Специалност International Business в Холандия.

http://www.panayotov-blog.com/2009/02/international-business.html


Статията е публикувана в списание "Образование и специализация в чужбина" - 2006 г.

Петър Панайотов


Когато говорим за обучение в Холандия няма как да не споменем специалността International Business and Management Studies (IBMS). Това е най-популярната специалност на Английски в Холандия, която записват голяма част от Българските студенти. Аз самият съм завършил същата специалност в Хага и ще ви разкажа малко повече за нея.

IBMS е сред първите програми, които холандските университети създават изцяло на Английски. Програмата е предназначена основно за чуждестранни студенти, но по нея се обучават и много холандци. През 2000 година, след провеждане на анкета и проучване сред бизнес средите програмата беше адаптирана така, че завършващите я най-пълно да отговарят на съвременните изисквания на бизнеса в цял свят. В момента IBMS се предлага от 15 учебни заведения, като трябва да се има предвид, че всеки университет е адаптирал учебното съдържание съобразно своите специфични изисквания. Програмата е 4 годишна, предметите са съсредоточени в пет основни области – Мениджмънт, Маркетинг, Финанси и Счетоводство, Бизнес Среда, Технологии. Всеки студент излиза с диплома Бакалавър по Бизнес Администрация и специализация в някаква област – Финанси, Маркетинг, Логистика и т.н.

Университетите в цял свят, включително и в България предлагат подобни програми. Често пъти учебният план обаче почти не отговаря на името. Трябва да отбележим, че ако учите например Бизнес Администрация в САЩ, около 1/3 от курсовете които ще трябва да запишете ще имат връзка с всичко друго – История, Актьорско Майсторство, Спорт, но не и с Бизнес Администрация. В Холандското образование International Business наистина означава International Business. По време на четиригодишното обучение няма да имате нито един предмет който не е свързан с бизнеса и управлението му. Дори курсът математика се казва “Математика за бизнеса” и в него се изучават понятия като проста и сложна лихва.

Практическата насоченост е другата важна черта отличаваща IBMS от всяка една друга програма по света. Учебният план е съставен във взаимодействие с бизнеса и всичко което учите ще бъде 100% приложимо в бъдещата ви работа. Практическите ви умения ще бъдат развити и на задължителният стаж, който е с продължителност от един семестър (4-6 месеца). Обикновено университетът съдейства за намиране на подходящият за вас стаж, но може и да се наложи да се справяте сами с намирането му. Стажът трябва да карате в международна компания където и да е посвета. Аз лично изкарах моят стаж в Израелска Компания в Ротердам. Някои мои състуденти обаче предпочетоха да трупат опит във фирми намиращи се в държави като Мексико и Аржентина.

Стажът ви дава изключителна възможност да обогатите биографията си. Не са редки и случаите когато компанията предлага на стажанта договор за работа след приключване на стажа или завършване на образованието. Например в компанията в която аз карах стажа си след това останах на работа до завършването ми.

Международната ориентация е нещо което ще почувствате от ден първи – състудентите ви ще идват от всички краища на света – от големите европейски държави, през Китай и Индонезия до малки островчета в карибския басейн. Класове по втори чужд език също са част от програмата. Предлаганите езици са Холандски, Немски, Френски и Испански. Повечето чужденци записват холандски за да се адаптират по-бързо в страната. Ще се научите да работите в екип съставен от най-пъстри народности. Задължителен семестър на обмен в чужд университет е другото условие на програмата IBMS. Университетът в Хага имаше партньорства с университети в Австралия, Европа, Азия и Америка. Аз лично предпочетох да изкарам задължителния семестър в Университета на Отава в Канада.

Завършилите IBMS могат да се реализират в почти всички сфери на бизнеса – маркетинг и продажби, счетоводство и финанси, логистика, човешки ресурси. IBMS също дава основа за старт на собствен бизнес. Някои от Българите, които завършиха IBMS сега работят в Холандия, други продължиха с магистърски степени в холандски, немски или английски университети, а трети се завърнаха в България и работят във водещи фирми.

Връзката между състудентите остава и след завършването. Хагският университет например създаде специален сайт за обмен на информация между завършилите. През последните две години много колеги холандци ми гостуваха в България за море или ски.

Трябва да се отбележат обаче и недостатъците на програмата. Хора които са теоритично ориентирани и искат да правят академична кариера могат да сметнат програмата IBMS за неподходяща. Колкото и да е забавно общуването и екипната работа с хора от цял свят, в някои случаи то може да бъде и доста трудно.

БГ Великден 2002

http://www.panayotov-blog.com/2009/02/2002.html

в-к Труд: Без бунтари на "Великден - 3"
публикувано: вторник, 07 май, 2002 стр.9

Една голяма скука повя от третото издание на "Българският Великден". Дискусиите се превърнаха в говорилня, плам и ентусиазъм липсваха. Бунтари също. Кадри за управление очевидно няма да се набират. Нямаше ги Любка Качакова, принц Кирил, Яна Костова. Чувстваше се и дефицит на качествена критика към правителството. Участниците от чужбина бяха стотина, което се компенсира със студенти от средните курсове на български ВУЗ-ове.
Неколцина юпита от Сити клуба, предвождани от Илия Лингорски от ЕБВР, уважиха форума със затихващи функции.825 се регистрираха на "Българският Великден - З". Повечето от тях обаче присъстваха виртуално - чрез Интернет, форумът почна с коктейл в НДК в петък и приключи с дискотека в елитните столични заведения "Какао" и "Дали" в събота вечер.Около 60 000 лв. са събрани от спонсори, каза за "Труд" Радослав Йошинов, шеф на лабораторията по телематика към БАН, който водеше заключителната дискусия. Основен спонсор е "МобилТел".НосталгияРазбирам вълнението на хората, които по един или друг начин живеят извън България, обърна се към гостите премиерът Симеон Сакскобургготски. Аз съм си все същият -такъв като вас, заяви бившият великденец, а сега вицепремиер Николай Василев.От трибуната беше отправен призив за събиране на дарения за студентката от CУ Снежана Тошева, която има тежка форма на бъбречна недостатъчност.На миналогодишния Великден бяха събрани 80 000 ДМ за 6-месечното бебе Никола Стоянов. Парите обаче бяха дарени предимно от големи фирми.ДискусиитеДискусията "Икономика на растежа" препълни зала 9 на НДК. Вицепремиерът Николай Василев направи перфектна презентация на икономическата програма "Великден за България", която м.г. той и други икономисти връчиха на правителството на Иван Костов като "Домашното на управляващите". 101-та точки на документа станаха гръбнак на икономическата програма на Новото време.Изпълнили сме 33% от точките, похвали се Василев. Голямата приватизация се движи по план, пуснахме еврооблигации, данъците са намалени, има зам.-министър, които отговаря за капиталовия пазар, отчете Василев. България е сред страните с най-ниски данъци, категоричен беше вицепремиерът. В най-смелите си мечти не сме очаквали, че максималната ставка на данъка върху доходите ще е 29%, поясни той.

Младите лъвове

Да се закрие авиокомпания "Балкан", предложи в презентацията си студентът Петър Панайотов. Според него името "Балкан" създава негативен имидж. Като алтернатива на националния превозвач да се създаде авиокомпания с ниски тарифи на полетите, посъветва Панайотов.Василев не коментира предложението за закриване на затъналата в дългове авиокомпания, но посъветва младежа да намери транспортния министьр Пламен Петров и да му предаде доклада си.

Друг великденец - Мариян Йорданов, пък предложи да се ликвидира Слънчев бряг, като инфраструктурата му стане собственост на хотелиерите. Зам.-министърът на икономиката Калоян Нинов каза, че подкрепя идеята. Нещата се повтарят всяка година, отбеляза с огорчение Алекси Андонов, шеф на унгарския инвестиционен фонд "Витоша". На фондовата борса правителството трябва да пусне акции поне за $ 500 млн. от големите предприятия (БТК, ДСК, БМФ, ДЗИ, седемте енергоразпределителни дружества), за да се заинтересуват чуждите инвеститори, каза Андонов. Ябълката на раздора стана Банка ДСК. На Интернет страницата "Инвестор.бг"(www.investor.bg) великденци ще пуснат подписка на Българската фондова борса да се пуснат 49% от акциите на трезора. От правителството обаче са категорични, че на борсата ще излязат акции от ДСК само когато се продаде мажоритарен пакет на стратегически инвеститор.Царският икономист Владимир Каролев пак раздвижи кръвта на дискусиите, като поиска оставката на надзорниците на Агенцията за приватизация. Повод за това била продажбага на мини "Чукурово" срещу банкова гаранция.

Inagural Online Travel Conference CEE

http://www.panayotov-blog.com/2009/02/inagural-online-travel-conference-cee.html

Publication in Eyefortravel.com 08.08.2007

EyeforTravel’s inaugural Central & Eastern European conference analysing key market trends sees impressive early bookings

Rapid growth in internet usage and booming tourism in the CEE region is attracting numerous e-travel companies to the region all keen to maximise the potentially lucrative new profit channels. A highly diverse and fragmented region, key market information plays a vital role in deciding which country will give you the greatest return on investment. (8/8/2007)

The Travel Distribution Central & Eastern Europe 2007 conference, set to take place in Prague, 5-6 November is a great economical way of getting up to speed with the market’s numerous opportunities and pitfalls. The 2 day event has already seen many early bookers keen to make the most of the special super early bird price of only Ђ595 for Central & Eastern European based companies.
EyeforTravel’s Head of Research, Amy Scarth along with Petar Panayatov from TravelStoreMaker.com will be presenting an in-depth analysis of the economic, environmental and technological factors influencing consumer behaviour in 6 CEE countries including Bulgaria, Czech Republic, Hungary, Poland, Romania, Slovakia as well as a key insight into the vast Russian market. Russia, which stands with the highest rate of internet adoption of more than 600% since 2000 has a population of over 141 million thus representing a giant new player in the global online market place.
This vital market insight into the different countries will be followed by focused presentations and debates on key topics such as
-Direct v’s Indirect distribution - What impact is the internet having on the traditional intermediary distribution model? -Identifying the key distribution trends and developments in the CEE region’s hospitality market-Optimising your sales & marketing techniques – innovative ways to sell more travel & engage your customer-Overcoming the challenges of selling online-Rapid growth & development in airline distribution – how has the low cost phenomenon transformed air travel in the CEE region?-Maximising the potential of your Revenue Management strategy
Each session will be led by leading CEE travel industry speakers including SkyEurope, Czech Airlines, Hilton, Starwood, Swissotel, Hotels.com, Kompas, Travelplanet, Hotels.com, Booking.com, LOT Polish Airlines, Adriatica.net and many more.

Катрин от Виртуалния Свят

http://www.panayotov-blog.com/2009/02/blog-post_3882.html


Онлайн продажбата на туристически услуги бавно си проправя път в Централна и Източна Европа

Препечатка от статия публикувана във в-к Капитал 30.11.2007

Ако попаднете на сайта на полските авиолинии LOT, ще имате шанс да се запознаете с един странен герой - Катрин, уеб агентът на авиокомпанията. Тя е нещо като стюардеса от анимационен филм, но с тази разлика, че с нея може да се "поговори" за даден полет - да я питате в писмена форма, а тя да ви отговори с мил глас, като съвсем реалистично примигва и кокетничи. Зад виртуалната агентка (брюнетка по полски тертип) се крие обемна база данни, в която са систематизирани най-често задаваните въпроси в бюрата на авиокомпанията (на родния език на клиентите) и евентуалните отговори, които достигат до потребителя в аудиоформат. Така проблемите на клиентите се решават под формата на онлайн общуване с квази човек. В момента Катрин трябва да "разговаря" с около 500 посетители всеки ден и успява да отговори на около 85% от въпросите им, каза Радослав Дитковски, директор за е-търговията в LOT. Онлайн продажбите на компанията, които сега са десет процента от общите, нарастват с около 75% годишно.Виртуалната Катрин е първа стъпка на LOT в посока на Web 3.0 комуникации (сайтове от трето поколение, т.нар. семантичен уеб), за която в авиокомпанията вярват, че ще са всекидневие след пет години и затова искат да се подготвят отсега. "Хората са свикнали да общуват по обичайния начин, когато купуват пътувания, и ние се опитваме да им го дадем", обясни още Дитковски на конференция на ЕyeforTravel.com в Прага в началото на ноември. EyeForTravel e глобален онлайн издател и организатор на събития, свързани с туристически маркетинг и дистрибуционни технологии. Форумът, който е посветен на дистрибуцията на туристически продукти в Централна и Източна Европа, показа, че тази констатация важи за всяка страна в региона, въпреки че развитието на онлайн продажбите в тях се движи в доста широки граници. Пазарът в Полша е един от най-развитите и добра илюстрация, за етапите, през които се очаква да минат и останалите държави.


Виртуалната война с навиците

В Полша някои може и да мислят пет години напред, но в региона като цяло (най-вече в България и Румъния), все още се преодоляват нагласи от последните 50 години. В България все още няма класическа онлайн туристическа агенция, а само опити в тази посока. Нещата по-скоро са на стадия на глобалните дистрибуционни системи. "Заради затвореността при социализма хората все още имат малък опит в пътуванията - не знаят как да ги направят, къде да останат, какво да очакват, и се страхуват от измами", казва Петър Панайотов, маркетинг директор на TravelStoreMaker.com - американска компания за туристически софтуер, базирана в България. Традиционните туристически агенции продължават да са нужни не само като продавачи на туристически продукти, но и като консултанти. Често пътуващите се допитват до тях, преди да купят онлайн. Затова, според него, за да е успешен един сайт, предлагащ онлайн пътувания в региона, трябва първо да се установи като марка с доверие, да предлага консултации през кол-център или чрез чат, да предоставя пъстро туристическо съдържание, да е изключително лесен за потребителите и да бъде изграден около съдържание, генерирано от тях. TravelStoreMaker.com планира да създаде онлайн туристическа агенция, която да покрива България, Румъния, Полша, Чехия, Унгария и Словакия.Като цяло тенденцията пред онлайн продажбите на туристически услуги е възходяща и не се вижда какво може да я обърне. Компютърната грамотност се подобрява, разширява се достъпът до интернет, разраства се е-търговията като цяло, въвеждат се електронните самолетни билети. Не на последно място навлизат нискотарифни авиокомпании, които са основен стимул за онлайн пътуванията. Растат разполагаемият доход на хората, разходите им за пътувания, пътуванията за почивка, по бизнес, студентските, мигрантските, въздушните, индивидуалните и пакетните.

Пътуване, купено онлайн

http://www.panayotov-blog.com/2009/02/blog-post_9629.html

Източна Европа е новата звезда на интернет пазара на туристически услуги
Публикувано в-к Капитал 19.11.2007

Бумът в продажбите на туристически услуги по интернет в Западна Европа започва да утихва, но идва ред на държавите от централната и източната част на Стария континент (ЦИЕ). Това сочат няколко различни изследвания в сферата на онлайн дистрибуцията на самолетни билети, туристически пакети, хотелски резервации, жп услуги и рент-а-кар. За 2006 г. на региона, в който е и България, се падат едва 2% от европейските туристически продажби онлайн, или около 776 млн. евро. Прогнозите обаче са, че само след три години - през 2010 г., те ще са на стойност 1.86 млрд. евро.

Нови надежди
"Ако продавате туристически пътувания, без съмнение пазарът в Централна и Източна Европа (ЦИЕ) представлява огромен потенциал за вашия продукт", твърдят от EyeforTravel.com, глобален онлайн издател и организатор на събития, свързани с туристически маркетинг и дистрибуционни технологии. През миналата година от региона са регистрирани 96 млн. пътувания в чужбина и по този показател Източна Европа за пръв път надминава Северна Америка. Разходите за пътувания почти да се удвоили от 1999 г. насам. Очаква се да се увеличат с още 20% до 2010 г. На изток от Виена навлизат нискотарифните авиокомпании, пазарът се либерализира и разполагаемият доход на домакинствата се увеличава. Освен това се очаква почти половината от населението да има достъп до интернет към 2010 г. Всичко това обещава интензивен ръст, заключват от EyeforTravel, които организират и конференция на тема "Дистрибуцията на туристически услуги в Централна и Източна Европа" в Прага в началото на ноември. На въпросния форум ключовите фигури от хотелиерството и авиобизнеса ще анализират ръста на онлайн продажбите, ще обсъждат последните тенденции, предизвикателства и възможности и ще се опитат да идентифицират най-печелившите дистрибуционни канали.

Зрелите пазари
Въпреки че навлиза в стадий на зрелост, онлайн пазарът на туристически услуги в Европа като цяло все още отбелязва двуцифрен ръст всяка година. През 2006 г. той се е увеличил с 31% спрямо 2005 г. до 38.3 млрд. евро, според анализ на датския Център за регионални и туристически изследвания. По оценка на автора му - Карл Х. Маркусен около 15% от продажбите на туристически услуги в Европа сега се осъществяват през интернет. Прогнозата му е, че ръстът през 2007 г. ще е 22% до 46.8 млрд. евро (18% от пазара). Когато през 2008 г. в онлайн продажбите на пълни обороти се включат и новите 12 страни - членки на ЕС, той може да достигне 54.8 млрд. евро. Това ще е около 21% от общия пазар за изброените услуги, свързани с пътуване и туризъм.Най-голям дял, що се отнася до видовете услуги, имат самолетните билети - и през 2000 г., и през 2006 г. той е бил 56%. На хотелските резервации и продажбите на туристически пакети се падат по около 16%. Исторически техният относителен дял намалява. Жп билетите и рент-а-кар услугите имат дялове под десет процента. Дългосрочната тенденция е директните продажби да надхвърлят тези, осъществявани чрез посредници.Безспорният лидер в продажбите на туристически услуги по интернет е Великобритания - с около 34% от пазара през 2006 г. За последните девет години делът на страната нараства, като е имал пик през 2002 г. - около 40.2%. Германия е на втора позиция, но делът й в сравнение с преди девет години намалява. На тези две държави се падат около 54% от европейския онлайн туристически пазар.

Първи стъпки в България
За онлайн продажбите в България не е правено точно изследване, защото делът им от общите продажби на туристически услуги е пренебрежимо малък, казва Петър Панайотов, маркетинг директор на TravelStoreMaker.com, единственият български лектор на конференцията в Прага. TravelStoreMaker.com e водеща световна компания за туристически софтуер с централен офис в България. По оценка на Панайотов причините за неразвитостта на пазара са: слабото разпространение на кредитните карти, липсата на качествен интернет, недоверието на потребителите към онлайн търговията и не на последно място - множеството туристически агенции в България. По оценка на Панайотов на 5000 души в България се пада по една туристическа агенция, което стимулира хората да си купуват туристически услуги по традиционния начин. Това е обвързано с липсата на опит в пътуванията и необходимостта от лична консултация. В близко бъдеще обаче се очаква раздвижване в полза на агенциите, които успеят да предложат лесни за употреба сайтове, богат набор от туристически услуги, които изберат точните маркетингови и дистрибуционни стратегии, заложат на верните технологии и познават достатъчно добре психологията на потребителите, казват от EyeforTravel.com.

Страници: 1

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване