05/10/12 08:22
(http://www.azcheta.com/)

Една специална улица, един специален уикенд и много ТЕКСТ

Нали знаете как всеки прекрасен град има свое емблематично пространство, което до голяма степен създава митологията около него? И то не толкова за туристите, колкото за местните хора.

Това са онези малки китни улички с цветни градини, красиви площади с художници и улични артисти или скрити стари кафетерии, които пазят скъпи спомени в стари снимки по стените. Тези очарователни места с дълги истории, обикновено не се откриват лесно, трябва или усърдна комуникация с местните хора, голяма любов или... фестивал, който да ти покаже тайните - под прожектор, сякаш на сцена, пречупени за миг през призмата на изкуството...

Улица Отец Паисий е именно такова любимо и емблематично местенце в Пловдив. И този уикенд тя ще разкрие своята магия за всички гости и жители на града за втора поредна година във фестивала със същото име.

11-и, 12-и и 13-и май в Пловдив ще се обединят в истински празник на изкуството в различни форми и жанрове, провокации, импровизации и творци, обединени от темата "ТЕКСТ".

Повече от 30 са авторите, които ще предизвикат пешеходците на специалната улица с интерактивни изложби, литературно експо, концерти с поетическо четене, пърформанси, лекции посветени на типографията, дискусии, работилници, представяния на книги, театър и танцови спектакли.

По цялата улица Отец Паисий, изложбата “Думи на вятъра” на Студио 8 ½ ще разположи хартиени оригами, които посетителите ще могат да си вземат за спомен и вътре да открият поезия, проза и хайку като късмет. Поетът Ивайло Добрев ще чете собствените си произведения, поставен в пространство от стъкло, докато художникът Николай Димчевски рисува върху прозрачната повърхност, покривайки я с цветове и форми, а етно-рок група “Гологан” ще изследват границата между поезията и музиката в концерта им с поетическо четене.

Изложбата и лекцията на Кирил Златков и Илия Груев “Къде са ни буквите” ще запознае публиката с актуалните проблеми на българските букви и всеки желаещ ще може да получи по имейл безплатна версия на един от шрифтовете на Кирил Златков. Стикер арт акцията на Милен Гелишев и Симеон Тодоров – “Прочети улицата Plovediv Haiku” ще облепи Отец Паисий със стикери с хайку поезията на Милен.

Във фестивала ще вземат участие и младите писатели Ясен Василев, Иван Димитров, Мирослав Христов и Радослав Чичев участват със своя “4 х 4”, които миналата година обиколиха страната в поетично турне. Интерактивеният проект SilhouettePoetry на Мирослав Базитов и Мартин Иванов пък ще ни представят текста като лично изживяване.

И изброено не е всичко, което ще могат да видят, преживеят и усетят посетителите на фестивала. В програмата са предвидени още урок по арменски език със съпоставка между арменската и българската азбука, “Фото Киоск” - подвижна галерия за “разносна търговия” с чекмеджета, пълни с фотографии на известни български и чужди автори, дискусия за досиетата и още интригуващи истории, събрани в 3 дни и една улица с много живот.

Ние очакваме да бъдем омагьосани и очаровани като миналата година и за да ви провокираме да отскочите до града на тепетата през уикенда в следващите няколко дни може да разгледате пълната програма на фестивала в сайта на инициативата или в нашата Читалня.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване