05/21/08 12:20
(http://www.kulinarno-joana.com/)

Шоколадови вкусотийки с фин карамелов крем и бадеми

Шоколадова вкусотийка с дулсе де лече

С първата хапка, си помислих, че няма по-сладък десерт от този. Сладостта му е от карамеловия крем, който на испански се нарича dulce de leche, в превод сладко от мляко. Повече информация може да прочетеш и тук.

Вариантите за приготвянето му са няколко. Най-известния е варенето на кутия подсладено кондензирано мляко за 4-5 часа в тенджера с вода. Изпробвах този метод и резултатът е фантастичен. Но изисква повече време и понякога е необходимо да се свари предварително. Прочетох  информация за карамеловото мляко от различни източници и открих по бърз начин за приготвянето му, който ще опиша по-надолу в рецептата. Горещо препоръчвам, обаче, при повече свободно време да направиш трика с варенето на консервната кутия.

Продуктите са за 10 броя

За шоколадовата основа:

  • 250 гр. черен шоколад
  • 2 суп. лъж. разтопено масло

За пълнежа:

  • 100 гр. масло
  • 100 гр захар
  • 1 кутия подсладено кондензирано мляко (397 гр.)
  • 100 гр. филирани бадеми

Приготвят се 10 форми за тарталети. Облепят се  плътно с фолио пластик така, че да се запази формата. Намазват се с разтопено масло. Шоколада се начупва на парчета и се разтопява на водна баня. С лъжица се разпределя във формите, внимателно се покриват стените и дъното. Оформят се като панички. Оставят се в хладилника да стегне шоколада.

През това време се приготвя dulce de leche. Захарта се карамелизира. Добавя се маслото и се разбърква енергично. Сместа започва буйно да ври, затова трябва да се внимава. Изсипва се подсладеното мляко и се бърка докато сместа стане хомогенна и се сгъсти. Отнема около 10-15 мин.

След като се махне от огъня се прибавят бадемите. Пълнежа е готов. Необходимо е да се остави да изстине напълно.

Шоколадовите форми се изваждат внимателно от тарталетите, фолиото се отстранява. Напълват се с 1-2 супени лъжици от карамеловото мляко с бадемите. Съхраняват се в хладилник.





Кулинарно - в кухнята с Йоана Шоколадови вкусотийки с фин карамелов крем и бадеми от Йоана Петрова - Кулинарно - в кухнята с Йоана
За още публикации, прочети съдържанието на блога или разгледай мозайката от снимки.
Публикувана на 05/21/08 12:20 http://feedproxy.google.com/~r/kulinarno-joana/feed/~3/LeCKgRRdJZU/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване