01/03/12 17:18
(http://www.stancianegra.com/)

2012 - промени

Одавна не помня да съм посрещал новата година с такова светло очакване, надежда и оптимизъм. Прогнозите на врачки, номеролози и астролози, че 2012 г. ще бъде отправна точка на велики промени, звучаха все по-достоверно с всеки изминал месец от 2011 г. Събуди се гражданският инстинкт у арабите, които въстанаха срещу властващите с десетилетия корумпирани местни сатрапи. Движението "Окупирай" набра инерция в САЩ и ни подсказа, че измеренията на новата "американска мечта" няма да са само материални. В Европа, благодарение на кризата, народите най-сетне поизтрезняха от утопията "ЕС на вечното благденствие". Всяко зло за добро. Дори на руснаците им писна от двете джуджета в Кремъл и излязоха на протести с невиждана от 20 г. масовост.
Всичко това остави у мен усещането за една прелюдия към годината на велики промени 2012 г. Година, според китайците под знака на Водния дракон, която ще донесе успех на силните и смелите. Какво по-хубаво от това?!
Остана само и ние българите, да излезем от десетилетния си ступор и да изненадаме себе си. Остана да покажем, че можем да се преборим с апатията и отчаянието си, че можем да се отървем от мутренско-милиционерската шайка и да поставим ново начало с Трета българска република. Ние можем да се преборим за една България с върховенство на закона, със справедлив съд и почтена прокуратура. Можем да потърсим сметка на олигарсите, които корумпираха политическата и съдебната система в страната, задушиха частната инициатива и окепазиха красивата ни природа.
Промените обаче не започват на площада. Кафка бе казал, човекът не расте отдолу нагоре, а отвън навътре. Пормяната започва, когато възприемем заобикалящата ни среда по друг начин, а себе си не само като неутрален елемент, но и като активини съзидатели на тази среда. Когато забравим "от мен не зависи нищо", от нас започва да зависи всичко!
Преди повече от 25 г. великият руски артист, музикат и поет Виктор Цой написа и изпя "Ние искаме промени". Надявам се и вярвам, че тук в България, тази песен също ще бъде по-актуална от всякога през започващата 2012 г.



Промени

Вместо топлина - мътни стъкла
И вместо жив огън - дим
От мрежата на календара изтръгнат е ден
Червеното слънце изтлява до края
Денят догаря без име
Над димящия град падат сенки

Промени искат наш’те сърца
Промени искат очите и чакат
В смеха ни и в нашите сълзи,
И в пулса на вените
Искаме промени
Очакваме промени

Електрическият ток удължава деня
И кибритът е отворен и празен
Но в кухнята в син цвят гори газ
Цигари в ръцете, чаят налят - тази схема е ясна
И няма нищо друго - всичко се намира в нас

Промени искат наш’те сърца
Промени искат очите и чакат
И смеха ни и в нашите сълзи
И в пулса на вените
Искаме промени
Очакваме промени

Не, не бихме се похвалили с мъдри очи
И умела в жеста ръка
Не ни е нужно това за да се разберем двама
Цигари в ръцете и чаят налят
Така се затваря кръгът
И ето вече е страшна всяка промяна

Промени искат наш’те сърца
Промени искат очите и чакат
И смеха ни и в нашите сълзи
И в пулса на вените
Искаме промени
Очакваме промени

Цой (1986)
Публикувана на 01/03/12 17:18 http://www.stancianegra.com/2012/01/2012.html
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване