Откъс от "Към себе си" от Марк Аврелий

http://literature.actualno.com/Otkys-ot-Kym-sebe-si-ot-Mark-Avrelij--news_500825.html

15. Колко порочен и фалшив е който казва: „Решил съм да съм открит с теб.“ Какво правиш, човече? Това не бива да се казва предварително. Ще се разбере на място. Редно е да е написано на челото, тутакси да прозвучи в гласа, да проличи в очите тъй, както влюбеният разбира веднага всичко по погледа на любимия. Изобщо откритият достоен човек трябва да бъде като лошо миришещия, та щом приближи и се изправи някой до него, да усети независимо дали желае или не желае. Нарочната откритост е к

„Независимая Газета“: Ислямска държава вече се опитва да воюва в Русия

http://petel.bg/---Nezavisimaya-Gazeta-----Islyamska-darzhava-veche-se-opitva-da-voyuva-v-Rusiya__130235

В Москва за пръв път предотвратиха атентат, планиран от екстремисти от Сирия. По данни на руската Федерална служба за сигурност,...

Религиозен календар

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5041459

Св. мчци Карп и Папила Християните Карп и Папила се родили в Пергам. Мъдростта им била пример за съгражданите им, които избрали Карп за епископ на град Тиатир, а Папила - за негов дякон. На тържество в чест на езическите богове те отказали да участват в жертвоприношението. Затова били оковани във вериги и развеждани от град на град за присмех на

Павлова: Даваме официалния старт на програмите за териториално сътрудничество

http://pik.bg/павлова-даваме-официалния-старт-на-програмите-за-териториално-сътрудничество-news416180.html

Павлова: Даваме официалния старт на програмите за териториално сътрудничество

Днес даваме официалния старт на 12 програми за междурегионално, транснационално и териториално сътрудничество за новия програмен период. Това обяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова на конференцията „Европейско териториално сътрудничество в Република България – постиженията водят до нови перспективи“.

Тези програми имат сериозен бюджет от 1,2 млрд. евро, чрез които с нашите партньори ще реализираме успешни проекти. Целта ни ще бъде да развием инфраструктурата в трансграничните региони, да подобрим културния обмен, да създадем партньорства и най-вече да се познаваме и да работим заедно, заяви тя. Основната цел на програмите за трансгранично сътрудничество – да бъдат подкрепени по-слабо развитие региони, е и основна политиката на правителството, заяви Павлова, цитирана от пресцентъра на МРРБ.

Регионалният министър подчерта, че макар и с по-малък бюджет в сравнение с оперативните програми, програмите за териториално сътрудничество имат огромна роля за подобряване на сътрудничеството между общините, бизнеса и неправителствените организации, както в трансграничните региони, така и между страните, които участват в тях.

Европа е Европа на регионите, затова не трябва да поставяме граници между нас и да се делим. Трябва да имаме общи проекти, общи инициативи и да работим заедно, спазвайки принципите за добросъседство, каза тя. Министърът благодари на екипа на МРРБ и на партньорите, участвали в разработката на програмите. Тя обясни, че благодарение на опита по отношение на инструментите за териториално сътрудничество, по които България работи от 1994 г. досега, страната ни е сред първите, които са успели да разработят и подадат към Европейската комисия такива програми.

Заради това и чрез бързата работа по повечето програми, вече са отворени първите покани за подаване на проекти за новия програмен период, а по някои от тях дори започна оценката на проектни предложения, информира Павлова. Много добри резултати от изпълнението на програмите през изминалия програмен период отчете министърът и заяви, че сме успели да направим така, че да не загубим средства по тях. Целите бяха постигнати още през юни 2015 г., каза още тя.

Лиляна Павлова съобщи, че през предходния програмен период са реализирани множество отлични проекти, като най-добрите сред тях ще бъдат отличени на официална церемония в рамките на днешното събитие. „Имаме потенциал, капацитет и натрупан опит, така че занапред ще имаме още по-добри проекти и практики“, категорична беше министър Павлова. „Това е нашата сила, тук, на Балканите – да се обединим и да работим заедно“, каза тя.

Гурбетчиите вкарват най-много пари в България от Турция

http://pik.bg/гурбетчиите-вкарват-най-много-пари-в-българия-от-турция-news415920.html

Гурбетчиите вкарват най-много пари в България от Турция

Българите, работещи в чужбина, са върнали в страната 1.72 милиарда долара, сочат данните за 2014. Списание "Time", цитирано от  Money.bg е събрало данните на Световната банка за 2014 година за паричните трансфери от и към всяка една страна по света.

Ето кои са 12-те страни, откъдето идват най-много парични преводи към България:

1. Турция - 830 милиона долара

2. Испания - 198 милиона долара

3. Германия - 113 милиона долара

4. САЩ - 97 милиона долара

5. Великобритания - 74 милиона долара

6. Италия - 72 милиона долара

7. Гърция - 68 милиона долара

8. Белгия - 31 милиона долара

9. Канада - 24 милиона долара

10. Холандия - 23 милиона долара

11. Австрия - 22 милиона долара

12. Франция - 21 милиона долара

Бойко Борисов: С компресорните станции сме по-конкурентоспособни на газовия пазар

http://pik.bg/бойко-борисов-с-компресорните-станции-сме-по-конкурентоспособни-на-газовия-пазар-news416149.html

Бойко Борисов: С компресорните станции сме по-конкурентоспособни на газовия пазар

България работи активно, за да бъде 100% държавна всичко, което касае газопренасянето. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов.

Премиерът присъства на откриването на модернизираната и рехабилитирана компресорна станция в Ихтиман. Той обяви, че ще бъде извършена модернизацията на още няколко компресорни станции и без да навлиза в подробности отбеляза, че само за компресорите инвестицията възлиза на 204 милиона. „Всичко това го правим, за да бъдем конкурентоспособни и когато сядам на масата за преговори, зад мен да стои най-добрата в региона газопреносна система, за която милиарди са вложени.

За да отстояваме позицията си България да бъде газоразпределителен център“, заяви Борисов и добави, че за същата цел се строят и интерконекторите с Гърция, Сърбия и Румъния, които са изключително важни. „С днешния капацитет, който вече постигаме с тези 10 мегавата на новия компресор и със старите около 20, ние можем да избутаме милиарди куб.м. газ. И това се случва, когато се решава откъде ще минават газовите трасета по света. Това е изключително важен коз за нас по време на преговорите“, заяви премиерът Борисов.

Премиерът обяви, че другата седмица започва разширяването на газовото хранилище в Чирен. „Десетилетие се говореше за това, но не знам, защо не се правеше. А не се правеше, защото ако имаме голямо газово хранилище, ще купуваме през лятото евтиния газ и през зимата ще ни е по-евтино. Сега купуваме скъп. Ще си го напълним през лятото“, обясни министър-председателят и си полежа през следващите години да имаме 20-30 милиарда куб.м. газ, които да минават през България.

30 години по-късно - „Граматика на фантазията” на Джани Родари

http://pik.bg/30-години-по-късно---„граматика-на-фантазията”-на-джани-родари-news416023.html

30 години по-късно - „Граматика на фантазията” на Джани Родари

„Въображението е по-важно от знанието”, казва Алберт Айнщайн. Но кого от нас са учили как да фантазира, докато е бил на училищния чин? А дали днешните деца знаят как да напишат приказка, вдъхновени само от една дума? Умеят ли да измислят собствени гатанки? Или да пренаписват сюжетите на класическите приказки в нови, интересни посоки?

Вероятно отговорите на всички тези въпроси са отрицателни. Но нещата могат да се променят с Джани Родари, най-добрият учител по фантазия, и с неговия наръчник по измислици, който „Сиела” преиздава след десетилетия липса по българските книжарници, съобщават от издателството. Визионер на своето време, Родари съчетава педагогическите си умения и философските си възгледи в „Граматика на фантазията”.

Всяка част от книгата е ръководство за учителя или родителя как да развива творческото мислене у децата. Това е наръчник за преподавателите, които искат да стимулират малките да четат, разбират и пишат по свой начин, превръщайки се в независими личности. Авторът на „Приключенията на Лукчо“ и „Приказки по телефон” пише своята „Граматика” дълги години, почти през цялата си преподавателска работа. Всичко започва с едно скромно тефтерче, върху което стои надпис:

„Тетрадка по фантастика“. Там Родари си води бележки не за приказките, които разказва пред децата, а за начините, по които те възникват, за триковете, които изнамира, за да задвижа чрез тях думи и образи. „Надявам се, че този малък труд би могъл да се окаже полезен и за всеки, който вярва в необходимостта въображението да заеме своето място във възпитанието; на този, който има доверие в творческите способности на детето; на този, който знае каква освободителна сила притежава словото”, казва писателят и допълва: „Всички начини за употреба на словото нека бъдат на разположение на всички! – това ми изглежда най-подходящото мото за тази книга. При това девизът има хубаво, демократично звучене. Не за да станат всички художници на словото, а за да не бъде никой роб”. 

Туризмът с 8 процента ръст през август

http://pik.bg/туризмът-с-8-процента-ръст-през-август-news415906.html

Туризмът с 8 процента ръст през август

Приходите на хотелите от нощувки през август са 259,4 млн. лв., което е с 8,2% повече в сравнение със същия месец на 2014 г., обявиха от Националния статистически институт. 8,7% повече за нощувки са похарчили българите, докато при приходите на хотелите от чужденци има ръст с 6,4%.

Август наистина беше добър месец за бизнеса, но той не може да компенсира слабия като цяло сезон, коментират хотелиери. Традиционно морските ни курорти се пълнят още в края на юни, началото на юли, през тази година това се случи едва през август, обясняват от бранша, пише "Стандарт". През август в хотелите са нощували малко над 1 млн. души, като 41,8% от тях са били българи. Това представлява ръст с 9% на годишна база. Но месец година не храни, категорични са от сектора. През това лято пълни през сезона бяха само много добрите места за настаняване, които през годините са спечелили редовни клиенти с добър сервиз и отлични условия, твърдят и туроператори.

През август общата заетост на леглата в местата за настаняване е била 57%, сочат данните на НСИ. Конкуренцията у нас и в чужбина е много голяма и свърши времето на лесните пари, за които се искаше единствено легло и смяна на чаршафите, категорични са от бранша. Според представители на бизнеса основните предизвикателства през следващото лято освен голямата конкуренция ще са повишените изисквания на туристите, загубата на някои пазари и липсата на добра реклама на страната ни.

Любим виц на Румънеца

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5041722

Любим виц на Румънеца
Цигулар се изгубил в пустинята. Както си вървял, го нападнал един лъв. Цигуларят от страх извадил цигулката и почнал да свири, и в същия момент лъвът се успокоил, седнал кротко и заслушал. След малко един по един дошли още лъвове, лъвчета, лъвици, и се наредили да слушат. А нашият музикант вече два-три часа се скъсал от
Любим виц на Румънеца Цигулар се изгубил в пустинята. Както си вървял, го нападнал един лъв. Цигуларят от страх извадил цигулката и почнал да свири, и в същия момент лъвът се успокоил, седнал кротко и заслушал. След малко един по един дошли още лъвове, лъвчета, лъвици, и се наредили да слушат. А нашият музикант вече два-три часа се скъсал от

Политика не се прави със страх, натиск и палежи

http://bulgarski.pogled.info/news/68406/Politika-ne-se-pravi-sas-strah-natisk-i-palezhi

/Поглед.инфо/ „Не може да се прави политика под въздействието на страха. Приемам, че този акт е насочен към всички наши членове и симпатизанти. Обезпокоен съм, че се нарушават основни принципи на демокрацията”, заяви д-р Стефан Шишков на пресконференция по повод подпалването на предизборната шатра на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ в центъра на Стара Загора. По думите му, ако това не е вандалски акт,  това означава, че изборите са под заплаха.

Испания прати Унгария на европейското, Англия остана с пълен актив

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/10/13/2627293_ispaniia_prati_ungariia_na_evropeiskoto_angliia_ostana/?ref=rss


Националният отбор на Испания по футбол, макар и индиректно, класира колегите си от Унгария на европейското първенство по футбол във Франция догодина.

Иберийците победиха Украйна с 1:0 като гост и така унгарците останаха най-добрия трети отбор в квалификациите, което им гарантира виза за финалите.

Останалите трети отбори в групите, сред които и Украйна, ще трябва да играят плейофи помежду си, за да определят кой ще стигне до Евро 2016.

Испания излезе срещу...

Хасърджиев: НЗОК хареса идеята за пръстов идентификатор

http://pik.bg/хасърджиев-нзок-хареса-идеята-за-пръстов-идентификатор-news415889.html

Хасърджиев: НЗОК хареса идеята за пръстов идентификатор

На днешното заседание на Здравната каса е взето решение да се анализира по какъв начин може да се усъвършенства системата при постъпване в болница. Пръстовият идентификатор, а не отпечатък, е от най-евтините и удачни варианти да се даде контролът реално в ръцете на българските граждани. Това заяви след края на заседанието на Надзорния съвет на Касата председателят на Националната пациентска организация Станимир Хасърджиев.

"Нека хората да са спокойни. Това не е събиране на пръстови отпечатъци, а идентификация чрез биометрични данни", каза той. Като пример Хасърджиев посочи отключването на телефон с биометрични данни. По думите му не се запазва пръстов отпечатък, а биометрични данни, чрез които се отключва телефона.

По същия начин ще работи и тази система за идентифициране на това дали човек е бил приет в дадена болница, или не. Хасърджиев обясни, че това ще се случи по възможно най-евтиния начин.

"Вместо да се произвеждат 7 млн. карти, чрез надграждане на системата с четци за пръстов идентификатор, тази система може да подобри значително контролът от страна на хората. Досега в чекиращата система с лични карти Здравната каса е инвестирала в софтуер около 50 хил. лв. Спрямо броя регистрирани четци, разходът на болниците е бил около 1,4 млн. лв. Още с първи месец от въвеждането на системата, спестяванията на касата на месечна база са 1,5 млн. лв. като общите спестявания са около 10 млн. лв. до сега, т.е. финансовият ефект за Здравната каса го има, обясни той.

"Истината, е че и тази система за идентифициране с лична карта се заобикаля, защото се събират личните карти на пациентите или се правят техни копия", посочи още той и обясни, че това е довело до идеята за усъвършенстване на съществуващата система. Така според него ще се намалят злоупотребите с парите на пациентите. В момента се очаква да бъде направено технологично решение за самата система. 

Трагедията на Околовръстното: Автомобилът излетял от платното, поднасял цели 150 метра

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5042495

Тежка катастрофа е станала тази вечер на Околовръстния път на София, съобщи Нова телевизия, цитирайки информация от Пътна полиция.
Автомобил е излязъл от пътя и се е преобърнал в близкото дере.
Един човек е загинал, друг е в тежко състояние, а трети е с по-леки наранявания, разказа от мястото на трагедията репортерката на Нова тв Калина Влайкова.
Тежка катастрофа е станала тази вечер на Околовръстния път на София, съобщи Нова телевизия, цитирайки информация от Пътна полиция. Автомобил е излязъл от пътя и се е преобърнал в близкото дере. Един човек е загинал, друг е в тежко състояние, а трети е с по-леки наранявания, разказа от мястото на трагедията репортерката на Нова тв Калина Влайкова.

Най-добрите бармани в света показват майсторлък в София

http://pik.bg/най-добрите-бармани-в-света-показват-майсторлък-в-софия-news415852.html

Най-добрите бармани в света показват майсторлък в София

Едни от най-добрите майстори на хубави коктейли от цял свят са на Световното първенство за барманите в София. От 10 октомври в продължение на пет дни българска столица е домакин на форума.

За домакинство на шампионата България се е преборила с Швейцария, Израел и Италия. От събота до четвъртък у нас ще премерят майсторлък 120 бармани от десетки държави в два стила. Първият е класически с 6 категории. Втория стил е Флеър – това е атрактивното жонглиране. Двама са състезателите от България – по един участник и в двата стила. От 2010 година досега нямаме година без да сме в тройката на света, каза Пенчо Пенчев. Той е президент на Българската асоциация на барманите от 10 години. Самият Пенчев е барман от 1990 година. Мода в коктейлите винаги е имало и ще има, призна той, но не крие и че като цяло старото забравено, идва отново на мода.

„Тя се диктува от големите компании – алкохолни и безалкохолни и ако искат да наложат някакъв продукт, например, измислят нови рецепти. В момента се набляга на вкусове, които не са специфични за коктейли – вкус на чесън, шоколад с чесън и нещо от този род”, каза Пенчев и добави, че в момента са на мода коктейлите, които са възможно най-прости за приготвяне и всеки може да си ги направи у дома. Трябва да имаш знания, за да направиш хубав коктейл, но той се оценява и по външния му вид. Трябва да изглежда много добре, да е добре украсен, да има хубав цвят, да има добър аромат и най-важното нещо да е вкусен. Освен добрия подбор на аромати за хубавия коктейл е задължително и това барманът, ако е професионалист, да разбере какво ще е подходящо за клиента.

„Ние сме малко като докторите – разпитваме клиентите. Барманът първо трябва да разбера клиентът какво желае да консумира – дали по-силен аперитивен коктейл, или малко по-лек разтоварваш, дали да бъде по-тръпчив, или по-сладък. Едва след това вече се подбира самия букет”, каза Васил Колев. Той е двукратен световен шампион, барман е от 20 години и участва на световната сцена близо 12. Задължително за един коктейл да стане добър е желанието и подготовката. Според Колев в пиенето на коктейли има мода, като тя в момента се диктува от по-горчивите напитки, битери и малко по-аперитивни коктейли. На Васил също не е убегнала тенденцията, че всичко старо се завръща и става ново.

„Доста по-старите коктейли, позабравени и не до там позабравени се връщат в момента, но се прибавят нови, по-съвременни добавки и така се актуализират ”, каза експертът. Световният шампион сподели, че измислянето на имена на коктейли е най-сложната част. Често те се кръщават на любим човек, клиент, или клиент, който си поръчал нещо, което е станало сполучливо. Според него и заради нашето любопитство, и заради труда, който е положен, българите сме започнали все по-добре да се справяме на световната сцена. „В продължение на около 10 години Асоциацията на барманите си беше начертала план, който за наше щастие се осъществи”, заяви Васил Колев.

Филми в Дневник След 5: С лице надолу

http://www.dnevnik.bg/sled5/filmi/2015/10/13/2620890_s_lice_nadolu/?ref=rss

Жанр: Драма
България, Франция, Белгия / 2015 / 108 минути
Сценарист: Камен Калев, Емануел Коркол
Режисьор: Камен Калев
В ролите: Мелвил Пупо, Сехер Небиева, Лидия Колева, Йохан Карлсон, Айлийн Ай
Оператор: Юлиян Атанасов
Продуцент: Елица Кацарска, Камен Калев, Жан Лабади, Джон Енгел
"С лице надолу" е трилър-драма, която засяга един наболял за българската действителност проблем – трафика на хора.

Филмът насочва вниманието и към други социални...

На 13 октомври рожден ден имат

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5041706

Проф. Величко Минеков, скулптор
Александра Василева, актриса
Мариана Печеян, бизнес дама
Станислав Найденов-Спенс, рапър
Ивайло Панев, кмет на район “Кремиковци” -
Проф. Величко Минеков, скулптор Александра Василева, актриса Мариана Печеян, бизнес дама Станислав Найденов-Спенс, рапър Ивайло Панев, кмет на район “Кремиковци” -

Днес да почерпят

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5041074

Васил Бинев, актьор, 58 г.
Проф. Величко Минеков, скулптор, 87 г.
Мартин Камбуров, футболист, 35 г.
Станислав Найденов-Спенс, рап изпълнител, 40 г.
Чавдар Пейчев, депутат от БДЦ в 43 НС, 38
Васил Бинев, актьор, 58 г. Проф. Величко Минеков, скулптор, 87 г. Мартин Камбуров, футболист, 35 г. Станислав Найденов-Спенс, рап изпълнител, 40 г. Чавдар Пейчев, депутат от БДЦ в 43 НС, 38

Холандия ще обяви днес, че боингът в Украйна е свален с ракета "Бук"

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/10/13/2627234_holandiia_shte_obiavi_dnes_che_boingut_v_ukraina_e/?ref=rss


Холандският Съвет за сигурност (OVV) ще разпространи днес дългоочакваният технически доклад за това каква е причината за падането на малайзийския пътнически самолет над Източна Украйна миналата година.
  В него комисията почти сигурно ще обяви, че причината е атака с произведена в Русия ракета от зенитен комплекс "Бук", съобщи "Ройтерс". Докладът не съдържа заключение откъде е изстреляна ракетата и под контрола на коя от воюващите в Украйна стране е бил комплексът. С това се занимава...

Лидерът на ГЕРБ Емил Денков: Кметът на Ковачевци Васил Станимиров си построи незаконен водопровод, събира от съседите по 3600 лв. за включване, полива си градина, няма водомери

http://www.zapernik.com/politika/liderut-na-gerb-emil-denkov-kmetut-na-kovachevci-vasil_40193/

„Незаконен водопровод от 1 км до къщата си е построил кметът на село Ковачевци Васил Станимиров. По трасето към махалата, където живее управникът, не е открит нито един водомер. От водопровода се ползват още десетина домакинства в съседство на кмета”, това съобщи лидерът на ГЕРБ, настоящ общински съветник, Емил Денков пред вестник Вяра.

„Водопроводът тръгва от поречието на река Светля, която захранва селата Ковачевци и Лобош. В село Ковачевци в района на...

Продължава

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване