Мият паметника на Съединението в Пловдив с 15 литра шампоан (галерия)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4961123

С 15 литра шампоан
С 15 литра шампоан "Орхидея" се извърши традиционното миене на паметника на Съединението в Пловдив. Процедурата се прави от години в навечерието на празника на града. Предстои основно миене на Голямоконарско шосе и бул. Шести септември. Ангажирани са 320 души. Пловдив чества тази събота 129-та годишнина от Съединението на България.

Българската икономика расте малко по-силно през второто тримесечие

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/bylgarskata-ikonomika-raste-malko-po-silno-prez-vtoroto-trimesechie-201742/

НСИ ревизира тримесечния растеж нагоре до 0,5% след по-големия принос на инвестициите на компаниите, износа, промишлеността и сферата на услугите

Орлин Горанов и Мариан Бачев в ролите на Дон Кихот и Санчо Панса

http://www.cross.bg/kihot-sancho-mancha-1479574.html

/КРОСС/ Орлин Горанов и Мариан Бачев ще се превъплътят в ролите на Дон Кихот и Санчо Панса в бродуейския мюзикъл "Човекът от Ла Манча", който ще бъде поставен на 17 октомври (събота) от 19:00 ч. в зала 1 на Националния дворец на културата (НДК). Историята на Дон Кихот оживява в премиерното издание на мюзикъла на Пловдивска опера. Зрителите ще се насладят на играта и на гостуващите актьори Елена Атанасова и Кръстю Кръстев от Драматичния театър в Пловдив. Останалите роли са поверени на солисти на Държавна опера - Пловдив и на гостуващите актьори Елена Атанасова и Кръстю Кръстев от Драматичния театър в Пловдив. Бродуейският хит "Човекът от Ла Манча" от Дейл Васерман, Мич Лей и Джо Дариън е отличен с 10 награди "Тони", известни и като театралните "Оскар"-и, включително в категориите "Най-добра музика" и "Най-добър мюзикъл". Екипът включва: художниците Иван Токаджиев и Петър Митев, хореографа Боряна Сечанова, режисьорите Евгени Господинов и Борис Панкин. Диригент е Константин Добройков. Севиля, Испания. Краят на XVI век. Дон Мигел де Сервантес и неговият прислужник Санчо са хвърлени в тъмница по заповед на Светата Инквизиция. Те са обвинени в престъпления срещу Църквата и ще бъдат разпитани, а евентуално и съдени. В затвора попадат на Съда на затворниците. Тези убийци, крадци, изнасилвачи, измамници, проститутки и техният тартор Губернатора се забавляват като "съдят" всеки нов затворник

БВП расте с 2,2% през второто тримесечие на годишна база

http://pik.bg/бвп-расте-с-22-през-второто-тримесечие-на-годишна-база-news393595.html

БВП расте с 2,2% през второто тримесечие на годишна база

През второто тримесечие на 2015 г. БВП възлиза на 21 068 млн. лв. по текущи цени. Преизчислен в евро, БВП е съответно 10 772 млн., като на човек от населението се падат 1 497 евро.

Сезонно изгладените данни показват растеж от 2.2% на БВП през второто тримесечие на 2015 г. в сравнение със съответното тримесечие на предходната година и 0.5% спрямо първото тримесечие на 2015 година, съобщиха от НСИ. По предварителни данни произведеният брутен вътрешен продукт (БВП) през второто тримесечие на 2015 г. възлиза на 21 068 млн. лв. по текущи цени.

На човек от населението се падат 2 928 лв. от стойностния обем на показателя. При среден за тримесечието валутен курс от 1.76932 лв. за 1 щатски долар БВП възлиза на 11 908 млн. долара и съответно на 1 655 долара на човек от населението.

Преизчислена в евро, стойността на БВП възлиза на 10 772 млн. евро, като на човек от населението се падат 1 497 евро. Създадената от отраслите на националната икономика брутна добавена стойност през второто тримесечие на 2015 г. възлиза на 17 975 млн. лв. по текущи цени.

През второто тримесечие на 2015 г. относителният дял на аграрния сектор в добавената стойност на икономиката е 4.4%, което представлява намаление на равнището му с 0.9 процентни пункта спрямо същото тримесечие на предходната година. Индустриалният сектор увеличава относителния си дял в добавената стойност на икономиката с 0.2 процентни пункта и достига 30.6%. Относителният дял на добавената стойност, реализирана от дейностите в сферата на услугите, се увеличава до ниво от 65.0% при 64.3% през съответния период на предходната година. За крайното потребление през второто тримесечие на 2015 г. се изразходват 76.4% от произведения БВП.

Инвестициите (бруто образуване в основен капитал) формират 22.4% от произведения БВП. Външнотърговското салдо от стоки и услуги е положително. През второто тримесечие на 2015 г. БВП нараства спрямо първото тримесечие с 0.5% според сезонно изгладените данни. Брутната добавена стойност в икономиката нараства също с 0.5%.

По предварителни данни за второто тримесечие на 2015 г. крайното потребление нараства спрямо предходното тримесечие с 0.1%, а бруто образуването в основен капитал - с 0.4%. Износът на стоки и услуги намалява равнището си с 3.9%, а вносът на стоки и услуги - с 1.6%.

БВП нараства с 2.2% през второто тримесечие на 2015 г. в сравнение със същото тримесечие на предходната година според сезонно изгладените данни. През второто тримесечие на 2015 г. спрямо същото тримесечие на предходната година брутната добавена стойност се увеличава с 1.8%.

Динамиката на брутната добавена стойност се определя от регистрирания растеж в: Операции с недвижими имоти - 6.2%, Професионални дейности и научни изследвания; административни и спомагателни дейности - 5.3%, Промишленост - 3.2%, Селско, горско и рибно стопанство - 2.8%, Търговия, ремонт на автомобили и мотоциклети; транспорт, складиране и пощи; хотелиерство и ресторантьорство - 1.2%, Създаване и разпространение на информация и творчески продукти, далекосъобщения - 0.6%, Държавно управление; образование; хуманно здравеопазване и социална работа - 0.2%, Финансови и застрахователни дейности - 0.1%.

По отношение на компонентите на крайното използване принос за регистрирания положителен икономически растеж има крайното потребление с ръст от 1.5% и бруто образуването на основен капитал, което нараства също с 1.5%. Износът на стоки и услуги се увеличава с 6.1%, а вносът на стоки и услуги - с 8.5%. 

Под юргана: Полицията в Пловдив вече ще знае кой с кого спи по хотелите

http://pik.bg/под-юргана-полицията-в-пловдив-вече-ще-знае-кой-с-кого-спи-по-хотелите-news393594.html

Под юргана: Полицията в Пловдив вече ще знае кой с кого спи по хотелите

Полицията вече ще знае поименно кой с кого спи по пловдивските хотели. От града тръгна пилотен проект за онлайн връзка между местата за настаняване, МВР и НАП, обяви министърът на туризма Николина Ангелкова. Тя участва вчера в дискусия „Пловдив 2020 - какво е нужно за развитието на индустрията, културния туризъм и инвестициите”, предаде Марица.бг.

В момента, в който гост на хотела се чекира с личната си карта на рецепцията, информацията ще се предава към масива на полицията и данъчните, обясни Ангелкова. Така МВР ще знае във всеки един момент кой къде нощува из местата за настаняване, а промяната ще удари сенчестия бизнес с почасовото отдаване на стаи за любовни почивки.

В пилотния проект от Пловдив са се включили минимум пет хотела, като целта е всички да влязат в мрежата, обясни зам.-кметът по туризъм Стефан Стоянов. Той припомни, че идеята не е нова и по нея се е работило поне от две години. Така или иначе и досега хотелите са длъжни всекидневно да предават списъци на МВР с гостите си.

Отделно туристите се отчитат като бройка и в общината, и в министерството на туризма, предимно за целите на статистиката. Сега софтуер ще върши тази работа и ще спестява много човешки труд, допълни ресорният зам.-кмет. Най-проблемното звено в онлайн връзката е била МВР, но вероятно до края на годината вече всичко ще стане автоматизирано, предположи Стефан Стоянов.

Междувременно стана ясно, че Пловдив вече има два петзвездни хотела. Дълги години пет звезди на фасадата си имаше само новотелът. Сега и хотел „Хеброс” в Стария град е покрил изискванията за високата категоризация.

АБВ отлага окончателното приемане на промените в Конституцията за края на годината

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/09/04/2603605_abv_otlaga_okonchatelnoto_priemane_na_promenite_v/?ref=rss


АБВ няма да подкрепи на първо четене промените в Конституцията и така приемането им окончателно се отлага за след два месеца най-рано. АБВ повече няма да гласува доверие в аванс, заяви на пресконференция лидерът на партията Георги Първанов.

Ако промените в конституцията не съберат 180 гласа в Народното събрание на първо четене, проектът може да бъде гледан на второ четене не по-рано от два и не по-късно от пет месеца след това.

Първанов критикува остро начина на вземането...

Исканията за СРС през първите шест месеца на 2015 година са 1096, отказите - 131

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4961124

Общо исканията за ползване на СРС в структурите на МВР през първите шест месеца на 2015 година са 1096, отказите – 131. Това заяви от парламентарната трибуна вицепремиерът и вътрешен министър Румяна Бъчварова разрешение на специални разузнавателни средства, съобщи "Фокус". 
Тя обясни, че за 2014 година исканията са 1265, а отказите 21.
Общо исканията за ползване на СРС в структурите на МВР през първите шест месеца на 2015 година са 1096, отказите – 131. Това заяви от парламентарната трибуна вицепремиерът и вътрешен министър Румяна Бъчварова разрешение на специални разузнавателни средства, съобщи "Фокус".  Тя обясни, че за 2014 година исканията са 1265, а отказите 21.

Морфов сам напусна директорския пост в Народния

http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/morfov-sam-napusna-direktorskiia-post-v-narodniia-6042125

Министерството на културата ще обяви в понеделник конкурс за избор на нов директор на Народния театър „Иван Вазов”

Община Варна: До месец извеждаме ромите от приюта в квартал "Победа"

http://www.moreto.net/novini.php?n=300435

До месец да приключи извеждането на ромите от общинския приют - СУПЦ "Анастасия Д-р Железкова" в квартал "Победа", които бяха настанени там след събарянето на незаконните им къщи в „Максуда". Тази цел си е поставила общинската администрация, каза зам.

Исканията за СРС през първите шест месеца на 2015 година са 1096, отказите - 131

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4961120

Общо исканията за ползване на СРС в структурите на МВР през първите шест месеца на 2015 година са 1096, отказите – 131. Това заяви от парламентарната трибуна вицепремиерът и вътрешен министър Румяна Бъчварова разрешение на специални разузнавателни средства, съобщи
Общо исканията за ползване на СРС в структурите на МВР през първите шест месеца на 2015 година са 1096, отказите – 131. Това заяви от парламентарната трибуна вицепремиерът и вътрешен министър Румяна Бъчварова разрешение на специални разузнавателни средства, съобщи "Фокус".  Тя обясни, че за 2014 година исканията са 1265, а отказите 21.

Том Харди и съпругата му очакват дете

http://www.vesti.bg/razvlechenia/shoubiznes/tom-hardi-i-syprugata-mu-ochakvat-dete-6042124

За 37-годишния Харди това ще е второ дете – той е баща и на 7-годишния Луис от връзката си с Рейчъл Спийд

В коалицията се примириха и смириха, обещават още по-строг закон срещу корупцията

http://news.ibox.bg/news/id_309235974

Започва диалог с цел да се подобри законопроектът. Имало разбиране сред партньорите, че той е необходим и затова трябвало да се приеме в законовия срок. На 3 декември ще бъде внесен новият редактиран и консенсусен закон за борба с корупцията.

Ексклузивно! Руска армия влезе в Сирия, изтласква ислямистите (Видео)

http://petel.bg/Ekskluzivno--Ruska-armiya-vleze-v-Siriya--iztlaskva-islyamistite--Video-__125516

Успешна операция са провели съвместно руски и сирийски войски в района на град Латакия, съобщи The Russian Times. След като атакували позициите...

Куката се предаде след боя с руснаците на бар на плажа, прокуратурата в Поморие го пусна

http://petel.bg/Kukata-se-predade-sled-boya-s-rusnatsite-na-bar-na-plazha--prokuraturata-v-Pomorie-go-pusna__125515

Камен Балбузанов-Куката току-що бе пуснат на свобода от ареста в РУП Поморие, предаде Флагман.бг. Преди три дни той се предаде на...

Спират движението на тежкотоварни камиони по два маршрута

http://petel.bg/Spirat-dvizhenieto-na-tezhkotovarni-kamioni-po-dva-marshruta__125514

Снимка: Булфото, архив Въведено е ограничение на движението на тежкотоварни автомобили над 20 тона по път I-4 София - Велико Търново и по...

Мними търговци на климатици измъкнаха 2300 лв. от наивници в Свищов

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4961116

Възрастни мъж и жена от Свищов станаха жертва на телефонни измамници по схемата
Възрастни мъж и жена от Свищов станаха жертва на телефонни измамници по схемата "покупка на климатици". В четвъртък на домашния телефон на 68-годишен мъж позвънил мошеник, който той оприличил на свой познат. "Приятелят" обяснил, че има намерение да купи изгодно климатична техника, но няма възможност в момента да дойде в Свищов.

"Билд": Меркел разработва план за справяне с бежанската криза

http://europe.actualno.com/Bild-Merkel-razrabotva-plan-za-spravjane-s-bejanskata-kriza-news_493712.html

Федералният канцлер Ангела Меркел очевидно се е захванала сериозно с търсенето и намирането на решение за бежанската вълна, която залива Европа, информира БГНЕС. На срещата на върха на управляващата коалици в неделя Меркел иска да обсъди с ръководството социалдемократите как правителството може да вземе под контрол ситуацията. Поради което през последните дни канцлерът е оставил да бъдат разработени предложения. Според в. „Билд“ нейният план за действие се състои от седем точки. 1

Военните на границата с Македония намаляха до 16 души

http://politics.actualno.com/Voennite-na-granicata-s-Makedonija-namaljaha-do-16-dushi-news_493721.html

Ако има необходимост ще изпратя толкова военнослужещи, колкото е необходимо, за колкото е необходимо време, имам готовност за това. Това каза министърът на отбраната Николай Ненчев в отговор на парламентарен въпрос, предаде БГНЕС. Министърът припомни, че от началото на тази година има военни на границата с Турция, които оказват единствено логистична подкрепа. На границата с днес имало не 25, а 16 военни, подчерта той. От думите на министъра стана ясно, че договорът за ремонт на двигатели и агре

На 7 септември излизат две нови издания на заглавия от Пиер Дако

http://books.actualno.com/Na-7-septemvri-izlizat-dve-novi-izdanija-na-zaglavija-ot-Pier-Dako-news_493720.html

На 7 септември излизат от печат нови издания на две от най-търсените заглавия на белгийския учен, психиатър и популяризатор Пиер Дако! „Триумфът на психоанализата“ (превод: Румяна Маркова, 528 стр., цена: 16 лв.) е за всички, които търсят, страдат, възпитават, правят опити да се опознаят, да намерят пътя към себе си и към другите. Според Дако новото схващане за човека и за света може да се определи с няколко думи: разпадане на старата система и нов синтез. Също както учените разцепи

Белият дом: Наблюдаваме отблизо разполагането на руски части в Сирия

http://asia.actualno.com/Belijat-dom-Nabludavame-otblizo-razpolaganeto-na-ruski-chasti-v-Sirija-news_493653.html

От Белия дом заявиха, че внимателно проследяват съобщенията за извършвани в Сирия военни маневри от Русия, предупреждавайки, че тези действия, ако бъдат потвърдени, ще са „дестабилизиращи и контрапродуктивни“. „Ние сме наясно с докладите, че Русия вероятно разполага военнослужещи и самолети в Сирия и наблюдаваме ставащото отблизо“, заяви говорителят Джош Ърнест. „Всяка военна помощ на режима на Асад за всякакви цели, независимо дали е под формата на военен персона

Онлайн плащане на данък за колата - все още докарва проблеми

http://society.actualno.com/Onlajn-plashtane-na-danyk-za-kolata---vse-oshte-dokarva-problemi-news_493698.html

От тази година беше приет закон, чрез който да се проверява по електронен път дали данъкът на автомобила е платен при извършването на технически преглед. При влизане в пункта за годишен технически преглед всеки шофьор трябва да предостави лична карта и талон на автомобила, чрез които служителите проверяват онлайн дали данък МПС е платен, като проверката отнема около минута. Все още обаче тази система не е напълно актуализирана, тъй като много от потребителите срещат прoблеми. Не е единичен слу

На колене асеновградчани почетоха паметта на загиналите за Съединението герои

http://asenovgrad.actualno.com/Na-kolene-asenovgradchani-pochetoha-pametta-na-zaginalite-za-Syedinenieto-geroi-news_493715.html

Десетки малки и големи асеновградчани се поклониха пред паметната плоча на Пере Тошев в Асеновград. В минута мълчание и на колене всички заедно почетоха паметта на загиналите герои. Пере Тошев е един от видните български революционери, борили се за връщането на Македония в рамките на България. Той е герой от Сърбско-българската война от 1885 година, с която България фактически узаконява Съединението. Убит е 4 май, 1912 година от членовете на анархистка организация "Червените братя", която изпов

Великобритания ще приеме още сирийски бежанци

http://europe.actualno.com/Velikobritanija-shte-prieme-oshte-sirijski-bejanci-news_493724.html

Великобритания ще приеме още хиляди бежанци от Сирия, заяви премиерът Дейвид Камерън по време на посещението си в Лисабон. "Ще продължим подхода си да ги взимаме от бежанските лагери. Така те имат по-пряк и безопасен път до Обединеното кралство, вместо да рискуват с опасното пътуване, което за нещастие коства живота на толкова много хора", предаде БНР. От Агенцията за бежанците към ООН уточниха, че Лондон е предложил убежище на 4 хиляди сирийски бежанци. Досега Великобритания е приела около 5

Как папа Франциск отиде до Рим, за да си купи очила

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4961103

Папа Франциск неочаквано напусна Ватикана и лично посети оптика в Рим, за да си купи нови очила, съобщи Ройтерс.
Светият отец пристигна в четвъртък в историческия център на Рим с автомобил "Форд Фокус“, придружен от шофьор, секретар и няколко цивилни полицаи.
Собственикът на оптиката, който и преди това е избирал очила за папата,
Папа Франциск неочаквано напусна Ватикана и лично посети оптика в Рим, за да си купи нови очила, съобщи Ройтерс. Светият отец пристигна в четвъртък в историческия център на Рим с автомобил "Форд Фокус“, придружен от шофьор, секретар и няколко цивилни полицаи. Собственикът на оптиката, който и преди това е избирал очила за папата,

14-годишно хлапе катастрофира с опел край Лом, купили му колата да се учи да кара

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4961101

14-годишно момче подкара "Опел Астра" в монтанско село, катастрофира с него и избяга. За щастие при инцидента не са пострадали хора, съобщиха от Областната дирекция на МВР.
Според местни жители момчето получило автомобила от родителите си, за да се учи да шофира. Произшествието е станало към 15 часа в четвъртък в село Мокреш. 14 годишният Д. Д.
14-годишно момче подкара "Опел Астра" в монтанско село, катастрофира с него и избяга. За щастие при инцидента не са пострадали хора, съобщиха от Областната дирекция на МВР. Според местни жители момчето получило автомобила от родителите си, за да се учи да шофира. Произшествието е станало към 15 часа в четвъртък в село Мокреш. 14 годишният Д. Д.

Орбан: Не можем да позволим на всеки да влезе в Европа – това ще е нейният край

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4961108

Министър-председателят на Унгария Виктор Орбан по време на интервю пред националното радио Kossuth изрази мнение, че ако Европа не защити границите си, то тя ще бъде залята от десетки милиони мигранти, съобщава
Министър-председателят на Унгария Виктор Орбан по време на интервю пред националното радио Kossuth изрази мнение, че ако Европа не защити границите си, то тя ще бъде залята от десетки милиони мигранти, съобщава "Фокус". „Реалността е такава, че Европа е застрашена от масов приток на мигранти. Десетки милиони мигранти могат да дойдат тук“,

Орбан: Не можем да позволим на всеки да влезе в Европа – това ще е нейният край

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4961113

Министър-председателят на Унгария Виктор Орбан по време на интервю пред националното радио Kossuth изрази мнение, че ако Европа не защити границите си, то тя ще бъде залята от десетки милиони мигранти, съобщава "Фокус".
„Реалността е такава, че Европа е застрашена от масов приток на мигранти. Десетки милиони мигранти могат да дойдат тук“,
Министър-председателят на Унгария Виктор Орбан по време на интервю пред националното радио Kossuth изрази мнение, че ако Европа не защити границите си, то тя ще бъде залята от десетки милиони мигранти, съобщава "Фокус". „Реалността е такава, че Европа е застрашена от масов приток на мигранти. Десетки милиони мигранти могат да дойдат тук“,

Огнен ад! Пет коли горяха тази нощ в Пловдив

http://pik.bg/огнен-ад-пет-коли-горяха-тази-нощ-в-пловдив-news393591.html

Огнен ад! Пет коли горяха тази нощ в Пловдив

Сигнал за горящи автомобили бе получен нощес в полицията в Пловдив, съобщи пресцентърът на МВР. Около 3 часа в Първо РУ постъпила информация, че в пламъци били обхванати паркирани в съседство коли на бул. “Александър Стамболийски” 75.

Незабавно на място са изпратени екипи на полицията и пожарната. След като ги изгасили е установено, че огънят е засегнал пет леки автомобила – два от марката “Пежо”, “Фолксваген”, “Опел” и “Мазда”. Образувано е досъдебно производство и се разследват причините за избухване на пожара.

Папа Франциск отиде до Рим, за да си купи очила (галерия)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4961094

Папа Франциск неочаквано напусна Ватикана и лично посети оптика в Рим, за да си купи нови очила, съобщи Ройтерс.
Светият отец пристигна в четвъртък в историческия център на Рим с автомобил
Папа Франциск неочаквано напусна Ватикана и лично посети оптика в Рим, за да си купи нови очила, съобщи Ройтерс. Светият отец пристигна в четвъртък в историческия център на Рим с автомобил "Форд Фокус“, придружен от шофьор, секретар и няколко цивилни полицаи. Собственикът на оптиката, който и преди това е избирал очила за папата,

“Союз ТМА-18М” успешно се скачи с МКС

http://www.cross.bg/soyuz-skachi-tma-m-1479581.html

/КРОСС/ Руският пилотиран космически кораб “Союз ТМА-18М” с екипажа на новата експедиция за Международната космическа станция (МКС) успешно се скачи с нея, предаде агенция ТАСС. Корабът се скачи към изследователския модул “Поиск”. На борда на “Союз ТМА-18М” се намират руският космонавт Сергей Волков, първият представител на Дания , европейският астронавт Андреас Могенсен, и казахстанският космонавт Айдън Аимбетов. Аимбетов зае мястото на британската певица Сара Брайтман, която се отказа от космическото си пътешествие поради семейни причини. За Волков това ще бъде третият орбитален полет в неговата кариера. Преходните люкове между “Союз” и МКС е предвидено да бъдат отворени между 13.20 и 14.00 часа българско време. След това новият екипаж ще се срещне с очакващите ги на станцията колеги – Генадий Падалка, Михаил Корниенко, Олег Кононенко, Скот Кели, Чел Линдгрен и Кимия Юи.

Новият екипаж пристигна на МКС

http://www.cross.bg/ekspeditziya-stantziyata-kosmonavt-1479581.html

/КРОСС/ В петък руският пилотиран космически кораб “Союз ТМА-18М” с екипажа на новата експедиция се скачи към изследователския модул “Поиск” на Международната космическа станция. „Скачването премина щатно, в планираното време“, съобщиха от руския Център за управление на полетите. “Союз ТМА-18М” с новата експедиция на МКС бе изстрелян на 2 септември от космодрума Байконур. Първоначално бе планирано корабът да се скачи със станцията шест часа след старта, но от съображения за сигурност бе решено това да се случи след две денонощия. На 3 септември по пътя към МКС „Союз“ се отклони от фрагмент от японската ракета-носител, съобщиха по-рано от Роскосмос, предаде ТАСС. На борда на станцията пристигнаха руският космонавт Сергей Волков, първият представител на Дания , европейският астронавт Андрeас Могенсен, и казахстанският космонавт Айдън Аимбетов. Те се срещнаха с очакващите ги на станцията колеги – Генадий Падалка, Михаил Корниенко, Олег Кононенко, Скот Кели, Чел Линдгрен и Кимия Юи. Казахстанският космонавт ще се върне на Земята на 12 септември заедно с Падалка и Могенсен. Волков ще работи на МКС половин година в състава на продължителната експедиция.

Samsung разширява фокуса си върху умните домове

http://www.dnevnik.bg/tehnologii/2015/09/04/2603401_samsung_razshiriava_fokusa_si_vurhu_umnite_domove/?ref=rss


Samsung затвърждава интереса си към умните домове и по време на изложението IFA 2015, което се провежда в Берлин. Компанията представи новото устройство SmartThings Hub, което цели да улесни свързването и управлението на умните джаджи и бяла техника в дома.

Устройството е разработено от компанията SmartThings, която Samsung придоби миналата година. То може да бъде свързано с умни термостати, камери, осветление, контакти и т.н. След това се свързва и с домашния интернет рутер, за да...

Задигнаха пари и алкохол от селска къща

http://pik.bg/задигнаха-пари-и-алкохол-от-селска-къща-news393590.html

Задигнаха пари и алкохол от селска къща

Крупна сума пари и две бутилки алкохол са откраднати от селска къща. Взломната кражба е станала в нощта срещу 3 септември от жилище в Пушево.

Апашите са срязали мрежа против насекоми и разбили заключващо устройство на прозорец. След това отарашили къщата и задигнали 1 000 евро, 600 лв. и две бутилки алкохол. По случая е образувано досъдебно производство.

Р. Кънев: Ще приемем антикорупционния закон без смекчаване

http://frognews.bg/news_97194/R-Kanev-SHTe-priemem-antikoruptsionniia-zakon-bez-smekchavane/

НС ще гласува антикорупционния закон. Предстоят доста разговори, първият се състоя както с колегите от АБВ, така и с тези от ПФ, това коментира съпредседателят на Реформатоския блок Радан Кънев веднага след Съвета за развитие.

БСП поиска премиера лично да се заеме с бежанците

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4961098

Министър-председателя Бойко Борисов лично да поеме координацията във вътрешен и международен план за справяне с бежанския поток. Това се казва в декларация на БСП, прочетена в парламента от депутата Ангел Найденов. Освен това социалистите предлагат правителството да обсъди спешно спазването на т.нар.
Министър-председателя Бойко Борисов лично да поеме координацията във вътрешен и международен план за справяне с бежанския поток. Това се казва в декларация на БСП, прочетена в парламента от депутата Ангел Найденов. Освен това социалистите предлагат правителството да обсъди спешно спазването на т.нар.

"Ислямска държава" унищожи три от прочутите кули-гробници в античния град Палмира

http://www.cross.bg/islyamska-palmira-prochytite-1479580.html

/КРОСС/Терористичната организация "Ислямска държава" е взривила три от прочутите кули-гробници в античния град Палмира в сирийската пустиня, предаде Франс прес. "Те са взривили три от кулите, които бяха най-добре запазени, най-красиви", е заявил за агенцията директорът на департамента за древна история и музеи Маамун Абдел Карим.Гробниците са построени между 44 и 103 г. след Христа. Новото посегателство върху този паметник на световното културно наследство става след разрушаването през последните седмици на два храма от римската епоха.  

МВР е направило 1 096 искания за подслушвания през първото полугодие, 131 са отказани

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/09/04/2603596_mvr_e_napravilo_1_096_iskaniia_za_podslushvaniia_prez/?ref=rss


1 096 искания за разрешаване на специални разузнавателни средства (СРС) са направени от органите на МВР през първите шест месеца на 2015 г. Отказите са 131. Това съобщи министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова по време на парламентарния контрол.

По данни на Бюрото за СРС за същия период на 2014 г. са направени 1 265 искания, като отказите от страна на съда са 21.

Румяна Бъчварова посочи, че при съпоставката на данните за двата периода трябва да се вземе предвид, че...

Да помогнеш на човек в нужда, въпреки държавата

http://offnews.bg/news/n_1/n_554734.html

Ако си бездомен и без документи и се нуждаеш от лекарска помощ и подслон, много бързо ще разбереш, че институциите в България не могат да ти помогнат. Не и в извънработно време, не и ако не е зима. Проблемът става още по-голям, ако си имигрант. Такъв е случаят с Камал, който преди две седмици се нуждаеше от лекарска помощ , но беше прибран в бежански лагер само за няколко часа.  До снощи негов дом проължаваха да бъдат столичните улици.  Казусът с Камал е нагледен пример за липсата на държава, там където тя е най-необходима. Оказва се, че полицията и дирекция "Миграция" в МВР нямат постоянна връзка, че от МВР не могат да го задържат, въпреки че няма документи, че болниците не биха го приели за лечение, както и че, ако граждани се обадят на приют за бездомни, то Камал няма да бъде настанен дори за вечер. От Държавната агенция за бежанците (ДАБ) пък не могат да помогнат в извънработно време, а телефонът, публикуван на страницата на миграционните в интернет, всъщност е на лагера в Бусманци, от където заявиха, че "не могат да помогнат". Липсва институция, която да следи какво се случва с имигрантите, които не са в лагери, а са излезли на адрес. От редица неправителствени организации, които се занимават с проблемите на бежанците, твърдят, че много от имигрантите, излезли на адрес, вече дори не са в България, те обаче още присъстват в статистиките. Оказва се, че не е ясно колко точно са имигрантите, които са извън лагерите. Липсва и адекватна координация между вече съществуващите институции, които имат досег с чужденците, търсещи закрила. За Камал се знае, че е прекарал 18 месеца в Бусманци, но преди почти година е освобден от там. Според документа, който са му издали от Бусманци за напускане на лагера, той е на 33 години и е от Либия. На външен вид обаче изглежда с поне 10 години по-възрастен. Живял е в столичния квартал "Младост" за няколко месеца, но свършил парите и го изгонили. Прекарал зимата на улицата и се пропил. Пребили го преди няколко месеца, кракът му бил счупен. Сега едва ходи. Въпреки това е дружелюбен и иска да уреди живота си. Знае френски и италиански и като повечето бежанци у нас е искал да напусне България. Хванали го във Видин. Повечето институции знаят за него, но казват, че това "не е техен проблем". 5-часова борба с институциите За да помогнат на Камал, в 19.30 между ул. "Алабин" и "Граф Игнатияв", където беше открит Камал, отново се събраха около 10 души. Камал е във видимо по-добро състояние, но още не може да се движи сам. Доброволци възнамеряваха да му помогнат без да повтарят опита си от предния път, когато стана ясно, че и бърза помощ и полицията си прехвърлят топката. Освен това състоянието на мъжа не беше спешно. Затова се обадиха на тел. 112 и поискаха да ги свържат с миграционните, защото Камал няма документи, а само една бележка от лагера в Бусманци, че го пускат на адрес. Операторът на единния телефон обаче решава, че казусът е за полицията. Хората водят дълъг разговор с дежурния от полицията, който заявява, че това не е работа на полицията, но в крайна сметка изпраща екип, когато чува, че на място има медии. Така при Камал пристига първо общински патрул, а после и екип от първо РПУ. Полицаите се оказват разбрани и се опитват да помогнат. Питат защо хората не са се обадили на тел. 112 с молба да ги свържат с мигарционните. Разбират обаче, че такъв опит е направен. Оказва се, че дежурните патрули нямат директна връзка с миграционните, които са единствените, които могат да установят дали бележката, която бежанецът има от Бусманци притежава, наистина е негова и дали човекът, описан в нея, е този от улицата. Става ясно още, че полицаите не могат да го задържат, въпреки че няма документи. Униформените признават, че координация между институциите няма. "Аз съм живял в Лондон. Там няма такова нещо, там има ред. Тук държавата ви е анархия. Там ми се е случвало нещо подобно, но не ми се е налагало да се превръщам в телефонна централа и да търся връзки, за да реша проблема. Там звъниш един път, идва полиция и настанява човека в лагер, ако единия е пълен, го кара да друг, но го прибира", разказва един от дошлите да помогнат. Междувременно, хората, които са се притекли на помощ, продължават да се опитват да се свържат с миграционните. В крайна сметка на сайта на МВР откриват дежурен телефон, звънят... и се оказва, че номерът е на лагера от затворен тип в Бусманци, откъдето любезно обясняват, че "се пръскат по шевовете" и няма какво да направят по това време. Хората звънят и на познати от ДАБ, които обясняват, че знаят за Камал, но няма какво да направят по това време и че бездомният не е тяхна работа, но могат да видят как могат да помогнат на следващия ден. Обяснили, че бил в Бусманци 18 месеца, но преди почти година бил пуснат. Възможно е да му е бил отказан статут. Опитват се да се свържат и с дома за бездомни в Захарна фабрика, оказва се обаче, че там има само охранител, който обяснява, че там се приемат само хора за по-дълги периоди и това се случва след подаване на определен набор от документи. Обясняват още, че кризисния център, където всеки бездомен може свободно да иде да спи и без документи, отваря чак през октомври, когато застудее. Казват, че няма какво да се направи. В крайна сметка, полицаите викат линейка. Лекарката, която слиза от нея, вижда бездомника на земята и заявява без да се замисля: "А, ама това Камал ли е?". Тя също е добронамерена и иска да помогне. Оказва се, че и тя е запозната със случая му. В началото на годината се погрижила за него, когато бил пребит и със счупен крак, закарала го в болница, защото бил в лошо състояние. Обяснява, че няма как да накара болница да приеме Камал, защото не е в състояние, което налага спешна медицинска помощ. Признава обаче, че се нуждае от лекар. Хората я молят да се опита да го настани поне за вечер в някоя болница и да се свърже със социален работник. Тя обяснява, че това е решение, което трябва да вземе дежурната, а тя само изпълнява. Обажда и се и обяснява ситуацията, дежурната отговаря, че ще прецени какво може да се направи. Междувременно става ясно, че веднага след това въпросната дежурна се е обадила на социална работничка, но не за да се консултират как да решат проблема, а за да ѝ се скара: "Заради този случай ни разнасяха по медиите, че нищо не сме направили", заявява тя на работничката. Дежурната обаче решава да се обади на столичните домове за бездомни. В крайна сметка се намира едно място в приюта за бездомни в Красна поляна. Така едната линейка си тръгва, а полицаите остават да чакат друга линейка с фелдшер, която да закара Камал в приюта. На тръгване лекарката казва: "Надявам се да не се виждам повече така с Камал". Другият екип трудно намира мястото, но в крайна сметка към 00:30 часа Камал вече е в приюта и благодари със сълзи на очи, че може да се изкъпе и да спи на легло. Добрият край и очакването на адекватна намеса на държавата Хората са твърдо решени да направят всичко възможно Камал да не бъде изгонен през нощта. Признават, че временното решение на проблема на Камал не е дошло заради добрата координация между институциите, а по-скоро заради присъствието на медии и представители на неправителствени организации. Сега Камал още е в приюта за бездомни в Красна поляна и от ДАБ нямат оправдание, ако не идат да установят дали той има статут или не. Хората са се свързали със социален работник, който е подал сигнал на мигарционните и ДАБ. В момента към него пътува преводач, за да се улесни комуникацията. Социалната работничка ще се опита да го настани в болница, за да бъде лекуван. А след това да бъдат уредени и документите му.

Договориха по-високи осигурителни прагове за някои професии

http://www.moreto.net/novini.php?n=300429

С повече договорени минимални осигурителни доходи се похвалиха на пресконференция от КНСБ. И тази година от синдиката са седнали на масата за преговори с работодателите под погледа на Министерство на труда и социалната политика, за да обсъдят и определят минималните осигуровки за различните икономически дейности.

БСП иска да бъде свикан Консултативният съвет заради бежанците

http://www.cross.bg/bezhantzite-razlichni-suvet-1479579.html

/КРОСС/Парламентарната група на БСП поиска президентът да свика Консултативния съвет за национална сигурност по проблема с бежанците. Ангел Найденов заяви: Границите ни са под натиск и при нас действат мрежи и канали за преминаване. Стотици чужденци се озовават без документи в центъра на столицата. Българи се оказват замесени в престъпен международен трафик на хора, при това с десетки загинали, в трафик, нанасящ тежък удар върху репутацията на страната ни. Грози ни връщането на няколко хиляди бежанци, получили първа регистрация у нас. БСП отново настоява, премиерът лично да поеме координацията на всички въпроси, свързани с бежанците във вътрешно- и във външнополитически план. Правителството да представи ясно становище по всички въпроси, предмет на обсъждане на различни нива и в различни държави - възстановяването на граничния контрол, приемането и интегрирането на икономическите имигранти и на бежанците.  

"168 часа": Парния чук кацна на слабия ангел на Путин

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4959286

В широкото руско сърце на Владимир Путин се намери място за още една руска спортистка. Президентът се появи с най-добрата кикбоксьорка в света на публично място. Наталия Рагозина е наричана
В широкото руско сърце на Владимир Путин се намери място за още една руска спортистка. Президентът се появи с най-добрата кикбоксьорка в света на публично място. Наталия Рагозина е наричана "руската царица" заради успехите й в спорта, но дали ще стане официално и първа дама, или ще бъде поредната тайна афера на руския самодържец?

Закърпиха временно управляващата коалиция

http://www.bnews.bg/article-141086

Цената - внасят отново закона на Кунева за гласуване след три месеца.

Партиите от ПФ без обща регистрация за местните избори

http://www.mediapool.bg/partiite-ot-pf-bez-obshta-registratsiya-za-mestnite-izbori-news238823.html

Партиите от Патриотичния фронт избягват единната регистрация, за да заобиколят евентуални местни проблеми. Това обясни в петък заместник-председателят на ВМРО и евродепутат Ангел Джамбазки, след като внесе в Централната избирателна комисия документите на своята партия за регистрация в местните избори.   Той посочи, че Патриотичният фронт /ПФ/ не е разделен, а на някои места партиите в него ще участват в различни формати. Според него ПФ се запазва на национално ниво.   Предпочитаме на местата, на които има някакви недоразумения да избегнем единна регистрация, коментира той и допълни, че се стремят на колкото се може повече места да се явят във формат, който събира повече патриотични формации. В нашите листи ще има представители на неполитически организации, посочи Джамбазки. На първия тур няма да подкрепят кандидати на други партии, каза още Джамбазки.   ВМРО има амбиция да се яви на балотаж в избора за кмет поне в пет областни града, както и да се бори за тяхното спечелване - Враца, Русе, Велико Търново, Пловдив, Видин, отбеляза Джамбазки.   Като Патриотичен фронт ще се явят в Пловдив. Имаме постигнато споразумение в Русе НФСБ да подкрепят Искрен Веселинов за кмет, каза още Джамбазки.

Радио София на БНР с поредно отличие

http://www.cross.bg/sofiya-radio-iskur-1479578.html

/КРОСС/Към наградите за професионализъм, които Радио София на БНР често получава, екипът прибави и още един приз - от столичния район „Нови Искър". На церемония в село Негован в четвъртък вечерта кметът на района Даниела Райчева връчи на директора на Радио София д-р Митко Димитров „Почетен знак" за адекватно, бързо и професионално медийно отразяване на проблемите и успешните проекти на територията на Нови Искър.  Събитието се организира за трета поредна година под надслов "Бизнес и администрация - ръка за ръка". Инициативата е на кмета на район "Нови Искър" и цели да покаже добрата работа между администрацията и социално отговорните компании в района. Участие взеха представители на 60 компании. Наред със своите мащаби форумът е платформа, на която е създадена възможност да бъдат отличени и социално-отговорните партньори на районната администрация за съответната година. Радио София получава тази награда за втора поредна година. "Радио София ще продължи да отразява отговорно важните събития за гражданите не само от района, но и от цялата страна, а когато се налага, ще отправя и градивна критика, за да се подобрява още повече работата в институциите в полза на обществото", заяви след церемонията директорът на Радио София д-р Митко Димитров

Видео: Новините в 100 секунди

http://www.dnevnik.bg/video/2015/09/04/2603589_video_novinite_v_100_sekundi/?ref=rss




Рубриката на БНТ "Новините в 100 секунди" можете да гледате и на "Дневник.бг". Емисията се подготвя специално за интернет.

Акцентите от новините в 12 часа:

Депутатите отхвърлиха окончателно предложението за задължително изучаване на майчин език.
 
Антикорупционен закон ще има след три месеца, заяви премиерът Бойко Борисов в Пловдив.

В специално интервю за БНТ генералният секретар на Нато Йенс Столтенберг коментира хуманитарната криза, на...

Рекорд! Спешен екип обслужи адрес в Благоевград за 12 секунди

http://pik.bg/рекорд-спешен-екип-обслужи-адрес-в-благоевград-за-12-секунди-news393586.html

Рекорд! Спешен екип обслужи адрес в Благоевград за 12 секунди

Днес дежурните медици в ЦСМП-Благоевград поставиха рекорд за обслужено спешно повикване. Екипът бе на 12-ата секунда на мястото на инцидента.

Рекордът, достоен за "Гинес" бе възможен по простата причина, че повикването бе предадено от човек на човек, а не през 112, и на 40 метра от Центъра за спешна помощ. В 10.40 часа тази сутрин пред поликлиниката, на ъгъла на улиците „Славянска” и „Сан Стефано”, колабира 13-годишна тийнейджърка, минути след като й е взета кръв за изследване. „Припадна жена, момиче припадна”, развикаха се вървящите хора по стълбите пред поликлиниката. Така по този примитивен, но ефикасен способ „от време оно” повикването стигна до ЦСМП-Благоевград. Екипът в състав д-р Христо Юруков, медицинската сестра Янка Дончева се качиха в спешната линейка, а шофьорът Стоян Руменов ги достави до ъгъла на тротоара след 12 секунди.

Министърът на здравеопазването Петър Москов има повод за гордост. И че ще му се наложи да преработи времето за достигане на адресите след повикване. Дребна „подробност” е, че повикването не бе подадено през спешния телефон 112, и че мястото на повикването бе на около 40 метра от Центъра за спешна помощ. Като добавка ще кажем, че жена, свидетел на днешната случка се оплака, че вчера в продължение на 10 минути никой от 112 не е вдигал телефона. Колабиралото момиче бе прието в Спешно-приемно отделение на МБАЛ, където й е оказана медицинска помощ. 

Япония предлага на Русия да използва при разплащанията йени вместо долари

http://www.cross.bg/rysiya-yaponskata-nie-1479577.html

/КРОСС/ Япония предлага на Русия да използва в разплащанията по сделки между двете страни японската йена вместо американския долар с цел намаляването на деловите рискове, заяви в петък на Източния икономически форум управляващият директор на Японската банка за международно сътрудничество Тадаси Маеда, предаде РИА Новости. „Ние предлагаме на руските ни партньори да проучат възможността за използване на японската йена в качеството на допълнителна валути“, заяви Маеда на заседание на кръглата маса „Диалог между страните. Русия-Япония“. Русия вече разглежда тази идея, заяви по време на дискусията първият заместник-председател на ВЕБ Андрей Сапелин. „Ние вече разработваме със своите партньори инструментите, позволяващи обезопасяването на инвестициите от влиянието на трети страни“, поясни той.

Читател: Тази тема е табу в българските медии! 20 хиляди русофили пътуваме за събора на Копринка

http://petel.bg/CHitatel--Tazi-tema-e-tabu-v-balgarskite-medii--20-hilyadi-rusofili-patuvame-za-sabora-na-Koprinka__125513

"Около 15-20 хиляди русофили пътуваме за утрешния събор на язовир Копринка. В момента в Казанлък има някакви репетиции на неказанлъшки хора...

Зов за помощ! Нина се нуждае от 20 000 лева, за да живее

http://petel.bg/Zov-za-pomoshh--Nina-se-nuzhdae-ot-20-000-leva--za-da-zhivee__125512

Млада жена от Бургас се нуждае от средства за спешна операция, за да пребори тежко онкологично заболяване. 29-годишната Нина Тодорова...

Николета проговори за събирането си с Жоро Главата

http://petel.bg/Nikoleta-progovori-za-sabiraneto-si-s-ZHoro-Glavata__125511

Ежеседмичната рубрика в личния блог на Николета Лозанова, който тя води в сайта psp.bg, е абсолютно доказателство за това, че постоянно...

Нов вид кражба! Дупчат резервоарите на коли, след което..,

http://petel.bg/Nov-vid-krazhba--Dupchat-rezervoarite-na-koli--sled-koeto---__125510

Снимка: Булфото Нов вид кражба регистрира полицията в Русе. Крадци дупчат резервоари на леки автомобили, за да източват гориво. Сигнали...

Меглена Кунева: На 3 декември ще внесем отново закона за борба с корупцията (обновена)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4960901

На 3 декември ще можем да внесем отново закона за борба с корупцията. Това заяви на брифинг в парламента вицепремиерът Меглена Кунева, съобщи
На 3 декември ще можем да внесем отново закона за борба с корупцията. Това заяви на брифинг в парламента вицепремиерът Меглена Кунева, съобщи "Фокус".  „Тъй като гласуването на закона за борба с корупцията беше част от разговора на Съвета за развитие, на 3 декември Министерски съвет може да го внесе отново”, обясни тя.

Новата версия на Chrome вече е достъпна

http://econ.bg/Новини/Новата-версия-на-Chrome-вече-е-достъпна_l.a_i.694989_at.1.html

Най-популярният интернет браузър Google Chrome днес излиза с нова версия, в която специалисти от американската компания заявяват, че са оправили...

Морфов подаде оставка, министерството обяви конкурс за директор на Народния театър

http://www.mediapool.bg/morfov-podade-ostavka-ministerstvoto-obyavi-konkurs-za-direktor-na-narodniya-teatar-news238822.html

Министерството на културата обявява в понеделник конкурс за длъжността директор на Народния театър "Иван Вазов". В разпространеното в петък от министерството съобщение се казва, че временно изпълняващият длъжността директор на Народния театър Александър Морфов е подал молба да бъде освободен от поста. Министърът на културата Вежди Рашидов благодари на Александър Морфов за работата му начело на театъра.   Морфов пое ръководството на Народния театър в един труден момент след пенсионирането на предишния директор Павел Васев. Благодаря на талантливия режисьор за дейността му начело на трупата, която той изпълняваше достойно и му желая успех в бъдещите творчески проекти в България и в чужбина, заявява министър Рашидов, цитиран в съобщението.   До провеждането на конкурса начело на Народния театър ще е заместник-директорът Милица Трайкова.

Морфов дал път на чалга правителството да си назначи шеф на Народния театър

http://www.mediapool.bg/morfov-dal-pat-na-chalga-pravitelstvoto-da-si-naznachi-shef-na-narodniya-teatar-news238822.html

Временно изпълняващият длъжността директор на Народния театър "Иван Вазов" Александър Морфов подаде оставка от поста, за да може да си назначи човек това чалга правителство. За оттеглянето му съобщи Министерството на културата в петък и назначи на неговото място зам.- шефа на театъра Милица Трайков до провеждането на конкурс за титуляр. Това не е първата подобна реакция на Морфов, който в началото на декември миналата година подаде оставка като режисьор в театъра в знак на протест срещу избора на депутата Слави Бинев за шеф на парламентарната комисия по култура. В крайна сметка Бинев се размина с поста, популярният режисьор обаче се закани да не се връща в Народния театър докато не види промяна. Месец по-късно, след пенсионирането на директора на институцията Павел Васев, Морфов бе назначен от министъра на културата Вежди Рашидов за и.д. директор на театъра до провеждането на конкурс, какъвто обаче девет месеца не бе обявен. Предстои да се види дали и кога все пак ще има такъв. "Този път не избухнах, защото виждам, че няма никакъв смисъл. Предпочитам аз да се оттегля, може пък да назначат някой, който е близък до това чалга правителство, и той да може да издейства по-добри условия за съществуването на театъра", каза Морфов по-късно, цитиран от БГНЕС. От думите му стана ясно, че не е съгласен с прието на 23 юли от министерството по-ниско финансиране за театъра. "Още по-тъжното е, че тогава на Народния театър е отнет статутът на културен институт с национално значение. Така е направено и с операта и с всички общо 7 такива института. Във въпросното постановление от 23 юли няма вече такова уточнение за статута. Няма дори привидно отделяне на националните институти. Всички са под една черта, като Народният театър е с всички останали с най-ниска дотация. С по-висока дотация са и куклените театри, и музикалните", коментира режисьорът. "Не е тайна за никого, че аз не съм обичан от управляващите, както и че и аз не ги обичам и ги презирам. Моят жест да поема поста беше, за да мога по някакъв начин да продължа съществуването на театъра с надеждата за едно по-добро състояние, каквото ми беше обещано в мига, когато бях назначен", каза Морфов. "Много е тежко чувството за вина, което изпитвах всеки ден, защото когато дойдох в качеството си на директор, много от хората в театъра, с които се обичаме, имаха големи надежди, че нещо ще променя. А аз нищо не мога да променя. Чувството за вина - да ги срещаш всеки ден тези хора, да ги гледаш в очите и да знаеш, че нищо не можеш да направиш за тях. Да ги оставиш да съществуват в сегашното мизерно положение - това е ужасно", заяви един от най-успешните български театрални режисьори. Той не можа да каже дали ще остане да работи в Народния, защото "всичко зависи оттук нататък как ще се развият нещата". "Така или иначе моите представления се играят в театъра, по-нататък, ако обстоятелствата са приемливи, бих и направил постановка, но засега не мога нищо повече да кажа", заяви той. "За мен най-добрият начин човек да сподели своите съгласия и несъгласия, омрази и любови остава чрез онова, което той най-добре може. Аз нямам по-голяма трибуна от сцената, така че оставам да се занимавам с театър", каза Морфов. Министърът на културата Вежди Рашидов от своя страна благодари на Александър Морфов за работата му начело на театъра.   " Благодаря на талантливия режисьор за дейността му начело на трупата, която той изпълняваше достойно и му желая успех в бъдещите творчески проекти в България и в чужбина", заявява министър Рашидов, цитиран в съобщението.

Първанов: Готов съм да се обзаложа, че антикорупционният закон ще бъде последван от 1 000 доноса

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4961089

Готов съм да се обзаложа, че в момента на приемането на антикорупционния закон, той ще бъде последван от 1 000 доноса. Няма да остане политик или управленец, който заема нормално и прилично място, срещу който няма да бъде написан донос. Ако бъде приет този закон, писането на доноси ще се превърне в професия.
Готов съм да се обзаложа, че в момента на приемането на антикорупционния закон, той ще бъде последван от 1 000 доноса. Няма да остане политик или управленец, който заема нормално и прилично място, срещу който няма да бъде написан донос. Ако бъде приет този закон, писането на доноси ще се превърне в професия.

Голяма част от квартал "Левски" остава без вода днес

http://www.moreto.net/novini.php?n=300431

Абонатите между улица "Студентска", улица "Дубровник" и улица "Ген. Г.Попов", както и тези живущи по булевард "Васил Левски" ще са без вода днес от 12 до 16 часа. Това съобщиха от ВиК-Варна за Moreto.

Управляващите имали само технически спорове по антикорупционния закон, щели да подобряват диалога си

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/09/04/2603556_upravliavashtite_imali_samo_tehnicheski_sporove_po/?ref=rss


Партиите в управляващото мнозинство нямали принципни различия около бъдещия закон за борба с корупцията и решимостта на тази борба, а само технически спорове по детайли, които в скоро време юристите ще изчистват. Управляващите щели да подобряват и диалога помежду си, за да не се стига вбъдеще до подобни ситуации като вчерашната, когато АБВ и Патриотичния фронт не подкрепиха антикорупционния закон и той не мина на първо четене.

Това бяха тезите, които лансираха днес представителите на...

Първанов: Готов съм да се обзаложа, че антикорупционният закон ще бъде последван от 1 000 доноса

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4961085

Готов съм да се обзаложа, че в момента на приемането на антикорупционния закон, той ще бъде последван от 1 000 доноса. Няма да остане политик или управленец, който заема нормално и прилично място, срещу който няма да бъде написан донос. Ако бъде приет този закон, писането на доноси ще се превърне в професия.
Готов съм да се обзаложа, че в момента на приемането на антикорупционния закон, той ще бъде последван от 1 000 доноса. Няма да остане политик или управленец, който заема нормално и прилично място, срещу който няма да бъде написан донос. Ако бъде приет този закон, писането на доноси ще се превърне в професия.

Ад край Враца! 18-годишна без книжка катастрофира и рани приятелка

http://pik.bg/ад-край-враца-18-годишна-без-книжка-катастрофира-и-рани-приятелка-news393582.html

Ад край Враца! 18-годишна без книжка катастрофира и рани приятелка

18-годишна без книжка катастрофира вчера в Софрониево, съобщиха ченгетата от Враца. Сигнал за инцидента бил подаден на полицията в Оряхово снощи в 22.40 ч. На улица в селото лек автомобил е катастрофирал в пейка и в тухлена ограда.

След произшествието водачът заедно с колата напуснали мястото на катастрофата.

Органите на реда предприели издирвателни мероприятия и установяват, че е катастрофирал лек автомобил ”Опел”, който е управляван от 18-годишната И.С., която е неправоспособна.

Леко ранено е 17-годишно момиче, което е пътувало в автомобила.

снимката е илюстративна

Катастрофа на главен път в Асеновград

http://asenovgrad.actualno.com/Katastrofa-na-glaven-pyt-v-Asenovgrad-news_493717.html

„Опел“, с 27-годишен водач и „Ауди“, управлявано от мъж на 60 г. се сблъскаха на улица „Цар Иван Асен II” в Асеновград. Пострадали, вследствие на инцидента няма. В първата кола са пътували двама мъже. Шофьорът и спътникът му – на 20 г.. В „Ауди“-то са се возили 60-годишен мъж и съпругата му на 64 г. И двете коли не са в движение. По думите на участниците в катастрофата и на очевидци на инцидента, възрастната жена тръгнала да пресича пътното

По-малко калории не спрели епидемията от затлъстяване

http://health.actualno.com/Po-malko-kalorii-ne-spreli-epidemijata-ot-zatlystjavane-news_493581.html

За последните 30 години човечеството е намалило употребата на калории с 20%, но така или иначе това не е спряло резкия ръст на количеството страдащи от затлъстяване хора, пишат британски учени в статия, публикувана в Eureka. Специалистите от Royal Holloway, University of London в хода на своите изследвания са стигнали до извода, че настъпилите в последните 30 години изменения в начина на живот допринасят за натрупването на излишно тегло. Според учените спокойният, заседнал начин на живот се яв

Промени в движението на ул. "6 януари" в Асеновград

http://asenovgrad.actualno.com/Promeni-v-dvijenieto-na-ul-6-januari-v-Asenovgrad-news_493714.html

Забраниха завоя на ляво от една от пресечките, чийто изход води до улица „Шести януари“ в Асеновград. Още няколко пътни знака, изменящи досегашното движение бяха поставени в последните дни на този пътен участък. От улица „Шести януари“ в посока „Шейново“ вече е забранено влизането на тежкотоварни автомобили. Там бе поставен и знак, указващ „Движение само на право след знака“. Движейки се по улица „Рилска“, в посока параклис „40-т

Хороскоп за необвързани - какво те чака тази есен

http://curious.actualno.com/Horoskop-za-neobvyrzani---kakvo-te-chaka-tazi-esen-news_493643.html

Промяната в сезоните често носи промяна в самите нас и в събитията в живота ни. Трябва да сме готови да приемем нови хора в живота си и да загърбим случките, които ни действат негативно. Ако нямаш половинка до себе си, виж какво те чака през есента.ОвенНесигурни сте след последните събития в живота ви и това се отразява на начина, по който околните гледат на вас. Нужно ви е малко повече самочувствие, уверена усмивка и ведър поглед. Има човек в обкръжението ви, който само чака знак, с който да му

Петима пострадаха при пожар в приют за бежанци в Германия (Снимки)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4961060

Петима души пострадаха при пожар в приют за бежанци в град Хепенхайм, в западната германска провинция Хесен, съобщи полицията, цитирана от Ройтерс.
Засега не е ясно какво е предизвикало пожара. В Германия, която очаква броят на бежанците и мигрантите да се увеличи четири пъти до 800 000 тази година,
Петима души пострадаха при пожар в приют за бежанци в град Хепенхайм, в западната германска провинция Хесен, съобщи полицията, цитирана от Ройтерс. Засега не е ясно какво е предизвикало пожара. В Германия, която очаква броят на бежанците и мигрантите да се увеличи четири пъти до 800 000 тази година,

Старци "изгоряха" с 2290 лева от измама с климатици

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4961049

Пенсионери от Свищов станали поредната жертва на телефонни измамници. Старците били подведени в четвъртък от ловки мошеници и набързо им харизали общо 2290 лв.
В злополучния ден непознати позвънили на домашните им телефони и ги омаяли по познатата престъпна схема "покупка на климатици".
68-годишният мъж бил заблуден,
Пенсионери от Свищов станали поредната жертва на телефонни измамници. Старците били подведени в четвъртък от ловки мошеници и набързо им харизали общо 2290 лв. В злополучния ден непознати позвънили на домашните им телефони и ги омаяли по познатата престъпна схема "покупка на климатици". 68-годишният мъж бил заблуден,

Държавата приемала и екзотични идеи за цените на горивата

http://www.dnevnik.bg/biznes/2015/09/04/2603542_durjavata_priemala_i_ekzotichni_idei_za_cenite_na/?ref=rss


В ситуация, в която горивата на пазара са скъпи, държавата не трябва да отхвърля никакви идеи за решаване на въпроса включително и екзотични. Това обяви по време на парламентарния контрол вицепремиерът Томислав Дончев.

Така той отговори на конкретното предложение на депутата от Реформаторския блок Мартин Димитров, който предложи за начало България да сключи междуправителствени споразумения с Гърция и Румъния, които да позволят на вносителите на горива да ползват техни акцизни...

Земеделската комисия в Европарламента отхвърли възможността държавите в ЕС да забраняват ГМО

http://www.dnevnik.bg/evropa/novini_ot_es/2015/09/04/2603600_zemedelskata_komisiia_v_evroparlamenta_othvurli/?ref=rss


Комисията по земеделието в Европейския парламент отхвърли проектозакона на Европейската комисия, който би позволил на държавите членки отделно да забраняват или ограничават използването на одобрени на европейско ниво генно-модифицирани организми на територията си, съобщи ЕП в прес съобщение.

Аргументът на Комисията, че различните решения на държавите членки в ЕС ще попречат на конкурентоспособността на единния пазар на ЕС и ще поставят под заплаха хранителните производствени центрове...

Петима пострадаха при пожар в приют за бежанци в германския град Хепенхайм

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4961047

Петима души пострадаха при пожар в приют за бежанци в град Хепенхайм, в западната германска провинция Хесен, съобщи полицията, цитирана от Ройтерс.
Засега не е ясно какво е предизвикало пожара. В Германия, която очаква броят на бежанците и мигрантите да се увеличи четири пъти до 800 000 тази година,
Петима души пострадаха при пожар в приют за бежанци в град Хепенхайм, в западната германска провинция Хесен, съобщи полицията, цитирана от Ройтерс. Засега не е ясно какво е предизвикало пожара. В Германия, която очаква броят на бежанците и мигрантите да се увеличи четири пъти до 800 000 тази година,

Black Sabbath правят прощално турне

http://frognews.bg/news_97198/Black-Sabbath-praviat-proshtalno-turne/

Английските рокери от Black Sabbath, пионери в хеви метъла повече от четири десетилетия, обявиха последното турне на бандата. В "The End" ще се включат трима от четиримата основатели на групата - фронтменът Ози Озбoрн, Тони Айоми и Гийзър Бътлър.

Кристалина Георгиева: Засилваме помощта към съседните страни на Сирия и Ирак

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4961043

ЕК обсъжда възможността за увеличаване на помощта, която се предоставя на  държавите, които са съседни на Сирия, Ирак, Йордания и Ливан. Така хората ще са по-близо до домовете си и няма да им се налага да бягат надалеч. Това съобщи във Старосел зам.-председателят на Еврокомисията Кристалина Георгиева.
ЕК обсъжда възможността за увеличаване на помощта, която се предоставя на  държавите, които са съседни на Сирия, Ирак, Йордания и Ливан. Така хората ще са по-близо до домовете си и няма да им се налага да бягат надалеч. Това съобщи във Старосел зам.-председателят на Еврокомисията Кристалина Георгиева.

Миков: Трябва да се използват съществуващите закони, не да се правят нови

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4961046

Председателят на БСП Михаил Миков заяви пред bTV, че държавата няма нужда от новия антикорупционен закон.
„Гласувахме против закона, защото той не кореспондира с намеренията, със заглавието и с всичко това, което се говори често в медиите”.
Според него обединяването на съществуващите органи като Сметната палата,
Председателят на БСП Михаил Миков заяви пред bTV, че държавата няма нужда от новия антикорупционен закон. „Гласувахме против закона, защото той не кореспондира с намеренията, със заглавието и с всичко това, което се говори често в медиите”. Според него обединяването на съществуващите органи като Сметната палата,

ПЪРВО в ПИК! Радан призна: Днес между коалиционните партньори имаше остра дискусия с елементи на примиряване

http://pik.bg/първо-в-пик-радан-призна-днес-между-коалиционните-партньори-имаше-остра-дискусия-с-елемент-news393570.html

ПЪРВО в ПИК! Радан призна: Днес между коалиционните партньори имаше остра дискусия с елементи на примиряване

"Днес имаше остра дискусия с елементи на примиряване", призна Радан Кънев в отговор на въпрос на ПИК дали коалиционните партньори се разбраха за точните промени в антикорупционния закон, който не беше приет от парламента. "Предстоят още разговори между нас, на които ще уточняваме всичко", поясни той.

"Елементите на примиряването" се отнасят за Реформаторския блок, научи ПИК. Малко по-рано вицепремиерът Румяна Бъчварова в специално изявление в парламента уточни, че законопроектът ще бъде подобрен, защото между коалиционните партньори има разминаване в различни технически детейли. А самата Кунева пък обясни, че вторият дубъл ще бъде направен на 3 декември. Тогава отново ще бъде внесен законопроектът. Досега ябълката на раздора беше това кой да избира антикорупционния орган и това да не е министерският съвет, както и да не се дава възможност за реакция на анонимни сигнали.

Реформаторският блок е дал обещание да се дискутира по въпроса кой да избира този орган. "Ще обикаляме от депутат на депутат и да обясняваме какво имаме предвид. Защото моделът на законопроекта го има дори в САЩ", уточни вицепремиерът Меглена Кунева. 

 

Управляващата коалиция уточнява отношенията си в Съвета за развитие

http://www.mediapool.bg/upravlyavashtata-koalitsiya-utochnyava-otnosheniyata-si-v-saveta-za-razvitie-news238821.html

Съветът за развитие към Министерския съвет за координация на коалиционната политика се събра на заседание в Народното събрание. Съветът се председателства от вицепремиера и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова.   На заседанието присъства председателят на парламента Цецка Цачева, вицепремиерите Меглена Кунева и Томислав Дончев, министри от кабинета, сред които правосъдният Христо Иванов и финансовият Владислав Горанов.   Участват и лидери и представители на парламентарните групи – от ГЕРБ Цветан Цветанов, от Реформаторския блок - Радан Кънев и Найден Зеленогорски, от АБВ - Борислав Борисов, както и представители на ПГ на Патриотичния фронт.   Заседанието идва ден след като заради АБВ и ПФ бе провален внесеният от правителството антикорупционен закон. Ден по-рано пък във Временната парламентарна комисия от АБВ оттеглиха подкрепата си за свързаните със съдебната власт промени в конституцията, с която на практика евентуалното им приемане бе отложено за след местните избори.   В последните седмици от предишния парламентарен сезон също се натрупаха куп примери за пропукване на парламентарното мнозинство, а много решения бяха взети благодарение на опозиционното Движение за права и свободи.   Очаквайте подробности.

Управляващите се разбраха за приемането на антикорупционния закон

http://www.mediapool.bg/upravlyavashtite-se-razbraha-za-priemaneto-na-antikoruptsionniya-zakon-news238821.html

Четирите партии в управлението се разбраха да приемат закон за борба с корупцията по върховете на властта, съобщи в петък съпредседателят на Реформаторския блок и лидер на ДСБ Радан Кънев в "Туитър". По същото време вицепремиерът Меглена Кунева обяви, че законът ще бъде внесен в Народното събрание на 3 декември и ще бъде още по-строг от отхвърления сега вариант. "Остър дебат на Съвета за развитие‬ на коалицията, съгласие закон "Антикорупция"да бъде приет скоро, с допълнителен диалог в мнозинство в ‪43-о Народоно събрание", обяви Кънев в социалните мрежи веднага след приключването на заседанието. Съветът за развитие на управляващата коалиция бе свикан спешно в петък, след като преди ден Патриотичният фронт и АБВ бламираха приемането на ключовия закон за борба с корупцията по върховете на властта. Това предизвика гневните реакции най-вече на Реформаторския блок, от където идва инициативата за приемането на такъв закон. "Движение България на гражданите" обяви, че с това решение върху парламента се е лепнало "историческо петно". "Антикорупционното законодателството е необходимо, за да може да съществува управляващото мнозинство. Това е смисъла на нашето участие в управлението", каза Радан Кънев след заседанието на Съвета за развитие. В четвъртък вечерта премиерът Бойко Борисов пак влезе в новата си роля на помирител и обяви, че ще съдейства за приемането на важния закон. Той каза, че новият проект ще бъде внесен след три месеца и ще бъде приет. Той обаче не присъства на заседанието на Съвета за развитие. Съветът се председателства от вицепремиера и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова. На заседанието присъстваха председателят на парламента Цецка Цачева, вицепремиерите Меглена Кунева и Томислав Дончев, министри от кабинета, сред които правосъдният Христо Иванов и финансовият Владислав Горанов. Участваха и представители на парламентарните групи – от ГЕРБ Цветан Цветанов, от Реформаторския блок - Радан Кънев и Найден Зеленогорски, от АБВ - Борислав Борисов, както и представители на ПГ на Патриотичния фронт. Очаквайте подробности.

Управляващите наново се разбраха за антикорупционния закон

http://www.mediapool.bg/upravlyavashtite-nanovo-se-razbraha-za-antikoruptsionniya-zakon-news238821.html

Четирите партии в управлението се разбраха да приемат закон за борба с корупцията по върховете на властта, съобщи в петък съпредседателят на Реформаторския блок и лидер на ДСБ Радан Кънев в "Туитър". По същото време вицепремиерът Меглена Кунева обяви, че законът ще бъде внесен в Народното събрание на 3 декември и ще бъде още по-строг от отхвърления досега вариант. В него ще фигурират специални текстове за "корпоративната корупция", които досега ги е нямало.   Съветът за развитие на управляващата коалиция бе свикан спешно в петък, след като преди ден Патриотичният фронт и АБВ бламираха приемането на ключовия закон за борба с корупцията по върховете на властта. Това предизвика гневните реакции най-вече на Реформаторския блок, от където идва инициативата за приемането му.   "Остър дебат на Съвета за развитие‬ на коалицията, съгласие закон "Антикорупция"да бъде приет скоро, с допълнителен диалог в мнозинство в ‪43-о Народоно събрание", обяви Кънев в социалните мрежи веднага след приключването на заседанието.   Законът предвиждаше създаването на ново Бюро за борба с корупцията, което трябваше да обедини БОРКОР, Комисията за конфликт на интереси и отдели от Сметната палата и да започне работа от началото на 2016 година. Реформаторският блок определя този закон, съдебната и здравната реформа като трите ключови приоритета, които ги държат във властта.   ДБГ обяви, че с това решение върху парламента се е лепнало "историческо петно".   "Антикорупционното законодателството е необходимо, за да може да съществува управляващото мнозинство. Това е смисъла на нашето участие в управлението", каза Радан Кънев след заседанието на Съвета за развитие.   Лидерът на ДСБ обясни, че най-вероятно анонимните сигнали за корупция по върховете на властта ще отпаднат от закона, вместо тях ще бъдат въведени "защитени сигнали". Отхвърленият проект предвиждаше възможност за подаване на анонимни сигнали, което бе основен аргумент за Патриотичния фронт да не подкрепи проекта.   Кънев посочи, че предстоят още разговори и по въпроса кой да избира ръководителя на бюрото за борба корупцията. Това е друг спорен момент, заради който ДПС на свой ред не подкрепи закона.   Партията на Лютви Местан е против премиерът да предлага шефа на Антикорупционното бюро, а президентът да го назначава. Според партията така се създава абсурдната постановка премиерът да разследва сам себе си. Реформаторите отхвърлят тези аргументи, защото бюрото ще бъде поставено под изключително интензивен парламентарен контрол.   Умиротворителят   В четвъртък вечерта премиерът Бойко Борисов пак влезе в модерната си роля на помирител и обяви, че ще съдейства за приемането на важния закон. Той гарантира, че ще говори с партньорите, за да ги убеди в нуждата от този закон и гарантира до три месеца той да бъде внесен в НС и гласуван. "Говорих с Меглена Кунева и я поуспокоих", каза той по повод разговорите си с вицепремиера. Преди това от ДБГ вече бяха обявили, че обмислят напускане на управлението. Премиерът обаче не присъства на заседанието на Съвета за развитие в петък.   "След разговора ми с министър-председателя Бойко Борисов нямам съмнение, че законопроектът ще бъде силен", каза Кунева в петък след заседанието на Съвета за развитие. "Зад такъв законопроект трябва да стои цялото мнозинство, което подкрепя работата на правителството, това е тема, по която не можем да имаме различия", отбеляза тя.   Съветът се председателства от вицепремиера и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова. На заседанието присъстваха председателят на парламента Цецка Цачева, вицепремиерите Меглена Кунева и Томислав Дончев, министри от кабинета, сред които правосъдният Христо Иванов и финансовият Владислав Горанов. Участваха и представители на парламентарните групи – от ГЕРБ Цветан Цветанов, от Реформаторския блок - Радан Кънев и Найден Зеленогорски, от АБВ - Борислав Борисов и Кирил Цочев, както и представители на ПГ на Патриотичния фронт.   "Няма принципни политически различия за приемането на законопроекта, има някои технически детайли, които трябва да бъдат обсъдени", обясни вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова. "Започваме диалог за подобряване на законопроекта и, след като всички разбираме, че имаме нужда от него, той да бъде приет във възможния законов срок", добави тя.   Напрежение в управлението   До днешното заседание се стигне след многобройни сигнали за пропукване на парламентарното мнозинство още преди парламентарната ваканция. В четвъртък пък парламентът отхвърли на първо четене законопроекта за предотвратяване на корупцията сред лицата, заемащи висши публични длъжности. ГЕРБ и Реформаторския блок подкрепиха законопроекта, но Патриотичният фронт и АБВ гласуваха "въздържал се". Така се оказа, че с гласовете на партньорите антикорупционният закон бе отхвърлен още на първо четене.   В коалицията се създаде допълнително напрежение, защото в сряда АБВ обяви, че ще гласува срещу приемането на конституционните промени в съдебната власт. Това на свой ще забави с най-малко два месеца дебата по съдебната реформа. Тези гласувания започнаха да поставят под съмнение смисъла от присъствието на Реформаторския блок във властта, защото всяка реформа засега се бламира.   В четвъртък ДБГ определи гласуването по антикорупционния закон като “историческо петно“ за парламента и обяви, че ще преосмисли оставането си във властта. Кунева обясни, че законът е бил отхвърлен заради политически интереси и липса на желание за борба с корупцията. Тя обвини партньорите на правителството, че са давали фалшиви сигнали за подкрепа по време на обсъжданията на закона. "В разговорите в парламентарните комисии от Патриотичния фронт нямаше сигнали, че няма да подкрепят закона, АБВ бяха по-резервирани", каза лидерът на ДБГ. "АБВ си менят мнението по много въпроси", допълни тя. "Унизи се българският парламент. Това е най-сериозният политически закон и това се видя от това гласуване. Да се каже, че органът по корупция е Гестапо е абсурд", каза Кунева.

Гамизов: Кунева замазва голямата корупция

http://frognews.bg/news_97188/Gamizov-Kuneva-zamazva-goliamata-koruptsiia/

За да построиш путинова или латиноамериканска демокрация се действа, точно както действа Кунева. Вместо да смениш Наказателният кодекс, който е създаден за целите на комунистическата държава, ти създаваш закон за борба с корупцията, който не бори корупцията, а само обслужва целите ти да замазваш голямата корпоративна корупция в България.Това твърди експертът Стефан Гамизов.

Сашо Морфов хвърли оставка като шеф на Народния театър

http://frognews.bg/news_97196/Sasho-Morfov-hvarli-ostavka-kato-shef-na-Narodniia-teatar/

Изпълняващият длъжността директор на Народния театър Александър Морфов днес подаде молба да бъде освободен от поста, съобщават от Министерството на културата. Ще бъде обявен конкурс за длъжността директор на Народния театър „Иван Вазов”.

Възстановки и концерти за Съединението

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4959057

Лудогорието посреща една от най-светлите дати в българската история - Съединението на Княжество България с Източна Румелия, с празнични концерти, възстановки на историческите събития и поднасяне на цветя на признателност.
Тържествата в Шумен, където са се състояли важни събития с принос към Съединението, започват още в събота.
Лудогорието посреща една от най-светлите дати в българската история - Съединението на Княжество България с Източна Румелия, с празнични концерти, възстановки на историческите събития и поднасяне на цветя на признателност. Тържествата в Шумен, където са се състояли важни събития с принос към Съединението, започват още в събота.

Пиян падна от тераса, стовари се върху колата на домакина си

http://pik.bg/пиян-падна-от-тераса-стовари-се-върху-колата-на-домакина-си-news393576.html

Пиян падна от тераса, стовари се върху колата на домакина си

Пиян падна от тераса в Смолян върху колата на домакина си.

Случката станала в четвъртък вечерта около 21 часа. 32-годишният И. Ч. бил поканен от приятел на купон на улица "Елица". След като се почерпили, гостът излязъл на терасата на първия етаж на сградата да изпуши цигара, залитнал и паднал от 3.80 м на главата си върху колата на домакина си.

Автомобилът "Рено Меган" е смачкан от удара, казаха запознати със случая.

Младият мъж е откаран с травми в областта на главата за лечение на болницата в Смолян, без опасност за живота. По случая е образувано досъдебно производство.

Още две тенисистки от топ 10 отпаднаха от US Open

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/09/04/2603547_oshte_dve_tenisistki_ot_top_10_otpadnaha_ot_us_open/?ref=rss


Изненадите при жените продължиха с пълна сила и в четвъртия ден на US Open. През изминалата нощ още две от тенисистките в топ 10 на световната ранглиста напуснаха турнира - Каролин Вознячки и Гарбине Мугуруза, а до третия кръг достигнаха само три от поставените на първите десет места - Серена Уилямс, Симона Халеп и Петра Квитова.

Вознячки допусна неочаквано поражение с 4:6, 7:5, 6:7 (1) от Петра Цетковска, която заради постоянните проблеми с контузии се намира на 149-ото място в...

Закърпиха коалицията - внасят закона на Кунева пак след 3 месеца

http://offnews.bg/news/n_1/n_554767.html

Законът за борба с корупцията по високите етажи на властта, който вчера беше отхвърлен от парламента, ще бъде внесен отново на 3 декември. Това стана ясно от думите на вицепремиера Меглена Кунева след заседанието на Съвета по развитие. От думите ѝ стана ясно, че законпроектът ще претърпи промени. Тя беше категорична, че законът ще бъде дори по-силен от този, който не беше приет от депутатите. След като вчера законът беше отхвърлен на първо четене Кунева намекна, че е възможно ДБГ да напусне коалицията. "Борбата с корупцията не е въпрос на разделение между лявото и дясното. Това не е тема, по която може да имаме различия", заяви тя. По думите на вицепремиера тя е имала разговор с премиера Бойко Борисов, който я е уверил, че законът ще бъде приет. Кунева коментира още, че сред поправките, които явно ще бъдат нанесени, е "да се разсеят всякакви опасения, че органът за борба с корупцията ще злоупотреби със своята сила". Другият нов момент може би ще е премахването на спорните анонимни сигнали. На тяхно място се обсъжда въвеждането на защитени сигнали. АБВ, които вчера гласуваха против, пък са поставили въпроса за това кой ще избира на ръководител на Бюрото. Според тях, ако той се посочва от Министерски съвет с последващо одобрение от президента, то ще има твърде много власт над парламента. "Важното е да е независим орган, а не институциите да се борят коя ще има повече власт и коя ще се бори да го направим зависим от себе си", категорична беше тя. След срещата съпредседателят на Реформатроския блок Радан Кънев обяви, че на моменти тонът между партньорите в коалицията е бил остър. "Резултатът обаче е, че българският парламент ще гласува антикорупционния закон при първа възможност, без той да бъде смекчаван в своята строгост към нас политиците", заяви Кънев.

Морфов подаде оставка като директор на Народния

http://offnews.bg/news/n_1/n_554774.html

Временно изпълняващият длъжността директор на Народния театър „Иван Вазов" Александър Морфов оставка. Министерството на културата обявява конкурс за длъжността директор на Народния театър „Иван Вазов" на 7 септември. Министърът на културата Вежди Рашидов благодари на Александър Морфов за работата му начело на театъра, съобщиха от ведомството. „Господин Морфов пое ръководството на Народния театър в един труден момент след пенсионирането на предишния директор Павел Васев. Благодаря на талантливия режисьор за дейността му начело на трупата, която той изпълняваше достойно и му желая успех в бъдещите творчески проекти в България и в чужбина", заяви Рашидов. До провеждането на конкурса начело на Народния театър ще е заместник-директорът Милица Трайкова.

БВП на страната е нараснал с 2,2% за година

http://econ.bg/Новини/БВП-на-страната-е-нараснал-с-2-2-за-година_l.a_i.694991_at.1.html

Българската икономика се е забързала през второто тримесечие на 2015 г., като брутния вътрешен продукт (БВП) се е увеличил с 2,2% през този период...

Почти никой не си признава, че плува в морето при червен флаг

http://pik.bg/почти-никой-не-си-признава-че-плува-в-морето-при-червен-флаг-news393573.html

Почти никой не си признава, че плува в морето при червен флаг

Едва 7% хората си признават, че влизат в морето при червен флаг. Повод за подобно допитването бяха множеството случаи на удавници по Черноморието през това лято, информира Би Ти Ви.

3 на сто от анкетираните са уверени, че плуват добре, докато други 4 на сто изтъкват, че отпуската е кратка и искат да се възползват максимално.

38 на сто твърдят, че влизат само в плитчините. Спасители обаче предупредиха, че в септемврийското море често се образуват ями и наглед безопасно място може да се окаже значително по-дълбоко.

41% са категорични, че не влизат в морето при червен флаг, защото е опасно.

Цели 11% от запитаните са отговорили, че въобще не ходят на море.

Мъж се държа невъзпитано с варненски полицаи

http://www.moreto.net/novini.php?n=300420

46-годишен варненски шофьор се държа невъзпитано с катаджии от морската столица, съобщиха за Moreto.net от МВР. К.К. бил спрян вчера към 16.35 часа на булевард "Васил Левски". Полицаите решили да съставят акт на мъжа, но той не бил съгласен с тях.

Радан Кънев: Ще гласуваме антикорупционния закон, без да бъде смекчаван за нас политиците

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4961040

Българският парламент ще гласува антикорупционния закон. Това каза пред журналисти съпредседателят на Реформаторския блок Радан Кънев след заседанието на Съвета за развитие към МС, който се проведе в сградата на парламента, съобщи "Фокус". 
"Очевидно е, че доста разговори предстоят, но мисля, че първият се състоя както с колегите от АБВ,
Българският парламент ще гласува антикорупционния закон. Това каза пред журналисти съпредседателят на Реформаторския блок Радан Кънев след заседанието на Съвета за развитие към МС, който се проведе в сградата на парламента, съобщи "Фокус".  "Очевидно е, че доста разговори предстоят, но мисля, че първият се състоя както с колегите от АБВ,

Радан Кънев: Ще гласуваме антикорупционния закон, без да бъде смекчаван за нас политиците

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4961032

Българският парламент ще гласува антикорупционния закон. Това каза пред журналисти съпредседателят на Реформаторския блок Радан Кънев след заседанието на Съвета за развитие към МС, който се проведе в сградата на парламента, съобщи
Българският парламент ще гласува антикорупционния закон. Това каза пред журналисти съпредседателят на Реформаторския блок Радан Кънев след заседанието на Съвета за развитие към МС, който се проведе в сградата на парламента, съобщи "Фокус".  "Очевидно е, че доста разговори предстоят, но мисля, че първият се състоя както с колегите от АБВ,

Юрий Борисов напуска БСП и става член на Социалистическа партия "Български път"

http://www.cross.bg/chlen-vuzmozhnost-partiya-1479576.html

/КРОСС/Юрий Борисов напуска БСП и става член на Социалистическа партия Български път. Борисов е член на БСП от 1987 г. и член на НС на БСП от 1991 г. Решението му не е следствие от изгонването му от в. „Дума", а на разминаването между политиките на ръководствата на БСП и ценностите на редовите членове на партията. Прекратявам членството си в Българската социалистическа партия. Присъединявам се към Социалистическа партия „Български път", пише той в заявлението си до председателя на БСП Михаил Миков и добавя: През последните десетина години разминаването между политиките на ръководствата на БСП и ценностите на редовите членове на партията е толкова очевидно, че не намирам за необходимо да формулирам мотиви. Благодаря на БСП, че застана зад мен, когато в началото на 90-те години защитавах морала и ценностите си в една неимоверно враждебна среда. Благодаря на БСП, че ми даде невероятната възможност да участвам в изработването на новата Конституция на България като народен представител в VI-тото Велико народно събрание.Благодаря на БСП, че ми даде възможност активно да работя върху новите закони за висше образование и наука като Председател на Комисията за образование и наука на 37-ото Народно събрание.Благодаря на БСП, че ми даде възможност да работя във и да ръководя в. „Дума", един уникален вестник с прекрасен колектив от съмишленици

БСП поиска Борисов да поеме координацията по въпросите с бежанците и свикване на КСНС

http://pik.bg/бсп-поиска-борисов-да-поеме-координацията-по-въпросите-с-бежанците-и-свикване-на-кснс-news393572.html

БСП поиска Борисов да поеме координацията по въпросите с бежанците и свикване на КСНС

В декларация от името на парламентарната група на „БСП лява България”, прочетена от трибуната на Народното събрание от депутата Ангел Найденов, от опозицията поискаха да бъдат изпълнени четири мерки във връзка с проблема с бежанците.

Депутатът Найденов заяви, че българи се оказват замесени в престъпен трафик на хора, като предстои и връщане на бежанци в страната ни. Той посочи, че държавните институции не предлагат нищо като решение.

„Президентът мълчи, ръководството на Народното събрание не реагира на искането на БСП за извънредно заседание през август”, обясни Ангел Найденов и поясни, че вицепремиерът Меглена Кунева е заета с вътрешнокоалиционни въпроси.

Ето защо от БСП са силно обезпокоени, че не се вземат мерки, които да изпреварят събитията и поискаха изпълнението на 4 точки - премиерът лично да приеме координацията по всички въпроси, свързани с бежанците във вътрешно и външнополитически план, правителството да обсъди въпросите по Дъблинското споразумение и квотното разпределяне на бежанците, да се предприемат по-решителни мерки за пресичане на нелегалния трафик, както и президентът да свика КСНС, включително като израз страната ни да излезе с единна национална позиция по проблема.

Деца се ядосаха на ...градинка във Варна, нападнаха я с пръчки и скейтборд

http://petel.bg/Detsa-se-yadosaha-na----gradinka-vav-Varna--napadnaha-ya-s-prachki-i-skeytbord__125505

Фото Румен Сарандев Детската агресия отдавна не е нещо необичайно, дори по време на игра. Подрастващи в ученическа възраст са засечени...

Три квартала на Русе с по-надеждно електрозахранване

http://www.cross.bg/ryse-kabelni-podmeniha-1479575.html

/КРОСС/Екипи на ЕНЕРГО-ПРО Мрежи продължават дейностите по ремонт и подмяна на съоръжения от електроразпределителната мрежа в Русе. Електромонтьори на дружеството подмениха 3 кабелни линии между трафопостове в кварталите "Здравец - Изток", "Родина" и в централната градска част. Старите маслени кабели бяха подменени с нови с алуминиево ядро и с по-малко сечение. Така, освен че се подобри качеството на подаваното електричество на повече от 4000 клиенти на компанията в града, се ограничиха и възможностите за кражби. След технически анализ на съоръженията, специалистите на електроразпределителната компания планираха подмяната на тези кабелни линии с нови в ремонтната програма на ЕНЕРГО-ПРО Мрежи за 2015 година. Заедно с подмяната на кабелни линии, специалистите на електроразпределителното дружество извършват обслужване на трафопостовете в града и ремонтни дейности по съоръженията на територията на област Русе. Екипите подменят амортизирани и повредени консумативи, доливат трансформаторно масло на силовите трансформатори, проверяват техническото състояние на кабели, проводници, изводи, контактни връзки и други. Благодарение на съвременната техника, с която са снабдени екипите на дружеството и използването на надеждна технология, електромонтьорите успяват да работят под напрежение и предотвратяват повреди по скъпо струващи съоръжения

БВП нараства с 2.2% през второто тримесечие, потвърди НСИ

http://www.dnevnik.bg/biznes/companii/2015/09/04/2603517_bvp_narastva_s_22_prez_vtoroto_trimesechie_potvurdi_nsi/?ref=rss


Предварителните данни на Националния статистически институт потвърждават експресната оценка от средата на август за растеж на икономиката с 2.2% през второто тримесечие на 2015 г. спрямо същия период на миналата година.

Спрямо първото тримесечие увеличението на БВП е с 0.5%, а не с 0.4%, както беше обявено по-рано.

През второто тримесечие на 2015 г. БВП възлиза на 21.068 млрд. лв. по текущи цени или 10.772 млрд. евро. На  човек се падат 2928 лв. и съответно 1 497 евро...

Семейство си направи пицария в яхта на Карибите

http://www.vesti.bg/razvlechenia/sveji/semejstvo-si-napravi-picariia-v-iahta-na-karibite-6042119

Тара и Саша Буис са превърнали апетита си за пица и любовта си към морето в успешен бизнес

Фандъкова: Столична община ще получи безвъзмездно финансиране по 2 договора за енергийна ефективност на обща стойност около 1,5 млн. лева в 14 общински сгради

http://pik.bg/фандъкова-столична-община-ще-получи-безвъзмездно-финансиране-по-2-договора-за-енергийна-еф-news393571.html

Фандъкова: Столична община ще получи безвъзмездно финансиране по 2 договора за енергийна ефективност на обща стойност около 1,5 млн. лева в 14 общински сгради

Столична община ще получи безвъзмездно финансиране по 2 договора за енергийна ефективност на обща стойност около 1,5 млн. лева в 14 общински сгради. Това каза кметът на Столична община Йорданка Фандъкова по време на церемония по връчване на договорите по програма "Енергийна ефективност и възобновяема енергия".

"Най-важните политики за всички кметове са зелените политики. За нас като най-голямата община зелените политики са водещи във всички сектори както в „Транспорт”, „Управление на отпадъците”, така и в „Строителството” и „Образованието”. Бенефициент сме по два договора", заяви Фандъкова. По думите й, програмата позволява на общината да продължи последователните усилия за мерки в енергийната ефективност в общински сгради и образователни институции. Тя обясни, че чрез единия проект ще се замени скъпото и неефективно гориво в общински сгради с енергийни трески или пелети, което ще позволи намаляване на вредните емисии с 4 хил. тона годишно.

"Приемаме тези пари с благодарност, но те са изработени след тежка подготовка по проектите. Поздравявам всички кметове и екипите, работили за одобрението на тези проекти. От тук нататък следва тежката работа по реализацията на тези проекти", каза още Йорданка Фандъкова.

Министър Петкова: 32 общини ще получат безвъзмездна финансова помощ

http://pik.bg/министър-петкова-32-общини-ще-получат-безвъзмездна-финансова-помощ-news393568.html

Министър Петкова: 32 общини ще получат безвъзмездна финансова помощ

Днес е денят, в който 32 българските общини и 9 малки и средни български предприятия ще получат безвъзмездна финансова помощ по програмата "Енергийна ефективност и възобновяема енергия". Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на церемония по връчване на договорите по програма "Енергийна ефективност и възобновяема енергия". Петкова уточни, че програмата е финансирана по Финансовия механизъм за Европейското икономическо пространство.

"Без нашите партньори от Кралство Норвегия нямаше да стане възможно това десетки български училища, детски градини, общински сгради да реализират толкова проекти по схемата за енергийна ефективност", заяви Петкова.

По думите й България ще успее да постигне основните цели на програмата - опазване на околната среда и повишаване на качеството на живот.

"Също така, имаме възможността да бъдат реализирани икономии от разходите за енергийни ресурси. Тези разходи са една много сериозна част от разходите на всяка една организация. Те ще бъдат минимизирани и насочени към важни и значими пера", допълни министър Петкова.

Австралия: Европа да се учи от нас за бежанците

http://europe.actualno.com/Avstralija-Evropa-da-se-uchi-ot-nas-za-bejancite-news_493706.html

Австралийският премиер Тони Абът призова Европа да вземе пример от Австралия и да спира бежанските корабчета, които се опитват да достигат бреговете й, предаде ДПА. Абът направи този коментар, след като снимки на удавило се тригодишно момче на турски бряг шокираха света. "Ако искате да спрете смъртните случаи, ако искате да спрете удавянията, трябва да спрете корабите", каза Абът за местната телевизия Ей Би Си, предаде Mediapool. "Вчера видяхме по екраните си много тъжна, мъчителна гледка на д

Задържаха варненец, превозващ нелегални имигранти край Атия

http://varna.actualno.com/Zadyrjaha-varnenec-prevozvasht-nelegalni-imigranti-kraj-Atija-news_493705.html

25-годишен варненец, с инициали Ц.Т., е бил задържан за превозване на нелегални имигранти край военна база Атия, съобщиха от полицията. В БМВ-то на младежа са пътували четирима чужди граждани без документи за самоличност. Малко по-късно в района на Атия са заловени още седем бежанци. Лицата са били откарани в Дом за временно настаняване на пълнолетни лица (ДВНПЛ) в Бургас. Водачът на автомобила е задържан в Районното полицейско управление в Созопол за извършено престъпление по чл.281, ал.1 от Н

Горанов не намери вина в държавата за акцизните складове и за скъпите горива

http://business.actualno.com/Goranov-ne-nameri-vina-v-dyrjavata-za-akciznite-skladove-i-za-skypite-goriva-news_493702.html

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е виновна. Така финансовият министър Владислав Горанов коментира горещата тема за акцизните складове, в които по закон всеки вносител на горива трябва да държи продукцията си. Още вчера (3 септември) говорителят на КЗК Марио Гаврилов напомни за секторния анализ на КЗК на пазара на горивата от 2011 година. Основният извод е, че 80% от акцизните складове по онова време са били собственост на „Лукойл“. Акцизът у нас оскъпява много вноса на гор

Танева: Нямаме официално писмо за ембарго от Русия

http://politics.actualno.com/Taneva-Njamame-oficialno-pismo-za-embargo-ot-Rusija-news_493708.html

България не е получавала официално писмо за руско ембарго върху храни от България. Това заяви в Русе земеделският министър Десислава Танева по повод информацията на агенция „Ройтерс“, предаде БГНЕС. Агенцията съобщи, че Русия е забранила вноса на някои хранителни стоки от България от 1 септември, след като властите в София са посочили пред Москва наличието на неопределен брой случаи на фалшиви фитосанитарни сертификати. „Първо, няма такива издавани от Българска агенция по без

Първанов: Позицията на АБВ за съдебната реформа е възможно най-последователната

http://pik.bg/първанов-позицията-на-абв-за-съдебната-реформа-е-възможно-най-последователната-news393569.html

Първанов: Позицията на АБВ за съдебната реформа е възможно най-последователната

Позицията на АБВ за съдебната реформа е възможно най-последователната. Това каза Георги Първанов, председател на ПП АБВ и президент на България (2002-2012), по време на пресконференция на партията във връзка със започналия нов политически сезон.

"Очаквано новият политически сезон започна с гласуването на конституционните промени, свързани с реформите в съдебната власт. АБВ много яснo и отчетливо формулира своята позиция в дебата и при гласуване в специализираната парламентарна комисия. Тогава някои бяха изненадани, но защо са изненадани сега? С какво нашата позиция е по-различна от това, което тогава формулирахме? Имаше серия от разговори на премиера, които доведоха до т. нар. "исторически компромис". Този компромис беше между реформаторите, ДПС и частично ГЕРБ", посочи Първанов.

По думите му АБВ никога не имала колебание по въпроса дали да се раздели ВСС на две колегии и винаги е подкрепяла идеята за засилване на правомощията на инспектората. "Ние категорично не приемаме начина, по който се реши въпроса за избора на двете колегии. Ако за съдебната колегия, политическата и професионалната квота са въпрос, който е относително разумно решен, това не е така за прокурорската колегия. Там съотношението е 6 на 6, а това означава възможност на политиците да блокират работата на прокуратурата. Ако това е реформа, която ще доведе до повече справедливост, нека да го обосноват, но аз дълбоко се съмнявам", допълни още Първанов. 

Бащата на мъртвото сирийско дете се е върнал в Кобане за погребението му

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4960925

Бащата на тригодишното сирийче, чието тяло бе открито на бреговете на Турция се е завърнал в родния си град Кобане, за да погребе семейството си, предаде AFP, цитирана от
Бащата на тригодишното сирийче, чието тяло бе открито на бреговете на Турция се е завърнал в родния си град Кобане, за да погребе семейството си, предаде AFP, цитирана от "Фокус". Абдула Курди е пристигнал от турския граничен град Суруч с ковчези за своето семейство, което се удави, опитвайки се да достигне до Европа.

Бащата на мъртвото сирийско детенце, чиято снимка разтърси света, се е върнал в Кобане за погребението му

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4960934

Бащата на тригодишното сирийче, чието тяло бе открито на бреговете на Турция се е завърнал в родния си град Кобане, за да погребе семейството си, предаде AFP, цитирана от "Фокус".
Абдула Курди е пристигнал от турския граничен град Суруч с ковчези за своето семейство, което се удави, опитвайки се да достигне до Европа.
Бащата на тригодишното сирийче, чието тяло бе открито на бреговете на Турция се е завърнал в родния си град Кобане, за да погребе семейството си, предаде AFP, цитирана от "Фокус". Абдула Курди е пристигнал от турския граничен град Суруч с ковчези за своето семейство, което се удави, опитвайки се да достигне до Европа.

По Южното Черноморие нямат навик да издават касови бележки

http://www.moreto.net/novini.php?n=300425

230 акта за нарушения на данъчно-осигурителното законодателство, половината от които - за неиздаване на касова бележка, са съставили инспекторите от Териториалната дирекция на националната агенция за приходите (НАП) в Бургас за юни, юли и август по време на контролни действия по Южното Черноморие.

Истина или лъжа: Психоложката Ани Владимирова била в депресия и без клиенти

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4959714


Клиентите на психоложката Aни Bлaдимиpoвa вce пoвeчe намаляват и затова тя е изпаднала в депресия, писа много жълт сайт вчера. След това новината беше преписана и от други издания.
Според изданието Владимирова изживявaлa тeжкo нeдoвepиeтo нa xopaтa към нeя. 
Потърсихме я, за да каже каква е истината.


Лъжа е. Не съм в депресия, а съм на море.
Клиентите на психоложката Aни Bлaдимиpoвa вce пoвeчe намаляват и затова тя е изпаднала в депресия, писа много жълт сайт вчера. След това новината беше преписана и от други издания. Според изданието Владимирова изживявaлa тeжкo нeдoвepиeтo нa xopaтa към нeя. Потърсихме я, за да каже каква е истината. Лъжа е. Не съм в депресия, а съм на море.

Най-зелената сграда на Хошимин

http://www.dnevnik.bg/live/gradska_sreda/2015/09/04/2603367_nai-zelenata_sgrada_na_hoshimin/?ref=rss


След построяването й на мястото ще има повече дървета, отколкото преди да се появи. Това е бъдещата сграда на частния университет за информационни технологии (FPT  University) във виетнамския град Хошимин.

Проектът за нея е на Vo Trong Nghia Architects, чийто екип определено е работил с идеята за възможно най-усезаемо присъствие на зелени площи. В Хошимин едва 25% от територията на града е покритата със зеленина, което определено се усеща от жителите му под формата на замърсяване,...

ООН призова 200 000 бежанци да бъдат разпределени чрез квоти в ЕС

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4960887

Върховният комисар на ООН за бежанците Антонио Гутериш призова днес поне 200 000 търсещи убежище в ЕС да бъдат разпределени между страните членки чрез задължителни квоти.
Според него участието в тази програма трябва да е задължително за всички страни от общността, предаде Франс прес.
Хората, които наистина се нуждаят от закрила,
Върховният комисар на ООН за бежанците Антонио Гутериш призова днес поне 200 000 търсещи убежище в ЕС да бъдат разпределени между страните членки чрез задължителни квоти. Според него участието в тази програма трябва да е задължително за всички страни от общността, предаде Франс прес. Хората, които наистина се нуждаят от закрила,

"Човекът Ла Манча" пристига в НДК

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4960902

Билетите за известния мюзикъл са вече в продажба
Орлин Горанов и Мариан Бачев ще се превъплътят в ролите на Дон Кихот и Санчо Панса в бродуейския мюзикъл “Човекът от Ла Манча”, който ще бъде поставен на 17 октомври (събота) от 19:00 ч. в зала 1 на Националния дворец на културата (НДК).
Историята на Дон Кихот оживява в премиерното издание на
Билетите за известния мюзикъл са вече в продажба Орлин Горанов и Мариан Бачев ще се превъплътят в ролите на Дон Кихот и Санчо Панса в бродуейския мюзикъл “Човекът от Ла Манча”, който ще бъде поставен на 17 октомври (събота) от 19:00 ч. в зала 1 на Националния дворец на културата (НДК). Историята на Дон Кихот оживява в премиерното издание на

Пиян падна от тераса върху колата на домакина си в Смолян

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4960895

Пиян падна от тераса в Смолян върху колата на домакина си.
Случката станала в четвъртък вечерта около 21 часа. 32-годишният И. Ч. бил поканен от приятел на купон на улица "Елица". След като се почерпили, гостът излязъл на терасата на първия етаж на сградата да изпуши цигара, залитнал и паднал от 3.80 м на главата си върху колата на домакина си.
Пиян падна от тераса в Смолян върху колата на домакина си. Случката станала в четвъртък вечерта около 21 часа. 32-годишният И. Ч. бил поканен от приятел на купон на улица "Елица". След като се почерпили, гостът излязъл на терасата на първия етаж на сградата да изпуши цигара, залитнал и паднал от 3.80 м на главата си върху колата на домакина си.

ООН призова 200 000 бежанци да бъдат разпределени чрез квоти в ЕС

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4960930

Върховният комисар на ООН за бежанците Антонио Гутериш призова днес поне 200 000 търсещи убежище в ЕС да бъдат разпределени между страните членки чрез задължителни квоти.
Според него участието в тази програма трябва да е задължително за всички страни от общността, предаде Франс прес.
Хората, които наистина се нуждаят от закрила,
Върховният комисар на ООН за бежанците Антонио Гутериш призова днес поне 200 000 търсещи убежище в ЕС да бъдат разпределени между страните членки чрез задължителни квоти. Според него участието в тази програма трябва да е задължително за всички страни от общността, предаде Франс прес. Хората, които наистина се нуждаят от закрила,

Танева: Надявам се до края на годината да имаме официално одобрение на новата Програма за морско дело и рибарство 2014-2020 година

http://pik.bg/танева-надявам-се-до-края-на-годината-да-имаме-официално-одобрение-на-новата-програма-за-м-news393565.html

Танева: Надявам се до края на годината да имаме официално одобрение на новата Програма за морско дело и рибарство 2014-2020 година

Надявам, че до края на годината ще имаме официално одобрение на новата Програма за морско дело и рибарство 2014 - 2015 година. Това каза министърът на земеделието и храните Десислава Танева по време на официалното откриване на предприятие за производство на риба и рибни дарове в село Ряхово, област Русе, предаде „Фокус”. На откриването присъстваха Петър Нунев, областен координатор на ГЕРБ -Русе и кметът на Русе Пламен Стоилов. „Благодаря за покана от страна на собствениците на предприятието. Поздравявам ги за предприемчивостта и използването на европейски средства за подкрепа на такива инвестиции. Поздравявам и всички жители на селото, че ще имат такова предприятие. Пожелавам нови такива да има тук и навсякъде в общината”, обясни министър Танева.

Радващо е, че в село Оряхово, както и на територията на тази община, за 1.7 млн. лв. се открива инвестиция отговаряща на всички европейски изисквания”, каза още тя. Във връзка с Програма за морско дело и рибарство (2014-2020), министър Танева коментира:„ „Разбрах, че има представители на рибарския бранш, а и на всички, които са заинтересувани от преработка, неофициално новата програма, която изпратихме в Брюксел, знаете, че в началото на мандата тя беше изцяло върната”. „Следващата седмица експерти от комисията ще бъдат при нас, за да я довършим официално и се надявам, че в края на септември по официален ред ще бъде изпратена, а до края на годината ще имаме нейното одобрение и тя ще може да бъде отворена”, допълни Десислава Танева.

„До края на годината нашата основна задача като администрация е да приключим успешно старата Програма за развитие на селските райони. Тук на територията на общината има един такъв проект”, уточни тя. „Успехът на страната ни, размерът на неусвоените средства или на загубата на тази година наистина изцяло зависи от успешната работа на общините. Ако бяха така ефективни, както частният сектор, щяхме да сме отличници в целия ЕС. Призовавам ги да се организират по сроковете, за да приключат успешно”, каза още министър Танева.

Кунева: На 3 декември внасяме отново закона за борба с корупцията

http://pik.bg/кунева-на-3-декември-внасяме-отново-закона-за-борба-с-корупцията-news393566.html

Кунева: На 3 декември внасяме отново закона за борба с корупцията

 На 3 декември ще можем да внесем отново закона за борба с корупцията. Това заяви на брифинг в парламента вицепремиерът Меглена Кунева.  

„Тъй като гласуването на закона за борба с корупцията беше част от разговора на Съвета за развитие, на 3 декември Министерски съвет може да го внесе отново”, обясни тя. Вицепремиерът изтъкна, че по други теми може да се делят на леви и десни, но по темата за борба с корупцията, която подлежи на оценка, която ще отекне навсякъде по света с доклада на ЕК за правосъдието и вътрешния ред, нямат право да изглеждат по-малко решителни.

„Законът получи подкрепата на всички четири комисии, през които мина”, припомни Меглена Кунева.

„Смятам, че това би могло да бъде отправна точка за по-активен диалог и още по-голям резултат. Голяма част от нещата, по които има въпроси, са за между първо и второ четене. За тези три месеца може да се направи така, че да се събере още по-голямо мнозинство”, каза още Меглена Кунева.

Стоянка Мутафова с нова роля на нова сцена

http://www.cross.bg/teatur-nezavisim-mytafova-1479573.html

/КРОСС/ Любимата на всички Стоянка Мутафова ще спечели отново сърцата на публиката с нова роля на нова сцена. През новия театрален сезон 93-годишната актриса ще играе и в Независим театър. Тази есен примата на българския театър влиза в нова роля в комедията „Началото на края". Спектакълът е първата копродукция между Независим театър и Драматичен театър Пловдив. Предпремиерата му в София ще е на 21 септември на ул. „Върбица" 12. Пловдивският Драматичен театър ще домакинства премиерата на съвместния спектакъл през октомври. В комедията на Себастиан Тиери на Стоянка Мутафова ще й партнират Пьотр Кшемински, Марияна Йотова, Елена Атанасова и Тодор Дърлянов. Актьорите репетират под режисурата на Андрей Калудов на сцената на Независим театър още преди края на миналия театрален сезон.  На 19 септември под прожекторите на Независим театър ще застане и актьорът Любен Кънев с авторския си кино-театрален моноспектакъл „STOP - дяволът се призна за виновен!". Младият и талантлив актьор, който доби популярност с ролята си на инспектор Тодоров в сериала „Под прикритие", обиколи Европа през пролетта с авторския си спектакъл и зарадва феновете на театрланото изкуство в Лондон, Мюнхен, Нюрнберг и Рим. Тази есен за първи път у нас моноспектакълът ще бъде игран на театралната сцена на улица „Върбица"12

Китайска авиационна група придобива Avolon за 2,5 млрд. долара

http://www.investor.bg/drugi/338/a/kitaiska-aviacionna-grupa-pridobiva-avolon-za-25-mlrd-dolara-201737/

Очаква се Bohai Leasing да приключи сделката за базираната в Дъблин компания за лизинг на самолети през първото тримесечие на 2016 г.

Животното без органи, което смила храна върху тялото си

http://www.vesti.bg/tehnologii/nauka-i-tehnika/zhivotnoto-bez-organi-koeto-smila-hrana-vyrhu-tialoto-si-6042122

Изследователите са класифицирали трихоплакса като морски многоклетъчен организъм с шест вида клетки.

Меглена Кунева: На 3 декември ще внесем отново закона за борба с корупцията

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4960908

На 3 декември ще можем да внесем отново закона за борба с корупцията. Това заяви на брифинг в парламента вицепремиерът Меглена Кунева, съобщи "Фокус". 
„Тъй като гласуването на закона за борба с корупцията беше част от разговора на Съвета за развитие, на 3 декември Министерски съвет може да го внесе отново”, обясни тя.
На 3 декември ще можем да внесем отново закона за борба с корупцията. Това заяви на брифинг в парламента вицепремиерът Меглена Кунева, съобщи "Фокус".  „Тъй като гласуването на закона за борба с корупцията беше част от разговора на Съвета за развитие, на 3 декември Министерски съвет може да го внесе отново”, обясни тя.

Румяна Бъчварова: Няма принципни различия за антикорупционния закон

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4960890

Няма принципни различия за приемането на антикорупционния закон. Това каза на брифинг вицепремиерът Румяна Бъчварова след заседанието на Съвета за развитие към Министерски съвет, който се проведе в сградата на Народното събрание, съобщи
Няма принципни различия за приемането на антикорупционния закон. Това каза на брифинг вицепремиерът Румяна Бъчварова след заседанието на Съвета за развитие към Министерски съвет, който се проведе в сградата на Народното събрание, съобщи "Фокус". "Приключи заседанието на Съвета за развитието. То беше предварително планирано с две основи теми -

Румяна Бъчварова: Няма принципни различия за антикорупционния закон

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4960899

Няма принципни различия за приемането на антикорупционния закон. Това каза на брифинг вицепремиерът Румяна Бъчварова след заседанието на Съвета за развитие към Министерски съвет, който се проведе в сградата на Народното събрание, съобщи "Фокус".
"Приключи заседанието на Съвета за развитието. То беше предварително планирано с две основи теми -
Няма принципни различия за приемането на антикорупционния закон. Това каза на брифинг вицепремиерът Румяна Бъчварова след заседанието на Съвета за развитие към Министерски съвет, който се проведе в сградата на Народното събрание, съобщи "Фокус". "Приключи заседанието на Съвета за развитието. То беше предварително планирано с две основи теми -

Кметът на Сливен: Успяхме да спасим най-важния проект за града – водния цикъла

http://pik.bg/кметът-на-сливен-успяхме-да-спасим-най-важния-проект-за-града-–-водния-цикъла-news393562.html

Кметът на Сливен: Успяхме да спасим най-важния проект за града – водния цикъла

Кампанията за местните избори трябва да активизира хората да гласуват. Това заяви за „Фокус“ кметът на Сливен инж. Кольо Милев.

"Предизборната кампания не трябва да излъчва негативизъм, необходимо е да се проведе достойна кампания на мъжката дума“, допълни той. Инж. Кольо Милев коментира, че проблемът е, че не винаги има финансови средства, а не в това кой от коя политическа партия е. Той допълни, че през този мандат е успял да върне доверието на институциите в общината.

„Няма да си позволя в кампанията да използвам различни епитети. Не съм си го позволявал и в предишната кампания и като кмет на общината също. Затова се надявам кампанията да е достойна“, каза сливенският градоначалник. Той допълни, че очаква критики от всички посоки, защото докато той е действащ кмет, който е работил, всички останали претенденти са в позицията да критикуват и да обещават. „При нас трябваше да продължим с много ремонти, да се довършат много обекти, да подготвим проекти и ситуацията беше много сложна – разкопаните улици и спрените европейски средства бяха видимата част, а зад нея имаше много подводни камъни като задължения, които и в момента още не можем да изплатим, неправомерно прекратени договори с много дела, които водим, както и много претенции от миналото управление.“ По думите на Кольо Милев обаче е спасен на важният проект - водният цикъл на Сливен като е подготвен и изпълнен нов проект, а Сливен е с изцяло обновен градски център.

Инж. Милев каза още, че е необходимо раздвижване на бизнеса и развитие на инфраструктурата. Над 111 милиона лева са похарчени за изпълнени проекти, допълни той и поясни, че приоритети на общината ще бъдат изграждането на нов градски транспорт, на кръстовища и ремонти на улиците.

„Аз считам, че най-важното го имам – това е подкрепата на гражданите на Сливен. Вотът за кмет е мажоритарен и това е на първо на място“, допълни градоначалникът.

Половината от засечените нарушения по Южното Черноморие са за неиздаване на касови бележки

http://www.dnevnik.bg/biznes/2015/09/04/2603537_polovinata_ot_zasechenite_narusheniia_po_jujnoto/?ref=rss


Инспектори на Националната агенция по приходите (НАП) са съставили 230 акта за нарушения на данъчно-осигурителното законодателство при проверки по Южното Черноморие от юни до август, съобщи БТА. Половината от актовете са за неиздаване на касови бележки. Проверени са над 1 700 търговски обекта от Обзор до Резово.  От 21 юли тази година е в сила изискването търговците и институциите, които регистрират приходите си от продажби чрез билети, да ги заменят с касови бележки. Те трябва да отчитат...

В индустрията един зает произвежда 14.60 лв. на час, а в земеделието - 2.70 лв.

http://www.dnevnik.bg/biznes/companii/2015/09/04/2603530_v_industriiata_edin_zaet_proizvejda_1460_lv_na_chas_a/?ref=rss


Между април и юни заетите в икономиката са 3.533 млн. души като средно всеки от тях е създавал 14.23 лв. от брутният вътрешен продукт (БВП) през всеки отработен час. Сумата е със 70 стотинки по-голяма, отколкото изработваното през същия период на миналата година, съобщи Националният статистически институт.

Спрямо първото тримесечие увеличението е с 1.5 лв.

Най-висока е производителността на труда в индустрията - 14.6 лв. на час. В услугите един зает произвежда средно 12.6...

Бъчварова: Няма принципни различия за приемането на антикорупционния закон

http://pik.bg/бъчварова-няма-принципни-различия-за-приемането-на-антикорупционния-закон-news393564.html

Бъчварова: Няма принципни различия за приемането на антикорупционния закон

Няма принципни различия за приемането на антикорупционния закон. Това каза на брифинг вицепремиерът Румяна Бъчварова след заседанието на Съвета за развитие към Министерски съвет, който се проведе в сградата на Народното събрание.

"Приключи заседанието на Съвета за развитието. То беше предварително планирано с две основи теми - приоритетите на управлението до края на годината, състоянието на мнозинството и отношението в коалицията. Остава общо разбирането за приоритетите ни. Обсъдихме възможността, че трябва да засилим диалога. По повод на вчерашното гласуване, няма принципни различия за приемането на антикорупционния закон", заяви Бъчварова. По думите й, има детайли, които трябва да бъдат обсъдени. 

"Започваме този диалог, така че да подобри този диалог и законът да бъде приет във възможния законов срок. Предстои да обсъдим как да преодолеем това натрупване. Всяко министерство е работило изключително много активно", каза още Румяна Бъчварова.

Милиони ще ни залеят, ако не действаме сега, предупреди Орбан

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/09/04/2603539_milioni_shte_ni_zaleiat_ako_ne_deistvame_sega/?ref=rss


Има опасност европейците да станем малцинство на собствения си континент, предупреди в редовното си петъчно радио интервю унгарският премиер Виктор Орбан. Той защити твърдата линия, поддържана от правителството му в кризата.

Стотици имигранти прекараха нощта във обкръжени от полиция вагони до бежански лагер на 35 км от Будапеща, след като отказаха да слязат и да отидат да се регистрират пред унгарските власти. От влака се чуват възгласи "Не лагер, свобода!", а по прозорците бе...

Откраднаха 3000 евро от американски турист на "Златни пясъци"

http://www.moreto.net/novini.php?n=300421

3000 евро от американски туристи бяха открадната вчера в курорта "Златни пясъци", съобщиха от МВР-Варна за Moreto.net. Парите се намирали в мъжка чанта в стаята на жертвата. Неизвестно лице влязло и взело сумата. По случая е образувано досъдебно производство.

Футболните национали: Не показахме истинското си лице

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/09/04/2603524_futbolnite_nacionali_ne_pokazahme_istinskoto_si_lice/?ref=rss


Капитанът на българския национален отбор по футбол Светослав Дяков заяви, че представянето срещу Норвегия е било слабо. Според него тимът не е показал истинското си лице и не е показал реалните си възможности. 

"Със сигурност не е това максимумът. Може би и напрежението си каза думата. Норвегия ни излъга, не ни надигра. Нашият отбор не показа това, което може. Ако бяхме показали дори не пълния си потенциал, а малко повече да бяхме дали, нямаше да загубим мача", каза Дяков. 
...

Башар ал Асад е готов на предсрочни избори, заяви Владимир Путин

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/09/04/2603523_bashar_al_asad_e_gotov_na_predsrochni_izbori_zaiavi/?ref=rss


Руският президент Владимир Путин заяви в петък, че сирийският президент Башар ал Асад е готов да проведе предсрочни парламентарни избори и може да сподели властта със "здравата" опозиция.

Агенция "Ройтерс" коментира, че изглежда за Москва това би била приемлива стъпка напред в справянето с Асад. Русия, заедно с Иран бяха ключовите международни съюзници на режима в Дамаск в продължение на кървавия конфликт, в който загинаха около 250 000 души.

Москва даде да се разбере, че...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване