Час по Гражданска защита: Второкласници от VІІІ ОУ "Кракра Пернишки" на гости на пожарникарите

http://www.zapernik.com/obshtestvo/chas-po-grajdanska-zashtita-vtoroklasnici-ot-vС–С–С–-ou-krakra-pernishki_39995/

Днес втори клас при VІІІ ОУ "Кракра Пернишки" проведе своят час по гражданска защита.С огромни благодарности към командир Венко Венков и всичките му колеги, които бяха така любезни и търпеливи към всички въпроси и задоволиха всяко любопитство! Желаем им здраве и по-малко...

Продължава

Христо Григоров: Лавината от бежанци идва от опита за преразпределяне на света

http://frognews.bg/news_98224/Hristo-Grigorov-Lavinata-ot-bejantsi-idva-ot-opita-za-prerazpredeliane-na-sveta/

Не вярвам 10 млн. бежанци да минат през България, може да минат през Гърция и други страни. Всеки анализира нещата от гледна точка на следствието. Бежанската криза е следствие. Тази лавина от бежанци е предизвикана от опит да бъде преразпределен света. Причините са като при Втората световна война, коментира в „Лице в лице” шефът на БЧК Христо Григоров.

Пощенска банка няма да се продава, обяви директорът й

http://www.dnevnik.bg/biznes/finansi/2015/09/24/2615672_poshtenska_banka_niama_da_se_prodava_obiavi_direktorut/?ref=rss


Ръководството на Пощенска банка, която е гръцка собственост, очаква консолидацията в сектора у нас да продължи, но в същото време главният й изпълнителен директор Петя Димитрова отрече наличието на планове институцията у нас да се продава от собствениците й.

В интервю за "Ройтерс" Димитрова посочва още, че има опасност кризата с мигрантите да подкопае икономическия растеж на страната.

Тя още веднъж подчертава, че гръцката криза няма ефект върху банките в България, които са...

ЦСКА се отказва от купата на аматьорите и пропуска сблъсък с "бистришките "тигри"

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/09/24/2615700_cska_se_otkazva_ot_kupata_na_amatyorite_i_propuska/?ref=rss


Ръководството на ЦСКА е решило да се откаже от участие в турнира за купата на Аматьорската футболна лига.

Тази сутрин бе теглен жребият за надпреварата, който отреди в първия си двубой червените да се изправят срещу "Витоша" (Бистрица).

Треньорът на "армейците" Христо Янев обаче е преценил, че поради опасността от травми е по-добре да бъде пропуснат продължителния турнир.

Ако трябваше да участва в турнира и при успешни резултати, тимът щеше да играе в цикъл...

Бъчварова, Кунева и Митов на килимчето в парламента, обясняват се за „горещата точка“ на Меркел

http://www.bnews.bg/article-141897

Тримата министри ще отговарят на съвместно заседание на три парламентарни комисии – тази за контрол на службите, за вътрешна и за външна политика.

Путин все пак поговорил с Елтън Джон

http://news.ibox.bg/news/id_601044409

Руският президент е готов да обсъдят всички въпроси, които интересуват певеца

Процедура ще дава "втори шанс" на длъжници преди искането на фалита им

http://www.mediapool.bg/protsedura-shte-dava-vtori-shans-na-dlazhnitsi-predi-iskaneto-na-falita-im-news239608.html

Въвеждане на процедура за стабилизация или т.нар. "втори шанс“ за търговски дружества, които имат задължения, но не могат да ги погасяват, е обсъдил Националният икономически съвет (НИС), председателстван от министъра на икономиката Божидар Лукарски. На заседанието му в четвъртък е бил разгледан проект на Закон за изменение и допълнение на Търговския закон. С него се предвижда въвеждането на механизъм, който да регламентира доброволното уреждане на отношенията между длъжник и кредитор преди да започне производство по несъстоятелност. Предоставянето на "втори шанс“ е един от приоритетите, които министър Лукарски заложи в работата на повереното му ведомство и една от стъпките към разрешаване на една от най-сериозните пречки за постигането на стабилен икономически растеж – вътрешната задлъжнялост. Предложението за въвеждане на процедурата по стабилизация е в отговор и на отправени препоръки на ЕК, посочват от икономическото ведомство. Основните моменти в обсъдения проектозакон са свързани с посредничеството при доброволното разрешаване на споровете между кредитор и длъжник, както и ролята и последиците от дадено споразумение за отделните групи кредитори. Представители на работодателските организации посочиха, че е необходимо да бъде взета под особено внимание и спецификата на каскадната задлъжнялост, при която затрудненията на дадено предприятие се репликират върху неговите доставчици. Работата по предложения проект продължава, както и обсъждането на проект на Националната стратегия за интелектуална собственост и регламентирането на издаването на "синя карта“ за специалисти по информационни технологии от чужбина, които да започват лесно работа у нас.

Григор Димитров започва работа с бившия треньор на Дел Потро

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/09/24/2615676_grigor_dimitrov_zapochva_rabota_s_bivshiia_trenyor_na/?ref=rss


Григор Димитров започва да работи с аржентинския специалист Франко Давин, съобщи близкият до екипа на българина сайт webcafe.bg. Първият им съвместен турнир ще бъде в Куала Лампур (Малайзия), който започва в понеделник.

Слуховете, че бившият треньор на Хуан Мартин дел Потро и Гастон Гауидо ще работи с Димитров се появиха още през юли от аржентинския журналист Клаудио Федеровски. Официално потвърждение на информацията обаче все още няма.

В момента треньор на българския...

Маскирани с пистолет обраха полски ТИР като на кино

http://pik.bg/маскирани-с-пистолет-обраха-полски-тир-като-на-кино-news405207.html

 Маскирани с пистолет обраха полски ТИР като на кино

Трима апаши, с черни маски на главите и пистолет са спрели полски ТИР, измъкнали шофьора от кабината и задигнали 800 евро и 600 полски злоти, съобщиха от полицията в Монтана, цитирани от "Конкурент".

Инцидентът е станал в сряда вечерта на шосето между Видин и Монтана в отсечката между селата Славотин и Д-р Йосифово. Полският ТИР се движел от Видин към Монтана. Зад волана бил К. Х. на 28 години.

Изведнъж от тъмното пред камиона спряла кола. От нея излезли маскираните мъже. Измъкнали шофьора от кабината, вързали му ръцете и краката и го проснали пред ТИР-а.

Тогава претарашили джобовете и кабината и прибрали всички пари, които успели да открият. После изчезнали в тъмното.

Преминаващи по шосето ТИР-ове забелязали проснатия на асфалта мъж. Спрели и подали сигнала на 112.

Полицията издирва магистралните обирджии.

50% от българите умират от сърдечни заболявания

http://frognews.bg/news_98223/50procenta-ot-balgarite-umirat-ot-sardechni-zaboliavaniia/

2 млн. граждани на ЕС умират всяка година от сърдечни заболявания, а България е с най-тревожен резултат - и при жените, и при мъжете цифрите за смъртност по тази причина варират от 38% до 50%. Това казаха водещи лекари на кръгла маса в Народното събрание, съобщи НТ.

190 милиона евро заем изтеглил БЕХ от Газпром без разрешение

http://www.moreto.net/novini.php?n=302123

От Българският енергиен холдинг (БЕХ) са изтеглили заем от 191 009 000 лева от Газпром пет дни след встъпването на служебното правителство на Георги Близнашки (6 август-7 ноември 2014 г.), съобщиха депутати от Реформаторския блок. Сумата е била преведена директно в сметката на „Южен поток България" АД, където руското дружество държи 50% от дяловете.

Ройтерс: Матиас Мюлер ще е новият шеф на VW

http://www.investor.bg/novini/444/a/roiters-matias-miuler-shte-e-noviiat-shef-na-vw-202902/

Мюлер се счита за сериозен кадър на концерна, за който работи от четири десетилетия

Шефът на полицията в Етрополе награди четирима ученици с грамоти, върнали изгубени пари и документи

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5003085

 Началникът на РУ-Етрополе Георги Стаменов награди с почетни грамоти четири деца от две училища в града за проявена доблест и висок морал, съобщават от МВР. 
На 13 септември, разхождайки се в центъра на Етрополе, единадесетокласничките от СОУ „Христо Ясенов“ Борислава Борисова и Цветелина Христова забелязали паднала мъжка чантичка с множество
 Началникът на РУ-Етрополе Георги Стаменов награди с почетни грамоти четири деца от две училища в града за проявена доблест и висок морал, съобщават от МВР.  На 13 септември, разхождайки се в центъра на Етрополе, единадесетокласничките от СОУ „Христо Ясенов“ Борислава Борисова и Цветелина Христова забелязали паднала мъжка чантичка с множество

ДПС открива предизборната си кампания в Исперих

http://pik.bg/дпс-открива-предизборната-си-кампания-в-исперих-news405205.html

ДПС открива предизборната си кампания в Исперих

Лидерът на ДПС Лютви Местан, който е и председател на централния предизборен щаб на партията ще направи национално откриване на предизборната кампания МИ 2015 в събота 26 септември в община Исперих, област Разград.

“Либерални общини - демократична България!” е слоганът на ДПС за Местни Избори 2015.

На първия предизборен митинг Лютви Местан ще представи повече от 50 от кандидатите за кметове на общини на ДПС.

Горските сдружения и кооперации да бъдат допустим бенефициент по ПРСР, ще предложи МЗХ

http://www.cross.bg/kooperatzii-taneva-programata-1481845.html

/КРОСС/ Ще предложим горските сдружения и кооперации да бъдат допустим бенефициент по горските мерки от Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г., заяви министърът на земеделието и храните Десислава Танева по време на среща с представители на горовладелски кооперации, дърводобивни и дървопреработващи предприятия в Чепеларе, съобщава пресцентърът на МЗХ. Танева коментира, че предложението на бранша е добро и министерството ще обсъди с Европейската комисия възможността да кандидатстват по Програмата. По време на срещата заместник-министър Георги Костов обяви, че цената на падналата иглолистна дървесина са огрев ще бъде намалена от 5 на 3 лв. без ДДС. Това касае района на Южноцентралното държавно предприятие и ще влезе в сила от 1 октомври. „По този начин дървата ще бъдат запазени и за следващата година, защото ако останат в гората, ще изгният", коментира зам.-министърът. Министър Танева присъства на официалното откриване на спортна площадка в село Оряховец, област Смолян, която е изградена по подхода Лидер на Програмата за развитие на селските райони 2007-2013. Проектът е на стойност 190 хил. лева.  

Трима са кандидатите, поискали да оценяват активите на банките

http://econ.bg/Новини/Трима-са-кандидатите-поискали-да-оценяват-активите-на-банките_l.a_i.698523_at.1.html

Трима са кандидатите, подали оферти за финансов консултант за оценка на активите на банките в България. Това са "Оливър Уаймън" ГмбХ (Oliver Wyman),...

Парализиран американец извървя 3.5 метра чрез революционна технология

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5003075

За пръв път в историята парализиран човек с прекъснат гръбначен стълб проходи отново след като учени от Калифорния изпхолзваха новаторска технология за улавяне на мозъчни вълни. Пациентът - 28-годишен американец - успял да извърви 3.5 метра буквално със силата на мисълта си, съобщиха световните медии.
За пръв път в историята парализиран човек с прекъснат гръбначен стълб проходи отново след като учени от Калифорния изпхолзваха новаторска технология за улавяне на мозъчни вълни. Пациентът - 28-годишен американец - успял да извърви 3.5 метра буквално със силата на мисълта си, съобщиха световните медии.

Парализиран американец извървя 3.5 метра благодарение на революционна технология

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5003082

За пръв път в историята парализиран човек с прекъснат гръбначен стълб проходи отново след като учени от Калифорния изпхолзваха новаторска технология за улавяне на мозъчни вълни. Пациентът - 28-годишен американец - успял да извърви 3.5 метра буквално със силата на мисълта си, съобщиха световните медии.
За пръв път в историята парализиран човек с прекъснат гръбначен стълб проходи отново след като учени от Калифорния изпхолзваха новаторска технология за улавяне на мозъчни вълни. Пациентът - 28-годишен американец - успял да извърви 3.5 метра буквално със силата на мисълта си, съобщиха световните медии.

Обсъжда се процедура за "втори шанс" за задлъжнели предприятия

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/obsyjda-se-procedura-za-vtori-shans-za-zadlyjneli-predpriiatiia-202901/

Механизмът трябва да регламентира доброволното уреждане на отношенията между длъжник и кредитор преди стартиране на производство по несъстоятелност

Кой изхвърли 20 хиляди евро на боклука?

http://www.cross.bg/hilyadi-evro-naryazani-1481844.html

/КРОСС/В кофите за боклук в германския град Дармщат, бяха открити кутии с банкноти на стойност 20 хиляди евро. Местен жител намерил кутиите и ги предал на полицията. Парите са нарязани на малки парченца с ножица. Местните криминалисти недоумяват, каква може да бъде причината за унищожаването на толкова крупна сума. Според някои предположения, парите може да са били нарязани от психически болен човек.

Volkswagen изхвърля трима топ мениджъри?

http://www.investor.bg/novini/444/a/volkswagen-izhvyrlia-trima-top-menidjyri-202897/

Според медийни публикации Улрих Хакенберг, Волфганг Хатц и Хайнц-Якоб Нойсер ще бъдат освободени заради скандала

От ЦИК припомниха правилата за започващата утре предизборна кампания

http://politics.actualno.com/Ot-CIK-pripomniha-pravilata-za-zapochvashtata-utre-predizborna-kampanija-news_497461.html

Утре започва предизборната кампания за местна власт и информационно-разяснителната кампания за референдума за дистанционно електронно гласуване, които ще се състоят на 25 октомври. Правилата в предизборната кампания припомни говорителят на Централната избирателна комисия Александър Андреев, предаде БНР. "Агитацията следва да бъде водена на български език по време на предизборната кампания. Всеки един от кандидатите и участниците има право на информацията, която му е необходима за правилното пр

Няма българи сред загиналите в Саудитска Арабия

http://asia.actualno.com/Njama-bylgari-sred-zaginalite-v-Sauditska-Arabija-news_497462.html

Няма загинали български граждани при инцидента в Мека, съобщават от Главното мюфтийство. 717 хаджии са починали, а 863 са ранени на пресечната точка на улица 204 и 223 в местността Мина-Кралство Саудитска Арабия. Това е една от главните артерии по които хаджиите осъществяват своя преход от Мина към Джемарата (мястото където символично се замерва сатаната с дребни камъчет). Сред загиналите няма български граждани. 228 души са на поклонение от България с организацията на Главно мюфтийство

Доц. Златогор Минчев: Големите играчи не искат България да е заселена с бежанци

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5002951

- Във вашия институт правите модели за бъдещи киберзаплахи, хибридни атаки. Какво показват те? От какво сме застрашени най-много?
- Това изследвахме миналата седмица. Най-застрашени са електронната търговия, банките, добавените реалности.
- Какво е добавена реалност?
- Ами слагате си например очила,
- Във вашия институт правите модели за бъдещи киберзаплахи, хибридни атаки. Какво показват те? От какво сме застрашени най-много? - Това изследвахме миналата седмица. Най-застрашени са електронната търговия, банките, добавените реалности. - Какво е добавена реалност? - Ами слагате си например очила,

Папата пристигна във Вашингтон, очаква се историческата му реч пред Конгреса

http://frognews.bg/news_98222/Papata-pristigna-vav-Vashington-ochakva-se-istoricheskata-mu-rech-pred-Kongresa/

Папа Франциск пристигна на Капитолия във Вашингтон, за да произнесе историческа реч пред двете камари на Конгреса на САЩ. За първи път той ще говори пред двете камари на Конгреса.

Преди вота ГЕРБ спечели в 11 села във Варненско

http://www.moreto.net/novini.php?n=302133

ГЕРБ ще има свои кметове в 11 села на територията на Варненска област, още преди да е стартирала предизборната кампания за местни избори. Това съобщиха от пресцентъра на партията за Moreto.net. След като изтече срокът за регистрация на кандидатите за кметове, стана ясно, че в седем села в община Аксаково, в две села в община Аврен, в едно в община Варна и в едно в община Ветрино на практика няма други кандидатури.

Танева: Ще предложим горските сдружения и кооперации да бъдат допустим бенефициент по ПРСР

http://pik.bg/танева-ще-предложим-горските-сдружения-и-кооперации-да-бъдат-допустим-бенефициент-по-прср-news405196.html

Танева: Ще предложим горските сдружения и кооперации да бъдат допустим бенефициент по ПРСР

Ще предложим горските сдружения и кооперации да бъдат допустим бенефициент по горските мерки от Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г. Това заяви министърът на земеделието и храните Десислава Танева по време на среща с представители на горовладелски кооперации, дърводобивни и дървопреработващи предприятия в град Чепеларе.

Десислава Танева коментира, че предложението на бранша е добро и Министерството ще обсъди с Европейската комисия възможността да могат да кандидатстват по Програмата.

По време на срещата заместник-министър Георги Костов обяви, че цената на падналата иглолистна дървесина са огрев ще бъде намалена от 5 на 3 лева без ДДС. Това касае района на Южноцентралното държавно предприятие и ще влезе в сила от 1 октомври. „По този начин дървата ще бъдат запазени и за следващата година, защото ако останат в гората ще изгният“, коментира зам.-министърът.

Министърът на земеделието и храните Десислава Танева присъства на официалното откриване на спортна площадка в село Оряховец, област Смолян, която е изградена по подхода Лидер на Програмата за развитие на селските райони 2007-2013. Проектът е на стойност 190 хил. лева.

Дичо с пънк версия на „Бързаш, няма време“

http://frognews.bg/news_98221/Dicho-s-pank-versiia-na-Barzash-niama-vreme/

Дичо и неговата банда дадоха нов живот на едно от най-силните парчета за всички времена на Васил Найденов „Бързаш, няма време“. Песента е преаранжирана в пънк-рок вариант и звучи все така мелодично, но с нов тонизиращ заряд.

Путин и Обама се срещат на 28 септември

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/09/24/2615667_putin_i_obama_se_sreshtat_na_28_septemvri/?ref=rss


Президентите на Русия и САЩ Владимир Путин и Барак Обама ще се срещнат следващия понеделник в Ню Йорк  по време на сесията на Общото събрание на ООН, съобщи говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от "Ройтерс". Новината бе потвърдена от администрацията на Обама, като оттам уточняват, че инициативата за срещата е на Русия.

"Предвид ситуацията в Сирия и Украйна и въпреки дълбоките ни разногласия с Москва американският президент смята, че е безотговорно да не провери дали не може...

Горанов: На второ място сме по обем на сивата икономика след Румъния

http://frognews.bg/news_98220/Goranov-Na-vtoro-miasto-sme-po-obem-na-sivata-ikonomika-sled-Rumaniia/

България е на второ място по обем на сивата икономика след Румъния. Това каза днес в Бургас министърът на финансите Владислав Горанов. Той участва в дискусия на тема "Икономика на светло за по-добро бъдеще".

Малък сръбски самолет се разби в Босна и Херцеговина, пилотът загина

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5003054

Малък сръбски самолет се разби в северната част на Босна и Херцеговина, недалеч от град Добой, съобщи сайтът B92. При инцидента е загинал пилотът.
По първоначална информация друг човек е ранен, а състоянието на трети все още е неизвестно.
Инцидентът е станал в 13:30
Малък сръбски самолет се разби в северната част на Босна и Херцеговина, недалеч от град Добой, съобщи сайтът B92. При инцидента е загинал пилотът. По първоначална информация друг човек е ранен, а състоянието на трети все още е неизвестно. Инцидентът е станал в 13:30

"168 часа": Как Джорджано изгря на небосклона и спечели 22 хил. лв. от ВИП брадър

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5002457

Стотици хиляди млади хора в България дават мило и драго да влязат под светлината на прожекторите, за да се сдобият със слава и пари. Пътищата към успеха са трудни за извървяване. Някои се опитват да пеят, а други танцуват по риалити форматите. Трети участват в конкурси, които повече приличат на порно продукции.
Стотици хиляди млади хора в България дават мило и драго да влязат под светлината на прожекторите, за да се сдобият със слава и пари. Пътищата към успеха са трудни за извървяване. Някои се опитват да пеят, а други танцуват по риалити форматите. Трети участват в конкурси, които повече приличат на порно продукции.

Малък сръбски самолет се разби в Босна и Херцеговина, пилотът загина

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5002981

Малък сръбски самолет се разби в северната част на Босна и Херцеговина, недалеч от град Добой, съобщи сайтът B92. При инцидента е загинал пилотът.
По първоначална информация друг човек е ранен, а състоянието на трети все още е неизвестно.
Инцидентът е станал в 13:30
Малък сръбски самолет се разби в северната част на Босна и Херцеговина, недалеч от град Добой, съобщи сайтът B92. При инцидента е загинал пилотът. По първоначална информация друг човек е ранен, а състоянието на трети все още е неизвестно. Инцидентът е станал в 13:30

Владислав Горанов залага 2% дефицит в бюджет 2016

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5003018

В проектобюджета за следващата година ще заложим 2% дефицит и по-голям ръст на икономиката от 2015 година. Това заяви във Варна министърът на финансите Владислав Горанов по време на дискусия на тема "Икономика на светло за по-добро бъдеще", организирана от КРИБ и КНСБ.
"Всеки лев дефицит е свързан с дълг, а аз не искам да съм финансовият министър,
В проектобюджета за следващата година ще заложим 2% дефицит и по-голям ръст на икономиката от 2015 година. Това заяви във Варна министърът на финансите Владислав Горанов по време на дискусия на тема "Икономика на светло за по-добро бъдеще", организирана от КРИБ и КНСБ. "Всеки лев дефицит е свързан с дълг, а аз не искам да съм финансовият министър,

Крисия представя химна на Детска Евровизия 2015 пред „Св. Александър Невски”

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5002996

Крисия ще представи за първи път пред публика химна на Детска Евровизия 2015 - „Discover”, тази събота пред храм-паметника „Св. Александър Невски” в София. Събитието е с начало в 11:00 часа и е част от националната кампания на БНТ – „Откривай България”, която обедини 13 български града. По едно и също време в Белоградчик, Благоевград, Бургас,
Крисия ще представи за първи път пред публика химна на Детска Евровизия 2015 - „Discover”, тази събота пред храм-паметника „Св. Александър Невски” в София. Събитието е с начало в 11:00 часа и е част от националната кампания на БНТ – „Откривай България”, която обедини 13 български града. По едно и също време в Белоградчик, Благоевград, Бургас,

До Ел Ей и обратно: звуковите пейзажи на Георги Линев, или Kan Wakan

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2015/09/24/2615641_do_el_ei_i_obratno_zvukovite_peizaji_na_georgi_linev/?ref=rss


Миналата година списание Rolling Stone нареди лосанджелиската група Kan Wakan сред обещаващите имена на годината, а първият им сингъл Like I Need You бе забелязан от издания като Еntertainment Weekly, Spin и Consequence of Sound - не на последно място защото озвучи няколко промоционални клипа за сериала "Игра на тронове" по HBO. Последвалият дебют Moving On, издаден за известния джаз лейбъл Verve на "Юнивърсъл" спечели критиката и от двете страни на океана, както и Arctic Monkeys и Royal Blood,...

Bentley Bentayga от Автосалон Франкфурт 2015

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5003013

Георги Луканов
Първият кросоувър на Bentley в историята – Bentayga, е една от звездите на салона и определено ще впечатли любителите на луксозните джипове и в България. Продажбите на зрелищната машина ще стартират в началота на следващата година.
Автомобилът е направен на платформата MLB-Evo. Това шаси се използва и за новото поколение Audi Q7.
Георги Луканов Първият кросоувър на Bentley в историята – Bentayga, е една от звездите на салона и определено ще впечатли любителите на луксозните джипове и в България. Продажбите на зрелищната машина ще стартират в началота на следващата година. Автомобилът е направен на платформата MLB-Evo. Това шаси се използва и за новото поколение Audi Q7.

Меркел говори за "горещите точки" за бежанците

http://petel.bg/-Merkel-govori-za-goreshhite-tochki-za-bezhantsite__128084

Засега ставало дума само за Италия и Гърция Какво стана на срещата на ЕС в Брюксел завчера и наистина ли България е поискала изграждане...

Още една катастрофа с ТИР днес - на Хаинбоаз

http://petel.bg/Oshhe-edna-katastrofa-s-TIR-dnes---na-Hainboaz__128085

Снимка Булфото Очаква се да пристигне техника, която да изтегли камиона ТИР, натоварен със слънчоглед, е самокатастрофирал на върха на...

Сърдечната недостатъчност у нас се превръща в пандемия

http://www.moreto.net/novini.php?n=302121

Народни представители и специалисти нищиха в парламента как да се преборим с факта, че сме на едно от водещите места в Европа по смъртност заради сърдечносъдови заболявания. На кръгла маса с участието на ендокринолози, кардиолози и редица други медицински професионалисти депутатите се запознаха с притеснителната статистика за сърдечносъдовите заболявания у нас и чуха препоръки за това как тя да бъде променена.

Румениге очаква Гуардиола да преподпише с "Байерн"

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/09/24/2615660_rumenige_ochakva_guardiola_da_prepodpishe_s_baiern/?ref=rss


Изпълнителният директор на "Байерн" (Мюнхен) Карл-Хайнц Руменихе очаква Хосеп Гуардиола да подпише нов договор. По думите му баварците са отправили отлично предложение на испанския специалист, чийто контракт изтича през лятото на 2016 г.

Оценките за работата на Гуардиола са смесени и мнозина очакват бившият треньор на "Барселона" да си тръгне след края на сезона. Румениге обаче е на друго мнение.

"Аз съм оптимист за новия договор на Пеп. Поставили сме на масата страхотно...

Танева: Горските сдружения и кооперации да бъдат бенефициент по ПРСР

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5002992

Ще предложим горските сдружения и кооперации да бъдат допустим бенефициент по горските мерки от Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г. Това заяви министърът на земеделието и храните Десислава Танева по време на среща с представители на горовладелски кооперации, дърводобивни и дървопреработващи предприятия в град Чепеларе.
Ще предложим горските сдружения и кооперации да бъдат допустим бенефициент по горските мерки от Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г. Това заяви министърът на земеделието и храните Десислава Танева по време на среща с представители на горовладелски кооперации, дърводобивни и дървопреработващи предприятия в град Чепеларе.

Министър Танева: Горските сдружения и кооперации да бъдат бенефициент по ПРСР

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5003025

Ще предложим горските сдружения и кооперации да бъдат допустим бенефициент по горските мерки от Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г. Това заяви министърът на земеделието и храните Десислава Танева по време на среща с представители на горовладелски кооперации, дърводобивни и дървопреработващи предприятия в град Чепеларе.
Ще предложим горските сдружения и кооперации да бъдат допустим бенефициент по горските мерки от Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г. Това заяви министърът на земеделието и храните Десислава Танева по време на среща с представители на горовладелски кооперации, дърводобивни и дървопреработващи предприятия в град Чепеларе.

Крисия ще представи химна на детската Евровизия пред храм-паметника “Александър Невски” (видео)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5002938

Крисия ще изпее за първи път пред публика химна на тазгодишното издание на детската Евровизия - Discover (“Откривай”), пред храм-паметника “Св. Александър Невски” в София.
Тя ще излезе на сцената на открито в събота от 11 ч. Импровизираният концерт е част от националната кампания на БНТ “Откривай България”.
Крисия ще изпее за първи път пред публика химна на тазгодишното издание на детската Евровизия - Discover (“Откривай”), пред храм-паметника “Св. Александър Невски” в София. Тя ще излезе на сцената на открито в събота от 11 ч. Импровизираният концерт е част от националната кампания на БНТ “Откривай България”.

Учени разкрили загадката за образуването на Земята

http://www.vesti.bg/tehnologii/nauka-i-tehnika/ucheni-razkrili-zagadkata-za-obrazuvaneto-na-zemiata-6042934

Те са убедени, че са разбрали защо химическият състав на планетата ни е различен от този на участвалите в образуването ѝ метеорити

МВР панически крие новини, обявява ги след журналистите

http://frognews.bg/news_98219/MVR-panicheski-krie-novini-obiaviava-gi-sled-jurnalistite/

Стана практика МВР да крие новините и да ги обявява след 4-5 дни. Практика е и да не казва за извършени тежки престъпления, с надеждата те да не повлияят на имиджа на ведомството.

Нощ в "Перото" на НДК

http://offnews.bg/news/n_1/n_562423.html

На 16 септември в НДК беше открит "Перото" - първият в страната денонощен литературен клуб, а честно казано и амбициозен културен експеримент. Най-просто казано кътът за четене е просторно място, намиращо се от лявата страна на Двореца на културата, ако застанете с лице към главния му вход, в посока моста над бул. "България", който категорично отричам да наричам "на влюбените", защото е чудовищно банално и неподходящо име. Като оставим настрана личните ми виждания за отделни елементи от градската среда, трябва да отбележа, че не знаех какво да очаквам от "Перото", тъй като нощният живот в София е всичко друго, но не и културно и интелектуално обвързан. Всички сме съгласни, че дискотеките и баровете (били те чалга, метъл или поп) не са форма на културен живот, нали?  2-3 пъти ми се случи да мина в малките часове на нощта покрай "Перото", но все бързах нанякъде и накрая вчера реших да заменя епизода си на "Mr. Robot" с изненадваща инспекция. Част от просторното "Перо". Снимка: OFFNews. Пиано, на което обаче е забранено да се свири, което е тъжно. Снимка: OFFNews. С колегата пристигнахме в литературния клуб малко след 01:00 часа, където заварихме трима служители и петима гости. "Пълни се с хора през деня, интересно им е, имат много въпроси, защото е нещо, което го няма другаде в България. През вечерта също има посещаемост, обикновено когато попитаме, се оказва, че са студенти, които не могат да учат вкъщи, защото например имат съквартирант, който смята, че има да върши нещо друго или има домашни любимци. Затова има хора, които предпочитат да идват тук - да учат, да изпият едно кафе и да си вършат работата", обясни едно от момчетата на бара. А "Перото" наистина е оборудвано с почти всичко нужно - без може би душ - за целодневно пребиваване: безжичен интернет, кафе, безалкохолни и алкохолни напитки, хиляди книги, удобни кресла, дори охрана. Няма ограничение във времето, което може да прекарате там, нито е задължително да си закупите нещо от бара или книгите.  Детският кът в "Перото". Снимка: OFFNews. Диванчетата, където гост авторите идват и четат, където се представят нови книги. Мястото е забранено за използване от редовните посетители и вечерта си "почиваше". Снимка: OFFNews. "Това е литературен клуб, което ще рече, че не се приема да се говори на висок тон, защото все пак има хора, които са решили да седнат и да четат. Но това не означава, че не трябва да се говори – хората могат да си общуват на нормален тон. Въпросът е, че не сме бар, в който да дойдеш и да се смееш и викаш", допълва служителят. Той изтъкна, че мястото е библиотека, в която обаче книгите не може да се изнасят, но всеки може да чете неограничен брой от тях безплатно. Ако реши, посетителят може да си закупи някоя от тях - преди, по време или след като я е прочел. Креслата са идейни и удобни. Снимка: OFFNews. Две момичета, които бяха в клуба, когато пристигнах, освен тях имаше и трима мъже. Снимка: OFFNews. Седмица след откриването си "Перото" вече има и редовни посетители като Никола, студент по медицина от Гърция, когото заварихме да учи в едно от сепаретата на библиотеката. "Вкъщи не мога да се концентрирам. Когато имам много удобства - мога да спя, да хапвам и т.н., се разсейвам. Най-добре ми е някъде, където е направено специално за тази работа. Вкъщи имам две бюра, ама не мога да уча. Досега учих в библиотеката на СУ, която работеше до 23:00 часа, но тази година работи до 20:00 часа и ми беше по-тегаво с времето. Сега мога да се прибера до вкъщи, да се изкъпя и пак да се върна в "Перото", коментира той. Никола ходи в книжарницата на НДК всяка вечер от 21:00 до 03:00 часа още от втория ден след откриването ѝ, но заяви, че принципно не прекарва живота си в учене, просто има да взима изпит по анатомия, като призова всички студенти по медицина да идват и да учат тук. "Единственото, което може да е дразнещо, е сутринта, когато идват повече хора, а музиката е по-силна, тогава се чете по-трудно. Смятам, че това място трябваше да е малко по-голямо и да има една затворена част, където да е пълна тишина", каза той и добави, че в по-ранните часове на нощта в нея се забелязват и доста красиви момичета. Кътчето, където Никола учи за изпита си. Снимка: OFFNews. Верандата на "Перото", където може да пушите или да се насладите на спокойната нощна гледка. Снимка: OFFNews. Да обобщим: красиви жени, книги, уютно пространство, нощна София. Остава да можеше да се поръчва пица и мястото щеше да е мечта, но това ще го пробвам по-натам. Като оставим шегата настрана, "Перото" има огромен потенциал, като от нас зависи дали ще го развием, или ще го оставим да замре и в крайна сметка да затвори - поне среднощната си част. Книжарницата лесно може да се превърне в туристическа забележителност за чужденците и другите гости на столицата през нощта, в място, на което да избягате от обкръжението си за час-два, да размените няколко приказки с пичовете на бара или дори с някого от посетителите.  Романтикът в мен дори си представя провеждането на среднощни поетични сбирки и разцъкването на бордови игри - ако бъде позволено, тъй като засега такава възможност не е предвидена. Особено зимата мястото ще е чудесно за отдих и среща с приятели, ако не сте почитатели на цигарения дим и кръчмите.  Разбира се, през деня клубът също си заслужава да се посети, но уникалността му се таи в неразвитата ниша на нощна София, която ведно с държавата и хората спи културен сън. Но НДК започва да се пробужда.

ДПС открива предизборната си кампания в Исперих

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5002978

Лидерът на ДПС Лютви Местан, който е и председател на централния предизборен щаб на партията ще направи национално откриване на предизборната кампания МИ 2015 в събота 26 септември в община Исперих, област Разград. “Либерални общини - демократична България!” е слоганът на ДПС за Местни Избори 2015. На първия предизборен митинг Лютви Местан ще
Лидерът на ДПС Лютви Местан, който е и председател на централния предизборен щаб на партията ще направи национално откриване на предизборната кампания МИ 2015 в събота 26 септември в община Исперих, област Разград. “Либерални общини - демократична България!” е слоганът на ДПС за Местни Избори 2015. На първия предизборен митинг Лютви Местан ще

Китайският президент посети завод на "Боинг" и се срещна бизнес лидери на Америка

http://www.mediapool.bg/kitaiskiyat-prezident-poseti-zavod-na-boing-i-se-sreshtna-biznes-lideri-na-amerika-news239607.html

Президентът на Китай Си Цзинпин посети снощи авиозавода на американския самолетостроителен гигант "Боинг" в американския град Евърет в западния щат Вашингтон, предаде Асошиейтед прес. В цеха за сглобяване на самолети Си разгледа новостроящ се пътнически самолет "Боинг-787", поръчан от китайската авиокомпания "Сямън еърлайнс". След като отбелязва, че китайската държавна корпорация "Комършъл еъркрафт корпорейшън" вече е подписала споразумение с "Боинг" за създаване на първия в Китай авиозавод за сглобяване на самолети от популярния модел 737, АП посочва, че това споразумение "ще предизвика гнева на профсъюзите в предприятията на щата Вашингтон заради опасения от загуба на работни места. АП съобщи по-рано, че Китай се е договорил с Боинг да закупи от американската компания 300 нови самолета в близките години, предимно от модела 737. Сделката се оценява на сума от 38 млрд. долара. Според прогнози на експертите на "Боинг" през следващите 30 г. на Китай ще бъдат необходими 6330 нови пътнически самолета, които ще струват около 950 млрд. долара. Съпругата на Си Цзинпин - Пън Лиюан, в същото време посети Центъра за изследване на ракови заболявания "Фред Хатчинсън" в Сиатъл и се срещна с група учени, разработващи методи за борба с инфекциозни болести в Китай. По-рано Си присъства на бизнес форум в Сиатъл, където говори пред елитна аудитория, включваща основателя на компанията "Амазон" Джеф Безос, милиардера инвеститор Уорън Бъфет, шефовете на компаниите "Епъл" - Тим Кук, "Майкрософт" - Сатя Надела, "Фейсбук" - Марк Зукърбърг, и много други. Той каза пред тях, че Китай ще се отваря още повече към външния свят и ще продължи курса си на икономически реформи, като призна, че страната среща трудности по пътя на прехода от експортно ориентирана икономика към такава, която се насочва към средната класа. Според китайския лидер тези трудности, проявили се осезателно в последно време, са свързани с три фактора - световната икономическа криза, активните опити на Китай за икономическо регулиране и "дълго нерешаваните структурни проблеми" в страната. Си обеща също така, че Китай твърдо ще защитава правото на интелектуална собственост. Всички присъстващи на форума крупни бизнес лидери подписаха писмо до президентите на Китай Сицзинпин и на САЩ Барак Обама, с което ги призоваха да постигнат споразумение, създаващо рамка за повече инвестиции в икономиките на двете страни. Те споделиха, че чутото от Си днес ги е окуражило. С това програмата за посещението на китайския президент на западното крайбрежие на САЩ приключи и той ще отпътува за Вашингтон, където ще се водят преговори с президента Барак Обама и с висши служители от неговата администрация.

Не било Г-точка, нито хотспот, най-ми било миграционни екипи

http://www.euinside.eu/bg/news/not-a-g-spot-not-a-hotspot-but-a-migration-support-team

Спокойно, никой не е разбрал какво точно е хотспотът или горещата точка. Не е само премиерът Бойко Борисов. Това призна самият Димитрис Аврамопулос, еврокомисар за миграцията и вътрешните работи, в сряда на обяд. На пресконференция след края на седмичното заседание на Европейската комисия (колеж ...

ДБГ: Министърът на образованието да изясни механизма за получаване на 20 млн. лв. за заплати за учителите

http://www.cross.bg/tanev-obrazovanieto-dimitur-1481842.html

/КРОСС/ След като преди началото на учебната година министърът на образованието и науката Тодор Танев говори за трайно увеличаване на учителските заплати с 60 до 80 лв., сега се повдига въпросът за целеви бонуси за преподавателите, заяви народният представител от РБ и заместник-председателят на „Движение България на гражданите" Димитър Танев и призова министъра да представи пред ПГ на РБ позицията на правителството относно оповестеното отпускане на 20 млн. лв. и начина, по който те ще отнасят към обещаното увеличение на заплатите. Създаването на очаквания за по-високо заплащане в сектора на образованието, особено когато става въпрос за несъгласувана с Министерството на финансите позиция, е недопустимо, посочи Димитър Танев. Готов съм да се включа активно в бъдещи преговори за изясняване на въпроса, особено в контекста на започващата процедура по съгласуване на бюджета на Българя за 2016 г., допълни Танев, който е и заместник-председател на комисията по бюджетни въпроси в НС.  

Коу гледа избора на Карамаринов

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5002988

Лорд Себастиян Коу присъства на избора на Добромир Карамаринов за президент на Асоциацията на балканските атлетически федерации (АБАФ) в сръбския град Вършац. Новият шеф на ИААФ дойде на форума и това бе първата му официална визита, откакто оглави световната атлетика на 19 август в Пекин.
 Карамаринов за втори пореден път оглави АБАФ,
Лорд Себастиян Коу присъства на избора на Добромир Карамаринов за президент на Асоциацията на балканските атлетически федерации (АБАФ) в сръбския град Вършац. Новият шеф на ИААФ дойде на форума и това бе първата му официална визита, откакто оглави световната атлетика на 19 август в Пекин. Карамаринов за втори пореден път оглави АБАФ,

Цистерна разля фекалии насред смолянски квартал

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5002969

Утайка от фекалии от пречиствателната станция на Смолян се изсипа по обяд на главната улица в смолянския квартал Устово. За минути зловонието обхвана целия квартал. Преработените изпражнения се изсипали на пътя от каросерията на кола на "Водоснабдяване и канализация", която трябвало да ги транспортира до сметището в Теклен дол.
Утайка от фекалии от пречиствателната станция на Смолян се изсипа по обяд на главната улица в смолянския квартал Устово. За минути зловонието обхвана целия квартал. Преработените изпражнения се изсипали на пътя от каросерията на кола на "Водоснабдяване и канализация", която трябвало да ги транспортира до сметището в Теклен дол.

М. Генов, БСП: Изумен съм от изявленията на Андреев за арестуваните началници в Асеновград и Първомай

http://www.cross.bg/andreev-genov-predstavitel-1481843.html

/КРОСС/Депутатът от „БСП лява България" Манол Генов е изумен от изявленията на депутата от ГЕРБ Методи Андреев по повод арестите на полицейските началници в Асеновград и Първомай. Това каза за Радио "Фокус" - Пловдив самият той. Манол Генов изрази и своето учудване от квалификациите, който Андреев си позволява по повод лица, заемащи отговорни и абсолютно политически дистанцирани позиции. „Например, коментарите за бившия директор на ОД на МВР в Пловдив. Щеше да е не само нелепо това, което си позволява колегата Андреев, но за съжаление е изключително сериозно, след като той се самохарактеризира като доблестен народен представител, който когато му съобщят или види някакви нередности съобщава това. Защо не забеляза репортажите, излъчени в няколко телевизии, за човек, който е бил притискан от оперативни работници да дава лъжливи показания по случая с ареста на началника на полицейското управление в Асеноврад? Вероятно колегата, в битието си на народен представител, си припознава повече апетитни ангажименти и е ясно, че се е отдал изцяло да ги реализира. Става обаче изключително опасно, когато е решил да ги прилага в такъв сектор, какъвто е МВР", коментира Генов. „Колегата Андреев сериозно се е объркал като си мисли, че да сезираш за нередности е едно и също с това да натискаш този или онзи за кадруване в тази система

М. Генов, БСП: Изумен съм от изявленията на Андреев по повод арестите на началниците в Асеновград и Първомай

http://www.cross.bg/andreev-genov-naroden-1481843.html

/КРОСС/Депутатът от „БСП лява България" Манол Генов е изумен от изявленията на депутата от ГЕРБ Методи Андреев по повод арестите на полицейските началници в Асеновград и Първомай. Това каза за Радио "Фокус" - Пловдив самият той. Манол Генов изрази и своето учудване от квалификациите, който Андреев си позволява по повод лица, заемащи отговорни и абсолютно политически дистанцирани позиции. „Например, коментарите за бившия директор на ОД на МВР в Пловдив. Щеше да е не само нелепо това, което си позволява колегата Андреев, но за съжаление е изключително сериозно, след като той се самохарактеризира като доблестен народен представител, който когато му съобщят или види някакви нередности съобщава това. Защо не забеляза репортажите, излъчени в няколко телевизии, за човек, който е бил притискан от оперативни работници да дава лъжливи показания по случая с ареста на началника на полицейското управление в Асеноврад? Вероятно колегата, в битието си на народен представител, си припознава повече апетитни ангажименти и е ясно, че се е отдал изцяло да ги реализира. Става обаче изключително опасно, когато е решил да ги прилага в такъв сектор, какъвто е МВР", коментира Генов. „Колегата Андреев сериозно се е объркал като си мисли, че да сезираш за нередности е едно и също с това да натискаш този или онзи за кадруване в тази система

Митове, легенди и истини за метаболизма

http://www.vesti.bg/zdravoslovno/uchenite-kazvat/mitove-legendi-i-istini-za-metabolizma-6042930

Ако съществува формула за забързване на метаболизма, това би било страхотно за поддържането на перфектно тегло. И все пак и по тази тема съществуват някои митове и легенди. Сега ще разбием три от тях

Bentley Bentayga от Автосалон Франкфурт 2015

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5002968

Първият кросоувър на Bentley в историята – Bentayga, е една от звездите на салона и определено ще впечатли любителите на луксозните джипове и в България. Продажбите на зрелищната машина ще стартират в началота на следващата година.
Автомобилът е направен на платформата MLB-Evo. Това шаси се използва и за новото поколение Audi Q7.
Първият кросоувър на Bentley в историята – Bentayga, е една от звездите на салона и определено ще впечатли любителите на луксозните джипове и в България. Продажбите на зрелищната машина ще стартират в началота на следващата година. Автомобилът е направен на платформата MLB-Evo. Това шаси се използва и за новото поколение Audi Q7.

Калфин във Варна: Не повече от 100 бежанци искат да работят у нас

http://www.moreto.net/novini.php?n=302135

Броят на бежанците, които са регистрирани в бюрата по труда, работят или са ангажирани по програми у нас надали е повече от 100 души. Това заяви по време на конференция срещу сивата икономика във Варна, министърът на социалната политика Ивайло Калфин, предаде репортер на Moreto.

Мадрид предупреди каталунците да избегнат катастрофа

http://www.mediapool.bg/madrid-predupredi-kataluntsite-da-izbegnat-katastrofa-news239606.html

Испанският външен министър Хосе Мануел Гарсия-Маргальо призова каталунците да останат в Испания и да избегнат катастрофа, съобщи Ройтерс. Той предрече сериозни последствия за тяхната икономика, ако сепаратистите спечелят. "Когато приятели се опитват да скочат от мост, аз се опитвам да ги разубедя", заяви Гарсия-Маргальо по време на дебат, състоял се четири дни преди регионалните избори, централен въпрос в които е независимостта от Испания. Сепаратистите са решени, че ако получат мнозинство в регионалния парламент, ще се отделят от Испания след година и половина. Маргальо, който участваше в дебат с лидера на Републиканска левица на Каталуния Ориол Жункерас, подчерта че много испанци "не си представят Испания без Каталуния, нито Каталуния без Испания". След това той изреди многото отрицателни последици, които ще има евентуално отделяне на областта, включително загубата на испанско и европейско гражданство. Освен това Маргальо предупреди, че Каталуния ще изпадне във финансова криза. "Каталуния зависи много от износа", напомни той, посочвайки, че 25 на сто от износа на Испания е от този североизточен регион. Ако се създаде граница, загубите в търговията ще доведат до загуба на 689 000 работни места и равнище на безработица от 37 на сто, най-високото в света. Пенсиите ще спаднат с между 39 и 44 на сто на месец, предупреди външният министър. Областта ще пострада и от изтичането на капитали, добави той. Лидерът на Републиканска левица на Каталуния отвърна, че апокалиптичните прогнози противоречат на реалността. "Ние ще останем в ЕС", увери той. "Най-заинтересовано да бъдем част от ЕС е испанското правителство. 70 на сто от испанския износ за Европа минава през Каталуния, следователно нямате никакъв интерес от налагане на данъци", добави той. Според проучванията сепаратистите ще спечелят повечето от депутатските места на изборите тази неделя. Тази седмица и Католическата църква се изказа неодобрително за отцепването, заявявайки, че "няма морално оправдание" за отделяне на Каталуния от Испания. Изявлението отвори стари рани, защото Църквата подкрепяше диктатурата на Франко, който подтискаше езици и култури, различни от официалния кастилски испански, припомня Ройтерс. Британският премиер Дейвид Камерън и германската канцлерка Ангела Меркел също подкрепиха единството на Испания.

Унгария вдига ограда и по границата със Словения

http://europe.actualno.com/Ungarija-vdiga-ograda-i-po-granicata-sys-Slovenija-news_497457.html

Унгарската армия и полиция започна да изгражда телена ограда по границата със Словения, в района на граничния пункт Торнисентимиклош - Пинце, предаде БГНЕС. Оградата се поставя на кръстовището на унгарската отсечка М70 и словенската магистрала А5. Заграждения се поставят и на граничния пункт, който бе изграден на стария път, на няколко стотин метра по-далеч. Поставена е и подвижна стоманена порта, а войниците изграждат три паралелни огради от бодлива тел в зелените зони. На този етап ням

Чуйте VIBER на IAB MIXX AWARDS Bulgaria 2015

http://econ.bg/Новини/Чуйте-VIBER-на-IAB-MIXX-AWARDS-Bulgaria-2015_l.a_i.698518_at.1.html

Нови възможности за взаимодействие с дигиталните публики в 21 век е презентазията, която новият генерален мениджър на Viber за Централна и Източна...

Задържаха големи количества дървесина при акции във Варненско

http://www.moreto.net/novini.php?n=302128

Служители на Регионална дирекция по горите във Варна задържаха над 150 кубически метра дървесина, съобщиха от институцията за Moreto.net. Акциите са проведени в райони с концентрация на нарушения - Суворово, Старо Оряхово, Ново Оряхово, Добрич.

ВКС потвърди оправдателните присъди на обвинените за убийството на Бай Миле

http://www.cross.bg/bonev-slaviya-mile-1481841.html

/КРОСС/ Върховният касационен съд (ВКС) потвърди оправдателните присъди на обвинените за убийството на Бай Миле и петима от охранителите му, съобщават от институцията. Съдът е оставил в сила решението на Софийския апелативен съд, с което е била потвърдена оправдателната присъда, постановена от градския съд. Решението на апелативните магистрати е от 24 февруари тази година. Милчо Бонев и охранителите му бяха показно разстреляни на 30 юли 2004 г. в ресторант "Славия". Бай Миле бе сочен като един от ръководителите на бившата групировка СИК. Бил е съдружник на Големия Маргин, Младен Михалев - Маджо, Румен Николов - Пашата, Дмитрий Минев - Руснака, боса на "Славия" Венцислав Стефанов, както и с взривения шеф на "Интерпетролиум" Стоил Славов. Бонев бе и в управителния съвет на ФК "Славия". Той е бивш полицай, прякора си получава още докато е служител на реда. През юли 2011 г. четиримата подсъдими за убийствата - Стилиян Георгиев и Анатолий Мънков, бяха оправдани от Софийския градски съд. За тях прокуратурата поиска доживотен затвор. Първоначално по делото бяха обвинени и Тихомир Дочев и Георги Стефанов, но срещу тях обвиненията бяха оттеглени. Върховният касационен съд е оставил без разглеждане касационната жалба на Йоанна Бонева и Милчо Бонев - частни обвинители и граждански ищци, като процесуално недопустима. Решението на касационните магистрати не подлежи на обжалване.  

Дякон Левски и Дидо от D2 потънаха в мистериозна къща на пъпа на София

http://frognews.bg/news_98218/Diakon-Levski-i-Dido-ot-D2-potanaha-v-misteriozna-kashta-na-papa-na-Sofiia/

Рок идолът и вокалист на групата D2 Дидо и актьорът, изиграл ролята на Апостола в скандалния филм „Дякон Левски“ Веселин Плачков се изпариха от София за час, за да цамбурнат във фантастичната реалност на една от стаите в най-новата real-life escape room игра Questomania, видя Фрог.

Мургина отново в съда

http://www.cross.bg/myrgina-sefer-firmi-1481840.html

/КРОСС/Отново тръгна делото срещу бившата шефка на НАП Мария Мургина. Преди пет години срещу Мария Мургина бяха повдигнати четири обвинения - две за престъпления по служба, за принуда и потвърждаване на неистина в декларацията ѝ пред Сметната палата. Твърди се, че бившата шефка на НАП е упражнила принуда спрямо шефката на НАП-Силистра Милена Цолчовска да напусне поста си. Мургина й казала, че в противен случай ще я уволни дисциплинарно. Според прокуратурата причина за натиска били ревизии на фирми на бившия депутат от ДПС Гюнай Сефер, с които Мургина не била съгласна. Цолчовска твърди, че натискът върху нея и обтегнатите отношения със заместника ѝ били тъкмо заради ревизии на фирми на Сефер. По делото ще бъде разпитан бившият директор на НАП - Варна Иво Генов във връзка с разговори, които са водени с обвиняемата в инкриминирания период. Съдът ще изиска и справки от Софийския градски съд и Окръжния съд в Силистра във връзка с разрешени специални разузнавателни средства. Целта е да се установи какъв е резултатът от СРС-тата. Делото продължава на 29 октомври.  

Австрия твърди, че е върнала бежанци към България и Румъния

http://www.mediapool.bg/avstriya-tvardi-che-e-varnala-bezhantsi-kam-bulgaria-i-rumaniya-news239605.html

Виена върна над 5000 мигранти в страни от Европейския съюз, през които те са минали на път за Австрия. Това заяви австрийският министър на вътрешните работи Йохана Микъл-Лайтнер, цитиран от Ройтерс. "Доколкото си спомням, върнахме над 5000 или 5500 души от Австрия, главно в България и Румъния, но и в други страни, каза пред журналисти Микъл-Лайтнер на среща на Христиансоциалния съюз в Германия. Преди три седмици Австрия и Германия временно освободиха хората, бягащи от войната в Сирия, от изискването на ЕС бежанците да подават молба за убежище в първата страна от Евросъюза, в която влязат. Това решение разгневи съседни държави като Унгария, която заяви, че тази стъпка насърчава още повече мигранти да тръгнат към Европа. Според Дъблинския регламент бежанците трябва да поискат убежище в първата европейска страна, в която са влезли. Много от мигрантите обаче само преминават през България в търсене на по-добър живот в Западна и Северна Европа. През 2014 година Българи получи от други страни членки над 6800 запитвания да приеме обратно потърсили убежище чужденци. В 3613 от случаите, България е отговорила положително, но са били върнати едва 180 души. Повечето от сирийските бежанци се насочват към Германия, която в един момент дори обяви, че спрямо тях няма да спазва Дъблинския регламент. "За да функционира системата за убежището, е нужна ефективна политика за връщане на мигрантите и ни чака още много работа в тази област, особено по отношение на северноафриканските страни", каза австрийската министърка. Микъл-Лайтнер каза, че почти няма подадени молби за убежище в сигурни държави като Хърватия или Словения, което означава, че преминалите през тях мигранти вече не търсят сигурност, а по-скоро искат да си изберат страна в най-добро икономическо положение. "Ако бежанци идват в Австрия от Словения и Хърватия, за да искат убежище в Австрия, ние ще ги връщаме в Хърватия и Словения", каза тя. Микъл-Лайтнер отбеляза, че страната й е пратила в затвора 545 трафиканти на хора и че тази година се водят около 2000 дела срещу каналджии - двойно повече отколкото миналата.

Премиера! Крисия ще пее химна на детската Евровизия пред „Александър Невски”

http://pik.bg/премиера-крисия-ще-пее-химна-на-детската-евровизия-пред-„александър-невски”-news405183.html

Премиера! Крисия ще пее химна на детската Евровизия пред „Александър Невски”

Крисия ще представи за първи път пред публика химна на Детска Евровизия 2015 - „Discover”, тази събота пред храм-паметника „Св. Александър Невски” в София, съобщиха от БНТ. Събитието е с начало в 11:00 часа и е част от националната кампания на БНТ – „Откривай България”, която обедини 13 български града.

По едно и също време в Белоградчик, Благоевград, Бургас, Варна, Велико Търново, Габрово, Казанлък, Ловеч, Пловдив, Русе, София, Стара Загора и Шумен известни художници и деца от тези населени места ще нарисуват една от местните забележителности на пана с логото на Детска Евровизия 2015. Всяка от картините е покана на българските деца към техните европейски приятели да открият красотата и историята на страната ни. Творбите ще бъдат подредени в зала „Арена Армеец” по време на песенния конкурс, чийто финал е на 21-ви ноември в изложба. 

На събитието в София известният български художник Иван Яхнаджиев ще нарисува една от емблемите на столицата – храм-паметника „Св. Александър Невски”. Водещ на събитието там е Драго Драганов, а кадри от празника зрителите на БНТ ще видят на живо в предаването „Отблизо с Мира”, което също започва в 11:00 часа. Тази събота то ще бъде посветено изцяло на Детската Евровизия. На живо от Русе и Велико Търново ще станем свидетели на събитията в двата града. От Велико Търново ще се включи миналогодишният победител в конкурса – Винченцо Кантиело, а от Русе - новата музикална надежда на България – Габриела. 

В студиото на „Отблизо с Мира” ще бъде режисьорът Станислав Терзиев, работил за всички български издания на Детска Евровизия досега. Той ще сподели как изглежда подготовката на един толкова голям конкурс. 

Специален гост на Мира Добрева ще бъде и режисьорът на европейския детски конкурс Гордън Бонело, който ще разкрие любопитни подробности от кухнята на предстоящия спектакъл на 21-ви ноември.

МАЛКИ ЛЕГЛА ТОРМОЗЯТ ЖЕНИТЕ В РОТЕРДАМ

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5002966

Волейболните национали Тодор Скримов и Станислав Петков заминаха спешно за Италия, за да бъдат прегледани от световноизвестния специалист в областта на раменната става проф. Джузепе Порчелини. Двамата страдат от болки в атакуващите ръце, като ядрено-магнитен резонанс у нас показа, че няма повод за притеснение.
Волейболните национали Тодор Скримов и Станислав Петков заминаха спешно за Италия, за да бъдат прегледани от световноизвестния специалист в областта на раменната става проф. Джузепе Порчелини. Двамата страдат от болки в атакуващите ръце, като ядрено-магнитен резонанс у нас показа, че няма повод за притеснение.

Австрия върна хиляди бежанци в България

http://www.cross.bg/hurvatiya-sloveniya-ybezhishte-1481839.html

/КРОСС/ Върнахме повече от 5 хиляди души, главно в България и Румъния, съобщи австрийският министър на вътрешните работи Йохана Микъл-Лайтнер пред журналисти на среща на Християнсоциалния съюз в Германия. „За да функционира системата за убежището, е нужна ефективна политика за връщане на мигрантите. Чака още много работа в тази област, особено по отношение на северноафриканските страни", каза министърът. Микъл-Лайтнер подчерта, че почти няма молби за убежище в сигурни държави, като Хърватия или Словения, което означава, че преминалите през тях мигранти вече не търсят сигурност, а по-скоро искат да изберат страна в най-добро икономическо положение. „Ако бежанци, идващи от Словения и Хърватия, искат убежище в Австрия, ние ще ги връщаме в Хърватия и Словения", каза тя. Преди три седмици Австрия и Германия временно освободиха бежанците от изискването на ЕС да подават молба за убежище в първата страна от Евросъюза, в която влязат. Това решение разгневи съседни държави, като Унгария, която заяви, че тази стъпка насърчава още повече мигранти да тръгнат към Европа.

Система ще следи хотелите да не мамят с отчитаните туристи

http://www.mediapool.bg/sistema-shte-sledi-hotelite-da-ne-mamyat-s-otchitanite-turisti-news239604.html

Подготвят се промени в Закона за туризма, които ще доведат до изсветляване на бранша, няма да може вече хотелите да укриват данни за настанените туристи, за да пестят данъци и такси. Чрез допълнителна организация на Единната система за туристическа информация, чието внедряване наскоро бе прието, в бъдеще общината, на чиято територия е мястото за настаняване, приходната агенция и МВР ще получават информация за всеки регистриран турист още в момента на вкарването му в компютърната система на хотела. Това съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова по време на регионална среща в Бургас "Бизнесът на светло за по-добро бъдеще“. Тя е организирана от Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) и Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ). Във форума участие взеха и вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин, министърът на финансите Владислав Горанов, председателят на УС на КРИБ Кирил Домусчиев, президентът на КНСБ Пламен Димитров и др., съобщиха от Министерството на туризма За първите седем месеца на годината БНБ отчита, че приходите от международен туризъм в България са около 3 млрд. лв., въпреки трудния летен сезон, посочи Ангелкова "За съжаление туризмът е сред отраслите с най-голям дял на сивата икономика, който според някои анализи достига 50%“, коментира тя и се зачуди какви биха били тези цифри, ако целият сектор е изваден на светло. Ангелкова даде за пример как при акция "таен клиент" през изминалия сезон е установено, че хотели, които отчитат само една трета заетост, на практика нямат дори и едно свободно място. По думите й, с приемането на Наредбата за организацията на Единната система за туристическа информация (ЕСТИ) е поставена първата крачка за изсветляване на сивата икономика в сектора. Следващата е чрез ЕСТИ да се обменя информация по защитени канали между местата за настаняване, общините, Министерството на туризма, НАП и МВР. Така в момента на регистриране на даден турист, всички ангажирани институции да разполагат с нужната им информация. Подобно законово изискване има и в момента, но то често не се спазва или информацията се подава с голямо забавяне, защото се обработва на хартия. С изграждането на системата ще се намали административната тежест върху бизнеса, като всичко ще става в реално време с един клик на компютъра, каза Ангелкова. Домусчиев дори вдигна обема на сивия сектор в туризма на 60-70%, но обяви готовността на КРИБ да подадеа ръка на всички браншови организации, "за да се обединим около конкретни искания, които да поставим пред държавата“. Според него, към момента браншът е силно фрагментиран, което възпрепятства развитието на целия сектор. От думите на Ангелкова стана ясно, че ведомството й продължава да работи за регулиране статута на националните курорти и кадровата обезпеченост в сектора. По-късно в четвъртък туристическият министър ще се включи в подобна среща и във Варна.

Под 1.5% поевтинявали горивата през летните месеци

http://news.ibox.bg/news/id_573008872

Въпреки сериозния спад на цените на горивата на международните пазари

Григор пропуснал мача на България заради среща с новия си треньор?

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5002960

Аржентинският специалист Франко Давин, който има две титли от Големия шлем като треньор, вероятно ще започне работа с най-добрия български тенисист Григор Димитров, съобщи журналистът Асен Григоров пред Нова телевизия. Срещата с него е една от причините Григор да пропусне срещата за Купа Дейвис срещу Унгария, която
Аржентинският специалист Франко Давин, който има две титли от Големия шлем като треньор, вероятно ще започне работа с най-добрия български тенисист Григор Димитров, съобщи журналистът Асен Григоров пред Нова телевизия. Срещата с него е една от причините Григор да пропусне срещата за Купа Дейвис срещу Унгария, която "трикольорите" загубиха с 2:3.

Среща с новия му треньор осуетила участието на Григор в мача на България?

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5002971

Аржентинският специалист Франко Давин, който има две титли от Големия шлем като треньор, вероятно ще започне работа с най-добрия български тенисист Григор Димитров, съобщи журналистът Асен Григоров пред Нова телевизия. Срещата с него е една от причините Григор да пропусне срещата за Купа Дейвис срещу Унгария, която "трикольорите" загубиха с 2:3.
Аржентинският специалист Франко Давин, който има две титли от Големия шлем като треньор, вероятно ще започне работа с най-добрия български тенисист Григор Димитров, съобщи журналистът Асен Григоров пред Нова телевизия. Срещата с него е една от причините Григор да пропусне срещата за Купа Дейвис срещу Унгария, която "трикольорите" загубиха с 2:3.

Заплахата на Каталония да скъса с Испания нараства

http://www.vesti.bg/sviat/evropa/zaplahata-na-kataloniia-da-skysa-s-ispaniia-narastva-6042933

Предстоящите местни парламентарни избори могат да превърнат богатия испански североизточен регион в първия напуснал Европейския съюз

Чехи искат референдум за излизане на страната от ЕС

http://www.moreto.net/novini.php?n=302125

Петиция, призоваваща за провеждането на референдум в Чехия за оставането или излизането на страната от Европейския съюз, заради острите разногласия по отношение на имигрантската криза, е събрала над 50 хиляди подписа. Този ход идва, след като страните от ЕС се споразумяха да разселят над 120 хиляди имигранти от Италия, Гърция и Унгария в другите страни от ЕС.

"Непочтено е проблемите на българския тенис да се хвърлят върху Григор Димитров"

http://offnews.bg/news/n_1/n_562539.html

Непочтено е всички проблеми на българския тенис да се хвърлят върху Григор. Това заяви мениджърът на тенисиста Григор Димитров Георги Стоименов по повод решението на Димитров да пропусне мача срещу Унгария за купа "Дейвис". Тенисистът оправда отсъствието си с това, че програмата му е била изготвена още преди година и в нея не е било включено участието в купа "Дейвис". По време на самия турнир пък хасковлията пусна в Инстаграм снимка от почивката си, за което също получи критики.  "Програмата се прави преди една година. Кой ти казва, че ще играе България за първа група септември месец? Преди една година, ако сме го заели това нещо, може би програмата щеше да бъде съставена по друг начин", обяви тогава бащата на Григор Димитров. "Намирам за крайно непочтено всички проблеми на българския тенис да се хвърлят върху Григор. Не е ли парадокс всъщност, най-добрият, този, който е положил най-много и най-ефикасни усилия, да носи отговорност за много хора по веригата, които с години не вършат работата, за която са избрани, и за която получават финансиране от държавата", коментира във Фейсбук Стоименов.  Публикуваме становището на Георги Стоименов без редакторска намеса: Свидетели сме на една планирана истерия около решението на екипа на Григор Димитров да не участва в мача за купа Дейвис, която има за цел да отвлече вниманието от истинския проблем - фактът, че българският тенис е в плачевно състояние, а Българската федерация по тенис няма структуриран и градивен мениджмънт. Доколкото съм тясно свързан с управление на кариерата на най-успешния български тенисист и животът ми е трайно свързан с този спорт, се чувствам длъжен на кажа няколко думи. Първо, за решението на Григор Димитров да не участва в този мач: Григор е спортист на световно ниво в един тежък конкурентен спорт и това е изискващо, много задължаващо и носи със себе си много отговорности. Той е такъв именно защото от години работи професионално, с екип от специалисти, като дейността му е планирана и решенията, които взима са подчинени на целите, които той и екипът му си поставят. Това, че капитанът на отбора (и председателят на БФТ) не могат да разберат защо Григор не участва в този мач не ни учудва. Ако те можеха да разберат това, Българския тенис нямаше да е на такова ниво. Намирам за крайно непочтено всички проблеми на българския тенис да се хвърлят върху Григор. Не е ли парадокс всъщност, най-добрият, този, който е положил най-много и най-ефикасни усилия, да носи отговорност за много хора по веригата, които с години не вършат работата, за която са избрани, и за която получават финансиране от държавата? Преди да стоварва своите несгоди върху чужди глави ще бъде стойностно ако ръководителите на Българския тенис направят анализ на решенията, които са взети от капитана на отбора в този мач, цялостното състояние на тениса в България и истинските причини за състоянието в което се намираме. Бих се радвал и журналистите, които пишат за тенис, да зададат тези въпроси, и да направят собствен анализ. Вместо това цялата концентрация е в посока на това защо Григор не участва в този мач. Нормалното отношение и култура изисква да уважим решението на Григор, защото най-вероятно то е добре премислено. Ясно е, че ако България се беше класирала в 1-ва Група на Евро-африканската зона тенисът в България нямаше да е на по-добро ниво. Цялата концентрация на вниманието върху неговото неучастие е опит на БФТ да прикрие собствената си несъстоятелност. Григор не е виновен за състоянието на българския тенис. За патриотизма: Да се запрати истинския дебат в посока на патриотизъм "на едро", също не е най-почтеното занимание. За Григор - не е и вярно. Димитров играе за България във всеки свой мач. Това, че Григор е играл за България за купа Дейвис в Люксембург за да представлява България на Олимпийските игри в Бразилия е нещо много хубаво, а не лошо. Това, че е първият Български спортист класирал се за Олимпиадата трябва да бъде уважено. На тези олимпийски игри той ще представлява именно България. "Григор Димитров (България)" е емблема, която Григор носи и знаме, което развява по целия свят непрекъснато. За да може това да бъде още по-успешно, се изискват жертви, включително и понякога неучастие в Купа Дейвис. Имаме още много отговорни решения пред нас. Тежките времена изискват тежки решения.

Главното мюфтийство в София: 228 българи е имало в Мека по време на ужаса

http://petel.bg/Glavnoto-myuftiystvo-v-Sofiya--228-balgari-e-imalo-v-Meka-po-vreme-na-uzhasa__128082

Снимка: Главно мюфтийство 717 хаджии са починали, а 863 са ранени на пресечната точка на улица 204 и 223 в местноста Мина-Кралство Саудитска...

ПЪРВО в ПИК! НДСВ издига Лучано за общински съветник в София

http://pik.bg/първо-в-пик-ндсв-издига-лучано-за-общински-съветник-в-софия-news405175.html

ПЪРВО в ПИК! НДСВ издига Лучано за общински съветник в София

Бившият спортен министър Васил Иванов-Лучано е фаворитът на НДСВ за общински съветник в София, научи ПИК.

Стана ясно, че политикът е втори в списъка на царската партия за предстоящите кметски избори в столицата. Листата се води от Любка Качакова.

Лучано бе един от най-успешните министри в правителството на Симеон Сакскобогургготски.

Васил Иванов имаше огромен принос за изграждането на националния стадион "Васил Левски" и възстановяването на диалога между спортните федерации.

Румъния с референдум срещу 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй”

http://frognews.bg/news_98216/Rumaniia-s-referendum-sreshtu-7-mi-blok-na-AETS-Kozlodui/

Румъния ще организира референдум срещу строежа на 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй”, съобщава Дарик.

РБ иска вдигане на съдебните такси

http://frognews.bg/news_98217/RB-iska-vdigane-na-sadebnite-taksi/

Сериозни промени в Административнопроцесуалния кодекс предлагат 11 народни представители от Реформаторския блок, които днес са депозирали в деловодството на Народното събрание предложенията за изменения и новите текстове на АПК, мотивите към тях и изготвената финансова обосновка.

Крачка напред с науката – парализиран проходи!

http://www.cross.bg/kaliforniiiskiya-patzient-rezyltat-1481838.html

/КРОСС/Мозъчно-компютърна технология, която е в състояние да преобразува мисли в движения, е помогнала на парализиран от кръста надолу, в резултат на гръбначно увреждане пациент, да стане първият, проходил без намесата на роботика, съобщи Ройтерс, позовавайки се на учени от Калифорнийския университет - Ървайн в САЩ. Първите бавни и несигурни стъпки на 28-годишния пациент Адам Фриц от Калифорния са документирани в предварително изследване, публикувано в британското издание "Journal of NeuroEngeneering and Rehabilitation" и във видеоклип в Youtube. Постижението е направено с помощта на система, позволяваща на мозъка да "подмине" увредения гръбначен мозък и вместо това да изпрати сигнал за контролирано движение на краката чрез компютърен алгоритъм до електроди, поставени около коленете на пациента. Изследователите от Калифорнийския университет - Ървайн определят постигнатото като обещаващ резултат в развитието на мозъчно-компютърния интерфейс, който някой ден може да помага на пациенти с гръбначни травми или прекаран инсулт отчасти да възстановят подвижността си. Макар да ги делят години от клинично приложение, тъй като резултатите трябва да бъдат повторени с други пациенти, според учените постижението им доказва, че е възможно да се възстанови интуитивното, контролирано от мозъка движение след пълно увреждане на гръбначния мозък. video:https://www.youtube.com/watch?v=Ka9jY7SNalk

Инегрираме бежанци само на хартия

http://offnews.bg/news/n_1/n_562538.html

Докато правителството се опитва да даде обяснение на това какво точно ще направи по въпроса с миграционния натиск и дали някой някога е обещавал на канцлера на Германия Ангела Меркел изграждането на регистрационен център на наша територия, се оказва, че „горещата точка“ по въпроса с интеграцията на имигранти не е на българо-турската граница, а на жълтите павета. През юни правителството прие стратегия в областта на миграцията , убежището и интеграцията 2015-2020 г. В нея е направен анализ на ситуацията с имигрантите, посочени са конкретни мерки за интегрирането им и за пресичане на нелегалния трафик на хора и са описани очакваните ефекти от нея. Проблемът е в това, че за изпълнението на мерките трябва да има изготвен годишен план, какъвто към момента няма.  Всъщност, такъв план за последно е имало през 2013 година и е касаел интеграцията на 500 чужденци. Според данни на Държавната агенция за бежанците (ДАБ) общият брой на потърсилите закрила за миналата година е 11 081, а само до средата на тази година бройката им е 9217 души. До юни 2015 година Агенцията е предоставила бежански статут на 2650 лица и хуманитарен на 365 или общо 3015 души. Какво се случва с тези хора оттук нататък, не е ясно, именно поради липсата на план, а с него – и отделянето на финансов ресурс. Получава се така, че намеренията на правителството да интегрира чужденци остават само на хартия. Въпреки това властта е готова да приеме тези хора без да е наясно как ще подсигури бъдещето им. Една от мерките в стратегията е ангажирането на Социалното министерство с намиране на работа на чужденци. Картината там обаче не е изглежда добре. Първо, защото не се водят планираните в стратегията разговори с бизнеса, който трябва да разкрие работни места. И, второ - България остава слабоконкурентна страна, в сравнение с останалите членове на Евросъюза.  „Нещата не стоят никак добре“, коментира за OFFNews председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев.  Той даде пример с издаването на разрешително за работа на висококвалифицирани чужденци или т.нар. Синя карта. Велев обясни, че има постъпки за отваряне на "бърза писта" и ускоряване на процедурите по издаването на такава карта. "Но и те са много ограничени. Като приложение само за висококвалифицирани специалисти, не знам защо, се предлага тройна заплата, спрямо средната за страната. Не стоят добре нещата", категоричен е той. В стратегията е записано, че за да бъдат привличани на трудовия ни пазар специалисти от трети страни, е необходимо България да се пребори с високата конкуренция сред останалите държави в Евросъюза, където условията за работа са значително по-добри. Ясно е обаче, че такива условия няма как да бъдат изпълнени от българския бизнес.  Стратегията предвижда и поредица от законодателни инициативи, както например създаването на отделен закон за трудовата миграция, какъвто към момента не е разработен именно заради липсата на план.   Констатациите в стратегията за моментното състояние на възможностите за интеграция са притеснителни, но не и неочаквани. Не е тайна, че липсва координация между отделните институции по въпросите за социалната политика и интеграцията на чужденци. И това е посочено в стратегията, която посочва и необходимостта от създаването на звено, което да анализира, изработва, съгласува и координира провеждането на държавните политики в областта на миграцията в нейната цялост. Отчита се и това, че държавните служители в областта не са достатъчно подготвени и липсва специализирано обучение по миграционните въпроси. „Необходимо е да се развие капацитетът на администрацията, така че тя да допринася качествено и ефективно за формиране и изпълнение на приоритетите на националната и на общата европейска миграционна политика. В тази посока следва да се инвестира в обучението и подобряване на заплащането на администрацията с цел осигуряване на активно, компетентно и съответно на националните интереси участие на Република България в процеса на формиране на миграционната политика на ниво ЕС“, е записано в стратегията. Пак поради липсата на план няма изграден регистър за вписване на всички чужденци, както легално пребиваващите на територията на страната, така и тези, които незаконно са влезли. Единственото нещо, с което правителството може да се похвали, е че за 2014 г. 4333 чужденци са приети за обучение в лицензирани учебни заведения в България. Но дотук. Защото цифрата показва намаляване на тази бройка. Близо 61 % от общия брой на чужденците, получили разрешение за пребиваване на основание „образование” през 2014 г. са граждани на Турция, следвани от Русия, Украйна и Македония. И нито един от Сирия или Афганистан, например.  В същото време, само през изминалото денонощие 135 души, предимно афганистанци, част от които били в процедура за получаване на статут, са били задържани на българо-сръбската граница. Това е показателно за липсата на политика - крайната цел на тези хора Западна Европа именно заради липсата на перспектива. 

Цветан Цветанов ще посети София област

http://pik.bg/цветан-цветанов-ще-посети-софия-област-news405171.html

Цветан Цветанов ще посети София област

Председателят на Националния предизборен щаб на ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов ще посети София област на 25 септември /петък/. Това съобщиха от пресцентъра на ПП ГЕРБ.

Той ще бъде придружаван от областния координатор на ГЕРБ в София област и народен представител Галя Георгиева.

В 13:30 часа Цветан Цветанов ще се срещне с граждани и симпатизанти от Ихтиман в кафе „Фе-кафе“ на площад „Цар Освободител“ в града. На срещата ще присъстват кандидатът на ГЕРБ за кмет на Ихтиман Калоян Илиев и кандидати за общински съветници.

В 15:00 часа Цветанов ще посети село Априлово, община Горна Малина и ще разговаря с жителите на селото в Народно читалище „Светлина“ . Заедно със зам.-председателя на ГЕРБ ще бъдат Николай Стойнев – кандидат за кмет на Горна Малина, кандидатът за кмет на Априлово Стойно Гергов и кандидати за общински съветници.

В 15:45 часа Цветан Цветанов ще присъства на кулинарна изложба-базар, организирана от ГЕРБ-Елин Пелин. Събитието ще се проведе в залата на „Професионален учебен център“ в град Елин Пелин, бул. „София“ №13. В мероприятието ще се включат кандидатът на ГЕРБ за кмет на Елин Пелин Вяра Вучкова и кандидати за общински съветници.

В 17:30 часа Цветанов ще разговаря с членове и симпатизанти на ГЕРБ в офиса на ПП ГЕРБ в град Правец, площад „Тодор Живков“№5. На срещата ще присъстват кандидатът за кмет на Правец Николай Яхов и кандидати за общински съветници от ГЕРБ.

В 18:30 часа ПП ГЕРБ ще проведе основното си предизборно мероприятие в Ботевград. На площад „Саранск“ председателят на Националния предизборен щаб на ГЕРБ Цветан Цветанов ще представи пред гражданите на Ботевград кандидатите на ГЕРБ от София област. На мероприятието ще присъства кандидатът за кмет на Ботевград Цанко Цанков, кандидати за кметове и за общински съветници.

Звезди в ефира на БНТ в подкрепа на хуманността

http://www.cross.bg/horata-hora-bezhantzi-1481834.html

/КРОСС/ Българската национална телевизия показа от първо лице съдбата на сирийските бежанци в специално предаване, посветено на най-голямата бежанска криза след Втората световна война. С „Гласове на хуманността" обществената медия се включи в инициативата на Българския червен кръст „Да защитим хуманността", която ангажира повече от 190 държави. Благородната кауза, излъчена на живо в ефира, обедини журналисти на БНТ, водещи коментатори, певци, артисти и бежанци, живеещи от години у нас, които подредиха в пъзел картината на една хуманитарна криза и призоваха за толерантно отношение към прогонените от родината си хора. Зрителите на БНТ 1 видяха и чуха свидетелства от първо лице на репортерите на телевизията, които следят отблизо бежанския проблем. В студиото на БНТ журналистите на медията Иво Никодимов, Цвета Младенова и Александър Марков разказаха за срещите си с хората, бягащи от войната и коментираха кризата, разтърсила целия свят. "Повечето от хората, които бягат, нямат ясна представа как ще уредят живота си в Европа. Свобода, нов живот, ново бъдеще - за повечето бежанци Европа е олицетворение на тези три неща", коментира в студиото Александър Марков. Освен репортерите на БНТ, гости в предаването бяха и журналистите Еми Барух, Калин Манолов и Емил Спахийски

Без ток утре във Варна и областта ще са...

http://www.moreto.net/novini.php?n=302112

Поради извършване на профилактика на съоръженията за доставка на електроенергия, утре - 25 септември, ще бъде прекъснато електрозахранването в няколко района във Варна и областта, научи Moreto.net. Ето и пълният списък: - от 09:00 ч.

Руски и израелски висши военни ще си сътрудничат по ситуацията в Сирия

http://www.cross.bg/siriya-ryski-sili-1481837.html

/КРОСС/ Израелско-руски координационен екип, сформиран за предотвратява случайна размяна на огън между двете страни в Сирия, ще проведе първата си среща на 5 септември. Екипът ще бъде оглавяван от заместник-началниците на Въоръжените сили на двете държави, съобщава вестник Ahram, позовавайки се на официален представител на израелската армия.  Създаването на екипа беше договорено в понеделник между руския президент Владимир Путин и израелския премиер Бенямин Нетаняху. Израел е обезпокоен, че разполагането на руски сили, които според представители на САЩ и регионални сили включват противовъздушни подразделения и самолети, може да доведе до изправянето на руски срещу израелски военни в Сирия. Израелски изтребители често нанасят удари в съседна Сирия, с цел предотвратяване попадането на модерни руски или ирански оръжия в ръцете на ливанските съюзници на Асад.

Три оферти получи БНБ за прегледа на банковите активи

http://www.dnevnik.bg/biznes/finansi/2015/09/24/2615638_tri_oferti_poluchi_bnb_za_pregleda_na_bankovite_aktivi/?ref=rss


В БНБ са получени три оферти от кандидати да бъдат финансов консултант при предстоящата оценка на активите на банките в България, съобщиха от централната банка.

До обявения краен срок, 23 септември, оферти са подали "Оливър Уаймън" ГмбХ (Oliver Wyman), "Мазарс" (Mazars LLP) и "Делойт България" ЕООД.

Комисията по класирането на офертите трябва да приключи своята работа и да обяви резултатите в рамките на 60 (шестдесет) работни дни от датата на отваряне на офертите.
...

Съмнения, че и БМВ са манипулирали своя авто софтуер

http://europe.actualno.com/Symnenija-che-i-BMV-sa-manipulirali-svoja-avto-softuer-news_497453.html

Министърът на транспорта на Германия Александер Добринд заяви на пресконференция в Берлин, че „Фолксваген” е манипулирал коли и в Европа. Концернът бе обвинен че е монтирал софтуер в дизеловите си автомобили, с който може да манипулира резултатите от замерването на вредни емисии. Така е продавал коли, които изхвърлят вредни газове в пъти над допустимото. В същото време разрастващият се скандал започна да засяга и други световни марки. Зелената партия в Германия настоя ра

Болниците намалят приема през зимата

http://healthy.actualno.com/Bolnicite-namaljat-priema-prez-zimata-news_497455.html

Болниците ще намалят приема си през зимата, когато най-много пациенти се нуждаят от помощ. Причината е, че са усвоили авансово част от лимитите си за последните три месеца на годината. Това става ясно от стенограмата на последното заседание на Надзорния съвет на НЗОК този месец, предаде Стандарт нюз. "Болниците може да са си изтеглили и най-вероятно това го има, 5% (от парите бел.р). Сега ще видите как са си оголили последните месеци", казва директорът на касата д-р Глинка Комитиов по повод спо

Плевнелиев: Проблемите не трябва да се отлагат

http://frognews.bg/news_98215/Plevneliev-Problemite-ne-triabva-da-se-otlagat/

"Не може една държава да проявява безотговорност и да очаква европейска солидарност. Отговорността и солидарността вървят ръка за ръка. България вече прояви отговорност, като стриктно спазва европейските правила за прием на търсещи закрила бежанци и сега очаква европейска солидарност". Това е заявил президентът Росен Плевнелиев пред възпитаници на берлинското училище "Густав Хайнеман", специализанти в курс по политика.

Горанов: Всяка година трупаме по нови 2-3% дълг от БВП

http://econ.bg/Новини/Горанов-Всяка-година-трупаме-по-нови-2-3-дълг-от-БВП_l.a_i.698517_at.1.html

Всяка година трупаме по нови 2-3% дълг от БВП. Това заяви министърът на финансите Владислав Горанов в Бургас. Той посочи, че това е притеснително и...

29 000 предприятия проверени за сива икономика

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5002906


34 406 проверки са направени от началото на годината от Главна инспекция на труда и 1500 съвместно с други институции, най- често с НАП. Общо взето на всяка проверка са констатирани по пет нарушения. Проверени са 29 000 предприятия, в които работят около милион и 135 хиляди души, т. е . над една трета от заетите са били обхванати в тези проверки.
34 406 проверки са направени от началото на годината от Главна инспекция на труда и 1500 съвместно с други институции, най- често с НАП. Общо взето на всяка проверка са констатирани по пет нарушения. Проверени са 29 000 предприятия, в които работят около милион и 135 хиляди души, т. е . над една трета от заетите са били обхванати в тези проверки.

Путин е поговорил с Елтън Джон, преди това са били руски комици

http://web.barometar.net/81819/

Президентът на Русия Владимир Путин все пак е провел телефонен разговор с Елтън Джон. Информацията идва от прессекретаря на руския президент Дмитрий Песков. „Путин е уверил Елтън Джон, че е знае за неговата популярност и е готов, ако техните графици съвпадат, да проведе среща с него и да обсъдят всички въпроси, които интересуват певеца“, обяснява […]

ЦСКА отказа да играе за купата на аматьорската лига с тима на Бойко Борисов

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5002927

ЦСКА няма да играе срещу Витоша (Бистрица) в турнира за купата на Аматьорската футболна лига, въпреки че днес жребият противопостави двата отбора един срещу друг.
„Червените” са пратили писмо до БФС, в което официално обявяват, че се отказват от участие във въпросния турнир.
Както е известно, двата отбора в момента са на първо място в класирането
ЦСКА няма да играе срещу Витоша (Бистрица) в турнира за купата на Аматьорската футболна лига, въпреки че днес жребият противопостави двата отбора един срещу друг. „Червените” са пратили писмо до БФС, в което официално обявяват, че се отказват от участие във въпросния турнир. Както е известно, двата отбора в момента са на първо място в класирането

ЦСКА отказа мач за купа с тима на Бойко Борисов

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5002914

ЦСКА няма да играе срещу Витоша (Бистрица) в турнира за купата на Аматьорската футболна лига, въпреки че днес жребият противопостави двата отбора един срещу друг.
„Червените” са пратили писмо до БФС, в което официално обявяват, че се отказват от участие във въпросния турнир.
Както е известно, двата отбора в момента са на първо място в класирането
ЦСКА няма да играе срещу Витоша (Бистрица) в турнира за купата на Аматьорската футболна лига, въпреки че днес жребият противопостави двата отбора един срещу друг. „Червените” са пратили писмо до БФС, в което официално обявяват, че се отказват от участие във въпросния турнир. Както е известно, двата отбора в момента са на първо място в класирането

Работодателите отлагат, но не отменят протеста за тока

http://www.dnevnik.bg/biznes/companii/2015/09/24/2615639_rabotodatelite_otlagat_no_ne_otmeniat_protesta_za_toka/?ref=rss


Национално представителните работодателски организации обявиха, че отлагат нарсочения за 30 септември протест срещу цените на тока заради възстановения диалог с правителството и парламента. В специално изявление те обаче подчертаха, че протестът не се отменя. Остава и настояването им за освобождаването на председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов. 

Работодателските съюзи обявяват, че приветстват намерението на държавата да спре 
да изкупува...

Започващата среща на ООН ще събере най-голям брой световни лидери

http://www.mediapool.bg/zapochvashtata-sreshta-na-oon-shte-sabere-nai-golyam-broi-svetovni-lideri-news239603.html

В петък започва редовната годишна сесия на Общото събрание на ООН. Световните лидери се събират в момент, когато Европа е изправена пред поток от бежанци, много от които бягат от гражданската война в Сирия - най-тежката хуманитарна криза от създаването на ООН преди 70 години. Един от главните въпроси ще е и терористичната групировка "Ислямска държава", пише в четвъртък агенция Ройтерс от Ню Йорк. Президентът на САЩ Барак Обама ще бъде домакин на среща за борба с тероризма, на която са поканени повече от 100 страни. На нея ще се говори за "Ислямска държава", чуждестранните терористични бойци и свързания с насилие екстремизъм. Руският външен министър Сергей Лавров ще председателства заседание на високо равнище на Съвета за сигурност на ООН, посветено на контратероризма. Но преди в понеделник в 193-членното Общо събрание да започне маратонът от речи, утре папа Франциск ще говори в ООН преди тридневната среща на високо равнище с участието на над 150 световни лидери, която официално ще приеме глобална стратегия за устойчиво развитие за следващите 15 години. "Седмицата за срещи на високо равнище на Общото събрание е известна като време за "дипломатически бързи срещи", но мисля, че тази година бием рекорда", заяви Саманта Пауър, американският посланик в ООН. Очаква се това да е сесията на ООН, посетена от най-голям брой световни лидери. Сред лидерите, които рядко виждаме в ООН, но които тази година ще говорят от трибуната на световната организация по повод нейната 70-годишнина, са германската канцлерка Ангела Меркел, кубинският лидер Раул Кастро и руският президент Владимир Путин. Си Цзинпин, който тази седмица е в САЩ на официално посещение, ще направи дебюта си в ООН като президент на Китай. Новата програма за устойчиво развитие, която беше съгласувана между членовете на ООН миналия месец, цели да премахне глада и крайната бедност, да намали неравенството в страните и между тях, да постигне равенство на половете, да подобри управлението на водните и енергийни ресурси, и да води спешна борба с климатичните промени. Франциск е решителен поддръжник на действията за борба с климатичните промени. През юни той издаде първия папски документ за околната среда. Той ще стане петият папа, говорил пред ООН. Путин ще говори пред Общото събрание в понеделник. Макар че не е планирана официална среща между него и Обама, ще има възможности двамата да разговарят в кулоарите. Американският президент Барак Обама е решил, ако е възможно, да се види с руския си колега Владимир Путин в Ню Йорк идната седмица. Ако бъде постигната такава договорка, това ще е първата им лична среща от близо година и засилилото се напрежение около гражданската война в Сирия, съобщиха американски официални лица, цитирани от "Ню Йорк таймс". Срещата би могла да се осъществи в понеделник или вторник, но двете страни още не са се разбрали кога ще им е удобно. Белият дом отказа да потвърди информацията за евентуална среща, но пожелали анонимност официални източници от американското правителство изразяват очакване тя да се състои. Решението означава, че Вашингтон се отказва от усилията си да изолира Русия заради Крим, коментира "Ню Йорк таймс" и допълва, че Русия от седмици дава знаци, че има желание за такава среща. Съветниците на Обама обаче спорели дали си заслужава да се влиза в диалог с Москва, имайки предвид засилващата й се намеса в Близкия изток. Държавният секретар на САЩ Джон Кери е за продължаване на сътрудничеството с Москва, пише вестникът. В центъра на вниманието на такава среща ще е Украйна, казва източник от американското правителство. Що се отнася до Сирия, той посочва, че Обама ще заяви, че Русия трябва да прекрати подкрепата си за президента Башар Асад и да се включи в политически усилия за преход към ново управление. ТАСС отбелязва, че според информацията, с която разполага кореспондент на агенцията, инициативата за среща на Обама и Путин е дошла от САЩ. Двамата лидери за последно са се видели преди почти година на среща на върха в Австралия. "Изглежда, че Русия може да представи за обсъждане нови мирни предложения за Сирия, но шансовете за постигане на пробив са малки", казва Ричард Гауан, преподавател в Колумбийския университет. "Путин ще използва първото си посещение в ООН от едно десетилетие, за да защити подкрепата си за сирийския президент Башар Асад, но западните и арабските правителства ще отговорят също толкова твърдо", добави Гауан. "Неприятните спорове за Сирия може да създадат лоша атмосфера". Очаква се Путин да използва трибуната на ООН, за да говори за необходимостта страните да се обединят, за да унищожат "Ислямска държава" и да се справят със заплахите, които крият екстремизмът и тероризмът. Отношенията между САЩ и Русия са обтегнати. Някогашните врагове от Студената война имат общ враг в лицето на екстремистите от "Ислямска държава", но са стигнали до патова ситуация, ако става дума как да бъде спряна войната в Сирия. Русия подкрепя Асад, а САЩ казват, че той трябва да се оттегли. "Воюващите в Сирия отхвърлят всички норми на човечността", заяви генералният секретар на ООН Бан Ки-мун, преди сесията на Общото събрание. "Отговорността да се сложи край на този ужас носят страните в конфликта, както и съседните държави и външни сили, които поддържат боевете". Над 250 000 души бяха убити в Сирия, след като през 2011 г. мерките на правителството срещу продемократичните протестиращи прераснаха в гражданска война, което ускори възхода на "Ислямска държава". Около 7,6 милиона души бяха принудени да напуснат домовете си, а други 4 милиона избягаха. Десетки хиляди сега си проправят път към Европа. На фона на скандала, предизвикан от отношението на някои европейски страни към бежанците и мигрантите, Бан призова европейските лидери да покажат състрадание. Той ще бъде домакин на среща на световни лидери на 30 септември, на която ще се обсъжда глобалната миграционна криза. "Брутални конфликти, провали в управлението, икономическото отчаяние и други фактори доведоха до преселение на хора, невиждано от Втората световна война", заяви Бан и добави, че 60 милиона души по света са напуснали домовете си. В заседанията на ОС ще участват също иранският президент Хасан Рохани и външният министър Мохамад Джавад Зариф. Очаква се в понеделник Зариф да се срещне с външните министри на шестте страни, които договориха историческото ядрено споразумение с Техеран, включително държавния секретар на САЩ Джон Кери. Според ООН освен в Сирия много тежки хуманитарни кризи има в Йемен, Южен Судан и Ирак. По време на Общото събрание предстои да се проведат срещи на високо равнище и за тези конфликти.

Започващата среща на ОС на ООН ще събере най-голям брой световни лидери

http://www.mediapool.bg/zapochvashtata-sreshta-na-os-na-oon-shte-sabere-nai-golyam-broi-svetovni-lideri-news239603.html

В петък започва редовната годишна сесия на Общото събрание на ООН. Световните лидери се събират в момент, когато Европа е изправена пред поток от бежанци, много от които бягат от гражданската война в Сирия - най-тежката хуманитарна криза от създаването на ООН преди 70 години. Един от главните въпроси ще е и терористичната групировка "Ислямска държава", пише в четвъртък агенция Ройтерс от Ню Йорк. Президентът на САЩ Барак Обама ще бъде домакин на среща за борба с тероризма, на която са поканени повече от 100 страни. На нея ще се говори за "Ислямска държава", чуждестранните терористични бойци и свързания с насилие екстремизъм. Руският външен министър Сергей Лавров ще председателства заседание на високо равнище на Съвета за сигурност на ООН, посветено на контратероризма. Но преди в понеделник в 193-членното Общо събрание да започне маратонът от речи, утре папа Франциск ще говори в ООН преди тридневната среща на високо равнище с участието на над 150 световни лидери, която официално ще приеме глобална стратегия за устойчиво развитие за следващите 15 години. "Седмицата за срещи на високо равнище на Общото събрание е известна като време за "дипломатически бързи срещи", но мисля, че тази година бием рекорда", заяви Саманта Пауър, американският посланик в ООН. Очаква се това да е сесията на ООН, посетена от най-голям брой световни лидери. Сред лидерите, които рядко виждаме в ООН, но които тази година ще говорят от трибуната на световната организация по повод нейната 70-годишнина, са германската канцлерка Ангела Меркел, кубинският лидер Раул Кастро и руският президент Владимир Путин. Си Цзинпин, който тази седмица е в САЩ на официално посещение, ще направи дебюта си в ООН като президент на Китай. Новата програма за устойчиво развитие, която беше съгласувана между членовете на ООН миналия месец, цели да премахне глада и крайната бедност, да намали неравенството в страните и между тях, да постигне равенство на половете, да подобри управлението на водните и енергийни ресурси, и да води спешна борба с климатичните промени. Франциск е решителен поддръжник на действията за борба с климатичните промени. През юни той издаде първия папски документ за околната среда. Той ще стане петият папа, говорил пред ООН. Путин ще говори пред Общото събрание в понеделник. Макар че не е планирана официална среща между него и Обама, ще има възможности двамата да разговарят в кулоарите. Американският президент Барак Обама е решил, ако е възможно, да се види с руския си колега Владимир Путин в Ню Йорк идната седмица. Ако бъде постигната такава договорка, това ще е първата им лична среща от близо година и засилилото се напрежение около гражданската война в Сирия, съобщиха американски официални лица, цитирани от "Ню Йорк таймс". Срещата би могла да се осъществи в понеделник или вторник, но двете страни още не са се разбрали кога ще им е удобно. Белият дом отказа да потвърди информацията за евентуална среща, но пожелали анонимност официални източници от американското правителство изразяват очакване тя да се състои. Решението означава, че Вашингтон се отказва от усилията си да изолира Русия заради Крим, коментира "Ню Йорк таймс" и допълва, че Русия от седмици дава знаци, че има желание за такава среща. Съветниците на Обама обаче спорели дали си заслужава да се влиза в диалог с Москва, имайки предвид засилващата й се намеса в Близкия изток. Държавният секретар на САЩ Джон Кери е за продължаване на сътрудничеството с Москва, пише вестникът. В центъра на вниманието на такава среща ще е Украйна, казва източник от американското правителство. Що се отнася до Сирия, той посочва, че Обама ще заяви, че Русия трябва да прекрати подкрепата си за президента Башар Асад и да се включи в политически усилия за преход към ново управление. ТАСС отбелязва, че според информацията, с която разполага кореспондент на агенцията, инициативата за среща на Обама и Путин е дошла от САЩ. Двамата лидери за последно са се видели преди почти година на среща на върха в Австралия. "Изглежда, че Русия може да представи за обсъждане нови мирни предложения за Сирия, но шансовете за постигане на пробив са малки", казва Ричард Гауан, преподавател в Колумбийския университет. "Путин ще използва първото си посещение в ООН от едно десетилетие, за да защити подкрепата си за сирийския президент Башар Асад, но западните и арабските правителства ще отговорят също толкова твърдо", добави Гауан. "Неприятните спорове за Сирия може да създадат лоша атмосфера". Очаква се Путин да използва трибуната на ООН, за да говори за необходимостта страните да се обединят, за да унищожат "Ислямска държава" и да се справят със заплахите, които крият екстремизмът и тероризмът. Отношенията между САЩ и Русия са обтегнати. Някогашните врагове от Студената война имат общ враг в лицето на екстремистите от "Ислямска държава", но са стигнали до патова ситуация, ако става дума как да бъде спряна войната в Сирия. Русия подкрепя Асад, а САЩ казват, че той трябва да се оттегли. "Воюващите в Сирия отхвърлят всички норми на човечността", заяви генералният секретар на ООН Бан Ки-мун, преди сесията на Общото събрание. "Отговорността да се сложи край на този ужас носят страните в конфликта, както и съседните държави и външни сили, които поддържат боевете". Над 250 000 души бяха убити в Сирия, след като през 2011 г. мерките на правителството срещу продемократичните протестиращи прераснаха в гражданска война, което ускори възхода на "Ислямска държава". Около 7,6 милиона души бяха принудени да напуснат домовете си, а други 4 милиона избягаха. Десетки хиляди сега си проправят път към Европа. На фона на скандала, предизвикан от отношението на някои европейски страни към бежанците и мигрантите, Бан призова европейските лидери да покажат състрадание. Той ще бъде домакин на среща на световни лидери на 30 септември, на която ще се обсъжда глобалната миграционна криза. "Брутални конфликти, провали в управлението, икономическото отчаяние и други фактори доведоха до преселение на хора, невиждано от Втората световна война", заяви Бан и добави, че 60 милиона души по света са напуснали домовете си. В заседанията на ОС ще участват също иранският президент Хасан Рохани и външният министър Мохамад Джавад Зариф. Очаква се в понеделник Зариф да се срещне с външните министри на шестте страни, които договориха историческото ядрено споразумение с Техеран, включително държавния секретар на САЩ Джон Кери. Според ООН освен в Сирия много тежки хуманитарни кризи има в Йемен, Южен Судан и Ирак. По време на Общото събрание предстои да се проведат срещи на високо равнище и за тези конфликти.

Прекратиха делото за радикален ислям

http://www.vesti.bg/bulgaria/sad/prekratiha-deloto-za-radikalen-isliam-6042929

Според съда има допуснати нарушения, които ограничили правата на 11 от 14 задържани

Oliver Wyman, Mazars LLP и „Делойт България” – кандидати за финансов консултант за оценка на активите на банките в България

http://www.cross.bg/bulgariya-aktivite-ofertite-1481835.html

/КРОСС/ Комисията, назначена да оцени офертите за участие в откритата процедура по Закона за обществените поръчки за избор на финансов консултант за оценка на активите на банките в България, е отворила подадените до обявения краен срок - 23 септември, оферти на Оливър Уаймън ГмбХ (Oliver Wyman), Мазарс LLP (Mazars LLP) и „Делойт България" ЕООД, съобщава пресцентърът на БНБ.  Провеждането на процедурата „Управление на проекти, организация на дейности и финансови консултантски услуги" за оценката на качеството на активите е свързано с изпълнение на мерките, заложени в управленската стратегия, представена от Управителя на БНБ Димитър Радев. Комисията трябва да приключи своята работа и да обяви резултатите в рамките на 60 (шестдесет) работни дни от датата на отваряне на офертите - 24 септември.

Сирия използва нови руски самолети, за да бомбардира „Ислямска държава”

http://www.moreto.net/novini.php?n=302120

Сирийските правителствени сили са използвали новопристигнали руски бойни самолети, за да бомбардират терористи от „Ислямска държава" в провинция Алепо в Северна Сирия. Това съобщи Сирийският център за наблюдение на човешките права, цитиран от Ройтерс.

Показният арест на шефа на полицията в Асеновград бил заради 2 чувала орехи

http://www.cross.bg/temelkov-dimcho-asenovgrad-1481836.html

/КРОСС/Показният арест на началника на РУП-Асеновград Димчо Темелков от 16 септември бил заради 2 чувала с орехи, събрани от петима роми от дърво общинска собственост. Това стана ясно в четвъртък на пресконференция с участието на адвокат Зоя Тошкова, защитник на полицейския шеф, който е с повдигнато обвинение от Окръжна прокуратура-Пловдив за укриване на 5 лица и бе пуснат от следствения арест срещу парична гаранция от 2000 лв.Бруленето на общинския орех пък станало със знанието и разрешението на зам.-кмета на Асеновград Мюмюн Алиджик. Белезници на Димчо Темелков пък сложил полицай, който преди години бил кандидат за поста началник на РУП-Асеновград, твърди защитата му."За обществото Димчо Темелков вече е престъпник", коментира адвокат Зоя Тошкова. Според нея и двете обвинения срещу клиента й са смехотворни - за лично укривателство и за търговия с влияние, и вижда преднамереност в тях."Акцията срещу Димчо Темелков е парадоксална, тъй като през юли 2015 г. той е награден за висок професионализъм от МВР, а по същото време вътрешният министър Румяна Бъчварова вероятно е подписала разрешение за използването на СРС-та при разработката на случая", коментира бившият началник на полицията в Асеновград Илко Трайков, оглавявал участъка от 2002 до 2010 г. Според него тогава Димчо Темелков бил най-добрият криминален работник в Асеновград."За каква корумпираност може да се говори? Та той живее в панелка от 65 кв.м в кв. "Запад" в Асеновград

Борисов шикалкави за "горещата точка", било само регистрация на бежанци

http://www.bnews.bg/article-141895

Как политиците ни не разбраха, че ако "само" регистрираме мигранти, после ще ги връщат пак обратно.

Австрия върнала над 5000 мигранти в България и Румъния

http://frognews.bg/news_98214/Avstriia-varnala-nad-5000-migranti-v-Balgariia-i-Rumaniia/

Виена е върнала над 5000 мигранти в страни от Европейския съюз, през които те са минали. Това заяви австрийският министър на вътрешните работи Йохана Микъл-Лайтнер, цитиран от БТА.

Искат оставката на гръцки заместник-министър часове след клетвата на правителството

http://www.mediapool.bg/iskat-ostavkata-na-gratski-zamestnik-ministar-chasove-sled-kletvata-na-pravitelstvoto-news239602.html

Новоизбраното гръцко правителство преживя първия си гаф броени часове, след като положи клетва вчера, заради оскърбителни постинги в Туитър на заместник-министъра на инфраструктурата и транспорта Димитрис Каменос, предаде Ройтерс. Димитрис Каменос е член на дясната формация "Независими гърци" (НГ) - младшия коалиционен партньор на СИРИЗА - партията победителка в парламентарните избори, състояли се в неделя. Лидерът на НГ Панос Каменос (няма роднинска връзка между двамата - бел.ред.) веднага призова своя съпартиец да подаде оставка. "До изясняване на истината за антисемитските и расистки постигни, заместник-министърът е по-добре да подаде оставка", каза той. Ройтерс не съобщава какво точно е писал новоназначеният заместник-министър в акаунта си в Туитър. Правителството начело с лидера на лявата партия СИРИЗА Алексис Ципрас положи клетва по-рано вчера. Ципрас, който е в Брюксел за срещата на върха на ЕС по въпроса за миграцията, е телефонирал на своите партньори от НГ и е поискал обяснение за случилото се, съобщи негов помощник, цитиран от Ройтерс. Премиерът посочил, че ако всичко това е вярно, заместник-министърът трябва да бъде освободен от поста си. В изявление по-късно снощи Димитрис Каменос се оправдал с това, че с постингите в неговия акаунт в Туитър се занимава екип от помощници, и че неговите акаунти в социалните мрежи много пъти са били обект на хакерски атаки. Той каза, че повечето от постингите, за които става дума, "изопачават истината". Въпреки това той се извини "на всеки, който може да се е почувствал засегнат от тях, и добави, че категорично осъжда расизма, хомофобията и антисемитизма". Каменос предизвика много остри критики, особено от еврейската общност в страната, през лятото с друг постинг на неговата страница във Фейсбук. Там се появи ироничен надпис "Ние ще останем в Европа", наложен на фона на снимка на прочутата врата на нацисткия концлагер "Аушвиц". Тогава Каменос обясни появата на постинга като "недоразумение".

Скандалът с "Фолксваген" може да засегне и германския футбол

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/09/24/2615517_skandalut_s_folksvagen_moje_da_zasegne_i_germanskiia/?ref=rss


Скандалът с манипулираните данни за вредните емисии от дизеловите двигатели на "Фолксваген", който разтърси бизнеса и политическия елит в Германия, може да нанесе сериозен удар и върху местния футбол, прогнозират експерти.

Най-големият автомобилен производител в света инвестира стотици милиони евро годишно в германския футбол. Поради страха от искове за обезщетение обаче компанията може да преразгледа своите спонсорски дейности. 

"Фолксваген" притежава един от най-силните...

Пирогов: Пострадалият в катастрофата край Абланица е в тежко състояние

http://pik.bg/пирогов-пострадалият-в-катастрофата-край-абланица-е-в-тежко-състояние-news405156.html

Пирогов: Пострадалият в катастрофата край Абланица е в тежко състояние

Пострадалият в катастрофата край село Абланица във вторник е в тежко състояние, но без непосредствена опасност за живота. Това каза за говорителят на УМБАЛСМ „Пирогов” Мария Пойразова, пише "Фокус".

Припомняме, че по-рано днес той е бил транспортиран до „Пирогов” и настанен е в централната реанимация на лечебното заведение.

„Състоянието му е сериозно, но без непосредствена опасност за живота към този момент. Той има травми в областта на гърдите, на корема и на таза. В момента се правят изследвания, за да се прецени какво точно е състоянието му и да се реши какви действия следва да бъдат приети”, обясни Пойразова.

 

Осем жени от Трънско чупят стереотипа за "мъжка" професия

http://www.zapernik.com/obshtestvo/osem-jeni-ot-trunsko-chupyat-stereotipa-za-mujka-profesiya_39994/

На 23 септември 2015 г. в Музейния комплекс по грънчарство в село Бусинци, община Трън, беше сложено началото на практическо обучение в грънчарство на 8 жени и 2 мъже от с. Бусинци, с. Студен извор и гр. Трън. В рамките на два месеца под ръководството на Светослав Желязков - майстора-грънчар от...

Продължава

Психоанализа на Мохамед, или един ислямовед за пороците на пророка

http://www.dnevnik.bg/analizi/2015/09/24/2615626_psihoanaliza_na_mohamed_ili_edin_isliamoved_za/?ref=rss


Черти от характера на Мохамед се предават по наследство на всички мюсюлмани: манията за величие, мнителността и параноята, твърди ислямоведът Хамед Абдел-Самад, според когото този "опасен идол трябва да бъде погребан". "Дойче веле" публикува първа част от откъси от неговата книга.

Хамед Абдел-Самад е син на сунитски имам и от дете изучава Корана и писанията за пророка Мохамед. Роден е в Кайро през 1972 година. На 19-годишна възраст се присъединява към "Мюсюлманското братство"....

Извънредно: Facebook се срина

http://petel.bg/Izvanredno--Facebook-se-srina-__128080

Световната социална мрежа Facebook се срина от няколко минути насам. Потребителите не могат да влизат. При всеки опит на екрана излиза...

Сривът във Facebook беше овладян, но временно - услугата пак прекъсна

http://petel.bg/Srivat-vav-Facebook-beshe-ovladyan--no-vremenno---uslugata-pak-prekasna-__128081

Засега Facebook отново проработи. Поне за няколко минути, след което сривовете продължиха. Не се знае дали отново няма да има прекъсване, което продължи около 10 минути тази вечер и блокира комуникацията на милиони потребители.

Шиндзо Абе с нова амбициозна цел

http://www.investor.bg/novini/130/a/shindzo-abe-s-nova-ambiciozna-cel-202891/

Правителството ще се фокусира над мерки за увеличаване на приходите и подкрепа за редица сектори и за социални дейности

Показният арест на шефа на полицията в Асеновград бил заради 2 чувала орехи

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5002884

Показният арест на началника на РУП-Асеновград Димчо Темелков от 16 септември бил заради 2 чувала с орехи, събрани от петима роми от дърво общинска собственост. Това стана ясно в четвъртък на пресконференция с участието на адвокат Зоя Тошкова, защитник на полицейския шеф, който е с повдигнато обвинение от Окръжна прокуратура-Пловдив за укриване на
Показният арест на началника на РУП-Асеновград Димчо Темелков от 16 септември бил заради 2 чувала с орехи, събрани от петима роми от дърво общинска собственост. Това стана ясно в четвъртък на пресконференция с участието на адвокат Зоя Тошкова, защитник на полицейския шеф, който е с повдигнато обвинение от Окръжна прокуратура-Пловдив за укриване на

Ангел Бончев с филм за града с най-много църкви в България - Асеновград

http://www.cross.bg/asenovgrad-filma-sveti-1481833.html

/КРОСС/Филмът "Светият град- Асеновград" за духовността запазена в Асеновград през вековете разказва журналистът Ангел Бончев, водещ на новините на ТВ Европа. Идеята е да се представи на широката аудитория една съществена част от малкия град, спечелил приза за 2014-а година "Най-красив град на България". Асеновград е не само красив, той е и много духовен, именно заради огромната концентрация на православни храмове- 17 църкви, над 60 параклиса и 5 големи манастира около града. И всички тези храмове са за 50 хилядното население. Интересното е, че във филма вземат участие почти всички свещеници, жители имали лични преживявания с дадена църква или параклис, както и хора преживели чудеса след молитва пред някоя от чудотворните икони в града. Представят се част от уникалните обичаи на Асеновград, литийното шествие на празника Преполовение, който тук се отбелязва най- тържествено за разлика от останалата част от България. Ще бъдат представени в подробности уникалността на храмовете, които през годините доказано са помагали на избавили се от тежки заболявания. Автентичният разказ на изцелени хора също ще е съществена част от филма. В него са включени и малко известни факти като блажената смърт на свети Паисий Хилендарски. Паметникът защитен от Организацията на обединените нации за образование, наука и култура, ЮНЕСКО , гордостта на Асеновград - църквата Света Богородица Петричка, разбира се, е неразривна част от образа на лентата

Върнаха 36 пакистанци принудително в родината им

http://frognews.bg/news_98213/Varnaha-36-pakistantsi-prinuditelno-v-rodinata-im/

Върнаха 36 пакистанци принудително в родината им. Те бяха натоварени на самолет в сряда. Акцията е организирана от Дирекция "Миграция" на МВР под ръководството на Фронтекс.

Правят нощ на учените в Медицинския университет-Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=302129

Медицинският университет във Варна ще посрещне утре Европейската нощ на учените, научи Moreto.net. Висшето училище става част от инициативата, която се провежда в 300 европейски града. Тази година, десетото издание на нощта е посветено на светлината и нейната роля в ежедневието ни, в развитието на медицината и технологичното развитие на човечеството.

Чуйте най-позитивната песен - Don’t stop me now на "Куин"

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5002893

Песента Don’t stop me now на Queеn беше обявена за най-позитивната песен за последните 50 години, съобщава "Дейли мейл". Психиатъра д-р Джейкъб Джоли от университета в холандския град Грьонинген анкетирал около 2000 души, с цел да разбере коя песен оправя тяхното настроение. Резултатите показват, че хората предпочитат мелодии в по-бързи темпове и

Юнкер се объркал: ЕК дава на Македония 17 млн., а не 700 млрд.

http://offnews.bg/news/n_1/n_562486.html

След като вчера председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер обяви, че Македония ще получи 700 млрд. евро за справяне с имигрантския поток, ЕК го поправи днес, като обяви, че съседката ни всъщност ще получи 17 млн. евро.  Говорителката на Юнкер Мина Андреева обясни, че става въпрос за „езикова грешка“. Скопие ще получи 17 млн. евро, като се предполага, че ще раздели сумата с Белград, уточни Андреева. Юнкер заяви, че ЕК ще мобилизира повече средства, за да се стабилизират нашите непосредствени съседи. До 1 млрд. евро ще получи Турция, а 17 млн. евро – Сърбия и Македония. Потвърждавам, че това е правилната сума, подчерта Мина Андреева. Грешката може би е станала в резултат от обединяването на повече различни числа, които се дискутираха. Във всички официални документи е записана сумата 17 млн. евро, категорична е говорителката на Юнкер.

Песен на Queen - най-позитивната за последните 50 години (видео)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5002801

Песента Don’t stop me now на Queеn беше обявена за най-позитивната песен за последните 50 години, съобщава "Дейли мейл". Психиатъра д-р Джейкъб Джоли от университета в холандския град Грьонинген анкетирал около 2000 души, с цел да разбере коя песен оправя тяхното настроение. Резултатите показват, че хората предпочитат мелодии в по-бързи темпове и

Калфин: Щом бежанците ни заобикалят значи институциите са си свършили работата

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5002803

Заобикалянето на България от страна на бежанците бе окачествено от вицепремиера Ивайло Калфин като добре свършена работа от българските институции. Това той заяви преди конференцията "Бизнес на светло", която се провежда по инициатива на КРИБ с подкрепата на КНСБ. В нея взеха участие финансовият министър Владислав Горанов,
Заобикалянето на България от страна на бежанците бе окачествено от вицепремиера Ивайло Калфин като добре свършена работа от българските институции. Това той заяви преди конференцията "Бизнес на светло", която се провежда по инициатива на КРИБ с подкрепата на КНСБ. В нея взеха участие финансовият министър Владислав Горанов,

Столичанки в повече: Софиянка катастрофира и счупи прешлен в радомирско, почерпена шофьорка спряха трънски полицаи

http://www.zapernik.com/krimi/stolichanki-v-poveche-sofiyanka-katastrofira-i-schupi-preshlen-v-radomirsko_39993/

48-годишна столичанка е пострадала при пътнотранспортно произшествие.

Инцидентът е станал вчера, около 07, 20 ч. на пътя с. Жедна – с. Бобораци, общ. Радомир. Р.Г./48 г./ управлявала лек автомобил Фиат „Пунто”, загубила контрол над возилото и самокатастрофирала в страни от пътя.

Закарана е в МБАЛ „Р. Ангелова” – Перник със съмнение за фрактура на прешлен. Алкохолната й проба се оказала отрицателна. Съставен й е акт за...

Продължава

Забъркан в телефонни измами вилня с нож в Горна Оряховица

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5002818

Циганин от кв.Гарата в Горна Оряховица, забъркан с
Циганин от кв.Гарата в Горна Оряховица, забъркан с "ало" мафията, е арестуван, след като наранил с нож по врата свой съсед. Екшънът се разиграл около 20 часа в сряда пред местна бакалия. Минути преди това мошеникът излязъл от дома си пиян и въоръжен с нож. Забелязал 25-годишния си съсед, който се бил запътил към магазина, за да пазарува.

Бившият съпруг на Радост Драганова: Лъже и кръшка

http://web.barometar.net/81817/

Радост Драганова вбеси бившия си съпруг Явор Златанов. Той недоумява защо тв водещата сипе лъжи по негов адрес в интервютата си. С писмо до столичен всекидневник екссъпругът излива гнева си и голямото разочарование от бившата си. Явор най-много е засегнат от обвинението на Радост, че пускал статии срещу нея от името на други хора. Твърди, […]

"168 часа": Истината за бежанското цунами

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5002443

Безпрецедентната бежанска вълна в Европа след Втората световна война породи множество теории каква е причината това да се случи точно сега и кой има интерес да я предизвика.
Версиите как определени сили искат да контролират неизползвани досега газови находища или да се настанят на териториите, освободени от бежанците,
Безпрецедентната бежанска вълна в Европа след Втората световна война породи множество теории каква е причината това да се случи точно сега и кой има интерес да я предизвика. Версиите как определени сили искат да контролират неизползвани досега газови находища или да се настанят на териториите, освободени от бежанците,

Съдът върна делото срещу четиринадесетте имами

http://www.cross.bg/osnova-obvineni-fakti-1481832.html

/КРОСС/ С разпореждане от 23 септември съдия Кристина Пунтева е прекратила наказателно дело от общ характер, образувано срещу 14 подсъдими, обвинени за проповядване на омраза на религиозна основа, изразяваща се във верска нетърпимост към непрактикуващите и неизповядващите салафитското течение на исляма и пропагандиране на война чрез разпространение на идеите на терористичната организация „Ислямска държава", съобщава пресцентърът на Окръжен съд - Пазарджик. Мотивите на докладчика са, че при изготвяне на обвинителния акт от прокурора в досъдебното производство отново са допуснати съществени нарушения на процесуалните правила, довели до ограничаване на процесуалните права на 11 от 14 от обвиняемите: да разберат въз основа на кои факти и обстоятелства са обвинени в престъпленията, посочени в обвинителния акт; защо са обвинени, че са извършили твърдените престъпления в посочените от прокурора времеви периоди; въз основа на кои факти и обстоятелства прокурорът ги обвинява, че престъпленията, които твърди, че са извършили, са извършени по посочения от него начин (начини). Делото е върнато на Окръжна прокуратура - Пазарджик за отстраняване на допуснатите нарушения. Разпореждането не е окончателно и подлежи на обжалване или протест в 7-дневен срок от съобщаването му на страните пред Пловдивския апелативен съд. Съдия Пунтева е насрочила съдебно заседание за 30 септември от 14 ч

Полицейският шеф Темелков бил подслушван, докато е награждаван от министъра на МВР

http://pik.bg/полицейският-шеф-темелков-бил-подслушван-докато-е-награждаван-от-министъра-на-мвр-news405142.html

Полицейският шеф Темелков бил подслушван, докато е награждаван от министъра на МВР

Полицейският началник на Асеновград Димчо Темелков е бил вече подслушван, когато е бил награден от министъра на МВР с благодарност за отлична работа. Това предположи адвокатката му Зоя Тошкова, имайки предвид съпвадението по време на двете е обстоятелства, предава Марица.бг. Темелков е награден непосредствено преди професионалния празник на полицията на 5 юли тази година, а по данни до момента е бил „закачен” поне 2 месеца преди ареста си.

Мащабната полицейска операция, за която изтичаха парализиращи обществото публични съобщения от МВР и прокуратурата, в крайна сметка се оказа полицейска излагация, и често казано, много ме е срам като юрист за случилото се, каза адвокат Тошкова.

Откровено и умишлено унижение е демонстративното извеждане с белезници на Темелков от служебния му кабинет при ареста му миналата седмица, при положение, че изобщо не се е налагало по този начин да се прави. Но точно това е трябвало да бъде видяно от целия полицейски състав, коментира още тя.

Цяло денонощие Темелков е бил оставен в ареста, без към него да се предяви за какво обвинение е възможно да става дума. Ако мащабната операция в крайна сметка се събира в обвинението за няколко торби орехи, при това брани от дърво на общински терен и със разрешителни от общината като собственик, не знам какво да си мисля, заяви защитничката му. Адвокат Тошкова днес тя е обжалвала наложената му мярка парична гаранция от 2000 лева с аргументи, че същата била процедурно несътоятелна, решението на съда предстои.

Върнаха делото за радикален ислям на прокуратурата

http://frognews.bg/news_98212/Varnaha-deloto-za-radikalen-isliam-na-prokuraturata/

Съдът в Пазарджик прекрати делото срещу 14 души, обвинени в проповядването на омраза на религиозна основа и разпространение на идеите на „Ислямска държава”.

Кънев и Кунева се облизват за независимите държавни регулатори

http://www.bnews.bg/article-141894

Болестното състояние на властовите амбиции на костовистите е техният логичен политически край, който несъмнено ще настъпи на 25 октомври, сочи с свой налази "Труд".

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване