Там, на север. Където целият интернет се събира в едно приложение

http://www.klassa.bg/News/Read/article/251545_%D0%A2%D0%B0%D0%BC%2C+%D0%BD%D0%B0+%D1%81%D0%B5%D0%B2%D0%B5%D1%80.+%D0%9A%D1%8A%D0%B4%D0%B5%D1%82%D0%BE+%D1%86%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D1%8F%D1%82+%D0%B8%D0%BD%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%BD%D0%B5%D1%82+%D1%81%D0%B5+%D1%81

 Под новините на популярния в Якутия портал Ykt.ru присъстват обичайните бутони:Share on Facebook, Вконтакте, Одноклассники – най-разпространените в Русия социални мрежи. Но когато отворите мобилната версия на сайта, ще видите още един бутон: Share on WhatsApp.

Има новини, които са споделяни по над 200 пъти с помощта на това приложение за съобщения. Във фейсбук новините се появяват на стената на всеки един като нещо споделено или коментирано от приятелите му. В WhatsApp те пристигат през груповия чат.

В столицата Якутск живеят около 300 хиляди души и всеки един е член на десетина подобни групови чатове: колеги, родители на другите деца от училището, съседи и т.н. Когато се появи интересна новина, тя може да обиколи тези групови чатове за секунди.

Възрастните хора влизат в магазините на мобилните оператори и питат за „най-евтиния телефон, който има WhatsApp“. Те знаят, че децата им използват това приложение за съобщения, че то е безплатно и лесно, и просто искат и те да са информирани.

Кралете на видео игрите в Якутия, братята Ушнитски, си спомнят как техен познат наскоро си купил апартамент в нова сграда. И първото нещо, което направили съседите, било да го добавят към тяхната чат група. В WhatsApp разбира се.

Банките, магазините и ресторантите поддържат техни канали в WhatsApp. Същото правят и някои институции. Местните медии използват WhatsApp, така както колегите им по света използват туитър. Новините за пожари или катастрофи често се появяват първо в приложението. Например говорителят на полицията изпраща съобщение в груповия „журналистически чат“, ако нещо важно се е случило.

Този феномен има и своите недостатъци. За разлика от фейсбук и туитър, авторът на първоначалното съобщение много бързо изпада надолу в поредицата коментари и понякога е практически невъзможно да стигнеш до първоизточника.

Хората в Якутск се сблъскват и с друг сериозен проблем: как да различават фалшивите новини, които редовно се появяват в мрежата. Неотдавна се появи съобщение за смъртта на първия президент на Якутия, което се позоваваше на сайта News.Ykt.Ru. То се разпространи толкова бързо чрез WhatsApp , че държавните медии бяха принудени да излязат с опровержение. А най-честите новини са точно съобщенията за смъртта на известни хора.

За какво си пишат хората

През последните две години новини от WhatsApp редовно се появяват в местните медии.

През март едно видео набързо достигна до хиляди зрители. Записът показваше двама младежи с маскирани лица, говорещи пред якутски националисти, които пребиват няколко други младежи пред кинокомплекс в Якутск. Всичко това става на фона на руския флаг. Полицията веднага започна разследване.

През февруари жител на Якутск се разделил с приятелката си и публикувал снимка от нейния WhatsApp. Властите му повдигнали обвинение за разпространяване на лична информация и го изпратили за 6 месеца в трудов лагер. Малко по-късно друг младеж публикувал снимка на приятелката си с надпис: „Тя може да прави всичко“. Съдът приел това за клевета.

WhatsApp често се използва и за издирване на изчезнали хора. През март родителите на ученичка написали в „групата на родителите“, че момичето им е изчезнало, а телефонът й не отговаря. За минути били установено, че детето просто се е забавило след училище заедно с приятелки.

Защо в Якутия?

Първо, само преди две години достъпът до интернет в републиката струваше 2000 рубли на месец (по това време 65 долара), което бе непосилно за мнозина, а и връзката бе слаба. За повечето хора тогава мрежата се ограничаваше до няколко сайта за местни новини. Всъщност това не било проблем за жителите на Якутия, които до ден днешен продължават да четат само какво се случва около тях. На сайта Ykt.ru секцията „Якутия“ има в пъти повече четения от „Русия“ или „Свят“.

Второ, през зимата в Якутск температурите достигат до минус 60°C, хората си стоят вкъщи и е обичайно да си пишат съобщения с приятели. Разменят цитати, рецепти, поздравителни картички на местния език. Стремежът да пуснеш нещо вирусно в WhatsApp се е превърнал в нещо като спорт.

Трето, приложението е изключително лесно за употреба. Възрастните хора често дори не са наясно, че използват интернет.

Бъдещето на съобщенията

Според доклад на Института Ройтерс, в последните години броят на хората, които четат новините на смартфони вместо на компютри, се е увеличил значително – те вече са около 40%. Най-често това става през фейсбук или туитър.

Медийни експерти очакват популярните приложения за съобщения да са следващото ниво – поколението вече не „виси“ толкова в социалните мрежи, колкото прекарва време в приложения за съобщения.

През 2014 година Далечният изток, където е Якутия, се превърна в най-бързо растящият пазар за смартфони в Русия. Много хора там нямат компютри, но вече има достъпни за всеки смартфони. Почти всеки смартфон в Якутск има инсталиран WhatsApp. Според проучване на Drom.ru 93,7% от хората в Якутия използват WhatsApp. Това е най-високият дял в целия Далечен изток.

Без да го осъзнават, хората в Якутия ни показват кой е следващият стадий в развитието на медиите – комуникацията вече се измества от социалните мрежи към съобщенията.

Настя Черникова

* Текстът е публикуван за първи път в Secretmag.ru, а след това е преведен в редица западни издания. 

Колко българи са загинали през Втората световна война?

http://www.klassa.bg/News/Read/article/251544_%D0%9A%D0%BE%D0%BB%D0%BA%D0%BE+%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8+%D1%81%D0%B0+%D0%B7%D0%B0%D0%B3%D0%B8%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D0%B8+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B7+%D0%92%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D1%8

 По повод 70-ата годишнина от края на Втората световна война, която се навършва на 9 май т.г., Държавна агенция "Архиви" си е поставила за цел да оповести точния брой на всички загинали българи по време на войната. Това съобщи пред Клуб Z шефът на агенцията доц. д-р Михаил Груев. Представянето на данните ще бъде на 7 май.

Някъде по средата

Груев изтъкна, че в литературата числото на жертвите през войната варира между 10 000 и 32 000. Според него "истината е някъде по средата".

Участието на България във Втората световна война не е еднозначно. Първоначалнно ние сме били съюзници на Германия, но след 9 септември 1944 г. се присъединяваме към антихитлеристката коалиция. Българи са загивали както от бомбардировките на Англия и САЩ, така и по време на партизанското движение.

На 1 март 1941 г. във Виена министър-председателят Богдан Филов подписва присъединяването на България към Тристранния пакт. На 6 април Германия започва война срещу Гърция и Югославия. Тя е подкрепена от Италия и Унгария, но не и от България. Въпреки няколкото югославски бомбардировки София не реагира. Тя за пореден път избягва пряк военен сблъсък с мотива, че ще пази югоизточния фланг на атаката, където е концентрирана армията на неутралната Турция.

Цар Обединител

На 19 април българските войски навлизат в Югославия, а на 20-и в Гърция и то без да се налага да водят активни бойни действия. По този начин българското правителство, съгласувано с Германия и Италия, изпраща войскови подразделения в редица територии населени с българи. Българската армия е посрещната на повечето места като освободителка, цар Борис III е обявен за “Цар Обединител”, а правителството става изключително популярно.

На 22 юни 1941 година войските на Вермахта преминават границите на СССР. Два дни след това Англия и САЩ обявяват, че ще подкрепят Сталин. Така на 13 декември 1941 г. българският парламент, под натиска на Германия, приема декларация за обявяване на война на САЩ и Великобритания. България обаче не обявява война на СССР и запазва пълни дипломатически отношения с Москва.

"Символичната война" обявена на Западните съюзници, впоследствие е повод за англо-американските бомбардировки не само над военни, но и над цивилни обекти в София, Дупница, Скопие, Стара Загора, Казанлък, Враца, Горна Оряховица и др.

Веднага след започването на военните действия на Източния фронт, българските комунисти направлявани от Коминтерна възприемат курс на въоръжена борба. Решението за това е взето на 24 юни 1941 г. За разлика от окупираните страни, където партизанското движение е насочено срещу окупатор, в България то се води срещу собственото правителство, което дава отражение върху размаха и целите на движението. Правителството има силна обществена подкрепа в този момент, тъй като успява да запази страната от военен разгром, не изпраща български войски по фронтовете и присъединява към България почти всички територии, населени с българи. Властта няма големи затруднения срещу съпротивата, особено в началния й период. На нелегалното движение се нанасят удари, след като се разкриват конспиративните центрове, а ръководителите на съпротивата са арестувани и осъдени на смърт и дългогодишни срокове затвор.

От началото на 1943 г. комунистите започват да създават своя военна организация, която централизира партизанското движение. В отговор правителството създава жандармерия за борба с партизаните, която нерядко прибягва до разстрели. През пролетта на 1944 г. властта решава да ликвидира партизанското движение. Мобилизирани са около 100 000 войници, полицаи и жандармеристи. С наближаването на Червената армия към България обаче все повече хора се присъединяват към партизанските отряди. 

Двете фази на войната

След 9 септември 1944 г. България се включва във войната на страната на Германия. Това нейно участие преминава през две фази. Първата фаза обхваща времето от септември до края на ноември 1944 г. Българските войски действат на територията на Македония, Южна Сърбия, Косово и Метохия  В първата фаза България участва с 455 000 войници, разделени в три армии.

Втората фаза започва от декемвври 1944 г. и продължава до май 1945 г. През това време българската армия участва в освобождаването на Северна Югославия и навлиза в Южна Унгария и Източна Австрия. Във втората фаза България участва със 110 000 войници, обединени в Първа българска армия. 

Българските войски продължават да се сражават до 15 май с все още оказващите съпротива части на Вермахта и хърватските войски в Австрия, Словения и Босна.

Любен Обретенов

Спорт по телевизията днес

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4733191

                                                                                                                                                                                                                                                                                                            
                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

Официално от Анкара: България очерни историята на Турция

http://www.klassa.bg/News/Read/article/251543_%D0%9E%D1%84%D0%B8%D1%86%D0%B8%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%BE+%D0%BE%D1%82+%D0%90%D0%BD%D0%BA%D0%B0%D1%80%D0%B0%3A+%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F+%D0%BE%D1%87%D0%B5%D1%80%D0%BD%D0%B8+%D0%B8%D1%81%D1

 Турското външно министерство реагира на приетата декларация от българския парламент, която осъжда насилието над арменците в Османската империя отпреди 100 години. Южната си съседка отхвърли определението, което Народното събрание даде на събитията от 1915 година. В петък българските депутати приеха декларация, в която се говори за „масовото изтребление“ на арменците и която определя 24-и април за „Ден в памет на жертвите“, съобщава Анадолската агенция.В събота вечерта турското външно министерство направи изявление, в което определи декларацията като „очерняне“ на турската история, инициирано от „ултранационалистическата, ксенофобска и расистка партия Атака, която се обявява и срещу евроатлантическите ценности“. Ведомството отбелязва, че партията „има антагонистично отношение към Турция“. 

„Несъмнено това решение ще има негативни последствия за турско-българските отношения. Българският посланик в Анкара, който бе поканен в министерството, бе предупреден за това“, се казва в съобщението. Българският премиер Бойко Борисов пристигна в парламента преди вота и се намеси в окончателния вариант на декларацията, като замени израза „геноцид“ с „масово изтребление“, посочва турската информационна агенция.

Над 1800 са жертвите на земетресението в Непал

http://www.bnews.bg/article-133873

Няма данни за пострадали български граждани в резултат на разрушителното земетресение.

Най-коментираното в "Дневник": Русия, арменския геноцид и изучаването на религия

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/04/26/2520158_nai-komentiranoto_v_dnevnik_rusiia_armenskiia_genocid/?ref=rss


Традиционно в края на седмицата "Дневник" ви представя десетте най-коментирани статии през изминалите седем дни. И този път първото място е по темата Русия, следва предложението на военния министър Николай Ненчев България да търси без пари стари изтребители от САЩ. В класацията попадат и още две теми - признаването на масовото изтребление на арменци от българския парламент и настояването на Светия синод да бъде въведено задължително изучаване на религия в училище.

Класацията е...

29 години от трагедията в Чернобил

http://www.klassa.bg/News/Read/article/251542_29+%D0%B3%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D0%B8+%D0%BE%D1%82+%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%B3%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0+%D0%B2+%D0%A7%D0%B5%D1%80%D0%BD%D0%BE%D0%B1%D0%B8%D0%BB

 На 26 април 1986 г. в 01:23 часа чернобилският реактор №4 експлодира. Светът стана свидетел на най-тежката ядрена катастрофа в историята на човечеството.

Взривът разпали пожар, който горя в продължение на 10 дни. Близо 300 хиляди души бяха принудени да напуснат домовете си. Междувременно Северна Европа бе обсипана от радиоактивни материали.

При експлозията загинаха двама души. Но инцидентът нанесе немислимо тежки вреди на хората, които се появиха дни, месеци и дори няколко години по-късно.

Според доклад на "Грийнпийс" от 2006 г., Чернобилската катастрофа е довела до над четвърт милион случая на рак, от които почти 100 хиляди са се оказали фатални. През 2011 г. Съюзът на загрижените учени – неправителствена организация, предположи, че броят на смъртните случаи вследствие на Чернобил ще варира около 25 хиляди – шест пъти над прогнозата на ООН. А според Международната агенция за ракови изследвания, инцидентът ще отнеме живота на 16 хиляди европейци до 2065 г.

Инцидентът в северна Украйна бе съчетание от дефектен дизайн и оперативна грешка, които създадоха смъртоносен радиоактивен облак. Реакторите на Чернобилската АЕЦ бяха спрени и по-късно извадени от употреба. №4 бе заграден с нестабилен бетонен пашкул.

Сега се работи върху изграждането на саркофаг на стойност 1,58 млрд. щатски долара. Сравняваната с ковчег структура ще пази останките на призрачния реактор и ще замени остарялата бетонна черупка. Структурата ще тежи 29 000 тона, ще бъде дълга 164 метра, а височината й ще достига 110 метра. Саркофагът ще съдържа високотехнологично оборудване за извършването в пълна безопасност на операциите по обеззаразяване на вътрешността на авариралата централа. Очаква се строителните работи да приключат през тази година. 

 

 

 

 

 

БГНЕС

"Налагането на демокрация" причини бежанския поток към Европа

http://pik.bg/налагането-на-демокрация-причини-бежанския-поток-към-европа-news322283.html

"Налагането на демокрация" причини бежанския поток към Европа

Европейските лидери са много добри, когато трябва да изразяват съчувствие и съпричастност към страдащите по света. Много са добри, когато се налага да се възмущават от световните несправедливости и да настояват положението да бъде подобрено. Но когато стане дума за извършването на конкретни действия, а особено когато трябва да се отговори на въпроса: "А какво поражда тези несправедливости?", започва едно мънкане и хъмкане, настава такова килифаревско усукване, че всички загубват интерес към темата. А темата е изключително важна. И първото нещо, което трябва да направят лидерите на ЕС, преди да потънат в конкретиката на моментните действия, е да отговорят на въпроса: "Защо се стигна до безпрецедентната мигрантска вълна към бреговете на Европа, защо през последните няколко години броят на търсещите убежище от Африка и Близкия Изток нарастна толкова много?" Никак не е труден отговорът на този въпрос. Проблемът е, че е твърде неудобен.

Тъй като ние не сме шефове в ЕК, можем да говорим откровено. Днешният проблем с бежанците е пряк резултат от действията на редица държави в Еврпопейския съюз, които веднага се присъединиха към политиката на налагане на "демокрация", водена от Съединените щати в целия свят. От 2003 г. , когато беше атакуван Ирак, през т.нар. Арабска пролет и разпарчетосването на Либия, та до провокираната отново отвън гражданска война в Сирия, има едни държави в Европа, които виждат смисъла на своето съществуване в безпрекословното изпълнение на Вашингтонските указания. Съвсем нeслучайно премиерът на Великобритания в продължение на десет години Тони Блеър беше наречен "пуделът на Буш", а пък политиката на неговия наследник Камерън си е copy-paste на предишната.

Днес ние прекрасно виждаме до какво доведе въпросната политика по налагане на демокрация в мюсюлманския свят. Доведе до граждански войни, възход на войнствения ислямизъм и на структури като "Ислямска държава". И е съвсем нормално хората от тези региони да търсят спасение за себе си и семействата си, да се подлагат на смъртна опасност, само и само, за да се измъкнат от ада, в който са се превърнали родните им места. Някой сигурно ще възрази, че диктатори като Саддам Хюсеин и Муамар Кадафи са тормозели съгражданите си и затова е трябвало да бъдат свалени. Звучи добре, само че има твърде основателни съмнения, че свалянето на въпросните диктатори се е дължало единствено на идеалистичното желание за премахване на диктатурите и освобождаване на хората. Ако беше така, освобождаването трябваше да продължи и към други държави, към Саудитска Арабия например. Тази държава е всичко друго, но не и демократична. Само че няма призиви за сваляне на нейните лидери. Защо? Защото те са първи приятели на "най-демократичните демократи" в света и като такива са оставени на спокойствие. Така че, когато за пореден път американци и европейци тръгнат да свалят поредния лидер на чужда държава, можете да бъдете сигурни, че за никаква защита на човешките права не става дума. Става дума най-вече за постигане на икономически и геостратегически интереси.

И още нещо прави неприятно впечатление при всичките срещи на върха на страните от ЕС. Да, отпускат се повече пари, да, говори се за строги мерки срещу трафикантите на хора, включително и за военни действия срещу тях. Не се говори обаче за справедиво разселване на бежанците из териториите на цяла Европа. В този случай важи правилото, закрепено дори писмено в Дъблинските споразумения, според което единствено граничните държави на ЕС трябва да се грижат за мигрантите. Тоест, на държави като Италия, Гърция, България се казва: "Оправяйте се. Дръжте бежанците при вас и в никакъв случай не позволявайте те да стигнат до нашите толкова добре уредени държави." В краен случай може и да ни отпуснат по някое евро, само и само да не им се налага да гледат в очите сирийци, либийци, афганистанци и всякакви други хора, чийто живот беше съсипан в резултат на "налагането на демокрацията".

 

Слънчево и топло

http://www.klassa.bg/News/Read/article/251541_%D0%A1%D0%BB%D1%8A%D0%BD%D1%87%D0%B5%D0%B2%D0%BE+%D0%B8+%D1%82%D0%BE%D0%BF%D0%BB%D0%BE

 Преди обяд времето над страната ще бъде предимно слънчево.

Около обяд от запад облачността ще се увеличи, предимно средна и висока, над планините и Североизточна България ще има и отделни купесто-дъждовни облаци, като там е възможно слабо и за кратко да превали, съобщиха от НИМХ.

Вятърът ще бъде съвсем слаб, предимно от юг-югоизток. Минималните температури сутринта ще са между 3° и 8°. Максималните температури ще са между 20° и 25°, по Черноморското крайбрежие 16°-19°, в София около 20°.

Преди обяд над планините ще е слънчево. По-късно през деня облачността от запад ще се увеличи, предимно средна и висока, но на места над билата и с отделни купесто-дъждовни облаци, от които слабо и краткотрайно ще превали. Вятърът ще е до умерен - от югозапад.

По Черноморието през деня ще преобладава слънчево време. Сутринта ще е почти тихо, около обяд със слаб южен, а по-късно с до умерен югоизточен вятър. 

41-годишен е мотористът, загинал на място тази нощ във Варна

http://petel.bg/41-godishen-e-motoristat--zaginal-na-myasto-tazi-noshh-vav-Varna-__109792

От варненската полиция изпратиха подробности за тежкия инцидент от тази нощ, при който загина моторист:  Тази нощ, около 03:35 часа, на...

Поредно силно земетресение от 6,8 в Непал

http://petel.bg/Poredno-silno-zemetresenie-ot-6-8-v-Nepal__109793

Нов силен земен трус разлюля Непал, съобщи Европейският сеизмологичен център. Земетресението е с магнитуд 6,8 по скалата на Рихтер....

Двуличието на Европа

http://www.moreto.net/novini.php?n=287253

Към 2050 година търсещите закрила бежанци ще са около 1 млрд. души. Думите, които стреснаха Европа и богатите страни по света, са на генералният секретар на ООН Бан Ки Мун. Според Международния комисариат на ООН за бежанците само за миналата година 220 хиляди нелегални имигранти са стигнали до Европа през Средиземно море, като 170 хиляди от тях са акостирали в Италия.

Антон Хекимян не хапва нездравословни храни, но пие поне 5 кафета на ден

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4733025


Как бихте се описали с 3 думи?
Любопитен, твърдоглав, многолик.
На колко години сте?
Вече на 30.
Къде сте роден?
В прекрасната Стара Загора, където всичко е напоено с аромата на липите.
Какво харесвате у себе си?
Че винаги съм взискателен към нещата, които правя. Особено когато става въпрос за работата ми в телевизията.
Имате ли прякор?
Не.
Как бихте се описали с 3 думи? Любопитен, твърдоглав, многолик. На колко години сте? Вече на 30. Къде сте роден? В прекрасната Стара Загора, където всичко е напоено с аромата на липите. Какво харесвате у себе си? Че винаги съм взискателен към нещата, които правя. Особено когато става въпрос за работата ми в телевизията. Имате ли прякор? Не.

Да оцелееш в свят, в който смъртта е забавление

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4730611

Серийните убийци са достатъчно опасни и когато действат сами. Какво ще стане обаче, ако си направят мрежа и решат да действат отборно? Според изчисленията на ФБР само в Съединените щати има повече от 300 активни серийни убийци. Липсва им само някой харизматичен, но психически нестабилен лидер...
Тази вечер в ефира на “Би Ти Ви Екшън” своята
Серийните убийци са достатъчно опасни и когато действат сами. Какво ще стане обаче, ако си направят мрежа и решат да действат отборно? Според изчисленията на ФБР само в Съединените щати има повече от 300 активни серийни убийци. Липсва им само някой харизматичен, но психически нестабилен лидер... Тази вечер в ефира на “Би Ти Ви Екшън” своята

Ужас! Отново силен трус в Непал; над 1800 жертви

http://frognews.bg/news_90114/Ujas!-Otnovo-silen-trus-v-Nepal-nad-1800-jertvi/

Нов силен трус в Непал. Земетресение с магнитуд 5.6 по Рихтер удари на 45 километра от столицата Катманду.

Ужас! Отново силен трус в Непал

http://frognews.bg/news_90114/Ujas!-Otnovo-silen-trus-v-Nepal/

Нов силен трус в Непал. Земетресение с магнитуд 5.6 по Рихтер удари на 45 километра от столицата Катманду.

Слънчево и топло

http://www.bnews.bg/article-133872

По Черноморското крайбрежие темепратурите ще са 16-19 градуса, в София около 20 градуса.

Най-важното от Варна във вчерашния 25 април

http://www.moreto.net/novini.php?n=287252

Открита е ремонтираната кухня на на ЦДГ „В. Терешкова" в Аспарухово Готов е новият кухненски блок към ЦДГ №17 „Валентина Терешкова" във варненския квартал „Аспарухово", съобщиха от общинската дирекция „Образование, младежки дейности и спорт".

29 години от трагедията в Чернобил

http://petel.bg/29-godini-ot-tragediyata-v-CHernobil-__109791

На 26 април 1986 г. в 01:23 часа чернобилският реактор №4 експлодира и това е най-тежката ядрена катастрофа в историята на човечеството. 300 000...

С изпит по химия завършва първата кандидатстудентска сесия на СУ

http://education.actualno.com/S-izpit-po-himija-zavyrshva-pyrvata-kandidatstudentska-sesija-na-SU-news_469697.html

В 09.00 часа в 240-та аудитория на Ректората Мануела Георгиева от гр. София изтегли вариант № 2 на тестa, който ще решават явилите се на изпита по химия. Кандидат-студентите, които са подали заявле...

Родният домат ще бъде скъп и през май

http://business.actualno.com/Rodnijat-domat-shte-byde-skyp-i-prez-maj-news_469699.html

На пазара вече се появиха първите български розови домати. На дребно в столицата цените са като за ценители – започват от 3,80 лв. и достигат 4,99 лв. за килограм. Другите сортове са от 3...

Първанов: Идва ми в повече партийното лидерство

http://politics.actualno.com/Pyrvanov-Idva-mi-v-poveche-partijnoto-liderstvo--news_469700.html

На мен ми идва в повече партийното лидерство. Най-вероятно това ще бъде моя последен мандат като партиен лидер. Това заяви председателят на АБВ в оставка Георги Първанов в интервю за БТВ. Той допъл...

АБВ решава ще остане ли в управлението

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/04/26/2520134_abv_reshava_shte_ostane_li_v_upravlenieto/?ref=rss


Партията на бившия президент Георги Първанов - АБВ, се събира днес на първата си национална конференция след учредяването й през миналата година.

В началото на форума, който ще се проведе в зала 3 на НДК, ще бъдат обявени резултатите от вчерашния вътрешнопартиен избор на председател. До снощи водеше Първанов.

До избора на нов лидер се стигна, след като председателят на АБВ Георги Първанов подаде оставка, в началото на март, когато депутатите от партията подкрепиха...

Опасно ли е желязо над нормата?

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4732828

На читателския въпрос отговаря д-р Марияна Зюмбюлева,  хематолог в ДКЦ “Александровска”Желязото е микроелемент, необходим за функционирането на хемоглобина. Нормалните му стойности в серума за мъже са 12,5- 26,5 мкмол/л, за жени - 10,7 - 23 мкмол/л, като най-добре е да се сравнят с нормите на съответната лаборатория.
На читателския въпрос отговаря д-р Марияна Зюмбюлева,  хематолог в ДКЦ “Александровска”Желязото е микроелемент, необходим за функционирането на хемоглобина. Нормалните му стойности в серума за мъже са 12,5- 26,5 мкмол/л, за жени - 10,7 - 23 мкмол/л, като най-добре е да се сравнят с нормите на съответната лаборатория.

Пътна обстановка в страната - 26 април

http://www.moreto.net/novini.php?n=287259

Състояние на автомагистралите: АМ „Тракия”: област Пазарджик и Пловдив: Въведено е ограничение на скоростта на движение до 90 км/ч в участъка от км 63+000 до км 90+197; област Пазарджик: До 1.05.2015 г. движението в участъците от км 60+600 до км 62+900 в посока Бургас, както и от км 64+900 до км 69+600 в посока Бургас се осъществява двупосочно в платното посока София.

Иво Сиромахов: Националният идеал е да ядем и да пием, друг да бачка

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4733275

- Кой е най-изумителния талант, който открихте досега? - В България има много талантливи хора. И телевизията им дава шанса да бъдат гледани от голяма публика. Въпросът е какво ще стане с тези хора след това. Защото не е достатъчно само да имаш талант. Трябва да имаш и характер, за да го развиеш.
- Трудно ли се казва “не” на някой суперентусиаст?
- Кой е най-изумителния талант, който открихте досега? - В България има много талантливи хора. И телевизията им дава шанса да бъдат гледани от голяма публика. Въпросът е какво ще стане с тези хора след това. Защото не е достатъчно само да имаш талант. Трябва да имаш и характер, за да го развиеш. - Трудно ли се казва “не” на някой суперентусиаст?

Адвокатът на Емилия Ковачева: Няма данни акушерката да е извършила това, за което е обвинена

http://petel.bg/Advokatat-na-Emiliya-Kovacheva--Nyama-danni-akusherkata-da-e-izvarshila-tova--za-koeto-e-obvinena__109790

Медийни манипулации изкривяват процеса срещу акушерката Емилия Ковачева, нанесла побой на бебе на 4 дни в столичната болница...

Изпити по химия, теология и пеене в СУ днес

http://offnews.bg/news/n_1/n_486242.html

Кандидатстудентски изпити по химия, теология и пеене/музикален инструмент провежда Софийският университет днес. Първи е изпитът по химия . Той е с начален час 9:00 и на него се явяват 313 кандидати. Те ще имат четири астрономически часа, за да се справят с двете части на изпита: 20 тестови въпроса по неорганична и органична химия с предварително зададени пет варианта за отговор и 4 логически задачи (две по неорганична и две по органична химия). В началото на изпита кандидатите ще получат тестовете, които квесторите ще съберат час след началото на изпита. На всеки от въпросите в теста кандидатите трябва да отбележат само един отговор като верен. Ако са отбелязани повече отговора, те ще се считат за невалидни. За всеки верен отговор се дават по две точки, или максимално 40 т. Логическите задачи включват по няколко условия. Оценяват се само верни отговори на поставените в тези условия въпроси. Някои от въпросите може да се изискват обяснение на определени химични факти или закономерности. В такъв случай се очаква кратко обяснение и само на това, за което се пита. При решаване на логическите задачи, кандидат-студентите трябва да покажат: че разбират учебния материал, притежават определен минимум от знания по химия, които умеят да приложат за конкретни химични проблеми, както и че имат добра химична култура. Обемът на задачите е съобразен с времетраенето на изпита. Общият брой на точките от втората част на изпита е 80. В зависимост от сложността, всяка задача носи от 15 до 25 т. На кандидатите ще се предоставят помощни материали - периодична таблица, таблица за разтворимост, ред на относителната активност и ред на електроотрицателност, ако са необходими за изпита. От 11 ч. започва устният изпит по теология в СУ. Въпросите са върху предварително обявени теми, за които е препоръчана литература. Кандидатите 10. Темите са: сътворението; Моисей и Синайското законодателство; благовещение Богородично; Рождество Христово; кръстната смърт, възкресението и възнесението на Исус Христос; християнската любов; православният храм; молитвата; християнски празници; български светци (св. св. Кирил и Методий, св. Климент Охридски, св. Йоан Рилски, св. Патриарх Евтимий); молитвата "Отче наш" (на български език). В 14 ч. започва изпитът по музикален инструмент или пеене . Явяват се 15 души. Кандидатите за специалност музика полагат изпит по музикален инструмент или пеене.  Кандидатите с музикален инструмент могат да ползват всички видове инструменти използващи се в симфоничния, естрадния, духовия и народен оркестър; кандидатите, които се явяват с пеене (класическо, народно, естрадно) трябва да си осигурят съпровод на пиано или друг музикален инструмент. Всички кандидати са задължени да изпълнят наизуст две музикални произведения по избор.

БСП като НДСВ!

http://viewpoint.actualno.com/BSP-kato-NDSV-news_469607.html

След НДСВ, и БСП се е запътила към изхода на българската политика. Казват го и последните социологически изследвания - на "Алфа Рисърч" и "Екзакта". За БСП днес биха гласували не п...

1 805 са вече жертвите от труса в Непал

http://asia.actualno.com/1-805-sa-veche-jertvite-ot-trusa-v-Nepal-news_469696.html

Броят на загиналите от вчерашното земетресение в Непал нарасна до 1 805 души. Това съобщи служител на Министерството на вътрешните работи, на когото се позовава Ройтерс. Още 4 718 са ранени. Земетр...

26 април в историята

http://www.moreto.net/novini.php?n=287258

1336 г. — Франческо Петрарка изкачва връх Ванту — символичен рожден ден на алпинизма. 1802 г. — Наполеон Бонапарт подписва обща амнистия, която позволява на около 1000 от най-видните емигранти от Френската революция да се върнат във Франция.

Шефът на неврохирургията в Бургас пази боксова круша и любими картини

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4733026

Боксовата круша е първото, което привлича вниманието в кабинета на д-р Николай Недев. За неверниците, които се съмняват в автентичността и?, шефът на бургаската неврохирургия е готов да демонстрира истинско кроше. Прави го със замах на човек, сигурен, че висящият от тавана чувал ще понесе силата на удара.
Боксовата круша е първото, което привлича вниманието в кабинета на д-р Николай Недев. За неверниците, които се съмняват в автентичността и?, шефът на бургаската неврохирургия е готов да демонстрира истинско кроше. Прави го със замах на човек, сигурен, че висящият от тавана чувал ще понесе силата на удара.

Среднощно кърваво меле на пътя! Моторист загина на място при адски сблъсък във Варна

http://petel.bg/Srednoshhno-karvavo-mele-na-patya--Motorist-zagina-na-myasto-pri-adski-sblasak-vav-Varna__109789

Моторист загина при адска катастрофа във Варна, съобщиха от полицията. Трагичният инцидент е станал през нощта. Мотористът е...

Прогноза за времето - 26 април

http://www.moreto.net/novini.php?n=287257

Днес по Черноморието ще преобладава слънчево време. Сутринта ще е почти тихо, около обяд със слаб южен, а по-късно с до умерен югоизточен вятър, сочи прогнозата на НИМХ. Максималните температури по крайбрежието ще са 16°-19°. Температурата на морската вода е от 8° по северното крайбрежие до 11° по южното.

Слънчева и топла неделя

http://society.actualno.com/Slyncheva-i-topla-nedelja-news_469694.html

Преди обяд времето над страната ще бъде предимно слънчево. Около обяд от запад облачността ще се увеличи, предимно средна и висока, над планините и Североизточна България ще има и отделни купесто-д...

Планът на ЕС за бежанците е позорен, смущаващ, безполезен

http://www.dnevnik.bg/analizi/2015/04/26/2519436_planut_na_es_za_bejancite_e_pozoren_smushtavasht/?ref=rss


"Дневник" препечатва текста от "Маргиналия"

Ако планът на Европейския съюз, който изтече в "Гардиън", се потвърди, ще е много тъжен ден за Европа. Това написа в личния си блог Нандо Сигона, преподавател и изтъкнат миграционен експерт, който работи в Бирмингам и Оксфорд.

Поверителният проект за план, разкрит от "Гардиън", предвижда само 5000 бежанци да бъдат разселени из вътрешността на Европа, а повече от половината търсещи убежище, пристигнали в Италия (само за миналата...

Телефонни измамници налазили и Мариана Векилска

http://petel.bg/Telefonni-izmamnitsi-nalazili-i-Mariana-Vekilska__109786

И водещата на bTV Мариана Векилска е била нарочена от телефонни измамници и то не един път. Това разказа самата тя в предаването „Тази...

Сложиха бариера в училищен двор, превърнат в паркинг

http://petel.bg/Slozhiha-bariera-v-uchilishhen-dvor--prevarnat-v-parking__109787

Миналата събота "Събуди се" показа столичен училищен двор, в който безпрепятствено и безнаказано паркират автомобили. Веднага след...

Аварията в Чернобил

http://chronicles.actualno.com/Avarijata-v-Chernobil-news_469538.html

Чернобилската авария е тежка промишлена авария, възникнала на 26 април 1986 година в съветската Чернобилска атомна електроцентрала. Обикновено тя се приема за най-тежката авария в историята на ядрена...

Адвокатът на Емилия Ковачева: Изпаднала е в нервна криза, не помни какво е правила

http://petel.bg/Advokatat-na-Emiliya-Kovacheva--Izpadnala-e-v-nervna-kriza--ne-pomni-kakvo-e-pravila__109785

Темата, която продължава да разстройва всички е за битото бебе от акушерка. Вчера съдът остави в ареста Емилия Ковачева. През последните...

Британската брегова охрана залови 2 тона кокаин

http://news.ibox.bg/news/id_469107310

На около 100 километра от Абърдийн е задържан плавателен съд с танзанийска регистрация

Хиляди гватемалци поискаха оставката на президента

http://www.klassa.bg/News/Read/article/251540_%D0%A5%D0%B8%D0%BB%D1%8F%D0%B4%D0%B8+%D0%B3%D0%B2%D0%B0%D1%82%D0%B5%D0%BC%D0%B0%D0%BB%D1%86%D0%B8+%D0%BF%D0%BE%D0%B8%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%85%D0%B0+%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B2%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BD%

 Хиляди гватемалци излязоха в събота в центъра на столицата, за да поискат оставката на президента Ото Перес и на вицепрезидента Роксана Балдети, предаде AFP.
Демонстрацията бе проведена, след като приближени на властта бяха дискредитирани в рамките на корупционен скандал.
Миналата седмица бе разбита мрежа от високопоставени чиновници, които са заподозрени за получаване на подкупи в замяна на намаляване на налаганите от митниците данъци.

Близо 1800 души са загинали, а 4700 души са ранени при мощното земетресение в Непал

http://www.klassa.bg/News/Read/article/251539_%D0%91%D0%BB%D0%B8%D0%B7%D0%BE+1800+%D0%B4%D1%83%D1%88%D0%B8+%D1%81%D0%B0+%D0%B7%D0%B0%D0%B3%D0%B8%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D0%B8%2C+%D0%B0+4700+%D0%B4%D1%83%D1%88%D0%B8+%D1%81%D0%B0+%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B5%D0%BD%D0

 Около 1800 души са загинали, а 4700 души са ранени при мощното земетресение в Непал, но се очаква жертвите да се увеличават в хода на издирването на оцелели под развалините на срутените сгради, предаде Reuters.
Според полицията 630 души са загинали в долината Катманду, а около 300 в едноименната столица на Непал. По данни на властите жертвите са 1400 души. В същото време, от болницата „Бир“ в столицата заявиха, че са приели между 300 и 350 тежко ранени хора, като повечето от тях са починали.
Въпреки ниските температури и дъжда хиляди хора прекараха нощта извън домовете си поради страха от нов силен трус в долината Катманду. 

Стойнев: Използват енергийните проекти за разчистване на сметки в БСП

http://www.klassa.bg/News/Read/article/251538_%D0%A1%D1%82%D0%BE%D0%B9%D0%BD%D0%B5%D0%B2%3A+%D0%98%D0%B7%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%B7%D0%B2%D0%B0%D1%82+%D0%B5%D0%BD%D0%B5%D1%80%D0%B3%D0%B8%D0%B9%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B5%D0%BA%D1%82%D0%B

 Вътрешнопартийните интриги изтощават левицата и й пречат да печели избори. 

Това заяви бившият енергиен министър Драгомир Стойнев, който сега е депутат  от БСП.

Припомняме, на днешния пленум на социалистите Стойнев беше обвинен от съпартийци, че е виновен за провала на проектите „Белене" и „Южен поток". Беше съобщено също, че Явор Куюмджиев е поискал оставката му като зам.-председател на БСП.

„Разбрах задочно, докато съм на конференция за икономическо и енергийно сътрудничество в Югоизточна Европа в Загреб, че е обсъждано искане за оставката ми. Пълна спекулация са причините.
Енергийните проекти се превърнаха в инструмент за вътрешнопартийно разчистване на сметки около Конгреса за избор на председател миналата година. На атакуващите ще кажа, че преди следващия изборен конгрес има местни избори, дано не са го забравили." - коментира Драгомир Стойнев в писмо .

По думите му, за него е важна перспективата на лявото, какво е новото ляво.

„А лявото само продължава да губи позиции от търсенето на врага с партиен билет. Вътрешнопартийната интрига изтощава и пречи да правим най-важното - да печелим избори, да правим реална политика за вдигане на икономиката и за намиране на изхода от социалната безизходица за милиони българи. Хората очакват това от нас, а не вътрешно интригантстване." - категоричен е Стойнев.

„Имам какво да кажа на другарите от НС, ИБ, както за вътрешните процеси в БСП, така и за това какво излъчваме като политика навън. На бюро съм казвал мнението си без да вадя мнението си публично, спазвайки партийната дисциплина.Явно коректността ми да говоря само в партийни формати е използвана, за да бъда ударен сега." - казва още зам.-председателят на БСП в изявление до медиите.

Най-смъртоносните земетресения през ХХ и ХХI век

http://www.klassa.bg/News/Read/article/251537_%D0%9D%D0%B0%D0%B9-%D1%81%D0%BC%D1%8A%D1%80%D1%82%D0%BE%D0%BD%D0%BE%D1%81%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B7%D0%B5%D0%BC%D0%B5%D1%82%D1%80%D0%B5%D1%81%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%8F+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B7+%D0%A5%D0%A5+

 Близо 1000 души загинаха при мощното земетресение от 7,0 по Рихтер, което разтърси Непал днес.Стотици още са под развалините, броят на загиналите се очаква да расте, обявиха местните власти. Това е най-опустошителният трус в региона за последните 80 години. Ето и най-смъртоносните земетресения през ХХ и ХХI век.

* 12 януари 2010, Хаити - 316 000 души
Трус с магнитуд 7 по Рихтер удря Хаити. Епицентърът е в морето, на около 25 км югозападно то столицата Порт-о-Пренс, на дълбочина 13 км. Загиват 316 000 души, над 300 000 са ранени, 1,3 млн. остават без покрив. Разрушени са 97 000 домове, повредени 188 000 сгради. От столицата не остава почти нищо. Щетите от труса се оценяват на $7,9 млрд.


* 27 юли 1976 г., Китай - 242 000 души
В района на китайския миньорски град Таншан, на 150 км източно от Пекин, става трус с магнитуд 7,5 по Рихтер. По официални данни жертвите са 242 000. Градът е в руини, разрушения има също така в Тянцзин и Пекин. В региона са повредени всички автомобилни пътища и около 400 км жп линии, което затруднява пристигането на спасителни екипи. Щетите са за 2 млрд. долара


* 26 декември 2004 г., Индийски океан - 225 000
Магнитудът е от 9,1 до 9,3 по Рихтер с епицентър на 160 км западно от о-в Суматра, на дълбочина 30 м. Образува се вълна цунами, висока 10 м, която достига бреговете на Тайланд, Индонезия, Шри Ланка, Южна Индия, източното крайбрежие на Африка. Загиват 225 000 души в 14 страни.


* 16 декември 1920 г., Китай - 200 000
Трус с магнитуд 7,8 по Рихтер удря китайската провинция Гансу. Епицентърът е в района на Хайюан. Причинени са разрушения на площ от 67,5 хиляди кв км в 7 провинции и региони. Свлачища погребват цели села, образуват се много пукнатини по земята, най-дългата е 200 км. Общият брой на загиналите е 200 000 души, около 20 000 от тях умират от студ, останали без къщи.


* 1 септември 1923 г., Япония - 143 000
Трус с магнитуд 7,9 по Рихтер, получил прозвището "Великото земетресение в Канто", удря Япония. Епицентърът е на 90 км югозападно от Токио. Разрушения има освен в столицата и в още няколко града. Възникват и пожари. В залива Сагами се образува вълна цунами, висока 12 м, която опустошава крайбрежните населени места. Загиват 143 000 души, без вест пропадат 542 000. Разрушени са над 694 жилища. Щетите се оценяват на 4,5 млрд. долара.


* 5 октомври 1948 г., Туркменистан - 176 000 души
В Ашхабад трус от 7,3 разрушава 90-98% от сградите. В градовете Батир и Безмеин също има разрушения. Точният брой на жертвите не бе съобщен. През 2010 г. президентът на Туркменистан обяви, че те са били 176 000 души, сред които 89% от жителите на Ашхабад.


* 12 май 2008 г., Китай - 87 600 души
В провинция Съчуан е регистриран трус с магнитуд 7,9. Епицентърът е на 80 км северозападно от столицата на провинцията Ченду. Трусът се усеща в Пекин и Шанхай, а защо така в Индия, Пакистан, Тайланд, Виетнам, Бангладеш, Непал, Монголия и Русия. Жертвите са 87 600, над 370 000 са ранени. Евакуирани са над 15 млн. души, 5 млн. остават без покрив. Разрушени са напълно 5,46 млн. сгради. Щетите са за 86 млрд. долара.


* 8 октомври 2005 г., Южна Азия - 87 350 души
Трус с магнитуд 7,6 удря Пакистан, Индия, и Афганистан. Епицентърът е на 105 км североизточно от Исламабад. В Пакистан жертвите са 86 000, над 69 000 са ранени, разрушени са 32 000 сгради. В Индия жертвите са 1350, а 6266 - ранени. Над 4 млн. души остават без покрив. Щетите в Пакистан са оценени на 5-12 млрд. долара. Земетресението е най-разрушителното в Южна Азия от 100 г.


* 28 декември 1908 г., Италия - 72 000 души
В град Месина на о-в Сицилия е регистриран трус с магнитуд 7,2. Образуват се вълни цунами с височина 6-12 м. Разрушени са градовете Месина, Реджо Калабрия и още 20 населени места. Загиват 72 000 души (40% от населението на Месина и 25% от жителите на Реджо Калабрия). Земетресението се счита за най-смъртоносното в Европа.


* 31 май 1970 г., Перу - 70 000 души
Трус с магнитуд 7,9 удря Перу, епицентърът е в Тихия океан, на 25 км източно от голямото рибно пристанище Чимботе. От планината Уаскаран (6768 м) се откъсва огромен ледник, който предизвиква гигантско свлачище от камъни, лед и кал с дължина 1,5 км и широчина над 750 м. Той се стоварва със скорост над 200 км/ч върху градовете Юнгай, Караз и Ранраирка. Загиват и безследно изчезват 70 000 души, ранени са 157 000, без покрив остават 800 000.


Фейсбук се шегува: "Назад, моме Калино" химн на КТБ

http://www.klassa.bg/News/Read/article/251536_%D0%A4%D0%B5%D0%B9%D1%81%D0%B1%D1%83%D0%BA+%D1%81%D0%B5+%D1%88%D0%B5%D0%B3%D1%83%D0%B2%D0%B0%3A+%22%D0%9D%D0%B0%D0%B7%D0%B0%D0%B4%2C+%D0%BC%D0%BE%D0%BC%D0%B5+%D0%9A%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D0%BD%D0%BE%22+%D1%85%D0%B

 "Назад, назад, моме Калино" да стане химн на КТБ. Това шеговито предложение обиколи за секунди Фейсбук днес и спечели хиляди привърженици. Клипът на дуета Цветан Василев - Иван Искров стана хит в социалната мрежа. Той беше излъчен в предаването "Господари на ефира" в четвъртък. И оттогава е най-гледаната версия на песента в интернет. "Дует за 4 милиарда", "някой правилно каза, че хубаво би било да ги видим да пеят "Градил Илия килия" и "Каквито банкери, такива и певци ..." бяха само част от коментарите в мрежата. Междувременно стана ясно, че жената на банкера Цветан Василев може да е автор на клипа с него и шефа на БНБ Иван Искров. Информацията съобщи BPost.bg. Проф. Антоанета Василева често заснемала своя съпруг по време на купоните.

Записът на дуета Искров - Василев вероятно е бил правен в началото на 2014 година. Днес и адвокатът на Василев - Константин Симеонов, също коментира клипа. "Това би било смешно, ако не беше толкова тъжно", каза той пред бТВ. "В тази история има много весели неща, едновременно с това се вижда, че гуверньорът на БНБ е объркал понятието "гуверньор" с "гувернантка", каза още Симеонов. По отношение на официалната позиция на БНБ, адвокатът заяви, че "някои хора се олицетворяват с определени институции".


ДНР: Под контрола на ОССЕ изтеглихме тежкото си въоръжение

http://www.klassa.bg/News/Read/article/251535_%D0%94%D0%9D%D0%A0%3A+%D0%9F%D0%BE%D0%B4+%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%BB%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%9E%D0%A1%D0%A1%D0%95+%D0%B8%D0%B7%D1%82%D0%B5%D0%B3%D0%BB%D0%B8%D1%85%D0%BC%D0%B5+%D1%82%D0%B5%D0%B6%D

 Провъзгласената Донецка народна република (ДНР) изпълнява Минските споразумения и изтегли тежките въоръжения от линията на съприкосновение.

Това заяви ръководителят на ДНР Александър Захарченко. "Ние изпълняваме всички точки на Минските споразумения и те са много важни за нас. Ние не искаме война, не искаме да продължават да гинат хора в една братоубийствена война. Нашите граждани са уморени от постоянните обстрели на градовете и селата на републиката и всички искат спокоен мирен живот, искат да изграждат своя благополучна страна. Затова ние изтеглихме цялото тежко въоръжение и правихме това открито, под контрола на ОССЕ и представители на Контактната група", изтъкна Захарченко пред в. "Комсомолская правда".

Той също коментира интервюто си за немското списание "Шпигел", в което по думите му не бе представена точно неговата позиция по въпроса за връщането на тежката бойна техника на ДНР към линията на съприкосновение.

"Често казано, не разбирам как можеше от моите думи да се направи извода, че вече сме върнали тежкото въоръжение. Още веднъж заявявам официално: ние напълно сме изтеглили тежкото въоръжение", посочи той.

Захарченко подчерта също, че опълчението може да върне тежкото въоръжение "само ако Киев започне пълномащабни военни действия и възобнови масираните обстрели на жилищните квартали в ДНР". /ТАСС

На снимката: Александър Захарченко (вдясно) и ръководителят на Луганската народна република Игор Плотницки на преговорите в Минск. 

 

 

 

 

 

 

 

Недялко Йорданов с разказ за живота си в стихове и песни

http://www.klassa.bg/News/Read/article/251534_%D0%9D%D0%B5%D0%B4%D1%8F%D0%BB%D0%BA%D0%BE+%D0%99%D0%BE%D1%80%D0%B4%D0%B0%D0%BD%D0%BE%D0%B2+%D1%81+%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%BA%D0%B0%D0%B7+%D0%B7%D0%B0+%D0%B6%D0%B8%D0%B2%D0%BE%D1%82%D0%B0+%D1%81%D0%B8+%D0%B2+%D1

 Обичан и реален, актуален с таланта си, жив класик, автор с точен изказ. Това казаха за Недялко Йорданов част от хората, които изпълниха днес зала "България", за да видят моноспектакъла му, предаде репортер на БГНЕС.

Под съпровода на Хайгашот Агасян Недялко Йоранов даде заявка да направи разказ със стихове и песни за това, което му се е случило през 75-те му години живот. Разказ, който той озаглави: "Още ме има, още съм жив". А сред публиката му имаше хора от различни сфери на живота, адвокати, военни, медици, съдии, хора на изкуството. Тук беше премиерът, бивши и настоящи министри.

"Мога да кажа, че го има вече за няколко поколения като поет. А и за моите наскоро пораснали деца с неговите стихотворения за деца. Така че той е влязъл в нашето семейство веднъж през мене, след това и през децата ми". Това каза адвокат Людмил Рангелов, който бе сред публиката днес.

Тук беше и началникът на ВМА ген. проф. Николай Петров, който каза че е фен на Недялко Йорданов от много години. "Като малък още ходих да го гледам как играе тенис. Ходеше с една жълта тениска и бели, къси гащета и играеше в Трета поликлиника – така е известна в Бургас – там имаше малък тенис – корт. По думите на един мой колега, когато беше в болницата казваше: "Това е жив класик". Това изчерпва всичко, което мога да кажа за него", разказа генералът.

Има го толкова години най–вече като честен и доблестен човек, естествено със стиховете си, с пиесите си, с поведението си и тези послания, които отправя към младите, каза Йордан Христосков. Такива хора като него са богатството на нацията, категоричен е той. Има го с поезията си, изключителна поезия, един от най–добрите български творци в нашето време, каза зам.-председателят на ВАС Боян Магдалинчев.

"Той ще остане със всичко, което е дал на нас, на българския народ, с любовта си към хората, с точния си изказ по отношение на целия български народ, на цялата ситуация, по всяко едно време, по което е писал и с любовта си най–вече, която ние също искаме да покажем към него с малко топло чувство", каза Емилия Венкова, която също бе сред публиката днес. "Харесваме поезията му, музиката му, всичко, което твори", каза Василев, който идва от провинцията и за да гледа спектакъла. Според него той успява толкова години да бъде актуален и интересен на хората с това, че е много реален, че третира съвремието. Според Светла Блажева Недялко Йордан остава актуален толкова дълго време с таланта си и това е единственото обяснение. А го има и е жив толкова дълго време, според нея заради любовта към живота, към хората, към изкуството, любовта към всичко.

А на своята публика тази вечер Недялко Йорданов призна, че продължава да гледа на света с 16-годишни очи, защото тялото остарява, обаче душата никак не иска, защото – каза той – душата не се предава. 

 

 

 

 

БГНЕС

Хеликоптери долетяха тази сутрин до ужаса под Еверест

http://petel.bg/Helikopteri-doletyaha-tazi-sutrin-do-uzhasa-pod-Everest__109784

Спасители са успели тази сутрин да се доберата до двата лагера на алпинистите под Еверест, които бяха погребани под лавини и свлачища...

Позорът на българските шарлита

http://www.klassa.bg/News/Read/article/251533_%D0%9F%D0%BE%D0%B7%D0%BE%D1%80%D1%8A%D1%82+%D0%BD%D0%B0+%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D1%88%D0%B0%D1%80%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B0

 Спомняте ли какъв обществен вой се вдигна, когато на 17 януари светът потресен узна за атентата в редакцията на френското сатирично издание "Шарли Ебдо"? Тогава двама маскирани ислямисти нахлуха в сградата на седмичника и убиха неговият издател Стефан Шарбоние, девет служители (карикатуристи и административен персонал) и двама полицаи. Цяла Европа беше като парализирана от шок и ужас. Не бяха минали и два часа от престъплението, когато започна кампанията "Je suis Charlie" (Аз съм Шарли). Хиляди хора по цял свят сложиха на профилните си снимки този надпис като знак, че подкрепят свободата на словото, правото на сатирично изобрязяване на света като основополагаща ценност на света, който наричаме западен. България като страна на постоянната имитация не остана по-назад. И тук куцо и сакато се окичи с надписа "Je suis Charlie", макар и в повечето случаи да си го присвоиха хора, които с радост биха забранили всяко мнение, което противоречи на тяхното. Истерично-протестърската нотка покрай този атентат достигна до такова фалшиво кресчендо в българското виртуално общество, че най-шумните представители на този бял шум бяха наречени "шарлита", но вече не в позитевен, а в отрицателен смисъл. Шарлито стана символ на обществена подлост, на вечното епигонство, на престореното смирение, на фалшивата подкрепа, на подлостта на тези, които се направиха на съвести, въпреки, че никога не са били независими дори и за секунда. Именно протестърската преса и сайтове у нас предизвикаха масово отвращение от тази кампания в много хора, защото всички видяха нечистия замисъл да се приватизира една трагедия в името на някакви вътрешнополитически активи. А и самият факт на това, че се оказа, че едни французи са по-голяма жертва от всички нещастни хора, които загиват при атентати в света предизвиква размисъл. И именно, защото самите сатирици на "Шарли Ебдо", крайно леви при това с анархистичен размах, не биха търпяли някой да ги използва в името на подкрепа на политическото статукво, си струва тази тема никога да не бъде сваляна от дневен ред. Шарлитата са зараза, защото не схващат истинският смисъл на ценностите, а лицемерието им е толкова голямо, че може да запълни с отровна мъгла Стария континент. Но нека да оставим света и да погледнем положението у нас. Шарлитата бяха свръхактивни, явяваха се по сутрешни блокове, кряскаха, че са готови да дадат живота си за свободата на словото. Твърдяха, че могат да станат опълченци за защитата на Европа. Толкова статии бяха изписани по тази тема, че ако човек ги вземе и пресова сигурно ще е в състояние да произведе тоалетна хартия за половин София. С толкова много талибани на свободното слово и защитници на монумента на демокрацията човек дори почва да се чуди как все още "Ислямска държава" не е била поставена на колене, а нейният лидер да бъде принуден публично да отвори брой на "Плейбой" и заставен одобрително да цъка над голите мацки.

 
Всичко обаче това се оказа един лицемерен, мазен, гнусен и противен театър. На българските шарлита никога не им е пукало за свободата на словото. Те се водеха единствено по политическата мода, по възможността да се изкарат европейци, без изобщо да са такива. И демонстрираха цялата тъпота на политическото позьорство и неговото изтощително лицемерие.
Всичко това стана ясно едва сега, няколко месеца след "Шарли Ебдо". Защото в една друга държава, съвсем недалече от нас започна яростна атака срещу свободата на словото. В Украйна, обявена от ЕС като страна с демократични ценности, след Майдана, в рамките на една седмица бяха убити трима журналисти. Жертви на атентати станаха Олес Бузина, Сергей Сухобок и Олга Мороз. В рамките на същата кървава серия бе убит и ексдепутатът Олег Калашников. Какво е общото между всички тях? До един бяха противници на хунтата в Киев и на пълзящата бандеровщина, която се опитва да подмени политическите ценности на Украйна. Сред тези убити най-известен е журналистът Олег Бузина, който обаче никога не е бил сепаратист, или пък някога е настоявал Украйна да се присъединява към Русия. Въпреки това обаче той беше противник на властта и никога не си позволи да изкриви своята съвест в описването на чудовищните неща, които виждаше да се правят. Неговите анализи днес вече могат да се четат като пътеводител за една страна, която реставрира най-големите демони от своите минало и се превръща, постепенно, бавно и целенасочено, в една тоталитарна държава, където няма никакво място за различно мнение и мислене.
 
Бузина виждаше как властта на Порошенко/Яценюк погазва свободата, тъпче несъгласните, реставрира мрачните сенки на украинските фашисти и плати с живота си заради това, че не поиска да остане в хора на мълчаливите. Не напразно сайтът "Миротворец", който съвсем официално е свързан със спецслужбите на майдановската държава, и който през ден пуска странни списъци с враговете на Украйна, в първите часове минути след посегателството написа, че Бузина е "ликвидиран" в двора на собствената си къща. Само няколко часа по-късно текстът беше сменен, но вече имаше хора, които бяха запазили снимки на оригинала. Бузина е бил ликвидиран, защото не приема неоавторитаризмът с европейска патетика и риторика, който се предлагаше на населението. И смъртта му съвсем не накара държавата да се задейства да намери неговите убийци. Точно обратното - съветникът в Министерството на вътрешните работи Антон Герасченко веднага обяви убийството за дело на Москва и посъветва всички други вътрешни врагове да се предадат сами. Това ли беше смисълът на Майдана - да се установи държава, където журналистите, които не искат да мълчат, да бъдат клани, избивани и проклинати посмъртно от бандеровската клика. А от страна на властта в Киев човек чува само конспиративни теории, че дългата ръка на Кремъл е виновна. Ама, разбира се, кой друг да е виновен? Дали Москва обаче е вложила в устата на Ирина Фарион, обсебена от демони русофобка, кадър на националистическата партия на Олег Тягнибок, която написа за смъртта на Олес Бузина: "Убиха дегенерата Бузина", а след  това споделя, че такива като него отивали в канализацията на историята, а най-накрая му пожелава мрак и забвение.
Ако това не е тежък ботуш на властта върху свободата на словото, кое е изобщо?
 
След това може да се заровим в случая с Олга Мороз. Оказа се, че тя е убита два дни преди властите да пуснат съобщение за това. Какво ли е имало да прикрият? Какво ли е трябвало да се изчисти, за да спестяват 48 часа на обществото истината за случая?
Пред очите на всички най-мрачните прогнози за Украйна се оказват истина. Това вече не е държава, а една психиатрия в която властта е взета от най-опасните луди. И тези луди по някакъв странен начин са успели да накарат Европа да ги признае и позорно да мълчи за техните престъпления и деяния. А няма никакви изгледи тази кървава вълна да спре. Хунтата чувства, че властта, а и фалшивият морален облик й се изплъзват и ще е готова на огромни манипулации, репресии и всичко останало, за да спре всяка възможност властта да й бъде взета. Заради това параноиците в Киев са готови да бълват теория след теория, лъжа след лъжа, само и само да запазят постовете си с поне още един ден.
И тук следва големият въпрос. Къде са шарлитата? Една авторитарна власт е започнала да избива журналисти, а не сме прочели нито един протестърски статус срещу политиката на Киев? Поне един от "моралните стожери" да бе написал гневно послание, яростна декларация в името на убитите и да настоява истината да стане известна. Всякаква Асоциации на европейските журналисти, които иначе по повод и без повод се обаждат, сега мълчат като глухонеми. Или по-скоро като карикатура на известните фигури на маймунки - не чух, не видях, не разбрах.
Значи така - когато на прицел са френски журналисти и то от външна за Европа заплаха, тогава всички можеха да се вдигат на шествия и да леят крокодилски сълзи за свободата на словото. Но когато това става в една страна, обявена предварително и лековерно за демократична, тогава никой дума не обелва. Това е мерзост. С подобна мерзост навремето европейските елити са посрещали възхода на нацизма, а някои от тях тайно са му симпатизирали. Същото се случва и по отношение на хунтата. Европа отгледа това мракобесие, тя му бабува при неговия поход към властта и сега не иска да признае чудовищната грешка, която направи. Шарлитата с часове могат да ви говорят за измислицата "хибридна война", за информационните манипулации на Русия, но отказват да признаят очевидно - кървавото местопрестъпление на Украйна, където избиват журналисти по списък. И не само това. Много фотографии показват, че властта в Киев бе пратила агенти на поклонение на Бузина, за да записват номерата на всички коли, които отиват да отдадат почит на жертвата. Това напомня за началото на бандеровско изстъпление и дори, когато то вече се случва, моралните стожери се правят, че нищо не е станало.
 
Нещо повече - шарлитата у нас веднага възприеха удобната версия на Украйна и като целенасочена гавра с жертвите обявиха, че престпленията са станали по поръчение на Путин. Точно тези същите настояваха, че подобно обяснение за убийството на Борис Немцов в Москва е доказателство за вина. Това е тъмницата на двойните стандарти, занданът на лицемерието, каторгата на политическият цинизъм.
Точно този двоен стандарт може да пресуши политическите сили на Европейския съюз. Свободата на словото би трябвало да е ценност, дори и когато се отнася за хора, които разрушават твоята версия за света. На украинските журналисти обаче им отказаха свобода на словото. Тях ги ликвидираха заради това, че търсят истината. И помнете, винаги помнете, че нашите шарлита мълчаха. 
От това мълчание те никога няма да успеят да избягат.

Напрежение между Брюксел и Киев преди срещата им на върха

http://svetoven.pogled.info/news/64054/Naprezhenie-mezhdu-Bryuksel-i-Kiev-predi-sreshtata-im-na-varha

/Поглед.инфо/ Франция и Германия блокират съвместното заявление, които трябва да бъде прието на срещата на върха Украйна-ЕС в Киев на 27 април.

Чиста като Ченалова



http://www.klassa.bg/News/Read/article/251532_%D0%A7%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B0+%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%BE+%D0%A7%D0%B5%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%B0%E2%80%A8%E2%80%A8

 "Моята преценка за работата им е повече от добра. Прокуратурата ще продължава да вържи работата си точно по този начин. Ние нямаме намерение да спрем до тук." С тези думи главният прокурор Сотир Цацаров коментира наскоро отказа на съда да задържи под стража противоречивия магистрат Румяна Ченалова.

Високата оценка на ръководителя на държавното обвинение видимо не кореспондираше с констатациите на две съдебни инстанции, които в прав текст казаха, че ръководената от Цацаров институция е злоупотребила с правата си, задържайки ненужно отстранената съдийка от Търговското отделение на Софийския градски съд (СГС), не е представила доказателства, които да подкрепят повдигнатите срещу нея обвинения, и вместо да разследва наличните данните за подкуп, се е занимавала да "профилактира" всички лекари от Старозагорска област, за да провери представения от Ченалова болничен лист.

В четвъртък Софийският апелативен съд окончателно отхвърли искането на прокуратурата за постоянен арест на Румяна Ченалова, като прие, че основното й повдигнато обвинение – за престъпление по служба, е сбъркано и неясно. 

В залата прокурорът се опита да обясни, че всъщност става дума за "технически пропуск" в обвинението.

Ден по-рано от институцията пуснаха прессъобещение, че са получили от Висшия съдебен съвет (ВСС) шест нови папки с документи за нарушения, извършени от Румяна Ченалова.

 В мейла, изпратен до медиите, бяха приложени шест снимки на самите класьори от всички възможни ракурси.

 На следващия ден в съдебната зала обаче освен притоплената пледоария от предходната седмица държавното обвинение така и не представи нови доказателства, които да убедят съда, че искането на постоянен арест на задържани съди е наложително.

"Започвам да си мисля, че започва лов на вещици и част от тези вещици са магистрати", каза след заседанието видимо спокойната Ченалова. 

Тя попадна в общественото внимание в края на миналата година, след като френската дипломация публично изрази възмущението си от начина, по който тя водеше делото за несъстоятелността на българския клон на френската фирма "Белведере". 

Tогава Румяна Ченалова рязко се превърна в приоритет за ВСС, прокуратурата и медиите, въпреки че нейните професионални подвизи по десетки други дела са известни от години. Срещу нея бяха образувани  дисциплинарни и досъдебни производства и тя в крайна сметка беше отстранена от длъжност.

И така до миналата седмица, когато прокуратурата първо съобщи, че е обявила за общодържавно издирване Ченалова, защото от месец се опитва да я призове, за да привлече като обвиняема, а после стана ясно, че съдийката е открита (всъщност, че се е предала сама) и задържана за 72 часа.


На пръв поглед, макар и закъснял, опитът на прокуратурата да порови в полето на превърналият се в емблематичен пример за разрухата на системата СГС изглеждаше като важна стъпка в демонтиране на порочния модел на правораздаване.

Веднага след ареста на Румяна Ченалова стана ясно, че ръководената от Сотир Цацаров институция очевидно предпочита да ползва средствата на пропагандата, отколкото способите на Наказателно-процесуалния кодекс, за да доказва вината. И така шумно прокламираните обвинения, национално издирване, арест бързо заприличват на репресия, а до вчера презираният магистрат се превръща в репресирана от системата жертва.

И не, не става дума за изолиран случай, а за емблематичен пример за капацитета на държавното обвинение да се изправи срещу корупцията в системата на правораздаване.

Един подправен протокол

Разследването, по което Румяна Ченалова беше задържана и обвинена миналата седмица, всъщност се отнася за гледано от нея търговско дело, образувано по иск за 6 млн. лв. на казанлъшката фирма "Обединени енергийни търговци" (ОЕТ) заведен срещу "Национална електрическа компания" (НЕК).

В него се твърди, че ОЕТ е трябвало да платят на НЕК пари за получени услуги, но всъщност са платили повече, отколкото трябва, и искат от съда да задължи НЕК да възстанови надплатеното. В рамките на процеса ОЕТ прави искане за увеличаване на сумата на иска на 10 млн. лв.

Основното доказателство, което фирмата, станала известна с това, че неин консултант е бил изчезналият бивш председател на ДАНС Петко Сертов, представя са копия фактури и платежни нареждания. По време на съдебния процес от НЕК, които оспорват изцяло иска, искат да бъдат представени оригиналите на тези финансови документи, за да може съдът да ги сравни и да потвърди тяхната автентичност. Това се случва в съдебно заседание през март 2014 г., когато Румяна Ченалова сравнява 57 платежни нареждания, а продиктуваното от нея се записва в съдебния протокол и по този начин се превръща в доказателство по делото.

 Според прокуратурата след заседанието съдията Ченалова е променила протокола и по този начин е предоставила на ОЕТ възможност да спечели делото.

Действително законът допуска възможност за поправка на съдебния протокол, но това става по строго определена процедура, която е била нарушена. Този факт се потвърдил и при сравнение на аудиозаписа от заседанието с протокола и от показанията на съдебните секретарки.

В четвъртък Румяна Ченалова обясни пред съда, че е допуснала техническа грешка при сравняването на документите, която се е опитала да поправи, и не вижда нищо незаконно в действията си. 

По делото на ОЕТ срещу НЕК Румяна Ченалова назначава и експертиза на подписите, която е възложена на Стефан Бенчев. Тя е предадена на съда само няколко седмици преди от автомобила на Бенчев да изчезнат тефтерите на бившия председател на Комисията за конфликт на интереси Филип Златанов, в които фигурираха инициалите на депутата от ДПС Делян Пеевски.

Яхти, прокурори и сметки в Бразилия

Според тезата на обвинението сюжетът с поправката на протокола всъщност е част от поет ангажимент от страна на съдия Ченалова пред собственика на ОЕТ Ангел Божилов да реши делото в негова полза.


За това свидетелствал прокурорският свидетел – Димитър Попов, който разказал пред разследващите, че собственикът на ОЕТ Ангел Божилов се е договорил с Ченалова за решаването на делото. 

Димитър Попов, който е осъждан за данъчни престъпления и незаконно оръжие, е дал показания, че за решаване на делото в полза на ОЕТ е трябвало да бъде преведена сумата от 690 хил. лв., като до съдията е трябвало да стигнат 500 хил. лв. Миналата седмица Румяна Ченалова съвсем сериозно коментира пред съда, че никой не взима пари предварително и при това сума, която завършва на 90, т.е. не е кръгла.

Именно показанията на Попов, които прокуратурата кредитира, накараха две съдебни инстанции съвсем логично да се попитат защо Румяна Ченалова не е обвинена в подкуп. Източници, запознати с разследването, коментираха пред "Капитал", че думите на Попов не са изолирани, а се потвърждават и от движението по няколко банкови сметки.

В съдебната зала обаче направи впечатление, че прокуратурата изключително пестеливо се позовава на думите на Димитър Попов (когото между другото на първото заседание съдия Ченалова показа, че познава, но впоследствие в медийните си изяви заяви, че не познава свидетелите).


За разлика от държавното обвинение обаче адвокатите на Румяна Ченалова натъртиха няколко пъти на част от казаното от Попов, а именно, че договорката за решаване на делото е станала през ноември 2013 г. на яхта в Гърция, като на срещата присъствали и прокурори от специализираната прокуратура, а по сходна схема било уредено дело в Пловдивския апелативен съд с помощта на бившия апелативен прокурор на града Росен Димов.

"Ще се наложи прокуратурата да разпита и други магистрати", емблематично коментира Румяна Ченалова, която потвърди, че по това време е била в Гърция, но с други хора. Сходни изказвания отстранената съдийка направи и в двете си телевизионни участия миналата седмица, като в прав текст каза, че "има много информация". 

Без значение дали заради цензура от ръководството или автоцензура, наблюдаващите прокурори сякаш нямат особено желание да ровят в показанията на Димитър Попов в частта за подкупа. И това вероятно има своето обяснение.

 От няколко източника в Съдебната палата "Капитал" научи, че още в края на миналата година, покрай скандалите около делото "Белведере", Румяна Ченалова е била "изоставена" от Владимира Янева и Богдана Желявска, съответно председател и зам.-председател на СГС, които до този момент са били по-скоро лоялни към нея. Именно подалите оставка бивши ръководителки на съда може да се притеснява от разкритията на Ченалова. В същото време и Желявска, и Янева са част от изключително силен кръг в съдебната система, който разполага със стабилно лоби във ВСС, в което например влиза и председателят на Върховния административен съд Георги Колев (той ръководеше СГС преди Владимира Янева и по негово време Румяна Ченалова пое някои от ключовите си наказателни дела, преди да отиде да правораздава в Търговското отделение на съда).  

Всички те би трябвало силно да се притесняват от това, че обвинената им колежка може да реши да наруши омертата и да сподели натрупаното през годините познание.

В действията на прокуратурата силно се откроява и един друг детайл, който поставя под съмнение целта на цялата операция "Ченалова".  Става дума за представената по делото секретна информация, събрана от ДАНС. Това са данни за имотното състояние на Ченалова, твърдения, че нейният брат – Станимир Ченалов (който беше един от двамата й адвокати), има банкови сметки в Бразилия, с които съдийката може да оперира, както и придобитата информация, че тя се готви да замине за Южна Америка. 
"Няма абсолютно никакъв смисъл от представянето на тази оперативна информация пред съда, защото той не може да се позове на нея в решението си дали да задържи Ченалова. Единственият резултат, който се постига с представянето на тези секретни материали при разглеждането на мярката за неотклонение, е, че обвиняемата е надлежно информирана в каква посока я разработват службите и каква информация имат за нея", коментира пред "Капитал" висш прокурор. А подобен гаф може да се дължи или на недобросъвестност, или на немарливост.


Тефтерът на прокуратурата
По време на заседанията за мярката на неотклонение на Румяна Ченалова прокуратурата представи справка от деловодната си система, от която стана ясно, че срещу съдийката се водят още две досъдебни производства, по които тя обаче не е привлечена като обвиняема.

 В съдебната зала Румяна Ченалова коментира с ирония, че според представения документ тя е разследвана за това, че е извършила длъжностно престъпление, като не е упражнила контрол върху "производството, преработването, съхраняването, търговията в страната, вноса, износа, транзита и отчетността на наркотичните вещества и прекурсорите" - престъпление, което няма как да извърши като съдия, т.е. прокуратурата вероятно е допуснала поредната техническа грешка.

Големият въпрос сега е дали прокуратурата ще си вземе урок от поредния шумен шамар, който изяде от съда. 

Защото, ако миналата седмица държавното обвинение наду свирката "хванахме Ченалова", тази седмица апелативните съдии ги свалиха на земята.

Истината е, че от цялото движение по разследването срещу скандалната магистратка стана ясно, че негов двигател не са били нито институционалният рефлекс и находчивост на правоохранителните институции (ДАНС и прокуратурата), нито професионализмът и независимостта на наблюдаващите прокурори, а някакви конюнктурни фактори, които между другото силно приличат на бележките от онези изчезнали тефтери, в които бяха записвани директивите "да се изчака" и "да се удари". 

А подобен подход към правото е сигурна гаранция, че днес обвиняемата Румяна Ченалова след около година ще е възстановената на работа съдия Ченалова, която съди държавата заради причинените й вреди.

Евросъюзът и САЩ се притичат на помощ на Непал след земетресението

http://www.klassa.bg/News/Read/article/251531_%D0%95%D0%B2%D1%80%D0%BE%D1%81%D1%8A%D1%8E%D0%B7%D1%8A%D1%82+%D0%B8+%D0%A1%D0%90%D0%A9+%D1%81%D0%B5+%D0%BF%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B8%D1%87%D0%B0%D1%82+%D0%BD%D0%B0+%D0%BF%D0%BE%D0%BC%D0%BE%D1%89+%D0%BD%D0%B0+%D0

 Европейският съюз и САЩ ще помагат за преодоляването на последствията от опустошителното земетресение с магнитуд 7.9 по Рихтер в Непал, което удари тази сутрин страната и взе най-малко 1300 жертви, съобщават световните агенции. 

 
САЩ ще изпратят спасителен екип в Непал и са разрешили отпускане на първоначална помощ от един милион долара, съобщи американската Агенция за развитие USAID, цитирана от "Ройтерс" и "Франс прес". Представител на Белия дом съобщи, че президентът Барак Обама следи развитието на ситуацията в Непал.
 
Европейският съюз е готов да помогне на Непал да се справи с последствията от труса, се казва в съвместно изявление на външнополитическата служба на ЕС и Европейската комисия, цитирано от ТАСС.
 
"Това е хуманитарна извънредна ситуация, която се нуждае от международна координирана помощ, която ЕС е готов да окаже. Ще проучим начини да помогнем на Непал да се справи с разрушенията и да помогнем на жителите му. Разглеждаме и възможността да предоставим на Непал бюджетни средства", се казва в изявлението.
В него се съобщава, че аварийният координационен център за реагиране на Европейската комисия внимателно следи ситуацията, а хуманитарни експерти са потеглили към кризисните райони.
 
Доброволци и служители на непалския клон на Червения кръст помагат в издирването на оцелели и оказване помощ на ранените, предаде Франс прес.
 
Неправителствени организации вече са изпратили свои представители в Непал, за да преценят какво е нужно, за да се окаже ефективна помощ. Отделни европейски държави също изразиха готовност да окажат съдействие за преодоляване на задаващата се хуманитарна криза, обобщава БТА. 
 
Норвегия обеща 30 милиона крони (3.5 млн евро) хуманитарна помощ за Непал и уточни, че приносът й може да се увеличи, след като се научи повече за ситуацията. Германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер заяви, че е потресен и добави, че Германия е готова да направи всичко по силите си да помогне на пострадалата държава. Френският президент Франсоа Оланд заяви, че Франция е готова да отговори на евентуална молба за помощ от Непал.

Ферхойген: Западът няма да кара Русия да върне Крим

http://svetoven.pogled.info/news/64053/Ferhoigen-Zapadat-nyama-da-kara-Rusiya-da-varne-Krim

/Поглед.инфо/ Европа ще отмени санкциите срещу Русия, веднага щом бъде постигнато мирното регулиране на конфликта в Украйна, западните политици не възнамеряват да обвързват санкциите с Крим.

Ердоган вбесен - нахока Русия, Франция и Германия за арменския геноцид

http://www.klassa.bg/News/Read/article/251530_%D0%95%D1%80%D0%B4%D0%BE%D0%B3%D0%B0%D0%BD+%D0%B2%D0%B1%D0%B5%D1%81%D0%B5%D0%BD+-+%D0%BD%D0%B0%D1%85%D0%BE%D0%BA%D0%B0+%D0%A0%D1%83%D1%81%D0%B8%D1%8F%2C+%D0%A4%D1%80%D0%B0%D0%BD%D1%86%D0%B8%D1%8F+%D0%B8+%D0%93

 Турският президент Реджеп Ердоган остро разкритикува Европейския съюз и европейски водачи, определили като "геноцид" избиването на 1,5 млн. арменци в османската империя през 1915 г, предаде АФП. На среща с бизнесмени в Истанбул Ердоган обвини президентите на Франция, на Русия и на Германия, които използваха думата геноцид, че "подкрепят искания, основани на арменските лъжи", съобщава АФП.
Бихме искали нито руският президент Владимир Путин, нито Оланд да не бяха отишли в Ереван, каза той. На възпоменателната церемония в Ереван в петък за жертвите на убийствата френският президент и руският му колега призоваха Турция да признае геноцида на арменците.

Последните страни, които говорят за геноцид, са Германия, Русия и Франция – посочи Ердоган и ги призова "да изчистят петната от тяхната собствена история".

Вчера турското външно министерство разкритикува Путин и германския президент Йоахим Гаук, че са използвали думата "геноцид" за събитията през 1915.

Ердоган също така обвини Европейския съюз, чийто парламент призова на 15 април Турция да признае геноцида, че "не казват истината". "Ей, Европейски съюз, ние не се интересуваме какво мислите, запазете за вас вашите мисли" - отбеляза той.

Те имат уши, които не чуват, очи които не виждат, и езици, които не казват истината, добави Ердоган.
През последните дни Турция системно изобличава декларациите, определящи като геноцид избиването на стотици хиляди арменци по време на Първата световна война – престъпление, което Турция категорично отказва да признае

По повод официалната турска реакция Дойче веле публикува днес коментар "Гибелният гняв на Анкара срещу осъждането на арменския геноцид": 


Турция се разгневи от това, че различни държави отбелязаха изтреблението на арменците отпреди 100 години, и още повече от това, че някои го нарекоха "геноцид". Анкара смята, че несправедливо е подложена на унижение.

На няколко пъти през последните седмици Турция със скърцане на зъби трябваше да приеме факта, че различни политически субекти в Европа отказват да се съобразят с нейното искане: оценките за депортациите на арменците между 1915 и 1917 да бъдат оставени изцяло на историците. Първо се изказа Папа Франциск, който употреби неприеманата от Турция дума "геноцид", после същото понятие се появи в резолюция на Европарламента и на австрийските парламентарни фракции.

Президентите на САЩ, Русия и Франция - Барак Обама, Владимир Путин и Франсоа Оланд също си навлекоха гнева на Анкара, защото припомниха злодеянията срещу арменците. При това Обама дори не беше споменал думата "геноцид" в името на близките партньорски отношения между двете страни в рамките на НАТО. За капак дойде казаното от германския държавен глава Йоахим Гаук, който в речта си пред Берлинската катедрала не се поколеба да говори за "геноцид".


„Дипломатически позор"

Турция смята подобни позиции за неприемливи. Националистът Юмит Йоздаг се разгневи на Германия, която най-малко от всички имала правото да говори за геноцид. Фактът, че го прави и дава съвети на Турция, представлявал "дипломатически позор".

Вицепремиерът Ялчън Акдоган препоръча на всички, които говорят за "геноцид над арменците" да се вгледат в собствените си проблеми и да видят как са се отнасяли към чужденците в хода на историята. С подобни аргументи турското външно министерство отхвърли и изявленията на Путин по този въпрос. С оглед на множеството руски злодеяния в Кавказ и други региони, Москва явно добре можела да разпознае кое е геноцид и кое - не, се казваше в становището.

В турските медии изявленията на Гаук и на Путин бяха многократно критикувани. "Грозни думи" бил казал германският президент по адрес на османците, писа близкият до управляващите вестник "Сабах". Вестник "Миллиет" пък обяви, че Гаук е предизвикал "скандал".


"Огромен страх"

Адвокатът правозащитник Орхан Кемал Ченгиз смята, че всичките тези обвинения издават "огромен страх": "В крайна сметка, съвременна Турция се гради върху изолирането на всички не-мюсюлмански малцинства. Този факт в Турция се признава само от малцина интелектуалци, но не и от широката общественост, а още по-малко от политиката", каза той пред Дойче Веле.

Острите политически реакции на Анкара се посрещат добре в самата Турция. Броени седмици преди турските парламентарни избори на 7 юни, те радват най-вече националистически ориентираните избиратели. Не е изключено те да са адресирани именно към тях, с цел мобилизация на силите.

Външнополитически обаче, подобни изблици на пресилен гняв повече вредят, отколкото помагат на Турция. В атакуваните от Анкара страни почти не е останал отговорен политик, който да обръща сериозно внимание на турските претенции. Освен това, неконтролираните изблици на гняв допълнително пораждат съмнения в надеждността на Турция като партньор на Запада.


Курс, който води до изолация

Това, че турското правителство отказва да приеме оценката за "геноцид" над арменците, е донякъде разбираемо с оглед на вътрешнополитическата ситуация в страната и десетилетията, в които тези престъпления са били изцяло отричани.

Но това, че Анкара с лека ръка си позволява почти да развали приятелството с някои от своите най-важни съюзници, само защото те не желаят да следват турската позиция по въпроса, вероятно ще даде сериозен повод за размисъл на редица западни политици.

От доста време насам Турция обича да се представя пред света като регионална сила, чийто неспирен възход се блокирал единствено от чуждестранни фактори в Европа и САЩ, които се страхували от появата на силен съперник. Това твърде странно възприятие за света е и част от обяснението за остротата на актуалния спор по арменския въпрос. Не е изключено, Ердоган и неговата Партия на справедливостта и развитието /ПСР/ да извлекат някои временни вътрешнополитически ползи от този спор, привличайки на своя страна още повече националистически настроени хардлайнери. Външнополитически обаче, този курс води само до изолация.

Напрежение между Брюксел и Киев преди срещата им на върха

http://www.klassa.bg/News/Read/article/251529_%D0%9D%D0%B0%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B6%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5+%D0%BC%D0%B5%D0%B6%D0%B4%D1%83+%D0%91%D1%80%D1%8E%D0%BA%D1%81%D0%B5%D0%BB+%D0%B8+%D0%9A%D0%B8%D0%B5%D0%B2+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%B8+%D1%81%D1%8

 Франция и Германия блокират съвместното заявление, които трябва да бъде прието на срещата на върха Украйна-ЕС в Киев на 27 април. Това съобщи украинската агенция УНИАН, позовавайки се на неназован европейски дипломат.
"Те сега се опитват да вкарат в текста формулировки, които напълно да отстранят различията", каза източникът пред агенцията. За да бъде намерен компромис днес спешно се свиква заседание на Комитета на постоянните представители на страните-членки на ЕС (COREPER). Украинската страна полага всички усилия, за да "спаси положението".

По повод срещата високопоставен представител на ЕС заяви, че Брюксел настоява да бъде извършена конституционната реформа в Украйна, включително да бъде предоставен особен статут на Донбас. Освен това от Киев се очакват закони за децентрализация и борба срещу корупцията.

Според американския в. "Уол стрийт джърнъл" Киев и Брюксел ще се опитат на срещата да отстранят "ерозията на доверието", възникнала в отношенията им. Причина за нея са опасенията, че Украйна не изпълнява поетите от нея икономически и политически задължения, пише вестникът.

ФБР с информация, че "Ислямска държава" се готви за удар в САЩ

http://www.klassa.bg/News/Read/article/251528_%D0%A4%D0%91%D0%A0+%D1%81+%D0%B8%D0%BD%D1%84%D0%BE%D1%80%D0%BC%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%8F%2C+%D1%87%D0%B5+%22%D0%98%D1%81%D0%BB%D1%8F%D0%BC%D1%81%D0%BA%D0%B0+%D0%B4%D1%8A%D1%80%D0%B6%D0%B0%D0%B2%D0%B0%22+%D1%81%D

 Федералното бюро за разследвания на САЩ е получило информация за евентуалната подготовка на терористичен акт от лица, съпричастни към ислямистката групировка „Ислямска държава”, съобщава Си Ен Ен. Разследването на подготовката на атентата е започнало във връзка с информация, получена от прихващането на кореспонденция в интернет и други разузнавателни данни.
Получената информация доказва реална възможност за подготовката на терористичен акт, заявиха от специалните служби. Към момента арести не са извършвани. Има вероятност терористичният акт да е бил подготвян в Калифорния. Властите на щата са привели органите на реда в повишена готовност. 

Подсилена е охраната на летищата, но източници твърдят, че опасността може да застрашава не само авиацията. 

По-рано терористичната групировка „Ислямска държава” обеща втори 11 септември на САЩ.

AFP: Най-малко 1805 души са загинали при земетресението в Непал

http://petel.bg/AFP--Nay-malko-1805-dushi-sa-zaginali-pri-zemetresenieto-v-Nepal__109782

1805 души са загинали, а 4718 са ранени при земетресението с магнитуд 7,8 по скалата на Рихтер, което разтърси в събота Непал, предаде AFP,...

Математическите гимназии пак с прием от пети клас

http://petel.bg/Matematicheskite-gimnazii-pak-s-priem-ot-peti-klas-__109783

Математическите и природо-математическите гимназии все пак ще могат да приемат ученици от пети клас, пише Стандарт. Депутатите от...

Ферхойген: Западът няма да принуди Русия да върне Крим

http://www.klassa.bg/News/Read/article/251527_%D0%A4%D0%B5%D1%80%D1%85%D0%BE%D0%B9%D0%B3%D0%B5%D0%BD%3A+%D0%97%D0%B0%D0%BF%D0%B0%D0%B4%D1%8A%D1%82+%D0%BD%D1%8F%D0%BC%D0%B0+%D0%B4%D0%B0+%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%BD%D1%83%D0%B4%D0%B8+%D0%A0%D1%83%D1%81%D0%B8%D1

 Европа ще отмени санкциите срещу Русия, веднага щом бъде постигнато мирното регулиране на конфликта в Украйна, западните политици не възнамеряват да обвързват санкциите с Крим. Такова мнение пред "Дойче веле" изрази Гюнтер Ферхойген, бивш зам-председател на Еврокомисията и бивш еврокомисар по разширяването. В момента той оглавява направлението за европейска интеграция в Агенцията за модернизация на Украйна.
На въпроса може ли ЕС да отмени санкциите, ако Крим все така остане в Русия, Ферхойген отвърна, че той няма впечатление за наличието на желание сред европейските държави да обвързват нормализирането на отношения с Русия с връщането на Крим.

"Вероятно, западните политици нямат намерение да принуждават Москва да върне Крим, ясно е, че това е възможно само с използването на военна сила. Но понеже никой не иска военно решение, положението е достатъчно ясно", поясни германският политик.

По думите му реализирането на идеята за трансатлантическа зона за свободна търговия изобщо не противоречи на едновременното разискване на идеята за създаване на зона за свободна търговия между ЕС и Русия.

"Що се отнася до ЕС и Евроазиатския съюз аз виждам нещо по-голямо. А именно, създаването на напълно интегриран европейски вътрешен пазар, създаване на истинско единно икономическо пространство. И това е много повече от зона за свободна търговия", изтъкна Ферхойген. Той смята за напълно реалистична идеята за създаване на единно икономическо пространство върху цялата територия между Лисабон и Владивосток.

"Русия е важен и силен партньор. Русия е неотменима част от Европа. Да вземем дори само въпроса за бъдещото енергоснабдяване на Европа. Русия ни е необходима като икономически партньор, като партньор за преодоляването на глобалните предизвикателства. Да, Русия ни е необходима. Но и тя се нуждае от нас", изтъкна в заключение Гюнтер Ферхойген.

Туск изключи възможността за военно участие на ЕС в Украйна

http://www.klassa.bg/News/Read/article/251526_%D0%A2%D1%83%D1%81%D0%BA+%D0%B8%D0%B7%D0%BA%D0%BB%D1%8E%D1%87%D0%B8+%D0%B2%D1%8A%D0%B7%D0%BC%D0%BE%D0%B6%D0%BD%D0%BE%D1%81%D1%82%D1%82%D0%B0+%D0%B7%D0%B0+%D0%B2%D0%BE%D0%B5%D0%BD%D0%BD%D0%BE+%D1%83%D1%87%D0%B0

 Председателят на Европейския съвет Доналд Тукс изключи възможността за военно участие на Европейския съюз във воините действия в Украйна, предаде РИА Новости. Политикът подчерта, че Брюксел настоява за дипломатическо решение на конфликта.
„ЕС не е взимал решение за друга форма за помощ за Украйна, например, военна, защото това не е в неговите компетенции. Но независимо от това, ЕС е бил не е бил създаден с тази цел, в Европа няма такава атмосфера, няма толкова много ентусиасти, обявяващи се за такова решение – пряка военна подкрепа на Украйна. Да не си правим илюзии”, каза Туск в интервю за полския телевизионен канал TVN и украинския „1+1”. 

Политикът подчерта, че ЕС заедно със САЩ и Канада настояват за дипломатическо решение на конфликта. 

Туск също отбеляза в интервюто, че макар и предприеманите мерки може да изглеждат неефективни от гледна точка на Украйна, „спирането на най-горещата фаза на конфликта и масовите боеве в Украйна е, безусловно, резултат от единното европейско отношение”. 

Преди това председателят на ЕС заяви, че дискусията на срещата на ЕС за необходимостта от обвързване на санкциите срещу Русия с пълното изпълнение на минските споразумения е била много сериозна. 

Супер бацил атакувал болницата, в която Кейт трябва да роди

http://www.klassa.bg/News/Read/article/251525_%D0%A1%D1%83%D0%BF%D0%B5%D1%80+%D0%B1%D0%B0%D1%86%D0%B8%D0%BB+%D0%B0%D1%82%D0%B0%D0%BA%D1%83%D0%B2%D0%B0%D0%BB+%D0%B1%D0%BE%D0%BB%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B0%D1%82%D0%B0%2C+%D0%B2+%D0%BA%D0%BE%D1%8F%D1%82%D0%BE+%D

 Болницата, в която трябва да се появи на бял свят второто дете на принц Уилям и Кейт бе принудено да затвори едно свое отделение, след като пациенти са се заразили с мутирал супер вирус. Отделението по хирургия в болница „Света Мери” в Лондон е спряло да приема нови пациенти от седмица насам, след като стана ясно, че осем души са носители на карбапенем-продуциращи ентеробактерии (carbapenemase-producing enterobacteriaceae).
Резистентните на антибиотици бактерии могат да причиняват потенциално смъртоносни инфекции в кръвта и урината. Ако всичко мине по план, херцогиня Кейт се надява да роди своята втора рожба в частното крило Линдо на болницата, където се появи й първородния й син, принц Джордж. 

Отделението по хирургия бе затворени на 15 април, след като бе установено, че осем пациенти са носители на КПЕ, каза говорител на тръста Империъл Колидж Хелткеър пред MailOnline. От тези пациенти, трима са развили локални инфекции, които изискват лечение. Останалите вече са се възстановили. 

Отделението с 20 легла, специализиращо в съдова хирургия, в момента е подложено на сериозна стерилизация, като пациентите му продължават да се наблюдават за бактерията. 

КПЕ може безобидно да живее в червата и да няма нужда от лечение. Но може да стане потенциално смъртоносна, ако попадне в грешната част на тялото, като кръвоносната система или уринарния тракт. 

Порошенко увери: Украинските военни няма да започнат настъплението първи

http://www.klassa.bg/News/Read/article/251524_%D0%9F%D0%BE%D1%80%D0%BE%D1%88%D0%B5%D0%BD%D0%BA%D0%BE+%D1%83%D0%B2%D0%B5%D1%80%D0%B8%3A+%D0%A3%D0%BA%D1%80%D0%B0%D0%B8%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B2%D0%BE%D0%B5%D0%BD%D0%BD%D0%B8+%D0%BD%D1%8F%D0%

 Президентът на Украйна Петро Порошенко сенадява украинските власти да си върнат контрола върху териториите на самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народни републики, но за силово решение в момента и дума не може да става. Това съобщава УНИАН, позовавайки се на пресслужбата на държавния глава.
„Много се надявам, че скоро ще видим украинските територии освободени, но за пореден път подчертавам: Украйна неотменно изпълнява минските споразумения, затова в настъпление на украинските Въоръжени сили първи няма да тръгнат”, заяви Порошенко. Той заяви още, че целта на проведените мащабни военно-тактически учения, които се състояха в събота, 25 апррил, на полигона близо до град Николаев, е крепването на отбранителната способност на Украйна. 

Порошенко също изрази мнение, че за Одеса, Днепропетровск, Херсон и Николаев е „билаподготвяна съдба”, аналогична на тази на Донецката и Луганската народни републики. „Петро Порошенко добави, че за Одеса, Днепропетровск, Херсон и Николаев е била подготвяна съдбата на така наречените ДНР и ЛНР, където в момента господства терора, насилието, хиляди са загинали и стотици хиляди са станали бежанци, банките са разграбени и предприятията са спрени, хората са лишени от заплати и пенсии”, се казва в съобщението на пресслужбата на държавния глава. 

По-рано стана известно, че Съветът за сигурност на Украйна се опасява от появата в Одеса на „република” по случай годишнината от пожара в Дома на профсъюзите. 

На 2 май при огнения ад в Дома на профсъюзите, загинаха 46 души, а над 200 бяха ранени. Любителско видео показа как момичета, загърнати в украинското знаме, приготвят коктейли „Молотов“ направо на улицата и ги хвърлят в сградата, където има руснаци. 
Адът бе последица от сблъци между активисти на Антимайдана и фенове на одески и харковски футболни клубове от една страна с радикали от „Десен сектор” и активисти на Евромайдана – от друга страна. Сблъсъците прераснаха в истинска касапница.

Нов силен трус разтърси Непал

http://www.klassa.bg/News/Read/article/251523_%D0%9D%D0%BE%D0%B2+%D1%81%D0%B8%D0%BB%D0%B5%D0%BD+%D1%82%D1%80%D1%83%D1%81+%D1%80%D0%B0%D0%B7%D1%82%D1%8A%D1%80%D1%81%D0%B8+%D0%9D%D0%B5%D0%BF%D0%B0%D0%BB

 Земетресение с магнитуд 5.6 по Рихтер удари на 45 километра от столицата на Непал Катманду. Това съобщи геоложката служба на САЩ. По данни на ведомството, епицентърът е бил на дълбочина от 10 километра. По-рано сеизмолозите предупредиха, че вторичните трусове може да продължат до 72 часа след първичния трус.
Броят на жертвите на първичното земетресение в Непал достигна 1 805 души. Пострадалите са 4 718, съобщава агенция Ройтерс, позовавайки се на министерството на вътрешните работи на страната. П-рано бе съобщено за над 1 500 загинали. 

В събота сутринта Непал бе ударен от разрушително земетресение с магнитуд 7.9 по Рихтер. В резултат на труса, по последни данни, са загинали най-малко 1500 души. Властите на Непал обявиха извънредно положение в засегнатите от бедствието региони на страната. 

САЩ обявиха, че ще изпратят спасителен екип в Непал и ще отпуснат първоначална помощ от един милион долара. Представител на Белия дом съобщи, че президентът Барак Обама е държан в течение на развитието на ситуацията в Непал. 

Европейският съюз е готов да помогне на Непал да се справи с последствията от днешното опустошително земетресение, се казва в съвместно изявление на външнополитическата служба на ЕС и Европейската комисия. "Това е хуманитарна извънредна ситуация, която се нуждае от международна координирана помощ, която ЕС е готов да окаже. Ще проучим начини да помогнем на Непал да се справи с разрушенията и да помогнем на жителите му. Разглеждаме и възможността да предоставим на Непал бюджетни средства", се казва в изявление на Брюксел.

Френската неправителствената организация "Действие срещу глада" (Action contre la Faim) заяви, че е изпратила свои екипи в пострадалите райони за оценка на щетите и нуждите. Норвегия обеща 30 милиона крони (3,5 милиона евро) хуманитарна помощ за Непал и уточни, че приносът й може да се увеличи, след като се научи повече за ситуацията.

ООН ще окаже подкрепа на непалските власти в рамките на международна операция за издирването на оцелели и загинали при силното земетресение. Освен това организацията е готова да увеличи хуманитарната помощ за страната заради разрушенията от силния трус, заяви генералният секретар на ООН Бан Ки-мун, като изрази съболезнованията си към правителството на Непал и към семействата на загиналите и пострадалите от бедствието.

„Шалом” връчва наградите „Шофар” за 2014 година

http://www.klassa.bg/News/Read/article/251522_%E2%80%9E%D0%A8%D0%B0%D0%BB%D0%BE%D0%BC%E2%80%9D+%D0%B2%D1%80%D1%8A%D1%87%D0%B2%D0%B0+%D0%BD%D0%B0%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%B8%D1%82%D0%B5+%E2%80%9E%D0%A8%D0%BE%D1%84%D0%B0%D1%80%E2%80%9D+%D0%B7%D0%B0+2014+%

 На, 26 април, от 19 ч. в Зала „Йерусалим" на Еврейския културен дом (бул. „Александър Стамболийски" 50) за 12-ти пореден път ще се проведе официална церемония за връчване на наградите „Шофар" за 2014 г., които ще бъдат раздадени в следните категории: „За цялостен принос в развитието на еврейската общност в България", „За утвърждаване на еврейската култура, наука и ценности", „За доброволческа дейност" и „За толерантност". Във всички категории са номинирани изявени представители на културния и обществен живот. 

Всяка година председателят на ОЕБ „Шалом" връчва своя награда за принос в развитието на българското общество, културата и науката и дейности популяризиращи уважението, толерантността и разбирателството, позитивно представящи страната ни. Тази година председателят на ОЕБ „Шалом" - Максим Бенвенисти награждава Програма „Христо Ботев" на Българското национална радио.

И тази година Организационният комитет на Наградите „Шофар" е подготвил много приятни изненади за зрителите на събитието.

По традиция, водещи на церемонията са Александра Сърчаджиева и Мариус Донкин.




Предлагат билети по $100 000 за Мача на века

http://www.klassa.bg/News/Read/article/251521_%D0%9F%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%BB%D0%B0%D0%B3%D0%B0%D1%82+%D0%B1%D0%B8%D0%BB%D0%B5%D1%82%D0%B8+%D0%BF%D0%BE+%24100+000+%D0%B7%D0%B0+%D0%9C%D0%B0%D1%87%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%B2%D0%B5%D0%BA%D0%B0

 Билети по 100 000 долара се предлагат от спекуланти по интернет за боксовия Мач на века. Входните карти за сблъсъка между Флойд Мейуедър и Мани Пакиао достигнаха умопомрачителни цени на вторичния пазар. Рекордна бе офертата от 141 000 долара за билет близо до ринга. Сблъсъкът е на 2 май на арената MGM Grand в Лас Вегас.

Общият брой на билетите е малко над 16 000, като в свободна продажба бяха пуснати около хиляда от ценните хартийки. Останалите организаторите предложиха на спонсори, промоутъри и ВИП личности, платили цени, които не се съобщават.

Само минута бе достатъчна, да се разграбят входните карти, достъпни по интернет в сайта на залата. Номиналната цена на най-евтините пропуски е 1500 долара.
Мейуедър и Пакиао ще обединят световните титли в полусредна категория на най-авторитетните версии WBC, WBA и WBO.

Адвокатът: Представяте я за урод, а тя е била роб. Прокурорът: Изкарахте я герой и страдалец

http://www.klassa.bg/News/Read/article/251520_%D0%90%D0%B4%D0%B2%D0%BE%D0%BA%D0%B0%D1%82%D1%8A%D1%82%3A+%D0%9F%D1%80%D0%B5%D0%B4%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B2%D1%8F%D1%82%D0%B5+%D1%8F+%D0%B7%D0%B0+%D1%83%D1%80%D0%BE%D0%B4%2C+%D0%B0+%D1%82%D1%8F+%D0%B5+%D0%B1%D0

 “Ако Емилия Ковачева е такъв урод, за каквато я представяте, е можела да убие детето и с един удар. Абсурд е да се твърди опит за умишлено убийство”, категоричен е адвокатът на акушерката Владислав Янев по време на заседанието, след което тя остана в ареста. Според него дори тя да е удряла детето, то е било, за да се успокои. Акушерката му казала, че съжалява за това, което се е случило с детето, но упорито отричала да е причинила травмите му. Той представи пред съда личностна характеристика на клиентката си от предишни работодатели и

разказа как ѝ

целували ръка

по улиците

Била добра и скромна, но имала труден живот. Той пресметна, че всеки член от семейството ѝ живее със 270 лв. на месец, което включва пенсиите на болните ѝ родители, стипендиите на дъщерите и заплатата ѝ.

“Емилия Ковачева беше представена от герой до страдалец. Има данни, че е извършила престъпление, за което

законът предвижда

дори доживотен

затвор без право

на замяна”,

отговори прокурор Николай Христов на твърденията, че тя е била принудена да работи като роб от времето на Римската империя по 24 часа в денонощието, за да издържа семейството си. Според адвокат Янев тази практика продължавала и сега, а съсловните организации на акушерите и гинеколозите подкрепяли Емилия Ковачева.

Според прокурор Христов тежките условия на труд не оправдават издевателствата на Емилия Ковачева над детето, защото тя сама се е поставила в такива и никой не я е карал насила да работи по този тежък график.

“Безспорно Ковачева е била в състояние на психическо и физическо изтощение след 24-часово дежурство. Това е предизвикало криза. Възможно е

да е отключила

психиатрично

заболяване,

което е следствие от преумората. Не е била на себе си”, твърди адвокатът и настоява клиентката му да бъде изследвана в среда, в която няма стрес. Според него, ако тя остане в ареста, може да развие много по-тежко психиатрично заболяване.

Обсъждат магистрала Букурещ-София-Белград

http://www.klassa.bg/News/Read/article/251519_%D0%9E%D0%B1%D1%81%D1%8A%D0%B6%D0%B4%D0%B0%D1%82+%D0%BC%D0%B0%D0%B3%D0%B8%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%BB%D0%B0+%D0%91%D1%83%D0%BA%D1%83%D1%80%D0%B5%D1%89-%D0%A1%D0%BE%D1%84%D0%B8%D1%8F-%D0%91%D0%B5%D0%BB%D0%B3%

 "Мечтата ми е да видя магистрала Букурещ-София-Белград", заяви министър-председателят Бойко Борисов в изявление след срещата си с премиера на Румъния Виктор Понта и премиера на Сърбия Александър Вучич в Крайова днес. 

 
"Това, което чух от колегата Вучич е, че през 2016 г. ще завършим магистралата София-Белград. В момента работим по магистрала "Хемус". С колегата Понта разгледахме възможността Букурещ-Русе-София-Белград - да затворим кръга. От другата страна имаме магистрала "Струма" през София, която през Дунав мост 2 идва от другата страна. Създава се един регионален пръстен", каза премиерът Борисов, цитиран от Фокус.

"С АМ "Марица" стигаме до Босфора и всъщност на Белград и Констанца даваме излаз на пристанища, допълни той. По думите му паралелно се работи по скоростните ЖП линии.     Премиерът Борисов бе категоричен, че трите държави имат редкия шанс да отстояват интересите си. По думите му инфраструктурните проекти, по които България, Румъния и Сърбия са добри не само за тях, но и за цяла Европа.    "България и Румъния застават твърдо зад Сърбия и я подкрепяме за присъединяването й към ЕС. В наш интерес е това да стане бързо. Заедно сме по-силни и трябва да се обединим, да излезем с общи политически решения по важни за страните ни теми - енергетика, газова инфраструктура, транспорт", обясни Борисов. 

По думите му трите страни трябва заедно да финансират големи инфраструктурни проекти и да обединят усилията си, за отваряне на пътищата по между им. 

Румънският министър председател Виктор Понта заяви, че има желанието да се постави началото на сътрудничеството между трите страни и те да станат групата от Крайова. Той посочи още, че Румъния, България и Сърбия са свързани от "Дунавската стратегия", която може да донесе инвестиции, но отчете, че е необходима транспортна и енергийна инфраструктура, която да свързва трите страни. 

"Енергетиката е най-важното оръжие и средство за развитие, и трите страни трябва да ускорят тези проекти", добави той.  "България и Румъния днес навършват 8 години в ЕС. Това беше най-важното решение, което страните ни взеха и считам, че принадлежността към ЕС не е перфектна, не е лесна, но е най-доброто решение. В интерес на България и Румъния е Сърбия да бъде част от европейското семейство", каза още Виктор Понта.

The New York Times: Руски хакери са получили достъп до част от кореспонденцията на президента на САЩ

http://petel.bg/The-New-York-Times--Ruski-hakeri-sa-poluchili-dostap-do-chast-ot-korespondentsiyata-na-prezidenta-na-SASHH__109780

Руски хакери са получили достъп до част от кореспонденцията на президента на САЩ Барак Обама по време на кибер атака през 2014 година срещу...

НИМХ: Максималните температури днес ще са между 20 и 25 градуса

http://petel.bg/NIMH--Maksimalnite-temperaturi--dnes-shhe-sa-mezhdu-20-i-25-gradusa__109781

Днес преди обяд времето ще е предимно слънчево. Това сочи справка на Агенция "Фокус" в сайта на Националния институт по хидрология и...

Волфганг Шойбле намекна, че се подготвя ”План Б” за Гърция

http://www.klassa.bg/News/Read/article/251518_%D0%92%D0%BE%D0%BB%D1%84%D0%B3%D0%B0%D0%BD%D0%B3+%D0%A8%D0%BE%D0%B9%D0%B1%D0%BB%D0%B5+%D0%BD%D0%B0%D0%BC%D0%B5%D0%BA%D0%BD%D0%B0%2C+%D1%87%D0%B5+%D1%81%D0%B5+%D0%BF%D0%BE%D0%B4%D0%B3%D0%BE%D1%82%D0%B2%D1%8F+%E

 Шойбле направи паралел със запазването в тайна на плановете за обединението на Германия през 1989 г., предаде Ройтерс, цитирана от БТА. На брифинг с журналисти след напрегната среща на финансовите министри на еврозоната в Рига вчера Шойбле беше запитан дали финансовите министри на еврозоната работят по "План Б" в случай че преговорите за финансирането на Атина се провалят. "Не трябва да питате отговорни политици за алтернативи", отговори Шойбле, добавяйки, че човек може само да използва въображението си, за да си представи какво би се случило. Той посочи, че ако трябваше да отговори утвърдително, че министрите работят по "План Б" - тоест какво да правят, ако Гърция остане без пари и вече не може да си плаща дълга - би предизвикал паника. За да обясни позицията си, той направи паралел със секретността, която била необходима на първоначалния етап на планирането на обединението на Германия през 1989 г. "Ако тогава някой ресорен министър - аз бях един от тях - беше казал предварително: ние имаме план за обединение, тогава цял свят вероятно щеше да каже: германците напълно са се побъркали", заяви Шойбле, който беше федерален министър, отговарящ за специални задачи, в периода 1984-1989 г. По-рано гръцкият финансов министър Янис Варуфакис заяви, че Атина отговаря с твърдо "не" на всички искания на кредиторите за политика на "затягане на коланите". Варуфакис подчерта, че заплахите от страна на кредиторите не са насочени срещу Гърция, а срещу цяла Европа.

Lenovo Y50-70 - мощен лаптоп за игри с високи изисквания

http://www.klassa.bg/News/Read/article/251517_Lenovo+Y50-70+-+%D0%BC%D0%BE%D1%89%D0%B5%D0%BD+%D0%BB%D0%B0%D0%BF%D1%82%D0%BE%D0%BF+%D0%B7%D0%B0+%D0%B8%D0%B3%D1%80%D0%B8+%D1%81+%D0%B2%D0%B8%D1%81%D0%BE%D0%BA%D0%B8+%D0%B8%D0%B7%D0%B8%D1%81%D0%BA%D0%B2%D0%B0%

 Макар и не чак толкова масови, геймърските лаптопи са доста популярни. Това са устройства които освен за забавление, в много от случаите се използва и за работа, замествайки до някъде специализираните Mobile Work Station-и.

 

В това ревю обаче, екипът на Digital.bg ще наблегне на Game Play-ът за който е предназначен тестваният близо седмица от нас лаптоп. Вече го виждате на екраните си. Той е представител на една добра позната ни серия, с няколко популярни представителя с различни конфигурации.

 

Уважаеми любители на новите и интересни технологии - Lenovo Y50-70.

 

Дизайн

Първото нещо което ще ви направи впечатление в тази машина е нейният дизайн. Изцяло в стила който очакваме от един геймърски лаптоп - модерен, че дори и сякаш появил се от бъдещето. Характерното при това устройство е, че целият му корпус е метален. Горният капак притежава характерна текстура наподобяваща много, вплетени една в друга нишки. В ъглите над отварящият механизъм има характерно изкривяване, формата на което откриваме като мотив и на други места по шасито. Непосредствено до отварящата панта, която отбелязва здрав и стегнат ход, се намира част от охлаждането.

 

 

 

То има общо 8 решетки и до някъде наподобява геймърските лаптопи на Asus Republic of Gamers, но с лека модификация. Там асоциацията е със задницата на новите модели суперкари на Lamborghini, доколкото тук е по-скоро някой космически кораб или изтребител. В горната част на страничната периферна лайсна, също откриваме подобна ситна решетка, но този път с червена вътрешна част.

 

 

 

Когато отворим горният капак, забелязваме, че решеъката продължава и във вътрешното пространство, почти до централната панта. Както и сами вече сте се досетили - това са стерео говорителите. Те са дело на JBL и разполагат с Dolby Advanced Audio V2. При игра звука буквално ни обгръща, така че спокойно можем да констатираме, че нужда от външни колонки няма.

 

 

 

За това допълнително спомага наличието на още един басов говорител в долната част на лаптопа. Той визуално продължава линията на останалата част от охлаждането. Нека спрем погледа си за малко по-дълго време тук. Сигурно ви е направило впечатление, че при повечето тествани от нас лаптопи долната част е направена от коренно различен материал, спрямо горната. От гледна точка, че тя няма да се вижда, производителите там не залагат толкова много на дизайн. Не и при Y50-70 - тук имаме същата характерна текстура и симетрично изкривяване в краищата, както на капака. Повърхността отново е метал, който както знаем освен, че е красив, спомага и за много по-доброто охлаждане, особено при геймърска машина, къде хардуера е сериозен. За да си разкриете достъп до него, трябва да развиете общо 9 винта.

 

 

 

Така лесно можете да ъпгрейдвате. Екстра, характерна за високият клас преносими компютри. Говорейки за мобилност, не можем да не отбележим нещо любопитно. Когато разглеждаме геймърски лаптоп, ние сме свикнали пред нас да стои огромна и много масивна машина. Отваряйки за първи път кутията на Lenovo Y50-70 обаче, останахме приятно изненадани. Това е един изключително компактен преносим компютър с профил от едва 23.9мм. Като имайте предвид, че тази стойност измерваме в най-издадената му част. Теглото също е повече от впечатляващо - малко над 2кг и 200гр.

 

Батерия

Като имайте предвид, че в тях влиза и не малка Lithium-Ion батерия с 54 Wh консумация на електроенергия. С нейна помощ при стандартна смесена работа, която не включва игри, постигаме резултат около 5 часа. При активен Game Play на тежки, популярни заглавия, капацитетът спада до час и половина.

 

Хардуер

По традиция за гймърските устройства, потребителят има възможност за избор между различни конфигурации. Централните процесори са представители на четвъртата генерация Intel Core i7 и i5. Те са съответно с моделни абревиатури 4210H 4700HQ, 4710HQ и 4720HQ. Най-мощният от трите  i7-ци видяхме за първи път в началото на година. Той е 64-bit, с 6MB кеш. Всяко едно от четирите му физически ядра стандартно работи с тактова честота 2.6 GHz. Както знаем обаче при игра на по-тежки игри, автоматично се появява нуждата от повече мощност. Тогава на помощ идва технологията Hyper Treding на Intel. Тя позволява на CPU-то да получи оувърклок с моментен пик от 3.6 GHz.

 

 

 

Максималното количество SDRAM памет с което можете да поръчате конфигурацията си е 16GB PC3 DDR3L на 1600 MHz. При вградената памет също има избор за различни варианти, като най-удачният е този който тестваме ние – SSHD. Това е хибрид между 1TB HARD диск и 8 GB NAND flash базирано SSD. Идеята е за бързи задачи машината да използва него, а като депо за съхранение на данни – по-големият обем. Ако държите лаптопа ви да бъде още по-тих и бърз по отношение на събирането на информация – можете да изберете и чисто SSD, като максималният обем който предлага Lenovo половин терабайт. По отношение на видео картите, китайският бранд е заложил на две близки разновидности с Maxwell архитектура. Това са NVIDIA GTX-860M съответно с 2 или 4GB самостоятелна памет.

 

Периферия

Косвено свързана с хардуера на всеки компютър е неговата периферия. Макар при Y50-70 профилът на устройството да е съвсем тънък, той разполага с богат арсенал от изходи и приложения. В ляво последователно подредени са display Port, Ethernet и гарантиращият качествена цифрова видео връзка към монитор, телевизор или проектор HDMI. В целият силует на лаптопа са комбинирани два цвята – черно и червено.

 

 

 

По тази причина и двата USB порта версия 3.0 от тази страна не са боядисани в синьо както обикновено, а са ярко червени. В дясно маркираме два 3.5мм аудио жака за микрофон и слушалки, четец на карти памет 4-in-1 който разпознава формати SD, MMC, SDXC, SDHC и още едно USB, но версия 2.0. То обаче ви дава възможност да зареждате външни устройства, дори когато компютъра е изключен. В самият край място е намерил Kensington Lock заключващият порт, който механично ви дава още по-голяма сигурност в дадени ситуации. Единственото нещо което ни липсва малко в периферията на Lenovo Y50-70 е оптично устройство. Все пак, намаленото до малко над 2кг тегло и тънкият профил на мига компенсират тази липса.

 

 

 

Стоп – не се притеснявайте, представяте ли си Lenovo да бяха направили геймърски лаптоп към който да не можете да пускате дисковете с нови игрови заглавия. В окомплектовката на Y50-70 влиза и комбинирано външно DVD устройство.

 

Дисплей

Повечето геймърски лаптопи имат 17.3” диагонал на дисплея, но този тук, както вече отбелязахме устройството е компактно. Дисплеят е IPS SLIM с 15.6-инчов диагонал и FHD резолюция 1920 x 1080 пиксела. Напълно достатъчни за да ви доставят максимално удоволствие от играта при този размер на екрана.

 

 

 

Картината също е достатъчно качествена, отчитаме максимална яркост от 295 cd/m² с разпределение от 82% по продължението на цялата повърхност. Зрителните ъгли също са високи, като не можем да не отбележим и една екстра, която ще оцените бързо когато играете с лаптопа си на открито. Тогава слънчеви отблясъци няма.

 

Клавиатура

По традиция за такъв тип устройства, клавиатурата на Lenovo Y50-70 стои под лек ъгъл. Както и друг път сме казвали, това е направено от производителя с цел удобство на китките при продължителна игра. Бутоните са с ергономична форма и имат отсечен ход с добра чувствителност.

 

 

 

Изцяло в стила който подчертахме по-рано, че присъства тук и бутоните са получили Backlit AccuType червена подсветка с  няколко нива на регулация.

 

Цена 

В различните си конфигурации Lenovo Y50-70 може да бъде намерен с цена от около 1600лв до 2800лв в най-мощният си вариант.

Как да замъглим данните си в Google Maps

http://www.klassa.bg/News/Read/article/251516_%D0%9A%D0%B0%D0%BA+%D0%B4%D0%B0+%D0%B7%D0%B0%D0%BC%D1%8A%D0%B3%D0%BB%D0%B8%D0%BC+%D0%B4%D0%B0%D0%BD%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D1%81%D0%B8+%D0%B2+Google+Maps

 Знаете ли, че всяка една заявка за търсене в Google, която някога сте извършвали се съхранява на сървърите на компанията? Това обаче не е всичко, тъй като Google знае и за вашите търсения в YouTube, Google Maps и всички други услуги на компанията, които използвате.

 

Благодарение на цялата тази информация за вас, Google знае къде живеете, какви са вашите хобита, възраст, здравословни проблеми, каква религия изповядвате, и така нататък.

 

За съжаление обаче освен, че Google ни познава много добре, случва се така че изображенията в Street View да издават информация на целия свят за това къде сме били, информация за нашия дом, и други подобни.

 

Разбира се, Google предоставят възможност да заличим личните и поверителни данни, които услугите на компанията разкрива за нас, но за съжаление тази опция не е толкова ясно видима за обикновения потребител, колкото ни се иска. И така, как да замъглите вашите данни в Google Maps.

 

Стъпка 1.

От вашия компютър отворете вашия адрес в Google Maps. Кликнете върху малкия линк в долния десен ъгъл, озаглавен с ‘Report a problem’.

 

Стъпка 2.

Кликнете на фона на изображението, за да регулирате големината на червената рамка, която определя полето което искате да замъглите. Можете също така да използвате увеличение за по-прецизно позициониране.

 

Стъпка 3.

Направете селекции на това, което искате да замъглите, дайте своя имейл и изпратете формата. Google ще направи оценка на заявката ви и ако прецени че е разумно ще замъгли  снимката.

Строителят на магистрала „Струма“ укрил 10 млн. евро данъци в Гърция

http://www.klassa.bg/News/Read/article/251515_%D0%A1%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D1%8F%D1%82+%D0%BD%D0%B0+%D0%BC%D0%B0%D0%B3%D0%B8%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%BB%D0%B0+%E2%80%9E%D0%A1%D1%82%D1%80%D1%83%D0%BC%D0%B0%E2%80%9C+%D1%83%D0%BA%D1%80%

 Според прокуратурата в Атина той може да е давал и високи подкупи в Скопие, за да печели договори

Властите в Атина разследват гръцки граждани с изключително високи сметки в женевски банки. За тях има съмнения, че са укрили данъци, а приходите им са от корупция, предават гръцките медии.

Сред първите, които са били принудени да върнат крупни суми от неплатени данъци в гръцкия бюджет, за да не влязат в затвора, е собственик на гръцка компания, която строи автомагистрала "Струма" до Кулата. Именно по негова вина трасето се бавело с години, съобщи БНР, позовавайки се на местни публикации.

 

Гръцкия бизнесмен, чието име не се споменава, но се посочва като изпълнителен директор на компанията – строител на АМ "Струма" - "Актор АСД", е бил принуден да внесе в държавния бюджет 1,8 млн. евро от укрити данъци. Адвокатът му твърди, че го е направил доброволно, за да бъде прекратена съдебната процедура срещу него. Строителният бос е бил отведен в прокуратурата в Атина по изпълнение на заповед за експресно правораздаване.

 

Междувременно неговият баща също е бил принуден за внесе в хазната 8 млн. евро от укрити данъци, посочват още тамошните медии. Прокуратурата в Атина все още не е приключила разследването по съмнение, че компанията е дала подкупи на официални лица в Скопие, за да спечели договор за строителство на автомагистрала.

 

В момента гръцкото правителство провежда мащабна акция за разследване на недекларирани доходи в големи размери и събиране на незаконни авоари, изнесени в чужбина, за които не са платени данъци. Разследването се води по т.нар. "Списък Лагард" и вече дава резултати, посочват различните медии в Атина.

 

"Списъкът Лагард" съдържа имената на 2059 гръцки граждани с големи сметки в женевски банки. За голяма част от тях се подозира, че са участвали в корупционни схеми и данъчни престъпления.

 

Бивш финансов министър на Гърция скоро беше осъден, че е използвал служебното си положение, за да премахне имената на роднини от списъка, за да не бъдат разследвани от данъчните.

Министри от еврозоната: Варуфакис е комарджия

http://www.klassa.bg/News/Read/article/251514_%D0%9C%D0%B8%D0%BD%D0%B8%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B8+%D0%BE%D1%82+%D0%B5%D0%B2%D1%80%D0%BE%D0%B7%D0%BE%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0%3A+%D0%92%D0%B0%D1%80%D1%83%D1%84%D0%B0%D0%BA%D0%B8%D1%81+%D0%B5+%D0%BA%D0%BE%D0%BC%D0

 Финансови министри от еврозоната са нарекли гръцкия си колега Янис Варуфакис пълен аматьор и комарджия на приключилата вчера без успех среща за дълга на Атина в Рига, предаде Ройтерс. Разговорите са преминали в изключително напрегнат тон. Представителите на Еврогрупата ясно са показали яда си на Янис Варуфакис, който за пореден път не е излязъл с ясни предложения за реформи.

 

„Блумбърг“ съобщава, че финансист №1 на Атина е бил силно критикуван от 18-те си колеги от еврозоната, които определили като безотговорни опитите за манипулации от негова страна.

 

На последвалата пресконференция шефът на Еврогрупата Йерун Дейселблум заяви, че кредиторите продължават да настояват Атина да представи подобрен списък с 
конкретни реформи. Той подчерта все още големите различия между преговарящите и съобщи, че нова оценка на предложенията на Гърция ще бъде направена на 11 май. Дейселблум подчерта, че няма да има „частично оказване на финансова подкрепа за частични реформи“.

 

Президентът на Европейската централна банка Марио Драги обясни, че Механизмът 
за спешна ликвидност ще продължи да осигурява средства за гръцките банки, докато те остават платежоспособни.

 

Телевизионните машини за пари

http://www.klassa.bg/News/Read/article/251513_%D0%A2%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%B2%D0%B8%D0%B7%D0%B8%D0%BE%D0%BD%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BC%D0%B0%D1%88%D0%B8%D0%BD%D0%B8+%D0%B7%D0%B0+%D0%BF%D0%B0%D1%80%D0%B8

 В учебниците пише, че когато конкуренцията в един бизнес сe повиши, цените за крайния потребител започват да падат. В телевизионния хазарт те всъщност се вдигат. Държавният спортен тотализатор променя значително правилата, по които занапред ще раздава печалбите, съобщиха от тотото. Шефовете му въвеждат минимален праг за джакпота от поне 1 000 000 лева на тираж. Променя се и начинът за изплащане на сумите, като в бъдеще на ръка ще се дават до 500 000 лева. Останалата част от спечеленото ще се изплаща в период от седем години. Оттук нататък имената на всички заработили повече от 10 000 лева също ще се обявяват публично.


От тотото поясниха още, че обмислят и нова визия на телевизионното излъчване на тиражите по БНТ1. В държавната структура със сигурност следят


какво се случва в частния ефир


От известно време Нова телевизия и Би Ти Ви също раздават солидни суми, което става на фона на активна реклама. В нея участват както известни лица, така и самите щастливци, познали верните числа.


От началото на годината досега „Националната лотария“ по Нова телевизия е разпределила 59 314 615 лева, съобщиха от медията. Лица на играта са актьорът Захари Бахаров и атрактивната манекенка Рая Пакова. През последния месец „Националната лотария“ е


вкарала в портфейлите


на играчите 21 223 799 лева. От предаването изчислиха, че в този период средно на ден са изплащани по 684 639 лева.


През последните дни в очите на играчите се наби и другата игра на „Националната лотария“ - „Лото 6 от 47“. Само за месец в нея големият джакпот бе спечелен два пъти. Първия път го направиха братята Благовест и Светослав Аспарухови от село Микрево. От Нова тв още не са обявили имената на втория късметлия, тъй като неговият печеливш билет бе изтеглен преди дни. Така от началото на годината досега в „Лото 6 от 47“ са раздадени общо 5 085 775 лева.


От края на януари по Би Ти Ви също върви телевизионна машина за пари. Водещи на „Бинго милиони“ отново са актьор и красива жена - Владо Карамазов и манекенката финансов анализатор Райна Караянева. От предаването съобщиха, че за първите три месеца „Бинго милиони“ е раздало над 1 200 000 лева. Както и „Националната лотария“, изданията на шоуто по Би Ти Ви също се излъчват във всеки делничен ден и в тях участват четири двойки. Върхът на емоциите е в събота, когато победителите от делничните сесии се пробват за над 2 милиона лева.


„Бинго милиони“ организира и специална игра, наречена „Бурята на парите“. В нея играч от публиката печели сумата, която успее да събере сред хвърчащите банкноти. От предаването коментираха, че късметът на участниците със сигурност работи, защото само със 78 завъртания е спечелена голямата награда от 100 000 лева в друга игра - „Колелото на късмета“. 

„Златният Орфей“ се завръща!

http://www.klassa.bg/News/Read/article/251512_%E2%80%9E%D0%97%D0%BB%D0%B0%D1%82%D0%BD%D0%B8%D1%8F%D1%82+%D0%9E%D1%80%D1%84%D0%B5%D0%B9%E2%80%9C+%D1%81%D0%B5+%D0%B7%D0%B0%D0%B2%D1%80%D1%8A%D1%89%D0%B0%21

 Помните ли кога улиците в България опустяваха? Когато по телевизията даваха „Златният Орфей“ и „Робинята Изаура“. Но за разлика от първия бразилски сериал за „Орфея“ се говореше цяла година. Децата припяваха песните, младите копираха тоалетите на звездите, а певците и композиторите пет минути след края на фестивала започваха да мислят за следващия.


В чест на 50-ата годишнина от създаването на „Златният Орфей“ Дариана, съпругата на неговия „баща“ Генко Генов, има амбицията да го възроди в пълния му блясък. Не сама, разбира се. Кметът на Бургас Димитър Николов и бордът на директорите на „Слънчев бряг“ също са в щастливата завера за завръщането в края на август. Детайлите по възраждането на фестивала ще станат ясни в близките дни. Докато чакаме добри новини, вестник „Преса“ припомня любопитни случки под светлината на прожекторите през годините и зад кулисите. А Дариана Генова на 11-ото издание на младежкия фестивал „Звездицата на Лора“ в Свищов учреди награда от фондация „Генко Генов“ за най-добро изпълнение на българска песен. 
 

Повече зрители, отколкото на олимпиада

 

„Златният Орфей“ през 1972 г. е бил гледан от 200 милиона зрители! Фестивалът е шампион не само в системата на тогавашната Интервизия (социалистическите страни), ами е победил олимпиадата в Мюнхен с 18 милиона. Този факт е изнесен на специална пресконференция от Иван Славков, директор на БНТ по онова време. А понеже журналистите са свикани на пожар ден след официалната среща преди фестивала, Генко Генов решава, че ще го уволнят за нещо. Както се е случило с полския му колега, след като Брежнев гледал фестивала в Сопот и попитал: „Каква е тази помия?“


Директорът на нашето музикално събитие не е далеч от истината. След седем месеца срещу него започва процес за шпионаж, който поради липса на доказателства се префасонира в съд за злоупотреби.

 

Плахо начало, Милчо Левиев напуска журито

 

Възпитаникът на софийската консерватория и на парижката Сорбона - полиглотът Генко Генов, постъпва на работа в „Балкантурист“ на 2 април 1965 г. Задачата му е да отговаря за репертоара по заведенията, за нотите, за аранжиментите им. „Обикалях по репетиции и установих, че всички оркестранти, певци и певици свиреха и пееха предимно чужди песни на чужд език - пише Генко Генов в книгата си „Тайните на естрадата - истината за „Златният Орфей“. - Лили Иванова по онова време имитираше Рита Павоне и пееше на италиански. Константин Казански подражаваше на Адамо на френски и т.н. Когато ги питах защо не свирят и не пеят песни на наши композитори, те ми отговаряха, че са малко и не струват. Като изключим песните на Йосиф Цанков.


Стигнах до извода, че най-добрият път за поява на нови и качествени песни е класическият път на конкурса.“


Генко предлага на „Балкантурист“ проект за надпревара „Песни за Българското Черноморие“, одобряват бюджет от 2500 лева, които той така и не успява да похарчи. Тръгва от композитор на поет да ги моли да напишат нещичко. От 50 представени песни избират 14 и започват мъките. Певците отказват да ги изпълняват: „Да не сме луди да пеем български песни, и то нови, дето никой не ги знае?!“ Генов отново намира разрешение на проблема. Чрез шефа на „Балкантурист“ спуска до изпълнителите „окръжно“, че който не ще да пее, няма да види вълните през лятото, ами ще бъде изпратен я в Разград, я в Пазарджик. Пред угрозата да пропуснат морето всички се навиват. Е, изпълнител на последното парче - на Борис Карадимчев, намират едва на Слънчев бряг, но нещата потръгват. На 1 август 1965 г. се провежда конкурсът „Песни за Българското Черноморие“, който на следващата година „пораства“ до „Златният Орфей“. Тогава Йорданка Христова представя „Делфините“, а Лили Иванова - „Море на младостта“. Заради последната песен Милчо Левиев напуска журито. Той държи тя да не бъде допусната до конкурса, защото според него е изплагиатствана от прочутото френско парче, изпълнявано от Ив Монтан и Жюлиет Греко, „Падащи листа“.


От второто издание на фестивала тръгва и свежата песничка „Робинзон Крузо“. Генко Генов получава по пощата текста на Николай Ботев и го дава на Борис Карадимчев. Композиторът бързо създава запомнящата се мелодия, жива и до днес. По-трудно намират дете, което да я изпълни. Изборът им пада на Бонка Найденова, която донася награда на авторите. Пак с писмо пристигат и стиховете на друга емблематична песен - „Лунната соната“. Ангел Заберски създава незабравимата песен по римите на Кольо Севов.

 

Първата стачка след 9 септември

 

Като оазис на свободолюбивия дух „Златният Орфей“ се оказва арена на първата стачка след 9 септември 1944 г. През 1970 г. оркестрантите, предвождани от диригента Емил Георгиев, отказват да излязат на сцената, докато не им се плати. Публиката вече пълни залата, а музикантите демонстративно играят табла. Денят е неделя и няма откъде да намерят исканите от тях 1000 лева. Генко Генов и директорът на „Балкантурист“ Николай Иванов обикалят администраторите на хотелите и прибират дневния оборот. Концертът започва с половин час закъснение, а Генко едва обуздава шефа да не отнесе въпроса „където трябва“.

 

Едва откъсва Бригита Чолакова от цирка, а Хачо от чука

 

Голяма грижа на Генко Генов е намирането на подходящо конферансие за фестивала „Златният Орфей“. Първото издание е поверено на чешки комици, но събитието се нуждае от истински водещ. Една вечер той чува в цирка Бригита Чолакова и разбира, че с матерния си немски и добър руски и английски тя е неговият човек. „С много усилия я откъснахме от манежа и я назначихме за конферансие в бар-вариетето на Слънчев бряг и съответно на фестивала“, пише Генов.


Режисурата също е проблем. Вещият създател на „Златният Орфей” забелязва младия Хачо Бояджиев като човек с интересни идеи, които умее да реализира, и удря с него джакпота. А легендарният постановчик пък... върти чук. „В деня на откриването на фестивала по обяд минавах по алеята на задната страна на бар-вариетето и видях на покрива полугол човек да размахва с всички сили чук, сякаш иска да разбие бетона - спомня си Генко. - Загледах се, познах Хачо и отминах. Сетне разбрах, че пробивал дупки, за да постави там прожектори. Никой работник срещу никакво заплащане не се съгласил да рискува живота си на ръба на покрива и той го направил сам. Какъв беше резултатът? Когато вечерта започна да се вдига завесата на вариетето, която представляваше рибарски мрежи с тапи, изтръпнах, защото знаех, че отзад са складирани разни вехтории и кабели. Какво бе учудването на всички, когато осветлението в полутъмната зала съвсем намаля, завесата се разтвори напълно и осветени от прожекторите, които Хачо бе монтирал на покрива, блеснаха дърветата, дюните и морето. А Лили пееше „Море на младостта“. Залата избухна в аплодисменти. Даже аз самият не знаех, че задната стена на сцената е остъклена. Хачо бе разчистил всичко, мръсните стъкла бяха лъснати, пожарна кола бе измила листата на дърветата и картината бе смайваща“, щастлив е от избора си на режисьор създателят на фестивала.

 

За „бабата“ и детето

 

След като успява да покани френската кинозвезда и певица Даниел Дарио и немския актьор и изпълнител Удо Юргенс за рецитали на „Златният Орфей“, Генко Генов решава да доведе легендарната американка с френско гражданство Жозефин Бейкър. През 20-те години на ХХ век тя превзема Париж, като танцува само по поличка от банани, но през 60-те години е известна като осиновителка на 12 деца и певица. Импресариото Ӝ иска хонорар от 10 000 долара. С яростен пазарлък Генко смъква до 5000, но опонентът му отказва да свали и цент. Чрез френски приятел шефът на „Златният Орфей“ разбира, че Бейкър ще бъде на летище „Орли“ между 12 и 2 на обяд на път от Ница за Рио де Жанейро. Той хваща самолета от София, каца на летище „Бурже“ и тогавашният кореспондент на БНТ Боян Трайков го откарва до „Орли“ (срещу уговорка за интервю с Жозефин). „Представих Ӝ се и я поканих да летува с десетте си деца на Слънчев бряг. Тя отговори, че би било възможно някои от тях да дойдат. Разбрахме се да пее за 800 долара, ако не казвам на никого за сумата. Накрая я помолих да даде интервю за националната телевизия във връзка с гостуването Ӝ на „Златният Орфей“ през 1970 г. После Боян ме закара на „Бурже“ и се прибрах в София“, четем в мемоарите на Генко Генов.


Когато в Окръжния комитет на БКП в Бургас правят оценка на фестивала, добавят забележката „И друг път да не се канят такива стари баби“.


Години след същата 1970-а цяла България си припява „Си, си, Албертино“, песничката на 9-годишната норвежка Анита Хегерланд. Генко чува нейни изпълнения на малка ролка, изпратена му в писмо от приятел, и усеща, че в това дете „има нещо“, но среща лют отпор. Подборната комисия е против да я поканят, защото е прекалено малка. Генов се измъква с аргумента, че в регламента на конкурса за изпълнители възрастова граница не е посочена.

 

Орфейска сватба за 760 лева

 

За сватбата на създателя на фестивала Генко Генов с третата му съпруга Дариана, която се бори като лъвица за освобождаването му от затвора, се носят легенди. Нормално! Ако се съди по пищността Ӝ, приказките за платените 50 000 лева звучат логично. Но на младоженеца масрафът излиза едва 760 лева.


Три самолета със сватбари изсипват на 11 ноември 1973 г. всички най-популярни български певци - от доайена Леа Иванова до най-младия тогава Христо Кидиков. Уговорката е всеки да си плати полета и нощувките. В хотел „Кубан“ всички отсядат с намаление за група. Все пак са 120 човека. Извън сезона нощувката струва 1,20 лева. Специално за церемонията отварят Етнографския музей в Несебър.


Кумуват Йорданка Христова и диригентът Емил Георгиев. Тържественият обяд е в ресторанта на „Кубан“ и по фактура струва 406 лева. Хватката е, че двама приятели на Генко излизат с лодки на риба в морето и се връщат с толкова сафрид и калкан, че да нахранят два пъти по 120 сватбари.


От поморийската изба и от Окръжния комитет на БКП в Бургас подаряват на младоженците по една бъчва вино. Младият тогава Асен Гаргов предлага да свири безплатно с оркестъра си, озвучаването също е подарък - от дискотека „Велико Търново“ на Златни пясъци, младежката сервитьорска бригада на ресторанта пък предлага безплатно обслужване заради късмета да поднася питиета на естрадни звезди. А през трите дена на сватбата няма певец, който да не се качи на сцената, за да поднесе изпълнението си като подарък за новобрачните. 
 

Дариана Генова:

Изорала съм държавата, за да го има „Златният Орфей“

 

Когато арестуват Генко Генов, съпругата му Дариана е бременна с първото им дете - Блага. Всеки ден тя обикаля в един и същи час около следствената служба на „Развигор“ и свири с уста техния сигнал с надеждата, че той я чува. Близо девет години тя не се отказва от мечтата да го види на свобода. Води 20 дела, дава всичките си пари за адвокати, живее със заеми от Взаимоспомагателната каса, включва се в бригади заради допълнителното заплащане. „Няма нещо, което да не съм работила - строителство, гледала съм добитък, буци пръст съм разбивала в „Озеленяване“. Имам познати къде ли не. А като прибавим и съдебните среди... Помагаха ми обикновените хора, несъгласни с несправедливостта, възхищаваха се, че не се отказвам от мъжа си, и ми даваха рамо дори без да се познаваме лично. След затвора си дадохме сметка, че на нас ни помагаха хора, за които нищо не сме направили. Заради нас самите“, каза пред „Преса“ Дариана. След като Генко е покосен от третия инфаркт през 1993 г., тя става директор на „Златният Орфей“. Година преди това Елка Константинова като министър на културата в правителството на Филип Димитров закрива всички фестивали в държавата като „ненужни“. Тъкмо когато Генко се радва на първия след освобождаването си „изцяло негов „Орфей“. „Останахме без офис, без телефони, което беше страшно за онова време“, припомня си Дариана Генова.


Първият Ӝ фестивал без Генко е през 1994 г. „Тогава и големите певци бяха изпаднали зад борда, още не се бяха научили да си търсят спонсори, сами да издават музиката си. Аз започнах да продуцирам песните, да заплащам музика, текст, аранжимент, студио на всички парчета от фестивала“, припомня си съпругата на Генко Генов. По 30 песни за всяка от седемте години - сметката е проста - 210. 
„Изорала съм държавата. Обикалях като луда. Най-кадърните певци бяха най-бедни, защото много трудно започна да работи машината певци да си поръчват и да си плащат песните - сподели Дариана. - Фестивалът стана пет дни. Започнах отново с рецитали на чужди изпълнители. Дойде Тото Кутуньо. Пол Роджърс направи страхотен концерт с оркестър, за който се говори до ден днешен. Всичките 19 човека от „Темптейшънс“ дойдоха. Демис Русос направи най-прекрасния си рецитал на Слънчев бряг. Разказах му защо не се е осъществило гостуването му преди години, когато Генко го беше поканил - понеже пеел с един голям кръст на врата. Мъжът ми страшно го заболя, че не можа да го доведе. Казах на Демис, че си бях обещала на всяка цена да го поканя, за да се успокои духът на Генко. Русос страшно се зарадва: „Значи ние сега изпълняваме една мечта“, и си тръгна щастлив от България. Алана Майлс дойде точно когато беше на върха с песента си „Блек велвет“, щастлива е г-жа Генова.


Усилията и идилията да поддържа жива мечтата на любимия си мъж за нея приключват през лятото на 2000 година, когато след статия във вестник „Демокрация“, че Генко Генов и тя са били агенти на Държавна сигурност, спонсорите внезапно престават да вдигат телефоните си. „Настъпи тишина. Направих пресконференция и казах „край“. Надявам се възраждането на „Златният Орфей“ да се реализира както Генко би искал“, завърши Дариана.

 

Възкръснал

 

От приятелите на Генко Генов в чужбина никой не търси съпругата му през годините, в които той е в затвора, защото службите го обявяват в странство за починал. Голяма е радостта, когато Венцел Райчев като шеф на София прес го изпраща в Париж да придружи даренията на Франция за изнемогващия български народ в началото на 1990 година. Генко среща един свой приятел, той разпространява новината, че е жив, и близките му се събират просълзени в хотела му с думите: „Ти за нас си възкръснал!“

 

Кръговратът на живота

 

Създателят на фестивала Генко Генов е негов директор до 1974 г., когато е арестуван по подозрение в шпионаж. „Искаха му смъртна присъда. После, понеже прокурорът и съдията се обединиха и казаха: „Няма да осъдим на смърт човек без нито едно доказателство“, промениха на злоупотреби“, каза пред „Преса“ съпругата му Дариана Генова. В крайна сметка Генко получава 20 години лишаване от свобода, като сред мотивите е посочено, че с участието на звезди от световна величина е пропагандирал западната култура в социалистическа България. Освобождават го след 8,5 години.


На 29 март 1990 година Народното събрание реабилитира политически и граждански 22-ма „шпиони“, съдени в периода между 1974 и 1981 г., сред тях е и Генко Генов.


По закон, ако си бил несправедливо обвинен, трябва да бъдеш възстановен на работното си място отпреди присъдата. Министърът на културата Димо Димов връща Генко на предишната му служба, т.е. член на организационния комитет и на българското жури на фестивала. На 5 юни конферансието обявява на сцената, че Министерството на културата му присъжда „Златният Орфей“.

 

 

 

Магдалена Гигова

Станка Златева със злато на „Дан Колов“

http://www.klassa.bg/News/Read/article/251511_%D0%A1%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%BA%D0%B0+%D0%97%D0%BB%D0%B0%D1%82%D0%B5%D0%B2%D0%B0+%D1%81%D1%8A%D1%81+%D0%B7%D0%BB%D0%B0%D1%82%D0%BE+%D0%BD%D0%B0+%E2%80%9E%D0%94%D0%B0%D0%BD+%D0%9A%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%B2%E2%80%9

 Станка Златева спечели златен медал на турнира по борба „Дан Колов – Никола Петров“ в столичната зала „Христо Ботев“. Петкратната световна шампионка триумфира в категория до 75 кг безапелационно, след като записа две победи с технически туш над Сабрие Алиева (Азербайджан) и Мария Селмайер (Германия). По-късно във финала българката срази с 9:0 туркинята Адар Ясемин. След края на схватката стана ясно, че Златева се е борила с травма.

 

Вчера със злато се окичи и Даниел Александров при 70-килограмовите. В битката за първото място той надви Тарек Абделслам (Египет). В първия ден на състезанието българския финал в категория 59 кг спечели Иво Ангелов след 2:0 над Александър Костадинов. Турнирът беше открит от министъра на младежта и спорта Красен Кралев. В състезанието участват 333-ма борци от 27 държави. Утре състезанието продължава.

Повече от 1000 са жертвите на земетресението в Непал

http://www.klassa.bg/News/Read/article/251510_%D0%9F%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D1%87%D0%B5+%D0%BE%D1%82+1000+%D1%81%D0%B0+%D0%B6%D0%B5%D1%80%D1%82%D0%B2%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+%D0%B7%D0%B5%D0%BC%D0%B5%D1%82%D1%80%D0%B5%D1%81%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5%D1%82%

 Повече от 1000 са жертвите на мощния трус, който разлюля няколко района на Непал. Много е вероятно числото на хората, които загубиха живота си в бедствието да се окаже много по-голям, защото все още много от разрушенията не са разчистени.

До момента във Министерството на външните работи няма информация за пострадали българи, съобщи говорителката на ведомството Бетина Жотева пред Клуб Z.

В Катманду е потвърдена смъртта на 71 души, заяви Лаксми Прасад Дакал, говорител на непалското министерство на вътрешните работи. Още 43 жертви са регистрирани в съседния град Бхартапур, предаде БГНЕС.

Псевдокултурни икони редят музеи без концепция

http://www.klassa.bg/News/Read/article/251509_%D0%9F%D1%81%D0%B5%D0%B2%D0%B4%D0%BE%D0%BA%D1%83%D0%BB%D1%82%D1%83%D1%80%D0%BD%D0%B8+%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D0%B8+%D1%80%D0%B5%D0%B4%D1%8F%D1%82+%D0%BC%D1%83%D0%B7%D0%B5%D0%B8+%D0%B1%D0%B5%D0%B7+%D0%BA%D0%BE

 Нещо съм се замислил – попкултурната ни икона Лили Иванова мина ли стотака? Че вече и аз започнах да забравям.

Както и да е – да са ѝ честити лазарниците!

Лошото обаче е, че псевдокултурни икони продължават да бъдат разхождани насам-натам, да бъдат представяни за върха на българското изкуство, а и – де факто – да продължават да бъдат властови фактор.

Да редят национални музеи без концепция.

Да се разсейват, че са участвали в контрабанда на произведения на изкуството, които сега редят в същите музеи.

Да се вживяват в ролята на леко отвеяни академици, обсебени от приключенска фантастика, които обаче преговарят за финансиране с продуценти, дължащи стотици хиляди на българските актьори.

Няма лошо в следващата „културна“ делегация, подобно на челото на виолончелист със самостоятелен самолетен билет, да пътува и чувал с памперси…

Но. Не е ли време институционална България не само да признае, но и да започне да се гордее с истинското си съвременно изкуство?

Да го подкрепя и промотира?

Да го превърне в емблема?

Защо ли?

Погледът назад е този на Орфей. Знаем до какво води в митологичния разказ.

Погледът напред е… този, който очевидно липсва. В кулоарите на културата.

Трябва ни стратегия на новостта. Трябва всички ние – старците над 30 – да бъдем остракирани, изнесени и изоставени извън селото.

Като в приказката…

Пък, ако настанат гладни времена, могат и да извикат някои от нас да ги светне за мравуняците.

Само, ако не са се сетили сами, обаче.

Кристалина Георгиева пак поведе хорото в Брюксел

http://www.klassa.bg/News/Read/article/251508_%D0%9A%D1%80%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D0%BD%D0%B0+%D0%93%D0%B5%D0%BE%D1%80%D0%B3%D0%B8%D0%B5%D0%B2%D0%B0+%D0%BF%D0%B0%D0%BA+%D0%BF%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D0%B4%D0%B5+%D1%85%D0%BE%D1%80%D0%BE%D1%82%D0%BE+

 Стотици любители на народните танци се стекоха в центъра на Брюксел - на площад "Гранд плас"- за да се хванат на традиционното Голямо хоро. За трета поредна година хорото поведе заместник-председателят на Европейската комисия Кристалина Георгиева. Последваха я посланиците в Белгия на няколко балкански държави, българският заместник-министър на културата доц. д-р Бонка Петрунова и евродепутатът Ева Паунова.

"Днес отбелязваме десет години от подписване договора за присъединяване на България към Европейския съюз. Радвам се, че на този ден ще извием българско хоро в сърцето на европейската столица", каза от сцената Кристалина Георгиева.

Както и предишни години, и този път тон за хорото дадоха солистите на прочут български ансамбъл за народни танци. Музикантите засвириха типични български мелодии, а техните колеги-танцьори се смесиха с ентусиазираната публика. Освен българи, които добре познават танцовите стъпки, на хорото се хванаха и много чужденци, жители и гости на Брюксел. Сред най-атрактивните участници бяха изпълнители от любителски танцови групи от Белгия, облечени в народни носии. В събитието участваха и фолклорни ансамбли от Албания и Турция.

Голямото хоро се организира по инициатива на Кристалина Геогриева в рамките на фестивала за балканска музика и изкуство Balkan Trafiк! и със съдействието на Министерство на културата на България.

Фестивалът Balkan Trafiк! се провежда за девета поредна година. Тази година в събитието участва сръбската легенда Горан Брегович.

Ето как ще изглежда второто дете на Уилям и Кейт

http://petel.bg/Eto-kak-shhe-izglezhda-vtoroto-dete-na-Uilyam-i-Keyt__109779

Докато херцогинята на Кеймбридж се очаква да роди във всеки един момент, софтуерен дизайнер предрече как ще изглежда четвъртия...

Бареков и отцепилите се от него в Параграф 22 с държавната субсидия

http://www.klassa.bg/News/Read/article/251507_%D0%91%D0%B0%D1%80%D0%B5%D0%BA%D0%BE%D0%B2+%D0%B8+%D0%BE%D1%82%D1%86%D0%B5%D0%BF%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D1%81%D0%B5+%D0%BE%D1%82+%D0%BD%D0%B5%D0%B3%D0%BE+%D0%B2+%D0%9F%D0%B0%D1%80%D0%B0%D0%B3%D1%80%D0%

 Между 25-о и 30-о число този месец, както и повечето работещи хора, партиите чакат поредния финансов транш, в случая "заплатите" си от държавата. "България без цензура" (ББЦ) и еманципиралите се от лидера й Николай Бареков формации в "Български демократичен център" (БДЦ) не правят изключение. Но за разлика от останалите партии с държавна субсидия представляват изключителен случай. Защото разпределението на парите им е под въпрос.

Причините са няколко - ББЦ бе глобена от Сметната палата заради списъка с дарителите си като по закон може да бъде наказана и с лишаване от субсидия. Паралелно се развива още една сюжетна линия - БДЦ като коалиция бе създадена след като коалицията ББЦ влезе в парламента. Това поставя под въпрос и споразумението за разпределяне на субсидията, което партиите, съставляващи ББЦ към онзи момент, са подписали още преди раздялата с Бареков. Казусът се усложнява още повече и поради факта, че парламентарната група не е еднородна - има хора на Бареков, хора на новосформираната БДЦ, както и "свободни електрони".

Според Закона за политическите партии държавната субсидия се разпределя при коалициите по два начина - според предварително подписано между партиите споразумение на коя какъв процент се полага, а ако такова споразумение липсва - пропорционално на броя на депутатите на всяка формация.

В бившата вече коалиция "България без цензура" такова споразумение е било подписано. Според него едноименната партия на Бареков получава 50% от парите, ЛИДЕР - 25 на сто, Земеделският народен съюз (ЗНС) 10%, Гергьовден също 10%. По 2 на сто се полагат на по-малките партньори Български демократичен съюз - Радикали (БДСР) и Съюз на свободните демократи (ССД) на Стефан Софиянски. 1% отива при Партия на българските жени.

Всички те, според споразумението, трябва да си разпределят на този принцип малко над 2 млн. лв. на година, които финансовото министерство отпуска на четири транша. Това споразумение все още е валидно, но самите депутати в парламентарната група все още нямат яснота дали то не трябва да се развали и държавната субсидия да започне да се разпределя по нов квотен принцип, предвид факта, че политическият съюз БДЦ се появи по-късно и реално не е страна по първоначалното споразумение. Като мисия невъзможна изглежда и възможността Бареков да седне на една маса с тези, които го изоставиха, за да се разберат за ново споразумение.

Ако финансовото министерство реши, може да отпусне средствата и на принципа "парите следват депутата" и тогава Барековите 50% ще бъдат сериозно орязани, тъй като на практика единственият му сигурен депутат в момента е Мартин Иванов, по-известен с прякора си Данона. Останалите формации от БДЦ пък ще трябва да декларират принадлежност към по-малките партньори като БДСР и Партията на българските жени, които нямат свои народни избранници.

От групата на БДЦ твърдят и че Ана Баракова, която обяви, че става независим депутат още преди изобщо да се е конституирало 43-ото Народно събрание, винаги можела да се върне в редиците и също да декларира принадлежност, за да дръпне субсидия. Защото не била вписана в никакви протоколи за принадлежност още от самото начало. Но това е въпрос на тълкувание, тъй като парламентарният правилник забрани политическото номадство.

Каква ще е съдбата със субсидията на ББЦ и новопоявилата се БДЦ, ще стане ясно в средата на другата седмица, когато се очаква финансовият министър Владислав Горанов да се произнесе.

Българските земи винаги са били военен плацдарм за руските варвари и „освободители“

http://www.klassa.bg/News/Read/article/251506_%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B7%D0%B5%D0%BC%D0%B8+%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%B0%D0%B3%D0%B8+%D1%81%D0%B0+%D0%B1%D0%B8%D0%BB%D0%B8+%D0%B2%D0%BE%D0%B5%D0%BD%D0%B5%D0%BD+%D0%B

 Другото име на русофилството у нас е невежеството, казва  анализаторът, който в петък представя новата си книга „Течна дружба 3“

Интервю на Стойко Стоянов

- Г-н Инджев, на 17 април ще се появи „Течна дружба 3“, посветена на руските хибридни войни срещу България и българите през вековете, от кога датира реално тази агресия срещу нас, как е ескалирала?

- Още първите сведения за „общуване”, много преди да се появи понятието „Русия”, когато вече е имало българска държава, са свързани с агресията на племена и вождове, чиято цел винаги е била грабеж и завоевания в южна посока , т.е. населените с българи земи винаги са били разглеждани от нашите т.н. братя като естествен военен плацдарм за руските варвари, а след това и за руските претенденти да ни освобождават като носители на православната вяра, в която са били покръстени от български духовници.

- Книгата е алтернативен прочит на фалшифицираната по руски вкус българска история – кой долавя първи тези амбиции?

- Задаващата се опасност Русия да употреби българския стремеж към свобода за целите на най-мракобесната монархия в Европа е била безпогрешно доловена от великите ни предци Левски, Ботев и особено от Раковски, който е посветил цялата си страст на публицист и революционер да предупреждава българите да не допускат това да се случи.

- Прочитът е по дати от древността до наши дни, кои са най-фрапиращите моменти в тази вековна манипулация?

- Например направо непоносимо е, че руският шпионаж и дипломация са смазвали систематично всеки опит на българите да организират националната си съпротива- при това често пъти в тайно или зле прикрито сътрудничество с турските власти. Руската империя покровителства, „спонсорира” с пари, обучение, оръжие и дипломатическа подкрепа сърби, гърци, власи, черногорци, но никога българите! Нима не можеше Русия да спаси Левски- при положение, че Турция е изпълнявала всички руски прищевки само и само да не даде повод за руски военен реванш след Кримската война, приключила с унизително поражение на Русия през 1856 г.? Разбира се, че е могла но (най-малкото) не е пожелала, защото Апостолът е бил опасно независим, не се е поддал на обичайната практика на руската политика да подкупва, разделя и противопоставя българските революционери.

Отговарям ви целенасочено само с няколко щриха от един и същи период, защото напоследък поизбледняха опитите на руската Пета колона да хвали съветския период на поробена България, но пък се вкопчиха отчаяно именно в мита за освобождението на България от Русия и градят цялата си пропаганда върху тази претенция. Читателите ще имат възможност да научат истината за това „освобождение”.

- Кога точно дружбата ни с Русия се втечнява, различното агрегатно състояние, налага ли и друга философия в тази „дружба“, която беше известна като „ от векове за векове“?

- „Течна дружба” не е само игра на думи с „вечна дружба”. Чрез това словосъчетание обозначавам българската зависимост от руските енергийни ресурси, съзнателно поддържана и след разпадането на СССР. Нещо повече, по трасето Москва- София- Белград, по време на правителството на Беров, което беше откровено мафиотско, потекоха огромни количества течни суровини в нарушение на международното ембарго за бивша Югославия. С този организиран на държавно ниво износ си внесохме не само руска корупция, но ибеше инжектирана основополагащата финансова отрова във вените на българското общество. Така се натрупа първоначалният капитал на българската организирана престъпност. Последиците влачим и до днес като верига на краката на каторжник.. България беше отровена т(р)айно. В началото отчисленията от тази контрабанда се консумираха (поне видимо) от мутрите, но после оживелите от тях мутираха, взеха си матурата и сега се „наслаждаваме” на висшия пилотаж на висшистите в престъпността, препрали милиони и биографиите си вече второ поколение. В дъното на всичко това стои ръководната роля на „братска Русия”, която постигна в България нещо уникално: само тук съветската Пета колона не отиде в небитието, както навсякъде другаде в Европа, а се трансформира в руска. Сега берем горчивите плодовете като най-затормозената от наследствените си проблеми страна в ЕС.

- Може ли да има историческа давност за истината в българо-руските отношения, защо почти 25 години след демократичните промени обществото едва сега взе да проглежда по тази болезнена тема?

- Изглежда трябва да благодарим на Украйна ( с извинение за черния хумор), че светът прогледна за същността на руската агресивност. Когато някои тук обяснявахме генезиса на българските проблеми с руската зависимост, мнозина, включително и чужди дипломати, се подхилваха- в смисъл „хайде, хайде, да не преувеличаваме”. Е, вече и на австр(ал)ийците им стана ясно за какво иде реч!

- Само с прословутото рубладжийство ли можем да си обясним факта, че като се заговори за Русия и Путин, много българи се възпаляват и са готови да бранят дори със злоба и сила всичко руско и съветско, сякаш е засегната родината и личната им чест?

- Пропагандата е основното оръжие на руското влияние. Тя се насажда тук вече втори век. В Грузия и в Украйна изтрезняха от подобна пропаганда след брутална руска намеса с военни средства, но у нас положението е по-зле: и без пряка военна интервенция руските информационни войни се водят на наш терен от поколения и постигат резултата, за който говорите. Намираме се в невъзможна ситуация- няма как да си пожелаем „терапия по изтрезняването”, като в Грузия и Украйна, поради което можем да се надяваме единствено да се задейства инстинктът на българите да се освобождават по еволюционен път чрез образование, както е станало през българското Възраждане. Всеки принос в това отношение е добре дошъл. Основната характеристика, направо другото име на русофилството, е невежеството. Трябва да го атакуваме с най-силното си оръжие - с истината за руските интриги и щети, нанасяни от векове на българския интерес.

- Пропагандата на Кремъл бе ключов компонент на "хибридната война", която Русия води срещу Украйна, бившите социалистически държави и света, но защо САЩ и Европа проспаха тази война и чак сега г-жа Могерини пише специален доклад за противодействие, който трябва да е готов през май?

- Путин залага на прословутия стремеж на западния човек да бъде творец на своя просперитет, надявайки се западните демокрации да се изпокарат в опит да избегнат неприятностите с една агресивна, заплашителна Русия ( която всъщност е икономическо джудже пред западните сили, ако те се обединени). Но и Хитлер се подиграваше на САЩ, че били „нация от бакали”, която няма да си мръдне пръста да защитава мачканите от него европейци...

- Каква е перспективата на връзката Путин – Ердоган, какви опасности могат да изненадат България?

- И Ердоган не е вечен. Нито пък е вчерашен , за да не разбира, че Путин се опитва да го използва за своите геополитически шахматни партии. Ако не броим ядрения арсенал, Русия отстъпва във военно отношение на Турция по важни параметри- например в Черно море турските военноморски сили, подкрепяни от мощна модерна авиация, превъзхождат значително руските - това като реплика за самочувствието на „велика Русия”. Опитите на Москва да манипулира Турция срещу Запада са обречени на неуспех. Друга тема е как ще се развие турската политика на отдалечаване от светската държава на Ататюрк и докъде ще стигне Ердоган в заиграването с турския национализъм. Не съм сигурен, че в Анкара имат конкретен план - там също търсят пътя за канализиране на енергията на тази регионална суперсила, която за разлика от Русия ( като нация в упадък по демографски показатели), има нарастващо значение в икономическо и геополитическо отношение в тежко дестабилизирания от арабския ислямистки екстремизъм район на Близкия изток, т.е. на кръстопътя между три континента.

- Аферата „КТБ“ бе обявена също за част от "хибридната война" на Русия, но как да си обясним загадъчното мълчание на така наречената банка на Кремъл – ВТБ, която е собственик на почти 10% от фалиралата КТБ, чиито активи сега се разграбват?

- „Играта” на Русия тук е да дестабилизира България, а напоследък и да я ползва като негативен пример в пропагандните си войни срещу съседи, като Украйна, Молдова и Грузия. Надсмивайки се над слабостта на евроатлантическа България, Русия изпраща послание към новите кандидати за членство в ЕС и НАТО- „ето какво се случва на бившите ни сателити, когато ни изневерят”, им казва тя. Най-вероятно „банката на Путин”, както наричат по света втората по капитализация руска банка, е част от тази игра на „клатене” на българската лодка. ВТБ демонстративно нахлу в КТБ през април 2013 г., когато за служебен премиер беше назначен Марин Райков и се заговори, че правителството може да поиска изтегляне на депозитите на държавните предприятия от КТБ. Москва се намеси превантивно, за да покаже, кой дърпа конците тук. Посланието беше „схванато” и служебният кабинет на Райков не предприе очакваните действия. После е дошла друга заповед и така „ до края на света”, както се пее в онази песничка от „ На всеки километър”.

- Атакуват ви заради антируската позиция, получавате и директни заплахи, от какви среди идват, съществуват ли кръгове, които целенасочено бранят и фалшифицират руските интереси у нас?

- Точно в това е проблемът- руското влияние не е нещо, което съществува само по себе си. То е бурен, който грижливо се отглежда, наторява и напоява . Руският институт за стратегически изследвания ( РИСИ), който от няколко години е на пряко подчинение на Путин ( след като беше под разпореждане на разузнавателната служба ФСБ), демонстративно се занимава с очернянето на България по начина, за който споменах по-горе. Така че Москва не е оставила нищо на случайността и на „спонтанната любов” на българите към Русия. Тя прилага спрямо нас стария руски управленски принцип „бий, за да те уважават”. Не един и двама видни руснаци през последните години ни напомнят язвително, че България е „невярна съпруга” на Русия. Изнасилването продължава, защото го позволяваме - а някои направо го желаят срещу (не)известно заплащане. На Драган Цанков, шампион по предателско грабене на руски подкупи в новата ни история сред българските политици, разобличен в „авантюрите на Руския царизъм срещу България” с разсекретени документи, не случайно преди месец-два му сложиха паметна плоча в началото на бул. „Драган Цанков” в София на оградата на строителния техникум. На паметната плоча е обявено основното му качество: „русофил”. Да се знае, че русофилите тук биват възнаграждавани за тяхната продажност. Творението е подписано от името на „Национално движение „Русофили” и фондация „Перун”.

- Ваши противници непрекъснато ви припомнят за връзките ви с ДС, въпреки, че сте първият, който сам заговори за тях, но аз искам да ви припомня един скандал от пролетта на 1989 г. – на последната Национална конференция на Младата художествено творческа интелигенция в НДК - поискахте публично оставката на Тодор Живков. 25 години мълчите по тази тема, част от някаква режисура ли бе това, какви последствия имаше за вас?

- Това изглежда като „част от някаква режисура” на онези, които смятат за лично оскърбление фактът, че някой си е позволил да направи онова, което той не е посмял. В днешно време тези „смелчаци” си присвояват правото да бъдат съдници кой има право да е антикомунист и кой не. Истинските страдалци, понесли репресиите на комунизма, никога не застават в такава поза.

Аз съм споменавал този случай в зала 11 на НДК, но ми е по-ценно други от присъствалите стотици свидетели да го споменат. Повече от четвърт век чакам да чуя някой да разкаже тази „случка”, която ми донесе някои неприятности. Вие сте първият, който прави това в публичното пространство.

- След дни навършвате 60 години, ако имаше път назад, какво бихте променили?

- Времето не може да се върне назад, но може да се осмисли и да се направят верните изводи. Битката срещу грешките и престъпленията на миналото си заслужава заради бъдещето на нашите наследници.

Запорираха банковите сметки на Кобзон в Норвегия

http://www.klassa.bg/News/Read/article/251505_%D0%97%D0%B0%D0%BF%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%80%D0%B0%D1%85%D0%B0+%D0%B1%D0%B0%D0%BD%D0%BA%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D1%81%D0%BC%D0%B5%D1%82%D0%BA%D0%B8+%D0%BD%D0%B0+%D0%9A%D0%BE%D0%B1%D0%B7%D0%BE%D0%BD+%D0%B2

 В новрвежката столица Осло обявиха разширяване на черния списък, които нямат право да влизат в града. Става дума за нови 19 физически и 9 юридически лица от Русия и двете самообявили се републики в Украйна – ДНР и ЛНР. Решението се взима в съответствие с последните изисквания на Европейския съюз.Сред новите физически лица, които няма да имат достъп до сметките си в норвежки банки и няма да могат да влизат в страната са певецът Йосиф Кобзон, двама заместник-министри на отбраната на Русия, депутат и генерал от руския Генерален щаб. Норвегия забранява напълно и инвестиции в Крим и Севастопол. Има и добавки в забраната за доставка на оборудване за проучвания за нефт и газ.

Частните съдии обявиха война на Манолова, насаждала омраза към професията им

http://www.klassa.bg/News/Read/article/251504_%D0%A7%D0%B0%D1%81%D1%82%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D1%81%D1%8A%D0%B4%D0%B8%D0%B8+%D0%BE%D0%B1%D1%8F%D0%B2%D0%B8%D1%85%D0%B0+%D0%B2%D0%BE%D0%B9%D0%BD%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%9C%D0%B0%D0%BD%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%B2

 Членовете на Камарата на частните съдебни изпълнители предлагат поредица от законодателни промени, които да балансират длъжници и кредитори. От организацията остро възразиха срещу изказвания на депутати, насаждащи омраза срещу професията им, предаде БНР. На семинар от Камарата отчетоха 20% намаляване на броя на изпълнителните дела и сериозен ръст в продажбата на недвижими имоти от 2013 година досега. Увеличение има и в продажбата на земеделски земи. Кризата с Корпоративна търговска банка е повишила интереса към търговете на частните съдебни изпълнители. Един милиард и 20 милиона лева са събрали частните съдебни изпълнители за последната година у нас, отчетоха те.

От Kамарата виждат симптоми на икономическо оживление в раздвижването на пазара на недвижимите имоти. Интересът към търговете на земеделски земи те обвързаха с възможностите за развитие на земеделието, които дава Програмата за развитие на селските райони. Инвестициите в имоти, в земи, включително и заради кризата с КТБ, не са резултат от спад на доверието в банковата система. Тази уговорка направи Георги Дичев (на снимката долу), който е председател на Камарата на частните съдебни изпълнители.

От нея отчетоха увеличаване на броя на изпълнителните дела в полза на държавата и общините, както и по-голям интерес към услугите им от страна на гражданите. Дичев уточни, че под граждани има предвид и кредитори, и длъжници.

"Когато се говори за длъжниците, винаги трябва да се отчита, че има и друга страна, която е кредитор, и там също има човешки съдби, има неизплатени заплати, има издръжки, деца. Има работодатели, които, ако не платят, ще фалират. Винаги трябва да се търси балансът между двете страни в процеса", заяви той.

Дичев се възмути и от атаките срещу професията от страна на някои депутати, сред които особено активна е Мая Манолова от БСП-Лява България: "Очевидно някои политици се опитва да решат проблема със собствената си идентичност, тяхната и на техните партии и сриващ се рейтинг, което говори, че те имат някакъв проблем, в някаква безпътица са изпаднали тези хора, щом са стигнали дотам, да си решават проблемите с темата - частни съдебни изпълнители. При частните съдебни изпълнители не всичко е идеално, разбира се, има неща, които могат и трябва да се подобрят", коментира той.

Срещу твърденията, че те забогатяват на гърба на длъжниците, Дичев оповести законодателни предложения с доста социален характер, търсещи, по думите му, липсващия баланс между интересите на длъжниците и кредиторите.

"Да се защитят социално уязвими длъжници, да използват по-добре правото си на защита, да могат да спират изпълнението при по-малко внесени суми, при разсрочване, да се постигне някакъв баланс, защото в момента като че ли няма такъв баланс в Гражданско-процесуалния кодекс", поясни Дичев. Предложенията са внесени в Министерството на правосъдието и в правната парламентарна комисия.

Първанов се превърна в новия Тодор Живков, печели изборите в АБВ с над 90%

http://www.klassa.bg/News/Read/article/251503_%D0%9F%D1%8A%D1%80%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%BE%D0%B2+%D1%81%D0%B5+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B2%D1%8A%D1%80%D0%BD%D0%B0+%D0%B2+%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%8F+%D0%A2%D0%BE%D0%B4%D0%BE%D1%80+%D0%96%D0%B8%D0%B2%D0%BA%D0%B

 Партията на бившия президент Георги Първанов го преизбра "изненадващо" с над 90% процента за лидер на формацията. След двумесечни зле скалъпени театри и подаване на оставката му, изживявайки се като жертва на съпартийците си, които уж го предали в парламента, гласувайки с правителството заема от 16 млрд. лв., агент Гоце отново се радва на партийната любов. По предварителни данни от няколко района, където гласуването за нов председател на АБВ сочат категорична и с много голяма преднина на Георги Първанов, предаде БЛИЦ. Така например само във Варна той е получил смазващите 96% от гласувалите.При това този резултат на Първанов е не само сред редовите членове на АБВ, но и сред симпатизантите, които са отишли да дадат своя глас за лидер. Това на практика означава, че останалите двама кандидати за поста – Стелиан Стефанов и Трендафил Величков ще трябва да се задоволят с резултати от около 2% за всеки. 

Сега единственият въпрос е дали АБВ ще излезе от правителствената коалиция, както намекна на няколко пъти Първанов или ще запазди подкрепата си за правителството и своя представител в него. Това ще стане ясно утре на пресконференцията, на която ще се обявят и официалните резултати от вота за нов лидер.Сюжетът с изборите в АБВ обаче заприлича повече на избори по време на социализма, когато Тодор Живков беше преизбиран 35 години с близо 100%. Два месеца обаче не стана ясно кого се опитваше да заблуди Първанов и съмишлениците му с цирка си - коалиционните си партньори, избирателите си или дори самия себе си. Надали някой е предполагал, че бившият президент, който със зъби и нокти се задържа в политиката и вкара партията си в парламента ще се откаже толкова лесно от отрочето си и би жертвал дори членството си в партията майка БСП. Късният час и опитът да се създаде изкуствено напрежение при преброяването  на резултатите само показват евтиният пиар, който за пореден път са пробутали на бившия агент на ДС Гоце. Социолози припомнят, че дори при екзитпол и паралелно преброяване на редовни избори за президент и парламент бюлетините са били изчислявани по-бързо. Още повече, че на избора за лидер на партията на Първанов беше въведено и електронно гласува, което би трябвало да ускори броенето. Партията днес се опита да създаде впечатлението, че до 18:00 часа, когато беше последният шанс за вота на нов лидер са гласували милиони симпатизанти, за да няма окончателни данни до 23:30 часа. Бутафорното поведение на АБВ заприлича по-скоро на гласуване за певица в реалити формат, който обаче все по-малко зрители гледат и пускат есемеси заради отношението към собствените избиратели, които бяха превърнати в зрители на скалъпен сценарий. 

Директор в „Гугъл“ е загинал при лавината на връх Еверест

http://www.klassa.bg/News/Read/article/251502_%D0%94%D0%B8%D1%80%D0%B5%D0%BA%D1%82%D0%BE%D1%80+%D0%B2+%E2%80%9E%D0%93%D1%83%D0%B3%D1%8A%D0%BB%E2%80%9C+%D0%B5+%D0%B7%D0%B0%D0%B3%D0%B8%D0%BD%D0%B0%D0%BB+%D0%BF%D1%80%D0%B8+%D0%BB%D0%B0%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%B

 Директор в „Гугъл“ е загинал при лавината на връх Еверест, която бе предизвикана от силното земетресение в Непал, съобщава американското списание Time.
Дан Фрединбърг е бил част от експедиция, организирана от специализираната компания Jagged Globe. По време на лавината той е получил тежка контузия в областта на главата. Фрединбърг е един от десетимата алпинисти, загинали при лавината след силния трус.
Новината бе съобщена от сестрата на Фрединбърг в профила му в социалната мрежа. В „Гугъл“ Дан Фрединбърг е бил разработчик, специализиран в областта на сигурността и поверителността на данните. 

Пепел от чилийския вулкан Калбуко предизвика анулирането на множество вътрешни и международни полети

http://www.klassa.bg/News/Read/article/251501_%D0%9F%D0%B5%D0%BF%D0%B5%D0%BB+%D0%BE%D1%82+%D1%87%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D0%B9%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%8F+%D0%B2%D1%83%D0%BB%D0%BA%D0%B0%D0%BD+%D0%9A%D0%B0%D0%BB%D0%B1%D1%83%D0%BA%D0%BE+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%B8

 В събота изхвърляне на пепел от чилийския вулкан Калбуко предизвика анулирането на множество вътрешни и международни полети в няколко града, предаде AFP.
След над 50 години в покой вулканът започна да изригва лава и пепел в сряда и четвъртък, като доведе до евакуацията на 6500 души.
Изхвърлената в събота пепел е достигнала аржентинската столица Буенос Айрес, която се намира на 2000 километра от вулкана. Част от полетите от града към и за САЩ е Европа са били отменени.
В чилийската столица Сантяго вътрешните полети са извършвани по график, но международните са били възпрепятствани.

Руски хакери са получили достъп до част от кореспонденцията на президента на САЩ

http://www.klassa.bg/News/Read/article/251500_%D0%A0%D1%83%D1%81%D0%BA%D0%B8+%D1%85%D0%B0%D0%BA%D0%B5%D1%80%D0%B8+%D1%81%D0%B0+%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D1%83%D1%87%D0%B8%D0%BB%D0%B8+%D0%B4%D0%BE%D1%81%D1%82%D1%8A%D0%BF+%D0%B4%D0%BE+%D1%87%D0%B0%D1%81%D1%82+%D0%

 Руски хакери са получили достъп до част от кореспонденцията на президента на САЩ Барак Обама по време на кибер атака през 2014 година срещу некласифицираната компютърна система на Белия дом, която е била много по-сериозна и притеснителна, отколкото бе обявено публично, пише вестник The New York Times, позовавайки се на американски чиновници.
Хакерите, които са успели да пробият защитата и на системата на Държавния департамент, изглежда не са получили достъп до строго охраняваните сървъри, които контролират трафика от смартфона на Обама.
Пиратите обаче са достигнали до имейл архиви на служители на Белия дом, а може би и на такива извън президентството, с които Обама редовно е контактувал. От тези акаунти хакерите са достигнали до имейли, които президентът е получавал и изпращал.

Жертвите от труса в Непал вече са над 1500

http://news.ibox.bg/news/id_1239589165

ООН има готовност да увеличи хуманитарната помощ, САЩ отпускат 1 млн. долара

Религиозен календар

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4732900

3 Неделя след Пасха - на св. Мироносици. Св. свщмчк Василий, еп. Амасийски
 Император Линикий бил привлечен от красотата на Глафира, прислужница на императрица Констанца. За да спаси невинната девойка, тя я изпратила в град Амасия. Там епископ Василий я приел в християнската църква. Разгневен, Линикий заповядал да доведат двамата в столицата.
3 Неделя след Пасха - на св. Мироносици. Св. свщмчк Василий, еп. Амасийски Император Линикий бил привлечен от красотата на Глафира, прислужница на императрица Констанца. За да спаси невинната девойка, тя я изпратила в град Амасия. Там епископ Василий я приел в християнската църква. Разгневен, Линикий заповядал да доведат двамата в столицата.

Днес да почерпят

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4726466

Антония Първанова, председател на НДСВ.
Проф. Борис Велчев, член на Конституционния съд, бивш главен прокурор, 53 г.
Вълчо Чолаков, областен управител на Бургас, 44 г.
Георги Денков, композитор на поп- и рокмузика, 62 г.
Доц. Георги Лозанов, медиен експерт, председател на СЕМ, 57 г.
Кирил Божков, музикант, 47 г.
Антония Първанова, председател на НДСВ. Проф. Борис Велчев, член на Конституционния съд, бивш главен прокурор, 53 г. Вълчо Чолаков, областен управител на Бургас, 44 г. Георги Денков, композитор на поп- и рокмузика, 62 г. Доц. Георги Лозанов, медиен експерт, председател на СЕМ, 57 г. Кирил Божков, музикант, 47 г.

Днес рожден ден имат

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4733333

Антония Първанова, лидер на НДСВ, бивш евродепутат
Проф. Борис Велчев, член на Конституционния съд, бивш главен прокурор на България
Вълчо Чолаков, областен управител на Бургас
Георги Денков, композитор
Кирил Божков, музикант
Мустафа Ахмед, депутат
Наско Сираков, член на Изпълкома на БФС, национал от САЩ'94
Силвия Кацарова, певица
Проф.
Антония Първанова, лидер на НДСВ, бивш евродепутат Проф. Борис Велчев, член на Конституционния съд, бивш главен прокурор на България Вълчо Чолаков, областен управител на Бургас Георги Денков, композитор Кирил Божков, музикант Мустафа Ахмед, депутат Наско Сираков, член на Изпълкома на БФС, национал от САЩ'94 Силвия Кацарова, певица Проф.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване