11/15/10 15:06
(http://www.gorichka.bg/)

Как да има повече добро хранене за другите, като ползваме това, което се произвежда: Марина Бракалова, лектор на форум Храна

img_5217Марина Бракалова се занимава над 10 години със създаване и управление на проекти, свързани с наличието и подобрението на услугите, които са важни за качеството на живот. След 5 годишен опит в управление на проекти за изграждане на капацитет за социални услуги с Американския Червен кръст в региона, Марина като директор на Фондация за общностно развитие ФОРА работи по една трудна, но ужасно заразителна идея: създаване на мрежа и модел за хранителни банки в България, които да намалят количествата изхвърляна, но годна за консумация храна и същевременно да помогнат на много хора, за които доброто хранене и (храненето изобщо) са под въпрос. Марина е посетила над 20 хранителни банки в Европа и САЩ и заедно с много съмишленици работи за създаването им тук.

Найната лекция ще засегне темата за ресурсите от храна, труд и желание, които дремят и могат да се канализират, за да има банка с храни и в България.

Какво е хубавата храна?
Вкусна, с произход от някъде на близо, или сурова или приготвена на слаб огън. Храна, която дава тонус, предпочитам да има зелен цвят.

Кои са най-разпространените заблуди в България, свързани с храненето?
Че трябва всяко ядене да съдържа месо и бял хляб. Мисля, че принципно хората не се замислят какво ядат стига да се хранят, не отдават значение на друго освен на вкуса и навиците, с които са свикнали и не си дават сметка, че всичко с което се хранят определя това, което се случва с духа и тялото им.

Какво е здравословно хранене за вас?
Това, което бих приготвила за децата си. Отговорът търся в организма си и знаците от него, както и в информацията която имам. Знаците, които получавам са: основно сурови храни, бобови, зеленчуци, не голямо количество, да има семена, ядки. И да не случва късно вечер. Всъщност бабите са добър измерител: обикновено приготвят обилни маджи за семейните маси, но се вслушват в тялото си и хапват избирателно и премерено, обикновено не от това което се сготвили по традиция.

Какво бихте искали да промените в начина, по който се подхожда към храната в ресторантите?
Бих искала да ми се предоставя информация какви храни се използват в представеното меню, къде се произвеждат - това е особено валидно извън София, където все трябва да се разузнава дали картофите са от замразените торби от хипермаркета или от съседната нива. Да се управялва така че да не се изхвърля много.

Коя книга/блог за хранене бихте препоръчали?
Tова което сега занимава мен и хората, с които работя, е как да има повече добро хранене за другите, като ползваме това, което се произвежда: www.foodbanking.org.

РЕГИСТРИРАЙ СЕ за форум Храна!

Публикувана на 11/15/10 15:06 http://blog.gorichka.bg/?p=2668
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване