Днес празнуват Владиславовците

http://frognews.bg/news_98191/Dnes-praznuvat-Vladislavovtsite/

На 24 септември почитаме паметта на Свети Владислав Сръбски. Той става зет на българския цар Иван Асен Втори, след като се оженил за неговата дъщеря Белослава.

Дунав8806 с първа тренировка в БУЛСТРАД АРЕНА

http://pik.bg/дунав8806-с-първа-тренировка-в-булстрад-арена-news404948.html

Дунав8806 с първа тренировка в БУЛСТРАД АРЕНА

В прекрасно настроение актуалните шампионки на България от "Дунав 8806" направиха първата си тренировка в "БУЛСТРАД АРЕНА".

В залата вече е монтирана новата спортна настилка, кошове, както и информационните LED екрани. "Не сме свикнали да играем в толкова голяма зала. Надавяме се, че адаптацията на момичетата ще е бърза. Най-важното е, че и зрителите, които гостуват в тази зала, ще се чувстват много комфортно. Разположението на трибуните е такова, че всеки може да избере най-доброто място за себе си", сподели треньорът Георги Божков.

"Сините феи" се подготвят усилено за международния турнир "Русчукъ 2015", който ще се проведе този петък, събота и неделя. Те ще премерят сили с някои отнай-добрите отбори от Сърбия, Румъния и България - "Шумадия" Крагуевац, "Шепши" Сфънту Георге и "Нефтохимик 2010" Бургас. Продажбата на билети е в ход, а за тези които не са закупили предварително такива, ще могат да го направят и на място на касите на модерното съоръжение в часовете преди самите мачове. Пропуските ще са с цена 6 лв., като отново ще са дневни и с тях любителите на баскетбола ще могат да наблюдават по два мача.

Първият турнирен ден среща "Нефтохимик 2010" и "Шепши" от 17 ч. и момичетата на Георги Божков с "Шумадия" от 19 ч. Между двата мача ще се състои и официалното откриване на надпреварата. Отборът на "Дунав 8806" и "БУЛСТРАД АРЕНА" отправят отново покана към най-добрата публика в България в женският баскетбол, да заповяда в залата, за да се наслади на един прекрасен спортен празник. 

Освирканият Роджърс вече е фаворит №1 за първи уволнен мениджър в Англия

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/09/24/2615362_osvirkaniiat_rodjurs_veche_e_favorit_1_za_purvi/?ref=rss


"Ливърпул" беше на прага на срамно отпадане от четвъртодивизионния "Карлайл" още в третия кръг за купата на лига, но се спаси след изпълнение на дузпи. Поредното слабо представяне на "мърсисайдци" обаче доведе до още по-голямо напрежение върху мениджъра Брендън Роджърс.

Роджърс дори вече е фаворит на букмейкърите за първи уволнен мениджър във Висшата лига. След мача с "Карлайл" коефициентите спаднаха между 2.25 и 2.75. Сходна е ставката и за мениджъра на "Съндърланд" Дик Адвокаат,...

Доброволни отряди тръгват във "Владиславово" от понеделник

http://www.moreto.net/novini.php?n=302100

Доброволни отряди, които ще следят за реда във варненския квартал "Владиславово", тръгват от понеделник. Това съобщи кметът на района Неделчо Михайлов, предаде репортер на Moreto.net. Вече има изработени и отличителни знаци, които ще бъдат поставени на униформите и автомобилите на доброволците.

Мерджанов: Властта поема ангажимента "гореща точка" без да информира българските граждани

http://www.cross.bg/merdzhanov-bulgariya-bulgarskite-1481778.html

„Властта поема ангажименти без да информира българските граждани. За пореден път важните новини за България ги научаваме от Брюксел, без това да е споделена позиция на българското правителство". Това заяви пред медиите в кулоарите на парламента зам.-председателят на ПГ на "БСП - лява България" и говорител на партията Атанас Мерджанов по повод оповестената от Ангела Меркел идея за "гореща точка" на българска територия. Той припомни, че БСП настоява правителството да има единна позиция по въпроса за бежанците, която достойно да бъде защитена. Мерджанов подчерта, че това не се случва, а ставаме свидетели на изненадващи инициативи от страна на Меркел, които били подкрепени и поискани от нашите български представители. „Не знам дали „горещите точки са най-важното за България. Българските власти обаче изпуснаха възможността да запознаят обществеността и всички политически сили с рисковете, които би поела страната ни с един такъв разпределителен център", заяви Мерджанов. Той обясни, че БСП именно поради тези причини е искала свикването на КСНС при президента, което той е отказал, отказват и българските власти. Мерджанов обясни, че „горещата точка" може и да е нещо полезно и да е важно за България, но подчерта, че за това е трябвало да бъде проведена достатъчно сериозна дискусия с експерти и всички политически сили

Ирина Бокова: Необходим е нов подход за устойчиво развитие на човечеството

http://pik.bg/ирина-бокова-необходим-е-нов-подход-за-устойчиво-развитие-на-човечеството-news404947.html

Ирина Бокова: Необходим е нов подход за устойчиво развитие на човечеството

Необходим е нов подход за развитие на цялото човечество, нови източници на средства, по-широки партньорство, заяви в изказването си по време на конференция в Института за земята към Колумбийския университет в Ню Йорк генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова.

"Това е историческа година за новия Дневен ред за устойчиво развитие и за решаване на проблема с климатичните промени. Едното не е възможно без другото и затова трябва да работим и за двете", заяви Ирина Бокова. "За тази цел трябва да изградим нови партньорства за иновации и социално приобщаване. Трябва да дадем на правителствата всички необходими инструменти, политически ориентири, норми, стандарти и способности, да мобилизираме цялото човечество, като работим с гражданското общество, с частния сектор и най-вече с младите мъже и жени.

Това изисква нов подход към развитието. Не милостиня, а да се развиваме всички заедно, цялото човечество. Трябва да мобилизираме нови източници на средства, по-широки партньорства, чрез които да работим за осъществяването на всички нови цели”, заяви Ирина Бокова, като подчерта ролята на образованието, науката и иновациите за развитието и особено за реализацията на момичетата, за намаляването на неравенството и приобщаването на всеки човек. Генералният директор на ЮНЕСКО бе сред основните лектори на международната конференция за устойчивото развитие под надслов "Първи стъпки в прилагането на Целите за устойчиво развитие”.

Джефри Сакс изтъкна колективната отговорност за превръщането на новия световен дневен ред за устойчиво развитие в реалност. „Не някой отделен човек, а всички ние сме отговорни за това“, каза американският професор. Сред участниците в конференцията бяха президентката на Либерия Елън Джонсън Сърлийф, бившата президентка на Ирландия Мери Робинсън, заместник-генералният секретар на ООН Ян Елиасон и професор Джефри Сакс, директор на Института за земята в Колумбийския университет и съветник на генералния секретар на ООН за Целите на хилядолетието за развитие, съобщиха от ЮНЕСКО.

Представители на частния сектор, академичните среди, гражданското общество и студенти от най-добрите университети в света взеха участие в събитието. То се проведе два дни преди срещата на високо равнище на ООН, на която ще се вземат решения за реализиране на Целите на ООН за устойчиво развитие.

Великобритания обяви търг за нова високоскоростна жп отсечка

http://www.mediapool.bg/velikobritaniya-obyavi-targ-za-nova-visokoskorostna-zhp-otsechka-news239584.html

Британският министър на финансите обяви в четвъртък от Китай началото на търг за 11.8 милиарда лири (16.3 милиарда евро) по подготвителните дейности за бъдеща високоскоростна железопътна отсечка в Англия, предаде Франс прес, цитирана от БТА. Проектът, наречен "Хай спийд 2" ("Висока скорост 2"), предвижда да бъдат свързани Лондон и Бирмингам (в централната част на Англия), който е вторият град по големина във Великобритания. Времето за пътуване ще се съкрати от час и двадесет минути до по-малко от 50 минути след изграждането на високоскоростната линия, като плановете са тя да бъде удължена след това към северната част на Англия до Манчестър и Лийдс. Озбърн обяви началото на този търг в Чънду, столицата на провинция Съчуан, в югозападната част на Китай, където пристигна на петдневна обиколка, за да активизира китайско-британските търговски връзки. След този първи търг за подготвителните дейности се очаква през 2017 година да бъде обявен втори за пускане в действие на високоскоростната отсечка Лондон - Бирмингам, което е предвидено за 2026 г.

Пиян шофьор без книжка летя над строеж

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5002179

Млад мъж без документи за управление на автомобил излетя пиян с кола от пътя и потроши спътничката си, съобщиха от полицията.
Транспортното произшествие е станало в сряда към 2.30 ч. през нощта на изхода от Монтана към Лом. 32 годишният Чавдар Н. от село Владимирово почти цяла нощ пил с компания в областния град и тръгнал да се прибира с "Рено
Млад мъж без документи за управление на автомобил излетя пиян с кола от пътя и потроши спътничката си, съобщиха от полицията. Транспортното произшествие е станало в сряда към 2.30 ч. през нощта на изхода от Монтана към Лом. 32 годишният Чавдар Н. от село Владимирово почти цяла нощ пил с компания в областния град и тръгнал да се прибира с "Рено

Закопчаха бодигард откраднал маслодаен слънчоглед

http://pik.bg/закопчаха-бодигард-откраднал-маслодаен-слънчоглед-news404946.html

Закопчаха бодигард откраднал маслодаен слънчоглед

29-годишен крадец на маслодаен слънчоглед бе хванат в крачка от полицаи в Кнежа, похвалиха се от ОДМВР - Плевен. Апашът е заловен по време на специализирана операция по противодействие на битовата престъпност в малките населени места.

Акцията е проведена в следобедните часове на 23 септември, уточняват от полицията. Крадецът бил спипан, докато пренася от личния си камион откраднатата продукция, разпределена в 20 найлонови чувала.

След проведен разпит се изяснило, че слънчогледът е краден от частна фирма, а точното му количество е 640 кг - иззети като веществено доказателство. По неофициална информация, апашът е изпълнявал дейност по охрана на продукцията. Образувано е бързо производство, работата по случая продължава.

През октомври 30 общини ще получат 12.5 млн. лв. от фонд "Солидарност"

http://www.dnevnik.bg/morski/2015/09/24/2615363_prez_oktomvri_30_obshtini_shte_poluchat_125_mln_lv_ot/?ref=rss


През октомври 30 общини в Южна България, които бяха засегнати от бедствия в началото на годината, ще получат средства от европейския фонд "Солидарност", съобщи днес във Варна зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова, цитирана от БТА.

По думите й общата сума е 12.5 млн. лв. Те ще бъдат разпределени между общини в областите Смолян, Благоевград, Кърджали и Бургас. Част от парите са за възстановяване на вече направени от кметствата разходи за спешни...

Песков: Контрапродуктивно е да се реагира на спекулациите за готовността на РФ да воюва в Сирия

http://www.cross.bg/siriya-peskov-rysiya-1481776.html

/КРОСС/ Прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков отказа да информира информацията, че Русия била готова еднолично да приеме участие във военната операция срещу терористите в Сирия, ако САЩ откажат да координират действията на международната коалиция с Москва, Дамаск и Техеран, предаде ТАСС. „В момента се появиха много спекулации в медиите; голяма част от тях нямат нищо общо с реалността“, заяви Песков. „Да се коментира всяко едно такова съобщение би било глупаво, контрапродуктивно“, счита прессекретарят на руския държавен глава. По-рано агенция Bloomberg съобщи, позовавайки се на източник, близък до Кремъл, че руският президент Владимир Путин се готви да нанесе удари срещу забранената в Русия терористична групировка „Ислямска държава“ в Сирия, ако САЩ отхвърлят предложението му да координират действията на коалицията с РФ, Иран и сирийската армия. Представителят на Кремъл съобщи също, че не знае нищо за предполагаемото подготвено искане до Съвета на федерацията с молба за разрешение за използване на военен контингент в Сирия. „Аз не знам нищо за това и никакви документи по този въпрос не съм виждал. Не мога да си обясня откъде изобщо се появява тази информация“, каза Песков.

Модифицирането на ембриони - чудовищно или необходимо?

http://sciencelogy.actualno.com/Modificiraneto-na-embrioni---chudovishtno-ili-neobhodimo-news_497417.html

Китайците са преди всичкиПрез април 2015 година китайски учени представиха пред академичното общество статия с описанието на опити за модифицирането на генома на човешки ембриони. Зародишите, получени с помощта на инвитро, са били признати за нежизнеспособни още преди началото на изследването. Те са се образували в резултат на сливането на една яйцеклетка и два сперматозоида, затова клетките на ембрионите съдържали не два набора хромозоми, а три или дори повече, припомня руското издание lenta.ru

Отлагат мега концерта на Слави Трифонов?

http://music.actualno.com/Otlagat-mega-koncerta-na-Slavi-Trifonov-news_497386.html

Грандиозният концерт на Слави Трифонов в петък вечер е пред провал заради очакваното лошо време в София. Според прогнозите на синоптиците вероятността в столицата да се излее силен дъжд е над 70%. Нещо повече - според синоптиците над София ще вали като из ведро след 19 часа, когато хората вече ще трябва да са на трибуните на националния стадион „Васил Левски". „Слави не е на себе си! Непрекъснато телефонира и говори ту със синоптици, ту с хора от стадиона. Проблемът е със скъпата те

Взривът в Анево - картината на американския срам в борбата с ИД

http://asia.actualno.com/Vzrivyt-v-Anevo---kartinata-na-amerikanskija-sram-v-borbata-s-ID-news_497390.html

България се оказва основна част в програмата на САЩ за екипиране и борба на „независими“ сирийски бунтовници. Това заключение прави журналистът на BuzzFeed Арам Ростън в свое разследване. Ростън разкрива връзките, които доведоха в България загиналия американски военен експерт Франсис Норвило. Той почина след взрив на граната на полигона в Анево. Още след инцидента Reuters информира, че Норвило и негови сънародници са тествали оръжия за сирийската опозиция, която САЩ тръгна да въоръж

Рашидов отново инспектира Ларгото в София

http://sofia.actualno.com/Rashidov-otnovo-inspektira-Largoto-v-Sofija--news_497418.html

Министърът на културата Вежди Рашидов отново инспектира хода на консервационно-реставрационните дейности на Античния културно-комуникационен комплекс "Сердика" в центъра на София, съобщиха от МК. Рашидов не скри радостта си от напредъка в строителните дейности на заключителния етап от реализацията на проекта и поздрави работниците на Ларгото, които дават всичко от себе си, за да се спазят вече обявените срокове за приключване на изграждането на Античния културно-комуникационен комплекс "Сердика

Шакира ще пее Imagine на Джон Ленън в ООН

http://frognews.bg/news_98190/SHakira-shte-pee-Imagine-na-Djon-Lenan-v-OON/

Според колумбийската поп звезда, при сегашната катастрофална хуманитарна ситуация в Сирия и бежанската криза отново трябва да си припомним посланието на тази знаменита песен.

Евродепутатът Бареков гневен заради “горещата точка” на Меркел

http://pik.bg/евродепутатът-бареков-гневен-заради-“горещата-точка”-на-меркел-news404942.html

Евродепутатът Бареков гневен заради “горещата точка” на Меркел

Изказването на г-жа Меркел, че България сама е поискала да бъде превърната в „гореща точка“ за бежанците е изключително опасно за нас като държава. Абсолютно безотговорните изказвания на българските политици, начело с вицепремиерите Кунева и Бъчварова, за Шенген ескалира до тази върховна глупост сами да се набутаме между шамарите и да превърнем държавата си в бежански лагер. 

Когато у нас няма море от бежанци, както в Унгария и Хърватска, какво друго означава статутът на „гореща точка“, освен превръщането ни в санитарна зона за сигурност на европейските държави като Франция и Германия чрез изграждането на колосални бежански лагери в България, както поиска наскоро бившият френски премиер Саркози.

Меркел ни интерпретира думи, казани от български политик, които тя е чула или директно се подиграва на уж верните си приятели в България.  Ако това е изречено въобще от български политик пред германския канцлер, е чиста проба национално предателство. Генералният въпрос тук е КОЙ е поискал по време на Европейския съвет или преди това България да стане бежански лагер за бежанците. Не допускам такова безразсъдство от страна на български политик, но министър-председателят Бойко Борисов е длъжен незабавно да даде отговор на този въпрос или да опровергае скандалните думи на своята съпартийка от ЕНП.

Като български политик в Европа ясно виждам срамните сделки на нашите политици, които водят държавността и партийките им към гибел. Омагьосани в безумния кръг на „исторически компромиси“ и безсмислени съдебни реформи, всички се превърнаха в управляващи, дори и т.н националисти и патриоти от Атака, НФСБ и ВМРО. Всички те се оказаха подлога на властта и съучастници на безумните действия на политици и министри като Бъчварова, Кунева и Христо Иванов. Вчерашното гласуване за промените в КРБ е поредно доказателство за това.

Днес самозабравилата се политическа клика опитва да продаде българския народ на германците и турците и да превърне родината ни в „гореща точка“ на Европа и Турция, само и само да угоди на поредните си чуждестранни господари.

Що се отнася до писмото на г-н Давутоглу, баща на неоосманизма в Турция, то е добре да се обърне не към българския премиер, а към премиерите на държавите, към които се стремят турските и сирийските граждани по икономически, социални или военни причини.

На 7-и октомври в качеството си на представител и защитник на интересите на българския народ в  Европейския  парламент лично ще отправя питане към Меркел по време на дебата КОЙ български политик е поискал това безумие от Съвета. 

Трябва да разберем кой се е изгубил е превода – германският канцлер, някоя Пръмова-Бъчварова или друг НяКой началник!

Евродепутатът Бареков гневен заради “горещата точка” на Меркел

http://www.bnews.bg/article-141889

На 7 октомври в качеството си на представител и защитник на интересите на българския народ в Европейския парламент лично ще отправя питане към Меркел по време на дебата КОЙ български политик е поискал това безумие от Съвета.

Маскирани и въоръжени нападнаха полски ТИР край Монтана

http://pik.bg/маскирани-и-въоръжени-нападнаха-полски-тир-край-монтана-news404933.html

Маскирани и въоръжени нападнаха полски ТИР край Монтана

Трима апаши, с черни маски на главите и пистолет, са спрели полски ТИР, извъкнали шофьора от кабината и задигнали 800 евро и 600 полски злоти, съобщиха от полицията в Монтана, цитирани от ''Конкурент''.

Инцидентът е станал вд сряда вечерта на шосето между Видин и Монтана в отсечката между селата Славотин и Д-р Йосифово.

Полският ТИР се движел от Видин към Монтана. Зад волана бил К. Х. на 28 години.

Изведнъж от тъмното пред камиона спряла кола. От нея излезли маскираните мъже. Измъкнали шофьора от кабината, вързали му ръцете и краката и го проснали пред ТИР-а. Тогава атарашили джобовете и кабината и прибрали всички пари, които успели да открият. После изчезнали в тъмното.

Преминаващи по шосето ТИР-ове забелязали простатия на асфалта мъж. Спрели и подали сигнала на 112.

Полицията издирва магистралните обирджии.

Борисов: Проблемът в Сирия генерира милиарди загуби в Европа

http://pik.bg/борисов-проблемът-в-сирия-генерира-милиарди-загуби-в-европа-news404939.html

Борисов: Проблемът в Сирия генерира милиарди загуби в Европа

За тези, които се опитват да изваждат в изказването ми акцент за гореща точка, искам да им напомня, че ние отдавна сме изградили тези центрове. Защото гореща точка е център, в който легалните, непреминаващи през зелената граница хора, минават на нашето ГКПП.

Ние не можем да ги отблъскваме, там им се взимат пръстови отпечатъци, регистрират се и ги настаняваме в бежански центрове. Това заяви премиерът Бойко Борисов на форум за бежанската криза, предаде репортер на БГНЕС. Организаторите на форума обясниха, че са поканили Борисов, за да обясни предложила ли е или не България да се създаде гореща точка на наша територия. Борисов изчете няколко абзаца от писмото на турския премиер до него, което снощи бе разпространено до медиите.

„В рамките на колективните усилия срещу кризата първостепенната мярка трябва да бъде установяването на „зона на безопасност”, която може да се създаде в северната част на Сирия. Такава зона би позволила доброволното завръщане на бежанците. Ако не можем да създадем такива зони на сигурност, ще стане неизбежно за повече от 7 милиона души в Сирия да поемат по пътя към Европа, което още повече ще задълбочи сегашната хуманитарна криза и ще причини още по-сериозни политически осезаеми последици”, цитира писмото Борисов.

Измежду четенето, премиерът вмъкна, че той не би издал заповед, ако някой си представя, че армията ще отблъсква и ще стреля на границата жени и деца. Ахмет Давутоглу помолил Борисов да сподели това, което му е написал, на срещата на върха. „Самата дефиниция за това какво е бежанец, и дали бяга от ятагана или от икономическите си проблеми са различни неща. Всеки има своето право. На няколко пъти на Европейския съвет, тъй като фокусът на съвета беше изцяло върху Италия и Гърция, дори на шега, но то си беше истина, извадих картата на България и региона, и им казах малко ще говорим за географията, защото сухопътната ни граница с Турция не е по-малка от тази на Гърция и Турция.

Това, че в момента полагаме огромни усилия, командироваме полицаи, жандармерия, армия, гранични войски, не значи, че желанието ни да пазим Шенгенското пространство, в което не сме, не трябва да бъде отчитано от Европейския съвет, някак си това се приема за даденост. Зададох риторично въпроса трябва ли и в България да влязат 100 000, 200 000 бежанци, тогава да искам извънреден съвет и тогава да поставям въпроса България гореща точка или не е”, заяви премиерът.

Той запита трябва ли това да се случи и ние докога ще успяваме да отстояваме, при положение, че турският премиер вече изнемогва и бежанската вълна напира на границата на България. Лошото време, което предстои, зимата, тези хора не могат да се върнат обратно към Сирия, ще се опитат панически да минат границата. „Преди да се стигне до думата гореща точка има няколко предложения, които съм направил там, които услужливо не се споменават. Първото от тях е на територията на Сирия и Либия да се изградят зони за сигурност, за да може тези хора да са близки до родните си места и след това да се върнат там. Казва, се, че това било почти невъзможно, защо, по-лесно ли е да се правят такива горещи точки на територията на самия ЕС.

Същите пари ще се похарчат за лагерите в Ливан, Италия или Гърция. Три пъти поставях този въпрос”, каза Борисов. Той бе категоричен, че за всички е ясно, че без да поемат отговорност партньорите от САЩ и Русия въпросът в Сирия не може да бъде решен. „Трябва да бъде поставен въпросът от ЕС ясно, че проблемът в Сирия генерира милиарди загуби в Европа, невъзможност на гранични държави на Европа. За тези, които се опитват да изваждат в изказването ми акцент за гореща точка, искам да им напомня, че ние отдавна сме изградили тези центрове. Защото гореща точка е център, в който легалните, непреминаващи през зелената граница хора, минават на нашето ГКПП.

Ние не можем да ги отблъскваме, там им се взимат пръстови отпечатъци, регистрират се и ги настаняваме в бежански центрове. Те и сега са там, ние всеки ден ги храним по име и се грижим за тях, с цялата хуманност, която има българският народ”, увери Бойко Борисов. Освен това Борисов три пъти повторил и помолил председателя на ЕК да ревизират решението си за наказателни процедури и санкции, особено срещу България. Дадох пример с пенсията на българските пенсионери. Зададох въпроса вие ще ме глобите и народът ни ще плати, за това, че се грижим за бежанците дори по-добре от българския пенсионер. Това ни е икономическото състояние, каза още той. 

ГЕРБ с плакати за свои и чужди общини, пуска приложение за Андроид в кампанията

http://offnews.bg/news/n_1/n_562358.html

Плакатите на ГЕРБ за кампанията за местния вот са с различни послания към избирателите, според това кой управлява съответното населено място и какви резултати е постигнал. В градовете и селата, където досега не е имало кмет на ГЕРБ и "видими резултати" след него, в постерите се появява и подканващото гласоподавателите "Време е".  Това стана ясно от думите на зам.-председателя на партията Цветан Цветанов, който представи свършеното от Националния предизборен щаб.  Регистрирали сме пълни листи във всички общини, а ГЕРБ вече има 14 кметове на кметства, похвали се Цветанов. Те са на места, където има само един регистриран кандидат - в общините Аксаково - 7 кметове, Аврен - 2 кметове на кметства, Ветрено - 1, Джебел - 1 в с. Припер, Бойчиновци - 1 кмет в 1 населено място. В Берковица също има едно село с избран кмет", допълни Цветанов.  Той подчерта, че ГЕРБ ще води толерантна и градивна кампания, а стремежът е да има сблъсък на идеи. ГЕРБ залага на кампания лице в лице.  Кандидатът за общински кмет присъства и на плакатите на районните, както и на постерите с общинските съветници. Хипотетичните членове на местните парламенти са представени и с професиите си под снимката, обясни досегашният шеф на СОС и член на щаба Елен Герджиков. В листите на ГЕРБ има представители на всички категории от нашето общество, всички браншове, професии. Така гарантираме представителността на цялото общество, подчерта той.  За кампанията ГЕРБ пуска и приложения за Андроид и за Гугъл+. Приложенията за телефони и таблети ще предават новини в реално време за кампанията. Към тях ще има и линк към фейсбук, в който младежите на ГЕРБ ще са много активни. Няма да използваме тролове, заяви Симеон Велков от щаба.  Предизборната кампания на ГЕРБ ще струва около 4 млн. лева.

Бокова в Ню Йорк: Необходим е нов подход за развитие на човечеството

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5002161

Необходим е нов подход за развитие на цялото човечество, нови източници на средства, по-широки партньорство. Това заяви в изказването си по време на конференция в Института за земята към Колумбийския университет в Ню Йорк генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова, цитирана от БГНЕС.
Необходим е нов подход за развитие на цялото човечество, нови източници на средства, по-широки партньорство. Това заяви в изказването си по време на конференция в Института за земята към Колумбийския университет в Ню Йорк генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова, цитирана от БГНЕС. "Това е историческа година за новия Дневен ред за устойчиво

Бокова в Ню Йорк: Необходим е нов подход за развитие на човечеството

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5002169

Необходим е нов подход за развитие на цялото човечество, нови източници на средства, по-широки партньорство. Това заяви в изказването си по време на конференция в Института за земята към Колумбийския университет в Ню Йорк генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова, цитирана от БГНЕС.
"Това е историческа година за новия Дневен ред за устойчиво
Необходим е нов подход за развитие на цялото човечество, нови източници на средства, по-широки партньорство. Това заяви в изказването си по време на конференция в Института за земята към Колумбийския университет в Ню Йорк генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова, цитирана от БГНЕС. "Това е историческа година за новия Дневен ред за устойчиво

Московски: Със сигурност трябва да има корекция в цената на винетките

http://www.moreto.net/novini.php?n=302090

Според мен със сигурност трябва да има корекция в цената винетките. Това каза пред журналисти министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски на отчета за напредъка на ОП "Транспорт" 2007-2013 г.

Борисов: Отдавна сме гореща точка

http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/borisov-otdavna-sme-goreshta-tochka-6042915

Министър-председателят коментира съобщенията, че страната е предложила да се създаде такава точка на наша територия

Борисов: Отдавна сме гореща точка

http://www.vesti.bg/borisov-otdavna-sme-goreshta-tochka-6042915

Министър-председателят коментира съобщенията, че страната е предложила да се създаде такава точка на наша територия

Влошават се потребителските нагласи в Германия заради бежанците

http://www.mediapool.bg/vloshavat-se-potrebitelskite-naglasi-v-germaniya-zaradi-bezhantsite-news239583.html

Потребителските нагласи в Германия за октомври се влошават за втори пореден месец на фона на глобални икономически рискове и с оглед несигурността около справянето с нарастващия брой на имигранти, пристигащи в страната с водещата европейска икономика. Индексът на института GfK, определящ бъдещите потребителски нагласи в Германия за октомври, се понижи до 9.6 пункта от 9.9 пункта през септември и при прогноза за по-скромно понижение до 9.8 пункта. Това представлява влошаване на потребителските нагласи за втори пореден месец и най-ниско ниво от февруари насам, след като през юни индексът удари 14-годишен връх от 10.2 пункта (най-високо ниво от октомври 2001 година). Въпреки този спад индексът е все още на "добро ниво", посочи институтът GfK и добави, че тенденциите при продажбите на дребно предполагат, че потреблението остава важен стълб за германската икономика през настоящата година. Институтът обаче отбеляза, че тепърва трябва да се види до каква степен силният бежански поток ще повлияе върху вътрешната икономика на Германия. Според немския институт нарастващото търсене на стоки и услуги ще осигури позитивен импулс за потреблението, но в същото време германските граждани са станали несигурни, с оглед на огромния имигрантски поток, и дали оправдано или не, те се тревожат за своите работни места, което може да се отрази негативно на тяхното потребление. Индексът, измерващ икономическите очаквания на германските потребители за следващите три месеца, се срина рязко през септември до 6.4 пункта от 16.6 пункта през август, достигайки най-ниско ниво от ноември 2014 година. По-слабите икономически перспективи и сигналите за известно забавяне на пазара на труда оказват негативен ефект и върху очакванията на германците за техните бъдещи доходи (спад на този индекс до 50.4 пункта през септември от 52.0 пункта през август), както и върху тяхното желание за бъдещи покупки (понижение на тази компонента до 47.7 от 53.5 пункта), като тези две компоненти от проучването на института GfK се понижават до най-ниски нива за настоящата година. Анализаторът от GfK института Ролф Бюеркл наблегна предимно върху ефектите върху потребителския морал в Германия от нарастващия брой бежанци, пристигащи в страната, които се очакват да достигнат 800 хиляди до края на годината. Продължаващ приток на имигранти в подобен размер вероятно ще продължи да се отразява негативно на потребителското доверие и може да доведе до увеличен натиск върху пазара на труда. Дали ще продължи низходящият тренд в потребителското доверие, вероятно ще зависи от това, как политиците ще се справят с международните кризи през следващите седмици и месеци и главно с потока бежанци към Германия, посочи Ролф Бюеркл.

Люис Хамилтън: Фетел е заплаха за титлата

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/09/24/2615357_ljuis_hamiltun_fetel_e_zaplaha_za_titlata/?ref=rss


Люис Хамилтън смята лидерът на "Ферари" Себастиан Фетел за сериозна заплаха за титлата във Формула 1. Пилотът на "Мерцедес" определи като страхотно възраждането на "черните кончета".

Фетел записа третата си победа за сезона преди седмица в Сингапур, но шест състезания преди края Хамилтън остава фаворит на букмейкърите за спечели втора поредна титла. Англичанинът има преднина от 49 точки, но не успя да завърши състезанието на трасето в "Марина Бей" заради загуба на мощност.
...

Българин загина при пътен инцидент с дъщеря на гръцки политик

http://www.grreporter.info/blgarin-zagina-pri-pten-intsident-s-dshcherya-na-grtski-politik/17957

38-годишната жена паркирала колата си до тротоара и отворила вратата без да се огледа за преминаващи превозни средства. Българинът се намирал с мотора си на разстояние от само няколко метра, ударил се във вратата на колата и загинал на място

прочети повече

Още един район във Варна остана без вода

http://www.moreto.net/novini.php?n=302098

От ВиК-Варна съобщиха за Moreto.net, че поради възникнала авария без вода ще останат абонатите между Спортна зала и Икономически университет - Варна до 18 часа. Припомняме, че по-рано днес без вода остана - кв.Владиславово от бл.

Партиите в парламента научили за горещите точки от Брюксел

http://offnews.bg/news/n_1/n_562325.html

Парламентарно представените партии останаха изненадани от новината, че в България ще бъде изграден регистрационен център за бежанци. Късно снощи канцлерът на Германия Ангела Меркел заяви, че премиерът Бойко Борисов е поискал страната ни да стане гореща точка и на територията ѝ да се изгради разпределителен бежански център. По-рано днес в парламента обаче евродепутатът от ГЕРБ Ева Паунова отрече това да се е случвало. Съпредседателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов поиска обяснение от медиите какво е гореща точка за бежанци. „Трябва да ми обясните какво е гореща точка, защото аз не зная, а и днес не съм се чувал с Ангела Меркел какво има предвид", заяви Симеонов в кулоарите на парламента. По думите му никой не си е направил труда да обясни на българските депутати за какво точно става въпрос. "Дори не се обяснява от вътрешната или външната страна на границата на ЕС ще бъдат тези центрове", посочи и депутатът от "Атака" Магдалена Ташева . Говорителят на ПГ на БСП Атанас Мерджанов  обяви, че от левицата не са научили нищо официално. "Ставаме свидетели за пореден път как важните за България новини ги научаваме от Брюксел без да имаме ясна позиция на българското правителство", коментира още Мерджанов. "Чуваме за някакви изненадващи инициативи от страна на Меркел, които се оказват подкрепени и дори поискани от българските представители. "Горещата точка" може да е нещо уместно, но може и да не е - но затова трябваше да бъде проведена дискусия с експерти и всички политически сили", допълни той. Според Борис Станимиров от Реформаторския блок „горещата точка“ у нас е само хипотеза. „Това е една хипотеза, в случай, че страната ни бъде подложена на натиск, какъвто има в Гърция и Италия. Вижда се, че там натискът е най-голям, а ние също сме подложени на риск. Той отрече възможността по този начин да привлечем още бежанци към страната ни. "Не виждам огромно желание у тези хора да минават през България или да остават тук. Депутатът от ДПС Янко Янков коментира, че най-вероятно има разминаване между това, което е казал премиерът и разбраното от Ангела Меркел. "Може би става дума за грешка в превода", обяви още той. По думите му Борисов е напълно наясно със ситуацията с бежанците и възможностите на България. "По мое лично мнение премиерът не е казал точно това. Страната ни няма такава възможност да е разпределителен център или както Меркел се изразява "гореща точка", обясни Янков.

Младеж търка наровете в ареста заради седем грабежа

http://petel.bg/Mladezh-tarka-narovete-v-aresta-zaradi-sedem-grabezha__128055

Илюстрация Булфото Мярка за неотклонение “задържане под стража” наложи варненския районен съд на 22-годишeн младеж, привлечен като...

Боян Йорданов: Надявам се да се възстановя за Евроволей 2015

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/09/24/2615359_boian_iordanov_nadiavam_se_da_se_vuzstanovia_za/?ref=rss


Диагоналът на националния отбор по волейбол Боян Йорданов остава под въпрос за европейското първенство. Той обясни, че има проблем в рамото на лявата ръка, който се е получил след операцията.

"Има известни усложнения, получиха се възпалителни процеси след операцията. Така че за момента съм на малко по-облекчен режим", каза Йорданов пред сайта на волейболната федерация.

"Ще видим тази седмица как ще реагира рамото ми на терапията. Все пак няма как да спра да тренирам. На...

Кунева: Вариантът с откриването на центрове е възможен, ако страната го поиска при нужда

http://www.cross.bg/bulgariya-tyrtziya-gurtziya-1481777.html

/КРОСС/Според вицепремиера Меглена Кунева вариантът с откриването на регистрационен център за бежанци е възможен само ако страната го поиска, в случай че напливът на бежанци е в размер, при който не може сама да се справи. Такава опция съществува за всяка държава. Но засега картината у нас не е такава, смята тя.  До момента има два такива центъра в Пирея (Гърция) и Катания (Италия), които са създадени да приемат стотиците хиляди бежанци. Вицепремиерът увери, че ситуацията в Турция с бежанците се следи ежечасно и сме в изключително добра връзка с турските дипломати и с турските власти. Това е и по отношение на служби като ДАНС и като Министерство на вътрешните работи и на най-високо ниво, на ниво ръководители на държавата, отбеляза тя.  Тя обясни, че е изграден и един тристранен граничен пункт между Гърция, Турция и България и страните са в много добра връзка. Турция направи възможното, за да може да предпази бреговете на Гърция да няма още по-голям натиск от това което Гърция без съмнение изпитва от нелегалните мигранти, но те да не се прехвърлят от Турция, да не търсят достъп до Гърция и от там до Европейския съюз, каза още вицепремиерът. По думите й въпросът за зона на безопасност в страна на конфликт не се обсъжда за първи път. Това се е случвало и в друго време и предложено от други страни. Обсъждала се е подобна идея, но тя в момента не намира подкрепа, както видяхме и вчера след изказването на президента Туск

Буря и наводнение секнаха почивката на стотици българи в Бодрум

http://petel.bg/Burya-i-navodnenie-seknaha-pochivkata-na-stotitsi-balgari-v-Bodrum__128060

Снимка: DHA Зверската буря, която се изсипа късно вечерта на 22 септември в Турция, е причинила сериозни наводнения в популярния курортен...

Министър Десислава Танева: Млечният сектор и животновъдството изживяват най-голямата криза

http://pik.bg/министър-десислава-танева-млечният-сектор-и-животновъдството-изживяват-най-голямата-криза-news404924.html

Министър Десислава Танева: Млечният сектор и животновъдството изживяват най-голямата криза

80 % от проектите по ПРСР са приключили, а крайната цифра ще се отчете на 15 октомври, когато е и финалната дата за приключване на проектите. Това заяви министърът на земеделието и храните Десислава Танева след работна среща с представители на горовладелски кооперации, дърводобивни и дървопреработващи предприятия на територията на община Чепеларе и животновъди от региона, предаде "Фокус". Министър Танева каза още, че за разлика от някои общини в страната Смолянска област и Община Чепеларе са едни от отличниците по реализацията на проектите. За периода 2007-2014 г. област Смолян приключва с над 560 реализирани проекти и получени субсидии над 114 млн. лв. в частния сектор, а в общините са реализирани 95 проекти, субсидирани с 87 млн.лв.

По думите й млечния сектор и животновъдството изживяват най-голямата криза, породени от два фактора-отпадането на млечните квоти и руското ембарго. „През пролетта е отпусната държавна помощ de minimis по 100 лв. на млечна крава”, допълни още Танева.

Кой ще наследи Мартин Винтеркорн?

http://www.investor.bg/novini/444/a/koi-shte-nasledi-martin-vinterkorn-202853/

Има няколко фаворити, а Надзорният съвет ще трябва да се обедини около една фигура

Попова: Трябва да сме хуманни, солидарни и да предложим сигурност спрямо бежанците

http://frognews.bg/news_98189/Popova-Triabva-da-sme-humanni-solidarni-i-da-predlojim-sigurnost-spriamo-bejantsite/

Три са основните неща, които трябва да бъдат в българската позиция по отношение на мигрантите - хуманността, която стои в основата на решаване на кризата, сигурността и солидарността, която трябва да поемем всички ние.

Телефоните на НАП-Варна спряха да работят

http://www.moreto.net/novini.php?n=302095

Телефоните на Националната агенция за приходите (НАП) във Варна не работят. От половин час опитвам да се свържа, но не успявам. Какво се случва? Крият ли се тези чиновници? С тези въпроси се обърна към Moreto.net наш читател. Оказа се, че причината за неговата несполука е техническа.

Министър Калфин: Коледните бонуси за пенсионерите зависят от възможностите на бюджета

http://pik.bg/министър-калфин-коледните-бонуси-за-пенсионерите-зависят-от-възможностите-на-бюджета-news404927.html

Министър Калфин: Коледните бонуси за пенсионерите зависят от възможностите на бюджета

Коледните бонуси за пенсионерите зависят от възможностите на бюджета. Това каза вицепремиерът и министър на труда и социалната политика пред журналисти в Бургас, предаде агенция "Фокус".

„Това са извънредни плащания и зависят от бюджета колко средства ще бъдат отпуснати и съобразно това ще преценим как да най-добре да ги разпределим. По принцип до сега това, което правим, е да подпомагаме хората с най-ниски доходи и за Коледа, и за Великден. Работим по въпроса, надявам да има решение следващия месец”, каза Калфин.

По думите му, в България има около 2 млн. и 100 хил. пенсионери. 1 млн. и 300 хил. са получили добавка към пенсията на изминалия Великден.

„Това бяха хората, които получават доход на член от семейства под 286 лв.-това е линията на бедността. Това не е допълнителна пенсия, а подпомагаме на хората с най-ниски доходи. Мисля, че този принцип трябва да се запази. Другият вариант е да разтегнем тази сума и да дадем по-малко пари на повече хора. Мисля, че трябва да подпомогнем хората, които са с най-ниски доходи”, заяви Калфин.

Той обясни, че ваучерите за домашни услуги са два вида. Единият са такива, които са субсидирани и които са свързани с бъдещите промени в закона за социалните услуги, където ще може да има повече свобода за този, който получава социална услуга да получава т.нар. интегрирана услуга. Например, един човек да ползва услугите на социален патронаж плюс медицинско обслужване плюс рехабилитация. Другите ваучери са за домашно подпомагане. Те са субсидирани по-малко .Те дават възможност на хора, които отглеждат деца, или се грижат за възрастен човек и имат нужда от помощ в домакинската работа, да наемат хора, които са безработни и които могат да свършат тази работа.

”Подобна система има в Белгия и Франция. Подобен модел правим тук. Това е тотално нова система и не става бързо. В момента работим доста интензивно.”, обясни Калфин.

"Дунав 8806" направи първа тренировка в "Булстрад Арена" в Русе

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5002155

Републиканският шампион по баскетбол за жени "Дунав 8806" направи първа тренировка в "Булстрад Арена" за предстоящия турнир "Русчукъ 2015", съобщиха от клуба. В залата вече са монтирани нова настилка, кошове и информационни LED екрани. "Не сме свикнали да играем в толкова голяма зала, надавяме се, че момичетата ще се адаптират бързоа",
Републиканският шампион по баскетбол за жени "Дунав 8806" направи първа тренировка в "Булстрад Арена" за предстоящия турнир "Русчукъ 2015", съобщиха от клуба. В залата вече са монтирани нова настилка, кошове и информационни LED екрани. "Не сме свикнали да играем в толкова голяма зала, надавяме се, че момичетата ще се адаптират бързоа",

ГЕРБ пуска приложения за Андроид и Гугъл+ за кампанията

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5002135

Приложения за Андроид и за Гугъл+ пуска ГЕРБ за предизборната кампания. Те бяха представени току-що от Симеон Велков от щаба. В кампанията ще заложим на нови и модерни моменти, обясни и зам.-шефът на партията Цветан Цветанов.
Приложенията за телефони и таблети ще предават новини в реално време за кампанията.
Приложения за Андроид и за Гугъл+ пуска ГЕРБ за предизборната кампания. Те бяха представени току-що от Симеон Велков от щаба. В кампанията ще заложим на нови и модерни моменти, обясни и зам.-шефът на партията Цветан Цветанов. Приложенията за телефони и таблети ще предават новини в реално време за кампанията.

Бургаският бандит Стоян Гумата с ново провинение: Ограби клиент на фитнес, пласира и наркотици онлайн

http://pik.bg/бургаският-бандит-стоян-гумата-с-ново-провинение-ограби-клиент-на-фитнес-пласира-и-наркоти-news404928.html

Бургаският бандит Стоян Гумата с ново провинение: Ограби клиент на фитнес, пласира и наркотици онлайн

Затворникът Стоян Атанасов Стоянов, известен в кримисредите с прякора си Гумата, извърши нов подвиг навръх Деня на независимостта – 22 септември. Бандитът разбил шкафче с лични вещи във фитнес, който се намира до Бургаския свободен университет, и отмъкнал портфейла и документите на клиент, пише Флагман.бг. Гумата обаче не спрял дотук. По-рано измамил собственика на фитнеса, че „е много на зор” и му поискал заем. 20 дни преди това престъпникът дошъл уж да тренира във фитнеса, като си взел карта и идвал редовно – предполага се, за да разучи терена и да набележи следващия си удар.

Снимката на Гумата се разпространява в социалните мрежи чрез профилите на фитнеса. „Търси се това лице! Този човек е крадец и измамник! Който има информация за него или местоположението му, ще бъде възнаграден”, гласи съобщението.

В профила на Гумата във Фейсбук има и други интересни за полицията факти. Стоян Стоянов редовно публикува там „малки обяви”, придружени със снимки на марихуана. Така той търси клиенти за стоката си, а фейсбук приятелите му го приветстват за това.

Стоян Гумата се прочу с пандизелфитата, които си правеше преди година от килията в Бургаския затвор. Той поддържаше активен фейсбук профила си и ежедневно показваше, че там никак не му е скучно. 

Баба Мавруда и дядо Боньо за пръв път очи в очи с мъчителите с резачката в съда

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5002129



Жертвите на жесток грабеж Мавруда (77 г.) и Боньо (88 г.) Добреви за първи път се срещнаха очи в очи с нападателите си в Хасковския окръжен съд. Това стана в четвъртък, когато пред Темида застанаха арестуваните за престъплението свиленградчани Васил Атанасов (31 г.), Стойчо Огнянов (24 г.) и Георги Георгиев (44 г.).
На 3 срещу 4 ноември м.г.
Жертвите на жесток грабеж Мавруда (77 г.) и Боньо (88 г.) Добреви за първи път се срещнаха очи в очи с нападателите си в Хасковския окръжен съд. Това стана в четвъртък, когато пред Темида застанаха арестуваните за престъплението свиленградчани Васил Атанасов (31 г.), Стойчо Огнянов (24 г.) и Георги Георгиев (44 г.). На 3 срещу 4 ноември м.г.

Червеният Мерджанов хока властта за бежанците

http://frognews.bg/news_98188/CHerveniiat-Merdjanov-hoka-vlastta-za-bejantsite/

БСП разкритикува правителството, тъй като важните новини се разбирали не в страната, а от Брюксел. Атанас Мерджанов коментира дали да има „гореща точка” у нас заради бежанската вълна.България не е искала да бъде „гореща точка” за бежанците

ГЕРБ се похвали с 14 вече избрани селски кметове

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/09/24/2615343_gerb_se_pohvali_s_14_veche_izbrani_selski_kmetove/?ref=rss


Ден преди официалното начало на предизборната кампания ГЕРБ се похвали с 14 избрани кметове на кметства, тъй като в толкова населени места има само по един кандидат и той е издигнат от управляващата партия на Бойко Борисов. 

Седем от селата са в община Аксаково, две - в община Аврен и по едно в общините Ветрино, Джебел , Бойчиновци и Берковица, съобщи председателят на националния предизборен щаб и зам.-председател на партията Цветан Цветанов при представянето на рекламната визия за...

Лили Иванова поискала 80 бона хонорар от Благо Георгиев

http://www.bnews.bg/article-141881

Лили Иванова е поискала рекордните 80 000 лева хонорар, за да пее на сватбата на футболиста Благой Георгиев.

Д-р Димитър Петров: Не искам да нося отговорност за събития, които предстоят

http://www.cross.bg/kasata-naredba-petrov-1481775.html

/КРОСС/Д-р Димитър Петров обясни, че е подал оставка като подуправител на Здравната каса по взаимно съгласие, но призна, че натиск от страна на министъра е имало. Формално Касата е независима институция и практически министърът не може да ме уволни, каза той пред БНР и обясни: В тази ситуация и в положението на тези непреодолими различия, реших, че е по-добре да напусна, за да не създавам излишно напрежение на управителя и оперативното ръководство на Касата с Министерството и евентуално да възникват някакви проблеми на политическо ниво. По думите на Петров от повече от половин година министерството неистово се опитва да наложи някакво национално споразумение между фирмите за лекарства. Този вариант на споразумение, който беше лансиран, определено облагодетелстваше 2-3 фирми, които правеха голям растеж, като останалите трябваше да го поемат, включително и генериците. Тези текстове никой не ги приемаше и те не минаха през пленарна зала. Депутатите ги отхвърлиха. Вместо това трябваше да започнем договаряне на отстъпки по една наредба, която трябваше да се приеме от Касата и да се публикува от Министерството. Вариантът, който ние направихме, беше изключително добър, приет от всички. Вместо този вариант на наредба, Министерството публикува съвсем друг, в който пак беше заложено национално споразумение, без да има никакви законови основания за това, каза той

Повече от 100 бебета са били изоставени от началото на годината

http://society.actualno.com/Poveche-ot-100-bebeta-sa-bili-izostaveni-ot-nachaloto-na-godinata--news_497407.html

Над 100 бебета са били изоставени от родителите си от началото на 2015 г. Това показват данни на фондация "За нашите деца". Повече от 500 души са получили здравни услуги и подкрепа в общинския Комплекс за социално здравни услги за деца от 0 до 3 години "Света Параскева" в София. Постоянно в него живеят 5 деца с тежки увреждания. Председателят на фондацията Елка Налбантова посочва, че все още е практика в страната да бъдат изоставени новородени, още повече ако са с увреждания. "Фондация "За наш

Българското семейство, което обикаля света с яхта

http://interview.actualno.com/Bylgarskoto-semejstvo-koeto-obikalja-sveta-s-jahta-news_497373.html

Рано сутрин. Алармата ви подсеща, че поредният делничен ден, в който с мъка трябва да стигнете до офиса, е дошъл. А така ви се иска да сте на някой самотен остров и да не мислите за нищо друго, освен за красивия залез… Звучи ви познато, нали? А сега си представете, че един ден се събуждате и решавате да загърбите стереотипите, страховете си и всичко познато и да отплавате на далеч. Ако си мислите, че това е невъзможно, днес ще ви запознаем с Мира, Иво и Мая, които са превърнали мечта

Осъдиха на 8 години затвор мъж, причинил смърт при катастрофа

http://burgas.actualno.com/Osydiha-na-8-godini-zatvor-myj-prichinil-smyrt-pri-katastrofa-news_497411.html

Наказание 8 години лишаване от свобода на при първоначален строг режим в затвор ще търпи Петър Филипов за непредпазливо причиняване на смърт при пътнотранспортно произшествие, съобщиха от бургаския съд. Филипов е признат за виновен в това, че на 01.06.2013 год. около 01.00 ч. в Община Несебър, гр. Несебър на прав участък от пътно двулентово платно, свързващо с. Равда - гр. Несебър, пред хотели „Соул Несебър палас” и „Соул Несебър бей”, движейки се в посока с. Равда - гр.

Ето кой спечели на Sofia Fun Fest 2015

http://games.actualno.com/Eto-koj-specheli-na-Sofia-Fun-Fest-2015-news_497413.html

НАГРАДИТЕ 1 таблет PRESTIGIO MULTIPAD PMP3007C3G с инсталирано приложението KIDAMOM и платен абонамент за него за 3 месеца, предоставен от генералния спонсор VIVACOM -      Стефка Тодорова 5 таблета Lenovo IdeaTab A8-50, любезно предоставени от Национална лотария - Георги Константинтинов - Николай Иванов - Екатерина Иванова - Станислвава Дончева - Мирослав Борисов 3 семейни (5 еднодневни биета) за VIALAND, предоставени от Караджъ турс (н

Махмуд Абас може да се оттегли от политиката

http://asia.actualno.com/Mahmud-Abas-moje-da-se-ottegli-ot-politikata-news_497414.html

Президентът на Палестина Махмуд Абас е готов скоро да се оттегли от политиката. Това каза самият той пред журналисти в Москва, предаде ТАСС. „Това е така. Бих искал да оставя политиката, но за мен е важно настоящият курс да бъде продължен и затова на следващото заседание на Палестинския съвет ще поставя този въпрос“, каза той. Съветът ще вземе решението за неговото евентуално оттегляне. Абас е в Москва по случай откриването на реставрираната Съборна джамия.

Столтенберг: В Сирия Русия да сътрудничи под командването на САЩ

http://asia.actualno.com/Stoltenberg-V-Sirija-Rusija-da-sytrudnichi-pod-komandvaneto-na-SASht-news_497416.html

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призова Русия да играе „конструктивна роля“ в Русия. Той също сподели, че е обезпокоен от нарасналото руско присъствие в Сирия, информира БГНЕС. „Важно е да се подчертае необходимостта Русия да обяви ясно какви са й намеренията. Мисля, че първата стъпка сега е да седне със САЩ и ясно да каже какви са й намеренията...и да се опита да сътрудничи и да даде конструктивно съдействие в усилията, ръководени от САЩ срещу „Ислямска дъ

Борисов опроверга, че е поискал да сме „гореща точка“ за прием на бежанци

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/borisov-oproverga-che-e-poiskal-da-sme-goreshta-tochka-za-priem-na-bejanci-202871/

На територията на Сирия и Либия трябва да се изградят зони за сигурност, за да може бежанците да са близо до родните си места, смята премиерът

Полицията опразни музей от пушкала и антики

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5002130

Служители на МВР удариха музей в село край Монтана и конфискуваха купища оръжие и старинни предмети. Собственик на отнетите като незаконни пушкала и антики е известен художник, който от години изгражда културен център в Балкана.
В сряда сутринта полицаи влезли в дома на 49 годишния Чавдар Антов в село Меляне и започнали масиран обиск.
Служители на МВР удариха музей в село край Монтана и конфискуваха купища оръжие и старинни предмети. Собственик на отнетите като незаконни пушкала и антики е известен художник, който от години изгражда културен център в Балкана. В сряда сутринта полицаи влезли в дома на 49 годишния Чавдар Антов в село Меляне и започнали масиран обиск.

Борисов поискал превантивна помощ от ЕС, защото България вече е гореща точка

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/09/24/2615354_borisov_poiskal_prevantivna_pomosht_ot_es_zashtoto/?ref=rss


България е поискала да бъде разглеждана като гореща точка и външна граница на ЕС, защото тя вече е такава и не е редно лидерите на ЕС да обсъждат как да подпомогнат Италия, Гърция и други страни, които в момента имат сериозен миграционен натиск, и да не се обсъжда помощ за България. Това се разбра от думите на премиера Бойко Борисов, който днес пожела извънредно да дойде на конференция, посветена на бежанските проблеми, за да изясни позицията си по бежанския въпрос.

По-рано от съвета...

Външно с препоръки към българите, пътуващи през Сърбия

http://econ.bg/Новини/Външно-с-препоръки-към-българите-пътуващи-през-Сърбия_l.a_i.698475_at.1.html

Посолството на България в сръбската столица Белград препоръчва на българските граждани да използват алтернативни пътища, заобикалящи границата между...

Моуриньо видя "опасен прецедент" в наказанието на Коща

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/09/24/2615348_mourinyo_vidia_opasen_precedent_v_nakazanieto_na_koshta/?ref=rss


Жозе Моуриньо обвини Футболната асоциация на Англия, че е създала "опасен прецедент" заради наказанието на Диего Коща.

Испанският национал не беше изгонен в мача с "Арсенал", а в същото време бранителят на "артилеристите" Габриел Паулиста напусна терена за два жълти картона. Впоследствие обаче санкцията на защитника беше отменена, а правата на нападателя на "Челси" бяха спрени за три мача.

"Сега всички знаем, че отмъщението е позволено. Няма проблем, можеш да го правиш",...

Пазят деца с повдигнати "зебри" в Русе

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5002115

Нови повдигнати пешеходни пътеки пазят деца край училища в Русе, съобщиха от общинската управа. Изградените "зебри" до СОУ "Васил Левски" МГ "Баба Тонка" принуждават шофьорите да намаляват скоростта.
Три пешеходни пътеки с надписи "Погледни наляво" и "Погледни надясно" на български и английски език вече предупреждават минувачите по натоварени
Нови повдигнати пешеходни пътеки пазят деца край училища в Русе, съобщиха от общинската управа. Изградените "зебри" до СОУ "Васил Левски" МГ "Баба Тонка" принуждават шофьорите да намаляват скоростта. Три пешеходни пътеки с надписи "Погледни наляво" и "Погледни надясно" на български и английски език вече предупреждават минувачите по натоварени

Радостин Кишишев ще тренира деца с увреждания

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/09/24/2615345_radostin_kishishev_shte_trenira_deca_s_uvrejdaniia/?ref=rss


Радостин Кишишев се включва към националната спортна кампания "Воля за спорт", която в събота ще се състои на обновения стадион в Созопол от 16 часа.

Бившият национал и настоящ треньор ще покаже жонглиране, овладяване, подаване и спиране на топката на деца с увреждания.

Той е поредният спортист, който се включва в кампанията след олимпийския и световен шампион по вдигане на тежести Стефан Ботев, националната ни състезателка по конна езда Йонка Димитрова и бившия нападател...

Най-малко 150 стъпкани до смърт и 400 ранени близо до Мека

http://www.moreto.net/novini.php?n=302087

Най-малко 150 поклонници са били стъпкани близо до свещения мюсюлмански град Мека. Това съобщава Би Би Си, позовавайки се на информация от официални лица в Саудитска Арабия. Хората взимали участие в поклонението Хадж. Други 400 души са били ранени при инцидента в Мина, на около 5 км от Мека.

ГЕРБ издига 5181 кандидати за общински съветници

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5002119

5181 кандидати за общински съветници е регистрирала партия ГЕРБ за участие в местните избори. Ние сме единствената партия с пълни листи във всички 265 общини, отчете зам.-шефът й Цветан Цветанов.
ГЕРБ вече има избрани 14 кметове на кметства, защото в някои общини има само по един кандидат за кмет, отчете Цветанов.
5181 кандидати за общински съветници е регистрирала партия ГЕРБ за участие в местните избори. Ние сме единствената партия с пълни листи във всички 265 общини, отчете зам.-шефът й Цветан Цветанов. ГЕРБ вече има избрани 14 кметове на кметства, защото в някои общини има само по един кандидат за кмет, отчете Цветанов.

Борисов за горещите точки: Думите ми са извадени от контекста, ние вече имаме лагери

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5002117

ЕС трябва да отчита желанието ни да защитаваме Шенгенското пространство, въпреки че не сме в него. Това каза министър-председателят Бойко Борисов по време на конференция във връзка с най-големите предизвикателства, породени от бежанската криза, пред страната ни.
Той коментира изразената позиция на България на Срещата на върха в Брюксел,
ЕС трябва да отчита желанието ни да защитаваме Шенгенското пространство, въпреки че не сме в него. Това каза министър-председателят Бойко Борисов по време на конференция във връзка с най-големите предизвикателства, породени от бежанската криза, пред страната ни. Той коментира изразената позиция на България на Срещата на върха в Брюксел,

ВСС освободи Светлозар Костов като шеф на Спецпрокуратурата

http://frognews.bg/news_98187/VSS-osvobodi-Svetlozar-Kostov-kato-shef-na-Spetsprokuraturata/

Висшият съдебен съвет освободи от длъжност ръководителя на спецпрокуратурата Светлозар Костов, предаде репортер на БГНЕС.

Регистриран за телефонни измами намушка с нож младеж в Горна Оряховица

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5002107

Участник в телефонни измами от Горна Оряховица е задържан след като в сряда вечерта е вилнял с нож в квартал "Гарата" и е намушкал младеж.
Екшънът се разиграл около 20 часа пред местна бакалия. Минути преди това Иван Люцканов излязъл от дома си пиян и въоръжен с нож. В този момент забелязал 25-годишния си съсед Иван Иванов,
Участник в телефонни измами от Горна Оряховица е задържан след като в сряда вечерта е вилнял с нож в квартал "Гарата" и е намушкал младеж. Екшънът се разиграл около 20 часа пред местна бакалия. Минути преди това Иван Люцканов излязъл от дома си пиян и въоръжен с нож. В този момент забелязал 25-годишния си съсед Иван Иванов,

Бойко Борисов: Не съм искал България да бъде обявена за "гореща точка" за бежанците

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5002108

Не съм искал България да бъде обявявана за
Не съм искал България да бъде обявявана за "гореща точка" за прием на бежанците, защото реално ние и в момента имаме лагерите. "Горещата точка" е един център, в който бежанците да бъдат регистрирани. Това обясни преди малко премиерът Бойко Борисов за изказването си на Европейския съвет късно снощи. Според него информациите,

Скандалът с манипулираните газови емисии на "Фолксваген" се разраства

http://www.mediapool.bg/skandalat-s-manipuliranite-gazovi-emisii-na-folksvagen-se-razrastva-news239582.html

Немският автомобилен гигант "Фолксваген" ( Volkswagen) е извършвал манипулации с данните за отделяните от дизеловите двигатели вредни газови емисии не само с продаваните в САЩ коли, но и в Европа. Това заяви германският министър на транспорта Александър Добринд в четвъртък. Предишния ден шефът на концерна Мартин Винтеркорн все пак подаде оставка заради разразилия се скандал с обвинението на Агенцията за защита на околната среда на САЩ, че "Фолксваген" използва софтуер, който манипулира от доста години показанията за вредните газови емисии на произвежданите дизелови автомобили. "Ние сме информирани, че и в Европа автомобилите на "Фолксваген" с 1.6 и 2-литрови дизелови двигатели са засегнати от манипулациите, за които се говори през последните дни, каза Домбринд пред репортери, цитиран от агенция Ройтерс. Не е ясно колко от общо около 11 милиона моторни превозни средства на компанията в Европа са засегнати от тези манипулации. Добринд също така каза, че ще бъдат проведени тестове на случаен принцип и с автомобили на останалите производители. Съгласни сме, че през следващите месеци трябва да има нови емисионни тестове в Европа. Те ще бъдат провеждани на пътя, а не в лабораторни условия, подчерта германският транспортен министър. Ясно е, че Федералната служба за автомобилно движение няма да се концентрира специално върху моделите на "Фолксваген", но също така ще извършва случайни тестове на превозни средства, направени от други производители на автомобили, каза той. По-рано пред деня списанието "АутоБилд" (Auto Bild) пък съобщи, че и модел на компанията БМВ с дизелов двигател (BMW X3 xDrive 20d sport) отделя вредни газови емисии, които са значително над позволените норми в Европа при стандартни тестови условия. Според изданието емисиите на азотен оксид надвишават 11 пъти позволените европейски нива. От БМВ побързаха да обявят, че не са манипулирали тестовите резултати. В БМВ Груп няма специфични дейности или технически разпоредби, които да влияят на записаните емисии с вредни газове по време на тестови изпитания, заяви говорител на компанията. Системите за третиране на отработените газове на автомобилите на компанията са активни – без значение дали на изпитателен стенд или на пътя, добави той. Въпреки това акциите на БВМ се сринаха с 8.8%, а акциите на "Фолксваген", които откриха търговията на Франкфуртската борса с ръст, в крайна сметка отбелязаха 2 процента спад. Заради разкритието на американската Агенция по околна среда, "Фолксваген" бе принудена да спре от продажба в САЩ някои от своите марки дизелови автомобили. Бордът на директорите на немската компания ще се срещне в петък, за да избере наследник на досегашния изпълнителен директор Мартин Винтеркорн, който заради това, че напусна доброволно поста си, най-вероятно ще получи пенсия от над 28 милиона евро. Тъй като не се стигна до уволнението му, той може да получи и пълната си заплата за две години, пише агенция Блумбърг. Говорителят на германския автомобилен производител Клаус-Петер Тийман отказа да коментира каква сума като компенсация ще получи Винтеркорн, който е начело на "Фолксваген" от 2007 г. Според твърденията на компанията тъй не е бил наясно с извършваните манипулации, Според германското издание "Билд", заради скандала двама от най-високопоставените инженери в структурата на корпорацията "Фолксваген" ще бъдат принудени да подадат оставки в опит за овладяване на кризата с дизеловите емисии Улрих Хакенберг, отговарящ за проучванията и разработките в "Ауди" и дългогодишен ръководител на бранда, притежаван от "Фолксваген", както и директорът за двигателите на "Порше" Волфганг Хац ще бъдат отстранени от постовете си на срещата на Управителния съвет на корпорацията в петък, твърди изданието. Засега няма официална реакция от двете автомобилни компании. Очакванията са, че грандиозният скандал може да засегне негативно не само икономиката на Германия, но да удари сериозно и цялата световна автомобилна индустрия, тъй като вероятно ще доведе до всеобхватно разследване на контрола върху вредните газови емисии, предполагат редица анализатори.

Шефът на "Фолксваген" подаде оставка заради скандала с дизеловите емисии

http://www.mediapool.bg/shefat-na-folksvagen-podade-ostavka-zaradi-skandala-s-dizelovite-emisii-news239582.html

Главният изпълнителен директор на компанията "Фолксваген" (Volkswagen) Мартин Винтеркорн все пак подаде оставка заради разразилия се скандал с обвинението на Агенцията за защита на околната среда на САЩ, че немският автомобилен концерн използва софтуер, който манипулира от доста години показанията за вредните газови емисии на произвежданите дизелови автомобили.  Компанията е заплашена от глоби за над 18 млрд. долара. Заради скандала акциите на "Фолксваген" в понеделник се сринаха с 19 на сто, във вторник – с още 20%, а в сряда парираха част от драматичните загуби, приключвайки търговията с повишение от 5.2%. В четвъртък, след новината за оттеглянето на Винтеркорн, акциите отбелязаха нов ръст от над 4 на сто при откриването на търговията на Франкфуртската фондова борса. Заради разкритието на американската Агенция по околна среда, "Фолксваген" бе принудена да спре от продажба в САЩ някои от своите марки дизелови автомобили. Бордът на директорите на немската компания ще се срещне в петък, за да избере наследник на досегашния изпълнителен директор. Грандиозният скандал обаче може да засегне негативно не само икономиката на Германия, но да удари сериозно и цялата световна автомобилна индустрия, тъй като вероятно ще доведе до всеобхватно разследване на контрола върху вредните газови емисии, предполагат редица анализатори.

Гласуваха със закон учителят да се почита

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5002036

На педагогическите специалисти се дължи почит и уважение от учениците, родителите и обществеността. Това решиха депутатите при второто четене на закона за Предучилищното и училищно образование.
При пенсиониране пък педагогическите специалисти, които през последните 10 години са упражнявали професията,
На педагогическите специалисти се дължи почит и уважение от учениците, родителите и обществеността. Това решиха депутатите при второто четене на закона за Предучилищното и училищно образование. При пенсиониране пък педагогическите специалисти, които през последните 10 години са упражнявали професията,

Лиляна Павлова се срещна с китайска правителствена делегация

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5002083

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова разговаря с китайска правителствена делегация, водена от Хуан Данхуа, заместник председател на SASAC – комисия на Държавния съвет, която упражнява надзор над 110 от най-важните държавни компании, съобщиха от пресцентъра на Министерството на регионалното развитие и
Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова разговаря с китайска правителствена делегация, водена от Хуан Данхуа, заместник председател на SASAC – комисия на Държавния съвет, която упражнява надзор над 110 от най-важните държавни компании, съобщиха от пресцентъра на Министерството на регионалното развитие и

Освободиха Светлозар Костов като шеф на спецпрокуратурата!

http://pik.bg/освободиха-светлозар-костов-като-шеф-на-спецпрокуратурата-news404920.html

Освободиха Светлозар Костов като шеф на спецпрокуратурата!

Светлозар Костов беше освободен от поста административен ръководител на Специализираната прокуратура ден след като си направи отвод по делото „Октопод”.

С 13 гласа "за", четири "против" и трима "въздържали се" Висшият съдебен съвет го наказа заради скандал отпреди почти две години, когато Костов влезе в конфликт с подчинените си прокурори.

Германец ограби австрийка на плажа на Златни пясъци преди година, но възмездието го настигна!

http://petel.bg/Germanets-ograbi-avstriyka-na-plazha-na-Zlatni-pyasatsi-predi-godina--no-vazmezdieto-go-nastigna-__128054

21-годишният Е. Кузу беше осъден на 4 месеца лишаване от свобода, чието изпълнение се отлага с изпитателен срок от 3 години, считано от...

Разкриха причината за касапницата край Старо Оряхово

http://petel.bg/Razkriha-prichinata-za-kasapnitsata-kray-Staro-Oryahovo__128057

Снимка Орлин Филиповски, Блиц Тирът влачил около 15 метра колата, която се забила в задните му колела 44-годишният шофьор на фолксвагена,...

453-ма поклонници са загинали в Мека в "борба с дявола"

http://petel.bg/453-ma-poklonnitsi-sa-zaginali-v-Meka-v-borba-s-dyavola__128058

Кадър Youtube По последни данни броят на пострадалите е 719 Най-малко 453 души са загинали при паническото бягство по време на хаджа в Мина,...

Песков: Конфликтът в Сирия е невъзможно да бъде разрешен без преговори с Асад

http://www.cross.bg/prezident-nevuzmozhno-siriya-1481773.html

/КРОСС/ Решаването на съдбата на Сирия е невъзможно без участието в разрешаването на конфликта на законно избрания президент на страната Башар Асад, заяви прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков, като припомни съответните изказвания на Владимир Путин, предаде РИА Новости. Германският канцлер Ангела Меркал заяви в четвъртък, че сирийският президент трябва да участва в преговорите за разрешаване на конфликта в страната. „Руската страна, и най-вече президентът Путин, нееднократно подчертаха, че решаването на съдбата на Сирия от трети страни е невъзможно. Съдбата на Сирия може да реши само сирийският народ, и изкуственото изключване на законния и легитимен президент на Сирийската арабска република от процеса на разрешаване на ситуацията също е невъзможно. Това прави самия процес нереалистичен“, каза Песков пред журналисти.

Франс Тимерманс: Има риск от крайнодесен екстремизъм, ако не се справим с бежанците

http://www.dnevnik.bg/evropa/novini_ot_es/2015/09/24/2615353_frans_timermans_ima_risk_ot_krainodesen_ekstremizum/?ref=rss


Ако не се вземат правилните мерки за разрешаване на имигрантската криза в Европа, това ще доведе до вълна от радикално десен екстремизъм на континента, предупреди в интервю зам.-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс, цитиран от "Ройтерс".

Централноевропейските държави "нямат опит с многообразието", което ги прави склонни да се страхуват от бежанците мюсюлмани, добави още зам.-председателят.

Словакия, Полша. Унгария и Чехия бяха най-гласните противници на...

Дядо Добри: Все по-трудно се отличават злото и дяволът

http://pik.bg/дядо-добри-все-по-трудно-се-отличават-злото-и-дяволът-news404907.html

Дядо Добри: Все по-трудно се отличават злото и дяволът

"Трябва да знаем, че все по-трудно се отличават злото  и дяволът, защото той вече е в много хора и често тези, които са ни приятели, се оказва, че са ни врагове". Това изповядал в личен разговор дядо Добри пред своя кръщелник Борислав Николов, пише столичен вестник.

Живият светец от Байлово приел в скромната си къщичка в двора на църквата Боби и чаровната му приятелка Радостина преди дни. "За всеки от нас Бог има промисъл. Молете се на Бог и Богородица, те винаги отговарят на молитвите. Ако човек има проблем, Бог винаги дава решение, но само този, който се е научил да чува, ще разбере отговора. Всеки трябва да бъде добър, защото Бог във всеки от нас е вложил доброта", споделил най-големият дарител на църкви, храмове и манастири у нас  пред скъпите си гости.

"Бъдете щедри и дарявайте за православните храмове, защото те са част от небето тук на Земята. Затова сме тук да познаем Бог и да живеем според Бога. Според неговите заповеди. За носим Бог в сърцата си", посъветвал своите приятели мъжът, отдал живота си да събира пари и да ги дарява не само на духовни обители, но и на училища, читалища и детски градини.

Мерджанов: За „горещата точка” нищо официално не сме се разбрали

http://pik.bg/мерджанов-за-„горещата-точка”-нищо-официално-не-сме-се-разбрали-news404915.html

Мерджанов: За „горещата точка” нищо официално не сме се разбрали

„Гореща точка” може да е и нещо уместно, може и да е нещо важно за България, но затова трябваше да бъде проведена достатъчно сериозна дискусия с експертите и всички политически сили”, заяви в кулоарите на НС депутатът от „БСП лява България” Атанас Мерджанов по горещата тема за евентуални центрове на българска територия за мигранти и кой е автор на предложението.

„Нищо официално не сме разбрали… горещите, важните новини за България ги научаваме от Брюксел, без това да е споделена позиция на българското правителство”, добави той. Сега сме разбрали, според него, че от МФ не осигурявали необходимата финансова помощ за охраната на границата- за разходите на Гранична полиция и Българската армия.

Мерджанов смята, че за да се говори за „горещи точки” трябвало да има достатъчно надеждна и обективна информация от службите за сигурност, която трябвало също да се споделя и дискутира в строго специализиран кръг, какъвто бил Консултативният съвет по национална сигурност. Необходима е, според него, и повече информация за рисковете от такива центрове. 

Светлозар Костов вече не е шеф на спецпрокуратурата "Антимафия" (Обновена)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5002079

Светлозар Костов вече не е шеф на спецпрокуратурата
Светлозар Костов вече не е шеф на спецпрокуратурата "Антимафия", след като Висшият съдебен съвет го освободи от ръководния пост. Костов, който стана известен с фразата "Вързахме кънките на Максим Стависки", остава редови обвинител. Дисциплинарното наказание му бе наложено от ВСС с 14 гласа "за". То е по първото от общо 14-те дисциплинарни дела

Пуснаха под домашен арест акушерката бияч Емилия Ковачева

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5002077

Акушерката Емилия Ковачева бе пусната под домашен арест. Тя е обвинена в опит за убийство на 4-дневното бебе Никол Димитрова. Побоят станал по време на нощното дежурство на Ковачева на 18 април в столична болница.
В последствие бе установено, че Ковачева е удряла бебета на поне още три свои дежурства.
Акушерката Емилия Ковачева бе пусната под домашен арест. Тя е обвинена в опит за убийство на 4-дневното бебе Никол Димитрова. Побоят станал по време на нощното дежурство на Ковачева на 18 април в столична болница. В последствие бе установено, че Ковачева е удряла бебета на поне още три свои дежурства.

Танев: Ще има повишение на учителските заплати - не знаем кога и с колко

http://pik.bg/танев-ще-има-повишение-на-учителските-заплати---не-знаем-кога-и-с-колко-news404914.html

Танев: Ще има повишение на учителските заплати - не знаем кога и с колко

Ще има повишение на учителските заплати- не знаем кога и с колко. Така най-общо може да се характеризира позицията на образователния министър Тодор Танев, изразена пред медиите в НС днес.

Ще има повишение, така ми беше казано вчера след Министерски съвет от министър Горанов, въпросът е кога и в какъв размер- това аз в момента не знам, не го знае и министър Горанов, защото ще се прави бюджетът, продължи Танев. Защото това, което ще се даде тази година е свързано с това, което ще се дава догодина като повишена заплата, коментира той. И съобщи, че в МФ по този въпрос има два варианта, но не се знаело на кой ще се спрат.

Аз лично съм за увеличение на заплатите и ще отстоявам това с възможните средства, които ми дава законът, потвърди Танев. През октомври или началото на ноември т.г. ще имаме яснота какво ще се направи с тези 20 млн.лв. за учителските заплати, но ви съветвам да се обърнете и към МФ, защото не сме присъствали от нашето министерство на разговорите между правителството и синдикатите. Почакайте още две-три седмици, така са казали на министър Танев, това и предаде той на журналистите. 

Кола горя във варненски търговски център

http://www.moreto.net/novini.php?n=302092

Ауди горя в голям търговски център във Варна вчера. Това съобщиха за Moreto.net от МВР в града ни. Сигналът за пожара е получен в 12.50 часа. Пожарникарите пристигнали навреме и потушили огъня. Увредени са електрическата инсталация и предния капак на аудито.

Кунева: Ситуацията в Турция с бежанците се следи ежечасно

http://pik.bg/кунева-ситуацията-в-турция-с-бежанците-се-следи-ежечасно-news404905.html

Кунева: Ситуацията в Турция с бежанците се следи ежечасно

Ситуацията в Турция с бежанците се следи ежечасно, освен това ние сме в изключително добра връзка с турските дипломати и с турските власти. Това каза на брифинг пред журналисти в Смолян вицепремиерът Меглена Кунева, предаде „Фокус”. Това е и по отношение на служби като ДАНС и като Министерство на вътрешните работи и на най-високо ниво, на ниво ръководители на държавата, каза още Кунева и добави, че при граничния контрол, който се осъществява от турска страна, на практика наблюденията се осъществяват и по-навътре в територията на Турция и по-навътре на територията на България за по-голяма сигурност и че управлението на потока на мигранти, включително и на тези, които се опитват да преминат границата е абсолютно под контрол.

„Освен това е изграден и един тристранен граничен пункт между Гърция, Турция и България и страните са в много добра връзка. Турция направи възможното, за да може да предпази бреговете на Гърция да няма още по-голям натиск от това което Гърция без съмнение изпитва от нелегалните мигранти, но те да не се прехвърлят от Турция, да не търсят достъп до Гърция и от там до Европейския съюз”, уточни вицепремиерът. Тя изрази уверение, че интензитета на обмяна на информация между двете страни е на изключително високо ниво. „Тъкмо и заради това и г-н Давутоглу е решил да предприема тази стъпка и да изпрати часове преди Европейския съвет да изпрати предложение до своя български колега”, уточни Кунева.

По думите й въпросът за зона на безопасност в страна на конфликт не се обсъжда за първи път. Това се е случвало и в друго време и предложено от други страни. Обсъждала се е подобна идея, но тя в момента не намира подкрепа, както видяхме и вчера след изказването на президента Туск. На този етап тя е в приоритетите, така че ситуацията ще се следи и ние сме готови във всеки един момент да направим предложения, които да стабилизират Европа по отношение на миграцията и разбира се е да запазим сигурността в България, добави вицепремиерът.

„Аз мога само да кажа, че много съжалявам, че през юни не направихме пробив с приемането на България в Шанген, защото охраната на шенгенските граници е изключително важна за нас. Надявам се, че в този момент страните ще бъдат на висотата на положението и наистина България ще бъде третирана като шенгенска страна” каза още Меглена Кунева. 

Б. Борисов: "Гореща точка" е център, по който легалните хора минават през нашите КПП-та

http://www.cross.bg/borisov-bulgariya-tzentur-1481774.html

/КРОСС/Всеки може да интерпретира една дума, както прецени или да започне интерпретацията от там, където реши. Това каза министър-председателят Бойко Борисов във връзка с коментара на германската канцлерка Ангела Меркел, че България е поискала Европейският съюз при нужда да създаде на нейна територия приемен център за мигранти, т.нар. „гореща точка" - нещо, което по-късно евродепутатът от ЕНП Ева Паунова отрече като заяви, че такова нещо не е обсъждано. По думите й ставало въпрос горещите точки да бъдат ситуирани извън ЕС. Много от вас са чели писмото от Турция и нашия отговор, но няколко абзаца от него са важни, посочи Борисов и допълни: Турският премиер ме моли да споделя това писмо пред ЕС и това, което е написал. Това писмо формира и моята позиция на Европейския съвет. По думите на Борисов в писмото има диаметрални мнения. Като най-твърдо той определи унгарското, което казва, че бежанец не е този, който избира в коя страна да остане. Всеки има своето право, заяви премиерът.  Фокусът бе изцяло върху Италия и Гърция, но аз извадих карата на България и казах, че ще говорим за география. Нашата сухопътна граница с Турция не е по-малка, ЕС трябва да отчита желанието ни да защитаваме Шенгенското пространство, в което не сме. Трябва ли да влязат и в България 300 000 бежанци, за да свикам извънредна среща и за България? - коментира Борисов

Болен от СПИН скрил от лекарите в ИСУЛ, че е заразен

http://frognews.bg/news_98185/Bolen-ot-SPIN-skril-ot-lekarite-v-ISUL-che-e-zarazen/

Болен от СПИН едва не зарази лекарите от ИСУЛ, тъй като скри болестта си. Болният постъпва в столичната болница, където му откриват тумор. Попитан дали страда от някакви болести, той скрива болестта си. При взимане на биопсия обаче лекарите разбират, че той е болен от СПИН.

Грудев: България играе важна роля в сътрудничеството между Китай и Европа

http://pik.bg/грудев-българия-играе-важна-роля-в-сътрудничеството-между-китай-и-европа-news404912.html

Грудев: България играе важна роля в сътрудничеството между Китай и Европа

„България е пресечна точка на интересите за сътрудничество между Китай и страните от Централна и Източна Европа в сферата на земеделието”.

Това заяви заместник-министърът на земеделието и храните Васил Грудев, който участва на Десетия форум за агро-търговия и икономическо сътрудничество между Китай и страните от Централна и Източна Европа, съобщиха от МЗХ. Той допълни, че чрез успешната дейност на Центъра за сътрудничество, който започна работа на 26 юни 2015 г. в България, ще се подпомогне създаването на бизнес контакти между компании от ЦИЕ и Китай и ще се достигне до сключването на реални сделки, намирането на бизнес партньори и възможности за инвестиции.

„Единната база данни към Центъра, представлява ефикасен инструмент за търсене и намиране на актуални инвестиционни проекти, на подходящи бизнес-партньори, на производители и търговци от всички сфери на селскостопанският сектор“, коментира още той. Традиционно доброто сътрудничество на България с Китай води до постоянно нарастване на износа на селскостопанска продукция за Китай, заяви още заместник-министър Грудев.

През 2014 г. за пръв път имаме положително търговско салдо в търговията със земеделската и хранително-вкусовата промишленост, което е на стойност над 17 млн. долара. Това основно се дължи на нарастващия износ на зърнено-житни култури. Според заместник-министър Грудев, българското земеделие има потенциал да задоволи нарастващия интерес от Китай към български вина, млечни продукти, розово масло, пчелни продукти, биопродукти и други.

На форума присъства и Васил Гелев, директор на Центъра за насърчаване на сътрудничеството в областта на селското стопанство между Китай и страните от ЦИЕ. По-късно днес заедно със зам.-министър Грудев ще открият първия Консултативен съвет на Центъра за насърчаване на сътрудничеството в областта на селското стопанство между Китай и страните от ЦИЕ. 

Строителни дейности спряха тока за два часа в центъра на Сoфия

http://pik.bg/строителни-дейности-спряха-тока-за-два-часа-в-центъра-на-сoфия-news404911.html

Строителни дейности спряха тока за два часа в центъра на Сoфия

Ремонтни дейности на строителна фирма са причината за прекъсване на електрозахранването в центъра на София тази сутрин.

Без електрозахранване за 2 часа останаха клиентите на ЧЕЗ в района на бул. Патриах Евтимий, бул. Витоша, ул. Хан Аспарух и ул. Неофит Рилски. Служители на компанията реагираха незабавно и отстраниха повредата във възможно най-кратък срок, съобщиха от ЧЕЗ. Общо над 109 часа 82 хиляди столичани са били без ток в резултат на несъобразени строителни дейности през периода 13 юли - 13 август, показва статистиката на ЧЕЗ Разпределение.

В рамките на месец изкопни работи са били причина за скъсване на 42 броя кабела средно напрежение и настъпването на 62 аварии в София и околностите. ЧЕЗ Разпределение призовава фирмите да спазват нормативно определените процедури за съгласуване на изкопно–ремонти работи. По този начин ще се предотвратят аварии, водещи до неудобства за клиентите, жителите и фирмите в София, до нарушаване на уличния трафик и нормалното функциониране на столицата. 

Менса отново покани кандидатите за власт на IQ тест

http://news.ibox.bg/news/id_882048936

Организацията няма право да оповестява резултатите без изрично съгласие на тествания

Бус с 8 колеги на загиналите предизвикал тежката катастрофа край Старо Оряхово

http://pik.bg/бус-с-8-колеги-на-загиналите-предизвикал-тежката-катастрофа-край-старо-оряхово-news404909.html

Бус с 8 колеги на загиналите предизвикал тежката катастрофа край Старо Оряхово

Бус с 8 души е закачил отзад фаталния Голф, който уби четирима край Старо Оряхово, информира "Блиц". Всичките мъже, и в двете коли, били строители и пътували към Шабла, където работели по изграждането на спортно съоръжение.

Ясна е вече самоличността на четирите жертви на тежката катастрофа край Старо Оряхово. Трагедията е огромна, защото всички те са роднини. Двама братя на 44 и 51 години, синът на единия и техен племенник – син на сестра им, са загиналите при автомелето. Всички са от Бургас. Зад волана е бил 44-годишният мъж, който предприел изпреварване, навлязъл в насрещното движение и се забил в товарен автомобил „МАН“ с варненска регистрация. Вследствие на катастрофата всички издъхнали на място. Загиналите са съответно на 51, 44, 26 и 19 години.

Оказва се, че зад тях в бус са пътували още 8 души. След като станал инцидентът, бусът, който се движил много близо до колата, не успял да спре и я ударил отзад леко и се ударил също в камиона. За щастие в буса няма сериозно пострадали, но всички са шокирани от случката. Пътуващите в буса дори скочили да бият шофьора на тира, но до сериозен инцидент не се е стигнало.  

Да летиш 40 секунди с 200 км/ч към земята (видео)

http://www.vesti.bg/razvlechenia/sveji/da-letish-40-sekundi-s-200-kmch-kym-zemiata-video-6042913

И точно след като адреналинът се е вдигнал, имаш 5 минути, в които се наслаждаваш от птичи поглед на невероятния пейзаж

БСП: Децата не трябва да са политически заложници

http://frognews.bg/news_98184/BSP-Detsata-ne-triabva-da-sa-politicheski-zalojnitsi/

"БСП е категорично против центровете за личностно развитие на общинско ниво." Това заяви от парламентарната трибуна председателят на НС на БСП Михаил Миков. Той подчерта, че позицията на левицата се дължи на няколко основни причини. Като първа Миков посочи, че това е оправдание за отмяна на възпитателната функция на българското училище.

Над 10 000 мигранти са влезли в Унгария за денонощие

http://www.mediapool.bg/nad-10-000-migranti-sa-vlezli-v-ungariya-za-denonoshtie-news239581.html

Рекорден брой - 10 046 мигранти са влезли в Унгария през изминалото денонощие, предимно от Хърватия. Това съобщи унгарската полиция, цитирана от Франс прес. Предишният рекорд бе 9 380 новодошли, регистрирани на 14 септември, в навечерието на затварянето на границата със Сърбия, откъдето минаваха повечето мигранти. От тези 10 046 души, регистрирани вчера, 9 939 са дошли от Хърватия, през която от девет дни преминава почти целият поток на мигранти през Балканите. След пристигането им на хърватско-унгарската граница, преобладаващото мнозинство от мигрантите директно се транспортират от унгарските власти към австрийската граница, откъдето продължават пътя си към Германия.

За първи път България е организатор на съвместен полет за принудително извеждане на чужденци

http://press.mvr.bg/NEWS/news150924_05.htm

Успешната операция е реализирана  от служители на дирекция „Миграция“ – МВР под ръководството на Фронтекс

Пресцентърът предлага репортаж от акцията

20-годишен моторист без книжка прати двама ученици в болница

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5002042

Младеж на 20 г. от пловдивското село Соколица, който карал мотоциклет МЗ без книжка, е ранил двама непълнолетни колоездачи, съобщиха от полицията. Инцидентът е станал между Ведраре и Горни Домлян. Мотористът блъснал последователно двама ученици на 15 и 17 г. на велосипеди. Самият той също е пострадал.
Младеж на 20 г. от пловдивското село Соколица, който карал мотоциклет МЗ без книжка, е ранил двама непълнолетни колоездачи, съобщиха от полицията. Инцидентът е станал между Ведраре и Горни Домлян. Мотористът блъснал последователно двама ученици на 15 и 17 г. на велосипеди. Самият той също е пострадал.

Загреб: Сръбските граждани може да влизат в Хърватия, но не и колите

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5002056

Сръбските граждани може да влизат в Хърватия, но не и регистрираните в Сърбия автомобили. Това заяви хърватският вътрешен министър Ранко Остоич във връзка с по-рано разпространената информация, че Хърватия е затворила границата си за сръбски граждани и за сръбски коли, предаде Reuters, съобщава "Фокус".
Сръбските граждани може да влизат в Хърватия, но не и регистрираните в Сърбия автомобили. Това заяви хърватският вътрешен министър Ранко Остоич във връзка с по-рано разпространената информация, че Хърватия е затворила границата си за сръбски граждани и за сръбски коли, предаде Reuters, съобщава "Фокус".

Външно с препоръки за българските граждани, пътуващи през Сърбия

http://frognews.bg/news_98183/Vanshno-s-preporaki-za-balgarskite-grajdani-patuvashti-prez-Sarbiia/

По данни от Посолството на Република България в Белград, тази сутрин на ГКПП “Батровци – Баяково” е преустановено преминаването на пътнически и товарни автомобили, информират от МВнР.

Правителството на Меркел прикрило измамата на Volkswagen

http://offnews.bg/news/n_1/n_562343.html

Германското правителство знаело за екоизмамата на Volkswagen от месеци, но не е реагирало, съобщи The Telegraph.  В писмен отговор на въпрос за автомобилната индустрия от 28 юли транспортният министър Александер Добринт обяснява: „Федералното правителство знае за устройствата за системите за пречистване“. Преди дни американската Агенция за опазване на околната среда разкри, че в автомобили "Фолксваген" и "Ауди" е бил инсталиран софтуер, който прикрива истинските нива на емисиите на азотните оксиди. Механизмът му на действие ограничава работата на системите за пречистване, като активира пълната им мощност само при проверка, която трябва да установи дали се спазват изискванията за опазване на околната среда. Подобно устройство е открито при автомобили "Фолксваген" и "Ауди", произведени между 2009 и 2015 г. - приблизително общо 11 млн. коли по света. В отговора на транспортния министър на въпрос на Зелените действително не се споменава Volkswagen, но въпросът на депутатите намеква за концерна. „Правителството ни каза през юли, че знае за този софтуер, който е бил използван в САЩ. Ясно е, че са знаели за широката му употреба“, коментира зам.-председателят на Зелените Оливер Крисчер. Скандалът с Volkswagen е резултат от политика, в която защитата на околната среда и потребителите няма значение и всяка измама се приема с намигване, допълва той. Транспортният министър веднага отрече обвиненията на Зелените, като ги нарече „неверни и непочтени“. В същото време The Guardian съобщи, че правителствата на Великобритания, Франция и Германия са лобирали пред ЕК за оставяне на вратичка при тестовете на автомобили, които ще увеличат действителните емисии на въглероден диоксид с 14% над представените. Британската медия допълва, че твърденията са на базата на документи, с които разполага. Недопустимо е, че правителствата, които настояват ЕС да разследва екоизмамата на Volkswagen, задкулисно са лобирали за скриване на реалните нива на замърсяването с въглероден диоксид, коментира екозащитникът Грег Арчър. До 2021 г. всички автомобили в ЕС трябва да отговарят на изискването за 95 грама въглероден диоксид на километър, което означава, че точното измерване на вредните емисии ще е от решаващо значение. Вратичката в закона обаче не само увеличава количеството вредни емисии до 110 грама въглероден диоксид на километър, но увеличава и сметките за гориво на шофьорите с 140 евро на година. В същото време Алиансът на автомобилните производители, базиран във Вашингтон, беше обвинен в скриването на данни, доказващи, че американските автомобили са по-малко безопасни от европейските, за да не се пречи на Трансатлантическото търговско споразумение (TTIP). Алиансът е изготвил доклад, който обаче е бил оттеглен, въпреки че според проучването откритите факти могат да застрашат човешки животи, както в САЩ, така и в ЕС, ако одобрени в Щатите автомобили се продават в Европа и обратно. Алиансът искал да използва откритието си, за да помогне на преговорите за TTIP с цел да се създадат еднакви регулации в ЕС и САЩ. Експерти обаче обявили, че няма достатъчно анализи за стандартите за безопасност в САЩ и ЕС и затова на този етап би било безотговорно темата да се включи в TTIP. Reuters пък пише, че дъщерната компания на Volkswagen в САЩ е предупредила за екоизмамата още през април. Компанията е изпратила писма на собствениците на дизелови автомобили Audi и Volkswagen, с които ги предупреждава, че има проблем с устройството, измерващо нивата на вредните емисии. Собствениците трябвало да закарат колите си на ремонт, за да бъде поправен този проблем.  Компанията предупреждава, че автомобилите им може да не издържат теста за количество вредни емисии.

Премиерът Борисов: ЕС трябва да отчита желанието ни да защитаваме Шенгенското пространство, въпреки че не сме в него

http://pik.bg/премиерът-борисов-ес-трябва-да-отчита-желанието-ни-да-защитаваме-шенгенското-пространство--news404906.html

Премиерът Борисов: ЕС трябва да отчита желанието ни да защитаваме Шенгенското пространство, въпреки че не сме в него

ЕС трябва да отчита желанието ни да защитаваме Шенгенското пространство, въпреки че не сме в него. Това каза министър-председателят Бойко Борисов по време на конференция във връзка с най-големите предизвикателства, породени от бежанската криза, предстраната ни, предаде агенция „Фокус”.

Той коментира изразената позиция на България на Срещата на върха в Брюксел, че България е предложила да се създаде на наша територия гореща точка за бежанци.

„Всеки може да интерпретира една дума, както прецени или да започне интерпретацията от там, където реши. Предлагам много от вас са чели писмото от Турция и нашият отговор, но няколко абзаца от него са важни”, заяви Борисов.

Той изчете част от писмото на турския премиер Ахмед Давутоглу. ”Това е доста дълго писмо и е хубаво да го прочетете, но няма да ви губя времето, като го чета цялото. Турският премиер ме моли да споделя това писмо пред ЕС и това, което е написал. Това писмо формира и моята позиция на Европейския съвет, а там има диаметрално разположение - мнения като почнем от унгарското, което е най-твърдо и казва, че бежанец не е този, който избира в коя страна да остане. Всеки има своето право. Фокусът бе изцяло върху Италия и Гърция, но аз извадих карата на България и казах, че ще говорим за география. Нашата сухопътна граница с Турция не е по-малка, ЕС трябва да отчита желанието ни да защитаваме Шенгенското пространство, в което не сме . Трябва ли да влязат и в България 300000 бежанци, за да свикам извънредна среща и за България?”, попита премиерът.

„С лошото време, което предстои тези хора няма да се върнат обратно в Сирия, а панически ще се насочат да преминават границата”, допълни той. "Този проблем генерира милиони загуби и по-слабите гранични региони не могат да се справят", допълни Борисов.

"Гореща точка е център, по който легалните хора минават през нашите КПП-та. Там се взимат пръстови отпечатъци и ги настаняваме в бежански център", обясни той.Борисов обърна внимание на частта в писмото, където се говори за неотблъскването на бежанците.

„Аз не бих дал заповед да се отблъскват на границата жени и деца”, подчерта премиерът.

811 проекта за над милиард и половина лева се изпълняват в Североизтока

http://targovishte.actualno.com/811-proekta-za-nad-miliard-i-polovina-leva-se-izpylnjavat-v-Severoiztoka-news_497396.html

811 проекта на обща стойност над 1,5 милиарда лева са в процес на изпълнение в Североизточния район на България. Данните бяха оповестени по време на редовно заседание на Регионалния съвет за развитие, домакин на което беше Търговище, информира Topnovini.bg. На него присъстваха представители на различните министерства, областните управители и кметовете на общини, организациите на работодателите, работниците и служителите на национално равнище, на браншови и неправителствени организации в сферата

Есенният панаир на занаятите в Пловдив събира майстори от цяла България

http://plovdiv.actualno.com/Esennijat-panair-na-zanajatite-v-Plovdiv-sybira-majstori-ot-cjala-Bylgarija-news_497399.html

Над 50 занаятчии от цялата страна разпънаха шатри по калдъръмените улички на Стария Пловдив, информира Topnovini.bg. До неделя, 27 септември, те ще представят тънкостите на около 20 занаята в рамките на Есенния панаир на занаятите, който бе открит в Града под тепетата днес. "Искрата, която запалихме преди години, вече е голям огън, който се разраства из цялата страна. Няма събитие, на което майсторите да не желани гости, а Старият град е прекрасно място, в което нашите занаяти се вписват отличн

"Стоунхендж" се появи на Марс

http://cosmos.actualno.com/Stounhendj-se-pojavi-na-Mars-news_497254.html

Това видео е монтирано от снимки и видео на марсианската повърхност, публикувани на официалния сайт на НАСА. Авторът предлага да обърнем внимание на една от тях. В кадър са попаднали камъни, разположени геометрично. Ако се съединят камъните с линии, то се получава комплекс, състоящ се от квадрат в центъра и два външни кръга. Мнозина потребители на мрежата, както и авторът на видеото, са открили сходство между марсианските камъни и прочутото мегалитно съоръжение Стоунхендж в графство Уилтшър. "

Работодателите няма да протестират на 30 септември

http://business.actualno.com/Rabotodatelite-njama-da-protestirat-na-30-septemvri--news_497405.html

Широко прокламираният протест на работодателските организации заради поскъпването на тока за бизнеса няма да се състои. Той беше насрочен за 30 септември, но се отлага, тъй като организациите са доволни от прогреса, постигнат на последните им преговори с властта. Това става ясно от тяхна официална позиция, разпространена до медиите. "Приветстваме възстановяването на диалога и постигнатото съгласие по поставените от Национално представителните организации на работодателите (НПРО) искания,

135 чужденци са задържани на българо-сръбската граница

http://crime.actualno.com/135-chujdenci-sa-zadyrjani-na-bylgaro-srybskata-granica--news_497406.html

През изминалото денонощие служители на Регионална дирекция „Гранична полиция“-Драгоман са задържали няколко групи чужденци близо до българо-сръбската граница – общо 135 души. Повечето от задържаните са от Афганистан. Част от тях са в процедура за получаване на статут от Държавната агенция за бежанците, информира БГНЕС. Задържани са и 6 български граждани, които по първоначални данни са откарали с автомобили чужденците до границата. Работата по случаите продължава, съобщиха от

Загреб: Сръбските граждани може да влизат в Хърватия, но не и колите (снимки)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5002016

Сръбските граждани може да влизат в Хърватия, но не и регистрираните в Сърбия автомобили. Това заяви хърватският вътрешен министър Ранко Остоич във връзка с по-рано разпространената информация, че Хърватия е затворила границата си за сръбски граждани и за сръбски коли, предаде Reuters, съобщава
Сръбските граждани може да влизат в Хърватия, но не и регистрираните в Сърбия автомобили. Това заяви хърватският вътрешен министър Ранко Остоич във връзка с по-рано разпространената информация, че Хърватия е затворила границата си за сръбски граждани и за сръбски коли, предаде Reuters, съобщава "Фокус".

Пътуващите през Сърбия да заобикалят границата й с Хърватия, предупреди външното министерство

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/09/24/2615338_putuvashtite_prez_surbiia_da_zaobikaliat_granicata_i_s/?ref=rss


Министерството на външните работи (МВнР) препоръча на българите, които пътуват през Сърбия, да използват алтернативни маршрути и да заобикалят границата й с Хърватия.

Ведомството предупреждава, че е възможно забавяне при преминаването на товарни автомобили и на пунктовете на границата между Сърбия и България. Причината са засилените митнически проверки, които сръбските власти предприемат за произхода на превозваната стока.

Тази сутрин бе преустановено преминаването на пътнически и товарни превозни средства през ГКПП "Батровци – Баяково" на сръбско-хърватската граница. Сърбия наложи и забрана за внос и транзитното преминаване на каквито и да било стоки от Хърватия, както и за влизане на товарни автомобили с хърватска регистрация. Ограниченията важат за всички сръбски ГКПП, включително границата с България, отбелязва МВнР.

Хърватия пък въведе забрана за влизането на нейна територия на автомобили със сръбска регистрация и на пътуващи граждани със сръбски паспорти. Високопоставени представители на Европейския съюз впоследствие заявиха, че е нужно да бъде спешно възстановявено движението по т.нар. Коридор 10. "Всички ГКПП, намиращи се на границата между Сърбия и Хърватия, функционират нормално. Не са регистрирани сериозни забавяния при обработването на транзитния поток", твърдят от МВнР.

Българите могат да се информират за актуалното състояние на пътищата и граничните пунктове в Сърбия на сайта на сръбския автомобилен съюз.

При необходимост, българските граждани могат да се обръщат и към Посолството на Република България в Сърбия, на телефон: 00381 11 3613 980; 00381 11 3613 990.
 

В. Горанов: Всеки лев дефицит води до задлъжняване на всеки един от нас

http://www.cross.bg/goranov-mlrd-angelkova-1481772.html

/КРОСС/Около 10% е номиналният ръст на приходите на бюджета до момента, спрямо същия период на миналата година, обяви в Бургас министърът на финансите Владислав Горанов. Той, заедно с колегите си Ивайло Калфин и Николина Ангелкова, участва в първия форум „Икономика на светло за по-добро бъдеще", който се организира от КРИБ и КНСБ. Този ръст се случва при относително минимален ръст на икономиката - около 2%, добави Горанов. „По данни към вчера, в бюджета са постъпили от данъци и осигуровки 1 млрд. и 638 милиона повече. Къде са били вчера тези пари? Къде са били през миналата година, в чии джобове? Нормално е правителството, за тези усилия, да трупа негативи, да трупа врагове. Но това са близо 2% от БВП, които са важни не само да финансираме основните функции и очаквания на хората. Важни са за това, че, за съжаление, недалновидното и лошо управление в правителството, предхождащо сегашното, доведе до там, че бюджетът излезе на много голям дефицит", каза министърът на финансите.  Той посочи, че всеки лев дефицит води до задлъжняване на всеки един от нас. За тази година това са 2,5 млрд. лв., добави Горанов. Голяма част от проблемите в сферата на туризма са именно заради сивата икономика, посочи ресорният министър Николина Ангелкова. „Въпреки трудния летен сезон, за първите 7 месеца на годината БНБ отчита, че приходите от международния туризъм в България са около 3 млрд. лв

Смъртоносен удар: Роднини са загиналите при автомелето с ТИР-а!

http://www.bnews.bg/article-141888

Бус с осем души е ударил Голф-а, който се удари челно с ТИР на пътя Варна – Бургас.

Хлъзгав път може да е причина за катастрофата с четири трупа край Варна

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5002034

Силен дъжд през нощта може да е причина за тежката катастрофа в местността
Силен дъжд през нощта може да е причина за тежката катастрофа в местността "Къпинов камък" край варненското село Старо Оряхово, при която загинаха 4-ма мъже. Фолксваген Голф е идвал по завоя в гората над селото и се е забил под товарен камион "Ман". Най-вероятно пътят е бил хлъзгав, предполага овчарят Михо Михов,

Общини в Южна България чакат 12.5 млн. лева от фонд „Солидарност"

http://www.moreto.net/novini.php?n=302088

12.5 млн. лева от фонд „Солидарност" очакват да получат общини от Южна България, пострадали от обилните снеговалежи през февруари в началото на годината. Предстои финално одобрение на финансирането, което ще помогне за покриване на част от щетите, причинени от бедствието.

Приемно семейство от Берковица събра разделени братчета

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5002018

Приемно семейство събра след половин година мъки, разделени от съдбата братчета. Двете деца сега са щастливи заедно под грижите на приемните си родители и ходят на детска градина и училище, съобщиха от община Берковица за в.
Приемно семейство събра след половин година мъки, разделени от съдбата братчета. Двете деца сега са щастливи заедно под грижите на приемните си родители и ходят на детска градина и училище, съобщиха от община Берковица за в. "Труд". Неволите на 12-годишния Иван и 3-годишния Георги започнали в началото на тази година.

Скандалът с "Фолксваген" може да е по-опасен за Германия от гръцката криза

http://www.dnevnik.bg/biznes/companii/2015/09/24/2615309_skandalut_s_folksvagen_moje_da_e_po-opasen_za/?ref=rss


Скандалът с вредните емисии на дизеловите двигатели на "Фолксваген", който разтърси бизнеса и политическия елит в Германия, може да се окаже най-сериозната заплаха за най-голямата икономика в Европа.

Компанията е най-големият производител на автомобили в страната и един от най-големите работодатели, като осигурява повече от 270 хил. работни места в Германия и много повече за различните доставчици, напомня "Ройтерс".  

Изпълнителният директор на "Фолксваген" Мартин Винтеркорн подаде оставка, като пое отговорността за скандала в САЩ с манипулираните данни за вредните емисии от автомобили на компанията.

"Изведнъж "Фолксваген" се превърна в по-голям риск за германската икономика, отколкото кризата с гръцкия дълг", коментира пред "Ройтерс" главният икономист на ING Карстен Бржески.

"Ако продажбите на компанията се сринат в Северна Америка през следващите месеци, това ще има не само отражение върху дружеството, но и върху германската икономика като цяло", добави той.

"Фолксваген" продаде близо 600 хил. коли в САЩ през миналата година, около 6% от 9.5 милиона продажби в световен мащаб.

Американската агенция за опазване на околната среда заяви, че компанията я грозят санкции в размер до 18 млрд. долара, което е повече от цялата оперативна печалба за миналата година.

Компанията ще може да покрие глобата с близо 21-те млрд. евро (24 млрд. долара), които държи в брой, но скандалът повдигна страхове от големи съкращения на работни места.

Германското правителство също се притеснява, че други производители на автомобили като "Даймлер" и БМВ могат също да пострадат. За момента няма данни за неправомерни действия от страна на двете компания и някои анализатори смятат, че по-широкото въздействие ще бъде ограничено.

Германското правителство заяви в сряда, че автомобилната индустрия ще остане "важен стълб" за икономиката въпреки задълбочаващата се криза с "Фолксваген".

"Това е изключително новаторска и много успешна индустрия за Германия, с много работни места", заяви говорител на министерството на икономиката, цитиран от "Ройтерс".

Анализаторите обаче предупреждават, че точно тази зависимост от автомобилния сектор може да бъде заплаха за прогнозирания ръст на икономиката от 1.8% през тази година. Германия вече прогнозира известно забавяне заради проблемите в китайската икономика.

"Ако продажбите на автомобили спаднат, това може да удари доставчиците и с тях цялата икономика", заяви експерт от индустрията Мартин Горниг от икономическия изследователски институт DIW в Берлин пред "Ройтерс".

През 2014 г. около 775 хил. души са били заети в автомобилния сектор на страната. Това е почти два процента от цялата работна сила.

Автомобилите и автомобилните части са и най-успешният износ на Германия - секторът изнесе стоки за над 200 млрд. евро (225 млрд. долара) през 2014 г, което представлява почти една пета от общия износ на страната.

"Ето защо този скандал не е дреболия. Германската икономика е засегната в същността си", каза Майкъл Хютер, ръководител на икономическия институт IW в Германия.

"Произведено в Германия"

Други анализатори предупреждават, че въздействието върху икономиката като цяло не бива да се преувеличава.

"Аз не мисля, че германската автомобилна индустрия ще бъде "съдена" като едно цяло", заяви главният икономист на Commerzbank Йорг Кремер пред "Ройтерс".

"Няма да има рецесия само заради една компания", добави Кремер.

Германската търговска асоциация BGA също се опита да успокои обществеността, като обяви, че няма признаци клиентите в чужбина да започват да се съмняват в качеството и надеждността на германската индустрия.

"Не съществува подозрение по отношение на стоки с етикета "Произведено в Германия", заяви управляващият директор на BGA Андре Шварц пред "Ройтерс".

Той признава, че съществува известна степен на тревога сред германските компании, че скандалът може да навреди на репутацията на други компании в други сфери на икономиката.

Някои наблюдатели също виждат някаква ирония в скандала.

Докато германската икономика се справяше с дълговата криза в еврозоната и забавянето на икономическия растеж на Китай, сега страната е изправена пред много сериозна криза заради една от своите собствени компании.

"Иронията на всичко това е, че заплахата сега може да дойде отвътре, а не отвън", коментира Бржески.

Стъпкаха до смърт 310 по време на поклонение близо до Мека

http://frognews.bg/news_98182/Stapkaha-do-smart-310-po-vreme-na-poklonenie-blizo-do-Meka/

Най-малко 310 души са загинали, а други 390 са били ранени по време на ежегодното поклонение на мюсюлманите в Саудитска Арабия, съобщи АФП.

Стъпкаха до смърт 150 по време на поклонение близо до Мека

http://frognews.bg/news_98182/Stapkaha-do-smart-150-po-vreme-na-poklonenie-blizo-do-Meka/

Най-малко 150 души са загинали, а други 390 са били ранени по време на ежегодното поклонение на мюсюлманите в Саудитска Арабия, съобщи АФП.

Украйна, Русия, Китай и българският бизнес

http://www.investor.bg/analizi/85/a/ukraina-rusiia-kitai-i-bylgarskiiat-biznes-202383/

Кои са предизвикателствата пред експортно ориентираните сектори на страната ни?

„Горещите точки" ще са трагедия за България, убедени в Атака

http://www.cross.bg/tochki-goreshti-teritoriya-1481771.html

/КРОСС/Разполагането на горещи точки на наша територия ще е трагично за България. Тази позиция изрази националистката от "Атака" Магдалена Ташева. Тя припомни, че се коментирало, че ще се ситуират такива горещи точки по външната граница на ЕС, но не било пояснено дали от външната или от вътрешната страна на браздата. Атакистката е притеснена от заплахата на Турция, че ако не ѝ се окаже съдействие за справяне с бежанския проблем, щяла да отприщи бент от 7 000 000 мигранти. Аз смятам, че Ангела Меркел не лъже, убедена е Ташева за изявлението на германския канцлер. Тези в Брюксел купуват суверенитет според нея. Тя поясни, че се дават по 6 000 евро на пришълец, който държава членка приеме на своя територия. Те ни предлагат да ни платят за това, това е нагло, убедена е атакистката. Освен това бежанците щели да заличат Европа като християнски континент. Депутатката е категорична, че определените от ЕС квоти са незаконни. Затова и "Атака" приветства решението на Словакия да съди Брюксел за „подобен диктат". Партията подкрепя и позицията на Унгария и на Виктор Орбан, който се оказал единственият настоящ лидер. Според Ташева отдавна се подготвял план за разполагане на горещи точки на наша територия.  

Павлова: Инвестирани са 2 млрд. лв. за магистрали

http://frognews.bg/news_98181/Pavlova-Investirani-sa-2-mlrd-lv-za-magistrali/

Почти 2 млрд. лева бяха инвестирани в изграждането на важни пътни участъци и магистрали по ОП "Транспорт" 2007-2013 г. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова по време на отчета за напредъка на ОП "Транспорт" 2007-2013 г., предаде "Фокус".

Външно с препоръка за българските граждани, пътуващи през Сърбия

http://pik.bg/външно-с-препоръка-за-българските-граждани-пътуващи-през-сърбия-news404897.html

Външно с препоръка за българските граждани, пътуващи през Сърбия

По данни от Посолството на Република България в Белград, тази сутрин на ГКПП “Батровци – Баяково” е преустановено преминаването на пътнически и товарни автомобили.

В сила е и забрана за внос и транзитното преминаване на каквито и да било стоки с произход Хърватия, независимо от собственика, дистрибутора или превозвача. Забранено е влизането и на товарни автомобили с хърватска регистрация. Ограниченията важат за всички сръбски ГКПП, включително границата с България. От днес и Хърватия е въвела забрана на влизането на нейна територия на автомобили със сръбска регистрация и на пътуващи граждани със сръбски паспорти.

Възможно е забавено преминаване на товарните автомобили и на граничните пунктове на границата на Сърбия с България поради засилените митнически проверки от сръбските власти за произхода на превозваната стока. Високопоставени представители на ЕС са направили изявления за необходимостта от спешно възстановяване на движението по Коридор 10.

Всички ГКПП, намиращи се на границата между Сърбия и Унгария, функционират нормално. Не са регистрирани сериозни забавяния при обработването на транзитния поток. Посолството препоръчва на българските граждани да използват алтернативни пътища, заобикалящи границата между Сърбия и Хърватия.

Българските граждани могат да се информират за актуалното състояние на пътищата и ГКПП на интернет страницата на Автомобилния съюз на Сърбия: http://www.amss.org.rs/index.php?option=com_content&view=article&id=511&Itemid=210 При необходимост, българските граждани могат да се обръщат за допълнителна информация към Посолството на Република България в Република Сърбия Адрес: Бирчанинова 26, 11 000 Београд Телефон: 00381 11 3613 980; 00381 11 3613 990

Работно време: 8.30 – 16.30 ч., понеделник – петък

E-mail: Embassy.Belgrade@mfa.bg

Строителство прекъсна тока в центъра на София

http://frognews.bg/news_98180/Stroitelstvo-prekasna-toka-v-tsentara-na-Sofiia/

Ремонтни дейности на строителна фирма са причината за прекъсване на електрозахранването в центъра на София тази сутрин. Без електрозахранване за 2 часа останаха клиентите на ЧЕЗ в района на бул. Патриах Евтимий, бул. Витоша, ул. Хан Аспарух и ул. Неофит Рилски. Служители на компанията реагираха незабавно и отстраниха повредата във възможно най-кратък срок.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване