01/28/12 13:13
(http://eneya.wordpress.com/)

ACTA – цензурата е **********

Миналата седмица САЩ се сблъскаха и успешно отхвърлиха опит за ограничаване и контрол над интернет – т.нар. SOPA и PIPA.

Цялата ситуация сякаш получи твърде малко глобално внимание, независимо, че двата проектозакона бяха представени и поднесени по такъв начин, че щяха да засегнат целия свят.

Докато първата криза беше заобиколена и предотвратена поне за сега, междувременно подобна идея, само че в генерален мащаб се промъква тихо, зад гърбовете ни.
Нарича се ACTA (на български Юруков го е превел „Търговско споразумение за борба с фалшифицирането„) и ако бъде приета, ще бъде началото на края на интернета като място на свобода и свобода на споделяне на информация и общуване. Това е един проект, който не е демократично обсъждан и достъпен до масовата публика, съответно нещо, което може да бъде критикувано и отхвърлено при нужда, а е международно споразумение. Т.е. вместо да е в името на защитата на потребителите, ще е в името на защитата на корпорациите и компаниите, превръщайки интернет поребителите в заложници. Следенето и цензурирането на информацията в интернет ще бъде нещо, което ще се изисква от интернет доставчиците. ACTA подминава парламентите и официално избраните правителства, без да бъде обсъждана и директно се превръща в самоналагаща се практика.

Това е не просто проблематична идея, но и много близо до престъпление и злоупотреба.

Ето едно много хубаво видео, което описва изключително семпло и просто какво е  ACTA, какви са му целите и какви са му проблемите.

Целта на споразумението на теория е да защитава интелектуалната собственост… на теория. На практика ще се превърне в инструмент в ръцете на големите корпорации и организации и може да се използва за извиване на ръце (много подобно на SOPA и PIPA). Също така в държави с проблеми с демокрацията, ще може да се използва за заглушаване на критични гласове и какво ли още не.
Дори идеята да беше написана дуракоустойчива, проблемът идва от това, че се обсъжда в тайна и на затворени врати. Параноята в този случай е напълно оправдана.

Да цитирам Юруков:

  • ACTA далеч не се ограничава само до ментетата, а възприема доста широка дефиниция на „кражба“ в интернет
  • ACTA практически не позволява на отделните държави да формират собствени закони и предвижда затвор за дребни нарушения като слушане на пиратска музика
  • ACTA се обсъжда изцяло в тайна без обществени дискусии и неправителствени организации

„Този договор задължава всички държави да предоставят на мултинационалните корпорации всякаква лична информация за предполагаеми престъпници и действа извън всякаква легална рамка и разбирания на отделните страни. Наказуеми са както тези, които „крадат“ интелектуална собственост, така и онези, които пренасят информацията – като интернет доставчици и hosting компании. Дефиницията какво е интелектуална собственост е доста общо описана и може да засегне дори блогъри, които споменават търговска марка в критична статия. Същото важи за иновации на малки компании, по-евтини алтернативи и generic лекарства, които не се нравят на големите корпорации. Повече за последствията на ACTA ще намерите в блога на Нели, която следи случая отдавна.
Ето и лошата новина – България вече е подписала споразумението. Това стана вчера в Токио, като посланика ни е бил упълномощен от кабинета на 11. януари.

Европейският парламент вече е излязъл с резолюция против ACTA, но въпреки това Комисията е сложила подписа си в Токио. През юни се очаква да бъде внесен за ратификация в Европарламента и точно там ще трябва да бъде отхвърлен, за да спрем това безумие. Пейо съобщи, че дори докладчикът им днес е подал оставка в знак на протест срещу тайното придвижване на всички решения и умишленото избягване на всякаква прозрачност.
Не знаем всички факти. Не съм изчел цялото споразумение, което до скоро дори не беше публично.
Анализите се базираха предимно на изтекла информация. Това не е просто търговско споразумение, а над-правителствен и извън-съдебен пакт. Без да навлизаме в конспиративни теории, можем спокойно да го наречем и таен, тъй като почти никакви детайли около дискусиите не са известни. В Полша имаше масови протести срещу това, че страна им е подписала. У нас, както и в много други държави, дори не сме чували за него. Приоритетът сега е да проверим дали не късно да го спрем, как можем да го спрем, кой и защо е решил да се подпише това от името на България. До няколко седмици трябва да започнем да пишем на депутатите и евро-депутатите ни да гласуват против споразумението. Ако си мислите, че отпорът срещу SOPA е бил пресилен, то той въобще няма да бъде достатъчен за това, което ни готвят сега.“

И какво можем да направим?
Не малко. Основното е, да говорим по темата, да разпространим информацията, да отворим дискусия.


Filed under: чекмедже "Разни" Tagged: ACTA, демокрация, злоупотреба, интелектуална собственост, интернет споделяне, кражба, престъпение, проблем, търговско споразумение за борба с фалшфицирането, цензура
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване