10/24/11 13:00
(http://ikonomika.org/)

Бюджет 2012



Проектобюджетът и докладът към него са публикувани на сайта на Министерството на финансите.

Няколко първи впечатления:
1. Най-амбициозната цел е удвояване на усвоените в рамките на годината еврофондове (от около 2 милиарда лева за 2011 до почти 4 милиарда лева за 2012). Ако това стане, могат да се финансират някои полезни проекти без това да тежи на бюджета.

2. Бюджетният дефицит ще бъде намален до 1.35% от БВП (което е много важна стъпка в правилната посока), но няма да бъде премахнат. По-амбициозни цели в тази посока само ще помогнат.

3. Заложено е силно увеличение на държавния дълг – до над 15.3 милиарда лева в края на 2012 при под 11 милиарда в момента. Това не е добра насока на развитие.

4. Залага се значително намаление на фискалния резерв, до 3 милиарда лева в края на 2012 година. В среда на растяща несигурност, е добре да има повече резерви, а не по-малко.

5. Намаляват се с 1.5% средствата за МВР, което може би слага някакво начало на реформи. Обаче, голяма част от намалението е в капиталовите разходи (а не в персонала), а капиталовите разходи и в момента заемат твърде минимален дял и са недостатъчни.

6. Неаргументирани са предложенията за поредно увеличение на минималната работна заплата (имаше едно само преди седмици). Вече две години наблюдаваме как постоянното товарене на пазара на труда с нови и нови тежести води до негативен ефект – твърде дълго продължаваща загуба на работни места.




Блогът за икономика 2011

Публикувана на 10/24/11 13:00 http://ikonomika.org/?p=5871
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване