01/26/11 22:14
(http://psabev.blogspot.com/)

Посетителите на блога: кога и колко?

Изминаха пет години, откакто водя статистика на блога. По случай своеобразния рожден ден, реших да направя серия публикации, с които да превърна данните в информация… Когато става въпрос за над 900 000 посещения, може да се каже, че статистиката е сравнително точна.

Ще започна с това как нарасна броят на посетителите от 2006 г.  насам:

Kакто виждате, ако в началото на 2006 г. посетителите са били двуцифрено число на месец, пет години по-късно близо 30 000 души посещават блога ни всеки месец, т.е. около 1000 на ден. Ако подобен растеж се запази, през 2015 г. очакваме 30 милиона посетители на месец… Разбира се, само се шегуваме – има доста по-точни методи за изчисляване, така че реалното число, на което залагам за януари 2015 г. е някъде около 70 000 посетители на месец. Дали съм бил прав, ще разберем след 5 години.

Продължаваме с по-интересните резултати: кога точно хората отварят блога. Започваме по месеци:

Статистиката сочи, че още със започването на зимата някъде през ноември посещенията плавно се покачват и това продължава през цялата зима, чак до март. От март до май посещенията започват да намаляват, сигурно защото хората прекарват повече време навън. Покрай великденските празници, хората се махат от компютрите за малко, следва кратко завръщане през юни, с което посещенията леко се увеличават. Юли и август обаче са тотална „пустиня“ в блогосферата – много малко хора стоят пред компютрите си. Идва септември, хората се завръщат и трафикът на сайта се повишава точно както и трафика в София. През октомври посещенията на блога достигат най-високата си стойност, явно това е месецът, в който хората нямат друг избор, освен да стоят пред компютрите си…

Следва статистиката по дни:

Вярвате или не, блогът се чете от най-много хора във вторник. Обяснявам си го с това, че в понеделник всеки има куп други задачи… От вторник до неделя посещенията намаляват абсолютно равномерно, като в събота спадът е драстичен и те са доста по-малко от всички останали дни – едва 10%. Всички знаем защо :)

Колкото до това, в коя част от денонощието хората разглеждат блога, нещата също изглеждат закономерни:

Хората се събуждат още към 6-7 ч. сутринта и започват да отварят любимите си сайтове. Броят им нараства до обяд, като точно между 12 и 13 ч. (обедната почивка) наблюдаваме лек спад, след който достигаме максимален брой посетители около 16 ч. следобед. Работното време свършва и посетителите постепенно намаляват… до 18 ч., когато част от хората се прибират вкъщи и натоварването става сравнително равномерно през следващите няколко часа. Късно вечер, преди хората да си легнат отново забелязваме леко покачване на посетителите и до около 2-3 ч. през нощта почти всички са заспали… Тъй като голяма част от трафика (над 90%) е от България, смело мога да ви кажа: признайте си, най-много от вас четат блога в работно време!

Колко време стоите на сайта обаче?

Очевидно – малко. Четири от пет посещения продължават едва няколко секунди. Това е логично – от една страна, в сайта влизат много „парашутисти“, случайно дошли от търсачките и мигновено открили, че не това е нещото, което им трябва. От друга, много от вас не са чували за магията на RSS aбонамента и час през час проверяват дали сме сложили нещо ново в блога. Имаме още 3% с бавни реакции (до 30 сек.) и остават 17%, които прекарват на сайта повече време… Т.е. практически едва около 150-170 души на ден реално четат написаното в блога. Пак не е малко, но е различно от 1000… Имайте го предвид следващия път, когато решите да рекламирате онлайн!

Колко сте лоялни? Т.е. колко от вас идват един-единствен път в блога и никога не се завръщат и колко идват отново, и отново, и отново…

Добре, след като 83% от посетителите стоят по-малко от половин минута на сайта, напълно очаквано е и 70% да дойдат и никога да не се върнат. На още 10% това дори им се случва два пъти. Около 10% от посетителите ни обаче са редовни (около 100 души дневно), идвали са в блога над 15 пъти и именно това са хората, чието мнение (без значение позитивно или негативно) ценя най-много.

Използвам случая да им благодаря и да насърча „мълчаливите“ да коментират – и аз, и Биляна много се радваме, когато видим мнение за това, което сме написали, така че не се стеснявайте и си го кажете. Стига да не е прекалено грубо и цинично, ще го публикуваме.

Засега спирам дотук… Очаквайте скоро още по-интересни статистики: откъде идват посетителите ни, какви компютри ползват, кой е любимият им браузър и колко им е голям… мониторът.


Rating: 0.0/10 (0 votes cast)


Сподели тази публикация:DiggFacebookGoogle BookmarksemailLinkedInMySpaceTechnoratiTwitterLiveRSSOrkutSlashdotYahoo! Buzz

Няма подобни публикации

Публикувана на 01/26/11 22:14 http://feedproxy.google.com/~r/psabev/~3/yyJKAi2-2-I/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване