10/28/11 05:09
(http://asenov2007.wordpress.com/)

СЕГА – БАЛОТАЖ, ЖЕРТВИТЕ – ПОСЛЕ

Радио SBS, Мелбърн, Австралия – разговор на Фили Лангдмън с Пламен Асенов, политически коментатор на SBS за България

Този текст е защитен от “Закона за авторското право…..” Право за препечатването му  електронни и печатни медии получават срещу сумата от 150 лева, преведени по сметка: UniCredit Bulbank – BG 04 UNCR 70004504154064, Пламен Асенов /Plamen Asenov/ За контакти, допълнителни уточнения и поръчки – тел. 0885 99 35 74. Колеги, надявам се поне занапред да подходите професионално и проявите уважение към институцията “журналист на свободна практика”. Ние не късаме житейските блага от Дърво на живота в собствена плантация, а, също като вас, сме принудени да ги купуваме от магазина! 

/Фили/ В България – след първия тур на изборите в неделя преднина от над 10 процента има кандидатът за президент от управляващата партия ГЕРБ Росен Плевнелиев. Тази седмица той ще се изправи на балотаж срещу основния си опонент Ивайло Калфин от опозиционната БСП. С малки изключения, двете партии са главни противници и на изборите за местни органи на властта, които се проведоха паралелно с президентските.

- Пламен, по окончателни данни разликата между двамата основни опоненти е около 375 хиляди гласа в полза на Плевнелиев. Може ли обаче на балотажа тя да бъде стопена и в понеделник България да осъмне отново с президент – социалист? 

- Малко вероятно е, Фили, макар и не съвсем невъзможно. Първо, на балотажа избирателната активност обикновено е по-ниска, но това засяга и двамата кандидати. Дори обаче съотношението в спада да се окаже в полза на социалиста, то преднина от над десет процента е много трудно да се навакса. Второ, въпреки че социалистите още от изборната нощ се опитват да представят ситуацията в балотажа като „всички срещу ГЕРБ”, това сякаш не минава много пред публиката. По-скоро се възприема за легитимна лансираната от ГЕРБ идея, че противопоставянето е по скалата ляво-дясно. Също – че е време, след 10 години начело с Георги Първанов, обществото да потърси промяна, а не да избира пак президент-социалист, при това човек, който в политически план е лична креатура на сегашния държавен глава. И трето, Фили, малко вероятно е вотът да бъде обърнат, защото, въпреки очакванията, независимата Меглена Кунева, която спечели близо половин милион гласа миналата неделя, не призова за подкрепа на Калфин, а за гласуване по съвест. Социолозите пък казват, че съвестта на нейните избиратели би ги накарала да гласуват повече за Плевнелиев, не за Калфин.

- Пламен, разбрахме защо обръщането на вота изглежда малко вероятно. Но ти каза също, че и не е съвсем невъзможно. Какви са основанията ти за това?

- Два са основните фактори, Фили. Първият е, че след два дни кандидатът на ГЕРБ Плевнелиев може да не получи голяма част от гласовете, които имаше миналата неделя в големи градове като София и Бургас например. Там ГЕРБ спечели още на първи тур изборите за кмет и това ще понижи избирателната активност на балотажа за президент. Логиката е, че след като хората нямат прекия стимул с местната надпревара, голяма част от тях просто няма да отидат до урните. Вторият фактор всъщност е най-важен и се смята, че може сам по себе си да се окаже решаващ за изхода от двубоя. Това е активността и реалният размер на подкрепата, която Движението за права и свободи вече обеща да окаже на кандидатът-социалист Ивайло Калфин.

- Пламен, смята се, че именно гласовете на ДПС решиха всички президентски избори през последните повече от 20 години. След като и сега е ясно заявено къде отива тази подкрепа, това не предопределя ли нещата?

- Този път ситуацията сякаш не е съвсем същата, има и други фактори, които могат да повлияят, Фили. Например не е ясно, след като на първия тур от ДПС вече подкрепиха червения кандидат-президент с около 200 хиляди гласа, дали на втория тур ще могат да извадят допълнително още близо 400 хиляди, колкото са му необходими. Това е твърде съмнително, каквато и мобилизация да се опита да направи Ахмед Доган. Трябва да се има предвид, че за последните над 20 години от ДПС само веднъж са приближавали границата от 600 хиляди гласа и това беше на предишните парламентарни избори. Тогава обаче мобилизацията на турския електорат беше много голяма, защото беше поставено на карта самото съществуване на ДПС, а освен това – имаше много повече секции и възможности за гласуване на българските изселници в Турция. Така че Доган този път изглежда не може да реши изцяло изхода от двубоя, неговите гласове трябва да се съчетаят и с множество други фактори, за да се стигне до истински обрат и кандидатът на ГЕРБ да загуби голямата си преднина.

- Пламен, само романтичният спомен за доброто политическо партньорство с БСП от предишния мандат ли кара Ахмед Доган и сега да подкрепи социалистите?

- Самият Доган, Фили, изброи три пункта, заради които ДПС ще подкрепи Калфин – той е гарант на мира, спокойствието и сигурността на гражданите, на необратимостта на демократичния процес и има активна позиция към цялостния обществено-политически живот на страната. Тези аргументи може би звучат разумно, но са твърде абстрактни. Така че очевидно сме свидетели на поредната порция високопарни слова от лидера на ДПС, с които той се опитва да прикрие истинските си подбуди.

- А какви са истинските му подбуди според теб?

- Играта е доста по-сложна. В медиите се цитират източници от БСП, според които подкрепата за втория тур на изборите е договорена всъщност между Първанов и Доган още преди първия. Идеята е, вследствие на сложни комбинации, сегашният председател на БСП Станишев, който се оказа безсилен срещу управлението на ГЕРБ, да бъде елегантно отстранен от поста, като се изпрати в Брюксел, Първанов да се върне начело на БСП и, в партньорство с Доган, да поведе ефективна борба за сваляне на правителството, предсрочни парламентарни избори още през следващата година и съставяне на кабинет БСП-ДПС. Твърди се, че яростта срещу сегашното управление се дължи най-вече на факта, че за две години в опозиция водещите политици от опозиционната върхушка са загубили най-малко един милиард лева приходи, защото ГЕРБ ги държи настрани или тотално ги изтиква от различни сфери на бизнеса.

- Пламен, един милиард изглежда наистина като добра причина, за да активизира този, който го иска…..

- Определено, Фили. Но нали се сещаш, че в един милиард се съдържат милиард причини онзи, който пък не си дава милиарда, също да е активен и силен. Така че – засега предстои само балотаж. Жертвите за българското общество ще броим после.

Забележка:

Всички читатели, които, освен от политика, се интересуват и от литература, всеки ден могат да намерят нови и интересни текстове на другия ми блог – Оксиморонният свят /написано в Гугъл/ или на адрес www.passenov.wordpress.com


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване