03/03/12 09:46
(http://asenov2007.wordpress.com/)

НОВИНИТЕ ДНЕС – 38

Пламен Асенов

03. 03.12

Този текст е защитен от “Закона за авторското право…..” Право за препечатването му  електронни и печатни медии получават срещу сумата от 150 лева, преведени по сметка: UniCredit Bulbank – BG 04 UNCR 70004504154064, Пламен Асенов /Plamen Asenov/ За контакти, допълнителни уточнения и поръчки – тел. 0885 99 35 74. Колеги, надявам се поне занапред да подходите професионално и проявите уважение към институцията “журналист на свободна практика”. Ние не късаме житейските блага от Дърво на живота в собствена плантация, а, също като вас, сме принудени да ги купуваме от магазина!

И турците не стигнаха Париж!

Премиерът Бойко Борисов призова всички европейци да спят спокойно, защото ние, българите, пазим шенгенските граници по най-добрия начин.

Със кремъклийка пушка, с проста сопа,
със камък и стрели от бучиниш,
дедите ни завардиха Европа
и турците не стигнаха Париж!

Това написа преди много години, макар не по същия повод, приятелят ми Иван, голям български поет, познат на публиката под името Ивайло Балабанов.

В интерес на светата истина трябва да се признае, че и двамата малко извъртат нещата. В изблик на патриотизъм тогава, Иван създаде велик стих, който обаче по никакъв начин не отговаря на историческата картинка. Всъщност турците не стигнаха Париж не заради нашите сопи и други страховити оръжия, а защото на 12 септември 1683 година бяха разгромени при Виена от полските рицари на Ян ІІІ Собиески /да не се бърка с онзи, измислил водката „Собиески”, но и да не се смята за някой, който никога не е помирисвал наистина добра водка/.

Все пак в поезията такива своеволия са донякъде позволени, докато в реалната политика не са позволени доникъде.

Затова призивът на Борисов към европейците – спете спокойно, деца!, трябва да се приеме за дъвка, предназначена за консумация вътре в България, където лесно може да мине за храна пред разсеяната публика. Иначе европейците вече толкова години доказват, че не забравят защо всъщност не ни пускат в Шенген. Критиките им по отношение нивото на корупция, лошата работа на правосъдната система и други подобни неща в България, са непрекъснати. И са знак, че те се притесняват не толкова дали пазим по най-добрия начин границите от външни за Шенген опасности, а доколко ги пазим от вътрешни.

Малка главоблъсканица

Някои медии твърдят, че днес е 3 март, други – че е Тодоровден. Не се хващайте на всичко, което ви казват, граждани. Всъщност днес е ден, подходящ за размисъл върху една чисто философска тема – защо нещата не винаги са такива, каквито изглеждат, дори когато изглеждат такива, каквито са.

Например – защо руснаците не са ни точно освободители, каквито изглеждат, дори когато изглеждат като освободители, защото са ни освободили.

Знам, знам, всички вече ме мразите – някои от чист патриотизъм, други – защото искат да ги оставя на мира с моите глупости. След като делниците са трудни, заслужаваме поне на празниците да не си блъскаме главите с подобни главоблъсканици. Резонен аргумент. Само че имам лошото усещане, че делниците ни са трудни, донякъде точно защото отказваме поне по празниците да си поблъскаме главите.

Иначе по темата за Тодоровден нищо не мога да кажа – празник е и смятам да ходя на кушия.

Умните учени

Умните учени пак похарчиха едни пари, само за да докажат, че ние, хората, сме по-тъпи, отколкото си мислим. Дето се вика – хак ни е, щом плащаме, за да ни доказват очевидното.

От друга страна обаче съществува и обществено приетата версия, че дори очевидното непременно трябва да бъде научно доказано, защото иначе е ненаучно доказано, а това е много лошо. Доколкото знам, в някои умни страни като Русия, Северна Корея и други, дори мислят да инкриминират ненаучния подход като деяние.

Взимам повод за тези бележки, разбира се, от последното шокиращо научно откритие, че в човешкия мозък реално има около 14 милиарда неврона по-малко, отколкото досега се смяташе. Оказва се, че сме с около един павиан по-тъпи, защото осветените от научния факел факти показват, че точно мозъкът на павиана съдържа именно 14 милиарда неврона. И сега какво – питат скептиците, сред които донякъде се нареждам и аз.

Но все пак си мисля, че ще има някои положителни ефекти от това откритие, граждани, не могат всичките пари да отидат на халос. Например вече сме в състояние да си обясним напълно научно защо на някои от нас им лъщят червените павиански задници, а те не се сещат поне да ги покрият с дрехата на общественото благоприличие. Визирам например отделни политици, държавни чиновници и други тути-кванти.

По-добре ще можем да разберем също защо, когато видим жена наоколо, ние, мъжете, пощръкляваме, започваме да се държим като бесни павиани и не спираме да се държим така, докато въпросната жена не ни постави на място, каквото и да значи последното. Не по-малко ценно е, че ще разберем защо жените се отнасят с нас като с беззащитни павианчета, освен в моментите, когато ни тласкат да се бием за пари с по-силните от нас, за да можем после да им купим обувки.

Много просто е, граждани. Вършим всички тези неща, защото, въпреки че намаляхме с един, все пак остават цели шест павиана, които се зъбят и пощят вътре в нас. Ако съдим само по общия брой на невроните си, де.


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване