9 медала и отборна титла за бойците на Десант

http://petel.bg/9-medala-i-otborna-titla-za-boytsite-na-Desant__114595

Варненският клуб Десант затвърди водещата си позиция в аматьорския ММА, след като на държавното първенство във Враца за всички...

Facebook ще става все по-умен, почти като човек

http://petel.bg/Facebook-shhe-stava-vse-po-umen--pochti-kato-chovek--__114596

Facebook започва работа по трети център за изкуствен интелект. Той ще бъде разположен в Париж и ще помогне на социалната мрежа по-добре да...

Пребитото почти до смърт момиченце било на гости във Варна (обзор)

http://petel.bg/Prebitoto-pochti-do-smart-momichentse-bilo-na-gosti-vav-Varna--obzor-__114597

Лекарите в УМБАЛ „Св. Марина“ се борят за живота на малко дете, което е било пребито почти до смърт. Този път се касае за момиченце на...

Риана се хвана с футболист от Реал?

http://www.cross.bg/benzema-riana-vreme-1467959.html

/КРОСС/ Между американската певица Риана и футболиста на Реал Мадрид Карим Бензема май има нещо, твърдят западните издания. В последно време папараците ги засичат все по-често заедно. Според медиите двамата усърдно крият връзката си от няколко месеца. "Наистина общуваме много добре. Аз харесвам Бензема като човек. Той е хубав и сериозен мъж, но между нас няма нищо. Може в бъдеще нещо да се промени, но засега съм сама", побърза да коментира барбадоската красавица. Риана и Бензема се познават от около година. По време на световното първенство в Бразилия изпълнителката активно го подкрепяше със съобщения в Туитър.

Майката на убития Паоло: Няма лек за тази болка

http://pik.bg/майката-на-убития-паоло-няма-лек-за-тази-болка-news343029.html

Майката на убития Паоло: Няма лек за тази болка

Преди година 4-годишният Паоло беше прегазен от джип на пешеходна зона в Стара Загора. 12 месеца по-късно майка му Красимира Иванова споделя, че лек за болката няма. Жената се занимава с редица дейности, свързани с безопасността на пътя, за да опази другото си дете живо.

„Не мисля, че има родител, на когото му се с случило нещо такова, да не изпитва вина, че не е успял да си опази детето. Нормално чувство и много изгарящо. Категорично казвам, че в самата ситуация, чисто юридически, нямаме вина, че сме били на това място, по това време, по този начин”, каза за Би Ти Ви Красимира Иванова.

Шофьорът, прегазил Паоло, получи присъда от шест години лишаване от свобода. Сега майката си пожелава тя да бъде потвърдена от Върховния касационен съд. Не търси обаче отмъщение: „Аз не искам възмездие. Не искам реванш, не искам вендета. Просто искам убийствата по пътищата да спрат. Искам другото ми дете да остане живо, поне него да мога да опазя”.

Красимира сподели още, че хора непрекъснато ѝ казват, че Георги Сапунджиев кара колата и живее пълноценен социален живот: „Моралът е много разтегливо понятие. Всеки може да направи преценка сам за себе си. Не съм усещала чувство на съжаление от негова страна”.

Последната инициатива на майката на Паоло са тениски с неговия лик, които да напомнят на шофьорите, че трябва да внимават на пътя.

Тя отправи и молба към тях: „И моля ви, шофьори, това да имаш автомобил не е привилегия, а отговорност”.

БСП срещу отварянето на досиетата на разузнавачите: Заслужава ли си оголване сега, когато тегнат заплахи

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/06/03/2546018_bsp_sreshtu_otvarianeto_na_dosietata_na_razuznavachite/?ref=rss


БСП отново се обяви против отварянето на досиетата на военните разузнавачи и критикува Комисията по досиетата начело с бившия им съпартиец Евтим Костадинов.

В декларация, прочетена от парламентарната трибуна в началото на днешното заседание от говорителя на партията Атанас Мерджанов, социалистите пак лансираха идеята си Комисията по досиетата да бъде превърната в исторически институт, далеч от политиката. Готови сме да внесем законопроект с подобно предложение, заяви Мерджанов.

В края на май военният министър Николай Ненчев подписа заповед архивите на служба "Военна информация" (военното разузнаване) да бъдат предадени на Комисията по досиетата, за да се разбере истината за времето на социализма.

По думите на Мерджанов пак едни хора, изградили цялата си кариера на гърба на разузнавачите, ликуват пред медиите. И добави: "Подбудител на тяхното осветляване е министърът на отбраната, мощно подкрепян от президента".

"Заслужава ли си военното разузнаване да бъде оголено сега, когато отвсякъде тегнат заплахи? Кой ще се съгласи да сътрудничи, когато утре някой Ненчев може да го разобличи", попита Мерджанов.

Той припомни още, че БСП винаги е била против това на една и съща плоскост да се поставя и доносникът, и разузнавачът. Именно заради това Мерджанов се върна назад във времето и критикува остро Комисията по досиетата, макар и създадена по време на кабинета "Станишев" в по-лек вариант без лустрационни текстове.

"Така и не стана ясно какво означава фактът, че някой има картонче. А колко видни българи бяха окепазени от тази комисия? Омаскариха хора на изкуството", възмути се още Мерджанов.

Енерго-Про Мрежи и Енерго-Про Продажби на косъм от отписване като публични

http://www.investor.bg/novini-i-analizi/339/a/energo-pro-mreji-i-energo-pro-prodajbi-na-kosym-ot-otpisvane-kato-publichni-195997/

Търговите предложения за двете дружества са повече от успешни и търговият предложител може да осъществи намеренията си за отписване

Цената на петрола се сви с 35 цента в сряда

http://econ.bg/Новини/Цената-на-петрола-се-сви-с-35-цента-в-сряда_l.a_i.676747_at.1.html

Цената на петрола се сви в сряда (3 юни) на фона на отчетено свръхпредлагане на световните пазари и на очакванията, че страните от ОПЕК ще задържат...

Резултатите на седмокласниците се влошават

http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/rezultatite-na-sedmoklasnicite-se-vloshavat-6037133

Учениците не могат да работят с текст и нямат лексикални знания. По математика има много двойки

Предприемачи ГЕРБ-Бургас проведоха областно отчетно-изборно събрание

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/SaqUWbVbldU/

Областната структура на Предприемачи ГЕРБ-Бургас проведе отчетно-изборно събрание в морския град. В конферентната зала на хотел „Бургас” се събраха близо 50 членове на организацията, която развива през годините инициативи и политики в сферата на бизнеса и предприемачеството. На форума присъстваха зам.-министърът на енергетиката Жечо Станков, областният лидер и народен представител Димитър Бойчев, Валя Чилова, председател на националната структура на Предприемачи ГЕРБ, секретарят на организацията Зафир Зарков, както и Николай Минков, председател на областната структура на Предприемачи ГЕРБ-Бургас. Събитието уважи и Николай Янев, който бе избран за член на НИС на организацията по време на националната конференция през месец март. Той бе и модератор на събранието.
„Провеждаме такива събрания във всеки град. Структурата на Предприемачи в област Бургас е развита и се надяваме да виждаме по останалите населени места подобна активност. Очакваме много конкретни предложения, включително и за законодателни промени. Един от фокусите ни на внимание е малкият и среден бизнес. Целта ни е да осъществяване тесен контакт с различни министерства, да синтезираме и предоставяме информация за европейски фондове и програми. Активно работим и чрез социалните мрежи, а към момента голямо внимание отделяме на насоки по ОП „Конкурентоспособност“, коментира пред присъстващите Валя Чилова.
По време на срещата Николай Минков представи отчет на работата на настоящото ръководство. Той благодари на всички, присъединили се към Предприемачи ГЕРБ-Бургас за активната работа през годините, както и на ръководството на партията в лицето на Димитър Николов, Димитър Бойчев и Иван Вълков. Николай Минков сподели и информация за осъществените инициативи на областно и национално ниво.
Делегатите на събранието предложиха и гласуваха предложения за ново ръководство на областната структура на Предприемачи ГЕРБ-Бургас. За председател бе номиниран досегашния Николай Минков, за областен организационен секретар – Даниел Вечерников. Като членове на управителен съвет бяха предложени Веселин Атанасов, Витко Вълчев и Павел Павлов от Приморско.
Областният лидер на ГЕРБ-Бургас Димитър Бойчев сподели, че очаква организацията на Предприемачи да продължи своето развитие. „Добра посока са предложения за законодателни инициативи и срещи с браншови организации и представители на бизнеса. Областта ни има голям потенциал от икономическа гледна точка, в мое лице и на народните представители имате нашата подкрепа, открити сме за диалог и повече срещи”, допълни още той.
По време на отчетно-изборното събрание Милена Ценова презентира работата на Клъстър на българските социално-отговорни износителите. Той е развит чрез европейски проект и по ОП „Конкурентоспособност“. Бяха коментирани възможностите за за реклама на български продукти извън страната.Организация представлява мрежа от фирми, осъществила е редица проучвания на външни пазари и контактува с партньори извън България.
След решение на Изпълнителна комисия ще бъде избрано и утвърдено новото областно ръководство на Предприемачи ГЕРБ-Бургас.

Най-нелепите въпроси по време на интервю за работа

http://www.vesti.bg/razvlechenia/lyubopitno/naj-nelepite-vyprosi-po-vreme-na-interviu-za-rabota-6037132

Може да изглежда смешно, но някои завършили студенти могат да споделят особено шокиращи въпроси, задавани по време на интервю за работа

Честит 60 годишен юбилей на кметицата на с. Велковци - Василка Стоичкова !

http://www.zapernik.com/obshtestvo/chestit-60-godishen-yubilei-na-kmeticata-na-s-velkovci_38800/

Честит Рожден Ден!

 

Бъди все толкоз мила и добра,

бъди си просто майка и жена.

И не преставай да даряваш

със обич и със топлота

твоето богатство, твоите деца.

И макар годините да натежават,

остани си млада и помни,

че всички днес те уважават

на колкото години и да си.

За годините отминали ти не тъжи,

а още толкова напред

с дух и устрем продължи!

Честит...

Продължава

Samsung Pay се насочва към нови пазари

http://www.investor.bg/novini/261/a/samsung-pay-se-nasochva-kym-novi-pazari-196006/

От компанията обявиха, че платежната услуга ще бъде пусната в Европа и Китай

Пълен провал на изпита по математика след седми клас

http://www.mediapool.bg/palen-proval-na-izpita-po-matematika-sled-sedmi-klas-news234877.html

Седмокласниците и четвъртокласниците масово са се представили по-зле на изпитите за външно оценяване спрямо предходните години, но най-катастрофални са резултатите на седмокласниците на изпита по математика без да има обяснение защо. Това стана ясно от резултатите от националните външни оценявания, които излязоха в сряда. "Общият анализ на точките показва, че резултатите по български език на седмокласниците са със средно 4 точки по-малко, а по математика - със седем точки", съобщи заместник-министърът на образованието Ваня Кастрева. По думите й са тревожни многото двойки по математика, като според експертите задачите са били съизмерими с тези от предишната година и затова не се знае какво е довело до масовия провал на учениците. Двойки по математика са получили 14 939 ученици, което е почти 30% от общо явилите се 54 305 ученици. Двойките по български и литература от изпита са 8 154, а явилите се - 54 580. Средният резултат в седми клас от националното външно оценяване и от преразказа е 58.68 от възможни 100 точки, който е равен на "добър - много добър". Средният резултат от външното оценяване и от допълнителния модул със задачи по математика е 45.73 точки, който е равен на "добър". Седмокласниците са се представили по-зле не само по български и математика, но и по история, география, биология, съобщи Евгения Костадинова - директор на дирекцията "Образователни програми и образователно съдържание" в Министерството на образованието и науката. По-добри спрямо миналата година резултати седмокласниците са постигнали по чужди езици, химия и физика. От МОН отчетоха, че няма регион в страната, който е с по-високи резултати от националното външно оценяване спрямо миналата година. Най-голямо изоставане на седмокласниците спрямо миналата година има в регионите Велико Търново, Видин и Разград, а най-сериозен напредък от миналата година има в Плевен, Хасково и Смолян. След като през последните години имаше ръст на учениците, които пишат текст и решават допълнителни задачи в теста, през тази година има отлив, особено на изпита по математика.

Очакват се разултатите от матурите в основното образование

http://www.mediapool.bg/ochakvat-se-razultatite-ot-maturite-v-osnovnoto-obrazovanie-news234877.html

В сряда следобед трябва да бъдат публикувани резултатите на външното оценяване на изпитите по български език и литература (БЕЛ) и математика за четвъртокласниците и седмокласниците. Заместник-министърът на образованието Ваня Кастрева обяви, че резултатите са сходни с тези от 2013 и 2014 година, но общият резултат е по-нисък. Общият анализ на точките показва, че резултатите по БЕЛ са със средно 4 точки по-малко, а по математика - със седем точки. "В анализа снощи късно вечерта (във вторник) на броя на точките, тревожни са многото двойки по математика. Важно е какво ще се случи след това. От гледна точка на експертизата на колегите-математици задачите са съзмерими с тези от предишната година", добави Ваня Кастрева. Според заместник-министъра най-добре са се справили учениците от София, следвани от Варна, Смолян. "Изключително добър растеж има в постиженията на учениците от Плевен, Хасково и Разград – те имат най-голям растеж в сравнение с миналата година, което говори за добра работа на колегите там", каза Кастрева. В същото време тя уточни, че нито един регион не може да се похвали с добри постижения. В сряда трябва да бъдат оповестени резултатите и от двата задължителни изпита за кандидат-гимназистите - по български език и литература и по математика.

Очаква се публикуването на матурите в основното образование

http://www.mediapool.bg/ochakva-se-publikuvaneto-na-maturite-v-osnovnoto-obrazovanie-news234877.html

В сряда следобед трябва да бъдат публикувани резултатите на външното оценяване на изпитите по български език и литература (БЕЛ) и математика за четвъртокласниците и седмокласниците. Заместник-министърът на образованието Ваня Кастрева обяви, че резултатите са сходни с тези от 2013 и 2014 година, но общият резултат е по-нисък. Общият анализ на точките показва, че резултатите по БЕЛ са със средно 4 точки по-малко, а по математика - със седем точки. "В анализа снощи късно вечерта (във вторник) на броя на точките, тревожни са многото двойки по математика. Важно е какво ще се случи след това. От гледна точка на експертизата на колегите-математици задачите са съзмерими с тези от предишната година", добави Ваня Кастрева. Според заместник-министъра най-добре са се справили учениците от София, следвани от Варна, Смолян. "Изключително добър растеж има в постиженията на учениците от Плевен, Хасково и Разград – те имат най-голям растеж в сравнение с миналата година, което говори за добра работа на колегите там", каза Кастрева. В същото време тя уточни, че нито един регион не може да се похвали с добри постижения. В сряда трябва да бъдат оповестени резултатите и от двата задължителни изпита за кандидат-гимназистите - по български език и литература и по математика.

Отделен закон за правата на пациентите предлагат експерти

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/otdelen-zakon-za-pravata-na-pacientite-predlagat-eksperti-196005/

Няма процедура към кого да се обърне пострадалият от здравната система, коментира д-р Станимир Хасърджиев

Орешарски: Най-високо темпо на усвояване на еврофондовете има по време на нашето управление

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4800689

Тази година е последната от усвояването на европейските фондове от програмния период 2007-2013 година. Наскоро ЕК потвърди че страната ни ще реализира 76, 3% от средствата, до които имахме достъп. Погледнато безпристрастно, успеваемостта не е толкова лоша, колкото може да се очаква за нов член на Общността,
Тази година е последната от усвояването на европейските фондове от програмния период 2007-2013 година. Наскоро ЕК потвърди че страната ни ще реализира 76, 3% от средствата, до които имахме достъп. Погледнато безпристрастно, успеваемостта не е толкова лоша, колкото може да се очаква за нов член на Общността,

Още няколко варненски местности без вода

http://www.moreto.net/novini.php?n=290860

След възникнала авария на помпена станция "Батова" са възможни смущения във водоподаването на местностите Добрева чешма, Телевизионна кула , Манастирски рид , Черноморска панорама , Лозите , Сълзица , село Каменар и село Куманово в светлата част на деня, съобщиха за Moreto.

След 12 присъди, варненец отново в ареста заради поредния грабеж

http://web.barometar.net/80335/

Варненският окръжен съд определи първоначална мярка за неотклонение „задържане под стража“ за Павлин Ив., разследван за грабеж на златен синджир, извършен преди 4 дни в центъра на морската столица. 29 годишният Павлин, който излязъл от затвора в началото на март тази година, след изтърпяване на 12-та си поред присъда, е привлечен като обвиняем по досъдебно […]

Мартин Лутър след Гърмен: Какво направи ТИ за другите?!

http://frognews.bg/news_92329/Martin-Lutar-sled-Garmen-Kakvo-napravi-TI-za-drugite!/

Мразим циганите. Лозунги като: "Циганите на сапун" и "Заколете българите" вече не впечатляват дори децата. С лозунгите може и да се свиква, но с циганските набези по села и градове - не. Има десетки убити възрастни, заради мизерните им пенсии. Има изнасилени старици, святкат ножове, хора живеят като в секретна секция, завладяни от страх.

Европейският парламент ограничи сътрудничеството си с Русия

http://www.dnevnik.bg/evropa/novini_ot_es/2015/06/03/2546014_evropeiskiiat_parlament_ogranichi_sutrudnichestvoto_si/?ref=rss


Европейският парламент отвърна на руската забрана за влизане на европейски политици и военни лидери в страната, като обяви, че специалният пратеник на Москва в Брюксел вече не е добре дошъл, а руските депутати ще бъдат проверявани преди да бъдат допуснати, предаде "Ройтерс".

Изявлението на председателя на Европейския парламент Мартин Шулц дойде седмица, след като руското външно министерство състави "черен списък" на 89 политици, военни и разузнавателни служители, включително открити критици на Русия.

Преустановява се и дейността на комисията за парламентарно сътрудничество между ЕС и Русия в Европейския парламент.

Мерките включват и спирането на свободния достъп на Владимир Чижов, руският посланик в Европейския съюз, което означава.

Молбите на членове на руската Дума, както и на Съвета на федерацията на Руската федерация за достъп до ЕП, ще бъдат преценявани поотделно, според всеки конкретен случай. Мартин Шулц вече съобщил решението на руския посланик в Брюксел.

Според Европейския парламент руските власти не са успели да осигурят прозрачност за своите решения по съставянето на черния списък, както и да съобразят тези решения със задълженията си по международното право. По думите на Шулц засегнатите от забраната не са получили възможност да се защитят по правен път и да обжалват.

"Мартин Шулц днес информира руския посланик за ЕС, че... смята да вземе оправдани мерки в отговор", са обявили от офиса на Шулц.

В момента бившия президент на Украйна Виктор Янукович на свой ред обжалва включването му в "черния списък" на ЕС. Той е подал в Общия Съд на ЕС иск срещу необоснованото включване на него и на сина му в "черния списък" на Евросъюза, предаде ТАСС, позовавайки се на базирания в Люксембург Съд на ЕС.

Янукович и сина му са със забрана да влизат на територията на ЕС, а сметките им в европейски банки са замразени.

Поредният ход на Европейския парламент идва на фона на влошаващите се отношения между Русия и ЕС, които се изостриха особено след анексирането на Крим и наложените икономически санкции срещу руски и украински представители и организации.

Възобновиха пропускането на товарни автомобили през граничните пунктове

http://pik.bg/възобновиха-пропускането-на-товарни-автомобили-през-граничните-пунктове-news343024.html

Възобновиха пропускането на товарни автомобили през граничните пунктове

Техническият проблем е отстранен и след 21.00 часа снощи пунктовете работят при пълен капацитет, съобщиха от пресцентъра на Министерството на вътрешните работи.

Пропускането на товарни автомобили през граничните пунктове е възобновено снощи, след 21.00 часа. Към момента по-голямо е натоварването на ГКПП – Калотина - на изхода има около 5-километрова колона от товарни автомобили. На ГКПП - Капитан Андреево и Дунав мост чакащите товарни превозни средства са около 3 км на наша територия.

Граничните контролно-пропускателни пунктове работят на пълен капацитет. 

Страх тресе свидетеля срещу канибала

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4800704

Българските власти отказаха да пуснат Назиф Ахмед в Гърция, човека, който разкри пред света как касапинът Станислав Бакърджиев транжира и свари собствената си дъщеричка Ани. Вчера изтече последният срок, в който Назиф трябваше да отиде до гръцката столица и да даде официално пред следовател своите показания.
Българските власти отказаха да пуснат Назиф Ахмед в Гърция, човека, който разкри пред света как касапинът Станислав Бакърджиев транжира и свари собствената си дъщеричка Ани. Вчера изтече последният срок, в който Назиф трябваше да отиде до гръцката столица и да даде официално пред следовател своите показания.

Страх тресе свидетеля срещу канибала

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4800691

Българските власти отказаха да пуснат Назиф Ахмед в Гърция, човека, който разкри пред света как касапинът Станислав Бакърджиев транжира и свари собствената си дъщеричка Ани. Вчера изтече последният срок, в който Назиф трябваше да отиде до гръцката столица и да даде официално пред следовател своите показания.
Българските власти отказаха да пуснат Назиф Ахмед в Гърция, човека, който разкри пред света как касапинът Станислав Бакърджиев транжира и свари собствената си дъщеричка Ани. Вчера изтече последният срок, в който Назиф трябваше да отиде до гръцката столица и да даде официално пред следовател своите показания.

Прокуратурата проверява и оперативни служби заради Игнатиево

http://www.moreto.net/novini.php?n=290859

Настоящите действия в град Игнатиево са резултат от провелата се вчера работна среща с полицията и органите на НАП във Варна. Това съобщи за Moreto.net изпълняващият длъжността окръжен прокурор на Варна Радослав Лазаров. По думите му, след репортажите на Нова телевизия във връзка със схема за джебчийски кражби на територията на морската столица.

Кадиев наопаки на БСП: Задължителното гласуване ще изкриви вота

http://frognews.bg/news_92328/Kadiev-naopaki-na-BSP-Zadaljitelnoto-glasuvane-shte-izkrivi-vota/

Президентът Росен Плевнелиев се очаква да внесе мотивите си за провеждането на референдум по три теми - да стане ли гласуването задължително, да се въведе ли електронното гласуване и да има ли мажоритарен елемент.

Преглед на печата, сряда, 3 юни

http://econ.bg/Новини/Преглед-на-печата-сряда-3-юни_l.a_i.676746_at.1.html

Режат посредниците в обществените поръчки Държавата ще сложи ред при провеждането на обществени поръчки с участието на фирми, в които работят...

Иран се присъединява към "Турски поток"?

http://www.cross.bg/iran-evropa-potok-1467957.html

/КРОСС/ Иран разглежда възможността да използва "Турски поток" за доставка на газ за Европейския съюз след отстраняването от санкциите. Това заяви директорът по международни отношения на Иранската национална газова компания (NIGC) Азизолах Рамазани."Може да има общи области на действие, например в сферата на газопроводите. Може да споделяме опит и технологии. Така например, в областта на транспорта на газ - възможно е да се обменя информация за преносната система. А в бъдеще е възможен ирански газопроводи в Европа и руските газопроводи в Европа могат да се обединят и да доставят газ до Европа ", каза Рамазани.Той отбеляза също, че към момента Иран не води никакви конкретни преговори за „Турски поток".      

35 австралийци, воюващи на страната на "Ислямска държава", са убити в Сирия и Ирак

http://www.cross.bg/ybiti-avstraliiitzi-durzhava-1467956.html

/КРОСС/ Най-малко 35 австралийци, сражаващи се на страната на "Ислямска държава" и други терористични групи, са убити в Ирак и Сирия. Това обяви пред парламента министър- председателят Тони Абът."По данни на разузнавателните служби, 35 австралийски бунтовници са били убити", каза Абът, добавяйки, че около 110 души се бият в редиците на ИД. Заедно с това, на територията на Австралия, в полезрението на правоприлагащите органи са "над 150 души", заподозрени в активната подкрепа на ислямските екстремисти.По-рано министър-председателят обяви плановете на правителството да отмени гражданството на онези австралийци, които тръгват към Близкия изток, за да се присъединят към екстремистите.      

Атанасова: Има консенсус между управляващи и опозиция относно провеждането на референдум

http://pik.bg/атанасова-има-консенсус-между-управляващи-и-опозиция-относно-провеждането-на-референдум-news343021.html

Атанасова: Има консенсус между управляващи и опозиция относно провеждането на референдум

В момента има консенсус между управляващи и опозиция поне относно това да има референдум. Това каза депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова в ефира на Нова Телевизия.

По думите й това е изключителен напредък.

„Народът ни много отдавна чака едно такова решение да дадем възможност на българите да кажат какви правила искат в изборния процес. Ние политиците им даваме правата в техните ръце и хората ще решат дали да има или не задължително гласуване. След това правилата ще зависят от нас”, заяви тя. Десислава Атанасова припомни, че в редица страни подходът е да не се наказват хората, които не са упражнили правото си на глас, а напротив – те да бъдат поощрявани за участието си в изборите.

„Аргументи съм чувала и в двете посоки – да има и да няма задължително грасуване, защото това е въпрос, който е обсъждан в рамките на няколко парламента. По времето на миналият парламент, когато се променяха изборните правила, ние настоявахме точно тези три въпроса да бъдат обсъдени в тях. Само че тогава управляващите прецениха, че ще заложат на друг вид кампания. Няма да се връщам към този момент. Изобщо не чуха гласа на опозицията, дори да имаше смислени аргументи в полза на това да се повиши избирателната активност”, каза още Атанасова.

ФБР разследва Блатер, но не е повдигнало обвинения

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/06/03/2546012_fbr_razsledva_blater_no_ne_e_povdignalo_obvineniia/?ref=rss


ФБР и прокуратурата в САЩ водят разследване срещу вече бившия президент на ФИФА Сеп Блатер, твърдят New York Post и ABC News. Новината е потвърдена и от анонимни източнизи на Ройтерс.

Според медиите примката на федералните около Блатер се затяга и може да се окаже причината за изненадващото му решение да се откаже от поста си.

Последните данни от разследването на ФБР намесиха в корупционния скандал във ФИФА и генералния секретар на организацията Жером Валке, който е най-близкият човек до Блатер и втората най-важна фигура в организацията.

Според американската прокуратура 54-годишният французин е направил превод на стойност 10 милиона долара в банка в САЩ. В обвинителния акт, подаден във федералния съд в Бруклин, Валке е бил описан като "неидентифициран високопоставен служител на ФИФА", който през 2008 г. е прехвърлил тези 10 милиона на един от арестуваните миналата седмица - Джак Уорнър, бивш вицепрезидент на организацията.

Валке заяви пред медиите, че не е оторизирал този финансов превод, но в медийното пространство се появи писмо от Футболната федерация на ЮАР (домакин на световното първенство през 2010 година), което го опровергава. В момента ФБР се опитва да свърже това плащане директно с Блатер, за да може да повдигне обвинение.

Паралелно с това бившият президент на ФИФА е разследван и от швейцарската прокоратура във връзка с домакинствата на Русия и Катар на световните първенства съответно през 2018 и 2022 година.

ЦИК:Възможно е бюлетините за местния вот да се печатат и в чужбина

http://news.ibox.bg/news/id_1808109499

Искат по-високи възнаграждения за членовете на СИК, ако има и референдум тогава

Официално: Бенитес поема Реал!

http://petel.bg/Ofitsialno--Benites-poema-Real-__114591

Рафаел Бенитес е новият треньор на Реал Мадрид. Новината беше официално потвърдена от ръководството на 10-кратния европейски клубен...

Четири бебета-вълчета са новата атракция в Зоопарка във Варна

http://petel.bg/CHetiri-bebeta-valcheta-sa-novata-atraktsiya-v-Zooparka-vav-Varna__114593

Четири бебета - вълчета са най-новата атракция за посетителите в Зоопарка във Варна. Малките хищници вече излизат да играят навън в...

Заради полицейската акция в Игнатиево: Ден без джебчийки във Варна

http://petel.bg/Zaradi-politseyskata-aktsiya-v-Ignatievo--Den-bez-dzhebchiyki-vav-Varna-__114594

Ден, свободен от джебчийки, изживяха за първи път от десетилетия варненци. Причината бе в полицейската акция, при която входовете на...

ФБР разследва бившия президент на ФИФА Сеп Блатер

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4800676

Федералното бюро за разследвания, както и прокуратурата в САЩ водят разследване срещу вече бившия президент на ФИФА Сеп Блатер, съобщава "Ню Йорк Таймс".
Блатер обяви снощи, че напуска поста си, само четири дни след като бе преизбран за пети мандат.
От ФИФА отказаха коментар по темата пред "Sky News", предаде БГНЕС.
Федералното бюро за разследвания, както и прокуратурата в САЩ водят разследване срещу вече бившия президент на ФИФА Сеп Блатер, съобщава "Ню Йорк Таймс". Блатер обяви снощи, че напуска поста си, само четири дни след като бе преизбран за пети мандат. От ФИФА отказаха коментар по темата пред "Sky News", предаде БГНЕС.

ФБР разследва бившия президент на ФИФА Сеп Блатер

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4800654

Федералното бюро за разследвания, както и прокуратурата в САЩ водят разследване срещу вече бившия президент на ФИФА Сеп Блатер, съобщава
Федералното бюро за разследвания, както и прокуратурата в САЩ водят разследване срещу вече бившия президент на ФИФА Сеп Блатер, съобщава "Ню Йорк Таймс". Блатер обяви снощи, че напуска поста си, само четири дни след като бе преизбран за пети мандат. От ФИФА отказаха коментар по темата пред "Sky News", предаде БГНЕС.

За 1 седмица 148 акта на шофьори в община Несебър

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/VORLEiIiicc/

За времето от 26.05.т.г. до 02.06.т.г. с цел за противодействие на битовата престъпност в малките населени места, чрез прилагане на интегриран подход на работа, както и с оглед подобряване безопасността на движението за недопускане на тежки ПТП вследствие управление на МПС след употреба на алкохол или др. упойващи вещества от страна на водачите им, чрез прилагане на метода «широкообхватен контрол», на територията, обслужвана от Районно управление – Несебър е проведена специализирана полицейска операция, при която са проверени общо 457 МПС и 575 лица. Съставени са 148 акта за установяване на административни нарушения, от които : два за управление на МПС след употреба на алкохол над 1,2 промила, шест акта за управление на МПС след употреба на алкохол под 1,2 промила, 14 акта за шофиране от неправоспособни водачи на МПС и 16 акта за управление на МПС без сключена застраховка «Гражданска отговорност». За други нарушения на Закона за движение по пътищата са съставени 63 акта, а за нарушения на Наредби на Община Несебър са съставени 19 акта. За нарушения на Закона за българските лични документи са съставени 25 акта,а за нарушения на Закона за МВР – 3 акта. Наложени са 81 глоби по фиш. Образувани са шест бързи полицейски производства на лица, притежаващи наркотични вещества. Установен и задържан е 19 годишния Д.П. от Ямбол, обявен за общодържавно издирване, като подсъдим по наказателно дело от общ характер по описа на Ямболския районен съд, с мярка «задържане», който приведен в затвора.

Chambao с концерт във Варна днес

http://www.moreto.net/novini.php?n=290847

Горещите „Чамбао“ идват в България отново, за да зарадват многобройните си фенове и да предложат част от новият албум, който записват в момента в Мадрид. Първо е концертът им във Варна - днес, 3 юни, а след това, на 5 юни - в София, съобщиха организаторите за Moreto.

В НДК раздадоха награди на ученици - творци

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4800652

В АРТГАЛЕРИЯ - НДК бяха раздадени наградите на отличените ученици от Националния младежки конкурс за изящни, приложни изкуства и дизайн, организиран от Министерство на културата. Бяха присъдени общо 39 награди в 13 категории на най-добрите автори на произведения на изкуството.
“За мен е чест, че изложбената зала на НДК е озарена от толкова много
В АРТГАЛЕРИЯ - НДК бяха раздадени наградите на отличените ученици от Националния младежки конкурс за изящни, приложни изкуства и дизайн, организиран от Министерство на културата. Бяха присъдени общо 39 награди в 13 категории на най-добрите автори на произведения на изкуството. “За мен е чест, че изложбената зала на НДК е озарена от толкова много

Варненската полиция блокира цял град заради джебчии

http://www.mediapool.bg/varnenskata-politsiya-blokira-tsyal-grad-zaradi-dzhebchii-news234876.html

Град Игнатиево край Варна осъмна в сряда под полицейска блокада заради акция срещу джебчийството, съобщи Нова телевизия. Служителите на МВР са отцепили района с луксозните къщи, за които се подозира, че са вдигнати с пари от джебчийство. Вече има и арестувани. Акцията се води от МВР и НАП. На излизане от град Игнатиево се спира за проверка почти всеки автомобил. Няколко жени от ромски произход вече са изведени от къщите им с белезници. "Арестите продължават, не искам да влизам в подробности", каза шефът на полицията във Варна старши комисар Даниел Пашов пред Нова телевизия. Той призна, че проблемът е от години, както и че има проблеми в работата на полицията в противодействието на джебчийството. В 3-то РУП-Варна, което е заподозряно, че прикрива джебчиите, вече тече проверка. "Ще проверим всички служители, не само от 3-то полицейско управление, а и в областната дирекция", каза старши комисар Пашов. 

Министър Кралев на тренировката на националите по борба за Баку

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4800658

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев ще наблюдава днешната тренировка на националния отбор по борба, който се готви в „Спортпалас“ за Първите летни европейски игри в Баку. Заниманието е от 11 часа и медиите ще имат възможност да го заснемат. На тренировката ще присъства и председателят на Българската федерация по борба Валентин Йорданов,
Министърът на младежта и спорта Красен Кралев ще наблюдава днешната тренировка на националния отбор по борба, който се готви в „Спортпалас“ за Първите летни европейски игри в Баку. Заниманието е от 11 часа и медиите ще имат възможност да го заснемат. На тренировката ще присъства и председателят на Българската федерация по борба Валентин Йорданов,

Министър Кралев на тренировката на националите по борба за Баку

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4800643

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев ще наблюдава днешната тренировка на националния отбор по борба, който се готви в „Спортпалас“ за Първите летни европейски игри в Баку. Заниманието е от 11 часа и медиите ще имат възможност да го заснемат. На тренировката ще присъства и председателят на Българската федерация по борба Валентин Йорданов,
Министърът на младежта и спорта Красен Кралев ще наблюдава днешната тренировка на националния отбор по борба, който се готви в „Спортпалас“ за Първите летни европейски игри в Баку. Заниманието е от 11 часа и медиите ще имат възможност да го заснемат. На тренировката ще присъства и председателят на Българската федерация по борба Валентин Йорданов,

2-ките и 6-иците от матурите ясни днес

http://frognews.bg/news_92327/2-kite-i-6-itsite-ot-maturite-iasni-dnes/

Днес образователното министерство ще представи резултатите от националното външно оценяване след 4-и и 7-и клас. Учениците бяха на изпит преди две седмици и държаха изпит по два модула. Първият беше задължителен и се записва като текуща оценка, а вторият е по желание.

Нова версия: Убитият Георги е нападнат случайно

http://pik.bg/нова-версия-убитият-георги-е-нападнат-случайно-news343017.html

Нова версия: Убитият Георги е нападнат случайно

Нова версия се появи за убийството на 16-годишния Георги в Борисовата градина – случайно нападение. 

За това свидетелства есемес, който ученикът от Търговско-банковата гимназия изпратил до приятелката си. В съобщението той написал, че я чака на пейката. Минута и половина по-късно ѝ се обажда, за да ѝ каже, че е намушкан. Когато тя пристига, той вече е починал, информира Би Ти Ви.

По случая е образувано досъдебно производство срещу неизвестен извършител. Полицията цяла нощ разпитва свидетели и съученици на Георги. Изясняват се отношенията му с други ученици от Строителния техникум, както и последните часове от живота му.

Един от приятелите на убития Георги го описва като усмихнат и забавен човек. Според Ангел Ангелов, 16-годишният Георги не е бил агресивен и не е способен да създава конфликти.

Психолози на Държавната агенция за закрила на детето ще се срещне днес със съучениците на убитото момче. Целта е да им окаже психологически подкрепа.

Психиатърът Росанка Венелинова обясни в „Тази сутрин, че денят ще бъде много тежък. Децата, минали на разпит, преживяват допълнително случилото се. Ще се работи с целия клас като група. Работата на специалистите ще бъде свързана и с открояване на децата, които са имали по-близки отношения с Георги.

За Георги разбрахме, че е добро дете, без лоши прояви в училище. Учил е банково дело с немски език. Това обяви зам.-министърът на образованието Ваня Кастрева. Още вчера тя се е свързала с ръководството на гимназията и поддържа връзка с директора. По думите й в училищата се случва това, което се случва в цялото общество, и най-големият проблем е безразличието. За нея най-важно е да се потърсят причините за трагичния инцидент.

Пчеларите на протест на 10 юни

http://www.cross.bg/kosherite-ramkite-protest-1467955.html

София /КРОСС/ На 10 юни пчелари от цялата страна излизат на протест. Поводът е промяна в Закона за пчеларството, според която не могат да се отглеждат повече от 10 пчелни семейства в рамките на населено място. Ако някой иска да гледа повече, трябва да поиска разрешение от всичките си съседи.Тези промени няма как да се случат. Едната причина е чисто организационна - за да бъдат изведени пчелините от населените места, трябва да бъдат предоставени съответни терени, които да бъдат оградени, охранявани или поне със застраховка. Трябва да има ток и вода, както и помещение - кошерите не се поставят ей така някъде, обясняват пчеларите.На второ място, много пчелари са бенефициенти по европейски програми и нямат право в рамките на пет години да местят кошерите си.Никой пчелар няма да си изнесе кошерите, защото няма условия за това, отсичат те и се заканват да занесат кошери пред Народното събрание. Засега празни, но ако не бъдат чути, в битката за спасяването на пчеларството ще се включат и самите пчели, съобщи ТВ7.

В Шумен се проведе националeн фестивал-конкурс на руската песен и танц

http://www.cross.bg/pesenta-nagradi-shkola-1467914.html

/КРОСС/ С куп награди се завърнаха талантите на Разград от Шумен, където се проведе Националният фестивал-конкурс на руската песен и танц, посветен на 70-годишнината от Победата над хитлерофашизма и края на Втората световна война. Това съобщи координаторът на Федерацията за приятелство с Русия и ОНД за Разградска област Стефка Димова. Талантливите изпълнители от Разград, под ръководството на своите музикални и танцови ръководители Свилена Дечева от Центъра за работа с деца, Надежда Радославова от Детска музикална школа „Илия Бърнев“, Екатерина Портянова на Танцова школа „Сладури“ към ОУ „Васил Левски“, Ценка Панайотова и Еми Иванова на Танцова школа „Еми денс“ и Милен Бенков на Младежки духов оркестър към ЦРД, показаха висока класа, съвременно и модерно изпълнение на своите песни, танци и маршове и заслужено завоюваха най-много аплодисменти, престижни места и награди. В първа възрастова група Андреа Начева от ЦРД безапелационно грабна първо място с песента „Я бы хотела“, втора се нареди Александра Златева от ДМШ „Илия Бърнев“ с песента „День победы“, а най-малката участничка, седемгодишната Мария Божидарова от ЦРД с песента „Не волнуйся, папа“ спечели специалната награда на Федерацията за приятелство с Русия и ОНД – Грамота и юбилеен медал

Калфин: Конфликтът в Гърмен е заради бедността

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4800639

Конфликтът в Гърмен е само една проява, която може да се случи на много места в страната. Там излиза етническа основа, но всъщност проблемът е с бедността и няма как да се реши този проблем, ако не се реши проблемът с бедността. Това заяви пред БНР вицепремиерът Ивайло Калфин.
Когато хората са доведени до крайност и мислят за оцеляването си,
Конфликтът в Гърмен е само една проява, която може да се случи на много места в страната. Там излиза етническа основа, но всъщност проблемът е с бедността и няма как да се реши този проблем, ако не се реши проблемът с бедността. Това заяви пред БНР вицепремиерът Ивайло Калфин. Когато хората са доведени до крайност и мислят за оцеляването си,

Продължат да се понижават нивата на реките в страната

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4800637

Реките в страната ще продължат да се понижават или ще се задържат. Това съобщиха от Министерството на околната среда и водите (МОСВ). По данни и прогнози на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН ( НИМХв – БАН) на места в източната половина от страната и в планините днес ще превали краткотраен дъжд.
Реките в страната ще продължат да се понижават или ще се задържат. Това съобщиха от Министерството на околната среда и водите (МОСВ). По данни и прогнози на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН ( НИМХв – БАН) на места в източната половина от страната и в планините днес ще превали краткотраен дъжд.

Калфин: Конфликтът в Гърмен е заради бедността

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4800622

Конфликтът в Гърмен е само една проява, която може да се случи на много места в страната. Там излиза етническа основа, но всъщност проблемът е с бедността и няма как да се реши този проблем, ако не се реши проблемът с бедността. Това заяви пред БНР вицепремиерът Ивайло Калфин.
Когато хората са доведени до крайност и мислят за оцеляването си,
Конфликтът в Гърмен е само една проява, която може да се случи на много места в страната. Там излиза етническа основа, но всъщност проблемът е с бедността и няма как да се реши този проблем, ако не се реши проблемът с бедността. Това заяви пред БНР вицепремиерът Ивайло Калфин. Когато хората са доведени до крайност и мислят за оцеляването си,

"Атака" напуска комисията за промените в Конституцията

http://www.cross.bg/ataka-chetene-notev-1467954.html

/КРОСС/Единственият представител на "Атака" Явор Нотев, който беше избран за член на временната комисия за подготовка на промените в Конституцията, ще бъде освободен. Това предложение е внесъл лидерът на "Атака" Волен Сидеров, което се очаква да бъде гласувано на утрешното заседание на парламента. В проекторешението на Сидеров не се посочват мотиви за освобождаването на Нотев. Той беше предложен миналата седмица от зам.-председателя на парламентарната група Станислав Станилов, който уточни, че вторият представител на "Атака" ще бъде посочен по-късно. Според одобрения състав на временната комисия в нея влизат по двама представители от всяка парламентарна група, но "Атака" беше посочила само Нотев. Комисията е с председател депутатът от ГЕРБ Димитър Лазаров. От 16 часа днес е първото заседание на звеното, на което трябва да бъдат одобрени процедурни правила за приемането на поправките в основния закон. Промените в основния закон бяха внесени миналия вторник от 132 депутати от ГЕРБ, Реформаторския блок, Патриотичния фронт и Български демократичен център. Това е четвъртата поправка на основния закон, с която се предлага разделянето на Висшия съдебен съвет на две колегии - съдийска и прокурорска, като общите решения ще се вземат от пленум. Предлага се също мандатът на кадровия орган да бъде намален от пет на четири години. За да бъде приета промяната на първо четене, тя трябва да събере подкрепата на три четвърти от депутатите - 180

"Атака" напуска комисията за промените в Конституцията

http://www.cross.bg/ataka-notev-siderov-1467954.html

/КРОСС/Единственият представител на "Атака" Явор Нотев, който беше избран за член на временната комисия за подготовка на промените в Конституцията, ще бъде освободен. Това предложение е внесъл лидерът на "Атака" Волен Сидеров, което се очаква да бъде гласувано на утрешното заседание на парламента. В проекторешението на Сидеров не се посочват мотиви за освобождаването на Нотев. Той беше предложен миналата седмица от зам.-председателя на парламентарната група Станислав Станилов, който уточни, че вторият представител на "Атака" ще бъде посочен по-късно. Според одобрения състав на временната комисия в нея влизат по двама представители от всяка парламентарна група, но "Атака" беше посочила само Нотев. От 16 часа днес е първото заседание на звеното, на което трябва да бъдат одобрени процедурни правила за приемането на поправките в основния закон.  

Първа версия за убийството на 16-годишния Георги

http://sofia.actualno.com/Pyrva-versija-za-ubijstvoto-na-16-godishnija-Georgi-news_476503.html

Случайно нападение - това е една от версиите за убийството на 16-годишния Георги в Борисовата градина, съобщи bTV. За това свидетелства SMS, който ученикът от Търговско-банковата гимназия изпратил до...

Симеонов: Властта да си свърши работата в Гърмен

http://www.cross.bg/simeonov-gurmen-svurshi-1467953.html

София /КРОСС/ Властта трябва да си свърши работата в Гърмен. Отнякъде трябва да се започне, законността в България трябва да бъде възстановена, коментира пред ТВ7 съпредседателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов.На циганите малко им трябва, за да си помислят, че всичко им е позволено и обществото им е длъжно, подчерта той, но не даде оценка за действията на правителството. Нека изчакаме да видим какво ще направят, призова Симеонов.

Обама подписа “Акта за свободата“ за ограничаване на следенето

http://www.mediapool.bg/obama-podpisa-akta-za-svobodata-za-ogranichavane-na-sledeneto-news234875.html

Президентът на САЩ Барак Обама подписа гласувания от Конгреса закон за ограничаване на правомощията на Агенцията за национална сигурност (АНС). Законът, известен като "Акт за свободата", спира възможността за събиране и съхранява данни за телефонните разговори и друга информация за американските граждани, които не са свързани с тероризъм. Актът беше приет от Сената с 67 гласа срещу 32 против. Преди месец беше одобрен от Камарата на представителите на Конгреса. Законът ще прехвърли на телекомуникационните компании отговорността да събират данните, до които властите ще имат достъп само със съдебно решение. Той обаче предвижда да бъде дадено отново право на Агенцията за националната сигурност да следи и подслушва т.нар. "вълци единаци". Това са лица, които са заподозрени, че готвят самостоятелно атентати и други действия, които застрашават сигурността. Агенцията за национална сигурност предизвика огромно възмущение в САЩ заради действията на бившия служител на ЦРУ и АНС Едуард Сноудън. Той пусна за свободна употреба огромно количество секретни данни, от които ставаше ясно, че АНС е следила масово обикновени граждани.

Атина и кредиторите са готови с окончателните си предложения

http://www.grreporter.info/atina-i-kreditorite-sa-gotovi-s-okonchatelnite-si-predlozheniya/17360

Гръцкият премиер Алексис Ципрас замина за Брюксел по покана на председателя на Европейската комисия Жан Клод Юнкер.

прочети повече

Победителят в MasterChef Симеон мил 2 години чинии в наркокомуна, преди да почне да готви

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4800604

Преди да се захване с готвене, Симеон Червенков, който снощи стана първият победител в шоуто MasterChef по Би Ти Ви,  мил чинии за 150 души в наркокомуна. Близо 2 години. Чак след това бил допуснат в лоното на кухнята. Всички готвачи там били облечени в бяло, а младежът изпитвал истинско благоговение, когато минавал край тях.
Преди да се захване с готвене, Симеон Червенков, който снощи стана първият победител в шоуто MasterChef по Би Ти Ви,  мил чинии за 150 души в наркокомуна. Близо 2 години. Чак след това бил допуснат в лоното на кухнята. Всички готвачи там били облечени в бяло, а младежът изпитвал истинско благоговение, когато минавал край тях.

Плащаме 800 лв. пътека, а лекуват болния за 80

http://www.cross.bg/bolnitzite-puteki-tzenite-1467952.html

/КРОСС/Финансирането да е според възрастта и усложненията на пациента, предлага д-р Глинка Комитов. Няма как да предложим актуализация, докато не изчерпим другите инструменти, казва той в интервю за "Стандарт"  - Д-р Комитов, дефицитът от 200 млн. лв., който очаквате в края на годината, беше ли изначално заложен? Откъде идва?- Нашата цел е дефицитът на НЗОК да бъде не повече от 30 млн. лв., но прогнозата ни към данните от 30 април е за 200 млн. лв. Тези очаквания обаче са на базата на работата на болниците по правилата от 2014 г., когато им се плащаше всичко, което изработят. От края на март се въведоха нови правила, чиито резултати още не можем да отчетем. Така че е възможно дефицитът да се окаже по-малък, както и по-голям, ако не направим нищо. Председателят на Надзорния съвет Кирил Ананиев показа кои са причините, които водят до него. Част от тях са, че в началото бюджетът на НЗОК беше предвиден да е 3.15 млрд. лв., но 80 млн. лв. се прехвърлиха към МЗ, освен това стандартите са отворили вратата още 88 млн. лв. да се преразходят. На практика средствата за болниците 2015 г. са едва 93.8% от заложените за 2014 г. или в абсолютна стойност с 95 млн. лв. по-малко. Заради това тази година болниците в проценти са изпълнили бюджета си на 36% или с 3% повече в сравнение с 2014 г. Но в абсолютни стойности изпълнението към април м. г. е 528 млн., а сега - 527 млн. лв. или с милион по-малко

Калфин: Борбата с бедността не може да бъде само социална политика

http://pik.bg/калфин-борбата-с-бедността-не-може-да-бъде-само-социална-политика-news343015.html

Калфин: Борбата с бедността не може да бъде само социална политика

Вицепремиерът Ивайло Калфин заяви, че конфликтът в Гърмен е само една проява, която може да се случи на много места в страната. "Там излиза етническа основа, но всъщност проблемът е с бедността и няма как да се реши този проблем, ако не се реши проблемът с бедността." 

"Когато хората са доведени до крайност и мислят за оцеляването си, започват да търсят вината за това навсякъде. Борбата с бедността не може да бъде само социална политика и да се решава само със социални помощи. Това е една цялостна политика на държавата, която започва с образованието, минава през достойните доходи и свършва с това всеки да спазва правилата и да си знае задълженията. Само с говорене няма как да стане. Не е редно само социалната политика да решава проблемите с бедността. Те се решават от икономиката и цялото функциониране на държавата", каза той за БНР  

По повод на внесените в НС промени в Кодекса за социалното осигуряване, Калфин заяви: 

"Ако този пакет се приеме, той осигурява значително увеличаване на новоотпуснатите пенсии и освобождава над 1 милиард от пенсионната система от субсидии в момента." 

"Имах доста разговори, не само с представители на МВР и отбраната. Факт е, че те не се пенсионират на 45 години. Миналата година средната възраст е 52,8 години. Затова предлагам тази възраст, от която да започне пенсионирането. Мисля, че голяма част от исканията им бяха приети, но няма как, ще трябва да има възраст и тя да е средната възраст за пенсиониране в момента. За целия сектор сигурност, в законопроекта даваме във всяка една от службите да се направи ясно разграничение между тежък труд и не толкова тежък. Би трябвало да има разграничение за рисковете и тежестите на полагания труд." 

По отношение на пенсиите на категорийните работещи от следващата година, вицепремиерът обясни: 

"В момента ранното пенсиониране трябва да се плати 100 процента от професионалните пенсионни фондове и след като човек влезе в редовната възраст, да се плати от НОИ. Тук има два риска  дали има достатъчно средства в професионалните пенсионни фондове и за колко време те могат да плащат. И второто е дали няма да се случи така, че някои хора няма да бъдат принудени да останат без доходи в този преход между професионалния пенсионен фонд и НОИ. За да не се случи това, сме предприели мерки."

Ясни са песните финалисти в „Бургас и морето“

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/6Euzjklfpfs/

Подборна комисия в състав Митко Щерев, Стефан Димитров, Орлин Горанов и Дани Милев избра 12 песни финалисти за конкурса “Бургас и морето” 2015 г., които ще чуем на 1 август в Летния театър на Бургас.

1.     “Без думи”- Калин Вельов
текст: Асен Ошанов
музика: Калин Вельов
аранжимент: Милен Кукошаров

2.     “Вече знам” – Ивайло Колев
текст: Живко Колев
музика: Светослав Лобошки
аранжимент: Светослав Лобошки

3.     “Вместо мен” – Александър Байчев
текст: Десислава Софранова
музика: Стамен Янев
аранжимент: Стамен Янев

4.     “Горещо” – Айвън и Алфредо Торес
текст: Лиляна Димова
музика: Иван Иванов
аранжимент: Иван Иванов

5.     “Да си върнем любовта” – Васил Петров
текст: Красимир Петков
музика: Красимир Петков
аранжимент: Ангел Заберски

6.     “Да те имам” – Нели Андреева
текст: Николай Пеев
музика: Николай Пеев
аранжимент: Николай Пеев

7.     “Лято е” – Кремена Димитрова
текст: Карина Миланова
музика: Мартин Антонов
аранжимент: Емил Бояджиев

8.     “Провинциална Мария” – Васил Чергов
текст: Живко Колев
музика: Светослав Лобошки
аранжимент: Светослав Лобошки

9.     “Първата любов” – Елена Кокорска
текст: Александър Калчев
музика: Димитър Пенев
аранжимент: Димитър Пенев

10. “Пътувам” – Фанданго и Силвия Миленов
текст: Христо Стефанов
музика: Христо Стефанов
аранжимент: Христо Стефанов

11. “Сладолед” – Кристина Димитрова и Сабатин Гогов
текст: Иван Тенев
музика: Росалин Наков
аранжимент: Росалин Наков

12. “Слънцето в нас” – Неделяна Христова
текст: Добрин Векилов – Дони
музика: Неделяна Христова
аранжимент: Ивелин Дуков

Масово двойки на матурата по математика след седми клас

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4800617


"Математиката е затруднила тазгодишните седмокласници. Има доста двойки на матурите", каза в студиото на bTV зам.-министър на образованието Ваня Кастрева. Днес официално ще излязат резултатите от външното оценяване на децата. По български език продължава да има лексикални и пунктуални грешки в работите на децата.

Купете си вестник 24 часа - вече и със sms

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4800628

В MediaMall.bg вече може да закупите вестник
В MediaMall.bg вече може да закупите вестник "24 часа" в PDF формат - като изпратите sms на стойност 1,20 лева. Също така от MediaMall.bg може да се закупуват архивни броеве на вестника до 3 месеца назад. При поискване е възможно да се закупуват и архивни броеве в PDF формат до 2002 г. включително - за целта пишете с конкретното си искане на

Кабинетът ще решава за нов размер на минималната работна заплата

http://econ.bg/Новини/Кабинетът-ще-решава-за-нов-размер-на-минималната-работна-заплата_l.a_i.676745_at.1.html

Кабинетът ще решава за нов размер на минималната работна заплата по време на днешното си редовно заседание. Според постановление на Министерски съвет...

Вълчо Чолаков: Прибягваме до непопулярни мерки в името на превенцията

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/K47AOK6eBO0/

От месец юни започва поетапно почистване на най-критичните участъци от речните корита в област Бургас. За целта областният управител Вълчо Чолаков е изискал от началника на затвора труда на група лица – лишени от свобода. По специално изготвен график и след съгласуване с общините в периода от юни до 31 август ще бъдат третирани с препарати и ръчно почистени дерета, речни корита, канали и язовири в управление на областен управител на област Бургас. Непопулярните мерки, които Областна администрация предприема са част от превенцията за недопускане на кризисни ситуации, наводнения и осигуряване защита на гражданите. По данни от последния доклад сумата необходима за почистване на водните обекти в региона е в размер на 7,5 млн. и следва да бъде осигурена от Междуведомствената комисия по бедствия и аварии.
«Мярката, която предприемаме няма да реши проблема изцяло, но е дейност, която реално ще допринесе за намаляване на риска. С екипа ми ще продължим да търсим и дългосрочни решения, за съжаление към момента не разполагаме с бюджет за по-мащабни акции. Започваме от участъците, които имат най-спешна нужда от почистване. Заедно с това вече съм разпоредил проверките да се извършват периодично, а не каквато е била практиката- два пъти в годината», коментира областният управител Вълчо Чолаков

Ученичка от Гърмен: Не се пишат отъствия на ромчетата, българчетата се санкционират

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4800614

На ромските деца в община Гърмен не им се пишат отсъствия, ако не ходят на училище. Нещо повече - учителите им купуват и тетрадки само и само да ги задържат в клас. А ако българчета закъснеят дори и минута за час, веднага се санкционират. Това написа в писмо ученичка от Гърмен и го даде на репортерка на bTV.
На ромските деца в община Гърмен не им се пишат отсъствия, ако не ходят на училище. Нещо повече - учителите им купуват и тетрадки само и само да ги задържат в клас. А ако българчета закъснеят дори и минута за час, веднага се санкционират. Това написа в писмо ученичка от Гърмен и го даде на репортерка на bTV.

Ученичка от Гърмен: Не се пишат отъствия на ромските деца, българчетата се санкционират

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4800629

На ромските деца в община Гърмен не им се пишат отсъствия, ако не ходят на училище. Нещо повече - учителите им купуват и тетрадки само и само да ги задържат в клас. А ако българчета закъснеят дори и минута за час, веднага се санкционират. Това написа в писмо ученичка от Гърмен и го даде на репортерка на bTV.
На ромските деца в община Гърмен не им се пишат отсъствия, ако не ходят на училище. Нещо повече - учителите им купуват и тетрадки само и само да ги задържат в клас. А ако българчета закъснеят дори и минута за час, веднага се санкционират. Това написа в писмо ученичка от Гърмен и го даде на репортерка на bTV.

Асоциация „Българско Черноморие” настръхнаха срещу решение на комисия на МОСВ

http://www.cross.bg/belev-bulgariya-suvet-1467951.html

София /КРОСС/ От Национална асоциация „Българско Черноморие" настояват комисията към МОСВ, която класира Тома Белев за включването му в междуведомствена комисия за екологични оценки към Висшия експертен екологичен съвет, веднага да преразгледа решението си и същия да бъде декласиран. В противен случай НАБЧ ще сезира лично председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и ще предприеме протестни действия, които ще продължат до подаване на оставките на всички членове на комисията, участвали в избора на Белев. За искането си НАБЧ е сезирала с писмо Комисията към МОСВ. В документа са посочени мотиви и безспорни факти, с които се иска незабавното отстраняване на Белев.Неспазването на законността в България от Тома Белев се изразява с незачитане на влязло в сила Определение на ВАС. В свое Определение от 4.06.2014 г. ВАС постановява, че Белев е „обявил себе си за председател на Управителния съвет и представляващ сдружение „Асоциация на парковете в България". Въпреки че ВАС постановява, че Белев не е легитимен председател на управителния съвет на сдружение „Асоциация на парковете в България" на 17.06.2014 г. отново се определя за председател на управителния съвет и свиква общо събрание чрез Държавен вестник, бр. 50

Инвеститори притискат Macy's да продаде магазините си

http://www.investor.bg/po-sveta/453/a/investitori-pritiskat-macys-da-prodade-magazinite-si-196000/

Хедж фондове искат веригата да се възползва от растящия пазар и да увеличи дивидента за акционерите

Словакия иска да се включи към "Турски поток"

http://www.moreto.net/novini.php?n=290856

Братислава е предложила на България, Румъния и Унгария да се създаде проект, който ще позволи на страните да се включат към "Турски поток". Руският премиер Дмитрий Медведев е обещал да разгледа новата инициатива. Словакия ясно си е дала сметка, че прекъсването от 2020 г.

Русия още се надява, че ще построи АЕЦ "Белене“

http://www.mediapool.bg/rusiya-oshte-se-nadyava-che-shte-postroi-aets-belene-news234874.html

Надявам се, че ще дойде денят, в който ще построим АЕЦ "Белене“, защото нашата работа е да строим полезни неща. Това заяви Валери Лимеранко, ръководител на руската компания „Атомстройекспорт“, която трябваше да изгради българската ядрена централа, но проектът бе спрян в началото на 2012 г. от правителството и парламента, в отговор на въпрос на български журналисти в рамките на ядреното изложение "Атомекспо“,  което се провежда в Москва. В момента АСЕ и българската НЕК, която е поръчител на ядрения строеж, се съдят за неизпълнение на ангажиментите по споразумението. В края на лятата се очаква да има развитие по воденото в Париж арбитражно дело, в което Руся претендира за над 1 млрд. евро щети от поръчано и изпълнено, но недоставено в България ядрено оборудване. По думите на Лимаренко изработения до момента първи реактор е в добро състояние под контрол в Ижорските заводи.

Възобновиха пропускането на товарни автомобили през граничните пунктове

http://www.cross.bg/tovarni-pynktove-avtomobili-1467949.html

София /КРОСС/ Пропускането на товарни автомобили през граничните пунктове е възобновено снощи, след 21.00 часа. Към момента по-голямо е натоварването на ГКПП - Калотина - на изход има около 5-километрова колона от товарни автомобили. На ГКПП - Капитан Андреево и Дунав мост чакащите товарни превозни средства са около 3 км на наша територия. Граничните контролно-пропускателни пунктове работят на пълен капацитет.

"Атака" напуска комисията за промените в Конституцията

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/06/03/2546008_ataka_napuska_komisiiata_za_promenite_v_konstituciiata/?ref=rss


Единственият представител на "Атака" Явор Нотев, който беше избран за член на временната комисия за подготовка на промените в Конституцията, ще бъде освободен. Това предложение е внесъл лидерът на "Атака" Волен Сидеров, което се очаква да бъде гласувано на утрешното заседание на парламента.

В проекторешението на Сидеров не се посочват мотиви за освобождаването на Нотев.

Той беше предложен миналата седмица от зам.-председателя на парламентарната група Станислав Станилов, който уточни, че вторият представител на "Атака" ще бъде посочен по-късно. Според одобрения състав на временната комисия в нея влизат по двама представители от всяка парламентарна група, но "Атака" беше посочила само Нотев.

От 16 часа днес е първото заседание на звеното, на което трябва да бъдат одобрени процедурни правила за приемането на поправките в основния закон.

Калфин: Борбата с бедността не може да бъде само социална политика

http://www.cross.bg/bednostta-vuzrast-politika-1467948.html

София /КРОСС/ Конфликтът в Гърмен е само една проява, която може да се случи на много места в страната. Там излиза етническа основа, но всъщност проблемът е с бедността и няма как да се реши този проблем, ако не се реши проблемът с бедността, коментира пред БНР вицепремиерът Ивайло Калфин.Когато хората са доведени до крайност и мислят за оцеляването си, започват да търсят вината за това навсякъде. Борбата с бедността не може да бъде само социална политика и да се решава само със социални помощи. Това е една цялостна политика на държавата, която започва с образованието, минава през достойните доходи и свършва с това всеки да спазва правилата и да си знае задълженията. Само с говорене няма как да стане. Не е редно само социалната политика да решава проблемите с бедността. Те се решават от икономиката и цялото функциониране на държавата. По повод на внесените в НС промени в Кодекса за социалното осигуряване, Калфин заяви: Ако този пакет се приеме, той осигурява значително увеличаване на новоотпуснатите пенсии и освобождава над 1 милиард от пенсионната система от субсидии в момента. Имах доста разговори, не само с представители на МВР и отбраната. Факт е, че те не се пенсионират на 45 години. Миналата година средната възраст е 52,8 години. Затова предлагам тази възраст, от която да започне пенсионирането. Мисля, че голяма част от исканията им бяха приети, но няма как, ще трябва да има възраст и тя да е средната възраст за пенсиониране в момента

Х. Александров за убийството в Борисовата: Все повече агресия отглеждаме

http://frognews.bg/news_92326/H-Aleksandrov-za-ubiistvoto-v-Borisovata-Vse-poveche-agresiia-otglejdame/

За съжаление, случаят с убитото 16-годишно момче в Борисовата градина не е първия. Спомняме си Яна и студента загинал там. Поради това, че подобни случаи се повтарят през известен период от време, ние съвсем естествено си задаваме въпроса защо продължава да се получава така.

Х. Александров за убийството в Борисовата: Все повече агресия отглеждаме в обществото

http://frognews.bg/news_92326/H-Aleksandrov-za-ubiistvoto-v-Borisovata-Vse-poveche-agresiia-otglejdame-v-obshtestvoto/

За съжаление, случаят с убитото 16-годишно момче в Борисовата градина не е първия. Спомняме си Яна и студента загинал там. Поради това, че подобни случаи се повтарят през известен период от време, ние съвсем естествено си задаваме въпроса защо продължава да се получава така.

Орешарски: Усвояването на еврофондове щеше да е по-добро, ако нямаше нередности през 2010- 2013г.

http://www.cross.bg/evropeiiskite-fondove-ysvoyavane-1467950.html

/КРОСС/Степента на усвояване на европейските фондове вероятно щеше да бъде по-голяма, ако не бяха допускани системни грешки и нередности в обществените поръчки, главно на общините-бенефициенти, идентифицирани от органите на ЕК при одитите за периода 2010- 2013 година. Слабости, заради които бяха временно спирани плащанията по оперативна програма „Околна среда", пише експремиерът Пламен Орешарски във Фейсбук. По думите му най-високото темпо на усвояване на европейските фондове е регистрирано в периода 31.03.2013 - 25.07.2014 година. Орешарски обаче благодари на всички мои министри, които дадоха своя принос за постигнатите добри резултати при усвояване на европейските фондове в рамките на своя мандат. Ето какво написа в социалната мрежа Пламен Орешарски: Тази година е последната от усвояването на европейските фондове от програмния период 2007-2013 година. Наскоро ЕК потвърди че страната ни ще реализира 76, 3% от средствата, до които имахме достъп. Погледнато безпристрастно, успеваемостта не е толкова лоша, колкото може да се очаква за нов член на Общността, без никакъв опит в управлението на структурните фондове.Един, също неутрален поглед показва, че за изтичащите 9 години най-високото темпо на усвояване на европейските фондове е регистрирано в периода 31.03.2013 - 25.07.2014 година. Това показват два от ключовите индикатори:- Сертифицираните разходи за целия период от началото на 2007 година до 31.03 2013 година са само 33%. Същите достигат 56 % към 25.07

Турският президент иска доживотен затвор за журналист

http://www.mediapool.bg/turskiyat-prezident-iska-dozhivoten-zatvor-za-zhurnalist-news234873.html

Адвокатите на турския президент Реджеп Тайип Ердоган са поискали от съда налагане на доживотна присъда за шпионаж за главния редактор на вестник "Джумхуриет" Джан Дюндар, съобщава БНР. Причината е, че през миналата седмица вестникът публикува видео, което показва как държавната разузнавателна агенция на Турция изпраща камиони с оръжия на ислямистите в Сирия. Медията пише, че снаряди, ракети и амуниции за картечници са превозени в Сирия като медицински материали. Правителството съобщи през януари 2014 година, когато силите за сигурност спряха камионите, че те са пренасяли хуманитарна помощ, в съответствие с местните доклади. Сега главният редактор на вестника е изправен пред обвинения, които включват "престъпления срещу правителството" и "предоставяне на информация за националната сигурност". След публикуването на материала, Ердоган се закани, че съди вестника. Той заяви, че “това е чист шпионаж“ и журналистите ще си “платят за това". В исковата молба, подадена до съда, турският президент е поискал журналистът Джан Дюндар да бъде наказан с няколко присъди - една утежнена доживотна присъда, една доживотна и отделно още 42 години затвор. Исковата молба е приета от съда, но още не е ясно кога ще започне делото. Турски журналисти и медийни организации протестираха остро срещу иска на Ердоган. Комитетът за защита на журналистите призова турския президент да спре да упражнява тормоз върху журналистите със съдебни искове и наказания.

Харалан Александров: Обществото ни има развито чувство на несправедливост

http://pik.bg/харалан-александров-обществото-ни-има-развито-чувство-на-несправедливост-news343007.html

Харалан Александров: Обществото ни има развито чувство на несправедливост

"Живеем в общество с много развито чувство на несправедливост и създаваме условия да се развива насилие." Това коментира в сутрешния блок на Би Ти Ви социалният антрополог Харалан Александров по повод убийството от вчера на 16-годишния Георги.

"За да се почувстваш ценен, ти предпочиташ да набиеш някого и дори да го убиеш", отбеляза специалистът.

И макар да са налице сведения, че вече нямаме ефективни модели за справяне с проблема, според Александров сме все още в ранен етап на деградация и този процес все още може да бъде спрян.


Общинската комисия по здравеопазване в Тетевен решава как да запази родилното отделение

http://www.cross.bg/teteven-otdelenie-zapazi-1467947.html

Тетевен /КРОСС/ Общинската комисия по здравеопазване в Тетевен се събира, за да реши как да запази родилното отделение в града и да възстанови доверието на бъдещите майки. Това съобщи пред БНТ изпълняващият длъжността кмет на града Десислав Цветанов.Вчера министър Петър Москов даде едномесечен срок болницата в Тетевен да привлече нови акушер-гинеколози, за да запази отделението. Медицинският одит установи тежки нарушения в болницата, в която преди седмица почина новородено. Екипът е неглижирал състоянието на бебето и е направил пропуски при процеса на раждане.След случая с починалото новородено гинеколозите в тетевенската болница напуснаха. До възстановяване на работата на родилното отделение Регионална здравна инспекция - Ловеч ще координира и контролира оказването на медицинска помощ за бременните. Ще бъде направена организация за обслужването на пациентите, обяви директорът на тетевенската болница д-р Невелина Ганева.

70% от тучните пасища в трънско се оказаха гъсти гори

http://www.zapernik.com/obshtestvo/70-ot-tuchnite-pasishta-v-trunsko-se-okazaha-gusti-gori_38791/

70 процента от предоставените имоти от общинския поземлен фонд в община Трън като пасища, мери и ливади, се оказаха гори и не могат да бъдат раздадени на животновъдите. Съгласно направените промени в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи, общинските ръководства са задължени да разпределят пасищата, мерите и ливадите между правоимащите, които имат регистрирани животновъдни обекти в съответното землище, съобразно броя и вида на регистрираните пасищни селскостопански...

Продължава

Купете си вестник Труд - вече и със sms

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4800751

В MediaMall.bg вече може да закупите вестник "Труд" в PDF формат - като изпратите smsна стойност 1,20 лева.  Също така от MediaMall.bg може да се закупуват архивни броеве на вестника до 3 месеца назад. При поискване е възможно да се закупуват и архивни броеве в PDF формат до 2002 г. включително - за целта пишете с конкретното си искане на
В MediaMall.bg вече може да закупите вестник "Труд" в PDF формат - като изпратите smsна стойност 1,20 лева. Също така от MediaMall.bg може да се закупуват архивни броеве на вестника до 3 месеца назад. При поискване е възможно да се закупуват и архивни броеве в PDF формат до 2002 г. включително - за целта пишете с конкретното си искане на

Св. Синод срещу йогата

http://www.cross.bg/iioga-sinod-tekstove-1467946.html

/КРОСС/Св. Синод тръгна на нов поход - този път срещу йогата. Синодалните старци се разгневиха от двата текста и съпътстващите ги въпроси на тема "йога", включени в матурата по български език и литература. Възмущението си Св. Синод днес изрази в писмо до парламентарната комисия по образованието. „Недопустимо е нетрадиционно за България източно религиозно учение да бъде пропагандирано и натрапвано на учениците чрез включването на неподходящи текстове и въпроси в задължителните зрелостни изпити по български език и литература", написаха архиереите до депутатите в ресорната комисия, цитирани от "Дарик". Според Светия синод текстовете и твърденията, които в изпитните тестове са представени като "научни" (Въпрос 23 отг. Б), т. е. неподлежащи на опровержение и недопускащи критично отношение и възприемане от страна на зрелостниците, всъщност имат за цел популяризиране на йога и привличането на нови нейни последователи. "Тази форма на популяризиране и скрито пропагандиране на принципите и практиките на йога сред учениците в България, и то от страна на образователното министерство в рамките на зрелостните изпити по БЕЛ, е неприемлива и недопустима", твърдят от Св. Синод. Оттам настояват депутатите от образователната комисия да упражнят парламентарен контрол върху оторизираните органи на МОН, за да се изяснят подробностите около отговорността за избора на тези неподходящи текстове за зрелостните изпити

Кадиев: Задължителният вот ще вкара фарсови партии в НС

http://www.cross.bg/glasyvane-referendym-podkrepi-1467945.html

София /КРОСС/ Очаква се президентът Росен Плевнелиев да внесе мотивите си за провеждането на референдум по три теми - да стане ли гласуването задължително, да се въведе ли електронното гласуване и да има ли мажоритарен елемент."Ние сме „за" тези предложения и провеждането на референдум. Задължителното гласуване би предпазило вота от опорочаване, би предпазило от корпоративен вот", заяви пред Нова телевизия депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова.БСП също ще подкрепи искането за референдум за задължителен вот, информира Георги Кадиев."Моята лична позиция обаче е категорично "против", защото да гласуваш е право, а не задължение. На второ място това не работи и трето - това ще доведе до поредица фарсови партии, които ще влязат в парламента, защото хората ще гласуват напук. Те не обичат да ги задължават, което обезсмисля целия изборен процес", аргументира се Кадиев.БСП обаче няма да подкрепи референдумите за електронно и мажоритарно гласуване. Тук отново позицията на Георги Кадиев се разминава с тази на партията му, тъй като той заяви, че би ги подкрепил. "Трябва да има задължително гласуване. В краен случай трябва да има активна регистрация, ако предложението не бъде прието. Това ще премахне "мъртвите души" и изборния туризъм", заяви от името на „Патриотичния фронт" Емил Димитров-Ревизоро.    

Чавдар Трифонов: Костов е слаб политик, Борисов е оцеляващ, Иван Портних – амбициозен

http://web.barometar.net/80333/

Втора част на интервюто с мениджъра и кандидат за кмет на Варна Чавдар Трифонов: Иван Костов Голямо име, голям държавник, но слаб политик. С него са свързани едни от най-противоречивите действия в новата ни история. За мен след Виденовата зима, трябваше човек като Костов, който да даде началото на един период, който страната продължава и […]

АЕЦ "Козлодуй“ купува нова система за контрол на реакторите

http://www.mediapool.bg/aets-kozlodui-kupuva-nova-sistema-za-kontrol-na-reaktorite-news234872.html

В рамките на проекта за удължаване живота на V и VI блок на АЕЦ "Козлодуй“ ще бъдат сменени и системите за контрол на неутронния поток в реакторите като за целта ядреният оператор е обявил обществена поръчка, в която участват две руски фирми в консорциум с български предприятия и две украинки компании. Това съобщиха от единия участник в процедурата – руската „СКУ-Атом“, която играе в процедурата с българската „Стартак-В“, по време на ядреното изложение "Атомекспро 2015“, провеждащо се в Москва. Друг претендент е "Русатом Сервиз“, която е част от руско-френския консорциум за разработването на плановете за модернизацията и удължаването на живота на двата български ядрени блока. Останалите участници са украинските "Радий“ и "Импулс“, базирана в Северен Донецк, където има военни действия, обясни Андрей Пронякин, заместник-генерален директор на "СКУ-Атом“. Прогнозната стойност на поръчката е 37 млн. лева. Системата за контрол на неутронния поток трябва да се смени по препоръка на руската "Хидропрес“, която е сред конструкторите на българските реактори, които ще бъдат модернизирани, за да получат нови лицензи за работа. Тази система за сигурност, която е отделна за всеки блок, следи данните от поставените от външната страна на реактора датчици за поведението на горивния процес, диагностицира ги и при откриване на проблеми може автоматично, без нуждата на оператор, да предприеме действия по намаляване мощността на реактора и дори спирането му от експлоатация при необходимост, обясни Иван Сергеевич, конструктор от „СКУ-Атом“. По думите на Пронякин, разработената от тях система е нова, отразява най-новите тенденции за контрол, сработва се с вътрешната защита на реакторите и надвишава поставените в поръчката на АЕЦ "Козлодуй“ технически изисквания. Системата е изпитана и внедрена в редица руски АЕЦ като Нововоронежката, Калининградската, Колската, Белиярската и дори чешката Дуковани, обясни Павел Петров, генерален директор на руската компания. Според нейните представители тяхната система, която е тяхна разработка и се произвежда в руски предприятия, може да се внедри за много кратко време, така че макар и да се забавят сроковете на поръчката, има време тя да бъде изпълнена без да се компрометира процесът по удължаване на живота на двата ВВЕР-1000. Голяма част от дейностите по демонтажа на старото оборудване и обезвреждането му ще бъде възложена на български подизпълнители, допълни Пронякин. В момента кандидатите очакват решението на АЕЦ „Козлодуй“ кои от тях да покани да подадат ценови оферти, от които да се избере бъдещата система за неутронен контрол.

МС решава за нови размери на минималната работна заплата

http://www.moreto.net/novini.php?n=290851

36 точки е предвидено да бъдат решени на редовното заседание на Министерски съвет. Министрите ще разгледат проект на постановление за определяне на нови размери на минималната работна заплата за страната. Ще бъде разгледано и постановление за одобряване на допълнителни трансфери по бюджетите на общините за осигуряване на целодневна организация на учебния ден в средищните училища за 2015 г.

Нова версия за убийството на 16-годишния Георги

http://www.cross.bg/georgi-ybiiistvoto-versiya-1467944.html

София /КРОСС/ Нова версия се появи за убийството на 16-годишния Георги в Борисовата градина - случайно нападение, научи bTV. За това свидетелства есемес, който ученикът от Търговско-банковата гимназия изпратил до приятелката си. В съобщението той написал, че я чака на пейката. Минута и половина по-късно ѝ се обажда, за да ѝ каже, че е намушкан. Когато тя пристига, той вече е починал.По случая е образувано досъдебно производство срещу неизвестен извършител. Полицията цяла нощ разпитва свидетели и съученици на Георги. Изясняват се отношенията му с други ученици от Строителния техникум, както и последните часове от живота му.Един от приятелите на убития Георги го описва като усмихнат и забавен човек.Психолози на Държавната агенция за закрила на детето ще се срещне днес със съучениците на убитото момче. Целта е да им окаже психологически подкрепа.

Орешарски: Усвояемостта на европари щеше да е по-добра, ако нямаше грешки в периода 2010-2013 година

http://pik.bg/орешарски-усвояемостта-на-европари-щеше-да-е-по-добра-ако-нямаше-грешки-в-периода-2010-201-news343004.html

Орешарски: Усвояемостта на европари щеше да е по-добра, ако нямаше грешки в периода 2010-2013 година

Степента на усвояване на европейските фондове вероятно щеше да бъде по-голяма, ако не бяха допускани системни грешки и нередности в обществените поръчки, главно на общините-бенефициенти, идентифицирани от органите на ЕК при одитите за периода 2010 - 2013 година. Слабости, заради които бяха временно спирани плащанията по оперативна програма "Околна среда".

Така бившият министър-председател Пламен Орешарски коментира във "Фейсбук", че ЕК е признала 76,3% усвояемост на еврофондовете от България до края на месец май.

Орешарски влиза в задочен спор с премиера Бойко Борисов по повод вчерашния му коментар, че "ако не беше експериментът "Орешарски", досега щяхме да имаме 100% усвояване на евросредства". Пламен Орешарски коментира още, че в рамките на неговия мандат страната е постигнала най-високите темпове на усвояемост на европейските средства.

"Тази година е последната от усвояването на европейските фондове от програмния период 2007-2013 година. Наскоро ЕК потвърди, че страната ни ще реализира 76,3% от средствата, до които имахме достъп. Погледнато безпристрастно, успеваемостта не е толкова лоша, колкото може да се очаква за нов член на Общността, без никакъв опит в управлението на структурните фондове.

Един, също неутрален поглед показва, че за изтичащите 9 години най-високото темпо на усвояване на европейските фондове е регистрирано в периода 31.03.2013 – 25.07.2014 година. Това показват два от ключовите индикатори:
Сертифицираните разходи за целия период от началото на 2007 година до 31.03.2013 година са само 33%. Същите достигат 56% към 25.07.2014 година.

Така за 6 години са сертифицирани 33%, а за малко над 1 година – 23%. Реално изплатените суми за целия период до 31.03.2013 година са едва 40%, докато само след малко повече от година, към 25.07.2014 г. възлизат на 64%", отбелязва Пламен Орешарски.

Като припомня, че основната работа по изработването на Споразумението за партньорство, касаещо настоящия програмен период, е извършена от неговия кабинет, Орешарски разкритикува настоящите управляващи за забавяне одобрението на новите оперативни програми.

"За съжаление и досега все още не са одобрени няколко оперативни програми, подготвени и предадени в ЕК преди година, заради ненужни корекции и промени в тях, извършвани в периода след това", пише експремиерът.

България затвърждава 23-та си позиция по темп на усвояемост на европейските фондове.

Това става ясно от актуализираната справка на Генерална дирекция "Регионална политика" на Европейската комисия. От данните става ясно, че страната ни изпреварва Румъния с 15% по темп на усвояване на евросредствата. България е получила потвърждение от Брюксел за 76,3% усвояемост на европейските средства.

В същото време Румъния, с която страната ни влезе заедно в ЕС на 01 януари 2007 г., е успяла да усвои едва 61,4% от полагащите й се еврофондове. Така северната ни съседка се нарежда на 27-мо място от 28-те страни-членки на ЕС. Румъния обаче имаше достъп до далеч по-голям финансов ресурс, заради по-голямата си територия и три пъти по-голямото население.

Румънците са почти 22 милиона, при малко над 7 млн. българи. За периода 2007-2013 г. Румъния имаше достъп до 19,7 млрд. евро, докато България до по-малко от 7 млрд. евро по Структурните и кохезионния фонд. Отличници в усвояването на еврофондовете продължават да бъдат Естония с 94,9%, Португалия 94,3% и Литва с 93,7%. Българското правителство се надява, че към края на 2015 г., когато приключва първия за страната ни програмен период, ще сме усвоили поне 85% от еврофондовете.

Резултатите от матурите след 7 клас са по-ниски от последните две години

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/06/03/2546000_rezultatite_ot_maturite_sled_7_klas_sa_po-niski_ot/?ref=rss


Резултатите на външното оценяване на изпитите по български език и литература (БЕЛ) и математика и за четвъртокласниците и седмокласниците са сходни с тези от последните две години, но общият резултат е по-нисък. Това обяви зам.-министърът на образованието Ваня Кастрева пред Би Ти Ви.

В общия анализ на точките резултатите по БЕЛ са с 4 точки по малко, а по математика - със седем.

"В анализа снощи късно вечерта на броя на точките, тревожни са многото двойки по математика. Важно е какво ще се случи след това. От гледна точка на експертизата на колегите-математици задачите са съзмерими с тези от предишната година", добави Ваня Кастрева.

Според заместник-министъра най-добре са се справили учениците от София, следвани от Варна, Смолян. "Изключително добър растеж има в постиженията на учениците от Плевен, Хасково и Разград – те имат най-голям растеж в сравнение с миналата година, което говори за добра работа на колегите там", обобщи тя и уточни, че нито един регион не може да се похвали с добри постижения.

Днес след обяд в сградата на Министерството на образованието ще бъдат публикувани резултатите изпитите

Днес е и датата, в която трябва да бъдат оповестени резултатите и от двата задължителни изпита за кандидат-гимназистите - по български език и литература и по математика,

След провеждането на изпитите министърът на образованието Тодор Танев определи изпитите тази години като най-успешните от години насам.

Харалан Александров: Несъзнателно създаваме условия за съществуването на все повече агресивно поведение

http://www.cross.bg/agresiya-aleksandrov-haralan-1467943.html

София /КРОСС/ За съжаление, случаят с убитото 16-годишно момче не е първия и поради това, че подобни случаи се повтарят през известен период ние съвсем естествено си задаваме въпроса защо продължава да се получава така. Това каза в сутрешния блок на bTV Емил Пенов, криминален психолог. Близката семейна среда, приятелите в училище и така нататък, в тези места трябва да се търсят причините за формирането на определени агресивни поведения сред подрастващите. По принцип при такива убийства това най-вероятно е човек от близкото обкръжение на жертвата или поне сред познатите му. Вече по-трудно би било за разследващите, ако това е някакво случайно случило се убийство, защото това би затруднило разследването, но дори и в такъв случай смятам, че бившите ми колеги ще се справят и ще разрешат случая, смята Пенов.Ние в момента живеем в едно общество на все по-засилващо се неравенство от всякакъв тип. Това каза от своя страна социалният антрополог Харалан Александров. Ние несъзнателно създаваме условия за съществуването на все повече агресивно поведение, чувство за липса на контрол сред определени хора и единствения начин те да се почувстват, че си връщат контрола е да проявят агресия, да пребият някой друг или дори да извършат убийство. В общество с такава степен на неравенство и несправедливост просто трябва да очакваме и да сме предпазливи, че има възможността всеки да стане жертва на неоправдана агресия, смята Харалан Александров

Експерт за убийството на Георги: Създаваме условия да се развихри насилие

http://crime.actualno.com/Ekspert-za-ubijstvoto-na-Georgi-Syzdavame-uslovija-da-se-razvihri-nasilie-news_476498.html

Създаваме условия да се развихри насилие, съществува корелация между насилието и неравенството, агресията нараства. Това каза в студиото на bTV социалният антрополог Харалан Александров в коментар за ...

За пръв път във Варна! Младеж обра денонощен магазин със сатър, но се оказа уговорка с продавача!

http://petel.bg/Za-prav-pat-vav-Varna--Mladezh-obra-denonoshhen-magazin-sas-satar--no-se-okaza-ugovorka-s-prodavacha--__114585

Среднощен касапски екшън се разигра миналата нощ в денонощен магазин в местността „Св. Никола“. В около 3,20 часа в търговския обект...

Внимание! Пробутват и фалшиви десетолевки (ето как да ги разпознаем)

http://petel.bg/Vnimanie--Probutvat-i-falshivi-desetolevki--eto-kak-da-gi-razpoznaem--__114587

Не само фалшиви двулевки са пуснати в оборот от мошеници, но и неистински банкноти с номинал 10 лева. За това алармираха от ОД МВР –...

Новата зверщина във Варна! Докторите връщат от оня свят малко пребито момиченце!

http://petel.bg/Novata-zvershhina-vav-Varna--Doktorite-vrashhat-ot-onya-svyat-malko-prebito-momichentse--__114588

Момиченцето, което постъпи при нас снощи е в изключително тежко, критично състояние. То е в кома и се борим за живота му. Това съобщи шефът...

Снимка на читател от мястото: Преди малко катастрофа на улица "Девня" във Варна! Ето какво стана!

http://petel.bg/Snimka-na-chitatel-ot-myastoto--Predi-malko-katastrofa-na-ulitsa-Devnya-vav-Varna--Eto-kakvo-stana--__114589

Катастрофа до "Цем Комерс" на улица Девня е станала преди малко, съобщи наш читател, който изпрати и снимка от мястото. Няма пострадали....

"Всеки ден": Бременни жени със сифилис, хепатит С и СПИН пълнят родилните в България

http://petel.bg/Vseki-den--Bremenni-zheni-sas-sifilis--hepatit-S-i-SPIN-palnyat-rodilnite-v-Balgariya__114590

Бременни жени с хепатит С и сифилис пълнят родилните отделения в цялата страна. Само по случайност лекарите научават, че те са заразени с...

Ограничен прием на сол с храната намалява риска за заболяване от хипертония

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4799107

Съществуват множество доказателства, че начинът на живот, който напоследък водим – диети, богати на наситени мазнини и калории, тютюнопушенето и обездвижването играят важна роля за появата на сърдечносъдовите заболявания.
Българите консумират около 14 г. сол дневно, докато препоръчителните норми по света са между 3 и 5 г., казва проф.
Съществуват множество доказателства, че начинът на живот, който напоследък водим – диети, богати на наситени мазнини и калории, тютюнопушенето и обездвижването играят важна роля за появата на сърдечносъдовите заболявания. Българите консумират около 14 г. сол дневно, докато препоръчителните норми по света са между 3 и 5 г., казва проф.

Сиропът от чесън – уникален натурален продукт

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4787268

Чесънът е уникално растение, което смайва медиците със своите лечебни качества от древността, до наши дни. Това казва изобретателката на сиропа от чесън Наташа Вълкова, доктор на науките.
- Г-жо Вълкова, вие станахте известна на обществото като „жената от Радомир”. Всъщност, коя сте вие?
- Аз съм родена в София и моят живот и работа са в София.
Чесънът е уникално растение, което смайва медиците със своите лечебни качества от древността, до наши дни. Това казва изобретателката на сиропа от чесън Наташа Вълкова, доктор на науките. - Г-жо Вълкова, вие станахте известна на обществото като „жената от Радомир”. Всъщност, коя сте вие? - Аз съм родена в София и моят живот и работа са в София.

Сиропът от чесън – уникален натурален продукт

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4787242

Чесънът е уникално растение, което смайва медиците със своите лечебни качества от древността, до наши дни. Това казва изобретателката на сиропа от чесън Наташа Вълкова, доктор на науките.
- Г-жо Вълкова, вие станахте известна на обществото като „жената от Радомир”. Всъщност, коя сте вие?
- Аз съм родена в София и моят живот и работа са в София.
Чесънът е уникално растение, което смайва медиците със своите лечебни качества от древността, до наши дни. Това казва изобретателката на сиропа от чесън Наташа Вълкова, доктор на науките. - Г-жо Вълкова, вие станахте известна на обществото като „жената от Радомир”. Всъщност, коя сте вие? - Аз съм родена в София и моят живот и работа са в София.

Ограничен прием на сол с храната намалява риска за заболяване от хипертония

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4799102

Съществуват множество доказателства, че начинът на живот, който напоследък водим – диети, богати на наситени мазнини и калории, тютюнопушенето и обездвижването играят важна роля за появата на сърдечносъдовите заболявания.
Българите консумират около 14 г. сол дневно, докато препоръчителните норми по света са между 3 и 5 г., казва проф.
Съществуват множество доказателства, че начинът на живот, който напоследък водим – диети, богати на наситени мазнини и калории, тютюнопушенето и обездвижването играят важна роля за появата на сърдечносъдовите заболявания. Българите консумират около 14 г. сол дневно, докато препоръчителните норми по света са между 3 и 5 г., казва проф.

Лили Иванова завещава 10 милиона на голямото внуче на сестра й Магда

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4800607

Около 10 млн. лева ще остави в наследство естрадната прима Лили Иванова на 8-годишния Иван. На толкова специалисти оценяват богатството на легендарната певица, а момченцето е голямото внуче на сестра й Магда.  Откакто се е родил, малчуганът е голяма слабост на изпълнителката на "Детелини". За деня на детето - 1 юни,
Около 10 млн. лева ще остави в наследство естрадната прима Лили Иванова на 8-годишния Иван. На толкова специалисти оценяват богатството на легендарната певица, а момченцето е голямото внуче на сестра й Магда. Откакто се е родил, малчуганът е голяма слабост на изпълнителката на "Детелини". За деня на детето - 1 юни,

Лили Иванова завещава 10 милиона на голямото внуче на сестра й Магда

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4800598

Около 10 млн. лева ще остави в наследство естрадната прима Лили Иванова на 8-годишния Иван. На толкова специалисти оценяват богатството на легендарната певица, а момченцето е голямото внуче на сестра й Магда.  Откакто се е родил, малчуганът е голяма слабост на изпълнителката на
Около 10 млн. лева ще остави в наследство естрадната прима Лили Иванова на 8-годишния Иван. На толкова специалисти оценяват богатството на легендарната певица, а момченцето е голямото внуче на сестра й Магда. Откакто се е родил, малчуганът е голяма слабост на изпълнителката на "Детелини". За деня на детето - 1 юни,

Липсват стандарти за водене на медицинската документация

http://news.ibox.bg/news/id_524773391

Призовават МЗ също да поеме отговорност за скандалното раждане в Тетевен

Тъжна вест! Почина легендата Цоньо Василев

http://pik.bg/тъжна-вест-почина-легендата-цоньо-василев-news342999.html

Тъжна вест! Почина легендата Цоньо Василев

Легендата на родния футбол Цоньо Василев е починал тази вечер.

Играл е за Волов (Шумен), ЦСКА (София) и кипърския Етникос Ахнас.[1] Един от най-прочутите леви защитници в историята на футбола ни. Изявява се с бързина и чести флангови рейдове към противниковата врата. След приключването на състезателната си дейност е треньор на Шумен и Черно море. Общински съветникв Общински съвет-Шумен за мандат 2007-2011 г., избран от листата на БСП. Член на УС на ФК Шумен 2010.

Василев има 46 мача с 3 гола в "А" националния отбор, 4 мача за "Б" националния и 23 мача с 2 гола за младежкия национален отбор, с който е Балкански шампион за младежи. 

Реакциите след оставката на Блатер: Проблемите не са свършили

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/06/03/2545999_reakciite_sled_ostavkata_na_blater_problemite_ne_sa/?ref=rss


Оттеглянето на Сеп Блатер от президентския пост на ФИФА изненада футболния свят, а новината бе приета позитивно от повечето хора, свързани със спорта. Всички спортни деятели обаче, са категорични, че с оставката на швейцареца проблемите на световната централа съвсем не са свършили.

Президентът на Международния олимпийски комитет (МОК) Томас Бах сподели, че се отнася с уважение към решението на Блатер: 

"Ние се отнасяме с дълбоко уважение към решението на Блатер да подаде...

Новият руски спортен телеканал ще бъде безплатен

http://www.cross.bg/chernishenko-rysiya-sporten-1467915.html

/КРОСС/ Президентът на Континенталната хокейна лига (КХЛ) и председател на холдинга „Газпром-Медия“ Дмитрий Чернишенко обяви, че новият общоруски телевизионен спортен канал ще бъде безплатен, пише „Спорт-Экспресс“. Идеята за неговото създаване даде президентът на Русия Владимир Путин. „Каналът ще бъде безплатен“, заяви Чернишенко на заседание на Съвета при Президента на Русия по развитието на физкултурата и спорта. „Общодостъпен и задължителен за излъчване, каналът ще предава най-интересните видове спорт. Така феновете ще могат да следят спортните събития, независимо къде се намират. Спортното съдържание ще бъде достъпно за социалните мрежи, мобилни платформи, спортни радиостанции, за което ще се грижи информационна агенция.

Град Игнатиево край Варна е под блокада

http://www.moreto.net/novini.php?n=290858

Полиция е обсадила град Игнатиево край Варна. Блокирани са входовете и изходите на населеното място, съобщава Нова тв. Проверяват се собствениците на луксозни къщи в града, за които телевизията разкри, че са забогатели от джебчийство.

Нов скандал в БСП: Предлагали подкуп на Михаил Миков

http://www.cross.bg/mikov-partiyata-podkyp-1467942.html

/КРОСС/Нов грозен скандал разтресе БСП, след като Бриго Аспарухов изненадващо разкри, че кандидат за лидерския пост на партията е предложил преди време подкуп на Михаил Миков, за да се откаже от надпреварата. Това се случило през април миналата година на 48-ия конгрес на левицата, разказа пред „Блиц" генералът, който е член на Националния съвет на столетницата. Аферата с рушвета обявил пред конгреса все още действащият тогава председател в оставка Сергей Станишев. „Вече мина година и половина и аз до ден-днешен нямам обяснение защо не беше раздуто, защо никой от конгреса не реагира", чуди се Аспарухов. Той недоумява и защо Миков е покрил случая и разсъждава: „Значи, след като на тебе ти предлагат подкуп, приятелю, очакват, че може и да стане." Заради разкритията вчера левицата влезе в режим на обяснения. Историята бе потвърдена от зам.-председателя Драгомир Стойнев. „Присъствах на разговора. Мишо сам разказа, че емисар на негов конкурент за председателското място дошъл да му предлага пари. Това стана пред мен, Янаки и Сергей, но работа на Мишо е да каже името му", посочи той пред „Преса". Според него в момента в БСП се води „мръсна и гнусна кампания", която руши партията. „Опитвам се да я спра, но явно не мога

Нов скандал в БСП: Предлагали подкуп на Михаил Миков

http://www.cross.bg/podkyp-partiyata-mikov-1467942.html

/КРОСС/Нов грозен скандал разтресе БСП, след като Бриго Аспарухов изненадващо разкри, че кандидат за лидерския пост на партията е предложил преди време подкуп на Михаил Миков, за да се откаже от надпреварата. Това се случило през април миналата година на 48-ия конгрес на левицата, разказа пред „Блиц" генералът, който е член на Националния съвет на столетницата. Аферата с рушвета обявил пред конгреса все още действащият тогава председател в оставка Сергей Станишев. „Вече мина година и половина и аз до ден-днешен нямам обяснение защо не беше раздуто, защо никой от конгреса не реагира", чуди се Аспарухов. Той недоумява и защо Миков е покрил случая и разсъждава: „Значи, след като на тебе ти предлагат подкуп, приятелю, очакват, че може и да стане." Заради разкритията вчера левицата влезе в режим на обяснения. Историята бе потвърдена от зам.-председателя Драгомир Стойнев. „Присъствах на разговора. Мишо сам разказа, че емисар на негов конкурент за председателското място дошъл да му предлага пари. Това стана пред мен, Янаки и Сергей, но работа на Мишо е да каже името му", посочи той пред „Преса". Според него в момента в БСП се води „мръсна и гнусна кампания", която руши партията. „Опитвам се да я спра, но явно не мога

Още два района остават без вода днес във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=290857

Поради извършване на ремонт и реконструкция на съществуващи водопроводи от фирма "Пътстрой", без вода ще останат абонатите по улиците "Найчо Цанов " и "Злетово". Водоподаването ще бъде преустановено от 9 до 15 часа.

МОСВ: Реките в страната ще продължат да се понижават

http://pik.bg/мосв-реките-в-страната-ще-продължат-да-се-понижават-news342997.html

МОСВ: Реките в страната ще продължат да се понижават

 Реките в страната ще продължат да се понижават или ще се задържат. Това съобщиха от Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

По данни и прогнози на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН ( НИМХв – БАН) на места в източната половина от страната и в планините днес ще превали краткотраен дъжд. Очакваните количества ще са до 3-5 л/кв.м. В четвъртък ще превали и прегърми на повече места в Западна и Централна България в количества от 2-10 л/кв.м, но е възможно на отделни места да има до 15-20 л/кв.м. През нощта срещу петък и в петък явленията ще продължат, количествата на валежите ще са подобни. 
През изминалото денонощие речните нива в страната са продължили да се понижават или са се задържали. Незначителни повишения са отчетени при отделни измервателни пунктове. Водните количества на наблюдавани реки в страната са около и над праговете за средни води.

Дунавски басейн: нивата на наблюдаваните реки са се изменяли в границите от - 4 см до + 6 см.
Черноморски басейн: понижение с - 2 см е регистрирано на река Факийска при с. Зидарово. Нивата на останалите наблюдавани реки са останали без изменение.
Източнобеломорски басейн: нивата на наблюдаваните реки Тунджа и Арда са се понижавали или останали непроменени. Във водосбора на река Марица са регистрирани изменения на нивата от с - 40 см при Белово до с + 12 см при Пловдив.
Западнобеломорски басейн: регистрирани са колебания на нивата от - 6 см до + 1 см.

В резултат на метеорологичната прогноза и хидрологичната обстановка, днес и утре нивата на наблюдаваните реки в страната ще продължат да се понижават или ще се задържат.
Дунавски басейн: нивата на наблюдаваните реки ще останат без съществена промяна или ще продължат да се понижават. В резултат на прогнозираните валежи утре са възможни краткотрайни, незначителни повишения на нивата в горните течения на реките Осъм, Янтра, Русенски Лом. Според моделираните водни количества за река Искър – днес и утре ще са над средната многогодишна стойност, но под прага за внимание. Според моделираните водни количества за река Янтра прогнозираните водни количества за 3, 4 и 5 юни ще бъдат над средно многогодишната стойност, като се очаква понижение на основната река и притоците й, но ще са под прага за внимание. Според моделираните водни количества за река Русенски Лом водното количество в долното течение на реката днес и утре ще бъде над средно многогодишната стойност, но ще продължи плавно да се понижава.
В Черноморския басейн днес и утре нивата ще останат без съществена промяна или ще продължат да се понижават, като утре са възможни краткотрайни повишения на реките Провадийска, Камчия и Факийска (горно течение), в следствие на прогнозираните валежи.
Източнобеломорски басейн:
Днес и утре нивата на реките Тунджа, Марица и Арда ще останат без съществена промяна, но утре са възможни краткотрайни повишения на отделни места във водосборите на наблюдаваните реки, в резултат на прогнозираните валежи.
Възможни краткотрайни повишения в долното течение на река Тунджа, краткотрайни повишения в средното и долното течение на река Марица и по Родопските й притоци. Системата за ранно предупреждение на НИМХ – БАН прогнозира за водосборите на реките Марица и Тунджа, че нивата в басейна на двете реки ще са под праговете за предупреждение. Възможни са краткотрайни повишения на нивата в средното и долното течение на река Арда. Системата за ранно предупреждение за водосбора на реката прогнозира, че в басейна й водните нива ще са под праговете за предупреждение.
Западнобеломорски басейн: 
Нивата на наблюдаваните реки Места и Струма днес и утре ще останат без съществено изменение или плавно ще се понижават. Утре са възможни краткотрайни, незначителни повишения в долното течение на река Места и в среднато течение на река Струма, в резултат на прогнозираните валежи.
В направените прогнози не се отчита влиянието и ретензионната способност на язовирите.

Шофьор блъсна момиче на пешеходна пътека в София и избяга

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4800579

Момиче е било блъснато на пешеходна пътека в ж.к. „Овча купел”, съобщиха за Агенция „Фокус” от пресцентъра на МВР. Сигналът за инцидента е подаден към 22:00 часа. Патрул на 6-то районно управление се е отзовал на мястото.  Момичето не е сериозно пострадало и няма опасност за живота му. То е откарано за преглед в болница.
Момиче е било блъснато на пешеходна пътека в ж.к. „Овча купел”, съобщиха за Агенция „Фокус” от пресцентъра на МВР. Сигналът за инцидента е подаден към 22:00 часа. Патрул на 6-то районно управление се е отзовал на мястото. Момичето не е сериозно пострадало и няма опасност за живота му. То е откарано за преглед в болница.

Нова версия за убийството на деветокласника Георги: Случайно нападение

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4800590

Нова версия се появи за убийството на 16-годишния Георги в Борисовата градина – случайно нападение, научи bTV.
За това свидетелства есемес, който ученикът от Търговско-банковата гимназия изпратил до приятелката си. В съобщението той написал, че я чака на пейката. Минута и половина по-късно и? се обажда, за да и? каже, че е намушкан.
Нова версия се появи за убийството на 16-годишния Георги в Борисовата градина – случайно нападение, научи bTV. За това свидетелства есемес, който ученикът от Търговско-банковата гимназия изпратил до приятелката си. В съобщението той написал, че я чака на пейката. Минута и половина по-късно и? се обажда, за да и? каже, че е намушкан.

Кървави снимки по булевардите ще превъзпитат шофьорите

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4800051

Всяка година у нас в катастрофи загиват 1000 души, 10 000 остават инвалиди
ЗАСТАНАЛ на светофар, един американски експерт от Световната банка, който пише изследване за България, възкликва: “Тези хора не познават ли цветовете, та пресичат на червено?”
Така още по-ужасно се открояват данните от въпросното изследване - от пътно-транспортни злополуки
Всяка година у нас в катастрофи загиват 1000 души, 10 000 остават инвалиди ЗАСТАНАЛ на светофар, един американски експерт от Световната банка, който пише изследване за България, възкликва: “Тези хора не познават ли цветовете, та пресичат на червено?” Така още по-ужасно се открояват данните от въпросното изследване - от пътно-транспортни злополуки

Много двойки на външното оценяване по математика

http://www.cross.bg/matematika-detzata-otgovorite-1467940.html

София /КРОСС/ Училището не може да бъде различно от обществото ни и това, което се случва край нас. Безразличието е един от големите проблеми, който съществува в момента в нашето общество. Това каза в сутрешния блок на bTV Ваня Кастрева, зам.-министър на образованието. Резултатите от външното оценяване са съизмерими с резултатите от последните години, но лошото е, че те са по-ниски в сравнение с миналите две години. По отношение на изпита по български език, средният сбор от точките е с 4 по-малко в сравнение с миналата година, а при математиката точките са със 7 по-малко. Тревожен факт е и големият брой двойки по математика, коментира още Ваня Кастрева. Ако говорим за региони, тази година децата на София са се справили най-добре по български език и математика, а след тях са децата от Пловдив и Смолян, а добър растеж имат децата от Плевен, Разград и някои други региони, коментира зам.-министърът. Децата продължават да допускат пунктуационни и лексикални грешки и проблем се получава работата им с текст и именно за изчистването на тези грешки ще работим в министерството. В Министерство на образованието правим всичко възможно, за да въведем строги мерки, за да не изтичат отговорите за матурите, но е факт, че и тази година имаше купуване на матурите. Не искам да казвам конкретно по какъв начин е ставало изтичането на отговорите за изпитите и купуването им, това все пак е работа на разследващите органи, но това, което бих могла да кажа, че изтичането на отговорите със  

Европейският парламент спира сътрудничеството си с Русия

http://www.mediapool.bg/evropeiskiyat-parlament-spira-satrudnichestvoto-si-s-rusiya-news234871.html

Преустановява се дейността на комисията за парламентарно сътрудничество между ЕС и Русия в Европейския парламент (ЕП), съобщи председателят на Европарламента Мартин Шулц. Това е отговор на създадения от Русия черен списък за забрана на европейски политици и официални представители на ЕС да влизат на руска територия. Спирането на сътрудничеството ще има и други измерения, освен прекратяването на дейността на комисията. Ще бъде ограничен достъпът до Европейския парламент на посланика на Руската федерация в Брюксел и на още един руски дипломат, съобщава БТА. Молбите на членове на руската Дума, както и на Съвета на федерацията на Руската федерация за достъп до ЕП, ще бъдат преценявани поотделно, според всеки конкретен случай. Мартин Шулц вече съобщил решението на руския посланик в Брюксел. Според Европейския парламент руските власти не са успели да осигурят прозрачност за своите решения по съставянето на черния списък, както и да съобразят тези решения със задълженията си по международното право. По думите на Шулц засегнатите от забраната не са получили възможност да се защитят по правен път и да обжалват. В момента бившия президент на Украйна Виктор Янукович на свой ред обжалва включването му в "черния списък" на ЕС. Той е подал в Общия Съд на ЕС иск срещу необоснованото включване на него и на сина му в "черния списък" на Евросъюза, предаде ТАСС, позовавайки се на базирания в Люксембург Съд на ЕС. Янукович и сина му са със забрана да влизат на територията на ЕС, а сметките им в европейски банки са замразени.

Нова версия за убийството на Георги: Случайно нападение

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4800586

Нова версия се появи за убийството на 16-годишния Георги в Борисовата градина – случайно нападение, научи bTV.
За това свидетелства есемес, който ученикът от Търговско-банковата гимназия изпратил до приятелката си. В съобщението той написал, че я чака на пейката. Минута и половина по-късно ? се обажда, за да ? каже, че е намушкан.
Нова версия се появи за убийството на 16-годишния Георги в Борисовата градина – случайно нападение, научи bTV. За това свидетелства есемес, който ученикът от Търговско-банковата гимназия изпратил до приятелката си. В съобщението той написал, че я чака на пейката. Минута и половина по-късно ? се обажда, за да ? каже, че е намушкан.

Полицейски патрули нарушават правилата за движение /видео/

http://www.cross.bg/politzaite-dvizhenie-naryshavat-1467939.html

София /КРОСС/ Полицейски патрули нарушават правилата за движение по пътищата. За това алармира в социалната мрежа „Фейсбук" потребител на име Angel Malinov.„Днес (1 юни) в центъра на София заснех два полицейски патрула да нарушават Закона за движение по пътищата! Автомобилът на единия екип не беше с включени звуков и светлинен сигнал, с които да покаже, че бърза да се отзове на сигнал. Другите пазители на реда бяха спрели на сладка раздумка на непозволено за спиране място. За това, че упражнявам гражданските си свободи и заснемам нарушения т.нар. Органи на реда решиха да се върнат и да ми направят проверка с намеци за слагане на белезници и отвеждане в близкото РПУ. При проверката на личните документи полицаите не пожелаха да се легитимират, да кажат имената си или от кое райнно управление са. От кадрите се забелязва, че на дрехите нямат карти с имена за легитимация. Отделните кадрите са номерирани и към тях върви кратко описание:1-Полицейски автомобил без светлинен и звуков сигнал преминава през забранената за движение в двете посоки ул. „Граф Игнатиев". Посоката на движение е от църквата „Свети Седмочисленици" към пл. „Славейков".2-На ул. „Г.С. Раковски" точно срещу магазин „БИЛА", в непосредствена близост до пл. „Славейков" други двама „Органи" също нарушават ЗДП

Пак трагедия в Тетевен: Психо болен скочи от последния етаж на болницата

http://offnews.bg/news/n_1/n_513846.html

Психично болен мъж е скочил от последния етаж на болницата в Тетевен, съобщи БНТ. Изяснява се как той е успял да се добере до необезопасен прозорец и защо не е бил под наблюдение.  Болницата остана временно без АГ отделение след смъртта на бебе там, докладът за лекарски пропуски и подадените оставки на медици. 

Къде КАТ-Варна ще следи днес - 3 юни за превишена скорост

http://www.moreto.net/novini.php?n=290840

Във Варна продължава засиленото присъствие на пътна полиция по най-натоварените места в града, съобщиха от полицията за Moreto.net. Ето къде ще има униформени екипи днес - 3 юни, сряда, които ще следят предимно за превишена скорост: 14:00ч.

Младеж загуби крака си при инцидент със скоростно влакче във Великобритания (видео)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4800571

Четирима души пострадаха тежко при инцидент със скоростно влакче в британски увеселителен парк, предава "Дейли мейл". Два вагона се сблъскали, като единият е бил празен, а в другия са се намирали 16 души. Влакчето прави 14 лупинга и развива скорост до 85 км в час. Трима от пострадалите са тийнейджъри, един от тях е загубил крака си при инцидента.

Младеж загуби крака си при инцидент със скоростно влакче във Великобритания (видео)

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4800581

Четирима души пострадаха тежко при инцидент със скоростно влакче в британски увеселителен парк, предава "Дейли мейл". Два вагона се сблъскали, като единият е бил празен, а в другия са се намирали 16 души. Влакчето прави 14 лупинга и развива скорост до 85 км в час. Трима от пострадалите са тийнейджъри, един от тях е загубил крака си при инцидента.

Андрей Райчев иска признаване на циганските лидери

http://news.ibox.bg/news/id_1231799385

Цветелин Кънчев иска партията му да бъде припозната представител на ромските интереси

В Македония ще се проведат предсрочни избори през април 2016 г.

http://www.investor.bg/centralna-i-iztochna-evropa/335/a/v-makedoniia-shte-se-provedat-predsrochni-izbori-prez-april-2016-g-196003/

Преходно правителство ще промени избирателния закон и избирателните списъци, договориха се управляващи и опозиция в страната с посредничеството на ЕС

Варненската полиция блокира Игнатиево

http://news.ibox.bg/news/id_393883863

Луксозният квартал на джебчиите, издигнат под чадъра на полицията

Психично болна стои 3 години в болница без документи

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4800568

Психично болна жена три години стои без документи за самоличност в болницата в Курило. Пред bTV директорът на здравното заведение д-р Цветеслава Гълъбова разказа историята на жената, представена като Светла.
Психично болна жена три години стои без документи за самоличност в болницата в Курило. Пред bTV директорът на здравното заведение д-р Цветеслава Гълъбова разказа историята на жената, представена като Светла. "Жената е психично болна, това нека уточня. Но тя дойде без никакви лични документи. Ние не знаехме дали има и близки.

Полицаи завардиха град Игнатиево

http://frognews.bg/news_92325/Politsai-zavardiha-grad-Ignatievo/

Град Игнатиево край Варна е под полицейска блокада. Органите на реда са отцепили района с луксозните къщи, за които от разследване на Нова телевизия стана ясно, че са вдигнати с пари от джебчийство. Има и задържани за разпит.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване