07/07/10 11:39
(http://komitata.blogspot.com)

Поне в нещо да сме първи

Днес гостувах в сутрешния блок на Нова Телевизия (мързи ги да си обновяват видео-архива) по повод чисто новия химн на МВР, изпълняван от Веселин Маринов. Мой събеседник беше именитият поет Евтим Евтимов, автор на текста на химна, който вече е на почетните 77 години.


България трябва да се гордее, че е първата държава от ЕС, която има химн на вътрешното си министерство. Това е културна иновация, която обаче не е достигната дори от много по-развити държави от нас. В световен мащаб подобни химни има в Хонгконг,  Индия (химнът на Мумбай, създаден със съдействието на местната полиция) и в Грузия (химн на полицията само обаче, не на цялото министерство)

Разбира се, ние не бихме могли да се мерим с шампиона в тази област - Русия, където има стабилна традиция на създаване на сериозни и шеговити песни, посветени на милицията (руската полиция). Още Маяковски през 1925г. в поемата си "Хорошо", заявява твърдо на скептиците:

Револьвер     
         желт. 
Моя      
   милиция 
меня      
    бережет. 
Жезлом      
      правит, 
чтоб вправо      
           шел. 

В този блог вече ви представихме друга песен (Наша служба), посветена на съветската милиция, песента Ночной патруль представя романтиката на полицейската служба в Москва, За съжаление открих само инструментал на  най-класическото произведение в този жанр "Моя милиция", а този вариант е продукт на злостна антисъветска кампания

Химнът на Мумбай

МВР на служба на Родината
Освен, че е иновативен, химнът на МВР може да бъде разглеждан и като програма на МВР за борба с престъпността. Първо, да разгледаме кои са враговете, с които се бори институцията:

- Първата група врагове са тези, които продават своето отечество и слава и прегазват дълга си. Това очевидно са представителите на МВР, които са преминали от другата страна на закона, включително и тези, просещи почерпка, за да си затварят очите за дребни нарушения на ППЗДП. На враждебните действия на тази група се опълчва "моята полиция", тази полиция, която лирическият герой счита за охраняваща неговото лично пространство.

Ако някой някъде предава
своето отечество и слава,
ако клетвата за дълг прегази -
моята полиция ме пази.


- Към втората категория врагове спадат членовете на организирани престъпни групи:

Ако някое продажно братство
граби от народното богатство,
истината днес е само тази -
родната полиция ме пази.

Тук се подчертава неразривната връзка на полицията с родната страна и патриотичните мотиви на служителите на реда. Лирическият герой е доволен, че има родолюбива сила, която успява да се противопостави на ограбването на обществото.

- Третата вражеска група, която е и най-опасния враг на българската държавност, е заклеймена най-категорично:

Ако някой вярата убива
и престъпниците сам прикрива,
ако някой пред лъжата лази -
нашата полиция ме пази.

Кой убива вярата на народа в МВР? Това са представителите на антибългарската кампания - медии, организации и отделни блогъри. Критикувайки без много любов органите на реда, те дефакто прикриват престъпници. Лирическият герой предвещава скорошна разправа на полицията с лъжците (особено тези в Интернет, където се тиражира на който каквото му скимне), които лазят, защото знаем, че на лъжата краката са къси. Тук, разбира се, е ясно че когато подслушва интернет трафика, контролира онлайн медиите и преследва клеветниците, полицията действа в интерес на всички, и затова тя е "нашата полиция".

Трънливият път към сърцата на хората


Много е трудно днес да бъдеш патриот. Пищното и феерично шоу, наслада за очите, с балетисти, облечени като полицаи, с патрулки и мотоциклети на сцената, което се провдеде на 5-ти юли в зала 1 на НДК, беше безочливо цензурирано от меркантилните медии, които излъчиха само като кратък репортаж, а не предадоха цялото събитие. Съвсем скоро ще стане ясно на чии господари служат те. Веселин Маринов забеляза, че в тази кампания участват и радиа, не само телевизии:

“Имам нужда да пея патриотични и социални песни. Имам много такива, написани с Тончо и Евтим, които никой не ги знае, освен тези, които имат албумите, защото живеем в много непатриотично време. Не ги и пускат”, гневи се Веселин Маринов.

Триото, създало химна на МВР - Тончо Русев (музика), Евтим Евтимов (текст), Веселин Маринов (изпълнител) има солиден опит в създаването на ведомствени химни. Досега са създали песен на войника, песен на летеца, песен за десантчика (баретата) и песен на моряка.  Чест му прави на Веселин Маринов, че за него няма значение политическата сила, за която твори - любим певец на Жан Виденов, участвал в множество предизборни кампании на БСП, подкрепил президента Първанов, днес той изпълнява мечтата на близкия си приятел Цветан Цветанов, неговото (на Цветан Цветанов) МВР да има химн.

Както във всяка пазарна икономика, така и това силово трио има конкуренция. Михаил Белчев (текст), Хайгашод Агасян (музика), Красимир Гюлмезов (аранжимент) са създали "Обикновена песен за необикновени хора", която е официален символ (почти химн)  на Националната разузнавателна служба.

Сравнение между припевите на двете песни, показват че НРС е далеч по-консервативна институция отколкото МВР:

Ние пазим България, тя е над всичко
и щом трябва да тръгнем без да се пита защо.
Прибираме в куфара икона и снимки,
кръст, пистолет и един най-обичан патрон.

Очевидно, религиозната вяра играе огромно значение при подбора на кадри в НРС. Въпреки опасността от разкриване на самоличността им, особено при митнически проверки на багажа, агентите не могат да се разделят с религиозните символи - кръст и икона, а грижливо изгражданата чужда самоличност е застрашена от личните снимки, които служителят винаги носи със себе си, както и личното оръжие и отделно превозвания патрон, които пък могат да му създадат големи проблеми по летищата. Но тъй като тези предмети са част от неговата самоличност, той не би могъл да ги изостави.

В МВР положението е по-различно. Припевът на химна е една емоционална изповед, предаваща жаждата на лирическия герой за повече обич от страна на обществото.

Хора, подарете цвете,
хора, запомнете ни добре!
Гордост е да служиш в редовете на България и МВР! (текстът)

Цветето е либерален, new age символ, който показва че МВР не дискриминира по вероизповедание, както и че не изисква притежанието на оръжие и специален патрон за излизане от неразрешими ситуации. Лирическият герой чувства, че лицето му остава незабелязано от хората, които се впечатляват много повече от униформата му, а подреденото в редове МВР плавно прелива в редовете на цялата държава, където на всяккави отговорни постове се трудят знайни и незнайни кадри на МВР.

Възпитателната роля на изкуството
В допълнение, песента е мощно средство за превъзпитание на обществото, противоотрова срещу чалгата и невежеството на младото поколение:

"Песента се ражда, за да възпитава. Въобще изкуството е възпитание. А до кого ще стигне и колко ще стигне, то е като с учебника. Живеем в страшни времена, когато децата не знаят кой е Левски. Трябва нещо да се направи в тази посока и аз смятам, че нещо правя. В момента българската духовност е един разграден двор. В някои попфолк песни се пеят такива мръсотии и никой не реагира. А когато веднъж нещо хубаво е изпято за полицията, започват да се водят страшни полемики." В. Маринов



Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване