10/08/11 17:42
(http://psabev.blogspot.com/)

Aвтомобилните иновации

Знаете ли, че…

  • ABS е изобретен преди мигачът?
  • Чистачките са изобретени от жена?
  • Климатикът е създаден още преди Втората световна война?
  • Круз контролът е измислен от сляп човек?
  • Ню Йорк е първият град, въвел регистрационните номера?

Всичко това и още много можете да научите от специалната публикация за…

Вместо дълъг увод за това колко немислим би бил животът ни без автомобили, как и най-напредничавите технологии зависят от конския впряг, щe кaжа, че много хора са работили по създаването на превозни средства, които да се движат сами – Леонардо Да Винчи, а по-късно и руските механици Леонтий Лукянович Шамшуренков и Иван Петрович Кулибин. Но всички те разчитат на животинска или човешка сила и така се доближават по-скоро до файтона или до велосипеда. До 1769 г., когато френският артилерийски офицер Никола-Жозеф Кюньо създава пароход с огромен котел отпред… Защо отпред ли? Ами защото там е било мястото на коня :)

Следват редица нововъведения, които водят до съвременните автомобили:

  • Алесандро Волта изобретява запалителната свещ и акумулаторът съответно през 1777 и 1800 г., но практически те са се използвали доста по-късно;
  • Прототипът на скоростната кутия се създава през 1832 г. от У. Джеймс и имал три предавки. Модерната скоростна кутия обаче е създадена от Панхард-Левасьор през 1895 г.
  • През 1844 г. Чарлз Гудиър патентова вулканизацията, с което успява да запази гумите еластични и водонепромокаеми. Първата пневматична (надуваема) гума обаче е създадена от шотландеца Джон Бойд Дънлоп през 1888 г.
  • През 1876 г. Николас Отто създава първия четиритактов двигател, а първият автомобил с такъв двигател е създаден от Карл Бенц (1886 г.). През 1897 г. се появява и първият дизелов двигател.
  • С началото на ХХ в. автомобилите придобиват голяма популярност, а от там се появяват и необходими допълнения като регистрационен номер, дискови спирачки, брони, калници, стоманено купе и стартерът.
  • Може би единствената жена, участвала в нововъведенията на автомобила е американката Мери Ангерсън. На път за Ню Йорк, тя забелязала колко трудно е на шофьора да вижда в дъжда и още със завръщането си започва работа по прототип на днешните чистачки, който създава през 1903 г.
  • До края на Първата световна война се появяват и предното предаване, мигачите, ABS, климатикът и първото автомобилно радио.
  • През 1945 г. е измислен круз-контролът от слепият механик и инженер Ралф Тийтор, в следствие на ужасно неравномерното каране на неговия адвокат, който го изнервил.
  • През следващите 20-тина години навлизат нововъведенията за безопасността (колани, еърбеци, детска седалка, трета стоп светлина).
  • Не закъсняват и електрониките – плейъри, ел. стъкла, ел. огледала, дистанционни управления, централно заключване, аларма, ESP.
  • Днес инженерите наблягат главно на икономията на гориво и стотици електронни асистенти за подпомагане на сигурността и комфорта.

Ето накратко какво казах дотук:

Какво ни чака в бъдеще?

Съвсем скоро се очаква въвеждането на еCall-системата, която се обажда на 112, в случай, че автомобилът ви пострада при катастрофа. Специални устройства в светофарите ще пращат сигнал на автомобила да спре безопасно, дори и да сте решили да минете на червено. А автомобилите ще комуникират помежду си, за да знаят траекториите си и да ви предпазят от евентуален сблъсък. Ще си изпращат и обновяват централно информация за пътна настилка, катастрофи и ремонти. Музиката от домашната ви уредба няма да прекъсва в автомобила, когато излизате навън, а той ще настройва стила според местата, от които минавате и времето навън (често си спомняме с Биляна едно кошмарно пътуване в снежна виелица и по уредбата се чу „Sunshine Reggae„). Всеки собственик на автомобил ще има отделен ключ (или чип-карта, която не е нужно да се поставя), в който се запомнят настройки за волана, седалката, любимата музика и маршрути на водача. Родителите ще могат да контролират максимално допустимата скорост на децата си – изцяло или в отделни участъци и часове. Ще можете и да синхронизирате часове на тръгване или пристигане с приятели и бизнес-партньори, за да се срещнете по едно и също време с тях, както и да изберете път, който Ваши познати харесват, ако разполагате с достатъчно време. Всичко това – с чиста енергия и без почти никакви вредни емисии. Естествено, пътниците в колата ще имат високоскоростен и непрекъсващ Интернет, съответно и качествена HD-телевизия, видео-разговори по телефона, а социалните мрежи практически ще завладеят и автомобилите… Ще можете да „шернете“ в реално време любимата си автомивка, сервиз или крайпътен ресторант и приятелите ви ще го получават на екраните си. Карбонът и другите нови материали пък ще позволят автомобилите да станат много по-леки и по-здрави, да събират повече на по-малко пространство и да стават още по-евтини… Въобще, чакат ни интересни времена – ще си говорим след 10-15 години.

А вие какво очаквате да се случи?

 



Подобни публикации

Публикувана на 10/08/11 17:42 http://feedproxy.google.com/~r/psabev/~3/MUKynzblhAs/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване