D0%B5%D0%B4+%D1%81%D1%8A%D0%BB%D0%B7%D0%B8%2C+%D1%80%D0%B5%D0%B4+%D1%81%D0%BE%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%B8+%D0%B7%D0%B0+%D0%B6%D0%B5%D1%80%D1%82%D0%B2%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+%D0%BD%D1%8F%D0%BA%D0%BE%

Много западни страни могат само да вземат пример от някогашна България

Някогашна малка и бедна България прие не само арменските бежанци, бягащи от турските кланета, но и бежанците, бягащи от болшевишките кланета. И те не бяха само руснаци и само християни.

Макар и изтерзана от несправедливия Ньойски договор, натоварена с тежки репарации и обезкръвена от загубата на десетки хиляди загинали по бойните полета, тя прие и над половин милион бежанци от откъснатите от съюзниците-разбойници български територии, бягащи не само от турските, но и от гръцките, сръбските и румънските издевателства, за които още малко се знае.

(Особено зловещи са гръцките и сръбските. Последните са описани от Анри Пози.)

В България се стичаха бежанци от Македония, от Тракия, от Добруджа. От Русия и съветските републики.

И на всички - свои и чужди, тя осигури подслон и препитание.

По време на Втората световна война България не позволи на могъща тоталитарна

Германия да изсели евреите,

намиращи се вътре в границите на Царство България и така ги спаси от сигурна смърт.

Тогавашна България беше страна, от която мнозина можеха да се учат на хуманност.

Защото през 1939 година корабът "Сент Луис" обикаля с месеци, за да търси убежище за бягащите от нацистка Германия 937 евреи на борда му. Но Куба, за където имат визи, не ги приема. Отказват им подслон и САЩ, и Канада! Сърцатият германски капитан Шрьодер след неколкомесечно изтощително блуждаене от бряг на бряг заплашва британските власти, че ще разбие кораба в крайбрежието им ( защото тогава ще са принудени да приемат хората като корабокрушенци). След дълги преговори, евреите са разделени между Франция, Белгия, Холандия и Англия. За първите три групи това се оказва само временно решение. frown emoticon

Сега, разбира се, всички ронят сълзи за избитите евреи.

Аз изпитвам алергия вече от политическото лицемерие,

което се задъхва да лее ред сълзи, ред сополи за отдавна умрели хора и да отбелязва - кога след 60, кога след 100 години жертвите на някое клане.

И същевременно, днес, както някога с евреите, да не може да се намери хуманно решение за сирийските бежанци.

Е, може да ги утешим, че след 100 години ще ставаме на крака в парламентите да ги почитаме.

И за позор на някогашна хуманна и демократична България, днешни ужким български ( дедите им се обръщат в гробовете) граничари пребиват до смърт сирийски бежанци и преди да ги върнат обратно в Турция, ги обират! Вземат им последните сиромашки пари и дори мобилните телефони!

Това, ако не е деградация, не знам кое!

Както и негодниците от ДПС, които в петък демонстративно напуснали парламента, вместо да останат да почетат арменските жертви!

Хич не си мислите, че тия самозабравили се ченгета го правят случайно! Въпросът е ту тия от Атака, ту тия от ДПС да прокарват разделителни линии в българското общество, 

да нагнетяват омрази между българи и турци

Ясно е, че проблемът с бежанците не е лесен, че е трудно да се поемат толкова много нови, незнаещи езика хора, да им се осигурят подслон и препитание. Затова се иска една добра координация между държавите и могат да проучат някогашния опит на малка и бедна България, която има много добро законодателство за бежанци до 1944!

И това може и трябва да се върши от организация като ООН, която обаче се е превърнала на хайде, да не казвам на какво. Щом и Ирина Бокова се кани да я оглави.

10 души са ухапани от кърлежи през седмицата във Варна

http://pik.bg/10-души-са-ухапани-от-кърлежи-през-седмицата-във-варна-news322423.html

10 души са ухапани от кърлежи през седмицата във Варна

10 души са ухапани от кърлежи през седмицата във Варна. Това съобщиха от Регионалната здравна инспекция. Няма регистрирани кърлежово-преносими инфекции.

През изминалата седмица регистрираната във Варна остра заразна заболяемост се движи в характерните за сезона граници. През отчетния период в сравнение с предходната седмица са регистрирани 55 срещу 49 болни от чревни инфекции.

През настоящата седмица чревните инфекции са представени от 4 салмонелози, 44 ентероколита, 2 бр. колиентерити и 3 ротавирусни ентерита. Регистрирани са 2 случая на вирусен хепатит. Намален е броят на болните от въздушно- капкови инфекции (без грип и ОРЗ) - 63 срещу 111 за предходната седмица.

Снижен е броят на заболелите от скарлатина и от варицела. Регистриран е 1 случай на епидемичен паротит. Детето е с пълен имунизационен статус.

Обама ръси бъзици на тузарска вечеря

http://petel.bg/Obama-rasi-bazitsi-na-tuzarska-vecherya__109809

Президентът не спря да се шегува пред редица журналисти, актьори и спортисти Американският президент Барак Обама показа, че не е...

Екшън в Русе: Шофьор катастрофира, бие полицай, троши врата в районното

http://petel.bg/Ekshan-v-Ruse--SHofor-katastrofira--bie-politsay--troshi-vrata-v-rayonnoto__109810

46-годишен русенец е причинил катастрофа, след което хулиганствал срещу органите на реда и буйствал при задържането си, съобщиха от...

Ключицата на Стефан Станчев е счупена, аут е до края на сезона

http://petel.bg/Klyuchitsata-na-Stefan-Stanchev-e-schupena--aut-e-do-kraya-na-sezona__109811

Ключицата на защитника на Черно море Стефан Станчев е счупена и рамото му е обездвижено със специална ортеза. Футболистът пострада при...

ДС проверявала дали Иван Вуцов е продал мача с Мексико през 1986 г.

http://offnews.bg/news/n_1/n_495847.html

Националният селекционер Иван Вуцов е бил разработван от Държавна сигурност. Комунистическата тайна служба е проверявала дали именно Вуцов е продал мача между България и Мексико на осминафинала на световното първенство през 1986 г. Това става ясно от изследването "Държавна сигурност и българският футбол" на Теодор Борисов - докторант в Историческия факултет на Софийския университет, пише сайтът desebg.com . Той изнесе доклада си по време на премиерата на двутомния документален сборник "Държавна сигурност и спортът" на Комисията по досиетата, която беше на 21 април. Мачът от 15 юни срещу Мексико завършва със загуба на България с 0:2. Световен шампион става Аржентина. "Навсякъде в оперативните документи по делото под една или друга форма фигурира името на националния селекционер Иван Вуцов. В мемоарите си разузнавачът Димитър Иванов казва, че ДС е организирала операция по задържането на специалиста, но самия той, бидейки майор от службите, е бил информиран предварително и успява да се измъкне. С помощта на председателя на Комитета по култура Георги Йорданов и секретарят на ЦК на БКП Емил Христов акцията е отменена. Вуцов става обект на специална разработка – „Аматьор“ , в която се посочват редица негови отрицателни прояви. В два документа с разлика от 3 години (1986 и 1989 г.) се изразяват съмнения в това, че той е уговорил осминафинала за Мондиал'86 срещу Мексико със своя колега Бора Милутинович", пише Борисов в доклада си.

Калин Терзийски: Преди да съдим жестоко акушерката, да си припомним християнството

http://www.klassa.bg/News/Read/article/251575_%D0%9A%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D0%BD+%D0%A2%D0%B5%D1%80%D0%B7%D0%B8%D0%B9%D1%81%D0%BA%D0%B8%3A+%D0%9F%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%B8+%D0%B4%D0%B0+%D1%81%D1%8A%D0%B4%D0%B8%D0%BC+%D0%B6%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%BE%D0%BA%D0%BE+%D

 Тезата, че акушерката Емилия Ковачева е посегнала на пеленаче заради синдрома „бърнаут” – прегаряне или „изпушване”, не е състоятелна. Това смята писателят и бивш психиатър Калин Терзийски, който гостува в предаването „Тази неделя” по bTV.

Той посочи, че „бърнаут”-ът не е свъран с агресивни действия. „Понякога с автоагресивни”, каза той и посочи, че страдащите стават апатични, посягат към алкохол или наркотици, но не проявяват агресия.

„На такива неща трябва да се реагира адекватно, но дали жестокото наказание е адекватно в случая – според мен не”, заяви той. Според него хората, които най-много настояват за безмилостно наказание, трябва да си припомнят, че християнството не е само палене на свещи, а преди всичко прощаване. 

Терзийски посъветва с акушерката да се занимаят психолози и психиатри, които да извлекат най-ценното знание – защо се случва това

Гришо в Истанбул: Не ме интересуват съперниците, дошъл съм за титла

http://web.barometar.net/79830/

Най-добрият ни тенисист Григор Димитров демонстрира самочувствие преди началото на турнира в Истанбул. Хасковлията даде пресконференция преди старта на надпреварата и на нея заяви, че е дошъл за титлата. „Имената на противниците ми не са от значение, защото аз винаги започвам турнирите с мисълта да ги спечеля и съм дошъл за титлата в Истанбул“, заяви […]

Хилари Клинтън лобирала за Росатом срещу дарения за фондацията й

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4733690

По времето, когато Хилари Клинтън го ръководеше, Държавният департамент е бил част от панел, одобрил продажбата на една от най-големите уранови мини на САЩ, а в същото време свързана с ръководителя на продавача фондация е направила голямо дарение на благотворителната организация на семейство Клинтън, съобщи
По времето, когато Хилари Клинтън го ръководеше, Държавният департамент е бил част от панел, одобрил продажбата на една от най-големите уранови мини на САЩ, а в същото време свързана с ръководителя на продавача фондация е направила голямо дарение на благотворителната организация на семейство Клинтън, съобщи "Уолстрийт Джърнъл".

Хилари Клинтън лобирала за Росатом срещу голямо дарение за благотворителната й фондация

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4733693

По времето, когато Хилари Клинтън го ръководеше, Държавният департамент е бил част от панел, одобрил продажбата на една от най-големите уранови мини на САЩ, а в същото време свързана с ръководителя на продавача фондация е направила голямо дарение на благотворителната организация на семейство Клинтън, съобщи "Уолстрийт Джърнъл".
По времето, когато Хилари Клинтън го ръководеше, Държавният департамент е бил част от панел, одобрил продажбата на една от най-големите уранови мини на САЩ, а в същото време свързана с ръководителя на продавача фондация е направила голямо дарение на благотворителната организация на семейство Клинтън, съобщи "Уолстрийт Джърнъл".

Без вода в някои части на столицата във вторник

http://pik.bg/без-вода-в-някои-части-на-столицата-във-вторник-news322420.html

Без вода в някои части на столицата във вторник

 „Софийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части на столицата на 28 април, съобщиха от пресцентъра на дружеството.

Във връзка с реконструкция на уличен водопровод на ул. „Хаджи Димитър“ кв. „Кумарица“, се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 20:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на ул. „Светлина“, ул. „Дъбиците“, ул. „Леярска“, ул. „Стадион“. При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: ул. „Хаджи Димитър“ ъгъла с ул. „Две могили“ . 

Във връзка с изграждане на ново сградно отклонение на ул. „Зелено дърво“ жк. „Лозенец“, се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 17:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на ул. „Университетска“, ул. „Зелено дърво“,ул. „Малуша“, бул. „Христо Смирненски“. При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: ул. „Зелено дърво“ ъгъла с ул. „Университетска. 

Във връзка с реконструкция на уличен водопровод на ул. 6 кв. „Обеля“, се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 14:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на по ул. „Ефрем Чучков“ от ул. 24-та до ул. 4-та. При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес:ул. „Ефрем Чучков“ ъгъла с ул. 4-та. 

Във връзка с монтаж на спирателен кран на ул. „Алеко Туранджа“ кв. „Разсадника-Коньовица“, се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 19:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на по ул. „Алеко Туранджа“ от ул. „Самодивско изворче“ до ул. „Хъшове“. При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес:ул. „Алеко Туранджа“ ъгъла с ул. „Хъшове“. 

Във връзка с подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. „Стара планина“ с. Чепинци, се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 14:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на ул. „Стара планина“,ул. „Хризантема“, ул. „Зора“, ул. „Старата ливада“. При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес:ул. „Железничарска“ ъгъла с ул. „Ридо“. 

Във връзка с преработка на хидрофорна уредба до бл. 2 жк. „Дружба“ I , се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 17:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на бл. 2-висока зона. При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: бл.2. 

Ремонтните дейности ще осигурят по-добро управление на водопроводната мрежа като максимално се ограничат зоните на евентуални бъдещи нарушения на водоснабдяването. Засегнатите от прекъсването на водата, могат да получат повече информация от Телефонния център на “Софийска вода” АД на телефон 0700 12121 или да следят за развитието на всички текущи теренни дейности в реално време чрез Виртуалния информационен център на дружеството - http://www.sofiyskavoda.bg/water_stops.aspx .

Запознават варненци със старите хотели на града

http://www.moreto.net/novini.php?n=287276

Безплатна туристическа обиколка до част от хотелите на Стара Варна ще се проведе днес във Варна. Обиколката е в рамките на инициативата “Непознатото минало на Стара Варна”, която включва безплатни лекции и посещения на туристически обекти посветени на миналото на Варна от ХІХ в.

Цветан Василев: Обръщение към служителите* на КТБ

http://www.cross.bg/nezavisimo-banki-nepravomerno-1462623.html

/КРОСС/ Скъпи колеги и приятели, Обръщам се към Вас в този непоносимо труден момент за всички нас, за да Ви благодаря още веднъж за коректната и всеотдайна работа през всичките тези години. Независимо че пропагандата на отровените медии продължава да бълва нелепости за КТБ АД и Вас, нейните достойни служители! Независимо че политиците се надпреварват да говорят безсмислици по проблеми, които очевидно отдавна са надхвърлили нивото на тяхната компетентност! Независимо че мнозина от Вас продължават да бъдат мишени на поквареното Следствие и Прокуратура в животинския им стремеж да фабрикуват доказателства, за да угодят на тези, на които им почервеняват ушите, когато им раздават заповеди от бункера Берлин! Независимо че Вашите колеги от останалите банки се държат, като че ли нищо не се е случило и не ги засяга. И сякаш са имунизирани срещу това да им се случи нещо подобно. Нека да не им го желаем! Но аз съм убеден, че при подобна безпощадна и безпардонна атака, те не биха издържали дори един ден

Първанов за преизбирането си в АБВ: Приятно изненадан съм

http://www.bnews.bg/article-133887

Той е получил подкрепата на 93,57 процента от членовете на партията, участвали във вътрешното гласуване за лидер и на 92,24 от симпатизантите

Домусчиев търси успешен модел, за да спаси ЦСКА и "Левски" от финансовия колапс!

http://pik.bg/домусчиев-търси-успешен-модел-за-да-спаси-цска-и-левски-от-финансовия-колапс-news322412.html

Домусчиев търси успешен модел, за да спаси ЦСКА и "Левски" от финансовия колапс!

"Лудогорец в никакъв случай не би участвал в едно първенство, където ги няма ЦСКА, Левски, "Ботев" (Пд) и "Локо" (Пд) и не би се чувствал комфортно. Трябва да се търси решение на проблемите, за съжаление най-големият проблем е лошият мениджмънт в клубовете.

Но каквото било - било, оттук нататък трябва да търсим решение какво трябва да се направи, за да може милионите им привърженици да бъдат доволни", заяви вчера благодетелят на "Лудогорец" Кирил Домусчиев в интервю за Радио К2.

Председателят на КРИБ прави всичко възможно, за да помогне на финансово закъсалите грандове ЦСКА и "Левски".

Домусчиев проучва добрите практики в европейските страни, за да може грандовете отново да стъпят на краката си и да са конкурентноспособни в първенството.

Задачата му не е лека, като се има предвид, че ситуацията при "сините" и "червените" е достигнала до критични нива.

Въпреки това Домусчиев е убеден, че може да намери рецептата за безболезненото им изваждане от кризата.

Фотогалерия: Бой и безредици на дербито на Сърбия

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/04/26/2520364_fotogaleriia_boi_i_bezredici_na_derbito_na_surbiia/?ref=rss


"Цървена звезда" и "Партизан" завършиха 0:0 в 148-то вечно дерби на Сърбия. На терена нямаше много положения, но по трибуните бе като на война, а двубоят стартира с 40 минути закъснение. Равенството устройва повече черно-белите, които водят на "звездашите" с пет точки шест кръга преди края на първенството. Цял мач за "гробарите" изигра българският национал Иван Бандаловски.


Калфин: Левицата в България е в дълбока криза

http://pik.bg/калфин-левицата-в-българия-е-в-дълбока-криза-news322416.html

Калфин: Левицата в България е в дълбока криза

"Левицата в България е в дълбока криза, но тя не започна със създаването на АБВ." Това заяви вицепремиерът и заместник-председател на АБВ Ивайло Калфин на редовната национална конференция на АБВ, предаде агенция „Фокус”.

Калфин посочи, че от АБВ обаче имат отговорности, въпреки „самовлюбеното отношение на някои, да подадем ръка и да създадем платформата за тези дискусии, които ще дадат възможност на българските граждани да имат алтернатива в ляво".

Той поздрави Георги Първанов за това, че е преизбран за председател на партията.
Във връзка с днешната конференция на АБВ, Калфин обясни, че е важно да определят политическия характер и мотивация на действията, които ще предприемат оттук нататък. 
„Днес вършим две много важни неща – първо, избираме председател на ПП АБВ и да поздравя Първанов за неговото преизбиране и демократичната процедура, по която се случи. Днес трябва да върнем политическия диалог и в страната, и в левицата – и на национално равнище и на тази част от политическия спектър, на която принадлежим”, каза още Ивайло Калфин.

Цветан Василев: България уважава човешките права само на мърши!

http://www.bnews.bg/article-133888

Банкерът призова служителите на КТБ да бъдат силни и да не се срамуват, че са работили и работят за тази банка.

Георги Първанов: Приятно изненадам съм от резултатите

http://pik.bg/георги-първанов-приятно-изненадам-съм-от-резултатите-news322415.html

Георги Първанов: Приятно изненадам съм от резултатите

Приятно изненадан от резултатите. Това заяви преизбраният председател на АБВ Георги Първанов по време на редовната национална конференция на партията, предаде агенция "Фокус"

Той припомни, че те са партия от една година и когато е видял резултатите при гласуването и колко души са се включили, отчете, че има мобилизация, подем и движение.

Ново силно земетресение в Непал

http://econ.bg/Новини/Ново-силно-земетресение-в-Непал_l.a_i.669899_at.1.html

Ново силно земетресение от 6,9 по скалата на Рихтер удари Непал само ден след катастрофалния трус от 7,8.   При вчерашното земемтресение...

Нов силен трус от 6.7 по Рихтер в Непал, жертвите вече са над 2 300

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/04/26/2520395_nov_silen_trus_ot_67_po_rihter_v_nepal_jertvite_veche/?ref=rss


Силен вторичен трус разлюля района на непалската столица Катманду ден след разрушителното земетресение в страната, предизвиквайки паника сред жителите, които потърсиха безопасно място на открито, предаде "Асошиейтед прес".

Трусът е бил с магнитуд 6.7 и на малка дълбочина - 10 км, съобщи Американският геофизичен институт.

Вторичните трусове, които последваха вчерашното опустошително земетресение с магнитуд 7.9 по Рихтер в Непал, продължават вече близо денонощие с различна...

Нов силен трус от 6.7 по Рихтер в Непал

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/04/26/2520395_nov_silen_trus_ot_67_po_rihter_v_nepal/?ref=rss


Силен вторичен трус разлюля района на непалската столица Катманду ден след разрушителното земетресение в страната, предизвиквайки паника сред жителите, които потърсиха безопасно място на открито, предаде Асошиейтед прес.

Трусът е бил с магнитуд 6.7 и на малка дълбочина - 10 км, съобщи Американският геофизичен институт.

Вторичните трусове, които последваха вчерашното опустошително земетресение с магнитуд 7.9 по Рихтер в Непал, продължават вече близо денонощие с различна...

Дженингс издържа цял мач срещу Кличко, падна по точки

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4733679

Световният шампион в свръхтежка категория Владимир Кличко защити титлите си в WBA, IBF, WBO и IBO, след като победи по точки претендента Брайънт Дженингс в сблъсък, който се състоя в легендарната зала
Световният шампион в свръхтежка категория Владимир Кличко защити титлите си в WBA, IBF, WBO и IBO, след като победи по точки претендента Брайънт Дженингс в сблъсък, който се състоя в легендарната зала "Медисън Скуеър Гардън" в Ню Йорк. Това бе първият двубой на украинеца след мача му с Кубрат Пулев.

Дженингс издържа цял мач срещу Кличко, но загуби по точки. Украинецът изравни рекорда на Джо Луис

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4733683

Световният шампион в свръхтежка категория Владимир Кличко защити титлите си в WBA, IBF, WBO и IBO, след като победи по точки претендента Брайънт Дженингс в сблъсък, който се състоя в легендарната зала "Медисън Скуеър Гардън" в Ню Йорк.
Това бе първият двубой на украинеца след мача му с Кубрат Пулев.
Световният шампион в свръхтежка категория Владимир Кличко защити титлите си в WBA, IBF, WBO и IBO, след като победи по точки претендента Брайънт Дженингс в сблъсък, който се състоя в легендарната зала "Медисън Скуеър Гардън" в Ню Йорк. Това бе първият двубой на украинеца след мача му с Кубрат Пулев.

Сигналът за пребитото бебе е подаден от болница Токуда

http://crime.actualno.com/Signalyt-za-prebitoto-bebe-e-podaden-ot-bolnica-Tokuda-news_469741.html

Сигналът за пребитото бебе е дошъл от болница „Токуда”. Това заяви вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова в предаването „Неделя 150” по...

Турция привика нашия посланик в Анкара заради декларацията за арменския геноцид

http://politics.actualno.com/Turcija-privika-nashija-poslanik-v-Ankara-zaradi-deklaracijata-za-armenskija-genocid-news_469743.html

На 25 април т.г. посланикът на България в Анкара бе поканен на среща в турското външно министерство във връзка с Решението на Народното събрание за признаване на масовото изтребление на арменците в Ос...

Най-малко 6,6 милиона души са пострадали от земетресението в Непал

http://asia.actualno.com/Naj-malko-66-miliona-dushi-sa-postradali-ot-zemetresenieto-v-Nepal-news_469739.html

Не по малко от 6,6 милиона жители на Непал са пострадали от земетресението на 25 април, твърди се в декларация на Групата на ООН по оценка и координация на извънредните ситуации (UNDAC), предава ТАСС....

Красен Кралев: Шефът на Спортпалас пуска снимки от чужбина, докато е в болнични

http://web.barometar.net/79828/

Директорът на Националната спортна база „Спортпалас“ публикувал в социалните мрежи снимки от чужбина, докато е болнични. Това разкри министърът на младежта и спорта Красен Кралев, цитиран от „Дарик“, след инспекция в спортния комплекс край Варна. Той уточни, че шефът на „Спортпалас“ Мирослав Коларов не е идвал от близо половин година на работа, тъй като е […]

Борисов: Без началник и добър кмет нищо не може да се построи

http://frognews.bg/news_90126/Borisov-Bez-nachalnik-i-dobar-kmet-nishto-ne-moje-da-se-postroi/

Без началника нищо не може да се построи. След началника е важно да има добър кмет, затова го поканих да сме заедно, каза премиерът Бойко Борисов по време на откриване на Пречиствателна станция в Свиленград, предаде „Фокус”.

Таксиджия размаза паркирана кола и избяга

http://pik.bg/таксиджия-размаза-паркирана-кола-и-избяга-news322411.html

Таксиджия размаза паркирана кола и избяга

Снощи около 22.30 часа в Мездра таксиметров автомобил „Рено Клио“, управляван от П.Д., се ударил в паркиран „Форд Галакси“. Блъснатата кола е на П.П. от село Пудрия, пише "Трибали".

Шофьорът на таксито не се обадил в полицията за произшествието, а побързал да изчезне.

Щетите са за около 800 лева.

В полицейския бюлетин не се съобщава какви наказателни мерки са предприети срещу таксиджията беглец.

АБВ преизбра Георги Първанов за свой лидер, 93% от членовете на партията гласуваха за него

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4733676

АБВ преизбра Георги Първанов за свой председател, съобщи „Фокус”.
Първанов е новият стар председател на АБВ. 10 748 или 93.53 % членове или 92.24% от симпатизанти на партията са дали подкрепата си за досегашния лидер Първанов.
Останалите двама кандидати – председателят на общинската организация на АБВ – Русе Стелиян Стефанов и Областния управител
АБВ преизбра Георги Първанов за свой председател, съобщи „Фокус”. Първанов е новият стар председател на АБВ. 10 748 или 93.53 % членове или 92.24% от симпатизанти на партията са дали подкрепата си за досегашния лидер Първанов. Останалите двама кандидати – председателят на общинската организация на АБВ – Русе Стелиян Стефанов и Областния управител

Експерт: Агресията срещу Ливан трябва да се преустанови

http://pik.bg/експерт-агресията-срещу-ливан-трябва-да-се-преустанови-news322404.html

Експерт: Агресията срещу Ливан трябва да се преустанови

"Необходимо е да се потърси бързо и мирно решение на конфликтите в Близкия Изток, както и да се преустанови агресията срещу Сирия." Това каза проф. Вихрен Бузов, специалист по кризи на сигурността.

По думите му, това е агресия, подкрепяна от САЩ и Франция, както и от държави като Саудитска Арабия и Катар.

''Трябва да се преустанови и агресията срещу Ливан, която също е с подкрепата на Запада. Агресията на Саудитска Арабия и тяхната коалиция срещу Йемен. Всички тези регионални конфликти непрекъснато акумулират бежанци. Това, което се опитва да прави Западът, е да гаси огън с лесно запалими материали'', обясни специалистът.

Той допълни, че разработената стратегия от Европейския съюз за борбата с трафикантите ще доведе до увеличаване числото на загиналите бежанци.

''Можем да се запитаме защо преди 15 години, преди да започнат да разрушават системата за сигурност, преди нападенията над Либия и Ирак, защо хората не бягаха. Западът компрометира възможността за секуларизация в Арабския свят, за светско развитие. Компрометира я с това, че се полакуми за смяна на режимите и поставяне на колаборационистки режими, за да може в изгода на западните корпорации, да използва енергийните ресурси на тези страни'', каза още проф. Вихрен Бузов. 

Шуменка даде 4 000 лв. на телефонни измамници

http://pik.bg/шуменка-даде-4-000-лв-на-телефонни-измамници-news322406.html

Шуменка даде 4 000 лв. на телефонни измамници

72- годишна жена от Шумен е станала жертва на телефонна измама по нов сценарий, за който МВР- Шумен предупреди.

По данни на потърпевшата около 14.30 часа на 24 април на домашния й телефон звъннал мъж. Представил се за „д-р Маринов“ от болницата в Търговище.

Обяснил,  че дъщеря й е пострадала  след взрив на газова бутилка и е настанена за лечение, за което са необходими средства.

Малко след това жената предала пред дома си на ул.“Владайско въстание“  на непознат сумата от 4000 лева. 

По-късно установила, че е измамена.

Образувано е досъдебно производство.

ЕС търси от ООН разрешение за операция за обезкуражаване на трафикантите на хора

http://www.cross.bg/operatziya-more-migranti-1462622.html

/КРОСС/ С излизане в Средиземно море, генералният секретар на ООН Бан Ки Мун, върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Федерика Могерини и премиерът на Италия Матео Ренци ще демонстрират край бреговете на Сицилия европейска солидарност с полаганите усилия за спасяване на живота на мигрантите, които прекосяват Средиземно море. ЕС търси разрешението на ООН за започване на операция в района за обезкуражаване на трафикантите на хора, в която се предвижда залавяне и унищожаване на ползваните от каналджиите плавателни съдове. На фона на поредните мерки стана ясно, че 69 имигранти, сред които 17 деца, заседнали в река Еврос, са спасени от гръцката полиция. В тунизийското пристанище Зарзис пристигнаха три кораба с 98 имигранти от Африка на борда, загубили се в морето при опит да стигнат нелегално до италианския остров Лампедуза. Италианските власти съобщиха за още 247 спасени мигранти в Средиземно море при операция край бреговете на Либия. Други 334 мигранти бяха транспортирани до пристанището Аугуста на остров Сицилия, след поредната спасителна операция от италианска страна. Тези случаи показват, че въпреки трагедията миналата неделя, отнела живота на най-малко 800 души, потокът от мигранти към Европа не намалява.

Кошмар в София! Мъж излезе да помага на пострадали във верижна катастрофа, блъснаха и него

http://petel.bg/Koshmar-v-Sofiya--Mazh-izleze-da-pomaga-na-postradali-vav-verizhna-katastrofa--blasnaha-i-nego-__109807

Слязъл да помага мъж е пострадал при катастрофа на околовръстното в София, при която са се ударили три коли. Верижната катастрофа е...

Отец, гонещ демони, прави молебен на "Армията" срещу голова немощ

http://petel.bg/Otets--goneshh-demoni--pravi-moleben-na-Armiyata-sreshhu-golova-nemoshh__109808

Скандално известният отец Гелеменов направи ритуал на стадиона на ЦСКА „Българска армия”. Духовният човек, който е привърженик на...

Откъс от "100 начина медиите да работят за нас" на Тодор Шабански

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2015/04/26/2520065_otkus_ot_100_nachina_mediite_da_rabotiat_za_nas_na/?ref=rss


В рубриката "Четиво" днес представяме откъс от книгата "100 начина медиите да работят за нас" на Тодор Шабански, издадена от "Книгомания". В дебюта си спортният журналист предлага пътеводител в съвременната информационна джунгла, полезен не само за негови колеги, но и за всички, които следят новините и ползват интернет днес.

Преди години, приблизително до края на миналия век, основният проблем в комуникациите на човечеството бе КАК ДА СЕ ДОБЕРЕМ ДО ИНФОРМАЦИЯТА. С появата на интернет...

Частните съдебни изпълнители събраха 1,2 млрд. лв. дългове

http://econ.bg/Новини/Частните-съдебни-изпълнители-събраха-1-2-млрд-лв-дългове_l.a_i.669880_at.1.html

Дългове за 1,2 млрд.лв. са събрани от частните съдебни изпълнители през миналата година. Това заяви председателят на Камарата на частните съдебни...

Първанов: Това ще е последният ми мандат начело на АБВ

http://offnews.bg/news/n_1/n_495848.html

Оставам начело на АБВ. Това ще бъде последният ми мандат като лидер, обяви Георги Първанов в интервю за bTV Първанов, който преди няколко месеца обяви оттеглянето си от лидерския пост, е един от кандидатите за председател на основаната от него АБВ. Резултатите от вота на 25-те хиляди, гласували вчера предстои да бъдат обявени официално на днешната партийна конференция. Другите кандидати бяха областният управител на Пазарджик Трендафил Величков и председателят на общинската организация на АБВ в Русе Стелиян Стефанов. "Не е трагедия да не бъда преизбран. На мен ми идва вече в повече партийното лидерство. Така че това ще бъде моят последен мандат като партиен лидер. Съгласих се сега да остана начело на АБВ, защото има много хора, които ми вярват, има млади хора, които тлеят да получат тласък, шанс да се развият и да поемат нещата в собствените си ръце оттук нататък", каза Първанов. Първанов обясни, че и в бъдеще ще се занимава с политика, но не с оперативна политика. "Политиката не е само това, което ние знаем – митингите, срещи, събрания. Политиката е раждането на идеи", каза той. "Например ние с моята съпруга имаме Академия за млади лидери, където подготвяме наистина млади хора за политиката и за управлението. Не само в политиката - там се осъществява изследователска дейност, там се правят анализи, т.е. това, разбира се, е важно. Освен това аз съм все пак човек на науката. Като си гледам библиотеката, която трябва да прочета, и книгите, които трябва да напиша – това е наистина твърде амбициозно", допълни Първанов. Моите амбиции не са за връщането на "Дондуков" или за някоя друга институция, каза Първанов в отговор на въпрос дали иска нов мандат като президент на България и отново подчерта, че иска сътрудничество с БСП. На упрека, че обявеното оттегляне от лидерския пост в АБВ е бил просто театрален ход, а не реално несъгласие с гласувания от депутатите на АБВ нов дъг, Първанов отговори: "Това го казват хората, които не смеят да проведат един пряк избор. Тези, които не подават оставка след 10 загубени избори".

Няма новина! Първанов остава лидер на АБВ

http://frognews.bg/news_90125/Niama-novina!-Parvanov-ostava-lider-na-ABV/

Георги Първанов остава председател на АБВ. Той беше преизбран за лидер на партията с 10 784 гласа след пряко гласуване между всички нейни членове. Това прави близо 94% подкрепа.

Георги Първанов е новият стар лидер на АБВ

http://news.ibox.bg/news/id_2097338357

Той е подкрепен от 14 745 симпатизанти. 398 гласа има за Стелиян Стефанов. 314 членове са подкрепили Трендафил Величков. При 94% обработени протоколи 27 471 души са дали своя глас като членове или симпатизанти на АБВ. 11 486 от тях са гласувалите членове и 15 985 са симпатизанти.

Гeорги Първанов отново лидер на АБВ с 93,57 процента от гласовете

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4733674

Очаквано Георги Първанов отново е лидер на АБВ. Той е получил подкрепата на 93,57 процента от членовете на партията, участвали във вътрешното гласуване за лидер и на 92,24 от симпатизантите. 27 471 души са се включили в гласуването на АБВ като членове и симпатизанти по електронен път и с вот чрез бюлетини.
Очаквано Георги Първанов отново е лидер на АБВ. Той е получил подкрепата на 93,57 процента от членовете на партията, участвали във вътрешното гласуване за лидер и на 92,24 от симпатизантите. 27 471 души са се включили в гласуването на АБВ като членове и симпатизанти по електронен път и с вот чрез бюлетини.

По случай юбилея си Икономическия университет организира изложба на големия Стоимен Стоилов

http://web.barometar.net/79826/

По случай 95-тата годишнина от създаването на Икономическия университет във Варна, ръководството на учебното заведение организира изложба на големия български художник Стоимен Стоилов. Изложбата ще бъде открита на 29 април от 16 часа във фоайето на Икономическия университет. Стоимен Стоилов е роден през 1944 г. във Варна. Завършил е Националната академия за изкуство в София, а […]

Бойко Борисов: Ще я докараме до това тази година да свършим автомагистрала „Марица”

http://pik.bg/бойко-борисов-ще-я-докараме-до-това-тази-година-да-свършим-автомагистрала-„марица”-news322401.html

Бойко Борисов: Ще я докараме до това тази година да свършим автомагистрала „Марица”

Без началника нищо не може да се построи. След началника е важно да има добър кмет, затова го поканих да сме заедно. Това каза премиерът Бойко Борисов по време на откриване на Пречиствателна станция в Свиленград.

„Няма ли добър кмет държавата нищо не може да направи. Когато има добре работещи екипи, тогава нещата се случват. Свиленград има прекрасен екип. Трябва да се радват, защото ние не взехме от Бургас хората, а ги взехме от Свиленград. Иначе, щеше да стане обратното”, заяви Борисов.

По думите му на място се вижда, че хората вършат достатъчно важна и отговорна работа. „Минах покрай автомагистрала „Марица” сега, строи се. Ако времето се задържи, макар големите закъснения, мисля, че няма да се върнем назад, а ще я докараме до това тази година да я свършим”, подчерта премиерът. 

„Вече няма да имаме нужда от това човек да лети до тук. Сега ще отидем на най- големия мост. Затова и министър Московски е тук”, каза още Бойко Борисов. 

Военни обезопасяват земите край Иганово

http://www.bnews.bg/article-133885

Николай Ненчев разпореди 50 военнослужещи от състава на Сухопътните войски да се включат в дейностите по прочистване.

Циркът с декларацията за "изтреблението" на арменците продължава в Турция

http://svetoven.pogled.info/balkani/news/64057/TSirkat-s-deklaratsiyata-za-iztreblenieto-na-armentsite-prodalzhava-v-Turtsiya

/Поглед.инфо/ На 25 април т.г. посланикът на България в Анкара бе поканен на среща в турското външно министерство във връзка с Решението на Народното събрание за признаване на масовото изтребление на арменците в Османската империя в периода 1915-1922 г., съобщават от българското външно министерство.

Припят - моментна снимка на ядрения апокалипсис

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/04/26/2520387_pripiat_-_momentna_snimka_na_iadreniia_apokalipsis/?ref=rss


Днес светът отбелязва 29 години от една от най-тежките ядрени аварии в историята си - тази в Чернобил. 

По официални данни тя е причинила непосредствената смърт на 31 души, но много повече хора са станали жертва на свързани с радиацията заболявания като рак. Точният им брой и дългосрочните последици върху здравето на хората продължават да са обект на ожесточен спор.

"Дневник​" припомня един текст, писан преди четири години от сърцето на Чернобилската трагедия - украинския...

Георги Първанов бе преизбран за лидер на АБВ (обновена)

http://pik.bg/георги-първанов-бе-преизбран-за-лидер-на-абв-обновена-news322396.html

Георги Първанов бе преизбран за лидер на АБВ (обновена)

 Георги Първанов бе преизбран за лидер на АБВ. Това стана на конгреса на партията в Националния дворец на културата, предаде Topnovini.bg.

Гласуването за избор на председател се проведе вчера, като обхвана всички градове в страната, в които партията има структури. Освен Първанов, още двама души участваха в надпреварата - председателят на общинската организация на АБВ в Русе Стелиян Стефанов и Трендафил Величков, член на Изпълнителния съвет на партията и областен управител на Пазарджик.

До избора се стигна, след като президентът на България в периода 2002-2012 г. подаде оставка. Решението му дойде, след като депутатите на АБВ подкрепиха решението на правителството да изтегли нов външен заем в размер на 16 млрд. лв. Ден преди това да се случи Първанов заяви, че партията му ще гласува против това предложение.  

 

Кадиев: Ако хората и аз искаме, пак ще се явя за кмет

http://frognews.bg/news_90124/Kadiev-Ako-horata-i-az-iskame-pak-shte-se-iavia-za-kmet/

Заедно с Драго Стойнев сме на конференция в Дубровник. Чета по медиите какво се е случило на пленума на БСП вчера. Доста грозна картина. Можеха поне да изчакат да е там. Така не се прави, все пак е зам.председател, написа на стената си в социалната мрежа Фейсбук по повод решенията на вчерашния пленум на БСП. И още:

Българската енергетика счупи собствения си рекорд по износ на ток

http://www.cross.bg/kvtch-mlrd-iznos-1462620.html

/КРОСС/ Докато политиците се тюхкат как да запълнят 4-милиардния дефицит в НЕК, българската енергетика счупи собствения си рекорд по износ на ток. От началото на годината досега доставките на електроенергия за съседни страни достигнаха общо 3,2 млрд. кВтч. Количеството надхвърли с 1 млрд. кВтч, или 44%, постигнатото през същия период на най-успешната досега 2014 година. Тогава страната ни е изнесла общо 9,5 млрд. кВтч, съобщава „Преса". Увеличението сега се осигурява изцяло от водни, слънчеви и вятърни централи. Големите печалби от износа на ток обаче остават у търговците, докато НЕК плаща субсидиите за зелената енергия. Експортът беше освободен от такива такси преди две години. Българската енергетика счупи собствения си рекорд по износ на електроенергия точно в най-трудния сезон за този бизнес. От началото на годината досега доставките на електроенергия за съседни страни достигнаха общо 3,2 млрд. кВтч, сочат данни на Електроенергийния системен оператор. Количеството надхвърли с 1 млрд. кВтч, или 44%, постигнатото през същия период на 2014 г. - най-успешната през последните 15 години. През 2014 г. от България са изнесени 9,5 млрд. кВтч. Повишеният износ през тази година се осигурява изцяло от възобновяемите енергийни източници (ВЕИ). Водните електроцентрали са произвели 2,7 пъти повече ток, или 2,5 млрд. кВтч. При вятърните паркове увеличението е с 38% - до 600 млн. кВтч, а при слънчевите централи с 12% - до 320 млн. кВтч

Адв. Янев: Представят Емилия Ковачева като урод, а тя е била роб

http://www.cross.bg/kovacheva-yanev-emiliya-1462621.html

/КРОСС/ „Твърдението за опит за умишлено убийство е абсурдно", заяви адвокатът на акушерката Емилия Ковачева Владислав Янев по време на заседанието, след което тя остана в ареста. Янев представи пред съда личностна характеристика на клиентката си от предишни работодатели, според която Ковачева е добра и скромна, но имала труден живот. Той пресметна, че всеки член от семейството й живее със 270 лв. на месец, което включва пенсиите на болните й родители, стипендиите на дъщерите и заплатата й. „Емилия Ковачева беше представена от герой до страдалец. Има данни, че е извършила престъпление, за което законът предвижда дори доживотен затвор без право на замяна", отговори прокурор Николай Христов на твърденията, че тя е била принудена да работи като роб от времето на Римската империя - по 24 часа в денонощието, за да издържа семейството си. Според адвокат Янев тази практика продължава, а съсловните организации на акушерите и гинеколозите подкрепят Емилия Ковачева. Според прокурор Христов тежките условия на труд не оправдават издевателствата на Емилия Ковачева над детето, защото тя сама се е поставила в такива и никой не я е карал насила да работи по този тежък график. „Безспорно Ковачева е била в състояние на психическо и физическо изтощение след 24-часово дежурство. Това е предизвикало криза. Възможно е да е отключила психиатрично заболяване, което е следствие от преумората

Проф. Михаил Константинов: Агресията срещу бебето е чудовищна

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4733661


"Агресията срещу бебето е чудовищна, още не мога да го проумея. Призивът ми е медиите да не отразяват такива инциденти". Това обяви пред Нова телевизия проф. Михаил Константинов. "Най-добре за всички е да не се отразяват такива случай, защото насаждането в медиите на такива инциденти провокират подражание.

Михаил Константинов: Агресията срещу бебето е чудовищна, медиите да не отразяват такива инциденти

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4733663

"Агресията срещу бебето е чудовищна, още не мога да го проумея. Призивът ми е медиите да не отразяват такива инциденти". Това обяви пред Нова телевизия проф. Михаил Константинов.
"Най-добре за всички е да не се отразяват такива случай, защото насаждането в медиите на такива инциденти провокират подражание.
"Агресията срещу бебето е чудовищна, още не мога да го проумея. Призивът ми е медиите да не отразяват такива инциденти". Това обяви пред Нова телевизия проф. Михаил Константинов. "Най-добре за всички е да не се отразяват такива случай, защото насаждането в медиите на такива инциденти провокират подражание.

Военни ще обезопасяват земеделските земи край взривения цех в Иганово

http://crime.actualno.com/Voenni-shte-obezopasjavat-zemedelskite-zemi-kraj-vzrivenija-ceh-v-Iganovo-news_469732.html

По разпореждане на министъра на отбраната Николай Ненчев, още 50 военнослужещи от състава на Сухопътните войски ще се включат в дейностите по прочистване на земни площи край складовата база на ВМЗ - С...

Котки учат затворници да бъдат по-добри

http://curious.actualno.com/Kotki-uchat-zatvornici-da-bydat-po-dobri-news_469737.html

Котки и затворници в щата Индиана променят живота си към по-добро. В рамките на нова програма, която е въведена в затвора „Пендълтън“, около 10 котета са били спасени от приюти и...

Един човек е ранен при тежка катастрофа на Околовръстното

http://crime.actualno.com/Edin-chovek-e-ranen-pri-tejka-katastrofa-na-Okolovrystnoto-news_469738.html

Един човек е ранен при тежка катастрофа на Околовръстното шосе в София. Това съобщиха от БНР. При инцидента са се удари три автомобила. От МВР обясниха, че единият от автомобилите е аварирал. Пътници...

Турция нарече "очерняне" декларацията на българския парламент за арменския геноцид

http://www.moreto.net/novini.php?n=287273

Турското министерство на външните работи направи в събота вечер изявление, в което характеризира декларацията на българското Народно събрание за арменския геноцид като "очерняне" на турската история. В петък парламентът прие декларация, в която обаче терминът "геноцид" е заменен с "масово изтребление".

Супер сме! Усвояваме еврофондове скоростно

http://frognews.bg/news_90123/Super-sme!-Usvoiavame-evrofondove-skorostno/

През април България заема 22-ро място от 28-те държави по усвояване на европейските фондове от стария програмен период, според актуална информация. Миналия месец страната ни бе на 24-то място.

Георги Първанов поиска оставките на петима министри (обновена)

http://www.cross.bg/purvanov-ministur-georgi-1462619.html

/КРОСС/ Оставките на петима министри поиска лидерът Георги Първанов в словото си пред Националната конференция на АБВ, която се провежда в НДК в момента. Без да споменава имена, той отправи критики към дейността на Даниел Митов, Николай Ненчев, Теменужка Петрова, Божидар Лукарски и Тодор Танев. „Дейността на външния министър и на този по отбраната не само ерозират доверието, но е вредна за българите. В енергетиката има срив, в Министерството на икономиката не се прави нищо друго, освен кадрови чистки, а в образованието се случват странни неща ", заяви Първанов. „Няма как с толкова пробойни в кабинета да кажем, че правителството е силно", отбеляза Първанов и допълни, че лимитът на политическите компромиси на АБВ в управлението се изчерпва: „Не може на нас да гледат като на петото колело. Грешат тези, които си си мслят, че ние, от АБВ, сме лесни".„Няма нищо по-лесно от това да си съберам папките и да си тръгнем. Аз повече от всеки друг съм искал да минем в радикална опозиция, но защо да бъде махнат най-добрият министър, какъвто е Ивайло Калфин, вместо хора, чиито действия противоречат на националния интерес? Дефектите са в други сектори, затова е по-логично да поискаме ремонт на кабинета", посочи той и уточни, че АБВ няма претенции към постове на посочените от него министри. „През последните седмици диалогът в управлението на държавата бе възобновен

Георги Първанов: Нашата идея е ремонт на кабинета (обновена)

http://www.cross.bg/purvanov-ministur-kabineta-1462619.html

/КРОСС/ Оставките на петима министри поиска лидерът Георги Първанов в словото си пред Националната конференция на АБВ, която се провежда в НДК в момента. Без да споменава имена, той отправи критики към дейността на Даниел Митов, Николай Ненчев, Теменужка Петрова, Божидар Лукарски и Тодор Танев. „Дейността на външния министър и на този по отбраната не само ерозират доверието, но е вредна за българите. В енергетиката има срив, в Министерството на икономиката не се прави нищо друго, освен кадрови чистки, а в образованието се случват странни неща ", заяви Първанов. „Няма как с толкова пробойни в кабинета да кажем, че правителството е силно", отбеляза Първанов и допълни, че лимитът на политическите компромиси на АБВ в управлението се изчерпва: „Не може на нас да гледат като на петото колело. Грешат тези, които си си мслят, че ние, от АБВ, сме лесни".„Няма нищо по-лесно от това да си съберам папките и да си тръгнем. Аз повече от всеки друг съм искал да минем в радикална опозиция, но защо да бъде махнат най-добрият министър, какъвто е Ивайло Калфин, вместо хора, чиито действия противоречат на националния интерес? Дефектите са в други сектори, затова е по-логично да поискаме ремонт на кабинета", посочи той и уточни, че АБВ няма претенции към постове на посочените от него министри. „През последните седмици диалогът в управлението на държавата бе възобновен

Георги Първанов: Нашата идея е ремонт на кабинета

http://www.cross.bg/purvanov-vlast-georgi-1462619.html

/КРОСС/ „През последните седмици диалогът в управлението на държавата бе възобновен. Контактни групи от АБВ и ГЕРБ започнаха дискусии по дневния ред в държавата и важни реформи, като тази в съдебната власт. Големият въпрос обаче е за политиките. Имаме остри критики към политиките, които се прокарват в сферата на външните работи, отбраната и енергетиката. Не сме доволни от темповете с които се реформира здравеопазването", заяви председателят на Алтернатива за българско възраждане и президент на България (2002-2012) Георги Първанов в интервю за BTV. Според него евентуалното оттегляне на АБВ от изпълнителната власт в момента ще създаде условия за комфорт на тези, които работят слабо. „Защо ние трябва да изтеглим един силен вицепремиер, министър, който си свърши работата убедително, да не кажа перфектно? Ивайло Калфин е сложил на масата четири пакета законопроекти, свързани с пенсионната реформа, с почасовото заплащане на труда и други. Защо ние трябва да изтеглим добрия, синия, убедителния министър и тези няколко силни наши представители в изпълнителната власт и в същото време да дадем комфорт на тези, които работят слабо или не правят нищо? Нашата идея е да поискаме ремонт на кабинета", посочи той. Георги Първанов коментира и вътрешните избори за председател на АБВ. „В този вот участваха над 25 хиляди души, от които над 10 хиляди са реално членуващи в Алтернатива за българско възраждане

Жените ГЕРБ от Перник и Радомир засадиха 350 дръвчета

http://pik.bg/жените-герб-от-перник-и-радомир-засадиха-350-дръвчета-news322397.html

Жените ГЕРБ от Перник и Радомир засадиха 350 дръвчета

 ЖГЕРБ от Перник и Радомир организираха съвместна инициатива за засаждане на дръвчета, съобщиха от пресцентъра на партията. Двете структури посадиха 350 фиданки в местността „Градище“ над село Владимир, община Радомир. Събитието е част от националната инициатива на ЖГЕРБ, която се провежда под надслов „Екология и грижа за природата“.

Добрата организация беше създадена от ръководството и служителите в Югозападно горско стопанство, обезпечили цялостния процес по подготовка на терена и залесяване. „Днес засадихме 350 дръвчета черен бор и акация. Местността, в която проведохме инициативата ни беше посочена от експертите от Регионалната дирекция по горите, които ни помогнаха и със своите съвети.

Доволни сме, че можем да дадем своя принос за запазване на екологичното равновесие и че само след няколко години, в резултат и на нашите усилия тук ще има малка горичка“, каза Ирена Соколова, председател на националната организация Жени ГЕРБ. Дейни в инициативата бяха кметът на Радомир Пламен Алексиев и общинските съветници от ГЕРБ-Радомир, като Алексиев изрази задоволството си от активното включване на перничани и радомирци в събитие, което подпомага, радва и облагородява общината.

Дамите и Старейшините от ГЕРБ заявиха желание ежегодно да провеждат кампании по озеленяване с цел поддържане на чиста околната среда в населените места.

Икебаната призна: Тъжен и самотен съм, нямам личен живот

http://frognews.bg/news_90122/Ikebanata-prizna-Tajen-i-samoten-sam-niamam-lichen-jivot/

Целта на живота ми е да пея и да правя това, което искам. Не искам да злобеят и да говорят глупости срещу мен. Искам да ме видят в една нормална светлина. Искам да кажа на хората, че мога да правя каквото си искам, стига да го реша. Аз се забавлявам - да се забавляват с мен, а не да ме съдят, сподели по НТВ певецът Деян Неделчев.

Шефът на митниците Ваньо Танов притеснен от въпрос за Борисов, шофира в насрещното

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4733655

Шефът на Агенция „Митница” Ваньо Танов се притесни при въпрос за премиера Бойко Борисов и тръгна с колата на Дияна Найденова от Нова тв в насрещното. До инцидент не се стигна, защото в кръговото кръстовище на „Лъвов мост” в столицата нямаше други автомобили.
След това двамата поеха към митница „Калотина”, където Танов направи проверка.
Шефът на Агенция „Митница” Ваньо Танов се притесни при въпрос за премиера Бойко Борисов и тръгна с колата на Дияна Найденова от Нова тв в насрещното. До инцидент не се стигна, защото в кръговото кръстовище на „Лъвов мост” в столицата нямаше други автомобили. След това двамата поеха към митница „Калотина”, където Танов направи проверка.

Шефът на митниците Ваньо Танов кара в насрещното, притеснен от въпрос за Борисов

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4733652

Шефът на Агенция „Митница” Ваньо Танов се притесни при въпрос за премиера Бойко Борисов и тръгна с колата на Дияна Найденова от Нова тв в насрещното. До инцидент не се стигна, защото в кръговото кръстовище на „Лъвов мост” в столицата нямаше други автомобили.
След това двамата поеха към митница „Калотина”, където Танов направи проверка.
Шефът на Агенция „Митница” Ваньо Танов се притесни при въпрос за премиера Бойко Борисов и тръгна с колата на Дияна Найденова от Нова тв в насрещното. До инцидент не се стигна, защото в кръговото кръстовище на „Лъвов мост” в столицата нямаше други автомобили. След това двамата поеха към митница „Калотина”, където Танов направи проверка.

Драматичен финал на първия турнир Mtel Golf Masters за 2015 г.

http://www.cross.bg/diviziya-sustezateli-mtel-1462618.html

/КРОСС/ Плейоф на три допълнителни дупки определи победителя в Дивизия А на първия за годината турнир Mtel Golf Masters. Състезанието постави началото на турнирния сезон в Голф клуб „Св. София". След изиграване на 18-те дупки младите състезатели Райън Стайков и Асен Михайлов завършиха наравно - 74 удара, три над пара на игрището. За определяне на победителя регламентът предвиждаше плейоф с игра на допълнителни дупки. На първа дупка и двамата състезатели направиха блестящи бърдита, на втора отново бяха равни (пар). Така се стигна до трета дупка, на която Асен Михайлов направо боги и победи съперника си, играл с двойно боги. „Това е най-хубавото, което може да се случи на един турнир на Мтел и на българския голф въобще - на първите места да се класират млади състезатели", заяви Петър Ризов, директор „Бизнес клиенти" в Мтел, който връчи наградите на победителите заедно с Илияна Захариева, директор „Корпоративни комуникации" в компанията. На трето място в Дивизия А се класира друг талантлив млад играч - София Селдемирова със 75 удара. Освен овациите на публиката Асен получи и невероятен Самсунг Галакси А3. Със същите смартфони си тръгнаха и победителите в останалите две дивизии - Марио Дочев, който събра 38 точки в Дивизия В, и Янаки Янакиев - 46 точки в Дивизия С. Състезанието буквално тръгна по вода с лек дъжд, който не успя да помрачи настроението на 120-те участници

Кличко защити титлата си срещу Брайънт Дженингс

http://www.moreto.net/novini.php?n=287270

Световният шампион в свръхтежка категория Владимир Кличко запази титлите си в WBA, IBF, WBO и IBO, след като победи по точки претендента Брайънт Дженингс в сблъсък, който се състоя в „Медисън Скуеър Гардън“ в неделя сутринта българско време.

Експеримент: (Без)опасно за живота (видео)

http://petel.bg/Eksperiment---Bez-opasno-za-zhivota--video-__109805

За последните 10 години високата скорост на пътя е отнела живота на над 4000 души. Или иначе казано - един малък град в България е изчезнал от...

Фотобомба! Няма да повярвате кой пресича по тази пешеходна пътека (фото)

http://petel.bg/Fotobomba--Nyama-da-povyarvate-koy-presicha-po-tazi-peshehodna-pateka---foto--__109806

Това е една от най-споделяните снимки днес. Стотици лайкове се събраха само за няколко минути. Човек винаги се радва, когато види щъркел,...

76-годишна пострада леко при пожар в дома си в Горна Оряховица

http://pik.bg/76-годишна-пострада-леко-при-пожар-в-дома-си-в-горна-оряховица-news322391.html

76-годишна пострада леко при пожар в дома си в Горна Оряховица

Горнооряховски криминалисти изясняват причините за пожар в жилище в железничарския град, при който леко е пострадала възрастна жена. Сигнал за инцидента е получен вчера в 18,30 ч., пише "Дарик".

На мястото незабавно са изпратени екипи на пожарната и полицията в Горна Оряховица.

След потушаването на пламъците в жилището е извършен оглед. В една от стаите е открита самотноживуща 76-годишна жена. Тя е откарана в клиниката по изгоряния в Русе с пет процента изгаряния по тялото и без опасност за живота.

Причините за пожара се изяснявант, а по случая е започнато досъдебно производство.

Земеделски земи в с. Иганово ще бъдат обезопасени от военнослужещи от Сухопътните войски

http://www.cross.bg/baza-iganovo-skladovata-1462617.html

/КРОСС/ По разпореждане на министъра на отбраната Николай Ненчев, още 50 военнослужещи от състава на Сухопътните войски ще се включат в дейностите по прочистване на земни площи край складовата база на ВМЗ - Сопот в с. Иганово. Следващата седмица военнослужещите от LXI Стрямска механизирана бригада ще започнат да разузнават и да прочистват от осколки и невзривени боеприпаси 3-километрова зона от външната страна на складовата база. Военните специалисти ще обезопасят земеделските земи, за да могат техните стопани отново да ги обработват. Дейността на Специализираната група от инженерния полк в Белене по повърхностно прочистване на административния и производствения район в складовата база на ВМЗ - Сопот в с. Иганово също ще продължи.  

Българският Лувър

http://offnews.bg/news/n_1/n_495843.html

За него не пишат в медиите. А ако някога напишат, то е по случайност в някоя регионална медия, която така или иначе почти никой не чете. Българският Лувър се намира в едно градче, което някога беше град, но след това, поради куп причини, за които така и не намерихме виновни градът се превърна в градче, училищата в училищенца, заводите в бивши заводчета. А хората – е, те се превърнаха в хорица. Щъкат с малките си проблемчета, качват се в старите си и малки колички, купуват си евтини и ниско бюджетни еднопосочни билетчета и отиват да си търсят препитание, като метат улиците около истинския, френски Лувър. За нашият Лувър няма да намерите информация никъде. В Уикипедия не пише нищо. Във Фейсбук няма собствена страница. Нашият Лувър е напълно неизвестен за широката общественост, така, както е неизвестна съдбата на всички, които са минали през този Лувър някога, когато там се е вихрела дейност. В нашият Лувър, в онова малко градче някога дузина деца са учили пиано и солфеж, а театралната трупа към същия Лувър е печелила няколко златни медала на фестивалита в Долна баня, Угърчин и Куртово конаре. В нашия Лувър някога, в литературния кръжок са се писали стихотворения за любов, за раздяла...и за социализма с човешко лица или каквото там е трябвало да се пише, за да може партията – майка благосклонно да отпусне още някой клет български лев за българският Лувър. Нашият Лувър отдавна не прави експозиции. Просто, защото няма прозорци, врати, всичко е разкъртено, салонът за концерти е един голям обществен кенеф и убежище на почитателите на хероина, както и на закъсалите жертви на закона за ЧСИ и банковите кредити с ипотека. В нашият Лувър е желателно да влезете с каска и противогаз, защото вътре мирише на лайна и изгоряла гума, която понякога преспиващите там бездомници палят, за да се стоплят. А и някоя тухла може да ви падне на главата всеки миг. Няма пиано – то отдавна е изгорено от безпътниците, които са последните свидетели на българския Лувър. Няма вече завеси на сцената – те отдавна са послужили за да се опакова металната част от сцената, за да се върне на вторични суровини. Има само една оглозгана от времето и мизерията сграда, която стърчи самотно там, в онова градче, някога град... Аз съм ходил в българският Лувър. Бях част от делегация, която отиваше на купон някъде из България и се загуби по пътя, случайно преминавайки през градче, което скоро няма да го има на картата. Бях в българския Лувър и видях постоянната експозиция. Видях плакат, на който грееше ликът на Тодор Живков и беше изписано нещо за културата. После видях и плакат на СДС – онзи с лика на младата Лиана Панделиева. След това видях и плакат на царя. На другата стена имаше и плакат, на който цял площад хора със свещи в ръка се молеха, а отпред Христофор Събев четеше молитва с мегафон в ръка. На пода на българския Лувър се търкаляше детска рисунка. На рисунката се виждаше как е изглеждал Лувърът, когато все още градът не е бил градче, а хората все още не са били хорица. Виждаше се надписа - „Ars longa vita brevis est”, поставен отпред, на Лувъра, очевидно от някой, който поназнайва латински. „Животът е кратък изкуството вечно“ - ето това е пишело на металната табела на българския Лувър. Излязох от сградата и с поглед потърсих тази табела. Но табела с латински надпис нямаше. Вместо това имаше няколко плаката, рекламиращи бързи кредити и непочистени плакати от последните избори на Волен Сидеров - „С нами Бог!“. Ако случайно минете през това градче, отидете до българският Лувър. Няма да сбъркате – намира се точно до фолк дискотека „Версай“, малко след секс – шоп „Френч кис“, точно до мястото, където невръстни ромски проститутки висят в студа в очакване на оскъдния трафик. Поради което местните наричат тази местност „булонски лес“. Отидете пред българския Лувър, застанете пред изкъртената му врата и затворете очи. Когато затворите очи, ще чуете звука на пианото, на което едно дете се упражнява, свирейки соната в до мажор от Моцарт, част първа. После ще видите как в кръжока по изобразително изкуство децата се мъчат да нарисуват ваза, чаша и ябълка на зеленикав фон. После ще чуете стихове на малко момиче, ще видите пиеска от Кръстю Пишурка. И когато отворите очи, ще разберете, че за българския Лувър няма какво да се каже. Българският Лувър си замина заедно с българския Дженеръл Моторс, заедно с българското Тексако и заедно с българския Харвард. Не, те не си заминаха, а не се случиха и няма да се случат. Както не се и случи българският преход. И днес, четвърт век след като решихме, че е време да изградим наново страната си, само че този път по–честно и по–свободно, седим пред останките от българския Лувър и си говорим за поредния министър, който създава поредния скандал по пътя към онзи, френски Лувър. Там, където биха могли да изложат и картини на родни творци, стига да имаше български Лувър, стига да имаше не градчета, а градове и не хорица, а хора, които, заедно, ръка за ръка да създадат нещо истинско, красиво и значимо, което да бъде изложено някъде там, където изкуството е култ, а не ненужна, но гъзарска и евтина брошка на ревера на поредната политическа конюктура. За българския Лувър не пише нищо. За него няма да прочетете в медиите. А ако прочетете – то това ще е единствено и само в минало време. Български Лувър няма. И френски - също. В градовете няма кина, театрите са дискотеки, читалищата са базари за гащи, козметика и дребни сувенири. А ние отиваме бавно, но сигурно към онзи, другия Лувър. За да метем улиците около него. Какво пък, това е в името на културата...

Калин Терзийски: Случилото се с акушерката не е изпушване

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4733644


"Тезата, че акушерката Емилия Ковачева е посегнала на пеленаче заради синдрома „бърнаут” – прегаряне или „изпушване”, не е състоятелна". Това смята писателят и бивш психиатър Калин Терзийски, който гостува в предаването „Тази неделя” по bTV. Той посочи, че „бърнаут” не е свързан с агресивни действия.

Калин Терзийски: Акушерката не е изпушила, бърнаут не е свързан с агресивни действия

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4733648

"Тезата, че акушерката Емилия Ковачева е посегнала на пеленаче заради синдрома „бърнаут” – прегаряне или „изпушване”, не е състоятелна". Това смята писателят и бивш психиатър Калин Терзийски, който гостува в предаването „Тази неделя” по bTV. Той посочи, че „бърнаут” не е свързан с агресивни действия.
"Тезата, че акушерката Емилия Ковачева е посегнала на пеленаче заради синдрома „бърнаут” – прегаряне или „изпушване”, не е състоятелна". Това смята писателят и бивш психиатър Калин Терзийски, който гостува в предаването „Тази неделя” по bTV. Той посочи, че „бърнаут” не е свързан с агресивни действия.

Експерт: Бъдещият президент на САЩ ще продължи конфронтацията с Русия

http://svetoven.pogled.info/news/64056/Ekspert-Badeshtiyat-prezident-na-SASHT-shte-prodalzhi-konfrontatsiyata-s-Rusiya

/Поглед.инфо/ След президентските избори в САЩ догодина Украйна ще остане в центъра на конфронтацията между Вашингтон и Москва.

Спипаха шофьор с 2,05 промила алкохол

http://pik.bg/спипаха-шофьор-с-205-промила-алкохол-news322385.html

Спипаха шофьор с 2,05 промила алкохол

46-годишен мъж от село Дянково е хванат да шофира „Фиат Брава” след употреба на алкохол – съобщават от ОДМВР-Разград.

Мъжът с инициали Н.М. е спрян за полицейска проверка в 19 часа на 24 април на кръстовището между улиците „Иван Вазов” и „Княз Борис” в Разград. Пробата му с дрегер отчела 2,05 промила алкохол в издишания въздух. На водача е взета и кръвна проба за изследване, предаде "Дарик"

Той е задържан за 24 часа, по случая е образувано бързо производство.

Експерт: Мерките за бежанците са силно закъснели

http://pik.bg/експерт-мерките-за-бежанците-са-силно-закъснели-news322386.html

Експерт: Мерките за бежанците са силно закъснели

"Мерките, предприети за бежанците към Европа, са силно закъснели." Това каза в проф. Вихрен Бузов, специалист по кризи на сигурността, предаде агенция "Фокус".

По думите му, те са закъснели, тъй като бежанският поток през последните години непрекъснато се увеличава.

"За последните 14 години 23 хиляди бежанци са загинали, сега към тях се прибавиха още 800, в опита си да достигнат Европа. Нестабилността в Близкия Изток, бих казал дори, разрухата на системата за сигурност в Близкия Изток и Северна Африка, все повече се залива и оттам идват нови бежански вълни. Ние Балканите сме точно на техния път'', обясни професорът.

Той допълни, че решенията на Европейския съвет сега са да осъществяват по- сериозен контрол, наблюдавайки с хеликоптери и кораби, броят на минаващите лодки. Това, обаче по никакъв начин няма да допринесе за решаването на проблема.

''Проблемът не е в това, че някои хора се възползват да вземат пари от нещастните бежанци, а проблемът е, че Западът разбърка системата за сигурност на страните от Третия свят, на Арабските страни и Северна Африка. Той носи главната вина за тази ситуация. Тя няма да бъде решена с такива половинчати мерки, освен това заплахите, че ще потопяват лодки и кораби, ако в тях няма бежанци, са абсолютно безсмислени, защото това също няма да доведе до решение на проблема'', коментира още проф. Вихрен Бузов. 

Образователната комисия в НС със скандално решение

http://bulgarski.pogled.info/obrazovanie/news/64055/Obrazovatelnata-komisiya-v-NS-sas-skandalno-reshenie

/Поглед.инфо/ На изнесено заседание на Комисията по образование и наука в НС в Костенец беше отхвърлено предложението за запазване и модернизиране на досегашните помощни училища.

Кунева: Ако не беше европейският бюджет, България щеше да има нулеви публични разходи

http://pik.bg/кунева-ако-не-беше-европейският-бюджет-българия-щеше-да-има-нулеви-публични-разходи-news322387.html

Кунева: Ако не беше европейският бюджет, България щеше да има нулеви публични разходи

Ако не беше европейският бюджет, България щеше да има нулеви публични разходи. Това каза вицепремиерът по европейските въпроси и механизма за сътрудничество и проверка Меглена Кунева в предаването „Денят започва” по БНТ.

„Българите сме убедени европейци. Подкрепата за ЕС не е намаляла. Дори бих казала, че вярваме на европейските институции повече, отколкото на българските. Това не е нещо уникално. В много други страни казват: „Предпочитаме да направите законодателството в ЕК, защото иначе тук на местно ниво ще започнат някакви лобистки интереси и за нас е по-сигурно да имаме качествено законодателство отвън”, обясни Кунева . Тя подчерта, че с това не трябва да се прекалява. 

„Възможността страната да вземе национално решение, така, както е предвидено в договорите по истински националните въпроси, трябва да остане”, посочи вицепремиерът. Кунева отбеляза, че не живеем в спокойно време, но тъкмо това, че сме в ЕС, че има покрив над главата ни, прави нещата за България и Румъния много по-различни.

„Представете си една страна, която се бори извън ЕС, и то страна като нашата или като Румъния. Има страни, които се борят сами с тероризма, с икономическата криза. По време на тази икономическа криза инвестициите спряха почти навсякъде”, уточни Кунева. 

„През тази криза всеки един километър, който е строен, всеки ремонт, всичко минаваше през европейските програми. Ако ги нямаше, ние щяхме да бъдем много по-зле”, допълни Меглена Кунева.

Кунева: Без европейския бюджет щяхме да имаме нулеви публични разходи

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4733634


"Ако не беше европейският бюджет, България щеше да има нулеви публични разходи". Това каза вицепремиерът по европейските въпроси и механизма за сътрудничество и проверка Меглена Кунева в предаването „Денят започва” по БНТ. „Българите сме убедени европейци. Подкрепата за ЕС не е намаляла. Дори бих казала,

Кунева: Ако не беше европейският бюджет щяхме да имаме нулеви публични разходи

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4733637

"Ако не беше европейският бюджет, България щеше да има нулеви публични разходи". Това каза вицепремиерът по европейските въпроси и механизма за сътрудничество и проверка Меглена Кунева в предаването „Денят започва” по БНТ.
„Българите сме убедени европейци. Подкрепата за ЕС не е намаляла. Дори бих казала,
"Ако не беше европейският бюджет, България щеше да има нулеви публични разходи". Това каза вицепремиерът по европейските въпроси и механизма за сътрудничество и проверка Меглена Кунева в предаването „Денят започва” по БНТ. „Българите сме убедени европейци. Подкрепата за ЕС не е намаляла. Дори бих казала,

Трагедия! Мъж загина след инцидент с трактор

http://pik.bg/трагедия-мъж-загина-след-инцидент-с-трактор-news322384.html

Трагедия! Мъж загина след инцидент с трактор

 31-годишен мъж от село Градище е загинал след инцидент с трактор в местността „Таш Алтъ“ край селото, съобщиха от пресцентъра на МВР – Шумен.

Сигнал за произшествието е получен на 25 април по обяд в дежурната част на ОД на МВР-Шумен. Било съобщено, че собственикът на трактор „Янмар“ с шуменска регистрация, е затиснат под кабината му, докато карал дървета, завързани към него .

Инцидентът е станал извън пътната мрежа. Предполага се, че правоспособният водач от село Градище се е преобърнал с трактора, след като загубил управлението над него.

Починал е на място. Аутопсия ще изясни точната причина за смъртта.

Образувано е досъдебно производство. 

Акушерката, пребила бебе, не помни случилото се

http://offnews.bg/news/n_1/n_495828.html

Акушерката Емилия Ковачева, която преби бебе на 4 дена в болница "Софиямед" не помни нищо от това, което се е случило във въпросната нощ. Това стана ясно от думите на адвоката й Владислав Янев. "Тя няма спомен, защото е била в изключително тежко състояние. Това, което със сигурност си спомня, е, че това дете й е направило впечатление, че не изглежда добре и има жълтеникав тен, при което тя към 7 ч. (сутринта - бел. ред.), преди да напусне работа, съвсем добросъвестно отива при лекарката, която е дежурна, обяснява какви притеснения има, при което лекарката прави внимателен преглед на детето. Констатират наистина, че има жълтеникав тен, лекарката нарежда да се направи кръвна проба заради съмнения за жълтеница. Акушерката изчаква да излязат резултатите от кръвната проба и едва след като се вижда, че няма жълтеница, е сменена и напуска работното си място", каза Янев пред Нова тв. Вероятно една от основните причини за тази криза е фактът, че Емилия е работила твърде много часове без почивка в продължение на години. "Тя се е чувствала изключително затормозена и не на себе си. Изживяла е някаква криза и тепърва ще се установява какво е причинила тя - дали някакво психично заболяване, или някакво моментно състояние на невменяемост. Наистина тази жена е била поставена в ненормални условия. Представете си 24 часа да работите - дори и и чинии да миете, може да припаднете или да направите нещо нередно", каза адвокат Янев. Побоят става между 1:30 и 3:30 през нощта, по информация на адвоката. "Немотията, мизерията, в която много българи живеят е наложила Емилия да вземе тази двойна смяна. Тя преди доста години е станала вдовица, отгледала е сама две деца. Непрекъснато е работила. Нейните родители, които цял живот са работили, са пенсионери с влошено здравословно състояние. Майка й получава пенсия 150 лева, а баща й - 180 лева. Двете й деца, момичета - едното ще бъде за първа година студентка, а другото е в гимназията - вземат наследствена пенсия 112 лева. Общият размер на доходите на това семейство е по 270 лева на човек. Това е национален проблем - тези ниски пенсии и мизерни доходи, които карат хората да робуват, защото тя наистина е робувала", допълни адвокатът. На въпрос дали ще пледира невменяемост адвокат Янев отговори: "Ще пледирам да се установи истината. Не съм съгласен с методите на разследване до момента. Представя се един селективно избран запис (бел. ред. - от побоя) само на една камера и то ограничен период от време. Не е хванат целият период от време - къде е било детето, какво е правило. Този запис е и незаконно разпространен в интернет. Нередно е, манипулира се общественото мнение. Нередно е по време на разследване, първо, да се бави сезирането на органите. Има много сериозно забавяне, което се оправдава с някакво вътрешно разследване. Не е законно и не е правилно да се бави уведомяването на органите, когато е имало данни за някакво нарушение. Ще пледирам невменяемост, ако имам реални данни за това нещо. Не мога да пледирам нещо нереално, тъй като само ще се злепоставим". Той описа състоянието на родителите и дъщерите на Емилия като "съсипани". "Всички са съсипани - и нейните родители, и децата. Това е една голяма трагедия за цялото семейство." Вчера съдът остави в ареста Емилия Ковачева.

Георги Кадиев: Не могат да ме спрат да се кандидатирам за кмет на София трети път

http://web.barometar.net/79824/

Депутатът от БСП Георги Кадиев коментира решението на пленума на БСП, кандидати за кметове и общински съветници, които са загубили два пъти да не бъдат издигани за трети път така: „Заедно с Драго Стойнев сме на конференция в Дубровник. Чета по медиите какво се е случило на пленума на БСП вчера. Доста грозна картина. Можеха […]

Икебаната: Страхувам се от болката преди да умреш, не от смъртта

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4733625

Страхувам се от болката преди да умреш, не от смъртта. Това сподели пред Нова телевизия певецът Деян Николов – Икебаната. „Липсва ми детството. Това е едно от нещата, които наистина ми липсват”, добави певецът.
Деян Николова разказа, че е дошъл от Русе в София след казармата. „ Работил съм какво ли не. В София започнах във фирма за дюшеме и врати.
Страхувам се от болката преди да умреш, не от смъртта. Това сподели пред Нова телевизия певецът Деян Николов – Икебаната. „Липсва ми детството. Това е едно от нещата, които наистина ми липсват”, добави певецът. Деян Николова разказа, че е дошъл от Русе в София след казармата. „ Работил съм какво ли не. В София започнах във фирма за дюшеме и врати.

Икебаната: Липсва ми детството. Страхувам се от болката преди да умреш

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4733628

Страхувам се от болката преди да умреш, не от смъртта. Това сподели пред Нова телевизия певецът Деян Николов – Икебаната. „Липсва ми детството. Това е едно от нещата, които наистина ми липсват”, добави певецът.
Деян Николова разказа, че е дошъл от Русе в София след казармата. „ Работил съм какво ли не. В София започнах във фирма за дюшеме и врати.
Страхувам се от болката преди да умреш, не от смъртта. Това сподели пред Нова телевизия певецът Деян Николов – Икебаната. „Липсва ми детството. Това е едно от нещата, които наистина ми липсват”, добави певецът. Деян Николова разказа, че е дошъл от Русе в София след казармата. „ Работил съм какво ли не. В София започнах във фирма за дюшеме и врати.

Специална система ще отводнява покрива на зала Спортна зала във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=287272

Специална вакуумна система, която вече е инсталирана, ще отводнява покрива на зала „Конгресна“ в Двореца на културата и спорта, съобщиха за Moreto.net от Община Варна. Системата е автоматизирана и много ефективна - при определено ниво на водата се задейства вакуум, който изсмуква събраното количество вода десет пъти по-бързо от конвенционалния метод.

Турция: Решението на България да признае „масовото изтребление” на арменци ще има последици

http://www.cross.bg/narodnoto-subranie-strana-1462615.html

/КРОСС/ На 25 април т.г. посланикът на България в Анкара бе поканен на среща в турското въшно министерство във връзка с Решението на Народното събрание за признаване на масовото изтребление на арменците в Османската империя в периода 1915-1922 г., съобщава Министерството на външните работи. Турската страна изложи своите виждания, свързани със събитията, станали повод за решението на българския парламент, както и за начина и последствията от неговото приемане. В отговор българският посланик Красимир Тулечки разясни характера и смисъла на декларацията, приета с голямо мнозинство от Народното събрание, както и факта, че тя не е насочена срещу съвременна Република Турция. Българската страна подчертава своето желание за развитие на двустранните отношения на равноправна основа във всички области от взаимен интерес и ще работи последователно за изпълнението на тази цел.

29 години от аварията в АЕЦ "Чернобил"

http://www.cross.bg/megavata-avariyata-moshtnostta-1462616.html

/КРОСС/ На 26 април 1986 г. в 1.23 ч. става най-голямата ядрена авария в света, която засяга и България. Тя се случва в помещението на четвърти блок на Чернобилската АЕЦ в Украйна, тогава част от Съветския съюз. Това е най-тежката авария в историята на ядрената енергетика. Тя предизвиква облак от радиоактивни отпадъци, който преминава над части от СССР, Източна Европа и Скандинавия. Обширни райони в Украйна, Беларус и Русия са замърсени, като близо 60% от радиоактивните отпадъци падат на територията на Беларус. Основна причина за аварията е човешкият фактор. За 25 април 1986 г. е било планирано да се извърши профилактичен ремонт и изпитание с турбогенератора на IV блок на Чернобилската АЕЦ. Реакторът с номинална мощ от 3200 мегавата е трябвало да бъде изключен за около 20 секунди, а мощността му да бъде свалена до 700-1000 мегавата. В 1,06 ч. на 25 април започва планираното намаляване на мощността на реактора. Дванайсет часа по-късно мощността е 1600 мегавата, или 50% от номинала. В 0,28 часа на 26 април е стигната мощност от 500 мегавата, реакторът е приведен в автоматичен режим на управление, но неочаквано пада до 30 мегавата. Ядрената реакция излиза извън контрол, мощността за няколко секунди се вдига до 300 000 мегавата (100 пъти повече от номинала). В 1,24 ч. се взривява горната част на реактора. Самата авария представлява два взрива, които разрушават енергоблока, припомня varna24.bg. Стотици хиляди души са евакуирани от зоната на бедствието

Изключиха дете с левкемия от училище заради отсъствия от часовете

http://petel.bg/Izklyuchiha-dete-s-levkemiya-ot-uchilishhe-zaradi-otsastviya-ot-chasovete__109804

В щата Мичиган 12-годишно момиче, което е болно от левкемия, е било изключено от училище, тъй като е отсъствало по-често от часовете, съобщи...

Специална система отводнява покрива на зала „Конгресна“

http://web.barometar.net/79822/

Специална вакуумна система, която вече е инсталирана, ще отводнява покрива на зала „Конгресна“ в Двореца на културата и спорта. „Положихме много усилия да отводним подземията, да укрепим основите и да осигурим здравината на цялата конструкция на залата, затова монтирането на тази система бе особено важна задача“, коментираха строителите. Системата е автоматизирана и много ефективна – […]

Зеленчуците най-скъпи от 5 години насам, не се очаква поевтиняване

http://www.moreto.net/novini.php?n=287271

Цените на краставиците и доматите, както родно производство, така и вносни, са рекордно високи за последните 5 години, пише вестник "Труд”. Поскъпването при плодовете и зеленчуците за последната година е средно 35%, сочат данните на Комисията по стоковите борси и тържища и справките от големите магазини и пазари в страната.

Минироботи учат децата да програмират, докато играят (видео)

http://www.dnevnik.bg/tehnologii/2015/04/26/2519309_miniroboti_uchat_decata_da_programirat_dokato_igraiat/?ref=rss


Програмирането се превръща във все по-важно умение, което е добре да се развива от ранна възраст. На това мнение са в компанията Dash Robotics, която е създала минироботи, които да учат децата да програмират, докато играят.

Роботите са във формата на малки насекоми. Те са изработени от пластмаса и ще се продават като комплекти за сглобяване на цена от 50 долара. Готовите роботи ще могат да се програмират от децата да извършват различни задачи. Например как да минат през лабиринт или...

Треньорът на Лудогорец след 0:2 от Берое: Чакахме мача с Левски

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4733621

Старши-треньорът на Лудогорец Георги Дерменджиев определи снощната загуба с 0:2 от Берое като най-слабия мач на тима му през сезона. Поражението е първо за шампионите след началото на плейофите в
Старши-треньорът на Лудогорец Георги Дерменджиев определи снощната загуба с 0:2 от Берое като най-слабия мач на тима му през сезона. Поражението е първо за шампионите след началото на плейофите в "А" група. "В началото мачът не предвещаваше такова нещо, но след това бяхме много разконцентрирани и може би изиграхме най-слабия си мач.

Треньорът на Лудогорец Дерменджиев след 0:2 от Берое: Чакахме мача с Левски

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4733617

Старши-треньорът на Лудогорец Георги Дерменджиев определи снощната загуба с 0:2 от Берое като най-слабия мач на тима му през сезона. Поражението е първо за шампионите след началото на плейофите в "А" група.
"В началото мачът не предвещаваше такова нещо, но след това бяхме много разконцентрирани и може би изиграхме най-слабия си мач.
Старши-треньорът на Лудогорец Георги Дерменджиев определи снощната загуба с 0:2 от Берое като най-слабия мач на тима му през сезона. Поражението е първо за шампионите след началото на плейофите в "А" група. "В началото мачът не предвещаваше такова нещо, но след това бяхме много разконцентрирани и може би изиграхме най-слабия си мач.

Мини роботи учат децата да програмират докато играят (видео)

http://www.dnevnik.bg/tehnologii/2015/04/26/2519309_mini_roboti_uchat_decata_da_programirat_dokato_igraiat/?ref=rss


Програмирането се превръща във все по-важно умение, което е добре да се развива от ранна възраст. На това мнение са в компанията Dash Robotics, която е създала мини роботи, които да учат децата да програмират докато играят.

Роботите са във формата на малки насекоми. Те са изработени от пластмаса и ще се продават като комплекти за сглобяване на цена от 50 долара. Готовите роботи ще могат да се програмират от децата да извършват различни задачи. Например как да минат през лабиринт или...

Премиерът Борисов ще катери Перперикон

http://pik.bg/премиерът-борисов-ще-катери-перперикон-news322373.html

Премиерът Борисов ще катери Перперикон

Премиерът Бойко Борисов ще катери археологическия комплекс Перперикон край Кърджали.

Тракийският скален град е бил столица и крепост с царски дворец. По-късно тук са живели римляни, готи, византийци и българи. Унищожен е от турците в ХIV в. Преди да изкачи скалния връх с кота 470 м, премиерът ще разговаря с фермерите край Чифлик. Борисов ще се срещне с животновъди от Кърджалийско, които бяха потърпевши от снежното бедствие през март. Държавата ги обезщети за понесените загуби с 600 000 лв. Средствата бяха за компенсиране на щетите от унищожени селскостопански животни в резултат на неблагоприятните климатични условия, пише "Стандарт".

В неделя се очаква фермерите да благодарят лично на премиера за бързата реакция на правителството и своевременното разплащане на средствата за претърпените материални щети. Над 200 стопанства в Източните Родопи бяха засегнати от унищожителната стихия. Овце, кози и крави бяха премазани под тежестта на рухналите кошари. Броят на умрелите животни надхвърли 3200.

 

Най-малко 1800 са вече жертвите на опустошителното земетресение в Непал

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/04/26/2520366_nai-malko_1800_sa_veche_jertvite_na_opustoshitelnoto/?ref=rss


Жертвите на опустошителното земетресение с магнитуд 7.9 по Рихтер, което вчера удари Непал, вече надхвърлят 1800 души. Данните на световните информационни агенции, базирани на сведения на местните власти, се разминават, като се посочва, че причината е в противоречивата информация заради тежката обстановка и непрекъснато растящия брой на открити тела. 

Тази сутрин "Ройтерс" съобщава за 1805 загинали, като се позовава на представител на министерството на вътрешните работи. Според...

70 години от зверското убийство на Мара Рачова от комунистическите тайни служби

http://pik.bg/70-години-от-зверското-убийство-на-мара-рачова-от-комунистическите-тайни-служби-news322372.html

70 години от зверското убийство на Мара Рачова от комунистическите тайни служби

Улица в София да носи името на Мара Рачова. Такова предложение ще внесат в Столичния общински съвет от ПП Обединени земеделци, каза председателят на партията Петя Ставрева пред земеделци, симпатизанти и граждани след панихида в нейна памет, на 25 април, в храм „Св. Седмочисленици“ в София. 

Тази година на 28 май се навършват 70 години от зверското убийство на Мара Рачова от тайните служби на комунистическия режим. Тя става жертва на червения терор на 24-годишна възраст. Юрист по образование, тя е личен секретар на д-р Г. М. Димитров, а по-късно и на Никола Петков.

„Днес се покланяме пред саможертвата на земеделката Мара Рачова. Нейната мъченическа смърт е доказателство за безумията на кървавия комунистически режим, управлявал страната ни 45 години. Саможертвата й ни учи, че демокрацията няма алтернатива и трябва да се защитава постоянно“, заяви Ставрева.

Тя припомни последните дни от живота на Мара Рачова – ареста й   от Държавна сигурност на 24 май 1945 г., часове след като помага на д-р Г. М. Димитров да намери убежище в английската легация в София, жестоките й изтезания и смъртта й четири дни по-късно при неизяснени обстоятелства. Официалното съобщение на милицията е, че се е самоубила 4 дни след арестуването ù, хвърляйки се от прозореца на четвъртия етаж на сградата...                                                                          

По повод зверското убийство на Мара Рачова в Дирекцията на милицията в София, служителят на Британските тайни служби в София полковник С. В. Бейли изпраща съобщение до Министерството на външните работи на Великобритания, в което описва жестоките мъчения, на които тя е била подложена от комунистическите тайни служби. 

„Ужасно е дори да слушаме за това зверство. Но то е се случило преди 70 години и е отнело живота на един достоен млад човек, който остава ярка диря след себе си. За нас земеделците Мара Рачова  е мъченица, която и днес признателните земеделци помнят и почитат“, каза в словото си Ставрева.

Тя отбеляза, че от Държавна сигурност са изчистили от архивите всякаква информация за Мара Рачова. Днес за нея ни напомнят само един скромен паметник на гроба й в София и двете запазени нейни снимки – едната с ученическа баретка, другата – като по-голяма, от времето когато е била вече секретарка на лидерите на БЗНС.

Подобна на нейната съдбата е тази на Евтим Арсов, Сергей Румянцев, Димитър Грънчаров, Никола Петрини, Петър Коев, Рангел Даскалов, Любен Боянов - цяла плеяда от мълчаливи герои, чиято трагична съдба остава все още в полумрака на историята.

Такива личности трябва да се помнят от поколенията и имената им да бъдат записани в българската история, без манипулации и премълчаване, е позицията на Обединени земеделци.

Да се поклонят пред земеделската мъченица дойдоха земеделци от София, Пазарджик, Хасково, Бургас, Враца, Благоевград, Ловеч, Бяла черква. От националното ръководство на възпоменателното събитие присъстваха също зам.-председателите на партията инж. Емил Йончев и инж. Георги Зарков, Таня Тодорова, доц. Людмила Лозанова, Петьо Иванов, инж. Тодор Стоянов, както и председателят на столичната организация Красимир Вълев и членове на градското ръководство.

След панихидата земеделците поднесоха цветя пред паметника на д-р Г. М. Димитров в градинката пред храма. 

„Нощни вълци“ все пак тръгват на мотопоход към Берлин

http://www.cross.bg/noshtni-vultzi-polsha-1462614.html

/КРОСС/ Мотоциклетисти от руския рокерски клуб "Нощни вълци" започнаха пътуване за отбелязване на настъплението на Червената армия през Втората световна война.Около 20 рокери, включително членове на "Нощни вълци", тръгнаха от Москва с цел да преминат в Полша и да стигнат накрая до Берлин на 9 май, предаде Асошиейтед прес, цитирана от dir.bg. Вчера Полша, разтревожена от агресивния национализъм на рокерския клуб, заяви, че няма да ги допусне на своя територия. Лидерът на "Нощни вълци" Александър Залдостанов каза вчера, че те все пак ще пресекат групово границата край белоруския град Брест, както е планирано, но ако не им бъде позволено да преминат заедно, ще направят това по отделно от различни места. Очаква се групата да стигне до границата в понеделник. "Нощни вълци" са известни в чужбина с пламенния си национализъм и връзките си с руския президент Владимир Путин, който няколко пъти е карал мотор заедно с рокерите от клуба. Въпреки обтегнатите отношения с Русия, сериозно влошени заради кризата в Украйна, Полша даде разрешение на друго руско мотошествие за отбелязване на 70-ата годишнина от края на европейските сражения във Втората световна война, посочва Асошиейтед прес. Ветерани, ученици и мотоциклетисти от руската Калининградска област начело с губернатора Николай Цуканов пристигнаха на 25 април в Полша, за да почетат паметта на загиналите във Великата отечествена война, отбелязва ТАСС

Образователната комисия в Народното събрание със скандално решение в ущърб на децата със специални образователни потребности

http://pik.bg/образователната-комисия-в-народното-събрание-със-скандално-решение-в-ущърб-на-децата-със-с-news322370.html

Образователната комисия в Народното събрание със скандално решение в ущърб на децата със специални образователни потребности

На изнесено заседание на Комисията по образование и наука в НС в Костенец беше отхвърлено предложението за запазване и модернизиране на досегашните помощни училища.

ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ подкрепи предложението на асоциацията на помощните училища, но текстът бе отхвърлен. Така реално помощните училища ще престанат да съществуват.

Основната промяна, която бе предложена, бе свързана със запазването на възможността за децата със специални образователни потребности, които не могат да се интегрират в общообразователното училище, да учат при необходимите специални условия чрез запазване и модернизиране на досегашните помощни училища.

Според депутатите от левицата модернизирането на тези училища може да даде истинска възможност за децата със специални образователни потребности да се развиват според възможностите си при по-специални грижи.

Социалистите са категорични, че родителите и децата трябва да имат възможност за избор.

The Kathmandu Post: Броят на жертвите на земетресението в Непал достигна 2500 (обновена)

http://www.cross.bg/nepal-zemetresenie-grazhdani-1462613.html

/КРОСС/ Броят на жертвите, загинали след вчерашното земетресение в Непал, превишава 2350 души, съобщава в Twitter The Kathmandu Post. САЩ обявиха, че изпращат спасителен екип и отпускат първа помощ от 1 млн. долара на Непал, който пострада в събота от силно земетресение, отнело живота на близо хиляда души, съобщи Американската агенция за международно развитие (USAID). Службата за оказване на помощ при бедствия в чужбина (OFDA), която е част от USAID, ще изпрати екип от спасители и помощ и разрешава деблокирането на един милион долара, за да се посрещнат най-спешните нужди на населението, се казва в съобщение в Туитър на директора на OFDA Джереми Кониндик.Сред жертвите на земетресението в Непал е изпълнителният директор на Google Дан Фрединбург.Той е загинал под Еверест, където в резултат на силното земетресение падна лавина. Смъртта на Фрединбург бе потвърдена от неговата сестра. Тя написа в Туитър, че той е починал вследствие на тежки травми по главата. Жертвите на опустошителното земетресение от 7,8 по скалата на Рихтер в Непал надхвърлиха 1800 души. Ранените са повече от 4500. По информация на посолството на България в Индия, акредитирано и за Непал, към момента няма данни за пострадали български граждани в резултат на разрушителното земетресение.Почетният консул на България в Непа - Бхола Тхапа, продължава да поддържа редовен контакт с местните власти, съобщи МВнР и изказа съболезнования на семействата и близките на стотиците жертви на природната стихия

Броят на жертвите на земетресение в Непал превиши 1800, ранените са повече от 4500

http://www.cross.bg/nepal-zemetresenie-rihter-1462613.html

/КРОСС/ САЩ обявиха, че изпращат спасителен екип и отпускат първа помощ от 1 млн. долара на Непал, който пострада в събота от силно земетресение, отнело живота на близо хиляда души, съобщи Американската агенция за международно развитие (USAID). Службата за оказване на помощ при бедствия в чужбина (OFDA), която е част от USAID, ще изпрати екип от спасители и помощ и разрешава деблокирането на един милион долара, за да се посрещнат най-спешните нужди на населението, се казва в съобщение в Туитър на директора на OFDA Джереми Кониндик.Сред жертвите на земетресението в Непал е изпълнителният директор на Google Дан Фрединбург.Той е загинал под Еверест, където в резултат на силното земетресение падна лавина. Смъртта на Фрединбург бе потвърдена от неговата сестра. Тя написа в Туитър, че той е починал вследствие на тежки травми по главата. Жертвите на опустошителното земетресение от 7,8 по скалата на Рихтер в Непал надхвърлиха 1800 души. Ранените са повече от 4500. По информация на посолството на България в Индия, акредитирано и за Непал, към момента няма данни за пострадали български граждани в резултат на разрушителното земетресение.Почетният консул на България в Непа - Бхола Тхапа, продължава да поддържа редовен контакт с местните власти, съобщи МВнР и изказа съболезнования на семействата и близките на стотиците жертви на природната стихия

Пръскат за кърлежи в Балчик

http://pik.bg/пръскат-за-кърлежи-в-балчик-news322368.html

Пръскат за кърлежи в Балчик

Започва обработване на зелените площи в Балчик против кърлежи, информираха от община Балчик. Служители на общинското предприятие БКС ще обработят първотревата в центъра на града, около Морска гара и алея "Ехо".

До края на следващата седмица дезакаризация ще се проведе и в селата Стражица, Царичино, Безводица и Оброчище. В началото на месец май ще бъдат обработени зелените площи и в другите райони на Балчик.

Третираните райони ще бъдат обозначени с предупредителни табели, уточняват от общината.

Борисов: Харчим много пари за бежанците

http://politics.actualno.com/Borisov-Harchim-mnogo-pari-za-bejancite-news_469725.html

Харчим много пари за бежанците. Това каза премиерът Бойко Борисов по време на откриване на Пречиствателна станция в Свиленград, предаде репортер на Агенция „Фокус”. „Вче...

Байрактаров бесен от дервишки ритуали в НС

http://frognews.bg/news_90121/Bairaktarov-besen-ot-dervishki-rituali-v-NS/

Изстъргването на ДПС от всички властови позиции е част от програмата на ПФ, защото тя е олицетворение на мафията и на всички мракобесни практики в политиката, заяви по НТВ Д. Байрактаров от ПФ.

Рашидов като естететически проблем

http://www.moreto.net/novini.php?n=287255

Навремето Иван Кръстев казваше, че има спрямо Симеон Сакскобургготски не толкова политически, колкото естетически проблем. Може и да не е съвсем осъзнато, но често естетическата оценка ни води в отношението към политиката. Но не точно като чиста естетика, а битовият ГЕОРГИ ДАСКАЛОВ Има го у всички, даже у професионално изкушените.

Черна нощ: Моторист загина във Варна!

http://www.bnews.bg/article-133883

Общо 13 са пътнотранспортните произшествия за последните 24 часа във Варна.

Ева Паунова участва във Федералната асамблея на „Международното европейско движение" в Рига

http://pik.bg/ева-паунова-участва-във-федералната-асамблея-на-„международното-европейско-движение-в-рига-news322367.html

Ева Паунова участва във Федералната асамблея на „Международното европейско движение" в Рига

 Заместник-председателят на „Международното европейско движение" (EMI) и евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Ева Паунова взе участие във Федералната асамблея на Движението, провела се в Националния парламент на Латвия в град Рига. „Международното европейско движение" е най-голямата европейска неправителствена организация, в която членуват 39 национални съвета и 33 международни асоциации.

В рамките на срещата евродепутатът председателства работна група на тема „Работни места, конкурентоспособност и устойчив растеж". Групата определи три ключови елемента, необходими за постигането на повече растеж и работни места, както и по-успешно представяне на Европа на световния пазар. Това са завършването на Единния цифров пазар, справянето с младежката безработица и набавянето на инвестиции в ЕС.

На срещата, на която бе избран и новият генерален секретар на EMI Петрос Фасулас, присъстваха още председателят на Движението – немският евродепутат Йо Лайнен и латвийският парламентарен секретар по европейските въпроси Занда Калниня-Лукашевица. На 8 април 2015 г. Ева Паунова и българският клон на EMI организираха дискусия в Информационното бюро на ЕП в София на тема „България, която искаме да имаме в Европа".

Германия анулира визи за рокерите на Путин

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4733611

Властите в Германия са анулирали редица визи за участници в клуба Нощни вълци”, които вчера потеглиха от Москва за Берлин в чест на победата във Втората световна война, съобщи
Властите в Германия са анулирали редица визи за участници в клуба Нощни вълци”, които вчера потеглиха от Москва за Берлин в чест на победата във Втората световна война, съобщи "Шпигел", като се позовава на съвместно изявление на МВнР и МВР. Руският рокерски клуб “Нощни вълци” е известен с националистическите си симпатии и като приближен на

Видео: Дерменджиев заяви, че "Лудогорец" е изиграл най-слабия си мач

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/04/26/2520371_video_dermendjiev_zaiavi_che_ludogorec_e_izigral/?ref=rss


Наставникът на "Лудогорец" Георги Дерменджиев призна, че загубата с 0:2 от "Берое" е била най-слабия мач на тима през сезона.

Поражението е първо за шампионите след началото на плейофите в А група и това дава шанс на "Локомотив" (София) да скъси разликата си от върха на пет точки.

"В началото мачът не предвещаваше такова нещо, но след това бяхме много разконцентрирани и може би изиграхме най-слабия си мач. Много индивидуални грешки в отбрана направихме и не бяхме изобщо...

Оставаме в управлението, но критични, намекна Първанов

http://news.ibox.bg/news/id_599195936

Именно днес АБВ ще проведе Национална конференция, на която ще обяви резултатите след вътрешнопартийния избор за лидер на партията, който се проведе вчера, както и дали ще продължи да подкрепя кабинета.

Н. Филчев: Разговорите на президенти и премиери с мен се свеждаха до ходатайство

http://www.cross.bg/sudebnata-pravosudieto-reforma-1462612.html

/КРОСС/ Работил съм с двама президенти, трима-четирима премиери и не помня колко министри на вътрешните работи. Нито един от тях, с малки изключения, не ми е говорил как да направим правосъдието по-ефективно, всички са ми ходатайствали за разни случаи - „Той е много добро момче, ако може малко да му помогнем"... Това са разговорите - срам и позор. Говорят с главния прокурор само за ходатайство, това съм запомнил за 7-годишния си мандат, а зад гърба ти гледат да те смачкат, събират компромати, а ако няма такива, ги създават, за да те оклеветят, заяви бившият главен прокурор Никола Филчев в интервю за БНТ. „Двигател на съдебната реформа е Министерството на правосъдието. Реформата на Висшия съдебен съвет е първият въпрос на съдебната реформа. Вторият, по-важен, аспект на съдебната реформа е реформата на самото правосъдие, същинската му част - съдебната дейност на съд, прокуратура, следствие, а за това изобщо не се говори. Това е сериозен недостатък. Министърът е много важна фигура, той е моторът на съдебната реформа, министър ръководи ВСС, който управлява по административните работи съдебната система, именно затова фигурата на правосъдния министър е много важна. Това трябва да бъде сериозен човек с 20-30 години опит, който знае какво прави. Един истински министър на правосъдието беше Васил Гоцев - отличен юрист, учен

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване