12/17/10 09:54
(http://patepis.com/)

Босна: богомили и дервиши (3): Богомилският некропол при Радмиля и връщане към Мостар и

Продължаваме с пътуването на Росица из Босна и Херцеговина (по-точно: Херцеговина). Тя ни разведе до сега из Дрвенград, Вишеград и Сараево, както и към дервишкия манастир при извора на река Буна. Днес ще стигнем основната ѝ цел на това пътуване – богомилите в Радмиля – и през Мостар ще се върнем обратно към София. Беше ми невъзможно да намеря Радмиля на картата, затова съм маркирал разказа като от Мостар – ако някой може да я покаже на гугълската карта - ще се радвам да сложа Радмиля в разказа Приятно четене:

Босна: богомили и дервиши

част трета:

Богомилският некропол при Радмиля и връщане към Мостар

Домакинът ни беше забелязал в Благай указателна табела към Стечки (Stećci, мн. ч.). Стечки-те са надгробните плочи на босненските богомили, наричани патарени (преди всичко от католиците). Богомилството в Босна е имало практически статут на държавна религия. И ето тук се изправям пред един смущаващ въпрос – очевидно е, че историята ни се пренаписва и преразглежда, но аз, българката на почти средна възраст, се намирам в изключително затруднение да изговоря категорични думи за българското богомилство и влиянието му на запад от България; не мога смело да заема патриотична позиция и да кажа убедително: ето, след изгонването им от България, богомилите тръгват към Сърбия, Косово и Албания, усядат в Босна, после или междувременно, или по-рано достигат до северна Италия, южна и северна Франция... Не мога да го направя, защото не знам, защото източниците, с които разполагам са противоречиви, защото виждам една (научна?) мъгла или историческо-политическо табу около това явление, защото в крайна сметка пак не знам, а това ме кара да се срамувам. Не мога също да твърдя със сигурност дали е истина, че богомилите приемат исляма първи – както в Босна, така и у нас, било поради ненавист към официалната църква, било заради идейна близост с исляма. Помаците. И още – богомилите и нестинарите... Не мога също да съм сигурна какво точно означават орнаментите и символите върху стечките – вариантите на тълкуване са многобройни и покриват пространството от Космоса до орфизма, от прабългарската култура до оригиналната космогония на богомилите. Ето по тези причини само ще покажа какво успях да заснема близо до Благай, в една обрасла поляна, намираща се срещу разрушено село и в открития музей-некропол до Радимля. [caption id="" align="aligncenter" width="624" caption="Стечки в близост до Благай"]Надгробни плочи (стечки) на богомилите в Босна и Херцеговина[/caption] [caption id="" align="aligncenter" width="624" caption="Стечки в близост до Благай"]Надгробни плочи (стечки) на богомилите в Босна и Херцеговина[/caption] [caption id="" align="aligncenter" width="624" caption="Разрушеното село срещу стечките"]Разрушено село, Босна и Херцеговина[/caption]

[singlepic id=7369 w=320 h=240 float=left] [singlepic id=7370 w=320 h=240 float=right]

Стечките в некропола в Радимля

[singlepic id=7371 w=320 h=240 float=left]

Едно момче от Сараево ми написа в Каучсърфинга, че онова, което търся (стечките), ще го намеря в западната част на страната, а именно около Bileća, Stolac, Trebinje, Gacko, делтата на Неретва..., а най-известният стечек (ед. ч.) ще видя в музея в Сараево – това е прословутият “Zgošćanski stećak”. Но в Босна и Херцеговина стечките са сякаш навсякъде – и в източната, и в централната, и в южната, и в западната част. Преди да напусна тази невероятно интересна тема искам да обърна вниманието ви върху две интересни находки:
  1. На 5 ноември 2009 г. четири държави постигат рядко споразумение – да номинират стечките за общо културно наследство с идеята да бъдат включени в списъка на световното културно наследство. Тези държави са: Босна и Херцеговина, Сърбия, Хърватия и Черна гора. Излиза, че у нас, родината на богомилството, спомени за материалната култура на богомилите НЯМА, въпреки че (надгробната) богомилска символика може да бъде открита върху сандъка от Терачина – дар от княз Борис I за римския папа Николай I, накити, надгробия, надгробни кръстове, каменни плочи, икони, християнски черкви (Белоградчишко, Добричко, Драгоманско, Врачанско, Приморско, Пловдивско, Еленско, Пернишко, Великотърновско, Плиска, Преслав, Лопушански Манастир, Радомирско, Монтанско, Източни Родопи...). Видка Николова, автор на изключителната книга „Богомилството: Предобрази и идеи”, простичко казва: „От гледище на живота на идеите стечките въобще не са излизали вън от българското етнокултурно пространство – само са го разпространявали, а вече „където” и „доколко” са го прихванали, не е негов проблем.”.
Но!  България не присъства в подобно споразумение за “общо” наследство. Ето линк към новината, за която  говоря: http://www.balkantravellers.com/en/read/article/1554
  1. Втората находка направо ме шокира. В ТООП (тест за общообразователна подготовка, вариант 7А, 2009 г.) за Международно висше бизнес училище е включен текст за проверка на езиковата култура, който се отнася до стечките:
В Босна и Херцеговина могат да се видят голям брой надгробни камъни от Средновековието, наричани от местното население “стечки”. Различни по форма, те достигат тегло 30 тона и височина 3 метра. Украсени са със стилизирани изображения на слънцето, луната, земята и боговете. Върху някои от тях са изсечени надписи, които разказват алегорично за починалия и същевременно разкриват представите на средновековния човек за живота и смъртта, за човешката съдба и връзките между хората. “Цял живот бях на кръстопът, размишлявах и се колебаех”, споделя един от тези надписи. “Отдадох живота си на другите, сега искам да съм сам”, добавя друг. Някои изследователи смятат, че появата на тези надгробни камъни е свързана с бързото разпространение на богомилството в Босна през XI и XII век. Възгледите на босненските богомили са сходни с възгледите на богомилите в средновековна България. Според тях видимият свят е творение на Сатаната, те отричат християнските ритуали като кръщаване с вода и смятат кръста за символ на лицемерна вяра. “Стечките” са част от културно-историческото наследство на Босна и Херцеговина. Техни образци са изложени в Националния исторически музей в Сараево. Но този любопитен културен феномен участва и в съвременния живот на страната – един от най-четените седмичници, издаван в Сараево, вплита в емблемата си мотив с човешка фигура, взет от такъв надгробен камък. За онези, които проявават интерес към тази тема, ще предложа и два текста, които открих преди време, публикувани в «Литературан форум» от 2001 г.: http://www.slovo.bg/old/litforum/142/hmilcheva.htm http://www.slovo.bg/old/litforum/143/hmilcheva.htm С хиляди въпроси в главата се върнах на шофьорското място. Тръгнахме към Мостар, за да го видим на светло и да обядваме в някоя ахчийница или приятно ресторантче. Слънчевото време още беше с нас и това ни радваше. [geo_mashup_map] [geo_mashup_location_info]

Заварихме Мостар оживен и пренаселен!

[caption id="" align="aligncenter" width="416" caption="Мостар"]Мостар, Босна и Херцеговина[/caption] [caption id="" align="aligncenter" width="416" caption="Мостар"]Мостар, Босна и Херцеговина[/caption] [caption id="" align="aligncenter" width="624" caption="Мостар*"]Мостар, Босна и Херцеговина[/caption] [caption id="" align="aligncenter" width="416" caption="Чаршията в Мостар"]Чаршията в Мостар, Босна и Херцеговина[/caption] Разходихме се, хапнахме вкусно, опитах пълнен лук, пълнен като чушка, тиквичка, цвят от тиквичка и пр. Този град е наистина покъртително красив! После тръгнахме обратно към Сараево. На другата сутрин поехме пътя към България рано, в дълбока мъгла. Беше красиво и мистично – толкова, колкото цялата тази прекрасна страна, в която един ден ще се върна!

Изгрев и мъгла, Босна и Херцеговина

Повече снимки можете да видите тук: Drvengrad http://royak.snimka.bg/europe/serbia-mokra-gora-drvengrad-mecavnik-oct-2010.549650 Sarajevo http://royak.snimka.bg/europe/bosnia-and-herzegovina-sarajevo-2010.549659 Mostar http://royak.snimka.bg/europe/bosnia-and-herzegovina-mostar-2010.549667 Blagaj http://royak.snimka.bg/europe/bosnia-and-herzegovina-blagaj-buna-river-2010.549677 Stolac http://royak.snimka.bg/europe/bosnia-and-herzegovina-stolac-radimlja-stecci-2010.549678 Visegrad http://royak.snimka.bg/europe/bosnia-and-herzegovina-visegrad.549656 Край Автор: Росица Йосифова Снимки: авторът *Редакцията с чиста съвест може да препоръча сниманата кръчма с чадърите :) Други разкази свързани с [geo_mashup_category_name map_cat="373"]– на картата: [geo_mashup_map height="450" width="570" zoom="auto" map_content="global" map_cat="373" auto_info_open="false" marker_select_highlight="true" marker_select_center="true"] [geo_mashup_category_name map_cat="373"]
Публикувана на 12/17/10 09:54 http://patepis.com/?p=19546
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване