ПФ решава до три дни за подкрепата към правителството

http://offnews.bg/news/n_1/n_526475.html

От Патриотичния фронт (ПФ) ще обявят до петък дали ще оттеглят подкрепата си към правителството. Това заяви съпредседателят на партията Валери Симеонов пред журналисти в Народното събрание по повод изтичащия днес срок, даден на управляващите да изпълнят списък с техни искания . Патриотите неколкократно заявиха, че медиите ще научат решението на партията дали ще продължи да подкрепя управляващото мнозинство точно днес. Това обаче така и не се случи. На въпрос на журналисти на какво се дължи забавянето Симеонов отговори: "Ще изчакате 1, ще изчакате и 2, ако трябва. До три дни ще получите отговор. Искате да ни изкарате, че се въртим като пачаври ли? Не е така. До петък ще получите отговор". Той каза още, че били необходими допълнителни разговори с ГЕРБ и РБ, както и с премиера Борисов. "Бъдете така добри да изчакате, ще получите отговор до петък. На този етап нещата вървят нагоре", добави Симеонов. Част от исканият, които ПФ поставиха, за да продължат да подкрепят властта са: спешни мерки за овладяване на битовата престъпност, бързи промени в Изборния кодекс, премахване на незаконните постройки в Гърмен, както и довършване на оградата по границата.

Село Радунци без вода, хората се страхуват от плъзване на епидемия

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4849469

Близо 20 дни жителите на с. Радунци живеят без вода. Причината за безводието е спреният ток в белодробната болница, предаде БГНЕС.
Помпата, която качва вода до селото, е вързана към трафопоста на болничното заведение. Хората се страхуват да не плъзне епидемия. Засега се справят, носейки вода от близката на селото чешма, но казват,
Близо 20 дни жителите на с. Радунци живеят без вода. Причината за безводието е спреният ток в белодробната болница, предаде БГНЕС. Помпата, която качва вода до селото, е вързана към трафопоста на болничното заведение. Хората се страхуват да не плъзне епидемия. Засега се справят, носейки вода от близката на селото чешма, но казват,

Плевнелиев дава държавни отличия на инженери, проектирали метрото

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4849497

Президентът Росен Плевнелиев ще връчи висши държавни отличия на участници в проектирането и строителството на софийското метро. Церемонията ще се състои утре в Гербовата зала на „Дондуков“ 2, съобщиха от пресцентъра на държавния глава.С орден „Стара планина“ първа степен ще бъде удостоен проф. д-р инж.
Президентът Росен Плевнелиев ще връчи висши държавни отличия на участници в проектирането и строителството на софийското метро. Церемонията ще се състои утре в Гербовата зала на „Дондуков“ 2, съобщиха от пресцентъра на държавния глава.С орден „Стара планина“ първа степен ще бъде удостоен проф. д-р инж.

Какво прави Морган Фрийман за пчелите

http://www.dnevnik.bg/zelen/stil_na_jivot/2015/07/01/2564506_kakvo_pravi_morgan_friiman_za_pchelite/?ref=rss


Вече една година американският актьор Морган Фрийман е пчелар и така той дава своя личен принос в борбата с масовото изчезване на пчелни семейства – сериозен проблем в САЩ и е известен като "синдром на празния кошер" или "colony collapse disorder" (CCD).

Отглеждането на пчели не е просто интересно хоби за американската звезда, която в началото на юни стана на 78 години. Причината за решението му да ги отлгежда в общо 26 кошера е именно това, че "пчелните популации намаляват драстично...

Африканска жега в Западна Европа, у нас - дъжд и студ

http://petel.bg/Afrikanska-zhega-v-Zapadna-Evropa--u-nas---dazhd-i-stud__117998

Африканска жега обхвана няколко европейски държави. Необичайно високи са температурите в Испания, Португалия, Великобритания и Франция...

Григор премина и през Джонсън, предстои му мач с Гаске

http://petel.bg/Grigor-premina-i-prez-Dzhonsan--predstoi-mu-mach-s-Gaske__117999

Григор Димитров на моменти срещна сериозна съпротива от Стийв Джонсън, но като цяло не остави съмнение в превъзходството си и елиминира...

В петък идва бурен вятър! Поривите до 15 метра в секунда

http://petel.bg/V-petak-idva-buren-vyatar--Porivite-do-15-metra-v-sekunda__118000

Преди обед ще преобладава слънчево време. Следобед ще  се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще има краткотрайни...

Европа може да забрани „селфи“-та пред исторически обекти

http://petel.bg/Evropa-mozhe-da-zabrani----selfi----ta-pred-istoricheski-obekti__118001

Нов закон в Европейския съюз предвижда забраната за публикуване в социалните медии на снимки, направени пред емблематични обществени...

Автобус закачи козирка на спирка в „Редута”, ранена е жена

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4849465

Автобус на столичния градски транспорт, движещ се по линия 72, е закачил козирка на спирка в кв. „Редута”. При инцидента е пострадала една жена, предаде БГНЕС.
Сигналът е подаден около 12:50, а жената е откарана в болница. Няма други пострадали.
Преди ден на същото място камион е закачил козирката на спирката, минавайки от там.
Автобус на столичния градски транспорт, движещ се по линия 72, е закачил козирка на спирка в кв. „Редута”. При инцидента е пострадала една жена, предаде БГНЕС. Сигналът е подаден около 12:50, а жената е откарана в болница. Няма други пострадали. Преди ден на същото място камион е закачил козирката на спирката, минавайки от там.

МС създаде Съвет за подготовка на България за еврозоната

http://www.vesti.bg/ms-syzdade-syvet-za-podgotovka-na-bylgariia-za-evrozonata-6038720

Сред основните функции на Координационния съвет, оглавяван от финансовия министър, ще бъде разработване на проект на национален план за въвеждане на еврото в България

FТ: Ципрас се е съгласил с условията на кредиторите

http://www.moreto.net/novini.php?n=293868

Финансовите министри от еврозоната ще проведат телефонна конференция във връзка с кризата в Гърция. Еврогрупата трябва да обсъди молбата на Гърция за нова финансова помощ, след като страната остана без финансиране след изтичането на втория спасителен план на кредиторите.

С разполагането на тежки въоръжения ставаме част от линията на противопоставяне

http://bulgarski.pogled.info/news/65760/S-razpolaganeto-na-tezhki-vaorazheniya-stavame-chast-ot-liniyata-na-protivopostavyane

/Поглед.инфо/ „Допълнителното трайно разполагане на тежки въоръжения на територията на България не съдейства за повишаване на нашата национална сигурност, просто ставаме част от линията на двустранно противопоставяне между източния фланг на НАТО и Русия”. 

Отмениха условните присъди на мюфтиите за радикален ислям

http://www.cross.bg/mysa-ahmed-myuftiite-1471876.html

Пловдив /КРОСС/ Пловдивският апелативен съд отмени условните присъди на районните мюфтии на Пазарджик и Сърница Саид Мутлу и Абдуллах Салих. От друга страна тази на Ахмед Муса, бе увеличена.Отпада обвинението срещу мюфтиите за антидемократична пропаганда. Магистратите обаче оставиха това за участие в нерегистрирана организация остана. Всеки от тях ще трябва да плати глоба в размер на 4000 лв. Размерът на глобите на останалите обвиняеми остава непроменен - по 206 лв. съдебни разноски.Ахмед Муса Ахмед получи присъда от 2 години лишаване от свобода. Неговат азащита обаче обяви, че ще обжалва решението на по-горна инстанция.Главният мюфтия Мустафа Хаджи присъства на днешното заседание на съда. Той обяви пред БГНЕС, че Муса не е легитимен проповедник.

Апелативният съд даде 2 г. затвор на Ахмед Муса

http://frognews.bg/news_93998/Apelativniiat-sad-dade-2-g-zatvor-na-Ahmed-Musa/

Ахмед Муса получи 2 години затвор от Апелативния съд в Пловдив. Той е признат за виновен за проповядване на джихад и радикален ислям.

Кръщенето на принцеса Шарлот ще е публично

http://www.vesti.bg/razvlechenia/lyubopitno/kryshteneto-na-princesa-sharlot-shte-e-publichno-6038719

Кралската двойка настоя пред църковните служители на Сент Мари Мадлен хората да имат достъп до входа на храма, за да може да видят малката принцеса преди и след кръщенето

Борисов: Липсата на бързо наказание разлага обществото

http://pik.bg/борисов-липсата-на-бързо-наказание-разлага-обществото-news358501.html

Борисов: Липсата на бързо наказание разлага обществото

Да се изготвят и предложат мерки за оптимизиране на наказателния процес, обсъдиха днес министрите по време на правителственото заседание. "Липсата на бързо наказание разлага обществото, и без това да се получи, каквато и друга реформа да направим, за обикновения човек това е ежедневието", заяви премиерът Бойко Борисов, става ясно от стенограмата на заседанието на МС.

Борисов призова министъра на правосъдието да обсъди с министрите на вътрешните работи и на финансите наличието на данни във ведомствата и съответни мерки, които могат да бъдат предприети. "МВР отчита статистика, че задържа повече, арестува повече, разкрива повече, но ако тази статистика се интерполира върху издадените вследствие на това присъди се оказва, че те са пренебрежимо малки, в никакви дори значими проценти", заяви премиерът.

Той допълни, че съкращаването на този процес и ефективността на една присъда е, като извърши някой престъпление, кара с превишена скорост - да му се вземе книжката или да му се наложи санкцията и тя да влезе в сила веднага. "Тези съвещания, които водим при мен, и МВР, и данъчните, и митниците срещат огромни трудности и ми се ще правейки правосъдна реформа да използваме случая да съкратим и процеса", заяви Борисов.

"Прокурорите и съдиите могат да ни съдействат, а те са си независима система и, ако искат ще го направят, ако искат няма да го направят. Всичката тази информация има МВР, сиреч вицепремиера Бъчварова, защото и тя присъства на тези, всяка сряда, съвещания. Има я и министърът на финансите, защото данъчните и митниците, които носят тези актове са при него. Сиреч забележката ми е да оставим съдиите и прокурорите да си кажат мнението, да подкрепят или да не подкрепят. Това, което казваш е абсолютно като информация и масиви тук при нас", казва Борисов.

С една дума, ако днес имаме блиц контрол и ще сте много ангажирани, утре тримата министри седнете, Бъчварова и съответно Горанов да ги дадат, и направо да си ги подготвим и да си ги внесем. Нищо не пречи да им ги изпратим да ги видят, да ги одобрят, защото и те са изправени пред и аз не упреквам никого. Прокурорът внася, а на съдията така му пише в закона, идва адвокатът… Ето сега ние издирваме убиец, адвокатът му се явява да го представлява. Всеки нормален човек, би казал – добре, а защо не проследят адвоката и да го хванат къде отива да му даде информацията. Как да обясним на хората, че по закон не може да се следи и има 100 % независимост на адвоката. На обикновения народ, като гледа и днес го издирват и утре го издирват викат "Какво правят те, какво правят!". Така, че цялата твоя воля трябва да се насочи. Всички ще те подкрепяме, но това е практиката, добавя още Борисов. /

Прокуратурата с акция срещу разпространение на стоки на световни търговски марки

http://pik.bg/прокуратурата-с-акция-срещу-разпространение-на-стоки-на-световни-търговски-марки-news358497.html

Прокуратурата с акция срещу разпространение на стоки на световни търговски марки

Под ръководството на Районна прокуратура-Пловдив се проведе мащабна акция по пресичане на производството и разпространението на стоки, носещи запазени световни търговски марки. Специализираната операция продължи няколко дни на територията на различни райони в Пловдив съвместно с отдел "Икономическа полиция" при ОД на МВР-Пловдив.

При проверка в помещение в квартал "Гаганица" в областния град се установи, че в оборудван цех се извършва машинно щамповане на знаци, идентични на защитена световно известна марка, върху електрически осветителни тела – традиционни балонни крушки с различен волтаж, които преди това са били без отличителни знаци по тях. Стоката, пакетирана ръчно и машинно, е поставяна в кашони от велпапе, облепяни със скоч-лепенки. На тях са поставяни знаци на световната защитена търговска марка.

В момента на проверката в гаражното помещение-цех са заварени да осъществяват нерегламентирана дейност две лица, на по 24 г. от Пловдив. Лицата не са предоставили документи, даващи им право да използват търговската марка, съобщават от прокуратурата. При претърсване на помещението са иззети 3 754 традиционни балонни и енергоспестяващи крушки, с поставени на тях знаци, идентични на световна търговска марка, 9 755 електрически крушки без отличителни знаци по тях, търговски етикети и лепенки със световната марка, щамповаща и пакетажна машина, компресор, плаки, калъпи и форми за поставяне на крушките при тяхното щамповане, празни кашони от велпапе.

На място са направени два следствени експеримента. Като обвиняем е привлечен С.К. за извършено престъпление по чл.172Б, ал. 1 от Наказателния кодекс (за използване на търговска марка без съгласието на притежателя), задържан за 72 часа. Разпитани са свидетели, направени са очни ставки, следствени експерименти, назначени са експертизи. Под ръководството на Районна прокуратура-Пловдив са извършени проверки и на три търговски обекта на ул. "Храбрец" в квартал Изгрев в Пловдив. Иззети са общо 1 449 броя артикули, означени със знаци, сходни или идентични на световноизвестни регистрирани търговски марки като "Адидас", "Пума", "Найк", "Louis Vuitton" и др. Стоките са били изложени за продажба в магазините. Започнати са три досъдебни производства за престъпление по чл. 172Б от Наказателния кодекс (за използване на търговска марка без съгласието на притежателя). 

Еврокомисията "изхвърля" поредни два законопроекта след блокаж в Брюксел

http://www.dnevnik.bg/evropa/novini_ot_es/2015/07/01/2564548_evrokomisiiata_izhvurlia_poredni_dva_zakonoproekta/?ref=rss


Европейската комисия (ЕК) обяви, че оттегля още две законодателни предложения в рамката на инициативата за премахване на блокирани от дълго време законопроекти от дневния ред на европейските институции.

След съпротива от страна на Европейския парламент (ЕП), активен привърженик на застрашените от отпадане инициативи, Комисията пое отговорност темите да бъдат включени в работната програма за 2016 г. в нов вариант, в който ще бъде възможно постигането на консенсус.
...

Шефът на „Метрополитен“ с орден „Стара планина"

http://www.cross.bg/orden-stroitelstvoto-todorov-1471875.html

София /КРОСС/ На 2 юни, четвъртък, президентът Росен Плевнелиев ще връчи висши държавни отличия на участници в проектирането и строителството на софийското метро. Церемонията ще се състои в Гербовата зала на „Дондуков" 2 от 15.00 часа.С орден „Стара планина" първа степен ще бъде удостоен проф. д-р инж. Стоян Братоев за приноса му при подготовката на проектите, строителството и въвеждането в експлоатация на участъците на подземната железница.С медали „За заслуга" държавният глава ще отличи за значителния им принос при изграждането на метрото инж. Кирил Зайков, инж. Валентин Тодоров, инж. Димитър Тодоров и инж. Божидар Божинов.

Монтират 6 електронни табла до края на деня на летището в столицата

http://pik.bg/монтират-6-електронни-табла-до-края-на-деня-на-летището-в-столицата-news358496.html

Монтират 6 електронни табла до края на деня на летището в столицата

Възникнали е технически проблем на визуалната система за полетна информация на летище "София". В момента се работи и до края на деня ще са монтирани 6 броя монитори, които предоставят информация за полетите, съобщиха от летище София.

Полетна информация излъчва 4 пъти по-често аудиосигнали и информира пътниците за полетното разписание. Допълнително са ангажирани служители на летището, които упътват и подпомагат пасажерите при необходимост. 

Чистим отпуски 2 г. след края на съответната година

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4849473

Отложен и неизползван до 31 декември отпуск да може да се погасява по давност 2 г. след края на календарната година, за която се полага.
Това реши Народното събрание, като прие на второ четене текстове от Кодекса на труда.
Работодателят ще е длъжен да води трудово досие на всеки работник или служител, в което съхранява документите,
Отложен и неизползван до 31 декември отпуск да може да се погасява по давност 2 г. след края на календарната година, за която се полага. Това реши Народното събрание, като прие на второ четене текстове от Кодекса на труда. Работодателят ще е длъжен да води трудово досие на всеки работник или служител, в което съхранява документите,

Борисов: Липсата на бързо наказание разлага обществото (стенограма)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4849454

Да се изготвят и предложат мерки за оптимизиране на наказателния процес, обсъдиха днес министрите по време на правителственото заседание. 
„Липсата на бързо наказание разлага обществото, и без това да се получи, каквато и друга реформа да направим, за обикновения човек това е ежедневието“, заяви министър-председателят Бойко Борисов.
Да се изготвят и предложат мерки за оптимизиране на наказателния процес, обсъдиха днес министрите по време на правителственото заседание. „Липсата на бързо наказание разлага обществото, и без това да се получи, каквато и друга реформа да направим, за обикновения човек това е ежедневието“, заяви министър-председателят Бойко Борисов.

Уникални РЛС постъпват в руските войски

http://www.cross.bg/zasichane-voiiski-stantziya-1471873.html

/КРОСС/ Руските радиотехнически войски (РТВ) вече получават нямащите аналог радиолокационни станции (РЛС) с голям обсег на засичане, съобщи пред журналисти началникът на РТВ от ВВС на РФ генерал-майор Андрей Кобан. „Към днешна дата активно постъпват перспективните средства за радиолокация и комплекси от средства за автоматизация, като „Фундамент“, включително и в мобилния вариант на изпълнение, РЛС „Небо“ с различна модификация, „Подлет“, радар за всички височини. Всички те нямат аналог в света, притежават голям обсег на засичане, имат възможност да работят, включително и по балистични цели, като също така притежават висока точност на засичане на всякакъв вид цели“, каза Кобан на откриването на конкурса „Въздушни граници“ на полигона Ашулук край Астрахан. В Амурска област новата радиолокационна станция вече е въведена в експлоатация, съобщи в сряда началникът на пресслужбата на Източен военен окръг полковник Александър Гордеев. „Новата модернизирана трикоординатна радиолокационна станция за големи и средни височини се отличава с подобрени характеристики в мощността, обхвата и защитеността от смущения“, каза той. Тази РЛС е необходима за автоматичното откриване на обекти в небето над Русия и за определяне на координатите на зададените цели. До края на годината аналогично оборудване ще бъде инсталирано и край Хабаровск.

Три къщи пред срутване заради незаконни мини в Перник

http://www.cross.bg/pernik-mini-kushti-1471874.html

Перник /КРОСС/ Три къщи на улица „Пета" в квартал "Рудничар" в Перник са пред срутване заради незаконни мини, прокопани под основите им. Галериите са активирали свлачище, което застрашава сградите. Затова две семейства са евакуирани и настанени в общински жилища, а в района е обявено бедствено положение, съобщи кметът на Перник Иван Иванов.„Къщите са започнали да се пропукват през нощта. Заради форсмажорните обстоятелства бе събран Кризисния щаб. Пътят също е пропукан. Мястото е отцепено и е назначена денонощна полицейска охрана", обясни Иванов.Теренът, където са входовете на незаконните мини, е собственост на фирма „Елитгруп". Дружеството е уведомено за случващото се. Извикани са и минни спасители от Бобов дол, които да установят дали в галериите има хора. Ако няма, те ще бъдат затрупани.Те са с дължина около 20 метра и с дълбочина 15 м. Вътре въздухът бил едва 10% и приличали на лисичи дупки.Тепърва специалистите от „Геозащита" ще преценяват дали къщите могат да бъдат укрепени или ще се наложи да бъдат съборени.„Водим борба с незаконните въглекопачи отдавна, но за жалост това деяние не е криминализирано. Досъдебните производства се прекратяват от прокуратурата", каза още Иванов.Общината обаче е предприела мерки за предотвратяване на бъдещи подобни инциденти. Непрекъснато се затрупват подобни галерии, като месечно това струвало около 5 000 лв., пише mirogled.com  

Разрушаването на къщи в Гърмен е расова дискриминация, смятат от хелзинкския комитет

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/07/01/2564551_razrushavaneto_na_kushti_v_gurmen_e_rasova/?ref=rss


Разрушаването на четирите постройки в Гърмен и оставянето на обитателите им на улицата, е драстичен случай на расова дискриминация, осъществена от публичните власти и забранена както от нашата Конституция, така и от международното право, се казва в декларация от днес на Българския хелзинкски комитет. От организацията подчертават, че в случая мерките са селективно насочени към обитатели-роми, въпреки че незаконното строителство в България не се ограничава до ромските жилища.

За...

Доброволци ще изучават делфините в Черно море

http://www.moreto.net/novini.php?n=293865

Доброволци ще изучават делфините в Черно море, научи Moreto.net. Проектът е на сдружението "Зелени Балкани", а целта е да се опазят китоподобните в нашето море. Предвижда се да бъдат обхванати студенти по биология и екология, както и яхтсмени, които да посещават лекции последвани от практични обучения.

Потвърдено: На Плутон има метан

http://www.cross.bg/metan-plyton-planetata-1471872.html

/КРОСС/ Сондата New Horizons откри залежи на метан на повърхността на Плутон. Още в края на 70-те години на миналия век имаше предположения, че на планетата има метан, но те така и не бяха доказани. "Знаехме, че на Плутон има метан, но това са първите ни открития, направени с помощта на New Horizons. Съвсем скоро ще узнаем има ли разлика между метана в различните части на планетата джудже", каза Уилям Гранди, изследовател от обсерваторията Лоуел в Аризона. Той добави, че метанът на Плутон предизвиква особен интерес сред планетолози, астрономи и геолози, тъй като вероятно той се състои от първичната материя на слънчевата система. Изследвайки този газ, учените ще придобият представа за външния вид на елементите, от които са били създадени всички небесните тела. video:https://www.youtube.com/watch?v=cqb4Mbwlj4c  

Съдът отмени присъдите на двама мюфтии, увеличи наказанието на Ахмед Муса

http://www.bnews.bg/article-137588

Саид Мутлу и Абдуллах Салих са обявени за невинни, но са глобени със съответно 4000 и 3000 лева.

Зайкова: Минималната заплатна нарасна, но се увеличи и броят на хората в крайна бедност

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4849450

380 лева става минималната работна заплата, но броят на хората в крайна бедност е нараснал с 48 хиляди . Това каза за „Фокус” финансовият експерт Мика Зайкова по повод влизането в сила на новия на новия размер на минималната работна заплата от 380 лв. По думите й минималният размер на заплатата ще обхване 248 хиляди души.
380 лева става минималната работна заплата, но броят на хората в крайна бедност е нараснал с 48 хиляди . Това каза за „Фокус” финансовият експерт Мика Зайкова по повод влизането в сила на новия на новия размер на минималната работна заплата от 380 лв. По думите й минималният размер на заплатата ще обхване 248 хиляди души.

Съвет по енергийна сигурност ще координира политиката в енергетиката (стенограма)

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4849457

Съвет по енергийна сигурност към Министерския съвет ще координира националната политика в сектор енергетика и ще определя приоритетите на България в рамките на Европейския енергиен съюз. Решението беше прието на днешното правителствено заседание.
„Целта на създаването на въпросния съвет е да гарантира или поне да създаде предпоставките да водим
Съвет по енергийна сигурност към Министерския съвет ще координира националната политика в сектор енергетика и ще определя приоритетите на България в рамките на Европейския енергиен съюз. Решението беше прието на днешното правителствено заседание. „Целта на създаването на въпросния съвет е да гарантира или поне да създаде предпоставките да водим

Зайкова: Минималната заплатна нарасна, но се увеличи и броят на хората в крайна бедност

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4849455

380 лева става минималната работна заплата, но броят на хората в крайна бедност е нараснал с 48 хиляди . Това каза за „Фокус” финансовият експерт Мика Зайкова по повод влизането в сила на новия на новия размер на минималната работна заплата от 380 лв. По думите й минималният размер на заплатата ще обхване 248 хиляди души.
380 лева става минималната работна заплата, но броят на хората в крайна бедност е нараснал с 48 хиляди . Това каза за „Фокус” финансовият експерт Мика Зайкова по повод влизането в сила на новия на новия размер на минималната работна заплата от 380 лв. По думите й минималният размер на заплатата ще обхване 248 хиляди души.

БСП внася в КС подписка срещу правилата за избор на управител на БНБ

http://bulgarski.pogled.info/news/65759/BSP-vnasya-v-KS-podpiska-sreshtu-pravilata-za-izbor-na-upravitel-na-BNB

/Поглед.инфо/ „ Днес внасяме подписката  за обжалване на процедурата за избор на управител на БНБ. Вече заявихме, че тя е отворена до сряда, за да могат всички народни представители, които искат, да могат да се присъединят. Имаме 71 подписа събрани до сега от: БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ, ПФ, БДЦ, незасивими депутати, представители на АТАКА и на ДПС”.

Миков пита Борисов за търговията с човешкия живот и здраве

http://frognews.bg/news_93983/Mikov-pita-Borisov-za-targoviiata-s-choveshkiia-jivot-i-zdrave/

„Каква е политиката на правителството по отношение на приватизацията и съзнателното затрудняване на държавни и общински болници”. Този въпрос отправи председателят на НС на БСП Михаил Миков към премиера Борисов по време на блиц контрола в пленарна зала.

Борисов към министрите: Ако видите колко висящи дела има, ще ви стане просто зле (стенограма)

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4849447

Да се изготвят и предложат мерки за оптимизиране на наказателния процес, обсъдиха днес министрите по време на правителственото заседание.
„Липсата на бързо наказание разлага обществото, и без това да се получи, каквато и друга реформа да направим, за обикновения човек това е ежедневието“, заяви министър-председателят Бойко Борисов,
Да се изготвят и предложат мерки за оптимизиране на наказателния процес, обсъдиха днес министрите по време на правителственото заседание. „Липсата на бързо наказание разлага обществото, и без това да се получи, каквато и друга реформа да направим, за обикновения човек това е ежедневието“, заяви министър-председателят Бойко Борисов,

Към Борисов: Каква е позицията на правителството за търговията с човешкия живот?

http://bulgarski.pogled.info/news/65758/Kam-Borisov-Kakva-e-pozitsiyata-na-pravitelstvoto-za-targoviyata-s-choveshkiya-zhivot

/Поглед.инфо/ „Каква е политиката на правителството по отношение на приватизацията и съзнателното затрудняване на държавни и общински болници”.

Обучават служители от публичната администрация за 800 000 лв.

http://www.moreto.net/novini.php?n=293837

Правителството одобри допълнителни разходи по бюджета на Министерския съвет в размер на 800 000 лв. Средствата са за разплащане на разходи за договорно и нормативно регламентирани дейности на Института по публична администрация, като 500 000 лв.

Диди от "На кафе" е водещата на "Фермер търси жена"

http://www.vesti.bg/razvlechenia/lyubopitno/didi-ot-na-kafe-e-vodeshtata-na-fermer-tyrsi-zhena-6038717

Чаровната водеща е обиколила цял свят, у дома гледа птица финка, а един ден мечтае да отиде на духовно пътуване

Две ловешки села спират да съществуват самостоятелно

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/07/01/2564519_dve_loveshki_sela_spirat_da_sushtestvuvat/?ref=rss


Селата Киркова махала и Василковска махала вече няма да бъдат самостоятелни, а влизат в обхвата на други две села в община Угърчин.

На днешното си заседание правителството взе решение за присъединяване на населените места в ловешка област съответно към селата Голец и Славщица.

Административно-териториалната промяна е предложена от кмета на община Угърчин и за нея са приети Решения от Общинския съвет.

Основният аргумент е, че селата Киркова махала и Василковска...

Координационен съвет ще подготвя България за членство в еврозоната

http://econ.bg/Новини/Координационен-съвет-ще-подготвя-България-за-членство-в-еврозоната_l.a_i.682184_at.1.html

Специален Координационен съвет ще подготвя България за членство в еврозоната. Той бе създаден с решение на Министерски съвет. Председател на...

Варненци, пазете децата си! Дебел клон падна на метри от училище "Васил Априлов" във Варна

http://petel.bg/Varnentsi--pazete-detsata-si--Debel-klon-padna-na-metri-ot-uchilishhe-Vasil-Aprilov-vav-Varna__117995

Дебел клон се отчупи от дърво на метри от училище "Васил Априлов" във Варна. Той е нарязан на парчета от гражданска защита, чийто екип тъкмо...

Феновете на Спартак писаха до Бойко Борисов. Вижте какво поискаха от него

http://petel.bg/Fenovete-na-Spartak-pisaha-do-Boyko-Borisov--Vizhte-kakvo-poiskaha-ot-nego__117996

Привържениците на Спартак (Варна) изпратиха писмо до министър председателя на Република Бълагрия Бойко Борисов. Ето какво пише в него:...

Бъчварова: В осем града са възможни етнически конфликти

http://petel.bg/Bachvarova--V-osem-grada-sa-vazmozhni-etnicheski-konflikti__117997

В осем е възможно да избухнат етнически конфликти, каза по време на изслушването си във вътрешната комисия МВР шефът Румяна Бъчварова. Тя...

Vizeum е най-бързо развиващата се медийна агенция в света

http://business.actualno.com/Vizeum-e-naj-byrzo-razvivashtata-se-medijna-agencija-v-sveta-news_481895.html

Международната медийна агенция Vizeum, представена и на българския пазар от 2013 година, бе обявена за най-бързо развиващата се медийна агенция в света. Това показва класацията на изследователската компания РЕКМА (RECMA) на база общи медийни бюджети, с който компаниите са оперирали през 2014 г. Vizeum е увеличила своя бюджет с над 29% на годишна база, което е с повече от 9% в сравнение с втората компания в класацията. В топ 5 на най-бързо развиващите се медийни агенции попадат: 1. Vizeum + 29.

Българин с уникален въздушен рекорд

http://moresport.actualno.com/Bylgarin-s-unikalen-vyzdushen-rekord-news_481898.html

Българският акро-параглайдинг атлет Весо Овчаров постави световен рекорд по тройно синхронизирано изпълнение на фигурата "инфинити тъмблинг" заедно с Петар Лонкар (Сърбия) и Ондрей Прочазка (Чехия). За първи път в историята на параглайдинга, пред очите на летяща с балони публика в - Кападокия, Турция. Тримата атлети успяха да изпълнят фигурата цели 126 пъти в абсолютен синхрон. Центробежните сили, които влияят на човешкото тяло при тази въздушна маневра, достигат до 7G, което неслучайно я нарежд

Българският хелзинкски комитет се кани да съди държавата заради Гърмен

http://blagoevgrad.actualno.com/Bylgarskijat-helzinkski-komitet-se-kani-da-sydi-dyrjavata-zaradi-Gyrmen-news_481892.html

След като в първия ден на настоящата седмица (29 юни) бяха принудително разрушени четири ромски къщи в квартал "Кремиковци" на Гърмен, а пета беше бутната доброволно, не закъсня и реакцията на Българския хелзинкски комитет (БХК). Неправителствената организация обяви действията на властите за дискриминация, защото не са подсигурени други домове за живот на загубилите къщите си и заплаши, че обмисля съдебен иск срещу държавата. БХК припомня и осъдителни решения срещу България при такива случаи -

В началото на следващата седмица Реформаторите ще търсят съгласие за местните избори

http://politics.actualno.com/V-nachaloto-na-sledvashtata-sedmica-Reformatorite-shte-tyrsjat-syglasie-za-mestnite-izbori-news_481899.html

Виждам подценяване на значението на местните избори от страна на част от колегите от Реформаторския блок. Логично е, след успешно представяне на европейските и парламентарните избори, Блокът да търси начини да разшири влиянието си и да гарантира устойчивост на проекта като цяло. Това заяви в интервю за Дарик Радио съпредседателят на Парламентарната група на Реформаторския блок и заместник-председател на „Движение България на гражданите“ Найден Зеленогорски. Отново Зеленогорски наст

Балканизация на Европа

http://www.cross.bg/nato-agresiya-tyrtziya-1471871.html

/КРОСС/Когато през 2004 г. трябваше да решим дали влизаме в НАТО, бях един от четиримата депутати, които гласуваха против. А гласувах против, защото с това решение се предопределяше съдбата на няколко поколения българи и на собствената ни държава. Политическото предвиждане е да гледаш какво ще бъде не само след две години, а след 20 и след 25. Спомням си обаче, че тогава парламентът отдели много повече време за страстни дебати за винетките по улиците - а не за това решение, с което поемаш ангажименти, които са вън от твоите собствени намерения, интереси и представи за нашето бъдеще. Затова днес не мога да разбера този комичен плач, че тук ще има танкове, пехотинци, тежки гаубици и военни аероплани, след като преди 11 години сме решили да предоставим територията си под формата на съюзнически ангажимент и договорености. Аз не разбирам защо изобщо съществува НАТО, след като Варшавският договор го няма. НАТО се експонира като отбранителна организация, макар и военна, докато в същото време виждаме, че в повечето случаи тя всъщност предприема агресия, независимо под какви мотиви се извършва тя. Най-смущаващото в случая е разширяването на НАТО на Изток при положение, че досега не сме видели нито един случай тази организация да предприеме стъпки с миротворчески ефект. От това, което стана от Югославия нататък, обикновено следва подчинение, но не непременно с мир. През 1999 г

Хулио Иглесиас претърпя сериозна операция

http://www.cross.bg/iglesias-hylio-seriozna-1471870.html

/КРОСС/ Испанският певец Хулио Иглесиас претърпя сериозна операция в долната част на гърба. Хирургичната интервенция е извършена в САЩ. В момента 71-годишният изпълнител се възстановява. Очаква се в началото на месец август да се върне в родината си. Иглесиас ще се качи отново на сцената, когато получи разрешение от лекарите.

Змия влезе в заведение в Кърджали

http://pik.bg/змия-влезе-в-заведение-в-кърджали-news358490.html

Змия влезе в заведение в Кърджали

Сигнал за змия в заведение в кв."Възрожденци" в Кърджали, съобщават от  МВР Кърджали.

Сигналът е подаден снощи в 23,40 часа. Изпратените спасители на РД "Пожарна безопасност и защита на населението" уловили влечугото и го пуснали извън населеното място.

 

Зеленогорски е бесен: Няма да ръководя неорганизирана армия

http://bulgarski.pogled.info/news/65757/Zelenogorski-e-besen-Nyama-da-rakovodya-neorganizirana-armiya

/Поглед.инфо/ Ръководството на Реформаторския блок трябва да вземе единно решение до края на юли, относно коалиционното споразумение за местните избори, единните листи и единната регистрация на РБ. Няма да ръководя неорганизирана армия и не работя за олимпийския принцип, а за победа на Блока.

За 6 месеца 137 000 имигранти са влезли в Европа през Средиземно море

http://www.mediapool.bg/za-6-mesetsa-137-000-imigranti-sa-vlezli-v-evropa-prez-sredizemno-more-news236081.html

Рекорден брой мигранти, 137 000, са дошли през Средиземно море в Европа през първата половина на тази година, съобщи службата на върховния комисар на ООН за бежанците в публикуван в сряда доклад.   Това е рязко увеличение от 83 процента спрямо същия период на миналата година. Повечето от тези мигранти са предприели рискованото, и често пъти смъртоносно, пътуване с несигурни плавателни съдове, за да избягат от конфликти.   Ситуацията би трябвало да се влоши с подобряването на метеорологичните условия през лятото, когато трафикантите на бежанци се активизират. За сравнение 219 000 мигранти са прекосили Средиземно море през цялата 2014 г. при 75 хиляди през първото шестмесечие.   "Европа е изправена пред криза с бежанците, идващи по море, която достига исторически мащаб", подчертава службата на върховния комисар на ООН за бежанците Антониу Гутериш.   "По-голямата част от хората, които пристигат по море в Европа, са бежанци, които търсят закрила от война и преследвания", подчертава в комюнике Гутериш.   Най-много от хората, добрали се през Средиземно море до Италия и Гърция, една трета, идват от опустошената от кървава гражданска война Сирия. 12 процента от мигрантите са от страдащия от перманентно насилие Афганистан и от управляваната от репресивен режим Еритрея. Останалите държави, откъдето идват най-много бежанци, са Сомалия, Нигерия, Ирак и Судан.   1867 души са намерили смъртта си при рискования опит да прекосят Средиземно море. 1308 от тях са загинали само през април, когато около 800 души загинаха при потъването на кораб с мигранти край бреговете на Либия.   Докладът отчита и промяна в основния маршрут на бежанците - през Турция и Гърция за сметка на този между Северна Африка и Италия.   Италия, на чието крайбрежие миналата година акостираха 170 000 мигранти, или над три четвърти от всички, дошли през Средиземно море в Европа, е регистрирала през първото шестмесечие на 2015 г. 67 500 новопристигнали. Тя е изпреварена от Гърция, с 68 000 мигранти, пристигнали по море. За сравнение 43 500 бежанци са акостирали в балканската страна през цялата 2014 г.   Много от тези мигранти продължават нататък, най-вече към Германия и Швеция, смятани за по-гостоприемни държави. Това ги изправи пред ново дълго и опасно пътуване, през Балканите и Унгария, често оставяйки ги на милостта на трафиканти.   Докладът призовава европейските страни към повече солидарност както с мигрантите, така и с Италия и Гърция, които поемат основния товар от кризата. Той приветства решението на ЕС да разпредели между останалите държавите членки 40 000 сирийски и еритрейски кандидати за убежище, които се намират в момента в Италия и Гърция. Необходими са и други мерки, подчертава в същото време докладът.

Орлин Павлов и Александър Сано се срещнаха с ученици от Девня

http://www.moreto.net/novini.php?n=293816

Община Девня съвместно с изявени актьори представиха на ученици от СОУ „Васил Левски” проекта „Пътят на смелите”. Инициативата е на Константина Живова, като идеята има за цел да мотивира младите хора на България, като ги среща с личности – идоли на учениците, научи Moreto.

Награденият "Каръци" на Ивайло Христов ще открие тазгодишната "Киномания"

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2015/07/01/2564510_nagradeniiat_karuci_na_ivailo_hristov_shte_otkrie/?ref=rss


Филмът "Каръци" на Ивайло Христов, който в петък спечели голямата награда на Международния кинофестивал в Москва ще открие тазгодишното издание на фестивала "Киномания" през есента, съобщиха от НДК на пресконференция днес, където обявиха новата си програма за финансиране на филми.
Черно-белият филм, в който участват Елена Телбис, Ованес Торосян, Пламен Димов, Георги Гоцин и Деян Донков, разказва историята на гимназисти от малък провинциален град, които попадат в рамката "неудачници", но...

Емилия стряска без грим

http://www.bnews.bg/article-137587

Половинката на Коко Динев няма ни спирала, ни фон дьо тен, ни дори обикновен крем изцяло натурална е. И неузнаваема.

Кристиан Вигенин: Танкове на САЩ за постоянно у нас с нищо не ни помагат

http://www.cross.bg/mikov-bulgariya-ministur-1471869.html

/КРОСС/Бившият външен министър в кабинета "Орешарски" (2013-2014 г.)и вече бивш член на ИБ на БСП, Кристиан Вигенин пред "Труд" - След две седмици приказки, че Драгомир Стойнев ще бъде освободен като зам.-председател на БСП, очаквахте ли от състава на Изпълнителното бюро (ИБ) да бъдете извадени вие и Антон Кутев, г-н Вигенин? - За мен това беше очаквана стъпка, аз си събирах папките още след конгреса на Партията на европейските социалисти (ПЕС). Председателят Михаил Миков обаче не даде аргументи за тази промяна пред Националния съвет и отвори поле за различни интерпретации. Що се отнася до Стойнев - надявам се да му бъде дадена възможност да работи ефективно. И за Михаил Миков, и за БСП е важно преди изборите да се тушират всички вътрешни напрежения, а знаете, че през последните месеци имаше постоянни организирани атаки срещу няколко души в ръководството, включително срещу мен. Разчитам този ход на председателя като опит да свали напрежението и се надявам атаките сега да не се прехвърлят срещу други фигури. Така че приемам с разбиране и дори с удовлетворение това решение. - Защо? - Казах защо - година и половина бях обект на гьобелсова пропаганда, която създаде абсолютно превратна представа за моята работа като външен министър. Чрез това се правеха опити да се обясняват много неща в БСП, а като член на ръководството аз не исках да влизам в подобни дебати публично, за да не навредя и на БСП, и на самия Миков

Излезе първият трейлър към филма за Сноудън

http://www.cross.bg/filma-treiilur-snoydun-1471868.html

/КРОСС/ Известният американски режисьор Оливър Стоун представи първия трейлър към новия си филм „Сноъдън". Главната роля в лентата е поверена на Джоузеф Гордън-Левит. Във филма ще видим още Шейлийн Удли Холивуд, Закари Куинто, Рис Айфънс, Никълъс Кейдж, Мелиса Лео и Том Уилкинсън.Гледайки трейлъра дори тези, които не знаят кой е Еудард Сноудън и с какво се е занимавал, ще разберат, че той е най-търсеният човек в света. Във видеото няма нито епизоди от филма, нито актьори, а само оскъдни думи на фона на американския флаг. Премиерата на филма е насрочена за януари 2016. video:https://www.youtube.com/watch?v=8RKto0Yh4so

Според "Файненшъл Таймс", Ципрас е готов да приеме условията на кредиторите!?

http://svetoven.pogled.info/news/65756/Spored-Fainenshal-Taims-TSipras-e-gotov-da-prieme-usloviyata-na-kreditorite

/Поглед.инфо/ Според информация на "Файненшъл Таймс", гръцкият премиер Алексис Ципрас ще приеме направените в края на миналата седмица предложения от страна на международните кредитори в опит да осигури нова спасителна финансова помощ за страната.

КЗК уличи "Техем", че продава една и съща стока на различни цени

http://www.dnevnik.bg/biznes/potrebiteli/2015/07/01/2564504_kzk_ulichi_tehem_che_prodava_edna_i_sushta_stoka_na/?ref=rss


Комисията за защита на конкуренцията предяви на "Техем Сървисис" ЕООД твърдения за злоупотреба с господстващо положение при продажбата на топломери. Причината е, че компанията продавала едни и същи уреди на различни цени в отделните градове. Освен това не на всечки клиенти се давала възможност да избират дали да купят топломера или да го вземат под наем от компанията.

В съобщение на антимонополния регулатор се казва, че тази практика може да предотврати, ограничи или наруши...

Броят на жертвите на самолетната катастрофа в Индонезия достигна 141

http://www.mediapool.bg/broyat-na-zhertvite-na-samoletnata-katastrofa-v-indoneziya-dostigna-141-news236080.html

Най-малко 141 души са загинали при вчерашната катастрофа на военнотранспортния самолет "Херкулес" С-130 в индонезийския град Медан на остров Суматара, по най-нови данни на полицията, съобщи Асошиейтед прес.   "Открихме 141 тела" в развалините на жилищния квартал, където самолетът се разби две минути след излитането си от местната военна база, заяви говорител на полицията.   По-рано бе съобщено, че на борда на самолета се намирали 12 членове на екипажа и 101 пътници, сред които членове на семейства на военни и жени. Най-малко едно дете е сред жертвите.   Трагедията се разигра вчера следобед местно време в жилищен квартал на третия по големина индонезийски град Медан. Според очевидци самолетът се взривил над покрива на хотел "Голдън илевън". При падането си самолетът закачил няколко жилищни сгради и автомобили. На мястото на катастрофата избухнал силен пожар.

Ян Енглерт: В казиното в Монте Карло ме разпознаха като български актьор

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4849406

На специална церемония в Розовия салон на българското посолство във Варшава министърът на културата Вежди Рашидов награди полския актьор Ян Енглерт с най-високото отличие на министерството на културата – „Златен век” – печат на Симеон Велики, съобщиха от пресцентъра на министерството. Обичаният у нас от десетилетия актьор Ян Енглерт бе удостоен с
На специална церемония в Розовия салон на българското посолство във Варшава министърът на културата Вежди Рашидов награди полския актьор Ян Енглерт с най-високото отличие на министерството на културата – „Златен век” – печат на Симеон Велики, съобщиха от пресцентъра на министерството. Обичаният у нас от десетилетия актьор Ян Енглерт бе удостоен с

В казиното в Монте Карло разпознали поляка Ян Енглерт като български актьор

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4849438

На специална церемония в Розовия салон на българското посолство във Варшава министърът на културата Вежди Рашидов награди полския актьор Ян Енглерт с най-високото отличие на министерството на културата – „Златен век” – печат на Симеон Велики, съобщиха от пресцентъра на министерството. Обичаният у нас от десетилетия актьор Ян Енглерт бе удостоен с
На специална церемония в Розовия салон на българското посолство във Варшава министърът на културата Вежди Рашидов награди полския актьор Ян Енглерт с най-високото отличие на министерството на културата – „Златен век” – печат на Симеон Велики, съобщиха от пресцентъра на министерството. Обичаният у нас от десетилетия актьор Ян Енглерт бе удостоен с

Борисов: С Русия се обичаме, неслучайно Лукарски, Павлова, Петкова бяха в Москва и Петербург

http://www.cross.bg/borisov-liniya-rysiya-1471867.html

/КРОСС/Не виждам към момента нищо, което да ви тревожи - нито като военна линия, нито като фронт, нито като отношения между България и Русия. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на блиц контрол. „Ние сме народи, които винаги са се обичали и като член на ЕС и НАТО 100% изпълняваме своите ангажименти", категоричен бе премиерът. Борисов обясни, че няма причина да се смята, че Русия е враг. „Не толкова нашите интереси не се защитават, опитваме се да не накърним нечии чужди. Неслучайно Лукарски, Павлова, Петкова бяха в Москва и Петербург на различни форуми, прекрасно си работят по всяка линия. Какво ви кара да мислите, че сме приели руснаците за врагове", попита Борисов независимият депутат Велизар Енчев. „С никой не се караме и няма да си обявяваме война", отсече Борисов. „Не виждам от всичките ми срещи да има тема на напрежение, която да касае България. Не сме троянски кон да правим нещо различно. Водим балансирана политика. Що се касае за Ислямска държава - не е много хубаво да се говори за терористите публично", заяви той. И допълни, че „думата фронтова линия не е изобщо използваема днес. Не мога да коментирам кой какво е казал дали в Москва, Вашингтон и Брюксел. Въпросът ви щеше да е резонен, ако съм направил нещо различно от това. Не виждам към момента нищо, което да ви тревожи - нито като военна линия, нито като фронт, нито като отношения между България и Русия".

Започват масови проверки на чейндж бюрата

http://pik.bg/започват-масови-проверки-на-чейндж-бюрата-news358482.html

Започват масови проверки на чейндж бюрата

Предстоят масови проверки на чейндж бюрата в страната, съобщиха от Комисията за защита на потребителите.

Инспекторите ще следят за табели около обменните бюра, съдържащи подвеждаща информация.

Очакванията на КЗП са за засилване на подобен тип измами, с оглед на по-големия обмен пари. Обект на проверки ще бъдат бюрата по морето, както и в по-големите градове в страната с концентрация на туристи, информира "Дарик"

Засилване на проверките ще има и в пунктовете по границата заради ситуацията в Гърция и очакванията за повишено търсене на евро.

Ренци: Европа не е бастион срещу Русия

http://frognews.bg/news_93997/Rentsi-Evropa-ne-e-bastion-sreshtu-Rusiia/

Европа не трябва да бъде смятана за бастион срещу Русия. Това заяви днес при посещение в Берлин италианският премиер Матео Ренци, предаде Ройтерс.

Оправдаха двама от съдените за радикален ислям имами

http://offnews.bg/news/n_1/n_526461.html

Пловдивският апелативен съд отмени условните присъди на двама от 13-те имами по делото за проповядване на антидемократична идеология. Оправдани бяха мюфтиите на Сърница Саид Мутлу и на Велинград Абдулах Салих, които на първа инстанция получиха съответно 1 година и 10 месеца условно. Двмата ще трябва да заплатят и глоби от по 4000 лева за участие в нерегистрирана организация. Останалите обвиняеми ще платят 206 лева съдебни разноски. В същото време съдът увеличи присъдата на пазарджишкия Ахмед Муса Ахмед от 1 на 2 години затвор за проповядване на радикален ислям. Адвокатът му обяви, че ще обжалва решението на съда.

Подписваме спогодба с Украйна за експлоатацията на железопътните фериботи

http://www.moreto.net/novini.php?n=293839

Правителството упълномощи посланика ни в Киев Красимир Минчев да подпише от българска страна Спогодбата между Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията на България и Министерството на инфраструктурата на Украйна за установяване на специален режим на експлоатация на железопътните фериботи между двете страни по предварително установен ред.

Бъчварова: На местата с етническо напрежение няма висока ромска престъпност

http://pik.bg/бъчварова-на-местата-с-етническо-напрежение-няма-висока-ромска-престъпност-news358480.html

Бъчварова: На местата с етническо напрежение няма висока ромска престъпност

"Там, където има засилено напрежение между ромската и българската общност, това не са райони с повишена на ромска криминогеност." Това е един от изводите в доклада, който МВР са направили във връзка с местата със засилено етническо напрежение от последните седмици.

Вътрешното ведомство вече е идентифицирало рисковите райони и тези с повишени нива на криминогеност. И всички ресурси на МВР са ангажирани, за да бъде осигурена сигурността там, каза министър Румяна Бъчварова.

Тя коментира и сутрешната акция на ДАНС, при която на територията на София бяха задържани над 30 незаконни имигранти. “Регулярно правим акции срещу незаконно пребиваващи и имаме добра успеваемост. Идентифицирали сме всички места, на които има такова присъствие, и действаме”, каза вътрешният министър.

Бъчварова, която е и вицепремиер по коалиционната политика, заяви, че “Патриотичния фронт” са били удовлетворени от отговорите на поставените от тях въпроси. “Мисля, че нямаме съществени разминавания по основните политически приоритети”, смята тя.

Главният мюфтия дойде да чуе присъдите на имамите в Пловдив (Снимки)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4849414

Пловдивският апелативен съд оправда напълно имамите на Сърница Саид Мутлу и на Велинград Абдуллах Салих. На първа инстанция в Пазарджик единият получи 1 г. условно, а другият - 10 месеца. Шефката на съдебния състав в Пловдив Евдокия Кемалова отмени присъдите им за проповядване на антидемократична идеология, но завиши административните им глоби.
Пловдивският апелативен съд оправда напълно имамите на Сърница Саид Мутлу и на Велинград Абдуллах Салих. На първа инстанция в Пазарджик единият получи 1 г. условно, а другият - 10 месеца. Шефката на съдебния състав в Пловдив Евдокия Кемалова отмени присъдите им за проповядване на антидемократична идеология, но завиши административните им глоби.

Отпуснаха 3,5 млн. лв. на затворите

http://frognews.bg/news_93996/Otpusnaha-3-5-mln-lv-na-zatvorite/

Правителството осигури допълнителни средства в размер на 3, 5 млн. лева, които ще бъдат прехвърлени към системата на затворите, за да се покрият значими и неотложни разходи в Главна дирекция „Изпълнение на наказанията".

Камен Костадинов: Има политическа намеса в Гърмен

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4849411

Очевидно е, че има намеса на политическите партии за случаите в
Очевидно е, че има намеса на политическите партии за случаите в "Орландовци" и Гърмен, каза Камен Костадинов в сутрешния блок на Би Ти Ви. "Аз не съм бил в "Орландовци" с години. ДПС няма как да бъде обвинено, че подклажда агитките, защото те самите скандират срещу ДПС. Със силна, а не силова държавна политика,

Четирима пребиха млад ром край Враца

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4849412

Четирима врачани са натоварили в колата 28-годишно момче от ромски произход и са го пребили край Нефела, съобщиха от областната дирекция на полицията във Враца. Мъжете се срещнали пред хипермаркет в града по-рано през деня и според разказа на пребитото момче карали „Мерцедес”, предава "Конкурент".
Кметът на село Нефела Радослав Котов случайно
Четирима врачани са натоварили в колата 28-годишно момче от ромски произход и са го пребили край Нефела, съобщиха от областната дирекция на полицията във Враца. Мъжете се срещнали пред хипермаркет в града по-рано през деня и според разказа на пребитото момче карали „Мерцедес”, предава "Конкурент". Кметът на село Нефела Радослав Котов случайно

Антъни Дейвис ще подпише най-големия договор в историята на НБА

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/07/01/2564503_antuni_deivis_shte_podpishe_nai-golemiia_dogovor_v/?ref=rss


Баскетболистът на "Ню Орлийнс пеликанс" Антъни Дейвис постигна споразумение за нов договор, който ще бъде рекорден в историята на НБА. Според ESPN сделката, която ще влезе в сила от сезон 2016/2017, е за пет години срещу 145 милиона долара.

В момента рекордът за максимален контракт се държи от Кобе Брайънт, който през 2004 г. преподписа с "Лос Анджелис лейкърс" срещу 136.4 милиона за седем години.

Броени часове след като отвори прозорецът за свободни агенти, 23-годишният...

Русия прекрати доставките на газ за Украйна

http://www.cross.bg/ykraiina-gazprom-dostavkite-1471866.html

/КРОСС/ „Газпром“ прекрати доставките на газ за Украйна от 10 ч. московско време на 1 юли заради липсата на предплата, съобщи ръководителят на „Газпром“ Алексей Милер. „Украйна не е платила за доставките на газ за юли. От 1 ч. сутринта на 1 юли доставките на газ от „Газпром“ за Украйна са прекратени. „Газпром“ няма да доставя газ на Украйна на каквато и да било цена без предплата“, заяви Милер. „Нефтогаз“ Украйна по-рано заяви, че прекратява закупуването на газ от Газпром“ от 1 юли 2015 г. до съгласуване на условията, които не са били съгласувани на 30 юни във Виена по време на тристранните преговори. Министърът на енергетиката и въгледобивната промишленост на Украйна Владимир Демчишин твърди, че е открил замяна на руския газ. „Ние ще купуваме газ. Но не руски, докато не се договорим за цената“, заяви той. Руският енергиен министър Александър Новак съобщи, че е учуден от факта, че Украйна иска много го-голяма отстъпка в сравнение с тази, която е била предложена. По неговите думи, цената, искана от украинска страна, не съответства на пазарните условия. Киев иска да запази за третото тримесечие на 2015 г. отстъпката от 30 %, която руската страна обеща на предишния украински президент Виктор Янукович

Еднодневните трудови договори вече са факт

http://econ.bg/Новини/Еднодневните-трудови-договори-вече-са-факт_l.a_i.682180_at.1.html

Еднодневните трудови договори вече са факт. Народното събрание окончателно прие на второ четене промени в Кодекса на труда и Кодекса за социално...

Четирима пребиха млад ром край Враца

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4849407

Четирима врачани са натоварили в колата 28-годишно момче от ромски произход и са го пребили край Нефела, съобщиха от областната дирекция на полицията във Враца. Мъжете се срещнали пред хипермаркет в града по-рано през деня и според разказа на пребитото момче карали „Мерцедес”, предава
Четирима врачани са натоварили в колата 28-годишно момче от ромски произход и са го пребили край Нефела, съобщиха от областната дирекция на полицията във Враца. Мъжете се срещнали пред хипермаркет в града по-рано през деня и според разказа на пребитото момче карали „Мерцедес”, предава "Конкурент". Кметът на село Нефела Радослав Котов случайно

Съдът отмени присъдите на двама мюфтии, увеличи наказанието на Ахмед Муса

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4849408

Пловдивският апелативен съд отмени условните присъди на районните мюфтии на Пазарджик и Сърница Саид Мутлу и Абдуллах Салих, предаде БГНЕС.
Спрямо тях отпадна обвинението за антидемократична пропаганда, но обвинението за участие в нерегистрирана организация остана. Поради тази причина съдът определи всеки един от двамата да заплати глоба в размер
Пловдивският апелативен съд отмени условните присъди на районните мюфтии на Пазарджик и Сърница Саид Мутлу и Абдуллах Салих, предаде БГНЕС. Спрямо тях отпадна обвинението за антидемократична пропаганда, но обвинението за участие в нерегистрирана организация остана. Поради тази причина съдът определи всеки един от двамата да заплати глоба в размер

МС ще изготви предложения за оптимизиране на наказателния процес

http://www.cross.bg/protzes-reforma-ministrite-1471865.html

София /КРОСС/ Да се изготвят и предложат мерки за оптимизиране на наказателния процес, обсъдиха днес министрите по време на правителственото заседание. „Липсата на бързо наказание разлага обществото, и без това да се получи, каквато и друга реформа да направим, за обикновения човек това е ежедневието", заяви министър-председателят Бойко Борисов. Той призова министъра на правосъдието да обсъди с министрите на вътрешните работи и на финансите наличието на данни във ведомствата и съответни мерки, които могат да бъдат предприети. „МВР отчита статистика, че задържа повече, арестува повече, разкрива повече, но ако тази статистика се интерполира върху издадените в следствие на това присъди се оказва, че те са пренебрежимо малки, в никакви дори значими проценти", заяви премиерът. Той допълни, че съкращаването на този процес и ефективността на една присъда е, като извърши някой престъпление, кара с превишена скорост - да му се вземе книжката или да му се наложи санкцията и тя да влезе в сила веднага. „Тези съвещания, които водим при мен, и МВР, и данъчните, и митниците срещат огромни трудности и ми се ще правейки правосъдна реформа да използваме случая да съкратим и процеса", заяви министър-председателят.

Правителството дава още 800 хил. лв. за обучения на чиновници

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/07/01/2564500_pravitelstvoto_dava_oshte_800_hil_lv_za_obucheniia_na/?ref=rss


Правителството одобри допълнителни разходи по бюджета на Министерския съвет в размер на 800 000 лв. Средствата са за обучение на служители от публичната администрация, уточнява пресслужбата на Министерския съвет.

С тях ще бъдат разплатени разходи за договорно и нормативно регламентирани дейности на Института по публична администрация, като 500 хил. лв. са за сметка на разчетените приходи и разходи по централния бюджет. Останалите 300 хил. лв. се осигуряват чрез преструктуриране на...

КЕВР утвърди нови цени на топлинната енергия за Пловдив от 1 юли

http://www.cross.bg/tzena-plovdiv-energiya-1471864.html

Пловдив /КРОСС/ ЕVN България Топлофикация уведомява, че съгласно Решение № Ц-25 от 30.06.2015 г. на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) еднокомпонентната пределна цена на топлинна енергия с топлоносител гореща вода за клиентите на дружеството в Пловдив от 1 юли 2015 г. e 68,37 лв. без ДДС за един мегаватчас. Това е намаление с 1,74% спрямо цената до 30.06.2015 г., която беше 69,58 лв. без ДДС. С добавен ДДС крайната цена от 1 юли 2015 г. е 82,04 лв., при досегашна цена от 83,49 лв. с ДДС.      

Чиновниците вече ще могат да летят с бизнес класа

http://www.mediapool.bg/chinovnitsite-veche-shte-mogat-da-letyat-s-biznes-klasa-news236079.html

Чиновниците вече ще могат да летят и с билет бизнес класа след разрешение от финансовия министър. Досега те имаха право на билет икономична класа, освен при изпълнение на неотложни задачи, когато пътуването е обективно невъзможно.   Това реши правителството, което направи промени в Наредбата за служебните командировки и специализации.   Самолетните билети бизнес класа ще се ползват, ако полетът е с продължителност повече от 5 часа, е посочено в съобщението на правителствената пресслужба.   Аргументите на правителството да "развърже кесията" са, че самолетните билети бизнес класа са поевтинели значително. Освен това даването на разрешение от финансовия министър щяло да гарантира "спазването на принципа на целесъобразност при разходването на средства от бюджетите на съответните ведомства", е посочено в съобщението.   Като допълнителен мотив за по-комфортното пътуване на чиновниците се изтъква и факта, че ползването на бизнес класа дава възможност "за промяна на датите на пътуване за самолетните билети, за промяна в маршрута и най-вече с възможността за възстановяване на платените средства за самолетните билети при отказване на пътуването", е посочено в съобщението.

Обявиха бедствено положение в пернишки квартал заради свлачище

http://frognews.bg/news_93995/Obiaviha-bedstveno-polojenie-v-pernishki-kvartal-zaradi-svlachishte/

Бедствено положение в района на кв. "Рудничар" обяви кметът на Перник Иван Иванов заради образувало се там свлачище, вследствие на незаконния добив на въглища в района, съобщи общинският пресцентър.

Непълнолетно момче от варненския приют бе хванато с марихуана

http://www.moreto.net/novini.php?n=293802

Дежурен възпитател в приют за деца в гр. Варна, е подал сигнал за непълнолетно момче, настанено в приюта, което притежава наркотично вещество. При извършената полицейска проверка е намерено и иззето найлоново пакетче, съдържащо топче от суха тревиста маса, съобщиха от пресцентъра на МВР-Варна за Moreto.

Стоилов: Разполагането на тежки въоръжения не съдейства за националната ни сигурност

http://www.cross.bg/bulgariya-stoilov-nato-1471862.html

София /КРОСС/ Допълнителното трайно разполагане на тежки въоръжения на територията на България не съдейства за повишаване на нашата национална сигурност, просто ставаме част от линията на двустранно противопоставяне между източния фланг на НАТО и Русия". Това заяви зам.- председателят на НС и депутат Янаки Стоилов във въпрос към премиера Борисов по време на днешния блиц контрол. Стоилов припомни, че още по повод на войната в Източна Украйна, сме заявили, че България по никакъв начин не трябва да увеличава този конфликт и да се въвлича в него. Той добави, че на 12 юни тази година е изтекъл едногодишният срок, в който българското правителство е можело да поиска предоговаряне на част от условията по споразумението между правителствата на Република България и САЩ за сътрудничество във военната област. „Не знам дали сте предприели нещо, както обещахте тук. Искам ясно да заявите своята позиция - Вие поддържате ли, подкрепяте ли тези действия, които изразяват министри от правителството и българският президент или смятате да отстоите позиция, според която България и българският народ не смятат Русия за военна заплаха и смятат да отчетат спецификата на нашата страна, така че тя да има стабилност и сигурност", попита премиера Янаки Стоилов. Той изрази съмнение, че премиерът е информиран своевременно от президента за поетите от него ангажименти

Разказ за пренасяне на мощите на Иван Рилски в Рилския манастир

http://www.cross.bg/svetetza-prepodobniya-vreme-1471863.html

/КРОСС/Изконният враг на човешкото спасение и противник на смирението, проклетият дявол, който някога се бе опълчил срещу създателя на всичко и заради надменността си бе смъкнат и предаден на адския мрак и който сам стана мрак поради лукавата си прищевка, навсякъде предизвиква постоянни войни и смутове. Като видя толкова преславните и предивни знамения и изцеления, които дълго време ставаха при ковчега на преподобния и главно поради злопаметност и вражда, като се озлоби против преподобния много повече, отколкото в началото, той биде обхванат напълно от лют гняв и от горчива завист. И при това, като не можеше да го търпи, той тутакси прибягна до своите обикновени и пагубни войни. След това, като се измина немалко време и когато властта на гръцкото царство отслабна, дори съвършено се изтощи, по попущение на бога и по неузнаваемите му предопределения, измаилтянският народ [съвсем неочаквано] нападна всички източни и южни страни в Азия, [които бяха под гърците], и ги завладя, па достигна и в Тракия и си я подчини.След като поразиха напълно сръбските войски, които бяха тогава в Тракия, при така наречената Марица, измаилтяните веднага се опълчиха срещу сръбското господарство. И стана жестоко сражение в местността, наречена Косово. Всред боя загина и лютият насилник, който ги предвождаше. Той твърде скоро получи достойна отплата заради своето безбожие, сиреч страшно и непристойно изпусна варварската си [и нечестива] душа: всред боя той неочаквано бе лишен от живот от сръбски воини

Изпратиха Тодор Славов с аплодисменти и мощен рев на двигатели (снимки и видео)

http://petel.bg/Izpratiha-Todor-Slavov-s-aplodismenti-i-moshhen-rev-na-dvigateli--snimki-i-video-__117989

Преди минути тръгна траурното шестие по бул. "Владислав", което изпраща в последния му път големия варненски шампион по автомобилизъм...

Напрежението в Гърция расте. Ципрас може да отмени референдума още днес (видео)

http://petel.bg/Naprezhenieto-v-Gartsiya-raste--TSipras-mozhe-da-otmeni-referenduma-oshhe-dnes--video-__117991

Първият ден на гръцкият фалит под номер 6 в историята на страната преминава досега под знака на паниката сред пенсионерите, които се...

Тежка катастрофа в Пловдив! 9-годишно момиченце почина, жена е тежко ранена

http://petel.bg/Tezhka-katastrofa-v-Plovdiv--9-godishno-momichentse-pochina--zhena-e-tezhko-ranena__117994

9-годишно момиченце загина при зверска челна катастрофа в Пловдив. В ужасния инцидент е пострадала и 42-годишна жена. Сигнал за челен...

Промениха реда за разпределение на средствата от фонд „Солидарност“

http://www.cross.bg/sredstvata-fond-solidarnost-1471861.html

София /КРОСС/ Правителството промени реда за разпределение на средствата от фонд „Солидарност". Целта е да се подобри ефективността на усвояването на средствата от фонда и да се минимизира рискът от неусвояване на средствата поради кратките срокове за разходване им в срок от 18 месеца от получаването им по сметката на МРРБ. Изменението включва и промени във функциите на Националния координатор на помощта, с цел подобряване на ефективността на функционирането на Координиращия орган на фонд „Солидарност" и кандидатстването на получателите на помощта. Предоставя се възможност Националният координатор на помощта да изменя списъка с одобрените приоритетни операции, да разпределя неусвоения финансов ресурс след първоначалното обявяване на изискванията за кандидатстване. По този начин Националният координатор и Координиращият орган на фонда ще могат да предприемат навременни мерки, свързани с предоставянето на освободения финансов ресурс за изпълнението на операции, които не са включени в първоначалния списък на операциите, които да бъдат финансирани. Тези операции са резултат от щетите от съответното бедствие, но не са включени в първоначалния списък с предложения за финансиране, поради първоначален недостиг на средства. Отпада и изискването изпълнителните органи да използват средствата, получени за вече възстановени операции, само за финансиране на други мерки за възстановяване на щети от бедствието

Доста американци искат да емигрират

http://america.actualno.com/Dosta-amerikanci-iskat-da-emigrirat-news_481889.html

Докато повечето американци подготвят скарите и фойерверките за 4 юли, други стягат багажа, предаде БГНЕС. Скорошна онлайн анкета на 2000 души на компанията за парични преводи "TransferWise", базирана в Лондон, показа, че 35% от американските граждани или имигрантите в САЩ искат да напуснат страната и да заживеят в друга държава. Този процент значително се увеличава за анкетираните между 18 и 34 години, съобщава CNBC. 43% от мъжете и 38% от жените споделят, че по-високата заплата е основни

Оланд настоя за незабавно споразумение с Гърция

http://balkani.actualno.com/Oland-nastoja-za-nezabavno-sporazumenie-s-Gyrcija-news_481893.html

Френският президент Франсоа Оланд изрази разочарованието си от бавния напредък за дълговата криза в Гърция, като призова за "незабавно" споразумение. "Нека да е ясно, споразумението трябва да дойде веднага", заяви Оланд, пристигайки в южния град Лион на конференция за изменението на климата, предаде БГНЕС. "От дълго време говорим за това споразумение. То трябва да се случи сега", заяви президентът.

Астронавтите на МКС ще сложат очила HoloLens

http://www.cross.bg/vizhdat-zemyata-astronavtite-1471860.html

/КРОСС/ Microsoft и НАСА работят по съвместен проект Sidekick, в рамките на който ще бъдат доставени очила с допълнена реалност за астронавтите на борда на Международната космическа станция (МКС, ISS).„Въоръжени" с HoloLens, астронавтите ще получават виртуална помощ от Земята. Двойка такива очила, разработени от Microsoft, и друго оборудване ще бъдат доставени на МКС с товарна ракета.HoloLens могат да се използват в два режима. Първият от тях, „отдалечен експерт" („Remote Expert Mode") свързва астронавта със специалистите на Земята посредством Skype и им позволява да получават не само устни указания, но и в реално време да виждат помощни схеми и рисунки.Експертите на Земята, от своя страна, ще могат да виждат всичко, което се случва на борда на МКС, сякаш го гледат през очите на астронавтите.Във втория режим, „процедурен" („Procedure Mode"), астронавтите ще виждат анимирани холографски изображения върху реални обекти. Според авторите на проекта, тази функция ще намали времето за тренировки по управление на апаратурата на станцията.Шефът на Microsoft Сатя Надела определя съвместния проект с НАСА като невероятен. Компанията се стреми да заинтересува потенциални клиенти на HoloLens, като демонстрира очилата на различни мероприятия, вкл. на изложението на геймърската индустрия E3 в Лос Анджелис и фестивала на рекламата в Кан, съобщава technews.bg.

Отмениха условните присъди на имамите, но увеличиха тази на Ахмед Муса

http://pik.bg/отмениха-условните-присъди-на-имамите-но-увеличиха-тази-на-ахмед-муса-news358474.html

Отмениха условните присъди на имамите, но увеличиха тази на Ахмед Муса

Пловдивският апелативен съд отмени условните присъди на районните мюфтии на Пазарджик и Сърница Саид Мутлу и Абдуллах Салих.

Спрямо тях отпадна обвинението за антидемократична пропаганда, но обвинението за участие в нерегистрирана организация остана. Поради тази причина съдът определи всеки един от двамата да заплати глоба в размер на 4000 лв. Размерът на глобите на останалите обвиняеми остава непроменен. Така те ще заплатят само по 206 лв. съдебни разноски.

В същото време съдът увеличи присъдата на Ахмед Муса Ахмед, която вместо 1 година лишаване от свобода, ще бъде 2 години. Защитата на Муса заяви, че ще обжалва решението на по-горна инстанция. На днешното заседание на съда присъства и главният мюфтия Мустафа Хаджи. На въпрос на БГНЕС дали застава и зад Ахмед Муса, главният мюфтия заяви, че той е легитимен проповедник. 

БЧК е обезпокоен за съдбата на "Пирогов"

http://pik.bg/бчк-е-обезпокоен-за-съдбата-на-пирогов-news358473.html

БЧК е обезпокоен за съдбата на "Пирогов"

Във връзка с противоречиви публикации в медиите относно евентуалната приватизация на най-емблематичната болница за спешна помощ в България – УМБАЛСМ "Пирогов", ръководството на БЧК изразява своето сериозно безпокойство за бъдещето на Спешния институт, който е с ключова роля за националната сигурност на страната. "УМБАЛСМ "Пирогов" е създаден преди 115 години от Българския Червен кръст под името "Болница Червен кръст" върху имот, дарение на организацията.

През 1949 г. болницата преминава към Софийски градски народен съвет и в края на 1950 е превърната в Спешна градска болница, все още с името "Червен кръст". През 1951 г. тя става Институт за бърза медицинска помощ и получава името на великия руски хирург Н. И. Пирогов. При условие, че "УМБАЛСМ "Пирогов" бъде одобрена за продажба, от БЧК имат готовност да предприемат действия по възстановяване на собствеността си, като се ангажират да запазят изцяло предмета на дейност на националното здравно заведение, съобщават от БЧК.

Гърция фалира и по дълг към централната си банка

http://www.dnevnik.bg/evropa/2015/07/01/2564483_gurciia_falira_i_po_dulg_kum_centralnata_si_banka/?ref=rss


Освен по 1.6 милиарда дълг към МВФ вчера Атина е обявила фалит и по 472 милиона евро дълг към централната банка на Гърция, съобщава вестник "Катимерини". Дори и фондът да не употребява този термин, де факто страната в момента се намира в двоен фалит, добавя изданието.

Заемът е отпуснат на гръцката държава през 1994 г., когато страната още не е член на еврозоната. Въпреки това по закон управителят на централната банка трябва да уведоми Европейската централна банка за този инцидент....

Нарязаха гумите на 4 патрулки в Стражица

http://pik.bg/нарязаха-гумите-на-4-патрулки-в-стражица-news358472.html

Нарязаха гумите на 4 патрулки в Стражица

Унищожаването на гумите на четири патрулни автомобила в Стражица, разследват местни криминалисти, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР във Велико Търново.

Колите са били паркирани в двора на Районното полицейско управление в Стражица, уточняват органите на реда, информира topnovini.bg

Престъплението е извършено в нощта на 29-ти срещу 30-ти юни. По случая има заподозрян 

Борисов: Какво ви кара да мислите, че сме приели руснаците за врагове? С Путин се здрависахме, няма да си обявяваме война!

http://pik.bg/борисов-какво-ви-кара-да-мислите-че-сме-приели-руснаците-за-врагове-с-путин-се-здрависахме-news358467.html

Борисов: Какво ви кара да мислите, че сме приели руснаците за врагове? С Путин се здрависахме, няма да си обявяваме война!

"В Баку се видяхме с Путин, здрависахме се, една дума не ми е казал, а вие се тревожите, че едва ли не война ще стане. Какво ви кара да си мислите, че сме приели руснаците за врагове или нещо подобно?". Това заяви премиерът Бойко Борисов.

Божидар Лукарски, Лиляна Павлова, Теменужка Петкова са били в Москва и в Санкт Петербург на различни форуми и работят прекрасно по всяка една линия, заяви Бойко Борисов. С никого не се караме, с никого няма да си обявяваме война, добави Борисов. Той призна, че не знае за наети от Министерството на отбраната екип от политолози и социолози, които обикалят страната и правят срещи с хората, за да говорят за руска заплаха.

"За първи път чувам, надявам се да не е така. Нямаме нужда някой да ни създава допълнителен имидж и да ни пречи", каза Борисов.

"На този етап няма от какво да се тревожите, водим балансирана политика", увери Борисов.

"Думата фронтова линия не е изобщо използваема днес в парламента. Не мога да коментирам кой в Москва, Брюксел или Вашингтон какво е казал. По линия на НАТО имаме ангажименти, които ясно изпълняваме. Това са ангажименти потвърждавани и приети в българския парламент многократно. Не съм направил нищо различно от това", каза Борисов. 

Отпускат 1 541 890 лв. за стипендии на на ученици от училища с високи резултати

http://www.moreto.net/novini.php?n=293855

Министерският съвет одобри допълнителни трансфери по бюджетите на общините за 2015г. за стипендии за образователни резултати на общинските училища в размер на 1 541 890 лв. Средствата са разпределени на базата на постигнати резултати от училищата на държавните зрелостни изпити по български език и литература и по математика.

Борисов: Русия не е враг, с никого няма да се караме

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4849397

Не виждам към момента нищо, което да ви тревожи – нито като военна линия, нито като фронт, нито като отношения между България и Русия. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на блиц контрол, предаде „Фокус”. „Ние сме народи, които винаги са се обичали и като член на ЕС и НАТО 100% изпълняваме своите ангажименти
Не виждам към момента нищо, което да ви тревожи – нито като военна линия, нито като фронт, нито като отношения между България и Русия. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на блиц контрол, предаде „Фокус”. „Ние сме народи, които винаги са се обичали и като член на ЕС и НАТО 100% изпълняваме своите ангажименти",

Борисов: Русия не е враг, с никого няма да се караме

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4849384

Не виждам към момента нищо, което да ви тревожи – нито като военна линия, нито като фронт, нито като отношения между България и Русия. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на блиц контрол, предаде „Фокус”. „Ние сме народи, които винаги са се обичали и като член на ЕС и НАТО 100% изпълняваме своите ангажименти",
Не виждам към момента нищо, което да ви тревожи – нито като военна линия, нито като фронт, нито като отношения между България и Русия. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на блиц контрол, предаде „Фокус”. „Ние сме народи, които винаги са се обичали и като член на ЕС и НАТО 100% изпълняваме своите ангажименти",

"Лудогорец" предложил 600 хил. евро заплата на румънец

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/07/01/2564496_ludogorec_predlojil_600_hil_evro_zaplata_na_rumunec/?ref=rss


"Лудогорец" се интересува от атакуващия полузащитник Александру Кипчу от "Стяуа", твърди румънско издание. Според информацията българският шампион вече е отправил предложение към 26-годишния играч.

От Разград са склонни да му плащат 600 хиляди евро на сезон. В офертата е включен и бонус от 100 хиляди евро за влизане в групите на Шампионската лига. Заплатата на Кипчу в "Стяуа" е 400 хил. евро годишно, твърди неназован източник пред вестник "Фанатик".

За правата му...

"Газопром" спря доставките на газ за Украйна

http://www.dnevnik.bg/biznes/2015/07/01/2564491_gazoprom_spria_dostavkite_na_gaz_za_ukraina/?ref=rss


Руската компания "Газпром" съобщи, че спира доставките на газ за Украйна след обявеното вчера от Киев прекратяване на закупуването на руски газ след провала на преговорите за цените, предаде "Франс прес"

"Украйна не е платила за доставка на газ за юли. След 10 часа сутринта на 1 юли доставките на газ от "Газпром" за Украйна са спрени. "Газпром" няма да доставя газ на Украйна - каквато и да е цената - без предплата", заявява в комюнике ръководителят на компанията Алексей Милер,...

Обявиха за продан частна болница във Видин

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4849394

Частна болница във Видин е обявена за продажба заради дългове. Началната цена за здравното заведение е 4 057 500 лв., сочи обявлението на частния съдебен изпълнител.Имотът е ипотекиран в полза на банка за 3 890 000 лв. Върху него има възбрана от съда за удовлетворяване вземанията на две софийски дружества,
Частна болница във Видин е обявена за продажба заради дългове. Началната цена за здравното заведение е 4 057 500 лв., сочи обявлението на частния съдебен изпълнител.Имотът е ипотекиран в полза на банка за 3 890 000 лв. Върху него има възбрана от съда за удовлетворяване вземанията на две софийски дружества,

„Ди велт“: Българската мафия снабдява ИД с паспорти

http://www.vesti.bg/di-velt-bylgarskata-mafiia-snabdiava-id-s-pasporti-6038704

Германската гранична полиция вече е задържала няколко джихадисти, издирвани от Интерпол, които се движат с истински български документи, твърди германският вестник, като се позовава на агент под прикритие, работещ в Близкия Изток

Дайте ни време, иначе референдумът ще разкъса страната ми

http://offnews.bg/news/n_1/n_526352.html

Ако трябваше да опиша гръцкия референдум с една дума, тя щеше да бъде "лудост". Кацнах в Атина в петък вечерта с цел да прекарам една спокойна седмица в родината си. Но вече ми писна да чета чуждестранната преса с романтичния възглед над тежката съдба на моята страна или да слушам как хората се карат за референдума за това дали ще промени Гърция. Няма - поне не по този начин. Ще доведе само до разделение. Искате ли наистина да разберете как е тук в момента? Разгорещен спор във Фейсбук между двама близки приятели завърши с думите "Не ми говори никога повече, скапан фанатик". Защо? Един от тях ще гласува с "Да", другият с "Не" на референдума. Те са приятели повече от 10 години. И това е само един от многото примери, на които станах свидетелка. "Не говоря с брат си тези дни, врагове сме", каза друг мой приятел, може би само с половин насмешка в тона, когато го питах как е семейството му. Шегата настрана обаче, това се превръща в ежедневие. Дори аз, претендирайки да бъда гласа на разума и обединението, предпочитам да не се виждам с най-близките си, защото са яростни привърженици на другата страна. Телевизията и радиото постоянно излъчват новини по темата за кризата. Износени журналисти се опитват да контролират своите гости, които крещят от ефира в отчаяние да обърнат вота в едната или другата посока. Социалните медии са като фронтове на гражданска война - пълни със заплахи и обиди, с хора, които губят разсъдъка си, наричайки се "фашисти", само защото поддържат различно мнение. За щастие улиците са спокойни. Чакайки на дълги опашки пред банкоматите, търпеливи граждани все още намират сила да се усмихнат и да си говорят помежду си. Но за колко дълго? В Гърция емоцията нараства бързо. Гърците винаги заемат страна - от футбол до политика, дори за това кой е най-добрият начин да се прави мусака. Този път измеренията на конфликт нарастват опасно. Само вчера бях наречена враг на демокрацията, казвайки, че този референдум е фатална грешка и най-вероятно ще бъда наречена с подобни имена след като пиша това. Но не ми пука. Това вече не е шега. Манипулирани от емоционалния език, паникьосани хора са изпратени да гласуват като овце в кланица, накарани да направят избор, който щял да промени животите им за една нощ. Те правят това си решение без никаква информация. Няма дебат, няма отговори на нито един от въпросите и нямаме представа какво ще ни донесе следващия ден. Никой не е достатъчно добър да ни обясни - и все пак трябва да изберем. Какво ще стане, ако "Не" спечели и Гърция трябва да излезе от Еврозоната? Или спечели "Да" и това доведе до болезнена сделка, включваща безкрайни ограничения? Кого ще обвиняваме? Няма да е правителството, защото решението ще бъде взето от народа. Следователно ние ще сме си виновни, каквото и да последва. Как семейства и приятели ще реагират след вота. Ще си простят ли различията, или омразата ще ескалира? Референдумите, разбира се, са си демокрация. Отразявах шотландския референдум миналата година и знам, как изглежда добре организираният процес. Но каквото става в Гърция е много далеч от това. Хората имат нужда от време да мислят. Гърците трябва да имат думата, но не заслужават да бъдат използвани като изкупителни жертви за бъдещо бедствие, което ще се случи тук. Дайте им време, дайте им информация и им кажете за какво гласуват. Която и страна да заемат, нека имат правото да знаят какво означава "да" и "не". Лукия Гифтополу е журналист на свободна практика, работещ в Лононд. Пише за политика за гръцкия сайт reporter.gr. Текстът е първо публикуван в британския Independent и препечатан в OFFNews с разрешение на автора. Заглавието е на редакцията.

Премиерът начерта "прокурорски" курс на съдебната реформа

http://www.mediapool.bg/premierat-nacherta-prokurorski-kurs-na-sadebnata-reforma-news236078.html

Премиерът Бойко Борисов начерта "прокурорска" траектория на съдебната реформа – към съкращаване на наказателния процес. В момент, когато внесените от правителството предложения за съдебна реформа се натъкват на явна и скрита съпротива от страна на прокуратурата, съдебни кадровици и свързани с тях политици, Борисов намери за нужно да даде рамо на техни инициативи, целящи да размият фокуса на усилията. Повод за новите указания стана ултиматумът на Патриотичния фронт за резултати в борбата срещу битовата престъпност. Борисов изрично уточни, че новата инициатива ще се движи паралелно с изпълнението вече приетата стратегия за реформа, макар да е наясно, че това е почти непосилна задача за правосъдното министерство и Народното събрание. Атаката на премиера беше фокусирана върху твърде големите, както излиза от думите му, права на гражданите в наказателния процес. Това е стара теза на прокуратурата и въобще на разследващите, която е най-лесно оправдание за системния им провал в борбата с организираната престъпност и корупцията. "Хванат някой, той си вземе адвокат, пускат го на свобода, той (крадецът) ще отиде да открадне пак, за да си плати таксата към адвоката", обясни в сряда премиерът от парламентарната трибуна своите виждания за омагьосания кръг на борбата с престъпността у нас. "В момента е едно златно време да си адвокат. (Казвам това) При цялото ми уважение към адвокатите, сигурно до довечера ще получа някое писмо. (Трябва) Да променим закона така, че да е 50:50 (шансът) да ги осъдим (престъпниците)", каза той. По-късно на заседанието на Министерския съвет Борисов продължи атаката срещу адвокатите и дори изрази съжаление, че те не могат да бъдат подслушвани. "Ето сега ние издирваме убиец, адвокатът му се явява да го представлява. Всеки нормален човек би казал – добре, а защо не проследят адвоката и да го хванат къде отива да му даде информацията. Как да обясним на хората, че по закон не може да се следи и има 100 % независимост на адвоката. На обикновения народ, като гледа и днес го издирват, и утре го издирват, вика "Какво правят те, какво правят!", обясни Борисов, цитиран от стенограмата на правителственото заседание. Колкото и Борисов да съжалява, неприкосновеновеността на адвокатска тайна е международен стандарт, който е записан изрично и в българската конституция. За промяната на тази норма вече наистина е нужно Велико Народно събрание и това би довело до твърде сериозни проблеми за България в ЕС. Почти театралната атака на Борисов срещу адвокатурата може да се свърже и с позицията на Висшия адвокатски съвет, който се обяви в подкрепа на конституционните промени за съдебната власт. Конституционният пакет предлага по-големи задължения за отчетност на главния прокурор пред Народното събрание и прекратяването на неговата намеса в делата на съда. Адвокатският съвет аргументира и категорична подкрепа за промените в съдебния закон, предложени от правосъдния министър Христо Иванов. Откриването на втори популистки фронт срещу съдебната реформа, която, поне на думи, е подкрепена от ГЕРБ, би отплеснало дебата в съвсем друга посока. Интерес от това имат всички опоненти на реформата, които не искат да се афишират за нейни открити противници, но търсят всякакви заобиколни маневри, за да я сведат до фасадни промени без ефект върху статкувото. Миналата седмица Асоциацията на прокурорите обяви, че фокусът на съдебната реформа е сгрешен. Лоялната на Сотир Цацаров асоциациясе обяви против проекта за съдебна реформа на правосъдния министър и препоръча намаляване на формалността на наказателното производство. Сега Бойко Борисов спусна тази опорна точка като нова паралелна цел на реформата. "Ако искаме да има реален ефект, трябва да бъде съкратен съдебният процес. Ако правим съдебна реформа, това трябва да е основната й част. Няма как години, десетилетия да си говорим за хора с висящи дела", заяви той "Да седнем утре и да си подготвим" В сряда премиерът препоръча на Христо Иванов "да седнат утре" с МВР-шефа Румяна Бъчварова и с финансовия министър Владислав Горанов "и направо да си ги подготвим" новите правила за по-кратките съдебни процеси. От стенограмата на заседанието на МС се вижда, че на Борисов тая работа му е малко като детска игра. "С една дума, ако днес имаме блиц контрол (в парламента) и ще сте много ангажирани, утре тримата министри седнете, Бъчварова и съответно Горанов да ги дадат, и направо да си ги подготвим и да си ги внесем", каза Борисов. Само за сравнение, сегашният Наказателно-процесуален кодекс бе писан няколко години и бе разглеждан от парламента близо година преди да бъде приет. Законът влезе в сила още една година след приемането му, за да може цялата юридическа общност да се запознае с него. Сега Бойко Борисов иска от Христо Иванов да движи и тази инициатива. "Така че много те моля на фона на всичко, и това да върви паралелно, защото това ще даде веднага ефект", обръща се Борисов към Иванов. По този повод правосъдният министър обяснява на заседанието, че преди два месеца и половина е водил разговор със Сотир Цацаров и шефовете на двете върховни съдилища с молба да дадат своите предложения за съкращаване на съдебния процес. Подобни предложения обаче още не са дадени, въпреки настояването на прокурорите да се префокусира реформата. "Надявам се, наистина да получим от тях областите, в които трябва да се пипне, защото те се виждат най-добре в практиката. Ако те нямат възможност това нещо да го направят ние ще намерим начин да започне работа по това, защото съм напълно съгласен, че няма да можем да говорим за пълноценна съдебна реформа без тези неща", казва Христо Иванов. Борисов обаче явно предпочита такъв проект за промени да бъде изготвен от правителството. Той казва, че прокурорите и съдиите могат да съдействат, ако искат, защото са независими. "Сиреч забележката ми е да оставим съдиите и прокурорите да си кажат мнението, да подкрепят или да не подкрепят... Нищо не пречи да им ги изпратим да ги видят, да ги одобрят...", предлага още премиерът. Позицията му за бавните съдебни процеси е изключително спорна заради множеството примери за ужасяващо ниската правна култура на значителна част от служителите в МВР. Проблемът е констатиран неведнъж от съдиите, прокуратурата и адвокатурата. Твърде често се случва наказването на престъпността да не се случва заради елементарни процесуални грешки, извършени от полицията при разследването. В началото на седмицата в шоуто "Господари на ефира" беше изнесен потресаващият случай с откраднат огромен трактор от бензиностанция край София. Полицията в Елин Пелин не бе направила нищо по разследването, докато жертвата на престъплението не бе издирила сама и предоставила на МВР видеозаписите от самата кражба. Въпреки това полицията още не е открила трактора. "Днеска го хващат, утре го пускат" В сряда Борисов пусна в парламента и любимата си реторика "ние ги хващаме, те ги пускат" от времето му като главен секретар на МВР. "Хващат го днес (крадеца), утре го пускат (от съда). Питайте Румяна Бъчварова. Огромният бич – крадците на коли и къщи, тя ще ви даде целия контингент, които са с 40 – 50 висящи дела. Само крайният ефект е 1 – 2%. осъдени. Това е факт. Всички са на свобода. Какво ще покаже видеонаблюдението, като за 25 пъти един и същи човек задържаме, ако не направим промени в сроковете и незабавното изпълнение на наказанията”, каза Борисов. "Просто липсата на бързо наказание разлага обществото и без това да се получи, каквато и друга реформа да направим, за обикновения човек това е ежедневието", заяви по-късно премиерът пред министрите.

Бойко Борисов начерта "прокурорски" курс на съдебната реформа

http://www.mediapool.bg/boiko-borisov-nacherta-prokurorski-kurs-na-sadebnata-reforma-news236078.html

Премиерът Бойко Борисов начерта "прокурорска" траектория на съдебната реформа – към съкращаване на наказателния процес. В момент, когато внесените от правителството предложения за съдебна реформа се натъкват на явна и скрита съпротива от страна на прокуратурата, съдебни кадровици и свързани с тях политици, Борисов намери за нужно да даде рамо на техни инициативи, целящи да размият фокуса на усилията. Повод за новите указания стана ултиматумът на Патриотичния фронт за резултати в борбата срещу битовата престъпност. Борисов изрично уточни, че новата инициатива ще се движи паралелно с изпълнението вече приетата стратегия за реформа, макар да е наясно, че това е почти непосилна задача за правосъдното министерство и Народното събрание. Атаката на премиера беше фокусирана върху твърде големите, както излиза от думите му, права на гражданите в наказателния процес. Това е стара теза на прокуратурата и въобще на разследващите, която е най-лесно оправдание за системния им провал в борбата с организираната престъпност и корупцията. "Хванат някой, той си вземе адвокат, пускат го на свобода, той (крадецът) ще отиде да открадне пак, за да си плати таксата към адвоката", обясни в сряда премиерът от парламентарната трибуна своите виждания за омагьосания кръг на борбата с престъпността у нас. "В момента е едно златно време да си адвокат. (Казвам това) При цялото ми уважение към адвокатите, сигурно до довечера ще получа някое писмо. (Трябва) Да променим закона така, че да е 50:50 (шансът) да ги осъдим (престъпниците)", каза той. По-късно на заседанието на Министерския съвет Борисов продължи атаката срещу адвокатите и дори изрази съжаление, че те не могат да бъдат подслушвани. "Ето сега ние издирваме убиец, адвокатът му се явява да го представлява. Всеки нормален човек би казал – добре, а защо не проследят адвоката и да го хванат къде отива да му даде информацията. Как да обясним на хората, че по закон не може да се следи и има 100 % независимост на адвоката. На обикновения народ, като гледа и днес го издирват, и утре го издирват, вика "Какво правят те, какво правят!", обясни Борисов, цитиран от стенограмата на правителственото заседание. Колкото и Борисов да съжалява, неприкосновеновеността на адвокатска тайна е международен стандарт, който е записан изрично и в българската конституция. За промяната на тази норма вече наистина е нужно Велико Народно събрание и това би довело до твърде сериозни проблеми за България в ЕС. Почти театралната атака на Борисов срещу адвокатурата може да се свърже и с позицията на Висшия адвокатски съвет, който се обяви в подкрепа на конституционните промени за съдебната власт. Конституционният пакет предлага по-големи задължения за отчетност на главния прокурор пред Народното събрание и прекратяването на неговата намеса в делата на съда. Адвокатският съвет аргументира и категорична подкрепа за промените в съдебния закон, предложени от правосъдния министър Христо Иванов. Откриването на втори популистки фронт срещу съдебната реформа, която, поне на думи, е подкрепена от ГЕРБ, би отплеснало дебата в съвсем друга посока. Интерес от това имат всички опоненти на реформата, които не искат да се афишират за нейни открити противници, но търсят всякакви заобиколни маневри, за да я сведат до фасадни промени без ефект върху статкувото. Миналата седмица Асоциацията на прокурорите обяви, че фокусът на съдебната реформа е сгрешен. Лоялната на Сотир Цацаров асоциациясе обяви против проекта за съдебна реформа на правосъдния министър и препоръча намаляване на формалността на наказателното производство. Сега Бойко Борисов спусна тази опорна точка като нова паралелна цел на реформата. "Ако искаме да има реален ефект, трябва да бъде съкратен съдебният процес. Ако правим съдебна реформа, това трябва да е основната й част. Няма как години, десетилетия да си говорим за хора с висящи дела", заяви той "Да седнем утре и да си подготвим" В сряда премиерът препоръча на Христо Иванов "да седнат утре" с МВР-шефа Румяна Бъчварова и с финансовия министър Владислав Горанов "и направо да си ги подготвим" новите правила за по-кратките съдебни процеси. От стенограмата на заседанието на МС се вижда, че на Борисов тая работа му е малко като детска игра. "С една дума, ако днес имаме блиц контрол (в парламента) и ще сте много ангажирани, утре тримата министри седнете, Бъчварова и съответно Горанов да ги дадат, и направо да си ги подготвим и да си ги внесем", каза Борисов. Само за сравнение, сегашният Наказателно-процесуален кодекс бе писан няколко години и бе разглеждан от парламента близо година преди да бъде приет. Законът влезе в сила още една година след приемането му, за да може цялата юридическа общност да се запознае с него. Сега Бойко Борисов иска от Христо Иванов да движи и тази инициатива. "Така че много те моля на фона на всичко, и това да върви паралелно, защото това ще даде веднага ефект", обръща се Борисов към Иванов. По този повод правосъдният министър обяснява на заседанието, че преди два месеца и половина е водил разговор със Сотир Цацаров и шефовете на двете върховни съдилища с молба да дадат своите предложения за съкращаване на съдебния процес. Подобни предложения обаче още не са дадени, въпреки настояването на прокурорите да се префокусира реформата. "Надявам се, наистина да получим от тях областите, в които трябва да се пипне, защото те се виждат най-добре в практиката. Ако те нямат възможност това нещо да го направят ние ще намерим начин да започне работа по това, защото съм напълно съгласен, че няма да можем да говорим за пълноценна съдебна реформа без тези неща", казва Христо Иванов. Борисов обаче явно предпочита такъв проект за промени да бъде изготвен от правителството. Той казва, че прокурорите и съдиите могат да съдействат, ако искат, защото са независими. "Сиреч забележката ми е да оставим съдиите и прокурорите да си кажат мнението, да подкрепят или да не подкрепят... Нищо не пречи да им ги изпратим да ги видят, да ги одобрят...", предлага още премиерът. Позицията му за бавните съдебни процеси е изключително спорна заради множеството примери за ужасяващо ниската правна култура на значителна част от служителите в МВР. Проблемът е констатиран неведнъж от съдиите, прокуратурата и адвокатурата. Твърде често се случва наказването на престъпността да не се случва заради елементарни процесуални грешки, извършени от полицията при разследването. В началото на седмицата в шоуто "Господари на ефира" беше изнесен потресаващият случай с откраднат огромен трактор от бензиностанция край София. Полицията в Елин Пелин не бе направила нищо по разследването, докато жертвата на престъплението не бе издирила сама и предоставила на МВР видеозаписите от самата кражба. Въпреки това полицията още не е открила трактора. "Днеска го хващат, утре го пускат" В сряда Борисов пусна в парламента и любимата си реторика "ние ги хващаме, те ги пускат" от времето му като главен секретар на МВР. "Хващат го днес (крадеца), утре го пускат (от съда). Питайте Румяна Бъчварова. Огромният бич – крадците на коли и къщи, тя ще ви даде целия контингент, които са с 40 – 50 висящи дела. Само крайният ефект е 1 – 2%. осъдени. Това е факт. Всички са на свобода. Какво ще покаже видеонаблюдението, като за 25 пъти един и същи човек задържаме, ако не направим промени в сроковете и незабавното изпълнение на наказанията”, каза Борисов. "Просто липсата на бързо наказание разлага обществото и без това да се получи, каквато и друга реформа да направим, за обикновения човек това е ежедневието", заяви по-късно премиерът пред министрите.

Теорията на Бойко Борисов: Крадците крадат, за да плащат на адвокатите

http://www.mediapool.bg/teoriyata-na-boiko-borisov-kradtsite-kradat-za-da-plashtat-na-advokatite-news236078.html

Хванат някой, той си вземе адвокат, пускат го на свобода, той (крадецът) ще отиде да открадне пак, за да си плати таксата към адвоката. Това е част от теорията на премиера Бойко Борисов за омагьосания кръг на борбата с престъпността в България, която бе поднесена на депутатите в сряда.   "В момента е едно златно време да си адвокат. (Казвам това) при цялото ми уважение към адвокатите, сигурно до довечера ще получа някое писмо. (Трябва) Да променим закона така че да е 50:50 (шансът) да ги осъдим (престъпниците)", обясни Борисов.   Премиерът отговаряше на въпрос на съпредседателя на Патриотичния фронт Красимир Каракачанов за предприетите мерки за борбата с битовата престъпност. Както стана ясно по-рано днес, в петък ПФ ще обяви дали ще продължи да подкрепя управлението. В края на май националистите поставиха ултиматум на правителството до 1 юли да се съборят незаконните къщи в Гърмен и да се предприемат мерки срещу битовата престъпност. Част от къщите вече са съборени, но не е много ясно какво се предприема срещу престъпността.   Премиерът Бойко Борисов обяви, че министрите Румяна Бъчваров и Христо Иванов вече работят по предложенията на правителството за изменение на законодателство, но всичко е в ръцете на депутатите.   "Ако искаме да има реален ефект, трябва да бъде съкратен съдебния процес. Ако правим съдебна реформа, това трябва да е основната й част. Няма как години, десетилетия да си говорим за хора с висящи дела. Сандански е най-ярък пример. Години наред се точат – първа, втора, трета инстанция. Същите проблеми имаме в митниците и КАТ”, каза премиерът.   Почти същото виждане за съдебната реформа имат и в прокуратурата, която вече постави под въпрос осъществимостта на инициираната от правосъдното министерство съдебна реформа. Целта на реформата е да се разчупят лобитата в съдебната система, да се подобри процесът по подбор на кадри и да се подобри отчетността на безконтролната прокуратура. Според държавното обвинение обаче проблемът не е в зависимостите, а в твърде формалния съдебен процес.   Позицията на премиера за бавните съдебни процеси е изключително спорна заради множеството примери за ужасяващо ниската правна култура на значителна част от служителите в МВР. Проблемът е констатиран неведнъж от съдиите, прокуратурата и адвокатурата. Твърде често се случва наказването на престъпността да не се случва заради елементарни процесуални грешки, извършени от полицията при разследването.   В началото на седмиците по Нова телевизия беше изнесен случай на откраднат огромен трактор от бензиностанция край София. Полицията в Елин Пелин не бе направила нищо по разследването, докато жертвата на престъплението не бе издирила сама и предоставила на МВР видеозаписите от самата кражба. Въпреки това полицията още не е открила трактора.   В сряда от парламентарната трибуна премиерът Бойко Борисов обясни, че масовото монтиране на улично видеонаблюдение няма да е ефективно, ако не се съкрати съдебният процес. Той пак говори в любимия си стил от времето му като главен секретар на МВР "ние ги хващаме, те ги пускат"   "Хващат го днес (крадеца), утре го пускат (от съда). Питайте Румяна Бъчварова. Огромният бич – крадците на коли и къщи, тя ще ви даде целия контингент, които са с 40 – 50 висящи дела. Само крайният ефект е 1 – 2%. осъдени. Това е факт. Всички са на свобода. Какво ще покаже видеонаблюдението, като за 25 пъти един и същи човек задържаме, ако не направим промени в сроковете и незабавното изпълнение на наказанията”, каза Борисов.

Борисов: Здрависахме се с Путин, няма да воюваме

http://www.vesti.bg/bulgaria/politika/borisov-zdravisahme-se-s-putin-niama-da-voiuvame-6038712

Малко смъмрих военния и външния министри, защото тръгнаха след събитията, след като се чу, че ще има танкове, тогава тръгнахме да обясняваме защо и как, каза премиерът пред депутатите в парламента

Борисов: Москов ще оттегли текста за приватизация на болници

http://www.vesti.bg/bulgaria/politika/borisov-moskov-shte-ottegli-teksta-za-privatizaciia-na-bolnici-6038712

Министър-председателят поясни, че заедно с вицепремиера Ивайло Калфин и министър Москов са били на председателски съвет, на който са търсили подкрепа за пенсионната и здравната реформа

Прибраха петима с дрога в Стара Загора

http://pik.bg/прибраха-петима-с-дрога-в-стара-загора-news358465.html

Прибраха петима с дрога в Стара Загора

Петима младежи и девойки са задържани за притежание на дрога, съобщиха от полицията.

Около 1.00 часа вчера, в Стара Загора в кв.”Три чучура-север”, полицейски екип на Второ районно управление извършил проверка на лек автомобил”Опел Корса”, управляван от 19-годишната М.Й. от Стара Загора.

С нея пътували А.Т. на 19 г. от Джебел, Д.К. на 18 г. от Стара Загора, Н.С. на 22 г. от гр.Чирпан и 16-годишен младеж от Стара Загора.

В хода на проверката на арматурното табло на автомобила е намерен таблет с бяло прахообразно вещество върху него и хартиен плик със същото вещество, което при направен полеви наркотест реагира на амфетамин.

При последвало претърсване на автомобила са намерени 2 г амфетамин на кристали и суха кафява тревиста маса.

Петимата са задържани за срок до 24 часа в полицейското управление.

При извършен личен обиск у Д.К. е намерена около 2 г суха зелена тревиста маса, а у М.Й. свито топче с бяло вещество (амфетамин).

Работата по случая продължава, образувано е досъдебно производство./topnovini.bg

 

Кабинетът отпусна 3.5 млн. лв. за спешни нужди на затворите

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/07/01/2564490_kabinetut_otpusna_35_mln_lv_za_speshni_nujdi_na/?ref=rss


Правителството одобри отпускане на допълнителни 3.5 млн. лева за Главна дирекция "Изпълнение на наказанията".   Средствата са предназначени за покриване на значими и неотложни разходи в системата на затворите, уточняват от пресслужбата на Министерския съвет.   Отпускането на допълнителните средства е възможно, след като днес кабинетът одобри вътрешнокомпенсирани промени на утвърдените разходи по области по бюджета на Министерството на правосъдието за 2015 г.   С тях се прави ново разпределение...

Брутално! Лудият Динко нахранил кучетата с червата на убития животновъд

http://pik.bg/брутално-лудият-динко-нахранил-кучетата-с-червата-на-убития-животновъд-news358464.html

Брутално! Лудият Динко нахранил кучетата с червата на убития животновъд

На брутална жестокост са се натъкнали разследващите при убийството на 47-годишният животновъд Бехчет Ахмед от Айтос, чиито останки от кости бяха открити между село Изворище и бургаският квартал Банево.

За смъртта на Бехчет Ахмед е задържан Динко Вълчев от Банево, който отглежда овце край Изворище.

След като убил с метален кол животновъда, убиецът запалил тялото като го покрил с горящи гуми. Огънят обаче не успял да унищожи напълно вътрешностите на жертвата и той ги дал за храна на кучетата, за да прикрие следите, научи Флагман. Бг от разследващи.

Днес Бургаският окръжен съд ще гледа мярката за неотклонение на Динко Вълчев. То е обвинен в умишлено убийство, след като бяха извършени множество следствени експерименти, разпити на свидетели и множество експертизи.

Припомняме, че Бехчет Ахмед изчезна в средата на март като излязъл от дома си по работа с леката си кола Фолксваген, но така и не се прибрал. Беше обявен за издирване две седмици по-късно. Три месеца след това тялото му беше намерено край Банево, а колата му разпродадена на части в пункт за изкупуване на метали.

Промени в закона за етажната собственост позволяват наемането на фирми-управители

http://www.dnevnik.bg/biznes/lichni_finansi/2015/07/01/2564487_promeni_v_zakona_za_etajnata_sobstvenost_pozvoliavat/?ref=rss


Сдруженията на собственици на жилища в една сграда ще могат да наемат фирми за управление на етажната им собственост за срок от 2 години. Това предвиждат проектопромени в Закона за управление на етажната собственост, одобрени от правителството. 

Според сегашните разпоредби е възможно наемането на физически лица като не е уредено какъв да е срокът на договора. 

Наемането на специализирана компания, която да се грижи за имота, ще става със съгласието на собствениците на поне...

ПИК TV: Въведоха еднодневни трудови договори

http://pik.bg/пик-tv-въведоха-еднодневни-трудови-договори-news358447.html

ПИК TV: Въведоха еднодневни трудови договори

Народното събрание прие окончателно на второ четене промени в Кодекса на труда, които въвеждат т.нар. еднодневен трудов договор.

Вносител на тази промяна е социалният министър Ивайло Калфин, като по негово предложение в Кодекса на труда се въвежда нов член 114а, който регламентира краткотрайната сезонна селскостопанска работа, възложена от регистриран земеделски стопанин, чрез сключване на трудови договори за един ден. По тези трудови договори няма да се трупа трудов стаж, но по думите на Ивайло Калфин работните дни ще се признават за осигурителен стаж за пенсия.

Еднодневните трудови договори засега ще могат да се сключват в основна икономическа дейност "Растениевъдство" само за прибирането на реколтата от плодове, зеленчуци, розов цвят и лавандула. Предвидено е такива трудови договори да могат да бъдат сключвани с един работник общо за не повече от 90 работни дни в календарна година. Трудовото възнаграждение ще се изплаща лично на работника срещу разписка в края на работния ден. Работниците ще се осигуряват по Кодекса за социално осигуряване и по Закона за здравното осигуряване и ще са застраховани срещу трудова злополука.

В закона е предвидено да не се изпращат уведомления за сключен договор в Националната агенция за приходите, а за изпълнението на работата по тях да не се връчва длъжностна характеристика и да не се издава заповед за прекратяване на трудовия договор поради изтичане на срока.

Според Владислав Николов от ГЕРБ на промените трябва да се даде шанс, за да се види дали ще работят в земеделието. Той обясни, че договорите няма да се регистрират в НАП, защото работодателят земеделец ще отива в бюрото по труда и авансово ще закупува 5, 10 или 100 еднодневни трудови договора, като авансово плаща осигуровките за тях. Работниците ще бъдат предварително осигурени, защото в момента работят без никакъв договор - ще бъдат узаконени и няма да работят в сивата икономика, каза и Светлана Ангелова от ГЕРБ.

Светлана Ангелова добави, че този законопроект е минал през Националния съвет за тристранно сътрудничество и е приет от работодатели от синдикати. "Няма никакви възражения", каза тя.

БГНЕС припомня, че срещу еднодневните трудови договори има остра позиция на КТ "Подкрепа". Според тях въвеждането на този вид договори създава неясноти и измества ролята на срочния трудов договор, който урежда много по-сигурно и ясно отношенията, свързани с полагането на работна сила за извършване на сезонна селскостопанска работа. "Намираме избраната правна форма за неудачна. Не са докрай изчистени правните норми и процедурите. Предложените текстове не дават никакви гаранции за правата на човека", се посочва в позицията на КТ "Подкрепа".

За пръв път в българското законодателство се предлага въвеждането на трудов договор, за който не се признава трудов стаж, посочват синдикатите и предупреждават, че тази идея води до отказ от защита на трудовите права, несигурност на доходите и заетостта и ниско заплащане. Синдикатите посочват още, че отпадането на задължението на работодателя да уведоми НАП означава, че няма да има електронен достъп до регистъра на трудовите договори. В предложението няма оценка на ефектите върху работещите при въвеждане на еднодневен трудов договор и няма примери за въздействието на тези договори, въведени в други държави, предупреждават синдикатите.

В залата Янаки Стоилов от БСП направи редакционни предложения, като от формулировката на текста да се премахне думата "трудов", както и такива договори да могат да се сключват не за един, а най-малко за пет дни. Стоилов предложи и вместо 90 дни в годината, такива договори да могат да се сключват най-много за 45 дни. Нито едно от предложенията му не бе прието от мнозинството. "Защо да заплащам за пет дни, ако работникът ми трябва два дни? Трябва да се остави свободата на работодателя да наема работник за един ден. Освен това, защо се ограничава за 90 дни в годината - трябва да е дори за 365 дни", коментира Валери Симеонов.

"Този текст не е импровизация, не е продукт на нескопосана работа. Той е мислен, обсъждан, гледан на Тристранка", каза след края на дебатите социалният министър Ивайло Калфин. Според него промените уреждат нещо специфично и попита народните представители дали могат да отговарят как в момента се обработва реколтата в избирателния им район. "Покажете ми някъде, където се работи с постоянни договори при земеделски труд", призова Калфин и бе категоричен, че с еднодневните трудови договори работниците ще бъдат по-добре защитени, отколкото сега.

"Работодателите имат интерес, защото сключвайки тези договори работниците им са застраховани от трудова злополука", каза Ивайло Калфин в защита на своя законопроект. Вече е готова и наредба, според която тези договори няма да доведат до загуба на социални придобивки. "Който работи на такъв договор не губи подпомагането за отопление, нито социалното подпомагане. Сега хората не сключват договори, защото за един ден работа си губят социалните придобивки. Това е един от начините да създадем работни места", увери Ивайло Калфин.

Все пак социалният министър призна, че договорите се предлагат само за сектор "Растениевъдство" и ако се разпрострат навсякъде, това би създавало несигурност. Днес в зала бе отхвърлено предложение на Реформаторския блок еднодневните трудови договори да се въведат и в сектор "Животновъдство". На първо четене и други депутати заявиха намерения ако тази мярка проработи добре при събирането на реколта да се въведе и в други сектори. В крайна сметка промените бяха приети със 118 "за", 15 "против" и 4 "въздържал се".

Стотици се прощават с Тодор Славов във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=293859

Стотици се събраха в Катедралния храм „Св. Успение Богородично“ във Варна, за да си кажат последно сбогом с балканския рали шампион Тодор Славов, който загина при катастрофа на рали „Твърдица-Елена 2015“ преди дни, предаде репортер на Moreto.

Оправдаха двама от пазарджишките имами

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4849369

Пловдивският апелативен съд отмени условните присъди на имама от Сърница Саид Мутлу и велинградския Абдулах Салих.  На 1-ва инстанция на пазарджишкия окръжен съд Саид Мутлу получи условно 1 година, а Абдулах Салих - 10 месеца условно.  Въззивната инстанция завиши глобата на Мутлу от 3000 на 4000 лв., а на Абдулах я вдигна на 3000 лв.
Пловдивският апелативен съд отмени условните присъди на имама от Сърница Саид Мутлу и велинградския Абдулах Салих. На 1-ва инстанция на пазарджишкия окръжен съд Саид Мутлу получи условно 1 година, а Абдулах Салих - 10 месеца условно. Въззивната инстанция завиши глобата на Мутлу от 3000 на 4000 лв., а на Абдулах я вдигна на 3000 лв.

Гражданската квота на "Десните" създават "Българска дясна партия"

http://www.cross.bg/zaedno-bulgariya-politicheska-1471859.html

/КРОСС/Илко Семерджиев създава политическа формация Българска дясна партия (БДП). Ние, от Гражданската квота на Коалиция ДЕСНИТЕ решихме да регистрираме политическа партия, която ще присъединим към коалицията. Взехме това решение, за да можем да водим по-организиран и целенасочен политически живот, избрахме името: БЪЛГАРСКА ДЯСНА ПАРТИЯ (БДП), обяви Семерджиев във Фейсбук.  В Инициативния комитет са още Деница Сачева, Красимир Николов, Юлиан Войнов, Илиана Славова, Енчо Енчев и Светла Михайлова. Новите десни набират още желаещи да се присъединят към тях, за да може новата формация да бъде регистрирана по Закона за политическите партии. Който от вас желае да се включи, нека се чувства поканен, пише Семерджиев и прилага проекти на Учредителна декларация и Идейна и ценностна политическа платформа, за да може всеки желаещ да се запознае с идеите, целите, средствата и методите на "Българска дясна партия" и да прецени дали са приемливи за него и дали отговарят на собствените му нагласи, и начин на мислене. В учредителната декларация на политическата формация пише: Протягаме десницата си към всеки почтен българин!Ние сме непоколебимата, истинска и последователна десница. Последните мечтатели за свободна и демократична България, които не са готови да се отклоняват от ценностите и принципите на дясната политическа идея заради изгоди.Всички ние имаме своята политическа история

Инспектори в акция: Погват търговци на миксери и роботи за салата

http://www.bnews.bg/article-137585

Досега най-честите открити нарушения са свързани с продукти, които не са придружени с инструкция на български език.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване