05/02/11 22:09
(http://www.kulinarno-joana.com/)

SOS – Червено кадифе

Имам още няколко желания за рубриката SOS и само се помотвам. Това е защото откривам нови интересни книги или пък ми хрумват някакви нестандартни неща, или пък все нямам време. Последното е класическо оправдание, но напоследък е факт. Извинете ме за забавянето, но щом нещо е в списъка, значи ще се изпълни. И следващото желание е за Red Velvet Cake. В това желание съм доста улеснена, защото Светла, която си го пожела ми изпрати и рецептата, която желае да бъде адаптирана. От лесно – по-лесно.

Колкото пъти съм приготвяла Red Velvet Cake, толкова пъти цвета на платките е различен. Това зависи не само от количествата на какаото и червената боя спрямо останалите съставки, които в различните рецепти варират. Зависи и от вида на използваното какао и боя. Но и тук, за една и съща рецепта изпълнена два пъти докарах различни нюанси на желания цвят. Това, всъщност не е от толкова голямо значение.

И така, настоящата рецепта приготвих два пъти. Веднъж като торта за един двоен рожден ден (Ехо, Никитата, четете ли?) и втори път като руло. Реших да направя и представя руло, защото интервалите между двете приготвяния са много кратки и честно, не ми се повтаряше пак същото.

Обаче, да ти кажа, като торта рецептата е по-сполучлива. Защото платката за рулото се начупи, не стоеше като платка за руло от пандишпан. Но има и добри страни на този опит. Изпеченото тесто е сочно и изобщо не е необходимо сиропиране или престояване на рулото (тортата). Може да се разреже и яде веднага след сглобяването.

В дадената ми рецепта промених единствено съотношенията и количествата на крема. Първия път (за тортата) приготвих крема по зададените грамажи, но не ми хареса особено. Беше твърде течен, твърде маслен и твърде сладък. Даже и за моя вкус. Представяш ли си?

Затова, при втория опит (с рулото) промених грамажите по мой вкус. Получи се плътен и вкусен крем. Не прекалено тежък и сладък. Това е рецептата, която споделям.

Руло „Червено кадифе“

За платката:

  • 320 гр. брашно
  • 300 гр. захар
  • 1 чаена лъжица бакпулвер
  • щипка сол
  • 1 чаена лъжица високомаслено какао (използвах 22%)
  • 330 мл. слънчогледово олио
  • 250 мл. прясно мляко, със стайна температура
  • 2 супени лъжици лимонов сок
  • 2 яйца от свободно отглеждани кокошки, със стайна температура
  • 1 супена лъжица ванилова есенция
  • 2 чаени лъжици течна, червена сладкарска боя

Фурната се нагрява на 180ºC.

Подготвя се тава с размери 40×32 см (използвах тавата на фурната). Дъното и страните на тавата се намазват с растителна мазнина. От хартия за печене се изрязва правоъгълник с размерите на тавата. Поставя се на дъното и също се намазва с мазнина.

Прясното мляко се смесва с лимоновия сок и се оставя да постои няколко минути.

В купа се пресяват брашното, бакпулвера, солта и какаото. Добавя се захарта и всичко се смесва добре.

В отделна купа се разбиват яйцата за кратко, с миксер или с телена бъркалка. Добавят се млякото с лимоновия сок, олиото, ванилията и 1 чаена лъжица червена сладкарска боя. (Ако бъде необходимо, към края ще се добави още боя.)

Към течните съставки се добавят сухите. Всичко се разбърква за кратко, колкото продуктите да се смесят и сместа да стане еднородна. Ако се бъркат повече, платка може да се надуе неравномерно.

След като всичко е смесено от цвета на сместа се преценява дали има нужда от още малко червена боя. Аз добавих и втората лъжица сладкарска боя.

Сместа се изсипва в подготвената форма и се разпределя равномерно по дъното. Пече се в предварително нагрятата фурна за 20-22 минути. Ако платката се надуе неравномерно по време на печенето, издутото място се набожда с дървено шишче или вилица. Това трябва да стане бързо, за да не се отнема от температурата на фурната.

Изпечената платка се оставя да се охлади в тавата за 5 минути. С остър нож се минава по краищата, които може да са залепнали за стените на тавата.

Приготвя се парче тензух (или кухненска кърпа), малко по-голямо от размерите на тавата. Намокря се със студена вода и се отцежда добре. Разстила се върху кухненския плот (маса). Тавата с платката се обръща върху тензуха. Отстранява се хартия за печене. Заедно с тензуха, платката се навива на руло. Оставя се да постои така 6-8 минути. Развива се и се оставя да се охлади леко.

Междувременно се приготвя крема.

За крема:

  • 350 гр. крем сирене „Филаделфия“, отцедено от водата
  • 150 гр. меко краве масло
  • 200 гр. пресята пудра захар
  • 1 супена лъжица ванилова есенция

Кравето масло и пудрата захар се разбиват с миксер. Добавят се крем сиренето и ванилията. Разбиването продължава докато се получи пухкав и въздушен крем.

С една част от крема се намазва платката. Завива се на руло. С останалия крем се намазва цялото руло.

Детайли

По страничните части на рулото залепих смлени орехи. Декорацията направих с част от крема, като в него добавих какао и червена сладкарска боя докато постигна същия цвят като на платката.

Забележка: От същата рецепта може да се приготви торта с две платки, с диаметър 26 см, които се изпичат поотделно за същото време, на същите градуси.

П.П. Ралица, дойде ред и за твоето желание. Скоро ще направя опити. Стискай палци. :-)





Кулинарно - в кухнята с Йоана SOS – Червено кадифе от Йоана Петрова - Кулинарно - в кухнята с Йоана
За още публикации, прочети съдържанието на блога или разгледай мозайката от снимки.
Публикувана на 05/02/11 22:09 http://feedproxy.google.com/~r/kulinarno-joana/feed/~3/o75JL5jAPe8/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване