Българка е призната за виновна в САЩ, че е прегазила мъж и внучката му

http://www.mediapool.bg/balgarka-e-priznata-za-vinovna-v-sasht-che-e-pregazila-mazh-i-vnuchkata-mu-news241411.html

29-годишна българка беше призната за виновна за това, че преди година блъснала с кола и убила в САЩ 63-годишен американец и ранила неговата 18-месечна внучка, а после напуснала мястото на престъплението, без да окаже помощ, съобщава в. "Лас Вегас сън". Процесът срещу Галина Килова започна в понеделник. Присъдата на българката ще бъде произнесена на 22 декември. В съдебната зала жената каза, че не си е дала сметка, че е блъснала някого. Когато чу, че е призната за виновна, тя не показа никаква реакция, посочва изданието. Българката може да получи до 15 години затвор затова, че е напуснала катастрофата, в която загина 63-годишният Майкъл Гръбс и беше ранена внучката му, която той возел в детска количка. Трагедията се разиграла преди година на оживения път Рейнбоу в населеното място Уарм спрингс. Българката отивала към работното си място в ресторант, когато блъснала американеца и внучката му.

Евродепутатът Емил Радев присъства на заседание на Върховния съд на САЩ

http://web.barometar.net/82453/

Евродепутатът Емил Радев, който е на тридневно официално посещение във Вашингтон, САЩ, в качеството му на член на Комисията по правни въпроси на Европейския парламент, сподели своите впечатления от заседание на Върховния съд на САЩ: „Днес имах честа да присъствам на заседание на Върховния съд на САЩ. Член 3 от американската Конституция създава Върховният съд […]

Свалиха имунитета на Сидеров и Чуколов

http://web.barometar.net/82451/

След продължили 46 минути дебати в Народното събрание депутатите успяха да свалят имунитета на Волен Сидеров и Десислав Чуколов за клекшопа. За сваляне на депутатската защита на лидера на Атака бяха 144, 11 се обявих „против“ и един „въздържал се“ от БСП. Защитата на Чуколов бе свалена със 148 „за“ и 11 „против“. По-късно пред […]

Пребитата 94-годишна от Видин умира, престъпниците – на свобода

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5093366

Пребитата 94-годишна преподавателка по акордеон Емилия Бузова от Видин продължава да се бори за живота си. Припомняме, миналата седмица трима крадци влязоха с взлом в къщата на старицата, пребиха я почти до смърт и я ограбиха. Жената е намерена заключена в банята.
Баба ми е коматозно състояние. Тя е в кома, няма гълтателен рефлекс,
Пребитата 94-годишна преподавателка по акордеон Емилия Бузова от Видин продължава да се бори за живота си. Припомняме, миналата седмица трима крадци влязоха с взлом в къщата на старицата, пребиха я почти до смърт и я ограбиха. Жената е намерена заключена в банята. Баба ми е коматозно състояние. Тя е в кома, няма гълтателен рефлекс,

Лондон: Вероятно трагедията в Синай е причинена от бомба

http://www.vesti.bg/sviat/evropa/london-veroiatno-tragediiata-v-sinaj-e-prichinena-ot-bomba-6044898

Доказателства сочат, че бомба, заложена от „Ислямска държава“, е вероятната причина за разбиването на руския самолет, твърдят и чужди експерти

Циганското лято и вирусът на глупостта

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5092851


Като четеш, разбираш ли поне заглавието? Защо стотици хиляди повярваха на един тъпизъм и го коментираха във фейсбук
ТВЪРДЕ глуповата новина се появи оня ден в един жълт вестник, после бе преписана в един сайт, накрая в 17-18 сайта, откъдето цопна и във фейсбук - Виктория Петрова глобена с 300 лв. (даже “одрусана”, пишат някои) от СЕМ,
Като четеш, разбираш ли поне заглавието? Защо стотици хиляди повярваха на един тъпизъм и го коментираха във фейсбук ТВЪРДЕ глуповата новина се появи оня ден в един жълт вестник, после бе преписана в един сайт, накрая в 17-18 сайта, откъдето цопна и във фейсбук - Виктория Петрова глобена с 300 лв. (даже “одрусана”, пишат някои) от СЕМ,

В Рим започва мегадело срещу мафиотска структура, откраднала милиони евро

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/11/05/2643279_v_rim_zapochva_megadelo_sreshtu_mafiotska_struktura/?ref=rss


Най-големият процес срещу организирана престъпна група в съвременната история на Рим започва днес, съобщава "Ройтерс". Пред съда ще се изправят бивш неонацистки гангстер и други 45 души, обвинени, че са ръководели и участвали в мрежа, откраднала милиони евро от градската хазна.

Делото идва след нашумяло разследване, известно като аферата "Мафия Капитале". Според обвинението дейността на заподозрените варира от изхвърлянето на сметта и поддържането на зелените площи в Рим до...

Полицейските протести продължават с пълна мощ! Служителите на реда искат реални резултати и действия, ще има нови блокади!

http://pik.bg/полицейските-протести-продължават-с-пълна-мощ-служителите-на-реда-искат-реални-резултати-и-news430005.html

Полицейските протести продължават с пълна мощ! Служителите на реда искат реални резултати и действия, ще има нови блокади!

Нямаме намерения да спираме с протестите, докато не видим реални резултати. До тук сме чули само думи и не сме видели реални действия. Това каза Галентин Грозев от полицейския синдикат "Сигурност".

"Най-важният проблем е, че това нещо стана без нас. Нямаше никакво обсъждане. Нито по медии, нито никъде", каза той пред БНТ. Той обяви, че днес ще има разрешен протест и отново от 18 часа полицаите ще се съберат на "Орлов мост".

Ще има нови блокади на кръстовища и улици и Грозев предупреди столичани да го имат предвид.

"Излязохме на "Орлов мост" не за да се правим на велики и да нарушаваме закона, а защото някой преди нас наруши правилата на държавното управление. Имаше затъмнение заради изборите. Когато те преминаха, започна една лавина от факти, които ние не знаехме. Това ни накара да излезем на улицата. Никой не разговаря и не обсъди с нас готвените промени", категоричен беше Грозев.

В разговора участие взе и икономистът Георги Ангелов. "Хубаво е, че полицаите протестират. Това е демократично. В понеделник се пуснаха слухове, че ще им намаляват заплатите, а това не е вярно. Реформата е публикувана и може да се види, че заплатите им ще бъдат увеличени", заяви Ангелов. "Няма такова нещо. Това не е вярно", опонира му Грозев. "В момента не вярваме на никой. Натрапват ни една реформа. Ясно е, че МВР трябва да се реформира, но трябва да седнем на масата и да говорим. Скриха от нас всички. Тези реформи са касапница за служителите", обяви полицейският синдикалист.

"Всяка година се пускат едни слухове, че ще се премахнат 20-те заплати и всяка година 4-5 хиляди души напускат реално системата. Това става всяка година по едно и също време и трябва да се спре. Реформата в МВР трябва да е по-дълбока. Не е вярно, че в МВР няма достатъчно хора. Трябва по-голяма реформа, за да се постигнат реални резултати. Тези протести няма да постигнат нищо. Тази реформа беше приложена в другите министерства и дава добри резултати. Лъжа е, че заплатите ще паднат с 40%", заяви Ангелов.

Кунева: Министрите на финансите и на вътрешните работи са в добър диалог

http://pik.bg/кунева-министрите-на-финансите-и-на-вътрешните-работи-са-в-добър-диалог-news430014.html

Кунева: Министрите на финансите и на вътрешните работи са в добър диалог

Министрите на финансите и на вътрешните работи са в добър диалог. Трябва да се намери посоката и да се обсъди широко с всички заинтересовани  как върви реформата в МВР. Това каза за “Хоризонт“ в предаването “Преди всички“ вицепремиерът Меглена Кунева: Трябва да има добра воля от страна на двете страни – на правителството и на служителите в сектор “Сигурност“.

От страна на министрите и премиера видях хора, които искат да намерят решение. Надявам се и протестиращите да могат да видят нещата както през призмата на защитата на своя професионален интерес, така и да гледат интереса на цялото общество.

Съдбата на отхвърления от парламента антикорупционен закон зависи от подкрепата на обществото, коментира Кунева: По-добре е да се намери компромис дори на базата на по-малкия общ знаменател, без това да замива закона, но него да го има. Аз мога да обясня всеки текст от закона. Аз искам да действам принципно, защото това е единственият начин, за да не се загуби посоката. Целия разговор чуйте в звуковия файл.

Домусчиев: Не може полицаи да предизвикват безредици по улиците

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5093363

Никъде по света не е нормално полиция и армия да протестират. Където се случват такива неща, се стига до преврати. Това каза пред БНТ председателят на КРИБ Кирил Домусчиев.
Ясно е, че МВР трябва да се реформира. Ние имаме най-много полицаи на глава от населението, а същевременно издържаме и една армия от охранители.
Никъде по света не е нормално полиция и армия да протестират. Където се случват такива неща, се стига до преврати. Това каза пред БНТ председателят на КРИБ Кирил Домусчиев. Ясно е, че МВР трябва да се реформира. Ние имаме най-много полицаи на глава от населението, а същевременно издържаме и една армия от охранители.

Мартин Димитров: Таван на заплатите във всички регулатори

http://offnews.bg/news/n_1/n_586403.html

Трябва да има горна граница на заплатите в КЗК, един регулатор е независим, но независимостта не означава, че сам си определяш заплатите, както искаш. Това заяви Мартин Димитров, депутат от Реформаторския блок по Нова тв.  „Ние предлагаме горната граница на възнагражденията в регулаторите да се определя като процент от заплатата на председателя на Народното събрание”, поясни той. По думите му в регулатора раздавали бонуси, които Комисията не желае да оповести. „Бонусите за БНБ преди фалита на КТБ ги знаем, а за Комисията за защита от конкуренцията не знаем какви бонуси получават. В момента в БНБ няма таван на заплатите”, възмути се той и добави: „Затова и водим дело пред Върховния административен съд”. Причината за делото е, че не им дават отговор на въпроса какви са допълнителните възнаграждения, които служителите на БНБ получавали 6 месеца преди фалита на КТБ. „Заплатата на финансовия министър със сигурност е по-ниска от тази на шефа на БНБ, която по спомен е около 16 000 лева”, добави Мартин Димитров и запита: „Чия работа е по-отговорна?” „За да имаме ред в държавата, трябава да има таван на възможното възнаграждение в регулатора. Има записан минимум, но не и максимум. Иска ми се за всички регулатори да има ясен таван на заплатите”, поясни депутатът от Реформаторския блок.  По думите му съдът е дал 14-дневен срок на КЗК да отговори на искането им за обществена информация. „Да запазят част от достойнството си и да отговорят на нашето искане”, призова Димитров.

Съд в Ел Ей призна българка за виновна в убийство

http://www.vesti.bg/sviat/amerika/syd-v-el-ej-prizna-bylgarka-za-vinovna-v-ubijstvo-6044895

Тя блъснала с кола и убила 63-годишен мъж и ранила неговата 18-месечна внучка, след което напуснала мястото на инцидента, без да окаже помощ

Американски конгресмен: Русия има решаваща роля в борбата срещу ИД, а подходът на САЩ е анемичен

http://www.cross.bg/podhodut-obama-siriya-1486946.html

/КРОСС/ Русия има „решаващата роля“ в борбата срещу екстремистката групировка „Ислямска държава“ в Сирия. В същото време подходът на администрацията на американския президент Барак Обама към сирийския конфликт е „крайно неефективен“. Това заяви председателят на комитета по външни работи на Конгреса, републиканецът Еди Ройс в изказването си пред Конгреса на САЩ, предаде ТАСС. Президентът Обама „досега не е създал широка всеобемаща стратегия, необходима за разгрома на терористите и обезпечаването на жизнено важните интереси за националната безопасност на САЩ”, посочи влиятелният законодател. “Вместо това, Русия вече сама взима решаващата роля във формирането на бъдещата Сирия”, подчерта той. По думите на Ройс, в Сирия „руснаците за един ден бомбардират повече цели, отколкото Съединените щати за цял месец“. „Кампанията на САЩ във въздуха, и без това слаба, сега стана анемична“, счита законодателят.

Домусчиев: Не може полицаи да предизвикват безредици по улиците

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5093359

Никъде по света не е нормално полиция и армия да протестират. Където се случват такива неща, се стига до преврати. Това каза пред БНТ председателят на КРИБ Кирил Домусчиев.
Ясно е, че МВР трябва да се реформира. Ние имаме най-много полицаи на глава от населението, а същевременно издържаме и една армия от охранители.
Никъде по света не е нормално полиция и армия да протестират. Където се случват такива неща, се стига до преврати. Това каза пред БНТ председателят на КРИБ Кирил Домусчиев. Ясно е, че МВР трябва да се реформира. Ние имаме най-много полицаи на глава от населението, а същевременно издържаме и една армия от охранители.

Кирил Домусчиев: Никъде по света не е нормално да има протести на полицията и армията

http://pik.bg/кирил-домусчиев-никъде-по-света-не-е-нормално-да-има-протести-на-полицията-и-армията-news430013.html

Кирил Домусчиев: Никъде по света не е нормално да има протести на полицията и армията

Никъде по света не е нормално да има протести на полицията и армията. Тогава става преврат или хунта, заяви председателят на КРИБ Кирил Домусчиев пред БНТ.

"Това не е нормален начин на протест. Има определени длъжности в МВР, които трябва да бъдат по-добре платени. Но в МВР има нужда от промени. Хората нямат доверие в МВР. Бизнесът също. Трябва да бъдат направени реформи за доброто на МВР. Само Русия и Алжир ни изпреварват по полицаи на глава от населението. Бизнесът издържаме една армия. Ето един пример. Купуваме един завод в Италия, има само един портиер. В Пещера имаме 15 души охрана и плащаме два пъти за нашата сигурност - един път на МВР и втори път на нашата охрана", заяви Домусчиев.

"Не знам дали е правилно да се орязват 20-те заплати, със сигурност обаче пенсионната възраст трябва да се увеличи. Не може ние да се пенсионираме на 65, 67 или 68 години, а тяхната възраст да не се пипа", отсече председателят на КРИБ.

Домусчиев опонира на Румен Петков, който беше преди него в студиото и каза, че полицаите си заслужават компенсациите заради дежурствата по празниците и Нова година. "Баща ми работеше в електорснабдяване, нямам спомен да си е бил вкъщи на Нова година. Не е бил някаква специална категория и стресът му не е бил по-малък", каза Кирил Домусчиев.

"Чинониците трябва да излязат от формата на първа категория и да бъдат намалени. Хората на улицата, на границата - за тях трябва да има максимално заплащане, това е категорично", предложи от ефира на националната телевизия бизнесменът.

Силно земетресение с магнитуд 6,3 бе регистрирано на Камчатка

http://www.cross.bg/registrirano-kamchatka-zemetresenie-1486947.html

/КРОСС/ Силно земетресение с магнитуд 6,3 бе регистрирано тази сутрин край полуостров Камчатка, в Далечния изток на Русия, предаде ТАСС, позовавайки се на министерството на извънредните ситуации. Няма пострадали хора или нанесени материални щети, нито е издадено предупреждение за вълни цунами. Епицентърът на силния трус е бил в Камчатския залив, на дълбочина от 34 километра под морското дъно.

Bans, penalties and restrictions protect public health

http://www.klassa.bg/News/Read/article/259879_Bans%2C+penalties+and+restrictions+protect+public+health

 A smoking ban has been in place in Bulgaria for cafes and restaurants, night clubs and office space for over four years. Smoking is prohibited at stadiums, playgrounds, open air cinemas and theatres, school yards, as well as during events involving children and students.

 

Anyone lighting a cigarette inside public indoor spaces shall be fined EUR 150-250; in the event of a repeat offence, the penalty is doubled. The proprietor of any public establishment has a joint and several liability for such an offence, if he or she has given his consent. At the beginning of the year, MPs from the nationalist Ataka party demanded that the ban on smoking in public places be lifted, citing as their motive the fact that no less than 30,000 people have been fired because of the full smoking ban and that the result is a more than BGN 300 million drop in the statement of revenue of the budget. Nonetheless, the Health Ministry and doctors’ organizations took a stand against lifting the ban, stating that protecting the health of the nation is a top priority for the government.

 

Representatives of NGOs recently made public their own findings – that the smoking ban in closed public premises in Bulgaria is being violated and proposed higher penalties for offenders. For the time being, there is no debate on whether to raise sanctions against smokers, but the country will probably join the World Health Organization’s framework convention on tobacco control.

 

Dr. Albena Nikolova is frequently confronted with the harmful effect of tobacco on human health. Dr. Nikolova, who is a cardiologist says the restrictions as well as awareness campaigns are a must as a way to prevent bad habits.

 

“It is not just the nicotine, tobacco smoke has more than 20,000 toxic components which are harmful to varying degrees. It has been proved, over and over again, that smoking inflicts damage to the heart and may trigger different kinds of cancer. It is not a matter of restricting people’s freedom to smoke, or of raising obstacles to businesses, the only thing that matters here is to protect human health, that is why the indoor public places smoking ban must be observed.”

 

Now that smokers are accustomed to the fact that cafes and restaurants are no-smoking zones, the state is putting in place a new measure. It is targeted against harmful food, containing excessive amounts of salt, sugar, bad fats and different enhancers. According to dietitian Prof. Dr. Donka Baykova, the measure aims to protect the health of children and teenagers by taking junk food out of school canteens and catering establishments.

“In 2009 we, experts put together an ordinance on a healthy diet for children and school-goers. It included bans on the sale of unhealthy food and drinks to children and teenagers aged 7 to 19. Under this ordinance, the canteens where children buy food must only sell healthy food. For example, sandwiches with full-grain bread and one protein supplement like pure meat, sirloin, fish, boiled eggs etc. The ordinance placed a prohibition on the sale of waffles, cakes, snack bars and fizzy drinks containing sugar and colouring agents. Conditions were in place for the sale of seasonal fruit and vegetables, like oranges, carrots, bananas, apples. Alas, this came to nothing down the line. First, it was the parents that did not give us their support. If the junk food was not there to be had at schools, they just slipped it into their children’s bags. Canteens simply waited for the inspections to be over, and again stocked junk food. That was how business interests came to prevail over health interests. We conducted a survey regarding public health and ascertained there was a rise in obesity, in type 2 diabetes, high cholesterol levels and other ailments among children. All this goes to show that the government must come up with a different approach to prevention. The proposal to levy an additional tax on the sale of harmful food came as a reaction, after the medical recommendations were simply ignored. What this idea boils down to is to force manufacturers to reconsider their ingredients and to eliminate bad quality high-risk components,” says Prof. Baykova.

Source: BNR

650 хил. къса контрабандни цигари заловиха на Митница Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=305645

Служителите на Митница Варна са предотвратили опит за контрабанда на цигари. Превозни средства, пристигащи в България с ферибот, са били селектирани за митническа проверка, при която е станало ясно, че тайници в превозните средства са пълни с контрабандни цигари от две марки с украински бандерол.

Parvan Simeonov: Local elections - internal trial of strength for governing majority

http://www.klassa.bg/News/Read/article/259878_Parvan+Simeonov%3A+Local+elections+-+internal+trial+of+strength+for+governing+majority

 The ruling GERB party is the big winner at the local elections. It has won the mayoral seats in 21 district cities and towns, with 1,727 out of 5,181 municipal counselors. GERB will also govern most of the 264 municipalities in Bulgaria. The coalitional Reformist Bloc won three mayors in major district towns, while the oppositional Movement for Rights and Freedoms kept its Kardjali mayor. The socialists are the big loser with no red mayor across any district city or town and even losing their positions in the smaller settlements. The voter turnout in the first round was 53.60%, the highest one since 1999, due to the preferential contest. However, the preference resulted in more than 400,000 invalid ballots, which is the bad news at these polls. The turnout was relatively low at the second round – 33.47%.

 

 

CEO of Gallup International Bulgaria Parvan Simeonov jokes that the lack of clear opposition turned the elections into an internal affair.

 

“GERB is the formation that can praise with another full victory, at least with the mayoral results. The collapse for the socialists is not as dreadful as expected, but the question now is where the bottom is for them. However, the fierce blow on their image is a fact. The party comes second in terms of municipal counselors, right after the MRF. The latter’s leader Liutvi Mestan said they lost due to the great number of invalid ballots. The Movement faced two options and it failed to reach either: it is neither an irreplaceable factor, nor is it the permanent second power, though they do not strive for the visible side of power. The forecasts on the Reformist Bloc were confirmed – they sound like the second strongest political force in front of any media, no matter their poll results. We also foresaw that any sudden movements within the executive authority after the polls were unlikely. We said it long time ago that these elections would sound like an internal testing of powers, we only couldn’t predict the degree. It turned out that there was this test of strength not only between the powers in the formation, but also inside political formations, involved in the process of governing. The Reformist Bloc participated with a joint registration, but with the same internal tensions like in the Patriotic Front – it was a test of power, definitely. The lack of a hegemon caused curiosity with the patriots, the way we had got used to with the National Front for the Salvation of Bulgaria and Ataka. Now the IMRO scored a better presentation, both in the lists and the mayoral candidatures, and at key spots. As far as the reformists are concerned, the contest there has always been between the Bulgaria to the Citizens Movement of Vice Premier Meglena Kuneva and the Democrats for Strong Bulgaria of Radan Kanev. PM Boyko Borissov has always been the arbitrator between them, equally distanced. The people of Kuneva scored more important victories – mayors in Dobrich and Pleven. The ones of Radan Kanev put more efforts in Varna, Haskovo and Sofia. The other support for the government – the ABR showed no significant results, but it is a reservoir for support for the socialists. The bad thing is one never knows when that will happen and whether both formations will have any support at that time.”

Source:BNR

 

Вартоломей I ще се поклони пред дядо Серафим и ще срещне Бойко Борисов

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5092649

Вселенският патриарх пристига още сутринта в 9 часа на 7 ноември в София, тъй като ще пътува с редовните турски авиолинии, а не с чартърен полет, съобщиха от Св. синод.
Той ще влезе първо в руската църква “Св. Николай” да се поклони на гроба на архиепископ Серафим Соболев. На тридневната визита ще бъде придружаван от трима митрополити,
Вселенският патриарх пристига още сутринта в 9 часа на 7 ноември в София, тъй като ще пътува с редовните турски авиолинии, а не с чартърен полет, съобщиха от Св. синод. Той ще влезе първо в руската църква “Св. Николай” да се поклони на гроба на архиепископ Серафим Соболев. На тридневната визита ще бъде придружаван от трима митрополити,

Искрите между ГЕРБ и РБ са изгодни и за двете партии

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5092621

ДСБ търси трайно обвързване с Бойко Борисов
 Мечтата на Радан Кънев е кентавър с тяло на ГЕРБ и глава на ДСБ
Автор: Борис Попиванов
Местните избори приключиха с остра размяна на любезности между двамата основни партньори в управлението - ГЕРБ и РБ. Много неискреност от страна на реформаторите, оплака се Цветан Цветанов.
ДСБ търси трайно обвързване с Бойко Борисов  Мечтата на Радан Кънев е кентавър с тяло на ГЕРБ и глава на ДСБ Автор: Борис Попиванов Местните избори приключиха с остра размяна на любезности между двамата основни партньори в управлението - ГЕРБ и РБ. Много неискреност от страна на реформаторите, оплака се Цветан Цветанов.

Бившият ковчежник на ДСБ: Сметката в КТБ е открита при създаването на партията през 2004 г.

http://society.actualno.com/Bivshijat-kovchejnik-na-DSB-Smetkata-v-KTB-e-otkrita-pri-syzdavaneto-na-partijata-prez-2004-g-news_505752.html

Радан Кънев, както и цялото национално ръководство на ДСБ са знаели, че партията има пари в КТБ. Това отново съобщи в ефира на bTV Юлиан Войнов, икономист и бивш ковчежник на ДСБ. През цялото време, откакто тече сагата ДСБ-КТБ, се изговориха много лъжи, в основата на които беше Радан Кънев, допълни Войнов. Цялата сага започна от там, че той излезе с едно свое изказване в социалните мрежи, в което казва, че никога не е имал лично сметка в КТБ и също организациите, които той представлява, нямат т

Гърците дължат 2 млрд. евро за ток

http://balkani.actualno.com/Gyrcite-dyljat-2-mlrd-evro-za-tok-news_505758.html

Гръцките домакинства и малки компании дължат 1,6 милиарда евро за ток, съобщи електронното издание на гръцкия в. "Ефимерида тон синдактон". Според данни на синдиката към националната електрическа компания ДЕИ неплатените сметки към нея са на стойност 2,2 милиарда евро. През март задълженията към компанията са били 1,9 милиарда евро. За последните пет години дълговете към ДЕИ са скочили тройно, тъй като през 2011 г. са възлизали на 700 милиона евро, предаде БЛИЦ. Големите компании, супермаркет

Кадри от взрива на ракетата Antares

http://sciencelogy.actualno.com/Kadri-ot-vzriva-na-raketata-Antares-news_505756.html

НАСА публикува снимки на ракетата носител Antares, която се взриви през октомври 2014 година, съобщава Time. Ракетата трябваше да достави на орбита товарния кораб Cygnus с продоволствия и научно оборудване, предназначено за астронавтите на МКС. В края на октомври 2015 НАСА публикува резултатите от собствено разследване на катастрофата. Като основна причина агенцията посочва взрив на ракетния двигател AJ-26. Той е пускан в СССР под названието НК-33 за лунната програма, преминал е проверка, както

Първолаците ще учат технологии и предприемачество

http://education.actualno.com/Pyrvolacite-shte-uchat-tehnologii-i-predpriemachestvo-news_505759.html

След години очакване на нови учебни програми вчера Министерството на образованието най-после пусна за обществено обсъждане проекти за две от тях - за 1 и 5 клас. Учебното съдържание на редица от общообразователните предмети за тези класове се преструктурира, като се добавят нови теми, а други се премахват. Въвежда се и препоръчително процентно разпределение на задължителните часове, като 60% трябва да са за нови знания, а 40% за упражнения. Никой от МОН обаче не сметна за нужно да обясни и моти

Софийското ръководство на БСП има готовност да подаде оставка

http://www.cross.bg/pargov-izbori-gotovnost-1486948.html

/КРОСС/ Софийското ръководство на БСП, начело с председателя, има готовност да подаде оставка, поемайки отговорност за ниския резултат на местните избори.  Персоналната отговорност е личен акт. В понеделник ще има заседание на Градския съвет, чието ръководство има готовност да подаде оставка, заяви председателят на Градския съвет на БСП - София Калоян Паргов пред ТВ7, като посочи, че ръководството включва и председателя. Така той обясни и заявената вече готовност за оставки от централното ръководство на партията.  Всеки ще може да получи вот на доверие, ако хората го поискат. Ако не го поискат, може да избере друга позиция, в която да бъде полезен на БСП, каза Паргов. Според Калоян Паргов една от причините БСП да няма добър резултат в София е поведението на кандидата на левицата проф. Михаил Мирчев. Кандидатурата на проф. Мирчев, който изявил собствено желание да участва в надпреварата, отговаряла на всички данни, но той се опитал да играе нестандартно, обясни Паргов: Това му беше дадено като свобода на поведение. Не успяхме да наложим Мирчев като образ предвид неговата тактика и поведение, е един от изводите от изборите, които Паргов направи.  Друг извод е, че БСП се оказала неподготвена за такъв тип избори и за противодействие на такъв тип действия, каквито имаше в зала „Арена Армеец"

Софийското ръководство на БСП има готовност да подаде оставка

http://www.cross.bg/pargov-izbori-kaloyan-1486948.html

/КРОСС/ Софийското ръководство на БСП, начело с председателя, има готовност да подаде оставка, поемайки отговорност за ниския резултат на местните избори.  Персоналната отговорност е личен акт. В понеделник ще има заседание на Градския съвет, чието ръководство има готовност да подаде оставка, заяви председател на Градския съвет на БСП - София Калоян Паргов пред ТВ7, като посочи, че ръководството включва и председателя. Така той обясни и заявената вече готовност за оставки от централното ръководство на партията.  Всеки ще може да получи вот на доверие, ако хората го поискат. Ако не го поискат, може да избере друга позиция, в която да бъде полезен на БСП, каза Паргов. Според Калоян Паргов една от причините БСП да няма добър резултат в София е поведението на кандидата на левицата проф. Михаил Мирчев. Кандидатурата на проф. Михаил Мирчев, който изявил собствено желание да участва в надпреварата, отговаряла на всички данни, но той се опитал да играе нестандартно, обясни Паргов. Това му беше дадено като свобода на поведение. Не успяхме да наложим Мирчев като образ предвид неговата тактика и поведение, е един от изводите от изборите, които Паргов направи.  Друг извод на Паргов е, че БСП се оказала неподготвена за такъв тип избори и за противодействие на такъв тип действия, каквито имаше в зала „Арена Армеец"

Цветанов нападна Бъчварова - няма диалог в МВР

http://offnews.bg/news/n_1/n_586402.html

Има нарушена комуникация между ръководството на МВР и синдикатите, а докато няма диалог, не можем да постигнем необходимия ефект.  Това заяви бившия министър на вътрешните работи и настоящ шеф на депу Промените в бюджета, които пряко засягат служителите на МВР, станали достояние на бившия министър на вътрешните работи Цветан Цветанов преди два дни, когато започнаха протестите на полицаите.  Това заяви Цветанов в сутрешния блок на Нова телевизия по повод демонстрациите на служителите на МВР.  Бившият вицепремиер и министър на вътрешните работи коментира, че трябва да се отдаде нужното уважение към полицаите и припомни реформите, които той е направил по време на мандата си - върнал ГДБОП и съкратил администрацията в няколко звена на МВР.  "Причина за това, което наблюдаваме в момента, е липсата на комуникация. Сектор "Сигурност" беше разрушен от Йовчев. Трябва да има диалог с експерти и да вървим напред", заяви Цветанов.  Tой се обърна и към протестиращите полицаи, че не трябва да блокират незаконно улици, защото така нагнетяват допълнително напрежение сред обществото, а те не са го заслужили.  "Оставки няма да коментирам. Трябва да се информират всички общини, когато ще има демонстрации, за да се избегне стресът на хората", заяви Цветанов.  Бившият вицепремиер използва ефира и за поредната коалиционна престрелка между него и Реформаторския блок.  Цветанов заяви, че е "признал" РБ за начина, по който правят избори в Добрич и Хасково. Според него Реформаторите са купували гласове с плащане на тока на циганските махали и са давали ваучери за лекарства. 

Цветанов разбрал от медиите за промените в сектор "Сигурност"

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/11/05/2643315_cvetanov_razbral_ot_mediite_za_promenite_v_sektor/?ref=rss


Председателят на парламентаранта вътрешна комисия Цветан Цветанов, който беше вицепремиер и министър на вътрешните работи в първото правителство на ГЕРБ, съобщи, че е научил от медиите за промените във финансирането на сектор "Сигурност", които правителството тихомълком приеи заради които полицаите протестират през последните два дни.

Пред Би Ти Ви той съобщи, че комисията иска министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова  да дойде на заседание и да каже какво се прави и какви...

Брюксел отхвърли Атанас Семов за генерален адвокат в Съда на ЕС заради недостатъчен опит

http://www.mediapool.bg/bryuksel-othvarli-atanas-semov-za-generalen-advokat-v-sada-na-es-zaradi-nedostatachen-opit-news241410.html

Правосъдният министър Христо Иванов ще инициира оттеглянето на кандидатурата на Атанас Семов за генерален адвокат в Съда на ЕС, тъй като е била отхвърлена, съобщиха от правосъдното министерство. След изслушване на 30 октомври, комитетът, който дава становище по годността на кандидатите да упражняват функциите на съдия и генерален адвокат във висшата юрисдикция на ЕС, е излязъл с отрицателно становище заради липсата на достатъчен професионален опит на високо ниво на българския кандидат. Въпреки че отчита академичните постижения на Семов и познанията му в областта на правото, комитетът приема, че професионалният му опит на високо ниво е формиран едва след 2004 г., което е недостатъчно. Комитетът е консултативен орган и неговите становища нямат обвързваща сила. Окончателно решение по предложените кандидатури се приемат от държавите членки в рамките на Съвета на ЕС. Между 2010 и 2013 г. комитетът е дал отрицателни становища за 7 от общо 32 кандидатури за постъпване за първи път на длъжност като съдия или генерален адвокат.

5 ноември в историята

http://www.cross.bg/voiina-prezident-pobezhdava-1486945.html

/КРОСС/1414 г. - Открит е Констанцки събор на Римокатолическата църква, който слага край на Папската схизма. 1605 г. - Осуетен е опит за атентат срещу Камарата на лордовете и краля на Англия и Шотландия Джеймс I.1757 г. - Седемгодишната война: Фридрих II побеждава обединените армии на Франция и Свещената римска империя. 1885 г. - Сръбско-българската война: Започва Битката при Сливница.1895 г. - Джордж Селдън получава първия американски патент за автомобил.1912 г. - Удроу Уилсън е избран за двадесет и осми президент на САЩ.1913 г. - Великобритания анексира Кипър и заедно с Франция започва военни действия срещу Османската империя. 1914 г. - Първата световна война: Великобритания окупира Кипър. 1916 г. - Първата световна война: Германия и Австро-Унгария подписват акт за създаване на Регентско полско кралство. 1940 г. - Франклин Рузвелт е избран за трети мандат като президент на САЩ.1945 г. - Колумбия е приета за член на ООН.1967 г. - Открит e металургичният комбинат Кремиковци.1968 г. - Ричард Никсън побеждава на президентските избори в САЩ. 1979 г. - Аятоллах Хомейни обявява САЩ за "великия сатана".1994 г. - Акио Морита оповестява оттеглянето си от ръководството на Sony.2002 г. - Космическият апарат Галилео се сближава само на 160 километра с естествения спътник Амалтея и отклонението, оказано върху траекторията на апарата, е измерено с цел точно установяване на масата на спътника. 2006 г

Румен Петков: Тази реформа в МВР е удар срещу държавността

http://pik.bg/румен-петков-тази-реформа-в-мвр-е-удар-срещу-държавността-news430007.html

Румен Петков: Тази реформа в МВР е удар срещу държавността

"Най-страшното е, че разговорите за МВР се водят по студиата на телевизиите, а не институционално. Основната грешка е липсата на диалог. Не може полицаите да разбират от медиите за готвените промени. Не може вътрешният министър да не проведе разговори с тях и да им разясни готвената реформа". Това каза в сутрешния блок на БНТ бившяит вътрешен министър Румен Петков.

Всички са се огледали в 20-те заплати. Никой не се замисля колко разводи има в МВР.

Какво правят обикновените хора на 31-ви декември? Забавляват се, докато полицаите дежурят. Бойко Борисов трябва да излезе и да каже дали тези неща се случват зад гърба му или е съучастник. Тази реформа е удар срещу държавността. Не може МВР, ДАНС и МО да се обявяват за гробище и блато. Това е недопустимо. Хората не одобряват протестите, но това се дължи на факта, че те слушат такива фрази за служителите от сектор сигурност.

Пак ще повторя, че това е удар срещу държавността, категоричен беше Петков. Трябва да има много категоричен политически и институционален ангажимент. Ако не бъде овладян този процес, ударът по сигурността ще бъде много голям. Тези хора трябва да останат при държавата. Вчера чух, че рапортите им за напускане ще бъдат разписани без проблем. Не трябва да се говори така.

Призовавам служителите на МВР да не подават рапорти за напускане. Те са се клели пред държавата и трябва да останат при нея, каза още Петков. Той коментира и отминалите местни избори. АБВ се представи добре, но допуснахме и грешки. Имаме отстъпление в редица градове. Тези теми ще се обсъждат на предстоящия конгрес на партията. Като цяло, тези избори бяха голям провал за левицата.

Не говоря само за БСП, а за цялата левица, макар че, от "Позитано" 20 носят най-голяма отговорност. Георги Първанов призова всички леви партии да се обединят за президентските избори, защото бъдещето на левицата е поставено на карта, прогнозира Петков.

 

Елтън Джон: Бях много поласкан от това, че Путин ми се обади

http://www.cross.bg/dzhon-eltun-pytin-1486943.html

/КРОСС/ Известният британски певец Елтън Джон е бил поласкан от обаждането на руския президент Владимир Путин и се надява да разговаря с него лично другата година. Това заяви музикантът по време на посещението си Лондон в рамките на кампания, посветена на борбата срещу СПИН, предаде ТАСС. „Бях много поласкан от това, че Путин ми се обади. Нямам търпение да разговарям с него лично през следващата година“, цитира думите на Елтън Джон в. Mirror. „Президентът бе много любезен и говореше добър английски“, отбеляза още певецът. В средата на септември Елтън Джон заяви в интервю за ВВС, че би искал да се срещне лично с руския президент и да обсъди с него въпросите, свързани с условията на живот на представителите на сексуалните малцинства в Русия. Скоро след това певецът публикува пост в Instagram, че е разговарял по телефона с президента на РФ. По-късно обаче стана ясно, че музикантът е станал жертва на шега от страна на двама руски комици. В края на септември руският президент се обади наистина на Елтън Джон. Както съобщи прессекретарят на Путин Дмитрий Песков, на руската страна се наложило да убеждава певеца, че наистина разговаря по телефона с руския президент.

Полицейски синдикат: Не приемаме предложението на кабинета

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5093356

„Не приемаме предложението на правителството”, заяви пред Нова телевизия председателят на Синдикалната федерация на служителите в МВР Валентин Попов.
„Модификацията, която предлага правителството е неприемлива за синдикатите в МВР, а и не само в МВР. Начинът, по който се предлага да се приеме тази модификация, също е неприемлив”, каза още той.
„Не приемаме предложението на правителството”, заяви пред Нова телевизия председателят на Синдикалната федерация на служителите в МВР Валентин Попов. „Модификацията, която предлага правителството е неприемлива за синдикатите в МВР, а и не само в МВР. Начинът, по който се предлага да се приеме тази модификация, също е неприемлив”, каза още той.

Полицейски синдикат: Не приемаме предложението на кабинета

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5093350

„Не приемаме предложението на правителството”, заяви пред Нова телевизия председателят на Синдикалната федерация на служителите в МВР Валентин Попов.
„Модификацията, която предлага правителството е неприемлива за синдикатите в МВР, а и не само в МВР. Начинът, по който се предлага да се приеме тази модификация, също е неприемлив”, каза още той.
„Не приемаме предложението на правителството”, заяви пред Нова телевизия председателят на Синдикалната федерация на служителите в МВР Валентин Попов. „Модификацията, която предлага правителството е неприемлива за синдикатите в МВР, а и не само в МВР. Начинът, по който се предлага да се приеме тази модификация, също е неприемлив”, каза още той.

Всеки четвърти не се грижи за здравето си

http://www.moreto.net/novini.php?n=305646

Всеки четвърти българин не се грижи за здравето си. Повече от 60% вярват, че са здрави, а 12 на сто от хората над 65-годишна възраст твърдят, че никога не са боледували. Най-честите оплаквания на българите са от отпадналост и стрес, раздразнителност, сърдечно-съдови проблеми и проблеми с паметта и концентрацията, информира БНР.

Първи кино-литературен фестивал дава заявка за празник на изкуствата

http://frognews.bg/news_101360/Parvi-kino-literaturen-festival-dava-zaiavka-za-praznik-na-izkustvata/

„Аз съм искрено впечатлен от този фестивал. Годината е 1930-та, на екран излиза, може би, една от най-впечатляващите екранизации, свързана с Първата световна война – „На Западния фронт нищо ново“ по Ерих Мария Ремарк. Една година по-късно излиза “Франкенщайн“ – роман на Мери Шели.

Видео: Новините в 100 секунди

http://www.dnevnik.bg/video/2015/11/05/2643087_video_novinite_v_100_sekundi/?ref=rss


Рубриката на БНТ "Новините в 100 секунди" можете да гледате и на "Дневник.бг". Емисията се подготвя специално за интернет.

Гуардиола обеща феърплей на "Арсенал"

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/11/05/2643323_guardiola_obeshta_feurplei_na_arsenal/?ref=rss


Треньорът на "Байерн" Хосеп Гуардиола обеща отборът му да играе честно в Шампионската лига. Думите му дойдоха след гръмката победа с 5:1 срещу "Арсенал" на "Алианц арена".

Англичаните остават трети в групата с три точки и изостават с шест от "Байерн" и "Олимпиакос" два кръга преди края. Воденият от Арсен Венгер отбор ще разчита както на себе си в прекия мач с гърците, така и на баварците.

"Арсенал" трябва да са спокойни и да са сигурни, че аз и футболистите ше опитаме да...

LAT: Помощта на Русия върна на жителите на Дамаск вярата в бъдещето

http://www.cross.bg/times-rysiya-asad-1486932.html

/КРОСС/ Оптимизмът на жителите на сирийската столица Дамаск е нараснал и много от тях са благодарни на Русия за помощта, пише кореспондент на Los Angeles Times, предаде РИА Новости. „Един месец на руска намеса <…> повдигна духа на поддръжниците на правителството на територията, която представлява основната власт на Асад и е дом на около пет милиона души“, пише той. Макар и бунтовниците все още да държат под контрол близките предградия на столицата, а несигурността в утрешния ден да е част от живота на местните, известният пазар Хамидия отново е пълен с купувачи, улиците са оживени, по пътищата се образуват задръствания, отбелязва журналистът. „Страхът намаля“, признава 37-годишна жена от района Думар пред кореспондента на Los Angeles Times. В Думар живеят основно представители на средната класа. „Останахме в Сирия и се радвам, че го направихме“, добавя тя. Студент от университета е споделил пред журналиста, че познатите му са по-уверени в бъдещето. „Хората смятат, че лошото е отминало“, посочва той. „Смятам, че е прекрасно, че Русия ни помага, – казва 28-годишна жена на пазара Хамидия. – Наистина, на хората им омръзна. Те искат всичко да приключи“. С нея се съгласява и приятелката ѝ, 38-годишна жена, чието семейство избягало от контролирания от бунтовниците район Гута

Истина или лъжа: Фики Стораро си намери гадже - блондинка

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5092659

Фики Стораро забравил за голямата си любов Жулиета и вече е в прегръдките на новото си завоевание, пишат жълти издания. Певецът зарязал приятелката си заради русокосата Мариела Андреанова от Стара Загора, гласят клюките. И въпреки че отношенията му с Жулиета били сериозни той не успял да устои на изкушените и попаднал в прегръдките на новата си
Фики Стораро забравил за голямата си любов Жулиета и вече е в прегръдките на новото си завоевание, пишат жълти издания. Певецът зарязал приятелката си заради русокосата Мариела Андреанова от Стара Загора, гласят клюките. И въпреки че отношенията му с Жулиета били сериозни той не успял да устои на изкушените и попаднал в прегръдките на новата си

НС свали имунитетите на Сидеров и Чуколов за акцията им пред клек шопа

http://www.mediapool.bg/ns-svali-imunitetite-na-siderov-i-chukolov-za-aktsiyata-im-pred-klek-shopa-news241409.html

Народното събрания (НС) свали в четвъртък имунитетите на лидера на „Атака“ Волен Сидеров и на съпартиеца му Десислав Чуколов по искането на главния прокурор Сотир Цацаров, свързано с инцидента от 10 октомври пред клек шоп на столичната ул. „Георги С. Раковски“. Тогава група депутати, предвождани от Сидеров насилствено затвориха денонощното магазинче до НАТФИЗ, твърдейки, че вътре се продават наркотици и контрабандни стоки. На мястото бе извикана и полиция, която обаче не откри нищо нередно вътре. Стигна се обаче до блъскане и удари по униформени, заради което главният прокурор поиска и свалянето на наказателната неприкосновеност на двамата народни представители по подозрения за едро хулиганство. Искането му бе одобрено от общо 144 депутати, само 11 бяха „против“, а един се въздържа. Имунитетът на Десислав Чуколов пък бе свален с гласовете на 148 негови колеги срещу 11 „против“ и нито един „въздържал се“. „Днес е много хубав ден за българската наркомафия, тъй като със свлянето на имунитета ми тя ни нанася тежък удар при това с ръката на държавната машина“, патетично обяви Сидеров от парламентарната трибуна преди гласуването. По думите му продажбата на дрога във въпросното магазинче била „показана и доказана“ в поредица негови предавания по партийната телевизия „Алфа“. В тази връзка той призова за подкрепа народните представители, „които са лично засегнати от тази трагедия, защото децата им са наркозависими, знам им имената, но няма да ги кажа, защото това е лична драма“. „Днес наркомафията ще черпи, а другата седмица ще черпи още повече, защото тогава ще гласувате с Чуколов да бъдем задържани“, продължи изказването си Сидеров, добавяйки, че фактически имунитетът му е бил свален още в изборната нощ на 25 октомври, когато буквално бе извлачен от НАТФИЗ след второто му поредно нахлуване в академията за 2 дни. Доказателство за заговора срещу него лидерът видя в обстоятелството, че при първия инцидент пред клек шопа не е бил отведен от полицията, както и при първото му нахлуване в университета, докато при последното е бил „изведен, бит и задържан“. „Отговорът е, че просто не е имало хулигански действия, но трябваше да се угоди на една шепа соросоиди, които сега управляват държавата“, заключи Сидеров, отправяйки критики и към работата на временната комисия, която в спешен порядък даде „зелена светлина“ за свалянето на имунитета му. По повод искането на Цацаров пък депутатът заяви, че то се базира на фалшива експертиза за нанесена лека телесна повреда на полицай. Като доказателство за това той посочи, че авторът й Светослав Христов бил в отпуск от 4 месеца. Освен това бил осъждан от Софийския окръжен съд и от 2012 г. нямал право да бъде съдебен експерт. Сидеров обаче не посочи каква е била окончателната присъда по този казус.

Парламентът решава за имунитетите на Сидеров и Чуколов

http://www.mediapool.bg/parlamentat-reshava-za-imunitetite-na-siderov-i-chukolov-news241409.html

Депутатите решават в четвъртък дали да свалят имунитетите на лидера на „Атака“ Волен Сидеров и на съпартиеца му Десислав Чуколов. Искането е заради първото среднощно „представление“ на двамата в магазинчето на столичната ул. "Г. С. Раковски". По второто искане на главния прокурор - за сблъсъците в НАТФИЗ в деня на изборите, депутатите ще гласуват другата седмица, тъй като все още тече 14-дневният срок, в който Сидеров може сам да се откаже от имунитета си.

Всяко второ дете между 6 и 12 години е в риск от психични проблеми, сочи проучване за София

http://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2015/11/05/2641154_vsiako_vtoro_dete_mejdu_6_i_12_godini_e_v_risk_ot/?ref=rss


Културата и информираността в областта на детското психично здраве в България винаги е била и продължава да бъде много ниска, а внимание върху психичното здравните проблеми липсва почти изцяло. Последното официално национално проучване за психичното здраве на българските деца е правено през далечната 1985 г. и резултатите от него нито са намерили приложение в държавните политики, нито вече са актуални. 

Това разказа за "Дневник" Анет Маринова, психолог и психотерапевт с практика в...

Алекси Стратиев: Хората ще шофират без винетка, ако цената и скочи двойно

http://www.cross.bg/stratiev-tzenata-politziya-1486944.html

/КРОСС/Драстично увеличение на цената на годишната винетка, едва ли много хора ще я ползват. По-скоро ще търсят други начини за придвижване, смята Алекси Стратиев.  Според бившият шеф на отдел "Пътна полиция" в Националната полиция и за зам.-директор на Главна дирекция "Охранителна полиция", хората просто няма да си купуват винетки. Това ще създаде допълнителен проблем, подчерта той и напомни, че няколко десетки милиона от глоби не са събрани. Стратиев препоръча усилията да се насочат иммено там, тъй като това са средства за бюджета, а в същото време ще повлияе на дисциплината. Ще се спестят и разходи за лекуване на пострадали при катастрофи, допълни той.  Той потвърди, че цената на винетката не е променяна от 2008 година, но каза, че това не означава, че трябва да я вдигаме двойно. Мярката е драстична, каза Стратиев в интервю за "Монитор".    

Цветан Цветанов: Протестите на полицаите са спонтанни

http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/cvetan-cvetanov-protestite-na-policaite-sa-spontanni-6044896

Според него протестите нямат за цел да отстранят министър Румяна Бъчварова или пък цялото правителство

Българка чака присъда, блъснала и убила американец

http://pik.bg/българка-чака-присъда-блъснала-и-убила-американец-news430004.html

Българка чака присъда, блъснала и убила американец

Българка беше призната виновна в САЩ затова, че блъснала и убила американец и ранила внучката му и напуснала мястото на престъплението.

Двадесет и девет годишната българка Галина Стоянова Килова беше призната за виновна за това, че преди година блъснала с кола и убила в САЩ 63-годишен американец и ранила неговата 18-месечна внучка, а после напуснала мястото на престъплението, без да окаже помощ, съобщава в. "Лас Вегас сън", цитиран от БТА.

Процесът срещу българката започна в понеделник. Присъдата на българката ще бъде произнесена на 22 декември. 

В съдебната зала жената каза, че не си е дала сметка, че е блъснала някого. Когато чу, че е призната за виновна, тя не показа никаква реакция, посочва изданието. 

Българката може да получи до 15 години затвор затова, че е напуснала местопроизшествието, при което загина 63-годишният Майкъл Гръбс и беше ранена внучката му, която той возел в детска количка. Трагедията се разиграла на оживения път Рейнбоу в населеното място Уарм спрингс. Българката отивала към работното си място в ресторант, когато блъснала американеца и внучката му.

При обявяването на българката за виновна роднини на загиналия Гръбс, присъстващи в съдебната зала, се разплакаха, съобщава изданието.

Недоволни полицаи отново затвориха пътя Враца Мездра

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5093339

Недоволни полицаи отново блокираха пътя между Враца и Мездра снощи, като този път блокадата продължи повече от час, съобщи „Фокус“.
Движението е затворено от полицейската блокада и в двете посоки, а опашките от тирове и коли са километрични. Преобладаващата част от протестиращите са с цивилно облекло.
Недоволни полицаи отново блокираха пътя между Враца и Мездра снощи, като този път блокадата продължи повече от час, съобщи „Фокус“. Движението е затворено от полицейската блокада и в двете посоки, а опашките от тирове и коли са километрични. Преобладаващата част от протестиращите са с цивилно облекло.

Цветанов: Има нарушена комуникация, не динена кора за Бъчварова

http://frognews.bg/news_101358/TSvetanov-Ima-narushena-komunikatsiia-ne-dinena-kora-za-Bachvarova/

Има нарушена комуникация между ръководството и синдикатите в МВР, заяви по НТВ бившият министър на вътрешните работи и председателят на предизборния щаб на ГЕРБ Цветан Цветанов. Финансовият министър иска да си върже бюджета, дава това, което е възможно, за да няма дефицит.

Недоволни полицаи отново затвориха пътя Враца Мездра

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5093330

Недоволни полицаи отново блокираха пътя между Враца и Мездра снощи, като този път блокадата продължи повече от час, съобщи „Фокус“.
Движението е затворено от полицейската блокада и в двете посоки, а опашките от тирове и коли са километрични. Преобладаващата част от протестиращите са с цивилно облекло.
Недоволни полицаи отново блокираха пътя между Враца и Мездра снощи, като този път блокадата продължи повече от час, съобщи „Фокус“. Движението е затворено от полицейската блокада и в двете посоки, а опашките от тирове и коли са километрични. Преобладаващата част от протестиращите са с цивилно облекло.

КС на Колумбия разреши на гей двойки да осиновяват деца

http://america.actualno.com/KS-na-Kolumbija-razreshi-na-gej-dvojki-da-osinovjavat-deca--news_505753.html

Конституционният съд в Колумбия прие решение, признаващо правото на хомосексуални двийки да осиновяват деца, предаде БГНЕС. Най-висшата юрисдикия в страната още през февруари бе признала правото на хомосексуални двойки да осиномвяват деца, но само ако детето има биологична връзка с единия от двойката. Съдът изтъква в решението си, че според националното и международното право сексуалната ориентация на един индивид не е сама по себе си признак на неморалност или физически и психическа пречка за

Кутев: Очевидно това, което се случи на изборите, е тотален провал

http://pik.bg/кутев-очевидно-това-което-се-случи-на-изборите-е-тотален-провал-news430003.html

Кутев: Очевидно това, което се случи на изборите, е тотален провал

Аз не мисля, че България стана по-добра държава, след като на мястото на Орешарски дойде Бойко Борисов.

Това коментира в сутрешния блок на бТВ социалистът Антон Кутев. Той бе помолен да коментира неуспеха на левицата на местните избори.

„Очевидно това, което се случи на изборите, е тотален провал и очевидно ние трябва да намерим начин ана пълно ребрандиране“, заяви Кутев. „Дали си даваме сметка, че двамата най-млади министър-председатели в България са излъчени именно от БСП.

Това са Сергей Станишев и Жан Виденов“, побърза да се похвали обаче той. Кутев побърза да се оправдае и с рядкото, по думите му, присъствие на столетницата в емисиите на националните телевизии. „Няма как в ключови телевизии със седмици да те няма в информационния поток и ти да искаш да те има в обществото.

Медиите, колкото и да са насочени срещу нас, но когато имаш адекватна политика, се отразява“, изтъкна той. Като тежък удар определи той управлението на БСП с ДПС.


Автобус № 41 във Варна отново тръгва по обичайният си маршрут

http://www.moreto.net/novini.php?n=305644

От днес – 5-ти ноември, се възстановява преминаването на автобусна линия № 41 във Варна по обичайния си маршрут, включващ ул. „Иван Церов” и обслужването на спирките ”Антон Страшимиров” и „Веселин Ханчев”, съобщиха от пресцентъра на Общината за Moreto.

Путин: Русия винаги е отворена за сътрудничество между народите

http://www.cross.bg/pytin-prezident-ryskiyat-1486930.html

/КРОСС/ Русия винаги е отворена за сътрудничество между народите, отбеляза руският президент Владимир Путин в изказването си на приема по случай Деня на народното единство, предаде РИА Новости. Путин подчерта, че празникът, който се отбелязва вече десет години, демонстрира „отговорността за съдбата на родната страна“. „Чувството на уважение, гордост и любов към родната държава, е най-здравата основа“, подчерта руският президент. Той отбеляза, че цялата история на страната е изпълнена с верността на народа към Отечеството му. „И днес ние празнуваме този ден, обръщайки се към дълбините на историята си“, добави руският президент. Те са доказателство за това, че „на разкола и предателството народът сам се е противопоставил, вземайки решение за съдбата на страната, и изгонвайки самозванците. Този подвиг остава пример за истински патриотизъм, това е свещен подвиг на народа“, каза Путин.

До 31 декември закриват домовете за деца с увреждания

http://www.cross.bg/detza-grizha-detzata-1486942.html

/КРОСС/ До края на годината ще бъдат закрити всички домове за деца с увреждания. В момента те са 11 и в тях са настанени около 60 деца и младежи. Това съобщиха от Държавната агенция за закрила на детето. Само за сравнение: през 2009 г. броят на болните деца в домове е бил около 1400 в 25 институции. "Факт е, че в институциите живеят и деца с особено тежки физически увреждания, които временно или постоянно се нуждаят от специализирана грижа, грижа с медицински профил, каквато универсалните социални услуги не биха могли да осигурят. За да отговорим на техните потребности, в рамките на мерките за деинституционализация е разработена услугата, която осигурява 24-часово непрекъснато присъствие на медицинска сестра, гарантира възможност за консултация с лекар по всяко време и разполага с необходимото оборудване, допълниха от Министерството на здравеопазването. В осем големи общини в страната вече функционират 9 центъра за деца за резидентна медицинска грижа, пише "24 часа". Акцентът в тези услуги пада върху здравното обгрижване, но дори и тук е важно подходът към децата да бъде интегриран - т.е. да не изоставяме емоционалните, социалните, образователните нужди, а да се опитаме да осигурим една комплексна грижа, съобразена с развитието на децата, коментира Ева Жечева, председател на ДАЗД. Този вид специализирана и наистина скъпа услуга не е безсрочна, а напротив - тя е временно решение за децата, за които в момента няма друга алтернатива

Мартин Димитров: Трябва да има таван на заплатите в регулаторите

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5093328

„Един регулатор е независим, но независимостта не означава, че сам си определяш заплатите както искаш. За мен трябва да има горна граница. Иначе представете си какво може да се случи”, заяви в студиото на „Здравей, България” Мартин Димитров, депутат от Реформаторския блок.
Повод за изказването му са заплатите в регулаторите и по-специално в
„Един регулатор е независим, но независимостта не означава, че сам си определяш заплатите както искаш. За мен трябва да има горна граница. Иначе представете си какво може да се случи”, заяви в студиото на „Здравей, България” Мартин Димитров, депутат от Реформаторския блок. Повод за изказването му са заплатите в регулаторите и по-специално в

Мартин Димитров: Таван на заплатите в БНБ

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5093324

Депутатът предлага горната граница на шефовете в регулаторите да се определя като процент от заплата на шефа на НС
„Един регулатор е независим, но независимостта не означава, че сам си определяш заплатите както искаш. За мен трябва да има горна граница. Иначе представете си какво може да се случи”, заяви в студиото на „Здравей,
Депутатът предлага горната граница на шефовете в регулаторите да се определя като процент от заплата на шефа на НС „Един регулатор е независим, но независимостта не означава, че сам си определяш заплатите както искаш. За мен трябва да има горна граница. Иначе представете си какво може да се случи”, заяви в студиото на „Здравей,

Цветанов: Сектор „Сигурност” винаги е бил недофинансиран, трябва да уважаваме служителите (обновена)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5093322

Има нарушена комуникация между ръководството на МВР и синдикатите. Това каза зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов в предаването „Здравей България” по Нова телевизия. “Всяка стъпка, която се прави трябва да бъде обсъждана. Всеки законопроект, който се качва, трябва да бъде публикуван в рамките на 14 дни, за да бъде обсъждан.
Има нарушена комуникация между ръководството на МВР и синдикатите. Това каза зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов в предаването „Здравей България” по Нова телевизия. “Всяка стъпка, която се прави трябва да бъде обсъждана. Всеки законопроект, който се качва, трябва да бъде публикуван в рамките на 14 дни, за да бъде обсъждан.

Цветанов: Има нарушена комуникация между ръководството на МВР и синдикатите

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5093334

&quot;Има нарушена комуникация между ръководството на министерството и синдикатите. Всяка една стъпка трябва да бъде обсъждана.&quot; Това заяви Цветан Цветанов, шеф на предизборния щаб на ГЕРБ и зам.-председател на партията по повод полицейските протести пред Нова телевизия.
&quot;Финансовият министър иска да си върже бюджета и той прави това,
"Има нарушена комуникация между ръководството на министерството и синдикатите. Всяка една стъпка трябва да бъде обсъждана." Това заяви Цветан Цветанов, шеф на предизборния щаб на ГЕРБ и зам.-председател на партията по повод полицейските протести пред Нова телевизия. "Финансовият министър иска да си върже бюджета и той прави това,

НС обсъжда ветото на Закона за военното разузнаване

http://www.vesti.bg/bulgaria/politika/ns-obsyzhda-vetoto-na-zakona-za-voennoto-razuznavane-6044893

Президентът върна за ново обсъждане текстовете, с които депутатите отстраниха Йордан Бакалов

Мартин Димитров: Трябва да има таван на заплатите в регулаторите

http://pik.bg/мартин-димитров-трябва-да-има-таван-на-заплатите-в-регулаторите-news430002.html

Мартин Димитров: Трябва да има таван на заплатите в регулаторите

„Един регулатор е независим, но независимостта не означава, че сам си определяш заплатите както искаш. За мен трябва да има горна граница. Иначе представете си какво може да се случи”, заяви в студиото на „Здравей, България” Мартин Димитров, депутат от Реформаторския блок.

Повод за изказването му са заплатите в регулаторите и по-специално в Комисията за защита от конкуренцията.

„Ние предлагаме горната граница на възнагражденията в регулаторите да се определя като процент от заплатата на председателят на Народното събрание”, поясни той.

По думите му в регулатора раздавали бонуси, които Комисията не желае да оповести.

„Бонусите за БНБ преди фалита на КТБ ги знаем, а за Комисията за защита от конкуренцията не знаем какви бонуси получават. В момента в БНБ няма таван на заплатите”, възмути се той и добави: „Затова и водим дело пред Върховния административен съд”. Причината за делото: Не им дават отговор на въпроса какви са допълнителните възнаграждения, които служителите на БНБ получавали 6 месеца преди фалита на КТБ.

„Заплатата на финансовия министър със сигурност е по-ниска от шефа на БНБ, който по спомен е около 16 000 лева”, добави Мартин Димитров и запита: „Чия работа е по-отговорна?”


„За да имаме ред в държавата, трябава да има таван на възможното възнаграждение в регулатора. Има записан минимум, но не и максимум. Иска ми се за всички регулатори да има ясен таван на заплатите”, поясни депутатът от Реформаторския блок.


По думите му съдът е дал 14-дневен срок на КЗК да отговори на искането им за обществена информация.


„Да запазят част от достойнството си и да отговорят на нашето искане”, призова Димитров.

Димитър Манолов: Полицаите си мислят, че се готви нещо нередно срещу тях

http://pik.bg/димитър-манолов-полицаите-си-мислят-че-се-готви-нещо-нередно-срещу-тях-news430000.html

Димитър Манолов: Полицаите си мислят, че се готви нещо нередно срещу тях

Няма да скрия, че съм в непрекъснат контакт с един от полицейските синдикати. Аз помогнах той да се създаде. Нека не забравяме, че правителството поднесе информацията за промените в МВР по много некоректен начин, това поражда полицейските протести, защото полицаите смятат, че има нещо нередно всичко в това, каза президентът на КТ Подкрепа Димитър Манолов в ефира на ТВ7.

Полицаите започнаха свое разследване на всичко, което се случва. Аз съм на мнението, че трябва да се започне дебат. В МВР трябва да се правят организационни реформи, категоричен е той. Крайно некоректно и недопустимо е това, което се върши от правителството. Много е грозно един министър да действа зар гърба на други министри. Този министър трябва да напусне работното си място, каза бившият вътрешен министър Емануил Йорданов.

Протестите ен са от вчера, просто сега той ескалира. Много е нелогично да се твърди, че протестите са незаконосъобразни, никога до сега не е имало протест, изцяло съобразен със закона. Проблемът тук е, че „умните и красивите“, които протестираха в полза на една политическа сила сега се обръщат срещу полицейския протест, допълни той.

Изпуснат е духа от бутилката, всякакви хора протестираха, пет човека блокираха Орлов мост, те бяха много настоятелни за спазване на правата им, но сега са изключително агресивни към полицейския протест, каза Манолов. Протестиращите са извънработно време, това е категоричен факт, допълни той. Който иска 20 заплати нека да отиде да събира мозък, да се занимава с наркомани и изнасилвачи, не мога да разбера как може хора да обсъждат този въпрос, възмути се Манолов. Нека не забравяме, че полицаите нямат право да работят каквато и да е друга работа.

Да им гледаме 20-те заплати не е хубаво, категоричен е и бившият министър. По целият свят всички ограничения се компенсират с привилегии, но ние тук го караме винаги наопаки.

Полицаите няма да се съгласят с орязването на привилегиите им, категоричен е президентът на синдиката. Няма риск от дестабилизация на държавата, завърши той.


Мъгла затвори пристанището във Варна

http://pik.bg/мъгла-затвори-пристанището-във-варна-news430001.html

Мъгла затвори пристанището във Варна

Пристанище Варна и каналите са затворени за маневриране заради намалена видимост, съобщават от Ръководство на корабния трафик.

В момента духа западен вятър със скорост до 5,7 м./сек. Вълнението на морето е 1-2 бала.Температурата на въздуха в района на порта е 5,2 градуса.

По морския бряг днес ще преобладава слънчево време. Вятърът ще е съвсем слаб. Максималните температури ще са около 16-19 градуса, на морската вода - 13-16.

Мрачното бъдеще пред европейските инвестиционни банки

http://www.investor.bg/analizi/91/a/mrachnoto-bydeshte-pred-evropeiskite-investicionni-banki-205125/

Резултатите от преструктурирането на най-големите европейски инвестиционни банки ще дойдат най-рано след две години

30 000 протестираха в Румъния въпреки оставката на Виктор Понта

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5093299

Поредна вечер на протести в съседна Румъния. Около 30 000 души излязоха по улиците в няколко градове в страната, въпреки оставката на премиера, предава Нова телевизия.
Виктор Понта се оттегли от поста си заради трагедията в нощен клуб в Букурещ.
20 000 души, по данни на властите, се събраха в столицата.
Поредна вечер на протести в съседна Румъния. Около 30 000 души излязоха по улиците в няколко градове в страната, въпреки оставката на премиера, предава Нова телевизия. Виктор Понта се оттегли от поста си заради трагедията в нощен клуб в Букурещ. 20 000 души, по данни на властите, се събраха в столицата.

В политиката е като на белия чаршаф - или можеш или не можеш

http://www.cross.bg/karakachanov-politzaite-krasimir-1486941.html

/КРОСС/Аз не се възприемам като един бройлер в парламента, който натиска копчето „За". Така лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов коментира в ефирана ТВ7 подкрепата на Патриотичния фронт, част от който е неговата организация, на управляващата коалиция. Или ще има диалог, или няма да има подкрепа, заяви той по повод промените в сектор „Сигурност". Докато продължава този диалог, може да се поговори за същината на реформата в полицията - преразпределение на полицейските сили, част от средствата да бъдат пренасомени от едни дейности към други, посочи Каракачанов.  Заплатите няма накъде да се съкръщават, а съкращаването на отпуските няма да реши проблемите, смята той.  В тези системи трябва да се пипа бавно и вниматгелно, каза още лидерът на ВМРО.  Той бе категоричен, че не са виновни полицаите, а ръководството - не конкретно това, а всички в последните години.  ВМРО категорично подкрепи протеста на полицаите и военните и се изправи срещу решението на финансовото министерство да ореже социалните им придобивки.  Красимир Каракачанов предложи на полицаите не само да не им бъдат отнети социални придобивки, а да им бъдат дадени още такива през 20-годишната им служба. Но, ако някой от тях бъде хванат в грубо нарушение или в корупция - връща всички получени социални бонуси

Forbes обясни изоставането на Обама в класацията на най-влиятелните хора

http://www.cross.bg/forbes-prezident-obama-1486931.html

/КРОСС/ Американският президент Барак Обама за първи път отстъпва първите две позиции в рейтинга на Forbes за най-влиятелните хора в света, поясниха редакторите на списанието. На 4 ноември изданието публикува новия списък с най-влиятелни личности, който за трета поредна година е оглавен от руския президент Владимир Путин. На второ място е германският канцлер Ангела Меркел, която миналата година бе пета в същия този рейтинг. Американският президент Барак Обама е поставен на трета позиция. В пояснението към новата класация Forbes отбелязва, че влиянието на Обама се понижава заради това, че му остава само една година на президентския пост. „Вътре в страната рейтингът му остава на ниво под 50%, в Европа го засенчи Ангела Меркел, а в Близкия изток го победи Владимир Путин“, пише изданието. „За първи път президентът на САЩ е изместен от първите две позиции. Мисля, че това в голяма степен е свързано с факта, че това е последната му година като президент. Той е отслабен, както вътре в страната, така и в света, и това е само показател за отслабващото му влияние“, коментира редакторът на Forbes Луиза Крол в ефира на телевизия CBS. Редакторът на изданието Рандъл Лейн в коментар за в. Independent заяви, че в новия рейтинг са се отразили промените в световната структура на властта

Младеж падна в Перловската река

http://pik.bg/младеж-падна-в-перловската-река-news429997.html

Младеж падна в Перловската река

Млад мъж падна в Перловска река, съобщава в. "Труд".

Инцидентът е станал малко преди 20.30 часа на 4 ноември в района на „Орлов мост“ в столицата.

На мястото е пристигнал екип на пожарната, който с помощта стълба е извадил мъжа от коритото на реката. Той е невредим и сам се е качил по стълбата, подпомаган от пожарникар.

Младежът е полетял в реката надолу с главата.


Ексклузивно! Преди минути: Свалиха имунитета на депутатите Волен Сидеров и Десислав Чуколов!

http://petel.bg/Ekskluzivno--Predi-minuti--Svaliha-imuniteta-na-deputatite-Volen-Siderov-i-Desislav-CHukolov-__132991

Снимка: Булфото Народното събрание свали имунитета на депутатите Волен Сидеров и Десислав Чуколов по искането на главния прокурор за...

30 000 протестираха в Румъния, въпреки оставката на Виктор Понта (снимки)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5093269

Поредна вечер на протести в съседна Румъния. Около 30 000 души излязоха по улиците в няколко градове в страната, въпреки оставката на премиера, предава Нова телевизия.
Виктор Понта се оттегли от поста си заради трагедията в нощен клуб в Букурещ.
20 000 души, по данни на властите, се събраха в столицата.
Поредна вечер на протести в съседна Румъния. Около 30 000 души излязоха по улиците в няколко градове в страната, въпреки оставката на премиера, предава Нова телевизия. Виктор Понта се оттегли от поста си заради трагедията в нощен клуб в Букурещ. 20 000 души, по данни на властите, се събраха в столицата.

Номинация на Българския хелзинкски комитет за "Човек на годината" предизвика протест

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/11/05/2643312_nominaciia_na_bulgarskiia_helzinkski_komitet_za_chovek/?ref=rss


Номинациията на австралиеца Джок Полфрийман, който излежава 20 годишна присъда  у нас за убийството на Андрей Монов, за наградите на Българския хелзинкски комитет (БХК) "Човек на годината" предизвикаха остра реакция сред близки приятели на убитото момче. Те ще се съберат на протест пред организацията днес от 14 ч. 

Вчера от БХК разпространиха становище по повод номинацията, направена от съгражданка на австралиеца. Аргументът й - участието му в създаването и работата на първата и...

Номинация на Българския хелзински комитет за "Човек на годината" предизвика протест

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/11/05/2643312_nominaciia_na_bulgarskiia_helzinski_komitet_za_chovek/?ref=rss


Номинациията на австралиеца Джок Полфрийман, който излежава 20 годишна присъда  у нас за убийството на Андрей Монов, за наградите на Българския хелзински комитет (БХК) "Човек на годината" предизвикаха остра реакция сред близки приятели на убитото момче. Те ще се съберат на протест пред организацията днес от 14 ч. 

Вчера от БХК разпространиха становище по повод номинацията, направена от съгражданка на австралиеца. Аргументът й - участието му в създаването и работата на първата и...

Путин: За руснаците е много важно да носят съзнанието за единен народ

http://www.cross.bg/narod-pobedi-prezident-1486929.html

/КРОСС/ Ако си спомним за историята, е лесно да се убедим в това, че Русия е печелила ярки победи във времена, в които е била единна, напомни руският президент в словото си на форума на активните граждани „Общност“. Руският президент подчерта, че е важно руснаците винаги да осъзнават себе си като единен народ, без това да означава да мислят еднакво, предаде РИА Новости, цитирана от „Руски дневник“. “Ако се вгледаме в историята, ще се убедим в това, че когато сме били единни, винаги сме печелили ярки победи. Когато сме били разединени – сме се сблъсквали с трагедии, разпад , с нещастията и страданията на милиони наши граждани. Ето затова е толкова важно да имаме съзнанието за единен народ, независимо от цялото наше разнообразие“, каза Путин. „Това е много важно за всеки народ, а за такава сложна и многообразна страна, каквато е Русия, с нейния състав от много националности и много религии, е  необходимо да поне веднъж в годината да спрем и да си спомним какво и кога се е случвало с нас, с какво са свързани нашите победи и триумфи, и с какво – пораженията и трагедиите“, добави руският президент. „Но, разбира се, това единство не означава еднообразие на мисли и възгледи относно  проблемите, бъдещето на страната и нейния път на развитие

Службите пак могат да си подслушват безконтролно

http://www.cross.bg/dans-kostadinov-cherveii-1486940.html

/КРОСС/ ДАНС, МВР, разузнаването и военната полиция могат да подслушват непрекъснато и безконтролно един и същи човек, въпреки че законът забранява специално разузнавателно средство (СРС) да се прилага повече от шест месеца. Това стана ясно по време на заседание по делото "Червей". Подсъдими по него са бившият председател на Софийския градски съд (СГС) Владимира Янева и ексшефът на дирекция "Вътрешна сигурност" в МВР Тодор Костадинов. Янева бе обвинена, че е разрешила със СРС в рамките 300 дни да се следи информационната система на МВР, а Костадинов - че е изготвил фалшиви искания за прилагането им, пише "Сега". В сряда като свидетел бе разпитан пенсионираният наскоро шеф на дирекцията за подслушване СДТО в ДАНС Иван Бонев. Пред съда той разказа, че разработката "Червей" е започнала след среща с Костадинов, който занесъл в ДАНС разрешенията за СРС, подписани от Янева. Костадинов обяснил, че служители на МВР нерегламентирано трият информация от информационните масиви на МВР. Бонев попитал защо на исканията няма съгласувателен подпис на тогавашния главен секретар Светлозар Лазаров, а Костадинов отвърнал, че е на пряко подчинение на министър Цветлин Йовчев и такъв не му трябва. Разрешенията били докладвани на бившия началник на ДАНС Владимир Писанчев и прилагането им започнало. Срокът на СРС-тата многократно е удължаван и на практика те са прилагани почти една година в разрез със закона. Пред съда обаче Бонев заяви друго

Икономистите са категорични, че не може да се продължава с привилегиите в МВР

http://www.moreto.net/novini.php?n=305614

МВР трябва да бъде реформирано – категорични са икономистите. Според експертите силовото ведомство трябва да инвестира повече средства в техника и оборудване за сметка на по-малки разходи за заплати и привилегии за полицаите. В момента е точно обратното.

Радан Кънев не изтеглил парите на ДСБ от КТБ, за да не загуби лихвата

http://frognews.bg/news_101359/Radan-Kanev-ne-izteglil-parite-na-DSB-ot-KTB-za-da-ne-zagubi-lihvata/

Седмица преди да затворят банката казах на моя заместник като ковчежник в КТБ да изтегли парите, защото нещо може да стане с банката. Той говорил с Радан Кънев, който му казал да ги остави там. Радан Кънев подписваше отчетите на партията след 2013 година и беше наясно с всичко, каза по БТВ бившият ковчежник на партията Юлиян Войнов.

Продължава протестът на униформените в Сливен

http://pik.bg/продължава-протестът-на-униформените-в-сливен-news429999.html

Продължава протестът на униформените в Сливен

Протест в Сливен има и днес. Служителите от системата на МВР отново от рано сутринта изразяват несъгласието си с орязания бюджет на силовите ведомства за следващата година, както и срещу съкращаването на социалните им придобивки.

Акцията на униформените е пред Женския затвор в града и започна от 7.30 часа. Към надзирателите се присъединяват и колегите им от Областната дирекция на полицията, които вчера направиха протестно шествие из улиците на града и блокираха за определено време  основните кръстовица .

Текучеството на служители от местата за лишаване на свобода след промените в кодекса за социално осигуряване е нараснал, заяви Цветан Михайлов, член на УС на Синдиката на служителите в затворите в България. Броят на напусналите системата се е увеличил и в момента се работи при критичен минимум на надзорно охранителен състав.

Вчера полицейските синдикати и политическото ръководство на МВР не се разбраха, протестите продължават.  По-късно ще стане ясно дали ще б.ъде затворен участък от магистрала „Тракия" и пътни възли в Сливенска област

Патриарх Неофит ще получи орден "Стара планина"

http://offnews.bg/news/n_1/n_586395.html

Патриарх Неофит ще получи орден „Стара планина“ - първа степен на официална церемония в президентсвото. В средата на октомври правителството предложи на президента Росен Плевнелиев главата на Българската православна църква да бъде удостоен с оредена по случай неговата седемдесета годишнина и заради изключителните му заслуги към България. Мотивите на кабинета са, че по време на разкола Неофит е бил един от най-верните пазители на църковното единтсво. Патриарх Неофит е начело на Българската православна църква от 2013 година.

Потребителите на Facebook генерират по 8 млрд. гледания на клипове дневно

http://www.dnevnik.bg/tehnologii/2015/11/05/2643301_potrebitelite_na_facebook_generirat_po_8_mlrd/?ref=rss


Видеоклиповете, които са качени във Facebook, генерират средно по 8 млрд. гледания всеки ден, съобщи Марк Зукърбърг в разговор с инвеститори. Това е двоен ръст спрямо април тази година, допълва още основателят на социалната мрежа.

Средно 500 млн. души гледат клипове във Facebook всеки ден, което означава по 16 гледания на човек. Тук е важно да се уточни, че компанията брои за "гледан" клип, когато потребителят е видял минимум 3 секунди от него. Все пак ръстът е очевиден и практически...

Прокурорска проверка за изхвърлен от дом сирак

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5092462

Окръжната прокуратура във Велико Търново разпореди проверка за останал без покрив кръгъл сирак. &quot;Разследването ще е по Надзора за законност за правата гражданите&quot;, уточни окръжният прокурор Емил Денев.
Държавното обвинение се е самосезирало от публикации в медии за драмата на Иво Николов, който до преди дни бе сред възпитаниците на дома за деца,
Окръжната прокуратура във Велико Търново разпореди проверка за останал без покрив кръгъл сирак. "Разследването ще е по Надзора за законност за правата гражданите", уточни окръжният прокурор Емил Денев. Държавното обвинение се е самосезирало от публикации в медии за драмата на Иво Николов, който до преди дни бе сред възпитаниците на дома за деца,

Видеокарикатура: Полицейски протести

http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/videokarikatura-policejski-protesti-6044894

Тя е свързана с протестите на служителите на МВР в цялата страна, блокирането на пътища и... корупцията

"Живот без рак": Алцхаймер се дължи на гъбички

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5089424

Алцхаймер също като рака и инфаркта е болест на богатите - поразява най-вече старци. След като човек навърши 65 г., рискът да развие болестта се удвоява на всеки 5 г. Ето защо колкото по-развита е една държава, толкова по-дълго живеят гражданите й и съответно толкова повече от тях са застигани от деменция.
Болните в момента в света са 45 милиона.
Алцхаймер също като рака и инфаркта е болест на богатите - поразява най-вече старци. След като човек навърши 65 г., рискът да развие болестта се удвоява на всеки 5 г. Ето защо колкото по-развита е една държава, толкова по-дълго живеят гражданите й и съответно толкова повече от тях са застигани от деменция. Болните в момента в света са 45 милиона.

Ще паднат ли имунитетите на Сидеров и Чуколов?

http://www.bnews.bg/article-143321

След като решението мине и през пленарната зала следващата седмица след 10 ноември, това ще позволи задържането на Сидеров и Чуколов.

МОН публикува новите учебни програми за 1-ви и 5-и клас

http://www.cross.bg/klas-programa-bulgarski-1486939.html

/КРОСС/След години очакване на нови учебни програми вчера Министерството на образованието най-после пусна за обществено обсъждане проекти за две от тях - за първи и пети клас. Учебното съдържание на редица от общообразователните предмети за тези класове се преструктурира, като се добавят нови теми, а други се премахват. Въвежда се и препоръчително процентно разпределение на задължителните часове, като 60% трябва да са за нови знания, а 40% за упражнения. Никой от МОН обаче не сметна за нужно да обясни и мотивира цялостната логика на предложените промени. От там дават срок от 1 месец за обществено обсъждане и получаване на коментари по новите идеи, след което ще бъде представен и окончателният вариант на програмите. По подобен начин се подходи и със стандартите за новите учебни планове, за учебниците и за общообразователната подготовка, пише "Сега". "Водещ принцип в разработването на учебните програми за 1-ви клас е повишаване на формиращите и намаляване на информиращите им функции", посочват от МОН. Учебната програма по български език и литература е осъвременена и преструктурирана по посока олекотяване на използваната научна терминология. Доста от очакваните резултати са сходни с тези от старата програма - първокласникът трябва да може да разграничава сричките в думата, да чете правилно, да създава кратък писмен текст, да различава проза от стихове и т.н

Фейсбук се похвали със скок в печалбите

http://offnews.bg/news/n_1/n_586383.html

От компанията, която поддържа Фейсбук, съобщиха за рязко нарастване на печалбите през третото тримесечието, предаде Би Би Си. То се дължи на увеличените приходи от реклама. Чистите приходи на компания в периода юли-септември са 891 милиона долара – нарастване с 11% спрямо същия период на 2014 година. Акционерите на компанията очакват признаци, че Фейсбук носи повече приходи чрез Instagram, WhatsApp, както и благодарение на увеличения видеообмен. Шефът й Марк Зъкърбърг е уверил, че компанията е «съсредоточена към иновации и дългосрочни инвестиции». От компанията се похвалиха и със силен растеж на броя потребители в в т. нар. развиващи се пазари. Що се отнася до американците, една от всеки пет минути, които те прекарват онлайн, е посветена на Фейсбук и Инстаграм. Общо 60 милиона нова потребители са регистрирани през третото тримесечие, добавя Би Би Си. С това общият брой хора, включени в най-голямата социална мрежа в света, достига 1,55 милиарда.

Авария остави ж.к. Младост, Дървеница, Витоша и Симеоново без топла вода и парно

http://sofia.actualno.com/Avarija-ostavi-jk-Mladost-Dyrvenica-Vitosha-i-Simeonovo-bez-topla-voda-i-parno-news_505738.html

Авария на главен топлопровод прекъсна топлоподаването към кварталите Младост- 1, 1а, 2, 3 и 4, ж.к. „Мусагеница”, ж.к „Дървеница”, кв.”Витоша”, ВЕЦ "Симеоново" и посолствата в района на 4 ноември. Незабавно е създадена необходимата организация и ще се работи до възстановяване на топлоснабдяването, съобщават от Топлофикация.

В бюджет 2016 не се предвижда увеличение на винетните такси

http://business.actualno.com/V-budjet-2016-ne-se-predvijda-uvelichenie-na-vinetnite-taksi-news_505741.html

В бюджет 2016 не се предвижда увеличение на винетните такси за преминаване по републиканската пътна мрежа. Въпреки че напоследък министри упорито говорят за поскъпване на стикерите, в проектобюджета, одобрен от правителството и вече внесен в парламента, са заложени само 197 млн. лева приходи. Около 200 млн. лева са приблизително постъпленията, събирани през последните години от агенция "Пътна инфраструктура", пише в. Сега. Въпреки това имало план, според който годишната винетка за леките коли м

Д-р Москов да иде на лекар!

http://viewpoint.actualno.com/D-r-Moskov-da-ide-na-lekar-news_505744.html

Да му се чуди човек на тоя Москов! След като цяла година събираше овации с искрените си опити да направи здравна реформа, сега, само за една седмица, успя цели два пъти да я свърши голямата работа на метеното! И да потвърди по свой начин желязната българска поговорка, че никога не е късно да станеш за смях! Първо, лансира стратегията си за т. нар. "вредни храни" и за безумния едноименен данък върху производството, търговията и консумацията им! Да оставим настрана факта, че вредни храни няма и ч

Имунитетите на Сидеров и Чуколов за случката с клекшопа паднаха

http://crime.actualno.com/Imunitetite-na-Siderov-i-Chukolov-za-sluchkata-s-klekshopa-padnaha-news_505747.html

Депутатските имунитети на лидера на "Атака" Волен Сидеров и на заместника му Десислав Чуколов заради случката отпреди почти месец на ул. "Раковски" в София, когато двамата нахлуха в клекшоп, вече са свалени. Това стана с гласуване в Народното събрание. При 156 гласували депутати относно имунитета на Сидеров, 144 бяха "за", 11 бяха "против" и 1 беше "въздържал се". Той беше от БСП. По въпроса с имунитета на Чуколов гласуваха 159 депутати. От тях 148 бяха "за", останалите - "против". На ниво ко

ЕК представя есенната си икономическа прогноза

http://www.cross.bg/prognoza-evrokomisiyata-globi-1486938.html

/КРОСС/Европейската комисия ще представи есенната си прогноза за състоянието на икономиката през следващата година. Икономическите прогнози на Еврокомисията представляват анализи на състоянието на стопанството в отделните страни-членки като измерват ръста на брутния вътрешен продукт, инфлацията и безработицата. Докладите, които се публикуват 3 пъти годишно, служат като основа на европейския регулатор за различни процедури за икономически надзор. Например Еврокомисията може да започне процедура и да глоби всяка страна от ЕС, ако правителството надвиши лимита от 3% дефицит в държавния си бюджет или започне да увеличава дълговете на страната над 60 % от БВП. Освен финансова санкция, по-бедните страни рискуват и временно спиране на еврофондовете докато не коригират разходите от хазната си. За държавите, ползващи общата валута евро, са предвидени и още един вид глоби - ако не успеят да вземат мерки при сериозни макроикономически дисбаланси, които застрашават стабилността на цялата еврозона. В предишната си пролетна прогноза Комисията прогнозира слаб растеж на българската икономика с 1,3 на сто през 2016г. поради страха на частните инвеститори да поемат рискови кредити след фалита на КТБ. Институцията същевременно смята, че делът на регистрираните безработни у нас ще падне под 10-те процента, но поради тъжна причина - намаляването на работната ръка. Есенната прогноза ще представи по обяд комисарят по икономическите въпроси Пиер Москвиси.  

Радарите за превишена скорост днес - 5 ноември във варненско

http://www.moreto.net/novini.php?n=305593

Служители на пътната полиция във Варна ще следят днес - 5 ноември, за превишена скорост във Варненско, научи Moreto.net. Ето и пълният списък с радарите: 09:30ч.-10:30ч. Път ІІ-29 р-н с. Л.Каравелово 09:40ч.-10:45ч. ГП I-9 с.

За фестивала на клитора, или защо институциите не бива да ползват Google Translate

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2015/11/05/2643143_za_festivala_na_klitora_ili_zashto_instituciite_ne/?ref=rss


"Клиторът е типичен продукт на галисийската кухня. От 1981 г. ...фестивалът е превърнал клитора в звездата на местната гастрономия..."

Това съобщение, публикувано на уебсайта на градчето Ас Понтес в Галисия, Северна Испания, привлече необичайно голямо внимание към местния празник на рапините - зеленчук от семейството на ряпата.

Причината е, че общинските служители използвали автоматичния преводач Google Translate, за да обърнат анонса за фестивала си от местния галисийски,...

Хамънд: Има сериозна вероятност руският самолет в Египет да е бил взривен

http://www.cross.bg/bomba-samolet-hamund-1486937.html

/КРОСС/ Има сериозна вероятност катастрофата на руския пътнически самолет в Египет в събота да е причинена от взривно устройство, заяви британският министър на външните работи Филип Хамънд, цитиран от Ройтерс. След заседание на кризисна комисия, председателствана от премиера Дейвид Камерън, Хамънд препоръча на британците да пътуват само при крайна необходимост през египетското летище Шарм ел Шейх, откъдето излетя руският самолет. По-рано египетски, руски и американски официален представител също заявиха поотделно, че на борда на пътническия самолет най-вероятно е била взривена бомба. Причината за експлозията е бомба, но не е ясно дали тя е причинена от повреда в двигателя или от бомба, заяви египетски източник, близък до разследването на самолетната катастрофа, при която загинаха всички 224 души на борда.Американската телевизия Си Ен Ен и агенция "Асошиейтед прес" съобщиха, че разузнаването на САЩ също допуска, че на борда на машината най-вероятно се е взривила бомба, внесена от терористи.

В НС: По-ниско ДДС за храни за бебета и наказателно преследвание срещу Сидеров и Чуколов

http://www.cross.bg/siderov-chykolov-hrani-1486936.html

/КРОСС/Очаква се депутатите да обсъждат, на първо четене, промени в Закона за ДДС, внесени от БСП. Те засягат намаляване на стандартната данъчна ставка за храни за кърмачета и за помощни средства и съоръжения за хора с увреждания.  Според официалните данни на НСИ, през 2014 година са родени над 68 хиляди деца, а процентът на раждаемост е по-нисък в областите с по-слабо развита икономика и нисък стандарт на живот. Предвижда се промените да влязат в сила от 1 януари 2016 година, което ще бъде гаранция за изпълнение на планираните приходи в бюджета. Парламентът ще разгледа и проектите за решение по исканията на главния прокурор от 12 октомври за даване на разрешение за възбуждане на наказателни преследвания срещу Волен Сидеров и Десислав Чуколов.

Мустафа Чаушев подготвя заключителен спектакъл на 13 ноември

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5092633

Мустафа Чаушев ще отбележи 50 години на сцената с паметен концерт от свои златни хитове в столичния “Рейнбоу Плаза” на 13 ноември. След турнето му в Русе, родния Шумен, Добрич и Бургас в заключителния спектакъл и сега на сцената с него ще пеят Йорданка Христова, Мая Нешкова, Росица Кирилова, Тони Дачева и дъщеря му Ажда.
Мустафа Чаушев ще отбележи 50 години на сцената с паметен концерт от свои златни хитове в столичния “Рейнбоу Плаза” на 13 ноември. След турнето му в Русе, родния Шумен, Добрич и Бургас в заключителния спектакъл и сега на сцената с него ще пеят Йорданка Христова, Мая Нешкова, Росица Кирилова, Тони Дачева и дъщеря му Ажда.

Рождениците днес

http://www.cross.bg/bivsh-predsedatel-depytat-1486935.html

/КРОСС/Альоша Маков Даков, бивш депутат Божидар Данев, изпълнителен председател на БСК Доц. Вася Велинова, директор на Центъра по славяно-византийски проучвания „Иван Дуйчев" Димитър Александров, бивш областен управител на Шумен Димитър Кралев, писател Иван Пиперков, постоянен представител на България към Службата на ООН в Женева Камен Пенков, бизнесмен, зам.-министър на МВР в правителството на Сергей Станишев Красимир Аврамов, певец Княз Кубрат Сакскобургготски, лекар Доц. Мирослава Кортенска, театровед, културолог Ненко Темелков, председател на борда на директорите на държавна компания „Автомагистрали" ЕАД, бивш депутат  

Признаха за виновна българката, блъснала мъж и бебе в Лас Вегас

http://petel.bg/Priznaha-za-vinovna-balgarkata--blasnala-mazh-i-bebe-v-Las-Vegas__132988

Българка беше призната виновна в САЩ затова, че блъснала и убила американец и ранила внучката му и напуснала мястото на престъплението....

Бензинът падна под 2 лева

http://petel.bg/Benzinat-padna-pod-2-leva__132989

Снимка: Булфото Бензинът падна под 2 лв. На повечето търговски обекти масовият бензин А95 все още държи цени между 2,04 лв. и 2,09 лв. за литър,...

Береану: В Румъния са добре, но протестират за морални неща

http://frognews.bg/news_101357/Bereanu-V-Rumaniia-sa-dobre-no-protestirat-za-moralni-neshta/

Уникален е самият протест, населението на Румъния показва зрялост, което ме учудва. Протестите нямат финансово измерение - не искат намаление на цени или увеличение на заплати. Хората искат морални неща. Понта постигна сериозно икономическа стабилизация, но имаше наглостта да не поеме отговорност за грешките си. Съдят го цяла година, а той седи премиер, обясни по НТВ журналистът Владо Береану.

Съдът отмени отказа на прокуратурата да предостави информация за антикорупционното звено

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/11/05/2643097_sudut_otmeni_otkaza_na_prokuraturata_da_predostavi/?ref=rss


Административният съд София отмени мълчаливия отказ на държавното обвинение да отговори колко прокурори работят в междуведомственият антикорупционен орган подчинен на главния прокурор Сотир Цацаров, колко от тези обвинители са преминали теста за лоялност, кой е определеният от главния прокурор негов заместник, който да ръководи структурата. 

Тези въпроси бяха отправени от "Дневник" през април на база на споразумението, с което звеното беше създадено. Първо въпросите бяха отправени...

Предстоящи събития в страната

http://www.cross.bg/provede-zala-obshtinski-1486934.html

/КРОСС/*** София.Президентът Росен Плевнелиев ще връчи орден „Стара планина" първа степен на патриарх Неофит.***София.От 9 ч. започва заседанието на Народното събрание.***София.От 9 ч. започва конференцията „Startup Next". Събитието ще се проведе в Inter Expo Center (бул. Цариградско шосе 147).***София.От 9.30 ч. ще се проведе заседание на ВСС.***София.От 10.30 ч в столичното 19 СОУ ,,Елин Пелин'' на ул. ,,Яков Крайков'' 16 (между Пирогов и Военно медицинска академия) Фондация „Америка за България" ще обяви началото на конкурса ,,Училища на бъдещето''.***София.От 10.30 ч. - 24 състав на Софийски градски съд ще разгледа делото срещу Кирил Симеонов за убийството на финландеца Яри Салминен (чл. 115-118 от НК).***София.От 11 ч. директорът на ОП „Екоравновесие" Петър Киров ще представи отчет за дейността на дружеството за месец октомври. Пресконференцията ще се състои в сградата на бул. „Мария Луиза"88.***София.От 11 ч. в Националния военноисторически музей ще се открие изложбата „Знамената на победата". Изложбата ще бъде открита от министъра на отбраната Николай Ненчев. Тя е посветена на 130-ата годишнина от най-кратката и победна война в новата българска история - Сръбско-българската.***София.От 11 ч. Софийската опера и балет организира пресконференция във ВИП залата на Операта. Пресконференцията е посветена на премиерата на балета "Българска токата".***София.От 11 ч

Напрежение в армията спира тренировъчните полети в базите на ВВС

http://bulgarski.pogled.info/news/68998/Naprezhenie-v-armiyata-spira-trenirovachnite-poleti-v-bazite-na-VVS

/Поглед.инфо/ Ген.-майор Румен Радев, командир на Военно-въздушните сили на България, е издал заповед за спиране на тренировъчните полети в авиобазите в страната.

След като кабинетът отстъпи, да отстъпят и полицаите

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5092867

Правителството отстъпи и 20-те заплати при пенсиониране на полицаи и военни остават за старите служители. Тази идея бе, меко казано, недообмислена - не може да намалиш реално заплатите на 60 хиляди въоръжени и да няма реакция. Това е невъзможно, но за новоназначените служители тази логика е неприложима.
Правителството отстъпи и 20-те заплати при пенсиониране на полицаи и военни остават за старите служители. Тази идея бе, меко казано, недообмислена - не може да намалиш реално заплатите на 60 хиляди въоръжени и да няма реакция. Това е невъзможно, но за новоназначените служители тази логика е неприложима.

"ДПС загуби много, но Доган няма да смени Местан"

http://offnews.bg/news/n_1/n_585851.html

Лидерът на Национална партия "Свобода и достойнство" Корман Исмаилов се разминава с председателя на ДПС Лютви Местан на входа на пленарна зала в парламента. Поздравява бившия си съпартиец, но не получава отговор. "Задължение на добрия мюсюлманин е винаги да поздравява и да е усмихнат към хората, коментира лаконично Исмаилов. Бившият лидер на младежкото ДПС, изключен заради критиките си към Ахмед Доган и подкрепата си към някогашната му дясна ръка - Касим Дал, който днес е зам.-председател на НПСД, твърди, че ДПС е в политическа изолация. НПСД е част от Реформаторския блок.  Г-н Исмаилов, какви са резултатите на НПСД на местния вот, партийните, не на целия РБ? Това са първите избори, на които нашата формация участва като част от Реформаторския блок. На места имахме добра координация, на други не. Заради острата вътрешна конкуренция за позиции в листите... Резултатите ни обаче като цяло са добри, защото участвахме в различни конфигурации. Нашите структури, където нямаше разбирателство и не можехме да използваме регистрацията на РБ, се явяваха в други коалиции, в друг формат. Ще дам за пример Кубрат - там регистрацията на наши члвнове и активисти беше чрез БНД на Борислав Великов. Отделно имаше и листа на Реформаторския блок. Кандидатът за кмет Бюрхан Исмаилов е наш член и спечели, защото бе несравнимо по-добър от кандидата на ДПС. И полити§еската ситуация в този регион беше много подходяща. Става дума за наслагвана слаба политика и резултати на ДПС - не само в Кубрат, а и в Исперих, в Цар Калоян, Омуртаг, където в резултатите на ДПС има сериозно отстъпление. Като се погледнат резултатите в селата, където движението има кметове с три-четири мандата – основно с демагогия и спекулации с етно - религиозни права не се печели. Има много сериозен спад в подкрепата, защото не е свършено нищо съществено за трайно подобряване на живота на хората. Малките села загиват, няма магазин в селото, няма спирка, няма лекар, детска градина, клуб, пътища - млади хора няма да останат да живеят в тях. Има и цели обшински центрове, за които тези избори бяха критични, за да се случи коренна промяна в управлението им. С болка виждам, че те са обречени на упадък заради некомпетенто и крадливо управление, което са имали, и подобното, което се закрепи за още 4 години. Говорим преди всичко за смесените региони в североизточната част на страната. НПСД къде беше конкуренция освен на ДПС, и на РБ?  Всеки регион е много специфичен. На някои места бяхме в партньорство с ГЕРБ, на други - конкуренция и на ГЕРБ, и на ДПС. Заедно с ГЕРБ постигнахме много добър резултат в Омуртаг, въпреки че нашият кандидат за кмет не спечели. Но имаме силно присъствие в общинския съвет и кметове по селата. В Дулово също подкрепихме общ кандидат за кмет с ГЕРБ и други партии.  А какво се случи в Исперих - партията на Илияна Раева победи ДПС? В случая с Исперих става дума за един много харизматичен човек - колегата Гюнай Хюсмен, който бе изключен от ДПС заради това, че получи много силен мажоритарен вот на предишните парламентарни избори и изпревари поставените преди него от ръководството в листата. Беше излючен, защото не спази инструкцията на партията да не се използва преференция. /Бел. ред. През октомври 2014 г. бившият кмет на Исперих и тогавашен общински председател на ДПС успя да изкара най-много преференции, с което лиши Нигяр Джафер от място в парламента/.  Така че колегата Хюсмен бе много силно лично мотивиран да докаже, че тази политика на ДПС не е правилна. И ние, разбира се, подкрепихме както листата, така и Бейсим Расим, който се яви като независим кандидат за кмет с подкрепата на Хюсмен, а "Обединена България" на Илияна Раева бе платформата, вариантът за участие. Колегите предпочетоха да изберат малка партия за регистрацията, която е извън управлението и активните политически процеси, за да изпъкнат на преден план хората в листата за съветници - личностите. Няма проблем, когато хората търсят и искат промяна, да им се предостави най-добрата формула това да се случи. А какво се случи в Главиница, Местан подчерта, че това е единственият ви сблъсък и ДПС си е върнало общината? Защо вашият кмет Хюсеин Хамди загуби от Насуф Насуф? В Главиница се свърши страшно много работа - увеличиха се в пъти приходите на общината, привлякоха се много инвестиции по евро проекти, почти цялата републиканска мрежа и много пътища в селата бяха асфалтирани, в самите села започнаха да се разрешават изоставени от години проблеми и нужди на населението... Но се оказа, че само това не е достатъчно. За съжаление на втория тур част от избирателите на БСП и ГЕРБ бяха “мотивирани” да подкрепят кандидата на ДПС. Една фигура, която е категорично компрометирана, и то със съдебно доказани стопански вреди, нанесени от него като кмет на общината. Ако присъдата на Насуф бъде потвърдена от ВКС на 18 ноември, тогава той няма да може да встъпи в длъжност като кмет и би трябвало да има нови избори в Главиница. Надявам се, митологичното влияние на ДПС в съдебната система да не успее. Как мотивирани - договорки за преливане на гласове, купуване на гласове? Говоря за изливане на голям финансов ресурс в кампанията. В Главиница ли беше единствената ви битка с ДПС, така я определи Местан? Не, Кубрат също беше такава битка, Цар Калоян, Омуртаг и др. Но нашата политическа битка е по-скоро с грешните хора - големци, и лошите практики, с демогогията и лъжите, които с натиск нанесоха и продължават да нанасят вреди на обикновенните, малки хора.  Появиха се слухове, че почетният председател на ДПС Ахмед Доган иска да смени Лютви Местан като лидер на ДПС, заради слабите резултати в североизточните райони? Не мога да коментирам слухове, но не вярвам да се случи, защото Местан е много добра сянка на почетния си председател. Той е основен и единствен глас на Доган в публичното пространство. Тежка е отговорността на основните кулисни и задкулисни аги в областта, като Рамадан Аталай, Хасан Адемов и др... Те са от 20-тината несменяеми политически отговорно-безотговорни фигури, дирижиращи появяващитете се и изчезващи след мандат-два нови –млади лица.  Реформаторският блок ще успее ли да си избере общ лидер?  Смятам, че РБ трябва да има единно лидерство и ръководство. Отделните партии в Блока трябва да допринасят повече за общото, преливайки от своята идентичност, а не да дърпат от РБ за своя лична и тяснопартийна употреба. Поотделно нито една от партиите няма шанс, но Блокът като съюз има голям потенциал. Малките боричкания в РБ изхабяват тези, които участват в тях. Всички лидери, които в момента се опитват да докажат, че са с едни гърди пред другите, на практика показват колко малко си по-голям от другите малки.  Има ли опасност да се разпадне Реформаторският блок? След като преминахме през парламентарни, европейски и местни избори, РБ трябва да премине в следваща фаза на своето развитие. Той трябва да се отваря и разширява. Предстои както в отделните партии да си направим собствена оценка и анализ, така и помежду ни на ниво блок. Този разговор предстои и при нас. Смятам, че НПСД трябва да остане във формата РБ, защото така може да случва трудната, но реална интеграция, а не пропагандираната и контролирана интеграция ала Доган и компания. ДПС има своето място в българската политиката, но избирателите от малцинствата в страната ясно показват, че нещата не могат и няма да се случват по свирката на вълка, предрешен като овчар. 

Преглед на печата - 5 ноември

http://www.moreto.net/novini.php?n=305643

Протести. "Сега": Полицаи и военни отхвърлиха и драстично орязаната реформа Полицейските протести принудиха правителството драстично да ревизира идеите си за орязване на обезщетенията, отпуските и други екстри на работещите в сектора за сигурност.

НАСА публикува уникални кадри на Слънцето (видео)

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5093253

НАСА публикува уникални кадри на Слънцето. Заслугата за 30-минутното видео е на Обсерваторията за слънчева динамика. На кадрите се вижда слънчевата активност във всички десет от познати дължини на вълната, всяка от които е представена в различен

НАСА публикува уникални кадри на Слънцето (видео)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5093249

НАСА публикува уникални кадри на Слънцето. Заслугата за 30-минутното видео е на Обсерваторията за слънчева динамика. На кадрите се вижда слънчевата активност във всички десет от познати дължини на вълната, всяка от които е представена в различен

Челен пример! 30 000 румънци протестираха срещу корупцията

http://frognews.bg/news_101356/CHelen-primer!-30-000-rumantsi-protestiraha-sreshtu-koruptsiiata/

Поредна вечер на протести имаше в съседна Румъния. Около 30 000 души излязоха по улиците в няколко градове в страната, въпреки оставката на премиера.

30 000 румънци протестираха срещу корупцията

http://frognews.bg/news_101356/30-000-rumantsi-protestiraha-sreshtu-koruptsiiata/

Поредна вечер на протести имаше в съседна Румъния. Около 30 000 души излязоха по улиците в няколко градове в страната, въпреки оставката на премиера.

Решават за имунитета на Сидеров

http://offnews.bg/news/n_1/n_586374.html

Днес народните представители ще гласуват дали да бъдат свалени депутатските имунитети на Волен Сидеров и Десислав Чуколов от "Атака". Вчера в парламента точката бе №6 в седмичната програма на депутатите, днес обаче вече е номер 1 в дневния ред.  Поводът е среднощната акция двамата избранници в "клекшопа" на улица "Раковски". По второто искане на главния прокурор - за сблъсъците в НАТФИЗ след края на изборния 25 октомври - депутатите ще решават следващата седмица, защото не е изтекъл 14-дневният срок, в който Сидеров може сам да се откаже от имунитета си. Парламентът ще  Парламентарната комисия, която бе съставена за свалянето на имунитета на Сидеров и Чуколов реши, че това трябва да се случи. По този повод пернишки атакисти заплашиха с гладна стачка, като според областния координатор на "Атака" в Перник проф. д-р Румен Ваташки срещу Сидеров се води целенасочена кампания, а искането за сваляне на имунитета му е с цел политическа репресия.

Зам. шефът на транспортната комисия Иван Вълков: Предлагаме забрана за спиране в крайна дясна лента

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5093191

Забрана за спиране в крайната дясна лента е едно от предложенията, свързани с безопасността на движението, които сме подготвили група депутати, каза пред
Забрана за спиране в крайната дясна лента е едно от предложенията, свързани с безопасността на движението, които сме подготвили група депутати, каза пред "24 часа" народният представител Иван Вълков. Става въпрос за пакет от мерки, които касаят три закона - за движение по пътищата, за административните нарушение и наказания и Наказателния кодекс,

Патриарх Неофит ще получи орден "Стара планина" - първа степен

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5093232

Патриарх Неофит ще получи орден „Стара планина“ - първа степен на официална церемония в президентсвото.
В средата на октомври правителството предложи на президента Росен Плевнелиев главата на Българската православна църква да бъде удостоен с оредена по случай неговата седемдесета годишнина и заради изключителните му заслуги към България.
Патриарх Неофит ще получи орден „Стара планина“ - първа степен на официална церемония в президентсвото. В средата на октомври правителството предложи на президента Росен Плевнелиев главата на Българската православна църква да бъде удостоен с оредена по случай неговата седемдесета годишнина и заради изключителните му заслуги към България.

Дебати "Горичка": Бежанците - малко след финала

http://www.dnevnik.bg/zelen/stil_na_jivot/2015/11/05/2642799_debati_gorichka_bejancite_-_malko_sled_finala/?ref=rss


Малко след финала на втория дебат от поредицата на платформата "Горичка", организаторите разказват за срещата им този път. Темата е бежанците.

Първото и най-важно, което трябва да се подчертае, е, че можем да бъдем на различни позиции, без това да ни прави непременно кръвни врагове, даже напротив – намерихме сили да се изслушваме и всъщност да се чуем. Второ, трето и четвърто няма да има, защото предпочитаме конкретиката. Ще говорим направо за това, което се случи на 28-и октомври...

Румен Петков: Това, което се случва в момента с МВР ще доведе до деморализация

http://politics.actualno.com/Rumen-Petkov-Tova-koeto-se-sluchva-v-momenta-s-MVR-shte-dovede-do-demoralizacija-news_505722.html

Това, което се случва в момента с МВР ще доведе до деморализация, която трудно се връща. Трябва да покажем на тези момчета тр да пакжем на тези момчета, че държава е до тях. Това заяви бившият вътрешен министър Румен Петков в интервю за БНТ. "Ние на нова година сме си у дома, на 15 септември изпращаме децата на училище, а тези пазят нашите деца. Не може да ги слагаме под един знаменател", допълни още Петков. "Изтече информация, че всички рапорти за напускатне ще бъдат приети - не така. Нека

Г-н Цветанов, грешката очевидно е в мен – забравила съм колко доволни са били хората от борбата с битовата престъпност по Ваше време

http://cite.actualno.com/G-n-Cvetanov-greshkata-ochevidno-e-v-men--zabravila-sym-kolko-dovolni-sa-bili-horata-ot-borbata-s-bitovata-prestypnost-po-Vashe-vreme-news_505735.html

С тази иронична реплика водещата на сутрешния блок на Нова телевизия Анна Цолова прие обяснението на Цветан Цветанов относно положение в сектор "Сигурност" и полицейските протести.

Борислав Мазнев: От 10 до 15 хил. души, вероятно, ще напуснат системата

http://politics.actualno.com/Borislav-Maznev-Ot-10-do-15-hil-dushi-verojatno-shte-napusnat-sistemata-news_505729.html

Докато не бъде оттеглен текстът от проекта за държавния бюджет в частта му, засягащ целия сектор "Сигурност“ - от параграф 9 до параграф 16, няма да седнем да преговаряме. От 10 до 15 хил. човека, вероятно, ще напуснат системата. Това каза в интервю за БНР зам.-председателят на УС на Синдикалната федерация на служителите в МВР Борислав Мазнев във връзка с протестите на полицаите. „Ние настояваме в МВР да има реална реформа, но това не е реформа, а е орязване на социалните права и

Полицаите сами са си виновни, че никой не ги подкрепя

http://actualno.actualno.com/Policaite-sami-sa-si-vinovni-che-nikoj-ne-gi-podkrepja-news_505570.html

Народът правилно не подкрепя полицията си. Правилно не й вярва и не я харесва. Може би не "правилно", по-скоро разбираемо. Българската полиция си е заслужила да е едно от най-мразените обществени съсловия, защото не само не върши почти нищо от работата си, а понякога и откровено вреди. Как полицаите искат хората да застанат зад тях в исканията им да защитят привилегиите си? Как, когато всеки с обран дом и разбита кола среща пълен с досада и насмешка поглед на полицай, който му казва да не се

Deutsche Bank ще плати 286 млн. долара за нарушаване на санкциите на САЩ

http://europe.actualno.com/Deutsche-Bank-shte-plati-286-mln-dolara-za-narushavane-na-sankciite-na-SASht-news_505736.html

Германската централна банка ще трябва да плати глоба от 258 млн. долара на САЩ за нарушаване на икономическото ембарго, наложено от САЩ на Иран или Сирия, съобщиха американските власти. "Банката не е предприела достатъчно мерки, за да се увери, че дейностите й, провеждани извън САЩ, се извършват при спазване на режима на американските санкции", се казва в комюнике на Федералния резерв на САЩ. Общо Deutsche Bank е извършила 27 200 операции в долари на стойност 10.86 млрд. долара между 1999 и 200

Мръсната политическа пяна на Румъния

http://features.actualno.com/Mrysnata-politicheska-pjana-na-Rumynija-news_505739.html

Румънският премиер-социалист Виктор Понта подаде оставка. Покрусата от трагедията в един нощен клуб се трансформира в политическа енергия, която трябва да прогони цялата корумпирана върхушка, твърди Роберт Шварц. Защо трябваше в Букурещ да се случи ужасната катастрофа, отнела живота на десетки хора, за да си тръгне най-сетне един тотално безотговорен министър-председател? Защо се наложи десетки хиляди да излязат на улицата и да поднесат огледалото пред лицето на един дълбоко дискредитира

Патриарх Неофит ще получи орден "Стара планина" - първа степен

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5093236

Патриарх Неофит ще получи орден „Стара планина“ - първа степен на официална церемония в президентсвото.
В средата на октомври правителството предложи на президента Росен Плевнелиев главата на Българската православна църква да бъде удостоен с оредена по случай неговата седемдесета годишнина и заради изключителните му заслуги към България.
Патриарх Неофит ще получи орден „Стара планина“ - първа степен на официална церемония в президентсвото. В средата на октомври правителството предложи на президента Росен Плевнелиев главата на Българската православна църква да бъде удостоен с оредена по случай неговата седемдесета годишнина и заради изключителните му заслуги към България.

Мая Манолова ще бъде на посещение в Бургас

http://pik.bg/мая-манолова-ще-бъде-на-посещение-в-бургас-news429980.html

Мая Манолова ще бъде на посещение в Бургас

Oмбудсманът Мая Манолова e на посещение в град Бургас. Това съобщиха от институцията.

От 10.00 часа (четвъртък) институцията на омбудсмана организира приемна на националния омбудсман Мая Манолова в приемната на обществения посредник на гр. Бургас с адрес ул. "Шейново" № 24, ет. 4.

От 13.00 часа е предвидена пресконференция (ул. "Шейново" № 24, ет. 4).
Телефони за записване в приемната: 056/846037; 056/846042

Румъния продължава с протестите

http://offnews.bg/news/n_1/n_586369.html

Поредна вечер на протести в съседна Румъния. Около 30 000 души излязоха по улиците в няколко градове в страната, въпреки оставката на премиера Виктор Понта.  Той  се оттегли от поста си след трагедията в нощен клуб в Букурещ и съмнения за корупция.  20 000 души, по данни на властите, се събраха в столицата. Протестиращите отново обвиниха управляващите в некомпетентност и корупция.

Най-важното от Варна във вчерашния 4 ноември

http://www.moreto.net/novini.php?n=305610

Над 500 служители на МВР-Варна излязоха на протест и блокираха изхода на града В знак на протест около 500-600 служители на МВР-Варна блокираха кръстовището до "Дввете кули" на изхода на града. Стачката предизвика огромно задръстване, както в посока автомагистрала "Хемус", така и в посока центъра на Варна, предаде репортер на Moreto.

Стив Джобс е обмислял създаването на кола на Apple още през 2008 г.

http://www.klassa.bg/News/Read/article/259877_%D0%A1%D1%82%D0%B8%D0%B2+%D0%94%D0%B6%D0%BE%D0%B1%D1%81+%D0%B5+%D0%BE%D0%B1%D0%BC%D0%B8%D1%81%D0%BB%D1%8F%D0%BB+%D1%81%D1%8A%D0%B7%D0%B4%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5%D1%82%D0%BE+%D0%BD%D0%B0+%D0%BA%D0%BE%D0%B

 Стив Джобс също е бил сред хората, които са били любопитни как би изглеждала кола с марката Apple. През 2008 г., не много след като съоснователят на Apple представи iPhone, Джобс започва да обмисля възможностите за поставянето на една много по-голяма цел. Става дума за автомобил (iCar), твърди бившият старши вицепрезидентът на Apple Тони Фейдъл, цитиран от Bloomberg.

Джобс и Фейдъл, които са работили заедно по iPod и iPhone, нееднократно са обменяли идеи за дизайн на автомобил. По думите на вицепрезидента това се е случило по време на няколко разходки, на които са обсъждали въпроси като: „Какво би било да създадем кола? Какво трябва да създадем? Какво трябва да има на таблото? Какви да са седалките? С какво да се задвижва?“. По това време Джобс решава обаче да не предприема тази стъпка.

Въпросните разговори са проведени, когато американската автомобилна индустрия е на ръба на колапса, а Apple е заета с опитите да утвърди iPhone като продукт за масовия потребител.

"Детройтската автомобилна индустрия беше почти мъртва“, коментира Фейдъл. „Беше забавно да подмятаме тези идеи“, допълва той.

След смъртта на Джобс през 2011 г. Детройт се възстановява, а днес Apple е все по-близо до пускането на собствено превозно средство. Компанията събира екип от стотици служители, включително инженери и експерти в сферата на роботиката, за да проектират кола, която да влезе в производство до 2020 г., посочиха още през февруари източници, запознати с въпроса. Със своите 200 млрд. долара в кеш и инвестиции Apple със сигурност разполага с ресурсите за създаване на кола (и космически кораб).

По думите на Фейдъл телефоните и колите не са толкова различни.

„Една кола има батерии, има компютър, двигател, механична структура. Ако се вгледате в iPhone, той разполага със същите неща. В него дори има двигател“, коментира Фейдъл, който в момента е главен изпълнителен директор на компанията за уреди за дома на Alphabet – Nest. Според него трудната задача е свързаността с интернет и как колите да се управляват сами.

Идеята за кола се появява в Apple още преди 2008 г. Фил Шилер, старши вицепрезидентът на Apple, отговарящ за маркетинга, през 2012 г. заявява пред съда, че ръководството на технологичния гигант е обсъдило създаването на кола още преди да пусне на пазара iPhone през 2007 г.

Майки Дрекслър, бивш член на управителния съвет на Apple и ръководител на J.Crew Group, през 2012 г. обяви също, че Джобс е искал да създаде автомобил.

Всъщност Джобс, който караше Mercedes, е казал „не“ на множество проекти, твърди Фейдъл, допълвайки, че в момента няма представа какви точно са плановете на Apple за превозното средство. Камерите и телевизорите са били сред другите продукти, които компанията е обмисляла като вариант, но се е отказала от тях в полза на iPhone, посочва още той.

Години по-късно автомобилната индустрия все още узрява за технологичните промени. Фейдъл твърди, че сега е зората на еволюцията на колите, особено за масовото използване на електрически превозни средства.  

Bulgaria’s Defence Minister Pledges No Cuts in Social Benefits of Servicemen

http://www.klassa.bg/News/Read/article/259876_Bulgaria%E2%80%99s+Defence+Minister+Pledges+No+Cuts+in+Social+Benefits+of+Servicemen+

 Bulgaria’s Defence Minister Nikolay Nenchev said on Wednesday that there is no need to trim the social benefits granted to the members of the military as the armed forces have already completed a reorganization programme aimed at saving costs.
 
“The status and social benefits of military personnel have been protected” following consultations with President Rosen Plevneliev, Prime Minister Boyko Borisov and Finance Minister Vladislav Goranov, Nenchev said in a statement.
 
“The Defence Ministry made a huge effort to persuade the state leadership in the need to keep in place the existing provisions of the Defence and Armed Forces Act relating to the status of servicemen,” Nenchev said.
 
A proposal by the Finance Ministry to impose cuts in the social benefits of members of the police force and armed forces staff as part of cost-saving measures in the 2016 budget draft have sparked protests of police officers across Bulgaria on Tuesday and Wednesday.
 
An analysis of the possible negative impact of the proposed cuts in social benefits of servicemen on Bulgaria’s defence capabilities, the motivation of the military and the implementation of the country’s obligations as a member of NATO had been presented to the President and the government.
 
“With today's decision we’ve succeeded in ensuring predictability of the career development and social status of servicemen,” Nenchev said.
 
The Finance Ministry has sought cuts in the one-off compensation paid to armed forces staff upon retirement in the 2016 budget draft now before parliament. The planned cuts have prompted a rise in the number of notices of retirement submitted by members of the military.
 
Under current legislation members of the military and police force can retire earlier than employees in sectors not related to defence and security.
 
A clear distinction has already been made between military and civilian personnel and their social status as a result of the completed reorganization of Bulgaria’s armed forces, Nenchev said.
 
“It will make no sense to spend significant amounts of public funds to acquire modern weapons and equipment, if we lose staff which is the basis of the defense capabilities of the state. That’s why, I appeal to all who have given notice to retire or leave the system to reconsider their decision,” Nenchev added.
 
Nenchev will start consultations with all political parties represented in Parliament on Thursday, seeking support for the Defence Council conclusion that the existing social benefits granted to the members of the military should not be trimmed.
 
“The progress we’ve made today provides a good basis for preserving the stability of the military profession and the prospects ahead of it,” the Defence Council said in a separate statement on Wednesday.
 
It also called on the members of the military to refrain from “hasty actions, which could lead to social tensions and undermine the prestige of the armed forces."
 
 
 

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване