Патриарх Неофит: Грижата за обществото е обща за държавата и за църквата

http://pik.bg/патриарх-неофит-грижата-за-обществото-е-обща-за-държавата-и-за-църквата-news430168.html

Патриарх Неофит: Грижата за обществото е обща за държавата и за църквата

Грижата за обществото е обща за държавата и за църквата. Това заяви в словото си патриархът и софийски митрополит Неофит при получаването на орден "Стара планина" - първа степен за изключителни заслуги към България.

При връчването на ордена президентът Плевнелиев изтъкна работата на патриарха както в академичната му кариера като един от възродителите на Богословския факултет в Софийския университет "Св. Климент Охридски" и като преподавател по църковно пеене там, но и значението му като ръководител на Българската православна църква. Плевнелиев посочи също, че патриархът е един от обединителите на различните вероизповедания в страната ни. Освен това патриархът има изключителни заслуги и по създаването и възстановяването на нови храмове из цялата страна.

Президентът пожела здраве и сили на патриарх Неофит, за да продължи да бъде духовен водач на българите още много години. От своя страна при получаването на ордена патриарх Неофит подчерта, че голямата признателност означава и голяма отговорност. “От всеки, комуто много е дадено, много и ще се изисква” (Лука 12), цитира Библията патриархът. Патриарх Неофит посочи също, че грижата за народа е обща и за църквата, и за държавата. И двете институции могат да си взаимодействат в социалната сфера, в грижата за подрастващото поколение и за поддържането на културата и храмовете в страната.

Русия изпрати ракетни системи в Сирия, за да защити войниците си

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5093809

Русия е изпратила ракетни системи в Сирия, за да защитава своите въоръжени сили там, заяви командващият руските военновъздушни сили генерал-полковник Виктор Бондарев, предаде Ройтерс.
Той заяви, че руски изтребители може да бъдат похитени в страни, съседни на Сирия, и да бъдат използвани за атаки срещу руските въоръжени сили.
Русия е изпратила ракетни системи в Сирия, за да защитава своите въоръжени сили там, заяви командващият руските военновъздушни сили генерал-полковник Виктор Бондарев, предаде Ройтерс. Той заяви, че руски изтребители може да бъдат похитени в страни, съседни на Сирия, и да бъдат използвани за атаки срещу руските въоръжени сили.

Кайро изненадан от решението на Лондон да прекъсне въздушните връзки с Шарм ел Шейх

http://www.mediapool.bg/kairo-iznenadan-ot-reshenieto-na-london-da-prekasne-vazdushnite-vrazki-s-sharm-el-sheih-news241418.html

Кайро е изненадан от решението на Великобритания да прекъсне въздушните връзки с Шарм ел Шейх след катастрофата с руския самолет в Синай. Египетският външен министър Самех Хасан Шукри прикани Лондон да не взема прибързани решения, предадоха осведомителните агенции в четвъртък.   "Води се разследване, тъй че не бива да се изпреварват събитията и да се вземат мерки, които може да имат последици", заяви той пред Си Ен Ен. Решението на Лондон може твърде зле да се отрази на туристическия отрасъл в Египет, в който работят множество местни хора.   Говорителят на президентската канцелария в Египет Аля Юсеф също призова британските власти да изчакат официалните резултати от разследването. "Надявахме се да изчакаме официалните резултати, без да вземаме необмислени решения", изтъкна той.   Вчера Лонон заяви, че анулира за близките дни всички полети от Шарм ел Шейх до Великобритания и в обратната посока заради сериозните подозрения на правителството, че падането на руския самолет в Синай е причинено от взривно устройство.

Лавров: Русия никога няма да поеме по пътя на самоизолацията

http://www.cross.bg/putya-sutrydnichestvo-otnosheniyata-1486997.html

/КРОСС/ Русия винаги е готова за сътрудничество с всички, които градят отношенията си на равноправна и взаимноуважителна основа. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров на петия Световен конгрес на сънародниците, предаде ТАСС. „Русия провежда независим, самостоятелен външнополитически курс, отстоява приоритета на международното право, необходимостта от уважение на централната роля на ООН, – отбеляза той. – При това, както нееднократно е подчертавал руският президент Путин, независимо от действията на нашите колеги, ние никога няма да поемем по пътя на самоизолацията, по пътя на търсенето на врагове“. По думите на руския министър, Русия „ще бъде винаги готова за сътрудничество с всички, които ни отговарят с взаимност, строят отношенията си на равноправна, взаимно уважителна основа“.

НС отхвърли ветото за военното разузнаване

http://www.vesti.bg/bulgaria/politika/ns-othvyrli-vetoto-za-voennoto-razuznavane-6044914

Държавният глава атакува регламента, според който директор на службата може да бъде единствено военнослужещ на действителна военна служба с висше военно звание

Депутатите не подкрепиха ветото на президента

http://bulgarski.pogled.info/news/69002/Deputatite-ne-podkrepiha-vetoto-na-prezidenta

/Поглед.инфо/ Ветото на президента Росен Плевнелиев върху текстове от Закона за военното разузнаване падна.

Километрична колона от тирове чака на граничния пункт Кулата

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/11/05/2643485_kilometrichna_kolona_ot_tirove_chaka_na_granichniia/?ref=rss


Колона от товарни автомобили, дълга около 5 километра, се е образувала на граничния пункт Кулата, съобщи агенция "Фокус".

По информация от Гранична полиция причината за опашката е затворено трасе от гръцката митническа служба. Гръцките гранични власти са съобщили, че за около месец и половина ще бъде затворено едното от общо 3 трасета за излизане от България. Ограничението се налага поради изграждане на кантар за товарни автомобили.

Според "Гранична полиция" няма проблеми...

Николай Йорданов ще свири мача между "Левски" и "Локомотив" (Пловдив)

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/11/05/2643484_nikolai_iordanov_shte_sviri_macha_mejdu_levski_i/?ref=rss


Николай Йорданов бе определен за главен рефер на предстоящия мач между лидера в класирането "Левски" и "Локомотив" (Пловдив).

Съдията е недолюбван от феновете на сините заради редица решения в мачовете на любимия им тим, които е ръководил досега.

Още през 2009 г. сините излязоха с декларация след равенството с "Литекс" в Ловеч (2:2) със заявка БФС да не допуска Николай Йорданов да свири среща на сините на "Герена" и искане за отстраняване на рефера от съдийството.
...

Депутатите не подкрепиха ветото на президента

http://pik.bg/депутатите-не-подкрепиха-ветото-на-президента-news430165.html

Депутатите не подкрепиха ветото на президента

Ветото на президента Росен Плевнелиев върху текстове от Закона за военното разузнаване падна.

При гласуване в Народното събрание депутатите в подкрепа на закона бяха159, 15 – „против” и двама „въздържали се”.

При гласуването в пленарна зала на закона бе приет текст, според който шеф на служба Военна информация към военното разузнаване не може да бъде цивилно лице, с което отпадна възможността Йордан Бакалов да остане на поста. Веднага след приемане на текста Бакалов поиска да напусне, но военният министър Николай Ненчев заяви, че ще изчака.

Междувременно премиерът Бойко Борисов обяви, че президентът ще наложи вето и текстът ще бъде отново разгледан в пленарна зала. „На Росен съм му казал, че в парламента има наш кандидат за този пост е Бакалов”, увери Борисов за поста за шеф на служба Военна информация, заради която президентът наложи вето на закона.

„Има един депутат адмирал, които всички си го харесват, той не е по-лош от Бакалов. Но така както го направиха, ме ядосаха и аз казах на президента да го върне”, каза Борисов. Той обясни, че премиерът може да бъде заобиколен с промени в закона. Пламен Милушев от Варна е другият човек, призна Борисов. Така премиерът даде да се разбере, че без негово знание е номиниран друг кандидат, но каза, че знае кой го е направил, но ще разговаря с него „когато се върне от изборите”

А. Найденов: Постът директор служба „Военна информация” е сделка в управляващата коалиция

http://www.cross.bg/slyzhba-informatziya-naiidenov-1486996.html

/КРОСС/„Мотивите на президента за налагане на вето на закона за военното разузнаване не предлагат решение- не обогатяват, а казват за пореден път, че заемането на поста директор служба „Военна информация" е било предмет на сделка в рамките на управляващата коалиция и подсказват за пореден път, че старшият партньор в нея е бил подложен на рекет." Това заяви зам.-председателят на ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Ангел Найденов. Той подчерта, че не оспорва конституционното право на президента да налага вето над законите, които той прецени. По думите му обаче държавният глава е бил пристрастен в този случай. Според него мотивите, посочени от Росен Плевнелиев, още веднъж подсказват, че текстовете в началния вариант на законопроекта и кроежите във връзка с тях са свързани с едно конкретно лице. Той допълни, че те звучат несериозно и обидно за служещите в състава на въоръжените сили на страната ни."Не случайно поправката по отношение на критериите за заемане на длъжността директор на служба „Военна информация" бяха персонифицирани по името на сегашния ръководител на службата Йордан Бакалов, не на вносителите", заяви Найденов. Заложник на ситуацията са служещите във въоръжените сили Бившият военен министър Ангел Найденов подчерта, че заложници на случващото се в служба „Военна информация" и военното разузнаване са служителите

Реформа или катастрофа - протестите на привилегированите

http://www.dnevnik.bg/analizi/2015/11/05/2642812_reforma_ili_katastrofa_-_protestite_na/?ref=rss


Коментарът е от блога на Илиян Василев и се публикува с разрешение на автора.

Да започнем, че реформата в сферата на сигурността е не само наложителна, тя е безалтернативна. Вариантите за постепенност и еволюционност са изчерпани. Остана само шоковият вариант. Тоест протестите са неизбежни - въпросът е да не се допуснат крайни форми и дестабилизация на страната. Нужна обаче е комуникация и информация, умерени компромиси за да се избегне възможността от яхването на протестите от...

Статистика за превозените от easyJet пътници през октомври 2015 г.

http://www.cross.bg/mesta-polet-poleta-1486995.html

/КРОСС/ Месец Октомври 2015 Октомври 2014 Промяна Пътници1 6,398,796 5,835,145 9.7% Затовареност2 93.3% 90.9% 2.5 пп* За последните 12 месеца Октомври 2015   Октомври 2014 Промяна Пътници1 69,193,476 65,074,119              6.3 % Затовареност2 91.7 % 90.7 %              1.0 пп* Очакванията на еasyJet за годишна печалба преди облагане с данъци продължават да бъдат в диапазона 675 - 700 милиона британски лири за финансовата година, приключила на 30 септември 2015 г. Бележки: 1. Брой на постигнатите места за полет. Това са всички места в един полет, независимо дали пътниците са се появили за полета и са заели своите места. Тъй като easyJet е авиокомпания, която не възстановява средства при неявяване за полет, след неговото отпътуване клиентът не може да очаква възстановяване на средства или промяна на полета. Постигнатите места също включват местата, предоставяни за промоционални цели, както и местата за бизнес пътувания на персонала на компанията. 2. Брой на пътниците, като процент от общия брой пътнически места

Терористи в Сирия искат от куп от 6 млн. евро за бременна журналистка

http://asia.actualno.com/Teroristi-v-Sirija-iskat-ot-kup-ot-6-mln-evro-za-bremenna-jurnalistka-news_505813.html

Терористичната групировка "Джебхат ан-Нусра" иска откуп от 6 млн. евро за бременна немска журналистка, взета като заложничка, съобщи телевизия "Ал-Арабия". Тя е влязла нелегално в Сирия от Турция, а 10 дни по-късно е била заловена от екстремистите от групировката. До момента жената е държана в едно от предградията на град Идлиб, който се намира под контрола на групировката.

НАСА записва желаещи да летят до Марс

http://interest.actualno.com/NASA-zapisva-jelaeshti-da-letjat-do-Mars-news_505721.html

В рамките на подготовката за пилотирана мисия на Марс НАСА анонсира срокове за прием на заявки от желаещи да посетят Червената планета. Разглеждането на анкетите на кандидатите ще се проведе от 14 декември 2015 до средата на февруари 2016 година. Имената на подбраните кандидати ще бъдат обявени в средата на 2017 година. Космическата агенция е поставила редица изисквания към бъдещите астронавти – американско гражданство, завършено висше образование, получено в акредитирано учебно заведен

PIXAR IN CONCERT вече в продажба

http://music.actualno.com/PIXAR-IN-CONCERT-veche-v-prodajba-news_505818.html

От утре (6 ноември) започва продажбата на билетите за грандиозната продукция PIXAR IN CONCERT на компанията „Дисни“, която ще бъде представена за първи път в България през този концертен сезон. Събитието ще се състои на 28 февруари 2016 г. в зала 1 на НДК с начален час 18:00 ч. Шоуто ще покаже на голям екран с HD качество откъси от любимите филми на Disney/Pixar в съчетание с жива музика, изпълнена от голям симфоничен оркестър. Популярните герои от „Играта на играчките“,

Телефонен измамник от Ямбол получи 3 месеца затвор

http://yambol.actualno.com/Telefonen-izmamnik-ot-Jambol-poluchi-3-meseca-zatvor-news_505819.html

Телефонен измамник от Ямбол ще лежи 3 месеца в затвора, постанови районният съд в Елхово. Съучастникът му Стоян В. пък се отърва с 3 месеца условно с 3-годишен изпитателен срок. Двамата извършили две телефонни измами на пенсионери в селата Зимница и Иглика. Това съобщава "24 часа". Измамниците се обадили на възрастните хора, представяйки се за лекари, за да им искат пари за операция на дъщеря и внучка. Едната измамена предала 1900 лв., а другият старец - 1000 лв. за "лечение" на родствениците с

Силно писмо до всички емигранти - "Преди да тръгнеш, помисли!"

http://curious.actualno.com/Silno-pismo-do-vsichki-emigranti---Predi-da-trygnesh-pomisli-news_505804.html

Преди да тръгнеш, помисли. Струва ли си или всичко е само за пари. Знам, с мечти и надежди само не се живее, трябва хляб на масата, ток в къщата, нови обувки, учебници и дрехи за децата. Но направи ли всичко възможно, за да ги осигуриш тук? Постара ли се, признай си, направи ли всичко по силите си или се остави по течението, което те отведе до банката, заемите, дълговете и бързите кредити? Хората разубеждават, черногледството побеждава. Ако смяташ, че държавата е срещу теб, че всеки се опитва

Бъчварова търси кои точно са били протестиращите полицаи

http://politics.actualno.com/Bychvarova-tyrsi-koi-tochno-sa-bili-protestirashtite-policai-news_505821.html

По непотвърдена информация има издадена заповед от вътрешния министър Румяна Бъчварова, с която се нарежда да се предприемат мерки за установяване на протестиралите служители, включително от видеозаписи от видеонаблюдението, снимки в медиите и разговори с граждани. Има нареждане да се търси дисциплинарна отговорност на протестиралите - нещо, което обяви, че ще направи и военният министър Николай Ненчев. По-рано стана ясно, че служителите на МВР, които са подали рапорти за напускане към 1

Египет противоречи на САЩ и Великобритания: Няма следа от бомба на борда на руския самолет

http://africa.actualno.com/Egipet-protivorechi-na-SASht-i-Velikobritanija-Njama-sleda-ot-bomba-na-borda-na-ruskija-samolet-news_505820.html

Разследването на катастрофата с руския самолет, който се разби на Синайския полуостров в събота (31 октомври), установи, че няма следи от взривно устройство. Това съобщи египетският министър на гражданската авиация Мохамед Хасан Камал, цитиран от CNN, предаде БГНЕС. Изявлението идва, след като редица авторитетни медии съобщиха, че американското разузнаване счита, че самолетът е свален с предварително качена на борда бомба. Британският външен министър Филип Хамънд пък каза, че неговата страна сч

Супервулканите изригват поради "външни сили"

http://interest.actualno.com/Supervulkanite-izrigvat-poradi-vynshni-sili-news_505778.html

Геолози от САЩ са изяснили, че супервулканите от рода на Йелоустоун изригват само при наличието на външни сили от рода на земетресения или удари от метеорити, способни да разрушат техните "покриви", се казва в статия, публикувана в сп. Journal of Volcanology and Geothermal Research. "Свикнали сме да смятаме, че всички изригвания на вулкани протичат поради това, че налягането в магмената камера под тях постепенно нараства и достига такава точка, че вулканът изригва. Изучихме останките от суперву

"Тошиба" ще обяви рекордни загуби след счетоводния скандал

http://www.dnevnik.bg/biznes/companii/2015/11/05/2643478_toshiba_shte_obiavi_rekordni_zagubi_sled_schetovodniia/?ref=rss


Японската компания за електроника ""Тошиба" се очаква да обяви оперативна загуба от 90 милиарда йени (740 млн. долара) за последните шест месеца, предаде "Гардиън", цитирайки японски бизнес издания

Компанията имаше печалба от 137.8 млрд. йени през същия период на миналата година.

Акциите на компанията паднаха с 5.9% в четвъртък сутринта до най-ниското си ниво за почти един месец, преди да се възстановят до 330.5 йени, надолу с 3.6%, в средата на деня.

Компанията...

Влакове със 160 км/ч ще хвърчат между София и Радомир след модернизация на жп трасето, стигаме до София за 25 минути

http://www.zapernik.com/biznes/vlakove-sus-160-km-ch-shte-hvurchat-mejdu-sofiya-i-radomir_40512/

Пътническите влакове между София и Радомир ще могат да се движат със 160 км/ч и да взимат разстоянието за по-малко от 25 минути. Това ще стане възможно след завършване на модернизацията на жп линията между двата града, сочат плановете на НК „Железопътна инфраструктура“ (НКЖИ).

Проектът е част от по-голяма програма за обновяване на линията от Видин през София до Кулата, която е в списъка на приоритетните проекти за Транс-европейската жп мрежа от Ориент/Източния...

Продължава

Русия доставила в Сирия зенитно-ракетни комплекси

http://www.moreto.net/novini.php?n=305660

Русия е доставила в Сирия зенитно-ракетни системи за предотвратяване отвличането на бойни самолети и използването им срещу Въздушно-космическите сили на страната. Това заяви главнокомандващият Въздушно-космическите сили на Русия генерал-полковник Виктор Бондарев, цитиран от РИА "Новости".

Рухнала фабрика затрупа около 200 души в Пакистан

http://www.vesti.bg/sviat/azia/ruhnala-fabrika-zatrupa-okolo-200-dushi-v-pakistan-6044912

Най-малко 17 души загинаха, след като сградата, която е в процес на изграждане, се срина снощи

Екипът зад документалните "Ейми" и "Сена" работи над филм за "Оейзис"

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2015/11/05/2643471_ekiput_zad_dokumentalnite_eimi_i_sena_raboti_nad_film/?ref=rss


Екипът зад успешните документални филми за Ейми Уайнхаус, Аертон Сена и Кристиано Роналдо работи по подобен проект за бритпоп групата "Оейзис" (Oasis), съобщава New Musical Express.

Азиф Кападия и Джеймс Гей Рийс ще застанат като продуценти зад лентата на Мат Уайткрос, снимал голям брой видеоклипове за "Колдплей". Според прессъобщението те ще получат "неограничен достъп" до "Оейзис" и до непоказвани досега архиви.
  
И Лиъм, и Ноел Галахър - двамата своенравни и сприхави...

Парно за левче на кв. метър: Перничани масово се договарят с Топлофикация, погасяват кредити, купуват радиатори

http://www.zapernik.com/biznes/parno-za-levche-na-kv-metur-pernichani-masovo-se-dogovaryat_40511/

Пик в интереса към централното парно отопление е регистриран в Перник заради преференциите за редовните потребители. Жителите на града теглят кредити, за да погасят задълженията си към "Топлофикация", магазините отчитат рекордни продажби на радиатори в началото на отоплителния сезон, съобщи БТА.

Бумът се дължи на големите преференции, дадени на редовните абонати от местното топлоснабдително дружество - всеки, който е изряден в заплащането на сметките за парно, може да...

Продължава

Депутатите отхвърлиха ветото на президента за промените в Закона за военното разузнаване

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5093782

Депутатите отхвърлиха ветото на президента Росен Плевнелиев на промените в Закона за военното разузнаване, предаде Фокус.
До ветото на президента Росен Плевлениев се стигна, след като в промените на закона беше заложено, че цивилен не може да оглавява Служба „Военна информация“, което не позволява на досегашния директор Йордан Бакалов да продължи
Депутатите отхвърлиха ветото на президента Росен Плевнелиев на промените в Закона за военното разузнаване, предаде Фокус. До ветото на президента Росен Плевлениев се стигна, след като в промените на закона беше заложено, че цивилен не може да оглавява Служба „Военна информация“, което не позволява на досегашния директор Йордан Бакалов да продължи

Словения ще проведе референдум за гей браковете през декември

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/11/05/2643470_sloveniia_shte_provede_referendum_za_gei_brakovete/?ref=rss


На 20 декември Словения ще проведе референдум, който би могъл да забрани еднополовите бракове.

През март тази година депутатите приеха закон, даващ на еднополовите двойки правото да се женят и да осиновяват деца. Гражданската група "За децата" сезира Конституционния съд, като поиска провеждането на допитване по темата, съобщава агенция "Ройтерс". През октомври магистратите отсъдиха в нейна полза.

В подобен референдум през 2012 г. почти 55% от гласувалите бяха "против"...

„Еврофутбол“ раздаде общо близо 167 млн. лева печалби от началото на годината

http://www.cross.bg/leva-kushta-bykmeiikurskata-1486994.html

/КРОСС/„Еврофутбол" раздаде общо близо 167 млн. лева печалби на своите участници от началото на 2015 г. Тази новина долетя на фона на нестихващия дъжд от успехи на играчите на букмейкърската къща. Ето и малка част от тях, осъществени в последните дни. Столичанин, участник в букмейкърския пункт в бл. 415 в ж.к. „Младост", взе 21 050,27 лева за Краен изход „1" на четири мача в права колонка вчера. Това стана ясно късно вечерта, след като бяха изиграни двубоите от груповата фаза на Шампионска лига: Реал Мадрид - ПСЖ, Ман. Юнайтед - ЦСКА Москва, Челси - Динамо Киев и Рома - Леверкузен. Срещите, подредени в прави колонки, от най-големия европейски клубен футболен турнир ощастливиха и други играчи на букмейкърската къща вчера: -          Участник в същия пункт си тръгна с 11 471,16 лева с разнообразни прогнози за четири сблъсъка; -          Друг, пак там, също с предвиждане за Краен изход, но за осем мача, взе 8 539,71 лева; -          Още един, отново от „Младост", но при букмейкъра на ул. „Св

Няколко бизнес съвета на будистки жрец милиардер

http://econ.bg/Новини/Няколко-бизнес-съвета-на-будистки-жрец-милиардер_l.a_i.703056_at.1.html

Казуо Инамори и основател и почетен председател на Kyocera Corp., както и будистки жрец. Kyocera е международна компания, занимаваща се с...

AstraZeneca повиши годишните си прогнози

http://www.investor.bg/evropa/334/a/astrazeneca-povishi-godishnite-si-prognozi-205459/

Фармацевтичната компанията отчете устойчивост въпреки намаляващите продажби на някои от най-продаваните ѝ лекарства

Сивият сектор при превозите расте, твърди експерт

http://www.investor.bg/bulgaria-on-air/462/a/siviiat-sektor-pri-prevozite-raste-tvyrdi-ekspert-205462/

Евентуалното поскъпване на винетките няма да затрудни автобусните превозвачи, според Георги Атанасов

НАСА публикува впечатляващи кадри на Слънцето с невиждани детайли (видео)

http://www.dnevnik.bg/tehnologii/2015/11/05/2643474_nasa_publikuva_vpechatliavashti_kadri_na_slunceto_s/?ref=rss


Учени на НАСА са използвали снимки от Обсерваторията за слънчева динамика (SDO), за да създадат впечатляващо видео на Слънцето в 4К резолюция. То показва звездата с невероятни подробности и позволява да се разгледат слънчевите бури и изригвания.

SDO прави по една снимка на Слънцето на всеки 12 секунди в общо 10 дължини на светлинните вълни. Тази дейност продължава денонощно без почивен ден. Всяка от тях е със свой цвят. Екипът на НАСА се нуждаят от около 10 часа работа, за да...

Младежи се срещат с бизнеса за по-добро кариерно развитие във Варна

http://petel.bg/Mladezhi-se-sreshhat-s-biznesa-za-po-dobro-karierno-razvitie-vav-Varna-__133018

Форумът “Младежта към бизнеса” ще се проведе за втора поредна година от AIESEC ­ ИУ Варна като темата този път е “Възможности за кариерно...

Варна приема държавно по карате през уикенда

http://petel.bg/Varna-priema-darzhavno-po-karate-prez-uikenda__133021

През този уикенд (7 и 8 ноември) във Варна ще се проведе държавното лично отборно първенство по карате, в дисциплините ката и кумите....

Ето колко пари взима един български полицай

http://petel.bg/Eto-kolko-pari-vzima-edin-balgarski-politsay__133024

Кадър Булфото Ето как се формира елеменратно пресметнато месечната заплата на един служител на МВР. Полицаят е с почти 30 години трудов...

Наско Илиев: Очаквам Черно море да са напрегнати. За да ги бием, трябва да покажем най-доброто!

http://petel.bg/Nasko-Iliev--Ochakvam-CHerno-more-da-sa-napregnati--Za-da-gi-biem--tryabva-da-pokazhem-nay-dobroto-__133020

Нападателят на Монтана Атанас Илиев заяви, че той и неговите съотборници ще преследват единствено трите точки в мача си срещу бившия му...

Спипаха контрабандни цигари, превозвани с ферибот

http://pik.bg/спипаха-контрабандни-цигари-превозвани-с-ферибот-news430157.html

Спипаха контрабандни цигари, превозвани с ферибот

Служителите на Митница Варна предотвратиха опит за контрабанда на цигари. Превозни средства, пристигащи в България с ферибот, са селектирани за митническа проверка, съобщават от Агенция "Митници".

При нея става ясно, че тайници в превозните средства са пълни с контрабандни цигари от две марки с украински бандерол. От там са извадени общо 647 240 къса цигари. Дължимият за тях акциз е над 100 000 лв., а дължимият ДДС е над 50 000 лв.

По случаите са образувани две досъдебни производства.

Новият председател на Общинския съвет в Пловдив Савина Петкова: Ще работя с всички

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5093747

С 44 гласа Савина Петкова от Реформаторския блок стана председател на Общинския съвет в Пловдив. Опонентът й Каназирева имаше само 6 гласа.
 Ще работя с всички, за мен е чест че събрах такова мнозинство, което ме избра, поемам го като отговорност. Това заяви новоизбраната председателка на Общинския съвет в Пловдив Савина Петкова от РБ.
С 44 гласа Савина Петкова от Реформаторския блок стана председател на Общинския съвет в Пловдив. Опонентът й Каназирева имаше само 6 гласа.  Ще работя с всички, за мен е чест че събрах такова мнозинство, което ме избра, поемам го като отговорност. Това заяви новоизбраната председателка на Общинския съвет в Пловдив Савина Петкова от РБ.

Шеф на дирекция ще строи кооперация върху бивш общински имот във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=305674

Бивш общински имот ще бъде превърнат в жилищна кооперация. Инвеститор в нея е фирма, в която собственост имат местен партиен лидер и шеф на общинска дирекция, показа проверка на Дарик. Става въпрос за къща, която се намира на ул.

Публикуван е текстът на Транстихоокеанското споразумение

http://www.investor.bg/drugi/338/a/publikuvan-e-tekstyt-na-transtihookeanskoto-sporazumenie-205456/

Споразумението за свободна търговия беше подписано преди месец, но продължава да е обект на критики

Местан: Силният резултат на ДПС се приема като проблем за стабилността на кабинета

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5093773

Силният резултат на ДПС се приема като проблем за стабилността на кабинета . Това каза на пресконференция в зала „Запад“ на НС лидерът на ДПС Лютви Местан.
Местан посочи, че абсолютно коректно са представили техния прочит и реалните числа, с оглед на които трябва да се оценява резултатът на всички партии.
Силният резултат на ДПС се приема като проблем за стабилността на кабинета . Това каза на пресконференция в зала „Запад“ на НС лидерът на ДПС Лютви Местан. Местан посочи, че абсолютно коректно са представили техния прочит и реалните числа, с оглед на които трябва да се оценява резултатът на всички партии.

Местан: Силният резултат на ДПС се приема като проблем за стабилността на кабинета

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5093771

Силният резултат на ДПС се приема като проблем за стабилността на кабинета . Това каза на пресконференция в зала „Запад“ на НС лидерът на ДПС Лютви Местан.
Местан посочи, че абсолютно коректно са представили техния прочит и реалните числа, с оглед на които трябва да се оценява резултатът на всички партии.
Силният резултат на ДПС се приема като проблем за стабилността на кабинета . Това каза на пресконференция в зала „Запад“ на НС лидерът на ДПС Лютви Местан. Местан посочи, че абсолютно коректно са представили техния прочит и реалните числа, с оглед на които трябва да се оценява резултатът на всички партии.

Лодка с имигранти потъна край гръцки остров, дете загина

http://www.cross.bg/grutzkiya-dete-kraii-1486993.html

/КРОСС/Едно дете се удави, а друго е изчезнало, след като лодка, превозваща мигранти, потъна край гръцкия остров Кос в четвъртък, съобщава електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini. Властите поясниха, че спасителните операции в района на произшествието продължават. От водите са извадени 14 души, включително мъж, който твърди, че 6-годишният му син е изчезнал след потъването на лодката. От началото на годината повече от 400 души са намерили смъртта си в Егейско море в опит да пресекат морската граница между Турция и Гърция.  

Еди Мърфи ще става баща за девети път

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5093761

Актьорът Еди Мърфи ще става баща за девети път. Той и приятелката му Пейдж Бътчър очакват наследника си през май следващата година, потвърди представител на актьора за сп. „Ю ес Уикли“.
Целия текст четете
Актьорът Еди Мърфи ще става баща за девети път. Той и приятелката му Пейдж Бътчър очакват наследника си през май следващата година, потвърди представител на актьора за сп. „Ю ес Уикли“. Целия текст четете

Присъдиха 100 000 лева за баща, чийто син загина в строителен изкоп във Велико Търново

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5093753

100 000 лв. обезщетение за неимуществени вреди ще плаща бившият заместник-кмет на Велико Търново Илиян Ноев на бащата на трагично загинал в изкоп за нов строеж работник преди 7 години. Това реши Апелативният съд в старопрестолния град.
На 21 март 2008 година Али Келов и Ибрям Дургудов издъхнаха, затрупани от тонове земна маса по време на изкопни
100 000 лв. обезщетение за неимуществени вреди ще плаща бившият заместник-кмет на Велико Търново Илиян Ноев на бащата на трагично загинал в изкоп за нов строеж работник преди 7 години. Това реши Апелативният съд в старопрестолния град. На 21 март 2008 година Али Келов и Ибрям Дургудов издъхнаха, затрупани от тонове земна маса по време на изкопни

Еди Мърфи ще става баща за девети път

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5093766

Актьорът Еди Мърфи ще става баща за девети път. Той и приятелката му Пейдж Бътчър очакват наследника си през май следващата година, потвърди представител на актьора за сп. „Ю ес Уикли“.
Целия текст четете
Актьорът Еди Мърфи ще става баща за девети път. Той и приятелката му Пейдж Бътчър очакват наследника си през май следващата година, потвърди представител на актьора за сп. „Ю ес Уикли“. Целия текст четете

Мексико прави крачка към легализирането на марихуаната

http://offnews.bg/news/n_1/n_586511.html

Решение на Върховния съд в Мексико може да проправи път към легализирането на марихуаната в страната, съобщава Би Би Си. Съдът е разрешил на 4 човека от "Мексиканско общество за отговорно и толерантно ползване" да отглеждат и употребяват легално собствени растения. Институцията е стигнала до заключение, че да се забранява отглеждането на канабис за лична употреба е противоконституционно. Групата е повдигнала въпроса за първи път през 2013 година, търсейки разрешение за лична употреба на канабиноидното растение. Марихуаната все още е нелегална в страната, но се вярва, че това решение на Върховния съд може да даде зелена светлина на процеса по легализирането й. Макар, че за получаване на разрешение за отглеждане и употреба на растението, всеки гражданин трябва да внесе молба във Върховния съд, активисти смятат, че това е огромна стъпка напред към цялостна легализация. Мексико отдавна има проблеми с наркокартелите в страната. Обществото в държавата е разединено, когато става въпрос за легализирането на наркотика. Президентът Енрике Нието твърдо се противопоставя на всяка промяна на забраната. От години на страната се оказва външен натиск да омекоти законите свързани с марихуаната, след като САЩ я легализираха в няколко щата. От 2009 година насам в Мексико е легално притежанието на канабис в количества непревишаващи 5 грама.

Разкарват пожарникари с лъжливи сигнали в Русе

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5093758

Два лъжливи сигнала са разкарали пожарникарите в Русе, алармираха от ОДМВР в крайдунавския град. Първият бил за избухнал пожар по обяд във вход на бл. 114 в кв. "Чародейка". После огнеборците били извикани за запалени сухи треви на главния път Русе - Разград, до разклона за ДЗС.
46 са лъжливите повиквания от регистрираните 875 пожара за
Два лъжливи сигнала са разкарали пожарникарите в Русе, алармираха от ОДМВР в крайдунавския град. Първият бил за избухнал пожар по обяд във вход на бл. 114 в кв. "Чародейка". После огнеборците били извикани за запалени сухи треви на главния път Русе - Разград, до разклона за ДЗС. 46 са лъжливите повиквания от регистрираните 875 пожара за

Румъния с нов премиер

http://news.ibox.bg/news/id_983384897

Румънският президент Клаус Йоханис назначи Сорин Къмпяну

ГЕРБ бламираха президента и отхвърлиха ветото върху поправката "Бакалов"

http://www.mediapool.bg/gerb-blamiraha-prezidenta-i-othvarliha-vetoto-varhu-popravkata-bakalov-news241417.html

ГЕРБ бламираха президента Росен Плевнелиев и заедно с БСП, ДПС и АБВ отхвърлиха ветото му върху текстове от Закона за военното разузнаване, които не позволяват цивилен да оглавява службата. Така досегашният й директор Йордан Бакалов не може да заема поста, който, според прегласуваните текстове, трябва да се заема от военнослужещ на действителна военна служба с висше военно звание. Президентът върна спорните поправки за ново обсъждане, след като за това настоя лично премиерът Бойко Борисов, който дори обяви, че харесва Бакалов за шеф на военното разузнаване. Ветото бе поискано първо от Реформаторския блок (РБ), който стои зад бившия депутат от СДС и бивш служебен министър на вътрешните работи. Подадената от Бакалов оставка дори не бе приета от министъра на отбраната Николай Ненчев (РБ), в очакване парламентът – и по-точно ГЕРБ – да ревизира мнението си. В четвъртък върнатите текстове бяха прегласувани със 159 гласа "за" срещу 15 "против" и двама "въздържал се". Със "за" гласуваха 61 от ГЕРБ, двама бяха "против" и двама се въздържаха. "За" гласува и 33-ма от БСП, 27 от ДПС, 15 от Патриотичния фронт (ПФ), 6 от БДЦ, трима от "Атака", 10 от АБВ и четирима независими. Единствено депутатите от РБ бяха изцяло против. С поправката, предложена от БСП и подкрепена от ГЕРБ в началото на октомври, бе премахната възможността, уредена с указ на Плевнелиев още при първия мандат на ГЕРБ, военното разузнаване да се ръководи от цивилен. При налагането на ветото Пелнелиев посочи, че смяната на Бакалов трябва да спре предаването на досиетата на службата. Завявайки подкрепата си за Бакалов и настоявайки за президентско вето, Борисов пък каза, че "чул", че депутатите му имат друга кандидатура, която обаче не били споделили с него. Според източници от НС става дума за кандидатурата на депутата и бивш военен Пламен Манушев, който обаче също не отговаря на приетите изисквания, тъй като не е действащ военен. За нов директор на службата се спряга името на полк. Светослав Даскалов, който в момента е заместник на Бакалов. Методи Андреев бе единственият от ГЕРБ, който защити ветото на президента Бившият шеф на Комисията по досиетата Методи Андреев бе единственият от групата на ГЕРБ, който подкрепи в пленарна зала ветото на президента. Според Андреев разпоредбите, които не позволяват цивилен да оглавява службата, изключват от възможните кандидати военните от резерва, които са подготвени за поста. "Нека да видим дали в чуждите военни разузнавания, САЩ например, има ли останали 36 процента, които са завършили школи на ГРУ в СССР. Някъде има ли го в САЩ или в ЕС? Не е тайна, че военното разузнаване е най-закостенялата общност в България ", каза Андреев. Според официални данни на Министерството на отбраната към март 2015 година 39 % от заемащите командни длъжности във военното разузнаване са назначени преди 1991 г., като този процент е двойно по-голям в сравнение с останалите служби. Методи Андреев се закани да внесе отново поправка в закона, която да позволи и офицери от резерва да могат да ръководят службата. Ангел Найденов сведе нещата до политическа "сделка" и "рекет" Дискусията откри депутатът от БСП Ангел Найденов, според когото въпросът е "сведен до персоналното назначение за директор". Той определи мотивите на държавния глава за връщането на закона като "несериозни, дори обидни за редовите военослужещи". "Струва ми се, че в този случай президентът е бил твърде пристрастен и емоционално изкушен. Кроежите на тези текстове са свързани с едно конкретно лице - сегашният ръководител на службата г-н Йордан Бакалов. Мотивите на президента подсказват, че заемането на поста е било предмет на сделка, на своеобразен рекет", каза Найденов, очевидно визирайки отношенията между коалиционните партньори ГЕРБ и РБ. "Искам да попитам - колко са ръководителите на такива служби в НАТО, които не са военослужещи. Ами повече от 90% са на действителна военна служба или бивши такива. Хайде да си представим в този състав как се вписва нашият директор на Служба "Военна информация", допълни Найденов. Той каза още, че не са били чути никакви професионални аргументи, а не случайно поправката е станала известна като "поправката Бакалов", а не както обикновено - на името на депутат или министър, който е направил съответното предложение. "Искам да попитам - колко са ръководителите на такива служби в НАТО, които не са военослужещи. Ами повече от 90% са на действителна военна служба или бивши такива. Хайде да си представим в този състав как се вписва нашият директор на Служба "Военна информация", допълни Найденов. Атанасов: Идеята на поправката е да бъде издигнат съветски кадър Шефът на вътрешната парламентарна комисия Атанас Атанасов (РБ) отвърна, че идеята на поправката е за шеф на разузнаването да бъде издигнат именно съветски кадър. Атанасов каза, че Бакалов не е назначение на РБ и обвини БСП, че опитва чрез персонализирането на проблема да го превърне в политически: "Оставам с впечатление, че днес в залата дискутираме кой да назначим за директор на службата. Други органи в държавата решават за това назначение. Персонализирането на този проблем в закона дойде именно от вас, а сега се опитвате да го превърнете в чисто политически. И се опитвате да забивате клинове в коалицията кой кого рекитирал. Попитайте ГЕРБ дали някой от Реформаторският блок ги е рекитирал". "Не е вярно, че Бакалов е назначен по предложение на Реформаторския блок! Няма такава процедура, това е измислено, за да се профанизира разговорът", заключи Атанасов. Той отново припомни, че е предложил единна разузнавателна служба - за военното и за цивилното разузнаване, "което би било полезно за малка България". Атанас Мерджанов от БСП коментира, че назначаването на Бакалов може да е прелюдия към закриването на службата и стъпка към обединяване на разузнаването. "Успяхме да смутим системата за сигурност без да имаме лоши оценки от партньорите. Да разгледаме защо не трябва да бъде цивилен, а защо трябва да бъде военен", заяви председателят на парламентарната военна комисия Михо Михов от АБВ. "Първо, всеки министър на отбраната си създава политически кабинет, да кажем - партиен кабинет. Но НС не бива да допусне партизиране и на дирекциите, които трябва да са професионални органи", допълни той. Станислав Станилов от "Атака" коментира от своя страна, че президентът се занимава с абсурди, защото военното разузнаване е предназначено да разузнава в полза на армията, но България няма армия в момента. Йордан Бакалов е вторият цивилен директор в историята на българското военно разузнаване. Първият бе Веселин Иванов. Той бе назначен при първото правителство на ГЕРБ. Това стана възможно след указ на президента Росен Плевнелиев, според който длъжностите шеф и зам.-шеф на служба "Военна информация" не изискват висши офицерски звания.

Депутатите отхвърлиха ветото на президента върху "поправката Бакалов".

http://www.mediapool.bg/deputatite-othvarliha-vetoto-na-prezidenta-varhu-popravkata-bakalov-news241417.html

Депутатите отхвърлиха ветото на президента Росен Плевнелиев върху текстовете от Закона за военното разузнаване, които не позволяват цивилен да оглавява службата и налагат смяната на досегашния й шеф Йордан Бакалов. Законът бе прегласуван със 159 гласа "за", 15 - "против" и двама въздържали се. Той бе подкрепен от представители на ГЕРБ, БСП, ДПС, АБВ, Патриотичния фронт и БДЦ. Само депутатите от Реформаторския блок подкрепиха ветото на президента. Така въпреки публично обявените симпатии на премиера Бойко Борисов към Йордан Бакалов, депутати от партията му не се съобразиха с него и бившият вътрешен министър и народен представител от СДС ще трябва да напусне военното разузнаване, тъй като не отговаря на законовите изисквания за негов директор. Президентът Росен Плевнелиев върна за ново обсъждане в парламента текстовете, които бяха предложени от БСП, но бяха подкрепени и от депутати от ГЕРБ. Според държавния глава смяната на Бакалов трябва да спре предаването на досиетата на службата, но премиерът Бойко Борисов разясни, че причината за поведението на парламентарната група на партията му е желанието за шеф на службата да бъде назначен депутатът и бивш военен Пламен Манушев. Депутатът от ГЕРБ Методи Андреев подкрепи в пленарна зала ветото на президента, но по време на гласуването не всички негови колеги заеха подобна позиция. Според Андреев разпоредбите, които не позволяват цивилен да оглавява службата, изключват от възможните кандидати военните от резерва, които са подготвени за поста. По време на дебата в четвъртък председателят на парламентарната военна комисия Михо Михов от АБВ коментира, че не трябва да се допуска "партизиране на службата". По думите му тя трябва да се оглавява от военен, който може да създаде по-добра координация, а и така няма да се отнема мотивацията на военните за йерархично изкачване. Ангел Найденов от БСП каза от своя страна, че въпросът е "сведен до персоналното назначение за директор", като определи мотивите на държавния глава за връщането на закона като "несериозни и обидни за военнослужещите". Очаквайте подробности.

Депутатите отхвърлиха ветото на президента върху Закона за военното разузнаване

http://www.mediapool.bg/deputatite-othvarliha-vetoto-na-prezidenta-varhu-zakona-za-voennoto-razuznavane-news241417.html

Депутатите отхвърлиха ветото на президента Росен Плевнелиев върху текстовете от Закона за военното разузнаване, които не позволяват цивилен да оглавява службата и налагат смяната на досегашния й шеф Йордан Бакалов. Законът бе прегласуван със 159 гласа "за", 15 - "против" и двама въздържали се. Очаквайте подробности.

Световните запаси от суровини ще свършат до 20 години

http://www.cross.bg/nahodishte-bulgariya-kitaii-1486992.html

/КРОСС/ Геологът Александър Аризанов, сертифициран член на Австралийския институт за минно дело и металургия, в интервю за "Труд" - Г-н Аризанов, богата или бедна на полезни изкопаеми е България? - Нека погледнем на казуса като лаици. Ако България е богата на хубави полезни изкопаеми, защо те не са открити или не се откриват? Например в Русия, Китай, Африка хората търсят и намират. За 25 години у нас са открити едва две златни находища, които все още не се разработват. Така че смятам, че животът говори по-добре за това какво имаме, отколкото приказките и слуховете. И за нефт се говори в България, но както виждате, никой не го е открил. И на мен ми се иска да имаме нефт, газ, да изнасяме, но фактите са други. Изводът е, че не сме чак толкова богати на подземни находища или пък те са малки. - Значи да не вярваме на изказвания за несметни запаси от злато у нас? - Едно е човек да е направил оценка, друго е да има реални данни, които да се базират на солидни изчисления. Запасите от злато на първите три държави по добив в света - Австралия, Русия и Южна Африка, са 20 хиляди тона. Чувал съм, че и у нас се говори за подобни числа, което е невъзможно. Най-малкото не може да се мерим по територия с нито една от тези държави, за да имаме такива количества. - Според последния доклад на Министерството на енергетиката у нас има злато само за още 12 години, така ли е? - Всички запаси на суровини в света ще свършат до 20 години - мед, злато, сребро, олово, цинк

Неписан закон в ърдърграунда – стрелят ли те с гранатомет, оцеляваш

http://web.barometar.net/82457/

Неписан закон цари в родния ърдърграунд – ако те гърмят с гранатомет, със сигурност оцеляваш, но след това ще има нов опит за покушение, съобщава столичен седмичник. Черният хумор е заради факта, че няма убит роден гангстер с РПГ. Първият обстрелван с гранатомет наш бандит е Поли Пантев, чийто брониран джип „Мерцедес” бе атакуван с […]

Плевнелиев връчи орден „Стара планина“ първа степен на патриарх Неофит

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5093735

Президентът Росен Плевнелиев връчи орден „Стара планина“ първа степен на Негово Светейшество Неофит - Патриарх Български и митрополит Софийски за изключителните му заслуги към Република България, съобщи
Президентът Росен Плевнелиев връчи орден „Стара планина“ първа степен на Негово Светейшество Неофит - Патриарх Български и митрополит Софийски за изключителните му заслуги към Република България, съобщи "Фокус". Участие в церемонията взеха представители на правителството, Народното събрание, Българската православна църква и Българската академия на

Плевнелиев връчи орден „Стара планина“ първа степен на патриарх Неофит

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5093751

Президентът Росен Плевнелиев връчи орден „Стара планина“ първа степен на Негово Светейшество Неофит - Патриарх Български и митрополит Софийски за изключителните му заслуги към Република България, съобщи "Фокус".
Участие в церемонията взеха представители на правителството, Народното събрание, Българската православна църква и Българската академия на
Президентът Росен Плевнелиев връчи орден „Стара планина“ първа степен на Негово Светейшество Неофит - Патриарх Български и митрополит Софийски за изключителните му заслуги към Република България, съобщи "Фокус". Участие в церемонията взеха представители на правителството, Народното събрание, Българската православна църква и Българската академия на

Кейти Пери - най-богатата жена в музиката според "Форбс"

http://www.vesti.bg/razvlechenia/shoubiznes/kejti-peri-naj-bogatata-zhena-v-muzikata-spored-forbs-6044911

Нейни подгласнички тази година са Тейлър Суифт и дамите ветерани от групата "Флийтуд Мак" Стиви Никс и Кристин Маквий

Фрегата „Дръзки” участва в мащабното учение в Атлантическия океан

http://pik.bg/фрегата-„дръзки”-участва-в-мащабното-учение-в-атлантическия-океан-news430150.html

Фрегата „Дръзки” участва в  мащабното учение  в Атлантическия океан

За първи път кораб от Военноморските сили на България участва в учение в Атлантическия океан. 
От 21 октомври започнаха действията на море на тактическата група, в чийто състав освен фрегата „Дръзки” плават и фрегати от ВМС на Италия, Турция, две фрегати от ВМС на Германия.

“Trident juncture’15” е най-мащабното учение на Алианса за демонстриране на способности от 2002 г. до сега. В него участват представители на Сухопътни войски, Военновъздушни сили и Военноморски сили от страните членки на НАТО, партньорски нации и международни организации. 

Над 36 000 участници от повече от 30 съюзнически и партньорски държави провеждат учението на територията на Италия, Португалия, Испания, Канада, Норвегия, Германия, Белгия и Холандия, както и в райони на Средиземно море и Атлантическия океан. То има за цел да провери способностите на силите на НАТО и неговите партньори за отговор на кризи.

В сложна метеорологична обстановка, под командването на флагманския кораб на Втората постоянна корабна група на НАТО SNMG 2 – фрегата „Хамбург” от ВМС на Германия, се изпълниха задачи по съвместно маневриране, отразяване на атаките на подводен, надводен и въздушен противник, както и конвоиране на търговски кораб. Тези съвместни действия имат за цел да се постигне оперативно сглобяване на корабната група на море.

На 25 октомври, в продължаващата сложна метеорологична обстановка се проведоха две основни мероприятия с фактически действия от екипажа на фрегата „Дръзки”. Първо беше отработено приемане и предаване на течни товари на ход. След това групата за проверка на кораби от състава на екипажа на фрегатата отработи разписанието по качване, осигуряване на периметъра и претърсване на кораб-нарушител.

Кулминацията на този етап беше на 29.10.2015 г., когато се проведе сложно тактическо маневриране на всички корабни групи и въздушно заснемане по време на изпълнение на тактически задачи.
На 1 ноември корабната група премина пролива Гибралтар и се насочи за заемане на следващия район за провеждане на учението в източната част на Атлантическия океан. Учението продължава до 6 ноември.

BMW - без дизел не може!

http://www.cross.bg/kryuger-dizelovite-vyarvat-1486991.html

/КРОСС/ Водещият производител на луксозни автомобили BMW се обяви в подкрепа на дизеловата технология. Това направи лично Харалд Крюгер, председател на борда на директорите на BMW AG, по време на конференция за представянето на тримесечния отчет на групата. Въпреки че скандалът с дизеловите коли на Volkswagen не само продължава да тлее, но и се разгаря все повече, в BMW вярват в светлото бъдеще на този тип агрегати, пише automedia.bg. "Дизелът важен елемент на нашите технологии за повишаване на ефективността и динамиката Efficient Dynamics", категоричен е Крюгер, пояснявайки, че именно дизелът е един от най-чистите и ефективни двигатели в автомобилната индустрия. "Без дизеловите двигатели, ние не бихме били в състояние да покрием изискванията на все по-строгите норми за СО2 е Европа", заяви още Харалд Крюгер, уточнявайки, че клиентите на BMW продължават да вярват в това гориво и не проявяват никакви резерви към моделите с дизелови агрегати. Крюгер акцентира отново и върху ангажимента на BMW да се придържа строго към законовите разпоредби за вредните емисии във всички страни. Топ мениджърът също така заяви, че настоява за единни световни екологични стандарти. "Необходимо е да има единни стандарти, за да се осигури стабилна основа за планиране на инвестиционните решения на производителите. С подобна единна система, на компаниите няма да им се налага да отговарят на различни технически изисквания в различни региони по света

10 лъжи, които всички мислим за истини

http://curious.actualno.com/10-lyji-koito-vsichki-mislim-za-istini-news_505789.html

Повечето хора си мислят, че добре разбират причините, които определят постъпките им. Правим нещо, защото се стремим към моментно удовлетворение, или защото вярваме, че сме поели в правилната посока към по-дългосрочните си цели. Искаме да вярваме, че решенията ни се базират на внимателно претегляне на плюсовете и минусите. Това обаче е една удобна илюзия. Въпреки че можем да измислим някакво обяснение за действията си, истинските причини са под повърхността. Надникнете, ако се осмелявате…

20% от населението на Германия е в риск от бедност

http://europe.actualno.com/20-ot-naselenieto-na-Germanija-e-v-risk-ot-bednost-news_505807.html

Повече от 20% от населението на Германия е било застрашено от бедност или социално изключване през миналата година, което представлява увеличение в сравнение с 2013 година, предаде БНР. Малко над 1/5 от германците (20,6%) или общо 16,5 милиона души, са били застрашени от бедност или социално изключване през 2014 година, показва нов доклад на германското Федералната статистическа служба (Destatis). Това представлява нарастване спрямо предходната година, когато делът на хората, изложени на този р

Вижте кои предмети гонят тъмните сили

http://curious.actualno.com/Vijte-koi-predmeti-gonjat-tymnite-sili-news_505802.html

Съществува идея, според която тъмните сили идват от друга вселена на изкривена, „озарена“ енергия. Те съществуват, черпейки сила от енергийното пространство, което хората замърсяват чрез негативни емоции. Тези същества живеят в тъмнината, но не могат да съществуват без светлина. Отричайки тяхното съществуване също им даваме сила, защото несъзнателно замърсяваме околното енергийно поле с неразбиране. Тази негативна енергия се движи около определен човек, но може да пребивава и в оп

Спад на безработицата и инфлация през 2016 г., прогнозира ЕК за България

http://business.actualno.com/Spad-na-bezraboticata-i-inflacija-prez-2016-g-prognozira-EK-za-Bylgarija-news_505808.html

Безработица в България постепенно ще намалява. През тази година тя ще е 10,1%, догодина 9,4%, а през 2017 г. - 8,8%. Това се казва в есенната прогноза на Европейската комисия (ЕК), публикувана днес. Българската икономика ще нарасне с 1,7% през тази година, а през 2016 г. реалният растеж ще се забави до 1,5% от брутния вътрешен продукт (БВП), предвижда още Европейската комисия. Според предвижданията икономиката на България ще отчете ръст от 2% през 2017 г. За миналата година БВП се увеличи с 1

600 000 мигранти се очаква да пристигнат в Турция в следващите 4 месеца

http://asia.actualno.com/600-000-migranti-se-ochakva-da-pristignat-v-Turcija-v-sledvashtite-4-meseca-news_505809.html

До 600 000 мигранти се очаква да пристигнат от Турция на Балканите и оттам в Европа през следващите четири месеца, като техният поток ще се запази и през студените зимни месеци, съобщиха от ООН, предаде БГНЕС. „Между ноември 2015 г. и февруари 2016 г. агенцията на ООН за бежанците очаква да има средно 5000 пристигащи на ден от Турция, в резултат на което ще има до 600 000 новопристигнали в Хърватия, Гърция, Сърбия, Словения и бившата югославска република Македония“, съобщиха

Експерти: На руския "Еърбъс" е имало взривно устройство

http://frognews.bg/news_101372/Eksperti-Na-ruskiia-Earbas-e-imalo-vzrivno-ustroistvo/

Според американски и европейски източници от областта на сигурността много вероятно е на борда на самолета да е избухнало взривно устройство. Те обаче подчертават, че все още не са направени окончателни изводи за катастрофата.

"Шпигел": Няма пари за ток за свръхмодерната гранична ограда на България

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/11/05/2643445_shpigel_niama_pari_za_tok_za_svruhmodernata_granichna/?ref=rss


Свръхмодерните гранични заграждения по българско-турската граница работят частично, а на моменти и напълно се изключват. За системата от термокамери, детектори за движение и радари за откриване на подземни тунели - една от най-модерните в Европа - не достигат пари за плащане на тока.

Това разказва германското списание "Шпригел" в репортаж под заглавие "България сред бежанската криза: Граница без ток". То се позовава на поверителен доклад за поддръжката на оградата, с който разполагат...

Водач на автомобил пострада при челен удар с автобус

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5093725

Лек автомобил се удари челно в междуградски автобус във Велико Търново. Произшествието е станало тази сутрин след 8,30 ч. на ул.
Лек автомобил се удари челно в междуградски автобус във Велико Търново. Произшествието е станало тази сутрин след 8,30 ч. на ул."Опълченска". Катастрофата е причинена от водача на леката кола, който е карал с несъобразена скорост, съобщиха от полицията. 52-годишният мъж е управлявал "Нисан" и внезапно изгубил управление.

Водач на автомобил пострада при челен удар с автобус

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5093732

Лек автомобил се удари челно в междуградски автобус във Велико Търново. Произшествието е станало тази сутрин след 8,30 ч. на ул."Опълченска". Катастрофата е причинена от водача на леката кола, който е карал с несъобразена скорост, съобщиха от полицията.
52-годишният мъж е управлявал "Нисан" и внезапно изгубил управление.
Лек автомобил се удари челно в междуградски автобус във Велико Търново. Произшествието е станало тази сутрин след 8,30 ч. на ул."Опълченска". Катастрофата е причинена от водача на леката кола, който е карал с несъобразена скорост, съобщиха от полицията. 52-годишният мъж е управлявал "Нисан" и внезапно изгубил управление.

Германия се огъва под бежанския натиск

http://www.moreto.net/novini.php?n=305672

Германия постепенно започва да се огъва под бежанския натиск, докато партньорите в управляващата коалиция още не могат да постигнат консенсус относно ограничаване на приема на нови мигранти. Канцлерът Ангела Меркел изрази надежда, че противоречията ще бъдат изгладени на срещата в четвъртък с лидера на Християнсоциалния съюз Хорст Зеехофер и председателя на Социалдемократическата партия и вицеканцлер Зигмар Габриел.

30 хиляди поискаха нови избори в Букурещ, въпреки оставката на Понта

http://www.mediapool.bg/30-hilyadi-poiskaha-novi-izbori-v-bukuresht-vapreki-ostavkata-na-ponta-news241416.html

Около 30 000 души, предимно младежи, излязоха по улиците в Румъния в сряда вечер за втори пореден ден, въпреки оставката на правителството след смъртоносния пожар в нощен клуб в Букурещ, и поискаха предсрочни парламентарни избори, предаде Франс прес.   Над 20 000 човека, според жандармерията, се събраха на Университетския площад в столицата - епицентъра на антикомунистическия бунт в страната през декември 1989 г. Близо 10 000 души демонстрираха в десетина големи града, сред които Тимишоара, Клуж и Яш.   Акциите преминаха мирно.   Участниците в протестите издигнаха лозунги като "Долу мафиотската система" и "Румъния, събуди се". Част от демонстрантите развяваха национални знамена.   "Искаме промяна на манталитета на политическата класа, една оставка не е достатъчна", каза един от участниците в протеста, младият инженер Корнел Апостол.   Демонстрантите обвиниха властите в некомпетентност и корупция. Те се обявиха за технократско правителство, тъй като дадоха да се разбере, че не вярват в нито една политическа партия.   Част от демонстрантите в Букурещ проведоха шествие до сградата на парламента, където призоваха всички депутати да си тръгнат.   Подложен на натиск от месеци заради проблемите си с правосъдието, румънският премиер Виктор Понта подаде оставка вчера, признавайки, че общественият гняв е основателен.   Във вторник вечерта над 20 000 души демонстрираха в Букурещ и още няколко големи румънски града, настоявайки за оттеглянето на Понта и на министъра на вътрешните работи Габриел Опря, които обвиниха, че са индиректно отговорни за смъртта на 32 души при пожара в петък вечерта.   Според очевидци и прокурори трагедията е била благоприятствана от поредица нарушения на правилата за безопасност, за които местните власти са си затворили очите.

Треньорът на Джерард в САЩ изключи завръщането му в "Ливърпул"

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/11/05/2643440_trenyorut_na_djerard_v_sasht_izkljuchi_zavrushtaneto/?ref=rss


Треньорът на "Лос Анджелис галакси" Брус Арина категорично отхвърли слуховете за завръщането на Стивън Джерард в "Ливърпул".

Халфът облече фланелката на американския клуб това лято, след като сложи край на 17-годишната си кариера на "Анфийлд".

Спекулациите за неговото завръщане в Англия започнаха, след като Юрген Клоп пое "мърсисайдци". Някои медии на Острова започнаха да твърдят, че халфът иска отново да играе за родния си тим, докато други го пратиха в щаба на германския...

Лондон: "Ислямска държава" вероятно стои зад свалянето на руския самолет в Синай

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/11/05/2643434_london_isliamska_durjava_veroiatno_stoi_zad_svalianeto/?ref=rss


Великобритания заяви в четвъртък, че е много вероятно група, свързана с "Ислямска държава", да стои зад предполагаемата бомбена атака, отговорна за катастрофата с руския самолет в Египет, в която загинаха 224 души, предаде "Ройтерс".

Запитан дали смята, че "Ислямска държава" стои зад произшествието, британският външен министър Филип Хамънд отговори: "Свързана с "Ислямска държава" терористична групировка в Синай пое отговорността за свалянето на руския самолет, при това го направиха непосредствено след катастрофата".

"Ние взехме предвид цялата информационна картина – не само това признание, но и редица други източници на информация. Въз основа на това смятаме, че има значителна вероятност тази терористична групировка да стои зад атаката", обясни Хамънд пред телевизия "Скай".

Вчера Великобритания за пръв път зае позиция по повод инцидента. Премиерът Дейвид Камерън заяви, че с оглед на постъпващата информация Лондон започва да смята, че причината за катастрофата е експлозивно устройство.

Според американското разузнаване последните данни също говорят, че най-вероятната причина за инцидента с "Еърбъс А321" е бомба, поставена на борда от "Ислямска държава" или групировка, свързана с тях, съобщи Си Ен Ен, позовавайки се на няколко високопоставени официални лица, пожелали анонимност.

Службите на САЩ също така предполагат, че някой на летището в курортния град Шарм ел Шейх е съдействал за качването на взривното устройство на борда на самолета.

"Това летище е известно със слабите си проверки за сигурност. Нашето разузнаване предполага, че атентатът е извършен с помощта на някой от аерогарата", заявява един от източниците на Си Ен Ен.

Египетските власти още не са коментирали информацията на американските служби. Досега позицията им беше, че е малко вероятно катастрофата да се дължи на терористичен акт.

След противоречиви твърдения дали изпълняващият чартърен плет "Еърбъс" се е разпаднал внезапно и какво представлява "термалната експлозия", засечена от американски спътник, финансираният от Москва информационен портал Sputnik съобщи във вторник данни от работата на съдебните лекари. Според тях от състоянието на телата може да се заключи, че преди удара в земята на борда на самолета е станал взрив.

Междувременно руската транспортна агенция "Ространснадзор" обяви, че авиокомпанията, извършила полета - "Когалимавиа" (известна още като "Метроджет"), ще спре полетите на всички свои самолети "Еърбъс А321", докато извършва допълнителни проверки.

Великобритания днес обяви, че спира незабавно всички полети до и от популярния египетски курорт Шарм ел Шейх и започва изтегляне на хилядите британци, които се намират в района.

Янева: Борисов се вижда с главния прокурор и му казва да ме опраска! (АУДИО)

http://www.bnews.bg/article-143333

Това е третият запис от разговора между двете съдийки - Владимира Янева и Румяна Ченалова.

Парламентът отхвърли ветото на президента за военното разузнаване

http://www.cross.bg/razyznavane-voennoto-voenen-1486990.html

/КРОСС/ Народното събрание отхвърли със 159 гласа ветото на президента върху текстове от Закона за военното разузнаване. То се отнасяше до текстове, според които директор на разузнавателната служба може да бъде само висш офицер с над 10 г. стаж в системата за национална сигурност. Предишният вариант на закона допускаше назначаването и на цивилен. Именно по него Бакалов бе назначен за директор на служба "Военна информация" на 19 май тази година. Бакалов подаде оставка веднага след като в Народното събрание гласува текст, според който на шефския пост може да бъде само военен. Министърът на отбраната Николай Ненчев не му прие оставката, а премиерът Бойко Борисов коментира, че президентът Росен Плевнелиев ще наложи вето. "Въвлечени сме в безсъдържателна и безсмислена дискусия", заяви бившият военен министър Ангел Найденов по време на дебатите за президентското вето върху Закона за Военното разузнаване. Президентът е пристрастен в мотивите към ветото си. Аргументите са отстъпили на емоциите, коментира Найденов и подчерта че от това не печелят мотивите. "Колко са ръководителите на аналогични служби на страни членки на НАТО, които са цивилни", попита червеният депутат. Тезата, че шефът на военното разузнаване трябва да бъде военен, защити от парламентарната трибуна председателят на парламентарната комисия по отбрана ген. Михо Михов. „Не бива да се допуска партийно лице", каза той.Ген

Находка в Силистра! Изкопаха бомба от Втората световна война

http://pik.bg/находка-в-силистра-изкопаха-бомба-от-втората-световна-война-news430145.html

Находка в Силистра! Изкопаха бомба от Втората световна война

Голяма водна мина е открита снощи при изкопни работи в центъра на Силистра. Мястото веднага е отцепено от полиция. Според работниците, изровили бомбата, тя е с тежест между 80 и 100 килограма, съобщи Би Ти Ви.

В града са намирани много гюллета от турско време. Тази, приличаща също на гюлле бомба, е твърде голяма, очевидно не е за изстрелване от оръдие, според някои първоначални хипотези.

Мястото, откъдето е изкопана, е на 350-400 метра от Дунав и вероятно е останала по някакъв начин от Първата световна война. Мината силно е корозирала. Очаква се на мястото да пристигнат специалисти на военното ведомство, за да решат какво да я правят.

Бомбата е открита в центъра на Силистра и в близост до нея има жилищни и ведомствени сгради.

Депутатите подхванаха ветото на Плевнелиев върху закона „Бакалов"

http://www.cross.bg/razyznavane-voenen-motivite-1486990.html

/КРОСС/"Въвлечени сме в безсъдържателна и безсмислена дискусия". Това заяви бившият военен министър Ангел Найденов по време на дебатите за президентското вето върху Закона за Военното разузнаване. Припомняме президентът Росен Плевнелиев наложи вето и върна за ново обсъждане в народното събрание разпоредби от Закона за военното разузнаване. Президентът не приема промените, които забраняват ръководителят на службата да е цивилен и което означаваше (преди ветото, б.р.), че настоящият шеф Йордан Бакалов трябва да освободи поста. Военният министър Николай Ненчев отказа да приеме оставката на Бакалов, очаквайки президентското решение, след като и реформаторите, и премиерът Борисов поискаха вето върху закона, макар той да бе приет и с гласовете на депутатите от ГЕРБ. "Президентът е пристрастен в мотивите към ветото си. Аргументите са отстъпили на емоциите", каза Найденов и обясни, че от това не печелят мотивите. "Колко са ръководителите на аналогични служби на страни членки на НАТО, които са цивилни", попита червеният депутат. В мотивите си държавният глава счита, че няма убедителни аргументи за премахване на възможността тази длъжност да може да се заема от цивилно лице, притежаващо професионален опит в областта на националната сигурност или въоръжените сили. От 2012 г

Пернишкото парно връща клиентите си с цена от лев/кв. м

http://www.mediapool.bg/pernishkoto-parno-vrashta-klientite-si-s-tsena-ot-levkv-m-news241415.html

Пик в интереса към централното парно отопление е регистриран в Перник заради преференциите за редовните потребители. Жителите на града теглят кредити, за да погасят задълженията си към "Топлофикация", магазините отчитат рекордни продажби на радиатори в началото на отоплителния сезон, съобщи БТА. Бумът се дължи на големите преференции, дадени на редовните абонати от местното топлоснабдително дружество - всеки, който е изряден в заплащането на сметките за парно, може да сключи договор с "Топлофикация" за ползване на отопление на цена 1 лв./кв.м жилищна площ. Сумата е твърда за всеки месец през отоплителния сезон и се равнява на квадратурата на дома, независимо от консумацията на топлоенергия. Освен това се заплащат и 15 лв. за топла вода ежемесечно, без значение на ползваното количество. Тарифата за водата остава в сила и през лятото. На тази база вече са сключени 7300 договора на "Топлофикация" с индивидуални потребители, съобщи изпълнителният директор на предприятието Стефан Йорданов. Те са за двегодишен период. От привилегията, наречена договор за лоялен клиент могат да се възползват, освен битовите абонати, и фирми, обитаващи помещения в сгради етажна собственост. Новата система цели да увеличи топлинния товар на дружеството и да намали загубите Решението за въвеждане на новата система на заплащане е взето от Съвета на директорите с цел да стимулира неизрядните платци да погасят сметките си и да се увеличи топлинният товар на дружеството. Топломерите ще продължат да бъдат отчитани, както досега от топлинните счетоводители и енергията разпределяна в зависимост от консумацията на домакинствата. При т. нар. лоялни клиенти обаче разликата при надвишаващо фиксираната сума потребление ще бъде за сметка на "Топлофикация". Условията са регламентирани в специален договор за отстъпка. От дружеството очакват при повишаване на отопляемия обем загубите в сградите да се намалят. Това ще доведе и до по-ниски сметки и на абонатите, които нямат твърди договори с нас, прогнозира Йорданов. Гражданите, които плащат сметките си редовно, но не желаят да сключат контракт за лоялен клиент, ще ползват 13.7 процента отстъпка, както досега, обясниха от "Топлофикация". Дружеството опрощава и лихвите на онези абонати, които наведнъж погасят борчовете си. Само за няколко месеца събираемостта на задълженията за парно отопление се е повишила с 5 процента, а изрядните абонати, редовно плащащи сметките си, са нараснали с 2 500. Ежедневно сега се сключват по около 50-60 договора с лоялни клиенти, като хората, ползвали един или два радиатора, възстановяват изцяло парното отопление в апартаментите си, уточниха от предприятието. Според Йорданов има много запитвания и от нови потенциални клиенти, особено от живеещи в къщи."Правим преценка дали е целесъобразно тези абонати да се включат в мрежата. Все още нямаме договор за еднофамилна къща", посочи Йорданов. След оферираната атрактивна цена обитателите на новите многоетажни жилищни сгради вече без колебание избират централното парно отопление. Скоро предстои включване на още два нови блока, похвалиха се от "Топлофикация". Досега перничани търсеха други варианти на отопление, въпреки изградената инсталация в жилищата им. Надяваме се, че обърнахме този процес, каза Йорданов. Цената на топлинната енергия за жителите на миньорския град е 73.76 лв./мгвтч с ДДС. Тя е с 6-7 на сто по-ниска спрямо предишния отоплителен сезон, увериха от дружеството. Пернишката "Топлофикация" има близо 20 000 абонати. Задълженията им към предприятието възлизат на около 40 млн. лв.

Парното за лоялните клиенти в Перник е 1 лев на кв.м. жилищна площ

http://www.mediapool.bg/parnoto-za-loyalnite-klienti-v-pernik-e-1-lev-na-kvm-zhilishtna-plosht-news241415.html

Пик в интереса към централното парно отопление е регистриран в Перник заради преференциите за редовните потребители. Жителите на града теглят кредити, за да погасят задълженията си към "Топлофикация", магазините отчитат рекордни продажби на радиатори в началото на отоплителния сезон, съобщи БТА. Бумът се дължи на големите преференции, дадени на редовните абонати от местното топлоснабдително дружество - всеки, който е изряден в заплащането на сметките за парно, може да сключи договор с "Топлофикация" за ползване на отопление на цена 1 лв./кв.м жилищна площ. Сумата е твърда за всеки месец през отоплителния сезон и се равнява на квадратурата на дома, независимо от консумацията на топлоенергия. Освен това се заплащат и 15 лв. за топла вода ежемесечно, без значение на ползваното количество. Тарифата за водата остава в сила и през лятото. На тази база вече са сключени 7300 договора на "Топлофикация" с индивидуални потребители, съобщи изпълнителният директор на предприятието Стефан Йорданов. Те са за двегодишен период. От привилегията, наречена договор за лоялен клиент могат да се възползват, освен битовите абонати, и фирми, обитаващи помещения в сгради етажна собственост. Новата система цели да увеличи топлинния товар на дружеството и да намали загубите Решението за въвеждане на новата система на заплащане е взето от Съвета на директорите с цел да стимулира неизрядните платци да погасят сметките си и да се увеличи топлинният товар на дружеството. Топломерите ще продължат да бъдат отчитани, както досега от топлинните счетоводители и енергията разпределяна в зависимост от консумацията на домакинствата. При т. нар. лоялни клиенти обаче разликата при надвишаващо фиксираната сума потребление ще бъде за сметка на "Топлофикация". Условията са регламентирани в специален договор за отстъпка. От дружеството очакват при повишаване на отопляемия обем загубите в сградите да се намалят. Това ще доведе и до по-ниски сметки и на абонатите, които нямат твърди договори с нас, прогнозира Йорданов. Гражданите, които плащат сметките си редовно, но не желаят да сключат контракт за лоялен клиент, ще ползват 13.7 процента отстъпка, както досега, обясниха от "Топлофикация". Дружеството опрощава и лихвите на онези абонати, които наведнъж погасят борчовете си. Само за няколко месеца събираемостта на задълженията за парно отопление се е повишила с 5 процента, а изрядните абонати, редовно плащащи сметките си, са нараснали с 2 500. Ежедневно сега се сключват по около 50-60 договора с лоялни клиенти, като хората, ползвали един или два радиатора, възстановяват изцяло парното отопление в апартаментите си, уточниха от предприятието. Според Йорданов има много запитвания и от нови потенциални клиенти, особено от живеещи в къщи."Правим преценка дали е целесъобразно тези абонати да се включат в мрежата. Все още нямаме договор за еднофамилна къща", посочи Йорданов. След оферираната атрактивна цена обитателите на новите многоетажни жилищни сгради вече без колебание избират централното парно отопление. Скоро предстои включване на още два нови блока, похвалиха се от "Топлофикация". Досега перничани търсеха други варианти на отопление, въпреки изградената инсталация в жилищата им. Надяваме се, че обърнахме този процес, каза Йорданов. Цената на топлинната енергия за жителите на миньорския град е 73.76 лв./мгвтч с ДДС. Тя е с 6-7 на сто по-ниска спрямо предишния отоплителен сезон, увериха от дружеството. Пернишката "Топлофикация" има близо 20 000 абонати. Задълженията им към предприятието възлизат на около 40 млн. лв.

Видео: Пропускът на годината в тениса

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/11/05/2643437_video_propuskut_na_godinata_v_tenisa/?ref=rss




Контраатака, футболист излиза в отлична позиция, а вратарят напуска вратата. И... пропуск.

Подобна съпоставка може би е подходяща, за да опише какво направи Френсис Тиафо. Американският тенисист се отличи с отиграване, определено от мнозина за пропуска на годината.

17-годишният състезател не успя да улучи топката на сантиметри от мрежата. При това в момент, в който съперникът му Малек Жазири вече се беше обърнал с гръб, знаещ, че е загубил разиграването....

Пиян отнесе 19-годишна шофьорка в Пловдив

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5093718

Почерпен водач на форд от пловдивското село Браниполе е блъснал ситроен с 19-годишна шофьорка, съобщиха от полицията. Инцидентът е станал вчера вечерта на бул.
Почерпен водач на форд от пловдивското село Браниполе е блъснал ситроен с 19-годишна шофьорка, съобщиха от полицията. Инцидентът е станал вчера вечерта на бул. "Македония" в кв. "Кючук Париж". Причината е неспазване на дистанция от страна на пияния. Дрегерът отчел 2, 21 промила. Пробата на момичето е отрицателна.

Димитър Делчев: Необходима е реформа в МВР

http://www.cross.bg/delchev-izbori-izborite-1486988.html

/КРОСС/Ресурсите на МВР да бъдат насочени към хората на терен и осигуряването на безопасността на гражданите за сметка на администрацията, коментира Делчев Ресурсите на МВР трябва да бъдат насочени към хората на терен и осигуряването на безопасността на гражданите за сметка на администрацията. Това заяви в радио К2 Димитър Делчев, секретар на Парламентарната група на Реформаторския блок, член на вътрешната и правна комисии в парламента. Необходима е реформа в МВР, но подходът трябва да бъде различен и да има дискусия. Предложенията, против които протестират служителите, са необмислени, коментира Делчев. Промените трябва да стават поетапно и решението да отговаря на интересите на служителите и нуждите за оптимизацията на системата, заяви депутатът. Във вторник ще има извънредно заседание на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред, на което ще изслушаме министър Бъчварова, обяви той. Относно местните избори Делчев заяви, че Реформаторският блок се е представил успешно, навлизайки, както в областни центрове, така и в най-малките населени места. Според думите му организацията на изборите не е била добра, а от МВР не са успели да се справят с купения вот, каквато заявка бе дадена преди изборите. Делчев заяви, че дискусията по промените в Изборния кодекс трябва да започне достатъчно рано преди следващите избори, за да бъдат избегнати съмненията за субективност

Еди Мърфи чака девето дете

http://www.cross.bg/detza-murfi-peiidzh-1486989.html

/КРОСС/Еди Мърфи счупи рекорда на Мел Гибсън по най-многобройна челяд в Холивуд. 54-годишният актьор очаква деветото си дете догодина през май. Майката е австралийският модел Пейдж Бътчър. За 36-годишната дама това ще бъде първо бебе. "Еди не може да е по-щастлив. Той е истински семеен мъж и обича всичките си деца", признава близък до номинирания за "Оскар" комик. Актьорът има пет деца от Никол Мърфи, с която се раздели през 2006 г. след 22 години брак. Еди е баща на още две деца - от Пулет Маккийни и Тамара Хууд. През 2006 година той мина през дело за бащинство с певицата Мел Би от Spice Girls и след ДНК тест призна, че е баща на дъщеря й. Според източника всички майки и деца се събират често по празници и са като едно голямо семейство. "Малките се обичат много, а майките им се разбират много добре", добави той. Еди и Пейдж се срещат за първи път на снимките на "Агент XXL 2" през 2006-а, но са заедно от 2012 година.  

Депутатите отхвърлиха ветото на президента за военното разузнаване

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5093715

Народните представители не подкрепиха ветото на президента Росен Плевнелиев, което той наложи върху закона за военното разузнаване. По-специално той визираше ограничението директорът на служба военна информация да е само военнослужещ с висше военно звание.   Докато преди това длъжността можеше да бъде заета и от цивилен.
Народните представители не подкрепиха ветото на президента Росен Плевнелиев, което той наложи върху закона за военното разузнаване. По-специално той визираше ограничението директорът на служба военна информация да е само военнослужещ с висше военно звание. Докато преди това длъжността можеше да бъде заета и от цивилен.

Рибата като раннохристиянски символ

http://petel.bg/Ribata-kato-rannohristiyanski-simvol__133015

Един от първите символи на Християнството е рибата, която била дискретен християнски знак за разпознаване. Рибата безспорно е сред...

Варненка реши да заснеме изгрева от "Галата" с телефон! Кадърът, който се получи, ни изуми

http://petel.bg/Varnenka-reshi-da-zasneme-izgreva-ot-Galata-s-telefon--Kadarat--koyto-se-poluchi--ni-izumi-__133016

Страхотна снимка е направила нашата читателка Дани Ганчева. В "Петел" винаги адмирираме подобни чудесни фотонаходки, които правят деня...

Капитан Собаджиев вече във Варненския затвор

http://petel.bg/Kapitan-Sobadzhiev-veche-vav-Varnenskiya-zatvor__133017

Капитан Светлозар Собаджиев вече е преместен във Варненския затвор, съобщи moreto. Макар вече да е на родна земя обаче, роднините на...

Ливърпул въведе бързи пешеходни ленти за пазаруващи

http://www.dnevnik.bg/live/gradska_sreda/2015/11/05/2643229_livurpul_vuvede_burzi_peshehodni_lenti_za_pazaruvashti/?ref=rss


В центъра на Ливърпул беше открита първата във Великобритания бърза пешеходна алея за пазаруващи, съобщават местните издания. 

Създаването й е резултат от проучване, според което 47% от жителите на страната намират бавното придвижване по време на пазаруване за изключително досадно. 

Оформянето на тази бърза пешеходна лента, която е очертана с цветни линии по подобие на велоалеите, ще позволява на купувачите да се придвижват по-бързо, докато минават от щанд на щанд в...

ГЕРБ отхвърли ветото на президента

http://offnews.bg/news/n_1/n_586509.html

Народното събрание не прие ветото на президента Росен Плевнелиев върху текстове от закона за военното разузнаване. Държавният глава върна текстовете от закона, които касаят шефа на военното разузнаване. Според сега приетия закон директор на Служба "Военна информация" може да бъде само военен с висше офицерско звание. Настоящият шеф на службата Йордан Бакалов е цивилен и не отговаря на условията. Този текст беше прокаран в последния момент на второ четене от депутати от БСП и беше одобрен с гласове на депутати от ГЕРБ.  Днес парламентът отказа да се съобрази с искането на президента на поста да може да бъде назначен и цивилен. За старите текстове в закона гласуваха общо 159 депутати, сред които и народни представители от ГЕРБ. По същество - за смяната на Йордан Бакалов, гласуваха и АБВ, ДПС, БДЦ, ПФБ и БСП. Само депутатите от Реформаторския блок подкрепиха ветото на президента. По време на дебатите Ангел Найденов от БСП заяви, че мотивите, които излага президентът във ветото, звучат несериозно и обидно за самите военнослужещи в състава на военното разузнаване. По думите му тези мотиви ни показват, че текстовете и кроежите, са свързани с конкретно лице за длъжността директор „Военна информация“. „Мотивите не добавят абсолютно нищо ново в дискусиите, които вече звучаха“, каза той. Ангел Найденов попита, дали си струва заложници на това назначение да бъде именно службата. Според него поправката се персонифицира. Атанас Атанасов от РБ веднага репликира, че днес не се дискутира кой да бъде назначен за директор на служба „Военна информация“, когато е гласуван законът. В дуплика Ангел Найденов отговори, че дебатът е сведен до персоналното назначение, защото по думите му, това са единствените мотиви на президента.

Обрат в Пловдив: Дани Каназирева няма да е председател на Общинския съвет

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5093721

Председателката на
Председателката на "Съюз за Пловдив" Дани Каназирева напусна демонстративно със своите петима съветници местния парламент. Това стана когато вървеше тайния избор за председател. Гласуването все още не е приключило. Каназирева се появи пребледняла и съобщи, че е "преметната". "Избират реформаторката от ДБГ" Савина Петкова,

Депутатите отхвърлиха ветото върху закона за военното разузнаване

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/11/05/2643442_deputatite_othvurliha_vetoto_vurhu_zakona_za_voennoto/?ref=rss


Народното събрание отхвърли ветото на президента Росен Плевнелиев върху текстове от Закона за военното разузнаване и гласува повторно текста, според който директорът на службата "Военна информация" задължително да има висше военно звание и да е на действителна военна служба.

В пленарната зала 159 депутати гласуваха за, 15 се обявиха против, а двама се въздържаха. 

Така досегашният шеф на службата - цивилният Йордан Бакалов, назначен през май, ще трябва да напусне...

Който протестира – наказания, заплаши Ненчев армията

http://www.cross.bg/nenchev-voennoslyzheshti-otbrana-1486986.html

/КРОСС/Рапорти за напускане в армията няма. Ако военнослужещи обаче излязат на протест, наказания ще има - включително дисциплинарни. Това обяви министърът на отбраната Николай Ненчев преди да открие изложба с бойни знамена по повод 130 години от решителните сражения при Сливница. Към мен до момента не са постъпили каквито и да са рапорти. Предполагам, че нямат особено голямо основание, каза той. Първоначално напрежението беше свързано с това, че се отнемат т.нар. 20 заплати при пенсиониране. Премиерът вече направи изявление, че това няма да се случи, така че има относително спокойствие при нас. Никога не мога да подкрепя подобни действия. По силата на закона и, по-конкретно по силата на Член 184 от Закона за въоръжените сили българските военнослужещи нямат право на стачка, коментира военният министър. Днес следобед той ще запознае парламентарната комисия по отбрана за последиците от евентуалното отнемане на социалните права, предвидени в бюджета за отбрана. Благодаря на военните за мъдростта, обърна се Ненчев към подчинените си, като отсече, че със спокойствието си те са донесли още чест на пагона. Министърът потвърди, че има непрестанна връзка с командирите от страната, за да следи ситуацията от близо. Той не застана зад протестното недоволство на военни в някои градове, защото по закон те нямат право на стачни действия. По думите му организиращите се във фейсбук в подкрепа на полицаите военнослужещи са частни случаи и за тях се следи.    

Триград - енергия в сърцето на планината (видео)

http://www.vesti.bg/razvlechenia/puteshestvia/trigrad-energiia-v-syrceto-na-planinata-video-6044910

Край Триград се намират три от Стоте национални туристически обекта — пещерата Дяволското гърло, Ягодинската пещера и Триградското ждрело

Който протестира – наказания, заплаши Ненчев армията

http://www.cross.bg/nenchev-povod-sledi-1486986.html

/КРОСС/Рапорти за напускане в армията няма. Ако военнослужещи обаче излязат на протест, наказания ще има - включително дисциплинарни. Това обяви министърът на отбраната Николай Ненчев преди да открие изложба с бойни знамена по повод 130 години от решителните сражения при Сливница. Ненчев увери, че няма повод въоръжените ни сили да негодуват, след като е станало ясно, че парите за онези, които вече са в системата, няма да бъдат пипани. Благодаря на военните за мъдростта, обърна се Ненчев към подчинените си, като отсече, че със спокойствието си те са донесли още чест на пагона. Министърът потвърди, че има непрестанна връзка с командирите от страната, за да следи ситуацията от близо. Той не застана зад протестното недоволство на военни в някои градове, защото по закон те нямат право на стачни действия. По думите му организиращите се във фейсбук в подкрепа на полицаите военнослужещи са частни случаи и за тях се следи.  

Километрична опашка от товарни автомобили на ГКПП "Кулата"

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5093704

Около 5 км товарни автомобили има на ГКПП
Около 5 км товарни автомобили има на ГКПП "Кулата", съобщиха от Главна дирекция „Гранична полиция” . Причината е затворено трасе за изграждане на кантар от гръцката митническа служба. В Главна дирекция „Гранична полиция” е получена информация от гръцките гранични власти, че за около месец и половина ще бъде затворено средното от общо 3 трасета за

Километрична опашка от товарни автомобили на ГКПП "Кулата"

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5093708

Около 5 км товарни автомобили има на ГКПП "Кулата", съобщиха от Главна дирекция „Гранична полиция” .
Причината е затворено трасе за изграждане на кантар от гръцката митническа служба. В Главна дирекция „Гранична полиция” е получена информация от гръцките гранични власти, че за около месец и половина ще бъде затворено средното от общо 3 трасета за
Около 5 км товарни автомобили има на ГКПП "Кулата", съобщиха от Главна дирекция „Гранична полиция” . Причината е затворено трасе за изграждане на кантар от гръцката митническа служба. В Главна дирекция „Гранична полиция” е получена информация от гръцките гранични власти, че за около месец и половина ще бъде затворено средното от общо 3 трасета за

Как да приготвим домашен ябълков оцет

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5093512

Съществуват различни начини за приготвяне на домашен ябълков оцет или пресен ябълков сок. Днес ще ви предложим две прости рецепти за приготвянето на натурален нефилтриран ябълков оцет в домашни условия.
За приготвянето на оцета ще са ви нужни напълно узрели ябълки от късни, сладки сортове. Те са най-подходящи за ферментацията,
Съществуват различни начини за приготвяне на домашен ябълков оцет или пресен ябълков сок. Днес ще ви предложим две прости рецепти за приготвянето на натурален нефилтриран ябълков оцет в домашни условия. За приготвянето на оцета ще са ви нужни напълно узрели ябълки от късни, сладки сортове. Те са най-подходящи за ферментацията,

5 км опашка от товарни коли се точи на Кулата

http://frognews.bg/news_101371/5-km-opashka-ot-tovarni-koli-se-tochi-na-Kulata/

Около 5 км товарни автомобили има на ГКПП "Кулата", съобщиха от Главна дирекция „Гранична полиция”. Причината е затворено трасе за изграждане на кантар от гръцката митническа служба.

Варненски форум среща младежи с бизнеса

http://www.moreto.net/novini.php?n=305670

Форумът “Младежта към бизнеса” ще се проведе за втора поредна година във Варна. Събитието е организирано за 7 ноември в Техническия университет в морската столица. Темата този път е “Възможности за кариерно развитие в България”, съобщиха за Moreto.

Г-жо Кунева, Георг Спартански не е брошка за вашия ревер

http://www.cross.bg/pleven-spartanski-georg-1486987.html

/КРОСС/ Това е така, въпреки че побързахте да се закичите и да бъдете с победителя в телевизора. Нужно е едно уточнение. Георг Спартански спечели кметските избори в Плевен не заради Вашата персонална подкрепа, а в голяма степен - въпреки нея. pleven-izboriРазбираемо е, че имате огромна нужда от победител. Особено в последно време. Оказа се, че народът силно недолюбва кадрите Ви, не само кметските, но най-вече министерските. А както се видя от резултатите на изборите, двете са свързани. В тази връзка - още едно уточнение. Георг Спартански се яви като независим кандидат, издигнат от инициативен граждански комитет. И това не беше случайно, а ход на умишлена и премислена дистанция. Вие го подкрепихте с още 11 партии в коалицията „Плевен може, Плевен побеждава". На балотажа гласовете си за него дадоха дори БСП и Атака. Нищо, че казионните медии го наричат упорито „кандидатът на Реформаторския блок". sparnanski-georgВсъщност, Георг Спартански е мажоритарният избор на плевенчани. Колкото по-бързо го осъзнаете, толкова по-добре за Вас. Въпреки че мажоритарният вот вече почти не работи в нашата пошла политическа реалност. Първо, защото останаха малко читавите хора. И второ, защото както знаем, у нас мажоритарните кандидати не разполагат с логистичния инструментариум на политическите субекти. Затова той нямаше как да се яви сам. Разбираемо. Това е Системата, за съжаление. Изисква да влезеш в нея, за да можеш да участваш в битката

Един район във Варна остава без вода заради авария

http://pik.bg/един-район-във-варна-остава-без-вода-заради-авария-news430135.html

Един район във Варна остава без вода заради авария

Един район във Варна остава без вода, заради авария. Това съобщиха от ВиК.

До 18.00 часа ще бъде прекъснато водоснабдяването в кв. „Виница”.

Диспечерът във водоснабдителното дружество допълни, че дежурните екипи са в готовност да реагират при възникване на нови аварии на територията на града.

Лодка с имигранти потъна край гръцки остров, дете загина

http://offnews.bg/news/n_1/n_586514.html

Едно дете се удави, а друго е изчезнало, след като лодка, превозваща мигранти, потъна край гръцкия остров Кос в четвъртък, съобщава електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini, цитиран от "Фокус".  Властите поясниха, че спасителните операции в района на произшествието продължават. От водите са извадени 14 души, включително мъж, който твърди, че 6-годишният му син е изчезнал след потъването на лодката. От началото на годината повече от 400 души са намерили смъртта си в Егейско море в опит да пресекат морската граница между Турция и Гърция.

Българите планират да похарчат до 50 лева за подаръци за Коледа (инфографика)

http://www.dnevnik.bg/biznes/2015/11/05/2643396_bulgarite_planirat_da_poharchat_do_50_leva_za_podaruci/?ref=rss


Тази година българите планират да отделят до 50 лева за подаръци на най-близките си за коледните празници. Това показва проучване на платформата за сравнение на цени и продукти при онлайн пазаруване pazaruvaj.com. Проучването е проведено през октомври чрез онлайн анкета сред 550 българи.   Очакваната сума за коледен подарък на човек от тесния семеен кръг – родители, деца, братя и сестри, е между 16 и 50 лева. Българите възнамеряват да купят подарък за трима-четирима души, като средната стойност...

Между 10 и 15 хил. души напускат МВР?

http://pik.bg/между-10-и-15-хил-души-напускат-мвр-news430133.html

Между 10 и 15 хил. души напускат МВР?

Докато не бъде оттеглен текстът от проекта за държавния бюджет в частта му, засягаща целия сектор "Сигурност" – от параграф 9 до параграф 16, няма да седнем да преговаряме. От 10 до 15 хил. човека, вероятно, ще напуснат системата. Това заяви пред БНР зам.-председателят на УС на Синдикалната федерация на служителите в МВР Борислав Мазнев във връзка с протестите на полицаите.

„Ние настояваме в МВР да има реална реформа, но това не е реформа, а е орязване на социалните права и обезщетения на служителите в МВР. Реформа е нещо, което подобрява положението в системата. Това как ще подобри положението в системата. Ще приемем всяка конструктивна промяна, която ще доведе до промяна на положението, ние ще я приемем. След Нова година няма да има кой да пази границата и пожарникари, които да се отзоват на сигнал. Някой се опитва да убие полицията. Тонът на премиера Бойко Борисов беше крайно заплашителен. Б

яха ни отправени заплахи и в министерството от страна на вътрешния министър Румяна Бъчварова за наказание, уволнение и съд, защото действията на колегите ни били незаконни“, коментира той. По думите на Мазнев обществото подкрепя полицейските протести.

„Тези протести не са свързани само с финансови искания на служителите в МВР, а са в защита на българското общество. Това, което се предвижда като промяна в бюджета и орязването на социалните права на служителите в системата, доведе до рязък спад на броя на полицаите, които осъществяват пряка работа на терен, охрана на държавната граница и борба с престъпността.

Това рязко ще доведе до повишаване на криминогенните фактори. Не смятам, че срещаме негативизъм. Срещаме го само в някои платени медии“, отбеляза той.


Инспектираха 48 язовира в Търновско, 9 са опасни

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5093698

С разпореждане на областния управител на Велико Търново проф.Пенчо Пенчев са проверени 48 потенциално опасни язовира в региона.
При инспекцията е установено, че 3 от водоемите са в изправност, 25 са в частична работоспособност, 9 са опасни, а 11 са в предаварийно състояние.
"Три от язовирите в предаварийно състояние са в община Велико Търново,
С разпореждане на областния управител на Велико Търново проф.Пенчо Пенчев са проверени 48 потенциално опасни язовира в региона. При инспекцията е установено, че 3 от водоемите са в изправност, 25 са в частична работоспособност, 9 са опасни, а 11 са в предаварийно състояние. "Три от язовирите в предаварийно състояние са в община Велико Търново,

Бунт на преводачи в ДАБ заради неизплатени заплати

http://www.mediapool.bg/bunt-na-prevodachi-v-dab-zaradi-neizplateni-zaplati-news241414.html

Преводачи се оплакаха, че Държавната агенция за бежанците им дължи 200 хиляди лева за преводаческа дейност през 2014 година и се готвят да изпратят протестна нота до държавните институции. Един от тях - Александър Богданов, обясни, че проблемът е започнал в началото на 2014 година, когато изтекли договорите им с агенцията. "Ние сме на граждански договори с ДАБ. Тъй като нямаше нова процедура, бяхме помолени да продължим да работим, защото имаше наплив на бежанци с обещанието, че твърдо ще бъдат заплатени нашите възнаграждения и законно уредени в договори. Не допуснахме, че една държавна институция няма да намери начин да уреди този проблем. В средата на 2014-а подписахме един договор, по който имаше една ограничена сума, която ние получавахме, но после възнагражденията секнаха. След това не можахме да се свържем с ръководството на агенцията", обясни Богданов пред БНР. Главният секретар на агенцията Златко Александров каза, че няма законови основания да агенцията да плати средства със стара дата, но ще се направи обаче всичко възможно средствата да бъдат изплатени. Според него въпросът не трябва да се решава в съда. "Продължаваме да търсим решение на този въпрос и в момента се прави обстойна финансова и административна проверка по установяване на задълженията ни към преводачите. След нея ще имаме визия колко е конкретната сума и ще продължим да търсим начини. На срещите с колегите преводачи съм казвал, че натрупаните задължения са за стар период и ние нямаме законово основание да изхарчим в настоящия период средства за това. Търсим други начини и Агенцията прави всичко възможно", каза Александров. По думите му стойността на задълженията да бъдат изчислени до седмица. Бившият шеф на дирекция "Финансово-счетоводни дейности” в агенцията Лъчезар Иванчев твърди, че вина за проблемите носи новото ръководство в лицето на Никола Казаков. Иванчев обясни пред Mediapool, че до средата на 2014 година са били заплатени дължимите суми на преводачите. След това е била обявена обществена поръчка за преводачески услуги. В резултат са избрани преводачи, сключени са договори и са започнали регулярни плащания. Иванчев заяви, че пред 2014 година заплатите на преводачите са били изплащани. Била е подсигурена и фондация – "Глобал Вилидж", която е поела ангажимента да осигурява средства, с които да бъдат покривани преводаческите услуги като дарение. Иванчев посочи обаче, че при новото ръководство фондацията не е продължила да работи с агенцията. Ако някой има претенции към агенцията, би могъл веднага да се обърне към компетентните органи за уреждане на тези взаимоотношения, каза Иванчев.

Агенцията за бежанците дължи 200 хиляди лева на преводачи

http://www.mediapool.bg/agentsiyata-za-bezhantsite-dalzhi-200-hilyadi-leva-na-prevodachi-news241414.html

Държавната агенция за бежанците дължи 200 хиляди лева на преводачи. Един от тях - Александър Богданов, обясни, че проблемът е започнал в началото на 2014 година, когато изтекли договорите им с агенцията. "Ние сме на граждански договори с ДАБ. Тъй като нямаше нова процедура, бяхме помолени да продължим да работим, защото имаше наплив на бежанци с обещанието, че твърдо ще бъдат заплатени нашите възнаграждения и законно уредени в договори. Не допуснахме, че една държавна институция няма да намери начин да уреди този проблем. В средата на 2014-а подписахме един договор, по който имаше една ограничена сума, която ние получавахме, но после възнагражденията секнаха. След това не можахме да се свържем с ръководството на агенцията", обясни Богданов пред БНР. Главният секретар на агенцията Златко Александров каза, че няма законови основания да платим средства със стара дата, но ще се направи обаче всичко възможно средствата да бъдат изплатени. "Продължаваме да търсим решение на този въпрос и в момента се прави обстойна финансова и административна проверка по установяване на задълженията ни към преводачите. След нея ще имаме визия колко е конкретната сума и ще продължим да търсим начини. На срещите с колегите преводачи съм казвал, че натрупаните задължения са за стар период и ние нямаме законово основание да изхарчим в настоящия период средства за това. Търсим други начини и Агенцията прави всичко възможно", каза Александров. По думите му стойността на задълженията да бъдат изчислени до седмица.

Как да приготвим домашен ябълков оцет

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5093701

Съществуват различни начини за приготвяне на домашен ябълков оцет или пресен ябълков сок. Днес ще ви предложим две прости рецепти за приготвянето на натурален нефилтриран ябълков оцет в домашни условия.
За приготвянето на оцета ще са ви нужни напълно узрели ябълки от късни, сладки сортове. Те са най-подходящи за ферментацията,
Съществуват различни начини за приготвяне на домашен ябълков оцет или пресен ябълков сок. Днес ще ви предложим две прости рецепти за приготвянето на натурален нефилтриран ябълков оцет в домашни условия. За приготвянето на оцета ще са ви нужни напълно узрели ябълки от късни, сладки сортове. Те са най-подходящи за ферментацията,

Правителствата на Босна и Сърбия направиха исторически опит за сътрудничество

http://www.dnevnik.bg/evropa/novini_ot_es/2015/11/05/2643430_pravitelstvata_na_bosna_i_surbiia_napraviha/?ref=rss


Правителствата на Босна и Сърбия проведоха първата си съвместна сесия в Сараево в сряда. Целта на инициативата е да се подобрят отношенията между двете страни две десетилетия след конфликта, последвал разпада на Югославската федерация.

По време на срещата бяха подписани меморандуми за опазването на културното наследство, издирването на изчезнали лица след войните, защита на околната среда и телекомуникациите, както и за вноса и износа на оръжия и военна техника.

Обсъдени...

Георги Колев: Заплатите в съдебната система се определят със закон, той трябва да се спазва

http://pik.bg/георги-колев-заплатите-в-съдебната-система-се-определят-със-закон-той-трябва-да-се-спазва-news430129.html

Георги Колев: Заплатите в съдебната система се определят със закон, той трябва да се спазва

По повод вчерашния призив на премиера за това и съдебната система да се замисли за 20-те заплати, които магистратите получават при пенсиониране председателят на Върховния административен съд Георги Колев е категоричен, че трябва да ги получават. Това заяви самият той пред журналисти.

Когато става въпрос за финансовия министър, аз го заявих открито - финансов министър, който раздава пари с лека ръка, трябва да бъде освободен незабавно. От друга страна ние като ВСС, ако не настояваме за всички социални привилегии на магистратите, и ние трябва да си ходим. В крайна сметка тези заплати са определени от закона, така че това е една социална привилегия, която следва да остане”, убеден е Колев. Според него има малка съществена разлика между МВР и магистратите, която следва да се знае, а именно, че личният състав на служителите в МВР е малко над 47 000, а всички магистрати в България са малко повече 4100 души.

Колев изтъкна, че подкрепя компромисното решение назначените полицаи да си получат 20-те заплати, но за новопостъпилите служители да важат орязаните привилегии.

Затвор за младеж, обрал две гимназии в Перник

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5093686

Година и два месеца затвор за 20-годишен кюстендилец, ограбил две гимназии в Перник. Наказанието на Йордан Кирилов е наложено от Пернишкия районен съд. Причината за тежкото наказание е, че Йордан вече е бил осъждан за подобно деяние, пише struma.bg.
Младежът заедно с непълнолетен съучастник разбили няколко врати в сградата,
Година и два месеца затвор за 20-годишен кюстендилец, ограбил две гимназии в Перник. Наказанието на Йордан Кирилов е наложено от Пернишкия районен съд. Причината за тежкото наказание е, че Йордан вече е бил осъждан за подобно деяние, пише struma.bg. Младежът заедно с непълнолетен съучастник разбили няколко врати в сградата,

Българите похарчили с 15% повече за покупки с карти Visa в чужбина това лято

http://www.dnevnik.bg/biznes/lichni_finansi/2015/11/05/2643391_bulgarite_poharchili_s_15_poveche_za_pokupki_s_karti/?ref=rss


С 15% в сравнение с миналата година са нараснали похарчените суми на POS терминали извън граница през летните месеци на 2015 г. с карти Visa, издадени в България. Общият потребителски разход на българите, които са използвали през този период при чужди търговци своите местни карти Visa, е бил над 54 млн. евро. Това показват данните на Visa Европа за България за месеците юни, юли и август 2015 г.

Най-голям ръст спрямо миналата година отбелязват разплащанията към търговци в Гърция –...

Глобалното село няма нужда от мъдри, а от управляем обслужващ персонал

http://www.cross.bg/chasovete-globalnoto-ezik-1486985.html

/КРОСС/ Докато институционалната матрица на клетата ни държава се огъва под тежестта на десуверенизацията, поредните нарушения на изборите - това дори не е новина (а демокрацията е именно правото да избираш и да бъдеш избран, не се ли спазва, политическите свободи остават фикция), рехавата граница (все още я има, но докога и за кого), мизерстващ народ (не само ровещите по кофите измъчени лица, но и пенсионерите, обречени на гладна смърт без роднинска помощ, стигат, за да се засрамим, защото отношението към възрастните е мерило за цивилизация) и т.н., и т.н. примерите са много, бодат очите ни. На фона на това благоденствие „МОН предлага часовете по чужд език в езиковите гимназии да намалеят наполовина", за часовете по история и българска литература и език да не говорим, като добавим и предложението да се ограничат силно часовете по философия, нивото на учениците ще падне не на вечерна гимназия, а на вечерно тву, да мучиш и да слугуваш - повече не ти е позволено, а ако искаш да се самообразоваш - няма да се впишеш в системата, живей като аскет, докато не те маркират с чипа на неблагонадежден. Каменната ера ни зове, но не тази на Флинстоун, 25 години не стигнаха, но още един герберски мандат като нищо. Глобалното село няма нужда от мъдри (философията е наука на мъдростта), а от управляем обслужващ персонал - слуги, ратаи, без осанка, със сведен поглед... мрак..

Спътник засне мощния циклон Чапала

http://climate.actualno.com/Spytnik-zasne-moshtnija-ciklon-Chapala-news_505733.html

Изображение на тропическия циклон Чапала, връхлетял Йемен на 3 ноември, е публикувано на сайта на НАСА. Учените са получили изображение на циклона с помощта на системата за визуализация Moderate Resolution Imaging Spectroradiometer (MODIS) на космическия спътник Aqua. Снимката е направена на 2 ноември в 9:40 часа по Гринуич. Повече от 40 000 души са били принудени да напуснат домовете си в архипелага Сокотра в резултат на мощния циклон Чапла, а поне 450 къщи са повредени или разрушени. Три са

Проверяват водачи на каруци и велосипеди в Шумен

http://shumen.actualno.com/Proverjavat-vodachi-na-karuci-i-velosipedi-v-Shumen-news_505801.html

Специализирана полицейска операция по метода на широкообхватния контрол ще се проведе утре в Шумен. Ще се проверяват пътни превозни средства с животинска тяга и велосипеди, информират от ОД на МВР. 6 ноември е обявен за Ден без велосипедисти - жертви на пътя в рамките на започналата традиционна акция на полицията "Зима". За времето от 10:00 до 12:00 часа екипи на сектор "Пътна полиция" ще бъдат на ул."Ген. Скобелев" до кръстовището с ул."Марица". От 12:00 до 14:00 часа проверки ще се извъ

Великобритания също заговори за бомба в случая с катастрофиралия в Синай руски самолет

http://africa.actualno.com/Velikobritanija-syshto-zagovori-za-bomba-v-sluchaja-s-katastrofiralija-v-Sinaj-ruski-samolet-news_505803.html

Великобритания има сериозни основания да смята, че египетски сътрудник на Ислямска държава стои зад катастрофата на руския пътнически самолет на Синайския полуостров. Това косвено беше потвърдено от изказване на британския външен министър Филип Хамънд, предаде Reuters. На въпрос дали „Ислямска държава“ е отговорна за катастрофата, Хамънд отговори, че Лондон е проучил внимателно всички възможности и обстоятелства и счита за много вероятно твърдението на ИД, че стои зад трагедията. П

Мним пожарникар измами дядо в Русе

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5093690

Мним пожарникар излъга дядо да му даде 3010 лв. в Русе. За измамата на тел. 112 е алармирал потърпевшият, съобщиха от полицията в крайдунавския град. Той твърдял, че дал парите за спешна скъпоструваща операция на пострадалия му син.
Старецът се жалвал, че на домашния му телефон се обадил непознат мъж.
Мним пожарникар излъга дядо да му даде 3010 лв. в Русе. За измамата на тел. 112 е алармирал потърпевшият, съобщиха от полицията в крайдунавския град. Той твърдял, че дал парите за спешна скъпоструваща операция на пострадалия му син. Старецът се жалвал, че на домашния му телефон се обадил непознат мъж.

Жандармерията в готовност да атакува протестиращите полицаи

http://www.cross.bg/politzai-protestirashtite-gotovnost-1486984.html

/КРОСС/Жандармерията е в пълна бойна готовност да атакува протестиращите полицаи на "Орлов мост" в столицата, съобщава Фрог, позовавайки се на източници от вътрешното ведомство. На място е шефът на ГДКП Христо Терзийски, когото всички сочат като кандидат за поста главен секретар на МВР, на мястото на Георги Костов. Твърди се, че въоръжените до зъби полицаи чакат само знак, за да заградят протестиращите. Целта е след това поименно да бъдат записани, така че лесно да им се търси сметка.  

Намалиха срока за отказ от депутатски имунитет от 14 на 5 дни

http://www.moreto.net/novini.php?n=305662

Народното събрание прие промени в правилника си за работа, с които се намали срокът за отказ от депутатски имунитет от 14 на 5 дни , предаде репортер на Агенция „Фокус“. Депутатите, които гласуваха „за“ бяха 86, „против“ - 26 , 17 народни представители гласуваха - „въздържал се“.

Беше ли Борисов наясно, че ще предизвика протест в МВР

http://www.cross.bg/borisov-ministur-predlozhenieto-1486983.html

/КРОСС/ Орязването на социалния пакет при полицаите и военните е било предотвратено вече веднъж от правителството на Бойко Борисов, но... през 2011 г. Точно преди 4 години - на 31 октомври 2011 година, се провежда заседание на Министерския съвет, на което силовите министри тогава - министърът на отбраната Аню Ангелов (понастоящем съветник на Борисов по въпросите на сигурността), зам. вътрешният министър Веселин Вучков (за кратко вътрешен министър в това правителство, напуснал заради несъгласие с намерението на кабинета да запази на постовете им шефа на ДАНС Владимир Писанчев и главния секретар на МВР Светлозар Лазаров) и министърът на правосъдието Маргарита Попова (сега вицепрезидент), се противопоставят на прокарано от колегата им Симеон Дянков на тъмно решение за орязване на заплатите на военните, полицаите и служителите в затворите. По същия начин както и сега, в преходните и заключителните разпоредби на Закона за държавния бюджет за 2012 година, е прокаран текст, който орязва заплатите на полицаите и военните, като предложението е вместо 20 заплати при пенсиониране да се дават 15. Тримата са категорични, че промяната не е съгласувана с тях. От поясненията им става ясно, че дори и да е съгласувано, предложението няма как да мине, защото ще доведе до сериозно сътресение в системата. Още тогава премиерът Бойко Борисов заявява, че е необходима реформа в МВР - нещо, което каза и на днешното заседание

Шеф на върховен съд: 20-те заплати обезщетение при напускане на Темида трябва да останат

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5093663

20-те заплати обезщетение, което всички магистрати получават при напускане на съдебната система, стига да имат 20 и повече години стаж в нея трябва да се запази. Това каза шефът на ВАС Георги Колев по повод вчерашния призив на премиера Бойко Борисов да осмисли наличието на тази привилегия. Това министър-председателя направи докато се обсъждаше
20-те заплати обезщетение, което всички магистрати получават при напускане на съдебната система, стига да имат 20 и повече години стаж в нея трябва да се запази. Това каза шефът на ВАС Георги Колев по повод вчерашния призив на премиера Бойко Борисов да осмисли наличието на тази привилегия. Това министър-председателя направи докато се обсъждаше

Христо Иванов: Съдебната реформа върви много добре

http://www.cross.bg/ivanov-hristo-reformata-1486982.html

/КРОСС/Правосъдния министър Христо Иванов заяви, че дискусията за 20-те заплати на магистратите трябва да мине през преоценка на стимула им - дълго оставане в системата или качество на работата. Христо Иванов за пореден път призова висящи дела и съдебни решения да не бъдат коментирани. Колкото до протестите на надзирателите от затворите, Иванов е на мнение, че реформата в сектора върви много добре. Надявам се, когато реформата в МВР се избистри и започнат дебатите по бюджета, да отчетем, че реформата в сектора на затворите се прави заедно със синдикатите, коментира Христо Иванов. Според него ВСС трябва да реагира по казуса с изтеклите записи. Доброто име на правосъдието трябва да бъде защитено, категоричен е правосъдният министър.    

100 хиляди лева обезщетение за баща, чийто син загина в строителен изкоп

http://petel.bg/100-hilyadi-leva-obezshhetenie-za-bashha--chiyto-sin-zagina-v-stroitelen-izkop__133013

Илюстрация: Булфото 100 000 лв. обезщетение за неимуществени вреди ще плаща бившият заместник-кмет на Велико Търново Илиян Ноев на бащата...

По заповед на Бъчварова: Идентифицират протестиращите полицаи

http://petel.bg/Po-zapoved-na-Bachvarova--Identifitsirat-protestirashhite-politsai__133014

Снимка: Булфото Тази сутрин в РПУ-та в страната е получена заповед от министъра на вътрешните работи Румяна Бъчварова. В нея се казва, че...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване