Ципрас отчаяно се нуждае от сделка, защото си отива

http://www.dnevnik.bg/analizi/2015/07/01/2564492_cipras_otchaiano_se_nujdae_ot_sdelka_zashtoto_si_otiva/?ref=rss


Изглежда, Алексис Ципрас се разпада.

След като банките са затворени и общественото мнение започна да се настройва срещу него, гръцкият премиер, изглежда, отчаяно се нуждае от сделка с кредиторите си. Атина не плати на МВФ и това засилва натиска. Но не е ясно дали кредиторите ще му отпуснат нещо. Те може да предпочетат да правят бизнес с наследника му.

Когато миналата седмица обяви, че Гърция отива на референдум дали да приеме сделката "пари срещу реформи", предложена от...

Шойбле: Писмото на Ципрас не променя нищо

http://www.investor.bg/centralna-i-iztochna-evropa/335/a/shoible-pismoto-na-cipras-ne-promenia-nishto-197787/

Според германския министър гръцките власти само се опитват да създадат впечатление, че са склонни да приемат условията

50 български автопилоти се поклониха пред Тодор Славов (Галерия)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4849381

50 от най-добрите ни пилоти по автомобилизъм дойдоха пред катедралния храм
50 от най-добрите ни пилоти по автомобилизъм дойдоха пред катедралния храм "Св. Успение Богоридочно" във Варна, за да се простят със загиналия шампион Тодор Славов. В състезателни екипи, двойките от водачи и навигатори носеха венци. Сред присъстващите са най-известните ни пилоти Димитър Илиев, Крум Дончев, Петър Гьошев и Пламен Стайков,

Financial Times: Ципрас е готов да приеме условията на кредиторите

http://www.cross.bg/tzipras-prieme-financial-1471858.html

/КРОСС/Алексис Ципрас ще приеме условията на кредиторите, които са обсъждани този уикенд, но с незначителни промени, според писмо на гръцкия премиер, изпратено късно във вторник вечер, съобщи кореспондентът на Financial Times Питър Шпигел. Писмото е изпратено до ръководителите на Европейската комисия, Международния валутен фонд и Европейската централна банка. В полунощ изтече срокът за изплащане на дълга към МВФ, както и спасителната програма за Гърция. Въпреки че спасителната програма изтече тази нощ и това означава, че удължаването й не е на масата за преговори, новото писмо на Ципрас може да послужи като основа за нов, трети пакет през идните дни, пише Financial Times. В писмото си Ципрас казва, че Атина ще приеме всички реформи в системата на ДДС с едно изключение: ще се запази специалната 30-процентова отстъпка от ДДС на гръцките острови, много от които са отдалечени и доставките до тях са трудни. Относно пенсионната реформа, премиерът иска поетапното увеличение на пенсионната възраст до 67 години до 2022 г. да започне през октомври, а не веднага. Ципрас иска специалните надбавки за най-бедните пенсионери да бъдат премахнати с по-бавен темп от този, предложен от кредиторите. Според Питър Шпигел именно заради това ново предложение от Ципрас е била отложена и срещата на еврогрупата

Фермери без животни ще връщат ползваните държавни пасища, предвиждат законови промени

http://www.dnevnik.bg/biznes/2015/07/01/2564478_fermeri_bez_jivotni_shte_vrushtat_polzvanite_durjavni/?ref=rss


Фермери, които не притежават животни, няма да получават пасища от държавния и общинския поземлен фонд. Това гласят промени в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи, одобрени от правителството.

Целта е да се допълни създадената нова процедура за отдаване под наем или аренда без търг на пасищата, мерите и ливадите от държавния и общинския поземлен фонд, само на животновъди.

Новите текстове задължават ползвателите на такива пасища, които нямат животни, да...

Ципрас се съгласил на условията на кредиторите

http://offnews.bg/news/n_1/n_526408.html

Гръцкият премиер Алексис Ципрас е готов на споразумение с ЕС след малки корекции в предложенията на международните кредитори. Това става ясно от писмо, което Ципрас е изпратил късно снощи до Европейската комисия, Международния валутен фонд и Европейската централна банка, съобщи Financial Times, откъдето притежават и копие на писмото. В писмото до Брюксел Ципрас обяснява, че приема повечето условия на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер, но иска да се наложат някои корекции. Сред тях са запазване на специалната 30-процентна отстъпка за гръцките острови, много от които се намират в отдалечени и трудни за снабдяване райони. Освен това Ципрас настоява още да се забавят част от пенсионните реформи. Гръцкият премиер бил готов и да отмени насрочения за неделя референдум, ако предложенията му бъдат приети и се стигне до споразумение. 

Финансовият министър решава кой от администрацията да пътува в бизнес класа

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4849373

Длъжностни лица от държавната администрация ще могат да пътуват с билет бизнес класа на самолетите при продължителност на полета повече от 5 часа, след изричното разрешение на министъра на финансите. Това предвижда направеното допълнение на Наредбата за служебните командировки и специализации, съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет.
Длъжностни лица от държавната администрация ще могат да пътуват с билет бизнес класа на самолетите при продължителност на полета повече от 5 часа, след изричното разрешение на министъра на финансите. Това предвижда направеното допълнение на Наредбата за служебните командировки и специализации, съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет.

Мъж, заплашвал с убийство и палеж жена, се отърва с пробация

http://pik.bg/мъж-заплашвал-с-убийство-и-палеж-жена-се-отърва-с-пробация-news358459.html

Мъж, заплашвал с убийство и палеж жена, се отърва с пробация

Мъж с начално образование, заплашвал многократно чрез жена, че ще я убие и че ще подпали къщата й, се размина само с пробация. Той дори й изпратил 9 писма, в които обяснявал намеренията си.

Законът предвижда сериозни наказания за този вид агресия (лишване от свобода до 2 години за заплаха за палеж и до 3 години или пробация при закана за убийство), ако тя поражда основателен страх, че заплашващият наистина ще извърши това, което е заявил.

Престъпленията мъжът извършил в периода от април до юли 2013 г. в село Тетово. След залавянето му се признал за виновен и сключил споразумение с прокуратурата, в което били договрени пробационните му мерки. Те включват задължително явяване за подпис пред пробационен служител два пъти седмично в продължение на три години; задължителни срещи с такъв за същия период, забрана да посещава дома на жертвата и 250 часа безвъзмезден труд в полза на обществото, които да бъдат разпределени в рамките на три години, пише topnovini.bg

От наказанието на престъпника е приспаднато времето, през което е бил задържан. Той ще трябва да покрие и разноските по делото.

Одобреното от съда споразумение има последиците на влязла в сила присъда.

 

Вижте най-странните слънчеви очила

http://petel.bg/Vizhte-nay-strannite-slanchevi-ochila__117988

Колкото по-изчанчено, толкова по-добре е основният девиз на хората, които са фенове на очилата. От както Виктория Бекъм наложи модата, с...

Изложба на котки "Купа на Балканите" ще се проведе в к.к. Албена

http://petel.bg/Izlozhba-na-kotki-Kupa-na-Balkanite-shhe-se-provede-v-k-k--Albena__117990

Съюз на Фелинолозите в България ще проведе „XV и XVI Mеждународна лицензирана изложба на котки Купа на Балканите“ в Културен център в к.к....

Над 40 нелегални имигранти спипаха в София при рутинна акция

http://frognews.bg/news_93994/Nad-40-nelegalni-imigranti-spipaha-v-Sofiia-pri-rutinna-aktsiia/

Над 40 нелегални имигранти спипаха на различни места в София при рутинна полицейска проверка на ДАНС и МВР. Практика стана ежедневните действия на ченгетата да се представят като мащабни и шумни акции.

Над 40 нелегарни имигранти спипаха в София при рутинна акция

http://frognews.bg/news_93994/Nad-40-nelegarni-imigranti-spipaha-v-Sofiia-pri-rutinna-aktsiia/

Над 40 нелегални имигранти спипаха на различни места в София при рутинна полицейска проверка на ДАНС и МВР. Практика стана ежедневните действия на ченгетата да се представят като мащабни и шумни акции.

25 години затвор получи убиецът на Хюлия Маджар

http://offnews.bg/news/n_1/n_526423.html

25 години затвор при строг режим получи обвиняемият за убийството на Хюлия Маджар Иван Тодоров.  Тодоров трябва да заплати и 300 000 лева кръвнина на родителите на убитото момиче, пише още в решението на Варненския апелативен съд.  На първа инстанция Иван бе осъден на 13 години и 4 месеца лишаване от свобода при първоначален строг режим. Тогава Варненският окръжен съд (ВОС) постанови 20 години затвор за Тодоров, но тъй като той призна вината си и всички доказателства в обвинителния акт, наказанието му се намали с 1/3 и така убиецът получи присъда "лишаване от свобода" за малко повече от 13 години.  Веднага след като излезе решението на съда родителите и адвокатите им заявиха, че ще обжалват.  Съдебното заседание на втора инстанция се проведе на 22 юни. Тогава тримата защитници на родителите на Хюлия, както и прокуратурата поискаха Тодоров да получи "доживотен затвор", след което, заради самопризнанията му, присъдата да се замени с „лишаване от свобода“ от 20 до 30 години.  Адвокатът на подсъдимия пък заяви, че по делото липсват доказателства за проява на изключителна жестокост и че няма основание за налагане на "доживотен затвор". Варненският апелативен съд трябваше да се произнесе в срок от месец, а присъдата стана ясна днес.  Припомняме, че 24-годишната Хюлия от село Белоградец е убита, защото отказала да прави секс с Тодоров. В нощта на 1 януари 2014 г. Хюлия и Иван прекарали два часа в колата на подсъдимия. Момичето обидило Тодоров, който обаче не споменава какво точно му е казала Хюлия, тоя я ударил в лицето, тя излязла от автомобила и започнала да бяга. Иван я догонил и я ударил 6 пъти по главата с гаечен ключ. Именно тези удари причинили смъртта на 24-годишното момиче. Убиецът и жертвата били приятели от деца, а след това и съученици. Иван е имал приятелка, която много ревнувала заради отношенията между него и Хюлия. Пред ВОС защитникът на Тодоров Димитър Димитров пък разви тезата, че клиентът му е бил силно афектиран, когато е извършил убийството. Поведението му след престъплението и бягството му в Холандия се дължели на паника и не били белег за хладнокръвие.

Финансовият министър решава кой от администрацията да пътува в бизнес класа

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4849376

Длъжностни лица от държавната администрация ще могат да пътуват с билет бизнес класа на самолетите при продължителност на полета повече от 5 часа, след изричното разрешение на министъра на финансите. Това предвижда направеното допълнение на Наредбата за служебните командировки и специализации, съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет.
Длъжностни лица от държавната администрация ще могат да пътуват с билет бизнес класа на самолетите при продължителност на полета повече от 5 часа, след изричното разрешение на министъра на финансите. Това предвижда направеното допълнение на Наредбата за служебните командировки и специализации, съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет.

БХК ще съди България за събарянето на къщите в Гърмен

http://news.ibox.bg/news/id_2042255273

Правозащитниците напомнят, че държавата вече е осъдена за три подобни случая

КЗК: "Техем" нарушава правата на потребителите

http://pik.bg/кзк-техем-нарушава-правата-на-потребителите-news358458.html

КЗК: "Техем" нарушава правата на потребителите

Комисията за защита на конкуренцията предяви на "Техем Сървисис" ЕООД твърдения за извършено нарушение на чл. 21 от ЗЗК за злоупотреба с господстващо положение на пазара на реализация на индивидуалните разпределители на топлинна енергия на територията на страната.

Това положение може да предотврати, ограничи или наруши конкуренцията и да засегне интересите на потребителите посредством прилагане на различни ценови условия и чрез прилагане на различни търговски условия за един и същ вид договори, съобщиха от КЗК.

Разследването установи, че клиентите на "Техем сървисис" ЕООД в градовете с централизирано топлоснабдяване, са поставени в неравноправно положение, тъй като само в някои от градовете им се предоставя възможност да избират между това дали да закупят или да наемат индивидуалните разпределители за топлинна енергия, което води до ограничаване изборът на потребителите.

Също така за определен период дружеството е прилагало различни ценови условия на територията на град Пловдив в сравнение с останалите градове с централизирано топлоснабдяване, на чиято територия оперира дружеството. "Техем сървисис" ЕООД има право в 30 дневен срок да представи писмени възражения, както и да бъде изслушано от Комисията по предявените твърдения. Определението не подлежи на обжалване.

Петото издание на Mtel Media Masters предстои през септември

http://www.cross.bg/medii-mtel-media-1471857.html

/КРОСС/Журналистическата надпревара Mtel Media Masters'2015 ще започне на 1 септември. В продължение на месец журналисти от всички национални и регионални медии ще могат да кандидатстват в петото издание на конкурса, който отличава най-добрите постижения при отразяване на теми, свързани с технологиите, иновациите и науката, и показващи как те променят живота ни. От 2010 година Мтел инициира журналистическата надпревара, за да бъде фокусирано общественото внимание върху значимостта на иновациите, технологиите и науката за развитието на икономиката и обществото не само в България, но и по света.По традиция Mtel Media Masters ще се проведе в три категории - печатни медии, електронни медии и интернет медии. Всеки кандидат ще може да участва с до три свои авторски материала, публикувани или излъчени в периода от 1 октомври 2014 година до 30 септември 2015 година. Кандидатурите ще бъдат приемани от Центъра за развитие на медиите и фондация „Медийна демокрация", които са организатори на надпреварата. Освен че приемат конкурсните материали, експертите на неправителствените организации подпомагат работата на независимото жури, без участието на представител на Мтел, което определя най-добрите журналистически постижения.Както в досегашните издания на конкурса, победителите ще бъдат определени според няколко критерии за оценка - информативност, обективност, аналитичност, собствен стил, творчески и нестандартен подход към темата

Вижте какво написаха на колата на Тодор Славов, с която ще го изпратят в последния му път (снимки)

http://pik.bg/вижте-какво-написаха-на-колата-на-тодор-славов-с-която-ще-го-изпратят-в-последния-му-път-с-news358457.html

Вижте какво написаха на колата на Тодор Славов, с която ще го изпратят в последния му път (снимки)

Колата, с която приживе Тодор Славов се състезаваше, е паркирана пред катедралата. Тя ще води шествието в 15 часа, с което автомобилния пилот ще бъде изпратен в последния му път до Старите варненски гробища. На любимото Рено Клио на Тодор има надпис „Завинаги номер 1 в нашите сърца“, а над него фигурира и рождената му дата – 22.01.1984 г.

 

Огромен билборд с лика на Тодор Славов пък пристигна пред храма с камион, пише 'Петел".

 Разбра се още, че пилоти от Сърбия и Румъния, карали с Тодор на световното младежко рали през 2010-а, където завърши трети, са изпратили венци на поклонението.

Много съболезнователни писма са пристигнали на електронния адрес на клуба на Славов „Булбет рали тийм“ и страниците му във Фейсбук, разкри мениджърът на пилота Владимир Гатев .

Той допълни, че паметта на Тодор Славов ще бъде почетена и на предстоящия кръг от световния рали шампионат в Полша.

 

 

 

Григор Димитров жъне победи на "Уимбълдън", ред е на мач с Гаске

http://tennis.actualno.com/Grigor-Dimitrov-jyne-pobedi-na-Uimbyldyn-red-e-na-mach-s-Gaske-news_481887.html

Победите на най-добрия български тенисист Григор Димитров в меката на този спорт „Уимбълдън” за тази година са вече две. Нашето момче не показа особени колебания и се справи с американеца Стив Джонсън в три сета – 7:6 (8), 6:2, 7:6 (2) и в следващия кръг ще играе с французина Ришар Гаске. Срещу него Григор има 4 загуби в 4 официални мача, но се надяваме в петък, 3 юни, това да се промени – с присъствието на репортер на Sportline.bg и Actualno.com на живо в рая на тениса.

Покерджийските ходове на Ципрас и гръцкото гостоприемство през погледа на местен бизнесмен

http://balkani.actualno.com/Pokerdjijskite-hodove-na-Cipras-i-gryckoto-gostopriemstvo-prez-pogleda-na-mesten-biznesmen-news_481874.html

Референдумът беше голяма грешка. Той раздели населението на защитници на силно „за“ и силно „против“, често дори и в рамките на едно семейство. Това коментира пред Actualno.com Александър Караватис, партньор във Viva.gr/Realize, най-голямата в страната платформа за онлайн закупуване на билети за събития, пътувания и други плащания. Проблемът е, че въпреки че всички знаят какво значи да гласуват „да“, а именно повече икономии, никой не е отдели време, за да об

До петък Патриотите решават запазват ли подкрепата си към управляващите

http://www.moreto.net/novini.php?n=293844

До петък ръководството на Патриотичния фронт ще реши дали да остане в коалицията на управляващото мнозинство. През предишните седмици обаче срокът на ултиматумът на националистите беше 1 юли. Днес обаче този въпрос изнерви съпредседателя на Патриотичния фронт Валери Симеонов.

Обвиняват депутат от ПФ в етническа дискриминация

http://www.cross.bg/petrova-diskriminatziya-syltanka-1471856.html

/КРОСС/Първи специализиран заседателен състав на Комисията за защита от дискриминацията, третиращ жалбите по етнически и расови признаци, е образувал преписка срещу народния представител от Патриотичния фронт и председател на Националната женска организация на ВМРО д-р Султанка Петрова. Жалбата е от Сениха Ахмед от гр. Завет. Поводът е участие на д-р Петрова в предаване на Нова телевизия, където е коментиран казусът „деца раждат деца". Според жалбоподателя в изказването си народният представител е дискриминирал циганската общност, цитирайки данни от изследване на Центъра за демографска политика - непълнолетна циганка с 3 деца може да вземе около 1500 лв. от социални помощи.„Този вид дискусии се възприемат от ромите като тормоз на етническа основа по смисъла на Закона за защита от дискриминация, създават заплаха и нагнетяват чувство на несигурност, унижение, страх и отчуждение от обществото", посочва в сигнала си гражданката Семиха Ахмед. Тя обаче не пояснява на основата на какви свои или други надлежни наблюдения или анализи твърди това, както и кои са конкретните пострадали от приписваната дискриминация.В писменото си становище до комисията Султанка Петрова заявява: „Моето изказване, видно от видеозаписа на предаването, е базирано на изнесени още през 2013 г. данни на Центъра за демографска политика

Достъпни и изпитани рецепти за лечение с билки

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4849366

Старата приказка, че „За всяка болка има билка
Старата приказка, че „За всяка болка има билка" определено е вярна, казва д-р Атанас Михайлов, специалист по вътрешни болести и природолечител. Според него обаче лековитите растения се подценявали все още на фона на медикаментите. „Както ножът може да убива, но в ръцете на хирурга той спасява живот, така и в медицината,

Достъпни и изпитани рецепти за лечение с билки

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4849370

Старата приказка, че „За всяка болка има билка" определено е вярна, казва д-р Атанас Михайлов, специалист по вътрешни болести и природолечител. Според него обаче лековитите растения се подценявали все още на фона на медикаментите. „Както ножът може да убива, но в ръцете на хирурга той спасява живот, така и в медицината,
Старата приказка, че „За всяка болка има билка" определено е вярна, казва д-р Атанас Михайлов, специалист по вътрешни болести и природолечител. Според него обаче лековитите растения се подценявали все още на фона на медикаментите. „Както ножът може да убива, но в ръцете на хирурга той спасява живот, така и в медицината,

БСП атакува правилата за избор на управител на БНБ в КС

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/bsp-atakuva-pravilata-za-izbor-na-upravitel-na-bnb-v-ks-197786/

Недоволството е заради невъзможността отделни народни представители да правят предложения за нов гуверньор

В Баку се здрависах с Путин - с никой няма да си обявяваме война, заяви Бойко Борисов

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/07/01/2564471_v_baku_se_zdravisah_s_putin_-_s_nikoi_niama_da_si/?ref=rss


Премиерът Бойко Борисов отхвърли определенията на независимия депутат Велизар Енчев, че България е в подготовка за война с Русия и е фронтова линия. "Ние сме лоялен натовски член, не сме троянски кон", заяви Борисов в днешния блиц контрол в парламента.

Според премиера ничии чужди интереси не накърняваме. "Лукарски, Петкова, Павлова бяха в Москва, в Петербург на събития", посочи Борисов и добави, че не може да разбере какво карало Енчев да мисли, че според България руснаците са...

Григор Димитров играе с подобрена ракета на "Уимбълдън"

http://www.cross.bg/raketa-podobrena-razlichni-1471855.html

/КРОСС/Григор Димитров играе с подобрена ракета на "Уимбълдън", стана ясно от публикация на "Уилсън" във "Фейсбук". Aмериканският производител обяви, че след скорошните тестове и изпробването на различни рамки са били избрани правилната тежест и баланс и е било облекчено усещането на неговата ракета. "Добър старт в Лондон с избраното от него оръжие", написаха още от "Уилсън". От началото на годината най-добрия български тенисист тестваше различни ракети. През април, когато даде пресконференция в България, той дори заяви, че дългото търсене на подходяща ракета е една от причините за неубедителното му представяне през 2015 г. След като лошите резултати продължиха с отпадане в първия кръг на "Ролан Гарос", треньорът му Роджър Рашийд директно обвини ракетата за това. "Ракетата трябва да се променя заедно с неговата игра. Тази, която използваше до миналата година, вече беше на 20 години. Сега се опитваме да намерим ракета, която най-добре ще съответства на играта му. Струва ми се, че вече сме намерили оптималния вариант, но сега е нужно той да проведе с нея колкото може повече срещи, за да свикне на 100%", коментира австралиецът.  

Борисов: За да преборим битовата престъпност, да скъсим съдебния процес

http://pik.bg/борисов-за-да-преборим-битовата-престъпност-да-скъсим-съдебния-процес-news358455.html

Борисов: За да преборим битовата престъпност, да скъсим съдебния процес

Ако искаме реален ефект, трябва да скъсим съдебния процес. Няма как с години да си говорим за висящи дела. Последният пример е от Сандански - човек с над 20 висящи дела убива човек. Този коментар направи в парламента премиерът Бойко Борисов в отговор на въпрос за мерките за справяне с битовата престъпност.

"Години наред в МВР по въпроса за битовата престъпност нямаше ясна концепция. Тя се третира като част от организираната, което не е така. Работеше се на парче", каза Красимир Каракачанов и попита какви конкретни мерки свързани с реорганизацията на личния състав, осигуряването на по-сериозно присъствие в малките население места, видеонаблюдението и т.н. ще бъдат предприети. Доколко кабинетът възприема като приоритет този проблем и ще бъдат ли отпуснати допълнителни средства за неговото решаване, попита Каракачанов.

"Предишното правителство увеличи с 200 млн. лева в МВР заплатите без финансова обосновка, каза Бойко Борисов. "Направихме огромни усилия и събираме доста повече пари в бюджета. Дадохме 30 млн. лева за огражденията - огромни пари се харчат в тази сфера", добави той. Ако искаме реален ефект, трябва да скъсим съдебния процес, каза премиерът. Според него основната част на съдебната реформа трябва да е точно това.

"Няма как с години да си говорим за висящи дела. Човек с над 20 висящи дела убива човек в Сандански", посочи Борисов. Каква е превенцията на този, който кара без книжка - днес го хващат, утре пак си кара, добави той. Огромният бич - крадците на коли, къщи и апартаменти са рецидивисти, каза Борисов. Така в статистиката се отчита по-голяма разкриваемост, но всички са на свобода, каза той. Направете промяна в закона и тези хора да бъдат в затвора, призова Борисов. Той обяви, че е готов държавата да даде повече пари за видеонаблюдение, но това няма да реши проблема.

"Ще го наснимаме за 25-ти път този в Сандански, ще дойде адвокатът и ще го освободи, а той ще отиде пак да открадне, за да плати таксата", каза Борисов. "Ще заложим в бюджета още 1 млрд. лева, колкото кажете - това ще е за сметка на селските производители, или за здравеопазване, вие решавате. Ако не направим промени в срокове и незабавното изпълнение, да се усети превенцията - като извършиш престъпление, влизаш в затвора...", разпалено коментира Борисов

. Ще имаме повече статистика, но няма да имаме търсения ефект. Ефектът е, като го хванеш, че краде - дали ще е глоба, да има наказание веднага, подчерта Борисов. "Същият проблем имаме и в митниците, и с катаджиите, и с данъчните. Протокол след протокол, акт след акт, години наред", каза Борисов. Той е възложил на Христо Иванов и на Румяна Бъчварова да предложат мерки в тази посока. "В момента е златно време да си адвокат, с цялото ми уважение към адвокатите", добави той. 

Борисов и патриотите си „подхвърлят” ултиматуми в НС

http://news.ibox.bg/news/id_1541572359

Къде да са силите - в съдебна реформа или в борба с битовата престъпност

България започва подготовка за членство в еврозоната

http://www.mediapool.bg/bulgaria-zapochva-podgotovka-za-chlenstvo-v-evrozonata-news236077.html

България започва подготовката си за влизане в еврозоната на фона на драматичните събития в Гърция, която е изправена пред риска да стане първата страна изключена от зоната на единната валута.   Българското правителството създаде Координационен съвет за подготовка на страната за членство в еврозоната начело с министърът на финансите, който ще отговаря за въвеждането на единната валута, съобщи правителствената пресслужба в сряда след заседанието на Министерския съвет.   "Лично моите амбиции, не смятам, че правителството има различни, са да влезем в еврозоната колкото е възможно по-бързо", каза министър Владислав Горанов преди дни по време на заседанието на парламентарната комисия по бюджет и финанси. При добро стечение на обстоятелствата и изпълняване на критериите това може да стане най-рано през 2018 г., стана ясно от думите на Горанов.   Пътят към еврозоната за страната ни минава през стрес теста на банковата ни система и връщането на доверието в нея, изпълнението на техническите критерии – инфлация, дефицит и лихви, следва влизането в Единния надзорен механизъм ERM ІІ, т.нар. чакалня, където обикновено се престоява поне около две години и едва след това следва приемането в еврозоната.   По думите на Горанов влизането в еврозоната не трябва да се превръща в самоцел, защото "истеричното поставяне на нереалистични цели преди ни е показало, че преди да сме готови няма да бъдем пуснати" в нея.   Отговорниците за членството в еврозоната   Финансовият министър Владислав Горанов е избран за председател на Координационния съвет, който е национален координатор за подготовката на страната ни за въвеждане на единната валута.   В съвета влизат още заместник-министър на финансите, подуправител на Българската народна банка, член на Комисията за финансов надзор, заместник-министри на икономиката, на външните работи, на транспорта, на правосъдието и други, е посочено в правителственото съобщение.   Координационният съвет ще се подпомага от експертни работни групи, които в рамките на своята компетентност непосредствено ще осъществяват практическата подготовка за членство в еврозоната.   Съветът ще разработи проект на Национален план за въвеждане на еврото в България, предложение до Министерския съвет за определяне на целева дата за приемане на еврото, ще организира и координира практическата подготовка и работата на експертните групи, се казва в правителственото съобщение.   Пътят минава през стрес тест за банковата система   За да влезе България в Еврозоната и да започне да бъде възприемана сериозно от партньорите ни в Европейския съюз, е необходимо първо да бъде възстановено доверието във финансовата система, което "беше много сериозно подкопано от неблагоприятните развития в банковия сектор през миналата година", посочи министър Горанов. По думите му за това е необходимо България да премине "една оценка за качеството на нашата банкова система", като за целта е предприета "законодателна инициатива".   Вече има внесен законопроект, който "транспонира директивата за преструктурирането на финансовите институции". В преходните и заключителни разпоредби е предвидено Българската народна банка и Комисията за финансов надзор да извършат преглед на качеството на активите на банковите и небанковите финансови институции в 12-месечен срок след приемането на закона, посочи Горанов.   "Ако логически подредим нещата едно след друго – първо трябва да направим проверка на качеството на активите на финансовата система, за да докажем, че това, което се представя в надзорните отчети и отчетите, които съставят финансовите институции отговаря на действителността и че няма скрити рискове във финансовата система", каза финансовият министър. Горанов призна, че доверието в българската банкова система е ерозирало, заради фалита на КТБ.   Стрес тестовете на банките са предпоставката за следващите интеграционни мерки, които минават през Единния надзорен механизъм и Единния банков съюз. Успоредно с това ще върви изпълнението на техническите критерии, свързани с инфлационните равнища, размера на дефицита и на лихвените равнища, които са относителни критерии и смятам, че бихме могли да отговорим на тях в краткосрочен план, каза Горанов. Според него тогава вероятно би последвало и приемането на България в ERM II, така наречената "чакалня" на еврозоната.   "Наивно е да слагам дати"   Според Горанов "наивно е да слага дати" кога България ще стане част от еврозоната, защото освен изпълнението на техническите критерии, това е и политически въпрос.   Планът за действие предвижда до средата на 2016 г. успешно да приключи оценката на качеството на активите на финансовата система. Това е "неформална предпоставка за допускане до Единния банков съюз и от там нататък, когато се изгради взаимно доверие заради стабилността на финансовата система до ERM ІІ", каза Горанов. Според него реално страната ни може да стане част от еврозоната не по-рано от 2018 г.   "Потенциално е възможно, но пак казвам всеки срок, който си поставям е спекулативен. А колкото сме по-амбициозни без да сме си свършили работата, толкова по-скептично и резервирано гледат към нас членовете на еврозоната", каза финансовият министър.   Горанов призна, че е имал неформални дискусии в Съвета на финансовите министри с представители на различни държави членки, от които зависи допускането на България в еврозоната.   Страните извън еврозоната   Към момента от 28-те страни членки в Европейския съюз 19 са членове на еврозоната.   По думите на Горанов "голяма част от държавите извън еврозоната се колебаят, другата половина имат желание за движение в тази посока, но с различна скорост".   Според него България "почти на практика е в еврозоната" заради валутния борд, но "не можем да ползваме предимствата на евтино финансиране и на стабилността, която едно присъединяване би дало".

Започва подготовка на България за членство в еврозоната

http://www.mediapool.bg/zapochva-podgotovka-na-bulgaria-za-chlenstvo-v-evrozonata-news236077.html

Правителството създаде Координационен съвет за подготовка на България за членство в еврозоната. Негов председател е министърът на финансите, който е национален координатор за подготовката на страната ни за въвеждане на единната валута, съобщи правителствената пресслужба в сряда след заседанието на МС. Членовете на съвета са заместник-министър на финансите, подуправител на Българската народна банка, член на Комисията за финансов надзор, заместник-министри на икономиката, външните работи, на транспорта, информационните технологии и съобщенията, правосъдието и други. Съветът ще се подпомага от експертни работни групи, които в рамките на своята компетентност непосредствено ще осъществяват практическата подготовка за членство в еврозоната. Съветът ще разработи проект на Национален план за въвеждане на еврото в България, предложение до Министерския съвет за определяне на целева дата за приемане на еврото, ще организира и координира практическата подготовка и работата на експертните групи. Очаквайте подробности

Съвет към кабинета ще координира енергийната политика на България

http://www.dnevnik.bg/biznes/2015/07/01/2564460_suvet_kum_kabineta_shte_koordinira_energiinata/?ref=rss


Съвет по енергийна сигурност към Министерския съвет ще координира националната политика в сектор енергетика и ще определя приоритетите на България в рамките на Европейския енергиен съюз, реши на заседанието си правителството.

Ролята на Съвета е да следи за провеждането на интегрирана енергийна политика за осигуряване на достъпна енергия за потребителите, за модернизация и доизграждане на националната енергийна инфраструктура и реформи в сектор енергетика.

Съветът ще...

Облекчава се процедурата по утвърждаване на площадки за проектиране

http://www.mediapool.bg/oblekchava-se-protsedurata-po-utvarzhdavane-na-ploshtadki-za-proektirane-news236076.html

Процедурата по утвърждаване на площадки за проектиране се облекчава с промени в Закона за опазване на земеделските земи, които бяха одобрени от кабинета.   Измененията ще помогнат на физическите и юридическите лица, които без промяна на предназначението в земеделски земи ще могат да изграждат съоръжения към линейни обекти на техническата инфраструктура, разположени на терена, чиято застроена площ, заедно с прилежащата територия на всяко едно от тях, е до 15 кв.м.   Промяна на предназначението на земеделските земи за неземеделски нужди, предвидена с общ устройствен план, както и за терени отдадени на концесия с решение на Министерски съвет, ще се извършва без да се провежда процедура за утвърждаване на площадка или трасе за проектиране.   Отпада необходимостта от утвърждаване на подземни и надземни трасета за проектиране.   Прецизира се и текстът, който въвежда санкция за лицето, извършило строителство върху земеделска земя без промяна на предназначението. Съгласно промяната санкция ще се налага на лицата, собственици на изградени обекти в земеделски земи без променено предназначение.

Ципрас клекна на кредиторите според "Файненшъл Таймс"

http://frognews.bg/news_93993/TSipras-klekna-na-kreditorite-spored-Fainenshal-Taims/

Според информация на "Файненшъл Таймс" гръцкият премиер Алексис Ципрас ще приеме направените в края на миналата седмица предложения от страна на международните кредитори, в опит да осигури нова спасителна финансова помощ за страната.

Дженифър Гарнър и Бен Афлек се развеждат

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4849354

Актрисата Дженифър Гарнър и съпругът и? Бен Афлек обявиха, че се развеждат след 10 години съвместен живот. Вестник
Актрисата Дженифър Гарнър и съпругът и? Бен Афлек обявиха, че се развеждат след 10 години съвместен живот. Вестник "Лос Анджелис таймс" и БГНЕС цитират публикувано от тях съвместно съобщение. Подробности четете

Кабинетът приключи 2 дела срещу България в Европейския съд по правата на човека

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4849340

Правителството одобри приятелско споразумение и едностранна декларация по две дела срещу България в Европейския съд по правата на човека, съобщиха от правителствената пресслужба.
Приятелското споразумение ще бъде сключено с Цветан Дамянов, който претендира за нарушение на правото на справедлив съдебен процес.
Правителството одобри приятелско споразумение и едностранна декларация по две дела срещу България в Европейския съд по правата на човека, съобщиха от правителствената пресслужба. Приятелското споразумение ще бъде сключено с Цветан Дамянов, който претендира за нарушение на правото на справедлив съдебен процес.

Касапинът от Тунис бил надрусан до козирката с кокаин

http://www.cross.bg/smeeshe-trypa-tyristi-1471854.html

/КРОСС/Саиф Резги, зловещият убиец от плажа в Тунис, бил друсан до козирката с кокаин. Това съобщиха разследващи на касапницата в курорта, отнела живота на 39 туристи. Лекари са установили сериозни количества от наркотика. Полицията пък призна, че до трупа на джихадиста се е търкаляла неизбухнала бомба. Детонаторът е бил на сантиметри встрани. Така по чудо не са отнети още куп човешки живота, пише "Стандарт". Снимки от трупа доказват наличието на гранатата, а също и на други експлозиви, завързани около тялото на 23-годишния тунизиец. Иначе фотото показва, че убиецът е застрелян с два куршума точно до сърцето и един над корема. Наличието на наркотици потвърждават и показанията на свидетели на зверството. През цялото време Саиф се е смеел, докато разстрелва с Калашника невинните туристи. "В един момент терористът направо превъртя и сложи автомата на гърба си. Извади телефона и започна да снима жертвите си, като се смееше на висок глас", разказа очевидец, "Когато приключи със стрелбата, дори не се опита да избяга. Просто се смееше, беше щастлив".. Бойците на ИД са тъпкани с наркотици преди подобни атаки, показват и други случаи. Командирите ги дрогират до крайна сметка, за да не осъзнават въобще какво правят. Точно дрогата вероятно е попречила на касапина от плажа да взриви и гранатата. Той е бил тотално неадекватен.

Показват реставриран „Щаер“ от 39-та на Ретро парада в Бургас

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/2p_Ye3cNGII/

315309f9ae0c49a0c1b3898d88e154b9Актьори, облечени в костюми от 40-те години на миналия век, ще представят автентични автомобили на Ретро парада в Бургас. Началото на осмото издание на фестивала ще бъде дадено на 04 ти юли /събота/  от 10.00 часа, в пространството до Морското казино.

За пръв път ще бъде показан напълно реставриран “Щаер” от 1939 година. Тук ще видите най-малкото БМВ и рали-легендата “Ланчия 037″, печелила Световен рали шампионат през 80-те години на миналия век.

Колекционер от Сливен ще пристигне с изцяло автентичен “Опел Олимпия”. Интерес ще предизвикат единствените модели в България “Ягуар И-тайп”, “Пежо 504″ купе и “Пежо 403″ от 1955 година.

Бургаски колекционер ще покаже напълно реставрирано “Рено Мона Стела” от 1930 година, с изключително луксозно за времето си купе. От бургаския клуб “Ретро” ще представят колекцията си от Мерцедеси.

МС отхвърли искането на Цацаров за противоконституционност на бюджет 2015 г.

http://pik.bg/мс-отхвърли-искането-на-цацаров-за-противоконституционност-на-бюджет-2015-г-news358452.html

МС отхвърли искането на Цацаров за противоконституционност на бюджет 2015 г.

Правителството прие становище по Конституционно дело №3 за 2015 г., образувано по искане на главния прокурор за установяване на противоконституционност на разпоредбата на чл. 2, ал.6 от Закона за държавния бюджет за 2015 г. (бел.ред. - в частта за бюджета на съдебната власт).

В искането се твърди, че разпоредбата противоречи на основополагащи норми на Конституцията на Република България, установяващи принципа на правовата държава, принципа за върховенство на Конституцията и принципа за разделение на властите. Правителството излага аргументи, с които не подкрепя искането, смята, че то е неоснователно и следва да бъде отхвърлено. 

Оранжев дим притесни девненци

http://www.moreto.net/novini.php?n=293846

Оранжев дим паникьоса девненци в понеделник вечерта, сигнализираха читатели на Topnovini.bg. Цветният пушек е излизал от комин на цеха за азотни киселини на торовия завод "Агрополихим". Димът се е разстлал над Пристанище "Варна-запад", чиито работници са го заснели.

БХК: Оставянето на семейства без покрив в Гърмен е расистка акция

http://offnews.bg/news/n_1/n_526396.html

Оставянето на семейства без покрив в Гърмен е расистка акция, която нарушава три международни договора, заради което страната ни може да бъде съдена, смята Българският хелзински комитет (БХК).  Според БХК разрушаването на четирите къщи в Гърмен е станало под обществен натиск като "колективно наказание за предполагаеми противозаконни действия на отделни лица в Гърмен и без оглед на индивидуалното положение на живущите в тях". Припомняме, че в медиите излезе информация, че хората останали без дом, няма къде да нощуват, а кметът на Гърмен Минка Капитанова заяви, че общината няма възможност да им предостави жилища. БХК е категоричен, че разрушаването на единствените домове на бедни семейства и то без да им бъде осигурен алтернативен подслон е нарушение на правото на личен и семеен живот, както и на правото на жилище.  От Българския хелзински комитет припомнят, че досега три различни международни органа (Европейски съд (ЕС), Комитета по правата на човека на ООН, както и Европейският комитет по социални права ) са се произнасяли с осъдителни решения срещу България. Тези три органа са установили нарушения на три международни договора, по които българската държава е страна. За разрушените къщи в Гърмен България също може да бъде съдена, тъй като решението да се съборят къщите и следователно да се оставят хората, живеещи в постройките, без дом е насочено към ромите, въпреки че незаконното строителство в България не се ограничава до техните жилища. Това, според БХК, е драстичен случай на расова дискриминация, забранена както от нашата Конституция, така и от международното право.  От Българския хелзински комитет призовават властите да не разрушават повече къщи и незабавно да намерят подслон на хората, останали без дом. 

Дават 1 541 890 лв. за стипендии на ученици от училища с високи резултати

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4849338

Министерският съвет одобри допълнителни трансфери по бюджетите на общините за 2015 г. за стипендии за образователни резултати на общинските училища в размер на 1 541 890 лв.
Средствата са разпределени на базата на постигнати резултати от училищата на държавните зрелостни изпити по български език и литература и по математика,
Министерският съвет одобри допълнителни трансфери по бюджетите на общините за 2015 г. за стипендии за образователни резултати на общинските училища в размер на 1 541 890 лв. Средствата са разпределени на базата на постигнати резултати от училищата на държавните зрелостни изпити по български език и литература и по математика,

Дворецът на културата обяви първата си сесия за финансиране на филми

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/07/01/2564394_dvorecut_na_kulturata_obiavi_purvata_si_sesiia_za/?ref=rss


Националният дворец на културата, който от април е регистриран и като филмов продуцент, обяви първата си сесия за финансиране на филми в две категории. Кандидатурите на пълнометражни проекти, които имат нужда от дофинансиране до 25% или нискобюджетни филми, в които НДК да бъде основен продуцент, се приемат до края на юли, а одобрените проекти ще станат известни на 20 август, съобщиха от двореца на пресконференция днес.

На първо време НДК ще финансира пълнометражни игрални и...

Дават 1 541 890 лв. за стипендии на ученици от училища с високи резултати

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4849347

Министерският съвет одобри допълнителни трансфери по бюджетите на общините за 2015 г. за стипендии за образователни резултати на общинските училища в размер на 1 541 890 лв.
Средствата са разпределени на базата на постигнати резултати от училищата на държавните зрелостни изпити по български език и литература и по математика,
Министерският съвет одобри допълнителни трансфери по бюджетите на общините за 2015 г. за стипендии за образователни резултати на общинските училища в размер на 1 541 890 лв. Средствата са разпределени на базата на постигнати резултати от училищата на държавните зрелостни изпити по български език и литература и по математика,

Мнение на читател: Цензура заради ноевското училище

http://www.zapernik.com/obshtestvo/mnenie-na-chitatel-cenzura-zaradi-noevskoto-uchilishte_39113/

Боян Йорданов – копчето наложи пълна цензура на регионалния му сайт под наименованието "сайт на жителите на град Брезник", защото директорката на училището в с. Ноевци Ирена Асенова го "помоли".

От доста време там в стотици коментари се дискутират действия на Асенова, като водене на деца фантоми за бройка, за които бе принудена да връща пари за издръжката след проверка от инспектиращи; фалшификации на документация за да получи училището статут на защитено и...

Продължава

Върховният съд на Русия одобри по-ранни избори за Държавната дума през 2016-а

http://www.cross.bg/izborite-provezhdaneto-rysiya-1471853.html

/КРОСС/Върховният съд на Русия (Конституционният съд) е дал зелена светлина за провеждането на парламентарните избори през следващата година няколко месеца по-рано, съобщава „Асошиейтед прес". Депутатите в контролираната от Кремъл Държавна дума през юни дадоха колебливо одобрение за приемането на закон, който ще измести провеждането на изборите с три месеца по-рано, тактика, която беше заклеймена като опит за отслабване на опозицията, отбелязва АП. Конституционният съд определи, че провеждането на изборите с три месеца по-рано не противоречи на руската конституция. Определението на съда разчиства последното препятствие пред парламента да премести изборите през 2016 г. от декември за средата на септември. Това вероятно ще доведе до по-нисък обществен интерес по време на кампанията, тъй като много руснаци ходят на почивка през лятото и облагодетелства управляващата партия „Единна Русия", която би събрала повече гласове, ако избирателната активност е ниска.  

Кой спаси Драгомир Стойнев в битката с другарите

http://frognews.bg/news_93992/Koi-spasi-Dragomir-Stoinev-v-bitkata-s-drugarite/

Немалко социалисти все още се чудят как Драгомир Стойнев успя да се измъкне от примката на другарската критика и да запази мястото си в ИБ на партията. Същински червен Хари Худини. Уж Явор Куюмджиев и Румен Овчаров го критикуваха с тежки аргументи, а не успяха дори да го помръднат.

Григор Димитров играе с подобрена ракета на "Уимбълдън"

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/07/01/2564446_grigor_dimitrov_igrae_s_podobrena_raketa_na_uimbuldun/?ref=rss


Григор Димитров играе с подобрена ракета на "Уимбълдън", стана ясно от публикация на "Уилсън" във "Фейсбук".

Aмериканският производител обяви, че след скорошните тестове и изпробването на различни рамки са били избрани правилната тежест и баланс и е било облекчено усещането на неговата ракета. "Добър старт в Лондон с избраното от него оръжие", написаха още от "Уилсън".

От началото на годината най-добрия български тенисист тестваше различни ракети. През април, когато даде...

Приети са промени в Закона за управление на етажната собственост

http://pik.bg/приети-са-промени-в-закона-за-управление-на-етажната-собственост-news358445.html

Приети са промени в Закона за управление на етажната собственост

Правителството прие Закон за изменение и допълнение на Закона за управление на етажната собственост.

Предложени са изменения в задълженията на собствениците по отношение поддържането на сградата в техническо състояние, отговарящо на основните изисквания по чл. 169, ал. 1 от Закона за устройство на територията (ЗУТ), както и да не се извършват строителни и монтажни дейности, които ще влошат състоянието на сградата.

С цел улесняване и подобряване на комуникацията в етажната собственост се въвеждат възможностите за кореспонденция по електронна поща, когато е налична такава и за получаване на съобщения чрез адрес в страната, посочен от собственика или ползвателя. С оглед постигане на по-голяма яснота се прецизират правомощията на общото събрание относно възлагането и изготвянето на технически паспорт на сградата.

Предвидена е възможност правомощията или част от тях на управителния съвет (управителя) на етажната собственост и на сдружението на собствениците да бъдат възлагани на юридически лица за срок от 2 години, което ще позволи етажната собственост/ сдружението на собствениците да отстъпи управлението на общите части по свое желание на специализирани компании. Въвежда се ангажимент за нововъзникнала етажна собственост да избира управителен съвет (управител) в 6-месечен срок от въвеждането на сградата в експлоатация. Измененията ще позволят да се регистрират сдружения на собствениците за няколко сгради в режим на етажна собственост, които са изпълнени при свързано застрояване по смисъла на ЗУТ.

По подобие на освобождаване от прилагане на Закона за счетоводството сдружението, което извършва дейност само по чл. 25, ал.1 или не осъществява дейност, ще бъде освободено от прилагане на Закона за статистиката. Въвежда се текст при промяна на собствеността върху самостоятелен обект членството в сдружението да се прехвърля на новия собственик, като за задълженията към сдружението, станали изискуемите преди промяната на собствеността, отговаря старият собственик, освен ако при промяната на собствеността не е уговорено друго.

Прецизирани са текстовете относно извършването на неотложен ремонт. Въведен е ред за осигуряване на достъп от собствениците за реализиране на дейности по чл. 6, ал. 1, т.12 от сега действащия ЗУЕС, които са свързани с извършване на необходимите проучвателни, проектни, измервателни, строителни и монтажни работи, свързани с поддържане, ремонт, реконструкция, преустройство или обновяване на общи части или на други помещения и за проверка на състоянието на инсталациите и на конструктивните елементи на сградата. В допълнение, с проекта на закон са въведени нови административно-наказателни разпоредби.

Депутатът от ДПС Камен Костадинов: Пеевски няма нищо общо с Левски

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4849329


"Нямам информация Делян Пеевски да влиза в "Левски". Не знам такова нещо нито в качеството си на член на Изпълкома на БФС, нито като човек от ръководството на партията, нито като приятел на Пеевски", каза депутатът от ДПС Камен Костадинов пред bTV. Попитан дали не стои той зад привличането на агитките на протести срещу ромите,

Депутатът от ДПС Камен Костадинов: Не знам Пеевски да влиза в Левски

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4849342

"Нямам информация Делян Пеевски да влиза в "Левски". Не знам такова нещо нито в качеството си на член на Изпълкома на БФС, нито като човек от ръководството на партията, нито като приятел на Пеевски", каза депутатът от ДПС Камен Костадинов пред bTV.
Попитан дали не стои той зад привличането на агитките на протести срещу ромите,
"Нямам информация Делян Пеевски да влиза в "Левски". Не знам такова нещо нито в качеството си на член на Изпълкома на БФС, нито като човек от ръководството на партията, нито като приятел на Пеевски", каза депутатът от ДПС Камен Костадинов пред bTV. Попитан дали не стои той зад привличането на агитките на протести срещу ромите,

Събраните данъци са с 958 млн. лв. повече

http://econ.bg/Новини/Събраните-данъци-са-с-958-млн-лв-повече_l.a_i.682167_at.1.html

С 958 млн. лв. повече са събраните данъци за първото полугодие спрямо същия период на предходната година. Това заяви премиерът Бойко Борисов на...

Кабинетът отпусна допълнително 800 000 лв. за обучение на чиновници

http://www.mediapool.bg/kabinetat-otpusna-dopalnitelno-800-000-lv-za-obuchenie-na-chinovnitsi-news236075.html

Правителството одобри допълнително 800 000 лв. за обучение на чиновници от държавната администрация. Средствата се отпускат по бюджета на Министерския съвет.   Те са за разплащане на разходи за договорно и нормативно регламентирани дейности на Института по публична администрация.   От тях 500 000 лв. се осигуряват за сметка на разчетените приходи и разходи по централния бюджет, а останалите - чрез преструктуриране на разходите, е посочено в правителственото съобщение.   Институтът по публична администрация е оторизиран да провежда задължително обучение на две основни групи служители в държавната администрация – постъпващи за първи път на държавна служба и заемащи за първи път ръководна длъжност съгласно Закона за държавния служител.   През 2014 г. по оперативна програма "Административен капацитет" на Института по публична администрация е било възложено обучението на значителен брой служители от централната и местната администрация. Това е повишило натовареността на института близо четири пъти над нормалната, е посочено в съобщението.   С отпуснатите 800 000 лв. ще се осигури изпълнението на дейността на Института по публична администрация.

Най-много кучета осиновени в областите Русе, София, Бургас и Стара Загора

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4849332

Най-голям е броят на осиновените безстопанствени кучета в областите Русе, София, Бургас и Стара Загора. Това показва анализът на получената от общините информация за изпълнението на програмите за овладяване на популацията от безстопанствени кучета.
Осиновените кучета в страната през 2014 година са 2 336.
Най-голям е броят на осиновените безстопанствени кучета в областите Русе, София, Бургас и Стара Загора. Това показва анализът на получената от общините информация за изпълнението на програмите за овладяване на популацията от безстопанствени кучета. Осиновените кучета в страната през 2014 година са 2 336.

КЗК погна "Техем" за монопол при отчитането на парното

http://offnews.bg/news/n_1/n_526403.html

Комисията за защита на конкуренцията обвини "Техем" за монопол при отчитане на парното и за различни цени и условия в един и същи вид договори.  КЗК предяви на "Техем Сървисис" ЕООД твърдения за извършено нарушение на чл. 21 от ЗЗК за злоупотреба с господстващо положение на пазара на реализация на индивидуалните разпределители на топлинна енергия на територията на страната, което може да предотврати, ограничи или наруши конкуренцията и да засегне интересите на потребителите посредством прилагане на различни ценови условия и чрез прилагане на различни търговски условия за един и същ вид договори, се казва в съобщение на КЗК.  Разследването установи, че клиентите на „Техем сървисис” ЕООД в градовете с централизирано топлоснабдяване, са поставени в неравноправно положение, тъй като само в някои от градовете им се предоставя възможност да избират между това дали да закупят или да наемат индивидуалните разпределители за топлинна енергия, което води до ограничаване изборът на потребителите. Също така за определен период дружеството е прилагало различни ценови условия на територията на град Пловдив в сравнение с останалите градове с централизирано топлоснабдяване, на чиято територия оперира дружеството. „Техем сървисис” ЕООД има право в 30 дневен срок да представи писмени възражения, както и да бъде изслушано от Комисията по предявените твърдения.  Определението не подлежи на обжалване.

Най-много кучета осиновени в областите Русе, София, Бургас и Стара Загора

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4849328

Най-голям е броят на осиновените безстопанствени кучета в областите Русе, София, Бургас и Стара Загора. Това показва анализът на получената от общините информация за изпълнението на програмите за овладяване на популацията от безстопанствени кучета.
Осиновените кучета в страната през 2014 година са 2 336.
Най-голям е броят на осиновените безстопанствени кучета в областите Русе, София, Бургас и Стара Загора. Това показва анализът на получената от общините информация за изпълнението на програмите за овладяване на популацията от безстопанствени кучета. Осиновените кучета в страната през 2014 година са 2 336.

Изменя се редът за разпределението на средствата от Фонд "Солидарност"

http://pik.bg/изменя-се-редът-за-разпределението-на-средствата-от-фонд-солидарност-news358441.html

Изменя се редът за разпределението на средствата от Фонд "Солидарност"

Правителството промени реда за разпределение на средствата от фонд "Солидарност". Целта е да се подобри ефективността на усвояването на средствата от фонда и да се минимизира рискът от неусвояване на средствата поради кратките срокове за разходване им в срок от 18 месеца от получаването им по сметката на МРРБ.

Изменението включва и промени във функциите на Националния координатор на помощта, с цел подобряване на ефективността на функционирането на Координиращия орган на фонд "Солидарност" и кандидатстването на получателите на помощта. Предоставя се възможност Националният координатор на помощта да изменя списъка с одобрените приоритетни операции, да разпределя неусвоения финансов ресурс след първоначалното обявяване на изискванията за кандидатстване.

По този начин Националният координатор и Координиращият орган на фонда ще могат да предприемат навременни мерки, свързани с предоставянето на освободения финансов ресурс за изпълнението на операции, които не са включени в първоначалния списък на операциите, които да бъдат финансирани. Тези операции са резултат от щетите от съответното бедствие, но не са включени в първоначалния списък с предложения за финансиране, поради първоначален недостиг на средства.

Отпада и изискването изпълнителните органи да използват средствата, получени за вече възстановени операции, само за финансиране на други мерки за възстановяване на щети от бедствието. Промяната се налага тъй като много от пострадалите организации не разполагат с необходимите средства за изпълнение на това изискване и така се създава реален риск, както за усвояването на средствата от фонд "Солидарност", така и за финансовата стабилност на изпълнителните органи. Предвидените мерки ще подобрят ефективността на работа на фонда и ще намалят риска от непълно усвояване на средствата от него. С друго свое решение правителството отмени приетата през декември 2014г. Методология за разпределение на средствата, получени от България по линия на фонд "Солидарност" на ЕС. 

Москов дава задна за приватизация на болниците

http://frognews.bg/news_93991/Moskov-dava-zadna-za-privatizatsiia-na-bolnitsite/

Министър Петър Москов ще оттегли текста за приватизация на лечебните заведения, заяви от парламентарната трибуна премиерът Бойко Борисов. Москов е поел ангажимент да оттегли законопроекта, за да се търси подкрепата във всички други сфери и максимално да се реформира системата.

Близнаци станаха бащи едновременно! Шансът е 1 към 150 000

http://petel.bg/Bliznatsi-stanaha-bashhi-ednovremenno--SHansat-e-1-kam-150-000-__117984

Двама еднояйчни близнаци успяха да постигнат нещо, за което шансовете са 1:150 000. Те станаха бащи едновременно, в рамките на един час,...

Митов: Невъзможен е сценарият за излизане на Гърция от еврозоната

http://petel.bg/Mitov--Nevazmozhen-e-stsenariyat-za-izlizane-na-Gartsiya-ot-evrozonata__117985

"Дълбоко убеден съм, че сценарий за излизане на Гърция от еврозоната и ЕС е невъзможен." Това заяви пред журналисти министърът на външните...

Извънредно! Отцепиха ЖП-гарата във Варна! Не пускат никой вътре!

http://petel.bg/Izvanredno--Ottsepiha-ZHP-garata-vav-Varna--Ne-puskat-nikoy-vatre--__117986

От половин час е отцепен централният вход на жп гара Варна. Има полицаи и не пускат никой да влиза. Наш читател изпрати снимка от...

Администрацията ще пътува с бизнес класа само с разрешение на финансовия министър

http://www.dnevnik.bg/biznes/2015/07/01/2564439_administraciiata_shte_putuva_s_biznes_klasa_samo_s/?ref=rss


Служители на държавната администрация ще могат да пътуват с билет бизнес класа на самолетите при продължителност на полета повече от 5 часа, след изричното разрешение на министъра на финансите. Това предвижда направеното допълнение на Наредбата за служебните командировки и специализации, прието на заседанието на правителството днес.

Даването на разрешение от финансовия министър е своеобразна гаранция за спазване на принципа на целесъобразност при разходването на средства от бюджетите...

Прогноза: Над 50% от гърците ще гласуват с "Не" на референдума

http://offnews.bg/news/n_1/n_526356.html

По-голямата част от гърците ще гласуват с "Не" на референдума според предварителните данни, цитирани от Reuters. Все пак затварянето на банките в началото на седмицата е дало своето отражение върху нагласите и прогнозата за процента на хората, които ще отговорят с "Да" е че той ще надхвърли 40. На 5 юли гърците ще трябва да отговорят с "Да" или "Не" на въпроса "Трябва ли да бъде прието предложението, което беше представено от Европейската комисия, Европейската централна банка и Международния валутен фонд при срещата на Еврогрупата на 25 юни 2015 г., включващо две части и представляващо цялостното им предложение?". Отговорът "Не" стои многозначително над "Да" в бюлетината. Референдумът бе насрочен от премиера Алексис Ципрас след провала на преговорите с финансовите министри от страните в еврозоната. В полунощ на 30 юни изтече срокът за плащане на 1.6 милиарда евро от дълга на Гърция към Международния валутен фонд, без да постъпи плащане. Еврогрупата отказа отсрочка и нови отстъпки. Сега най-вероятните последствия са излизане от еврозоната и фалит. Изследването, проведено между 28 и 30 юни и публикувано в гръцки вестник, показва, че 54% от тези, които ще отидат до урните, ще отговорят с "Не", а 33% - с "Да". Разбивка на данните за гласувалите преди и след решението от неделя банките да бъдат затворени за едноседмична ваканция показват изравняване на процентите. От участвалите в допитването преди съобщението за банковата ваканция 57% казват, че ще гласуват с "Не" срещу 30%, които са предпочели "Да" за отговор. От анкетираните след публичното оповестяване на решението за затваряне на банките в Гърция 46% отговарят с "Не" и 37% - с "Да". Най-сериозната подкрепа на желания от правителството на "Сириза" отговор в допитването - "Не" - срещат техните привърженици (77%) и тези на "Златна зора" (80%). 57% от привържениците на Комунистическа партия на Гърция също дават отговор "Не". 65% от привържениците на "Нова демокрация" и на "Пасок" ще гласуват с "Да" на референдума, както и 68% от подкрепящите проевропейските центристи от "Потами".  Според изследването, проведено от института ProRata, 86% от запитаните планират да гласуват, а 50% от тях подкрепят решението на министър-председателя Алексис Ципрас да насрочи референдум. 38% смятат, че това не е било необходимо. 62% от гласуващите с "Не" са безработни.

Пълен комплект медали от световните ученически игри по лека атлетика

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/07/01/2564435_pulen_komplekt_medali_ot_svetovnite_uchenicheski_igri/?ref=rss


България вече има пълен комплект медали от световните ученически игри по лека атлетика, които се провеждат в китайския град Вухан. В шампионата участват представители на 30 страни, а атлетите са родени между 1997 r 2000 г.

Отличията бяха спечелени от представителки на селектирания (сборен) отбор, съобщи председателят на БАСУ Юлия Боянова, цитирана от сайта Viasport.bg.

Със злато на диск се окичи Полина Макаева от плевенското СОУ "Иван Вазов". Константина Борисова и...

79 деца ще получат персонални пенсии

http://pik.bg/79-деца-ще-получат-персонални-пенсии-news358436.html

79 деца ще получат персонални пенсии

79 деца без право на наследствена пенсия от починал родител ще получат персонални пенсии в размер на 103, 64 лв. месечно, реши правителството.

Пенсиите в размер на 90 на сто от социалната пенсия за старост ще се изплащат, считано от днес. С отпускането им ще бъдат подпомогнати 49 семейства, останали в затруднено финансово положение след загубата на единия или двамата родители. 

Отпускат 1 541 890 лв. за стипендии в училища с високи резултати

http://pik.bg/отпускат-1-541-890-лв-за-стипендии-в-училища-с-високи-резултати-news358435.html

Отпускат 1 541 890 лв. за стипендии в училища с високи резултати

Министерският съвет одобри допълнителни трансфери по бюджетите на общините за 2015г. за стипендии за образователни резултати на общинските училища в размер на 1 541 890 лв.

Средствата са разпределени на базата на постигнати резултати от училищата на държавните зрелостни изпити по български език и литература и по математика.

С осигурените средства ще се даде възможност на най-добре представилите се общински училища да повишат качеството си на образование. Средствата са в рамките на предвидените разходи по бюджета на МОН за 2015г.

България ще преговаря за закупуване на нов изтребител

http://www.moreto.net/novini.php?n=293842

България ще преговаря с Белгия, Холандия и Гърция за закупуване на нов изтребител, съобщи министърът на отбраната Николай Ненчев след като днес правителството му даде мандат за водене на преговори. Тези държави предлагат модела F16, но не е изключено да се водят преговори и с производители, уточни Ненчев.

Ципрас кляка на кредиторите, приема условията им

http://www.bnews.bg/article-137583

Премиерът казва, че Атина е съгласна на всички реформи във връзка с ДДС с едно уточнение – да бъде запазена специалната 30-процентна отстъпка за гръцките острови

Ципрас се превърна в неочакван герой за евроскептиците в Европейския съюз

http://www.dnevnik.bg/evropa/novini_ot_es/2015/07/01/2564436_cipras_se_prevurna_v_neochakvan_geroi_za/?ref=rss


Анти-европейските партии от всички политически цветове се сплотяват зад гръцкия премиер Алексис Ципрас в спора му с кредиторите на страната, който заплашва да изхвърли Гърция от еврозоната и да подкопае единната валута.

Партии, които нямат практически нищо общо, освен отхвърлянето на налаганата от ЕС политика на строги икономии, се надяват, че обществената симпатия към Гърция и към нейния радикален ляв лидер ще се трансформира в отлив от традиционните партии и стимул за подкрепата за...

Финландия отказа да допусне в страната председателя на руския парламент

http://www.cross.bg/finlandiya-narishkin-stranata-1471851.html

/КРОСС/ Посолството на Финландия в Русия обясни решението си да не допусне в страната председателя на Държавната дума на РФ Сергей Наришкин с това, че руският депутат влиза в черния списък със санкции на ЕС, съобщи РИА Новости, позовавайки се на изявление на говорителя на финландската дипломатическа мисия в Москва Кари Алберг. По-рано стана известно, че Финландия е решила да не дава разрешение за влизане в страната на Наришкин за участието му в сесия на ПА ОССЕ, която ще се проведе в Хелзинки от 5 до 9 юли. Очакваше се Наришкин да оглави руската делегация на сесията. „Да, това действително е така. Официалното съобщение бе поместено на сайта на Министерството на външните работи на Финландия. Решението е било прието за хората, които са в черния списък на Евросъюза“, заяви Алберг, като не уточни колко още руски делегати няма да бъдат допуснати на сесията. По-рано депутатът от Държавната дума Алексей Пушков заяви, че Русия възнамерява да предложи на ПА ОССЕ проект за резолюция, в който се съдържа положение за изключване на депутатите от черните списъци.

Стартират договорки за купуване на изтребители F16

http://frognews.bg/news_93990/Startirat-dogovorki-za-kupuvane-na-iztrebiteli-F16/

Министерството на отбраната ще започне преговори за закупуване на нови изтребители F16, съобщи след правителственото заседание военният министър Николай Ненчев. Страната ни ще води разговори с Белгия, Холандия и Гърция.

МС предлага 3 дейци в културата и спорта за орден "Св. Св. Кирил и Методий"

http://pik.bg/мс-предлага-3-дейци-в-културата-и-спорта-за-орден-св-св-кирил-и-методий-news358432.html

МС предлага 3 дейци в културата и спорта за орден "Св. Св. Кирил и Методий"

Министерският съвет предлага на Президента на Република България да удостои с орден "Св. Св. Кирил и Методий" Виолета Бахчеванова, майор Ради Радев и доц. д-р Никола Дагоров.

За награждаване с орден "Св. Св. Кирил и Методий" – огърлие, за особено значимите заслуги в областта на културата и изкуството е предложена актрисата Виолета Бахчеванова. Тя е родена на 22 март 1935 година в София. Завършва "Актьорско майсторство" във ВИТИЗ "Кр. Сарафов" през 1959 година в класа на проф. Филип Филипов. За таланта на Бахчеванова говорят ролите й в Народния театър, където преминава творческата й кариера. Публичният й дебют там е през 1961 година в ролята на Мария Десислава в пиесата "Иван Шишман", която се представя 315 пъти- своеобразен рекорд за най-дълго играната женска роля в 100-годишната история на Народния театър.

В продължение на 33 години Виолета Бахчеванова изиграва над 50 главни роли в класически и съвременни, чуждестранни и български пиеси под режисурата на водещите имена в българския театър. През 2013 година получава награда "Икар" за изключителен творчески принос към българския театър. За големите му заслуги в областта на културата и изкуството с орден "Св. Св. Кирил и Методий"- първа степен правителството предлага да бъде награден майор Ради Радев.

Той е роден на 23 януари 1972 година в град Добрич. Завършва Академия за музикално и танцово изкуство в гр. Пловдив със специалности дирижиране и композиция в класовете на доц. Стефан Мутафчиев и проф. Иван Спасов. Музикалната кариера на майор Радев започва в ДФА "Тракия"- Пловдив, преминава през Българското национално радио, за чийто фонд написва около 400 произведения. От 2007 г. майор Ради Радев е главен диригент на Гвардейския представителен духов оркестър, а от 2008 г. е назначен за главен диригент на Българската армия и началник на Гвардейския представителен духов оркестър.

Негови произведения се изпълняват от "Мистерия на българските гласове", ансамбъл "Тракия"- Пловдив, ансамбъл "Добруджа"- Добрич. Член е на Съюза на Българските композитори. С орден "Св. Св. Кирил и Методий" – първа степен, за особено значими заслуги за развитието на спорта и спортната наука, да бъде удостоен доц. д-р Никола Дагоров, предлага още кабинетът. Доц. Дагоров е роден на 3 юни 1925 година.

От 1942 до 1955г. е член на националния отбор по лека атлетика, десет пъти е подобрил националния рекорд в дисциплината "троен скок", като 6 пъти е бил републикански шампион. В продължение на 15 години, от 1953 до 1968 година, доц. д-р Дагоров е бил лекар на националния отбор по лека атлетика. Работил е в редица елитни болници-ИСУЛ, Пирогов, Спортен диспансер- София и др. Като експерт на Международната футболна федерация (ФИФА) провежда курсове в Нигерия, Тайланд и Бангладеш по проблемите на спортния травматизъм. Бил е съветник към Министерство на народното здраве в Кувейт по проблемите на спортната медицина. 

Жена пострада при инцидент на спирка в кв. "Редута"

http://society.actualno.com/Jena-postrada-pri-incident-na-spirka-v-kv-Reduta-news_481881.html

Автобус на столичния градския транспорт, движещ се по линия 72, е закачил козирка на спирка в кв. „Редута”. При падането на козирката е пострадала една жена, предаде БГНЕС. Сигналът е подаден около 12:50, а жената е откарана в болница. Няма други пострадали. Преди ден на същото място камион е закачил козирката на спирката, минавайки от там.

Борисов: Москов ще оттегли предложението си за приватизация на болници

http://healthy.actualno.com/Borisov-Moskov-shte-ottegli-predlojenieto-si-za-privatizacija-na-bolnici-news_481885.html

Здравният министър Петър Москов е решил да оттегли предложението си да има приватизация на болниците. То беше част от поправките в Закона за лечебните заведения. Съобщението за решението на Москов направи лично премиерът Бойко Борисов в отговор на въпрос от блиц контрола на лидера на БСП Михаил Миков. Поправките в закона може да бъдат гледани още тази седмица, на първо четене. В рамките на няколко години с по милиарди се качват разходите в здравеопазването. Над 4 млрд. лева харчим като държав

Пожар в Чернобил повишава нивата на радиация

http://europe.actualno.com/Pojar-v-Chernobil-povishava-nivata-na-radiacija-news_481886.html

Горски пожар е избухнал в зоната на ограничен достъп в близост до Чернобилската атомна електроцентрала. Констатирано е сериозно повишаване на нивата на радиация, предаде ТАСС. „В пробите, взети от въздуха в района на пожара, е установено съдържание на Цезий-137, което превишава двойно допустимата доза“, съобщава украинската служба по ядрено регулиране. В потушаването на пожара участват 24 противопожарни коли и 117 пожарникаря.

Юлски забавления за децата в кметство „Изток”

http://www.zapernik.com/obshtestvo/yulski-zabavleniya-za-decata-v-kmetstvo-iztok_39122/

За радост на децата започна лятната ваканция. За тях, кметство „Изток” и Младежки дом – Мошино организират куклени спектакли и забави на открито.

Отново и тази година ги очакват партита и весели срещи с куклите. На 2,16 и 30 юли от 10.30ч. в класната стая сред...

Продължава

Комодор Димитър Ангелов ще бъде освободен като заместник-командир на ВМС

http://pik.bg/комодор-димитър-ангелов-ще-бъде-освободен-като-заместник-командир-на-вмс-news358431.html

Комодор Димитър Ангелов ще бъде освободен като заместник-командир на ВМС

Правителството предлага на президента да издаде указ за освобождаването на комодор Димитър Ангелов като заместник-командир на Военноморските сили.

Предложението е във връзка с предстоящо назначаване на комодор Ангелов на длъжност извън територията на страната. 

През миналата година са осиновени 2336 бездомни кучета

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/07/01/2564443_prez_minalata_godina_sa_osinoveni_2336_bezdomni_kucheta/?ref=rss


Осиновените бездомни кучета в страната през миналата година са 2336, показва анализът на получената от общините информация за изпълнението на програмите за овладяване на популацията им. Най-голям е броят на осиновените животни в областите Русе, София, Бургас и Стара Загора. Това.

При изпълнение на общинските програми за овладяване на популацията на безстопанствените кучета в страната през 2014 г. са заловени 20 271 кучета, съобщават от правителствената информационна служба....

Гражданската квота на "Десните" създават партия Българска дясна партия

http://pik.bg/гражданската-квота-на-десните-създават-партия-българска-дясна-партия-news358430.html

Гражданската квота на "Десните" създават партия Българска дясна партия

Илко Семерджиев обяви, че създава политическа формация Българска дясна партия (БДП).

"Ние, от Гражданската квота на Коалиция ДЕСНИТЕ решихме да регистрираме политическа партия, която ще присъединим към коалицията. Взехме това решение, за да можем да водим по-организиран и целенасочен политически живот, избрахме името: Българска дясна партия (БДП). В момента набираме желаещи да се присъединят към нас с идеята да формираме по-широк състав на Инициативен комитет, който да реализира процеса така, както изисква Законът за политическите партии", обяви Семерджиев. В учредителната декларация на проекта "Българска дясна партия" е записано:

"Ние сме непоколебимата, истинска и последователна десница. Последните мечтатели за свободна и демократична България, които не са готови да се отклоняват от ценностите и принципите на дясната политическа идея заради изгоди. Всички ние имаме своята политическа история. На моменти житейският ни път е бил натоварван с идеологически катаклизми, страдали сме от политически предателства, които сме преодолявали с личностен стоицизъм и продължаваме да устояваме, защото сме убедени, че следваме вярната посока - за България, за нас самите, за нашите сънародници и за следващите поколения български граждани. Ние нямаме зад себе си корпоративната мощ на олигархията, изборните машини за натиск и пазар на гласове както ГЕРБ и ДПС, нито пък вековните структури за злоупотреба с политическо и икономическо влияние на БСП.

Ние имаме само дълбоката, искрена вяра, че можем с общите усилия на всички български граждани да осигурим достойно бъдеще на нашата Родина и на децата ни!". Декларацията е подписана от Илко Семерджиев, Деница Сачева, Красимир Николов, Юлиан Войнов, Илиана Славова, Енчо Енчев и Светла Михайлова. Основните принципи, които си поставят учредителите са:

Свобода – изконната човешка ценност и абсолютна предпоставка за развитие на личността и защита на човешките права; Сигурност, която да гарантира неприкосновеността на индивида и частната собственост; Справедливост, заложена както в човешките взаимоотношения, така и при правораздаването; Индивидуален прогрес и благоденствие, като залог за успешно и демократично общество. А целите, към които се стремят и искат да постигнат: утвърждаване ценностите на свободата, демокрацията, справедливостта, мира, солидарността и хармонията в обществото, и между народите;

защита на неприкосновеността на частната собственост, свободната пазарна инициатива и развитие на пазарната икономика; осигуряване на възможност за гражданите да живеят в общество, в което човек успява благодарение на качествата, знанията и труда, който е положил; осигуряване на сигурност за всеки български гражданин; издигане на ролята на българската наука, култура и духовност в обществения живот; мобилизиране на обществената енергия за изграждане на просветена и образована нация; отстояване на националните ценности, интереси, традиции и място на България в ЕС и света;

преодоляване на разликата между българските граждани и гражданите на другите европейски страни в стандарта и качеството на живот; отстояване на цивилизационния избор на десните хора и съграденото от тях по пътя за неговото осъществяване, допринасяне за евро-атлантическата сигурност и за благоденствието на обединена Европа. "Нека с общи усилия да съградим една нова, свободна, демократична и богата България така, че утре децата и внуците ни да могат с гордост да кажат – тази страна е дело на нашите бащи и деди!", написа преди минути в личния си профил във Фейсбук. 

Фермери без животни няма да получават пасища от държавния и общинския поземлен фонд

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4849320

Фермери, които не притежават животни, няма да получават пасища от държавния (ДПФ) и общинския (ОПФ) поземлен фонд. Това стана ясно, след като Министерският съвет одобри проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за собствеността и ползването на земеделските земи (ЗИД на ЗСПЗЗ).
Основната цел на предложените изменения е да се допълни и
Фермери, които не притежават животни, няма да получават пасища от държавния (ДПФ) и общинския (ОПФ) поземлен фонд. Това стана ясно, след като Министерският съвет одобри проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за собствеността и ползването на земеделските земи (ЗИД на ЗСПЗЗ). Основната цел на предложените изменения е да се допълни и

Фермери без животни няма да получават пасища от държавния и общинския поземлен фонд

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4849314

Фермери, които не притежават животни, няма да получават пасища от държавния (ДПФ) и общинския (ОПФ) поземлен фонд. Това стана ясно, след като Министерският съвет одобри проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за собствеността и ползването на земеделските земи (ЗИД на ЗСПЗЗ).
Основната цел на предложените изменения е да се допълни и
Фермери, които не притежават животни, няма да получават пасища от държавния (ДПФ) и общинския (ОПФ) поземлен фонд. Това стана ясно, след като Министерският съвет одобри проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за собствеността и ползването на земеделските земи (ЗИД на ЗСПЗЗ). Основната цел на предложените изменения е да се допълни и

МС намали числеността на агенция "Архиви" с 13 щатни бройки

http://pik.bg/мс-намали-числеността-на-агенция-архиви-с-13-щатни-бройки-news358429.html

МС намали числеността на агенция "Архиви" с 13 щатни бройки

Правителството направи промени в Устройствения правилник на Държавна агенция "Архиви", които целят цялостна оптимизация на работата на ведомството.

Закрива се създаденото през 2011 г. Читателско-експертно-консултативно звено като специализиран помощен орган, който подпомага председателя на ДАА. Причина за това е фактът, че дейността му не е довела до очакваните резултати за подобряване на възможностите за обслужване на потребителите на архивна информация в читалните на държавните архиви. Премахват се съществуващите самостоятелни длъжности за служител по сигурността на информацията и експерт по връзки с обществеността, като с тези функции ще бъдат натоварени служители от специализирани дирекции.

Прецизирани са функциите на структурните звена в Агенцията и свързаните с тях дейности. Общата численост на ДАА е намалена с 13 щатни бройки, което е предвидена в ПМС 8/2015 мярка за оптимизиране на разходите за персонал до размера им, утвърден със Закона за държавния бюджет. С промените се актуализират Тарифата за таксите, които се събират от ДАА, и Цените на предоставяните от агенцията услуги.

Заплащането им е нормативно регламентирано в Закона за националния архивен фонд. Водещ принцип при формирането на размера им е покриването на разходите, присъщи за извършването на услугите и издаването на документите. Отчетени са потребностите на потребителите на архивна информация, както и възможностите за заплащане на дължимите суми за най-често заявяваните услуги от лица с ниски доходи.

Одобрена беше и промяна в Устройствения правилник на областните администрации, с която заместник-областните управители на област Пловдив се увеличават от двама на трима. Промяната е аргументирана с необходимостта от подобряване на координацията и взаимодействието с 18-те общини в областта, както и по-активна работа с представители на бизнеса за реализиране на политики за развитие на областта. 

Най-много осиновени бездомни кучета има в Русе, София, Бургас и Стара Загора

http://pik.bg/най-много-осиновени-бездомни-кучета-има-в-русе-софия-бургас-и-стара-загора-news358427.html

Най-много осиновени бездомни кучета има в  Русе, София, Бургас и Стара Загора

Най-голям е броят на осиновените безстопанствени кучета в областите Русе, София, Бургас и Стара Загора. Това показва анализът на получената от общините информация за изпълнението на програмите за овладяване на популацията от безстопанствени кучета.

Осиновените кучета в страната през 2014 година са 2 336. При изпълнение на общинските програми за овладяване на популацията на безстопанствените кучета в страната през 2014 г. са заловени 20 271 кучета.

Кастрираните и обработени кучета съгласно Закона за защита на животните са 15 038 броя, от тях 14 830 броя са върнати на местата на залавянето им. 

Русе, София и Бургас са първенци по осиновяване на бездомни кучета

http://www.mediapool.bg/ruse-sofiya-i-burgas-sa-parventsi-po-osinovyavane-na-bezdomni-kucheta-news236074.html

Областите Русе, София, Бургас и Стара Загора са първенци по осиновяване на бездомни кучета. Това показва анализът на получената от общините информация за изпълнението на програмите за овладяване на популацията от безстопанствени кучета, съобщи правителствената пресслужба.   Общо през 2014 г. в страната са осиновени 2336 безстопанствени кучета. В съобщението не е дадена информация, колко бездомни псета бродят из страната.   При изпълнение на общинските програми за овладяване на популацията на бездомни кучета са заловени 20 271 четириноги през миналата година.   Кастрираните и обработени кучета съгласно Закона за защита на животните са 15 038, като от тях 14 830 броя са върнати на местата на залавянето им.

Ново жури в четвърти сезон на "X фактор"

http://www.vesti.bg/razvlechenia/shoubiznes/novo-zhuri-v-chetvyrti-sezon-na-x-faktor-6038710

Новата съдийска четворка, чието разкриване предстои съвсем скоро, ще включва едни от най-силните и популярни представители на българския шоубизнес

Съвет по енергийна сигурност към МС ще координира политиката в енергетиката

http://pik.bg/съвет-по-енергийна-сигурност-към-мс-ще-координира-политиката-в-енергетиката-news358428.html

Съвет по енергийна сигурност към МС ще координира политиката в енергетиката

Съвет по енергийна сигурност към Министерския съвет ще координира националната политика в сектор енергетика и ще определя приоритетите на България в рамките на Европейския енергиен съюз. Решението е прието на днешното правителствено заседание.

Ролята на Съвета е да следи за провеждането на интегрирана енергийна политика за осигуряване на достъпна енергия за потребителите, за модернизация и доизграждане на националната енергийна инфраструктура и реформи в сектор енергетика. Съветът ще отговаря за ефективната координация между различните ведомства, които имат отношение към въпросите по енергийната сигурност на страната. Той ще следи енергийната политика и свързаните с тези въпроси външнополитически приоритети, включително участието на страната в инфраструктурни трансгранични енергийни проекти в Югоизточна Европа.

Съветът ще съгласува позициите на България в енергийната сфера, както и ще подпомага международни задължения като председателството на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа, председателството на България на Съвета на ЕС и др. За председател на Съвета по енергийна сигурност е определен заместник министър-председателят по европейските фондове и икономическата политика, а негови заместници са министърът на енергетиката и министърът на външните работи. Заседанията на Съвета ще се провеждат веднъж месечно при закрити врата, като е предвидена възможност за извънредни заседания по предложение на председателя или заместник-председателите.

Съдът даде 25 г. затвор за убиеца на Хюлия

http://frognews.bg/news_93989/Sadat-dade-25-g-zatvor-za-ubietsa-na-Hiuliia/

Варненският апелативен съд измени част от присъдата на Окръжния съд в града по отношение на Иван Тодоров, убил преди година и половина студентката Хюлия Маджар, съобщиха от пресслужбата на Съдебната палата в крайморския град.

Борисов настоя за бързи присъди: Да върнем тухларните, ако трябва

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4849277

Да се скъси съдебният процес, ако искаме ефективност в борбата с престъпността. Това настоя тоу-що от парламентарната трибуна премиерът Бойко Борисов на въпрос на съпредседателя на Патриотичния фронт Красимир Каракачанов. 
Да се скъси съдебният процес, ако искаме ефективност в борбата с престъпността. Това настоя тоу-що от парламентарната трибуна премиерът Бойко Борисов на въпрос на съпредседателя на Патриотичния фронт Красимир Каракачанов.  "Човек с над 20 висящи дела убива отново - случаят в Сандански. Същото е и в митниците,

Китайският парламент одобри създаването на "банката на БРИКС"

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/07/01/2564429_kitaiskiiat_parlament_odobri_suzdavaneto_na_bankata_na/?ref=rss


Китайският парламент ратифицира споразумение за създаване на нова банка за развитие заедно с най-големите развиващи се икономики, съобщава "Ройтерс", позовавайки се на китайската агенция "Синхуа".

Новата Банка за Развитие, известна също като "банката на БРИКС" е една от двете международни банки, които Китай планира да създаде като алтернатива на западните институции, например Световната банка.

Постоянната комисия на Националния народен конгрес на Китай одобри споразумения...

Горанов ще ръководи координационен съвет за влизането на България в еврозоната

http://www.dnevnik.bg/biznes/2015/07/01/2564424_goranov_shte_rukovodi_koordinacionen_suvet_za/?ref=rss


Въпреки че премиерът Бойко Борисов съвсем наскоро коментира, че докато еврозоната не се дисциплинира България няма защо да бърза с членство в нея, на днешното си заседание правителството създаде Координационен съвет за подготовка на България за членство в еврозоната.

Негов председател ще е министърът на финансите, който е национален координатор на подготовката на страната за въвеждане на единната валута, съобщиха от Министерски съвет.

Членовете на съвета са...

ECO2, нова емблема за модели, които са по-екологични и по-икономични

http://www.cross.bg/renault-eco-emblema-1471852.html

/КРОСС/Ангажиментът на Renault към устойчив транспорт за всички датира от над двадесет години. През 2007 Renault бе първият автомобилен производител, лансирал емблемата -eco²- която има за цел да идентифицира автомобилите с по-ниски CO2 eмисии и разход на гориво. Сега Renault обявява нова емблема, която да символизира продължаващата политика за намаляване на екологичния отпечатък върху околната среда. С цел постоянство името е същото, но критериите за новата ECO2 емблема са затегнати. Затова новата емблема ECO2 е по-силно обвързана с все по-взискателните очаквания на автомобилистите. За всеки модел Renault, емблемата ECO2 идентифицира версиите на даден модел, които са с най-ниските CO2 eмисии. Новата ECO2 емблема илюстрира непрекъснатия стремеж на Renault за намаляване на CO2 eмисиите в своите автомобили с двигатели с вътрешно горене. Тя се вписва и в широкообхватната екологична политика на Renault, която се стреми към средно годишно намаляване с 3% на въглеродния отпечатък на всяка продадена в света кола, и постоянно намаляване на екологичния отпечатък на всяко ново поколение модел, обхващащо целия жизнен цикъл на автомобила - от чертожната дъска до депото за рециклиране. ECO2, нова емблема за по-екологични, по-ефективни и по-икономични автомобили с двигатели с вътрешно горене Renault обявява нова ECO2 емблема, базирайки се на по-селективни критерии спрямо предишната

Министерски съвет отпуска 3,5 млн. лв. за разходи на затворите

http://pik.bg/министерски-съвет-отпуска-35-млн-лв-за-разходи-на-затворите-news358426.html

Министерски съвет отпуска 3,5 млн. лв. за разходи на затворите

Правителството одобри вътрешнокомпенсирани промени на утвърдените разходи по области на политики/бюджетни програми по бюджета на Министерството на правосъдието за 2015 г. С тях се прави ново разпределение на бюджетите на второстепенните разпоредители към Министерството на правосъдието.

В резултат на това се осигуряват допълнителни средства в размер на 3, 5 млн. лева, които ще бъдат прехвърлени към системата на затворите, за да се покрият значими и неотложни разходи в Главна дирекция "Изпълнение на наказанията". 

Депутати с жалба в КС заради правилата за избор на гуверньор на БНБ

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4849288

С подписите на 71 народни представители днес в Конституционния съд ще бъде внесена жалба срещу приетите процедурни правила за избор на нов управител на БНБ. Това съобщи депутатът от БСП Корнелия Нинова, предаде БГНЕС.
Подписката ще бъде внесена днес, като в нея са се включили депутати от БСП, Патриотичния фронт, БДЦ, Атака и ДПС, обясни Нинова.
С подписите на 71 народни представители днес в Конституционния съд ще бъде внесена жалба срещу приетите процедурни правила за избор на нов управител на БНБ. Това съобщи депутатът от БСП Корнелия Нинова, предаде БГНЕС. Подписката ще бъде внесена днес, като в нея са се включили депутати от БСП, Патриотичния фронт, БДЦ, Атака и ДПС, обясни Нинова.

МС създаде съвет за подготовка на България за членство в еврозоната

http://pik.bg/мс-създаде-съвет-за-подготовка-на-българия-за-членство-в-еврозоната-news358424.html

МС създаде съвет за подготовка на България за членство в еврозоната

Правителството създаде Координационен съвет за подготовка на България за членство в еврозоната с председател министъра на финансите, който е национален координатор на подготовката на страната ни за въвеждане на единната валута.

Членовете на съвета са заместник-министър на финансите, подуправител на Българската народна банка, член на Комисията за финансов надзор, заместник-министри на икономиката, външните работи, на транспорта, информационните технологии и съобщенията, правосъдието и други.

Съветът ще се подпомага от експертни работни групи, които в рамките на своята компетентност непосредствено ще осъществяват практическата подготовка за членство на страната ни в еврозоната. Сред основните функции на Съвета ще бъде разработване на проект на Национален план за въвеждане на еврото в Република България, изготвяне на предложение до Министерския съвет за определяне на целева дата за приемане на еврото, организацията и координирането на практическата подготовка на страната ни за членство в еврозоната и ръководство и координиране на работата на експертните работни групи. 

Депутати внасят жалба в Конституционния съд заради правилата за избор на гуверньор на БНБ

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4849309

С подписите на 71 народни представители днес в Конституционния съд ще бъде внесена жалба срещу приетите процедурни правила за избор на нов управител на БНБ. Това съобщи депутатът от БСП Корнелия Нинова, предаде БГНЕС.
Подписката ще бъде внесена днес, като в нея са се включили депутати от БСП, Патриотичния фронт, БДЦ, Атака и ДПС, обясни Нинова.
С подписите на 71 народни представители днес в Конституционния съд ще бъде внесена жалба срещу приетите процедурни правила за избор на нов управител на БНБ. Това съобщи депутатът от БСП Корнелия Нинова, предаде БГНЕС. Подписката ще бъде внесена днес, като в нея са се включили депутати от БСП, Патриотичния фронт, БДЦ, Атака и ДПС, обясни Нинова.

Съвет по енергийна сигурност към правителството ще координира националната политика в сектор енергетика

http://www.cross.bg/politika-energiiina-sigyrnost-1471850.html

/КРОСС/Съвет по енергийна сигурност към Министерския съвет ще координира националната политика в сектор енергетика и ще определя приоритетите на България в рамките на Европейския енергиен съюз. Решението е прието на днешното правителствено заседание. Ролята на Съвета е да следи за провеждането на интегрирана енергийна политика за осигуряване на достъпна енергия за потребителите, за модернизация и доизграждане на националната енергийна инфраструктура и реформи в сектор енергетика. Съветът ще отговаря за ефективната координация между различните ведомства, които имат отношение към въпросите по енергийната сигурност на страната. Той ще следи енергийната политика и свързаните с тези въпроси външнополитически приоритети, включително участието на страната в инфраструктурни трансгранични енергийни проекти в Югоизточна Европа. Съветът ще съгласува позициите на България в енергийната сфера, както и ще подпомага международни задължения като председателството на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа, председателството на България на Съвета на ЕС и др. За председател на Съвета по енергийна сигурност е определен заместник министър-председателят по европейските фондове и икономическата политика, а негови заместници са министърът на енергетиката и министърът на външните работи. Заседанията на Съвета ще се провеждат веднъж месечно при закрити врата, като е предвидена възможност за извънредни заседания по предложение на председателя или заместник-председателите.  

79 деца ще получат персонални пенсии от 103 лева

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4849301

79 деца без право на наследствена пенсия от починал родител ще получат персонални пенсии в размер на 103, 64 лв. месечно, реши правителството.
Пенсиите в размер на 90 на сто от социалната пенсия за старост ще се изплащат, считано от днес, съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет.
С отпускането им ще бъдат подпомогнати 49 семейства,
79 деца без право на наследствена пенсия от починал родител ще получат персонални пенсии в размер на 103, 64 лв. месечно, реши правителството. Пенсиите в размер на 90 на сто от социалната пенсия за старост ще се изплащат, считано от днес, съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет. С отпускането им ще бъдат подпомогнати 49 семейства,

Борисов се обяви за бързи присъди за справяне с битовата престъпност

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/07/01/2564408_borisov_se_obiavi_za_burzi_prisudi_za_spraviane_s/?ref=rss

Премиерът Бойко Борисов се обяви за скъсяването на времето на съдебните дела при битови престъпления. В днешния блиц контрол в парламента той отговори на въпрос на съпредседателя на Патриотичния фронт Красимир Каракачанов, който го попита за поставянето на видеонаблюдение в малките населени места.

"Ако искате да има реален ефект, то трябва да скъсим съдебния процес. Няма как години десетилетия да си говорим за хора с висящи дела", каза Борисов и добави: "В Сандански сега човек с над...

Русенската опера ще представи два спектакъла на „Варненско лято“

http://www.moreto.net/novini.php?n=293830

След едно силно начало на русенското гостуване на ММФ „Варненско лято“ снощи с концерта в Зала 1 на Фестивалния и конгресен център Русенската опера продължава фестивалното си представяне с два впечатляващи спектакъла. Отново в залата на ФКЦ днес ще бъде показана за първи път пред варненската публика камерната опера „Процесът Мерилин Монро” на съвременния австрийски композитор Роланд Баумгартнер.

Ципрас капитулира пред кредиторите, но късно

http://www.vesti.bg/pari/evrozona/cipras-kapitulira-pred-kreditorite-no-kysno-6038709

Гърция обяви, че е готова да приеме предложенията на Европейската комисия от неделя. Германският финансов министър Волфганг Шойбле обаче отхвърли закъснялото предложение

ФТ: Ципрас капитулира пред кредиторите

http://www.vesti.bg/pari/evrozona/ft-cipras-kapitulira-pred-kreditorite-6038709

Гърция е готова да приеме предложенията на Европейската комисия от неделя с някои условия, комбинирани с удължаване на спасителния пакет и трета програма за финансова помощ

ФТ: Ципрас прие почти всички искания на кредиторите

http://www.vesti.bg/pari/evrozona/ft-cipras-prie-pochti-vsichki-iskaniia-na-kreditorite-6038709

Гърция е готова да приеме предложенията на Европейската комисия от неделя с някои условия, комбинирани с удължаване на спасителния пакет и трета програма за финансова помощ

ФТ: Ципрас готов да приеме условията на кредиторите

http://www.vesti.bg/pari/evrozona/ft-cipras-gotov-da-prieme-usloviiata-na-kreditorite-6038709

Гърция е готова да приеме предложенията на Европейската комисия от неделя с някои условия, комбинирани с удължаване на спасителния пакет и трета програма за финансова помощ

79 деца ще получат персонални пенсии от 103 лева

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4849287

79 деца без право на наследствена пенсия от починал родител ще получат персонални пенсии в размер на 103, 64 лв. месечно, реши правителството.
Пенсиите в размер на 90 на сто от социалната пенсия за старост ще се изплащат, считано от днес, съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет.
С отпускането им ще бъдат подпомогнати 49 семейства,
79 деца без право на наследствена пенсия от починал родител ще получат персонални пенсии в размер на 103, 64 лв. месечно, реши правителството. Пенсиите в размер на 90 на сто от социалната пенсия за старост ще се изплащат, считано от днес, съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет. С отпускането им ще бъдат подпомогнати 49 семейства,

Москов оттегля проектозакона за приватизацията на болници

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4849289

Тази сутрин здравният министър Петър Москов пред всички на председателски съвет пое ангажимент да изтегли този проектозакон, който предвижда приватизация на болници, за да търсим подкрепа във всички други сфери максимално да реформираме системата.
Това каза премиерът Бойко Борисов по време на блиц контрола в НС,съобщи БГНЕС.
Тази сутрин здравният министър Петър Москов пред всички на председателски съвет пое ангажимент да изтегли този проектозакон, който предвижда приватизация на болници, за да търсим подкрепа във всички други сфери максимално да реформираме системата. Това каза премиерът Бойко Борисов по време на блиц контрола в НС,съобщи БГНЕС.

Координационен съвет, начело с Горанов, ще подготовя България за членство й в еврозоната

http://www.cross.bg/evrozonata-chlenstvo-podgotovka-1471849.html

/КРОСС/Правителството създаде Координационен съвет за подготовка на Република България за членство в еврозоната с председател министъра на финансите, който е национален координатор на подготовката на страната ни за въвеждане на единната валута. Членовете на съвета са заместник-министър на финансите, подуправител на Българската народна банка, член на Комисията за финансов надзор, заместник-министри на икономиката, външните работи, на транспорта, информационните технологии и съобщенията, правосъдието и други. Съветът ще се подпомага от експертни работни групи, които в рамките на своята компетентност непосредствено ще осъществяват практическата подготовка за членство на страната ни в еврозоната. Сред основните функции на Съвета ще бъде разработване на проект на Национален план за въвеждане на еврото в Република България, изготвяне на предложение до Министерския съвет за определяне на целева дата за приемане на еврото, организацията и координирането на практическата подготовка на страната ни за членство в еврозоната и ръководство и координиране на работата на експертните работни групи.

САЩ и България учредяват комисия за опазване на културното наследство

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/07/01/2564422_sasht_i_bulgariia_uchrediavat_komisiia_za_opazvane_na/?ref=rss


Посолството на САЩ в България и българският клон на ИКОМОС обявиха създаването на двустранна българо-американска комисия за опазване на културното наследство. Основна задача на комисията ще бъде да работи за осъзнаване на важността на културното наследство и обмяната на опит между български и американски експерти.

"Голямото предимство е професионализма и обмяната на опит", заяви пред "Дневник" председателят на "Български национален комитет на Международния съвет за паметниците на...

"Малко смъмрих военния и външния министър за танковете на НАТО"

http://offnews.bg/news/n_1/n_526384.html

"Малко смъмрих военния и външния министър, защото не разясниха предварително ситуацията, а вървят след събитията". Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на днешния блиц контрол в парламента на въпрос на депутата от БСП-"Лява България" за ученията на НАТО у нас. "Намираме се в изключително кризисна ситуация, тя не бе такава дори по време на Студената война, защото тогава имаше ясно регламентирани граници", каза още премиерът. Според него нито тези 14 танка имат съществен принос, нито могат да уплашат някого. Борисов беше категоричен, че това са рутинни учения, но сега правят впечатление, защото ситуацията е напрегната. "Нормално е нашите войски да познават и западната техника и да тренират”, обясни той. Министър-председателят посочи, че на никоя държава не ѝ е хубаво да й се разхождат танкове и гаубици на нейна територия.

Москов оттегля проектозакона за приватизацията на болници

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4849282

Тази сутрин здравният министър Петър Москов пред всички на председателски съвет пое ангажимент да изтегли този проектозакон, който предвижда приватизация на болници, за да търсим подкрепа във всички други сфери максимално да реформираме системата.
Това каза премиерът Бойко Борисов по време на блиц контрола в НС,съобщи БГНЕС.
Тази сутрин здравният министър Петър Москов пред всички на председателски съвет пое ангажимент да изтегли този проектозакон, който предвижда приватизация на болници, за да търсим подкрепа във всички други сфери максимално да реформираме системата. Това каза премиерът Бойко Борисов по време на блиц контрола в НС,съобщи БГНЕС.

Съдът реши: 25 години затвор за убиеца на Хюлия Маджар

http://www.vesti.bg/bulgaria/sad/sydyt-reshi-25-godini-zatvor-za-ubieca-na-hiuliia-madzhar-6038707

Магистратите потвърдиха, че Иван Тодоров трябва да заплати на родителите на убитото момиче 300 хил. лв. обезщетение

Бойко Борисов: Пази боже да ни се наложи, има кой да ни защити

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4849280

Убеден съм, че трябва да бъдем лоялни членове на НАТО и ЕС. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на блиц контрол за разполагането на тежко въоръжение и войски на територията на България.
"Мога да ви уверя, че съгласно нашия договор и членство, България влиза в задължителната зона за подкрепа и защита.
Убеден съм, че трябва да бъдем лоялни членове на НАТО и ЕС. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на блиц контрол за разполагането на тежко въоръжение и войски на територията на България. "Мога да ви уверя, че съгласно нашия договор и членство, България влиза в задължителната зона за подкрепа и защита.

25 години затвор за убиеца на Хюлия

http://www.bnews.bg/article-137581

Иван Тодоров трябва да изплати 300 000 лева обезщетение на родителите й.

Стотици посрещнаха Джулая на плажа, в планината и край Дунав

http://www.mediapool.bg/stotitsi-posreshtnaha-dzhulaya-na-plazha-v-planinata-i-krai-dunav-news236073.html

Първият юлски изгрев и тази година бе посрещнат от много хора не само по черноморските плажове, каквато е дългогодишната традиция, но и в планината и край Дунав. Стотици варненци и гости на морската столица се събраха на крайбрежната алея и плажа в морската столица, за да посрещнат  юлското утро. Тази година легендарният вокалист на "Юрая Хийп" Джон Лоутън, който често посреща юлското утро в компанията на български фенове, сбъдна мечтата на русенските почитатели на рока да чуят на живо в негово изпълнение песента "Джулай морнинг" (July Morning), откъдето тръгва и традицията. Изпълнителят напълни площада на Русе с фенове на различна възраст, които аплодираха бурно него и групата му. Въпреки калното време, заради падналия дъжд, и облаците, десетки хора се събраха да посрещнат изгрева и на хижа "Алеко" на Витоша.

Борисов: Обстановка е кризисна, по време на Студената война не е била такава

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4849253

Убеден съм, че трябва да бъдем лоялни членове на НАТО и ЕС. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на блиц контрол за разполагането на тежко въоръжение и войски на територията на България.
Убеден съм, че трябва да бъдем лоялни членове на НАТО и ЕС. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на блиц контрол за разполагането на тежко въоръжение и войски на територията на България. "Мога да ви уверя, че съгласно нашия договор и членство, България влиза в задължителната зона за подкрепа и защита.

Кабинетът създаде Координационен съвет за подготовка на България за членство в еврозоната

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4849261

Правителството създаде Координационен съвет за подготовка на Република България за членство в еврозоната. Председател на съвета е министърът на финансите Владислав Горанов. Той е национален координатор на подготовката на страната ни за въвеждане на единната валута. Членовете на съвета са заместник-министър на финансите,
Правителството създаде Координационен съвет за подготовка на Република България за членство в еврозоната. Председател на съвета е министърът на финансите Владислав Горанов. Той е национален координатор на подготовката на страната ни за въвеждане на единната валута. Членовете на съвета са заместник-министър на финансите,

Болниците остават забранени за приватизация

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/bolnicite-ostavat-zabraneni-za-privatizaciia-197779/

Ще се търсят промени при скъпоструващите клинични пътеки и течовете от НЗОК, каза премиерът

Стотици души се прощават с Тодор Славов. Автомобилни пилоти са паркирали колите си пред катедралата (снимки)

http://pik.bg/стотици-души-се-прощават-с-тодор-славов-автомобилни-пилоти-са-паркирали-колите-си-пред-кат-news358407.html

Стотици души се прощават с Тодор Славов. Автомобилни пилоти са паркирали колите си пред катедралата (снимки)

Започна поклонението пред тленните останки на Тодор Славов. Стотици души са дошли да си вземат последно сбогом със загиналия автомобилен пилот.

Някои от тях вече положиха цветя в ковчета в катедралния храм "Свето Успение Богородично", след като бе отслужено опелото. Мнохо хора чакат с цветя и отвън.

Автомобилни пилоти от Варна, Сливен и други градове на страната са паркирали над 50 свои коли пред катедралата и по-късно ще направят шествие с тях, с което ще изпратят в последния му път своя приятел. Сред присъстващите са най-известните ни пилоти Димитър Илиев, Крум Дончев, Петър Гьошев и Петър Стайков, както и шефът на федерацията по автомобилизъм.

Представители на няколко дирекции на Община Варна и други местни институции поднесоха венци, пише "Петел".

Припомняме, че Тодор Славов загина на 28 юни малко след 11 часа по време на етап от рали "Твърдица-Елена". Той си отиде от този свят само на 31 години.

Правителството отпусна 1 541 890 лв. за стипендии на ученици от училища с високи резултати

http://www.cross.bg/rezyltati-ychilishta-sredstvata-1471848.html

/КРОСС/Министерският съвет одобри допълнителни трансфери по бюджетите на общините за 2015г. за стипендии за образователни резултати на общинските училища в размер на 1 541 890 лв. Средствата са разпределени на базата на постигнати резултати от училищата на държавните зрелостни изпити по български език и литература и по математика. С осигурените средства ще се даде възможност на най-добре представилите се общински училища да повишат качеството си на образование. Средствата са в рамките на предвидените разходи по бюджета на МОН за 2015г.  

Министерският съвет отделя 800 000 лева за обучение на служители от публичната администрация

http://pik.bg/министерският-съвет-отделя-800-000-лева-за-обучение-на-служители-от-публичната-администрац-news358418.html

Министерският съвет отделя 800 000 лева за обучение на служители от публичната администрация

Правителството одобри допълнителни разходи по бюджета на Министерския съвет в размер на 800 000 лв.

Средствата са за разплащане на разходи за договорно и нормативно регламентирани дейности на Института по публична администрация, като 500 000 лв. са за сметка на разчетените приходи и разходи по централния бюджет, а останалите се осигуряват чрез преструктуриране на разходите.

Съгласно Закона за държавния служител ИПА е оторизиран да провежда задължително обучение на две основни групи служители в държавната администрация – постъпващи за първи път на държавна служба и заемащи за първи път ръководна длъжност.

В същото време през 2014 г. по Оперативна програма "Административен капацитет" на Института беше възложено обучението на значителен брой служители от централната и местната администрация. Това повиши натовареността на ИПА близо четири пъти над нормалната. С отпуснатите средства ще се осигури изпълнението на дейността на ИПА. 

Кабинетът създаде съвет, който да подготви България за членство в еврозоната

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4849252

Правителството създаде Координационен съвет за подготовка на Република България за членство в еврозоната. Председател на съвета е министърът на финансите Владислав Горанов. Той е национален координатор на подготовката на страната ни за въвеждане на единната валута. Членовете на съвета са заместник-министър на финансите,
Правителството създаде Координационен съвет за подготовка на Република България за членство в еврозоната. Председател на съвета е министърът на финансите Владислав Горанов. Той е национален координатор на подготовката на страната ни за въвеждане на единната валута. Членовете на съвета са заместник-министър на финансите,

Некачествени експертизи и превод спънаха делото за имуществото на братя Галеви

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4849266

Кюстендилският окръжен съд под председателството на съдия Таня Костадинова проведе поредното заседание по делото за отнемане на имущество на Пламен Галев и Ангел Христов, по известни като братя Галеви. Две експертизи - оръжейна и строителна, спънаха заседанието, тъй като едната се оказа нередовна, а другата некачествена, съобщи struma.bg.
Кюстендилският окръжен съд под председателството на съдия Таня Костадинова проведе поредното заседание по делото за отнемане на имущество на Пламен Галев и Ангел Христов, по известни като братя Галеви. Две експертизи - оръжейна и строителна, спънаха заседанието, тъй като едната се оказа нередовна, а другата некачествена, съобщи struma.bg.

Освобождават комодор Димитър Ангелов като заместник-командир на ВМС

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4849254

Правителството предлага на президента да издаде указ за освобождаването на комодор Димитър Ангелов като заместник-командир на Военноморските сили, съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет.
Предложението е във връзка с предстоящо назначаване на комодор Ангелов на длъжност извън територията на страната.
Правителството предлага на президента да издаде указ за освобождаването на комодор Димитър Ангелов като заместник-командир на Военноморските сили, съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет. Предложението е във връзка с предстоящо назначаване на комодор Ангелов на длъжност извън територията на страната.

Делото за отнемането на имуществото на братя Галеви отложено за края на октомври

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4849291

Кюстендилският окръжен съд под председателството на съдия Таня Костадинова проведе поредното заседание по делото за отнемане на имущество на Пламен Галев и Ангел Христов, по известни като братя Галеви. Две експертизи - оръжейна и строителна, спънаха заседанието, тъй като едната се оказа нередовна, а другата некачествена, съобщи struma.bg.
Кюстендилският окръжен съд под председателството на съдия Таня Костадинова проведе поредното заседание по делото за отнемане на имущество на Пламен Галев и Ангел Христов, по известни като братя Галеви. Две експертизи - оръжейна и строителна, спънаха заседанието, тъй като едната се оказа нередовна, а другата некачествена, съобщи struma.bg.

Освобождават комодор Димитър Ангелов като заместник-командир на ВМС

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4849264

Правителството предлага на президента да издаде указ за освобождаването на комодор Димитър Ангелов като заместник-командир на Военноморските сили, съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет.
Предложението е във връзка с предстоящо назначаване на комодор Ангелов на длъжност извън територията на страната.
Правителството предлага на президента да издаде указ за освобождаването на комодор Димитър Ангелов като заместник-командир на Военноморските сили, съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет. Предложението е във връзка с предстоящо назначаване на комодор Ангелов на длъжност извън територията на страната.

Правителството прие план за действие за професионалното образование

http://www.cross.bg/obychenie-deiistvie-sistema-1471847.html

/КРОСС/Министерският съвет прие План за действие за 2015-2017г. в изпълнение на Стратегия за развитие на професионалното образование и обучение за периода 2015-2020 година. Стратегията бе приета на 22 октомври 2014 година с регламент изпълнението й на оперативно ниво да се осъществява чрез двугодишни планове за действие.  Приоритет в Плана за действие е осигуряване на качество и ефективност на професионалното обучение чрез работа (дуално обучение), по-широко прилагане на модулна организация за улесняване на достъпа до професионално обучение на лица на възраст над 16 години, включително рано напуснали и отпаднали от училищната система. Създава се по- действена връзка между системата на професионалното образование и обучение и бизнеса с възможности за плавен преход между училище и работно място, както и ограничаване на младежката безработица. Съгласно Плана за действие ще се работи интензивно за създаване на предпоставки за материална осигуреност на професионалната подготовка, за подобряване на конкурентоспособността, за повишаване на привлекателността на обучението и намаляване броя на рано напусналите образователната система, както и за по-успешно интегриране на обучаваните на пазара на труда. Стремежът е към по-добро развитие на система за актуализиране и допълване на квалификацията на учителите и преподавателите и подкрепа за кариерно развитие, стимулиране на включване на млади специалисти в образователната система

"Газпром" спря подаването на газ за Украйна

http://www.investor.bg/evropa/334/a/gazprom-spria-podavaneto-na-gaz-za-ukraina-197778/

Руската компания не е получила предплата за доставките през юли, потвърди Алексей Милер

Фрог научи: Полицейско назначение хвърли бомба в ГЕРБ

http://frognews.bg/news_93988/Frog-nauchi-Politseisko-naznachenie-hvarli-bomba-v-GERB/

Назначаването на Ялчън Расим за шеф на полицията в Шумен предизвика истинско възмущение в средите на ГЕРБ. Това научи Фрог нюз от самите тях.

Цял живот си миете грешно косата. Чували ли сте за обратното измиване и защо е толкова полезно?

http://petel.bg/TSyal-zhivot-si-miete-greshno-kosata--CHuvali-li-ste-za-obratnoto-izmivane-i-zashho-e-tolkova-polezno-__117978

Предполагаме, че както всяка една жена, така и вие имате вече установена рутина в миенето на косата. Първо мокрите, нанасяте шампоан...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване