10/25/10 07:14
(http://vasvalch.com/)

Lavazza – календарът като събитие

Капри LavazzaИма няколко марки, чиито креативни опити са станали мерило за силата на календара като маркетингова комуникация. За мен това са Pirelli, Audi и Lavazza. И тъй като се интересувам твърде малко от коли, но обожавам кафе, винаги очаквам с нетърпение новото от любимите ми италианци.

Lavazza наистина може да служи за учител на всички маркетолози. Тук календарът е не просто поредната офис-придобивка, а луксозен моден аксесоар. Италианците са ненадминати в това да придадат стил на всичко – това се случва и с календара. Новата “годишна колекция” бе представена на специално събитие в Милано в присъствието на фотографа Mark Seliger, чиято заслуга са новите кадри и президента на компанията Франческа Лаваца. След официалната пресконференция журналистите са поканени на изложба-коктейл, където са показани “картините” на 2011, а на събитието Lavazza представя два нови вкуса на кафе-коктейли.

Lavazza календар 2011 събитие

Самият календар този път се върти около темата “Влюбване в Италия” (Falling in Love in Italy). Заглавието е изключително подходящо, като намеква не само за влюбване на територията на Италия, но и за любовта към самата страна (и всичко италианско, като например Lavazza). Фотосите, както винаги, са издържани в перфектен стил. Всяка снимка разказва любовна история от различен край на Италия – Тоскана, Венеция, Капри и др. Така марката се свързва силно както със страната на произход, така и с идеите за любовта и удоволствието (от удоволствието Той да докосне ръката ти на вечеря до удоволствието да се събудиш доволна след бурна нощ)

Венеция Lavazza

Капри Lavazza

И тъй като феновете на кафето не познават географски граници, всичко може да бъде видяно онлайн. Сайтът разширява основната тема, като календарните визии са допълнени от снимки и видео “Зад кулисите” и един страхотен полу-документален филм (как всъщност се превежда mockumentary на български?!) за Италия, любовта и… любовния данък! Ако трейлърът долу ви заинтригува, вижте цялото видео в сайта на Lavazza Calendar 2011. Създаването на забавно съдържание, което потребителите да споделят, подпомага разпространението на новия календар и генерира трафик.

Освен представянето на календара Lavazza съвсем скоро стартира и кампанията The Italian Experience. Идеята е проста: италианците разбират любовта най-добре, затова могат да се преобразят в любовни консултанти. Всеки чужденец може да запише видео-въпрос, свързан с любовта, приятелството и удоволствието и да получи отговор от италианец. Всяка седмица с гласуване се избира една двойка питащ-отговарящ. Първо чужденецът отива в Италия, за да прекара малко време с новия си приятел, а после двамата отиват в страната на питащия – и всичко това се поема от Lavazza.

Кафето често се позиционира като напитка, която стимулира разговорите и социалните взаимодействия, затова идеята е прекрасна. Ореолът на експертност, който получават италианците, влияе и на Lavazza като марка – тя се свързва още по-силно с “истинските италиански асоциации” любов, удоволствия и щастие от живота. Какъв по-добър начин да изградиш марка?



Още по темата:

  1. Да те оберат като маркетингова стратегия?
  2. Crowdsourcing като филмов похват
  3. Ние не сме като вас!

Публикувана на 10/25/10 07:14 http://feedproxy.google.com/~r/vasvalch/feed/~3/t748d49IaBk/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване