София с Агенция за инвестиции, подпомага стартиращи компании

http://offnews.bg/news/n_1/n_570040.html

София вече има Агенция за инвестиции, тя ще подпомага по специален модел стартиращи компании и IT сектора.  Това каза Йорданка Фандъкова, кандидат за кмет на София от ГЕРБ на форума „София-град на новите технологии и новите възможности“ в НДК. Поставили сме си амбициозната, но изпълнима цел, София да стане регионална столица на дигиталния пазар, подчерта тя.  "Може би за първи път правим бизнес форум, на който събираме заедно работодателските организации и представители на културни творчески индустрии. Съгласно проучванията, които Столична община възлага всяка година, културните и творческите индустрии заемат 4 място в икономиката на града по добавена стойност. Това говори колко важен за развитието на града е този сектор", посочи Фандъкова. По думите ѝ, през последните години е създадена най-голямата меценатска програма за култура, която всяка година разполага с бюджет около 1.5 млн. лева. "Моето лично убеждение е, че подкрепата за творците и развитието на културни проекти, е подкрепа както за живия творчески дух на града, така и за индустрията, която създава работни места. Това го показва и секторът на кинопроизводството. София беше утвърдена като творчески град на киното и е един от 5-те в цял свят", обясни още Фандъкова. 

За какви работи ги предпочитаме жените

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5035140

Спомняте ли си какво бе казал веднъж Кирил Добрев от БСП на въпрос дали Мая Манолова е подходяща за лидер на партията? "Жените ги предпочитам за други работи." В България никой не се впечатли от думите му. Отнякъде само надигна гласче Леа Коен: "Научих, че "големият ум" на БСП Добрев произнесъл крилато изречение за жените.
Спомняте ли си какво бе казал веднъж Кирил Добрев от БСП на въпрос дали Мая Манолова е подходяща за лидер на партията? "Жените ги предпочитам за други работи." В България никой не се впечатли от думите му. Отнякъде само надигна гласче Леа Коен: "Научих, че "големият ум" на БСП Добрев произнесъл крилато изречение за жените.

Доналд Туск: България добре защитава границата си с Турция и Гърция

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5035134

Благодаря ти, Бойко, благодаря ти приятелю. Благодаря за гостоприемството. Преди посетих Евксиноград като премиер на Полша, сега отново съм впечатлен от тази перла на архитектурата. Това заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск след среща с премиера Бойко Борисов, съобщи БГНЕС.
Част от варненското културно наследство е в Брюксел,
Благодаря ти, Бойко, благодаря ти приятелю. Благодаря за гостоприемството. Преди посетих Евксиноград като премиер на Полша, сега отново съм впечатлен от тази перла на архитектурата. Това заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск след среща с премиера Бойко Борисов, съобщи БГНЕС. Част от варненското културно наследство е в Брюксел,

Адвокат Дяко Дяков, водач на листата за общински съветници в град Пловдив: В Пловдив балотажът е сигурен, ББЦ ще има решаваща роля в него

http://pik.bg/адвокат-дяко-дяков-водач-на-листата-за-общински-съветници-в-град-пловдив-в-пловдив-балотаж-news413847.html

Адвокат Дяко Дяков, водач на листата за общински съветници в град Пловдив: В Пловдив балотажът е сигурен, ББЦ ще има решаваща роля в него

Считам себе си за част от промяната на политическата система, защото никога не съм заемал никакви общински и държавни постове. Вече съм на 38 години, имам богат професионален и политически опит, както и визия за управлението на община Пловдив. Никога не бих напуснал „България без цензура“ или ако го направя, просто няма да се занимавам с политика. Това заяви адвокат Дяко Дяков, който е водач на листата на ББЦ за общински съветници в град Пловдив. Известният пловдивски юрист знае няколко езика и е специализирал европейско право в Лондон, предадоха от пресцентъра на ББЦ.

„Познавам Николай Бареков от 20 години. С него бяхме членове на младежката организация на СДС и скачахме по барикадите по време на Виденовата зима през 1996 година. Бяхме млади хора, идеалисти, които си мислеха , че могат да променят системата“, носталгично си припомня Дяков и споделя, че по- късно двамата разбират, че именно това е необходимо, за да създадеш политическа партия и да се бориш и отстояваш политически тези и програми. „ББЦ е нашата сбъднала се младежка мечта, реализирала се двайсет години по-късно. Основната заслуга тук е на Николай Бареков. ББЦ възникна като партия на промяната“, категоричен е водачът на листата в града под тепетата

Това не самоцел и суета. За мен е огромна чест и отговорност да бъда водач на листата на ББЦ за общински съветници в Пловдив. Участието ми в Общинския съвет на града е напълно осъзнато решение на човек, който се занимава 20 години с обществено политическа дейност. Така адвокат Дяко Дяков аргументира кандидатурата си за общински съветник. „В Пловдив се работи на парче. Няма стратегия за развитието на нашия град и визия как ще изглежда града ни след 15-20 години“, заяви той и споделя, че е решен като общински съветник да създаде ясна визия за управлението на Пловдив.

Дяков очерта и основните приоритети, залегнали в програма на ББЦ за града. „Имаме написана изцяло нова програма за управление на града. В нея се иска ревизия на местните данъци и такси в посока надолу и стимулираща бизнеса в Пловдив“, обяви той като отбелязва, че не може в София да се плаща по-ниска такса МПС, а във Варна - по-малко промили за смет. „Програмата е изключително подробна, като включва над 30 точки с акценти върху инфраструктурата, европейските фондове и намаляване на данъчната тежест върху малкия и средния бизнес“, каза водачът на листата. Построяването на нови детски градини, детски кухни, програма за облагородяване на един от символите на града – пловдивските тепета, които в момента са в окаяно състояние, са все проблеми на града, чието решение се оказва приоритет за ББЦ-Пловдив. 

ББЦ е категорично против да се дават 8 млн. лева от местния бюджет за Втори гребен канал. Според водача на листата с по-малко от 4 млн. може да се направят и двете трибуни на стадион Христо Ботев, а с 2 млн. пък може да се изгради бутнатата трибуна Бесика на стадион Локомотив. Той отбеляза и друг много важен приоритет, който е залегнал в програмата на ББЦ, а именно изграждане на многоетажни паркинги извън Централната градска част. „Има страшно много работа за вършене, затова се кандидатирам. За теб Пловдив“, заяви Дяков. 

„България без цензура“ се яви самостоятелно на вота в града, като в самото начало обявиха категорично, че ще продължат битката срещу статуквото и след изборите в Общинския съвет. „Борихме се за демокрация, за да може хората да изразяват свободно волята си. Предрешени избори няма“. Така обясни Дяков решението на местно партийно ръководство за самостоятелно участие и опроверга слуховете, че битката в града под тепетата е обречена.

„В Пловдив балотажът е сигурен, като ББЦ ще има решаваща роля в него“, убеден е водачът на листата. Той сподели, че влизат със самочувствие на тези местни избори, като то е породено от резултатите, които са постигнали на европейските и парламентарните избори в Пловдив. Дяков конкретизира с цифри: На европейските избори имаме 11 300 гласа, а на парламентарните - 8 300. „Това означава, че пловдивчани ни гласуват доверие, защото ние сме партията, която иска да промени политическата система и те го знаят. Ако гражданите в Пловдив искат промяна, да гласуват на 25 октомври с Бюлетина № 17“, призова той .

Дяков категорично заяви, че ако бъде избран за общински съветник ще бъде от най –активните в Общинския съвет на Пловдив, първо защото е добър юрист и второ защото познава изцяло проблемите на града. Той е убеден, че ще продължи битката срещу статуквото и след влизането си в Общинския съвет, но уточнява, че ще подкрепи всяко предложение, което е в полза на пловдивчани, независимо от коя политическа партия е входирано.

Адвокат Дяков смята, че има местни политики, които се политизират излишно и това вреди за взимането на правилните решения и споделя, че залага на експертността и професионализма. „ББЦ Пловдив може да бъде коректив в бъдещия Общински съвет на града, с колеги като Атанас Панчов - човек със седемнайсет годишен опит в община Пловдив и Тезджан Наимова - млад и перспективен човек с много полезни предложения в областта на спорта“, убеден е той.

Общинския съвет е върховният орган в една община, а кметът е само изпълнител, припомни Дяков, убеден, че много хора забравят или не знаят този факт. „Много кандидат-кметове в Пловдив обещават да намалят местните данъци и такси . А това е невъзможно. Общинският съвет е този, който определя размера на всички местни данъци и такси. Можем да бъдем коректив на всяко едно управление, стига то да работи в интерес на пловдивчани“, отбеляза още водачът на листата за общински съветници на ББЦ.

На парламентарните избори хиляди пловдивчани подадоха своя глас за адвокат Дяков, но заради феномена 13/13 - съвпадение на номера на коалицията в бюлетината и номера на кандидатката в листата, Пловдив изпрати в парламента Ана Баракова, която той определя като „грешка на растежа“. В тази връзка Дяков сподели, че партията е взела своите поуки и се е изчистила от комерсиални хора с болни амбиции. „В нея са останали всички, които са готови да работят за съгражданите си и постигането на целите, които ББЦ си е поставила в програмата, а не за себе си“, заяви той, но и с огорчение сподели, че в личен план съжалява, че не е успял да участва в конституционните промени , които 43-тото Народно събрание прие. „Съжалявам, че историята не успя да се повтори сто години по-късно и аз като народен представител да участвам в конституционните промени, както са го сторили моите деди“, каза Дяков и припомни: Аз съм четвърто поколение юрист. И моят пра-пра дядо е подписал Търновската конституция. Той коментира и тромавата съдебна система, като сподели, че има строга и ясна концепция за това какви трябва да бъдат промените както в Конституцията, така и в Гражданско процесуалния кодекс, за може съдебния процес да бъде ускорен.

Повече пари за отбрана, образование и инфраструктура в Бюджет 2016

http://www.cross.bg/goranov-pari-prioritet-1483691.html

/КРОСС/Министърът на финансите Владислав Горанов очаква в Бюджет 2016 да има повече пари за образование и инфраструктура. Горанов обаче призна, че по-голяма част от ПГ, подкрепящи кабинета, настояват да се влагат повече пари за отбрана и сигурност. „Аз не съм сигурен, че това трябва да е националния приоритет", допълни той. Горанов отново потвърди, че ще предложи ограничаване на дефицита до около 2 на сто от БВП за следващата година. Очертава се желание да се влага повече ресурс в сектор "Отбрана" и сектор "Сигурност", ако това се очертае като приоритет, очевидно ще има повече пари. Аз не съм сигурен дали това трябва да е българският национален приоритет. За мен е важно да престанем да трупаме дългове. Знаете, че всеки лев дефицит е нов дълг. Аз ще предложа ограничаване на дефицита в следващата година до около 2% от брутния вътрешен продукт, каза Горанов.  Горанов започна срещи с парламентарните групи, за да се уточнят всички параметри на бюджета. Първата от тях, с Патриотичния фронт (ПФ), се проведе днес в парламента. Всички партии, които подкрепят правителството, ще вземат участие в консултациите в Министерството на финансите през следващата седмица.  Много хубаво прави министър Горанов. Тръгва, съгласува с всички групи, иска да изслуша предложенията. В нашата група специално не се коментира само харченето, но и начина да се помогне за напълването на бюджета, каза лидерът на ПФ Валери Симеонов

Взривиха автомобила на кандидат за кмет на Ямбол

http://frognews.bg/news_99397/Vzriviha-avtomobila-na-kandidat-za-kmet-na-IAmbol/

На паркинг в централната част на Ямбол през нощта е взривен личният автомобил Неда Карска, кандидат за кмет на общината на местните избори, издигнат от НФСБ. По думите й взривяването и последвалият пожар са станали малко след полунощ. Съседи са позвънили на тел 112.

По 40 лв. коледни добавки за пенсионерите

http://www.moreto.net/novini.php?n=303422

Финансовият министър Владислав Горанов се срещна с Патриотичния фронт, за да обсъди първоначалните разчети за Бюджет 2016. След разговорите Горанов обясни, че предстои да проведе такива срещи и с другите политически сили, подкрепящи правителството.

Д-р Дамян Илиев, изп.-директор на Българската агенция по безопасност на храните: Трябва да предотвратим черен пазар на болни животни

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5034119

- Д-р Илиев, съобщихте, че животни, които са без ушни марки, които се предвижват свободно и които пашуват без придружаващи ги пастири незабавно ще бъдат умъртвявани. Защо се налага това?
- Да, за тези животни, за които не можем установим проследяемост, те ще бъдат умъртвявани. Проследяемост означава, че ние имаме ушните марки,
- Д-р Илиев, съобщихте, че животни, които са без ушни марки, които се предвижват свободно и които пашуват без придружаващи ги пастири незабавно ще бъдат умъртвявани. Защо се налага това? - Да, за тези животни, за които не можем установим проследяемост, те ще бъдат умъртвявани. Проследяемост означава, че ние имаме ушните марки,

Синдикалисти подкрепят протеста срещу ТТIP

http://pik.bg/синдикалисти-подкрепят-протеста-срещу-ттip-news413845.html

Синдикалисти подкрепят протеста срещу ТТIP

Конфедерацията на труда „Подкрепа“ споделя опасенията на гражданското общество в България, което почти две години настоява за повече прозрачност при провеждането на преговорите по търговските договори TTIP и CETA. Това заявяват от синдиката в становище, изпратено до Министерския съвет, народните ни представители и българските евродепутати. В него се настоява информацията да бъде публикувана, да бъдат изготвени анализи, каквито към момента липсват, и да започне честен и открит разговор с българските граждани какви опасности, а може би и възможности, откриват пред нас споразуменията.

В отговор българските управляващи ни уведомиха, че предстои изготвянето на широкообхватен анализ за ефектите от споразумението, който ще бъде изготвен с участието на гражданското общество. Покана за участие в такава работна група КТ „Подкрепа“ до момента не е получавала, съобщават от там. Междувременно преговорите по TTIP напредват, а текстът на СЕТА вече е приключен. Затова КТ „Подкрепа“ очаква отговори сега! Не можем да се съгласим с отказа да бъде изследван ефектът от споразуменията върху безработицата. Отказваме да приемем тезата, че търговските трибунали за съдене на държави са нещо нормално, след като вече има подписани договори с такива клаузи.

Напомняме, че дори в момента България е подсъдима по няколко търговски дела и рискува да загуби над 1,5 млрд. лева, което би било пагубно за крехкия ни държавен бюджет. Заплахите срещу нас да бъдат заведени искове пред търговски арбитражи и сега са пречка пред разплитането на възела в енергетиката, който има опасност да доведе до колапс енергийната система на страната. КТ „Подкрепа“ настоява българското правителство да се противопостави на споразумения, които включват ISDS клауза. Преговарящите да се откажат от идеята за регулаторно сътрудничество, което позволява на неизбрани от никого експерти да ограничават законодателните инициативи на демократичните правителства, е другото искане.

Синдикалистите настояват правата на работниците, колективните трудови договори или другите защити на работниците и служителите, на околната среда и на потребителите в никакъв случай не трябва да бъдат интерпретирани като „нетарифни пречки”. Националната ни позиция не се различава от тази на Европейската конфедерация на профсъюзите, чийто член сме. В свое становище по темата европейските синдикати подчертават, че не приемат човешкия живот да се третира като част от счетоводния баланс, подобно на суровините и материалите, заявяват от „Подкрепа”. Те подчертават, че са съпричастни към гражданското недоволство, тъй като това е демократичният начин за заявяване на мнение и отстояване на позиция, и подкрепя протеста, който ще се проведе на 10 октомври 2015 г. 

Проучване: Натискът в медиите ни се разширява

http://www.vesti.bg/bulgaria/medii/prouchvane-natiskyt-v-mediite-ni-se-razshiriava-6043570

Като любопитен факт от асоциацията отбелязват, че икономическият натиск върху редакционното съдържание измества този, оказван от политици и собственици на медии

Проучване: Натискът в медиите ни - все по-широк

http://www.vesti.bg/bulgaria/medii/prouchvane-natiskyt-v-mediite-ni-vse-po-shirok-6043570

Като любопитен факт от асоциацията отбелязват, че икономическият натиск върху редакционното съдържание измества този, оказван от политици и собственици на медии

Сидеров бие тревога! 450 00 имигранти идват в България

http://frognews.bg/news_99416/Siderov-bie-trevoga!-450-00-imigranti-idvat-v-Balgariia/

Според нас 150 000 емигранти ни заплашват от Турция, според други източници 450 000 имигранти ще дойдат към България. Искаме ясни мерки срещу тези имигранти и незабавна екстрадация на тези, които са влезли незаконно в държавата ни.това заяви в Народното събрание лидерът на "Атака" Волен Сидеров.

Бившият завод на ЗИЛ в Москва ще бъде превърнат в клон на Ермитажа

http://www.dnevnik.bg/live/gradska_sreda/2015/10/09/2624760_bivshiiat_zavod_na_zil_v_moskva_shte_bude_prevurnat_v/?ref=rss


Бившият завод на ЗИЛ в Москва ще бъде превърнат в клон на прочутия музей Ермитаж, съобщи archdaily.

Плановете за преобразяването на индустриалната зона са дело на американската фирма Asymptote Architectura, която предвижда на мястото на бившия завод да има и 150-метрова кула. 

Ермитажът в Москва ще е с обща площ 140 хил. кв. м, на 15 етажа и ще представя творби на съвременното изкуство. Инвестицията в клона ще е 4 млрд. рубли (над 57 млн. евро). Сградата трябва да е готова...

Симеон Дянков напусна Руската икономическа школа

http://pik.bg/симеон-дянков-напусна-руската-икономическа-школа-news413842.html

Симеон Дянков напусна Руската икономическа школа

Бившият финансов министър на България Симеон Дянков е подал оставка като ректор на Руската икономическа школа, предаде РБК. Той е напуснал по взаимно съгласие с борда на висшето училище.

Ексминистърът в първия кабинет на Бойко Борисов беше назначен за ректор на Руската икономическа школа през 2013 г. Той зае поста на Сергей Гуриев, който напусна Русия заради аферата "Юкос".

Основната задача на Дянков беше реализация на стратегията на учебното заведение в съответствие с неговата мисия и приоритети за развитие. Ректорът отговаря и за оперативната дейност на заведението и е подчинен пряко на Съвета на директорите, отбелязва руското издание.

Постът сега се поема от Шломо Вебер, който бе първи проректор на школата. Той е роден в бившия СССР през 1949 г., но е гражданин на САЩ и Канада, има докторантура от Hebrew University в Ерусалим и е преподавател в Южния методистки университет в Далас, щата Тексас.
Вебер спечели през 2013 г. грант от руското правителство за създаване на Лаборатория за изследване на социалните отношения и многообразието.

През април тази година Дянков напусна и ръководството на руската банка ВТБ.

"Не мога занапред да се ангажирам с банката, защото не смятам, че мога да бъда полезен след въвеждането на санкциите срещу Русия", коментира тогава той пред "Комерсант".

В официалната позиция на ВТБ обаче се казваше: "Държавата в лицето на Росимущество (Федералната агенция за управление на държавното имущество - бел. ред.) не включи кандидатурата на Симеон Дянков в състава на Надзорния съвет на ВТБ, който ще бъде гласуван на общото събрание на акционерите през юни".

VW продължава да вини само трима инженери за "Дизелгейт"

http://cars.actualno.com/VW-prodyljava-da-vini-samo-trima-injeneri-za-Dizelgejt-news_500423.html

Наличието на скандалния софтуер, който манипулира данните в определени модели на Volkswagen, е инициатива на „няколко инженери в Германия“, а не на ръководството на компанията. Това неубедително обяснение даде пред специална комисия на Конгреса в САЩ директорът на американското звено на VW Михаел Хорн, предаде Bloomberg. „Това не беше корпоративно решение. Наясно съм, че е трудно да се повярва на думите ми“, лаконично заяви Хорн след изрично запитване от страна на конгре

Цацаров поиска от ЦИК свалянето на имунитета на втори кандидат за общински съветник

http://politics.actualno.com/Cacarov-poiska-ot-CIK-svaljaneto-na-imuniteta-na-vtori-kandidat-za-obshtinski-syvetnik-news_500428.html

Главният прокурор Сотир Цацаров внесе второ искане до ЦИК за снемане имунитета на кандидат за общински съветник, съобщиха от пресцентъра на Прокуратурата. Под ръководството на Районна прокуратура-Плевен се провежда разследване за извършена хулиганска проява на 04 октомври. На 03 октовмри било организирано събиране на симпатизанти на ФК „Левски“ за откриване на фен клуб в град Плевен. След приключване на мероприятието, част от феновете посетили заведение в град Плевен, стопанисвано о

Готвят протест срещу отменени присъди на шофьори, причинили катастрофа

http://plovdiv.actualno.com/Gotvjat-protest-sreshtu-otmeneni-prisydi-na-shofiori-prichinili-katastrofa-news_500431.html

Замяната на условните присъди на гръцкия студент Христос Боскос и пловдивчанина Васил Калев, предизвикали на 19.05.2014 година катастрофа, при която тежко пострада 17 годишно момиче, предизвиква протест в Пловдив, съобщи БГНЕС. В мотивите за решението си Окръжен съд Пловдив се позовава на прословутия чл. 78 А, по който е възможно лице да се освободи от наказателна отговорност, макар и да е извършило престъпление. При доказана вина двамата шофьори се отървават с административни глоби, съдебните

ГЕРБ сезира ОИК, че ДПС използва деца в кампанията

http://politics.actualno.com/GERB-sezira-OIK-che-DPS-izpolzva-deca-v-kampanijata-news_500429.html

Народният представител от ГЕРБ Цвета Караянчева сезира Общинската избирателна комисия в Кърджали за въвличането на непълнолетни в предизборната кампания от страна на ДПС и кандидата за кмет Хасан Азис, съобщиха от пресцентъра на ПП ГЕРБ. До всички училища в Кърджали са разпратени покани за участие в конкурс за есе и рисунка на тема „Моята мечта за Кърджали“, организиран под егидата на Хасан Азис и предназначен за деца до 18 години. Творбите трябва да бъдат изпратени по пощата или на

Бежанската криза, мерките на ЕС и Шенген обсъдиха Бойко Борисов и Доналд Туск (обновена)

http://www.cross.bg/boiiko-tysk-donald-1483690.html

/КРОСС/Бежанската криза в Европа и мерките, които предприема ЕС в тази връзка са сред акцентите в разговорите между премиера Бойко Борисов и председателя на Европейския съвет Доналд Туск. България изключително добре защитава границата си с Турция и Гърция, смята председателят на Европейския съвет.  „Признаваме усилията на правителството на Бойко Борисов за опазване на границите", каза Доналд Туск и подчерта, че страната ни е готова да се присъедини към Шенгенското пространство. България доказа, че е много по-добра Шенгенска граница от половината държави в Европа, каза премиерът Бойко Борисов пред журналисти след среща с председателя на Европейския съвет Доналд Туск. Министър-председателят посочи, че му е обидно темата за влизането на България в Шенген да бъде поставяна. „Половината държави в Европа се провалиха като Шенгенски граници, това го заявих и на външния министър на Холандия. Когато пожелаят - да ни включат. Дори не настоявам да влиза в дневния ред, защото очаквам те самите да разберат колко са несправедливи към българите", заяви премиерът Бойко Борисов. "Щастлив съм, че тази вечер във Варна отново посрещнах моя добър приятел Доналд Туск. С председателя на Европейския съвет проведохме много приятен разговор, а утре ни предстои работна среща

Бежанската криза в Европа и мерките на ЕС обсъждат Бойко Борисов и Доналд Туск

http://www.cross.bg/tysk-evropeiiskiya-donald-1483690.html

/КРОСС/Бежанската криза в Европа и мерките, които предприема ЕС в тази връзка са сред акцентите в разговорите между премиера Бойко Борисов и председателя на Европейския съвет Доналд Туск. "Щастлив съм, че тази вечер във Варна отново посрещнах моя добър приятел Доналд Туск. С председателя на Европейския съвет проведохме много приятен разговор, а утре ни предстои работна среща. Сред основните теми, които ще обсъждаме са ситуацията в Европа, с акцент бежанската криза, и мерките, които ЕС трябва да вземе за бързото решаване на проблемите", написа на стената си във Фейсбук министър-председателят снощи. Двамата провеждат среща на четири очи в резиденция „Евксиноград" край Варна. Премиерът и председателят на Европейския съвет ще направят днес съвместни изявления за медиите.

„Народен съюз за Враца” впечатли хората в Девене

http://pik.bg/„народен-съюз-за-враца”-впечатли-хората-в-девене-news413837.html

„Народен съюз за Враца” впечатли хората в Девене

Коалиция „Народен съюз за Враца”, чийто номер в интегралната бюлетина е 1, напълни с повече от 200 души големия салон на читалището във врачанското село Девенена 8 октомври вечерта. Жителите на селото благодариха на настоящия кмет и кандидат за нов мандат Николай Мицов за работата му през последните 4 години. Той от своя страна призна, че не му е било лесно да смени „отбора”, като приеме подкрепата на „Народен съюз за Враца”:„Защо смених отбора ли? Нали знаете, че добрите играчи ги взимат в най-добрите отбори”, коментира избора си Мицов, който е начело на селото от 2008 г.

Преди него областният лидер на Земеделски народен съюз и трети в листата за съветници на „Народен съюз за Враца” – Пламен Ганецовски, представи предизборната програма и призова хората: „Ние имаме най-добрата листа за съветници, не случайно сме с №1 в интегралната бюлетина. Подкрепете ни на 25 октомври, за да бъдем и номер едно в общинския съвет!”


Независимият кандидат за кмет на община Враца Николай Иванов, който е подкрепен от коалиция „Народен съюз за Враца”, благодари за политическата подкрепа и припомни колко трудно му е било през последните 4 години да работи с мнозинството в общинския съвет, което беше доминирано от ПП ГЕРБ. „Много кандидати ще минат и ще ви обещават чудеса. Аз няма да го направя, защото съм се доказал с това, което направих с моя екип през последните 4 години. Най-тежко ми беше обаче не в общинския съвет, а когато трябваше да решавам проблеми, които не зависят от кмета. Затова ви моля да мислите и за хората, които ще влязат в общинския съвет – листата на „Народен съюз за Враца” е пълна с достойни хора, които искат да работят за община Враца”, допълни Иванов.

Организационният секретар на ЗНС Хранимир Генчев, който пристигна от София специално за срещата в Девене, призова: „Гласувайте за Николай Иванов, защото това е кметът, който промени Враца през последните 4 години! Но погледнете и нашите кандидати, защото колкото повече от тях изпратите в общинския съвет, толкова по-малко ще е възможно на кмета Иванов да му извиват ръцете в общинския съвет!”
Генчев прочете въпрос към министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, зададен от заместник-председателя на 43-то Народно събрание и депутат от ЗНС във Врачанско Явор Хайтов. Питането касае 2-километров участък от пътя между Криводол и Плевен, който преминава през Девене, но не е ремонтиран от повече от 30 години. Същата отсечка преминава през врачанското село, вследствие на което „трафикът от камиони и тирове руши къщите на хората, вибрациите превръщат хората в жители на японски остров, където земетресенията са ежедневие”. Хайтов пое ангажимент да зададе въпроса от трибуната на Народното събрание преди месец, когато беше на среща с жителите на селото. Боян Димитров, който на срещата с Хайтов, зададе този въпрос, благодари на врачанския депутат и го похвали за работата му. 

Стоян Камбаната от разбитата наркопирамида на Очите в ареста за отвличане

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5035106

29-годишен мъж от Пазарджик е бил отвлечен от 3-ма мъже и държан насилствено в къща в несебърското село Оризаре. В престъплението е замесен човек от разбитата през 2006 г. наркопирамида на Димитър Желязков – Очите известен като Стоян Камбаната.
Сигналът за инцидента е подаден от самата жертва на 06.10.т.г. в ОДМВР – Бургас. Според него на 04.10.т.
29-годишен мъж от Пазарджик е бил отвлечен от 3-ма мъже и държан насилствено в къща в несебърското село Оризаре. В престъплението е замесен човек от разбитата през 2006 г. наркопирамида на Димитър Желязков – Очите известен като Стоян Камбаната. Сигналът за инцидента е подаден от самата жертва на 06.10.т.г. в ОДМВР – Бургас. Според него на 04.10.т.

"Ислямска държава" наближава Алепо

http://www.cross.bg/durzhava-islyamska-ydari-1483689.html

/КРОСС/Радикалната групировка "Ислямска държава" е успяла да се приближи до втория по големина град в Сирия Алепо, след като е прогонила бунтовнически групировки от няколко позиции в района, съобщи Сирийският център за наблюдение на човешките права (СЦНЧП), цитиран от Ройтерс. "Ислямска държава" никога не е била толкова близо до Алепо. Това е най-голямото настъпление към някогашната икономическа столица на Сирия, заяви Рами Абдел Рахман, директор на СЦНЧП. Бойци на "Ислямска държава" са влезли тази нощ в ожесточени боеве с бунтовнически групировки за контрола върху три местности и военна база, контролирана от бунтовниците от 2012 г. "Десетки бойци са загинали и от двете страни", каза Абдел Рахман. Джихадистката групировка е прогонила бунтовниците на зазоряване и е заела позиции на около 20 км северно от града и на фронтовата линия с войниците на Башар Асад, близо до индустриалната зона Шейх Наджар. В същото време ударите на Русия от въздуха осигуриха голям успех на сирийската армия на земята в борбата срещу терористите от „Ислямска държава" в западната част на страната. Инфраструктурата на ислямистите е наполовина разбита. Със самоходни гаубици, реактивни системи и танкове войските на Башар Асад нанасят най-мощните за последните четири години удари по позициите на ислямистите

Екшън! Задържаха трима мъже, отвлекли и били мъж в Несебър

http://pik.bg/екшън-задържаха-трима-мъже-отвлекли-и-били-мъж-в-несебър-news413832.html

Екшън! Задържаха трима мъже, отвлекли и били мъж в Несебър

Полицията задържа трима криминално проявени мъже за отвличане в Несебър, съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР-Бургас.

На 6 октомври в ОД на МВР-Бургас е получено съобщение от 29-годишен мъж от Пазарджик за това, че на 4 октомври около 18.30 часа от спирка срещу входа на ж.п. гара - Бургас е качен насилствено в лек автомобил „Фолксваген” - Пасат, след което е отведен в частна къща в село Оризаре, където е държан без негово съгласие две денонощия. През това време периодично му е нанасян побой.

Своевременно организираната група от служители от отдел “Криминална полиция” и сектор „Специализирани полицейски сили” при ОД на МВР – Бургас задържали на 7 октомври извършителите на отвличането – това са криминално проявените С.Р., 36-годишен от село Оризаре - осъждан за участие в организирана престъпна група за разпространение на наркотици, ръководена от лице близко с Димитър Желязков, 28-годишният А.Т. от Свети Влас и Н.К., 22-годишен от село Долно Сахране, област Стара Загора, живеещ в с Оризаре.

От проведени множество процесуално-следствени действия - следствен експеримент, претърсване и изземване, оглед на местопроизшествието е констатирано, че отвличането е осъществено по повод неуточнени взаимоотношения между 29-годишния мъж и тримата задържани. Разкриването на отвличането е извършено и с помощта на служител от Следствена служба – Несебър, оказал съдействие на звеното от ОД на МВР – Бургас. На тримата мъже е повдигнато обвинение за извършено престъпление по чл. 142 ал. 2 т. 2 от Наказателния кодекс - отвличане от две или повече лица, като им е взета мярка задържане под стража за срок от 72 часа.

Предстои гледане на постоянна мярка в Окръжен съд-Бургас. Работата по документирането на цялостната престъпна дейност на лицата продължава от служители на отдел “Криминална полиция” при ОД на МВР – Бургас.

НС даде на петима български творци с пожизнени парични награди

http://www.cross.bg/kyltyrata-hora-tvortzi-1483688.html

/КРОСС/НС реши петима български творци да получат пожизнени парични награди в размер на 700 лева месечно. Проект за решение за отпускане на държавни парични награди за особени заслуги към българската държава и нацията бе подкрепен единодушно със 104 гласа "за". За особени заслуги към българската държава и нацията по предложение на министъра на културата Вежди Рашидов ще бъдат наградени оперетната певица Анелия Шуманова, актьорът Васил Михайлов, археологът проф. Людмил Гетов, диригентът и композитор Стоян Бабеков и народната певица Янка Рупкина, предаде агенция Фокус. От РБ заявиха, че ще гласуват "за", като се надяват тези хора да имат достоен живот. Красимир Каракачанов от ПФ посочи, че също ще подкрепят това решение. "Поздравявам министъра на културата за това негово действие. Всички тези хора, които бяха забравяни и заменяни с чалгаджии най-после да получат признанието на НС. Това е първата крачка, но има и други министерства, които могат да направят предложения за такива хора", каза още Каракачанов. Красимир Велчев от ПГ на ГЕРБ заяви, че подкрепят подобни инициативи. Той уточни, че това са хора, които са направили доста и се надява обществото да има възможност да покаже, че го цени. Росен Петров заяви от името на БДЦ, че ще подкрепим това решение с ясното съзнание, че се надяват, че това е знак, че държавата се завръща в културата по безспорен начин. Валери Жаблянов от БСП коментира, че е много хубава инициативата и всички я подкрепят

Цветанов: Време е в Самуил да се случи промяната, затова изберете номер 4 за ГЕРБ и Абтула Абтула

http://pik.bg/цветанов-време-е-в-самуил-да-се-случи-промяната-затова-изберете-номер-4-за-герб-и-абтула-а-news413833.html

Цветанов: Време е в Самуил да се случи промяната, затова изберете номер 4 за ГЕРБ и Абтула Абтула

В общините трябва да има отчетност и контрол за всичко -  така те ще бъдат достъпни както за хората, така и за бизнеса. Това заяви председателят на Националния предизборен щаб на ГЕРБ и заместник-председател  на партията Цветан Цветанов  по време на срещата си с жители на Самуил, на която ги призова да изберат за кмет кандидата на ГЕРБ Абтула Абтула.

„Искаме победата не заради самата победа, а за да може след 4 години Абтула да застане пред всички и да отчете видимите резултати в Самуил. Време е в Самуил да се случи промяната, затова изберете номер 4 за ГЕРБ и Абтула Абтула“, каза Цветанов.

Зам.-председателят на ГЕРБ подчерта, че кметът се назначава от избирателите, а не от някой друг.  „Затова на 25-ти октомври отидете да гласувате за Абтула, за кандидатите на ГЕРБ за общински съветници и кметове на населени места. Екипът дава силата, затова трябва да сме заедно и да убедим колкото се може повече хора в Самуил, че Абтула Абтула може да промени общината“, подчерта Цветанов. Той бе категоричен, че  освен стабилното  правителство на Бойко Борисов на национално ниво, е необходима силна и стабилна местна власт.

„Еврофондовете, спрени от правителството на Орешарски, са пуснати отново. Те трябва да стигнат до всички български общини, за да се подобри начинът на живот на хората. Днес финансовият министър и правителството събират 2 млрд.лв. повече отколкото бяха събирани при Орешарски. Питате ли се къде са отивали тези пари тогава? Тези пари трябва да са за хората, за общините, за развитието на България“ , заяви Цветан Цветанов.

Кандидатът на ГЕРБ за кмет на Самуил Абтула Абтула обясни, че ако хората му гласуват доверие, ще сложат край на управлението на Самуил от един семейно - феотдален кръг. „Назрял е моментът ние от ГЕРБ да стигнем до всички хора, да тръгнем заедно и променим Самуил“, каза той.

Кандидатът на ГЕРБ за кмет на Шумен Валентин Василев посочи, че като областен координатор на партията ще продължи да осъществява връзката  между местната и централната власт – в лицето на Парламентарната група на ГЕРБ и лично на премиера Бойко Борисов.

 

Ненчев: След подробно дискутиране има одобрение за отбранителните способности

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5035117

"Програмата за развитие на стратегическите отбранителни способности на въоръжените сили на България за периода 2014-2020 г. подробно я дискутирахме с политическите партии в парламента, с изключение на "Атака", и получих тяхното одобрение.
Това заяви на заседание на Комисията по отбрана в НС министърът на отбраната Николай Ненчев по обсъжданата
"Програмата за развитие на стратегическите отбранителни способности на въоръжените сили на България за периода 2014-2020 г. подробно я дискутирахме с политическите партии в парламента, с изключение на "Атака", и получих тяхното одобрение. Това заяви на заседание на Комисията по отбрана в НС министърът на отбраната Николай Ненчев по обсъжданата

Кандидатите за общински съветници в Бургас: По-ниски глоби за някои административни нарушения

http://www.cross.bg/byrgas-administrativni-obshtina-1483687.html

/КРОСС/"Необходимо е да бъде намален размерът на глобите за маловажни административни нарушения". Това заяви водачът на листата за общински съветници на БСП в община Бургас Николай Тишев. Той и четвъртият в листата на партията Живко Господинов се срещнаха с жители на бургаските комплекси "Лазур" и "Братя Миладинови". Те обсъдиха още необходимостта от облекчаване и контрол на достъпа на граждани до административни услуги в община Бургас, както и законодателните промени за предпазване на гражданите от налагане на необосновано високи местни данъци и такси. Кандидатите от БСП споделиха пред гражданите, че ще настояват за изменение на законодателството и въвеждане на административни райони в община Бургас. Според Тишев трябва да бъдат променени контролните режими, които налагат несъразмерно бреме върху дейността на малкия и среден бизнес в Бургас. Социалистите се обявиха, че в следващия местен парламент ще работят за активно участие на общинската администрация за привличане на инвестиции и увеличаване заетостта в общината.

Камион се движи с над 100 км/ч по Аспарухов мост (видео)

http://www.moreto.net/novini.php?n=303421

Камион се е движел с над 100 км/ч по Аспаруховия мост във Варна. За това е сигнализирал зрител на Нова телевизия, който е изпратил и видео на нарушителя. "Камион прави рискови маневри и кара със скорост над 100 км/ч, при условие че позволената скорост на този участък е 50 км/ч! Провокира ме да го заснема, тъй като още преди да се качи на "Аспарухов мост" шофьорът на камиона направи изключително рисково изпреварване на друг камион.

Диди, която ни кани в кухнята си за вкусни и лесни рецепти

http://www.vesti.bg/razvlechenia/lyubopitno/didi-koiato-ni-kani-v-kuhniata-si-za-vkusni-i-lesni-recepti-6043567

Какво разказа Диди за новото си начинание, за семейството и вдъхновението за влог, разказа тя в интервю на Наталия Такова-Мазгарева от Vesti.bg

Симеон Дянков напусна Руската икономическа школа

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5035098

Бившият финансов министър на България Симеон Дянков е подал оставка като ректор на Руската икономическа школа, предаде РБК. Той е напуснал по взаимно съгласие с борда на висшето училище.
Ексминистърът в първия кабинет на Бойко Борисов беше назначен за ректор на Руската икономическа школа през 2013 г.
Бившият финансов министър на България Симеон Дянков е подал оставка като ректор на Руската икономическа школа, предаде РБК. Той е напуснал по взаимно съгласие с борда на висшето училище. Ексминистърът в първия кабинет на Бойко Борисов беше назначен за ректор на Руската икономическа школа през 2013 г.

Диди, която ни кани в кухнята си за вкусни и лесни рецепти

http://www.vesti.bg/didi-koiato-ni-kani-v-kuhniata-si-za-vkusni-i-lesni-recepti-6043567

Какво разказа Диди за новото си начинание, за семейството и вдъхновението за влог, разказа тя в интервю на Наталия Такова-Мазгарева от Vesti.bg

Ненчев: След подробно дискутиране има одобрение за отбранителните способности

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5035095


"Програмата за развитие на стратегическите отбранителни способности на въоръжените сили на България за периода 2014-2020 г. подробно я дискутирахме с политическите партии в парламента, с изключение на "Атака", и получих тяхното одобрение. Това заяви на заседание на Комисията по отбрана в НС министърът на отбраната Николай Ненчев по обсъжданата

Мария Кунина: Мирослав Найденов никога не е бил председател на БАСТА, а беше избран за член на Съвета на ветераните

http://pik.bg/мария-кунина-мирослав-найденов-никога-не-е-бил-председател-на-баста-а-беше-избран-за-член--news413829.html

Мария Кунина: Мирослав Найденов никога не е бил председател на БАСТА, а беше избран за член на Съвета на ветераните

  1. Мария Кунина съпредседател на националния щаб и коалиционен партньор на КП" Народен съюз" 

    1. Как изобщо ти хрумна да се занимаваш с политика?

     Преди десет години ме поканиха да работя като доброволец за една местна кампания. В началото нямах никаква представа какво трябва да правя. Хората, които ме поканихаможе би бяха оценили  организационните ми качества. Беше много вълнуващо за мен. В  процеса на работа осъзнах, че това е единственият начин да успея да реализирам идеите си. Повярвах и работих много. Срещнах много хора, научих много. Но и разочарованието не ме пропусна. Въпреки това си казах - ще продължа  заради това в което  наистина вярвам, а не за да съм удобна на някого. Затова реших да се занимавам с политика. 

     

2. -Не е ли Парадокс една изящна дама да води партия,  която се нарича БАСТА? 

Ще припомня, че БАСТА е абревиатура и означава „Българи за алтернатива на страха, тоталитаризма и апатията“. В създаването на партията вложихме много емоция и много натрупан опит. Смятаме, че е време някой да каже стига на всичко това, което се случва в нашата държава, но явно страхът у хората продължава да е голям. Но аз вярвам, че това ще се промени, затова продължавам напред.

3.  БАСТА  беше свързвана в миналото основно с бившия земеделски министър Мирослав Найденов,  смяташ ли че ще можеш да излезеш от сянката му?

Не смятам, че някога съм била в сянката на Мирослав Найденов. От самото създаване на партията медиите се интересуваха най-вече от познатите за тях лица и той като бивш министър фокусира вниманието им. В Управителния съвет на БАСТА сме 11 души и всички сме млади, засега непознати в политиката. От създаването на партията до този момент Мирослав Найденов никога не е бил председател на БАСТА, а беше избран за член на Съвета на ветераните. При учредяването на БАСТА ми гласуваха доверието да бъда секретар на Управителния съвет и  до този момент все още съм на тази длъжност. 

4. В момента сте част от коалицията Народен съюз,  които дадоха заявка,  че след изборите ще вървят към организационно и политическо обединение в един субект.  Как в БАСТА гредата на тези процеси - по-скоро като едно ново СДС ли си ги представяте или като нова единна партия? 

Да, БАСТА е част от коалицията Народен съюз, която участва в местните избори. Много е важно за нас да получим подкрепата на хората и това ще е решаващо как ще продължим вбъдеще.

5. Какво не знаят хората за теб?  

Много са нещата, които хората не знаят за мен. Родена съм в най-красивото място в България – село Чавдар. Там все още се ценят такива добродетели като честността, трудолюбието, морала, почтеността. С това съм възпитана и точно заради това не бих се променила и не бих позволила да подменят идеите ми заради лични облаги. 

6. С какво се занимаваш,  като не обикаляш по изборите? 

Занимавах се с частен бизнес, който прекъснах, когато бях заместник областен управител. След което пак се върнах в частния сектор.

7. Винаги си предизвикателно елегантна,  как се връзва с основния ти "ловен район,  още от времето,  когато беше зам. областен управител в София област?

По дрехите хората само посрещат, да не забравяме това. София област продължава да е моят район, който обикалям и който вече много добре познавам. Голямо предизвикателство е човек да се занимава с най-голямата и най-трудната за работа област в страната. Както казват за областта - 22 общини, 22 цивилизации. Тези толкова различни хора в крайна сметка ме приеха такава, каквато съм. 

Руски журналист за метаморфозите на Путин: Страх и параноя тресат Кремъл

http://petel.bg/Ruski-zhurnalist-za-metamorfozite-na-Putin--Strah-i-paranoya-tresat-Kremal__129906

Снимка: Булфото "Повечето хора, които вярват, че разбират Путин, ще се изненадат да научат до каква степен истерията и параноята са...

"Ислямска държава" се оплакват: показват как руските бомби падат върху тях (видео)

http://petel.bg/Islyamska-darzhava-se-oplakvat--pokazvat-kak-ruskite-bombi-padat-varhu-tyah--video-__129909

Кадър: Youtube Терористите от "Ислямска държава" заснеха видео, на което се вижда от земята как руски бомбардировач Су-24 нанася удари по...

Докараха Момчил в бял затворен ковчег (снимки)

http://pik.bg/докараха-момчил-в-бял-затворен-ковчег-снимки-news413831.html

Докараха Момчил в бял затворен ковчег (снимки)

Около стотина души, предимно младежи - състуденти и приятели на загиналия 20-годишен студент Момчил Семерджиев, се събраха на Драганови гробища в пловдивския квартал”Кючук Париж”, за да изпратят в последния му път момчето.

Катафалката докара бял затворен ковчег, който бе внесен в храма „Вси светии” за поклонение.

Много млади хора с бели цветя дойдоха да се простят с младежа, съобщи "Блиц".



Знае се, че след поклонението тялото ще бъде кремирано.

Момчил изчезна на 18 срещу 19 септември. Предприе се мащабно издирване, две седмици по-късно трупът му бе открит в подножието на Младежкия хълм в Пловдив.

Смъртта на момчето буди редица неизвестни. Според аутопсията няма следи от насилие. Разследващите са се насочили по две версии - случаен инцидент падане от 30-метрова скала или самоубийство. 


Според близките обаче и според бабата на момчето Недялка Семерджиевa, на Момчил му е помогнато са скочи от скалата. 


Въпросителни буди и фактът, че тялото на момчето бе задържано няколко дни в съдебна медицина и едва вчера освободено. 

Българин е арестуван в Унгария за трафик на мигранти

http://www.mediapool.bg/balgarin-e-arestuvan-v-ungariya-za-trafik-na-migranti-news240242.html

42-годишен български гражданин е бил задържан при влизане в Унгария на граничния пункт Рьоске. В микробуса му "Форд“ са били открити петима нелегални мигранти от Близкия изток, съобщи Фокус.    Българинът се опитал да заблуди митничарите, че вратите на буса са блокирали и не могат да се отворят. Проверка с рентген обаче открила скритите в задната част на автомобила четирима иракчани и сириец, предаде електронното издание VS.hu.   Шофьорът е задържан и се очаква да бъде съден по бързата процедура.  

Al Jazeera: "Ислямска държава" уби висш ирански командир в Сирия

http://offnews.bg/news/n_1/n_570027.html

Бригаден генерал Носейн Хамедани е бил убит от "Ислямска държава в Ирак и Леванта" (ИДИЛ) в покрайнините на сирийския град Алепо, съобщи иранската армия. Висшият офицер е бил убит от бойците на ИДИЛ в нощта срещу четвъртък, съобщи Ислямският революционен гвардейски корпус (Революционна гвардия) - елитната част от иранската армия, в изявление, цитирано от Al Jazeera в петък. Бригадният генерал е бил военен съветник на сирийската армия в страната, според иранска телевизия. Иран е верен съюзник на сирийския президент Башар ал-Асад, който изпраща сили на Революционната гвардия и военни съветници в помощ в борбата му срещу бунтовниците, които искат свалянето му от власт.

По първоначални данни несъобразена скорост е причината за катастрофата на Витиня

http://www.cross.bg/ranovski-tynel-skorost-1483686.html

/КРОСС/ По първоначални данни несъобразена скорост е причината за верижната катастрофа на „Хемус", каза началникът на отдел "Пътна полиция" комисар Бойко Рановски. „След като става едно пътнотранспортно произшествие на изхода на тунел „Витиня", останалите превозни средства, движещи се зад тези автомобили, не успяват да спрат и се случва това, което видяхме всички", посочи комисар Рановски пред БНТ. По думите му, този тунел е с дължина 1100 метра, което го прави най-дългия в България.„Тунелът не е с прав участък, а има две криви - лява и дясна. В самия тунел има и спускане. Движението в него с несъобразена скорост крие много рисковe, дори и да няма други превозни средства", коментира още той. На въпрос дали е вярно твърдението, че в участъка на катастрофата е имало разлято масло или нафта, той отговори: „Аз бях на мястото след инцидента и там действително имаше разляти множество течности, но това е от всички катастрофирали автомобили. Дали преди катастрофата е имала разлята течност, предстои да го доказват колегите, които водят разследването". Комисар Рановски отбеляза също, че в района на тунела няма видеокамери, чиито видеозаписи могат да бъдат използвани за установяване на причините за инцидента.  

Докараха Момчил на Драгановите гробища

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5035070

Тленните останки на 20-годишния Момчил Семерджиев бяха докарани преди минути в бял ковчег в църквата
Тленните останки на 20-годишния Момчил Семерджиев бяха докарани преди минути в бял ковчег в църквата "Вси Светии" на Драгановите гробища в Пловдив.Десетки роднини, приятели, съученици от гимназията и състуденти на младежа дойдоха за опелото."Родителите му са утрепани от мъка - здраво, право момче да излезе от вкъщи и повече да не се върне",

Преподават сексуално образование на бежанците във Финландия

http://www.moreto.net/novini.php?n=303419

Имиграционната служба на Финландия в партньорство с обществени организации е започнала програма за образование на бежанците относно сексуалните норми в страната, пише финландският вестник Ilta-Sanomat. Целта на програмата е да се обясни на търсещите убежище разликата между тяхната култура и по-либералната западна такава, посочва изданието, цитирано от "Фокус".

Ръстът на износа за ЕС се забавя до юли

http://www.dnevnik.bg/biznes/companii/2015/10/09/2624900_rustut_na_iznosa_za_es_se_zabavia_do_juli/?ref=rss


Между януари и юли износът на България за останалите страни - членки на Европейския съюз се увеличава с 10.1% спрямо същия период на 2014 г. За първото шестмесечие беше отчетено нарастване с 12.4%, а забавянето е резултат от спада на износа през юли с 0.5%, съобщи Националният статистически институт.

Основни търговски партньори на България са Германия, Италия, Румъния, Гърция, Франция и Белгия, които формират 70.6% от износа за държавите - членки на ЕС. 

Стойността на...

Полицията в Бургас задържа похитители на 29-годишен мъж

http://offnews.bg/news/n_1/n_570028.html

Полицията в Бургас арестува похитители на отвлечен и изтезаван мъж от трима криминално проявени мъже. Отвлеченият мъж сам сигнализирал в полицията на 6 октовмри, два дни след като е бил отвлечен от трима мъже. На 112 подал сигнал, че на 4 октомври привечер от спирка срещу входа на ж.п. гара - Бургас е качен насилствено в лек автомобил “Фолксваген Пасат”, след което е отведен в частна къща в с. Оризаре, общ. Несебър, където е държан без негово съгласие две денонощия. През това време периодично му е нанасян побой. Своевременно организираната група от служители от отдел «Криминална полиция» и сектор „Специализирани полицейски сили” при ОДМВР – Бургас задържали на 7 октовмри извършителите на отвличането – това са криминално проявените С.Р., 36 годишен от с. Оризаре / осъждан за участие в организирана престъпна група за разпространение на наркотични вещества, ръководена от лице близко с Димитър Желязков/, 28 год. А.Т. от Свети Влас и Н.К., 22 годишен от с. Долно Сахране, обл. Стара Загора, живеещ в с Оризаре. По информация на полицията до отвличането и побоя се стигнало след "неуточнени взаимоотношения между 29 годишния мъж и тримата задържани."

Юрген Клоп официално е новият треньор на Ливърпул

http://www.mediapool.bg/yurgen-klop-ofitsialno-e-noviyat-trenyor-na-livarpul-news240241.html

Германецът Юрген Клоп вече официално е новият треньор на Ливърпул. Той ще наследи на поста уволнения заради слабите резултати Брендър Роджърс. Клоп е сключил тригодишен договор и ще взима 10 млн. евро на сезон. В екипа на Клоп на "Анфийлд" влизат асистентите му от Борусия Дортмунд Желко Бувач и Петер Кравец.  

Юрген Клоп е новият треньор на Ливърпул

http://www.mediapool.bg/yurgen-klop-e-noviyat-trenyor-na-livarpul-news240241.html

Германецът Юрген Клоп вече официално е новият треньор наЛивърпул. Той ще наследи на поста уволнения заради слабите резултати Брендър Роджърс. Клоп е сключил тригодишен договор и ще взима 10 млн. евро на сезон. В екипа на Клоп на "Анфийлд" влизат асистентите му от Борусия Дортмунд Желко Бувач и Петер Кравец.  

"Бъдещият президент" Луна гола в скандален клип

http://frognews.bg/news_99415/Badeshtiiat-prezident-Luna-gola-v-skandalen-klip/

През последния един месец ежедневно от ефира на НТВ, в най-гледаното време, фолк певицата Луна заявява желанието си да бъде бъдещия президент на България.

Днес обявяват Нобеловата награда за мир

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5035072

Днес ще бъде обявен носителят на Нобеловата награда за мир за 2015 г. По традиция това е най-очакваната от публиката категория.
Тази година букмейкърите залагат на папа Франциск като фаворит, а в списъка са още преговарящите за мир с колумбийските партизани, помагащите на сирийските бежанци, руският либерален седмичник
Днес ще бъде обявен носителят на Нобеловата награда за мир за 2015 г. По традиция това е най-очакваната от публиката категория. Тази година букмейкърите залагат на папа Франциск като фаворит, а в списъка са още преговарящите за мир с колумбийските партизани, помагащите на сирийските бежанци, руският либерален седмичник "Новая газета" или Едуард

Шокиращо разследване в ПИК и "Час Пик"! Забранено хапче за 7 лева убива бебета - две бременни ученички умряха

http://pik.bg/шокиращо-разследване-в-пик-и-час-пик-забранено-хапче-за-7-лева-убива-бебета---две-бременни-news413813.html

Шокиращо разследване в ПИК и "Час Пик"! Забранено хапче за 7 лева убива бебета - две бременни ученички умряха

Галя от Варна беше само на 16 години.  Преди дни омотаното в кабели и тръбички на системи момиче издъхна в реанимацията на местна болница. Без да дойде в съзнание. Повече от седмица лекарите от отделението по гинекология денонощно се бориха за живота на Галя. Напразно. В желанието си на всяка цена и без болка  да се отърве от нежелана бременност, ученичката тайно гълтала забраненото у нас лекарство цитотек. За по-сигурно, че ще подейства и по своя инициатива поела наведнъж няколко хапчета. Ефектът? Силни вагинални разкъсвания, не овладян кръвоизлив и смърт.

Преди месец по същата причина си отиде от този свят Катя от гр. Х. Бременната десетокласничка се оплакала на приятелки ,че майка й не и дава пари за класически аборт. Те я посъветвали веднага да намери същия илач, помогнал вече поне на десетина момичета в града да се отърват от нежеланата бременност. Дори й осигурили връзка с аптекарка в съседния град. Срещу тлъст рушвет тя й дала забранените таблетки под тезгяха. Катя вече я няма...

Що за чудо е този цитотек, по който през последните месеци луднаха ученичките в България? Илачът не е регистриран в нашата Изпълнителна агенция по лекарствата и според официално становище на здравното министерство не може да бъде прилаган в страната. Т.е. – той  е забранен. Само че на кого му пука за това. И частните, и държавните болници масово го използват  и като хапчета за гълтане, и като вагинални таблетки, за предизвикване на ранен аборт в началния стадий и за предизвикване на раждане. Без обаче да казват на жените, че им дават цитотек и че  се иска т.нар. информирано съгласие от пациентките. Като схемата за прилагането на медикамента е различна в зависимост от това дали става дума за раждане или ранен аборт.

Никой не се интересува, че вече въпросът вече опира до чисто криминална дейност. Не случайно споменатото лекарство преди години е било одобрено от известната с железните си принципи Комисия по храните на САЩ /FDA/, но само за лечение на язва. Не и при бременност!

Опитният гинеколог д-р Стефан Върбанов обяснява защо той никога не изписва медикамента, както за ранен аборт така и при родилките - защото цитотек може да направи шийката на матката на пихтия. заплашен е животът и на майката, и на бебето. Още: ускорява сърдечния ритъм на плода, което е много опасно, може да стресира още нероденото бебе.

Цялата история чететe в retro.bg

Росен Петров поиска награди за всички, които са ни карали да се гордеем, че сме българи

http://pik.bg/росен-петров-поиска-награди-за-всички-които-са-ни-карали-да-се-гордеем-че-сме-българи-news413822.html

Росен Петров поиска награди за всички, които са ни карали да се гордеем, че сме българи

„Има много заслужили българи, които също трябва да получат награди за това, че са развявали националния трибагреник и са ни карали да се чувстваме горди българи, докато слушаме Мила Родино“ – заяви от парламентарната трибуна депутатът от партия Български демократичен център Росен Петров по време на дебатите за отпускане на държавни парични награди за особени заслуги към Българската държава и нация, което парламента прие по-рано днес. „Освен на тези, на които днес гласувахме да бъдат отпуснати парични награди, трябва да помислим и за всички останали, заслужили българи в много области. Имаме 52-ма  олимпийски шампиона“ – припомни Росен Петров. 

„Може да се създаде фонд, в който да се набират средсва от отчисленияата на младите изпълнители например, от който поощрения да получават всички, които са извървели своя път в културата и спорта, науката и всички останали сфери“ – предложи депутатът от БДЦ. „Приетото днес в парламента решение за отпускане на парични награди на тези пет заслужили българи е знак, че най-накрая политическата линия на разделение на културата може да остане в историята“ – категоричен бе Петров. „Думата култура идва от латински и означава обработване. Обработване на съзнанието, обработване на ума“ – просветли колегите си народни предтсавители Росен Петров и изрази надежда, че може би най-верният и точен път да променим страната си е чрез повече образование и повече култура.

Финансовият министър предлага дефицит до 2% от БВП през 2016 г.

http://econ.bg/Новини/Финансовият-министър-предлага-дефицит-до-2-от-БВП-през-2016-г-_l.a_i.699665_at.1.html

Финансовият министър Владислав Горанов предлага ограничаване на дефицита до 2% от брутния вътрешен продукт (БВП) през 2016 г. По неговите думи...

Финансовият министър предлага дефицит до 2% от БВП през 2016 г.

http://econ.bg/Новини/Финансовият-министър-иска-ограничаване-на-дефицита-до-2-от-БВП-през-2016-г-_l.a_i.699665_at.1.html

Финансовият министър Владислав Горанов предлага ограничаване на дефицита до 2% от брутния вътрешен продукт (БВП) през 2016 г. По неговите думи...

"Ройтерс": ЕС отменя санкциите срещу Беларус за 4 месеца

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/10/09/2624891_roiters_es_otmenia_sankciite_sreshtu_belarus_za_4/?ref=rss


ЕС ще отмени санкциите срещу Беларус, включително и тези срещу президента Александър Лукашенко, за четири месеца след изборите тази неделя, заявиха дипломатически източници, цитирани от "Ройтерс".

Външните министри на ЕС ще вземат това решение още в понеделник след три седмици на тежки разговори. По всяка вероятност този ход е повлиян от освобождаването на шест политически затворници в Беларус през август и активното участие на Лукашенко в уреждането на мирното споразумение за...

Стойчо Стоев: Чувството се споделя на стадиона с всички, които обичат тази идея

http://bgfootball.actualno.com/Stojcho-Stoev-Chuvstvoto-se-spodelja-na-stadiona-s-vsichki-koito-obichat-tazi-ideja-news_500416.html

"Това е 50-годишен юбилей, не е някаква контрола. Мисля, че наистина хората, които обичат Левски и имат възможност, трябва да го уважат. Той е свързан с едно чувство, което го имаш като клуб, което го изживяваш. Трябва да го споделиш на стадиона с всички други, които обичат тази идея". Така треньорът на "Левски" коментира предстоящия юбилеен мач на "сините" срещу Юргорден на специална пресконференция за двубоя. С мача клубът отбелязва 50-та годишнина от първия мач на "сините" в Европа. "Ще бъде

Швеция очаква над 150 000 бежанци тази година

http://europe.actualno.com/Shvecija-ochakva-nad-150-000-bejanci-tazi-godina--news_500421.html

Швеция очаква на територията ѝ тази година да пристигнат повече от 150 000 бежанци, търсещи убежище. Това заяви премиерът Стефан Льофвен, според когото липсата на места за престой може да принуди страната да ги настанява в палатки. „Това, което е случва сега, е една от най-големите хуманитарни операции в шведската история“, каза Льофвен, цитиран от агенция Ройтерс. „Няма индикации, че броят на хората ще намалее в близкото бъдеще и ако това продължи със същите темпове като сег

Вдовицата на Стив Джобс се обадила на Леонардо ди Каприо: Откажи се от ролята (видео)

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5035059

Вдовицата на Стив Джобс е уговаряла актьора Леонардо ди Каприо да откаже главната роля в биографичния филм за съоснователя на "Епъл", режисиран от Дани Бойл, съобщи Контактмюзик.
Лорин Пауъл Джобс, която е против филмовия проект, до такава степен е искала той да бъде спрян, че се е обадила на Ди Каприо и Крисчън Бейл,
Вдовицата на Стив Джобс е уговаряла актьора Леонардо ди Каприо да откаже главната роля в биографичния филм за съоснователя на "Епъл", режисиран от Дани Бойл, съобщи Контактмюзик. Лорин Пауъл Джобс, която е против филмовия проект, до такава степен е искала той да бъде спрян, че се е обадила на Ди Каприо и Крисчън Бейл,

Министър Кралев на работно посещение в Катар, ще гледа и Световното по бокс

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5035047

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев заминава днес на работно посещение в Доха, Катар. В арабската държава той ще присъства на Световното първенство по бокс за мъже, което се провежда от 6 до 15 октомври. България е представена на ринга от европейския шампион Даниел Асенов (кат. до 52 кг) и Петър Белберов (кат.
Министърът на младежта и спорта Красен Кралев заминава днес на работно посещение в Доха, Катар. В арабската държава той ще присъства на Световното първенство по бокс за мъже, което се провежда от 6 до 15 октомври. България е представена на ринга от европейския шампион Даниел Асенов (кат. до 52 кг) и Петър Белберов (кат.

Горанов се отказа от нивомерите в земеделските бензиностанции

http://www.dnevnik.bg/biznes/2015/10/09/2624884_goranov_se_otkaza_ot_nivomerite_v_zemedelskite/?ref=rss


Финансовият министър Владислав Горанов в край на сметка се отказа от изглеждащото твърдо доскоро намерение да задължи и бензиностанциите на земеделските стопани да монтират нивомерна система и да се направи онлайн връзка с НАП, така че в реално време да се следи зареждането с горива.

Това се вижда от публикувания преди ден нов проект на Наредбата от 2006 г. за регистриране и отчитане на продажби в търговските обекти чрез фискални устройства.

През лятото земеделските...

Министър Кралев на работно посещение в Катар, ще гледа и Световното по бокс

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5035045

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев заминава днес на работно посещение в Доха, Катар. В арабската държава той ще присъства на Световното първенство по бокс за мъже, което се провежда от 6 до 15 октомври. България е представена на ринга от европейския шампион Даниел Асенов (кат. до 52 кг) и Петър Белберов (кат.
Министърът на младежта и спорта Красен Кралев заминава днес на работно посещение в Доха, Катар. В арабската държава той ще присъства на Световното първенство по бокс за мъже, което се провежда от 6 до 15 октомври. България е представена на ринга от европейския шампион Даниел Асенов (кат. до 52 кг) и Петър Белберов (кат.

Надал обърна Сок и стигна полуфиналите в Пекин

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/10/09/2624887_nadal_oburna_sok_i_stigna_polufinalite_v_pekin/?ref=rss


Рафаел Надал е първият полуфиналист на турнира от категория "АТП 500" в Пекин. Испанският тенисист постигна трудна победа над американеца Джак Сок с 3:6, 6:4, 6:3 и в спор за място на финала ще се изправи срещу Фабио Фонини или Пабло Куевас.

Носителят на 14 титли от Големия шлем не започна уверено и още в третия гейм беше пробив. Той имаше четири възможности да върне пробива и да изравни при 3:3, но ги пропусна, а малко по-късно предаде първия сет, след като за втори път загуби...

Икономиката на Япония върви към възстановяване

http://www.investor.bg/aziia/336/a/ikonomikata-na-iaponiia-vyrvi-kym-vyzstanoviavane-203793/

Стимулиране на капиталовите разходи ще подпомогне напредъка, смята икономическият министър на страната Акира Амари

Иван Ибришимов положи клетва като народен представител

http://frognews.bg/news_99414/Ivan-Ibrishimov-poloji-kletva-kato-naroden-predstavitel/

По време на днешното заседание на НС Иван Ибришимов положи клетва като народен представител от ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ. Той заема мястото на Мая Манолова, която бе избрана за омбудсман.

Жена е с две счупени ребра след рязко спиране на автобус в Исперих

http://pik.bg/жена-е-с-две-счупени-ребра-след-рязко-спиране-на-автобус-в-исперих-news413820.html

Жена е с две счупени ребра след рязко спиране на автобус в Исперих

Сигнал за жена в безпомощно състояние е получен в 19.50 часа на 8 октомври в РУ-Исперих, съобщиха от районното.

На автогарата в град Исперих е установено, че 48-годишната Е.З. от село Средоселци е паднала в автобус, движещ се по линията Силистра – Истанбул, който внезапно спрял при излизане от сектора.

Пострадалата жена е транспортирана в БАЛ-Исперих и настанена за лечение с две счупени ребра. По случая е образувана проверка по чл.133, ал.1 от НК

Жена е със две счупени ребра след рязко спиране на автобус в Исперих

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5035041

Сигнал за жена в безпомощно състояние е получен в 19.50 часа на 8 октомври в РУ-Исперих, съобщиха от районното.
На автогарата в град Исперих е установено, че 48-годишната Е.З. от село Средоселци е паднала в автобус, движещ се по линията Силистра – Истанбул, който внезапно спрял при излизане от сектора.
Сигнал за жена в безпомощно състояние е получен в 19.50 часа на 8 октомври в РУ-Исперих, съобщиха от районното. На автогарата в град Исперих е установено, че 48-годишната Е.З. от село Средоселци е паднала в автобус, движещ се по линията Силистра – Истанбул, който внезапно спрял при излизане от сектора.

Вдовицата на Стив Джобс се обадила на Леонардо ди Каприо: Откажи се от ролята (видео)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5035020

Вдовицата на Стив Джобс е уговаряла актьора Леонардо ди Каприо да откаже главната роля в биографичния филм за съоснователя на "Епъл", режисиран от Дани Бойл, съобщи Контактмюзик.
Лорин Пауъл Джобс, която е против филмовия проект, до такава степен е искала той да бъде спрян, че се е обадила на Ди Каприо и Крисчън Бейл,
Вдовицата на Стив Джобс е уговаряла актьора Леонардо ди Каприо да откаже главната роля в биографичния филм за съоснователя на "Епъл", режисиран от Дани Бойл, съобщи Контактмюзик. Лорин Пауъл Джобс, която е против филмовия проект, до такава степен е искала той да бъде спрян, че се е обадила на Ди Каприо и Крисчън Бейл,

Фестивалът „Жълтите павета” събира световни музиканти в София

http://www.cross.bg/flamenko-dzhaz-myzika-1483685.html

/КРОСС/Световни музиканти събира Театъра на армията на 9 и 10 октомври в София на тазгодишния фестивал „Жълтите павета". Той се провежда втора поредна година. Темата миналата година беше балканското влияние в световния джаз. Тази година ще е испанското влияние. Второто издание на фестивала "Жълтите павета" (The Yellow Brick Road), чийто главен идеен двигател е знаменитият Теодосий Спасов, се провежда точно година след своя пробивен първи експеримент. И след поредната безупречна селекция на участниците.Меломанското събитие ще даде сцена на светвноизвестни музиканти от испаноговорящите страни в ярък пейзаж - като от картина на Ван Гог, и пъзел от стилове, жанрове и направления в съвременната музика. Едмар Кастанеда. Той има уникален стил на изпълнение на арфа; композира крос-ритми като барабанист, разбиващи акордни импровизации като фламенко китарист; обединява бибоп и колумбийска музика и на практика представлява сам един музикален свят. Джазов арфист с изявен талант, Едмар трансформира арфата във водещ инструмент и бързо получава признание заради неповторимото си звучене. През годините е свирил с Маркъс Милър, Пакито Ди Ривера, Джон Патитучи, Уинтън Марсалис, Джон Скофийлд и много други. В София ще се представи заедно със саксофониста Шломо Коен и перкусиониста Родриго Вилалон. Братя Мартинес и Христо Йоцов проект. Мигел Мартинес става завършен музикант в Ню Йорк, учейки и свирейки с Кени Гарет, Лий Кониц иДоналд Харисън

Петима творци ще вземат пенсии за особени заслуги

http://www.mediapool.bg/petima-tvortsi-shte-vzemat-pensii-za-osobeni-zaslugi-news240240.html

Петима творци ще получат пожизнени пенсии от 700 лв. месечно, реши Народното събрание. Предложението беше внесено в парламента от правителството, като негов автор е министърът на културата Вежди Рашидов. То беше подкрепено от 104 депутати. Първите творци, които ще получават допълнителни пожизнени пенсии са оперетната певица Анелия Шуманова, актьорът Васил Михайлов, археологът проф. Людмил Гетов, диригентът и композитор Стоян Бабеков и народната певица Янка Рупкина. От БСП поискаха възстановяване на старите звания като народен и заслужил артист, които действаха по времето на социализма, но не получиха подкрепа.

Осъдиха шофьор, умишлено причинил средна телесна повреда на мотоциклетист във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=303414

Варненският окръжен съд призна 31-годишния Калоян Марков от Варна за виновен за умишлено причиняване на средна телесна повреда на пътя. Присъдата е „лишаване от свобода“ за срок от 3 години, отложена с 5-годишен изпитателен срок и лишаване от право да управлява МПС за срок от 4 години, научи Moreto.

Дупничанин седна в стола на Манолова в парламента

http://www.bnews.bg/article-142401

Днешното заседание започна със закъснение, поради липса на кворум.

Истина или лъжа: Гергана Капзамалова се разделила с Деян Топалски заради Преслава

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5033600


ЖЪЛТИНИТЕ

Гергана Капзамалова е сложила край на връзката си с Деян Топалски, написа много жълт сайт. Веднага след излизането на ММА боеца от къщата на “ВИП Брадър”, фитнес инструкторката му се е обадила и е прекратила отношенията им.
Причината е ясна – отявлените задявки на Деян с Преслава в риалитито,
ЖЪЛТИНИТЕ Гергана Капзамалова е сложила край на връзката си с Деян Топалски, написа много жълт сайт. Веднага след излизането на ММА боеца от къщата на “ВИП Брадър”, фитнес инструкторката му се е обадила и е прекратила отношенията им. Причината е ясна – отявлените задявки на Деян с Преслава в риалитито,

Отпуснаха пенсия от 700 лв. на капитан Петко войвода и Янка Рупкина

http://frognews.bg/news_99413/Otpusnaha-pensiia-ot-700-lv-na-kapitan-Petko-voivoda-i-IAnka-Rupkina/

Депутатите гласуваха по 700 лв. пожизнена пенсия за петима видни български творци от общо 15, излъчени от творческите гилдии. Това са оперетната певица Анелия Шуманова, актьорът Васил Михайлов, археологът Людмил Гетов, диригентът и композитор Стоян Бабеков и народната певица Янка Рупкина.

Скримов аут от Евроволей, Жеков в отбора

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5034441

Основният разпределител на България Андрей Жеков ще бъде в състава за европейското първенство, въпреки хроничната контузия в глезена, която го тормози цяла година. Това съобщи треньорът на „лъвовете” Пламен Константинов.
След като Константинов бе попитан какъв ще е окончателният му състав, треньорът на Германия Витал Хайнен взе лист и химикал,
Основният разпределител на България Андрей Жеков ще бъде в състава за европейското първенство, въпреки хроничната контузия в глезена, която го тормози цяла година. Това съобщи треньорът на „лъвовете” Пламен Константинов. След като Константинов бе попитан какъв ще е окончателният му състав, треньорът на Германия Витал Хайнен взе лист и химикал,

33-ма в неизвестност след удара на САЩ по болницата в Кундуз

http://www.cross.bg/granitzi-lekari-patzienti-1483683.html

/КРОСС/Организацията „Лекари без граници" заяви, че 33 души все още са в неизвестност след въздушния удар, който САЩ извършиха срещу болницата в Кундуз, Афганистан, съобщи Voice of America. Девет души от изчезналите са пациенти, а 24 са служители на болницата. Организацията се опасява, че под развалините все още има неоткрити тела на загинали. Въздушният удар стана причина за смъртта на 10 пациенти и 12 членове на „Лекари без граници".

Депутатът Иван Ибришимов положи клетва, след като влезе на мястото на Мая Манолова

http://www.cross.bg/polozhi-kletva-depytatite-1483684.html

/КРОСС/ Парламентът се събра на последното си заседание преди гласуваната от депутатите ваканция за предстоящите местни избори. Иван Ибришимов от Кюстендилския избирателен район положи клетва като народен представител от "БСП лява България". Той влезе в парламента, след като вчера бяха прекратени правомощията на Мая Манолова, която положи клетва като омбудсман. Депутатите единодушно подкрепиха решение на правителството за отпускане на държавна парична награда за изключителни постижения и за цялостен принос в областта на културата на оперетната певица Анелия Шуманова, на актьора Васил Михайлов, на археолога проф. Людмил Гетов, на композитора Стоян Бабеков и на народната певица Янка Рупкина. Те ще получават пожизнено държавна награда в размер на 700 лева месечно. Министърът на културата Вежди Рашидов заяви от трибуната на парламента, че трябва и другите министерства да направят крачки към отпускане на парични награди на заслужили българи, за да имат достойни старини. Законодателната програма се уточнява и ще бъде предложена на депутатите тази сутрин. На въпроси във времето за парламентарен контрол ще отговарят петима министри.  

Ограбиха бижутериен магазин в центъра на Разград

http://pik.bg/ограбиха-бижутериен-магазин-в-центъра-на-разград-news413812.html

Ограбиха бижутериен магазин в центъра на Разград

Крадци са разбили бижутериен магазин в центъра на Разград тази нощ, съобщават от пресцентъра на МВР в областния град.

В 03.03 часа на 9 октомври след натиск на входна алуминиева врата от търговския обект са задигнати различни сребърни накити и сумата от 413 лева.

Нанесените щети са в процес на изясняване.

Обектът се охранява с частен СОД.

По случая се води досъдебно производство.

Екскметът на Елена и братовчед на Кристалина Георгиева сред катастрофиралите на Витиня

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5035026

Досегашният кмет на Елена и братовчед на зам.-председателят на Европейската комисия Кристалина Георгиева, е сред катастрофиралите в тунела на Витиня в четвъртък. В злополучния ден Дилян Млъзев пътувал с личния си автомобил "Рено" от София за Елена. Като по чудо ексградоначалникът, който бил сам във возилото,
Досегашният кмет на Елена и братовчед на зам.-председателят на Европейската комисия Кристалина Георгиева, е сред катастрофиралите в тунела на Витиня в четвъртък. В злополучния ден Дилян Млъзев пътувал с личния си автомобил "Рено" от София за Елена. Като по чудо ексградоначалникът, който бил сам във возилото,

Жена е със две счупени ребра след рязко спиране на автобус в Исперих

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5035034

Сигнал за жена в безпомощно състояние е получен в 19.50 часа на 8 октомври в РУ-Исперих, съобщиха от районното.
На автогарата в град Исперих е установено, че 48-годишната Е.З. от село Средоселци е паднала в автобус, движещ се по линията Силистра – Истанбул, който внезапно спрял при излизане от сектора.
Сигнал за жена в безпомощно състояние е получен в 19.50 часа на 8 октомври в РУ-Исперих, съобщиха от районното. На автогарата в град Исперих е установено, че 48-годишната Е.З. от село Средоселци е паднала в автобус, движещ се по линията Силистра – Истанбул, който внезапно спрял при излизане от сектора.

Ген. Михов: Време е да изясним дали ще модернизираме българската армия

http://pik.bg/ген-михов-време-е-да-изясним-дали-ще-модернизираме-българската-армия-news413810.html

Ген. Михов: Време е да изясним дали ще модернизираме българската армия

Време е да изясним дали ще модернизираме българската армия. Това каза на заседание на Комисията по отбрана, председателят на комисията ген. Михо Михов по време на обсъждането на Проект за решение за приемане на Програма за развитие на отбранителните способности на въоръжените сили на Република България 2020 и за определяне числеността на въоръжените сили, предаде агенция "Фокус".

"Секретариата на комисията работи много активно и имаме съответно становище. Този документ е важен и доказва основния принцип - приемственост и устойчивост в областта на политиката при въоръжаване. Вече върви строителството на военния бюджет и тази програма е фундамент на разбирателство по необходимостите на българската армия", обясни Михов. Той уточни обаче, че в програмата има някои недостатъци.

"Трябва да говорим за превъоръжаване на българската армия. До голяма степен в сухопътните войски такова превъоръжаване стартира, същото въври и във военноморските сили. Положително е, че се връщаме към реализацията на 55 цели за съвместимост и подготовката на 50 формирования. Планирането на държавния бюджет трябва да се обвърже с тази програма", коментира ген. Михо Михов.

Той допълни, че много силно звучи загрижеността за резерва и запаса. "Резервът и запасът се изчерпва в българските въоръжени сили”, посочи той и допълни, че трябва да има развитие на въпроса що е курсант. „Статутът не е развит и ние губим кандидати и популярност на офицерската професия", каза още ген. Михо Михов.

"Ислямска държава" приближава втория по големина сирийски град Алепо

http://www.mediapool.bg/islyamska-darzhava-priblizhava-vtoriya-po-golemina-siriyski-grad-alepo-news240239.html

Радикалната групировка "Ислямска държава" е успяла да се приближи до Алепо, след като е прогонила бунтовнически групировки от няколко позиции северно от втория по големина град в Сирия, съобщи Сирийският център за наблюдение на човешките права (СЦНЧП), цитиран от Франс прес. "Ислямска държава" никога не е била толкова близо до Алепо. Това е най-голямото настъпление към" някогашната икономическа столица на Сирия, заяви за АФП Рами Абдел Рахман, директор на СЦНЧП, който разполага с голяма мрежа от източници на терен. Бойци на "Ислямска държава" са влезли тази нощ в ожесточени боеве с бунтовнически групировки за контрола върху три местности и военна база, контролирана от бунтовниците от 2012 година. "Десетки бойци са загинали и от двете страни", каза Абдел Рахман. Джихадистката групировка е прогонила бунтовниците на зазоряване и е заела позиции на около 20 километра северно от града и на фронтовата линия с войниците на Башар Асад, близо до индустриалната зона Шейх Наджар.

Горанов: Ако всички искат, ще има повече пари за отбрана

http://offnews.bg/news/n_1/n_570001.html

Финансовият министър Владислав Горанов започна консултациите си с парламентарните групи по изготвянето на държавния бюджет за 2016 г.  Министърът посети стаята на Патриотичния фронт в парламента, където съпредседателят на коалицията Валери Симеонов е заявил приоритетите на политическата формация. Депутатът обяви, че това са образованието, отбраната и вътрешната сигурност. По думите на финансовият министър се очертава като позиция на по-голяма част от парламентарните групи, подкрепящи правителството желание да се влага повече ресурс в сектор „Отбрана“ и „Сигурност“. „Ако това се очертае като приоритет очевидно ще има повече пари. Не съм сигурен дали това трябва да бъдe българският национален приоритет, но ако партиите, които носят отговорност за управлението предлага това, ще бъде това“, коментира той. Финансовият министър бе категоричен, че неговите лични приоритети са да се финансира образованието и инфраструктурата. Горанов поясни, че за него е важно страната да спре да трупа дългове. „Знаете, че всеки лев дефицит е нов дълг. Ще предложа ограничаване на дефицита в следващата година до около 2% от БВП“, заяви той. По думите му бюджетът за 2015 г. ще бъде внесен до края на октомври, както е по закон. А до тогава идната седмица ще проведе втори тур от консултации с политическите сили, подкрепящи управлението, в Министерството на финансите, където ще изслуша вижданията им за техните приоритети в бюджета за догодина. Горанов обяви, че ще се постарае да осигури 50-те милиона лева, необходими за индексирането на коледните пенсии на нивата от Великден. На въпрос прав ли е банкерът Цветан Василев , който твърди в последното си интервю, че банката има капацитет от 2 милиарда лева, за да не бъде затворена, Горанов отговори: "Да се върне в България и да каже как може да стане това. Да дойде, да дойде".

„Движение 21“ предлага да се направят общински агенции за инвестиции

http://www.cross.bg/dvizhenie-hora-predlaga-1483682.html

/КРОСС/ „Движение 21" предлага във всяка българска община да бъде създадена агенция, която да отговаря за насърчаването и управлението на инвестициите. Тази агенция ще бъде основен комуникатор между инвеститорите и общинската администрация, ще може да издава сертификати за инвеститор „Клас Б", което ще улеснява значително достъпа до административни услуги. Това каза Симеон Славчев, кандидат за общински съветник за Столична община и заместник-председател на „Движение 21" . Той допълни, че партията е формирала кандидатска листа от професионалисти, което гарантира, че в Общинския съвет ще влязат качествени хора, тъй като това е мястото, където се взимат решенията за развитието на общината. Славчев акцентира върху основните приоритети на „Движение 21" за София. Един от тях е превръщането на Витоша в привлекателна туристическа дестинация, в което общината трябва целенасочено да инвестира. Друг приоритет е изграждането на достъпна градска среда за хора с увреждания, майки с колички, възрастни хора, което ще улесни тяхното придвижване в града. „Движение 21" предлага и да се премахне платеното паркиране около обекти от социално значение като например болници, детски градини и други. Партията се явява под номер 2 в интегралната бюлетина за София. Целият диспут може да бъде гледан тук.  

Минко Христов призова варненци да подкрепят с присъствие европейското по волейбол в ДКС

http://web.barometar.net/82012/

Полски диджей пристига във Варна за европейското първенство. Това гарантира, че в зала „Конгресна“ атмосферата ще се доближава до това, което е на мачовете на България от Световната лига през последните години. Съвсем очаквано Полша ще бъде най-подкрепяният отбор по време на срещите от Евро 2015 във Варна. Световните шампиони са в група C заедно […]

Кралят на таблоидната телевизия Джери Спрингър: Не трябва да се срамуваме от любопитството си

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5034065

Искате да знаете каква е истината в историите на таблоидите? Зад най-шокиращите заглавия в медийното пространство се крият вълнуващи и неразгадани тайни, забулени в мистерията на живота зад кулисите. Носителят на награда “Еми” и крал на таблоидната телевизия Джери Спрингър показва неподправената реалност в новия, втори сезон на „Таблоид”,
Искате да знаете каква е истината в историите на таблоидите? Зад най-шокиращите заглавия в медийното пространство се крият вълнуващи и неразгадани тайни, забулени в мистерията на живота зад кулисите. Носителят на награда “Еми” и крал на таблоидната телевизия Джери Спрингър показва неподправената реалност в новия, втори сезон на „Таблоид”,

Гласуваха пожизнена пенсия за петима наши културни дейци

http://www.moreto.net/novini.php?n=303418

По 700 лева пожизнена пенсия ще получават петима наши културни дейци. Това са певицата Анелия Шуманова, актьорът Васил Михайлов , народната певица Янка Рупкина, археологът Людмил Гетов и диригентът Стоян Бабеков. Решението е на народните представители, които гласуваха „За" отпускането на такава държавна парична награда за особени заслуги към българската държава и нацията.

По 40 лв. коледни добавки за пенсионерите

http://www.cross.bg/goranov-obrazovanieto-infrastryktyrata-1483681.html

/КРОСС/Коледните добавки ще са като великденските - по 40 лева за най-бедните пенсионери. „Работя за осигуряване на ресурс от 50 млн., който ще даде възможност да бъдат повторени индивидуалните размери от Великден. За мен е важно да престанем да трупаме дългове, всеки лев дефицит е нов дълг, аз ще предложа ограничаване на дефицита за следващата година до около 2% от БВП", каза финансовият министър Владислав Горанов на среща с депутатите от Патриотичния фронт. Страните обсъдиха първоначалните разчети за Бюджет 2016. След разговорите Горанов обясни, че предстои да проведе такива срещи и с другите политически сили, подкрепящи правителството. „Знаете, че по закон ангажиментът е да внесем бюджета до 30 октомври и ще го спазим. Ако зависи от мен, аз имам някакви приоритети, но не са важни само моите приоритети, затова водим консултации. Аз многократно съм заявявал, че българските бюджети трябва да инвестират в две направления основно - човешкият капитал, което е образованието, и в инфраструктурата. Знаете, че ГЕРБ иска да развива инфраструктурата, но според мен трябва много приоритетно да се инвестира и в образованието", добави Горанов.  

Закле се нов депутат на мястото на Мая Манолова

http://pik.bg/закле-се-нов-депутат-на-мястото-на-мая-манолова-news413809.html

Закле се нов депутат на мястото на Мая Манолова

Депутатът Иван Тодоров Ибришимов от кюстендилски избирателен район от листата на Коалиция за България се закле на мястото на Мая Манолова.

По решение на Централната избирателна комисия мястото на Мая Манолова, избрана за омбудсман на републиката, бе заето от Иван Ибришимов, депутат от кюстендилски избирателен район от листата на Коалиция за България.

В началото на заседанието той положи клетва като народен представител.

Бърз процес за заклалия жена си Радослав Давидков

http://news.ibox.bg/news/id_1546285216

Давидков призна вината си и всички факти в обвинителния акт и отказа разпити

Банкерът Василев и Луна предложиха брак на премиера Борисов

http://www.bnews.bg/article-142400

Една Луна липсваше само за пълния пашалък на на Краля- Слънце /Борисов 2/! Това написа във Фейсбук Мария Календерска.

Автомобилен състезател: Не скоростта, а друго е причина за верижната катастрофа в тунела на Витиня

http://petel.bg/Avtomobilen-sastezatel--Ne-skorostta--a-drugo-e-prichina-za-verizhnata-katastrofa-v-tunela-na-Vitinya__129904

Снимка: Булфото "Няма как 42 коли да са карали с несъобразена скорост, както твърди МВР и това да е причината да се нанижат във верижната...

Страшна статистика: Грипът взима 3000 жертви годишно!

http://petel.bg/Strashna-statistika--Gripat-vzima-3000-zhertvi-godishno-__129905

Източник и снимка: Блиц Между 2000 и 3000 души всяка година у нас умират от пневмония след усложнение от грип, съобщава националният...

Взривиха автомобила на кандидат за кмет на Ямбол

http://pik.bg/взривиха-автомобила-на-кандидат-за-кмет-на-ямбол-news413806.html

Взривиха автомобила на кандидат за кмет на Ямбол

Тази нощ на паркинг в централната част на Ямбол е взривен личният автомобил Неда Карска, кандидат за кмет на общината на местните избори, издигнат от НФСБ, предаде БТА.

По думите й взривяването и последвалият пожар са станали малко след полунощ. Съседи са позвънили на тел 112. Пожарът е бил потушен бързо, изгоряла и разбита е предната част на лекия автомобил.

Според Карска взривяването е дело на нейни политически опоненти, но не може да посочи кои са те. Досега не е получавала заплахи и предупреждения. Карска се кандидатира за кмет на община Ямбол и на предишните местни избори.

Преди шест месеца бе взривен автомобилът на втория в листата на НСФБ с кандидати за общински съветници - адвокатката Ваклена Кънчева, но досега извършителите не са разкрити.

Очакваме официално съобщение от полицията, допълни тя.

 

БСП-Белово: Върху нас се упражнява натиск

http://www.cross.bg/belovo-stefanov-kandidatite-1483679.html

/КРОСС/Кандидатът за кмет на БСП за община Белово Стойко Стефанов сигнализира, че върху него и кандидатите на левицата се оказва натиск. Той обясни, че тече процес по късане и сваляне на плакатите на левицата - всеки ден се поставят, през нощта биват премахнати, а кандидатите се заплашват и по телефона, и очи в очи. „Главният архитект на Белово Драгомир Драганов си позволи да ме заплашва, че ако не се откажа от изборите, ще затвори моя цех", заяви още Стефанов. Той обясни и, че при едночасово пряко предаване по местната телевизия "Телекабел", с участието на кандидатите на БСП на 07.102015г., 15 минути преди началото на излъчването е бил срязан оптичният кабел на телевизия, който захранва община Белово с интернет и кабелна телевизия. Стефанов допълни, че повредата е била отстранена след 1:00 часа през нощта. По думите му са уведомени прокуратурата и полицията, направен е репортаж за случая, който е излъчен по Телекабел, а проваленото предаване ще бъде повторно излъчено, за да може да бъде видяно от хората. „Натискът в община Белово е огромен и това е маниер на работа на нашия главен опонент. Той дори си позволи на представянето на кандидатите на БСП да изпрати свои хора, които да сплашват гражданите на входа на читалището, където се провежда събитието и да ги снимат, за да бъдат заплашвани те по-късно", заяви Стефанов.

САЩ твърдят, че руски крилати ракети са паднали в Иран, Техеран и Москва отричат

http://www.mediapool.bg/sasht-tvardyat-che-ruski-krilati-raketi-sa-padnali-v-iran-teheran-i-moskva-otrichat-news240238.html

САЩ имат индикации, че наистина четири руски крилати ракети са паднали в Иран, а не в Сирия, което подсказва, че е имало неизправност. Това заяви министърът на отбраната на САЩ Аштън Картър на обща пресконференция в Лондон с британския си колега Майкъл Фалън, предаде Асошиейтед прес. Това е първият публичен коментар от представител на САЩ за дефектиралите ракети. Засега не се знае дали ракетите, изстреляни от руски кораби в Каспийско море, са нанесли поражения на иранска територия. Руското правителство и контролираните от държавата ирански медии отрекоха съобщението и обвиниха САЩ в разпространяване на лъжи. Използването на крилати ракети от Русия подхрани опасенията от евентуални инциденти в небето над Сирия и подчерта необходимостта Москва да се съгласи на някои процедури за безопасност, предложени от САЩ, посочва АП. Иранското министерство на отбраната твърди, че на територията на Иран не са паднали руски крилати ракети, използвани при военната кампания на Русия в Сирия, съобщи Франс прес. ”Министерството на отбраната на Иран опроверга съобщенията на западни медии, че четири от 26-те крилати ракети, изстреляни от кораби на руския Каспийски флот по обекти на терористичната групировка "Ислямска държава" в Сирия, са паднали на иранска територия”, съобщи агенцията. Министерството е определило тези съобщения като част от психологическата война на Запада. По-рано руското министерство на отбраната също опроверга твърденията за паднали руски ракети в Иран. ”За разлика от Си Ен Ен, ние не разказваме някакви неща, позовавайки се на анонимни източници, а показваме изстрелването на нашите ракети и поразените от тях цели практически в реално време”, заяви говорителят на руското министерство на отбраната генерал Игор Конашенков. Той посочи, че всеки професионалист в тази област знае, че при провеждане на подобни операции винаги се фиксира изображението на целта преди и след удара. ”Освен това над Сирия денонощно работи наша група безпилотни летателни апарати. Всички изстреляни от корабите ракети улучиха целите си. Това е факт. Иначе би трябвало да се признае, че разположени на значително разстояние обекти на терористичната групировка ИД в Сирия са се взривили от само себе си. И то почти синхронно", посочи Конашенков.

Иран твърди, че руски ракети не са падали на негова територия

http://www.mediapool.bg/iran-tvardi-che-ruski-raketi-ne-sa-padali-na-negova-teritoriya-news240238.html

Иранското министерство на отбраната твърди, че на територията на Иран са паднали руски крилати ракети, използвани при военната кампания на Русия в Сирия, съобщи Франс прес. ”Министерството на отбраната на Иран опроверга съобщенията на западни медии, че четири от 26-те крилати ракети, изстреляни от кораби на руския Каспийски флот по обекти на терористичната групировка "Ислямска държава" в Сирия, са паднали на иранска територия”, съобщи агенцията. Министерството е определило тези съобщения като част от психологическата война на Запада. По-рано руското министерство на отбраната също опроверга твърденията за паднали руски ракети в Иран. ”За разлика от Си Ен Ен, ние не разказваме някакви неща, позовавайки се на анонимни източници, а показваме изстрелването на нашите ракети и поразените от тях цели практически в реално време”, заяви говорителят на руското министерство на отбраната генерал Игор Конашенков. Той посочи, че всеки професионалист в тази област знае, че при провеждане на подобни операции винаги се фиксира изображението на целта преди и след удара. ”Освен това над Сирия денонощно работи наша група безпилотни летателни апарати. Всички изстреляни от корабите ракети улучиха целите си. Това е факт. Иначе би трябвало да се признае, че разположени на значително разстояние обекти на терористичната групировка ИД в Сирия са се взривили от само себе си. И то почти синхронно, посочи Конашенков.  

Паднали ли са руски крилати ракети в Иран?

http://www.investor.bg/drugi/338/a/padnali-li-sa-ruski-krilati-raketi-v-iran-203799/

Москва и Техеран отричат за такъв инцидент, за който информира анонимен представител на американското правителство

ЕС засилва подкрепата си за Турция, Ливан и Йордания заради бежанците

http://www.mediapool.bg/es-zasilva-podkrepata-si-za-turtsiya-livan-i-yordaniya-zaradi-bezhantsite-news240237.html

Европейският съюз ще засили подкрепата си за държавите извън Европейския съюз, приели най-голям брой бежанци от Близкия изток - Турция, Йордания и Ливан, както и транзитните страни. За това се договориха министрите на вътрешните и външните работи на ЕС на среща в Люксембург, която приключи късно в четвъртък вечерта. Те приеха и обща декларация по въпроса, съобщи правителствената информационна служба. Срещата беше председателствана от Върховния представител на ЕС по външна политика и сигурност Федерика Могерини. Освен министрите на външните и вътрешните работи на ЕС, в нея участваха и представители на страните от Западните Балкани, на Турция, Ливан, Йордания, както и редица европейски институции и международни организации. Тяхната цел бе да се обединят около цели и мерки, свързани с предизвикателствата, които бежанската криза и миграцията поставят пред страните от Източното Средиземноморие и Западните Балкани като основен маршрут на миграционните потоци от Близкия изток към Европа. От българска страна в заседанието участваха вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова и министърът на външните работи Даниел Митов. "Много са предизвикателствата в контекста на миграционната криза. Турция, Ливан и Йордания вече четири години щедро подслоняват бежанци и ние трябва да ги подкрепим. България споделя позицията, че трябва да се засили охраната на външните граници на ЕС, обменът на информация, граничният контрол и сигурност, борбата с незаконния трафик на хора", изрази българската позиция министър Даниел Митов. Участниците в конференцията се обединиха около общи цели и действия за увеличаване на подкрепата за Йордания, Ливан и Турция, които са държавите, приели най-голям брой бежанци от Сирия, както и за подкрепа за всички засегнати транзитни страни, с цел укрепване на капацитета им за прием и регистрация на търсещите убежище и за противодействие на незаконния трафик на хора. Мерките предвиждат и партньорство със страните на произход с цел ограничаване и спиране на миграционните потоци от първоизточника. Трите държави – Ливан, Турция и Йордания ще получат икономически стимули, техническа и хуманитарна помощ заради факта, че на територията им има най-голям брой бежанци от Сирия. Това бе единият от основните акценти в приетата декларация и едно от предложенията на България във връзка с текстовете в документа. Друг важен акцент в декларацията е положителният пример, който дават България, Гърция и Турция с подписването през май тази година на междуправителствено споразумение за създаването на тристранен център за полицейско сътрудничество на ГКПП "Капитан Андреево". Такива примери спомагат за укрепване на ефективното управление на границите и ще бъдат поощрявани, пише още в декларацията. "ЕС е общност, която в добрите времена споделя ползите от своето единство. В трудни времена, обаче, сме задължени да споделяме и общите отговорности, които тази общност носи със себе си", заяви още министър Митов. Той подчерта, че една от целите на конференцията е да се уеднакви подходът към миграционната криза на трите типа държави, подложени на бежански натиск – държави-членки на ЕС и на Шенген, членки на ЕС, които не са част от шенгенското пространство и страни-кандидатки за членство ЕС.

НС отпусна по 700 лв. пожизнена пенсия на петима видни културни дейци

http://pik.bg/нс-отпусна-по-700-лв-пожизнена-пенсия-на-петима-видни-културни-дейци-news413803.html

НС отпусна по 700 лв. пожизнена пенсия на петима видни културни дейци

Депутатите гласуваха по 700 лв. пожизнена пенсия за петима видни български творци от общо 15, излъчени от творческите гилдии.

Това са оперетната певица Анелия Шуманова, актьорът Васил Михайлов, археологът Людмил Гетов, диригентът и композитор Стоян Бабеков и народната певица Янка Рупкина. Предложенията са направени от Министерството на културата и се гласуват от народните представители. Пенсията се отпуска за особени заслуги към българската нация и държава, както и за изключителни постижения в областта на културата. По време на дебатите депутатът от БСП-Лява България предложи да се върне званието "народен артист". Парламентът също така прие на първо четене промени в Закона за регистър БУЛСТАТ, внесени от Министерския съвет.

Със законопроекта се въвеждат мерки за намаляване на административната тежест върху гражданите и бизнеса чрез изграждането на цялостна електронизация на регистър БУЛСТАТ. 

Предвижда се въвеждане на задължение за държавните органи, органите на местното самоуправление и на местната администрация, хората, на които е възложено упражняването на публична функция, и организации, предоставящи обществени услуги, включително банките, да проверяват служебно вписаните обстоятелства за конкретното лице и да не изискват писмени справки или удостоверения. Законовите промени ще наложат намаляване на таксите за услугите, предоставяни от регистър БУЛСТАТ. Поради тази причина и необходимостта от технологично време за изготвяне на съответни функционалности в информационната система е предвидено измененията да влязат в сила от 1 януари 2016 г.

Мъск нарече Apple гробището на Tesla

http://sciencelogy.actualno.com/Mysk-nareche-Apple-grobishteto-na-Tesla-news_500362.html

Основателят на Tesla Motors Елън Мъск заяви, че не разглежда Apple в качеството на конкурент, независимо от слуховете за разработван от специалистите на компанията електромобил, пише немският вестник Handelsblatt. В интервю за изданието Мъск пояснил гледната си точка, като отбелязал, че в Apple се наемат уволнени от Tesla Motors инженери. "Ние винаги на шега наричаме Apple гробището на Tesla. Тези, на които не им се получи да работят в нашата компания, отиват при тях. Не се шегувам", разказва т

Италия плаща на джихадисти и пирати откупи за милиони

http://analysis.actualno.com/Italija-plashta-na-djihadisti-i-pirati-otkupi-za-milioni-news_500413.html

Продължило шест месеца разследване на екип на телевизия Ал Джазира разкрива, че италианското правителство плаща десетки милиони долари за откупване на заложници, похитени от джихадисти или сомалийски пирати, предаде БГНЕС. При един от случаите Италия платила милиони долари за освобождаването на един италиански и един белгийски журналист, казват сирийски бойци. При друг, за който Ал Джазира разполага със снимки на изплатените в брой 11 млн. долара, Рим платил на Фронта Ал Нусра за освобож

ООН обяви правителство на националното единство за Либия

http://africa.actualno.com/OON-objavi-pravitelstvo-na-nacionalnoto-edinstvo-za-Libija-news_500419.html

Пратеникът на ООН за Либия предложи правителство на националното единство за Либия, след месеци на трудни преговори между двете съперничещи си правителства в арабската държава, съобщава АП. Сега остава и двете страни и либийците да го одобрят. Бернандино Леон заяви, че имената на кандидатите за правителството на националното единство, са решени. Съобщението е крачка към решение за богатата на петрол Либия, потънала в хаос и разпадане след падането на бившия диктатор Муамар Кадафи през 2011. Ст

Таря Турунен с коледен концерт у нас през декември

http://offnews.bg/news/n_1/n_570003.html

Таря Турунен ще дойде в София за специален коледен концерт и за да представия новия си албум "Ave Maria". Примата ще дойде тук по покана на "Тангра Мега Рок". Коледният концерт на Турунен ще се състои на 18 декември в зала „България". Бившата вокалистка на Nightwish ще пее под съпровода на челиста Макс Лиля (екс-Apocalyptica), както и на цигулка и роял. Билетите ще бъдат пуснати в продажба в 12:00 в мрежата на Еventim. Цените са между 40 и 77 лева.

Георги Иванов-Гонзо: ЦСКА е там, където му е мястото

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/10/09/2624875_georgi_ivanov-gonzo_cska_e_tam_kudeto_mu_e_miastoto/?ref=rss


Спортният директор на "Левски" Георги Иванов-Гонзо заяви, че ЦСКА заслужава да се намира в сегашната си ситуация. По думите му липсата на вечното дерби е голяма загуба за българския футбол, но най-важното е да се спазват законите.

"Колкото и да е жалко за голяма част от българите, ЦСКА е там, където му е мястото. Казвам го, защото законите ги има, за да се спазват. Не може да имаш 40-50 милиона лева задължения и да искаш да продължаваш да трупаш нови. По тази логика всеки може да...

Бюджет 2016 година ще бъде внесен в парламента до края на месеца

http://www.cross.bg/goranov-vnesen-parlamenta-1483678.html

/КРОСС/Бюджет 2016 година ще бъде внесен в парламента до края на месеца в рамките на закона. Това каза пред журналисти в парламента финансовият министър Владислав Горанов след срещата му с ПГ на ПФ. Горанов посочи, че бюджетът не се е забавил заради това, че не е бил внесен на индикативната дата 6 октомври, а защото законът позволява да бъде внесен до 30 октомври. „Насрочен за следващата седмица е втори кръг от консултации за обсъждане на бюджет 2016 година с парламентарните групи. Ние сме поканили всички партии, които подкрепят правителството. Първата среща политико-експертна ще се проведе в МФ. Ще чуем приоритетите, които отделните партии определят", каза финансовият министър. Той поясни, че в момента се коментира, за какво да бъдат заложени повече пари в бюджета за следващата година като поясни, че той самият има приоритети, но по думите му те не са най-важните и за това се правят консултациите. „Многократно съм заявявал, че българските бюджети трябва да инвестират в 2 направления човешки капитал - образованието и инфраструктурата и максимално добър баланс между двете", каза Владислава Горанов

Последен ден за записване в проекта ABLE Mentor във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=303413

ABLE Mentor свързва студенти и доказани професионалисти с ученици от горните гимназиални курсове в мрежа за споделяне на знания и опит, научи Moreto.net. Заедно те решават конкретни казуси, с които повишават знанията и уменията на учениците.

33-ма в неизвестност след удара на САЩ по болницата в Кундуз

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5035008

Организацията „Лекари без граници“ заяви, че 33 души все още са в неизвестност след въздушния удар, който САЩ извършиха срещу болницата в Кундуз, Афганистан, съобщи Voice of America.
Девет души от изчезналите са пациенти, а 24 са служители на болницата.
Организацията се опасява, че под развалините все още има неоткрити тела на загинали.
Организацията „Лекари без граници“ заяви, че 33 души все още са в неизвестност след въздушния удар, който САЩ извършиха срещу болницата в Кундуз, Афганистан, съобщи Voice of America. Девет души от изчезналите са пациенти, а 24 са служители на болницата. Организацията се опасява, че под развалините все още има неоткрити тела на загинали.

Горанов: Цветан Василев остави 206 млн. лв. липсващи от касата на КТБ и огромна капиталова дупка

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5034996

Бюджетът за 2016 г. ще бъде внесен в края на октомври, приоритетите ми са инвестиции в човешки капитал, което е образованието и инфраструктура, както и добър баланс между тях. Това заяви финансовият министър Владислав Горанов в НС след негова консултация с депутати от ПФ по темата, предаде БГНЕС.
Насрочени са за следващата седмица втори кръг
Бюджетът за 2016 г. ще бъде внесен в края на октомври, приоритетите ми са инвестиции в човешки капитал, което е образованието и инфраструктура, както и добър баланс между тях. Това заяви финансовият министър Владислав Горанов в НС след негова консултация с депутати от ПФ по темата, предаде БГНЕС. Насрочени са за следващата седмица втори кръг

Горанов: 206 млн. липсват от касата на КТБ след Цветан Василев, има огромна капиталова дупка

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5035001

Бюджетът за 2016 г. ще бъде внесен в края на октомври, приоритетите ми са инвестиции в човешки капитал, което е образованието и инфраструктура, както и добър баланс между тях. Това заяви финансовият министър Владислав Горанов в НС след негова консултация с депутати от ПФ по темата, предаде БГНЕС.
Насрочени са за следващата седмица втори кръг
Бюджетът за 2016 г. ще бъде внесен в края на октомври, приоритетите ми са инвестиции в човешки капитал, което е образованието и инфраструктура, както и добър баланс между тях. Това заяви финансовият министър Владислав Горанов в НС след негова консултация с депутати от ПФ по темата, предаде БГНЕС. Насрочени са за следващата седмица втори кръг

33-ма в неизвестност след удара на САЩ по болницата в Кундуз

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5034997

Организацията „Лекари без граници“ заяви, че 33 души все още са в неизвестност след въздушния удар, който САЩ извършиха срещу болницата в Кундуз, Афганистан, съобщи Voice of America.
Девет души от изчезналите са пациенти, а 24 са служители на болницата.
Организацията се опасява, че под развалините все още има неоткрити тела на загинали.
Организацията „Лекари без граници“ заяви, че 33 души все още са в неизвестност след въздушния удар, който САЩ извършиха срещу болницата в Кундуз, Афганистан, съобщи Voice of America. Девет души от изчезналите са пациенти, а 24 са служители на болницата. Организацията се опасява, че под развалините все още има неоткрити тела на загинали.

БЛС иска да се промени подходът в бюджетирането на НЗОК

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/bls-iska-da-se-promeni-podhodyt-v-biudjetiraneto-na-nzok-203797/

Бюджетът на здравния фонд трябва да се увеличи с 65 млн. лева до края на годината, за да се покрият разходите на болниците, смята председателят на БЛС

Ричард Клайдерман ще свири „Хубава си, моя горо" заедно с музикантите от Оркестъра на Класик ФМ радио

http://www.cross.bg/klaiiderman-richard-kontzerta-1483677.html

/КРОСС/Популярният френски пианист Ричард Клайдерман, който ще гостува за два концерта в България през декември, подготвя специална изненада за почитателите си у нас. За първи път той ще включи в програмата си българска песен. Майсторът на клавишите ще представи една от най-обичаните наши мелодии - „Хубава си, моя горо".  Още преди две години Ричард Клайдерман проявява интерес към нашата музика. Той се спира на песента „Хубава си, моя горо" след доста колебания между други популярни български заглавия. Пианистът е завладян от романтичния дух и красивата химнова мелодия, написана от композитора Георги Горанов по стиховете на Любен Каравелов. Аранжиментът за пиано и оркестър ще бъде подготвен заедно с Оливие Тусон - дългогодишен сътрудник и продуцент на изпълнителя. Не само песента, но и визуалното оформление на концертите през декември ще бъде специално аранжирано и подготвено за родната публика. Двете събития са съответно на 5 декември в Двореца на културата и спорта във Варна и на 7 декември в зала 1 на НДК в София. Пианистът ще свири заедно с музикантите от Оркестъра на Класик ФМ радио. Организатор е агенция „Кантус Фирмус" в партньорство с варненската „Елит Мюзик".Ричард Клайдерман стъпва за първи път на българска сцена още през 2000-та година. Той си спомня добре тази своя първа изява в България

Митов: Трябва да се засили охраната на външните граници на ЕС

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5034990

Обща декларация, която подкрепя държавите извън Европейския съюз, приели най-голям брой бежанци от Близкия изток - Турция, Йордания и Ливан, както и транзитните страни, беше приета на Конференцията на високо равнище, която се проведе в Люксембург и приключи късно снощи.
Срещата, председателствана от Върховния представител на ЕС по външна политика
Обща декларация, която подкрепя държавите извън Европейския съюз, приели най-голям брой бежанци от Близкия изток - Турция, Йордания и Ливан, както и транзитните страни, беше приета на Конференцията на високо равнище, която се проведе в Люксембург и приключи късно снощи. Срещата, председателствана от Върховния представител на ЕС по външна политика

Митов: Трябва да се засили охраната на външните граници на ЕС

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5034973

Обща декларация, която подкрепя държавите извън Европейския съюз, приели най-голям брой бежанци от Близкия изток - Турция, Йордания и Ливан, както и транзитните страни, беше приета на Конференцията на високо равнище, която се проведе в Люксембург и приключи късно снощи.
Срещата, председателствана от Върховния представител на ЕС по външна политика
Обща декларация, която подкрепя държавите извън Европейския съюз, приели най-голям брой бежанци от Близкия изток - Турция, Йордания и Ливан, както и транзитните страни, беше приета на Конференцията на високо равнище, която се проведе в Люксембург и приключи късно снощи. Срещата, председателствана от Върховния представител на ЕС по външна политика

Стенограмата на Фед потопи долара

http://www.investor.bg/analizi/9/a/stenogramata-na-fed-potopi-dolara-203803/

Колебанията на банкерите рефлектираха върху стоковите валути и тези на развиващите се азиатски пазари

Самата класно-урочна система е дълбоко дискриминационна

http://www.cross.bg/detza-ychilishte-detzata-1483676.html

/КРОСС/ Интервю на Емил Коен с Ива Бонев, основател и изпълнителен директор на Център за Приобщаващо образование marginalia.bg Г-жо Бонева, бихте ли представили ВашияЦентър за приобщаващо образование (ЦПО)? В нашата работа участват и деца, защото е много важно децата да участват в това, което се случва сега, да го кажем по друг начин: не може да се прави план за развитието на Ива Бонева, ако тя не участва в създаването му. Другото е закрилата на децата, защото като ги питаме, много рано разбрахме, че те не чувстват в безопасност в българското училище, често и в семействата си. Не можем да очакваме едно дете да учи и да се развива, когато се усеща заплашено. Освен това работим много с учители и с управленски екипи на училищата за начините на преподаване и за системите в училище, които следят за това дали средата е достатъчно приемаща и приобщаваща всички деца. Дискриминацията има много лица. Първо, има много деца, които просто нямат достъп до училище, въпреки че го гарантират и Конституцията, и законите най-малко до 16-годишна възраст. Друга страна е в това, че има цели пластове култура, история, опит, които изобщо ги няма в нашите учебни програми. Например почти нищо не научават децата ни за етническите отношения, за историята им, за другите народи на Балканския полуостров, за историята и културата им. Има и много фини дискриминационни моменти, вградени в учебната съдържание

Безплатното приложение LIMA вече може да се използва и от мобилните телефони с операционна система IOS

http://pik.bg/безплатното-приложение-lima-вече-може-да-се-използва-и-от-мобилните-телефони-с-операционна-news413797.html

Безплатното приложение LIMA вече може да се използва и от мобилните телефони с операционна система IOS

Безплатното приложение LIMA вече може да се използва и за мобилните телефони с операционна система IOS. От една седмица иновативната технология предоставя в реално време информация за актуалната обстановка по републиканските пътища за мобилни телефони и таблети с операционна система Android, персонални или преносими компютри с уеб браузър на интернет адрес lima.api.bg. Очакваше се одобрение от „Apple“ и за телефоните с  операционна система IOS. То е получено и от днес шофьорите и с тези мобилни устройства могат да ползват LIMA. До дни ще заработи и приложението за телефони с Windows Mobile.

За една седмица приложението е изтеглено от над 10 000 потребители на телефони с операционна система Android.

Мобилното приложение има интерактивна база данни, която свърза МРРБ, АПИ, областните пътни управления и гражданите на територията на цялата страна. Системата съдържа информация както за републиканските пътища с обща дължина 20 000 км, така и за още 20 000 км общинска мрежа. По този начин базата данни дава достъп до информация за всички 40 000 км пътища. Приложението представлява активна карта на републиканската пътна мрежа, която отразява реалната обстановка по пътищата в цялата страна. То дава възможност на шофьорите на различните видове моторни превозни средства да бъдат информирани за възникнали ограничения и препятствия, за да могат гъвкаво да променят и планират своите маршрути. Информационната система има различни функционалности – съобщения за промяна в пътната обстановка в реално време, информация за забрани, ограничения, препоръчителна скорост, статус на пътните участъци и съоръжения – дали те са в ремонт, възможните обходни маршрути и т.н.

Едно от най-важните предимства на софтуера е, че може да помогне за спасяването на човешки животи. Изграден е така, че ако има обръщане на автомобил при пътен инцидент, той да подаде сигнал автоматично към Ситуационния център на АПИ, който ще ги препраща към телефон 112.

Приложението LIMA се реализира по проект „Разработване и въвеждане в АПИ на Интелигентна информационна система за предоставяне на данни в реално време към потребители на РПМ, включително обратна връзка към АПИ и активен интелигентен анализ на пътната обстановка от множество събирателни точки в реално време“, финансиран по Оперативна програма „Техническа помощ” 2007-2013 г. чрез Европейския фонд за регионално развитие.

Ето го състава за Европейското първенство по волейбол

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5034988

Селекционерът на националния отбор на България Пламен Константинов обяви окончателния състав за Европейското първенство по волейбол от 9 до 18 октомври.
България започва участието си на Евроволей 2015 днес 20:30 часа срещу Германия.
Ето и 14-те национали за Евроволей 2015:
Разпределители: Андрей Жеков, Георги Братоев,
Селекционерът на националния отбор на България Пламен Константинов обяви окончателния състав за Европейското първенство по волейбол от 9 до 18 октомври. България започва участието си на Евроволей 2015 днес 20:30 часа срещу Германия. Ето и 14-те национали за Евроволей 2015: Разпределители: Андрей Жеков, Георги Братоев,

Хванаха мъж от Омуртаг, застрелял две кучета

http://pik.bg/хванаха-мъж-от-омуртаг-застрелял-две-кучета-news413789.html

Хванаха мъж от Омуртаг, застрелял две кучета

Полицаи от Омуртаг установиха 44-годишен мъж, който застрелял две кучета, съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР-Търговище. Вчера, след проведени оперативно-издирвателни действия в Районно управление „Полиция”-Омуртаг е установен извършителят на престъпление по чл. 325б, ал. 1 от Наказателния кодекс.

На 7 март в управлението е получен сигнал от 31-годишна жена от село Паничино, община Омуртаг, че на 5 октомври около 18.30 часа на поляна, намираща се на около 400 м от същото село, неизвестен извършител е застрелял кучето й от порода „кангал”.

При извършения оглед на местопроизшествието в близост до трупа на гореспоменатото куче е намерено второ застреляно куче с неустановена порода. Установено е, че извършител на престъплението е 44-годишният Р.М. от село Красноселци, община Омуртаг. Установено е също, че той е стрелял по животните със законно притежавана от него ловна пушка. По случая е образувано досъдебно производство. 

Google отбелязва 605-годишнината на най-стария астрономически часовник

http://econ.bg/Новини/Google-отбелязва-605-годишнината-на-най-стария-астрономически-часовник_l.a_i.699661_at.1.html

Технологичният гигант Google отбелязва 605-годишнината на най-старият функциониращ астрономически часовник с днешния си дудъл. Забележителността се...

8 месеца затвор за неправоспособен водач от Кърджали

http://pik.bg/8-месеца-затвор-за-неправоспособен-водач-от-кърджали-news413794.html

8 месеца затвор за неправоспособен водач от Кърджали

Районна прокуратура-Кърджали постигна осъдителна присъда от 8 месеца лишаване от свобода при първоначален строг режим спрямо Ангел Стефанов, на 29 г. от гр. Кърджали, по обвинение за управление на моторно-превозно средство без свидетелство за правоспособност. На 20 юни 2015 г. Ангел Стефанов е управлявал в гр. Кърджали лек автомобил, марка „Опел Астра“ с хасковска регистрация.

Патрул на полицията го спира за проверка на бул. „Беломорски“ в града и установява, че водачът няма шофьорска книжка. По делото е констатирано, че Ангел Стефанов е санкциониран многократно за шофиране без книжка. Справка за водачите нарушители в ОД на МВР-Кърджали сочи, че за периода от 2004 г. до 2015 г. са му били издадени 19 наказателни постановления за различни нарушения на Закона за движение по пътищата, без да притежава свидетелство за правоспособност, съобщиха от прокуратурата.

От 2006 г. до 2015 г. Стефанов е осъждан шест пъти от съда в Кърджали, като пет от присъдите са за шофиране без книжка в едногодишния срок след предходно административно наказване. Последното нарушение също е извършил в едногодишния срок след като е бил санкциониран по административен ред. „В момента обществото гледа много сериозно на подобни престъпления и строгите наказания оказват превантивно въздействие, както върху извършителя, така и за всички останали“, каза прокурорът по делото Гергана Колева. Присъдата е постигната след споразумение и в едноседмичен срок Стефанов ще бъде приведен в затвора.

Сава Савов, кандидат за кмет на Братя Даскалови: Законосъобразни решения са нужни на общината, за да я възродим

http://www.cross.bg/savov-obshtinski-sava-1483675.html

/КРОСС/Дейността на общинското дружество "Тържище Плодовитово" да бъде отчетена публично пред жителите на Братядаскаловското село, обеща кандидатът за кмет Сава Савов, подкрепен от БСП, на среща с обществеността. Хората в Плодовитово недоволстваха срещу „неясните общински дела в зеленчуковата борса" и настояха в новия мандат те да бъдат „извадени на светло".  „Коренна промяна, отговорно местно самоуправление и законосъобразни решения са нужни на общината, за да я възродим", каза Савов на жителите. Това може да се постигне като „заседанията на местния парламент се провеждат при вас на място, особено когато има въпроси, свързани с Плодовитово". Кандидатът за общински кмет с №9 смята, че общинарите трябва да са при хората в 23-те населени места в община Братя Даскалови, не само по време на предизборна кампания. В срещата се включиха и кандидатите за общински съветници от листата на БСП, която е с №8 в бюлетината. Плодовитовци бяха категорични, че тази политика на безотговорно разпродаване на земята в изтеклия мандат трябва да се спре на 25 октомври. „Ние сме хората, които можем да управляваме общината успешно, заедно и в екип, с нова енергия, с ново начало, за да тръгне в желаната от вас посока", подчерта 33-годишният Сава Савов, който е с №9 в бюлетината за избор на кмет на община Братя Даскалови

Ето го състава за Европейското първенство по волейбол

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5034966

Селекционерът на националния отбор на България Пламен Константинов обяви окончателния състав за Европейското първенство по волейбол от 9 до 18 октомври.
България започва участието си на Евроволей 2015 днес 20:30 часа срещу Германия.
Ето и 14-те национали за Евроволей 2015:
Разпределители: Андрей Жеков, Георги Братоев,
Селекционерът на националния отбор на България Пламен Константинов обяви окончателния състав за Европейското първенство по волейбол от 9 до 18 октомври. България започва участието си на Евроволей 2015 днес 20:30 часа срещу Германия. Ето и 14-те национали за Евроволей 2015: Разпределители: Андрей Жеков, Георги Братоев,

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване