Над 15 000 бежанци посрещнаха Ципрас и Шулц на Лесбос

http://www.grreporter.info/nad-15-000-bezhantsi-posreshchnakha-tsipras-i-shults-na-lesbos/18150

Вчера рано сутринта още петима бежанци са намерили смъртта си в морето близо до Скала Сикамня, на остров Лесбос

прочети повече

Трима легендарни треньори в подкрепа на Моември 2015

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5094004

Ракът на простатата е сред най-често срещаните онкологични заболявания при мъжете и втората причина за смърт в групата над 55 години*

Димитър Пенев, Иван Вуцов и Павел Панов са лицата на инициативата Моември през 2015 г. Кампанията има за цел да привлече вниманието върху профилактиката на рака на простатата,
Ракът на простатата е сред най-често срещаните онкологични заболявания при мъжете и втората причина за смърт в групата над 55 години* Димитър Пенев, Иван Вуцов и Павел Панов са лицата на инициативата Моември през 2015 г. Кампанията има за цел да привлече вниманието върху профилактиката на рака на простатата,

Ненчев заплаши военните с наказания, ако протестират

http://www.mediapool.bg/nenchev-zaplashi-voennite-s-nakazaniya-ako-protestirat-news241427.html

Министърът на отбраната Николай Ненчев предупреди военните, че ще бъдат наказани, ако протестират. Той припомни, че по силата на закона българските военнослужещи нямат право на стачка. Въпреки това военнослужещи подкрепиха протестите на полицаите в Пловдив и Карлово, а в социалните мрежи обсъждат и по-масово участие. Според Ненчев обаче досега има само "инцидентни случаи" на протестиращи. Той потвърди обаче, че военните летци са спрели тренировъчните полети, като обясни, че това е превантивна мярка предвид вероятното недобро психологическо състояние след информацията, засягаща социалните придобивки. Традиционно след като се заговори, че е възможно орязването на привилегиите за военни, последват масови рапорти за напускане. Досега няма официална информация колко военни са решили да се пенсионират или напуснат през последните седмици. "Към мен до момента не са постъпили каквито и да са рапорти, предполагам, че няма особено голямо основание", каза Ненчев. Той отбеляза, че първоначално напрежението е било свързано с това, че се отнемат т. нар. 20 заплати при пенсиониране. Премиерът вече направи изявление, че това няма да се случи, така че има относително спокойствие при нас, коментира Ненчев. Министърът отбеляза, че на няколко пъти е призовал военните с намерение да напуснат да преосмислят решението си. Той каза, че непрекъснато е във връзка с военните, с командирите, напомни и за свикания от него вчера Съвет по отбрана, на който са присъствали военните ръководители, които по думите му са подкрепили призива на министъра да се търси максимално въздържане и да не се проявява емоция. Ненчев отново благодари на военнослужещите за това, че са проявили мъдрост, спокойствие и уравновесеност и са направили всичко възможно да повдигнат авторитета на армията с тези свои действия.

Спипаха непълнолетен с торбичка с марихуана във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=305678

Вчера около 11:40 часа, в гр. Варна, на кръстовището на ул. "Злетово" и ул. "Средец»", в ж.к. "Аспарухово е извършена полицейска проверка на непълнолетно момче, живущо в квартала. У него е намерена и иззета найлонова торбичка, съдържаща суха тревиста маса, съобщиха от полицията за Moreto.

Първата транссексуална бира в света

http://www.vesti.bg/razvlechenia/lyubopitno/pyrvata-transseksualna-bira-v-sveta-6044921

Тя е изготвена от цветове хмел, "сменили пола си" преди реколтата да бъде събрана, и ще бъде предложена в бар в Сохо

България се изкачи с 12 места в световната ранглиста на ФИФА

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/11/05/2643543_bulgariia_se_izkachi_s_12_mesta_v_svetovnata_ranglista/?ref=rss


Националният отбор на България по футбол се изкачи с 12 места в световната ранглиста на ФИФА за ноември, която бе разпространена днес през официалния сайт на централата.

"Лъвовете" вече заемат 66-ата позиция актив от 497 точки, което е с 83 повече спрямо предходния месец.

Изкачването на националите е в резултат на победата над Азербайджан в последния мач от европейските квалификации.

За първи път в историята отборът на Белгия е лидер в класацията, след като...

И част от кв."Възраждане" и кв."Младост" останаха без вода

http://www.moreto.net/novini.php?n=305689

От ВиК-Варна съобщиха за Moreto.net, че поради възникнала авария без вода ще останат абонатите в следните райони в част от кв."Възраждане" и кв."Младост" до 20 часа. Припомняме, че по-рано днес без вода останаха следните места: - кв.

Измирането на рядка антилопа вероятно има връзка с промените в климата

http://www.dnevnik.bg/zelen/klimat/2015/11/05/2643519_izmiraneto_na_riadka_antilopa_veroiatno_ima_vruzka_s/?ref=rss


Тази пролет, в рамките само на две седмици, над половината от световната популация на степната антилопата загина. Трагичното явление, за което учените и досега не могат да дадат конкретно обяснение, може да доведе до пълното изчезване на застрашения вид. Съществена роля за случилото най-вероятно имат промените в климата, заявяват с днешна дата учени, цитирани от британскяи вестник "Гардиън".

Най-малко 150 000 възрастни степни антилопи бяха погребани преди седем месеца в опит да се...

Софийската опера очарова Крайова с "Пепеляшка"

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5093964

Спектакълът е в рамките на XIV-ия Международен фестивал „Елена Теодорини“ С продължителен аплауз и викове „Браво!“ приключи участието на солистите, хора и оркестъра на Софийската опера с диригент Григор Паликаров на XIV Международен фестивал
Спектакълът е в рамките на XIV-ия Международен фестивал „Елена Теодорини“ С продължителен аплауз и викове „Браво!“ приключи участието на солистите, хора и оркестъра на Софийската опера с диригент Григор Паликаров на XIV Международен фестивал "Елена Теодорини", който се организира от Румънската опера в Крайова от 10 октомври - 15 ноември 2015 г.

Промените в климата вероятно имат връзка с измирането на рядка антилопа

http://www.dnevnik.bg/zelen/klimat/2015/11/05/2643519_promenite_v_klimata_veroiatno_imat_vruzka_s_izmiraneto/?ref=rss


Тази пролет, в рамките само на две седмици, над половината от световната популация на степната антилопата загина. Трагичното явление, за което учените и досега не могат да дадат конкретно обяснение, може да доведе до пълното изчезване на застрашения вид. Съществена роля за случилото най-вероятно имат промените в климата, заявяват с днешна дата учени, цитирани от британскяи вестник "Гардиън".

Най-малко 150 000 възрастни степни антилопи бяха погребани преди седем месеца в опит да се...

Цветанов за РБ: Не може да имаш 7 кмета и да се хвалиш

http://offnews.bg/news/n_1/n_586591.html

"Ако изминалите местни избори бяха парламентарни, Реформаторския блок нямаше да влезе в парламента", заяви зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов. По думите му от партията на Бойко Борисов отдавна молят реформаторите да бъдат по-смирени. "Трябва да отчитаме реалните резултати от местните избори. Ако бяха парламентарни, надали щяхме да имаме възможност да разчитаме на тяхната подкрепа", категоричен беше Цветанов. "Защото не може да имаш 7 кмета, които да си спечелил с общо 20 хил. избиратели и да казваш, че си постигнал голям успех, и си се легитимирал в публичното пространство", обърна се той към лидерите в Блока. По думите на Цветанов в момента най-важното е партиите да се водят от националния интерес. "И днес, когато имаме стабилно правителство на фона на всички съседни държавни, ние трябва да запазим тази стабилност", категоричен беше той. Според него дори някои неща да не се харесват на ГЕРБ, ще трябва да ги преглътнат, за да може коалицията да върви напред. Зам.-председателят на ГЕРБ коментира и отхвърленото президентско вето върху закона за закона за военното разузнаване. "Имаше много възможности за дискусия и депутатите ни гласуваха по съвест", обясни той. По думите му аргументите на експертите на ГЕРБ са били по-силни от аргументите на премиера Бойко Борисов и президента Росен Плевнелиев.

Шефът на ВАС обвърза изтеклите записи с критиките си към реформата

http://www.mediapool.bg/shefat-na-vas-obvarza-izteklite-zapisi-s-kritikite-si-kam-reformata-news241426.html

Изтичането на записите на бившата шефка на Софийския градски съд Владимира Янева са свързани с критиките към съдебната реформа на шефа на Върховния административен съд Георги Колев. Това обяви самият Колев в четвъртък преди заседанието на Висшия съдебен съвет. Той отново отрече да е търсил премиера Бойко Борисов, за да спасява Янева и квалифицира целия скандал на принципа "една жена каза".   "Защо точно сега се пуска този запис? След изборите, девет месеца след отстраняването (на Владимира Янева – бел. ред.), след като предприех определени стъпки за реформи във Върховния административен съд. Аз съм човекът, който изрази негативно отношение за промените в различни закони и в конституцията. Изводите оставям на вас", каза Георги Колев.   Изводите могат да са всякакви, но е факт, че Георги Колев беше председател на Софийския градски съд (СГС) точно преди Владимира Янева. Тя така и не изнесе данни за неговото наследство в ключовия съд, както Георги Колев никога не е настоявал за проверка на самата Янева, въпреки множеството тревожни сигнали за състоянието на СГС.   В изтеклите записи на Владимира Янева шефът на ВАС се явява като фигура, която прави всичко по силите си да я спаси от отстраняване от съдебната система. Съдия Янева разказва как той дори опитвал да звъни на Бойко Борисов, но премиерът не му вдигнал.   "Ти много добре знаеш, че Жоро и Бойко се познават и Жоро винаги може да го пита Бойко. С тая разлика обаче, Жоро му е звънял на Бойко, Бойко не му е вдигнал", се чува да казва Владимира Янева. Колев твърди, че това не е вярно.   Шефът на ВАС допълни, че познава министър-председателя, имал е множество срещи с него по различни поводи – съдебни сгради, бюджет и други подобни. Двамата имали отлични колегиални отношения, но никога не го е наричал Бойко, защото той е премиер на тази държава, обясни Колев.   Шефът на ВАС отказа да коментира по същество останалата част от разговори между съдия Владимира Янева и съдия Румяна Ченалова.   "Жени си говорят помежду си и ме намесват в този разговор. Извинявайте, но мен ме намесват много хора, непрекъснато. Дали съм разговарял с Янева? Естествено. Разговарял съм и продължавам да разговарял, тя няма влязла в сила присъда. Дали съм й давал съвети? Няма да давам съвети на никого, Владимира Янева не се нуждае от такива. Самата тя съзнава много добре ситуацията", обясни Колев.   Допълни, че не може да каже какво точно е говорил с Владимира Янева, защото няма спомен за конкретния ден 19 февруари, когато тя бе отстранена. От записите става ясно, че Янева говори за разговор между нея и Колев в деня на отстраняването й.   На свой ред правосъдният министър Христо Иванов каза, че ВСС трябва да намери адекватната реакция, за да не позволи случаят да се отрази на репутацията на системата.

За преподаването на философия в училищата

http://www.cross.bg/nayki-prepodavaneto-obshtestvo-1487009.html

/КРОСС/Проектът на МОН за въвеждането като обособена учебна дисциплина в българското училище на предмета „Гражданско образование" е писан прибързано, при видим дефицит на време за подготовката му, без експертни консултации със заинтересованите страни и при неотчитане на традицията и добрите практики в преподаването на граждански науки у нас. Това посочват от Института за българска философска култура в отворено писмо до министъра на образованието и науката относно драстичното редуциране на часовете по учебните дисциплини от т. нар. „философски цикъл". Членовете на Института имат резерви към това въвеждането като обособена учебна дисциплина в българското училище на предмета „Гражданско образование" да стане чрез драстично редуциране на часовете по учебните дисциплини от т. нар. „философски цикъл". Г-н Министър, - пишат експертите - Както е добре известно, преподаването на „Граждански науки" като обособен учебен предмет е въведено в образователната ни система през 1896 година. Дисциплината се изучава в последния гимназиален клас - след обучението по психология, логика и етика (нравоучение). Тя е надстроена и социално-практически ориентирана част от цикъла „Философска пропедевтика" и обема 25% от неговия хорариум

Без бежанската вълна през световните войни светът нямаше да познава Айнщайн и Гершуин

http://www.grreporter.info/bez-bezhanskata-vlna-prez-svetovnite-voini-svett-nyamashe-da-poznava-ainshchain-i-gershuin/18149

Ако човек се потопи в музиката дълбоко във времето, ще усети, че тя е еднаква за всички народи, за всички човешки същества. Някъде далеч корените са едни и същи, казва виртуозът Теодосий Спасов в интервю за GRReporter

прочети повече

Местан пак напомни на ГЕРБ, че Реформаторите не са подходящ партньор за властта

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/11/05/2643512_mestan_pak_napomni_na_gerb_che_reformatorite_ne_sa/?ref=rss


Има добре планиран сценарий за интерпретативна подмяна на изборните резултати с цел манипулиране на общественото мнение. Това се прави по два начина - чрез подценяване на резултата на ДПС и хиперболизиране на твърде скромния резултат на Реформаторския блок. Причината е, че силният резултат на ДПС се възприема като проблем за управляващата коалиция. 

Този коментар направи лидерът на ДПС Лютви Местан на едночасова извънредна пресконференция в парламента, на която свика журналистите, за...

Подкрепи правото на всяка българка да живее в дом без насилие!

http://www.cross.bg/nasilie-avon-grivna-1487008.html

/КРОСС/Кампанията на Avon „Говори открито срещу домашното насилие" продължава да набира средства за откриването на денонощна национална телефонна линия, предлагаща професионална помощ за жертвите на домашно насилие у нас. С гривната „Нови възможности за жените" - допълнение в синьото благотворително портфолио на Avon - компанията се бори за правото на щастлив и достоeн живот на всяка българка, обект на тормоз у дома.  100% от печалбата от всеки продаден артикул от серията се заделят за осигуряването на постоянен достъп на пострадалите от цялата страна до професионална помощ. Кампанията отново се обръща към обществото като основен двигател в борбата с домашния тормоз с посланието за непримиримост към проблема и призив за подкрепа чрез дарение. „Насилието няма място в ничий дом! Затова е важно всяка жена да знае къде може да потърси професионална помощ. Телефонната линия цели да осигури именно това - денонощен достъп на пострадалите до психолози, юристи и социални работници, които да ги консултират целево и според индивидуалните им потребности, да им посочат първите необходими стъпки и при необходимост да ги пренасочат към кризисните центрове в страната", споделя Геновева Тишева, председател на „Алианс за защита от насилие, основано на пола" - партньор на кампанията

Тарантино плаче за Пастернак, пада си по водка и сельодка

http://frognews.bg/news_101375/Tarantino-plache-za-Pasternak-pada-si-po-vodka-i-seljodka/

Обичам Борис Пастернат. Той ме научи на всичко, четях още като бях много млад. Имам духовен контакт с този гениален човек. Думите са на гения на филмите с много кръв, насилие и ирония. Когато посещава Русия през 2004 г. неподражаемият сценарист, режисьор и актьор отива първо на гроба на своя любим автор в Переделкино, за да отдаде почит.

Полицаи протестираха по време на обедната си почивка пред сградата на Областната дирекция на МВР в Пловдив

http://pik.bg/полицаи-протестираха-по-време-на-обедната-си-почивка-пред-сградата-на-областната-дирекция--news430213.html

Полицаи протестираха по време на обедната си почивка пред сградата на Областната дирекция на МВР в Пловдив

Стотина служите ли на реда се събраха в обедната си почивка пред сградата на Областната дирекция на МВР, за да изразят недоволството си от готвените промени в законопроект на МВР, съобщава „Фокус”.

Някои от тях съобщиха, че вчера веднага след изказването на премиера се е получила заповед от главния секретар на МВР за оттегляне на подадените рапорти за напускане. Петнадесет минути по-късно тази заповед е била отменена, съобщи Иво Тодоров, председател на един от полицейските синдикати в Пловдив, който също е подал рапорт за напускане на системата.

Довечера служителите на МВР обмислят да се включват в шествие до Военния клуб, за да подкрепят военнослужещите от армията. Все още не ясен маршрутът, по който ще минат. В неделя пловдивски синдикални членове ще отидат на националния протест в София с организиран превоз. Все още не е ясно, колко ще са те. В събота протест в Пловдив няма да има.

Цветанов към РБ: Не може да имаш 7 кмета и да казваш, че си постигнал голям успех

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5093961

Не може да имаш 7 кмета, с които да си спечелил с общ механичен сбор от подкрепата, която си получил от около 20 000 избиратели и да казваш, че си постигнал голям успех. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов пред журналисти в парламента в отговор на журналистически въпрос, дали им е писнало от РБ, съобщи „Фокус“.
Не може да имаш 7 кмета, с които да си спечелил с общ механичен сбор от подкрепата, която си получил от около 20 000 избиратели и да казваш, че си постигнал голям успех. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов пред журналисти в парламента в отговор на журналистически въпрос, дали им е писнало от РБ, съобщи „Фокус“.

Български фирми преговарят за добив на мед и строеж на язовири в Куба

http://www.mediapool.bg/balgarski-firmi-pregovaryat-za-dobiv-na-med-i-stroezh-na-yazoviri-v-kuba-news241425.html

Две български предприятия са в напреднала фаза на преговори с кубинска държавна фирма за реализация на съвместни проекти за добив и обогатяване на медна руда и за изграждане на хидросъоръжения в Куба. Това стана ясно по време на срещи на икономическия министър Божидар Лукарски с кубинските министри на външната търговия и чуждестранните инвестиции Родриго Малмиерка Диас и на индустрията Салвадор Педро Крус по време на посещението си в Хавана. Лукарски е начело на българска бизнес делегация в рамките на изложението FIHAV 2015 на CUBA EXPO. Кубинското предприятие “Геоминера" планира да разработва с “Булгартехмин” по български технологии находище за медна руда, която след това да бъде обогатявана на място в Куба. Очаква се проектът да заработи през пролетта на следващата година. "Геоминера" смята също така са строи съвместно с българската фирма “Строителна механизация” хидросъоръжения в латиноамериканската държавa. "Готови сме да отворим нова страница в икономическите си отношения с Куба, които бяха прекъснати през последните години", заяви министърът на икономиката Божидар Лукарски на срещите си в Куба. Визитата му е първата на ниво министър след дългогодишно прекъсване на икономическите контакти между двете страни и след възстановяването на дипломатическите отношения между латиноамериканската държава и САЩ. Лукарски припомни, че България и Куба имат традиционно добри приятелски връзки и много български специалисти са участвали в изграждането на кубинската икономика. Наскоро бяха отбелязани 55 години от установяването на дипломатически отношения между нашите две държави, посочи министърът, цитиран от пресцентъра си в четвъртък. Той допълни, че новото българско правителство прави всичко възможно за отваряне на пазари към трети страни извън ЕС и Куба е желан партньор.  Външноикономическият министър Малмиерка Диас е представил плана за промени, които Куба предприема с цел да направи по-ефективна икономиката на страната и посочил, че основна роля за осъществяването му ще играят чуждестранните инвестиции. "Правителството в Хавана си поставя за цел да достигне ръст на икономиката от 6-7%, но за това са необходими около 2 млрд. инвестиции годишно", обяснил кубинският министър.  По думите му това не е лесно в условията на продължаващо икономическо ембарго от страна на САЩ. Той добави, че след като президентите Барак Обама и Раул Кастро обявиха възможността за възстановяване на икономическите отношения и премахване на блокадата има още дълъг път до реализирането на това намерение. През това време Куба се стреми да направи по-атрактивна икономиката си за чуждестранните инвестиции от други страни, за да не изпадне отново в положение на зависимост от един партньор. "Затова казваме на всички – бързайте, заемайте позиции преди да е паднало ембаргото", допълва Малмиерка Диас. "Куба може да служи за мост на България към Латинска Америка”, увери той. Министърът на промишлеността Салвадор Педро Крус на срещата си с министър Лукарски посочи, че Куба е в процес на възстановяване на промишления си капацитет. Започва възраждане на добива на цветни метали, готвят се мащабни инвестиции в производство на домакински електроуреди, възобновяеми енергийни източници, опаковъчни материали, търговията с обувки, земеделски продукти, полиграфия, санитарни материали, батерии, стоманени изделия, автомобилни гуми, алуминиеви кутии, климатични инсталации, клапани за уреди под налягане, изделия на стъкларската промишленост. Има възможности за създаване на смесени предприятия в тези области. Представени бяха и възможностите на новата икономическа зона Мариел в Куба. В срещите с двамата министри е участвала и Мариета Захариева, изпълнителен директор на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия, която е поискала държавни гаранции за бизнеса на българките фирми в Куба. Става въпрос за стандартни гаранции, които Куба издава на чуждестранни компании и инвеститори. Причината за това искане от страна на българските фирми е, че кубинските дружества бавят плащания до 720 дни, което затруднява бизнеса. Наши компании дори се оплакват, че понякога горят със средства, допълва тя. Куба вече е отворена към всякакви инвестиции и бизнес. Могат да се създават и смесени предприятия, заяви Захариева. Държавата насърчава инвестициите и чрез по-ниски данъци. Например ако се влезе в индустриална зона, компанията изцяло е освободена от данъци за 15 години, обясни тя. Куба проявява интерес към български храни, парфюмерия, козметика. Розовото масло и продукти се помнят от години на местния пазар, стана ясно още то съобщението.

Пловдив преживя една незабравима вечер с “Легендите”

http://music.actualno.com/Plovdiv-prejivja-edna-nezabravima-vecher-s-Legendite--news_505839.html

Хиляди фенове буквално бяха препълнили чисто новата зала “Кoлодрума” за концерта на “Легендите” вчера вечерта в Пловдив. Константин Цеков от ФСБ, Константин Марков и Стенли от Тангра, Йордан Караджов от Сигнал, Митко Кърнев от D2 и Любо Киров зарадваха Пловдив с над 25 златни хита - едновременно изпълнени в оригинален аранжимент, но и показващи познатите артисти в нова светлина. Концертът под тепетата изправи публиката на крака и я направи участник в музикалната рок &nd

Шефът на ВАС за скандалния запис на Янева с Ченалова: Жени си говорят и ме намесват

http://crime.actualno.com/Shefyt-na-VAS-za-skandalnija-zapis-na-Janeva-s-Chenalova-Jeni-si-govorjat-i-me-namesvat--news_505840.html

Не съм търсил премиерът Бойко Борисов във връзка с отстраняването на Владимира Янева. Това заяви председателят на Върховния административен съд (ВАС) Георги Колев, чието име беше намесено в скандала „Червеи“. От пуснати от „Биволъ“ записи на телефонни разговори на Янева с друг скандален съдия – Румяна Ченалова, както и с неизвестен все още мъж, слушателят остава с впечатление, че Колев е „човекът на Янева“. "Жени си говорят помежду си и ме намесват в то

Цветанов към РБ: Не може да имаш 7 кмета и да казваш, че си постигнал голям успех

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5093952

Не може да имаш 7 кмета, с които да си спечелил с общ механичен сбор от подкрепата, която си получил от около 20 000 избиратели и да казваш, че си постигнал голям успех. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов пред журналисти в парламента в отговор на журналистически въпрос, дали им е писнало от РБ, съобщи „Фокус“.
Не може да имаш 7 кмета, с които да си спечелил с общ механичен сбор от подкрепата, която си получил от около 20 000 избиратели и да казваш, че си постигнал голям успех. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов пред журналисти в парламента в отговор на журналистически въпрос, дали им е писнало от РБ, съобщи „Фокус“.

Българските фирми искат държавни гаранции от Куба

http://econ.bg/Новини/Българските-фирми-искат-държавни-гаранции-от-Куба_l.a_i.703064_at.1.html

Българските фирми искат държавни гаранции при работа с партньори в Куба. Това заяви изпълнителният директор на Изпълнителна агенция за насърчаване на...

Комисията за конкуренция глоби "Техем" за злоупотреба

http://www.dnevnik.bg/biznes/2015/11/05/2643534_komisiiata_za_konkurenciia_globi_tehem_za_zloupotreba/?ref=rss


Комисията за защита на конкуренцията наложи имуществена санкция за 160 026 лв. на "Техем Сървисис" ЕООД.

Комисията установила, че дружеството е злоупотребило с господстващо положение на пазара на индивидуалните разпределители на топлинна енергия.

Разследването установило, че за определен период дружеството е прилагало различни ценови условия на територията на Пловдив в сравнение с останалите градове с централизирано топлоснабдяване, на чиято територия оперира...

Хванаха украинци с 600 хиляди цигари във Варна

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5093907

Окръжната прокуратура във Варна ръководи две досъдебни производства срещу трима граждани на Украйна за контрабанда на цигари в големи размери. Чуждите граждани са задържани за 24 часа. Украинските граждани ще бъдат привлечени като обвиняеми, се казва в съобщение на прокуратурата.
Извършен е подробен допълнителен оглед на иззетите контрабандни
Окръжната прокуратура във Варна ръководи две досъдебни производства срещу трима граждани на Украйна за контрабанда на цигари в големи размери. Чуждите граждани са задържани за 24 часа. Украинските граждани ще бъдат привлечени като обвиняеми, се казва в съобщение на прокуратурата. Извършен е подробен допълнителен оглед на иззетите контрабандни

Българският държавен дълг ще расте, а инвестициите ще намаляват, очаква Европейската комисия

http://www.dnevnik.bg/evropa/novini_ot_es/2015/11/05/2643537_bulgarskiiat_durjaven_dulg_shte_raste_a_investiciite/?ref=rss


Брутният вътрешен продукт на България ще порасне с 1.7% през 2015 г, след което ще има забавяне до 1.5% през 2016 г и нов ръст до 2% през 2017 г, сочи Есенната икономическа прогноза на Европейската комисия, която беше представена днес Брюксел от европейския комисар по финансовите въпроси Пиер Московиси.

Инвестициите в България ще останат почти без промяна за 2015 г – ръст с 0.2%, докато прогнозата за 2016 г е мрачна – спад в инвестиционната дейност с -2.4%. Брюксел очаква темповете...

Полицаи от Пловдив пишат обяснения за протеста

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5093938



Служител от общинска полиция, който е синдикален член и е занесъл вчера уведомително писмо в общината за събрание пред ОД на МВР, е трябвало да пише днес обяснение. То му е било поискано от шефа на пловдивската полиция старши комисар Христо Разсолков, научи
Служител от общинска полиция, който е синдикален член и е занесъл вчера уведомително писмо в общината за събрание пред ОД на МВР, е трябвало да пише днес обяснение. То му е било поискано от шефа на пловдивската полиция старши комисар Христо Разсолков, научи "24 часа". Началникът се карал по телефона и на Силвия Радулска от сектор "Български

Бъчварова нареди: Да се идентифицират протестиращите полицаи

http://pik.bg/бъчварова-нареди-да-се-идентифицират-протестиращите-полицаи-news430210.html

Бъчварова нареди: Да се идентифицират протестиращите полицаи

Тази сутрин в РПУ-та в страната е получена заповед от министъра на вътрешните работи Румяна Бъчварова. В нея се казва, че всички служители на МВР, които протестират, трябва да бъдат идентифицирани, съобщава "Канал 3".

Срещу тях трябва да започнат и дисципиплинарни производства.

Законът за вредните храни противопоставя интересите на обществото и на бизнеса

http://www.moreto.net/novini.php?n=305686

Законът за вредните храни противопоставя интересите на обществото и на бизнеса. Това заяви маркетологът Станимир Андонов в студиото на „Тази сутрин” по bTV. Поставянето на играчки в детските храни може да бъде забранено чрез законови промени, каза той.

Патриарх Неофит с орден „Стара планина“

http://www.cross.bg/neofit-patriarh-tzurkvata-1487007.html

/КРОСС/ Президентът Росен Плевнелиев връчи орден "Стара планина" - първа степен на Негово Светейшество патриарх Неофит за изключително големите му заслуги към България. Сред присъстващите на церемонията на "Дондуков" 2 бяха председателят на парламента Цецка Цачева, заместник-министърът на културата Бони Петрунова, председателят на БАН акад. Стефан Воденичаров, представители на Светия синод. В словото си държавният глава заяви, че отличието е скромен израз на огромната ни признателност за дългогодишното безкористно служене на Негово Светейшество на българския народ и знак на благодарност от българската държавност за неговото мъдро ръководство на Българската православна църква.В своя забележителен път патриарх Неофит винаги достойно е отстоявал единството на църквата като се води от мисълта за благото на миряните, каза президентът Плевнелиев и допълни, че и до днес в своя духовен път патриархът продължава да печели уважението и любовта на миряните. Грижата за народа е обща и за църквата, и за държавата. И двете институции могат да си взаимодействат в социалната сфера, в грижата за подрастващото поколение и за поддържането на културата и храмовете в страната. Грижата за обществото е обща за държавата и за църквата, казав словото си патриархът и софийски митрополит Неофит. . Голямата признателност означава и голяма отговорност, подчерта патриарх Неофит. "От всеки, комуто много е дадено, много и ще се изисква" (Лука 12), цитира Библията той

Фрог сметна: 82,5 млн. лв. отиват за ченгета, напуснали през септември и октомври

http://frognews.bg/news_101374/Frog-smetna-82-5-mln-lv-otivat-za-chengeta-napusnali-prez-septemvri-i-oktomvri/

Около 82, 5 млн. лв. ще коства на държавната хазна, за да се изплатят обезщетенията на напусналите по спешност полицаи само през последните два месеца-септември и октомври, пресметна екипа на Фрог нюз. Положението става още по-тежко и заради факта, че от една година не са изплащани компенсации на пенсионираните ченгета.

Повдигнаха обвинение на пенсионер гласувал в две секции в Стражица

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5093943

Районната прокуратура в Горна Оряховица е повдигнала обвинение на 69-годишен мъж от Стражица, който дръзнал да гласува в две секции на първия тур на изборите.
Петко М. бил с постоянен адрес в градчето, но непосредствено преди вота си извадил и удостоверение за гласуване по настоящ адрес. Така на 25 октомври избирателят се престарал като пуснал
Районната прокуратура в Горна Оряховица е повдигнала обвинение на 69-годишен мъж от Стражица, който дръзнал да гласува в две секции на първия тур на изборите. Петко М. бил с постоянен адрес в градчето, но непосредствено преди вота си извадил и удостоверение за гласуване по настоящ адрес. Така на 25 октомври избирателят се престарал като пуснал

На Гала концерт на цигулари във Варна публиката избира „Най-харизматичен финалист”

http://petel.bg/Na-Gala-kontsert-na-tsigulari-vav-Varna-publikata-izbira----Nay-harizmatichen-finalist---__133033

Фото Румен Сарандев На 7 ноември от 19 часа на сцената на Държавна опера Варна публиката ще има привилегията да аплодира излъчените трима...

Осло може временно да затвори единствения сухоземен КПП с Русия

http://www.mediapool.bg/oslo-mozhe-vremenno-da-zatvori-edinstveniya-suhozemen-kpp-s-rusiya-news241424.html

Норвежкото правителство не изключва възможността временно да затвори единствения КПП на сухопътната граница с Русия, защото от федерацията в кралството пристигат все повече близкоизточни бежанци. Това заявява пред в. "Афтенпостен" норвежкият министър на правосъдието и обществената сигурност Андерш Анюндсен.   "Продължаваме да разглеждаме всички възможности - казва Анюндсен, запитан дали правителството смята за необходимо временно да затвори границата. - В момента водим политика на диалог с руските власти, но засега не сме получили резултат."   Ян Хенрик Фредриксен от участващата в кабинета Партия на прогреса и водачът на опозиционната Партия на центъра Тригве Слагсволд Ведум също допускат, че границата може да бъде затворена.   Премиерката Ерна Сулберг заявява за "Афтенпостен", че "и за Норвегия, и за Русия е от значение границата да остане отворена". "В момента спазваме ясните дипломатически правила на играта, за да осигурим предсказуемост на ситуацията в граничните области", добавя тя.   Над 3000 търсачи на убежище са пристигнали тази година в задполярните райони на Норвегия от Русия през ГКПП Стурскуг - 90 на сто от тях през последните два месеца.   Първоначално повечето са били сирийски граждани, сега обаче над половината молби се подават от афганистанци. Според статистиката на норвежките миграционни власти, по т. нар. арктически маршрут към Европа през руския Мурманск и близкия град Никел са минали хора от над 30 страни.   Ситуацията буди сериозна тревога в кралството, напомня ТАСС скорошните руско-норвежки разговори на ниво външни министри и публикации в норвежкия печат, че Русия може би има интерес да се изостри миграционната криза и съзнателно насочва бежанци към границата на Норвегия.

Военните се включват в протеста на полицаите

http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/voennite-se-vkliuchvat-v-protesta-na-policaite-6044920

Ще има наказания, ако все пак военнослужещи излязат тази вечер, категоричен беше военният министър

Икономическа прогноза на ЕК: Умерено възстановяване въпреки предизвикателствата

http://www.cross.bg/ikonomicheska-prognoza-na-ek-ymereno-vuzstanovyavane-vupreki-predizvikatelstvata-1487006.html

/КРОСС/ Икономическото възстановяване на еврозоната и на Европейския съюз като цяло вече навлезе в третата си година. Очаква се то да продължи с умерен темп през следващата година въпреки по-трудните условия в световната икономика.На фона на намаляващите цени на петрола, експанзионистичната парична политика и относително ниската външна стойност на еврото икономическото възстановяване през тази година е устойчиво и протича в много държави членки. То обаче продължава да е бавно. Това показва Есенната икономическа прогноза на ЕК за 2015 г., обявена днес в Брюксел.

Задръстванията в София отвисоко

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5093921

Резултатът от протестите на полицаите бяха грандиозни задръствания и хиляди изнервени граждани. 
Снимки и подробности вижте в
Резултатът от протестите на полицаите бяха грандиозни задръствания и хиляди изнервени граждани.  Снимки и подробности вижте в "България

ДПС е готово да помага на властта в "предотвратяването на пожарите"

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5093926


"Ние трудно бихме могли да бъдем компетентни по отношение на гасенето на пожари. Но смятам, че имаме достатъчно сериозен политически опит, ако бъдем потърсени за диалог, да дадем своя скромен принос за предотвратяването на пожарите. Смятаме, че умната политика е не в гасенето, а в предотвратяването им.

Москов и Радан: Няма проблем в коалицията, с Борисов се поздравихме за изборите

http://pik.bg/москов-и-радан-няма-проблем-в-коалицията-с-борисов-се-поздравихме-за-изборите-news430189.html

Москов и Радан: Няма проблем в коалицията, с Борисов се поздравихме за изборите

След пресконференцията на ДПС, Радан Кънев и Петър Москов потвърдиха, че проблеми в коалицията няма и подобни изказвания от страна на Местан са несериозни.

„Съжалявам, че не знам какво е казал Местан, бяхме на среща с Борисов. Трябва да се запозная с пресконференцията. С премиера говорихме за резултатите от изборите. Поздравихме се взаимно с успехите. Имаме едно стабилно управление.

Петър Москов също се включи, като потвърди думите на Радан.

 „Нека да кажем, че единствения прочит от изборите е, че потвърдиха и стабилизираха позициите на мнозинството и партиите”, допълни Москов. 

Владимир Карамазов се потроши с мотора

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5093911

Още преди да е започнал сезонът на поледиците, подхлъзванията и пребиванията, актьорът Владимир Карамазов вече си е контузил коляното. Това е станало при падане с мотоциклет, за щастие без по-сериозни последици.
Цялата история четете в
Още преди да е започнал сезонът на поледиците, подхлъзванията и пребиванията, актьорът Владимир Карамазов вече си е контузил коляното. Това е станало при падане с мотоциклет, за щастие без по-сериозни последици. Цялата история четете в "България

Капитан Собаджиев е преместен във варненския затвор

http://www.moreto.net/novini.php?n=305683

Капитан Светлозар Собаджиев вече е преместен във Варненския затвор, научи Moreto.net. Макар вече да е на родна земя обаче, роднините на варненеца продължават да настояват за предсрочното му освобождаване. „Да, той е тук, дори е във Варна вече.

Шокиращ доклад на Световната банка за България

http://www.vesti.bg/bulgaria/shokirasht-doklad-na-svetovnata-banka-za-bylgariia-6044919

Страната все пак е постигнала значителен напредък в подобряването на жизнения стандарт на българите

Екстремисти в Сирия държат в плен бременна германска журналистка

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5093918

Членове на терористичната групировка "Джабхат ан-Нусра" държат в плен германска журналистка, която според тях е бременна, съобщава телевизионният канал Al Arabiya .
За освобождаването й екстремистите искат от властите на ФРГ откуп в размер на шест милиона евро.
Журналистката, чието име не се разкрива,
Членове на терористичната групировка "Джабхат ан-Нусра" държат в плен германска журналистка, която според тях е бременна, съобщава телевизионният канал Al Arabiya . За освобождаването й екстремистите искат от властите на ФРГ откуп в размер на шест милиона евро. Журналистката, чието име не се разкрива,

Екстремисти в Сирия държат в плен бременна германска журналистка

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5093892

Членове на терористичната групировка
Членове на терористичната групировка "Джабхат ан-Нусра" държат в плен германска журналистка, която според тях е бременна, съобщава телевизионният канал Al Arabiya . За освобождаването й екстремистите искат от властите на ФРГ откуп в размер на шест милиона евро. Журналистката, чието име не се разкрива,

Местан: Халал и хак да са му партньорите на Борисов

http://offnews.bg/news/n_1/n_586565.html

Необходими промени в коалиционната форма за управлението на страната, няма да се уморя да повтарям това, заяви лидерът на ДПС Лютви Местан.  Той нападна коалиционните партньори на ГЕРБ - Реформаторския блок (РБ) и Патриотичния фронт (ПФ). Това се случи по време на извънредна пресконференция в Народното събрание. "Вотът прелегитимира Борисов и ГЕРБ, като носители на властта. Опозицията трудно ще намери аргументи за предсрочни избори. А по отношение на малките партньори във властта, ако местният вот е критерий, а той е в целия свят, то техният резултат не потвърждава властовите им амбиции и позиции и усещането за преяждане с власт след тези избори е още по-тягостно", каза Местан.  По думите му от няколко дни върви добре планиран сценарий за интерпретативна подмяна на изборните резултати. Според него целите са две - да се подцени резултатът на ДПС и да се хиперболизира този на РБ. "Според нас всичко това се прави, защото силният резултат на ДПС се възприема като проблем за властовата форма и стабилността на кабинета. Дали това е основателно е другата тема, но явно тази мисъл доминира в мисълта на малките партньори", каза Местан. Той отново подчерта, че ДПС има по-добри резултати от РБ и припомни, че партията му е втора по брой кметове на кметства и общини, в които имат повече от половината общински съветници и това е "рекордно висок резултат за цялата история на партията". "На този фон тезата за успеха на РБ и провала на ДПС звучи жалко, дори гротескно", добави Местан. Той заяви, че е останал с впечатление, че и на ГЕРБ "вече им е писнало от това хиперболизиране на скромния резултат на РБ". По думите му Цветан Цветанов днес е определи. резултатът на РБ "не като слаб, а като много слаб". "Ще попитам господин Борисов, добре е да има претенциите, че гарантира етническия мир, но самият той как гарантира малцинствата и с кого, с Валери Симеонов, с ПФ? Споменавам имената на хора, които сравняват призивът за молитва на мюсюлманите с вой на диви животни. С такива партньори ли гарантира етническия мир, много е трудно да се повярва", обърна се лидерът на ДПС към премиерът. „Халал и хак да са му такива коалиционни партньори, защото той си ги е избрал. Ако не разбира етимологията на тези думи, да погледне в речника", каза още той.  На въпрос дали с оглед на общите гласувания на ДПС и ГЕРБ по ключови закони показват друга, задкулисна управляваща коалиция, той отговори: "ДПС е самостойна политическа сила и ще гласува в пленарна зала съобразно собствената си убеденост, а какви конфигурации се появяват в зала е въпрос на вследствие на гласа на ДПС. Гласувахме вчера и с реформаторите, това прави ли ни коалиционни партньори?". От ДПС заявиха, че не са съгласни с орязването на социалните права на полицаите. "Смятаме, че умната политика е не в гасенето, а в предотвратяването на пожарите", каза той. 

Русия е изпратила ракетни системи в Сирия заради риска от похищение на руски самолети

http://www.mediapool.bg/rusiya-e-izpratila-raketni-sistemi-v-siriya-zaradi-riska-ot-pohishtenie-na-ruski-samoleti-news241423.html

Русия е изпратила ракетни системи в Сирия, за да защитава своите въоръжени сили там, заяви командващият руските военновъздушни сили генерал-полковник Виктор Бондарев, предаде Ройтерс.   Той заяви, че руски изтребители може да бъдат похитени в страни съседни на Сирия и да бъдат използвани за атаки срещу руските въоръжени сили.   Направихме преценки на всички тези възможни заплахи. Изпратихме не само изтребители, бомбардировачи и хеликоптери, но и ракетни системи в Сирия. Трябва да бъдем готови, заяви Бондарев.

5-километрова опашка от тирове се е образувала на ГКПП "Кулата"

http://pik.bg/5-километрова-опашка-от-тирове-се-е-образувала-на-гкпп-кулата-news430201.html

5-километрова опашка от тирове се е образувала на ГКПП "Кулата"

Опашка от около 5 км товарни автомобили има на граничен пункт "Кулата", потвърдиха от пресцентъра на МВР.

Гръцките гранични власти са съобщили, че за месец и половина ще бъде затворено средното от общо три трасета за излизане от България.

Причината е в ремонт на съоръжения. Препоръчва се на шофьорите да използват и ГКПП "Илинден".

Новоизбраният Общински съвет в Кюстендил проведе първото си заседание

http://pik.bg/новоизбраният-общински-съвет-в-кюстендил-проведе-първото-си-заседание-news430200.html

Новоизбраният Общински съвет в Кюстендил проведе първото си заседание

Новоизбраният Общински съвет в Кюстендил проведе първото си заседание. Общинският съвет в Кюстендил се състои от 37 съветници. Най-голяма е групата на Коалиция "Кюстендил" - 19 съветници. Коалиция "За промяна" има осем съветници, АБВ и "Зелена партия" - по трима, БДЦ и Коалиция "За Кюстендил" са с по двама представители.

На днешното заседание преизбраният кмет Петър Паунов положи клетва и от днес започна третия си мандат. Клетва положиха и 37- те новоизбрани общински съветници, като преди това получиха удостоверенията си от председателя на ОИК-Кюстендил Васил Иванов.

Областният управител Виктор Янев откри тържественото заседание."Искрено се надявам да работите така, че да защитавате интересите и потребностите на жителите на общината. Надявам се, че с работата си ще върнете усмивките на жителите на общината и ще им дадете повече емоции, да могат да изпълнят мечтите си. Бъдете горди, че сте избрани от хората, бъдете всеотдайни и упорити в работата си за хората, бъдете достойни при взимането на решения. Пожелавам един пълноценен мандат", каза областният управител Виктор Янев.

Амхет Давутоглу: Неоосманистът

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5092740

Турският премиер Ахмет Давутоглу е известен с прозвището Ходжа (Учителят). Не само защото е професор по международни отношения, а и защото е главен идеолог на управляващите от 13 години умерени ислямисти от Партията на справедливостта и развитието (ПСР). На Запад се слави като „турския Кисинджър” и един от най-важните „100 глобални интелектуалци
Турският премиер Ахмет Давутоглу е известен с прозвището Ходжа (Учителят). Не само защото е професор по международни отношения, а и защото е главен идеолог на управляващите от 13 години умерени ислямисти от Партията на справедливостта и развитието (ПСР). На Запад се слави като „турския Кисинджър” и един от най-важните „100 глобални интелектуалци

Социолози: Организацията на местния вот поставя под съмнение легитимността на изборния процес

http://www.cross.bg/izbori-vmro-oblastni-1487005.html

/КРОСС/Организацията на местния вот в България поставя под съмнение легитимността на изборния процес. Местни избори 2015 и съпътстващият ги референдум без съмнение бяха най-зле организираните в цялата досегашна демократична история на страната. Изразът „купени избори" навлезе плътно в медийното и политическото говорене, за да достигне до „откраднати избори". Това се посочва в ежемесечния анализ на Института по социология „Иван Хаджийски". В традиционния коментар на социолозите се посочва още: Потвърди се парламентарната конфигурация, нюансирана с местна специфика - с категорична доминация на ГЕРБ. Досега след промените не е имало случай една политическа сила да поеме контрол върху 21 от 27-те областни центъра, включително най-големите. Цифрите обаче не съдържат аргументи за предсрочен парламентарен вот и за „нова формула на властта". Същевременно концентрацията на власт в ръцете на ГЕРБ и начинът, по който беше постигната, поставя отново разговора за демокрацията. Очакванията, че РБ ще претърпи сериозно поражение на тези избори, не се оправдаха. Малкият брой общини, в които РБ печели, се компенсира от качеството - два областни центъра. Двата пробива - в Плевен и Добрич (от представители по-скоро на ДБГ) може да доведат до промяна във вътрешните баланси на блока, а партията на Меглена Кунева да излезе с по-силни позиции. БСП понесе най-тежкото поражение в местни избори досега

Ненчев: Военни, излезли на протест, ще бъдат наказвани съобразно закона, включително и дисциплинарно

http://pik.bg/ненчев-военни-излезли-на-протест-ще-бъдат-наказвани-съобразно-закона-включително-и-дисципл-news430199.html

Ненчев: Военни, излезли на протест, ще бъдат наказвани съобразно закона, включително и дисциплинарно

"Към мен, до момента, не са постъпили каквито и да са рапорти. Предполагам, че няма особено голямо основание". Това коментира пред журналисти министърът на отбраната Николай Ненчев, попитан колко рапорти за напускане на хора от военната система са подадени вече.

Ненчев отбеляза, че първоначално напрежението е било свързано с това, че се отнемат т. нар. 20 заплати при пенсиониране.

Премиерът вече направи изявление, че това няма да се случи, така че има относително спокойствие при нас, коментира Ненчев. Министърът отбеляза, че на няколко пъти е призовал военните с намерение да напуснат да преосмислят решението си. Той каза, че непрекъснато е във връзка с военните, с командирите, напомни и за свикания от него вчера Съвет по отбрана, на който са присъствали военните ръководители, които по думите му са подкрепили призива на министъра да се търси максимално въздържане и да не се проявява емоция. Ненчев отново благодари на военнослужещите за това, че са проявили мъдрост, спокойствие и уравновесеност и са направили всичко възможно да повдигнат авторитета на армията с тези свои действия.

Попитан означава ли това, че подкрепя действията на недоволните военни, излезли в Пловдивско, Карловско, Ненчев отговори, че не може да подкрепи подобни действия и отбеляза, че по силата на закона българските военнослужещи нямат право на стачка. На въпрос за информация, че тази вечер военни, които се организират във Фейсбук, ще подкрепят протести в големи градове, министърът каза, че днес е имал среща с началника на отбраната и с неговия заместник, които са от ВМС и ВВС, и те са го уверили, че това са само инцидентни случаи.

Попитан дали ще има наказания, ако все пак военнослужещи излязат тази вечер, Николай Ненчев потвърди и уточни, че те ще са съобразно закона, включително и дисциплинарни. На въпрос за информацията, че ВВС са решили да не осъществяват тренировъчни полети, министърът на отбраната каза, че това е превантивна мярка предвид вероятното недобро психологическо състояние след информацията, засягаща социалните придобивки.

 

Задръстванията в София отвисоко

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5093928

Резултатът от протестите на полицаите бяха грандиозни задръствания и хиляди изнервени граждани. 
Снимки и подробности вижте в "България
Резултатът от протестите на полицаите бяха грандиозни задръствания и хиляди изнервени граждани.  Снимки и подробности вижте в "България

ЕЦБ подлага на стрес тестове 39 банки от еврозоната и други извън нея

http://europe.actualno.com/ECB-podlaga-na-stres-testove-39-banki-ot-evrozonata-i-drugi-izvyn-neja-news_505827.html

39 банки в еврозоната ще бъдат подложени на стрес - тестове, съобщи Европейската централна банка, предаде БНР. На същата проверка ще бъдат подложени и банки, които са от страни извън валутния съюз. Резултатите от стрес - тестовете ще бъдат обявени през третото тримесечие на следващата година.  Оценките ще покажат възможността на банките да удържат на шокове и да посрещнат капиталовите изисквания, произтичащи от различни макроикономически сценарии.

Зоопаркът в Павликени получи 5-годишен лиценз

http://velikotarnovo.actualno.com/Zooparkyt-v-Pavlikeni-poluchi-5-godishen-licenz-news_505833.html

Петгодишен лиценз получи зоопаркът в Павликени. Това каза за Радио „Фокус” – Велико Търново управителят Сезаин Мехмедов. Лицензът е издаден от Министерство на околната среда и водите на 29 септември. Той е валиден до 29 септември 2020 година. По думите на Мехмедов зоопаркът в Павликени е един от малкото в страната, получили лиценз. Той допълни, че някой зоопаркове в страната са подали заявление за лиценз още преди три години, но все още не са получили такъв, докато паркът в Па

Първи случай на заразяване с рак

http://health.actualno.com/Pyrvi-sluchaj-na-zarazjavane-s-rak-news_505805.html

За първи път американски учени се сблъскали със случай, когато рак се предава от паразит на човек. При изследването на 41-годишен мъж са открити тумори, подобни на рак, но раковите клетки били прекалено малки за човешки. Изяснено било, че тези тумори са предадени от тения джудже, съобщава Мегавселена. Според агенция Синхуа изследването под авторството на учените от Центъра за контрол и профилактика на заболяванията в САЩ показало, че ракови клетки, възникващи в паразита "тения джудже" (Hymenole

Манолова: Критикуват ме за Изборния кодекс, а в него не пише да се правят изборни нарушения

http://politics.actualno.com/Manolova-Kritikuvat-me-za-Izbornija-kodeks-a-v-nego-ne-pishe-da-se-pravjat-izborni-narushenija-news_505834.html

Факт е, че в Изборния кодекс не пише, че трябва да се затварят хора в спортни зали. Това каза пред журналисти в Бургас националният омбудсман Мая Манолова, предаде „Фокус”. „Упражняват се хора да критикуват и атакуват Изборния кодекс и мен персонално, без дори да са прочели. Факт е, че в Изборния кодекс не пише, че трябва да се затварят хора в спортни зали и стадиони. Не пише, че трябва да се отварят чували, да се преправят протоколи. Не пише, че трябва да се крадат гласове от

Баракова се оплака от телефонен тормоз заради Волен

http://politics.actualno.com/Barakova-se-oplaka-ot-telefonen-tormoz-zaradi-Volen-news_505835.html

Депутатката Ана Баракова била подложена на телeфонен тормоз. Тя получавала обидни SMS-и и заплашителни обаждания, а причината според самата нея е влизането ѝ в парламентарната комисия, разглеждала искането за сваляне на имунитета на Волен Сидеров. Това съобщава „24 часа“. "Баракова ти си срам и позор за българския парламент не може нищожество като теб да определя съдбата на великия Волен", гласи съобщение, получено от депутатката. Заплахите започват около 17 часа всеки ден и продъл

Сдружение "Азбукари" даде началото на първата по рода си стая за модерно обучение на деца

http://goodnews.actualno.com/Sdrujenie-Azbukari-dade-nachaloto-na-pyrvata-po-roda-si-staja-za-moderno-obuchenie-na-deca--news_505837.html

„Креативни мислители“ е първата по рода си класна стая за модерно обучение на деца, където размяната на информация и познание по редица учебни предмети ще бъде двупосочна. Целта на проекта е да се осъзнае ролята за качественото образование и подготовка на всяко дете. Официалното откриване на иновативната класна стая, създадена от „Сдружение Азбукари“ ще бъде на 16-и ноември 2015 г., съобщиха от Сдружението. На празничното събитие в ОУ „Димитър Благоев“ в град

Осъдиха ексзам.-кмет на Велико Търново за 100 000 лева кръвнина

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5093894

Бившият зам.кмет на Велико Търново от ДПС и строителен предприемач Илиян Ноев ще плаща обезщетение от 100 000 лв. Това е постановил Апелативният съд в старата столица. Така магистратите са потвърдили решение на първата съдебна инстанция. Крупната сума бе присъдена от Окръжния съд в старата столица като кръвнина за млад мъж от Южна България.
Бившият зам.кмет на Велико Търново от ДПС и строителен предприемач Илиян Ноев ще плаща обезщетение от 100 000 лв. Това е постановил Апелативният съд в старата столица. Така магистратите са потвърдили решение на първата съдебна инстанция. Крупната сума бе присъдена от Окръжния съд в старата столица като кръвнина за млад мъж от Южна България.

НАСА пусна уникални кадри на Слънцето

http://www.moreto.net/novini.php?n=305685

НАСА пусна уникални кадри на слънцето в 30-минутен клип. На всеки две секунди Обсерваторията за слънчеви изследвания заснема слънцето в 10 дължини на вълната от невидимата ултравиолетова светлина. Всяка дължина на вълната е представена в различен цвят.

Иван Тотев: Намаляваме леко данък автомобили в Пловдив

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5093881

Ще се търси възможност за намаляване на някои местни данъци в Пловдив като този за автомобилите. Другите налози за 2016 г. няма да се увеличават. Това обяви кметът на Пловдив Иван Тотев веднага след стъпването му в длъжност. Той беше посрещнат пред общината в шпалир - от най малко 300 служители. При появата му някои скандираха
Ще се търси възможност за намаляване на някои местни данъци в Пловдив като този за автомобилите. Другите налози за 2016 г. няма да се увеличават. Това обяви кметът на Пловдив Иван Тотев веднага след стъпването му в длъжност. Той беше посрещнат пред общината в шпалир - от най малко 300 служители. При появата му някои скандираха "победа" и

6-годишно дете тръгна за гъби, загуби се в гората

http://pik.bg/6-годишно-дете-тръгна-за-гъби-загуби-се-в-гората-news430195.html

6-годишно дете тръгна за гъби, загуби се в гората

Сигнал за изгубило се дете в гориста местност в района на село Бенковски е подаден в РУ-Кирково в сряда около 15 часа, съобщиха от Областната дирекция на МВР. 6-годишното момче било за гъби със свой роднина.

Незабавно след подадения сигнал полицията е организирала издирвателни действия. Половин час по-късно детето е намерено от местни хора в добро здраве в района на село Върли дол. Предадено е на родителите си, съобщава 24rodopi.com.

Полицаи от РУ-Кърджали откриха обявен за общодържавно издирване 15-годишен. Непълнолетният напуснал дома си и бил подаден сигнал в полицейското управление от майка му. В сряда е установен в областния център и е предаден на близките си.

ЕКСКЛУЗИВНО! Валери Симеонов пред ПИК с жестока атака срещу Местан: ДПС са най-големите лъжци!

http://pik.bg/ексклузивно-валери-симеонов-пред-пик-с-жестока-атака-срещу-местан-дпс-са-най-големите-лъжц-news430187.html

ЕКСКЛУЗИВНО! Валери Симеонов пред ПИК с жестока атака срещу Местан: ДПС са най-големите лъжци!

ДПС даде извънредна пресконференция, на която обяви, че са втора политическа сила, ако се смятат и нереалните бюлетини. Потърсихме за коментар Валери Симеонов, чиято първа реплика беше, че това са пълни лъжци.

„Те са пълни лъжци. Защо не си видят цифрите. Какво да приказваме, най-големите лъжци и мошеници в българската политика. Въобще не може да им се вярва. Какви са резултатите 260 хиляди гласували за тях? На миналите избори 400 хиляди, това ли са им добрите резултати. Срив на 50 процента. Загубили основни места, като Исперих, Котел, Кубрат, Кочан. Могат да си говорят каквото искат, цифрите са важни”, така коментира Симеонов по-рано изказването на Лютви Местан, който заяви, че освен, че имат много добри резултати, ДПС са се разширили и географски. 

Министър Ивелина Василева получи сертификат за качество на услугите в МОСВ

http://pik.bg/министър-ивелина-василева-получи-сертификат-за-качество-на-услугите-в-мосв-news430194.html

Министър Ивелина Василева получи сертификат за качество на услугите в МОСВ

Министърът на околната среда и водите Ивелина Василева получи сертификат за съответствие на функциониращата система на МОСВ със стандарт БДС EN ISO 9001:2008 на церемония в екоминистерството. МОСВ е едно от първите министерства в България, на което се присъжда този сертификат, отбелязаха от сертифициращата организация.

Целта на проекта "Въвеждане и сертифициране на система за управление на качеството в МОСВ", изпълняван по оперативната програма "Административен капацитет", е да повиши капацитета за предоставяне на качествени административни услуги от МОСВ чрез въвеждане и сертифициране на система за управление на качеството по стандарт БДС EN ISO 9001:2008.

Общият бюджет на проекта е 320 хиляди лева, посочи министър Василева.

Основните целеви групи на проекта са централната администрация на МОСВ, 16-те регионални инспекции по околната среда и води, четирите Басейнови дирекции за управление на водите и трите дирекции на националните паркове. Допълнителна целева група са крайните потребители на административните услуги - гражданите и бизнеса.

Ивелина Василева благодари за усилията, полагани от служителите на министерството. От одитиращата организация отбелязаха, че е положен огромен труд във ведомството, но получаването на сертификата е голяма отговорност, тъй като постигнатото ниво трябва да продължи да се поддържа.

Чешкият вицепремиер и министър на финансите поиска въоръжена охрана

http://www.mediapool.bg/cheshkiyat-vitsepremier-i-ministar-na-finansite-poiska-vaorazhena-ohrana-news241422.html

Чешкият вицепремиер и министър на финансите Андрей Бабиш поиска от вътрешното министерство да му осигури въоръжена охрана, съобщи на сайта си в четвъртък местният в. "Право".   "Стигна се до няколко инцидента, застрашили живота ми. Затова изпратих до вътрешния министър писмо с молба да ми предостави полицейска охрана", заяви Бабиш, но отказа да уточни за какви инциденти става дума.   "Според мен съм застрашен повече от премиера, правосъдния министър или шефа на МВР", каза той. Бабиш се мотивира с това, че в момента разработва промени в закона за хазарта и законопроект, затрудняващ неплащането на данъци.   Право на въоръжена охрана в Чехия имат президентът, премиерът, председателите на двете парламентарни камари, шефовете на МВР, на МВнР и правосъдният министър. Министърът на отбраната се охранява от военната полиция.

Подготвят близо 150 ученици от Варна за бъдещите им професии

http://petel.bg/Podgotvyat-blizo-150-uchenitsi-ot-Varna-za-badeshhite-im-profesii-__133025

Снимка ue-varna.bg За втора поредна година Ротаракт клуб „Варна-Евксиноград“ организира младежки форум „Следваща стъпка“. Събитието ще...

Почина синът на Митко Палаузов

http://petel.bg/Pochina-sinat-na-Mitko-Palauzov__133028

Внезапна скръбна вест потресе Габрово. Едва на 23 години почина наследникът на най-славната партизанска фамилия Палаузови - Станислав....

Само в "Петел": Разказът на единствената българка социален педагог на бежанците в Германия

http://petel.bg/Samo-v-Petel--Razkazat-na-edinstvenata-balgarka-sotsialen-pedagog-na-bezhantsite-v-Germaniya__133029

Специално за "Петел" от Германия Нели Георгиева Сабиха Хасанова е родена в Шумен, но от години живее и работи в Германия. В момента тя е...

Жертва на фалита на КТБ: Загубих жилище и се разболях заради блокиране на парите ми

http://frognews.bg/news_101373/Jertva-na-falita-na-KTB-Zagubih-jilishte-i-se-razboliah-zaradi-blokirane-na-parite-mi/

Вложителката в КТБ Адина Саве отново застана пред Върховния административен съд, за да търси правата си за блокираните й миналата година пари в банката, предаде репортер на Фрог нюз. Близо година и половина тя заедно със своя съпруг се борят да получат разрешение да защитават правата си.

Видео: Новините в 100 секунди

http://www.dnevnik.bg/video/2015/11/05/2643517_video_novinite_v_100_sekundi/?ref=rss




Рубриката на БНТ "Новините в 100 секунди" можете да гледате и на "Дневник.бг". Емисията се подготвя специално за интернет.

Акцентите от новините в 12 часа:

Министърът на отбраната Николай Ненчев започва консултации с парламентарно представените партии за социалните плащания на военнослужещите.

Румен Петков призова МВР да не приема рапортите за напускане.
Народното събрание свали депутатския имунитет на Волен Сидеров и на Десислав Чуколов....

368 бездомни кучета са заловени през месец октомври

http://pik.bg/368-бездомни-кучета-са-заловени-през-месец-октомври-news430192.html

368 бездомни кучета са заловени през месец октомври

368 бездомни кучета са заловени през месец октомври. Това каза инж. Петър Киров, директорът на ОП „Екоравновесие“, по време на пресконференция, на която бе представен отчет за дейността на дружеството за месец октомври, цитиран от "Фокус".

"За изминалия месец, екипите на "Екоравновесие" са кастрирали 289 безстопанствени кучета. По кампанията за кастрация на дворни кучета, са кастрирани 36, а от началото на самата кампания до настоящия момент са общо 266 кучета", заяви той.

Той обясни, че за месец октомври, разходите на предприятието възлизат на 120 485 лева, като в тях влизат консумативите, горива, охрана, GPS-система за екипите, лекарства, храна за животните, както о възнаграждение на служителите в приютите в квартал "Сеславци", в село Горни Богров и във ветеринарната клиника "Връбница".

По думите му, продължава проблемът от съседни общини да изхвърлят кучета на улицата. "Новите нямат индикациите, които имат животните, минали през "Екоравновесие", допълни той.

Местан: Има сценарий за подценяване на резултата ни

http://www.vesti.bg/bulgaria/politika/mestan-ima-scenarij-za-podceniavane-na-rezultata-ni-6044917

Според Местан това се прави, защото „силният резултат на ДПС се възприема като проблем за властовата форма и за стабилността на кабинета“

Румънският президент назначи временен премиер

http://offnews.bg/news/n_1/n_586561.html

Румънският президент Клаус Йоханес назначи Сорин Къмпяну, който беше досега министър на образованието, за временен премиер след оставката на Виктор Понта. Къмпяну ще заеме временно поста, а през следващите два дни ще се проведат консултации с партиите и гражданското общество, посочи Йоханес. Виктор Понта подаде оставка в сряда след пожара в дискотека в Букурещ преди дни, при което загинаха 32 души, а над 160 пострадаха. Оставката на Понта дойде и на фона на многохилядни протести в Букурещ с искане за оставката на правителството и реални реформи в страната. Протестите продължиха и след решението на Понта да подаде оставка. Над 20 000 души излязоха вчера по улиците на румънската столица, за да обвинят управляващите в некомпетентност и корупция. Румънският президент заяви по този повод, че е чул посланието на протестиращите и ще уважи техните искания. Виктор Понта е първият румънски премиер, с повдигнато обвинение за корупция, докато е на поста си. Обвиненията срещу Понта са за измама, укриване на данъци и пране на пари. Обвиненията са за периода 2007 – 2008 година, когато Понта е работил като адвокат и е бил депутат. Въпреки обвинението срещу него Понта с месеци отказваше да подаде оставка. 

Лютви Местан: Халал и хак да са му на Борисов реформаторите

http://www.cross.bg/mestan-lyutvi-borisov-1487004.html

/КРОСС/ Местните избори легитимират Бойко Борисов като основен носител на властта. Трудно ще се намерят аргументи за предсрочни избори, но резултатът на коалиционните партньори от Реформаторския блок не потвърждава властовите им амбиции и позиции. Усещането за преяждането им с власт е тягостно. Това обяви на извънредна пресконференция в зала "Запад" на Народното събрание лидерът на ДПС Лютви Местан. По думите на Местан силният резултат на ДПС се възприема като заплаха за кабинета. Партията му без корпоративни гласове успяла да се разшири като представяне "количествено и качествено". ДПС се разшири и има стратегия за още по-голямо разширяване, добави той.  Рефоматорите се провалиха, отчете Местан и допълни: И председателя на парламентарната група на ГЕРБ г-н Цветанов оцени резултата им не като слаб, а като много слаб. Склонен съм да се съглася с него. По думите му, по тези три показателя ДПС реализира рекордно висок резултат. Имаме 33 кмета самостоятелни кметове. Реформаторите имат 7. Тезата за техния успех и нашия неуспех на този фон звучи гротескно, каза Местан. Още по-голяма е разликата при общинските съветници. Реформаторите имат 236, а ние 3,5 пъти повече. При кметовете на кметства ГЕРБ 951 има, ДПС има 864, срещу 416 на БСП и виждам едни 69 на Реформаторския блок, каза лидерът на ДПС. Местан изреди и данните за партиите, имащи самостоятелни мнозинства в общинските съвети

Обраха момиче в Пловдив

http://pik.bg/обраха-момиче-в-пловдив-news430188.html

Обраха момиче в Пловдив

Млада жена е била ограбена вчера в Пловдив,съобщиха от полицията, пише "Марица".

По първоначални данни, към 5 часа, на ул. “Опълченска” от 22-годишна врачанка била издърпана дамска чанта с лични документи, мобилен телефон и 400 лева.

Във Второ РУ е образувано досъдебно производство и работата по разследването продължава.

През изминалото денонощие на територията на ОДМВР са регистрирани 14 криминални престъпления – грабеж, 7 кражби и 6 други. Разкрити са 3 престъпления.

Във Варна търсят кредитни специалисти и служители в кол център

http://www.moreto.net/novini.php?n=305677

До 1300 лева заплата предлага фирма, която набира персонал за кол център във Варна. Към момента в Бюрото по труда в морската столица са обявени 20 свободни бройки по специалността, съобщиха за Moreto.net от Агенцията по заетостта. Изискванията към кандидатите са да имат компютърна грамотност и да владеят отлично английски, немски или френски език.

Патриарх Неофит за ордена "Стара планина": Това най-високо държавно отличие ще ни стимулира

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5093876

Това най-високо държавно отличие за нас е голяма чест и духовна радост и то ще ни стимулира да работим още по-усърдно за благото на църквата и отечеството. Това каза Негово Светейшество Неофит - Патриарх Български и митрополит Софийски, по време на своето слово на официалната церемония по награждавеното му с орден „Стара планина“ първа степен за
Това най-високо държавно отличие за нас е голяма чест и духовна радост и то ще ни стимулира да работим още по-усърдно за благото на църквата и отечеството. Това каза Негово Светейшество Неофит - Патриарх Български и митрополит Софийски, по време на своето слово на официалната церемония по награждавеното му с орден „Стара планина“ първа степен за

Местан към Борисов: Халал и хак да са ви коалиционните партньори

http://news.ibox.bg/news/id_403446323

Той коментира думи на здравния министър в социалните мрежи от изборната вечер за "падането на Плевен". Лидерът на ДПС смята, че не може премиерът да бъде унижаван така. Местан заподозря добре планиран сценарий за подценяване на изборния резултат на ДПС.

Коледният подарък у нас най-често е дреха или козметика за 40 лв.

http://www.mediapool.bg/koledniyat-podarak-u-nas-nai-chesto-e-dreha-ili-kozmetika-za-40-lv-news241421.html

Тази Коледа българите смятат да похарчат средно по 40 лв. за подарък на трима-четирима души от семейството, по 26 лв. за най-близките приятели, а за колеги са склонни да дадат по 21 лв. Най-често пазаруваните коледни дарове са дрехи и козметика, по-малко електроника, следвани от детски играчки, мобилни телефони и таблети и най-рядко книги. Обикновено идеите за подаръци се вземат от интернет, а голяма част от пазаруването за дарове под елхата е онлайн. Това сочат данните от допитване сред 550 български потребители, извършено от унгарската компания за проучвания GKI Digital през октомври 2015 по поръчка на сайта Pazaruvaj.com. Делът на планиращите да похарчат над 100 лв. за коледен подарък е едва 3%. По-голямата част от анкетираните (86%) казват, че ще вземат подарък само за тесния семеен кръг, 29 на сто от хората смятат да зарадват и приятелите си, но само 18 на сто включват в плановете за коледното пазаруване и широкия семеен кръг. Данни от проучването показват, че 86% от българите ще купят подаръци за Коледа от електронни магазини, 39% ще го направят на място в молове и търговски центрове, 25% ще отидат в обикновен или специализиран магазин, а 18% ще купят подаръци по интернет от частни лица или аукциони. Българските потребители, пазаруващи в интернет по време на коледния период тази година, планират да направят 3-4 покупки на различни видове продукти, показват данните от проучването. Най-често това ще са дрехи (55%), козметика (50%), потребителска електроника (34%), детски играчки (33%), мобилни телефони, таблети и аксесоари (31%), накрая книги (29%) и компютърни устройства (28%). Обобщените резултати от проучване показват, че за тази Коледа средностатистическия активен потребител на интернет се очаква да купи подаръци за около 5 души на обща стойност от 200 лева. При едно средностатистическо четиричленно семейство с деца пазаруването на коледни подаръци може да обремени бюджета на домакинството с около 310-315 лева. В тези изчисления не се включват разходите за празничното меню или коледната елха. Сред различните източници, активни потребители използват преди всичко интернет за събиране на идеи (80%). Следващите две най-популярни източника на информация са разглеждането в магазини (34%) и  вестниците с промоции и реклами на магазините (26%). Изненадващо е, че въздействието на списанията, брошурите и радиото е най-малко върху активните потребители на интернет, само между 3% и 8% от тях са посочили, че за тях това е важен канал за придобиване на идеи.   В интернет, 87% от българските потребители търсят идеи за коледни подаръци чрез интернет търсачки (Google, Bing и други), 54% от тях се доверяват на сайтове за сравнение на цени и продукти, 45% се обръщат към имейл бюлетините на магазините, 39% търсят в социалните мрежи (Facebook, Pinterest, Instagram, Twitter), една четвърт (25%) гледат асортимента на онлайн магазините, а 23% от потребителите се доверяват на написаното във форумите. "В периода преди коледната треска за пазаруване на много места срещаме реклами на продукти – в интернет, рекламните вестници на магазините, листовки, телевизионни реклами, вестници и списания. Всички тези реклами имат за цел да създадат настроение на коледните приготовления и да дадат идеи за избор на подаръци. От многото възможности обаче потребителите на интернет обикновено използват само два източника за събиране на идеи за подаръци, като един от тях са платформите за сравнение на цени и продукти, които пестят време и дават изчерпателна информация“, коментира Елена Гeлеменова, мениджър на pazaruvaj.com за България. Критериите, по които българските онлайн купувачи избират интернет магазините, от които да закупят коледните си подаръци, са няколко. На първо място това са надеждността на дадения магазин (78%), заедно с цените на продуктите (78%). Сред другите критерии са резултатите в сайтовете за сравнение на цени (62%), режимът за доставка и получаването на артикула (62%), както и онлайн отзивите за продуктите (59%) от други потребители.

Брутален екшън край Варна! Син преби приятеля на майка си след зверски скандал

http://pik.bg/брутален-екшън-край-варна-син-преби-приятеля-на-майка-си-след-зверски-скандал-news430186.html

Брутален екшън край Варна! Син преби приятеля на майка си след зверски скандал

Нов брутален случай на насилие във Варненско! Син преби приятеля на майка си. Той е в тежко състояние, лекари се борят за живота му.

Инцидентът е станал снощи, пише "Петел".

След възникна зверски скандал между пострадалия и 49-годишна жена, с която същият съжителства, 28-годишният син на жената му нанася  тежък удар. 48-годишният мъж пада по стълбите в къщата.

По случая е образувано досъдебно производство, материалите са докладвани на дежурен прокурор от Районна прокуратура – Варна.

 

До 50 лв. на човек ще изхарчи българинът за подаръци за Коледа

http://econ.bg/Новини/До-50-лв-на-човек-ще-изхарчи-българинът-за-подаръци-за-Коледа_l.a_i.703061_at.1.html

Между 16 и 50 лв. ще похарчат тази година българите за подарък на човек за коледните и новогодишни празници. Това става ясно от проучване на...

Патриарх Неофит за ордена "Стара планина": Това най-високо държавно отличие ще ни стимулира

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5093866

и духовна радост и то ще ни стимулира да работим още по-усърдно за благото на църквата и отечеството. Това каза Негово Светейшество Неофит - Патриарх Български и митрополит Софийски, по време на своето слово на официалната церемония по награждавеното му с орден „Стара планина“ първа степен за изключителните му заслуги към Република България,
и духовна радост и то ще ни стимулира да работим още по-усърдно за благото на църквата и отечеството. Това каза Негово Светейшество Неофит - Патриарх Български и митрополит Софийски, по време на своето слово на официалната церемония по награждавеното му с орден „Стара планина“ първа степен за изключителните му заслуги към Република България,

Нова порция Star Wars постери за новата част на филма (снимки)

http://offnews.bg/news/n_1/n_586569.html

Малко повече от месец остава до световната премиера на Star Wars: The Force Awakens, а и с това манията по филма нараства. Днес в сайта на Star Wars бяха публикувани нови постери с ликовете на главните герои, които ни дават нов, по-близък поглед (буквално) върху тях. Премиерата на дългоочакваната седма част ще бъде на 18 декември. Вижте новите постери:

ВКС: РФ изпрати в Сирия зенитни системи за защита от различни заплахи

http://www.cross.bg/sistemi-zenitni-siriya-1487003.html

/КРОСС/ Русия разположи зенитни ракетни системи в Сирия с цел предотвратяване на възможни удари по силите й в тази страна, както и на отвличания на бойни самолети, заяви главнокомандващият ВКС на РФ генерал-полковник Виктор Бондарев, предаде ТАСС. „Ние анализирахме всички възможни заплахи. Разположихме тук не само изтребители, щурмоваци, бомбардировачи и хеликоптери, но и зенитни ракетни системи. Защото могат да се случат различни форсмажорни обстоятелства”, заявява Бондарев. Както поясни генералът, сред възможните непредвидени ситуации са отвличането на самолет и нападение срещу руските военни в Сирия. „И ние трябва да бъдем подготвени за това“, отбеляза главнокомандващият ВКС.

Правителството разреши чужди самолети да охраняват границите на страната

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/11/05/2643505_pravitelstvoto_razreshi_chujdi_samoleti_da_ohraniavat/?ref=rss


На заседанието на Министерския съвет в сряда бе одобрено предложението за промяна за Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България (ЗОВС), в който се разрешава въздушното пространство над страната да може да бъде охранявано и от самолети, принадлежащи на други страни членки на НАТО.

С промените се регламентира възможността за извършване на съвместни мисии по охрана на въздушното пространство на България в рамките на Интегрираната система на НАТО за противовъздушна и...

Вкараха в лудницата Митко Бомбата

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5093847

Митко И., с прякор Бомбата, за пореден път е задържан от полицията за нарязването на гумите на паркираните автомобили пред сградата на бившата партийна школа във Враца. Мъжът, който по думите на живеещите в района е с психически проблеми, най-после е настанен за лечение в Центъра за психично здраве в града,
Митко И., с прякор Бомбата, за пореден път е задържан от полицията за нарязването на гумите на паркираните автомобили пред сградата на бившата партийна школа във Враца. Мъжът, който по думите на живеещите в района е с психически проблеми, най-после е настанен за лечение в Центъра за психично здраве в града,

Вкараха в лудницата Митко Бомбата

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5093862

Митко И., с прякор Бомбата, за пореден път е задържан от полицията за нарязването на гумите на паркираните автомобили пред сградата на бившата партийна школа във Враца. Мъжът, който по думите на живеещите в района е с психически проблеми, най-после е настанен за лечение в Центъра за психично здраве в града,
Митко И., с прякор Бомбата, за пореден път е задържан от полицията за нарязването на гумите на паркираните автомобили пред сградата на бившата партийна школа във Враца. Мъжът, който по думите на живеещите в района е с психически проблеми, най-после е настанен за лечение в Центъра за психично здраве в града,

Сидеров: Наркомафията ми нанесе удар с тежката ръка на държавната машина

http://www.cross.bg/siderov-prokyror-glavniya-1487002.html

/КРОСС/"Днес е много хубав ден за българската наркомафия, тъй като със свалянето на имунитета ни, тя ни нанася тежък удар. Забележете, с тежката ръка на държавната машина. В този удар взеха участие прокуратура, МВР, правителство и парламент". Това заяви лидерът на АТАКА Волен Сидеров от трибуната на парламента по време на дебатите за снемане на имунитета му и този на Десислав Чуколов. Според лидера на националистите целта е да се нанесе удар срещу човека или срещу хората, които бръкнаха с пръст в раната и посочиха, че в центъра на София навсякъде свободно се продават наркотици, а полицията не преследва, напротив закриля това. "Знам, че в тази зала има родители, които са лично засегнати от тази трагедия, защото техните деца са наркозависими, но няма да ги посоча поименно защото това е лична драма. Огромната трагедия за нацията обаче е, че близо един милион в България са наркозависими. Парламентът изпълнява мечтата на „Протестна мрежа"и на тези българофоби, които 10 години подред мечтаят да ме видят закопчан, и завързан, каза Сидеров. Той показа на колегите си снимка, на която се вижда как е задържан от полицаи и отведен в Първо РПУ в нощта на 25 октомври и обясни, че още тогава имунитетът му е бил свален, но не от парламента, а от униформените. "Цяла България видя как аз и моите колеги - Илиан Тодоров и Иван Димитров бяхме изведени с извити ръце. Нима това е спазване на имунитет, попита народният представител

Ненчев заплаши с наказания протестиращи военни

http://politics.actualno.com/Nenchev-zaplashi-s-nakazanija-protestirashti-voenni-news_505822.html

Министърът на отбраната Николай Ненчев предупреди военните, че ще бъдат наказани, ако протестират. Той припомни, че по силата на закона българските военнослужещи нямат право на стачка. Въпреки това военнослужещи подкрепиха протестите на полицаите в Пловдив и Карлово, а в социалните мрежи обсъждат и по-масово участие. Според Ненчев обаче досега има само "инцидентни случаи" на протестиращи, предаде Mediapool. Той потвърди обаче, че военните летци са спрели тренировъчните полети, като обясни, че

Москов: Ние с премиера имаме своите човешки и мъжки отношения

http://politics.actualno.com/Moskov-Nie-s-premiera-imame-svoite-choveshki-i-myjki-otnoshenija-news_505824.html

Всички трябва да излязат от нощта на изборните емоции, с премиера имаме своите човешки и мъжки отношения и каквото е било нужно сме си казали. Това каза пред журналисти министърът на здравеопазването д-р Петър Москов във връзка с изказването на Местан, че резултатът на РБ е хиперболизиран, съобщи Агенция "Фокус". По думите на министър Москов, единственият възможен прочит на изборите е, че са се стабилизирали и засилили позициите на управляващото мнозинство. "Блокът се е борил за това да се док

Грозната истина за грешките на родителите в днешно време

http://curious.actualno.com/Groznata-istina-za-greshkite-na-roditelite-v-dneshno-vreme-news_505749.html

Всеки родител бди над детето си и понякога прекалената бдителност превръща човек в плахо и неуверено същество, объркано и с изкривени представи за реалността. Вината винаги е в родителя и ние сме тези, които носим отговорност за това какви ще израснат децата ни. "Когато първокурсничка в колеж получила тройка на първия си тест, тя буквално изпаднала в криза в клас. Хлипайки, изпратила смс на майка си, която й звъннала, искайки да говори с преподавателя незабавно (което той, разбира се, не на

Блъскайте си главата в новелите на Радичков

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5092547

И пак настана празник за почитателите на Йордан Радичков!
На пазара вече е 6-ият том от пълните събрани съчинения на писателя, който на 24 октомври щеше да навърши 86 години.
Том 6 съдържа 11 новели, писани от автора само през 70-те години на миналия век - от 1970 до 1977 г. След като е шашва българските читатели с невероятните си разкази в
И пак настана празник за почитателите на Йордан Радичков! На пазара вече е 6-ият том от пълните събрани съчинения на писателя, който на 24 октомври щеше да навърши 86 години. Том 6 съдържа 11 новели, писани от автора само през 70-те години на миналия век - от 1970 до 1977 г. След като е шашва българските читатели с невероятните си разкази в

Бунт в селото на Джамов срещу новоизбрания кмет (Снимки)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5093817

Жители на септемврийското село Семчиново преградиха с жива верига входа на местното кметство, за да не допуснат встъпването в длъжност на новоизбрания кмет Пламен Темелков. Той е от ромски произход, но не това е причина за гражданското неподчинение, твърдят местните. Темелков, който бе издигнат от Единната народна партия спечели изборите още на
Жители на септемврийското село Семчиново преградиха с жива верига входа на местното кметство, за да не допуснат встъпването в длъжност на новоизбрания кмет Пламен Темелков. Той е от ромски произход, но не това е причина за гражданското неподчинение, твърдят местните. Темелков, който бе издигнат от Единната народна партия спечели изборите още на

ЕК: Икономиката на ЕС се възстановява умерено въпреки предизвикателствата

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5093856

Икономическото възстановяване на еврозоната и на Европейския съюз като цяло вече навлезе в третата си година. Очаква се то да продължи с умерен темп през следващата година въпреки по-трудните условия в световната икономика, посочи Европейската комисия в свое прессъобщение относно есенната икономическа прогноза 2015.
Икономическото възстановяване на еврозоната и на Европейския съюз като цяло вече навлезе в третата си година. Очаква се то да продължи с умерен темп през следващата година въпреки по-трудните условия в световната икономика, посочи Европейската комисия в свое прессъобщение относно есенната икономическа прогноза 2015.

Ненчев заплаши протестиращите военни с наказания

http://offnews.bg/news/n_1/n_586566.html

Военният министър Николай Ненчев отправи предупреждение към военнослужещите, които излизат на протест, че ще бъдат наказани. Законът не позволява на служителите в Министерството на отбраната да провеждат протести. Пред журналисти Ненчев заяви, че ще бъдат налагани дисциплинарни наказания на тези, които са решили да подкрепят или вече са подкрепили протестите на полицаите. "Никога не мога да подкрепя подобни действия. По силата на закона, и по-точно чл. 184 от Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България, българските военнослужещи нямат право на стачка. Според закона има наказания, включитено и дисциплинарни", обясни той. Към момента не е ясно какъв е броят на подадените рапорти за напускане. Не е ясно също кога военните пилоти ще възобновят учебните си полети, които спряха в знак на съпричастност с колегите си от полицията.  Военният министър е започнал совалки в парламентарно представените партии, от които ще търси подкрепа за запазване на социалните придобивки на военните. 

Ветото на президента за военното разузнаване падна

http://www.moreto.net/novini.php?n=305680

Ветото на президента Росен Плевнелиев върху текстове от Закона за военното разузнаване падна. Йордан Бакалов не може да остане начело на служба "Военна информация". 159 депутати подкрепиха приетия закон, 15 бяха „против” и двама – „въздържал се”.

Полицаи от Пловдив идват да протестират в София

http://www.bnews.bg/article-143336

В момента пред сградата на областната дирекция отново се събират служители.

Вталени като японки само за 10 дни

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5093844

Японската диета пренастройва обмяната на веществата така, че организмът да изхвърли излишното и да слабее лесно и бързо. За тези 10 дни обаче не бива да се употребяват захар, сол, алкохол, тестени и сладкарски изделия. Между приема на храна може без ограничение да се пие минерална или преварена вода. Предлагаме ви диетата по дни.
Японската диета пренастройва обмяната на веществата така, че организмът да изхвърли излишното и да слабее лесно и бързо. За тези 10 дни обаче не бива да се употребяват захар, сол, алкохол, тестени и сладкарски изделия. Между приема на храна може без ограничение да се пие минерална или преварена вода. Предлагаме ви диетата по дни.

ЕК: Икономиката на ЕС се възстановява умерено въпреки предизвикателствата

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5093846

Икономическото възстановяване на еврозоната и на Европейския съюз като цяло вече навлезе в третата си година. Очаква се то да продължи с умерен темп през следващата година въпреки по-трудните условия в световната икономика, посочи Европейската комисия в свое прессъобщение относно есенната икономическа прогноза 2015.
Икономическото възстановяване на еврозоната и на Европейския съюз като цяло вече навлезе в третата си година. Очаква се то да продължи с умерен темп през следващата година въпреки по-трудните условия в световната икономика, посочи Европейската комисия в свое прессъобщение относно есенната икономическа прогноза 2015.

Вталени като японки само за 10 дни

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5093841

Японската диета пренастройва обмяната на веществата така, че организмът да изхвърли излишното и да слабее лесно и бързо. За тези 10 дни обаче не бива да се употребяват захар, сол, алкохол, тестени и сладкарски изделия. Между приема на храна може без ограничение да се пие минерална или преварена вода. Предлагаме ви диетата по дни.
Японската диета пренастройва обмяната на веществата така, че организмът да изхвърли излишното и да слабее лесно и бързо. За тези 10 дни обаче не бива да се употребяват захар, сол, алкохол, тестени и сладкарски изделия. Между приема на храна може без ограничение да се пие минерална или преварена вода. Предлагаме ви диетата по дни.

Пламен С. Цветков: Историята се прави от малцинствата, не от масите

http://www.dnevnik.bg/intervju/2015/11/05/2643468_plamen_s_cvetkov_istoriiata_se_pravi_ot_malcinstvata/?ref=rss


Последното интервю на професор Пламен Цветков, който почина на 3 ноември 2015 г., е дадено за Портал "Култура". С Митко Новков историкът разговаря за игрите между Хитлер и Сталин, гузната съвест на Запада и невъзможността на българите да бъдат себе си.
 Това е може би последното интервю, което историкът проф. Пламен Цветков e дал, преди да си отиде от този свят на 3 ноември т.г. Поводът за него беше неговият петтомен труд за началото на Втората световна война "Под сянката на Хитлер и...

Райфайзенбанк: Индустрията продължава да расте на годишна база

http://www.cross.bg/kreditite-stroitelstvo-spad-1487000.html

/КРОСС/Райфайзенбанк (България) ЕАД публикува редовния си месечен икономически обзор с коментар на данните, налични към средата на октомври.Анализаторите на банката отчитат, че към август 2015 г. индексът на индустриалното производство се понижи до 105.0 пункта, или с 10.0% спрямо юли. От друга страна, в сравнение с август 2014 г. индексът отбеляза ръст от 4.3%. Въпреки променливата му месечна динамика, неговата средна 12-месечна стойност също отчита устойчив ръст и достигна 110 пункта през август. По компоненти ръстът на индекса през август бе резултат от противоположна динамика: увеличение в производството на електричество, топлоенергия и газ с 6.2%, нарастване продукцията на преработващата промишленост с 4.3% и спад на добивната промишленост с 0.1%. „През август темпът на спад на строителството беше ограничено до минус 0.4% на годишна база (-0.6% за юли). Спадът отново бе следствие от свиване при сградното строителство (-7.6%) и ръст при гражданското и инженерното строителство (7.7%), който обаче, не можа да преодолее изцяло общия спад в сектора. Очаква се ръстът в сегмента на гражданското и инженерното строителство да се ускори поради подобрено усвояване на европейски фондове, докато сградното строителство ще продължи да се свива, макар и с по-бавни темпове.", коментира икономическият анализатор на Райфайзенбанк Емил Калчев. Брутният външен дълг спадна до 35.4 млрд. евро, което е с 3.3 млрд. евро по-малко от нивата през август 2014 г

Какви кадри се търсят за работа във Варна в момента

http://petel.bg/Kakvi-kadri-se-tarsyat-za-rabota-vav-Varna-v-momenta__133019

Снимка: Булфото До 1300 лева заплата предлага фирма, която набира персонал за кол център във Варна. Към момента в Бюрото по труда в...

Засилва се интересът към ваканционните имоти в зимните курорти

http://www.investor.bg/analizi/113/a/zasilva-se-interesyt-kym-vakancionnite-imoti-v-zimnite-kurorti-205464/

Цените в ски курортите отбелязват първи ръстове от седем години насам, според консултантска компания

Правосъдният министър пак скандализира! Христо Иванов подкрепи протеста на надзирателите, но не и на полицаите! Исканията им били отживелица!

http://pik.bg/правосъдният-министър-пак-скандализира-христо-иванов-подкрепи-протеста-на-надзирателите-но-news430148.html

Правосъдният министър пак скандализира! Христо Иванов подкрепи протеста на надзирателите, но не и на полицаите! Исканията им били отживелица!

Правосъдният министър Христо Иванов за пореден път се орезили. Мракобесният член на кабинета подкрепи протеста на надзирателите, но не и този на полицаите.

"Надзирателите в затворите протестират заедно с полицаите, но има една съществена разлика. Ние направихме доста съществена реформа през тази година точно в този сектор. В диалог с техните представители бяха направени болезнени съкращения в системата на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията” (ГДИН). Това са хора, с които заедно сме изяли солта и сме си отнесли пръчките. Техният протест специално го разбирам", заяви той преди началото на редовното заседание на Висшия съдебен съвет.

По думите му, точно с тези служители министерството е прокарало реформите в ГДИН и изрази надеждата си, че когато ситуацията с реформата в МВР се избистри, когато в парламента се дебатират предложенията за бюджета за 2016 г., ще се отчете тази съществена разлика.

Попитан как ще коментира предложението новопостъпилите служители на МВР да не получават 20 заплати обезщетение при напускане на системата и респективно и съдиите да се замислят в тази посока, Иванов отговори, че моделът за социално поощряване на държавните служители е остарял.

„Наистина трябва да преосмислим тази система от социални придобивки, която по никакъв начин не е свързана с качеството на работата и с нейната ефективност. Това е един модел, който сме наследили от предишен период”, каза Христо Иванов.

По думите му държавата трябва да излезе от този модел, защото той очевидно отдавна е изживял времето си.

Последната соц "Комета" - заведение във Варна (видео)

http://www.vesti.bg/razvlechenia/lyubopitno/poslednata-soc-kometa-zavedenie-vyv-varna-video-6044915

Преди 1989 г. тези водни автобуси, прочути с огромния разход на гориво, пътуваха по море между Варна до Бургас, като по-късно бяха спрени

Лукарски: Готови сме да отворим нова страница в икономическите отношения с Куба

http://www.cross.bg/kyba-lykarski-investitzii-1486999.html

/КРОСС/Български предприятия започват разработване на медно находище и изграждане на хидросъоръжения в латиноамериканската държавa. "Готови сме да отворим нова страница в икономическите си отношения с Куба, които бяха прекъснати през последните години". Това заяви министърът на икономиката Божидар Лукарски на срещите си с кубинските министри на външната търговия и чуждестранните инвестиции Родриго Малмиерка Диас и на индустрията Салвадор Педро Крус по време на посещението си в Хавана, начело на българска бизнес делегация в рамките на изложението FIHAV 2015 на CUBA EXPO. Визитата е първата на ниво министър след дългогодишно прекъсване на икономическите контакти между двете страни и след възстановяването на дипломатическите отношения между латиноамериканската държава и САЩ. Министър Лукарски припомни, че България и Куба имат традиционно добри приятелски връзки и много български специалисти са участвали в изграждането на кубинската икономика. Наскоро бяха отбелязани 55 години от установяването на дипломатически отношения между нашите две държави. Той увери, че новото българско правителство прави всичко възможно за отваряне на пазари към трети страни извън ЕС и Куба е желан партньор. Кубинският външноикономически министър Малмиерка Диас запозна министър Лукарски с плана за промени, които латиноамериканската държава предприема с цел да направи по-ефективен икономическия модел на страната

5-километрова опашката от тирове се е образувала на ГКПП "Кулата"

http://www.cross.bg/-kilometrova-opashkata-ot-tirove-se-e-obrazyvala-na-gkpp-kylata-1487001.html

/КРОССОпашка от около 5 км товарни автомобили има на граничен пункт "Кулата", потвърдиха от пресцентъра на МВР. Гръцките гранични власти са съобщила, че за месец и половина ще бъде затворено средното от общо три трасета за излизане от България. Причината е в ремонт на съоръжения. Препоръчва се на шофьорите да използват и ГКПП "Илинден".  

Пловдивски полицаи идват на протеста в столицата с автобуси

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5093808

Служители на МВР от Пловдив ще участват на Националния протест в неделя в столицата. Това обяви Васко Димитров от Синдикалната федерация в Пловдив. Той уточни, че профсъюзът му ще организира автобуси за желаещите да участват в проявата, ще има и полицаи, които ще пътуват с личните си коли.
Димитров заяви, че няма информация униформени,
Служители на МВР от Пловдив ще участват на Националния протест в неделя в столицата. Това обяви Васко Димитров от Синдикалната федерация в Пловдив. Той уточни, че профсъюзът му ще организира автобуси за желаещите да участват в проявата, ще има и полицаи, които ще пътуват с личните си коли. Димитров заяви, че няма информация униформени,

Българите плащат по-често с карти в чужбина

http://www.mediapool.bg/balgarite-plashtat-po-chesto-s-karti-v-chuzhbina-news241420.html

Българите това лято са плащали по-често сметките си в чужбина с банкови карти и през ПОС-терминали зад граница са изхарчени над 54 млн. евро или с 15 на сто повече спрямо миналогодишните юни, юли и август. Това сочат данните на Visa Европа за България, обявени в четвъртък. Най-голям ръст спрямо миналата година отбелязват разплащанията към търговци в Гърция – 50%, най-вероятно заради дълговата криза там, довела до затваряне на банките за три седмици и въвеждането на лимит за теглене от банкомати. Пак заради проблемите с кешовите разплащания в Гърция има бум и на общия потребителски разход с гръцки Visa карти у нас. Той бележи забележителен ръст от 74% повече спрямо 2014 г.  Италия води по брой на покупките с издадени в България банкови карти и бележи ръст от 20% на годишна база, което прави страната най-предпочитаната дестинация за лятна почивка и пазаруване през 2015 г. Разплащанията към търговци в Германия са с 16% повече, а във Франция с 15% повече. Покупките от Испания отбелязват ръст от 13%, а от Великобритания – 9%. Употреба на издадени в България карти Visa е регистрирана на нестандартни дестинации като Ангола, Аруба, Барбадос, кралство Бутан, Кот д‘Ивоар, островите Кук, Мадагаскар, Руанда, Непал, Суринам и Свазиленд. "Наблюдаваме сериозно увеличение в употребата на картови разплащания от сънародниците ни при пътуванията им извън граница и към чуждестранни търговци през летните месеци. Обратната връзка от българските картодържатели на Visa е положителна – те споделят, че се чувстват сигурни и облекчени да правят разплащания с карта, независимо къде се намират и това е причината да се доверяват все повече на своята карта. Това е устойчива тенденция и ще продължим да виждаме ръст в електронните разплащания като цяло“, прогнозира Красимира Райчева, мениджър на Visa Европа за България.  Изхарчените средства с карти Visa, издадени от чужди финансови институции, при български търговци надхвърлят 96 млн. евро по време на летния период. Това е умерен ръст от 5% спрямо същия период през 2014 г. Броят на направените покупки бележи ръст от 12% спрямо миналата година и достига 1.829 милиона, извършени лице в лице на ПОС-терминали в страната.  Разплащанията с карти Visa, издадени във Великобритания, това лято са с над 22% повече от 2014 г. Значителна употреба на POS терминали тази година в България е регистрирана и с карти Visa, издадени в САЩ – с над 35% повече от миналата година. Статистиката на Visa Европа за тази година регистрира употреба на карти в България, издадени в далечни страни като Боливия, Камерун, Сейнт Лусия, Камбоджа, Гана, о. Гуам, Хондурас, Бангладеш, Кения, Шри Ланка, Еквадор, Ямайка, Конго и други. 

Нарастват съмненията, че на борда на падналия самолет е имало бомба

http://www.mediapool.bg/narastvat-samneniyata-che-na-borda-na-padnaliya-samolet-e-imalo-bomba-news241419.html

Доказателства сочат сега, че бомба, заложена от джихадистката групировка "Ислямска държава", е вероятната причина за разбиването на руски пътнически самолет на Синайския полуостров в Египет в събота, предаде Ройтерс, като се позова на американски и европейски източници в сферата на сигурността. Те подчертаха, че не са направили окончателни изводи за катастрофата, при която загинаха всички 224 души на борда.   Още в събота "Ислямска държава" обяви, че е свалила самолета - твърдение, което бе отхвърлено от египетските власти. Египетският клон на джихадистката групировка, който е активен в Синай, не разполага с ракети, които биха могли да поразят летателния апарат на такава височина. През последните часове обаче официални източници от редица страни заявиха, че е възможно на борда на самолета да е избухнало взривно устройство. Източник от разузнаването на САЩ е заявил, че поставена от "Ислямска държава" бомба е най-вероятната причина за катастрофата на руския самолет в Египет, пише британският в. "Индипендънт". Изданието цитира изявление на американски представител, който подчертава, че ако това се докаже, руската реакция вероятно ще бъде остра и ще включва използването на военна сила.   Има сериозна вероятност група, която е свързана с организацията Ислямска държава, да стои зад предполагаемия бомбен атентат срещу руския самолет, заяви британският външен министър Филип Хамънд, цитиран от Ройтерс. В интервю за телевизия Скай Хамънд беше помолен да отговори на въпроса дали мисли, че бунтовници от ИД стоят зад тази катастрофа.   "Ислямска държава - Синай пое отговорност за свалянето на руския самолет. Те поеха тази отговорност веднага след катастрофата. Ние проучихме цялата информационна картина, в това число и поетата отговорност, но разбира се и много други информации и заключихме, че има значителна вероятност групировката, свързана с ИД, да стои зад свалянето на пътническия самолет", заяви министърът.   Той добави, че има значителна вероятност на борда на руския самолет да е имало взривно устройство, което да е причинило катастрофата.   Съобщението на британския премиер Дейвид Камерън за спиране на полетите от Шарм ел Шейх е най-мащабното действие на правителствен лидер, подсказващо че катастрофата на руския самолет, може да се дължи на терористичен атентат, пише в. "Ню Йорк таймс". Първоначалният оглед на записа от пътуването показва, че той прекъсва рязко. Това подкрепя теорията за експлозия във въздуха, подчертава американското издание, позоваващо се на запознат с разследването европейски представител.   Цитирани от в. "Ню Йорк таймс" служители в американското разузнаване, отбранителни и контратерористични структури обаче подчертават, че засега е прекалено рано да се правят окончателни заключения.   Необичайното решение на британското правителство показва опасения за пробив в сигурността на летището в Шарм ел Шейх, смята Стивън Райт, експерт по авиацията в университета на британския град Лийдс, цитиран от в. "Вашингтон пост". Вероятно има опасения, че служител на летището е помогнал за поставянето на бомба на самолета на "Метроджет". "Ако се е случило веднъж, може да стане и отново", подчертава експертът, цитиран от влиятелното издание, което припомня, че компанията отхвърли още в понеделник възможността за грешка на пилота или техническа неизправност.   Филип Хамънд съобщи, че Великобритания подготвя спешни мерки, за да репатрира британските туристи от египетския курорт Шарм ел Шейх. От 6 ноември страната ще започне да извозва туристите си, намиращи се в този курорт. По данни на британското външно министерство на 900 000 британци годишно посещават Египет. Понастоящем в Шарм ел Шейх има около 2000 британски поданици, а в цял Египет - около 25 000 британци,. По-късно днес в Лондон британският премиер Дейвид Камерън ще председателства ново кризисно заседание във връзка с катастрофата на руския самолет.   "Всички инциденти с еърбъси са причинявани от неща, несвързани с експлоатацията"   Въз основа на записи от бордовия самописец египетски специалисти стигнаха до предварителен извод, че еърбъсът може да е паднал поради експлодирал двигател. Според руски експерти обаче версията не е твърде убедителна - конструкцията на мотора е такава, че сравнително малкото количество горивно-въздушна смес не може да причини мощен взрив, който да разруши самолетното тяло, пише "Комерсант".   Ако данни от черната кутия наистина издават проблеми с двигателя, той по-скоро е бил разрушен, смятат специалистите. При т. нар. нелокализирано разрушаване на турбината от нея се отчупват перки, които излитат встрани с огромна скорост, режейки крилото и фюзелажа подобно на бензопил. Следва взривна разхерметизация и самолетът се разпада напълно. Пилотите нямат време да реагират, обясняват източниците на "Комерсант" липсата на регистрирани повиквания от екипажа до наземните служби.   Самолетът, разпаднал се над Синай, може да е бил умишлено унищожен и без взривно устройство, заявява източник от авиацията, цитиран в "Московский комсомолец". До момента нищо не влиза в пряко противоречие с тази смела версия, изтъква изданието. "Не изключвам на самолета да е било монтирано нещо по-рано, нали е летял преди в няколко компании преди катастрофата, и в Египет също. С модерните технологии стига само да сложиш в схемата за управление на кормилните плоскости еди-какъв си датчик, който я включва при определен сигнал", твърди специалистът.   Според него, в случая самолетът е бил принуден рязко да поеме прекалено стръмно нагоре, изгубил е стабилност, изпаднал е в свредел и се е разрушил. Става дума за части от секундата и "напълно обяснимо" пилотите не са сварили да реагират, коментира за вестника Олег Приходко, вицепрезидент на руския синдикат на летателния състав.   "Еърбъс 321" е един от най-добрите самолети, "много надеждна и практична машина", уверява той и добавя: "Наричам ги компютър с крилца". "Практиката сочи, че всички инциденти с еърбъси са причинявани от неща, несвързани с експлоатацията", добавя руският летец.   Версията за терористичен акт и реакцията на Москва и Кайро   Представители на американската администрация многократно са предупреждавали Русия, че продължаващата близо месец руска военна кампания в Сирия, която продължава да обтяга отношенията между Вашингтон и Москва, ще изложи Русия на опасността от ответни терористични атаки, припомня в. "Вашингтон таймс".   Ако се докаже, че катастрофата в събота се дължи на терористичен акт и че "Ислямска държава" носи отговорност, Египет може да се изкуши да привлече Русия за съюзник в кампанията си, целяща да ограничи разпространението на екстремистката група на Синайския полуостров, отбелязва изданието.   Не е ясно обаче доколко Москва ще има желание да разшири сирийската си кампания и до Северна Африка, добавя изданието, което припомня, че както Русия, така и Египет засега отхвърлят теориите за терористична намеса. Кайро се опасява особено от възможния ефект върху важната за страната туристическа индустрия и върху курорта Шарм ел Шейх, отбелязва в. "Вашингтон таймс".

Мъж с потрошен череп след семейна свада във Варненско

http://www.moreto.net/novini.php?n=305679

48-годишен мъж от варненското село Венелин е приет вчера следобед в болница във Варна с опасност за живота след семеен скандал. Пострадалият е постъпил в МБАЛ „Св. Анна“ около 17 часа, съобщиха за Moreto.net от Областната дирекция на МВР.

Лондон: Вероятно „Ислямска държава“ е свалила руския самолет в Синай

http://offnews.bg/news/n_1/n_586523.html

Зад катастрофата на руския самолет в Синай вероятно стои „Ислямска държава“. Това обяви британският външен министър Филип Хамънд в ефира на телевизия Sky News. “Ислямска държава“ пое отговорността за катастрофата на руския самолет веднага след нея. Ние огледахме информационната картина като цяло, в това число и тази информация, както и други информационни сегменти, и достигнахме до извода, че има голяма вероятност да е истина“, подчерта Хамънд. Британските власти обявиха в сряда, че има голяма вероятност причината за катастрофата да е бомба на борда. Премиерът Дейвид Камерън заяви, че бързото падане на лайнера свидетелства за мощен взрив, последван от отказ на всички двигатели, пожар и разпадане на самолета. Заради това Великобритания преустанови всички полети до Шарм ел-Шейх и забави полетите от Египет до засилване на мерките за безопасност. По-късно от външното министерство посъветваха британците да не пътуват до Шарм ел-Шейх, ако не е абсолютно необходимо. Малко след катастрофата на руския самолет, при която загинаха всички 224 души на борда, „Ислямска държава“ пое отговорност за инцидента. Руските власти обаче веднага отрекоха подобна възможност, а египетският президент Абдул Фатах ал-Сиси нарече „пропаганда” твърденията на джихадистите. Преди дни авиокомпанията собственик на разбилия се самолет „Когалимавия“ също обяви, че причина за падането на самолета е „външно въздействие“. Няколко часа по-късно от Росавиация подчертаха, че е рано все още за подобни изводи и изказването на авиокомпанията не е подкрепено от доказателства.

Местан: Силният резултат на ДПС- проблем за стабилността на кабинета

http://www.cross.bg/rezyltat-glasa-mestan-1486998.html

/КРОСС/Силният резултат на ДПС се приема като проблем за стабилността на кабинета. Това заяви лидерът на ДПС Лютви Местан на нарочна пресконференция в НС по повод резултатите на партията на местния вот. „Дали това е основателно или не, е друг въпрос. Смята се, че ако реформаторите биха имали силен резултат ще стабилизира властовата форма", каза той. „Не си позволихме нито преднамерено, нито крайни оценки за представянето на останалите политически сили. Ограничихме се с коментар за резултатите на ДПС. Числата са ясни", каза той и отправи призив обществото да чуе гласа на числата. "За съжаление обаче от няколко дни насам сме свидетели на добре планиран сценарий за интерпретативна подмяна на изборните резултати. Тази манипулация има два основни елемента. Първият да се подцени резултатът на ДПС и вторият елемент е да се хиперболизира твърде скромния резултат на РБ", продължи коментарът му. Лидерът на ДПС бе категоричен, че на много места в страната партията му е втора политическа сила след ГЕРБ. „По неоспорими данни от ЦИК очаквано първа политическа сила е ГЕРБ, но са прибързани заключенията им за еднополюсен модел за страната. Втората, по критерии общини, със самостоятелно мнозинство в общинските съвети е ДПС- с 27 общини спрямо 36- за ГЕРБ и 2- за РБ, а БДЦ е с една община", цитира данните той. "Местната власт има 3 елемента: брой кметове на общини, брой съветници и брой кметове на кметства

Местан: И на ГЕРБ вече им писна от РБ

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5093812


"Тази сутрин останах с впечатление, че и на ГЕРБ вече им е писнало от това хиперболизиране на повече от скромния резултат на Реформаторския блок." Това заяви лидерът на ДПС Лютви Местан, базирайки се на изказване на зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов, на извънредна пресконференция в зала "Запад" на Народното събрание.

Йоханис назначи министъра на образованието за служебен премиер на Румъния

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/11/05/2643499_iohanis_naznachi_ministura_na_obrazovanieto_za/?ref=rss


Румънският президент Клаус Йоханис обяви в четвъртък, че назначава министърът на образованието Сорин Къмпеану за служебен премиер, който да замести подалият вчера оставка Виктор Понта на фона на многохиолядни протести, предаде "Ройтерс".

"Сорин Къмпеану временно поема поста на министър-председател", съобщи Йоханис. Той допълни, че ще проведе консултации с политическите партии и гражданското общество през следващите два дни.

Понта подаде оставка в сряда след натиск за...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване