Борисов във Варна: Държим на един аршин за Северен и Южен поток

http://www.moreto.net/novini.php?n=303435

„В енергийната система и диверсификация страната ни разчита на помощта на Европейската комисия за финансиране на интерколекторите. Също държим, когато се разглеждат Северен и Южен поток да бъдат мерени с един аршин“. Това заяви след среща в Резиденция "Евксиноград" с председателя на Европейския съвет Доналд Туск, министър-председателят Бойко Борисов, предаде репортер на Moreto.

Австрия пусна Цецо Гарсона, арестуван за камиона-ковчег

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5035346

Прокуратурата в Монтана освободи от килията арестувания за смъртта на 71 бежанци край Виена Цветан Цветанов, който трябваше да бъде екстрадиран в Австрия.
Прокуратурата в град Айнщат сама е отеглила европейската заповед за арест на Цветанов, съобщи говорителката на Окръжната прокуратура Лилия Илиева.
Прокуратурата в Монтана освободи от килията арестувания за смъртта на 71 бежанци край Виена Цветан Цветанов, който трябваше да бъде екстрадиран в Австрия. Прокуратурата в град Айнщат сама е отеглила европейската заповед за арест на Цветанов, съобщи говорителката на Окръжната прокуратура Лилия Илиева.

Стабилно е състоянието на двамата пострадали в катастрофата във "Витиня"

http://petel.bg/Stabilno-e-sastoyanieto-na-dvamata-postradali-v-katastrofata-vav-Vitinya__129915

Снимка: Булфото, архив Стабилно е състоянието на двамата приети в болница след верижната катастрофа в тунела „Витиня”, съобщи "Фокус"....

Трима са пострадали тежко в катастрофата при Хаинбоаз

http://petel.bg/Trima-sa-postradali-tezhko-v-katastrofata-pri-Hainboaz__129916

Снимка: Булфото, архив Както " Петел.бг" съобщи тежка катастрофа затвори пътя през Хаинбоаз. При инцидента са се ударили две коли и бус....

Необичайни усложнения от ебола се проявиха 9 месеца след заразяването

http://offnews.bg/news/n_1/n_570070.html

Шотландската медицинска сестра, заразена с ебола в Сиера Леоне, отново е била поставена в изолация в Лондон, заради "необичайни късни усложнения" на болестта, съобщи Здравна каса на Шотландия. Тази сутрин Паулин Каферкей и е била транспортирана от университетската болница "Кралица Елизабет" в Глазгоу в Кралската болница в Лондон. 39-годишната Паулин беше заразена с вируса ебола и това не е нова инфекция, подчертават от касата. В Лондон тя ще бъде под контрола на специалисти, които имат опит с пациенти с ебола. Полин е била приета в болница на 6 октомври, след като се почувствала зле.  Според д-р Емили Крайтън състоянието на Паулин е в резултат на усложение от предишната инфекция с вируса ебола. "Рискът за обществото е минимален. Идентифицирахме малък брой хора, които са били в близък контакт с Полин", допълни тя. В началото на годината Паулин Каферкей прекара близо месец в отделението, след като беше диагностицирана с вируса ебола през последните дни на декември 2014 г.

Туниска демократична коалиция спечели Нобеловата награда за мир

http://offnews.bg/news/n_1/n_570099.html

Туниска коалиция от неправителствени организации печели Нобеловата награда за мир, съобщи Ройтерс. Националният квартет за диалог е отличен за неговия „решаващ принос му в прехода на страната към плуралистична демокрация“ в периода след т.нар. Жасминова революция през 2011 година. Това съобщи днес Нобеловият комитет. Решението му е по-скоро изненадващо, тъй като се предполагаше, че вероятни лауреати ще бъдат други личности, включително папа Франциск, Ангела Меркел, канцлер на Германия и Едуард Сноудън. Тази година имаше общо 273 кандидатури за престижното отличие. Както подсказва името му, туниският „квартет“ се състои от 4 национални организации: общ синдикален съюз; конфедерация на индустрията, търговията и занаятите; Туниската лига за човешки права и организация на юристи, припомня Би Би Си. Коалицията е създадена през 2013 година, когато в страната „демократичният процес е бил застрашен в резултат на политически убийства и ширещи се социални вълнения“, по думите на председателката на Нобеловия комитет Каси Кулман Фиве. Наградата ще бъде връчена в Осло на 10 декември т. г. Очаквайте подробности

Режат жици на кабеларка, за да не излъчва интервюта с БСП

http://offnews.bg/news/n_1/n_570107.html

Кандидатът за кмет на БСП за община Белово Стойко Стефанов сигнализира, че върху него и кандидатите на левицата се оказва натиск. Той обясни, че тече процес по късане и сваляне на плакатите на левицата - всеки ден се поставят, през нощта биват премахнати, а кандидатите се заплашват и по телефона, и очи в очи.   „Главният архитект на Белово Драгомир Драганов си позволи да ме заплашва, че ако не се откажа от изборите, ще затвори моя цех”, заяви още  Стефанов. Той обясни и, че при едночасово пряко предаване по местната телевизия "Телекабел", с участието на кандидатите на БСП на 7 октовмри , 15 минути преди началото на излъчването е бил срязан оптичният кабел на телевизия, който захранва община Белово с интернет и кабелна телевизия. Стефанов допълни, че повредата е била отстранена след 1:00 часа през нощта. По думите му са уведомени прокуратурата и полицията, направен е репортаж за случая, който е излъчен по Телекабел, а проваленото предаване ще бъде повторно излъчено, за да може да бъде видяно от хората.

Борислав Гуцанов: Няма да допуснем безразборно строителство върху зелени площи

http://pik.bg/борислав-гуцанов-няма-да-допуснем-безразборно-строителство-върху-зелени-площи-news413899.html

Борислав Гуцанов: Няма да допуснем безразборно строителство върху зелени площи

„Вие помните много добре, че именно БСП беше партията, която застана зад вас и ви подкрепи в протеста ви срещу застрояването пред блок 14 на ул. „Студентска”. БСП беше партията, която ви подкрепи и срещу решението за строеж върху детската площадка над десети пощенски клон. Ние бяхме тези, които подкрепихме хората от „Чайка” срещу плана за застрояването на квартала и благодарение на нашите действия сега в „Чайка” няма багери, пред вашите тераси няма нова кооперация, няма и строеж пред пощата. Винаги сме помагали и ще продължаваме да го правим в името на Варна и спокойния живот на хората”.

Това каза водачът на листата за общински съветници на БСП Борислав Гуцанов на среща с жители от района на ул. „Студентска” в кв. „Левски”. Преди няколко месеца те бяха поредните варненци, излезли на протест, след като стана ясно, че точно пред бл. 14, на детската площадка, има одобрен план за строеж на жилищна сграда. „Няма да допуснем да се строи безразборно и няма да вземаме решения в ущърб на варненци, защото сега, заедно с вас, като всички варненци, ще изплащаме безумно големия заем, изтеглен от г-н Иван Портних, който се украси центъра на Варна, а реални възвръщаеми инвестиции няма”, допълни лидерът на градската организация на БСП.

„Запознат съм много добре с проблемите във вашия район. С общи усилия успяхме да се справим, поне засега с този проблем. Затова една от най-важните точки в предизборната ми кампания е именно борбата с корупцията. Защото това е корупция и то по всички етажи на местната власт. Мога отсега да ви обещая, без значение дали ще ме изберете за районен кмет, докато съм жив, ще ви помагам в това направление, срещу грабителството на гърба на всички хора”, допълни кандидатът за кмет на район „Приморски” Пламен Градинаров. „Нашата надежда е в следващия кмет на Варна проф. Анелия Клисарова. Както и да има повече общински съветници от БСП в следващия общински съвет. Защото тази борба е екипна. Когато сме заедно срещу корупцията, можем да се преборим с нея”, допълни Градинаров.

„Варна беше красив и зелен град, но от години се строи безразборно, без предварителен план. Аз съм категорична, че Варна трябва да е зелена. Строи се върху детски площадки и градинки. Аз поемам задължение към вас, като стана кмет на града, ще въведем зелената карта, изработена на доброволни начала. Тази карта стане ли законна, никой няма да посмее да строи върху зелени площи”. Това каза кандидатът за кмет на Варна проф. Анелия Клисарова, която беше на срещата.

Хората от квартала споделиха много от проблемите си и изразиха надежда, че БСП наистина ще продължи да работи активно за интересите на варненци и няма да допусне безразборното презастрояване в района. Те се интересуваха кога наистина ще бъде построен новия стадион, ще има ли денонощна аптека в квартала, как ще бъде решен проблема с липсата на места за паркиране и има ли наистина шанс Варна най-накрая да се измъкне от дупката, в която пропада през последните години.

 

Храните, които уголемяват бюста

http://curious.actualno.com/Hranite-koito-ugolemjavat-busta-news_500418.html

Всяка жена знае как гърдите се отразяват на околните. Много жени се опитват да направят всичко възможно, за да ги уголемят. От повдигащи сутиени до „магически“ хапчета. Последните изследвания ни показват, че всъщност има няколко вида храни, които могат да помогнат в процеса на уголемяване на гърдите. Причина за малките гърди при жените е хормоналният дисбаланс – когато тестостеронът има по-големи нива в тялото, гърдите са по-малки. Това може да се контролира чрез консумиранет

Диабетът може да бъде овладян с правилно хранене

http://healthy.actualno.com/Diabetyt-moje-da-byde-ovladjan-s-pravilno-hranene-news_500446.html

Диабетът е едно от най- често срещаните социално значими заболявания, у нас над 550 000 души живеят с тази диагноза, децата са над 2000, а най-новият плашещ факт в статистиката е появата на бебета до една година, които вече са болни. Данните изнася Елисавета Котова, председател на Националната асоциация за деца и младежи, болни от диабет и участник в юбилейния 50-ти Конгрес на Българското ендокринологично дружество, който се провежда тези дни в Пловдив, съобщи БГНЕС. С диабет се живее нормално

На 10 октомври изтича крайният срок за заявления за гласуване по настоящ адрес

http://politics.actualno.com/Na-10-oktomvri-izticha-krajnijat-srok-za-zajavlenija-za-glasuvane-po-nastojasht-adres--news_500447.html

На 10 октомври изтича крайният срок, в който избирателите/гласоподавателите могат да подадат заявления за гласуване по настоящ адрес, предаде БГНЕС. Заявленията се подават до общинската администрация по настоящ адрес. Приложение № 12-МИ от изборните книжа за изборите за общински съветници и за кметове; Приложение № 18-НР от книжата за националния референдум. На 10 октомври 2015 г. изтича и срокът, в който гласоподавателите могат да подадат заявление за издаване на удостоверение за гласу

40 души са разпитани за катастрофата в тунела "Витиня"

http://crime.actualno.com/40-dushi-sa-razpitani-za-katastrofata-v-tunela-Vitinja-news_500451.html

Окръжна прокуратура - София образува досъдебно производство за причиняване на смърт и телесни повреди на повече от едно лице вследствие на нарушаване правилата за движение по пътищата. Досъдебното производство е във връзка с тежката катастрофа на 51 автомобила в тунела „Витиня” на 8 октомври, при която загинаха трима души, а 14 бяха ранени. Разследването се осъществява от 10 разследващи полицаи под ръководството на двама наблюдаващи прокурори от Окръжна прокуратура – София, у

Четиричленна престъпна група е задържана при съвместна операция на криминалисти на СДВР и ОДМВР-Перник, проведена под надзора на прокуратурата

http://press.mvr.bg/NEWS/news151009_06.htm

Групата се е занимавала с кражби на автомобили, разфасоването и продажбите на части от тях, съобщиха на брифинг директорът на СДВР ст. комисар Младен Маринов и директорът на ОДМВР-Перник ст.комисар Валентин Бучински
Очаквайте кадри!

Туск: България е пример за опазване на границите, но трябва да гарантира успешна съдебна реформа

http://www.mediapool.bg/tusk-bulgaria-e-primer-za-opazvane-na-granitsite-no-tryabva-da-garantira-uspeshna-sadebna-reforma-news240247.html

Председателят на Европейския съвет Донлад Туск заяви, че България е готова да бъде част от Шенгенското пространство и е най-добрият пример за останалите държави членки в опазването на границите си. Тази висока оценка поне частично компенсира воплите на премиера Бойко Борисов за "несправедливото" отлагане на решението за членството на България в Шенгенската зона. Доналд Туск, който бе приет от Борисов в резиденция "Евксиноград" в петък, изрази личната си подкрепа към България за приемането й в Шенген, но припомни, че за подобна стъпка трябва съгласието на всички страни членки на ЕС. Работим усилено това да се случи, но същевременно България трябва да гарантира, че реформите в съдебната система и борбата срещу корупцията и организираната престъпност ще продължават усилено да се осъществяват, каза Туск. Предложението за приемане на България и Румъния в Шенген трябваше да се разгледа на 8, но в хода на разговора се е разбрало, че Германия не е изразила готовност тази тема да се обсъжда в този момент, съобщи преди два дни вицепремиерът Меглена Кунева. Тогава Румъния е предпочела да се отложи разглеждането на тази точка за времето, когато ще може да се убеди и последната страна. Причината за възраженията на Германия са промяната в шенгенското законодателство, напрежението по границите заради мигрантите и пр. Бойко Борисов заяви след срещата с председателя на Европейския съвет, че България твърдо държи да се създаде зона за сигурност в Сирия и не планира създаването на нови бежански центрове на територията си. Той подкрепи за пореден път турското искане да се създаде буферна зона, но не коментира притесненията на Запада, че така Анкара иска да удари области, контролирани от сирийските кюрди, които Анкара смята като заплаха. ”България подкрепя и държи да се направи тази зона, защото е хубаво тези хора да бъдат държани близо до родните си места”, заяви Борисов. И допълни, че у нас бежански центрове не се предвиждат, тъй като до този момент се справяме със ситуацията. Премиерът благодари на всички гранични служби и офицери, както и на МВР за усилията. България е направила много като напредък за влизането си в Шенген, каза още Борисов. По думите му най-осезаемият начин да се види борбата с контрабандата е чрез приходите в бюджета, които през тази година са се увеличили с 2.3 милиарда лева. По темата за Шенген България доказа, че е много по-добра граница от половината държави в Европа, посочи Борисов. Той допълни, че за него темата вече дори е обидна, при положение, че сме доказали на практика как се справяме. "Когато пожелаят - да ни включат, аз очаквам те самите да разберат колко са несправедливи към българите", каза Борисов. "Обясних и на Доналд Туск какви разходи харчи България, колко пари като командировъчни, транспортни разходи, амортизация на техниката и на армията, и на полицията, и на жандармерията. В този дъжд, в тази кал цяла зима хората при нечовешки условия работят в планините, за да осигуряват сигурността на Шенген”, заяви премиерът. Доналд Туск от своя страна посочи, че България засега се справя добре със ситуацията на границите си и е най-добрият пример за останалите в ЕС. Ние разбираме колко много ресурси използвате, за да ги защитите и за мен това е ясно доказателство, че сте готови да бъдете част от Шенгенското пространство, посочи Туск. Той допълни, че България показва своята ангажираност към европейската солидарност, но също така може да разчита и на подкрепа от ЕС, ако възникнат допълнителни трудности на границите й. Говорейки за бежанската криза в Европа, Донлад Туск каза: "Необходимо е дебатът да се пренасочи от това как да се справим със симптомите към това как да се справим с основните причини за кризата". По думите му вече има общо виждане на държавните и правителствени ръководители на ЕС, че възстановяването на контрола по външните граници на съюза е основна задача. "Това е безспорно условие за ефективна хуманитарна и ефикасна политика в областта на миграцията", каза Туск. Той съобщи, че Европейският съвет ще заседава отново следващата седмица, за да се види какво е направено до момента и да се набележат насоки за работа, което ще включва и засилване на сътрудничеството с Турция. В този контекст Туск окачестви като положителен сигнал предложението за създаване на национално правителство на единството в Либия. "Аз насърчавам всички страни и партии да не пропускат този шанс, защото Либия разполага с прекалено малки възможности за постигане на траен мир", посочи той. На срещата е била обсъдена и енергийната сигурност на Европа, като Борисов настоя, "когато се разглеждат Северен поток и Южен поток подходът да бъде еднакъв за всички държави".

Борисов: Не планираме нови бежански центрове и настояваме за буферна зона в Сирия

http://www.mediapool.bg/borisov-ne-planirame-novi-bezhanski-tsentrove-i-nastoyavame-za-buferna-zona-v-siriya-news240247.html

България твърдо държи да се създаде зона за сигурност в Сирия и не планира създаването на нови бежански центрове на територията си. Това заяви премиерът Бойко Борисов след срещата си с председателя на Европейския съвет Доналд Туск в резиденция "Евксиноград" край Варна. По думите му България се справя добре с охраната на границите си до момента и не са необходими нови центрове. Той подкрепи за пореден път турското искане да се създаде буферна зона, но не коментира притесненията на Запада, че така Анкара иска да удари области, контролирани от сирийските кюрди, които Анкара смята като заплаха. ”България подкрепя и държи да се направи тази зона, защото е хубаво тези хора да бъдат държани близо до родните си места”, заяви Борисов. Доналд Туск от своя страна посочи, че България е готова да е част от Шенгенското пространство и е най-добрият пример за охрана на границите сред всички държави членки на ЕС. Туск каза обаче, че за приемането на страната ни в Шенген е необходима подкрепата на всички страни членки, а България трябва да гарантира, че съдеблната ни система се реформира успешно, а борбата с организираната престъпност и корупцията е ефикасна. Очаквайте подробности.  

Борисов: Не планираме нови бежански центове и настояваме за буферна зона в Сирия

http://www.mediapool.bg/borisov-ne-planirame-novi-bezhanski-tsentove-i-nastoyavame-za-buferna-zona-v-siriya-news240247.html

България твърдо държи да се създаде зона за сигурност в Сирия и не планира създаването на нови бежански центрове на територията си. Това заяви премиерът Бойко Борисов след срещата си с председателя на Европейския съвет Доналд Туск в резиденция "Евксиноград" край Варна. По думите му България се справя добре с охраната на границите си до момента и не са необходими нови центрове. Той подкрепи за пореден път турското искане да се създаде буферна зона, но не коментира притесненията на Запада, че така Анкара иска да удари области, контролирани от сирийските кюрди, които Анкара смята като заплаха. ”България подкрепя и държи да се направи тази зона, защото е хубаво тези хора да бъдат държани близо до родните си места”, заяви Борисов. Доналд Туск от своя страна посочи, че България е готова да е част от Шенгенското пространство и е най-добрият пример за охрана на границите сред всички държави членки на ЕС. Туск каза обаче, че за приемането на страната ни в Шенген е необходима подкрепата на всички страни членки, а България трябва да гарантира, че съдеблната ни система се реформира успешно, а борбата с организираната престъпност и корупцията е ефикасна. Очаквайте подробности.  

Ген. Николай Петров пред "Труд": Електронното здравеопазване ще стопи разходите поне с 30%

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5034082

- Хиляди болни са оставени без специализирани грижи
- Два пъти и половина по-малко плаща НЗОК за пациенти в реанимация

- Г-н генерал, как гледате на идеята на здравния министър д-р Петър Москов чрез пръстов идентификатор да се влиза в болница и да се получават платените от НЗОК лекарства? - Всяка идея за повишаване на контрола е добре дошла.
- Хиляди болни са оставени без специализирани грижи - Два пъти и половина по-малко плаща НЗОК за пациенти в реанимация - Г-н генерал, как гледате на идеята на здравния министър д-р Петър Москов чрез пръстов идентификатор да се влиза в болница и да се получават платените от НЗОК лекарства? - Всяка идея за повишаване на контрола е добре дошла.

Цацаров разпореди цялостна проверка на ръководството на СГП

http://www.mediapool.bg/tsatsarov-razporedi-tsyalostna-proverka-na-rakovodstvoto-na-sgp-news240246.html

Главният прокурор Сотир Цацаров е разпоредил пълна проверка на ръководството на Софийската градска прокуратура (СГП), съобщи "Капитал" в петък, позовавайки се на свои източници в държавното обвинение. Ревизията е мотивирана с "направени констатации за неефективно упражнено ръководство и контрол върху досъдебни производства с предмет корупционни престъпления и престъпления по чл.123 (убийство по непредпазливост - бел.ред.)". Именно резултатите от тези две проверки, проведени преди четири месеца, са накарали ръководството на държавното обвинение да възложи "цялостна проверка на дейността на административното ръководство" на СГП, допълва изданието. Периодът, който ще се инспектира е от началото на миналата година, когато ВСС избра за градски прокурор Христо Динев, до средата на септември. По неофициална информация на Mediapool Динев от доста време е в болнични. Проверката ще обхване организацията на администрацията, процедурите за назначаване на служители, спазването на принципа за случайно разпределение на делата и т.н. Специално внимание ще бъде обърнато на "натовареността на административния ръководител и неговите заместници", като ревизията ще трябва да установи по колко преписки и дела "пряко свързани с прокурорската дейност по същество" са участвали и колко от тях са решили, допълва "Капитал".

53-годишен с мозъчен кръвоизлив стана донор в Търново

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5035340

За пръв път екипи от столични клиники експлантират органите на място
Експлантираха органи на 53-годишен мъж, който изпаднал в мозъчна смърт след тежък мозъчен кръвоизлив в болницата във Велико Търново. Донорът е от лясковското село Добри дял и бил приет в тежко състояние на 6 октомври вечерта. В четвъртък сутрин изпаднал в мозъчна смърт.
За пръв път екипи от столични клиники експлантират органите на място Експлантираха органи на 53-годишен мъж, който изпаднал в мозъчна смърт след тежък мозъчен кръвоизлив в болницата във Велико Търново. Донорът е от лясковското село Добри дял и бил приет в тежко състояние на 6 октомври вечерта. В четвъртък сутрин изпаднал в мозъчна смърт.

Пребиха дядо в центъра на Благоевград за 20 лева

http://pik.bg/пребиха-дядо-в-центъра-на-благоевград-за-20-лева-news413896.html

Пребиха дядо в центъра на Благоевград за 20 лева

Нагъл апаш сътвори поредния грозен обир центъра на Благоевград. Крадецът е пребил 75-годишен дядо, след което е откраднал чантата му, в която имало 20 лева, съобщиха struma.bg.

Вчера в полицията в Благоевград е получен сигнал от 75-годишен мъж, който съобщил, че рано сутринта на 6 октомври в центъра на града неизвестен мъж му е нанесъл удари в областта на главата и гърба и му е отнел чанта от плат, съдържаща мобилен телефон, връзка с ключове, джобно ножче и сумата от около 20 лв., след което избягал в неизвестна посока.

Стойността на нанесената щета е около 70 лева.

По случая е образувано досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 198, ал.1 от НК. Работата продължава.

 

Шофьор без книжка предложи 50 лв. подкуп на полицаи

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5035329

Водач на ситроен без свидетелство за управление се е опитал да подкупи полицаи, съобщиха от областната дирекция на МВР в Пловдив.
46-годишният мъж спрян вчера за проверка вчера около 17, 15 ч. на бул.
Водач на ситроен без свидетелство за управление се е опитал да подкупи полицаи, съобщиха от областната дирекция на МВР в Пловдив. 46-годишният мъж спрян вчера за проверка вчера около 17, 15 ч. на бул. "Копривщица". Освен че нямал книжка, не колата му била с изтекла застраховка и без технически преглед.

Михаил Константинов: На местния вот ще бъдат купени 100-200 хил. гласа

http://www.moreto.net/novini.php?n=303430

И на предстоящите местни избори ще има купуване на гласове, на този ще бъдат купени 100-200 хил. гласа. Тази прогноза направи в предаването „Тази сутрин” експертът проф. Михаил Константинов. Относно скандала с кандидата на ДПС за общински съветник в Самоков - Трайчо Василев, по прякор Пиже, Михаил Константинов коментира, че само в България партиите не показват биографиите на кандидатите си за кметове.

ПЪРВО в ПИК! Заловиха канал за превоз на нелегален спирт към Гърция

http://pik.bg/първо-в-пик-заловиха-канал-за-превоз-на-нелегален-спирт-към-гърция-news413894.html

ПЪРВО в ПИК! Заловиха канал за превоз на нелегален спирт към Гърция

10 000 литра етилов алкохол с алкохолен градус е 96,2 % vol (спирт) задържаха митнически и гранични служители в района на ГКПП Кулата.

На база анализ на риска е проверен товарен автомобил, превозващ по документи дърва за огрев към Гърция. Палетите с дърва се оказват само прикритие и при сканиране на камиона митническите служители установяват, че зад тях има укрита друга стока. При щателната проверка на камиона са открити 10 еднотонни съда със спирт. Дължимият акциз за подобно количество е 105 820 лв.

 Работата по случая продължава, като при съвместна проверка на Агенция „Митници", Гранична полиция и органите на отдел „Противодействие във финансово кредитната система" при СДВР София са установени всички юридически и физически лица, участващи във веригата, като по този начин каналът е преустановен.

 По случая е образувано административно производство. За подобно нарушение се предвижда санкция от над 210 000 лв.

Цветанов: Изберете номер 1 за Виолета Тодорова, за да дойде промяната в община Исперих

http://pik.bg/цветанов-изберете-номер-1-за-виолета-тодорова-за-да-дойде-промяната-в-община-исперих-news413893.html

Цветанов: Изберете номер 1 за Виолета Тодорова, за да дойде промяната в община Исперих

Знам, че всички заедно имаме енергия за промяна, а дъждът, който днес вали в Разградско, е знак, че ще ни върви по вода. Заедно можем да извървим пътя на промяната, защото ГЕРБ е единствената национално отговорна партия, която дава равенство на всички, без значение от пол, етнос и религия. С Ваша подкрепа алтернативата и промяната могат да дойдат и тук - в село Подайва и в Исперих. Това каза председателят на Националния предизборен щаб на ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов пред жителите на село Подайва. Той призова хората да гласуват с номер 1 в бюлетината за Виолета Тодорова – кандидат на ГЕРБ за кмет на община Исперих.

„Моля Ви на агресията да отговаряме с политики и послания, насочени към хората. Всяка година ГЕРБ се очертава като единствена алтернатива в региони като Исперих. Затова съм уверен, че когато сме заедно и се подкрепяме, ще донесем промяната и тук“, каза зам.-председателят на ГЕРБ.

Цветанов даде за пример момче от Самуил, което е студент в Швеция, но се е прибрало в родния си край, за да подкрепя кандидатите на ГЕРБ в региона. „За да останат децата и младите тук, трябва да направим малките населени места привлекателно място за инвестиции и за създаване на нови работни места“, заяви той.

Според Цветан Цветанов основната цел на ГЕРБ на тези избори е да избере достойни хора за кметове и общински съветници, които да постигнат видимите резултати във всички общини. „Когато другите видят какво правим, ще дойдат при нас и ще станем още повече и по-силни“, категоричен бе председателят на Националния предизборен щаб на ГЕРБ.

Виолета Тодорова посочи, че като кмет на Исперих ще сложи край на негативните практики в общината. „Основната политика на ГЕРБ в общините не е да разделя, за да владее, а да обединява – за да успяваме всички заедно“, подчерта кандидатът на ГЕРБ за кмет на Исперих.

Кандидатът на ГЕРБ за кмет на Разград Валентин Василев заяви категоричната си подкрепа за Виолета Тодорова. Той обясни, че екипът на ГЕРБ в област Разград е силен и всички ще работят заедно и след изборите. 

Цветан Цветанов поздрави специално и присъстващите на срещата хора от село Беловец, на които преди години ГЕРБ помогна финансово за ушиване на традиционни

местни носии. 

Под патронажа на д-р Лидия Маринова от ГЕРБ във Варна ще се проведат безплатни прегледи за рак на гърдата

http://pik.bg/под-патронажа-на-д-р-лидия-маринова-от-герб-във-варна-ще-се-проведат-безплатни-прегледи-за-news413889.html

Под патронажа на д-р Лидия Маринова от ГЕРБ във Варна ще се проведат безплатни прегледи за рак на гърдата

Безплатни прегледи и консултации за рак на гърдата ще се проведат в ДКЦ 1 „Света Клементина” под патронажа на д-р Лидия Маринова, кандидат за общински съветник от листата на ПП ГЕРБ. Традиционната инициативата, която ще се състои в рамките на световния месец за борба с рака на гърдата, е провокирана от големия интерес от страна на жените в областта.

         В продължение на 4 дни – от 12 до 15 октомври, прегледите ще извършва доц. д-р Христина Попмихайлова от София. Тя е рентгенолог със специалност мамолог, открила е първия кабинет с мамограф към катедрата по ренгенология в Медицинския университет във Варна.

         Прегледите ще се извършват от 10 до 13 часа в кабинета на управителя на ДКЦ 1 „Света Клементина” д-р Иван Иванов (ст. 205, на втория етаж). Дамите, които вече имат правени изследвания от мамограф, е желателно да носят актуална мамография. 

Мамографията е най-добрата профилактика на рака на гърдата, който е първата причина за смъртност у нас при жените. Специалистите твърдят, че всяка жена над 40 години веднъж годишно трябва да се изследва на мамограф, а най-честата патология се забелязва при жените над 50-годишна възраст.

 

Цветан Цветанов: Изберете номер 1 за Виолета Тодорова, за да дойде промяната в община Исперих

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5035299

Знам, че всички заедно имаме енергия за промяна, а дъждът, който днес вали в Разградско, е знак, че ще ни върви по вода. Заедно можем да извървим пътя на промяната, защото ГЕРБ е единствената национално отговорна партия, която дава равенство на всички, без значение от пол, етнос и религия. С Ваша подкрепа алтернативата и промяната могат да дойдат
Знам, че всички заедно имаме енергия за промяна, а дъждът, който днес вали в Разградско, е знак, че ще ни върви по вода. Заедно можем да извървим пътя на промяната, защото ГЕРБ е единствената национално отговорна партия, която дава равенство на всички, без значение от пол, етнос и религия. С Ваша подкрепа алтернативата и промяната могат да дойдат

Народно читалище взе годишната гражданска награда на Европарламента в България

http://www.dnevnik.bg/evropa/novini_ot_es/2015/10/09/2624986_narodno_chitalishte_vze_godishnata_grajdanska_nagrada/?ref=rss


Да имаш всички европейски закони и институции по примера на европейските, не е достатъчно и винаги има опасност от задкулисие и опасност някой да ги превземе и да определя техния дневен ред, ако няма активно гражданско общество. Това заяви президентът Росен Плевнелие по време на церемонията по връчването на Гражданската награда на Европейския парламент в България.

Българският лауреат тази година е Народно читалище "Бъдеще сега 2006". Организацията работи в сферата на неформалното...

Борисов: България се доказа за Шенген, обидно ми е да поставям темата (видео)

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/10/09/2624954_borisov_bulgariia_se_dokaza_za_shengen_obidno_mi_e_da/?ref=rss


"България доказа, че е много по-добра шенгенска граница от половината държави в Европа и темата дори ми е обидно да я поставям." Това заяви премиерът Бойко Борисов след срещата си с  председателя на Европейския съвет Доналд Тукс във Варна, коментирайки поредното отлагане на членството на страната в Шенген.

"Тя е обидна, при положение че половината държави в Европа се провалиха като шенгенски граници, ние да я поставяме", продължи министър-председателят и уточни, че дори не настоява темата за членството на страната в Шенген да бъде влиза в дневния ред на европейските лидери. "Очаквам те самите да разберат колко са били несправедливи към българите", заяви Борисов.

Като аргумент в полза на казаното той посочи, че напредъкът на страната е видим по приходите от контрабанда в бюджета, които вече надхвърляли 2 млрд. лв.

България защитава изключително добре границата си с Турция и Гърция. За това сме дали много средства и признаваме усилията на правителството на Борисов за опазване на границите, каза Доналд Тукс в изявлението си сред срещата. Той заяви още, че България е готова за Шенген.

"България ще има подкрепата ми за влизане в шенгенското пространство, аз ви уверявам ви в това", каза още председателят на Европейския съвет.

Според него обаче страната ни трябва да реформира съдебната си система и да гарантира борбата с корупцията не само защото такова е желанието на Европа, защото така ще стане по-силна.

Във Варна Тукс съобщи също, че бежанския проблем и миграционният натиск ще бъдат тема на предстоящо заседание през следващата седмица. На него щели да бъдат обсъдени и нови мерки за сътрудничество с Турция.

В изявлението си след днешната среща с Туск Борисов напомни също, че очаква "един аршин за проектите Северен и Южен поток и стриктно спазване на третия енергиен пакет на ЕК". Той отново повтори мнението си, че че "подходът към всички европейски държави - на Север и на Юг трябва да е еднакъв".

Диверсификацията на енергийните доставки за Европа и създаването на надеждна мрежа за пренос на газ, също са били тема на днешния разговор между Туск и Борисов, се разбра от изявленията им.

Цветан Цветанов: Изберете номер 1 за Виолета Тодорова, за да дойде промяната в община Исперих

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5035321

Знам, че всички заедно имаме енергия за промяна, а дъждът, който днес вали в Разградско, е знак, че ще ни върви по вода. Заедно можем да извървим пътя на промяната, защото ГЕРБ е единствената национално отговорна партия, която дава равенство на всички, без значение от пол, етнос и религия. С Ваша подкрепа алтернативата и промяната могат да дойдат
Знам, че всички заедно имаме енергия за промяна, а дъждът, който днес вали в Разградско, е знак, че ще ни върви по вода. Заедно можем да извървим пътя на промяната, защото ГЕРБ е единствената национално отговорна партия, която дава равенство на всички, без значение от пол, етнос и религия. С Ваша подкрепа алтернативата и промяната могат да дойдат

Кандидатът за кмет от БСП Георги Гергов гневен за безхаберието в пловдивското образование

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5035312

Още на първата сесия в следващия мандат групата на БСП ще внесе предложение за специално заседание на местния парламент в Пловдив, посветено на образованието. С това се ангажира кандидатът за кмет и водач на листата с №5 Георги Гергов на среща със учителското съсловие в града на тепетата.
Пред гилдията той изтъкна,
Още на първата сесия в следващия мандат групата на БСП ще внесе предложение за специално заседание на местния парламент в Пловдив, посветено на образованието. С това се ангажира кандидатът за кмет и водач на листата с №5 Георги Гергов на среща със учителското съсловие в града на тепетата. Пред гилдията той изтъкна,

Преустановен е канал за превоз на нелегален спирт към Гърция

http://www.cross.bg/slychaya-slyzhiteli-kamiona-1483695.html

/КРОСС/10 000 литра етилов алкохол с алкохолен градус е 96,2 % vol (спирт) задържаха митнически и гранични служители в района на ГКПП Кулата. На база анализ на риска е проверен товарен автомобил, превозващ по документи дърва за огрев към Гърция. Палетите с дърва се оказват само прикритие и при сканиране на камиона митническите служители установяват, че зад тях има укрита друга стока. При щателната проверка на камиона са открити 10 еднотонни съда със спирт. Дължимият акциз за подобно количество е 105 820 лв. Работата по случая продължава, като при съвместна проверка на Агенция „Митници", Гранична полиция и органите на отдел „Противодействие във финансово кредитната система" при СДВР София са установени всички юридически и физически лица, участващи във веригата, като по този начин каналът е преустановен. По случая е образувано административно производство. За подобно нарушение се предвижда санкция от над 210 000 лв.

Короните на български владетели – в НИМ до Коледа

http://www.vesti.bg/razvlechenia/kultura/koronite-na-bylgarski-vladeteli-v-nim-do-koleda-6043574

Короната на първото българско царство е била взета от византийците, а короната на цар Калоян е попаднала в турски ръце и вероятно е унищожена. Затова ще бъдат изработени копия с материали, дарени на музея

Нова драма! ТИР препречи движението между Враца и Монтана

http://pik.bg/нова-драма-тир-препречи-движението-между-враца-и-монтана-news413890.html

Нова драма! ТИР препречи движението между Враца и Монтана

ТИР с чужда регистрация се е преобърнал на пътя Монтана - Враца в района на село Краводер, пише tribali.info.

При поредния инцидент, който е станал към 9 часа тази сутрин, няма пострадали.

Огромни колони от автомобили са се образували и в двете посоки на пътя. Стотици хора, пътуващи от и към Монтана, изчакват шосето да бъде освободено.

По данни на полицията в Монтана единственият начин е шофьорите да преминават през Криводол.

Депутатите приеха на първо четене промените за БУЛСТАТ

http://www.dnevnik.bg/biznes/2015/10/09/2624963_deputatite_prieha_na_purvo_chetene_promenite_za_bulstat/?ref=rss


Парламентът прие на първо четене промени в Закона за регистър БУЛСТАТ, внесени от Министерския съвет, съобщи БТА.

Със законопроекта се въвеждат мерки за намаляване на административната тежест върху гражданите и бизнеса чрез изграждането на цялостна електронизация на регистър БУЛСТАТ. Целта е регистърът да стане напълно електронен.

Предвижда се въвеждане на задължение за държавните органи, органите на местното самоуправление и на местната администрация, хората, на които е...

Бюджет 2016 залага на инфраструктура и образование, дефицитът – до 2%

http://www.mediapool.bg/byudzhet-2016-zalaga-na-infrastruktura-i-obrazovanie-defitsitat-do-2-news240245.html

Инфраструктура и образование са основните приоритети в Бюджет 2016 г. Целта е ограничаване на дефицита до около 2 на сто от брутния вътрешен продукт. Това заяви финансовият министър Владислав Горанов в парламента, след като започна консултациите с парламентарните групи по рамката на бюджета. Това е намаление с около 1% на заложения дефицит спрямо тазгодишния бюджет. От 2009 г., когато ГЕРБ дойде на власт за първи път, държавните бюджети на страната са на дефицит. "За мен е важно да престанем да трупаме дългове. Знаете, че всеки лев дефицит е нов дълг.  Аз ще предложа ограничаване на дефицита в следващата година до около 2% от брутния вътрешен продукт", каза Владислав Горанов. Проектобюджетът за следващата година ще бъде внесен до края на октомври в Народното събрание. Всички партии, които подкрепят правителството, ще вземат участие в консултациите в Министерството на финансите през следващата седмица. Владислав Горанов разговаря с парламентарната група на Патриотичния фронт в парламента и след срещата съобщи, че за него приоритети са образованието и инфраструктура, като се търси максимално добър баланс между двете области. "Знаете, че ГЕРБ иска да развива инфраструктурата, за мен освен тази част, ако може да се каже от хардуера, трябва да се инвестира и в образованието най-вече като се харчи повече и по-ефективно", каза Горанов. Министърът обаче уточни, че повечето от партиите, подкрепящи управлението, искат по-голям ресурс за секторите "Отбрана" и "Сигурност". "Затова, ако се очертае такъв приоритет, очевидно ще има повече пари там. Не съм сигурен дали това трябва да е българският национален приоритет", добави Горанов. Той допълни, че се работи за осигуряването на 50 млн. лв. в бюджета за коледни и великденски надбавки за пенсионерите. Патриотичният фронт настоява за повече средства за отбрана, МВР и образование, съобщи след разговорите председателят на групата Валери Симеонов. Той похвали финансовия министър, че иска да съгласува предварително параметрите на бюджета с партиите от управлението.

Кандидатът за кмет от БСП Георги Гергов гневен за безхаберието в пловдивското образование

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5035301

Още на първата сесия в следващия мандат групата на БСП ще внесе предложение за специално заседание на местния парламент в Пловдив, посветено на образованието. С това се ангажира кандидатът за кмет и водач на листата с №5 Георги Гергов на среща със учителското съсловие в града на тепетата.
Пред гилдията той изтъкна,
Още на първата сесия в следващия мандат групата на БСП ще внесе предложение за специално заседание на местния парламент в Пловдив, посветено на образованието. С това се ангажира кандидатът за кмет и водач на листата с №5 Георги Гергов на среща със учителското съсловие в града на тепетата. Пред гилдията той изтъкна,

Лагард: Очакванията за развитието на китайската икономика не са толкова мрачни

http://econ.bg/Новини/Лагард-Очакванията-за-развитието-на-китайската-икономика-не-са-толкова-мрачни_l.a_i.699682_at.1.html

Очакванията за развитието на китайската икономика не са изцяло мрачни. На това мнение е ръководителят на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин...

10 000 деца са изведени от институциите в България за последните 10 години

http://pik.bg/10-000-деца-са-изведени-от-институциите-в-българия-за-последните-10-години-news413881.html

10 000 деца са изведени от институциите в България за последните 10 години

Около 10 000 деца са изведени от институциите в България през последните 10 години, с което процесът по деинституционализация в страната отчита сериозен напредък. Това отбеляза новият представител на УНИЦЕФ за България Мария Хесус Конде при първата си среща с вицепремиера и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин, съобщиха от МТСП.

„Надявам се продуктивното сътрудничество между Социалното министерство и УНИЦЕФ, насочено към подобряване на качеството на живот на децата, намаляване на неравнопоставеността и насърчаване на социалното включване на младежите да продължи все така успешно“, каза министър Калфин.

Усилията на Министерството на труда и социалната политика са насочени към извеждането на децата от институциите, развитието на социални услуги и осигуряване на по-гъвкавото им финансиране. По данни на Министерството, за последните 5 години децата в специализирани институции са намалели тройно. В момента 1 836 деца са настанени в 81 специализирани институции. Същевременно за същия период, са се увеличили двойно предоставяните социалните услуги.

През 2015 г. те са 459 за над 11 700 потребители. За предоставянето на интегрирани услуги за ранно детско развитие значителна роля ще има и новата Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014 – 2020 г. Министър Калфин и Мария Хесус Конде обсъдиха и подготовката на новия двугодишен работен план за изпълнение на Плана за действие към Програмата на УНИЦЕФ в България за периода 2013-2017 г. В него са залегнали области като деинституционализация, ранно детско развитие, подкрепа на уязвимите деца и тези с увреждания, реформа в младежкото правосъдие и образователната система. 

Работещо осветление и ремонт на улиците в кварталите обеща кандидатът на ГЕРБ за кмет на Кърджали Илия Илиев

http://pik.bg/работещо-осветление-и-ремонт-на-улиците-в-кварталите-обеща-кандидатът-на-герб-за-кмет-на-к-news413886.html

Работещо осветление и ремонт на улиците в кварталите обеща кандидатът на ГЕРБ за кмет на Кърджали Илия Илиев

Да реши въпроса с неработещото от години улично осветление поискаха от бъдещия кмет Илия Илиев жителите на кърджалийския квартал „Студен кладенец“.

„Предимно възрастни хора сме, а вечер е тъмно като в рог“, оплакаха се обитателите на един от най-големите блокове - „Стара планина“, които споделиха, че многократно са писали жалби до общината, но са получили единствено празни обещания.

Илия Илиев и кандидатите за общински съветници от листата на ГЕРБ Славка Кандилова, Гроздан Колев, Ангелина Костова, Руслан Терзиев, Алла Маркова, Димитър Стоянов и Севим Сали разговаряха с десетки жители на кв. „Студен кладенец“ и получиха тяхната подкрепа за вота на 25 октомври.

Основните проблеми, които те формулираха пред тях и за чието решаване поискаха съдействието им, са лошата улична настилка, задръстените шахти, недостига на детски площадки, порутеното бивше общежитие. Обитателите на бл. „Язовирски“ благодариха на Илиев за решаването на дългогодишния проблем с отпадните води, които заливаха мазетата на блока. 

Осигурява топъл обяд на 85 нуждаещи се в Община Бяла

http://www.moreto.net/novini.php?n=303412

За седма поредна година в Община Бяла се предоставя социалната услуга „Обществена трапезария“, финансирана от Фонд „Социална закрила“, към Министерство на труда и социалната политика и общинския бюджет. Обществената трапезария осигурява топъл обяд на 85 жители на общината, научи Moreto.

Професор Георги Цанков: Не туризмът, невежеството убива гората

http://pik.bg/професор-георги-цанков-не-туризмът-невежеството-убива-гората-news413884.html

Професор Георги Цанков: Не туризмът, невежеството убива гората

Дебатите за опазването на българската гора, особено в планинските райони, през последните дни отново са на дневен ред. Причината е наближаващото приемане на новия План за управление на Природен парк „Витоша“. За пореден път се появи въпросът: „Възможно ли е балансирано развитие на зимния и летния планински туризъм у нас?“

Проф. Георги Цанков, един от най-добрите учени в областта на горското стопанство, чийто разработки до днес са основополагащи в сектора. Техният брой е над 350 и под формата на научни и научно-приложни статии са намерили място в стотици сборници и периодични издания на руски, английски, испански и немски език.

В далечната 1982 година професорът е избран за председател на Постоянната комисия за биологична защита на горите към Източнопалеарктичната секция на Международната организация за биологична борба с вредителите. Дейността на проф. Цанков продължава и през следващите години. Дълги години е работил в Института за гората към Българската академия на науките. Вижте какво казва пред "Труд" професор Георги Цанков за състоянието на горите у нас и за тяхното бъдеще.

- Проф. Цанков, какво е състоянието на българската гора в националните и природните паркове?

- Например смърчът е основният дървесен вид на Витоша. Заради това в природния парк бе създаден биосферният резерват „Бистришко бранище“. Там имаше много добри условия смърчът да бъде запазен. Преди години в „Бистришко бранище“ имаше смерч, при който бяха повалени около 20 000 кубика. На базата на нашия опит и на този на други страни препоръчах от тези кубици да се добие дървесината, за да се извадят от резервата. Причината - да не се размножи един от основните вредители – короядът типограф, който може да причини загиване на смърча и в „Бистришко бранище“, и извън него. Тогава се позоваха на закона, според който в тези резервати трябва да се извършва само наблюдение и да няма човешка намеса. Взе се решение да се забрани изваждането на 20-те хиляди кубически метра.

- И какво се случи?

- В резултат в тази дървесина се размножи корояд, който причини загиване на много голяма част от смърча в биосферния резерват и в зоната извън него. Направих ново предложение - всяка пролет прясно повалените дървета първоначално да бъдат установявани от горските служители, а после да се изваждат от насажденията, за да не продължава да се размножава короядът типограф. За голямо съжаление и тази мярка не бе възприета. Самото изсъхване на смърчовите дървета става на групи - тези места се наричат короядни петна. Ако те бяха отсечени, след като са нападнати от вредителите и изнесени, то развиващият се в тях корояд нямаше да излети и да нападне здравите стволове.

- Какъв е резултатът от това бездействие на институциите и управата на природния парк?

- Смърчът на Витоша е намалял драстично, короядните петна са масово явление. Вече е реална опасността за този вид гори в Пирин, Родопите, Рила, защото и там има повалени от вятъра дървета. Те остават сред насажденията и са източник на корояд. Преди промените през 1989 година имаше постановление на Министерския съвет, съгласно което се разрешаваше от горите да се изважда така наречената суха и паднала маса. Годишно един милион кубическа метра иглолистна дървесина се събираше. Така, от една страна, тя се оползотворяваше, а от друга - не оставаше да гние и да се развиват в нея корояди. Сега няма такова постановление. Не се следва линия за добив от изгнилата маса. Така се появи заплахата от размножение на корояди, които ще убият нашите иглолистни гори. Не само на Витоша, а във всички наши планини.

- Защо през всички тези години никой не е предприел мерки?

- Ами, просто не се върши необходимото. Всичко се оставя на лесозащитните станции. Това са органи на Изпълнителната агенция по горите, които навремето бяха създадени като звено между науката и практиката. В тяхната дейност и сега участват и научни сътрудници, и хора от горските стопанства. Сега горските стопанства следва да изваждат прясно повалените смърчови дървета и тези с короядните петна, преди от тях да са излетели заселелите ги корояди. Да се извършват лесовъдските мероприятия по поддържане на санитарното състояние на иглолистните ни гори.

- Тоест състоянието на горите у нас не е добро?

- Изобщо не е.

- Как би повлияло на горите в планините развитието на туризма? Възможно ли е балансирано модернизиране на този сектор, без да се засяга флората?

- Напълно е възможно, ако се вземат съответните мерки. Вследствие на тях здравословното състояние на нашите гори може да се поддържа на много добро ниво.

- В дългогодишната си работа сте имали досег с опита на другите държави в опазването на гората. Какво правят „навън“?

- Спомням си случай от Норвегия, подобен на този в „Бистришко бранище“. Но там повалените дървета бяха много повече - от порядъка на 500 000 кубика. Хората взеха мерки, изнесоха дървесината и спряха заразата. Природата винаги ни изненадва, въпросът е да се реагира своевременно. Това показва световният опит.

- Възможно ли модернизацията на съоръжения за туризъм да съсипе гората?

- Всяка човешка намеса влияе нa екологията. Но и не можем да сме противници на туризма. Така че е напълно постижимо той да „влезе“ в гората и в същото време тя да остане в добро състояние. Няма как да очакваме, че туризмът, организиран по правилния начин, не може да съществува. В горите може да се развива туризъм. Не той ги убива, а липсата на мерки.

Василева: Не очакваме санкции от Съда на ЕС за вятърните паркове в Калиакра

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/vasileva-ne-ochakvame-sankcii-ot-syda-na-es-za-viatyrnite-parkove-v-kaliakra-203816/

Генералният адвокат по делото се е произнесъл със становище за свиване на обхвата на претенциите, съобщи екоминистърът

Видео: Новините в 100 секунди

http://www.dnevnik.bg/video/2015/10/09/2624935_video_novinite_v_100_sekundi/?ref=rss




Рубриката на БНТ "Новините в 100 секунди" можете да гледате и на "Дневник.бг". Емисията се подготвя специално за интернет.

Акцентите от новините в 12 часа:

Няма опасност за живота на пострадалите при жестоката катастрофа на Витиня.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск е обсъдил снощи с премиера Бойко Борисов бежанската криза в Европа.

От днес започва квотното разселване на мигранти в Европейския съюз.

Франция е...

Тунизийска организация спечели Нобеловата награда за мир за 2015 г.

http://www.mediapool.bg/tuniziyska-organizatsiya-specheli-nobelovata-nagrada-za-mir-za-2015-g-news240244.html

Тунизийският квартет за национален диалог е тазгодишният носител на Нобеловата награда за мир, съобщиха световните агенции. Наградата се присъжда "заради неговия решителен принос за изграждане на плуралистична демокрация в Тунис в навечерието на Жасминовата революция през 2011 г". Сред номинираните за най-престижната награда бяха папа Франциск и германският канцлер Ангела Меркел Наградата е връчвана 95 пъти от 1901 г. до 2014 г. на 128 лауреати, 16 от които - жени. Очаквайте подробности.  

Поставят камера на кръстовище убиец край Търново след протести

http://petel.bg/Postavyat-kamera-na-krastovishhe-ubiets-kray-Tarnovo-sled-protesti__129913

Снимка: Булфото, архив Започнаха изкопните дейности за поставянето на стационарна камера за контрол на скоростта до с. Джулюница на...

Даниел Панов: Продължаваме с преобразяването на кварталите

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5035281

ДИМА МАКСИМОВА
Санирането на 15 панелни блокове започва напролет
Преобразяването на кварталите във Велико Търново ще продължи, обяви Даниел Панов на среща с жители на кв. „Бузлужда”. Досегашният кмет и кандидат на ГЕРБ за втори мандат подчерта, че дейностите са заложени с проекти по Интегрирания план за градско възстановяване и развитие,
ДИМА МАКСИМОВА Санирането на 15 панелни блокове започва напролет Преобразяването на кварталите във Велико Търново ще продължи, обяви Даниел Панов на среща с жители на кв. „Бузлужда”. Досегашният кмет и кандидат на ГЕРБ за втори мандат подчерта, че дейностите са заложени с проекти по Интегрирания план за градско възстановяване и развитие,

Франция с нови удари срещу Ислямска държава

http://www.cross.bg/frantziya-siriya-durzhava-1483696.html

/КРОСС/ Франция нанесе нови удари по цели на Ислямска държава в Сирия, съобщи министърът на отбраната Жан-Ив льо Дриан. За втори път Франция нанася удари по Ислямска държава в Сирия. Атаката е била насочена срещу тренировъчна база в Ракка в северната част на страната.Това не е последният удар, заяви пред радио Юроп 1 френският министър на отбраната Той отказа да съобщава данни за евентуални загинали, но увери, че целта е постигната." Ударихме, защото знаехме, че в Сирия, специално в района на Ракка има центрове за чуждестранни бунтовници, чиято мисия не е да се бият за ИДИЛ в Леванта, а да идвам във Франция и Европа за да извършват атентати, обясни министърът. Нашият основен противник и ИДИЛ, настоя още той. Определяйки същевременно сирийския президент Асад като враг номер едно на своя народ и отправна точка на хаоса. 80 до 90 % от руските военни действия в Сирия не визират Ислямска държава, а сигурността на Асад, отсече още той.  

България е между Катар и Камерун в световния баскетбол

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/10/09/2624956_bulgariia_e_mejdu_katar_i_kamerun_v_svetovniia/?ref=rss


Българският мъжки национален отбор по баскетбол се смъкна на 51-о място в световната ранглиста на ФИБА, която беше обновена след приключването на континенталните първенства.

Отборът, който тази година беше разпуснат поради липсата на изяви, е загубил две места в сравнение с миналото издание. Сега е разположен между 50-ия Катар и 52-ия Камерун.

В Европа българският състав се намира на 22-о място от 29 отбора, а успокояващото е, че е между значително по-качествени състави...

Бъчварова обобщи къде има най-много сигнали за купуване на гласове

http://crime.actualno.com/Bychvarova-obobshti-kyde-ima-naj-mnogo-signali-za-kupuvane-na-glasove-news_500441.html

Към момента сме получили 75 сигнала за нарушение на изборния процес. Това каза вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова по време на среща в парламента, свързана с продаването и купуването на гласове и нарушения на изборното законодателство, предаде Агенция „Фокус“. До момента сме получили 75 сигнала за нарушаване на изборния процес и 12 оперативни сигнала – 7 в Хасково, по 2 във Варна и Видин и един в Плевен. Преписките, получени от Прокуратурата, са 14 &

US танкове и бойни машини идват у нас за общо учение

http://society.actualno.com/US-tankove-i-bojni-mashini-idvat-u-nas-za-obshto-uchenie-news_500444.html

Съвместно българо-американско учение ще се проведе на полигон "Ново село" от 20 октомври до 15 декември, съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната. В подготовката ще участват около 200 души личен състав от Сухопътните войски на САЩ, 10 танка, 20 бойни машини на пехотата и три 155-мм артилерийски системи. Транспортирането на оборудването и състава на участващите части започва още през следващите дни, като се очаква те да пристигнат в България в периода 15-17 октомври. От бълг

Кандидати за общински съветници от ГЕРБ обсъждат бъдещи проекти в Меден рудник и Крайморие

http://pik.bg/кандидати-за-общински-съветници-от-герб-обсъждат-бъдещи-проекти-в-меден-рудник-и-крайморие-news413882.html

Кандидати за общински съветници от ГЕРБ обсъждат бъдещи проекти в Меден рудник и Крайморие

Срещите на кандидатите за общински съветници от ГЕРБ с жителите от различните населени места в Бургас продължават. Поредната открита дискусия се проведе в пенсионерски клуб „Ленко” в Зона Г на комплекс „Меден рудник”, който е оказа малък за всички желаещи да се запознаят с програмата за управление на Димитър Николов. Пеньо Мечков, Татяна Михайлова, Руслан Карагьозов, Стойчо Чайков и Велина Арнаудова обсъдиха с възрастните хора бъдещи проекти в комплекса, дейността на пенсионерските организации в Бургас и проблеми, свързани с населеното място.

„Няма как да премълчим благодарностите си към общинските съветници от ГЕРБ, към Димитър Николов и териториалният директор Магдалена Манолова, защото през последните години „Меден рудник” и зона Г в частност се промениха. Те винаги са с лице към пенсионерите, подкрепят ни и не идват да чуят проблемите ни само по избори”, заяви Димо Богданов, председател на пенсионерския клуб. По време на срещата стана ясно, че ще бъде решен дългогодишен проблем на членовете на клуб „Втора младост” в Зона А. След ремонт на две от помещенията в кметството възрастните хора ще могат да провеждат срещите си там в подобрени условия. Предстои и ремонт на подлеза на бул. „Захари Стоянов”.

„Ние сме един отбор от съветници, които застават зад кмета Николов, за да продължат да се осъществяват проектите в Бургас. Ще продължи облагородяването на междублоковите пространства – добър пример е това, което се прави в момента в Зона Б около блоковете 53-55. Там с европейски средства цялото пространство се преобразява. Предстои изграждането на многофункционален спортен комплекс на открито в „Меден рудник“. Той ще се намира на мястото на старото пресушено блато, в близост до обръщалото на автобусите. Насърчаваме вашата културна самодейност и при обсъждане на новия бюджет за 2016 г. ще обърнем още повече внимание за нуждите на пенсионерски клубове. Знаете, че субсидията беше увеличена няколко пъти през мандата ни на управление. Ние работим за всички жители на Бургас и те сами виждат резултатите”, коментира Руслан Карагьзов.

Магдалена Манолова допълни, че продължават ремонтите на улици в Зона Г, поставянето на ново улично осветление, както и се работи по проект за ново игрище за деца. Възрастните хора благодариха за новите автобуси, получени чрез мащабния проект за Интегриран градски транспорт, които използват всекидневно. Те поставиха въпроси за допълнителни облекчения при закупуване на карти за градския транспорт, възможности за промени в маршрута, изграждане на нови тротоари и разкриването на аптека в района.

Предизборната среща с избиратели се проведе и в кметството на квартал Крайморие. Водачът на листата Димитър Людиев, заедно с кандидатите за съветници Панайот Жечков, Калчо Белов и Живко Иванов, представиха програмата на ГЕРБ за развитието на Бургас в следващите четири години пред изпълнилите залата крайморци.

Местните хора предадоха на Димитър Людиев подписка за намаляване на патентния данък за места за настаняване до 20 стаи в обекти с 1 или 2 звезди. Кандидатите на ГЕРБ коментираха, че поради краткия туристически сезон подобно намаление на таксата е удачно и ще увеличи събираемостта на местните данъци в крайморския квартал. Другите искания на крайморци бяха свързани с разширение на централната улица, поставяне на повече контейнери за смет, заграждения срещу вятъра на детския кът и спортни уреди.

Кандидатите за общински съветници поканиха местните рибари на следваща среща, на която да бъде обсъдено изграждането на малък кей за приставане на лодки в най-южния край на крайморския плаж.

 

Екскметът на Елена и братовчед на Кристалина Георгиева сред катастрофиралите на Витиня (обновена)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5035074

Дилян Млъзев вадил жена и момичето от смачкана кола
Претендентът за втори кметски мандат в Елена Дилян Млъзев е сред катастрофиралите в тунела на Витиня в четвъртък. Досегашният градоначалник, който се прочу с това, че е братовчед на еврокомисар Кристалина Георгиева, не е пострадал и е убеден, че Господ го е запазил.
Дилян Млъзев вадил жена и момичето от смачкана кола Претендентът за втори кметски мандат в Елена Дилян Млъзев е сред катастрофиралите в тунела на Витиня в четвъртък. Досегашният градоначалник, който се прочу с това, че е братовчед на еврокомисар Кристалина Георгиева, не е пострадал и е убеден, че Господ го е запазил.

Проф. Пантев: Не за пръв път има политически мотив при присъждането на Нобелова награда

http://www.cross.bg/nagrada-nobelova-pantev-1483693.html

/КРОСС/ Тазгодишната Нобелова награда за литература бе присъдена на беларуската писателка и журналистка Светлана Алексиевич. Поредица от статии и интервюта в „Нойе Цюрхер Цайтунг" и „Ди Цайт" бяха публикувани на страницата на Дойче Веле, където тя силно критикува руското общество. За коментар по темата репортер на агенция "КРОСС" се свърза с българския историк проф. Андрей Пантев. Проф. Пантев, изказванията против Русия на тазгодишната носителка на Нобелова награда за литература Светлана Алексиевич отговарят ли на реалността, или съдържат умишлена пропаганда?Доколкото знам, не за пръв път има политически мотив при присъждането на тази награда, защото не може току-така от нищо да се получи. Още повече, че по мои наблюдения тази авторка е била номинирана и преди. Не изключвам да има пропаганда, макар че не мога да гадая, но несъмнено това е допринесло за това присъждане. Защо според Вас е тази цялата демонстрация на омраза към Русия?Русия не е обичана още от княжески и царски времена. Нейното икономическо развитие, огромни ресурси, нейното православно развитие, което често се приема обратно на християнството, са нещата, които са причина за цялата тази русофобия. Има омраза към нея, не заради болшивизъм, а защото Русия се държи различно от останалите велики сили. Съществува една ирационална реакция от край време и множество възражения към този съюз

Даниел Панов: Продължаваме с преобразяването на кварталите

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5035261

Санирането на 15 панелни блокове започва напролет
Преобразяването на кварталите във Велико Търново ще продължи, обяви Даниел Панов на среща с жители на кв. „Бузлужда”. Досегашният кмет и кандидат на ГЕРБ за втори мандат подчерта, че дейностите са заложени с проекти по Интегрирания план за градско възстановяване и развитие,
Санирането на 15 панелни блокове започва напролет Преобразяването на кварталите във Велико Търново ще продължи, обяви Даниел Панов на среща с жители на кв. „Бузлужда”. Досегашният кмет и кандидат на ГЕРБ за втори мандат подчерта, че дейностите са заложени с проекти по Интегрирания план за градско възстановяване и развитие,

Тунизийската организация за национален диалог е носител на Нобеловата награда за мир

http://www.cross.bg/nagrada-dialog-organizatziya-1483694.html

/КРОСС/Тунизийската организация за национален диалог е носител на Нобеловата награда за мир. Наградата е присъдена за „решителен принос в изграждането на демокрация в Тунис след Жасминовата революция през 2011 година", отбелязват в мотивите си от Норвежкия Нобелов комитет. Сред номинираните за най-престижната награда бяха папа Франциск и германският канцлер Ангела Меркел.  

Адвокат Дяко Дяков: В Пловдив балотажът е сигурен, ББЦ ще има решаваща роля в него

http://www.bnews.bg/article-142404

Участието ми в Общинския съвет на града е напълно осъзнато решение на човек, който се занимава 20 години с обществено политическа дейност.

За първи път през юли износът за ЕС намалява с 0.5% спрямо същия месец на 2014 г.

http://www.mediapool.bg/za-parvi-pat-prez-yuli-iznosat-za-es-namalyava-s-05-spryamo-sashtiya-mesets-na-2014-g-news240243.html

За първи път през тази година през юли износът на български стоки и суровини за страните от ЕС намалява с 0.5% спрямо същия месец на 2014 г. и възлиза на 2.6 млрд. лв. През първите шест месеца на годината Националната статистика (НСИ)отчиташе всеки месец ръст на износа. Така общо за седемте месеца на годината износът на България за ЕС се увеличава с 10.1% спрямо същия период на 2014 г. В периода януари – юли за изнесени стоки и суровини за 16.8млрд. лева. Основни търговски партньори за страната ни остават Германия, Италия, Румъния, Гърция, Франция и Белгия. Те формират 70.6% от износа за държавите от ЕС.   Най-голям ръст при износа през първите седем месеца от годината има в секторите „Необработени материали, негодни за консумация,без горива” (17.2%) и „Химични вещества и продукти“ (16.5%). Спад се наблюдава при безалкохолни и алкохолни напитки и тютюна (6.8%). Вносът на България от ЕС  се увеличава с 8.5%през първите седем месеца на годината спрямо същия период на 2014 г. и е на стойност 19.2 млрд. лв. Най-много стоки са внесени от Германия, Италия, Румъния, Испания и Гърция. Само през юли вносът се увеличава с 12.2% спрямо същия месец на предходната година и възлиза на 3.1 млрд. лв. Най-голямо процентно увеличение е отчетено при вноса на безалкохолни и алкохолни напитки и тютюн (17.7%) и при необработените материали, негодни за консумация без горива (16.5%). Най-голямо намаление се наблюдава при минералните горива, масла и подобни продукти (25.8%). Външнотърговското салдо на България с ЕС за периода януари - юли 2015 г. е отрицателно и е на стойност 2.4 млрд. лева. По цени FOB/FOB (след елиминиране на разходите за транспорт и застраховки при внос на стоки) салдото също е отрицателно и е в размер на 1.1 млрд. лева, сочат данните на НСИ.

"Спайс гърлс" и "Бекстрийт бойс" планират общо турне

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2015/10/09/2624939_spais_gurls_i_bekstriit_bois_planirat_obshto_turne/?ref=rss


Най-популярните момичешка и момчешка група на 90-те - британките "Спайс гърлс" (Spice Girls) и американците "Бекстрийт бойс" (Backstreet Boys) планират общо турне през 2016 г., предава БТА.

Поводът е 20-годишнината от излизането на големия хит на британската дамска формация Wannabe, което "Спайс гърлс" смятат да отбележат със серия концерти. Към тях обаче няма да се присъедини най-популярната им членка към този момент - съпругата на футболиста Дейвид Бекъм Виктория. 
...

Планирани прекъсвания на електрозахранването на територията на Пернишка област, обслужвана от ЧЕЗ, за периода 12-16 октомври 2015 г.

http://www.zapernik.com/biznes/planirani-prekusvaniya-na-elektrozahranvaneto-na-teritoriyata-na-pernishka-oblast-obslujvana_40161/

Уважаеми клиенти,

ЧЕЗ осъществява амбициозна инвестиционна програма за подобряване на услугите за своите клиенти. Компанията всекидневно извършва дейности, свързани с изнасяне или рециклиране на електрически табла, ремонт на съоръжения по електрическите мрежи средно и ниско напрежение, присъединяване на клиенти, кастрене, профилактика на трафопостове и други. Успешната реализация на тези мерки налага кратковременни прекъсвания на електрозахранването.

Планираните изключвания...

Продължава

Опашката на ГКПП "Дунав мост" расте

http://news.ibox.bg/news/id_1640734384

Реконструкцията на Дунав мост ще приключи до средата на декември

Г. Гешев: Заради ниските лихви финансирането чрез борсата струва доста по-малко

http://www.investor.bg/novini/416/a/g-geshev-zaradi-niskite-lihvi-finansiraneto-chrez-borsata-struva-dosta-po-malko-203802/

Инициативата за Съюз на капиталовите пазари доказва, че те не са само за най-големите компании, коментира ръководителят „Международни финансови пазари“ в ЕЛАНА

КЗП санкционира онлайн търговец за скрити условия на промоция

http://www.moreto.net/novini.php?n=303425

Комисията за защита на потребителите (КЗП) санкционира интернет търговец за умишлено премълчаване на важно условие, без изпълнението на което клиентите му не могат да се възползват от анонсирана от него отстъпка от 35% при онлайн поръчка на храна.

Ваня Кастрева инспектира учениците по програма "Нов шанс за успех"

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5035234

Заместник-министърът на образованието Ваня Кастрева посети СОУ
Заместник-министърът на образованието Ваня Кастрева посети СОУ "Св. Кирил и Методий", село Крупник, Благоевградско по проект "Нов шанс за успех". В проекта участват 16 455 ученици.Кастрева провери лично споспобностите на 16 ученици на възраст от 22 до 45 години дали могат сами успешно да попълнят молба за работа като шивачи и строители.

Къде спират тока?

http://frognews.bg/news_99421/Kade-spirat-toka/

ЧЕЗ осъществява амбициозна инвестиционна програма за подобряване на услугите за своите клиенти. Компанията всекидневно извършва дейности, свързани с изнасяне или рециклиране на електрически табла, ремонт на съоръжения по електрическите мрежи средно и ниско напрежение, присъединяване на клиенти, кастрене, профилактика на трафопостове и други. Успешната реализация на тези мерки налага кратковременни прекъсвания на електрозахранването.

Тир едва не събори къща, пет коли се удариха в Търново

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5035254

Тежкотоварен автомобил едва не е съборил къща в петък през нощта в горнооряховското село Поликраище след като излязъл от пътното платно и се врязъл в имота.
Инцидентът станал около 2,26 часа на главен път Свиленград-Русе, който минава през населеното място. В злополучната нощ, камионът с българска регистрация се носел с голяма скорост по мокрия от
Тежкотоварен автомобил едва не е съборил къща в петък през нощта в горнооряховското село Поликраище след като излязъл от пътното платно и се врязъл в имота. Инцидентът станал около 2,26 часа на главен път Свиленград-Русе, който минава през населеното място. В злополучната нощ, камионът с българска регистрация се носел с голяма скорост по мокрия от

Цветан Василев: Има министри, които са повече под контрола на Пеевски, отколкото на Борисов

http://www.klassa.bg/News/Read/article/258694_%D0%A6%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B0%D0%BD+%D0%92%D0%B0%D1%81%D0%B8%D0%BB%D0%B5%D0%B2%3A+%D0%98%D0%BC%D0%B0+%D0%BC%D0%B8%D0%BD%D0%B8%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B8%2C+%D0%BA%D0%BE%D0%B8%D1%82%D0%BE+%D1%81%D0%B0+%D0%BF%D0%B

 - "Ще продължа да отстоявам истината за КТБ докрай. Няма да ме спрат нито репресиите, нито заканите, нито докладите на странно съюзилите се кредитори на статуквото." Какво означава това докрай?

- Докрай означава това, че аз трябва да докажа невинността – моята и на моите колеги, и да докажа, че моделът на КТБ не само не е бил порочен, а е бил един от малкото, които са могли да поставят банката в нормални условия на работа при кризата, която съществува от 2009 г. Ако някой в държавата България си мисли, че банките са някакъв оазис на спокойствието, оазис на сигурността при тази икономическа ситуация, дълбоко се заблуждава.

- Вие стоите в Белград. Докога обаче? Това е изхабяваща позиция. Докога? Защо толкова Ви е страх да се върнете в България и какво от това, като Ви арестуват? Могат да Ви държат 72 часа, Вие нямате и повдигнато обвинение, имате само постановление.

- Така е. Не ме е страх от това, че мога да бъда арестуван. Аз и тук бях арестуван, когато се предадох в полицията. Не е въпросът в това. Въпросът е, че аз нямам гаранции за справедлив процес и въобще се съмняват, че тези 72 часа са мярката, която ми е наложена. Аз съм убеден, че безправието, което специално Прокуратурата проявява по отношение на мен, може да резултира във всякакви други уродливи форми. Нямам никакво съмнение в това. Аз казах – искам гаранции. 

- Да, но Борисов и публично е казвал, че гарантира за Вашата сигурност. Защо не му вярвате?
- Борисов по принцип гарантира за всичко в България. Аз не знам точно как ще гарантира за сфери, в които той в крайна сметка няма правомощия. Освен това Борисов миналата година гарантира, че банката ще бъде възстановена и тя не беше възстановена, а след това подигравателно се отнесоха към писмото на цяла държавен фонд, което било срамно, или нищожно, или жалко писъмце. Затова нямам основание вече да вярвам на никого, освен на писани документи, защото аз не съм избягал и не се крия от никого.

- Наричат ви банкерът беглец!
- Така е удобно. И други устойчиви определения са ми вменили...

- Не Ви ли писна?
- На мен не ми писва от това какво говорят медиите на Пеевски за мен или няколкото клакьори, някои от които извадени от нафталина. Притеснява ме бездушието на обществото.

- В интернет тръгна един клип, който показва апокалиптична картина. Това е във връзка с това, което Вие казвате – тези, които се опитаха да Ви унищожат, искат просто да материализират активите и да си ги вземат. Така ли е?

- Ама те вече го показват! И пред очите на сляпото общество, и пред очите на сляпата Прокуратура. Аз не знам колко сигнала трябва да бъдат подадени в Прокуратурата, за да се види, че точно онези оръдия – техни, на Прокуратурата – са сред основните разграбващи активите. И главният им свидетел, и хората около Пеевски, и хората около Александър Сталийски – това са кръговете, които организираха атаката срещу банката и в момента материализират тези свои усилия. Имам предвид чрез серия от безумни цесии, на които само се намигва с добро око от всички органи и институции, и правителство включително, активите отичат в нечий джоб, без да постъпва нито една стотинка в банката.

В момента най-сериозният бизнес в държавата България е брокерският бизнес, свързан с активите на КТБ. Има няколко брокерски компании – брокерска компания "Пеевски", брокерска компания "Сталийски", брокерска компания "Не знам кой си"... Всеки продава нещо от активите и всеки урежда някой желаещ да се сдобие с този актив на някаква минимална цена.

- Ма как продават?

- Ами така. Оказва се, че всички са продавачи. Всички са собственици, а всичко иначе е записано на моя гръб.

- Значи, те предлагат предприятия от активите на КТБ на някакви купувачи, така ли?

- Системата е проста: "Искаш ли да ти уредя "Виваком"? - На каква цена си готов да купиш "Виваком"? - Ами на тази. - Добре. Ако ти уредя "Виваком" на тази цена, остатъкът ще ми го платиш ли?" Все още собствеността на компанията не е променена, но компанията се използва съобразно и според интересите на едни други хора.

- Чувствам, че имате друг план за това поне да бъдат спасени част от активите. Така ли?

- Мен ме боли от всичко това, което се случва. Аз нямам някакъв гениален план, но знам, че в банката има активи за минимум 2 млрд. евро и тези активи могат да бъдат осребрени, разбира се не за една или две години, при волята на държавата и волята на останалите кредитори. Аз знам каква е реалната стойност на активите и ако говорим за план, той не е планът "Барбароса"...

- Може да е планът "Маршал"!

- За плана "Маршал" не знам, но във всички случаи ситуацията и опустошенията след КТБ може да се окажат като ситуацията в Германия след Втората световна война. Не искам да съм лош пророк.

- Не преувеличавате?

- Не преувеличавам, разбира се. Преди седмица излязоха статистики за бюджетния дефицит. Независимо от всичките свищовски опити на Владислав Горанов да залъгва ЕВРОСТАТ, бюджетният дефицит е 3,8%.

- В момента?

- Така е и то е все пак по официална статистика, а ако приемем за невъзвръщаеми държавната помощ към Първа инвестиционна банка, какво би се получило тогава? А ако не се върнат и средствата, които са предоставени на Фонда за гарантиране на влоговете от държавния бюджет за изплащане на гарантираните депозити в КТБ, знаете ли, че отиваме към 8-9% бюджетен дефицит? И тогава нашата привидна финансова стабилност отива по дяволите.

- Вие имате план, я го издайте! Писали ли сте на Борисов например за това?

- Не съм писал на Борисов, защото нямам комуникация с него, но казвам така – с обединяване на усилията на държавата, на вложителите, на останалите кредитори на КТБ и с моя помощ могат да бъдат възстановени до голяма степен средствата, които не са изплатени към днешна дата. Това са средствата на Фонда за гарантиране на влоговете и неизплатените средства на вложителите над гарантирания минимум.

- Как?

- Чрез откупуване на работещите активи на КТБ, като се използват събраните средства до момента от КТБ.

- Но Вие казвате, че това не може да стане без Вашето участие?

- Твърдя, че не може да стане по ред причини. Първо, това са проекти, които са минали с активното мое участие. Хората, които са ангажирани с тези проекти, продължават да ми вярват. Те са тръгнали да правят тези проекти заради мен или пък аз с колегите от банката сме им повярвали, за да ги подкрепим. Говоря за много проекти, в които банката е била представена чрез някои от т.нар. кухи фирми, но това е било с цел да се създаде наистина банкируем проект. Говоря за много такива неща, които наистина могат да бъдат оздравени и те да възстановят изцяло ангажираните за тяхното изграждане ресурси от КТБ.

- Добре, нека да вземе пример. Един ми дайте!

- Става въпрос за използване на паричните активи, които са събрани в момента в масата на несъстоятелността, вместо да отиват по знайни и незнайни адвокатски кантори, за искове по адвокатски тарифи, които в последствие се връщат до 85% на тези, които са ги определили и са ги назначили да работят с банката.

Аз съм сигурен, че за една година тези хора ще стопят тези 500-600 млн. лв., които в момента са събрани и стоят по сметка на КТБ в "Булбанк" – тези пари за една година ще бъдат стопени. Вместо това, те могат да бъдат в основана на едно последователно откупуване на работещи бизнеси от самата КТБ чрез разсрочване на изплащанията на този бизнес, вкл. и чрез предоставяне на допълнителни финансирания в зависимост от потребностите и разработените бизнес планове.

- Да кажем, че Борисов гледа това интервю. Той какво трябва да направи, според Вас?

- За мен правилното държавническо решение е да се потърси начин, ако има рационално зърно в това, което аз казвам, то да се осъществи. Аз не говоря за възстановяване на КТБ. Условно можем да наречем това план за намаляване на щетите от атаката срещу КТБ.

- Но финансовият министър Владислав Горанов внушава в момента, че някак си не може да се спасят повече от 35% от активите.

- Точно така. Това е поредната обработка на общественото мнение.

- Защо му е да обработва общественото мнение?

- Защото те са разчели какво могат да постигнат с бърза продажба, видели са своите възможности да остойностят част от усилията си по атаката и по събарянето на банката. Затова просто трябва да се покаже – вижте го този Василев какво е направил, та едва и 30% не могат да се съберат от активите, а той претендира, че банката му била здрава.

Аз продължавам да твърдя, че КТБ беше сред най-виталните банки в България, защото в нея имаше контрол върху работещ, активен бизнес. Ние не сме били спестовни каси и кредитори на недвижими имоти, каквито преобладават в кредитните портфейли на другите банки.

- Но ако Владислав Горанов внушава такова нещо, значи той е част от комбината, която има интерес активите на банката да бъдат разграбени и обезценени, така ли е?

- Цинизмът на това правителство е толкова голям точно заради това, че аз не знам каква част от министрите на Борисов са негови министри и каква част е под контрола на кръга "ДПС".

- Не знаете или знаете?

- Със сигурност има министри, които са повече под контрола на Пеевски и компания, отколкото на Борисов.

- Това слух ли е, или го виждате, или имате факти за него?

- Първо, това не е слух. Второ, не забравяйте, че аз съм бил активен участник в този живот и по време на първото правителство на Борисов. Знам всичките отношения на Горанов с Пеевски.

- Какви са?

- Такива, каквито се появяват от време на време. Неслучайно пиене в едно неслучайно кафене на кафе. Предполагам по няколко пъти на ден и не на едно и също място. Неслучайно сигурно чуване по няколко пъти на ден по телефона. Сега може би от прекалено чувство за конспиративност може да са променили начина на комуникация. Шефът на НАП Бойко Атанасов е назначен с активните протекции, преди Борисов да дойде на власт, и до ден-днешен не е сменен, а ние говорим за 3,8% бюджетен дефицит.

- Чии протекции – на Пеевски?

- Да.

- Вие твърдите, че могат да бъдат спасени част от активите на КТБ с помощта на държавата.

- Абсолютно необходима е помощта на държавата. Аз твърдя, че през юни 2014 г. нормалната стойност на 77-те процента във "Виваком" беше около 450 до 500 млн. евро. И това запознатите с начина на определяне на оценките на телекомите го знаят. Сега някой се опитва да я търгува за 100 или 150 млн. евро!

- Добре, но ако вие имате план, трябва да го напишете, трябва да го предложите.

- Кому да го предложа точно!

- На г-н Борисов.

- Ми ето, аз с това интервю казвам на г-н Борисов: "Г-н Борисов, ако Вие и Вашето правителство сте заинтересовани да потърсим начин за намаляване на щетите, за удовлетворяване и на държавата, и на Фонда за гарантиране на влоговете, за спасяване на бизнеса, защото косвените ефекти в определени случаи надвишават преките ефекти... Ние говорим за спасяване на бизнес, който да продължава да индуцира доходи и данъци през тези години, а не бизнес, който е убит, не бизнес, който в момента единствената му цел е по някакъв начин да се откупи от лапите на всичките тези брокери, за които вече споменах..."

Сигурен съм, че ще намерим подкрепа и от вложителите, защото единствената цел на тези вложители, които останаха неудовлетворени, е една – да намерят поне частично компенсиране на изгубените от тях пари. Срамно и недостойно е да бъдат обвинявани тези хора, защото били алчни и лакоми, КТБ давала абсолютно неадекватни и непазарни нива на лихвите. Аз мога да кажа, че сме наблюдавали много внимателно и средния лихвен спред за банковата система, и средните лихви на банките, а не тези, които се отчитат по тарифа, и отклоненията на КТБ от тези на банковата система са били нищожни – под 0,5% от средно претеглените лихви на привлечените средства."

- Когато мантрата в момента е, че банката е предлагала толкова високи лихви, че това е можело да направи само една пирамида, а вие твърдите всъщност, че отклонението не е било голямо...

- Аз твърдя, че отклонението не е било повече от 0,5% до 0,75% - при положение, че не отчитаме един много важен факт, който се забравя от масата анализатори и експерти, които излизат пред публиката и я тровят с лъжите си, и този факт е, че средно претегленият процент на административните и административно-управленските разходи на КТБ е около 1,5% по-нисък от средния за банковата система.

- Тоест, вие сте намерили начин да управлявате по-добре?

- Това означава, че ние сме работили в една по-ефективна среда не защото сме били най-великите, а защото сме възприели друга стратегия. Аз казах – нашият модел в самото начало беше различен. Нашият модел беше да влизаме в бизнес, да преструктурираме и да продаваме този бизнес. Всичко това резултира в значително по-малък процент на административно-управленските разходи, което ни дава едно предимство.

- Ако Борисов не реагира на това послание, което предлага план за спасение на останалите активи, какъв знак ще бъде това?

- Това ще е поредното доказателство за задкулисието на това управление и за другите цели, които то си е поставило.

- Защо през години, в които така ви свързваха и отъждествяваха с Пеевски, който сега е Ваш смъртен враг, Вие не направихте нищо, за да подскажете, че не сте едно и също?

- Винаги съм усещал върху себе си тежестта на отговорностите ми, свързани с ролята ми в банката. Винаги моите противници са експлоатирали моята отговорност към чуждите пари. Поради тази причина не съм искал и не съм търсил публични изяви, за да намаля евентуалното напрежение около банката. Това всъщност беше използвано прекалено добре от моите противници, знаейки моята чувствителност към това какво може да се случи с една банка, когато се шуми около нея.

А шумът около банката започна от 2009 – 2010 г. и според мен дълго време е бил целенасочено управляван. Неслучайно казвам 2009 – 2010 г. То съвпада с два факта, две исторически събития.

Първото е началото на икономическата криза в България. През това време всъщност започна възходът на КТБ. Ние заложихме на друга стратегия тогава, когато основните играчи на банковия пазар започнаха да се оттеглят, повлияни от кризите на собствените им банки майки. Не е тайна, че до 2009 г. над 85% от банковия пазар се държеше от чужди банки, защото това бяха направили нашите велики гуверньори на БНБ – да допуснат пълна монополизация на банковия пазар от чужди банки.

- Вие играхте по друг начин тогава...

- Ние играхме по друг начин. Следвахме една известна китайска поговорка, че когато ветровете задухат, ние не строим стени, а строяхме вятърни мелници, за да използваме силата на вятъра. Да, играхме малко по-агресивно, играхме малко по-рисково. Затова и увеличавахме балансовите си числа по-агресивно от другите, докато те приеха по-консервативна политика, но за сметка на това ние никога не сме изкривили нашите показатели.

- И тогава беше пуснат слухът, че банката профитира върху държавата, а всъщност Вие сте търсили ниша, така ли е?

- Тогава беше пуснат слухът, че банката профитира на гърба на държавата, тогава бяха заведени едни нескончаеми дела в Европейската комисия за неоторизирана държавна помощ и прочее. Всичко това се пукна като един балон през 2012 г. и в началото на 2013 г. Очевидно е подразнило много тези, които са очаквали, че неприятностите за банката ще бъдат по-големи и изглежда се мотивираха и организираха за една решителна атака срещу банката.

- Завист, ревност, съперничество?

- Аз бих сложил всичко това – и завист, и комплекси, и алчност, и страх – страх от нарастващото влияние и на банката и мое влияние, защото в крайна сметка с такова влияние върху икономиката, със сериозно участие и присъствие в стратегически отрасли, и то не с подарени от държавата активи, а реално откупени. Защото и в момента се вменява как държавата била помогнала на Цветан Василев за "Виваком".

- То се вменява от години, че банката всъщност е трезор на държавата. Нали така?

- Значи, докато беше банката в енергетиката, не са имали никакви проблеми с финансиранията. Аз говоря за операции, свързани с активното финансово обслужване на енергетиката, което включваше предоставяне на всякакъв вид заеми, предоставяне на гаранции, които да облекчат и да обслужат целия този стопански оборот в рамките на енергетиката.

- Вторият фактор, за който казвате, че е изиграл роля още през 2009 – 2010 г. Първият беше финансовата криза. Вторият?

- Вторият фактор е смяната на властта и идването на Борисов на власт. Той доведе със себе си един кръг от експерти, като се започне от министъра на финансите Симеон Дянков, мине се през първия министър на енергетиката. Всичките те бяха под особеното влияние на един друг кръг, който започна всъщност атаката срещу КТБ.

- Кръгът?

- Кръгът "Капитал", кръгът "Прокопиев" – както и да се нарича. Целият този отбор на Борисов имаше една цел – да ограничи моето влияние и влиянието на КТБ.

- Борисов знаел ли е за това или просто е бил по течението на първите си стъпки в изпълнителната власт тогава?

- Не вярвам Борисов да е бил наивен човек и в онзи момент. Той, разбира се, се опитваше да балансира между непрекъснатите щения на този кръг за ограничаване ролята на КТБ и това, което му диктуваха неговите интереси, неговата роля на премиер, защото той добре си даваше сметка за мястото на КТБ в енергетиката, добре си даваше сметка за мястото на КТБ в индустрията, добре си даваше сметка за мястото на КТБ във военната индустрия, включително и ролята й на спасител на тогава единствения държавен завод – ВМЗ Сопот.

Интервюто с Цветан Василев е пред Люба Кулезич, първата му част беше излъчена тази сутрин. Препечатваме текста от TV7. Втората част ще бъде излъчена утре.

Дефицит до около 2% предвижда Горанов в Бюджет 2016

http://www.investor.bg/biudjet-i-finansi/333/a/deficit-do-okolo-2-predvijda-goranov-v-biudjet-2016-203812/

Министърът на финансите започна срещи с парламентарните групи за уточняване на параметрите на бюджетната рамка

Плевнелиев: Показваме тази България, в която вярваме, обичаме и искаме да изградим

http://pik.bg/плевнелиев-показваме-тази-българия-в-която-вярваме-обичаме-и-искаме-да-изградим-news413868.html

Плевнелиев: Показваме тази България, в която вярваме, обичаме и искаме да изградим

Показваме тази България, в която вярваме, обичаме и искаме да изградим. България на активното гражданско общество, на демократичните ценности, на хората, които знаят какво е добро и какво е лошо . България на младите, които са за пример. Това каза президентът на Република България Росен Плевнелиев във словото си по време на официалната церемония по връчването на гражданската награда на Европейския парламент, която тази година се присъжда на Народно читалище „Бъдеще сега 2006“, предаде "Фокус".

"Радвам се, че тази добра традиция се запазва и разширява", добави още държавният глава. Той изрази своята радост, че България има това престижно отличие в лицето на Народното читалище "Бъдеще сега". 
"Нима има българин, който да не се гордее с българските читалища. Уникален модел, който го няма никъде по света. Една от най-старите ни просветни институции, превърнала се в център на народното култура и традиция. Носител на важната мисия да възпитава, развива личността и обществото в България", посочи Плевнелиев.

По думите му, тези уникални за света средища, възникнали по нашата земя преди повече от 150 години, са най-яркото доказателство за любовта към познанието. Той добави, че те са огнище и пазител на българския дух. 

"Именно такъв е смисълът и по този начин действа НЧ "Бъдеще сега".Толкова се гордеем, че те са таз годишния лауреат на европейски гражданин на годината за България. За по-малко от 10 години те успяха да влеят ново, модерно съдържание в старата възрожденска форма. Прекрасната инициатива - "Училище сред природата" в смолянското село Гудевица, стотици млади българи, с изключително благородната кауза- доброволчеството, съживиха и запалиха десетки сърца и го показаха на българите.

Там, в сърцето на Родопите, екипът на "Бъдеще сега" помага на млади, позитивни търсещи бъдеще и отворени към света, българи", каза още в словото си президентът. По думите му, това са хора уверени във възможностите си и желаещи развитие на обществото, демокрация и човешки права. 

Варненски студенти играят комедия от Аристофан

http://www.moreto.net/novini.php?n=303379

Комедията "Лизистрата" от Аристофан ще изиграят пред публика участниците в студентския театър на Икономическия университет във Варна, научи Moreto.net. Постановката може да бъде видяна на 21 октомври, от 19 часа в аулата на ВУЗ-а.

Миро заведе приятелката си на екзотична почивка

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5033589


“По-добре от Ел Ей! Есенната ми тъга мина още с кацането”, написа Миро на стената си във фейсбук и публикува снимка на тъмна улица с много палми по нея. Певецът е на екзотична ваканция с приятелката си Ели Златанова. “Моето момиче” - така той озаглави снимка на Ели, която гледа през прозореца на самолета, докато пътуват.
“По-добре от Ел Ей! Есенната ми тъга мина още с кацането”, написа Миро на стената си във фейсбук и публикува снимка на тъмна улица с много палми по нея. Певецът е на екзотична ваканция с приятелката си Ели Златанова. “Моето момиче” - така той озаглави снимка на Ели, която гледа през прозореца на самолета, докато пътуват.

Тежка катастрофа затвори за часове пътя Враца-Монтана

http://www.cross.bg/putya-ydarya-chasove-1483692.html

/КРОСС/Тежка катастрофа затвори за часове международния път Е-79 между Враца и Монтана. Инцидентът стана тази сутрин след разклона за Вършец, където са се ударили лека кола и микробус с унгарска регистрация, съобщи бТВ. Според очевидци микробусът изпреварвал камион, навлязъл в насрещното с много висока скорост, не успял да спре и връхлетял върху колата. За щастие, жертви няма. Унгарският водач е с черепно-мозъчна травма. Пътувалата в лекия автомобил млада жена е по-леко пострадала, шофьорът й е невредим. „Сто и колко метра се вижда спирачен път, нямах избор, дали да се ударя в него челно, дали да се ударя в тира челно, и просто минах между двата автомобила, той слезе извини ми се и сега е в болницата", разказа шофьорът на лекия автомобил Десислав Колев. След катастрофата от двете страни на пътя се образуваха километрични опашки от камиони. Изнервени водачи се опитваха да продължат без успех и създадоха още по-голям хаос в движението.    

Две години условна присъда за жена, била учителка

http://offnews.bg/news/n_1/n_570076.html

Сливенският районен съд призна за виновна майката от ромски произход, която преби учителката на детето си в школото. Присъдата е 2 години условно с 5 години изпитателен срок, съобщава "Дарик". 27-годишната Галя Петрова поиска прошка и извинение от учителката и директора на 6-то ОУ „Братя Миладинови" в Сливен. „Благодаря на учителката, че ми прости. Никога постъпката ми няма да се повтори, защото аз направих много голяма беля", ридаейки, говореше подсъдимата. Преподавателката Янка Цанева от своя страна заяви, че е добър човек и приема извиненията. "Свикнала съм да работя с този контингент. Бързо прощавам. Надявам се да е искрена. В момента просто я съжалявам, с изключение на това, което ми нанесе и обидата, че не по този начин се постъпва. Надявам се да е разбрала", допълни преподавателката. Галя Петрова се призна за виновна и е съгласна с всички обстоятелства, изложени в обвинителния акт. На 29 септември на обяд Петрова нахлула в класната стая на сина си - 6-годишния Иван, в Основното училище "Братя Миладинови" и пред очите на други деца и родители нападнала 58-годишната учителка, като я ударила в лицето. И в деня на делото преподавателката бе с подуто око и синини.

Млад мъж издъхна след тренировка в Студентски град

http://petel.bg/Mlad-mazh-izdahna-sled-trenirovka-v-Studentski-grad__129911

Снимка: Булфото, архив Потресаваща трагедия се е разиграла подир обед в Студентски град, съобщи Блиц. На гърба на Зимния дворец в...

Катастрофа затвори прохода на Републиката

http://petel.bg/Katastrofa-zatvori-prohoda-na-Republikata__129912

Снимка: Булфото, архив Проходът на Републиката е затворен за движение заради пътен инцидент, съобщиха от полицията. Произшествието е...

4 организации в Тунис взеха Нобеловата награда за мир

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5035235

Тунизийският Квартет за национален диалог е тазгодишният носител на Нобеловата награда за мир, съобщи Нобеловият комитет.
Наградата се присъжда за  
Тунизийският Квартет за национален диалог е тазгодишният носител на Нобеловата награда за мир, съобщи Нобеловият комитет. Наградата се присъжда за  "решителния принос за изграждане на плуралистична демокрация в Тунис в навечерието на Жасминовата революция през 2011 г". Решението за наградата бе изненадващо за мнозина, коментира Би Би Си.

Тунизийска организация спечели Нобеловата награда за мир за 2015 г.

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/10/09/2624930_tuniziiska_organizaciia_specheli_nobelovata_nagrada_za/?ref=rss


Тунизийският квартет за национален диалог е тазгодишният носител на Нобеловата награда за мир, съобщи преди минути Нобеловият комитет. Наградата се присъжда "заради неговия решителен принос за изграждане на плуралистична демокрация в Тунис в навечерието на Жасминовата революция през 2011 г".

Миналата година Нобеловият комитет присъди отличието на Малала Юсуфзай и Кайлаш Сатяртхи заради тяхната борба срещу потискането на децата и младите хора.

Наградата е връчвана 95 пъти...

Утре изтича срокът за подаване на заявления за гласуване по настоящ адрес

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/10/09/2624942_utre_izticha_srokut_za_podavane_na_zaiavleniia_za/?ref=rss


На 10 октомври, събота, изтича крайният срок, в който желаещите да гласуват на местните избори по настоящия си адрес могат да заявят желанието си за това.

Необходимо е обаче да са се регистрирали по настоящия си адрес до 24 април, заради изискването за 6-месечната уседналост на местния вот.

За да може да се гласува по настоящ адрес, до 10 октомври избирателите трябва да подадат заявление за вписване в изборния списък в съответната община по временния адрес. Необходимо е...

Горанов иска образование и инфраструктура в бюджет 2016

http://www.vesti.bg/pari/finansova-politika/goranov-iska-obrazovanie-i-infrastruktura-v-biudzhet-2016-6043572

Според финансовия министър, обаче, че повечето от партиите, подкрепящи правителството, искат по-голям ресурс за отбрана и сигурност

Цветан Василев: Делян Пеевски беше необходимо зло за мен

http://www.klassa.bg/News/Read/article/258693_%D0%A6%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B0%D0%BD+%D0%92%D0%B0%D1%81%D0%B8%D0%BB%D0%B5%D0%B2%3A+%D0%94%D0%B5%D0%BB%D1%8F%D0%BD+%D0%9F%D0%B5%D0%B5%D0%B2%D1%81%D0%BA%D0%B8+%D0%B1%D0%B5%D1%88%D0%B5+%D0%BD%D0%B5%D0%BE%D0%B1%D1

 Втора част на интервюто с Цветан Василев пред Люба Кулезич, излъчено по TV7. Стенограма на първата част вижте ТУК.

 

Ние с Прокопиев изповядваме различни идеали. Аз винаги съм се срамувал от ролята на така наречения посреднически – компрадорски, капитал. Ролята на Прокопиев в последните 20 години е била основно такава – той е посредничел между държавата и чуждия бизнес. Аз бих се срамувал от сделки като приватизацията на БТК, те не се срамуват. Аз бих се срамувал от сделки като приватизацията на ЕРП-тата. Ние създавахме друг тип - предприемачески тип национален капитал. Нашият стил е стилът на националния капитал. И той е там, няма къде да избяга. И знаете ли каква част от тези активи, които Корпоративна банка придоби чрез своите компании бяха зарязани точно от западните инвеститори? Самата "Виваком" е най-красноречивият пример за това. Натъжава ме фактът, че "благодарение" на активните действия на тези хора и падането на КТБ в момента "Виваком" е подарена на една банка, която не може и не трябва да има абсолютно никакви претенции към собствеността на "Виваком".

- Коя банка?

 

VTB.

- Как е подарена "Виваком"?

С активното участие на много хора. На тези, които организираха атаката срещу банката, на тези, които имат интерес в момента "Виваком" да вегетира. Защото "Виваком" в момента влошава всичките си показатели. Намалява пазарния си дял под "мъдрото" ръководство на представителите на руската банка във "Виваком".

- Кои са те?

Братя Велчеви - Милен Велчев – бившият финансов министър, и Георги Велчев. Те са в ръководните органи на компанията. И те са владеещи несобственици. Заявявам го открито. VTB и техните представители в България са владеещи несобственици. Под благия поглед и на правителство, и на прокуратура. С една-едничка цел – да елиминират моето участие. Ако аз съм искал нещо да постигна с "Виваком", то е било само в интерес на банката и на нейните кредитори. А в момента това, което ще се постигне, първо, стойността на "Виваком" ще бъде намалена, и второ, не знам какво ще се върне в банката и в масата на несъстоятелността. Ако би била обаче останала тази компания там в масата на несъстоятелността, както организаторите на атаката бяха намислили, щеше да се случи това, което в момента наблюдаваме с останалите активи под тяхното управление.

- Това не е ли наистина заплаха за националната сигурност? VTB е руска банка, независимо от това, че Милен Велчев и Георги Велчев са българи. Това означава ли, че Русия по някакъв начин или кръгове от руския капитал, бизнес, политика проникват през такива врати в България.

Поне вратата е отворена.

- Защо Борисов и неговото правителство гледат на това разсеяно, за да не кажа равнодушно?

Аз смятам, че Борисов пропусна един исторически шанс през есента на 2014 година, когато беше направено предложение за оздравяване на банката. В предложението всъщност се включваше придобиване на собствеността от консорциум между държавата и Оманския държавен фонд на всички основни стратегически активи, включително и на "Виваком", и на "Петрол", и на НУРТС.

- Защо Борисов пропусна този исторически шанс?

Аз лично считам, че той е бил подведен и се надявам да е бил подведен.

- Подведен. От кого?

От тези, които най-вероятно са му обяснили, че чрез възстановяването на банката евентуално бих бил възстановен и аз. А това, изглежда, не влиза в техните планове. От друга страна, при възстановяването на банката едва ли би имало място за техните очаквания и печалби.

- Но много интересно, че Борисов е нападал и продължава да напада и Пламен Орешарски лично, и Петър Чобанов, макар че напоследък забрави да го споменава, като основни виновници за краха на КТБ. А отказва да се възползва от възможността банката да бъде възстановена или оздравена. Исторически шанс. Това е странна, това е двойна игра. Какво е това?

Може и да е тройна, защото обвиненията срещу Орешарски всъщност заглъхнаха. Напоследък не съм чувал вече Орешарски да има вина. Напротив – напоследък се търсят други решения, включително да обосноват, както казах, моята вина. И невинността на тези, които атакуваха банката. Споменахме за въпросната извънредна парламентарна комисия. Преди това, разбира се, са поръчковите доклади на одитиращите компании, на база, на които в крайна сметка беше отнет и лицензът на банката. Сега очакват с голям интерес доклада на разследващата американска компания.

- Как е наета тази компания, колко ú се плаща, какво е открила тя досега? Изчезналите пари открила ли ги е?

Аз мога да кажа едно – значи те търсят изчезналите пари там, където не трябва да ги търсят. Изчезналите пари са в тези активи, за които аз говоря. И тези активи трябва да бъдат възстановени - дали като активи на кредиторите на банката, дали национализирани, но по справедлива цена, и след това - препродадани.

- Кажете защо мене като обикновен данъкоплатец ме засяга това? На какво ви прилича това нещо. На мен, това, което вие говорите, за разграбването на активите, за предлагането на някакъв брокерски принцип, ми прилича на някаква трета приватизация, която е по-ужасна дори и от първите, които ни сполетяха.

Тя не е приватизация. Тя е с експроприация.

- Още по-отвратително.

При това менторите на тая експроприация, менторите на обществения интерес не подбират средства за собственото си обогатяване.

- Знаете ли колко дълго съм се питала – при вашата ерудиция, която съм забелязала още при първите ни контакти – образованост, интелигентност, как въобще се свързахте с фигура като Делян Пеевски. Защо? Защо беше необходимо това?

Делян Пеевски в крайна сметка на един етап е бил едно необходимо зло за мене. Защото така или иначе в бизнеса в България има обстоятелства, с които човек трябва да се съобразява.

- Кажете ми едно такова. Значи вие се обзавеждате с Пеевски, което ми подсказва, че други бизнесмени, банкери, предприемачи се обзавеждат с нещо друго подобно, за да се пазят. Нещо такова.

В общи линии – да. Това е в крайна сметка е част от изграждането на цялостната система и наличието на подобни фигури. Разбира се, Пеевски е компенсирал до голяма степен определени недостатъци на системата, която аз съм изграждал. Аз съм имал изпълнителни директори чудесни технократи. Но те не бяха готови, не бяха публични, за да разговарят с определени субекти.

- И колко публичен е Пеевски?

Пеевски се наложи лека-полека. Не бива да подценяваме качествата на Пеевски. Пеевски може да е необразован, но Пеевски не е неук. Пеевски има своите качества и аз наистина съм се заблуждавал, че като човек, на когото аз съм помогнал много да се развие, той би трябвало да бъде лоялен и коректен към мен. Оказа се дълбока заблуда и аз се оказах един наивник на над средна възраст.

- Някой изпрати ли ви Пеевски, или вие сам влязохте в този капан? Това, което ви питам е – кой създаде Пеевски?

Нещата с Пеевски се развиха в продължение на години. Така че много са "бащите" на Пеевски. И аз имам своя дал и своя принос в "бащинството" в неговото израстване, но освен мене, разбира се, като се започне от Негово величество, мине се през Доган, стигне се през Борисов, Цветанов.

- И все пак – кое го направи толкова могъщ. Аз просто не мога да повярвам, че толкова много сфери в държавата зависят от тази фигура.

Този "сплотен" екип от бащици, които изброих, на практика му дадоха възможност, а той се е възползвал по най-добрия начин. Естествено, предполагам, че разполагат със сериозна база данни от компромати. С която на практика да държат в подчинение тези, които им трябват.

- Няма ли компромати и за самите тях?

Предполагам, но взаимно се държат по някакъв начин. Тези хора, които са го лансирали, са част от онова задкулисие, за което всички говорим в България.

- Да, но вие сте били част от това задкулисие...

Аз не съм бил част от това задкулисие. Мене ме използваха като ракета носител и аз не се усетих. А в момента, когато се усетих и опитах да скъсам с това, разчитах, че ще намеря подкрепа от обществото, но аз не я намерих. На мене ми хареса много една приказка на мой приятел, който казва: "Имах един мексикански работник в къщата си в Америка, и го попитах – защо в Мексико има толкова много корупция и бандити? И той му казал – ако искате да живеете в Мексико, трябва да сте малко корумпиран и да сте малко бандит. Иначе не можете да оцелеете". Аз наистина знам, че съм допуснал грешки и плащам цената за тези грешки. И не се срамувам да го призная, но не мога да приема едно – че хората, които са в основата на всичкото това нещо, са моите морални ментори.

- Виждали ли сте Цацаров и Делян Пеевски в контакт?

Аз не мога да кажа дали съм ги виждал заедно в контакт – Пеевски и Цацаров, но твърдя, че те са в контакт. И твърдя, че Пеевски имаше активна роля при избора на Цацаров за главен прокурор.

- Ще ви разкажа една много интересна случка. Когато бях в ТV7, а в ТV7 бях заради вас, не заради Делян Пеевски, но така или иначе, когато трябваше да се избира главен прокурор, аз исках да поканя в моето предаване тримата кандидати за главен прокурор – Цацаров, Сарафов и Тонева. Николай Бареков, за когото след малко ще ви питам и за вашата необичайна привързаност към този човек, ми забрани да поканя Тонева и ми каза: "Нали знаеш кой е кандидатът на нашия приятел". И аз казах - не. Цацаров, каза той. И аз попитах: "Кой е нашият приятел?", като мислех, че е Борисов или Цветанов, защото телевизията беше някак си подкрепяща. Той не ми отговори, но разбрах, че има "нашият приятел". Много по-късно разбрах, че това е г-н Пеевски. И вие сте го знаели още тогава.

Не, първоначалният кандидат на Пеевски беше Бойко Найденов.

- Откъде знаете?

От общуване, от ухо на ухо, от уста на уста. След това беше намерено решение компромисно с другия силен лагер. И беше решено Цацаров да бъде главен прокурор. Затова очевидно г-н Цацаров им се отблагодарява сега.

- В едно интервю, предишно, което бяхте дали, премълчахте две неща – едното беше – какво сте си говорили с Борисов на 6 юни 2014 година, когато вие сте го потърсили и него, за да го предупредите какво се готви срещу КТБ? Какво можеше да направи?

Как какво можеше да направи? Борисов можеше да говори с въпросния главен прокурор, защото, кажете ми, какво направи прокуратурата? Със своите действия в стил слон в стъкларски магазин...

- Предпазлив ли е Борисов, или е страхлив?

Трудно ми е да определя какво е било водещото в онзи момент, за да не се намеси, но аз считам, че той направи грешка тогава.

- А Станишев – говорили сте със Станишев. Какво е можело да направи Станишев? Зависим човек ли е?

Със Станишев имахме договорка той да оттегли подкрепата си за правителството на Орешарски. Договорихме се, след като загуби изборите на 25 май. Той знае, че загуби изборите катастрофално за това, че беше позволил на Пеевски да се разпорежда в държавата България безотговорно. Това е най-голямата безотговорност на политически лидер.

- В качеството си на какъв вие ще се договаряте със Станишев да оттегли подкрепата си за Орешарски?

Нали не сме забравили факта, че това правителство ми беше вменено като мое правителство и то от настоящия премиер.

- А не беше ли ваше правителство по някакъв начин?

Оказа се, че не само не е мое правителство, а е и моят гробокопач.

- Вие участвали ли сте по някакъв начин в тези политически игри?

Станишев беше много разочарован да разбере през април и май, че през цялото време Пеевски го е заблуждавал. Че Пеевски се е възползвал от ситуацията, за да може да профитира и да работи против интересите на правителството и на соцпартията. И той го направи по най-вулгарния начин. А Станишев просто не намери сили да прибегне до единственото спасение за БСП към оня момент.

- Как е разбрал Станишев, че Пеевски...

Разбра много неща Станишев. Разбра, че всичките обществени търгове, които са печелени, са печелени с моето име напред, а всъщност ползвател са били Делян Пеевски и неговите фирми. Разбра, че кадруванията по определени сектори са се случвали само и единствено в интерес на Делян Пеевски. Той поне играеше ролята на наивник към оня момент и беше готов на думи, за да спаси своята чест, да спаси в крайна сметка социалистическата партия от пълен погром – положението, в което тя е сега. Аз не виждам шансове да излезе от тази криза в следващите години. Социалистическата партия до голяма степен е в тази ситуация заради абсолютно продажническата позиция по време на управлението с ДПС на правителството на Орешарски.

- Значи вие имате морална отговорност към правителството на Станишев...

Аз казвам следното – аз смятах, че след първото правителство на Борисов не може да бъде по-лошо.

- Защо?

Основната причина беше абсолютно папагалското прилагане на политиката на рестрикции на икономически ограничения в среда, която абсолютно не изискваше подобни мерки. Просто му беше наложена на Борисов тази политика от неговите експерти в правителството и то я следваше сляпо. И другото – въздействието на един кръг около него върху бизнеса.

- Кой кръг – Симеон Дянков?

Не – един кръг, който искаше да играе ролята на посредник за всяко нещо, което се случваше в държавата.

- Кой е този кръг?

Различни кръгове имаше около Борисов – едни ги наричаха Котараци, други – не знам какви. Във всички случаи измислени хора, които само навредиха на Борисов. Но водещото беше абсолютно неадекватната политика - икономическа и финансова. Затова смятах, че няма как да бъде по-лошо. Оказа се, че може да бъде по-лошо.

- Това означава, че вие сте се опитвали да играете роля в определянето на политическата игра, без да се виждате, невидимо?

Смятате ли, че някъде едрият бизнес няма никакво право и никаква дума при определянето не на политическата, а на икономическа - дотолкова доколкото тази икономическа политика е вързана с политиката – това вече е друг въпрос. Ние имаме една обърната пирамида в нашата страна. Вместо в основата да са бизнесът и икономиката, ние сме сложили в основата политиката и затова се клатим непрекъснато на този неустойчив връх. Всеки, който идва на власт, се опитва да покаже, че без него бизнесът е никой. Това е най-голямата грешка.

- Зависим ли беше Станишев от Пеевски пряко?

Не. Той не беше зависим, той беше маша на Пеевски.

- Премълчахте ли, че сте се виждали с Ахмед Доган тогава?

Тогава аз се видях и с Доган.

- В сараите?

На друго място. Тогава показах неща, които сега стоят на едно място при едни нотариуси, за което аз споменах и които ще излязат при определени обстоятелства.

- Това не е ли рекет?

Това не е рекет. Това е защита.

- Доган какво ви каза тогава?

Доган ми каза, че е късно, а не знам какво точно е било късно. Но това означава едно - че съм бил наклеветен. Твърдо. Мене просто ме бяха харесали да ме употребят. И по един или друг начин те успяха.

- Вие сте го допуснали.

Аз го допуснах. Факт.

- В тези книжа, които сте дали на двама нотариуси и за част, от които сте споменали на Ахмед Доган, има ли схеми, в които политиците имат собствености и крият по този начин?

Има.

- Те владеят ли, да кажем, медии?

Собствеността в медиите е само легитимация на правото да въздействаш върху политиката на медията. Не е никакъв особен плюс да имаш собственост в медия, защото те 100% са губещи. Но усещането, чувството, да притежаваш част от тази медия, показва, че ти можеш да й въздействаш. И да пърхат около тебе определени журналисти или журналистки, на които ти да обясняваш какво трябва да се случи. И да промиваш мозъците.

- Но не са само медиите. Казвате, че играчи от политическата върхушка през схеми за скриване на собственост владеят не само медии, но и други бизнеси?

Това е тяхното най-голямо нещастие. Защото не могат да се появяват. Те много желаят да покажат колко са влиятелни и колко са богати. Но не могат. И това е тяхната карма. Те вечно ще останат там в миманса, анонимни, макар и много, много неприлично богати. Има ги и в момента. И сред управляващи, и сред опозиция. Хората, които влизат в голямата политика, излизат неприлично богати. Аз нееднократно съм заявявал, че ако има истински олигарси в България, те не са сред бизнеса. Сред бизнеса може да има измамници, ДДС-ари, контрабандисти и всякакви други, но олигарси в класическия смисъл на думата, няма. В България олигарси са политиците, защото те материализират своето политическо влияние в пари и активи.

- Проспахте ли Николай Бареков?

Никога не съм се заблуждавал в моралните качества на Николай Бареков.

- А защо възложихте на него да бъде другия политически проект, алтернативния, който да се конкурира с Борисов?

Защото мислех, че има малко акъл в главата си. А се оказа, че и това няма. Че е толкова слаб, сламен човек, че в първия момент, в който го натиснаха, а го натиснаха, защото до последно Пеевски му държеше разработката по сигнала на Протестна мрежа в прокуратурата, той трябваше да избира между мене или Пеевски. И съм сигурен, че вътрешно в душата си, без да коментирам морално-волевите качества на лицето Николай Бареков, вътрешно той ненавижда Пеевски. Но той ме предаде веднага от страх. И смятам, че направи най-голямата си грешка. Не заради мене – той просто се самоуби. В момента за мене той е политически труп.

- Но всички казват – Борисов няма алтернатива. Той ще ни управлява 12 години. Стигнахме до етапа, в който от Тато минахме на Батко. Това ли е, или има други варианти.

Борисов е феномен. Безусловно. В българската политическа история. Дали има алтернатива, или няма, какво да кажа. Тя и Рим на един етап не е имала алтернатива, а в един момент се е сгромолясала, такава империя. Пътят към падението е много кратък. Дали някой на 31 май е вярвал, че КТБ ще падне за една седмица.

- Не. Нека Борисов се замисли. Това ли казвате?

Всеки трябва да мисли през призмата на това, което той знае – какво прави и как го прави.

- Вие сте класически пример, според мен, на човек, когото съдбата удря, за да извлече уроци. Защото иначе щеше да ви унищожи направо. А тя ви остави жив.

Аз съм благодарен за това. Като знам какво е било подготвено. Затова ще се боря докрай. За да докажа правдата, защото не е само моята правда. Тя е правдата на тези 9 невинно обвинени от банката, тя е правдата за всички други, обвиняеми по това мега дело. Тя е правдата на тия 650-700 човека – масата от които в момента излизат на улицата. Тя е правдата за всички, които се бяха доверили. Защото се бяха доверили на Корпоративна банка точно заради различния подход. Този, който днес знайни и незнайни герои експерти да критикуват и анализират, без да имат капка понятие от това - какво се е случвало и как се е случвало.

- Ако Цацаров и неговото ведомство не ви дадат никакви гаранции, докога ще стоите в Белград?

Престоят ми в Белград е въпрос на съдебна процедура, върху която аз не мога да влияя. Моята страна е България, независимо, че се чувствам много добре в Сърбия и независимо, че чувствам обичта и уважението на хората тук. Моето желание обаче е аз да се върна в България, за да докажа, че не съм виновен и че хората, обвинени заедно с мене, не са виновни.

- И че сте извлекли поука от грешките си, може би.

Надявам се. Независимо, че човек има свойството да повтаря грешките.

- Моля, не ги повтаряйте повече.

Ще се постарая.

Момиченце прекъсва важна церемония на армията, за да прегърне баща си

http://curious.actualno.com/Momichence-prekysva-vajna-ceremonija-na-armijata-za-da-pregyrne-bashta-si-news_500384.html

Това видео стана популярно за няколко дни и събра милиони гледания, стотици хиляди харесвания и много коментари. Истински трогателен момент, уловен в кратко видео, което казва повече от стотици думи. Преди 9 месеца бащата на смелото момиченце заминал на мисия и оставил съпругата и дъщеря си, които трябвало да се справят сами, докато се върне. Денят на прибирането му у дома бил особено вълнуващ за дъщеричката му, която не спирала да пита за баща си всеки ден в продължение на 9 месеца. На тър

Откриха бременна пракобила на 48 милиона години

http://interest.actualno.com/Otkriha-bremenna-prakobila-na-48-miliona-godini-news_500329.html

Немски палеонтолози откриха фосил на прародител на конете на възраст 48 милиона години – заедно с фрагменти от матката и съхранен плод. Това е вторият от откритите от учените и най-древен изкопаем плод, става ясно от статия в PLoS One. Йенс Францен открил вкаменелостите в кариерата Месел, около Дармщат. Останките принадлежат на животното Eurohippus messelensis, живяло в периода на еоцена. Този прародител на конете по размер не е превишавал днешните фокстериери. Но плодът му на външен вид

Иран не отговори нищо за падналите руски ракети

http://asia.actualno.com/Iran-ne-otgovori-nishto-za-padnalite-ruski-raketi-news_500432.html

Иран нито отрече, нито потвърди твърденията на американски представител, че руски ракети, насочени срещу бунтовници в Сирия, са паднали на територията на страната тази седмица. „Не потвърждаваме“ тази информация, каза говорителят на външното министерство в Техеран Афкхам Марзиех, предаде БГНЕС. Анонимен американски представител заяви по-рано, че в сряда руски ракети са се разбили на територията на Иран, но не предостави допълнителна информация за това къде точно са паднали тез

"Солидарна България": Ако ТПТИ бъде прието, такива като Вълка могат да ни осъдят навън

http://business.actualno.com/Solidarna-Bylgarija-Ako-TPTI-byde-prieto-takiva-kato-Vylka-mogat-da-ni-osydjat-navyn-news_500433.html

Ако Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ) бъде прието със сегашната клауза за арбитраж (ISDS), то България е заплашена в бъдеще от съдебни дела като тези на EVN и Румен Гайтански-Вълка. Това обявиха Ваня Григорова от "Солидарна България" и икономистът Иво Христов на събитие, с което анонсираха поредния протест срещу ТПТИ. Той ще се проведе на 10 октомври (събота), от 17:00 часа. Сега, пред международен арбитраж EVN ни съди за нереализирана печалба от 16%, а Вълка - за

Възможно е тракийските съкровища да гостуват на Ермитажа

http://society.actualno.com/Vyzmojno-e-trakijskite-sykrovishta-da-gostuvat-na-Ermitaja-news_500435.html

Трябва да се предприемат усилия за активизиране на сътрудничеството ни в духовната сфера и на двустранния културен обмен. Това становище изразиха министърът на културата Вежди Рашидов и посланикът за особени поръчения на Министерството на външните работи на Русия Михаил Швидкой. Швидкой е и специален представител на президента на Руската федерация по въпросите на международното културно сътрудничество. Швидкой, който е и бивш министър на културата на Русия, направи предложение да започне подгот

Първият цифров кибермозък е факт

http://interest.actualno.com/Pyrvijat-cifrov-kibermozyk-e-fakt-news_500392.html

Програмисти и неврофизиолози от проекта Blue Brain обявиха, че са създали първия "цифров" кибермозък от 31 000 нервни клетки, представляващ пълен аналог на един малък сегмент от мозък на млада мишка, се казва в статия, публикувана в сп. Cell. "Решението на тази задача изискваше голям брой експерименти и още повече усилия по пренасяне на резултатите в цифровия свят. Създаването на този мозък открива пътя за предсказването къде са разположени всичките 40 милиона синапса, как те се свързват помеж

2 г. затвор с 5 г. изпитателен срок за побоя над учител от Сливен

http://sliven.actualno.com/2-g-zatvor-s-5-g-izpitatelen-srok-za-poboja-nad-uchitel-ot-Sliven-news_500437.html

С присъда от днес, 09.10.2015 г., състав на Районен съд – Сливен призна за виновна и наложи наказание “лишаване от свобода” за срок от две години с максималния петгодишен изпитателен срок на Галя Петрова за умишлено причинена на 29.09.2015 г. лека телесна повреда на учителката на сина си Янка Цанева от сливенското ОУ „Братя Миладинови“, съобщиха от прокуратурата. До произнасяне на присъдата само десет дни след настъпилия инцидент се стигна след внесен от страна на

Българските деца с бъбречни проблеми, защото не ходят в мръсните училищни тоалетни

http://society.actualno.com/Bylgarskite-deca-s-bybrechni-problemi-zashtoto-ne-hodjat-v-mrysnite-uchilishtni-toaletni-news_500438.html

Заради мръсните тоалетни децата отказват да ходят до тоалетна в училищата и това води до ръст на проблемите сред подрастващите с бъбреците. Това бе обявено на пресконференция на представители на Асоциация на родителите на деца с бъбречни заболявания, предаде БГНЕС. От години Асоциацията прави срещи с деца, родители, медицински специалисти и представители на образователната система за тези проблеми. Оказва се, че тоалетните в малките училища са неремонтирани, а в големите са мръсни и непо

Какво да направите, ако хакнат имейла ви

http://curious.actualno.com/Kakvo-da-napravite-ako-haknat-imejla-vi-news_500359.html

Освен че е изключително неприятно, хакването на личния ви имейл може да ви навлече сериозни проблеми. Има обаче няколко неща, които можете да направите, за да предпазите данните си и да предотвратите бъдещи атаки, пише PC World. Ето кои са те: 1. Сменете паролата си Първото нещо, което трябва да направите, е да забраните достъпа на хакерите до акаунта ви. За целта незабавно сменете паролата си, като се стремите новата да няма нищо общо със старата и да е възможно най-дълга. 2. Уведомете конта

Хванаха русенец и казахстанец, издирвани от властите, край Велико Търново

http://pik.bg/хванаха-русенец-и-казахстанец-издирвани-от-властите-край-велико-търново-news413859.html

Хванаха русенец и казахстанец, издирвани от властите, край Велико Търново

Двама мъже, обявени за издирване са установени от служители на Районно управление – Горна Оряховица и Павликени, съобщиха от ОД на МВР-Велико Търново.

Вчера при извършена проверка на адрес в село Джулюница е установен 37-годишния А. С. гражданин на Казахстан. В хода на проверката е установено, че чужденецът се издирва с европейска заповед за арест от Германия. А. С. е задържан за срок до 24 часа по ЗМВР. Уведомените са компетентните служби.

Същата вечер в Сухиндол е извършена проверка на 40-годишния Т. Н. от Русе. Установено е, че той се издирва от Районно управление – Две Могили, с мярка ’’установяване на адрес’’. Връчена му е призовка.

ЕКСКЛУЗИВНО! Банда, ръководена от лейтенант на Митьо Очите, отвлече човек от гарата в Бургас!

http://pik.bg/ексклузивно-банда-ръководена-от-лейтенант-на-митьо-очите-отвлече-човек-от-гарата-в-бургас-news413846.html

ЕКСКЛУЗИВНО! Банда, ръководена от лейтенант на Митьо Очите, отвлече човек от гарата в Бургас!

Банда, ръководена от близък до лейтенант на несебърския бос Димитър Желязков - Митьо Очите, отвлече 29-годишен мъж от Пазарджик от спирка срещу входа на ж.п. гара - Бургас, пише "Флагман".

Случката се е разиграла миналата неделя, около 18:30 часа. Стойчо Радев - Камбаната от групата на Христо Оризарския заедно с още свои двама авери: Ангел Т.- Кемала и Недко К. натикали във “Фолксваген Пасат” жертвата си. Те отвели пажарджиклията в къща в несебърското с. Оризаре, където той е държан насила две денонощия. През това време групата пребивала мъжа, за да го респектира.

Своевременно организираната група от служители от отдел "Криминална полиция" и сектор „Специализирани полицейски сили” при ОДМВР – Бургас задържали още в сряда извършителите на отвличането.
Камбаната, който е на 36 години от с. Оризаре , е осъждан за участие в организирана престъпна група за разпространение на наркотици, ръководена от близкия до Очите - Христо Оризарския.

От проведените множество процесуално-следствени действия (следствен експеримент, претърсване и изземване, оглед на местопроизшествието) е констатирано, че отвличането е осъществено по повод неуточнени взаимоотношения между 29-годишния Григор и тримата задържани.

Разкриването на отвличането е извършено и с помощта на служител от Следствена служба – Несебър, оказал съдействие на звеното от МВР – Бургас.

На тримата мъже е повдигнато обвинение за извършено престъпление по чл. 142 ал. 2 т. 2 от НК / отвличане от две или повече лица/, като им е взета мярка задържане под стража за срок от 72 часа. Предстои гледане на постоянна мярка в Окръжен съд – Бургас.

Работата по документирането на цялостната престъпна дейност на лицата продължава.

Протеин дълбоко в мозъка причинява мигрените

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5035191

Мигрените могат да бъдат отключени от липса на храна или твърде много стрес, но базовата причина остава мистерия, коментира New Scientist. Сега изследователи са открили, че причината за мигрената може да е протеин дълбоко в мозъка, който стимулира невроните, контролиращи лицевите възприятия.
Откритието предоставя нова мишена за по-безопасни
Мигрените могат да бъдат отключени от липса на храна или твърде много стрес, но базовата причина остава мистерия, коментира New Scientist. Сега изследователи са открили, че причината за мигрената може да е протеин дълбоко в мозъка, който стимулира невроните, контролиращи лицевите възприятия. Откритието предоставя нова мишена за по-безопасни

Цацаров разпореди пълна проверка на градския прокурор на София

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/10/09/2624934_cacarov_razporedi_pulna_proverka_na_gradskiia_prokuror/?ref=rss


Главният прокурор Сотир Цацаров е разпоредил пълна проверка на градския прокурор на София Христо Динев и неговите заместници. Заповедта е от преди седмица, съобщава "Капитал", позовайки се на свой източници. Проверката ще обхваща периода от началото на мандата на Христо Динев до септември тази година и трябва да приключи този петък.

Проверката е мотивирана с "направени констатации за неефективно упражнено ръководство и контрол върху досъдебни производства с предмет корупционни...

Най-силното оръжие на Тина Ивайлова: Да казва истината

http://www.vesti.bg/naj-silnoto-oryzhie-na-tina-ivajlova-da-kazva-istinata-6043569

Вижте как Тина разпознава своя случай и какво влага тя в думите „по следите на истината”

"Културата на натиска" в българските медии е все пo-разпространена, сочи анкета

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/10/09/2624872_kulturata_na_natiska_v_bulgarskite_medii_e_vse/?ref=rss


"Културата на натиска" в медиите става все пo-широко разпространена. Рекламните отдели се намесват "ударно" в редакционната политика, а икономическите интереси изместват политическото присъствие в определянето на редакционното съдържание. Самоцензурирането на журналисти се превръща в защитна практика срещу тази тенденция на намеса и влияние.

В същото време расте усещането, че работещите журналисти са все по-ниско квалифицирани. Автоцензурата тържествува благодарение на различни форми...

Димитър Бербатов, Игор Тудор и Кобрата

http://www.grreporter.info/dimitr-berbatov-igor-tudor-i-kobrata/18023

Спортните издания в Гърция съобщават, че Димитър Бербатов и Игор Тудор били видимо раздразнени от информации в българските медии за конфликт между българската футболна звезда и хърватския треньор на ПАОК.

прочети повече

Премиерът Борисов: България доказа, че е много по-добра Шенгенска граница от половината държави в Европа

http://pik.bg/премиерът-борисов-българия-доказа-че-е-много-по-добра-шенгенска-граница-от-половината-държ-news413861.html

Премиерът Борисов: България доказа, че е много по-добра Шенгенска граница от половината държави в Европа

България доказа, че е много по-добра Шенгенска граница от половината държави в Европа. Това каза премиерът Бойко Борисов пред журналисти след среща с председателя на Европейския съвет Доналд Туск, който е на посещение в България.

Министър-председателят посочи, че му е обидно темата за влизането на България в Шенген да бъде поставяна. „Половината държави в Европа се провалиха като Шенгенски граници, това го заявих и на външния министър на Холандия. Когато пожелаят - да ни включат. Дори не настоявам да влиза в дневния ред, защото очаквам те самите да разберат колко са несправедливи към българите”, заяви премиерът Бойко Борисов.

Протеин дълбоко в мозъка причинява мигрените

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5035188

Мигрените могат да бъдат отключени от липса на храна или твърде много стрес, но базовата причина остава мистерия, коментира New Scientist. Сега изследователи са открили, че причината за мигрената може да е протеин дълбоко в мозъка, който стимулира невроните, контролиращи лицевите възприятия.
Откритието предоставя нова мишена за по-безопасни
Мигрените могат да бъдат отключени от липса на храна или твърде много стрес, но базовата причина остава мистерия, коментира New Scientist. Сега изследователи са открили, че причината за мигрената може да е протеин дълбоко в мозъка, който стимулира невроните, контролиращи лицевите възприятия. Откритието предоставя нова мишена за по-безопасни

Комисията за потребителите глоби онлайн търговец, заблуждавал клиенти

http://www.dnevnik.bg/biznes/potrebiteli/2015/10/09/2624932_komisiiata_za_potrebitelite_globi_onlain_turgovec/?ref=rss


Комисията за защита на потребителите е санкционирала интернет търговец за умишлено премълчаване на важно условие, без изпълнението на което клиентите му не могат да се възползват от анонсирана от него отстъпка от 35% при онлайн поръчка на храна.

Потребителите са били заблуждавани, че автоматично ще получат обещаната отстъпка от цената, в случай че поръчката им е над определена сума. Посочената минимална сума, обаче, се формира от сбора на цените на поръчаните артикули и след...

Борисов обиден, че не ни искат в Шенген

http://offnews.bg/news/n_1/n_570060.html

България доказа, че е много по-добра шенгенска граница от половината държави в Европа. Това каза премиерът Бойко Борисов пред журналисти след среща с председателя на Европейския съвет Доналд Туск, който е на посещение в България. Борисов посочи, че му е обидно тази тема да бъде поставяна. „Половината държави в Европа се провалиха като Шенгенски граници, това го заявих и на външния министър на Холандия. Когато пожелаят да ни включат. Дори не настоявам да влиза в дневния ред, защото очаквам те самите да разберат колко са несправедлив към българите”, заяви Борисов, цитиран от "Фокус". Решението за приемането на България и Румъния в Шенген отново беше отложено и не влезе в дневния ред на вътрешните министри от ЕС.  Българското правителство многократно изразяваше надежда, че на редовното заседание на Съвета по правосъдие и вътрешни работи на 8-и и 9-и октомври ще се гласува решение за частично присъединяване към европейската зона без вътрешни граници. В дневния ред обаче са залегнали проблемите с бежанците и граничния контрол. Според вицепремиера Меглена Кунева Германия е спряла влизането на страната ни в Шенген. "Има много паралелни промени, като например промяната в шенгенското законодателство, проблемите по границите с имигрантите”, посочи Кунева като причини Берлин да не ни иска, но не назова нищо конкретно.

Бебе на мигранти загина при потъването на лодка край Гърция

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5035183

Бебе на мигрантско семейство е починало, след като гумена лодка с 57 души се е спукала край бреговете на гръцкия остров Лесбос, предаде Reuters, позовавайки се на гръцката брегова охрана.
1-годишното момче, чиято националност засега не е известна, е открито в безсъзнание след потъването на лодката в четвъртък вечерта.
Бебе на мигрантско семейство е починало, след като гумена лодка с 57 души се е спукала край бреговете на гръцкия остров Лесбос, предаде Reuters, позовавайки се на гръцката брегова охрана. 1-годишното момче, чиято националност засега не е известна, е открито в безсъзнание след потъването на лодката в четвъртък вечерта.

Приключват разследването на убийството на пиарката Татяна Стоянова до 11 ноември

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5035179

Срокът за приключване на разследването на убийството на Татяна Стоянова е 11 ноември, каза за "Пазарджишка Марица" говорителят на Софийска градска прокуратура Павел Панов. До момента все още няма заподозрени като извършители. Преди време се появиха публикации за сърбин, който извършил мократа поръчка.
Срокът за приключване на разследването на убийството на Татяна Стоянова е 11 ноември, каза за "Пазарджишка Марица" говорителят на Софийска градска прокуратура Павел Панов. До момента все още няма заподозрени като извършители. Преди време се появиха публикации за сърбин, който извършил мократа поръчка.

Бебе на мигранти загина при потъването на лодка край Гърция

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5035173

Бебе на мигрантско семейство е починало, след като гумена лодка с 57 души се е спукала край бреговете на гръцкия остров Лесбос, предаде Reuters, позовавайки се на гръцката брегова охрана.
1-годишното момче, чиято националност засега не е известна, е открито в безсъзнание след потъването на лодката в четвъртък вечерта.
Бебе на мигрантско семейство е починало, след като гумена лодка с 57 души се е спукала край бреговете на гръцкия остров Лесбос, предаде Reuters, позовавайки се на гръцката брегова охрана. 1-годишното момче, чиято националност засега не е известна, е открито в безсъзнание след потъването на лодката в четвъртък вечерта.

Акула захапа плувец и спаси живота му

http://offnews.bg/news/n_1/n_570043.html

В САЩ потенциално фатална среща с акула спаси живота на мъж, след като докторите, лекували раните му, открили, че има рак, пише британският вестник Independent. Премеждието на 39-годишния музеен служител Юджин Фини се случило на плажа Хънтингтън в Калифорния, където отишъл да плува заедно с двете си деца и приятелката си. Във водата усетил как нещо го блъска в гърба. „Беше най-силният удар, който съм получавал в живота си“, казал той. Въпреки болката и объркването си Фини успял да се измъкне на брега, без да знае какво му се е случило. Всичко се изяснило, след като той измил кръвта под душ на плажа, приятелката му видяла перки във вода, а спасителите наредили на всички бързо да излизат. С дълбока рана на гърба и натъртвания мъжът се прибрал в дома си във Фичбърг, щат Масачузетс, където потърсил помощ в болница. От лекарите, които се погрижили за него, разбрал, че има тумор на десния бъбрек, в ранен стадий, но все пак видим, почти колкото орех. Благодарение на тази диагноза го оперирали навреме и успешно. Дори не се наложила химиотерапия или облъчване.

Полупризнанията на Василев: Банкерът беглец иска помощ от вложителите. Щял да спасява активите на КТБ

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5034109

Както „Труд” предвиди вчера, банкерът беглец Цветан Василев отново ни заля с нова порция измислици и объркани обяснения за неговата невинност.
В интервюто, което даде от скривалището си в Белград пред Люба Кулезич, той почти си призна за кухите фирми, в които са потъвали милиони от КТБ, но не си призна, че чрез подставени лица като Гриша Ганчев,
Както „Труд” предвиди вчера, банкерът беглец Цветан Василев отново ни заля с нова порция измислици и объркани обяснения за неговата невинност. В интервюто, което даде от скривалището си в Белград пред Люба Кулезич, той почти си призна за кухите фирми, в които са потъвали милиони от КТБ, но не си призна, че чрез подставени лица като Гриша Ганчев,

Приключват разследването на убийството на пиарката Татяна Стоянова до 11 ноември

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5035168

Срокът за приключване на разследването на убийството на Татяна Стоянова е 11 ноември, каза за
Срокът за приключване на разследването на убийството на Татяна Стоянова е 11 ноември, каза за "Пазарджишка Марица" говорителят на Софийска градска прокуратура Павел Панов. До момента все още няма заподозрени като извършители. Преди време се появиха публикации за сърбин, който извършил мократа поръчка.

Цветан Василев: Делян Пеевски беше необходимо зло за мен

http://offnews.bg/news/n_1/n_570034.html

Втора част на интервюто с Цветан Василев пред Люба Кулезич, излъчено по TV7. Стенограма на първата част вижте ТУК . Ние с Прокопиев изповядваме различни идеали. Аз винаги съм се срамувал от ролята на така наречения посреднически – компрадорски, капитал. Ролята на Прокопиев в последните 20 години е била основно такава – той е посредничел между държавата и чуждия бизнес. Аз бих се срамувал от сделки като приватизацията на БТК, те не се срамуват. Аз бих се срамувал от сделки като приватизацията на ЕРП-тата. Ние създавахме друг тип - предприемачески тип национален капитал. Нашият стил е стилът на националния капитал. И той е там, няма къде да избяга. И знаете ли каква част от тези активи, които Корпоративна банка придоби чрез своите компании бяха зарязани точно от западните инвеститори? Самата "Виваком" е най-красноречивият пример за това. Натъжава ме фактът, че "благодарение" на активните действия на тези хора и падането на КТБ в момента "Виваком" е подарена на една банка, която не може и не трябва да има абсолютно никакви претенции към собствеността на "Виваком". - Коя банка? VTB. - Как е подарена "Виваком"? С активното участие на много хора. На тези, които организираха атаката срещу банката, на тези, които имат интерес в момента "Виваком" да вегетира. Защото "Виваком" в момента влошава всичките си показатели. Намалява пазарния си дял под "мъдрото" ръководство на представителите на руската банка във "Виваком". - Кои са те? Братя Велчеви - Милен Велчев – бившият финансов министър, и Георги Велчев. Те са в ръководните органи на компанията. И те са владеещи несобственици. Заявявам го открито. VTB и техните представители в България са владеещи несобственици. Под благия поглед и на правителство, и на прокуратура. С една-едничка цел – да елиминират моето участие. Ако аз съм искал нещо да постигна с "Виваком", то е било само в интерес на банката и на нейните кредитори. А в момента това, което ще се постигне, първо, стойността на "Виваком" ще бъде намалена, и второ, не знам какво ще се върне в банката и в масата на несъстоятелността. Ако би била обаче останала тази компания там в масата на несъстоятелността, както организаторите на атаката бяха намислили, щеше да се случи това, което в момента наблюдаваме с останалите активи под тяхното управление. - Това не е ли наистина заплаха за националната сигурност? VTB е руска банка, независимо от това, че Милен Велчев и Георги Велчев са българи. Това означава ли, че Русия по някакъв начин или кръгове от руския капитал, бизнес, политика проникват през такива врати в България. Поне вратата е отворена. - Защо Борисов и неговото правителство гледат на това разсеяно, за да не кажа равнодушно? Аз смятам, че Борисов пропусна един исторически шанс през есента на 2014 година, когато беше направено предложение за оздравяване на банката. В предложението всъщност се включваше придобиване на собствеността от консорциум между държавата и Оманския държавен фонд на всички основни стратегически активи, включително и на "Виваком", и на "Петрол", и на НУРТС. - Защо Борисов пропусна този исторически шанс? Аз лично считам, че той е бил подведен и се надявам да е бил подведен. - Подведен. От кого? От тези, които най-вероятно са му обяснили, че чрез възстановяването на банката евентуално бих бил възстановен и аз. А това, изглежда, не влиза в техните планове. От друга страна, при възстановяването на банката едва ли би имало място за техните очаквания и печалби. - Но много интересно, че Борисов е нападал и продължава да напада и Пламен Орешарски лично, и Петър Чобанов, макар че напоследък забрави да го споменава, като основни виновници за краха на КТБ. А отказва да се възползва от възможността банката да бъде възстановена или оздравена. Исторически шанс. Това е странна, това е двойна игра. Какво е това? Може и да е тройна, защото обвиненията срещу Орешарски всъщност заглъхнаха. Напоследък не съм чувал вече Орешарски да има вина. Напротив – напоследък се търсят други решения, включително да обосноват, както казах, моята вина. И невинността на тези, които атакуваха банката. Споменахме за въпросната извънредна парламентарна комисия. Преди това, разбира се, са поръчковите доклади на одитиращите компании, на база, на които в крайна сметка беше отнет и лицензът на банката. Сега очакват с голям интерес доклада на разследващата американска компания. - Как е наета тази компания, колко ú се плаща, какво е открила тя досега? Изчезналите пари открила ли ги е? Аз мога да кажа едно – значи те търсят изчезналите пари там, където не трябва да ги търсят. Изчезналите пари са в тези активи, за които аз говоря. И тези активи трябва да бъдат възстановени - дали като активи на кредиторите на банката, дали национализирани, но по справедлива цена, и след това - препродадани. - Кажете защо мене като обикновен данъкоплатец ме засяга това? На какво ви прилича това нещо. На мен, това, което вие говорите, за разграбването на активите, за предлагането на някакъв брокерски принцип, ми прилича на някаква трета приватизация, която е по-ужасна дори и от първите, които ни сполетяха. Тя не е приватизация. Тя е с експроприация. - Още по-отвратително. При това менторите на тая експроприация, менторите на обществения интерес не подбират средства за собственото си обогатяване. - Знаете ли колко дълго съм се питала – при вашата ерудиция, която съм забелязала още при първите ни контакти – образованост, интелигентност, как въобще се свързахте с фигура като Делян Пеевски. Защо? Защо беше необходимо това? Делян Пеевски в крайна сметка на един етап е бил едно необходимо зло за мене. Защото така или иначе в бизнеса в България има обстоятелства, с които човек трябва да се съобразява. - Кажете ми едно такова. Значи вие се обзавеждате с Пеевски, което ми подсказва, че други бизнесмени, банкери, предприемачи се обзавеждат с нещо друго подобно, за да се пазят. Нещо такова. В общи линии – да. Това е в крайна сметка е част от изграждането на цялостната система и наличието на подобни фигури. Разбира се, Пеевски е компенсирал до голяма степен определени недостатъци на системата, която аз съм изграждал. Аз съм имал изпълнителни директори чудесни технократи. Но те не бяха готови, не бяха публични, за да разговарят с определени субекти. - И колко публичен е Пеевски? Пеевски се наложи лека-полека. Не бива да подценяваме качествата на Пеевски. Пеевски може да е необразован, но Пеевски не е неук. Пеевски има своите качества и аз наистина съм се заблуждавал, че като човек, на когото аз съм помогнал много да се развие, той би трябвало да бъде лоялен и коректен към мен. Оказа се дълбока заблуда и аз се оказах един наивник на над средна възраст. - Някой изпрати ли ви Пеевски, или вие сам влязохте в този капан? Това, което ви питам е – кой създаде Пеевски? Нещата с Пеевски се развиха в продължение на години. Така че много са "бащите" на Пеевски. И аз имам своя дал и своя принос в "бащинството" в неговото израстване, но освен мене, разбира се, като се започне от Негово величество, мине се през Доган, стигне се през Борисов, Цветанов. - И все пак – кое го направи толкова могъщ. Аз просто не мога да повярвам, че толкова много сфери в държавата зависят от тази фигура. Този "сплотен" екип от бащици, които изброих, на практика му дадоха възможност, а той се е възползвал по най-добрия начин. Естествено, предполагам, че разполагат със сериозна база данни от компромати. С която на практика да държат в подчинение тези, които им трябват. - Няма ли компромати и за самите тях? Предполагам, но взаимно се държат по някакъв начин. Тези хора, които са го лансирали, са част от онова задкулисие, за което всички говорим в България. - Да, но вие сте били част от това задкулисие... Аз не съм бил част от това задкулисие. Мене ме използваха като ракета носител и аз не се усетих. А в момента, когато се усетих и опитах да скъсам с това, разчитах, че ще намеря подкрепа от обществото, но аз не я намерих. На мене ми хареса много една приказка на мой приятел, който казва: "Имах един мексикански работник в къщата си в Америка, и го попитах – защо в Мексико има толкова много корупция и бандити? И той му казал – ако искате да живеете в Мексико, трябва да сте малко корумпиран и да сте малко бандит. Иначе не можете да оцелеете". Аз наистина знам, че съм допуснал грешки и плащам цената за тези грешки. И не се срамувам да го призная, но не мога да приема едно – че хората, които са в основата на всичкото това нещо, са моите морални ментори. - Виждали ли сте Цацаров и Делян Пеевски в контакт? Аз не мога да кажа дали съм ги виждал заедно в контакт – Пеевски и Цацаров, но твърдя, че те са в контакт. И твърдя, че Пеевски имаше активна роля при избора на Цацаров за главен прокурор. - Ще ви разкажа една много интересна случка. Когато бях в ТV7, а в ТV7 бях заради вас, не заради Делян Пеевски, но така или иначе, когато трябваше да се избира главен прокурор, аз исках да поканя в моето предаване тримата кандидати за главен прокурор – Цацаров, Сарафов и Тонева. Николай Бареков, за когото след малко ще ви питам и за вашата необичайна привързаност към този човек, ми забрани да поканя Тонева и ми каза: "Нали знаеш кой е кандидатът на нашия приятел". И аз казах - не. Цацаров, каза той. И аз попитах: "Кой е нашият приятел?", като мислех, че е Борисов или Цветанов, защото телевизията беше някак си подкрепяща. Той не ми отговори, но разбрах, че има "нашият приятел". Много по-късно разбрах, че това е г-н Пеевски. И вие сте го знаели още тогава. Не, първоначалният кандидат на Пеевски беше Бойко Найденов. - Откъде знаете? От общуване, от ухо на ухо, от уста на уста. След това беше намерено решение компромисно с другия силен лагер. И беше решено Цацаров да бъде главен прокурор. Затова очевидно г-н Цацаров им се отблагодарява сега. - В едно интервю, предишно, което бяхте дали, премълчахте две неща – едното беше – какво сте си говорили с Борисов на 6 юни 2014 година, когато вие сте го потърсили и него, за да го предупредите какво се готви срещу КТБ? Какво можеше да направи? Как какво можеше да направи? Борисов можеше да говори с въпросния главен прокурор, защото, кажете ми, какво направи прокуратурата? Със своите действия в стил слон в стъкларски магазин... - Предпазлив ли е Борисов, или е страхлив? Трудно ми е да определя какво е било водещото в онзи момент, за да не се намеси, но аз считам, че той направи грешка тогава. - А Станишев – говорили сте със Станишев. Какво е можело да направи Станишев? Зависим човек ли е? Със Станишев имахме договорка той да оттегли подкрепата си за правителството на Орешарски. Договорихме се, след като загуби изборите на 25 май. Той знае, че загуби изборите катастрофално за това, че беше позволил на Пеевски да се разпорежда в държавата България безотговорно. Това е най-голямата безотговорност на политически лидер. - В качеството си на какъв вие ще се договаряте със Станишев да оттегли подкрепата си за Орешарски? Нали не сме забравили факта, че това правителство ми беше вменено като мое правителство и то от настоящия премиер. - А не беше ли ваше правителство по някакъв начин? Оказа се, че не само не е мое правителство, а е и моят гробокопач. - Вие участвали ли сте по някакъв начин в тези политически игри? Станишев беше много разочарован да разбере през април и май, че през цялото време Пеевски го е заблуждавал. Че Пеевски се е възползвал от ситуацията, за да може да профитира и да работи против интересите на правителството и на соцпартията. И той го направи по най-вулгарния начин. А Станишев просто не намери сили да прибегне до единственото спасение за БСП към оня момент. - Как е разбрал Станишев, че Пеевски... Разбра много неща Станишев. Разбра, че всичките обществени търгове, които са печелени, са печелени с моето име напред, а всъщност ползвател са били Делян Пеевски и неговите фирми. Разбра, че кадруванията по определени сектори са се случвали само и единствено в интерес на Делян Пеевски. Той поне играеше ролята на наивник към оня момент и беше готов на думи, за да спаси своята чест, да спаси в крайна сметка социалистическата партия от пълен погром – положението, в което тя е сега. Аз не виждам шансове да излезе от тази криза в следващите години. Социалистическата партия до голяма степен е в тази ситуация заради абсолютно продажническата позиция по време на управлението с ДПС на правителството на Орешарски. - Значи вие имате морална отговорност към правителството на Станишев... Аз казвам следното – аз смятах, че след първото правителство на Борисов не може да бъде по-лошо. - Защо? Основната причина беше абсолютно папагалското прилагане на политиката на рестрикции на икономически ограничения в среда, която абсолютно не изискваше подобни мерки. Просто му беше наложена на Борисов тази политика от неговите експерти в правителството и то я следваше сляпо. И другото – въздействието на един кръг около него върху бизнеса. - Кой кръг – Симеон Дянков? Не – един кръг, който искаше да играе ролята на посредник за всяко нещо, което се случваше в държавата. - Кой е този кръг? Различни кръгове имаше около Борисов – едни ги наричаха Котараци, други – не знам какви. Във всички случаи измислени хора, които само навредиха на Борисов. Но водещото беше абсолютно неадекватната политика - икономическа и финансова. Затова смятах, че няма как да бъде по-лошо. Оказа се, че може да бъде по-лошо. - Това означава, че вие сте се опитвали да играете роля в определянето на политическата игра, без да се виждате, невидимо? Смятате ли, че някъде едрият бизнес няма никакво право и никаква дума при определянето не на политическата, а на икономическа - дотолкова доколкото тази икономическа политика е вързана с политиката – това вече е друг въпрос. Ние имаме една обърната пирамида в нашата страна. Вместо в основата да са бизнесът и икономиката, ние сме сложили в основата политиката и затова се клатим непрекъснато на този неустойчив връх. Всеки, който идва на власт, се опитва да покаже, че без него бизнесът е никой. Това е най-голямата грешка. - Зависим ли беше Станишев от Пеевски пряко? Не. Той не беше зависим, той беше маша на Пеевски. - Премълчахте ли, че сте се виждали с Ахмед Доган тогава? Тогава аз се видях и с Доган. - В сараите? На друго място. Тогава показах неща, които сега стоят на едно място при едни нотариуси, за което аз споменах и които ще излязат при определени обстоятелства. - Това не е ли рекет? Това не е рекет. Това е защита. - Доган какво ви каза тогава? Доган ми каза, че е късно, а не знам какво точно е било късно. Но това означава едно - че съм бил наклеветен. Твърдо. Мене просто ме бяха харесали да ме употребят. И по един или друг начин те успяха. - Вие сте го допуснали. Аз го допуснах. Факт. - В тези книжа, които сте дали на двама нотариуси и за част, от които сте споменали на Ахмед Доган, има ли схеми, в които политиците имат собствености и крият по този начин? Има. - Те владеят ли, да кажем, медии? Собствеността в медиите е само легитимация на правото да въздействаш върху политиката на медията. Не е никакъв особен плюс да имаш собственост в медия, защото те 100% са губещи. Но усещането, чувството, да притежаваш част от тази медия, показва, че ти можеш да й въздействаш. И да пърхат около тебе определени журналисти или журналистки, на които ти да обясняваш какво трябва да се случи. И да промиваш мозъците. - Но не са само медиите. Казвате, че играчи от политическата върхушка през схеми за скриване на собственост владеят не само медии, но и други бизнеси? Това е тяхното най-голямо нещастие. Защото не могат да се появяват. Те много желаят да покажат колко са влиятелни и колко са богати. Но не могат. И това е тяхната карма. Те вечно ще останат там в миманса, анонимни, макар и много, много неприлично богати. Има ги и в момента. И сред управляващи, и сред опозиция. Хората, които влизат в голямата политика, излизат неприлично богати. Аз нееднократно съм заявявал, че ако има истински олигарси в България, те не са сред бизнеса. Сред бизнеса може да има измамници, ДДС-ари, контрабандисти и всякакви други, но олигарси в класическия смисъл на думата, няма. В България олигарси са политиците, защото те материализират своето политическо влияние в пари и активи. - Проспахте ли Николай Бареков? Никога не съм се заблуждавал в моралните качества на Николай Бареков. - А защо възложихте на него да бъде другия политически проект, алтернативния, който да се конкурира с Борисов? Защото мислех, че има малко акъл в главата си. А се оказа, че и това няма. Че е толкова слаб, сламен човек, че в първия момент, в който го натиснаха, а го натиснаха, защото до последно Пеевски му държеше разработката по сигнала на Протестна мрежа в прокуратурата, той трябваше да избира между мене или Пеевски. И съм сигурен, че вътрешно в душата си, без да коментирам морално-волевите качества на лицето Николай Бареков, вътрешно той ненавижда Пеевски. Но той ме предаде веднага от страх. И смятам, че направи най-голямата си грешка. Не заради мене – той просто се самоуби. В момента за мене той е политически труп. - Но всички казват – Борисов няма алтернатива. Той ще ни управлява 12 години. Стигнахме до етапа, в който от Тато минахме на Батко. Това ли е, или има други варианти. Борисов е феномен. Безусловно. В българската политическа история. Дали има алтернатива, или няма, какво да кажа. Тя и Рим на един етап не е имала алтернатива, а в един момент се е сгромолясала, такава империя. Пътят към падението е много кратък. Дали някой на 31 май е вярвал, че КТБ ще падне за една седмица. - Не. Нека Борисов се замисли. Това ли казвате? Всеки трябва да мисли през призмата на това, което той знае – какво прави и как го прави. - Вие сте класически пример, според мен, на човек, когото съдбата удря, за да извлече уроци. Защото иначе щеше да ви унищожи направо. А тя ви остави жив. Аз съм благодарен за това. Като знам какво е било подготвено. Затова ще се боря докрай. За да докажа правдата, защото не е само моята правда. Тя е правдата на тези 9 невинно обвинени от банката, тя е правдата за всички други, обвиняеми по това мега дело. Тя е правдата на тия 650-700 човека – масата от които в момента излизат на улицата. Тя е правдата за всички, които се бяха доверили. Защото се бяха доверили на Корпоративна банка точно заради различния подход. Този, който днес знайни и незнайни герои експерти да критикуват и анализират, без да имат капка понятие от това - какво се е случвало и как се е случвало. - Ако Цацаров и неговото ведомство не ви дадат никакви гаранции, докога ще стоите в Белград? Престоят ми в Белград е въпрос на съдебна процедура, върху която аз не мога да влияя. Моята страна е България, независимо, че се чувствам много добре в Сърбия и независимо, че чувствам обичта и уважението на хората тук. Моето желание обаче е аз да се върна в България, за да докажа, че не съм виновен и че хората, обвинени заедно с мене, не са виновни. - И че сте извлекли поука от грешките си, може би. Надявам се. Независимо, че човек има свойството да повтаря грешките. - Моля, не ги повтаряйте повече. Ще се постарая.

Туск: България се справя добре с бежанската ситуация на границата си

http://www.moreto.net/novini.php?n=303426

България засега се справя добре със ситуацията на границите си. Ние добре разбираме какъв ресурс използвате, заяви край Варна председателят на Европейския съвет Доналд Туск след среща с министър-председателя Бойко Борисов, предаде репортер на Moreto.

Цветан Василев: Създадохме стила на националния капитал

http://econ.bg/Новини/Цветан-Василев-Създадохме-стила-на-националния-капитал_l.a_i.699672_at.1.html

Ние създавахме предприемачески тип национален капитал. Нашият стил е стилът на националния капитал. Това заяви банкерът Цветан Василев във втората...

Горанов започна консултации в парламента по проектобюджета за 2016 г.

http://www.dnevnik.bg/biznes/finansi/2015/10/09/2624922_goranov_zapochna_konsultacii_v_parlamenta_po/?ref=rss


Министърът на финансите Владислав Горанов започна днес консултации с парламентарните сили по проектобюджета за 2016 г. Приоритетите му са бюджетен дефицит от 2% и повече инвестиции в образование и инфраструктура, съобщи БТА.

Днес Горанов е разговарял с депутатите от Патриотичния фронт, а през следващата седмица ще има срещи и с другите парламентарни групи, които подкрепят правителството.  

"Ще чуем приоритетите, които отделните партии определят", каза финансовият министър,...

Кандидатът на ГЕРБ за кмет на район „Витоша“ инж. Валери Йорданов: Борим се да ограничим битовата престъпност

http://pik.bg/кандидатът-на-герб-за-кмет-на-район-„витоша“-инж-валери-йорданов-борим-се-да-ограничим-бит-news413854.html

Кандидатът на ГЕРБ за кмет на район „Витоша“ инж. Валери Йорданов: Борим се да ограничим битовата престъпност

Приоритет в работата ми са мерките за ограничаването на битовата престъпност в район „Витоша“. Това заяви кандидатът на ГЕРБ за втори мандат за кмет на района инж. Валери Йорданов, който се срещна с граждани от кварталите „Павлово“ и „Бъкстон“.

Работим за подобряване на резултатите, подчерта пред избирателите си Йорданов. Той заяви, че ако получи отново подкрепата на съгражданите си, ще продължи с най-важните дейности в района – развитие на инфраструктурата и транспортните услуги. „Целта ми е кварталите да станат по-сигурни“, коментира още инж. Йорданов.

На срещата присъства и зам.-председателят на 43-тото Народно събрание Димитър Главчев, който подчерта пред гражданите, че съвместно със Столична община и Йорданка Фандъкова на законодателно ниво се работи активно, за да се разработят мерки за подобряване на инфраструктурата, както и повишаване сигурността на гражданите.

„ПП ГЕРБ винаги е залагала на няколко приоритета, сред които подобряване на инфраструктурата и сигурността“, увери Главчев. Той посочи, че в момента тече изпълнението на много проекти с национално и европейско финансиране, които целят да се подобри качеството на живот на гражданите не само от район „Витоша“, но и в цялата столица.    

 

При оплакване от граждани ще наказват шофьори на автобуси от градския транспорт във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=303409

Всеки водач на автобус на градския транспорт във Варна ще бъде наказан, ако се установи, че е извършил нарушение. Това съобщи за Topnovini.bg председателят на Съвета на директорите на градския превозвач Максим Тодоров. Той призова варненци и гостите на града да подават сигнали за нарушения на сайта на градски транспорт или на дежурния диспечер.

Пешеходец в болница, пресичал неправилно на Околовръстния път на София

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5035169

Моторист и пешеходец пострадаха при пътен инцидент на Околовръстния път между кв. „Бояна” и кв. „Драгалевци” в посока ж.к. „Младост” в София. Мотористът е паднал от мотора си заради пешеходеца, който е пресичал неправилно, съобщи "Фокус".
Пешеходецът е пострадал и е откаран в болница.
Сигналът за пътно-транспортното произшествие е получен в 09:20
Моторист и пешеходец пострадаха при пътен инцидент на Околовръстния път между кв. „Бояна” и кв. „Драгалевци” в посока ж.к. „Младост” в София. Мотористът е паднал от мотора си заради пешеходеца, който е пресичал неправилно, съобщи "Фокус". Пешеходецът е пострадал и е откаран в болница. Сигналът за пътно-транспортното произшествие е получен в 09:20

Професор Георги Цанков пред „Труд“: Не туризмът, невежеството убива гората

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5034098

Иглолистните дървета в България са застрашени от унищожение заради корояда типограф

Дебатите за опазването на българската гора, особено в планинските райони, през последните дни отново са на дневен ред. Причината е наближаващото приемане на новия План за управление на Природен парк „Витоша“. За пореден път се появи въпросът: „Възможно ли е
Иглолистните дървета в България са застрашени от унищожение заради корояда типограф Дебатите за опазването на българската гора, особено в планинските райони, през последните дни отново са на дневен ред. Причината е наближаващото приемане на новия План за управление на Природен парк „Витоша“. За пореден път се появи въпросът: „Възможно ли е

Пешеходец в болница, пресичал неправилно на Околовръстния път на София

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5035148

Моторист и пешеходец пострадаха при пътен инцидент на Околовръстния път между кв. „Бояна” и кв. „Драгалевци” в посока ж.к. „Младост” в София. Мотористът е паднал от мотора си заради пешеходеца, който е пресичал неправилно, съобщи
Моторист и пешеходец пострадаха при пътен инцидент на Околовръстния път между кв. „Бояна” и кв. „Драгалевци” в посока ж.к. „Младост” в София. Мотористът е паднал от мотора си заради пешеходеца, който е пресичал неправилно, съобщи "Фокус". Пешеходецът е пострадал и е откаран в болница. Сигналът за пътно-транспортното произшествие е получен в 09:20

Производителят на олио Libra е глобен за имитация на чужда опаковка

http://www.dnevnik.bg/biznes/2015/10/09/2624913_proizvoditeliat_na_olio_libra_e_globen_za_imitaciia_na/?ref=rss


Комисията за защита на конкуренцията глоби с 20 100 лв. производителя на олио Libra - "Бойлс фууд къмпани" ЕООД, съобщиха от ведомството. Сумата се равнява на 1 на сто от нетните приходи от продажби на дружеството за финансовата 2014 година.

Проучването на антимонополната комисия установило, че  цялостният външен вид на опаковката на разпространяваното на българския пазар олио Libra копира изцяло опаковката на "Клас олио", като по този начин създава обективна предпоставка за...

Как да се избегне верижна катастрофа

http://www.dnevnik.bg/skorost/2015/10/09/2624921_kak_da_se_izbegne_verijna_katastrofa/?ref=rss


За части от секундата поредното рутинно пътуване може да се превърне в сериозно приключение и дори трагедия. Разбраха го вчера десетките пострадали в катастрофата в тунела "Витиня". Всички факти и обстоятелство около инцидента все още се изясняват, но за да има над 50 увредени в нея коли и камиони, със сигурност много от водачите не са се движили с подходящата за пътните условия скорост.
 
Формулировката "несъобразена с пътните условия скорост" е любима на служителите на КАТ, като...

КЗК санкционира производител на олио за имитация

http://pik.bg/кзк-санкционира-производител-на-олио-за-имитация-news413850.html

КЗК санкционира производител на олио за имитация

Комисията за защита на конкуренцията установи, че е извършено нарушение на Закона за защита на конкуренцията от страна на „Бойлс фууд къмпани” ЕООД и наложи имуществена санкция в размер на 20 100 лева, съставляващи 1 % от нетните приходи от продажби на дружеството за финансовата 2014 година, съобщиха от КЗК.

Проучването установи, че цялостният външен вид на опаковката на разпространяваното на българския пазар от ответното дружество олио „Libra” копира изцяло опаковката на „Клас олио”, като по този начин създава обективна предпоставка за въвеждане в заблуждение на потребителите и влияе негативно върху конкурентната среда. КЗК определя нарушението като леко и налага санкция до 2% от размера на нетните приходи от продажби на предприятието за предходната финансова година, предхождаща постановяването на решението на КЗК.

Комисията счита, че санкцията следва да отговаря на характера и степента на нарушението, да е съобразена с реализирания оборот на дружеството и да има превантивен характер срещу бъдещи недобросъвестни действия от страна на нарушителя в частност и по принцип от страна на действащите предприятия, използващи реклама за популяризиране на предлаганите от тях стоки и услуги

Пребиха дядо в центъра на Благоевград за 20 лева

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5035152

Нагъл апаш сътвори поредния грозен обир центъра на Благоевград. Крадецът е пребил 75-годишен дядо, след което е откраднал чантата му, в която имало 20 лева, съобщиха struma.bg.
Вчера в полицията в Благоевград е получен сигнал от 75-годишен мъж, който съобщил, че рано сутринта на 6 октомври в центъра на града неизвестен мъж му е нанесъл удари в
Нагъл апаш сътвори поредния грозен обир центъра на Благоевград. Крадецът е пребил 75-годишен дядо, след което е откраднал чантата му, в която имало 20 лева, съобщиха struma.bg. Вчера в полицията в Благоевград е получен сигнал от 75-годишен мъж, който съобщил, че рано сутринта на 6 октомври в центъра на града неизвестен мъж му е нанесъл удари в

Пребиха дядо в центъра на Благоевград за 20 лева

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5035146

Нагъл апаш сътвори поредния грозен обир центъра на Благоевград. Крадецът е пребил 75-годишен дядо, след което е откраднал чантата му, в която имало 20 лева, съобщиха struma.bg.
Вчера в полицията в Благоевград е получен сигнал от 75-годишен мъж, който съобщил, че рано сутринта на 6 октомври в центъра на града неизвестен мъж му е нанесъл удари в
Нагъл апаш сътвори поредния грозен обир центъра на Благоевград. Крадецът е пребил 75-годишен дядо, след което е откраднал чантата му, в която имало 20 лева, съобщиха struma.bg. Вчера в полицията в Благоевград е получен сигнал от 75-годишен мъж, който съобщил, че рано сутринта на 6 октомври в центъра на града неизвестен мъж му е нанесъл удари в

Защо съдиите намалиха присъдите на Боскос и Калев за прегазената Катерина?

http://petel.bg/Zashho-sadiite-namaliha-prisadite-na-Boskos-i-Kalev-za-pregazenata-Katerina-__129910

Снимка: Булфото Както бе съобщено по-рано през деня делото срещу гръцкия студент Христос Боскос и вторият подсъдим за катастрофата от...

Майка – гурбетчийка си събра багажа, децата й се озоваха в приют във Варна

http://petel.bg/Mayka-----gurbetchiyka-si-sabra-bagazha--detsata-y-se-ozovaha-v-priyut-vav-Varna__129908

Снимка Булфото Поредната майка, която не може да се реализира у нас и да изгледа спокойно децата си, се наложи да си събере багажа и да...

Борисов чака равни възможности за Южен и Северен поток

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5035131

Туск: България добре защитава границата си с Турция и Гърция

Ще наблюдаваме събитията и искаме Европейският съвет да вземе реално решение за Южен и Северен поток. Това заяви премиерът Бойко Борисов след срещата с председателя на ЕС Доналд Туск в Евскиноград.
Министър-председателят допълни, че България чака финансова помощ за изграждане на
Туск: България добре защитава границата си с Турция и Гърция Ще наблюдаваме събитията и искаме Европейският съвет да вземе реално решение за Южен и Северен поток. Това заяви премиерът Бойко Борисов след срещата с председателя на ЕС Доналд Туск в Евскиноград. Министър-председателят допълни, че България чака финансова помощ за изграждане на

Задържаха пловдивчанин, опитал да подкупи полицаи

http://pik.bg/задържаха-пловдивчанин-опитал-да-подкупи-полицаи-news413849.html

Задържаха пловдивчанин, опитал да подкупи полицаи

Бързо полицейско производство е образувано срещу пловдивчанин за опит да подкупи служители на реда, съобщиха от ОД на МВР-Пловдив. Вчера, около 17.15 часа, на бул. “Копривщица” в областния град полицейски патрул на Второ Районно управление спрял за проверка лек автомобил „Ситроен“, управляван от 46-годишен жител.

Установено било, че мъжът е седнал зад волана без да притежава свидетелство за управление на МПС. Освен това документите за годишен технически преглед на автомобила и сключена задължителна застраховка били с изтекъл срок. За да избегне санкция, шофьорът предложил на полицаите 50 лева. На място пристигнала дежурна група от полицейското управление, която извършила оглед и иззела банкнотата.

Пловдивчанинът е задържан за срок до 24 часа. За случая е уведомена Окръжна прокуратура – Пловдив.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване