Напрежението нараства! ДАНС и жандармерия затвориха улици в центъра на София

http://pik.bg/напрежението-нараства-данс-и-жандармерия-затвориха-улици-в-центъра-на-софия-news358238.html

Напрежението нараства! ДАНС и жандармерия затвориха улици в центъра на София

Затворен за движение е участъкът на ул . „Цар Самуил” между ул. „Св. Св. Кирил и Методи” и бул. „Сливница”, предаде агенция „Фокус”.

Служителите на ДАНС и СДВР не допускат преминаването на пешеходци в отсечката. Остава засилено полицейското присъствие в района на Женския пазар

От няколко часа тече акция в невралгичната столична зона. (Вж. в Още по темата)

Св. безсребреници Козма и Дамян. Възвръщане честните мощи на преп. Йоан Рилски чудотворец

http://www.cross.bg/svetetza-prepodobniya-grad-1471801.html

/КРОСС/Св. безсребреници Козма и Дамян. Възвръщане честните мощи на преп. Йоан Рилски чудотворец Свети чудотворци и безсребреници Козма и Дамян Св. Козма и Дамян били родни братя. Те се родили в провинцията АсияРечник, Мала Азия. Баща им бил езичник, а майка им Теодотия изповядвала християнската вяра. Мъжът й починал рано, и младата вдовица заживяла благочестив живот, като изпълнявала съвета на св. Ап. Павел: "Истинската вдовица се надява на Бога и пребъдва в моления и молитви денем и нощем". Теодотия поучавала децата си да водят богоугоден живот, учила ги на страх Божи, съветвала ги да се утвърждават в християнските добродетели. Козма и Дамян от ранна възраст залягали да изпълняват Божия закон. Когато порастнали, те просияли със своите добри дела като две светила. За да бъдат полезни на ближния, те се заели да изучават лекарското изкуство; изучили вълшебните свойства на различните билки и се прочули като лекари. Господ Иисус благословил двамата лекари и им дарувал чудотворна целителна сила. Братята били много скромни. Те не търсели земна слава и величие, нито пък богатства. Не взимали от излекуваните болни ни пари, ни дарове, изпълнявайки строго съветите на Спасителя към апостолите: "Болни изцерявайте, прокажени очиствайте... Даром получихте, даром давайте" (Мат. 10:8). Заради тяхното безкористие св. Църква ги назовава "безсребреници"

Гърция не върна заема си, съдбата ѝ остава неясна

http://offnews.bg/news/n_1/n_526212.html

Както беше декларирано от премиера на Гърция Алексис Ципрас , страната не плати дължимата вноска от 1.5 млрд. евро по заема си към Международния валутен фонд. Срокът изтече снощи и ситуацията около съдбата на Гърция остава неясна до провеждане на насрочения за неделя референдум, в който правителството пита гърците одобрява ли условията на кредиторите.  Държавите от еврозоната отказаха да продължат спасителната програма за страната. Въпреки това вратата за преговорите остава отворена. Международният валутен фонд потвърди, че Гърция не е платила вноската си и е станала първата развита икономика с просрочени дългове към финансовата институция, съобщиха Ройтерс и Франс прес. Неплатената вноска - най-голямата в историята на фонда, е еквивалент на дефолт спрямо МВФ, отбелязва Ройтерс. Говорителят на фонда Джери Райс заяви, че в последната минута Атина е поискала отсрочване на плащането и добави, че МВФ е започнал да обсъжда тази молба. Гърция дължи на Фонда близо 21 милиарда евро, уточнява БНР. Основна причина за това Гърция да откаже да плаща дълга си към МВФ беше неуспехът на вчерашните финални преговори за сделка с кредиторите. Министрите на финансите от еврозоната заявиха, че нямат достатъчно време, за да разгледат последните искания на гръцкото правителство за спасителна парична помощ. Министрите на 18-те държави, от които се очакваше да гарантират заемите на Гърция снощи, категорично казаха на Атина, че вече няма техническо време до полунощ за формализиране на сделка и погасяване на вноската. Това се дължи на факта, че тя трябва да се одобри от националните им парламенти. Освен искането за временна отсрочка до провеждането на референдума в неделя, премиерът Алексис Ципрас е настоял за трети спасителен пакет. Времето обаче е било твърде малко, за да се промени нещо снощи и да се обсъдят детайлите, обясни председателят на групата Йерун Дейселблум : Това, което може да се промени, е политическата позиция на правителството, което ни доведе до тази злощастна ситуация. Ще обсъдим искането за нова програма в сряда. Такава винаги е възможна, защото Гърция още е член на еврозоната и на европейския Механизъм за стабилност. Но имайки предвид сегашната позиция на правителството, ще ни бъде много трудно да водим конструктивни разговори. Телеконферентната връзка между финансовите министри тази вечер ще бъде посветена на вариантите какво да се прави при положителен и отрицателен вот на референдума в неделя за условията и мерките за реформи, искани от Гърция в замяна на парите. Еврогрупата продължава да настоява правителството да води кампания в подкрепа на техните предложения, а не против тях. След плащане на вноската на МВФ в края на юли на Гърция й предстои плащане на друг заем - този към ЕЦБ и има риск тя отново да не може да го плати.

Украйна спира да купува газ от Русия

http://www.dnevnik.bg/biznes/2015/07/01/2564100_ukraina_spira_da_kupuva_gaz_ot_rusiia/?ref=rss


Украинската компания "Нафтогаз" обяви във вторник, че от 1 юли прекратява закупуването на газ от руската компания "Газпром" до съгласуване на условията за доставките, съобщи ТАСС, цитирана от БТА.

"Във връзка с това, че на 30 юни 2015 г. изтича срокът на действие на допълнителното споразумение между "Нафтогаз" и "Газпром", а условията за по-нататъшни доставки на руски газ за Украйна не бяха съгласувани днес на тристранните преговори във Виена, "Нафтогаз" прекратява закупуването на газ от руската компания", се посочва в комюнике на компанията. "Нафтогаз" уточнява, че ще продължи да осигурява транзита на руски газ през Украйна за европейските клиенти на "Газпром".

Във Виена се състояха тристранни преговори за газовите доставки, с участието на руския министър на енергетиката Александър Новак и неговия украински колега Володимир Демчишин, заедно със заместник-председателя на Европейската комисия и комисар за енергийния съюз Марош Шефчович.

След преговорите тримата обявиха, че Русия и Украйна не са успели да постигнат окончателно споразумение за доставките.

Новак заяви вчера, че решението на Украйна да не купува газ от Русия е политическо.

"Няма никакви основания за прекратяването на закупуването на руския газ. Предложената цена, като се отчитат отстъпките, е повече от конкурентноспособна. Това решение може да бъде само политическо, тук няма никаква икономика", заяви Новак. Той добави, че Русия няма да коригира размера на отстъпката в цената на газа за Украйна, тъй като увеличението й може да създаде непазарни условия.

"Това е абсолютно конкурентноспособна пазарна цена в размер на 247 долара, защото сме много учудени, че Украйна иска много по-ниска цена - това не съответства на днешната пазарна конюнктура", изтъкна руският министър.

„Ислямска държава“ се закани да измести „Хамас“ от ивицата Газа

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4848767

Радикалната организация „Ислямска държава“ се закани да измести палестинската паравоенна групировка „Хамас“ от ивицата Газа, съобщава Reuters, цитиран от
Радикалната организация „Ислямска държава“ се закани да измести палестинската паравоенна групировка „Хамас“ от ивицата Газа, съобщава Reuters, цитиран от "Фокус". Причината – палестинските ислямисти подкрепят крехкия мир с противниците им от „ФАТХ“, а също така не водят и открита военна кампания, насочена срещу Израел,

При полицейска операция край Женския пазар в София бяха задържани 35 чужденци (обновена)

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/07/01/2564104_pri_policeiska_operaciia_krai_jenskiia_pazar_v_sofiia/?ref=rss


Полицейска операция се проведе днес сутринта в района на Женския пазар в София. При нея са били задържани 35 чужденци, съобщи агенция "Фокус".

Районът е известен като място, където живеят и се събират емигранти, получили статут на бежанец, чакащи за такъв или влезли нелегално в страната. Целта на операцията е била да се намерят и организаторите на канали за извеждане на хора от България.

Операцията обхвана района на улица "Цар Самуил", между ул. "Св. Св. Кирил и Методий" и бул. "Сливница", като в нея учатваха служители на жандармерията, ДАНС и Столичната полиция. Задържаните са изведени от сграда в тази зона.

Facebook ще анализира как потребителите гледат видео онлайн

http://www.dnevnik.bg/tehnologii/2015/07/01/2563681_facebook_shte_analizira_kak_potrebitelite_gledat_video/?ref=rss


Facebook разширява обхвата на информация, който ще анализира докато потребителите гледат видео в рамките на социалната мрежа. Целта е да се прави още по-добър подбор кои видеа от News Feed да се извеждат на горните места с идеята да се харесат максимално на потребителите, съобщава онлайн изданието Marketing Land.

За да постигне всичко това, Facebook ще анализира дори и най-малките детайли. Например кои видеа потребителят е гледал на пълен екран или за кои клипове е активирал...

Полицейска операция се провежда в района на Женския пазар в София

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/07/01/2564104_policeiska_operaciia_se_provejda_v_raiona_na_jenskiia/?ref=rss


Полицейска операция се провежда в момента в района на Женския пазар в София, съобщи Би Ти Ви. Районът е известен като място, където живеят и се събират нелегални емигранти.

Според агенция "Фокус" на улица "Цар Самуил", между ул. "Св. Св. Кирил и Методий" и бул. "Сливница", има разположен бус на жандармерията, три полицейски патрула, като се виждат служители на ДАНС и Столичната полиция. От МВР за момента не уточняват каква е причината за струпването на толкова служители на реда на...

Минималната заплата става 380 лв., минималната пенсия - с 3 лв. отгоре

http://www.bnews.bg/article-137558

От днес започва и приемът на молби за отпускане на енергийни помощи за следващата зима.

Полицейска окупация на "Женския пазар" в София

http://frognews.bg/news_93975/Politseiska-okupatsiia-na-Jenskiia-pazar-v-Sofiia/

Рано тази сутрин полиция и жандармерия провеждат операция в района на "Женския пазар" в София. Блокирани са всички улици в близост до пазара.

Соломон Паси: Трябва много да внимаваме, за да не повторим гръцката криза

http://pik.bg/соломон-паси-трябва-много-да-внимаваме-за-да-не-повторим-гръцката-криза-news358234.html

Соломон Паси: Трябва много да внимаваме, за да не повторим гръцката криза

"Трябва много да внимаваме, за да не повторим гръцката криза. Тя не стана за няколко дни, а за няколко десетилетия. На първо място не трябва да взимаме заеми. На второ място не трябва да отлагаме проблемите в енергетиката и цената на тока." Това каза пред камерите на БНТ Соломон Паси.

"България е единствената сухоземна граница на Гърция с Европейския съюз. Днес е много добър момент да се правят инвестиции там. Те ще бъдат много по-успешни от времето, когато Гърция стъпи на краката си. Сценариите за Гърция са два. Първият е Русия да плати сметките на Атина. Вторият е правителството на Алексис Ципрас или следващото, което ще го смени, да подпишат споразумение с международните кредитори", прогнозира Паси.

Той коментира и темата за своя отказ да се кандидатира за кмет на София. Искам много да благодаря на г-жа Меглена Кунева за поканата.

"Аз оттеглям кандидатурата си поради липсата на консенсус. Другата причина е, че Йорданка Фандъкова е много подкрепяна и всички други кандидатури могат да бъдат само тактически. Аз категорично не искам да ставам причина за раздор в Реформаторския блок", обяви той.

Сгащиха пернишки дилър с метамфетамин на Слънчев бряг

http://www.zapernik.com/krimi/sgashtiha-pernishki-dilur-s-metamfetamin-na-slunchev-bryag_39119/

Несебърската полиция арестува 33-годишен мъж за притежание на наркотици в курортния комплекс Слънчев бряг. Криминално проявеният Мартин Рангелов от Перник е задържан вчера след обяд до общежитие „Парк”, съобщава „Флагман”.

Служителите на реда спрели съмнителния мъж за проверка пред заведение за хранене в района. Те открили в Рангелов три полиетиленови пликчета с кристалообразно вещество – метамфетамин. Перничанинът е задържан за срок до 24 часа. По...

Продължава

По-високи пенсии, нови цени на тока и водата

http://frognews.bg/news_93969/Po-visoki-pensii-novi-tseni-na-toka-i-vodata/

По-високи пенсии и минимална работна заплата са факт от днес. Минималното заплащане на труда се увеличава от 360 на 380 лева. От днес влизат в сила новите цени на топлата вода за клиентите на всички топлофикационни дружества в страната.

От днес - по-високи пенсии, нови цени на тока и водата

http://frognews.bg/news_93969/Ot-dnes---po-visoki-pensii-novi-tseni-na-toka-i-vodata/

По-високи пенсии и минимална работна заплата са факт от днес. Минималното заплащане на труда се увеличава от 360 на 380 лева. От днес влизат в сила новите цени на топлата вода за клиентите на всички топлофикационни дружества в страната.

От днес - по-висока пенсии, нови цени на тока и водата

http://frognews.bg/news_93969/Ot-dnes---po-visoka-pensii-novi-tseni-na-toka-i-vodata/

По-високи пенсии и минимална работна заплата са факт от днес. Минималното заплащане на труда се увеличава от 360 на 380 лева. От днес влизат в сила новите цени на топлата вода за клиентите на всички топлофикационни дружества в страната.

Риана и Бензема вдигат сватба?

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4848232

За сватба между певицата Риана и Карим Бензема започнаха да пишат светските издания в Европа и САЩ.
Шоколадовата красавица и нападателят на “Реал” (Мадрид) са засичани все по-често заедно по заведения. Според Look Magazin Риана имала пълно доверие на френския национал.
Американското списание ОК твърди, че двамата са много близки,
За сватба между певицата Риана и Карим Бензема започнаха да пишат светските издания в Европа и САЩ. Шоколадовата красавица и нападателят на “Реал” (Мадрид) са засичани все по-често заедно по заведения. Според Look Magazin Риана имала пълно доверие на френския национал. Американското списание ОК твърди, че двамата са много близки,

Наказанието - според тежестта на стореното

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4848226

Четири години и нито месец повече - това е присъдата за човека, който блъсна и уби с джипа си 6-годишно дете в Панагюрище. Максималното наказание, което дава законът за неумишлено убийство след неспазване на правилата за движение по пътищата, е 6 години и заради услужливия текст, който позволява присъдата да се намали с една трета,
Четири години и нито месец повече - това е присъдата за човека, който блъсна и уби с джипа си 6-годишно дете в Панагюрище. Максималното наказание, което дава законът за неумишлено убийство след неспазване на правилата за движение по пътищата, е 6 години и заради услужливия текст, който позволява присъдата да се намали с една трета,

Лукашевич: Новите канадски санкции няма да останат без отговор

http://www.cross.bg/sanktzii-lykashevich-otgovor-1471790.html

/КРОСС/ Новите санкции, въведени от канадските власти срещу Русия, няма да останат без отговор. Това заяви официалният представител на руското външно министерство Александър Лукашевич, цитиран от РИА Новости. „В руско-канадските отношения, и без това преживяващи в момента по вина на Отава не най-добрите си времена, новите санкции само ще добавят негатив. Разбира се, тази нападка няма да остане без отговор“, заяви той.

Вдигат пенсиите от днес

http://www.moreto.net/novini.php?n=293786

На свое заседание Надзорният съвет на Националния осигурителен институт (НОИ) утвърди Отчет за изпълнение на Бюджета на държавното обществено осигуряване (ДОО) за 2014 г. В отчета е посочено, че разходите на ДОО за миналата година възлизат на 9 380,7 млн.

Изтeчe ултиматумът на ПФ към кабинета

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4848759

1-ви юли - денят, в който изтича ултиматумът на „Патриотичния фронт” към колегите им от управляващата коалиция.
Преди повече от месец патриотите поставиха седем условия, свързани с битовата престъпност, ромските къщи в Гърмен, промени в изборния кодекс в частта му със задължителното гласуване, активната регистрация и засилване на санкциите при
1-ви юли - денят, в който изтича ултиматумът на „Патриотичния фронт” към колегите им от управляващата коалиция. Преди повече от месец патриотите поставиха седем условия, свързани с битовата престъпност, ромските къщи в Гърмен, промени в изборния кодекс в частта му със задължителното гласуване, активната регистрация и засилване на санкциите при

54% от гърците ще гласуват с "НЕ" на референдума

http://balkani.actualno.com/54-ot-gyrcite-shte-glasuvat-s-NE-na-referenduma-news_481781.html

Според социологическо проучване по време на референдума в неделя гръцките гласоподаватели ще отхвърлят предложенията, които международните кредитори са отправили към Гърция в рамките на усилията за подписване на споразумение, което ще доведе до отпускане на нови средства за финансово затруднената страна. Според проучването, публикувано в гръцкия вестник Efimerida Ton Synatkton, 54% от избирателите ще отхвърлят споразумението, докато едва 33% ще го подкрепят. Изследването е направено в рамките

Fitch понижи кредитния рейтинг на Гърция до CC

http://www.investor.bg/centralna-i-iztochna-evropa/335/a/fitch-poniji-kreditniia-reiting-na-gyrciia-do-cc-197742/

Страната може да не е в състояние да обслужва кредитните си задължения в следващите месеци, включително и към облигациите, държани от частния сектор

1 юли в историята

http://www.cross.bg/aleksandur-prestupleniya-voiina-1471800.html

/КРОСС/69 г. - Веспасиан е издигнат за император на Римската империя от легионите. 1097 г. - Битка при Дорилеон: Кръстоносците водени от принц Боемунд I Антиохийски побеждават селджукската армия, водена от Килич Арслам I.1847 г. - В САЩ са пуснати в употреба първите залепващи пощенски марки.1863 г. - Американска гражданска война: Започва Битката при Гетисбърг.1881 г. - 2 Велико народно събрание суспендира Търновската конституция, като гласува исканите от княз Александър Батенберг извънредни властови пълномощия да управлява страната в следващите седем години.1894 г. - Основан е бразилският футболен клуб Клуб де Регаташ Ботафого, предшественик на днешния Ботафого от Рио де Жанейро.1905 г. - Алберт Айнщайн прави публично достояние създадената от него Теория на относителността.1907 г. - В САЩ са създадени първите военно-въздушни сили.1911 г. - Полският биохимик Казимир Функ открива витамините.1916 г. - Първата световна война: Започва една от най-кръвопролитните битки през войната - Битката при Сома.1921 г. - По предложение на Александър Теодоров-Балан е въведена правописна реформа.1942 г. - Втората световна война: След 8-месечна обсада германската армия овладява Севастопол.1960 г. - Двете Сомалии - британска и италианска получават независимост и се обединяват в една държава.1962 г. - Руанда и Бурунди стават независими от Белгия държави.1968 г. - В Женева е подписан Договор за неразпространение на ядрените оръжия от СССР, САЩ, Великобритания и други страни.1975 г

САЩ и Куба отварят отново посолства в Хавана и Вашингтон

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/07/01/2564097_sasht_i_kuba_otvariat_otnovo_posolstva_v_havana_i/?ref=rss


Съединените щати и Куба са постигнали споразумение за отваряне на посолства и възстановяване на дипломатическите отношения, прекъснати преди повече от пет десетилетия, предаде "Ройтерс".

Очаква се президентът на САЩ Барак Обама и държавният секретар Джон Кери да направят изявления по този въпрос днес сутринта.

"Ние официално ще обявим утре (сряда - бел.ред.), че Съединените щати и Куба са постигнали споразумение за възстановяване на дипломатическите отношения и отваряне на...

Четири сценария за гръцката криза

http://svetoven.pogled.info/balkani/news/65755/CHetiri-stsenariya-za-gratskata-kriza

/Поглед.инфо/ Тези дни се решава бъдещето на гръцката икономика и на цялата еврозона.

Във Варна! Шофьор помете младо момиче на пътя и избяга

http://petel.bg/Vav-Varna--SHofor-pomete-mlado-momiche-na-patya-i-izbyaga__117944

*снимката е илюстративна 18-годишно момиче е пострадало в катастрофа на кръстовището на улиците “Дрин” и „Велико Христов”, съобщават...

Пътните глоби може да се опростяват наполовина при плащане навреме

http://petel.bg/Patnite-globi-mozhe-da-se-oprostyavat-napolovina-pri-plashhane-navreme__117945

Наполовина да бъде опростявана наложената на шофьори глоба за извършени от тях нарушения на пътя, ако е платят в двуседмичен срок от...

Паника в Гърция! Комшиите местят парите си в наши банки

http://petel.bg/Panika-v-Gartsiya--Komshiite-mestyat-parite-si-v-nashi-banki__117946

Гърци местят парите си в наши банки, за да не ги държат в буркани заради затворените трезори в южната ни съседка, пише „Телеграф”. От два...

Днес гласуват окончателните промени в Кодекса на труда

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4848753

Според седмичната програма на парламента, която предстои да бъде гласувана в началото на днешното заседание, Народното събрание ще гласува окончателните промени в Кодекса на труда. Между първо и второ четене вносителите са излезли с общ законопроект, който урежда допълнително отношенията между служители и работодатели.
Според седмичната програма на парламента, която предстои да бъде гласувана в началото на днешното заседание, Народното събрание ще гласува окончателните промени в Кодекса на труда. Между първо и второ четене вносителите са излезли с общ законопроект, който урежда допълнително отношенията между служители и работодатели.

Да не бързаме да бутаме съседите в казана

http://svetoven.pogled.info/balkani/news/65754/Da-ne-barzame-da-butame-sasedite-v-kazana

/Поглед.инфо/ Търся гъркиня за гледане на възрастна жена. Тази шега пусна мой приятел във фейсбук. Добър приятел, със странно чувство за хумор.

Григор Димитров продължава с амбиция на "Уимбълдън"

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/07/01/2564055_grigor_dimitrov_produljava_s_ambiciia_na_uimbuldun/?ref=rss


Григор Димитров продължава преследването на целта си за ново силно представяне на "Уимбълдън". Миналогодишният полуфиналист среща американеца Стив Джонсън.

Мачът помежду им е от втория кръг и ще започне в 13.30 часа българско време. Двубоят е първи в програмата на корт номер 2.

25-годишният Джонсън заема 53-ото място в световната ранглиста на АТП. Двамата с Димитров досега не са се срещали.

Веднага след тях на корта ще излязат приятелката на хасковлията Мария...

Управителният съвет на ЕЦБ заседава за финансирането на гръцките банки

http://www.dnevnik.bg/evropa/novini_ot_es/2015/07/01/2563940_upravitelniiat_suvet_na_ecb_zasedava_za_finansiraneto/?ref=rss


Управителният съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ) заседава днес, за да реши дали да увеличи извънредното финансиране на гръцките банки, съобщи "Ройтерс". Агенцията се позовава на думите на члена на съвета Евалд Новотни.

Запитан в понеделник дали таванът на спешното финансиране, известно като ELA, ще бъде вдигнат преди референдума в неделя, Новотни каза: "В сряда имаме друга среща на управителния съвет и този въпрос е на дневен ред".

"Допускам, че мнозинството гърци...

НОИ вече признава само електронни болнични

http://www.bnews.bg/article-137557

Целта на модернизацията е да се сведат до минимум възможностите за злоупотреби с фиктивни болнични.

Преглед на печата - 1 юли

http://www.moreto.net/novini.php?n=293783

Последните събития около кризата в Гърция са водеща тема за вестниците в сряда. „Само 8 часа преди да стане първата развита държава, която не успява да си плати вноска по заем към МВФ, Гърция изненадващо излезе с предложение към международните кредитори да я спасят за трети път от фалит след 2010 г.

НОИ вече признава само електронни болнични

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4848746

Хартиените болнични листове вече са в историята. От днес ще се признават само електронните, информира Нова тв.
Шестмесечният гратисен период, през който важаха и двете форми, беше въведен за медиците и здравните заведения, които в началото на годината все още нямаха техническа готовност да подават бланките електронно.
Хартиените болнични листове вече са в историята. От днес ще се признават само електронните, информира Нова тв. Шестмесечният гратисен период, през който важаха и двете форми, беше въведен за медиците и здравните заведения, които в началото на годината все още нямаха техническа готовност да подават бланките електронно.

Прокуратурата влиза в община Гърмен, проверяват документи за ромските къщи

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4848662

Прокуратурата в Гоце Делчев влиза в община Гърмен и започва пълна проверка на документацията по случая с ромските къщи в кв. “Кремиковци”.
Районният прокурор Иван Чилев обясни, че са се самосезирали след изявление на зам. областния управител Асим Адемов, че ромите били измамени от предишния кмет Ахмед Башев.
Прокуратурата в Гоце Делчев влиза в община Гърмен и започва пълна проверка на документацията по случая с ромските къщи в кв. “Кремиковци”. Районният прокурор Иван Чилев обясни, че са се самосезирали след изявление на зам. областния управител Асим Адемов, че ромите били измамени от предишния кмет Ахмед Башев.

Маргарита Попова ще участва в конференция

http://pik.bg/маргарита-попова-ще-участва-в-конференция-news358229.html

Маргарита Попова ще участва в конференция

 Вицепрезидентът Маргарита Попова ще бъде на посещение във Велико Търново, където ще участва в Национална научно–практическа конференция на тема „Интеркултурното образование като средство за намаляване отпадането на ромските деца от училище“. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Събитието ще се проведе в Ректората на ВТУ "Св. Св. Кирил и Методий".

Участие във форума ще вземат учители от над 100 училища, които ще представят своя практически опит по въвеждане на интеркултурно образование и задържане на децата в училище.

Правителството с втори опит да замрази проекта за нови изтребители

http://offnews.bg/news/n_1/n_526207.html

Очаква се днес правителството да отхвърли предложението на военния министър Николай Ненчев за купуване на нови изтребители за армията.  Още миналата седмица военният министър и външния министър Даниел Митов внесоха предложението, в което се предлага и даването на мандат за преговори с друга държава член на НАТО за охрана на въздушното ни пространство. И двете предложени опции са свързани с плачевното състояние на бойната ни авиация и опасността от средата на 2016 година всички изтребители да бъдат приземени. Миналата седмица предложението не беше разгледано на заседанието на Министерския съвет с уговорката, че единият от вносителите - военният министър, е на среща на министрите на отбраната от НАТО в Брюксел. След това обаче премиерът Бойко Борисов даде да се разбере, че е рано да се говори за купуване на бойни самолети, защото държавата има други неразплатени задължения. "С този ръст на икономиката след 15 години ще можем и сами да си купим нова ескадрила. Сега имаме проблем с това, че над 3.6 млрд. лв. вече сме изплатили по КТБ", заяви той пред журналисти в петък. Едно от първите решение на това правителство в края на миналата година беше замразяването на големи проекти, за които се иска държавна гаранция. По този начин кабинетът "Борисов 2" даде ясно да се разбере, че бойните ни пилоти ще трябва да продължат на летат на морално остарелите МиГ-29, чийто летателен ресурс е на изчерпване, ако не бъдат взети спешни мерки за ремонта на двигателите им.  За да избегне зависимостта от Русия и предприятието РСК "МиГ" военният министър Николай Ненчев търси други варианти за ремонт на самолетите. Той е убеден, че ще бъде постигната договорка с Полша, с която, на първо време, да разменим два стари двигателя за два ремонтирани. По-нататък сътрудничеството трябва да продължи с ремонта на български двигатели, нещо, за което обаче, Полша няма лиценз от руска страна. Поради ограничените възможности на авиацията ни в момента пилотите не могат да навъртят необходимия брой часове.  У нас най-опитните ни бойни авиатори навъртат едва по 33, докато стандартът в държавите от НАТО е 180 часа годишно. Това води освен до недостатъчната подготовка на летците и опасността от авиационни инциденти, но и от отлив на бойни пилоти. В момента само трима от бойните ни авиатори не са в пенсионна възраст.  "Проблемите с въздушния суверенитет на България ще се решат само с придобиването на нов изтребител - един стратегически за страната ни проект, който не търпи отлагане, защото от вземането на решение в парламента, до организиране на процедура, избор, договор и доставка, ще минат 4-5г. през които все ще трябва да кърпим положението", казва в свое интервю през февруари пред Нова телевизия командирът на ВВС ген. Румен Радев .

Обсъждат проекта на Горанов за Координационен съвет за подготовка на страната за еврозоната

http://www.cross.bg/evrozonata-gurtziya-suvet-1471799.html

/КРОСС/Министерският съвет ще обсъди днес проект за постановление, с което да бъде създаден Координационен съвет за подготовка на страната за членство в еврозоната. Вносител е финансовият министър Владислав Горанов. Включването на точката в дневния ред на правителственото заседание съвпада по време с решението на съседна Гърция на референдум да определи дали да остане или да излезе от европейския валутен съюз. Намерението за създаване на такъв орган обаче беше заложено в управленската програма на правителството, приета още през януари. В коментар на ситуацията в Гърция и позицията на България вчера министърът на външните работи Даниел Митов заяви пред Нова телевизия нееднократно, че ние трябва да влезем в Еврозоната. Що се отнася до южната ни съседка той заяви: Това е въпрос, който първо гръцките граждани ще решат през референдума, който се подготвя. "Много хора казваха напоследък - „този референдум не е друго, а избор между еврото и драхмата", т.е. има и тази теза, че евентуално Гърция би могла да излезе от еврозоната и това се говори от дълго време. Аз, обаче, не смятам че това е някакъв изход. Напротив". С референдуми дългове не се плащат, каза още Митов. Той бе категоричен, че "ние държим да видим Еврозоната цяла, такава каквато е, стабилна" и че "Европа трябва да демонстрира единство"

Обсъждат проекта на Горанов за Координационен съвет за подготовка на страната за еврозоната

http://www.cross.bg/gurtziya-suvet-evrozonata-1471799.html

/КРОСС/Министерският съвет ще обсъди днес проект за постановление, с което да бъде създаден Координационен съвет за подготовка на страната за членство в еврозоната. Вносител е финансовият министър Владислав Горанов. Включването на точката в дневния ред на правителственото заседание съвпада по време с решението на съседна Гърция на референдум да определи дали да остане или да излезе от европейския валутен съюз. Намерението за създаване на такъв орган обаче беше заложено в управленската програма на правителството, приета още през януари. В коментар на ситуацията в Гърция и позицията на България вчера министърът на външните работи Даниел Митов заяви пред Нова телевизия нееднократно, че ние трябва да влезем в Еврозоната. Що се отнася до южната ни съседка той заяви: Това е въпрос, който първо гръцките граждани ще решат през референдума, който се подготвя. "Много хора казваха напоследък - „този референдум не е друго, а избор между еврото и драхмата", т.е. има и тази теза, че евентуално Гърция би могла да излезе от еврозоната и това се говори от дълго време. Аз, обаче, не смятам че това е някакъв изход. Напротив". С референдуми дългове не се плащат, каза още Митов. Той бе категоричен, че "ние държим да видим Еврозоната цяла, такава каквато е, стабилна" и че "Европа трябва да демонстрира единство".  

Украйна спря да купува газ от Русия

http://www.vesti.bg/sviat/evropa/ukrajna-spria-da-kupuva-gaz-ot-rusiia-6038681

Това е политическо решение, цената ни е много конкурентна, заяви руският министър на енергетиката Александър Новак

Извънредно! ДАНС и жандармерия обсадиха Женския пазар!

http://pik.bg/извънредно-данс-и-жандармерия-обсадиха-женския-пазар-news358227.html

Извънредно! ДАНС и жандармерия обсадиха Женския пазар!

Засилено полицейско присъствие има в района на Женския пазар в столицата, предаде агенция „Фокус” .

На улица „Цар Самуил” между ул. „Св. Св. Кирил и Методий” и бул. „Сливница” има разположен бус на жандармерията, три полицейски патрула, служители на ДАНС и СДВР. 

Война при реформаторите - хвърлят оставки!

http://bulgarski.pogled.info/news/65753/Voina-pri-reformatorite-hvarlyat-ostavki

/Поглед.инфо/ Зеленогорски даде 15 дни ултиматум на Радан Кънев, заплаши с оставка

Евродепутатите обсъждат нови мерки за авиационна безопасност

http://www.dnevnik.bg/evropa/novini_ot_es/2015/07/01/2563934_evrodeputatite_obsujdat_novi_merki_za_aviacionna/?ref=rss


Темата за безопасността на самолетните полети е на дневен ред в Комисията по транспорта на Европейския парламент.

Ръководителят на Европейската агенция за авиационна безопасност Патрик Кай представи пред евродепутатите препоръките за безопасност, които включват преразглеждане на процедурите по медицински контрол, първоначална и последваща оценка на състоянието на пилотите, психологически тестове, тестове за наркотици и алкохол. Измежду обсъжданите мерки е и система за споделяне на...

Казват решаващото "да" за Съвет по енергийна сигурност

http://www.cross.bg/suvet-sindikatite-plamen-1471798.html

/КРОСС/Днес министрите ще приемат решение за създаване на Съвет по енергийна сигурност, с участието на бизнеса и синдикатите. Инициативата е на вицепремиера по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев. След среща в Министерския съвет миналата седмица бизнес и синдикати се споразумяха с правителството да се създаде Обществен съвет към МС, който да наблюдава реформата в енергетиката. Общественият съвет ще работи за намиране на решения срещу увеличаването цената на тока, категоричен бе председателят на КНСБ Пламен Димитров. Обмисля се създаването на компенсаторен фонд, който да покрива дисбалансите в системата и да служи като "буфер". "След евентуален коментар за създаването на един такъв фонд откъде се пълни. Дали това се случва, например, чрез определена система за нарочно данъчно облагане, подобно на въведения в Италия данък, наречен "Робин Худ", коментира вицепремиерът Томислав Дончев. Той ще засяга производители и търговци в сектора. Според председателя на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев друго предложение, срещнало разбиране, е за държавните дружества в енергетиката да се въведе задължение да разкриват информация такава, каквато имат борсово-търгуемите компании

Британец събра половин милион евро онлайн в помощ на Гърция

http://offnews.bg/news/n_1/n_526206.html

29-годишен лондончанин започна кампания за събиране на парични средства онлайн в помощ на Гърция. Том Фийний от Лондон призова в сайта за крауд (тълпа; англ. - бел. ред) финансиране Indiegogo всеки европеец да отдели по някое евро, което би дал и за фета сирене или маслини. Идеята може и да звучи налудничаво, но само за два дни Том е успял да събере над 500,000 евро. Целта е да събере цялата сума, нужна на Гърция, за да избегне фалит - 1,6 млрд. евро. Към момента пари за Гърция са дали близо 33,000 души. "Всичко около Гърция взе да става скучно. Европейските министри позират и помпат мускули с това могат или не да помогнат на гърците. Защо не решим проблема ние хората?", пише Том в сайта Indiegogo. "Сумата, която търсим е 1.6 млрд. евро. Може да ви се струва голяма, но това са малко над 3 евро от всеки европейски гражданин." С даряването на различни суми всеки може да получи подарък от картичка с лика на Алексис Ципрас, бутилка узо, фета сирене или почивка за двама в Атина.

Изтече ултиматумът на Патриотите към властта

http://frognews.bg/news_93970/Izteche-ultimatumat-na-Patriotite-kam-vlastta/

Днес, на 1 юли2 изтича ултиматумът на „Патриотичния фронт” към колегите им от управляващата коалиция. Преди повече от месец патриотите поставиха седем условия, свързани с битовата престъпност, ромските къщи в Гърмен, промени в изборния кодекс в частта му със задължителното гласуване, активната регистрация и засилване на санкциите при купуване и продаване на гласове.

Изтича ултиматумът на Патриотите към властта

http://frognews.bg/news_93970/Izticha-ultimatumat-na-Patriotite-kam-vlastta/

Днес, на 1 юли2 изтича ултиматумът на „Патриотичния фронт” към колегите им от управляващата коалиция. Преди повече от месец патриотите поставиха седем условия, свързани с битовата престъпност, ромските къщи в Гърмен, промени в изборния кодекс в частта му със задължителното гласуване, активната регистрация и засилване на санкциите при купуване и продаване на гласове.

Вицепремиерът по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев се обяви за по-бързи и опростени процедури при участие в проекти на оперативните програми, финансирани от Европейския съюз

http://www.klassa.bg/News/Read/article/255182_%D0%92%D0%B8%D1%86%D0%B5%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%BC%D0%B8%D0%B5%D1%80%D1%8A%D1%82+%D0%BF%D0%BE+%D0%B5%D0%B2%D1%80%D0%BE%D0%BF%D0%B5%D0%B9%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D1%84%D0%BE%D0%BD%D0%B4%D0%BE%D0%B2%D0%B5+%

 Вицепремиерът участва в среща с ръководството и членове на Германо-Българската индустриално-търговска камара. На събитието, организирано от Консултативния съвет „Индустрия“ с председател Евгения Колданова на 30 юни 2015 г. в София, присъстваха над 30 гости. Томислав Дончев запозна аудиторията с възможностите за участие в проекти на оперативните програми, финансирани от Европейския съюз. „До края на годината всички оперативни програми от новия програмен период ще са заработили“, обеща Дончев.

Според вицепремиера сред основните приоритети са да не се повтарят грешките от предишни програмни периоди, процедурите да са по-бързи, за да могат средствата по-бързо да се превръщат в блага. Процедурите трябва да бъдат колкото се може по-опростени. Дончев обърна внимание на факта, че критерият „най-ниска цена“ при процедурите действително е най-безопасен, но призова за повече увереност, за да не е това водещият критерий. Вицепремиерът подчерта, че европейското финансиране трябва да отива там, където няма друг източник на финансиране, например чрез банки.

Томислав Дончев заяви, че е отворен за всякакви предложения, които ще направят процеса по-прозрачен и напомни, че в момента текат преговори България да се включи в т. нар. Integrity pactс Трансперънси интернешънъл.

„България за разлика от повечето държави-членки поддържа публична информация не само за всеки, получил безвъзмездно финансиране, а и за всеки, който му изпълнява поръчките като поддоставчик“, изтъкна вицепремиерът. Тези данни както и подробна информация относно структурните фондовете на Европейския съюз са достъпни за всеки на http://eufunds.bg/

Четири сценария за гръцката криза

http://www.klassa.bg/News/Read/article/255182_%D0%A7%D0%B5%D1%82%D0%B8%D1%80%D0%B8+%D1%81%D1%86%D0%B5%D0%BD%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F+%D0%B7%D0%B0+%D0%B3%D1%80%D1%8A%D1%86%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BA%D1%80%D0%B8%D0%B7%D0%B0

 Тези дни се решава бъдещето на гръцката икономика и на цялата еврозона.

За 5 юли е определено провеждането на референдум, на който предстои гърците да решат струва ли си да бъдат приети условията, поставени на Гърция от международните кредитори като условия за предоставяне и по-нататък на заеми. Самият премиер Алексис Ципрас призовава гражданите към това да се откажат от условията, означаващи по-нататъшно затягане на коланите, а европейските лидери посочват, че по същество на гърците е предложено да избират да останат ли в еврозоната или да излязат от нея.

До сряда 01:00 часа обаче Гърция не успя да извърши плащане по своя дълг към МВФ. С непревеждането на 1,5 милиарда евро, Гърция стана първата развита страна, която натрупва просрочено задължение към МВФ и вече не разполага с достъп до финансовите ресурси на институцията, която от своя страна би се сблъскала с най-големия фалит в историята си.

Какво може да бъде по-нататъшното развитие на събитията?

Гласуване "За"

Към тази цел има и друг път – гласуване "за" на референдума в Гърция, който ще се проведе идната неделя. При това за сключване на споразумение ще се наложи да бъдат преодолени всички трудности, а за партията СИРИЗА, която предлага да се гласува "против", това би означавало допълнителни политически проблеми. Тази лява партия се ползва с поддръжката на коалиционен партньор – националистическата партия "Независими гърци", както и на крайнодясната "Златна зора". Между другото основните опозиционни партии като дясноцентристката "Нова демокрация" предлагат да се гласува "за".

Както показаха две скорошни проучвания на общественото мнение, гърците по-скоро искат сделка, отколкото излизане от еврозоната, само че тези допитвания се проведоха преди обявяването на референдума.

Общ проблем на тези два сценария е това, че дори ако доминираното от СИРИЗА правителство приеме икономическата програма, приемлива за еврозоната, ще повярват ли останалите страни, че Гърция действително ще започне да осъществява тази програма? Ако Ципрас, заложил на гласуването "против" загуби референдума, неговата репутация ще бъде сериозно уронена и той може да подаде оставка.

Гласуване "против" и хаотично напускане на еврозоната

Този сценарий ще се характеризира с дълъг период неопределеност и криза, чийто финал ще бъде напускането на еврозоната от Гърция и пускането в употреба на национална валута – вероятно драхмата. Процесът обещава да бъде съвсем хаотичен. Преди всичко ЕЦБ ще забрани кредитирането на всички или почти всички гръцки банки поради тяхната неплатежоспособност. Това ще бъде предшествано от период на ограничено използване на банкови сметки и достъп до активи, което отчасти вече е налице. За гръцката икономика, която и без това преживява криза, това ще бъде много болезнен удар.

Предстои правителството да приеме решение за емитирането на национална валута, било в електронен вид, било в брой, което ще рестартира банковата система. Но какво ще се случи с възраждането на драхмата? Според общото мнение тя бързо ще започне да губи стойност. Това ще доведе до опасност от инфлация, тъй като цените на вноса ще започнат да растат. Възникват и сложности с финансовата страна на договорите: в какво ще се правят изчисленията, в драхми или евро? Възможно е на правителството да се наложи спешно да променя законодателството, за да запази контрол над ситуацията.

Гласуване "против" и излизане от еврозоната при договорени условия

Още един вариант се явява излизането на Гърция от еврозоната при договорени условия. Той може би ще бъде по-малко хаотичен. Но за клиентите на банките все едно това ще означава конвертиране на техните спестявания в драхми.

И двата сценария при гласуване "против" оставят без отговор въпроса за членството на Гърция в ЕС. Както писа още през 2009 г. един от юристите на ЕЦБ "излизане на страна членка от икономическия валутен съюз без едновременно излизане от ЕС не е възможно от гледна точка на законодателството". Но какво ще стане, ако Гърция не иска да напусне Евросъюза? Не е предвидена процедура за изключване на страна от ЕС, а и няма ли да поискат и други страни тя да остане в състава на ЕС, ако вече са вдигнали ръце от статута й като членка на еврозоната?

Естествено, може да се промени договорът за членство в ЕС, но това е доста сложен процес с множество капани, включително и необходимостта от провеждане на референдуми в голяма част от страните-членки. С други думи възможно е животът да продължи както досега, без замисляне за съмнителната правова основа.

Накратко, това е списъкът на най-възможните сценарии, въпреки че вероятно са възможни и други варианти. Но какъвто и път да би избрала Гърция, той не обещава бърз изход от сегашната криза. 

Каква дограма да изберем?

http://remonti.actualno.com/Kakva-dograma-da-izberem-news_481778.html

С настъпването на лятото много от нас предприемат важната и може би дълго отлагана стъпка за ремонт на дома. Остарелите прозорци вече не отговарят на нашите изисквания за шумоизолация и енергийна ефективност. Тогава е време да ги сменим. Когато обаче се избира дограма има няколко важни точки, на които е нужно да се обърне внимание. След като решим кои помещения се нуждаят от смяна на прозорците, започват въпросите – от какъв материал да е дограмата, какъв цвят, стъклопакет, брой камери? Н

7 задачи, които само УМНИТЕ хора могат да решат

http://curious.actualno.com/7-zadachi-koito-samo-UMNITE-hora-mogat-da-reshat-news_481779.html

1. В една кошница имало 4 ябълки. 4 деца си взели по една ябълка, но в кошницата останала една ябълка. Как е възможно това? 2. Какво е това, което се среща веднъж на всяка минута, два пъти във всеки един момент, но никога на 1000 години? 3. Един човек живее на горния етаж на много висока сграда. Всеки ден слиза до приземния етаж с асансьор, за да отиде на работа. Но когато се връща, слиза на един от средните етажи и се качва по стълбите до горе, освен ако не вали. Защо? 4. Колко яйца можете д

Правителството решава дали да закупи нови изтребители за армията ни

http://www.cross.bg/mig-vreme-dvigateli-1471797.html

/КРОСС/Правителството ще решава дали да приеме проектопредложението на министрите на отбраната и външните работи да се пристъпи към закупуването на нови изтребители за армията ни. Междувременно стана ясно, че вече се работи и по варианта, въздушното ни пространство да продължи да се охранява с ресурсите на наличните МИГ-29. Преди дни министър Николай Ненчев съобщи, че се преговаря с Полша наши двигатели да се ремонтират там и ресурсът им да се удължи с до 15 години. Ако се постигне споразумение, ще отпадне предложеният в доклада вариант - след юли догодина да се поиска съвместна въздушна охрана заедно със съюзническа държава, член на НАТО: Като цените за ремонт на нашите двигатели за МИГ-29 ще бъдат такива, каквито са цените за полската армия, като полската страна поема ангажимент да подсигури изцяло както ремонта, така и поддръжката и евентуално удължаването на ресурса на нашите МИГ-29. На първо време ще получим два от ремонтираните двигатели, които ще използваме за известно време, и в същото време ще предоставим два, които имат нужда от ремонт. Бях уверен, че в рамките на 4 до 5 месеца ние ще получим още два. Тоест няма никакво основание за безпокойство в каквато и да е посока, свързано с охраната и поддръжката на МИГ-29. Премиерът Бойко Борисов смята, че в момента България не може да си позволи сделка за нови машини. След 15 години, с този ръст на икономиката, ние ще можем да си купим чисто нова ескадрила. Ние имаме проблем сега, днеска, с бюджета, с дефицитите

Повече слънце преди обяд, следобед - облаци и дъжд

http://www.bnews.bg/article-137556

Над по-голямата част от страната облачността ще бъде значителна, около и след пладне, купесто-дъждовна.

България ще преживее най-големия спад в населението

http://bulgarski.pogled.info/news/65752/Balgariya-shte-prezhivee-nai-golemiya-spad-v-naselenieto

/Поглед.инфо/ Ускоряване на делата за несъстоятелност, осигуряване на последователното прилагане на закона, подобряване на механизмите за справяне с корупцията и засилване на мониторинга на представянето на съдебната система. Това са част от основните препоръки, които отправя към България Световната банка в резултат на доклад върху производителността в страната.

От днес са в сила актуализираните пенсии и минимална работна заплата

http://www.cross.bg/leva-zaplata-minimalnata-1471796.html

/КРОСС/От днес е в сила новият размер на минималната заплата от 380 лева. Това е второто за годината нарастване, след като от първи януари тя бе увеличена на 360 лева. Правителството разчита с умерения ръст да стимулира вътрешното потребление и да предотврати социалното изключване на „работещите бедни". С повишението от днес, минималната заплата след облагане с данъци и осигуровки ще е с 12 лева над определения „праг на бедност". Също с днешна дата пенсиите, отпуснати до 31-ви декември миналата година, се актуализират с 1.9 на сто. Изплащането на по-високите размери започва на 7-ми юли в пощенските станции. Традиционно от днес започва кампанията по прием на молбите-декларации за енергийно подпомагане през новия отоплителен сезон есен-зима.  

Най-важното от Варна във вчерашния 30 юни

http://www.moreto.net/novini.php?n=293697

Тече строителството на модерен посетителски център в Римски терми Дейностите по изграждането на модерен посетителски център на входа на големите Римски терми във Варна набират скорост. Ремонтните работи текат вече няколко седмици и се очаква да приключат около средата на август.

Срокът за Гърция изтече, парите са загубени

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4848742

Срокът на действие на европейската програма за помощ за Гърция изтече в 22.00 часа по Гринуич снощи и предвидените за Атина средства вече са изгубени, съобщи Европейският стабилизационен фонд, цитиран от ТАСС .
Срокът на действие на европейската програма за помощ за Гърция изтече в 22.00 часа по Гринуич снощи и предвидените за Атина средства вече са изгубени, съобщи Европейският стабилизационен фонд, цитиран от ТАСС . "Програмата за финансова помощ приключи. След полунощ /средноевропейско време/ новите траншове ще бъдат недостъпни",

Играта на Ципрас: гърците да гласуват “за” споразумение

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4848177


Затова насрочи референдум след седмицата на страдание
Алексис Ципрас знае, че ако не сключи споразумение, подкрепата му от избирателите ще отиде на кино. Но той предизборно се е заклел, че няма да сключи споразумение, което да налага ограничения в пенсии, заплати и какво ли още не.
Единственият начин да се измъкне от тези обещания е да направи
Затова насрочи референдум след седмицата на страдание Алексис Ципрас знае, че ако не сключи споразумение, подкрепата му от избирателите ще отиде на кино. Но той предизборно се е заклел, че няма да сключи споразумение, което да налага ограничения в пенсии, заплати и какво ли още не. Единственият начин да се измъкне от тези обещания е да направи

Срокът за Гърция изтече, парите са загубени

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4848744

Срокът на действие на европейската програма за помощ за Гърция изтече в 22.00 часа по Гринуич снощи и предвидените за Атина средства вече са изгубени, съобщи Европейският стабилизационен фонд, цитиран от ТАСС .   "Програмата за финансова помощ приключи. След полунощ /средноевропейско време/ новите траншове ще бъдат недостъпни",
Срокът на действие на европейската програма за помощ за Гърция изтече в 22.00 часа по Гринуич снощи и предвидените за Атина средства вече са изгубени, съобщи Европейският стабилизационен фонд, цитиран от ТАСС . "Програмата за финансова помощ приключи. След полунощ /средноевропейско време/ новите траншове ще бъдат недостъпни",

Фирми блокираха Търговския регистър

http://pik.bg/фирми-блокираха-търговския-регистър-news358225.html

Фирми блокираха Търговския регистър

Търговци, които бързаха да хванат последния законов срок за подаване на годишния финансов отчет на фирмите си за 2014 г., блокираха търговския регистър. Крайната дата за депозиране на документацията в Агенцията по вписванията изтече вчера и това доведе до дълги опашки и прегряване на интернет страницата на регистъра.

„Всички заявления ще бъдат обработени в срок”, обясниха за „Монитор” от агенцията. Те допълниха обаче, че традиционно както всяка година близо една пета от търговците са чакали до последния възможен момент да подадат документите си. Само в последните два дни в Търговския регистър са постъпили над 80 000 отчета като цифрата все още не е окончателна, тъй като до вчера вечерта пред офисите на агенцията в страната все още се виеха опашки от закъснели търговци. Пред централата на институцията в столицата опашката беше дълга над 200 метра, а търговците и представителите на бизнеса се редяха на нея с чадъри, тъй като в един момент заваля и дъжд.

За да не се стига до напрежение и да се движи по-бързо опашката, беше подсилена и охраната на институцията, като гардовете бяха инструктирани да упътват хората и да ги насочват към гишетата. Според данните на Агенцията по вписванията през последните 48 часа преди изтичане на срока близо 30 000 фирми са изпратили задължителните документи по интернет.

Това означава, че всяка секунда е постъпвало по едно електронно заявление за обработка, изчислиха от институцията. Заради сериозния брой посещения пък интернет страницата на Търговския регистър буквално прегря и редовно изхвърляше потребителите. Останалите 50 000 представители на бизнеса пък се наредиха на опашка, за да депозират документите. Цифрите показват, че само в последните два дни от срока отчет са подали една пета от всички търговци у нас.

По закон всички фирми (еднолични търговци, дружества и кооперации) трябва да публикуват годишните си финансови отчети до 30 юни на следващата година. Ако те не сторят това в срок, законът предвижда глоби от 3000 лв. на неподаден документ, като по закон се изискват между два и пет документа за различните видове дружества. Според данните на Агенцията по вписванията миналата година от общо 500 000 действащи търговци у нас 310 000 са подали задължителния отчет в регистъра.

Годишните финансови отчети се подават в статистиката и НАП най-общо за нуждите на хазната, а в Търговския регистър - по силата на европейска директива с цел информацията за всяка фирма с оборот над петдесет хиляди лева да е публично достъпна.

Самолет се заби в хотел в Индонезия

http://www.klassa.bg/News/Read/article/255181_%D0%A1%D0%B0%D0%BC%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D1%82+%D1%81%D0%B5+%D0%B7%D0%B0%D0%B1%D0%B8+%D0%B2+%D1%85%D0%BE%D1%82%D0%B5%D0%BB+%D0%B2+%D0%98%D0%BD%D0%B4%D0%BE%D0%BD%D0%B5%D0%B7%D0%B8%D1%8F

 Над 113 души загинаха, след като военнотранспортен самолет “Херкулес” се разби в хотел и жилищна зона в индонезийския град Медан, предаде Ройтерс.

 

Броят на жертвите може да се увеличи, защото това е броят на пътниците на борда на самолета, по всичко личи, че никой от тях не е оцелял, а под развалините ще има още жертви, съобщиха местните медии.

 

Според британския в. „Гардиън” самолетът е паднал няколко минути след излитането си от военна база в град Медан, в посока отдалечените острови Натуна. Местна телевизия показа квартал с къщи и хотели, обхванати от пламъци и гъст черен дим. “Видях самолета рязко да променя курса си още след излитането си от летището, след което видях да се издига пушек”, споделя местен жител.

 

Това е вторият случай за последните десет години, когато самолет се разбива в квартал на град Медан. През септември 2005 г. катастрофа на “Боинг 737” на компанията Mandala Airlines взе живота на 147 души, включително 30, намиращи се на земята.

 

Медан е един от най-големите градове в Индонезия със своите 3,4 милиона жители.

Дубай ще строи триизмерно принтирана офис сграда

http://www.vesti.bg/tehnologii/nauka-i-tehnika/dubaj-shte-stroi-triizmerno-printirana-ofis-sgrada-6038671

Триизмерно принтирана офис сграда е в рамките на по-широк проект за прилагане на най-авангардни технологии и превръщане на Дубай в "световен център за иновации и триизмерно принтиране"

Изгря Джулая, здравей слънце!

http://frognews.bg/news_93966/Izgria-Djulaia-zdravei-slantse!/

И днес, на 1-ви юли, големи групи българи и чужденци се събраха по цялото Черноморие, за да посрещнат заедно слънцето, което изгрява над морето. Така те смятат, че се пречистват пред него, без това да има връзка с езически или религиозни ритуали.

Да се преразгледа процедурата за избор на нов управител на БНБ

http://bulgarski.pogled.info/news/65751/Da-se-prerazgleda-protsedurata-za-izbor-na-nov-upravitel-na-BNB

/Поглед.инфо/ Становище на Института за модерна политика относно преразглеждане на процедурата за избор на нов управител на БНБ.

Талибански атентатор рани 22 при атака срещу конвой на НАТО в Афганистан

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4848733

Най-малко един човек е загинал, а 22 бяха ранени, след като атентатор-самоубиец се взриви в близост до американското посолство в афганистанската столица Кабул, съобщава британският вестник The Daily Express, цитиран от
Най-малко един човек е загинал, а 22 бяха ранени, след като атентатор-самоубиец се взриви в близост до американското посолство в афганистанската столица Кабул, съобщава британският вестник The Daily Express, цитиран от "Фокус". Отговорността за атаката поеха талибаните. Целта на нападението, второ по рода си в Кабул за вчерашния ден,

Актуална пътна обстановка

http://pik.bg/актуална-пътна-обстановка-news358222.html

Актуална пътна обстановка

Информация за състоянието на републиканските пътища и въведени ограничения за 01.07.2015 г.

І. Метеорологична обстановка:
Из Рило-Родопската област до полунощ все още ще има краткотрайни превалявания и гръмотевици. В останалата част от страната облачността ще намалее. На 01.07. времето ще се задържи неустойчиво. Около и след обяд със значителна купесто-дъждовна облачност, на много места с краткотрайни превалявания и гръмотевична дейност. Почти без валежи ще остане в крайните източни райони. Вятърът ще е предимно слаб, за кратко усилващ се по време на максималното развитие на купесто-дъждовната облачност. Максималните температури ще са между 24° и 29°. 
ОГРАНИЧЕНИЯ ЗА ТОВАРНИ АВТОМОБИЛИ:
С цел осигуряване на по-висока безопасност, ще се ограничава движението по участъци от републиканската пътна мрежа на тежкотоварни автомобили над 12 тона (включително ремаркета и полуремаркета) с повече от две оси, селскостопанска и земеделска техника, трактори и специализирана строителна техника:
1) за периода от 01 юни 2015 г. до 15 септември вкл. 2015 г. за дните: петък – от 17:00 часа до 20:00 часа и неделя – от 14:00 часа до 20:00 часа;
2) целогодишно за периода на официалните празници: последния работен ден преди празници – от 16:00 часа до 20:00 часа и последния почивен /празничен/ ден – от 14:00 часа до 20:00 часа.
Ограниченията важат само по участъците от републиканската пътна мрежа, както следва:
- автомагистралите, с изключение на участъка Харманли-ГКПП „Капитан Андреево“ от АМ „Марица“;
- път I-1 с. Ребърково-Ботевград, като движението се пренасочва по път II-16 Ребърково-Своге-София за часовете от 12:00 до 14:00 часа; от 18:00 до 20:00 часа и от 06:00 до 08:00 часа, срок до 03.07.2015 г.;
- път I-1 етапна връзка на ЛОТ 1 на АМ „Струма” при п.в. Дупница север-ГКПП „Кулата”;
- път I-4;
- път I-5 Русе-Велико Търново;
- път I-8 Пловдив-Харманли;
- път I-9 Дуранкулак-Варна-Бургас;
- път II-18 Околовръстен път София, участък „Южна дъга“ от км 26+100 до км 62+007;
- път II-19 Симитли-Гоце Делчев;
- път II-86 Пловдив-Смолян;
- път II-99 Бургас-Царево.
Забраната се отнася за всички периоди, в които е определен повече от един почивен или празничен ден.
Забраната не важи за моторни превозни средства, които извършват превози на опасни товари (ADR), живи животни, бързо развалящи се хранителни продукти и товари на температурен режим.

ІІ. Състояние на автомагистралите:
АМ „Тракия”: За намаляване интензивността на трафика през участъците с ремонтни дейности на АМ „Тракия“ през областите София, Пазарджик и Пловдив, АПИ препоръчва да се използват следните алтернативни маршрути: 
- път І-6 София-Карлово-път ІІ-64 Карлово-Пловдив;
- път І-8 София-Пловдив от п.в. Мирово до п.в “Пловдив Север“ /км 126+281/ или до п.в. „Пловдив Изток“ /км 133+112/.
област София: във връзка с изпълнение на СМР на обект ”Рехабилитация на бул. Цариградско шосе” от надлеза на бул. „Ал. Малинов” до Околовръстен път на София е въведена ВОБД на АМ „Тракия“ от км 0+000 до км 2+500 поради затваряне на северното платно на бул.” Цариградско шосе”. Срок до 01.08.2015 г.; косене в средната разделителна ивица от км 54+000 до км 56+000 и от км 46+000 до км 53+000; област Пазарджик: напълно се затваря движението, ляво платно в участъка от км 60+600 до км 63+600 и участъка от км 70+900 до км 74+500, посока гр. София. Движението в посочените участъци се прехвърля в платното за насрещното движение /посока София-Бургас/ и се извършва двупосочно. Срок до 03.07.2015 г.; напълно е затворено лявото платно в участъка от км 80+950 до км 89+500 в посока гр. София. Движението в посоченият участък се прехвърля в платното за насрещно движение, посока София-Бургас, и се извършва двупосочно; затворено за движение e ляво платно, посока София в участъка от км 78+900 до км 80+950. Движението в посоченият участък се прехвърля в платното за насрещно движение, посока София-Бургас и се извършва двупосочно; област Пловдив: Във връзка с изпълнение на обект: ремонт на участъка от км 118+622 до км 135+659 на АМ ”Тракия” се въвежда временна организация на движението, както следва:
- в участъка от км 118+622 до км 123+156 се затваря напълно лявото платно, като движението се прехвърля изцяло в платното за насрещно движение /посока София-Бургас/.
- в участъка от км 123+156 до км 135+659 се затваря напълно дясното платно, като движението се прехвърля изцяло в платното за насрещно движение /посока Бургас-София/.
- в участъка от км 132+692 до км 135+659 се затваря напълно лявото платно, като движението се прехвърля изцяло в платното за насрещно движение /посока София-Бургас/.
Поради ремонта се затваря пътен възел ”Пловдив-запад” и пътен възел „Бенковски”.
Поради ремонта на пътен възел „Пловдив-север” за извеждане на движението в направления Пловдив и Карлово в посока юг да се използва новоизградения „прозорец” на км 125+872 за път II-64, като направлението за Карлово ще обръща посоката на север на кръстовището при Агроцентъра. Направлението от Карлово за Бургас се насочва на юг до същото кръстовище, където се сменя посоката на север и по тангенциалната връзка на пътния възел и през обекта и съществуващия „прозорец” при км 126+647 се включва в Автомагистралата в посока Бургас.
За пътен възел ”Пловдив-изток” се използва съществуващия „прозорец” на км 132+660 за извеждане на движението в направления Истанбул и Раковски в посока юг по път II-56, като направлението за Раковски се обръща в посока север на кръстовището със с. Войводиново. Направлението от Раковски за Бургас се насочва на юг до същото кръстовище, където се сменя посоката на север и по тангенциалната връзка на пътния възел се включи в Автомагистралата в посока Бургас.
Кръговите връзки от южната страна на пътния възел са затворени за движение.
Скоростта на движение в лявото платно се ограничава до 70 км/час, съгласно приетата ВОБД.Превантивният ремонт да приключи до 03.07.2015 г; област Бургас: при км 335+100 – косене на тревна растителност; демонтаж и монтаж на осигурителна система за пътища от км 309+000 до км 359+000; област Стара Загора: На 01.07.2015 г. продължават ремонтните дейности на АМ ,,Тракия“, от км 174+000 до км 178+000 ляво платно, посока гр. София – частични ремонти на асфалтова настилка. Движението на МПС ще бъде пренасочено от активна в изпреварваща лента за движение.

АМ „Хемус“: област Шумен и Варна: от км 349+820 до км 367+120 /ляво платно/ и от км 349+820 до км 369+320 /дясно платно/, и от км 379+500 до 391+500 – ограничава се скоростта на движение до 90 км/ч; област София: поради извършване на ремонтно-възстановителни работи на лявото платно на три виадукта: виадукт „Бебреш” при км 39+134, виадукт при км 41+160 и виадукт при км 41+400 се въвежда частично затваряне на лявото платно и прехвърляне на движението (посока Ботевград-София) в платното за насрещно движение; движението в дясната тръба на тунел „Топли дол” се извършва в една лента-крайната дясна лента (посока София- Ботевград), а в тунел „Ечемишка” – лява тръба (посока Ботевград-София) движението се извършва в крайната дясна лента; авариен ремонт на км 15+160 виадукт „Елешница”с пълно затваряне на лявото платно и движението се прехвърли в дясното платно, като се обособяват две ленти за движение в посока София-Ботевград и една лента в посока Ботевград-София. Аварийният ремонт ще продължи до 30.10.2015 г.; поради ремонтно възстановителни работи на лявото платно посока Варна-София на виадукт „Бебреш” при км 39+134 движението ще се осъществява двупосочно в дясното платно - една лента в посока София и една лента в посока Варна. Ремонтните работи ще продължат до 16.09.2015 г.; извършва се ремонт на стоманена предпазна ограда в средната разделителна ивица в района от км 17+000 до км 26+000; на 01.07.2015 г. ще се извършват дейности по ландшафтно оформление от км 45+500 до км 70+000 среда. Участъка е сигнализиран с необходимата вертикална сигнализация; на 01.07.2015 г. ще се извършват дейности по ландшафтно оформление – косене в средната разделителна ивица машинно от км 14+000 до км 17+000 и от км 55+800 до км 68+000 ляво посока (София-Варна); област Шумен: участък Белокопитово-Каспичан от км 337+302 до км 342+200 осъществяващ връзка с път І-2 и І-4 чрез пътна връзка с път І-7 за гр. Силистра. Затваря се участъка на път І-2 /Русе-Разгра-Шумен-Варна/ от км 107+197 до км 108+757 на стария пътен възел „Белокопитово“. Затворен е и участъка на път І-4 Търговище-Белокопитово от временната връзка на км 257+630 до стария пътен възел „Белокопитово“ на км 259+430 /край път І-4 вливане в път І-2/.
Движението се осъществява по направления както следва:
- Направлението в двете посоки Шумен-Русе се извършва през временната връзка на път І-2 Русе-Разград-Шумен-Варна на км 108+757, вливане в южното платно на пътен възел „Белокопитово“ част от новоизградената АМ „Хемус“ и вливане чрез временната връзка в път І-2 Русе-Разград-Шумен -Варна на км 107+197.
- Направлението в двете посоки Шумен – София се извършва през временната връзка на път І-2 Русе-Разград-Шумен-Варна на км 108+757, вливане в южното платно на пътен възел „Белокопитово“ част от новоизградената АМ „Хемус“ и връзка София-Шумен част от изграденият възел на АМ „Хемус“ вливане във временната връзка на път І-4 Търговище-Белокопитово на км 257+630.
- Направлението в двете посоки Русе-Търговище се извършва през временната връзка на вливането в път І-2 на км 107+197 влизане в южното платно на пътен възел „Белокопитово“ част от новоизградената АМ „Хемус“ и вливане чрез временната връзка в път І-2 Русе-Разград-Шумен-Варна на км 108+757, пълен кръг на кръговото кръстовище на път І-2 с път І-7 Силистра-Шумен влизане по южното платно на пътен възел „Белокопитово“ част от новоизградената АМ „Хемус“ и връзка София-Шумен част от изграденият възел на АМ „Хемус“ вливане във временната връзка на път І-4 Търговище-Белокопитово на км 257+630.

АМ „Люлин: без ограничения.

АМ „Марица”: движението от лявото платно на АМ „Марица” при ПВ „Димитровград” на км 38+800 се пренасочва в локалното платно на АМ „Марица” по пътна връзка АМ „Марица” гр. Хасково- път І-5 гр. Димитровград-гр. Хасково - на ПВ „Хасково” /пресичане на път І-8 и І-5/ по пътна връзка Димитровград-София.

АМ “Черно море” : без ограничения.

АМ „Струма”: без ограничения.
ІІI. Въведени ограничения по основните пътни направления:

1. Проходи:
- „Златишки” - затворен за всички МПС;
- „Върбишки” - затворен за всички МПС; 
- „Ришки” - отворен за всички МПС;
- „Обзорски” - отворен за всички МПС;
- „Републиката” - отворен за всички МПС;
- „Айтоски” - отворен за всички МПС; 
- „Предела” - отворен за всички МПС;
- „Печинско” - отворен за всички МПС;
- „Пампорово” - отворен за всички МПС;
- „Рожен”- отворен за всички МПС;
- „Превала”- отворен за всички МПС;
- „Троянски” - отворен за всички МПС;
- „Петрохан” - отворен за всички МПС;
- „Котленски” - забранено е движението на МПС над 10 т, поради свлачище при км 27+700;
- „Твърдишки” - забранено е движението на МПС над 10 т;
- „Дюлински” - забранено за тежкотоварни автомобили;
- „Вратник” - забранено е движението на МПС над 10 т;
- „Шипка” - отворен за движение. Забранено е движението на моторни превозни средства, предназначени за превоз на товари с технически допустима максимална маса над 12 тона от категория N3, както и тегленето на ремаркета и полуремаркета с технически допустима максимална маса над 10 тона от категория О4 до 31.03.2016 г.

ОГРАНИЧЕНИЯ В ДВИЖЕНИЕТО НА МПС ПО ПЪРВОКЛАСНАТА ПЪТНА МРЕЖА: 

- път I-1 /Е79/ Граница Румъния-Видин-Монтана-Враца-София-Благоевград-Кулата-граница Гърция: област София: /Ботевград-София/ временно е затворен в двете посоки, в участъка от км 205+000 /местност „Рибни вир”/ до км 213+000 /разклон за с. Горно Камарци/, поради укрепително-възстановителни работи на анкерна стена при км 34+310 на АМ „Хемус“и опасност от срутване върху път І-1, а така също и във връзка с извършващи се ремонтни-възстановителни работи на виадукт „ Бебреш” на АМ ”Хемус”, поради възникване на опасност от падащи късове строителни материали. За обходен маршрут да се ползва Ботевград /път І-1/-път ІІ-17-АМ Хемус /п.в. Ботевград-п.в. Витинска река/. Ограничението ще продължи до приключване на ремонтно-възстановителните работи; Мездра-Ботевград при км 178+000 - местността Копяновец, в посока Ботевград, водачите на МПС да пътуват с повишено внимание; временно е затворен в двете посоки в участъка от км 205+000 /село Врачеш-язовир Бебреш/ до км 213+000 /разклон за с. Горно Камарци/. Мярката се налага поради укрепително-възстановителни работи на анкерна стена, при км 34+310 на АМ „Хемус”. За обходен маршрут да се ползва Ботевград /път І-1/ - път ІІ-17-АМ „Хемус” /п.в. Ботевград-п.в. Витинска река/; област София и Перник - забранено е движението на тежкотоварни автомобили над 15 т; област Благоевград: от км 383+150 до км 383+480 /преди малкия тунел/ – поради изпълнение на ремонтни работи /фрезоване на асфалтобетонова настилка и полагане на асфалтова смес/ движението на МПС на 01.07.2015 г. от 7.00 часа до 19.00 часа ще се извършва върху едната лента за движение както и по обходен път, съгласно поставените пътни знаци и указанията на регулировчици; София-Кулата в участъка от с. Градешница до гр. Сандански от км 404+000 до км 419+000 – поради рязане на храсти и дървета и косене в обхвата на пътното платно движението на МПС ще се бъде затруднено и ще е урегулирано с необходимите пътни знаци; затворено е движението в участъка от км 426+000 до км 442+400 от с. Демяница до с. Кулата:
Обходен маршрут:
За посоката София-Кулата: пренасочване на движението от път І-1 при км 426+000 по временно изграден път, оттам по общински път се достига до км 426+600, след което продължава по новоизграден временен път до кръстовище с път III-108 при км 0+190. Обходния маршрут продължава по път III-108 до кръгово кръстовище на път ІІІ-108 (ул.”Цар Борис III”) с ул.”Солунска” в гр.Петрич. Обходът продължава по ул.”Солунска” и ул. „Ел Тепе” до к-ще с път ІІІ-198 при км 71+590 (светофарна уредба). Обходния маршрут продължава по път ІІІ-198 през с.Марино поле, с.Чучулигово, с.Кулата и се свързва с път І-1 при км 442+400. За обратната посока се използва същия обходен маршрут. Срок до 31.07.2015 г.; област Монтана: Обходен път на гр. Монтана – затворен за движение на МПС от км 102+060 до км 114+512,20 
Обходен маршрут:
- гр. Монтана-ул. „Димитър Ерийски” през кв.”Кошарник” гр. Монтана – „за” и „от” Арчар- Монтана. Срок до 15.09.2015 г. 
Пътен възел „Долна Вереница” при км 102+753 – движението на МПС да се извършва по еднопосочна връзка Видин-Монтана двупосочно, без спиране или отбиване на движението, с ограничаване на скоростта на 40 км/ч.; област Кюстендил: от км 354+600 до км 356+000 – поради прекратяване на досегашната ВОБД по временната варианта (байпас) и пускане на движението по новоизградения пътен надлез при км 353+400 над АМ „Струма” /километрично положение по АМ „Струма“/ и част от п.в. Кочериново-отклонение за с.Бараково се ограничава скоростта на движение до 40 км/ч в участък от път I-1 от км 354+600 до км 356+000; въвежда се временна организация на движението при км 353 на път I-1 E-79 Даскалово-Дупница-Благоевград. Тя е във връзка с изграждането на надлез при км 353, над трасето на лот 2 на АМ „Струма“. Ще се извършват строителни работи в лявата лента за движение, а трафикът ще се осъществява по дясната на съществуващия в момента байпас чрез светофарна уредба.
След приключване на строителните дейности по лявата лента ще започнат строителните дейности и по дясната част от платното. МПС ще се насочат по новопостроения надлез над АМ „Струма“ при км 353+400.
За улеснение на трафика през почивните дни няма да се извършват строителни дейности от 12,30 ч. на 3 юли т. г. /петък/ до 12,30 ч. на 6 юли т. г. /понеделник/. В този период движението в посока София ще се осъществява по лявата лента на новопостроения надлез на път I-1 над АМ „Струма” (на км 353+400), а движението в посока Благоевград ще бъде по дясната лента.
При разклоните за Рилския манастир и за Бараково движението ще се регулира от патрулни автомобили на „Пътна полиция“. Шофьорите да се движат с повишено внимание и съобразена скорост. Срок до 09.07.2015 г.

- път І-2 Граница Румъния-Русе-Цар Калоян-Разград-Шумен-Девня-Варна: няма.
- път І-3 Гара Бяла-Плевен-Луковит-Коритна-Ябланица-Ботевград: област София: Правец-с. Разлив-Трудовец-Ботевград се въвежда забрана за движение на МПС над 12 т в участъка от км 193+345 /отклонение за п.в. „Правец”/ до км 204+200 /заустване в път І-1 Видин-Враца-Ботевград/.
Обходен маршрут: АМ „Хемус” /за п.в. „Правец”/-път ІІ-17/(Мездра-Ботевград)-п.в.І-3-п.в. „Ботевград” на АМ „Хемус”/ и обратно; от км 194+000 до км 195+200 (с. Разлив) се извършва асфалтиране на пътната настилка след извършена реконструкция на водопроводната мрежа на село Разлив; област Плевен: от км 38+800 до км 63+000 – косене на трева, движение с повишено внимание. 

- път І-4 Коритна-Български Извор-Микре-Севлиево-В.Търново-Омуртаг-Търговище-Шумен: област Габрово: Граница Ловеч-обходен път Севлиево-граница В.Търново са въведени ограничения на скоростта за движение в участъците от км 70+000 до км 70+500; от км 84+200 до км 85+600; от км 93+300 до км 93+700 с ограничение на скоростта до 30 км/ч, поради пропадане и от км 95+000 до км 95+300 – ремонтни дейности. Поставена е необходимата временна сигнализация за неравности и ограничение на скоростта; област Велико Търново: Севлиево-Велико Търново-Антоново от км 128+530 до км 128+710 /в гр. Велико Търново/ се извършват дейности по изграждане на пътна връзка към обект: „Склад с Шоурум”. Въвежда се следното ограничение: За посока София-Варна движение в едната лента, а скоростта се ограничава до 40км/ч.; област Търговище: от км 214+630 до км 223+492.74 /Търговище-Белокопитово/ – ремонтни дейности на пътната настилка, като движението от София посока Варна си остава по път І-4, а движението на транзитно преминаващите се пренасочват еднопосочно по обходен маршрут (посока Варна-София) от кръстовище с път III-4009-с. Лиляк- с.Пайдушко-с.Божурка по общински път TGV 1053 излиза отново на път І-4. Срок до 28.10.2015 г.

- път І-5 Русе-В.Търново-Шипка-Стара Загора-Хасково-Кърджали-Маказа-граница Гърция: област Кърджали: забранено е движението на МПС с тегло над 15 т в участъка Черноочене-Кърджали; забранено е движението на МПС с тегло над 3,5 т в участъка Подкова-Маказа; почистване на окопи от от км 329+000 до км 337+000; рязане на храсти от км 340+400 до км 340+200; област Русе: до 15.12.2015 г. – ремонт на мост над р. Дунав между Русе-Гюргево /Дунав мост /. Ремонта е в румънската част на съоръжението. Движението на МПС се извършва с пропускателен режим в едната лента, регулира се със светофарна уредба. Участъка е сигнализиран с пътни знаци. Ограничение на скоростта 10 км./ч.; Русе-В.Търново от км 3+970 до км 4+020 /при изхода от магазин „Метро” в чертите на гр.Русе/ – движението е пренасочено двупосочно в лявата лента в посока В. Търново, поради пропадане и деформация на пътното платно с дължина около 30 м; област В.Търново: от км 96+000 до км 101+000 от с. Самоводене до гр. Велико Търново, се извършва рязане на храсти в обхвата на пътя. Въвеждат се следните ограничения: движение в едната лента чрез последователно пропускане на автомобилите и ограничаване на скоростта до 30км/ч.; област Габрово: от км 155+000 до км 168+000 – косене на банкети. Движението се осъществява с повишено внимание в едната лента; Габрово-Шипка от км 160+050 до км 160+140 – поради пропадане на пътното платно се въвежда временна организация на движението до 30.09.2015 г. Ремонтните работи се извършват при частично затваряне на пътното платно, без отбиване на движението. Скоростта на движението се ограничава на 20 км/час. Регулирането на движението става със светофарна уредба; 

- път І-6 Граница Македония-Гърляно-Кюстендил-Перник-София-Пирдоп-Карлово-Сливен-Карнобат-Бургас: област Перник: при км 72+600 между махала „Арбанас“ и п.в. Батановци – поради свличане на земна маса движението на МПС да се извършва само в изпреварващата лента; област София: Временно се ограничава движението на МПС на път І-6 София-Бургас по платното в посока София при км 173+250 /паметник на „ Васил Левски”/, поради активиране на свлачище. Движението на МПС е урегулирано и се осъществява двупосочно по платното в посока Бургас; област Пловдив: София-Карлово-Бургас – въвежда се ВОБД за обект ”Реконструкция и модернизация на канализационната мрежа, подмяна на амортизираната водопреносна мрежа на гр. Сопот от км 250+462 до км 252+197:
Първи етап – ограничава се движението на МПС в едната лента за движение в участъка от км 250+462 до км 250+776 (бул.Иван Вазов).
Втори етап – напълно се затваря платното за движение на път I-6, като транзитния трафик се пренасочва по обходен маршрут по ул.”Ал.Стамболийски” и „3-ти март”. Срок до 15.07.2015 г.; област Бургас: от км 430+000 до км 456+000 – косене на тревна растителност в ляво и дясно.

- път І-7 Граница Румъния-Силистра-Дулово-Преслав-Върбишки проход-Петолъчката-Елхово-Лесово-граница Турция: област Ямбол: от км 289+000 до 297+000 – ремонтни дейности в едната лента. Движението на МПС се осъществява двупосочно в свободната лента.

- път І-8 Граница Сърбия-Драгоман-София-Ихтиман-Пазарджик-Пловдив-Хасково-Капитан Андреево-граница Турция: област Хасково: от км 370+500 до км 377+900 /района на Свиленград до ГКПП/ – временно затворен поради пропадане на част от пътното платно. Обход през АМ „Марица“; от км 333+835 до км 334+100 в гр.Харманли – пътното платно се стеснява отляво във връзка с изграждането на нов пешеходен подлез при реконструкцията на ж.п. линията Харманли-Свиленград. Срок до 04.08.2015 г.

- път І-9 граница Румъния-Дуранкулак-Балчик-Варна-Бургас-Звездец-Малко Търново-граница Турция: област Бургас: Сл.бряг-Бургас от км 222+849 до км 225+522 по проект обход Поморие и от км 222+289 до км 224+962 по съществуващ път, с изграждане на второ пътно платно. Движението на МПС се организира в двете ново изградени платна, скоростта на движение е 50 км/ч. в участъците на съществуващите кръстовища. Срок до 30.06.2016 г.; свличане на дясната лента в участъка Малко Търново-ГКПП Малко Търново при км 316+400 – движението на МПС се извършва в една лента. Въведено е ограничение на скоростта на движение до 50 км/час; Бургас-М.Търново от км 312+000 до км 314+000 – частични ремонтни дейности; Бургас-М.Търново – косене на тревна растителност ляво и дясно от км 279+000 до км 290 +000; Бургас-М.Търново от км 311+000 до км 312+000 – частични ремонтни дейности; 

ІV. Състояние на републиканската пътна мрежа:

1. Ремонтни дейности и временна организация на движението /ВОД/: 

ОПУ-Благоевград:
Временно са въведени следните ограничения за движение на МПС: 
Път II-19 Разлог-Банско-Гоце Делчев – затворен за движение от км 63+700 /отклонение за с. Кремен/ до км 64+290, поради ремонтно възстановителни работи на деформиран пътен насип при км 63+700. Срок до 24.09.2015 г.
Обходен маршрут: посока Симитли-Гоце Делчев движението се отбива от път II-19 при км 63+690, в дясно, по общински път 2004/II-19 Добринище-Господинци/ - Кремен и след кръстовището на км 0+300 продължава в ляво, по общински път, до вливане в път II-19 Симитли-Разлог-Гоце Делчев при км 64+290.
Обходен маршрут: Гоце Делчев-Симитли движението се отбива от път II-19 при км 64+290 по общински път, и след кръстовището с път 2004/II-19 Добринище-Господинци/ - Кремен, продължава в дясно, до вливане в път II-19 Симитли-Разлог-Гоце Делчев при км 63+690;
път ІІІ-1903 на мост при км 1+550 – поради опасност от изменение /деформиране/ на връхната конструкция от тежкотоварни MПС, движението на лекотоварни МПС се извършва в едната лента и се въвежда забрана за движение на МПС с тегло над 20 т;
Ремонтни дейности: 
Път ІІ-84 Якоруда-Разлог от км 86+000 до км 90+000 – почистване на регули, рязане на храсти и дървета. Движението е сигнализирано с необходимите пътни знаци и табели; път ІІ-84 Якоруда-Разлог – във връзка с изпълнение на рехабилитация на пътя, движението на МПС е затруднено в участъка на мост при км 86+270, поради извършване ремонт на тротоарната конзола на съоръжението. Движението на МПС ще се извършва по едната лента за движение и е урегулирано с необходимите пътни знаци и табели; път ІІ-84 Якоруда-Разлог при км 80+260 / мост на р. Места/, поради ремонт на тротоарната конзола на съоръжението. Движението на МПС ще се извършва върху едната лента за движение и е урегулирано с необходимите пътни знаци и табели; път ІІ-84 Якоруда-Разлог от км 92+000 до км 97+000 – полагане на асфалтова настилка по пътното трасе. Движението се извършва в едната пътна лента , сигнализирано е с необходимите пътни знаци и табели, и има сигналисти; път III-198 Гоце Делчев-Катунци- Петрич при км 22+300 – движение в едната лента, поради свлачищe; път III-198 Гоце Делчев-Катунци-Петрич при км 35+500 – затруднено движението поради извършване на обрушване на ската; път III-198 Гоце Делчев-Катунци-Петрич при км 38+380 – затруднено движение, поради разрушена подпорна стена. Движението е регулирано с необходимите пътни знаци; път ІІІ-1972 Дъбница-Вълкосел-Сатовча км 7+700 – стеснен участък поради активизирало се свлачище. Движението да се извършва с повишено внимание.

ОПУ-Бургас:
Временно са въведени следните ограничения за движение на МПС:
Път ІІІ-992 Веселие-Ясна Поляна в участъка на аварирал мост над р. Ропотамо при км 16+257 е изграден временен път с временен брод през коритото на реката, въведено е временно ограничение на скоростта до 20 км/час и забрана за движение на МПС над 12 т. път ІІІ-7306 Черница-Сунгурларе-Чубра – ограничава се движението на тежкотоварни автомобили с общо тегло над 10 т; път ІІІ-9901 Царево-Резово /на км 9+975 - стоманобетонен мост с отвор 10.00 м на река Чифчиево дере/ – ограничава се движението на тежкотоварни автомобили с общо тегло над 20 т.
Ремонтни дейности: 
Път ІІ-73 от км 60+000 до км 73 +000 – ръчно косене на тревна растителност ляво и дясно, движение в свободна лента; път ІІ–79 Елхово-Бургас от км 38+100 до км 62+998 и от км 62+998 до км 86+200 – рехабилитация, ограничена скорост. Срок до 31.10.2015 г.; път ІІ-99 Бургас-Царево при км 52+300 – частични ремонтни дейности. Движение с повишено внимание; път ІІІ-208 от км 74+000 до км 92+000 – земни работи; път ІІІ-539 от км 000+000 до км 18+000 – ремонтни дейности на асфалтовата настилка, движение в свободна лента; път ІІІ-906- от км 14+000 до км 32+000 – почистване на водостоци и частични ремонтни дейности; път ІІІ-907 от км 0+000 до км 3+000 – ремонтни дейности на асфалтовата настилка, движение в свободна лента; път ІІІ-992 от км 6+000 до км 16+000 – ремонтни дейности на асфалтовата настилка, движение в свободна лента; път ІІІ-2085 от км 000+000 до км 7+000 почистване на окопи, дренажи и свлачища; път ІІ-7907 от км 8+000 до км 11+000 – частични ремонтни дейности, движение в свободна лента;

ОПУ-Варна:
Временно са въведени следните ограничения за движение на МПС: няма.
Ремонтни дейности: 
Път ІІІ-2008 – ограничение на движението за участъка от км 9+888 до км 15+037, поради изграждане на обект в обхвата на път ІІІ-2008. Движението на МПС се осъществява в свободната лента. Срок до 16.07.2015 г.

ОПУ-В. Търново:
Временно са въведени следните ограничения за движение на МПС: 
Път ІІІ-514 Камен-Горна Оряховица-Велико Търново от км 1+168 до км 5+850 /от кръстовище с път ІІІ-4072 за гр. Стражица до общински път за с. Нова Върбовка/ – забранено движение за товарни автомобили, във връзка с изграждане обект: „Вътрешна канализационна мрежа с пречиствателно съоръжение с. Камен”. Срок до 16.07.2015 г. 
Път ІІІ-551 Дебелец-Средни колиби-Елена от км 13+299 до км 21+879 – поради лошо експлоатационно състояние е ограничено движението за товарни автомобили над 10 т.
Обходен маршрут: Дебелец-В.Търново-Лясковски кантон-Мерданя-Златарица-Златаришки кантон-Елена и обратно.
Път ІІІ-4073 Царски извор-Драганово от км 0+000 до км 5+5000 – затворен поради свлачище.
Обходен маршрут: Царски извор-Сушица-Драганово и обратно.
Ремонтни дейности: 
Път ІІІ-552 Вонеща вода-Белица-Трявна от км 0+000 до км 5+000 от с. Вонеща вода до граница ОПУ Габрово, се извършват дейности по поддържане на пътната настилка. Въвеждат се следните ограничения: движение в едната лента чрез последователно пропускане на автомобилите и ограничаване на скоростта до 30км/ч.;

ОПУ-Видин: 
Временно са въведени следните ограничения за движение на МПС: няма.
Ремонтни дейности:
Път II-14 Видин-Кула-Връшка чука-граница Сърбия при км 10+500 – движението е пренасочено по обходен път непосредствен до участъка (старият път), поради свличане на пътното платно. Скоростта е ограничена на 40км/ч и е обозначено с пътни знаци;
ОПУ-Враца:
Временно са въведени следните ограничения за движение на МПС: няма.
Път ІІ-11 Оряхово-Лесковец-граница Плевен – забрана за движение на МПС, поради свлачищни процеси и големи деформации в асфалтовата настилка от км 118+000 до км 119+000.
Обходен маршрут: Оряхово-Селановци/път ІІІ-306/-Галово-Остров/пътища ІV-ти клас/-път ІІ-11-граница Плевен;
Път ІІІ-161 Ребърково-Лютидол от км 0+000 до км 8+700 – стеснение в двете посоки и ограничаване на движението за МПС над 10 т от км 0+000 до км 5+900 и над 3.5 т от км 5+900 до км 8+700, поради свлачищни процеси; път ІІІ-308 Своде-Караш-Хубавене-Роман в участъка от село Караш до село Хубавене – затворен за движение на МПС, поради свлачище от км 25+000 до км 25+200.
Обходен маршрут: Роман-Ябланица-Осикова Лъкавица-ПравешкаЛъкавица-Караш за пътуващите от Роман за Караш. Ябланица-Роман-Хубавене за пътуващите от София и Ловеч.
Път II-16 Мездра-Ребърково-Елисейна – ремонтно-възстановителни работи на пътни тунели при км 5+843, км 6+063, км 7+405 и км 7+746 между с. Елисейна и с. Люти брод. По време на ремонтните дейности се ограничава движението през следните интервали от време: от 08:00 до 12:00 часа; от 14:00 до 18:00 часа и от 20:00 до 06:00 часа. Срок до 03.07.2015 г.
Обходни маршрути: 
- Своге-Бучин проход-Враца-Мездра;
- Мездра-Враца-Миланово-Гара Лакатник; 
- Люти брод-Челопек-Враца-Гара Лакатник; 
- Ребърково-Люти дол-Ботевград-София – само за леки МПС. 
Ремонтни дейности: 
Път II-11 Оряхово-Лесковец от км 118+000 до км 119+000 – частични ремонти на асфалтовата настилка; път ІІ-16 стеснение на част от лявото платно посока Елисейна-Ребърково, поради свличане на земни маси при км 8+000. Ограничение на скоростта до 40 км/ч; път III-134 Камено поле-Горна Бешовица от км 0+000 до км 38+000 – частични ремонти на асфалтовата настилка; път III-1002 Враца-пещера Леденика от км 3+000 до км 14+000 – частични ремонти на асфалтовата настилка; път ІІІ-1306 Вировско-Върбица-Горно Пещене от км 62+000 до км 62+300 – поставена сигнализация за стесняване на дясното платно за движение и ограничаване на скоростта до 50 км/ч. поради възникнали свлачищни процеси; 

ОПУ-Габрово:
Временно са въведени следните ограничения за движението на МПС:
Път III-403 Кормянско-Малък Вършец-Крамолин при км 10+080 – забранено е движението на МПС с ширина по-голяма от 3.5 м /включително и товара/, заради стеснен участък при мост над река Крапец. 
Обходен маршрут:
За МПС с ширина над 3.5 м по път III-401 Кормянско-Малък Вършец при км 46+800, след това в дясно по общински път до път III-403 в с. Малък Вършец; 
Път ІІІ-4404 Габрово-Дебел дял – в участъка от разклона за к.к. ”Люляците” до с. Дебел дял е затворен за движение на МПС, поради пропадане на пътното платно.
Обходен маршрут: Габрово-Гъбене-Музга-Дебел Дял.
Път III-5004 от км 8+000 /след пътен възел „Поповци”/ до км 10+940 /кв. „Чехлевци”-ул. „Малина”/ – затворен за движение, поради ремонтни дейности.
Обходен маршрут: път II-44 и път III-4404 през град Габрово.
Ремонтни дейности: 
Път III-403 Кормянско-М. Вършец-Агатово-Крамолин от км 5+300 до км 26+600 – частичен ремонт на асфалтовата настилка, подравняване на банкети и почистване на окопи. Движението се извършва в едната пътна лента. Поставена е необходимата сигнализация; път III-552 от км 28+800 до км 38+100 /Белица-Трявна/ – косене на тревни площи. Движението се осъществява в едната пътна лента; път III-4041 Севлиево-Дряново от км 17+000 до км 31+631 – ремонт на асфалтовата настилка. Движението се осъществява в едната пътна лента; път III-4041 Севлиево-Янтра-Скалско-Караиваница-Геша от км 18+000 до км 31+631 – ремонт на асфалтовата настилка. Движението се осъществява в едната пътна лента; път III-4404 Габрово-Дебел дял от км 0+955 до км 1+382 – ремонт на асфалтовата настилка. Движението се осъществява в едната пътна лента; път III-6072 Граница Ловеч-Кръвеник-Стоките-Батошево в участъка Г. Росица-Гъбене от км 4+100 до км 20+000 – почистване на окопи и подравняване на банкети. Движението да се осъществява с повишено внимание в едната пътна лента; 


ОПУ-Добрич:
Временно са въведени следните ограничения за движение на МПС: 
Път ІІІ-2077 от км 0+000 /с. Честименски/ посока Каблешково-Межден се въвежда ограничение на движението на тежкотоварни автомобили над 3,5 т /по искане на ОПУ-Силистра/. 
Обходен маршрут: път ІІІ-207 Честименско-Алеково.
Ремонтни дейности: 
Път ІІ-29 Добрич-Варна от км 25+300 до км 43+600 – частични ремонтни дейности на асфалтовата настилка, движение в свободна лента; път ІІІ-901 Българево-Свети Никола от км 30+800 до 23+300 – частични ремонти на асфалтовата настилка
ОПУ-Кюстендил:
Временно са въведени следните ограничения за движение на МПС: 
Път III-602 Коняво-Горна Козница-Мала Фуча-Бобов дол при км 25+200 /след село Бабино в посока гр. Бобов дол – забранява се движението на товарни автомобили над 12 т. Движението на МПС до 12 т и автобуси се осъществява по временен път.
Обходен маршрут за МПС над 12 т:
- с. Коркина-с. Паничарево-път II-62 Кюстендил-Дупница-път III-623 Големо село-Мало село- Мламолово-Бобов дол и обратно;
- с. Бабино-с. Долистово-път II-62 Кюстендил-Дупница-път III-623 Големо село-Мало село-Мламолово-Бобов дол и обратно.
Път ІІІ-6222 Смоличано-Пелатиково – забранено е движението на товарни МПС; 
Ремонтни дейности: 
Път ІІІ-622 Ваксево-Църварица – активизирало се срутище при км 24+850, движението е сигнализирано с ограничителна лента и пътни знаци; път III-623 (о.п.Кюстендил-о.п.Дупница)-Мламолово-Бобов дол-Жедна в участъка от км 9+600 до км 9+700 (край с. Мламолово) – откъсване на банкета вследствие на обилните дъждове, движението се извършва в дясната лента за движение в посока Бобов дол. Сигнализирано е с пътни знаци; път III-623 Бобов дол-Жедна при км 14+900 – активизирало се свлачище, движението се извършва само в едната лента за движение. Сигнализирано е с пътни знаци; път III-6001 Гърляно-Долно село-Бобошево от км 0+000 до км 13+000 – ремонтни дейности, движение с повишено внимание;

ОПУ-Кърджали:
Временно са въведени следните ограничения за движение на МПС: 
Движението по път II-59 Момчилград-Крумовград-Ивайловград в участъка от км 18+540 до км 18+820 да се извършва по новоизградения временен обходен път; път ІІІ-5009 Бели пласт-Стремци-Рани лист-Кърджали в участъка от км 8+000 до км 10+155 (между с. Бели пласт и р-н с. Соколяне) – забранено е движението на товарни МПС. 
Обходен маршрут през с.Черноочене; 
Път ІІІ-5071 Чифлик-Мургово-Стремци-Три могили-Черноочене – поради образувало се свлачище е затворен в двете посоки за движение в участъка от км 10+000 до км 11+000 (

Невзетите отпуски все пак ще “горят”

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4848657

Депутатите от ГЕРБ, Реформаторския блок и вероятно от Патриотичния фронт ще гласуват против предложението невзетите навреме отпуски вече да не “горят”. Това съобщиха пред “Труд” избраници преди коалиционния си съвет вчера.
Промяната в Кодекса на труда бе внесена от д-р Хасан Адемов (ДПС), но бе защитена от зам.
Депутатите от ГЕРБ, Реформаторския блок и вероятно от Патриотичния фронт ще гласуват против предложението невзетите навреме отпуски вече да не “горят”. Това съобщиха пред “Труд” избраници преди коалиционния си съвет вчера. Промяната в Кодекса на труда бе внесена от д-р Хасан Адемов (ДПС), но бе защитена от зам.

Спането на работното място е полезно за бизнеса

http://www.klassa.bg/News/Read/article/255180_%D0%A1%D0%BF%D0%B0%D0%BD%D0%B5%D1%82%D0%BE+%D0%BD%D0%B0+%D1%80%D0%B0%D0%B1%D0%BE%D1%82%D0%BD%D0%BE%D1%82%D0%BE+%D0%BC%D1%8F%D1%81%D1%82%D0%BE+%D0%B5+%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D0%B7%D0%BD%D0%BE+%D0%B7%D0%B0+%D0%

 Спането по време на работния ден се отразява положително на работоспособността на работниците и на стремежа им да решат различни задачи, твърди група учени в публикация в сп. Personality and Individual Differences. В последно време все повече хора се оплакват от недостиг на сън. Причините за това са дългият работен ден, дългият път от дома до работното място, домашни задължения и всевъзможни хобита и занятия. В изследването са участвали хора на възраст между 18 и 50 години. Резултатите от проучването убедително показват, че един час сън през работния ден съществено понижава нивото на психическо напрежение, подобрява концентрацията и желанието за решаване на задачи от работно естество.

Майка едва не затри дъщеря си с шише вода

http://petel.bg/Mayka-edva-ne-zatri-dashherya-si-s-shishe-voda__117940

Майка едва не уби детето си, след като го улучи в главата с хвърлена бутилка вода, пише "Монитор". 7-годишното момиче играело пред блока във...

Българите предпочитат Гърция за почивка

http://petel.bg/Balgarite-predpochitat-Gartsiya-za-pochivka__117941

Българските туристи в Гърция карат почивката си в пълен комфорт, въпреки слуховете, че някои стягат багажа за да се върнат предсрочно....

Патриотичният фронт ще мисли още три дни за подкрепата си към кабинета

http://petel.bg/Patriotichniyat-front-shhe-misli-oshhe-tri-dni-za-podkrepata-si-kam-kabineta__117943

До петък “Патриотичният фронт” ще обяви решението си дали ще продължи подкрепата си за правителството. Това заяви съпредседателят на...

Температури от 12 до 38° чакаме през юли

http://news.ibox.bg/news/id_885781613

През първите дни времето ще е хладно с валежи и гръмотевици

Газираното убива 184 000 души годишно

http://www.klassa.bg/News/Read/article/255179_%D0%93%D0%B0%D0%B7%D0%B8%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%BE%D1%82%D0%BE+%D1%83%D0%B1%D0%B8%D0%B2%D0%B0+184+000+%D0%B4%D1%83%D1%88%D0%B8+%D0%B3%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D1%88%D0%BD%D0%BE

 Газираните и подсладените напитки са причина за около 184 000 смъртни случая годишно по света, предаде АФП. В първото по рода си подобно проучване на глобално ниво авторите му от университета Тъфтс в САЩ са анализирали случаите на смърт и инвалидност от диабет, болести на сърцето и рак, свързани с консумацията на напитки с добавена захар – газирани, спортни, енергийни, плодови сокове, подсладени студени чайове. От изследването са изключени изцяло натуралните сокове. Специалистите са установили, че сред смъртните случаи, свързани с консумацията на напитки с добавена захар, 133 000 са от диабет, 45 000 - от сърдечносъдови заболявания и 6450 – от рак.

 

Анализаторите са установили още, че 76 процента от общите смъртни случаи, свързани с консумацията на подсладени напитки, са в страни с ниски или средни доходи.

Сирийската криза: Променя ли Русия курса си?

http://svetoven.pogled.info/news/65750/Siriiskata-kriza-Promenya-li-Rusiya-kursa-si

/Поглед.инфо/ Джихадистите удържат победи в Ирак. В Сирия в края на март тази година те отнеха контрола над град Идлиб от умерената опозиция. А в края на май превзеха – вече в бой с правителствените войски – знаменитата Палмира (известена и като Тадмор – бел. ред.). Сега отново се ожесточи борбата за Алепо (известен и като Халеб – бел. ред.).

Британци превърнаха "Смарт" в мини влак

http://www.dnevnik.bg/skorost/2015/07/01/2563867_britanci_prevurnaha_smart_v_mini_vlak/?ref=rss


Британската инженерингова компания, специализирана в разработката на превозни средства за железопътния транспорт и техния ремонт, "Интерфлийт" демонстрира възможностите си като направи движещ се на релси автомобил "Смарт". Колата е плод на осем месечна работа.

Гумите на автомобила са заменени с 22-инчови стоманени колела с тегло общо 80 кг. Кормилното управление на смарта е откачено. Блокирано е движението наляво и надясно, и на предните колела, така че колата сега следи пътя точно...

Гърция загуби спасителни европари

http://frognews.bg/news_93971/Gartsiia-zagubi-spasitelni-evropari/

Срокът на действие на европейската програма за помощ за Гърция изтече в 22.00 часа по Гринуич снощи и предвидените за Атина средства вече са изгубени, съобщи Европейският стабилизационен фонд.

Прокурори и данъчни започват масови проверки на концесионерите на плажове

http://pik.bg/прокурори-и-данъчни-започват-масови-проверки-на-концесионерите-на-плажове-news358220.html

Прокурори и данъчни започват масови проверки на концесионерите на плажове

Прокурори и данъчни започват масови проверки на концесионерите на плажове започват в цялата страна. Обвинител №1 Сотир Цацаров е разпоредил на Върховната административна прокуратура (ВАП) да осъществи надзор над наематели на крайбрежните ивици. Данъчните пък ще проверяват дали се издават касови бележки за шезлонгите и другите плажни съоръжения.

От държавното обвинение съобщиха, че до крайната мярка се стига след серия от медийни публикации и репортажи за нарушения при използването на плажната ивица на черноморското крайбрежие.

„Изнесени бяха случаи, в които концесионери заемат цялата площ на морските плажове и така те се превръщат изцяло в платени.

Събират се такси и за зоните от плажа, които са предназначени за свободно (безплатно) ползване, като на тях без основание се разполагат различни съоръжения“, обобщиха причините за започване на проверките от държавното обвинение.

Затова ВАП е разпоредила проверка дали се спазва изискването на Закона за устройството на черноморското крайбрежие, което предвижда изрично, че не по-малко от 50 на сто от площта на всеки плаж трябва да бъде предназначена за свободно ползване. „Проверките имат за цел да осигурят именно това право на гражданите при почивката им на Българското Черноморие през летния сезон“, обясниха още от държавното обвинение.

По разпореждане на прокуратурата министерството на регионалното развитие и благоустройството трябва да провери дали се спазват изискванията на закона относно размера на площите за свободно разполагане на плажни принадлежности от посетителите на морските плажове. Целта е да се установи не просто дали 50% от ивицата е оставена за свободно ползване, но дали има равностоен достъп до морето на всички плажуващи, независимо дали си плащат за шезлонг и чадър или не. Обект на проверка ще бъдат и капанчета по плажа, както и други временни постройки, които ще бъдат проверени дали са спазили изискванията за размера на площите, които могат да заемат по закон.

Проверката трябва да приключи до 20 юли, когато служителите на МРРБ трябва да изпратят обобщен доклад до прокуратурата за това открити ли са нарушения и какви санкции са наложили.

Междувременно масови проверки по морските курорти започват и данъчните. Традиционно служителите на НАП следят търговските обекти по Черноморието, като денонощни екипи проверяват и заведенията за укриване на обороти. От 21 юли обаче данъчните ще започнат масови проверки за това дали към към всички билети за ползване на чадър и шезлонг на плажа е издаден и касов бон. Задължението бе въведено отскоро чрез промяна в наредба и има за цел да намали възможността за укриване на приходи. Досега всички търговци и институции, които продаваха билети, отпечатани по реда на Наредбата за условията и реда за отпечатване и контрол върху ценни книжа, не бяха длъжни да ги регистрират и отчитат чрез фискален касов апарат. Сега всички те имат един месец от влизане в сила на промените в наредбата – до 21 юли, за да си закупят и регистрират в НАП своя касов апарат.

Въпреки масовите проверки най-големите концесионери на плажове у нас са намерили начин да не укриват доходите си но да не плащат солени данъци, пише "Монитор". Справка в „Дакси“ показа, че търговците масово декларират големи обороти, които след това те се намалят с много високи разходи и така печалбите им в крайна сметка остават минимални. При обстоен преглед на годишните финансови отчети на някои от концесионерите пък се вижда, че едни от най-големите суми, които се плащат по перото „Разходи“ са разплащане със свързани компании, които са им отпускали заеми. В същото време сумите, които наемателите на плажа плащат на държавата, са доста ниски и рядко надвишават 100 000 лв. на година.

От проверка на концесионера на южния плаж в Несебър - дружеството „Сироко” ЕООД, пък се вижда, че е натрупало над 10 милиона лева печалба. Последният публикуван отчет е за 2012-а, когато фирмата декларира 10,5 милиона лева натрупана и неразпределена печалба от минали години. В последните четири години, за които има финансови отчети, декларираната годишна печалба намалява. За 2009 г. тя е почти 1 милион лева, следващата година отчита положителен резултат от 730 000 лева. За 2011-а е половин милион лева, за 2012-а се срива до 11 000 лева. „Сироко” ЕООД е собственост на фирмата “Бора 2002” с управител Боян Бонев.

137 000 имигранти прекосили Средиземно море през 2015 г.

http://europe.actualno.com/137-000-imigranti-prekosili-Sredizemno-more-prez-2015-g--news_481770.html

Рекорден брой от 137 000 имигранти са прекосили опасния маршрут през Средиземно море, за да достигнат Европа, само през първата половина на 2015 г. Това се казва в доклад на агенцията за бежанците на ООН, според който броят на дошлите в Европа по този начин е нараснал с 83% в сравнение със същия период за изминалата година, предаде БГНЕС. "Европа преживява морска бежанска криза от исторически мащаби", се казва още в текста на ООН. Според данните се очаква ситуацията в близките месеци д

Opel Astra – история на успеха

http://cars.actualno.com/Opel-Astra--istorija-na-uspeha-news_481773.html

Над 24 милиона продадени автомобила Opel Kadett и Opel Astra – впечатляващо число и изключително постижение за марката Opel. Подредени плътно един зад друг, всички произведени до момента компактни модели на Opel биха надхвърлили магическата граница от 100 000 километра и формират автомобилна колона, която може да обиколи два пъти и половина земния екватор. Новото поколение на Astra използва за основа изцяло нова олекотена технологична архитектура, задвижва се изключително и само от най-но

Тревожна липса на кадри фирмите от мебелния бранш

http://ruse.actualno.com/Trevojna-lipsa-na-kadri-firmite-ot-mebelnija-bransh-news_481777.html

Липсата на кадри е един от най-сериозните проблеми, които тревожат фирмите от мебелния бранш у нас, съобщи в Русе мениджърът от Български мебелен клъстър Ирина Стоянова, съобщи БГНЕС. "Идват хора да си търсят работа, не са добре подготвени, но за това пък имат високи изисквания за заплащането си, но всъщност не са полезни за фирмата си. Всички искат да са ИТ специалисти, мениджъри, да работят в офис, а никой не иска да стругова и да работи на машини", коментира още Стоянова. Другият проб

От днес минималната заплата е 380 лв.

http://society.actualno.com/Ot-dnes-minimalnata-zaplata-e-380-lv-news_481776.html

От днес минималната работна заплата става 380 лева, а всички пенсии за стаж и възраст, отпуснати до края на миналата година, се индексират с 1,9%. В дирекциите „Социално подпомагане” в цялата страна започва приемането на молби за отпускане на целеви помощи за отопление за следващия зимен сезон, предаде Дарик. Минималната работна заплата се увеличава от 360 на 380 лева, след като преди няколко седмици правителството гласува повторно постановлението за вдигане на минималното възнагр

През юли успяваме там, където преди сме се проваляли

http://www.grreporter.info/prez-yuli-uspyavame-tam-kdeto-predi-sme-se-provalyali/17506

Стартира ретроградната фаза на Венера. Взаимоотношенията от всякакъв тип влизат в период на преоценка, преосмисляне. В обществено-политически план дипломацията и международните отношенията също са засегнати, подложени са на буксуване.

прочети повече

„Порномама” от Падуа на съд за разврат пред щерките

http://www.klassa.bg/News/Read/article/255178_%E2%80%9E%D0%9F%D0%BE%D1%80%D0%BD%D0%BE%D0%BC%D0%B0%D0%BC%D0%B0%E2%80%9D+%D0%BE%D1%82+%D0%9F%D0%B0%D0%B4%D1%83%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D1%81%D1%8A%D0%B4+%D0%B7%D0%B0+%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%B2%D1%80%D0%B0%D1%82+%D0%

 Прокуратурата в италианския град Падуа прати на съд сексманиачка за това, че задължавала дъщеричките си, на 7 и 11 години, да присъстват на оргиите й с любовници и да ги снимат. Повдигнатите срещу четиридeсетгодишната развратница обвинения са малтретиране в семейни условия и корумпиране на малолетни. Ако бъде призната за виновна, падащата си по всякакъв вид сексигрички пищна дама може да отнесе на насрочения за октомври процес

 

между 2 и 5 години решетки

 

Ако се вярва на раздухалите случая италиански медии, любопитното в цялата история е това, че майката не може да бъде съдена за неизпълнение на родителските си задължения или за липса на родителски контрол. И в подписания от съдийката от предварителното следствие Кристина Каваджон обвинителен акт от три страници фигурирал само един незначителен случай на непроявена грижовност към момиченцата – майка им ги била зарязала в собствената си кола, за да се порадва на любовник в крайпътен храсталак. Останалото в акта си било чиста проба списък на похотливите изцепки на родителката, осъществявани пред очите на децата. Така например тя ги карала да я снимат гола и в секспози, за да ги пуска на многобройните си фенове, с които си чаткала по цяла нощ. Другата й любима привичка била момиченцата да снимат гениталиите й или да мастурбира пред очите им в компанията на поредното гадже. Не рядко правела пред тях и орален или нормален секс, като ги учела на различни тънкости на любовната игра и най-вече на това

 

как да възбуждат представителите на силния пол

 

Развратницата не се притеснявала понякога да вкарва и голите момиченца в леглото си, където се съвкупявала с поредния си гост, но с изричната уговорка той да не им пуска ръка.

 

Описаните от прокуратурата случаи са от периода 2009 – 2011 година. След като били цели две години мълчаливи свидетели на постоянен наплив на мъже в апартамента на развратницата, съвестни съседи се оплакали в полицията и ченгетата разтурили бардака й. Момичетата, които сега са на 13 и 17 години, били взети под закрилата на социалните служби, а те пък ги предали за възпитание на приемни семейства. Именно новите родители научили парливите подробности за извратените навици на майка им и веднага уведомили магистратурата.

Пътна обстановка в страната - 1 юли

http://www.moreto.net/novini.php?n=293760

Ограничения за товарни автомобили: С цел осигуряване на по-висока безопасност, ще се ограничава движението по участъци от републиканската пътна мрежа на тежкотоварни автомобили над 12 тона (включително ремаркета и полуремаркета) с повече от две оси, селскостопанска и земеделска техника, трактори и специализирана строителна техника: 1) за периода от 01 юни 2015 г.

Повече слънце преди обяд, максималните температури ще са между 24° и 29°

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4848727

Въздушната маса ще се задържи неустойчива. Над по-голямата част от страната облачността ще бъде значителна, около и след пладне, купесто-дъждовна. На много места ще има краткотрайни превалявания, гръмотевична дейност и временно усилване на вятъра. Повече слънчеви часове ще има преди обяд над Източна България.
Въздушната маса ще се задържи неустойчива. Над по-голямата част от страната облачността ще бъде значителна, около и след пладне, купесто-дъждовна. На много места ще има краткотрайни превалявания, гръмотевична дейност и временно усилване на вятъра. Повече слънчеви часове ще има преди обяд над Източна България.

Повече слънце преди обяд, максималните температури ще са между 24° и 29°

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4848723

Въздушната маса ще се задържи неустойчива. Над по-голямата част от страната облачността ще бъде значителна, около и след пладне, купесто-дъждовна. На много места ще има краткотрайни превалявания, гръмотевична дейност и временно усилване на вятъра. Повече слънчеви часове ще има преди обяд над Източна България.
Въздушната маса ще се задържи неустойчива. Над по-голямата част от страната облачността ще бъде значителна, около и след пладне, купесто-дъждовна. На много места ще има краткотрайни превалявания, гръмотевична дейност и временно усилване на вятъра. Повече слънчеви часове ще има преди обяд над Източна България.

1 юли е, посрещнахме Джулая

http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/1-iuli-e-posreshtnahme-dzhulaia-6038680

Уникалният за България празник продължава да се радва на голяма популярност

Милена оплю екипа на Слаш

http://www.klassa.bg/News/Read/article/255177_%D0%9C%D0%B8%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%B0+%D0%BE%D0%BF%D0%BB%D1%8E+%D0%B5%D0%BA%D0%B8%D0%BF%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%A1%D0%BB%D0%B0%D1%88

 Рок дамата на България Милена е огорчена от отношението на екипа на Слаш към нея и бандата й. Вир­туозният китарист на Guns N’Roses изнесе зашеметяващ концерт завчера в пукащата се по шевовете зала “Христо Ботев”, а Милена подгря максимално феновете с кратък, но ударен сет, включващ хитовете й “Машина за месо”, “Ха-ха” и “Някой ден сърцето”. “Никакво уважение не показаха към нас като артисти, нито към хората, които чакаха за автографи в бекстейджа – тях директно ги изгониха! Държаха се все едно всичко е тяхно, бяха адски безконтактни, а това е супергрешен подход. Аз се съгласих да свиря само защото съм фен на Слаш, иначе пари сме взели колкото да си покрием пътните разходи. Съжалявам, че карах цяла нощ от морето насам, за да се включа в това нещо. Пътувах

 

с надеждата да срещна някакво човешко отношение,

 

а ме накараха да се чувствам като пушечно месо. Следващия път като поемам подобен ангажимент ще е срещу суперхонорар.”, сподели пред “Монитор” Милена.

 

Сърцатото шоу, което Слаш направи с Майлс Кенеди и The Conspirators, тя определи като “пунтопластика”. В действителност бандата не би всички рекорди по разговорливост и контакта й с публиката се свеждаше до сочене с пръсти и грифове, подкана за аплаузи и обстрел с перца. Но брилянтната стиковка между музикантите, въздушните подскоци и емоционалните сола на Слаш, както и демонстрацията на приятелски отношения в групата взриви залата, в която вентилацията беше табу. Слаш и The Conspirators бяха по-добрата комбинация от Аксел Роуз и Guns и това накара близо 3000 души да куфеят над 2 часа в атмосфера, доближаваща се до изпепеляваща сауна. Освен композиции от чисто новия им албум World on Fire, Слаш и компания изсвириха хитове на Velvet Revolver и класики на Guns N’Roses като You Could Be Mine, Night Train и Welcome to the Jungle. За финал бандата изсипа торнадо от конфети върху главите на публиката и замина замина директно за Виена.

Национални особености на руските невести

http://svetoven.pogled.info/russia/news/65749/Natsionalni-osobenosti-na-ruskite-nevesti

/Поглед.инфо/ През 2014 година само в Москва по данни на столичната служба ЗАГС (Отдел за записи на актовете за гражданско състояние – бел. ред.) повече от 2000 рускини са се оженили за чужденци. Задграничните женихи ценят руските жени заради красотата им, грижовността им, умението им да готвят. Самите руснаци смятат за свои силни качества добротата, отзивчивостта и състраданието.

Изплатиха 703 хил. лева на засегнати от ембаргото

http://www.klassa.bg/News/Read/article/255176_%D0%98%D0%B7%D0%BF%D0%BB%D0%B0%D1%82%D0%B8%D1%85%D0%B0+703+%D1%85%D0%B8%D0%BB.+%D0%BB%D0%B5%D0%B2%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%B7%D0%B0%D1%81%D0%B5%D0%B3%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B8+%D0%BE%D1%82+%D0%B5%D0%BC%D0%B1%D0%B0

 Близо 703 хиляди лева изплати Държавен фонд “Земеделие” на 66 производители, засегнати от забраната за внос на селскостопански продукти от Европейския съюз в Русия. Средствата са осигурени изцяло по линия на Европейския фонд за гарантиране на земеделието и се изплащат по двете извънредни схеми, които Европейската комисия въведе в края на миналата година, за да възстанови трайно баланса на пазара на плодове и зеленчуци в ЕС.

 

С изплатените средства са финансирани близо 4 хиляди тона гъби, домати, зеле, карфиол, корнишони, краставици, круши, моркови, нектарини, праскови, пиперки, сливи и ябълки. По две извънредни схеми се подпомагат производители, чиито първоначални заявления са нотифицирани от ЕК. При прилагането на мярка „изтегляне от пазара“ плодовете и зеленчуците можеха да се даряват на благотворителни организации или фондации, училища, детски градини, детски лагери, лечебни заведения, старчески домове или места за лишаване от свобода. Продукцията можеше да се използва и като храна за животни при прилагането на първата извънредна схема. Мярката „небране” се прилагаше чрез предварително уведомление към ДФЗ за датата, на която ще бъдат унищожени насажденията в полето.

Цената на парното пада драстично от днес

http://www.klassa.bg/News/Read/article/255175_%D0%A6%D0%B5%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%BF%D0%B0%D1%80%D0%BD%D0%BE%D1%82%D0%BE+%D0%BF%D0%B0%D0%B4%D0%B0+%D0%B4%D1%80%D0%B0%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%87%D0%BD%D0%BE+%D0%BE%D1%82+%D0%B4%D0%BD%D0%B5%D1%8

 Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) намали цените на парното и топлата вода в цялата страна. От днес топлото в София поевтинява с близо 6%, в Бургас – с 13,5 на сто, във Велико Търново – с 12,5%, а за останалите топлофикации намалението е със 7-9 на сто. Това съобщи вчера председателят на КЕВР Иван Иванов след закритото заседание, на което цените са били гласувани. Първоначално в проекта си на решение регулаторът предвиждаше поевтиняване на парното само в София, Бургас и Пловдив.

 
Цени на парното от 1 юли (в лева за мегаватчас с ДДС)
Топлофикация    Стара    Нова     Промяна

 

София    94,4    88,78    -5,95%

 

Пловдив    83,5    82,04    -1,22%

 

Плевен    70,2    63,31    -9,81%

 

Враца    91    86,95    -4,45%

 

Варна    84,2    82,92    -1,52%

 

Бургас    65,3    56,48    -13,51%

 

Източник: КЕВР

От днес Люксембург е председател на Съвета на ЕС

http://www.dnevnik.bg/evropa/novini_ot_es/2015/07/01/2563950_ot_dnes_ljuksemburg_e_predsedatel_na_suveta_na_es/?ref=rss


Днес стартира председателството на Люксембург на Съвета на Европейския съюз, което ще продължи до края на 2015 г.

Страната е начело на Съвета за дванадесети път, бидейки една от страните основателки на Европейския съюз.

"Отворен подход" е ключовата дума, която използва Люксембург при представянето на приоритетите си:

- вслушване в гласа на гражданите;
- подкрепа за бизнеса;
- сътрудничество с партньорите и институциите така, че да се действа максимално...

Руски ракети ще помогнат да се разгърне интернет по цялата планета

http://svetoven.pogled.info/news/65748/Ruski-raketi-shte-pomognat-da-se-razgarne-internet-po-tsyalata-planeta

/Поглед.инфо/ Компанията OneWeb и европейският оператор за космически услуги Arianespace се готвят да пуснат в околоземна орбита 648 комуникационни микроспътника до 2019 година.

Трус разлюля Вранча през нощта

http://www.klassa.bg/News/Read/article/255174_%D0%A2%D1%80%D1%83%D1%81+%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%BB%D1%8E%D0%BB%D1%8F+%D0%92%D1%80%D0%B0%D0%BD%D1%87%D0%B0+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B7+%D0%BD%D0%BE%D1%89%D1%82%D0%B0

 В 1:20 тази нощ в Румъния е регистрирано земетресение с магнитуд 4-4.2. Епицентърът е в район на североизток от Вранча, на завоя на Карпатските планини. Това съобщи пред Фокус сеизмологът Румяна Главчева, бивш ръководител на секция „Сеизмология” в Геофизичен институт.

Източникът, обаче, е в земната кора – само на 15-20 км под земната повърхност. Трябва да се подчертае, че сътресенията са продукт на плитко огнище, за разлика от дълбоките Вранчански огнища, опасни за Румъния, Молдова и България. Двете огнища формират епицентрални области на неголеми разстояния – 35 до 75 км. Характеристиките на двете огнища, обаче, са различни и последствията от тях имат различно разпределение по засегнатата територия, обясни експертът.

Най-близо до епицентъра на среднощното земетресение са градовете Аджуд (8 км), Марашешти (18 км), Текуч (28 км), Фокшани (37 км) и Онещи (39 км). В сайта на Националния институт по физика на Земята на Румъния е оповестена интензивност на въздействие от III степен по 12-степенната скала.

В румънската преса се среща и съобщение с максимална IV степен. Подобна неяснота може да се дължи на две причини – моментът на събитието е в период на най-дълбок сън, а и комуникацията на дежурещия сеизмологичен екип със селищата близо до епицентъра в този час е трудно осъществима. Благодарение на сведения, постъпили от очевидци на земетресението в сайта на Европейския сеизмологичен център, е възможно да се направят следните приблизителни оценки: до пета степен интензивност в Аджуд (8 км северно от епицентъра), Панчу и Стреоане (на по 15 км в югозападна посока), трета-четвърта степен в Яш (130 км на север), трета степен в Браила (ок. 100 км югоизточно). Единственото сведение от Букурещ (195 км от епицентъра) твърди, че в район Домении не е усетен трус; това се съгласува с практическите изводи вследствие на дългогодишни наблюдения над затихването на сътресенията с отдалечаване от сеизмичния източник.

В района на новото земетресение в съседство с Карпатската дъга на 22 ноември 2014 стана земетресение с магнитуд 5.7. То бе най-силното земетресение в Румъния през последните 10 години и най-силно земетресение, генерирано в земната кора по тези места от 120 години.

Юнкер: Благодаря, Бойко! Благодаря, България!

http://www.klassa.bg/News/Read/article/255173_%D0%AE%D0%BD%D0%BA%D0%B5%D1%80%3A+%D0%91%D0%BB%D0%B0%D0%B3%D0%BE%D0%B4%D0%B0%D1%80%D1%8F%2C+%D0%91%D0%BE%D0%B9%D0%BA%D0%BE%21+%D0%91%D0%BB%D0%B0%D0%B3%D0%BE%D0%B4%D0%B0%D1%80%D1%8F%2C+%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%

 „Благодаря, Бойко! Благодаря, България!” това заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер пред журналисти пред сградата на Европейската комисия в Брюксел, след среща с 30 български кметове от ГЕРБ, съобщи Фокус.

„Много се зарадвах тази сутрин като чух, че българското правителство е поело ангажимент да участва във финансирането на проекти чрез предоставянето на 100 млн. евро към Европейския фонд за стратегически инвестиции (ЕФСИ) от т. нар. план „Юнкер”, макар че не харесвам този израз, но както и да е.

Това е една много важна новина както за Европа, така и за България. Тя показва, че българското правителство приема много сериозно своите ангажименти, що се отнася до Европейския съюз, така че съм много доволен този факт, защото България сега ще е в ситуация да се възползва от облагите, които Инвестиционният план за Европа предоставя. Благодаря, Бойко! Благодаря, България!” заяви Юнкер.

"Всички сме щастливи да видим как българският министър-председател се държи солидарно с Европа. Аз имам много добро отношение към Бойко, той е мой добър приятел", каза още Юнкер.

Цената на парното пада драстично от днес

http://pik.bg/цената-на-парното-пада-драстично-от-днес-news358215.html

Цената на парното пада драстично от днес

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) намали цените на парното и топлата вода в цялата страна. От днес топлото в София поевтинява с близо 6%, в Бургас – с 13,5 на сто, във Велико Търново – с 12,5%, а за останалите топлофикации намалението е със 7-9 на сто. Това съобщи вчера председателят на КЕВР Иван Иванов след закритото заседание, на което цените са били гласувани. Първоначално в проекта си на решение регулаторът предвиждаше поевтиняване на парното само в София, Бургас и Пловдив, пише "Монитор".

Ако няма сериозно промяна в цената на природния газ в следващите три месеца, новите тарифи ще останат в сила и от началото на идващия зимен сезон през октомври. „С много голяма степен на сигурност мога да ви уверя, че промените в цените на топлинната енергия ще бъдат действащи и след 1 октомври, когато се определя цената на газа за четвъртото тримесечие”, коментира Иванов. Според него са изчерпани възможностите за промяна на цената на суровия петрол, към която е вързана и цената природния газ. Петролът вече се стабилизира около 60-65 долар за барел, заради гръцката криза даже има понижение, обясни шефът на КЕВР.

Иван Иванов съобщи още, че в сравнение с миналия юли цените всъщност са още по-ниски. Той цитира данни, според които за София спадът, който се получава при това сравнение, е с 13%, в Пловдив – с около 10%, в Плевен – с 10,7 на сто, а в Бургас и Варна съответно с 13,5% и почти 10 на сто. Намалението на цената във Велико Търново в сравнение с миналия юли е с 16% във Враца – с 12 на сто, в Разград – с 14 на сто. В Русе спадът за същия период е под процент. За Перник цената е по-ниска с 11 на сто спрямо миналия юли, в Сливен – с 8,5%, а в Габрово - с 2,6%, допълни Иванов.

Тези проценти се получават, като в сметките се включи освен днешният спад на цената и този от 1 април. Тогава регулаторът намали парно тарифите с 5-8%, като за София то беше около 7 на сто.

Освен парното от днес се намалява и цената на природния газ. С решение на КЕВР от миналата седмица тя беше намалена със 7,53% до 484 лв. на 1000 куб. метра без ДДС и акциз.

Част от квартал "Възраждане" без ток днес

http://www.moreto.net/novini.php?n=293764

Поради извършване на неотложни ремонтни дейности, част от квартал "Възраждане" във Варна днес ще остане без ток, съобщиха за Moreto.net от Енерго-Про. От 8:30 до 15:30 часа без ток ще са абонатите от входове 1 и 2 на блок 50, както и тези от първи и втори вход на 51 блок.

Страх в Комотини, че ще обеднеят като българите

http://www.klassa.bg/News/Read/article/255172_%D0%A1%D1%82%D1%80%D0%B0%D1%85+%D0%B2+%D0%9A%D0%BE%D0%BC%D0%BE%D1%82%D0%B8%D0%BD%D0%B8%2C+%D1%87%D0%B5+%D1%89%D0%B5+%D0%BE%D0%B1%D0%B5%D0%B4%D0%BD%D0%B5%D1%8F%D1%82+%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%BE+%D0%B1%D1%8A%D0%BB%

 Празни улици и кафенета, опашки пред банкоматите.

Така изглежда гръцкият град Комотини в началото на седмицата, когато южната ни съседка обяви банкова ваканция.

Жителите на иначе оживения град са притеснени от неизвестните пред страната им. В Комотини се усеща напрежението, което съществуваше в България през 1996-1997 г. Това са и най-големите опасения сред жителите на Северна Гърция.

“Не искаме да станем бедни като българите”, казват гърците, които вече са ограничили разходите си до минимум.

“В магазина ни почти не влизат хора.

Купува се най-необходимото. Оборотът ми е около 100 евро”, казва Панайотис Димитриус, който работи в зеленчуков магазин в центъра на Комотини.

Не е по-различно и положението в хипермаркетите за хранителни стоки. Обикновено в тях винаги има хора, но сега паркингите пред магазините са почти празни.

Затворени са и бензиностанциите, защото са изкупили всички налични количества.

В града разказват, че на пристанището в Портолагос имало танкер с гориво, но трябвало да се плати акцизът, за да се освободи. Кога ще стане това - не е ясно.

“В края на седмицата търговци на горива на едро твърдяха, че има достатъчно количество, но хората се поддадоха на паниката и чакаха с часове пред бензиновите колонки, за да напълнят резервоарите си”, разказа Георгиус Коридис.

Според него горивото свършило и заради увеличения трафик на румънски туристи, които по това време на годината минават през Комотини на път за курортите в Тасос и Халкидики.

Румънците предпочитали да зареждат в Гърция, защото смятали, че тук качеството е по-добро и си заслужава минималната разлика в цената в сравнение с България.

В последните 2 дни пред бензиностанциите в Кърджали се образуваха опашки. Освен туристи тук все по-често резервоари пълнят и гърци от района на Комотини. Те идват в България на пазар.

“Тук е много по-евтино в сравнение с гръцките магазини. Някои казват, че продуктите ви не са качествени, но аз не виждам разлика”, казва Павлидис Семеондис.

Гърци често прескачат и до с. Кирково, което е най-близко до гръцката граница. За разлика от предишните месеци, когато пазаруваха всичко - от хляб до техника, сега купуват храна.

Гърците могат да теглят само по 60 евро на ден от банкоматите. Ако го направят, не могат да ползват картите си за разплащане в магазините.

“Платиха ми заплатата за юни. Предупредиха ме, че заради ситуацията с банките не се знае дали работодателите ми няма да имат затруднение през следващия месец”, казва Анастасия Менедис. Според нея повечето гърци разполагат със спестявания в брой, но не смеят да харчат както преди, защото не е ясно дали рестрикцията ще продължи седмица или по-дълго време. Повечето от тях се страхуват, че ограниченията ще останат през следващите няколко месеца. Тези съмнения се засилват и от изявления на търговци на злато, които се появиха в местните медии. Те съветват по-богатите си сънародници, че инвестицията в злато е най-добрата в случай на криза.

Обикновените гърци обаче не мислят за инвестиции.

“Идва време да се плащат сметките за ток, телефони, вода, а много хора нямат пари в брой, за да си покрият задълженията”, казва Азула. Според нея с 60 евро могат да се покрият само ежедневните разходи на 4-членно семейство и няма как да се отделят пари за сметки.

Ограниченията при банковите операции не засягат българите, които работят в курортните селища край Комотини, където разплащанията се извършват само кеш.

През последните години наемането на наши сънародници е хит сред собствениците на таверни и хотели по морето, защото повечето туристи в района са от България.

Кризата обаче се е отразила и на заплатите в туристическия бранш.

“В момента месечната заплата е 400-500 евро, а миналата година достигаше 800”, сравнява Мария Делчева, която работи в района на Мароня. Жената не е решила дали ще остане до края на сезона, или ще се прибере в България.

“За 500 евро не си заслужава да работиш в хотел. Наистина не плащаш наем, но пък си на разположение на собственика 24 часа”, казва Мария.

“Намираме се в много труден момент - и страната ни, и самите ние”, обяснява Никос Фатолиус. Според него, ако Гърция напусне еврозоната, държавата ще се върне 15 г. назад в развитието си. На референдума в неделя Никос ще гласува за европейския път на Гърция.

“Страхуваме се за бъдещето си. Не знаем какво ще се случи утре”, допълва мъжът. Той се надява, че ще се стигне до някакво съгласие между Гърция и Европа.

“Влошеното ни положение не е от сега. Много хора вече са без работа и ограниченията, които сега въведоха не ги засягат”, казва студентът Йоргос Теодоракис. Той допълва, че не е усетил кризата, защото няма пари в банка. Смята, че Гърция не трябва да се разделя с еврото и трябва да се стигне до договорка с Европа.

На обратното мнение са повечето възрастни хора. Те се опасяват, че евентуална договорка с Европа би им струвала намаляване на пенсиите с 30-40%.

“Гърция никога няма да загуби, ще бъде много добре”, казва Христос Павлос. Според него проблемите идват от външни фактори, а гърците нямат вина.

Улиците и кафенетата в центъра на Комотини опустяха.
 
Заради ограничените банкови транзакции липсва обичайното оживление по паркингите пред хипермаркетите

 

Финализират прехвърлянето на акциите от ЦСКА на Гриша Ганчев

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4848041

Тази сутрин трябва да бъде финализирано прехвърлянето на акции на Гриша Ганчев и окончателното им разпределение с Юлиан Инджов. Чакаше се завръщането на Ивайло Манджуков от Узбекистан. Милко Георгиев се прибра от Гърция.
ЦСКА е застрашен да стартира сезона с минусови точки заради дисциплинарните процедури, които ще започнат заради дълговете.
Тази сутрин трябва да бъде финализирано прехвърлянето на акции на Гриша Ганчев и окончателното им разпределение с Юлиан Инджов. Чакаше се завръщането на Ивайло Манджуков от Узбекистан. Милко Георгиев се прибра от Гърция. ЦСКА е застрашен да стартира сезона с минусови точки заради дисциплинарните процедури, които ще започнат заради дълговете.

Искра Михайлова: Европа вече се обръща и към малките градове

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4848440



България постъпи правилно, като поиска подкрепа не само за мегаполисите си, казва председателката на регионалната комисия в Европейския парламент 


- Какво е градското измерение на политиките, г-жо Михайлова? Нали този отговор ще търсите на днешната конференция в София? За обикновения човек тази политика си има конкретни измерения - улици,
България постъпи правилно, като поиска подкрепа не само за мегаполисите си, казва председателката на регионалната комисия в Европейския парламент  - Какво е градското измерение на политиките, г-жо Михайлова? Нали този отговор ще търсите на днешната конференция в София? За обикновения човек тази политика си има конкретни измерения - улици,

Депутатът от БСП Кристиан Вигенин пред “Труд”: Танкове на САЩ за постоянно у нас с нищо не ни помагат

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4848168

Бях обект на гьобелсова пропаганда


- След две седмици приказки, че Драгомир Стойнев ще бъде освободен като зам.-председател на БСП, очаквахте ли от състава на Изпълнителното бюро (ИБ) да бъдете извадени вие и Антон Кутев, г-н Вигенин?
- За мен това беше очаквана стъпка, аз си събирах папките още след конгреса на Партията на европейските
Бях обект на гьобелсова пропаганда - След две седмици приказки, че Драгомир Стойнев ще бъде освободен като зам.-председател на БСП, очаквахте ли от състава на Изпълнителното бюро (ИБ) да бъдете извадени вие и Антон Кутев, г-н Вигенин? - За мен това беше очаквана стъпка, аз си събирах папките още след конгреса на Партията на европейските

Какво влиза в сила от 1 юли

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/07/01/2563785_kakvo_vliza_v_sila_ot_1_juli/?ref=rss


Днес започва втората половина на 2015 г., а в първия й ден  "Дневник" по традиция припомня административните решения, които влизат в сила от днес и засягат гражданите.

- Минималната заплата за страната става 380 лв. вместо досегашните 360 лв. Това е второто увеличение за годината. 

- Пенсиите, отпуснати до 31 декември 2014 г., ще бъдат индексирани с 1.9% по златното швейцарско правило (тоест поравно с половината от ръста на средния осигурителен доход и на инфлацията за...

Григор Димитров срещу №52 в света на Уимбълдън

http://offnews.bg/news/n_1/n_525946.html

Григор Димитров излиза за втория си мач на Уимбълдън днес. Първата ни ракета ще играе срещу Стив Джонсън. Мачът започва в 13.30 ч. българско време. Той е първият в програмата за корт 2. 25-годишният американец заема 52-то място в световната ранглиста и до момента не е играл срещу българина, който е №11 в света. Победителят от двубоя Димитров-Джонсън от втория кръг на турнира на трева от Големия шлем може да се изправи срещу 21-ия в основната схема Ришар Гаске (Франция). През най-успешната година в кариерата си във досега - 2014-та - българинът достигна до полуфиналите на турнира. При жените снощи Сесил Каратанчева отпадна след загуба в първия кръг от 27-годишната испанка Силвия Солер Еспиноса, която е 102-ра в световната ранглиста. Българката спечели първия сет с 6:2, но загуби следващите два с 2:6, 5:7. Мачът на корт 19 приключи след час и 55 минути игра. Цветана Пиронкова също отпадна в първия кръг на турнира.

Загубата на Ел Дорадо

http://www.klassa.bg/News/Read/article/255171_%D0%97%D0%B0%D0%B3%D1%83%D0%B1%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%95%D0%BB+%D0%94%D0%BE%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%BE

 След края на суровинния бум Латинска Америка се нуждае от нова формула за икономически растеж.

Това бе чудесен период, но той свърши. През по-голямата част от този век Латинска Америка регистрираше силен икономически растеж, голямо намаляване на бедността и увеличаване на средната класа. Сега добрите времена вече са минало. Нововъзникващите пазарни икономики навсякъде спихват като изстиващо суфле.

Латинска Америка обаче изстина напълно. Международният валутен фонд (МВФ) очаква икономически растеж от едва 0,9 процента през 2015 година, която ще е петата поредна година на забавяне за този регион. Много икономисти говорят за новото обичайно положение на годишен растеж от порядъка на 2 % - по-малко от половината на равнището, което Латинска Америка постигаше по време на бума.

Какво се обърка? Краткият отговор е, че големият суровинен суперцикъл, предизвикан от индустриализацията на Китай, свърши.

Нарастващият износ на полезни изкопаеми, соя и горива даде тласък на много южноамерикански икономики. Без този стимул регионът се приближава към равнището от 2,4 % на дългосрочния растеж на Мексико - страна, която не е голям износител на суровини.

Нещо по-лошо, суровинният бум доведе до деформации, които е възможно да ограничат новите източници на растеж. Много латиноамерикански валути станаха надценени, навреждайки на конкурентоспособността на фирмите, които не се занимават с износ на суровини. Потреблението се увеличи чувствително; инвестициите намаляха. Докато Азия строеше заводи, Латинска Америка вдигаше молове.

Крайният резултат не е изцяло отрицателен. Периоди на икономически бум на Латинска Америка в миналото неминуемо завършваха с финансов крах. Този път само държави като Венецуела, които повториха старите грешки - фискален популизъм, протекционизъм и държавна намеса в икономиката - изпаднаха в криза. По-голямата част от региона стана по-устойчива след годините на отговорна макроикономически политика, с по-силни банки и по-нисък държавен дълг.

За един континент, свикнал да редува периоди на надуване и спукване на икономически балони, устойчивостта е достойна за похвала. Тя обаче няма да осигури трайно по-бърз растеж. За да стане богата, Латинска Америка трябва да увеличи своя безкрайно нисък растеж на производителността и да диверсифицира икономиките си. Това, на свой ред, означава регионът да надскочи досадните идеологически дебати между пазара и държавата, които все още тормозят регионалната политика. Латинска Америка има нужда едновременно от добре функциониращи пазари, с повече конкуренция, и от по-умно управление.

Нека започнем с производителността. През 1960 година ефективността, с която Латинска Америка комбинираше капитал и труд, бе три четвърти от постигнатата от САЩ. Сега тя е едва малко повече от половината. Очевидните причини за тази пропаст са липсата на транспорт, крайния недостиг на иновации и квалифицирана работна ръка; и надутата “сива икономика”.

Справянето с тези проблеми изисква нещо повече от образование и инфраструктура. Липсата на адекватна политика в областта на жилищното осигуряване и урбанистичното планиране, например, означава, че голям брой работници са принудени да прекарват часове в път всеки ден. Мнозина не се безпокоят от това, предпочитайки да се занимават с бизнес, за да оцеляват, в задния си двор. По подобен начин, подобряването на детските грижи и овладяването на престъпността ще повишат икономически растеж (като дадат възможност на жените да търсят по-продуктивна работа и намалят изнудванията, пречещи на бизнеса да расте).

Златна възможност Вторият приоритет е регионалната интеграция да бъде взета насериозно. Икономиките стават по-диверсифицирани и модерни, когато станат част от регионални снабдителни вериги. Този процес подхрани икономическия растеж на Източна Азия и на Северно Мексико (но не и на Юга), благодарение на връзките му със Съединените щати. В Южна Америка, прекалено много лидери говорят за единство и едновременно с това практикуват протекционизъм.

Едно добро начало би било да бъде превърнат Меркосур, крепящ се на Бразилия и Аржентина, от един до голям степен фиктивен митнически съюз в истинска зона за свободна търговия, основана на правила.

Никоя от тези реформи няма да се изплати бързо. Нито една от тях няма да бъде прокарана лесно, по-специално защото много от президентите в региона са непопулярни и техните правителства - опетнени от корупция. Без лесното събиране на урожай от времето на бума обаче, здравата работа на структурните реформи е единственият път за повишаване на растежа и благосъстоянието.

Колкото по-скоро латиноамериканските лидери осъзнаят това, толкова по-добри ще са перспективите пред региона.

За какво ви е референдум, гърци?

http://www.klassa.bg/News/Read/article/255170_%D0%97%D0%B0+%D0%BA%D0%B0%D0%BA%D0%B2%D0%BE+%D0%B2%D0%B8+%D0%B5+%D1%80%D0%B5%D1%84%D0%B5%D1%80%D0%B5%D0%BD%D0%B4%D1%83%D0%BC%2C+%D0%B3%D1%8A%D1%80%D1%86%D0%B8%3F

 В неделя гърците ще могат да се произнесат на референдум, но всъщност за какво? Дали са за или против финансовия пакет на международните кредитори, включително мерките за икономии и реформите?

Въпросът, който трябва да се постави, е абсурден. Не може да се гласува за нещо, което го няма. Министрите на финансите от еврозоната де юре и де факто оттеглиха предложението, след като Гърция прекрати преговорите. Гърция в момента е оставена сама на себе си и все по-бързо се хлъзга към банкрут.

Ако гърците приемат пакета от мерки, това няма да има ефект, ще трябва да се преговаря за съвсем нова програма за помощ. Но с кого? С радикално лявото правителство на премиера Алексис Ципрас това няма как да стане, защото той и преди референдума призова за отхвърляне на предложението на кредиторите.

Правителство, което не стои зад реформите, трудно някога ще извърши сериозно същите тези реформи.

Затова “да” на референдума би означавало автоматично оставка на правителството и нови избори. Има обаче опасения, че управляващият екип, който по същество е комунистически, ще се държи за властта с всички сили. Изглежда благосъстоянието на народа, след трагичните грешки от миналата седмица, е безразлично за този екип. Той подмолно доведе преговорите до провал и сега се крие зад референдума. Правителството можеше да запита народа още преди много седмици, а не сега, под натиска на предстоящия фалит.

Ако гърците отговорят с “не” на поставените въпроси, тогава няма да има връщане назад. Отношенията с кредиторите и европейския валутен съюз ще бъдат трайно прекъснати. Това иска премиерът. За кого това би било от полза, остава тайна. Съвсем ясно е, че без помощ отвън Гърция е осъдена на финансова пропаст.

Австрийският министър на финансите Ханс Йорг Шелинг пръв изговори гласно: ще има излизане от еврозоната. Управляващият директор на Международния валутен фонд /МВФ/ Кристин Лагард е разочарована. МВФ вече не може да помогне на Гърция.

Европейската централна банка /ЕЦБ/ все още държи гръцките банки “над водата”. Колко дълго ще продължи това? По време на последния си телефонен разговор с канцлера Ангела Меркел Ципрас казал, че Гърция има още “много кислород”, за да преживее. Може би Гърция би могла още веднъж да събере пари, дори да заобиколи фаталната дата “30 юни” и да изплати кредита на МВФ. С това обаче лошото развитие няма да бъде спряно.

Приходите от данъци намаляват, икономиката отслабва. Това не може да бъде спряно и от най-хубавия референдум. Това е възможно само с разумна финансова политика, разчитаща на международна помощ.

В дебатите около референдума, водени в гръцкия парламент, не бяха спестени обвинения и обиди към кредиторите и Европа като цяло. Особено болезнено и абсурдно е обвинението, че само в Гърция все още имало демокрация. Всички други се обединили недемократично срещу Гърция. ЕС е съставен от 28 демокрации, които изразяваха солидарност не само през последните пет години.

Гърция години наред беше най-големият нето получател в ЕС

СИРИЗА и дясната партия Независими гърци нито са купили, нито са измислили демокрацията. На гърците трябва да им е ясно, че на референдума се произнасят не само за или против една програма за помощ, а и за бъдещия си политически път - с или без Европа.

Ако искат да продължат и по-нататък с радикално левия и осъден на неуспех експеримент, тогава трябва да помислят и за последиците. Никой в Европа не иска да унижи гърците /аргумент, който постоянно се изтъква/, но може да им се помогне само ако те искат да им се помогне.

Още по темата: “Да” на референдума и възобновяване на преговорите: залогът на Брюксел срещу “Grexit”

Валантен Бонтан
Франс прес

Запазване на целостта на финансовата система, победа на “да”-то на референдума в Гърция и възобновяване на преговорите: ето това е високорискованият залог на европейците, за да не допуснат излизане на Гърция от еврозоната.

Силно впечатляващият разрив на преговорите с Атина през този уикенд принуди европейските лидери да се адаптират и да опитат да направят силно рисков залог: да играят играта на правителството на Алексис Ципрас, влизайки в логиката на референдума и да направят кампания в подкрепа на “да”-то, надявайки се, като бонус, да падне правителството на СИРИЗА в случай, че гърците гласуват за мерките за строги икономии.

“Навлизаме в една изключително сложна седмица - и за Гърция, и за партньорите й”, подчертава Филип Вехтер, главен икономист в Natixis. “Бъдещето на страната е обвързано с референдума в неделя. Изходът му обаче е неизвестен”, допълва той.

Обявено през нощта на петък срещу събота от премиера на Гърция Алексис Ципрас, това народно допитване, което трябва да позволи на гърците да потвърдят или да отхвърлят последното предложение за споразумение, направено на Атина от кредиторите (ЕС, Международния валутен фонд и Европейската централна банка), изненадата европейските ръководители.

Те обаче решиха да изиграят своя ход и да се включат в предизборната кампания, заявявайки ясно на гърците: вие гласувате “за” или “против” бъдещето си в еврото, та дори и в Европа.

“Бих помолил гърците да гласуват с “да”, заяви в понеделник председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, тъй като едно “не”, независимо от поставения въпрос, би означавало, че Гърция казва “не” на Европа. “Залогът (…) е да се разбере дали гърците искат да останат в еврозоната” или “дали поемат риска на излизането от нея”, заяви на свой ред френският президент Франсоа Оланд.

Промяна на мнозинството Според проучване на Kapa research за седмичника “Вима”, направено преди да бъде обявен референдумът, 47,2% от гърците са “за” споразумение и 33% са “против”, а 19,8% са без мнение.

Друго проучване, на института Alco, също дава предимство за привържениците на споразумение с Европа - 57% срещу 29%.

Причината е, че гърците, вече и без това обезпокоени от евентуален фалит, са притиснати до задушаване от мерките за ограничения, прилагани от банките от понеделник, за да не се сринат.

Дали тези фактори ще наклонят везните в полза на “да”-то? Европейците “направиха на Ципрас оферта, която той не можеше да приеме и те без съмнение сториха това съзнателно”, твърди Пол Кругман, носител на Нобелова награда за икономика в публикация във в. “Ню Йорк таймс”. Според този икономист “ултиматумът (на кредиторите) е бил стратегия за смяна на гръцкото правителство”, което призовава да бъдат отхвърлени условията на кредиторите.

Целта на европейците, според тази идея, би била да се предизвика падане на СИРИЗА, дошла на власт през януари с обещания да води политика срещу строгите икономически ограничения. След това да бъдат възобновени преговорите с технократско правителство или с мнозинство, което е по-благосклонно към предложенията на кредиторите.

“Правителството се ангажира да приложи на практика решаващата дума на народа”, заяви министърът на финансите Янис Варуфакис. Ако гърците “искат ние да подпишем (споразумението), ние ще го направим, дори с промени (в кабинета) или при друга конфигурация на равнище правителство”, допълни той, давайки да се разбере, че в действителност съдбата на ръководния екип е заложена на карта.

“Проблем” и “отхвърляне” При все това оставането на Атина в еврозоната, при един такъв сценарий, би означавало, според Вехтер, “да бъдат допуснати отклонения от финансовата праволинейност, за да бъдат намерени решения в краткосрочна перспектива”.

Пазителите на храма - ЕЦБ и МВФ ще трябва да проявят сговорчивост. ЕЦБ ще трябва да поддържа живота на държи гръцките банки въпреки твърде вероятната неплатежоспособност на Гърция по дългове към Фонда във вторник или сряда. Фондът “няма проблеми с парите. Той ще информира управителния си съвет, че Гърция закъснява, посочва Николас Верон, експерт от института Bruegel.

Ако политическата нестабилност в Гърция се удължи, това положението обаче трудно би се удържало. И най-вече, нищо не ни сочи, че сценарият на Брюксел, залагащ на привързаността на гърците към еврото и Европа, ще се потвърди в неделя.

“Усилието трябва да дойде от европейците”, под формата на ангажимент “за преструктуриране на дълга”, коментира Людовик Сюбран, главен икономист в Euler Hermes, който обаче стига до заключението, че отстъпка от такова естество може да се окаже недостатъчна за спечелване на благоразположението на гърците.

Вехтер пък се опасява, че този европейски натиск може да се окаже контрапродуктивен: “Намираме се в изключително сложно положение за гърците, банките са затворени. Трябва да не допуснем този проблем да се изрази в отхвърляне на Европа”.

Украйна спира да купува газ от Русия заради високата цена

http://petel.bg/Ukrayna-spira-da-kupuva-gaz-ot-Rusiya-zaradi-visokata-tsena__117939

"Нафтогаз Украйна" прекрати от 1 юли покупките на руски газ поради липса на съгласие за цената му. Това се посочва в съобщение за пресата на...

Нобеловият лауреат Джоузеф Стиглиц: Как бих гласувал в гръцкия референдум

http://www.klassa.bg/News/Read/article/255169_%D0%9D%D0%BE%D0%B1%D0%B5%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%8F%D1%82+%D0%BB%D0%B0%D1%83%D1%80%D0%B5%D0%B0%D1%82+%D0%94%D0%B6%D0%BE%D1%83%D0%B7%D0%B5%D1%84+%D0%A1%D1%82%D0%B8%D0%B3%D0%BB%D0%B8%D1%86%3A+%D0%9A%D0%B0%D0%

 Повишаващото се кресчендо на караниците и ожесточението в рамките на Европа, може да изглежда на външните лица като неизбежен резултат от горчив ендшпил разиграван между Гърция и нейните кредитори. В действителност, европейските лидери най-накрая започват да разкриват истинската природа на продължаващия спор около гръцкия дълг, и отговорът не е приятен: тя е за власт и демокрацията много повече отколкото е за пари и икономика.

Разбира се икономиката, която стои зад програмата натрапена от “тройката” (Европейската комисия, Европейската централна банка и Международния валутен фонд) на Гърция преди пет години, е катастрофална. Тя доведе до спад в БВП на страната с 25%. Аз не се сещам за икономическа депресия, която някога да е била толкова умишлена и да е имала такива катастрофални последици: процентът на безработица сред младите хора в Гърция, например, в момента надвишава 60%.

Поразително е, че “тройката” отказа да поеме отговорност за това или поне да признае колко лоши са нейните прогнози и модели. Но това, което е още по-изненадващо е, че европейските лидери не са си взели никакви поуки. “Тройката” все още настоява Гърция се постигне първичен бюджетен излишък (с изключение на лихвените плащания) от 3,5% от БВП до 2018.

Икономисти от цял свят осъдиха тази цел като наказателна, защото стремежът към нея неминуемо ще доведе до по-дълбока рецесия. Всъщност, дори ако дългът на Гърция се преструктурира отвъд всичко, което можем да си представим, страната ще си остане в депресия, ако избирателите там се ангажират с целта на “Тройката” в предсрочния референдум, който ще се проведе този уикенд.

По отношение на превръщането на голям първичен дефицит в излишък, малко страни са постигнали това, което гърците постигнаха в последните пет години. И, въпреки че разходите, в смисъл на човешко страдание, са изключително високи, последните предложения на гръцкото правителство доста се приближиха към това да отговорят на исканията на своите кредитори.

Нека сме наясно: почти никаква част от огромните средства, които са отпуснати на Гърция под формата на заеми, всъщност не са отишли за самата Гърция. Те са разходвани, за да изплатят задължения към кредитори от частния сектор - включително немски и френски банки. Гърция не е получила друго освен подаяния, но тя е платила висока цена, за да се запазят банковите системи на тези страни. МВФ и другите “официални” кредитори всъщност не се нуждаят от парите, които изискват. Дори ако се спазва обичайната им бизнес практика, парите, които Гърция ще върне на тези организации, ще бъдат използвани отново, за да се кредитира Гърция.

Но, отново, това не е въпрос на пари. Става дума за използване на “срокове”, за да се принуди Гърция да отстъпи и да приеме неприемливото - не само мерки за строги икономии, но и други регресивни и наказателните политики.

Но защо Европа да прави това? Защо лидерите на Европейския съюз се противопоставят на референдума и отказват дори да се удължи с няколко дни крайния срок от 30 юни за следващото плащане на Гърция към МВФ? Не е ли Европа преди всичко съюз в името на демокрацията?

През януари гражданите на Гърция гласуваха за правителство, решено да сложи край строгите икономии. Ако правителството просто изпълняваше своите предизборни обещания, то вече щеше да отхвърлило предложението. Но правителството реши да даде шанс на гърците да претеглят този въпрос, който е от така решаващо значение за бъдещото благосъстояние на страната им.

Това желание на гръцкото правителство да получи обществена легитимност е несъвместимо с политиката на еврозоната, която никога не е била много демократичен проект. Повечето от правителствата на нейните членове не са търсили одобрението на своите народи преди да предадат паричния си суверенитет на ЕЦБ. Когато в Швеция попитаха гражданите дали да се присъединят към еврозоната, шведите казаха “НЕ”. Те разбраха, че безработицата ще нарасне, ако паричната политика на страната се определя от Европейската централна банка, която се фокусира единствено върху инфлацията (и също така, че ще има недостатъчно внимание върху финансовата стабилност). Икономиката ще пострада, защото икономическият модел стоящ в основата на еврозоната се основаваше на властови отношения, които поставяха в неравностойно положение обикновените работници.

И, разбира се, това, което виждаме сега, 16 години след като еврозоната институционализира тези отношения, е антитезата на демокрацията: много европейски лидери искат да видят края на лявото правителство на гръцкия премиер Алексис Ципрас. В края на краищата е изключително неудобно в Гърция да има правителство, което е толкова против политиките, които направиха изключително много за увеличаване на неравенствата в толкова много напреднали страни, както и е толкова ангажирано с ограничаване на необузданата сила на богатството. Изглежда, че те вярват, че могат в крайна сметка да свалят гръцкото правителство, като го тормозят да приеме споразумение, което противоречи това, заради което е избрано на власт.

Трудно е да се съветват гърците как да гласуват на 5 юли. Нито една алтернатива - одобряване или отхвърляне на условията на Тройката - няма да е лесна като и двете носят огромни рискове. Гласуване “ЗA” би означавало депресия почти без край. Може би една бедна страна, която е продала всичките си активи и чиито ярки млади хора са емигрирали, може би най-накрая би получила опрощаване на дългове. Може би, след като свие до икономика със средни доходи, Гърция може най-накрая да бъде в състояние да получи помощ от Световната банка. Всичко това може да се случи през следващото десетилетие или може би в десетилетието след това.

Обратното, ако гласуването е с “НЕ” най-малко ще се отвори възможността Гърция, със своята силна демократична традиция, да вземе съдбата си в свои ръце. Гърците могат да получат възможност да оформят едно бъдеще, което, въпреки че може би не е толкова проспериращо, както в миналото, е далеч по-обнадеждаващо, отколкото неразумното изтезаване на настоящето.

Знам аз как бих гласувал.

Фотографът Ивайло Петров: "Ние сме създадени от звезден прах"

http://interview.actualno.com/Fotografyt-Ivajlo-Petrov-Nie-sme-syzdadeni-ot-zvezden-prah-news_481657.html

Роден е до голяма река и до днес е свързан с родния си град. Не е привърженик на схващането, че фотографът трябва да носи винаги фотоапарат със себе си. Според Ивайло, ако гледаш света постоянно през визьора, ти не си наистина там, за да оцениш наистина момента. Внимаваш как да направиш поредния кадър, следиш дали светлината е подходяща и къде да се преместиш. Ивайло Петров е професионален фотограф, специализиран в концептуалната портретна, рекламна и екстремната макрофотография. Сред клиент

И драхмата няма да спаси гърците

http://features.actualno.com/I-drahmata-njama-da-spasi-gyrcite-news_481763.html

Мнозина влиятелни икономисти от години твърдят, че за гърците ще е най-добре, ако се върнат към драхмата. Тя щяла да спаси страната им, при това сравнително бързо. Така ли е наистина? Излизането на Гърция от еврозоната става все по-вероятно. Защото стигне ли се до неплатежоспособност, държавните ценни книжа, държани от гръцките банки, ще се окажат без стойност. Досега те служеха като гаранция за обезпечаване на кредитите, получавани от ЕЦБ. Без тези "гаранции" обаче ЕЦБ е длъжна да спре д

Валери Симеонов: Не е наш проблемът къде ще живеят ромите като им бутнат къщата

http://politics.actualno.com/Valeri-Simeonov-Ne-e-nash-problemyt-kyde-shte-jivejat-romite-kato-im-butnat-kyshtata-news_481761.html

"До петък ще дадем пресконференция, на която ще разберете какво решение сме взели. Днес ще искаме среща с Бойко Борисов, защото в ГЕРБ решенията не се взимат без да минат през главата", обяви пред БНТ лидерът на ПФ Валери Симеонов. Според него бутането на къщите в Гърмен решава доверието на българските граждани в управлението. Бутането започна - това беше първата от седемте точки в ултиматума ни. ДПС продължава да участва във властта и една от основните цели на нашата коалиция е да ги извадим о

Соломон Паси: Трябва да внимаваме да не повторим гръцката криза

http://politics.actualno.com/Solomon-Pasi-Trjabva-da-vnimavame-da-ne-povtorim-gryckata-kriza-news_481764.html

Трябва да внимаваме да не повторим гръцката криза. Това каза пред БНТ бившият външен министър Соломон Паси. На първо място, според него, не трябва да се вземат пари назаем. Парите, които българското правителство тегли, водят страната към гръцки сценарий в перспектива, смята Паси. Той допълни, че отлагането на повишаването на цената на тока също води до гръцки сценарий. Паси отчете като плюс близостта ни до Гърция. Трябва да се стремим гръцките пари да дойдат на съхранение в България, каза още

Не ми говорете като цигански тартор - оставете ни, много сме бедни

http://cite.actualno.com/Ne-mi-govorete-kato-ciganski-tartor---ostavete-ni-mnogo-sme-bedni-news_481767.html

"Не ми говорете като цигански тартор - оставете ни, много сме бедни. Не е наш проблемът, къде ще живеят като им бутнат къщата. Това, че са етническо малцинство не им дава само права, заяви пред БНТ лидерът на ПФ Валери Симеонов.

Заев отива на съд за опит за преврат

http://balkani.actualno.com/Zaev-otiva-na-syd-za-opit-za-prevrat-news_481768.html

Срещу лидера на опозиционния Социалдемократически съюз в Република Македония /СДСМ/ Зоран Заев ще започне процес по т.нар. дело "Пуч", предаде БГНЕС. В него, освен Заев, са обвиняеми още бившият директор на Агенцията по контраразузнаване Зоран Верушевски, неговата съпруга и Бранко Палифров. Всички те са обвинени в опит за насилствено сваляне на правителството на Никола Груевски, незаконно подслушване и отправяне на закани. Припомняме, че от началото на тази година Македония се намира в т

Защо трябва да имаме право на избор за ваксините

http://viewpoint.actualno.com/Zashto-trjabva-da-imame-pravo-na-izbor-za-vaksinite-news_481686.html

Преди шест години станах майка. Не мога да кажа, че бях млада и неопитна. Вече имах две дипломи за висше образование, знаех няколко езика. Бях пътувала и работила в България и в чужбина.  Може да се каже, че имах добър житейски опит за възрастта си. Детето беше съвсем естествена стъпка в съвместния ни живот с моя партньор, но родителството се оказа нова вселена за нас, която преоткриваме и до днес. Преди да родя, да бъда майка се изчерпваше с това да сменям памперси, да избирам финтифлюшки

Президентът на Египет обеща закони, които ще ускорят изпълнението на смъртни присъди

http://www.klassa.bg/News/Read/article/255168_%D0%9F%D1%80%D0%B5%D0%B7%D0%B8%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D1%82%D1%8A%D1%82+%D0%BD%D0%B0+%D0%95%D0%B3%D0%B8%D0%BF%D0%B5%D1%82+%D0%BE%D0%B1%D0%B5%D1%89%D0%B0+%D0%B7%D0%B0%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D0%B8%2C+%D0%BA%D0%BE%D0%B8%D1

 Египетският президент Абдел Фатах ал Сиси обеща закони, които ще ускорят изпълнението на смъртни присъди, пише британският вестник The Guardian. На погребението на убития при атентат в понеделник главен прокурор на страната Хишам Баракат ал Сиси изрази готовност да продължи да се бори за налагането на ускорени съдебни процеси и съкращаването на сроковете за обжалване, за да се гарантира изпълнението на екзекуции на онези, които са осъдени на смърт. 

"Ръката на правосъдието е прикована от закона. Ние няма да чакаме. Ще изменим закона, за да прилагаме правосъдието възможно най-бързо", заяви след погребението на Хишам Баракат във вторник държавният глава на Египет, като допълни, че "ако има смъртна присъда, значи ще бъде изпълнена смъртна присъда". 
От редакцията припомнят, че екзекуциите в Египет се изпълняват само след разглеждането на редица обжалвания. Но ал Сиси може действително да промени ситуацията, тъй като правомощията му включват издаването на укази със силата на закон. Така че той има техническата възможност да ускори изпълнението на смъртни присъди в страната. 

Белият дом ще обяви днес датата на откриване на американското посолство в Куба

http://www.klassa.bg/News/Read/article/255167_%D0%91%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D1%8F%D1%82+%D0%B4%D0%BE%D0%BC+%D1%89%D0%B5+%D0%BE%D0%B1%D1%8F%D0%B2%D0%B8+%D0%B4%D0%BD%D0%B5%D1%81+%D0%B4%D0%B0%D1%82%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%BE%D1%82%D0%BA%D1%80%D0%B8%D0%

  Белият дом ще обяви днес датата на откриване на американското посолство в Куба, предава AFP. Съединените американски щати и Куба се съгласиха да възстановят дипломатическите си отношения след повече от 50 години прекъсване.
„Утре ще съобщим официално, че САЩ и Куба сключиха споразумение за възстановяване на дипломатическите отношения и ще открият посолства в столиците си“, заяви във вторник (местно време) източник от американската администрация. 

1 юли в историята

http://www.moreto.net/novini.php?n=293768

Събития: 69 г. — Веспасиан е издигнат за император на Римската империя от легионите. 1097 г. — Битка при Дорилеон: Кръстоносците водени от принц Боемунд I Антиохийски побеждават селджукската армия, водена от Килич Арслам I.

Уханни чалмички

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4848326


Bашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адрес mpopova@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.
Bашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адрес mpopova@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

„Ислямска държава“ се закани да измести „Хамас“ от ивицата Газа

http://www.klassa.bg/News/Read/article/255166_%E2%80%9E%D0%98%D1%81%D0%BB%D1%8F%D0%BC%D1%81%D0%BA%D0%B0+%D0%B4%D1%8A%D1%80%D0%B6%D0%B0%D0%B2%D0%B0%E2%80%9C+%D1%81%D0%B5+%D0%B7%D0%B0%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D0%B8+%D0%B4%D0%B0+%D0%B8%D0%B7%D0%BC%D0%B5%D1%81%D1%82

 Радикалната организация „Ислямска държава“ се закани да измести палестинската паравоенна групировка „Хамас“ от ивицата Газа, съобщава Reuters. Причината – палестинските ислямисти подкрепят крехкия мир с противниците им от „ФАТХ“, а също така не водят и открита военна кампания, насочена срещу Израел, се казва във видео обръщение, публикувано в интернет пространството.
Въпреки че и преди това екстремистите от „Ислямска държава“ са отправяли предупреждения към „Хамас“, това е първата заплаха за презвемането на властта в размирната ивица Газа. Палестинската групировка управлява района от 2007 г., а палестинското правителсво на националното единство е оглавявано от лидера на „ФАТХ“ Махмуд Абас.

Хамилтън пак се обяснява на Никол

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4848303

В навечерието на Гран при на Великобритания в неделя Люис Хамилтън се обясни в любов на бившето си гадже Никол Шерцингер, като използва социалните мрежи. Шампионът и лидер в класирането във “Формула 1” поздрави красавицата за нейния 37-и рожден ден със снимка, на която двамата са прегърнати и с трогателни думи: “Скъпа приятелко,
В навечерието на Гран при на Великобритания в неделя Люис Хамилтън се обясни в любов на бившето си гадже Никол Шерцингер, като използва социалните мрежи. Шампионът и лидер в класирането във “Формула 1” поздрави красавицата за нейния 37-и рожден ден със снимка, на която двамата са прегърнати и с трогателни думи: “Скъпа приятелко,

Една ''културна особеност'' на САЩ

http://www.klassa.bg/News/Read/article/255165_%D0%95%D0%B4%D0%BD%D0%B0+%27%27%D0%BA%D1%83%D0%BB%D1%82%D1%83%D1%80%D0%BD%D0%B0+%D0%BE%D1%81%D0%BE%D0%B1%D0%B5%D0%BD%D0%BE%D1%81%D1%82%27%27+%D0%BD%D0%B0+%D0%A1%D0%90%D0%A9

 Двайсет и девет процента от пълнолетните американски граждани притежават поне едно огнестрелно оръжие. Това става ясно от актуално проучване, резултатите от което са поместени в специализираното издание "Injury Prevention". Най-голям брой оръжия притежават белите, женени мъже на възраст над 55 години.

Статистическите данни сочат, че само през 2013 година в САЩ са били застреляни 33 636 души, ранените са повече от 84 000. Учени от Колумбийския университет в Ню Йорк са анализирали резултатите от една анкета сред 4 000 американски граждани на възраст над 18 години.

Един от изводите е, че притежаването на огнестрелно оръжие увеличава повече от два пъти готовността то да бъде използвано. Сред отделните американски щати има огромни разлики: така например едва 5% от пълнолетните американци в щата Делауеър притежават оръжия, докато в Аляска въоръжени са близо 62 на сто от хората, живеещи там.

Правото за носене на огнестрелно оръжие в САЩ разделя американското общество. След всеки по-сериозен инцидент започва дискусия за затягане на законодателството, но в крайна сметка всичко си остава непроменено. Усилията на президента Барак Обама за въвеждане на по-строги правила за притежание на оръжие неизменно се проваляха в Конгреса - заради острата съпротива най-вече на републиканците.

Конституционно право

 

Eжегодната изложба на оръжие на Националната оръжейна асоциация NRA събира хиляди посетители - малки и големи

 

Мощното оръжейно лоби на Националната оръжейна асоциация NRA (National Rifle Association) разглежда притежаването на оръжие в домакинствата като културна особеност на САЩ и представя всеки опит за затягане на режима като посегателство срещу гражданските права на американците.

Правото да се притежава оръжие е записано в американската конституция. Във Втората поправка от 1791 година се казва: "За сигурността на една свободна държава е необходимо добре организирано опълчение; правото на хората да съхраняват и носят оръжие не бива да бъде нарушавано”.

Върховният съд на САЩ постанови впоследствие, че този член от Конституцията трябва да се разглежда като основно право на всички американски граждани. За сравнение: германците държат в домовете си 5,5 милиона огнестрелни оръжия. Официално разрешение да носят оръжие имат милион и половина германски граждани - около два процента от населението на Федералната република.

Държавният департамент ще публикува още 3 хил. страници от коренспондецията на Хилари Клинтън

http://www.klassa.bg/News/Read/article/255164_%D0%94%D1%8A%D1%80%D0%B6%D0%B0%D0%B2%D0%BD%D0%B8%D1%8F%D1%82+%D0%B4%D0%B5%D0%BF%D0%B0%D1%80%D1%82%D0%B0%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D1%82+%D1%89%D0%B5+%D0%BF%D1%83%D0%B1%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D1%83%D0%B2%D0%B0+%D0%BE%D1%89%

  Държавният департамент ще публикува нови 3 хил. страници от електроната коренспондеция на кандидат-президента Хилари Клинтън, съобщава телевизионният канал NBC News
Освободените документи се отнасят за периода март-декември 2009 г., уточняват от ведомството. Появата им е точно в момент, когато продължава спора около личната коренспондеция на бившия държавен секретар и първа дама на Съединените американски щати. 
Федралният съдия разпореди на всеки 30 дни да бъде публикувана нова партида документи, като до края на януари 2016 г. над 55 хил. писма на Хилари трябва да станат публично достояние. 
На свой ред кандидатът на демократите за президентския пост заяви, че се радва за освобождаването на документите, тъй като информацията в тях „е била обработена по подходящ начин“.

Изгоден ли е Grexit за Кремъл?

http://www.klassa.bg/News/Read/article/255163_%D0%98%D0%B7%D0%B3%D0%BE%D0%B4%D0%B5%D0%BD+%D0%BB%D0%B8+%D0%B5+Grexit+%D0%B7%D0%B0+%D0%9A%D1%80%D0%B5%D0%BC%D1%8A%D0%BB%3F

 Москва и гръцката карта

На преден план ще излезе социално-икономическият и вътрешнополитически хаос, в който ще потъне държавата, неуспяла да остане в привилегирования, но взискателен клуб на страните, които държат втората по значение световна валута. Никой няма да спечели от фалита на Гърция, включително и Русия. Тя няма да извлече никакви ползи от т.нар. Grexit - нито икономически, нито политически, нито стратегически.

Кремъл разиграваше гръцката карта, защото гледаше на Гърция като на пълноценен член на еврозоната и на Европейския съюз, а надеждите на Москва бяха, че гръцкият премиер Ципрас (който за три месеца два пъти се срещна с руския президент Путин) ще може да бъде използван за внасянето на разкол в редиците на ЕС - и най-вече по въпроса за санкциите срещу Русия.

Разбира се, евентуалното излизане на Гърция от еврозоната не означава и излизане от ЕС. Но е пределно ясно, че възможностите Гърция да бъде използвана като Троянски кон в Брюксел вече са силно ограничени.

Русия едва ли ще поиска да сключи геостратегически съюз с отдалечаващата се от европейците Гърция. Тоест, напразни са опасенията на някои западни политици, че след т.нар. Grexit Атина ще се насочи към сближаване с Москва, което пък може да дестабилизира южния фланг на НАТО в Европа.

Турция е много по-важна от Гърция

Всеки опит на Кремъл за военно-политически интимности с Гърция неизбежно ще предизвика рязка отрицателна реакция от страна на Турция, чиито отношения с гърците са традиционно напрегнати. В Анкара и така са раздразнени както от руската анексия на Крим и усилващия се натиск спрямо местните кримски татари, така и от позицията на Москва по въпроса за геноцида над арменците.

Кремъл едва ли ще се реши да влоши още повече отношенията с Турция - просто тази страна е за него несравнимо по-ценна от Гърция. Включително в газотранспортната сфера, която в момента е много важна за Москва. Защото нали потокът е "турски", а не "гръцки".

Русия не би могла да има и икономическа полза от излизането на Гърция от еврозоната. Разбира се, Москва може да изключи Гърция от ембаргото, наложено на държавите от Европейския съюз, в резултат от което руският пазар ще бъде снабден с огромно количество евтини гръцки праскови. Това донякъде ще разшири оскъдния асортимент на руския пазар, но други ползи не се очертават. Още повече, че една фалирала и преминала към слабата драхма Гърция определено няма как да стане едър купувач на руска продукция.

Андрей Гурков

И още нещо: Гърция, която е силно зависима от руския газ, положително ще поиска значителни ценови намаления от Газпром, а паралелно ще намали потреблението на синьото гориво. Така че в този план Русия по-скоро ще понесе загуби, макар и не твърде големи - в последните години Гърция е получавала по 3 милиарда кубически метра руски газ, а миналата година - по-малко от 2 милиарда.

Заплаха за плановете на Газпром

Много по-големи могат да се окажат щетите, които задаващият се в Гърция хаос ще нанесе на плановете за строителството на "Турски поток" на гръцка територия. Сроковете за реализацията на този проект и без друго са доста амбициозни. А очертаващата се в Гърция неразбория (за която никой не знае колко ще продължи) неизбежно ще доведе до срив на набелязания график - с всички произтичащи от това финансови и логистични последствия за Газпром.

Освен това евентуалното излизане на Гърция от еврозоната вероятно ще удари силно непосредствените ѝ съседи Македония и Сърбия, на чиято територия Газпром иска да прокара продължение на "Турски поток". Във финансовия сектор на тези (и редица други) балкански страни гръцките банки играят важна роля. И ако т.нар. Grexit се случи, те ще фалират.

Европейският съюз и неговият спасителен механизъм ще могат да помогнат на България и Румъния, ако кризата засегне и тях, но никой не знае какво ще се случи с банките и икономиките на държавите, които не членуват в Общността. От всичко това излиза, че Русия не може да очаква ползи от излизането на Гърция от еврозоната - точно обратното дори. Затова е най-добре Москва да вземе пример от своя съюзник Китай, който (чрез изявление на премиера Ли Къцян) даде на европейците ясно да разберат, че е заинтересован "от процъфтяваща Европа, единен Европейски съюз и силно евро". И затова в труден момент е готов да помогне за преодоляването на гръцката криза.

Привърженици на бит-монетите виждат потенциал в гръцката криза

http://www.klassa.bg/News/Read/article/255162_%D0%9F%D1%80%D0%B8%D0%B2%D1%8A%D1%80%D0%B6%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B8+%D0%BD%D0%B0+%D0%B1%D0%B8%D1%82-%D0%BC%D0%BE%D0%BD%D0%B5%D1%82%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B2%D0%B8%D0%B6%D0%B4%D0%B0%D1%82+%D0%BF%D0%BE%D1%82

 Светът очаква със затаен дъх какво ще реши гръцкият народ на предстоящия референдум, пише The Guardian. Ако решението е “да”, Гърция ще приеме спасителния план на Тройката и ще се подложи на финансови ограничения. При “не”, страната ще направи първата крачка към излизане от еврозоната. 
Не всеки се страхува от перспективата за “гърцкото излизане”. Ако разклатената средиземноморска икономика приложни стриктен финансов контрол, за привържениците на бит-монетите това ще означава край на хубавите дни за виртуалните пари. 
На теория, когато конвенционалната финансова система има проблеми, алтернативните валути, каквато са бит-монетите, имат шанс да покажат потенциала си. Децентрализирана им природа прави невъзможен контрола от страна на която и да е централна банка и те могат да се превърнат в идеален инструмент за изнасяне и внасяне на пари в държавата без правни последствия. 
Това е причината, която накара съоснователят на компанията за обработка на транзакции с бит-монети Bitpay Тони Джалипи да напише в Twitter, че очаква цената на виртуалната валута да се увеличи до между 610 и 1250 долара, ако Гърция напусне еврозоната. В момента цената на валутата е 250 долара. 
Една от причините, заради която привържениците на бит-монетите гледат на кризата като на добра възможност са спомени от предишни кризи в еврозоната. При банковия колапс в Кипър през 2013 година, страната наложи контрол върху капитала, за да предотврати масово изтичане на валута в ситуацията на паника. Този колапс съвпадна с първото голямо увеличение на цената на бит-монетите. В началото на годината тя беше 20 долара и скочи 10 пъти до първите дни на април. Тогава увеличаването на цената на крипто валутата се отдаваше на банковата криза, но според Натаниъл Попър, автор на книгата “Дигиталното злато: неразказаната история на бит-монетите”, увеличението по-скоро е било предизвикано от прилива на пари от Силициевата долина. 

Oпашката на кометата 67Р расте

http://www.klassa.bg/News/Read/article/255161_O%D0%BF%D0%B0%D1%88%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%BA%D0%BE%D0%BC%D0%B5%D1%82%D0%B0%D1%82%D0%B0+67%D0%A0+%D1%80%D0%B0%D1%81%D1%82%D0%B5

  На 13 август 2015 година кометата 67Р/Чурюмов-Герасименко ще достигне най-близката точка до Слънцето от 6.5-годишната си орбита. На уебсайта си Европейската космическа агенция (ЕКА) уточнява, че в перихелия си опашатото небесно тяло ще се намира на около 185 милиона километра от Слънцето между орбитите на Земята и Марс. 
Сондата Rosetta се „срещна“ с кометата на 6 август 2014 година и оттогава се движи заедно с нея, наблюдавайки развитието на ядрото й и заобикалящата я атмосфера, която формира опашката. Ядрото се състои от лед и прах. С приближаването към Слънцето, повърхността на кометата се нагрява и ледът започва да се изпарява. Образувалият се газ повлича със себе си огромни количества прах и формира опашката. 
ЕКА публикува снимка, която Rosetta е заснела на 21 юни на разстояние 177 километра от центъра на 67Р. Някои части на ядрото са огрени от Слънцето, разкривайки различните видове терени на повърхността на небесното тяло. Сондата ще продължи да наблюдава активността на кометата до достигането на перихелия и една година след това до края на експедицията през 2016 година. 

Прогноза за времето - 1 юли

http://www.moreto.net/novini.php?n=293767

Днес времето ще се задържи неустойчиво. Около и след пладне със значителна купесто-дъждовна облачност, на много места с краткотрайни превалявания и гръмотевична дейност. Почти без валежи ще остане в крайните източни райони. Вятърът ще е предимно слаб, за кратко усилващ се по време на максималното развитие на купесто-дъждовната облачност.

Шумоизолиращи стени за магистрали генерират слънчева енергия

http://www.klassa.bg/News/Read/article/255160_%D0%A8%D1%83%D0%BC%D0%BE%D0%B8%D0%B7%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%80%D0%B0%D1%89%D0%B8+%D1%81%D1%82%D0%B5%D0%BD%D0%B8+%D0%B7%D0%B0+%D0%BC%D0%B0%D0%B3%D0%B8%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%BB%D0%B8+%D0%B3%D0%B5%D0%BD%D0%B5%

 Изследователи от Айндховенския технологичен университет в Нидерландия са открили начин да направят звуковите бариери на магистралите както по-приятна гледка за окото, така и съоръжение, което генерира слънчева енергия, пише Discovery News. В рамките на проекта Solar Noise Barriers (SONOB) в продължение на една година екип от висшето учебно заведение ще проучва функционирането при различни условия на луминисцентни соларни панели с височина 5 и широчина 4.5 метра. 
Първите тестове показват, че 1-километрова ограда би могла да осигури електричество за 50 домакинства за една година или за захрани батерията на електрически автомобил, за да измине 900 хиляди километра. “Други предимства са ниската цена на технологията, възможността за производство във всеки желан цвят, както и това, че съоръженията функционират, дори когато е облачно”, казва ученият Майкъл Дебийе. “Това означава, че панелите имат огромен потенциал”, добавя той. 
Малката по размер Нидерландия прави големи крачки в разработването на източници на алернативна енергия, за да постигне целата си да намали с най-малко 40 процента вредните емисии до 2030 година. 

Гръцката криза след инфарктния уикенд: какво се случи досега

http://www.dnevnik.bg/evropa/novini_ot_es/2015/07/01/2563736_gruckata_kriza_sled_infarktniia_uikend_kakvo_se_sluchi/?ref=rss


Миналата седмица за пореден път Гърция и европейските й партньори бяха във "финалните" напрегнати дни до сключването на споразумение. Този път обаче атмосферата беше по-напрегната, защото наближаваше 30 юни – датата, когато изтича спасителния план. В петък Европа очакваше поредната договорка в 12 без 5, до такава обаче така и не се стигна.

"Дневник" обобщава ключовите събития от последните дни, довели до най-инфарктната ситуация до момента в гръцката криза. Всички статии по темата...

Гръцката криза след инфрактния уикенд: какво се случи досега

http://www.dnevnik.bg/evropa/novini_ot_es/2015/07/01/2563736_gruckata_kriza_sled_infraktniia_uikend_kakvo_se_sluchi/?ref=rss


Миналата седмица за пореден път Гърция и европейските й партньори бяха във "финалните" напрегнати дни до сключването на споразумение. Този път обаче атмосферата беше по-напрегната, защото наближаваше 30 юни – датата, когато изтича спасителния план. В петък Европа очакваше поредната договорка в 12 без 5, до такава обаче така и не се стигна.

"Дневник" обобщава ключовите събития от последните дни, довели до най-инфарктната ситуация до момента в гръцката криза. Всички статии по темата...

Американка намери 8.52-каратов диамант в парк в Арканзас

http://www.klassa.bg/News/Read/article/255159_%D0%90%D0%BC%D0%B5%D1%80%D0%B8%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D0%BA%D0%B0+%D0%BD%D0%B0%D0%BC%D0%B5%D1%80%D0%B8+8.52-%D0%BA%D0%B0%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%BE%D0%B2+%D0%B4%D0%B8%D0%B0%D0%BC%D0%B0%D0%BD%D1%82+%D0%B2+%D0%BF%D0%B0%

  Една от най-необичайните туристически атракции в САЩ е щатският парк „Диамантения кратер“ (Crater of Diamonds) в Арканзас, който представя себе си като единственото находище на диаманти, достъпно за публиката, пише Discovery News. Посетителите не само разполагат с 37.5-акров терен, за да търсят скъпоценни камъни, но и могат да задържат намереното. Рейнджърите в парка дори от време на време разорават диамантеното поле, за да улеснят търсачите на съкровища. Вероятно посетителите на парка ще се увеличат, след като американката от щата Колорадо Боби Оскарсън е намерила 8.52-каратов диамант. 
Според официално съобщение на Службата на щатските паркове на Арканзас, Оскарсън е намерила скъпоценния камък след 20-минутно копане в югозападния ъгъл на полето. Първоначално тя е помислила покрия в кал диамант за кварцов кристал заради издължената му форма, но служителите на парка са потвърдили, че е открила истински диамант. Те описват камъка като „удивителен, искрящ с метален блясък, без дефекти кристал с форма на капсула“. 
Оскарсън е нарекла диаманта Есперанца, което е както името на племеницата й, така и испанската дума за „надежда“. Тя посочва, че няма да продава скъпоценния камък, а ще го запази за себе си. Това е петият по големина диамант, откриван в парка. Най-големият камък е бял 16.37-каратов диамант, намерен през 1975 година. Все още няма точна оценка на Есперанца, но според материал на CNN друг от големите диаманти, намерени в „Диамантения кратер“ е продаден за 150 хиляди долара през 1971 година, а днес би струвал 800 хиляди долара. През 2015 година в парка са открити 200 сертифицирани диаманта. 

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване