"Сектор Г": Имаме доверие на Гриша Ганчев, искаме да сме му коректив

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/09/24/2615319_sektor_g_imame_doverie_na_grisha_ganchev_iskame_da_sme/?ref=rss


Привържениците на ЦСКА от обединения фенклуб "Сектор Г" имат доверие на Гриша Ганчев, заяви говорителят на организацията Павел Маринов. Запалянковците очакват изхода от делото за обявяване на клуба в несъстоятелност, което тръгва днес следобед.

"Имаме му доверие на господин Ганчев най-малкото поради факта, че се нае да извади клуба от тази каша, в която беше наврян. От предишните управници сме си взели сериозни поуки и се надяваме да му бъдем коректив. Виждаме, че той иска да укрепи...

Защо и как Атака влезе в ролята на „помощни колела“ за прокарване на промените в Конституцията?

http://www.bnews.bg/article-141885

В тази цялата политическа схема се оказва, че единствен и последователен в действията си е лидерът на ББЦ Николай Бареков, който не се продаде на ГЕРБ и ДПС, а остана истинска опозиция още от създаването на партията през 2013 година.

1 година условно получи Малкия Фрико за 4 г кокаин

http://pik.bg/1-година-условно-получи-малкия-фрико-за-4-г-кокаин-news404894.html

1 година условно получи Малкия Фрико за 4 г кокаин

Юли Мирчев-Малкия Фрико бе осъден на 1 година с 3-годишен изпитателен срок за държане на наркотици с цел разпространение. Това е наказанието, за което той се договори с прокуратурата, след като се призна за виновен, пише struma.bg.

26-годишният благоевградчанин бе хванат с 3,93 грама кокаин на 29-и април вечерта при акция на полицаите от отдел „Противодействие на криминалната престъпност”. Около 22:10 часа на ул. „Ангел Кънчев“ полицаите спрели лек автомобил „Киа Пиканто“, в който пътувал Юли Мирчев, и намерили у него наркотика на стойност 1080 лв.

Той беше задържан, а впоследствие освободен от наблюдаващия прокурор под парична гаранция.

Само след 3 месеца Фрико отново попадна зад решетките заради сбиване с Кирил Димитров-Бамбалеята и Дамян Илиев-Мано. Екшънът се разигра пред благоевградска дискотека на 18-и юни, като участниците в мелето се отърваха с повърхностни наранявания. Фрико замина на море, но след 2 месеца се върна и бе обвинен в опит за убийство и причиняване на леки телесни повреди по хулигански подбуди на двамата си опоненти, с които имал стара вражда.

Той бе „задържан под стража“, като със защитата му се зае софийският адвокат Юлиан Станков, брат на известния наркодилър Мартин Станков-Рашо. Пред съда Фрико заяви, че не е извършил престъпление, тъй като не е имал нож. „Нож имаше Кирил Димитров, от когото имам заплахи. Единствената ми цел беше да изведа брат ми от дискотеката”, заяви Юли Мирчев, но съдия Диана Узунова го остави зад решетките.

Адвокатът му е направил искане за изменение на мярката, което предстои да се разгледа след съдебномедицинската експертиза.

Първо дерби за Бербатов в Гърция - първа победа

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5002003

Солунският ПАОК победи АЕК с 2:1 в мач от четвъртия кръг на гръцкото първенство. Българският нападател Димитър Бербатов влезе в игра за домакините в 59-та минута. Първото полувреме завърши без гол. Резултата откриха гостите от Атина малко след подновяването на играта. Аравидис от АЕК с глава прати топката в мрежата на солунския клуб.

Родител видя как „Фолксваген” щеше да сгази детето му на зебра пред училище - шофьорът избягал

http://petel.bg/Roditel-vidya-kak----Folksvagen----shheshe-da-sgazi-deteto-mu-na-zebra-pred-uchilishhe---shoforat-izbyagal__128052

Снимка - читател на "Пик" Дете се размина на косъм от прегазване на пешеходна пътека пред училището си в центъра на София и преживя...

Ужасът край Старо Оряхово няма край! Най-младият загинал остави бременна жена (Снимки и видео)

http://petel.bg/Uzhasat-kray-Staro-Oryahovo-nyama-kray--Nay-mladiyat-zaginal-ostavi-bremenna-zhena--Snimki-i-video-__128053

Снимки: Орлин Филиповски, Блиц Трагедията край Старо Оряхово е безмерна. На мястото на автокасапницата, при която загинаха на място 4-ма...

За месец 82 хил. души в София са били без ток 109 часа заради несъгласувано строителство

http://www.dnevnik.bg/biznes/potrebiteli/2015/09/24/2615331_za_mesec_82_hil_dushi_v_sofiia_sa_bili_bez_tok_109/?ref=rss


Общо над 109 часа 82 хиляди души в София са били без ток в резултат на несъобразени строителни дейности през периода 13 юли - 13 август, показва статистиката на ЧЕЗ Разпределение. В рамките на месец изкопни работи са били причина за скъсване на 42 броя кабела средно напрежение и настъпването на 62 аварии в София и околностите.

Последният подобен случай е от тази сутрин, след като при ремонт, извършван от строителна фирма, за два часа е прекъсване електрозахранването в центъра на...

Специално звено ще координира военните действия на Русия и Израел в Сирия

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/09/24/2615302_specialno_zveno_shte_koordinira_voennite_deistviia_na/?ref=rss


Израел и Русия създават съвместен екип, който трябва да предотврати инциденти с армиите им на територията на Сирия, предаде "Ройтерс" Той ще бъде оглавяван от заместниците на началник-щабовете на двете армии и ще проведе първата си среща на 5 октомври, допълва РБК.

В понеделник израелският премиер Бенямин Нетаняху и руският президент Владимир Путин се договориха за създаването на такова звено, след като Москва засили военната си подкрепа за сирийския президент Башар Асад, който все...

Христо Григоров: Бежанската криза е най-голямото предизвикателство пред Европа след Втората световна война

http://www.cross.bg/grigorov-hora-hristo-1481770.html

/КРОСС/"Бежанската криза е следствие на всичко това, което стана, е защото някой, може би, пожела да промени Ялтенските споразумения. След Втората световна война, това е едно от най-големите предизвикателства не само за Европа, но и за целия свят." Това заяви председателят на Българския червен кръст Христо Григоров на дискусията „Бежанската вълна и предизвикателствата пред националната сигурност", организирана от „Института за стратегии и анализи". Дискусията се провежда в срадата на организацията в София. Григоров допълни, че трябва да се потърси причината за масовото преселение на хора от Близкия изток към Европа. Той каза, че БЧК е помогнала на много хора в нужда, благодарение на добрата си организация в цялата страна и множеството си доброволци. „Ще си позволя да спомена само едни факт - когато дойдоха първите вълни-това бяха около 1 600 души, никой не беше готов за това. Българският червен кръст отвори своите складове и ние помогнахме на тези хора", каза председателят на организацията, цитиран от "Епицентър.бг".Той допълни, че в момента ситуацията с бежанците в България е напълно под контрол. „Ето сега съгласно споразумението в Брюксел, трябва да приемем около 800 човека.Да, можем да ги приемем. А после? И затова - всички заедно днес трябва да провокираме един откровен разговор и трябва да стигнем до правилно решение", допълни Христо Григоров

Филмът за Angry Birds с първи трейлър (видео)

http://offnews.bg/news/n_1/n_562340.html

Филмът, който ще разкаже историята около популярните птици от играта Angry Birds, вече се сдоби с първия си официален трейлър. Ще разберем защо шарените птици са толкова ядосани от големия екран през май 2016 г. на 3D. Въпреки че в игрите за Android и iOS птиците не говорят на определен език, то от трейлъра се разбира, че героите вече са "научили" английски. Създадена през 2009 г. от финландската компания Rovio, играта Angry Birds става световен хит и се превръща в най-играната смартфон игра. След успеха Rovio създават и няколко продължения - Angry Birds Star Wars, Seasons, Friends, Epic, Go! и Angry Birds 2.

Христо Колев остава треньор на "Локомотив" (Пловдив)

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/09/24/2615327_hristo_kolev_ostava_trenyor_na_lokomotiv_plovdiv/?ref=rss


Христо Колев остава старши треньор на "Локомотив" (Пловдив), съобщи д-р Константин Думанов от ръководството на пловдивския клуб. 

Той припомни, че управата на черно-белите е гласувала пълно доверие на специалиста. 

Колев се завърна в клуба и дори проведе възстановително занимание тази сутрин на футболистите, които вчера победиха с 2:0 "Оборище" в Панагюрище в мача от 1/16-финалите от турнира за Купата на България. 
Колев си тръгна в неделя, но беше убеден от...

Путин готви въздушни удари срещу "Ислямска държава”

http://frognews.bg/news_98179/Putin-gotvi-vazdushni-udari-sreshtu-Isliamska-darjava/

Руският президент Владимир Путин подготвя едностранни въздушни удари срещу "Ислямска държава" в Сирия, ако САЩ отхвърлят предложението му за общи действия, съобщи агенция Блумбърг. Агенцията се позовава на двама души, запознати с въпроса, информира БНР.

Попова: В никакъв случай солидарност не може да се заплашва със санкции

http://pik.bg/попова-в-никакъв-случай-солидарност-не-може-да-се-заплашва-със-санкции-news404891.html

Попова: В никакъв случай солидарност не може да се заплашва със санкции

За мен е важно да намерим солидарно решение, да се опитаме да покажем, че с диктат от Брюксел нещата няма да се случват. Разбирането за солидарност не се наказва с каквито и да е санкции, тя има много измерения и може да бъде показвана по много начини.

Това заяви вицепрезидентът Маргарита Попова на конференция за бежанската криза.

„Хората, които търсят подслон, е в резултат на други събития-войни, които създадоха днешните последици, това бедствено положение, което изживява ЕС, Старият континент и страната ни. Човешкото същество е на земята, за да общува, да се грижи за себеподобните в мир и любов, а конфликтите водят до пагубни последици. Хвърляйки, бегъл поглед назад още през 2001 г. европейското семейство е изработило една директива за временната закрила. Последваха и други директиви за връщането, синя карта.

Инструменти се предлагаха, повече от тях обаче остават на книга. Тези инструменти не се прилагат”, посочи Попова. Тя подчерта, че много бързо сме забравили, че след югославската война тогавашните хора, които бягаха от войната днес в ЕС се определят като икономически мигранти. „Каквато и да е позицията на България, която не може да е друга освен човеколюбива и основана на хуманността, не трябва да се забравя защо и как се стига до тези неща.

Страната ни трябва да бъде винаги с издигнат мощен глас срещу войната и конфликтите. Позицията на България трябва да е балансирана с големите държави, които имат интереси. Хората, които бягаха от Югославия посрещнахме, сега в ЕС казват икономическите мигранти да се връщат обратно. Като че ли забравяме, че след 5-10 години тези хора ще бъдат следващите икономически мигранти, защото как се възстановяват територии след убийства и война. Не се възстановяват за 5 или 10 години и не бива да го забравяме”, категорична бе Маргарита Попова.

Според нея, три са основните неща, които трябва да имаме в националната си позиция по отношение на бежанците, а именно хуманност, сигурност и солидарност. „От Брюксел се чуват неща, които ме смущават. Някой сякаш иска да ни натрапи и да ни каже, че солидарността има единствено измерение и това е колко бройки бежанци ще приемем на наша територии. Не приемам такъв подход, защото солидарността има много измерения.

Тя се изразява в много повече, тя би могла да означава промени или напасване на националното законодателство за облекчаване на начина, по който приемаме бежанци, да направим хубав модел за интеграцията им. В никакъв случай солидарност на може да бъде заплашвана със санкции.

Нищо на този свят не може да се реши успешно, ако в същността му е заложен конфликт, желание да наложиш диктат, желание да покажеш, че твоето становище е единствено важно”, заяви вицепрезидентът. Според нея 21 век не е време за войни и време за решаване на каквито и да е конфликти и създаването им, а трябва да бъде век на хуманност. България е миролюбива страна. Нека бъдем по-смели, затова сме част от европейското семейство, гласът ни да се чува, призова още Маргарита Попова. 

Варненски доброволци с пестижен международен приз

http://www.moreto.net/novini.php?n=302085

Младежката организация от Варна - "Делфините" спечели една от най-престижните награди на международната неправителствена организация People to People International, научи Moreto.net. Призът беше получен на двадесети септември на официална среща в Берлин, като се присъжда на aктивните добротворци зa Новaторскa Хумaнитaрнa Кaмпaния и се връчвa веднъж нa две години сaмо нa две оргaнизaции в светa.

Цонев има много неприятна биография, контрира Валери Симеонов

http://www.cross.bg/simeonov-valeri-liderut-1481769.html

/КРОСС/"Трябва ли да реагирам на всяка глупост?" Това коментира лидерът на НФСБ Валери Симеонов по повод на това, че Николай Цонев патентова името на коалицията Патриотичен фронт. Това нямало да създаде никакви проблеми на формацията. "Същото е като да регистрира името Валери Симеонов и какво следва от това - че аз трябва да си сменя името заради него ли? Този човек има много неприятна биография", коментира Валери Симеонов. "Иначе патриотите готвят ответен удар в патентното ведомство. На мен лично няма да ми е приятно да видя джапанки с емблема Патриотичен фронт", подчерта Симеонов. Цонев направил търговска регистрация и според лидерът на НФСБ е излъган от адвоката си.  Друга актуална тема, по която лидерът на НФСБ направи коментар е темата с т.нар "горещи точки". Валери Симеонов бе лаконичен в коментара си: "Трябва да ми обясните какво е гореща точка, защото аз не зная, а и днес не съм се чувал с Ангела Меркел какво има предвид", заяви той в кулоарите на НС в отговор на въпрос на News.bg. "Не мога да коментирам буквален превод. Никой не си е направил труда да обясни за какво точно става въпрос. Няма смисъл да се коментира сега и да се прелива от пусто в празно", допълни той.    

Подуправителят на НЗОК напуснал, заради задаващи се проблеми с лекарства

http://www.mediapool.bg/podupravitelyat-na-nzok-napusnal-zaradi-zadavashti-se-problemi-s-lekarstva-news239580.html

Подуправителят на Здравната каса Димитър Петров подал оставка след натиск от министър Петър Москов като решението му било обосновано с непреодолимите различия, при които било по-добре да напусне, за да не създава излишно напрежение на управителя и оперативното ръководство на касата с министерството и евентуално да възникват някакви проблеми на политическо ниво. Петров добави, че е решил да си тръгне, защото не искал да носи отговорност за събития, които предстоят, ако нещата продължават така. "От 7-8 месеца министерството неистово се опитва да наложи някакво национално споразумение между фирмите за лекарства", заяви Петров пред БНР в четвъртък. Според него лансираният вариант на споразумение облагодетелствал 2-3 фирми "Тези текстове никой не ги приемаше и те не минаха през пленарна зала. Депутатите ги отхвърлиха. Вместо това трябваше да започнем договаряне на отстъпки по една наредба, която трябваше да се приеме от касата и да се публикува от министерството. Вариантът, който ние направихме, беше изключително добър, приет от всички. Вместо този вариант на наредба, Министерството публикува съвсем друг, в който пак беше заложено национално споразумение, без да има никакви законови основания за това", коментира напусналият подуправител. По думите му, споразумението би дало макрорамка на бюджета на Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК), но крие риск по-евтините медикаменти просто да изчезнат от пазара. Петров очерта като проблем предложените от здравното министерство законови промени, според които заболяванията, които НЗОК лекува, вече няма да се определят с наредба на министъра, а само с критерии. "На база на проекта за наредба за критерии, който те публикуваха преди около седмица, касата трябва да определи нов списък със заболявания. Ако те се приложат дословно, ще отпаднат няколко големи групи пациенти. Ако се приложат буква по буква, целият ревматоиден артрит ще отпадне, да речем. Касата ще бъде поставена в условията на "лошата“, а тя или трябва да изпълнява тази наредба, или да си затвори очите, да ги остави в списъка, и да стане уязвима спрямо институции като Сметна палата и др.", посочи бившият подуправител на Здравната каса. Според него проблем има и при болничната помощ, тъй като методиката, по която НЗОК работи с бюджети на болниците, връща историческото административно бюджетиране в касата, което не е работа на тази институция и ще даде явни негативи в последното тримесечие на годината. Т. нар. основен и допълнителен пакет са в никаква фаза и касата не може да направи проектобюджета си, нито могат да започнат преговори по Националния рамков договор, а министерството, вместо да направи тези пакети, се занимава с остойностяване на дейности, посочи Петров.

Московски: Със сигурност трябва да има корекция в цената на винетките

http://www.cross.bg/moskovski-vinetkite-bulgariya-1481768.html

/КРОСС/Според мен със сигурност трябва да има корекция в цената винетките. Това каза пред журналисти министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски на отчета за напредъка на ОП "Транспорт" 2007-2013 г. "Не знам дали е възможно да се приложи диференциран подход за леки и тежкотоварни автомобили в диапазона, в който сме правили анализи. Няма логика да си нанасяме такава щета, оставяйки тежкотоварните автомобили да преминават почти безплатно през България", обясни Московски, цитиран от "Фокус". По думите му, те нанасят щета на пътната настилка, създават предпоставки за ПТП, създават допълнителен трафик. "Излиза 2-3 пъти по-скъпо да се превози транзит стока от единия край до другия на България по влак, отколкото на автомобилен транспорт. Това е абсурдно и няма такава държава в Европа. За България трябва да се въведе тол система. Тя е по-различна от винетната система. Вероятно до 3,5 тона ще останат винетките с корекция на завишение и тол система, която е най-справедливият начин на заплащане", поясни Московски. Той посочи, че по този начин се плаща толкова, колкото се ползва. "Ангажиментът за провеждане на тази политика е на АПИ и МРРБ. Бих подкрепил изменение на стойността на винетките по оскъпяване, защото това е логично. Винетките не са пипани от около 10 години", каза още Ивайло Московски.  

Кипър с транш от МВФ в размер на 126 млн. евро

http://econ.bg/Новини/Кипър-с-транш-от-МВФ-в-размер-на-126-млн-евро_l.a_i.698474_at.1.html

126 млн. евро получи Кипър от Международния валутен фонд (МВФ) . Траншът е част от програмата за реформи на острова. Според финансовата институция тя...

Галена ще пее в Швейцария

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5000799

Певицата ще изнесе концерт в швейцарската столица Берн. Галена е поканена за участие в местната дискотека “Палма”. Ден преди това - в петък, тя ще пее в Петрич, а тази вечер има концерт в Пловдив.
В Швейцария често канят наши чалга звезди. Само преди няколко дни в Берн пя и Андреа.
Певицата ще изнесе концерт в швейцарската столица Берн. Галена е поканена за участие в местната дискотека “Палма”. Ден преди това - в петък, тя ще пее в Петрич, а тази вечер има концерт в Пловдив. В Швейцария често канят наши чалга звезди. Само преди няколко дни в Берн пя и Андреа.

Акушерката побойница в депресия, лекува камък в жлъчката в ареста

http://www.bnews.bg/article-141886

От заключенията им става ясно, че акушерката е свалила 20 килограма, откакто е арестувана и това е вследствие на преживения стрес.

Пуснаха акушерката Ковачева под домашен арест

http://frognews.bg/news_98178/Pusnaha-akusherkata-Kovacheva-pod-domashen-arest/

Акушерката Емилия Ковачева е пусната под домашен арест, след заседание на САС. Тя е свалила 20 кг., но медиците са категорични, че може да седи в ареста. Това стана ясно от съдебномедицинската експертиза, която бе назначена на предходното заседание по искане на защитата на обвиняемата за побоя над новородено в столичната болница „Софиямед".

Акушерката Ковачева свалила 20 кг, медиците категорични, че може да седи в ареста

http://frognews.bg/news_98178/Akusherkata-Kovacheva-svalila-20-kg-meditsite-kategorichni-che-moje-da-sedi-v-aresta/

Акушерката Емилия Ковачева свалила 20 кг, медиците категорични, че може да седи в ареста. Това стана ясно от съдебномедицинската експертиза, която бе назначена на предходното заседание по искане на защитата на обвиняемата за побоя над новородено в столичната болница „Софиямед".

Как VW крие своя мамещ софтуер

http://www.investor.bg/novini/444/a/kak-vw-krie-svoia-mamesht-softuer-202851/

Защо компанията е била сигурна толкова време, че трикът ѝ няма да бъде разкрит

Arena Professional 2015 представя алернатива на ботокса и парфюм от времето на Луи IV

http://www.cross.bg/arena-izlozhenie-professional-1481767.html

/КРОСС/От 2 до 4 октомври международното изложение ще представи световните новости в индустрията на красотата. Гримьор на Салма Хайек и Доналд Съдърланд са сред журито на традиционния конкурс за професионален грим.Нови формули, технологии и коцепции за грижа и разкрасяване ще бъдат представени на Международното изложение Arena Professional, което ще се проведе от 2 до 4 октомври в Интер Експо Център в София. В 36-тото поред изложение ще вземат участие 64 компании, които ще представят общо над 220 марки продукти, технологии и услуги в областта на красотата и грижата за лице и тяло. От тях на изложението ще дебютират над 30 марки, представени от 18 компании. Участниците са от България, Франция, Русия, Украйна, Гърция, Словакия. С огромен интерес се очаква гост-шоуто на гръцката коафьорка Йоана Тцани „Imagine your own Hairstyle", която е работила за марки като Оскар Де Ла Рента, Ги Ларош, „Джони Уокър" и за конкурси като „Мис Свят -Туризъм". Интензивната програма на тридневното изложение включва както демонстрации и обучения, така и конкурси за професионален грим, фризьорско състезание и професионална надпревара за артистичен маникюр. Сред журито на Makeup -конкурса, който ще се проведе на 4-и октомври, е и кино-гримьорът Грета Великова, работила със световни звезди като Салма Хайек и Доналд Съдърланд

Видео: Новините в 100 секунди

http://www.dnevnik.bg/video/2015/09/24/2615318_video_novinite_v_100_sekundi/?ref=rss




Рубриката на БНТ "Новините в 100 секунди" можете да гледате и на "Дневник.бг". Емисията се подготвя специално за интернет.

Акцентите от новините в 12 часа:

Лидерите от Европейския съюз се договориха да увеличат помощта за съседните на Сирия държави в опит да бъде удържан мигрантския поток към Европа.

Сърбия забрани влизането на товарни автомобили с хърватска регистрация, както и вноса на хърватски стоки.

Руският президент Владимир Путин...

Външно предупреди за проблеми на границите в Сърбия и Хърватия

http://offnews.bg/news/n_1/n_562337.html

Тази сутрин е граничният пункт "Батровци - Баяково" е бил затворен. Не могат да преминават пътнически и товарни автомобили, предупреди Министерството на външните работи. В сила е и забрана за внос и транзитното преминаване на каквито и да било стоки с произход Хърватия, независимо от собственика, дистрибутора или превозвача. Забранено е влизането и на товарни автомобили с хърватска регистрация. Ограниченията важат за всички сръбски ГКПП, включително границата с България. От днес и Хърватия е въвела забрана на влизането на нейна територия на автомобили със сръбска регистрация и на пътуващи граждани със сръбски паспорти. Възможно е забавено преминаване на товарните автомобили и на граничните пунктове на границата на Сърбия с България поради засилените митнически проверки от сръбските власти за произхода на превозваната стока. Високопоставени представители на ЕС са направили изявления за необходимостта от спешно възстановяване на движението по Коридор 10. Всички ГКПП, намиращи се на границата между Сърбия и Унгария, функционират нормално. Не са регистрирани сериозни забавяния при обработването на транзитния поток. Посолството препоръчва на българските граждани да използват алтернативни пътища, заобикалящи границата между Сърбия и Хърватия.

Антони Тренчев: Тромавата администрация може да бъде преборена с електронно утравление

http://www.cross.bg/koryptziyata-blok-chast-1481766.html

/КРОСС/Тромавата общинска администрация може да бъде преборена с електронно управление. Вместо да чакаме по 2 часа на гише, подаването и получаването на документи, ваденето на разрешителни и удостоверения и плащането на административни такси може да случва с "два клика на мишката". Това заяви на пресконференция в Смолян депутатът от Реформаторския блок Антони Тренчев, като допълни, че електронното управление ще облекчи значително както гражданите, така и малкия и среден бизнес. Той изтъкна усилията на правителството и парламента в тази посока, като акцентира върху предстоящото създаване на Държавна агенция по електронно управление. Тренчев напомни, че сега предстои референдум за електронното гласуване, което също е част от цялостната картина и призова гражданите да го подкрепят. Народният представител от Реформаторския блок Настимир Ананиев предложи в държавната администрация да се въведе механизъм за реална конкуренция за служителите, каквато е практиката в частните компании. Той изтъкна, че това трябва да замени фиктивната атестация, която в момента се прилага. Ананиев обаче беше категоричен, че борбата с корупцията е ключова за повишаването ефективността на админситрацията. Според него скоростта, с която се гражадните се включват в подписката "Народът срещу корупцията" е показателен за желанието им да се справят със ситуацията. Само за няколко часа в центъра на Чепеларе вчера бяха събрани над 300 подписа на граждани слещу корупцията

М. Попова: Трябва да имаме честна, достойна и балансирана позиция пред Брюксел по темата с бежанската криза

http://www.cross.bg/popova-bryuksel-balansirana-1481765.html

/КРОСС/България трябва винаги да е с високо издигнат глас срещу войната и трябва да има балансирана с големите държави позиция. Това заяви вицепрезидентът Маргарита Попова по време на конференция, посветена на бежанската вълна и предизвикателствата пред националната сигурност. Тя очерта три важни приоритета пред Европа - хуманност, сигурност и солидарност. Попова беше категорична, че от Брюксел се чуват гласове, които я плашат - за това колко бройки бежанци ще приемем, но според нея солидарността не може да бъде заплашвана със санкции. Нищо в този свят не се решава с диктат, посочи Попова и уточни, че с разпоредби и диктат от Брюксел не може да се решават проблеми. 21 век не е време за войни, а сегашните бежанци са утрешните икономически мигранти, категорична бе Маргарита Попова. Тя припомни войната в бивша Югославия и заяви, че хората, които тогава са бягали от воення конфликт днес са икономически имигранти. Вицепрезидентът заяви обаче, че регионалното сътрудничество е един от важните аспекти за справяне с кризата и България няма да се справи без съседните си държави. Вицепрезидентът посочи още, че страната ни трябва да има честна, достойна и балансирана позиция пред Брюксел по темата с бежанската криза.  

Наказанията за ученици с продължителност най-много един срок

http://www.moreto.net/novini.php?n=302078

Депутатите приеха санкциите, които могат да бъдат налагани на българските ученици при провинения. В силно намален състав от малко над 80 народни представители бяха одобрени формите на наказание, прилагани в родните училища. Законотворците решиха, че ученик няма да може да бъде местен в друга паралелка в същото учебно заведение, ако това налага промяна на профила и специалността му.

Близо 1200 имигранти стъпиха на остров Лесбос

http://frognews.bg/news_98177/Blizo-1200-imigranti-stapiha-na-ostrov-Lesbos/

Около 1200 имигранти и бежанци са пристигнали тази сутрин на гръцкия остров Лесбос, съобщи Ройтерс, като се позова на свой фотограф, намиращ се на място.

Горанов: 10% ръст в бюджета при само 2% в икономиката

http://offnews.bg/news/n_1/n_562332.html

Около 10% е номиналният ръст на приходите на бюджета до момента, спрямо същия период на миналата година, каза в Бургас министърът на финансите Владислав Горанов. Той, заедно с колегите си Ивайло Калфин и Николина Ангелкова, участва в първия форум „Икономика на светло за по-добро бъдеще", който се организира от КРИБ и КНСБ. Този ръст се случва при относително минимален ръст на икономиката – около 2%, добави Горанов. „По данни към вчера, в бюджета са постъпили от данъци и осигуровки 1 млрд. и 638 милиона повече. Къде са били вчера тези пари? Къде са били през миналата година, в чии джобове? Нормално е правителството, за тези усилия, да трупа негативи, да трупа врагове. Но това са близо 2% от БВП, които са важни не само да финансираме основните функции и очаквания на хората. Важни са за това, че, за съжаление, недалновидното и лошо управление в правителството, предхождащо сегашното, доведе до там, че бюджетът излезе на много голям дефицит“, каза Горанов. Той посочи, че всеки лев дефицит води до задлъжняване на всеки един от нас. За тази година това са 2,5 млрд. лв., добави Горанов. Голяма част от проблемите в сферата на туризма са именно заради сивата икономика, посочи ресорният министър Николина Ангелкова. „Въпреки трудния летен сезон, за първите 7 месеца на годината БНБ отчита, че приходите от международния туризъм в България са около 3 млрд. лв. Всичко това ни води към основния въпрос – какви биха били тези числа, ако извадим „на светло“ целия сектор. Туризмът е с най-голям дял в сивата икономика – повече от 50%." Ангелкова добави, че с промените в Закона за туризма, в момента, в който се регистрира всеки един турист, информацията да постъпва и в НАП, и в МВР. Така ще се намали необявяването на туристи, информацията до момента се подава на хартия и със закъснение. След проверки по метода с „таен клиент“, данните са показали, че в хотели, които отчитат 1/3 заетост, е нямало нито едно свободно легло. Вицепремиерът Ивайло Калфин посочи, че не може процесът по контролиране на сивата икономика да е само чрез проверки и санкции от страна на инспекцията по труда, а трябва да се създаде среда, в която всички страни да имат интерес от редовно осигуряване. За пример той даде еднодневните трудови договори в селското стопанство. С вчерашна дата има сключени 66 000, от тях – около 3 000 са в Бургас. Форумът, насочен към изсветляване на икономиката, продължава днес във Варна и утре – в София. Лица на националната кампания са Кирил Домусчиев, председател на КРИБ, и Пламен Димитров, президент на КНСБ.

Главният прокурор: 184 гласа за конституционните промени са силно обнадеждаващи (допълнена)

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/09/24/2615306_glavniiat_prokuror_184_glasa_za_konstitucionnite/?ref=rss

"Политическата класа демонстрира обнадеждаващ консенсус по отношение на съдебната реформа и съдебната власт".
С тази похвала към парламентаристите започна коментара си главният прокурор Сотир Цацаров пред журналисти по повод вчерашното гласуване в парламента на проекта за промени в Конституцията. Той се надява по нататъшните обсъждания да не затънат в популизъм, а да бъде продължена първата крачка по бързата писта, която се откри със 184-те депутатски гласа, подкрепили проекта на първо четене.

Цацаров подчерта, че се очаква становището на Венецианската комисия - според него до края на септември. Той смята, че Венецианската комисия ще изрази съвсем ясни становища не само по въпроса за квотите в прокурорската колегия, но и за начина на избиране на политическата квота от парламента. 

Аз съм сигурен, че Венецианската комисия ще изрази съвсем ясни становища не само по въпроса за квотите. Очаквам тя да изрази становище и по начина на избиране на политическата квота и дали не се налага тя да бъде избирана с квалифицирано мнозинство, както и дали действащи магистрати да бъдат избирани от политическата квота. Това каза пред журналисти главният прокурор Сотир Цацаров, преди началото на днешното редовно заседание на ВСС, във връзка с гласуваните вчера на първо четене Конституционни промени.. "Много е важно, до края на септември, какво ще бъде мнението на Венецианската комисия. Сега можем да кажем, че е стартирал един процес, който е бил неочакван за всички. Нека не правим прибързани заключения, тикайки го към "по бавната пътека". Нека да оставим нещата на народните представители, а квотата ще е такава, каквато те решат", посочи Цацаров. По думите на главния прокурор, гласуването в Народното събрание на Конституционните промени показва, че диалогът ражда съгласие. "Решението е в ръцете на народните представители. Дали процесът се нарича консенсус или компромис, важното е, че е крачка напред", категоричен бе главният прокурор.

За втори път политическата класа демонстрира обнадеждаващ консенсус по отношение на съдебната реформа и съдебната власт. Това каза пред журналисти главният прокурор Сотир Цацаров, преди началото на днешното редовно заседание на ВСС, във връзка с гласуваните вчера на първо четене Конституционни промени. "Първият знак за такъв консенсус бе изборът на Главен съдебен инспектор. Вторият знак за такъв консенсус бе първото гласуване и най-обнадеждаващото е, че това гласуване тръгна по така наречената "бърза писта". Трябва да отбележим, че знакът на първия консенсус продължи много дълго, докато накрая беше продуциран във вариант на избор. Надеждата е, че тези три гласувания, разписани в Конституцията, също ще минат под знака на политическия консенсус", посочи главният прокурор. Той коментира, че прокурорската квота ще изглежда по начин, по който я гласува законодателят. "Мнението ни за прокурорската квота е такова, каквото е изразено и пред Временната комисия, която е ангажирана с промените в Конституцията. Това мнение е мнението на моите колеги", допълни Цацаров. На въпрос дали той има конкретно предложение, той отговори: "Аз не съм народен представител, за да имам предложение. Нямам самочувствието, че мога да предлагам на Народното събрание решение, но имам самочувствието, че мога да изразявам мнението на колегите си прокурори. По тази причина твърдя, че това не е само мое мнение".

Аз съм сигурен, че между второ или трето четене или между първо и второ, ще има два вида предложение. Едните биха били чисто конструктивни, а другите биха били популистични. Това каза пред журналисти главният прокурор Сотир Цацаров, преди началото на днешното редовно заседание на ВСС, във връзка с гласуваните вчера на първо четене Конституционни промени. "Заявка за популистични предложения направиха няколко фигури, за които се чудя как смогват да обиколят целият спектър от сутрешни блокове. Те вече дадоха много предложения, но популистичните предложения за промени не ни интересуват", посочи главният прокурор. По думите му, предложението за въвеждане на явен вот при гласуване във ВСС може да се причисли към конструктивните. "Аз не съм противник на явния вот. Нямам никакви притеснения да кажа или да покажа за кого и как гласувам. Друго предложение би било въвеждането на форма на парламентарен контрол, който да е свързан дори с изслушване на главния прокурор от парламента. Това е наше предложение още от миналата година", обясни още Цацаров.

Миков към Ципрас: Позициите Ви са лъч надежда за гръцкия народ

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/09/24/2615320_mikov_kum_cipras_poziciite_vi_sa_luch_nadejda_za/?ref=rss


"Позициите Ви срещу неолибералния модел, политиките на строги икономии и социалното изключване са лъч надежда за Вашия народ и страна, както и свидетелство, че едно по-достойно и по-добро общество е възможно за всички. Вашето преизбиране е символ на волята политиката да бъде поставена в полза на хората, икономиката да е в полза на гражданите, а не на пазарите и корпорациите." Това пише лидерът на БСП Михаил Миков в писмо до премиерът на Гърция Алексис Ципрас, чиято партия СИРИЗА получи...

АФП: Миграционната криза – източник на печалби за българските трафиканти

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5001986

Въпреки че страната им е встрани от основния балкански път на бежанците към Западна Европа, българските каналджии имат ключова роля в международните мрежи, които печелят от миграционната криза, именно благодарение на европейските си паспорти, коментира АФП, цитирана от
Въпреки че страната им е встрани от основния балкански път на бежанците към Западна Европа, българските каналджии имат ключова роля в международните мрежи, които печелят от миграционната криза, именно благодарение на европейските си паспорти, коментира АФП, цитирана от "Фокус". Показателен е фактът,

АФП: Миграционната криза – източник на печалби за българските трафиканти

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5001999

Въпреки че страната им е встрани от основния балкански път на бежанците към Западна Европа, българските каналджии имат ключова роля в международните мрежи, които печелят от миграционната криза, именно благодарение на европейските си паспорти, коментира АФП, цитирана от "Фокус".
Показателен е фактът,
Въпреки че страната им е встрани от основния балкански път на бежанците към Западна Европа, българските каналджии имат ключова роля в международните мрежи, които печелят от миграционната криза, именно благодарение на европейските си паспорти, коментира АФП, цитирана от "Фокус". Показателен е фактът,

Над 100 поклонници загинаха при блъсканица край Мека (обновена)

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/09/24/2615316_nad_100_poklonnici_zaginaha_pri_bluskanica_krai_meka/?ref=rss


Най-малко 310 души загинаха  в блъсканица по време на хаджа в Мина, близо до Мека, Саудитска Арабия, предаде "Ройтерс", позовавайки се на съобщение на саудитската гражданска защита в "Туитър". Първоначалните съобщения бяха за 150 жертви.

Ранените са поне 450 души. Сблъсъците са станали на улица в град Мина, където поклонниците остават за няколко дни по време на хаджа. В момента текат спасителни операции, допълва Би Би Си.

Инцидентът става в първия ден от празника Курбан...

Стъпкаха до смърт 150 по време на поклонение близо до Мека

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5001991

Най-малко 150 души са загинали, а други 390 са били ранени по време на ежегодното поклонение на мюсюлманите в Саудитска Арабия, съобщи АФП.
„Започната е спасителна операция“, пише в съобщение, публикувано от местната гражданска защита. Смъртоносната блъсканица се е случила в близкия до Мека град Мина, където стотици хиляди мюсюлмани са се събрали,
Най-малко 150 души са загинали, а други 390 са били ранени по време на ежегодното поклонение на мюсюлманите в Саудитска Арабия, съобщи АФП. „Започната е спасителна операция“, пише в съобщение, публикувано от местната гражданска защита. Смъртоносната блъсканица се е случила в близкия до Мека град Мина, където стотици хиляди мюсюлмани са се събрали,

Охранителните канали в „Аспарухово" готови до есента на 2016-та

http://www.moreto.net/novini.php?n=302086

Източен и западен охранителен канал в „Аспарухово" трябва да бъдат изградени и завършени до октомври 2016-та година. В момента тече обявената обществена поръчка. Тя би трябвало да приключи до края на тази година. Това ще гарантира един оптимален период за завършване на каналите до есента на следващата година, когато изтича срокът за усвояване на отпуснатите за целта 8 млн.

Меле на пияни цигани в Петрич

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5001950

Масово меле на пияни цигани вдигна на крак полицията в Петрич. Сигнал за скандала, прераснал в сбиване е подаден около 1,30 часа.Веднага на мястото, на ул.
Масово меле на пияни цигани вдигна на крак полицията в Петрич. Сигнал за скандала, прераснал в сбиване е подаден около 1,30 часа.Веднага на мястото, на ул. "Здравец" пристигнали няколко полицейски патрула, каоито установили, че първоначално разправията тръгнала между метирима мъже на възраст от 22 до 42 г.

Стъпкаха до смърт 150 по време на поклонение близо до Мека (Видео)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5001943

Най-малко 150 души са загинали, а други 390 са били ранени по време на ежегодното поклонение на мюсюлманите в Саудитска Арабия, съобщи АФП.
„Започната е спасителна операция“, пише в съобщение, публикувано от местната гражданска защита. Смъртоносната блъсканица се е случила в близкия до Мека град Мина, където стотици хиляди мюсюлмани са се събрали,
Най-малко 150 души са загинали, а други 390 са били ранени по време на ежегодното поклонение на мюсюлманите в Саудитска Арабия, съобщи АФП. „Започната е спасителна операция“, пише в съобщение, публикувано от местната гражданска защита. Смъртоносната блъсканица се е случила в близкия до Мека град Мина, където стотици хиляди мюсюлмани са се събрали,

Швейцарските власти поискаха достъп до имейлите на Жером Валке

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/09/24/2615312_shveicarskite_vlasti_poiskaha_dostup_do_imeilite_na/?ref=rss


Швейцарските следователи са поискали от ФИФА да им предостави достъп до имейл акаунтите на доскорошния генерален секретар Жером Валке.

54-годишният французин беше отстранен от поста преди седмицата, а според официалното становище причината е "множеството обвинения срещу него". Необявената официално причина е разследването на етичната комисия срещу Валке за нередности  при продажбата на билети за световното първенство.

"Неговите акаунти са запечатани от ФИФА. Поради тази...

Ивайло Калфин: Работата без трудов договор е най-разпространената сива практика в сферата на заетостта

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5001935

Има различни видове, свързани с трудовата дейност и със заетостта, сива икономика, най-разпространената и това, което най-много се вижда е работата без трудов договор, заяви в Бургас Ивайло Калфин.
Вицепремиерът и министър на труда и социалната политика участва в дискусия в рамките на инициативата „Икономиката на светло за по-добро бъдеще“,
Има различни видове, свързани с трудовата дейност и със заетостта, сива икономика, най-разпространената и това, което най-много се вижда е работата без трудов договор, заяви в Бургас Ивайло Калфин. Вицепремиерът и министър на труда и социалната политика участва в дискусия в рамките на инициативата „Икономиката на светло за по-добро бъдеще“,

Грудев: България играе важна роля в сътрудничеството между Китай и страните от Централна и Източна Европа

http://www.cross.bg/kitaii-grydev-stranite-1481764.html

/КРОСС/„България е пресечна точка на интересите за сътрудничество между Китай и страните от Централна и Източна Европа в сферата на земеделието". Това заяви заместник-министърът на земеделието и храните Васил Грудев, който участва на Десетия форум за агро-търговия и икономическо сътрудничество между Китай и страните от Централна и Източна Европа. Той допълни, че чрез успешната дейност на Центъра за сътрудничество, който започна работа на 26 юни 2015 г. в България, ще се подпомогне създаването на бизнес контакти между компании от ЦИЕ и Китай и ще се достигне до сключването на реални сделки, намирането на бизнес партньори и възможности за инвестиции. „Единната база данни към Центъра, представлява ефикасен инструмент за търсене и намиране на актуални инвестиционни проекти, на подходящи бизнес-партньори, на производители и търговци от всички сфери на селскостопанският сектор", коментира още той. Традиционно доброто сътрудничество на България с Китай води до постоянно нарастване на износа на селскостопанска продукция за Китай, заяви още заместник-министър Грудев. През 2014 г. за пръв път имаме положително търговско салдо в търговията със земеделската и хранително-вкусовата промишленост, което е на стойност над 17 млн. долара. Това основно се дължи на нарастващия износ на зърнено-житни култури

Изгонили Богданов от ВИП Брадър заради Преслава

http://www.bnews.bg/article-141880

Преслава стои зад изненадващото изгонване на футболиста Пламен Богданов от „ВИП брадър”.

Московски: Със сигурност трябва да има корекция в цената на винетките

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5001944

Според мен със сигурност трябва да има корекция в цената винетките. Това каза пред журналисти министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски на отчета за напредъка на ОП
Според мен със сигурност трябва да има корекция в цената винетките. Това каза пред журналисти министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски на отчета за напредъка на ОП "Транспорт" 2007-2013 г., съобщи "Фокус". "Не знам дали е възможно да се приложи диференциран подход за леки и тежкотоварни автомобили в

Московски: Със сигурност трябва да има корекция в цената на винетките

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5001948

Според мен със сигурност трябва да има корекция в цената винетките. Това каза пред журналисти министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски на отчета за напредъка на ОП "Транспорт" 2007-2013 г., съобщи "Фокус".
"Не знам дали е възможно да се приложи диференциран подход за леки и тежкотоварни автомобили в
Според мен със сигурност трябва да има корекция в цената винетките. Това каза пред журналисти министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски на отчета за напредъка на ОП "Транспорт" 2007-2013 г., съобщи "Фокус". "Не знам дали е възможно да се приложи диференциран подход за леки и тежкотоварни автомобили в

Обама иска среща с Путин

http://www.bnews.bg/article-141879

По-рано прессекретарят на руския президент Владимир Путин Дмитрий Песков заяви, че Кремъл ще съобщи дали тази среща ще се състои

Засилен контрол на трафика в Пазарджишко за преминаване на нелегални чужденци

http://pazardjik.actualno.com/Zasilen-kontrol-na-trafika-v-Pazardjishko-za-preminavane-na-nelegalni-chujdenci-news_497381.html

Засилен е контролът на целия трафик на територията на област Пазарджик, включително и по главните пътища в региона и АМ „Тракия“, за наличие на нелегално пребиващи или преминаващи чужденци. Това съобщи Мирослав Стоянов, говорител на ОД на МВР в Пазарджик, предаде "Фокус". Контролът е насочен към МПС, които евентуално могат да превозват нелегални имигранти. „Като цяло в област Пазарджик няма проблем с бежанци, не се наблюдава и струпване на нелегални имигранти. Малко са и хорат

Финландия заплашва да разселва бежанци в други държави

http://europe.actualno.com/Finlandija-zaplashva-da-razselva-bejanci-v-drugi-dyrjavi-news_497382.html

Финландия продължава да се обявява срещу квотната система за бежанци, наложена на всички страни от ЕС, предаде Yle. „Ако ЕС утвърди постоянен механизъм за принудително разпределяне на бежанци, Финландия ще разселва искащите убежище в други страни от Съюза“, заяви министър-председателя на Финландия Юха Сипиля. Според него потокът на бежанци към Финландия расте с толкова бързи темпове, че страната може и да не се справи с него самостоятелно. По негова преценка, общото число на

Специализираната прокуратурата се захваща с Антон Петров-Хамстера

http://crime.actualno.com/Specializiranata-prokuraturata-se-zahvashta-s-Anton-Petrov-Hamstera-news_497383.html

Софийска градска прокуратура (СГП) внесе в Специализирания наказателен съд обвинителен акт срещу Антон Петров - Хамстера, Мирослав Йончев, Николай Пиронков, Цветко Цветков и Виктор Иларионов за ръководене и участие в организирана престъпна група, чиято цел е била да набира млади жени, които да проституират в България и чужбина, съобщиха от СГП. На Петров е повдигнато обвинение, че за времето от януари 2010 г. до 29.05.2012 г. е ръководил организирана престъпна група. В тази група са участвали в

Виц на деня: Гаф с по-малката сестра

http://curious.actualno.com/Vic-na-denja-Gaf-s-po-malkata-sestra-news_497347.html

Mлад мъж искал да купи подарък за рождения ден на новата си приятелка, но тъй като излизали съвсем отскоро, дълго се колебал и решил, че чифт ръкавици носят най-подходящото послание: романтичен и не твърде интимен подарък.Заедно с по-малката сестра на любимата си той отишъл в най-скъпарския магазин за дамска мода и купил чифт бели ръкавици. Момичето купило боксерки за себе си. По време на опаковането обаче, продавачката се объркала и разменила двете покупки.Без да провери съдържанието на пакета,

Големият Финал на височинното скачане 2015

http://moresport.actualno.com/Golemijat-Final-na-visochinnoto-skachane-2015-news_497387.html

Гледайте коронясването на шампиона на Световните серии Red Bull Cliff Diving за 2015 на живо от Испания на 26-ти септември на www.redbull.tv. Новаторски сезон, който стартира в Колумбия, където Световните серии за първи път стъпиха в родината на благородника в спорта Орландо Дюке, сега кулминира в Билбао, Испания на 26-ти септември. Там ще се проведе големият финал, който ще се излъчва на живо чрез Red Bull TV. Мостът „La Salve“ не само ще послужи за начална точка на последните за т

Външно съветва пътуващите да избягват сърбо-хърватската граница

http://society.actualno.com/Vynshno-syvetva-pytuvashtite-da-izbjagvat-syrbo-hyrvatskata-granica-news_497388.html

По данни от Посолството на Република България в Белград, тази сутрин на ГКПП “Батровци – Баяково” е преустановено преминаването на пътнически и товарни автомобили, съобщиха от пресцентъра на Министерство на външните работи. В сила е и забрана за внос и транзитното преминаване на каквито и да било стоки с произход Хърватия, независимо от собственика, дистрибутора или превозвача. Забранено е влизането и на товарни автомобили с хърватска регистрация. Ограниченията важат за

Стара Загора е с най-добрите градски автобуси в страната

http://starazagora.actualno.com/Stara-Zagora-e-s-naj-dobrite-gradski-avtobusi-v-stranata-news_497389.html

„Стара Загора ще разполага до края на годината с най-добрите автобуси в България, последна дума на техниката с най-високия екостандарт - Евро 6, за обем и екологичност на двигателите, оборудвани с информационна система и виденаблюдение. Те са закупени по проект „Модернизация и развитие на устойчив градски транспорт" и напълно ще обновят общинския градския транспорт”, съобщи ресорният зам.-кмет Йордан Николов, временно изпълняващ длъжността кмет на Стара Загора, информира

Предсказанията на Ванга за 2015 г. Сбъдват ли се?

http://curious.actualno.com/Predskazanijata-na-Vanga-za-2015-g-Sbydvat-li-se-news_497339.html

Настъпи есента и краят на годината вече не е далеч. Всички сме чели стотици предсказания и всяка година се появяват нови и нови. Това са предсказанията на Баба Ванга за 2015 година - какво се случи и какво не. 1. Година на революции, финансови и ресурсни кризи2. Русия и Китай - двете водещи държави през годината3. Интересно космическо откритие в Русия, което ще даде яснота за произхода на цивилизацията4. Революционните настроения в различните части на света няма да стихнат5. Разрушително цунами,

Борисов: В България отдавна има "горещи точки" на бежанци

http://society.actualno.com/Borisov-V-Bylgarija-otdavna-ima-goreshti-tochki-na-bejanci-news_497395.html

За тези, които се опитват да изваждат в изказването ми акцент за гореща точка, искам да им напомня, че ние отдавна сме изградили тези центрове. Това заяви премиерът Бойко Борисов на форум за бежанската криза, цитиран от БГНЕС във връзка с новината, че в България ще се създаде т.нар "гореща точка" за първоначална регистрация на бежанци. Вчера след извънредната среща на лидерите на ЕС германският канцлер Ангела Меркел заяви, че нашата страна е изявила желание да бъде "гореща точка", заедно с Итал

Екшън край Благоевград! Контрабандисти бягат с АТВ-та от граничари, изоставиха кашони с цигари

http://pik.bg/екшън-край-благоевград-контрабандисти-бягат-с-атв-та-от-граничари-изоставиха-кашони-с-цига-news404883.html

Екшън край Благоевград! Контрабандисти бягат с АТВ-та от граничари, изоставиха кашони с цигари

Контрабандисти заразяха кашони с цигари и избягаха с АТВ-та от граничните полицаи. Екшънът се разигра във вторник вечерта в граничната зона над благоевградското село Логодаш. При вида на граничния наряд двамата мъже изоставили цигарите и отпрашили през горските сокаци с мощните машини, изплъзвайки се от полицаите. На мястото са открити 8 кашона  с македонски цигари, които са иззети. По случая е предприето разследване за акцизно престъпление срещу неизвестен извършител, съобщиха от благоевградската прокуратура, цитирани от struma.bg.

Криминалистите проверяват кои от местните хора имат АТВ-та. Доказването на престъплението при избягал извършител в конкретния случай е доста трудно, тъй като АТВ-тата не подлежат на регистрация и „изискват високо оперативно майсторство”, както обича да казва гл. секретар на МВР Георги Костов.

Партия ПК “Екогласност” подкрепи Анелия Клисарова за кмет на Варна

http://petel.bg/-Partiya-PK----Ekoglasnost----podkrepi-Aneliya-Klisarova-za-kmet-na-Varna__128049

“Анелия Клисарова е доказана личност в национален мащаб и ние сме убедени, че само тя има сили да смени модела на управление във Варна. В...

Жена остави колата за 10 минути незаключена и без надзор, изчезнаха ...

http://petel.bg/ZHena-ostavi-kolata-za-10-minuti-nezaklyuchena-i-bez-nadzor--izcheznaha------__128050

Снимка: Булфото 13 200 лв. са откраднати от лек автомобил в Добрич, съобщиха от полицията в града, цитирани от Блиц. Вчера около 15:30 часа в...

Спектакъл в памет на Гена Димитрова на Античния театър

http://www.cross.bg/gena-dimitrova-dashnyam-1481763.html

/КРОСС/Солистката на Софийската опера Баясгалан Дашням ще пее в "Набуко" от Джузепе Верди на сцената на Античния театър. Държавна опера - Пловдив представя спектакъла в памет на 10-ата годишнина от смъртта на великата оперна прима Гена Димитрова. Младата монголка Баясгалан Дашням е лично откритие на Гена Димитрова, която я избира за майсторския си клас между 200 кандидати. Диригент на последния оперен спектакъл на открито за 2015 година е Лучано Ди Мартино, а централните роли са поверени на Петър Данаилов, Елена Чавдарова - Иса, Стоян Даскалов и Пламен Кумпиков.Гена Димитрова почина почина през юни 2005 година в онкологична клиника в Милано. Вестта обиколи за броени часове света и прочутите оперни сцени, където милиони почитатели познаваха, аплодираха и безкрайно ценяха прочутото сопрано. Гена Димитрова бе погребана в България - така, както сама приживе бе пожелала. Най-голяма слабост й беше Елизабет от "Дон Карлос", а най-високо признание си извоюва с Абигаил от "Набуко". Точно с тази партия през 1967 г. започва звездната кариера на Гена Димитрова. Певицата посяга към ролята много млада, едва на 26 години. На сцената на оперния Олимп - италианската "Ла Скала", стъпва обаче доста по-късно. На 42. Но се превръща в една от кралиците на театъра, боготворена от публика, диригенти и партньори. Гена беше изключителна във всичко, което правеше. Обичаше да чете и да е наясно с всички актуални проблеми и изказваше точно мнението си

Доналд Туск: Създаването на зона за сигурност в Сирия не е приоритет

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5001934

Европейските лидери не приеха на срещата си в Брюксел за приоритет създаването на зона на сигурност в Сирия. Идеята трябваше да бъде представена и от премиера на България Бойко Борисов, след като Борисов получи писмо с такова  предложение от турския премиер Ахмед Давутоглу.
Доналд Туск отбеляза, че ЕС ще се занимава с по-спешни проблеми от
Европейските лидери не приеха на срещата си в Брюксел за приоритет създаването на зона на сигурност в Сирия. Идеята трябваше да бъде представена и от премиера на България Бойко Борисов, след като Борисов получи писмо с такова  предложение от турския премиер Ахмед Давутоглу. Доналд Туск отбеляза, че ЕС ще се занимава с по-спешни проблеми от

Вижте снимки от катастрофата на пътя Варна-Бургас, взела четири жертви

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5001939

Четирима души загинаха в тежка катастрофа на пътя Варна – Бургас, съобщиха от полицията във Варна.
Катастрофата е станала в 7:05 часа тази сутрин на пътя Варна - Бургас, след с. Старо Оряхово. Ударили са се товарен автомобил и лек автомобил „Volkswagen”. Вследствие на инцидента са загинали четирима души от лекия автомобил.
Четирима души загинаха в тежка катастрофа на пътя Варна – Бургас, съобщиха от полицията във Варна. Катастрофата е станала в 7:05 часа тази сутрин на пътя Варна - Бургас, след с. Старо Оряхово. Ударили са се товарен автомобил и лек автомобил „Volkswagen”. Вследствие на инцидента са загинали четирима души от лекия автомобил.

Вижте снимки от катастрофата на пътя Варна-Бургас, взела четири жертви

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5001927

Четирима души загинаха в тежка катастрофа на пътя Варна – Бургас, съобщиха от полицията във Варна.
Катастрофата е станала в 7:05 часа тази сутрин на пътя Варна - Бургас, след с. Старо Оряхово. Ударили са се товарен автомобил и лек автомобил „Volkswagen”. Вследствие на инцидента са загинали четирима души от лекия автомобил.
Четирима души загинаха в тежка катастрофа на пътя Варна – Бургас, съобщиха от полицията във Варна. Катастрофата е станала в 7:05 часа тази сутрин на пътя Варна - Бургас, след с. Старо Оряхово. Ударили са се товарен автомобил и лек автомобил „Volkswagen”. Вследствие на инцидента са загинали четирима души от лекия автомобил.

150 поклонници убити край Мека, 400 са ранени

http://offnews.bg/news/n_1/n_562322.html

Най-малко 150 поклонници са били убити край Мека по време на изпълнението на ритуал, предаде Би Би Си. Властите обявиха, че други 400 са ранени при инцидента в Мина, на около 5 км от Мека. Спасителната операция продължава. По време на ритуала, известен като "замеряне на дявола с камъни", поклонниците хвърлят камъни, което символизира отхвърлянето на злото.

4 гола във вратата на "Барса" - "Селта" начело в Испания

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5001904

Шампионът на Испания и Европа "Барселона" претърпя разгромна загуба с 1:4 при гостуването си във Виго в среща от междинния пети кръг на испанското първенство. Нолито (26), Яго Аспас (30 и 56) и Джон Гуидети (83) реализираха за "Селта". Неймар вкара единствения гол за гостите в 80-ата минута. След този мач "Селта" е на върха заедно с "Реал"

Норвегия намали основната лихва до рекордно ниско ниво

http://www.investor.bg/novini/130/a/norvegiia-namali-osnovnata-lihva-do-rekordno-nisko-nivo-202866/

Сривът на цените на петрола създава опасност от рецесия за най-големия производител на суров петрол в Западна Европа

Ислямският халифат е рай, Европа – греховна бърлога

http://www.cross.bg/evropa-islyamska-durzhava-1481762.html

/КРОСС/Тeрористичната групировка Ислямска държава призова бежанците да не поемат по пътя към Европа, а да се присъединяват към редиците й. Джихадистите определиха Европа като бърлога на греховността и бруталността. Групировката разпространи видеоклипове, в които приканва мигрантите да преосмислят решението си и да не се заселват на Стария континент. Във видеоклиповете джихадистите представят ислямския халифат като земен рай, а Европа е представена като бърлога на греховността и бруталността. В статия на "Уошингтън поуст" пък се казва, че сред хилядите бежанци има и много престъпници и симпатизанти на Ислямска държава, които се преструват на бежанци. По този начин те имат възможност да получат гражданство и работа в Европа. Някои бежанци пък твърдят, че паспорт на турската граница може да се купи за 200 долара. Около 20 000 чужденци са се влели в редиците на Ислямска държава, съобщи наскоро британският всекидневник "Дейли Телеграф". Само за 4 години заминалите да се бият за "Ислямска държава" са повече, отколкото отишлите да се бият в Афганистан за 10 години, откакто там се води война. Чужеденците, които се присъединяват към Ислямска държава са от 80 държави.  

Сърбия наложи ембарго на хърватските стоки заради споровете за бежанците

http://www.moreto.net/novini.php?n=302080

Влизането на товарни камиони и стоки от Хърватия в Сърбия бе забранено от днес в полунощ. Загреб и Белград влошиха отношенията си заради нестихващият поток от бежанци. Сърбия наложи ембарго на хърватски стоки заради споровете между двете страни заради бежанците.

Трима с маски и пищов ограбиха полски тираджия край Монтана

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5001909

Банда апаши с качулки на главите и пистолет нападнаха камион от международните превози край Монтана и ограбиха шофьора му, съобщиха от Областната дирекция на МВР. Ударът станал в сряда към 20 часа вечерта на пътя между селата Славотин и Д-р Йосифово. 26 годишният К.Х. от Полша пътувал с ТИР от Видин към Монтана,
Банда апаши с качулки на главите и пистолет нападнаха камион от международните превози край Монтана и ограбиха шофьора му, съобщиха от Областната дирекция на МВР. Ударът станал в сряда към 20 часа вечерта на пътя между селата Славотин и Д-р Йосифово. 26 годишният К.Х. от Полша пътувал с ТИР от Видин към Монтана,

Методи Андреев: Проверки до дупка за източването на ВМЗ-Сопот

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5001897

Бих искал оставката на Лукарски, но ще оставя това на синдикатите, каза депутатът от ГЕРБ
Тотални проверки от всевъзможни контролни органи във ВМЗ-Сопот обеща депутатът от ГЕРБ Методи Андреев. „Ще бъдат ревизирани всички договори на оръжейницата, сключени три години назад. В момента в завода зрее напрежение от новия директорски борд,
Бих искал оставката на Лукарски, но ще оставя това на синдикатите, каза депутатът от ГЕРБ Тотални проверки от всевъзможни контролни органи във ВМЗ-Сопот обеща депутатът от ГЕРБ Методи Андреев. „Ще бъдат ревизирани всички договори на оръжейницата, сключени три години назад. В момента в завода зрее напрежение от новия директорски борд,

Павлова: 2 млрд. лева бяха инвестирани в пътища и магистрали по ОП "Транспорт" 2007-2013 г.

http://www.cross.bg/pavlova-mlrd-leva-1481761.html

/КРОСС/Почти 2 млрд. лева бяха инвестирани в изграждането на важни пътни участъци и магистрали по ОП "Транспорт" 2007-2013 г. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова по време на отчета за напредъка на ОП "Транспорт" 2007-2013 г. "Усилията ни бяха вложени в последните 5 години да изградим и визията за това как трябва да се развива пътната инфраструктура. Успяхме в този процес не само да реализираме важни пътни проекти за развитието на страната, но и да изградим визията си. Последните задръствания по празничните дни доказаха едно - може асфалтът да не се яде, но без него не може. Очевидно ни трябват много повече пътища и магистрали, за да може трафикът да има добра проводимост", заяви Павлова. По думите й, усилията ще са насочени към добрата инфраструктура и добра пътна безопасност. "С финансирането по тази програма изграждаме и довършваме 300 км нови магистрали, изграждаме нови обходи, рехабилитираме пътни участъци. Довършваме и западната дъга, обходите на Габрово и Монтана, вече завършилият обход на Враца. Новата оперативна програма обаче вече не дава толкова средства, там ще са на половина - малко над 1 млрд. лева. С този 1 млрд. лева ще довършим АМ "Струма", уточни Павлова. По думите й, за тази магистрала се говори вече 15 години и е време да се завърши

Павлова: 1,8 млрд. лева са ни необходими за изграждането на магистрала "Хемус"

http://pik.bg/павлова-18-млрд-лева-са-ни-необходими-за-изграждането-на-магистрала-хемус-news404881.html

Павлова: 1,8 млрд. лева са ни необходими за изграждането на магистрала "Хемус"

1,8 млрд. лева са ни необходими, за да изградим автомагистрала "Хемус". Това каза пред журналисти министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова на отчета за напредъка на ОП "Транспорт" 2007-2013 г., предаде "Фокус".

"В новия програмен период имаме почти 1 млрд. лева по-малко европейско финансиране. Затова трябва да мислим какви да са начините. Новата програма "Европейски транзитни коридори" включва направленията Русе-Велико Тръново, София-Калотина, София-Видин като стратегически европейски коридори, които искаме да финансираме в допълнение към основното направление, което е важно за нас - АМ "Хемус", заяви Павлова.

По думите й вече има и официално потвърждение по линия на Световна банка, че могат да предложат малко по-различен модел за финансиране на пътната инфраструктура. "Целта е да не обременяваме значително бюджета, със Световна банка до края на годината да довършим новия модел и стратегия за промяна заплащането и използването на пътища. Именно новото финансиране за доизграждане на пътната инфраструктура, да кажем 1,8 млрд. лева, които са ни необходими, за да изградим АМ "Хемус", да дойдат с финансиране, което да не е за сметка на бюджета, а на бъдещи приходи от новата система, която въвеждаме", уточни Павлова.

Тя допълни, че за колите остават електронни винетки, но новото, което се очаква за увеличение на приходите в бюджета, са тол таксите за изминато разстояние, които да се налагат на всички тежкотоварни превозни средства над 3,5 тона, минаващи през републиканските пътища.

Хиляди идват в Благоевград за фестивала "Франкофолии"

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5001891

Силен международен интерес има към започващия тази вечер фестивал
Силен международен интерес има към започващия тази вечер фестивал "Франкофолии" в Благоевград. На площада в града текат последните приготовления за посрещане на звездите Патрисиа Каас, Патрик Брюел, Боб Синклер, КИО, Кристоф Уилем, Сопрано и Караван Палас. България е шестата страна в света, в която Les Francofolies събира най-големите звезди на

Анелия Клисарова: Всеки кмет трябва да е близо до хората

http://web.barometar.net/81811/

„Всеки кмет трябва да е близо до хората, да чува мнението им, да усеща проблемите им. Досега през годините – и в ректората, и в министерството, вратата ми винаги е била отворена. Много разчитам на вас, на хората около вас, на всички варненци, за да бъде управлението на града не само успешно за Варна, а […]

Търси се най-добрата обществена тоалетна на Америка

http://www.dnevnik.bg/live/gradska_sreda/2015/09/24/2614164_tursi_se_nai-dobrata_obshtestvena_toaletna_na_amerika/?ref=rss


Когато някой тръгне на път, обикновено рядко се замисля за моментите, в които трябва да спре по нужда. Но този момент неизбежно настъпва и е особено неприятен, когато облекчението трябва да се случи на мръсно и недобре поддържано място.

Затова в САЩ за 14-и пореден път се провежда конкурс за най-добра обществена тоалетна. В момента надпреварата е във финалния си етап и вече са подбрани 10 изключително оригинални, удобни и чисти тоалетни в различни ресторанти, музеи и други обществени...

Унгария съобщи за рекорден брой новопристигнали мигранти

http://www.cross.bg/yngariya-hurvatiya-migranti-1481760.html

/КРОСС/Унгария съобщи за рекорден брой новопристигнали мигранти за ден след приемането на пълни автобуси с хора от Хърватия, съобщава „Гардиън". Унгарската полиция разкри, че 10 046 души са пристигнали в Унгария в сряда - повече от предишния рекорд, който беше отчетен ден преди Будапеща да затвори границата със Сърбия, което беше направено миналата седмица. Оттогава бежанците и имигрантите се придвижват до Хърватия в надежда да достигнат Северна Европа. Хърватия обяви, че не може да се справи с мигрантския наплив и започна да извозва хиляди хора към границата с Унгария, а после са извозвани с унгарски автобуси и влакове до Австрия. Междувременно вицепрезидентът на Европейската комисия Франс Тимерманс предупреди, че ще се надигне крайнодесният екстремизъм, ако не се разреши мигрантската криза. Нужна е по-добра защита на границите на ЕС, за да може страните членки да се справят с потока от мигранти, каза той пред радио БиБиСи.  

Акушерката Емилия Ковачева свалила 20 килограма в ареста

http://pik.bg/акушерката-емилия-ковачева-свалила-20-килограма-в-ареста-news404872.html

Акушерката Емилия Ковачева свалила 20 килограма в ареста

Акушерката Емилия Ковачева има камък в жлъчката, а диагнозата може да се лекува в условията на следствения арест. Ковачева е в депресия и за лечението й й е предписан "Лексотан", но тя е в добро психично здраве. Това са заключенията на експертите в МВР болница, които трябваше за седмица да установят дали здравословното състояние на акушерката Емилия Ковачева, не налага настаняването й в болнично заведение или извън ареста, у дома, информира Нова тв.

От заключенията им става ясно, че акушерката е свалила 20 килограма, откакто е арестувана и това е вследствие на преживения стрес. Експертите обаче са категорични - здравословното й състояние не налага извеждане от следствения арест.

На днешното заседание адвокатът на Ковачева Владислав Янев отново поиска отвод на съдебния състав, тъй като двама от тримата членове са гледали предходна мярка за неотклонение на Ковачева и не са я освободили. Така по думите на Янев, те били вече предубедени и нямало да са безпрострастни. Апелативните магистрати обаче отказаха да си направят отвод, защото са спазили принципа на законност и избора на съдебен състав и просто са се паднали дежурни на датата, на която вече е била определена дата от състав на Софийския градски съд.

Акушерката Емилия е в следствения арест от края на април, когато бе задържана, след като след нейна смяна в "Софиямед", петдневно бебе беше транспортирано в "Токуда" с опасност за живота. Видеозаписите от камерите в отделението по-късно показаха, че освен новородената Никол, Ковачева е посягала и на други деца. Тези материали ще бъдат отделени в друго дело, по което разследващите вече работят. Възможно е да се стигне и до нови обвинения.

Отвориха едното платно по пътя Варна-Бургас в района на тежката катастрофа

http://www.moreto.net/novini.php?n=302081

Едното платно за движение на пътя Варна - Бургас вече е отворено, съобщиха от полицията за Moreto.net. Припомняме, че движението беше ограничено във връзка с тежък инцидент станал в района, при който загинаха четирима души. В момента на мястото се извършват процесуално - следствени действия.

Полицията залови терорист, издирван за банкови обири

http://www.grreporter.info/politsiyata-zalovi-terorist-izdirvan-za-bankovi-obiri/17956

Това стана по време на полицейска акция, започнала сутринта в центъра на град Волос, на пресечката на улиците „Галиас“ и „Переву“

прочети повече

Сметната палата отваря регистъра за изборите утре

http://pik.bg/сметната-палата-отваря-регистъра-за-изборите-утре-news404877.html

Сметната палата отваря регистъра за изборите утре

Сметната палата отваря утре, 25 септември, Единния регистър по Изборния кодекс (ЕРИК) за подаване на информация от участниците в изборите. ЕРИК ще е достъпен на адрес http://erik.bulnao.government.bg и от интернет страницата на Сметната палата.

По време на предизборната кампания участниците в избори – партии, коалиции и инициативни комитети, трябва да представят в Сметната палата информация за: имената на дарителите, видът, целта, размерът или стойността на направените дарения; имената на кандидатите и на членовете на инициативните комитети, които са предоставили средства, и размерът на средствата; имената на физическите лица, предоставили за безвъзмездно ползване вещи или услуги за предизборната кампания, срокът на ползването, видът и описанието на предоставените за ползване вещи и видът на услугите;

Декларациите за произхода на дарените средства, декларациите за произхода на средствата на кандидатите и на членовете на инициативните комитети и декларациите на физическите лица за собственост на предоставените за безвъзмездно ползване вещи; наименованията на социологическите агенции и на рекламните агенции, както и на агенциите за осъществяване на връзки с обществеността, с които партиите, коалициите и инициативните комитети работят.

В 5-дневен срок от откриване на предизборната кампания участниците в изборите изпращат тази информация на Сметната палата на хартиен и електронен носител. Това означава, че до 30 септември партиите, коалициите, местните коалиции и инициативните комитети трябва да изпратят на Сметната палата първоначалната информация за включването й ЕРИК.

Всяка нововъзникнала информация по време на кампанията трябва да се изпрати за публикуване в ЕРИК в седемдневен срок от възникването й. За своевременното и надеждно изпращане на информацията за ЕРИК от участниците в изборите, Сметната палата осигурява възможност тя да се подава по три начина: чрез попълване на данните в WEB форми и подписване с електронен подпис; чрез попълване на данните в WEB форми, като регистрацията е с използване на потребителско име и парола; чрез изпращане на хартиен и електронен носител по пощата или с куриерска служба.

Подробни указания и образци на документи са публикувани в интернет страницата на Сметната палата, раздел „Контрол – избори“, подраздел „Подаване на информация за Единния регистър по Изборния кодекс“.

Участниците в изборите трябва да знаят още, че финансирането на приходите и разходите, свързани с предизборната кампания, на стойност над 1000 лв., се извършва по банков път. Когато общият размер на дарението от физическо лице/предоставените средства от кандидат или член на инициативен комитет, надхвърли минималната работна заплата, лицето представя декларация за произхода на дарението/средствата. Дарения, за които не е посочено ЕГН, се приема, че са анонимни. Физическите лица, предоставили за безвъзмездно ползване свои движими или недвижими вещи за кампанията, представят декларация за собствеността им.

Партия, коалиция или инициативен комитет не може да получава анонимни дарения, средства от религиозни институции, средства от юридически лица и от еднолични търговци, чужди правителства или чуждестранни държавни предприятия и търговски дружества, както средства от чуждестранни физически лица, с изключение на граждани на страна от ЕС, които имат избирателни права по кодекс. Забраните за тези субекти важат и при предоставянето на вещи и услуги. Забранено е безплатното използване на публичен административен ресурс. ЕРИК ще бъде затворен на 24 октомври в 24 часа – това е последният срок, до който участниците в предизборната кампания ще могат да подават информация за него.

Съветниците на Казанлък получиха почетни плакети

http://pik.bg/съветниците-на-казанлък-получиха-почетни-плакети-news404876.html

Съветниците на Казанлък получиха почетни плакети

56 точки бях включени в 70- то заседание на Общински съвет- Казанлък, което се проведе днес, 24.09.2015г. в зала „Инфра“.

Нов служител на местния парламент представи председателят Николай Златанов- Десислава Маркова, като й пожела спорна и ползотворна работа в екипа на Общински съвет- Казанлък. Изненада очакваше съветниците на Казанлък в едно от последните им заседания за изтичащия вече мандат. За всеки от тях, бе подготвен почетен плакет с индивидуално изписано името и периода на мандата- 2011- 2015 година.

Председателят на Общински съвет- Казанлък Николай Златанов направи обзор на работата на местния парламент по време на изтичащия вече мандат, като съобщи от трибуната, че през тези 4 години, Общинският съвет е взел 1458 решения, в условията на конструктивна опозиция. Дневният ред на днешното заседание на Общински съвет- Казанлък включваше в по- голяма степен проекто- решения за продажби. 

Подалият оставка подуправител на касата предсказва проблеми на лекарствения пазар

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/09/24/2615303_podaliiat_ostavka_podupravitel_na_kasata_predskazva/?ref=rss


"Напуснах, защото не искам да нося отговорност за събития, които предстоят, ако нещата продължават така", заяви по БНР подуправителят на Националната здравноосигурителна каса д-р Димитър Петров, който вчера обяви, че подава оставка. 

"Практически аз съм подал молба по взаимно съгласие. Естествено, че имаше и натиск от страна на министъра. В тази ситуация и в положението на тези непреодолими различия, реших, че е по-добре да напусна, за да не създавам излишно напрежение на управителя...

Владимир Путин готов за едностранни удари в Сирия

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5001885

Президентът на Русия Владимир Путин е готов да започне едностранни въздушни удари срещу „Ислямска държава
Президентът на Русия Владимир Путин е готов да започне едностранни въздушни удари срещу „Ислямска държава" от сирийска територия, ако САЩ отхвърлят предложението му за съвместни сили. Това съобщиха двама представители,  цитирани от агенция „Блумбърг". Източник, близък до Кремъл, и съветник във военното министерство на Русия добавили,

Изгубен в превода: Без да иска Борисов лансира България като център за бежанци

http://www.mediapool.bg/izguben-v-prevoda-bez-da-iska-borisov-lansira-bulgaria-kato-tsentar-za-bezhantsi-news239579.html

Премиерът Бойко Борисов се оказа изгубен в превода, но и в смисъла, с предложението България да е една от т. нар. "горещи точки" за бежанци по външните граници на ЕС. Досега правителството категорично отхвърляше подобна възможност. Конфузът дойде след тиражирано от медиите изказване на германския канцлер Ангела Меркел, че на лидерската среща на ЕС България сама е предложила разкриването на център за регистрация на мигранти на нейна територия. От последвалите обяснение на Борисов стана ясно, че не е имал предвид това, а покрай обсъждането на европейския план за "горещи точки" (hotspots) за бежанци, се е опитал да осигури европейско финансиране и на България заради риска от мигрантски наплив. Преди заседанието на Европейския съвет той излезе с бомбастичната новина, че "България е заплашена от вълна от над 10 милиона мигранти ", което разбрал от писмо на своя турски колега Ахмед Давутоглу. Към момента България е второстепенен транзитен маршрут за мигрантите, които се опитват да стигнат до Германия или други страни на север. Лидерите на ЕС се договориха за предсрочно откриване на центрове за прием на мигранти още през ноември. В т.нар. "горещи точки" ще се снемат пръстови отпечатъци, ще се регистрират пристигащите и ще бъдат задържани там, докато се реши дали имат право на бежански статут. За тази цел се дават 1.3 милиона евро за още персонал на агенциите Фронтекс за гранична охрана, Европол за полицейски обмен на информация и Службата за подкрепа в областта на убежището. "Имаше широко съгласие, че тези "горещи точки" трябва бързо да бъдат разположени в страните с външни граници за Съюза, като Италия и Гърция, но също България – въпреки че тя не е част от Шенген, има обща граница с Турция", коментира Ангела Меркел. "Става въпрос за "горещи точки" в Гърция и Италия. България обърна внимание, че също има външна граница с Турция и че също е поставена под голям натиск от бежанската вълна", заяви тя на пресконферецния в сряда вечерта. "Ако България иска да изгради такава "гореща точка", тогава ще получи абсолютно същата подкрепа и абсолютно същата помощ от европейските институции и агенции каквато получават Италия и Гърция", каза още Ангела Меркел. "Не сме искали да налагаме нищо на България, но България сама каза: "Имаме проблем – защо и ние да не участваме?" , обясни германският канцлер. Изявлението й предизвика паническа реакция в София, като първо евродепутатът от ГЕРБ Ева Паунова, която е била в ролята на преводачка на Бойко Борисов по време на срещата, съобщи, че няма такова нещо. Борисов изясни: България и сега е гореща точка Часове по-късно премиерът Борисов реши да изясни лично въпроса, от което настана още по-голямо объркване. Видимо раздразнен, той изтъкна, че "България и сега е гореща точка" и е поискал от европейските си колеги помощ, каквато се подготвя за Гърция, Италия, Македония, Сърбия, Хърватия и Унгария. "И в момента има горещи точки на бежанците в България. Кое ви изненада, че това е новината на деня, от всичко, което съм изразил като позиция на срещата? Всеки може да интерпретира една дума, както прецени, или да започне интерпретацията от там, където реши", заяви Борисов. "Нямам претенции, че съм най-умният и най-знаещият, ако има друго предложение, веднага ще го приема, но това се реалностите на днешния ден", каза той. "Ние и сега сме гореща точка и затова са страховете на българите, че тази вълна, това цунами, което се движи през Средиземно море, когато всички затварят границите, то ще дойде на нашата граница", продължи Борисов. Той обясни, че позицията му е била формирана от писмо на турския му колега Ахмет Давутоглу, в което се казвало, че има милиони бежанци в Турция и още 7 млн. потенциални емигранти от Сирия. "Това писмо формира и моята позиция на Европейския съвет. Фокусът бе изцяло върху Италия и Гърция, но аз извадих картата на България и казах, че ще говорим за география. Нашата сухопътна граница с Турция не е по-малка, ЕС трябва да отчита желанието ни да защитаваме Шенгенското пространство, в което не сме. Трябва ли да влязат и в България 300000 бежанци, за да свикам извънредна среща и за България?”, каза Борисов. Той представи и собственото си разбиране за "гореща точка" - "център, по който легалните хора минават през нашите КПП-та". "Там се взимат пръстови отпечатъци и ги настаняваме в бежански център", обясни той. Моите предложения услужливо се премълчават "По време на срещата в Брюксел казах на колегите, че ние вървим след събитията, аз изпитвам тревога от това, което ни предстои. Колкото повече огради се построят, толкова по-трудно те ще преминат в други държави. Преди да стане думата за горещата точка, има няколко предложения, които съм направил и които услужливо се премълчават”, заяви Борисов. По думите му се е опитал максимално да защити "интереса на страната и хората, поставяйки темите и проблемите точно такива, каквито са, без да противореча на хуманността на България". Борисов предупреди, че очаква струпаните мигранти в Турция да се опитат да преминат през България, когато времето се влоши. "Много ясно им казах, че съм длъжен да отчета това, което ми пише турският премиер. Какво би станало, ако тези милиони дойдат на нашата граница. Ако бежанците влязат в държава в ЕС е лесно, но ако влязат в Турция, не можем да ги върнем. Какво ще стане, ако влязат 200 000 бежанци в България? Зададох въпроса - Гърция и Италия ще получат финансови средства, а ние какво ще правим, продължаваме да взимаме от бюджета. Кой ще финансира центровете, как ще ги изградим? Подробно обясних, че по смесените региони имаме и много мюсюлмани, ако вкараш още 100 000-200 000 се променя и религията (?!)… Не да кажете, че Борисов е готов да вземе гореща точка, Борисов и България и сега си имат горещи точки, и сега изградихме бежански лагери, дават ги по телевизиите и те не искат да стоят там. Колкото повече огради се построят, толкова по-трудно те ще преминат в други държави“. "Преводачката" Паунова: Няма такова нещо Малко по-рано обаче евродепутатът Ева Паунова, която е превеждала на министър-председателя, каза, че "не е ставало изобщо въпрос за подобно нещо (горещи точки-бел.ред.). По думите й "горещите точки" щe бъдат разполагани извън територията на страните от ЕС. Попитана дали по този начин потвърждава, че Ангела Меркел е излъгала, когато е цитирана да казва, че България сама е поискала да има "гореща точка", т.е. разпределителен център за бежанци, Паунова повтори, че не знае да има такава инициатива от наша страна. Какво е гореща точка? Т.нар. "горещи точки" ще бъдат част от квотната схема за разселване на бежанците, според която общо около 160 000 души ще бъдат разпределени в страните членки. В центровете, които засега ще бъдат открити в Италия и Гърция, европейски експерти ще регистрират мигрантите и ще преценяват дали да получат бежански статут или да им бъде отказан и в коя европейска страна да бъдат изпратени. Служители и национални експерти от другите държави от ЕС, командировани от Фронтекс, Европейската служба за подкрепа в областта на убежището и Европол, ще помогнат за установяването на самоличността, проверката и регистрирането на мигрантите при влизането им в ЕС. Те ще работят и по подготовката и организирането на операции за експулсиране на онези, които нямат право да останат в ЕС. Екипите за съдействие могат да работят единствено в партньорство с националните органи. Сега е от първостепенно значение държавите в ЕС, подложени на натиск, да започнат да прилагат планове за действие до края на седмицата, отбелязва ЕК. До края на седмицата държавите в ЕС би трябвало да създадат мрежа от служители за връзка за всички заинтересовани местни и национални държавни агенции, така че първите решения за разселването на 66 хиляди мигранти да могат да бъдат изпълнени бързо. "Центровете ще оценяват кои кандидати за закрила не отговарят на изискванията и подлежат на връщане в тяхната родина", обясни Меркел. Тя посочи, че разселването може да стане само с подобни "горещи точки" и обособяването им е допълнение към решението на вътрешните министри за квотното разселване на мигрантите в ЕС. Говорителят на ЕК Наташа Берто обясни от своя стана, че при оценката на молбите за убежище, мигрантите биват приемани в съответните национални центрове. Сред идващите в ЕС има хора, които подлежат на получаването на убежище, и други, които следва да бъдат върнати там, откъдето са дошли, посочи Берто. Кунева: България ще открие "гореща точка", само ако поиска Досега външният министър Даниел Митов нееднократно е заявявал, че България няма да допусне"гореща точка" за бежанци на своя територия. В четвъртък ресорният вицепремиер Меглена Кунева коментира, че вариантът с откриването на регистрационен център е възможен само, ако страната го поиска, в случай че напливът на бежанци е в размер, при който не може сама да се справи. До момента има два такива центъра - в Пирея (Гърция) и Катаня (Италия) - които са създадени да приемат стотиците хиляди бежанци. Такава опция съществува за всяка държава, а според Меглена Кунева е възможна за България само, ако се окажем в ситуация с такъв бежански натиск. "Засега това не е картината у нас", смята вицепремиерът. Бежанският натиск към България е далеч по-слаб отколкото към други страни, които са част от маршрута на бежанците към Западна и Северна Европа. Освен това нищожна част от мигрантите, които минават през България, остават в страната заради ниския стандарт на живот. И в момента центровете за настаняване не са запълнени и има хиляди свободни места. Само преди ден обаче Борисов изненадващо прогнозира, че в България ще влязат 10 млн. бежанци.

Меркел каза, че Борисов поискал България да е бежански център, преводачката му отрича

http://www.mediapool.bg/merkel-kaza-che-borisov-poiskal-bulgaria-da-e-bezhanski-tsentar-prevodachkata-mu-otricha-news239579.html

В България може да бъде разкрит по нейно желание европейски център за регистрация на мигранти -  една от т. нар. "горещи точки". Това съобщи германският канцлер Ангела Меркел след срещата на върха на европейските лидери в Брюксел. Миналата седмица на няколко пъти външният министър Даниел Митов обяви, че България няма да допусне разполагането на подобен център на нейна територия, но от думите на Меркел става ясно, че предложението всъщност е дошло лично от премиера Бойко Борисов. "България ни обърна внимание, че и тя има обща граница с Турция, че изпитва огромен натиск и иска да отвори такъв център. Ние посрещнахме желанието й с разбиране и заявихме, че щом иска това, ще получи същата подкрепа от европейските институции, като Гърция и Италия. Ние не искаме да налагаме това решение на България. Тя самата казва, че има проблем", добави Меркел. Само няколко часа по-късно евродепутатката Ева Паунова, която влезе в ролята на преводачка на Бойко Борисов по време на срещата на върха на лидерите на ЕС, каза, че "не е ставало изобщо въпрос за подобно нещо". "Горещите точки" щe бъдат разполагани извън територията на страните от ЕС, заяви Паунова. Попитана дали по този начин потвърждава, че Ангела Меркел е излъгала, когато е цитирана да казва, че България сама е поискала да има "гореща точка", т.е. разпределителен център за бежанци, Паунова повтори, че не знае да има такава инициатива от наша страна. Бежанският натиск към България е далеч по-слаб отколкото към други страни, които са част от маршрута на бежанците към Западна и Северна Европа. Освен това нищожна част от мигрантите, които минават през България, остават в страната заради ниския стандарт на живот. И в момента центровете за настаняване не са запълнени и има хиляди свободни места. Меркел обясни, че в тези центрове ще бъдат взимани данни за мигрантите, включително пръстови отпечатъци. "Чрез тези "горещи точки" ще се извършва разселването на онези, подлежащи на получаването на статут и преместването в друга държава от ЕС по квотната система. Центровете ще оценяват кои кандидати за закрила не отговарят на изискванията и подлежат на връщане в тяхната родина", обясни Меркел. Според нея разселването може да стане само с подобни "горещи точки". По нейните думи обособяването на подобни "точки" е допълнение към решението на вътрешните министри за квотното разселване на мигрантите в ЕС. Лидерите на ЕС планират предсрочно откриване на подобни центрове още през ноември, като в т.нар. наречените "горещи точки" ще се снемат пръстови отпечатъци, ще се регистрират пристигащите и ще бъдат задържани там, докато се реши дали имат право на бежански статут.

Меркел: Бойко Борисов поиска България да стане "гореща точка" за бежанци

http://www.mediapool.bg/merkel-boiko-borisov-poiska-bulgaria-da-stane-goreshta-tochka-za-bezhantsi-news239579.html

В България може да бъде разкрит по нейно желание европейски център за регистрация на мигранти -  една от т. нар. "горещи точки". Това съобщи германският канцлер Ангела Меркел след срещата на върха на европейските лидери в Брюксел. Миналата седмица на няколко пъти външният министър Даниел Митов обяви, че България няма да допусне разполагането на подобен център на нейна територия, но от думите на Меркел става ясно, че предложението всъщност е дошло лично от премиера Бойко Борисов. "България ни обърна внимание, че и тя има обща граница с Турция, че изпитва огромен натиск и иска да отвори такъв център. Ние посрещнахме желанието й с разбиране и заявихме, че щом иска това, ще получи същата подкрепа от европейските институции, като Гърция и Италия. Ние не искаме да налагаме това решение на България. Тя самата казва, че има проблем", добави Меркел. Само няколко часа по-късно евродепутатката Ева Паунова, която влезе в ролята на преводачка на Бойко Борисов по време на срещата на върха на лидерите на ЕС, каза, че "не е ставало изобщо въпрос за подобно нещо". "Горещите точки" щe бъдат разполагани извън територията на страните от ЕС, заяви Паунова. Попитана дали по този начин потвърждава, че Ангела Меркел е излъгала, когато е цитирана да казва, че България сама е поискала да има "гореща точка", т.е. разпределителен център за бежанци, Паунова повтори, че не знае да има такава инициатива от наша страна. Бежанският натиск към България е далеч по-слаб отколкото към други страни, които са част от маршрута на бежанците към Западна и Северна Европа. Освен това нищожна част от мигрантите, които минават през България, остават в страната заради ниския стандарт на живот. И в момента центровете за настаняване не са запълнени и има хиляди свободни места. Меркел обясни, че в тези центрове ще бъдат взимани данни за мигрантите, включително пръстови отпечатъци. "Чрез тези "горещи точки" ще се извършва разселването на онези, подлежащи на получаването на статут и преместването в друга държава от ЕС по квотната система. Центровете ще оценяват кои кандидати за закрила не отговарят на изискванията и подлежат на връщане в тяхната родина", обясни Меркел. Според нея разселването може да стане само с подобни "горещи точки". По нейните думи обособяването на подобни "точки" е допълнение към решението на вътрешните министри за квотното разселване на мигрантите в ЕС. Лидерите на ЕС планират предсрочно откриване на подобни центрове още през ноември, като в т.нар. наречените "горещи точки" ще се снемат пръстови отпечатъци, ще се регистрират пристигащите и ще бъдат задържани там, докато се реши дали имат право на бежански статут.

Бойко Борисов е поискал България да стане "гореща точка" за бежанци

http://www.mediapool.bg/boiko-borisov-e-poiskal-bulgaria-da-stane-goreshta-tochka-za-bezhantsi-news239579.html

В България може да бъде разкрит по нейно желание европейски център за регистрация на мигранти -  една от т. нар. "горещи точки". Това съобщи германският канцлер Ангела Меркел след срещата на върха на европейските лидери в Брюксел. На няколко пъти външният министър Даниел Митов обяви, че България няма да допусне разполагането на подобен център на нейна територия, но от думите на Меркел става ясно, че предложението всъщност е дошло лично от премиера Бойко Борисов. "България ни обърна внимание, че и тя има обща граница с Турция, че изпитва огромен натиск и иска да отвори такъв център. Ние посрещнахме желанието й с разбиране и заявихме, че щом иска това, ще получи същата подкрепа от европейските институции, като Гърция и Италия. Ние не искаме да налагаме това решение на България. Тя самата казва, че има проблем", добави Меркел. Бежанският натиск към България е далеч по-слаб отколкото към други страни, които са част от маршрута на бежанците към Западна и Северна Европа. Освен това нищожна част от мигрантите, които минават през България, остават в страната заради ниския стандарт на живот. И в момента центровете за настаняване не са запълнени и има хиляди свободни места. Меркел обясни, че в тези центрове ще бъдат взимани данни за мигрантите, включително пръстови отпечатъци. "Чрез тези "горещи точки" ще се извършва разселването на онези, подлежащи на получаването на статут и преместването в друга държава от ЕС по квотната система. Центровете ще оценяват кои кандидати за закрила не отговарят на изискванията и подлежат на връщане в тяхната родина", обясни Меркел. Според нея разселването може да стане само с подобни "горещи точки". По нейните думи обособяването на подобни "точки" е допълнение към решението на вътрешните министри за квотното разселване на мигрантите в ЕС. Лидерите на ЕС планират предсрочно откриване на подобни центрове още през ноември, като в т.нар. наречените "горещи точки" ще се снемат пръстови отпечатъци, ще се регистрират пристигащите и ще бъдат задържани там, докато се реши дали имат право на бежански статут.

Търговската верига Aldi обмисля идването си в България

http://www.dnevnik.bg/biznes/companii/2015/09/24/2615292_turgovskata_veriga_aldi_obmislia_idvaneto_si_v/?ref=rss


Германската търговска верига "Алди" (Aldi) сформира екип, който да прецени дали компанията да стъпи на българския пазар. Това са потвърдили пред "Капитал" няколко източници.

Германската компания е в процес на набиране на екип от специалисти, които да подготвят евентуалното навлизане в страната. С подбора е ангажирана международна консултантска компания. Проектът е в много начална фаза. Крайно решение дали въобще да отворят магазини в България няма.

От компанията не...

Наказанията в училище ще могат да се обжалват в съда

http://offnews.bg/news/n_1/n_562289.html

Наложените на учениците наказания ще могат да се обжалват в Административния съд. Това е записано в приетите днес текстове от Закона за предучилищното и училищното образование. Преди вземането на решение за наказание, ученикът ще има право да бъде изслушан, задължително в присъствието на психолог, или да даде писмено обяснение за случилото се. Наказанията, налагани на ученици при провинения ще бъдат с продължителност най-много един срок. Ученик няма да може да бъде местен в друга паралелка в същото учебно заведение, ако това налага промяна на профила, професията или специалността му. Санкциите "предупреждение за преместване в друго училище" и "преместване в друго училище" няма да се налагат на ученици в класовете от началния етап. От налагане на санкции ще бъдат освободени и онези ученици, чиито провинения са били осъществени вследствие на техни здравословни проблеми, изрично посочени в медицинските им картони. Депутатите приеха и правило, според което за едно нарушение няма да може да бъде налагана повече от една санкция.  Според новите текстове ученик, на който е било наложено тежко наказание, като "предупреждение за преместване" и "преместване", няма да има право да получава стипендия за отличен успех в рамките на срок, за който важи наказанието. Възможните санкции ще са: - забележка; - преместване в друга паралелка в същото училище; - предупреждение в преместване в друго училище; - преместване в друго училище; - преместване от дневна в самостоятелна форма на обучение.

Благоевград става център на френската музика, гвоздеят на програмата е Патрисия Каас

http://pik.bg/благоевград-става-център-на-френската-музика-гвоздеят-на-програмата-е-патрисия-каас-news404864.html

Благоевград става център на френската музика, гвоздеят на програмата е Патрисия Каас

Най-престижният франкофонски музикален фестивали „Ле Франкофоли” (Les Francofolies) ще се проведе в Благоевград от днес, 24 до 26 септември под името „Francofolies. Благоевград.“.

На голямото завръщане на фестивала в България ще пеят най-големите звезди от френската музикална сцена. 

„Ле Франкофоли“ има 3 изключително успешни издания в Благоевград от 1991 до 1993 г., непосредствено преди България да стане пълноправен член на Международната организация на Франкофонията през 1993 г.  Тогава на българска сцена за първи път излизат най-актуалните звезди на френската музика, сред които Селин Дион, Шарл Азнавур, Вероник Сансон. 

Амбицията на организаторите е в трите  дни на фестивала през септември Благоевград да събере франкофони и любители на френската музика не само от България, но и от съседните Сърбия, Гърция и Македония, където вече тече информационна кампания, както и последователите на „Ле Франкофоли“ от цял свят.

Престижният фестивал „Ле Франкофоли” се провежда ежегодно в град Ла Рошел, Франция. Градът е известен именно чрез този фестивал, заради който всяка година пристига около 110 000-на публика, която оставя  в икономиката на града над 10 милиона евро. До момента освен ежегодните издания на фестивала във Франция „Ле Франкофоли“ се провежда в Монреал, Канада, а също и в Спа, Белгия. Фестивалът е провеждан и в Ню Йорк, Буенос Айрес и Берлин.

Кметът на Община Благоевград Атанас Камбитов обяви вход свободен за всички жители и гости на града. "Фестивалът „Ле Франкофоли“ в Ла Рошел, Франция, е един от най-старите европейски фестивали и най-популярният за френска музика в света.

Безспорната звезда в програмата на "Francofolies. Благоевград" е примата на френската музика Патрисиа Каас /Patricia Kaas/. Патрисиа е добре позната на българската публика, пред която певицата ще пее за 3-ти път след концертите си през 2009г. със своя кабаретен спектакъл "Kabaret" и 2013 г. с концерта си в почит на Едит Пиаф.

Павлова: 2 млрд. лева бяха инвестирани в пътища и магистрали по ОП "Транспорт" 2007-2013 г.

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5001875

Почти 2 млрд. лева бяха инвестирани в изграждането на важни пътни участъци и магистрали по ОП "Транспорт" 2007-2013 г.
Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова по време на отчета за напредъка на ОП "Транспорт" 2007-2013 г.
"Усилията ни бяха вложени в последните 5 години да изградим и визията за това как
Почти 2 млрд. лева бяха инвестирани в изграждането на важни пътни участъци и магистрали по ОП "Транспорт" 2007-2013 г. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова по време на отчета за напредъка на ОП "Транспорт" 2007-2013 г. "Усилията ни бяха вложени в последните 5 години да изградим и визията за това как

Приемно семейство събра разделени братчета

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5001860

Приемно семейство от Берковско събра след половин година мъки, разделени от съдбата братчета. Двете деца сега са щастливи заедно под грижите на приемните си родители и ходят на детска градина и училище, съобщиха от община Берковица. Неволите на 12 годишния Иван и 3 годишния Георги започнали в началото на тази година.
Приемно семейство от Берковско събра след половин година мъки, разделени от съдбата братчета. Двете деца сега са щастливи заедно под грижите на приемните си родители и ходят на детска градина и училище, съобщиха от община Берковица. Неволите на 12 годишния Иван и 3 годишния Георги започнали в началото на тази година.

Павлова: 2 млрд. лева бяха инвестирани в пътища и магистрали по ОП "Транспорт" 2007-2013 г.

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5001858

Почти 2 млрд. лева бяха инвестирани в изграждането на важни пътни участъци и магистрали по ОП
Почти 2 млрд. лева бяха инвестирани в изграждането на важни пътни участъци и магистрали по ОП "Транспорт" 2007-2013 г. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова по време на отчета за напредъка на ОП "Транспорт" 2007-2013 г. "Усилията ни бяха вложени в последните 5 години да изградим и визията за това как

Цацаров очаква и конструктивни, и популистки предложения за промени в Конституцията

http://pik.bg/цацаров-очаква-и-конструктивни-и-популистки-предложения-за-промени-в-конституцията-news404867.html

Цацаров очаква и конструктивни, и популистки предложения за промени в Конституцията

Главният прокурор Сотир Цацаров очаква да бъдат направени и конструктивни, и популистки предложения за промени в Конституцията между първо и второ четене.

Главният прокурор участва в заседанието на Висшия съдебен съвет. Той посочи, че популистките предложения ще дойдат от хора, които „обикалят целия спектър от сутрешни блокове“. Според него за всички е ясно, включително и за вносителите, че тези популистки предложения няма да минат и „ще отекат в канала“. „Но те ще имат своя ефект от гледна точка на предстоящите избори“, добави той. Цацаров смята, че също така ще бъдат направени и „предложения, в които има някакъв конструктивизъм“.

“Предварително искам да кажа следното: предложение за явен вот ще има – аз не съм противник на явния вот, ама не съм противник от моя гледна точка. Нямам никакви притеснения да кажа или да покажа за кой гласувам “за” и за кой гласувам “против”, каза той. Според него могат да се направят предложения, засягащи евентуалната форма на парламентарен контрол, който е свързан дори с изслушване на главния прокурор в НС.

Цацаров напомни, че такова предложение има още от ноември миналата година. Според главния прокурор трябва да оценим самите промени в Конституцията или поне започналия процес . „За втори път политическата класа демонстрира един много обнадеждаващ консенсус по отношение на съдебната реформа и въобще по отношение на съдебната власт. Първият знак за този консенсус, според мен, бе изборът на главен съдебен инспектор. Вторият знак за такъв консенсус е първото гласуване. И най-обнадеждаващото всъщност е, че това първо гласуване на промените в Конституцията тръгна по т. нар. бърза писта”, каза Сотир Цацаров. Очаквайте подробности. 

Опит за самоубийство в Сандански! Мъж се нагълта с отрова, транспортиран е в „Пирогов”

http://pik.bg/опит-за-самоубийство-в-сандански-мъж-се-нагълта-с-отрова-транспортиран-е-в-„пирогов”-news404865.html

Опит за самоубийство в Сандански! Мъж се нагълта с отрова, транспортиран е в „Пирогов”

32-годишен санданчанин вдигна на крак екип на Спешен център след опит за самоубийство. Младият мъж погълнал селскостопанска отрова „Ланат”, пише struma.bg. Вчера Л. Г. се отбил при приятел, споделил че от доста време го тормозят кучета и му трябва подходяща отрова, с която да се отърве от тях. След като се сдобил с опасния коктейл си тръгнал. Малко преди полунощ обаче младият мъж твърдо решен, че вече не му се живее погълнал отровата. За негов късмет минути по-късно бил намерен от приятелката си, с която живеел на квартира в курортния град. Веднага е извикан екип на Спешен център. Л.Г. е транспортиран в столичния институт „Пирогов”.

Санданчанинът е бил безработен, от година е бил кравар. Той е стар познайник на полицията заради множеството кражби, които е извършил.

Приемат документи за регистрационни номера по избор. Вижте с кои цифри трябва да започват

http://petel.bg/Priemat-dokumenti-za-registratsionni-nomera-po-izbor--Vizhte-s-koi-tsifri-tryabva-da-zapochvat__128046

Илюстрация: Булфото, архив КАТ подема прием на заявления за избор на регистрационни табели, които да започват с цифрите 4 и 5 от серия...

Адриан Петров надува свирката на "Тича"

http://petel.bg/Adrian-Petrov-naduva-svirkata-na-Ticha__128047

Адриан Петров ще свири съботния мач във Варна между Черно море и Пирин. Негови ассистен ще бъдат Мартин Венев и Дениз Соколов, а събитията...

Отново разследват смъртта на руското императорско семейство Романови

http://petel.bg/Otnovo-razsledvat-smartta-na-ruskoto-imperatorsko-semeystvo-Romanovi__128048

Кадър: youtube Ексхумираха останките на последния руски император Николай Втори и съпругата му Александра Фьодоровна, съобщиха световните...

Василий Кириенка стана световен шампион в часовника

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/09/24/2615293_vasilii_kirienka_stana_svetoven_shampion_v_chasovnika/?ref=rss


Колоездачът от Беларус Василий Кириенка е новият световен шампион в индивидуалната езда по часовник.

34-годишният състезател на "Скай" завоюва първата си световна титла и втория си медал от световни първенства след бронзовия през 2012 г.

Кириенка преодоля 53-километровата отсечка в Ричмънд (Вирджиния, САЩ) за 1,02:29.45 ч. Той изпревари с 9.08 секунди италианеца Адриано Малори. Трети с пасив от 26.62 секунди финишира французинъ Жером Копел, който спечели в битката за...

Ангела Меркел: България изрази готовност да изгради "гореща точка" за имигранти на територията си

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5001856

Германският канцлер Ангела Меркел каза на пресконференция след срещата на върха на ЕС в Брюксел, че Гърция и Италия са ангажирани да създадат центрове за регистрация и идентифициране на бежанците от ноември. Тя подчерта, че България също е изразила готовност да установи такъв център до границата с Турция, отбелязва ABC.
Германският канцлер Ангела Меркел каза на пресконференция след срещата на върха на ЕС в Брюксел, че Гърция и Италия са ангажирани да създадат центрове за регистрация и идентифициране на бежанците от ноември. Тя подчерта, че България също е изразила готовност да установи такъв център до границата с Турция, отбелязва ABC.

Акушерката Емилия Ковачева e в депресия, свалила 20 кг в ареста от стрес

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5001842

Акушерката Емилия има камък в жлъчката, а диагнозата може да се лекува в условията на следствения арест. Ковачева е в депресия и за лечението й е предписан
Акушерката Емилия има камък в жлъчката, а диагнозата може да се лекува в условията на следствения арест. Ковачева е в депресия и за лечението й е предписан "Лексотан", но тя е в добро психично здраве. Това са заключенията на експертите в МВР болница, които трябваше за седмица да установят дали здравословното състояние на акушерката Емилия Ковачева,

Еврокомисията е в готовност да осъди Германия заради безопасността на авиацията

http://www.cross.bg/germaniya-bezopasnost-evrokomisiyata-1481759.html

/КРОСС/Европейската комисия е в готовност да повдигне иск срещу германските органи за безопасност на въздухоплаването и по-специално срещу системата за подновяване на лицензите на пилотите, предаде Евроактив, позовавайки се на свой източник. Европейската комисия ще предупреди Германия, че практиките ѝ за подновяване на лицензите не са синхронизирани с европейското законодателство, в частта, в която дават приоритет на правилата за защита на неприкосновеността пред безопасността за пилотите, които искат да продължат разрешителните си. Темата за въздушната безопасност в Германия излезе на преден план и за Брюксел, след като 27-годишният Андреас Лубиц се барикадира в пилотната кабина на самолет на Джърмануингс, отнасяйки към смъртта 150-те души на борда. Освен това Еврокомисията ще повдигне въпроса за надзора на надеждността на самолетите и операциите, свързани с управляването им. Европейската агенция за безопасност установи нередности с германската система дори преди инцидента. Въпреки че Германия вече е взела мерки да се справи с някои от проблемите, други още не са разрешени. Ако Германия не изпълни исканията на Комисията, тя ще бъде съдена в Съда на ЕС. След катастрофата, стана ясно, че Лубиц е прекратил обучението си за пилот заради тежка депресия, което повдигна въпроси дали медицинските проверки на членовете на екипажите на авиокомпанията са достатъчно надеждни.  

Отрязаха туристическото министерство от еврофинансиране

http://www.cross.bg/tyrizma-efektivnostta-analizi-1481758.html

/КРОСС/Европейско финансиране по ОП „Регионално развитие" за два проекта на стойност 3,7 млн.лв. загуби Министерство на туризма заради мудност. Това съобщиха от ведомството в прессъобщение. Проектите „Маркетингови проучвания, анализи и методики и оценка на ефективността на националния маркетинг, изготвяне и актуализиране на стратегии" и „Участия на България на специализирани борси и изложения и организиране на опознавателни турове за туроператори и туристически агенции" няма да бъдат финансирани, тъй като нито една от дейностите, свързани с изпълнението им не е стартирана. Това контрастира с думи на министъра на туризма Николина Ангелкова, която в началото на април, 2015 г. бодро рапортува сериозен напредък и в двете насоки. „Това е само едно от видимите лица на пълната липса на работен и експертен капацитет на ведомството", коментираха пред „Гласове" представители на три от големите туроператори у нас, които активно участват в работните срещи на ведомството във връзка с изграждането на системи за работа, които да доведат до качествени промени в целия сектор. „На срещата ни за категоризацията на хотелите министърът загуби интерес към темата десетина минути след началото и започна да си чати от телефона. Дори да ставаше дума за важен служебен разговор, в този момент на крака при нея бяха дошли десетки представители на бранша, а тя дори не искаше да си вдигне главата от апарата

Мюсюлманите празнуват Курбан Байрам

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5001833

Свещеният за мюсюлманите празник Курбан Байрам започна днес с молитва в повече от 1100 джамии в страната.
Празникът символизира смирението, покаянието, помирението и опрощението. От по-възрастните отново се иска прошка.
Курбан Байрам е 70 дни след Рамазан Байрам и продължава 3 или 4 дни. За благодарност към Аллах, че го е дарил с богатство, всеки,
Свещеният за мюсюлманите празник Курбан Байрам започна днес с молитва в повече от 1100 джамии в страната. Празникът символизира смирението, покаянието, помирението и опрощението. От по-възрастните отново се иска прошка. Курбан Байрам е 70 дни след Рамазан Байрам и продължава 3 или 4 дни. За благодарност към Аллах, че го е дарил с богатство, всеки,

Мюсюлманите празнуват Курбан Байрам

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5001850

Свещеният за мюсюлманите празник Курбан Байрам започна днес с молитва в повече от 1100 джамии в страната.
Празникът символизира смирението, покаянието, помирението и опрощението. От по-възрастните отново се иска прошка.
Курбан Байрам е 70 дни след Рамазан Байрам и продължава 3 или 4 дни. За благодарност към Аллах, че го е дарил с богатство, всеки,
Свещеният за мюсюлманите празник Курбан Байрам започна днес с молитва в повече от 1100 джамии в страната. Празникът символизира смирението, покаянието, помирението и опрощението. От по-възрастните отново се иска прошка. Курбан Байрам е 70 дни след Рамазан Байрам и продължава 3 или 4 дни. За благодарност към Аллах, че го е дарил с богатство, всеки,

Менса кани партии и коалиции на безплатен тест за интелигентност

http://www.moreto.net/novini.php?n=302075

„Менса България” покани всички партии и коалиции, които ще участват в изборите на 25 октомври 2015 година, на безплатен тест за интелигентност. Това е при условие резултатите да бъдат оповестени публично. Депутатите могат да се явят на теста и, ако останат доволни от резултатите си, да ги оповестят публично.

Рекламната агенция “Публисис” прави рожден ден сред 77 автопортрета

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5000797

В картинна галерия ще посрещне 20-ия си рожден ден една от най-големите рекламни компании у нас - “Публисис груп България”. Нейният шеф Николай Неделчев се превърна в меценат, а преди време убеди известни наши художници да си направят автопортрети - 77 на брой. Той ги събра в изложбата “Образ и подобие” в Националната художествена галерия.
В картинна галерия ще посрещне 20-ия си рожден ден една от най-големите рекламни компании у нас - “Публисис груп България”. Нейният шеф Николай Неделчев се превърна в меценат, а преди време убеди известни наши художници да си направят автопортрети - 77 на брой. Той ги събра в изложбата “Образ и подобие” в Националната художествена галерия.

Търсят живот на луната Енцелад

http://www.cross.bg/entzelad-zhivot-zemyata-1481757.html

/КРОСС/Възможно е в обозримо бъдеще космически апарат да достави на Земята проби от извънземен океан, които да бъдат изследвани за наличие на живот, пише Space. Учени разработват концепция за изстрелване на сонда, която да прелети през струите пара, излизащи от десетките гейзери в областта на южния полюс на покритата с лед луна на Сатурн - Енцелад. Тези гейзери изхвърлят вода, соли и органични компоненти нависоко в Космоса. Експедицията, наречена Life Investigation for Enceladus (LIFE) ще събере проби от струите и ще ги изпрати с капсула обратно към Земята. "Да получим проби от Енцелад би било феноменално", казва ръководителят на проекта Питър Цу. "С една-единствена мисия бихме могли да намерим отговор на въпроса дали сме сами във вселената", добавя той. Засега LIFE не е в графика на Националната космическа агенция на САЩ (NASA). Според изчисленията на Цу експедицията би струвала 700 милиона долара или около 30 процента от цената на мисията на марсохода Curiosity. Много астробиолози смятат широката 500 метра луна Енцелад и значително по-големия спътник на Юпитер Европа за местата с най-голям потенциал за съществуване на живот извън Земята. Енцелад и Европа имат океани от течна вода, които взаимодействат със скалистата повърхност на небесните тела, правейки възможно протичането на сложни химични реакции, допълва Фокус

Еврокомисията е в готовност да осъди Германия заради безопасността на авиацията

http://www.dnevnik.bg/evropa/novini_ot_es/2015/09/24/2615296_evrokomisiiata_e_v_gotovnost_da_osudi_germaniia_zaradi/?ref=rss


Европейската комисия е в готовност да повдигне иск срещу германските органи за безопасност на въздухоплаването и по-специално срещу системата за подновяване на лицензите на пилотите, предаде Евроактив, позовавайки се на свой източник.

Европейската комисия ще предупреди Германия, че практиките ѝ за подновяване на лицензите не са синхронизирани с европейското законодателство, в частта, в която дават приоритет на правилата за защита на неприкосновеността пред безопасността за пилотите, които искат да продължат разрешителните си.

Темата за въздушната безопасност в Германия излезе на преден план и за Брюксел, след като 27-годишният Андреас Лубиц се барикадира в пилотната кабина на самолет на Джърмануингс, отнасяйки към смъртта 150-те души на борда.

Освен това Еврокомисията ще повдигне въпроса за надзора на надеждността на самолетите и операциите, свързани с управляването им.

Европейската агенция за безопасност установи нередности с германската система дори преди инцидента.

Въпреки че Германия вече е взела мерки да се справи с някои от проблемите, други още не са разрешени. Ако Германия не изпълни исканията на Комисията, тя ще бъде съдена в Съда на ЕС.

След катастрофата, стана ясно, че Лубиц е прекратил обучението си за пилот заради тежка депресия, което повдигна въпроси дали медицинските проверки на членовете на екипажите на авиокомпанията са достатъчно надеждни.

Пеевски плаща над 250 хиляди месечно за охрана

http://www.cross.bg/peevski-ohrana-hilyadi-1481756.html

/КРОСС/Делян Пеевски е с най-многобройна охрана в България, пише сайтът frognews.bg. През последните седмици броят на личните му гардове достигнал цифрата 40. Доскоро депутатът и майка му плащали около 200 хил. лева месечно за телохранители, но напоследък сумата нараснала поне с още 60-70 хиляди. Общо около 100 - 120 гарда се въртят на смени да пазят важните особи от семейството и ценното им имущество, изчислявано на стотици милиони. Това разкрили пред Фрог нюз източници от НСО. Служители на Националната служба по охрана също получавали предложения да работят в екипите, бдящи над семейството на Пеевски, но отказвали главно заради капризите и обидите, с които си служел милионерът. Депутатът от ДПС стигнал до крайности и заповядал да зазидат прозорците на спалнята му в луксозния хотел "Берлин" в столичния кв. Бояна, където често преспивал. Там той привиквал магистрати, висши ченгета и хора от властта да им възлага задачи. Пеевски, хотел "Берлин" и още две къщи, където отсядал, били най-строго охраняваните. Народният представител е охраняван и вътре в парламента, където ходи сравнително редовно, след като хиляди протестиращи възпрепятстваха назначаването му за шеф на ДАНС. Справка в регистъра на нещатните сътрудници на депутатите показва, че за помощници на Пеевски са вписани Георги Георгиев и Благой Сакрев. Освен шеф на Пеевската охрана, Георгиев се прочу и с внесения сигнал в прокуратурата, че срещу чорбаджията му се готви покушение

Reuters: Volkswagen може да е по-голяма заплаха за Германия от гръцката криза

http://offnews.bg/news/n_1/n_562227.html

Скандалът във "Фолксваген" с манипулираните данни за вредните емисии разтърси германските бизнес и политически елит и анализатори вече предупреждават, че кризата в автомобилния производител може да прерасне в най-голямата заплаха за най-силната европейска икономика, пише Reuters. През септември САЩ започна разследване срещу "Фолксваген", след като в дизелови автомобили "Фолксваген" и "Ауди", произведени между 2009 и 2015 г. беше открит софтуер, който скрива истинските нива на вредните емисии, които реално са били 10 до 40 пъти над нормите. Устройството ограничава работата на системите за пречистване в тези "дефектни", приблизително 11 млн. на брой, автомобили, като ги кара да работят на пълна мощност само при проверка, която трябва да установи дали се изпълняват изискванията за опазване на околната среда. Подобно устройство бе открито при дизеловите модели "Ауди А3" и "Фолксваген Джета", "Бийтъл", "Голф" и "Пасат". "Фолксваген" е най-големия автомобилен производител в Германия и един от най-големите работодатели в страната, с повече от 270 000 работни места в Германия и дори повече за компанията работещи извън страната. Изпълнителният директор на "Фолксваген" Мартин Винтеркорн плати цената за скандала с манипулираните тестове за вредните емисии, като подаде оставка, а икономистите оценяват последствията от случилото се. "Изведнъж "Фолксваген" започна да носи по-голям риск за германската икономика от гръцката дългова криза", заяви главният икономист в ING Карстен Брзески пред Reuters. "Ако акциите на "Фолксваген" се сринат в Северна Америка в следващите месеци, това ще се отрази не само на компанията, но и на немската икономика като цяло", допълни той. Концернът е продал близо 600 хил. автомобила в САЩ за миналата година. Това представлява около 6% от глобалните му продажби, равняващи се на 9,5 милиона. Според Агенцията за опазване на околната среда в САЩ (U.S. Environmental Protection Agency) компанията може да се сблъска със санкции до 18 млрд. долара. Това е повече от цялата ѝ оперативна печалба за миналата година. Въпреки че такава глоба може да бъде покрита от 21-те млрд. евро (или 24 млрд. долара), които компанията държи в момента в брой, скандалът стана причина за нарастване на страха от масови уволнения. Най-голямото опасене на германското правителство е, че други автомобилни производители като "Даймлер" и "БМВ" също ще усетят падане заради катастрофата на "Фолксваген". Няма индикатори за нарушаване на закона от страна на другите компании и според някои анализатори по-широкото въздействие ще бъде ограничено. Германското правителство в сряда каза, че автомобилната индустрията ще продължи да е "важен стълб" за икономиката, въпреки задълбочаващата се криза около "Фолксваген". "Това е високо иновативна и много успешна индустрия за Германия, с много работни места", коментира говорителят на немското икономическо министерство. Анализаторите обаче предупреждават, че именно тази зависимост може да се превърне в заплаха за икономическата прогноза за растеж от 1,8% през тази година. На Германия вече ѝ се налага да се сблъсква със забавянето на китайската икономика. "Би трябвало продажбите на автомобили да паднат, което пък ще удари и снабдителите, а заедно с тях и цялата икономика", каза за Reuters индустриалният експерт Мартин Горниг, който е част от мозъчния тръст на базирания в Берлин Германски институт за икономически изследвания (DIW). През 2014 г. грубо 775 хил. души са работели в германския автомобилен сектор. Това е близо 2% от цялата работна сила. Освен това автомобилните части са най-успешният продукт за експорт на Германия - през 2014 г. секторът е продал продукти на стойност над 200 млрд. евро (или 225 млрд. долара) на чуждестранни клиенти. Така той формира почти една пета от целия износ на страната. "Ето защо този скандал не е дреболия. Немската икономика понесе удар по своето ядро", коментира Майкъл Хютър (Michael Huether), директор на Института за икономически изследвания в Кьолн. Също така има гласове, които все пак казват, че влиянието на скандала върху икономиката като цяло не бива да се преувеличава. "Аз не мисля, че германската автомобилна индустрия ще се срине дружно", коментира главният икономист на Commerzbank Джорг Крамър (Joerg Kraemer). "Няма да има рецесия само заради една-единствена компания", допълва той. Германската асоциация за чуждестранна търговия също опита да успокои публичността, като каза, че няма знаци чуждестранните клиенти да са започнали да се съмняват в качеството и надеждността на немските компании. "Няма всеобщо подозрение срещу продуктите с надпис "Произведено в Германия", коментира управляващият директор на асоциацията Андре Шварц (Andre Schwarz). Все пак той признава, че има степен на притеснение сред немските компании за това, че измамата в САЩ относно дизеловите емисии може да причини "домино" ефект върху техните бизнеси, подкопавайки и етикета "Произведено в Германия". Някои наблюдатели виждат и известна ирония в скандала. Въпреки че германската икономика удържа кризата с дълговете в еврозоната, както и се справя (до момента) с икомическото забавяне в Китай, то сега тя може би се сблъсква с една от най-големите опасности от доста време. И тази опасност идва от една от нейните компании. "Иронията на всичко това е, че сега опасността може да идва по-скоро отвътре, отколкото отвън", казва Брзески.

Зеленчуците, които са врагове на тънката талия

http://www.vesti.bg/zdravoslovno/hranene/zelenchucite-koito-sa-vragove-na-tynkata-taliia-6042908

Учени от университета в Харвард съветват хората да заменят картофите в менюто си с кафяв ориз или пълнозърнест хляб, ако следят стриктно килограмите си и не искат да напълняват

Кола блъсна седящ на пейката пред дома си възрастен мъж

http://www.cross.bg/kola-blusna-sedyasht-na-peiikata-pred-doma-si-vuzrasten-muzh-1481755.html

/КРОСС/Седемдесет и четири годишен мъж пострада в катастрофа, без да участва в нея. „Пежо 207" и „Опел Омега" се блъснали на кръстовището между улиците „Свети Свети Кирил и Методий" и „Средна гора", в руенското село Люляково. От удара френската кола излязла от пътя и с набраната инерция блъснала седящия на пейката пред своя дом възрастен мъж. Той е настанен в бургаската болница с пукната капачка на коляното на единия крак.  

Акушерката Емилия Ковачева свалила 20 килограма в ареста, в депресия е

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5001835

Акушерката Емилия Ковачева има камък в жлъчката, а диагнозата може да се лекува в условията на следствения арест. Ковачева е в депресия и за лечението й й е предписан "Лексотан", но тя е в добро психично здраве. Това са заключенията на експертите в МВР болница, които трябваше за седмица да установят дали здравословното състояние на акушерката
Акушерката Емилия Ковачева има камък в жлъчката, а диагнозата може да се лекува в условията на следствения арест. Ковачева е в депресия и за лечението й й е предписан "Лексотан", но тя е в добро психично здраве. Това са заключенията на експертите в МВР болница, които трябваше за седмица да установят дали здравословното състояние на акушерката

Отново ще ограничат движението на автомобили по пътя Варна - Бургас

http://pik.bg/отново-ще-ограничат-движението-на-автомобили-по-пътя-варна---бургас-news404862.html

Отново ще ограничат движението на автомобили по пътя Варна - Бургас

Във връзка с продължаващите процесуално - следствени действия, в района на тежкия пътно - транспортен инцидент на пътя Варна - Бургас,при който загинаха четирима души, движението на автомобили отново ще бъде ограничено и ще се осъществява по обходен маршрут - по път III - 904 Долни чифлик - общински път Кривини - Солник - главен път I - 9, съобщиха от ОД на МВР - Варна.

Четирима души загинаха при тежка катастрофа по пътя Варна – Бургас. Инцидентът стана тази сутрин около 7.05 часа на пътя Варна – Бургас.

Самоубийствен атентат в Йемен. 29 загинаха

http://offnews.bg/news/n_1/n_562281.html

Най-малко 29 души са загинали при самоубийствен атентат в джамия в столицата на Йемен Сана, предаде CNN. Атентатът е бил извършен по време на молитва. Бомбата избухнала в препълнената джамия. Властите се опасяват, че броят на жертвите може да нарасне, защото десетки поклоници са тежко ранени. Засега никой не е поел отговорност за атентата. Той е шестият в джамии за последните три месеца. Ранната сутрешна молитвена служба е трябвало да отбележи началото на Курбан байрам, когато мюсюлманите почитат готовността на старозаветния пророк Авраам да пожертва сина си за Бога. Празникът е един от двата най-големи в исляма.

Арестуваха дилъри на дрога

http://www.cross.bg/politzai-kilograma-selo-1481754.html

/КРОСС/19 килограма канабис унищожиха по време на специализирана операция петричките полицаи. В дворно място в село Беласица открили отгледаните наркотични растения, информираха от полицейския пресцентър. Задържан е собственикът на къщата Димитър Ч. 45-годишният мъж е задържан за едно денонощие. Сезирана е прокуратурата. В района на петричкото село Рупите пътни полицаи задържали двама млади мъже. В колата им, "Фолксваген", имало чувал с близо два килограма марихуана. Явно двамата имали намерение да търгуват дрогата. Срещу тях е образувано наказателно дело.  

Топли сандвичи с гъби

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5001823

Продукти: 1 франзела, 400 г гъби, 150 г твърд кашкавал, майонеза, скилидки чесън
Приготвяне: Гъбите се нарязват на филийки и леко се задушават в масло.
В купичка смесете гъбите и настъргания кашкавал. Франзелата се нарязва на филии и леко се подсушават на тостер.
Ако нямате тостер можете да използвате фурната или да подсушите в сух тиган без
Продукти: 1 франзела, 400 г гъби, 150 г твърд кашкавал, майонеза, скилидки чесън Приготвяне: Гъбите се нарязват на филийки и леко се задушават в масло. В купичка смесете гъбите и настъргания кашкавал. Франзелата се нарязва на филии и леко се подсушават на тостер. Ако нямате тостер можете да използвате фурната или да подсушите в сух тиган без

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване