Съвет от Сидни: Европа да се поучи от твърдия подход на Австралия към бежанците

http://www.mediapool.bg/savet-ot-sidni-evropa-da-se-pouchi-ot-tvardiya-podhod-na-avstraliya-kam-bezhantsite-news238836.html

Австралийският премиер Тони Абът призова Европа да вземе пример от Австралия и да спира бежанските корабчета, които се опитват да достигат бреговете й, предаде ДПА. Абът направи този коментар, след като снимки на удавило се тригодишно момче на турски бряг шокираха света.   "Ако искате да спрете смъртните случаи, ако искате да спрете удавянията, трябва да спрете корабите", каза Абът за местната телевизия Ей Би Си.   "Вчера видяхме по екраните си много тъжна, мъчителна гледка на деца, трагично загинали в морето при незаконна миграция. За щастие сме спрели това в Австралия, защото сме спрели незаконните кораби. Казали сме на каналджиите: "Трафикът ви се закрива." Ако искате хората да останат в безопасност, трябва да спрете незаконната миграция и точно това сме направили ние", заяви премиерът на Австралия.   Твърдите мерки на Австралия за спиране на корабите с бежанци включват вземането им на буксир до Индонезия и използването на австралийските ВМС за връщането им в страната им на произход.   Прибраните в океана мигранти в последните две години са държани в центрове за задържане в сурови условия в Науру и на остров Манус в Папуа Нова Гвинея.   Австралийското правителство е наложило дълбока тайна върху условията на живот в тези центрове и заплашва с две години затвор всеки техен служител, който проговори, отбелязва ДПА.   Правителството казва, че мигрантите от тези лагери никога няма да бъдат допуснати в Австралия, а ще бъдат връщани в страните им на произход или настанявани в Камбоджа или Папуа Нова Гвинея.   Тази сурова политика рязко е намалила броя на корабите с мигранти в последните две години, но поражда критики от международната общност, отбелязва ДПА.

Джихадисти на ИД взривиха погребални кули в Палмира

http://svetoven.pogled.info/news/67375/Dzhihadisti-na-ID-vzriviha-pogrebalni-kuli-v-Palmira

/Поглед.инфо/ Джихадисти на групировката ”Ислямска държава” са взривили три от известните кули гробници на древния пустинен град на Сирия Палмира.

Цветан Цветанов: С Реформаторите ще се сблъскаме в общини, където трябва смяна на модела

http://www.cross.bg/gerb-partii-pravitelstvo-1479594.html

/КРОСС/ Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов пред "Труд" - Г-н Цветанов, в управляващата коалиция изобщо говорите ли си? Поставихте в словото си за старта на сезона приемането на промените в конституцията, същия ден АБВ се отметнаха от собствените си подписи и торпилират мнозинството от 180 гласа. Ден по-късно те и ПФ бламираха кабинета за антикорупционния закон, нищо че и той беше уж приоритет. Какво се случва?- За конституционните промени аз съм оптимист. Според подкрепата в комисия за проекта към момента може да се формира мнозинство от 170-177 души. - 174 точно, ако не броим евентуална подкрепа от независимите депутати и всички други са в залата.- Убеден съм, че в оставащите дни или седмици до влизането на законопроекта в пленарната зала ще се проведат преговори с другите партии в парламента. Ще предложим това и на БСП, и на АБВ. Разбира се, и на „Атака" можем да предложим това, което бихме искали да реализираме. И съм убеден, че може би ще стигнем до съгласие. При първия вариант на конституционните промени бяхме в невъзможност да съберем 160 гласа за влизане на проекта в пленарна зала. Затова започнаха динамичните консултации между Радан Кънев и Лютви Местан и дадоха резултат. - Има ли общо между оттеглянето на АБВ от проекта за конституцията и думите на премиера, които така и не станаха много ясни - че хората трябва да разберат, че „съдебната реформа е за след Цацаров"?- Не. Цялостната съдебна реформа е дълъг процес

Притокът от мигранти плаши почти половината източногерманци

http://www.mediapool.bg/pritokat-ot-migranti-plashi-pochti-polovinata-iztochnogermantsi-news238835.html

Близо половината източногерманци - 46 процента - казват, че се страхуват от масовия приток на бежанци в Германия, която тази година очаква рекордните за Европа 800 000 мигранти, разкрива допитване, цитирано от Франс прес.   В цяла Германия 59 процента от запитаните казват, че не се боят от идването на многобройни бежанци, сочи анкетата "Дойчландтренд" за телевизия А Ер Де.   В Източна Германия обаче, където проявите на насилие срещу бежанци нараснаха в последно време, от притока на бежанци се страхуват 46 процента от запитаните, далеч повече, отколкото в Западна Германия, където този страх се споделя от 36 процента от анкетираните, посочва А Ер Де.   За цялата страна 87 процента от анкетираните казват, че се срамуват от проявите на насилие срещу бежанците, а 11 процента заявяват, че не се срамуват. 95 процента от анкетираните приветстват помощта, която частни лица оказват на мигрантите.   50 процента от анкетираните смятат, че властите не полагат достатъчно усилия да защитят бежанците от нападения, а 40 процента са на обратното мнение.   Допитването е направено на 31 август и 1 септември сред 1001 души.

Ковачки къса с БДЖ, ще си вози товарите със своя компания

http://offnews.bg/news/n_1/n_554806.html

ЖП компанията на бизнесмена Христо Ковачки е получила сертификат за безопасност от агенция "Железопътна администрация". Това съобщиха за OFFNews от транспортното министерство.  „ТБД Товарни превози“ получи лиценз преди два месеца, сертификатът дава карт бланш за сключване на договор с Национална компания "Железопътна инфраструктура" за достъп до релсите. Най-вероятно от новия отоплителен сезон компанията ще превозва товари като пълноправен участник в движението на товарните влакове.   Ковачки отдавна иска да се откаже от услугите на  "БДЖ-Товарни превози", които возят въглищата от мините до тецовете му. Бизнесменът е най-големият клиент на железниците, той осигурява около 30% от стоките, които транспортира държавната компания.  През януари министърът на транспорта Ивайло Московски заяви по Нова тв: "Ако Христо Ковачки поиска лиценз за товарен оператор, аз не мога да му откажа. Той ще обжалва в съда и ще спечели". От думите му тогава стана ясно, че "осем частни компании конкурират „Товарни превози“ и им намаляват пазарния дял със зловещи темпове". Според него, ако Ковачки получи лиценз, "Товарни превози" ще фалира. Тогава Московски обяви, че фирми на Ковачки дължат на "Товарни превози" между 12 - 15 млн. лева. 

Жени ГЕРБ-Перник пратиха на море деца от ресурсен център със средства от благотворителен базар

http://www.zapernik.com/politika/jeni-gerb-pernik-pratiha-na-more-deca-ot-resursen-centur-sus_39807/

ЖГЕРБ-Перник подпомогнаха лятната почивка на деца от ресурсен център. Дамите от структурата организираха благотворителен базар, а събраните средства бяха дарени на директора на ЦНСТ в кв. „Драгановец“.

Парите ще послужат за да могат децата да отидат на море. Инициативата бе осъществена с помощта на модна къща„Бюти Енджълс” , които осигуриха бижутата и дрехите за базара. „Доволни сме, че успяхме да сбъднем идея, която ще направи децата и младежите от...

Продължава

Сблъсъци между полиция и бежанци на остров Лесбос

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4961223

Нелегални имигранти и бежанци на остров Лесбос се опитаха да влезнат във ферибот за Атина, който превозва туристи. Хвърляха камъни срещу полицията, а те ги отблъснаха със светлинно-звукови гранати, съобщи БНР.
Започна прехвърлянето на 10 хиляди бежанци, които до сега спяха на пристанището, на друго място на острова.
Нелегални имигранти и бежанци на остров Лесбос се опитаха да влезнат във ферибот за Атина, който превозва туристи. Хвърляха камъни срещу полицията, а те ги отблъснаха със светлинно-звукови гранати, съобщи БНР. Започна прехвърлянето на 10 хиляди бежанци, които до сега спяха на пристанището, на друго място на острова.

Горанов: Няма пречка компаниите да ползват данъчни складове в съседни страни

http://www.investor.bg/biudjet-i-finansi/333/a/goranov-niama-prechka-kompaniite-da-polzvat-danychni-skladove-v-sysedni-strani-201751/

Липсва конкуренция на пазара на горива, но решението на проблема е извън изпълнителната власт, смята финансовият министър

Спецпрокуратурата разследва трафикантите с "камиона ковчег"

http://www.vesti.bg/bulgaria/sad/specprokuraturata-razsledva-trafikantite-s-kamiona-kovcheg-6042133

Предстои и провеждането на координационна среща в Хага между представители на България, Австрия и Унгария

ООН: 5600 души са влезли в Македония от Гърция в четвъртък

http://svetoven.pogled.info/balkani/news/67374/OON-5600-dushi-sa-vlezli-v-Makedoniya-ot-Gartsiya-v-chetvartak

/Поглед.инфо/ 5600 души са преминали в Македония от Гърция в четвъртък, което представлява увеличение в сравнение с предишните дни, съобщи ООН, като допълни, че данните подчертават нарастващия брой имигранти.

Сблъсъци между полиция и бежанци на остров Лесбос

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4961307

Нелегални имигранти и бежанци на остров Лесбос се опитаха да влезнат във ферибот за Атина, който превозва туристи. Хвърляха камъни срещу полицията, а те ги отблъснаха със светлинно-звукови гранати, съобщи БНР.
Започна прехвърлянето на 10 хиляди бежанци, които до сега спяха на пристанището, на друго място на острова.
Нелегални имигранти и бежанци на остров Лесбос се опитаха да влезнат във ферибот за Атина, който превозва туристи. Хвърляха камъни срещу полицията, а те ги отблъснаха със светлинно-звукови гранати, съобщи БНР. Започна прехвърлянето на 10 хиляди бежанци, които до сега спяха на пристанището, на друго място на острова.

Спектакъл представя на варненци японската култура

http://www.moreto.net/novini.php?n=300439

Уникален творчески пърформанс, наречен "Я", ще гостува във Варна, научи Moreto.net. Целта на заниманието е жителите на града ни да се срещнат отблизо с древната японска култура. Международната продукция „Я " (България, Япония) е интердисциплинарен творчески продукт, който съчетава традиционно японско изкуство и тракийски мотиви, като им придава едно съвременно светоусещане, казва критиката.

Великобритания ще приеме още четири хиляди бежанци (обновена)

http://www.dnevnik.bg/evropa/novini_ot_es/2015/09/04/2603668_velikobritaniia_shte_prieme_oshte_chetiri_hiliadi/?ref=rss


Великобритания ще приеме "хиляди повече" бежанци от Сирия, заяви премиерът Дейвид Камерън, цитиран от "Ройтерс".

Камерън напомни, че Великобритания вече приюти около 5 000 души по създадена европейска схема за презаселване от Италия и Гърция.

"Взимайки предвид мащаба на кризата и страданието на хората, днес може да обявя, че ще направим повече, като предоставим подслон на още хиляди сирийски бежанци", заяви Камерън пред репортери в Лисабон по време на официално посещение в...

Химна на Република България в програмата по Таекуон-До ITF в СК”Калоян-Ладимекс”

http://www.zapernik.com/sport/himna-na-republika-bulgariya-v-programata-po-taekuon-do-itf-v_39805/

Химна на Република България в тренировъчната програма на СК”Калоян-Ладимекс”.

От тази година в програмата на СК”Калоян-Ладимекс” при започването на всяка тренировка по Таекуон-до ITF...

Продължава

Десислава Танева: Не са издавани фалшиви сертификати, ще изясним проблема с Русия

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4961301

Агенцията за беопасност на храните не е издавала фалшиви фитосанитарни сертификати, съобщи в Русе земеделският министър Десислава Танева. Тя уточни, че Русия още не е уведомила официално България за забраннения вноса на всички продукти с такива разрешителни от 1 септември т.г. "Ще се опитаме да изясним с руската страна откъде е дошло това решение",
Агенцията за беопасност на храните не е издавала фалшиви фитосанитарни сертификати, съобщи в Русе земеделският министър Десислава Танева. Тя уточни, че Русия още не е уведомила официално България за забраннения вноса на всички продукти с такива разрешителни от 1 септември т.г. "Ще се опитаме да изясним с руската страна откъде е дошло това решение",

Станишев: ПАСОК е алтернативата на левия популизъм в Гърция

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4961295

Президентът на ПЕС Сергей Станишев е в Атина, за да изрази своята солидарност с партията преди парламентарните избори на 20 септември, съобщиха от пресслужбата на лидера на ПЕС.
“Днес съм в Атина не само, за да отпразнуваме 41-вата годишнина на една от най-историческите партиип в нашето социалистическо семейство,
Президентът на ПЕС Сергей Станишев е в Атина, за да изрази своята солидарност с партията преди парламентарните избори на 20 септември, съобщиха от пресслужбата на лидера на ПЕС. “Днес съм в Атина не само, за да отпразнуваме 41-вата годишнина на една от най-историческите партиип в нашето социалистическо семейство,

ФАЦ: Все повече българи получават социални помощи в Германия

http://www.mediapool.bg/fats-vse-poveche-balgari-poluchavat-sotsialni-pomoshti-v-germaniya-news238834.html

Все повече имигранти от България и Румъния получават помощи в Германия по програмата за социално подпомагане на безработни "Харц"-4 - и изследователите очакват броят им да нарасне. Същевременно румънците са особено добре интегрирани на германския трудов пазар, пише "Франкфуртер алгемайне цайтунг" (ФАЦ).   Зависимостта на имигрантите от Румъния и България от социални помощи значително се повишава. Актуално проучване на Института за изследвания на трудовия пазар и заетостта към германската Федерална агенция по заетостта сочи, че делът на получателите на помощи по програмата "Харц"-4 от двете страни се е увеличил с почти четири пункта до 17 процента в рамките на година. Същевременно това е с 0,5 пункта повече от средното равнище за всички живеещи в Германия чужденци. Преди отпадането на всички трудови ограничения за гражданите на двете членки на Европейския съюз най-вече Християнсоциалният съюз предупреждаваше за високата цена, която ще има това. Но изследователи доказаха, че имигрантите от двете страни са относително добре заети в сравнение с други групи чужденци и по-рядко получават помощи по "Харц"-4.   Но от началото на годината се наблюдава ясно увеличение на социалните разходи при тях, а Институтът за изследвания на трудовия пазар и заетостта очаква трайно нарастване. Но има разлика в това отношение между българите и румънците, отбелязва "Франкфуртер алгемайне цайтунг". Докато делът на получателите на социални помощи от Румъния се е увеличил със само 2,5 пункта до 11,5 процента и с това доближава нивата при другите имигрантски групи от Близкия изток и Южна Европа, то делът на българите се е увеличил с малко повече от 8 пункта до почти 28 процента. Институтът отбелязва, че при повече от 40 процента става дума за хора, които наред със социалните помощи имат и някакъв доход от трудова дейност.   Бедността зависи от равнището на доходите и колко хора трябва да живеят от тях. Много от мигрантите работят в селското стопанство и строителството. Най-многобройни са получателите на помощи по "Харц"-4 сред румънците и българите в Бремен /34 процента/, Берлин /30 процента/ и Кьолн /28 процента/.   Румънците са търсени на трудовия пазар. Безработицата сред тях е 6,3 процента, като това дори е малко под равнището за цялото население. При българите тя се е увеличила с 0,7 пункта до 15,8 процента. Общо в Германия живеят 625 хиляди души от двете страни, като около две трети са от Румъния. В Берлин, Мюнхен, Франкфурт, Хамбург, Дуйсбург и Нюрнберг има по над 10 хиляди души от двете държави. Най-висок е техният дял в Офенбах, където съставляват 5,4 процента от населението. За 2015 г. се очаква увеличение от 130 хиляди до 150 хиляди души, допълва "Франкфуртер алгемайне цайтунг".

Станишев: ПАСОК е алтернативата на левия популизъм в Гърция

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4961288

Президентът на ПЕС Сергей Станишев е в Атина, за да изрази своята солидарност с партията преди парламентарните избори на 20 септември, съобщиха от пресслужбата на лидера на ПЕС.
“Днес съм в Атина не само, за да отпразнуваме 41-вата годишнина на една от най-историческите партиип в нашето социалистическо семейство,
Президентът на ПЕС Сергей Станишев е в Атина, за да изрази своята солидарност с партията преди парламентарните избори на 20 септември, съобщиха от пресслужбата на лидера на ПЕС. “Днес съм в Атина не само, за да отпразнуваме 41-вата годишнина на една от най-историческите партиип в нашето социалистическо семейство,

Ан Хатауей вече губи роли от по-млади актриси

http://www.vesti.bg/razvlechenia/shoubiznes/an-hatauej-veche-gubi-roli-ot-po-mladi-aktrisi-6042132

В интервю за "Гламър" Хатауей обяснява, че няма право да се оплаква от ситуацията, тъй като преди няколко години тя самата е била облагодетелствана от нея

Планирани прекъсвания на електрозахранването на територията на Пернишка област, обслужвана от ЧЕЗ, за периода 07-12 септември 2015 г

http://www.zapernik.com/biznes/planirani-prekusvaniya-na-elektrozahranvaneto-na-teritoriyata-na-pernishka-oblast-obslujvana_39806/

Уважаеми клиенти,

ЧЕЗ осъществява амбициозна инвестиционна програма за подобряване на услугите за своите клиенти. Компанията всекидневно извършва дейности, свързани с изнасяне или рециклиране на електрически табла, ремонт на съоръжения по електрическите мрежи средно и ниско напрежение, присъединяване на клиенти, кастрене, профилактика на трафопостове и други. Успешната реализация на тези мерки налага кратковременни прекъсвания на електрозахранването.

Планираните изключвания...

Продължава

Ал. Морфов: Оттеглям се, за да назначат някой близък на това чалга правителство

http://scene.actualno.com/Al-Morfov-Ottegljam-se-za-da-naznachat-njakoj-blizyk-na-tova-chalga-pravitelstvo--news_493738.html

Този път не избухнах, защото виждам, че няма никакъв смисъл. Предпочитам аз да се оттегля, може пък да назначат някой, който е близък до това чалга правителство, и той да може да издейства по-добри условия за съществуването на театъра. Това заяви в интеврю за БГНЕС режисьорът Александър Морфов, който днес подаде оставка като директор на Народния театър „Иван Вазов”. „Не е тайна за никого, че аз не съм обичан от управляващите, както и, че и аз не ги обичам и ги презирам. Моят

КНСБ: 45 бранша вече имат договорени минимални осигурителни доходи

http://society.actualno.com/KNSB-45-bransha-veche-imat-dogovoreni-minimalni-osiguritelni-dohodi-news_493737.html

Минималните осигурителни доходи за догодина за 45 бранша вече са договорени, съобщиха от КНСБ. До 10 септември се очакват поне още 4 споразумения с бизнеса, с което ще бъдат обхванати над 1 милион и 200 хиляди от работещите. Средният ръст на минималните осигуровки до момента е около 8 на сто – двойно по-висок от миналогодишния, предаде БНР. "Тази година постигнатите споразумения с бизнеса са повече от тези през миналата и вече обхващат повече от половината икономически дейности. Наблюдав

12 години затвор за изверг, пребил до смърт приятел по чашка

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4961231

12 години затвор при първоначален строг режим даде окръжният съд в Търново на 53-годишния Димитър Кумбиев от Горна Оряховица, който смаза от бой приятел по чашка в търновския квартал
12 години затвор при първоначален строг режим даде окръжният съд в Търново на 53-годишния Димитър Кумбиев от Горна Оряховица, който смаза от бой приятел по чашка в търновския квартал "Чолаковци" след пиянска свада. Убийството бе извършено на 13 октомври м.г., а Димитър бе арестуван три дни по-късно.

Удавилото се дете Айлан бе погребано в родния си град Кобани (видео)

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/09/04/2603653_udaviloto_se_dete_ailan_be_pogrebano_v_rodniia_si_grad/?ref=rss


Двете сирийчета и майка им, които се удавиха тази седмица в опит да стигнат до гръцкия остров Кос, бяха погребани днес в северния сирийски град Кобани, съобщи очевидец на "Ройтерс".

В трагедията от тази седмица, превърнала се в един от последните символи на мащабите на кризата с имигрантите и бежанците, сред 12-те загинали са още майката Рехан Кюрди и Галип - 5-годишното братче на 3-годишния Айлан. Снимките с изхвърленото от прибоя кра Бодрум телце на Айлан, обикалят медиите и...

Пет коли изгоряха в квартал Кючук Париж в Пловдив

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4961281

Пет автомобила пострадаха при пожар, избухнал миналата нощ в петък на паркинг пред кооперация на бул. "Александър Стамболийски" в квартал Кючук Париж в Пловдив.
Сигналът за горящите коли е получен около 3 часа в петък в Първо РУ на МВР и незабавно на мястото на инцидента са изпратени екипи на полицията и пожарната.
Пет автомобила пострадаха при пожар, избухнал миналата нощ в петък на паркинг пред кооперация на бул. "Александър Стамболийски" в квартал Кючук Париж в Пловдив. Сигналът за горящите коли е получен около 3 часа в петък в Първо РУ на МВР и незабавно на мястото на инцидента са изпратени екипи на полицията и пожарната.

Путин: Кризата с мигрантите в ЕС бе очаквана

http://www.cross.bg/siriya-pytin-politika-1479592.html

/КРОСС/ Кризата с мигрантите в Европа бе „напълно очаквана“, Русия е предупреждавала за това много пъти, заяви Путин, отговаряйки на въпрос на журналисти на Източния икономически форум във Владивосток. От началото на 2015 г. на територията на Евросъюза са пристигнали над 340 хил. мигранти. Според експерти, ситуацията с нелегалните мигранти в момента в страните от ЕС е най-лошата криза с преселение на хора от времето на Втората световна война. В същото време вътре в Европа няма единно мнение за това, как да бъде разрешен проблемът. „Ние в Русия, и в частност аз, казвахме, че ще има големи широкомащабни проблеми, ако нашите така наречени западни партньори водят такава погрешна политика, особено външна политика, в регионите на мюсюлманския свят, в регионите на Близкия изток и Северна Африка. Те продължават да водят такава политика”, каза Путин. “Що за политика е това? Става дума за налагане на собствените стандарти, без да се вземат предвид историческите, религиозните, националните, културните особености на тези региони… Това е преди всичко политика на нашите американски партньори. Европа сляпо следва тази политика в рамките на така наречените съюзнически задължения, а после сама поема товара”, добави той. Официалният представител на Белия дом Джош Ърнест по-рано заяви, че Вашингтон е „готов да предостави на ЕС техническа експертиза“ за решаване на проблема с мигрантите

България може да сключи споразумения за ползване на акцизни складове със съседни държави

http://www.cross.bg/bulgariya-donchev-tomislav-1479593.html

/КРОСС/Вицепремиерът по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев се ангажира да предложи сключването на междуправителствени споразумения за ползване на акцизни складове в съседни на България държави. Това стана ясно от думите му в отговор на въпроса на народните представители от Реформаторският блок (РБ) Петър Славов и Мартин Димитров относно икономически фактори, отговорни за недостатъчната конкуренция и оставащите високи цени на горивата при ниски котировки на барел петрол и отслабващ долар. Мартин Димитров конкретно предложи за начало България да сключи междуправителствени споразумения с Гърция и Румъния, които да позволят на вносителите на горива да ползват техни акцизни складове. Томислав Дончев поиска от депутата конкретен текст. В ситуация, в която горивата на пазара са скъпи, държавата не трябва да отхвърля никакви идеи за решаване на въпроса, включително и екзотични, допълни вицепремиерът. Мерките от страна на държавата на пазара на горива трябва да са перманентни и на всички фронтове, обяви Томислав Дончев като подчерта, че в никоя европейска страна държавата не се меси на пазара, а гарантира наличието на конкуренция. Той отново лансира тезата на управляващите, че тази мярка минава през по-силна и работеща Комисия за защита на конкуренцията

Полицаи разбиха нова лаборатория за пико

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4961279

За пореден път служители на отдел Криминална полиция при ОДМВР Бургас задържаха лица непосредствено след производството на метаамфетамин (пико) в несебърския квартал “Черно море “. При проведената полицейска операция са задържани 27 год. Б.К. от Несебър и 25 год. В.К. от гр. Хисаря. При задържането са установени вещи и предмети използвани при
За пореден път служители на отдел Криминална полиция при ОДМВР Бургас задържаха лица непосредствено след производството на метаамфетамин (пико) в несебърския квартал “Черно море “. При проведената полицейска операция са задържани 27 год. Б.К. от Несебър и 25 год. В.К. от гр. Хисаря. При задържането са установени вещи и предмети използвани при

"Билд": Меркел разработва план за справяне с бежанската криза

http://svetoven.pogled.info/evropa/news/67373/Bild-Merkel-razrabotva-plan-za-spravyane-s-bezhanskata-kriza

/Поглед.инфо/ Федералният канцлер Ангела Меркел очевидно се е захванала сериозно с търсенето и намирането на решение за бежанската вълна, която залива Европа.

Финансовият министър: Ако липсва конкуренция в данъчните складове, отговорна е КЗК

http://www.dnevnik.bg/biznes/companii/2015/09/04/2603643_finansoviiat_ministur_ako_lipsva_konkurenciia_v/?ref=rss


Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), а не изпълнителната власт е отговорна за  липсата на конкуренция за площите в данъчните складове, обслужващи търговците на горива. В следващия си състав регулаторът трябва да положи ясно изявени усилия за решаването на този проблем, препоръча финансовият министър Владислав Горанов по време на парламентарния контрол. 

Горанов коментира констатациите на комисията от 2011 г., за които тези дни напомни говорителят й Марио Гаврилов: че 80% от...

ЕЦБ сви прогнозата си за ръста на еврозоната

http://www.mediapool.bg/etsb-svi-prognozata-si-za-rasta-na-evrozonata-news238833.html

Европейската централна банка понижи прогнозите си за икономически растеж в еврозоната за тази и следващите две години, съобщи президентът на банката Марио Драги. Централната банка намали и очакванията си за инфлацията през тази година. Според новите изчисления през 2015 г. потребителските цени ще се повишат само с 0.1 на сто. Според новите прогнози икономическият растеж в еврозоната ще се забави до 1.4% през 2015, 1.7% през 2016 и 1.8% през 2017 г. Причината за това е основно ситуацията в развиващите се страни, обясни Марио Драги. Инфлацията ще остане много ниска, но в дългосрочен план се запазва целта от близо до 2%. Драги не изключи възможността програмата за изкупуване на държавни облигации да продължи и след септември догодина. "Ние смятаме, че Европейската централна банка може да изкупува повече от поставения лимит от 25% в случаите, когато няма да се окаже в ситуацията да притежава блокиращ пакет. В тези случаи може да се стигне до увеличение от 25 на 33%", каза Марио Драги. През март Европейската централна банка започна ежемесечно изкупуване на държавни облигации за 60 млрд. евро. Цялата програма е за над един трилион евро. Към момента не са обсъждани конкретни промени, ако се наложи да се стигне до продължаване на програмата.

Лека кола запали в движение и изгоря на магистрала „Хемус”

http://pik.bg/лека-кола-запали-в-движение-и-изгоря-на-магистрала-„хемус”-news393633.html

Лека кола запали в движение и изгоря на магистрала „Хемус”

Лек автомобил се е запалил в движение и е изгорял на автомагистрала „Хемус” в района на Провадия, съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР – Варна.

Снощи около 00:20 часа е получен сигнал за пожар в лек автомобил, движещ се по автомагистрала „Хемус”, в посока Варна, възникнал в района на град Провадия. Няма пострадали хора. Причината за инцидента е късо съединение. Изгорял е целият автомобил.

Отново напрежение и сблъсъци в Гърмен

http://www.cross.bg/gurmen-kapitanova-kvartal-1479591.html

/КРОСС/ Възникнал е физически сблъсък между двама мъже от циганския кв. „Кремиковци" и жители на Гърмен. Инцидентът станал снощи в землището на село Марчево, съобщава БНР. Само ден по-рано от кмета Минка Капитанова дойде предупреждението, че ситуацията отново излиза извън контрол. Община Гърмен е забранила провеждането на протестни шествия. Въпреки това всяка вечер жители на селото излизат на демонстративен поход до разклона за квартал „Кремиковци". Там трябва да бъдат съборени още 119 незаконни постройки. Скандал между циганите и част от протестиращите довел до физическата саморазправа. 36-годишен мъж от ромския квартал е бил ударен с тъп предмет по главата и е получил леки наранявания. Направен му е медицински преглед и е освободен за домашно лечение. Служителите на реда са започнали разследване, за да установят всички участници в инцидента. Два дни по-рано с изпочупени прозорци осъмна сградата на общината. Кметицата твърди, че служители на общината също са заплашвани. Персонално към нея също била отправена закана за саморазправа. Заради това Капитанова ще поиска лична охрана. В края на юни в циганския квартал започна събарянето на незаконните къщи. Две седмици по-късно бе преустановено. Причината - жалба в Европейския съд по правата на човека. Той издаде привременна мярка, изискваща да се спазва правото социално уязвимите семейства да бъдат подсигурени с временни жилища

Квебек е готов да приеме хиляди сирийски бежанци

http://www.mediapool.bg/kvebek-e-gotov-da-prieme-hilyadi-siriyski-bezhantsi-news238832.html

Квебек е готов да приеме "стотици, дори хиляди" сирийски бежанци. Това заяви премиерът на канадската провинция Филип Куяр и прикани политическите партии в страната, започнали предизборна кампания, да се произнесат ясно по въпроса, предаде Франс прес.   "Трагично е, че снимката на едно мъртво дете събуди съвестта ни", добави премиерът на Квебек по повод съдбата на малкия сирийски удавник, чиято снимка обиколи света.   "За него е вече твърде късно, но още има време да действаме за благото на другите и да им протегнем ръка, както често сме правили тук, в Квебек, много пъти и както трябва да постъпим и сега", заяви Куяр, напомняйки как провинцията е дала убежище на хиляди бежанци от войната във Виетнам, т. нар. хора от лодките, в края на 70-те.   От началото на годината Квебек е приел 643-ма сирийски бежанци от общо "над 1900", очаквани до края на декември. "Но според мен можем и трябва да направим повече, много повече", каза премиерът.   Към 24 август Канада е приела 1074 бежанци от Сирия, а вече се е ангажирала за три години да приюти 10 000 души, сочат данни на имиграционните власти. Около 1300 души вече са настанени в Канада в рамките на програма, обявена през юли 2013 г.

ЕС: Държавите от съюза не могат да забраняват ГМО

http://www.moreto.net/novini.php?n=300442

Комисията по земеделието в Европейския парламент отхвърли проектозакона на Европейската комисия, който би позволил на държавите членки отделно да забраняват или ограничават използването на одобрени на европейско ниво генно-модифицирани организми на територията си, съобщи ЕП в прессъобщение.

„Еврофутбол: "България ще падне от Италия

http://www.cross.bg/leva-bulgariya-italiya-1479590.html

/КРОСС/ Италия ще победи България като домакин в мач от европейските квалификации за Евро 2016 - това определи „Еврофутбол", след като обяви коефициентите за двубоя в Палермо: Италия - България Сингъл, Live „1"-1.37 „Х"-3.50 „2"-5.40 Ето и останалите интересни срещи в предстоящите дни:България /19/ - Шотландия /19/ Сингъл, Live „1"-2.73 „Х"-2.84 „2"-1.96Румъния /21/ - България /21/ Сингъл, Live „1"-1.54 „Х"-3.05 „2"-4.46Германия - Полша Сингъл, Live „1"-1.30 „Х"-3.70 „2"-6.40Унгария - Румъния Сингъл, Live „1"-2.17 „Х"-2.80 „2"-2.63Португалия - Франция Сингъл, Live „1"-2.44 „Х"-2.73 „2"-2.36Русия - Швеция Сингъл, Live „1"-2.08 „Х"-2.80 „2"-2.75Испания - Словакия Сингъл, Live „1"-1.24 „Х"-4.00 „2"-7.00Швейцария - Словения Сингъл, Live „1"-1.50 „Х"-3.20 „2"-4.50Чили - Парагвай Сингъл, „1"-1.67 „Х"-3.05 „2"-3.68Кения - Замбия Сингъл, „1"-2.33 „Х"-2.69 „2"-2.33Зимбабве - Реп. Гвинея Сингъл, „1"-2

Петима пострадаха в пожар в приют за бежанци в Германия

http://www.mediapool.bg/petima-postradaha-v-pozhar-v-priyut-za-bezhantsi-v-germaniya-news238831.html

Пет души пострадаха при пожар в приют за бежанци в град Хепенхайм, в западната германска провинция Хесен, съобщи полицията, цитирана от Ройтерс.   Засега не е ясно какво е предизвикало пожара. В Германия, която очаква броят на бежанците и мигрантите да се увеличи четири пъти до 800 000 тази година, имаше над 100 палежа на центрове за бежанци през последните месеци.   "Един от живеещите в приюта се е опитал да се спаси, като скочил от прозорец на втория етаж и е сериозно ранен", каза говорителка на полицията.   Четирима души са пострадали по-леко от вдишване на дим. Повече от 60 бежанци от Сирия, Ирак, Сомалия и Етиопия са настанени в триетажната жилищна сграда.   Пожарът, който по неизяснени причини пламнал до входната врата от вътрешната страна на сградата, бързо бил потушен.

Държавата търси кредит, за да се разплати с американските ТЕЦ-ове

http://www.cross.bg/tzentrali-amerikanskite-elektricheska-1479589.html

/КРОСС/Държавата търси заем в размер до 650 милиона евро, за да се разплати с американските централи и други производители на електрическа енергия. Към момента задълженията към ТЕЦ "AES Марица Изток 1" и Кунтурглобал Марица Изток 3" са в размер на близо 900 милиона лева. Възможно е обаче те да се увеличат в месеците до получаване на заема, каза енергийният министър Теменужка Петкова. Още вчера е стартирала процедурата по търсене на банки кредитори, които да осигурят целеви средства за разплащане на Националната електрическа компания, каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова. „Процедурата стартира, да се надяваме, че ще се развие нормално във времето и ще се явят банки, които да дадат максимално добри условия, които да бъдат в интерес на Българския енергиен холдинг и в интерес на българския енергиен сектор. Това, което е искана сума за финансиране от страна на НЕК, от страна на БЕХ, е финансиране до 650 млн. евро", каза министърът. Чрез тези пари се планира да бъдат погасени задълженията към американските централи, както и към някои други производители на електрическа енергия. Задълженията, които НЕК има към двете американски централи към този момент, са близо 900 млн. лева. Наред с това самата процедура ще се развие във времето, има съответни срокове, които са регламентирани и трябва да бъдат спазени, които предполагат още месец и половина два развитие на процедурата.  

Полша: ЕС може да се сблъска с милиони мигранти, ако не се заеме с причините

http://www.mediapool.bg/polsha-es-mozhe-da-se-sblaska-s-milioni-migranti-ako-ne-se-zaeme-s-prichinite-news238830.html

Европейският съюз трябва да се заеме с причините за пристигането на мигрантите, а не да се фокусира единствено върху разпределянето им по страни, защото иначе може да му се наложи да се справя с милиони новодошли. Това заяви полският външен министър Гжегож Схетина по частното полско радио Зет, предаде Ройтерс.   "Измеренията на миграцията са чудовищни, така че не бива да се занимаваме единствено как да разпределим мигрантите, без да се борим с причините за пристигането им", каза той.   "Трябва да мислим как да спрем нелегалната имиграция. Иначе скоро може да се сблъскаме с 3-4 милиона икономически имигранти", добави Схетина.

Виж селфитата на Бербатов от посрещането в ПАОК (снимки)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4961222

Димитър Бербатов пусна в социалните мрежи две от селфитата, които си направи на стадион
Димитър Бербатов пусна в социалните мрежи две от селфитата, които си направи на стадион "Тумба" в Солун в петък. Над 8000 (според някои медии дори 10-12 хиляди) фенове дойдоха, за да видят на живо най-голяма звезда, обличала черно-бялата фланелка. Бербатов бе учуден и трогнат от невероятното посрещане и това пролича в първите му изявления.

Траурно шествие изпрати двама младежи, загинали при катастрофа край Петрич (Снимки)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4961211

Траурно шествие от автомобили изпрати 25-годишните Илиян Пенев и Георги Стоянов, които загинаха вчера при катастрофа в района на Сондата край Петрич.Траурната кола с ковчега на Георги Стоянов, бе отрупана с цветя, а зад нея колите, в които пътуваха близките му, приятелите му и много петричани образува колона,
Траурно шествие от автомобили изпрати 25-годишните Илиян Пенев и Георги Стоянов, които загинаха вчера при катастрофа в района на Сондата край Петрич.Траурната кола с ковчега на Георги Стоянов, бе отрупана с цветя, а зад нея колите, в които пътуваха близките му, приятелите му и много петричани образува колона,

Със задълбочаването на имигрантската криза подкрепата за Меркел намалява

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/09/04/2603640_sus_zadulbochavaneto_na_imigrantskata_kriza_podkrepata/?ref=rss


Подкрепата за германския канцлер Ангела Меркел намаля на фона на усилията от страна на германското, а и не редица европейски правитества, за справяне с имигрантската криза. Това показват резултатите от проучване на обществената телевизия ARD, цитирано от "Ройтерс".

Рейтингът на Меркел е намалял с 4 процентни пункта до 59%. Макар че популярността й остава висока, спадът за един месец е сравнително рязък. Обикновено стойността се променя с един-два пункта всеки месец. Това е...

Траурно шествие изпрати двама младежи, загинали при катастрофа край Петрич (Снимки)

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4961218

Траурно шествие от автомобили изпрати 25-годишните Илиян Пенев и Георги Стоянов, които загинаха вчера при катастрофа в района на Сондата край Петрич.Траурната кола с ковчега на Георги Стоянов, бе отрупана с цветя, а зад нея колите, в които пътуваха близките му, приятелите му и много петричани образува колона,
Траурно шествие от автомобили изпрати 25-годишните Илиян Пенев и Георги Стоянов, които загинаха вчера при катастрофа в района на Сондата край Петрич.Траурната кола с ковчега на Георги Стоянов, бе отрупана с цветя, а зад нея колите, в които пътуваха близките му, приятелите му и много петричани образува колона,

Фронтът: МВР да не чака, а респектира бг-джихадистите

http://frognews.bg/news_97187/Frontat-MVR-da-ne-chaka-a-respektira-bg-djihadistite/

МВР да се активизира и да не се стига до това българи да съобщават кой къде се изявява като радикален ислямист и привърженик на „Ислямска държава”. Това се посочва в декларация на ПГ на Патриотичния фронт, прочетена от парламентарната трибуна от депутата Юлиан Ангелов.

И прокуратурата започна разследване за трагедията с камиона в Австрия

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/09/04/2603641_i_prokuraturata_zapochna_razsledvane_za_tragediiata_s/?ref=rss


И българската прокуратура започна разследване срещу четиримата мъже, задържани в Австрия заради камионът с намерените мъртви над 70 мигранти, съобщиха от държавното обвинение.

Специализираната прокуратура е образувала наказателно производство срещу: Методи Иванов Георгиев, Цветан Георгиев Цветанов, Касим Хасан Салех за организирана престъпна група. "Делото е образувано след проведени координационни срещи между представители на прокуратурата на България и компетентните австрийски...

Горанов: В момента се разследват 65 митнически инспектори

http://pik.bg/горанов-в-момента-се-разследват-65-митнически-инспектори-news393625.html

Горанов: В момента се разследват 65 митнически инспектори

Приблизително 70% от образуваните досъдебни производства, водени от разследващ митнически инспектор приключват с внасяне на обвинителен акт от прокурор или предложение за решаване на делото със споразумение. Това каза министърът на финансите Владислав Горанов по време на парламентарен контрол.

Общият брой на разследващите митнически инспектори в Агенция "Митници" към момента е 65 души. Той обясни, че към всяка митница има назначени разследващи митнически инспектори. Определянето на техния брой е съобразен с изискванията за осигуряване на ефективно разследване и срочно приключване на досъдебните производства.

"От 1 януари 2012 до края на август 2015 година в Агенция "Митници" са образувани 2772 броя досъдебни производства, като 1759 са образувани за държане и продажба на акцизни стоки без бандерол, 943 - контрабанда на стоки в големи особено големи размери и 69 - за недекларирани по валутния закон парични средства над 10 000 евро. Досъдебните производства, предадени на прокуратурата с мнение за съд за същия период са общо 1915 броя, от които 1329 са приключили с осъдителни присъди или със споразумение по реда на НК", каза Горанов и посочи, че много малка част от тях са прекратени с мнение за реализиране на административна наказателна отговорност.

Горанов прави извод, че този инструмент е ефективен и помага на Агенция Митници да подобрява събираемостта на възложените й от закона държавни вземания. 

Българският остава задължителен в училище

http://www.bnews.bg/article-141089

Депутатите отхвърлиха предложението за изучаване на майчин език в задължителната програма.

Намериха съкровище от 2976 сребърни монети под площад "Света Неделя" в София

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4961205

Съкровище от 2976 сребърни денари, укрито в керамичен съд, намериха археолозите, които проучват площад
Съкровище от 2976 сребърни денари, укрито в керамичен съд, намериха археолозите, които проучват площад "Света Неделя" в София. Съкровището е събирано поне сто години, а монетите са от първи и втори век. Най-ранните са на император Веспасиан (69-79 година), а най-късните-на император Комод (177 -192 година).

Усмивката на Ивет Лалова грейна под Аспаруховия мост във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=300422

Дни, след като като финишира седма на световното първенство по лека атлетика в Пекин, най-добрата ни спринтьорка Ивет Лалова се появи на Стената с велики спортисти на България под Аспаруховия мост във Варна. Портретът на известната спортистка е почти завършен, съобщиха от неправителствената организация "Възрожденци – Варна", които стоят зад проекта, научи Moreto.

Горанов не планира актуализация на бюджета

http://www.cross.bg/goranov-byudzheta-aktyalizatziya-1479588.html

/КРОСС/Няма планове за актуализация на бюджета, заяви министърът на финансите Владислав Горанов. Ако финансовият министър предложи, ще има актуализация на бюджета, заяви наскоро премиерът Бойко Борисов в отговор на въпрос на депутата от БСП лява България Корнелия Нинова. Още преди лятната ваканция на НС БСП поиска актуализация на държавния бюджет и размразяване на 14 социални плащания. Финансовият министър призна, че има определени рискове, свързани с изпълнението на европейските програми, тъй като в края на 2015 година изтичат последните срокове, по които могат да бъдат извършвани плащания за последния програмен период. Там са неизвестните и не мога да ви кажа с висока точност какъв е крайният резултат за приключването на бюджета, каза Горанов. Той обаче увери, че със сигурност усилията на кабинета за повече приходи в бюджета няма да намаляват. "Оттам нататък основната ни задача трябва да бъде в повишаване ефективността на разходите, тъй като само по себе си събирането на повече приходи е добра новина, но ако се харчат неефективно, крайният резултат за обществото си остава нисък", допълни Горанов.  Финансовият министър съобщи, че ще има промени в данъчните закони

Съпругата на футболист от Хамбург едва не му откъсна езика

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4961203

След като латвийският футболист и централен нападател в "Хамбургер ШФ" Артьом Руднев постепенно губи доверието си в клуба, сега той едва не изгуби и езика си, съобщава сайтът на германския вестник "Ди Велт".
През първия сезон на Бундеслигата той успя да вкара 12 гола, а през следващите два - само пет.
След като латвийският футболист и централен нападател в "Хамбургер ШФ" Артьом Руднев постепенно губи доверието си в клуба, сега той едва не изгуби и езика си, съобщава сайтът на германския вестник "Ди Велт". През първия сезон на Бундеслигата той успя да вкара 12 гола, а през следващите два - само пет.

Съпругата на футболист от Хамбург едва не му откъсна езика

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4961150

След като латвийският футболист и централен нападател в
След като латвийският футболист и централен нападател в "Хамбургер ШФ" Артьом Руднев постепенно губи доверието си в клуба, сега той едва не изгуби и езика си, съобщава сайтът на германския вестник "Ди Велт". През първия сезон на Бундеслигата той успя да вкара 12 гола, а през следващите два - само пет.

"Ислямска държава" продължава с разрушаването на Палмира

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/09/04/2603634_isliamska_durjava_produljava_s_razrushavaneto_na/?ref=rss


Членове на джихадистката организация "Ислямска държава" продължи с унищожаването на древните храмове в Палмира в Сирия, предаде "Ройтерс".

"Ислямска държава" е взривила три древни гробници в град Палмира, заяви шефът на департамента по антики на Сирия в петък. Организацията за защитата на световното културно и природно наследство ЮНЕСКО вече призова подобни действия да бъдат обявявани за военни престъпления.

Джихадистите вече унищожиха два от храмовете в града, които...

Важно за всички, които пътуват с тролей във Варна! От понеделник ще има промени!

http://petel.bg/Vazhno-za-vsichki--koito-patuvat-s-troley-vav-Varna--Ot-ponedelnik-shhe-ima-promeni-__125525

фото: live.varna.bg Заради ремонт на участък от бул. "Ян Хунияди" във Варна, от общинската фирма "Градски транспорт" промениха организацията на...

От днес старт на лунната диета! Вижте ден по ден как да се изчистите от отровите

http://petel.bg/Ot-dnes-start-na-lunnata-dieta--Vizhte-den-po-den-kak-da-se-izchistite-ot-otrovite__125522

Приветстваме септември с много настроение и желание да бъдем по-здрави и красиви. Тези ни желания ни напомнят да погледнем към лунния...

Потресаващият разказ на бащата на 3-годишния Айлян: Лодкарят избяга, опитах се да направлявам лодката

http://petel.bg/Potresavashhiyat-razkaz-na-bashhata-na-3-godishniya-Aylyan--Lodkaryat-izbyaga--opitah-se-da-napravlyavam-lodkata__125521

"Помня контрабандиста, който ни взе, представи ни на един турчин и ние се качихме в лодката. Бяхме 13 души, включително лодкарят. Пътувахме...

Протест срещу сливането на спешната помощ в Софийско

http://www.cross.bg/slivaneto-moskov-stolitzata-1479587.html

/КРОСС/Около сто души излязоха на протест пред здравното министерство заради сливането на спешните центрове на София град и областта. Жители на Софийска област - от Годеч, Пирдоп и Челопеч, протестираха срещу сливането на спешни центрове. Хората смятат, че при осъществяване на планираната промяна линейките от столицата ще отиват при тях с огромно закъснение. Депутатът Корнелия Нинова от БСП заяви, че 22 общини остават без грижа, а здравният министър Петър Москов не е потърсил мнението на нито един лекар за сливането. Според нея това ще влоши качеството на спешната помощ, тъй като по думите й към населението на столицата от 2 млн. души ще се добавят още 300 000 човека от областта. Нинова обвини Москов, че прави сливането, за да се усвоят европейски пари. Основните мотиви на здравния министър за този ход са, че според него така ще се осигурят петдесет нови щата на терен, като до този момент те са били административен персонал. Освен това чрез обединението ще бъдат спестени над половин милион лева годишно, които ще отидат за заплати в сектора.  

БСП поиска Борисов да координира всички имигрантски въпроси

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/09/04/2603620_bsp_poiska_borisov_da_koordinira_vsichki_imigrantski/?ref=rss


Парламентарната група на БСП настоява премиерът Бойко Борисов лично да поеме координацията на всички въпроси, свързани с бежанците, а правителството да представи ясно становище по всички въпроси, които се обсъждат в ЕС по темата. За това призоваха в декларацията депутатите от тази политическа сила. Тя бе прочетена от парламентарната трибуна от депутата Ангел Найденов.

В нея се иска и да се предприемат много по-решителни мерки за пресичане на нелегалния трафик на хора, президентът на...

Приходите в бюджета растат с 12% към края на август

http://www.investor.bg/biudjet-i-finansi/333/a/prihodite-v-biudjeta-rastat-s-12-kym-kraia-na-avgust-201747/

В основата на увеличението е по-добрата събираемост на приходите, а не игра с цифрите, категоричен е финансовият министър

Санират 14 общински сгради в София за 1,5 млн. лева

http://pik.bg/санират-14-общински-сгради-в-софия-за-15-млн-лева-news393620.html

Санират 14 общински сгради в София за 1,5 млн. лева

Столичната община ще получи безвъзмездно финансиране по 2 договора за енергийна ефективност на обща стойност около 1,5 млн. лева в 14 общински сгради. Това стана ясно след церемонията по връчване на договорите по програма "Енергийна ефективност и възобновяема енергия", предаде topnovini.bg.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова уточни, че като градоначалник на най-голямата община в България държи много на зелените политики, които са водещи във всички сектори - „Транспорт“, „Управление на отпадъците”, „Строителство” и „Образование”.

По думите й програмата позволява на общината да продължи последователните усилия за мерки в енергийната ефективност в общински сгради и образователни институции. Тя обясни, че чрез единия проект ще се замени скъпото и неефективно гориво в общински сгради с енергийни трески или пелети, което ще позволи намаляване на вредните емисии с 4 хил. тона годишно.

От своя страна енергийният министър Теменужка Петкова връчи същите договори на още 31 общини и 9 малки и средни предприятия. Договори по схемата за енергийна ефективност получиха общините Мадан, Рудозем, Златица, Поморие, Габрово, Бяла (Русе), Златоград, Стралджа, Казанлък, Кнежа, Свиленград, Дряново, Враца, Несебър, Гулянци, Ново село, Павликени, Сливен, Велико Търново, Пловдив, Русе, Бургас, Приморско, Стамболово, Ардино, Лом, Дупница и Смолян.

„Без нашите партньори от Норвегия нямаше да стане възможно това десетки български училища, детски градини, общински сгради да реализират толкова проекти по схемата за енергийна ефективност", заяви Петкова.

Тя каза още, че стартира процедурата за избор на банки-кредитори, които да осигурят финансиране в размер на 650 млн. евро за разплащане на дълговете към американските централи в България.

„Задълженията, които НЕК има само към двете американски централи към този момент са близо 900 млн. лева. Наред с това самата процедура ще се развие във времето. Има срокове, които са регламентирани и трябва да бъдат спазени, което предполага още месец и половина- два за развитие на процедурата“, допълни енергийният министър.

Стана ясно още, че до края на този месец ще се подават оферти за търсене на нефт и газ в блоковете "1-22 Силистар" и "1-14 Терес" в Черно море.  

Търговците по Черноморието не издават касови бележки

http://econ.bg/Новини/Търговците-по-Черноморието-не-издават-касови-бележки_l.a_i.695006_at.1.html

Всеки втори акт, издаден от Националната агенция за приходите, е за липса на касова бележка. Данъчните в Бургас са съставили 230 акта за нарушения на...

Не сме славяни като останалите, показва ново международно изследване

http://interest.actualno.com/Ne-sme-slavjani-kato-ostanalite-pokazva-novo-mejdunarodno-izsledvane-news_493625.html

Международен екип учени оповести комплексно генетично-лингвистично изследване на славяни и балтийци, което показва защо източните и западните славяни си приличат, а южните се различават силно от тях. Изследването на езиците и генетиката на славяните е публикувано в сп. PLoS One. В работата участвали изследователи от много страни, където по-голяма част от населението е от славянски и балтийски народи (Русия, Украйна, Беларус, Литва, Естония, Хърватия, Босна и Херцеговина), а също учени от Велико

Настанените в социален център роми от "Максуда" ще бъдат изведени до края на месеца

http://varna.actualno.com/Nastanenite-v-socialen-centyr-romi-ot-Maksuda-shte-bydat-izvedeni-do-kraja-na-meseca-news_493733.html

д-р Лидия Маринова - заместник-кмет по здравеопазване и социални дейности. Тя уточни, че пребиваващите в центъра роми са 135 и след анкетиране ще бъде оказана помощ на всяко семейство: "Ще предложим най-вероятно помощ на всяко едно семейство, за да могат да си намерят квартира като начало, и да направят първия наем и предплатата, тъй като това са социално слаби хора. Защото трябва да си намерят подслон, трябва да имат и регистрация, иначе не могат дори да си ползват помощите. Като че ли това се

Отново - пиян шофьор причини смъртта на пешеходка

http://burgas.actualno.com/Otnovo---pijan-shofior-prichini-smyrtta-na-peshehodka-news_493730.html

Жена, която пресичала пътното платно в междуселищна отсечка е сбила блъсната фатално от лек автомобил, информира Дарик нюз. На второкласен път ІІ-73 Ришки проход при 71 км. е настъпила катастрофа с участието на "Фолксваген Голф", управляван от 26-годишния Б.Я. от село Костен, Сунгурларе и 82-годишната пешеходка Р.Ч. от Лозарево, пресичаща пътното платно за движение. Пешеходката е транспортирана до МБАЛ - Бургас с автомобил на спешна помощ, настанена в болницата в тежко състояние, където е почи

Международните награди за интерактивен маркетинг IAB MIXX Awards ще се проведат за първи път в България

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4961194

IAB MIXX Awards са награди за интерактивен маркетинг и са се превърнали в еталон за постижение в дигиталния свят. Победителитe вдъхновят интернет общността и посочват бъдещите тенденции в бранша. Те са приети не само като показател номер едно в света за най-добрите кампании, а като състезание за цялата дигитална индустрия.
IAB MIXX Awards са награди за интерактивен маркетинг и са се превърнали в еталон за постижение в дигиталния свят. Победителитe вдъхновят интернет общността и посочват бъдещите тенденции в бранша. Те са приети не само като показател номер едно в света за най-добрите кампании, а като състезание за цялата дигитална индустрия.

Украйна приключи първия етап от "Стената" или "Европейски вал"

http://www.mediapool.bg/ukraina-priklyuchi-parviya-etap-ot-stenata-ili-evropeiski-val-news238829.html

Украйна приключи първия етап от изграждането на граничното укрепление, известно като "Стената", чийто строеж започна през май т. г. в няколко области. По границата с Русия са изкопани почти 400 км ровове, пише в петък украинското издание "Вести", цитирано от ТАСС.   Според Олег Слободян от ръководството на граничната служба, до края на 2016 г. се предвижда да завърши активната фаза от строителството на обекта - няколко реда мрежи, противотанкови ровове и блиндажи, масивни укрепителни съоръжения в критичните зони. Проектът се очаква да бъде изцяло осъществен до 2018 г.   Засега обаче се копаят ровове на отделни отсечки от границата и някои укрепителни съоръжения се очертава да минат право през градини и бостани на местни селяни, пише "Вести" и дава пример с редица села от Харковска област.   "Ние сме до самата граница - има рекичка на 100 метра, оттатък е Русия. По-рано се отбивахме там в магазините, на гости у роднини, до гробищата. Младите ходеха и на работа. Не беше далеч - минаваш мостчето и си там. А сега се налага да минаваме през официалния пункт, това са 10 км отгоре", обяснява местна жителка.   През 2014 г. премиерът Арсений Яценюк нарече проекта "Стената", после го преименува на "Европейски вал". Правителството отпусна за укрепленията 850 милиона гривни (над 38 милиона долара). Очаква се общата им стойност да достигне 4 милиарда гривни - над 180 милиона долара.

На 3 декември Министерският съвет ще внесе отново закона за борба с корупцията

http://www.cross.bg/kyneva-koryptziyata-borba-1479586.html

/КРОСС/На 3 декември Министерският съвет ще внесе отново закона за борба с корупцията по високите етажи. Това заяви на брифинг в парламента вицепремиерът по европейските политики и лидер на ДБГ Меглена Кунева след заседанието на Съвета за развитие. Смятам, че днешното събиране би могло да бъде отправна точка за по-активен диалог и още по-голям резултат. Голяма част от нещата, по които има въпроси, са за между първо и второ четене, посочи Кунева. Тя беше категорична, че по други теми може да има разделение на „леви и десни", но не и по темата за борба с корупцията. Кунева защити философията на закона, като подчерта, че ще отстоява запазването на принципа антикорупционният орган да е единен и да се приемат анонимни сигнали. Аргументът, че с назначаването на директора на Бюрото от МС и след това одобряването му от президента се съсредоточава много власт в МС за сметка на парламента, не е съществен, посочи Кунева. Обратното няма да доведе до резултати, това е модел, който работи навсякъде по света, защото говори за ангажимент на изпълнителна власт, обясни тя. За мен това трябва да бъде независим орган, а не да се борят институциите коя от двете да го направи зависим от себе си, каза тя и допълни, че законът предвижда силен парламентарен контрол. Нещо повече, аз създадох национален съвет за борба с корупцията, който е политически орган и в който участват парламентарните сили

ЦКС е получавал милиони без обществена поръчка за социална услуга

http://www.dnevnik.bg/biznes/companii/2015/09/04/2603631_cks_e_poluchaval_milioni_bez_obshtestvena_poruchka_za/?ref=rss


Централният кооперативен съюз (ЦКС) с години е получавал пари от държавата за доставката на хляб до отдалечени населени места без за това да е провеждана обществена поръчка. Това се разбра от отговора на финансовия министър Владислав Горанов на парламентарен въпрос от депутата от Патриотичния фронт Атанас Стоянов. 

"Без провеждане на обществена поръчка няма как да бъдат предоставени средства на ЦКС, а защо и как това е правено в миналото, е също тема, която трябва да бъде обсъдена",...

2.2% ръст в икономиката на страната отчита НСИ

http://news.ibox.bg/news/id_57929934

Данните са за второто тримесечие на годината и надвишават правителствената бюджетна прогноза

Младеж канабис от склада на полицията в Петрич

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4961170

Полицията в Петрич арестува миналата нощ младеж на 25 години, който проникнал в склада на управлението и се опитал да открадне канабис, който е взет за отговорно пазене като веществено доказателство.
Канабисът е бил веществено доказателство по негово дело. Около 2 часа през нощта Йордан Г. влязъл през дупка в ограда на управлението,
Полицията в Петрич арестува миналата нощ младеж на 25 години, който проникнал в склада на управлението и се опитал да открадне канабис, който е взет за отговорно пазене като веществено доказателство. Канабисът е бил веществено доказателство по негово дело. Около 2 часа през нощта Йордан Г. влязъл през дупка в ограда на управлението,

Бареков: Групата на БДЦ да се прекръсти на две кръгли нули

http://pik.bg/бареков-групата-на-бдц-да-се-прекръсти-на-две-кръгли-нули-news393615.html

Бареков: Групата на БДЦ да се прекръсти на две кръгли нули

Групата на БДЦ щяла да се прекръства и да добавя смешното име „Народен съюз“. Тези депутати влязоха с ББЦ, а сега на името на тази група стоят две имена, които нямат нищо общо с изборите, никога не са се явявали и са две кръгли нули. Това е моето предложение за името на групата, обяви лидерът на ББЦ и евродепутат Николай Бареков в интервю за front.bg.

Той е коментира, че групата върви към разпад. „Тя не е моя, бях ограбен от Христо Ковачки и от депутатите, които влязоха с моето име, моето финансиране и моите идеи в този парламент. Парламентарната група отдавна не носи името на „България без цензура“. В парламента ББЦ има само един народен представител-Мартин Иванов. Всичко останали изневериха на идеите на партията и се продадоха. Според мен групата по един естествен път ще се разпадне и то в близко време, защото на практика депутатите там са глутница вълци, всеки от които е достатъчно агресивен спрямо останалите. Нямат обща спойка, нито общи идеи“, категоричен е Бареков.

Лидерът на ББЦ посочи, че партията усилено се готви за местните избори. Той обяви, че „България без цензура“ се готви усилено за предстоящите местни избори. „Аз очаквам да вземем към 200 000 хиляди в цялата страна. Мария Календерска ще има великолепно представяне в София. Тя ще бъде в тройката, ще имаме сериозно присъствие в Общинския съвет. Очаквам кмет на Сливен с нашата бюлетина- г-н Лечков, кметове на още 10-20 общини в България“, прогнозира Бареков.

Той обяви също, че влиза като опозиция в парламента на предсрочни избори. Очаква разпад до Нова година на две парламентарни групи – Патриотичния фронт и БДЦ и предсрочен вот. „Сериозни рокади предстоят в правителството, реформаторите ще се провалят на местните избори и нямат да имат такива претенции. Очаквам ГЕРБ и ДПС да продължат да управляват“, казва Бареков.

„Категорично ще успея да вкарам депутати на предсрочните избори, ще имам група от верни хора, която няма да се разпадне и аз ще бъда народен представител и в сериозна опозиция. Аз и сега съм единственият опонент на ГЕРБ и Борисов“, обяви той и посочи, че е готов да се откажа от Европейския парламент, ако има възможност да работи за България.

"Ислямска държава" взриви и три от най-красивите кули-гробници в Палмира

http://www.mediapool.bg/islyamska-darzhava-vzrivi-i-tri-ot-nai-krasivite-kuli-grobnitsi-v-palmira-news238828.html

Терористичната организация "Ислямска държава" продължава да унищожава античния град Палмира в сирийската пустиня. След като преди дни взривиха прочутия храм Бел, сега джихадистите са изравнили със земята три от прочутите кули-гробници, предаде Франс прес. Взривени са трите най-добре запазени и най-красиви гробници, които са били построени между 44-та и 103-та година от новия век, съобщи директорът на департамента за древна история и музеи Маамун Абдел Карим. Гробниците са построени между 44 и 103 г. след Христа. Сред унищожените паметници е най-добре запазената от всички в долината – кулата на Елахбел, построена през 103 г. Кулите-гробници са разположени извън градските стени на Палмира в район, известен като Долината на гробниците, където са били полагани мъртъвците на богатите фамилии на древния град. Информацията за новите унищожения идва само дни, след като сателитни снимки потвърдиха, че храмът Бел е изчезнал от лицето на земята, а преди това бе разрушен и храмът Баал-Шамин.

Гей парадът в Белград ще се проведе на 20 септември

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/09/04/2603630_gei_paradut_v_belgrad_shte_se_provede_na_20_septemvri/?ref=rss


Седмицата на Белград прайд тази година ще започне на 14 септември и ще продължи до 20 септември, когато ще се проведе основното шествие в сръбската столица, съобщи BalkanInsight, позовавайки се на организаторите.

Горан Милетич заяви, че очаква не много пречки за организирането на тазгодишното събитие. Той обаче добави, че обществените нагласи към хомосексуалните в Сърбия се променят прекалено бавно.

"Не мисля, че тазгодишното събитие ще промени много общественото мнение....

Виктор Орбан: Европейците ще станат малцинство на собствения си континент

http://www.moreto.net/novini.php?n=300437

Министър-председателят на Унгария Виктор Орбан по време на интервю пред националното радио Kossuth изрази мнение, че ако Европа не защити границите си, то тя ще бъде залята от десетки милиони мигранти. „Реалността е такава, че Европа е застрашена от масов приток на мигранти.

Международните награди за интерактивен маркетинг IAB MIXX Awards ще се проведат за първи път в България

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4961172

IAB MIXX Awards са награди за интерактивен маркетинг и са се превърнали в еталон за постижение в дигиталния свят. Победителитe вдъхновят интернет общността и посочват бъдещите тенденции в бранша. Те са приети не само като показател номер едно в света за най-добрите кампании, а като състезание за цялата дигитална индустрия.
IAB MIXX Awards са награди за интерактивен маркетинг и са се превърнали в еталон за постижение в дигиталния свят. Победителитe вдъхновят интернет общността и посочват бъдещите тенденции в бранша. Те са приети не само като показател номер едно в света за най-добрите кампании, а като състезание за цялата дигитална индустрия.

С децата в почивните дни (5 и 6 септември)

http://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2015/09/04/2602526_s_decata_v_pochivnite_dni_5_i_6_septemvri/?ref=rss


"С децата в почивните дни" е рубрика на "Детски Дневник" за хората, които предпочитат в края на седмицата да изгонят от мислите си служебните проблеми и да се насладят на удоволствието да се забавляват с децата си.

Ако имате информация за интересно предстоящо събитие и искате да я споделите с други родители, пишете ни на dnevnik@dnevnik.bg.

СЪБОТА (5 септември)

София - Скейтборд академия в "Декатлон - Витоша" - от 18.30 ч. Заниманията са за начинаещи фенове на...

Депутат последва 140 свои съпартийци, напуска БСП-Видин

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4961161

Видинският депутат от "БСП лява България" Филип Попов напуска местната партийна организация в знак на протест срещу водената политика и подкрепата към сегашния кмет Герго Гергов за втори мандат. Това обяви на пресконференция Попов и уточни, че до момента около 140 членове на общинската организация на БСП във Видин са подали молби за напускане и
Видинският депутат от "БСП лява България" Филип Попов напуска местната партийна организация в знак на протест срещу водената политика и подкрепата към сегашния кмет Герго Гергов за втори мандат. Това обяви на пресконференция Попов и уточни, че до момента около 140 членове на общинската организация на БСП във Видин са подали молби за напускане и

Велико Търново получава 211 000 евро за енергийна ефективност

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4961160

Община Велико Търново получава 211 000 евро от Европейското икономическо пространство за ремонт на отоплителните инсталации на детски градини и социално заведение. На официална церемония в София министърът на енергетиката Теменужка Петкова връчи разписания договор на заместник-кмета на старата столица Ганчо Карабаджаков.
Община Велико Търново получава 211 000 евро от Европейското икономическо пространство за ремонт на отоплителните инсталации на детски градини и социално заведение. На официална церемония в София министърът на енергетиката Теменужка Петкова връчи разписания договор на заместник-кмета на старата столица Ганчо Карабаджаков.

"Комбина" започва с Пламен Орешарски и Тодор Славков

http://www.vesti.bg/bulgaria/medii/kombina-zapochva-s-plamen-oresharski-i-todor-slavkov-6042130

Пред детектора на лъжата тази неделя ще застане журналистката Илияна Беновска, за да даде своя отговор на въпроса "Кой?"

Работници срещу политическо назначение на Лукарски

http://offnews.bg/news/n_1/n_554788.html

Работници от българо-руското предприятие, базирано в Пловдив, "Автоелектроника" се обявиха срещу смяната на директора си с човек, предложен от СДС, чрез открито писмо до министъра на икономиката и лидер на СДС Божидар Лукарски , председателя на ДСБ Радан Кънев , председателя на предизборния щаб на РБ Найден Зеленогорски и синдикатите КТ "Подкрепа" и КНСБ. Досегашният директор е инж. Славчо Терзиев . На 30 април 2015 г. министър Лукарски издава заповед за смяна на членовете на българската част на съвета в предприятието и назначаването на нов генерален директор - д-р Георги Даракчиев . С тази заповед "рязко се покачи напрежението сред всички работещи в предприятието. Хората са силно обезпокоени за тяхното бъдеще. Ние, от името на всички работещи в предприятието, настояваме да бъде продължен мандатът на сегашния генерален директор инж. Славчо Терзиев", пишат от завода до Лукарски. Работниците заплашват със стачка, ако Лукарски откаже да се срещне с тях. Те са категорични, че, за разлика от Терзиев, новоназначеният директор е партийно назначение и че министърът превръща "всички държавни фирми в "хранилки" за партийните си кадри". Те допълват: "В частност с Ваши заповеди от 30.04.2015 г. и 14.05.2015 г. Вие махнахте държавните служители (които не получават възнаграждение) от Съвета на БРСП "Автоелектроника" и назначихте свои партийни кадри, лица, чиито специалности нямат нищо общо с профила на предприятието, да получават ежемесечно възнаграждение. Тези възнаграждения са за сметка на нас, работещите в предприятието. Всъщност, това е друг вариант на "сопотската" схема, още повече, че същите тези лица (зам.-председател на СДС и председател на СДС-Пловдив) са предложили чрез Вас новата кандидатура за генерален директор на предприятието. От CV-то на новия кандидат е видно, че той е завършил икономика на туризма и от осем години работи като преводач вкъщи. Ние не вярваме, че с тези си умения той ще може да управлява специфичните производствени процеси в БРСП "Автоелектроника"." В писмото от 2 септември, подписано от М. Дойчева, К. Мичева, Б. Сахагян и Т. Колешева, се подчертава, че сегашният директор не е партийно назначение, а работи в предприятието от основаването му. "Господин Терзиев работи в предприятието от началото на неговото основаване през 1986 година. Започнал е като конструктор и последователно е заемал длъжностите: началник конструктивен отдел; ръководител направление в бюро за развойна дейност; заместник-генерален директор по производствените въпроси; заместник-генерален директор по техническите и производствените въпроси. От 1999 г. изпълнява длъжността генерален директор. През всичките години на неговото управление предприятието е било на печалба от стопанската си дейност." OFFNews изпрати запитване до министър Лукарски чрез пресцентъра на Министерството на икономиката във връзка с писмото. В момента, в който получим отговор, ще го огласим.

Билборд в езоповски стил за кмета на Хасково: 20 години на власт не е ли прекалено? (снимки)

http://pik.bg/билборд-в-езоповски-стил-за-кмета-на-хасково-20-години-на-власт-не-е-ли-прекалено-снимки-news393613.html

Билборд в езоповски стил за кмета на Хасково: 20 години на власт не е ли прекалено? (снимки)

Иносказателен билборд с текст в езоповски стил “20 години на власт не е ли прекалено?“, се появи на входа на Хасково откъм Димитровград, малко след детелината на Е-80, на метри от табелата за влизане в града. С по-малки букви отдолу се чете: “Всъщност не са 20 години, все още са само 16. Едно е сигурно - имаме право да решим колко“., пише haskovo.net

Подтекстът е съвсем прозрачен – явно става дума за кмета на Хасково, който вече навъртя 4 мандата, 16 години. Ако спечели пети, ще станат 20 г.

Билбордът е извън очертанията на града, защото ако е в урбанизираната територия, собственикът на рекламното съоръжение ще изпита незабавно кметския гняв, коментираха запознати с този бизнес. Те припомниха как на местните избори преди 4 години стопанинът на подобно рекламно пано на бул. “Съединение” бе принуден на пожар да свали лика на тогавашния опонент на градоначалника, при това в разгара на предизборната кампания.

Основен заподозрян за новия иносказателен билборд на входа на Хасково, разбира се, е главният претендент за кметския стол – ГЕРБ. От пресцентъра на партията обаче категорично отрекоха да имат нещо общо с поставянето му. От БСП също заявиха, че не са поръчвали такова рекламно пано и дори не са го виждали. От младата партия ДЕОС, която също излъчи кандидат-кмет за Хасково и се слави с нестандартните си послания, също отрекоха билбордът да е техен.

ДПС не сме ги търсили. Реформаторите също.

Русия работела за международна коалиция срещу тероризма, без руски военен ангажимент

http://www.mediapool.bg/rusiya-rabotela-za-mezhdunarodna-koalitsiya-sreshtu-terorizma-bez-ruski-voenen-angazhiment-news238827.html

Руският президент Владимир Путин оправи призив за създаване на международна коалиция за борба с тероризма. Той съобщи, че е обсъждал тази инициатива с президента на САЩ Барак Обама, предаде Ройтерс.   Пред журналисти във Владивосток в кулоарите на Източния икономически форум Путин каза също, че води разговори по тази тема с лидерите на Турция, Саудитска Арабия, Йордания, Египет и други страни.   "Ние действително желаем да създадем някаква международна коалиция за борба с тероризма и екстремизма и за целта водим консултации с нашите американски партньори. Аз лично съм разговарял по телефона с президента на САЩ Барак Обама", заяви Путин.   Руският президент добави, че страната му продължава политическите усилия за коалицията и че както показват първите стъпки, инициативата му може да се осъществи.   Путин изрази мнение, че сирийците, които в момента масово бягат към Европа, не бягат от режима на Башар Асад, а от "Ислямска държава", която завладя значителни територии в Сирия и Ирак и извършва зверства. Хората бягат именно от тези зверства, обясни той.   Същевременно Путин заяви, че е още много рано да се говори за военен ангажимент на Русия в Сирия в борбата срещу "Ислямска държава", добавя Франс прес. На въпрос за евентуално включване на Русия във войната срещу "Ислямска държава", руският президент отговори: "Обмисляме различни варианти, но това, за което говорите, не е в програмата ни".   "Прекалено рано е да се каже дали сме готови да го направим. Предоставяме сериозна помощ на Сирия под формата на военна техника и обучение на войските, които въоръжаваме", каза той.   Държавният глава на Русия не даде подробности на какво ниво и в какви условия се прави това военно обучение, нито дали в Сирия има руски военни инструктори.   Съединените щати съобщиха вчера, че проверяват достоверността на слухове, според които Москва води военни операции в Сирия. Вашингтон предупреди, че такива действия, ако се окажат верни, са дестабилизиращи и контрапродуктивни.   Тези слухове, които се разпространяват от няколко дни в близкоизточни вестници, са подхранвани от снимки в социалните мрежи. На тях се виждат военен самолет и дронове, а собствениците на акаунтите твърдят, че машините са руски и снимките са направени близо до Идлиб, в северна Сирия.   Путин изрази мнение, че американските въздушни удари по позиции на радикалната групировка не са особено ефикасни.   В четвъртък ББС съобщи, че на 20 август в Босфора бил забелязан, тежко натоварен, руският десантен кораб от клас "Тапир" ("Алигейтър" според класификацията на НАТО) "Николай Филченков" .   Според експерти, анализирали снимки на кораба, на борда е имало камиони и бронирана техника. Смята се, че е пътувал за Сирия. Скоро след това сирийската армия разпространи видеозапис, показващ в действие съвсем нови наглед бронетранспортьори БТР-82А. Подобни машини досега изобщо не бяха доставяни в Сирия. Цветът и шарките на БТР-ите наподобяваха използваните в руската армия - основание да предположим, че са взети директно от руските армейски запаси. На други фотоси личат руски бронирани коли "Тигър", също неизнасяни преди в Сирия. Материали от този род по принцип изискват предпазливо отношение. Но според Джоузеф Демпси от Международния институт за стратегически изследвания в Лондон, тези кадри - стига да не са фалшификат, са сериозно доказателство, че в Сирия има машини "Тигър" и БТР-82А.

Бъчварова: 1096 СРС-та са поискани, 131 отказани за полугодието

http://frognews.bg/news_97193/Bachvarova-1096-SRS-ta-sa-poiskani-131-otkazani-za-polugodieto/

Общо исканията за ползване на СРС в структурите на МВР през първите шест месеца на 2015 година са 1096, а отказите са 131. Това заяви от парламентарната трибуна вицепремиерът и вътрешен министър Румяна Бъчварова в отговор на въпрос на народния представител от БСП Красимир Янков.

Полиция задържа 39 имигранти, оказа се, че пребивават легално в страната

http://www.mediapool.bg/politsiya-zadarzha-39-imigranti-okaza-se-che-prebivavat-legalno-v-stranata-news238825.html

Общо 39 имигранти бяха задържани в четвъртък вечерта край пернишкото село Голямо Бучино по подозрения, че пребивават нелегално в страната, тъй като нямали документи.   Ден по-късно обаче се оказа, че в момента те се намират в процедура за преценка дали да им дадат хуманитарен статут, или да бъдат издадени заповеди за принудително напускане на страната.   По този повод шефът на пернишката полиция Валентин Бучински коментира в петък, че всичките 39 задържани ще бъдат освободени.

УНИЦЕФ: Не е достатъчно само да сме шокирани – трябват ни бързи и смели действия

http://www.cross.bg/evropa-detzata-detza-1479585.html

/КРОСС/"Съкрушителни кадри на детски тела, изхвърлени от морето по бреговете на Европа... Хора, задушени в багажниците на камиони, докато прекосяват граници... Деца, които биват прехвърляни през телени заграждения от доведените си до крайно отчаяние родители... Свидетели сме на задълбочаване на кризата с бежанците и мигрантите в Европа и това е предпоставка тези шокиращи кадри да не са последните, които ще видим как рикошират със страшна сила в световните медии и в социалните мрежи. Но не е достатъчно светът да бъде шокиран от тези кадри - шокът трябва да бъде последван от също толкова силни и решителни действия. Нека на всички е ясно едно - бедственото положение на тези деца нито е по техен избор, нито е в техния контрол. Те се нуждаят от закрила! Те имат правото на закрила! Ето защо Детският фонд на ООН настоява правителствата спешно да предприемат следните мерки: 1. Защитете тези деца чрез осигуряването на основните услуги, от които те имат спешна необходимост - здравна грижа, храна, емоционална подкрепа и образователни дейности, както и подслон, който да предотвратява раздялата на децата бежанци и мигранти от техните семейства; 2. Изпратете в пограничните райони и зоните на концентрация на бежанци и мигранти обучени специалисти по закрила на детето, за да осигурят нужната подкрепа за децата и техните семейства; 3

Прокуратурата ще разследва трафикантите на бежанци в Австрия и Унгария

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4961154

Днес, 4 септември 2015 г., Специализираната прокуратура образува наказателно производство срещу: Методи Иванов Георгиев, Цветан Георгиев Цветанов, Касим Хасан Салех и др., за престъпление по чл.321 от НК, съобщиха от Прокуратурата. 
Делото е образувано след проведени координационни срещи между представители на прокуратурата на Р България и
Днес, 4 септември 2015 г., Специализираната прокуратура образува наказателно производство срещу: Методи Иванов Георгиев, Цветан Георгиев Цветанов, Касим Хасан Салех и др., за престъпление по чл.321 от НК, съобщиха от Прокуратурата.  Делото е образувано след проведени координационни срещи между представители на прокуратурата на Р България и

Учени: На котката ви не й е мъчно, когато не сте у дома

http://www.vesti.bg/razvlechenia/sveji/ucheni-na-kotkata-vi-ne-j-e-mychno-kogato-ne-ste-u-doma-6042129

Оказва се, че тревожността, която ни съпътства, когато се налага да оставим котката си сама за по-дълго, е неоснователна - котките не показват никакви знаци, че не се чувстват добре, когато стопаните им отсъстват

72 часа арест за тримата, хванати с дрога на "Златни пясъци"

http://www.moreto.net/novini.php?n=300434

Тримата, заловени за наркоразпространение в курорта "Златни пясъци" остават в ареста за 72 часа, като окръжната прокуратура във Варна ще поиска постоянна мярка "Задържане под стража". Това съобщиха оттам за Moreto.

Отново напрежение в Гърмен между българи и роми, един пострадал в здрав сблъсък

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4961141

В Гърмен отново възникна напрежение между българи и роми, но сериозният сблъсък се размина само с един леко пострадал от гетото.
Екшънът се разиграл в четвъртък към 20 часа в полето край село Марчево. Двама мургави мъже с каруци обикаляли в района, където са нивите на българите. Селото си е организирало дежурни патрули,
В Гърмен отново възникна напрежение между българи и роми, но сериозният сблъсък се размина само с един леко пострадал от гетото. Екшънът се разиграл в четвъртък към 20 часа в полето край село Марчево. Двама мургави мъже с каруци обикаляли в района, където са нивите на българите. Селото си е организирало дежурни патрули,

Меле заради орехи прати мъж в болница

http://pik.bg/меле-заради-орехи-прати-мъж-в-болница-news393610.html

Меле заради орехи прати мъж в болница

9 души си спретнаха истинско меле посред бял ден в  с.Кален. Поводът за разпрата бил брането на орехи, съобщават от ОД на МВР Враца.

В сбиването участвали 7 човека от Мездра и още 2 от с. Горна Бешовица.Един от участниците в побоя е транспортиран в болница в гр. София, други двама са получили по-леки наранявания.

Полицейски служители са извършили оглед на мястото, разпитани са участници в побоя. Образувано е досъдебно производство.

Нина Добрев вече няколко дни е в България

http://www.vesti.bg/razvlechenia/shoubiznes/nina-dobrev-veche-niakolko-dni-e-v-bylgariia-6042127

Вчера актрисата сподели снимка и пред Народния театър „Иван Вазов“, където е била на разходка с братовчедка си

Бойко Борисов се срещна с легендата на Милан Франко Барези

http://pik.bg/бойко-борисов-се-срещна-с-легендата-на-милан-франко-барези-news393608.html

Бойко Борисов се срещна с легендата на Милан Франко Барези

Премиерът на България Бойко Борисов се срещна с легендарния футболист на Милан Франко Барези.

Бившият капитан на "росонерите" е в София в ролята на специален гост на стартиралия в началото на месеца и превърнал се в традиционен през последните години Milan Junior Camp. 

Ето какво написа Борисов за срещата със защитника във "Фейсбук":

Днес се срещнах с легендарния футболист на Милан Франко Барези. Заедно обсъдихме посещението му в София, което е свързано с инициатива на италианския отбор за млади футболисти, както и състоянието на спорта в България. Той заяви, че е очарован от топлото посрещане в страната ни. Посочих на Барези, че може да разчита на нашата помощ, ние в момента строим много игрища в цялата страна с хубава настилка, трева и осветление, каквото е необходимо ще го направим. Казах му, че винаги е добре дошъл у нас и че след няколко дни националният отбор по футбол на Италия ще срещне големи трудности в мача си срещу българите.

 

Личните карти с чип ще се издават от 2017 г.

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/09/04/2603624_lichnite_karti_s_chip_shte_se_izdavat_ot_2017_g/?ref=rss


През 2017 г. се планира да започне издаването на лични карти с чип, съобщи министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова по време на парламентарния контрол. Първоначално бе предвидено МВР да започне да издава документите през 2015-2016 г.

Новите документи ще съдържат освен лични данни и информацията от всички регистри за един човек, например за здравното осигуряване, за данъчно-осигурителния статус и т.н. Чипът трябва да позволи личните карти да се използват за електронните...

България, 2015 г.! Молим се на Гърция и Румъния да ни пазят

http://petel.bg/Balgariya--2015-g---Molim-se-na-Gartsiya-i-Rumaniya-da-ni-pazyat-__125519

Илюстрация: Булфото Водят се разговори за съвместна охрана на въздушното ни пространство. Интерес проявявали от Полша, Италия, Гърция и...

Кольо Парамов: Депутат има имот за 40 млн. евро

http://petel.bg/Kolo-Paramov--Deputat-ima-imot-za-40-mln--evro__125518

Всички заменки на земи да влязат в антокорупционния законопроекта. Това предложи по Нова тв финансистът Кольо Парамов. Той даде пример с...

Майката на Баташов - Теодора: Андрей ми се явява насън, всеки ден плача за него

http://petel.bg/Maykata-na-Batashov---Teodora--Andrey-mi-se-yavyava-nasan--vseki-den-placha-za-nego__125517

"Пик" Филмът „С глава в стената”, посветен на 50-годишнината от рождението на аристократа актьор Андрей Баташов /1965-2010/, ще бъде показан...

300 имигранти са избягали от пограничен бежански лагер в Унгария

http://europe.actualno.com/300-imigranti-sa-izbjagali-ot-pogranichen-bejanski-lager-v-Ungarija-news_493725.html

Унгария е затворила основният си контролно-пропусквателен пункт със Сърбия, след като близо 300 имигранти избягаха от намиращ се наблизо бежански лагер, съобщи полицията. „За да предотвратят инциденти, полицията временно затвори за пристигащ трафик магистралния гранично-пропусквателен пункт в Рьоске и пренасочва движението по друг път“, съобщиха властите. Мярката беше взета, след като близо 300 души избягаха през ограда на намиращ се наблизо бежански лагер. „Според полицейски

ЕС ще финансира районите, близки до конфликтите в Близкия изток и Африка

http://europe.actualno.com/ES-shte-finansira-rajonite-blizki-do-konfliktite-v-Blizkija-iztok-i-Afrika-news_493728.html

ЕС предвижда сериозни финансови ресурси за районите, близки до конфликтните точки в Близкия изток и Африка, за да останат бежанците близо до домовете си и в по-подходяща за тях културна среда. Това заяви в Старосел зам.-председателят на Европейската комисия Кристалина Георгиева. По думите ѝ е необходимо също европейските институции да работят по-успешно за отделяне на бежанците от икономическите мигранти, тъй като "не е едно и също да бягаш от война и да търсиш по добро препитание", предаде БНР

Sofia Fun Fest - семеен арт и спортен празник! Всички са поканени! Входът е свободен!

http://games.actualno.com/Sofia-Fun-Fest---semeen-art-i-sporten-praznik-Vsichki-sa-pokaneni-Vhodyt-e-svoboden-news_489393.html

Actualno.com с радост кани всички свои фенове, читатели и почитатели на Sofia Fun Fest 2015, един фестивал за спорт и изкуство. Заповядайте на 19 септември в Sofia Ring Mall, за да се забавляваме, играем, майсторим и творим. Децата ще научат повече за спортовете, които обичат, ще открият нови такива, ще развият нови желания, ще намерят нови приятели и ще бъдат вдъхновени от треньори, преподаватели и легендарни български имена в спорта. В празника ще се включат спортни школи и клубове от широк

Комисията по земеделието в ЕП отхвърли възможността държавите в ЕС да забраняват ГМО

http://www.cross.bg/komisiyata-predlozhenieto-durzhavite-1479584.html

/КРОСС/Комисията по земеделието в Европейския парламент отхвърли проектозакона на Европейската комисия, който би позволил на държавите членки отделно да забраняват или ограничават използването на одобрени на европейско ниво генно-модифицирани организми на територията си, съобщи ЕП в прес съобщение. Аргументът на Комисията, че различните решения на държавите членки в ЕС ще попречат на конкурентоспособността на единния пазар на ЕС и ще поставят под заплаха хранителните производствени центрове на Съюза, които са силно зависими от внос на ГМО. Мнението беше подкрепено от 28 евродепутати в Комисията и беше отхвърлено от 8 души. 6-ма се въздържаха. Преди да се проведе гласуването в пленарна зала, предложението ще бъде разгледано и от Комисията за околна среда на ЕК. "Днешният вот в Комисията изпраща ясно послание: предложението на Комисията да се позволи на държавите отделно да решават дали да забранят или ограничат използването на ГМО трябва да бъде отхвърлено. Не сме създали европейския единен пазар, за да позволим на произволни политически решения да го компрометират", заяви евродепутатът Алберт Дес от Европейската народна партия (ЕНП). Според Дес подходът на Комисията е напълно нереалистичен заради високата зависимост на ЕС от ГМО храна за животни например и някои сектори не биха могли да оцелеят в условия на забрана

IAB MIXX Awards за първи път в България

http://www.vesti.bg/tehnologii/iab-mixx-awards-za-pyrvi-pyt-v-bylgariia-6042128

Международните награди за интерактивен маркетинг ще се проведат през ноември

Държавата улеснява процедурите по вноса на горива

http://offnews.bg/news/n_1/n_554794.html

Правителството ще предприеме мерки за пазара на горивата, които ще са постоянни, а не кампанийни. Това стана ясно от думите на вицепремиера Томислав Дончев по време на днешния парламентарен контрол. Той поясни, че сред идеите за подобряване на ситуацията на пазарите на горива у нас, е либерализация на вноса на горива. Депутатът от Реформаторския блок Мартин Димитров посочи, че такива облекчения на вноса могат да донеса две междуправителствени споразумения за ползване на данъчни складове в Гърция и Румъния, което е позволено от европейското законодателство. Препоръка за ползване на складове в съседни страни се съдържа и в анализа на Комисията за защита на конкуренцията от 2011 г. Причината е, че тогава 80% от собствеността на тези складове у нас е на „Лукойл“, а наемите на складовете са високи, което обезсмисля вноса. Вицепремиерът Дончев лично да се ангажира да предложи сключването на такива междуправителствени споразумения, като поиска от депутата от РБ конкретен текст. Той допълни още, че е нужно и въвеждане на система за ранно предупреждение, която ще анализира пазара на базата на различни показатели, като един от тях е съотношението внесено и произведено гориво, спрямо продадено. Според Дончев такъв анализ би показал много. „Тези данни ще бъдат важни не само по отношение на изпразващите се джобове на потребителите, но и за това, което не влиза в бюджета", обясни вицепремиерът. След отговора на вицепремиера, депутатите от РБ обясниха, че цените на горивата у нас остават високи въпреки по-ниските котировки на петрола на световните пазари. "Сравнено с останалите държави в Европа, горивата у нас са сред най-скъпите, а освен по-ниската цена на петрола, пада и стойността на щатския долар", посочи Петър Славов.

БСП: Борисов лично да поеме бежанците

http://frognews.bg/news_97191/BSP-Borisov-lichno-da-poeme-bejantsite/

„Силно сме обезпокоени от липсата на ясна и изпреварваща събитията правителствена позиция”. Това се казва в декларация на ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ, представена от зам.-председателя на групата Ангел Найденов. Той обясни, че това е основание парламентарната група на левицата да настоява за няколко конкретни мерки.

Кевин Полак, който снима филм у нас, хвали България в инстаграм

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4959845


Актьорът Кевин Полак, който дойде у нас със звездата от “Дневниците на вампира” Пол Уесли, за да снима режисьорския си дебют The Late Bloomer (“Късен пубертет”), похвали България, преди да си тръгне. Той публикува снимки в профила си в инстаграм от няколко централни места в столицата, сред които парка пред Народния театър и жълтите павета.
Актьорът Кевин Полак, който дойде у нас със звездата от “Дневниците на вампира” Пол Уесли, за да снима режисьорския си дебют The Late Bloomer (“Късен пубертет”), похвали България, преди да си тръгне. Той публикува снимки в профила си в инстаграм от няколко централни места в столицата, сред които парка пред Народния театър и жълтите павета.

Бивш общински терен във Варна е продаден на "Кауфланд България" за 18.3 млн. лв.

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/09/04/2603617_bivsh_obshtinski_teren_vuv_varna_e_prodaden_na/?ref=rss


Близо 18.3 млн. лв. е цената, на която дружествата "Спортен комплекс Варна" е продало на командитно дружество с участието на "Кауфланд България" имот от 145 хил. кв. в жилищен комплекс "Бриз юг" във Варна.

Това става ясно от справка в регистъра на Агенцията по вписванията.

Сделката беше одобрена от Общинският съвет във Варна още на 30 март т.г. Процедурата по одобряването се наложи заради факта, че партньори в дружеството "Спортен комплекс Варна" са "Химомипорт" и "Община...

БФС глоби "Лудогорец" и "Ботев", отложи решението за феновете на "Локо" (Пловдив)

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/09/04/2603610_bfs_globi_ludogorec_i_botev_otloji_reshenieto_za/?ref=rss


Дисциплинарната комисия към Българския футболен съюз глоби "Лудогорец" и "Ботев" (Пловдив) заради поведението на феновете им в двубоите от седмия кръг на А група. 

Разградчани ще трябва да платят 2000 лева за хвърляне на многобройни предмети от привържениците при домакинството на "Славия" (1:1). 

Пловдивчани са глобени с 1000 лева за хвърлен единичен предмет и с 300 лева за нерегламентирано използване на пиротехнически изделия. 

В същото време комисията отложи...

АБВ няма да подкрепи промените в Конституцията

http://www.cross.bg/chetene-purvanov-zakon-1479583.html

/КРОСС/АБВ няма да подкрепи на първо четене промените в Конституцията и така приемането им окончателно се отлага за след два месеца най-рано. АБВ повече няма да гласува доверие в аванс, заяви на пресконференция лидерът на партията Георги Първанов. Ако промените в конституцията не съберат 180 гласа в Народното събрание на първо четене, проектът може да бъде гледан на второ четене не по-рано от два и не по-късно от пет месеца след това. Първанов критикува остро начина на вземането на решения в управляващото мнозинство и най-вече това, че не се водят предварителни разговори за постигане на съгласие по важните въпроси като този с антикорупционния закон. Той напомни, че АБВ е осигурила не само един подпис в знак на съгласие за промяна на основния закон, а цели три. Но това не означава, че ще гласува "за" на първо четене, защото по думите му те остават на позицията "срещу" разпределението на политическата и магистратската квота в двете колегии на Висшия съдебен съвет (ВСС) - съдебна и прокурорска. С разделянето шест на шест в прокурорската квота се дава възможност на политиците да блокират работата на прокуратата. Ако това е реформата, и нещото, което иска Европа, нека Брюксел излезе и да го каже, настоя Първанов. Той посочи, че на второ четене АБВ ще подкрепи разделянето на ВСС на две колегии и засилването на правомощията на инспектората, но не и квотното разпределение в колегиите

Внасят антикорупционния закон пак след 3 месеца

http://www.vesti.bg/bulgaria/politika/vnasiat-antikorupcionniia-zakon-pak-sled-3-meseca-6042126

Няма принципни политически различия за приемането на законопроекта, коментира вицепремиерът Румяна Бъчварова

Цитат на деня: Очевидно "Позитано" 20 има проблем с водопровода

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/09/04/2603613_citat_na_denia_ochevidno_pozitano_20_ima_problem_s/?ref=rss


"Очевидно "Позитано" 20 (на този адрес се намира централата на БСП в София - бел. ред.) има проблем с водопроводната система, защото бяха обявили, че всички течове към АБВ са спрени".

Това заяви лидерът на АБВ Георги Първанов по повод скандалите между централното ръководство на БСП и местните им структури за местните избори.

По-късно днес пленумът на БСП ще решава за обезглавяването на две свои структури – в Пазарджик и Видин като мотивът за Пазарджик е, че местните...

Министър Петкова: НЕК полага огромни усилия, за да може да плаща задълженията си

http://pik.bg/министър-петкова-нек-полага-огромни-усилия-за-да-може-да-плаща-задълженията-си-news393606.html

Министър Петкова: НЕК полага огромни усилия, за да може да плаща задълженията си

НЕК полага огромни усилия, така че да може да разплаща своите текущи задължения, но това невинаги се получава. Това каза пред журналисти министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

Петкова припомни, че това се дължи на заложения дефицит в системата, който няма как да бъде преодолян, докато не бъдат предприети другите стъпки за либерализацията на електроенергийния пазар, която ще постави българската енергетика в качествено нова ситуация.

"Това ще означава, че НЕК ще може да се яви на пазара и ще участва като равноправен участник в нея, а няма да обира негативите в цялата система. Тогава се надявам тези проблеми и дефицити наистина да бъде преодолени", подчерта министър Петкова.

Спецпрокуратурата разследва трафикантите на бежанци в Австрия и Унгария

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4961121

Спецпрокуратурата обвини Методи Иванов Георгиев, Цветан Георгиев Цветанов, Касим Хасан Салех и други в организирана престъпна група, съобщиха от държавното обвинение. Те бяха задържани за нелегален превоз на  хора и смъртта на 71 бежанци в камиона ковчег в Австрия. 
Делото е образувано след пкоординационни срещи между представители на българскатра
Спецпрокуратурата обвини Методи Иванов Георгиев, Цветан Георгиев Цветанов, Касим Хасан Салех и други в организирана престъпна група, съобщиха от държавното обвинение. Те бяха задържани за нелегален превоз на  хора и смъртта на 71 бежанци в камиона ковчег в Австрия.  Делото е образувано след пкоординационни срещи между представители на българскатра

С 211 хиляди евро Велико Търново обновява отоплението на забавачки и старчески дом

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4961139

Община Велико Търново получава 211 000 евро от Европейското икономическо пространство за ремонт на отоплителните инсталации на детски градини и социално заведение. На официална церемония в София министърът на енергетиката Теменужка Петкова връчи разписания договор на заместник-кмета Ганчо Карабаджаков.
Община Велико Търново получава 211 000 евро от Европейското икономическо пространство за ремонт на отоплителните инсталации на детски градини и социално заведение. На официална церемония в София министърът на енергетиката Теменужка Петкова връчи разписания договор на заместник-кмета Ганчо Карабаджаков.

Бивш общински имот във Варна е продаден на "Кауфланд България" за 18.3 млн. лв.

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/09/04/2603617_bivsh_obshtinski_imot_vuv_varna_e_prodaden_na_kaufland/?ref=rss


Близо 18.3 млн. лв. е цената, на която компанията "Спортен комплекс Варна" е продала на командитно дружество с участието на "Кауфланд България" имот от 145 хил. кв. в жилищен комплекс "Бриз юг" във Варна.

Това става ясно от справка в регистъра на Агенцията по вписванията.

Сделката беше одобрена от Общинският съвет във Варна още на 30 март т.г. Процедурата по одобряването се наложи заради факта, че партньори в дружеството "Спортен комплекс Варна" са "Химомипорт" и "Община...

През второто тримесечие трудещите се българи са отработили над 1 млрд. часове

http://econ.bg/Новини/През-второто-тримесечие-трудещите-се-българи-са-отработили-над-1-млрд-часове_l.a_i.695003_at.1.html

Трудещите се българи са отработили 1,476 млрд. Часове през второто тримесечие на годината. Всички наети лица през този период се равняват на 3,533...

Индустрията и услугите дръпнаха БВП с 2.2% за година

http://www.mediapool.bg/industriyata-i-uslugite-drapnaha-bvp-s-22-za-godina-news238824.html

През второто тримесечие на 2015 г. брутният вътрешен продукт и брутната добавена стойност отбелязват половинпроцентен ръст спрямо предходното тримесечие, а в сравнение с година по-рано увеличението е съответно 2.2 на сто и 1.8 процента, сочат сезонно изгладените данни на Националния статистически институт, обявени в петък. Според статистиката в периода април-края на юни 2015 г. сме изработили 21.068 млрд. лв. по текущи цени. Преизчислен в евро, брутният вътрешен продукт (БВП) е 10.772 млрд., което прави по 1497 евро на човек от населението. Създадената от отраслите на националната икономика брутна добавена стойност през второто тримесечие на 2015 г. възлиза на 17. 975 млрд. лв. по текущи цени. От данните става ясно, че подобрените резултати се дължат на ръст в индустрията и в сферата на услугите, както и на увеличените сделки с недвижими имоти, докато аграрният сектор свива дела си в добавеното стойност на икономиката. На земеделието вече се падат 4.4%, което е спад с 0.9 процентни пункта спрямо година по-рано. Индустриалният сектор увеличава относителния си дял в добавената стойност на икономиката с 0.2 процентни пункта и достига 30.6%. Относителният дял на добавената стойност, реализирана от дейностите в сферата на услугите, се увеличава до 65% при 64.3% в периода април-юни 2014 г. От статистиката съобщиха още, че по предварителни данни през второто тримесечие на 2015 г. заетите лица в икономиката са 3.5335 млн. души, които общо са отработили в периода 1.4762 млрд. часа. Най-високо е равнището на производителността на труда в индустриалния сектор - 6260.3 лв. брутна добавена стойност (БДС) средно на един зает и 14.6 лв. за един отработен човекочас. В сектора на услугите всеки зает произвежда средно 5271.9 лв. брутно добавена стойност, като за един отработен човекочас се създават средно 12.6 лв. от текущия обем на показателя. Най-ниска е производителността на труда в аграрния сектор - 1076.8 лв. БДС на един зает и 2.7 лв. за един отработен човекочас. Забелязва се лек ръст на крайното потребление с 0.1 на сто през второто тримесечие на 2015 г. и в този период се изразходват 76.4% от произведения БВП. На инвестициите се падат 22.4% от произведения БВП. Външнотърговското салдо от стоки и услуги е положително, но износът на стоки и услуги намалява равнището си с 3.9%, а вносът на стоки и услуги - с 1.6%. Спрямо второто тримесечие на 2014 г. е отбелязан ръст от 6.2 на сто в операциите с недвижими имоти - 6.2%, При професионалните дейности и научни изследвания, административните и спомагателни дейности увеличението е 5.3% на годишна база, в промишлеността – 3.2%. Селското, горското и рибното стопанство за година са нараснали с 2.8%. Търговия, ремонт на автомобили и мотоциклети; транспорт, складиране и пощи, хотелиерство и ресторантьорство бележат увеличение с 1.2%, Годишният ръст при създаването и разпространението на информация и творчески продукти и далекосъобщенията е 0.6%, При държавното управление, образование, хуманно здравеопазване и социална работа нарастването е 0.2%, при финансовите и застрахователни дейности - 0.1%. По отношение на компонентите на крайното използване принос за регистрирания положителен икономически растеж има крайното потребление с ръст от 1.5% и бруто образуването на основен капитал, което нараства също с 1.5%. Износът на стоки и услуги се увеличава с 6.1%, а вносът на стоки и услуги - с 8.5%.

Меглена Кунева: На 3 декември внасяме отново закона за борба с корупцията

http://www.moreto.net/novini.php?n=300426

На 3 декември ще можем да внесем отново закона за борба с корупцията. Това заяви на брифинг в парламента вицепремиерът Меглена Кунева, предаде репортер на Агенция „Фокус”. „Тъй като гласуването на закона за борба с корупцията беше част от разговора на Съвета за развитие, на 3 декември Министерски съвет може да го внесе отново”, обясни тя.

Хлапак подкара "Астра", удари я и избяга! Родителите му я купили, за да се учи на нея

http://pik.bg/хлапак-подкара-астра-удари-я-и-избяга-родителите-му-я-купили-за-да-се-учи-на-нея-news393602.html

Хлапак подкара "Астра", удари я и избяга! Родителите му я купили, за да се учи на нея

14-годишно момче подкара "Опел Астра" в монтанско село, катастрофира с него и избяга. За щастие при инцидента не са пострадали хора, съобщиха от Областната дирекция на МВР.

Според местни жители момчето получило автомобила от родителите си, за да се учи да шофира. Произшествието е станало към 15 часа в четвъртък в село Мокреш. 14 годишният Д. Д. подкарал с газ из селото "Опел Астра", но на път към съседното село Ботево изгубил контрол над волана и се блъснал в пътен знак. За щастие по улицата нямало хора и никой не пострадал от каскадата.

Хлапакът успял да запали отново двигателя, избягал и скрил автомобила в дома си. Мъж от селото обаче станал свидетел на катастрофата и се обадил в полицията в Лом, откъдето веднага изпратили патрул. Униформените открили невръстния джигит и колата, която се оказала че е с регистрационни табели на "Мазда". На тийнейджъра е съставен акт и по случая е образувано бързо производство.

Местни хора разказаха, че бащата на момчето Николай му купил наскоро бракувания "Опел", за да се учи да кара.

"Добре, че не пострадаха хора, улиците ни лятно време са пълни с деца и възрастни. Родителите, които качват деца на волана, трябва да носят отговорност за действията им. Можеше да стане голяма беля!", възмущават се в Мокреш.

Радан Кънев: НС ще гласува антикорипуционния закон при първа възможност

http://www.cross.bg/blok-kunev-zakon-1479582.html

/КРОСС/Българският парламент ще гласува антикорипуционния закон при първа възможност без той да бъде смекчаван в своята строгост към политиците. Това каза председателят на ДСБ и съпредседател на ПГ на Реформаторския блок Радан Кънев след заседанието на Съвета за развитие към правителството. Антиколупционният закон е бил една от темите на заседанието. Заседанието се проведе в зала "Изток" на Народното събрание, като сред присъстващите бяха вицепремиерите Румяна Бъчварова, Меглена Кунева и Томислав Дончев, министърът на правосъдието Христо Иванов, други министри, председателят на Народното събрание Цецка Цачева, лидери на партиите от Реформаторския блок, заместник-председателят на ГЕРБ и представители на подкрепящите управлението политически сили - АБВ и Патриотичен фронт. Срещата беше закрита за медии. Премиерът Бойко Борисов не присъства на срещата. Вчера парламентът отхвърли законопроекта за борба с корупцията по високите етажи на властта, известен като закона „Кунева". Вицепремиерът Меглена Кунева заяви, че ще превърне приемането на закона в своя кауза, а премиерът Бойко Борисов заяви, че той ще бъде внесен отново в парламента след три месеца. „Всички знаем единия най-спорен въпрос - този, свързан с анонимните сигнали. Ще се обсъждат възможности за защитени сигнали, но не и анонимни клевети", каза Кънев по повод текстове от законопроекта

Деца посрещнаха Деси Танева с "Райна Княгиня"

http://pik.bg/деца-посрещнаха-деси-танева-с-райна-княгиня-news393600.html

Деца посрещнаха Деси Танева с "Райна Княгиня"

В град Мартен, област Русе, министър Десислава Танева бе посрещната от малчугани с песента "Райна Княгиня", научи ПИК.

Земеделската шефка е на посещение в областта и присъства на откриването на детска спортна площадка. Инвестицията в обекта е над 10 000 лева.

Танева пожела на малчуганите да са здрави и да имат красиво детство.

Александър Морфов подаде оставка като директор на Народния театър

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/09/04/2603595_aleksandur_morfov_podade_ostavka_kato_direktor_na/?ref=rss


Режисьорът Александър Морфов подаде оставка като директор на Народния театър "Иван Вазов". Това съобщи министерството на културата на сайта си.

"Министър Вежди Рашидов благодари на Александър Морфов за работата му начело на театъра. "Г-н Морфов пое ръководството на Народния театър в един труден момент след пенсионирането на предишния директор Павел Васев. Благодаря на талантливия режисьор за дейността му начело на трупата, която той изпълняваше достойно и му желая успех в бъдещите...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване