05/05/11 09:56
(http://vasvalch.com/)

Добавена стойност за Like – равна размяна

new-yorkerПреди около половин месец The New Yorker направиха интересна кампания за привличане на фенове във Facebook. Въпреки че резултатите са на лице (17 000 нови фена за няколко дни), доста от експертите в сферата на социалните медии изказаха разнопосочни мнения за практиката на like-gating.

Накратко за случая: The New Yorker пуснаха текст на Facebook страницата си, който беше видим само за фенове. В рамките на една седмица всеки фен можеше да прочете материала от номинирания за Пулицър автор Jonathan Franzen. Повече за самата кампания ще намерите в Inside Facebook. Както вече споменах, в рамките на 7 дни кампанията събра над 17 000 нови фена, а интереса към нея донесе на изданието близо 100 милиона медийни импресии и над 3300 туита (Business Insider докладва).

New-Yorker-Like-Gate

Въпреки явния успех на кампанията, доста специалисти изразиха мнение, че подходът на The New Yorker им носи предимно “кухи” like-ове – фенове, които просто търсят достъп до безплатно съдържание, но след това няма да останат във връзка с марката. Друга критика беше насочена към това, че like-gate-кампаниите (при които потребителите се стимулират да харесат страницата с различни ексклузивни предложения) омаловажават значението на Like и тази “инфлация” се отразява негативно на всички кампании във Facebook.

Според мен обаче likegating-ът може да се разгледа и като равностойна транзакция между бранда и феновете, където успехът на кампанията и нейната оценка се определя от типа добавена стойност, който се дава. В случая с The New Yorker подходът е насочен доста директно към точна целева аудитория – интересуващите се от подобни материали са и потенциални читатели на списанието. Joe Average надали се интересува от мнението на г-н Franzen за какво и да е. Умната нотка в кампанията е свързана и с това, че в замяна на Like се предоставя достъп до съдържание вместо традиционните купони за отстъпка или безплатен брой на изданието. Това не само намалява инвестицията от страна на изданието, но и не създава усещане за “подкупване” на феновете – напротив, The New Yorker по-скоро се отблагодарява на своите Facebook-приятели (както коментира и техният говорител).

Разбира се, проблемът за “лошия likegating”, който привлича само числа без истински смисъл, остава налице. Просто не мисля, че кампанията на The New Yorker е крачка в тази посока. Ще ме оборите ли?



Още по темата:

  1. “Нищо особено”, но точно така
  2. Да чуваш феновете във Facebook
  3. PRактики – ново от БДВО

Публикувана на 05/05/11 09:56 http://feedproxy.google.com/~r/vasvalch/feed/~3/-r1Lk8BONag/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване